Winamp Logo
Arjen designia Cover
Arjen designia Profile

Arjen designia

Finnish, Design, 1 season, 44 episodes, 10 hours, 59 minutes
About
Airikka Nurmelan toimittamassa sarjassa tutustutaan suomalaisille tuttujen esineiden syntytarinoihin suunnittelijoiden itsensä kertomina.
Episode Artwork

Angry Birds

Airikka Nurmelan toimittamassa sarjassa tutustutaan suomalaisille tuttujen esineiden syntytarinoihin suunnittelijoiden itsensä kertomina.
8/25/201215 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hurtta - vaatteita koirille

Airikka Nurmelan toimittamassa sarjassa tutustutaan suomalaisille tuttujen esineiden syntytarinoihin suunnittelijoiden itsensä kertomina.
8/18/201214 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hammaslääkärituoli

Tiesitkö, että hammaslääkärin ja potilaan valtasuhde vaihtelee eri kulttuureissa. Meillä Pohjoismaissa hoitoympäristö rakennetaan hammaslääkärin ehdoilla, Keski-Euroopassa potilas on keskiössä. Arjen designia tarjoaa yksityiskohtia tutkittavaksi seuraavalle lääkärikäynnillesi. Toimittaja Airikka Nurmela ottaa myös selvää, millaisia materiaaleja tulevaisuudessa käytetään lääketieteellisissä huonekaluissa. Sarjassa tutustutaan suomalaisille tuttujen esineiden syntytarinoihin suunnittelijoiden itsensä kertomina.
8/11/201214 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Painokuosikankaiden suunnittelu

1950-luvulta lähtien suomalainen painokangas on ollut tunnettua rajojemme ulkopuolellakin, kiitos Vuokko Nurmesniemen Marimekolle suunnittelemien kankaiden. Arjen designissa kuullaan, mistä nuoremman polven kuosisuunnittelijat ammentavat inspiraationsa. Toimittajana Airikka Nurmela. Sarjassa tutustutaan suomalaisille tuttujen esineiden syntytarinoihin suunnittelijoiden itsensä kertomina.
8/4/201214 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Genelec-kaiuttimet

Hyvä kaiutin on kuin peruskallio, sanoo Genelecille kaiuttimia suunnitteleva Harri Koskinen. Hän on tämän hetken menestyneimpiä suomalaismuotoilijoita ja avaa suunnittelutyötään Arjen designissa. Toimittajana Airikka Nurmela.
7/28/201214 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Nero-astiat

Teollinen muotoilija Pekka Harni sai idean palkittuihin Nero-astioihinsa Italian 1400-luvun renessanssiaukioista. Vinoneliön muotoiset tarjoiluastiat näyttävät erilaisilta erisuunnista katsottuna. Airikka Nurmelan toimittamassa sarjassa tutustutaan suomalaisille tuttujen esineiden syntytarinoihin suunnittelijoiden itsensä kertomina.
7/21/201214 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

VR:n virka-asut

Virka-asuissa käytetään nykyään enenevässä määrin urheilutekstiilien materiaaleja. Esimerkiksi VR:n uusien virka-asujen puvuntakkien selkämyksestä ei löydykään silkkivuori vaan kosteutta siirtävä verkkokangas. Airikka Nurmelan toimittamassa sarjassa tutustutaan suomalaisille tuttujen esineiden syntytarinoihin suunnittelijoiden itsensä kertomina.
7/14/201214 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Muotoilupääkaupunki-ilme

Helsingin muotoilupääkaupunkivuoden (2012) innoittamana julisteita ja mainoksia ovat päässeet suunnittelemaan niin muotoilualan ammattilaiset kuin tavalliset ihmisetkin. Toimittajana Airikka Nurmela.
7/7/201214 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Karhun lenkkarit

Karhun 2000-luvulla lanseeratun M-sarjan suunnittelulähtökohdat olivat ihanteelliset. Muotoilija Tuomas Henrik kertoo, että tavoitteena oli maailman paras kenkä. - Silloin ei ole materiaalirajoitteita tai muita, mitä pitäisi miettiä loppuhinnan takia, Henrik sanoo. Toimittajana Airikka Nurmela.
7/3/201214 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Habbo Hotel

Mitä tapahtui, kun pari kaverusta suunnittelee kavereidensa bändille nettisivuston, jossa ihmiset voivat luoda itselleen avattaren eli pienen hahmon, jonka avulla keskustella? Syntyi maailman suosituin teinien virtuaalimaailma Habbo Hotel, jonka tarinaan tutustutaan Arjen designissa.
6/23/201215 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Roclan trukit

Roclan trukit. Airikka Nurmelan toimittamassa sarjassa tutustutaan suomalaisille tuttujen esineiden syntytarinoihin suunnittelijoiden itsensä kertomina.
6/16/201214 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Marimekon olkalaukku

Mitä yhteistä on tennistossuilla ja muovipussilla? Kumpikin ovat olleet inspiraation lähteenä suosituille suomalaisille olkalaukuille. Arjen designissa suunnittelunsa lähtökohtia avaa Ristomatti Ratia. Toimittajana Airikka Nurmela
6/14/201214 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Karuselli-tuoli

Elämässä tarvitaan myös unelmia ja Yrjö Kukkapuron Karuselli-tuoli on monelle sellainen. Lasikuitu ja muovi olivat uusia materiaaleja ja innostivat suunnittelijoita aivan uudentyyppiseen muotokieleen. Toimittajana Airikka Nurmela. Haastateltavat Yrjö Kukkapuro ja Kaj Kalin.
8/20/201114 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Postin kirjelaatikko

Helmikuusta (2011) lähtien kirjeitä postiin viedessä on joutunut miettimään, kuuluuko lähetys laittaa siniseen vai keltaiseen kirjelaatikkoon. Arjen designissa kuullaan, miten syntyi nykyisten kirjelaatikoiden kassakaappimainen ulkomuoto. Toimittajana Airikka Nurmela. Haastateltavat J.P. Metsävainio ja Petri Aaltonen.
8/13/201115 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Exel-kävelysauvat

Arjen designissa selvitetään, miten sauvakävely syntyi ja mitä vaati oikeanlaisten sauvojen kehittäminen. Haastateltavina ovat Taisto Manninen, Tuomo Jantunen ja Janne Ojanperä. Toimittajana Airikka Nurmela.
8/6/201115 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Suomen luonnonsuojeluliiton Norppa

Erik Bruunin 1970-luvulla piirtämä Norppa on kesällä 2011 näkynyt jälleen paljon julkisuudessa, kun eräs pankki otti sympaattisen hahmon käyttöön pankkikortissaan. Bruunin pystyasentoisesta norpasta on muodostunut vuosien varrella lähes suomalaisen luonnonsuojelun ikoni. Eläin on tuttu ystävä monille julisteesta ja Suomen luonnonsuojeluliiton tunnuksesta. Arjen designissa kysytään, mitä norppa Bruunille jutteli heidän kohdatessaan. Airikka Nurmela ottaa selvää myös siitä, miten ihmiset saadaan kiinnostumaan luonnontilasta. Haastateltavat Erik Bruun ja Eero Yrjö-Koskinen.
8/1/201115 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Valion maitolehmä

Voisiko olla arkisempaa tuotetta kuin maitopurkki? Se löytyy lähes jokaiselta aterialta ja tyhjennettyään se heitetään huuhtelun jälkeen litistettynä kierrätykseen. Arkisuudestaan huolimatta Valion maitopurkkien lehmät tuovat iloa monen lapsen arkeen. Niiden touhuja seurataan tarkasti. Arjen designissa kuullaan, kuinka maitolehmät syntyivät. Airikka Nurmela ottaa selvää myös siitä, millaisia teknisiä ominaisuuksia pakkauksiin on tulossa. Haastateltavat Ville Granroth ja Markus Joutsela.
7/25/201114 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Woodnotes-paperinarumatto

Paperinarumatto tuntuu nykyisin aivan tavalliselta tuotteelta, mutta 1980-luvulla se otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein. Arjen designissa kuullaan, kuinka tekstiilitaiteilija Ritva Puotila teki pula-ajan korvikemateriaalista moneen kertaan palkitun tekstiilin. Airikka Nurmela tapaa myös tekstiilitailijan, joka tekee käyttötekstiilejä pyykkinarusta. Alkuun kuitenkin selvitetään, mitä yhteistä Ritva Puotila näkee suomalaisissa ja paperinarussa. Haastateltavat: Ritva Puotila, Outi Martikainen.
7/7/201115 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Muurame kaksonen

Mitä tehdä, jos lapset eivät ala nukkua vaan intoutuvat mäiskimään toisiaan tyynyillä sängynreunojen yli? Tavallinen vanhempi tietenkin käskee lopettaa tyynysodan yhä tiukkenevaan sävyyn ja lopulta lottoaa suuremman asunnon toivossa. Sisustusarkkitehti Pirkko Stenros puolestaan suunnitteli laatikoston, joka on pysynyt muuttumattomana vuosikymmenien ajan. Arjen designissa tutustutaan Muurame-modulikalusteiden syntyyn. Toimittaja on Airikka Nurmela. Haastateltavat: Sisustusarkkitehti Pirkko Stenros, sisustusarkkitehti Eeva Lithovius.
7/7/201114 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Plaston muovilelut

Lelut ovat maailman laajuisesti valtava bisnes. Teollinen muotoilija Timo Heino on työskennellyt maailman suurimpien leluvalmistajien kanssa, mutta tehdään leluja toki Suomessakin. Ahvenanmaalainen Plasto taistelee osuudestaan muovileluissa. Ohjelmassa otetaan selvää, kuinka syntyi Timo Heinon Plastolle suunnittelema potkuauto. Toimittajana on Airikka Nurmela.
7/2/201114 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Buster-vene

Kesän tullen vesille monen mieli tekevi eikä ihme, sillä onhan Suomi tuhansien järvien maa. Sisämaasta Ähtäristä löytyy Euroopan suurin alumiinisten avaveneiden valmistaja. Buster on monen suussa jo oikeastaan synonyymi pienelle alumiiniveneelle. Arjen designissa Airikka Nurmela pureutuu veneiden suunnittelun saloihin sekä pienten veneiden turvallisuuteen. Haastateltavina Antti Hietaharju ja Markus Laxen. Toimittaja Airikka Nurmela
6/25/201115 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Haltin vaatesuunnittelu

Haltin pääsuunnittelija on jo useamman vuoden ajan ollut Martti Kellokumpu, jota auttaa työssään hänen oma urheilutaustansa. Ohjelmassa otetaan selvää myös siitä, millaisia materiaaleja tulevaisuudessa on vaatteisiin tulossa. Toimittajana Airikka Nurmela.
6/24/201114 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hartwallin Novelle -vesipullo

Aikaisemmin kaikki virvoitusjuomat ja oluet myytiin samanlaisissa pulloissa, mutta nykyisin eri tuotteet voivat erottautua myös pullojensa mukaan. Arjen designissa perehdytään muovisen virvoitusjuomapullon suunnitteluun. Kohteena on teollisen muotoilijan Pekka Kumpulan Hartwallille suunnittelema Novelle -pullo. Airikka Nurmelan toimittaman ohjelman lopussa selviää myös, mistä muovit tehdään sitten, kun öljyä ei enää ole.
6/18/201114 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Oiva Toikan Kastehelmi -lautanen

Kesän 2011 Arjen designia -ohjelmasarja käynnistyy professori Oiva Toikan haastattelulla. Toikka tunnetaan erityisesti lasilinnuistaan, mutta monipuolinen taiteilija on suunnitellut myös paljon arkisia lasiesineitä. Erityistarkastelussa on Toikan 1960-luvulla suunnittelema röpelöpohjainen Kastehelmilautanen ja antaapa lasin mestari myös vinkit siihen, miten lasiesineitä kannattaa kotona säilyttää. Arjen designin lopussa luvassa on myös vinkit siitä, millainen kattaus on tänä päivänä trendikäs. Toimittaja Airikka Nurmela.
6/11/201114 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Jäänalle-pakasterasia

Ohjelmassa kuullaan Jäänalle-pakasterasian syntytarina. Lisäksi visioidaan keittiömuovien tulevaisuutta. Haastateltavina ovat teollinen muotoilija Laura Huhtela-Bremer ja teollinen muotoilija Arni Aromaa. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/31/201115 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Graafinen betoni

Betoniseinien ei tarvitse enää olla harmaita ja tasaisia, kiitos sisustusarkkitehti Samuli Naamangan kehittämän graafisen betonin. Ohjelmassa kuullaan, miten syntyi ajatus yhdistää grafiikan painomenetelmä betonivaluun. Lisäksi kuullaan vertikaaleista puutarhoista, menetelmästä, jonka avulla mikä tahansa voidaan päällystää kasveilla. Haastateltavina sisustusarkkitehti Samuli Naamanka ja intendentti Jukka Savolainen/Designmuseo.Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/30/201115 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Polaris-tuoli

Muistatko joskus istuneesi oranssissa muovisessa kuppituolissa, jossa on metallijalat? Tuon tuolin yläpinta on karhea ja alapuoli sileä. Eero Aarnion 60-luvulla suunnittelemaan Polaris-tuoliin törmää usein yhä vieläkin. Tuolin suunnittelu ei sujunut ongelmitta. Ensimmäinen kappale valui esimerkiksi kylpyammeen viemäriin. Ohjelmassa kuullaan Eero Aarnion muistoja 60-luvulta ja siitä, mitä muovi toi muotoiluun. Lisäksi selviää, millainen uusi, täysin maatuva huonekalumateriaali Suomessa on kehitetty. Haastateltavina Eero Aarnio ja sisustusarkkitehti Samuli Naamanka. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/29/201115 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

yle.fi

Arjen designissa kuullaan, millaista käyttäjätutkimusta tehtiin suunniteltaessa internetsivua yle.fi. Ohjelmassa kuullaan myös, mitä ihmeellisyyksiä Ylen netistä löytyy sekä miten mobiili- ja internetsivujen vaatimukset eroavat toisistaan. Haastateltavina konseptisuunnittelija Vesa Metsätähti/Yle ja toimitusjohtaja Juha Tiihonen/Starcut. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/23/201115 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Koneen palvelumuotoilu

Muotoilupiireissä puhutaan nykyään paljon palvelumuotoilusta. Ajatus palvelun muotoilusta voi tuntua aluksi hieman oudolta, mutta Arjen designissa aihetta valotetaan useamman esimerkin kautta. Haastateltavina palveluinnovaatiojohtaja Lea Lehtinen/Kone ja teollinen muotoilija Mikko Koivisto.Toimittajana Airikka Mannerkoski. Ohjelma kuultiin YLE Radio Suomessa 10.7.2010.
3/22/201116 minutes
Episode Artwork

Veikkauksen uusi Jokeri

Arjen designissa kuullaan, kuinka syntyi paljon huomiota saanut mainoskampanja. Millaisia supersankareita suunnitteluporukka pyöritti mielessään, ennen kuin syntyi nykyinen vitsejä kertova sympaattinen hahmo. Ohjelmassa myös visioidaan sitä, miten markkinointi muuttuu lähivuosina. Haastateltavina taiteellinen johtaja Erkko Mannila/Mainostoimisto PHS ja Jussi Nurmio/N2. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/22/201115 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Finnairin työasut

Lentohenkilökunnan täytyy työskennellä ahtaissa tiloissa ja näyttää kuitenkin raikkailta ja tyylikkäiltä. Se ei onnistuisi ilman hyvin suunniteltua työasua. Haastateltavina vaatesuunnittelijat Anna-Kaisa Huttunen ja Ritva-Liisa Pohjalainen.Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/22/201114 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

IC-junan sisustus

Arjen designissa kuullaan, kuinka IC-junan sisustus syntyi. Juna on sisustuskohteena kimurantti, sillä pieneen tilaan pitää saada mahtumaan paljon toimintoja ja putkimainen muoto ei työtä ainakaan helpota. Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia mielikuvia IC-junan sisustus herättää ja millaista on junamatkailu Suomessa vuonna 2050. Haastateltavina sisustusarkkitehti Pentti Hietanen ja henkilöliikenteen divisioonajohtaja Antti Jaatinen/VR. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/22/201115 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Molok-jätesäiliö

Ohjelmassa kuullaan, miten yrittäjä Veikko Salli sai idean jätehuoltoon, jossa jätteet laitetaan maan sisään. Samalla kuullaan, mitä yhteistä on Molokilla ja Vanhalla testamentilla, miten jätteet liikkuvat Helsingin Jätkäsaaressa 80km/h maan alla ja miksi Molok roskikset eivät haise, vaikka ne tyhjennetään harvemmin. Haastateltavina yrittäjä Veikko Salli ja projektipäällikkö Matti Kaijansinkko Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/22/201115 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Oras Electra - kosketusvapaa hana

Muistatko ensimmäisen kohtaamisesi kosketusvapaan hanan kanssa? Siis sellaisen, jossa ei ole vipua mistä vesi käännetään valumaan? Oletko miettinyt mikä saa tuon härvelin toimimaan ja miksi niitä on nykyään kodeissakin? Haastateltavana teollinen muotoilija Jorma Vennola ja ED-designin muotoilujohtaja Kirsi Svärd. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/3/201115 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Marimekon Jokapoika-paita

Ketä ajatellen Vuokko Nurmesniemi suunnitteli raidallisen Jokapoika-paidan? Arjen Designissa tutustutaan pisimpään Suomessa koskaan valmistettuun vaatteeseen, joka on yhä tuotannossa. Samalla selviää, mitä purukumilla on tekemistä Marimekon suurikuvioisten kankaiden kanssa. Entä mistä 2000-luvulla voi tunnistaa kulttuurivaikuttajan? Haastateltavana Vuokko Nurmesniemi sekä Com-pa-nyn Aamu Song ja Johan Olin. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/3/201115 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Lappsetin leikkipaikkavälineet

Miksi leikkipuistoista löytyy vieterinnokassa heiluva kameli? Mistä syntyvät ideat lasten liikuttamiseen? Entä mitä tietokoneella on tekemistä leikkipuistossa? Haastateltavana teollisuusneuvos Antero Ikäheimo ja Lappsetin kehityspäällikkö Asko Alanen. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/3/201114 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

K-market -konsepti

Miksi saman kauppaketjun liikkeet ovat samanlaisia? Entä millaista on päivittäistavarakaupassa käynti 20 vuoden kuluttua? Miten eri värit vaikuttavat meihin ja mikä rooli hajuilla on ruokakauppakonseptin suunnittelussa. Haastateltavana suunnittelija Pia Thurman/Pentagon design ja tutkija Sam Inkinen. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
3/1/201115 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Fiskarsin oksasakset

Mihin käsikäyttöisissä oksaleikkureissa tarvitaan vaihteita? Kuka on sipoolainen Lundströmin täti, jolle Fiskarsin puutarhatyökalut suunnitellaan? Fiskarsin pääsuunnittelija Olavi Lindén kertoo, millaiset ovat hyvät puutarhatyökalut ja mitä pitää välttää. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
2/18/201115 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Nokian peruspuhelinten käyttöliittymä

Miten voi suunnitella kännykän, jota tykkää käyttää niin intialainen kalastaja kuin pohjoissuomalainen insinööri? Entä miksi puhelimen näytöllä lukee "kaksi maitoa ja leipää"? Haastateltavana tuotekehitysjohtaja Mikko With/Nokia Matkapuhelimet ja Christian Lindfors/ Fjord.
2/18/201114 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Joutsenmerkki

Miksi ympäristöystävällisyydestä viestitään aina vihreällä värillä? Entä millainen on hyvä liikemerkki? Erityistarkastelussa on vihreävalkoinen joutsenmerkki, joka on tuttu pesuaineiden ja muiden tuotteiden pakkauksista. Haastateltavana professori Kyösti Varis ja erikoistutkija Tuuli Mattelmäki Taideteollisesta korkeakoulusta. Toimittaja Airikka Mannerkoski.
2/18/201114 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Valtran traktori

Miksi nykyisten traktoreiden konepelti kaareutuu eteen alaspäin? Entä miten Valtran traktoreissa on huolehdittu siitä, ettei lapsi saa vahingossa konetta liikkeelle? Entä millainen kone pörrää Suomen pelloilla 40 vuoden kuluttua? Haastateltavana teollinen muotoilija Matti Makkonen ja MTT:n teknologiatutkimuksen johtaja Markku Järvenpää. Toimittaja Airikka Mannerkoski.
2/17/201115 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Helsingin metro

Metron suunnittelija Börje Rajalin kertoo, miksi Helsingin metro on oranssi ja muistelee metron syntyaikaa. Toimittajana Airikka Mannerkoski.
2/17/201114 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Poliisin kenttäasu

Poliisin kenttäasu on muuttunut melkoisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Koppalakki ja suorat housut ovat saaneet antaa tilaa haalarille. Haastateltavana vaatesuunnittelija Sari Kuusisto ja Tampereen teknillisen yliopiston elektroniikan professori Jukka Vanhala. Toimittaja Airikka Mannerkoski.
2/17/201114 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Abloy-avaimet

Mihin avaimen suunnittelussa tarvitaan muotoilijaa? Entä mistä teollinen muotoilija tietää onnistuneensa työssään? Haastateltavana teollinen muotoilija Hannu Kähönen Creadesignista ja Abloyn kotimaan myyntiyksikön johtaja Pasi Saarinen. Toimittaja Airikka Mannerkoski.
2/17/201114 minutes, 48 seconds