Winamp Logo
Alumni Connect Cover
Alumni Connect Profile

Alumni Connect

Slovenian, Finance, 52 seasons, 59 episodes, 1 day, 14 hours, 11 minutes
About
Dobrodošli na podcastu Alumni Connect! Prisluhnite zgodbam alumnov Ekonomske fakultete s celega sveta ter njihovim skrivnosti do uspeha. Odkrivali bomo različne ideologije, poglede na vroče tematike sveta in se predvsem podali v osebne zgodbe posameznikov. Želimo si povezovati ljudi, širite ideje in dobre prakse, ustvarjati priložnosti in nova poznanstva ter spremeniti našo skupnost na bolje. Podcast bomo soustvarjali Alumni EF, Konfucijev inštitut, Management Group, Mednarodna pisarna, Mladi projektni managerji, Povezani EF in Top EF.
Episode Artwork

#59. epizoda: Mitja Žnidaršič, LifeClass Hotels & Spa: Že od otroštva sem si želel delati v turizmu

»Človeški odnos bo postal luksuz.« V 59. epizodi je bil naš gost Mitja Žnidaršič. Skupaj sva razpravljala o naslednjih tematikah: - javnem nastopanju, - začetkih v agenciji Mondial Travel, - študiju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, - obštudijskih dejavnostih, - osebni rasti in napredovanju, - prvi zaposlitvi, - delu v casino-ju, - hotelirstvu in razvoju hotelirstva, - turizmu in razvoju turizma.
5/8/202442 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#58 epizoda: Ema Kozin, svetovna prvakinja v boksu: Boks, matematika in ekonomija

“Zanalašč sem želela iti na težek faks, da dokažem, da zmorem.” V #58 epizodi smo gostili Emo Kozin, svetovno prvakinjo v boksu, diplomirano matematičarko in magistrsko študentko naše fakultete. Z Emo smo se pogovarjali o unikatni kombinaciji boksa, matematike in ekonomije. Začeli smo z njenimi boksarskimi začetki, saj nas je zanimalo, kdaj je vedela, da bo postala profesionalna boksarka. Pogovor smo nadaljevali o študiju na fakulteti za matematiko in fiziko. Glavno vprašanje je seveda bilo, kako je usklajevala študij in boks, posebej tekme. Pogovarjali smo se tudi o njenih tekmah, renomeju 24-1 ter o njenem razmišljanju, ko vstopi v ring. Podcast je vodila Petrisa Čanji Vouri.  Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - začetkih boksa, - študiju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, - študiju na Fakulteti za matematiko in fiziko, - usklajevanju športa in študija, - razmišljanju in pripravljenosti, ko vstopiš v ring, - najbolj odmevni tekmi.
4/24/202439 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#57. epizoda: Pogovor z Juretom Knehtlom, Niko Kristino Butino in Andražem Gavezom: Podjetniške zgodbe, ki navdihujejo

Posebna #57. epizoda Alumni Connect podcasta prinaša utrinke s Podjetniškega POP UP dogodka! Pod vodstvom Jureta Laharnarja, znanega podcasterja Underdog, smo gostili tri izjemne diplomante in podjetnike Ekonomske fakultete v Ljubljani. Jure Knehtl, ustanovitelj JK’s Ecom Growth Consulting je razkrival pot od študenta do uspešnega podjetnika in njegovo iskanje pravega "work-life balance". Nika Kristina Butina, soustanoviteljica Epidemic, je z nami delila, kako ji je propad prvega podjetja dal moč in znanje za nadaljnje podjetniške uspehe. Z njo smo razpravljali o enakosti v poslovnem svetu, pomembnosti priznavanja napak in osebni rasti, ki jo prinaša podjetništvo. Andraž Gavez nas je vodil skozi svojo zgodbo o ustanovitvi BAM - Become A Master, od ideje za razvoj “čokoladnega Amazona” do pomena vztrajnosti in mreženja. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - pomembnost iskrice v podjetništvu, - vztrajnosti in trdem delu, - “work-life balancu", - pomembnosti iskanja pomoči, da ne delaš vsega sam, - vodenju in obvladovanju svojega ega, - ženskah v podjetništvu, - izgorelosti, - planih o prihodnosti.
4/10/20241 hour, 17 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#56. epizoda: Marko Golob, SIJ: Kaj je projektno vodenje in kako biti dober projektni vodja

»Projektni vodja ni deklica za vse.« V 56. epizodi je bil naš gost Marko Golob, predsednik združenja PMI Slovenija. Z Markotom sva se pogovarjala o projektnem vodenju in njegovem razvoju v Sloveniji. Skupaj sva razpravljala o naslednjih tematikah: - študiju na Ekonomski fakulteti, - o prvi zaposlitvi, - projektnem vodenju, - projektnem vodenju v Sloveniji, - certifikatih v projektnem vodenju, - izobraževanju, - razvoju projektnega vodenja.
3/27/202439 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#55. epizoda: Januš Grm, DINE: Od domače kuhinje do startup podjetja

“Ko imaš startup podjetje, je življenje polno vrhov in dolin. Ampak moraš vztrajati.” V 55. epizodi smo gostili Januša Grma, študenta naše fakultete in lastnika startup podjetja DINE d.o.o. Z Janušem smo se pogovarjali o njegovem študiju in usklajevanju le-tega s podjetništvom. Pogovarjali smo se o samem startupu DINE, o ideji in o poslovanju. Opisal je svoje življenje v startupu in ga primerjal s strukturiranim življenjem v podjetju EY, kjer je kot študent delal v reviziji. Pogovarjali smo se tudi o Masterchefu, kjer je nastopil kot tekmovalec. Na koncu smo se še malo pogovarjali o plusih in minusih vodenja podjetja v času študija ter o marketinških manevrih, ki jih uporablja za svoj startup. Podcast je vodila Petrisa Čanji Vouri.  Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - najljubšem profesorju, - življenju vodje startupa, - izkušnji na Masterchefu, - plusih in minusih vodenja podjetja v času študija, - vlogi TikToka in Instagrama pri grajenju znamke podjetja.
3/13/202427 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#54. epizoda: Miha Zupančič, Unicredit: Bančništvo, svet z veliko možnostmi

»Na splošno imam rad začetke, zato mi ponedeljek predstavlja veliko možnosti, kaj vse lahko naredim v prihajajočem tednu in si na podlagi tega postavim ambicije.« V 53. epizodi je bil naš gost Miha Zupančič, vodja skladnosti poslovanja in svetovalec uprave v banki Unicredit Slovenija. V svoji bogati 13 letni karieri v bančništvu se je preizkusil v različnih vodstvenih vlogah, nekaj izkušenj si je nabral tudi v tujini. Skupaj sva razpravljala o naslednjih tematikah: - študiju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, - obštudijskih dejavnostih, - študentskem delu, - iskanju prve zaposlitve, - delu v bančništvu, - delu v tujini, - razvoju bančništva, - priložnostih v bančništvu, - programu talentov Unicredit.
2/28/202437 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#53. epizoda: Kristijan Hvala, Združenje bank Slovenije: Ah, ta “work-life balance”

“Ah, ta “work-life balance”. Nujen je, lahek pa ni!” V #54. epizodi smo gostili Kristijana Hvalo, Vodjo ekonomike bančnega poslovanja pri Združenju bank Slovenije. S Kristjanom smo se pogovarjali o njegovem hitrem napredovanju v svetu bančništva in kaj takšen karierni skok pomeni za mladega zaposlenega. Katere odločitve in vrednote te obdržijo nad vodo in kako pomembno je ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Pogovarjali smo se o njegovih letih opravljanja službe direktorja upravljanja s tveganji in kaj ga je pripeljalo v Združenje bank Slovenije. Na koncu smo izmenjali še par besed o trajnostnem bančništvu in prihodnosti zelenega financiranja. Podcast je vodila Petrisa Čanji.  Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - študiju na EF in spominih na študij, - karieri v bančništvu, - pomenu upravljanja tveganj, - ravnovesjem med delom in zasebnim življenjem, - kariernem preskoku, - trajnosti v bankah, - osebnih in poslovnih ciljih za prihodnost.
2/14/202444 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#51 epizoda: Anita Stojčevska, SKB banka: Za vsako uspešno vodjo stoji močna ekipa!

“Moja glavna naloga je služiti stranki. Vendar pa brez izjemno močnega tima ne bi šlo, to je tisto, kar daje vsaki vodji moč biti dober.” V #51. epizodi smo gostili mag. Anito Stojčevsko, glavno izvršno direktorico SKB banke. Pogovarjali smo se o njenih spominih na Ekonomsko fakulteto in o začetkih njenega zanimanja za bančništvo in finance. Pa seveda tudi o njenih začetnih in zdajšnjih občutkih o predmetih kot so management in upravljanje z zaposlenimi. Vprašali smo jo, kaj je najpomembnejši del poslovanja in zakaj je prepričana, da je to ravno dober tim. Pogovarjali smo se tudi o nagradi Artemida Združenja Manager, ki jo je prejela leta 2021 in vprašali po načrtih za prihodnost, tako osebnih kot za SKB banko. Podcast je vodila Petrisa Čanji.  Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - študiju na EF in spominih na študij, - karieri v bančništvu, - vrednotah vodje, ki popeljejo dlje, - pomenu mehkih veščin v bančništvu, - pomenu dobre ekipe, - kaj pomeni služiti stranki,  - nagradi Artemida Združenja Manager, - osebnih in poslovnih ciljih za prihodnost.
1/17/202431 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#50. epizoda: Jernej Česen, Outfit7: Vodja prihodnosti je mentor

"Vodja prihodnosti je mentor, ne zgolj vodja. Pomagaš drugim uspeti, obenem pa tudi rasteš sam. Zaposli nekoga, ki zna nekaj več od tebe. To je obojestransko učenje.” V jubilejni #50. epizodi Alumni Connect podcasta smo gostili Jerneja Česna, glavnega direktorja Outfit7. Jernej je svojo pot začel v Mercatorju na finančnem področju, kasneje pa prevzel funkcijo direktorja strateškega kontrolinga Skupine Mercator. Leta 2014 se je pridružil ekipi Outfit7, kjer je najprej začel graditi kariero v financah, danes pa je glavni direktor podjetja. Podcast je vodila Monika Lapanja, direktorica Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - razvijanju svojega talenta v mladosti in danes, - razlikah v delu v velikem, utečenem slovenskem podjetju in majhnem, mednarodnem startup-u, - razvijanju talentov v podjetju Outfit7, - lastnostih vodje prihodnosti, - razvoju zaposlenih, - sproščenem delovnem okolju, - medkulturnih razlikah, - vodenju različnim generacijam in lastnosti generacije Z, - kako se bo trg dela razvijal v prihodnje.
1/3/202439 minutes, 1 second
Episode Artwork

#48. epizoda: Miha Senčar, Tenzor: O nazivu Mladi manager leta, begu možganov in izzivih z gen-Z

»Zakaj fama, da je potrebno zaposlitev menjati na 3 - 4 leta, če si v podjetju, ki vsako leto predstavlja nek nov izziv?« V 48. epizodi smo gostili Miha Senčarja. Mladega managerja leta 2021, predsednika Manager kluba Ptuj, direktorja komerciale in solastnika v podjetju Tenzor. Z njim smo se potopili v svet managementa in vodenja. Skupaj sva razpravljala o naslednjih tematikah: - študiju na EF in IMB, - problemu bega možganov, - podjetništvu v Sloveniji, - sledenju organizacijskim trendom z vidika podjetja, - managementu in vodenju, - pomenu ekipnega dela, - izzivih z gen-Z in AI, - poti do naziva Mladi manager leta, - kako prepoznati dobre priložnosti.
12/6/202340 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#46. epizoda: Medeja Lončar, Siemens: S pogumom in prilagodljivostjo do uspešne kariere

»Moja dobra lastnost je verjetno to, da se sprememb ne bojim. Vedno so se mi spremembe zdele zanimive in me pozitivno vznemirjale in motivirale. To je tudi razlog, da sem v svoji karieri imela vedno pogum za nove izzive in se bila pripravljena učiti.” V 46. epizodi smo gostili Medejo Lončar, direktorico Siemensa Slovenije, Hrvaške in Srbije. Je tudi nekdanja predsednica Združenja Manager, pobudnica projekta Inženirka leta, prejemnica mnogih nagrad in večkrat uvrščena med najvplivnejše gospodarstvenice v Sloveniji in na Hrvaškem. Podcast je vodila Monika Lapanja, direktorica Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - študiju na EF in širini, ki ti jo študij prinese, - grajenju kariere in bogatih izkušnjah na poslovni poti,  - vodstvenih sposobnostih in kompetencah, ki jih vodja mora imeti, - ženskem vodenju v relativno moški industriji, - trajnostnem vodenju, - spremembah in zakaj se jih ne smemo bati, - kaj je pri uvajanju sprememb najpomembnejše, - vseživljenjskem učenju, - prihodnosti - kaj nas čaka v poslovnem okolju?
11/8/202340 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#45. epizoda: Nejc Slovnik, Point Out: O digitalnem marketingu, podjetništvu, uporabi AI, Gen Z in mreženju

»V času srednješolskih let sem imel takšno tremo pred nastopi, da je bilo to neverjetno. Ko pa sem prišel na Ekonomsko fakulteto, sem si rekel, da se bom postavljal v situacije, kjer bom čim več nastopal pred veliko publiko. S tem je začela rasti moja samozavest pri nastopanju in posledično veselje do tega.« V 45. epizodi smo gostili Nejca Slovnika, soustanovitelja večkrat nagrajene marketinške agencije Point Out, ki že več kot 10 let uspešno deluje na področju digitalnega marketinga. Poleg tega, da je podjetnik, je tudi predavatelj, ki z velikim veseljem podeli svoje znanje in izkušnje. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - študiju na EF in IMB, - študiju na Švedskem in praksi v Londonu, - podjetništvu v Sloveniji, - marketinški agenciji – od ideje do ustanovitve, - marketingu pred 10 leti in danes, - karieri v digitalnem marketingu, - trendih in uporabi AI, - Gen Z, komunikacijskih veščinah in mreženju.
10/25/202357 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#44. epizoda Darja Potočnik Benčič, Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije; Trendi, uporaba AI v lekarništvu in pot do predsedniške pozicije

»Poklic farmacevta v lekarništvu v Sloveniji je izredno lep poklic, ker lahko vsak dan pomagaš velikemu številu ljudi, da jim je življenje lažje, lepše in bolj kakovostno.« V 44. epizodi smo gostili predsednico Lekarniške zbornice Slovenije, Darjo Potočnik Benčič. Darja je svoj študij pričela in uspešno zaključila na fakulteti za Farmacijo Univerze v Ljubljani, poslovno znanje pa je kasneje nadgradila z magistrskim študijem Managementa v zdravstvu na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Zase pravi, da se v prostem času rada ukvarja s športom, piše članke in se udeležuje radijskih oddaj za strokovno in laično javnost. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - svetovnem farmacevtskem kongresu, - študiju na EF in odločitvi, zakaj vpisati magisterij iz Managementa v zdravstvu, - karierna pot od vstopa v svet farmacije do predsedniške pozicije lekarniške zbornice Slovenije, - pomen in funkcije lekarniške zbornice Slovenije, - trendi v lekarništvu v Sloveniji, - pogled in vpeljava AI v lekarništvo, - dopolnila k prehrani in razumevanje mladih kot ne fokusne skupine v lekarništvu, - spletni nakup zdravil, zakaj ne, - o manager klubu Ptuj, - o pomenu prostovoljstva.
10/11/202332 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#43. epizoda Tilen Erman, Novartis d.o.o. - Nisem si želel strogo analitične službe, ampak stik z ljudmi

“Nisem si želel strogo analitične službe, ampak stik z ljudmi, biti izpostavljen realnem sektorju. Želel sem si spoznatii podjetje, razumeti njihove izzive in težave.” Zaključujemo z 2. sezono Alumni Connect podcasta! Z nami je bil Tilen Erman, ki ima za seboj zelo zanimivo in pestro karierno pot. Po zaključku dodiplomskega študija na EF je vpisal magisterij na University of Mannheim, smer finance. Med študijem v Nemčiji je pridobival delovne izkušnje v EY, kasneje pa dobil tudi prakso v podjetju UniCredit v Munichu. Stil življenja in naporen delovnik sta vplivala na odločitev, da se vrne nazaj v Slovenijo, kjer se je pridružil podjetju Magnet Ljubljana in že pri svojih 27 letih postal direktor nabave. Želja po pridobivanju novega znanja in napredovanja ga je pripeljala do podjetja Kearney, kjer je 2 leti deloval kot višji svetovalec. Danes pa je zaposlen v podjetju Novartisu d.o.o., kot vodja indirektne nabave za proizvodne lokacije. Podcast je vodila Urša Plevel, Karierni center EF. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - študiju na EF in odločitvi, zakaj vpisati magisterij v tujini, - študiju na Univerzi v Mannheimu in o razlikah v študiju, sošolcih ter kulturi, - pridobivanju izkušenj v tujini - delo v podjetju EY in UniCredit, - vrnitvi v Slovenijo in izkušnji v podjetju Magnet Ljubljana, - soočanju z izzivi kot vodja prodaje pri 27 letih, - izkušnji v podjetju Kearney, - kako ga je pot pripeljala do farmacevtskega podjetja Novartis d.o.o., - usklajevanju profesionalnega in zasebnega življenja.
9/20/202328 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

41# epizoda: Nik Vene, NV Holders d.o.o. - Od ideje do 100.000 € zagonskih sredstev.

“Strah, da ti bo nekdo idejo, ki jo imaš, ukradel, je brezpredmeten, saj imajo ljudje veliko svojih problemov, s katerimi se soočajo in nimajo želje po reševanju še dodatnega problema.” V 41. epizodi smo gostili Nika Veneta, uspešnega podjetnika v e-commerce svetu, ki ima za sabo dve uspešni Kickstarter kampanji. Nik je že pred študijem na Ekonomski fakulteti vedel, da želi biti del poslovnega sveta. Iz lastnega problema, ki ga je prepoznal na maturantskem plesu, je do danes ustvaril uspešno podjetje, s katerim mu je uspelo prodati že več kot 60.000 izdelkov, ustvariti 3 milijone prihodkov od prodaje, ob enem pa narediti še usnjeno torbo za Luko Dončića. Gostitelj podcasta je bil Filip Matko, Management Group. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - Ekonomski fakulteti,  - Erasmus izmenjavi, - začetkih podjetništva - pot do ideje?, - podjetništvu med študijem, - znanju, kapitalu, pogumu in pomoči, - Kickstarter kampanji, - Amazonu, - neuspehih v podjetništvu, - viziji za prihodnost.
7/19/202346 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#40. epizoda: Jana Krapež Trošt, Sartorius BIA Separations - Včasih se moraš prepustiti toku

"Včasih se moraš prepustiti toku, kar je bilo včasih meni največji izziv, ampak mi je hkrati prineslo priložnosti, ki jih drugače nikoli ne bi imela." V #40. epizodi Alumni Connect podcasta smo gostili Jano Krapež Trošt. Jana je Co-managing direktorica v podjetju Sartorius BIA Separations, ki je farmacevtsko podjetje s proizvodnjo v Sloveniji, ekipo v Ajdovščini in lastniki v Nemčiji. Jana se je v času študija preselila iz Slovenije na Japonsko, nato prišla nazaj v Slovenija, kjer je končala doktorski študij na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani in prve delovne izkušnje v poslovnem svetu pridobivala v Združenih državah Amerike. Pogovor je vodila Maša Madon, Alumni EF. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - mednarodni izmenjavi v času študija na Japonskem, - kulturnih razlikah med Japonci in Slovenci, - odločitvi za doktorat na EF UL, - temi doktorata in kako ji to raziskovalno področje danes pomaga v poslovnem svetu, - selitvi v Združene države Amerike, - zaposlitvi v Sartorius BIA Separations in napredovanju, - osebnem razvoju in rasti.
6/28/202334 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#39 epizoda: Uroš Žust, Mazars - Kaj bi bilo, če bi priložnosti rekel “ja”?

“Odločitev o selitvi v ZDA ni bila lahka. Sem precej navezan na svojo družino in prijatelje, v Sloveniji mi ni nič manjkalo. Nič me ni gnalo in tudi svojo službo sem imel rad. Glavni faktor, ki me je na koncu prepričal v selitev je bil ta, da si v prihodnosti nisem želel očitati in se spraševati, kaj bi bilo, če bi priložnosti rekel ja.” V #39. epizodi je bil z nami Uroš Žust, partner v podjetju Mazars IT. Je strokovnjak z dolgoletnimi izkušnjami na področju revizije informacijskih sistemov, kibernetske varnosti, varnostnih pregledov in upravljanja tveganj. Pet let svoje kariere je preživel v Ameriki. Ima preko 17 let delovnih izkušenj, tako v vlogi izvajalca kot vodje ekip na projektih dajanja zagotovil in svetovanja na področju informacijske varnosti.  Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - kakšen je bil Uroš kot študent, - zakaj se je odločil na začetku svoje kariere preusmeriti s področja revizije na področje IT, - o selitvi in delu v ZDA, - kako se življenje v Sloveniji in ZDA razlikuje, - o želji po izobraževanju in izpopolnjevanju v karieri, - delu na področju moderiranja in mentorstva, - o tem, da je edini akreditirani trener za izvajanje tečajev za pridobitev licenc ISACA CISA in CISM v Sloveniji ter kaj to pomeni, - o iskanju ravnotežja med kariero in zasebnim življenjem.
6/7/202342 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#38 epizoda: Blaž Brodnjak, NLB - Zame je posel kot šport

“Jaz posel analogno primerjam s športom. Zame je posel kot šport, saj je vse skupaj zelo podobno. Smo majhno odprto gospodarstvo na globalni sceni in tekmujemo med državami. ” V #38. epizodi je bil z nami Blaž Brodnjak, predsednik uprave Nove Ljubljanske banke, poleg tega dejaven na mnogih področjih - predsednik nadzornega sveta združenja bank Slovenije, predsednik sveta AmCham Slovenije, podpornik športa, zagovornik avtentičnega vodenja in še mnogo več. Sam pravi, da je po srcu biolog, zato tudi ni presenečenje, da je njegov hobi vinogradništvo. Z družino želijo v demografsko ogroženem območju - v Halozah razviti celoten ekosistem, kjer bo 20 do 30 kmetij, s katerimi želijo ponuditi elitno butično destinacijo. Pogovor je vodila Monika Lapanja, direktorica Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - Ekonomski fakulteti kot dobri popotnici za poslovni razvoj, - zanimanju za številke in razlogu za vpis na EF, - razvoju bančništva v Sloveniji, - bančništvu danes, - transformaciji v bančništvu - digitalizacija, - umetni inteligenca v bančništvu, - kibernetskih tveganjih in varnosti, - avtentičnem vodenju, - primerjavi posla s športom, - največjih izzivih vodenja v Sloveniji, - družinskem projektu vinogradništva v Halozah.
5/24/202339 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#37 epizoda: Klemen Medved, Mercator - Vztrajanje in tveganje omogočata rast in razvoj

“Najbolj pomembno pri spoznavanju in širjenju poznanstev je, da si vzamemo čas za osebo, s katero se pogovarjamo in se na ta način povezujemo in ustvarjamo pristne stike.” V 37. epizodi smo gostili Klemena Medveda, direktorja projektov na strateški ravni v podjetju Mercator d.o.o.. Klemen se je že v času študija udejstvoval mnogih aktivnosti, s katerimi si je širil obzorja ter nadgrajeval svoje znanje. Bil je član društva Management Group in Študentske borze. Proti koncu študija se mu je odprla priložnost za delo pri družbi Mercator, kjer dela še danes. V svoji karieri teži h konstantnemu izobraževanju, kar ga je pripeljalo tudi do tega, da se je izobraževal na London Business School ter kasneje tudi na LJUBLJANA MBA programu na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Trenutno je aktivni član društva Združenje manager. Gostitelj podcasta je bil Filip Matko, Management Group. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - Ekonomski fakulteti, - London Business School, - Ljubljana MBA, - student Council EF, - Management Groupu, - AmCham projektu Prvi mentor, - Združenju Manager, - vrednotah med študijem oz. v mladosti in zdaj,  - pomembnosti društev in mreženja med študijem, - kako pomaga članstvo v Združenju managerjev pri razvoju kariere, - izzivih v vodenju in karieri.
5/10/202350 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#36 epizoda: Tom Fux, Senior Vice President, Toyota Motor Europe - Odločitev je zmeraj boljša kot ne-odločitev

“Menim, da je ključna lastnost kriznega managerja, da si pripravljen sprejeti odločitev. Opazil sem, da ima veliko ljudi težavo sprejemati odločitve in mislijo, da če jo ne sprejmejo, da je to boljše in bolj previdno. Dejansko pa je ne sprejetje odločitve tudi odločitev, saj se ti odločiš, da odločitve ne boš sprejel in to je popolnoma narobe.” V 36. epizodi je bil z nami diplomant EF Tom Fux, Senior Vice President v Toyota Motor Europe. Že v času študija je odprl svoje podjetje, nato napisal svoj prvi in lahko rečemo tudi zadnji življenjepis in se pridružil Toyoti Adria, kjer je hitro napredoval in postal generalni direktor v Toyoti Adria. Kljub temu, da je bil na Slovenijo zelo navezan, se mu je ponudila priložnost in postal leta 2008 generalni direktor za Toyota Motor Europe in se preselil v Bruselj. Leta 2014 je postal President za Toyota Nemčija, nato 4 leta kasneje CEO Toyota Fleet Mobility Europe. Poslovno najbolj zanimivo pa mu je bilo, ko je znotraj Toyote začel start-up KINTO Mobility, ki predstavlja pametne rešitve za mobilnost.  Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - odprtju podjetja v času študija in kako mu je podjetništvo pomagalo na poslovni poti, - poslovnem razvoju in pozicijah v Toyoti Adria, - priložnosti v Bruslju in napredovanju na različnih pozicijah, - krizah, ki jih je Toyota premagovala v zadnjih 20 letih in kriznem managementu, - lastnostih, ki jih krizni manager potrebuje, - japonski kulturi, - ustanovitvi start-upa KINTO Europe znotraj Toyote, - današnjih izzivih kot Senior Vice President Sales Business Unit v Toyoti Motor Europe, - vrnitvi nazaj v Slovenijo.
4/26/202355 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#35 epizoda: Marko Rant, Borza terjatev - Preden si lahko dober podjetnik, moraš biti dober človek.

»Če želiš imeti uspešno podjetje, moraš biti dober podjetnik. Če želiš biti dober podjetnik, moraš biti v prvi vrsti dober človek. Ne moreš izkoriščati ljudi in misliti, da boš na dolgi rok uspel.« Marko Rant, soustanovitelj Borze terjatev je bil gost v #39. epizodi Alumni Connect podcast. Marko je svojo kariero začel v svetu nepremičnin, vendar je v njem tlela tudi podjetniška iskra. Leto 2014 je bilo zanj in za njegovega poslovnega partnerja prelomno, saj sta za podjetje, ki sta ga začela razvijati leta 2011, dobila prve investitorje. Podjetje se ukvarja s trgovanjem s kratkoročnimi terjatvami. Od takrat se je popolnoma prepustil in posvetil vodenju podjetja, ki je preraslo slovenski trg. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - Markovem podjetju, - začetkih karierne poti in vstopu v podjetništvo, - mnenju o uporabi umetne inteligence v poslovanju, - delovanju menedžmenta v prihodnosti, - najboljših virih za učenje menedžmenta, - učenju iz napak, - knjigah, ki so pustile pečat, - motiviranju zaposlenih, - nasvetih za študente.
4/12/202336 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#34 epizoda: Herman Leskovar, Alher d.o.o. - Iz športne kariere v podjetništvo

“Ne bojte se odpreti podjetja. Če vidite, da ne gre, ga lahko vedno zaprete. Pomembno je le, da se čim prej lotite.” V #34. epizodi je bil z nami Herman Leskovar, direktor in soustanovitelj podjetja Alher d.o.o. in Erasmus Home platforme. Že med študijem športnega managementa se je poleg športne poti podal tudi na podjetniško - z vodenjem lastnega parkirišča. Kasneje  je svojo poslovno pot nadaljeval z oddajo nepremičnin, ki se je razvila v ustanovitev in razvoj platforme Erasmus Home, ki najemodajalcem in erasmus študentom omogoča hitro, varno in zanesljivo oddajanje oziroma najemanje stanovanj. Gostiteljica podcasta je bila Laura Pokleka, Povezani EF. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - začetku podjetniške poti med študijem, - izzivih, s katerimi se srečujejo Erasmus študenti in najemodajalci, - ustanovitvi in razvoju Erasmus Home platforme, - razvoju najemniškega trga v Ljubljani, - usklajevanju dela in časa za družino.
3/29/202336 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#33 epizoda: Dan Strajnar, Pausa pizza - Moja najljubša pizza je Margherita. Katera pa je tvoja?

"Moj nasvet je, da se včasih ne splača ogromno časa vlagati v to, da je produkt perfekten. Na tak način pozabiš, kaj vse je še potrebno narediti v ozadju, ki je nujno, da je tvoja ideja uresničljiva." Dan Strajnar, zmagovalec 7. sezone Štartaj Slovenije je bil gost v #33. epizodi Alumni Connect podcasta. Dan je že od malih nog vedel, da si želi kariere v podjetniških vodah, zato je bil vpis na EF  logična in preprosta odločitev. V drugem letniku je pri predmetu podjetništvo s svojo ekipo predstavil idejo o “Food truck-u”, ki bi ponujal napolitanske pice. Nato je prišla korona, ki je Dana spodbudila, da preoblikuje svojo podjetniško idejo v zamrznjene pice z drožmi. S to idejo se je prijavil na Štartaj Slovenija, kjer je bil njegov produkt razglašen za HIT produkt leta 2022. Sam pravi, da je PAUSA PIZZA v resnici enaka tistim najboljšim, svežim, le zaustavljena v času. Gostiteljica podcasta je bila Urša Plevel, Karierni center EF. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - spominih na EF, - poti v podjetniški svet, - prvi ideji in kako mu je predmet podjetništvo pripomogel k razvijanju ideje, - izzivih, ki jih je prinesla korona in preoblikovanju podjetniške ideje, - konkurenci zamrznjenih pic in v čem je PAUSA PIZZA drugačna, - ovirah pri uresničevanju ideje, - podjetniškem gibanju Štartaj Slovenija, - prijavnem procesu in snemanju tekmovanja Štartaj Slovenija, - soočanju z medijsko pozornostjo in ciljih za prihodnost, - nasvetih za študente.
3/15/202316 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#32 epizoda: Timotej Homar, Deloitte - Reševanja problemov se lotevam analitično

“V znanosti je ključno, da tisto kar trdiš, lahko res dobro utemeljiš. Če je neko vprašanje sicer zelo pomembno ali zanimivo in če ga ne moreš znanstveno analizirati, ga žal ne moreš znanstveno objaviti. V Centralni banki je potrebno najti odgovore na vprašanja, na katera včasih tudi ne moreš znanstveno odgovoriti, saj so pomembna za odločitve. Medtem ko v svetovanju, kjer delamo direktno z naročniki, morajo biti rezultati relativno hitro s podatki, ki so na voljo.” V #32. epizodi je bil z nami Timotej Homar, ki je v preteklosti nadziral bančni sistem, danes pa je del podjetja Deloitte Slovenija. Po končanem IMB programu se je vpisal na doktorat na Univerzi v Amsterdamu (UvA) in doktoriral na temo bančnih kriz. Z uporabo mikroekonometričnega pristopa je uspel dokazati, da so dokapitalizacije bank v krizi učinkovite, kar je izjemno pomemben rezultat. Po končanem doktoratu se je zaposlil v Evropski centralni banki (ECB) v oddelku za nadzor bank. Slabe možnosti za napredovanje in želja po novem znanju so ga vodile na KPMG v Nemčijo, kjer je dobil poleg novega znanja tudi možnost izpopolnitve svoje nemščine. Kljub izjemno uspešni karieri v tujini, ga je pot vodila nazaj v Slovenijo, kjer je danes Senior Manager v podjetju  Deloitte Slovenija. Gostiteljica podcasta je bila Maša Madon, Alumni EF. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - odločitvi za nadaljevanje študija v tujini in konkurenci za vpis na doktorat na Univerzi v Amsterdamu (UvA), - preučevanju učinkovitosti ukrepov v sistemskih bančnih krizah, - delu na Evropski centralni banki, pogojih za zaposlitev in napredovanje, - delu na KPMG v Nemčiji, - odločitvi za vrnitev v Slovenijo, - delu na Deloitte Slovenija, - primerjavi dela v znanosti, na ECB in svetovanju.
3/1/202343 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#31 epizoda: dr. Jerneja Jug Jerše, Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji - V življenju rabiš izziv, da znaš premikati meje

V #31. epizodi Alumni CONNECT podcasta smo klepetali z dr. Jernejo Jug Jerše, vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji oz. z njenimi besedami - »oči, ušesa in glas predsednice Evropske komisije«. Ga. Jug Jerše se je že v času študija na Ekonomski fakulteti zavedala, da jo delovanje evropskih institucij neznansko zanima, zato se je odločila magisterij opravljati na College of Europe v Bruggeu, kasneje pa še doktorat na Univerzi v Nottinghamu. Po delovanju kot asistentka profesorja na tej angleški univerzi, se je sčasoma ustalila v evropski prestolnici, na svoji pestri študijsko-karierni poti pa pridobila ogromno znanja ter zanimivih anekdot. S Petriso Čanji, članico Društva študentk poslovnih ved, sta se pogovarjali o: - njenem študiju v Sloveniji, Belgiji in Angliji; - njeni vlogi slovenske predstavnice predsednice Evropske komisije; - kako Slovenci dojemamo EU; - o kritičnosti mladih; - njenih nasvetih mladim, ki si želijo delati v evropskih institucijah.
2/15/202335 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#30 epizoda: Janez Škrabec, Direktor podjetja Riko, d.o.o. in predsednik Alumni EF - Če si radoveden, je življenje lepo.

“Zgodovinsko znanje ti lahko pride zelo prav pri vsakodnevnem odločanju.” V jubilejni #30 epizodi Alumni Connect podcast smo gostili Janeza Škrabca, direktorja podjetja Riko, d.o.o. in predsednika Alumni EF. Gospod Škrabec je eden izmed najvidnejših predstavnikov slovenskega gospodarstva, podjetnik, manager, ljubitelj zgodovine, umetnosti in še mnogo več. Gostiteljica podcasta je bila Monika Lapanja, direktorica Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - osebnih identitetah - ekonomist, podjetnik, Slovenec, Ribničan, - pomembnosti okolja, v katerem človek odrašča, - začetkih podjetništva in razvoju podjetja RIKO, - pomembnosti zgodovine in da se iz nje premalo naučimo, - umetnosti in kako z njo lahko pridobiš drug pristop do življenja, - vrednoti branja in knjižna priporočila, - izzivih sodobne družbe, - prihodnosti Slovenije in katere vrednote bi Slovenci morali živeti.
2/1/202334 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#29 epizoda: Damir Adrović, JoY osebnostna rast - Naš največji nasprotnik je naš um.

“Pomembno pri doseganju ciljev je, da konstantno tli tisti ogenj v tebi, ki si ga imel, ko si si zastavljal cilje. To storiš tako, da dnevno nameniš čas tistim stvarem, ki te osrečujejo in posledično vodijo do ciljev. Ni pomembno, kaj počnejo drugi, pomembno je, da prisluhneš in slediš sebi.” Leto 2023 nadaljujemo z #29 epizodo Alumni Connect podcasta. Gost v tokratni epizodi je bil Damir Adrović, osebni in poslovni coach, startup mentor in član komisije start-up Slovenia. Veliko izkušenj si je v svoji karieri pridobil v prodaji, razvoju poslovanja in kasneje kot mentor v start-up svetu. Trenutno se aktivno ukvarja z osebnim in poslovnim coachingom ter treniranjem uma. Gostitelj podcasta je bil Filip Matko, Management Group. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - študiju na Ekonomski fakulteti, - najlepših spominih na študij, - obštudijskih dejavnostih - delovanju v društvu, - Erasmus izmenjavi in praksi, - izbiri študentskih del, - startup mentoriranju in razvoju poslovanja, - poslovnemu in osebnemu coachingu, - zastavljanju in uresničevanju ciljev.
1/18/202333 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#28 epizoda: Urša Žorž Požrl, Eventio - Nikoli mi ni dolgčas

“Organizator dogodkov je stresen poklic. Predvsem zato, ker ne glede na to, ali organiziraš dogodek za 20 ljudi ali velik dogodek za 400 ljudi, so vsi koraki za organizacijo enaki. Ti pa da poklic hkrati veliko zadovoljstva. Pomembno je predvsem, da v življenju delaš to, kar te veseli.” Leto 2023 začenjamo z #28 epizodo Alumni Connect podcasta. Gostja v tokratni epizodi je bila podjetnica Urša Žorž. Svojo karierno pot je začela graditi v podjetju HIT, danes pa je organizatorka dogodkov, predavateljica in mentorica. S svojim delom je korenito pripomogla k spodbujanju ženskega podjetništva, saj je soustanoviteljica dogodka 500 podjetnic, ki v slovenskem okolju nudi možnost mreženja, podpiranja in izobraževanja podjetnic. Pravi, da je v zadnjem desetletju veliko boljše podporno okolje za podjetnice, vendar je mnenja, da je še veliko možnosti za izboljšave. Gostiteljica podcasta je bila Katarina Arzenšek, Alumni EF. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - študiju na Ekonomski fakulteti s predavanji v Portorožu, - najlepših spominih na študij in kakšna bi bila danes kot študentka, - igralniškem turizmu v Sloveniji, - grajenju kariere v podjetju HIT, - odločitvi čez noč - samostojna podjetniška pot, - izzivih in neuspehih na podjetniški poti, - dogodku 500 podjetnic in njenemu pomenu, - delu z mladimi in o dogodku “Noben me ne razume”, - pomenu mentorstva, - dodani vrednosti alumni društva.
1/4/202324 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#25 epizoda: Alma Lieber, CPOEF – Izobraževanje je privilegij

Življenja ne smeš jemati za samoumevno. Izobraževanje je privilegij. Gostja v #25 epizodi Alumni CONNECT je Alma Lieber. Zaposlena je na Centru poslovne odličnosti Ekonomske fakultete, kjer opravlja svoje poslanstvo. Je del kreativnega in energičnega tima, ki prenaša kakovostna znanja iz stroke v poslovni svet preko izobraževanj, svetovanj in raziskovanj. Z nami je delila tudi izkušnje študentske izmenjave na Portugalskem. Študij v tujini ji je dal širino ter drugačen pogled na svet - samostojno življenje, sklepanje novih poznanstev in prijateljstev in spoznavanje drugih kultur. Alma pa je z nami delila tudi osebno zgodbo neželene selitve iz rojstnega mesta in kako ohranja svojo kulturo. Z gostiteljico Mojca Maher Pirc, vodjo projektov v Službi za mednarodno sodelovanje, sta razpravljali o: - študiju na EF, - medkulturnih razlikah, - študijski izmenjavi na Portugalskem, - pomenu internacionalizacije doma, - kako si moraš vedno narediti načrt, - strasti do izobraževanja in deljenja znanja, - pomenu vseživljenjskega izobraževanja.
11/23/202231 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#23 epizoda: Inja Knavs, Kearney – Le mreženje in odprte oči

“Slovenija je premajhna, mi smo samo en del globalnega sveta. Oči moraš imeti odprte za stvari, ki se dogajajo okrog tebe.” V 23# epizodi Alumni CONNECT podcasta smo klepetali s svetovalko pri podjetju Kearney ter eno izmed ustanoviteljic Društva študentk poslovnih ved Injo Knavs. Inja je danes svetovalka v družbi Kearney, enem izmed največjih podjetij na področju strateškega svetovanja. Delovne izkušnje je naprej pridobivala v Kearneyu v Ljubljanski pisarni, kjer je delala na strateških transformacijah za podjetja v različnih panogah, ki so želela optimizirati poslovanje ter usmeriti vire na nova strateška področja. Od leta 2021 je delo nadgradila s projekti v tujini, tako v Evropi kot na Bližnjem vzhodu. S tem si je pridobila ogromno mednarodnih izkušenj ter razumevanje poslovne kulture v različnih okoljih. Usmerila se je na področje strateških operacij, kjer strankam pomaga pri transformaciji operacij predvsem v nabavi in proizvodnji. V tem obdobju se je tudi preselila v London ter postala del Kearneyeve prakse strateških operacij v Severni Evropi. Z njo se je pogovarjala Petrisa Čanji, članica Društva študentk poslovnih ved. V pogovoru smo se dotaknili naslednjih tematik: - spomini na študij na Ekonomski fakulteti, - ustanovitev Društva študentk poslovnih ved, - kako narediti korak v mednarodno okolje, - študij in delo v tujini, - študijska praksa v podjetju Adidas, - delo pri podjetju Kearney, - pomen podpornega okolja v gradnji kariere.
10/26/202225 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#21 epizoda: Nina Šterk, GenePlanet - Rada imam številke in ponedeljke

“Obožujem ponedeljke, saj je podjetništvo moj stil življenja. V duši sem podjetnica in me ta svet dopolnjuje.” Gostja v #21 epizodi Alumni Connect podcasta je bila Nina Šterk, ki je podjetniško pot začela pri 20 letih, ko se je preko Univerze v Ljubljani prijavila na projekt, kjer je bil namen povezovanje študentov različnih fakultet. Iz študentskega projekta se je razvil StartUp GenePlanet, ki danes zaposluje več kot 200 ljudi in deluje na več kot 20 trgih. Nina pravi, da obožuje ponedeljke, saj jo podjetniški svet dopolnjuje in navdihuje. Nina je tudi mentorica številnim mladim, ki jim pomaga na njihovi podjetniški poti. Gostiteljica podcasta je bila Maša Madon, Alumni EF. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - kdo je Nina Šterk poslovno in privatno, - spominih na EF, - začetnem projektu in kako je EF vplival na to, - usklajevanju podjetniških in študijskih obveznostih, - razvoju projekta v današnje mednarodno podjetje GenePlanet, - prehodu GenePlaneta na tuje trge in delo v mednarodni ekipi, - povezovanju študentov in možnostih, ki jih mladi danes imajo, - mentoriranju mladim, - doživljanju neuspehov in soočenju z njimi.
9/28/202238 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#20 epizoda: Lucia Lučka Klanšek, LLK,llc - Vse življenje se je treba učiti in izpopolnjevati

“Vedno, ko sem v življenju prestopila v novo fazo, sem naredila eno stopnjo izobrazbe višje. Tako sem gradila na svoji osebni rasti.” Gostja v #20 epizodi Alumni Connect podcasta je bila Lucia Lučka Klanšek, ki je svojo podjetniško pot začela že pri 18. letih. Tako podjetniška kot tudi izobraževalna pot jo je kasneje vodila v ZDA. Svoje šolanje je nadaljevala na Harvard Business Schoolu in tudi Standfordu. Danes je ponovno naša študentka na doktorskem študiju. Podjetniško pot je začela s kavnimi avtomati, nato ustanovila uspešno podjetje Nektar, v New Yorku s sinom odprla podjetje Easy4Busy, kasneje ustanovila fundacijo Slovenija4You in v istem letu svetovalno in investicijsko podjetje LLK. Danes je ponosna mentorica mnogim mladim podjetnikom, ki začenjajo svojo podjetniško pot. Gostiteljica podcasta je bila Katarina Arzenšek, Alumni EF. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - odraščanju v podjetniški družini, - študiju na EF in nadaljevanju izobraževalne poti na Harvard Business School in na Univerzi Stanford, - primerjavi ameriškega šolskega sistema s slovenskim, - o začetkih podjetniške poti s kavnimi avtomati, - nadaljevanje podjetniške poti s podjetjem Nektar, - odprtju podjetja E4B v ZDA s sinom, - težkih začetkih v novem okolju, do tega da je bil E4B predstavljen v New York Times-u, na televiziji ABC in v reviji Forbes, - primerjavi ameriškega podjetništva s slovenskim, - ženskem podjetništvu in pomembnosti mentorstva, - pisanju doktorata.
8/24/202237 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#19 epizoda: Sanja Košir Nikašinović, EY - Nihče ti priložnosti ne pripelje na pladnju.

"Sam moraš prijeti svojo kariero za roko, če jo želiš peljati naprej. Nihče ti priložnosti ne pripelje na pladnju. Jaz sem že od nekdaj radovedna, energična in ambiciozna." Gostja v #19 epizodi Alumni Connect podcasta je bila Sanja Košir Nikašinović, partnerka v podjetju EY. Po 7 letih dela je v KPMG postala partnerka, kasneje pa odšla za 5 let delat v Kazahstan. Pravi, da je bilo življenje v Kazahstanu izjemna življenjska kot tudi poslovna izkušnja, ki je celi družini dala ogromno. Gostiteljica podcasta je bila Maša Madon, Alumni EF. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - študiju na EF in usklajevanju študijskih in službenih obveznosti, - njenih začetkih v revizijskem svetu, - kako ji je uspelo postati partnerka v podjetju KPMG, - dodatnih izobraževanjih v poslovnem svetu, - življenju v Kazahstanu, - kako jo je tujina spremenila, - kako se je naučila 5 tujih jezikov, - vrnitvi nazaj v Slovenijo, - nasvetih mladim, ki želijo uspeti.
7/13/202242 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#17 epizoda: Ladeja Godina Košir, Inštitut Circular Change - Dobila sem opomin, ker sem bila preveč proaktivna

“V zgodbe sem vedno vstopala konkretno in spoznavala različna podjetja, blagovne znamke in poslovne strategije. To se mi zdi izjemen kapital. Nisem vertikalec in “nimam pojma” v globino, sem pa horizontalec, ki zna prepoznavati vzorce in povezave. ” V #17 epizodi Alumni CONNECT podcasta smo klepetali z direktorico inštituta Circular Change in predsednico Evropske platforme za krožno gospodarstvo Ladejo Godina Košir. Z njo se je pogovarjala Petrisa Čanji, članica Društva študentk poslovnih ved. V pogovoru smo se dotaknili naslednjih tematik: - spomini na študij na Ekonomski fakulteti, - dostopnost trajnostnih tematik takrat in danes, - začetki kariere – kako trajnostno teorijo spraviti v prakso in pomen interdisciplinarnosti, - kaj je krožno gospodarstvo in kako se ponovno vrniti v krožno miselnost, - “policy-making” in kako državam pomagati osvojiti krožno miselnost, - potenciali Slovenije za razvoj krožnega gospodarstva, - vloga mladih in njihovih vrednot pri krožni transformaciji, - enakopravnost med spoloma in kako biti modrejši, - odprt “mind-set” in kreativnost - prednost ali slabost?, - primerjava delovnega okolja v Bruslju in Sloveniji, - nasveti za vse študentke in študente ter mlade, ki jih zanimajo trajnostne tematike.
6/8/202234 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#16 epizoda: Žan Menart, Smart Optometry – Trdo delo je ključ do uspeha

»Začeli smo graditi poslovne modele. V tisti točki sem mislil, da vem veliko, ampak v bistvu nisem vedel nič, kar je ponavljajoča tema podjetništva.« Gost v #16 epizodi Alumni CONNECT podcasta je bil Žan Menart, soustanovitelj podjetja Smart Optometry. Gostitelj je bil Matic Vrečko, član MPM. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - odraščanju v Idriji, - realnosti podjetništva, - študiju na EF, - ustanovitvi podjetja Smart Optometry, - razvoju aplikacije AmblyoPlay, - nagradi za inovativnost, - sprostitvi in prostem času, - predsedovanju nogometnemu klubu v Idriji, - vrednotah v poslovnem in zasebnem življenju.
5/25/202236 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#15 epizoda: Jovan Pavićević, Better: Sem državljan sveta!

“Video igre sem igral 20 let, dokler se nisem končno upokojil, dobil službo, ženo, otroke, življenje. Moja mama je vedno govorila: "Nikoli se ne boš ničesar naučil iz tega," a igre so me naučile načrtovati vnaprej, kako biti sposoben hitro reagirati in sprejemati odločitve. Vse to mi je zelo pomagalo pri oblikovanju moje kariere.” Gost v #15 epizodi Alumni CONNECT podcasta je Jovan Pavićević, ki sebe rad poimenuje kot “ex-gamer”. Danes je zaposlen kot direktor prodaje v podjetju Better. Izjemno uživa v svojem delu in svoje znanje ter izkušnje z veseljem predaja mladim generacijam v okviru mentorskih programov. Gostiteljica je bila Maša Madon, Alumni Ekonomske fakultete. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - računalniških igricah in kako so mu pomagale pri kariernem razvoju, - življenju v Srbiji, Sloveniji in na Bližnjem vzhodu ter ljubezni do potovanj, - študiju na različnih fakultetah in programu Ljubljana MBA, - delu v podjetju Better in vlogi vodje, - mentorskem programu, - knjigi, ki bo govorila o njegovem življenju.
5/11/202243 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#14 epizoda: Domen Jere, AI-SI Global: Kitajci so bolj odprti za novosti

“Če potrebujem kitajskega partnerja, se bo na telefon javil tudi v nedeljo zvečer.” Gost v #14 epizodi Alumni CONNECT podcasta je bil Domen Jere, soustanovitelj podjetja AI-SI Global d.o.o. Gostiteljica je bila Darja Saksida Bogataj, Konfucijev inštitut. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - študiju in študentskem življenju na Kitajskem, - ustanovitvi podjetja AI-Si Global d.o.o. in prihod Alipay v Slovenijo, - kulturnih razlikah med Slovenijo in Kitajsko, - dinamikah poslovanja s kitajci in kitajskimi podjetji, - nasvetih vsem, ki se podajajo na podjetniško pot povezano s Kitajsko.
4/27/202231 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#13 epizoda: Sara Rudman, Measure Minds - 6 držav in 6 jezikov

“Študijska izmenjava v Kazahstanu je bila ena izmed najboljših odločitev, ki sem jih kadar koli sprejela. Njihova kultura, način življenja in naravne lepote so me čisto prevzele. Vsakemu, ki ima to možnost, priporočam, da jo obišče.” Gostja v #13 epizodi Alumni CONNECT podcasta je bila Sara Rudman. Živi v Lizboni na Portugalskem in dela kot skrbnica razvoja poslovanja v virtualnem start-upu Measure Minds, The Data Empowerment Agency, ki ima sedež v Veliki Britaniji. Z nami je delila neverjetne izkušnje študentskih izmenjav v Avstraliji, Belgiji, Franciji in Kazahstanu, ki so bile zanjo najbolj logična odločitev. Na izmenjavah je izbrala različne predmete in tako ugotovila kaj jo zanima ter se mimogrede naučila kar 6 jezikov. Sara pravi, da je bila izmenjava v Kazahstanu ena najboljših odločitev, ki jih je kadar koli sprejela. Z gostiteljico Mojco Maher Pirc, vodjo projektov v Službi za mednarodno sodelovanje, sta razpravljala o: - študiju na EF, - izmenjavi  v Avstraliji, Belgiji, Franciji in Kazahstanu - medkulturnih razlikah, - pomenu znanja tujih jezikov, - vlogi mreženja, - pomenu postavljanja ciljev, vztrajnosti in motivaciji.
4/13/202238 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#12 epizoda: Edita Krajnović, Mediade: Ko nehaš rasti, je čas za spremembo!

“Poišči stvar v kateri si dober, ugotovi kaj te veseli in hkrati kaj potrebuje okolje. Na ta način boš prišel do dovolj dobrih odgovorov in posledično izbral okolje v katerem boš čutil, da rasteš.” Gostja v #12 epizodi Alumni CONNECT podcasta je bila Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade. Gostiteljica je bila Ana Roblek, članica Management Group-a. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - študiju na EF, - kariernih začetkih na EF, - prehodu iz akademskega v poslovni svet, - internem komuniciranju, - uspešnem vodenju, - najboljših slovenskih zaposlovalcih, - vseživljenjskem učenju, - projektu Inženirke in inženirji bomo! ter Zlata nit, - načrtih za prihodnost v osebnem in poslovnem življenju.
3/30/202232 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#11 epizoda: Andrej P. Škraba: Moje podjetje je moje življenje

»Mi je smešno in zanimivo, ko pravimo time management. To v resnici ne obstaja, ker mi ne moremo upravljati časa. Ne moremo poskrbeti, da bi čas tekel počasneje ali pa hitreje. Lahko pa razporejamo z aktivnostmi v času.« Gost #11 epizode Alumni CONECT podcasta je bil Andrej P. Škraba, ustanovitelj spletne strani Astra.si, trenutno pa je zaposlen kot vodja marketinga pri Paralink Network. Gostiteljica je bila Manca Teran, študentka Ekonomske fakultete in članica skupine TOP EF. Skupaj smo se pogovarjali o: - EF kot izbiri za visokošolsko izobrazbo, - "receptu" za izjemnost, - začetkih spletne strani Astra.si, - pogledu na slovensko šolstvo, - podjetništvu v teoriji in praksi,delu v NiceHash in kripto valutah (Bitcoin), - delo pri Paralink Network, - doseganju ciljev in time managementu.
3/16/202237 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#10 epizoda: Kristina Perovšek, Marketing Mentors: Ne pusti, da te premaga dvom!

»Če pomislim nase eno leto nazaj, ko sem začela projekt Marketing Mentors se je v meni pojavljalo polno dvomov: , “Kaj si bodo ljudje mislili”, “Ali mi bo uspelo?”, “Kaj če ne bom dobila nobenega mentorja?” Vendar sem sprejela izziv in doživela nekaj resnično lepih in nepričakovanih trenutkov.« Gostja v #10 epizodi Alumni CONNECT podcasta je bila Kristina Perovšek, alumna EF in ustanoviteljica pro-bono mentorske platforme Marketing Mentors. Gostiteljica je bila Nina Brauc, Karierni center EF. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - karierni poti po študiju, - kako je nastala ideja za ustanovitev mentorske platforme Marketing Mentors, - kako poiskati mentorja, - strah pred mentorji, - kako se lotiti iskanja pripravništva v tujini, - opravljanje Erasmus + pripravništva v podjetju Philips, - kako se kot pripravnik vključiti v okolje podjetja, - postavljanje ciljev, - izkušnjah na mednarodnih izmenjavah.
3/2/202231 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#9 epizoda: Ognjen Backovič, Iskratel: Šport in poslovni svet imata veliko vzporednic.

»Športnik je kot produkt. Če bi nanj gledali v poslovnem svetu, bi lahko rekli, da se mu ob koncu kariere izteče življenjska doba. To je izjemno težko in stresno obdobje, saj si moraš življenje osmisliti na novo.« Gost v #9 epizodi Alumni CONNECT podcasta je bil Ognjen Backovič, bivši rokometni reprezentant Slovenije, s katero je med drugim leta 2004 osvojil srebro na evropskem prvenstvu. Danes kot direktor prodaje zaposlen v Iskratelu. Gostiteljica je bila Maša Madon, Alumni Ekonomske fakultete. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - športni karieri, - primerjavi profesionalne športne kariere s poslovno, - dodani vrednosti športnika, ki jo slovenska podjetja ne prepoznajo, - življenju v sedmih državah in pomembnosti mednarodnih izkušenj, - primerjavi Španije in Švice s Slovenijo v športnem in poslovnem svetu, - zaključku športne kariere in občutkih, ki jih takrat doživlja športnik, - študiju na Ljubljana MBA, - prodaji in marketingu. Prisluhnite tudi prihodnjim Alumni Connect zgodbam!
2/16/202235 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#7 episode: Zhang Hang - Slovenians and Chinese are not that different

“Many parents in China have a plan for their children, even before they are born. For example, when Chinese parents are choosing names, they are normally choosing words that express a great wish for a child.” Guest in episode #7 Alumni CONNECT podcast is Zhang Hang, a former teacher at the Confucius Institute Ljubljana and entrepreneur. The host was Darja Saksida Bogataj, Senior project manager at the Confucius Institute Ljubljana at the School of Economics and Business. We discussed the following topics: - Cross-cultural differences between Slovenia and China, - student life in Slovenia vs in China, - study exchange experience  in Sweden - work-life balance in Slovenia vs in China, - the recipe for success in China, - the importance of life plan in China, - Chinese new year traditions, - the importance of numbers in China. Prisluhnite tudi prihodnjim Alumni Connect zgodbam!
1/19/202237 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#6 epizoda: Jernej Dvoršak, BABEG - V spoznavnem pogovoru osebna nota prebije led.

“Svet je tako majhen, da je pomembno imeti mrežo poznanstev in ohranjati stike z ljudmi, ker jih slej ko prej ponovno srečaš.” Jernej Dvoršak, Alumni EF, živi v Celovcu na avstrijskem Koroškem in pri družbi BABEG spodbuja prihod mednarodnih podjetij. Osredotoča se na panoge mikroelektronike, IT, umetnih mas in robotike. V tehnološkem parku ob Vrbskem jezeru, kjer imajo najmodernejšo halo za letenje v Evropi, pa najraje povezuje vse, ki so jim blizu droni. V svetu išče podjetja s potencialom za umestitev v lokalne vrednostne verige. Ravno tu vidi največ potenciala za slovenska podjetja. Z nami je delil svojo zgodbo, kako so ga študij in dejavnosti na Ekonomski fakulteti, pripeljali do današnje zaposlitve in kakšno vlogo ima pri vsem tem mreženje. Z gostiteljico Mojco Maher Pirc, vodjo projektov v Službi za mednarodno sodelovanje, sta razpravljala o: - študiju na Ekonomski fakulteti, - izmenjavi v Španiji, - Poletni šoli Ekonomske fakultete, - poslovni kulturi in kulturnih razlikah, - pomenu znanja tujih jezikov, - vlogi mreženja, - delu za predsednika vlade, - pomenu postavljanja ciljev, vztrajnosti in motivaciji, - iskanju mednarodnih investitorjev - in življenju na avstrijskem Koroškem. Prisluhnite tudi prihodnjim Alumni Connect zgodbam!
1/5/202247 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#5 epizoda: Kristina Gregorc, Mercator – Titula nikoli ni bila moj cilj.

»Mladi morajo razumeti pomembnost študentskega dela - pomembno je pridobivanje praktičnih izkušenj tekom študija. Moj nasvet za mlade bi bil, naj si čim prej poiščejo študentsko delo! Tudi delo v trgovini ali pa zlaganje na police so službe, ki doprinesejo k vrednotam in znanju pomembnim za višjo pozicijo v poslovnem svetu.« Kristina Gregorc, 26-letna direktorica digitalne komunikacije, razvoja in spletne prodaje v Mercatorju se je v #5 epizodi pridružila Živi Rus, članici združenja Management Group. Govorili sta o tematikah: - vzporednice med športom in službo, - pot do uspeha, - timsko delo, - karierna pot v Mercatorju, - soočanje s starostno razliko v timu, - Mercator kot inovator novih rešitev, - sodelovanje z zunanjimi agencijami, - delovni dan v korporativnem svetu, - študentsko delo v času študija. Prisluhnite tudi ostalim Alumni Connect zgodbam!
12/22/202144 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#3 epizoda: Nika Bratkovič, Lidl Slovenija – 38 sekund poguma rabim, da naredim tisti prvi korak.

“Pojdite v tujino in se zaljubite v njihovo kulturo, hrano, jezik in ljudi, izkusite vsaj kanček tega, kar sem izkusila jaz.” Gostja v #3 epizodi Alumni CONNECT podcasta je bila Nika Bratkovič, mlada diplomantka EF, popotnica, ki je s svojo odločnostjo, pogumom in odlično organizacijo izkoristila vse možnosti študija v tujini in pridobila ključne mednarodne kompetence za prvo zaposlitev. Gostiteljica je bila Tina Vujašković, svetovalka za študijske izmenjave Ekonomske fakultete. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - razlogih za izmenjavo, - študijskih izmenjavah na Nizozemskem, Nemčiji in Južni Afriki, - kulturnem šoku v tujini in doma, - stereotipih, - mednarodnih kompetencah, - financiranju študijskih izmenjav, - mreženju, - karieri poti. Prisluhnite tudi prihodnjim Alumni Connect zgodbam!
11/24/202147 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#2 episode: Teja Burja, ADIDAS HQ - Freshly baked international digital marketing career path!

”The advantage of working in such a huge brand is that you can really partner up with different brands and channels such as TikTok and Pinterest, get their insights and build your knowledge.« Guest in the #2 episode Alumni CONNECT podcast was Teja Burja, digital marketing manager at ADIDAS headquarters. The moderator was Julija Horvat Zeilhofer, working at Adidas as well and a member of TOP EF group. We talked about:  - small town of Herzogenaurach - Adidas HQ location - standing out from 100s of applicants - corporate compared to smaller company's environment - opportunities that made her stay - climbing wall & walking around in sportswear - benefits - importance of building an opinion, team relationships & showing eagerness - promotion - always evolving role of a digital marketing manager - working with TikTok & Pinterest - partners & trends - learning managerial skills at SEB LU - being a team player in diverse teams - quick transition to digital working - challenges - outdoor & sustainability - future career & passion
11/9/202142 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#1 epizoda: Stella Korošec, EQUA - Mladi in neobremenjeni na podjetniški poti!

“Vsi začetki imajo svoj čar, vendar si po drugi strani ne predstavljam ponovno začeti od začetka. Mislim, da bi vsi študentje morali v času študija odpreti svoje podjetje, saj je mladost, neizkušenost in neobremenjenost velika prednost.” Gostja v #1️ epizodi Alumni CONNECT podcasta je bila Stella Korošec, soustanoviteljica podjetja EQUA. Gostiteljica je bila Maša Madon, Alumni Ekonomske fakultete. Skupaj smo razpravljali o naslednjih tematikah: - študiju na EF, - ustanovitvi podjetja EQUA, - usklajevanje študijskih obveznosti in vodenja startup podjetja, - prodaji prvih 100 EQUA flašk, - lansiranju blagovnih znamk GOAT STORY in EQUA CARE, - neuspešnih projektih, - trajnostnem vidiku, - sledenju marketinškim trendom, - osebni podcast 7 figure ideas, - pomembnost mreženja na dogodkih, - ustanovitvi novega podjetja, - spremembi izzivov na poslovni poti, - usklajevanje poslovnega in zasebnega življenja. Prisluhnite tudi prihodnjim Alumni Connect zgodbam!
10/27/202146 minutes, 36 seconds