Winamp Logo
Aktuális Cover
Aktuális Profile

Aktuális

Hungarian, News magazine, 1 season, 162 episodes, 5 days, 6 hours, 54 minutes
About
Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
Episode Artwork

Európa választott

Elemezés a hétvégi Európai Parlamenti választásokról, a vélemény nyilvánító népszavazásokról és helyhatzósági választásokról a Népújság és MMR felelős szerkesztőjével.
6/12/202445 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Iztok Fartek, Šalovci Község

A hónap első szerdájának Aktuális című műsorában Iztok Fartek, Šalovci Község polgármestere a vendégünk, akivel a község időszerű kérdéseiről és terveiről beszélgettünk.
6/5/202446 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Referendumok előtt

A május 29-ei Aktuálist a június 9-én, az európai parlamenti választásokkal egyidőben esedékes három referendumnak szenteljük. A véleménynyilvánító népszavazáson az eutanáziáról, a preferenciális szavazatról és a kannabiszról mondják ki álláspontjukat a szavazójoggal rendelkező polgárok. A három témakörben a mellette és az ellene lévő álláspontokat törekszünk bemutatni az MMR hallgatóinknak. A műsort Cigan Szilvia és Fehér Ilona készítette.
5/29/202446 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Beporzók nélkül nem megy!

Méhek nélkül nincs élet a Földön.
5/22/202451 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

A Muravidéki Mintagazdaság

A magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentési programja keretében a mezőgazdasági tevékenység terén elért eredményekről és tervekről. Beszélgetés Orban Dušannal, az MMÖNK elnökével és Bojnec Elizabeta projektfelelőssel.
5/15/202451 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Tamaško Denis, Hodos Község

Folytatódik a kapornaki járda kiépítése, a hodosi sportközpont felújítása hamarosan befejeződik, a RUNE projekt keretében pedig az év végén várható az optikai hálózat kiépítésének elkezdése. Tamaško Denisszel, Hodos Község polgármesterével a község időszerű kérdéseit boncolgatjuk.
5/8/202431 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

20 éve az Európai Unióban

Körkérdésekkel igyekszünk feltárni, hogy kinek mit hozott az uniós csatlakozás, hogy élték meg a változást a polgárok a határ két oldalán és hogyan tekintenek a jövőbe.
5/1/202439 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Nulla tolerancia!

Nemrég két lendvai iskolában is közbiztonsági incidens történt. Hogyan reagál ilyen esetben az oktatási-nevelési intézmény, milyen protokoll szerint jár el? Mi a feladata a rendőrségnek és a szociálisügyi központnak? Megfelelő-e a kommunikáció az érintett felek közt? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a műsorban.
4/24/202452 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

A Pomurski sejem Rt.

Adásunkkal egyidőben Gornja Radgonán a 33. MEGRA nemzetközi építőipari vásár megnyitója zajlik. A vásár a Pomurski sejem Rt. idei évi második rendezvénye. Mint köztudott, a legnagyobb, a legigényesebb minden szempontból pedig az AGRA a nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari vásár, amely majd augusztusban nyitja meg kapuját. Vásárlátogatóként ismertek számunkra a rendezvények, az előttünk álló adásidőben viszont most egy kicsit a kulisszák mögé is betekintünk. Ebben Sandra Sedmak, a Pomurski sejem Rt. kereskedelmi igazgatója lesz a segítségünkre.
4/17/202452 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

A mesterséges intelligenciáról

Az Aktuális mai adásának témája a mesterséges intelligencia. Ennek egyik apropója, hogy az EU a múlt hónapban szavazta meg a MI szabályozására vonatkozó rendeletet…
4/10/202442 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Magyar János, Lendva Község

Az év negyedik hónapjának első szerdáján az Aktuális című műsorunkban Magyar Jánost, Lendva Község polgármesterét látjuk vendégül. Adásunkban a község időszerű tevékenységét, a terveket világítjuk meg. Szólunk arról, hogy milyen a község lakásgazdálkodási terve, hogy mit tud felkínálni a fiatal családoknak, mely beruházások megvalósítása szerepel az idei költségvetésben, miért nem elégedettek a kétnyelvű ügyvitel és a nemzetiségi közösség tevékenységének finanszírozásával?
4/3/202452 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Gondok a hulladék szelektálásánál

A tisztább környezet elérése érdekében már nélkülözhetetlen a szelektív hulladékgyűjtés. Vajon a háztartásokban ezt mennyire valósítjuk meg? Melyik hulladékból - mennyit termelünk éves szinten? Hol merülnek fel gondok?
3/27/202439 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Sztrájkolnak azok, akiken az életünk is múlhat

Február 11-e a 112-es egységes európai segélyhívószám nemzetközi napja, s éppen e dátum alapján lett 112 a 112. Március elseje pedig a Szlovén Köztársaság polgári védelméé. Habár a tavalyi év kemény munkáját mindenképpen meg lehetett ünnepelni, mégis kesernyés a hangulat, hisz nemcsak az orvosok és a gazdák elégedetlenek, és sztrájkolnak így vagy úgy, hanem a segélyhívó központok munkatársai, az operátorok is. Sőt, sztrájkjuknak most egy élesebb szakaszába lépünk. A 112-es központok munkáját mutatjuk be, majd elmondjuk, miért elégedetlenek operátoraik.
3/20/202427 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Befejeződött a Lendvai Idősek Otthona felújítása

3/13/202445 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Alojz Glavač, Moravske Toplice Község

A márciusi hónap első szerdájánál tartunk, így Aktuális című műsorunknak alcíme is van. Vendégem a polgármester. Alojz Glavač, Moravske Toplice Község polgármestere a vendégünk. Tavaly októberben találkoztunk így, itt a stúdiónkban. Azóta sok minden történt mindenütt, és Moravske Toplice Községben is. Kezdjük ezt a beszélgetést a közeli eseményekkel!
3/6/202449 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Egyre nehezebb gazdálkodni

Melyek a gazdák legégetőbb problémái?
2/28/202446 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Fiatalokkal a fiatalokért

Aktuális című műsorunk vendége három fiatal hölgy és egy fiatalember, akik szívükön viselik a muravidéki magyar ifjúság sorsát. Tevékenységeikkel elsősorban a fiatalok összefogását kívánják elősegíteni, másodsorban pedig olyan programokat készíteni számukra, amelyek tartalmas időtöltést nyújthatnak az említett korosztálynak. Teszik mindezt egyesületi formában, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet, valamint a Dobronaki Ifjak Szervezete égisze alatt.
2/21/202441 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

A párkapcsolatokról Valentin vagyis Bálint napján…

Alig, hogy kifarsangozzuk magunkat máris a párunkra kell, hogy gondoljunk! Valentin vagyis Bálint napja az utóbbi években már nálunk is a szerelmesek megtartandó napja. És boldog lehet az, aki szerelmes lehet, hisz nem is olyan könnyű szerelembe esni és abban maradni. Ezért sok a válás és az egyedülálló is mai modern társadalmainkban. Hogyan lehet kiépíteni és megőrizni jól egy párkapcsolatot? Mennyit érdemes adni, és mennyit szabad kérni? Mit várhatunk el a másik nemtől, és meddig érdemes küzdeni és mikor jobb inkább egyedül maradni?
2/14/202442 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Marjan Kardinar, Dobronak Község

23 hektárnyi területen Zsitkócban Szlovénia egyik leggazdagabb emberének cége zöldségtermesztést tervez, idősotthon építése, lakások felújítása is esedékes. Mi lesz azonban a gyógyszertár sorsa, továbbá segíteni fog-e a dobronaki labdarúgó csapat túlélésében a község által a sportprogramok támogatására szánt összeg? Az iszapelszállítás többszörös elodázása miatt kérdéses a Bakonaki-tó sorsa, és miről marad emlékezetes az aktuális év a zsitkóci és miről a sztrehovci helyi közösség lakói számára? A felsorolt kérdéseket és még másokat is Marjan Kardinarnak, Dobronak Község polgármesterének teszi fel Cigan Szilvia a február 7-i Aktuálisban.
2/7/202450 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

A magyar és a szlovén kultúra napja között

A kultúra, a művészet, a közösségi élet táplálja lelki világunkat, szeretetet áraszt, és szebbé, elviselhetőbbé teszi szürke mindennapjainkat. Kultúránk hordozói a közösségek, amelyeknek megtartó ereje jövőnket és megmaradásunkat biztosítja. Egy-egy nemzet kultúrája az összetartozás eszméjét alapozza meg. Akkor maradhatunk erősek, ha megvédjük kultúránkat, megőrizzük épített és szellemi kulturális örökségünket. A társadalom működésében a kultúra egyfajta ragasztószernek számít. Összeköt bennünket. Itt nálunk, a nemzetiségileg vegyesen lakott területen több kultúra, több nemzet kultúrája találkozik, a színesebb élet még gazdagabbá tesz bennünket. A magyar kultúra napja és a szlovén kultúrünnep között multikulturális életünkről, kínálatunkról és a lehetőségekről beszélgetünk Soós Mihállyal, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatójával és Göncz Vaupotič Elvirával, a Kultúregyesületek Lendvai Községi Szövetségének elnökével, aki nem utolsó sorban az egyik legnagyobb kétnyelvű egyesületünk, a Gyertyánosi Hajnal Művelődési Egyesület elnöke is.
1/31/202443 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Régiós kórház: hol kezdődött, és hova tovább?

1893. november 15-én négy betegszobával, amelyben 24 beteget lehetett elhelyezni, elkezdett működni a muraszombati kórház. A 130 éves jubileum alkalmából tavaly az év végén kiállítással és rendezvénnyel tisztelték meg a régió egyetlen másodszintű egészségügyi intézményének jeles évfordulóját. A Muravidéki Magyar Rádióban pedig a mai Aktuálist szenteljük a kórháznak. A következő nem egészen egy órában beszélgetést hallanak vendégeinkkel: Robert Ladislav Ratkaival, a kórház igazgatójával, Dušan Kovačcsal megbízott szakmai igazgatóval, Darko Horvattal, az ápolási részlegért felelős aligazgatóval és az ügyviteli kérdésekért felelős részleg szakmunkatársával, Marjan Žekšsel.
1/24/202446 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

„No farmer, no future” – gazdák nélkül nincs jövő

A vasat, amellyel a konyhában a tüzet piszkálják, nevezik piszkavasnak. A fiatalabb nemzedék számára talán már ismeretlen eszköz, mint ahogyan aligha léteznek – a modern házakban beépített, formatervezett kandallók kivételével – olyan kályhák, konyhai tűzhelyek, ahol még szükség van erre…
1/17/202439 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Mi lehet kihatással ránk az idei évben?

Megkíséreljük körbejárni azokat az eseményeket, amelyek kihatással lehetnek idén és a jövőben a muravidéki magyarságra és tágabb környezetünkre is.
1/10/202448 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Iztok Fartek, Šalovci Község

A hónap első szerdájának Aktuális című műsorában Iztok Fartek, Šalovci Község polgármestere a vendégünk, akivel a község időszerű kérdéseiről és terveiről beszélgettünk.
1/3/202443 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Ilyen volt a 2023-as év a Muravidéken

Mai műsorunkban górcső alá vesszük azokat az eseményeket, amelyek szerintünk a leginkább meghatározták 2023-at.
12/27/202347 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Rácz András: „Mindenki alábecsülte az aknamezők erejét”

Mai adásunk vendége Rácz András hadtörténész, Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság főmunkatársa és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.
12/20/202350 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

„Szent Lucának híres napja a napot rövidre szabja.”

December 13-án, Luca napján az ehhez a naphoz fűződő szokásokról és hiedelmekről szólunk. Adásunk vendége Kepéné dr. Bihar Mária néprajzkutató.
12/13/202341 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Tamaško Denis, Hodos Község

Milyen beruházások valósultak meg és milyen kihívásokkal szembesültek idén Hodos Községben? Milyen tervekkel készülnek és mire helyezik a hangsúlyt jövőre? Többek közt ezeket a kérdéseket boncolgatjuk Tamaško Denis polgármesterrel.
12/6/202335 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Születésnapot ünnepel az MMR és a Hidak

Mint ahogy már bizonyára tudomást szereztek róla, a Muravidéki Magyar Rádió ma ünnepli 65-dik születésnapját. 1958. november 29-e: egy új időszámítás kezdete. A nap, amelyen írni kezdték a Muravidéki Magyar Rádió történetét, amely működésének kezdete óta a szlovéniai magyarság anyanyelven történő tájékoztatását szolgálja. 65 évvel ezelőtt a mai napon szólalt meg először a Radio Murska Sobota magyar nyelven 10 perces hírösszefoglalóval a muraszombati tűzoltóotthon pincehelyiségeiben kialakított alkalmi stúdióból. Ugye erre mi itt a stúdióban nem emlékezünk, mert mindannyian fiatalabbak vagyunk, mint a rádió. De elmondások alapján ismerjük az első, az alapokhoz szükséges nagyon fontos lépéseket. Mai születésnapi adásunk vendége Zver Ilona, a Szlovén RTV vezérigazgatójának magyar műsorokért felelős korábbi helyettese, valamint a Hidak tévéműsor egykori felelős szerkesztője és Végi József, az RTV igazgatósága magyar műsorokért felelős jelenlegi elnökhelyettese, illetve az MMR korábbi felelős szerkesztője.
11/29/202350 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

A középpontban a 45 éves Varis társaság

A Varis vállalat, Európa egyik legnagyobb előregyártott fürdőszobagyártója az idén ünnepli fennállásának 45 éves évfordulóját. Had említsük meg, hogy az első sorozatgyártású fürdőszobák 1972-ben készültek, az akkori, Münchenben megtartott olimpiai játékokra. A Varis hat évvel később kezdte el gyártani őket. Tény, hogy 45 évet 45 percbe képtelenség belesűríteni, de megállunk néhány mérföldkőnél. És ezekről Sabina Sobocan, a vállalat igazgatója és Stefán Sobocan, a vállalat prokuristája, vagyis a két társtulajdonos tud legtöbbet mondani.
11/22/202355 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Terítéken az ÖKO-PARK Kft. tevékenységei

Ritkaságszámba menők azon községek, amelyek ne rendelkeznének saját gazdaságszolgáltatási vállalattal, vagyis köznéven ismert, kommunális vállalattal. Lendva Községben 2007 óta működik az ÖKO-PARK vállalat, amely több szolgáltatást végez a lakosság számára. A vállalat tevékenységének, a megvalósított és tervezett beruházásainak szentelünk figyelmet az előttünk álló percekben Aktuális című műsorunk keretében. A vállalat élén Gerencsér József van már jó ideje.
11/15/202346 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Magyar János, Lendva Község

Az Aktuális című műsorunkban Magyar Jánost, Lendva Község polgármesterét látjuk vendégül. Jó napot kívánok, polgármester úr! Mai adásunkban a község időszerű tevékenységét, a terveket világítjuk meg. A közelmúltban ünnepelte Lendva Község 27. ünnepét, amelynek alkalmából számos elismerést, díjat osztottak ki azoknak a polgároknak, akik nagyon sokszor szabadidejüket a közösségnek és a közjóért végzett nemes munkának szentelik. Nagyon sokan kaptak polgármesteri elismerést, de voltak községi elismerések, plakettek és nem utolsó sorban egy díszpolgári címet is kiosztottak. A színházterem színpada megtelt odaadó munkát végző emberekkel. Az önkéntességnek manapság igen jelentős szerepe van.
11/8/202353 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

A tanulási nehézségekről

A ma iskolái többnyire teljesítményközpontúak nálunk és másutt is a világban. Csakhogy léteznek gyerekek, akik képességük ellenére sem úgy teljesítenek, ahogyan az tőlük elvárható volna. Nem kevés gondot okoz ez nekik maguknak, a szülőknek és a tanároknak is. E mögött a probléma mögött gyakrabban, mint azt gondolnánk, a tanulási nehézség áll.
10/25/202347 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Ahogy élesedik a helyzet, egyre fontosabbak lesznek!

Október a tűzvédelem hónapja. E heti műsorunkat a tűzoltóknak és a tűzoltóságnak szenteljük. Körképünkben a nemzetiségileg vegyesen lakott községek egyesületeit vesszük górcső alá.
10/18/202339 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Beszéljünk a pszichoterápiáról!

A pszichoterápiáról szóló törvény Szlovéniában nagy port kavart, támogató és ellenző táborra osztotta a szakmát. A dokumentum az egyik apropója a mai Aktuálisnak, a másik pedig az, hogy október 10. a lelki egészség világnapja. Cigan Szilvia a készülő törvényről, elsősorban pedig a pszichoterápia lényegéről beszélgetett Pap Zoltánnal, pszichoanalitikus pszichoterapeutával, aki a ljubljanai Sigmund Freud Egyetemen fejezte be tanulmányait, valamint dr. Oravecz Róberttel, aki pszichiáterként és gyakorló pszichoterapeutaként fog beszélni a témáról. Az Aktuális célja, hogy hallgatóink a közel egy órában minél több információt halljanak arról, mi mindenben lehet segítségükre a pszichoterapeuta, és kinek ajánlott a pszichoterápia. Az Aktuális következik.
10/11/202341 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Beszéljünk a pszichoterápiáról!

A pszichoterápiáról szóló törvény Szlovéniában nagy port kavart, támogató és ellenző táborra osztotta a szakmát. A dokumentum az egyik apropója a mai Aktuálisnak, a másik pedig az, hogy október 10. a lelki egészség világnapja. Cigan Szilvia a készülő törvényről, elsősorban pedig a pszichoterápia lényegéről beszélgetett Pap Zoltánnal, pszichoanalitikus pszichoterapeutával, aki a ljubljanai Sigmund Freud Egyetemen fejezte be tanulmányait, valamint dr. Oravecz Róberttel, aki pszichiáterként és gyakorló pszichoterapeutaként fog beszélni a témáról. Az Aktuális célja, hogy hallgatóink a közel egy órában minél több információt halljanak arról, mi mindenben lehet segítségükre a pszichoterapeuta, és kinek ajánlott a pszichoterápia. Az Aktuális következik.
10/11/202341 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Lendva Község idegenforgalma

Szeptember 27-e a turizmus világnapja. Az idei világnap „A turizmus és a zöld beruházások” jelszó alatt zajlik. Ezzel a turisztikai világszervezet arra utal, hogy több és célzottabb beruházásra van szükség az emberek, a bolygó és a jólét érdekében a turizmus területén. Itt az ideje az új és innovatív megoldásoknak, olyanoknak, amelyek ösztönzik és támogatják a gazdasági növekedést és a produktivitást. A világszervezet felhívását mi szűkebb környezetünkre vonatkoztatva járjuk körbe, de szólunk egyéb, az ágazatot érintő kérdésekről is Lendva Községre összpontosítva.
9/27/202350 minutes
Episode Artwork

Nyakunkon a szüret!

Valamennyien ismerjük a légyhez kötődő szólásokat, hasonlatokat, közmondásokat, de talán kevesebben, hogy régiónként milyen változatokban él a rovar megnevezése.
9/20/202350 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Az oktatás folyamatban lévő változásairól

A szlovén oktatási rendszer folyamatosan átalakulásban van, hol látványosabban, hol kevésbé. A jelentősebb változásokat általában több éves kísérleti programok előzik meg, amelyek alapján frontálisan indítanak el egy-egy reformot egészében vagy csak részlegesen …
9/13/202354 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Marjan Kardinar, Dobronak Község

Az Aktuálisban Dobronak Község polgármestere lesz a vendég. Ezúttal a polgárokat érintő kérdésekkel foglalkozunk: a SION applikációval, a lakosságnak szánt szolgáltatásokkal, a biogázerőművel és azzal, hogy végre mikor kerül sor a Bakonaki-tó iszapjának tényleges eltávolítására. A Marjan Kardinárral folytatott beszélgetésben nem maradnak el azon események sem, amelyek a hagyományos idegenforgalmi napok keretében kerülnek megrendezésre Dobronak Községben. Természetesen arra is kíváncsiak vagyunk, mikor nyílik meg ismét közönsége előtt a felújított dobronaki művelődési ház, és mi lesz a zsitkóci laktanya további sorsa. A műsor házigazdája Cigan Szilvia.
6/7/202346 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Merre tart a szlovén mezőgazdaság?

Műsorunkban a mezőgazdaságban uralkodó helyzetről, a megpróbáltatásokról, kihívásokról és lehetőségekről próbálunk pontosabb képet kapni a muravidéki gazdák segítségével.
5/31/202351 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

A Muravidék gazdasága a 2022-es ügyviteli évben

Az AJPES, a Szlovén Köztársaság Közjogi Nyilvántartási és Szolgáltatási Ügynöksége az összegyűjtött adatok alapján közzétette a gazdasági társaságok, a magánvállalkozók és kisiparosok, valamint szövetkezetek tavalyi évi ügyvitelének eredményét. A Muravidéki Gazdasági Kamara és az Ajpes értékelése szerint a 2022-es évet a jó munka és a stabil gazdaság jellemzi, az adatok azt bizonyítják, hogy a muravidéki gazdaság fejlesztési potenciállal rendelkezik. A számok sokaságából emelünk ki néhányat az előttünk álló adásidőben, elemezve a muravidéki gazdaság tavalyi évét. Műsorunk vendége Robert Grah, a Muravidéki Gazdasági Kamara igazgatója.
5/24/202351 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

A magyar kisebbségek sorsa az Európai Unió árnyékában

A napokban Európát ünnepeltük, hivatalosan is: az Európa-nap apropóján. Európa, az öreg kontinens, az egykori domináns földrész még ma is sokak számára különleges hely, egy eszménykép, egy megvalósuló álom. De milyen a helyzete ebben a népek nagy családjában a legkisebbeknek, a nemzeti kisebbségeknek? Mennyire tudják érvényesíteni hangjukat, rendelkeznek-e azokkal a jogokkal, amelyek megjárnak a többieknek is?
5/17/202349 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Az erőszak árnyékában

Mai műsorunk témája egy olyan megrázó eseményhez kapcsolódik, amelyik Belgrádban történt egy héttel ezelőtt. Egy központi iskola tanulója, aki még csak 14 éves sem, fegyvert emelt az iskola biztonsági őrére, a tanárára és iskolatársaira…..
5/10/202354 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Iztok Fartek, Šalovci Község

A hónap első szerdájának Aktuális című műsorában Iztok Fartek, Šalovci Község polgármestere a vendégünk, akivel a község időszerű kérdéseiről és terveiről beszélgettünk.
5/3/202350 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Új fordulat a Muraszombati Általános Kórházban?

Az Aktuálisban ma két úriemberrel beszélgetünk arról az intézményről, amely a Muravidéken, de a szélesebb régióban is mondhatjuk, létfontosságú szerepet tölt be. Úgymond születésünktől halálunkig rendelkezésünkre áll, illetve kell, hogy álljon az egészségügyi szolgáltatásaival a Muraszombati Általános Kórház, amelynek élén az utolsó mandátum közepén változás történt. Még 2022 végén az akkor aktuális igazgató bejelentette, idő előtt be szeretné fejezni vezetői tisztségét. Ez március utolsó napján meg is történt. Április elsejével már az új igazgató és új vezetői garnitúra vette át a kórház irányítását.
4/26/202350 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Miben változott meg környezetünk az elmúlt évtizedekben?

Április 22-e a Föld napja, melynek célja, hogy emlékeztesse a társadalmat arra, hogy bolygónk, amelyen élünk, múlandó és sérülékeny, ezért meg kell őrizni. Tények bizonyítják, hogy az elmúlt évtizedekben számos változás van környezetünkben.
4/19/202340 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

A Vinarium kilátótorony és a zipline

Lendva Község idegenforgalmának fő mozgatói a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet és a Lendva Várja Önt Turisztikai Szövetség. Mint köztudott, a szövetség a Vinarium kilátótorony üzemeltetője és egy éve a drótkötélpályáé is. Lendva Község említett turisztikai nevezetességeiről váltunk szót Aktuális című műsorunk keretében. Műsorunk vendégei Szomi János, a Lendva Várja Önt Turisztikai Szövetség elnöke és Lázár Evgen, a szövetség alkalmazottja.
4/12/202346 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Tamaško Denis, Hodos Község

A hónap első szerdájának Aktuális című műsorában Tamaško Denis, Hodos Község polgármestere a vendégünk, aki tavaly decemberben vette át a tisztséget. A műsor során a községet érintő időszerű kérdéseket boncolgattuk.
4/5/202338 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Nevelőszülőség

Mi a nevelőszülőség, ki lehet nevelőszülő, milyen feltételeknek kell eleget tenni, mit kell biztosítani a lakáskörülmények szempontjából, mi történik, ha a nevelőcsalád és az elhelyezett gyerek közt nem alakul ki megfelelő kapcsolat? Ezekre és hasonló kérdésekre kapnak választ az Aktuálisban stúdióvendégeink jóvoltából. A műsor házigazdája Cigan Szilvia.
3/29/202348 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Vinarium szórt szobás szálloda

Először volt egy Vinarium kilátótorony, aztán lett egy Vinarium szórt szobás szálloda Lendva Községben. De nem Lendva Községben, hanem Dolenjskan született meg az ötlet, hogy az év jelentős szakában üresen álló borospincéket turistáknak kínálják fel szálláshelyül. Az ötlet atyja Matjaz Pavlin, a Novo mesto-i Kompas Ügynökség egykori igazgatója, aki 2016 novemberében Lendván tartott előadása során a régiójára vonatkozó tényeket mutatta be. Elmondta azt is, hogy Lendva-hegyet nagyon is vonzó területnek tartja a turizmus ezen irányzatának fejlesztésére. A Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet vállalta fel a feladatot, hogy az elképzelést megvalósítja.
3/22/202353 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Nemzeti ünnepünk

Ma március 15-e van, magyar nemzeti ünnep. Ez a nap, bárhol a hazától távol élő magyarok szívét is megdobogtatja. 1848. március 15-én a márciusi ifjak szembeszállva az elnyomó hatalommal, nem félve a megtorlástól, a legbékésebb fegyverrel, szavakkal indultak harcba, és példaértékű cselekedetet hajtottak végre. Hősies tetteikre 175 év múltán is emlékezik a magyarság. Köztük a muravidéki magyar közösség is. Tegnap késő délután Lendván volt a központi megemlékezés, amely méltó volt az ünnephez. A Széchenyi- és Kossuth emléktáblák megkoszorúzásától, a nemzeti himnusz énekléséig, valamint az iskolások és a fiatalok színpadi előadásáig, mind-mind büszkeséggel töltöttek el bennünket. A szívünk fölé kokárdát tűztünk. A szélben lobogtak a nemzeti színű zászlók. Ez senkit sem hagyott hidegen, aki egy kicsit is magyar érzelmű. Mai Aktuális című adásunkat az ünnepnek és a muravidéki magyar közösségnek szenteljük. A stúdióban három fiatal úriembert látunk vendégül: Orban Dušant, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnökét, valamint Varga Teodor és Vugrinec Alen alelnököket.
3/15/202351 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Nőnapon mi másról, mint a nőkről!

Az életben két lábbal álló és minden nap helytálló igazi nőkkel személyes véleményük alapján fürkésztük, hogy miért lehet jó nőnek lenni, hogy miként teremtődhet meg az egyensúly nők és férfiak között otthon és a munka világában, hogyan szeretnének a férfiakkal együtt élni és fejlődni, hol tartunk az egyenjogúságot illetően?
3/8/202353 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Magyar János, Lendva Község

Az év harmadik hónapjának első napja lévén, ami ezúttal szerdára esik, az Aktuális című műsorunkban Magyar Jánost, Lendva Község polgármesterét látjuk vendégül. Adásunkban a község időszerű tevékenységét, a terveket világítjuk meg. Szólunk arról, hogy a község vezetősége milyen beruházásokat iktatott be a 2023-as évre, hogy a községi költségvetés, amit január 25-én fogadott el a községi tanács, mennyire állja meg a helyét. A tervezett bevételek összege majdnem eléri a 18 millió eurót, a kiadások tételnél pedig 20 millió eurót irányoztak elő. A költségvetés csaknem felét, tehát valamivel kevesebb, mint 10 millió eurót, invesztíciókra tervezik felhasználni.
3/1/202352 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

A nagyböjt kezdetén…

A megvonás egyre inkább nehezünkre esik, ami nem csoda, hisz mi itt a nyugati világban egy szerencsésebb vidéken, valódi anyagi, tárgyi, élelmezési bőségben élhetünk. Autóink, házaink, javaink egyre nagyobbak… ezzel együtt étvágyunk is növekszik. Habzsolhatunk is, hisz a boltok polcai roskadoznak… Azonban ilyenkor, a tél végén, a tavasz elérkeztével dönthetünk úgy is, hogy megállunk egy pillanatra, és befelé fordulunk. A nagyböjt a lemondás által lehetőséget nyújthat arra, hogy megleljük a valódi értéket, a lelki táplálékot.
2/22/202350 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Rólunk, nekünk az idegenforgalmi vásárokon

A turistaidény egyesek számára télen, mások számára nyáron, de vannak, akiknek egész éven át tart. Igaz viszont az, hogy az idegenforgalmi vásárok megtartásának ideje az év első negyede. Ma nyitotta meg kapuját az Alpok-Adria turisztikai és szabadidő vásár. És mennyire fontos a részvétel az említett, vagy a hozzá hasonló egyéb vásárokon? Milyen tapasztalatokat szereztek a múltban a helyi idegenforgalmi intézetek, miként készültek az idei eseményre? Milyen hozadéka van egyáltalán egy vásári rendezvénynek? Az említett és még egyéb kérdésekre keressük a választ az előttünk álló adásidőben. Műsorunk vendégei: Horvat Elizabeta, a Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Intézet igazgatója és Berki Robert, a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet szakmunkatársa,Szabó Líviát, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség szakmunkatársa és Mihaela Kalamart, a Šalovci Turisztikai, Sport és Kulturális Intézet igazgatója.
2/15/202345 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Otthonosan mozogva különböző kultúrák között

Mai adásunk vendége a francia nyelv és összehasonlító irodalom professzora, költő és énekes. Szerb, horvát, macedón, olasz és francia nyelvből fordít. Montenegerói-isztriai családból származik. Ptujban született. Izolában töltötte gyermekkorát. 16 éve Lendván él. Tekintete érdeklődő, nyitott, kommunikatív személy, a színpadon szuverén és varázslatos, interpretációi magával ragadók.
2/8/202355 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Alojz Glavač, Moravske Toplice Község

A februári hónap első napjánál, egyben első szerdájánál tartva Aktuális című műsorunk keretében Moravske Toplice Község polgármesterét, Alojz Glavačot látjuk vendégül. Ugyan egy hónap már mögöttünk van, de azért még nyugodtan mondhatjuk, hogy az év kezdeténél tartunk. A községek esetében ez az éves vagy akár kétéves tervezés, a községi költségvetés elfogadásának időszaka. Moravske Toplice Község azon községek sorába tartozik, amelyek kétéves időszakra terveznek, vagyis két évre fogadják el a költségvetést. Felelős feladat előtt állnak.
2/1/202344 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Szociális Foglalkoztató Központ – tartalom a fogyatékossággal élő embereknek

A műsorban bemutatjuk a Muraszombati Szociális Foglalkoztató Központ két lendvai egységét. Az egyik a különleges szükséglettel élők foglalkoztatását, a másik a lakáskörülményeket szavatolja. Vendégeink a lendvai VDC vezetője, technológusa és a helybeli lakóegység munkatársa, akiket azzal a céllal invitáltunk az Aktuálisba, hogy elmondják, mi is a szociális foglalkoztató intézet, illetve a VDC rövidítésű intézmény feladata, ki igényelheti a szolgáltatásokat, mi mindennel foglalkoznak a védencek. A műsor szerkesztője Cigan Szilvia.
1/25/202348 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

„Áldás és küldetés volt számomra a közösség vezetése…”

12 év után nagy változásokra kerül sor a nemzetiségi politikában, hiszen Horváth Ferenc, aki három négyéves mandátumban volt a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának élén, nem jutott be az új tanácsba, és így lehetősége sem volt, hogy újra induljon az elnöki posztért. Az egykori elnök, Horváth Ferenc mai műsorunk vendége. Az elmúlt 12 év munkája számos sikert hozott a nemzetiségileg vegyesen lakott terület gazdaságának, mezőgazdaságának turizmusának, kultúrájának, hagyományőrzésének erősítésében. 2011. január 6-án nevezték ki először Horváth Ferencet a csúcsszervezet élére.
1/18/202352 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Marjan Kardinar, Dobronak Község

Az év végi ünnepekkel a múltté a választási hév. Az új, 2023-as esztendőben a községekben is megkezdődik a konkrét munka. Dobronakon kisebb személyzeti változások történtek a községi tanácsban, a polgármester pedig továbbra is Marjan Kardinar, aki a Muravidéki Magyar Rádió 2023-as évi első Aktuálisának a vendége. A műsorban a községi kasszáról, illetve költségvetésről, az elodázott és friss tervekről és beruházásokról, a Bakonaki-tó újbóli feltöltéséről, a kultúrotthon felújításának befejezéséről, valamint lakásokról, idősek gondozásáról és azon szervezési kérdésekről is beszélünk, amelyek bővítik a községi tanács tevékenységeinek lehetőségét. A műsor házigazdája Cigan Szilvia.
1/4/202346 minutes
Episode Artwork

Polgármesterek – választások után… (2. rész)

Hodos, Moravske Toplice és Šalovci polgármesterei a múlt heti Aktuálisban kaptak helyet, ezen a héten pedig Marjan Kardinart, Dobronak Község és Magyar Jánost, Lendva Község polgármesterét invitálta mikrofonja elé Cigan Szilvia és Fehér Ilona. A községi beruházások ebben a műsorban is valamelyest a háttérbe szorulnak, inkább olyan témákat boncolgatunk, amelyek ritkábban kerülnek terítékre, fontosak a közösség számára, és hallgatóinknak betekintést nyújtanak, mi minden szükséges, hogy egy község zökkenőmentesen működjön.
12/21/202244 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Polgármesterek – választások után…

Még egy kicsi, aztán zárjuk a választásokkal teli 2022-es évet. Igaz, hogy a nemzetiségileg vegyesen lakott területen is akad még némi munka, így például Hodos Községben, ahol még nem teljes a községi tanács, valamint a helyi, illetve faluközösségek tanácsát kell még helyenként megválasztani. A polgármesteri helyeken viszont már nem lesz változás. Hodos Község élén Tamaško Denis lesz a következő négy évben, Šalovci Községben nem történt változás, Iztok Fartek maradt a polgármesteri helyen. Moravske Toplice Községben immár negyedik mandátumát kezdte Alojz Glavač polgármester. Dobronak Községet továbbra is Marjan Kardinar vezeti. Lendva Község élére pedig visszatért Magyar János. A polgármestereket szólaltatjuk meg e heti és a jövő szerdai Aktuális című műsor keretében, de ezúttal nem a község beruházásai, a politikai színtér kerül előtérbe, hanem azok a dolgok, amelyek a község működését szolgálják, de mindig a háttérben maradnak, ritkán említjük. Ma a nemzetiségileg vegyesen lakott terület három goricskói polgármestere kap szót, Tamaško Denis Hodos, Iztok Fartek Šalovci és Alojz Glavač, Moravske Toplice Község polgármestere.
12/14/202244 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

ZTŠK ŠALOVCI – Turisztikai, Sport és Kulturális Intézet, Šalovci

Šalovci Község Tanácsa 2019 januárjában hozta meg a döntést, hogy megalapítja a községi Turisztikai, Sport és Kulturális Intézetet. Az első lépést a többi követte. Aktuális című műsorunk keretében Mihaela Kalamar, az intézet igazgatója és Orban Dusan, a Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke szól az együttműködésről, az intézet jelentős szerepéről.
12/7/202249 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Új időszak elé

Beszélgetés az újonnan kinevezett igazgatóval az intézmény vezetéséről, az elképzelésekről és lehetőségekről.
11/30/202252 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Három törvényről döntünk a népszavazáson

Az államelnöki és helyhatósági választások első köre után 2022. november 27-én ismét az urnák elé vonulunk: ezúttal három, a parlamentben már elfogadott törvényről kell véleményt mondani. Nevezetesen a kormányról, a tartós gondozásról és az RTV-ről szóló dokumentumokról, azok támogatásáról vagy elutasításáról van szó. Az Aktuálisban a mellette és az ellene szóló érveket hallják a kormány, valamint a referendum kezdeményezője részéről. A műsor házigazdája Cigan Szilvia.
11/23/202246 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Iskola a határon

A határ menti térségből egyre több magyarországi gyermek látogatja a muravidéki kétnyelvű általános iskolákat. Adásunkban annak járunk utána, hogy miért vonzó a magyarországi szülők számára a szlovén oktatási rendszer, hogy milyen lehetőséget látnak a kétnyelvűségben, továbbá, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal szembesülnek a gyakorlatban. Szólunk arról is, hogy az iskolák miként fogadják a magyarországi tanulókat, és hogyan segítik beilleszkedésüket.
11/16/202243 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Indulhat a „piros gomb” jelzőrendszeres gondozás

Az Aktuálisban ma azon idősek gondozási lehetőségéről hallanak, akik egyedül élnek saját otthonukban, ám előfordulhat, hogy segítségre szorulnak, amikor senki sincs a közelükben. A MOTIVAGE projekt keretében a Lendvai Idősek Otthona égisze alatt bevezetik a jelzőrendszeres házi gondozást. Erről hallanak a mai műsorban, amelynek szerkesztője Cigan Szilvia.
11/9/202241 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Meddig lesz kérdés a roma-kérdés?

A Muravidéken a szlovén nemzet mellett az őshonos magyar nemzetiség és a roma közösség békésen él egymás mellett – hangsúlyozzák gyakran a politikusok. Hogy valójában mi az igazság, azt legjobban a romák tudják, és azok, akik közvetlen kapcsolatban vannak velük. Ezúttal velük és róluk készítettünk Aktuálist, melynek vendégei: Jože Horvat Sandreli, a roma közösség első embere, Monika Sandreli, a roma rádió felelős szerkesztője és Nataša Horvat, a hosszúfalusi romák képviselője. A műsor házigazdája Cigan Szilvia.
11/2/202252 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

A nélkülözhetetlen tűzoltók

Október az év tűzvédelmi hónapja, azon időszak, amikor a tűzoltókat külön figyelemben részesítjük, no meg ők is minket. Ezt tesszük mi is az előttünk álló adásidőben, illetve a tűzoltóság bizonyos szegmentumaira mutatunk rá. Műsorunk vendége Alojz Glavač, Moravske Toplice Község polgármestere és Lebar Teodor, a Radamosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. A jelenlévőkön kívül más vendégeket is hívtunk, így például a hivatásos tűzoltók képviselőit, de objektív okok miatt sajnos nem tudnak velünk lenni.
10/26/202254 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

15 éves a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete

Aktuális című műsorunk mai témája a 15 éves Muravidéki Pedagógusok Egyesületének jubileuma. A vendégek: Vida Törnar Judit, az MPE alapító tagja, jelenlegi elnökhelyettese, Pisnjak Andrea, az MPE elnöke, dr. hab.Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának dékánja és Kissné dr. Zsámboky Réka dékánhelyettes.
10/19/202251 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

20 éves a sztrókos betegek (CVB) lendvai klubja

A sztrókot túlélő betegeknek számos, azelőtt ismeretlen nehézséggel kell szembesülniük. A gyógykezelés és a gyógyterápia után is szükségük van a család segítségére. Az újrakezdésben nagyon nagy szerepe van az agyvérzéses betegeket tömörítő kluboknak. A lendvai az idén ünnepli fennállásának 20 éves jubileumát. Ebből az apropóból a cerebrovaszkuláris betegek klubjának szenteljük az e heti Aktuálist. A műsor házigazdája Cigan Szilvia.
10/12/202243 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Tanár vagyok, türelmes!

Beszélgetés a hivatás szépségeiről, nehézségeiről, türelemről, kreativitásról és a kritikai gondolkodásra nevelésről.
10/5/202248 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

A KÁI-k nemzetiségi programjai

Adásunkban a muravidéki kétnyelvű általános iskolák 2022/2023-as tanévre tervezett nemzetiségi programjait mutatjuk be az intézetvezetőkkel, illetve a programok kivitelezőinek segítségével. Ezek a programok kimondottan a magyar nyelv fejlesztését, a hagyományok és a kultúra megőrzését, továbbadását, erősítését segítik elő. A Lendva Községi MNÖK Tanácsa legutóbbi ülésén vitatta meg és fogadta el az 1. és 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola, valamint a Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskola nemzetiségi programját. Ez adott apropót ahhoz, hogy érdekes lenne a köznyilvánosságnak is megismerni az összes kétnyelvű oktatási intézmény idei terveit, hogy mi mindent nyújtanak ily módon pluszban a tanulóknak. Így mai műsorunk vendége Vida Törnar Judit, az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola igazgatója, Šebjanič Valerija, a Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskola igazgatója és Toplak Alenka, a Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola tanára. Kranjec Gyöngyitől, a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola, valamint Sep Kranjec Alisától, a 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola igazgatójától pedig felvételről hallják majd intézményeik nemzetiségi kínálatát.
9/28/202251 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Fűtési idény a magas árak vetületében

Hamarosan elkezdődik a fűtési idény. De mitől lesz melegünk az előttünk álló hónapokban? A fűtőanyagtól vagy annak árától? Tudjuk minek következtében már tavasz óta a közelgő fűtési idényre készülünk. A szlovén kormány már egy sor intézkedést fogadott el az energiahordozók magas ára miatt – vannak még készülőben is – s azt mondják, hogy pánikra nincs ok, legalábbis az idei fűtési szezonban. De mi a helyzet hosszú távon? Mint tudjuk, a szlovén háztartások többségében még mindig fával fűtenek. Szlovéniában ismét inkább a fához, mint fő energiaforráshoz kell folyamodnunk? De a beszerzés terén gondok vannak. Egyszóval, sokakat aggaszt a fűtési idény az energiahordozók magas ára miatt. Szűkebb környezetünkben nézünk körül műsorunk vendégeinek segítségével. Kolenko Igor, a lendvai Lakásgazdálkodási Vállalat igazgatója és Somi Loris, az Ekobrik Kft. igazgatója műsorunk vendége.
9/21/202238 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Borturizmus – vajon hogyan és miként?

A mostani időszak egyik legidőszerűbb témája a szüret. A múltban számos szőlősgazdát vagy a terület jó ismerőjét szólaltattuk meg Aktuális című műsorunk keretében. Ma sem leszünk távol a területtől, a szőlőtőke jelentőségétől Lendva-vidékre való tekintettel. A szőlő és a hely adottságainak külön szegmentuma kerül előtérbe. A borturizmus, a Lendva-hegyi és a környékén lévő szőlő értékesítési lehetőségeiről váltunk szót. Műsorunk vendége Andrejka Gažovič, a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet munkatársa, a terület jó ismerője.
9/14/202253 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Új fejezetet nyit a lendvai fürdő

Sok évtizedes múlt és hagyomány: a lendvai Lipa szálló nemcsak a környékbeli emberek fontos találkozó-, szórakozó- és lazítóhelye volt évtizedeken át, hanem a külföldi vendégeket is vonzotta. A szlovén idegenforgalom egyik bástyája azonban az utóbbi években nagy átalakulásokon esett át. A Covid és a tulajdonosváltások után mi következik most? Mikor nyit és mit nyújt majd a visszatérő termálfürdő és szálloda az ország keleti csücskében?
6/8/202232 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Ivan Koncut, Lendva Község polgármestere

Aktuális című műsorunkban a Vendégem a polgármester rovatban Ivan Koncut, Lendva Község megbízott polgármestere a vendégünk. Magyar János polgármester áprilisban az országgyűlési választásokon bejutott a parlamentbe, így május 13-ával, amikor is megalakult az új szlovén parlament, a törvény értelmében megszűnt polgármesteri küldetése. Az önkormányzatokról szóló törvény értelmében a leköszönő polgármester hat hónapos időszakra saját maga helyett kijelölheti az alpolgármestert ezen funkció végzéséhez. Ezt Magyar úr meg is tette, így most hivatásos polgármesterként Ivan Koncut tölti be ezt a tisztséget. Ivan Koncut három és fél évvel ezelőtt indult a polgármesteri választásokon, és községi tanácstagnak is jelöltette magát. Magyar polgármester a községi tanács megalakulása után Koncutot kinevezte alpolgármesternek. Ebből adódóan Koncut úrnak az elmúlt időszakban volt belelátása a községi hivatal működésébe és a tervezett vagy elkezdett projektekbe.
6/1/202251 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Mindent a Muravidékért!

Adásunkban azokat a parlamenti képviselőket látjuk vendégül, akik régiónkat, sőt ennél is szűkebb vidékünket, például a nemzetiségileg vegyesen lakott területet képviselik a szlovén országgyűlésben, akikre –egy kivételével – a Muravidéki Magyar Rádió hallgatói is szavazhattak. Jožef Horvat, az NSi képviselője sajnos az adás felvételezésének reggelén lemondta részvételét, mert halaszthatatlan elfoglaltsága volt Ljubljanában. Stúdiónk vendége Magyar János az SDS-ből, Darko Kranjc, a Svoboda Mozgalom képviselője, aki ugyan a pesnicai választókörzetből jutott be a parlamentbe, de Lendva környékén él, és jó ismerője ennek a vidéknek, és Horváth Ferenc magyar nemzetiségi országgyűlési képviselő.
5/25/202254 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

A múzeumok hatalma

A múzeumok képesek megváltoztatni a körülöttünk lévő világot, hatalmuk van a fenntarthatóság megvalósításában, lehetőséget kínálnak az innovációk bevezetésére, és erősíthetik a közösséget. Nincsen ez másként a muravidéki múzeumok esetében sem.
5/18/202253 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

A finn iskolarendszerről

Idén márciusban a Lendvai Kétnyelvű Középiskola négy tanára tanulmányútra indult Finnországba, s az Erasmus+ program által két szakközépiskolába látogattak el. Útjaik kettéváltak, két tanár a közép-finnországi Kokkolába, kettő pedig az északi sarkkör mentén Rovaniemibe. Annyit tudunk még, hogy nagy iskolaközpontokról van szó, ahová többezer diák jár. Erről az útról beszélgetünk műsorunk vendégeivel: Sandra Vida, Štefan Kardoš, Simona Šamu és Lučka Bačič tanárokkal.
5/11/202254 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Alojz Glavač, Moravske Toplice Község

Mennyire vannak kihatással Moravske Toplice Község fejlesztési terveire az utóbbi időben tapasztalt áremelkedések? Miként ösztönzik a fiatalokat arra, hogy a községben maradjanak, vagy oda visszatérjenek? Miként valósul meg az idősebb korosztályhoz tartozók ellátása?
5/4/202243 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Sikerek és nehézségek

A dobronaki Jezero légpuskás csapata feljutott az 1.A ligába. A petesházi COAL terve az elektromos jelzőtábla rendszer beszerzésére. A Lendva SE által működtetett csentei kültéri lőtéren zajterhelési vizsgálatot rendelt el a felügyelőség.
4/27/202242 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Parlamenti választások 2022 – nemzetiségi képviselőjelöltek szembesítése II.

Az első kör egy héttel ezelőtt volt, most pedig a Muravidéki Magyar Rádiónak a választásokra vonatkozó szabályzata értelmében a második körre kerül sor. Ezúttal elsősorban a nemzetiségi politika, valamint az oktatás és a kultúra területét érintjük. Köszöntöm stúdiónkban a muravidéki magyar nemzeti közösség három képviselőjelöltjét, Horváth Ferencet, dr. Kaszás Mihaelt és Mocsnek Ottót.
4/20/202254 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Parlamenti választások 2022 – nemzetiségi képviselőjelöltek szembesítése I.

Tekintettel a hazánkban április 24-re kitűzött parlamenti választások idejének közeledtére, e heti Aktuális című műsorunkat a magyar nemzetiségi képviselőjelölteknek szánt szembesítés váltja fel. A Muravidéki Magyar Rádió a választásokra vonatkozó szabályzata értelmében, tekintettel a jelöltek számára, két szembesítést irányzott elő. Az első kör előtt állunk, melynek keretében a gazdaság, az agrárium és részben a szociális ügyek területét érintjük. Mint ismeretes három jelölt indul a szlovén parlamentben a magyar nemzeti közösség számára szánt egy hely megszerzéséért: jelenlegi képviselőnk, Horváth Ferenc, továbbá dr. Kasaš Mihael és Močnek Otto.
4/13/202248 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Marjan Kardinar, Dobronak Község

A hónap első szerdáján, április 6-án az Aktuálisban Dobronak Község polgármestere vendégeskedik. Marjan Kardinarral Cigan Szilvia beszélget a község időszerű kérdéseiről.
4/6/202253 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

A Muravidék is jelen volt a Dubai Expo 2020-on

Az év legnagyobb üzleti és turisztikai rendezvénye, a Dubai Expo 2020 holnap zárja kapuját. A dubai világkiállítást valójában 2020-ra tervezték, de a világot sújtó járvány miatt az időpontja 2021. október 1-től- 2022.március 31-re módosult, azonban a rendezvény elnevezése, az Expo 2020, változatlan maradt. Az első világkiállítást 1851-ben Londonban szervezték meg, azóta ötévente kerül megrendezésre. A világkiállítás most első ízben volt arab országban, az Egyesült Arab Emírségben, Dubajban, a civilizációk kereszteződésének helyszínén. A helyszínről még annyit, hogy Dubai déli városrészében összpontosult „a világ”, mégpedig 438 hektár területen. 190 ország mutatkozott be. Naponta 130-tól 170 ezer látogatóra számítottak a szervezők, ami összeségében 25 millió látogatót jelent. Hogy elérték -e a célt, az a napokban kiderül. Tény viszont az, hogy a látogatók sorában számos muravidéki is volt, de nem csak a kiállítást megtekinteni kívánók utaztak az arab városba, hanem az Expon Szlovénia, s a Muravidék is bemutatkozott.
3/30/202240 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Az árak az egekbe szöktek, az ellátás hirtelen bizonytalanná vált

Globalizált termelési rendszereink miatt az Európa más tájain kibontakozó válságok is érzékenyen érintenek minket a Muravidéken is. Az orosz-ukrán konfliktus elsősorban a mezőgazdaságban érezteti közvetlenül negatív hatását. Az üzemanyag-, műtrágya- és gabonaárak ugyanis elszálltak, és ezzel az ellátás biztonsága került veszélybe. Mit tehet a muravidéki gazda, és milyen segítséget nyújt az állam? No, és mire számítson a vásárló? Gazdák, illetve mezőgazdasági cégek és érdekképviseleti szervek képviselői mondják el, milyen konkrét hatások érvényesülnek most, és hogy mi várható a jövőben.
3/23/202229 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Az Ünnep

Minden különleges alkalmat, eseményt minősíthetünk ünnepnek. Létrejöttük fontos társadalmi és személyes szükségletet elégít ki. A megszokott életritmus ilyenkor megváltozik, a mindennapi munka helyet ad az ünnepi cselekményeknek. A közösséget érintő múltbeli eseményfelidézések a közösség összetartozásának tudatát fokozzák. Egy ilyen ünnep, nemzeti ünnep van mögöttünk. Március 15-e, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja volt tegnap, amikor a szél meglobogtatta a nemzeti zászlókat, a kitűzött kokárda pedig megdobogtatta szívünket. A magyar nemzet újra eggyé vált. Az ünnep apropójából hívtam vendégeket a mai stúdióbeszélgetésre. És nem is akárkiket. Köztudott, hogy a forradalomnak és a szabadságharcnak voltak kiemelkedő női alakjai, akik nemcsak ápoltak és főztek, hanem harcoltak is. Ebből kiindulva én is egy hölgykoszorút hívtam vendégségbe, akikkel a következő percekben nem harcolni, nem politizálni fogunk, hanem az ünnepek jelentőségét, fontosságát, mint lelki táplálékot, érzelmi értéket fogjuk taglalni. Beszélgetni fogunk arról, hogy egy-egy ünnep milyen lelki nyugalmat, feltöltődést ad. Például, hogy a nemzeti ünnep mekkora önbizalmat, hovatartozási biztonságot nyújt. Stúdiónk vendége: Vida Törnar Judit, az Egyes Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola megbízott igazgatója, Kepe Kocon Lili, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szakmunkatársa, Zver Ilona, a lendvai RTV stúdiók igazgatója és Lőrincz Évi, szerkesztő-újságíró.
3/16/202249 minutes, 1 second
Episode Artwork

A házikedvenc nem plüssjáték

Szinte nincs olyan gyerek, aki ne imádná a plüssjátékot, amelynek a puha, szőrös anyaga gyengéd cirógatással kellemes, nyugtató hatással bír. Olyan gyermeket is ritkán látunk, aki ne képzelné el, hogy plüss cicája, plüss kutyája megelevenedik. Nagyon gyakori a kérés: „Anya, apa, vegyetek nekem kiskutyát, hozzatok nekem kiscicát...” Az Aktuálisban a házi kedvencek felelősségteljes tartásáról szólunk vendégeink közreműködésével.
3/9/202250 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Iztok Fartek, Šalovci Község

Körbejárjuk, miképp indult az év Šalovci Községben, milyen évet tudhatnak maguk mögött, illetve milyen terveket szövögetnek a 2022-es esztendőben.
3/2/202244 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Az iskolaérettségről

Mai műsorunk tartalma egy szűkebb csoportra vonatkozik ugyan, de mégis mindazok figyelmébe ajánljuk, akik gyerekeket, unokákat nevelnek, továbbá azoknak is, akik óvodában, iskolában foglalkoznak velük. A gyermek testi, lelki, szellemi fejlődése ugyanis nemcsak attól függ, milyen génállományt örököl, hanem jelentős mértékben hat rá a környezet, amelyben nevelkedik. Milyen magától értetődő, legyintenének sokan, megfeledkezve arról, hogy az életben éppen ezeket a feltételeket biztosítani a legnagyobb feladat. Mégpedig nagyobb szorongások nélkül. Miként látja ezeket a kérdéseket Šimonka Zita, a Lendvai I. Sz. KÁI tanítónője?
2/23/202250 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Motivációt az életnek időskorban

Az Aktuálisban az idősek számára barátságos életkörülményeket tartalmazó MOTIVAGE projektben közreműködők szólnak arról, hogy milyen lehetőségek nyílnak a határ mindkét oldalán olyan körülmények kialakítására, amelyek jobb élet- és munkakörülményeket biztosítanak a nyugdíjas korosztálynak. A műsor házigazdája Cigan Szilvia.
2/16/202248 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Terítéken az ÖKO-PARK Kft. tevékenysége

Lendva Község Tanácsa 2007 márciusában megtartott ülésén hozta meg a döntést az ÖKO-PARK vállalat megalapításáról. Azóta életünk számos területének részévé vált, vagyis úgy fogalmazok, hogy több szolgáltatást végez a lakosság számára. Az ÖKO-PARK Kft-t Lendva községi vállalatnak tartják sokan, megfeledkezve azon tényről, hogy nemcsak az említett, hanem még néhány községnek nyújt szolgáltatást, mégpedig az ivóvízzel való ellátás területén. A vállalat tevékenységének szentelünk figyelmet Aktuális című műsorunk keretében. Műsorunk vendége Gerencsér József, az ÖKO-PARK vállalat igazgatója.
2/9/202252 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Orbán Lajos, Hodos Község

A hónap első szerdájának Aktuális című műsorában Orbán Lajost, Hodos Község polgármesterét látjuk vendégül. Témánk a községet érintő időszerű kérdések.
2/2/202232 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

A Lendvai Kétnyelvű Középiskola terveiről

Idén február 11-én és 12-én tartják meg a tájékoztatási napokat a középiskolák és a felsőoktatási intézmények a körülményekhez alkalmazkodva online formában. Ezt megelőzően a könnyebb eligazodás érdekében Aktuális című műsorunkban vendégül láttuk Silvija Hajdinjak Prendlt, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola igazgatóját, hogy szóljunk az idén bevezetett programokról és azokról is, amelyeket a jövő tanévtől terveznek kivitelezni.
1/26/202247 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Műkedvelés a Muravidéken

Soron lévő Aktuális című műsorunk felvételezésének helyszíne ezúttal a Bánffy Központ. Elsősorban azért, mert a járványügyi előírások miatt csak korlátozva tudunk vendégeket fogadni stúdiónkban. Viszont, ha már a körülmények ezt követelik meg tőlünk, akkor olyan helyet választottunk mai beszélgetésünkhöz, amely témába vág. A magyar kultúra napja előtt, ami január 22-e, Kölcsey Ferenc: Himnusz című költeménye befejezésének dátuma, választottuk a művelődési egyesületek élete, működése témát erre az alkalomra. Beszélgetőtársaim Koósa Klára a Felsőlakosi Arany János Művelődési Egyesület elnöke, Totić Rozalija, az Őrség M és Turisztikai Egyesület elnöke és Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója.
1/19/202254 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Cél, hogy tavasszal stabil, erős kerete legyen a Naftának

A Nafta másodosztályú felnőtt csapata a Boér Gábor-Makra Zsolt edzőpárossal kezdte meg január 10-én a felkészülést. A Murával zártkapus edzőmeccset terveznek. Az egyik fontos feladat a Nafta fiataljainak fejlődése. Mihael Rebernik próbajátékon a ZTE-nél. A héten, csütörtökön három utánpótlás csapat is munkába áll.
1/12/202245 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Magyar János, Lendva Község

Lendva Község aktuális tevékenységét, a terveket világítjuk meg. Szólunk arról, hogy polgármester úr szerint programok megvalósítása szempontjából mennyire volt sikeres a 2021-es esztendő, hogy milyen terveket, beruházásokat iktattak be a 2022-es évre, hogy a községi költségvetés mennyire állja meg a helyét. Rákérdezünk arra is, hogy polgármester úr indul-e az idei választásokon.
1/5/202252 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Szlovénia 30 éve

Hazánk, Szlovénia, december 26-án 31-ik születésnapját ünnepelte. Az 1990. december 23-án megtartott népszavazás eredményét France Bucar, az akkori szlovén képviselőház elnöke hirdette ki az említett napon. 2005 szeptemberéig a függetlenség napja volt, de az akkori ellenzéki Szociáldemokrata párt kezdeményezésére, az ünnepekről szóló törvényt módosították, s az egységesség napjává is vált, mivel a szlovén nemzet történelmének legnagyobb egységességét bizonyította a népszavazás során. Felelevenítjük az emlékeket, szólunl az elvárásokról és a helyzetről műsorunk vendégeivel.
12/29/202154 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Évzáró gondolatok

Még ha egy kicsit közhelyesnek is számít a téma, összegezni a magunk mögött maradó évet, ugyanakkor hasznos. Vagy azt alapozza meg, melyik úton kívánunk tovább haladni, vagy pedig azt sugallja, hogy váltanunk kell, más irányt véve az előzőnél.
12/22/202133 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Az oktatási támogatások és a magyar nyelv

Mai műsorunk vendége Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Tóth Elizabeta, a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének elnöke, Sós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója és Vida Simona, az intézet szakmunkatársa. Adásunk témája az oktatási támogatások, amelyek célja a magyar nyelv anyanyelvi szinten való tanulásának ösztönzése, magyarságunk megőrzése és fennmaradásunk. Két támogatásra összpontosítunk mai műsorunkban: a Szülőföldön magyarul nevelési-oktatási támogatásra, amely már 20 éves múltra tekint vissza itt a Muravidéken is, valamint a Magyarul a Muravidéken oktatási támogatásra, amely idén jelent meg másodízben. A Szülőföldön magyarul támogatást a Kárpát-medencei szomszédos országokban élő magyar nyelvet tanulóknak biztosítja a magyar kormány, amelynek törvényes alapja van. A Magyarul a Muravidéken oktatási támogatást pedig a községi magyar nemzeti közösségek és a csúcsszervezet hozták létre. Mindkét támogatás jól bevált, ezt tapasztaljuk az elmúlt két évtizedben, illetve az elmúlt két évben. Mekkora a jelentőségük az ilyen támogatásoknak, és az elmúlt években meghozták-e a várt eredményt? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
12/15/202150 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Hogy az élet ősze derűs legyen!

A hosszú élet hosszú időskorral és vele együtt nehézségekkel is jár. Milyen a 65 éven felüli korosztály jelene? Mit hiányolnak, és miben kapnak segítséget a társadalomtól? Milyen projektekben közreműködnek a nyugdíjas egyesületek társaik életminősgének javítása érdekében? Mit hiányolnak a szociálisügy és az egészségügy munkatársai az idősebb generáció tartós gondozása kapcsán? Mitől lesz szép az élet ősze? Ezekre a kérdésekre válaszolnak az Aktuális vendégei.
12/8/202149 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Alojz Glavač, Moravske Toplice Község

Aktuális című műsorunknak ezúttal alcíme is van, amely így hangzik: Vendégem a polgármester. S akit ma vendégül látunk az Alojz Glavač, Moravske Toplice Község polgármestere.
12/1/202138 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

A Muravidéken a szlovén kormány

A Muravidékre látogatott a szlovén kormány. Janez Janša kormányfő és a miniszterek kedden délelőtt a rakičani várban, a RIS Rakičan – a Rakičani Kutató és Oktatási Központ üléstermében tartották meg munkamegbeszélésüket, majd a miniszterek saját területük képviselőivel találkoztak a nap folyamán. Voltak, akik már hétfőn a régiónkba érkeztek, így Boštjan Koritnik közigazgatási miniszter Dobronakon találkozott a muravidéki községek polgármestereivel. A Muravidéken tartózkodott Jože Podgoršek mezőgazdasági miniszter és több államtitkár is. Janez Janša kormányfő kedden a muravidéki magyar nemzeti közösség képviselőivel, élükön Horváth Ferenc elnökkel, Muraszombatban találkozott. A kormány látogatása a Lendván megtartott eseménnyel zárult. A színház- és hangversenyteremben a muravidéki polgármesterekkel, a gazdasági szakemberekkel és a régió fejlődéséért felelős intézmények képviselőivel találkoztak a kormány tagjai.
11/24/202146 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Drágulnak az alapanyagok a mezőgazdaságban

Lassan befejeződnek a mezőgazdasági munkák, elvetésre kerültek az őszi gabonafélék, köztük jövő évi kenyérgabonánk is. A kukorica is már a tárolóban várja felhasználását vagy értékesítését. Némi talajmunka azért még van hátra, de lassan a kinti munkák befejeződnek. A növénytermesztők többsége lassan fellélegezhet, nem úgy az állattartó gazdaságok, hiszen ott az év minden napján napi szinten kell az állatokkal foglalkozni.
11/17/202150 minutes
Episode Artwork

Az amatőr labdarúgás jelene és jövője

Veszélyben a térség amatőr labdarúgása? A szövetség támogatása a járvány ideje alatt. Beruházások, fejlesztések klubszinten. Jövőre muravidéki másodosztály. A műsor vendége Slavko Režonja, a Lendvai Községközi Labdarúgó Szövetség elnöke.
11/10/202140 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Marjan Kardinar, Dobronak Község

Nyolc hónapja vendégeskedett műsorunkban Marjan Kardinar, Dobronak Község polgármestere, aki a novemberi hónap első Aktuálisában is beszámol Dobronak Község jelenlegi legfontosabb ügyeiről, dolgairól. Nevezetesen: a költségvetés második módosítása, az egészségügyi állomás problematikája, az idősek gondozására készülő tervek, a Bakonaki-tó szanálása és még más téma is szóba kerül.
11/3/202147 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

A reformáció napja elé

1993-ban alakult meg hivatalosan a Szlovéniai Református Keresztyén Egyház, hogy a 16. századtól itt élő reformátusok gondozásának folytonosságát biztosítsa. Történelmi helyzetéből adódóan kis létszámú gyülekezetek maradtak meg a vidéken. Jelenleg négyben folyik rendszeres gyülekezeti munka: Szentlászlón, Szerdahelyen, Csekefán és Domaföldön. Bódis Tamás, a Szlovéniai Református Keresztyén Egyház egyetlen lelkésze, aki feleségével, Rozgonyi Emőkével több mint tíz évvel ezelőtt jött Goricskóra. Műsorunk vendége Rozgonyi Emőke, akit hallgatóink más szerepkörben is hallanak rádiónk hullámhosszán. A következő perceket viszont az ünnepnek, az egyháznak és egy előadássorozat bizonyos részének szenteljük. A Szlovéniai Református Keresztyén Egyház ugyanis Előadások az egészségünkről címmel indított sorozatának része volt a Biblia és egészségünk című előadás is.
10/27/202149 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Nemcsak Budapesten volt forradalom 1956-ban

Amikor 1956-ban forradalom és szabadságharc tört ki Magyarországon, akkor a Muravidék már rég egy másik állam része volt. A köztudat ráadásul azt tartja, hogy főleg Budapesten történt minden lényeges. Ez azonban nem így volt: az események ugyanis vidéken kezdődtek, és ott is értek véget, amikor a pesti forradalmat már rég eltiporták. És annak ellenére, hogy a Muravidék már Jugoszláviához tartozott, a történteknek mégis komoly hatása volt itt is. Vendégeinkkel: dr. Göncz László történésszel és dr. Káli Csabával, a Zala Megyei Levéltár igazgatóhelyettesével az 56-hoz vezető útról, a muravidéki, Zala megyei főbb eseményekről és a korabeli sajtóvisszhangokról is beszélgetünk az Aktuálisban.
10/20/202147 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Új szaktanácsos az Oktatási Intézet Muraszombati Egységében

Mai adásunkban két vendéget köszönthetünk, mindketten a Szlovén Oktatási Intézet Muraszombati Egységének munkatársai. Az egyik Pisnjak Mária, magyar nyelvi főszaktanácsos, aki mögött sok év tapasztalata áll e munkakörben és Tóth Erzsébet, aki szeptember elsejétől tölti be a szaktanácsosi feladatkört a kétnyelvű oktatásra vonatkozóan. Mivel több, mint két évtizedig ezt a munkát senki sem vállalta eddig, ezért fontosnak láttuk, hogy szóljunk azokról a feladatokról, amelyek majd a kétnyelvű oktatás mindennapjaiban válnak gyakorlattá.
10/13/202149 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Iztok Fartek, Šalovci Község

Az idei esztendő legnagyobb beruházása Šalovci Községben az ipari övezet infrastruktúrájának kiépítése volt. Emellett több felújítás és javítási munkálat is folyt, amelyek sikeresen befejeződtek. A koronavírus-járvány átírta a község idegenforgalmi stratégiáját, de két év után végre van főállású igazgatója az Idegenforgalmi, Sport és Kulturális Közintézetnek. Iztok Fartekkel, Šalovci Község polgármesterével ezen témákról is beszélgettünk, de érintettük a kommunális hulladékgyűjtési újdonságokat, valamint a lakosságnak a járványhelyzethez való hozzáállását is.
10/6/202146 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Szüret – kinek öröm, kinek üröm

A termés a gazda éves munkájának eredménye. Hogy miként élte, éli meg két szőlősgazda az utóbbi éveket, mennyire örülhet munkája gyümölcsének, ezt járjuk körbe Aktuális című műsorunk vendégeivel, Krampač Egonnal és Cuk Ludvikkal.
9/22/202154 minutes
Episode Artwork

Waldorf-iskola a gyakorlatban

Aktuális című műsorunk sorozatát ezúttal a reform-, ezen belül is a Waldorf-pedagógiával indítjuk. Hozzánk, a határon belül, a Pomurje Waldorf Iskola, a Ljubljanai Waldorf Iskola Területi Egységeként működő rakičani áll a legközelebb…
9/15/202151 minutes, 1 second
Episode Artwork

A muravidéki gazdaság 2020-as ügyviteli éve

Aktuális című műsorunk témája a muravidéki gazdaság 2020-as ügyviteli éve. Az AJPES, a Szlovén Köztársaság Közjogi Nyilvántartási és Szolgáltatási Ügynöksége az összegyűjtött adatok alapján közzétette a gazdasági társaságok, a magánvállalkozók és kisiparosok, valamint szövetkezetek tavalyi évi ügyvitelének eredményét. A 2020-as évet a koronavírus válság jellemezte, és az Ajpes vezérigazgatója szerint az év nehéz volt, de nem egyformán rossz mindenki számára. A turizmus fizette a legnagyobb árat. De mit mutatnak az adatok, amelyek a napokban kerültek napvilágra. Ezeket tekintjük át műsorunk vendégével, Robert Grahhal, a Muravidéki Gazdasági Kamara igazgatójával.
6/9/202141 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Orbán Lajos, Hodos Község

Júniusi első adásunk vendége Orbán Lajos, Hodos Község polgármestere, akivel a község időszerű témáiról beszélgetünk.
6/2/202136 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Szlovénia függetlenedése a nemzetiségi média szempontjából

Szlovénia 1991-ben lett független állam. Idén ezen események 30. évfordulóját ünnepeljük. A 90-es évek eleje nagyon mozgalmas időszak volt, hiszen az események sűrűn követték egymást. Ebben a helyzetben a nemzetiségi médiára is fontos szerep hárult. Hogyan élték meg az eseményeket az akkori munkatársak? Hogyan zajlott a munka? Milyen veszélyeknek voltak kitéve a háború ideje alatt? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a mai Aktuálisban.
5/26/202143 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Életre és munkára nevelni

Az alacsonyabb követelményszintű és speciális oktatási programot kivitelező 2. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola fontos szerepet tölt be a tanulási nehézségekkel küzdő, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatásában. A műsorban Roberta Turk megbízott igazgatóval, Sep Krajnc Alisa gyógypedagógussal, valamint Fodor Árpád testnevelő tanárral beszélgetünk az intézmény működéséről és kihívásairól.
5/19/202150 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Május 12-én reflektorfényben a betegeket ápolók

Az egyetemi vagy szakközépiskolai végzettségű nővérek, egészségügyi technikusok, ápolók, védőnők, szülésznők – egyszóval a betegről 24 órán keresztül gondoskodó ápoló személyzet az elmúlt egy évben eddig nem tapasztalt megpróbáltatáson esett át. Az új koronavírus-járvány az elméleti és a munka során szerzett tudást, elsősorban pedig rengeteg energiát és empátiát követelt tőlük. Az MMR Aktuálisában közelebbről megismerhetik az egészségügyi nővérek, szülésznők és technikusok muravidéki egyesületét, betekintést nyerhetnek a régiós kórház intenzív osztályának munkafolyamatába. Hallani fogják, hogyan valósult meg a védőnők tevékenysége a járvány idején, és mit jelent rendkívüli körülmények között a legsérülékenyebb populációt gondozni az idősotthonokban. A műsor házigazdája Cigan Szilvia.
5/12/202153 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Magyar János, Lendva Község

Az elmúlt egy évben a Földünk szinte nem is a Nap körül, hanem a koronavírus-járvány körül forgott, ha mondhatom ezt így jelképesen, hiszen mindenütt mindenki a covid-19-re koncentrált, és az élet mindig az éppen aktuális járványügyi helyzethez alkalmazkodott. Mindennapjaink nagyon megváltoztak, ezért megváltoztunk mi magunk is. A gazdasági helyzet Szlovéniában rosszabbodott, főleg a különböző szolgáltatásokat nyújtók vannak nehéz helyzetben. Szlovénia kormánya az Európai Unió által biztosított támogatások lehívásával segíti a nehéz helyzetben lévő gazdaságot és a községeket. Körülbelül egy hete a kormány nyilvánosságra hozta Szlovénia nemzeti helyreállítási tervét, ami az uniós finanszírozás lehívásának alapja. Szlovéniát a következő ötéves időszakban 5 milliárd euró támogatási összeg illeti meg. Ebből 1,8 milliárd vissza nem térítendő támogatás, amit teljes egészében kihasznál a kormány. 3,2 milliárd euró pedig hitel, amiből 666 millió eurót kíván lehívni Szlovénia. Tehát 2,5 milliárd eurós összegről beszélünk. A nemzeti helyreállítási program elkészítése során a községek, illetve a helyi önkormányzatok is közreműködtek. Magyar János polgármesterrel arról beszélgetünk, hogy Lendva Község mely projektekkel pályázik a támogatásokra.
5/5/202152 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Lassan javuló vírushelyzet a Kárpát-medencében

Tizennégy hónapja alakítja mindennapjainkat a koronavírus. A világjárvány rányomta bélyegét a Föld minden országának működésére. A magyarok lakta Kárpát-medencei országok sem kivételek e tekintetben. Az Aktuálisban azt járjuk körül, milyen a helyzet Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában és Horvátországban. Arra leszünk elsősorban kíváncsiak, hogy milyen a közhangulat, milyen az oltási kedv és a beoltottsági arány, voltak-e komolyabb politikai változások, zavargások a vírushelyzet nyomán, a kormány az intézkedéseket megfelelően közölte-e az emberekkel, és hogy milyen lelki nyomokat hagyott bennük az utóbbi tizennégy hónap?
4/28/202141 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Az egyetemisták járvány(pozitív)megélése

Dr. Tomaž Vec, a ljubljanai egyetem pszicho-szociális tanácsadójának vezetője szerint az egyetemisták vannak jelenleg a leghátrányosabb helyzetben a koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló intézkedések miatt. Mira Karas klinikai pszichológus tapasztalatai szerint az elmúlt egy évben jelentősen nem változott a fiatalok lelki stabilitása. Mennyire lehet pozitív egy rendkívüli és meglehetősen tartós állapot? E kérdés köré fonta a mai Aktuálist Cigan Szilvia, aki a témát egyetemista vendégeivel, Végi Noémivel és Meszelics Julival beszéli meg.
4/21/202141 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Otthoni munkavégzés a közszférában

Dolgozzunk otthonról! Ez volt a szlovén kormány egyik felhívása a koronavírus-járványt visszaszorító intézkedések csomagjaiban. Nemcsak az elmúlt másfél hétre vonatkozott a felhívás, amikor szigorított intézkedések voltak hatályban, hanem gyakorlatilag életben van már 2020 tavaszától. És melyek az otthoni munkavégzés előnyei, és melyek a hátrányai? Egyebek közt e kérdésre keressük a választ Aktuális című műsorunkban.
4/14/202149 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Alojz Glavač, Moravske Toplice Község

Április első szerdájához érve, Aktuális című műsorunk alcíme, Vendégem a polgármester. S ma Alojz Glavačot, Moravske Toplice Község polgármesterét látjuk vendégül. Polgármester úr, legutóbbi találkozásunk, mármint itt a stúdióban, a tavalyi év novemberéhez fűződik. Találkozgattunk ugyan, de mindössze az online térben. Novembertől máig sok minden változott, és sok minden a régi maradt. Még mindig intézkedések szabják meg életünket.
4/7/202148 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Húsvétünneplés

Húsvét hetében járunk, vasárnap a keresztény világ Jézus halálának és feltámadásának emlékünnepét üli. Műsorunkban a közelgő ünnepet helyezzük a figyelem középpontjába. Szólunk az ünnep eredetéről, egyházi és népi jelentőségéről, előkészületeiről.
3/31/202148 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Óvodáról, óvodásokról

Milyen kedvezményeket hozott a módosított óvodai törvény? Milyen a felvételi eljárás az óvodákba? Kik juthatnak be előbb, és kiknek kell várakozniuk? Miért nem iskolaelőkészítő az óvoda, vagy talán mégis?
3/24/202152 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Egy hét múlva kezdődik az U21-es Európa-bajnokság

Aktuális című műsorunk témája a március 24-én kezdődő szlovén-magyar rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság. Az adásban megszólal Milenko Ačimović és Gera Zoltán. A két szövetségi kapitány mellett a murás Tomi Horvat és a ZTE-s kerettag Demjén Patrik is megosztja velünk gondolatait. Lea Sokličot pedig a szlovén fél szervezési munkájáról kérdeztük.
3/17/202140 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

A márciusi magyar nemzeti ünnep elé

A koronavírus-járvány rányomta bélyegét a MMÖNK tevékenységére is. Az elmúlt egy évben ugyan számos rendezvényük elmaradt, de a „zárt ajtók” mögött folyt a munka. A számos projekt közül emelünk ki néhányat, és ecseteljük a muravidéki magyarok helyzetét is a márciusi nemzeti ünnep előtt. Stúdióbeszélgetésre kértük fel Horváth Ferencet, a MMÖNK Tanácsának elnökét, valamint Bači Zsuzsanna és Orban Dušan alelnököket.
3/10/202149 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Marjan Kardinar, Dobronak Község

Március első szerdája lévén polgármestert hívtunk vendégségbe. Ezúttal Dobronak Község első embere, Marjan Kardinar dobronaki polgármester lesz velünk, akinek az időszerű és a polgárokat közvetlenül is érintő témákról teszünk fel kérdéseket. A műsor házigazdája Cigan Szilvia.
3/3/202142 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Mit sikerült megvalósítani és mit nem 2020-ban?

Műsorunk vendége Szonja Bily, Moravske Toplice Község Turisztikai Információs Központjának igazgatója, Horvat Elizabeta, Dobronak Község Környezeti és Idegenforgalmi Intézetének igazgatója, valamint Rok Petje, a Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet megbízott igazgatója.
2/24/202149 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

PCR, gyorsteszt, védőoltás...

Végre a mutatók alapján a járvány apadását, a koronavírus terjedési intenzitásának visszaesését tapasztaljuk. Ám a „normális” még nem olyan, mint korábban volt, mert a szolgáltatások kivitelezőinek vagy esetenként a szolgáltatás igénybevételénél is hivatalos megerősítés szükséges arról, hogy szervezetünkben nem mutatták ki az új koronavírus jelenlétét. Gyorsteszttel, PCR teszttel, a betegség túléléséről szóló orvosi bizonylattal vagy a covid-19 elleni védőoltással tudjuk ezt megtenni. Az Aktuálisban dr. Pozsgai Horvát Olga, a Lendvai EH és dr. Edith Žižek Sapač, a Muraszombati EH igazgatója részletezi a témát. A műsor házigazdája Cigan Szilvia.
2/17/202149 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

A 2021-es év tájékoztatási napja elé

Az Aktuális című műsorunkban Silvija Hajdinjak Prendl, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola és Tóth Erzsébet, az MMÖNK Oktatási Bizottságának elnöke mutatja be az iskola eddigi és új programjait, valamint a nemzetiség stratégiáját a témában.
2/10/202149 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Iztok Fartek, Šalovci Község

Februári első műsorunk vendége Iztok Fartek, Šalovci Község polgármestere, akivel az elmúlt év kihívásairól és a 2021-es esztendő terveiről beszélgetünk.
2/3/202146 minutes, 1 second
Episode Artwork

Újrakezdés vagy folytatás?

A járványhelyzet változó mutatója alapján Szlovénia feketére színeződött, és csak a múlt héten váltott át 9 régió vörösre, ami egyúttal azt is jelentette, hogy készülni lehet a tanintézmények újraindítására. Eközben időnként fel-felcsaptak az egymásnak ütköző, különböző vélemények az iskolák nyitásának szükségességéről, a pótolhatatlan lemaradásról, a gyerekek és a tanárok egészségéről, a kötelező tesztelés törvényességéről. Így jutottunk el az iskolák tegnapi nyitásáig, ami a C-modell alapján folyik.
1/27/202153 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

A Muraszombati Általános Kórház a leginkább megterhelt a covid-19-cel

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
1/20/202147 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Muravidéken is zajlik a védőoltás

December végén Szlovéniában is elkezdődött a védőoltás az új koronavírus ellen. Hogyan zajlik? Hol kell jelentkezni? Milyenek a tapasztalatok a betegséggel és az oltással kapcsolatban? A mai Aktuálisban ezeknek a kérdéseknek járunk utána.
1/13/202150 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Orbán Lajos, Hodos Község

Az év első Aktuális című műsorában vendégünk Orbán Lajos, Hodos Község polgármestere, akivel az elmúlt esztendőről és az új év terveiről beszélgetünk.
1/6/202143 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

A horvátországi földrengés

Az év utolsó Aktuális című műsora a tervezett témától eltérően a Horvátországban történt földrengés köré épült. A műsorban elhangzott helyszíni tudósítás mellett a hallgatók beszámolói kaptak helyet arról, ők hogy élték meg a tegnapi eseményeket.
12/30/202038 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Horváth Ferenc magyar nemzetiségi országgyűlési képviselő visszatekintése a 2020-as évre

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
12/23/202052 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Ünnepség nélkül ünnepelt Dobronak Község

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
12/16/202048 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Az önkéntesség szerepe a modern társadalomban

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
12/9/202048 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Magyar János, Lendva Község

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
12/2/202051 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hol tart a magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának létrehozása?

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
11/25/202050 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Iskola otthonról

Jelenleg a D-modell alapján távoktatás formájában működik Szlovéniában valamennyi általános, közép- és zeneiskola. Ezeket a változatokat: az a, b, illetve c modellt az Oktatási, Tudományos és Sportminisztérium dolgozta ki a járvány tavaszi hullámát követően, és a szlovén kormány határozata alapján lépett életbe.
11/18/202053 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Meddig szentel(het)i még Szent Márton a Lendva-hegyi borokat?

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
11/11/202054 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Alojz Glavač, Moravske Toplice Község

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
11/4/202050 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ma ünnepel Lendva Község

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
10/28/202053 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Rózsaszínű október a covid-19 árnyékában

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
10/21/202050 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Dr. Földes Gyula főkonzul – 4 év Lendván

2016 szeptemberében nyílt meg Magyarország Főkonzulátusa Lendván, amelynek irányítását dr. Földes Gyula főkonzul vette át. Földes Gyulát tehát első lendvai főkonzulként tartjuk számon. Négyéves mandátuma lejártával július végén búcsút vesz Lendvától, a magyar nemzetiségtől és a muravidékiektől. Ebből az apropóból kértük mikrofon elé a leköszönő főkonzult, és beszélgettünk el vele a négyéves tevékenységéről, a tapasztalatairól, a muravidéki magyar közösségről, az itt töltött szabadnapokról, a kialakult baráti kapcsolatokról és Lendvához való kötődéséről. A komoly, megbízható, mindig jókedélyű és a dolgokat pozitívan megközelítő diplomatától elsőként azt kérdeztük meg, hogy négy évvel ezelőtt mit jelentett számára Lendvára jönni?
7/22/202040 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Vendégem a polgármester: Alojz Glavač, Moravske Toplice Község

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
2/5/202051 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Van-e jövője a családnak?

Nem is olyan rég a legtöbb ember nem gondolkodott túl sokat azon, hogy mi is a család? Az utóbbi évtizedekben azonban a fejlett országokban ugrásszerűen megnőtt a válások száma, ugyanakkor a házasságok és a vállalt gyermekek száma egyaránt csökkent. A korábban szokatlan családmodellek mára elfogadottá váltak. Viszont a család – akármilyen változatában is – továbbra is emberi életvitelünk alapját képezi. A különböző családmodellekről beszélgetünk a törvények, a számok és a gyakorlati élet tükrében.
5/15/201954 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Márton-napi hagyományok a Muravidéken

A Márton-nap az ekkor tartott vidám rendezvényeken az újborról, Márton püspök borszentelési ceremóniájáról, a libalakomáról szól. Manapság a borászok ünnepének tartják elsősorban, így vidékünkön is az újbor kapja a főszerepet és a Márton-napi rendezvények. Erről beszélgetünk Varga Józseffel, a Dobronaki Idegenforgalmi Egyesület tagjával és Vörös Lászlóval, a Pártosfalvi Ady Endre Turisztikai Egyesület egykori elnökével.
11/7/201843 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

A reformáció napja

Három országban, Szlovéniában, Chilében és Németországban piros betűs ünnep a reformáció napja. A nap jelentőségéről szólunk a következő percekben, s egy család, Bódis Tamás és felesége, Rozgonyi Emőke, a Szlovéniai Református Egyház lelkészeinek otthonába látogatunk el.
10/31/201832 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Tűzvédelmi hónap

Október – tűzvédelmi hónap. E hónap szlogénje a 112-es segélyhívó szám. Milyen a régió tűzvédelme? Mi okozza a régióban lévő tűzeseteket? A fűtési időszak kezdetével mire ügyeljünk a háztartásokban? E kérdésekre keressük a választ vendégeinkkel Aktuális című műsorunkban.
10/3/201852 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Május 20-a a méhek világnapja

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
5/16/201846 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ízelítő Muravidék gazdag kézműves kultúrájából

A Muravidék rendkívül gazdag kézműves hagyománnyal rendelkezik. Műsorunk keretében ennek egy parányi mozaikját igyekeztünk bemutatni.
4/12/201745 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

A Reformáció 500 éve

Megújulásra volt szükség, új kezdetre, a hit újraformálására. 500 évvel ezelőtt egyes úttörő gondolkodók elindítottak egy kultur- és vallástörténeti forradalmat: kibontakozott a reformáció. A hitújítás a németek földjéről indult hódító útjára, Martin Luther által, majd Zwingli és Kálvin Svájcban alkottak formabontót és a protestantizmust nem lehetett többé megállítani. A reformált egyházak 2017-ben jubileumi év keretében emlékeznek meg a folyamatra, gazdag programsorozat várható több helyszínen is.
2/22/201744 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Gyógyszerész tanácsadó az egészségházakban és az idősek otthonaiban

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
6/15/201644 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Egy pozitív példa: a Varis fürdőszobakabinjai a lenti szállodában

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
12/2/201550 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Aktuális

„Tűz esetén valamennyien segítségre szorulunk!”
10/22/201447 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

A magyar nyelv tanítása felsőfokon

Időszerű, friss, lényegre törő, problémafelvető, elemző! Ezek az Aktuális című műsor főbb jellemzői. Minden szerdán délelőtt 11.00 óra után hallható az MMR hullámhosszán más-más szerkesztővel, különböző témákkal.
3/9/201144 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

1/1/10