Winamp Logo
abcEU Cover
abcEU Profile

abcEU

Slovenian, News, 1 seasons, 102 episodes, 9 hours 8 minutes
About
V oddaji na kratko, tudi duhovito, če nam to uspe, dešifriramo birokratsko in žargonsko poimenovanje pojmov, ki so vezani na institucije ali postopke v Evropski uniji.
Episode Artwork

Tako blizu, a tako daleč

Vzhodno partnerstvo je ena od politik Evropske unije do sosedstva, o kateri je v zadnjem obdobju malo govora. Kljub temu, da gre za območje, ki je z vidika geopolitike, ena ključnih sosedskih regij Evropski uniji.Vzhodno partnerstvo je evropski poskus geopolitike. Kot kaže, ni uspelVzhodno partnerstvo je ena od politik Evropske unije do sosedstva, o kateri je v zadnjem obdobju malo govora. Kljub temu, da gre za območje, ki je z vidika geopolitike, ena ključnih sosedskih regij Evropski uniji.
15/12/20214 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Protokol

Severnoirski protokol je ureditev enega osrednjih vprašanj iz izstopnega dogovora Združenega kraljestva iz Evropske unije, namreč odprte in prehodne meje na irskem otoku. Danes protokol nikomur ne ustreza, a zagotavlja tisto, za kar je bil dogovorjen, torej da med Severno Irsko in Republiko Irsko, ki sodi v EU, ni trde meje. Nihče ga noče, a vsi ga potrebujejoSevernoirski protokol je dogovor iz izstopnega sporazuma med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo. Ponuja poseben carinski in trgovinski status Severni Irski, predvsem pa omogoča, da na irskem otoku ni trde meje med EU in ZK. A Londonu ni všeč, ker je tako rekoč zarisal mejo med Severno Irsko in preostalim delom Kraljestva.
08/12/20213 minutes 44 seconds
Episode Artwork

EU in Nato

Trenutno je 21 od 27 članic Evropske unije članic Severnoatlanstkega zavezništva. Tokratni abcEU prinaša predvsem razpravo o vremenu ter o odnosu med organizacijama, ki imata sedeža le nekaj kilometrov narazen.Organizaciji, ki imata sedeže le nekaj kilometrov narazen, sta šele v tem stoletju formalizirali stikeTrenutno je 21 od 27 članic Evropske unije članic Severnoatlanstkega zavezništva, sodelovanje med organizacijama pa je v zadnjih letih vse boljše. V teh dneh se zunanji ministri zveze Nato sestajajo v Rigi, kar prinaša zanimivo iztočnico za dešifriranje nekaterih pojmov, vezanih na obe organizaciji, prav tako za "poglobljeno" razpravo o vremenu.
01/12/20214 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Pranger

Evropski parlament novembrsko plenarno zasedanje namenja tudi Sloveniji. Ker navadno na evropskem diplomatskem parketu ne govorijo pogosto o tistih, ki so uspešni, precej več pa o tistih, ki jim nekako ne gre, to seveda ni dobra vest. Je pa nedvomno svojevrstna ocena slovenskega predsedovanja Evropski uniji oziroma Svetu EU, kar bi bilo terminološko pravilno.Le redko se države Evropske unije znajdejo na prangerju. Doslej sta bili pri sramotilnem stebru najpogosteje Poljska in MadžarskaEvropski parlament novembrsko plenarno zasedanje namenja tudi Sloveniji. Ker navadno na evropskem diplomatskem parketu ne govorijo pogosto o tistih, ki so uspešni, precej več pa o tistih, ki jim nekako ne gre, to seveda ni dobra vest. Je pa nedvomno svojevrstna ocena slovenskega predsedovanja Evropski uniji oziroma Svetu EU, kar bi bilo terminološko pravilno.
24/11/20215 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Reforme, reforme

Trenutna pravila glede migracij in azila v Evropski uniji niso več ustrezna ugotavljajo razpravljalci na evropskem političnem parketu. A poti naprej ni, saj se države strinjajo predvsem varnostnega dela reforme, denimo glede zaščite zunanje meje EU, manj pa glede solidarnosti, ki naj bi izkazovale države med sabo in si pomagale, ko je določena članica soočena s povečanim migacijskim pritiskom. Luka Robida, Špela Novak in Matjaž Trošt se v tokratnem abcEU lotevajo vidnih posledic neuspešnega dogovarjanja med članicami. Evropska unija vse od zadnje večje migrantske krize pred šestimi leti snuje nova azilna pravilaTrenutna pravila glede migracij in azila v Evropski uniji niso več ustrezna ugotavljajo razpravljalci na evropskem političnem parketu. A poti naprej glede lanskega predloga Evropske komisije očitno ni, saj se države strinjajo predvsem varnostnega dela reforme, denimo glede zaščite zunanje meje EU. Manj pa glede solidarnosti, ki naj bi izkazovale države med sabo in s
17/11/20214 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Počasnost in zadržanost

Svet je danes pri naslavljanju podnebne krize daleč od razmer, v kakršnih bi morali biti, je na podnebni konferenci v Glasgowu poudaril nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Štri leta Donalda Trumpa v Beli hiši so prinesla tudi štiri leta nedejavnosti, ki se na mednarodni ravni zelo pozna. Čeprav je bil doslej dosežen določen napredek, je to daleč od ciljev, ki jih moramo izpolniti. Države, ki najbolj občutijo posledice podnebnih sprememb, pa svet pozivajo k enotnemu ukrepanju. Tokrat se v abcEU v živo selimo v Glasgow, kjer se naša poročevalka Špela Novak ubada z dešifriranjem (ne)napredka v pogajanjih.Podnebna konferenca v primežu protikovidnih ukrepov in pomanjkanja napredka in voljeSvet je danes pri naslavljanju podnebne krize daleč od razmer, v kakršnih bi morali biti, je na podnebni konferenci v Glasgowu poudaril nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Štri leta Donalda Trumpa v Beli hiši so prinesla tudi štiri leta nedejavnosti, ki se na mednarodni ravni zel
10/11/20216 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Med pretvarjanjem in ukrepanjem

Prvi dnevi letošnje podnebne konference v Glasgowu prinašajo nova zagotovila in opozorila, da je treba v boju s podnebnimi spremembami in njihovi posledicami ukrepati. Ukrepanja pa ni... abcEU se tokrat seli na področje mednarodnega sodelovanja in označuje razkorake med besedami in dejanji.Švedska aktivistka Greta Thunberg je voditelje v Glasgowu obtožila pretvarjanjaPrvi dnevi letošnje podnebne konference v Glasgowu prinašajo nova zagotovila in opozorila, da je treba v boju s podnebnimi spremembami in njihovi posledicami ukrepati. Ukrepanja pa ni... abcEU se tokrat seli na področje mednarodnega sodelovanja in označuje razkorake med besedami in dejanji.
03/11/202110 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Kompas in luč

Z odhodom Angele Merkel bo nastala praznina tako v evropski politiki, v kateri danes oziroma že kar nekaj časa močno primanjkuje močnih voditeljev. O tem, kdo odhaja več v rubriki abcEU, v kateri so Špela Novak, Luka Robida in Matjaž Trošt nekaj minut namenili kanclerki, ki se počasi poslavlja s položaja. Nemška kanclerka Angela Merkel je minuli teden sodelovala na že 107. vrhu EUPotem ko so se voditelji Unije od nje že prijazno poslovili, bi bilo malce čudno, če bi se sredi decembra znova znašla za isto mizo z njimi. A tudi to je možno. V tokratni rubriki razmišljamo o 16-letnem kanclerstvu.
27/10/20214 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Vsega po malem

Tokrat se znajdemo sredi diplomatsko-družbenega viharja in upamo na najboljše v naslednjih dneh. O zbornikih in o tem, da manjkajo poglavja o diplomaciji na družbenih omrežjihTokat se lotevamo tedenskega dogajanja, ki je na evropskem političnem parketu zelo pestro. Proti koncu tedna bodo v ospredju predvsem voditelji EU, ki se bodo sestali prvič po diplomatskem kiksu predsednika vlade Janeza Janše. Ta si je prek družbenih omrežij (znova) nakopal žolčne odzive z Zahoda.
20/10/20214 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Odbor regij

V teh se tam kar marsikaj dogaja, seminarji, nastopi, pogovori, predstavitve. Na spletni strani so se denimo pohvalili, da so postali edinstvena platforma za komuniciranje in mreženje, ki povezuje regije in mesta iz vse Evrope, vključno z njihovimi političnimi predstavniki, uradniki, strokovnjaki in šolniki.Ta odbor je recimo temu zelo tih, le enkrat letno postane zelo glasen. Zdaj.V teh se tam kar marsikaj dogaja, seminarji, nastopi, pogovori, predstavitve. Na spletni strani so se denimo pohvalili, da so postali edinstvena platforma za komuniciranje in mreženje, ki povezuje regije in mesta iz vse Evrope, vključno z njihovimi političnimi predstavniki, uradniki, strokovnjaki in šolniki.
13/10/20213 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Širitvene tegobe

Širitvena utrujenost je verjetno najpogostejša besedna zveza, ko se v Bruslju lotijo širitvenih vprašanj. V naslednjih dneh bo evropska politika za spremembo znova obarvana širitveno. A vrhunec dogajanja seveda ne bo širitev, temveč zasedanje voditeljev EU in držav Zahodnega Balkana prihodnjo sredo v Sloveniji.Širitvena utrujenost je verjetno najpogostejša besedna zveza, ko se v Bruslju lotijo širitvenih vprašanjV naslednjih dneh bo evropska politika za spremembo znova obarvana širitveno. A vrhunec dogajanja seveda ne bo širitev, temveč zasedanje voditeljev EU in držav Zahodnega Balkana prihodnjo sredo v Sloveniji.
29/09/20214 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Komplet prve EU-pomoči

Še nekaj dni je do začetka predsedovanja Slovenije Svetu EU, zato se v abcEU lotevamo prve pomoči. Komplet osnovnih pojmov, ki potrebujejo nekaj obravnave in opomnik. Poleg tega pa potrebujejo še dopust.Natanko 5 let po referendumu o brexitu Luka izreče to zloglasno besedoŠe nekaj dni je do začetka predsedovanja Slovenije Svetu EU, zato se v abcEU lotevamo prve pomoči. Komplet osnovnih pojmov, ki potrebujejo nekaj obravnave in opomnik. Poleg tega pa potrebujejo še dopust.
22/06/20215 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Trije tedni čakanja

Do začetka predsedovanja in do uvedbe evropskega kovidnega potrdila še trije tedni, do vstopa Hrvaške v schengensko območje še tri leta?
09/06/20216 minutes 2 seconds
Episode Artwork

E-vojska

Slovenija je vse bliže predsedovanju Evropski uniji. Junij sicer prinaša še obilico pomembnih zunanjepolitičnih dogodkov, med temi tudi vrh Nata, sestanek EU-ZDA na najvišji ravni ter celo srečanje med ameriškim in ruskim predsednikom. Tokrat se v abcEU ne lotevamo ničesar od naštetega. Evropska unija kljub drznim načrtom še danes nima svoje armade (in je verjetno tudi ne bo imela)Slovenija je vse bliže predsedovanju Evropski uniji. Junij sicer prinaša še obilico pomembnih zunanjepolitičnih dogodkov, med temi tudi vrh Nata, sestanek EU-ZDA na najvišji ravni ter celo srečanje med ameriškim in ruskim predsednikom. Tokrat se v abcEU ne lotevamo ničesar od naštetega.
02/06/20215 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Poletje res bo?

V teh dneh, ko nam je nebo postreglo z izdatnimi padavinami, so se Matjaž, Luka in Špela lotili premišljevanja. O poletju in počitnicah. Gremo čez mejoV teh dneh, ko nam je nebo postreglo z izdatnimi padavinami, so se Matjaž, Luka in Špela lotili premišljevanja. O poletju in počitnicah.
26/05/20215 minutes 48 seconds
Episode Artwork

abcEU: Pol leta

Zakaj predsedovanje ne prinaša revolucij v delovanju EU? In zakaj je to tudi dobro? O tem v tokratni oddaji z Matjažem, Špelo in Lukom. Kaj lahko predsedujoča država stori za EU?Zakaj predsedovanje ne prinaša revolucij v delovanju EU? In zakaj je to tudi dobro? O tem v tokratni oddaji z Matjažem, Špelo in Lukom.
19/05/20216 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Prihodnost o prihodnosti EU

Tokrat se lotevamo prihodnosti Evropske unije. Svoje so ob 9. maju, Dnevu Evrope, povedali politiki, zdaj imajo besedo najmlajši, ki bodo prihodnost EU živeli in soustvarjali.Evropska prihodnost je prihodnost naših najmlajših, ti pa si med drugim želijo tudi več zabaviščnih parkovTokrat se lotevamo prihodnosti Evropske unije. Svoje so ob 9. maju, Dnevu Evrope, povedali politiki, zdaj imajo besedo najmlajši, ki bodo prihodnost EU živeli in soustvarjali.
12/05/20215 minutes 26 seconds
Episode Artwork

NNOO

Nacionalni načrt za okrevanje in obnovo - kaj je to in kaj so naslednji koraki? Še ena kratica!Nacionalni načrt za okrevanje in obnovo - kaj je to in kaj so naslednji koraki?
05/05/20216 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Cepilni potni list

Cepljenje poleg zaščite pred težjim potekom koronavirusne bolezni vse bolj pomeni tudi prepustnico za prehajanje meje. Kar pa prinaša tudi tveganja, ugotavljajo avtorji tokratne oddaje abcEU.Reševanje turizma in nove nepravičnostiCepljenje poleg zaščite pred težjim potekom koronavirusne bolezni vse bolj pomeni tudi prepustnico za prehajanje meje. Kar pa prinaša tudi tveganja, ugotavljajo avtorji tokratne oddaje abcEU.
28/04/20215 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Non-paper

Zunanjepolitična trojka gre tokrat po sledeh dokumentov, ki jim rečemo non-paper. Ki obstajajo, a ne povsem uradno. Ali pa uradno sploh ne obstajajo, pa vendar se njihova vsebina znajde v uradnih pogovorih. O dokumentu, ki je in ga hkrati niZunanjepolitična trojka gre tokrat po sledeh dokumentov, ki jim rečemo non-paper. Ki obstajajo, a ne povsem uradno. Ali pa uradno sploh ne obstajajo, pa vendar se njihova vsebina znajde v uradnih pogovorih.
21/04/20215 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Na zofi

Včasih so določeni kosi pohištva zgolj in samo dokaz predsodkov in poskusov zmanjševanja relevantnosti. Včasih kos pohištva pove marsikaj o tem, kaj si nekdo misli o nekomErdoganov dom je 30-krat večji od ameriške Bele hiše, je štirikratne velikosti dvorca v Versaillesu, z bazeni, kopelmi, savnami, pa pravijo, da je bohotno "okrancljan" in despotsko opremljen z vrhunsko izdelanim pohištvom. A zdaj vemo, da tam morda sploh ni ničesar preveč, celo, da je kakšen stol premalo.
14/04/20215 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Stiki in povezave

Formalni pogoji za ustanovitev politične skupine v Evropskem parlamentu so znani. Potrebuješ 23 poslancev iz najmanj četrtine držav članic. Pri čemer ni zanemarljivo, da so vsebinsko poenotene, kar pa pri internacionalizaciji nacionalističnih politik ni vselej enostavno. Morda se na evropski politični desnici obeta nova politična skupinaFormalni pogoji za ustanovitev politične skupine v Evropskem parlamentu so znani. Potrebuješ 23 poslancev iz najmanj četrtine držav članic. Pri čemer ni zanemarljivo, da so vsebinsko poenotene, kar pa pri internacionalizaciji nacionalističnih politik ni vselej enostavno.
07/04/20217 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Abc svoboščin

Pred vami je celo ugotovitev, da se brexit splača. Čeprav se s kakšnega drugega vidika ne. Tokrat se vračamo k osnovam in razstreščimo tudi katerega od slovničnih orehov. Tokrat malce drugače o svoboščinah in evropskih vrhovihVprašanja, ki se ponujajo ob pandemičnih ukrepih, so že znana. A kljub temu pomembna. Celo tako, da bi z vidika virusa in počasnega EU-ukrepanja nemara celo lahko zaključili, da se brexit splača. A vendarle gre le za en vidik, čeprav je trenutno vse skupaj videti drugače. In če smo že pri vidikih, tokrat se ubadamo z osnovami.
31/03/20216 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Migracije

Minilo je 5 let od migracijskega pakta s Turčijo. Množice beguncev pa na grških otokih živijo v katastrofalnih razmerah. In EU še vedno nima jasne skupne migracijske politike, ugotavljajo Matjaž, Luka in Špela v tokratni oddaji abcEU.Minilo je 5 let od migracijskega pakta s TurčijoMnožice beguncev pa na grških otokih živijo v katastrofalnih razmerah. In EU še vedno nima jasne skupne migracijske politike.
24/03/20215 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Strateško o strategijah

Tokrat se s strateškim pristopom lotevamo strateških pristopov, ki so nam v zadnjih dneh dali predloga strategij o prihodnjem ravnanju Slovenije v EU ter o prihodnosti same evropske povezave. Brez hecaStrategije so super, ampak trajajoTokrat se s strateškim pristopom lotevamo strateških pristopov, ki so nam v zadnjih dneh dali predloga strategij o prihodnjem ravnanju Slovenije v EU ter o prihodnosti same evropske povezave. Brez heca.
17/03/20215 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Imuniteta

Matjaž, Luka in Špela tokrat o tem, zakaj imajo poslanci imuniteto in kdaj se jim lahko odvzame.Načela in realnostMatjaž, Luka in Špela tokrat o tem, zakaj imajo poslanci imuniteto in kdaj se jim lahko odvzame.
10/03/20215 minutes 12 seconds
Episode Artwork

(Pre)počasno odzivanje

Nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher je že leta 1989 opozorila, da podnebne spremembe vplivajo na vse nas. 30 let pozneje še vedno razpravljamo o tem, kako bi ukrepali. Podnebne spremembe in Margaret ThatcherNekdanja britanska premierka je že leta 1989 opozorila, da podnebne spremembe vplivajo na vse nas. 30 let pozneje še vedno razpravljamo o tem, kako bi ukrepali.
03/03/20215 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Južno sosedstvo

Matjaž, Luka in Špela se spet potepajo - vsaj v oddaji, če se že v resnici ne smejo. In spet bodo skušali razvozlati eno izmed številnih kratic evropskega biroktarskega žargona: ESP.Pred enim tednom na Kitajskem, zdaj pa nekoliko bližeMatjaž, Luka in Špela se spet potepajo - vsaj v oddaji, če se že v resnici ne smejo. In spet bodo skušali razvozlati eno izmed številnih kratic evropskega biroktarskega žargona: ESP.
24/02/20215 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Azija in EU

Evropska unija pri ustvarjanju odnosa s Kitajsko računa na pravičnejšo obravnavo evropskih podjetij, boljše možnosti konkuriranja, na večjo preglednost državnih subvencij, pa zaščito intelektualne lastnine, odpravo prisilnega prenosa tehnologij… No, bomo videli, kako se bo to obneslo v praksiOdnosi med Evropo in Kitajsko so odvisni tudi od primeža ZDAEvropska unija v odnosu s Kitajsko računa na pravičnejšo obravnavo evropskih podjetij, boljše možnosti konkuriranja, na večjo preglednost državnih subvencij, pa zaščito intelektualne lastnine, odpravo prisilnega prenosa tehnologij… No, bomo videli, kako se bo to obneslo v praksi.
17/02/20216 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Epeka

Če nič drugega, tudi na Japonskem imajo dneva prost dan, ko govorijo o kulturi. Tokrat bomo v nekaj minut stisnili kritični um umetniške govorice, Reko in Galway ter se posvetili enemu bolj obsežnih evropskih komisarskih resorjev. Tokrat kar z dvema gostjama!Kultura in o kulturi tokrat malce drugačeČe nič drugega, tudi na Japonskem imajo dneva prost dan, ko govorijo o kulturi. Tokrat bomo v nekaj minut stisnili kritični um umetniške govorice, Reko in Galway ter se posvetili enemu bolj obsežnih evropskih komisarskih resorjev. Tokrat kar z dvema gostjama!
10/02/20216 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Straža

Agencija s sedežem v Varšavi je imela ob ustanovitvi leta 2004 precej obrobno vlogo. Vprašanje je, če bi se je mi sploh lotevali, če bi že takrat obstajala naša rubrika. Danes je drugače, loteva se je celo Olaf. Pa ne tisti simpatični snežak.Lahko bi izpostavili tudi črko E kot iztočnico za Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo, ali nemara celo F kot FrontexOmenjena agencija na F s sedežem v Varšavi je imela ob ustanovitvi leta 2004 precej obrobno vlogo. Vprašanje je, če bi se je mi sploh lotevali, če bi že takrat obstajala naša rubrika. Danes je malce drugače, a jo vendarle prepogosto zalotimo med črno kroniko.
03/02/20214 minutes 57 seconds
Episode Artwork

abcEU: Evrovizija, brexit in zdravila

Brez skrbi, avtorji oddaje abcEU ne bodo prepevali na izboru za pesem Evrovizije. Vsaj ne še tokrat.Ali enostavno povedano, vse o EmiNe, avtorji oddaje abcEU ne bodo prepevali na izboru za pesem Evrovizije. Vsaj ne še tokrat.
27/01/20214 minutes 31 seconds
Episode Artwork

ABCEU: Vstopi in izstopi

Matjaž, Špela in Luka se v tokratni oddaji abcEU lotevajo Zahodnega Balkana. Ki vsaj uradno ostaja visoko na prednostnem seznamu Evropske unije. Pa je res? O tem več tudi v oglašanju gosta iz Beograda! Kdo vse bo še iz EU izstopil, preden bo Balkan vanjo vstopil?Matjaž, Špela in Luka se v tokratni oddaji abcEU lotevajo Zahodnega Balkana. Ki vsaj uradno ostaja visoko na prednostnem seznamu Evropske unije. Pa je res? O tem več tudi v oglašanju gosta iz Beograda!
20/01/20215 minutes 19 seconds
Episode Artwork

abcEU - Gremo na sneg!

Tokrat se Matjaž, Luka in Špela odpravijo na sneg. Eni s tekaškimi smučmi, drugi pa le z rokavicami - tudi kepanje je šport!Koliko je znašala rekordna debelina snežne odeje v Sloveniji?Tokrat se Matjaž, Luka in Špela odpravijo na sneg. Eni s tekaškimi smučmi, drugi pa le z rokavicami - tudi kepanje je šport!
13/01/20215 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Brexit končno razvozlan

Posledice britanskega izstopa iz Unije bodo vidne pozneje. V tokratni rubriki odpravimo fonetične zablode, se lotimo - zdaj pa res - dokončnega izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije ter ugotovimo, da Britancev ni več na trgu.Posledice britanskega izstopa iz Unije bodo vidne poznejeV tokratni rubriki odpravimo fonetične zablode, se lotimo - zdaj pa res - dokončnega izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije ter ugotovimo, da Britancev ni več na trgu.
06/01/20215 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Nič posebnega

V oddaji na kratko, tudi duhovito, če nam to uspe, dešifriramo birokratsko in žargonsko poimenovanje pojmov, ki so vezani na institucije ali postopke v Evropski uniji. Tokrat, skladno z logiko leta 2020, tega prav zares ne počnemo.Ob koncu leta delamo inventuro.V oddaji na kratko, tudi duhovito, če nam to uspe, dešifriramo birokratsko in žargonsko poimenovanje pojmov, ki so vezani na institucije ali postopke v Evropski uniji. Tokrat, skladno z logiko leta 2020, tega prav zares ne počnemo.
16/12/20204 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Ribice

Skupna evropska ribiška politika je bila uvedena v 70. letih prejšnjega stoletja in je bila od takrat večkrat posodobljena, nazadnje januarja 2014. Tokrat se pojavlja kot težava. Namreč, gre enega za najtrših orehov razprav o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom.V naslednjem večletnem finančnem okviru, se pravi od naslednjega leta do leta 2027, je predvidenih več kot 6 milijard evrov v posebnem skladu za evropsko ribištvo in za pomorsko gospodarstvo. Skupna ribiška politika je bila uvedena v 70. letih prejšnjega stoletja in je bila od takrat večkrat posodobljena, nazadnje januarja 2014. Tokrat se pojavlja kot težava. Namreč, gre enega za najtrših orehov razprav o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom.
09/12/20205 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Severna Irska

Tokrat se bomo spet posvetilu pogajanjem med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo, toda znane besede na B ne bomo izrekli. No, vsaj trudili se bomo, da je ne izrečemo. Gremo na Severno Irsko!Nam bo uspelo, da NE izrečemo besede na B?Tokrat se bomo spet posvetilu pogajanjem med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo, toda znane besede na B ne bomo izrekli. No, vsaj trudili se bomo, da je ne izrečemo. Gremo na Severno Irsko!
02/12/20205 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Vladavina prava

Tokrat se pozabavamo z besedno zvezo vladavina prava, ki je nastala že v antični Grčiji. Njen pomen v današnjem svetu pa je večkrat zlorabljen za pridobivanje poceni političnih točk. V EU se vladavina prava pojavlja tudi v povezavi z evropskimi sredstvi, pri čemer je nelogično, da države, ki prostovoljno vstopijo v EU zdaj razlagajo, da jih EU sili spoštovati pravila, ki so jih same sicer sprejele.Najbolj učinkovite grožnje so tiste, ki ostanejo neizrečeneTokrat se pozabavamo z besedno zvezo vladavina prava, ki je nastala že v antični Grčiji. Njen pomen v današnjem svetu pa je večkrat zlorabljen za pridobivanje poceni političnih točk. V EU se vladavina prava pojavlja tudi v povezavi z evropskimi sredstvi, pri čemer je nelogično, da države, ki prostovoljno vstopijo v EU zdaj razlagajo, da jih EU sili spoštovati pravila, ki so jih same sicer sprejele.
25/11/20206 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Spet gost!

Evropska komisija sprejema korake k vzpostavitvi zdravstvene unije. A še pomembnejše je, da ima Matjaž tokrat za svoja sogovornika - Luko in Špelo - presenečenje. Ki ju bo razveselilo še bolj od belgijske čokolade. Je kaj takega sploh mogoče? Kljub koroni. Pa vendar, povezano s korono. Evropska komisija sprejema korake k vzpostavitvi zdravstvene unije. A še pomembnejše je, da ima Matjaž tokrat za svoja sogovornika - Luko in Špelo - presenečenje. Ki ju bo razveselilo še bolj od belgijske čokolade. Je kaj takega sploh mogoče?
18/11/20204 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Maastricht. Spet.

Nekaterim se zalomi pri posploševanju, drugim pri poskusih ugajanja, mi pa se trudimo, da bi vam z dešifriranjem birokratsko-žargonskih poimenovanj predstavili tiste majhne, a pomembne razlike, ki gradijo bistvo naše, v tem primeru evropske skupnosti. (Vsebina tega podkasta je bolj zanimiva, čeprav so to dejanske uvodne besede)Nekateri bi spreminjali lokalno volilno zakonodajo, a mesto na jugovzhodu Nizozemske ima drugačne načrteNekaterim se zalomi pri posploševanju, drugim pri poskusih ugajanja, mi pa se trudimo, da bi vam z dešifriranjem birokratsko-žargonskih poimenovanj predstavili tiste majhne, a pomembne razlike, ki gradijo bistvo naše, v tem primeru evropske skupnosti. Vsebina tega podkasta je bolj zanimiva, čeprav so to dejanske uvodne besede.
11/11/20203 minutes 59 seconds
Episode Artwork

"Minimalc"

Ne glede na izid ameriških predsedniških volitev se lotevamo dešifriranja birokratske govorice v Evropski uniji, in sicer na področju iskanja najmanjšega skupnega imenovalca. Besedna zveza se uporablja na več načinov v različnih kontekstih, nekaj od teh bomo predstavili v tokratnem abcEU.Če bi v EU lahko vzpostavili enako minimalno plačo, se pravi nek povpreček minimalcev po EU, bi bilo najbolj veselo v BolgarijiNe glede na izid ameriških predsedniških volitev se lotevamo dešifriranja birokratske govorice v Evropski uniji, in sicer na področju iskanja najmanjšega skupnega imenovalca. Besedna zveza se uporablja na več načinov v različnih kontekstih, nekaj od teh bomo predstavili v tokratnem abcEU.
04/11/20205 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Zakuska!

Tokrat hodimo po robu. Zakuska se zdi primeren pristop za obeležitev dneva radia, a je vendarle ne moremo prirediti. za ustvarjalce abcEU-ja to ne bo težava, saj so vsak v svojem prostoru. Zakuska torej!Na dan radia se spodobi še kaj prigrizniti, mar ne?Hodimo po robu. Zakuske so prepovedane, a ta, radijska, je povsem zakonita. Ste kdaj pomislili na to, da bi poimenovanji, kot sta vegetarijanska klobasa ali vegi-burger, omogočala razmislek o tem, ali gre nemara vseeno za mesno jed. Ustvarjalci abcEU tega ne menijo, a vendarle so se te vegi-uganke lotili evropski poslanci. In ker je naša naloga in dolžnost razumeti in razložiti, je tokrat abcEU namenjen prehranskim vprašanjem.
28/10/20204 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Maratonci ne tečejo

Maratone najdemo v zgodovini vojskovanja, tudi boja za enakopravno obravnavo žensk in moških, v zadnjem obdobju pa se pojavljajo predvsem kot ena od kolateralnih žrtev krize, ki jo povzroča koronavirus.42.195 kilometrov trpljenja in sreče tokrat čaka na lepše časeMaratone najdemo v zgodovini vojskovanja, tudi boja za enakopravno obravnavo žensk in moških, v zadnjem obdobju pa se pojavlja predvsem kot ena od kolateralnih žrtev krize, ki jo povzroča koronavirus.
21/10/20204 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Brezplačno izobraževanje

Bi se brezplačno izobraževali? Do tega ukrepa so upravičeni delavci, ki so jim delodajalci odredili skrajšan delovni čas. Za to je namenjenih 25 milijonov evrov. Če bo povpraševanje veliko bodo na voljo dodatna sredstva. Do tega ukrepa so upravičeni delavci, ki so jim delodajalci odredili skrajšan delovni čas. Za to je namenjenih 25 milijonov evrov. Če bo povpraševanje veliko bodo na voljo dodatna sredstva.Po podatkih Zavoda za zaposlovanje ja takih delojemalcev več kot 51 tisoč in vsi ti se lahko, ob soglasju delodajalca, lahko odločijo za vključitev v enega od razpisanih programov neformalnega izobraževanja ali v preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij. Udeležba v programih je brezplačna tako za zaposlene kot za delodajalce, država upravičencem plača stroške prevoza. Zaposleni pa lahko brez obveznosti, če jih na primer delodajalec znova pokliče nazaj na delo, prenehajo z obiskovanjem tečaja. Pobudniki za izobraževanje so lahko delavci sami razlaga d
14/10/20203 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Lestvice

Tokrat se lotevamo lestvic. Glasbenim smo se izognili, saj se ne želimo spreti. Že tako imamo odprt zamrznjen spor glede čokolade. 32 stopinj, da zmrzne, 212, da zavre. Na planetu Zemlja. Voda. Tokrat se poigravamo z vprašanji, ki jih prinašata standardizacija in subjektivnost. Lestvice so pomembne, pri čemer se izognemo prepiru glede tega, katera skladba bi morala biti na prvem mestu glasbene lestvice zunanjepolitičnega uredništva v tem tednu. In čeprav veliko govorimo o teži čokolad, očitno ostanemo brez nje. (Pravijo, naj rekvizitov ne jemo)
14/10/20206 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Plebiscit

Odločanje ljudi je načeloma najbolj demokratična oblika neposredne demokracije. A kaj se zgodi, ko se volivci zmotijo ali pa referendum ne šteje? Tudi o takih primerih v tokratni oddaji, kjer prekrižarimo svet od Koroške do Koralnega morja nad Avstralijo.Konec tedna bo minilo 100 let od Koroškega plebiscita. Priložnost za dešifriranje plebiscitarnih in referendumskih odločitev.Odločanje ljudi je načeloma najbolj demokratična oblika neposredne demokracije. A kaj se zgodi, ko se volivci zmotijo ali pa referendum ne šteje? Tudi o takih primerih v tokratni oddaji, kjer prekrižarimo svet od Koroške do Koralnega morja nad Avstralijo.
07/10/20206 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Selitve

Ne, to ni oddaja o ornitologiji, temveč se tokrat posvečamo migracijam, glagolom, ki predpostavljajo gibanje. V javno obravnavo je namreč Evropska komisija spustila dolgo pričakovani migracijski paket, ki pa morda nikoli ne bo zaživel. To nikakor ni pesimistična ocena, temveč povsem vsakdanji realizem dešifriranja birokratsko-žargonskih poimenovanje v EU.Ste vedeli, da več kot štiri petine vrst ptic, ki živijo v Sloveniji, sodi med ptice selivke?Ne, to ni oddaja o ornitologiji, temveč se tokrat posvečamo migracijam, glagolom, ki predpostavljajo gibanje. V javno obravnavo je namreč Evropska komisija spustila dolgo pričakovani migracijski paket, ki pa morda nikoli ne bo zaživel. To nikakor ni pesimistična ocena, temveč povsem vsakdanji realizem dešifriranja birokratsko-žargonskih poimenovanje v EU.
30/09/20205 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Zmagovanje!

Na dan športa je dešifriramo birokratsko žargonsko govorico in ugotavljamo, da reprezentanca EU ne obstaja, ima pa kar nekaj uspehov reprezentanca Evrope.Tokrat se podajamo v športne vode. Navijamo za EU, a glej ga zlomka, reprezentance ni.Na dan športa je dešifriramo birokratsko žargonsko govorico in ugotavljamo, da reprezentanca EU ne obstaja, ima pa kar nekaj uspehov reprezentanca Evrope.
23/09/20206 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Razmere

Zdi se, da se EU vrti po zavitih tirnicah kriznih razmer. Tudi današnji, prvi nagovor o razmerah v EU za Ursulo von der Leyen, bo v znamenju krize. Porjaveli, nikakor pa ne zarjaveli, se lotevamo nove sezone dešifriranja birokratsko-žargonskih poimenovanj v Evropski uniji. Nova sezona abcEU se začenja v obdobju kriznih razmer ter na dan, ko bo zdajšnja predsednica Evropske komisije prvič nagovorila Evropski parlament in evropsko javnost. To, da EU preslikava ameriški pristop, je očitno. Le razlika med težo besed vodstva Belraymonta in Bele hiše je izrazita.Zdi se, da se EU vrti po zavitih tirnicah kriznih razmer. Tudi današnji, prvi nagovor o razmerah v EU za Ursulo von der Leyen, bo v znamenju krize. Porjaveli, nikakor pa ne zarjaveli, se lotevamo nove sezone dešifriranja birokratsko-žargonskih poimenovanj v Evropski uniji. Nova sezona abcEU se začenja v obdobju kriznih razmer ter na dan, ko bo zdajšnja predsednica Evropske komisije prvič nagovorila Evropski parlament in
16/09/20205 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Brexitu podobne zadeve

Ob koncu, se obeta veliko presenečenje, ki pa ga tokrat še ne bomo izdali, temveč bomo najprej skušali dešifrirati birokratsko-žargonsko govorico, ki smo ji bili priča v minulem tednu, kadar je beseda nanesla na bruseljski dogovor o večletnem finančnem okviru ter o skladu za okrevanje po pandemiji koronavirusaTokrat bo beseda brexit zaznamovala oddajo, čeprav ...Ob koncu se obeta velika sprememba, ki pa je tokrat še ne bomo izdali, temveč bomo najprej skušali dešifrirati birokratsko-žargonsko govorico, ki smo ji bili priča v minulem tednu, kadar je beseda nanesla na bruseljski dogovor o večletnem finančnem okviru ter o skladu za okrevanje po pandemiji koronavirusa.
29/07/20204 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Kultura

Ker poletje še naprej ponuja ogromno možnosti za dešifriranje birokratsko-žargonskih poimenovanj v Uniji, smo se tokrat odločili za temo, ki nam vsem manjka oziroma jo lahko užijemo le v manjših odmerkih.Tokrat brez festivalov, a nekatere kulturne ustanove po Evrpopi počasi in previdno le odpirajo svoja vrata. Ker poletje še naprej ponuja ogromno možnosti za dešifriranje birokratsko-žargonskih poimenovanj v Uniji, smo se tokrat odločili za temo, ki nam vsem manjka oziroma jo lahko užijemo le v manjših odmerkih. Pripravite zaščitno obrazno masko, razkužilo in se ustrezno oddaljite od drugih...
22/07/20204 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Kam gredo milijarde?

Medtem ko se Matjaž podaja v druge sfere, evropski voditelji skušajo doseči dogovor o večletnem finančme okviru in o skladu za okrebanje gospodarstva. Luka in Špela pa skušava vso to zapleteno problematiko raztolmačiti v približno štirih minutah. Spet o denarjuMedtem ko se Matjaž podaja v druge sfere, evropski voditelji skušajo doseči dogovor o večletnem finančnem okviru in o skladu za okrevanje gospodarstva. Luka in Špela pa skušava vso to zapleteno problematiko raztolmačiti v približno štirih minutah.
15/07/20204 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Poletje z napako

Tokratno poletje je seveda poletje z napako, turizem pa se bo v EU v boju z videzom zgolj zdraviliškega turizma, pobiral še dolgo. če se bo sploh pobral v obliki, kakršna je bila pred koronsko krizo. Seveda obstajajo tudi pozitivne plati umiritve turističnih tokov, a te le omenimo, ne izpostavljamo kot nekaj dobrega samo po sebi.
08/07/20204 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Nemčija

Na čelo Evropske unije stopa Nemčija, kar za marsikoga pomeni le to, da bo v naslednjih šestih mesecih EU vodila država, ki dejansko vodi EU. Na čelu EU stopa država, ki dejansko vodi EU. Takratna Zahodna Nemčija je bila med ustanovnimi državami današnje EU, pri čemer s Francijo velja za gonilno silo evropskega povezovanja. Po koronski krizi si v Nemčiji obetajo, da bodo sestanki med državniki in ministri znova potekali v živo, za isto mizo, a ob ustrezni oddaljenosti.
01/07/20204 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Šola!

Tokrat ni vprašanje, ali se EU da zlahka preusmeriti oziroma zamenjati njeno politično smer, temveč, na kakšen način se jo sklanja. In če jo je premakniti težko, to ne velja tudi za njeno (ali njegovo) sklanjanje. Nekateri učenci po EU bodo po daljšem obdobju šolanja od doma še nekaj dni sedeli v šolskih klopeh. Tokratno ključno vprašanje je, kaj smo se in kaj bi se še lahko naučili v tem nenavadnem šolskem letu. Tokrat prispevamo tudi nekaj napotkov glede sklanjatev kratic, kot je denimo EU. Kritiki pravijo, da se EU obnaša kot letalonosilka, ki jo je le stežka spraviti s smeri ali jo preusmeriti, mi jim vračamo s stališčem, da se kljub okornosti relativno preprosto sklanja.
24/06/20205 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Lažna novica!

Špela in Matjaž se spet sprašujeva, kje je Luka. Pojavljajo se različne informacije o tem, kaj počne. Kako ločiti resnične od lažnih? Morda na koncu res ne bova ugotovila, kaj Luka počne, ampak vsaj, česa ne. O dezinformacijah bo tekla beseda. Spet isto vprašanjeŠpela in Matjaž se spet sprašujeva, kje je Luka. Pojavljajo se različne informacije o tem, kaj počne. Kako ločiti resnične od lažnih? Morda na koncu res ne bova ugotovila, kaj Luka počne, ampak vsaj, česa ne. O dezinformacijah bo tekla beseda.
17/06/20206 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Čiv čiv

V tokratno oddajo ustvarjalci prinašajo ptičje petje, žvrgolenje in nasploh razpravo o ljubkih in manj ljubkih letečih in ne-letečih stvorih na dveh nogah. Znova gostuje kukavica, nezadovoljna zaradi prenizkega honorarja, sicer pa drugih človeških gostov v oddaji tokrat ni. Glede na dostopne podatke je Direktiva o ohranjanju prostoživečih vrst ptic iz leta 1979 prvi okoljski zakonodajni dokument Evropske unije.V tokratno oddajo ustvarjalci prinašajo ptičje petje, žvrgolenje in nasploh razpravo o ljubkih in manj ljubkih letečih in ne-letečih stvorih na dveh nogah. Znova gostuje kukavica, nezadovoljna zaradi pr
10/06/20207 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Smo na konju!

Po dolgem času smo v našo oddajo znova povabili gosta. Ki ni specialist za konje, a vendar smo ga vprašali o povezavi med temi živalmi in Evropsko unijo. O konju z ročaji pa nič.Po dolgem času smo v našo oddajo znova povabili gosta. Ki ni specialist za konje, a vendar smo ga vprašali o povezavi med temi živalmi in Evropsko unijo.
03/06/20205 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Kdo je Schuman?

Osrednji trg v bruseljski evropski četrti, poimenovan po nekdanjem francoskem zunanjem ministru Robertu Schumanu, je v času epidemije koronavirusa bolj prazen, saj evropski voditelji in uradniki večino dela opravijo na daljavo. Videokonference so sicer precej sodobna oblika dela, o kateri knjige, izdane pred epidemijo, ne govorijo. Toda vsak pošten priročnik o delovanju Evropske unije zagotovo nameni nekaj besed Robertu Schumanu in njegovi deklaraciji. Tokrat mu nekaj minut namenjamo tudi Matjaž, Luka in Špela. In zakaj v stenah Alp nimamo izklesanih obrazov očetov (ali mam) Evropske unije? Osrednji trg v bruseljski evropski četrti, poimenovan po nekdanjem francoskem zunanjem ministru Robertu Schumanu, je v času epidemije koronavirusa bolj prazen, saj evropski voditelji in uradniki večino dela opravijo na daljavo. Videokonference so sicer precej sodobna oblika dela, o kateri knjige, izdane pred epidemijo, ne govorijo. Toda vsak pošten priročnik o delovanju Evropske unije n
27/05/20206 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Lačni!

Še pred zajtrkom govorimo o samooskrbi,pa tudi o nekaterih zanimivih statističnih podatkih. Ste vedeli, da smo Slovenci v samem evropskem vrhu po količini jabolk, ki jih pojemo na prebivalca? Podatek za vino pa morda ne bo presenečenje. Tokrat o hraniŠe pred zajtrkom govorimo o samooskrbi, pa tudi o nekaterih zanimivih statističnih podatkih. Ste vedeli, da smo Slovenci v samem evropskem vrhu po količini jabolk, ki jih pojemo na prebivalca? Podatek za vino pa morda ne bo presenečenje.
20/05/20205 minutes 47 seconds
Episode Artwork

ECB, drugič!

Nemško ustavno sodišče in Sodišče EU sta se ujela v spor o tem, kdo ima zadnjo besedo glede interpretacij evropskega pravnega reda, na meniju pa se je znašlo vprašanje odkupovanja obveznic, ki ga opravlja Evropska centralna banka. Če vam ni nič jasno, ali pa nemara že vse veste, vabljeni v tokratni abcEU.Ker ste (morda) vi tako želeli in ker se je znašel v navzkrižnem ognju interesov in interpretacij. Nemško ustavno sodišče in Sodišče EU sta se ujela v spor o tem, kdo ima zadnjo besedo glede interpretacij evropskega pravnega reda, na meniju pa se je znašlo vprašanje odkupovanja obveznic, ki ga opravlja Evropska centralna banka. Če vam ni nič jasno, ali pa nemara že vse vesta, vabljeni v tokratni abcEU.
13/05/20206 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Trojke

Trojka, ki so se je bali v Grčiji, Španiji ali na Portugalskem pred leti, ni edina skupina treh oseb, ki so v preteklosti zaznamovale katerega od procesov v EU. Je pa zagotovo trojka ena tistih besed, ki so najbolj zaznamovane v sodobni retoriki, ko beseda nanese na evro ali Evropsko unijo.Namesto priprave na tek trojk se tokrat abcjevska trojica loteva trojk, ki so zaznamovale delovanje EU.Trojka, ki so se je bali v Grčiji, Španiji ali na Portugalskem pred leti, ni edina skupina treh oseb, ki so v preteklosti zaznamovale katerega od procesov v EU. Je pa zagotovo trojka ena tistih besed, ki so najbolj zaznamovane v sodobni retoriki, ko beseda nanese na evro ali Evropsko unijo.
06/05/20206 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Poletja ne bo?

Turizem bo ena najbolj prizadetih gospodarskih panog v Evropi. S turizmom je v Evropski uniji povezanih 22,6 milijonov zaposlitev. Ljudi, ki se ne mislijo vnaprej vdati v zlo usodo. Tem, v upanju, da se bodo kmalu vrnili na delovna mesta, namenjamo tokratnih dobrih 5 minut.Kako delati načrte za obisk francoske ali hrvaške obale, če trenutno ne moremo niti v Medvode?Turizem bo ena najbolj prizadetih gospodarskih panog v Evropi. S turizmom je v Evropski uniji povezanih 22,6 milijonov zaposlitev. Ljudi, ki se ne mislijo vnaprej vdati v zlo usodo. Tem, v uapnju, da se bodo kmalu vrnili na delovna mesta, namenjamo tokratnih dobrih 5 minut.
29/04/20205 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Brexit. Spet. Znova.

Osredotočenost na koronavirus in z njim povezane tegobe je zmanjšala število birokratsko-žargonskih poimenovanj v obtoku, pri čemer pa se s tem razumevanje sodobnega sveta ne povečuje. V tem tednu so se tako znova sestali iskalci prihodnjih odnosov med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, vse skupaj pa nas je presenetilo, da prodajalci nafte za sodčke kupcem ponujajo celo plačilo.Videti je, kot da ustvarjalcem oddaje primanjkuje idej. A ni tako. Osredotočenost na koronavirus in z njim povezane tegobe je zmanjšala število birokratsko-žargonskih poimenovanj v obtoku, pri čemer pa se s tem razumevanje sodobnega sveta ne povečuje. V tem tednu so se tako znova sestali iskalci prihodnjih odnosov med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, vse skupaj pa nas je presenetilo, da prodajalci nafte za sodčke kupcem ponujajo celo plačilo.
22/04/20204 minutes 41 seconds
Episode Artwork

ECB

O evru smo že govorili, ne pa tudi o instituciji, ki združuje predstavnike centralnih bank evrskih držav.Ustanovitev Evropske centralne banke je bila uvod v tretjo fazo vzpostavitve evropske ekonomske in monetarne unije. Ta cilj je bil postavljen že deset let prej, leta 1988, šlo pa je za postopne korake. Danes je ECB eden osrednjih akterjev razreševanja takšnih in drugačnih kriz v Evropi.O evru smo že govorili, ne pa tudi o instituciji, ki združuje predstavnike centralnih bank evrskih držav. Ustanovitev Evropske centralne banke je bila uvod v tretjo fazo vzpostavitve evropske ekonomske in monetarne unije. Ta cilj je bil postavljen že deset let prej, leta 1988, šlo pa je za postopne korake. Danes je ECB eden osrednjih akterjev razreševanja takšnih in drugačnih kriz v Evropi.
15/04/20205 minutes 45 seconds
Episode Artwork

ESM

Pred nami so predvsem razprave o tem, kako pomagati gospodarstvu po Evropi, pri čemer smo se spet vrnili k vprašanjem obstoja Evropske unije. Doslej se najbolj usodne napovedi o razpadu Unije niso uresničile, tudi koronavirus in njegove posledice verjetno tega ne prinašajo, prinašajo pa že malce pozabljene razprave o trojki, naukih iz Grčije in podobno.Tudi v najhujših krizah ni zastonj kosila.Pred nami so predvsem razprave o tem, kako pomagati gospodarstvu po Evropi, pri čemer smo se spet vrnili k vprašanjem obstoja Evropske unije. Doslej se najbolj usodne napovedi o razpadu Unije niso uresničile, tudi koronavirus in njegove posledice verjetno tega ne prinašajo, prinašajo pa že malce pozabljene razprave o trojki, naukih iz Grčije in podobno.
08/04/20205 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Koliko je ura?

Evropska komisija je napovedala konec premikanja ur, a spomnite se noči iz sobote na nedeljo... Tako je. Razprava o premikanju ure na zimski in poletni čas je v zadnjem obdobju -glede na razmere – razumljivo zamrla. A v rubriki abcEU jo bomo obudili. predstavljajte si, da bi različni pogledi Slovenijo, Hrvaško in Avstrijo postavili v različna časovna pasova. Malo verjetno, a teoretično gledano povsem možno.Evropska komisija je napovedala konec premikanja ur, a spomnite se noči iz sobote na nedeljo... Tako je. Razprava o premikanju ure na zimski in poletni čas je v zadnjem obdobju -glede na razmere – razumljivo zamrla. A v rubriki abcEU jo bomo obudili. predstavljajte si, da bi različni pogledi Slovenijo, Hrvaško in Avstrijo postavili v različna časovna pasova. Malo verjetno, a teoretično gledano povsem možno.
01/04/20205 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Digitalizacija

Ustvarjalci rubrike tudi tokrat sodelujejo prek spleta, iz posamičnih pisarn ali od doma. Digitalizacija našega dela to omogoča, a obenem prinaša tudi številne pasti. Tudi tokrat ločeni, a zdruiženi v enotno, celovito oddajo. Tokrat tudi z gostjo.Obdobje koronavirusa za marsikoga pomeni tudi zbližanje s spletnimi, računalniškimi orodji, do katerih smo še “včeraj” pristopali relativno zadržano. Danes ni več tako. A digitalizacija poleg prednosti prinaša tudi pasti.
25/03/20206 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Mars

Zemlja je v teh dneh bolj ali manj v karanteni. Tako da je prav, da poslušalcem in poslušalkam pojasnimo, da tokrat ustvarjalci rubrike nismo skupaj v studiu, ampak vsak na svojem koncu. In zakaj govorimo o Marsu? Izbruh koronavirusa bo vplival tudi na raziskovanje vesolj oziroma konkretno Marsa. Gre za misijo ExoMars, to je skupna misija Evropske in Ruske vesoljske agencije, namenjeno iskanju možnosti življenja na Marsu.Zemlja je tako rekoč v karanteni, zato se ustvarjalci odaje lotijo Marsa.Ustvarjalci oddaje tokrat niso skupaj v studiu, temveč vsak na svojem koncu. In zakaj govorimo o Marsu? Izbruh koronavirusa bo vplival tudi na raziskovanje vesolj oziroma konkretno Marsa. Gre za misijo ExoMars, to je skupna misija Evropske in Ruske vesoljske agencije, namenjeno iskanju možnosti življenja na Marsu.
18/03/20207 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Koronavirus v Italiji in na Hrvškem

Italija se je v zadnjih dneh popolnoma ustavila, Hrvaško strožji ukrepi verjetno še čakajo. Drago Balažič se je pogovarjal z dopisnikoma iz Rima in Zagreba, Jankom Petrovcem in Tanjo Borčić Bernard.Drago Balažič se je med 14h in 15h pogovarjal z dopisnikoma iz Rima in Zagreba.Italija je že nekaj dni v karanteni, življenje v živahni zahodni sosedi se je v zadnjih dneh povsem umirilo. “Vrste pred trgovinami, v katere spuščajo samo po nekaj ljudi hkrati, so razmeroma kratke. Po tednu dni smo se že navadili na tiste pol ure, ko bo treba počakat na pločniku, nekaj metrov za kupcem pred tabo”, pravi Janko Petrovec. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes v Zagrebu novinarjem potrdil, da so v stiku s kolegi iz Slovenije ter da bodo verjetno že danes zaprli 27 maloobmejnih prehodov s Slovenijo. “Ulice v Zagrebu so bolj prazne, a terase lokalov so, po mojem mnenju, še naprej preveč polne”,
17/03/202022 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Karantena

Razprava o širitvi in ukrepih za zajezitev koronavirusa vpliva tudi na tokratno rubriko abcEU. Tokrat se bomo zaprli v studio in oddajo posneli vnaprej, pojasnili besedo karantena, govorili o težavah z vulkanskim pepelom in poškodbi stropa ter vam v ušesa položili prošnjo za odgovorno ravnanje.Tokrat se posvetimo nastanku besede karantena in pojasnimo, zakaj tudi tokrat nimamo gostje ali gosta. Razprava o širitvi in ukrepih za zajezitev koronavirusa vpliva tudi na tokratno rubriko abcEU. Tokrat se bomo zaprli v studio in oddajo posneli vnaprej, pojasnili besedo karantena, govorili o težavah z vulkanskim pepelom in poškodbi stropa ter vam v ušesa položili prošnjo za odgovorno ravnanje.
11/03/20206 minutes 40 seconds
Episode Artwork

CFSP, JHA, 78.3

Ne, nismo se zatipkali, gre za nekaj kratic in oznak, ki jih bomo tokrat osmislili.Skupna zunanja in varnostna politika EU je znova na preizkušnji. Vprašanje ni več, koga poklicati, če želite poklicati EU, temveč, kaj sploh pričakovati od klica. Evropskega zunanjega ministra že imamo, a evropske skupne zunanje politike je bolj malo.Ne, nismo se zatipkali, gre za nekaj kratic in oznak, ki jih bomo tokrat osmislili.Skupna zunanja in varnostna politika EU je znova na preizkušnji. Vprašanje ni več, koga poklicati, če želite poklicati EU, temveč, kaj sploh pričakovati od klica. Evropskega zunanjega ministra že imamo, a evropske skupne zunanje politike je bolj malo.
04/03/20206 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Podnebna nevtralnost

Zima se nam letos posmehuje, zato smo ji v rubriki nastavili ogledalo. V primerjavi s predindustrijskim obdobjem je ta temperatura danes že višja za več kot stopinjo. In že to nam prinaša številne nevšečnosti, tudi naravne katastrofe. Zima se je letos povsem izneverila svojemu pomenu, zato ji v rubriki abcEU nastavljamo ogledalo. V primerjavi s predindustrijskim obdobjem je ta temperatura danes že višja za več kot stopinjo. In že to nam prinaša številne nevšečnosti, tudi naravne katastrofe.  Naši redni poslušalci ter vsi tisti, ki to berete, se boste spomnili, da smo v prejšnji oddaji – ki je, kot vse dosedanje, dostopna na naši spletni strani – govorili o proračunu Evropske unije – in tudi o zahtevah, da bi morali več sredstev nameniti za boj proti podnebnim spremembam. Tokrat povemo, zakaj je to pomembno.
26/02/20207 minutes 10 seconds
Episode Artwork

VFO

VFO ali MFF sta kratici, s katerima označujemo večletni finančni okvir, ki zaznamuje predvidene prednostne naloge za naslednjih sedem let. O tem, zakaj je četrtkovo zasedanje voditeljev Evropske unije pomembno in kaj imate od tega vi, davkoplačevalci, v tokratni rubriki abcEU. PS: Ne pozabite se naročiti na podcast! Zastonj je!V Bruslju ta teden poteka obračun o izračunih. Kdo bo domov odnesel več in za kaj sploh gre?VFO ali MFF sta kratici, s katerima označujemo večletni finančni okvir, ki zaznamuje predvidene prednostne naloge za naslednjih sedem let. O tem, zakaj je četrtkovo zasedanje voditeljev Evropske unije pomembno in kaj imate od tega vi, davkoplačevalci, v tokratni rubriki abcEU. PS: Ne pozabite se naročiti na podcast! Zastonj je!
19/02/20205 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Politične skupine

Zmeda, čista zmeda. Tokrat se avtorji rubrike ne morejo sočasno znajti v istem studiu, zato improvizirajo. Ta teden je sicer prvi, ko med plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta v Strasbourgu pred znamenitim ovalnim arhitekturnim dosežkom ne plapola zastava Združene kraljestva. Spraševali se bomo, kdo je zasedel izpraznjene sedeže in v kateri državi so bili prepočasni, da bi v EP dejansko za svoje mize sedlo 705 poslank in poslancev, kolikor jih šteje parlament od konca januarja. Po brexitu se je Evropski parlament skrčil. Namesto 751 imamo po novem v EP 705 poslank in poslancev.Zmeda, čista zmeda. Tokrat se avtorji rubrike ne morejo sočasno znajti v istem studiu, zato improvizirajo. Ta teden je sicer prvi, ko med plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta v Strasbourgu pred znamenitim ovalnim arhitekturnim dosežkom ne plapola zastava Združene kraljestva. Spraševali se bomo, kdo je zasedel izpraznjene sedeže in v kateri državi so bili prepočasni, da bi v EP dejansko za
12/02/20206 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Prostotrgovinski sporazumi

Če bi bila ta oddaja na voljo v ponedeljek, bi nemara britanski premier Johnson razmislil, o čem sploh govori, ko načenja odnose med EU in Kanado. Evropska unija ima sklenjenih okrog 40 prostotrgovinskih dogovorov. Z več državami potekajo zgolj sektorska pogajanja. Združeno kraljestvo in EU naj bi dogovor o prihodnjem sodelovanju dosegla v 11 mesecih, kar je … zelo hitro. O prostotrgovinskih dogovorih malce drugače.
05/02/20205 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Zbogom, Združeno kraljestvo!

Združeno kraljestvo bi moralo po prvotnih načrtih iz EU izstopiti konec marca lani, a jim to še ni uspelo. Konec tedna bo drugače, saj se s 1. februarjem EU vrača nazaj v času. Prvič se bo zgodilo, da se bo število članic Unije zmanjšalo. Nazadnje je bilo 27 članic EU konec junija 2013. Zato si Otok na poti iz EU zasluži ustrezno slovo. 31. januarja se od Evropske unije poslavlja Združeno kraljestvo. Žalosten dan, ki smo ga komajda dočakali.Združeno kraljestvo bi moralo po prvotnih načrtih iz EU izstopiti konec marca lani, a jim to še ni uspelo. Konec tedna bo drugače, saj se s 1. februarjem EU vrača nazaj v času. Prvič se bo zgodilo, da se bo število članic Unije zmanjšalo. Nazadnje je bilo 27 članic EU konec junija 2013.
29/01/20206 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Švica

Švica je ena najbližjih partneric Evropske unije, a članstvo v EU za Švicarje ne pride v poštev, saj so se tej poti odrekli pred približno 4 leti. V Švici domujejo številne mednarodne organizacije, trenutno pa tam poteka Svetovni gospodarski forum, ki ga zaznamuje tudi manj snega kot v lanskem letu.Švicarski sir, čokolada, ure, Davos. O vsem tem v nekaj več kot 7 minutah. Švica je ena najbližjih partneric Evropske unije, a članstvo v EU za Švicarje ne pride v poštev, saj so se tej poti odrekli pred približno 4 leti. V Švici domujejo številne mednarodne organizacije, trenutno pa tam poteka Svetovni gospodarski forum, ki ga zaznamuje tudi manj snega kot v lanskem letu.  
22/01/20207 minutes 10 seconds
Episode Artwork

abcMEU

V tokratni oddaji Matjaž Trošt popravi logiko hitrega ukrepanja iz prejšnje oddaje. Špela Novak znova izgovori besedo s tremi črkami. Luka Robida recitira iz (morda) nastajajočega (morda že obstoječega) spletnega slovarja sodobnega e-jezika. le kaj se skriva za tistim M?V ime oddaje smo vrinili črko M. Le kaj naklepamo?!?!?V tokratni oddaji Matjaž Trošt popravi logiko hitrega ukrepanja Evropske unije iz prejšnje oddaje. Špela Novak znova izgovori besedo s tremi črkami, a tokrat ni piska! Luka Robida recitira iz (morda) nastajajočega (morda že obstoječega) spletnega slovarja sodobnega e-jezika. Tomaž Gerden razkrije skorajda diplomatski zaplet. Le kaj se skriva za tistim M?
15/01/20205 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Žargon

JHA, FAC, CAP, vrh EU. Zmedeni? Dobro, potem ste na pravi poti. V tokratni rubriki o žargonskih in kratičnih poimenovanjih, ki dobijo svoje življenje v birokratski govorici. FAC, JHA, vrh EU, CAP. Tokratnih 6 minut za boljše razumevanje biokratskega evrojezika namenjamo nekaterim žargonskim poimenovanjem, kraticam, ki na evropskem parketu dobijo tudi povsem svojevrstno življenje. Naj ostane skrivnost, kako preberamo F.A.C.?
08/01/20206 minutes 5 seconds
Episode Artwork

2020

Vstop v novo leto tudi za ustvarjalce rubrike abcEU terja svoje. Nepopoln scenarij in zamujanje! Kljub temu, na kratko obdelajo brexit, dodajo nekaj k epizodi o Hrvaški, se posvetijo osrednji nalogi Evropske komisije in vam zaželijo vse najboljše v novem letu.Vstop v novo leto tudi za ustvarjalce rubrike abcEU terja svoje. Nepopoln scenarij in zamujanje!Tokrat se ustvarjalci oddaje le stežka znajdejo sočasno v istem studiu. Kljub temu, na kratko obdelajo brexit, dodajo nekaj Hrvaški, se posvetijo osrednji nalogi Evropske komisije in vam zaželijo vse najboljše v novem letu.
01/01/20204 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Hrvaška 2020

V tokratni oddaji se posvetimo polletnim predsedovanjem EU. Minevajo še zadnji dnevi finskega predsedovanja, z novim letom bo v EU “glavna” Hrvaška. Uradni slogan hrvaškega predsedovanja je: »Močna Evropa v svetu, polnem izzivov. Med temami, ki so v ospredju hrvaških interesov, naj izpostavim prizadevanje za bolj enakomeren regionalni razvoj in ustvarjanje boljših razmer za mlade.”Danes je praznik, a abcEU ne počiva, ker je birokratsko-žargonskih poimenovanj v EU preveč samo za delovne dni.V tokratni oddaji se posvetimo polletnim predsedovanjem EU. Minevajo še zadnji dnevi finskega predsedovanja, z novim letom bo v EU “glavna” Hrvaška. Uradni slogan hrvaškega predsedovanja je: »Močna Evropa v svetu, polnem izzivov. Med temami, ki so v ospredju hrvaških interesov, naj izpostavim prizadevanje za bolj enakomeren regionalni razvoj in ustvarjanje boljših razmer za mlade.”
25/12/20195 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Evro ali Jeti?

Še pomnite, da je bil svojčas en evro vreden 239 tolarjev. In kaj vse smo dobili zanj? Če ste pozabili, nič hudega, ker je danes to povsem nepomembno. Slovenija je evro vpeljala pred skoraj trinajstimi leti in še danes jih nimamo dovolj. V predprazničnem času bi nam kakšen dodaten evro prišel prav. Zato torej, tokrat o evru.Še pomnite, da je bil svojčas en evro vreden 239 tolarjev. In kaj vse smo dobili zanj? Če ste pozabili, nič hudega, ker je danes to povsem nepomembno. Slovenija je evro vpeljala pred skoraj trinajstimi leti in še danes jih nimamo dovolj.
18/12/20195 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Dobrih 6 minut za Sodišče EU

Slovenija pred Sodiščem EU toži Hrvaško zaradi neuveljavljanja določil arbitražne sodbe.Sodišče EU sestavlja 28 sodnikov, po eden iz vsake od članic. Njihovo delo je povezano z nadzorom zakonitosti zakonodajnih aktov in drugih aktov evropskih inbstitucij, organov, uradov, agencij. Sedež sodišča je v Luksemburgu, njegov delovni jezik pa francoščina. A to ni vse! Več v tokratni rubriki abcEU.Slovenija pred Sodiščem EU toži Hrvaško zaradi neuveljavljanja določil arbitražne sodbe.Sodišče EU sestavlja 28 sodnikov, po eden iz vsake od članic. Njihovo delo je povezano z nadzorom zakonitosti zakonodajnih aktov  in drugih aktov evropskih inbstitucij, organov, uradov, agencij. Sedež sodišča je v Luksemburgu, njegov delovni jezik pa francoščina. A to ni vse! Več v tokratni rubriki abcEU.
11/12/20196 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Komisija

Kot kaže, posebnih gostov presenečenja v oddaji tokrat ne bo, se pa avtorji rubrike lotijo izvršilne veje evropske oblasti. Pred nekaj dnevi se je v palačo Berlaymont vselila Nemka Ursula von der Leyen, ki napoveduje, da bo v palači ne zgolj delala, temveč tudi stanovala. Tokrat brez gostov presenečenja, a s presenetljivim zaključkom.V oddaji tokrat ugotovimo, da se za razliko od nas Lukov priročnik ne nadgrajuje in ostaja obsojen na znanje izpred nekaj let. Evropsko komisijo postavimo v precep in jo umestimo v evropski politični prostor. Tudi tokrat ne omenimo besede na B, čeprav se poigramo z dejstvom, da namesto 28 nova Komisija šteje 27 članov.
04/12/20195 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Brussel/Bruxelles

V neuradni evropski prestolnici Bruslju so že pred leti izmerili okrog 3,5 milijone kvadratnih metrov površin, namenjenih za pisarne, od tega naj bi polovico zasedale institucije Evropske unije. Uslužbenci evropskih institucij zasedajo vsaj 61 zgradb v belgijski presolnici. Tokrat rešimo še zadrego izpred dveh tednov ter Luko lovimo na božičnem sejmu v Strasbourgu. Le kaj imamo za bregom?Luka se je vrnil iz Bruslja, Luka je v Strasbourgu. V neuradni evropski prestolnici Bruslju so že pred leti izmerili okrog 3,5 milijone kvadratnih metrov površin, namenjenih za pisarne, od tega naj bi polovico zasedale institucije Evropske unije. Uslužbenci evropskih institucij zasedajo vsaj 61 zgradb v belgijski presolnici. Tokrat rešimo še zadrego izpred dveh tednov ter Luko lovimo na božičnem sejmu v Strasbourgu. Le kaj imamo za bregom?
27/11/20195 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Evropska unija ali kje je Luka?

V tokratni oddaji se bomo končno lotili teme, ki dejansko sodi v abcEU. Najprej smo se lotili brexita, ki ga ni bilo, nato Sveta Evrope, ki z Evropsko unijo nima zveze. Zdaj, naj znova poudarimo – KONČNO-, je na vrsti tema, ki obstaja in ima povezavo z imenom oddaje. Evropska unija. Od Skupnosti za premog in jeklo do skorajšnje desete obletnice Lizbonske pogodbe v petih minutah!!! Pardon, sedmih minutah.Postavljamo si ključno vprašanje. Kje je Luka?V tokratni oddaji se bomo končno lotili teme, ki dejansko sodi v abcEU. Najprej smo se lotili brexita, ki ga ni bilo, nato Sveta Evrope, ki z Evropsko unijo nima zveze. Zdaj, naj znova poudarimo – KONČNO-, je na vrsti tema, ki obstaja in ima povezavo z imenom oddaje. Evropska unija. Od Skupnosti za premog in jeklo do skorajšnje desete obletnice Lizbonske pogodbe v petih minutah!!!
20/11/20196 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Svet Evrope?!

Tokrat se bomo v oddaji abcEU lotili ene najbolj pogostih napak, ki jih delajo govorci v javnem prostoru, ko namesto o zadevah EU govorijo o zadevah SE. Se pravi, da SE preprosto zamenjajo z ES ali SEU, ki pa sta instituciji Evropske unije. Izgubljeni? Priznamo, tudi mi bi bili, če ne bi vedeli, kaj se skriva za temi začetnicami. Razkrinkanje sledi!To mora biti napaka, Svet Evrope z EU nima nič skupnega. No, ima nekaj stičnih točk, a to je vse?!Tokrat se bomo v oddaji abcEU lotili ene najbolj pogostih napak, ki jih delajo govorci v javnem prostoru, ko namesto o zadevah EU govorijo o zadevah SE. Se pravi, da SE preprosto zamenjajo z ES ali SEU, ki pa sta instituciji Evropske unije. Izgubljeni? Priznamo, tudi mi bi bili, če ne bi vedeli, kaj se skriva za temi začetnicami. Razkrinkanje sledi!
13/11/20194 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Spet ta brexit?!

Dolgotrajno in na trenutke mukotrpno izstopanje Združenega kraljestva iz Evropske unije ponuja obilo goriva za ekplozivne šale in ugotovitve, da živimo v obdobju zatona satire, ker je realnost preprosto postala preveč grotestkna in farsa sama po sebi. Nekaterih šal se bomo lotili v tokratni oddaji, a se bomo znova morali vprašati, ali je v vsaki šali res vsaj kakšno zrno resnice. abcEU (spet) razlaga brexit. Zgolj namig o sklepu, ki ga sicer še nismo izrekli: brezupno. Izstopanje Združenega kraljestva iz Evropske unije je postalo saga brez konca. Namesto iz EU se bodo britanski državljani letos podali le do najbližjih volišč. Dolgotrajno in na trenutke mukotrpno izstopanje Združenega kraljestva iz Evropske unije ponuja obilo goriva za ekplozivne šale in ugotovitve, da živimo v obdobju zatona satire, ker je realnost preprosto postala preveč grotestkna in farsa sama po sebi. Nekaterih šal se bomo lotili v tokratni oddaji, a se bomo znova morali vprašati, ali je v vsaki šal
06/11/20194 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Žepnice

Za žepne države s posebnim statusom oziroma značilnostmi označujemo Andoro, San Marino, Lihtenštajn, Monako, Vatikan. To so državice, ki so stisnjene v ali med siceršnje članice Evropske unije, a niso članice. Malo so in malo niso del EU. Vatikan, San Marino in Monako so denimo tudi člani schengenskega območja, v Andori pa boste za odhodni klic v domače omrežje plačali isto kot s Kajmanskih otokov.Čeprav je v Evropi kar nekaj nečlanic EU, denimo v osrčju Evrope Švica, pa so še posebej zanimive žepne države.Za žepne države s posebnim statusom oziroma značilnostmi označujemo Andoro, San Marino, Lihtenštajn, Monako, Vatikan. To so državice, ki so stisnjene v ali med siceršnje članice Evropske unije, a niso članice. Malo so in malo niso del EU. Vatikan, San Marino in Monako so denimo tudi člani schengenskega območja, v Andori pa boste za odhodni klic v domače omrežje plačali isto kot s Kajmanskih otokov.
24/05/20192 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Potujoči cirkus

V današnji rubriki abcEU o potujočem cirkusu, kakor pravijo rednim mesečnim potem evropskih poslancev med Brusljem in Strasbourgom. Skladno s temo oddaje se bodo Špela Novak, Luka Robida in Matjaž Trošt popolnoma brez razloga oglasili iz dveh radijskih studiev. Kaj je to? Stane več kot 100 milijonov in povzroči približno 19.000 ton izpustov CO2. Odgovor v naslovu, razlaga spodaj.Potujoči cirkus pravijo rednim potem evropskih poslank in poslancev ter njihovega podpornega osebja in novinarjev med Brusljem in Strasbourgom. A to nista edina sedeža Evropskega parlamenta. Kateri je tretji? Namig: isti kraj, kot je tisti, v katerem tri mesece na leto zasedajo ministri EU.
23/05/20192 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Rekordi

V tokratni oddaji o rekorderjih vseh vrst. Ste vedeli, katera od evropskih prestolnic je najbolj deževna? Morda veste, katera prestolnica v Evropi leži na najvišji nadmorski višini? Za zdaj morda še ne veste, a to se bo spremenilo.Trenutno je med voditelji v Evropski uniji najdlje na oblasti nemška kanclerka Angela Merkel, 14 let.V tokratni oddaji o rekorderjih vseh vrst. Ste vedeli, katera od evropskih prestolnic je najbolj deževna? Morda veste, katera prestolnica v EU leži na najvišji nadmorski višini? Za zdaj morda še ne veste, a to se bo spremenilo.
22/05/20192 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Širitev

Širitev Evropske unije je nekakšna sopomenka njenega uspešnega delovanja. Najprej je tisto, kar danes imenujemo EU, sestavljalo 6 članic, danes jih 28. Če se bo zgodil brexit, potem bo to prvič v zgodovini najuspešnejšega mirovnega projekta v zgodovini, da se bo število članic zmanjšalo. Kdaj bo število znova naraslo, ne ve nihče, ciljni datum za to, pa še naprej ostaja zgolj letnica 2025.Širitev velja za eno najuspešnejših politik v EU. Trenutno ima EU 28 članic, kandidatke so Albanija, Severna Makedonija, Črna Gora, Srbija in Turčija.Vsaka evropska država, ki spoštuje vrednote iz člena 2 pogodbe o delovanju EU in si prizadeva za njihovo spodbujanje, lahko zaprosi za članstvo v Uniji. EU je od nastanka leta 1957 ves čas rasel in se širil. Najpobsežnejša širitev je tista iz leta 2004, ko je v EU skupaj s še devetimi državami vstopila tudi Slovenija. Brexit predstavlja prvi možen korak nazaj, ko bi se lahko zgodilo, da se število članic EU zmanjša. Kdaj bo na vrsti naslednj
21/05/20192 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Šengen ali Schengen

Schengensko območje velja za eno ključnih pridobitev evropskega povezovanja, danes je 22 od 28 članic Evropske unije tudi del tega območja brez notranjih meja. Danes v občini Schengen živi okrog 4200 prebivalcev, območje je znano po pridelovanju vina in po muzeju, ki so ga odprli pred devetimi leti, 25 let po podpisu dogovora o vzpostavitvi območja nbrez notranjih meja.
20/05/20192 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Maastricht

V današnji rubriki abcEU nekaj potovalnih namigov Špele Novak, ki se ji je Maastricht še posebej vtisnil v spomin. Matjaž Trošt ima na Nizozemskem raje obalna mesta, prav mesta, ki so zaznamovala EU, pa so tema tokratne oddaje. Nočni vlak nas bo pripeljal do Lizbone, težave pri soočenju EU z migrantskimi vprašanji pa kar do Dublina.Belgijske železnice se večkrat ustavijo in s tem zaustavijo promet v sosednjih državah. Zgodilo se je tudi Špeli Novak.V današnji rubriki abcEU nekaj potovalnih namigov. Špeli Novak se je Maastricht še posebej vtisnil v spomin. Matjaž Trošt ima na Nizozemskem raje obalna mesta, prav mesta, ki so zaznamovala EU, pa so tema tokratne oddaje.  Nočni vlak nas bo popeljal do Lizbone, težave EU pri soočanju z migrantskimi vprašanja pa kar do Dublina.
17/05/20192 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Jezik

Med uradnimi jeziki EU po pomenu in uporabi krepko prednjači angleščina, saj je osrednji delovni jezik na sestankih v institucijah EU, prav tako jo govori velik del prebivalstva EU. Delovna jezika Evropske komisije sta še francoščina in nemščina. Če bi države EU skušale ukiniti katerega od uradnih jezikov, bi morale o tem doseči soglasje. Angleščino tako brez nadzora Londona morda čaka preobrazba v neko novo obliko, evropsko angleščino?Tudi če Združeno kraljestvo kdaj zares izstopi iz EU, bo angleščina še naprej ostala med 24. uradnimi jeziki. Med uradnimi jeziki EU krepko prednjači angleščina, saj je osrednji delovni jezik na sestankih v institucijah EU. Delovna jezika Evropske komisije sta še francoščina in nemščina. Če bi države EU skušale ukiniti katerega od uradnih jezikov, bi morale o tem doseči soglasje. Angleščino tako brez nadzora Londona morda čaka preobrazba v neko novo obliko, evropsko angleščino?
16/05/20192 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Veliki K

Komisar za konkurenco je eden najmočnejših evropskih komisarjev, ne glede na to, da ni njen predsednik. Je strah in trepet podjetij, ki jim zaradi kartelnih dogovarjanj ali zlorab prevladujočega položaja na trgu lahko izreka milijardne kazni. Na seznamu “žrtev” zdajšnje komisarke Vestagerjeve se je znašel že kar kičast nabor multinacionalk.Konkurenca je eno najpomembnejših pravil evropskega skupnega trga, prav tako področje, kjer Evropska komisija dejansko grize.Komisar za konkurenco je eden najmočnejših komisarjev, ne glede na to, da ni njen predsednik. Je strah in trepet podjetij, ki jim zaradi kartelnih dogovarjanj ali zlorab prevladujočega položaja na trgu lahko izreka milijardne kazni. Na seznamu “žrtev” zdajšnje komisarke Vestagerjeve se je znašel že kar kičast nabor multinacionalk.
15/05/20192 minutes 31 seconds
Episode Artwork

QMV ali pritožba na sončno postajo

EU se večkrat sooča z očitki, da je njeno odločanje prepočasno. Del težave je tudi nujno iskanje soglasja pri najbolj izpostavljenih vprašanjih skupne varnostne in zunanje politike, davkov ter širitve. Pravega apetita za poenostavitev glasovanj ni, saj se države ne želijo znajti v položaju, ko bi se zaradi nezmožnosti preprečitve neprijetnih odločitev lahko pritožile le še na sončno upravo. QMV-qualified majority voting je glasovanje s kvalificirano večino.Približno 80 odstotkov evropske zakonodaje v EU je sprejetih z dvojno kvalificirano večinoEU se večkrat sooča z očitki, da je njeno odločanje prepočasno. Del težave je tudi nujno iskanje soglasja pri najbolj izpostavljenih vprašanjih skupne varnostne in zunanje politike, davkov ter širitve. Pravega apetita za poenostavitev glasovanj ni, saj se države ne želijo znajti v položaju, ko bi se zaradi nezmožnosti preprečitve neprijetnih odločitev lahko pritožile le še na sončno upravo. QMV-qualified majority voting je glasovanj
14/05/20192 minutes 22 seconds
Episode Artwork

751 sedežev

Tokrat se Špela Novak in Matjaž Trošt podata nazaj v času ter se ustavita v Evropskem parlamentu. Konec meseca bomo namreč še enkrat volili 751 poslancev, ne glede na to, da so v parlamentu že osnovali reformo, ki bo po brexitu število poslancev zmanjšala na 705. V tem primeru bi se okrepil tudi slovenski delež evropske moči. Za koliko? Izračun je lahek, krepitev deleža pa zaznana le, ko uporabite več kot eno decimalko.En nemški evropski poslanec predstavlja približno 843.000 nemških državljanov, malteški poslanec ima za sabo 70.000 prebivalcev Malte, slovenski okrog 258.000 prebivalcev Slovenije.Tokrat se Špela in Matjaž podata nazaj v času ter se ustavita v Evropskem parlamentu. Konec meseca bomo namreč še enkrat volili 751 poslancev,  ne glede na to, da so v parlamentu že osnovali reformo, ki bo po brexitu število poslancev zmanjšala na 705.  V tem primeru bi se okrepil tudi slovenski delež evropske moči. Za koliko? Izračun je lahek, krepitev deleža pa zaznana le, ko u
13/05/20192 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Brexit pomeni brexit!

Druga oddaja v nizu abcEu se pozabava z britanskim izstopanjem iz Evropske unije. Brexit pomeni brexit, a kaj sploh pomeni brexit? Po razlago se bomo podali k Adrijanu Bakiču v London, k Eriki Štular v Bruselj ter jo v matematično-gramatičnem smislu s Špelo Novak in Michaelom Manskejem iskali tudi v Ljubljani in Mariboru.Po referendumski odločitvi za izstop iz Evropske unije Združeno kraljestvo še naprej išče pot ven.Druga oddaja v nizu abcEu se pozabava z britanskim izstopanjem iz Evropske unije. Brexit pomeni brexit, a kaj sploh pomeni brexit? Po razlago se bomo podali v London, Bruselj in jo iskali v Ljubljani.
07/05/20192 minutes 24 seconds
Episode Artwork

01/01/00010