Winamp Logo
1 jaar oorlog Cover

1 jaar oorlog

Dutch, News, 1 season, 7 episodes, 3 hours, 39 minutes
About
De oorlog in Oekraïne is een jaar bezig. Het is een oorlog die we nooit hadden verwacht, maar tegelijk ook al jaren zagen aankomen. Hoe is het zo ver kunnen komen? Wat hebben we het afgelopen jaar geleerd? Hoe heeft de oorlog de wereld veranderd? En wat volgt er nog? Luister naar de podcastreeks '1 jaar oorlog' om het conflict in Oekraïne beter te begrijpen.
Episode Artwork

Bonus | De menselijke tol van de oorlog

Onze reporter Kasper Goethals trok de afgelopen weken door het westen van Oekraïne. Ook daar, honderden kilometers van de frontlijn, zie je de verwoestende impact van de oorlog, vooral door de soldaten die er elke dag begraven worden. Volgens Oekraïne sneuvelden er 10.000 soldaten, maar de realiteit lijkt nog veel harder dan die cijfers. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202324 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Aflevering 5 | Koude Oorlog 2.0

In de laatste aflevering kijken we naar de verhoudingen in de wereld. Want die zijn door het conflict in Oekraïne grondig veranderd. Het grote gevaar komt volgens westerse politici niet uit Rusland, maar uit China. Kan de oosterse reus op lemen voeten zijn invloed uitbreiden? En hoe moeten we daar naar kijken? Buitenlandjournaliste Giselle Nath volgt China al jaren, en ze kijkt in deze aflevering naar de wereldorde die grondig is veranderd door de oorlog in Oekraïne. Meer nog, we zitten in een Koude Oorlog 2.0, en dit is de eerste grote opflakkering. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202338 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Aflevering 4 | De economische impact

De economische impact van de oorlog leggen we in de vierde aflevering in de weegschaal. Dat die er is, dat merkten we allemaal aan onze energiefacturen. Maar werkt het sanctiewapen ook zoals we hoopten? En wat blijft er over van de economieën van Rusland en Oekraïne? Ruben Mooijman en Nico Tanghe van onze economieredactie schetsen in deze aflevering hoezeer we Rusland én onszelf pijn hebben gedaan op economisch vlak. Agathe Demarais van The economist schetst wat de impact van de sancties is en hoe landen zich wapenen tegen het sanctiewapen. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202339 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Aflevering 3 | Het Westen

Ook de Navo en de Europese Unie spelen een grote rol in dit conflict. Poetin probeerde de instellingen uit elkaar spelen met zijn oorlog, maar hij bereikt het tegenovergestelde. Hoe komt het dat de westerse landen zo eensgezind aan hetzelfde zeel trekken? Dominique Minten en Bart Beirlant van onze buitenlandredactie leggen in deze aflevering uit hoe deze oorlog het euroscepticisme monddood maakt en hoe de Navo weer in het centrum van de aandacht staat, twee jaar nadat president Macron haar 'hersendood' had verklaard. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202332 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Aflevering 2 | Rusland

In deze richten we onze blik op Rusland. Poetin had alles tot voor 24 februari onder controle. Iedereen kwam aanschuiven in het Kremlin, zelfs als hij Navalny vergiftigt of de Krim annexeert. Maar hij ging te ver, en het Westen moest wel reageren. Hoe is de situatie in Rusland vandaag? Buitenlandcorrespondenten Jorn De Cock en Corry Hancké kennen Rusland allebei heel goed. Ze vertellen in deze aflevering hoe de Russen tegenover de oorlog staan en wat de weerslag is in het land. Ook Schrijver Michaïl Sjisjkin en correspondente Eva Cukier, die in Moskou woont, delen hun ervaringen. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202344 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Aflevering 1 | Oekraïne

In de eerste aflevering zoomen we in op de situatie in Oekraïne. De impact op het land is natuurlijk verwoestend, maar de Oekraïners tonen een enorme veerkracht. Vanwaar komt die drive? En hoe staat het land ervoor? Buitenlandcorrespondent Corry Hancké ging het afgelopen jaar verschillende keren naar Oekraïne. Samen met Jorn De Cock en verschillende Oekraïners, vertelt ze wat deze oorlog in het land teweegbrengt.  Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202338 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

1 jaar oorlog. Vanaf 18 februari

De oorlog in Oekraïne is een jaar bezig. Het is een oorlog die we nooit hadden verwacht, maar tegelijk ook al jaren zagen aankomen. Hoe is het zo ver kunnen komen? Wat hebben we het afgelopen jaar geleerd? Hoe heeft de oorlog de wereld veranderd? En wat volgt er nog? Luister vanaf zaterdag 17 februari naar de podcastreeks '1 jaar oorlog' om het conflict in Oekraïne beter te begrijpen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/15/20231 minute, 2 seconds