Winamp Logo
Aprinde Becul cu Stella Jemna Cover
Aprinde Becul cu Stella Jemna Profile

Aprinde Becul cu Stella Jemna

Romanian, Finance, 1 season, 36 episodes, 17 hours, 8 minutes
About
„Aprinde becul cu Stella Jemna” este un produs media creat în Republica Moldova, în care se discută despre idei inovative, viteza cu care se schimbă profesiile și antreprenoriat. Moderatoarea show-ului, jurnalista Stella Jemna împreună cu invitații săi vor aborda o serie de subiecte care prezintă tendințele internaționale în diferite industrii, realitățile din Moldova și sfaturi utile pentru tinerii care urmează să obțină o profesie ori vor să facă ceva nou. Un episod are o durată de aproximativ 30 minute, va apărea o dată pe săptămână și este realizat în limba română.
Episode Artwork

Inchidem primul sezon Aprinde Becul

În septembrie 2019, cu prima noastră invitata Anastasia Miron, stabilită în San Francisco am dat startul podcastului Aprinde Becul. Au urmat alți zeci de invitați: freelanceri și antreprenori din diverse domenii care au împărtășit din experiența lor profesională. Astazi facem totalurile primului sezon, DA, NE LUĂM O PAUZĂ DE CÂTEVA LUNI SA REFLECTĂM CE A FOST BINE ȘI CE SE POATE DE ÎMBUNĂTĂȚIT IN PODCAST. Între timp am decis să aflăm cum s-au simțit invitații care au fost la noi în emisiune.  Ediția de astazi este una specială întrucât pentru prima dată avem mai mult de un invitat cu care o sa discutam online. Ei sunt participanții edițiilor anterioare, pe care i-am rechemat la un dialog amical pentru a ne spune cum s-au simțit în calitate de invitați în podcastul „Aprinde Becul” si ce s-a schimbat de atunci de cind am discutat ultima data. In plus am invitato pe Cristina Zavatin, producatoarea acestei emisiune sa ne povesteasca si ea cum a fost sa aprinda becuri. Inainte de a incepe am vrut sa multumim celor care ne-au sustinut in aceasta cale - Radio Eco FM, care continua sa distribuie emisiune prin toata Moldova. Si Ambasada SUA fara de suportul carei era greu de inceput acest podcast.
6/26/202038 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

N35 Vlad Saghin, creatorul de haine și accesorii din piele care îmbracă milionarii din toată lumea și staruri de la Hollywood

A ajuns în lumea modei de lux dintr-o întâmplare fericită, fiind recomandat unui italian care căuta pe cineva care cunoștea bine italiana. Astfel, Vlad Saghin intră în această industrie în care se menține de 20 de ani. El deține trei fabrici în Republica Moldova, specializate în produse și accesorii din piele, cu un rulaj anual de peste un milion de euro. Fabricile sale cos haine pentru pentru brandul de lux Rick Owens, care este adorat și purtat de granzii planetei: milionari și staruri de la Hollywood. De câțiva ani, produsele sale pot fi cumpărate și de clienții din Moldova. Vlad își dezvoltă propriul brand, Saghini.
6/18/202029 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

N34 Mihai Dîrțu despre afacerea de familie cu încălțăminte, concurenți și automatizare

Espadrilele le-au adus vânzări și popularitate intr-o afacere care a început acum 26 de ani cu producerea de "caloși". În 2014, compania Oldcom a țintit bine în noul produs, care le-a adus mulți clienți noi. Mihai Dîrțu știe compania de când era mic, atunci când tatăl său îl aducea la fabrica pe care tot el o dezvolta. Acum compania numără 200 de angajați și are un rulaj anual de cca. 2,4 milioane euro. Potrivit lui Mihai Dîrțu, chiar dacă brandul pe care îl dezvoltă nu se adresează unui public cu venituri mari, pe nișa lor fiind puțini concurenți, scopul lor, însă e să ofere un  bun raport preț-calitate și să diversifice linia de producție. Pandemia de Covid-19  a catalizat un proiect mai vechi al brandului și anume comercializarea online a produselor. Despre automatizare, 3D și alte noutăți în domeniu producerii încălțămintei "Made in Moldova" aflați în acest podcast.
6/11/202030 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

N33 Tatiana Mîndrilă despre școala IT, business în pandemie, ROI și MasterMind pentru manageri

După ani de studii peste hotare în Elveția și Marea Britanie, Tatiana Mîndrilă revine în Moldova și își dezvolta propria afacere -  o școala IT pentru copii și adolescenții. Acolo copii învață programare, design și elemente de bază din domeniul IT. Potrivit Tatianei, succesul și recuperarea rapidă a investiției sale se datorează strategiei alese și anume să se lanseze inainte de a avea totul pus la punct. Pandemia a fost un nou test de rezistență, iar de această dat a însemnat ca toți elevii școlii să treacă din offline în online. În opinia Tatianei, decizia lor de a trece în două săptămâni la o nouă modalitate de predare a fost una justă, care le-a permis să nu piardă din veniturile companiei. Ba chiar mai mult, pe timp de pandemie proiectul Tatianei s-a extins în Rusia și asta grație unui grup de suport MasterMind pe care ea și l-a format acum un an. Antreprenoarea consideră că acest grup are o putere fantastică, care contribuie în mod uluitor la îndeplinirea proiectelor și propriilor obiective.
6/4/202031 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

N32 Lidia Scarlat despre contracte cu șase zerouri, design, animații și clienții americani

După ce a muncit mai mulți ani în producția de spoturi publicitare de animație pentru piața din Moldova, Lidia Scarlat a decis să-și vândă cunoștințele și clienților străini. Așa se face, că de la finele anului 2017 Lidia este freelancer și lucrează în domeniul artelor creative pentru companii și clienți din Statele Unite dar și Moldova. Nu este ușor și e nevoie de timp ca să câștigi încrederea clientului, însă diferența de fus orar, spune ea, este un avantaj enorm când vine vorba de lucru cu americanii. Aceasta îi permite să răspundă la solicitările clienților în timp util și prompt.  Până acum ea a reușit să lucreze în mai multe proiecte mari a căror valoare depășesc șase zerouri. Lidia este convisă că freelancerii moldoveni pot fi competitivi pe piața internațională, iar pentru aceasta e nevoie de dorință și o engleză bună. Menționat în interviu: Cartea recomandată: PRICING CREATIVITY BY BLAIR ENNS Formatii sugerate: FINK, ALT-J, COLDPLAY De vazut filmul 100 DE MOVILE aici WWW.DOCUART.RO Seriale recomandate: SHOMELAND, RUSSIAN DOLL Site-ul cu filme: WWW.MUBI.COM
5/28/202028 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

N31 Mihai Stipanov despre Silicon Valley vs New York, proiecte IT și acceleratoare

Privilegiile și avantajele Californiei sunt net superioare oricărei alte regiuni în lume, în materie de gândire, mentori și minți creative care dezvoltă zeci și sute de proiecte IT, asa crede Mihai Stipanov, tânărul antreprenor care acum câțiva ani a câștigat Green Cardul și a început să traiască între două țări, Moldova și SUA. Ajuns în Silicon Valley, Mihai a intrat într-un accelerator, unde a pivotat un proiect, a aflat despre existența Founder Institute - unul dintre cele mai mari acceleratoare de start-up-uri din lume, pe care a reușit să-l aducă și în Moldova. În paralel, în Moldova și-a încercat norocul în mai multe business-uri, unul din care "a impușcat"- o platforma pentru freelanceri traducători. Acum Mihai este în board-ul acestei companii, s-a mutat pe coastă de est a SUA și recunoaște că ritmul new-yorkez este la fel de solicitant ca și cel din Sillicon Valley, în plus într-un oraș internațional poți dezvolta proiecte mari  și cu viziune globală, indiferent de pandemie.
5/22/202022 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

N30 Elena Zamșa despre cercetare, business în IT și provocări

Dincolo de mediul academic, datele statistice și cercetarea pot fi extrem de utile în găsirea soluțiilor pentru problemele curente. Totuși, în Moldova cercetarea rămâne a fi un domeniu extrem de închis și neatractiv pentru tineri. Elena Zamșa, CEO DAS Solution, companie IT în care ea a investit proprii bani alaturi de un alt co-fondator, consideră că între mediul academic și cel de afaceri există o ruptură considerabilă, inclusiv intre politică și informația care vine de la cercetători. Cercetarea nefiind un domeniu prioritar pentru stat, salarizarea proastă și lipsa unor unelte pentru promovarea rezultatelor creează un vid greu de depășit. Elena este de părere că e nevoie de un hub de conexiune, între știință, business și alte industrii pentru a începe o colaborare reală. Până a se întâmpla aceasta, Elena și-a direcționat atenția spre domeniul privat, in care există provocări de a dezvolta servicii de calitate, dar și produse IT pentru durabilitate.
5/14/202033 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

N29 Olga Demian despre date cu caracter personal, dreptul de a fi uitat, GDPR și gingantii Facebook si Google

Cu toții suntem deținători de date cu caracter personal: numărul din 13 cifre din buletin (IDNP), numărul de telefon, adresa unde locuim, adresa IP, date biometrice sau ampretele digitale. Toate aceste date ne vizează direct și nouă ne stă în drept să permitem accesul doar persoanelor autorizate ca să ne acceseze datele. De zece ani, Olga Demian și-a făcut profesie din protejarea datelor cu caracter personal, iar în ultimii ani, ea semnalează interesul tot mai mare a companiilor din Moldova privind acest subiect. Companiile mari din toată lumea aplică de mai demult politici de confidențialitate, iar Uniunea Europeană a creat Regulamentul General Privind Protecţia Datelor (GDPR) pentru a reglementa modul în care datele cetățenilor săi sunt protejate de companii. De ce este important să ne protejăm datele,inclusiv medicale în contextul pandemiei și ce înseamnă dreptul de a fi uitat de Google aflați din podcast.
5/7/202021 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

E28 Rodica Ciorănică despre managmentul revistelor pe pandemie, Instagram și propriul proiect pe Youtube.

Carantina aduce și lucruri bune. Proprietară a două reviste, Rodica Ciorănică profită de carantină pentru a lucra din plin la noi proiecte și concepte care se vor regăsi în edițiile următoare. De asemenea, în premieră, cititorii vor putea să cumpere online revistele de pe site. Rodica Ciorănică susține că astfel, cititorii vor primi livrarea acasă, cu un cadou din partea redacției, iar în felul acesta vor fi economisiți banii care înainte le reveneau distribuitorilor de reviste. În paralel, jurnalista se gândește la propriul proiect de Youtube, în care vor fi intervievate personalități din R.Moldova.
4/30/202026 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

E27 Ion Curmei despre magazine online și turism atunci când nimeni nu mai călătorește

Vânzările din luna februarie 2020 au fost cele mai slabe din ultimii patru ani, susține Ion Curmei, directorul Panda Tur, agenție de turism din R.Moldova, cu reprezentanțe în cinci țări. După ce vânzările au scăzut dramatic, iar în luna martie nu se mai făceau deloc, compania condusă de Ion s-a reprofilat și toți angajații, peste 80 la număr au început să lucreze la un market place, un magazin online - allmag.md, care vinde acum fructe, legume, textile, măști sau dezinfectanți. Pe site sunt înregistrați peste 50 de furnizori locali, iar numărul continuă să crească. Cum a avut loc această resetare și diversificare în timp record, aflați din podcast.
4/23/202029 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

N26 Pavel Zingan despre faliment, criză, personal media și reinventare

Trecut prin două falimente și datorii de peste 100 de mii de euro, antreprenorul media Pavel Zingan rezonează în aceste zile mai mult ca niciodată cu efectele crizei economice. Punctul său forte este sinceritatea, a invata asta "hard way", inclusiv prin eșec. Acum el dezvoltă propriul canal media- pavelzingan.md, drept platformă pentru zeci de antreprenori din țară, care povestesc cum fac față pandemiei. Și dacă companiile mari vor supraviețui pentru ca au bani pe conturi, celor mici le rămâne să fie inventive și să genereze într-un timp record de scurt soluții pentru supraviețuire. Aflați din interviul cu Pavel Zingan cum se descurcă antreprenorii din Moldova pe timp de criză și cum reușește el să aibă succes în această perioadă.
4/16/202035 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

E25 Doina Chiseliță despre noile provocări ale fintech-ului pe timp de criză

Gustul pentru domeniul fintech l-a descoperit după ce a lucrat în mai multe start-up-uri din această industrie în Marea Britanie. În opinia Doinei Chiseliță, pe timp de criză au șanse sa reziste acele companii care vor avea bani suficienți de la investitori și cele care vor reuși să-și adapteze produsele pentru a ramane relevante pe piața în schimbare. Tot din podcast mai aflați care este indexul global de adopție al tehnologiilor fintech, și cum se vor reinventa acestea pentru a face față noului context economic.
4/9/202020 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

E24 Vasile Gălușcă despre coletele cumpărate online și livrare pe timp de pandemie

Pandemia de Covid-19 a resetat unele industrii, iar serviciile de curierat cunosc o adevărată ascensiune. Vasile Gălușcă, directorul unei companii de curierat din Moldova susține că în această perioadă volumul de comenzi a crescut cu aproape 100%. În 7 ani de când a pornit afacerea, Vasile a investit în softuri, unități de transport, dar și într-o  aplicație mobilă, pentru clienții să vadă unde și la ce etapă de livrare este coletul pe care îl așteaptă. Vasile Gălușcă consideră că în următorii ani va crește viteza de livrare, moldovenii din centrele raionale vor continuă să facă comenzi online, iar tot mai multe multe industrii vor vedea în serviciile de curierat un bun instrument pentru distribuția de mărfuri.
4/2/202034 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

E23 Doina Cebotari despre Expedia, turismul în Moldova și viața de consultant la McKinsey

Pandemia de acum va schimba tot ce înseamnă călătorii și formatul existent în domeniu. Pentru că este multă incertitudine am discutat cu Doina Cebotari despre trenduri în turism de pînă acum, de ce Moldova încă nu este o destinație căutat de călători, cum Google și Airbnb schimbă Expedia și o face să inoveze și ce înseamnă pentru un specialist parcursul de la o instituție publică la una privată.  Doina este plecată de 20 de ani din țară și are o experiență vastă în companii percum Banca Mondială, McKinsey și mai nou este Manager Superior la Expedia Group în Geneva, Elveția.
3/26/202029 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

E22 Corneliu Său despre scalarea unei afaceri, motivarea angajaților și whiskey cu gheață din Antarctica

Cum este să incepi de la saltele și să ajungi să crești o companie de mobilă la venituri de milioane de euro pe lună. Ce își doresc angajații și când sunt satisfăcuți de jobul pe care îl au? Corneliu Său, directorul fabricii de mobilă Tandem din Chișinău, este convins că banii sunt pe locul cinci când vine vorba de motivarea angajaților. El, împreună cu echipa sa, și-au făcut un obicei de a pleca din țară pentru câteva zile, ca să traseze noi obiective pentru companie, asa cum le vede fiecare manager a unui departament în parte. Dincolo, de afaceri Corneliu este un explorator și călător împătimit de senzații tari, iar cea mai nouă destinație bifată este o expediție în Antartica, acolo unde a făcut baie în apă la zero grade și a  băut whiskey cu gheață din Antarctica. Alte impresii și sfaturi de business aflați din interviu.
3/19/202025 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

E21 Dumitru Albot despre agritech, salată și o platformă alternativă de pregătire a elevilor pentru BAC

Dumitru Albot și-a propus să ofere soluții practice pentru două probleme care îl deranjează în Moldova. Este vorba despre mâncare și educație. După ce și-a terminat studiile în Germania și mai multe experimente în FabLab, Dumitru a decis să inoveze agricultura din Moldova, prin agritech. El lucrează acum la un  sistem care arată ca un dulap de 1,5 m în lățime și 2-2,5 m în înălțime, care operează după metoda hidroponică și în care vor fi cultivate plante cu un ciclu scurt de generare. Așadar, salatele crescute de Dumitru nu vor avea nevoie de hectare de pământ sau ploaie, întrucât ele vor fi cultivate în apă cu mix de nutrienți, iar cu ajutorul aplicației de pe telefon, el va alege planta și sistemul va creea condițiiele climatice necesare pentru creșterea produsului. Prin cel de-al doilea start-up, Dumitru oferă liceenilor o alternativă cursurilor individuale de pregătire pentru Bac, printr-o platformă interactivă, care le va testa cunoștințele și îi va pregăti în câteva săptămâni pentru examene la disciplinile Engleză, Istorie și Geografie.
3/12/202033 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

E20 Geta Rasciuc despre slinguri cu senzori, inovație și viața din Olanda

Inovațiile pot revoluționa până și sistemele de port-bebeul. O demonstrează Geta Rasciuc, prin cel mai nou sling Baby Moon cu senzori pentru purtatul bebelușilor la piept. Această inovație permite monitorizarea pulsului și temperaturii copilului, dar și a altor date cu afișarea lor pe smartphone.  Ideea ei s-a copt în timp, pe când născuse primul copil, acum are patru copii și de patru ani locuiește în Olanda. A ajuns acolo printr-un accelerator și a rămas pentru a fi mai aproape de expertiza inginerilor și specialiștilor din Europa.  Acum la ideea Getei pun umărul echipe de oameni în Moldova și în Olanda. Investiția pentru următoarele 18 luni se ridică la 6 milioane de euro, finanțare pe care Geta o negociază cu din diverși finanțatori. Slingul cu senzori dezvoltat de Geta Rasciuc este o inovație la nivel mondial destinată atât publicului larg cât și spitalelor. Ba chiar mai mult, Organizația Națiunilor Unite și-a arătat interesul pentru acest produs care este direct legat de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor si anume de reducerea mortalității infantile. Intenția este de a duce port-bebeul, nu doar în Europa, dar și spitalele din țările africane, unde se înregistrează o rată ridicată de mortalitate neonatală și nașteri premature.
3/5/202035 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

E19 Vasile Valcov despre vânzări, open banking, aplicații API în industria financiară și fintech-uri

Ce părere ați avea despre o aplicație care să vă notifice atunci când cheltuiți prea mult pentru cafea sau bere? Acest tip de informații sunt în aria de interes a fintech-urilor, care oferă soluții practice la necesități curente. SaltEdge este cu siguranță cel mai de succes fintech moldovenesc, care lucrează cu 5000 de bănci din peste 70 de țări. Este printre primele fintech-uri de acest gen din lume care facilitează schimbul de date financiare. Sunt pe piața mai bine de 7 ani, iar sediul lor principal este la Chișinău. La Salt Edge, Vasile face parte din echipa de vânzări, unde alături de alți colegi vinde servicii financiare, în baza sistemului API, adică tehnologii prin care are loc schimbul de date. Cum e să lucrezi într-un fintech moldovenesc care este prezent pe toate continentele lumii și are reprezentanțe la Milano, Londra, București  și Totonto aflați din interviul ce urmează.
2/27/202026 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

N18 Elena Andronache despre platforma Upwork.com, comenzile pentru Amazon, Shopify și proiectul personal de Fine Art

Din 2013, Elena Andronache este pe Upwork.md, o platformă care reunea pe atunci peste o mie de fotografi freelanceri din toată lumea. Astăzi numărul lor a crescut la cifra zecilor de mii.  Ratingul, comentariile, experiența și mai multe contracte cu companii mari duse la bun sfârșit, i-au permis Elenei să intre într-o comunitate selectă de specialiști a acestei platforme, care îi aduc la rîndul său, clienți și proiecte mai mari. Și pentru că se conduce de filozofia, fă ce îți place și fă ce piața cere. Elena a lansat proiectul Ella Fine Art pentru a educa publicul pentru fotografii care captează stări, iar în paralel face fotografii de produs și corporative pentru clienți mari, ca Amazon și Shopify.  Despre secretele fotografiei, specificații tehnice, afacere și arată povestește fata care a învins cancerul, Elena Andronache.
2/20/202033 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

E17 Tatiana și Thierry despre cașcavaluri franțuzești, antreprenoriat social și viața la sat

Cum poți să creezi locuri noi de muncă și astfel să stopezi migrația din satele moldovenești? Tatiana și Thierry au găsit soluția prin lansarea unei linii de producții de cașcavaluri franțuzești sub umbrela unei asociații. Beciurile moldovești, laptele gras de la vacile din Horodiște și cunoștințele de bucătar al lui Thierry au făcut ca această afacere socială să prindă viață. Visul acestui cuplu este insă și mai mare, să termine pensiunea agroturistică din Horodiște,Rezina care de câțiva ani o construiesc cu ajutorul voluntarilor fin Franța și Belgia. Mai au nevoie de 100 de mii de euro ca micuții defavorizați să aibă un loc unde sa-și petreacă vacanțele, iar cuplul să dea de lucru oamenilor din sat. Antreprenoriatul social este un model de business mai puțin cunoscut la noi, iar ideea întreprinderilor sociale e că pot fi o soluție pentru a rezolva o problemă socială, de exemplu, crearea unor locuri noi de muncă, prin generarea unor venituri pentru anumite categorii defavorizate a populației sau prin valorificarea unor resurse locale.
2/13/202024 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

N16 Vadim Țurcanu despre afacerile din Londra, „trezirea” din închisoare și comunitatea UncageX

La 19 ani pleacă din Moldova în Marea Britanie pentru o viață mai bună. Găsește un partener de afaceri și reușește să construiască, la Londra, o afacere de succes în domeniul imobiliar. În opt ani cifra de afaceri ajungea până la patru milioane de dolari. Povestea lui Vadim însă nu este una ordinară de creștere spre culmile financiare visate cândva. Înainte de a se lansa în afaceri, Vadim a nimerit în închisoare unde s-a întâmplat o adevărată „trezire” și epifanie, prin cărți, care l-au schimbat pentru totdeauna. Mai târziu din dorința de a se perfecționa și a împărtăși cu alții cele învățate, Vadim a renunțat la afacerea din imobiliare și a devenit coach. În calitate de fondator al comunității UncageX și prin propriul exemplu de viață, Vadim Țurcanu își propune să influențeze vieți și să-i scape de frici pe cei care se tem să se schimbe și să crească.
2/6/202029 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

E15 Eugeniu Cepoi despre inginerie, date geospațiale și cocostârci

Cum facem ca transportul public să vină la timp, cum reparăm o rețea fără să o deteriorăm pe alta, cum să ne deplasăm în siguranță cu copilul la școală,  datele geospațiale ne dau răspuns la aceste întrebări. Deși, la prima vedere pare a fi un termen complicat, în realitate datele geospațiale sunt foarte prezente în viața noastră. Butonul GPS din telefonul nostru mobil este un prim exemplu. Noțiunea de date geospațiale a apărut în legislația Republicii Moldova în urmă cu mai bine de 15 ani, între timp țara noastră oferind acces larg la datele sale spațiale. Mai multe detalii despre ce este un open street map și de ce în Republica Moldova nu putem monitoriza în regim online traficul rutier aflați în podcast de la Eugeniu Cepoi.
1/30/202024 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

E14 Tudor Darie despre prima bancă online din Moldova, crowdlending și credite online

Cum să investești sau să iai credite în condiții mai avantajoase? La această întrebare, antreprenorul Tudor Darie a dat răspuns prin lansarea primului market place din Moldova- o bancă online. Pe această platformă se întâlnesc investitorii care dau banii și cei care au nevoie de bani, unii investesc, iar alții iau credite totul fiind bazat pe principiul de multifinanțare (crowdlending).  În câteva luni de la lansare, platforma a trecut etapa de testare și deja are 7 mii de conturi de utilizatori, iar cei care vor să ia credite află în câteva secunde dacă sunt eligibili și procentul dobânzii anuale. Tudor spune că procentele sunt comparabile cu cele din bancă doar că nu e nevoie de așteptat timp îndelungat pentru a lua un credit de consum.  Dacă în 2019 în mare parte au fost împrumuturi de consum, în anii următorii ani echipa Fagura își propune să finanțeze startupuri și să refinanțeze credite. Afacerea se bucură de succes chiar dacă este la început de cale iar în următorii  3 ani fondatorii platformei estimează că afacerea va deveni profitabilă.
1/23/202026 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

E13 Rodica Balan despre profesia de agent imobiliar și case de milioane

În șapte ani ca agent imobiliar la New York, Rodica a ajuns să vândă apartamente de milioane și să se poziționeze ca unul din cei mai buni profesioniști. Piața imobiliară de la New York este guvernată de reguli și proceduri, care trebuiesc respectate cu strictețe iar orice vânzare-cumpărare la New York durează câteva luni. Munca agentului imobiliar este complexă și constă de la satisfacerea doleanțelor clientului până la acceptul locatorilor a noului vecin. Cel mai des clienții bogați își doresc apartamente luminoase, cu vederi frumoase spre pod sau râu. La finalul tranzacției,  munca agentului imobiliar este răsplătită pe măsură, cu un comision generos partajat între companie și agent. Despre succesul moldovencei la New York și secretul creșterii profesionale ascultati în podcast.
1/16/202024 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

E12 Veronica Crețu despre guvernare deschisă, importanța datelor și profesia de consultant internațional

Instituțiile statului colectează în mod regulat date publice despre bunuri, cheltuieli, infrastructură, însă adesea aceste informații nu sunt la îndemâna cetățenilor. Potrivit Veronicăi Crețu deschiderea datelor este un proces absolut necesar care însă care presupune competențe și voință. R.Moldova s-a ancorat în rândul țărilor care au început procesul de deschidere a datelor, totuși cea mai mare problemă e că datele incă sunt puține și deseori inacesibile. Veronica a povestit istoria țărilor care fac progrese în domeniu, ce inseamnă o guvernare deschisă și de ce anul trecut a decis să se mute cu traiul, cu toată familia, de la Chișinău la Viena.
1/9/202031 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

E11 Artur Gurău despre influenceri, rețele sociale și campanii de promovare de succes

Cine sunt influencerii din Moldova și ce promovează ei? În opinia lui Artur Gurău pentru influencerii din țara noastră ar fi momentul oportun să-și creeze propriile produse și să le reclameze. În timp ce rețelele sociale nu sunt canale de vânzări, acestea mai mult sunt un instrument pentru a construi un atașament și dragoste pentru produs „brand love”, vânzările ar fi trebuit puse pe seama altor platforme și instrumente. Despre experiența companiei Granat și de ce agențiile de publicitate nu trebuie în totalitate să se ocupe de strategiile de promovare, cum poți să fii eficient pe rețelele de socializare și care sunt cele mai frecvente concepții greșite despre vânzări pe  social media ne povestește Artur Gurău, tânărul care de 4 ani dezvoltă platforma in care jurnalisti, tineri profesionisti din industria de comunicare ori si cei interesati de inovatii sa se adune, sa colaboreze si sa invete unii de la altii.
1/2/202029 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

E10 Constantin Albot despre mail.ru, Goldman Sachs si viața cu un dolar pe zi

După absolvirea Oxfordului, Constatin Albot a ales să lucreze la una dintre cele mai prestigioase banci de investitii, Goldman Sachs, unde a fost implicat în evaluarea unui din cei mai mare jucător IT de pe piața din Rusia, compania Mail.ru. Chiar dacă lucra mult și câștiga pe măsură a inteles ca munca lui ar putea avea un impact social mai mare, chiar cu riscul de a pierde un salariu mare și multe bonusuri.   După aproape trei ani munciți în multinațională, el și-a direcționat activitatea în  țări precum Sudanul de Sud, Ghana, Tanzania, Siera Leone ori Zambia pe proiecte de dezvoltare. Aceste țări vibrante de altfel, încă au un sistem financiar vulnerabil și sunt în proces de dezvoltare. Corupția, neîncrederea în instituțiile financiare sau, în general, lipsa acestora sunt câteva dintre provocările care trebuiesc depășite nu doar in țările africane dar și în Moldova.
12/26/201929 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

E9 Mariana Gurghiș despre mașinile fără șofer, design thinking și cariera in IT

Mașinile fără șofer demult nu mai sunt o noutate, în schimb puțini știu că în Republica Moldova există companii IT care dezvoltă servicii integrate pentru această industrie auto aflată în continuă creștere. De câteva luni, Mariana Gurghiș este reprezentanta unei companii franceze de acest profil la Chișinău și ne spune când și dacă în R.Moldova vor fi mașini cu conducere autonomă. De asemenea, explica cum a revenit la profesia ei legată de tehnologii informaționale, în plus din experiența ei de manager povestește de ce avem nevoie de parerea utilizatorilor atunci cind dezvoltam un produs nou ori cum design thinking-ul poate oferi soluții eficiente pentru probleme curente.
12/19/201922 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

E8 Tudor Tarlev despre viitorul educației, start up in Olanda și școala din Mumbai, India

Tudor Tarlev este un fost antreprenor tech și actual designer de programe educaționale pentru dezvoltare durabilă. După o viață de nomad digital, care a calatorit și dezvoltat proiecte în peste 45 țări, s-a stabilit la Amsterdam și muncește pentru reformarea sistemului educațional alaturi de agenții ONU și universități de top din întreaga lume. Primul său start up in software a fost și cel care i-a arătat cât de important este să faci vânzări și networking "cu tolc" înainte de PR personal și dorința de a povesti lumii întregi ce ideie genială dezvolți. El mai este convins că educația este temelia oricărei societăți deaceea când a avut ocazia sa-și folosească experiența sa inclusiv din business într-un program educațional în India (Mumbai) a făcut-o fără ezitare. De trei ani vede cum această școală care reunește studenți de diferite vârste, contexte sociale și economice, dezvoltă proiecte sociale având la bază conceptul de "human design". Tudor ne-a povestit despre greșelile și lecțiile sale din lumea de business, despre care ar fi inovațiile necesare în școlile din Moldova, cum de îmbunătățit relația profesor-elev dar și despre oportunități pentru tinerii care vor să se implice în educație ori care vor să îmbunătățească competențele pe care le au. In 2019 Tudor a lansat proiectul www.autodidact.md pentru a promova educația continuă în Republica Moldova.
12/12/201924 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

E7 Angela Gladei despre leasing vs credite, de ce avem puține fintech-uri, antreprenoriat și consultanță financiară

Angela Gladei a explicat în termeni simpli ce reprezinta Fintech-urile (tehnologiile financiare) și de ce acestea joacă un rol important in dezvoltarea sistemului bancar și non-bancar. Deși, optimizează procesul, costurile și reduc riscurile, dezvoltarea fintech-urilor necesită bani și încă sunt la început de drum în țara noastră.  Angela Gladei a mai povestit cum a fost să plece de la compania de leasing in care a lucrat mai bine de șapte ani, care a fost provocarea cea mai mare când a decis să schimbe job-ul și ce inseamnă să conduci o companie care nu-ți aparține, ca propria afacere. 
12/5/201928 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

E6 Angela Stafii despre frica de eșec, ardere profesională și coaching profesionist

Dorința de a schimba profesia poate apărea din cauza supra oboselei sau dacă durează mai mult timp, poate fi un semnal valid că e momentul de schimbare in cariera ori poate chiar deschiderea propriei afaceri. În acest episod învățăm de la life coach-ul Angela Stafii, cum să depășim crizele profesionale, ce inseamna arderea profesională (burnout), cum schimbam atitudinea față bani și ce face o persoană când nu se mai regăsește în profesia pe care și-a ales-o și o practică de mai mulți ani.
11/28/201929 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

E5 Futurologul Ciprian Stănescu despre antreprenoriat social, idei inovative de afaceri și profesiile viitorului

Specialiștii în inteligență artificială, experții în energie verde sau inginerii de nanotehnologie vor fi la mare căutare în următorii ani. O spun futurologii, cercetătorii care încearcă să înțeleagă cum va arată lumea în viitor, care vor fi cele mai probabile scenarii și care ar fi eventualele soluțiile. Futurologul Ciprian Stănescu mai spune că tinerii vor fi mai puțini sensibili la presiunea sistemului și vor adopta o atitudine mai relaxată, dar constructivă în raport cu ambițiile lor profesionale. Între timp, tinerii deja vin cu idei inovative de afaceri, care sunt premiate la București la competițiile de business precum  Social Impact Award and Future Makers. Astfel, apar diverse afaceri, de la aplicații  pentru părinți care să-și gestioneze relația cu copilul, haine create din materiale reciclabile, printare 3D la scară industrială, prima bicicletă din bambus din lume și până la alegerea unei perechi de ochelari de vedere cu ajutorul unei aplicații de realitate augmentată. Apropo despre Future Summit de la București de anul acesta unde Ciprian este unul dintre speakeri, vedeți detalii aici.
11/21/201922 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

E4 Vitalie Eșanu despre aplicații de milioane, Privesc.eu, democrația globală și numărul mic de ingineri din Moldova

Cum se fac banii în domeniul IT și cum a reușit portalul Privesc.eu prin eliminarea cheltuielor operaționale excesive să aducă profit și să se mențină timp de zece ani pe piață, ne spune întreprinzătorul IT, Vitalie Eșanu. De asemenea, el dezvăluie detalii despre un proiect grandios (voteme.app) la care lucrează și care potrivit lui va rezolva provocările democrației globale. Deopotrivă, vizionar și întreprinzător, Vitalie Eșanu face o scurtă radiografie a potențialul ingineresc al Moldovei și explică cum tehnologiile și inteligența artificială vor schimbă ireversibil viața oamenilor.
11/14/201923 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

E3 Olga Melniciuc despre îngerii investitori, bani, afaceri pe Amazon și studii în SUA

„Unde sunt banii ? Nu sunt banii!”, din eterna problemă și dilemă a antreprenorilor de a găsi bani și investiții, Olga Melniciuc și-a făcut profesie. Ea știe cine sunt și unde îi găsim pe îngerii investitori în Moldova și în afară. O recomandă nu doar experiența vastă din serviciul public și privat, studii în SUA, dar și propriile experiențe antreprenoriale. Ea a simțit pe pielea proprie succesul, dar și eșecul în afaceri, iar stockul de plapumi nevândut pe Amazon sunt o experiență și un risc asumat din care a învățat mai multe lecții. Ce sfaturi, idei și soluții are Olga Melniciuc pentru oamenii care caută finanțări puteți afla din acest episod.
11/6/201926 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

E2 Nata Albot despre Instagram, viața în Canada, criticile de pe social media și o nouă idee de afacere în turism

Datorită Natei Albot, levănțica, ia tradițională, dulciurile sănătoase, dar și ce inseamnă un eveniment la scară largă au devenit mai cunoscute publicului din Republica Moldova. Chiar dacă mai bine de șase ani viața ei se împarte între două țări, ea reușește să fie pe val, iar postările sale pe social media să fie virale. Nata ne povestește cât costă o postare pe pagina ei de Instagram, dar și despre noua afacere în turism la care visează acum. Ea este convinsă că Moldova în calitate de destinație turistică ar trebui să redirecționeze accentul de pe mâncare și băutură, pe experiențe și emoții. Tot din emisiune aflați cum o pot ajuta pe Nata Albot studiile în marketing și gastronomie de  la Montreal ca să alinieze Moldova în circuitul turismului mondial.
10/31/201935 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

E1 Anastasia Miron despre business online, viața în SUA, realitatea virtuală și mompreneur

Cum să faci o afacere în vânzări online GlobeIN și să-i schimbi conceptul de câteva ori ca să obții un venit anual de jumătate de milion de dolari? Ori ce înseamnă sa-ți înveți copilul limba chineză la doi ani și sa-l înscrii la grădiniță în țări diferite. Despre astea și mai mult vorbim cu Anastasia Miron, consultantă AR, VR în Silicon Valley, co-fondatoarea mai multor afaceri in SUA și mama antreprenoare. Anastasia a dezvoltat și încercat mai multe concepte de afaceri, a avut și eșecuri, dar de fiecare dată a reușit să le transforme în oportunități.
10/21/201927 minutes, 54 seconds