Winamp Logo
ΑΜΠΕΛΟφιλοσοφίες Cover
ΑΜΠΕΛΟφιλοσοφίες Profile

ΑΜΠΕΛΟφιλοσοφίες

Greek, Cookery, Food, Drink, 1 season, 12 episodes, 10 hours, 12 minutes
About
Ομιλίες προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους πραγματοποιούνται στο Κτήμα Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο παράλληλων δράσεων, και φιλοξενούνται στο pod.gr. Το Κτήμα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται στον κόσμο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981, στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Ο αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος. Η φιλοσοφία του Κτήματος, σε ό,τι αφορά στην πολιτιστική διάσταση του κρασιού, έχει οδηγήσει στην δημιουργία του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου και σε μία σειρά δραστηριοτήτων που το πλαισιώνουν.
Episode Artwork

Η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας

O Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες στο Κτήμα Γεροβασιλείου μία ομιλία για τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, την εξελικτική της πορεία και τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της κυρίως στο λεξιλογικό επίπεδο. Έμφαση δόθηκε στη σημερινή νεοελληνική γλώσσα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των πολύγλωσσων και πολυπολιτισμικών κοινωνιών και της τεχνητής νοημοσύνης. 
4/30/202454 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

«Αναπηρία - Αθλητισμός - Περπατώ», με τον Άλεξ Ταξιλδάρη

Ο Άλεξ Ταξιλδάρης, Παραολυμπιονίκης, φυσίατρος, αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 και CEO του «Περπατώ» πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες στο Κτήμα Γεροβασιλείου μία ομιλία για την αναπηρία, τον αθλητισμό και τον σύλλογο Περπατώ. Μίλησε για το τι είναι αναπηρία και ποιοι είναι οι πολιτικά ορθοί όροι γύρω από αυτή, για τη μεγάλη σημασία του αθλητισμού στη ζωή των ανάπηρων ανθρώπων και για το έργο του συλλόγου Περπατώ, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει η Κομοτηνή πρότυπο προσβασιμότητας.
3/27/202438 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Νικόλας Σεβαστάκης: Ταυτότητες, τρόποι ζωής και δημοκρατία

Ο Νικόλας Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι Σάμου. Είναι Καθηγητής Πολιτικής φιλοσοφίας. Aρχικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη συνέχεια -και έως σήμερα- στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ζει και γράφει στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί για χρόνια με εφημερίδες και περιοδικά.  Με την πεζογραφία ασχολείται τα τελευταία χρόνια: συλλογές διηγημάτων, δοκίμια, μυθιστορήματα. Το τελευταίο του βιβλίο, Ταξίδι στο άγνωστο: Φιλελεύθερη δημοκρατία και κρίση πολιτισμού κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Στερέωμα.
4/11/202348 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Άννα Διαμαντοπούλου: Η εκπαίδευση μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα - Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση - Κλιματική Αλλαγή - Ανισότητες

Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του high level group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της κοινωνικής προστασίας και του κράτους πρόνοιας στην ΕΕ και Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ανέλυσε στην ομιλία της στο Κτήμα Γεροβασιλείου τις εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης και τις προκλήσεις απέναντι στην 4η βιομηχανική επανάσταση και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.
2/17/202345 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Γ. Πρεβελάκης & Ε. Λιβιεράτος: Η γεωπολιτική και η δύναμη των χαρτών

Ο Γιώργος Πρεβελάκης (Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης) και ο Ευάγγελος Λιβιεράτος (Ομότιμος Καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας ΑΠΘ) συζητούν στο Κτήμα Γεροβασιλείου για τη γεωπολιτική και τη δύναμη των χαρτών, με αφορμή το νέο βιβλίο του Ε. Λιβιεράτου «Γεωχωρικά Διακυβεύματα, 1821 και μετά – Μία απόκλιση».
11/5/20221 hour, 3 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Μαρία Ευθυμίου: Η διατροφή του ανθρώπου μέσα στην παγκόσμια ιστορία

H καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου μίλησε στο Κτήμα Γεροβασιλείου για τα θέματα διατροφής στην παγκόσμια ιστορία. Πώς η Γεωργική Επανάσταση, η Εμπορική Επανάσταση και η Βιομηχανική Επανάσταση άλλαξαν άρδην την διατροφή του ανθρώπου και πώς φτάσαμε στο σήμερα;
10/21/20221 hour, 34 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Χρήστος Καρράς: Πολιτισμός και Βιωσιμότητα

Ο Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και υπεύθυνος για ποικίλα μουσικά και διεπιστημονικά project, για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δικτύων και για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του οργανισμού, μίλησε στο Κτήμα Γεροβασιλείου για τη βαθιά και αμφίδρομη σχέση πολιτισμού και βιωσιμότητας.
8/4/202259 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Γιάννης Σειραδάκης: Υπάρχει το Σύμπαν, η Μουσική και το Φως της Σελήνης χωρίς τον Άνθρωπο;

Ο αστρονόμος Γιάννης Σειραδάκης μίλησε το 2015 στο Κτήμα Γεροβασιλείου για το σύμπαν, τη μουσική, τη σελήνη και τη σχέση τους με τον άνθρωπο, τη σχετικότητα των εννοιών και το μυστήριο της μαύρης τρύπας.
5/7/202125 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Μιχάλης Στύλλας: Όρος Όλυμπος

Ο Μιχάλης Στύλλας, γεωλόγος, ορειβάτης και διαχειριστής του καταφυγίου του Ολύμπου «Χρήστος Κάκκαλος», μιλάει στο Κτήμα Γεροβασιλείου για το αγαπημένο του βουνό: «Όρος Όλυμπος. Μεταξύ Ουρανού και Γης, στο πέρασμα Θεών, Θνητών και Παγετώνων». Ένα ταξίδι από την ανάδυση του Ολύμπου στον ουρανό, μέχρι τον ενθρονισμό των θεών, την έλευση των θνητών και τη σύγχρονη συμβίωση των τελευταίων με το φυσικό περιβάλλον.
4/10/202146 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Στάθης Καλύβας: Πώς φαντάζομαι το μέλλον της Ελλάδας

O Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλάει για το πώς φαντάζεται το μέλλον της Ελλάδας παρουσιάζοντας στο Κτήμα Γεροβασιλείου το 2018 μια ανάλυση με δεδομένα που ισχύουν ακόμα και σήμερα. Πώς θα είναι άραγε η Ελλάδα σε 20 χρόνια; Μπορούμε και σήμερα να φανταστούμε το μέλλον με αισιοδοξία;
2/13/202144 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ξένια Καλογεροπούλου: Το θέατρο και τα παραμύθια

Η Ξένια Καλογεροπούλου, αγαπημένη ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, πρωτοπόρος στο παιδικό θέατρο, συγγραφέας βιβλίων με μεγάλη αγάπη στην αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, μιλάει με χιούμορ και ειλικρίνεια για τη ζωή της, εντός και εκτός θεάτρου στο Κτήμα Γεροβασιλείου και στο pod.gr
12/11/202028 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Κώστας Γαβράς: Η φιλοσοφία του

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς έρχεται από το Παρίσι στην Επανομή, στο Κτήμα Γεροβασιλείου, και συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Τούλα. Με ειλικρίνεια και χιούμορ, μοιράζεται με το κοινό ιστορίες για τα παιδικά του χρόνια, τη ζωή του στη Γαλλία, την οικογένειά του, τον κινηματογράφο, τις ταινίες του και την αυτοβιογραφία του.
11/13/20201 hour, 2 minutes, 35 seconds