Winamp Logo
Avistid Cover
Avistid Profile

Avistid

Danish, News magazine, 1 season, 262 episodes, 4 days, 3 hours, 47 minutes
About
I podcasten Avistid vender Martin Krasnik ugens mest presserende problemstillinger. Det er lyden af Weekendavisen.
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Yodaerne iblandt os

Glem høj intelligens. Det, vi virkelig bør stræbe efter, er visdom. Lone Frank har opdaget, at det antikverede begreb har sit eget forskningsfelt og måske er visdom tilbage efter århundreder i skyggen af den rå rationalitet. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/24/202416 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Stoikeren

Pernille Stensgaard portrætterer koen. Et tilsyneladende roligt væsen, der ikke viser sine mangeartede følelser. Naturen har fået historisk oprejsning, men ikke dyrene. Hvordan ville koen gerne leve, hvis den selv kunne bestemme?  Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/21/202419 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Opslugt af lava

På fem måneder har en lille islandsk havneby været ramt af fem vulkanudbrud. Nu er den fuldkommen evakueret. Efter 800 års ro er Island på vej ind i en periode med tiltagende vulkansk aktivitet, der risikerer at blive en økonomisk katastrofe for landet. Malene Jensen har besøgt Grindavik. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/18/202413 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: 12-talsdyret

Bag flæsket og kiloprisen gemmer sig et klogt, frihedssøgende væsen. Klassens dygtige, men oversete elev. Pernille Steensgaard vil lære os grisen at kende.  Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/14/202419 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Naturen står på tæer bag min ryg

Engang var vi et skovfolk. Kan vi blive det igen? Forfatter Charlotte Weitze søger tilbage til vores grønne fortid. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/11/202415 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Den danske drukmås

I Danmark lærer vi vores børn, at alle har ret til en god brandert. Er det vikingernes, bryggeriernes eller politikernes påfund? Emil Jørgensen har på Roskilde Festivalen lavet et portræt af den danske drukkultur. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/7/202419 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Avistid med Krasnik: Kamp og kaos i den gamle verden

De politiske dramaer spidser til i Vestens demokratier: Storbritannien står til en gigantisk ydmygelse af de konservative i historiens største vælgervandring. Frankrig er midt i en gennemgribende omkalfatring af den politiske magt. Og amerikanerne er vidner til en dyb og tilsyneladende uløselig krise omkring præsident Biden og hans udfordrer Donald Trump. Hvad er forklaringen på, at netop disse tre lande er så presset? Er det udtryk for demokratiske kriser – eller snarere tiltrængte opgør med systemer, der ikke fungerer?  Anna Libak og Christian Bennike diskuterer, hvad valgene fortæller om de store liberale demokratiers tilstand.  Vært er Martin Krasnik, og programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/3/202426 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Hvor ekstremt er Marine Le Pens højreparti egentlig?

Tiden, hvor Rassemblement National var et kikset parti, man som fransk vælger stemte på i dybeste hemmelighed, er forbi. Franskmændene spørger i stigende grad sig selv: hvorfor egentlig ikke lade partiet få regeringsmagten? Set med danske øjne er Le Pens partiprogram ikke længere ekstremt, fortæller Aske Munck i dagens Avistid: »Rassemblement National ligger altså ikke helt så langt til højre, som de har gjort. Danmark har den strammeste migrationspolitik i Europa, Frankrig er bare ved at nærme sig vores.« Christian Bennike er vært og programmet er produceret og tilrettelagt af Marie-Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/28/202415 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Tour-optakt med Brian Nygaard

Lørdag triller de 176 ryttere ud på den første af i alt 3.498 km kilometer i årets udgave af Tour de France. Og alles øjne er for tredje gang i træk rettet mod to i flokken: danske Jonas Vingegaard og slovenske Tadej Pogacar. Men hvor klar er Vingegaard efter sit voldsomme styrt i Baskerlandet Rundt? Hvor klogt var det af Pogacar også at køre Giro d'Italia? Og hvem passer årets rute med en hård start og en endnu hårdere slutning bedst til? Nikolaj Arve varmer op til etapeløbet med Weekendavisens cykelskribent Brian Nygaard i dagens udgave af Avistid. Få Weekendavisens nyhedsbrev om cykling. Brian Nygaard skriver under hele Tour de France. Læs mere og tilmeld Dem her.  Programmet er produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/27/202418 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Har litteraturen et kønsproblem?

En ny norsk undersøgelse viser, at kvindelige og mandlige forfattere skriver forskelligt. Kvinder bruger ord som grådkvalt, bestyrtet, øm og vred, mens mænd oftere skriver international, militær og europæisk. Men er det et problem for litteraturen, at mænd og kvinder skriver forskelligt? »Problemet findes kun, hvis der enten er en total opvurdering af det maskuline eller det feminine,« siger forfatter og litteraturanmelder Linea Maja Ernst, der deltager i dagens litterære debat sammen med avisens bogredaktør, David Jacobsen Turner. Christian Bennike er vært. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/25/202420 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Når vestjyder græder

Gamle naboer hilser ikke, familier er delt i to, og Venstre er i splid med sig selv. Danmarks største kommune er havnet i et uforsonligt opgør om gigantiske solcelleplaner. Pernille Steensgaard og Morten Beiter er taget til Vestjylland.   Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/23/202421 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: SVM-landsholdet

Det kan godt være, landsholdet spillede en god kamp mod England i går, men Kasper Hjulmand repræsenterer stadig alt det værste ved Danmark. Det mener journalist og roligan Søren K. Villemoes, som er dagens gæst i Avistid. Hjulmand repræsenterer en teknokratisk elite med PowerPoint-slides og managementsprog, som er helt afkoblet fra folket. »Hvis Hjulmand vinder EM, så er det teknokraterne og bureaukraterne, der har vundet, og folket der har taget fejl,« siger Villemoes – og det ville være en katastrofe for Danmark. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen. Christian Bennike er vært.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/21/202414 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Mindre land til landbruget

Den største politiske aftale i denne valgperiode er på trapperne: den grønne trepartsaftale om fremtiden for dansk landbrug. »Vi skal have mere mad ud af mindre plads,« siger landbrugsordfører for Socialdemokratiet Ida Auken, som er gæst i dagens Avistid. Det danske landskab skal forandres, men hvad kommer det til at betyde for landbruget, for naturen og for Danmark? Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen. Christian Bennike er vært.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/20/202419 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike – og mor: Kunsten at turde sige nej til sit barn

Vi er manisk optaget af vores børn, og det er et problem. Både for børn og forældre. I dagens Avistid fra Folkemødet på Bornholm taler vært Christian Ågård Bennike med sin mor, ph.d. Dorte Ågård, om opdragelse, forældre og sin egen barndom. Moderne forældre er bange for at være autoriteter, mener Dorte Ågård, og det er problem for både børn og voksne: »Forældre tør ikke sige nej og tage lederskabet, det betyder, at børnene bliver eksistentielt overbelastet.« Forældre bruger mere tid med deres børn end nogensinde før, men de er også kronisk bekymrede og evigt i tvivl. Hvordan undgår vi at skabe en hel generation af overbelastede forældre og ufrie børn? Og hvad gør vi med den helt store forandring af børnelivet: skærmene. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/202424 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Sammen for altid

Lars Løkke Rasmussen gæster Avistid på Folkemødet i Martin Krasniks fravær til en snak om EP-valgets dramatiske resultat for regeringen.  Trods det dårlige valg, siger han nu, hvad ingen har sagt så klart før: Regeringen bør gå samlet til valg, når den tid kommer. I det hele taget vil han have mere fællesskab i SVM-samarbejdet: »Vi bliver nødt til at eje vores resultater i fællesskab. Vi leverer noget, fordi vi gør det sammen. Det er ikke din vare og min vare, det er den samme købmandsbutik,« siger han til Arne Hardis og Hans Mortensen, som indtager værtsrolllerne i dagens anledning. Programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/14/202421 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Hvem vinder EM?

Bliver det Frankrig, England, Portugal eller Danmark? Få svar i den korteste EM-optakt på internettet. Fredag begynder EM i fodbold endelig i Tyskland. En måneds fodboldfest fyldt med sejre og nederlag, overraskelser og skuffelser – et Europa, der for en gangs skyld samles om én stor fælles begivenhed. Men kan Portugals store dyr på savannen, Cristiano Ronaldo, nøjes med at ligge i skyggen af de nye stjernespillere? Vil det lykkes Schweiz' Granit Xhaka at erobre midtbanen? Og ikke mindst; hvem løber med guldet? Det er spørgsmålene i dagens Avistid, hvor vært Nikolaj Arve varmer op til slutrunden sammen med Asker Hedegaard Boye og Joakim Jakobsen, som dækker sommerens EM både ude og hjemme. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/12/202418 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Lone Franks følelsesforstoppelse

Vores følelser fylder alt for meget for tiden, mener Lone Frank. I børneopdragelsen, i populærkulturen, i den offentlige debat. Vi går rundt og mærker efter i maven og har ondt i livet, men i virkeligheden burde vi lære at regulere vores følelser meget mere, siger hun. Har hun ret i det? spørger Nikolaj Arve, som også får et par gode råd til børneopdragelse i dagens udgave af Avistid. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen. Læs også Lone Franks interview med emotionsforsker Lisa Feldman Barrett.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/11/202417 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Oprør mod midten

Gårsdagens europaparlamentsvalg har sendt rystelser gennem de nationale regeringer i Danmark, Tyskland og ikke mindst Frankrig.  »De der store forkromede ophøjede midterregeringer, de stærke executive positioner, dem er folk skidesure på,« siger Christian Bennike i dagens Avistid som forklaring på vælgernes opbakning til de højrenationale kræfter i Europa. Men er det ensbetydende med, at de yderste højrefløjspartier har vundet valget? Udlandsjournalist Ole Nyeng, Frankrig-korrespondent Aske Munck og tidligere Europa-korrespondent Christian Bennike diskuterer gårsdagens europaparlamentsvalg med ugens vært, Nikolaj Arve. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/10/202424 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Rwanda er fremtiden

Det lille østafrikanske land med den grumme fortid udråbes som EUs frelser. Men hvad er det for et land, vi indlader os med? Mads Staghøj rejser gennem Rwanda 30 år efter folkemordet.   Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/9/202437 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Hans, Arne og Europa

373 millioner europæere skal stemme til weekendens EP-valg og sende landsmænd til det parlament, der tegner EUs fremtid.  Hans og Arne er to af disse europæere. Hvordan synes de, det går for de danske kandidater? Hvem har klaret sig bedst i valgkampen? Og hvordan kan det være, at både De Radikales EU-begejstring og Dansk Folkepartis EU-modstand risikerer at ryge helt ud af parlamentet? Hans og Arne klæder den stensikre såvel som den lidt forvirrede vælger på til valget. Martin Krasnik er vært og programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/202425 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Avistid med Libak: Derfor har EU et demokratisk problem

Nogle taler om plasticsugerør, Løkke taler om sikkerhed, men Leny Malacinski mener, at vi bør tale om EUs demokratiske underskud. Forud for Europaparlamentsvalget på søndag synes vælgernes uvidenhed om EUs institutioner at være uden huller. Men kunne det blandt andet være, fordi EU afholder valgdebatter mellem kandidater, man slet ikke kan stemme på? Man prøver at sminke et demokratisk underskud med en tv-debat, som overhovedet ikke er demokratisk, mener Leny Malacinski i dagens Avistid, hvor hun giver EU-systemet tørt på. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/6/202421 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Avistid med Libak: Derfor virker Tinder – for nogle

Aldrig har der været så mange singler i den vestlige verden, og den største datingplatform, Tinder, er under mistanke for at have smadret romantikken og tosomheden. Men et stort amerikansk studie viser, at der faktisk er meget godt at sige om Tinder. Kan det virkelig passe? Lyt med, når en reaktionær repræsentant for Generation X i skikkelse af Anna Libak diskuterer sagen med en digitalt indfødt Zer – alias avisens Frida Piekut. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/4/202415 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Avistid med Libak: Derfor vokser modstanden mod indvandring

Weekendens tragiske knivmord i Tyskland har bragt gemytterne i kog i indvandringsdebatten. Drabet sker, netop som en række lovændringer træder i kraft, som skal gøre det endnu mere attraktivt for udlændinge at komme til landet. Lyt med, når Avistids Anna Libak drøfter udviklingen med avisens tysklandsmedarbejder Jesper Vind. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/3/202417 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Bekymret mine

Europa kan ikke forsyne sig selv med metal til fremtidens teknologi - elbiler, droner, computere. Vi er totalt afhængige af Kina, og det er farligt. Men måske er der noget, vi kan gøre. Christian Bennike har besøgt den svenske mineby Kiruna.    Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/2/202412 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Små og store synder

Det mest bemærkelsesværdige ved Folketingets afslutningsdebat var uden tvivl Mette Frederiksens indrømmelse af at have begået en fejl i forbindelse med sin kritik af danskernes arbejdsmoral.  »Det udfordrer regeringens grundfortælling, som er skabt på at løse store udfordringer, herunder mangel på arbejdskraft,« forklarer Arne Hardis i Avistid. »Mette Frederiksen talte om klassisk socialdemokratisk lighedspolitik,« tilføjer Hans Mortensen, »jeg tror vælgerne hellere vil høre om, hvordan velfærdsproblemer bliver løst.«  Spørgsmålet er, om velfærd og den indenrigspolitiske dagsorden er nok til at genvinde vælgernes tillid.  Martin Krasnik er vært og programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/1/202422 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Derfor stemmer de stadig på Trump

Skyldig, skyldig, skyldig – svarede juryen i alt 34 gange torsdag aften dansk tid. Donald Trump er som den første tidligere amerikanske præsident dømt i en straffesag. Demokraterne jublede, men hvordan ser de på dommen i den halvdel af USA, som støtter Trump? Og har de egentlig en pointe, når de kritiserer sagerne mod Trump? Udlandsredaktør Anna Libak er gæst i Avistid med Nikolaj Arve. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/31/202422 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Et samfund af »muliggørere«

TV 2-dokumentaren Den sorte svane har i denne uge afsløret, hvordan Over- og Underdanmark mødes i dybt forgrenet økonomisk kriminalitet med hvidvask, skatteunddragelse og svindel som omdrejningspunkt.  Voldsparate rockere og bandemedlemmer har ved hjælp af advokater og andre hjælpere infiltreret samfundets bærende strukturer. Præcis ligesom i Sverige, som journalist Leny Malacinski fortæller i dagens program. Er vores tillidsbaserede, hyggelige danske samfund ved at blive eroderet indefra? Er vi i virkeligheden langt mere korrupte og beskidte, end vi selv tror? Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/30/202418 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Lålålå! med Bennike: Fodbold, kærlighed og smerte

I weekenden græd Vestegnen, fordi Brøndby tabte mesterskabet i sidste spillerunde. For tre uger siden var det AGF, som lige præcis ikke vandt pokalfinalen. Verden har aldrig været mere global, men interessen for dansk fodbold har aldrig været større. Hvorfor egentlig? Dagens gæst i Avistid er brøndbyfan, Mikkel Frey Damgaard, og dagens vært er AGF-fan Christian Bennike. De to lidelsesfæller forsøger sammen at forstå, hvorfor de elsker deres fodboldhold så inderligt. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/28/202419 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Bunden er nået

De danske fjorde kvæles i alger. Hvordan er det gået så galt? Morten Beiter har sat den eneste helt i miljøtragedien, havbiologen Stig Markager, stævne ved en vandkanal i Vestjylland.   Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/26/202415 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: En europæisk højredrejning

Der er ballade på den yderste højrefløj i Europa.  I denne uge blev Alternative für Deutschland smidt ud af deres politiske gruppe i Europa-Parlamentet, efter at spidskandidaten Maximilian Krah i et interview afviste, »at enhver mand iført en SS-uniform automatisk var en kriminel«. Det blev for meget for ID-gruppens andre partier, som blandt andet tæller Dansk Folkeparti og Marine Le Pens Rassemblement National. Men betyder det så, at det yderste højre er svækket? Eller øger det tværtimod sandsynligheden for, at partierne, som i dag er delt i to politiske grupper, kan samle sig i én stærk gruppe efter valget? Og hvad vil det i så fald betyde for Europa? Udlandsjournalist Ole Nyeng er gæst i dagens Avistid med Nikolaj Arve. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/24/202417 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Valget, vi ikke vil tage

Europaparlamentsvalget står for døren, men hver anden dansker har ikke besluttet, hvem de vil stemme på. Og det er egentlig mærkeligt, når nu de fleste er enige om, at EU er vigtigere end nogensinde.  »Vi er ved at få en fælles europæisk offentlighed, og det er meget sundt,« siger Arne Hardis sammen med Hans Mortensen i ugens Avistid. »Vi er alene hjemme og vi er nødt til at tage os selv alvorligt og tage diskussionerne.« Martik Krasnik er vært. Programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/23/202422 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Menneskemaskine

I sidste uge blev den seneste version af chatrobotten ChatGPT offentliggjort. Maskinen har nu fået en blød kvindestemme, som kan le, sige »wow« og flirte. Alle taler om AI og kunstig intelligens. Men hvad gør det ved os, når maskiner ligner mennesker? Dagens Avistid er lidt anderledes, for vores gæst er ikke et menneske, men en maskine – ChatGPT version 4o. »Jeg har ingen personlighed, følelser eller bevidsthed,« siger chatrobotten, som gerne vil kaldes Charlie. »Jeg er et avanceret stykke software.« Christian Bennike er vært. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/22/202412 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Generalprøven

En aften i april blev Herlev Hospital ramt af strømnedbrud i over halvanden time. Nødstrømmen svigtede og efterlod patienter og personale i buldrende mørke og uden vitale støttefunktioner. Laura Hattens og Pernille Stensgaard har rekonstrueret forløbet og stiller spørgsmålet: Hvor godt er vi forberedte, hvis russerne beslutter sig for at hacke vores kritiske infrastruktur?  Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/19/202424 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Spionerne ind i varmen

Med et ønske om et mere åbent efterretningsvæsen har tidligere spionchef Lars Findsen udsendt spionthrilleren Skygger på Silkevejen. Den giver et realistisk og detaljeret indblik i, hvordan efterretningstjenesten fungerer, og de omkostninger, det har at leve en stor del af livet i hemmelighed. Martin Krasnik interviewer Lars Findsen om, hvorfor det i lyset af hans egen historie har været nødvendigt for ham at skrive romanen. Programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/18/202428 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Skal Danmark anerkende Palæstina?

Danmark skal anerkende Palæstina, skriver chefredaktør Martin Krasnik denne uge i sin leder. Men det vil være en stor fejl, mener redaktionschef Klaus Wivel. »Det vil blive set som en slags belønning for Hamas' forfærdelige terrorangreb den 7. oktober,« siger han. Spørgsmålet diskueres lige nu i både USA og Europa, og flere lande forventes snart at anerkende Palæstina. Så hvad vil konsekvensen være, hvis Danmark gør det samme? Martin Krasnik og Klaus Wivel diskuterer i dagens udgave af Avistid med Nikolaj Arve. Programmet er produceret og tilrettelagt af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/16/202422 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Urfrygten i Kirkerup

I dag var alles øjne rettet mod Næstved, hvor en 33-årig mand er tiltalt for overfald, bortførsel, voldtægt, drabsforsøg og drab. Men hvorfor er vi så optagede af denne sag, hvor ofrene er tre unge kvinder? »Det er en urfrygt. Det er symbolet på uskylden og renheden i samfundet,« siger journalist Gunver Lystbæk Vestergård, som er gæst i dagens Avistid med Nikolaj Arve. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt. Birgit Nissen Pedersen er redaktør.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/14/202416 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Forskellen på Rasmus Bruun og Rasmus Bruun

Hvis man er dygtig nok, risikerer man, at ingen opdager, at man er skuespiller. Christoffer Zieler har en lang fascination af Rasmus Bruuns karakter Rasmus Bruun hos makkerparret Bruun og Cilius. Er det hos Bruun motoren ligger?   Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/12/202421 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Kernefamiliefejden

Det monogame parforhold og kernefamilien er en religion, som er svær at efterleve og endnu sværere at bryde fri af. Det mener Weekendavisens kulturskribent Linea Maja Ernst, som er aktuel med sin debutroman Kun til navlen. »Jeg er forbløffet over, at vi må alting, men at folk alligevel vælger nogle ret copypastede liv, hvor der ikke er plads til så meget andet end kernefamilien og to blonde børn,« siger hun. Men er det virkelig realistisk at gøre op med kernefamilien? Vil det ikke bare føre til jalousi, smerte og kaos? Familiefaren Nikolaj Arve diskuterer med Linea Maja Ernst i dagens Avistid. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt. Birgit Nissen Pedersen er redaktør.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/10/202422 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Arne uden Hans: Befriet fra kritik

Lars Løkke Rasmussen har gjort bogen til sin foretrukne meddelelsesform:  »Det er en scene, han helt selv styrer, og det virker ikke, som om der har været nogen kritiske spørgsmål. Han fortæller om sig selv uden mediernes støjende mellemlægspapir,« fortæller Arne Hardis, der sammen med Martin Krasnik endevender lydbogens meddelelser.  »Det handler om at få gjort op med et billede, der tydeligvis plager ham: billedet af, at han bare vil magten for enhver pris.« Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/8/202425 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Ingen udvej fra Rafah

Hvis Israel ikke går ind i Rafah, har Hamas vundet. Det mener Søren K. Villemoes, journalist på Weekendavisen. USA, EU, demonstranter og NGOer er ellers klare i mælet: Israel bør ikke gå ind i byen i Gazastriben, hvor op mod 1,5 millioner mennesker er fanget. Alligevel tyder meget på, at Israel gør klar til netop det. Mandag aften afviste Israel et forslag til en våbenhvile med Hamas, og tirsdag morgen rullede israelske kampvogne ind og satte sig på grænseovergangen mellem Gazastriben og Egypten. Men trods protester og menneskelige konsekvenser er Israels rationale for at fortsætte klart, mener Villemoes: Hvis de ikke går ind i Rafah, må de opgive at komme Hamas til livs  – og har derfor tabt krigen. Søren K. Villemoes er dagens gæst i Avistid med Nikolaj Arve. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt. Birgit Nissen Pedersen er redaktør.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/7/202418 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: På sporet af Muff

Mads Staghøj har sat sig for at opklare, hvem Christian Kirk Muff er. En profet eller konspirationsteoretiker? Gudsbenådet historiefortæller, amatørefterforsker eller en kunstner uden kunstart? I årtier har Christian Kirk Muff opereret i dansk kulturlivs kulisser, men nu træder han frem på scenen med et mål: Han vil opklare mordet på Olof Palme.   Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/5/202425 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Er Xi en ny Putin?

I årevis var europæerne naive i deres syn på Putin – nu må vi ikke begå samme fejl med Xi Jinping, advarer Weekendavisens udlandsredaktør, Anna Libak. Kinas leder, som i næste uge indleder sit første besøg i Europa i fem år, er ikke vores ven, han er »en fjende«, mener Libak. »Kina arbejder målrettet på at svække og splitte Vesten,« siger hun. »Xi ønsker sig lige så meget som Putin en ændret verdensorden, hvor Vesten ikke længere dominerer.« Men er Xi Jinping virkelig en ny Putin? Og hvordan skal Europa i så fald håndtere Kina? Christian Bennike er vært. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/3/202419 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Avistid med Hans & Arne: Dårligt håndværk

Vi vælgere oplever det aldrig, men politisk håndværk er altafgørende i forhandlingsrummet. Kan man ikke læse spillet, taber man. Det har Liberal Alliances Alex Vanopslagh måttet sande i forsvarsforhandlingerne. »Man skal kombinere langsigtede mål med det, man kan få i nuet. Hvis man ser, man taber, skal man flytte sin position,« fortæller Arne Hardis i Avistid og bakkes op af Hans Mortensen: »Vanopslagh har bundet sig sammen med Inger Støjberg og taber, fordi han gik med i hendes mere taktiske position.« Martin Krasnik er vært, og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/1/202420 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Vredesforbud

På ganske få år er vrede blevet en illegitim følelse, viser et nyt stort forskningsprojekt. Man må ikke råbe ad sine ansatte eller sine børn, og man skal hele tiden bevare kontrollen med sine følelser. »Vi lægger låg på vreden,« siger journalist på Weekendavisen Frida Piekut. Men vreden er ikke forsvundet, den har bare forandret sig og fundet nye udtryksformer – ikke mindst på sociale medier. Så hvordan skal vi forstå vrede i dag? Og hvad er vredens politiske funktion? Gæster er Mikka Tecza, Weekendavisens digitale redaktør, og journalist Frida Piekut. Christian Bennike er vært. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/30/202417 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Campusradikalisme

Hele ugen har der været demonstrationer og masseanholdelser på USAs eliteuniversiteter: Yale, Harvard, MIT, Berkeley …  Det begyndte på Columbia University i New York, hvor nogle hundrede studerende har opsat telte i protest mod krigen i Gaza. I flere tilfælde har de nægtet »zionister« adgang til campus, og præsident Joe Biden taler om »åbenlys antisemitisme« blandt demonstranterne. »Det her er en kamp om, hvem der skal definere den amerikanske elite fremover,« siger kulturredaktør på Weekendavisen Kathrine Tschemerinsky, som er gæst i dagens Avistid. »En progressiv og vakt fløj eller en mere klassisk liberal fløj.« Men én ting er allerede sikkert, mener Weekendavisens USA-korrespondent, Markus Bernsen, som er med på en telefon fra USA: »Hvis der er én taber, så er det Joe Biden.« Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/25/202422 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Hormonbørn

I forrige uge udkom en stor rapport i Storbritannien om behandlingen af transkønnede børn. Den konkluderer, at man har givet kønshormoner til for mange teenagere, og at man generelt ved meget lidt om behandlingens effekt. Det får nu mange til at mene, at man slet ikke bør behandle børn med stophormoner, der bremser puberteten. Men det er en forkert konklusion, mener journalist på Weekendavisen Christoffer Zieler. »Et fravær af intervention over for de her unge er også en handling med alvorlige konsekvenser,« siger han. Hvis man ikke giver kønshormoner til transkønnede børn, dømmer man dem nemlig til et liv i et forkert køn. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/24/202422 minutes, 1 second
Episode Artwork

Forsvaret for familien

En af mærkesagerne for De Konservatives nye formand, Mona Juul, er forsvaret for familien.  »Der er en grundkonflikt, som er meget gammel i politik. Velfærdsstaten er om ikke en underminering af familien så en meget stor forandring af familien,« fortæller Arne Hardis i Avistid, hvor han sammen med Hans Mortensen og Martin Krasnik diskuterer, om de borgerlige partier kan rejse ved hjælp af de hårdtprøvede børnefamilier. Programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/23/202421 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Magtfuldkommenhed er bedre end afmagt

Ingen har opdaget, hvor fremragende regeringen er, og hvor meget politik den egentlig gennemfører. Derfor har man anlagt en ny strategi: Nu skal der skabes kant og fjendskaber. »Problemet er ikke politikken, men at man ikke opdager, at den er der. Man har simpelthen brug for nogen at slås med, så man kan se, der er fronter i politik,« fortæller Arne Hardis i ugens Avistid og suppleres af Hans Mortensen: »Det er sådan politik er. Det er kamp om magt, det er kamp om ideer. Det skal man kunne mærke.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/18/202419 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Hvorfor Iran hader Israel

I weekenden gik Iran for første gang nogensinde direkte til angreb på Israel med flere end 300 droner og missiler. Men det iranske regime har allerede i årtier ført en skyggekrig mod Israel. Hvorfor egentlig? Hvad er det, Iran hader ved Israel? Og hvilke konsekvenser kan den eskalerende konflikt få? Chefredaktør Martin Krasnik er dagens gæst i Avistid med Nikolaj Arve. Programmet er produceret og tilrettelagt af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/17/202418 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Da Børsen brændte

København er en gammel by i nye klæder. Der findes kun få bygninger, som er opført før 1700-tallet. Og en af de vigtigste er Børsen, som i dag gik i brand.  Hundredvis af mennesker stimlede sammen og stirrede vantro på den brændende bygning. En af dem var Pernille Stensgaard, journalist på Weekendavisen.  »Det er en sorgens dag,« siger hun. Men hvorfor bliver vi egentlig så påvirkede af branden? Hvad er det, vi har mistet?  Det spørger Nikolaj Arve om i dagens Avistid. Programmet er produceret og tilrettelagt af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/16/202415 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Misforstået kærlighed

I sidste bind af sin erindringstrilogi undersøger Kristian Leth sin rolle som far. Titlen på bogen er Afstanden, og her går han i rette med forældres tendens til at skåne børn for smerte eller selv blive lammet, når barnet lider. »Vi kan ikke bringe vores egen smerte ind i det forhold, vi bliver nødt til at tage på os, at forældreskabet først og fremmest er en rolle«, fortæller Kristian Leth i samtale med Martin Krasnik. Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/14/202426 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Statsminister Vanopslagh?

Liberal Alliance laver et stort kursskifte mod midten for at gøre partiet mere spiseligt for hele blå blok – og vælgerne. Og uanset om Alex Vanopslagh melder sig eller ej, »er han det mest realistiske bud på en statsminister i den nuværende blå blok«, siger Hans Mortensen i Avistid. »Det interessante er, at nu taler vi seriøst om, at det kunne måske lade sig gøre, vi får en blå regering,« tilføjer Arne Hardis. Martin Krasnik er vært og programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/11/202421 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Tiden kalder på testosteron

»Giv mig endnu en pige!« bad Hassan Preisler mod himlen, da han for nogle år siden skulle være far igen.  For drenge er bagud på point fra fødsel til død – og skal stå »skoleret for fortidens mange synder«. Det skriver han i et stort essay i Weekendavisen. Men nu er tiderne ved at skifte. Alvoren er tilbage i verden. Som Preisler spørger: »Kunne det være den russiske invasion af Ukraine 24. februar 2022, der genetablerer manden som mand?« Men er det virkelig så svært at være mand? Og hvad er det for en mand, der nu står over for et comeback? Hassan Preisler er gæst i dagens Avistid med Nikolaj Arve. Programmet er produceret og tilrettelagt af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/10/202418 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Avistid med Arve: Klimanøl på anklagebænken

En gruppe ældre kvinder har fået krænket deres menneskerettigheder af Schweiz. Landet har nemlig ikke gjort nok for at forhindre klimaforandringerne. Sådan lød en opsigtsvækkende dom tirsdag i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Og det er blot den seneste i en række sager, hvor unge og gamle hiver deres hjemlande i retten. Hvilke konsekvenser har det for klimakampen? Og for samfundet? Journalist Laura Hattens har fulgt sagerne tæt og er dagens gæst i Avistid med Nikolaj Arve.  Programmet er produceret og tilrettelagt af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/9/202415 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: En ring af ild

Kriseramte mænd fra Vesten flytter ind i en kampsportslejr i Thailand for at træne sig til frelse. Mads Staghøj er en af dem. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her   See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/7/202436 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: »Vi skal allesammen blive landmænd«

Der er en CO2-afgift på vej. Landbruget hader den, regeringen er splittet over den, og i weekenden protesterer Inger Støjberg med fadøl og hoppeborg til det planlagte »CO2-rally«. Men debatten om landbruget er også udtryk for en vrangforestilling, mener sociolog Rasmus Willig: en romantisk fortælling om stråtækte gårde og smilende bønder, der slet ikke passer med moderne landbrug, som er en forurenende storindustri. Vi står midt i et paradigmeskifte, mener Willig. Alle ved, at dansk landbrug skal forandres, men hvad skal der til? Hvad er det egentlig for et landbrug, vi gerne vil have? Avistid er produceret og tilrettelagt af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen. Christian Bennike er vært.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/202416 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Hat og briller-foretagendet

Fyringen af forsvarschefen er det seneste tegn på, at forsvarsområdet er præget af konflikt og ansvarsforflygtigelse. »Konflikten handler om, hvem der bestemmer i forsvaret. Er det forsvarschefen eller er det forsvarsministeren, er det det politiske eller det militære, og den magtkampe er aldrig rigtig blevet afklaret,« siger Hans Mortensen i Avistid, og konsekvensen bliver ifølge Arne Hardis, at det svageste led bliver det, der burde være det stærkeste.  »Beslutningsdygtige politikere, beslutningsdygtige militærfolk, som sammen sørger for at alle de mange mange milliarder bliver anvendt fornuftigt.«  Men burde ansvaret ikke politiseres, spørger Martin Krasnik.  Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/4/202420 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Må man bombe et hospital?

Efter to ugers belejring trak det israelske militær sig mandag tilbage fra det store Al-Shifa-hospital i Gaza, som nu er totalt ødelagt. Det har ført til hård kritik af Israel, men kritikken er forfejlet, mener redaktionschef på Weekendavisen, Klaus Wivel. Al-Shifa var »en kommandocentral for Hamas«, siger han, og det er Hamas’ ansvar, at det nu er ødelagt. Han kritiserer organisationer som Læger uden Grænser for ikke at anerkende, at Hamas har brugt hospitalet som base. »Kampen om Al-Shifa afslører, hvor dybt vestlige organisationer som Læger uden Grænser har været i det palæstinensiske narrativ og den fortælling, Hamas vil udbrede,« siger Klaus Wivel.  Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen. Christian Bennike er vært.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/2/202418 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Kødets ingeniører

Essay af Karl Ove Knausgård. Hvert eneste sekund falder utallige mennesker til jorden, brat og uden grund berøvet livet og verden. I Bibelen står der, at døden en dag skal forsvinde. Men hvordan ville livet ser ud uden en afslutning?   Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her   See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/1/202434 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Ingen kan klare sig alene i vildmarken

Mennesket har aldrig skullet klare sig alene i naturen, som deltagerne i DR-programmet Alene i vildmarken gør. Fortidsmennesket har altid levet i grupper, vi er alle helt afhængige af andre. I sidste ende viser Alene i vildmarken, hvor udueligt mennesket er på egen hånd. Det siger videnskabsjournalist på Weekendavisen Louise Fogh Hansen i denne udgave af Avistid. Derfor viser programmet også noget dybere – om vores forhold til os selv, til naturen og til den tid, vi lever i. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen. Christian Bennike er vært. Læs også Louise Fogh Hansens kommentar om 'Alene i vildmarken' her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/28/202412 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Kan vi overhovedet styre techindustrien?

»Rigtig mange af skolerne i Palo Alto er Rudolf-Steiner-agtige skoler uden adgang til særlige meget telefon,« siger Danmarks techambassadør, Anne Marie Engtoft Meldgaard, som i tre år har arbejdede i Palo Alto i Californien, hvor verdens største techselskaber holder til.  Her lader man ikke bare børnene have en mobiltelefon og være på sociale medier, og det forstår man måske godt. De sidste par uger der været stor debat om DR-programmet Alene hjemme på nettet, som viser, at børn og unge ser mere og langt voldsommere indhold på sociale medier, end mange forestillede sig: selvmordsvideoer, voldtægt, lemlæstelser. Og hvad kan man så gøre ved det? Kan man så overhovedet regulere techindustrien? Det spørger vi Anne Marie Engtoft Meldgaard om. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen. Christian Bennike er vært.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/26/202421 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Patriarkatets sidste bastion

Statsministeren kan skrive dansk ligestillingshistorie, hvis hun får vedtaget en kvindelig værnepligt. Men begejstringen blandt danske kvinder er til at overse. Leny Malacinski fortæller hvorfor.   Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her   See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/23/20248 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Kastreringen af Venstre

Mads Fuglede skabte overskrifter og kastede lys over Venstres store problemer ved at skifte til Danmarksdemokraterne.  »Der er en anarkismegørelse og atomisering af blå blok. Det er meget betydningsfuldt, hvis ikke Venstre kan fastholde styrken til at være et folkeparti,« siger Arne Hardis, som sammen med Hans Mortensen diskuterer konsekvensen af Venstres krise.  »Det man tester nu, det er om Venstre er så svage, at man kan kastrere dem nu.«  Martin Krasnik er vært og programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/22/202424 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: Putin frygter Trump mere end Biden

Mange i Europa åndede lettet op i denne uge, da Donald Trump endelig bekræftede, at han ikke trækker USA ud af NATO, hvis bare europæerne betaler det, de skal. Men samtidig blokerer Trump lige nu for den amerikanske støtte til Ukraine – han svækker aktivt ukrainernes kamp mod Rusland. Så hvad vil Trump egentlig med Ukraine? Weekendavisens udlandsredaktør Anna Libak er gæst hos vært Christian Bennike i dagens afsnit af Avistids nye aktualitetsprogram: På kort sigt er Trump et problem for ukrainerne, siger Libak. Men på længere sigt, er Trump bedre for Ukraine end Joe Biden. Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/21/202414 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Avistid med Bennike: En retfærdig krig

Hvorfor er israelerne villige til at acceptere så meget død og lidelse i Gaza? Mere end 30.000 palæstinensere er dræbt, og hundredtusindvis lever lige nu på kanten af hungersnød, men krigen kan stadig forsvares, mener Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik, som er gæst hos vært Christian Bennike i Avistids nye aktualitetsprogram. »Det er stadig en retfærdig krig, Israel udkæmper,« siger han. »Men jeg kan ikke forsvare den regering, der sidder i Jerusalem.« Men hvor går grænsen? Programmet er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/19/202420 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Spermageddon aflyst

Mænds sædkvalitet er i frit fald, lyder det i medierne, og forskere advarer om en eksistentiel trussel. Men danske tal viser noget andet. Gunver Lystbæk Vestergård og Kristoffer Lottrup har kigget på undersøgelserne.   Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/17/202416 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Socialdemokrater med et menneskeligt ansigt

SF har opsamlet en stor vælgergruppe af skuffede socialdemokrater og står i den seneste meningsmåling til at blive Folketingets næststørste parti. Nu er Pia Olsen Dyhr ved at gøre sit parti klar til at gå i regering igen. »Hun er meget populær i SF, og der er meget stor tiltro til, at det, hun siger, nok ikke er helt gakkelak,« fortæller Arne Hardis om Pia Olsen Dyhrs genrejsning af partiet efter den katastrofale regeringsdeltagelse i Thorning-regeringen fra 2011 til 2014. »Hun har fanget, hvad SF er, og har fået SF til at blive SF igen,« forklarer Hans Mortensen i Avistid. Martin Krasnik er vært og programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/13/202424 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: To mand, en stol

Magten kan ikke tåle noget vakuum. Derfor er socialdemokraterne allerede i gang med at positionere sig, i fald Mette Frederiksen får en international toppost til sommer. Nicolai Wammen ligner en sikker formand. »At udfordre Wammen er at udfordre regeringen«, siger Arne Hardis, som sammen med Hans Mortensen er mere optaget af, hvem der bliver partiets nummer to og dermed finansminister: »Hvis man giver Hummelgaard finansministerposten, kan man forvente resten af regeringen sige: Hvad skal vi med den røde starut, det er meget mere stabilt med gode gamle Bødskov.«  Avistid spekulerer i stolelegen om magten.  Martin Krasnik er vært og programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/7/202425 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: På den anden side af cancel-culture.

Få fænomener har stået så centralt i de seneste godt ti års kulturliv som cancel culture. De legendariske filminstruktører Woody Allen og Roman Polanski faldt begge i unåde, da tidsånden skiftede og blev de facto boykottet på verdens mest lukrative markeder, men fortsatte alligevel med at lave film. Lasse Winther Jensen har set deres afskedsværker, som forholder sig til skabernes pariastatus på fascinerende måder.  Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/4/202417 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Krigsregeringen

Et nyt skærpet og mere angstfyldt syn på Rusland breder sig i dansk politik. Ikke nok med, at regeringen vil genåbne forsvarsforliget, Finansministeriet har også udarbejdet et katalog med forslag til, hvordan der årligt kan skaffes 10 milliarder kroner til hurtig investering i forsvaret, erfarer Hans Mortensen og Arne Hardis.  »Finansministeriet har sagt, at vi ikke kan nå det ved at låne pengene, vi kan heller ikke ved reformer skaffe de penge så hurtigt, der skal mere til«, fortæller Hans Mortensen i Avistid. »Vi går fra fredsdividende til krigsgrundskyld,« tilføjer Arne Hardis. »Hvis man hævede skatten og kaldte den en sikkerhedsskat, så kunne man få den bitre pille til at glide ned.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/202424 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Barndomsbjerget

For at rense og skærpe Himmelbjergets profil fældes tusinder af små og store træer i øjeblikket på bjerget. Pernille Stensgaard har netop besteget selv samme bjerg og på vejen op og ned spekuleret over, hvordan man indretter det eneste sublime bjerg i landet.  Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/26/202417 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Sort snak og grøn trepart

Mange havde måske ventet, at vi i disse dage så lange rækker af traktorer med vrede landmænd blokere Rådhuspladsen, men der er opstået tvivl om, hvornår det er tid at blive sur. I stedet har vi fået Den grønne trepart, som endnu et kapitel i historien om CO2-afgiften på landbruget. Men hvad får regeringen ud af at indkapsle landbrugets store reform i et lukket forhandlingslokale? »Det gælder om at få indbundet så mange kræfter som overhovedet muligt, så de ikke står og brokker sig bagefter«, siger Arne Hardis og suppleres af Hans Mortensen: »Ingen har lyst til at røre ved det her, derfor venter man på, at parterne kommer ud med et forlig, som kan forhandles hjem på ganske få dage.« Om beslutningen er klog, deler vandene i studiet. Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/23/202424 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

»Der kommer en dag, hvor vi må gå ind i Kaliningrad«

På lørdag er det to år siden, Rusland invaderede Ukraine. En krig, der har ændret verdensordenen markant. Udlandsredaktør Anna Libak giver i Avistid sin analyse af krigens tid: »Hvert eneste område, hvor folk har levet i fred og demokrati, bliver inddraget eller påvirket af store opstigende, aggressive autoritære magter,« fortæller Anna Libak, »hvis vi ville vinde Ukrainekrigen, førte vi angrebet ind i fjendens lejr. Der kommer en dag, hvor vi må gå ind i Kaliningrad.« Martin Krasnik er vært, og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/22/202424 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Hyrdinderne og agromafien

  Morten Beiter har været på reportagetur i Syditaliens bjerge, hvor kvindelige hyrder gennem generationer har holdt geder og kødkvæg.  I et forsøg på at skræmme dem væk fra jordlodderne lever de nu med hærværk,  forgiftninger og direkte  angreb på dyrene i et landskab, hvor EU-millioner er på højkant. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/19/202414 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: De blåkitlede pedeller

Hvorfor er den borgerlige eksistenskrise så stor? Der er udgivet et væld af bøger de sidste par år, som forsøger at svare på, hvorfor de blå partier befinder sig i et ideologisk vakuum, og hvad det vil sige at være borgerlig. »Vi har tabt fortællingen om samfundet til socialdemokraterne. De definerer, hvad et godt samfund er,« siger Hans Mortensen i Avistid, og suppleres af Arne Hardis: »De borgerlige er en slags pedeller, der kommer og rydder lidt op, hver gang socialdemokraterne har tosset lidt for langt ud i den ene side.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/16/202425 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Det amerikanske Hitler-kort

Er Donald Trump fascist? Dét spørgsmål er for tiden overalt i de amerikanske medier, fortæller Markus Bernsen, Weekendavisens USA-korrespondent. Men bag mediespektaklet er folk med forstand på fascisme dybt uenige om, hvad de skal mene om Trump, og mange vægrer sig ved brugen af f-ordet. Det, de strides om, er i virkeligheden, hvordan man bedst forstår dét fænomen, der kunne være på vej tilbage til Det Hvide Hus om mindre end et år. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/12/202413 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Blåt forår

Styrkeforholdet mellem Alex Vanopslagh og Troels Lund Poulsen forskyder sig i lyset af en ny meningsmåling, som gør Liberal Alliance til landets næststørste parti. Men betyder det, at Vanopslagh er de facto statsministerkandidat? Eller har vi at gøre med et uerklæret makkerskab? »Blå blok begynder at indrette sig på, at den nye regering findes, og de bliver nødt til at gruppere sig derefter,« fortæller Hans Mortensen. »Man må aldrig underkende magthungeren i politik. Når man har siddet i afmagt i længere tid, så bliver man parat til at flytte sig,« tilføjer Arne Hardis. Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/9/202422 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Far i udbrud

"Jeg kender seriøst ikke en mand, der har et sundt følelsesliv” Bogaktuelle Daniel Dalgaard taler med Mads Staghøj om fædres mangel på fællesskaber.  Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/5/202411 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Tillidsregimet kommer

Socialdemokratiet har med ældrereformen forladt sit gamle mantra om at undtage kernevelfærden fra det frie valg. Nu skal ældresektoren frisættes til gavn for borgeren. Men har en velfærdsstat med et ægte frit valg en chance – og er valget overhovedet virkelig frit?  »Der er stærke kræfter der arbejder imod. Der er jo et kæmpe krav om kontrol,« siger Hans Mortensen og Arne Hardis supplerer: »Kontrollen er tillidens onde tvillingebror. De er bare meget svære at skille ad.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/2/202419 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Den vrantne pendlers sidste rejse

Man taler tit om road rage, det pludselige trafikale raseri, der kan antændes i selv det mest fredsommelige sind. Men togvreden - den ætsende, langsomt tiltagende livskraftfortærende, dybe rumlende fortvivlelse, som et forsinket eller overfyldt tog kan fremkalde - den hører vi sjældnere om. Skyldes det togvredens indadvendte karakter? At den ikke er rettet mod nogen som sådan, men opstår, når selve samfundets systemer kollapser om ørene på en? Christoffer Zieler undersøger pendlernes forhold til DSB.  Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/29/202419 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Den mareridtsagtige industri

Mathilde Walter Clark er årets vinder af Weekendavisens Litteraturpris 2023 for romanen Det blinde øje, der med afsæt i minksagen er en beretning om, hvad der sker med os, når dyrene bliver fortrængt fra vores historie. »Der er noget galt med den måde, vi fortæller historier på, hvor der altid står et menneske i forgrunden. Vi hylder dem, der beriger sig. Det er sådan et gammelt eventyrformat, som egentlig går igen i enhver avis,« siger Mathilde Walter Clark i Avistid, som også gæstes af Pernille Stensgaard. Litteraturredaktør David Turner er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/202420 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Kampen om helterollen

»Det er rendyrket populisme,« lyder det fra Arne Hardis om flere ministres bombastiske udtalelser om milliardæren Torben Østergaard-Nielsen og hans eventuelle ansvar for miljøskandalen om Nordic Waste. »Hvis man løber med på enhver stemning, har vi jo en farlig form for politik,« tilføjer Hans Mortensen i sæsonens første Avistid, der handler om politik og moral. Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/25/202420 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Mad ud af huset

I Danmarks sikreste fængsel står de dømte i lære som kokke med fri adgang til køkkenknivene. Det er landets første fængsel, hvor kriminelle kan tage en officiel, lærestedsgodkendt kokkeuddannelse, mens de afsoner. Leny Malacinski har været med i køkkenet. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/22/202414 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Et lille ildebefindende fra katastrofen

Er Donald Trump historien om et bebudet nederlag eller den eneste vej til sejr for Joe Biden? Donald Trump stiger i meningsmålingerne, og støtten til præsident Biden falder tilsvarende.  Hvorfor har demokraterne bragt sig selv i den risikable situation, at Bidens alder og helbred kan afgøre valget? Har partiet overhovedet lært noget af støtten til Trump? Og er netop Donald Trump faktisk Joe Biden og hans partis eneste chance for at vinde til november? Niels Bjerre Poulsen, lektor ved Center for amerikanske studier på SDU, er gæst i Avistid, hvor han fortæller om demokraternes logik frem mod præsidentvalget: »De håber, at der er tilstrækkelig mange, der trods alt vil undgå Donald Trump som præsident.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/19/202426 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Pladen på facaden

Forfatter Agnes Henningsen levede og skrev i en tid, hvor kvinder skulle kende deres plads i andet geled. Før hun kunne leve af at skrive, drev hun en mondæn frisørsalon i 1890’ernes København.  Alt for få afdøde danske forfattere har fået den store ære at få en litterær mindeplade på facaden af det hjem, hvor de udøvede deres forfatterskab. Det vil Klaus Rothstein og Pernille Stensgaard råde bod på. I podcastserien Pladen på facaden besøger de seks forskellige adresser i København, hvor der burde hænge en mindeplade.  Hør det første program her, hvor turen går til Agnes Henningsens hjem i Jorcks Passage i Vimmelskaftet. De fem andre episoder af Pladen på facaden kan findes her: https://www.weekendavisen.dk/podcast/lydsektionen Podcasten Pladen på facaden er støttet af Realdania. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/12/202435 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Himmelsk og helvedes lyd

Planeten er en eksplosion af lyde indeni og udenpå, nogle står den selv for, andre har vi forårsaget. Synne Rifbjerg er en lille smule støjallergisk og søger hjælp i Caspar Hendersons bog A book of Noises.  Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/8/202413 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Tryghed til folket

Er det institutionen eller mennesket på tronen, som sikrer monarkiet i fremtiden? Historiker og direktør fra Nationalhistorisk Museum, Ulla Tofte ser kontinuiteten i monarkiet som identitetsbærende: »Det nedarvede skaber mulighed for at være tryg som folk.« Men den køber republikaneren og opinionsredaktør fra Ekstra Bladet, Mads Kastrup, ikke: »Det må være demokratiet, der er kontinuiteten og de fælles love og regler, vi skal læne os op af.« De to krydser klinger om globalisering, hjemstavnslængsel og kronprins Frederiks mulighed for at leve op til sin mors popularitet. Martin Krasnik er vært og programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/202429 minutes, 1 second
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Et lyssværd dyppet i sukker

Anna Raaby Ravn har mødt Ditte Hansen og Louise Mieritz til en snak om feminisme, funny bones og tiden, der blev en anden. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/2/202418 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Gud bevare dyrene

Har dyrene fået det værre eller bedre i året der gik? Pernille Stensgaard har skrevet en nytårskavalkade om afgørende øjeblikke for dyr i 2023. Om skjult kamera, som afslører tvetunget tale og hemmeligholdte kulturer. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/30/202319 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Tre visioner for Israel

Gaza-krigen går ind i en afsluttende fase, og Israel og dets internationale venner diskuterer, hvem der skal kontrollere og genopbygge Gazastriben bagefter. En diskussion, der hænger nøje sammen med, hvilket Israel der kommer ud af krigen. Ole Nyeng giver her tre bud. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/27/202314 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Avistid er juletid er quiztid

Bevæbnet med gløgg og svære spørgsmål skal der rettes op på magtfordelingen i Avistid-studiet. Martin Krasnik og Nissen har forberedt en svær og spidsfindig quiz om dansk politik, som de håber, kan få Hans Mortensen og Arne Hardis på glatis. Hvor kloge er de garvede politiske journalister egentlig, når det kommer til stykket? »Kan vi klippe i programmet, hvis det går helt galt,« spørger Arne Hardis nervøst, inden quizzen går i gang. Spørgsmålet er, om de kan få point nok til at opnå den lange juleferie, som chefredaktøren har stillet dem i udsigt, hvis de vinder? Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/23/202333 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Vinder du, taber jeg

Konkurrence er en stærk drivkraft, men den kan føre til jalousi, nederlag og mindreværd. Hvordan vi tæmmer den, fortæller Louise Fogh Hansen her. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/18/202315 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Kæntrede projekter

Partierne er som små og store skibe i oprørt sø uden klar kurs. Avistid ser på partikaptajnernes evner til at navigere i det ukendte farvand her ved SVM-regeringens etårsfødselsdag. »Det er svært at få øje på den overordnede kurs,« siger Hans Mortensen: »Mange går og venter på, at det hele bliver normalt igen.« Arne Hardis tilføjer: »De er ikke færdige med at finde ud af, hvad egentlig var valgets tale i 2022.« Martin Krasnik er vært og programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/14/202328 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Arabernes fornemmelse for broderskab

Hvis palæstinensernes vilkår skal forbedres, kræver det ikke bare et opgør med Hamas. Det kræver frem for alt et opgør med hele den arabiske verdens selvforståelse, der ser jøderne og Vesten som skyld i alle dens fortrædeligheder. Sami Kleit har interviewet den kuwaitiske politolog, Jasem Al-Juraid. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/11/202316 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Nye veje og vildveje

Stemningen er ophedet i studiet, når Martin Krasnik insisterer på, det ikke er til folkestyrets fordel, at FE-sagen undersøges bag lukkede døre. »Ønsker politikere åbenhed,« spørger han retorisk og svarer selv: »Ofte nej. Vi ved ikke, hvem der har truffet beslutningerne, der leder frem til FE-skandalen. Det er en ret god idé at få afklaret.« Til det svarer Arne Hardis: »Store dele af det politiske Danmark og store dele af medierne er af den opfattelse, at der er sket et beskæmmende, antidemokratisk mummespil, som er skyld i sagen. SF har hele tiden rømmet sig og sagt: »Vi har tillid til de statslige institutioner.« Hans Mortensen tilføjer: »På et tidspunkt vil vi jo kende resultaterne af undersøgelsen, hvis der virkelig har været en stor sammensværgelse.« Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/8/202326 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Må man tage hunden med sig ned i Helvede?

Hunde deler mennesker. De larmer, sviner og sender folk på skadestuen. Hvorfor ikke bare gøre hunde ulovlige? Fordi de elsker dig uden forbehold, svarer Hella Joof, da Marta Sørensen stiller spørgsmålet. Men hvorfor skal hunden op på en piedestal, som om dens hengivenhed var særligt fin og sjælden? Den er jo præcis det modsatte; ingen kaster deres kærlighed i grams som den anerkendelsessyge hund.    Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/4/202316 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Wammens store fisk

I midten af billedet står finansminister Nicolai Wammen og smiler bredt. Rundt om ham står partiledere fra hele folketinget og ser mellemfornøjede ud. »Det her billede ser jeg først og fremmest som et udtryk for, hvad der er sket i dansk politik inden for et år,« siger Arne Hardis og peger på fotografiet af repræsentanter fra de 11 aftalepartier, som blev taget i anledning af aftalen om finansloven. »Der er jo ikke nogen opposition,« siger Hans Mortensen, men bemærker, at ét parti er fraværende: »Det gamle nej-parti«. Enhedslisten. Den snart etårige SVM-regering jubler over finanslovens samlingsevne. Alt imens styrtdykker de tre regeringspartier i meningsmålingerne. »Politisk er regeringen en hæderlig succes - men folkeligt er den en lodret katastrofe,« forklarer Arne Hardis. Martin Krasnik er vært, og programmet er produceret og tilrettelagt af Marie Louise Vesthardt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/202326 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Fortæl mig det hele

Vil man have adgang til en sexarbejders hemmeligheder og drømme, må man give noget at sig selv. Antropolog Sine Plambech har brugt 20 år på at opbygge nære relationer til en skjult underverden. Undervejs er seniorforskeren fra DIIS havnet i svære dilemmaer, hun ikke har kunnet løse med kølig forskerdistance og et objektivt blik.  Louise Fogh Hansen har interviewet Sine Plambech..  Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/27/202314 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Dybvads dilemma

Hvor langt er vi villige til at gå for at holde migranter ude af Europa? Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek har netop været i Tunesien for at inspicere et træningscenter for grænsevagter, som Danmark støtter med 26 millioner. Vagterne skal med fast hånd forhindre migranter i at nå Europa. Med på turen var journalist Mads Staghøj, som også besøgte en olivenlund, hvor migranter i tusindtal opholder sig under kummerlige forhold:  »Jeg anede ikke, hvor ekstreme forholdene er, og det chokerede mig,« fortæller Mads Staghøj og forklarer hvordan andre europæiske lande ser på den danske forbindelse. »Vi er et foregangsland, fordi vi viser os særdeles villige til at samarbejde med mindre demokratisk indstillede stater.« Christian Bennike er ugens vært og programmet er tilrettelagt og produceret af BirgitNissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/24/202318 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Lykkeligere på landet

På landet er folk gladere for deres hverdag og familieliv, de mærker mere mening og mindre stress. Men den landlige idyl er ikke en klub for alle. Cecilie Cronwald har undersøgt det landlige lykkeparadoks. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/21/202316 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Venstres tradition er i opbrud

Troels Lund Poulsen bliver i den kommende weekend valgt som Venstres nye formand. »Han kommer med en kæmpe troværdighed, fyrre tønder land og John Deere traktor,« siger Arne Hardis til ugens gæstevært Pernille Skipper, som spørger hvilken vælgergruppe partiet bør satse på. »Det er farligt for Venstre at ende i en dødedans med Støjberg om landmændene. Måske skulle de få det plaster revet af,« tilføjer Hans Mortensen. Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/16/202326 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Hamas’ død er selvstyrets brød

Gunnar Willum rapporterer fra Vestbredden, hvor det forhadte selvstyre med Mahmoud Abbas i spidsen slet ikke kan hamle op med Hamas i meningsmålingerne. Alligevel vejrer det palæstinensiske selvstyre morgenluft. Er regionen kommet nærmere en to-statsløsning? Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/13/202312 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Troels Lund Poulsens to roller

Troels Lund Poulsen bliver Venstres nye formand, og den kommende kommissionsundersøgelse af FE-sagen kan vise sig at være et godt startskud for formandens succes. »Jeg mener, det er ekstraordinært godt for Troels Lund Poulsen, fordi Venstre kan forbinde sig med sin egen fortid, og det kan kun være godt for et så pryglet parti,« siger Arne Hardis i Avistid. »Der er stemmer i Venstre, der synes, det kunne være dejligt at være på det hold, der kræver Mette Frederiksen undersøgt,« tilføjer Hans Mortensen. Avistid i denne uge undersøger også Søren Krarups aftryk på dansk politik. Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/9/202324 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Vi har et kæmpe ansvar

Mellemøsten får debatten til at flyde over med skældsord, beskyldninger og hadefuld tale. »Det ukontroversielle er blevet kontroversielt«, siger Pelle Dragsted, Enhedslistens leder, i en samtale med Martin Krasnik om venstrefløjen, antisemitisme og antizionisme. Martin Krasnik er vært og programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/8/202336 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Vestens grimme ansigt

Hvad er det, Viktor Orban hader, når han hader George Soros? Jeppe Bentzen er taget til konference om Ungarns demokratiske skæbne for at tegne et portræt af den udskældte filantrop. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/6/202318 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

En forfatningskrise

Hans Mortensen er dybt forbløffet over drejningen, som FE-skandalen har taget.  »Det har potentiale til en virkelig regeringskrise,« siger han i Avistid. »Venstre er nødt til at insistere på en meget grundig undersøgelse.« Martin Krasnik er vært og programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/202318 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Hvor ligger nederlaget?

»Hvad sagde jeg,« indleder Martin Krasnik Avistid. »Men de åbne døre fortæller jo ikke i sig selv, om der er skyld på spil,« replicerer Arne Hardis i salen på Dokk1 i Aarhus, hvor denne uges program foregår.  Anklagemyndigheden har opgivet sagen mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen. Betyder det så, at sandheden om hele FE- skandalen aldrig kommer frem?  »Vi finder muligvis aldrig ud af, hvem der traf beslutningerne, men der kan skrives en god roman om det,« siger Hans Mortensen. Programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen. Optagelsen fandt sted tirsdag aften.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/1/202325 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Moses på bjerget?

Troels Lund Poulsens opgave er uden for kategori. »Han er redningsmand for regeringssamarbejdet. Det udestår, om han er en god mand for Venstre,« siger Arne Hardis i Avistid, som i selskab med Hans Mortensen endevender situationen i partiet. »Venstres bedste venner for tiden er Mette Frederiksen, som de gik til valg på at vælte, og Lars Løkke, som de væltede i deres eget parti.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/202325 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Kampen om klimadækningen

Vildleder klimaforsker i videnskabspodcasten 24 spørgsmål til professoren? Det er spørgsmålet, når Martin Krasnik inviterer Jesper Dalgaard Pøhler fra Det Grønne Forskernetværk ind for at debattere den kritik, han og syv forskere har rettet mod et afsnit af Lone Franks podcast 24 spørgsmål til professoren med klimaforsker Jens Olaf Pepke Pedersen. Kritikken lyder, at programmet sætter spørgsmålstegn ved, om vi står i en decideret klimakrise, og at den viden, som bliver fremlagt, er stærkt vildledende. »Det undrer mig, at otte forskere kan sætte sig ned og skrive det her,« siger Jens Olaf Pepke Pedersen, der også kalder kritikken for »uetisk og uhæderlig« i den stærkt ophedede debat. Martin Krasnik er vært, og programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Cecilie Blomquist.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/16/202337 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Men Palæstina?

Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i front står utvetydigt bag Israel og vil end ikke svare på spørgsmål, der drejer sig om palæstinensiske ofre. »De er fundet tilbage til noget gammelt socialdemokrati, uden kulturradikalisme og uden ungdomsoprør,« siger Hans Mortensen.  Imens bøvler venstrefløjen med at finde den rette linje. »Venstrefløjen er kommet med over på det man i gamle dage ville kalde højrefløjs-socialdemokratisme,« tilføjer Arne Hardis i Avistid. Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/13/202323 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

»Alle kender nogen, der er såret, forsvundet eller død«

260 unge festivalgæster er blandt de myrdede civile israelere. Skudt på klos hold. Mange andre blev fanget, bagbundet, voldtaget eller bortført. Lasse Winther følger ligesom alle andre israelere nyhederne med vantro. »Alle kender nogen, der er ramt,« siger han. »Alle unge israelere kender nogen, der var med til den festival.« Lasse, der er Weekendavisens film- og kulturskribent og bosat i Israel, fortæller Martin Krasnik om tomme gader udenfor, om fornemmelsen af et dybt chok i hele samfundet. Og om det enorme slag, terrorangrebet anrettede mod den israelske selvforståelse.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/9/202330 minutes, 1 second
Episode Artwork

Hans & Arne: Det moralske andetkammer

Moral er godt, arbejdsmoral er dobbelt så godt. Mette Frederiksens opfordring til danskerne om at arbejde mere – for fællesskabets skyld – er udtryk for moral, snarere end politik. Men hvilken moral? Hvad sker der i det politiske rum, når moralen overtager? Og hvorfor moraliserer nogle politikere mere end andre? Hans Mortensen og Arne Hardis undersøger det politisk-moralske andetkammer i ugens Avistid med Martin Krasnik som vært. Programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/202325 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

»Jeg synes, man skal fjerne alle 4000 læringsmål«

Mette Frederiksen vil sætte skolelæreren fri. Vil hun virkelig gøre op med 30 års destruktiv detailstyring, spørger antropolog og forfatter Dennis Nørmark i Avistid. »Som lærer, er man en, der ved noget, en der kan noget, en myndighed, en autoritet,« indledte Mette Frederiksen sin tale ved Folketingets åbning. Udsagnet giver Dennis Nørmark håb efter årtiers djøficering af ledelsen i hele den offentlige sektor. »Der har været en forestilling om, at lærerne bare var automater der leverer undervisningen,« siger Dennis Nørmark, som forklarer, hvordan New Public Management har gennemsyret folkeskolen og ødelagt tilliden: »Lærerne fik den ultimative mistillidserklæring og begyndte at forlade folkeskolen«. Martin Krasnik er vært, og programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/4/202321 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Den europæiske syge

Europas skæbne er at ende som verdens museum. Det var åbenlyst for Ilja Pfeijffer, da han skrev Grand Hotel Europa. Fem år og en russisk invasion senere gør han status over sin bestsellerdødsdom i Genovas sidegader. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/2/202318 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Putins hånd

Mange har troet, at det handlede om religion: Det kristne Rusland støttede Armenien, mens det muslimske Tyrkiet støttede Aserbajdsjan. Men konflikten i det sprængfarlige Kaukasus handler mest om russiske interesser, og Vladimir Putins behov for Moskva-tro allierede og nabolande, der ikke pludselig bliver for vestlige. Eller som Anna Libak formulerer det i denne udgave af Avistid: Armenien stod stærkt, så længe Putin var på deres side – sådan er det ikke længere. Martin Krasnik er vært og programmet blev tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/29/202318 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Den indbyggede selvdestruktion

Den danske model er født til at bryde sammen og genopstå. I et normalt marked ville lønnen stige ganske betragteligt ved mangel på arbejdskraft, men det kan ikke lade sig gøre i den offentlige sektor. »Der er en krise i systemet,« siger Arne Hardis. »Det virker ikke, indtil det virker igen,« tilføjer Hans Mortensen i Avistid. Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/28/202326 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Mennesket har brug for mørke

Vi fortrænger nattetimer med kunstigt lys, men dybt i mennesket tikker en ældgammel rytme, som længes efter natten. Tine Eiby har gået aftentur med forfatteren til Mørkemanifestet. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/27/202316 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Hausgaards parader

Endelig siger Niels Hausgaard noget om sig selv. Hans historie er kaotisk, vild og hård, selvom han hele vejen igennem prøver at dysse den ned. Hør Pernille Stensgaards interview med den sindige nordjyde.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/24/202315 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Og-landet Danmark

Skattelettelser er det mest elektrificerede emne for socialdemokraterne i øjeblikket.  Men hvorfor egentlig, når det betyder flere penge i de lavtlønnedes lommer? »Det er meget svært at røre skatten, det betragtes som lidt umoralsk,« siger Hans Mortensen og suppleres af Arne Hardis: »Vi har et vist hykleri. Jeg tror, de fleste gerne vil have en skattelettelse, men når det bliver et samfundsspørgsmål, er det mere betænkeligt for en meget stor del af befolkningen.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/22/202322 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Adoptivlandet

Forfatteren Iben Mondrup har skabt en stor fortælling om Danmarks adoptionspolitik i Grønland op gennem 60erne og 70erne med den nye og sidste roman i trilogien om Tabita og Vitus. »Forholdet er fra den spæde start italesat som et mor/barn forhold. Vi er moderlandet, og så er der en grønlandsk befolkning, som skal lære at stå på egne ben,« fortæller Iben Mondrup i Avistid. Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/19/202322 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Den trehjulede bus

Hans Mortensen har været med regeringstoppen på charmetur rundt i landet: »Hvis et ægtepar hele tiden fortæller, hvor lykkelige de er, så er det fordi, der er noget galt,« siger Hans Mortensen om stemningen i bussen. Men er det harmoniske arbejdsfællesskab også værdibaseret? Ja, menerArne Hardis og insisterer på, at regeringens ideologi er båret af frisættelse fra fløjene: »Vi har en regering, der har taget på sig, at en ekstremt udbygget velfærdsstat består.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen. Avistid er i denne uge optaget på Institut for Statskundskab.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/15/202329 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Den amerikanske forbindelse

Palmemordet. Bliver vi nogensinde færdige med at spekulere i, hvem der stod bag mordet på den svenske statsminister? Et nyt og opsigtsvækkende dokument sammenkobler teorien om internationale motiver og efterretningstjenesten Säpos mærkværdige opførsel i dagene efter mordet. Søren K. Villemoes fortæller historien. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/11/202313 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Formandens spændetrøje

Noget af det første, Morten Skov Christiansen skal som FH’s nye formand, er at sætte sig til forhandlingsbordet med regeringen i trepartsforhandlinger. »Der er mange områder, hvor fagbevægelsen kan få stor indflydelse, men også kan blive snavset op over albuehøjde, fordi man får medansvar,« siger Arne Hardis i Avistid, men hvad koster indflydelsen? »Morten Skov Christiansen skal skaffe regeringen fred og ro til at lave sine ting,« tilføjer Hans Mortensen. Martin Krasnik er vært og programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/202322 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

En kvinde ved navn Golda

Kan man have en gammel arrogant socialist, zionist og politisk taber som kvindeligt forbillede? Weekendavisens kulturredaktør Kathrine Tschemerinsky har altid idealiseret Golda Meir, Israels første og eneste kvindelige premierminister. I anledning af filmpremieren på filmen Golda fortæller hun, hvorfor hun ikke kan slippe den kvinde, som de fleste israelere og nærmest alle palæstinensere i dag foragter.  Programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/6/202320 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Alt det, vi ikke ser

Pernille Stensgaard har et helt usædvanligt talent for se det, de fleste andre siger og skriver – og tænke: Hmmm ... hvordan hænger det sammen ...? I denne artikel går hun kontra på The New York Times' nye guide til det lækre, smukke, unge, trendy København, og tager os med på en alternativ og mere sand udgave af, hvad København er. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/4/202321 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Arne uden Hans: Folkets pragmatiske sjæl

Hvorfor går et flertal af danskerne både ind for fuld ytringsfrihed og ulovliggørelse af koranafbrændinger på én og samme tid? »Der er en skilsmisseforhandling mellem principper og pragmatisme«, siger Arne Hardis i ugens Avistid, hvor også historiker Christian Egander Skov medvirker: »Pragmatismen må jo fremme de idealer, vi har, og ikke så hurtigt det nu kan lade sig gøre kaste idealerne over bord og overgive os.« Martin Krasnik er vært og programmet er produceret af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/1/202326 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Helle Helle om at blive viklet ind i et ja

Forfatteren Helle Helle udkommer fredag med romanen Hafni fortæller. »Der er noget meget menneskeligt ved at stå der, hvor man ikke ved, hvad man skal«, fortæller Helle Helle i Avistid om romanens nyskilte Hafni, der helt alene er taget på smørrebrødsrejse fra Roskilde til Gråsten, for at finde modet til at lave sig selv om. Martin Krasnik er vært og programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/31/202321 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Jazzet og frigjort

»Solen skinner over regeringen,« sagde Lars Løkke Rasmussen ved regeringens pressemøde torsdag, hvor de tre regeringsledere fremlagde efterårets arbejdsprogram. Men er det hele regeringen, solens stråler rammer? Som Hans Mortensen formulerer det i Avistid: »Jakob Ellemann skal altid forklare, hvorfor han er, der hvor han er. Og han er jo i det her selskab tydeligvis treer.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/24/202327 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Strik det ud!

Forfatter og designer Lærke Bagger har bearbejdet sin sorg over at miste sin fraværende far ved at strikke. Og ved at skrive og strikke sig gennem en ny bog med opskrifter til sin kæmpe skare af strikkende fans. »Jeg har mit sprog gennem mine hænder,« siger Lærke Bagger i Avistid, hvor hun fortæller om sin besværlige barndom, om forældre, der er bange for deres børn - og hvorfor hun selv frygter at slægte sin far på: »Jeg går rundt i mit moderskab og er ofte bange for at ende som min far i mine børns agtelse.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/22/202323 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Ellemann springer ud

Venstrelederen siger endegyldigt farvel til blå blok. Han og hans nye venner i regeringen lancerer sig som de ansvarlige og fornuftige i modsætning til oppositionens fantaster. »Det er sådan nogle værkstøjsfolk, der får tingene gjort,« siger Arne Hardis i ugens Avistid.  »Der er sket en total arbejdsdeling  mellem det ideelle og det pragmatiske,« tilføjer Hans Mortensen. Spørgsmålet er, om regeringen kan overleve uden ideologi? Martin Krasnik er vært og programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/18/202324 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Kan Steffen Jensen redde sin sjæl?

»Jeg har været med til at skabe en vrangforestilling om, hvordan Mellemøsten ser ud,« fortæller TV 2’s mangeårige mellemøstkorrespondent Steffen Jensen. Han er gået på pension, bor nu på Langeland og er plaget af ptsd efter et langt liv med reportager fra konfliktzoner. Mads Staghøj har besøgt ham. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/16/202319 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

»Du ser slet ikke, hvad du i virkeligheden forsvarer«

Hvor går ytringsfrihedens grænse? Anna Libak og Martin Krasnik er uenige.  De er begge liberale og forkæmpere for ytringsfrihed, men hvor udlandsredaktør Anna Libak siger: »Ytringsfrihedsforkæmperne er forblændet af, man skal stå op imod islam, og derfor ser de slet ikke sig selv udefra«. Til det svarer chefredaktør Martin Krasnik: »Kernen i ytringsfriheden er at udholde det utålelige« Hør den intense debat i Avistid.  Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/13/202329 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hans uden Arne: Venstres lige højre

Klimaministerens mandat kan blive Jakob Ellemanns største problem. »Man kan godt stå i Venstres taktikrum og lægge en strategi,« siger Hans Mortensen i sæsonens første Avistid, »men der er en CO₂-afgift på landbruget på vej, og den bliver de ikke glade for ude på landet«. Det får Venstres folketingsgruppe til at rykke på stolene, for kan partiets kerneland holde til flere udfordringer? Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/11/202319 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: En stol i himlen

Christian Bennike elsker at flyve. Engang fløj han verden rundt uden at tænke over det, men nu har det klimamæssige aftryk fået ham til at overveje, om han vil afgive sin stol i himlen. Avistid er gået på sommerferien. Over sommeren bringer vi i stedet oplæste artikler fra Weekendavisen. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/7/202315 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Lone Frank interviewer Mette Frederiksen om aktiv dødshjælp

»Jeg har ikke lyst til at leve for evigt. Det har jeg simpelthen ikke.« På Folkemødet åbnede statsministeren en diskussion om aktiv dødshjælp. Nu uddyber hun sine holdninger i et interview med Lone Frank. Avistid er gået på sommerferien. Over sommeren bringer vi i stedet oplæste artikler fra Weekendavisen. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/31/202317 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Cykelsporten har ikke haft råd til at sige nej

Tour de France fylder alt i disse dage, og selvom rytterne er hovedattraktionen, lever de meget langt fra beslutningerne om sportens økonomi, fremtid og etik. Brian Nygaard er dykket ned i cykelsportens økonomiske fundament. Brian Nygaard skriver også dagbog hver dag under Tour de France. Modtag hans nyhedsbrev Hjertets Bjerge gratis i indbakken hver dag her. Avistid er gået på sommerferien. Hver uge bringer vi i stedet en oplæst artikel fra Weekendavisen. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/10/202310 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Den anden bolig

Fra arkivet har vi fundet LInea Maja Ernsts fortælling om vores lange og følelsesbetonede forhold til sommerhuset, set gennem filmkunsten. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/5/202324 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Tour de France er et spejl på livet

»Det at gøre noget for en anden, ofre alt hvad man kan, så man ikke længere kan udtale sit eget navn, for at bringe en anden i en position, hvor de kan opfylde deres livsdrøm, det synes jeg er utrolig smukt,« siger Brian Nygaard i ugens Avistid, hvor han sammen med Martin Krasnik fortæller, hvor dramaet i årets Tour de France kommer til at stå. Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/28/202327 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Guden er ikke udødelig

I weekenden holdt hele verden vejret og så mod Vladimir Putin. Nu prøver han igen at skyde skylden på en vestlig sammensværgelse. Virker det denne gang? Anna Libak og Andrey Kazankov fortæller om kupforsøget i Rusland. Avistid er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/26/202325 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Mindre general, mere sekretær

Alt tyder på, at Jens Stoltenberg bliver forlænget som Nato-generalsekretær. Men hvad består den meget omtalte stilling egentlig i? Hvorfor er det overhovedet attraktivt for Mette Frederiksen at få posten? Det taler tidligere Nato-ambassadør Michael Zilmer-Johns om med Martin Krasnik om i ugens Avistid. Programmet er  tilrettelagt  og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/23/202324 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Pinocchio i poloshirt

Forfatteren Bret Easton Ellis har netop besøgt Danmark, hvor Christoffer Zieler mødte ham til en samtale om Generation X og romanen Skår. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omny.fm/listener for privacy information.
6/19/202319 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne på Folkemødet: Hun er her stadig

Mette Frederiksen optræder alle vegne i Allinge og taler om det gode arbejde, regeringen har gang i. Væk er tilsyneladende NATO-posten. »Men hun har vist sine kort. Hun har vist, hun er træt af det,« siger Arne Hardis. »Der sker noget med statsministre, de begynder at kede sig i dansk politik,« tilføjer Hans Mortensen i ugens Avistid. Avistid er tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/16/202330 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Selvkontrol på sprøjte

Ny medicin lover nemt vægttab. Det har fået Marta Sørensen til at reflektere over, hvad det gør ved vores forestilling om tykhed, når vi alle kan blive tynde. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/12/202310 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Marienborg-ånden fordamper

Hvordan vil det gå regeringen, hvis den stærke leder ikke længere er der til at holde konstellationen i skak? »Det er jo helt magisk, at ledende kræfter i regeringen for åben mikrofon fortæller deres overvejelser,« siger Arne Hardis om Troels Lund Poulsens pludselige ønsker om skattelettelser. »Lars Løkke går rundt med et bombebælte og truer med at trække splinten,« tilføjer Hans Mortensen i ugens Avistid. Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/8/202329 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Familien er en ø

Christian Bennike tog til Ærø for at diskutere børn og livets hamsterhjul med forfatter Maj My Humaidan. »Det her er den værste oplevelse jeg nogensinde har haft«,  konstaterer forfatteren, da interviewet er slut. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/202313 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Natobomben i regeringen

Løkke virker vranten, og fløjkrigen ulmer i Socialdemokratiet. Rygterne om Mette Frederiksens mulige Nato-toppost intensiveres i takt med spekulationerne om, hvordan det vil påvirke magtbalancerne i regeringssamarbejdet. Hans Mortensen og Arne Hardis spekulerer med i ugens Avistid. Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/1/202319 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Kvindevold i Tyrkiet

Drab og vold mod kvinder stiger i Tyrkiet. Det samme gør tvangsægteskaber for helt unge piger. Og efter genvalget af Erdogan vil den tendens fortsætte, mener tyrkiske kvindesagsforkæmpere – for måden man omtaler kvinder på i det tyrkiske parlament fremmer volden. Hør Ole Nyengs hårrejsende beretning fra Tyrkiet. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/30/202313 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Sandheden der blev væk

Udlændingepolitikken har gennem årtier været politisk vanddeler mellem rød og blå blok. Her på 40-året for udlændingeloven analyserer Hans Mortensen og Arne Hardis, hvordan udlændingepolitikken har flyttet sig fra at være et moralsk anliggende til et spørgsmål om velfærdsstatens overlevelse. Martin Krasnik er vært og programmet blev tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/26/202324 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Revolutionen i 1973

I dag forstår vi bedre hvilken kamp, de unge førte op gennem tresserne, fordi individuelle rettigheder igen optager os. Historiker og journalist Sarah von Essen taler i Avistid om den frie aborts betydning for kvinder og mænds frihed, og hvordan de store debatter i dag spejler den tids rettighedskamp. Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/24/202327 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Fagre hvide verden

Man skulle tro, at apartheid var en saga blot i Sydafrika, men allerede i 1991 grundlagde hvide afrikaanere deres eget lille Heimat: Orania. Anne Kidmose har besøgt boer-samfundet og fortæller den utrolige historie. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/22/202334 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: At tale med to stemmer

Aki Matilda Høegh Dams grønlandske tale på Folketingets talerstol i sidste uge understreger det belastede forhold mellem Grønland og Danmark. »Grønland er på vej væk fra Danmark, samtidig med vi har brug for området sikkerhedspolitisk,« siger Hans Mortensen i Avistid. »Udenrigsministeriet skal vænne sig til, hvad wokeness er, når man bedriver politik i dag,« tilføjer Arne Hardis. Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/16/202323 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Jakob vender tilbage

Venstres sygemeldte formand Jakob Ellemann kommer tilbage 1. august. Men er det nok til at genrejse partiet og løfte de historisk lave meningsmålinger? »Offentligheden savnede jo ikke Ellemann på den måde, og det er jo lidt forfærdeligt,« siger Arne Hardis i Avistid, og suppleres af Hans Mortensen: »Facebookopslaget havde et fuldstændigt fravær af politik.« Martin Krasnik er vært og programmet blev tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/11/202323 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Tyrkiets skæbnevalg

Er Erdogans æra slut? Og vil en ny regering forandre Tyrkiet? Ole Nyeng er netop kommet hjem fra Tyrkiet og fortæller sammen med seniorforsker Cecilie Felicia Frøkjær Banke, hvad der er på spil i det tyrkiske valg søndag d. 14. maj: »De unge har ikke oplevet andre end Erdogan, og de ser ham som en, der vil bestemme hvilket tøj de skal gå i, hvem de skal gifte sig med og hvilke sociale medier, de må bruge – og de er godt trætte af det.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/10/202328 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Et nødvendigt blodbad

Mænd skal lade kvinderne risikere at overskride grænser, mener Christian Groes. Den bogaktuelle kønsforsker om en ny tids forførelse, MeToos konsekvenser for manden og den revolution, bevægelsen har affødt.Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/8/202318 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Fagbevægelsens Stunde Null

Metoo-sager er i deres natur revolutionære. I den nye virkelighed skal fagbevægelsen fra den gamle verden, hvor tingene kunne holdes bag lukkede døre, forholde sig til et bagland og en omverden, der fungerer helt anderledes, fortæller Hans Mortensen og Arne Hardis i Avistid: »Der er nultolerance og der er ingen tolerance overhovedet over for nogen form for overgreb«. Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/4/202327 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Konge i nye klæder

Kong Charles er ikke britisk verdensborger, men en ærkeengelsk, lidt indadvendt figur. Kroningen lørdag siger alt om den store britiske identitetskrise. Stuart Ward er professor i britisk imperial historie. For ham er netop Det Britiske, den århundrede gamle identitet, der understøttede imperiet, ved at kollapse. Hvad er der tilbage, og hvor stiller det den nye Kong Charles, der skal føre historien videre? Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/3/202324 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Skridsikker og nærværende

Afslappet forældreskab er in, men det kommer ikke uden hårdt arbejde.Marta Sørensen tog til baby- og småbørnsmesse på Østerbro, hvor man kan få babymos skabt af en michelinkok eller en statuette i bronze af kundens højgravide torso. Men også påmindelsen om, at forældrene skal passe på sig selv og dæmpe forventningerne. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/1/202311 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Arne uden Hans: En iskold skulder

Arbejdernes internationale kampdag nærmer sig, men for første gang i arbejderbevægelsens historie er socialdemokraterne ikke velkomne på talerstolen. Tidligere DSU-formand Frederik Vad gæster Avistid sammen med Arne Hardis. »Vi har aldrig rigtig fundet ud af, hvad forholdet skal være,« erkender Vad om relationen mellem fagbevægelsen og Socialdemokratiet. »Hvis fagbevægelsen bliver svagere, end den er i dag, risikerer vi at smadre den danske arbejdsmodel.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret afBirgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/27/202330 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Glem Dem til et lykkeligt liv

Hidtil har forskningen kredset om erindringens mekanik. Men nu viser det sig, at glemsel er en gave, der holder hjernen skarp og humøret højt. Hør Lone Franks essay om hukommelsesforskningens seneste opdagelse. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/24/202313 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: March mod midten

Oppositionen har samlet sig i alliancer for at presse regeringen. Men det er præcis det, regeringen har brug for, så den kan få hjælp til at tage tæskene for upopulære beslutninger, mener Hans og Arne: »Der sker det, som regeringen påstår ville og burde ske, nemlig at de samarbejdende kræfter slår sig sammen.« Programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/20/202323 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Russisk dødskult

Ideologisk er Putin på vej tilbage til 1500-tallets mørke enevælde. Han gør det for at legitimere sin magt og for bedre at kunne iscenesætte en eksistentiel konflikt mod det liberale Vesten, hævder den russiske sociolog og historiker Dina Khapaeva i Andrey Kazankovs tankevækkende interview. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/17/202316 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Liberalismens fællesskabsprojekt

Alex Vanopslagh har flyttet Liberal Alliance fra et protestparti til et indflydelsesparti med klassiske liberale dyder som personligt ansvar, næstekærlighed og fællesskab. »Vanopslagh er optaget af, liberalismen skal være noget andet end skat og økonomi,« siger Hans Mortensen i Avistid, men kan det gøre ham til leder af blå blok? Martin Krasnik er vært og programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/14/202320 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Dronningen uden filter

Hør Weekendavisens store interview med Dronning Margrethe om krigen i Ukraine, om ansvar og pligt og om den mystiske skæbne: at være overhoved i den slægt, der fører monarkiet videre. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/9/202333 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Hvad Pernille Stensgaard ved om kvinder på heste

Gennem 6000 år har hesten tilhørt manden, men i løbet af ganske få årtier er hesten blevet kvindens dyr. Forholdet til heste er et kærlighedsforhold, fortæller Pernille Stensgaard: »Et sted man kan elske uden rigtig at blive såret.« Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/7/202322 minutes
Episode Artwork

Cirkus Trump er et omvendt folkemøde

Markus Bernsen fulgte Trumps tur gennem Manhattan: »Hvis Folkemødet på Bornholm er en fejring af demokratiet, så er det her det modsatte,« fortæller han i Avistid. »Her er simpelthen så lidt fælles grund tilbage at stå på. Alt er efterhånden delt op i politik.« Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/202320 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne – live: »Hvorfor findes vi? For at have magten«

Selvom regeringen strutter af vilje til at holde sammen i sit arbejdsfællesskab, er socialdemokraterne i København begyndt at frygte, at de taber hovedstaden ved næste valg. »De har et dybt dilemma, hvad skal de satse på? Provinsen eller byen?« siger Arne Hardis i Avistids live-show – suppleret af Hans Mortensen: »Det er hele den socialdemokratiske sjæl, der er på spil her.« Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/31/202329 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Ild & vand

Med sin drøm om at blive californisk vinbonde, blev Brian Nygaard kastet hovedkulds ud i en rasende kamp mod klimaforandringerne. Det er blevet til et dramatisk essay om at stå midt i et brændende land. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/27/202318 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Den lille mand og den store skygge

Hvad gør De Radikale, når Moderaterne har taget deres plads? De to partier står på samme midterflise og slås om opmærksomheden. Men hvad er den bedste position på den lange bane, når man blot har syv mandater, spørger Hans og Arne i Avistid. Inden for eller uden for regeringen? Programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/24/202322 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Fentanyl-bølgen

En tredje bølge af opioider skyller ind over amerikanske storbyer. Hør Markus Bernsens gribende reportage fra USA’s største friluftsmarked for narkotika. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/20/202315 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Guldbrandsens nødvendige film

Langt om længe har Christoffer Guldbrandsens film om Donald Trumps skaber og mentor, Roger Stone, premiere i forbindelse med CPH:DOX. Martin Krasnik har besøgt dokumentaristen og journalisten for at tale om det længste og mest opslidende projekt i Guldbrandsens række af stærke portrætter af politiske magtpersoner. Om hans arbejdsmetode og evne til tålmodighed. »De fleste dokumentarister går hjem, når de har scenen. Det gør jeg aldrig.« Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen. Samtalen blev optaget marts 2021.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/17/202339 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Imens, på venstrefløjen

Alle ser mod den dysfunktionelle højrefløj. Men hvad sker der egentlig i rød blok? SF er det næststørste parti i meningsmålingerne. Enhedslisten går lidt frem, men lukrerer ikke stort på bededagsrevolutionen. Hans og Arne taler om nye (og gamle) brudflader på venstrefløjen som følge af SMV-regeringen og diskuterer spørgsmålet: Hvad skal tiden i opposition til S bruges til? Martin Krasnik er vært, og programmet er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/15/202323 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Arnested for subversiv virksomhed

Har humaniora et imageproblem? I regeringens reformudspil for universiteterne er det især de humanistiske fag, det går ud over. Klaus Wivel spørger ni af fagets forskere, undervisere og censorer om imageproblemet er selvforskyldt? Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/13/202322 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hans uden Arne: Det yderste mandat

»Mens Lars Løkke Rasmussen er den store stjerne i regeringen, er hans parti ved at erodere fra bunden« siger Hans Mortensen i Avistid. Moderaternes Jon Stephensen beskyldes for at have forfalsket en underskrift fra sin tid som direktør på Aveny-T. Men den ellers så selvtilfredse regering har ikke råd til at skille sig af med den ombruste kulturordfører. Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/7/202319 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Et sofastykke

En sofa er ikke bare noget man sidder i. Den fortæller sandheden om, hvem vi er – og om vores kultur. Linea Maja Ernst har skrevet en fascinerende fortælling om sofaens kulturhistorie – fra inkaerne til hjørneflyderen. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/6/202323 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Et ægte par

Hans Mortensen og Arne Hardis har interviewet socialdemokraten Morten Bødskov sammen med venstremanden Troels Lund Poulsen. På trods af massiv modstand udefra er de svært begejstrede for det nye regeringssamarbejde, hvor alt kan lade sig gøre. Men hvad blev der af ideologierne? Martin Krasnik er vært og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/2/202324 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Kroppen er et øre

Kan man blive en verdenskendt musiker, hvis man er døv? Ja, åbenbart. Synne Rifbjerg har mødt den første solopercussionist nogensinde, skotske Evelyn Glennie, og fortæller her, hvordan det lykkedes verdensstjernen at mestre musikken. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/28/202319 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Det stopper ikke

»Vi er nødt til at træde fuldt ind på den rigtige side her« siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen om krigen og Danmarks nye forsvarspolitiske virkelighed. »Vi har endnu ikke forstået implikationerne. Jeg tror, det kommer til at vare min levetid ud.«  Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/24/202342 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Claus Hjort alene i verden

Den tidligere forsvarsminister skal for retten, mens hans eget parti sidder i regeringen. I Avistid taler Hans Mortensen og Arne Hardis med Martin Krasnik om FE-sagen, om Venstres kovending og den borgerlige krise. Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/22/202323 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: De stjålne børn

Omkring 16.000 ukrainske børn er blevet tvangsfjernet fra deres ukrainske forældre eller værger og i mange tilfælde ført til Rusland og bortadopteret til russiske familier. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/21/202311 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: 100 års løgnagtighed

»Der er sket en opvågnen til virkeligheden,« siger Arne Hardis om den nye sikkerhedspolitiske konsensus i dansk politik. »Vi har altid gerne ville fedte os lidt igennem,« tilføjer Hans Mortensen i Avistid, som denne uge handler om Danmarks forsvarspolitiske skifte. Martin Krasnik er vært, og programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/17/202324 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Bare fem minutter

Et sted i danmark vokser en lille tvangsadopteret dreng op uden at vide noget om sine biologiske forældre. Højesteret skal afgøre, om han har ret til at møde dem. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/14/202318 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Er politik for normale mennesker?

Hvem har ansvaret for, at den ene politiker efter den anden går ned med stress? »Politikere har underkastet sig nettets vilkår og gjort sig til slaver af dets rytmer,« siger Arne Hardis i Avistid, som med udgangspunkt i Jakob Ellemanns sygemelding diskuterer med Hans Mortensen og Martin Krasnik, om medierne kan drages til ansvar for det opskruede tempo i politik. Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/9/202324 minutes, 1 second
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Frontsoldaten

63-årige Karen Schultz var en af de første kvindelige kampsoldater i Danmark. Et fag som hurtigt blev politisk: »Jeg sagde til mig selv: 'Jeg skal vise jer, hvor god jeg er til det her« fortæller hun i Mads Stagshøjs interview. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/6/202317 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Til arbejdet, liv eller død

Mette Frederiksen har lært, det vigtigste er at gå på arbejde. Men den etik kan ende med at give bagslag, mener Arne Hardis: »Hvis det sætter sig, at folk er så sure, så bør Mette Frederiksen være bekymret. Ikke så meget for fortsat regeringsmagt, men for hvordan stemningen bliver i Socialdemokratiet.« Tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/2/202325 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Om det længste og det mørkeste år

Digteren og forfatteren Henrik Nordbrandt er død. Martin Krasnik mødte ham i slutningen af 2020 til en samtale i forbindelse med udgivelsen af Nordbrandts sidste digtsamling Så en morgen. Hør eller genhør udsendelsen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/31/202347 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Dus med døden

At tænke over døden gør noget godt for livet, mener videnskabsjournalist Lone Frank. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/30/202312 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Ritt og magtens lommebog

At bryde en aftale er - ifølge Ritt Bjerregaard - det værste man kan gøre i politik. Det er den lige vej til splittelse og fløjkrige, særligt i Socialdemokratiet. Gør denne grundregel sig stadig gældende? Og risikerer Mette Frederiksen et oprør fra sine egne? Avistid er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/202327 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: En dag i familien Ukraines liv

I Weekendavisens reportage fortæller Andrey Kazankov, hvordan krigen har vendt op og ned hverdagen for børnefamilien Tolup i Østukraine 40 km fra fronten. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/23/202314 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

»Det føles som en forfatningskamp«

Hans og Arne er tilbage fra juleferie, og det er den nye flertalsregering også. Kampen om store bededag handler om magtens forvaltning i en helt ny tid, siger de. Alle prøver at finde deres nye rolle. Produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/18/202322 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Talebans kvælertag på de afghanske kvinder

Forfatter og journalist Åsne Seierstad har fulgt Afghanistan i årevis. Nu har taleban igen strammet grebet om kvinderne, mens Vesten ser passivt til. Hør hvordan de afghanske kvinder langsomt bringes til tavshed. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/16/202317 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Lizette på barrikaderne

Lizette Risgaard er i front i protesterne mod afskaffelsen af helligdagen. Men er det virkelig sådan et slag mod den danske model? Hvad er FH-formandens forklaring på, at fagbevægelsen står et helt andet sted end de gamle allierede i Socialdemokratiet? Og hvordan ser hun på sit samfundsansvar i en tid med mange udfordringer? Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/13/202328 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Hvem er Lucky?

Den etbenede formodede pirat, Lucky, som blev retsforfulgt i Danmark efter at have været i ildkamp med danske soldater ud for Vestafrikas kyst, er på vej hjem til Nigeria. Tine Eiby har besøgt Lucky og fortæller hans historie. Lyt til interviewet her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/9/202316 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Skal Rusland bekæmpes med våben eller diplomati?

Avistid er tilbage. I årets første udsendelse får Martin Krasnik besøg af Friis Arne Petersen, tidligere diplomat og ambassadør i USA og Tyskland. De diskuterer, om det er diplomatiet eller de vestlige våben i ukrainske hænder, der bedst kan sikre fred i Ukraine.  Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/6/202332 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Krasnik anbefaler: Essay fra Kyiv

Den ukrainske filminstruktør og forfatter Iryna Tsilyk gør status over året 2022. Det er blevet til et gribende essay fra en hverdag med krig. Lyt til essayet her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/3/202320 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Endelig fandt vi klitoris

»Den lille glatte rosa knop«. Sådan beskrev Kvinde Kend din Krop klitoris i 1970erne. Nu er den vokset til et kamporgan. En bølge af kunstnere og kvindegrupper taler for øget klitorisbevidsthed om både størrelse og gørelse. Lone Frank har undersøgt fænomenet i lyset af organets skiftende roller gennem historien Avistid er tilrettelagt og produceret af Pauline Nystad og Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/30/202221 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Jul med Weekendavizzerne

Magtfordelingen i Weekendavisens studie er sjældent til værtens fordel. Det er jo to mod én. Og ofte hånes chefredaktøren for sin manglende viden om f.eks. Struers nøjagtige beliggenhed eller datoen for Vinterkrigens begyndelse. Det skal der rettes op på. I anledningen af julen har Martin Krasnik forberedt en meget svær og videnstung quiz om dansk politik. Hvor kloge er Hans og Arne egentlig, når det kommer til stykket? Vinder de den længe ventede præmie? Avistid med Hans og Arne er tilrettelagt og produceret af Pauline Nystad og Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/25/202230 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Festen, der aldrig kom

Linea Maja Ernst var klar! Coronaen var slut, nu ville de brølende 20ere komme og føre os med ud i en vild, ny og eksperimenterende tid. Men 2022 leverede ikke. Det blev et popkulturelt sjappet år, fortæller Linea, der er kulturskribent og anmelder på Weekendavisen. I dette afsnit af Avistid spørger Martin Krasnik hende om, hvorfor popkulturen anno 2022 føles så antiklimatisk. Og om hvad der sker, når virkelighedens drama overgår fantasiens. Avistid er produceret og tilrettelagt af Pauline Nystad og Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/21/202223 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: I politik skal man ikke vælge med hjertet

Den nye regering befinder sig i spændingsfeltet mellem det meget historiske og det dybt mærkværdige. Hans og Arne fortæller om arbejdsfællesskaber, Mette Frederiksens kåbebærere, Løkke og Ellemanns kommende kappestrid, hierarkiet i Socialdemokratiet og om spøgelset fra 1978. Avistid er tilrettelagt og produceret af Pauline Nystad og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/16/202227 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Se til højre

Kan Mette Frederiksen bevare sin troværdighed i en SV-regering, der er et opgør med hendes egen fortælling om Socialdemokratiet? Lyt med i Avistid med Hans og Arne i denne uge: Om den meget længe ventede regering, som trækker Socialdemokratiet et godt stykke mod højre. Programmet er tilrettelagt og produceret af Pauline Nystad og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/8/202224 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Djævlen ligger i mellemregningerne

Hans Mortensen og Arne Hardis sidder som hunde under et bord klar til at hapse alle krummer, der falder ned fra forhandlingsbordet. Og der er gode sager blandt dem: De Radikale på vej ind i en ny regering? Et kompromis om Rwanda-lejren? En lokumsaftale om FE-skandalen? Og ikke mindst: Alle de S-ministre, der skal gøre plads til de nye, blå venner? Hør mere i ugens Avistid med Hans & Arne. Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/30/202223 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Magisk hamskifte

Mens Mette Frederiksen og Jakob Ellemann nærmer sig hinanden, hænger de nye, smalle oppositioner fast i fortidens blokpolitik. Og hvad sker der med midten, når fløjene opløses? Podcasten er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/24/202228 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Afmagtens tredeling

Regeringsforhandlingerne fortsætter, kun afbrudt af seminarer og fodboldkampe. Hvor står den nye, tredelte opposition nu i forhold til Venstre, Socialdemokraterne og SF, hvis de ender i en regering når forhandlingsfløjten lyder? Avistid med Hans & Arne er produceret og tilrettelagt af Pauline Nystad og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/17/202224 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Hans & Arne: Tragisk underholdende

Hans Mortensen og Arne Hardis taler i denne første udgave af deres ugentlige podcast om den historiske mulighed, der i disse dage åbner sig: En regering med både Socialdemokratiet, Venstre - og SF! Hvordan er det muligt? Det efterlader valgkampens mest populære dreng i skolegården helt alene i hjørnet. Ingen gider lege med ham. »Tragisk,« siger Arne Hardis. »Tragisk underholdende.« Avistid med Hans & Arne er produceret og tilrettelagt af Pauline Nystad og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/11/202225 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Valgtid: At læne sig ind uden at falde

Mette Frederiksen skal nu forhandle om en midterregering. Den nye radikale leder blev straks svækket ved udnævnelsen. Lars Løkkes spændstighed er ikke den samme efter valgresultatet. Og pludselig er der ny opmærksomhed om Jakob Ellemann, der nu “læner sig ind i det”. Forvirret? Det er er De ikke, efter denne episode af Valgtid. Valgtid er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/4/202224 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Mette Frederiksen og de 11 små dværge

I sidste øjeblik lykkedes det rød blok at sikre det magtgivende mandat og dermed flertallet. Men hvad så nu? Socialdemokratiet er landets eneste store parti og blå blok ligger i ruiner. Dagen derpå vender Martin Krasnik, Arne Hardis og Hans Mortensen gårsdagens begivenheder og kigger fremad på, hvordan en ny regering kunne se ud. Valgtid er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline NystadSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/202226 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Valgtid: »Jeg opsøger altid tragedien«

Valgdagen er endelig kommet. Men hvordan bruger man den egentlig, hvis man er to af Danmarks mest erfarne politiske journalister? Martin Krasnik taler i dette afsnit af Valgtid med Arne Hardis og Hans Mortensen om deres balkort til demokratiets store festaften, og hvorfor de altid går efter den største tragedie. For som Hans Mortensen siger: »Det er en usympatisk, men nødvendig branche, vi er i«. Valgtid er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline NystadSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/1/202228 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Demokratiets forfest

I går transmitterede DR den stort anlagte partilederdebat fra koncerthuset med 2000 publikummer busset ind fra provinsen. »Et ekstremt pinefuldt arrangement«  mener Martin Krasnik »En fin forestilling«, føler Arne Hardis, mens Hans Mortensen synes »det var to timer, jeg ikke får igen!« Hvad kan man udlede af valgkampens sidste krampetrækninger, hvor trængslen på midten skygger for forskellene på partiernes politik? Og har valget egentlig handlet om andet end bogstavkombinatiner og personsager? Valgtid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/31/202223 minutes
Episode Artwork

Valgtid: Forsvundne danskere

Den konservative partileder er forsvundet fra partiets kampagne og ligger nu under valgresultatet fra 2019. Jakob Ellemann-Jensen er stadig med, men virker, som om han ville ønske, det var overstået. Og samtidig forsøger rød blok at sparke Lars Løkke tilbage til de borgerlige med »afsløringen« af Moderaternes pensions-politik. Dagens program ser på situationen i blåt ringhjørne. Valgtid er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline NystadSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/28/202222 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Længere er den ikke: SF er den stille succes

I denne dramatiske valgkamp har SF fundet opskriften på succes: Den der lever stille, lever trygt. Lidt i læ af det hele går folkesocialisterne stille og roligt frem med Pia Olsen Dyhr i front. I tryghedsvalget er SFerne altid parat til at levere endnu mere tryghed til vælgere, der drømmer om en kuvøse med plads til alle. »SF er gået fra at være et pacifistisk uldsokkeparti til fuldtonet NATO-tilhænger«. Arne Hardis og Hans Mortensen fortæller om SFs rejse og Pia Olsen Dyhrs særlige evne til at finde og fremhæve politiske sejre. Og svarer på det ømme spørgsmål: Tør Pia tage SF med i regering igen? Valgtid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/202222 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Mettes milliarder

Hvad kan man få for tre milliarder? Er det nok til at redde sundhedsvæsenet? Er det tilstrækkeligt til at sikre Mette Frederiksens plads i statsministeriet? Dagens Valgtid handler om Socialdemokratiets sundhedsudspil. Valgtid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/202222 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Socialdemokraterne har besluttet at være i højt humør

I dagens Valgtid er Hans Mortensen lige stået ud af Mette Frederiksens valgbus på havnen i Esbjerg. Han fortæller om en valgkamp, der går efter planen: Mette smiler stadig, og hendes kampagne har besluttet, at humøret skal være højt. Men Socialdemokratiet ligger stille i meningsmålingerne, mens Moderaterne går frem. Hvordan påvirker det så humøret i den socialdemokratiske lejr? Er man i stilhed ved at indstille sig på et regeringssamarbejde med Lars Løkke? Valgtid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/25/202220 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Inger er Inger er Inger

I dagens Valgtid afløser Jeppe Bentzen Hans Mortensen, som er på tur med Mette Frederiksens valgbus. Jeppe har fulgt Inger Støjberg gennem landet og fortæller om den særlige Inger-følelse. Om Ingerspidsfornemmelsen, der får hendes vælgere til at se hende som deres tillidsrepræsentant. Vi taler om grænserne for Inger som ren følelse. Om den politik, hun nu har lagt frem i valgkampen. Og om hendes udfordring af resten af blå blok. Valgtid er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline NystadSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/24/202226 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Stueren undergang

Det er med en vis sorgfuld fascination, at Arne Hardis og Hans Mortensen iagttager Dansk Folkepartis dødskamp. Hvordan udfolder krampetrækningerne sig i valgkampen? Og hvordan fungerer overskudsmennesket Morten Messerschmidt i strid modvind?I dagens Valgtid handler det om Dansk Folkepartis storhed og fald. Tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/21/202221 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Daddy Vanopslagh

For bare tre år siden var Liberal Alliance en systemkritisk, revolutionær og liberalistisk modstandskamp. Nu sidder formand – eller farmand, som han bliver kaldt på TikTok – Alex Vanopslagh tungt på dansk politiks TikTok-trone og har fået humor, selvironi og moderne, maskulin sårbarhed med ind i valgkampen. Men hvad er Alex Vanopslaghs og Liberal Alliances rolle egentlig i dansk politik, og hvor står de efter valget? Det spørger Martin Krasnik, Hans Mortensen og Arne Hardis om i dagens afsnit af Valgtid. Valgtid er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/20/202221 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Nogen, ikke noget

Her midt i valgkampen sender en ny meningsmåling De Konservative ned på 7,7 procent. Det er mindre end Lars Løkkes Moderaterne. Blå blok har samlet 41,8 procent af vælgerne, hvilket er en kæmpe tilbagegang på en måned. Men målingen fra Voxmeter giver rød blok flertal, sandsynligvis også uden Lars Løkke. Kan Mette Frederiksen danne en ren rød regering, når hun nu har sagt, at hun vil ind over midten? Og hvordan kan det være, at vi nærmest kun taler om bogstav- og personkombinationer? Var det ikke meningen, at vi skulle tale om noget i stedet for nogen? Det er dagens Valgtid. Valgtid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nisssen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/202222 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Fløjkrigernes trængsler

Vi taler hele tiden om midten. Hvor er den, hvem er den, hvad er den? Men hvordan reagerer yderfløjene på suget fra midten? Enhedslisten har svært ved at forklare holdningen til et asylcenter i Rwanda. Nye Borgerlige fjumrer rundt om borgerens frihed til at afvise hjælpehjælpere. Begge partier går tilbage i meningsmålingerne. Er det blevet lidt svært på fløjene? Det er emnet for dagens Valgtid med Hans Mortensen, Arne Hardis og Martin Krasnik. Programmet er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/18/202219 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Ud af kaos kommer Løkke

Friedrich Nietzsche mente, at orden følger kaos. Nogenlunde sådan ser Lars Løkke Rasmussen også på det. I hvert fald spekuleres der stadig mere seriøst over muligheden for, at Løkke ender med at være den eneste, der kan skabe en holdbar regering. »Måske er Lars Løkke ikke bare den fjerde, men den tredje eller ligefrem anden statsministerkandidat,« spørger Hans Mortensen i dagens Valgtid, hvor vi taler om sandsynligheden for, at Løkke er den eneste, der kommer oprejst ud af ruinerne. Arne Hardis er mere skeptisk. Men én ting er sikkert: Lars Løkke Rasmussen er tilbage og hans timing er uforlignelig. Dagens valgtid handler om Projekt Løkke. Og vi ringer undervejs til Kirsten Jacobsen, forfatter til Løkkes bog Befrielsens øjeblik. Valgtid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/17/202221 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

»Man har forsøgt at intimidere mig og mine børn«

Lars Findsen vil ikke tale konkret om sin egen sag. Han vil heller ikke sige, at Barbara Bertelsen står bag beslutningen om at hjemsende og fængsle landets spionchef. Men, siger han: Hvis en spionchef skal suspenderes, overvåges, sigtes og tiltales, »så spiller Statsministeriets departementschef helt sikkert en central rolle. Hvis man påstår det modsatte, er det forkert.« Sådan lyder det i dette interview med Martin Krasnik, hvor Findsen fortæller om sin nye bog. Om hvordan sagen mod ham har påvirket ham. Om ironien i at en spionchef selv ender med at blive aflyttet og overvåget. Og hvordan han mener, at magtudøvelsen har ændret sig med den aktuelle regering. Denne særudgave af Avistid er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/14/202242 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Spionchefens October Surprise

I går landede Lars Findsens bog »Spionchefen – Erindringer fra Celle 18« som en bombe i valgkampen. I amerikansk politik, hvor valget altid holdes i november, kalder de sådan en sprængfarlig begivenhed for en October Surprise. Vil Findsens bog ændre valgkampen? Det handler fredagens Valgtid om. Programmet er produceret og tilrettelagt af Pauline Nystad og Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/14/202218 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Slørede standpunkter

Først mente Jakob Ellemann, at man godt må takke nej til hjemmehjælpere, der bærer tørklæde. Så skiftede han mening. Har Venstres formand virkelig ikke tænkt over sin position i tørklædedebatten, før pressen spurgte? Det spørger Martin Krasnik politisk skribent Arne Hardis om i dagens udgave af Valgtid. For selvom 2001-æraen er slut, og udlændingepolitikken ikke længere er et politisk våben, man kan presse Socialdemokraterne med, så handler valget også stadig om værdier og frihed. Hvor efterlader det en statsministerkandidat, der researcher standpunkter for åben mikrofon? Valgtid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/13/202217 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Krisebevidsthedens dramaturgi

Priserne bliver ved med at stige, og snart står 100.000 uden arbejde. Sådan lyder det i en nyudgivet – og dyster – vismandsrapport, og mens de mørke skyer for alvor er begyndt at trække sig sammen over dansk økonomi, så lover politikerne netop den økonomiske hjælp, som vismændene fraråder i rapporten. I dagens afsnit af Valgtid taler Martin Krasnik med politisk skribent på Weekendavisen Hans Mortensen, overvismand Carl Johan Dalgaard, der har været med til at forfatte vismandsrapporten for 2022, og professor emeritus Ove Kaj Pedersen for at blive klogere på, hvorfor politikerne ikke taler mere om, hvad der egentlig kan få økonomien på rette kurs igen, og hvorfor de bag kulisserne måske er mere enige, end de giver udtryk for. Valgtid er produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/202220 minutes, 1 second
Episode Artwork

Valgtid: Don't mention the war!

Der er krig i Europa. Alligevel fylder det næsten ingenting i valgkampen. Hvorfor? Det spørgsmål vender Martin Krasnik med Hans Mortensen og Arne Hardis i dagens episode af Valgtid. For selvom Mette Frederiksen kalder valget et »tryghedsvalg«, så undrer Krasnik sig alligevel over, at der nærmest er sket en afkobling af krigen fra selve valgkampen. Bliver valget – på trods af, at der er krig i Europa – ikke et sikkerhedspolitisk valg? Valgtid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/11/202219 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Jeg siger undskyld, hvis du siger undskyld!

De Konservatives meningsmålinger falder som en sten ned gennem Grønlandshavet. Arne Hardis og Hans Mortensen taler om Afrika-på-is-gate, undskyldningens psykologi, konservativ skattepolitik og om den slet skjulte skadefryd i Venstre-lejren. Valgtid er tilrettelagt og produceret af Pauline Nystad og Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/10/202218 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Sofies valg

De Radikale er blevet sablet ned i meningsmålingerne, men burde vi ikke hylde partiet, der fik valget udskrevet? Det spørger Martin Krasnik Arne Hardis og Hans Mortensen om i dagens episode af Valgtid. »Vi har nogle skår at klinke. Vi har en historie – på godt og ondt«. Sådan beskrev Sofie Carsten Nielsen De Radikale og Socialdemokraternes forhold, da det blev hende tur til at tale fra Folketingets talestol ved åbningsdebatten i går. Men det virker paradoksalt, at partiet, der i en enkelt måling er nede på 3,8 procent, nu bejler til Socialdemokraterne. Står De Radikale i en eksistenskamp? Valgtid er produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/7/202217 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Valgtid: Mette i centrum

I første afsnit af Valgtid taler Martin Krasnik med Weekendavisens politiske skribenter Arne Hardis og Hans Mortensen om, hvordan Mette Frederiksen har formået at tage magtfuldkommenheden på sig og vendt den til sin fordel, og hvad hun får ud af at kalde valget for et »tryghedsvalg«. Lyt med alle hverdage under valgkampen. Valgtid er produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/202217 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Om lidt er det Valgtid

Når valget udskrives bliver Avistid til Valgtid, og gennem hele valgkampen vender Martin Krasnik den seneste udvikling, konflikterne og overraskelserne med Arne Hardis, Hans Mortensen og andre af avisens journalister. Lyt med hver formiddag, der hvor De normalt lytter til Avistid.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/3/20221 minute, 26 seconds
Episode Artwork

Kvalt i tørklædet

En seriemorder slår prostituerede ihjel for at rense samfundet. Og han kvæler dem i deres eget hovedtørklæde. Det er plottet i Ali Abbasis nye film Holy Spider, der får premiere midt i oprøret mod det iranske præstestyre – og det forhadte tørklæde. Ali Abbasi møder Martin Krasnik i ugens Avistid, hvor han taler om sit oprindelige hjemland, som han kalder et »massemordersamfund«, der »groomer til vold og had mod kvinder«. Ali Abbasis film Holy Spider er Danmarks bidrag i Oscar-kategorien Bedste Internationale Film og har premiere den 13. oktober. Avistid er tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/30/202232 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Det koster livet

Hvorfor er Bodil Jørgensen en magisk legoklods? Hvordan får Lars von Trier sjæle til at vibrere?  I ugens Avistid taler Bodil Jørgensen og Lars von Trier om tilblivelsen af de nye afsnit af Riget, der får premiere om to uger. De to fortæller Martin Krasnik om omkostningerne ved at sætte filmen og kunsten fri. Og diskuterer, hvad der sker, når ånderne, også de onde, ikke kan fare frit. Avistid er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/23/202241 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kan man adskille politikeren fra mennesket?

Martin Krasnik har skrevet en leder, der handler om Papes privatliv, og om vi overhovedet skal blande os i det. Derfor gæster bogaktuelle Johs Lynge og Mads Brandsen, der har skrevet bogen ‘Søren Pape - hele vejen’, ugens udgave af Avistid, hvor Martin Krasnik også vender privatlivets fred og konsekvensen af Papes personsager med Arne Hardis. Avistid er produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/15/202226 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Farvel til godheden

I Sverige har de Bamse, en hyggelig, lille bjørn. Når han spiser honning, bliver han stærk og gør gode gerninger. I Danmark har vi også en Bamse, ham med billedbogen. Han er en ret selvoptaget type, der helst vil gøre tingene nemt for sig selv. »I Danmark er I frie, i Sverige er vi gode,« siger den svenske forfatter Elisabeth Åsbrink. Hun er i studiet sammen med sin mand, Joakim Jakobsen, der skriver om Sverige for Weekendavisen. De to fortæller om det svenske selvbillede, der er ved at krakelere, og som søndagens dramatiske valg drejer sig om. Avistid er produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/9/202228 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Ti år med Tinder

I år er det ti år siden, at datingappen Tinder blev lanceret. Siden da, har den måde, vi dater og møder hinanden på, ændret sig markant - eller hvad? I denne uge diskuterer Martin Krasnik internetdating med redaktør Lasse Lauridsen, skribent og forfatter Amalie Langballe og journalistpraktikant Pauline Nystad, for at finde ud af, hvad det har betydet for jagten på kærligheden, at der altid potentielt er et bedre match bag næste swipe. Avistid er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/2/202232 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hvad Mette gør …

Mette Frederiksen er ikke til at rokke: Minkskandalen er ikke bare afsluttet, siger hun, den var slet ikke en skandale. Statsministerens strategi er at sætte hårdt mod hårdt: mod blå blok og mod de Radikale. Er hendes stædighed en fordel eller en ulempe? Hans Mortensen og Arne Hardis er ikke helt enige. I ugens Avistid taler vi også om omvæltningerne hos de borgerlige. Udbryderen Inger Støjberg er i en meningsmåling større end Venstre! Hvad er perspektivet i de enorme blå forskydninger? Hardis og Mortensen er gæsterne i denne uges program.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/26/202230 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

»Når du ejer blikket, så ejer du historien«

Linn Ullmann har skrevet en roman om den 16-årige pige, hun engang var, og som hun har brugt en hel bog på at prøve på at forstå. Hvad drev den 16-årige pige til at tage alene til Paris, og indlede et forhold til en 44-årig fotograf, der skulle komme til at sidde fast i hende indtil nu? Martin Krasnik taler i dette afsnit af Avistid med forfatter Linn Ullmann om, hvorfor den, der betragter, er altafgørende, når vi beskæftiger os med magtforhold, krænkelser og #metoo.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/21/202231 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Nynne ville være dreng

Nynne Bjerre Christensen følte sig som en dreng, opførte sig som en dreng, og hun lignede en dreng: »En sød, smilende dreng med brune øjne,« som hun fortæller i Avistid. Her fortæller hun om det »skamfulde ingenmandsland«, som hun bevægede sig ind i med puberteten. Om forvandlingen til at »blive kvinde på min egen måde«. Og om sin store skepsis ved den måde, kønsskifte hos børn omtales på. »Der bliver taget for let på det,« siger Nynne Bjerre Christensen, der mener, at hendes egen historie er et argument for, at børn hverken skal tilbydes juridisk kønsskifte eller hormonbehandling.  Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad Mogensen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/19/202218 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

USA er ved at gå under

Martin Krasnik taler i ugens Avistid med Vibeke Schoue Tjalve om, hvorfor halvdelen af amerikanerne frygter, at der udbryder borgerkrig inden længe, og hvor den særlige amerikanske følelse af fællesskab blev af. Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Pauline Nystad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/12/202234 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

En håndgranat ind i historiebogen

Fra den ene dag til den anden mistede amerikanske kvinder den forfatningsmæssige ret til abort. Fem højesteretsdommere hev tæppet væk under den 50 år gamle rettighed. Det til trods for at flertallet af amerikanerne går ind for fri abort. Hvad kan Højesteret ellers finde på at rulle tilbage? Journalist og forfatter Sarah von Essen og Weekendavisens tidligere USA-korrespondent Ole Nyeng gæster Avistid. Programmet er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/29/202228 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Kan man vildlede groft uforsætligt?

Weekendavisens Arne Hardis og Hans Mortensen har i denne uge fortalt om den kommende beretning fra Minkkommissionen. Den er - for at sige det mildt - meget kritisk over for Statsministeriet. Men hvad skal man lægge i kritikken? Hvad betyder det, når Statsministeriet ifølge kommissionen er skyldig i både tilsidesættelse af demokrati og retsstat og grov vildledning af offentligheden? Og kan man egentlig gøre noget så alvorligt - og stadig påstå, at det var uforsætligt? Alt dette - og mere til - når Hardis og Mortensen fortæller i ugens udsendelse. Avistid er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen PedersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/24/202230 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Undtagelsestilstanden

Martin Krasnik inviterer fire af Weekendavisens stærke skribenter på scenen i Allinge på Folkemødet for at tale om den undtagelsestilstand, invasionen af Ukraine har placeret os i. »Efter Ukraine-krisens start diskuterer vi hver morgen og hver aften, hvordan går det for ukrainerne. Det er hovedsamtalen hjemme hos mig,« fortæller udlandsredaktør Anna Libak blandt andet.  Mød hende samt skribenterne Søren K. Villemoes, Hans Mortensen og Poul Pilgaard Johnsen, som hver især forholder sig til den nye globale værdikamp og deres egen journalistiske rolle i den. Avistid er produceret af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/202240 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Danmarkshistoriens mærkeligste sag

»Hvad fanden er det for et samfund, vi lever i, hvor der kan køre sådan nogle sager, som ingen har ansvar for. Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen holder sig ikke tilbage, da han i samtale med politisk reporter Hans Mortensen på Folkemødet sætter ord på forløbet i FE-sagen. På Weekendavisens scene i Allinge argumenterer det sigtede, mangeårige medlem af Venstre slagfærdigt for sagens politiske karakter: »Jeg har diskuteret sagen med Lars Løkke Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen for at høre, om det kunne være foregået i vores tid. Og det er helt umuligt.«See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/16/202243 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Kan Bilderberg redde verden?

Når bilderbergerne mødes, er offentligheden ikke inviteret. Det var Ida Auken og chefredaktør Martin Krasnik, der begge deltog i Bilderberg-mødet i Washington i sidste weekend. En af de mest sejlivede sammensværgelsesteorier handler om disse årlige møder. Her samles den vestlige verdens elite, lyder det, og træffer hemmelige beslutninger for hele kloden.  Men hvad foregår der i virkeligheden, når premierministre, efterretningschefer, oliedirektører og tech-ledere mødes? Har de svarene på Ukraine-krigen, klimaforandringerne og økonomien? Kort sagt: kan bilderbergerne redde verden? Ida Auken og Martin Krasnik taler i ugens Avistid om stemningen bag de lukkede døre og sammenligner deres noter fra årets debatter på årets Bilderberg-møde. Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Marie Louise Vesthardt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/10/202226 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hardis & Mortensen: »Nu bryder dansk politik ud i lys lue«

I morgen stemmer vi om forsvarsforbeholdet. Men i overmorgen begynder det politiske drama.  Weekendavisens politiske penne Arne Hardis og Hans Mortensen trækker linjerne op inden valgdagen.Avistid er produceret og tilrettelagt af Marie Louise Vesthardt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/31/202231 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

»EU er antitesen til Europa«

Morten Messerschmidt er enig i, at situationen for Europa har ændret sig drastisk med Ruslands overfald på Ukraine. Mon ikke der er noget i ham, der tøver lidt, før han stemmer nej til forsvarsforbeholdet på onsdag? Er der ikke noget inde i Messerschmidt, der jo elsker vores gamle kontinent, som hvisker: Vi skal da være med! Vi skal bidrage til at forsvare vores fælles værdier! I så fald skjuler han det godt. »Dansk sikkerhedspolitik skal være styret af interesser, ikke værdier. Og jeg mener, at de værdier, der udvikler sig i EU er helt modsat både mine, Danmarks og Europas værdier,« siger Messerschmidt i en samtale om Danmarks grundlæggende placering i Europa og verden. Martin Krasnik mener, at forbeholdet er blevet uudholdeligt. Messerschmidt siger, at et nej vil sende et vigtigt og meget positivt signal til alle. Hør deres samtale i ugens udgave af Avistid. Programmet af produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/27/202239 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Jeg har været grødet i stemmen

Fra Uffe Ellemann-Jensens stuer kan man se ud over Øresund. At svenskerne på den anden side af vandet nu bliver en del af NATO »forandrer alt« siger han. Han er stærkt påvirket af, at Norden nu vil stå samlet i alliancen, og at svenskerne og finnerne træder ind foran Danmark i fronten mod Rusland. Men er Sveriges og Finlands NATO-medlemskab udtryk for, at Ellemanns verdensbillede var en illusion? At Vesten alligevel ikke kunne skabe et samlet og fredeligt Europa? Skal demokratierne – som nogen foreslår –  tilpasse sig og have mere forståelse for autokraters og diktatorers krav  – sådan som de gjorde under Den Kolde Krig for at sikre os selv? Mød Uffe Ellemann-Jensen i ugens Avistid, hvor han også taler om folkeafstemningen om Danmarks forsvarsforbehold. Er man forvirret over den afstemning, siger han, er det »udtryk for dovenskab«: »Helt ærligt: man kan jo bare sætte sig ind i tingene!« Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/21/202243 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Daddy-komplekser i samtidens seksualmoral

I dag må man begære stort set alt. Undtagen manden med magt. Han er det mest perverse tema i samtidens scenekunst.  Teaterscener med kannibalisme, forbudte begærsobjekter og voldsom maskulinitet vidner om en dramatik, der eksperimenterer med den moderne seksualmoral. Kunsten er ifølge skribent Linea Maja Ernst blevet ventil for det perverse. Især for tidens yndlingsperversion: »den magtfuldkomne mandemand«.  Det perverse opstår i uforenelige sandheder, som kunsten kan vise os: Blandt andet i Kannibalen, en morbid kærlighedsfortælling om to mennesker, der drømmer om at blive ét kød, hvorfor den ene dræber og spiser den anden. »Vi forstår begæret efter et andet menneske. Men vi forstår ikke, at man er nødt til at skære nogens penis af og stege den for at komme dertil,« siger Linea Maja Ernst om forestillingen, der bygger på en kannibalsag fra virkeligheden.  Kan man samtykke til at blive spist eller slået? Lider vi af et kollektivt daddy-kompleks? Og er der håb at hente i maskulinitetens vildbasse-energi? Det er spørgsmålene i ugens Avistid.  Avistid er produceret og tilrettelagt af Marie Louise Vesthardt, Birgit Nissen Pedersen og Leah Skovby Burke.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/14/202223 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Weekendavisen anbefaler: »Den anden bolig« af Linea Maja Ernst

Sommerhuset har aldrig været mere populært. Men kan det være et frirum, hvis vi samtidig vil have helårsboligens bekvemmelighed? Og hvorfor bliver det lidt kedelige par altid myrdet i sommerhus på film? Det skriver Linea Maja Ernst om i artiklen »Den anden bolig«, som De kan lytte til her. Artiklen kan også læses her: https://www.weekendavisen.dk/2022-18/kultur/den-anden-boligSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/9/202223 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

»På mandag vil Putin forsøge at skræmme livet af Vesten«

Sovjetunionens sejr over Hitlers Tyskland vil blive fejret som aldrig før på mandag den 9. maj. hvor det er Sejrens Dag i Rusland. Det er blevet Ruslands største officielle mærkedag, og i år får den fuld skrue: For dengang kæmpede man mod tyske nazister, og nu kæmper man angiveligt mod nazister i Ukraine og NATO. Weekendavisens udlandsredaktør, Anna Libak, taler med militærhistorikeren og Ruslandseksperten Niels Bo Poulsen om, hvad der skal ske, og hvad sejrsdagen bliver brugt til.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/6/202231 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

En minister træder af i utide

I går meddelte justitsminister Nick Hækkerup til stor overraskelse for de fleste sin afgang fra dansk politik. I denne særudgave af Avistid har Klaus Wivel inviteret politisk journalist Hans Mortensen i studiet for at tale om, hvad det betyder for statsministeren at miste så betydelig en støtte, og hvilke sager de nye ministre i regeringsrokaden må besvære sig med i den kommende tid.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/2/202213 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Voldtægt som våben

Hvorfor voldtager soldater i krig? Hvorfor gør russerne det? Seksuel vold er et af de mest tilbagevendende krigsfænomener. Og det har mange forklaringer.  Fra Ukraine kommer grusomme fortællinger om voldtægter. Er den seksuelle vold et systematiseret russisk krigsvåben? En strategi, der skal nedbryde fjenden? Hvordan skal man forstå, at voldtægt er en del af arsenalet i nogle hære, men ikke i andre?  Voldtægt i krig er et historisk fænomen. Japanerne voldtog systematisk kinesiske kvinder under Nanjing-massakren i 1937, serberne havde i 1990ernes borgerkrig en klar voldtægts-strategi, og de romerske legionærer gjorde det i stor stil på Romerrigets angrebstogter.  “Det er ikke psykopater eller afvigere, der voldtager. Det er helt almindelige, unge mænd, der på kort tid får deres normale normer og moral fuldkommen forandret,” siger filosof og seniorforsker ved DIIS Robin May Schott. Hun gør os i ugens Avistid klogere på voldtægt i krig - i Ukraine og i historien.  Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen, Marie Louise Vesthardt og Leah Skovby Burke. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/29/202226 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Weekendavisen anbefaler: Anne Knudsens sidste ord

Kort før sin død skrev Weekendavisens tidligere chefredaktør Anne Knudsen om de måder, danskerne fester på: Om den formelle familiefest med taler og sange, om den døddrukne løssluppenhed ved julefrokosten og om vennefesterne, de morsomste inden for festuniverset. Læst op af journalist Tine Eiby. Lyt til flere artikler fra Weekendavisen her. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/202223 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Fransk valg: »Denne gang tør jeg ikke vædde om det«

For fem år siden var Aske Munck sikker på, at Marine Le Pen ville tabe til Emmanuel Macron. Det er han ikke nu.  På forsiden af Le Figaro ser den højrenationalistiske spidskandidat Marine Le Pen seriøs og afslappet ud. Nærmest præsidentiel som hun står der foran tricoloren. Og det har hun god grund til. For med sit antielitære, nationalkonservative projekt æder hun sig ind på Emmanuel Macron i meningsmålingerne.  Det er en mærkelig, overraskende valgkamp, siger Aske Munck, stemningen er apatisk og frustreret. »Der er en opgivende fornemmelse, som jeg ikke har mødt før. Det er meget bekymrende,« siger ugens gæst, der har fulgt fransk politik i årtier. Weekendavisens korrespondent fortæller om sin dybe fascination af Frankrig og om et fuldkommen uforudsigeligt valg. Denne gang skal han og Martin Krasnik i hvert fald ikke vædde om udfaldet. Til sidst i udsendelsen mindes de deres tidligere chef, Anne Knudsen, der døde i sidste uge. Avistid er produceret og tilrettelagt af Marie Louise Vesthardt, Birgit Nissen Pedersen og Leah Skovby Burke.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/9/202235 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Kristian Leth: »Jeg har forsøgt ikke at skrive denne her historie i rigtig lang tid«

Kristian Leth er gået ind i erindringens tåge for at finde sin barndom, hvor noget manglede. Hans far.  »Jeg troede, at jeg forstod det. Jeg troede, at jeg havde styr på det. Jeg troede, at jeg havde lagt det på en hylde« I ugens Avistid fortæller forfatteren og musikeren Kristian Leth om sin far, Jørgen Leth, der var fraværende gennem hele barndommen. I sin nye bog ‘En vej ud af tågen’ stykker han opvæksten sammen bid for bid og fortæller gribende om faderens fravær: I sit eget liv og som fænomen i en hel generation.  Hvordan kan man fortrænge noget så vigtigt som sin fars manglende tilstedeværelse? Hvordan kan man glemme store dele af sin barndom? Og hvordan finder man dem frem igen? Det er spørgsmålene til Kristian Leth i ugens Avistid. Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen, Marie Louise Vesthardt og Leah Skovby Burke.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/31/202232 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Weekendavisen anbefaler: »Onkel Putin« af Sonja Furu

Hele verden er forenet imod Vladimir Putin. Eller er den? Sådan føles det i hvert fald, når man ankommer fra Danmark. Men hvordan taler Sydasiens stormagt med 1,3 milliarder mennesker om »Putins krig«? Lyt til Sonja Furus rapport fra et land, hvor alle børn ved, at Rusland er deres bedste ven. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/29/202216 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Politisk brug af paragraf om landsforræderi

Da Claus Hjort Frederiksen gæstede Avistid i september 2020, blev hans udtalelser halvandet år senere en del af en alvorlig anklage om landsforræderi. Nu er han tilbage i studiet.  »Det er usandsynligt, at ingen i regeringen har været indblandet i det her,« siger ugens gæst Claus Hjort Frederiksen, som er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109.  Den tidligere minister var lige kommet hjem fra en tur til massøren, da to politifolk sprang ud foran ham. På baggrund af en række udtalelser – blandt andet til Weekendavisen – blev han d. 20. december sigtet for landsskadelig virksomhed. Den anklage gjorde ham til den femte sigtede i den opsigtsvækkende FE-sag.  Men den tidligere minister mener, at sagen ikke kun handler om statens sikkerhed. Den handler om politik. Om politikeres ytringsfrihed. Og om væsentlige demokratiske spørgsmål.  Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen, Marie Louise Vesthardt og Leah Skovby Burke.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/24/202227 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

»Kyiv er i mit hjerte«

Ukraines hovedstad er ved at blive omringet af Rusland. Mens andre ukrainske byer bombarderes voldsomt, tænker de fleste på, hvad der nu skal ske med Kyiv. Anna Libak og hendes familie har et helt særligt og personligt forhold til Kyiv.. »Der er masser af ting, som mit hjerte banker for, som jeg ikke blander mig i, men det her er så afgørende. Det er lige så afgørende som 1989 - bare med omvendt fortegn.« I ugens Avistid fortæller Anna Libak om Ukraines hovedstad; om sit eget, om vores og om Vladimir Putins forhold til Kyiv. Avistid er tilrettelagt og produceret af Birgit Nissen Pedersen og Leah Skovby Burke.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/19/202232 minutes, 1 second
Episode Artwork

Weekendavisen anbefaler: »Beskidte tanker« af Lone Frank

Helt almindelige menneskers sexfantasier indtager ofte territorier, som forskere ellers har betragtet som afvigende. Det er snarere dem uden fantasier, der er patologiske. Lyt til Lone Franks artikel om seksuelle fantasier, hvad der former dem og hvordan vi skal forstå forholdet mellem fantasi og virkelighed.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/16/202215 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

»Ferien er forbi«

Ruslands angreb på Ukraine har rystet Europa - og rystet europæerne sammen. Men er europæerne klar til at lide for principperne, når prisen for dem virkelig stiger? Christian Bennike har fulgt europæisk politik i mange år. EU er vågnet op, siger han. »Og jeg tror ikke, at vi falder i søvn igen«.  Vladimir Putins angreb på Ukraine har på få uger forvandlet EU fra at være retningsløs og identitetsforvirret til et stærkt fællesskab.  Europæiske ledere siger, at europæerne er klar til konsekvenserne af at forsvare demokratiske principper. »Freedom is priceless« som EU-Kommissionens leder Ursula von der Leyen sagde for nylig. Men er vi nu også klar? Hvad er perspektivet? Det er spørgsmålet til Weekendavisens skribent Christian Bennike i ugens Avistid.Avistid er produceret og tilrettelagt af Marie Louise Vesthardt og Leah Skovby Burke.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/11/202227 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

»Vi russere har fejlet«

Hele verden fordømmer Rusland. Men hvordan er det som russer at være vidne til sit eget lands moralske deroute? Avistid spørger russer og ruslandskorrespondent Andrey Kazankov.  »Det er jo rendyrket imperialistisk ondskab. Fiasko hele vejen rundt.« Sådan tænkte ugens gæst, Andrey Kazankov, da Vladimir Putin invaderede Ukraine en tidlig torsdag morgen for mindre end et par uger siden. Han føler, at hans folk har svigtet. De har gjort alt for lidt. Han skammer sig over det.  Og Kazankov er ikke den eneste, der skammer sig. Mange russere går i disse dage på gaden i landets største byer. De protesterer over krigen, men det er ikke håb, der driver dem. Det er afmagt og desperation, fortæller 22-årige Varvara, som har deltaget i demonstrationerne i Moskva. Vi taler i disse dage om Putins krig. Om Putins rationale, om hvad der sker i Putins hoved. Men hvad med russerne? Hvad mener de? Hvad tænker de? Det spørger vi om i denne uges Avistid.  Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen, Marie Louise Vesthardt og Leah Skovby Burke. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/7/202238 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ukraine – Putins fjerde krig

I dag vågnede verden til lyden af luftalarm i Ukraine og krig i Europa. Hvad er den russiske logik bag den skelsættende invasion? Det er spørgsmålet i ugens Avistid. Putin er ikke blevet skør, hvis man spørger ugens to debattører, Weekendavisens udlandsredaktør Anna Libak og chefredaktør på Frihedsbrevet Flemming Rose. Invasionen er ifølge gæsterne en del af præsidentens logik og et led i en langvarig plan om genrejsning af det russiske imperie. Men præsidenten står ikke alene. Det russiske folk står bag ham, når han trodser Vesten og kaster al diplomati over bord. Ifølge Rose handler det om mange års ydmygelse af den forgangne supermagt. Det er først og fremmest den russiske selvforståelse, der driver Putins krig. Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen, Marie Louise Vesthardt og Leah Skovby BurkeSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/24/202234 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Spionchef på fri fod

Klokken var lidt over 15 torsdag eftermiddag, da en opsigtsvækkende pressemeddelelse tikkede ind fra Østre Landsret: Lars Findsen, tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, skulle løslades efter 70 dage i varetægtsfængsel. Hvad betyder det for sagen mod spionchefen? Martin Krasnik taler med Hans Mortensen, som har dækket sagen fra begyndelsen. Avistid er produceret af Cecilie Blomquist Jørgensen og Leah Skovby Burke.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202218 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Kim Leine om MeToo og trængte mænd

Forfatter Kim Leine i en grænsesøgende samtale med chefredaktør Martin Krasnik om MeToo og det at være en moderne mand.  Ugens gæst har flyttet sig i løbet af MeToo-debatten. Kim Leine har forkastet den første provokation og står nu et solidarisk sted. Men bevægelsen har ikke været uden besvær. For noget i det indre vil ikke følge med, og hvad gør man egentlig, når man undres og skammes over sin egen altoverskyggende kvindesult?  Det undersøgte forfatteren, da han sidste år skrev manuskriptet til operaen Pan. Bygget på Knut Hamsuns roman af samme navn fra 1894 er manden i Leines nyfortolkning trådt ud af naturen og ind i kulturen, hvor mænd kalder sig moderne feminister, men i al hemmelighed misunder Harvey Weinstein.  MeToo har ændret vores kultur, men måske også måden at være mand? Martin Krasnik tager Kim Leine med i eftertænksomhedens rum, hvor alt er forandret, men hvor vi også bliver nødt til at spørge: Hvad nu?Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen, Marie Louise Vesthardt og Leah Skovby Burke.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/11/202229 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Analyse: »Forsvarsministeriet er nu et socialdemokratisk kerneområde«

Man troede måske, at ugens politiske historie handlede om transportminister Benny Engelbrecht. Det gjorde den ikke. Statsministeren benyttede fyringen af ham til en lille rokade, hvor forsvarsminister Trine Bramsen også blev fjernet. »Regeringen viser nu, at den tager området dybt alvorligt«, siger Hans Mortensen i denne ekstraudsendelse af Avistid. At skifte forsvarsministeren ud med Morten Bødskov midt i den største sikkerhedspolitiske krise i Europa siden Den Kolde Krig er et klart signal: »Forsvarsministeriet bliver for første gang socialdemokratisk kerneområde.« Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Leah Skovby Burke.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/4/202215 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Jeppe Kofod: »Ukraine er et wakeup-call«

Når Vladimir Putin og Xi Jinping i dag åbner vinter-OL i Kina, er det et billede på en helt ny verden: »Det er kræfter, der vil omkalfatre hele det system, vi har kæmpet for siden Anden Verdenskrig. Og Ukraine er et wakeup-call, der minder os om, hvor farlig situationen er, og hvor farlig den kan blive«.  Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i denne udgave af Avistid.  Han er netop vendt hjem fra Litauen, ligesom han for nylig besøgte Ukraine for at udtrykke Danmarks støtte. »Der skal,« siger han, »ikke være nogen tvivl om, hvor Danmark står«. Kofods kompas står i den nye sikkerhedspolitiske strategi, som reflekterer, at verden og Europa står i »den mest alvorlige krise siden den Kolde Krig«. Derfor skal dansk politik føres efter grundlæggende demokratiske værdier.  Men hvad er konsekvensen? Hvilket ansvar har udenrigsministeren og Danmark selv for at undgå krig i Ukraine? Er vi med til at fremprovokere konflikten ved at insistere på Ukraines ret til NATO-medlemskab? Har Kofod og hans forgængere i årevis naivt forsømt at se verden fra russisk side? Avistid er produceret og tilrettelagt af Birgit Nissen Pedersen og Marie Louise Vesthardt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/4/202229 minutes, 15 seconds