Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.
509. Skolkaoset förstörde Karolina - tog sitt liv.
Karolina är bara 12 år gammal när hon för tre år sedan avviker ifrån skolan, och tar sitt liv. Det verkar var så att skolmiljön fick Karolina att må så dåligt att hon inte orkade leva mera. I veckans avsnitt har vi med oss Karolinas mamma Desi, och Elinor Torp som skrivit boken ”Flickan i korridoren”, ett reportage om Karolina och stöket i svensk skola. En tragedi på så många sätt. Det finns allt för många ”Karolina-flickor” där ute, med förmodad högfungerande autism, som har goda skolresultat och där undervisningen i sig inte är problemet, utan den fruktansvärt stökiga miljön. Men vart vänder man sig med ett barn som presterar bra men där skolmiljön är så problematisk att den psykiska ohälsan bara växer? Borde inte skolplikten också innebära att varje skola ska kunna garantera en miljö som är dräglig att befinna sig i, oavsett vem du är? Här är en föreläsning med Svenny Kopp, forskaren som Desi refererar till: https://urplay.se/program/209679-ur-samtiden-flickor-och-kvinnor-med-autism-flickor-med-autism-del-1Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck @ stockholmsoundscapes.comInstagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se teamtilia.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/23/2024 • 1 hour, 16 minutes, 9 seconds
Ozempic Era.
Om kroppspositivismens död denna måndag. Om ozempic era och vad den verkar bidra till inte bara för den enskilda individen utan för beslut hos dom stora modeföretagen. Artikeln vi refererar till: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/modevetaren-om-kroppspositiva-idealet-dodforklaratsÅngestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck @ stockholmsoundscapes.comInstagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se teamtilia.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/21/2024 • 15 minutes, 42 seconds
508. Fille Leiva Wenger: "Det vi rappade om då, fast på anabola"
Gäst denna vecka: Felipe Leiva Wenger, för många känd som Fille från hiphop-legendarerna Ison&Fille. Eller som humorgeniet Lilla Al Fadji. Nu är han även aktuell med barnboken “Dagbok från Dårhusen” som handlar om just Lilla Al Fadji, som barn. Under det översta lagret humor finns både hjärta och viktiga ämnen som utanförskap och segregation. Det är en slags Berts Dagbok för samtidens Sverige - baserad på Filles egen uppväxt. Det blir ett samtal om just detta. Om att komma till Chile som femåring med sina bröder och mamma. Om att slå igenom på hiphopscenen och skriva låttexter om samhällsproblem som vi har än idag, men på anabola. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck @ stockholmsoundscapes.comInstagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se teamtilia.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/16/2024 • 39 minutes, 10 seconds
What would S*tan do?
"If you were Satan and you wanted to stop a young woman from meeting her potential and fulfilling her life's purpose, how would you do it?" Då var det måndag igen och en liten diskussion kring om man kanske är satan själv? Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck @ stockholmsoundscapes.comInstagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se teamtilia.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/14/2024 • 19 minutes, 35 seconds
507. Socialministern: "Jag kan inte acceptera att 1200 tar sitt liv."
Idag, den 10 oktober är det Världsdagen för psykisk hälsa. Vad passar då bättre än att intervjua Sveriges nuvarande socialminister, Jakob Forssmed och få en lägesrapport kring vad regeringen faktiskt gör för att förbättra vården, ställa krav på regioner och kommuner och vilka initiativ som prioriteras för Sveriges psykiska hälsa? Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex DahlbäckInstagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se teamtilia.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/9/2024 • 47 minutes, 54 seconds
"Bara lilla jag.."
P Diddy, kaninhål, om människor med makt som tappar ansiktet. Om människor med makt som vägrar inse att dom har makt. I alla fall när dom blir kritiserade. Och lite annat. Artikeln vi hänvisar till i avsnittet: https://www.dn.se/kultur/amat-levin-vad-hander-om-sean-diddy-combs-borjar-beratta/Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se teamtilia.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/7/2024 • 23 minutes, 15 seconds
506. Marcus Berggren - Jag har mått lite rötet
Den så otrolige Marcus Berggren gästar avsnitt 506 av Ångestpodden. Dom flesta känner honom som komikern, men idag är han aktuell med sitt album (som kallats för trauma-skiva) “intresse för cowboyliv”. Det blir ett samtal om hur ungdomar odlar sina psykiska besvär ifred när samhället vänder dom ryggen. Om att själv må jävligt rötet mellan varven och att aldrig riktigt ha tagit tag i kärnan. Om ätstörningar, drogmissbruk och utbrändhet. Om självmordstankar, om ett barn som pekar på en och ropar “Titta mamma, där går Jesus!”, medicin och om att slutligen få hjälp, på riktigt. Avslutande låt: Marcus Berggren - En dag snart Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se teamtilia.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/2/2024 • 59 minutes, 15 seconds
Brave Together - Julia Ringblom gästar
Den här veckans måndagsavsnitt gör vi i stolt betalt samarbete med Maybelline och deras initiativ Brave Together - ett globalt initiativ för att stötta alla som upplever ångest och depression. Med oss som gäst har vi tiktokaren och influencern Julia Ringblom. Vi pratar om erfarenheter av ångest som i Julias fall är kopplat till adhd. Men det blir också ett långt samtal om destruktiva relationer och hur det trasar sönder en på insidan. Vad det psykiska och fysiska våldet gör med en människa på sikt och hur man vågar lita på någon igen. Maybelline stöttar den ideella organisationen Tilia som arbetar för ungas psykisk hälsa. För dig som behöver någon som lyssnar finns Tilia varje kväll, året om. Läs mer om det här otroliga initiativet här:https://www.maybelline.se/brave-together Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se teamtilia.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/30/2024 • 51 minutes, 24 seconds
"Vi skapar psykisk ohälsa i skolan"
Den här veckan träffar vi skolkurator Caroline Bergh som är ordförande i Sveriges skolkuratorers förening. Frågor som rör elevhälsa och specifikt skolkuratorns roll är ju frågor som ligger oss varmt om hjärtat med tanke på vår kampanj Tre minuter (https://treminuter.se/). Hur ser vardagen ut för en skolkurator i dagens Sverige? Det pratas mycket om främjande och förebyggande arbete men vad innebär det i praktiken? Idag är skolkurator ingen skyddad titel vilket gör att vem som helst kan jobba som skolkurator på våra skolor runt om i landet. Vad får det för konsekvenser och är det verkligen rättssäkert för barn? Vad behöver Sveriges skolkuratorer för att mäkta med sitt arbete och säkerställa att man främjar en god psykisk hälsa för landets elever? Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/25/2024 • 59 minutes, 34 seconds
SENASTE NYTT: hormonvänlig mat
Välkommen till ännu en måndag! Idag blir det snack om elevhälsa och hormonvänlig mat. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/23/2024 • 17 minutes, 28 seconds
504. TVÅNGSMÄSSIG TRÄNING
I veckans avsnitt pratar vi om rörelsetvång, eller tvångsmässig träning som det också kallas. Med oss har vi Anna Ehn, författare och journalist som dessutom har egna erfarenheter av både ätstörningar och tvångsmässig träning. I dagens samhälle är det lätt att träna, för, mycket. Träning möts alltid av hejarop om alltifrån “disciplin” till att du är “så oerhört hälsosam”. Självklart är det viktigt med fysisk aktivitet och i grunden är det något positivt men det kan bli för mycket. Om träningen blir tvångsmässig och du inte klarar av att hoppa över att pass är det inte längre hälsosamt. Det kan rentav vara livsfarligt. Det finns ett tydligt samband mellan ätstörningar och rörelsetvång. Något som diskuteras alldeles för lite och där vården ofta har svårt att fånga upp eller ens upptäckta problemen. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/18/2024 • 59 minutes, 40 seconds
Ozempic och jakten på smalhet.
Vi har tittat på Uppdrag Granskning och Erik Gallis "Jakten på Ozempic". Romantiserar verkligen SVT ätstörningar? Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/16/2024 • 16 minutes, 32 seconds
503. Psykisk misshandel - blåmärkena som inte syns.
"Gå vid första slaget säger vi. Men om det första slaget aldrig kommer, hur vet man då när man ska gå?" Den här veckan gästas vi av Anna Lindman. Journalisten och författaren som just nu är aktuell med sin nya bok "Det jag trodde var kärlek: en bok om psykiskt våld." Vi har vid flera tillfällen lyft frågor som rör mäns våld mot kvinnor, men psykisk misshandel drabbar så många. Inte bara i kärleksrelationer och inte bara från män till kvinnor utan också tvärt om. Men hur vet man att man lever i en psykiskt destruktiv relation? När vet man att man ska gå? Ingen kan dömas för psykisk misshandel. Hur kommer det sig? Är vårt rättssystem tandlöst?Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/11/2024 • 1 hour, 7 minutes, 59 seconds
Psykologen svarar på allt om stress.
Hösten är väl kanske den period under året då många känner mer stress än vanligt. Ny skola, ny utbildning, nytt jobb, ny tjänst, nya rutiner. Hur ska man hinna med allt? Hur ska man tänka för att inte värdera sig själv och sin självkänsla efter prestationer? Hur vet man egentligen vad som är viktigt för en själv, på riktigt? Denna måndag har vi med oss psykologen Emelie som svarar på alla era frågor om stress. Avsnittet görs i samarbete med Mindler. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/9/2024 • 35 minutes, 13 seconds
502. Höstens RIKTIGA pannben.
Då var hösten tillbaka. Tjejnyåret som det verkar ha blivit i folkmun. Vi pratar om senaste veckan då Ida mått piss. Om hur generaliserat ångestsyndrom mynnar ut i någon slags känsla av att varken man själv eller ens omgivning litar på en. Om att ge sig in i hösten med någon slags överlevnadsinstinkt. Sofie har i vanlig ordning en liten (betoning på liten men ändå mastig) lista som lyder: - Välj en annan stig. - Att härda ut sin ångest är det nya pannbenet. Ni är så jävla många som kämpar där ute. Vi vet att hösten med jobbstress, ekonomisk oro och mörkret kan kännas som en sån jävla pers. <3 Avslutande låt: White Flowers - Ronia Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan att göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/4/2024 • 46 minutes, 51 seconds
FRÅGAN ÄR: Varför beter man sig som en jävla idiot?
Sofie har blivit sambo och betett sig som en jävla idiot. Ida har burit in en soffa och tappat det fullständigt. Mer om detta och det brännande ämnet om att få klaga på sitt liv. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/2/2024 • 15 minutes, 41 seconds
501. Elin överlevde mot alla odds.
Den här veckan gästas vi av Elin Rantatalo. För 5 år sedan, när Elin var 31 år, åkte hon på en solsemester med sin familj. Redan första dagen blir Elin sjuk, vilket snart slutar med att hon hamnar på sjukhus. Väl där hamnar Elin i koma då hon drabbats av mördagbakterier och sepsis. Elin får tillslut flygas tillbaka till Sverige men är fortfarande i väldigt dåligt skick. Tillslut får hon reda på att hon behöver amputera underbenen och fingrarna. Hur är det att få det beskedet? Att komma hem igen och se sitt gamla liv som på ett museum, men att ändå kunna välja livet? Det blir ett samtal om tacksamhet, den som nästan tycks gå överstyr ibland. Om sorgen att bli av med stora delar av ett liv, men motivationen till att skapa sig ett nytt. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/28/2024 • 1 hour, 1 minute, 21 seconds
"Har ni typ börjat normalisera rasism?"
Vi fick frågan och svarar på: "Varför bjöd ni inte in SD till valet 2018 men till valet 2022? Har ni typ börjat normalisera rasism?"Utöver detta så berättar Ida om när hon i helgen höll på att bli scammad på Facebook Marketplace och Sofie har hittat potatismjöl från 2019 i skafferiet. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/26/2024 • 23 minutes, 25 seconds
500. Är vi egentligen bara profilkåta och ytliga?
Det stora femhundrade avsnittet är här. Är vi passivt aggressiva mot varandra? Kommer Ångestpodden finnas om 5 år? Vad tycker vi om att ordet “ångest” slängs med? Är vi rakt av medskyldiga? Är vi egentligen ytliga och ointresserade av “vanligt folk”? Tack för era frågor och TACK för att ni lyssnar. Inga 500 avsnitt utan er. <3 Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/21/2024 • 59 minutes, 30 seconds
"Ett hem med en våg är kumla."
Vi har läst en instagramstory och tappat hakan över orden "Ett hem med en våg är kumla" för har något någonsin varit mer sant?Det var vår kära Julia Lyskova som skrev det angående att ge upp på kroppen.Lite om detta, men också om att vara aktivist ena dagen och nästa inte.Ställ en anonym fråga, eller skriv en fördom eller egentligen vad som helst till vårt 500'e avsnitt här: https://ngl.link/angestpoddenÅngestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig.Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie HallbergInstagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallbergFacebook: ÅngestpoddenTikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden?Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon?mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/19/2024 • 16 minutes, 56 seconds
499. Kan man verkligen bli lycklig?
Denna veckan gästas vi av författaren Cassandra Brunstedt och vi pratar om lycka. Vad är det, egentligen? Kan man verkligen bli lycklig, eller handlar det snarare om att känna sig lyckligare i stunden? Cassandra har skrivit Lyckomanualen, där hon tillsammans med Theresia Franklin djupdyker i begreppet lycka. Dom båda hade allt det dom trodde krävdes för att uppnå just lycka, men kände sig ändå inte lyckliga. Hur kom det sig? Varför letar vi ständigt efter lycka utanför oss själva? Hur viktig är egentligen egentiden och vad betyder det att vara andraupptagen? Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/14/2024 • 1 hour, 10 minutes, 49 seconds
"Ett liv levt i rädsla är ett liv halvt levt"
Varannan kvinna oroar sig för att bli utsatt för våldsbrott. Bara i Sverige anmäls varje dag i snitt 26 våldtäkter. Tyvärr är det bara 5 av 100 anmälningar som leder till fällande dom, och statistik visar att 80-90% av alla våldtäkter aldrig ens anmäls. Efter att själv ha upplevt ett våldtäktsförsök kände sig Cissi Nilsson inte längre trygg. Cissis liv blev väldigt begränsat och efter två år fick hon nog. Hon funderade på vad hon hade behövt för att känna sig mer trygg och tog därefter fram larmappen Cilia. Appen har flera funktioner och bygger på att så många som möjligt vill bli “räddare”. Alla som har appen får automatiskt ett sms om ett larm utlöses i närheten av vart man befinner sig. Vid larm startas dessutom en ljudinspelning på din telefon, som inte går att radera, som vid behov kan delas med rättsväsendet. BLI RÄDDARE DU OCKSÅ! Och läs mer på: safetybycilia.se Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/12/2024 • 34 minutes, 22 seconds
498. “Han är så underbar när han inte slår mig”
Denna veckan gästas vi av Frida Walter, föreläsare, författare och forensisk undersköterska på akutmottagningen för våldtagna. Vi pratar om akutmottagningen, den enda i Sverige i sitt slag. Om våld i nära relationer. Om normaliseringsprocesser, om varför man inte kan eller vågar lämna en våldsam relation. Vad ska man göra om man misstänker att en vän lever i en våldsam relation? Finns dom gröna och röda flaggorna, verkligen? Och vad finns det för hjälp att få om man själv är drabbad? Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Här kan du läsa mer om akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset: https://www.sodersjukhuset.se/avdelningar-och-mottagningar/akutmottagningar/akutmottagning-for-valdtagna/Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg/Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/7/2024 • 1 hour, 7 minutes, 49 seconds
Den mycket hudlösa sommaren.
Varför blir man så hudlös på sommaren? Känslorna är all over the place. Om att vara "par på spa" och om att bli arg och lite förnärmad på tåget mellan Skåne och Stockholm. Och om livepodd på Way out west! Mer information hittar ni på vår Instagram. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/5/2024 • 14 minutes, 42 seconds
497. Isak Danielsson om panikångest, KBT & höns
Denna veckan gästas vi av Isak Danielsson, artisen som slog igenom i X-factor redan som 14-åring. Men efter en tuff och stressig tid, när Isak var tillbaka i skolbänken så kände sig Isak plötsligt en dag väldigt konstig. Han blev yr, illamående och trodde att han höll på att bli sjuk. Det visade sig senare att han under sin bussresa hem hade haft flertalet panikångetattacker. Och precis som för så många andra ledde panikångesten till att Isak isolerade sig och inte vågade göra någonting. Det blir ett samtal om det här, såklart, om KBT’s positiva resultat och så ett samtal om höns och framtiden med musiken. Avslutande låt: Isak Danielsson - Sweat Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/31/2024 • 39 minutes, 13 seconds
GAD-skov & häxbränning.
GAD-skov och häxor. Vi har läst böcker under ledigheten, om nutidshistoria och lögner. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/29/2024 • 14 minutes, 41 seconds
496. Frida Jernspets om depression, antidepp & positivitet.
Denna veckan gästas vi av Frida Jernspets, TikTok-Frida, som hösten 2022 drabbades av depression, vilket hon också försökte dela med sig utav på TikTok. Vad hon till en början trodde var "vanlig höstdepression" släppte aldrig, utan det blev en negativ spiral som Frida tillslut behövde sökte hjälp för. Det blir ett samtal om att våga söka hjälp, om antidepressiva och om toxisk positivet. Om att försöka vänja och lära hjärnan att tänka positivt och om hur det faktiskt kan bidra till en vändning. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/24/2024 • 46 minutes, 37 seconds
Om icke-trenden: soft girl
För några veckor sedan pratade vi om "trenden" Soft Girl här i Ångestpodden. Precis som många andra medier plockade vi upp det som en skenande trend som chockade oss. Hur kan så många kvinnor vilja bli "hemmaflickvänner?" Vad säger det om samtiden? Men, kanske säger det mer om samtiden att själva fenomenet Soft Girl i sig, har blivit trendig att prata om, men hur trendigt är det bland unga tjejer och kvinnor, egentligen? Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/22/2024 • 12 minutes, 46 seconds
495. Att känna sig bortvald (RATAD)
Att bli bortvald, eller att känna sig bortvald. Det pratar vi om i veckans avsnitt. Det blir spruckna vänskapsrelationer och att gripa efter varje halmstrå. Att vara beredd att glömma allt som hänt för att bara lappa ihop och laga. Kärleksrelationer, där man blivit RATAD. Kanske för att man är den man är, eller för att man inte vågar vara sig själv över huvud taget. Det blir också en historia om när Sofie dejtade Pelle Svanslös och Ida tar oss med på ett triangeldrama om Måns och Maja Gräddnos. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/17/2024 • 39 minutes, 36 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur prioriterar jag mig själv?
Hur slutar man rädda sina vänner och sätta dom i första hand framför att må bra själv?Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/15/2024 • 16 minutes, 18 seconds
494. Atefeh om flykten från Iran och sekten.
Den här veckan gästas vi av Atefeh Sebdani. När hon bara är fem år gammal sätter hennes föräldrar henne och hennes två yngre bröder på en buss. Där börjar flykten och hon och hennes bröder smugglas till Europa. Föräldrarna är en del av den iranska motståndsrörelsen Folkets Mujahedin och stannar kvar i rörelsens militärläger. Atefeh tvingas som 5-åring bli mamma till sina bröder. Det blir ett samtal om en uppväxt utan någon trygg punkt, om missförhållanden som ingen tycks se och om hur samhället gång på gång sviker Atefeh och hennes syskon. Också ett samtal om en rörelse som närmast kan beskrivas som en sekt.Koden: ANGEST30 ger 30% rabatt på Atefehs bok på Bokus.se Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/10/2024 • 1 hour, 4 minutes, 59 seconds
FRÅGAN ÄR: Ska man prata om sin medicin?
Frågan är: Ska man prata om sin medicin? Hur mycket ska man dela med sig av sina erfarenheter, egentligen? Vad finns det för för- och nackdelar med det? Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/8/2024 • 20 minutes, 31 seconds
493. Vardagen i polisuniform.
Den här veckan gästas vi av Mona Ammar-Persson, som jobbar som ingripande polis i Helsingborg. Vi har läst Monas bok "Var är du min bror?" som har sin börjar i en gängkonflikt som slutar med att en ung pojke blir skjuten till döds. En ung pojke som dragits in i kriminaliteten genom en brödraskap som inte vill hjälpa polisen att hitta mördaren. Vart är samhället? Socialtjänsten? Vart är politikerna? Om hur vardagen i polisuniform kantas av psykisk ohälsa. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/3/2024 • 50 minutes, 48 seconds
Hopp och framtidstro i Almedalen.
Det här är en livepodd inspelad i Almedalen den 27 juni 2024. “Hopp och framtidstro i en otrygg värld” Medverkande: Jakob Forssmed - socialministerJuno Blom - barnombudsmannenSiri Helle - psykolog, författare och talesperson för psykisk hälsa på schematMalin Siljendahl - lärare och pedagogisk utvecklare psykisk hälsa Lilian Helgason - Sveriges elevråd Filip Alkman - Sveriges elevkårer Klas Bergling - Tim Bergling Foundation Arrangör: Tim Bergling Foundation, Sveriges elevkårer och Sveriges elevråd. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/1/2024 • 49 minutes, 57 seconds
492. Örjans son tog sitt liv.
I veckans avsnitt gästas vi av Örjan. För 4 år sedan tog hans son Love sitt liv. Hur är det att som förälder förlora sitt barn i suicid? Örjan själv säger att Love gjorde ett medvetet val. Att Love hade lite tunnare hud än många andra. Kan det vara så att vi människor ser på döden på olika sätt? Hur fortsätter man att som förälder leva? Hur accepterar man förlusten av sitt barn? Går det? Örjan har skrivit två böcker om Love och sorg. Dom heter: Min son Love, kärleken, sorgen och självmordet samt 21 dagar om sorg: din guide vid förlust. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/26/2024 • 1 hour, 17 minutes, 8 seconds
Sätt inte sommaren på en pedestal!
"Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med mitt liv. Sommaren känns som en distraktion." Ja, sommaren kan kännas som lite av en distraktion. Är det rätt eller fel? När kan man använda distraktion på ett positivt sätt och när gör man det bara värre för sig själv genom att sopa saker under mattan? Borde man sluta sätta sommaren på en pedestal? Och GÅR det att veta vad man "ska" göra med sitt liv? Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/24/2024 • 15 minutes, 53 seconds
491. Hjärnforskaren som blev utbränd.
I veckans avsnitt gästas vi av hjärnforskaren Hedvig Söderlund. Hedvig är professor i psykologi och fick för några år sedan väldigt många varningssignaler på utbrändhet, som hon ignorerade. Tills en dag då bägaren rann över. Vi pratar om utmattningens tre faser, om återhämtning och om ofarlig stress. Om återfall och om hur man vanligtvis svarar på antidepressiva vid utmattning. Om strukturer, även inom forskarvärlden, som leder till att fler kvinnor än män tycks drabbas.Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/19/2024 • 1 hour, 3 minutes, 40 seconds
"Ska börja med antidepp och är nervös"
Veckans fråga lyder: Ska börja på antidepp och är nervös. Några tips? Hur ska man tänka om man är nervös inför att ta antidepp? Vart kommer nervositeten ifrån? Är diskussionen kring antidepp rimlig? Är det en tyckafråga? Om ni vill se programmet "Veckans snackisar" där Ida medverkade kan ni göra det här: https://www.svtplay.se/video/KqPZp5a/veckans-snackisar/antidepp-eller-inte-livet-ar-att-ma-daligt-ocksa?info=visaÅngestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/17/2024 • 14 minutes, 44 seconds
490. Kan psykedelika lindra depression?
I veckans avsnitt pratar vi om hallucinogena substanser som enligt studie efter studie verkar kunna lindra depression, beroende och trauma. Vad har psykedelika egentligen för möjligheter och potentiella risker för individen och samhället? Står vi inför en medicinsk revolution? Varför verkar vi ha ett så starkt behov av självutveckling? Fyller det någon funktion att öppna dom där stängda dörrarna? Eller kan psykedelika kanske få oss att acceptera att vi inte måste förstå allt? Det kanske vi kan acceptera utan substanser annars, eller? Med oss i avsnittet har vi Petri Kajonius, som är docent och personlighetsforskare vid Psykologiska institutionen på Lunds universitet. Texten och studien vi hänvisar till i avsnittet kan ni läsa här: https://www.carlbring.se/efter-trippen-ny-studie-belyser-negativa-sidorna-av-psykedelisk-behandling-med-psilocybin/Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/12/2024 • 1 hour
Nerkissad och sentimental.
Det har varit EU-val. Ida har haft urinvägsinfektion och gråtit på studentmottagning. Annars är allt ganska sig likt. Hej! Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/10/2024 • 19 minutes, 28 seconds
489. "Han kontrollerade hela mitt liv."
Han ägde mig. Så heter boken som Carola har skrivit. Den handlar om hur hon i nästan 10 år levde med en man som både fysiskt och psykiskt misshandlade henne. Från att ha varit en drömkille, blev Magnus successivt en tyrann som kontrollerade hela Carolas liv. Kameror i hemmet, redogörelser för allt hon skulle göra, våldtäkter, trakasserier och överskrivning av vårdnaden av deras gemensamma barn. Tillslut är det en person på socialtjänsten som under ett möte skriver en lapp: Är du avlyssnad? Hur blir man tillslut fri från en destruktiv och för sitt liv farlig relation? Och hur blir man hel igen? Om du behöver hjälp: unizon.se Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/5/2024 • 47 minutes, 56 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur klarar man av att ta studenten?
"Hur klarar man av att ta studenten och lämna sina favoritlärare och personer?" För oss var nian en GRÅTFEST. Vi kunde inte förstå hur något någonsin skulle kunna kännas lika tryggt som vår högstadieklass var trygg för oss. Vi var helt övertygade om att allt det bästa redan hade hänt. Varför är det så jobbigt med kapitelomskrivningarna i livet som är oundvikliga? Vad är det som blir så läskigt, egentligen? Och hur kommer man över separationsångest? Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/3/2024 • 14 minutes, 18 seconds
488. om ångest och barnfrihet med Margareta Grääs.
Denna veckan gästas vi av otroliga Margareta Grääs. Vi pratar om ångest, högt ställda krav på sig själv och att känna att man inte är en del av ett sammanhang. Vi pratar också om ett ämne som ni är många som ber oss att ta upp, ofta, vilket är det här med: BARN.Margaretha själv säger att hon är barnfri, vilket alltid leder till enorma reaktioner. Men, varför då? Varför är det så kontroversiellt för en kvinna att säga att hon inte vill ha barn? Och hur hanterar man "du kommer ångra dig"-kommentaren?Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig.Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex DahlbäckInstagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallbergFacebook: ÅngestpoddenTikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden?Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon?mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/29/2024 • 45 minutes, 56 seconds
"Vilken är din sämsta sida?"
Ny vecka, nytt måndagsavsnitt!På mind.se kan ni både läsa mer och köpa "Varmpratskorten" som vi pratar om.Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig.Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Alex Dahlbäck Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallbergFacebook: ÅngestpoddenTikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden?Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon?mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/27/2024 • 21 minutes, 59 seconds
487. SOMMAREN 2024 - Sunshine guilt.
Då var den tillbaka: sommaren!!! Och med den: skavet och svedan inför den. Som vanligt står kroppsångest högst upp på schemat, vilket det verkar göra även för er, när vi frågar. Man vet ju så väl vad som gäller egentligen, men känslan, den hänger inte riktigt med. Utöver det så blir det sunshine guilt, Taylor Swift, flexibla tankar och en sedvanlig Sofie-lista. Öva på den flexibla tanken!Lägg inte för mycket krut på semestern, njut NU. Va lite jävla olydig. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/22/2024 • 50 minutes, 40 seconds
Känslor på höga höjder med Norlie&KKV, Lisa Nordén och elever.
Det här är en podcast som är inspelad från Skyviewn utanpå Avicii arena. Den 19e maj firar Avicii arena 3 år, och detta uppmärksammar vi genom att prata om känslor, känslohantering och ångest (lite höjdrädsla också såklart) med Norlie & KKV, triathelen Lisa Nordén, Alexandra Björnsson från Tim Bergling Foundation och med otroliga Vendela och Findus från Praktiska gymnasiet i Uppsala. Vilka är dom 9 grundkänslorna? Varför verkar det vara svårare för killar än för tjejer att sätta ord på sina känslor? Hur hanterar man motgångar som elitidrottare? Och hur viktigt är det med trygga vänskapsrelationer? Ni kan läsa mer om Avicii arenas arbete med att lyfta ungas psykiska hälsa/ohälsa: https://aviciiarena.se/en/the-arena/break-the-silence/Avsnittet är inspelat i Skyviewn den 14 maj 2024. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/19/2024 • 45 minutes, 16 seconds
486. Dom inlåsta flickorna
Den här veckan pratar vi om SiS, statens institutionsstyrelse. Vi har med oss Valeria Hällander (journalist) och Sabina Björk (fd anställd på Sis). Vi har pratat om myndigheten tidigare och många känner nog till den kritik som varit riktad mot myndigheten under flera år, men varför händer det inget? Vilka är dom som hamnar på SiS, egentligen? Hur kan det finnas lagligt våld på en instans som ska vårda och behandla? Hur mycket behandling är det på SiS-hemmen? Hur kan en mamma vars dotter blivit placerad på Sis, känna sig mer säker när dottern är på rymmen och hemlös i Stockholm än när hon är instängd på ett hem som staten skapat för att vårda henne? Här kan du läsa granskningsrapporten som Riksrevisionen gjort som tydligt visar på bristerna inom Sis: https://www.riksrevisionen.se/rapporter/granskningsrapporter/2024/sis-sarskilda-ungdomshem---brister-i-statens-tvangsvard-av-barn-och-unga.htmlFölj också @sistjejer på Instagram för fler vittnesmål. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/15/2024 • 56 minutes, 46 seconds
FRÅGAN ÄR: Varför vill min man ha mer sex än mig?
Veckans "Frågan är" görs i betalt samarbete med Mindler. Vi har med oss Vicktor som är psykolog på Mindler och vi pratar alltså om mäns psykiska ohälsa. Skiljer den sig egentligen så mycket från kvinnors upplevda psykiska ohälsa? Varför är det så många fler kvinnor som söker hjälp än män? Vad betyder det att terapi ibland inte är anpassad för män? Och hur ska man få sin pappa att söka hjälp? Här kan ni läsa mer om maskulinitet och mäns psykiska ohälsa: https://skr.se/download/18.4d3d64e3177db55b1663b48b/1644834008864/SKR_Faktablad_psykisk-halsa.pdfÅngestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/13/2024 • 35 minutes, 18 seconds
485. Elin Wiigh - "man skäms över sin egen existens"
I veckans avsnitt: artisten och den så otrolige Elin Wiigh. Vi pratar om att som tjej växa upp med odiagnostiserad ADHD och om hur det var att slutligen få diagnosen.Om att växa upp med känslan av att ena sekunden tycka om sig själv, med gott självförtroende och framtidstro, för att i nästa sekund hata allt med sig själv och skämmas över sin egen existens. Och om känslan av att vara besvärlig att vara med och att man förstör sina vänskaper pga sin ångest. När Elin gick i högstadiet utvecklade hon även emetofobi, kräkfobi, efter ett magsjukedrama i Spanien. Hur påverkas livet av emetofobi? Hur isolerad kan man vara utan att det påverkar ens psykiska mående? Om gruppterapisessioner på +2-bufféer, om att bli fri från fobin, om ett bekräftelsebehov utan botten och om att få känna sig lugn i sitt musikskapande.Avslutande låt (live!) - Elin Wiigh - Jag är ett monsterÅngestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig.Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie HallbergInstagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallbergFacebook: ÅngestpoddenTikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden?Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon?mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/8/2024 • 55 minutes, 37 seconds
Sofie började i KBT - ni anar inte vad som hände sen.
Sofie mådde piss, gissa vad som hände sedan? Det var en minst sagt SKAKIG start på året. Att vara "under isen" fick en ny innebörd. Men kanske är det meningen att man ska hamna i en situation eller känsla som gör att man inte står ut att hantera det själv längre? Sofie började i terapi och det som hände var att hon blev dökör. Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/6/2024 • 33 minutes, 54 seconds
484. Leah - om att förlora ett barn.
I veckans avsnitt pratar vi om sorg och sorgbearbetning. Med oss har vi Leah, som själv är handledare i sorgbearbetning. 2017 blir Leah gravid med sitt första barn, men i v.21 upptäcker läkarna ett hjärtfel på Leahs son, Alexis. Leah och hennes man får veta att det trots allt finns hopp, men efter förlossningen går Alexis liv inte att rädda. Hur hanterar man en sådan sorg? Varför upplevs det så svårt att prata om sorg? Vad kan man tänka på som nära vän och anhörig? Hur ser sorg ut, egentligen? Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/1/2024 • 59 minutes, 6 seconds
FRÅGAN ÄR: Pratar vi för mycket om psykisk ohälsa?
Pratar vi för mycket om psykisk ohälsa?Förra veckan fick debatten kring huruvida vi pratar för mycket om psykisk ohälsa eller inte luft under vingarna igen. Spännande, tycker vi, såklart. Vill ni läsa Andrevs kolumn så hittar ni den här: https://www.dn.se/ledare/andrev-walden-psykisk-ohalsa-bland-unga-tycks-oka-i-samma-takt-som-pratandet/Ångestpodden har som mål och syfte att kommunicera vetenskaplig fakta, av folkbildande karaktär samt bedriva ett påverkansarbete kring ökad tillgänglighet av vård och stöttning för alla som lider av psykisk ohälsa. Samtalen handlar om att lära sig saker i förebyggande syfte. Att sänka trösklar och inge en känsla av att inte vara ensam. Det handlar inte om att öka den psykiska hälsan, utan göra ohälsan lite mindre outhärdlig. Programledare: Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg Klippning: Sofie Hallberg Instagram: @angestpodden @idahockerstrand @sofiehallberg Facebook: Ångestpodden TikTok: @therealangestpoddenHar du förslag på ämnen eller gäster du skulle vilja höra i Ångestpodden? Mejla oss gärna: [email protected]över du prata med någon? mind.se spes.se suicidezero.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/29/2024 • 22 minutes, 58 seconds
483. Terrorism och IS
Den här veckan har vi med oss journalisten och författaren Jens Nordqvist. Vi pratar om terrorism och specifikt IS - Islamiska staten. Under sommaren 2014 utropar IS ett nytt kalifat. Kalifatet skapar ett skräckstyre med offentliga avrättningar och systematiska våldtäkter. IS har en hel propagandamaskin som via sociala medier når tusentals unga män och kvinnor i väst som åker för att strida för och leva i kalifatet. Hur kunde det bli såhär? Vilka var svenskarna som åkte? Vad var målet? Hur blev Sverige, Frankrike och Belgien mål för terrorattentat? Och vad hände efter att IS föll? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/24/2024 • 1 hour, 3 minutes, 43 seconds
FOLKRÖRELSEN: Modell för en dag.
Ida brinner för modell för en dag och vi diskuterar normaliteten "kvinnans lidande" Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/22/2024 • 17 minutes, 18 seconds
482. Varför tror vi på pseudovetenskap?
Varför tror vi på pseudovetenskap? Vad är ens pseudovetenskap? Vad är skillnaden mellan den och populärpsykologi? Vad finns det för risker med pseudovetenskap om många ändå upplever sig hjälpta av den? Med oss i dagens avsnitt har vi Magnus Lindwall som är professor i psykologi. Han har bla. forskat på självkänsla och självuppfattning och ger sig ofta in i debatten kring just pseudovetenskapen. Hur kan så mycket som inte är förankrat i forskningen ändå få ett fäste och ge en känsla av just vetenskap? Finns det några varningssignaler man bör vara uppmärksam på? Vem kan man lita på, egentligen? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/17/2024 • 57 minutes, 13 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur går det med Idas GAD?
En liten GAD-uppdatering <3 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/15/2024 • 14 minutes, 58 seconds
481. Fredrik Wikingsson om åldrandet, vänskap och Den sista resan.
Denna veckan gästas vi av den otrolige Fredrik Wikingsson. Vi har sett "Den sista resan" och våndats över det faktum att åldrandet är och förblir en skavig oundviklig del av livet. Vad är det som händer i en när man tvingas inse att rollerna byter plats i en barn och föräldra-relation. När man inte längre är barnet som blir omhändertaget av sin förälder utan man blir barnet som tar hand om föräldern? Vad händer i en då? För det känns ju, minst sagt. Går det att förbereda sig inför det? Om att tro att man planterar minnen hos sina barn men egentligen göra det för sin egen skull, om vänskap, hypokondri och om att kanske lägga lite för stor värdering i sina egna prestationer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/10/2024 • 51 minutes, 49 seconds
Vi: 2 lättkränkta 31-åringar i minikjol.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/8/2024 • 18 minutes, 3 seconds
480. Soft Girls & sminkrutin: kaffegök
Idag pratar vi om kvinnliga trender, inte minst den senaste tidens snackis: Soft Girl. Hur har den kunnat slå igenom? Och vad tycker vi om den? Är det bara skit rätt igenom eller? Hur kommer det sig att man enligt trenden ska vara hemmafru och avla barn, samtidigt som barnafödandet sjunker extremt mycket? Och så lite om Hailey Bieber, Kardashians och om att sminka sig som en kaffegök. Här är några av dom artiklar som vi läser i avsnittet: https://www.gp.se/ledare/varfor-fods-allt-farre-barn.31d3a70a-d70d-43e6-8822-42f0a09b9861https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordfa-barn-fods-i-sverige-oro-for-framtiden-bakom-trendenhttps://www.vox.com/culture/24055466/hailey-bieber-baldwin-clean-girl-rhode-explainedhttps://www.thecut.com/2018/07/the-big-lie-of-no-makeup.htmlhttps://www.svd.se/a/5BP9BO/huskvinnan-far-mig-att-kanna-tickande-obehaghttps://www.gp.se/kultur/kulturkronika/soft-girl-ar-en-motkultur-inte-en-sysselsattning-.9127d1c6-9696-48b5-877c-5a2347dc3f07 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/3/2024 • 45 minutes, 24 seconds
Om att vara flexibel i sina tankar.
Hoppas att ni alla har haft en fin påsk! Ida har varit på allsvensk premiär och Sofie påbörjar nu sista veckan i terapin. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/1/2024 • 12 minutes, 14 seconds
479. 25 år i Scientologikyrkan
Den här veckan gästas vi av Mariette Lindstein. Mariette var med i Scientologikyrkan i 25 år innan hon lyckades fly. Hon och hennes man var och är fortfarande dom enda i hela Europa som varit så högt uppsatta inom sekten. Men att lämna och berätta om baksidorna har sitt pris. Mariette har varit förföljd sedan hon lämnade, men vägrar tystas av rädslan. Hon vill varna unga människor för att hamna i sammanhang där man tappar kontrollen över sitt eget liv. Mekanismerna kring att hamna i, leva i och vara kvar i en sekt är likt dom flesta andra destruktiva relationer som man kan hamna i. Allt är inte dåligt. Gemenskapen är stark. Det är svårt att få samma kärlek och samhörighet någon annanstans och efter flera år är man oftast så nedbruten att man inte tror att det kan bli bra någon annanstans heller. Men vad är det som gör att en människa är beredd att gå genom eld och vatten för att få känna en tillhörighet, egentligen? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/27/2024 • 53 minutes, 16 seconds
Psykologen om att så ett frö av hopp.
Det här avsnittet gör vi i väldigt stolt betalt samarbete med Läkare utan gränser. Med oss har vi Johanna Bogren, som är psykolog på Läkare utan gränser. Vad gör en psykolog som möter människor i extrema situationer som kan vara föranlett av flykt, våldtäkter, misshandel och förföljelse? Dom som har förlorat sitt barn eller nära anhörig för att komma till en bättre plats. Hur sår man ett frö av hopp när man själv inte kan lova att det kommer ordna sig eller bli bra? Bli månadsgivare IDAG: https://lakareutangranser.se/angestpodden Du kan läsa hela Johannas text här: https://lakareutangranser.se/nyheter/jag-forsoker-sa-ett-fro-av-hopp Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/25/2024 • 38 minutes, 56 seconds
478. PODCAST - FOR A BETTER DAY
Idag är en stor dag för oss! Tillsammans med Tim Bergling Foundation lanserar vi för skolor: PODCAST - FOR A BETTER DAY! Sen valet 2022 har vi aktivt, på alla sätt vi kan, arbetat för att stärka landets elevhälsa. Vi har poddat med partiledare, hållit seminarium i riksdagen och försökt fråga ut politiker så ofta vi fått möjligheten. Därför är det oerhört roligt att få lansera Podcast For A Better Day. Ett initiativ som syftar till att stärka elevhälsan i grund- och gymnasieskolan. Genom denna satsning kan elever tillsammans med elevhälsan skapa podcastavsnitt där de bryter stigma och delar erfarenheter och kunskap om ämnen relaterade till psykisk hälsa. Helt gratis för alla skolor får man tillgång till podcastutrusning och en digital utbildning. En förebyggande insats som kan vara avgörande för en ung människas liv. Ansök nu eller tipsa andra att delta och hjälp till att göra skillnad! Läs mer på: www.timberglingfoundation.org/project/podcast-for-a-better-day*Podcast For A Better Day bygger på idén från Hjalmar Gadén och skolsköterska Sebastian Pemsel från ProCivitas Gymnasium i Lund.#Podcastforabetterday #Timberglingfoundation #Ångestpodden #Forabetterday #Ungaspsykiskhälsa #Psykiskhälsa Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/21/2024 • 41 minutes, 56 seconds
FRÅGAN ÄR: När börjar man använda hudvård?
Här är artiklarna vi refererar till:https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hudvardsboom-bland-barn-kunder-under-13-ar-som-koper-hudvard-blir-allt-flerhttps://www.svt.se/nyheter/inrikes/hudlakaren-larmar-kroniska-hudsjukdomar-kommer-att-oka-bland-barn-pa-grund-av-deras-hudvardsrutiner Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/18/2024 • 17 minutes, 26 seconds
477. En mor, en dotter och anorexia.
Denna veckan gästas vi av fantastiska Signe och Anna Bennich. Vi pratar om deras nya bok "Att försvinna sig - En mor och dotters berättelse om anorexia". Boken baseras på dagboksanteckningar från tiden innan, efter men framför allt under tiden som Signe insjuknade i anorexia. Signe lyckades hålla sin ätstörning hemlig under flera år. Varken Anna eller någon annan i familjen förstod vad som höll på att hända. Tillslut är det en kompis till Signe som ställer ett ultimatum: Antingen så berättar du, eller så berättar jag. Från att familjen fick veta och förstod det som att ätstörning var historia, eskalerade allt väldigt snabbt och Signe blev tillslut inlagd på Mandometerkliniken i Stockholm. Hur är det att kämpa emot sjukdomen? Varför framställs ofta ätstörningar som en ytlig sjukdom som är självvald? Hur är det att som mamma ha missat att ens barn mår dåligt? Och hur står man emot alla ens modersinstinkter som vill hålla sitt barn hemma när man vet att vården måste ta över?Ett så otroligt viktigt samtal. Om du behöver hjälp och stöd:https://www.friskfri.sehttps://www.shedo.sehttps://tjejzonen.se/fa-stod/atstorningszonen/https://atstorning.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/13/2024 • 1 hour, 6 minutes, 13 seconds
Psykisk bärsärkargång
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/11/2024 • 14 minutes, 20 seconds
476. Kan polisen och socialen samverka?
Den här veckan träffar vi Sonia och Josefine. Sonia jobbar på socialtjänsten i Skarpnäck och Josefine som områdespolis i Globen. Dom jobbar tillsammans i SIG - Sociala insatsgruppen. Politiker och beslutsfattare pratar hela tiden om SAMVERKAN i samhällsdebatten. Men hur fungerar samverkan i praktiken? Hur jobbar socialtjänsten och polisen tillsammans och tillsammans med andra myndigheter? Hur är det att möta barn som dragits in i gängmiljö? Hur pratar man med föräldrar? Är föräldrar naiva idag? Hur går det till när någon vill lämna kriminaliteten? Om man måste flytta, måste familjen flytta med då? Hur ser en dag ut för Sonia på socialtjänsten? Och hur ser Josefines dagar som polis ut? Vilka möter dom och vad kan VI, DU, som lyssnar göra? Vi har alla ett ansvar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/6/2024 • 1 hour, 5 minutes, 55 seconds
Att VRÅLA inåt.
Har ni också vrålat INÅT på sistone? :)))))))) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/4/2024 • 18 minutes, 25 seconds
475. Kan ungdomar bli deprimerade?
Det kan ju tyckas vara en konstig fråga. Kan ungdomar bli deprimerade? Vad menar dom? Klart dom kan? Men sanningen är att fram till för inte sååå längesedan, så gav man inte ungdomar diagnosen depression. Man hävdade istället att det var en del av puberteten. Så ser det inte ut idag. Vi har med oss Karin Lindqvist. Karin är doktor i klinisk psykologi och vi pratar alltså idag om unga och depression och nedstämdhet. Vad är skillnaden på nedstämdhet och depression? Vilket skav tillhör livet och när ska man söka hjälp? Och så lite om det nya välmåendeformuläret! Om du är mellan 15-19 år (eller känner någon) och känner dig nedstämd eller deprimerad kan anmäla du anmäla dig till studien som Karin driver. Behandlingen är kostnadsfri, 10 veckor lång och helt i text över nätet. Man behöver inte ha någon diagnos utan dom gör en bedömning av alla som anmäler sig, och man kan såklart bo var som helst i Sverige. Om man kommer med i studien så börjar behandlingen inom två veckor efter att man anmält sig. (Mycket!) mer information och anmälan finns på www.erica.nu . Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/28/2024 • 54 minutes, 35 seconds
FRÅGAN ÄR: Vad gör en schaman på biblioteket?
Ida har sytt tre stygn och Sollentunas bibliotek har bokat en schaman som sportlovsaktivitet för 15-19 åringar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/26/2024 • 19 minutes, 31 seconds
474. Dotter - att känna sig som en udda fågel
Den här veckan gästas vi av melloaktuella artisten Dotter, Johanna. Vi djupdyker i uppväxten i Arvika. Om att känna sig annorlunda och observera istället för att våga ta plats. Att vara ”den udda fågeln”. Vi pratar om att slå igenom i mello, om nervositet och ångest inför att ta sig an nya projekt. Också om ätstörningar. Johanna har när hon var yngre haft en osund relation till mat. Hur blev hon fri från ångesten? Och vad har man för ansvar gentemot unga människor som följer en? Såklart också om hur det känns att vara en av förhandsfavoriterna, hur hanterar man det? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/21/2024 • 47 minutes, 21 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur påverkar pengar vårt mående?
Det här avsnittet är i betalt samarbete med NORDAX BANK. Om du själv vill göra Hälsonomikollen gör du det här: https://www.nordax.se/halsonomikollen?screen=intro Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/19/2024 • 36 minutes, 10 seconds
473. Människan är den enda varelsen som tar sitt eget liv.
Veckans gäst är psykiatriproffesorn Christian Rück som är aktuell med boken Ett liv värt att leva: varför självmord blev människans följeslagare. Människan är den enda varelsen som tar sitt liv. Vilka är riskfaktorerna? Vad kan samhället göra mer för att förhindra självmord? Vad är psykiatrisk dödshjälp och vilka är argumenten för eutanasi? Kan man hindra någon som ”har bestämt sig”? Och får man rapportera om självmord? Det här är ett så viktigt och intressant samtal som vi är glada över att släppa. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/14/2024 • 1 hour, 34 seconds
Mommy-makeover!?
Om ni har saker som ni vill att vi ska ta upp i måndagarnas frågan är, skicka gärna ett meddelande på instagram. Börja meddelandet med: FRÅGAN ÄR. Det går också bra att mejla oss på [email protected] Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/12/2024 • 19 minutes, 31 seconds
472. Varför lockar humbug?
I veckans avsnitt ställer vi oss frågan ”varför funkar humbug?”Måste man vara den bästa versionen av sig själv? Varför verkar alla älska den beskrivningen och kan man få vara den sämsta ibland? Sofie lär oss hur man skiljer pseudovetenskap från riktig vetenskap och undrar hur det är möjligt att inte kunna lita på FAKTAböcker? Ida pratar om dom nya gudarna med utgångspunkt i Trump. Vad är en fanbase och vad betyder den för personens varumärke? Självhjälp har bidragit till att vi misstror vården men är det kanske vårdens egna fel? David och Goliat, vem är båda samtidigt? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/7/2024 • 55 minutes, 48 seconds
Omgiven av förvillare.
Här kan ni läsa hela texten av Dan Katz: https://www.vof.se/wp-content/uploads/2019/07/Katz-Erikson-19-1.pdfMer om Christians granskning kan ni läsa här: https://sinnessjukt.se/omgiven/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/5/2024 • 32 minutes, 42 seconds
471. Hur mycket knarkar svenskarna på jobbet?
För några veckor sen berättade Aftonbladet i ett avslöjande att man hittat kokain på 4 av riksdagens 8 partiers toaletter. Så vi funderade, hur mycket knarkar svenskarna på jobbet? Med oss som gäst har vi Sarah Linderoth som är VD på Ljung & Sjöberg och dessutom själv levt i och med beroende.Hon jobbar med näringslivet och att hjälpa företag med alkohol och drogproblem på arbetsplatsen. Vi pratar om normaliseringen av droger och att partyknarka. Om att vara den udda fågeln om man inte har testat droger. Hur gör man om man misstänker att någon tar droger på jobbet? Och om man själv knarkar, är beroende och orolig, ska man berätta för chefen? Och frågan kvarstår, hur mycket knarkar svenskarna på jobbet? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/31/2024 • 1 hour, 6 minutes, 16 seconds
FRÅGAN ÄR: Är kärleken blind?
VAD SÄGER NI? Är kärleken blind? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/29/2024 • 22 minutes, 55 seconds
470. Ångrarna i transvården
Den här veckan gästar journalisterna Carolina Jemsby och Karin Mattisson oss som är aktuella med boken Ånger: ett reportage inifrån transvården. Under flera år har dom granskat transvården i Sverige. I takt med att transvården byggdes ut började läkare, vårdpersonal och föräldrar ifrågasätta om allting går rätt till på landets mottagningar. Väldigt få vågar berätta öppet om vad som sker och när Carolina och Karin även kommer i kontakt med flera personer som ångrat sin transition söker dom vidare. Det som uppdagas är historien om en transvård där många blundat för riskerna, vården har mörkat skador som uppkommit och en medicinsk skandal är ett faktum. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/24/2024 • 1 hour, 1 minute, 21 seconds
FRÅGAN ÄR: Har du ett frihetskapital?
Denna veckans frågan är, är ett betalt samarbete med Länsförsäkringar. Vi har med oss Trifa Chireh som är pensionsekonom på Länsförsäkringar och vi pratar om ojämställda pensioner, kvinnofällor och om vad små val här och nu gör stor, ofta ojämställd skillnad för framtiden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/22/2024 • 47 minutes, 34 seconds
469. "Hela ens väsen har träningsvärk"
Ångestpodden har funnit i NIO år. Vad är det som sker? Aja. Vi firar med en liten frågepodd. Ida ska sluta be om ursäkt för sig och Sofie står och vinkar på killar uppe på sin mur. Om hur hjärtekross är en av få gånger som man fysiskt känner själen? Och så lite minnen såklart. Tack för att ni lyssnat och åldras med oss. Vårt tryggaste! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/17/2024 • 43 minutes, 4 seconds
Lockad till självmord? - Kristaller & Healing
Vi har kollat på Kalla Faktas "Lockad till självmord, spiritualitetens okända baksida" och här är vår reaktion på det. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/15/2024 • 33 minutes, 46 seconds
468. Abort & det nya preventivmedlet
I veckans avsnitt av Ångestpodden gästas vi av professor Kristina Gemsell Danielsson, en ledande expert inom obstetrik och gynekologi. Samtalet kretsar kring en rad aktuella och betydelsefulla ämnen inom sexuell och reproduktiv hälsa.Vi utforskar rollen av p-piller och deras påverkan på reproduktiv frihet, och diskuterar även aktuell abortlagstiftning och dess konsekvenser för individens rättigheter och valmöjligheter. Kristina delar med sig av insikter om framsteg inom manligt preventivmedel och dess potentiella bidrag till jämställdhet inom sexuell hälsa.Under samtalet introduceras även det nya och banbrytande grav-testet, och vi undersöker hur detta teknologiska framsteg kan revolutionera upplevelsen av att upptäcka graviditet. Slutligen delar Kristina med sig av sina tankar och råd om att inleda öppna och stödjande samtal med tonåringar om sex och samlevnad. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/10/2024 • 50 minutes, 26 seconds
Att gråta i kärnan.
Om att gråta i kärnan, att inte känna skillnaden på lite ångest och att bara tycka synd om sig själv och om att inte kunna blicka framåt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/8/2024 • 16 minutes, 34 seconds
467. Bli fri från bantning
I veckans avsnitt har vi med oss My Westerdahl. Och vi pratar bantning, tjockförakt och dietkultur. Väldigt passande för årets första intervju. My har skrivit boken Matfrihet om intuitivt ätande och om att bli fri från bantning.Hon har själv en lång resa av att banta redan som litet barn. Men varför funkar inte bantning egentligen? Vad är det som gör att våra kroppar får panik? Hur borde vi bete oss istället?Varför är vårt samhälle så starkt präglat av dieter? Kan man vara sockerberoende? Och hur blir man fri bantning en gång för alla och snälla mot våra kroppar? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/3/2024 • 1 hour, 4 minutes, 25 seconds
FRÅGAN ÄR: Vad är väl ett nyårslöfte?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/1/2024 • 10 minutes, 49 seconds
466. Jag har både vissnat och blommat i år.
Vi sammanfattar året i den mån vi behärskar. Haha. Skoja. Ida gör en spaning på hur cancel-kulturen tycks göra en liten comeback och sammanfattar elevhälsoåret. Vad har egentligen hänt i frågan? Har tidöpartierna ens gjort NÅGOT? Och Sofie har en traditionsenlig punkformslista att försöka följa under 2024. Punkterna lyder: Få ner kaninpulsenBli lite mer oduglig Va den stolta grubblaren Förklaring i avsnittet. GOTT NYTT ÅR! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/27/2023 • 51 minutes, 49 seconds
Tomten moffar snickers
En liten juldagshälsning <3 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/25/2023 • 19 minutes, 47 seconds
465. Om att överleva incest.
Den här veckan gästas vi av Lena Morin Nilsén, grundare av organisationen nxtme.se. Lena blev under sin uppväxt utsatt för sexuella övergrepp av sin egen pappa. Incest är så otroligt mycket vanligare än vad vi nog alla tänker. Statistik visar att 2 i varje skolklass (på 30 elever) är utsatta för incest. Varför pratar vi inte mer om det här? Blir det FÖR mörkt? Och vad kan man som vuxen göra om man oroar sig för ett barn i ens närhet? Hör Lenas berättelse, om att både förneka och förlåta. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/20/2023 • 1 hour, 6 minutes, 51 seconds
Smal till varje pris.
Vad är vi egentligen beredda att göra för att bli smala? Ozempic, nya tidens bantning, vad det verkar som? Samtidigt som medicinen tar slut för dom som behöver den på riktigt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/18/2023 • 22 minutes, 40 seconds
464. Ätstörningsvården
Idag ska vi prata ätstörningsvård och vi kommer att utgå från vården i Region Stockholm.Vår gäst har bland annat erfarenhet av vård vid Capio anorexi center som idag är nedstängd. Vi pratar också om Mandometerkliniken i Stockholm, som Region Stockholm har sagt upp samarbetet med då man nu ska göra om ätstörningsvården i regionen. En granskning visar även flera brister på Mandometerkliniken, bla. felaktiga utbetalningar. Enligt regionen är det dock inte därför som avtalet inte blivit förlängt, utan för att man vill förbättra ätstörningsvården. Det går att läsa mer här: https://veckorevyn.com/nyheter/allt-om-mandometerklinikerna-skattefusk/ och här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/granskning-visar-flera-brister-pa-nedlaggningshotade-mandoI Stockholm finns en tredje ätstörningsklinik som heter Stockholms center för ätstörningar som vi inte närmare går in på i avsnittet.Alla kliniker har omfattats av kritik men det är också många människor som blivit hjälpta.Vi utgår från Rebeccas historia och erfarenhet av ätstörningsvården och alla har sina egna erfarenheter och relation till vården. Vi vill tacka för alla erfarenheter ni skickat till oss, både positiva och negativa, av ätstörningsvården i det stora hela.Läs mer på: atstorningsuppropet på instagram Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/13/2023 • 58 minutes, 11 seconds
LIVEPODD AVICII ARENA
Livepodd från den 6 december 2023 i Avicii Arena. Tack till medverkande: Adrian Macéus, Sissela Nutley, Hjalmar, Anton, Emil och Sebastian från ProCivitas. Och tack till Tim Bergling Foundation. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/11/2023 • 31 minutes, 42 seconds
SPÖKTIMMEN i ÅNGESTPODDEN
I veckans avsnitt träffar vi Spöktimmen för en djupgående konversation om det utmanande i att skapa innehåll kring svåra ämnen. Jenny och Linn delar med sig av fall som fastnat hos dom. Dessutom pratar vi om deras relation till psykisk ohälsa. Har den förändrats genom Spöktimmen? Vi pratar också om det uppmärksammade avsnittet "Vi måste prata". Vi erkänner även vår svaghet för det övernaturliga. Lyssna här och sedan där, för det finns ett avsnitt även i Spöktimmens flöde. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/6/2023 • 47 minutes, 17 seconds
En kris med ekonomiska inslag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/4/2023 • 27 minutes, 9 seconds
462. Livvakten som själv blev ett offer
I dagens avsnitt har vi med oss Livvakten Carl som delar med sig av sitt liv.Efter att ha dedikerat tio år åt att skydda företagare, diplomater och kungligheter utomlands, återvänder Carl till Sverige i sökandet efter lugn och ro. Men hans dröm om ett fridfullt liv krossas brutalt på en lekplats, där han plötsligt blir skjuten i båda benen och utsatt för en chockerande syraattack.Carl delar med sig av de oväntade och hjärtskärande ögonblick som förändrade hans liv för alltid. Genom hans berättelse får vi en inblick i den komplexa världen av personlig säkerhet och de prövningar som väntar när man lämnar sitt yrkesliv bakom sig. Om att trots tragedier och motgångar ändå lyckas se meningen med livet och det som händer i det. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/29/2023 • 1 hour, 7 minutes, 17 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur viktigt är det med kvinnliga ingenjörer?
Drygt åtta av tio kvinnor tycker att det är viktigt att fler kvinnor än idag arbetar inom it. Nästan var femte kvinna tycker dessutom att teknik som dom använder idag inte är anpassad för kvinnor. Ändå är det väldigt få tjejer som väljer att studera en utbildning inom it/tech. VARFÖR DÅ? Och vad blir konsekvenserna om it-branschen fortsätter att vara så mansdominerad som den är idag? Dagens avsnitt är i stolt samarbete med Blekinge Tekniska Högskola som har ett stort utbud av tekniska utbildningar. Men, vad innebär det egentligen att studera it?I en undersökning av Insight Intelligence svarar drygt varannan tjej att de inte arbetar eller skulle kunna tänka sig att arbeta inom it/tech. Samtidigt är det 70% som svarar att dom kan tänka sig att jobba med ett yrke som går under it/tech när man faktiskt listar dom olika yrkena. Har vi för dålig koll på vad it och tech innebär? Hur ser framtidsutsikterna ut? Varför har tjejer, vad det verkar, fördomar om IT och tech? Och varför tänker kvinnor generellt att dom inte skulle klara av en teknisk utbildning?SPOILER: Framtidsutsikterna är ljusa! Vi hoppas att det här samarbetet tillsammans med BTH ska inspirera fler tjejer att välja it-branschen. Känns såklart extra roligt att som stolt gammal Blekingebo få lyfta en högskola som Blekinge bör vara mycket stolta över. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/26/2023 • 24 minutes, 16 seconds
461. Vad är problemet med den svenska skolan?
I dagens avsnitt av Ångestpodden har vi med oss Linnea Lindquist mer känd som ”Rektor Linnea”, för att kasta ljus över de komplexa frågorna som präglar den svenska skolvärlden. Vi pratar om dom utmaningar och problem som skolpengssystemet, friskolor och elevhälsan står inför samt diskuterar de förändringar som är nödvändiga för att förbättra den svenska utbildningen.Linnea ger oss en inblick bakom kulisserna i skolvärlden, där Rektor Linnea delar med sig av sin expertis och erfarenhet. Hon jobbar själv som rektor på Hammarkulleskolan där hon varit med och drivit en imponerade förändring. Vi hoppas avsnittet kan öka medvetenheten kring de utmaningar som skolan står inför idag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/22/2023 • 1 hour, 2 minutes, 29 seconds
Om att sova i badmössa.
Ida har gjort heatless curls och så ställer vi oss frågan: är religionen jämställdhetens motståndare? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/20/2023 • 18 minutes, 21 seconds
460. Förlossningspsykos - försökte döda sin man
Den här veckan gästas vi av Zandra, som efter sin förlossning drabbades av en förlossningspsykos. Det här är Zandras erfarenheter och hennes historia. Förlossningspsykoser kan såklart upplevas och ge sig uttryck på väldigt många olika sätt. Det är ett akut medicinskt tillstånd som man måste ta på allvar.Året var 2017 och Zandra hade haft en väldigt bra graviditet, men direkt efter förlossningen fick Zandra starka känslor av att vara en dålig mamma. Hon kunde inte sova, var vaken flera dygn i sträck, blev otroligt paranoid och behövde tillslut söka hjälp. Läkarna satte in starka mediciner men ingenting tycktes fungera och tillslut tror Zandra att Gud pratar med henne. Han säger att hon behöver offras, och att hon behöver ta sin kille med sig. Om hon gör det, kommer alla andra få himmelen på jorden. Hon försöker döda sin kille, men allting avstyrs och tillslut somnar Zandra.När hon vaknar får hon veta att hon drabbats av en förlossningspsykos och efter det följer vård och elchocker.Återigen, det här är Zandras upplevelser. Om du är orolig för dig själv eller någon närstående är det viktigt att söka hjälp. <3 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/15/2023 • 1 hour, 5 minutes, 26 seconds
FRÅGAN ÄR: Varför är tjejer rädda för tech?
Drygt åtta av tio kvinnor tycker att det är viktigt att fler kvinnor än idag arbetar inom it. Nästan var femte kvinna tycker dessutom att teknik som dom använder idag inte är anpassad för kvinnor. Ändå är det väldigt få tjejer som väljer att studera en utbildning inom it/tech. VARFÖR DÅ? Och vad blir konsekvenserna om it-branschen fortsätter att vara så mansdominerad som den är idag? Dagens avsnitt är i stolt samarbete med Blekinge Tekniska Högskola som har ett stort utbud av tekniska utbildningar. Men, vad innebär det egentligen att studera it?I en undersökning av Insight Intelligence svarar drygt varannan tjej att de inte arbetar eller skulle kunna tänka sig att arbeta inom it/tech. Samtidigt är det 70% som svarar att dom kan tänka sig att jobba med ett yrke som går under it/tech när man faktiskt listar dom olika yrkena. Har vi för dålig koll på vad it och tech innebär? Hur ser framtidsutsikterna ut? Varför har tjejer, vad det verkar, fördomar om IT och tech? Och varför tänker kvinnor generellt att dom inte skulle klara av en teknisk utbildning?SPOILER: Framtidsutsikterna är ljusa! Vi hoppas att det här samarbetet tillsammans med BTH ska inspirera fler tjejer att välja it-branschen. Känns såklart extra roligt att som stolt gammal Blekingebo få lyfta en högskola som Blekinge bör vara mycket stolta över. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/12/2023 • 34 minutes, 29 seconds
459. Vad är viktigt, på riktigt? - Christer Olsson
I det här avsnittet av Ångestpodden får vi lyssna till Sveriges mest anlitade föreläsare, Christer Olsson, som delar med sig av en gripande berättelse om sorg och livsinsikter. Christer berättar om den smärtsamma förlusten av sin fru Carina och hur han har hanterat sorgen. Avsnittet utforskar också vikten av att göra saker tillsammans och inte alltid försöka klara sig själv, samt att leva livet på bästa möjliga sätt. Christer delar med sig av djupa insikter om vad som verkligen är viktigt i livet. Ett väldigt känslosamt och tankeväckande avsnitt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/8/2023 • 1 hour, 3 minutes, 16 seconds
OFRIVILLIG ENSAMHET.
Varför är det så skambelagt att prata om ensamhet? Vi har tittat på "Vänner sökes" och känslor har så att säga väckts. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/6/2023 • 24 minutes, 1 second
458. Unga killars sårbarhet
I denna veckans avsnitt av Ångestpodden tar vi oss djupt in i de viktiga ämnena som rör sårbarhet hos unga män. Vår gäst, Christian Skogsgårdh, som är känd som TiktokChrille, delar öppenhjärtigt sina egna erfarenheter och tankar om att må dåligt, mobbning och att längta efter kärlek. Christian bjuder på personliga insikter om de utmaningar som många unga män möter i dagens samhälle.Det blir ett samtal om känslor, identitet och självacceptans, om att övervunna hinder och finna styrka i sårbarheten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/1/2023 • 41 minutes, 44 seconds
Dom vilda graviditeterna
Finns det ett vårdförakt i dagens samhälle? Är det vad man kan läsa in i den senaste tidens uppmärksammade "trend" om att gravida kvinnor väljer bort vården och vill föda hemma. Har vi en vård som skrämmer människor? Eller är det bara en del av något som liknar New Ages-rörelsen? Varför blir vi två så otroligt upprörda och känner förakt? Och vad kan konsekvenserna av debatten bli, tror vi? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/30/2023 • 23 minutes, 43 seconds
457. Rapport från en skilsmässa
I veckans avsnitt pratar vi skilsmässa. Detta tillsammans med journalisten Christian Daun som är aktuell med boken Upplösningstillstånd - rapport från en skilsmässa. Christian har varit gift med sin fru i tio år, fått två barn, rest, bott i radhus. Men kärleken dör och efter att ha slagit sig ner i parterapi är skilsmässan ett faktum. Eller, Christian blir snarare skild mot sin vilja. Det blir ett samtal om kärlek som dör, om att bli bortvald. Om att livet inte är ”något jävla Yasuragi”, sorg och att orka leva när livet suger mer än vad det någonsin gjort tidigare. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/25/2023 • 55 minutes, 57 seconds
FRÅGAN ÄR: Varför mår vi skit på jobbet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/23/2023 • 20 minutes, 11 seconds
456. Hälsa är ett bullshitord - David Haroun
I det här avsnittet av Ångestpodden har vi med oss David Haroun, tiktokprofilen som är både pt, kostrådgivare och numera författare. Vi utforskar hälsomyter som envist fortsätter att cirkulera och vikten av att ifrågasätta dem. David belyser hur ordet "hälsa" ibland har kidnappats av självutnämnda hälsogurus och vi pratar om varför det är viktigt att återta begreppets rätta innebörd.David delar även med sig av sina egna personliga erfarenheter, inklusive de utmaningar han har stött på när han mått dåligt och under perioder i livet hetsätit. Han öppnar upp om sin egen resa av fitnessvärlden och hur något han drömt om snarare fick honom att må sämre. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/18/2023 • 1 hour, 12 minutes, 7 seconds
GASLIGHT och annat.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/15/2023 • 23 minutes, 59 seconds
455. Skolkuratorn som ville förändra elevhälsan
I dagen avsnitt av Ångestpodden har vi med oss Cem Celepli, en erfaren skolkurator och grundare av Allbry. Han delar med sig av sin kunskap om elevhälsa och de utmaningar som skolkuratorer står inför i dagens samhälle.I detta avsnitt fokuserar vi på:Skolkuratorers Roll: Cem berättar om den ovärderliga rollen som skolkuratorer har och hur deras arbete påverkar elevernas liv.Elevhälsa i Fokus: Vi går djupt in i ämnet elevhälsa och diskuterar de pressade arbetssituationer som kan påverka skolkuratorer och i längden elever.Cems Berättelse: Hör Cems egna livshistoria, från hans tidiga upplevelser till hans passionerade engagemang för att förbättra elevers välbefinnande.Vår kampanj Tre Minuter: Vår kampanj med syfte att ändra skollagen och införa ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över. Detta avsnitt är en djupdykning i frågor som rör skolkuratorer, elevhälsa och det arbete som görs för att stödja ungdomar i skolan. Cems ärliga och engagerade berättelse är en inspirationskälla för alla som bryr sig om ungdomars välmående. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/11/2023 • 1 hour, 1 minute, 58 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur kommer jag över ett ex?
Veckans frågan är: Hur kommer jag över ett ex? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/9/2023 • 19 minutes, 18 seconds
454. IDA'S GAD
I den här veckans avsnitt intervjuar Sofie mig om min GAD, generaliserat ångestsyndrom. Vad innebär GAD? Hur får det en att känna? Hur hjälpte terapi och antidepp mig? Hur gör jag för att hantera min gad på lång sikt? När jag fick veta att det var generaliserat ångestsyndrom jag hade kändes det så självklart. Det kändes så för det oroliga barnet. För den sönderstressade tonåringen. För hon som alltid trodde (och ibland forfarande tror) att hon är dödligt sjuk. Och för tjejen som trodde att om mamma eller pappa inte svarar med en gång är dom döda. För alla dom versionerna som är och har varit jag men som kanske inte måste definiera allt jag är. Hoppas ni som lyssnar får svar på frågor och funderingar kring gad. / Ida Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/4/2023 • 1 hour, 6 minutes, 56 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur länge orkar skutan gå?
Här hittar ni alla våra avsnitt om gängkriminalitet: https://open.spotify.com/playlist/7szYYcMxZV9D45TnKRGMhs?si=PltJ5vLGQoudl7eFU4crSQ&utm_source=copy-link&utm_medium=copy-link&nd=1&_branch_match_id=1237307291488301687&_branch_referrer=H4sIAAAAAAAAA8soKSkottLXLy7IL8lMq9TLyczL1vcxySoo8K0yqHRJAgCv%2FMk9IAAAAA%3D%3D Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/2/2023 • 17 minutes, 54 seconds
453. Könsdysfori och transvård med Louise Frisén
I det här avsnittet av Ångestpodden har vi med oss Louise Frisén som är överläkare på mottagningen för könsdysfori vid BUP Stockholm.Tillsammans utforskar vi ett omdiskuterat och viktigt ämne: könsdysfori och transvård. Vi granskar begreppen, belyser processen för könsbekräftande behandling och ger en inblick i vad som verkligen sker inom transvården.Vi går in på frågor som rör könsidentitet, hur vården anpassas till individers unika behov och erfarenheter, och vad som händer om någon ångrar sig efter att ha påbörjat eller till och med avslutat sin behandling. Louise delar med sig av sin omfattande expertis och erfarenhet och det är vi så tacksamma för. https://influencermarketingsummit.se/influens-awards/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/27/2023 • 45 minutes, 4 seconds
FRÅGAN ÄR: Vad är psykologisk motståndskraft?
Det här veckans "frågan är" görs i betalt samarbete med försäkringsbolaget Euro Accident. Vi får väldigt mycket frågor från er som ofta är kopplade till ångest, oro och stress, men också är det ofta stress kopplat till just arbetslivet. Hur kan ett försäkringsbolag rädda en i arbetslivet? Vad har man rätt till? Vad har du för försäkringar via din arbetsplats? Du ska ju få rätt hjälp, i rätt tid. Med oss i avsnittet har vi återigen Fredrik, som är chefspsykolog hos Euro Accent och han är nordisk ansvarig för deras unika metod kring förebyggande och individanpassad hjälp. I veckans avsnitt djupdyker vi i psykologisk motståndskraft. Vad är det, egentligen? Kan man öva upp sin psykologiska motståndskraft?Hur mycket ska man egentligen dela med sig av sin psykiska hälsa/ohälsa på arbetsplatsen och i rekryteringsprocesser? Vad är tecken på utmattning och hur vet man att man är redo att börja jobba igen efter en sjukskrivning? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/24/2023 • 32 minutes, 5 seconds
452. Annie Lööf - Har det varit värt det?
Denna veckan gästas vi av Annie Lööf, fd. partiledare för Centerpartiet. I detta avsnitt utforskar vi politikens pris. Annie Lööf berättar om de utmaningar och faror hon stött på i sin politiska karriär, inklusive hot och hat som varit en del av hennes vardag.Vi dyker in i den svåra perioden när Annie Lööf blev måltavla för ett mordförsök under Almedalsveckan och hur detta dramatiska ögonblick påverkade henne och hennes familj.Annie Lööf delar sin personliga resa, från politiska toppar till att hitta styrka i det som verkligen betyder något – familjen och det personliga välbefinnandet.Vi reflekterar över frågor om priset av offentlig tjänst, riskerna med politiskt engagemang och hur man kan hitta balans i en utmanande värld.Rösta på oss i Influens Awards här: https://influencermarketingsummit.se/influens-awards/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/20/2023 • 1 hour, 10 minutes, 52 seconds
FRÅGAN ÄR: Jag mår dåligt, en nära mig mår dåligt, vad gör jag?
"Hur ska jag prioritera att jobba med min egen psykiska ohälsa när någon annan i min närhet mår väldigt dåligt?" Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/18/2023 • 15 minutes, 22 seconds
451. En blind leder en blind in i hösten
Det traditionsenliga höst-avsnittet är här. Det blir ett avsnitt om att ha dålig energi, att välja sina strider och att sårbarhet är nyckeln till den mytomspunna närvaron. Sofies lista och kind of to-do-list över hösten lyder som följer: Välj dina strider Våga lurar hjärnan meraBryt ensamheten genom att skrika ut den Vad som menas? Det vår du höra. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/13/2023 • 1 hour, 3 minutes, 20 seconds
FRÅGAN ÄR: Är det svårt att vara människa idag?
Den här veckans frågan är görs i betalt samarbete med försäkringsbolaget Euro Accident. Vi får väldigt mycket frågor från er som ofta är kopplade till ångest, oro och stress, men också är det ofta stress kopplat till just arbetslivet. Hur kan ett försäkringsbolag rädda en i arbetslivet? Vad har man rätt till? Vad har du för försäkringar via din arbetsplats? Du ska ju få rätt hjälp, i rätt tid. Med oss i avsnittet har vi Fredrik, som är chefspsykolog hos Euro Accident och han är nordisk ansvarig för deras unika metod kring förebyggande och individanpassad hjälp. Och frågan är: Är det svårt att vara människa idag? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/10/2023 • 24 minutes, 43 seconds
450. Syster i det brutala gängvåldet
Denna veckan kliver vi in i den gripande världen av Faysa Idle, poeten från Tensta som nu är aktuell med sin bok "Ett Ord för Blod."Faysa delar med sig av sin djupt personliga resa som syster till en gängkriminell och den utmanande balansen mellan att vara människa, anhörig och kvinna i en värld som drabbats av brutalt gängvåld.Om att hamna mitt emellan två ytterligheter - det vanliga samhället och gängvåldets skoningslösa verklighet. Genom hennes ögon får vi en inblick i de komplexa känslor av förlust, svek och hopp som präglat hennes liv.Faysa berättar om bandet till sin bror, trots hans inblandning i en gängkultur som hotade att förändra deras liv för alltid.Känslor av förtvivlan och svek som Faysa upplevde när hennes bror blev en del av gängvåldet och de farliga vägarna han valde att följa.Faysa Idle är en inspiration för oss alla, och vi tror att hennes mod kommer göra så stor skillnad. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/6/2023 • 1 hour, 7 minutes, 43 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur länge kan man ha ett on/off-förhållande?
Ja, hur länge kan man ha en on/off-relation? Såklart inte helt lätt att svara på eftersom det är olika från fall till fall. Lite hårda bud ifrån oss kanske, men överlag: lämna. Är det upplyftande eller skrämmande att det finns en känsla av att allt fler inte "nöjer" sig och går vidare, gör slut, skiljer sig? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/4/2023 • 15 minutes, 48 seconds
449. Förstå anknytning och attraktion
I detta avsnitt av Ångestpodden tar vi oss an en djupdykning i kärlekens komplexa värld med författaren Sandra Eklund, som har en magisterexamen i attraktionspsykologi. Det blir en öppenhjärtig konversation om anknytning, attraktion och besatthet, där vi avmythifierar och utforskar dessa grundläggande aspekter av mänskliga relationer.Hur formar anknytningsteorier våra relationer och påverkar vårt sätt att navigera genom kärlekens landskap? Vi diskuterar de olika anknytningsstilarna och hur de kan påverka våra beteenden och val i romantiska relationer.Vi pratar även om den mystiska världen av attraktion och besatthet. Vad är det som gör att vi dras till vissa människor? Varför kan känslor gå från härlig förälskelse till en känsla av besatthet? Sandra ger oss insikter i hur våra biologiska och psykologiska faktorer spelar in i våra känslor av attraktion och hur vi kan förstå och hantera besatthet när det uppstår. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/30/2023 • 57 minutes, 44 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur slutar man känna imposter syndrome?
Sofie lider av imposter syndrome. Tydligen någon av er också <3 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/28/2023 • 16 minutes, 21 seconds
448. Generation skärm: Hur sociala medier formar unga hjärnor och själar
I detta avsnitt av Ångestpodden dyker vi djupt ner i den digitala världens påverkan på unga hjärnor och psykiska hälsa. Vi har den äran att välkomna forskaren Sissela Nutley som delar med sig av sin forskning om hur skärmtid kan påverka oss redan från spädbarnsåldern. Vi utforskar den komplexa relationen mellan sociala medier och ångest, samt tar reda på hur unga människor kan påverkas av den ständiga närvaron av skärmar. Vi diskuterar de senaste rönen och reflekterar över hur vi som samhälle kan skapa en balanserad och hälsosam digital upplevelse för kommande generationer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/23/2023 • 1 hour, 11 minutes, 54 seconds
GÖTEBORG
Den 15 oktober livepoddar vi på Hotel Pigalle i Göteborg.Hoppas vi ses där!Biljetter hittar du här: https://nortic.se/ticket/event/48265 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/21/2023 • 1 minute, 32 seconds
VÄSTERÅS
Den 8 oktober livepoddar vi på Steam Hotell i Västerås. Hoppas vi ses där! Biljetter hittar du här: https://nortic.se/ticket/event/48271 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/21/2023 • 1 minute, 13 seconds
YSTAD
Den 17 september livepoddar vi på Ystad Saltsjöbad.Hoppas vi ses där! Biljetter hittar du här: https://nortic.se/ticket/event/47869 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/21/2023 • 1 minute, 8 seconds
FALKENBERG
Den 10 september livepoddar vi på Falkenberg strandbad.Hoppas vi ses där! Biljetter hittar du här: https://nortic.se/ticket/event/48264 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/21/2023 • 1 minute, 13 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur ska man sluta jämföra sig?
Ja, går det att sluta jämföra sig? Eller är det liksom en del av vår samtid att göra det? Kan det bidra med NÅGOT bra? Om senaste tidens diskussion kring Linda Skugges Only-fans och om att inte vilja minska sin skärmtid. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/21/2023 • 23 minutes, 50 seconds
447. Pro-ana gör comeback?
Den här veckan tänkte vi prata om saker som SPÅRAR UR. Samtiden ä liksom ur led på så många olika sätt? Men vi fastnade endel i senaste veckans pro-ana diskussion. Om att inte bli påverkad och triggad, men ändå stressad över hur den smala normen ska påverka samhället och därmed också en själv. Om Heroin-chic och Spice Girls. Om konsekvenser, statusmarkörer och smalhets som ny lyxvara. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/16/2023 • 56 minutes, 37 seconds
FRÅGAN ÄR: Festivalrapport
En hyfsat färsk rapport ifrån Way out west. Att känna sig som en tönt. Om hur konserter är det absolut bästa sättet att befinna sig i nuet. Socialkompetens-skola och om hur wow knyter ihop sommarsäcken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/14/2023 • 22 minutes, 7 seconds
446. fult vs vacker - enligt våra hjärnor
Denna veckan pratar vi med Stefan Szugalski, om vad som enligt våra hjärnor anses vara fult och vackert. Stefan är ekonomidoktor och har bla forskat på goda och onda företag. Vad är det som gör att en rak gurka tilltalar oss mer än en böjd? Vem sätter normer? Finns det fina och fula toner och hur avspeglar sig det i hur vi ser på andra människor? Vad menas egentligen med fulsnygg? Och hur kan något som kanske till en början känns som en avvikelse sen bli det finaste man vet? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/9/2023 • 50 minutes, 12 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur ska man förbereda sig för hösten?
Ja, hur förbereder man sig inför hösten? Hur har sommaren varit, egentligen? Händer det kanske något med en när man har lite trist och när allt går långsamt? Hinner man kanske landa i saker hos sig själv? Och finns det saker som får en att må dåligt som man faktiskt KAN ta tag i själv? Liksom KAVLA UPP ÄRMARNA? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/8/2023 • 13 minutes, 53 seconds
445. Ulrika, 44 år, drabbades av Alzheimer.
I dagens avsnitt har vi med oss Ulrika Harmsen som 44 år ung får beskedet att hon drabbats av alzheimer. Efter en fallolycka på jobbet får hon hjärnskakning och som leder till extrem hjärntrötthet som inte vill gå över. Det görs utredning efter utredning som tillslut visar alzheimers sjukdom. Efter beskedet blev allt svart. Fanns det någon mening att leva vidare när hon ändå skulle dö, förr snarare än senare? Och samtidigt hade hon familj och tre fina döttrar som älskade och behövde henne. För dom ville hon kämpa vidare. Men hur får man tillbaka livsglädjen när man vet att sjukdomen bryter ner en och gradvis gör en sämre för varje dag? Avsnittet är inspelat digitalt och på distans. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/2/2023 • 35 minutes, 21 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur mycket ska jag ta hänsyn till någons diagnos?
Hur mycket ska man egentligen ta hänsyn till någons diagnos? Hur mycket kan man skylla sitt pissmående på sin psykiska ohälsa? Och visst bör man ställa samma krav på någon som mår dåligt som på någon som inte gör det? Eller? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/31/2023 • 21 minutes, 10 seconds
444. Det stora avsnittet om antidepp!
Har du någon gång haft en enda fundering kring antidepressiva? Vågar jag börja? Vågar jag sluta? Vad finns det egentligen för utsättnings-besvär? Kan man bli beroende av antidepp? Mixtrar man med hjärnan och är det i så fall farligt? Kan man äta antidepp hela livet? När funkar det egentligen? Ja, alla dom här frågorna besvaras i veckans avsnitt av Elias Eriksson, professor i farmakologi. Man blir alltså inte mer påläst på just antidepressiv medicin och dess påverkan än vad Elias är. Det är så otroligt viktigt att man lyfter dom fördomar och myter som finns kring antidepp idag. Inte minst för alla dom personerna som faktiskt behöver dom. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/26/2023 • 59 minutes, 48 seconds
FRÅGAN ÄR: Vågar jag sluta med antidepp?
"Hade velat trappa ner mina antidepp nu i sommar, men vet inte om jag vågar.." Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/24/2023 • 11 minutes, 56 seconds
443. Är klimatångest berättigat?
I veckans avsnitt gästas vi av geologen Gabriella Skog. Vi pratar klimat, extremväder, handlingskraft. 8 av 10 unga har klimatångest idag och 3 fjärdedelar är rädda för framtiden, är det berättigat? Spoiler alert: ja. Vi pratar elkris, vilka som är de största miljöbovarna och varför går inte omställningen snabbare? Dessutom hur pratar man med barn om deras oro och ångest för klimatet? Tips utlovas! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/19/2023 • 50 minutes, 55 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur löser man sin FOMO under sommaren?
"Jag har fear of missing out nu när sommaren är igång, hur ska man tänka?" Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/17/2023 • 12 minutes, 8 seconds
442. Tindersjuka och relationsångest
Vad är tindersjuka? Varför är det så många som har ångest kring dejting? Varför är det så svårt att skapa betydelsefulla, genuina relationer idag? Vad är det för skillnad på attraktion och kärlek? Och måste man välja mellan en trygg relation eller en passionerad? Alla dessa frågor ställer vi till Fredric Bohm, psykolog och relationsexpert, som många säkert känner igen från Gift vid första ögonkastet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/12/2023 • 1 hour, 5 minutes, 51 seconds
FRÅGAN ÄR: Vad förväntas av mig som 30-åring?
"Att snart vara 30 år och ensam, vad förväntas av en och vad vill man själv?" Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/10/2023 • 12 minutes, 17 seconds
Selektiv ätstörning/ARFID
Den här veckan pratar vi om selektiv/restriktiv ätstörning, som nyligen också fick namnet ARFID. Arfid innebär att man har ett mycket begränsat urval av mat/livsmedel som man äter. Ätstörningen innebär inte en oro fö viktuppgång, men många med restriktiv ätstörning får ofta fel diagnos. Diagnosen är vanlig hos personer med autism. Med oss har vi Vincent som själv lever med denna typ av ätstörning, vilket han gjort större delen av sitt liv. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/5/2023 • 46 minutes, 46 seconds
Vila i frid.
Bidra gärna med det du kan till cancerforskningen. Ingen ska behöva gå igenom det Marcell och hans familj nu går igenom. Vila i frid fina Marcell. Ingen är som du var! https://www.cancerfonden.se/insamlingar/hanna-sofia-marcell Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/3/2023 • 3 minutes, 39 seconds
440. Skammen kring förlossningsdepression - Frida Lund
Åh, äntligen pratar vi om det som så många av er har önskat. Förlossningsdepression. Faktum är att det här är så otroligt mycket vanligare än vad många tror, men skammen kring att inte känna glädje och extremt mycket kärlek till sitt barn direkt efter eller en tid efter att man blivit förälder är så stor. Med oss idag har vi Sveriges enda matinspiratör Frida Lund. När Frida fick sitt andra barn så hamnade hon själv i en förlossningsdepression och hade väldigt svårt för att prata om det och söka hjälp. När hon tillslut berättade om sina känslor och upplevelser var det så många som hade känt eller befann sig i samma situation. Det ÄR okej! Kom ihåg det. Och sök hjälp. Du kan behöva behandling, men det kommer bli bättre. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/28/2023 • 50 minutes, 3 seconds
FRÅGAN ÄR: Vad glor du på?
Ja men vad tittar man på sommarens hetaste dag? Vi diskuterar SD-bögar, SKAMLÖS, om Bruce Springsteen blivit gammal och gaggig eller ej, och lite sånt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/25/2023 • 21 minutes, 21 seconds
439. Anton Berg om att vara funkisförälder
Ja, i veckans avsnitt har vi med oss journalisten och författaren Anton Berg. Han gör idag podcasten Spår, har gjort över 20 p3 dokumentärer och är idag aktuell med sin tredje bok i De Aderton-trilogin. I boken har Anton med en karaktär, David, som har en odiagnostiserad funktionsnedsättning. Det alla kanske inte vetat tidigare är att Antons ena son lever med samma typ av funktionsnedsättning. Hur är det att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning? Hur hanterar man den sorgen? Får man vara arg och besviken? Hur förändras oron över tid? Vad vet man om sina rättigheter som funkisfamilj? Och hur hanterar man känslan av otillräcklighet inför andra syskon? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/21/2023 • 52 minutes, 45 seconds
FRÅGAN ÄR: Följ med Sofie i terapi?
För några veckor sedan släppte vi ett avsnitt om psykodynamisk terapi med psykologen Tomas Hesslow. Efter inspelningen så föreslog Tomas ett fortsatt samtal med Sofie, som upplever att det finns en dörr som i princip är igenbommad med borttappad nyckel, på insidan. Går det att öppna den dörren? Hur påverkar det här i relationer? Och står dörren nu på glänt? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/19/2023 • 22 minutes, 36 seconds
438. "Hitta sin plats i en värld som är ovälkomnande för oss med annorlunda hjärnor"
Denna veckan gästas vi av Matilda Heindow. Många känner kanske till hennes instagramkonto crazyheadcomics. Det gjorde ju även vi, totalt ovetandes om att personen bakom kontot var en svensk tjej, ett kreativt geni? Vi pratar i alla fall om hur det är att har flera diagnoser samtidigt, om att växa upp med mycket psykisk ohälsa och om att inte få hjälp av vården. Att känna sig som ett hopplöst fall. Att vara en patient med "komplex problematik". Precis vad man vill höra. Eller inte. Men också om att hitta sina egna verktyg och redskap för att må bra. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/14/2023 • 50 minutes, 53 seconds
FRÅGAN ÄR: Livepodd under Järvaveckan?
Livepodd från den 1/6 under Järvaveckan, hos Make Music Matter. Medverkande: Publiken <3, Sofia Lilja, sångcoach och KBT-terapeut, Anna Kornelia Åberg, A&R BLNK Music och Julia Lov, artist. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/12/2023 • 32 minutes, 47 seconds
437. Sveriges statsminister i Ångestpodden
Denna veckan gästas vi av Sveriges statsminister, Ulf Kristersson. Återigen lägger vi främst fokus på elevhälsan och vad vi tror borde göras för att stärka den. Man pratar mycket om en tillgänglig, jämlik elevhälsa. I Tidöavtalet kan man tom läsa om en elevhälso-garanti, men vad betyder det egentligen i praktiken? Det blir också ett samtal om BUP. Om dom långa köerna men också kring när man egentligen ska söka sig dit. Skulle vårdköerna kanske kortas om man såg till att tidiga insatser fungerade bättre? Och så om suicidprevention och en haverikommission som regeringen vill införa, för att varje självmord ska utredas. Du kan läsa mer om vårt opinionsbildande arbete på treminuter.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/7/2023 • 54 minutes, 7 seconds
436. Hon blev drogförsäljare som 19-åring.
I veckans avsnitt träffar vi Nathalie som för första gången pratar offentligt om sitt tidigare kriminella liv som drogförsäljare.
Vi får höra om Nathalies uppväxt med en kriminell pappa och en barndom präglad av kriminalitet och i viss mån, droger.
Som 19-åring börjar hon sälja cannabis och kokain, först bara till några få kunder men ganska snabbt växer hennes verksamhet. En verksamhet hon behandlar som sitt eget företag.
Kunderna är ”vanliga Svenssons” som köper droger med sina barn i bilen. Vissa jobbar på förskola, andra på kontor i dom fina delarna av Stockholm och några är lärare.
Men även om livet kan se glamouröst och rikt ut så är det raka motsatsen. Att alltid vara på jakt från polisen, känna till och veta saker i kriminella konflikter, att inte kunna använda pengarna man tjänar och dessutom befinna sig i kriminella kretsar samtidigt som samvetet skaver.
Det här avsnittet känns enormt viktigt. En berättelse från en verklighet vi många gånger inte får ta del av. Men det är viktigt att ta del av. För samhällets problem med narkotika är något vi alla måste känna till och göra något för att förändra.
Idag lever Nathalie ett vanligt liv långt bort från kriminalitet.
5/31/2023 • 1 hour, 19 minutes, 41 seconds
FRÅGAN ÄR: Varför skäms jag över min ätstörning?
Ja, varför skäms man? Kan det vara så att skam hör till den psykisk ohälsan? Har skammen förändrats med tiden? Kan det vara så att det rent samhälleligt inte är lika tabu, men att man ändå skäms på individnivå? Varför?
5/29/2023 • 11 minutes, 21 seconds
Sommarångest - bodypositivity, help me out.
ÅRETS SOMMARÅNGEST-AVSNITT ÄR HÄR. Kanske mer ångest än aldrig förr? Sofie har grov ekonomisk ångest och har därför knappt hunnit reflektera över resten. Ett missförstånd av vad hot girl summer egentligen innebär har skett. Ida har skrivit ett brev till sitt 16-åriga jag vari hon ber om ursäkt för sina smalhetstankar. Om att vara horribelt less på PEPP och det paradoxala i att kroppspositivismen och smalhetsnormen lyser starkare än någonsin, samtidigt?
5/24/2023 • 55 minutes, 45 seconds
FRÅGAN ÄR: Gåååår det ens att prata mer om psykisk ohälsa?
Ja, går det ens prata mer om psykisk ohälsa? När går vi från ord till HANDLING så att säga? Hur lång tid ska det behöva ta? Om rundabordssamtal i Avicii Arena, samtal med statsministern och om att må pyton utan anledning.
5/22/2023 • 18 minutes, 47 seconds
434. STORA AVSNITTET OM PSYKODYNAMISK TERAPI
Det stora avsnittet om psykodynamisk terapi. Psykodynamisk terapi, även kallad PDT handlar i stora drag om att du ska lära känna dig själv bättre. När du blir mer medveten om varför du känner och tänker som du gör ökar dina möjligheter att själv styra ditt liv dit du vill. Man arbetar mycket med självinsikt och relationer till andra för att förstå sig själv bättre. PDTn har sina rötter i bla. Freud som utvecklade psykoanalysen, men med åren har terapiformen utvecklats. Med oss har vi Thomas Hesslow som är leg. psykolog och jobbar med intensiv dynamisk korttidsterapi, som har sina rötter i just psykoanalysen.
anyfin.info/anyfin-angestpodden
5/17/2023 • 53 minutes, 40 seconds
FRÅGAN ÄR: Blir spelrummet mindre ju äldre man blir?
"En ångestpuck är att ju äldre man blir desto mindre spelrum känns det som man har för att prova sig fram i livet"
anyfin.info/anyfin-angestpodden
5/15/2023 • 15 minutes, 25 seconds
433. Klas Bergling - om Avicii, sorgen & Tim Bergling Foundation
Den här veckan är vi så glada över att få dela det här samtalet med er, tillsammans med Klas Bergling. För 5 år sedan förlorande han sin son Tim i suicid och vi är nog många som minns den där dagen när nyheten om att Avicii tyvärr gått bort, nådde oss. Ett otroligt viktigt och berörande samtal om hur det är att som förälder förlora sitt barn. Om interventioner, oro och en känsla av maktlöshet.
Idag driver Klas stiftelsen Tim Bergling Foundation som arbetar med förebyggande insatser för ungas välmående och psykiska hälsa. Utifrån ungas tankar, önskemål och behov genomför de själva, eller i samarbete med andra, projekt och aktiviteter för att unga ska må bra och få en bättre dag, i skolan, på fritiden eller i mötet med musiken.
Avslutande låt: Avicii - Addicted to you
5/10/2023 • 48 minutes, 44 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur f*n ska man hantera ekonomisk ångest?
Ja, huuuuur ska man hantera ekonomisk ångest??
5/8/2023 • 26 minutes, 17 seconds
432. Magdalena Forsberg, fanns det någon ångest i skidkarriären?
Denna veckans gäst är ingen mindre än LEGENDAREN Magdalena Forsberg. Flerfaldig OS- och VM-medaljör. Hur är det att tävla som förhandsfavorit? Hur behåller man motivationen? Fanns där någon ångest under skidkarriären? Och hur är det att sluta efter en lång elitidrottskarriär?
5/3/2023 • 48 minutes, 22 seconds
FRÅGAN ÄR: Kan nostalgi vara skadligt?
Kan nostalgi vara skadligt?
5/2/2023 • 18 minutes, 37 seconds
431. Lina Makboul och metoo-drevet.
Denna veckan gästas vi av journalisten Lina Makboul, just nu aktuell med boken "Revolutionens första offer, en berättelse om en granskning". Lina fick i uppdrag att granska mediernas roll under metoo, men precis i början av arbetet kommer hennes arbete att verka handla om specifika fall. Om att Lina försöker misskreditera och såga hela metoo-rörelsen. Drevet som kom i samband med granskningen gav Lina PTSD.
4/30/2023 • 52 minutes, 29 seconds
431. Lina Makboul och metoo-drevet
Den här veckan gästas vi av Lina Makboul, journalisten och författaren som just nu är aktuell med boken "Revolutionens första offer - en berättelse om en granskning".
Lina fick i uppdrag att granska svenska mediers roll under metoo, men i sociala medier spred det sig snabbt att Lina egentligen var ute efter att "såga" hela metoo-rörelsen och ifrågasätta dom kvinnor som offentligt berättat sina historier.
Gjordes granskningen för tidigt? Var vår samtid inte mogen för en granskning av metoo, eller var det en rörelse som inte borde ha granskats?
Hur är det att bli missförstådd, att bli utmålad som en könsförrädare och att samtidigt försöka ge en så nyanserad bild av ett fall som möjligt, när alla redan bestämt sig för vad som är rätt?
4/26/2023 • 55 minutes, 40 seconds
FRÅGAN ÄR: Hur ska man fixa att man är emotionellt otillgänglig?
"Hur ska man fixa att man är emotionellt otillgänglig? Vill så gärna möta kärleken men vet att det kommer förstöras som alla tidigare relationer pga jag är detta, har jag insett sedan min senaste relation"
4/24/2023 • 13 minutes, 15 seconds
430. Diamant Salihu om EncroChat, tjejerna i kriminaliteten och narkotikahandeln.
Denna veckan har vi Diamant Salihu tillbaka i Ångestpodden. Den prisbelönte journalisten som tidigare skrivit boken "Tills alla dör" och som nu skrivit boken "När ingen lyssnar" som tar sin början där den förra boken slutade, kan man säga. Om när polisen lyckades knäcka encrochat och det paradoxala i hur gängkonflikterna eskalerade efter att chanserna spreds, när alla trodde att man äntligen skulle få kontroll på våldet. Om tjejerna som ofta glöms bort i gängkriminaliteten, narkotikahandeln och om fel fokus i debatten.
4/19/2023 • 1 hour, 5 minutes, 23 seconds
FRÅGAN ÄR: Är alla känslor ångest för er?
Ja, frågan är, är alla känslor ångest för oss?
4/16/2023 • 12 minutes, 40 seconds
429. "Jag tror inte för många människor äter antidepp"
Skrivs det verkligen ut för mycket antidepp? Hjälper självhjälpen eller själper den, eller varför tycks industrin aldrig bli mättad? Kan man bli triggad av triggervarningar? Går det dieta sig till en god psykisk hälsa och hur mycket går det egentligen att avsky alternativmedicin?
4/12/2023 • 56 minutes, 56 seconds
428. Halva min hemstad består av killar som dumpat mig.
Den här veckan gästas vi av författaren Amanda Romare som skrivit den OTROLIGA "Halva Malmö består av killar som dumpat mig" och det blir ett samtal om just precis detta. Om singellivet, dejtingångest. Om att inte vilja ta saker personligt, men är det möjligt? Eller ska man bara förlika sig med tanken att det kommer vara lite jobbigt att dejta, kasta sig ut, kanske bli dumpat både en, två och tre gånger? Hur ska man våga? Hur ska man orka? Och hur kan det bli kul? Och så massa annat kul också, i avsnittet alltså.
4/5/2023 • 1 hour, 8 minutes, 2 seconds
427. Om SiS: "Hit kommer dom unga mördarna"
I veckans avsnitt gästas vi av Jonathan Eliasson, som är instituionschef på Klarälvgården, som är ett av alla SiS-hem i Sverige. Vad är ett är SiS-hem? Vilka hamnar där? Och hur ser behandlingen ut? Hur mår man när man skjutit ihjäl någon? Kan man som psykolog märka om det finns en väg ut ur kriminaliteten? Och hur ser den vägen ut? Hur är det att arbeta med unga personer som skjutit ihjäl en jämnårig? Och hur ser Jonathan på den ökande våldsspiralen?
3/29/2023 • 1 hour, 15 minutes, 13 seconds
426. Erik Granqvist, om hockeyns övergrepp.
Den här veckan gästas vi av fantastiska Erik Granqvist, fd hockeymålvakt. Numera hockeyexpert-kommentator, målvaktstränare och inte minst aktuell med sin bok Inkilad. Vi pratar om skuggsidan av idrotten. Om övergrepp. Om hur Erik bar på sitt egna minne av en grov "inkilning" när han var ny i laget. Ett övergrepp som satt så djupt, och helt i tystnad, i så väldigt många år. Hur minskar vi machokulturen och dom skeva traditioner som fortfarande lever vidare i många delar av föreningskulturen? Vart börjar man?
3/22/2023 • 1 hour, 29 minutes, 8 seconds
425. Alkoholism och 12-stegsprogrammet
Vi gästas den här veckan av psykologen Håkan Lindholm Doveson. Han är nykter alkoholist och författare till boken Konsten att bli fri. Vi får höra om Håkans historia om sin alkoholism och vägen ur. Vi pratar också, en gång för alla, om 12-stegsprogrammet. Detta omtalade, omdebatterade andliga program som i så många år varit framgångsrikt för beroende och missbruk av alla slag. Hur går det till? Vad är dom 12 stegen? Vad säger forskningen? Vilken roll spelar gemenskap i ett tillfrisknande?
3/15/2023 • 54 minutes, 41 seconds
424. Ska vi sluta lyssna på gangsterrapp?
Ja, ska vi sluta lyssna på gansterrapp? Vad är gansterism? Hur påverkade blir vi av populärkulturen? I veckans avsnitt gästas vi av Lolo Mohageb som jobbar som civil utredare hos polisen. Utöver det har han även en youtubekanal och debatterar flitigt samhällsfrågor i sociala medier. Vi pratar om att ta ställning. Om hur farligt snabbt allt är föränderligt idag. Om materialism och danser med kriminella inslag på TikTok.
3/8/2023 • 1 hour, 1 minute, 10 seconds
423. 30-årskrisen, den stora.
Den stora 30-årskrisen blåser in, eller gör den? För Ida, definitivt JA. För Sofie, not so much.
Det blir listor, några om åldrande och andra om att byta däck på bilen?!
Sofie om att vara trygg och lugn i livet och Ida om att vurma för ungdomen.
Att åldras, att leva, att vara. Varför ger det ångest? Yngst i en ny box och mogen kvinna i sammanhang.
3/1/2023 • 45 minutes, 9 seconds
422. Ortorexi - hälsa eller ohälsa?
Denna veckan pratar vi om Ortorexi. Eller, ortorexia atletika. Med oss har vi Yvonne Lin, som arbetat med den här träningsstörningen under större delen av sitt arbetsliv. Men, vad är då ortorexi? Varför är det ännu ingen erkänd diagnos? Är ortorexi en produkt av vår samtid? Vad är egentligen hälsosam träning? Och när ska man söka hjälp?
2/22/2023 • 1 hour, 11 minutes, 20 seconds
421. Hur sann är magkänslan? - Siri Helle
Ja, hur mycket ska vi egentligen lita på vår magkänsla? Vad är en känslofälla och hur hanterar man en sådan? I veckans avsnitt gästas vi av psykologen Siri Helle och pratar om precis det här. Om att det inte finns ett vaccin mot jobbiga och svåra känslor och att det handlar om att ha redskapen att hantera dom, snarare än att hela tiden trycka undan eller gömma sig för dom.
2/15/2023 • 1 hour, 40 seconds
420. Klansamhällen - Vi måste prata om hedersförtryck #6
Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig.
I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra.
21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess?
Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman.
Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida?
I den här sjätte och sista delen av poddserien träffar vi journalisten och författaren Per Brinkemo. Per har studerat vad som händer när traditionella klanstrukturer krockar med samhällen av västerländsk modell. Hur hänger klanstruktur ihop med hedersvåld och hur kan vi förstå hedersnormer och dess uppkomst?
Är du själv utsatt kan du vända dig till GAPF, Kvinnors rätt, TRIS eller Polisen. Du kan också läsa mer på hedersfortryck.se
2/8/2023 • 58 minutes, 40 seconds
419. Förövarna i hederskulturen - Vi måste prata om hedersförtryck #5
Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig.
I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra.
21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess?
Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman.
Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida?
I den här fjärde delen av poddserien träffar vi Camilla Starck.
Camilla är överläkare i psykiatri och under 2019 djupintervjuade hon tillsammans med psykoterapeuten Jon Söderberg hedersdömda förövare.
Vilka är dom? Vem skadar och dödar i hederns namn? Går det att förändra djupa värderingar och isåfall, hur?
Är du själv utsatt kan du vända dig till GAPF, Kvinnors rätt, TRIS eller Polisen. Du kan också läsa mer på hedersfortryck.se
2/1/2023 • 41 minutes, 17 seconds
418. Maria attackerades när hon ville skiljas - Vi måste prata om hedersförtryck #4
Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig.
I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra.
21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess?
Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman.
Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida?
I den här fjärde delen av poddserien Maria Rashidi.
Den svensk-iranska kvinnorättsaktivisten som kommit att ägna sitt liv åt kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck.
En kväll 1997 utsattes hon för en syraattack beodrad av sin ex-make efter att hon lämnat honom. Men Maria vill inte betraktas som ett offer. Efter att själv mött hedersförtrycket öga mot öga är hon en av vår tids viktigaste röster.
Är du själv utsatt kan du vända dig till GAPF, Kvinnors rätt, TRIS eller Polisen. Du kan också läsa mer på hedersfortryck.se
Dela gärna avsnittet i sociala medier.
1/25/2023 • 1 hour, 38 minutes, 26 seconds
417. Koppling mellan cannabis och psykisk ohälsa?
Detta avsnitt görs i samarbete med STAD (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem), en enhet vid Karolinska Institutet/Region Stockholm. I en intervjustudie har STAD undersökt unga vuxnas attityder till cannabis, som bland annat berör vilken information unga efterfrågar. Dagens samtal är en del av den informationen, och kommer också att följas av ett informationsmaterial som kommer att finnas tillgängligt lite längre fram i vår på stad.org
1/18/2023 • 1 hour, 10 minutes, 17 seconds
416. Träningshets, gymping & Lanzarotetröjor
Vår relation till träning. Hur har den sett ut genom åren? Hur är den idag? Hur ser det egentligen ut i Sverige? Är inställningen till träning olika mellan män och kvinnor? Hur stark är kopplingen mellan dålig relation till mat och träning? Vad fan hände med att träna i håliga byxor och urtvättade, för stora bandtröjor? Vad är gymping? Och hur mycket påverkar algoritmerna samhällets syn och inställning till kropp, hälsa och träning?
1/11/2023 • 52 minutes, 1 second
415. Grooming, prostitution och vägen ut.
Denna veckan gästas vi av Mathilda Hofling, lyssnarnas sommarvärld 2021. Förra året släpptes även hennes bok "Berättar du så dödar jag dig - En sann historia" Boken, och hennes sommarprat handlade om hur hon som 13 åring blev groomad på nätet för att sedan bli såld under flera, flera år till olika män. Övergreppen blev tillslut som ett självskadebeteende och det var väldigt svårt för Mathilda att ta sig ur prostitutionen, men idag vill hon visa alla att det går.
1/4/2023 • 52 minutes, 25 seconds
414. Våga låta livet storma
Årets sista avsnitt.
Och vad avverkas inte? Året som gått med tre minuter. Att driva opinion i form av "influencer". Heroin Chick-modet på intåg och varför vill vi tjejer frysa? Camilla Läckbergs instagraminlägg. Margaux Dietz-gate, kan vi förlåta?
Nyårslista om att livet får storma och så året med Daniela Rathana.
Tack snälla ni för det här året.
12/28/2022 • 1 hour, 8 minutes, 37 seconds
413. Tarmflora, gurkmeja och riktig vetenskap, med Jacob Gudiol.
Ja, den h är veckan gästas vi av Jacob Gudiol. Årets folkbildare 2021. Och SOM han folkbildar. Det blir ett samtal om tarmfloran, pseudovetenskap, om hur farligt socker egentligen är? Hur mycket kost och träning påverkar vårt psykiska mående. BLAND ANNAT.
12/21/2022 • 1 hour, 15 minutes, 37 seconds
Med livet som insats för skönheten.
Bonusavsnitt tillsammans med Frida Söderlund, journalisten bakom dokumentärserien "Priset vi betalar", om hur unga tjejer blivit reklampelare för skönhetsoperationer. Vad gör dessa ideal med oss? Hur skapas nya normer? Hur hänger normaliseringen kring skönhetsingreppen ihop med dålig självkänsla och självhat? Och vad får det här för konsekvenser?
Hela dokumentärserien finns nu att se på SVT Play.
12/18/2022 • 1 hour, 5 minutes
412. Tampong kan ge repressalier - Vi måste prata om hedersförtryck #3
Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig.
I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra.
21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess?
Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman.
Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida?
I den här tredje delen av poddserien träffar vi forskaren Devin Rexvid. Hans forskning rör frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. Devin har mottagit Pela & Fadime-utmärkelsen för kampen mot hedersrelaterat våld och hans analytiska förmåga har fått politiker och myndighetspersoner att öppna ögonen. Då många backar och är rädda för frågorna är Devin påläst och väjer inte för det som är livsviktigt.
Intervjun med Devin är inspelad i vår poddstudio den 8 november 2022.
12/14/2022 • 1 hour, 30 minutes, 25 seconds
411. Min bror kallade mig för h*ra. - Vi måste prata om hedersförtryck #2
Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig.
I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra.
21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess?
Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman.
Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida?
I den här andra delen av poddserien träffar vi Yasmin.
En ung tjej som lever under hedersförtryck just nu och driver Instagram-kontot mothederskultur. Yasmin önskar sig frihet.
Att få älska vem hon vill, göra vad hon vill, klä sig hur hon vill. Så ser det inte ut idag och hennes liv har kantats av ständig kontroll över hur hon lever och med vem hon gör det.
Yasmin heter egentligen något annat.
Intervjun spelades in i vår poddstudio den 16 november 2022.
12/7/2022 • 51 minutes, 11 seconds
410. Vad är hedersförtryck? - Vi måste prata om hedersförtryck #1
Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig.
I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra.
21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess?
Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman.
Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida?
I den här första delen av poddserien träffar vi Sara Mohammad. Människorättsaktivisten som 2001 grundade föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.
Sara har egna erfarenheter av att leva under hedersnormer och som tonåring fick hon en kalashnikov riktat mot huvudet av sin egen bror då hon vägrade gifta sig med en man han utsett.
Sara driver ständigt opinion för utsatta kvinnor och flickor i hederskulturen. Hon är rösten för dom som inte kan eller vågar. Men vad behöver samhället göra för att lösa dom här problemen och hur kan vi vara så rädda för dom här frågorna? Tystnad, okunskap och rädsla kostar liv.
Intervjun med Sara spelades in i vår poddstudio den 21 oktober 2022.
Är du själv utsatt kan du vända dig till GAPF, Kvinnors rätt, TRIS eller Polisen. Du kan också läsa mer på hedersfortryck.se
11/30/2022 • 1 hour, 12 minutes, 42 seconds
NYTORGSMANNEN - och kvinnorna han utsatte
Han har kallats Sveriges värsta serievåldtäktsman.
Nytorgsmannen.
Utredningen omfattade 30 kvinnor och åtalet 24 av dom.
Vi fick ett mejl av Kristina. Kristina är producent för dokumentärserien Nytorgsmannen på SVT Dokument inifrån och hon undrade om vi ville göra ett avsnitt om fallet och framförallt prata med några av dom utsatta kvinnorna. Självklart svarade vi: JA!
Vi träffar Steph och Michelle och lyssnar till deras bild av Nytorgsmannen, vad som hände när dom mötte honom och tiden efteråt. Om en rättegång och att behöva minnas och återuppleva det kanske värsta man varit med om. Dessa kvinnor med en kraft och vilja att berätta för alla oss som vill lyssna. Också om Sverige och förmågan, eller oförmågan, att upptäcka dessa systematiska våldtäktsmän?
Steph och Michelle heter egentligen något annat.
Hela dokumentärserien "Nytorgsmannen" hittar ni på SVT Play.
Intro: SVT
11/27/2022 • 47 minutes, 29 seconds
409. "Homosexualitet var en synd" - Andreas Wijk
Den här veckan har vi med oss artisten Andreas Wijk. Andreas har växt upp i en kristen familj, är själv kristen och har fram tills idag levt med en hemlighet. Andreas förstod redan som 12-åring att han var gay, men då han växt upp med och själv förstått att homosexualitet är en synd, så har livet handlat om att dölja en stor del av sig själv. Hur är det att försöka förneka sin sexualitet? Att själv leva med ett hopp om att "det" ska försvinna? Till att idag, tillsammans med sin familj öppet kunna leva sitt liv fullt ut?
Slutlåt: If I was gay - Andreas Wijk
11/23/2022 • 53 minutes, 52 seconds
408. En tanke i taget, med Kay Pollak.
Den här veckan gästas vi av legendaren Kay Pollak. Kanske Sveriges största självhjälps-persona? Eller? Kay är i vilket fall som helst just nu aktuell med sin nya bok "Ett bättre liv, att förändras en tanke i taget" och kanske är det så att vi kan styra och ställa över våra känslor mer än vad vi tror? Vi, alltså Ida och Sofie, är som bekant lite skeptiska, men varför är vi det då? Vet vem. En tanke i taget..
Avslutande låt: Gabriellas sång
11/16/2022 • 1 hour, 5 minutes, 33 seconds
407. Hur klarar jag den ekonomiska krisen?
I veckans avsnitt pratar vi om ekonomisk ångest. Inflation och lågkonjuktur, höga elpriser och ångest över hur omvärlden ser ut. HUR ska man hantera det här? Med oss har vi psykologen Niklas Laninge och vi pratar bla. om beteendemönster som vi människor har. Det finns ju faktiskt ganska många beteenden som man KAN vänja sig av vid, för att spara pengar. Många upplever också ekonomisk ångest trots att dom inte är speciellt utsatta, hur kommer det sig? Varför blir det så? Och kan vi kanske faktiskt lära något av lågkonjunkturen?
Avslutande låt: Vince Wavy - Tjugofem pt 2.
11/9/2022 • 1 hour, 10 minutes, 28 seconds
406. Får jag prata lite om döden?
I veckans avsnitt försöker vi ta oss ann det här med dödsångest. Och LINDRA den! Detta gör vi tillsammans med forskaren Rakel, som forskar just på döden, och framför allt hur familjer hanterar och pratar om död och döende och livets slutskede. Hur blir man av med dödsångest? Varför är det så svårt att prata om döden och hur ska man prata med barn om döden?
11/2/2022 • 1 hour, 44 seconds
Vad drömmer du om?
Bonusavsnitt i samarbete med Ellos.
10/22/2022 • 19 minutes, 24 seconds
404. Iran - revolution med livet som insats
Denna veckan gästas vi av Tina Lindh, mrs_lindh. Tina är exiliranier och i veckans avsnitt pratar vi om det som pågår i Iran just nu. Om revolutionen som kostar så många liv. I detta nu.
10/19/2022 • 50 minutes, 49 seconds
403. Joanna Swica, om att springa i sorg.
Denna veckan gästas vi av Joanna Swica, just nu aktuell med boken "Alla mina steg". Det blir ett så fint samtal om löpning, hälsa, träning. Men också övergrepp, missfall och att springa i sorg.
10/12/2022 • 54 minutes, 29 seconds
402. Att bli mobbad på jobbet.
Denna veckan gästas vi av helt fantastiska Gunvor. Gunvor blev mobbad på sin arbetsplats i 10 år innan hon som 58 åring blev sjukskriven och sedan förtidspensionär.
Det är så otroligt viktigt att prata om mobbning, vilket vi ju gjort flera gånger tidigare i Ångestpodden. Men då ofta med fokus på barn. Mobbning i skolan. Men arbetsplatsmobbning är vanligare än vad man tror. Och även den tysta mobbningen är smärtsam.
10/5/2022 • 53 minutes, 28 seconds
401. Andreas var tyst om våldtäkten i 22 år.
Den här veckan gästas vi av föreläsaren och författaren Andreas Jonsson. Just nu aktuell med boken "Konsten att leva livet".
Vi pratar om Andreas uppväxt, där mobbningen präglade en stor del av hans skolgång, vilket såklart sätter djupa spår även i vuxen ålder. Vi pratar om att man så ofta får höra att Sverige är ett land där alla får vara vem dom vill, men är det verkligen så?
Och så pratar vi om år 2000, när Andreas besöker ett äventyrsbad och blir utsatt, i en bastu, för något som han sedan höll tyst om i 22 år.
9/28/2022 • 56 minutes, 8 seconds
400. Släpa fötterna efter sig-hösten
400 avsnitt!!! VAD HÄNDE!?
Tack för allt.
Här kommer ett traditionsenligt höst-avsnitt och allt vad det innebär. Ni som vet, ni vet.
Tack!
9/21/2022 • 48 minutes, 27 seconds
399. Att vara mamma och må dåligt.
Den här veckan har vi med oss Lina. Vi pratar om föräldraskap och om att vara mamma och själv må dåligt. Lina har ADHD och har växt upp med missbruk och våld i hemmet. Men hur är det att vara mamma och ha erfarenhet av psykisk ohälsa? Hur tänker man om ärftligheten? Blir man kanske bättre på att prata om känslor med sina barn? Om man haft mycket ångest, blir den mildare eller djupare med barn?
9/14/2022 • 46 minutes, 46 seconds
398. Är samtidens feminism skev?
I veckans avsnitt har vi med oss Nina Åkestam Wikner. Just nu aktuell med sin debutroman Tribunalen, men som tidigare skrivit (och varit vår idol sedan dess) bla. "Meningen med hela skiten" och "Feministfällan". Om detta, blir det snack i veckans avsnitt. Om samtiden som är satt lite ur spel? Om feminism, om vad som är det viktiga, egentligen. Om dom olika fällorna vi kvinnor så lätt hamnar i.
9/7/2022 • 1 hour, 5 minutes, 33 seconds
VALSPECIAL: Lena Hallengren - Socialdemokraterna
Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan, med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över. Vårt förslag är 400 elever på skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan.
I avsnitten pratar vi om 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se. Idag träffar vi Socialdemokraten och socialminister, Lena Hallengren.
9/4/2022 • 39 minutes, 53 seconds
397. Drömmen om den fullbokade kalendern.
När kalendern känns som en arena för skådespel. Förstår ni vad vi menar då? Att man liksom vill fylla sin kalender för att inte vara för tillgänglig? Drömmen om ett liv där man hela tiden är på gränsen till stressad. Det ska hela tiden vara på det berömda håret, så att säga.
8/31/2022 • 48 minutes, 45 seconds
VALSPECIAL: Ulf Kristersson - Moderaterna
Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan, med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över. Vårt förslag är 400 elever på skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan.
I avsnitten pratar vi om 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se. Idag träffar vi Moderaten och statsministerkandidaten Ulf Kristersson.
8/28/2022 • 35 minutes, 2 seconds
396. Psykologisk motståndskraft
Den här veckan har vi med oss forskaren Kristin Öster och vi pratar om något som heter resiliens, eller, psykologisk motståndskraft. Hur kommer det sig att vissa människor tycks hantera motgångar bättre än andra? Har motståndskraften förändrats under åren? Är vi människor mer motståndskraftiga än vi tror? Hur påverkades vi av tex pandemin, EGENTLIGEN?
8/24/2022 • 45 minutes, 8 seconds
VALSPECIAL: Nooshi Dadgostar - Vänsterpartiet
Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan, med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över. Vårt förslag är 400 elever på skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan.
I avsnitten pratar vi om 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se. Idag träffar vi Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
8/21/2022 • 36 minutes, 29 seconds
395. #metoo och revolutionen som stoppades
Den här veckan gästas vi av Irena Pozar, skribent och chefredaktör för Veckorevyn. I våras släppte hon sin debut bok Backlashen:metoo och revolutionen som stoppades vilken vi pratar om i dagens avsnitt. Om hur dom flesta diskussionerna kring #metoo ändå stannade vi namnpubliceringarna. Om vad rörelsen hade blivit, eller kanske inte blivit, utan välkända ansikten att knyta an eller bli upprörd på. Om hur dagens unga män är mer konservativa än äldre. Om att många unga män har uppfattningen, idag, om att kvinnor överdriver när det pratas om tex jämställdhet. Och om att få tillbaka ilskan.
8/17/2022 • 57 minutes, 58 seconds
VALSPECIAL: Jimmie Åkesson - Sverigedemokraterna
Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan, med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över. Vårt förslag är 400 elever på skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan.
I avsnitten pratar vi om 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se. Idag träffar vi Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson
8/14/2022 • 22 minutes, 6 seconds
394. Särbegåvade barn & psykisk ohälsa
Finns det ett samband mellan särbegåvning och psykisk ohälsa? Vad betyder det att vara särbegåvad och är det BARA enkelt?
Vi har i veckan avsnitt med oss Mona Liljedahl, som är specialpedagog och som är väldigt insatt i det här med särskilt begåvade barn. Är samhället bra på att fånga upp dessa barn? Är det alltid barnen som räcker upp handen och får alla rätt på alla prov som är särskilt begåvade? Eller hur kan det egentligen te sig? Och varför kan det vara så att många särskilt begåvade barn avskyr skolan och lider av psykisk ohälsa?
8/11/2022 • 1 hour, 4 minutes, 18 seconds
393. "Jag sjukskrev mig för att jag var ful"
Ah men visst, den här veckan gästas vi av poddlegenden Anna Björklund. Anna är just nu aktuell med sin bok "Kvinnomanualen" som är en samling essäer om Annas tolkning av kvinnoskapet. Det blir snack om ätstörningar, att känna sig ful, framgång, om att vilja sitta i en taxi påväg på ytterligare ett möte men inte ha en aning om vad för möte. Att liksom vara kär i bilden av något innan man vet vad det innebär? Kanske? Och om att hennes man aldrig har startat en tvättmaskin. Och lite sånt.
8/3/2022 • 1 hour, 8 minutes, 35 seconds
392. Frida, kidnappad och såld.
Den här veckan har vi med oss Frida Farell. Skådespelerskan och producenten som var med om något otroligt obehagligt. När Frida var i 20-årsåldern jobbade hon som modell och var van vid att bli castad på öppen gata. En dag kommer en man och vill ha med henne i ett reklamuppdrag, och Frida, som höll på att spara pengar för att finansiera sina skådespelardrömmar tackade ja. Men Frida blir av mannen inlåst och såld i en lägenhet. Flera olika män köpte henne och hon visste inte om hon någonsin skulle ta sig ut därifrån. Det tog 10 år innan Frida berättade för någon vad hon varit med om.
Filmen om Fridas upplevelse finns att se och heter Apartment 407.
7/27/2022 • 43 minutes, 26 seconds
391. Våra mammor gästar
Ja, denna veckan gästar våra älskade, älskade mammor podden. Och vi är så stolta över dom.
Vi pratar om hur man pratade, om man pratade, om psykisk ohälsa i deras unga dar. Hur det har varit att som förälder veta att ens barn mår psykiskt dåligt? Hur hanterar man det? Och varför tror dom att unga mår dåligt idag?
7/20/2022 • 31 minutes, 52 seconds
390. Vi kan VISST definiera psykisk ohälsa.
Den här veckan har vi med oss professor och forskare Anette Wickström. Anette har bla. forskat på barn och ungas egna upplevelser av psykisk hälsa och ohälsa. Hur definierar unga psykisk hälsa idag? Är det verkligen så att många tror att alla skavigheter i livet är symtom på psykisk ohälsa?
7/13/2022 • 56 minutes, 36 seconds
389. När vänskaper tar slut.
Den här veckan pratar vi om när vänskapsrelationer tar slut. Att bli lämnad av vänner och att ibland behöva göra slut med en kompis. Varför pratar man så mycket mer om heartbreaks när det gäller kärleksrelationer och typ ingenting om heartbreaks efter vänskapsrelationer som tar slut?
Onsdag den 6/7 nåddes vi av det hemska beskedet att Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrifrågor hos SKR blivit mördad i Almedalen. Alla våra tankar går såklart till nära och kära.
7/6/2022 • 48 minutes, 31 seconds
388. Mår vi sämre av hälsotrender?
Den här veckan gästas vi av forskaren och författaren Carl Cederström. Carl är bla. författare till boken Wellnessyndromet från 2015, som redan DÅ tog pulsen på hälsotrender och Wellness. Vad gör det med oss att hela tiden matas av självoptimering och hälsotrender? Hälsofascism, som Carl kallar det.
6/29/2022 • 1 hour, 3 minutes, 37 seconds
VALSPECIAL: Johan Pehrson - Liberalerna
Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan med syfte at ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över, vårt förslag är 400 elever per skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om 3 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se.
Idag träffar vi Liberalernas partiledare, Johan Pehrson.
6/26/2022 • 34 minutes, 27 seconds
387. Trösta mig
Det stora avsnittet om tröst. Vad är det att trösta? Hur tröstar man bäst någon annan? Hur fan tröstar man sig själv?
Det blir tips och det blir massa frågetecken. Trösterikt, får vi hoppas.
6/22/2022 • 42 minutes, 8 seconds
VALSPECIAL: Ebba Busch - Kristdemokraterna.
Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan med syfte at ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över, vårt förslag är 400 elever per skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om 3 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se.
Idag träffar vi: Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna.
6/19/2022 • 40 minutes, 12 seconds
386. Vi träffar en BUP-läkare.
Ja, denna veckan har vi med oss Johan, som är ST-läkare och arbetar just nu inom Barn- och ungdomspsykiatrin. Och ni får svar på dom frågorna som ni skickade in till oss. När ska man söka hjälp, egentligen? Varför är det så många som besöker bup-akuten som aldrig varit i kontakt med vården tidigare? Och finns det stöd för föräldrar?
6/15/2022 • 38 minutes, 23 seconds
VALSPECIAL: Märta Stenevi - Miljöpartiet
Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan med syfte att ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är int hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över, vårt förslag är 400 elever per skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan.
I avsnitten pratar vi om en rapport vi gjort genom 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på: treminuter.se
Idag träffar vi: Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet
6/12/2022 • 39 minutes, 27 seconds
385. Inre resor och trauman med Fredrik Söderholm
Den här veckan gästas vi av Fredrik, Geniet, Söderholm. En person vi kanske benämner lite granna som en idol. Javisst.
Det blev ett samtal om droger, selfhealing, om när saker går åt helvete, 12-stegsprogrammet och om varför man även bör prata mer om VARFÖR man fastnar i ett drogmissbruk och inte bara prata om att knark är bajs.
Nu finns vår kampanjlåt "Släck inte ljuset" att lyssna på, på Spotify. Det är även den låten som avslutar veckans avsnitt.
6/8/2022 • 44 minutes, 33 seconds
VALSPECIAL: Annie Lööf - Centerpartiet
Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan med syfte att ändra skollagen.
En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart.
Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över, vårt förslag är 400 elever per skolkurator.
Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid.
Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan.
I avsnitten pratar vi om en rapport vid gjort genom 2 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen gå in på: treminuter.se
Idag träffar vi: Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.
6/5/2022 • 43 minutes, 29 seconds
384. TRE MINUTER I VECKAN
Vi lanserar kampanjen "Tre minuter i veckan", en politiskt obunden kampanj som syftar till att ändra skollagen.
Läs mer på: treminuter.se
Avslutande låt: Ronia - Släck inte ljuset
6/2/2022 • 32 minutes, 32 seconds
Leva hållbart, går det?
Den här avsnittet är i betalt samarbete med Ellos. Vi pratar om hållbarhet. Hållbar konsumtion, finns det? Hur lever man hållbart, genom livet? Det handlar ju inte bara om att göra så lite avtryck som möjligt på planeten utan att också hitta ett sätt som gör att man är hållbar för sig själv. Och hur mycket ansvar kan man lägga på den enskilda individen? Och varför känns det som att de tär så mycket svårare att leva hållbart som kvinna?
5/29/2022 • 18 minutes, 10 seconds
383. Heartbreaks, positivitet och blåsväder - Hanna Friberg
Denna veckan gästas vi av Hanna Friberg. Som vi liksom följt i??? Ja sedan vi fick en dator framför oss typ.
Vi pratar om heartbreaks. Om att våga släppa in någon som sedan sviker. Hur går man vidare? Vågar man fortsätta tro på kärleken? Sen blir det positivitet. Att alltid försöka ha ett positivt mindset och vad det gör med en. Om att söka sig själv och vad man vill och om att hamna i blåsväder och få utstå massa hat, istället för kritik.
5/25/2022 • 50 minutes, 20 seconds
382. F*CK CARPE SOMMAR
JAAAAaaaAAAA, här har vi det. Det årliga sommarångest-avsnittet. Vi är tillbaka på ruta ett. Kroppsångest, ekonomisk ångest, stresshantering och ligga-inne-under-täcket-trots-att-det-är-sol-ångest.
Att känna att "alla andra!" tänker att man inte ens försöker ta sig ur sin ångest om man inte går ut i solen. Om strawberry-legs och att ha tappat suget för att planera saker.
Är det värt det? Egentligen?
Ja. Vi vet i fan. Som vanligt.
5/18/2022 • 55 minutes, 35 seconds
381. Grooming, barn och föräldrar på internet - Maria Dufva
Denna veckan gästas vi av kriminologen och författaren, tillika SOLSTRÅLEN Maria Dufva. Vi pratar om grooming. Efterfrågan på sexuella övergrepp av barn på internet. Om skam bland barnen. Men också om föräldrar på internet. Om generationen som själva växt upp med att dela allt på internet och som nu delar bilder på sina barn, utan samtycke? Vad kan det leda till? Hur ska barnen lära sig hantera internet? Internet som på många sätt är en helt fantastisk plats, men samtidigt så farlig.
Maria är också superaktuell med sin nya bok: Värsta, bästa tonåren.
5/11/2022 • 1 hour, 7 minutes, 37 seconds
380. "När jag kom ut från SiS visste jag allt om droger" - Johanna Ottosson
Den här veckan gästas vi av Johanna Ottosson. Johanna har, bla på sin youtubekanal, varit väldigt öppen och berättat om sin psykiska ohälsa, alkohol- och drogmissbruk och kanske framför allt sina erfarenheter av SiS, Statens institutionsstyrelse. SiS är en statlig myndighet som ansvarar över tvångsvård. Individuellt anpassad ska den vara, men är det verkligen så? SiS har varit väldigt omtalat i media då många som mår psykiskt dåligt och är en fara för sig själva hamnar på dessa boenden men många gånger är man då där med dömda brottslingar och tvingas befinna sig i en miljö som kanske inte alltid är TOPPEN för ens psykiska hälsa. Är det verkligen rätt väg att gå? Johanna själv, lärde sig tex allt om droger under tiden hon var på SiS första gången, och utvecklade sen ett missbruk när hon kom ut.. Ja, mer om detta och lite där till i avsnittet. Vi pratar även om LVU, som står för Lagen om vård av unga.
5/4/2022 • 48 minutes, 6 seconds
379. Hur vet jag om jag vill ha barn?
Ja, denna veckan pratar vi om den sk. biologiska klockan. Om den existerande och icke existerande stressen över att känna att man "borde" skaffa barn i en "rimlig" ålder. Om att befinna sig i nya faser, ofrivilligt. Om åldrande. Om att känna sig stressad men ändå inte veta om man ens vill ha barn. Men också om att känna att något är fel på en för att man absolut inte känner av den stressen alls. Om att känna sig "ah hej på dig bebis"
4/27/2022 • 47 minutes, 26 seconds
378. Bögen är lös - Edvin Törnblom
JA! Bögen, Edvin Törnblom är äntligen lös i Ångestpodden. Bättre-sent-än-aldrig, visst? Otroligt.
Edvin är just nu aktuell med en himla massa, men framför allt sin debutbok "Bögen är lös" som är en humoristisk men samtidigt självutlämnande bok om att vara Queer i dagens samhälle. Om självmordstankar, misshandel, mobbning. Om att inte vilja acceptera sin sexuella läggning och om internaliserad homofobi.
4/20/2022 • 54 minutes, 59 seconds
377. Manliga geniet vs hysteriska kvinnan
Ja, denna veckan pratar vi alltså om "det manliga geniet" och "den hysteriska kvinnan". Hur påverkar kulturen samhällsstrukturer? Varför är det så att spelrummet för en kvinna att agera på sina känslor eller f*cka ur är så otroligt mycket mindre än männens. Och vad innebär det egentligen att vara hysterisk?
4/13/2022 • 51 minutes, 20 seconds
376. Autism med Signe
Denna veckan gästas vi av Signe och vi pratar om autism. Signe skrev till oss efter att ha lyssnat på ett tidigare avsnitt som vi släppte för flera år sedan, om just autism. Men hon kände att vi borde göra ett till, SÅ. Här har vi det. Och vi är så otroligt glada och tacksamma för att vi fick den här stunden med Signe. En sann inspiration!
4/6/2022 • 32 minutes, 17 seconds
Är träningen kidnappat av smalhets?
Det här avsnittet är i samarbete med Ellos.
Vi pratar om träningens berg-och dalbana. Om hur det känns som att träningen är kidnappad av hets kring viktminskning, smalhetsnormer och UTVECKLING. Kan man bara få: va? :)
4/3/2022 • 17 minutes, 36 seconds
375. Min vän blir misshandlad i sin relation, vad gör jag?
Denna veckan har vi med oss författaren Pernilla Ericson och pratar om våld i nära relationer. Detta är ju ett ämne som vi tagit upp flera gånger i Ångestpodden men vi har aldrig tagit vännernas perspektiv. Hur hjälper man en vän som lever i en destruktiv relation? Hur märker man det? Finns det varningssignaler? Hur vågar man vara grannen som stör i bråken? Ja. Det här diskuterar vi. Pernilla är just nu aktuell med sin nya roman "Släcka liv" där hon även skriver om våld i nära relationer. Under arbetets gång med boken så kom det också fram att en nära vän till Pernilla själv levde i en våldsam relation.
3/30/2022 • 54 minutes, 11 seconds
374. Varför mår unga tjejer så dåligt?
Denna veckan pratar vi om varför unga tjejer mår så himla dåligt, egentligen. TACK för alla era inputs som vi fick från er. Herregud vad många vi är som sitter i samma båt. Prestationsbåt, jämförelsebåt, pressbåt, utséendebåt. LISTAN KAN GÖRAS SÅ HIMLA LÅNG. Idag ska man liksom prestera på varenda arena. Förr kunde man i alla fall unna sig att vara dum. Men finns det utrymme för det idag?
Avslutande låt: Wannabee - Spice Girls
3/23/2022 • 49 minutes, 34 seconds
373. Emetofobi & bluffsyndrom med ROS
Denna veckan gästas vi av artisten Ros, Rebecca och vi kom att prata om emetofobi framför allt men även endel om bluffsyndrom, att må dåligt och att ändra bana.
Emetofobi, kräkfobi, har Rebecca haft väldigt länge och det är som grunden i all ångest hon har. Och det var så fint att få prata om detta med någon som är I det, JUST NU, och inte med någon som "förut" mådde dåligt men nu mår bra. Ja. Det kan ju vara vettigt och bra det också, ibland.
Avslutningslåt: ROS - Gör det fast det svider
3/16/2022 • 52 minutes, 50 seconds
Hur kan man hantera oron och ångesten för krig?
Ja. Ett bonusavsnitt då er önskan är vår lag. Självklart kände vi att vi behövde göra ett avsnitt om den rådande situationen då det uppstått så mycket oro och ångest kopplat till kriget som just nu pågår i Ukraina.
Med oss i avsnittet har vi Anna Bennich som arbetat som psykolog i 18 år.
Hur ska man hantera oron? Varför känner vi skuld och skam? Kan man oroa sig för mycket? Kan man läsa för mycket nyheter? Ja. Alla era frågor lyfter vi. Hoppas det kan hjälpa lite mitt i allt.
3/16/2022 • 40 minutes, 24 seconds
372. "Mitt gapskratt försvann" - Camilla Hamid
ÅÅÅH, denna veckan har vi med oss Sveriges egna bakdrottning, Camilla Hamid. Och vilket avsnitt sen! Vi pratar om ätstörningar, dieter och om den så utrotningshotade FIKAN. Om att förlora sitt gapskratt när man mår dåligt och att nu istället verka i en bransch som ständigt ska kidnappas av "nyttigheter". ARH. Otroligt! Ta en bulle och njut. Hej!
3/9/2022 • 59 minutes, 4 seconds
371. När kokainet blir en del av livet.
Den här veckan gästas vi av Pierre och vi pratar om kokainmissbruk. Pierre blev tidigt introducerat för olika droger och började sen jobba i restaurangbranschen där det ofta är väldigt GOD stämning, så att säga. Och för att hänga med i sina gästers stämning och för att vara på alerten så blev kokainet snabbt en drog som blev en del av Pierres liv. Det gick så långt att han tog kokain på sitt barns dop, i kyrkan. Men, det går att ta sig ur ett missbruk och även om det känns som att man måste förändra ALLT i sitt liv, för att klara det, så behöver det inte alltid vara så.
3/2/2022 • 1 hour, 14 seconds
370. Vad skulle du säga till ditt tonårs-jag?
Exakt. Vad hade du velat säga? Nu går ju inte det, såklart. Men OM? Det händer ju som bekant en massa saker med en i tonåren som såklart kan forma än på många sätt. Vissa saker släpper man, andra saker inte. Vad har påverkat oss? Vad borde vi släppt taget om?
Ja men det blir både skratt och tårar här. Och nostalgi. VAD ANNARS.
2/23/2022 • 44 minutes, 56 seconds
369. Ätstörningar, missbruk & Hollywood - Linda Lampenius
Veckans avsnitt gästas av Linda Lampenius, violinisten som under 90-talet tog hela Hollywood med STORM. Linda beskriver sig själv som en kvinnokämpe, efter att tidigt, tidigt, ha pekat ut en man för svinerier. Där och då, med ett väldigt högt pris, men som tillslut, efter flera flera år fick återbäring.
Vi pratar om musiken, om att leva med en missbrukande förälder men framför allt om bulimi, som Linda led av under fler år.
2/16/2022 • 1 hour, 10 minutes, 50 seconds
368. MIKAEL I KJOL
I veckans avsnitt av Ångestpodden har vi med oss Mikael. Idag är Mikael ickebinär transperson, men vägen dit har såklart inte varit spikrak eller enkel.
Mikael kände tidigt att han drogs mycket till normativt kvinnliga kläder och kände också att han verkligen ville uttrycka sig genom tex kläder, smycken och skor som är "typiskt" kvinnliga. Men det kändes såklart också som en omöjlighet.
2015 har det gått så långt att Mikael funderar på att ta sitt liv, men någonstans mitt i det mörka så bestämmer han sig för att äntligen berätta vem han egentligen vill vara och låta hans barn få se en lycklig pappa.
2/9/2022 • 57 minutes, 30 seconds
367. Kvinnor & ADHD med Jenny Jägerfeld
Äntligen är det dags för ett avsnitt om kvinnor och ADHD och om att få diagnosen sent i livet. Eller, sent i livet. Men i vuxen ålder. Ni fattar grejen.
Med oss har vi författaren och psykologen Jenny Jägerfeld som själv har ADHD och fick diagnosen vid 42 års ålder. Hur var det? Varför tog det sådan tid? Hur kan det vara så att samtidigt som man pratar väldigt mycket om att många får sina diagnoser väldigt sent i livet så pratar men också om överdiagnostik? Ja, detta är frågor vi pratar om. BLAND ANNAT!
2/2/2022 • 53 minutes, 14 seconds
366. Varför skönhetsopererar vi oss?
Den här veckan gästas vi av Erik Galli, journalisten som just nu är aktuell med serien "Under kniven" på SVT och SVT Play. Varför skönhetsopererar sig så många idag? Vad är egentligen instagramansiktet? Och om nu så många lägger sig under kniven, varför pratar vi inte om det? Och vad händer OM vi gör det, eller ej? Kan skam vara bra? Och finns det alltid en enkel förklaring till varför man vill förändra sitt utseende, men samtidigt "se ut som sig själv?"
1/26/2022 • 54 minutes, 16 seconds
365. "Hon är i alla fall inte tråkig"
Denna torsdag firar vi SJU år. Och vi gör det med en frågepodd, VAD ANNARS. Nejmen. Om att inte vilja få en tråkighets-stämpel, om ångest över att råka göra ett misstag på jobbet som man sen inte kan släppa, om rädsla över att aldrig hitta någon, om vårt största bråk(?) BLA.
Tack för dom här 7 åren!!!
1/19/2022 • 52 minutes, 34 seconds
364. Skådespelerskan OCH psykologen Hanna Ardéhn
Ja, i veckans avsnitt gästas vi av Hanna Ardéhn. Många känner nog igen henne från Netflix orginalserie Störst av allt, men det inte lika många vet är att samtidigt som Hanna spelade Maja och under braksuccén med serien så pluggade hon samtidigt till psykolog!?!?
Det blir prat om prestationsångest, bakisångest, "toxiska" beteenden, gaslighting och gråskala. Bland annat!!
1/12/2022 • 49 minutes, 5 seconds
363. Folkhälsomyndigheten - hur mår psyket av pandemin?
Årets första avsnitt är här och med oss har vi Sara och Hillevi från Folkhälsomyndigheten. Vi pratar om jämställd hälsa, om hur självmordsstatistiken skiljer sig i landet och om ifall den psykisk ohälsan har ökat eller inte? Dessutom, blir det såklart snack om pandemin och hur den påverkar folkhälsan. Mår vi skit av den, psykiskt?
Passande nog är vi sjuka också. Nu kan det bara bli bättre hörni!
1/5/2022 • 50 minutes, 26 seconds
362. Inte i samklang med idealet
Årets sista avsnitt har vi här. Om att känna sig i icke samklang med idealet. Att vilja vara 30-någonting på 90-talet. Att sakna skjuts i steget och om att försöka leva som man lär. TACK för det här året. Gott nytt år!!!
12/29/2021 • 57 minutes, 36 seconds
ÅTERBESÖKET - Therese Lindgren
Sista återbesöket för den här gången, och vi har med oss Therese Lingren. Otroliga Therese, som gästade oss senast i mars 2016, vilket blev avsnitt 61 av Ångestpodden. Då pratade vi om ångesten som en ovän, någon man vill göra allt för att göra sig av med. Idag pratar vi snarare om hur man, kanske med åldern eller erfarenhet får lära sig att inse att ångesten är en del av livet, men att det inte behöver vara så illa ändå. Om att finna lyckan i det lilla och att sluta pusha sina egna gränser hela tiden för, vem gör man det för, egentligen?
12/25/2021 • 35 minutes, 37 seconds
361. Ingen drömmer om att bli kriminell - Vi måste prata om gängkriminalitet #6
Sista delen av serien om gängkriminalitet och vi gästas av Peter från avhopparverksamheten Passus, som är en del av Fryshuset. Peter hade även med sig Anton, som själv varit gängkriminell, men under sista voltan fick han ett erbjudande om att hoppa på Passus avhopparprogram och idag lever han ett "vanligt svensson-liv".
Ni kan läsa mer om Passus avhopparverksamhet här: https://www.fryshuset.se/verksamhet/passus/
12/22/2021 • 1 hour, 3 minutes, 30 seconds
ÅTERBESÖKET - Sofia Ståhl
Denna veckan gästas vi av Sofia Ståhl, PT-Fia, som var vår allra första gäst i Ångestpodden. I januari 2015. Herregud. Sedan dess har Sofia hunnit med att bli frisk från sin utmattning, förlova sig, gifta sig, bli mamma och skilja sig. Livets ständiga berg-och dalbana. Vi pratar om att sänka ribban, är det kanske nyckeln till inre frid ändå?
12/19/2021 • 1 hour, 26 seconds
360. Unga tjejer och gängvåldet - Vi måste prata om gängkriminalitet #5
Denna vecka gästas vi, i den här näst sista delen av serien, av Ramatoulie Gabbidon. Hon är diktare och författare till boken Butterflies and dead roses, och är uppväxt i västerort i Stockholm. Gängvåldet kom nära inpå henne ungefär i fjortonårsåldern och ett halvår efter sin student förlorade hon en nära anhörig i en skjutning. Hur är det att växa upp i en miljö där gängvåldet kommer en väldigt nära inpå livet? Hur kommer det sig att tjejer och killar som växer upp i precis samma miljö hanterar det så olika? Tjejerna dödar ju inte varandra.
Vi pratar en hel del om Flickaplattformen och det expertråd som Ramo varit en del av. Ni kan läsa mer på flickaplattformen.se
Ramos bok hittar ni bla. här: https://www.adlibris.com/se/bok/butterflies-and-dead-roses-9789179691332
12/15/2021 • 58 minutes, 55 seconds
ÅTERBESÖKET - Tone Sekelius
Sist Tone gästade oss den 30 november 2017, och avsnittet var nummer 149 i ordningen. Idag, 4 år senare ses vi igen, och pratar om transsexualitet, om ätstörningar och om att kunna vända en dag som börjar i ångest. Att liksom inte fastna i ångesten utan att våga tro på att det kan bli bättre, redan nästa timme, ibland.
12/11/2021 • 36 minutes, 17 seconds
359. "Våra barn dör ju" - Vi måste prata om gängkriminalitet #4
Idag gästas vi av Fatima, boende och mamma ifrån Järva. Fatima har själv bott i Sverige i omkring 20 år och när hon först kom till Järva fanns där både SFI, Komvux och Arbetsförmedling. Idag ser det helt annorlunda ut. Alla myndigheter och viktiga platser som ger en chans till lyckad integration har flyttats och lagts ner. "Det känns lite som en gömd ö".
Om att vara förälder i Järva. Om oron för sina barn. Om den kollektiva sorgen men om hopp inför framtiden.
12/8/2021 • 55 minutes, 1 second
BONUS: Älskade kvinnor.
https://www.ellos.se/story/ellos-awards
12/7/2021 • 24 minutes, 7 seconds
ÅTERBESÖKET - Nemo Hedén
Denna veckans återbesök gästas av Nemo Hedén. Sist Nemo gästade oss var alltså under våren 2015, och ja, frågan är snarare: vad har INTE hänt sedan sist? Ett halvår efter att avsnitt 10 släppts, fick Nemo plats på ett behandlingshem för sitt drogmissbruk, vilket vi alltså inte hade en susning om när han gästade oss där och då. Och med nykterheten kom livet. Sedan sist har Nemo även hunnit bli pappa. Det blir såklart snack om allt det här, och rätt mycket till.
12/5/2021 • 47 minutes, 15 seconds
358. Bipolär sjukdom typ 2 - Henrik Wahlström
I veckans avsnitt gästas vi av Henrik Wahlström, @henrikwahlstroem på soc.medier. Vi pratar om bipolär sjukdom typ 2, som Henrik själv har. Vi pratar, såklart utifrån Henriks erfarenheter men det här blev ett väldigt informativs avsnitt om att leva med Bipolär sjukdom typ 2. Hur är det? Hur var det att plötsligt berätta för hela sin omgivning när man hållit det hemligt i flera år? Hur hanterar man sjukdomen? Och hur accepterar man att det är en livslång sjukdom?
Kolla även in uppochner.nu!
12/1/2021 • 1 hour, 3 minutes, 53 seconds
ÅTERBESÖKET - Nathalie Danielsson
Denna veckan gästas återbesöket av Nathalie Danielsson, mer känd som NattiD. Förra gången hon gästade oss var i mars 2018 (inspelat sommaren 2017). Och ja, då var Natti bara barnet. Vi pratar om mobbningen, familjen och den psykiska terrorn dom fick utstå, om att blomma ut och bli "vuxen" inför sin publik som alltid sett henne som "lilla NattiD" och om att försöka se det positiva i livet, även när det stormar.
11/28/2021 • 36 minutes, 2 seconds
357. Tusse - om dom värsta tankarna och musiken som räddning
I veckans avsnitt gästas vi av den otrolige, otrolige Tusse. Vi pratar om uppväxten, om flykten från Kongo, att bli skild från sina föräldrar. Om att komma till Sverige, kulturkrockar och saknaden till föräldrarna. Om stökigheter, ångest och självmordstankar. Om att hamna i fosterfamilj och om musikens betydelse för Tusses liv.
Avslutande låt: Tusse - Grow
11/24/2021 • 58 minutes, 35 seconds
ÅTERBESÖKET - Nicole Falciani
Återbesöket är tillbaka!!! Vi har bjudit tillbaka 6 gamla gäster som har gästat Ångestpodden genom dom här snart 7 åren som podden varit igång.
Först ut har vi: Nicole Falciani, som gästade oss i juni 2016, vilket alltså blev avsnitt 74. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess, vilket vi såklart pratar om, i säsongens första återbesök.
11/20/2021 • 42 minutes, 10 seconds
356. Från polisens ögon - Vi måste prata om gängkriminalitet #3
Denna veckan gästas vi av Anders, som arbetar som lokalpolisområdeschef i Järva. Vi pratar om polisens arbete, om varför han tror att gängkriminaliteten blivit så omfattande. Om hur det är att oftast vara först på plats efter en skjutning. Om att hålla modet uppe. Att aldrig sluta tro på förändring. Om vilka åtgärder som polisen tänker bör göras och vad som inte bör göras. Om allt det svåra men också hoppfullheten.
11/17/2021 • 52 minutes, 24 seconds
355. Hon förlorade sin son - Vi måste prata om gängkriminalitet #2
Den här veckan är vi otroligt tacksamma över att ha med oss Maritha, som år 2015 förlorade sin son Marley i en skjutning. Marley blev bara 19 år gammal.
I den här delen av serien vill vi lyfta mammornas perspektiv. Rädslan, oron, skräcken. Förtvivlan, ledsamheten, saknaden. Hur går man vidare efter att ha förlorat sitt barn i ett mord? Hur förändras mamma-rollen? Hur lär man sig leva med sorgen? Och hur är det att leva med att mordet på ens egna barn tycks förbli ouppklarat?
Vi vill återigen tacka Maritha för att vi fick ta av hennes tid och för att vi fick prata om Marley tillsammans med henne. Tack!
11/10/2021 • 1 hour, 17 minutes, 44 seconds
354. "Varför mördar ni varandra?" - Vi måste prata om gängkriminalitet #1
Nu är den här. Vår nästa poddserie. Denna gången pratar vi alltså om gängkriminalitet vilket har varit på lite fler läppar än vanligt den senaste veckan. Vi har i serien försökt täcka så många delar som vi kände att vi kunde och i den här första delen träffar vi Diamant Salihu, journalisten som bevakat och granskat konflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen sedan 2016. Hans bok "Tills alla dör" skildrar kriget mellan barndomskompisarna som blev rivaler över en natt och som idag är en del av den blodigaste gängkonflikten någonsin.
Källorna i introt är:
TV4 Nyhetsmorgon
SVT Agenda
Expressen
11/3/2021 • 1 hour, 20 minutes, 5 seconds
353. Småbarn, föräldraskap & ångest
Denna veckan gästas vi av Louise Winblad, som många säkert känner till som hejhejvardag. Hon delar, på sina sociala medier, med sig av familjelivets alla sidor. Både framsidor och baksidor, så att säga. Hur hanterar man att känna sig som en dålig förälder? Hur får man ihop familjelivet? Hur sänker man ribban? Och hur hanterar man föräldraoro?
10/27/2021 • 1 hour, 4 minutes, 22 seconds
352. Vem får prata om ångest? - Myra Granberg
Yes. Denna veckan gästas vi av stjärnan Myra Granberg, som nyligen släppte sitt debutalbumet "Andra sidan är ni klara". Myra skriver väldigt mycket om sin ångest som hon har beskrivit som en följeslagare genom livet. Om detta pratar vi, givetvis. Och så pratar vi om recensioner och om vem som får prata om ångest, egentligen? För visst är det så att man ju inte snor någon annans story bara för att man berättar sin egen?
Låten i slutet är Myra Granberg - First Aid Kit
10/20/2021 • 1 hour, 1 minute, 30 seconds
351. Stulen identitet - om adoption
Denna veckan gästas vi av Maria, som driver kontot stulen_identitet. Ett adoptionskritiskt konto som uppmärksammar dom delarna av adoption som man i vanliga fall kanske inte reflekterar så mycket över. Hur går en adoption till? Hur såg det ut förr? Vem bestämmer vad som är ett "bättre liv" och hur känner man kring att inte känna sig riktigt "hemma" någonstans?
10/13/2021 • 1 hour, 20 minutes, 56 seconds
350. Fillers & Instagram-ansiktet
I dagens avsnitt försöker vi då alltså reda ut våra egna åsikter om skönhetsingrepp. Fillers, operationer, filter. VAD GÖR DET MED OSS? Får man kalla sig feminist och samtidigt förändra sitt utseende? Vi diskuterar Instagram-ansiktet, antar att ni ser framför er vilket ansikte vi talar om. För det gör man. Men är man för eller emot detta fenomen? Shamear man kvinnor om man tycker att det är fel? Eller är det liksom vår rätt att få förinta våra komplex? JA vad fan vet vi.
10/6/2021 • 54 minutes, 30 seconds
349. PERFEKTIONISM? - Alexander Rozental
Denna veckan gästas vi av psykologen och forskaren Alexander Rozental som just nu är aktuell med sin nya bok "Bättre än perfekt", om perfektionism. Perfektionism är ingen diagnos, men många lever absolut med en perfektionism som begränsar en i ens liv. Det kan finnas fördelar med att göra saker noggrant eller anstränga sig till sitt yttersta ibland, men när man skuldbelägger sig själv eller kanske överanstränger sig för att sen ändå inte känna sig stolt över sig själv för att man tex inte förtjänar beröm man får för man har ju trots allt "ansträngt sig", då kan det vara läge att försöka ändra i sitt eget tankemönster. Och det går att förändra hur man tänker och ser på perfektion. Men hur?
Boken hittar ni i alla bokhandlar.
9/29/2021 • 46 minutes, 51 seconds
348. Hur mår höstpsyket??
JAJAMEN! Nu är den här, igen. HÖSTEN. Och med oss in i hösten vet ni vad vi har. Ett nytt, gött, höstavsnitt framför oss. Eller ja, det är ju inte framför oss längre nu för nu är det ju i era lurar.
Vart står vi just nu? Rent psykmässigt. Vad känner Ida inför hösten året 2021? Vad går vi in med för känsla? Och så en liten Sofie-lista på det. Med lite icke-nödvändiga saker att följa, om man vill.
9/22/2021 • 52 minutes, 46 seconds
BONUS: Älskade kvinnokroppen.
Ett bonusavsnitt i samarbete med Ellos. Tillägnat kvinnokroppen.
9/19/2021 • 25 minutes, 26 seconds
347. Elithockey & ätstörningar med Jonathan Hedström
Denna veckan gästas vi av fd. elithockeyspelaren Jonathan Hedström. Under i princip hela sin karriär led Jonathan av ätstörningar. Allt började med att en hockeytränare sa att det hade varit bra om Jonathan gick ner lite i vikt. Sen var den onda spiralen igång. Trots otrolig dålig relation till både mat och träning och ett psyke som absolut inte mådde bra, lyckades Jonathan sa sig till andra sidan atlanten och spela hockey på absolut högsta nivå. Men invägningar och hårda träningar gjorde inte ätstörningarna bättre och trots extrem viktminskning så var det ingen som frågade hur han mådde. "Du är verkligen i ditt livs form" sa man snarare. Tillslut, när Jonathan kände att han skulle dö om han blev kvar, rev han kontrakten och åkte hem och sökte hjälp, efter 20 år med ätstörningen. Det blir prat om skeva ideal, mansnormer, kulturen inom hockeyn och om elitidrott, vem bär ansvaret?
9/15/2021 • 49 minutes, 2 seconds
346. Att våga göra den inre resan - Rickard Söderberg
Denna veckan gästas vi av operasångaren Rickard Söderberg, just nu aktuell med sin bok "Transformation".
På Viktoriadagen 2019 är det som att Rickard äntligen ser klart. Eller, egentligen förstår han ingenting, men det är det som ändå får honom att ta tag i sitt mående. När han står på scenen och har sjungit klart sitt stycke så vet han inte om publiken tackar honom med applåder eller om han får applåder för att han strax ska börja sjunga.
Det som skulle bli ett läkarbesök med otroligt dåliga värden och mycket mediciner blev istället en inre resa mot att äntligen försöka hitta balans i livet. Om kroppsångest, prestationsångest och om att tro att man inte kan bli sjuk av det som ger en all energi.
Om ni vill köpa Rickards bok kan ni göra det här: https://www.rickardsoderberg.nu/
9/8/2021 • 54 minutes, 32 seconds
345. Rasism & minoritetsstress med Hanna Wallensteen
Denna veckan gästas vi av psykologen Hanna Wallensteen och pratar om rasism och minoritetsstress. Hur kan det påverka ens psykiska mående? På vilken nivå får man som psykolog lära sig om rasism på psykologprogrammet? Hur lär vi oss att ta i dessa frågor? Om självhjälp som ser bra ut på pappret men som inte funkar i praktiken, om att vilja ha enkla lösningar på komplexa problem och om att acceptera det komplexa.
9/1/2021 • 58 minutes, 8 seconds
344. Om hetsätning med Saskia
Den här veckan pratar vi bla. om en av dom vanligaste ätstörningarna, nämligen hetsätning. Med oss har vi fantastiska Saskia som pratar om sina erfarenheter, men det ser såklart olika ut för alla.
Enligt 1177 är hetsätning: Hetsätningsstörning är en vanlig form av ätstörning som kan uppstå oavsett kön och ålder. Sjukdomen kallas även för BED, efter engelskans binge eating disorder. Precis som vid ätstörningen bulimi innebär hetsätstörning att du har problem med hetsätning, men skillnaden är att du inte försöker göra sig av med det du ätit efteråt.
Vi pratar också om kroppsuppfattning, andra former av psykisk ohälsa, att inte få hjälp och om att äntligen känna sig lite glad.
8/26/2021 • 1 hour, 7 minutes, 10 seconds
343. Fördelar med ångest?
Denna veckan försöker vi prata om fördelarna med ångest. Finns dom? Och i så fall vilka är dom? Kan det faktiskt vara så att man får en djupare förståelse för andra och kanske framför allt sig själv? Kan man ha en lagom dos av ångest och vad kan den bidra med i sånna fall? Finns det olika typer av ångest som är positiv och negativ? Ja men frågorna ställs.
8/18/2021 • 47 minutes, 38 seconds
342. Hur mycket får man ställa in pga psykisk ohälsa?
Denna veckan har vi en hederlig frågepodd. Känner Sofie sig någonsin ensam pga singel när Ida är i en relation? Hur mycket får man ställa in pga psykisk ohälsa? Hur vårdar man en distansrelation? Hur vet man att man har bluffsyndrom?
Ja men vi försöker besvara lite av era frågor och vi hoppas ni får NÅGOT. Tack för att ni lyssnar!
8/11/2021 • 52 minutes, 57 seconds
341. Schizoaffektivt syndrom & psykoser med Julia Pivén
Denna veckan gästas vi av stjärnan Julia som är konstnär och författare. Hon lever med Schizoaffektivt syndrom och psykoser och det här är ett så otroligt viktigt avsnitt. Det är så viktigt att våga och vilja prata om den mörka psykiska ohälsan som drabbar många människor och som än idag är otroligt tabubelagd. Vi pratar om hur det är att ha en psykos (såklart olika från person till person men Julia pratar om SINA erfarenheter) om vården, psykiatrin och om att få sin diagnos.
Kolla gärna in Julias hemsida juliapiven.com där ni kan köpa hennes bok och se hennes konst.
8/4/2021 • 55 minutes, 34 seconds
340. Unga mäns våld
I veckans avsnitt gästas vi av Henrik som arbetar som psykolog på organisationen MÄN. Han har samtals med unga män om våld, mansnormer och känslor. Hur skadliga är egentligen mansnormerna? Hur påverkar dom män idag? Hur påverkar porren? Hur ska man få män att våga prata med sina manliga vänner. Och i vilken utsträckning får man "skylla" på normer?
7/28/2021 • 58 minutes, 21 seconds
339. Vad är egentligen skadliga samhällsnormer? - Amanda Ålenius
Denna veckan gästas vi av den förtjusande Amanda Ålenius, som grundat Annonsrådet. Vi pratar om hur kvinnor och män porträtteras i reklam och hur det påverkar oss i det vardagliga, riktiga livet. Om sexistisk reklam. Om patriarkala mönster som formar oss eftersom vi levt och lever med dom hela tiden. Om att känna att man vill kuva sig under patriarkatet ibland men ibland känna att man verkligen vill slå sig fri ifrån det, och om konsekvenserna av att göra det. Om makt och dom egna valen.
7/21/2021 • 1 hour, 18 minutes, 52 seconds
338. "man saknar vissa stunder så mycket att dom känns som förluster"
Veckans avsnitt handlar om nostalgi. Om att klamra sig fast vid saker och personer genom livet och att känna sig fel som inte kan släppa taget. Om att inse att alla inte ser på tiden på samma sätt som en själv. Om att vara den som blickar bakåt eller våndas av att blicka framåt och om NUET. Om varför det är så viktigt att vara där. Nu. Och om varför det inte behöver betyda någonting. Egentligen. /Sofie
7/14/2021 • 40 minutes, 37 seconds
BONUS: Varför skäms jag över underlivet!?!?
Bonusavsnitt: I samarbete med Multigyn tar vi upp frågor och svar kring intimhälsa. Varför finns det så mycket man inte vet? Varför känns allt så skämmigt? Medverkar gör våra erfarenheter, era tankar och gynekologen Rebecka.
7/11/2021 • 16 minutes, 56 seconds
337. "allt som spelar roll är att det är han och jag"
Om pirr i magen, förälskelse och kärlek. Den fina, hjärtskärande, äkta. Hoppas det får er att känna något.
Musik:
Kärlek är ett brev skickat tusen gånger - Håkan Hellström
Det snurrar i min skalle - Familjen
River en vacker dröm - Håkan Hellström
Hang with me - Robyn
Satan i gatan - Veronica Maggio
Save the world - Swedish house mafia
Do or die - Thirty seconds to Mars
Starkare - Ana Diaz
Policeman - Eva Simons Konshens
Higher - Rihanna
Ännu doftar kärlek - Marie Fredriksson
7/7/2021 • 55 minutes, 7 seconds
BONUS: "svampinfektion från h*lvetet"
Bonusavsnitt: I samarbete med Multigyn tar vi upp frågor och svar kring intimhälsa. Varför finns det så mycket man inte vet? Varför känns allt så skämmigt? Medverkar gör våra erfarenheter, era tankar och gynekologen Rebecka.
7/4/2021 • 15 minutes, 18 seconds
336. Amalia - Om att förlora sin syster i självmord
Den här veckan gästas vi av Amalia Braunsthal. För några år sedan förlorade hon sin syster, andra hälft, i suicid. Vi pratar om den enorma sorgen, om att växa upp med exakt samma förutsättningar men ändå ha så olika känslor och om hur skört livet kan vara, trots samma uppväxt. Om skuld och skam. Om hur självmord är den dödsorsak som såklart känns overklig men som det också inte är "okej" att ha. Om att försöka lära sig leva istället för att överleva och om hur bilden av ångest kan förändras.
6/30/2021 • 1 hour, 14 minutes, 40 seconds
335. Går det att alltid ha självrespekt?
Denna veckan diskuterar vi självrespekt. Vad är självrespekt? När känner man att man INTE har någon som helst självrespekt och när varför? Vad kan man göra för att öva på att ha mer självrespekt? Vi pratar om förlåtelse, om att man kanske inte alltid ska vara så principfast även om det såklart är viktigt att inte alltid tumma på den där självrespekten. Ja, kanske inga konkreta svar men en himla massa frågor.
6/23/2021 • 54 minutes, 41 seconds
334. Hälsoångest med Happy Jankell
YES. Denna veckan gästas vi av skådespelerskan och numera även författaren Happy Jankell. Happy är just nu aktuell med sin debutroman Livlina, som handlar om Liv, som lider av hälsoångest, vilket Happy själv berättat öppet om att hon själv också lider av. Och även om inte boken är självbiografiskt så finns det flera saker som tas upp i boken som vi också tar upp i dagens avsnitt. Hälsoångest känns verkligen som en av dom där FULA ångestpuckarna som vi pratade om för några veckor sedan. Så skamfullt och fel. Hur ska man hantera hälsoångest? När ska man bita ihop? Vad är egentligen skillnaden på att försöka övervinna sin ångest och att göra ett övertramp på sina egna känslor? Är det en hårfin gräns? TYP VA?
6/16/2021 • 1 hour, 22 minutes, 19 seconds
333. Sanna Bråding - Jag var inte kapabel att be om hjälp.
Denna veckan gästas vi av skådespelerskan, författaren och radio- och tvpersonligheten Sanna Bråding. Sanna slog igenom 1995 i den då omåttligt populära tv-serien tre kronor. Efter det fick hon en spikrak karriär och syntes mycket i TV-rutan. Sanna tränade dock väldigt hårt och utvecklade anorexia, något som hon även tappade greppet om efter en knäskada som gjorde att hon inte fick träna. Det blev mycket fester och drogen men trots detta skötte Sanna sitt jobb exemplariskt, bla som programledare i Idol 2006, och nästan ingen visste hur hon mådde, egentligen. Tillslut åker hon fast och får ett fängelsestraff, vilket på många sätt räddade henne och kanske är det också ett resultat av vart hon befinner sig i livet idag.
6/9/2021 • 1 hour, 25 minutes, 27 seconds
332. Skillnaden på fin och ful ångest?
Denna veckan diskuterar vi det här med "fin" och "ful" ångest. Att vara en person som sätter extremt höga krav på sig själv och alltid vilja prestera på topp, alltså prestationsångest, hur ful är den egentligen? Eller tex ångest över sitt utseende? Är det inte det "samhället" vill att vi ska ha? Vilken ångest är enkel att dela med sig av och vilken håller man undangömd in i det sista. Hur fint på en skala 1-10 är det att faktiskt vara lite skör? Och hur fult är det att inte orka resa sig från sängen? Ja, ni fattar grejen.
6/2/2021 • 51 minutes, 33 seconds
331. Kan man förhindra utmattning? - David Waskuri
Den här veckan gästas vi av psykologen David Waskuri, just nu aktuell med boken "Psykologens verktyg för att inte bli utmattad". Och vi undrar, går det att förhindra utmattning? Hur i så fall? Vad är det som gör oss stressade? Hur stor del har "mycket att göra på jobbet" och kan man bli utmattad även om man inte just JOBBAR för mycket? Kanske av andra anledningar? Vad tänker David om att Sverige är ett av få länder som faktiskt diagnostiserar utmattning?
5/26/2021 • 1 hour, 4 minutes, 59 seconds
330. Sommaren 2021 - Dom vill ju att vi ska hata våra kroppar!?
JAAA. Det traditionsenliga sommaravsnittet är äntligen hääääär. Varenda år sedan Ångestpoddens början har vi velat och framför allt BEHÖVT göra det här avsnittet. Och mycket är sig likt sedan 2015, tyvärr. Ångesten som anländer inför sommaren med allt vad det innebär. Kroppshat, stress, skam över att vilja dra täcket över huvudet och inte rulla upp rullgardinen trots att solen skiner, hetsen kring att bli SOMMARSNYGG och FRÄSCH. Ja. Det blir diet-culture, hets och förhoppningsvis lite pepp. HEJ!
5/19/2021 • 51 minutes, 39 seconds
329. Antivaccinrörelsen - fakta eller känslor?
Den här veckan gästas vi av Anna Nordbäck, journalist på SVT's dokument inifrån som bla gjort Vaccinkrigarna som finns att se på SVT play för alla som ännu ej sett den. En tid innan corona-pandemin utbröt hade Anna och hennes kollega Malin börjat nysta i antivaccinrörelsen, den som främst säger sig vara emot MPR-vaccinet som man ger till barn, för mässling, påssjukan och röda hund. Ett ämne som alltid är aktuellt men som sen visade sig bli än mer aktuellt iom pandemin och det vaccinmotståndet vi även kan se idag kring vaccineringen mot covid-19. Vad handlar den här rörelsen om, egentligen? Talar känslor högre än fakta? Hur ska man prata om det här för att undvika polarisering? Går det att förstå varför det finns dom som är emot vaccin, vaccin som ju sägs vara bland det viktigaste vi har för folkhälsan. Och vad händer när känslosamma erfarenheter av vad man förmodar är vaccineringar byts ut mot evidensbaserad fakta?
5/12/2021 • 1 hour, 4 minutes, 52 seconds
328. Konsten att vara människa - Clara & Gustaf
Collab!! Denna veckan gästas vi av Clara och Gustaf, som tillsammans har podden "Konsten att vara" som vi gästade förra veckan. I deras avsnitt har vi ett samtal om ångesthantering och hur vi skiljer oss i vår ångest.
I det här avsnittet pratar vi vidare om konsten att vara... just människa. Och hur man hanterar vissa situationer fast man kanske egentligen skulle vilja agera annorlunda. Behöver man alltid ta sina kamper? Hur hanterar vi svartsjuka? Och hur personligt tar vi en unfollow på instagram?
Ja. Lyssna! HEJ!
5/5/2021 • 1 hour, 12 seconds
327. Gärningsmannen är polis
Den här veckan gästas vi av Kerstin Dejemyr, fd polisen som var med och startade upp polisens metoo-upprop #nödvärn. Efter att själv ha utstått men också fått otroligt många vittnesmål skickat till sig förstod Kerstin att det fanns strukturer inom polisen som man absolut måste prata om. Sexistiska kommentarer, sexuella övergrepp, vänskapskorruptioner och maktspel. Idag är Kerstin aktuell med sin bok "Gärningsmannen är polis" som hon skrivit tillsammans med Lisa Bjurwald om uppropet, om att lämna in sin polisbricka och om bristerna inom poliskåren. Vem kan man lita på, egentligen?
4/28/2021 • 59 minutes, 37 seconds
Bonus: AKNEÅNGEST
Ja, här kommer ett litet bonusavsnitt för alla oss med akneångest. Nu i vinter var vi med i SVT's experiment om hudvård, som nu har resulterat i dokumentärserien "Sanningen om hudvård" där vi deltar i avsnitt 2 och pratar om akne. I samband med programmet så spelade vi in det här avsnittet som vi nu kände att vi vill släppa för alla er som mår dåligt över er hy. För JA, det påverkar ens psykiska mående så otroligt mycket. Tack till alla er som bidrog till det här avsnittet med era upplevelser och erfarenheter. Vi är inte ensamma!
4/25/2021 • 31 minutes, 12 seconds
326. Storbedragerskan - 8 år i Etiopiskt fängelse
Denna veckan gästas vi av Kristin (fd Ingela) som blev känd inför hela svenska folket som "Storbedragerskan" efter att ha hamnat i kriminella kretsar och börjat göra kriminella affärer. För att slippa ett fängelsestraff och med rädslan fö att förlora sin dotter flyr hon med dottern och hennes kille till Etiopien där dom ska starta upp ett nytt liv. Men det är inte mycket som blir som hon tänkt sig och plötsligt blir hon dömd till fängelse. Hon ska sitta i Kality, ett av världens värsta fängelser i 55 år. Det blir en hård tid av psykisk påfrestning, skador, nära-döden-upplevelser och en lång, lång väg tillbaka. Hon benådas efter 8 år med så livshotande skador att Etiopiska myndigheter skickar tillbaka henne till Sverige. "Låt henne dö i sitt hemland".
Om ni vill veta mer om denna osannolika historia så hittar ni boken om Ingela här: https://www.adlibris.com/se/bok/mina-atta-ar-i-kality-9789137155883?gclid=CjwKCAjwmv-DBhAMEiwA7xYrd6DNXTIDRWiRX2Lghj7xTxXl_272lVgGM6Hzz_v-96EjDu7WtbXFEBoCh58QAvD_BwE
4/21/2021 • 1 hour, 8 minutes, 45 seconds
325. Julia Lyskova - Vad är ångest & vad är personlighet?
Denna veckan gästas vi av fantastiska Julia Lyskova. Vi pratar om att ha så mycket ångest att man börjat fundera på vad som är en del av tex depression eller GAD och vad som är en del av ens personlighet? Om man liksom bara är en människa med jävligt mycket ångest? När ska man söka hjälp? Vad ska man acceptera och vad ska man inte acceptera?
Vi pratar om att börja må dåligt trots en superfin uppväxt. Om att inte ha sitt shit together, om att inte vilja lämna åldern man befinner sig i just nu. Om att vara rädd för att bli för gammal för att få skylla på att man "blev för full" eller "inte visste bättre".
4/14/2021 • 1 hour, 7 minutes, 56 seconds
324. SORG - "Han var den mest levande i mitt liv"
Den här veckans avsnitt handlar om sorg. Vår helt otroliga vän Alexandra gästar och pratar om sin pappa, Ulf, som gick bort sommaren 2020. Vi pratar om att veta att någon som står en så nära ska dö, om döden, hur vilse man känner sig i den, då vi aldrig pratar om den trots att det är en naturlig del av livet. Vi pratar om dom där faserna i sorgen som man kanske inte riktigt upplever, utan hur sorgen är mer randig. Om att inte vilja använda sig av ordet acceptans, utan istället tolerans mot förlusten, och sorgen i sig. Om skamfyllda tankar som man tänker i sorgen och om att vilja få frågor, frågor, frågor och prata, prata, prata. Om sorgterapi och saker som håller en ovanför vattenytan.
4/7/2021 • 1 hour, 25 minutes, 39 seconds
323. Att försöka sluta med antidepp!
Denna veckan pratar vi om hur det är att försöka trappa ut sina antidepp. Det här är inte ett expert-avsnitt om antidepressiv medicin generellt (det kommer!) utan om Idas erfarenheter av att börja äta antidepp och sen försöka sluta. Det finns ju många som menar att man kan bli beroende av medicin, och att man därför EJ bör ta den, andra menar att det faktiskt räddar liv. Det finns också många kända biverkningar på antidepp, men till vilken grad är det värt det? Hur svårt är det egentligen att sluta? Varför ska man ens sluta? Varför känns det som en sådan otrolig LAST att äta antidepp?
3/31/2021 • 53 minutes, 10 seconds
322. Jakob Hellman - om prestationsångest & comebacken.
Denna veckan gästas vi av musikern Jakob Hellman, som år 1989 släppte sitt debutalbum "...och stora havet" som blev en braksuccé. Efter succén var det många, många, många som ställde frågan: NÄR kommer nästa album?
Åren gick och såhär 30 år senare är album nummer två här. Äntligen borta.
Vi pratar om uppväxten, om vilken roll musiken har spelat i Jakobs liv, om att leva i en fantasi och om när saker och ting blir för mycket.
Avslutande låt: Äntligen Borta - Jakob Hellman
3/24/2021 • 50 minutes, 54 seconds
321. Birgitta - Sveriges gangsterdrottning.
Det är en OTROLIG människa som gästar oss i Ångestpodden denna veckan. Med oss har vi Birgitta Backlund/Andersson, för vissa känd som "Blondie" och också kallad Sveriges gangsterdrottning. Birgitta växte upp i extrem fattigdom och blev som väldigt ung våldtagen. Hon växte upp mitt i prostitution, alkohol och droger och blev själv utnyttjad sexuellt och introducerad för droger väldigt tidigt. När hon sen blev äldre så blev hon en storbedragerska och blev snabbt känd som en av Sveriges mest kriminella kvinnor. Hon har fött två barn i fängelse, suttit på Hinseberg och har flera självmordsförsök i bagaget. Birgitta fick dock en ny chans, och tog den. Lyssna på denna helt osannolika men fantastiska kvinnan!
3/17/2021 • 1 hour, 1 minute, 36 seconds
320. Ekonomisk ångest
Veckans avsnitt handlar om ekonomisk ångest. Med oss har vi Shoka Åhrman som är sparekonom och som föreläser mycket om beteendeekonomi och som försöker lära ut självkänsla i ekonomi. Inte minst nu under pandemin så är det många som upplever mycket ekonomisk stress och press och många av dom där extrajobben man kanske haft vid sidan av sina studier eller dom där jobben som varit en första fot in på arbetsmarknaden för unga har försvunnit i pandemin.
Dessutom har det visat sig att väldigt många, även innan pandemin, känner en stor oro kring sin ekonomi och framförallt så upplever många att dom har inte något självförtroende eller självkänsla alls när det kommer till ekonomi, sparande, fonder och aktier. Varför då? Varför är det så, egentligen?
3/10/2021 • 59 minutes, 20 seconds
BONUSAVSNITT: Kvinnoskapet
Internationella kvinnodagen. <3
3/7/2021 • 20 minutes, 50 seconds
319. FLICKVÄNSMATERIAL?
Denna veckan fortsätter vi lite i ämnet som vi vidrörde med Cassandra för några veckor sedan. Det här med Hora/Madonna-syndromet, om att vara en tjej som man bara dejtar eller ligger med men aldrig blir ihop med. Vi pratar om vår avundsjuka till dom sk. flickvänsmaterialen, varför vi inte är dom, om strukturer och om hur man som gapig tjej som tar plats alltid ska vara tacksam över att folk finns kvar runt henne. Om hur män aldrig behöver be om ursäkt för sig medans tjejer alltid ska rätta sig in i ledet.
Och så blir vi lite haggiga, läser texter och diskuterar det här med bitterhet.
3/3/2021 • 55 minutes, 29 seconds
318. Amat Levin - om BLM, historia och godhetssignalering
Den här veckan gästas vi av Amat Levin, journalisten och personen bakom kontot @svarthistoria.
Vi pratar om Amats bok, Slumpens barn. Om en stor del av den svenska historian som man inte vet, om Black lives matter-rörelsen, om sensationsmedia, godhetssignalering och om att inte hantera rasism på samma sätt som jämställdhet och sexism. Om strukturer och framtid.
Ni hittar Amats bok här: https://www.adlibris.com/se/bok/slumpens-barn-den-osannolika-berattelsen-om-nar-sverige-motte-gambia-9789127161160?gclid=Cj0KCQiAj9iBBhCJARIsAE9qRtDwQzk4y_pAwOTWHSXuRtgf9CBDGbfqpPSTAqDZiSd55e5QtoyFD7MaAuyZEALw_wcB
2/24/2021 • 57 minutes, 3 seconds
317. "Att älska sig själv är inte aktivism" - Cassandra Klatzkow
Denna veckan är vi tillbaka med ett nytt, jävligt viktigt avsnitt om att vara kvinna, om att äga sin sexualitet, om aktivism och samhälleliga strukturer. Med oss har vi Cassandra Klatzkow, influencer, modell, sångare och poddare som själv varit öppen och pratar mycket om dessa frågor. Hur är det egentligen med hela "insta vs reality"-trenden? Hjälper den eller stjälper den kroppsaktivismen? Och måste man verkligen älska sin kropp?
2/17/2021 • 1 hour, 1 minute, 15 seconds
316. Hur lämnar man en sekt? - Vi måste prata om sekter #6
Här kommer den sista delen i vår serie om sekter. Denna gången gästas vi av Johan Hultgren från Hjälpk ällan. Hjälpkällan är en ideell organisation som hjälper avhoppas från sekter. Johan har själv egna erfarenheter av att lämna en sekt, men vi pratar utöver detta hur man kan stötta avhoppare, vad man oftast behöver hjälp med, hur man ska agera som anhörig till någon som håller på att dras in i en sekt och vad man kan stötta med när man känner någon som precis lämnat detta bakom sig. Ni kan läsa mer på hjälpkällan.se
2/10/2021 • 37 minutes, 53 seconds
315. ALTERNATIVTERAPI - Vi måste prata om sekter #5
I denna delen av serien pratar vi om världen runt alternativterapin, och hur denna världen är helt oreglerad och ibland kan liknas vid en sekt. Redan år 2014 uppmärksammades detta i en artikel i Modern psykologi som ni kan läsa här:
https://modernpsykologi.se/2014/06/10/1150/
I veckans avsnitt gästas vi av Anette Nyman som efter ett tumörbesked och en knacklig relation bestämde sig för att söka sig till alternativterapin, då hon inte fick den hjälp hon kände att hon behövde från vården. Hon reser till "Läketorpet" (som egentligen heter något annat) och blir sen fast där. Inte pga tvång, men...
Ni hittar båda Anettes böcker här: http://anettenyman.se/bocker
2/3/2021 • 1 hour, 4 minutes, 30 seconds
314. Växa upp i Jehovas vittnen - Vi måste prata om sekter #4
I den här fjärde delen av poddserien träffar vi Suvi Kling. Hon föddes och uppfostrades in i Jehovas vittnen och redan som femåring kunde hon bibeln utan och innan. Tidigt började hon leva ett dubbelliv och som ung vuxen blev hon utesluten ur gemenskapen.
Jehovas vittnen är en religiös organisation. Samfundet blev 1995 omnämnd som en sekt i svensk lagstifning men idag är det ett registrerat trossamfund. Många verkar dock vara rörande överrens om att Jehovas vittnen är just en sekt. Många avhoppare vittnar om en organisation präglad av bestraffningar och kontroll.
1/27/2021 • 1 hour, 7 minutes, 5 seconds
313. Hanna Widerstedt - Till alla mina torskar
Denna veckan gästas vi av Hanna Widerstedt, som blev Hanna med hela svenska folket år 2012 då hon blev årets mest googlade person efter sin mycket v äl uppmärksammade blogg, youtube, medverkan i Big Brother och realityshowen med Jockiboi (Joakim Lundell). Efter extremt mycket uppmärksamhet och en ångestattack i Nyhetsmorgon tog hon sitt pick och pack till Berlin med målet att leva på sin konst. Det blev dock inte riktigt som hon tänkt sig och åren i Berlin blev kantade arbete inom prostitution på strippklubbar och bordeller, våld och självmordstankar.
Hanna är nu aktuellt med boken "Till alla mina torskar" som nu är släppt.
1/20/2021 • 59 minutes, 59 seconds
312. Mindfulness utan flum?
Denna veckan gästas vi av psykiatrikern Åsa Nilsonne. Åsa har skrivit flera böcker inom psykiatri och nu senast "Mindfulness utan flum", som handlar om styrkan i mindfulness och om att lära sig att leva med sina känslor. Självklart ska man inte lida sig igenom livet, men det är också viktigt att lära sig att leva i sina skavigheter och inte alltid tro att man måste, genom enkla vägar, fly ifrån allt som är och känns jobbigt.
1/13/2021 • 1 hour, 8 minutes, 1 second
311. Peg & Penny: mom-shaming, USA och självhat.
Det har äntligen blivit dags för en ny poddcollab. Denna gången, efterlängtat, med Peg och Penny Parnevik och deras podd Pillowtalk.
Vi pratar om skillnaderna mellan hur man pratar om psykisk ohälsa och ångest i Sverige och USA. Hur det var när dom gick i high school. Vi pratar om självhat, om hur kroppen förändras och om mom-shaming. Nästa vecka hittar ni alltså oss i deras podd. Tack för att ni lyssnar!
1/6/2021 • 1 hour, 11 minutes, 7 seconds
310. Året 2020, när cancel culture nådde sin peak.
Ja, årets sista dag och också 2020's sista avsnitt. Vi ger väl oss på ett litet försök att knyta ihop någon sorts säck men också prata om vad som präglat oss det här året, bortsätt från pandemin då såklart.
Det pratar om cancel-kulturen, om två tydiga läger och den ointressanta gråzonen godhetsmakeri och bekräftelse och rädslor.
Och så en liten nyårslista, precis som vanligt. Inga löften men, en liten SKJUTS för någon kanske.
12/30/2020 • 57 minutes, 35 seconds
309. Malin förlorade 3 barn i tsunamikatastrofen.
I veckans avsnitt får vi prata med Malin. På annandag jul 2004 befann hon och tre av hennes barn sig i Khao Lak i Thailand. Hon överlevde, men det gjorde inte Filip, Emma och Vivi. På lördag har det gått 16 år.
Vi önskar att du vill ta 1 timme i jul och lyssna på detta viktiga och fina avsnitt. Att vara tacksam för det man har och påminnas om hur kört det lilla livet är.
Tack Malin för att vi fick komma till dig och lyssna på din och dina barns berättelse.
12/23/2020 • 1 hour, 10 minutes, 44 seconds
308. Radikalisering och manipulation - Vi måste prata om sekter #3
Denna veckan gästas vi av Håkan Järvå, psykolog, författare och expert på radikala rörelser. Vi pratar om manipulation, vem som blir indragen i dessa radikala rörelser och om vad som utmärker en sekt egentligen. Vi pratar också om vad man kan eller bör göra som anhörig, eller snarare vad man INTE bör göra om man misstänker att någon i ens närhet håller på att dras in i eller har hamnat i någonting som inte är bra för den personen.
Håkan har skrivit flera böcker som du hittar här: https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=H%E5kan%20J%E4rv%E5
Och snart kommer ännu en ny bok!
12/16/2020 • 1 hour, 5 minutes, 24 seconds
307. "Jag blev sektledare i Knutby" - Vi måste prata om sekter #2
Knutby Philadelphia, församlingen som fick en enorm mediabevakning efter 2004 när det uppmärksammade mordet på Alexandra hände. Helge Fossmo och Kristi Brud blev, vad man skulle kunna kalla, frontfigurer i församlingen som dom flesta sedan dess sett på med ilska, frågetecken och enorm nyfikenhet. I mångas ögon skulle församlingen bli känd som en sekt och nyheter över hela världen har uppmärksammat den. Peter Gembäck, fd pastor i församlingen, anmälde till slut sig själv, Åsa Waldau (Kristi Brud) och ytterligare en pastor till polisen.
Det här är Peters historia, så som han minns den. Självklart finns det fler erfarenheter av vad som hände i Knutby.
Vill ni läsa mer så har Peter precis släppt sin bok: Knutby inifrån: så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt.
Ni hittar den bla. här: https://www.adlibris.com/se/bok/knutby-inifran-sa-forvandlades-pingstforsamlingen-till-en-sekt-9789188849779
12/9/2020 • 1 hour, 36 minutes, 17 seconds
306. Indragen i Moon-rörelsen - Vi måste prata om sekter #1
När Helena var 21 år reser hon till USA, och träffar där en karismatisk trevlig person som presenterar sig som att komma ifrån en studentförening. Resten är som man brukar säga, historia. Helena blir indragen i Moon-rörelsen och några månader innan hon ska bli bortgift i ett av dom stora massbröllop som Moon är mest kända för, blir hon kidnappad av sin familj som rest från Sverige för att frita Helena. Hur blir man indragen i en sekt? Varför lämnar man inte? Och vad bär man med sig för känslor efteråt?
Det här är vår poddserie om sekter. I kommande avsnitt gästas vi av bla. Peter Gembäck från Knutby Philadelphia, Håkan Järvå, psykolog och specialist på sekter och Anette Nyman, om den alternativa terapin.
12/2/2020 • 1 hour, 19 minutes, 21 seconds
305. Pappor och psykisk ohälsa.
För några veckor sedan släppte vi ett avsnitt om att vara förälder till ett barn med psykisk ohälsa. Då gästades vi av mamman Veronica och vi slogs då av hur konstigt naturligt det känns att det alltid (inte alltid men ofta) är mammorna som tar på sig den ansvariga rollen i allt kring känslor och när saker och ting är jobbigt. Varför är det så? Vart är alla pappor? För såklart är det inte så att alla papper INTE bryr sig.
Idag gästas vi av Ante, vars ena tvillingdotter haft Anorexia. När Ida, hans dotter drabbades märkte han att han inte hade några redskap alls att närma sig henne eller känslorna kring hennes ätstörning. Han hade stöttat i skidspåret på helgerna och jobbat borta i veckorna.
Det här är Antes erfarenhet av att vara pappa. Den viktigaste och mest utvecklande rollen han har, enligt honom själv. Hur hanterar man en sån här familjesituation? Hur ska pappor lära sig att också prata känslor? Hur känns det när man som pappa själv känner att mamman är det självklara valet att vända sig till när man mår dåligt?
11/25/2020 • 58 minutes, 1 second
304. STORA AVSNITTET OM DBT
Ja. Det har blivit dags för ännu ett terapi-avsnitt, denna veckan med terapiformen DBT i fokus. Dialektisk beteendeterapi.
Såhär skriver socialstyrelsen: Dialektisk beteendeterapi är en form av kognitiv beteendeterapi som syftar till att minska självskadande beteende hos personer med emotionellt instabil personlighetsstörning (tidigare borderline personlighetsstörning).
Och med oss har vi Anna Kåver, psykolog och psykoterapeut som var med och tog DBT till Sverige. Ett proffs i frågan med andra ord.
Tack för att ni lyssnar!
11/18/2020 • 59 minutes, 49 seconds
303. Varför vill jag imponera på psykologen?
Ja? Varför vill man imponera på sin psykolog egentligen? Denna veckan pratar vi om att vilja bli omtyckt, säga att man gjort hemuppgifterna fast man inte har dom och om att verka påläst och nästan lägga orden i munnen på sin egna psykolog. Det här är väldigt vanligt förekommande och det är heller inte helt ovanligt att man blir lite förälskad i sin psykolog, känner ett behov av att vara psykologens favorit, prestera under psykologtimmen eller försöka få sin psykolog att skratta och må bra. Haha, ja ni hör ju. FÅ SIN PSYKOLOG ATT MÅ BRA? När man själv söker hjälp för att man mår dåligt? Ah. Snacka om att göra sig själv en björntjänst.
Här kan ni läsa mer om Faces of Ellos som vi pratar mer om i avsnittet: https://clk.cure.media/4e7a04c
11/11/2020 • 53 minutes, 45 seconds
302. Sexuellt våld.
Denna veckan gästas vi av föreningen Storasyster och pratar om sexuellt våld. I sviterna av Corona-krisen har man kunnat se ett ökat våld i nära relationer. Vi pratar om detta, såklart, men också om allas ansvar i att våga säga ifrån när man ser en man behandla en kvinna dåligt. Vi pratar även om vikten i att fortsätta våga ställa frågor till den man misstänker utsätts i sin relation. Våga fråga!
11/4/2020 • 56 minutes, 51 seconds
301. Såld som sexslav
Det började som en romans på internet. Paulina var verkligen redo att träffa någon att bygga en familj med, och började prata med en man som sa sig befinna sig på samma plats i livet.
Men första dejten blev inte riktigt som hon tänkt sig. Den hon trodde skulle bli hennes pojkvän kör henne till en lägenhet där en annan man väntar, och hon tvingas ha sex med dom båda. Detta är startskottet för en tid där Paulina såldes som sexslav av den hon alltså trodde tyckte om henne för den hon var. Tillslut såg Paulina ingen annan utväg än att dö, men samtidigt får hon veta att hon är gravid, vilket blir hennes vändpunkt och styrkan att våga försöka slita sig loss från det destruktiva livet hon ofrivilligt hamnat i.
Paulinas bok heter Utnyttjad, våldtagen och såld: en sann historia.
10/28/2020 • 1 hour, 21 minutes, 29 seconds
300. SINGELÅNGEST - varför träffar inte jag någon?
Det berömda avsnitt 300 är här!!! I början av året gjorde vi ett avsnitt om kärleksångest och varaktiga relationer, och det var många av er som uppskattade det. Såååå, här kommer ännu ett kärleksavsnitt, lite mer tillägnat alla era singlar där ute. Det är så himla många som skriver till oss om ensamhet, oro inför dejtande eller rädsla över att förbli ensam. Denna veckan gästas vi därför av kärleksexperten Daniella Gordon som hjälper till med hejdundrande bra tips. Varför ÄR det så viktigt med självkärlek, egentligen? Hur slutar man anpassa sig efter alla andra? Och hur lär man sig hantera ett kärleksnederlag utan att klandra sig själv?
10/21/2020 • 1 hour, 18 minutes, 51 seconds
299. Hur ska vården bli bättre, egentligen?
Denna veckan gästas vi av Peter Almgren, som i slutet av förra året blev utsedd till särskild utredare på socialdepartementet. I hans arbetsuppgift ska han utreda förutsättningarna för en sammanhållen god och nära vård för barn och unga, i hela Sverige. Oavsett vart du bor ska du få rätt hjälp i rätt tid, frågan är bara hur? Hur ska vården se ut? Vad behöver förbättras eller förändras helt?
Ni som hängt med ett tag minns säkert kampanjen som vi gjorde tillsammans med Vision, #mellanstolarna, där ett av våra krav till Socialminister Lena Hallengren var att faktiskt ha en sammanhållen vård, och att man behövde titta närmare på HUR vi undviker att så många hamnar mellan stolarna, inom vården för psykisk ohälsa. Så vi får ju faktiskt se det här som ett absolut steg i rätt riktning! HEJA!
10/14/2020 • 59 minutes, 46 seconds
298. #metoo, revolution eller pressetiskt haveri? Åsa Linderborg gästar
Hösten 2017 jobbar Åsa Linderborg som aldrig förr. Hon lever då med en man som är rätt många år äldre och hon funderar på att börja jobba betydligt mindre och lägga mer tid på relationen. Plötsligt briserar #metoo och arbetstempot ökar mer än någonsin. Som kulturchef är också Åsa en av få som kritiserar #metoo, framför allt alla namnpubliceringar baserade på anonyma vittnesmål. Hon talar om pressetik och journalistik. Samtidigt påbörjar Aftonbladet en granskning av Kulturhuset statsteatern. Granskningen släpps, tillammans med en väldigt hård text om Benny Fredriksson, författad av Åsa. Strax därefter blir hon lämnad av sin livs kärlek, och 4 dagar efter uppbrottet kommer beskedet om att Benny tagit livet av sig, och den som pekas ut som ansvarig, är Åsa själv.
10/7/2020 • 1 hour, 2 minutes, 47 seconds
297. Ska vi sluta prata om psykisk ohälsa?
Ja, denna veckan ställer vi oss den frågan, tillsammans med veckans gäst Christian Rück. Christian har precis släppt boken "Olyckliga i paradiset" och en debattartikel på boken med titeln "Vi måste sluta prata om psykisk ohälsa" fick oss såklart att haja till. Vad finns det för risker med att prata om psykisk ohälsa? Borde man kanske dela in olika former av psykiskt lidande på andra sätt? Vad är egentligen livets skavigheter? När ska man söka hjälp och vad är "normalt" att känna?
9/30/2020 • 1 hour, 22 minutes, 50 seconds
296. Frida Boisen - Mamma gav mig skulden för sitt självmord.
Denna veckan gästas vi av fantastiska Frida Boisen, journalisten som just nu är kanske mest aktuell med sin bok "Berätta aldrig det här", en sann berättelse om hennes uppväxt, relation till sina föräldrar och framför allt om hennes mammas självmord. Som Frida fick skulden för, av sin mamma. "Nu fick du som du ville" var i princip vad som stod i avskedsbrevet. Hur lever man med den skulden? Varför gav hennes mamma henne den?
Om att inte förstå signaler, om att känna att man sagt fel, gjort för lite, om att vilja ta tillbaka så mycket men samtidigt känna att man inte orkar var tyst längre. I flera, flera år höll Frida det här hemligt för nästan alla i sin omgivning, även hennes egna barn. Ett löfte om att aldrig berätta.
Boken finns att köpa både fysiskt och online!
9/23/2020 • 1 hour, 9 minutes, 3 seconds
295. Att vara förälder till någon med psykisk ohälsa.
Ett otroligt starkt och viktigt avsnitt när vi denna veckan gästas av Veronica, mamma till Maja. Vi pratar om att vara förälder till någon som lider av psykisk ohälsa. Om maktlösheten, känslan av att känna sig misslyckad som förälder, om att våga be om hjälp och släppa taget om sitt eget barn och om att ha sitt barn på HVB-hem långt ifrån en själv. Om att också få bryta ihop och känna att man inte orkar. Så himla, himla viktigt att alla dessa föräldrar får det stödet som dom också behöver i den här situationen. Vi är så himla tacksamma som får dela Veronica och Majas historia. Obeskrivligt tacksamma!
Om du själv är förälder och bara vill prata av dig eller läsa andras tankar från liknande situation så finns Facebook-gruppen: Ångestpodden - Föräldragrupp.
9/16/2020 • 53 minutes, 19 seconds
294. SKJUTS in i hösten med dig!
Deeeeet traditionsenliga höstavsnittet är tillbaka, precis som varje höst i Ångestpodden. Vi pratar om hur KNÄPPT livet är, om att försöka vara i nuet, om att vara ur fas, må bra fast ändå vara rädd att något dåligt ska hända, årstidsbunden depression, om mörkret, rädslan kring hösten och om att nästan förvänta sig att man KOMMER må dåligt för att så mycket med hösten är förknippat med deppighet. AJA. Vi ger varandra ett varsitt uppdrag också för hösten, dåååå ska vi se hur det går med dom.
9/9/2020 • 53 minutes, 3 seconds
293. Annika Strandhäll, om sambons självmord.
Denna gästas vi återigen av Annika Strandhäll. När hon senast gästade oss, 2018, arbetade hon som socialminister. I hennes arbete pratade hon väldigt mycket om frågorna kring psykisk ohälsa. Samtidigt, på hemmaplan, mådde hennes man väldigt dåligt. Hur dåligt, visste ingen. Thomas beställde hem antidepressiv medicin på nätet och arbetade på precis som vanligt, men hemmiljön blev allt sämre mellan dom. Dom hamnar i en skilsmässa och Annika ska flytta till en ny lägenhet. Några dagar senare tar Thomas livet av sig.
Hur är det att leva med skulden kring en anhörigs självmord? Hur hanterar man sorgen? Hur känns det att utåt sätt varit påläst och mån om att alla måste prata om dom här frågorna, men ändå inte förstå när någon som står en så nära mår så dåligt.
Tack snälla Annika för att du delar med dig.
9/2/2020 • 1 hour, 4 minutes, 11 seconds
292. Kontrollbehov - SLÄPP DET!
JAA. Denna veckan pratar vi alltså om kontrollbehovet. Det där som så lätt kan vara med en ibland, ofta eller hela tiden. Det finns såklart olika grader av helvetet och i dagens avsnitt tar vi inte upp kontrollbehovet som man kanske upplevt i en kärleksrelation. Då hänvisar vi snarare till vårt avsnitt om svartsjuka. Denna veckan pratar vi mer om kontrollbehovet i vardagen, och vad som händer med oss om vi tappar kontrollen. Även kontrollen runt hur andra ser på en och vem man lyckas vara för andra. Well. Lyssna så får ni se!
8/26/2020 • 57 minutes, 19 seconds
291. KRISTALLER & TARMFLORA?
Jaaa, denna veckan tar vi upp ämnet "alternativmedicin", självhjälp, humbug, qvacksalveri och placebo.
Inte för att underskatta placebo, det kan nämligen göra större skillnad och hjälpa till på ett otroligt sätt. Och inte heller för att förringa någon som blivit hjälpt av kristaller eller omlagt kost. Alla sätt som kan få någon att må bra, är bra sätt. Däremot tycker vi det är viktigt om hur vissa saker marknadsförs som mirakelkurer mot psykisk ohälsa. Många gånger likställs tex örter eller kristaller med antidepressiv medicin. Vad gör det egentligen med samtalet kring psykisk ohälsa? Vad händer liksom om man drabbas av en depression men alla ens vänner/kollegor tror att den kan försvinna med hjälp av fermenterad kost? Eller om gemeneman börjar tro att kristaller kan bota ett trauma? Och vad säger forskningen, egentligen?
8/19/2020 • 58 minutes, 35 seconds
290. Ett sönderstressat samhälle - Isabel Boltenstern
I veckans avsnitt har vi tagit tillbaka UNDERBARA Isabel Boltenstern som gästade oss redan för 4 år sedan. Då pratade vi om utmattningsdepression som Isabel då ganska nyligen hade tagit sig tillbaka ifrån. Såhär fyra år senare ser vi tillbaka på den tiden igen. Isabel har nämligen under denna tiden hunnit skriva sin bok "Lycka till med resten av livet". Varför blir egentligen så många kvinnor utbrända? Och varför tror vi att en god tarmflora ska lösa allt? Har du själv funderat på vilka strukturer du fastnat i? Så som att parera ett heltidsjobb med att även projektleda alla andra saker i ditt privatliv?
8/12/2020 • 1 hour, 9 minutes, 53 seconds
289. FUNKAR SJÄLVHJÄLP? Erik Fernholm gästar.
Ja, funkar självhjälp? Eller är det självshälp? Vad betyder ens självhjälp? Och hur funkar placebo?
I veckan avsnitt djupdyker vi i självhjälpsindustrin. Den där självhjälpen som vissa tillber likt en religion. Vad gör det med samtalet kring psykisk ohälsa? Och varför denna ständiga resa mot att hitta det inre jaget, lycka och självförverkligande? 2.0 versioner av oss själva.
Om manipulation och marknadsföring och enkla lösningar på stora problem.
Avslutande låt: Wan - Lata
8/5/2020 • 1 hour, 20 minutes, 9 seconds
288. BREAST IMPLANT ILLNESS - Amanda Lundgren
Denna veckan gästas vi av youtubern Amanda Lundgren och pratar om breast implant illness. Detta är något som drabbar vissa kvinnor efter att dom gjort en bröstoperation, där symtomen kan variera, både fysiska men kanske framför allt psykiska. Det här är inte en "sjukdom" eller ett tillstånd som ännu har stöd i forskning, men många som upplevt detta känner en enorm lättnad över att höra att dom inte är ensamma. För vad händer egentligen med en psykiskt när saker och ting inte blir som man tänkt sig? Kanske framför allt när man gjort något som många anser är "fel", eller som man själv kanske tvivlat på att göra.
7/29/2020 • 43 minutes, 20 seconds
287. Om strippbranschen och sexhandel med Fanny Julia
Denna vecka gästas vi av Fanny Julia och pratar om strippbranschen och sexhandel. Fanny Julia hamnade, som hon själv uttrycker det, lite på glid i livet, tidigt. Efter ett sexuellt övergrepp mådde hon väldigt dåligt och började ta droger. För att finansiera missbruket började hon sälja camshower på internet. Tillslut fick hon frågan om att börja jobba på strippklubb, vilket sen också blev ett jobb även utanför klubben. Vi är så glada som får dela den här livshistorien. Det känns så viktigt att prata MED dessa kvinnor, inte bara om.
Avslutande låt: Rich without you - Fanny Julia
7/22/2020 • 1 hour, 22 minutes, 12 seconds
286. "Hej och välkomna till avsnitt 1 av Ångestpodden!"
Skämskudde men återblick. Till vårt allra första samtal i det här poddflödet. VAD HAR HÄNT? Med våra röster? Varning för gapighet.
7/15/2020 • 40 minutes, 36 seconds
285. Hade Jesus ångest? - Feministpastorn gästar
Jaa, hade Jesus ångest? Och hur hanterade han den i så fall? Vem eller vad är gud? Denna veckan gästas vi av Esther, feministpastorn, och pratar om tro och kyrkan och hur ångest hanteras i dom rummen. För ja, enligt kristendomen ska alla alltid förlåtas, men är det alltid det moraliskt rätta? Hur hanterar man en situation i sitt eget liv som enligt ens egna tro är ett misslyckande? Eller? Är tex en skiljsmässa verkligen ett misslyckande i det stora hela? Vem är det som tolkar bibeln, egentligen?
7/8/2020 • 1 hour, 4 minutes, 5 seconds
284. "Relationer och avslut gör så j*vla ont"
Vissa avslut sker naturligt. Endel avslut är vad som behövs, även om det inte känns så, och många avslut går helt emot ens egna vilja. Olycklig kärlek, självförakt och ångest blev väl veckans avsnitts ledord på något vis. Vad mer ska vi säga? Ibland är livet bara 2+, ibland ligger det liksom på 2-, man tar sig igenom det, även om vägen känns lång och snårig.
7/1/2020 • 56 minutes, 47 seconds
283. MATILDA DJERF - om ätstörningar, modellande och om vem som har rätt till ångest.
Lång titel på veckans avsnitt. Men det var mycket som hanns med när vi satte oss ner med influencern Matilda Djerf. Med 1 miljon instagramföljare, eget klädmärke och modelljobb så fanns det liksom endel att prata om. Om ätstörningarna som började i tonåren, om att inte ha "rätt" till att känna ångest när man har ett så "bra liv" som Matilda har. Om att arbeta som modell och se sin egen kropp bli redigerad mindre och smalare och slätare. Hur hanterar man det, egentligen?
6/24/2020 • 57 minutes, 34 seconds
282. SÅ BOTAR DU DIN ÅNGEST
Ja. Denna veckan avslöjar vi hur ni aldrig mer behöver lyssna på Ångestpodden. SKOJA.
Finns det verkligen en universal lösning på ångest? Ska vi verkligen motarbeta den så mycket eller kan det faktiskt vara lite bra med ångest ibland? Hur mycket bör vi anstränga oss för att leva ett så ångestfritt liv som möjligt? Går det ens? Om enkla lösningar på stora problem.
6/17/2020 • 55 minutes, 57 seconds
281. Richard Magyar - om ångest, fotboll och omklädningsrum.
Yes, denna veckan gästas vi av Hammarby IF's Richard Magyar. Hur är det egentligen att vara öppen kring psykisk ohälsa i fotbollsvärlden? Vi pratar om Richards egna erfarenheter, om hans depression om när han såg en man begå självmord. Om hur det blev en "grej" när han i den sista allvenska matchen förra säsongen satte sig ner efter slutsignalen och började gråta, och om hur det blev en GREJ. Tänk att det är 2020 och det blir en grej av att en manlig fotbollsspelare sätter sig ner på knä och fäller några tårar. Men så var det.
Och så pratar vi om att följa sina drömmar, om målen med fotbollen och framtiden.
6/10/2020 • 56 minutes, 6 seconds
280. Nina Glimsell - om olycklig kärlek och att tappa sig själv.
Denna veckan gästas vi av Nina Glimsell, som många av er säkert känner igen ifrån Paradise Hotel och just nu, Ex on the beach, vilka båda programmen är två av Sveriges största TV-program. Vi pratar om att bli kär inför öppen ridå, men att också bli sårad framför tv-kamerorna. Om att vara en känslomänniska som absolut inte räds för att visa sina känslor, men att känna sig missförstod och skam över känslorna ändå.. Om hur man hittar tillbaka till sig själv efter att man varit olyckligt kär och tappat hela sig.
6/3/2020 • 59 minutes, 10 seconds
279. Sommar, sommar och sol, och ångest.
YES! Det årliga sommarångest-avsnittet är här. Varenda år sedan vi startade Ångestpodden har vi gjort ett avsnitt inför sommaren. Vi frågade även er den här gången, vad ni får ångest över, och ja, ni kände ju som vi. Det är kroppsångest, ekonomisk ångest, ensamhetsångest, "jag måste vara snygg"-ångest, "jag måste ha kul hela tiden"-stressen osv osv. Listan kan göras lång. Vi försökte avverka så mycket som vi hann med på dryga TIMMEN. Ett långt sommaravsnitt blev det alltså.
Tack för att ni finns!
5/27/2020 • 57 minutes, 46 seconds
278. Prostitution och den svenska porrindustrin - Talita gästar
Ja, det här avsnittet spelade vi in för någon vecka sedan, helt ovetandes om vad som skulle blossa upp i media några dagar senare. Det känns på ett sätt så styrkande och hoppfullt att det här ämnet just nu är på dom flestas läppar och att det uppmärksammats i media så pass mycket som det faktiskt gjort. Men nu är viktigare än någonsin att låta alla dessa otroliga människor som arbetar med dessa frågor på daglig basis för höras. Att dom lyfts och sprider all den kunskap dom sitter på efter år av hårt arbete. För det här har pågått i åratal, varje dag. Kvinnor tvingas sälja sina kroppar. Män köper sex.
I veckans avsnitt gästas vi av Anna och Josefine från Talita som hjälper kvinnor ut ur prostitution, pornografi och människohandel för sexuella ändamål och in i ett fungerande liv. Läs mer här: https://www.talita.se/
5/20/2020 • 57 minutes
277. Eva Röse - om jag ger dig allt som är mitt, då har du också mig!
Yes. Denna veckan gästas vi av Eva Röse. EVA RÖSE, som väl varit en del av ens liv på ett eller annat sätt. Ett ansikte som liksom alltid funnits där i TV-rutan. Med sin otroliga pondus satt vi i studion och var märkbart nervösa men avsnittet landade i alla fall i ett samtal om stigmat kring att må dåligt om man utåt sätt ser ut att ha det ganska bra, om att lyfta åldern 27 lite mer som en riktig PISSÅLDER, maktbalans i relationer, #tystnadtagning och det svarta kletet.
5/13/2020 • 1 hour, 2 minutes, 4 seconds
BONUS: Erik Fernholm om hur vi ska hantera Corona-ångesten
BONUSAVSNITT.
5/9/2020 • 1 hour, 8 minutes, 18 seconds
276. STORA AVSNITTET OM VR- & INTERNETTERAPI
Denna veckan pratar vi om VR och internetterapi med Per Carlbring, specialist i klinisk psykologi.
Hur viktigt är egentligen det fysiska mötet? Funkar VR-terapi? Ja, allt du behöver veta om internetterapi och VR helt enkelt.
5/6/2020 • 55 minutes, 27 seconds
275. Fia Anderberg - Livet kan inte gå ut på att räkna kalorier
Japp, denna veckan gästas vi av OTROLIGA Fia Anderberg och vi hinner med såååå mycket. Vi pratar om hennes pappas självmord och om att lida av separationsångest, om skev kroppsyn, om ätstörningar och #minresaräknas. Och MASSOR av tips för att lära sig må bra i sin kropp.
4/29/2020 • 1 hour, 5 minutes, 37 seconds
274. FOMO - Fear of missing out
Yes, i veckans avsnitt pratar vi alltså om FOMO, fear of missing out. Att känna en oro eller rädsla för att missa saker eller blir lämnad utanför. Finns såklart olika grader av denna känslan och vi pratar mestadels utifrån oss själva, men vi hoppas att ni kan känna igen er eller att ni kanske får ord på en känsla som ni burit på med inte förstått varför.
4/22/2020 • 47 minutes, 33 seconds
273. Sebastian "Sebbe" Stakset gästar
Denna veckan gästas vi av Sebastian Staket, förr känd som Sebbe Staxx, bland annat medlem i Kartellen. Om att känna att ingenting betyder någonting och därför känna en hopplöshet inför livet. Om att inte kunna lämna det gamla livet bakom sig och om att en dag få hoppet tillbaka, genom stark tro och Gud.
4/15/2020 • 1 hour, 17 minutes, 48 seconds
272. Går pissmående och glädje hand i hand?
JA. Denna veckan tar vi oss ann ämnet GLÄDJE. För vi tänkte att det behövs just nu. I våra liv behöver vi försöka påminna oss om vad glädje faktiskt handlar om. Speciellt just nu när mycket annat känns jobbigt. Vi pratar om att i det lilla bor det stora, om att ha närmare till missunnsamhet än glädje ibland, om positiv psykologi och MYCKET mer. Tack för att ni lyssnar. Ta hand om varandra!
4/8/2020 • 44 minutes, 52 seconds
271. "Hur påverkas relationen av psykisk ohälsa?" IDAS POJKVÄN GÄSTAR
Ja, vi har ju vidrört detta ämnet tidigare i podden och ni är också många som ÖNSKAT en gästning från Idas kille så, here we are!!! Emil gästar veckans avsnitt och vi alla tre pratar om hur psykisk ohälsa påverkar ens kärleksrelation. Tar man på sig mycket ansvar? Lär man sig att se kännetecken på när partnern mår dåligt? Hamnar man kanske själv i olika negativa mönster för att "skydda" sin kärlek, kanske tom när personen i fråga inte ens behöver skyddas längre? JA. Tack Emil för att du ville gästa!
4/1/2020 • 46 minutes, 32 seconds
270. "Inget är privat längre" - Collab Mathilda & Andrea
Ni fick ställa era dilemman som ni upplever kring sociala medier, och vi försökte besvara dom tillsammans med podd-duon, ikonerna Mathilda och Andrea. Hur hittar man balans i sitt sociala medier-användande? När är det okej att avfölja en vän och vem "får" vara aktivist?
3/25/2020 • 1 hour, 11 minutes, 10 seconds
269. Är vi påväg mot en vetenskaplig begravning?
Ja, vi undrar. Håller vi just nu på att bevittna en vetenskaplig begravning? Där alarmisterna hela tiden får sista ordet. Vi hoppas då VERKLIGEN inte det. Ta hand om er i denna konstiga tid, men tro inte på allt ni läser och lyssna på myndigheterna.
3/18/2020 • 39 minutes, 25 seconds
268. STORA AVSNITTET OM KBT
Yes! Nu framöver kommer vi med jämna mellanrum ta upp olika terapiformer, och först ut är alltså KBT. Kognitiv beteendeterapi. Med oss har vi Bengt E. Westling som BLAND ANNAT är leg. psykolog och psykoterapihandledare inom KBT.
Tack till alla er som ställde era frågor kring KBT. Vi tror vi fick med dom flesta.. <3
3/11/2020 • 52 minutes, 10 seconds
267. Bekräftelsebehov, ätstörningar och bitterhet med Alexandra Nilsson.
Denna veckan gästas vi av Alexandra Nilsson, en av Sveriges första influencers. Hon blev känd genom sitt alter-ego "Kissie".
Vi pratar om att känna sig ensam i skolan, till att vilja synas, att göra allt för uppmärksamhet, om att bli utnyttjad av medierna, om att sen våga vara Alexandra Nilsson, om ätstörningar och bitterhet.
3/4/2020 • 50 minutes, 47 seconds
266. Kroppshat och "FYS FÖRE MYS" med Kajjan
Denna veckan tar vi upp det så STÄNDIGT aktuella kroppshatet. Vi snackar kroppspositivism med PROFFSET i fråga, Karin, Kajjan Andersson. Vi snackar om skönhetstävlingar på förskolan, FYS FÖRE MYS, kroppsrecensioner, det vita knarket (socker), om hälsohetsen som den nya bantningen och om alla som "bara bryr sig" om dom "tjocka och oansvariga".
Vi MÅSTE fortsätta påminnas om hur skevt så mycket är när det kommer till synen på kroppar, för LOGISKT har vi nu lärt oss att våra kroppar inte säger något om oss som personer, MEN KÄNSLAN har inte hängt med.
2/26/2020 • 1 hour, 8 minutes, 21 seconds
265. Min magkänsla vill mig inte väl.
Vem FAN är jag egentligen? Det är avsnittets stora fråga. Men så landar vi ändå någonstans i att man inte behöver veta det. Vi ska försöka, FÖRSÖKA, sluta leta.
2/20/2020 • 42 minutes, 42 seconds
264. OVERKLIGHETSKÄNSLOR
Denna veckan tar vi upp det MYCKET önskade ämnet overklighetskänslor. Eller, Derealisation och Depersonalisation vilket är två tillstånd som är vanligt vid psykisk ohälsa. Det är en känsla av att vara avskuren ifrån verkligheten. Lite som att man är en robot som går på autopilot. Det kan dock förklaras som en försvarsmekanism som kroppen tar till för att helt stänga av när ångesten liksom tar över.
Med oss har vi Maja, som själv levt med overklighetskänslor. När det var som värst höll känslan i sig i flera månader.
Det finns otroligt lite kunskap om det här ämnet, även inom vården, vilken Maja tydligt fick erfara när hon sökte hjälp, men vi hoppas att det här avsnittet kan hjälpa någon där ute som själv upplevt detta och som kanske inte riktigt har kunnat sätta ord på det tidigare.
2/12/2020 • 38 minutes, 4 seconds
263. Axel Schylström - en av Sveriges värst brännskadade personer.
Denna veckan gästas vi av Axel Schylström, som många kanske känner igen från Idol och Melodifestivalen.
När 2012, när Axel var 19 år och alldeles snart skulle ta studenten var han med om en olycka och blev brännskadad. Hans skador var så pass allvarliga att han fick ligga i respirator, lära sig att andas igen och i princip börja om livet på nytt, fast som 19 år gammal.
Dom inre skadorna var allvarliga och Axel svävade länge mellan liv och död men när han började tillfriskna så insåg han också att han behövde lära sig att leva med sitt nya utseende med ärr över hela kroppen.
Hur lär man sig leva med kroppskomplex? Hur går man tillbaka sin självkänsla och sitt självförtroende? Hur ska man tänka för att inte skuldbelägga sig själv? Hur hanterar man självmordstankar och känslan av att uppgivenheten äter upp en inifrån?
2/5/2020 • 54 minutes, 14 seconds
262. Om otrohet och varaktig kärlek med relationsexperten Egil Linge.
Denna veckan gästas vi av relationsexperten Egil Linge, psykolog och författare till bla. boken Hemligheten, från ögonkast till varaktig relation. Och ÄNTLIGEN får vi svar på alla frågor och ångest som kan uppstå både i och utanför relationer. Hur vågar man lita på andra? Kan en relation bli bra efter en otrohet? Hur får man en relation att hålla för evigt? Varför är det så svårt för vissa att hitta "den rätta"? Och varför känns det ibland som att så fort man visar lite "för mycket" intresse för någon så försvinner personen ifrån en?
1/29/2020 • 1 hour, 7 minutes, 34 seconds
261. Rasism och lojalitetskonflikter med Filip Dikmen
Den här veckan gästas vi av OTROLIGA Filip Dikmen.
Filip var en av BRIS-idolerna 2019 där hans berättelse handlade om utanförskap och lojalitetskonflikter. Vi pratar om rasism, om att se och lära sig olika mönster i sin vardags, kanske framför allt i skolan där Filip själv tidigt fick se dels hur vi behandlas olika, men också hur attityder, ilska och uppgivenhet kan leda till konflikter. Om hur en person som Filip som verkligen ville studera och lära sig saker kunde irritera andra. Och om vikten av bra lärare! Och om humorn som vapen.
Ett VIKTIGT samtal som vi är väldigt glada över att vi fick ha med denna SMARTA och briljanta människan.
1/22/2020 • 1 hour, 7 minutes, 18 seconds
GÖTEBORG
GÖTEBORG
Vi kommer till er den 1/4!!!
Som ni vet kör vi en egen scenshow den 21/3 på Scalateatern!!! Vi har gjort Ångestpodden i 5 år och vill fira detta med er genom en alldeles egen scenshow regisserad av Hampus Nessvold. Det känns stort, läskigt, spännande och så himla roligt. Snälla, låt oss ses där. NU KÖR VI!
Biljetter hittar ni här: https://www.eventim.se/angestpodden-biljetter.html?affiliate=PP8&doc=artistPages/tickets&fun=artist&action=tickets&kuid=577432
1/17/2020 • 1 minute, 30 seconds
STOCKHOLM
STOCKHOLM!
Som ni vet kör vi en egen scenshow den 21/3 på Scalateatern!!! Vi har gjort Ångestpodden i 5 år och vill fira detta med er genom en alldeles egen scenshow regisserad av Hampus Nessvold. Det känns stort, läskigt, spännande och så himla roligt. Snälla, låt oss ses där. NU KÖR VI!
Biljetter hittar ni här: https://www.eventim.se/angestpodden-biljetter.html?affiliate=PP8&doc=artistPages/tickets&fun=artist&action=tickets&kuid=577432
1/17/2020 • 1 minute, 10 seconds
LUND
LUND
Vi kommer till er den 27/3!!!
Vi har gjort Ångestpodden i 5 år och vill fira detta med er genom en alldeles egen scenshow regisserad av Hampus Nessvold. Det känns stort, läskigt, spännande och så himla roligt. Snälla, låt oss ses där. NU KÖR VI!
Biljetter hittar ni här: https://www.eventim.se/angestpodden-biljetter.html?affiliate=PP8&doc=artistPages/tickets&fun=artist&action=tickets&kuid=577432
1/17/2020 • 1 minute, 20 seconds
260. "Hur länge trodde ni att Ångestpodden skulle hålla?"
VI FIRAR 5 ÅR IDAG! FEEEM ÅR!?
Tack alla som lyssnat genom åren. Alla som stöttat oss, som gästat, delat med sig, öppnat upp sig, tipsat, feedbackat. ALLT!
I dagens avsnitt försöker vi prata om FOMO, relationer, vad som är livskvalitet, hur man ska tänka när man tror att ens vänner inte vill umgås med en mer. JA? Vet inte alls om vi besvarar en enda fråga. Vi famlar i mörker på sätt och vis men det känns tryggt med er.
1/15/2020 • 50 minutes, 47 seconds
259. Påsatt, avskärmad och mobilberoende.
Ja, denna veckan pratar vi om skärmångest. För visst känner vi av den, törsten efter telefonen så fort vi inte har den i samma rum som vi befinner oss i. Nanna Gillberg, forskare och författare till boken Påsatt och avskärmad i en uppkopplad tid gästar oss idag och pratar om den forskning som faktiskt finns på just mobilberoende. Vi pratar dessutom om vilka konsekvenser det här kan få om vi inte tar kontrollen över vårt mobilmissbruk. Vi får sämre empatiförmåga, blir sämre på att läsa av kroppsspråk, dålig koncentrationsförmåga och vi får sämre minne. HUR KUL ÄR DET?
Hur lär man sig hitta balansen? Och hur viktigt är det att våga se sitt eget mobilanvändande i vitögat istället för att skylla allt på samhället eller prata om detta beroende som i ett "vi" eller "man".
Hej vi heter Ida och Sofie och vi är mobilberoende!
I samarbete med fitness24seven.
https://se.fitness24seven.com/angestpodden
1/8/2020 • 1 hour, 4 minutes, 44 seconds
258. Klimatångest med Therese Zätterqvist
Årets första avsnitt och vi tar upp det ämne som varit ett av dom mest önskade den senaste tiden, nämligen klimatångest.
Att vi står inför en framtid där vi MÅSTE ändra vårt beteende och se över vår egen livsstil är ingen nyhet, däremot tror vi att det är viktigt att prata om det här på ett ganska avväpnande sätt för att fler ska vilja förstå krisen. Med oss har vi Therese Zätterqvist som vi tycker för allt så mycket mer begripligt.
I avsnittet pratar vi dels om appen Svalna. Och även theoceancleanup.com