Winamp Logo
Ajantasan lauantaivieras (2011-2015) Cover
Ajantasan lauantaivieras (2011-2015) Profile

Ajantasan lauantaivieras (2011-2015)

Finnish, Talk, 1 season, 161 episodes, 3 days, 24 minutes
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Tehotuotetun lihan eettisyys, yliopistoleikkaukset ja case Tynkkynen

Uutispuntarissa vieraina Keskustanuorten tuore puheenjohtaja Hilkka Kemppi sekä Vihreiden nuorten puheenjohtaja Saara Ilvessalo. Mitä eläinvideoista pitäisi ajatella, voiko lihan tuotanto olla kestävää, voiko suomalainen yhteiskunta nousta pelkällä "huippututkimuksella" ja onko se yliopistojen tehtävä sekä kuinka aggressiivisesti poliittinen nuorisojärjestö voi emopuoluettaan haastaa?
10/30/201528 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Taiteilija Seela Sella

Miltä näyttää legendaarisen näyttelijän Seela Sellan pukuhuoneessa Kansallisteatterissa? Taitelija Sella kertoo myös, miksi hän vihaa intohimoisesti sanaa näyttelijä, millaista on asettaa oma ura kaiken muun edelle ja miksi hän ei lainkaan pelkää kuolemaa. Toimittajana on Teresa Meriläinen.
12/27/201425 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kirkkoherra Teemu Laajasalo

On erikoista, että on olemassa taho, jonka olemassaolon ainoa tarkoitus on saada ihmiset eroamaan kirkosta. Näin sanoo Ajantasan tämän päivän lauantaivieras, kasvatustieteiden tohtori, Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo. Televisiostakin tuttu Laajasalo viettää joulua monen muun papin tavoin työn merkeissä. Joulun hän toivoo avaavan ihmisten sydämet paitsi joulun sanomalle, myös toisilleen. Oman työuransa useita käänteitä Laajasalo pitää johdatuksena tai sattumana. Lauantaivierasta jututtaa Aki Laine.
12/20/201425 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Salli Saari

Osa Kaakkois-Aasian tsunamin kokeneista suomalaislapsista tarvitsee yhä ammattiapua, sanoo lauantaivieraamme Salli Saari. Kymmenen vuotta sitten tapahtuneessa luonnonkatastrofissa menehtyi lähes pari sataa suomalaista ja moni lapsi joutui palaamaan kotiin ilman perhettään. SPR:n psykologien valmiusryhmän johtajana työskennellyt Salli Saari palaa tsunamin jälkeiseen auttamisprosessiin Laura Savolaisen haastattelussa.
12/13/201426 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Yritysjohtaja Anne Berner

Poliitikot aliarvioivat suomalaisten talkoohenkeä. Suomalaiset ovat valmiita kipeisiinkin päätöksiin, jos maan etu sitä vaatii. Tätä mieltä on palkittu yritysjohtaja Anne Berner, joka vaikuttui suomalaisten innosta osallistua Bernerin vetämään lastensairaalakeräykseen. Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja, Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan puheenjohtaja Anne Berner on toimittaja Annu Passojan haastateltavana.
12/6/201426 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Suurlähettiläs Pertti Majanen

Suurlähettiläs Pertti Majanen on ollut mukana suunnittelemassa ensi vuonna voimaan astuvia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Miten eläkkeelle lähdössä ollut suurlähettiläs päätyi tehtävään ja miten uudet tavoitteet parantaisivat maailmaa? Majanen muistelee myös, miltä tuntui olla suurlähettiläänä Filippiineillä Jolon panttivankidraaman aikana. Toimittajana Heidi Asplund.
11/29/201426 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Mirjam Kalland

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täytti tällä viikolla 25 vuotta. Monet ajattelevat, että Suomi on lasten oikeuksien mallimaa verrattuna vaikkapa moniin kehitysmaihin. Sopimusta ja sen merkitystä ei kuitenkaan tunneta meillä riittävästi, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland. Juhlapuheissa lasten etu muistetaan, mutta päätöksenteossa se unohtuu. Mirjam Kallandin on tavannut Elina Päivinen.
11/22/201426 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kirsti Doukas

Sattuman kautta korumuotoilijaksi, myöhemmin opettajaksi ja näyttelysuunnittelijaksi sekä nyttemmin Kalevala Korun muotoilujohtajaksi. Muotoilija ja kultaseppä Kirsti Doukas nauttii perheensä parissa luonnon läheisyydestä kotimaisemissaan Fiskarsissa, josta hän käy hoitamassa muotoilujohtajan tehtäviä Helsingissä. Ajantasan Lauantaivieras on korumuotoilija, Pohjanmaalta kotoisin oleva Kirsti Doukas. Hänet tapasi Kalle Suomi.
11/15/201425 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Peter Vesterbacka

Pelialaa on pidetty viime vuosina yhtenä harvoista suomalaisen talouden valopilkuista. Pienen varjon tähän teki muutaman viikon takainen uutinen, jonka mukaan peli- ja viihdeyhtiö Roviossa aloitetaan yt-neuvottelut. Ajantasan Lauantaivieras on Rovion markkinointijohtaja ja keulakeuva Peter Vesterbacka. Hän katsoo Rovion tulevaisuutta luottavaisena yt-neuvotteluista huolimatta. Vesterbacka valittiin kolme vuotta sitten Time-lehdessä sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon maailmassa. Viime aikoina hän on keskittynyt erityisesti suomalaisen koulutusosaamisen markkinointiin maailmalla. Toimittajana Niina Honka.
11/8/201426 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Näyttelijä Lena Meriläinen

Lena Meriläisen tunnetuin roolihahmo on Kotikadun Eeva Mäkimaa. Kaksi vuotta sitten Eeva nähtiin viimeistä kertaa tv:ssä, kun Kotikatu loppui. Samalla Meriläinen jäi työttömäksi – Eeva Mäkimaan leima otsassaan. Nyt hänet nähdään Ylen uudessa Syke-sarjassa apulaisosastonhoitaja Lenitana. Mitä suosittu näyttelijä toivoo vielä uraltaan? Toimittajana on Anne-Mari Rajala.
11/1/201426 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Taloustieteen professori Markus Jäntti

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja VATT:in pääjohtaja Juhana Vartiainen kirjoittavat yhdessä raportin Suomen talouden haasteista. Borg ja Vartiainen uskovat, että talous kohentuu, kun lisätään työn tarjontaa. Mitä he tällä tarkoittavat, ja kuinka Borgin talouspolitiikka on käytännössä toiminut Ruotsissa? Sitä arvioi Tukholman yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti. Toimittajana on Jakke Holvas.
10/25/201425 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Lastenkirjailija Tittamari Marttinen

Kirjailija Tittamari Marttinen on kirjoittanut yli 70 lasten- ja nuorten kirjaa ja toimii lisäksi Varsinais-Suomessa lastenkulttuurin läänintaiteilijana. Vaikka Suomessa julkaistaan joka vuosi noin tuhat uutta lasten- ja nuortenkirjaa, Marttisen mukaan kirjavalikoima on kuitenkin viime vuosina kaventunut. Marttinen puolustaa myös lähikirjastoja, jotka ovat vaarassa monessa kunnassa. Toimittajana on Elina Päivinen.
10/20/201426 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen

Ukrainan sota on näkynyt Suomessakin voimakkaana mielipidevaikuttamisena sosiaalisen median palveluissa, blogeissa ja keskustelupalstoilla. Informaatiosodankäynti on entistä tärkeämpi osa nykysotia. Muutosta kuvaa se, että Puolustusvoimat on palkannut tutkijan seuraamaan perinteisessä mediassa ja netissä tapahtuvaa informaatiovaikuttamista. Lauantaivieraana tavataan työkseen verkkosotaa seuraava sotatieteiden tohtori Saara Jantunen. Toimittajana Antti Koistinen.
10/11/201426 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Eva Wahlström

Nyrkkeilyn Suomen mestaruus 15 vuotta sitten, teini-ikäisenä, oli alkusoittoa pitkälle ja menestyksekkäälle uralle suomalaisen naisnyrkkeilyn keulakuvana. Menestys on kuitenkin vaatinut myös menetyksiä ja elämänmuutoksia. Nykyään Wahlström opiskelee sisustusarkkitehtuuria ja huonekalumuotoilua. Toimittajana Kalle Suomi.
10/4/201425 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Maatalousyrittäjä Mikko Välttilä

Maatalousyrittäjä Mikko Välttilä kuljettaa itse kananmunansa ympäri eteläistä Suomea suoraan kuluttajille. Kananmunataksi on saavuttanut nopeasti suursuosion: yrittäjän mukaan kuluttajat haluavat nyt ostaa munansa suoraan tuottajalta, jolla on kasvot. Somerolla on käynyt Elina Jämsén.
9/27/201426 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kalle Ahola

Tässä kuussa tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Don Huonot -niminen yhtye perustettiin. Suuren suosion se saavutti 1997 julkaistun Hyvää yötä ja huomenta -albumin myötä. Yhtyeen lopetettua vuonna 2003 siirtyi keulakuva Kalle Ahola soolouralle ja on sen jälkeen tehnyt useita albumeita. Don Huonot esiintyi muutaman kerran vuonna 2010, mutta nyt yhtye on ajankohtainen, koska se on koonnut rivinsä Ylen We Want More -ohjelmaa varten. Ohjelmassa viisi suomalaisbändiä tekee paluun. Mutta millainen mies on Kalle Ahola? Miksi hän ei ole paljastanut yleisölle juuri mitään itsestään ja puhuuko hän totta edes siinä, mitä hän paljastaa? Toimittajana Anne-Mari Rajala.
9/20/201425 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Isa Kukkapuro-Enbom

Kierrätys on yksi sisustamisen trendeistä, ja kierrätyksen ympärille on syntynyt Suomessa jätettä ja teollisuuden ylijäämämateriaalia hyödyntäviä mikroyrityksiä. Helsingissä käynnissä olevilla Habitare-sisustusmessuilla kierrätys näkyy muun muassa romumuotoilun erikoisnäyttelynä. Trash design -tuottaja, muotisuunnittelija Isa Kukkapuro-Enbom pohtii Ajantasan lauantaivieras -ohjelmassa kulutuksen kohtuullistamista ja sitä, kuinka teollisuus voisi vähentää syntyvän jätteen määrää. Hän muistelee myös työtään vaateteollisuuden palveluksessa: kuinka sarjatuotanto vaihtui toisenlaiseen ajatteluun. Toimittajana Mira Stenström.
9/13/201425 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Timo Partonen

Kiire painaa ja muisti pätkii. Unikin on katkonaista. Kaiken lisäksi nyt eletään niitä aikoja kun "ruskareaktio" yllättää. Syksy väreineen herättääkin ilottomuuden tunteita. Ihminen on edelleen osa luontoa ja vuodenajat vaikuttavat meihin. Nukkumaan ihmiset! komentaa tämän viikon Lauantaivieras Timo Partonen. Ohjelman toimittaja on Ritva Säilä.
9/6/201426 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Ville Niinistö

8/30/201427 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Monet valokuvaajat työskentelevät henkensä kaupalla dokumentoidakseen esimerkiksi Syyrian sodan kauhuja. Kuinka paljon raakaa todellisuutta voi katsojalle näyttää, siitä kiistellään.Vuosikymmenten työuran valokuvaajana tehnyt Pentti Koskinen sanoo että suomalainen uutiskuvaus on kilttiä ja hyvä niin.Ajantasan Lauantaivieraan Pentti Koskisen tapasi Annu Passoja.
8/23/201426 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Tikke Tuura

Romu tai roska ei maailmasta lopu, mutta joillekin tuo loputon jätekuorma on myös inspiraation ja luovuuden lähde. Kristiina "Tikke" Tuura viettää päivät pitkät erilaisten tilataideteosten parissa, joskus joenpohjia ruopaten, joskus roskalavoja peraten. Vuosikymmenten aikana on karttunut kokemusta myös muun muassa journalismista, dokumenttielokuvien tekemisestä ja erilaisista opetustöistä Suomessa, Aasiassa ja Afrikassa. Nyt hän on yhtenä puuhanaisena Roskalavapaviljonki-projektissa. Tikke Tuuran tapasi toimittaja Kalle Suomi.
8/16/201426 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Seppo Knuuttila

Ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila on nähnyt ja kokenut monenlaista. Viime vuonna Itämeri-palkinnon saanut tutkija on paljastanut Venäjän Kingiseppin Fosforit-tehtaan fosforipäästöt, joiden vuoksi hän istui myös putkassa Venäjällä. Neljä vuotta sitten Knuuttila menetti lähes henkensä veneonnettomuudessa. Mikä ajaa kaikesta huolimatta sinnikkäästi tekemään töitä puhtaamman meren puolesta? Knuuttilan tapasi Tuukka Pasanen.
8/9/201426 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Katleena Kortesuo

Mitä on poliittinen kivapuhe ja miten sillä ohjaillaan yhteiskunnallista keskustelua? Ajantasan lauantaivieras on tänään viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo. Kortesuo kertoo, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomio, kun poliitikko puhuu ja keitä suomalaisia poliitikkoja hän pitää hyvänä esiintyjinä. Kortesuon tapasi toimittaja Antti Saarenpää.
8/2/201426 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Raila Laine

Helsingissä vierailee vuosittain lähes 300 kansainvälistä risteilyalusta. Tänä vuonna alusten odotetaan tuovan kaupunkiin 400 000 matkailijaa. Monet heistä haluavat tutustua kaupunkiin oppaan välityksellä; yksi näistä Helsinki-oppaista on Raila Laine. Ajantasan Lauantaivieras-ohjelmassa Raila Laine kertoo, kuinka oppaan on oltava diplomaattinen, omattava näyttelijän taitoja ja tunnettava alueensa aina katuremonteista lähtien. Hän muistelee myös Helsingin kansainvälistymisen vaiheita samalla, kun hän kävi toimittaja Mira Stenströmin kanssa yhdessä pääkaupungin tuoreimmista nähtävyyksistä.
7/26/201425 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Markku Jokisipilä

Eduskuntatutkimuksen uusi johtaja Markku Jokisipilä hengästyttää tarmollaan. Hän suoltaa kirjoja, lehtikirjoituksia ja uudessa pestissään päivänpolitiikan lausuntoja mediassa. Tämän lisäksi Jokisipilä on MM-tason soutaja sekä harrastaa kilpapyöräilyä. Ajantasan launtaivieraana Markku Jokisipilä kertoo myös pestistään Eurosportin urheiluselostajana. Politiikan tutkijan tärkeimpiin tehtäviin hän lukee päättäjien koukeroisen kielen taivuttamisen tavallisen ihmisen tajuttavaksi. Turussa Ryssämäellä Launtaivieraan tapaa Merja Niilola.
7/19/201426 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras

Musiikin vaikutuksesta ihmisen elämään on tehty lukuisia tutkimuksia, mutta missään ei tehdä vastaa kuin Suomessa. Jyväskylän yliopiston tutkija, akatemiaprofessori Petri Toiviainen tietää parhaiten kuinka musiikki voi vaikuttaa ja säädellä ihmisen mielialaa ja tunteita. Tuoreimpien tutkimustulosten mukaan musiikilla on myös muistia vahvistavia voimia. Toiviainen kehottaa käyttämään musiikkia muistisairaiden ja aivohalvauspotilaiden hoidossa. Ohjelman toimittaja on Ritva Säilä.
7/12/201425 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kati Kivimäki

Monella meistä tavaramäärä arjessa vain lisääntyy jatkuvasti, mutta mikä on sellaista tavaraa, joka museoidaan merkiksi tästä aikakaudesta? Kati Kivimäki johtaa Vuoden museoksi valittua Forssan museota. Hän arvelee, että meidän ajastamme kerrotaan muullakin tavoin kuin esineillä. Nykydokumentoinnissa tärkeää on tarina. Kivimäki kertoo Katariina Lahtoselle yhden.
7/5/201426 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kauko Aromaa

Juhannuksesta selvittiin ilman tappoja ja lasten ja nuorten kokema väkivalta on vähentynyt. Lisäksi pääkaupungissamme tehtiin viime vuonna henkirikoksia vähemmän kuin kertaakaan sitten 1920-luvun. Miksi väkivalta vähenee Suomessa? Siihen vastaa Ajantasan Lauantaivieras kriminologian professori Kauko Aromaa. Toimittaja Jakke Holvas haastattelee häntä Helsingin Kaisaniemessä, Kasvitieteellisessä puutarhassa.
6/28/201426 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras

6/14/201426 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Atik Ismail

Entinen huippujalkapalloilija Atik Ismail viettää yhä runsaasti aikaa pallokentällä, mutta nykyään lähinnä juniorifutareiden luotsaajana. Kuopion kaupunginvaltuutettu ja mielenterveystyötä tekevä Ismail toivoisi lasten ja nuorten liikkuvan nykyistä aktiivisemmin. jottei elämä olisi pelkkää tietokoneen näpyttelyä. Jalkapallon MM-kilpailuissa Ismailin suosikki on isäntämaa Brasilia, jota hän on kannattanut pikkupojasta saakka. Atik Ismail on nyt Ajantasan Lauantaivieraana; Helsingin Olympiastadionin maisemissa hänet tapasi Kalle Suomi.
6/7/201425 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Vuokko Hovatta

Missä määrin taiteilija voi ottaa kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun? Laulaja ja näyttelijä Vuokko Hovatta puolustaa suvaitsevaisuutta esittämällä Suvivirren uudella, Kirkon tuottamalla videolla, jolla monikulttuurinen Suomi juhlii koulujen päättäjäisiä. Ajantasan lauantaivieraana Hovatta pohtii paitsi taiteilijuuden ja politiikan sekoittumista myös omaa julkisuuskuvaansa. Tuuli Toivanen haastattelee.
5/31/201424 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras

Oppilaiden ja opettajien temperamentilla eli luontaisella toimintatyylillä on suuri merkitys siinä, millaisia arvosanoja oppilas koulussa saa, ja mitä opettaja oppilaassa arvostaa.Näin kertoo psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen. Tällä hetkellä Keltikangas-Järvinen on mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään opettajaksi opiskelevien temperamenttia. Professori Liisa Keltikangas-Järvinen on nyt Ajantasan Lauantaivieraana, Niina Honka haastattelee.
5/24/201426 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Esko Salminen

Pitääkö näyttelijän antaa työlleen aina kaikkensa? Jalostuuko näyttelijän ammattitaito koko elämän loppuun saakka - vai tuleeko miesnäyttelijällekin vastaan "parasta ennen" ikä? Ajantasan Lauantaivieraana on nyt näyttelijä Esko Salminen. Hän paljastaa muun muassa, mitkä roolit ovat olleet hänen pitkän uransa vaikeimpia - ja myöntää isänä kantavansa huolta lapsistaan, jotka itsepintaisesti seuraavat häntä henkisesti vaativalle uralle. Virallisesti eläkkeelle jääneen mutta edelleen näyttelemistä jatkavan Esko Salmisen on tavannut Teresa Meriläinen.
5/17/201426 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Henri Pulkkinen

Ajantasan lauantaivieraana on rap-artisti Paperi T eli Henri Pulkkinen. Rapin ohella Pulkkinen on tunnettu myös DJ:nä sekä Bassoradion juontajana. Pulkkinen kirjoitti lisäksi Ylen nettisivuille C-puoli kolumnia, jossa hän pohdiskeli kotimaisen ja kansainvälisen musiikin nykytilaa ja tulevaisuutta. Mitä rap Pulkkiselle tarkoittaa, onko hänen sukupolvellaan jotain sanomaa ja mistä synkähköjäkin tekstejä oikein ammennetaan? Pulkkisen tapasi Tuukka Pasanen.
5/10/201426 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Mikko Niemelä

Hyvinvointivaltiosta puhuminen on hiljalleen, melkein huomaamatta muuttunut hyvinvointiyhteiskunnasta puhumiseksi. Samalla sosiaali- ja terveydenhuollosta on tullut yhä tilkkusempi täkki. Eikä selvempää ole luvassa ainakaan kymmeneen vuoteen. Näin pohtii tämän viikon Lauantaivieras, Kansaneläkelaitoksen vasta nimitetty uusi tutkimusprofessori Mikko Niemelä. Hänet on tavannut toimittaja Ritva Säilä.
5/3/201425 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Jarno Limnéll

Sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll uskoo, että kyberturvallisuus on voimakkain trendi, joka vaikuttaa lähivuosina merkittävimmin turvallisuusymmärrykseemme./// Upseerikoulutuksen saanut Limnéll työskentelee nykyään tietoturvayhtiö Intel Securityn kyberturvallisuusjohtajana ja on kysytty digimaailman asiantuntija. Limnéll kertoo ohjelmassa, että armeijamaailman jättämispäätös oli hänen elämänsä vaikein, mutta hän sai upseeriuraltaan paljon valmiuksia evääksi siviiliuralle.// Ohjelman toimittaa Mira Stenström.
4/26/201425 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Hannu-Pekka Björkman

Tämän lauantain vieras on Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina nyt runsaan vuoden toiminut Hannu-Pekka Björkman, joka tunnetaan myös lukuisista teatteri-, elokuva- ja tv-rooleistaan. Björkman pohtii Ajantasan Lauantaivieraana nykypäivän näyttelijyyteen liittyviä haasteita - kuinka kirjallisesti yleissivistynyt, henkinen tai fyysinen näyttelijän tulee tänä päivänä olla? Entä millaisia näyttelijöitä syntyy aikana, jolloin suuren yleisön suosio saavutetaan tv-viihteellä? Björkman paljastaa myös, kuinka 80-luvulla koulun rehtorina toimineen Jouko Turkan vaikutus heittää yhä varjoaan koulun ylle... Toimittaja on Teresa Meriläinen
4/19/201426 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Erkki-Pekka Helle

Suosikki-lehden lääkäripalstan Erkki-Pekka Helle on vastannut nuorten lähettämiin kysymyksiin jo neljänkymmenen vuoden ajan. Ekinä tunnettu lääkäri sanoo, että joka vuosikymmen on tuonut uudet pulmansa, mutta yksi asia askarruttaa nuoria aina: oman kehon kehitys ja sen vertailu muihin. Lääkäripalstan suosio puolestaan kertoo hänen mukaansa siitä, että koulujen seksuaalikasvatus ei edelleenkään toimi. Tämän viikon Lauantaivieraan, lääkäri Erkki-Pekka Helteen, tapasi toimittaja Laura Savolainen.
4/12/201426 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Lauri Nummenmaa

Tunteet eivät ole toisarvoista kohinaa, vaan ne auttavat ihmistä kriittisissä tilanteissa paljon ennen kuin järki ehtii mukaan. Aivotutkija, Aalto-yliopiston professori Lauri Nummenmaa vertaa tunteita autopilottiin. Nummenmaan tutkimus tunteiden sijoittumisesta ihmiskehon eri kohtiin on saanut suuren kansainvälisen huomion ja on amerikkalaisen tiedejulkaisun historian luetuimpia artikkeleita. Nummenmaa jatkaa tunteiden tutkimista aivoja kuvantamalla ja toivoo löytävänsä vastauksen siihen, miten kateus syntyy. Kognitiivisen neurotieteen professori Lauri Nummenmaan tapasi Annu Passoja.
4/5/201426 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras

Ruuanlaitto on elämäntapa, sanoo tietokirjailija, ruokaan intohimoisesti suhtautuva Verna Kaunisto-Feodorow. Hän kantaa myös huolta siitä, että muistaisimme siirtää omaa ruokahistoriaamme eteenpäin. Uutuuskirjassaan Reseptien aarteet - Sukupolvelta toiselle Verna Kaunisto-Feodorow esittelee sukunsa reseptejä 1800-luvulta nykyhetkeen. Toimittaja Päivi Neitiniemi on tavannut Radio Suomen tämänkertaisen lauantaivieraan, tietokirjailija ja ruokaharrastaja Verna Kaunisto-Feodorowin hänen kotonaan Espoossa.
3/29/201426 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Jari Hautamäki

Lyömättömän linjan toimisto Espoossa on matalan kynnyksen paikka. Palvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään tai muussa läheisessä suhteessa. Lyömätön linja luokittelee väkivallaksi paitsi fyysisen väkivallan myös esimerkiksi uhkailun ja nimittelyn sekä taloudellisen kontrollin. Mitä Lyömättömän linjan kynnyksen toisella puolella tehdään? Onko väkivalta aina kaiken loppu? Siitä kertoo Ajantasan Lauantaivieras, Lyömättömän linjan toiminnanjohtaja Jari Hautamäki. (Ohjelma on uusinta).
3/22/201426 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Vladimir Miklaševski

Vääräkin tieto liikuttaa hermostuneita markkinoita. Lauantaivieras, ekonomisti Vladimir Miklaševski, pitää Krimin tilanteeseen liittyvää spekulointia tästä esimerkkinä.. Hän seuraa Venäjän ja Ukrainan asioita työkseen, mutta myös vaihtelevin tuntein, sillä hän on sukujuuriltaan ukrainalainen. Ukrainalaisia ja venäläisiä hän pitää samana kansana. Vladimir Miklashevskia haastattelee Katariina Lahtonen.
3/15/201426 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Paavo Westerberg

Tämän lauantain vieraalla on pitkä lista titteleitä: Paavo Westerberg on näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja ja yksi Suomen Kansallisteatterin kotikirjailijoista. Alle 10-vuotiaana näyttelemisen aloittanut Westerberg muistetaan jo Susikoira Roi -sarjasta 80-luvulta. Kolmikymppisenä Westerberg tuli tunnetuksi oman sukupolvensa tulkkina tv-historiassamme käänteentekevän Irtiottoja-sarjan käsikirjoittana. Westerberg on urallaan jo tähän mennessä saanut aikaan monen muun elämäntyön verran esityksiä. Toimittajana on Teresa Meriläinen.
3/8/201425 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Risto P. Roine

Millaisen terveyshyödyn potilas saa lääketieteellisestä hoidosta? Suomen ensimmäinen potilasturvallisuuden professori Risto P. Roine Itä-Suomen yliopistosta pitää tärkeänä, että uusien hoitomenetelmien teho potilaan normaaliarjessa tutkitaan tarkoin ennen hoidon aloittamista. Tällä vältettäisiin potilaalle aiheutetut turhat komplikaatiot. Professori Roineen mielestä terveydenhuoltojärjestelmäämme ei pystytä kehittämään kunnolla ilman tutkimusta. Ajantasan lauantaivieraana on nyt potilasturvallisuuden professori Risto P. Roine; häntä haastattelee Mira Stenström.
3/1/201425 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Jari Hautamäki

Nykyään Lyömätön Linja Espoossa tarjoaa yhä puhelinpäivystystä, mutta myös muun muassa vertaistukiryhmiä. Niissä puolisoaan pahoinpitelevä mies saa mahdollisuuden ottaa vastuun teoistaan ja ymmärtää käyttäytymisensä taustoja, kertoo Ajantasan Lauantaivieras, toiminnanjohtaja Jari Hautamäki. Hautamäki on vastikään julkaissut kirjan nimeltään Mikä minuun meni - Tositarinoita suomalaisesta perheväkivallasta. Toimittajana Elina Hiltunen.
2/22/201427 minutes
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Vuoden kasvattaja, ohjaaja Naima Mohamud

Somalitaustaisen Naima Mohamudin elokuva "Fatima" voitti sarjansa maailman suurimmilla lastenelokuvafestivaaleilla. Lasten hätä on saanut Naima Mohamudin tekemään elokuvia ystävyyden tärkeydestä. Vuoden kasvattajaksi valittua Naima Mohamudia haastattelee Annu Passoja.
2/15/201426 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Minna Tervamäki

Millaista on jäädä eläkkeelle nelikymppisenä - ja vieläpä kutsumusammatistaan? Ajantasan lauantaivieras, Kansallisbaletista eläköitynyt priimaballerina, tanssija-koreografi Minna Tervamäki puhuu myös unelmien tavoittelusta ja perheen perustamisesta yksilöllisessä aikataulussa. Toimittaja Teresa Meriläinen tapasi Minna Tervamäen Aleksanterin teatterilla...
2/8/201426 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Merja Heikkonen

Vammaisten työllistyminen ja palvelujen saatavuus ovat heikentyneet taloustaantuman aikana, sanoo Näkövammaisten keskusliiton järjestöjohtaja Merja Heikkonen. Hänen mukaansa suhtautuminen vammaisiin on arkipäivän kohtaamisissa parantunut, mutta koventuneet asenteet näkyvät esim. sosiaalisessa mediassa. Elina Päivinen kävi tutustumassa näkövammaisten IIris-keskukseen Helsingin Itäkeskuksessa:
1/25/201426 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Iitu Kuusniemi

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt useita pysäyttäviä videoita lasten huostaanotoista, mutta videot jättävät paljon kertomatta. Huostaanotot ovat lastensuojelun viimeinen keino ja niistä valtaosa tehdään vanhempien suostumuksella, Ajantasan Lauantaivieras, sosiaalityöntekijä Iitu Kuusniemi kertoo. Mutta millaista on lastensuojelutyö otsikoiden takana? Itä-Helsinkiin menevän metrolinjan varrella Vuosaaressa sijaitsee palvelukeskus Albatrossi ja sen kuudennessa kerroksessa lastensuojelun toimisto. Toimittaja Elina Hiltunen matkaa lastensuojelutyöntekijän työhuoneeseen Iitu Kuusniemen opastuksella.
1/18/201426 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Karri Kivi

Vuosi 2014 alkoi urheilusensaatiolla, kun Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkoe voitti maailmanmestaruuden. Joukkoeen ei odotettu pääsevän Ruotsin kisoissa edes mitaleille. Miten pelaajat kasvoivat kansallissankareiksi. Sen kertoo lauantaivieras pikkuleijonien päävalmentaja Karri Kivi. Toimittajana on Jakke Holvas.
1/11/201426 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Anu Järvensivu

Miehet tarttuvat usein pulloon ja naiset taas herkuttelevat työelämän muutostilanteissa. Työterveyslaitoksen tutkija, dosentti Anu Järvensivu kertoo millaisia muita selviytymiskeinoja suomalaiset työntekijät käyttävät irtisanomisten ja yt-neuvottelujen uhan alla. Toimittajana Elina Jämsén.
12/28/201326 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kirsti Lintonen

Nelson Mandela tunsi Suomen sotakorvaukset ja talvisodan hengen, ja oli hyvin kiinnostunut siitä kuinka kansa oli toipunut sisällissodasta. Näin kertoo entinen Suomen Etelä-Afrikan suurlähettiläs Kirsti Lintonen, joka tapasi Mandelan useita kertoja. Lintonen on eläköitynyt neljä vuosikymmentä kestäneeltä diplomaattiuralta, joka alkoi Stasin tarkkailun alla Itä-Saksassa. Kirsti Lintosen tapasi Annu Passoja.
12/14/201326 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Silja Seppänen

Synnytys nähdään Suomessa aina potentiaalisena katastrofina, jonka hoitoon tarvitaan järeitä lääkkeitä ja teknisiä vempaimia. Puuttumisen määrää voitaisiin vähentää, mikäli synnyttävä äiti tuntisi olonsa turvallisemmaksi.Tätä mieltä on tämän viikon Ajantasan Lauantaivieras, kätilö Silja Seppänen, joka ajaa Suomen synnytyssairaaloihin pehmeämmän hoitokulttuurin synnytystupia. Toimittaja Laura Savolainen kyläili Silja Seppäsen luona Tampereella.
12/7/201325 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Paulina Ahokas

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestetään tänä vuonna Tampereella. Keväällä alkaneet valmistelut ovat nyt kiireisessä toteutusvaiheessa ja Tampere-talossa niitä johtaa talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas. Hänelle suomalaisuudessa erityisen läheistä on suomalainen musiikki, jonka taitavimpia tekijöitä Apocalypticasta Kimmo Pohjoseen hän on auttanut maailmalle. Ahokas kehuu Suomesta löytyvän jokaisen musiikkigenren huipputaitajia. Seuraavaksi hän odottaa musikaalitähtiemme maailmanmenestystä. Ajantasan Lauantaivieraan Paulina Ahokkaan tapasi Annu Passoja.
11/30/201326 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Johanna Vehkoo

Ajantasan Lauantaivieraana on Päivälehden museossa haastateltu tietokirjailija Johanna Vehkoo. Hän on uudenlaisen hitaan journalismin palvelun Long Playn päätoimittaja. Long Playlle myönnettiin marraskuun puolivälissä investointirahaa peräti 250-tuhatta. Lauantaivieraan toimittaa Jakke Holvas.
11/23/201326 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Matti Wiberg

Turun yliopiston valtio-opin prosfessori Matti Wiberg on yhteiskunnallinen keskustelija, joka pöllyttää Ajantasan Lauantaivieraana mm. julkisuuden asiantuntijakuplaa. Professori Wibergin mukaan mediassa jatkuvasti hölöttävät tutkijat saisivat pitää suutaan soukemmalla. Kärjekkäänä keskustelijana tunnettu Lauantaivieras antaa myös satikutia ministeriöiden salailupolitiikalle sekä läksyttää läksyttää kansanedustajia ja ministereitä siitä, että nämä eivät ymmärrä perustuslaillista tietojensaantioikeuttaan. Lisäksi yliopistomies professori Matti Wiberg antaa huutia nykymeniolle yliopistossa. Ajantasan Lauantaivieras -ohjelman toimittaa Merja Niilola.
11/16/201325 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Jorma U. Nieminen

Suomalainen matkapuhelinteollisuus on ollut viime vuodet yt-puhurien toistuva kohde. Tuhansia työpaikkoja on kadonnut alalta, joka loistonsa vuosina oli maailmanlaajuinen ihme ja kadehtimisen kohde. Teollisuuden alku oli kuitenkin vaatimaton ja myös sattumalla on ollut sijansa, kun on tehty valintoja kehityksen suunnasta. Osa valinnoista osui oikeaan, osa ei. Niistä - ja vähän Krimin sodastakin - kertoo nyt Ajantasan lauantaivieras. Hän on vuonna 1942 Salossa syntynyt Jorma U. Nieminen, suomalaisen kännykkäteollisuuden veteraani. Ohjelman toimittaa Aapo Parviainen.
11/9/201326 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Heikki Handroos

Robottien ja keinoälyn ennustetaan mullistavan työelämää tulevaisuudessa, kun ihmistyötä pystytään korvaamaan yhä enemmän teknologialla. // Ajantasan lauantaivieraana on Älykkäiden koneiden laboratorion johtaja, professori Heikki Handroos Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Laboratoriossa tutkitaan muun muassa teollisuusrobotiikkaa ja kehitetään simulaattoreita. Toimittaja Mira Stenström tutustui Lappeenrannassa virtuaalimaailmaan ja selvitti, kuinka hyvin kone pärjää ihmiselle.
11/2/201326 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Atte Aholainen

Ajantasan Launtaivieraana on Greenpeace-aktivisti Atte Aholainen. Aholainen tunkeutui vuosi sitten hän tunkeutui ruotsalaisen ydinvoimalan alueelle. Käräjäoikeus on tuominnut hänet sakkoihin ja ehdolliseen vankeuteeun. Aholainen ei kadu tekoaan ja on valmis jatkossakin rikkomaan lakia ympäristön nimissaä eikä Sini Saarelan kohtalokaan ole saanut aktivistia pelkäämään. Toimittaja on Elina Jämsén.
10/26/201326 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Tapio Kuosma

Virallinen totuus jättää usein avoimia kysymyksiä. Esimerkiksi John F. Kennedyn salamurhasta tai Estonian uppoamisesta on kehitetty lukuisia teorioita. Espoolainen tietokirjailija Tapio Kuosma on tehnyt salapoliisityötä usealla kielellä ja koonnut kirjaansa teorioita maailmaa kuohuttaneiden tapahtumien taustoista. Diplomaatin ja juristin ura ja oman lapsen neliraajahalvaus ovat ohjanneet Kuosman tietä tietokirjailijaksi, mutta syntyy Kuosmalta myös rakkausrunoja. Toimittaja Marja Ala-Kokko tapasi Ajantasan lauantaivieraan Tapio Kuosman syvällä Espoossa.
10/12/201326 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Johanna Lammi-Taskula ja Minna Salmi

Lapsiperheiden elämä Suomessa muuttuu, jos hallituksen rakennepaketti toteutuu, ja lasten kotihoidon tuki jaetaan tulevaisuudessa puoliksi isälle ja äidille. Jakke Holvas toimittaa Ajantasan Lauantaivieraan, jossa muutosta arvioivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat Johanna Lammi-Taskula ja Minna Salmi. Aluksi he muistelevat elokuun loppua, kun hallituksen uusi perhepoliittinen linjaus julkistettiin.
10/5/201326 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Jouko Lumme

Harva suomalainen elokuvan parissa työskentelevä voi esitellä yhtä vaikuttavaa CV:tä kuin Jouko Lumme. Nyt eläkkeellä oleva Lumme on tehnyt äänen parissa töitä noin kahdeksassakymmenessä elokuvassa, voittanut Jussi-patsaan, nähnyt suomalaisen elokuvan nousun 70-luvulta nykypäivään ja ollut mukana kaikissa Aki Kaurismäen elokuvissa äänimiehenä vuodesta 1985 vuoteen 2006. Millainen oli kotimainen elokuvakenttä Lumpeen aloittaessa uraansa ja millaista Kaurismäkien kanssa oli tehdä töitä? Tuukka Pasanen tapasi Jouko Lumpeen Karkkilassa hänen kotonaan.
9/28/201326 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Marutei Tsurunen

Ajantasan lauantaivieraana on pitkän poliittisen uran Japanissa tehnyt Marutei Tsurunen. Suomalaissyntyinen Tsurunen lähti Japaniin alun perin lähetyssaarnaajaksi 60-luvun lopulla. Vuonna 2002 Tsurusesta tuli Japanin parlamentin kansanedustaja. Nyt Tsurunen on jäänyt eläkkeelle, mutta laakereillaan hän ei aio levätä. Suunnitelmana on edistää Suomen ja Japanin välisiä kulttuurisuhteita. Marutei Tsurusen tapasi Mira Stenström.
9/21/201325 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Juha Ruohonen

Turun yliopiston arkeologit löysivät hiljattan Kaarinasta 1100-luvulla rakennetun kirkon jäänteet. Tähän mennessä vanhin suomalainen kirkkolöytö muuttaa käsitystä kristinuskon varhaisista vaiheista Suomessa. Ravattulan kylässä sijaitsevilla kaivauksilla, neljän kilometrin päässä Turun keskustasta, vieraili toimittajamme Tuukka Lukinmaa. Kaivausjohtaja, arkeologi Juha Ruohonen kertoo, miten kansainvälisestikin arvokas löytö tehtiin, millaisia ihmisiä kirkkoon aikanaan kokoontui ja miltä arkeologista tuntuu, kun omalle kohdalle osuu näin merkittävä löytö.
9/14/201326 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Annakaisa Kultima

Luovuus, innovaatio ja idea. Näihin asioihin yliopistotutkija Annakaisa Kultima kiinnittää huomiota. Hän tutkii ammatikseen pelejä ja pelintekijöitä Tampereen yliopistossa. Suomalaiselle pelialalle on syntynyt noususuhdanteessa runsaasti uusia pieniä yrityksiä, ja näkymät ovat tällä hetkellä hyvät. Monimuotoisuutta voitaisiin tutkijan mielestä kuitenkin tukea lisää esimerkiksi taideapurahojen kautta. Digitaalisten pelien ansaintalogiikka on ollut viime vuosina suuren muutoksen kourissa. Viimeisimpänä suosiotaan ovat kasvattaneet ns. mikromaksupelit, joissa itse peli on ilmainen, mutta pelissä etenemistä vauhditetaan pienillä maksuilla. Toimittaja Niko Antin.
9/7/201325 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Jukka Kola

Jukka Kola aloitti elokuun alussa Helsingin yliopiston uutena rehtorina. Resurssit ovat pienentyneet, mutta yliopisto pitäisi silti viedä maailman huipulle. Haasteeseen tarttuvaa rehtoria haastatteli Ajantasan Lauantaivieras-ohjelmassa toimittaja Henry Tikkanen.
8/31/201326 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Samuli Torssonen

Ajantasan lauantaivieraana on tänään tamperelainen Samuli Torssonen. Hän on elokuvien erikoisefektituottaja, joka luo kohtauksia, joita ei voisi kuvata perinteisin keinoin. Itseoppinut Torssonen toteutti huomiota herättäneen Iron Sky -elokuvan digitaaliset erikoisefektit noin viidenneksellä siitä, mitä ne muuten olisivat tulleet maksamaan. Jälki oli silti kansainvälistä tasoa. Nykyisin Torssonen pyörittää Tampereella uutta efektiyhtiötään Troll VFX:ää ja luo maailmoja, joita ei oikeasti ole olemassa. Mutta mitä visual effects supervisor tittelillä työskentelevä tekee käytännössä?
8/24/201325 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Veikka Pirhonen

Sähköautoista on puhuttu Suomessa jo vuosikaudet, mutta edelleen ne ovat harvojen kulkupeli. Ajantasan lauantaivieraan Veikka Pirhosen mukaan kohta alkaa kuitenkin tapahtua. Aalto yliopiston sähköautohankkeen vetäjä Veikka Pirhonen arvioi, että tulevana vuosikymmenenä Suomessa on käytössä kymmeniä tuhansia sähköautoja sekä kattava julkinen pikalatausverkosto. Sähköautojen yleistymistä tukee EU-direktiivi latauspisteiden määrästä sekä tiukentuvat autojen päästörajat. Toimittaja Laura Savolainen hyppäsi sähköauton kyytiin.
8/17/201325 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Katriina Huttunen

Ajantasan lauantaivieras, kirjallisuuden suomentaja Katriina Huttunen, tuntee Pohjoismaisen kirjallisuuden. Hän on kääntänyt kaikkea lastenkirjoista dekkareihin ja korkeakirjallisuuteen. Yksi erikoisimmista projekteista on norjalaisen Karl Ove Knausgårdin kuusiosainen, omaelämäkerrallinen romaani Taisteluni. Sarja työllistää Huttusta vielä vuosia, sillä sarjan viimeinen osa, yli tuhatsivuinen järkäle, ilmestyy vasta vuonna 2016. Aiemmin Huttunen on kääntänyt muun muassa Kjell Westön romaaneja. Ohjelman toimittaa Janne Junttila.
8/10/201326 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Salla Toppinen-Tanner

Monet ovat jo palanneet kesälomalta. Töihin paluu voi ahdistaa, varsinkin jos lomaan on ladattu liikaa odotuksia. Työterveyslaitoksen psykologi Salla Toppinen-Tanner on tutkinut stressiä ja työuupumusta. Hän korostaa, että palautumisesta pitää pitää huolta myös arkiviikkoina, jottei elämä ole pelkkää loman odottelua. Hän kannustaa jokaista ottamaan itse vastuuta työviihtyvyydestään sen sijaan että ajautuu purnaamiskierteeseen. Pystyykö työhyvinvoinnin asiantuntija itse lomalla irtautumaan töistä? Ajantasan Lauantaivieraana on Salla Toppinen-Tanner. Hänet vei puistokävelylle toimittaja Sara Rigatelli.
8/3/201325 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Monica Simu

Tämän viikon Ajantasan lauantaivieras on Monica Simu Ruotsin Ylitorniolta. Pienyrittäjän arkea Torniojokivarressa kuvaa se, että jatkajan löytäminen on lähes mahdotonta. Monica Simun mielestä Ruotsissa että Suomessa on tehty sama virhe; taiteilijoita ja suunnittelijoita on koulutettu paljon, mutta tuotantoa ei hallitse oikein kukaan. Villavaatteita valmistavan Monica Simun on tavannut toimittaja Ritva Säilä.
7/27/201326 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Sirkkaliisa Heimonen

Miksi vanhuudesta ja ikääntymisestä puhutaan ikään kuin se ei koskettaisi meitä kaikkia?, ihmettelee vuoden psykologi, psykologian tohtori Sirkkaliisa Heimonen. Hän haluaa karsia ikääntymiseen liittyviä kielteisiä asenteitä ja ennakkoluuloja. Vaikka julkisessa keskustelussa korostuvat vanhuuden uhkakuvat ja ongelmat, moni vanhus elää Suomessa hyvää, rikasta elämää, Heimonen muistuttaa. Hänet tapasi Elina Päivinen.
7/20/201325 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Asmo Kalpala

Tapiola-ryhmän entinen pääjohtaja Asmo Kalpala on menestynyt omassa elämässään hyvin. Silti finanssimaailman toisinajattelija jaksaa puhua epäkohtien korjaamisen puolesta. Hänen mielestään 90-luvun pankkikriisistä ja lamasta kärsineiden kohtelu pitää selvittää. Mikko Haapanen tapasi myös moottoripyöräharrastuksestaan tunnetun Asmo Kalpalan tämän kotona Espoossa.
7/13/201326 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Anna Laine

Monet virolaiset muuttavat Suomeen, mutta harvemmat suomalaiset Viroon. Näin teki kuitenkin nyt tallinnalaistunut, radiosta sekä televisiosta tuttu toimittaja Anna Laine. Hänestä tuli keväällä uudelleen henkiin herätetyn ja kirjallisuuslehdeksi muuttuneen Regina-lehden päätoimittaja sekä Suomessa että Virossa. Millaista on eläminen etelänaapurissamme ja mikä ajoi menestyvän radiotoimittajan vaihtamaan vanhan työn sekä kotikaupungin samalla kertaa? Tuukka Pasanen tapasi Anna Laineen Helsingissä.
7/6/201326 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Perussuomalaisten puoluekokous Joensuussa

Ajantasan vieraana on tulevaisuudestaan juuri ilmoittanut puheenjohtaja Timo Soini. Toimittajana on Päivi Neitiniemi.
6/29/201326 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Ossi Aho

Tampereen seudulla on vilkas sisävesiliikenne. Yksi alueella seilaavista aluksista on höyrylaiva Tarjanne, joka täyttää kesällä 105 vuotta. Ajantasan Lauantaivieraana / Viikonlopun vieraana on Tarjanteen kapteeni Ossi Aho, jonka mukaan veneilykulttuuri on Näsijärvellä mallillaan -tosin joskus eteen sattuu puhelinluettelon kartan kanssa matkaavia. Kokeneen merikarhun tapasi Mira Hyttinen.
6/22/201327 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Vesa Puttonen

Meillä kaikilla on velkaa. Olemme tottuneet rahoittamaan elämäntapaamme velalla, sekä valtiona että yksilöinä. Viime vuosina halpaa lainarahaa on suorastaan tyrkytetty. Nyt kuitenkin mekin, vauraina pidetyt länsimaat olemme ennen kokemattomassa tilanteessa, velkakierteessä. Miksi valtioiden ei pidä maksaa velkojaan, jos kerran kansalaisten pitää? Miten tämä voi vain jatkua ja jatkua? Kuka rahoittaa Suomea ja mitä raha itse asiassa on? Lauantaivieraamme on "velkaprofessori", Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen. Häntä haastattelee Sara Rigatelli.
6/15/201325 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Annika Hällsten

Ruotsin prinsessa Madeleine vihitään muutaman tunnin kuluttua Tukholman Kuninkaanlinnan kirkossa, neljän sadan kutsuvieraan läsnäollessa. Tuleva puoliso, amerikkalainen liikemies Christopher O'Neill ei ole osoittanut juurikaan kiinnostusta Ruotsia kohtaan, sanoo Hufvudstadsbladetin hovitoimittaja Annika Hällsten. Hän arvioikin parin asettuvan Yhdysvaltoihin ja julkisuutta kartelleen prinsessan käyvän kotimaassaan vain harvoin. Ajantasan Lauantaivieraan, kulttuuritoimittaja Annika Hällstenin tapasi Annu Passoja.
6/8/201326 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Ei koulua, vaan elämää varten?

Kuluneena keväänä on puhuttu koulusta ehkä enemmän kuin vuosiin. On puhuttu kurista, kurin puutteesta ja oppilaiden ja opettajien oikeuksista. Koulurauhalailla halutaan taata parempi oppimisympäristö. Mitä kuri on ja mitä me opetamme elämästä lapsillemme koululuokassa olevalla eristyskopilla? Ajantasan lauantaivieras kysyy, mikä koulussa on tärkeää. Vieraina tutkija Petri Paju, joka on perehtynyt kouluun sosiaalisena tilana. Marko Koskinen on perustanut Suomen ensimmäisen nettipohjaisen peruskoulun, Feeniks-koulun. Keskustelussa mukana myös Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja, Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. Toimittajana Kati Lahtinen.
6/1/201328 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Juhani Lehto

Ajantasan lauantaivieras, sosiaali- ja terveydenhuollon professori Juhani Lehto peräänkuuluttaa Suomeen nykyistä tasa-arvoisempaa terveydenhuoltoa. Eikä nyt tekeillä oleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus hänen mukaansa tule parantamaan tilannetta - vaan päinvastoin. Muut Pohjoismaat hoitavat kansalaistensa terveyttä tasa-arvoisemmin kuin Suomi. Ohjelman toimittaja on Ritva Säilä.
5/25/201325 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Irja Seurujärvi-Kari

Saamelaisliike eli kulta-aikaansa 70- ja 80- luvuilla. Silloista saamelaisliikettä yksi ajan aktiiveista, Irja Seurujärvi-Kari kuvaa nyt "Laululiikkeeksi". Tänään Seurujärvi-Kari toivoisi saamelaisasioissa suvaitsevaisuutta enemmän. Kiistat saamelaisuudesta ja maakysymyksistä ovat kärjistyyneet liikaa. Ajantasan lauantaivieraan tapasi toimittaja Ritva Säilä.
5/18/201325 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Laura Kähkönen ja Pippu Ahvenainen

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun opiskelijat Laura Kähkönen ja Pippu Ahvenainen tempaisevat tulevana kesänä pyöräilemällä Yhdysvaltojen halki. Nuoret naiset tekevät matkallaan Suomea tunnetuksi, mutta keräävät samalla rahaa hyväntekeväisyyteen. Matka on myös opiskelijoiden lopputyö. Pyörämatka kulkee San Franciscosta Kalliovuorten yli kohti New Yorkia. Edessä on niin kansallispuistoja, maissipeltoja kuin ruuhkaisia teitäkin. Ohjelmassa kuullaan, mikä saa nuoret kolmen kuukauden ajaksi pyörän selkään ja mitä he ajattelevat suomalaisuudesta. Toimittaja Mira Hyttinen tapasi elämystuottamista opiskelevat naiset kesken matkavalmistelujen.
5/11/201325 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Teijo Ristola

Ajantasan lauantaivieraana on maan ainoa poliisimestari. Keskusrikospoliisista Ahvenanmaalle viime vuonna siirtynyt Teijo Ristola kertoo autonomisen saarimaakunnan erityispiirteistä ja siitä, miten mannersuomalainen otetaan vastaan Ahvenanmaalla. Toimittajana Markku Sandell.
5/4/201325 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kristiina Niemelä

Kansallisena veteraanipäivänä Ajantasan lauantaivieraana on Kaunialan sairaalan eli entisen Kaunialan sotavammasairaalan kuntoutuspäällikkö Kristiina Niemelä. Niemelän talvi- ja jatkosodassa palvellut isä ei juuri kertonut sotakokemuksistaan lapsilleen, mutta pari vuosikymmentä kestäneen uran aikana kuntoutettavat veteraanit ovat jakaneet Niemelälle ilonsa ja surunsa. Veteraanien huumori ja positiivisuus saavat hänet edelleen hämmästymään. Sotaveteraanien määrän vähentyessä sairas- ja veljeskotien osaamista aletaan hyödyntää vähitellen myös rauhanturvaajien kuntoutuksessa. Ohjelman on toimittanut Niko Antin.
4/27/201325 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Jukka Riikonen

Ajantasan lauantaivieraana on Suomen suurimman poliisilaitoksen Helsingin poliisin päällikkö Jukka Riikonen. Millaisin miettein hän odottaa uutta poliisilakia ja miten aikanaan Stadin kundista tuli skoude. Toimittajana on Jari Mäkäräinen.
4/20/201326 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Teija Toikka

Ajantasan Lauantaivieras on tamperelaisen, painepukuja valmistavan Lymed Oy:n toimitusjohtaja ja perustaja Teija Toikka. Painepukujen kehittäminen ja valmistus lähti käyntiin siitä, että Teija Toikka halusi parasta mahdollista hoitoa omalle pojalleen, jonka sairauden hoitoon painepukua tarvittiin. Kauneushoitolan takahuoneeseen 20 vuotta sitten perustettu yritys työllistää tänä päivänä kolmisenkymmentä ihmistä ja kasvaa vuosittain. Tuotteita viedään yhteentoista maahan. Toimittaja on Niina Honka.
4/13/201326 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Hanna Halmeenpää

Energiayhtiö Fennvoiman ydinvoimarakentaminen Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoelle takkuaa pahasti. Saksalainen pääsijoittaja E.On luopui hankkeesta viime syksynä ja kotimaiset yritykset ja kunnat seurasivat esimerkkiä. Vaihtoehtoisten rahoittajien etsiminen on sekoittanut pakkaa niin pahasti, että voimalan toimilupa on nyt joutunut uuteen syyniin. Oma osuutensa voimalarakentamisen vastatuuleen on ollut paikallisten asukkaiden aktiivisuudella, joka synnytti nopeasti Pro Hanhikivi -liikkeen. Sen edustajat ovat marssineet rohkeasti E.Onin yhtiökokouksiin ja EU:n päättäjien puheille. Liikkeen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpään tapasi Leena Rimpiläinen.
4/6/201327 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Wille Riekkinen

Pääsiäisen aikaan tavallista useampi lukee Raamattua. Kirkotkin täyttyvät ainakin Matteus-passion kuuntelijoista. Mutta miten Raamattua pitäisi lukea ja sen kirjoituksia ymmärtää? Ajantasan Lauantaivieras on Helsingin ja Itä-Suomen yliopistossa Raamatun tulkinnasta luennoiva luterilaisen kirkon emerituspiispa Wille Riekkinen. Toimittajana on Tarja Oinonen
3/30/201326 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Olli Varis

Ei kannettu vesi kaivosta lopu - vai loppuuko? Vaikka vesi on uusiutuva luonnonvara, sen riittävyydestä ei ole takeita. Meillä vettä piisaa, mutta riittääkö sotkettavaksi asti? Ei riitä - sanoo vesitekniikan professori Olli Varis, jonka mielestä esimerkiksi runsaasti vesivaroja käyttävien kaivosten käynnistäminen vaatisi nykyistä parempaa luonnon ääritilanteisiin varautumista jo ennen kaivosten avaamista. Ajantasan Viikon vieras on Olli Varis. Ohjelman toimittaja on Ritva Säilä
3/23/201325 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Hannes Lohi

Molekyyligenetiikan professori, 38-vuotias Hannes Lohi johtaa uraauurtavaa koirien geenitutkimusta. Hän uskoo koirien geenitutkimuksen tuovan käänteentekevää tietoa myös ihmisen perinnöllisistä sairauksista ja niiden hoidosta. Geenitutkija Hannes Lohi on nyt Ajantasan Lauantaivieraana. Toimittaja on Annu Passoja.
3/16/201326 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Taina Hellsten

Tulevaisuuden vanhukset asuvat omissa kortteleissa, joissa on elokuvateatterit, kampaajat ja kasvimaat. Muutos on vääjäämätön, koska nykyiset keski-ikäiset eivät tyydy laitoshoitoon vaan vaativat kodinomaisuutta. Näin uskoo Ajantasan Lauantaivieras, Vuoden geriatrina palkittu Taina Hellsten, joka iloitsee siitä, miten paljon vanhusten hyväksi voidaan tehdä. Lempäälässä moni vanhus on päässyt terveyskeskuksen kuntosalin ansiosta takaisin omaan kotiin. Toimittaja on Annu Passoja.
3/9/201326 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Hanna-Mari Manninen

Ajantasan viikonlopun vieras tyrmää ehdotuksen nuorten palkojen alentamisesta viidenneksellä. Nuorisotyön kattojärjestön Allianssin puheenjohtaja Hanna Mari Manninen pelkää, että opintotukea kiristetään kevään budjettiriihessä. Hänen mukaansa opiskelijat ovat helppo kohde hallitukselle, koska opintotuen tiukennukseen ei tarvita työmarkkinajärjestöjen siunausta. Hanna-Mari Mannisen tapasi Elina Päivinen.
3/2/201326 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Pertti Paasio

Ajantasan Lauantaivieras/ Viikonlopun vieras konkaripoliitikko ja eläkeläinen Pertti Paasio on suivaantunut siihen, miten poliittisia päättäjiä kohdellaan mediassa. Entinen kansanedustaja, europarlamentaarikko, ministeri ja SDP:n puheenjohtaja Paasio väittää, että poltiikkojen on jatkuvasti todisteltava syyttömyyttään toimittajille. Väittelyyn poliitikkojen, median ja kansalaisten suhteesta käy toimittajana Merja Niilola.
2/23/201325 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Heikki Väätämöinen

Lauantaina 16.2.2013 Punainen Risti harjoittelee mahdollista talvimyrskyä varten valtakunnallisesti ja järjestää ympäri Suomea iloisia Sydäntalvi-tilaisuuksia, joiden organisoiminen ja joista raportoiminen on tärkeä osa järjestön valmiuden harjoittelua. Ajantasan lauantaivieras, SPR:n vapaaehtoisen pelastuspalvelun koordinaattori Heikki Väätämöinen johtaa Tehtaankadulla operaatiota. Kuulemme harjoituksen sujumisesta sekä samalla tutustumme SPR:n vapaaehtoistoimintaan. Ohjelman toimittaa Jari Mäkäräinen.
2/16/201326 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Tiina Rosenberg

Uuden Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg tuo Suomeen tuulia Ruotsista, missä on asunut kolmisenkymmentä vuotta. Rosenberg on ylpeä feministi ja vastustaa homofobiaa, rasismia ja seksismiä, vaikka taiteen kautta. Tiina Rosenbergin tapasi Elina Päivinen:
2/9/201326 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kai J. Rantanen

Ajantasan lauantaivieras on Lapin kullankaivajain toiminnanjohtaja Kai J. Rantanen. Hän luotsaa noin 3000 jäsenen liittoa, joista osalta puolitoista vuotta sitten voimaan tullut uusi kaivoslaki on viemässä elinkeinon. Lain mukaan ammattikullankaivuu Lemmenjoen kansallispuistossa on lopetettava vuonna 2020. Kai J. Rantanen uskoo kuitenkin, että näin ei välttämättä käy, vaan että lakia vielä muutetaan. Useita vuosia kestänyt kaivoslain valmistelu oli kullankaivajille hyvin traumaattinen kokemus, josta aletaan toipua vasta nyt. Ohjelman on toimittanut Aapo Parviainen.
2/2/201326 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kai J. Rantanen

Ajantasan lauantaivieras on Lapin kullankaivajain toiminnanjohtaja Kai J. Rantanen. Hän luotsaa noin 3000 jäsenen liittoa, joista osalta puolitoista vuotta sitten voimaan tullut uusi kaivoslaki on viemässä elinkeinon. Lain mukaan ammattikullankaivuu Lemmenjoen kansallispuistossa on lopetettava vuonna 2020. Kai J. Rantanen uskoo kuitenkin, että näin ei välttämättä käy, vaan että lakia vielä muutetaan. Useita vuosia kestänyt kaivoslain valmistelu oli kullankaivajille hyvin traumaattinen kokemus, josta aletaan toipua vasta nyt. Ohjelman on toimittanut Aapo Parviainen.
2/2/201326 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Pirjo Sinko

Ylioppilastutkintolautakunnasta syrjäytetty opetusneuvos Pirjo Sinko sanoo, että suomen kieltä uhkaa eniten englannin kielen valta tiedeyhteisössä. Ylioppilaskirjoitusten uudistamistyötä hän pitää hätiköitynä ja sanoo joutuneensa muutosvastarintaisten kastiin tekemällä vääriä kysymyksiä. Toimittaja on Ritva Säilä:
1/26/201326 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Joonas Pekkanen

Ajantasan lauantaivieras on Avoimen ministeriön puheenjohtaja ja kansalaisaktivisti Joonas Pekkanen. Hän uskoo joukkovoimaan ja yhteisöllisyyteen. Pekkasen viikkoa rytmittävät erilaiset vapaaehtoishankkeet, kuten kansalaisten lakialoitteita auttamaan perustettu Avoin Ministeriö sekä korttelikinon joukkorahoituksen kerääminen. Ohjelman on toimittanut Niina Karling.
1/19/201326 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Anu Uhtio

Monilla ulkomailta adoptoineilla perheillä on kokemuksia lapsen kohtaamasta rasistisesta kohtelusta. Miltä se tuntuu, kun kantasuomalainen adoptiovanhempi joutuu kohtaamaan rasismia omassa kotimaassaan? Tämän viikonlopun Lauantaivieras on Adoptioperheet yhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Uhtio. Niina Honka tapasi hänet Adoptioperheiden yhdistyksen tiloissa Helsingin Yrjönkadulla
1/12/201326 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Markku Kuisma

Ajantasan Lauantaivierasvieras on Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma. Erityisesti Suomen taloushistoriaan perehtynyt Kuisma muistuttaa, että ahneuden apostolit kuuluvat hauraan sivistyksen lasiseinien kivittäjiin. Ohjelman toimittaja on Ritva Säilä.
1/5/201326 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kaisa-Reeta Koskinen

Viikonlopun vieras on Greenpeacen energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen. Fyysikon koulutuksen saanut Koskinen siirtyi pari vuotta sitten Nokian Brysselin lobbarista ympäristöjärjestöön. Koskinen kertoo ohjelmassa monivaiheisesta työurastaan: innosta, jolla Nokiassa kehitettiin uusia innovaatioita ja vaiheesta, jolloin yhtiön hallinto paisui ja riskien ottamisen kyky hiipui. Nyt radikaaliin ympäristöjärjestöön loikannut Koskinen arvostelee suomalaista teollisuutta. Hänen mielestään yritykset eivät ole vieläkään ryhtyneet ilmastonmuutoksen edellyttämiin toimiin. Toimittajana on Janne Junttila.
12/29/201226 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Marianne Heikkilä

Tämän viikon Ajantasan Lauantaivieras (/Viikonlopun vieras) on Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä. Pari vuotta marttapomona työskennelleen Heikkilän mukaan talouden huonot ajat ja eriarvoistuminen näkyvät myös Marttaliittoon tulevissa yhteydenotoissa. Ruohonjuuritason kotitalousneuvonnalle on kova tarve. Pappisvihkimyksenkin saanut Marianne Heikkilä sanoo, että joulu herkistää huomaamaan lähellä olevat ihmistä. Hän kuitenkin toivoo, että heikompiosaisia ja omiakin läheisiä muistettaisiin myös arkena. Niina Honka vieraili Marianne Heikkilän työpaikalla Helsingin Kampissa.
12/22/201226 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Jaakko Jonkka

Jaakko Jonkka pohtii mm. sitä, riittävätkö oikeuskanslerin muskelit, kun valvontakenttää on ruuhkaksi asti. Oikeuskansleri punnitsee tavallisten ihmisten kanteluiden ohella mm. ministerien, virkamiesten ja poliisien toimia sekä vaikkapa koululaisten terveydenhuollon tolaa. Pystyykö oikeuskansleri olemaan yhtaikaa ministereitä neuvova "hovijuristi" sekä samalla valmis jyrähtämään vaikkapa EU-tukipäätöksien laillisuudesta? Monimutkaisten asioiden takana kuivaa on vain kuori: kuulemme myös, mikä on oikeuskanslerin vapaa-ajan intohimo. Ohjelman toimittaa Merja Niilola.
12/15/201225 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Matti Inha

Ajantasan Lauantaivieras on Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja, rahoitusneuvos Matti Inha, joka luopuu toimitusjohtajan tehtävästä vuoden vaihteessa ja jää keväällä eläkkeelle. Inha on seurannut asuntomarkkinoita pankkimaailmassa yli 40 vuotta. Inha on omistusasumisen vankka puolestapuhuja, mutta perää myös malttia lainojen ja asuntojen kokoon. Niina Honka tapasi Matti Inhan Hypoteekkiyhdistyksen perinteikkäässä konttorissa Helsingin Yrjönkadulla
12/8/201226 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Jan Hurri

Taloustoimittaja Jan Hurri etsii työssään vaihtoehtoisia tulkintoja viralliselle totuudelle. Ajantasan lauantaivieraan, Suomen Kuvalehden Journalistipalkinnon saaneen Jan Hurrin tapasi toimittaja Janne Junttila.
12/1/201226 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Juha Kauppinen

Kainuun toivosta kaivosteollisuuden imagohaitaksi muuttuneen Talvivaaran taivalta on seurannut erityisen tarkasti Suomen Luonto -lehden toimittaja Juha Kauppinen. Hän kirjoitti skuuppeja uraanihankkeen pimityksestä ja maakuntavaltuutettujen Talvivaara-omistuksista. Muut lehdet siteerasivat, mutta Talvivaaran johto raivostui. Mitä tapaus Talvivaara opetti, siitä kertoo tämänkertainen Ajantasan lauantaivieras, toimittaja Juha Kauppinen. Hänet tapasi Annu Passoja.
11/24/201226 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Timo Kilpi

Ajantasan lauantaivieraana tavataan seuraavaksi Vuoden Isä -palkinnon saanut Timo Kilpi. Kilpi uskoo kasvattajana hyväntuulisuuden ja myönteisyyden voimaan. Ohjelman toimittaa Mikko Haapanen:
11/10/201226 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kari Mäkinen

Arkkipiispa Kari Mäkinen pohtii pyhäinpäivänä kuolemaa, mutta myös kaikkien heikoimpien elämää. Kirkon päämiehellä on huoli ihmisistä, joita syrjäyttää kilpailuyhteiskunnassa kova talous- ja valtapuhe. Kuulemme myös mietteitä irtisanomisuutisista ja eliitin vallasta. Kynttilöitä yhdessä arkkipiispa Kari Mäkisen kanssa sytyttelee Merja Niilola.
11/3/201226 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Toivo Berg

Suomalaiset käyttäytyvät äänestyspaikoilla asiallisesti ja tietävät miten äänestäessä toimitaan, sanoo viidellä vuosikymmenellä vaaleja toimittanut Toivo Berg. Virheitäkin sattuu: varsinaisena vaalipäivänä moni lähtee äänestämään väärälle äänestyspaikalle. Onpa joku unohtanut, että on jo äänestänyt ennakkoon ja yrittää tulla uurnille toistamiseen. Ajantasan Lauantaivieraan helsinkiläisen Toivo Bergin tapasi Elina Päivinen.
10/27/201226 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Antti Kylliäinen

Yrityksen laatimat arvot jäävät monesti pelkiksi koristeiksi kahvihuoneen seinälle. Keskustelu arvoista jopa ärsyttää työpaikoilla. Työelämän tulisikin ottaa ohjenuoraksi hyveet. Näin sanoo Ajantasan lauantaivieras, eetikoksi itseään kutsuva pappi Antti Kylliäinen, joka tuli aikoinaan tunnetuksi kirjallaan "Kaikki pääsevät taivaaseen". Uutuuskirjassa "Paksunahkaisuudesta suurisieluisuuteen" hän sovittaa kreikkalaisen filosofin, Aristoteleen, hyveet työelämän tarpeisiin. Toimittajana on Päivi Neitiniemi.
10/20/201226 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Rauno Ranta

Keskurikospoliisin päällikkö, poliisineuvos Rauno Ranta kantaa huolta talousrikollisuuden pesiytymisestä suomalaisen yhteiskunnan perusrakenteisiin. Hänen mukaansa rikolliset pyörittävät jo tuhansia yrityksiä Suomessa.Talousrikollisuuden torjunnan tehostamivaateet taas on upotettu työryhmiin ja mietintöihin - sanoo tämän viikon Lauantaivieras. Ohjelman toimittaja on Ritva Säilä.
10/13/201226 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Atte Rekola

Ajantasan Lauantaivieras -ohjelmassa tutustumme tänään Kanta-Hämeessä Tuuloksessa toimivaan Herkkumaa-yritykseen. Sen toimialaa ovat säilötyt kasvikset, mehut ja hillot. Tulevaisuudessa yritys odottaa kasvua erityisesti Venäjän-myynnistä. Niko Antin tapasi tämänkertaisen Ajantasan lauantaivieraan, Herkkumaan toimitusjohtajan Atte Rekolan:
10/6/201226 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Pekka Jylhä

Julkisiin tiloihin tilataan nykyään aiempaa vähemmän taideteoksia. Näin arvioi kuvanveistäjä Pekka Jylhä, jonka tapaamme nyt Ajantasan lauantaivieraana. Jylhä on tullut tunnetuksi erityisesti Finlandia-talon kupeessa sijaitsevan presidentti Urho Kekkosen muistomerkistä, mutta hänet muistetaan myös kultaisesta kauriista viitostien varressa. Jylhän uusin teos, valtioneuvos Harri Holkerin hautamuistomerkki, paljastettiin reilu viikko sitten Helsingissä. Työteliään kuvanveistäjän ateljeessa vieraili toimittaja Mira Hyttinen.
9/29/201226 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Tuomo Särkikoski

Suomalainen saunomiskuluttuuri on säilynyt elinvoimaisena koska valtio ja kirkko on antanut suomalaisten saunoa oman mielensä mukaisesti, siis ilman sääntelyä. Monessa muussa Euroopan maassa saunomista on sen sijaan pidetty terveydelle tai moraalille vaarallisena. Näin kertoo Ajantasan Lauantaivieras (Viikonlopun vieras), historiotsija Tuomo Särkikoski, jonka kirja suomalaisen saunomisen historiasta ilmestyy loppusyksystä Suomen saunaseuran 75 vuotisjuhlan kunniaksi. Elina Jämsén on Saunaseruan kellarissa Helsingin Lauttasaaressa Särkikosken kanssa tutkimassa arkistoja.
9/22/201226 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Niilo Ihamäki

Ylen radio-ohjelma Pääministerin haastattelutunti täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Ensimmäinen Pääministerin haastattelutunti lähetettiin 30. syyskuuta 1962. Ohjelmaa tehtiin aluksi radion ja television yhteislähetyksenä. Myöhemmin televisio-osuudesta luovuttiin. Ajantasan lauantaivieraana on Niilo Ihamäki, joka toimi haastattelutunnin puheenjohtajana sen alusta aina 70-luvulle asti. Ihamäki muistelee ohjelmassa lähetyksen alkuaikoja ja sitä, millaisia pääministerit olivat haastateltavina. 91-vuotiaan toimittajakonkarin tapasi Mira Hyttinen.
9/15/201226 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras

Suomen ainoa täyspäiväisesti työllistetty foley-taiteilija Heikki Kossi tekee työkseen elokuvien ääniraitoja. Tapaamme Ajantasan lauantaivieraan Kossin Kokkolan suurteollisuusalueen siimeksessä sijaitsevassa studiossaan. Kossin tekemiä äänitehosteita on kuultu monissa kotimaisissa ja kansainvälisissä elokuvissa, viime vuosina mm. Vuosaari, Hiljaisuus ja Puhdistus -elokuvissa. Toimittaja Laura Airola kävi studiolla tiedustelemassa, millainen on äänitaiteilijan työpäivä.
9/4/201227 minutes
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Näyttelijä Risto Aaltonen

Vieraana näyttelijä Risto Aaltonen, jonka kanssa keskustellaan mm. vanhoista rakennuksista, hänen urastaan näyttelijänä ja muutosta Loviisaan. Toimittajana Markus Turunen.
8/25/201227 minutes
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Juha Vakkuri

Ajantasan lauantaivieraana on kirjailija Juha Vakkuri. Hän on kirjoittanut jo toistakymmentä Afrikkaa käsittelevää kirjaa, uusin teos, matkakirja "Afrikan ympäri" ilmestyy syyskuussa. Vakkuri arvostaa Afrikan demokratiakehitystä ja näkee Afrikan tulevaisuuden valoisana. Osan vuodesta Vakkuri asuu perustamassaan suomalais-afrikkalaisessa kulttuuri-instituutissa Villa Karossa, joka sijaitsee Länsi-Afrikan Beninissä Guineanlahden rannalla. Juha Vakkurin tapasi toimittaja Jari Niemelä.
8/18/201225 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Suvi Kallio

Ajantasan lauantaivieraana tapaamme tänään Flow festivaalin toimitusjohtajan Suvi Kallion.Flow Festivaali on parhaillaan meneillään Helsingissä ja se järjestetään nyt yhdeksättä kertaa. Vuonna 2004 kaveriporukalla pystyyn laitettu kaupunkifestivaali on muuttunut vuosien varrella suurtapahtumaksi, jossa kotimaisten artistien ohella esiintyvät maailmanluokan tähdet.Festivaalin toimitusjohtaja Suvi Kallio on ollut mukana luomassa tapahtumaa alusta alkaen. Kulttuurialalta musiikin pariin siirtyneen Kallion mukaan Flow on muutakin kuin musiikkia. Ohjelman toimittaa Ella Mikkola.
8/11/201226 minutes
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras

Ajantasan lauantaivieraana on Helsingin juutalaisen seurakunnan rabbi Simon Livson. Heinäkuun alussa työssään aloittanut Livson on maamme juutalaisen yhteisön ensimmäinen suomalainen ja suomea puhuva rabbi. Tradenomin uran hengellisen johtajan elämään vaihtanut Livson kertoo ohjelmassa opiskelustaan ulkomailla.Mira Hyttinen tapasi Simon Livsonin juutalaisen seurakunnan tiloissa Helsingissä.
8/6/201226 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Pilvi Kalhama

Espoon modernin taiteen museo EMMAn tuore museonjohtaja Pilvi Kalhama on tänään Ajantasan lauantaivieraana /viikonloppuvieraana. Hän uskoo, että Suomessa tehdään kansainvälisesti korkean tason taidetta, jota pitäisi nyt opetella viemään myös ulkomaille. Kalhaman visiona on madaltaa luovien alojen välisiä raja-aitoja. Hän toivoo, että nykytaide sekä modernismi voisivat ottaa tulevaisuudessa yhä enemmän kantaa ja suurempaa roolia myös yhteiskunnallisessa keskustelussa. Toimittajamme Tuukka Pasanen tapasi Kalhaman Espoossa EMMAn pihalla.
7/28/201225 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Elviira Heikkilä

Toimittaja Mari Lukkari vierailee Elviira Heikkilän kanssa Helsingin Käpylässä sijaitsevassa Vuoritalossa, josta punkkarit joutuivat muutama vuosi sitten lähtemään. Vaikka tilat puuttuvat, ei punk ole kuollut. Lauantaivieras kertoo muun muassa siitä, millaista on nykypunkkarin elämä.
7/21/201226 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Olli Tuunanen

Millaista on syntyä, kasvaa ja aikuistua oopperamaailmassa? Savonlinnan oopperajuhlien apulaiskuoronjohtaja Olli Tuunanen on viettänyt koko elämänsä Olavinlinnan henkeäsalpaavassa miljöössä ja häntä voikin tituleerata ainakin oopperalaulajana, laulunopettajana, kuoronjohtajana, klubi-isäntänä - ja ehdottomasti intohimoisenä oopperan puolestapuhujana. Toimittajana Ida-Maria Bergman.
7/14/201226 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Antero Kare

Lauantaivieras on taiteilija Antero Kare. Aikoinaan hän etsi uutta poikkitaiteellisessa Elonkorjaajat-ryhmässä. Nyt häneen vaikuttavat eniten tuhansia vuosia vanhat teokset. Ja kivi. Hän pitää kesänäyttelyä vanhassa kivimeijerissä Somerolla. Meijerillä kävi toimittaja Katariina Lahtonen.
7/7/201226 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Ajantasa suora linja: Yleisurheilun EM-kisojen jälkipyykki

Maanantaina 2.7.2012. Mietteet Yleisurheilun EM-kisojen jälkeen - mitä jäi käteen. Kontaktilähetys. Studiossa pääasihteeri Esa Honkalehto, EM 2012 ja huippu-urheilujohtaja Jarmo Mäkelä, SUL, juontajana Aki Laine.
7/2/201250 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Arno Kasvi

Ajantasan Lauantaivieras on puutarhaneuvos Arno Kasvi.Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan eläkkeelle jäänyt ylipuutarhuri Kasvi on puurtanut tieteellisen työn lisäksi lapion varressa myös muun mussa presidentin kesäasunnolla Kultarannassa, luonut Suomen ensimmäisen tv-puutarhaohjelman ja antaa yhä oivia neuvoja Yle Turun "Soita Kasville" -ohjelmassa. Toimittaja Merja Niilola.
6/30/201226 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Timo Santala

Ajantasan lauantaivieraana on kaupunkikulttuurin raskaan sarjan tekijä Timo Santala.
6/23/201225 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: 16.6.2012 Juha Miikkulainen

Suomen suurimpiin kesätapahtumiin kuuluva Pori Jazz sai uuden johtajan kun Musiikkitaloon siirtyvän Katja Leppäkosken seuraajaksi valittiin bisneskonsultti Juha Miikkulainen. Porilainen kauppatieteiden maisteri valittiin kolmenkymmenen hakijan joukosta johtamaan festivaalia, joka on sekä sponsoreiden että kävijöiden suosikki. Pori Jazz keräsi viime vuonna enemmän lipputuloja kuin mikään muu musiikkitapahtuma eikä pari sateista kesääkään saisi 46-vuotiasta musiikkitapahtumaa enää nurin. Juha Miikkulainen on nyt Ajantasan Lauantaivieraana. Hänet tapasi Annu Passoja.
6/16/201225 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Topi Vihermalmi

Ajantasan Lauantaivieras on opiskelijayrittäjä Topi Vihermalmi. Hän pitää kaverinsa kanssa kahvilakioskia Helsingin sydämessä Käpylässä ja haaveilee maaseudusta ja suuresta lapsikatraasta. Käpylän lippakioskista saa paljon muutakin kuin kahvia, siitä on tullut tärkeä kohtaamispaikka, jossa touhutaan kaikenlaista. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.
6/9/201226 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras

Ajantasan Lauantaivieras on Kaartin soittokunnan päällikkö Raine Ampuja. Ampuja on laventanut valtakunnan edustusorkesterin ohjelmistoa sotilasmusiikista lähes kaikkeen: kamarimusiikkiin ja rokkiin, virsiin ja viihteeseen, lastenlauluihin ja lattareihin. Puhallinmusiikin tasoa Suomessa hän kehuu korkeaksi, mutta myöntää sotilassoittokuntien lakkauttamisten vaikuttavan koko kulttuuriin. Lisäksi Ampuja korostaa, että orkesterisoitto on myös tehokasta nuorisotyötä ja yhteisöllisyyttä. Katariina Lahtonen tapasi soittokunnan omaan festivaaliin valmistautuvan Raine Ampujan.
6/2/201225 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Anssi Tuulenmäki

Suomalaisten pitäisi unelmoida suuria ja ryhtyä heti kokeiluihin sen sijaan että pienetkin uudistusajatukset näivetetään kokouskierteessä. Näin vaatii Aalto-yliopiston Mind-tutkimusryhmää johtava Anssi Tuulenmäki. Toisinajatteluun erikoistunut Mind-ryhmä kehittelee uusia toimintatapoja yrityksille ja parempaa arkea kaupunkilaisille. Yökerhojen kotibileillat odottavat vielä toteuttajaansa, mutta kehitysvammaisille ja vanhuksille tarkoitettu hidaskassa toimii jo. Tutkimuspäällikkö Anssi Tuulenmäki Aalto-yliopistosta on Ajantasan Lauantaivieraana, hänet tapasi Annu Passoja.
5/19/201226 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Jussi Lassila

Venäjän viime aikaisten mielenosoitusten suuri näkyvyys on osoitus maan demokratiakehityksen etenemisestä, sanoo Ajantasan lauantaivieras/ Viikonlopun vieras tutkija Jussi Lassila. Lassila on tutkijatohtori Venäjä-tutkimukseen keskittyvässä Aleksanteri-instituutissa ja hän on tutkinut muun muassa Kremliä tukevia nuorisojärjestöjä sekä toisen maailmansodan roolia nyky-Venäjän julkisuudessa. Lauantaivieras-ohjelmassa hän kertoo Venäjän sisäpoliittisesta tilanteesta ja viime aikaisista mellakoista. Toimittajana on Laura Airola.
5/12/201226 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras

Ajantasan lauantaivieraana on kauppatieteiden maisteri Mika Aalto. Aalto väitteli hiljattain suomalaisupseerien valmiuksista toimia puolustusvoimien strategisissa johtotehtävissä. Hän sanoo, että maanpuolustuskoulutukseen valikoituu akateemisesti vääränlaisia ihmisia. Kauppatieteilijä ryhtyi perehtymään sotatieteisiin sukellettuaan strategiateorioiden alkulähteille. Väitöskirjan tekijän Mika Aallon tapasi Helsingissä toimittaja Mira Hyttinen.
5/5/201225 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Peter Franzén

Ajantasan lauantaivieraana on näyttelijä Peter Franzén. Hänen esikoisromaaninsa "Tumman veden päällä" sai näytelmäensi-illan Helsingissä reilu viikko sitten (18.4). Franzénin omaelämäkerrallinen romaani kuvaa pienen pojan elämää 70-luvun Kemissä. Peter Franzén luki itse teostaan Radio Suomessa syksystä 2010 kevääseen 2011. Nyt Franzén työstää romaaniaan myös elokuvaksi. Näyttelijän tapasi Päivi Neitiniemi.
4/28/201225 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Dosentti Matti Rimpelä

Ajantasan lauantaivieraana on dosentti Matti Rimpelä, joka on vuosikymmenien ajan tutkinut suomalaista elämää. Rimpelän mukaan ihmiset muuttuvat hitaammin kuin maailma - ja siksi nyky-yhteiskunnan pitäisi kiireesti viedä tuki ja apu sinne, missä ihmiset ovat. Ohjelman toimittaja on Ritva Säilä
4/21/201226 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Antti Kasvio

Keinoja työurien pidentämiseksi etsitään kiivaasti. Neuvottelut eläkejärjestelmän uudistamisesta ja eläkeiän korottamisesta jatkuvat. Samaan aikaan moni haaveilee downshiftaamisesta eli kohtuullistamisesta työelämässä. Työelämätutkijan mukaan työurien pidentäminen ja kohtuullistaminen eivät kuitenkaan ole ristiriidassa, päinvastoin. Ajantasan launtaivieras // Viikonlopun vieras Työterveyslaitoksen tutkija Antti Kasvio on itsekin downshiftaaja. Hänet tapasi Elina Päivinen.
4/14/201225 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Teuvo Partanen

Ortodoksisen kirkon sallivan julkisuuskuvan takana on myös toisenlainen todellisuus. Kirkko noudattaa traditionsa mukaan valikoiden 300-luvulta peräisin olevia kanoneja, jotka ovat ankaria tämän päivän oikeuskäsityksen mukaan. Esimerkiksi pappien toimituskielto on sen kokeneelle pysyvä rangaistus, vaikka elämäntilanne palautuisikin uomiinsa.Ajantasan lauantaivieras on avioeron takia ortodoksikirkon papin tehtävästä erotettu Teuvo Partanen. Hän toimii nykyisin evankelisluterilaisen kirkon sairaalapastorina Kajaanissa. Partasen näkemyksiä kävi kuulemassa Leena Rimpiläinen
4/7/201225 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Aleksi Bardy

Ajantasan lauantaivieraana tapaamme Rouva presidentti -dokumenttielokuvan ohjaajan ja käsikirjoittajan Aleksi Bardyn. Elokuvassa seurataan Tarja Halosen viimeistä vuotta presidenttinä. Ohjaaja kertoo millaista elokuvaa oli tehdä ja muun muassa että Tarja Halonen on huumorintajuinen, mutta lujatahtoinen nainen ja että presidentin elämä on elämää kultahäkissä. Ohjelman toimittaa Elina Jämsén.
3/31/201225 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Sirpa Rautio

Ihmisoikeuskasvatusta ja tutkimusta tekevä Ihmisoikeuskeskus aloitti toimintansa maaliskuun alussa. Eduskunnan tiloissa toimivan keskuksen johtaja on 20 vuotta maailmalla asunut varatuomari Sirpa Rautio. Atlantin yli seilaavaa muuttokuormaansa yhä odotteleva Rautio on innostunut uudesta työstään, jossa hän aikoo puuttua muiden muassa vanhustenhoidon epäkohtiin. Sirpa Rautio on nyt Ajantasan Lauantaivieraana (Viikonlopun vieraana), hänet tapasi Annu Passoja.
3/24/201226 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Thelma Åkers

Suomen Lentoemä- ja Stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Thelma Åkers pohtii lentoalan muuttumista ja lentoemäntien työtä koskevia voimakkaita mielikuvia. Lähes 30 vuotta Finnairilla työskennellyt Åkers lentää edelleen ammattiyhdistystyönsä ohessa, joten hän tuntee hyvin sekä liittonsa jäsenten tunnot että alan murroksen. Toimittaja Olli Seurin haastattelema Åkers kertoo, kuinka kenttä on ottanut vastaan vaatimukset työehtojen heikentämisestä samaan aikaan kun johdon bonukset ovat paljastuneet.
3/17/201226 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Katja Leppäkoski

Helsingin musiikkitalon vastavalittu toimitusjohtaja Katja Leppäkoski siirtyy uuteen työhönsä Pori Jazzin festivaalijohtajan paikalta. Hän kertoo ajatuksiaan sekä legendaarisesta musiikkifestivaalista että tulevista haasteistaan musiikkikentän näköalapaikalla. Miksi Metallicaa ei todennäköisesti tulla näkemään upouudessa konserttitalossa? Toimittajana Hanna Eskonen.
3/10/201226 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Vanhemmuuden vaikeus

AKT:n naiset Ahteen puolesta - AKT:n nuorisovaliokunnan puheenjohtaja Päivi Viljasalo. Lapsen syntymän kriisi - Heli Vaaranen, Väestöliiton perhekeskuksen johtaja, Päivi Kähkönen, Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja ja Eniten vituttaa parisuhde -kirjan kirjoittaja Atpo. Kolumni - Hannu Reime. Ilmavoimat tänään - Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Lauri Puranen, haastattelijana Marja Ala-Kokko. Juontajana Totti Toivonen.
3/6/201250 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Aimo Ryynänen

Kunnallisoikeuden emeritusprofessori Aimo Ryynänen pitää kuntarakenneuudistusta perustuslain hengen vastaisena. Missään ei ole osoitettu kuntakoon suoraan vaikuttavan palvelujen kustannuksiin, mutta suunnitelmassa tutkijoita ei ole kuultu. Ryynänen toivoo keskusteluun vaihtoehtoja; itse hän kannattaa kaksiportaista paikallishallintoa. Katariina Lahtonen tapasi professori Ryynäsen Lahdessa.
3/3/201226 minutes
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Markku Kulmala

Suomen on määrä vähentää ilmastoa lämmittäviä päästöjään lähitulevaisuudessa niin sanotulla ilmastolailla. Lain myötä Suomi sitoutuisi leikkaamaan järjestelmällisesti esimerkiksi liikenteen, asumisen ja maankäytön aiheuttamia päästöjä, jotka ovat nyt EU:n päästökaupan ulkopuolella. Ilmastolain valmistelussa poliittisia päättäjiä opastaa hiljattain työnsä aloittanut tieteellinen asiantuntijaryhmä, niin sanottu ilmastopaneeli. Ajantasan lauantaivieraana tavataan nyt ilmastopaneelin puheenjohtaja, aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Markku Kulmala Helsingin yliopistosta. Kulmalaa haastattelee toimittaja Antti Koistinen.
2/25/201225 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Sixten Korkman

Ruotsalainen keskustelukulttuuri ja ranskalainen vahva itsetunto viehättää Ajantasan lauantaivierasta Sixten Korkmania. Niistä voitaisiin ottaa meilläkin mallia. Korkman on jättämässä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja -valtuuskunnan toimitusjohtajan tehtävät ja siirtyy eläkkeelle. Sixten Korkman on jo heittänyt kuutioittain kirjoja ja papereita roskalavalle Helsingin ytimessä Lönnrotinkadun ja Yrjönkadun kulmatalossa siljaitsevasta Etlan työhuoneestaan. Nyt ehtii ihailla hetken maisemia, vaikka työ ja talous tuntuvat olevan jatkuvasti mielessä. Sixten Korkmanin tapasi Marja Ala-Kokko.
2/18/201225 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: 13.02.2012 Museoiden ahdinko

Museoviraston henkilöstö jätti eduskunnalle kansanedustajille esityksensä henkilöstövähennysten välttämisestä. Vieraana Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet ja luottamusmies Aino-Maija Kaila. Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen, Suomen Lehtiyhtymän kaupunkilehtien julkaisujohtaja eli Helsingin Uutisten, Vantaan Sanomien ja Länsiväylän vastaava päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä sekä Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola pohtivat kuntauudistuksen suuntaa ja vaikutuksia. Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan näkemyksiä siitä, kuinka ikäihmisten aktiivinen seksielämä on hyväksi terveydelle. Juontaja Totti Toivonen.
2/13/201252 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Ville Pernaa

Politiikka on ollut menneenä vuonna vahvasti läsnä ihmisten arjessa. Näin arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Ville Pernaa, jonka tapaamme tänään Ajantasan lauantaivieraana. Ville Pernaa on tullut tutuksi suurelle yleisölle Ylen radiolähetysten vaalikommentaattorina. Mitä politiikan kommentointi Pernaalle merkitsee, siitä otti selvää toimittaja Mira Hyttinen:
2/11/201226 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Sauli Pesonen

Oulun Elokuvakeskus on lajissaan maan ensimmäinen. Pian 40 vuotta se on näyttänyt kaupallisen tarjonnan unohtamaa laatuelokuvaa ja perehdyttänyt erityisesti lapsia ja nuoria elokuvan maailmaan. Tunnetuksi toimintaa on tehnyt Kansainvälinen Lastenelokuvafestivaali, joka tarjoaa vuosittain (eri puolilla maailmaa tuotettua) hyvinkin harvinaista ohjelmistoa. Lauantai-/viikonlopun vieras on Oulun Elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Sauli Pesonen. Hän kiertää matkasaarnaajana kouluissa yli 40:n kunnan alueella opettamassa elokuvan avulla medialukutaitoa. Ohjelman on toimittanut Leena Rimpiläinen
2/4/201226 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: 03.02.2012 Vuoden kasvattaja

Jääkiekkojoukkue Suomen Icehearts ry on vuoden kasvattaja. Studiovieraana toiminnanjohtaja Ville Turkka. Presidenttiehdokkaiden kannattajakimarassa kuullaan viime hetken kehuja - tasapuolisesti. Miten designella voidaan vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin? Mira Hyttinen kävi tapaamassa Designmuseon apulaisjohtajaa Jukka Savolaista. Design-vuoden yksi päätapahtumista on viikonloppuna. Juontajana Kati Lahtinen
2/3/201250 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Jussi Tammisola

Ajantasan lauantaivieraana on Kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola. Luonnonmukaisesti ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita kasvatettu ruoka on niin haluttua, että monilla luomutuotteilla on jo enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Osa tutkijoista ja viljelijöistä on kuitenkin sitä mieltä, että luomu on silkkaa rahastusta ja huijausta. Tätä mieltä on myös dosentti Tammisola. Toimittajana on Ida-Maria Hytönen.
1/28/201225 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Ville Ranta

Ajantasan lauantaivieraana on sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä Ville Ranta. Vuosi sitten Ranta ei olisi voinut uskoa, että poliittiset pilapiirrokset voisivat saada Suomessa aikaan julkisen kohun. Rannalle mikään aihe ei ole tabu, tärkeintä on ajoittaa pilapiirros oikein. Vanha viisaus ´kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa´ pitää paikkansa myös pilapiirroksissa. Rannan mielestä pilapiirtäjien sananvapaus on kuitenkin rajoitettua, sillä sanomalehtien julkaisijat - ja taiteilijat itse - sensuroivat piirroksia. Susanna Siironen vieraili Ville Rannan työhuoneella Oulussa:
1/21/201225 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: 19.01.2012 Lasten kanssa matkalla

Puupäähattupalkittu Kaisa Leka, toimittajana Ville Vedenpää. Presidentinvaalien järjestelyt - vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, toimittajana Tuukka Pasanen. Pressa sihisi hississä -nukkenäytelmä - nukkenäyttelijä Hannu Räisä, toimittajana Kiti Pölönen. Espanjalaisperheen näkymät, toimittajana Jyrki Palo. Lapsen kanssa matkustaminen - Lapsiperheen matkakäsikirjaa kirjoittavat Inna-Pirjetta Lahti ja Inari Fernández. Juontajana Totti Toivonen.
1/19/201253 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Mika Karhu

Ajantasan lauantaivieraana on taiteilija ja tutkija Mika Karhu. Hänen mielestään taiteen pitää auttaa ihmistä ymmärtämään itseään ja maailmaa -ajattelemaan. Jäykissä instituutioissa ei voi syntyä mitään luovaa ja elävää. Helsinkiinkin suunniteltavaa Guggenheim-museota Karhu kutsuu taiteen McDonaldsiksi. Se samankaltaistaa tuotteensa, yllätykset eivät ole mahdollisia. (Taidetuotteet toistavat itseään, hyvä taide hämmentää. Suomen taidekäsitys on Karhun mielestä kovin konservatiivinen, tämä näkyy myös taidepalkinnoissa.) Katariina Lahtonen kävi Mika Karhun työhuoneella Hyvinkäällä:
1/14/201225 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Olli Sirén

Romantiikalla ja puhumalla mahdollisuuksista voidaan saavuttaa paljon. Näin uskoo Vuoden kaupunkilaisena palkittu Olli Sirén. Hänen mukaansa kaupunkilaisten tulisi aktivoitua oman ympäristönsä suhteen, ottaa se haltuun ja tehdä yhdessä siitä parempi. Tuukka Pasanen tapasi Olli Sirénin Hakaniemen kauppahallissa Helsingissä. Toimittaja Tuukka Pasanen
1/7/201226 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kaj Wikberg

Yle Radio Suomen lauantaivieras on luotsi Kaj Wikberg. Hän on luotsi, joka vei turvaan räjähde- ja ohjuslastissa ollleen Thor Liberty -aluksen henkensä kaupalla. Tutustumme luotsin työhön rikkonaisella ja karikkoisella saaristomerellä. Kaj Wikberg kertoo muun muassa siitä, miten luotsiveneestä kiivetään avustettavaan laivaan tuulessa jäisiä portaita. Lisäksi vierasta puhuttavat myrskyisät säät ja aluevesiä kyntävät monenkirjavat alukset. Turun sataman luotsien tukikohdassa Kaj Wikbergin kanssa on toimittaja Merja Niilola.
12/31/201125 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Kaarina Gould

Vuoden vaihtuessa alkaa Helsingin vuosi maailman muotoilupääkaupunkina. Vuoteen kuuluu kolmisensataa tapahtumaa ja hanketta konttihotellista siirrettäviin kasvimaihin. World Design Capital Helsinki - hankkeen ohjelmajohtaja Kaarina Gould lupaa muotoiluvuoden parantavan suomalaisten arkea. Gouldin tapasi jouluviikolla Annu Passoja.
12/25/201126 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Päivi Hentunen

Pikavippien kulut on saatava kohtuullisiksi käyttäjille, vaatii Ajantasan Lauantaivieras, kuluttajaviraston uusi ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen. Hänen mukaansa Kuluttajavirasto tarvitsisi järeämmät keinot puuttua epäasiallisesti toimiviin yrityksiin. Tällainen keino olisi seuraamusmaksu yritykselle, joka ei noudata lakia tai yhteisiä sääntöjä. Päivi Hentusen tapasi Elina Päivinen.
12/17/201126 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Mia Halme

Ajantasan Lauantaivieraana on dokumenttielokuvaohjaaja Mia Halme. Ohjelmassa keskustellaan Halmeen Ikuisesti sinun -elokuvasta, joka kertoo huostaanotetuista lapsista. Halmeen mukaan julkisuudessa usein leimataan huostaanotetut lapset ongelmatapauksiksi, vaikka lapsissa onkin aina toivoa. Dokumenttielokuvaohjaaja Mian Halmeen on tavannut Elina Jämsén.
12/10/201125 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ajantasan lauantaivieras: Johanna Mäkelä

Ruoka ja sen kulutus ovat aiheuttaneet kuluneen vuoden aikana paljon vilkasta keskustelua. Ajantasan lauantaivieraana tapaamme dosentti Johanna Mäkelän, joka on nimitetty hiljattain Suomen ensimmäiseksi ruokakulttuurin professoriksi. Mäkelä aloittaa työnsä vuoden alussa. Helsingin yliopiston ruokakulttuuriprofessuuri on alan ensimmäinen Suomessa ja maailmanlaajuisestikin harvinainen. Toimittaja Mira Hyttinen tapasi Johanna Mäkelän päivän tärkeimmällä aterialla.
12/3/201125 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Vieraana Matti Kassila

Marraskuussa 2008 Ajantasan lauantaivieraana oli elokuvaohjaaja Matti Kassila. Kuudella vuosikymmenellä elokuvia tehnyt Kassila tarinoi Waltarista, Sillanpäästä, omista elokuvistaan ja kertoi arjestaan autistisen poikansa kanssa. Lauantaivieraan toimitti Sakari Silvola. Kuva: AOP
11/1/200826 minutes, 36 seconds