Winamp Logo
Ajantasan Torstaiseura Cover
Ajantasan Torstaiseura Profile

Ajantasan Torstaiseura

Finnish, Psychology, 1 season, 121 episodes, 2 days, 12 hours, 43 minutes
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Ajantasan torstaiseura 061016

10/6/201640 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Syrjäkylien sankarit

Kun pääkaupunkiseudulla harrastetaan koulushoppailua ja kasvukeskuksissa lapset laitetaan erikoistuneeseen päiväkotiin, on tilanne eri maaseudulla. Syrjäkylilläkin on kuitenkin omat sankarinsa. Kajaanissa studiossa on Kajaani Game Studiosin teknologiajohtaja, alaikäisten lasten isä, entinen Suomen nopein juoksija Jari Haverinen, Pasilassa puolestaan OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen ja muuttoliikettä tutkinut Timo Aro. Toimittajina Sini Salmirinne ja Tuukka Pasanen.
8/27/201530 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Ajantasan torstaiseura 200815

Yleisurheilun MM-kisat alkavat lauantaina Pekingissä ja kisojen alla Torstaiseurassa pohditaan, miten innokkaasti suomalaiset harrastavat yleisurheilua? Kiinnostaako yleisurheilu lapsia ja nuoria? Täällä Pasilassa Ajantasan vieraana on yleisurheiluseura Helsingin Kisa-Veikkojen toiminnanjohtaja Reijo Siitonen, tervetuloa. Miten yleisurheiluharrastus pärjää pääkaupunkiseudulla muille lajeille, harrastustarjonta kun on valtava?
8/20/201528 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Teemana Sibelius-juhlavuosi

Millainen oli Suomi Sibeliuksen ympärillä, oliko Sibeliuksen elämässä mitään yhtymäkohtaa siihen elämään mitä säveltäjän aikalaiset viettivät. Ilmiötä pohtii Suomen historian professori Henrik Meinander. Toimittajana Helsingissä Annu Passoja ja Hämeenlinnassa, Sibeliuksen lapsuudenmaisemissa Erkki Korhosen ja Antti Vihisen kera toimittajaTiina Kokko
8/13/201529 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Tullauksen monimuotoisuus

8/6/201531 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: AT14 TOSE Tullauksen monimuotoisuus 060815

8/6/201514 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Yt-kierre tuhoaa yhteishengen yrityksissä

Millainen vaikutus joukkoirtisanomisilla on työpaikoille? Onko säästäminen henkilöstön kustannuksella järkevää, millaisen ilmapiirin se luo ja olisiko mahdollista säästää ja luoda tuottavuutta osakkeenomistajille muilla keinoilla? Haastateltavina Vaasan studiossa Wärtsilä Finland Oy toimihenkilöiden pääluottamusmies Ralf Holmlund ja yt- menettelyistä Pro Gradu tutkielman kirjoittanut Katja Ekman, joka on itse työelämässä ja jo varttuneempi kansalainen, sekä Tampereen studiossa Posti Oy:n toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg. Toimittajana Vaasassa Hannu Puikkonen ja Helsingissä Jari Mäkäräinen.
7/30/201530 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Pormestarille uudet vaatteet

Ruotsin vallan aikaan pormestari johti kaupunkeja. Nyt pormestarimallia kokeillaan taas. Kunnallishallinnon uusia vaihtehtoja pohtivat Lasse Männistö Helsingin kaupunginhallituksesta ja Vantaan tuleva apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä. Historiallista näkökulmaa valottaa professori Laura Kolbe. Kati Lahtinen ja Tiina von Martens toimittavat.
7/23/201528 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Savvoo hilijoo ja kovvoo

Torstai-seuran aiheena ovat murteet. Onko murteen käyttäminen kiinni tahdosta vai onko se vaistonvaraista. Miksi toisilla murre pysyy asuinpaikasta riippumatta ja toisilla ei. Muun muassa näitä asioita pohtimassa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen, Kotuksen johtaja professori Pirkko Nuolijärvi ja Kuopiossa savvoo huastavat ja murteita pohtivat kansanedustaja ja uunituore murteilla puhumisen Suomen mestari Hanna-Kaisa Heikkinen Kiuruvedeltä sekä kuplettitaituri Aapeli Rummukainen. Toimittajina Juha Vauhkonen ja Aki Laine.
7/16/201532 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: AT torstaiseura 090715

Korvaako kuva elämyksen? Valokuvaaminen on helppoa, halpaa ja nopeaa. Mitä tekniikan muutos on vaikuttanut kuvan merkityksiin? Kuvakulmia tarjoavat harrastajavalokuvaaja Kari-Pekka Aronen ja päätoimittaja Hannamari Shakiya, joka sekä kuvaa että tutkii kuvaa. Aronen ja Shakiya puhuvat kumpikin filmin puolesta. Toimittajana Porissa on Kati Rantala ja Pasilassa Kati Lahtinen.
7/9/201530 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Niksit kylmäsäilytykseen kuumassa

Torstaiseura antaa vinkkejä kesäeväiden säilytykseen. Minkälaista evästä kannattaa ottaa retkelle tai mökkireissulle? Monilla mökeillä ei ole sähköä, eikä jääkaappia, kuinka tarkkana pitää olla ruokavalinnoissa, ettei sairastu. Entä minkälaisilla kotikonsteilla voi säilyvyyttä pidentää? Onko ruokia, joita ei eväsretkelle voi ottaa lainkaan? Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen ja Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkola ovat Kati Jurkon ja Jari Mäkäräisen haastateltavina.
7/2/201532 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: AT torstaiseura 250615

Potilaan vapaus valita hoitopaikkansa ei toteudu kaikkialla Suomessa. Tällainen kokemus on ainakin Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Sinne haluaisi useampi kuin onnistuu lähetteen saamaan.Tampereella haastateltavana on TAYsin johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen ja toimittajana Anne Heino. Koko maan tilannetta valaisee johtava asiantuntija Maijaliisa Junnila THL:stä. Kati Lahtinen juontaa.
6/25/201530 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Liikenteen riskikuskit

Ketkä ovat liikenteen riskikuskit ja mitkä ovat pahimmat vaaran paikat? Torstaiseurassa asiantuntijoina liikennelääketieteen professori Timo Tervo ja Liikenneturvan Turun yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen. Toimittajina Iiro Andersson ja Annu Passoja.
6/18/201535 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Sisävesimatkailuun vauhtia!

Suomessa on upeita järviä, mutta miksi sisävesimatkailu ei kukoista? Tätä selvittää Ajantasan torstaiseura, jossa ollaan Järvi-Suomessa veden äärellä ja kuullaan myös Merellinen saaristo kansainvälisesti tunnetuksi -hankkeen ohjelmapäällikön Heli Saaren vinkkejä. Toimittajina Mira Stenström ja Tenho Tornberg.
6/11/201529 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Hurjaa menoa paikallisradioissa

Kaupallisten radioiden perustamisesta on 30 vuotta. Musiikki soi, paikallisuus nousi ja kissoja ja koiria etsittiin. Lahdessa Heikki Ahosen vieraana on kaksi radioveteraania, Joni Heinonen ja Merja Alenius. Pentti Kemppainen on toimittaja ja radiotutkija, joka on kirjoittanut paikallisradioista. Mira Stenström toimittaa.
6/4/201529 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kukkia ja mehiläisiä

Torjunta-ainemääräykset tiukentuvat. Rypsinkukat ja mehiläiset tarvitsevat toisiaan. Mitä tiedetään esimerkiksi glyfosaatin ja neonikotinoidien vaikutuksista luontoon? Pohjois-Savossa Pekka Niirasen kanssa keskustelevat maanviljelijä Tuomo Seppälä ja mehiläistarhaaja Juha Rissanen. Pasilassa Kati Lahtisen vieraana on maatalousylitarkastaja Tove Jern maa- ja metsätalousministeriöstä.
5/28/201527 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Torstaiseura 21.5.2015

Suomen koululaiset menestyvät oppimisvertailuissa, mutta eivät viihdy pulpetissa. Säästöt tuskin asiaa auttavat. Toimittaja Paavo Koposen vieraina Savonlinnassa ovat Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksen varajohtaja, lehtori Timo Tossavainen, luokanopettaja Merja Kuosmanen ja oppilaan äiti Taru Raikisto. Pasilassa Mira Stenström haastattelee projektikoordinaattori Pirita Ruokosta Suomen Lukiolaisten Liitosta.
5/21/201529 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kyllä härmäläinen voi juosta kuin kenialainen!

Mistä into juosta 24 tuntia yhteen menoon? Kokkolan studiossa ultrajuoksija Marko Forsell. Minkälaisia vinkkejä Forsellilla on tavallisille juoksijoille. Pasilan studiossa suomalaisen kestävyysjuoksun tilasta puhuu lajivalmentaja Tommy Ekblom, SUL. Toimittajina Kreeta-Maria Kivioja ja Jari Mäkäräinen.
5/7/201531 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Työväenliikkeen tulevaisuus

Kemi on tunnettu punaisena kaupunkina mutta väri on haalistunut. Vieraana Kemissä Esko-Juhani Tennilä, vas. ja Janne Olsen, sd.. Toimittajana Antti Heikinmatti. Pasilan studiossa katsotaan koko puoluekarttaa Demos Helsingin Aleksi Neuvosen kanssa. Toimittajana Kati Lahtinen.
4/30/201529 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Rutiinit vai pakkomielteet?

Kuinka monta kertaa olet palannut takaisin kotiin sulkemaan hellan tai kahvinkeittimen - ja ihan turhaan. Tai laitatko ennen tärkeää matsia aina vasemman kengän ensiksi jalkaan? Torstaiseuran aiheena rutiinit, tavat ja rituaalit. Miten ne auttavat meitä ja miten ne joskus saattavat ahdistaa. Asiantuntijoina psykologi ja psykoterapeutti Riitta Suvanto-Witikka ja työterveyspsykologi Tuija Arhosola ja toimittajina Valtteri Kykkänen ja Jari Mäkäräinen.
4/16/201531 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Lemmikin parhaaksi

Lemmikkejä hankitaan yhä enemmän ja lajikirjo laajenee. Millaista on vastuullinen hoito? Onko eläin leikkikaveri? Kajaanissa asiaa pohtivat Kainuun eläisuojeluyhdistyksen Stella Korhonen ja Leena Turpeinen. Hanne Kinnunen haastattelee. Pasilassa Jakke Holvaksen vieraana on Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Kirsi Sario.
4/9/201528 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Äänestäjien kuluttajansuoja

Millainen valta on kansanedustajalla, jota äänestät, entä oppositioon joutuvalla puolueella? Vieraana Rovaniemellä Lapin yliopiston politiikan tutkija Petri Koikkalainen, emeritus oppositiokansanedustaja Esko-Juhani Tennilä ja emeritus ministeri Hannes Manninen ja Pasilassa politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti.Toimittajina Jarmo Siivikko ja Jari Mäkäräinen.
4/2/201531 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Retro-Suomi

Ajantasa käy hämeenlinnalaisessa antiikkiliikkeessä tapaamassa Hannu Tienhaaraa. Hän on antiikkikauppias ja messujärjestäjä, joka on erikoistunut 1930-1970-lukujen retro- ja design-klassikoihin. Mikä esinemaailmassa mahtaa olla in ja mikä out? Pasilassa vieraana on muotoilun asiantuntija Kaj Kalin. Toimittajina ovat Markku Karvonen ja Mira Stenström.
3/26/201531 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Naiset työelämässä ja bisneksessä!

Minna Canthin hengessä vietämme tasa-arvon päivää ja puhumme naisista työelämässä. Mitä korjattavaa, Lappeenrannassa toimittaja Lauri Silvanderin vieraina keskustelemassa Nordean pankinjohtaja Lotta Kautonen ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Anneli Pauli. Helsingissä Aki Laineen vieraana on yrittäjä Sanni Kaikkonen Sunnyone Promotion Oy:stä puhumassa naisyrittäjyyden puolesta.
3/19/201532 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Sodan kokemukset

Pohjanmaa tekee lähetystä Ähtäristä talvisodan päättymisen 75-vuotistunnelmissa. Toimittajana Päivi Rautanen. Pasilassa vieraana sotaa monesta näkökulmasta tutkinut Jenni Kirves.
3/12/201529 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Miksi Suomi on täynnä turhaa englantia?

Kahvila on bakery, huoltoaseman baari Quick Shop Deli, talonmies infrastructure specialist jne. Ylenaikaisen Paavo Häikiö haastattelee tutkija Lari Kotilaista, joka pitää Suomensuojelija -blogia ja on laatinut ohjeet siitä, miten kieltä tulee vaalia. Studiossa myös kielentutkija Janne Saarikivi ja toimittaja Jari Mäkäräinen.
3/5/201532 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Metsät ovat kohtu ja keuhkot

Metsät ovat paljon muutakin kuin teollisuuden raaka-ainetta. Torstaiseura pohtii niiden merkitystä kestävälle kehitykselle. Ohjelman vieraat arvioivat metsävaroja, istuttavat kuusia ja puhdistavat puilla maaperää. Joensuun studiossa Milla Holmin kanssa keskustelevat luokanopettaja Mika Vanhanen ja Euroopan metsäinstituutin entinen johtaja Risto Päivinen. Pasilassa Mira Stenströmin vieraana on ryhmänjohtaja Kim Yrjänä Helsingin yliopistosta.
2/26/201534 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Rennot työtilat houkuttelevat kohtaamaan

Uudenlaiset työtilat lisäävät ihmisten luontevaa kohtaamista. Sisustuksella muuttuu myös kokousten henki rennommaksi. Julkisiin tiloihinkin suunnitellaan nykyään paikkoja, joihin ihmisten on helppo tulla ja kohdata toiset. Toimittaja Karri Laihosen haastattelussa sisustussuunnittelija, muotoilija Riia Rauhala. Annu Passojan vieraana on puolestaan tekniikan tohtori Olli Niemi, joka vastaa Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n tutkimus- ja kehitystoiminnoista. Niemi on perehtynyt tulevaisuuden oppimisympäristöihin, siis siihen, millaisissa tiloissa ihminen parhaiten omaksuu uutta tietoa.
2/19/201531 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kylähulluus

Haapajärvellä Kati Teirikon haastateltavana on valtakunnan kahdestoista virallinen kylähullu eli haapajärvinen Heikki Kumpula. Pasilassa Annu Passojan vieraana on luovuustutkija Kari Uusikylä.
2/12/201529 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Ammatinvaihto aikuisena

Ajantasan Torstaiseurassa pureudutaan ammatinvaihtoon. Tampereen studiossa vieraana ovat ammatinvalintapsykologi Lasse Leppänen Pirkanmaan TE-keskuksesta ja opintoneuvoja Tuuli Oksanen Tampereen ammatillisesta aikuiskoulutuskeskuksesta. Helsingissä aihetta kommentoi työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen. Juontajina Kati Lahtinen ja Petra Ketonen.
2/5/201530 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Pyllyt ylös penkistä!

Suomen Ladusta sekä lääkäri Harri Helajärvi ja fysioterapeutti Anne Friman. Toimittajina ovat Mira Stenström sekä Turussa Paavo Nurmi-keskuksessa Minna Rosvall.
1/29/201529 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Akateemisuus ei takaa työtä

Akateeminen työttömyys on kasvussa. Korkeakouluissa ja yliopistoissa on viime vuosina panostettu yrittäjyyskoulutukseen ja -kasvatukseen. Torstaiseura pohtii, löytyykö akateemisesta yrittäjyydestä apua koko Suomen työllisyys- ja talousongelmiin? Jyväskylässä keskustelevat toimitusjohtaja Janne Kurjenniemi -tohtori, kiekkoilija, yrittäjä- ja yrittäjyyskouluttaja Niina Pitkänen, joka kehittää työelämävalmiuksien opintoja. Pasilassa aihetta kommentoi Akavan yrittäjyys-asiantuntija Vesa Vuorenkoski. Mira Stenström ja Pekka Autio johtavat puhetta.
1/22/201530 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Hopeankimalteinen disco-kulttuuri

Torstaiseurassa teemana on disco- ja klubikulttuuri. Mistä dj-kulttuuri sai alkunsa ja mitä se on nykyään? Muistelemassa discon supermies, lahtelainen Tapani Ripatti, jonka vanhemmat kuuntelijat muistanevat mm. Ocsid-ohjelmasta. Luvassa on myös näytettä miksaustaidoista nuoremman polven tiskijukalta Batesilta. Toimittajana Johanna Talasterä. (Musiikkinäytteet leikattu ohjelmasta pois tekijänoikeudellisista syistä.)
1/15/201524 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Valoa pimeyden keskelle

Miten kaupunkisuunnittelussa hyödynnetään valoa ja osataanko sitä hyödyntää tarpeeksi? Valon merkityksestä ovat keskustelemassa joensuulainen valotaitelija Kari Kola ja kaupungininsinööri Ari Varonen, toimittajana Siru Päivinen. Pasilan studiossa Aki Laineen kanssa parivaljakko Lux Helsingistä eli valosuunnittelijat, taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi ja tekninen johtaja Matti Jykylä.
1/8/201532 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Tuleeko laajakaista kaikille?

Suomi on mobiilin peitossa, mutta miten käy "Laajakaista kaikille" -hankkeen? Verkkojen toimivuus ja turvallisuus ovat kyseenalaistuneet niin myrskyjen kuin viimeksi Soneran laajan vian yhteydessä. Pulmia valottavat Mikkelin studiossa Etelä-Savon laajakaista-hankkeen vastaava Matti Koivisto, pelastuspäällikkö Seppo Lokka ja myrskyjen jälkeen viikkoja ilman yhteyksiä ollut Kari Partanen. Pasilassa koko maan tilanteesta kertoo lainsäädäntöneuvos Laura Vilkkonen liikenne- ja viestintäministeriöstä. Petri Vironen ja Aki Laine juontavat.
12/18/201431 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Lupa välittää!

Yle Keski-Pohjanmaa vierailee Terhokerhoissa, jotka ovat maksuttomia ja kaikille avoimia kohtaamispaikkoja ja jonne ovat tervetulleita niin lapset kuin eläkeläiset. Lohtajan koululla puolestaan 9-luokkalaiset tytöt leipovat pullaa ja vievät ne vanhuksille palvelutaloon. Toimittajana on Niina Koskela. Pasilassa Aki Laineen vieraana ovat SPR:stä Pekka Laukkanen ja Varpu Vuorenrinne.
12/11/201432 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Menestyksen eväät

Torstaiseurassa pohditaan menestymistä ja onnistumista. Kemin studiossa asiasta puhutaan tanssiyrittäjän ja muusikon kanssa, Pasilassa puolestaan suomalaisen peli- ja musiikkiviennin näkökulmasta. Ääneen pääsevät tanssiyrittäjä Annica Sällylä, Sonata Arctican keulahahmo Tony Kakko ja Pelisilmää, sävelkorvaa -kirjan kirjoittaja Jani Niipola. Toimittajina Jari Mäkäräinen ja Kati Siponmaa.
12/4/201428 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kuka päättää uutisesta?

Torstaiseurassa aiheena uutinen. Kuka määrittää uutisen ja kuinka paljon kansalaisilla on sananvaltaa? Mitä sosiaalinen media on tehnyt uutiselle? Kotkassa Aleksi Taposen vieraana on kaupunkilehti Ankkurin toimitusjohtaja, päätoimittaja Petri Piipari. Helsingissä uutismaailmaa kommentoi Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä. Ajantasan toimittajana Aki Laine.
11/20/201432 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Suomessa kova kilpailu elokuvatuotannoista

Maat ja paikkakunnat ympäri maailman koettavat kaupata itseään kuvauspaikoiksi erilaisille tuotannoille muun muassa elokuviin ja televisioon. Mitä kuvaustuotantojen (kotimaisten ja ulkomaisten) houkutteleminen vaatii? Pasilassa vieraana Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula ja toimittaja Jari Mäkäräinen. Yle Kainuun studiossa Elokuvan ja median palvelukeskuksen projektipäällikkö Marko Karvonen ja toimittaja Sini Salmirinne.
11/13/201431 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Olemmeko ulkoistaneet välittämisen?

Torstaiseurassa puhutaan välittämisestä, auttamisesta ja vapaaehtoistyöstä. Kysymme, vieläkö toisten auttaminen kiinnostaa vai onko se vaihtunut rahan lahjoittamiseksi tekstiviestillä tai nettipankissa? Yle Lapin vieraana on Rovaniemen seudun vapaaehtoistyönkeskus Neuvokkaan toiminnanjohtaja Anneli Laine. Pasilassa auttamista pohtii Helsinki Mission toiminnanjohtaja Olli Valtonen. Torstaiseuran toimittavat Anni Tolppi ja Aki Laine.
11/6/201430 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Miksi joku fanittaa?

Miksi joku fanittaa? Torstaiseurassa puhutaan fanikulttuurista ja fanittamisesta. Miten fanittamisen kohteet valikoituvat ja miten tärkeää esimerkiksi urheiluseuralle on faniuden tuotteistaminen? Vieraana muun muassa populaarikulttuurin tutkija, Suomen jazz et pop -arkiston arkistonjohtaja Janne Mäkelä. Toimittajina Lappeenrannassa Iida Rauhalammi ja Helsingissä Aki Laine.
10/23/201429 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Missä nuoret hengaavat?

Ovatko kauppakeskukset aikamme nuorisotaloja? Nuorten kokoontumispaikoista kertovat nuorisotutkija MIkko Salasuo sekä suunnittelija Merja Hovi, mukana myös nuoret Riia Partanen ja Kasper Olenius. Toimittajina Ari Tuhkanen ja Teresa Meriläinen.
10/9/201431 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Väki pakkautuu kaupunkikeskuksiin

Mikä vetää ihmisiä pääkaupunkiseudulle? Voiko valtio vaikuttaa siihen, että Suomi pysyisi elinvoimaisena nykyistä tasaisemmin? Väestön pakkautuminen Helsingin seudulle on tehnyt mm. asumisesta erittäin kallista, kun samaan aikaan monilla muilla seuduilla kamppaillaan väestön vähenemisen ja vanhenemisen kanssa. Porin studiossa muuttoliikkeen asiantuntija, valtiotieteen tohtori Timo Aro, toimittajana Antti Laakso. Pasilassa kaupunkipolitiikan asiantuntija, Helsingin entinen elinkeinojohtaja Eero Holstila. Toimittajana Aki Laine.
9/25/201431 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kenelle etätyö sopii?

Etätyöpäivän kunniaksi pohditaan etätyön ehtoja ja mahdollisuuksia. Mihin töihin ja kenelle se sopii? Miten työnantaja siihen suhtautuu? Pasilassa vieraana Työterveyslaitoksen erikoistutkija Seppo Tuomivaara. Oulun studiossa keskustelemassa Broadcomin luottamusmies Lauri Louhivirta sekä erikoislääkärikouluttaja Lari Kemppainen Oulun Työterveydestä. Toimittajina Mira Stenström ja Pasi Punkari.
9/18/201429 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Sosiaalisen median valta ja vaikuttavuus

Mikä on yksilön ja massan mahti somessa? Onko valta kellään vai kaikilla? Näitä kysymyksiä lähestytään käytännön esimerkkien, muun muassa laajaa suosiota saaneen kutsumua-kampanjan kautta. Vieraina Tampereen studiossa ovat tamperelainen abiturientti Juho Räty, jonka toimista kutsumua-kampanja alkoi, sekä Tampereen yliopiston tutkija Eliisa Vainikka ja sosiaalisen median kouluttaja Hanna Takala Zento Oy:stä. Pasilassa Twitterin, Facebookin, Instagramin ja muiden sosiaalisen median työkalujen käyttöä ja käyttäjiä pohtii digitaalisen markkinoinnin ajatushautomon Kurion Jari Lähdevuori. Toimittajina Kirsi Matson-Mäkelä ja Jari Mäkäräinen.
9/11/201429 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Mielenterveyspalvelut - purkki käteen?

Yle Turun studiossa ovat seitsemän vuotta eri mielenterveyspalveluiden välillä luovinut Anne-Mari Lindroos ja Turun Mielenterveysyhdistyksen puheenjohtaja Valto Ruohonen. Sarita Blomqvist haastattelee. Pasilan studiossa on Anne-Mari Rajalan haastateltavana Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtajaksi toukokuussa valittu kansanedustaja Kari Tolvanen.
9/4/201429 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Ovatko koulut eriarvoisia?

Onko peruskoulun tasa-arvoperiaate heitetty romukoppaan? Kouluerot etenkin kaupunkiseuduilla kasvavat ja kunnat ovat talousvaikeuksissa. Jyväskylässä keskustelemassa ovat professori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopistosta ja rehtori Jussi Silpola Laurinkylän koululta. Pasilassa vieraana on tutkija Venla Bernelius Helsingin yliopistosta. Toimittajina ovat Timo Hytönen ja Elina Päivinen.
8/28/201430 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Itsensä työllistäminen - ratkaisu työttömyyteen?

Pienyrittäjyyden autuus ja kurjuus. Miten näinä vaikeina työllisyysaikoina ihminen voi itse työllistää itsensä? Onko neuvoa ja tukea riittävästi saatavilla? Vai onko start-up-henkisyys nousussa? Lahdessa toimittaja Katariina Luoman vieraina ovat asiakkuuspäällikkö Krista Mäkelä Ladecista ja Päijät-Hämeen nuorten yrittäjien puheenjohtaja Miika Hovi. Pasilassa Jari Mäkäräisen kanssa studiossa on Tilastokeskuksen erikoistutkija Anna Pärnänen.
8/21/201431 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Ennätyksellinen helle

Ennätyksellinen helle on tänä kesänä hellinyt ja kiusannut meitä suomalaisia. Torstaiseurassa on aika vetää nippuun kuumien kelien hyviä ja huonoja puolia. Ruodittavana ovat pitkä hellekausi ja sen vaikutukset luontoon. Haastateltavina ovat Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo sekä ikänsä Höytiäisellä kalastanut harrastajakalastaja Matti Lukkarinen. Toimittajana kauniin Höytiäisen rantamaisemissa Kontiolahdella on Jouki Väinämö. Pasilassa hellekesää käydään läpi meteorologin kanssa. Toimittaja Jari Mäkäräisen kanssa säätilastoja pui Ilmatieteenlaitoksen Ilmastopalvelusta Asko Hutila.
8/14/201429 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Vieläkö kauppa käy?

Kaupan liitto arvioi, että tämän ja ensi vuoden aikana alalta lähtee 9000 työpaikkaa. Millainen on kaupan tulevaisuus? Vieläkö suuria kauppakeskuksia halutaan pelloille nettikaupan ja taantuman puristuksessa? Oliko kesä pienten kauppojen juhlaa? Mikkelin studiossa keskustelemassa ovat Etelä-Savon maakuntaliiton kaavoituspäällikkö Janne Nulpponen ja konsultti Tuomas Santasalo. Pasilassa vieraana on Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala. Toimittajina Anne-Mari Rajala ja Petri Vironen.
8/7/201427 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura

Saamen radio pohtii, mitä saamelaisten vanhoista häätavoista on vielä jäljellä - ja miten saamelaiset häät erottuvat vaikkapa suomalaisten häistä. Anni Äärelä, 77-vuotias emäntä Inarin Repojoelta, muistelee omia häitään 52 vuotta sitten. Studiossa 21-vuotias journalistiopiskelija Inger-Elle Suoninen, jonka mummo Anni Äärelä on. Inger-Elleltä kysytään, miltä mummon neuvot kuulostavat ja ovatko perinteet nuorille tärkeitä. Pasilassa Ajantasan vieraana on kirjailija-toimittaja Tiina-Emilia Kaunisto. Hän on toinen Siksi tahdot -hääkirjan kirjoittajista. Myös he puhuvat häätapojen muuttumisesta. Juontajana Inarissa Jouni Aikio ja Pasilassa Kalle Suomi.
7/17/201432 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Alan- ja ammatinvaihtajat

Kesäloman aikana moni miettii myös työtään ja tutkailee suhdetta omaan hommaansa. Yksi vaihtaa vapaaehtoisesti, toinen joutuu vaihtamaan pakon edessä. Työllistänkö itseni vai yritänkö päästä toisen palvelukseen? Millaisia tarinoita ammattinsa vaihtaneiden taustalta löytyy? Toimittaja Kirsi Lönnbladin ja Kymenlaakson radion vieraina kouvolalainen Kari Änäkäinen, ex-kodinkonemyyjä ja nykyinen kitarakaappien valmistaja sekä Henri Saarainen, entinen louhinta-alalla työskennellyt "kiviainesmies" ja nykyinen toimintaterapeutti. Pasilassa vieraana ammatinvalintapsykologi Moira Jaakola Uudenmaan TE-keskuksesta. Toimittajana Annu Passoja.
7/10/201432 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Mummolakesä - millaista on erilainen isovanhemmuus?

Kainuun radiossa keskustellaan isovanhemmuudesta ja erityisesti varaisovanhemmuudesta. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto on tarjonnut jo vuosia varaisovanhempia perheille, joilla ei ole omia isovanhempia lähellään. Kainuussa toiminta on suunnattu maahanmuuttajaperheille. Haastattelussa varamummot Mervi Rimpiläinen ja Orvokki Iso-Möttölä. Tuottajana Sini Salmirinne. Pasilan vieraana Mannerheimin Lastensuojeluliiton vapaaehtoistyön koordinaattori Liisa Ylikojola. Toimittajana Mira Stenström.
7/3/201432 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kesätapahtumat

Mikä tekee hyvän kesätapahtuman, miten ne voivat tämän päivän Suomessa ja mitä hyvän kesätapahtuman järjestäminen vaatii? Lapin radio on monitaidefestivaali Jutajaisilla Rovaniemen Lordinaukion Jutatorilla. Toimittajana Jorma Korhonen. Vieraat: Jutajaisten ohjelmajohtaja Timo Tervo ja Rovaniemen matkailu-, markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen. Lappi käy myös Suomen pohjoisimmassa kesätapahtumassa Utsjoen Lohiriehassa. Pasilassa toimittajana Anne-Mari Rajala, vieraana pääsihteeri Antti Kalliomaa, Suomen nuorisoseurojen liitto. Näkökulmana vapaaehtoistyö.
6/26/201414 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Suomalainen sauna

Saunoja löytyy nykyään mitä erkoisemmista paikoista: bussista, teltasta, lautalta. Missä menevät suomalaisen saunakulttuurin rajat? Osaavatko suomalaiset hyödyntää ja tuotteistaa saunaperinteensä? Yle Häme käy Tammelassa tapaamassa matkailu- ja ravintolayrittäjä Jorma Puraa hänen saunabussissaan. Pasilassa vieraana on Suomen Saunaseuran johtokunnan jäsen Jussi Niemelä, joka tarjoaa parhaat saunavinkit juhannussaunaan. Toimittajina Tuukka Pasanen ja Markku Karvonen.
6/19/201430 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Tuhansien järvien maa

Torstaiseurassa kysytään mitä suomalaisille merkitsee järvi? Entä kuinka vaikeaa suomalaisen järviluonnon tuotteistaminen on? Vieraina Suuri Saimaa -kirjan kirjoittaja Mikko Nikkinen ja matkailuyritysten tuotteistamiseen erikoistunut Mika Tonder. Pasilassa järviin ottaa oman näkökulmansa Seppo Rekolainen, Vesikeskuksen johtaja Suomen ympäristökeskuksesta. Juontajana Anne-Mari Rajala.
6/12/201431 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Klassisen laulun Suomi

Millaiset ovat klassisen laulun taitajien työmarkkinat? Millaisia ovat oopperalaulajamme ja kuinka paljon oopperaa voi uudistaa. Vieraina Ilmajoella musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Sari Hanka, oopperalaulaja Tiina-Maija Koskela ja säveltäjä Uljas Pulkkis. Pasilan studiossa Pasilassa Sibelius-Akatemian laulumusiikin aineopettaja ja esiintyvä taiteilija Petteri Salomaa. Juontajina Anne Rahjola ja Mira Stenström.
6/5/201430 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura

Torstaiseura perehtyy kotimaan matkailuun. Millä suomalaisia houkutellaan suosimaan kotimaista? Helsingin kauppatorilla vihjeitä antavat Helsingin Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja, kaupungin matkailupäällikköTuulikki Becker sekä Ritva Laaksovirta Helsingin Turistioppaat ry:stä ja Suomen Opasliitosta. Vesa Marttinen haastattelee. Pasilan studiossa MEKin johtokunnan jäsen Antti Isokangas ja toimittaja Jari Mäkäräinen puhuvat koko Suomen näkymistä.
5/22/201432 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Elämänmakua blogeissa ja videoblogeissa

Blogien ja videoblogien suosio on kovassa nousussa. Miksi blogeja pidetään ja miksi ne kiinnostavat ihmisiä? Vieraina espoolainen videobloggari Amo Soivio eli @Amppurulaa, iisalmelainen @Pottukoira sekä kirjablogia @Ammanlukuhetki pitävä Aino-Maria Savolainen. Toimittajina Aki Laine sekä Kuopiossa Marianne Mattila.
5/15/201433 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Mielikuvaharjoittelu tehoaa

Psyykkinen valmennus on todettu tehokkaaksi muun muassa urheilussa. Miten mentaaliharjoittelua voisi soveltaa työelämään? Keskustelemassa psykologi Markku Gardin ja mentaalivalmentaja Pekka Hämäläinen. Toimittajina Karri Laihonen ja Jari Mäkäräinen.
5/8/201426 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Lintuharrastus vie mennessään

Torstaiseura seuraa lintujen muuttoa Oulun eteläpuolella Liminganlahdella. Mukana lintukuvaaja Jari Peltomäki ja Oulun yliopiston biologian professori Esa Hohtola. Toimittajana Timo Nykyri. Pasilassa asiantuntijana luontokirjojen Grand Old Man Lasse J. Laine ja juontajana Anne-Mari Rajala.
4/24/201437 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura

Tampereella puiden keskellä, järven rannalla puhutaan mielimaisemasta ja mielenmaisemasta. Mari Vesanummen vieraina ovat psykologian professori Kalevi Korpela, joka on tutkinut maisemien ja luonnon hoitavaa vaikutusta ihmiseen sekä valokuvaaja Juha Suonpää. Pasilassa Jari Mäkäräinen puhuu Suomen maisema-arkkitehtien liiton puheenjohtajan Arto Kaiturin kanssa siitä, kuinka suunnittelu muokkaa näkymiä. Maiseman ihanteet muutuvat ajan mukana, sanoo Kaituri.
4/10/201433 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Vuosi lisää tuo suunnan elämään?

Torstaiseurassa pohditaan oppivelvollisuuden pitenemistä vuodella. Oppivelvollisuus jatkuisi siis lukion ensimmäiselle, ammattikouluun tai kymppiluokalle. Helpottaako oppivelvollisuuden pidentäminen oikeasti koulun kanssa tuskailevien elämää vai sälytetäänkö sen avulla vastuu nuorille itselleen? Pasilassa asiaa pohtimassa OAJ:n koulutusasiainpäällikkö Heljä Misukka. Turussa Kerttulin koululla keskustelemassa ovat Turun nuorisovaltuuston pj ja lukiolainen Jenna Lehtinen sekä Kerttulin lukion opo Eeva Himberg. Toimittajina Anne-Mari Rajala ja Sarita Blomqvist.
4/3/201430 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Toimiiko sote käytännössä?

Miten viikko sitten aikaansaatu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus sote toimii alueilla? Entä miten sosiaalipalvelut uudistuksen nivoutuvat? Haastateltavina sosiaalityön professori Anneli Pohjola Lapin yliopistosta, toimittajana Anne-Mari Rajala. Yle Keski-Suomen studiossa haastateltavina Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen ja peruspalveluliikelaitos Saarikan johtaja Mikael Palola. Toimittajana Pekka Autio.
3/27/201428 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Miten ympäristöosaaminen muutetaan rahaksi

Ala kasvaa, mutta kasvaako se riittävän nopeasti. Paljonko työtä on oikeasti syntynyt ympäristöosaamisen ympärille? YleLahdessa toimittaja Hanski Kinnusen vieraana kunnallispoliitikko Ville Skinnari ja Lahden seudun kuntien yhteisen elinkeinoyhtiön Ladecin edustaja, kehitysjohtaja Tomi Tiura Lisäksi insertti päijäthämäläisen jätehuolto-osaamisen vientiprojektistä Venäjälle Ostashkoviin. Pasilassa Aki Laineen haastateltavana Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund.
3/20/201431 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Auto- ja kuljetusalan ongelmat

Torstaiseurassa pohditaan kuljetusalaa, jossa keksitään jos jonkinlaisia vippaskonsteja sääntöjen kiertämiseen. Hahmottelemme myös alan tulevaisuutta ja kerromme mitä on älyliikenne. Vieraina vanhempi konstaapeli Kaisa Valta Itä-Suomen poliisilaitokselta, kuljetusalan yrittäjä Vesa Vipuveräjä sekä Tampereen teknillisen yliopiston tiedonhallinnan ja logistiikan professori Jarkko Rantala. Toimittajina Anne-Mari Rajala ja Lasse Laitinen.
3/13/201430 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Elintarvikkeita moneen lähtöön

Ajantasan Torstaiseurassa puhutaan ruoasta ja elintarvikkeiden koko ajan lisääntyvästä luokittelusta. Kananmunapakkauksissa tähän luokitteluun on jo totuttu, mutta vähitellen se on levinnyt myös muihin elintarvikkeisiin. Mitä tämä tarkoittaa kuluttajan kannalta? Pasilassa vieraana erikoistutkija Mari Niva Kuluttajatutkimuskeskuksesta ja toimittajana Aki Laine. Mikkelistä keskusteluun osallistuu maa- ja metsätaloustieteiden tohtori Sinikka Mynttinen sekä lähi- ja luomuruokakaupan perustaja Heli Ursin. Toimittajana Mikkelin studiossa Satu Haapanen.
3/6/201433 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Taistelevat naapurikunnat

Naapurikaupungit Kokkola ja Pietarsaari eivät saa millään yhteistyötä sujumaan - eivät elinkeinopoliittisesti eikä koulutuspoliittisesti. Molemmat syövät tavallaan toisiaan. Mistä tämä taistelu ja vihanpito ponnistaa? Estääkö tämä valtapeli tai kilpailuasetelma järkevän yhteistyön? Keskusteluun osallistuvat Keski-Pohjanmaan maakuntaliiton johtaja Jukka Ylikarjula ja Pietarsaaren kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Carola Sundqvist. Toimittajana Kokkolassa on Ari Vihanta. Pasilassa Jakke Holvaksen vieraana on Lohjan kaupunginjohtaja Pekka Myllyniemi, joka on tehnyt kymmenkunta kuntaliitosselvitystä eri puolilla Suomea.
2/27/201432 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Hulluimmat suomalaiset matkailuideat?

Lumilinnaa, jäänmurtajia - millä muulla voisi turisteja Suomeen houkutella? Yle Perämeren haastateltavina Kemin matkailun grand old man Seppo Lankinen, Sampo-matkailujäänmurtajan risteilyisäntä Oscar van Ieperen sekä Kemin matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen. Toimittajana Eero Säily. Pasilassa vieraana MEK:in yhteyspäällikkö Anne Lind ja toimittajana Mira Stenström.
2/20/201424 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kiinalainen kulttuuri Suomessa

Torstaiseurassa pohditaan kiinalaisten kiinnostusta Suomeen niin matkailun kuin yrityselämänkin kautta. Lapin radion vieraana ovat Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Tarja Manninen ja yrittäjä Jussi Eiramo. Juontajana Inarissa on Sámmol Lukkari. Pasilassa vieraana on kiinalaisia yritysinvestointeja pk-seudulle hakevan China-Finland Golden Bridgen toimitusjohtaja Marko Vänskä. Juontajana Pasilassa Jari Mäkäräinen.
2/13/201429 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Penkkiurheilun merkitys

Kuinka merkittävää kansallisen identiteetin ja jokaisen ihmisen hyvän mielen kannalta on se, että menestymme isoissa urheilukilpailuissa? Kymenlaaksossa vieraana on penkkiurheilija, Kotkan kaupunginteatterin näyttelijä Mikkomarkus Ahtiainen ja perinteikkäästä urheiluseurasta Vehkalahden Veikoista seura-aktiivi Arto Tilli. Toimittaja Kotkan studiossa on Aleksi Taponen. Pasilassa vieraana on liikuntasosiologi Arto Tiihonen ja toimittajana Anne-Mari Rajala.
2/6/201428 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Ajantasan torstaiseura 300114

City-eläimet: hyöty vai haitta? Mitä eläimiä ihmisasumusten läheisyyteen oikein tulee. Onko metsäelävistä haittaa vai suorastaan iloa... miten tulisi suhtautua kettuun, joka ylittää tien vihreillä valoilla hodari suussaan. Kajaanin studiossa Hanne Kinnusen vieraana on biologi Vesa Hyyryläinen. Pasilassa Ajantasan studiossa vieraana on ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta. Toimittajana on Jakke Holvas.
1/30/20146 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Rallin tulevaisuus

Ajantasan Torstaiseura on rallipoluilla. Minkälainen on rallin tulevaisuus Suomessa, onko harrastuksesta tullut jo niin kallista, ettei uusia harrastajia ja sitä myötä huippukuljettajia enää löydy? Yle Lapin vieraana on Arctic Lapland Rallyn järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Heikki Poranen. Pasilassa keskusteluun osallistuu rallin SM-sarjan promoottori, AKK Sportsin projektijohtaja Kai Tarkiainen. Juontajina Aki Laine ja Jarmo Siivikko.
1/23/201431 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kasvavatko kaupungit jatkossa maan alle?

Hämeenlinna on kipuillut monella tavalla liikenteen ja etenkin pysäköinnin kanssa. Pysäköintipaikkoja on hävinnyt ja häviää satamäärin rakentamisen myötä, mutta niiden tarve vain kasvaa. Hämeenlinnan studiossa tilaajajohtaja Päivi Saloranta, liikennesuunnittelija Minna Aakkula ja toiminnanjohtaja Mikko Rousi. Toimittajana on Markku Karvonen. Pasilassa Jakke Holvaksen vieraana on liikennesuunnittelija Maija Stenvall.
1/16/201432 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Löytyykö suomalaisilta puolustustahtoa?

Torstaiseurassa ruoditaan maanpuolustustahtoa. Onko suomalaisilla sitä ja miten se ilmenee? Etelä-Karjalassa, Lappeenrannassa, on vieraana maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Juha-Pekka Liikola. Pasilassa suomalaisten puolustustahtoa arvioi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan pääsihteeri Heli Santala. Lappeenrannassa toimittajana Kalle Schönberg ja Pasilassa Mira Stenström.
1/9/201432 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Niukkuus ja säästäväisyys

Olemme niukkuuden tyyssijalla Laihialla ja siellä niukkuuden museossa. Laihialainen kotiseutuneuvos Esko Luoma kertoo, miksi laihialainen on nuuka ja mistä maine on peräisin. Paikalla myös Vaasan yliopiston tutkija Henna Syrjälä, toimittajana on Birgitta Vuorela. Jakke Holvaksen haastateltavana puolestaan kirjailija Laura Honkasalo, joka pohtii kulutustapojaan ja sitä, miten entisinä aikoina on säästetty ja pärjätty.
1/2/201433 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Joulun ruokaperinteet ja uusherkut

Joulun ruokapöydässä kohtaavat vanhat perinteiset herkut ja uudet, trendien mukaan vaihtuvat ruuat. Oman lisänsä joulupöytiin tuovat alueelliset perinneruuat ja -juomat. Millaisista aineksista kootaan joulun 2013 ajanmukainen tarjoilu? Ajantasan torstaiseura tulee Helsingin Katajanokalta Ruokakeskon koekeittiöstä, jossa jouluruoka-asioita pohtimassa kotitalousopettaja Leena Korkalainen ja Kuluttajantutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Piia Jallinoja Sannika Michelssonin johdolla. Lisäksi Ajantasan studiossa on Aki Laineen vieraana keittiömestari Olli Vuori.
12/19/201331 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Istuminen rapauttaa terveyden

Ajantasan Torstaiseurassa puhutaan istumisen epäterveellisyydestä ja eri ammattien kuormittavuudesta. Asiantuntijoina tiimipäälliikkö Sirpa Lusa Työterveyslaitoksesta sekä fysioterapeutti Sirpa Rauas-Huuhtanen ja Itä-Suomen yliopiston tutkija Susanna Järvelin-Pasanen. Toimittajina Marianne Mattila ja Jakke Holvas.
12/12/201332 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Ajantasan Torstaiseurassa pohditaan, miltä näyttää suomalainen itsenäisyys maahanmuuttajan silmin?

Mitä Suomen itsenäisyys merkitsee heille? Miten maahanmuuttajat juhlivat itsenäisyyspäivää? Porin studiossa asiasta keskustelee maahanmuuttajien kanssa Karri Laihonen. Ajantasan studiossa vieraana Euroopan historian professori, kulttuurihistorioitsija Laura Kolbe. Toimittajana Anne-Mari Rajala.
12/5/201328 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Voiton maksimoinnin ohessa

Mitä on yrittämisen etiikka? Minne ulottuu liiketoiminnan vastuullisuus? Onko voiton maksimointi kaiken muun yli menevä tavoite? Oulun studiossa vastuullista johtamista pohtivat Martti Ahtisaari -instituutin varajohtaja Sauli Sohlo ja tohtoritutkija Anne Keränen Päivi Annalan johdolla. Pasilassa Ravintolakolmio Oy:n kehitysjohtaja Elina Ostela-Pyhälä kertoo millaisia vastuulliset valinnat ovat käytännössä. Aki Laine juontaa.
11/28/201330 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Terveysturismia

Torstaiseura kokoontuu uuden potilasdirektiivin ympärille. Ensi vuoden alusta erikoissairaanhoidon hoitopaikan saa valita vapaasti. Tampereella terveysturismiin ollaan valmistautuneita. Tästä kertovat johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä ja Vesa Virtanen TAYSin Sydänkeskuksesta. Toimittajana on Kai Pohjanen. Pasilassa keskusteluun osallistuu Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen. Jari Mäkäräinen juontaa.
11/21/201331 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Torstaiseura: Suomen tasavallan yhdeksäs presidentti Mauno Koivisto

Presidentti Mauno Koivisto täyttää parin viikon kuluttua 90 vuotta. Koivisto syntyi Turussa ja aloitti koulutaipaleensa Turun Kerttulin koulussa. Suorassa lähetyksessä Turun Kerttulin koulusta, nykyisestä Kerttulin lukiosta keskustelijoina ovat ministeri Pertti Paasio ja professori Timo Soikkanen Turun yliopistosta, toimittajana Ari Welling. Pasilan studiossa on Mauno Koivistosta puhumassa Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.
11/14/201332 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Auttamisen filosofiaa

Torstaiseura paneutuu hyväntekeväisyyden moniin kasvoihin. Esillä ovat lähiapu, kehitysyhteistyö ja avun antamisen arvomaailma. Ovatko kehitysapuun suunnatut rahat pois kotimaisista avustuskohteista: pitääkö kehitysapurahoja leikata ja satsata apua enemmän kotimaan kohteisiin? Esimerkit tulevat Jyväskylästä ja vieraana on filosofian professori Arto Laitinen Tampereen yliopistosta! Toimittajana on Mira Stenström.
11/7/201329 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Jouluostoksille valistuneena

Lahden radion vetämässä Torstaiseurassa puhutaan joulukaupasta monelta kantilta: antamisen ilosta, hittituotteista, himoshoppailusta, historiasta ja aineettomista ja omatekoisista vaihtoehdoista. Yle Lahden studiossa keskustelevat Katariina Luoman johdolla Keskon jättikauppakeskus Karisman johtaja Mari Rönkä sekä ekodesing-yrittäjä Anniina Nurmi. Ajantasan studiossa toimittaja Jakke Holvaksen vieraana on Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen.
10/31/201330 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Torstaiseura: Poliisiuudistus loppusuoralla

Uudistus epäilyttää edelleen monia. Haastateltavina Pohjois-Karjalan poliisiyhdistyksen puheenjohtaja Eerik Soininen, ylikonstaapeli Mika Ahvanainen ja apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen, Pohjois-Karjalan poliisilaitos. Ajantasan studiossa vieraana sisäministeri Päivi Räsänen. Juontajana Elina Päivinen.
10/24/201330 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Torstaiseura 17.10.2013

Lehtien levikit laskevat ja hupenevia ilmoituseuroa karkaa monikansallisille jäteille. Miten käy maakunta- ja paikallislehtien? Millä keinoin ne pitävät kiinni maksavista asiakkaista? Keskustelemassa Länsi-Savon päätoimittaja Tapio Honkamaa ja Pieksämäen Lehden Sinikka Hakkarainen. Toimittajana Satu Haapanen. Keskustelua jatketaan Ajantasan studiossa Jyväskylän yliopiston journalistiikan professorin Raimo Salokankaan kanssa. Toimitajana Annu Passoja.
10/17/201328 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kirjoissa ja kansissa

Teemana kirjoittaminen, kustantaminen ja kirjoittamisen opettaminen. Kokkolassa Niina Koskelan kanssa Pohjanmaan taidetoimikunnan toiminnanjohtaja Antti Huntus, kirjailija Marko Hautala ja kustantamo Länsirannikkosta Pertti Hyttinen. Pasilassa kirjailija ja luovan kirjoittamisen opettaja Taija Tuominen kertoo, miten kirjailijan työtä voi koulutuksella tukea. Mira Stenström juontaa.
10/10/201332 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Lastensuojelu puhuttaa

Torstaiseurassa jatketaan Nuorille.Nyt! -teemaa. Käsittelyssä lastensuojelutoimien sujuvuus, viranomaisyhteistyö ja jälkihuollon puute. Suuri osa syrjäytyneistä nuorista on huostaanotettuja lapsia. Mikä mättää? Radio Perämeren studiossa Ylitornion SOS-lapsikylän johtaja Kai Lomma ja Keminmaan kunnan johtava sosiaalityöntekijä Seija Saalismaa.. Kuulemme myös SOS-lapsikylässä melkein koko ikänsä asuneen, nyt aikuistuvan nuoren miehen haastattelun. Kemin studiossa toimittajana Laura Holappa. Ajantasan studiossa keskustelua jatketaan peruspalveluministeri Susanna Huovisen kanssa. Toimittajana Jari Mäkäräinen.
10/3/201330 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Metsästys puhuttaa

Saameradiossa Utsjoella keskustellaan saamelaisten pyyntikulttuurista. Riekonpyynti puhuttaa pohjoisessa aina mutta mikä muu tänä vuonna. Mukana myös saamelaisia metsästystarinoita. Studiovieraana Utsjoen rhy:n toiminnanjohtaja Esa Vuomajoki ja riekonpyytäjä Uula-Antti Paltto. Toimittajana Sámmol Lukkari. Pasilan vieras on viestintäpäällikkö Klaus Ekman Riistakeskuksesta, toimittajana Niko Antin.
9/26/201331 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Lilluvat nuoret

Ajantasan torstaiseura pohtii millaista on elää ilman työtä tai opiskelua. Kymenlaakson radion Olli Törösen vieraina Kotkassa ovat Ansku Laukkanen ja Tero Pulkki, joilla on ollut vaikeuksia työ- ja opiskelupaikan löytämisessä. Ajantasan studiossa Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelman johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen Taloudellisesta tiedotustoimistosta pohtii nuorten suhtaumista ja asennetta työhön. Toimittajana Kati Lahtinen.
9/19/201330 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Puukot ja puikot

Millaista on käsityöharrastus nykyään? Uniikkia ja laatua arvostetaan, mutta kuka haluaa maksaa käsityöstä halpatuonnin keskellä? Esimerkkejä osaamisesta kuulemme Kainuusta. Keskustelemassa Kirsi Heikkinen Kainuun Käsi- ja Taideteollisuus ry:stä ja Taito ry:n toiminnanjohtaja Marketta Luutonen. Toimittajina Sini Salmirinne ja Aki Laine.
9/12/201329 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Luonnon muokkaaminen

Ajantasan Torstaiseura paneutuu ihmisen tekemään luonnon muokkaamiseen. Mitä jää luonnonmuokkauksen jalkoihin - esimerkiksi tekojärven alle Pohjanmaalla tavataan Hirvijärven tekoaltaan alle jääneen kylän ihmisiä: eläkeläiset Väinö ja Elli Hirvijärvi sekä Ira Karhulähde, taitelija ja valokuvaaja, syntyisin Hirvijärven kylältä. Heidän lisäkseen haastattelussa on Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen luonnonsuojelupäällikkö Esa Koskenniemi. Toimittajana Anne Rahjola. Ajantasan studiossa ympäristöhistorian asiantuntija Simo Laakkonen. Toimittajana Mira Stenström.
9/9/201331 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Torstaiseura

Torstaiseura on mukana Ylen Nuorille.Nyt! -kampanjassa syrjäytymistä vastaan. Viikon teemana on nuorten todellisuus, syrjäytymisen riskit ja useamman polven syrjäytyneet. Torstaiseurassa kartoitetaan koko maan nuorten tilannetta Tilastokeskuksen entisen kehittämispäällikkön Pekka Myrskylän kanssa. Toimittajana on Kati Lahtinen. Lisäksi katsastetaan Lapin nuorten todellisuutta, haastateltavana professori Asko Suikkanen Lapin yliopistosta - toimittajana Anni Tolppi.
9/5/201327 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Ammattikorkeakoulujen tulevaisuus

Mikä on ammattikorkeakoulujen alueellinen merkitys? Millainen on kilpailutilanne oppilaitosten välillä? Miten ammattikorkeakouluja tulisi rakenteellisesti kehittää? Lähemmässä tarkastelussa Lappeenranta, jossa ammattikorkeakoulu siirtyi yliopiston kylkeen. Keskustelijoina Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä, Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijayhdistyksen puheenjohtaja Toni Borgström ja LUT:n ylioppilaskunnan puheenjohtaja Maija Kangasniemi. Toimittajana Marjo Pirilä. Ajantasan studiossa Helsingissä vieraana johtaja Ari Saarinen opetusministeriön korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osastolta. Toimittajana Niina Honka.
8/22/201331 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Onko suomalaisuudella ja tuotteiden valmistusmaalla väliä?

Ajantasan Torstaiseurassa keskustellaan kotimaisesta tuotannosta ja ns.viherpesuun verrattavasta "kotimaisuuspesusta". Osa suomalaisvalmisteisina pidetyistä tuotteista tehdäänkin muualla maailmassa. Tietoja tuotteen valmistusprosessista on vaivalloista selvittää. Kotimaisuudesta ja alkuperästä keskustelemassa Suomalaisen Työn liiton toimitusjohtaja Tero Lausala ja Fiskars Oyj:n strategiajohtaja Max Alfthan. Toimittajana Annamari Iranto. Keskustelua jatketaan Etlan tutkimusjohtajan Jyrki Ala-Yrkön kanssa. Toimittajana Janne Junttila.
8/8/201330 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kuka saa poimia marjoja?

Ajantasan Torstaiseurassa Radio Savo selvittää, miten ulkomaalaisiin poimijoihin suhtaudutaan. Kauppilanmäen kylätalolla ovat kyläyhdistyksen puheenjohtaja Minna Partanen, majataloyrittäjä Jaana Jaatinen, Palosenmäen kylältä Ellen Kellberg, Lohkoniemen marjatilalta Risto Kääriäinen ja yrittäjä Tomi Kärnä, toimittajana Anu Myllärinen. Metsäntutkimuslaitoksen tutkijaa Kauko Saloa haastattelee Jari Mäkäräinen.
8/1/201332 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kirkon monta ääntä

Evankelis-luterilainen kirkko menettää jäseniään ja herättää voimakkaita reaktioita. Minkälaisia suuntauksia on kirkon sisällä? Porissa katukyselyssä ihmiset kertovat näkemyksistään ja toiveistaan. Arkkipiispa Kari Mäkinen ottaa kantaa Raamatun asemaan lakina ja muihin ajankohtaisiin aiheisiin. Pastori Ville Auvinen Suomen luterilaisessa evankeliumiyhdistyksestä SLEY:stä kommentoi ja kertoo näkemyksiään kirkon uudistamisesta. Toimittajina Antti Laakso ja Niko Antin.
7/25/201331 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Torien tulevaisuus

Miten tori saadaan elämään? Kaljaterasseja vai luomutotteita, vai molempia? Mistä löytyy Suomen hienoin tori? Oulun torilla toimittijana Kati Jurkko, keskustelemassa torimyyjä Paula Kauppinen-Suikki ja Oulun yliopiston maantieteen laitoksen amanuenssi FT Topiantti Äikäs. Ajantasan studiossa eikä siis valitettavasti torilla Helsingin Herra Tori eli Tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori. Juontajana Jari Niemelä.
7/18/201332 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Nyt lähdetään luontoon!

Tämän viikon Torstaiseuran aihe on kansallispuistot.
7/11/201324 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Lähiruokaa

Torstaiseura on taatusti maukas. Hampaat isketään lähiruokaan ja maan eri alueiden paikallisiin herkkuihin. Keskuspaikka on tällä viikolla Naantali, josta tulevat mm anismunkit. Toimittajana Aki Laine ja hänen vieraanaan keittiömestari Petteri Luoto.
7/4/201332 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Pahaa sutta ken pelkäisi

Suurpedoista keskustelun avaa Yle Keski-Suomi. Maakunnassa karhukanta on lisääntynyt. Joko sitä saa harventaa? Mikä on luonnon arvo?Toimittaja Riina Mäentaustan vieraina ovat riistaneuvoja Olli Kursula Suomen riistakeskus Keski-Suomesta ja puheenjohtaja Risto Sulkava Suomen luonnonsuojeluliitosta. Pasilasta keskusteluun osallistuvat toimittaja Aki Laine ja Helsingin yliopiston ympäristöfilosofian dosentti, filosofian tohtori Leena Vilkka.
6/27/201330 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kaupunkijuhannus

Torstaiseura viettää kaupunkijuhannusta kivikylissä. Kuulemme mm. minkälainen on Lahden perinteinen Sataman juhannus ja keskustelemme myös muutoksesta Helsingissä; elämää on pääkaupungissa juhannuksenakin, muuallakin kuin Seurasaaressa. Juhannuksen vietosta kertoo mm tapahtumatuottaja Timo Santala, We love Helsinki -yhteisön vetäjä. Toimittajana Elina Päivinen.
6/20/201332 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Maakuntien ja pääkaupunkiseudun suhteet

Ajantasan Torstaiseurassa keskustellaan maakuntien ja pääkaupunkiseudun suhteista. Vieraina Pohjois-Karjalan maakuntaliiton Pekka Huovinen, Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen ja yrittäjä Kim Väisänen ja Suomen ympäristökeskuksen tutkija Ville Helminen. Toimittajina Tapio Laakkonen ja Kati Lahtinen.
6/13/201331 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Loma-asumisen nykytrendit

Etelä-Savossa väki lisääntyy kesälomien aikana merkittävästi, kun lomalaiset saapuvat pääkaupunkiseudulta ja Venäjältä. Lomalaiset tuovat maakunnan kauppoihin lisää myyntiä mutta rasittavat myös julkisia palveluja. Lomalaisten aiheuttamiin kustannuksiin on Etelä-Savossa kyselty valtion tukea. Keskustelemassa Etelä-Savossa pelastusjohtaja Seppo Lokka, Savonlinnan viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, Forssan tuleva kaupunginjohtaja Sami Sulkko ja loma-asukas Olavi Filppula. Toimittajana Mikkelissä on Petri Vironen. Pasilassa keskustelu jatkuu mökkeilyä tutkineen Kati Pitkäsen kanssa. Toimittajana Aki Laine.
6/6/20137 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Leirielämää

Leirintämatkailija asuu pyörien päällä, telttailijat harvinaistuvat. Minkälaisia palveluja ihmiset nykyään kaipaavat? Suuret leirintäalueet pyrkivät ympärivuotisiksi huvikeskuksiksi. Miten pärjäävät pienet? Kokkolassa Kati Latva-Teikarin vieraina ovat Kokkola Campingin omistaja Erkki Ahtiainen ja huippusuositun Hiekkasärkkien, Kalajoen Top Campingin toiminnasta vastaava Minna Tontti. Karavaanareita edustaa Pasilassa SF-Caravan ry:n leirintä- ja turvatoimikunnan varapuheenjohtaja Hannu Kivikoski. Häntä hastattelee Aki Laine.
5/30/201331 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Onko kotimainen elävä musiikki kriisissä?

Keikka- ja tanssipaikkojen katoaminen vähentää bändien ja solistien työmahdollisuuksia. Arvostelua ovat nostaneet myös vasta puolilta öin alkavat esiintymiset. Yle Perämeren osuudessa elävän musiikin esittämisestä keskustelevat Lapin suurimmat elävän musiikin ostajat Päivikki Palosaari ja Reijo Angeria sekä Suomen Sony Liven vetäjä, kemiläinen Simo Salminen, toimittajana on Jari Vesa. Pasilassa Mira Hyttisen kanssa keskustelemassa muusikko ja Kaiku Entertainment -musiikkiyhtiön perustajan Pekka Ruuska.
5/23/201332 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kuka saa olla saamelainen?

Kuka saa olla saamelainen? Aihe on kuuma: kuinka saamelaisuus määritellään. Saamelaiskäräjälakia ollaan uudistamassa ja samalla pohditaan myös saamelaismääritelmän uudistamista. Entä kuka määrittelee saamen kielen ja kulttuurin edistymisen? Yle Saamen studiossa Inarissa Kaija Länsmanin kanssa keskustelevat saamen kielen ja kulttuurin emeritusprofessori Pekka Sammallahti, Inarinsaamelaiset ry:n puheenjohtaja Anu Avaskari sekä kolttasaamelainen ja Saamelaisneuvoston entinen puheenjohtaja Pauliina Feodoroff.
5/16/201320 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Heimohuumori

Mitä on kymenlaaksolainen huumori? Kotkan studiossa toimittajana Petri Niemi. Vieraana pakinoitsija Jari "Jallu" Nenonen, insertissä dramaturgi ja psykoanalyytikko Harri Virtanen. Mikä pitää heimohuumoria yllä vielä 2010-luvulla? Haastateltavana Itä-Suomen yliopiston entinen perinteentutkimuksen professori Seppo Knuuttila. Juontajana Kati Lahtinen.
5/2/201331 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Mitä hyötyä festareista?

Torstaiseura kysyy, miten lähiseutu hyötyy suurista joukkotapahtumista. Onko suora ja rahallinen hyöty isompi kuin maineen kautta välillisesti tuleva? Kainuun radio ottaa esimerkiksi tulevan kesän suunnistuksen MM-kisat. Miten Sotkamo, Kajaani ja koko Kainuu voivat hyödyntää tapahtumaan tehtävää valtavaa panostusta? Katja Oittisen vieraina Kajaanissa ovat kisojen pääsihteeri Mika Tuononen ja Kainuun ETU:n toimitusjohtaja Antti Toivanen. Pasilassa keskustelua laajentavat kulttuuriin Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla ja toimittaja Jari Mäkäräinen.
4/25/201331 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Ystävyyskuntatoiminta hiipuu

Onko kuntien ja kaupunkien kansainvälinen toiminta vain päättäjien matkakerho vai onko siitä hyötyä kuntalaisille? Suomalaisilla kunnilla on 1400 ystäväkuntaa 40 maassa. Ystävätoiminta on hiipumassa ja Torstaiseurassa kysytään, mitä kaukoystävyys on kunnille antanut, mitä se on ottanut ja mikä on sen jatko. Yle Lapin studiossa ovat vastaamassa Lapin Liiton uusi maakuntajohtaja Mika Riipi ja Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen ja toimittajana Anni Tolppi. Pasilan studiossa Kati Lahtisen vieraana on Kuntaliiton kansainvälisten asiain sihteeri Helena Johansson.
4/18/201329 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Rakennusperinnön säilyttäminen

Häme ja punatiilirakentaminen. Nina Keski-Korpelan haastateltavina Museoviraston intendentti Anu Laurila, tutkija Liisa Koskelainen ja Kruunuasuntojen aluepäällikkö Ari Paajanen. Studiossa Pasilassa kaupunkihistorian tutkija Anja Kervanto-Nevanlinna, Helsingin yliopisto. Juontajana Mira Hyttinen.
4/11/201331 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Raja erottaa ja yhdistää

Torstaiseuran aiheena on Suomen ja Venäjän välinen raja. Se erottaa kulttuuria, kieltä, uskontoa. Miten rajan merkitys vuosisatojen vieriessä on vaihdellut? Lappeenrannassa, rajan pinnassa, Marjo Pirilän kanssa keskustelevat historioitsija Anu Talka ja Lappeenrannassa parikymmentä vuotta asunut sortavalalainen Sinikka Miettinen. Pasilassa Aki Laineen kanssa keskusteluun osallistuu Helsingin yliopiston Venäjän-tutkimuksen professori Timo Vihavainen.
4/4/201332 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Pääsiäisperinteet

Pohjanmaalla pääsiäisnoidat tai trullit ovat edelleen oleellinen osa pääsiäisen viettoa. Haastateltavana on kulttuurihistorian intendentti Susanna Tyrväinen Pohjanmaan Museosta. Toimittajana Pohjanmaalla Elina Niemistö. Helsingin studiossa vieraana Marianna Flickenberg-Gluschkoff, joka on vast'ikään julkaissut pääsiäisperinteitä käsittelevän kirjan. Juontajana Elina Päivinen.
3/28/201328 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Tarvitseeko kirkko brändäystä?

Tarvitseeko kirkko brändäystä? Torstaiseura pohtii luterilaisen kirkon jäsenkatoa. Auttaisiko markkinointi? Pitäisikö kirkon reagoida ripeämmin ajankohtaisiin asioihin? Ylenaikaisen studiossa keskustelevat kirkon kampanjoita suunnitellut strategi Jaana Haapala ja Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtaja, Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola. Mika Saarelainen johtaa puhetta. Ajantasan studiossa pastori Leena Huovinen jatkaa keskustelua Kati Lahtisen kanssa. Huovinen korostaa kirkon monimuotoisuutta.
3/21/201331 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Äitiysneuvolat uudistuvat

Mikä on äitiysneuvoloiden tilanne ja miten toimintaa pitäisi kehittää? Neuvolakorttikin on Arvo Ylpön ajalta. Esimerkki tulee Savosta. Kuopion studiossa ylilääkäri Elisa Pulkkanen ja Kuopion neuvolatoiminnasta vastaava palvelupäällikkö Kristiina Mäki, toimittajana Anna Ronkainen. Pasilan studiossa THL:n tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen-Viitanen ja juontajana Niina Honka.
3/14/201330 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Lapset pelikoneen äärestä leikkimään

Torstaiseurassa kiipeillään puuhun, kylvetään väreissä ja leikitään - ainakin puhutaan kaikesta tästä. "Lasta ei saa eristää turvallisuuskehikkoon, vaan antaa hänen nähdä ja toimia". Näin sanoo Satakunnan lastenkulttuuriverkoston toiminnanjohtaja Päivi Setälä, yksi Torstaiseuran vieraista. Torstaiseura tulee tällä kertaa Porista ja keskustelua kommentoimassa on Vantaan lastenkulttuurin päällikkö Reeli Karimäki. Juontajana Kati Lahtinen.
3/7/201330 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Suomalainen keskustarakentaminen

Ketä keskustarakentaminen palvelee ja mitkä ovat sen trendit. Oulun studiossa yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki, amanuenssi ja tutkija Topiantti Äikäs, toimittajana Risto Degerman. Pasilassa professori Trevor Harris, Aalto-yliopisto. Juontajana Aki Laine.
2/28/201332 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kylästä kotoisin

Kuntarajat muuttuvat, mutta kylät ovat ikuisia. Tampereella kylien historiasta ja merkityksestä identiteetin luojina puhuvat Leena Valkeapää Valkeakosken Ritvalan kylästä, Suomen kotiseutuliiton pääsihteeri Lassi Saressalo ja toimittaja Leena Peltokangas. Kuntaliitokset ovat vahvistaneet paikalliskulttuuria ja kotiseututoimintaa. Jyväskylässä yliopistonopettaja ja etnologi Minna Mäkinen kommentoi keskustelua. Hän on tutkinut kuntaliitoksen vaikutuksia. Pasilassa juontaa Jari Mäkäräinen.
2/21/201331 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Tulevaisuuden tekijät

Löytyvätkö Suomen tulevaisuuden tekijät hullunkurisista perheistä? Turussa toimittaja Ari Wellingin haastattelussa Ledil Oy:n toimitusjohtaja Rami Huovinen ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kehitysjohtaja Olli Hietanen. Mukana myös Taiste Oy:n Mikko Harju ja Ville Kaisla. Pasilan studiossa pääjohtaja Pekka Soini. Juontajana Aki Laine.
2/14/201331 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kielitaito avain yhteiskuntaan

Torstaiseuran aiheena on maahanmuuttajien kielikoulutus. Kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan. Jyväskylän tilannetta selvittävät Saara Kiesiäinen TE-toimisto, Kati Turtiainen Jyväskylän maahanmuuttajapalveluista, Miia Mikkonen Palapeli -projekti ja koulutukseen osallistunut Paul Abbey Antti Seppälän johdolla. Pasilassa vastaavat päättäjät: hallintovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Pirkko Mattila (ps) ja maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman työministeriöstä. Toimittajana Annu Passoja.
2/7/201331 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ajantasan Torstaiseura: Kultuuri ja raha

Talot rapistuvat, rahat eivät riitä ja ohjelmistokaan ei mene oikein. Siinä suomalaisten taidelaitosten ongelmia. Esimerkki tulee Lahdesta, jossa Juha-Petri Koposen haastateltavina ovat Lahden kaupunginteatterin johtaja Maarit Pyökäri ja kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Rami Lehto, ps., puhelimessa toimialajohtaja Maritta Vuorinen ja intendentti Tuomas Kinberg. Vastaamassa kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki. Juontajana Kati Lahtinen.
1/31/201328 minutes, 36 seconds