Winamp Logo
Alexander de Grote Cover
Alexander de Grote Profile

Alexander de Grote

Dutch, History, 1 season, 41 episodes, 21 hours, 53 minutes
About
Eén man. Eén verhaal. Eén held. Deze podcast zal het leven vertellen van Alexander de Grote, een levende legende voor zijn dood. Alle afleveringen zijn beschikbaar op alexanderdegrote.info. Alexander III van Macedonië, afstammeling van Zeus, Hercules én Achilles zal duizenden kilometers door 3 continenten zwerven en daar een pad van vernieling en cultuur achterlaten. Geen veldslag, noch belegering zal hij verliezen. De leerling van Aristoteles was groter dan Julius Caesar en Napoleon. Twee legerleiders die met grote bewondering keken naar de blonde, kleine Griekse Macedoniër. Nog voor hij Jezus zijn leeftijd kan bereiken, blaast hij zijn laatste adem uit. Hij laat één van de rijkelijkst gevulde levens na die gekend zijn in onze westerse geschiedenis. Meer uitleg lijkt me niet nodig.
Episode Artwork

Filip en Jozefien in Epirus en Thessalië, deel 3

Meteora, Larissa en nog een beetje Ioannina. Dat is het zowat in deel 3!
7/20/202325 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Filip en Jozefien in Epirus en Thessalië, deel 2

Vandaag trekken we eerst naar de Vikoskloof in het Pindosgebergte om daarna Dodoni te bezoeken, alsook een welverdiend strandje. 
7/14/202316 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Filip en Jozefien in Epirus en Thessalië, deel 1

Deel 1 van onze reis door Noord-Griekenland. Vandaag staan de heenvlucht van Zaventem naar Thessaloniki en Ioannina op het programma, of ookwel: dag 1. Dag 2 brengt ons naar de Perama grotten en To Kastro in het prachtige Ioannina.
7/12/202321 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

29. Kuifje op Campagne in de Kofen-vallei

De verovering van de Kofen-vallei. Het eerste deel van de verovering van India.
6/7/202325 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

De jonge Alexander van Alex Rowson: een boekbespreking

Een boekbespreking van De Jonge Alexander van Alex Rowson
2/28/202329 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

28. Kallisthenes en het einde van de geschiedenis

Het laatste deel in de verovering van het ruige oosten
2/7/202328 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

27. Kleitus de Zwarte en Farnuces: over de doden niets dan goed

Het vierde deel in de verovering van het ruige oosten.Een aflevering vol taal vandaag, van een bijna uitgestorven wereldtaal tot een man die misschien nog zou leven als hij wat minder talen sprak.Het is afzien vandaag in Bactrië en Sogdië, zowel voor Alexander en zijn soldaten als voor de lokale bevolking.We nemen helaas ook afscheid van een aantal kundige (en minder kundige) officieren.
12/24/202225 minutes, 1 second
Episode Artwork

26. In Sogdiana is niemand onsterfelijk

Revolutie in Sogdiana. We komen aan in wat nu is uitgegroeid tot Khujand en we vechten een robbertje uit met de Skythen. Pret verzekerd!
11/5/202230 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

25. Een kleine dodenmars in Afghanistan

We bezoeken heel wat Stannen vandaag: Kirgistan, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan in een tocht door bergen, sneeuw, woestijn en water.
10/10/202224 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

24. De zaak Parmenion, of het belang van een degelijke opvoeding

Het eerste deel van de verovering van het ruige oosten.
8/24/202230 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

23. Alexander de Onverwoestbare Verwoester

Het einde van een Grote Koning, de verwoesting van een prachtige stad, de dood van de zoon van Parmenion en het begin van Artaxerxes V.
6/13/202226 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

22. Poorten van Perzië: open U

We bedwingen de Poorten van Perzië en komen aan in Persepolis
6/9/202223 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

21. Van Babylon tot de Ouxiërs: het einde van een "propere" oorlog

Het volgende deel in onze verovering van het Perzische hartland.
3/16/202236 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Een interview met Jona Lendering

Een interview met historicus Jona Lendering waar we het hebben over zijn nieuwste boek (Hannibal in de Alpen), maar ook over de oudheidkunde als wetenschap. Een wetenschap die moet gekoesterd worden en waar accuraatheid en intellectuele eerlijkheid al te vaak uit het oog worden verloren.We hebben het natuurlijk ook even over Alexander en de voorspelling die we konden terugvinden in de Babylonische kleitabletten.
2/13/202239 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Vrijheid: een meer dan woelige geschiedenis (boekbespreking)

Een boekbespreking van dit magistrale boek van Annelien De Dijn
2/2/202238 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

De toekomst van deze podcast (bis)

Korte update over wat jullie de komende maanden van de podcast mogen verwachten.
1/16/202213 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

20. Gaugamela en Megalopolis: bijltjesdag voor de Achemeniden én voor Sparta

Vandaag staat de grootste veldslag uit de Alexandriaanse geschiedenis op het programme. Uitgevochten in Gaugamela of Arbela. Terwijl de reus Alexander in Perzië aan het vechten moet de muis Antipater aan de bak in Megalopolis. Tegen Sparta.
1/10/202246 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Moord in Burundi: een boekbespreking

Na zijn boek "De moord op Lumumba" beschrijft deze tussenaflevering het razend interessante nieuwe boek van Ludo De Witte over de Belgische betrokkenheid bij de moord op de premier van Burundi in 1961.Het is een bespreking zonder het gebruikelijke uitgeschreven script, dus vergeef me de euh's en de knipfoutjes.
12/4/20211 hour, 1 minute, 16 seconds
Episode Artwork

19. Farao Alexander, zoon van een god en meester-comedian

We gaan in het eerste deel in een razende vaart doorheen 2500 jaar Egyptische geschiedenis, om daarna Alexander zijn uitspattingen in Siwa en Alexandrië mee te maken. Ondertussen riposteert hij ook nog eens Parmenion en eindigen we met zeer triest nieuws voor de oude generaal.Net terug van huwelijksreis ben ik een beetje moe en dat hoor je soms misschien aan een iets minder geprononceerde uitspraak. Maar laat dat de pret niet drukken.
11/21/202138 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

18. Van Tyre tot Gaza: (wreed) genie aan het werk

Ongelooflijke onthullingen, geniale belegeringen en onnoemelijke wreedheden. We maken kennis met de Feniciërs, stinkende purperen slakkenverf en een 800 meterslange pier. Er sterven in deze aflevering teveel (onschuldige) mannen, vrouwen en kinderen om vrolijk van te worden. 2000 mannen worden gekruisigd en een eunuch wordt levend achter een strijdwagen gehangen om kilometerslang te worden rondgereden.Geniet ervan, maar mischien toch best op ingetogen wijze.
10/7/202144 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

17. De slag bij Issus als symbiose van jong en oud

De slag bij Issus, magnifiek weergegeven in de befaamde Alexandermozaïek. Ee bijna dood ervaring (BDE) zorgt ervoor dat Alexander nog verbetener is om aan de Pinarus strijd te leveren met de Perzische troepenmacht van koning Darius III. U raadt nooit wie er op het einde aan het langste eind trekt?!
9/30/202135 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Interview met de makers van de "Alexander de Grote"-strip

Een leuk interview met één van de meest onderschatte strips in ons Belgenlandje. De twee Barten laten hun licht schijnen op de ontstaansgeschiedenis van deze strip en geven hun zelfs een kleine inkijk in hun leven. Kopen die strip, zou ik zo zeggen: https://alexanderdegrote.com/webshop/
9/5/202158 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Ziezo: een boekbespreking van Byzantijns Europa van Raymond Detrez

De kwakkelende zomer van 2021 heeft mij tot deze middelbaarse boekbespreking geleid. Een millenium of zo na Alexander, maar wel in zijn geboortegebied.Zonder script, zonder veel ge-edit (enkel de meest gênante stukken heb ik weggeknipt).Veel plezier!
8/23/202123 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

16. In een slakkengang van Halicarnassus naar Gordium

Alexander trekt verder door Anatolië en dat loopt eigenlijk niet altijd van een leien dakje. Een aflevering vol koningen en koninginnen: Mausolus, Ada, Artemisia en Midas, allen zijn ze van de partij.En er is ook iets met een Gordiaanse knoop en een Frygische muts. Weetjes en anekdotes genoeg in aflevering 16.
7/25/202139 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

15. De Granicus: meer dan goed begonnen

De slag bij de Granicus!!! Alea jacta est. Geen idee wat dat in het Grieks wordt, maar aangezien Julius Caesar zich zal spiegelen aan onze Macedonische koning, zal hij het hier moeten tolereren dat ik zijn gevleugelde uitspraak hier schaamteloos ga stelen. Gelukkig zijn de auteursrechten op deze zin nu toch al enige tijd vervallen.
6/30/202148 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

14. De Basileus en zijn leger

Basileus. Het woord zal nog meer dan duizend jaar stand houden als titel voor de koning die heerst over Anatolië. Tienduizenden Macedoniërs, Grieken, Yliriërs en Thraciërs staan klaar om de Hellespont over te steken. Cavalerie, infanterie, schepen, torsiekatapulten, sarissa's, prodromoi, (pez)hetairoi, taxeiarchen, en wat nog allemaal; ze waren allemaal klaar voor de perfecte storm.Pauvre Perse. Honderden jaren hadden ze met eigenlijk niet al te veel moeite hun immens rijk in ere weten te houden. En niemand twijfelde eraan dat de vervelende Macedonische vlieg simpelweg kon worden doodgeklopt of weggejaagd.
6/9/202137 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Interview met Daan Nijssen

Een zeer interessant interview met Daan Nijssen (daannijssen.com), auteur van een boek over Mesopotamië dat nu al bijna aan zijn vierde druk toe is. We hebben het over Assyrië, Babylonië, PerziË en zelfs de Judeeërs van Israël. Ze spelen allemaal hun rol in de opbouw van het idee van één koning die heerst over vele diverse volkeren. Veel plezier!
5/20/202146 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

13. Oorlogsvoering in de oudheid

Dit is een korte aflevering waar we kort kijken naar de oorlogsvoering in de tijd van Alexander. We kijken naar de oorlogsvoering in het algemeen om dan volgende keer dieper in te gaan op Alexander zijn leger. "War, what is it good for? Absolutely nothing!". Amen...
5/16/202115 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

12. Zo vader, zo zoon

Met een eervolle vermelding voorPontius Pilatus, Umberto Eco en Demosthenes zit het wel snor met de mannelijke diversiteit in deze aflevering. Zowel Thracië, Yllirië als Thebe komen in deze aflevering te weten wat er gebeurt als Alexander in de buurt is.Echt gezellig is de aanwezigheid van het Macedonische leger niet, maar als je iets wilt pacificeren, moet je blijkbaar eerst wat oorlogvoeren.
5/2/202128 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

11. De koning is dood. Lang leve de koning.

Terwijl Aristoteles een onderzoek doet naar de moord op Filip, trekt Alexander naar het Zuiden. Jawel, het heeft 10 afleveringen geduurd, maar eindelijk is hij en hij alleen de baas over Macedonië, Griekenland en omstreken. En als het van Alexander afhangt van heel de wereld. Daar begint hij dan ook meteen aan.
4/18/202134 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

De toekomst van deze podcast

Ik had graag van jullie geweten welk stijl jullie de podcast toewensen de komende afleveringen: (i) nog 30 of nog 100 afleveringen, (ii) 20 of 40 minuten lang en (iii) een uitgewerkt script of meer improvisatie?Laat van jullie horen op [email protected] of op de FB site (de wonderlijke avonturen van Alexander).Van zodra ik jullie input heb, ga ik onmiddellijk aan de slag.En een Apple review is altijd een meerwaarde!
4/10/20216 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

10. Het Griekse rijk van Filip "de Grote"

Hij is geen Cyrus de Grote, maar wel een kundiger heerser dan zelfs Xerxes of Darius. Demosthenes, Athene, Thebe, Sparta, allemaal moeten ze de duimen leggen voor Alexander zijn voortbrenger.Hij stuurt zijn naar Aristoteles om hem wat manieren te leren, maar helaas (of gelukkig) valt de appel niet ver van de boom.
3/12/202138 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

9. Het Macedonische rijk van Filip "de Grote"

De man met wie het allemaal echt begon en tevens vader van onze protagonist. Mocht Demosthenes hem niet hebben zwart gemaakt, Filip II had al lang zijn eigen podcast gekregen. Hoewel Filip II zeker niet vies was van een beetje omkoping of moord. In die zin paste hij perfect in het grotere Griekse geheel.
3/3/202138 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

8. De Argeadische dynastie van Perdiccas II tot Perdiccas III

Een inkijk in het Macedonië van de 5-4e eeuw voor Christus vol drank eten, jacht en andere geneugten. Daarna kijken we hoe Alexander I zijn zoon het doet. En we eindigen met Alexander de Grote zijn nonkel. Het tweede deel dus van de dubbelaflevering over de Argeadische koningen: https://www.alexanderdegrote.info/afleveringen.
2/7/202136 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

7. De Argeadische dynastie van Perdiccas I tot Alexander I

Habemus regem! Perdiccas I zal de eerste koning van de Argeadische dynastie zijn. Hebt u altijd al alles willen weten over de voorgangers van Alexander de Grote? Dan kan u nu luisteren naar het eerste deel van de dubbelaflevering over deze machtige Griekse (of Ylirische?) dynastie. Bijhorende kaartjes en foto's vindt u zoals steeds op alexanderdegrote.info/afleveringen.
1/24/202125 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

6. Van Xerxes tot Darius III, iedereen wacht op de komst van Iskander

We eindigen het Perzische drieluik en daarmee ook Alexanders speeltuin. We starten met de Tweede oorlog tussen Griekenland en Perzië om daarna alle koningen te overlopen van Xerxes tot Darius III. Ik kan u al verklappen dat u de naam Artaxerxes niet meer zal vergeten na het beluisteren van deze aflevering. Misschien een mooie naam voor een pasgeboren kind?
1/10/202149 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

5. De wonderlijke avonturen van Darius

Alexander zijn speeltuin is bijna helemaal verkend. Deze aflevering staat in het teken van Darius I, Koning der koningen. Net als Alexander en Cyrus wordt ook hij "de Grote" genoemd en hij heeft die titel meer dan verdiend.Groter dan Alexander is hij uiteraard niet. Dat kan ook niet als je toch nog een aantal nederlagen lijdt. Marathon, iemand?
12/7/202038 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

4. Het rijk der Meden en Perzen: de Ariërs veroveren de Oriënt

In deze aflevering komt u te weten hoe lelijk eendje Perzië uitgroeit tot een prachtige zwaan die alles om zich heen opslokt. Anatolië, Armenië, Judea, Babylon, Assyrië, Elam en de Meden. Iedereen moet eraan geloven wanneer Cyrus II besluit om zijn zin te doen. En zijn zoon Cambysses II plaatst de kers op de ongetwijfeld lekkere Perzische taart door nóg een gebied in te lijven. Welk gebied dat is komt u te weten in deze aflevering. Veel plezier!
11/24/202030 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

3. De Helleense stadsstaten

In deze en de volgende afleveringen gaan we de speeltuin (of het slagveld) van Alexander bestuderen. Eerst is Hellas aan de beurt. We maken een ronde van Griekenland en nemen een kijkje bij de verschillende stadsstaten. Alle input is welkom op [email protected]. Reviews op Apple Podcasts mogen er ook altijd zijn.
11/8/202041 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Alexander, de Grote Griekse Geweldenaar

Dit belangrijk thema wordt verschoven naar een latere aflevering.
11/1/20202 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

1. Inleiding

Het woord spreekt voor zich neem ik aan. Wie ben ik? Waarover gaat de podcast? Waarom doe ik dit? Wat is mijn uitgangspunt? Het prille begin dus van deze podcast. Stuur je opmerkingen naar [email protected] en laat zeker een review na op Apple Podcasts of op Spotify.
10/27/202010 minutes, 26 seconds