Winamp Logo
Äreät Vanhat Äijät - ÄVÄ Cover
Äreät Vanhat Äijät - ÄVÄ Profile

Äreät Vanhat Äijät - ÄVÄ

Finnish, National/National politics/National assembly, 1 season, 107 episodes, 1 day, 19 hours, 45 minutes
About
Kirjailija Kalle Isokallio ja viestintäyrittäjä Jan Erola taittavat peistä siitä, mistä muidenkin pitäisi. Viikon uutisaiheet, politiikka ja talous. Turistu on jo pitkään. Kuuntele lisää: Suplan arkisto. https://www.supla.fi/ohjelmat/vanhat-aijat
Episode Artwork

Trump pelottaa, Stubb ei

Kun Trump ärähtää, niin Eurooppa hypähtää. Stubb oli varmaankin turvallinen valinta, kuten olisi muutkin ehdokkaat olleet. Suomella ei voi pahimmassakaan tapauksessa koitua uudestakaan pressasta edes mainehaittaa, kun Suomella ei ole mainetta. Lakot ja lakko-oikeudet puhuttavat myös Äreitä Vanhoja Äijiä.
2/16/202432 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Valitsetko pressan vai parhaan kakkosen?

Valitaanko presidentivaalien ensi kierroksella paras kakkonen vaiko kaksi ehdokasta, jotka voivat myös voittaa vaalit? Mitä tulevan presidentin tuli muistaa, kun valinta sattuukin omalle kohdalla?
1/27/202425 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Kaikkien aikojen siltarumpu Orpon vaalipiiriin!

Ovatko Gazan tapahtumat muuttaneet suhdettamme palestiinalaisiin ja israelilaisiin muuttunut länsimaissa, varsinkin Suomessa? Tunteet ovat pinnassa, myös kannattajien joukoissa. Ruotsin NATO-juna etenee, kun Turkki nosti jalan jarrupolkimelta. Suomella on omakohtaista kokemusta Ruotsin sotilasmahdissa. Vuonna 1809 rakkaat länsinaapurimme juoksivat karkuun niin lujaa, että venäläiset rauhantunnustelijat saivat heidät kiinni vasta Umajassa. Petteri Orposta tulee pian kaikkien aikojen siltarumpupoliitikko. Vähintään neljä miljardia euroa maksava, vartin nykyistä nopeampi junayhteys Turusta Helsinkiin sai 460 miljoonan euron rahoituksen ensivaiheeseensa.
Mitä muuta rahalla voisi tehdä? Itärannikon voisi yhdistää Kotkaan asti. Tai Norjaan voisi rakentaa junayhteyden. Tai sitten voisi rakentaa nopean radan vain Turusta Helsinkiin. USA:n talous jaksaa yllättää. Maan talous kasvoi 4,9 prosenttia kolmannella kvartaalilla verrattuna viime vuoteen. Inflaatio laski 3,7 prosenttiin. Mistä on kyse? Toiko Kiinan-vastaiset taloustappelut tuotantoa takaisin Yhdysvaltoihin?
10/27/202324 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Paluu kuusipäiväiseen työviikkoon?

Nyt myös arkkipiispa otti köyhien puolustamisesta kantaa - ja antoi näin tukensa Helsingin Haagan sekä Turun tuomioseurakunnan ulostuloille. Kirkon ulostulot ovat raivostuttaneet oikean laidan poliitikot. Saako kirkon edustaja ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin? Jos, niin miten?
 Tampereella yli 200 työllistävä Bronto Skylift ilmoitti kuusipäiväisestä työviikosta. Millaista elämä oli silloin, kun meillä ei vielä ollut viikonloppua? Mitä se toisi tullessaan? Työttömyyttä? Vai nousiko bruttokansantuotteemme? Vai toimisiko X-Paronista tuttu tandem-tandem-metodi?
 Kreikka laillistaa 300 000 paperitonta maahanmuuttajaa helpottaakseen työvoimapulaa. Loistoidea? MItä vaihtoehtoja kreikkalaisilla on?
 Haaviston kampanjanavauksessa yllättäviä nimiä: Valtuuskunnan puheenjohtajana toimii kokoomuksen entinen kansanedustaja Jaana Pelkonen, entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn (r.) sekä entinen ulkoministeri ja veteraanipoliitikko Pär Stenbäck (r.). Muuttuiko pelitilanne? Suomen Yrittäjien kysely aiheettomista sairauspoissaoloista herätti kovaa kritiikkiä. Pitäisikö pikemminkin pohtia johtamista ja työpaikkahyvinvointia? Entä jos yrittäjistä tehtäisiin vastaavia kyselyitä työntenkijöiltä, kilpailijoilta ja asiakkailta: Ovatko teetättäneet palkatonta työtä tai muuten laistaneet työnantajavelvotteitaan?
10/6/202329 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Rakkaus porkkanaksi kieliopintoihin

Syyrian länsimaissa henkipattona pidetty Al-Assad sai kutsun Kiinaan tapaamaan Xi:tä. Kiina ostaa Syyriasta öljyä, mutta taustalla on myös valtapoliitista halua rakentaa tukijalkoja Lähi-Itään. Mutta seuraava Kiinan ruutitynnyri taitaa edelleen olla Taiwan… Ammatillinen peruskoulutuksen palkkajakauma hämmentää: millä matkailu- ja ravintola-alan tyntekijät – tai media-alan ihmiset tulevat toimeen? Miten alle 2000 euron bruttopalkalla selviää pääkaupunkiseudulla?
 Ranskaa, englantia ja hollantia oppii. Sen sijaan suomi on vaatii suunnilleen vuoden päätoimisen opiskelun.
Suomea vaikeampaa oppia on mandarin- ja kanton-kiina, japani, korea ja arabia – joissa kaikissa on omat kirjasimet. Pitäisikö meidän kaikkien sittenkin opiskella edes englantia? Paras metodi oppia kieliä on edelleen rakkaus eli ns. lakana-linguaphone.
9/22/202321 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Euroopasta maailman vanhainkoti

Media ehti jo julistaa presidentinvaalikampanjan kahden kaupaksi: Haavisto vs. Stubb!
Mutta kuka kannibalisoi kenenkin kannatusta? Onko nykyisillä valtaoikeuksilla Suomen kannalta oikeasti tärkeää, kun valitaan? Pitäisikö Suomesta sittenkin tehdä kuningasvalta? Peruskoululaisten määrä tulee vähenemään 82.000 lapsen verran vuoteen 2030 mennessä – siis Porin asukasmäärän verran. Esimerkiksi Kuhmossa ja Kihniossä oppilaiden määrä putoaa puoleen. Väestönkasvua sen sijaan on Nigeriassa, Pakistanissa ja Indonesiassa. Eurooppa on jäämässä monella tapaa historian sivumarginaaliin. Euroopasta tulee maailman vanhainkoti. Kiinan ja USA:n keskinäinen kauppa on romahtanut. Meksiko on nyt USA:n suurin kauppakumppani. Länsimaat puhuvat kovasti Kiina-riippuvuuden vähentämisestä. Mutta asiantuntijoiden mukaan on vääjäämätöntä, että Kiina ja USA ottavat yhteen seuraavan viiden vuoden aikana. Kiinan suojatin, Pohjois-Korean avoin asekauppa on jälleen yksi askel kohti suurta yhteenottoa.
9/15/202321 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Oikeistodemari Skinnarin sivuuttaminen oli virhe

Eritahtisesti sodistaan toipunut Balkan on mainio tarkastelupiste Ukrainan mahdollisia tulevaisuuksia pohtiessa. Tuleeko Ukrainasta Sveitsin kaltainen Slovenia, Saksan ja Puolan kaltainen Kroatia vai kovin takapajuinen Bosnia-Herzegovina? Demarien 47. puoluekokous valitsi puolueelle uuden puheenjohtajiston ja puoluesihteerin. Vähemmälle huomiolle jäi oppositiopuolueelle tärkeän ohjelmatyötä puoluesihteerin kanssa luotsaavan puoluevaltuuston puheenjohtajan valinta. Tuntematta ja ottamatta valittuun Piia Eloon kantaa, kakkoseksi jäänyt Ville Skinnari olisi edustanut SDP:n kapeaa oikeistosiipeä ja olisi voinut tuoda uskottavaa näkemystä uusien työpaikkojen luomista tähtääviin ohjelmatavoitteisiin. Hän on saanut vuolasta kiitosta vienninedistämisestään yritysjohtajilta – jotka eivät yleensä demariministereitä spontaanisti kiittele.
 Miksi perussuomalaiset kelpaavat rakkausmarkkinoilla vain perussuomalaisille? Mitä siitä koitii: 49 prosenttia yli 1200:sta tutkitusta sanoisi persu-kannattajalle suoraan ei ja joka kymmenes. Yllättäen demarit ovat puoluekanta-halutuimpia – tai ainakin suurimmalle demari kelpaa vakavasti otettavaan seurustelusuhteeseen.
9/6/202320 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Katse pois pihvistä! Puhukaamme bensanhinasta!

New York peittyi Quebecin metsäpalojen savuihin, jotka värjäävät pian auringonlaskuja Euroopassakin. Tappavia pienhiukkasia oli Manhattaninkin ilmassa satakertainen määrä normaaliin nähden. Pohjoisilla havumetsäalueilla Venäjän ja Kanadan jokavuotiset metsäpalot ovat jokavuotinen riesa ja hiilidioksipäästö. Pelkästään Venäjän metsäpaloista vapautuu hiiltä ilmakehään kolminkertainen määrä Suomen koko kasvuhuonepäästöihin nähden. Pekka Haavisto lähtee pressakisaan kansanliikkeen voimin, oma puolue kun ei ole juuri nyt muutenkaan huudossa. Harkimo ja Väyrynen tuskin jatkoon pääsee, mutta myös toisen kärkiehdokkaan, keskustan Olli Rehnin taustalta löytyy jo yhdistys, Tasavallan parhaaksi ry. Olli Rehnin taustajoukot jo kuopivat kampanjaanlähtöään. Rehnin kampanjasivustojen osoitteet on jo varattu, ja todennäköisesti elokuun alussa Mikkelistä jyrähtää.
 Seitsemättä viikko venyneet hallitusneuvottelut keskittyvät julkisuudessa intohimoja herättäviin budjetin sivuaiheisiin, kuten viinanmyyntiin ja bensanhintoihin. Mouhotkaamme lillukanvarsista! Silloin ei tarvitse pureutua oikeasti hankaliin – ja isoihin aiheisiin.
6/9/202322 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Veroperinnän voisi ulkoistaa mafialle

Puhdas siirtymä oikean suuntainen, mutta riittämätön sanaparfymointi. Esimerkiksi tulovero on yhteiskunnan jäsenmaksu. Pääomavero on suojelumaksu: yhteiskunta järjestää väkivaltakoneiston suojelemaan omaisuutta. Suojelumaksujen kerääminen voitaisiin toki ulkoistaa Sisiliaan. Siellä on organisaatio, joka osaa kerätä maksuja tehokkaasti. Samalla saataisin työperäistä maahanmuuttoa. Nyt kun Orpo porukoineen pohtii säästöjä, niin vankeinhoitohan voitaisiin ulkoistaa Venäjälle. Tuomiovalta Suomessa, rangaistukset itärajan takana, siellä on muun muassa sopivia suolakaivoksia. Tämä tuottaisi monenlaisia säästöjä. Varsinkin pikkurikollisuus varmasti vähenisi. Tuloverojen tuloerojen kasvattajien tulisi käydä tulisi viettää aikaa Meksikossa. Siellä hieman pidempään asuva alkaa kummasti pohtia hieman syvällisemmin, kuinka pienet tuloerot ja hyvinvointiyhteiskunta ovat itse asiassa ihan jees. Mainittakoon, että maailman kaupunkien murhatilastoissa TopTen-joukossa melkein kaikki ovat meksikolaisia. Nykykustannustasolla Venäjä voi jatkaa ajan tappiin. Mutta droonit toivat muistutuksen sodasta myös moskovalaisille. Ne ovat äärimmäisen kiusallisia Putinille. Venäjä voittaa tai häviää sotansa kotirintamalla.
 Jäämeren-radasta puhutaan taas. Entä, jos tehtäisiin siitä puhdas NATO-hanke ja pyydetään rahat isommilta malta?
6/2/202322 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Luvassa on hurja hallitusohjelma

Työperäinen maahanmuutto puhuttaa Suomessa, mutta Britanniassa se vasta puhuttaakin. Brexitin piti vähentää olennaisesti maahanmuuttoa Britanniaan, mutta toisin kävi. Britanniaan muuttaa nyt vuodessa jo yli 600 000 ihmistä enemmän kuin maasta lähtee. Se on kolminkertaistunut lyhyessä ajassa. Brexit lopetti EU-kansalaisten vapaan maahanmuuton, mutta EU:n ulkopuolelta tulevien määrä on suuri. 
Hevosmiesten tietotoimiston mukaan uudessa hallitusohjelmassa on luvassa isoja rakenteellisia uudistuksia, joita on määrä ajaa läpi heti vaalikauden kahden ensimmäisen vuoden aikana. Toivottavasti yllätymme iloisesti! Putin ilmoitti siirtävänsä ydinaseita Valko-Venäjälle ja Suomenkin pitää pian päättää suhteestaan Naton atomiaseisiin. Olisiko jo vihdoin aika käydä kansalaiskeskustelua aiheesta?
5/26/202324 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Tekoälyä ei pitäisi antaa tyhmien käsiin

Venäläiset ovat mestareita pyörittämään usean rintaman propagandateatteria. Voitonpäivän paraati jäi suutariksi, Ukrainan rintamallakin venäläisten ja wagnereiden touhu tökkii. Pitäisikö tekoälyn eettisyyttä vahtia? Onko edes itse termi ”tekoäly” totta? Vaarana: Tekoälyä ei pitäisi antaa tyhmien käsiin. Se on tietokoneohjelma, joka seuloo eniten uskotut – ja valheet. Suomen autokanta on historiallisen vanhaa. Keskimäärin suomalaisauto on 12,9-vuotias. Erityisesti pohjoisessa ja idässä on vanhoja autoja. Kansanautoiksi ei 40.000 euroa maksavista sähköautoista ole. Entäs jos edistäisimme etanoli-sovittimien asentamista bensa-autoihin. Kalevi Sorsa ei asunut Kesärannassa, toisin muin Mannerheim. Esko asui siellä, Katainen asui siellä kolme kuukautta, Marin kyllä. Pitäisikö Orpon muuttaa sinne kesällä? Pitäisikö poliitikkojen asumisjärjestelyitä pöyhiä? Kuka omistaa heidän asuntonsa Helsingissä?
5/12/202340 minutes, 1 second
Episode Artwork

Yritysten voittomarginaalit nostavat inflaatiota

Hallitusohjelmaneuvotteluissa on jännittäviä irtiottoja, mutta kiinnostavinta oli alkumetreillä valtiovarainministeriön ehdotus ylivaalikautisesta budjettikurissa. Yksi vaihtoehto on velkakatto.

Ostovoiman pudotus Suomessa on merkittävin 60 vuoteen. Samaan aikaan yritysten voittomarginaalit ovat euroalueella 2021 alusta lähtien merkittävämpi syy inflaatiolle kuin vaikka palkkojen nousu. Energian hinta ei enää nouse, palkatkin hitaasti, silti Euroopan keskuspankki päätti nostaa taas korkoja 0,25 prosenttiyksiköllä – ja siten kurittaa lisää velkaantuneita kotitalouksia.

 Kuka kuninkaaksi kannattaa valita? Nyt on Ruotsissa ja Britanniassa Kaarle (Charles) kuninkaana, ja sehän mainiota, pohtii Kalle (oik. Kaarle).
 Italiassa pastan hinnannousu on hallituskriisin aihe. Pitäisikö meidän olla huolissaan? Vai onko meiläisellä makaroonilla mitään tekemistä italialaisen pastan kanssa? Nootit viuhuvat Helsingin ja Moskovan välillä. Enää meillä ei mene vetelät housuun, jos itänaapurimme älähtää! Sen sijaan meillä pannaan protestioluita.
5/5/202326 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Rintamakarkuruutta vihreiden puoluejohtajakisassa

Kokoomus ja Petteri Orpo rulettaa hallitusneuvotteluissa, mutta RKP on edelleen asemassa, jossa voipi pyytää melkein mitä vain. Mikä on persuille annettava maahanmuutto-myönnytys? Toinen toistaan nimekkäämpi vihreä on väistänyt puheenjohtajakilpaa. Ei ole paloa, eräs ilmoitti – ja saattaa löytää lausuntonsa edestään. Vihreät on historiansa eräässä pahimmassa alhossaan. Sentään Sofia Virta että Saara Hyrkkö ovat sentään lupautuneet kisaan, hatunnosto heille! Presidentinvaalikisa-spekulaatioissa kärkikahinoissa on jälleen jo kertaalleen poliittiseksi ruumiiksi julistettu vihreiden Pekka Haavisto, jota arvostetaan maailmalla. Halla-aho on myös vahvoilla kakkoskierrokselle. Kiinan tuonti Venäjältä on lähtenyt hurjaan nousuun vuoden 2022 kevään jälkeen. Se on kolminkertaistunut. Nyt kun on ostajan markkinat, mitä venäläisiin vientituotteisiin tulee. Kiina on nyt se länsimaiden pakotteista.
4/28/202324 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Inflaation hyvä puoli - Me köyhdymme kaikki

Venäläisten aikoinaan linnoittama Ahvenmaa pitäisi remilitarisoida. Luulisi ahvenanmaalaisten itsekin sitä toivovan? Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajavalinnat saivat aikaan myrskyn vesilasissa. Pintaan nousseet jupinat ennustavat perusporvarihallitusta. Vaalien jälkeen Riikka Purraa on käsitelty lempeästi mediassa. Hän onkin mukava ja melkeinpä pullantuoksuinen, jos tiedotusvälineitä on uskominen. Puheenjohtajanvaihdos siis kannatti. Pitäisikö Orpon koota sittenkin vähemmistöhallitus? Persut saisivat vielä enemmän läpi haluamiaan asioita vaa’ankielipuolueena kuin kuin istumalla hallituksessa. Ja kin puolueen kannattajat ovat tutkitusti eniten budjettileikkauksia vastaan, Orpon leikkauslista ei iskisi persujen kannatukseen.
 Japanissa palkat nousivat ensi kertaa 28 vuoteen, kiitos inflaation. Kotimaisessa inflaatiossamme on yksi hyvä puoli: Kaikki suomalaiset köyhtyvät, myös se ärsyttävä naapurisi. Ja tällä kertaa se ei ole poliitikkojen vika.

 Hallitusohjelmaan riittää yksi kohta: Parannetaan työn tuottavuutta. Sen sijaan Sitra unelmoi kestävästä datakasvusta, kansalaispaneeleista ja ehdottaa kirjastojen demokratiatyöhän lisävaroja sekä maatalouteen uudenlaisia tukijärjestelmiä. Hiphei!
4/14/202321 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Miksi vihreiden kannatus romahti?

Suomi on nyt vaaleansininen. Ja Helsinki sinipunainen, oltuaan aiemmin sinivihreä. Miksi vihreiden kannatus romahti, erityisesti Helsingissä? Kuka on Marinin seuraaja? Mikä on todennäköisin hallituskokoonpano?

 Kuinka paljon Nato vahvistui Suomen jäsenyyden myötä? Ammattisotilaita Suomessa kun on vain 12.000. Suomen asepalvelus on poikkeus Nato-maissa. Jonkinmoista asepalvelusta on Kreikassa, Norjassa, Tanskassa, Virossa ja Latviassa. Entä miten Nato-jäsenyys hyödyttää Suomea taloudellisesti?
4/6/202324 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Tuntematon sotilas on kirjoitettava uusiksi

Ensin meni Peppi Pitkätossu, sitten Pieni Mereneito ja Agatha Christien Neiti Marple. Seuraavaksi Lumikki ja Tuhkimo! Suomessa sensuuriin sietäisi joutua Tuntematon sotilas, Seitsemän veljestä ja Vänrikki Stoolin tarinat. Niissä kun on heimorasismia. Onko menneiden vuosikymmenten tarinoiden uudelleen kirjoittaminen suuri vääryys vai vanha perinne? Antisemitismi nosti jälleen päätään, kun Ben Zyskowicz joutui hyökkäyksen kohteeksi keskellä vaalityötä. Mukiloija huuteli Zyssen juutalaisuudesta ja Nato-symppaamisesta. Antisemitismia esiintyy sekä äärioikealla että äärivasemmalla, myös Suomessa. Voitot on yksityistetty ja tappiot sosialisoitu. Siinä on pankkitoiminnan ydin. Sveitsin pankkijärjestelmä piti olla koko maailman turvasatama. Kuitenkin Credit Suisse meni polvilleen ja UBS-pankin tehtäväksi jäi siivota jäljet.
Sveitsin valtion antoi 150 miljardia pankkitukea. Mikä mahtaa olla suomalaispankkien kunto?
3/29/202325 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Suomesta kansainvälinen ydinjätevarasto?

Suuri osa nykyisistä suurpuolueista oli aluksi pienpuolue. Minkälaisia vaihtoehtoja pienissä olisi nykypoliitiikalle? Onko Suomesta kansainväliseksi ydinjätevarastoksi, kuten Avoin puolue ehdottaa?

 Talouskeskustelu keskittyy veroihin ja budjettileikkauksiin. Entäs jos puhuttaisiin talouden tuottavuuden kehittämisestä? Siihen vaikuttavat investoinnit, ihmisten osaaminen sekä tietojen ja taitojen leviäminen. Nato-jäsenyys tuo puolustusbudjetin pysyvän kasvun. Pitäisikö meidän jatkossa olla avoin myös puolustukseen liittyvistä piiloinvestoinnista, kuten lentokoneiden hätälaskupaikoista maanteilla sekä turvallisuus-motiiveilla tehdyistä venesatamainvestoinneista? Esimerkiksi Israel laskee varusmiesten talkootyöpanoksen osaksi puolustusbudjettiaan. 
Suomella ja Britannialla on samanlaisia ongelmia sekä talouskasvun että työn tuottavuuden heikon kehityksen kanssa. Pitäisikö pk-yrityksiä rohkaista kansainvälistymään kepillä vai porkkanalla?
3/17/202332 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Suomi katoliseksi – Ripittäytyminen parantaisi kansan mielenterveyttä

Kepu ajaa erityistalousalueita eikä suostu jatkamaan samalla hallituspohjalla. Paniikkia? Nerokasta? Ainaki tällä tavoitellaan paluumuuttajia kepun hylänneistä. 

 Demarit taas haluavat köyhät pakollisiin lääkärintarkastuksiin. Miten muuten voisimme edistää alempien sosiaaliluokkien terveyttä? Muutamalla valtionuskonnoltamme roomalaiskatoliseksi? Poistamalla joukkoliikenne? Valtiolliset lenkkitossut? Einesruoalle 70 prosentin vero? Kotona huonompaa ruokaa valmistavan tulee ottaa vastuu hellan äärellä? 
Kuka räjäytti Nordstream-kaasuputket? Ukrainan symppaajat? Venäjän harhautus? 
 Velan reaalikorko on nyt alempana kuin koskaan, miinus seitsemässä prosentissa. Paradoksaalisesti Suomi saa siis lainaa halvemmalla kuin koskaan.
3/10/202325 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Puolueiden pitää käydä nyt sissisotaa

Mitä puolueet ja ehdokkaat voivat tehdä vielä vaikuttaakseen vaalituloksiin? Villeillä ideoilla? Entä jo kilpailevalla puolueella on parempia ideoita? Nyt pitää ampua vaalipiireihin, jossa voi täpärästä saada lisäpaikkoja. Nyt pitää käydä sissisotaa! Miksei puhuta talouskasvusta, vain budjettileikkauksista? Kalapuikoista paljastui venäläistä kalaa. Pitäisikö meidän nyt boikotoida myös pakastettua kalaa? Äreät Vanhat Äijät ehtivät jo surra mitallittomuutta ennen miesten hiihtoviestiä äänitetyssä taltiossa. Miksi Lauri Markkasen NBA-menestys ei herätä suurempaa riemua suomalaisissa? Onneksi Keravasta tulee nyt oikea lätkäkaupunki, kun Jokerit nousee Mestikseen – ja pelaa Keravan jäähallilla.
3/3/202331 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Pingpong-diplomatiaa Amerikan taivaalla

Sekaisin ilmapalloista! Vanhaan hyvään aikaan ilmapalloilla matkustettiin 1,6 miljoonaa kilometriä yhdenkään matkustajan vammautumatta. Sitten yksi yksi vetypallon poksahdus vuonna 1937 New Jerseyssä pilasi koko vehkeen maineen. Juuri kun olimme unohtaneet ilmalaiva Hindenburgin, kiinalaiset ryhtyivät käymään käänteistä pingpong-diplomatiaa halkaisijaltaan kolmen linja-auton kokoisilla, pingispalloa muistuttavilla vakoilupalloilla.

 Vain kolmannes Helsingin lukiolaisista on poikia. Vaikka työllisyysasteemme on nyt historiallisen korkealla, Suomessa on myös sitkeää rakenteellista työttömyyttä, joka osittain linkittyy kouluttamattomuuteen. Samalla vain yhdeksällä suomalaispaikkakunnalla yli 300:sta on enemmän naisia kuin miehiä. Eniten naisia suhteessa miehiin on Kittilässä (117 naista per 100 miestä), Kolari (116/100) ja Helsinki (111/100). Kovin naispula Kustavissa (52/100), Rääkkylässä (58/100) ja Kärsämäellä (59/100). Samaan aikaan keskustelu incel-miehistä eli vastentahtoisesti selibaatissa elävistä miehistä kiihtyy. Mitä peräkammarin pojille pitäisi tehdä? Entä miestarjontaan nähden ylikoulutetuille naisille?
2/15/202325 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Virastot pois Helsingistä, pandat rauhantöihin Ukrainaan

Kaatuiko Ruosin NATO-jäsenyys koraanin polttoon? Turkin presidentti Erdogan otti ison herneen nenäänsä, kun tanskalais-ruotsalainen äärioikeistolainen Rasmus Paludan poltti kadulla koraanin. Idea koraanin polttoon tuli ruotsidemokraatteihin liittyvän Youtube-kanavan juontajalta, jolla taas on Venäjä-yhteyksiä. Paludan uhoaa polttavansa koraanin viikossa, kunnes Ruotsi on Natossa. Erdogan puolestaan ei halua Ruotsia Natoon ollenkaan. Mutta miksi Suomen pitäisi ylipäätään mennä Ruotsin kanssa samaan aikaan Natoon?
 Persut tavoittelevat edelleen EU-eroa, kävi ilmi Iltalehti tarkistaessa puoleen vuonna 2019 linjaamia päätöksiä. Puheenjohtaja Riikka Purra pohti, että nyt kun Nato-jäsenyys alkaa olla plakkarissa, voitaisiin jälleen avata keskustelu EU-jäsenyyden perumisesta eli #fixit’stä. Purran mukaan Suomeen ei tarvita työperäistä maahanmuuttoa. Rajansa sulkeva maa ei saisi myöskään ulkomaisia investointeja. Sittenhän olisi kaikki hyvin, ei tarvitsisi tehdä töitä – kun niitä ei olisi. Stubbin mukaan persujen EU-kanta on suoraan Putinin pelikirjasta. Onko tämäkin siis suuri salaliitto? Kuka rahoittaisi pandoja? Mitä Ähtärin mustavalkoisille karhuille tulisi tehdä? Onko tämä aluepoliittinen, fiskaalinen vai ulkopoliittinen kysymys? Entäs, jos lahjoitettaisimme pandat Ukrainaan? Venäjä kun ei uskaltaisi suututtaa kiinalaisia tappamalla vahingossa heidän mustavalkoisia nallejaan. Sillähän se sota loppuisi. Ympäri Ukrainan rintamia kiertävä Mobile Panda, Suomen uusi rauhanaloite. Edessä on kuulemma ennätysosinkojen kevät. Myös työmarkkinoilla on iso vääntö kesken. Vaikuttaako mahdollinen hölläkätinen osingonjako työmarkkinaneuvotteluihin? Katri Kulmunin ministerieron aiheuttaneelle erityisavustaja Kari Jääskeläiselle vaaditaan vankeusrangaistusta. Onko se aihetta riemuun? Suomihan on omien tutkimustemme mukaan maailman vähiten korruptoitunut maa. Todellisuus ei taida vastata itsetutkiskeluamme. Niinpä tikunnokkaan nostetut rötöstelijät toimivat mainioina ennaltaehkäisevinä esimerkkeinä. Pää­ministeri kaavailee itselleen omaa turvallisuuspoliittista kabinettia. Sekä presidentti että että ulkoministeriö pitävät ideaa huonona. Olisiko siinä järkeä? Uusimpien muuttovetovoimatilastoihin mukaan vetovoimaisimpia asuinpaikkoja ovat Tampere, Espoo ja Turku. Sen sijaan Helsinki, Vantaa ja Lappeenranta vuotivat asukkaita muualle. Helsingissä tonttimaa loppuu väkisin. Siirtäkäämme siis kaikki julkiset virastot pois Helsingistä. Kansantalouden kannalta ei ole mitään hyötyä siitä, että ulkoministeriö on Katajanokalla? Valtioneuvoston kansliasta saisi huikean hinnan kiinteistömarkkinoilla. Eduskuntakin voisi olla Helsingin ulkopuolella. Sitä harjoiteltiin jo viime sodan aikana.
1/27/202331 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Ärripurra vai pääministeri Purra?

Me ei leikitä persujen kanssa, totesivat vihreät, demarit ja vasurit. Yhteensä vihervasemmisto saisi nykygallupien valossa 70 eduskuntapaikkaa. Johtaako julistus pääministeri Purraan? Saako Suomi vähemmistöhallituksen? Velkaantuminen on jälleen esillä, kun kokoomus nosti asiasta kissan pöydälle. Entäpä EU-tukien hakeminen, jossa Suomi on suorastaan surkea? Meidän pitäisi palkata italialainen konsultti hankkimaan meille EU-rahat. Ukraina on saamassa kohta Leopard 2-tankkeja lännestä. Pitäisikö suomalaistenkin antaa omistaan, niin kuin puolalaiset ovat luvanneet? Jos annamme, milläs sitten suojellaan 1300 kilometristä itärajaamme? Entä pitäisikö meidän haikailla Petsamoa, Äänislinnaa, Sortavalaa, Viipuria ja Terijokea? Prinssi Harryn muistelmateos kohauttaa, mutta onko sillä jotain tärkeääkin kerrottavaa? Esimerkiksi Afganistanin-sodan veteraanien sotatraumoista puhuminen ja sitä kautta heidän itsemurhien ehkäiseminen.
1/13/202335 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hyvinvointialueuudistus nuorentaa Suomen kansan

Kolmen vuoden työt tehtiin yhdessä vuodessa, sote-alueuudistuksen veteraanit kertovat. Suomen historian suurin byrokraattinen uudistus ainakin nuorentaa Suomen kansan. Mummot ja papat kun ehtivät potkaista tyhjää matkalla yhä pidempien etäisyyksien päässä oleviin sairaaloihin.

 Suomessa, Virossa, Nigeriassa ja Turkissa on parlamenttivaalit vuonna 2023. Turkin vaalit vaikuttavat Suomen tulevaisuuteen voimakkaimmin. Suomessa pitäisi puhua paitsi leikkauslistoista, myös vientiosaamisesta ja työn tuottavuuden parantamisesta.

 Vuonna 2023 asuntolainojen korot jatkavat nousuaan. Inflaatiokin nousee. 5G valloittaa maaliman. Se piti mullistaa kaiken. Käykö todella niin? Maapallon väestöstä 80 prosenttia pääsee digiyhteyteen. Ennusteiden mukaan 3D-lasit lyövät läpi alkaneena vuonna.
12/29/202229 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Kiinassa muhii muutakin kuin uusia koronoita

Manner-Kiinan oli isoimmat hetkellisesti koronamellakat sitten vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion. Jopa Xin eroa vaadittiin. Kiinassa muhii paljon muutakin vaarallista kuin mahdollisia uusia koronavariantteja. Esimerkiksi Kiinan oikeista työttömyyslukemista ei ulkomailla ole tietoa, puhumattakaan muista talousluvuista.

 Luonnonsuojelulain ympärillä käytiin mutapainia hallituksen sisällä. Olisiko uhanalaiset lait luetella laissa? Pelastaako metsänomistajien puolustaminen keskustan? Vihreät onnistuivat brändäämään itsensä asiantuntijapuolueeksi mainiolla retoriikalla. Mainitsemalla ”taloustieteilijöiden mukaan” -sanaparin, voi hyväksytysti esittää mitä vain. Sveitsin bruttokansantuote per pää on tuplat Suomeen nähden. Joitain siellä tehdään oikein. Pitäisikö meidän tutkia sen onnistumisreseptiä hieman tarkemmin? Poliitikot ja virkamiehet, opintomatkalle Sveitsiin, mars!
12/2/202225 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Putin tappaa kylmyydellä 200.000 EU:ssa

Ukrainan sodassa arvioidaan kuolleen noin 30.000 kummallakin puolen rintamalinjaa. Mutta myös kylmyys ja energiakriisi tappaa, samoin kuin Portugalissa kuolee talviviikkoisin 36% enemmän kuin kesällä, Suomessa vain 13%. Myös sähkönhinnan hurja nousu menneisyydessäkin näkyy noin jopa 12% kasvulla kuolleisuudessa. Suomalaisten pitäisi myydä lämmöneristämisen osaamistaan muualle Eurooppaan. Suomen bruttokansantuote ei ole noussut kymmeneen vuoteen. Julkisen sektorin osuus on noussut voimakkaasti 45 prosentista 75 prosenttiin.Samaan aikaan työmarkkinoilta poistuu sata ja tilalle tulee vain 50. Suomeen uutta työvoimaa haikaillaan Intiasta, Brasiliasta, Turkista ja Vietnamista. Yhteistä on: halpatyövoiman. Pitäisikö Suomesta tulla EU:n Bangladesh? Suomessa äärettömän monimutkainen puoluerahoituksen lainsäädäntö. Maassamme on sata erilaista puoluesäätiötä, joista puolueiden 12 lähiyhteisöä. Niistä voi lapata rahaa puolueelle rajattomasti. Toisin oli ennen. Vanhaan hyvään aikaan CIA rahoitti demareita ja KGB kommunisteja.
11/25/202221 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Pormestarimalli seurakuntavaaleihin

Ohjus räjähti Puolan puolella, ja hetken maailma pelkäsi kolmannen maailmansodan syttymistä. Sovitaanko, että se oli ukrainalainen ohjus, jooko? Ihan sama, oliko se vai ei. Kauas on tultu maailmasta, jossa Puna-armeijan kuoro oli kutsuttuna vieraana Senaatintorilla ja Berliinissä Leningrad Cowboysin kanssa. Uskonnollisia vaaleja pukkasi: Yhdysvalloissa enemmistö hylkäsi katolisten vanhoillis-republikaanien hallitseman Korkeimman oikeuden linjaukset aborttioikeuden rajaamisesta. Mutta miten saada noin 15 prosentin äänestysaktiivisuuden seurakuntavaaleihin lisää säpinää? Miten olisi pormestarimalli? Entä jos seurakuntalaiset valitsisivat kirkkoherran kansanvaalilla? Lakialoitteet kaatuu: investointituet, maastamuuttovero, työmatkavero, ruuhkamaksut ja alueellisten opintolainojen hyvittäminen jäivät hallituksen lakialoitteina etenemästä eduskuntaan. Nouseeko niistä joku henkiin vaalien jälkeen. Ranskassa on uusi ekosirkus, jossa eläimet ovat aitojen sijaan hologrammeilla. Voisiko Arkadianmäen sirkukselle tehdä saman päivitys? Hologrammieduskunta!
11/18/202222 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Suomen sotatalous on kolme miljardia ylijäämäinen! Eiku…

Yhdysvaltain välivaalien alla maailmassa oli vaalikimara: Tanskassa, Brasiliassa ja Israel. Demarit voittivat Tanskassa, Lula Brasiliassa ja Netanjahu Israelissa. Muuttuuko mikään? Tuleeko Lähi-Itään nyt rauha? Kuka on Putinin seuraaja? Uutisia: Puoluekannatuksissa ei merkittävää muutosta. Jälleen kerran kannatuksenmuutokset ovat kahden prosentin virhemarginaalin sisällä. Valtiotalous kolme miljardia ylijäämäinen! Siis budjetista. Jonka oli määrä olla 19 miljardia alijäämäinen. Emme ole vielä lähelläkään vuoden 1944 valtiontalouden alijäämää. Olemme nyt samalla tasolla kuin vuonna 1941, talvisodan jälkeen.
 Meneekö Twitter nyt pilalle? Tuleeko siitä nyt maksullinen, kun Elon Musk osti palvelun 44 miljardilla dollarilla? Suomessa aikuisista on Twitterissä noin 15 prosenttia, nuoriso siellä ei ole.
11/4/202228 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Iloitkaamme Suomen tulevasta atomisepelotteesta - poronlihaa riittää

Brittien uusi pääministeri on intialaistaustainen hindu Rishi Sunak. Lontoon pormestari on pakistanilaistaustainen muslimi Sadiq Khan. Kuningas on vielä kristitty valkoinen Charles. Eikös yksi keskeinen brexit-päätöksen syy ollut ulkomaalaisvastaisuus? Uhkaako Ukrainassa atomisota? Ruotsalaisillakin oli pitkään oma atomipommiohjelma. Jopa rauhanmies Olof Palme oli tukemassa hanketta. Ex-ministeri Antti Häkkänen hehkutti Suomen ydinasepelotteen puolesta Kouvolan turvallisuustapahtumassa. Tästä pikkujutusta – atomiaseista – ei turhaan puhuttu ennen Suomen pikaista Nato-päästöstä. Jos ydinsota iskee, niin ei hätää. Poronkasvattajat muistuttivat, että pohjoisen poronlihatuontanto on merkittävä osa Suomen huoltovarmuutta. Suomessa on nykyään noin 200 000 poroa. Vuosittainen teurastusmäärä vaihtelee 2,5–3 miljoonan kilon paikkeilla. Siis noin 600 grammaa lihaa per suomalainen per vuosi. Sadassa grammassa poronlihaa on 127 kilokaloria. Niin että ainakin kansanlihavuus vähenisi, jos pääsisimme poronlihadieetille.
10/28/202221 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Sushi-aita ja pätkäpääministeri

Palaako Boris Johnson Britannian pääministeriksi? Monet kadehtivat Suomessakin brittejä, pääsiväthän he pikaisesti eroon istuvasta pääministeristään, Liz Trussista. Ensin rähmällään kohti Venäjää, sitten Kiinaa? Saksan liittokansleri Scholtz on sitä mieltä, että Hampurin satamasta voi myydä osan kiinalaisille. Kaikki muut tuntuvat vastustavan: Saksan puolustusministeriö, ulkoministeriö, valtiovarainministeriö, kauppa- ja teollisuusministeriö, liikenneministeri, turvallisuuspalvelut ja EU-komissio. Toisaalta kiinalaiset hallitsevat jo 10 prosenttia EU:n laivaliikenteestä omistamalla satamia tai osuuksia niistä ainakin Kreikassa, Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Belgiassa… Suomi tarvitsee raja-aidan! Supiraja-aidan. Eiku Susiraja-aidan. Eiku Sushi-raja-aidan!
10/21/202223 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Lisääkö työttömyys onnellisuutta?

Missä ollaan onnellisia? Raumalla, Mikkelissä, Porissa ja Imatralla. Ei suinkaan pääkaupunkiseudulla tai Pirkanmaalla. Tekeekö työttömyys onnelliseksi? Onko onnellisuuden huippu pankolla makaaminen? Vai onko kiire ja hässäkkä kaukana omasta sukuyhteisöstä oikeasti tavoittelemisen arvoista? Suomalaisilla on aina mustapekka kädessä, jos ryhdymme vaatimaan vanhoja historiallisia rajoja. Joko Moskova tai Tukholma olisi hallitsijamme. Pitäisikö meidän ajaa pohjoismaista valtioliittoa ja edistää suomenkielisten ruotsinopintoja. Kepu pääkaupunkiseudun ykköseksi? Muuttaako Mikko Kärnän lähtö ehdokkaaksi Helsingissä asetelmat? Matkaa huipulle on, olihan vuoden 2019 eduskuntavaaleissa keskustan kannatus oli Helsingin vaalipiirissä 2,9 prosenttia ja Uudenmaan vaalipiirissä 6,5 prosenttia. Kun väestö pakkautuu yhä edelleen pääkaupunkiseudulle, tulevaisuuden puolueilla tulee olla kunnon jalansija.
10/14/202222 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Britannian veronalennuksista ei kannata ottaa mallia Suomessa

Venäläisten kaasuputket poksahtivat Itämerellä, mitä ilmeisimmin venäläisten itsensä toimesta. Kannattiko? Mitä saatiin aikaiseksi? Maailman suurin kuplavesilaistos? Krapulaankin auttavan suolaisen Borjomin korviketta? 
Korot nousevat maailmalla, Suomen velan hinta nousee tuloverokertymän verran. Jos korot nousevat, veroja on kiristettävä. Muuten velkaannumme pelkästään vanhojen korkomenojen takia. Silti puolueet puhuvat veroleikkauksista. Britanniassa uusi pääministeri Liz Truss ajoi maan talouden kaaokseen viikossa omilla hyvin toimeentuleville suunnatuilla veronleikkausehdotuksillaan. Korot pomppasivat, punta sukelsi. Oletko väärissä hommissa? Tuoreen tutkimuksen mukaan vain 11 prosenttia ihmisistä tekee työtehtävissä, jotka sopivat hyvin heidän personaalisuuksiinsa. 25 prosenttia pärjäilee, mutta 64 prosenttia ei sovellut tehtäviinsä. Yli puolet länsimaiden työssäkäyvistä on siis ihan väärissä hommissa. Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen ehdotti yliopistojen sisäänpääsyn uudistamista niin, että ylioppilaskirjoitus ei olisikaan enää määrittävä. Opetusministeri Li Andersson kannatti asian pohtimista. Onko ehdotuksessa ollenkaan tolkkua?
9/30/202228 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Venäläisten TV-propaganda uppoaa kaukomaissa

Venäjän liikekannallepano: Ukot ruotuun, jos he löytyvät. Suomalaisten ei kannata hirveästi nyt lällätellä, vaikka sikäläisen armeijan meininki vaikuttaa hieman sekavalta. Ei ole sattumaa, että Afrikassa ja Etelä-Amerikassa ollaan haluttomia tuomitsemaan Venäjää Ukrainan-hyökkäyksen takia. Venäläisten espanjan-, portugalin-, arabian- ja ranskankieliset propagandatelkkarikanavat ovat todella suosittuja. Italian pääministeriksi on nousemassa ensimmäistä kertaa nainen, oikeistopopulistisen Italian veljien Giorgia Meloni. Mitä se tarkoittaa Italialle, mitä se tarkoittaa Euroopalle? Esko Aho vertasi 1990-luvun taloustilannetta nykyiseen. Osuuko hänen vertauksensa maaliin? Fortumin hallitus häpeäpaaluun vai kaljaa kansalle? Kansanedustaja Mikko Kärnä laski vaihtoehtoisia tapoja polttaa Fortumin Uniper-retken rahat. Jos ostaisi halpaa olutta seitsemällä miljardilla eurolla hintaan 1,15e tölkki, saisi 6,087 miljardia tölkkiä olutta. Jos sen jakaisi suomalaisille, jokainen saisi 1106 tölkkiä eli noin 46 laatikkoa, Kärnä summaa. Kun nämä tölkit vielä palauttaisi kauppaan, saisi vielä reilut 913 miljoonaa euroa takaisin.
9/26/202227 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ruotsidemokraatit pitäisi päästää hallitukseen

Sivistyneenä itseään pitänyt Eurooppa sai hepnaadin kaksi vuosikymmentä sitten, kun Itävallan johtoon nousi oikeistopopulistinen puolue. Nyt Ruotsissa vaalit voittaneen oikeistoblokin suurin puolue on ruotsidemokraatit, jotka eivät ilmeisesti kuitenkaan pääse hallitusvaltaan. Ruotsalaisten pitäisi ottaa oppia Suomesta ja päästää oikeistopopulistit hallitukseen. Villikissat yleensä kesyyntyvät, kun ne joutuvat kantamaan vastuuta.
 Hajoaako Venäjä? Kaatuuko Putin? Kun Venäjä heikkenee, sen kuristusotteessa olevissa reunavaltion kasvaa hinku rimpuilla irti. Tuhannen ruplan kysymys on: Kuinka rankkakätinen Putinin seuraaja on? 
Sairaanhoitajien lakkokaavailut näyttävät jälleen itseään vastaan. Miten johtaa voittoa tavoittelemattomia organisaatioita, kuten sairaaloita? Entäs jos sairaanhoitajat keskittyisivät hoivatyöhön apottien ja papottien naputtelun sijaan? Jo Tolstoi kuvasi, kuinka venäläissotilaat häpäisivät taakseen jättämiä rakennuksia ulosteillaan. Sama traditio jatkuu Ukrainan sodassa. Miksi venäläisiltä takaisinvallatuilla alueilla on jäljellä niin täydellinen saastaisuus ja tuho?
9/16/202230 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Liz Truss kannattaa Norwichia – Aaltolastako pressa?

Mitä ajatella Hesarin jutusta, jossa valotetaan Hjallis Harkimosta oligarkkien asialla? Sanoma-konsernille ainakin jäi hampaankoloon siinä vaiheessa, kun Harkimo osti Helsinki-hallin muut osakkaan halvalla ulos ja myi heti perään halvalla venäläisille. Poliitikko-Harkimolle ja hänen Liike Nyt -puolueelleen oligarkki-lobbaaminen saattaa olla kallista. Onpas hauskaa, Venäjä ostaa aseita ja ammuksia Iranilta ja Pohjois-Korealta! Vai onko? Kuka aseistaa Pohjois-Koreaa? Kiina. Eli Pohjois-Korea on Kiinan ja Venäjän asekaupan bulvaani. Lisäksi Putin tapaa pian Xin Uzbekistanissa. Eikös siitä pitäisi olla huolissaan?

Kuningatar Elisabet kuoli Balmoralin linnassa otettuaan paria päivää ennen vastaan Britannian uuden pääministerin. Jopa kuollessaan hän edisti Britannian yhdessäpysymistä, Skotlantihan pohtii edelleen itsenäistymistä. Pääministeri Liz Truss kannattaa Teemu Pukin Norwichia, että on meillä suomalaisilla jokin yhteys Britannian uuteen pääministeriin. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kerää suuria yleisöjä, Petäjäveden kirkossa oli 800-päinen ennätysyleisö häntä ihailemassa. ”Tämä juttu miehille”, Keskisuomalainen raportoi. Hevosmiesten tietotoimiston mukaan Aaltolaa kosiskellaan jo useammankin puolueen presidentivaaliehdokkaaksi.
9/9/202224 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Nauti viimeisestä kesästä ennen lamaa!

Ukrainan sota väsyttää katsomossa. Puolet italialaisista ja saksalaisista haluaisi, että Ukrainan sota päättyisi pikimmiten. Harvempi kuin joka viides puolalainen toivoo Ukrainan taipuvan Venäjälle, vaan tukevat sotimisen jatkamista. Britit ja suomalaiset ovat seuraavaksi innokkaimpia sodan jatkamisen kannattajia. Meillä kun on kokemusta itänaapurista. Georgian Tbilisissä kansa täytti kadut ja vaatii maan ja Euroopan unionin jäsenyyden puolesta. Jonotuslistalla EU:n ulkoporteilla ovat myös Montenegro, Serbia ja Turkki. Pitäisikö Suomen nyt tukea Turkin EU-jäsenyyttä? Miten mielistelemällä saisimme Turkin myötämieliseksi Suomen Nato-jäsenyydelle? Se on kuulkaa viimeinen kesä ennen lamaa. Nauttikaa, sillä ensi kesänä teillä ei välttämättä enää ole lomaa. Ja vetoketju kiinni venereissuilla, myös juhannuksen jälkeen.
6/23/202221 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Aita Suomen itärajalle!

Maailma palaa ennalleen: maskit ovat unohtuneet ja huulipuna on tehnyt paluun. Lumenen tehtaalla Espoossa huhkitaan kolmessa vuorossa. Kotona ei siis meikata. Keitä varten suomalainen nainen siis meikkaa? Muita naisia? Kesän puoluekokouksissa tehtiin hurjia aloitteita: erityistalousalueet ja miljardin veroale. Silläkö Suomi nousee? Britannia haluaa viedä pakolaiset Ruandaan. Jahka suomalaiset himoitsevat etelänmatkailua, pitäisikö Marinin hallituksen tarjota samanlaista ratkaisua työttömyyteen: lomaseteli Ruandaan. 

Pitäisikö Suomen rajat aidata? Entä Suomenlahden saaret ja rannikko, miten suojaudutaan mahdollisilta venepakolaisilta? Jos pystytään vähän maan allekin ulottuva aita, niin ainakin supikoirat pysyisivät rajan takana.

 Tuulivoimaa itärajalle! Itä-Suomikin tarvitsee propelleja. Mutta mikä on vihreän vedyn hyötysuhde?
6/17/202223 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Helvetistä helvetinmoinen hiilinielu

Uusi ulkomaalaislaki: asiantuntijoiden viisuminsaanti noupeutui kahteen viikkoon. Kesäkuun alussa astui voimaan myös uusi ilmastolaki. Onko Suomi nyt parempi paikka? Vai pitäisikö lämpötilan Suomen ensin nousta radikaalisti, kansa vaihtaa ja verotus puolittaa? Suomen ympäristönsuojelurahat pitäisi lähettää Kiinaan, jossa ne todella vaikuttaisivat? Millä energialla Helvetin tuli palaa? Tuleeko sieltäkin hiilidioksidia? Isä Amborosiuksen ohje Kallelle oli: Anna mennä kuin sika vatukossa. Koska Jumala tietää, että jos olisit tiennyt kuolevasi, olisit katunut. Toisaalta, jos Helvettiin saataisiin nykyistä enemmän asiakkaita, siitä tuli helevetinmoinen hiilinielu. Kansanedustaja, mitä olet viimeksi tehnyt työllistävien suomalaistysten eteen? Kansanedustajaa, mitä olet viimeksi tehnyt työllistävien suomalaistysten eteen?
6/10/202224 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Hartwall-Areenasta Orgia-Areena kiekkojuhlijoille

Joka neljäs äänestäisi kokoomusta, nyt. Tekeekö pääoppositio-puolue kokoomus jotain erityisen hyvin? Vai tekeekö hallitus jotain väärin? NATOn kannattaminen on liian helppo selitys. Onko passiivinen oppositio voittava strategia? Onko puheenjohtajan sukupuolella kannatusta lisäävää merkitystä myös silloin, kun puheenjohtaja on mies? Entä jos Kiina korvaisi kivihiilenkulutuksensa öljyllä? Riittäisikö sitä muille lainkaan. Mikä ratkaisuksi? Kiina rakentaa hurjasti tuulivoimaa ja aurinkovoimaa. Entä Suomessa? Viinalla kulkevat autot? Vai maalämpö, jota saa nykyään myös kerrostaihin. Jos jotain energisiirtymää pitäisi tukea, niin maalämpöä. Heitetäänkö Turkki Natosta? Jäävätkö Ruotsi ja Suomi ikuisesti odottelmaan Nato-porstuaan? Kiekkojuhliminen lähti jälleen lapasesta ja Havis Amanda -patsas oli hätää kärsimässä. Entä jos isänmaallisille voitonjuhlijoille rakennettaisiin leijonapatsailla varustettuja, turvallisia ja isänmaallishenkisiä, lämmitettyjä kahluualtaina? Voisiko entisestä Hatwall-Areenasta tehdä juhlarypemisen Orgia-Areena?
6/3/202222 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Myisitkö kotisi kryptovaluutalla?

Mutkia matkassa Nato-polulla: Erdogan ei huoli mukaan Suomea eikä Ruotsi. Kähinä on paitsi USA:n ja Turkin välinen, liittyy myös Turkin vaalehin 2023. Turkki istuu monella tapaa kahdella pallilla Venäjän ja lännen välissä. 
Maailmankaupassa 12 prosenttia kaikista ruokta-aineiden kaloreista tulee Ukrainalta ja Venäjältä. Kaupattavasta vehnästä ja ohrasta tulee vajaa kolmasosa Ukrainasta ja Venäjältä ja 15% maissista ja peräti 75 prosenttia auringonkukkaöljystä. Odessan sataman saarron murtaminen ei ratkaise ongelmia, sillä lannoitteiden ja öljyn hinnannousun sekä sodan takia ensi kesänä ei synny uusia satoja. Arabikevät syttyi leipäviljan hinnannoususta. Kohta siis rytisee muuallakin kuin Ukrainassa. Itäkaasun katkeaminen ei Suomessa ole järin suuri ongelma – jos et satu omistamaan kaasukäyttöistä tehdasta, saa ole yksi niistä 4000 kotitaloudesta, joka lämpiää kaasulla. Saimaan kanavakin on nyt ummessa eikä sen laajennuksesta enää puhuta. Pitäisikö sittenkin kaivaa esiin Kymijoen-Mäntyhajun kanavasuunnitelmat 1990-luvulta? Jopa puukuljetukseen tarkoitettujen junavaunujen tiukkapipoinen säätelypolitiikka onkin mahdollista höllentää. Krytovaluutat romahtivat. Regulaatiota tarvitaan, mutta mitens nykytilanteessa: Myisitkö asuntosi, jos ostaja maksaisi kryptovaluutoissa. Mutta eikä dollari ole oikea kryptovaluutta? Senkään arvo ei perustu mihinkään. Ja mitä energiaan tulee, maalämpöön kannattaisi hyvinkin sijoittaa.
5/20/202226 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kaikki kapitalistit eivät olekaan roistoja

Filippiineillä valittiin presidentiksi jälleen Marcos ja varapresidentiksi Duterte, kummatkin tunnettujen isiensä lapsia. Mutta myös Euroopassa tapahtuu kummia. Britannia antoi pääministeri Johnsonin suulla Suomelle turvatakuu. Aikoinaan Churchillkin tuki Suomea, lähettämällä sikareja Mannerheimille. On Suomi ennenkin ollut sotilaallisesti liittoutunut, vuodesta 1948:sta lähtien. Siinäkin sopimuksessa oli molemminpuoliset turvatakuut. Katso vaikka itse, artikla yksi: https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1948/19480017 Vantaalle tulee 400 miljoonan euron investointi piikiekkojen valmistukseen. Okmetic sijoittaa siis 800.000 euroa per syntyvä työpaikka. Ilmeisesti kaikki kapitalistit eivät olekaan roistoja. Saako opettajalakko uusia käänteitä, kun OAJ:n johtoon nousi Katarina Murto, sisäpiiritietojen mukaan skarppi nainen? Ainiin, kesäloma.
5/13/202219 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Peppi Pitkätossun herra Tossavainen onkin Goebbels?

Venäjän propaganda- ja provokaatioviskaalit ovat käymässä epätoivoisiksi. Venäläiset kun väittävät nyt IKEA:n Ivan Kampradin, elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin ja lastenkirjailija Astrid Lindgrenin olleen natseja. Jos Peppi Pitkätossu on Hitler, niin onko herra Tossavainen Goebbels ja Pepin hevonen Göring?
 Korot nousevat Amerikassa, sikäläinen keskuspankki FED yrittää hillitä inflaatiota nostamalla viitekorkoaan 0,5 prosenttiyksikköä. Se tarkoittaa, että tulevaisuudessa Suomenkin lainalasku kasvaa - ja aikas paljon. Myöhästyykö koulukkaiden kesäloma opettajalakon takia? Ei varmasti! Kesäloma se on lakkolaisillakin!
5/6/202223 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Tuhannen miljardin jälleenrakennusurakka Ukrainassa - Kuka maksaa, kuka hyötyy?

Eero. Levätä. Kuuma. Suomen uusin vientituote on suomenkieliset brändinimet, Bloomberg raportoi. Myös finanssialaa kiehtova fi-domain pääte on nyt kuumaa valuuttaa. Voisiko Suomen valtio jotenkin rahastaa tämän Suomen uuden trendikkyyden. Kuka maksaa Ukrainan jälleenrakentamisen? Venäjä moukaroi Ukrainaa kohti kivikautta, mutta tuskin suostuu sotakorvauksiin sodan päätyttyä. Tiet, raide- ja televerkko, sähköverkko, satamat, rakennukset… Jälleenrakennuksen on arvioitu maksavan jopa 1000 miljardia euroa. Ukrainan oma bruttokansantuote oli 150 miljardia – ennen sotaa. Kuka lopulta maksaa jälleenrakennuksen? EU? Tuoko se mukanaan samanlaisen kansainvälisen talousbuumin kuin Korean sota aikanaan?
 Eläkkeelle siirtyy vuosittain noin 100 000 ihmistä ja työmarkkinoille tulee vuosittain noin 60 000 ihmistä. Työttömyyden pitäisi siis laskea, vaikka kansantalous polkisi paikallaan. Mistä on siis kyse?
4/29/202221 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ranskan vaalitulos ennustaa Suomen vaaleja

Sairaanhoitajien työtaistelun joukkoirtisanoutumiskuvio hämmentää. 100 euron kuukausipalkan korotus kaikille TEHY:n ja SUPER:in jäsenille tarkoittaa vuositasolla 240 miljoonalla veronkiristystä muille palkansaajille, esimerkiksi tuloveron. Jos ei sitten oteta lisävelkaa. Toisaalta kokoomus lupaili 2007 vaalikampanjassaan Tehylle eli ”Sari Sairaanhoitajalle” 500 euron kuoppakorotusta. Venäläiset ovat arokansaa, eikä heillä ole luonnollisia rajoja. Siksi he ovat vainoharhaisia kaikkien uhkien suhteen. Tuota vainoharhaisuutta Putin osaa käyttää loistavasti hyödykseen. Venäläisillä on myös valtava alemmuuskompleksi suhteessaan Eurooppaan. Euroopan sydänmaat ovat vuosisatoja pitäneet venäläisiä sivistymättöminä barbaareina, eivätkä pidä venäläisiä eurooppalaisina. Ikävä kyllä myös kiinalaiset pitävät heitä sivistymättöminä barbaareina. Ilta-Sanomien tekemän kyselyn mukaan 106 kansanedustajaa kannattaa Natoon liittymistä ja sitä vastustaa 13 edustajaa. Asiaan ei osaa ottaa kantaa 34 edustajaa ja 47 pakoili kyselyä. Miten ihmeessä nuo 34 edustajaa ovat välttyneet kaikelta siltä tiedolta, jota on ollut tarjolla vuosikausia? 
 Mitä olisikaan tapahtunut Euroopan Unionille, jos Marie Le Pen olisi voittanut. Joku päivä hän voi vielä voittaa. Eroaisiko Ranska Unionista? Entä mitä vaalituloksesta voi ennustaa Suomen vaaleihin? Ex-pääministeri Antti Rinne jäi kolmanneksi Lohjan kaupunginjohtajan vaalissa. Miten näin pääsi käymään, vaikka asioita oli järjestelemässä Lohjan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Rinteen puoluetoveri ja kummipoika Joona Räsänen? Räsänen olisi noussut varasijalta eduskuntaan, mikäli Rinteestä olisi tullut kaupunginjohtaja. Miten voisi varmistaa läpimenonsa, ettei maine menisi rekryprosesseissa?
4/22/202233 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Ruotsi peesaa nyt Suomea

Vaatimukset Venäjän öljy- ja kaasuhanojen sulkemisesta Keski-Euroopassa lisääntyvät. Mutta kuka muu kuin ehkä välillisesti Ukraina hyötyy öljyboikotista? Ainakin Saudi-Arabia, USA ja muut öljyntuottajamaat, kun öljyn hinta vain nousee. Suomalaispoliitikot ramppaavat Ruotsissa taivuttamassa veljes- ja sisarpuolueitaan NATOn kannattajiksi. Ruotsalaiset ovat hämillään: Eivätkö he enää olekaan kuskin paikalla. Aiemmin suomalaiset NATOn kannattajat toistivat, että Suomen pitää peesata Ruotsia. Nyt samat NATOn kannattajat väheksyvät Ruotsin kannan merkitystä. Onko Ruotsin kannalla väliä Suomelle? Onhan Suomessa jopa Kimmo Kiljunen kääntynyt NATO-myönteiseksi. Hoitajat ja kohta opettajatkin ovat lakossa. Milloin on oikea hetki nostaa hoitajien palkkoja? Marinin hallituksen sotabudjetti on hankala luu oppositiolle. Viimeisimmän YLE-gallupin tulos on historiallisen kova kokoomukselle. Mutta ajat muuttuvat nyt nopeaan tahtiin. Säilyykö etumatka tasan vuoden päästä jörjestettäviin eduskuntavaaleihin asti?
4/8/202225 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Mitä hyötyä on pitkittää Räsäsen oikeusjuttua?

Syyttäjä päätti valittaa Päivi Räsäsen vapauttava viharikostuomiosta. Voittaako tämän prosessin pitkittämisestä kukaan? Olympiakomitean yhä sakeneva kohu Mika Lehtimäen ympärillä oli monella tavalla sakeaa jo ennen toisen tapauksen julkituloa. Tapaus on myös poliittinen, vaikkei sitä ääneen juuri lausuta: koko olympiakomitean puheenjohtajisto kuuluu ruiskukkaleiriin.
 Sairaanhoitajien lakko ei vielä herätä suuria tunteita, mutta sekin hetki vielä koittaa. Putinin tulevaisuus näyttää yhä synkemmältä. Palatsivallankumousta odotellessa…
4/1/202230 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Kirkko on hyvä käsikassara sotivalle

Valtion Rautatiet osti Ruotsista bussi- ja junaoperaattori Arriva Sverigen, jolla on vuosittain noin 170 miljoonaa matkustajaa. Tukholman kaupunkiliikenteessä ja Etelä-Ruotsin alueliikenteessä sekä bussi- että rautatieliikeyhtiö. Onko järkee vai? Mikä on synenergiaetu? Yhteinen rapujuhlakulttuuri? Vai alkaako tästä Ruotsin-valloitus?
 Putinin stalinisointi etenee Moskovan patriarkka Kirillin säestyksellä. Ukrainan sotaa innokkaasti kristinuskon avulla tukeva Kirill on harha­­oppinen, tuomitsee teologien kansain­välinen julistus. Myös Stalin käytti aiemmin vainoamaansa ortodoksista kirkko apunaan Suuressa Isänmaallisessa sodassa. Vanhaan huonoon aikaan kuninkaat kävivät kirkon kukkarolla, kun sotareissut maksoivat liikaa. Siksi Suomikaan ei enää ole katolinen.
 Kohonnut maariski. Sellainen Suomella on vaikkapa ulkomaalaisten investorien, mutta jatkossa mahdollisesti valtionlainoja myöntävien pankkien silmissä, kiitos Ukrainan sodan. Siis jos emme ole Nato-maa. Eihän se ilmaisella tulisi, mutta idänkaupan lyhyen aikavälin katkeaminen ei ole enää uhka, vienti kun on romahtanut muutenkin.
3/25/202221 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Suomi kuuluu jo Dieetti-Natoon

Käsi ylös, kuinka moni tiesi ennen järjestön ensimmäistä maajohtajatapaamista, mitä lyhenne JEF tarkoittaa? Se on: Joint Expeditionary Force. JEF on vuosikymmen sitten perustettu, Britannian johtama turvallisuuspoliitiikan pöytälaatikkojärjestö, joka on paljon joustavampi pelisäännöissään kuin jähmeä ja hidas Nato. Kaikkien Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi siihen kuuluvat Hollanti. JEF-orkesteria johtaa Brittiläinen Imperiumi, osa 3. 
 Ukrainan sota näyttää kovin erilaiselta, kun sitä seuraa brittimediasta. BBC World paljastaa inhimillisen kärsimyksen ja tabloid-lehdet keskittyvät oligarkkien omaisuuteen sekä jalkapallojoukkue Chelsean kohtaloon, kun sekin on kuulunut Putin-hännystelijälle. Saarikon hullut päivät! Eduskuntavaalit ovat ovella. 300 miljoonaa maajusseille, 300 miljoonaa takaisin tieteelle? Maksetaanko lasku veronkorotuksilla?
3/18/202224 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kiemurainen on polku Nato-jäsenyyteen

Vaikka mannerlaatat liikkuvat Suomen NATO-jäsenyyskysymyksen ympärillä, polku perille on vielä mutkikas. Ovat hakuajan mahdolliset USA:n turvatakuut Suomelle, kaikkien nykyisten NATO-maiden suostumukset – Suomen ja Venäjän välinen valtiosopimus, joka aikonaan 1992 korvasi YYA-sopimuksen. Sen 4. artiklan mukaan "Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan. Siinä tapauksessa, että Suomi tai Venäjä joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, toinen osapuoli myötävaikuttaa ristiriidan selvittämiseen YK:n peruskirjan ja ETYKin asiakirjojen periaatteiden ja määräysten mukaisesti ja pidättäytyy sotilaallisen avun antamisesta hyökkääjälle.” Nähtävissä olevassa tulevaisuudessa idänkauppamme katoaa. Monet yritykset maksavat siitä kovan hinnan. Työttömyys kasvaa. Mitä tilalle? Miten esimerkiksi Nokia selvisi Neuvostoliiton hajoamisesta ja silloisesta idänkaupan romahduksesta?
3/4/202224 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Hajoaako Venäjä?

Miten Ukrainan tilanne heijastuu Suomeen? Entä mihin johtaa kansainvälisen maksujärjestelmään kohdistuvat Venäjä-pakotteet? Vaikka venäläiset ovat tunnettuja shakkimestareita, kiinalaiset pelaavat omaa, pitkäkestoisempaa strategista peliään. Nyt kun venäläiset fossiiliset polttoaineet ja atomivoima ovat muuttuneet ei-toivoituiksi, mitä tapahtuu ydinvoimapäätöksille vaikkapa Saksassa? Avataanko laitokset uudelleen? Kuinka uhattu Putin on? Hajoaako Venäjän imperiumi aivan kuten sata vuotta sitten, jolloin mureni Venäjän lisäksi myös ensimmäisen maailmansodan sytykkeenä ollut mureneva Habsburgien Itävalta-Unkari?
2/25/202232 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Vaalit vain kerran vuosikymmenessä?

Harjoitusvaalit on ohi, ja heti on seuraavat vaalit. Ja sen näkee puolueiden ulostuloissa. Entäpä jos vaalit olisi kaikki kerralla ja kymmenen vuoden välein? Entä jos pääoppositiopuolueilla on maltilliset puheenjohtajat, pitäisikö puoluesihteereiden sitten olla räväköitä? Onko Suomi palannut Koiviston aikaan? Suurvaltajohtajat sekä idässä että lännessä kun soittelevat taas Suomen presidentille. Pääministeri taas esiintyy, kun on myönteinen asia. Vastuuministeri pannaan tuleen, kun on ikävää kerrottavaa. Hyvä uutisia! Fossiilinen maakaasu ei ole ainoa vihreä energia Euroopan neuvoston mielestä – auringon ja tuulen rinnalla. Saksan aiemmasta vastustuksesta huolimatta nyt myös ydinvoima lasketaan EU:ssa ilmastonmuutoksen kannalta vihreäksi. Toinen viikon hyvä uutinen oli ruotsalaisen SSAB:n päätös investoida 4 miljardia Raaheen ja Ruotsiin. Joka ei tietysti ole uutinen, koska se on hyvä uutinen.
2/4/202225 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Vaalien luuserit ja sota olympialaisten kunniaksi

Aluevaalien suurin luuseri todella oli perussuomalaiset, jotka menettivät 114000 – eli 36 prosenttia kuntavaalien äänistään – kun Helsingin poisjäänti aluevaaleista on huomioitu. Äänimäärissä mitaten voittajia olivat vain keskusta (+1000 ääntä/0,3%) ja Liike Nyt (+5800/21%). Kunta-alan työntekijöistä yli kolmannes siirtyy eläkkeelle seuraavan vuosikymmenen aikana. Siinä se pelätty eläkepommi on. Onneksi valtion verokertymä kasvoi koronaa edeltäneeseen vuoteen 2019 verrattuna peräti 7,9 prosenttia. Onnistuiko parjattu elvyttäminen sittenkin? Kun Pekingissä viimeksi oli olympialaiset elokuussa 2008, Putinin Venäjä hyökkäsi Georgiaan kisojen avajaispäivänä, neljä kuukautta Naton toivotettua ex-neuvostotasavallat, Georgian ja Ukrainan, tervetulleiksi sotilasliittoonsa. Toistaako historia itseään, kun Pekingin toiset olympialaiset alkavat? Rytiseekö taas Ukrainassa?
1/28/202218 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Älä usko vaalituloksiin

Aluevaalien alla mielipidetiedustelujen vertailuissa ei ole vaivauduttu tekemään vertailukelpoisia laskelmia, jossa paikallisvaalien tuloksista olisi Helsinki puhdistettu. Toivottavasti yksinkertainen prosenttilasku onnistuu edes jälkianalyyseissä. Juu-Ei-Vaarinhousut. Presidentin uudenvuodenpuheen Nato-muotoilu innosti sotilasliittoon hinkuajat ja sai ruotsalaisetkin varpailleen. Pääministerin Nato-option käyttämättäjättämis-muotoilu taas ei mennyt ihan nappiin. Jos kerran hallitus ei Natoon menoa aja, pitäisikö aiheesta tehdä kansalaisaloite? Ainakin tiedettäisiin, kenellä ne vaarinhousut on. Bile-Boris sen kun porskuttaa, vaikka nyt onkin taas myrsky prosecco-lasissa. Vaikka valehtelutaito on sisäänpääsyvaatimus poliitikon ammattiin, parlamentissa ei kannata jäädä luikuripuheesta kiinni housut kintuissa.
1/21/202222 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Sotilasliittoa ei saa sanoa sotilasliitoksi

Aluevaalit ja SOTE-uudistus tuovat muutoksen myös vaaleja vaille jäävään Helsinkiin: Kun HUS joudutaan yhtiöittämään, niin ainakin perustettavan osakeyhtiön johtaja saa isomman auton. Samaan aikaan keskustan Saarikko esittää valtion tehtäviä maakunnille. Joko silloin pääsisimme maksamaan uutta maakuntaveroa?
 Pakko on hyvä paimen – ainakin mitättömien turvaverkkojen Yhdysvalloissa. Siellä korona-aika on aiheuttanut räjähdysmäisen kasvun uusissa yrityksissä – joka taas näkyy parantuneena työllisyystilanteena. Sotilasliitto Natoa ei kuulemma saa enää sano sotilasliitoksi, koska sotilasliitto on pelottava sana. Jos se ei vielä pelottanut, niin suurvaltojen geopolitiikkapeli viimeistään. Aivan kuten Molotov-RIbbentrop-parivaljakko jakoi Euroopan etupiireihin, Lavrov-Blinken pelaavat Euroopalla korttia – EU:n ja Ukrainan istuessa katsomossa. Mutta ei hätää, ainakin Suomen merivartioston salainen ase pitää meidät turvassa. Pannaan haukansilmäiset ammattikalastajat asialle!
1/14/202217 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Onko Joulupukki veropakolainen?

Koronakriisi kyllästyttää, olisi aika saada jo uusia kriisejä. Esimerkiksi euro voisi mennä kriisiin. Siitä seuraisikin aikamoinen hulina. Joko se rahoituskupla vihdoin puhkeaisi? Työllisten määrä nousi viime vuodesta 1,5 prosenttiyksikköä. Jee! 15–64-vuotiaiden työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli marraskuussa 72,2 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 70,7 prosenttia. Mutta eikö eläköityvien suuri määrä pitäisi tarkoittaa vieläkin suurempia työllistymisiä? Joulupukkihan asuu Korvatunturilla. Eiku. Jenkkien mukaan pukki asuu Pohjoisnavalla. Ruotsalaiset ovat väittäneet hänen asuvan Kirgisiassa. Tanskalaisten mukaan hän budjaa Nuukissa Grönlannissa. Norjalaisten mukaan Drøbakissa Oslonvuonossa. Islantilaisilla 13 joulupukkia, ja he asuvat kaikki Islannissa. Hollantilaisten mukaan joulupukki asuisi Espanjassa ja Turkkikin on mainittu pukin kotipaikaksi. Pakkasukko eli joulupukin neukkuserkku puolestaan asuu Luoteis-Venäjällä Veliki Ustjug. Missä se pukki siis asuu? Minne hän maksaa veronsa?!
12/23/202115 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Karsiiko luonto rokottamattomat salaliittoteoreetikot?

Porvaripuolueet ovat jälleen 2/3 enemmistönä, jos vihreät sellaiseksi lasketaan. Silti meillä on vasemmistovetoinen hallitus. Viimeksi Suomessa oli vasemmistoenemmistöinen eduskunta 1966–1970. Mutta perussuomalaiset eivät ole muille mieluinen hallituskumppani – ja siksi demarien paras kaveri. Suomi mainittu! Mitä ajatella Elon Muskin Marin-tweetistä? Käsiaseiden myynti on romahtanut USA:ssa tänä vuonna. Miksi? Onko pelko villinlännen meiningistä hellittämässä Bidenin valtakunnassa? Omikron-korona kylvää kauhua. Armeija hommiin, liukuhihnalla piikkiä pyllyyn! Marraskuun lopussa rokottamattomia Suomalaisia on vielä 1,6 miljoonaa, kun tautia levittävät, mutta useimmiten lievästi sairastavat alla 12-vuotiaat lasketaan mukaan. Tuoko omikron meille laumasuojan vai karsiiko se aikuiset rokottamattomat osana luonnollista karsintaa? Onko foliohattujen lähdön aika tullut?
12/17/202122 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Vallankumouksellinen, muista uhriutua!

Koronan uusi omikron-tuleminen, koronapassi ja pääministeri Marin… Jan toipuu omasta koronastaan, Kalle ymmärtää Marinin päätöstä mennä ravintolaan. Mutta pääministerin pitäisi olla paavillisempi kuin paavi. 
Mikä on Angela ”Mutti” Merkelin perintö, mitä Olof Scholz aikoo? Atomivoimasta luopuminen, suuren pakolaismäärän humaani vastaanotto, EU:n yhteisvastuullinen lainanotto? Scholz on kutsunut EU-veron olevan ”hamiltonilainen hetki”, viitaten USA:n perustajaan.

 Pitääkö äärioikeistosta olla huolissaan? Onneksi ei enää ole äärivasemmistoa? Jos näin, olkaamme siitä onnellisia. Anarkistin käsikirjassa sanotaan: aiheuta omalla toiminnallasi, että yhteiskunnan väkivaltakoneisto tulee esiin. Ja: muista sitten uhriutua!
12/10/202122 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Joka vuosi hassataan miljardien eläketuotot

Puhuminen, kirjoittaminen, analyyttisyys, ongelmien ratkaisu, neuvottelutaidot, johtaminen ja päätöksenteko. Nämä johtamisen osaamisalueet pitäisi klaarata korkein pistein, jos halajaa huippujohtajaksi yritysmaailmassa. Miten on politiikassa? 
 Suomi pärjää yllättävän hyvin inflaatiovertailussa, mutta mitä mahtaa tapahtua Turkissa, jossa rahan arvo laskee vuodessa 20 prosentilla. Jos ja kun palli presidentti Erdoganin alla alkaa heilua, heiluu myös alueen turvallisuustilanne.

 Bensan hinta on jälleen taivaissa. Mutta miksi myös bioetanoli on tyyristä, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä dinosaurusten ja OPECin kanssa? Miksi etanoli-tankkauspisteitä on niin vähän? Entäs jos viina-autoja voisi tankata Alkoissa?
 Onko Suomen seuraava oikea sotasankari, oikean elämän Rokka sukujuuriltaan kotoisin Karjalan kannaksen sijaan Mogadishusta tai Bagdadista? Tutkitusti, todennäköisesti kyllä. Kun ulkomaalaistaustaisilta kysyttiin, ovatko he sodan syttyessä valmiita puolustamaan myös aseellisesti maatamme, Irakista ja Somaliasta sukujuuriltaan olleet nuoret olivat innokkaimpia puolustamaan Suomea pyssy kourassa.
 Suomen eläkevarat tuottavat surkeasti. Jäämme joka vuosi jälkeen markkinakehitystä jopa 1–1,5 prosenttiyksikköä vuositasolla. Se on korkoa korolle yli 200 miljardin euron omaisuusmassasta hirmuinen raha, joka viime kädessä tullaan keräämään nykynuorilta kohonneina ekäkemaksuina. Eläkevaroja säätelevät lait pitää uudelleenkirjoittaa, ja pian! Nykysäännöt ohjaavat lyhytjänteiseen ja myötäsykliseen sijoittamiseen – tietoiseen tuottojen välttelyyn.
11/19/202126 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Saab sittenkin hävittäjäkisan kärkeen?

Kolbalisaatio, globsalisaatio, hyrpiti, hybidri… miten se nyt lausuttiin? Venäläisten toimia ei kannata aliarvioida. Mitä Valko-Venäjällä haetaan? Onko Putin oikeasti kaiken takana? Kymmenen prosenttia veronmaksajista maksaa 70 prosenttia tuloverokertymästä. On aika iloita veronmaksamisesta! Työyhteisö on iloinen asia, tiesivät IBM:n ikääntyneemmät työntekijät jo 1970-luvulla, kun ATK-laitteiden etäpäätteet mahdollistavat etätyöskentelyn. Inflaatio on tullut takaisin! USA:ssa on kuluttajahintojen nousu on viimeksi ollut yhtä kiivasta vuonna 1990. Kohta nousevat myös korot. Lehtitietojen mukaan hävittäjähankinnoissa on tullut yllätyskäänne: Saab saattaa haastaa sittenkin jenkkihävittäjät. Mitä valinnassa pitäisi painottaa? Teknisiä ominaisuuksia vai turvallisuuspolitiikkaa?
11/12/202126 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Kannattaako NATO-jäsenyyttä kannattaa?

Nyt neljännes suomalaisista kannattaa NATO-jäsenyyttä, 40 prosenttia vastustaa. Ketkä sitä haluavat, ketkä eivät? Miten Venäjään suhtaudutaan eri aatesuunnilla? Ja mikä tärkeintä Kannattaako NATO-jäsenyyttä kannattaa, Venäjä-karhun kainalossa? ”OK, boomer” on nuorison taajaan viljelemä lausahdus meille kalkkiksille (AKA kalkkiaivo). Mutta kannattiko demarien puheenjohtajan, pääministeri Marinin todella härnätä porukkaa, joka kansoitti puolet SDP:n kansanedustajaehdokkaista viime vaaleissa? EU:n tuomioistuin määräsi Puolalle rapsut, sakkoa miljoona euroa päivässä. Syynä on maan väitetyt oikeusvaltio­rikkomukset. Laskiko kukaan, miten pitkään Puola voisi jatkaa sakkomaksujensa maksamista pelkästään sen vuonna 2020 saamista EU-tukiaisista?
10/29/202120 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Suomen metsänistuttajille EU:n tulevaisuustukea!

Pääministeri tarvitsee julkisuussuojelua, kuten yritysmaailman johto. Australian kivihiilenpuolustajat sekä Brasilian ja Argentinan pihvinpurijat ilmastolobbaavat YK:ta armotta. Suomen pitäisi vaatia tulevaisuustukea puita istuttavalle metsätaloudellemme. Veikkaushässäkässä on vielä käymättä arvokeskustelu kaikesta siitä, mitä vanhassa mallissa rahoitettiin – ja mitä uudessa mallissa. Aika moni nykyinen edunsaaja pelkää ihan syystä.
10/22/202126 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Pontius Pilates pesee kätensä budjettisäästöistä

Pois, pois aivojumpan hiki, kun myöhempien aikojen Pontius Pilateksista koostuva hallitus huudattaa leikkauslistansa kansalla. Pysyy kädet puhtaana, tällä porukalla. Takanamme vain Armenia ja Angola, mitä talouskasvuun tulee. Mikä estää kasvua, siitä seuraavalla viikolla. Kun kaasu kallistuu, lannoitteet kallistuvat. Kun lannoitteet kallistuvat, ruoka kallistuu. Uusilla innovaatiolla alkaa tulla iso hoppu.
10/15/202133 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Atomivoima onkin ihan jees, sanoo vihreät

Vihreiden puheenjohtajaksi yksimielisesti valitsema Iiris Suomela on tuoreeltaan esiintynyt edukseen ja vaati Suomeen työpaikkoja. A-Studiossa hän kielsi kolmesti ympäristöliikkeen alkuaikojen Pyhän eli atomivoiman kiivaan vastustuksen ja pesi liikkeen kädet Saksan atomivoiman luopumisesta. HBL paljasti ilmeisesti hirvittävän kömmähdyksen julkisen sektorit työpaikkojen vaatimusluokituksissa tulleesta muutoksesta. Kuinka käy opistotasoisten koulutettujen insinöörien ja sairaanhoitajien? Poliisien YT-neuvottelut ja budjettikiristäminen herätti ihmetystä. Menikö poliisin hallinnonuudistus mönkään, kun ennätyssuuri poliisibudjettikaan ei riitä?
10/8/202120 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Keveät mullat, Aarno Laitinen

Tamminiemen pesänjakajista julkaistiin dokumenttielokuva, kirjahankkeen päämies Aarno Laitinen nukkui pois. Miksi kirja oli niin merkityksellinen? Mikä oli Laitisen ammatillinen merkitys? Ulkoparlamentaarinen vaikuttaminen oli muotia myös Kallen nuoruudessa. Silloin Kallen opintotuki-mielenosoituskyltissä luki: Tonni käteen, känni toteen! Kuinka eläkerahat eivät riitä, vaikka eläkeläisten määrä laskee? Englannin siirtomaaisännät ovat pulassa. Kuka nyt ajaisi rekkaa? Kuka rakentaisi talot?
10/1/202122 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Kuka on presidentinvaalien musta lammas?

Suomen työllisyysaste on noussut yli 72 prosentin, työllisiä on satatuhatta enemmän kuin vuosi sitten. Juhlan paikka? Jotta 6 miljardin budjettivaje poistuisi valtion tuloverolla, Suomeen pitäisi syntyä 1,5 miljoonaa yksityistä työpaikkaa. Entäs jos eläkesijoitukset tuottaisivat enemmän? Tuloveroja alas, ehdottaa Keskuskauppakamari ja Annika Saarikko komppaa. Hän onkin aito ammattipoliitikko. Vaikka se olisikin mahdotonta tällä hetkellä, keskusta kuittasi pisteet kotiin. Kuka on vuoden 2024 presidentinvaalien musta lammas? Eiku hevonen? Ajoitus on yllätysehdokkaalle tärkeää. Kilpaan tulee lähteä sopivan myöhään, kuten Martti Ahtisaaren valinta aikanaan opetti. Tšingis-kaani toi maidon juonnin Keski-Eurooppaan, uusi tutkimustulos todistaa. Mutta miksi Suomessa on niin paljon laktoosi-intoleranssia? Olisiko syynä liian hapokas AIV-rehu?
9/24/202122 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Kannabista Alkoihin

Viina on hirveä myrkky, kuten kannabis. Molemmat pehmentävät pään. Loogisesti kumpaakin pitäisi kohdella samoin, mikäli kannabis päätetään laillistaa – tai dekriminalisoida. Näin verotuloilla voitaisiin ehkäistä ja hoitaa edes osa uuden myrkyn aiheuttamasta tuhosta. 
 Valtionvelka on kasvanut ennenkin hurjaa tahtia. Silloin Suomi soti jatkosotaa. Mikä sota nyt on käynnissä? Sota koronaa vastaan? Sotesota? Ennen oli paremmin? Vai oliko? Viisi vuosikymmentä sitten enemmän suomalaisia lähti elintasopakolaisiksi Ruotsiin kun uusia lapsia syntyi. Veden yksityistäminen, raideliikenteen yksityistäminen… Mitä järkeä on monopolien yksityistämisessä? Britanniassa Thatcher yksityisti veden eikä se ole kovinkaan juotavaa edelleenkään. Maailmalla on paljon karmeita esimerkkejä veden yksityistämisestä. Yksi hurjimmista on Boliviassa.
9/17/202125 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Maastamuuttovero, moderni maaorjuus?

Vihreä show ohjasi huomion aidanseipääseen, kun hallitus pohti ja päätti isoista budjettiasioista. Keväällä V Show saa jatkoa. Hauskin ehdotuksista maastamuuttovero, nykyaikainen maaorjuus. Onko Suomessa työvoimapulaa? Äreät Vanhat Äijät eivät pääse asiasta yksimielisyyteen. Mitä voisimme oppia Sveitsistä? Vaiko Virosta? Miksi otamme mallia muista Pohjoismaista, kun Alppien keskellä on maa joka on ratkaissut monta meille tuttua ongelmaa. Esimerkiksi työrauhan, kohtuullisen verotuksen ja pysyvästi korkean elintason.
9/10/202122 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Kohti kaksipäiväistä työviikkoa!

Kaksipäiväinen työviikko paperitehtaille! Sitä tarkoittaisi pääministeri Sanna Marinin Bloombergin haastattelussa puoltama nelipäiväinen työviikko. Mutta kannattaako tätä Marinin Forssan julistuksen henkistä aloitetta edes demarit? Vuosi sitten potkuja aiheesta pelännyt ulkoministeri Pekka Haavisto on nyt rehabilitoitu, kiitos ansiokkaiden Afganistan-esiitymisiensä. Haavistokin kiittelee Yhdysvaltoja. Mitä seuraavaksi? NATO-jäsenyys? Mitä ajatella eutanasiasta, avustetusta itsemurhasta? Asiantuntijatyöryhmä ei löytänyt yksimielistä näkemystä eutanasian laillistamisesta selvityksessään perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle. Eivät löytäneet yksimielisyyttä ÄVÄ-ukotkaan.
9/2/202117 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Kabulin keikka jatkuu Mosambikissa

Harvinaista herkkua: Isokallio kiittää Suomen hallitusta. Kyse on Afganistanin nouto-operaatio. Vähintään kymmeniä miljoonia mukanaan rohmunnut presidentti Ashraf Ghani on pullahtanut esiin Arabiemiirikunnissa. Kuka suomalaisvaikuttaja voisi tehdä samoin? Nalle Wahlroos? Olli Rehn? Ja missä suomalaisten rauhaturvaamiskeikat jatkuvat? Nykytiedoin seuraavana on Mosambik!
 Markkinatalous ei ratkaise työvoimapulaa, sanovat palkanmaksun korotuksia kammoavat työnantajat. Mikä sitten avuksi? Rajat auki? Verot alas? Koulutus? Tule apuun, Anja! Mafiapomot yritysjohdossa? Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan kolmasosalla suomalaisten pössiyritysten johtajilla on rikostuomio. Ihanko totta? Ja mikä kaikki ylittää rikostuomion riman?
8/27/202119 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Akkumetallit pelastavat Afganistanin talouden

Kiinalaiset kärkkyvät Afganistanin akkumetalleja, ja niitä maassa piisaakin biljoonan eli tuhannen miljardin euron arvosta. Suomi lähti mukaan Afganistaniin päästäkseen likemmäksi Natoa. Kannattiko? Vaikka siltä mediaa seuratessa tuntuu, kapakoiden aukioloajat eivät määritä paluutamme arkeen. Suomen vienti on vieläkin alle 2017 tason. Koronapiina päättyy oikeasti vasta sitten, kun vienti vetää hurjemmin kuin koskaan.
8/20/202123 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Koirat ja kissat hurjia metaanipäästelijöitä!

Ilmastonmuutoskeskustelussa huomio kiinnittyy lähes yksistään hiilidioksidiin, vaikka metaani on 28 kertaa voimakkaampi ilmastonlämmittäjä. Metaania vapautuu ikiroudasta sulavista Siperian tundrista, kaatopaikoilta, lehmistä – sekä koirista ja kissoista. Pelkästään USA:n kissat ja koirat päästelevät metaania 13 miljoonan auton päästöjen verran. Mistä ratkaisu? Kiinasta? Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa on 6,5 miljardin velkapiikki ensi vuodeksi. Pitäisikö jo säästää? Ovatko demarit lisäverojen vai lisätyöpaikkojen puolue? Vuodesta 1978 jatkunut sota Afganistanissa on kääntymässä talebanien voitoksi. Oppivatko maasta vetäytyvät amerikkalaiset tästäkään sodasta mitään?
8/13/202121 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Kaikille kultaa – sopupelillä

Korkeushypyn olympiakulta jaettiin sopupelillä Qatarin Mutaz Essa Bashimin ja Italian Gianmarco Tamberini kesken. Missä muissa lajeissa voitaisiin kirkkaimmat mitalit jakaa ilman turhaa kilpasilla oloa? Suomalaisyritykset toisensa jälkeen raportoivat tekevänsä hyvää tulosta. Työvoimapula vaivaa montaa alaa. Ensi talvesta ennustetaan tiukkaa työmarkkinarintamalla. Mites tästä selvitään?
8/6/202125 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Syylliset esiin! Tomaattikapina! Seksihelle!

valvojan valvojaa, joka ei valvonut. Ja muutosjohtajaa, joka ei muutosjohtanut. Maailman uusin hallitsija ja imperiumi, kommunistisen puolueensa satavuotisjuhliaan viettävä Kiina vasta opettelee muskeliensa pullistelua. Hurraa! Tomaattikapina! Pohjanmaan tomaattiviljelijät vaativat saada viljellä maukkaampia tomaatteja. Me kuluttajat vaadimme, että tätä kapinaa kuullaan myös kaupassa. Joku päivä myös kotimainen tomaatti maistuu tomaatille!
7/2/202122 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Huuhkajat poistivat viimeisen kansallisen trauman

Yleensä poliitikon ura päättyy vaalitappioon tai kuolemaan. Jussi Halla-Ahon ilmoitus olla jatkamatta persujen puheenjohtajana aiheutti hämmennystä ja porinaa. Oliko se presidentinvaalipelin avaus? Ja onkohan persujen halliuskelpoisuudesta käytävä pulina vielä hieman ennenaikaista? Vallankumous on Mannerheimintiellä on alkanut. Vai onko? MIkseivät Suomen 170 pörssiyhtiön toimitusjohtajat vieraile YLE:n TV-lähetyksissä? Missä on television talousuutisointi? Euroopan osuus maailmantaloudesta on puolittunut 2000-luvulla. Pitäiskö Suomen talouden surkastumista tutkia hieman tarkemmin – ja oppia virheistä? Huuhkajat poisti suomalaisilta sen viimeisen suuren kansallisen trauman – jos nyt ei Karjalan menettämistä lasketa. Pitkänmatkanjuoksu, lätkä, euroviisut – ja miesten jalkapallo. Kiitos ja kumarrus!
6/25/202127 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Kannattaisiko perustaa oma TV-kanava?

Kuntavaalien jälkipyykissä on kiusallinen tilastolöydös: Kun vain noin puolet äänioikeutetuista vaivautui ääniuurnille, jopa voittaneiden puolueiden mandaatti hallita on köykäinen. Kokoomusta kannatti 12 prosenttia äänioikeutetuista, demareita 10 ja Kepua sekä persuja vain 8 prosenttia äänioikeutetuista. Mistä on kyse? SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta peräänkuuluttaa maltillisia palkankorotuksia! Pitäisikö SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan ja EK:n Jyri Häkämiehen vaihtaa paikkoja, jotta saataisiin rauha työmarkkinoille? Tunnetut liikemiehet innostuivat sijoittamaan marginaaliseen TV-kanavaan. Jos se on noin kannattavaa ja kivaa, pitäisikö meidän muidenkin perustaa omia TV-kanavia?
6/18/202123 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Valtiolle velkakatto

Velkakatto – mikäs siinä. Mutta entäs jos sellainen säädettäisiinkin valtionvelalle ja eduskunnalle? Saksassa on padottu valtiovelkaa ja Yhdysvalloissa budjettikattoa. Olisi valtiollisen velkakaton aika myös Suomessa? Kuntavaalit tulevat, kannattaako äänestää istuvaa kansanedustajia? Mihin persujen kannatus perustuu? Ovatko riippumattomat listat vastaus ongelmiin, sellaiset kuin Pro Kruunupyy ja Pro Kemiö. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan työnantajien mielestä etätyö onkin hieno juttu. Tehokkuus on lisääntynyt. Työntekijätkin näkevät etätyössä etuja, mutta eivät ole aivan niin innoissaan. Kieltääkö kaikki vaiko luottaako arvostelukykyyn? Kaiken kieltäminen on moraalisesti rapauttavaa. Entäs jos olisi laki, joka kieltäisi muiden ärsyttämisen?
6/11/202128 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Älä kätke käteistä sänkypatjaan!

Nurmijärvi-ilmiö toteutuu sittenkin! Tuoreen väestöennusteen mukaan muuttoliikkeen uusia voittajia ovat suuret vapaa-ajan ja matkailun keskittymät. Helsingin sijaan Lahti, Hämeenlinna ja Porvoo kasvavat. Kantasuomalaiset ikääntyvät eivätkä lisäänny tulevaisuudessa, päin vastoin. Suomen väestönkasvu nojaa tulevaisuudessa täysin vieraskielisiin. Ei enää yhtään uutta hiilikaivosta! Ei yhtää uutta öljynporausreikää! Hiililämmiitteiset terässulatot sähkökäyttöiseksi! Yli puolet autoista sähkölle. Sellaista visioi energia-alan järjestö IEA tuoreessa Net Zero by 2050 Roadmap -raportissaan. Pystyykö ihmiskunta tuohon? Britanniassa on käteisraha korona-aikana jostain syystä lisääntynyt, kun Suomessa se on puoliintunut 2000-luvun aikana. Osa silti hilloaa käteistä kotiinsa, joka alhaisen inflaation ja korkotason aikana onkin melko harmitonta. Sänkypatjaan rahan sullomisessa on silti vaaransa!
6/4/202122 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Eroon eipäs-eipäs -keskustelusta

Miksi keskusta voitti nuorisovaalit? Kepu sai 20 prosenttia nuorten äänistä, demarit vain 12. Mistä on kyse? Saako aikuisten keskusta lisää virtaa nuorten äänivyörystä? Yritysten investoinnit ovat nousussa, varsinkin maailmalla. Jipii. Myös vihreät investoinnit ovat suosiossa. Ympäristöpäätöksiä tekevät nyt suuryritysten yhtiökokoukset. Siellä ne vaikuttavat päätökset tehdään. Muun muassa Exxon ja Shell valmistautuvat nyt aikaan öljyn jälkeen. Olisiko riippumattoman konklaavin tekemä polittinen tilinpäätös kuinka vaikuttavaa mikin politiikka on, jotta voisimme oppia menneistä päätöksistä?
5/28/202119 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Sperma heikkenee, eläkeläiset määräävät tulevan

Syntyvyys on pandemian aikana laskenut teollisuusmaissa. Miksi? Eikö yhteinen aika johtanutkaan vipinään vällyjen välissä? Poikkeuksen tekevät Suomi ja Sveitsi… MIKSI? Samaan aikaan sperman laatu heikkenee muovikemikaalien takia teollisuusmaissa. Ilmeisesti suomalaiset ovat todella riehaantuneet sänkykammareissaan.
 Suomessa etätyö on poikkeuksellisen suosittua, kun taas Sveitsissä ja Ruotsissa vain seitsemän prosenttia on etätöissä. Tämä sotkee syntyvyyspäättelyt, ellei sitten Sveitsissä käydä enemmän vieraissa, siinä työssäkäymisen lomassa.
 Vuoden 2030 vaaleissa peräti 40 äänestysikäisistä on yli 65-vuotiaista. Kun harmaat pantterit käyvät nuoria innokkaammin uurnilla, jopa puolet äänestäjistä on ikäihmisiä. Tämä ilmiö selittää myös brexit-äänestyksen tuloksen. Olisi pitänyt vedota siihen, että minkälaisen maailman he haluavat jättää omille lapsenlapsilleen. Jenkit lopettivat venäläis-saksalaisen Nordstream2-kaasuputken boikotin. Miksi? Öljyn hinta pysyy alempana, kun saksalaiset lämmittävät vesiään kaasulla eikä öljyllä. 
 Ihmisillä on teollisuusmaissa – myös Suomessa – korona-aikana kertynyt rahaa tileille melkoisia summia. Kohta kukkaronnyörimme aukeavat. Kun kaikki ryntäävät ostoksille, kasvava kysyntä nostaa hintoja, ja inflaatio johtaa korkojen nousuun. Aargh, huutavat asuntolainalliset. EU:n koronatuki tukee juuri väärään aikaan, aivan liian myöhään.
5/21/202122 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

EU:n balsamointipaketti ei piristä Suomen vientiä

75 vuotta kähinää Palestiinassa. Israel on Turun ja Porin läänin kokoinen maalämpäre. Mistä tulee rahat moiseen ikuiseen sotaan? Rauha sovitaan vasta sitten, kun jomman kumman on pakko sopia. Vain ulkopuolisen rahoituksen loppuminen voisi lopettaa tappelun. Muu maailma ei paljoa korvaansa lotkauttanut Suomen itsenäistymisjulistukselle ennen kuin emämaamme Venäjä Lenin johdolla ”lahjoitti” meille itsenäisyyden. Samalla tapaa, ainoa keino skoteille itsenäistymiseen on ja saada erolle pidempiaikainen laaja kannatus Skotlannissa ja tehdä se sovinnolla Lontoon kanssa. Suomen bruttokansantuotteesta EU:n balsamointipaketti on vie neljän miljardin investointivaran. Minne tukiraha menee? Saksa, Ruotsi ja Hollanti ovat Suomen suurimmat vientimaat, mutta tuki menee eteläisen Euroopan maiden balsamointiin. Suomi vie 200 EU-miljardia saavaan Italiaan vain pizzalaatikoiden pahvia ja terästä kahvipannuihin.
5/14/202121 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Lisää työttömyyttä kotitalousvähennyksen korotusilmoituksella

Kaikki on ohi! Koronavuosi pudotti Suomen kahvinkulutuksen ykkössijalta! Jokainen hollantilainen juo 8,3 kiloa kahvia, suomalainen vain 7,8 kiloa. Mutta harva tietää, että suomalaiset ovat vuosikymmeniä huijanneet kahvitilastoissa. Meidän kahvimme on kosteampaa ja siten painavampaa kuin keskieurooppalaisten. Muistatteko, kun ilmoitus autoveron laskusta hyydytti autokaupan. Kaikki jäivät yli puoleksi vuodeksi odottamaan alhaisempia verokantoja. Nyt sama virhe tehtiin kotitalousvähennyksen korotusilmoituksen kanssa. Moni remonttifirma työllistää ja kiittää uudistusta ensi vuonna. Mutta siirrettävissä olevat isot hankkeet siirtyvät ensi vuodelle. Tilauskirjat tyhjenivät, tänä kesällä ollaan työtönnä. Jaa-ei-tyhjää-poissa. Onko kokoomuksen sielu hukassa? Voisivatko kristillisdemokraatit äänestää eduskunnassa tyhjää kirkon asemasta päätettäessä? Entä demarit ay-liikkeen asemaan vaikuttavassa asiassa? RKP ruotsinkielisiin liittyvässä? Yleensä pitkään hallituksessa istuneet ja oppositioon joutuneet puolueet palaavat aatteellisille juurilleen – tai ainakin määrittävät uudellen sen, millä ne erottautuvat muista. Ainoa selkeästi kokoomusta muista erottanut ominaisuus on euromyönteisyys. Vatulointu EU-tukikannassa saa pohtimaan, onko puolue enää vain Perussuomalaiset Light?
5/7/202121 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Kassikaupalla vappurahaa

Nykyaikainen talonpoikaismarssi tulee kumipyörillä. Hallituksen puoliväliriihen päätösperäisellä työllistämisellä jokainen turvetyöpaikka maksaa 50.000 vuodessa. Soilla on vihdoin muutakin kuin luontoarvoa, todellista lisäarvoa! Hallitus selvittää Viron yritysveromallia, jossa veroa maksetaan vain ulos yrityksestä otettavasta rahasta. Näin pk-yrityksellä on motivaatio kasvaa ja työllistää. Myös suurinvestointien tekoa helpotetaan. Vielä pitäisi helpottaa patenttien hakemista ja mahdollistaa patenttihakemuksen kirjaaminen tasearvoksi, joka on mahdollista Britanniassa. Se auttaisi kovasti kasvavia yrityksiä sijoitusten saamisessa, ja yrittäjiä hallitsemaan omia yrityksiään pidempään, vaikka sijoittajia tulisin apuihin. Onko Suomessa kaksi S-ryhmällistä harmaata taloutta? Oikeasti? 80.000 kokopäiväistä huijaria? Niinkö?Samaan aikaan kun riihessä kinataan työnantajamaksujen korottamisesta – sekö lisää työllistämishaluja? – byrokraatit ajavat harhaisiin laskelmiin perustuvia yrittämistoiminnan hyydyttämisiä, jälleen. Etenevä transaktiopohjainen arvonlisäverouudistus – siis, että jokainen maksu rekisteröidään ja mahdollisesti maksetaan heti verojärjestelmään – tarkoittaa suuryritysten kohdalla siirtymiskustannuksena 0,5 miljardia. Pienempien yritysten kanssa hintaa kukaan ei tiedä. Byrokratia nousuun, hyvästi talouskasvu. Vanhaan hyvään aikaan vappu-ÄPYjä tilitettiin pankkiin seteleitä tursuavin muovikassein. Samaan aikaan hiekkakuopilla oli ihan oikeaa harmaata taloutta: korttia pelattiin kirjanpidon ohi vedätetyillä, muovikasseihin survotuilla setelirahoilla – ja kuten aina, ammattilaiset kynivät amatöörit. Sinne haihtuivat sukufirmojen ja muuten perityt mammonat.
4/30/202121 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Seksileluja ja intiaanipokeria 100.000 työpaikalla

Korona aiheuttaa monenlaisia vaikeasti selitettäviä asioita. Ensin kaikki himoitsivat ruokasäilykkeitä ja vessapaperia. Nyt kaupaksi käyvät palapelit ja seksilelut. Miksi ihmeessä? Hajoamisen ajankohdastaan puoliväliriihessä vääntävä Marinin hallitus pelaa samalla intiaanipokeria työllistämisestä. Puoliväliriihen alla pääministeri Marin lupasi Suomeen 100.000 uutta työpaikkaa aiemman 80.000 työpaikan lupauksen sijaan. Samalla hän nosti panoksia pelitilanteessa, jossa varsinkin keskusta on kovin tyytymätön menoon ja meininkiin. Saisimmeko nähdä ne hallituksen kortit, joilla kaikki Suomen yritykset nostavat liikevaihtoaan 30 prosentilla. Sitä tuo lupaus vaatisi toteutuakseen. Pieleen meni oligarkkien, jenkkipohattojen ja öljysheikkien kermankuorinta Euroopan jalkapallossa. Jopa Britannian konservatiivipääministeri Boris Johnson nousi rikkaimpien eurooppalaisjoukkueiden superliiga-hanketta vastaan. Ökyseurojen porho-omistajat unohtuvat, että eurooppalainen potkupallo on niin kiinteä osa äänestäjien elämää ja kulttuuria, ettei suljettuja kansainvälisiä liigoja pelkillä kabinettipäätöksillä perusteta.
4/23/202119 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Entäs jos lisäisimme työpaikkoja emmekä paimentaisi työttömiä?

Ukrainassa lämpötila nousee, venäläiset kalistelevat kalashnikovejaan. Miten jälleen kiristynyt Ukrainan-tilanne heijastuu talouteen – ja Suomeen? Rokotuspaikoilla rähistään, kaikki eivät halua otsikoissa ollutta AstraZenicaa suoniinsa, vaikka se olisi monin verroin turvallisempaa kuin koronan saaminen. Kuopiossa paljastui, etteivät kaikki erityisryhmissä rokotteita saaneet olleetkaan oikeasti erityisryhmäläisiä. Rokotusjono-ohittelijoita epäillään olevan muuallakin Suomessa. Mitä heistä pitäisi ajatella? Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkaisi raportin työllistämistoimista ja haluaa siirtää vastuuta kuntatasolle. Miksi kaikki vouhkaavat työttömien paimentamisesta? Miksi emme keskitä kaikkia voimia uusien työpaikkojen luomiseen?
4/16/202123 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Kalat tykkäävät kokaiinista, tuntevat kipua ja vaihtavat nuorempiin koiraisiin

Tervaa ja höyheniä Tuomas Pöystille! Onko toista vaalikautta jatkunut kelvottomien lakiesitysten tulva todella oikeuskanslerin syytä? Vaiko kenties ministeriöiden luokattoman lainvalmistelun osaamisen? Suomen valtionvelka on samalla tasolla kuin toisen maailmansodan jälkeen. Mutta onko se kuolemaksi? Kaikki lainatko ne lapsemme maksavat? Vai onko olennaista, miten tuottavia asioita lainalla tehdään?
 Nokiasta tehdään tv-draamaa. Mutta mistä muusta suomalaisyrityksestä pitäisi tehdä suurta tarinaa kuvaruutuihin? Koneesta ja Herlineistä? Tupakkatehdas Amerista, joka lähti maailmalle urheiluvälineostoksille? Salorasta ja Valcosta? 
Toiset kuin monet meistä uskovat, kalat ovat yllättävän paljon ihmisten kaltaisia. Myös kalat tykkäävät huumeista, tuntevat kipua, muistavat asioita ja ystävystyvät. Vanhemmiten niidenkin muisti heikkenee. Vanhenevat naaraskalat taas vaihtavat ukkonsa nuorempiin, mutta pitävät kiinni vanhoista naaraskavereistaan. Mutta mitä opittavaa meillä olisi haahkoilta parisuhderintamalla?
4/9/202125 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Petsamo takaisin & Harmaan talouden vastainen harharetki

Presidentti Niinistö ehdotti, että suurvallat kokoontuisivat jälleen suomalaisten isännöimään huippukokoukseen, jotta jännitteet lientyisivät. Mitä Suomi voisi pyytää, kun kerran suurvallat ovat koolla? Viipuri takaisin? Vai Petsamo, Koillisväylä kun ovat pian kovaa valuuttaa? 
 Mitä pitäisi tehdä, jottei Suomelle käy kuten finanssikriisin jälkeen? Suomi on ainoa teollisuusmaa, joka ei viimeksi päässyt mukaan talouskasvuun. Viimeksi talouskasvu tukahduttamassa oli ylimitoitettu harmaan talouden vastainen kampanja, jossa väitettiin Suomessa olevan jopa 15 miljardin arvoinen verohuijaustalous. Nyt on sama todellisuudesta irtautunut hullutus päällä. Miten monta kuititonta pizzaa pitäisi Suomessa myydä, että väitetty puolitoista kertaa Kone Oy:n kokoinen huijaus kertyisi? Ranska ostaa 50 miljardilla vuodessa tankkeja ja muita pyssyjä varustautuen uuteen maailmansotaan, mutta Suomessa vedetään pasha- ja mämmiöverit. Miksi suomalainen lammas maistui kultaisella 1970-luvulla villalle?
4/1/202120 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Miksi poliittisilla johtajilla on lemmikkejä?

Kolmekymmentä miljoonaa ylimääräistä rokotetta Italiassa, hässäkkää Astra-Zenican kanssa. Mistä on kyse? Mutta miten saamme rokotustahdin uudelle tasolle, kun rokotteita saadaan. Amerikassa piikkejä ihmisille jakavat jopa eläinlääkärit. Kieltämisten sijaan katse piikittämiseen.
 
 Britanniassa tiukennetaan mielenosoituslainsäädäntöä ja patsaidensuojelua. Pitäisikö Kolmen sepän patsaaseen kajota? Ranskan populistijohtaja Marie Le Pen haluaa ottaa irtiottoa muun muassa rasisti-isästään profiloitumalla kissankasvattajaksi. Myös presidentti Macron on ymmärtänyt eläinten taian ja ottanut mustan löytökoiran. Kuudella perättäisellä ranskalaispressalla oli labradorinnoutaja, Britannian pääministereillä on ollut kissoja. Kekkosella vinttikoira Ludmila, Koivistoilla mopsi, Putinilla ja Bidenilla koira… Miksi johtajat haluavat lemmikkejä? Vaikka Suomi on joissain asioissa kuin banaanivaltio, meillä ei hallitsijoiden arvostelusta joudu linnaan – kuten vaikkapa Ruotsissa. Siellä kuninkaan julkinen arvostelija voi saada kuuden vuoden häkkituomion.
3/26/202124 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Miten äänestäisimme turvallisesti?

Veturimiehen heiluttivat lakollaan hyvästit sympatialle, mutta hilpeällä 1970-luvulla junissa heiluttiin disco-vaunuissa – ja saatettiin vuokrata ikioma ravintolavaunu. 1960-luvun jumbojetissä oli jopa kakkoskerroksen aulabaari.

Vaalit tulevat aina yllätyksenä! Mitä Suomen pitäisi oppia Hollannin drive-in-vaaleista? Hollannissa oli hankittu miljoonia lyijykyniä, jotta äänestäjien ei tarvitsisi hipeltää muiden tartuttamia äänestysvälineitä. Suomessa moisesta innostuttu, mutta mistä pitäisi innostua? Ikäihmiset sijoittavat viisaammin kuin nuoriso? Miksi suurten ikäluokkien sijoitukset tuottavat tuplasti milleniaalien sijoituksiin nähden? Suomi on jälleen maailman onnellisin maa, jo neljättä kertaa peräkkäin. Äreät Vanhat Äijät pohtivat, mikä todella tekee meidät onnelliseksi? Onko maltti valttia nautinnoissa ja onnentavoittelussa vai pitäisikö panna hyvä kiertämään?
3/19/202122 minutes, 1 second
Episode Artwork

Olisiko jo pienten city-ydinvoimaloiden aika?

Maakuntavero sai kylmää vettä niskaansa parlamentaariselta maakuntaverokomitealta. Oliko kysymyksenasettelu väärä vai maakuntien rooli liian suppea? Tulisiko Suomessa siirtyä Sveitsin malliin mukaisesti laajaan lähidemokratiaan maakuntaveroineen vai pitäisikö pysyttäytyä nykyisissä veroissa? Fukushiman voimalaonnettomuus vuosikymmen sitten aiheutti atomivoiman suosion romahtamisen, niin Japanissa kuin Saksassa. Yhdysvalloissa on kuitenkin juuri hyväksytty uudenlainen mini-ydinvoimalamalli. Kun suurydinvoimalat eivät Suomessa ota valmistuakseen, olisiko Suomeenkin jo aika rakentaa pieniä city-ydinvoimaloita? Vqikka Suomen vienti ja tuonti laskivat tammikuussa vuodentakaisesta, talous kasvaa jo monella maailman alueella. Ihmisille kertynyt säästöjä ja yritykset ovat lykänneet investointejaan. Kun rokotesuoja saapuu, maailma ostaa taas hulluna kaikkea. Nyt pitäisikin tehdä kaikki mahdollinen, jotta suomalaisyritykset olisivat parhaassa mahdollisessa vientikunnossa ja -valmiudessa. Sitä ennen, rokotteita Suomeen – tyyli vapaa!
3/12/202122 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Teksas opettaa – sähköverkkojen säätelystä

Pakkanen hyydytti villin ja säätelystä vapaasta markkinataloudesta tunnetun Teksasin. Kuinka fiksua oli yksityistää Suomen sähköverkko? Kuinka lasipesunestettä voisi juoda? Miten pontikkaa tehdään? Ikiteekkari Isokallio kertoo, muttei kehota kokeilemaan. Massiivisia koronatukia EU:lta saava Italia onkin normaalioloissa suuri EU:n nettomaksaja. Mitkä maat maksavat eniten per pääluku? Venäjä kielsi viljan viennin ulkomaille, kun leivän hinta oli lähtenyt nousuun. Viljan noussut hinta oli yksi arabikevään kansannousujen taustatekijä. Maailman talousennusteet ovat yllättävän myönteisiä. Pääseekö Suomi mukaan kyytiin?
2/26/202123 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Levottomuuksia Suomen ja Kiinan rajalla

Säpinää Kiinan ja Suomen rajalla: Ulkoministeri Haavisto esiintyi jämäkästi Lavrovin-tapaamisessa. Mitä jäi käteen ulkoministerikokouksesta? Miten paljon Suomen viennin pitäisi kasvaa EU:n koronatuen avulla, jotta neljä maksettavaa nettomiljardia saataisiin takaisin talouteemme? Kymmenkertaisesti eli 40 miljardilla. Facebook pani Australian kyykkyyn estämällä uutisten jakamisen. Siihen hyytyi myös viranomaisviestintä. Miten Suomi selviäisi, jos Facebook estäisi uutisoinnin.
2/19/202121 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Amerikkalainen verilöyly: 1,4 miljardia kanansiipeä sohvaperunoille

700 miljoonaa kanaa uhrasi siipiparinsa herkuttelijoille, kun televisioyleisö todisti kokemuksen riemuvoittoa nuoruuden innosta Yhdysvalloissa. 43-vuotias pelinrakentaja Tom Brady voitti seitsemännen Super Bowlinsa pojankloppi Patrick Mahomesin nokan edestä. Vaihteeksi hyviä uutisia: WHO [lausutaan aamuradiolaisittain HUU] suositteli epäilysten kohteena ollutta Oxford/AstraZeneca -rokotetta myös ikäihmisille. Kemissä riemua herättää 1,6 miljardin sellutehtaan investoinnin vahvistumista. Ursula von der Leyenin EU-komission ulkopolitiikan korkea edustaja, huonosti läksynsä lukenut espanjalainen Josep Borrell kävi nöyryyttämässä itsensä ja unionin Moskovassa. Ulkoministeri Pekka Haaviston ei tarvitse kummoisesti menestyä erottuakseen edukseen omalla Moskovan-reissultaan.
2/12/202120 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Kepulandia keulii rokotejonossa

Kuka väitti, ettei keskusta saisi punamullassa asioitaan läpi? Missä kunnissa ja maakunnissa on väkilukuun suhteuttaen eniten rokotteen saaneita? Keskustalaisissa. Utsjoella koronapiikin on saanut jo joka viides, kun koko maan Uudellamaalla ja Satakunnassa rokotteen on saanut alle kolme prosenttia ihmisistä. Israelissa on kohta rokotettu koiratkin, joten 5000 rokotetta liikeni myös palestiinalaisille. Tansania ei puolestaan aio rokottaa kansalaisiaan lainkaan.
 Suomalaisten kansanosake Nokia ampaisi hurjaan kurssinousuun, kun keskustelupalstan piensijoittajat päättivät vähän hassutella vähäisesti kaupaksi käyvillä osakkeilla, kuten videopelikauppa Game Stopilla ja – Nokialla. Ja tehdä rahaa. Mistä ilmiön laukaiseessa spekulatiivisessa lyhytkaupassa eli shorttauksessa on kyse? Suomi velkaantuu ennätystahtiin, mutta vertailukohtaa 90 vuoden takaa hakien, mikä on oikea polku: päättämättömän talouspolitiikan Weimarin Saksa vaiko kasvuun elvyttävä FD Rooseveltin New Deal -Yhdysvallat?
2/7/202122 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Kotitalousvähennys leikkaa harmaata taloutta

Tuoreen selvityksen mukaan kotitalousvähennyksestä ei olisi mitään työllistämisvaikutuksia. Selvitys unohtaa, että vähennys on merkittävästi lisännyt kansalaisten lainkuuliaisuutta ja siirtänyt arjen harmaata taloutta verotettavan liiketoiminnan piiriin. Vähennykset lisäävät myös nettoveronmaksajien halukkuutta osallistua hyvinvointiyhteiskunnan maksajiksi.
 Kuin 1920-luvulla, Vladimir Putin kuvasi Davosin-puheessaan aikamme poliittisia levottomuuksia niin äärioikealla kuin -vasemmalla. Venäjällä kyse on tosin jostain muusta. Ei edes oppositiojohtaja Navalnyistä. Julman väkivaltaisesta viranomaisen tukahduttamisesta huolimatta mielenosoitukset levisivät kaikille 11 aikavyöhykkeelle maassa. Meni miten meni, kaaos Venäjällä ei olisi Suomen etu. Pitäisikö Suomeen palauttaa rokotetuotanto? Astra-Zenican toimitusten takkuilu -sotku nosti ajatuksen jälleen pintaan. Samalla ranskalaisella huippuosaamisella rakennettu EU-byrokratia on rokotehankinnoissa paljastanut jälleen karvansa. Rokote-erien myyminen toisaalle eurooppalaisten nenän edestä selittyy EU-päätösenteon hitaudella ja tahmeudella. Finvector-yritys haki viime vuonna Business Finlandilta rahoitusta koronavirusrokotteiden valmistuksen selvittämiseen, saamatta rahoitusta. Nyt pitäisi jo valmistautua seuraavaan pandemiaan.
1/30/202119 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Vielä kierros käsidesiä! Olemme rokotusmaana rupulisarjassa

Mikä muuttuu, kun Joe Biden on vallassa? Vaikka ääriliikkeillä saattaa olla väkivaltaista liikehdintää jatkossakin, yksi asia on melkoisen varmaa: Klu Klux Klan ei yritä saada Bidenia hengiltä.

 Suomalaiset käyttivät yli miljoona litraa käsidesiä vuonna 2020. Kertakäyttömaskeja kului Suomessa 100 miljoonaa kappaletta. Mutta miksi kölninvesi oli takavuosia niin suosittua Lapissa? 
Selvityksiä hävittäjähankinnoista tehdään, mutta lopputulos vaikuttaa kovin selvältä. Vihjeen voi saada kurkkaamalla mitä koneita norjalaisyhtiön kanssa fuusioitunut Patria on valmis huoltamaan. Entinen Euroopan hikipinko-oppilas Suomi on rokotteiden jakamisessa aivan hännillä: sijalla 24, kun rokotetut suhteutetaan väestömääräämme. Valtakunnallinen rokotteiden jakelusuunnitelma puuttuu – ja rokotustahdissa painimme samassa sarjassa Bulgarian ja Serbian kanssa.
1/23/202120 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Tweettaako pääministeri Marin idänsuhteissa Ehrnroothin-Stubbin linjalla?

Pääministeri Sanna Marin ärähti Venäjälle Twitterissä. Onko Marin siirtynyt idänsuhteissa Georg C. Ehrnroothin ja Alexander Stubbin linjalle? Myös ulkoministeri Stubb päätyi aikoinaan Kremlin silmissä persona non grataksi. Britannia rokottaa 140 kansalaista minuutissa eli laskennallisesti 201 600 vuorokaudessa. Jos Suomella olisi rokotteita ja pistelyssä brittimeininki, koko kansa saisi ensipiikin alle kolmessa kuukaudessa. Suomalaiset kohkaavat Amerikasta, vaikka viikonloppuna valittiin kohtalomme kannalta paljon tärkeämpi poliittinen päättäjä: 16 vuotta liittokanslerina vallinneen Angela Merkelin mahdollinen seuraaja, Saksan kristillisdemokraattien CDU:n uusi puheenjohtaja Armin Laschet. Pitäisiköhän jonkun suomalaispoliitikon tutustua mieheen? 
Suomalaisella passilla pääsee viisumitta 188 maahan. Edellämme on vain Japani (191 maata), Singapore (190) sekä Etelä-Korea ja Saksa (189). Takanamme ovat muiden muassa muut Pohjoismaat ja Sveitsi. Miksi ihmeessä? Onko valloitussodistamme liikaa aikaa?
1/18/202135 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Kansalaiskapinat sammuvat viinalla

Jenkit saivat kokea oman mäntsälänkapinansa, kun mellakoivat Trumpin kannattajat tunkeutuivat senaattiin Washingtonissa. Vuonna 1932 hallitusta asein kaatamassa ollut Lapuan liike julisti jopa valtakunnallisen liikekannallepanon, mutta kapinan johto lankesi ryyppäämään. Siinä resepti kumouksen kumoamiseen: tarjolle ilmasta viinaa. Ja paljon. Hyviä uutisia 1. Qatar pääsi arabimaiden pannasta! Sovinnon sinetiksi Qatarin emiiri, sheikki Tamim bin Hamad Al-Thania matkasi Al-Ulaan Saudi-Arabiaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin isännöimään Persianlahden arabimaiden konferenssiin.

 Hyviä uutisia 2. Pörssi ei romahtanutkaan, kun demokraatit voittivat enemmistön senaatissa. Sen sijaan sähköautoja valmistavan Teslan markkina-arvo nousi uusiin ennätyksiin, yli 700 miljardiin dollariin nostaen Elon Muskin maailman rikkaimpien kärkikahinaan. Miksi? 
Riittävätkö rokotteet, milloin niitä saadaan ja miten ne jaellaan? Pitäisikö rokotusten järjestämisessä ottaa mallia armeijasta: käsi paljaaksi ja jonoon. Sitten liukuhinalta piikkiä lihaan!
1/8/202123 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Koko Suomen kansa Kehä III:n sisäpuolelle

Jotta vuosi 2021 todella olisi parempi kuin 2020, suomalaisten tulisi oppia kuuntelemaan iloista musiikkia. Niin kuin brasilialaiset ja ruotsalaiset. Musiikin iloisuus kun tutkitusti vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiin. Brexit-sopimuksessa sovittiin ehkä Fish&Chipsin raaka-aineiden kalastusoikeuksista, mutta oikeasti merkittävät toimialat, kuten finanssimaailma ja muut palvelut jäivät vielä sopimatta. Vuodenvaihde on jälleen kerran oli Brexit-päivämäärä, joka ei vielä ratkaissut lopullisesti mitään. Mikä on ekologisin kulkuväline? Hissi. Se toimii sähköllä ja siinä on vastapaino, joka pienentää nostamiseen tarvittavaa energiaa. 
Manhattan on asukasta kohden maailman vihreämpiä asuinalueita. Siellä 80 prosenttia asukkaista kulkee töihin joko kävellen, polkupyörällä tai metrolla. Se on kymmenen kertaa useammin kuin Amerikassa keskimäärin.
Suomessakin kaupungit kannattaisi rakentaa tiiviisti ja talot mahdollisimman korkeiksi, jotta hiilijalanjälki jäisi mahdollisimman pieneksi asukasta kohden. Sitä puoltaa myös se, että kerrostalon lämmityskustannukset neliötä kohti ovat sitä pienemmän, mitä useampi kerros talossa on. Eli: Koko Suomen kansa Kehä III:n sisäpuolelle, niin Suomesta tulee ilmastonmuutoksen torjunnan ykkösmaa.
12/31/202025 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Iskeekö inflaatio, devalvoituuko euro?

Britannia simuloi Brexittiä: Manner-Eurooppa on suljettu! Etätyössä säästyy työmatkojen lisäksi myös tunti turhaa hölöttelyaikaa. Erityisesti pomot ovat kovia puhumaan työpäivien aikana jotain ihan muuta kuin työasioita. Ja pomoahan pitää kuunnella. Inflaatio ja devalvaatioko kuolleita? Ehei. Vanhat kaverit saattavat sittenkin herätä henkiin. Mitens sitten suu pannaan.
12/22/202025 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Miessortoa Helsingin johdossa! Sakkoa!

Pariisin kaupunki sai 90.000 euron sakot liiallisesta feminismistä. Ranskan pääkaupunki oli palkannut korkeisiin pesteihin 11 naista ja vain viisi miestä eli 69 – kun lain mukaan toista sukupuolta saisi olla enimmillään 60 prosenttia. Helsingillä on neljä naispuolista apulaispormestaria ja vain yksi mies pormestarina. Sakkoa! Maailmalla on satoja pörssilistautumisia. Miksi Suomessa on niin hiljaista, vaikka pääomaan olisi tarjolla nyt helpommin kuin koskaan. Lainat joutuu maksamaan takaisin, omaa pääomaa ei. Nopein ja hauskin tapa saada tuloerot tasoittumaan, olisi jos hyvin toimeentulevat lopettaisivat työnteon ja alkaisivat ryyppäämään. Valtion kassaan kilahtaisi monin verroin alkoholiveroja.
12/18/202022 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Hölmöilyä ulkoministeriössä ja perustuslakivaliokunnassa

Onneksi oikeusvaltioperiaate ei mennyt sukkana EU:ssa läpi – muuten suhmurointi-Suomi olisi nyt pulassa. Voiko hyvä ihminen rikkoa vapaasti lakia? Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto unohti, ettei poliittisesta juonimisesta pidä jättää edes sähköisiä jälkiä. Pekka Haavisto taas unohti, miten hyvä johtaminen toimii.
 Maakuntien pikkupitäjien virkamiehiä odottaa isot palkankorotukset. Eläköön, UUSI SOTE! Suomella menee hienosti! Emme ole viimeisiä talouden toipumisvauhdissa EU:ssa. Kreikka on vielä takanamme!
12/11/202023 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Mikä kiihdyttää maakuntien asuntovuokrien nousua?

Eläkeputki on kuollut, kauan eläköön eläkeputki. Kolmikanta jätti hallitukselle kovan pähkinän purtavaksi. Armahduksia alennuksella! Diileri-Trump yllättää jälleen, vaikka luulimme, ettei se olisi enää mahdollista. Myös näennäiset oikeustaistelut presidentinvaalituloksia vastaan on lukratiivista pisnestä: Yksityiset lahjoittajat ovat antaneet jo jopa 140 miljoonaa dollaria oikeuskulujen sijaan vaalivelkojen ja Trumpin taskuun. Kiukuttelu kannattaa!
 Kun verrataan asumisen kustannuksia, verrataanko oikeita asioita? Asunto on huono sijoitus. Jos saman rahan laittaisi pörssiosakkeisiin, voisi elää hyvin vuokralla. Entä miksi vuokra-asuminen kallistuu maakunnissa samaan tahtiin kuin pääkaupunkiseudulla, vaikka asuntojen hinnat eivät seuraa samaa Helsingin nousutahtia? Mikä pöhöttää vuokramarkkinoita? 
Tutustukaa Lafferin käyrää, poliitikot! 
Maallikko ymmärtää sen Viron viinaturismista: Miten paljon Suomen viinaveroa voi nostaa, ennen kuin veron tuotto laskee, kun kansa vaeltaa Viroon alkoholinhakuun. Lafferin käyrä ennustaa, kuinka valtion verotulot kasvavat veroasteen noustessa vain tiettyyn pisteeseen asti. Sitten alkaa veroväistely. Ensi vuosi menee vielä elvytellessä, mutta viimeistään vuoden päästä suomalaispoliitikkojen kannattaa muistaa herra Lafferin opetuksia.
12/4/202033 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Kannabista ja kirjallisuutta

Rokotukset tulevat, mutta mikä on hintalappu? Kolmekymppiä kertaa kaksi kertaa Suomen väkiluku! Eli kolmisen sataa miljoonaa euroa. Kannabisaloite tulee taas! Ottavatko aktivistit mallia Meksikosta, jossa kannabiksen vapauttajat ovat istuttaneet parlamenttitalon eteen kannabis-viljelmän? Viljelmiä aiemmin innokkaasti tuhonnut virkavalta ei ole poistanut istutuksia. Suomi ei ole ainoa maa, jossa kirja-ala keskittyy. Saksalainen Bertelsmann, joka omistaa jo selvästi maailman suurimman englanninkielisen kustantamoryppään Penguin Random Housen, haluaa nyt myös laatukustantamo Simon & Schusterin. Ja aivan kuten Suomessa, ketään ei kiinnosta kaupallisesti näin vähäisen toimialan määräävät markkina-asemat.
12/1/202021 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Myös ensi vuosi on Annus Horribilis

Jalkapallosta Suomella menee jo niin hyvin, että voimme antaa vastustajalle heti pelin alussa yhden miehen tasoituksen – ja silti pelata hienosti. Ensi vuonna huuhkajat ehkä pelaavat EM-kisoissa, mutta muutenko hellittää? Höpsis! Taistelu rokotteista, Kiina-USA-painiottelu jatkuu vaikka toinen painija vaihtuu, koronan jälkeen tulee muita tauteja... Kuntavaaleista kuuluu kummia: Helsinkiin ei tahdo löytyä tarpeeksi pormestariehdokkaita, vaan niitä täytyy hakea Espoosta, Sipoosta ja firenzeläisestä yliopistosta asti. (30min - 21.11.2020)
11/21/202029 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Olisko läksiäissota mitään, Donald?

Korona-rokotus tulee - mutta milloin Suomi saa rokottetta? Miksi rokoteuutista pantattiin USA:n vaalien yli? 

USA:n presidentinvaalien jälkilöylyissä Trumpilla on kansalaiskeräys vaalivelkojen maksuun. Trumpin tappion myötä Britanniassa Boris Johnsonilta putosi kortteja kourasta EU:n pelipöydässä. Putinin hallinto ilmeisesti arvioi, että Biden kiristää Venäjän talouspaikoitteita. Venäjä laski liikkeelle pitkäaikaisia eurobondeja. Venäjään kohdistuvat talouspakotteet iskevät myös Suomen. Ehkä Iranin markkinat puolestaan avautuvat. Sinne, Suomi-poika! Venäjän sotakoneisto on kokenut huikean muodonmuutoksen 1990-luvun surkeuden ajoistaan. Se pumppaa arviolta yli 150 miljardia euroa vuodessa varusteluun, muun muuassa hävittäjiin jo droneihin. Ja pääsee kokeilemaan laitteitaan reaaliolosuhteissa Syyriassa ja Ukrainassa. Ehkä Trumpin kannattaisi järjestää vielä pikku sota ennen lähtöään? (22 min - 14.11.2020)
11/14/202021 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Mike Pence on Amerikan 46. presidentti

Presidentti Trumpia odottaa paitsi velkojat, myös lain koura. Hän tullee armahtamaan joukon lakeijoitaan ennen valtakautensa päättymistä, mutta itseään hän ei voi armahtaa. Sen sijaan Mike Pence voi, jos Trump tekee nixonit – eroaa viime metreillä ja antaa Pencen nousta hetkeksi presidentiksi. Hintana olisi sitten se vallasta luopuneen Trumpin armahdus. Katolisuus on pop USA:ssa. Seitsemän yhdeksästä Korkeimman oikeuden tuomarista on katolisia (kaksi juutalaista), ja nyt John F. Kennedyn jälkeen vasta toinen presidentti tunnustaa katolista uskoa. Jan Vapaavuoren ilmoitus olla pyrkimättä uudelleen Helsingjn pormestariksi sekottaa pakkaa niin kuntapolitiikassa kuin kokoomuksessa. Mutta ehtivätkö pörssiyhtiöiden rekryt ensin? (25 min - 9.11.2020)
11/9/202024 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Katse senaattorivalintoihin

Presidentin lisäksi amerikkalaiset valitsevat myös koko edustajainhuoneen ja kolmasosan senaatista. Jos senaatti jää republikaanienemmistöiseksi, demokraattipresidentillä on kovin hankalaa ajaa itselleen tärkeitä uudistuksia. Kysykää vaikka Barack Obamalta, jolla oli presidenttikaudellaan senaatin tuki vain kaksi vuotta kahdeksasta. Vastaamon tietoturvakatastrofi oli jälleen yksi osoitus julkisen sektorin huonosta ostamisosaamisesta. Korona on palauttanut lentomatkailun 1950-luvulle, harvojen herkuksi. Suuri joukko lentoyhtiöitä on myös pian jälleen valtionyhtiöitä.
11/2/202024 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ruotsi palaa aseisiin!

Rakas länsinaapurimme on säästänyt 50 miljardia euroa sitten vuoden 1996, jolloin ruotsalaiset päättivät ulkoistaa puolustuksena Suomen armeijalle. Vasa-laiva ja Jas-hävittäjä eivät siis jää Ruotsin ainoiksi sotavarustelun suursaavutuksiksi. Korona-Suomi on taloudellisesti pärjännyt yhtä hyvin kuin Puola ja Romania. Juhlan paikka? Monopoliliiketoiminnan yksityistäminen ei ole markkinataloutta. Sähkön taivaisiin karkaavat siirtohinnat ovat siitä hyvä muistutus. Mitä seuraavaksi? Vesi? (24 min - 27.10.2020)
10/27/202023 minutes, 36 seconds