Winamp Logo
Akuttpodden Cover
Akuttpodden Profile

Akuttpodden

Norwegian, Health / Medicine, 1 season, 36 episodes, 15 hours, 32 minutes
About
En faglig podcast om akuttmedisin med fokus på behandling av akutt sykdom inne på sykehuset. Podcasten skal gjøre rede for hvorfor de ulike tiltakene iverksettes, hva tiltakene gjør for pasienten og med med gode forklaringer på hvorfor det virker, og av og til ikke virker. Lyd i samarbeid med Kiwi Sound Design
Episode Artwork

NIV - Noninvasiv ventilasjonsstøtte

Pasienter med respirasjonssvikt kan ha behov for ventilasjonsstøtte, uten å havne på respirator. I denne episoden snakker jeg med overlege i lungemedisin, Håvard Rosvold Andreassen om hva NIV fysiologisk gjør, hvilke pasientgrupper det er aktuelt for, kontraindikasjoner og hva vi som helsepersonell skal gjøre og følge med på for å gjøre behandlingen best mulig. 
4/20/202336 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hyperbar oksygenbehandling

Hva er hyperbar oksygenbehandling? Hvordan virker det? Hvordan fungerer kammeret? Hvilke pasienter behandles her? Hvordan komme i kontakt med et trykkammer? Hvordan frakte pasientene inn til trykkammer på best mulig måte? Dette er temaer det snakkes om i denne episoden. Med meg i episoden er anestesilege og dykkelege Martin Braathen, samt redningsdykker og brannkonstabel Martin Karlsson. Alle tre er ansatt ved trykkammeret på Ullevål sykehus. 
9/29/202240 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Blodgass

Episoden ble først laget og lagt ut i 2020. Nå redigert, etter at en oppmerksom lytter kommenterte at det manglet et "minus" som benevnelse foran en av tallene. Kan du høre hvilket?     
9/26/202250 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Organbevarende behandling før organdonasjon

Episode spilt inn i 2019, men redigert på nytt i 2022.  I del 1 om organdonasjon har jeg fått med meg donorsykepleier, Gry Solberg, til å fortelle om organdonasjon. Hvordan går man frem? Hvem spør? Hvem spørres? Hvordan spør man? Hva innebærer det å si ja til organdonasjon?    I del 2, forteller anestesilege og donoransvarlig lege i OUS, Dag Wendelbo Sørensen om den organbevarende behandlingen, og hva det innebærer.
9/5/202219 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Medikamenter i akuttkofferten

I akutte situasjoner er det en god del medisiner som bør oppbevares lett tilgjengelig. Hva som ligger i kofferten, sekken eller liknende kan variere noe fra sted til sted, men jeg tror mye er felles. Her er en rask gjennomgang av vår koffert. Medisinene vi har i kofferten er i all hovedsak medikamenter som gis i bolusdoser, og så har vi infusjonsmedisinene ikke alt for langt unna. 
3/27/202225 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Organdonasjon cDCD

Anestesilege og donoransvarlig lege i OUS, Dag Wendelbo Sørensen gjester Akuttpodden. I forrige uke sa beslutningsforum ja til å gjennomføre organdonasjon etter sirkulatorisk død, i Norge. Hva cDCD er, hva det innebærer og hvem det er aktuelt for, gjør Dag rede for i denne episoden.  
9/10/202112 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Behandling av diabetes ketoacidose

En litt nerdete podcast om behandling av pasienter med diabetes ketoacidose. Covid gjør det vanskeligere å skaffe intervjuobjekter til innspilling, så denne har jeg spilt inn på egenhånd. Håper likevel det er greit å høre på, og at det likevel kan være nyttig. Send meg gjerne en tilbakemelding til [email protected]
4/27/202126 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Metanolforgiftning

Knut Erik Hovda forteller oss hva metanol er, hvorfor han er så opptatt av toksikologi, hvordan metanolforgiftninger arter seg, hvordan man diagnostiserer det, hvorfor vi bør være litt ekstra obs på det nå, hvordan det er på verdensbasis og hvordan det behandles.    Reklame: Til å forberede meg til denne episoden, har jeg lest meg opp på syre- og baseforstyrrelser. Til det har jeg brukt boken Menneskets fysiologi og Klinisk biokjemi og fysiologi, begge utgitt av min annonsør Gyldendal Akademisk.
9/23/202039 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

"Forstår du toleransevinduet, kommuniserer du bedre med alle rundt deg"

I denne episoden snakker jeg med kollega, Gunhild, om toleransevindu. Dette er noe Gunhild har lært om gjennom bufdir og barnevernstjenesten etter at hun ble fostermor, men som så absolutt er relevant for oss som jobber i helsetjenester. Det burde vært folkeopplysning, spør du meg. Det har gjort at jeg lettere kan forstå hvorfor man ikke alltid kommer "i mål" med kommunikasjon til alle, alltid, og tips til hvordan vi kan forbedre kommunikasjonen både med pasienter, kollegaer og på hjemmebane.    Episoden er sponset av Gyldendal Akademisk. 
2/7/202022 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Å jobbe med akutt og kritisk syke

Jeg har vært i Drammen og snakket med akuttsykepleier, Tommy Bringaker, om det å jobbe med akutt og kritisk syke. Hva gjør at vi liker det? På hvilken måte utfordrer det oss? Hvilke egenskaper egner seg til denne type jobb? Dette er trolig en episode som egner seg best for studenter innen helsefag, eller ferske sykepleiere og paramedics som kunne tenke seg å jobbe i ambulansetjenesten, på legevakt eller i akuttmottak. 
1/31/202023 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Delir

Bjørn Erik Neerland er spesialist i indremedisin og geriatri. Han er en av få som har skrevet en phd om delirium. Svært mange pasienter, både unge og gamle, får delir. Bjørn Erik forteller oss hva delir er, hvordan vi oppdager tegn på delir, hvordan vi behandler det og ikke minst hvordan vi forebygger det.   PS: personlig historie om delir er gjengitt med samtykke fra familien.   Annonse/reklame: Ønsker du å lese mer om delir og sykepleie til pasienter med delir, anbefaler jeg Klinisk sykepleie bind 1 og Geriatrisk sykepleie, begge utgitt av Gyldendal Akademisk. https://www.gyldendal.no/Faglitteratur/Sykepleie/Sykepleiefaget/Geriatrisk-sykepleie-2.-utg   https://www.gyldendal.no/Faglitteratur/Sykepleie/Sykepleiefaget/Klinisk-sykepleie3  
11/25/201924 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

E-sigaretter og ARDS med forbedret lyd

Samme episode som ble lagt ut på fredag, men denne skal ha høyere lyd. Beklager, og takk til deg som gav tilbakemelding om at lyden var lavere enn vanlig. 
11/17/201928 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Nyresvikt del 2

I del 2 av 2 tar den straks ferdig spesialisten i nyremedisin, Linda Østli Druglimo, oss gjennom eksempler på hvilke pasienter vi treffer med nedsatt nyrefunksjon, hvordan det diagnostiseres, hvordan det behandles og ikke minst hvordan vi kan forebygge det hos allerede inneliggende pasienter.  Det at det å ha akutt nyreskade, selv lettere grad, har vist seg å være prognostisk relevant med dårligere prognose under den aktuelle innleggelsen(nesten uansett årsak) med lengre innleggelser og dårligere utfall, men også forbundet med høyere risiko for hjertekarsykdom, død, senere kronisk nyresvikt mv. Annonse: Episoden er laget i samarbeid med Sykepleiepluss, som nå i desember endrer navn til MedEasy. På medeasy.no finner du allerede nå nye, og oppdaterte forelesninger om blant annet nyreanatomi/fysiologi/sykdomslære. Dersom du ønsker å få det presentert på en annen måte enn i denne podcasten, og ønsker mer visualisering, anbefaler jeg deg å gå inn der. 
10/30/201931 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Nyresvikt del 1

I del 1 av 2 tar den straks ferdig spesialisten i nyremedisin, Linda Østli Druglimo, oss gjennom nyreanatomi som er greit å vite for å forstå hvordan man skal oppdage nedsatt nyrefunksjon og hva disse blodprøvene med GFR og kreatinin forteller oss.  Annonse: Episoden er laget i samarbeid med Sykepleiepluss, som nå i desember endrer navn til MedEasy. På medeasy.no finner du allerede nå nye, og oppdaterte forelesninger om blant annet nyreanatomi. Dersom du ønsker å få det presentert på en annen måte enn i denne podcasten, og ønsker mer visualisering, anbefaler jeg deg å gå inn der. 
10/30/201919 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Rabdomyolyse

Jeg har vært på Akershus Universitetssykehus og snakket med nyrelege Christian Aalborg om akuttbehandling av rabdomyolyse. Klinikk, diagnostikk, behandling og prognoser.  Last ned og kos deg med litt faglig påfyll på vei til jobb eller liknende:)
9/16/201922 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Organdonasjon del 1

I del 1 om organdonasjon har jeg fått med meg donorsykepleier, Gry Solberg, til å fortelle om organdonasjon. Hvordan går man frem? Hvem spør? Hvem spørres? Hvordan spør man? Hva innebærer det å si ja til organdonasjon?    I del 2, forteller anestesilege og donoransvarlig lege i OUS, Dag Wendelbo Sørensen om den organbevarende behandlingen, og hva det innebærer. 
7/19/201930 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Cyanidforgiftning

Knut Erik Hovda har gjestet Akuttpodden og snakker om cyanidforgiftning i denne episoden. Hva er cyanid? Hva gjør det med cellene våre? Hvordan skille cyanid- fra en CO-forgiftning? Hvordan behandle cyanidforgiftning og hvordan virker behandlingen?   For å forberede meg til denne episoden, har jeg lest grunnleggende kjemi og fysikk om cellens metabolisme i boken Menneskets fysiologi, utgitt av Gyldendal Akademisk.  Akuttpodden sponses av Gyldendal Akademisk.
6/7/201924 minutes
Episode Artwork

Drukning og forebygging av drukning

Vi går sommer og lysere tider i møte, men også en dyster statistikk i møte. Juni, juli og august er er månedene der flest drukner her til lands. Hvem er det som drukner? Hvorfor drukner de? Hvordan kan vi oppdage en som er i ferd med å drukne? Hvordan behandle drukning? Det viktigste er dog, hvordan forebygge drukning? Overlege i Luftambulanseavdelingen i OUS, Halvard Stave, gjester Akuttpodden og snakker med meg om dette.  102 personer døde som følge av drukning i fjor. La oss sammen få ned denne statistikken. Hør hvordan i denne episoden. Del med venner og familie, denne episoden er ikke bare for helsepersonell.    Bøker brukt til forberedelse av denne episoden, er Menneskets fysiologi utgitt av Gyldendal Akademisk. Drukningsstatistikk er hentet fra Redningsselskapet sine nettsider. 
5/29/201928 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Kols del 2

Dagfinn Skrede har gjestet Akuttpodden og gjør rede for patofysiologi ved KOLS i del 1. Behandling ved kols eksaserbasjon (kols-forverring) hører du om i del 2.    Bøker brukt i forberedelse til denne episoden er fra Gyldendal akademisk, spesielt kapittel 5 i Klinisk sykepleie 1. 
5/10/201935 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Kols del 1

Dagfinn Skrede har gjestet Akuttpodden og gjør rede for patofysiologi ved KOLS i del 1. Behandling ved kols eksaserbasjon (kols-forverring) hører du om i del 2.    Bøker brukt i forberedelse av denne episoden er fra Gyldendal Akademisk. 
5/10/201920 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Behandling ved akutt pankreatitt

Jeg har fått med meg akuttsykepleier Marius Grøstad til å snakke om pankreas. I del 1 snakker vi om funksjonen og årsaker til sykdom i pankreas. I del 2 tar vi for oss behandlingen av akutt pankreatitt.   NB! Etter tilbakemelding fra veldig observant lytter: Pasientens lave blodtrykk er en kontraindikasjon for CPAP. Overtrykket fra en CPAP øker trykket i thoraxhulen, reduserer hjertets preload og senker dermed blodtrykket ytterligere. For at vi skal kunne gi CPAP må vi ha fått opp blodtrykket med væske og/eller vasopressor.   Kilder brukt i forberedelse av episoden kommer fra Gyldendal Akademisk, spesielt kap 14 i boken Klinisk sykepleie 1, men også kapittel om sepsis og hemodynamikk. 
3/31/201937 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Pankreas/bukspyttkjertelens funksjon og årsaker til patologi

Jeg har fått med meg akuttsykepleier Marius Grøstad til å snakke om pankreas. I del 1 snakker vi om funksjonen og årsaker til sykdom i pankreas. I del 2 tar vi for oss behandlingen.    Kilder brukt i forberedelse av episoden kommer fra Gyldendal Akademisk, spesielt kap 14 i boken Klinisk sykepleie 1, men også kapittel om sepsis og hemodynamikk. 
3/31/201913 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Mottak av pasient med GCS 3

Rami, Herman og jeg har tatt for oss mottak av en pasient med GCS 3. Hva skyldes bevisstløsheten? Hvordan jobber vi for å ivareta og diagnostisere pasienten?  Det er mange tilfeller som kan gi nedsatt GCS. Casen vi tar for oss, er bare et eksempel.  Last ned og hør episoden når det passer deg!  
3/9/201935 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Fagidentitet

Denne episoden er laget i samarbeid med Gyldendal Akademisk. Jeg snakker med Helle Madsen Holm, intensivsykepleier og avdelingsleder på Simuleringssenteret på Ullevål sykehus. Hva er fagidentitet? Hvordan oppnår man fagidentitet og hva bruker vi den til?
2/11/201927 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Elektrolyttforstyrrelser - Kalsium

Tredje og siste del av podcasten om elektrylyttforstyrrelser. Denne går rett på temaet, nemlig kalsium.    God helg!
1/18/201911 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Elektrolyttforstyrrelser - Kalium

Vi hopper rett fra Natrium til Kalium. Kiarash Tazmini og jeg fortsetter der vi slapp i del 1. 
1/11/201921 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Elektrolyttforstyrrelser - Natrium

Jeg har snakket med stjernen bak "Elektrolyttveilederen" Kiarash Tazmini. Han har en stor interesse for elektrolytter, og håper engasjementet hans kan smitte over på flere. Dette er viktig, og mange pasienter skrives (dessverre) ut fra sykehus med elektrolyttforstyrrelser, eller at forstyrrelsene er korrigert, men at årsaken til at de oppstod ikke er fjernet.  Dette er del 1 av 3. Episoder om Kalium og Kalsium kommer så fort de er klare. 
1/10/201920 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Sepsis del 2

Hvorfor vente i 14 dager på del 2, når den er klar allerede? I del 2 snakker Aleksander Rygh Holten og jeg om behandling.  Håper du har tid til å høre på podcast i førjulstida, eller du kan laste den ned nå og nyte i romjula;) God jul. Vi høres på nyåret. 
12/20/201822 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Sepsis del 1

Aleksander Rygh Holten og jeg snakker sammen om sepsis. Hva er sepsis? Hvorfor oppstår det? Hvordan påvirkes pasientens klinikk?  Del én omfatter hva sepsis er for noe? Hvordan vi avdekker det, hvilke redskaper vi bruker for å oppdage det, samt mikrobiologi og prøvetaking for å finne utløsende mikrobe og rett behandling. Selve behandlingen kommer i del 2.    Ønsker du å lese mer om sepsis, kan du for eksempel gjøre det i Klinisk Sykepleie 1, 5. utgave, utgitt av Gyldendal Forlag. #reklame
12/16/201824 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Akutt koronarsyndrom, med fokus på STEMI

Kardiolog, Jørgen Gravning, og jeg snakker sammen om akutt koronarsyndrom, og særlig behandling av STEMI-pasienter.  Nå skal det sies at behandling av akutt koronarsyndrom, enten det er STEMI, NSTEMI eller ustabil angina, er nokså lik. Den store forskjellen er hvor raskt man må til angiografi.  Husk at alle anbefalinger om behandling er sagt ut ifra nasjonale og regionale retningslinjer per dags dato. Dersom du hører på episoden frem i tid, må du være kildekritisk og se om retningslinjene for behandling fremdeles er gjeldende.    Kilde jeg har brukt til forberedelse av denne episoden er Klinisk biokjemi og fysiologi, 5. utgave, utgitt av Gyldendal Norsk Forlag. #spons Og Norsk Elektronisk Legehåndbok, akutt koroarsyndrom. 
12/2/201831 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Oppsummering ABCDE

Jeg gjør en kort oppsummering av ABCDE og korrigerer meg selv i slutten av episoden. Det er ikke alltid lett og få det rett på første forsøk;)  Jeg håper det høres ok ut, selv om jeg glemte et par punkter. Vel, det er jo derfor det er fint med team-arbeid, fordi teamet hjelper til å huske. 
12/2/201814 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#4 Blod og blodtransfusjoner

Jeg har vært i blodbanken og snakket med overlege Lise Sofie Nissen Meyer om blod, det å være blodgiver og det å gi blodtransfusjoner til pasienter som trenger det.    I forberedelse til dagens episode, har jeg brukt boken Klinisk sykepleie 5. utgave, bind 1, kapittel 12 "Sykepleie ved transfusjonsbehandling". Boken er utgitt av Gyldendal Akademiske. 
11/18/201829 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#3 Hjertet og sirkulasjonssystemet

Akuttpodden har vært i Drammen og snakket med kardiolog, Wasim Zahid. Han er også kjent som "twitterlegen" og kjent fra NRK-programmet "Hva feiler det deg?". Nå er han aktuell med ny bok, "Hjerte for hjertet".  Vi snakker sammen om hjertets anatomi og sirkulasjonssystemet. 
11/2/201827 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#2 Luftveier og gassutveksling

Anestesilege Finn-Håkon Kvinge snakker om luftveisanatomi og gassutveksling. Ikke la dere lure av at intro er nokså lik som episoden om luftveishåndtering. Resten av innholdet er ikke det samme, selv om intro er lik. Håper du finner episoden nyttig. 
10/21/201825 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Luftveishåndtering

Akuttpoddens første episode!! Gjest i denne episoden er Finn-Håkon Kvinge, anestesilege på Ahus. Vi begynner med luftveiene, og snakker her om hvordan man må jobbe og hvilke tiltak vi iverksetter for å holde pasientens luftveier åpne.  Neste episode omhandler luftveisanatomi og gassutveksling, og kommer om få dager. 
10/4/201824 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Promo

Akuttpoddens første episode. En promo, riktignok. Første ordentlige episode kommer rundt uke 40:)
8/22/20183 minutes, 7 seconds