Klima-aktierne boomer. Kapitalfonde og pensionskasser pumper milliarder i bæredygtige virksomheder. Klimaomstillingen accelererer. Politikerne ser ikke længere ud til at være dem der driver udviklingen. I Guld og Grønne Skove undersøger Lars Trier Mogensen om markedet kan løse klodens problemer. Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
Kvælende stoffer
Forfaldet begynder at minde om sammenbruddet i Skat: Statsrevisorerne - altså Folketingets egne vagthunde - er netop kommet med en sønderlemmende kritik af Fødevareministeriets manglende kontrol med udledningen af kvælstoffer. Er det for sent at genoprette dansk natur? Nej, der er stadig håb. Forpersonen for Biodiversitetsrådet Signe Normand fortæller, hvor man ville kunne få mest smæk for skillingen, hvis biodiversiteten skal genoprettes. Hør også om slutspillet om den grønne trepart.
Gæster: Signe Normand, forperson for Biodiversitetsrådet, professor i biologi ved Aarhus Universitet - Torsten Hasforth, cheføkonom i tænketanken Concito - Christian Fromberg, kampagneleder for landbrug, natur og skov hos Greenpeace.
Vært: Lars Trier Mogensen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
22/10/2024 • 54 minutes, 8 secondes
Kødsovsoprøret
Opbakningen til grøn omstilling falder blandt almindelige lønmodtagere. Stigende afgifter på alt fra kødsovs til charterrejser risikerer at vende en tung ende nedad. Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen, advarer nu om, at den grønne regulering er nødt til at blive mere socialt afbalanceret. Ellers vil der opstå konflikter i Danmark. Hør også om regeringens planer om at sælge CO2-kvoter og den knap så hurtige omstilling til elbiler.
Gæster: Morten Skov Christiansen, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation - Andreas Lund Jørgensen, seniorøkonom i Kraka - Rikke Trikker, kommunikationsdirektør i Andel - Mads Aarup, talsmand for Forenede Danske Elbilister.
Vært: Lars Trier Mogensen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
15/10/2024 • 54 minutes, 6 secondes
Liguster-futurisme
Bygge- og boligbranchen risikerer at ende som den sorteste plet på Danmarkskortet. Ikke mindst de mange parcelhuse, hvor der i dag kun bor én person, trækker ned. Men boligerne rummer også et kæmpe potentiale for nye familier: Tidens store demografiske ændringer skaber behov for nytænkning. Det handler ombygninger i stedet for nybyg, og vedligeholdelse i stedet for udskiftning. Hør også den grønne krise, som dansk erhvervsliv er havnet i, og som er langt større end nogle enkelte topdirektørers brug af privatfly.
Gæster: Niels Toft, bæredygtighedschef i Sweco - Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania - Thomas Kock, kreativ direktør og stiftende partner, WERK - Simon Bendtsen, chefredaktør for Finans.
Vært: Lars Trier Mogensen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
08/10/2024 • 54 minutes, 5 secondes
Kamp om arealerne
Udformningen af det nye Danmarkskort bliver ikke en hyggefest: For omlægningerne af landbruget vil uundgåeligt komme til at udløse konflikter overalt. Økonomiske og kulturelle. Bag den pæne og forsonlige overflade i den grønne trepart er der reelt opstået en kontant kamp om arealerne rundt: En ny slags klimakamp, hvor mange og modstridende interesser er på spil. Hør også om klimaskovfonden og den lidt skramlende cykelnation.
Gæster: Signe Munk, SF's klimaordfører - Tage Duer, projektleder i Concito - Kirsten Brosbøl, formand for Klimaskovfonden - Kenneth Øhrberg Kragh, direktør i Cyklistforbundet.
Vært: Lars Trier Mogensen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
01/10/2024 • 54 minutes, 37 secondes
Døde batterier
Den forførende drøm om at skabe bæredygtige batterier her i Skandinavien balancerer på kanten af konkurs: Svenske Northvolt har i de senere år været den grønne investerings-kæledægge - fordi selskabet så ud til at kunne skabe et teknologisk gennembrud. Men pludselig er forudsætningerne skredet, og dermed risikerer også alle danskeres pensionspenge at ryge ned i et sort hul. For ATP er en af hovedinvestorerne: Var det for hasarderet at investere alle danskeres penge i en virksomhed som Northvolt? Eller et vilkår, når der skal udvikles grøn teknologi i direkte konkurrence med Kina? Hør også om manglen på cykelmekanikere og analyse af Danmarks nye energi-og boligkommissær
Medvirkende: Jakob Martini, klimaredaktør på Finans - Tejs Vegge, professor i materialefysik og bæredygtig energiteknologi på DTU - Peter Kofod, finansordfører for Dansk Folkeparti - Thomas Johnsen, direktør i Danske Cykelhandlere - Rikke Wetendorff Nørgaard, underdirektør i DI - Ditte Brasso Sørensen, senioranalytiker i tænketanken Europa.
Vært: Lars Trier Mogensen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
24/09/2024 • 54 minutes, 7 secondes
Penge på højkant
Investeringerne strømmer til små, grønne virksomheder: 2024 tegner til at blive et rekordår for indskud af såkaldt venturekapital i Danmarks flere og flere upstart-firmaer inden for klima og bæredygtighed. Hør chef for grønne investeringer hos Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Sara Sande, fortælle om det finansielle boom. Hun forudser, at den risikovillige kapitalindsprøjtning vil fortsætte. Men hvornår begynder de nye virksomheder også at tjene penge?
Hør også om stigende mangel på cykelmekanikere og forslag til et fuldt stop for fossil finans.
Gæster: Sara Sande, chef for grønne investeringer hos Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Henrik Gudmundsson, Seniorkonsulent, Concito, og Katrine Ehnhuus, seniorrådgiver i Nordisk Center for Bæredygtig Finans.
Vært: Lars Trier Mogensen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
17/09/2024 • 54 minutes, 16 secondes
Bevingede ord
Kan man flyve tværs over Danmark på gammel fritureolie fra Kina? Ja, det er tilsyneladende den eneste praktisk mulige løsning, hvis regeringens løfte om en grøn indenrigsfly-rute skal blive til virkelighed allerede til næste år.
Men vil det gavne klimaet? Og kan billetterne overhovedet sælges som "grønne"? Hør også om greenwashing i den grønne trepartsaftale.
Medvirkende: Sara Neergaard, kommunikations- og PA-chef i Norwegian Danmark - Jeppe Juul, transportpolitisk chef i Rådet for Grøn Omstilling - Torben Øllegaard Sørensen, pressechef i Crossbridge Energy - Anna Ebbesen, rådgiver i klimakommunikation - Emil Brix, projektleder i miljøorganisationen Noah.
Vært: Lars Trier Mogensen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
10/09/2024 • 54 minutes, 21 secondes
Råstof-junkier
Grøn omstilling kan lyde så let og smart. Som om fremtiden næsten svæver over jorden. Men omstilling væk fra fossile brændsler - i retning af strøm fra vedvarende energikilder - kræver tonsvis af råmaterialer. Ja, det kræver faktisk endnu flere mineraler at fremstille en ny elbil sammenlignet med en gammeldags benzinbil. Indtil videre har Kina sat sig tungt på alverdens miner og mineraludvinding. Kan Europa nå at komme efter? Og vil vi? Hør adm. direktør i mineselskabet Greenroc Strategic Minerals Stefan Bernstein fortælle om mulighederne under jorden i Europa, og ikke mindst i Grønland. Dernæst handler det om Ørsteds nedtur. Head of Trading hos kapitalforvalteren Artha Scope, Lars Hytting, analyserer den seneste uro omkring topledelsen. Hør til sidst bæredygtighedsdirektør hos TDC NET, Peter Søndergaard Andersen, og formand for Biodiversitetsrådet, professor Signe Normand, om det danske firmas nye forpligtelse på 'naturens Paris-aftale'.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
03/09/2024 • 54 minutes, 10 secondes
Rene luftkasteller
Det lyder så potent og eventyrligt med kraftcentre midt ude i havet, fabelagtige energi-øer. Men i virkelighedens verden går det lidt langsommere. Senest har regeringen valgt - igen - at udskyde planerne om en energiø i Nordsøen, og det noget mindre projekt ved Bornholm tegner også til at blive meget dyrere end først beregnet. Hør direktør for tænketanken Kraka Peter Mogensen og professor i energiplanlægning, Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen diskutere den dramatiske udvikling for de danske energi-øer - som engang blev præsenteret som en slags nye danske Apollo-projekter. Men nu måske slet ikke bliver til noget? Dernæst kommer en en skarp og skrap stemme i den danske klimadebat på besøg: Hør stifter af det nye parti Grønne Demokrater, medlem af Folketinget Theresa Scavenius, fortælle om sit protestprojekt. Men hvorfor skulle endnu et nyt parti dog kunne gøre nogen som helst forskel på den grønne omstilling i Danmark?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
27/08/2024 • 54 minutes, 6 secondes
Nervøs nedtælling
Udfaldet bliver skelsættende for global klimapolitik: Om præcis 11 uger falder afgørelsen ved det amerikanske præsidentvalg, som på flere planer kan blive en folkeafstemning om hele klodens fremtidige energi- og industripolitik. I løbet af de seneste tre år har Joe Biden vitterligt gjort Amerika grønnere: Make America Green Again. Men hvad sker der nu? Hør selvstændig virksomhedsrådgiver og USA-kender Astrid Haug og klimajournalist på Zetland Thomas Hebsgaard diskutere de afgørende forskelle på Donald Trump og Kamala Harris, når det kommer til grøn omstilling. Hør dernæst om det spirende marked for dansk træ. Den grønne trepartsaftale lægger op til en massiv skovrejsning, som chefkonsulent i Træ- og møbelindustrien, Simon Auken Bech, fortæller om de gyldne muligheder i.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
20/08/2024 • 54 minutes, 37 secondes
Omfavn træerne
Den massive satsning handler ikke kun om klima, ikke kun om rent drikkevand og ej heller kun om ren forretning: Den bebudede satsning på at rejse 250.000 hektar ny skov i Danmark skal på forunderlig vis opfylde en hel stribe forskellige formål på én og samme tid. Men er det muligt? For det lyder næsten for godt til at være sandt. Hør direktør i Dansk Skovforening Anders Frandsen fortælle om perspektiverne i de mest håndfaste tiltag i den grønne trepartsaftale. Hvor langt kan private skovejere selv rykke? Og hvor meget skal staten selv drive skovrejsningen? Dernæst kommer chefen for Nationalt Center for Klimaforskning på Danmarks Metereologiske Institut, Adrian Lema, på besøg. Han skal snart være vært for et møde, som FN's klimapanel holder i Danmark om CO2-fangst. Hør også om den vanskelige balanceakt mellem på den ene side daglige og stadig mere dramatiske vejrudsigter og på den anden side de systemiske klimaforandringer.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
13/08/2024 • 54 minutes, 13 secondes
Trækroner og ører
Danmark står over for en gigantisk skovrejsning - som foreslået i den grønne trepartsaftale: Frem mod 2045 skal der plantes 250.000 hektar ny skov. Det svarer til det samlede areal på Lolland, Falster og Bornholm. De nye skovområder skal tjene mange forskellige formål - fra CO2-optag over sikring af drikkevand til rekreation og ikke mindst kontant forretning med en massivt udvidet skovdrift. Der vil blive afsat mindst 22 mia. Kr. Men hvad er egentlig status i dag med de danske skove? Hvor stort et opbrud er der tale om? Hvad kan vi lære af historien? Hør Vivian Kvist Johannsen, professor og og institutleder på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, og Bo Fritzbøger, lektor på Saxo-Instituttet også Københavns Universitet, fortælle om Danmarks grønne skove. Dernæst handler det om et gennembrud: Over halvdelen af strømmen i EU kommer nu for første gang fra vedvarende energikilder. Grøn elektricitet er altså pludselig blevet den dominerende strømkilde i EU-landene. Hør Thomas Aarestrup Jepsen, direktør med ansvar for VE-produktion i Green Power Denmark, diskutere dynamikkerne bag udviklingen. Hvor stiller det Danmark, som jo i hvert fald engang var et grønt foregangsland?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
06/08/2024 • 54 minutes, 7 secondes
Pengenes planet: Sydasien
Jordens befolkning står over for endnu et boom, og det bliver i høj grad i Sydasien, som trækker den næste befolkningseksplosion. Med flere mennesker følger også uundgåeligt et større energiforbrug - og så har vi balladen: Presset på jordklodens ressourcer vil kun stige og stige i flere årtier frem, og tilmed accelerer fordi de voksende befolkninger i Sydasien samtidig forventes at løfte sig op i den nye globale middelklasse. Hør den danske iværksætter Jakob Bejbro Andersen fortælle om at sælge og producere grønne løsninger i Indien, lektor på Copenhagen Business School Stine Haakonsson om Indien som den næste tigerøkonomi, der måske ligefrem kan matche Kina, og lektor på Københavns Universitet Jens Ladefoged Mortensen om de store opbrud og mulige nye konflikter, som den knappe kamp om ressourcer risikere at skabe.
Det femte og sidste program i serien 'Pengenes planet'.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
30/07/2024 • 56 minutes, 59 secondes
Pengenes planet: Sydamerika
Det er dyrt at være fattig. Og det bliver dyrere: De allerfattigste lande rammes hårdest af stigende temperaturer. Ikke mindst Latin- og Sydamerika er i de senere år blevet ramt hyppigt af ekstremt vejr og naturchok. Konsekvenserne af global opvarmning begynder at kunne mærkes kontant i hverdagen. Alligevel har andre bekymringer domineret valgene: Først blev 'den tropiske Trump' Jair Bolsonaro valgt som præsident i Brasilien og senest er 'motorsavsmiraklet' Javier Milei blevet præsident i Argentina. Hør om en turbulent region i en rivende udvikling med besøg af chefrådgiver for investeringer og international finans i tænketanken Concito Asger Garnak, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp Mattias Söderberg og økonom Niels Westy.
Det fjerde program i serien 'Pengenes planet'.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
23/07/2024 • 56 minutes, 35 secondes
Pengenes planet: Mellemøsten
Klimaforandringerne risikerer at nå bibelske dimensioner i Mellemøsten, hvor hedebølger, vandmangel og tørke langt fra er ukendte fænomener. Den i forvejen sparsomme landbrugsproduktion er i risikozonen for at forsvinde: Millioner af mennesker kan få svært ved at brødføde sig selv. Simpelthen fordi kombinationen af stigende temperaturer og svindende vandressourcer gør det mere og mere umuligt at dyrke fødevarer i områderne omkring Den Arabiske Halvø og Nordafrika. Samtidig er de olierige golfstater i gang med en massiv satsning på grøn teknologi. Hør professor i Mellemøststudier på Roskilde Universitet Sune Haugbølle, ph.d.-studerende på Dansk Institut for Internationale Studier Fannie Agerschou-Madsen og direktør for CARE Rasmus Stuhr diskutere de omvæltninger, som de allerede konflikthærgede landene i Mellemøsten kan se ind i.
Det tredje program i serien 'Pengenes planet'.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
16/07/2024 • 56 minutes, 24 secondes
Pengenes planet: Afrika
Intet sted på kloden er konsekvenserne af klimaforandringerne mere tydelige end i Afrika, og alligevel halter investeringerne i grøn omstilling meget langt bagud. Afrika er også det kontinent, hvor befolkningstilvæksten ventes at blive allerstørst: Afrikas befolkninger vil fordobles inden år 2050 - og så fordobles igen frem mod 2100. Dermed vil følge et øget energiforbrug plus en massiv efterspørgsel efter alskens forbrugsgoder, som kun vil belaste klima, natur og miljø yderligere. Hør international chef i Concito, Jarl Krausing, direktør for Invest for Impact Denmark, Birgitte Frost Mathiesen, regionschef for DI i Østafrika, Klaus Lehn Christensen, og direktør for Access2innovation, Karin Elisabeth Lind, diskutere, hvad der skal til for at få gang i grønne investeringer i Afrika. Kontinentet hvor potentialet for bæredygtig business er allerstørst. Men hvor skal pengene komme fra?
Det andet program i serien 'Pengenes planet'.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
09/07/2024 • 57 minutes, 4 secondes
Pengenes planet: Kina
Er Kina den store skurk i kampen om klodens klima? Eller - lige omvendt - den grønne redning? For på den ene side afbrænder Kina stadig mere og mere kul og olie, år for år. Kinesiske firmaer anklages også for at dumpe priser på bl.a. elbiler - og derved sabotere grøn forretning i alle andre lande. På den anden side er Kina for længst blevet laboratoriet for en massiv udvikling og udrulning af vedvarende energi - i kæmpe skala. Når det kommer til rent faktisk at udnytte og skalere grøn teknologi, er Kina rykket suverænt i spidsen. Hør erhvervsjournalist Christina Boutrup, politisk chef for DI i Kina Peter Bøgh Hansen, vicedirektør i Green Power Denmark Jan Hylleberg og redaktør på Mandag Morgen Peter Hesseldahl diskutere om Riget i Midten er en bremseklods eller booster for grøn omstilling. Giver det mening med en europæisk straftold på kinesiske elbiler?
Det første program i serien 'Pengenes planet'.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
02/07/2024 • 57 minutes, 4 secondes
Dyreste løsning
Den grønne trepart har netop foreslået en meget dyr model - med en meget lille klimaeffekt. Kompromisets kunst ser ud til at være, at man på den ene side kræver markant flere støttekroner til landbruget, og så på den anden side klart sænker klimakravene. Så kunne endernes mødes. Men er det klogt? Giver modellen nok smæk for skillingen? Hør professor Michael Svarer fra Aarhus Universitet, vismanden som stod i spidsen for, ja, Svarer-udvalget, vurdere udspillet fra den grønne trepart. Er aftalen udtryk for sund fornuft? Til sidst kommer iværksætter og direktør i Recycon Element, Annica Flade, ind og fortælle om genanvendt beton fra urban mining.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
25/06/2024 • 55 minutes
Tirsdag 18. jun. 2024
Klima-aktierne boomer. Kapitalfonde og pensionskasser pumper milliarder i bæredygtige virksomheder. Klimaomstillingen accelererer. Politikerne ser ikke længere ud til at være dem der driver udviklingen. I Guld og Grønne Skove undersøger Lars Trier Mogensen om markedet kan løse klodens problemer.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
18/06/2024 • 54 minutes, 17 secondes
Artsfattigrøve
Få steder i verden er naturen så hårdt presset og fortrængt som i Danmark: Under to procent af vores areal kan i dag - sågar med lidt god vilje - beskrives som fri, beskyttet natur. Hvorfor er vi blevet så naturfattige? Hør en af Danmarks førende eksperter, Carsten Rahbek, professor i biodiversitet ved Københavns Universitet, fortæller, hvordan vi vil kunne få mest smæk for skillingen. Hvordan kan mest natur genoplives, billigst og mest effektivt? Hør også chefanalytiker i tænketanken Europa Ditte Brasso Sørensen diskutere de grønne konsekvenser af valget til Europa-Parlamentet, og underdirektør for bæredygtighed i F&P Tom Vile Jensen advare om, hvordan udbygningen af havvind risikerer at gå helt i stå, hvis staten fastholder deres nye model for at 'beskatte' vedvarende energi.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
11/06/2024 • 54 minutes, 11 secondes
Europa først
Først overhalede Kina, i turbo-tempo, og på det seneste er også USA kommet op i gear. Tilbage står Europa. Tilbage på perronen, hvor det bestemt ikke længere er givet, at Danmark vil kunne bevare en grøn førerposition. For et globale energikapløb er skudt hårdt i gang. Hør den socialdemokratiske kandidat til Europa-Parlamentet Magnus Barsøe, som er aktuel med bogen 'Det grønne pengetræ' og undertitlen 'Sådan scorer vi kassen på klimakrisen'. Han vil have sat Europa først, når det gælder grøn industri. Er SF'erne enige? Hør også SF's spidskandidat Kira Marie Peter-Hansen - i en direkte klimaduel før søndagens EU-valg. Dernæst handler det om bæredygtig krabbebisque og ikke mindst flere unge elektrikere.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
04/06/2024 • 54 minutes, 13 secondes
Kæmpe antiklimaks
Tilbageslaget er i fuld gang: Både inden for på de største virksomheders generalforsamlinger og uden for i kampen om mandaterne i Europa-Parlamentet vinder kritikere af grøn omstilling frem: De vil sætte en stopper for den skærpede EU-regulering af klima, miljø og natur. Hør Dansk Folkepartis spidskandidat Anders Vistisen diskutere europæiske klimapolitik med Mads Strange fra Liberal Alliance. Hvem af de to vil gå længst for at bremse den form for klimapolitik, som EU's konservative kommissionsformand Ursula von der Leyen har stået i spidsen for i de seneste fem år? Skal erhvervslivet begynde at forberede sig på en mindre lysegrøn fremtid? Hør også chefen for bæredygtighed og investering i PFA Pension, Rasmus Bessing, fortælle om den anti-klima-aktivismen i USA, hvor grønne krav møder stadig større modstand.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
28/05/2024 • 54 minutes, 59 secondes
Dårligt klima
Valget til Europa-Parlamentet er et skæbnevalg for den grønne omstilling. For fem år siden erkendte selv Dansk Folkeparti - efter Pia Kjærsgaard først havde talt om "klimatosser" - at der var brug for en bredt forankret klimapolitik, som erhvervslivet også har kunnet regne med. For jo bredere enighed på Christiansborg, desto mere forudsigeligt er det for virksomheder - så de kender prisen, og ved hvad de har i vente. Men nu er enigheden ved at smuldre. Er det overhovedet muligt at blive enige? Hør debat mellem Özlem Cekic, generalsekretær for Brobyggerne, Kristoffer Storm, EP-kandidat for Danmarksdemokraterne, Christian Orthmann Andersen, hovedbestyrelsesmedlem i LandboUngdom, Laura Krarup Frandsen, deltager i Nødbremsen, og Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
21/05/2024 • 54 minutes, 3 secondes
Noget til gengæld
Landbruget er Danmarks mest statsstøttede erhverv: Som modtagere af op mod 12 mia. kr. i årlig bistand fra skatteyderne er det svært at kalde landbruget for et 'liberalt' erhverv. Nu begynder modkravene da også for alvor at lyde: De Radikales spidskandidat til Europaparlamentsvalget, Sigrid Friis, vil omlægge hele den europæiske landbrugsstøtte ganske radikalt. Pengene skal bruges på at biodiversitet og naturgenopretning, ikke mere konventionelt landbrug. Moderaternes spidskandidat, Stine Bosse, er mere, ja, moderat, og mener, at det radikale udspil er alt for urealistisk. Hør debat mellem de to EU-politikere, som forvirrende nok er i valgforbund med hinanden, og kan ende med at sidde i samme partigruppe. Hør også iværksætteren Henrik Andreasen fortælle om sit firma Woodfiber, der producerer træsisolering - et alternativ til mineraluld. Næste projekt er hampdyrkning.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
14/05/2024 • 55 minutes, 15 secondes
Tak for lort
Romantikken er skyllet ud med drænvandet: Dansk landbrug står over for en "omfattende og ambitiøs grøn omstilling," som det hedder i kommissoriet til den grønne trepart. Og det er bestemt ikke alle erhverv og interesser, som frygter for en høj klimaafgift - plus den skærpede indsats over for kvælstofudledninger, som reelt også er på bordet ved forhandlingerne. Tværtimod. Hør den bramfrie næstformand for NNF, Jim Jensen, og formand for Danmarks Sportsfiskerforbund, Torben Kaas, diskutere den høje pris, som andre i dag må betale for landbrugets kontroversielle forretningsmodel. Hør også om både nye regnskaber fra Vestas og Ørsted, og ikke mindst iværksættervirksomheden Reduced, der viser nye og mere specialiserede veje for fremtidens danske fødevarer.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
07/05/2024 • 54 minutes, 4 secondes
Vind og værd
Armbevægelserne er så store som møllevinger: Nu skal udbygningen af vedvarende energi for alvor op i gear. Ude i virkelighedens verden er det dog ikke helt så simpelt. På papiret har et bredt flertal inde på Christiansborg ellers netop udbudt seks gigantiske havvindmølleparker, og planen er at få bygget seks nye parker med kapacitet til at forsyne seks millioner hustande i Nordeuropa. Men de konkrete virksomheder, der skal byde, er umiddelbart lidt skeptiske. For hvad er vind værd i dag? Er forretningsfidusen ved at blæse væk? Hør chef for havvind hos European Energy, Andreas Lauridsen, divisionschef for DTU WIND, Lena Kitzing, og innovationschef hos Vattenfall, Thomas Hjort, diskutere de mange økonomiske risici, som pludselig har ramt vindbranchen. Måske bliver havvindparkerne slet ikke til noget alligevel?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
30/04/2024 • 54 minutes, 11 secondes
Gulerodsmetoden
Findes der et alternativ til en CO2-afgift på landbruget? Ja, kan lokkemad til landmændene måske ligefrem mindske udledningen af drivhusgasser mere end en ny strafafgift? Mejeri-koncernen Arla har lanceret en bonusmodel for bæredygtighed. Pisk er erstattet med kontant gulerod: Jo flere klimatiltag en Arla-landmænd gennemfører, jo mere får han eller hun i betalingen for mælken. Men virker gulerodsmetoden også reelt på klimaet? Hør Arlas koncernchef for landbrug, bæredygtighed og kommunikation, Hanne Søndergaard, og mælkeproducent Thomas Poulsen fortælle om ordningen, der er populær blandt landmændene. Er ordningen nok til at kunne undgå en CO2-afgift?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
23/04/2024 • 54 minutes, 14 secondes
Fjernet fra listen
Med stor fanfare har flere store danske selskaber forpligtet sig til seriøse CO2-reduktioner. De mest ambitiøse firmaer har tilsluttet sig det såkaldte 'Science Based Targets Initative', som bygger på hård videnskab. Men nu er deadline nået, og flere selskaber er opsigtsvækkende nok blevet fjernet fra den langsigtede liste over de mest grønne virksomheder. Hvad er der sket? Hvad er gået galt? Hør global bæredygtighedschef i Carlsberg Group, Simon Boas Hoffmeyer, og bæredygtighedschef i NKT, Anthony Abbotts, forklare, hvorfor de to danske C25-firmaer har fået deres langsigtede "commitment removed" - som det officielt hedder. Hør også bæredygtighedschef i Stark Group, Louise Askær-Hune, og konsulent i Nordic Sustainability, Ole Høy Jakobsen, diskutere det vanskelige arbejde med at dokumentere grøn omstilling. Og om helt nye regler for de kontroversielle klimakreditter, som kan gøre det lettere at blive godkendt i fremtiden. Er kravene ligefrem ved at blive sænket, så flere kan få lov til at være med i det gode selskab?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
16/04/2024 • 54 minutes, 3 secondes
Jysk backbone
Rygsøjlen i det næste store dansk energi-eventyr skal graves ned under Jylland: En omfattende rørledning skal bringe brint fra danske vindmøller ned til de tunge fabrikker i Tyskland. Og så alligevel ikke helt. Endnu. For de nye infrastruktur-projekt, der kaldes for den jyske backbone, vil koste op mod 15 mia. kroner. Og det er så overrumplende mange penge, at hverken branchen eller staten vil betale. Men hvorfor egentlig? For hvis brint vitterlig er en guldrandet forretning, så burde det vil være en god investering med rørledningen? Og omvendt: Hvorfor overhovedet bygge røret, hvis der ikke hurtigt flyder penge i det? Hør debat med Socialdemokratiets klima-, energi- og forsyningsordfører, tidl. miljøminister, Lea Wermelin og direktør for brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen. Hvem skal finansiere brint-eventyret?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
09/04/2024 • 54 minutes, 18 secondes
CO2-stævnemøde
Tudetosset idé! Sådan lyder det bramfrit fra Danmarksdemokraterne, som nu forsøger at få stoppet en CO2-afgift på dansk landbrug. Klima er i den grad blevet kulturkamp. Hør politisk ordfører for Danmarksdemokraterne, Susie Jessen, fortælle om den kommende weekends CO2-rallyer med slagordet: "Bevar dansk landbrug - Nej tak til CO2-afgift". Men hvorfor skulle det egentlig være mere rimeligt at lade landbruget slippe, og dermed tørre regningen af på alle andre erhverv? Dernæst handler om det om plastik, genbrug og anklager om greenwashing. Hør Timme Bisgaard Munk, analytiker og ph.d., om ny afslørende rapport, der afdækker systematisk vildledning om plastikgenbrug i USA. Men hvad er status i Danmark? Og hvad er egentlig de reelle muligheder for at genbruge og genanvende plastik? Hør lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet, Kristian Syberg, om fup og fakta i debatten. Til sidst kommer miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk, og diskuterer, hvor langt danske virksomheder er nået, og hvad der kan og skal gøres for at øge recirkulationen af den klimabelastende plastik.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
02/04/2024 • 54 minutes, 54 secondes
Fuld gas fremad
Er Danmarks grønne førertrøje ved at blive skiftet ud med en sort undertrøje? Tyra 2-feltet er netop blevet genåbnet ude i Nordsøen: Som et Atlantis i stål og rør er de omfattende installationer til udvinding af fossil energi blevet løftet op nede fra havbunden. Hvad betyder genåbningen af Tyra-feltet for den danske energiomstilling? Hør professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fortælle om, hvordan prisen på gas i høj grad sætter tempoet for omstillingen til vedvarende energi. Dernæst handler det om fremtidens fødevarer: Iværksætteren Aviaja Riemann-Andersen er medstifter af firmaet Agrain, som forædler restprodukterne fra øl til nye, næringsrige meltyper. Til sidst kommer to aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse, Jeppe Svan og Lea Wiggen, som har forfattet et helt katalog af idéer til et nyt og levedygtigt landbrug i Danmark.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
26/03/2024 • 54 minutes, 18 secondes
Tirsdag 19. mar. 2024
Klima-aktierne boomer. Kapitalfonde og pensionskasser pumper milliarder i bæredygtige virksomheder. Klimaomstillingen accelererer. Politikerne ser ikke længere ud til at være dem der driver udviklingen. I Guld og Grønne Skove undersøger Lars Trier Mogensen om markedet kan løse klodens problemer.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
19/03/2024 • 54 minutes, 20 secondes
Pagt med naturen
De sidste kan blive de første. De mest udskældte producenter kan ofte gøre den største forskel, og netop sådan tegner det til at gå dybt inde i junglen på Borneo: Her har to danske brødre investeret storstilet i en mere naturskånsom produktion af palmeolie - i et tæt samarbejde med Zoologisk Have i København. Hør direktør adm. direktør for United Plantations Carl Bek-Nielsen og tidl. videnskabelig direktør i København Zoo, Bengt Holst, fortælle om projektet, der også portrætteres i dokumentarfilmen "Palmeolie i Orangutangernes land" med snarlig verdenspremiere på CPH:DOX. Dernæst kommer erhvervskvinden Nana Bule på besøg. Hun har netop stået i spidsen for nationale energikrisestab NEKST's arbejde med at øge tempoet i udbygningen af vedvarende energi på land. Til sidst handler det om sorte selskaber: Danmarks største bank vil fremover stramme vilkårene for at investere i fossile selskaber. Hvilken forskel vil det reelt gøre? Hør Mads Steinmüller, chef for klima og natur i Danske Bank.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
12/03/2024 • 55 minutes, 11 secondes
Nyttige idioter
De grønne organisationer står modigt op imod kortsigtede erhvervsinteresser. Sådan vil landets klima- og miljøbevægelser i hvert fald gerne se selv. Men fungerer magtspillet også sådan i praksis? Er der snarere tale om, at flere grønne organisationer risikerer at lade sig manipulere til at gå andres ærinde? Hør først sekretariatsleder i Klimabevægelsen, Frederik Roland Sandby, diskutere den greenwashing-dom, som Vestre Landsret forleden fældede over Danish Crown. Er der tale om en sejr for klimaet? Professor i markedsføringsret ved Copenhagen Business School, Jan Trzaskowski, er skeptisk. Hør dernæst direktør for Danmarks Naturfredningsforening, Lars Midtiby, forklare og forsvare, hvorfor de er gået med ind i den grønne trepart. Medvirker de bare til at legitimere en yderligere forhaling af en CO2-afgift? Til sidst kommer aktiechef i Artha Kapitalforvaltning, Lars Hytting, og fortælle om en pludselig forårsstemning: Er de grønne aktier begyndt at spire igen?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
05/03/2024 • 54 minutes, 18 secondes
Model Zero
Gråd og tænders gnidsel. Vrede og vildskab gennem gaderne. Siden Svarer-udvalget forleden præsenterede tre modeller til en ny CO2-afgift er fronterne blevet skærpet. Nogle frygter for dommedag for landbruget. Den store apokalypse. Men nøgternt betragtet kan mindre ord nok gøre det: Kan man ligefrem forestille sig, at det samfundsøkonomisk set ville være en god fidus at lade landbruget nedbringe udledningerne af drivhusgas endnu mere? Hør debat mellem professor Peter Birch Sørensen, cheføkonom hos Concito Torsten Hasforth, seniorøkonom hos Kraka Andreas Lund Jørgensen og projektchef hos Dream Jens Sand Kirk. Hvordan ville den meste effektive model, 'Model Zero', kunne se ud? Til sidst handler det om skæbnestunden for greenwashing i Danmark. Hør chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe, fortælle om de to aktuelle sager mod Danish Crown og Zalando.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
27/02/2024 • 54 minutes, 42 secondes
Fuldstændig erstatning
Dansk landbrug står over en gamechanger: Den kommende CO2-afgift kan snart blive en omvæltning for enkelte bedrifter. Men samlet set er der næppe udsigt til, at økonomien vil skrumpe. I hvert fald ikke når det kommer til offentlig støtte. Landbruget modtager allerede milliarder: Hør først om minkkompensationen, der er vokset til næsten 30 milliarder kroner. Forfatter Mathilde Walter Clark har i sin prisvindende bog udstillet den lukrative offerfortælling, som minkbranchen fik opbygget, og som nu giver fuld bonus. Følger resten af landbruget nu trop? Hør også talsperson for Ansvarlig Fremtid, Thomas Meinert Larsen, diskutere opbruddet i investor-netværket Climate Action 100+. Flere store kapitalforvaltere vender ryggen til de grønne paroler. Hvad er det tegn på? Til sidst kommer direktør for det nye nationale råd Invest for Impact Denmark, Birgitte Frost Mathiesen, og fortæller om impact-investeringer: Hvad er lærepengene fra de første bølger af bæredygtige pengestrømme?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
20/02/2024 • 54 minutes, 15 secondes
Miljøsvin i fængsel
I valget mellem magelighed og god samvittighed vinder den letteste løsning ofte. Selv om idéen om genbrug er oppe i tiden og populært på sociale medier, vælger mange danskere at shoppe standardvarer - og typisk via nethandel. Hør marskandiser Søren Falk fortælle om en traditionsrig branche, der i dag er hårdt udfordret af snigende butiksdød, klimabelastende pakkepost og private sælgere. Dernæst handler det om en kontant løsning til dansk landbrug: Pyrolyse og biokul vil ikke blot kunne bruges til at lagre millioner af tons CO2, men også blive en god forretning. Hør ledende partner i CIP Fonden, Charlotte Jepsen, fortælle om potentialerne nede i den danske muld. Til sidst kommer to ildsjæle i studiet: De ser ødelæggelser af vores alle sammens økosystemer som gemen kriminalitet - og vil sende miljøsvinene direkte i fængsel. Hør Bart Bes Lars Olesen fortælle om den internationale bevægelse 'Stop Ecocide'. Bøder for forurening er ikke længere nok: Internationale forbryderdomstole er næste skridt.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
13/02/2024 • 54 minutes, 26 secondes
Brændende bildæk
Fronterne er elektriske og hadske - og begynder at slå gnister: Mellem det traditionelle landbrug på den ene side. Og det videnskabelige miljø på den anden side. Og mellem kortuddannede i yderdistrikter og højtuddannede storbyfolk. Hør først senioranalytiker i tænketanken Europa Ditte Brasso Sørensen fortælle om det rasende bondeoprør, der brænder gennem Europas gader - og som snart kan forvandle Europaparlamentsvalget til et anti-klimavalg. Hør også til sidst om frustrationerne blandt pengefolket: Danske Ørsted står foran et skæbnesvangert årsregnskab. Hør investeringsdirektør i AkademikerPension, Anders Schelde, fortælle om markedets krav til den grønne gigant. Forinden præsenterer direktør for upstartvirksomheden Airlich, Rasmus Jølck, en teknologi, der kan nedbringe energiforbruget drastisk i bygninger. Hør om en løsning, der har et sjældent stort grønt og måske guldranet potentiale.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
06/02/2024 • 54 minutes, 11 secondes
Business på bistand
Statsstøtten er tilbage: Danske virksomheder inden for vindmølle-, brint- og power-to-x-industrien kan nu søge om støtte til investeringer og produktion af grønne teknologier. Regeringen siger selv, at statsstøtten er nødvendig og ikke "noget, Danmark har bragt til bordet". Ikke desto mindre ruller skattekronerne nu. Hør debat om den nye, grønne business-bistand mellem Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI, og Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos. Forinden kommer Signe Wenneberg i studiet: Hun er forfatter og selvstændig - og indehaver af Danmarks nok største klima-medie, hendes egen Instagram-profil. I den seneste tid har hun ført en bredt fængende kampagne for bevarelse af huse og stop for nedrivninger. Hør om det andet Danmark, der har fået mere end nok af sort ødselhed og miljøskandaler. Til sidst fortsætter rundturen ved det grønne eksamensbord: Hør Paw Schrøder Bentsen og Morten Heise fra KEA fortælle om potentialerne i erhvervsakademiuddannelserne. Det glemte guld.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
30/01/2024 • 53 minutes, 45 secondes
Jorden kalder
Sol og vind slår langt fra til, hvis Danmarks energiforsyning for alvor skal være fossilfri. Indtil videre er det kun strømforbruget, som stort set er blevet omstillet til vedvarende kilder. Men hvad med resten? Investor Lars Tvede, som stifter og bestyrelsesformand i Supertrends, ser flere nye muligheder: Hør Tvedes tips til fremtidens grønne investeringer. Bagefter dybt ned i undergrunden, nærmere bestemt ned under Aarhus, hvor firmaet Innargi er i gang med et udvinde geotermi i stor skala - med et pilotprojekt, der kan komme til at danne skole for den grønne omstilling i Østeuropa. Hør medlem af Europaparlamentet Niels Fuglsang (S) og kommunikationsdirektør Asbjørn Haugstrup fra Innargi diskutere perspektiverne i geotermi. Til sidst handler det om kloge hænder og håndgribelige hoveder: Hør bygningssnedkerlærling Oskar Dahlin og bæredygtighedskonsulent på Next Mads Worm fortælle om det nye grønne svendebrev, og diskutere, hvad der skal til for at få flere unge til at tage en grøn erhvervsuddannelse.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
23/01/2024 • 54 minutes, 6 secondes
Fremad til fortiden
Efter en hurtig skrivebordsøvelse står SVM-regeringen pludselig klar til at erklære, at klimamålene vil blive indfriet - sågar med solid margin. En ny beregning af udslippet fra lavbundsjord har med ét trylleslag vendt op og ned på dansk klimapolitik. Forskerne bag beregningerne advarer imidlertid om, at Klimaministeriet bruger tallene forkert. Dernæst handler det fremtidens nyklassiske forbrugerelektronik, i en ny og cirkulær version: Danske B&O fortæller om verdens første vugge-til-vugge-højtaler. Til sidst kommer forperson for Ungeklimarådet Nadia Gullestrup og leverer løsningen på klimakrisens måske allerstørste problem.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
16/01/2024 • 54 minutes, 26 secondes
Nordisk model
Danmark er havnet midt i en grøn handelskrig mellem kinesiske pamperfirmaer og amerikansk cowboy-kapitalisme: Billige elbiler oversvømmer markedet. Anført af de svenske metalarbejdere har den skandinaviske fagbevægelse imidlertid fået nok nu - og er nu gået i arbejdskamp mod amerikanske Tesla, som ejes af den excentriske rigmand Elon Musk. Er det naivt at tro, at fagbevægelsen kan vinde over Tesla og Kina på én gang - og kapre de bedste grønne jobs til høje lønninger? Hør debat med Jan Villadsen, formand for Transportgruppen, 3F, og René Nielsen, næstformand hos Dansk Metal. Dernæst handler det om SVM-regeringens opbremsning i den grønne omstilling. Hør diskussion mellem Camilla Stampe, politisk analytiker, TV2, og Morten Øyen, klimaredaktør på Altinget. Hvem har ansvaret for, at tempoet falder? Er det usikkert om klimamålene overhovedet vil blive indfriet? Til sidst kommer PFA Pensions nye chef for bæredygtighed og investering, Rasmus Bessing, og fortæller om den nye klimafront: Kampen for at tvinge mineselskaber til at udvinde klima-råstoffer mindre destruktivt.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
09/01/2024 • 54 minutes, 9 secondes
Verden til forskel
Med flere års forsinkelse er dronning Margrethe nået frem til en kontant erkendelse, her lige før hun træder tilbage: "Vi er nødt til at forholde os til klimaforandringerne". Sådan lød det i regentens nytårstale, som ellers normalt er upolitisk. Til gengæld valgte statsminister Mette Frederiksen (S) at holde en mere upolitisk tale. Tiderne er lunefulde. Hør først DR's nye klimaanalytiker Filip Kirkegaard fortælle om de store klima-beslutninger, som 2024 kan komme til at byde på. Erhvervslivet ser igen ud til at gå forrest. Hør IKEA's bæredygtighedschef Monica Keaney diskutere, hvordan den globale gigant arbejder med genbrug og cirkulær økonomi. Men kan det overhovedet lade sig gøre med billige møbler? Endnu større udfordringer står den internationale skibsfart over for. Men også her sker der store ryk. Hør adm. direktør for ZeroNorth Søren Meyer fortælle, hvad det vil betyde, at skibsfarten nu kommer ind under EU's kvotesystem, netop her fra årsskiftet. Kan de sorte supertankere vendes?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
02/01/2024 • 54 minutes, 50 secondes
Grøn nytårskavalkade
Foruroligende mange vejrrekorder har præget et tumultarisk 2023, det snart forgangne år, som tegner til at blive historiens allervarmeste: Klimaet er ved at gå amok - ikke langt ude i fremtiden, men lige nu og her. Men samtidig er kurserne på mange grønne aktier styrtdykket. Jo mere akut behovet tydeligvis er, desto mindre bliver løsningerne tilsyneladende værd. Eller hvad? Har COP28-aftalen ændret dynamikken? Hør panelet - som består af professor Katherine Richardson, Venstres klimaordfører Linea Søgaard-Lidell og investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen - diskutere årets vigtigste begivenheder i krydsfeltet mellem klima og kapital.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
26/12/2023 • 54 minutes, 5 secondes
Tirsdag 19. dec. 2023
Klima-aktierne boomer. Kapitalfonde og pensionskasser pumper milliarder i bæredygtige virksomheder. Klimaomstillingen accelererer. Politikerne ser ikke længere ud til at være dem der driver udviklingen. I Guld og Grønne Skove undersøger Lars Trier Mogensen om markedet kan løse klodens problemer.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
19/12/2023 • 54 minutes, 34 secondes
Sandet løber ud
Alverdens virksomheder er valfartet til oliestaten Dubai, og har i de seneste uger lavet flere kontante aftaler end politikerne. Har COP28 i virkeligheden haft mere karakter af en messe for energikøbmænd end af et klimatopmøde? Hør om de seneste udviklinger og det store perspektiv: Debat med Jørgen Steen Nielsen, klimajournalist på Information, og Jakob Martini, klimaredaktør på Finans. Dernæst handler det om danskernes kødlige liv, nede i køledisken: Hør Lars Gårn Hansen, miljøøkonomisk vismand, fortælle om, hvorfor afgifter er så effektive til at drive omstillingen af landbruget. Hvis politikerne bare tør. Til sidst fortsætter nytårsnedtælling til CSRD, det nye regnskab for bæredygtighed. Taxameteret begynder allerede til nytår, og de største virksomheder kan ikke trække tiden, som politikerne og klima-diplomaterne forsøger lige nu. Hør Susanne Stormer, leder af ESG hos PwC Denmark knuse de grønne tal.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
12/12/2023 • 54 minutes, 23 secondes
Kodeordet er CSRD
Erhvervslivet står over for en gennemgribende grøn omvæltning, som drives frem helt nede fra de normalt skjulte maskinrum - af bogholderne, revisorerne og budgetbisserne. Fra årsskiftet skal de allerstørste virksomheder i Danmark begynde at registrere deres belastning af bl.a. klimaet - under forkortelsen CSRD, som står for Corporate Sustainability Reporting Directive. Hør ESG-director fra KPMG, Daniella Krol Lundtang, og direktør for Hansen & Ersbøll Agenda, Lotte Hansen, diskutere den nye bæredygtighedsrapportering, som har potentialet til for alvor at accelerere den grønne omstilling. Hør dernæst cheføkonom hos Nykredit, Palle Sørensen, vurdere de finansielle effekter af COP28: Hvordan påvirker klimatopmødet i Dubai de globale markeder? Eller er det mest varm luft, der kommer fra oliestaten? Til sidst analyserer programchef hos Concito, Søren Have, udspillet til en ny flyafgift. Kan den overhovedet kaldes grøn?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
05/12/2023 • 54 minutes, 8 secondes
Kørt af sporet
Specialudgave med både miljøminister Magnus Heunicke (S) og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S). Tilmed i en særlig Dr. Jekyll og Mr. Hyde-version: Først kritisk fokus på naturens fatale tilstand i Danmark. Hvorfor har vi ladet naturen dø? Dernæst mere opbyggeligt fokus på mulighederne for et gennembrud på klimatopmødet COP28. Hvad er det absolut bedste, der kan ske i Dubai? Hør Magnus Heunicke forsvare regeringens naturpolitik og Dan Jørgensen forklare klimaets diplomatiske kvadratur.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
28/11/2023 • 54 minutes, 15 secondes
Grønne grise
Black Friday sender bjerge af elektronik-skrot direkte i skraldespanden. Danskerne elsker nye dippedutter, men er endnu ikke oppe i omdrejninger med genbrug. Hør direktøren for Greenminds, Tina Høgsted Svanberg, fortælle om det voksende marked for genbrugt elektronik. Og om en offentlig sektor, som sakker allerbagerst. Hør også om mulighederne for et reelt gennembrud på det forestående klimatopmøde COP28. Klimarådgiver i Care, John Nordbo, er en erfaren veteran, og øjner faktisk lyspunkter. Selv om det begynder at se sort ud. Til sidst handler det om retssagen mod Danish Crown: Hvor går grænserne for greenwashing? Hør bogaktuelle Astrid Haug fortælle om faldgruberne i virksomhedernes grønne markedføring.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
21/11/2023 • 54 minutes, 21 secondes
Sprængfarligt tabu
Christiansborg er ramt af en parlamentarisk kernenedsmeltning - en politisk spaltning, hvor flere blå partier i protest har valgt at boykotte ugens høring om atomkraft. Den kontroversielle teknologi er tydeligvis stadig et tabu, selv om flere og flere vælgere faktisk er åbne over for at undersøge potentialerne for den CO2-neutrale energiform. Hør først om fordele og ulemper ved atomkraft, videnskabeligt set. Sektionsleder på DTU, Bent Lauritzen, fortæller om den alt i alt meget dyre klimaløsning. For det allerstørste problem er nok prisen? Hør også klimaordfører for Liberal Alliance, Steffen Frølund, diskutere, hvorfor atomkraft bør blive en del af energimikset herhjemme. Hvorfor vælge den dyreste teknologi overhovedet? Forinden handler det om fænomenet 'techno-washing'. Sprogforsker Søren Beck Nielsen og ekstern lektor på Københavns Universitet Katrine K. Pedersen fortæller om, hvordan teknologiske fix ofte bliver brugt som undskyldning i klimadebatten for ikke at gøre mere her og nu.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
14/11/2023 • 54 minutes, 24 secondes
Stækkede vinger
Den danske vindmøllebranche er i dyb krise. Det grønne eventyr risikerer ligefrem at få en brat slutning. I sidste uge styrtdykkede Ørsted-aktien efter et dystert kvartalsregnskab, og tidligere har de røde alarmlamper blinket for både Vestas og Siemens. Hvorfor er danske vindmøller pludselig gået i stå? Hør diskussion mellem viceadministrerende direktør for Green Power Denmark, Jan Hylleberg, og S-kandidat til Europaparlamentet, Magnus Barsøe. Ikke mindst om behovet for en egentlig redningspakke. Forinden handler det om landbrugets klimatilpasning. Hør først direktør for Vestjyllands Andel, Steen Bitsch, fortælle om omstillingen af de mere konventionelle brug, og dernæst iværksætterne Andrea Donau og Mikkel Dupont fortælle om deres nystartede virksomhed Færm, som sælger løsninger til at lave plantebaseret ost.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
07/11/2023 • 54 minutes, 15 secondes
En halv vind
Det danske vindmølleeventyr er vågnet op til en ny virkelighed: Ude omkring i lokalsamfundene halter det med at få sat nye vindmøller op, og på nationalt plan er flere grønne investeringsfiduser også begyndt at kaste røde tal af sig. Hør først borgmester i Lemvig, Erik Flyvholm fra Venstre, diskutere, hvorfor det er så bøvlet at få møllevingerne til at snurre. Han er langt fra imponeret over regeringens seneste udspil om mere grøn energi på land. Til sidst kommer investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, og analyserer Ørsteds krise. Det forestående kvartalregnskab kan meget vel tegne et sjældent dystert billede for vindmølle-branchen i Danmark. Forinden er der dog et lyspunkt - et opløftende vendepunkt: Byggebranchen er klar til at rykke langt hurtigere med klimaomstillingen, end politikerne kræver. Hør partner i arkitektfirmaet Effekt, Sinus Lynge, og professor i bæredygtigt byggeri ved Aalborg Universitet, Harpa Birgisdottir, diskutere det betydelige potentiale for ekstra CO2-reduktioner i nybyggeri.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
31/10/2023 • 54 minutes, 14 secondes
Den perfekte storm
I kølvandet på ødelæggelserne fra stormfloden presser en kæmpe regning sig på: Udgifterne til klimatilpasning risikerer at eksplodere i de kommende år. Foreløbig er midterregeringen kommet med et begrænset udspil. Men hvor stor bliver den reelle regning? Hør analyser fra Thomas Brenøe, vicedirektør i Forsikring & Pension, og Lotte Meldgaard Pedersen, ekspertisechef for kyster hos Niras. Dernæst fortsætter mini-serien om den beskidte bagside af grøn omstilling - den stærkt svinende udvinding af metaller og jordarter. Hør lektor i geologi på Københavns Universitet, Kristoffer Szilas, fortælle om neodym, der bl.a. bruges i vindkraft. Og hør Eric Pedersen fra Nordea fortælle om de vanskelige balancer mellem grøn omstilling og investeringer i minedrift. Kan man overhovedet købe de fornødne mineraler på ansvarlig vis? Til sidst handler det om biodiversitet og business. Hør klima- og biodiversitetschef i Hedeselskabet, Mads Flinterup, fortælle om det vanskelige arbejde med at genskabe vild natur.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
24/10/2023 • 54 minutes, 5 secondes
Tirsdag 17. okt. 2023
Klima-aktierne boomer. Kapitalfonde og pensionskasser pumper milliarder i bæredygtige virksomheder. Klimaomstillingen accelererer. Politikerne ser ikke længere ud til at være dem der driver udviklingen. I Guld og Grønne Skove undersøger Lars Trier Mogensen om markedet kan løse klodens problemer.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
17/10/2023 • 54 minutes, 29 secondes
Beskidt bagside
Grønne løsninger bliver ofte præsenteret som rene - som pletfri, ulastelige og ikke mindst naturvenlige. Under slogans om bæredygtighed bliver såkaldt "grøn" teknologi solgt som en ny og balanceret måde at mindske forurening og overtræk på naturressourcer. Men virkeligheden er mere beskidt. Inde bag de glatte overflader på vores mobiltelefoner, elbiler og solceller gemmer sig en mere lurvet, ofte kulsort og ligefrem blodplettet virkelighed. Hør om markedet for i første omgang litium: lektor i geologi ved Københavns Universitet, Kristoffer Szilas, og chef for råvarestrategi i Saxo Bank, Ole S. Hansen, diskuterer med klimaanalytiker hos Concito, Charlotte Frejlev Andersen. Forinden handler det om regeringens nye udspil om at give naboer til energiparker en større økonomisk kompensation. Hør minister for landdistrikter Louise Schack Elholm (V) og direktør for StederSkaberFolk Laila Kildesgaard. Vil penge til naboerne få flere møller op at snurre?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
10/10/2023 • 54 minutes, 10 secondes
Helt afkoblet
Grøn vækst lyder næsten for godt til at være sandt. Men er det reelt muligt at bryde forbindelsen mellem forurening og vækst? Ja, hvis man spørger Carlsberg. Den danske bryggerigigant har i de senere år formået at mindske klimabelastningen, samtidig med voksende salg. Hør bæredygtighedschef i Carlsberg Simon Boas Hoffmeyer fortælle om arbejdet med at mindske udledningen af drivhusgasser, helt ude hos de fjerneste underleverandører. Svaret er dog klart nej, hvis man spørger økonomiprofessor Inge Røpke. Hun afviser, at det i større skala er muligt at skabe en afkobling. Hun betragter parolerne om 'grøn vækst' som et bluffnummer. Hør også om landbrugsfejden i Venstre, som meget vel kan ende med at afgøre, om Danmark overhovedet når i mål med reduktionsmålene.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
03/10/2023 • 55 minutes, 10 secondes
Planetens grænser
Verden er trådt ind i en høj-risiko-zone. Her på jordkloden har vi netop overskredet seks ud af ni "planetære grænser". Alarmlamperne blinker, når det gælder klimaet, biodiversitet, fældning af skov, udslip af kvælstof, forbrug af ferskvand og mængden af bl.a. hormonforstyrrende stoffer. Men her i Danmark er vi vel et foregangsland? Nej, lyder det fra Sune Dowler Nygaard, direktør for miljøteknologi på Teknologisk Institut. Danmark ligger opsigtsvækkende lavt. Hør også Allan Poulsen, Head of advanced structures and sustainability, hos Vestas fortælle om arbejdet med at udvikle cirkulær forretning. Dernæst handler det om en opsigtsvækkende høring ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol: Seks børn og unge fra Portugal kan tvinge Danmark til at sætte tempoet op i den grønne omstilling. Hør advokat hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, Sune Fugleholm, vurdere retsdramaet. Til sidst debat mellem opinionsredaktør på Politiken, Lotte Folke Kaarsholm, og programchef for EU i Concito, Jens Mattias Clausen, om Storbritanniens nye klimakurs. Skal virksomhederne begynde at forberede sig på en anti-grøn bølge i Europa?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
26/09/2023 • 54 minutes, 3 secondes
Store penge
Flere af Danmarks allerstørste virksomheder er begyndt at rykke hurtigere i den grønne omstilling, end de politisk vedtagne regler kræver. Langt hurtigere. Både landets største kreditgiver og verdens andetstørste containerrederi profilerer sig på at tage ekstra ansvar for klimaet - og vel at mærke fordi det er sund forretning. Hør først bæredygtighedschef i Nykredit, Jens Thiel, diskutere om kampagnen: "Det skal være billigere at være grøn end at være ligeglad". Hvorfor? Hør dernæst chef for grøn omstilling i Mærsk, Morten Bo Christiansen, fortælle om det nye skib Laura Mærsk, som har biometanol i tanken, og i fremtiden skal sejle på e-metanol. Hvorfor er det rettidig omhu at investere i en grønnere skibstrafik? Til sidst kommer stifterne af Planteslagterne, Emil Andersen og Henrik Have Christensen, og taler om alternativerne til kød.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
19/09/2023 • 54 minutes, 15 secondes
Halsløse fremskridt
Intet symboliserer fortidens fossile æra mere slidstærkt end det sort-klistrede stads, der kaldes for asfalt. Men måske findes der mere bæredygtige alternativer? Måske bliver det igen muligt at juble over "halsløse Fremskridt" og "Hastighedens Pragt", som digteren Emil Bønnelycke skrev forelsket om for hundrede år siden i 'Asfaltens Sange'. Hør iværksætteren Line Kloster Pedersen, direktør for Visibuilt, fortælle om den grønnere erstatning, hun udvikler - og som måske kan komme til at revolutionere den danske asfaltjungle? Forinden handler det om Ørsted-aktiens fald. Hør direktør for Dansk Aktionærforening Mikael Bak diskutere gevinster og tab ved grønne investeringer. Til sidst handler det klima-bonusser i toppen af erhvervslivet. Hør redaktør på Økonomisk Ugebrev Claus Strue Frederiksen fortælle om en ny og stadig mere populær fidus, der kan sætte skub på klimaomstillingen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
12/09/2023 • 53 minutes, 55 secondes
Mysteriet under jorden
Op med temperaturen og ned med skatten. Sådan lyder budskabet fra Nye Borgerliges formand Pernille Vermund. Hun vil også have sat en stopper for solceller og vindmøller ude på landet, eller det, hun kalder for "solcelleørkener", der er ved at industrialisere naturen. Hvad er hendes bud på en mere snusfornuftig klimapolitik? Er der grobund for hollandske tilstande her i Danmark, altså en bondeopstand, hvor vrede landmænd forsøger at stoppe den grønne omstilling? Èn ting er i hvert fald gået i stå: Regeringen har udskudt planerne om CO2-fangst og lagring. Hør Danmarks førende ekspert, Philip Fosbøl fra DTU, forklare, hvad der er op og ned i mysteriet om hullerne i den danske undergrund. Til sidst kommer direktør for både Teknologirådet og DeltagerDanmark, Rune Baastrup, for at diskutere de voksende spændinger i klimapolitikken, som måske kan forklare politikernes nølen, og dermed virksomhedernes nervøsitet for at investere.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
05/09/2023 • 54 minutes, 1 secondes
Gaden og gården
Sagen er bøf. Lige nu sidder landets ypperste økonomer og regner intenst på, hvordan bl.a. oksekød kan pålægges en ny klimaafgift - og det er kun ét element i det større udspil til grønne afgifter på dansk landbrug, som ventes fremlagt om få måneder. Men tør politikerne følge eksperterne råd? Og vil modstanden fra landbruget være stærk nok til at blokere for nye klimaafgifter? Fronterne spidser til. Hør først klimaordfører for De Radikale, Samira Nawa, diskutere de 10 nye klimaafgifter, som hun mener skal indføres. Hurtigst muligt. Senere kommer næstformand for Bæredygtigt Landbrug, Niels Hauge Mikkelsen, i studiet for at diskutere, hvorfor klimareguleringen allerede er ved at tage livet af dansk landbrug. Han er i fuld gang med at mobilisere til modstand. Hør desuden om, hvordan mere end hundrede virksomheder ikke er nået i mål med at sætte klimamål gennem det såkaldte 'Science Based Targets initiative'.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
29/08/2023 • 54 minutes, 36 secondes
Falmende kurser
Bladene er allerede begyndt at blive brune og gule - og det kan måske ses som et symbolsk varsel om et omslag, der er også sker både i det politiske landskab og på markederne? For skridt for skridt er tempoet i den grønne omstilling ved at blive sløvet ned her i Danmark: Senest har SVM-regeringen valgt at udskyde planerne for CO2-fangst og lagring. Markederne har for længst set den falmende udvikling: Kurserne på de to grønne danske flagskibe Vestas og Ørsted falder - og falder. Hvorfor? Hør investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen analysere de falmende kurser. Forinden handler det om bæredygtig forretning i lidt mindre skala: Hør adm. direktør i kaffe-virksomheden SLOW, Sebastian Nielsen, berette om kampen for at lave kaffe, der bidrager positivt til natur og klima. Hør også Mathias Sindberg fortælle om en ny og voksende klimamodstand, ikke mindst i Holland.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
22/08/2023 • 54 minutes, 35 secondes
Vilde partnerskaber
Håbet følger pengene. Hvis dansk natur skal genoplives, kommer det til at kræve mere end fromme viljer. Det kræver penge - også flere penge, end politikerne ser ud til at ville hoste op med. Danmarks Naturfredningsforening har derfor indgået en lang række partnerskaber med erhvervslivet. Hør Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, diskutere muligheder og faldgruber, når der skabes alliancer med vidt forskellige brancher. Hvornår bliver de grønne ngo-ildsjæle forvandlet til nyttige idioter? Og hvornår gavner det for alvor den truede, vilde natur? Hør også om den danske vindmøllebranche krise. Vestas har stadig underskud. Hør vicepræsident Morten Dyrholm forklare, hvorfor det er blevet så djævelsk svært at tjene penge på danske vindmøller. Til sidst om de nye toner fra SVM-regeringen: Skal den grønne omstilling ned i gear? Diskussion med sekretariatsleder for Klimabevægelsen i Danmark, Frederik Sandby.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
15/08/2023 • 54 minutes, 12 secondes
Døende Danmark
Fuglene forsvinder, havbunden forvitrer som en gold ørken og nu er de danske vindmøller også i krise. De store vindmøllefabrikker er hårdt presset og har mere end svært ved at tjene penge. Er eventyret ved at gå i stå? Hør underdirektør i DI Troels Ranis diskutere de snurrige problemer, som den danske vindmøllebranche er ramlet ind i - og risikoen for, at det fremover bliver billige kinesiske møller, som overtager markedet. Hvad skal der til for at gøre danske vindmøller konkurrencedygtige igen? Forinden handler det om den endnu mere omvæltende naturkrise. Hør naturfortæller og selverklæret "Lærkens Lobbyist", Martin Keller, diskutere årsagerne til den sølle tilstand for biodiversiteten i Danmark. Naturen gisper. Er det for sent at redde eller måske snarere genskabe en vild dansk natur? Hør også om et muligt håb: "Verdens mest bæredygtige modeuge" - sådan har selveste Vogue, det toneangivende modemagasin, kaldt den københavnske modeuge, som foregår lige nu. Men er der hold i den grønne glamour? Hør rådgiver i Continual Tanja Gotthardsen diskutere tøjbranchens sande tilstand.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
08/08/2023 • 55 minutes
Øjebæ bryder idyllen
Ikke i min baghave. Opsætningen af vindmøller er gået i stå i Danmark - af en simpel årsag: Naboerne protesterer mod nye vindmølle- og solcelleparker. Fordi de opfattes som grimme, ja, ligefrem hæsligt forstyrrende ude i det danske landskab. Men hvorfor bliver det industrielle og tungt klimabelastende landbrug egentlig opfattet som smukkere end produktion af vedvarende energi? Måske er svaret, at vores landskabsopfattelse hænger fast i de gamle guldaldermalerier. Energiselskabet Andel har netop lanceret en kampagne, der sætter fokus på sammenstødet mellem guldalder og grøn strøm. Hør kommunikationsdirektør Rikke Trikker i debat med museumsdirektør på Hirschsprung Gertrud Oelsner og arkikekt Sinus Lynge, partner i Effekt. Forinden handler det om et opsigtsvækkende opbrud i debatten, en form for kvantespring: Atomkraft har fået en renæssance. Hør forperson for Atomkraft Ja Tak, Johan Christian Sollid, fortælle om de strålende muligheder - men også blive udfordret på forretningsmodellen: Hvorfor skulle det være en sund forretning at etablere atomkraft i Danmark?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
27/06/2023 • 54 minutes, 15 secondes
Beskidt vaskemaskine
Grønvask er blevet hverdag. Overalt i Danmark forsøger små og store virksomheder dagligt at vildlede forbrugerne ved at påstå, at deres produkter er mere miljøvenlige og bæredygtige, end de i virkeligheden er. Selv kongehuset er blevet fanget i 'greenwashing'. Hør redaktør på Sustain Report, Henrik Munksgaard, fortælle om jagten på de sorte plattenslagere. Forinden kommer forperson for Ungeklimarådet, Nadia Gullestrup Christensen, på besøg i studiet for at gøre status over tempoet i den grønne omstilling i Danmark. Regeringen er netop blevet dumpet af Klimarådet, men er der ligefrem også tale om grønvask? Til sidst handler det om investeringer i plantebaserede fødevarer. Bankerne nøler og har endnu ikke turdet pumpe store beløb i fremtidens klimamad. Hør generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, fortælle om deres nye kortlægning af finanssektorens svigtende investeringer.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
20/06/2023 • 54 minutes, 8 secondes
Døren er smækket i
På overrumplende få år er dansk vindenergi gået fra solid statsstøtte til nu at være forvandlet til en grøn guldkalv: Vindmøllerne snurrer flere og flere kroner lige ned i statskassen. Ikke mindst efter et bredt flertal i Folketinget netop har fået sat en stopper for den såkaldte 'åben dør'-model, hvor investorer ellers kunne opføre vindmølleparker på mere frie vilkår. Hør debat mellem direktør i Kraka Peter Mogensen og underdirektør i pensionskassernes brancheforening Tom Vile Jensen: Er den nye havaftale en sejr for snusfornuften? Eller risikerer Danmark at bremse den grønne omstilling? Forinden forklarer professor i havmiljø ved Aarhus Universitet, Stiig Markager, hvorfor selve havaftalen er knap så stort et gennembrud for havmiljøet, som politikerne ellers gerne vil have os til at tro. Til sidst debat om et nyt erhvervspartnerskab om biodiversitet: Er det i virkeligheden landets firmaer, der ender med at skulle redde Danmarks plante- og dyreliv?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
13/06/2023 • 54 minutes, 19 secondes
Vinderen er vind
Det øverste erhvervsliv og den jordnære venstrefløj har fundet sammen: Alle jubler over ugens aftale om udbud af havvind i gigantskala. De ekstra vindmøller kan levere grøn strøm til helt op mod 14 mio. borgere - i Danmark og resten af Nordeuropa. Kan alle virkeligt være glade samtidig? Hør debat mellem adm. direktør for Green Power Denmark, tidligere Venstre-udenrigsminister Kristian Jensen og SF's klimaordfører Signe Munk. Ambitionerne stopper ikke engang her: Hør ledende partner i CIP-fonden Charlotte Jepsen fortælle om deres nye vision for en ny brintinfrastruktur i Danmark. Hun ser potentiale for investeringer på 130 mia. kr. i nye rør og brintøer. Men er det en sund forretning? Hør modspil fra direktør i tænketanken Axcel Future, Joachim Sperling. Hør desuden om weekendens march for biodiversitet: Jeppe Svan Sørensen, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse, er en af folkene bag et nyt manifest om vild natur. Umiddelbart synes politikerne ikke at lytte. Men lytter erhvervslivet?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
06/06/2023 • 54 minutes, 14 secondes
Danskvand for 8 mia. kr.
Den fagre nye fremtid sker allerede nu: Ørsted har netop vundet den første kæmpe pulje til CO2-fangst: I løbet af de næste år skal der fanges og lagres i stor skala - til en pris på godt 8 mia. skattekroner. Hør bæredygtighedschef i Ørsteds bioenergiforretning, Peter Kofod Kristensen, fortælle om, hvordan CO2-fangst egentlig fungerer. Ja, faktisk er det lidt ligesom den kuldioxid, der proppes i danskvand. Hør dernæst om tøjaffald: Danskerne er blevet europamestre i ophobning af skrald, og en betydelig del af affaldet er tekstiler, der køres direkte på forbrænding. Debat mellem CSR- og bæredygtighedschef i dansk mode og textil Marie Busck og politisk rådgiver i forbrugerrådet tænk Vibeke Myrtue Jensen. Til sidst om 2025-målet: Hør senioranalytiker i Concito Karsten Capion gøre kontant status over regeringens klimamål. Hvad skal der til for at nå i mål?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
30/05/2023 • 54 minutes, 32 secondes
Smæk for skillingen
Hvad er den allerbilligste måde at nedbringe CO2-udslippet her i Danmark? Svaret er hverken en gakket gåde, et hemmeligt hovedbrud eller en kompliceret kabale. For svaret er netop lagt kontant frem i en ny plan fra Rådet for Grøn Omstilling. Hør direktør Bjarke Møller fortælle om den enkle og håndgribelige løsning, som på den ene side vil kunne realisere klimamålene hurtigt og billigst, men som på den anden side ikke er særlig populær inde på Christiansborg. Dernæst handler det det grønne regnskab bag den nye kontroversielle vejafgift på landsbiler. Hør først økonomiprofessor Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet. Han ser mange gode grunde til at indføre en vejafgift: Men ingen af dem er grønne. Dernæst debat mellem adm. direktør for DTL Danske Vognmænd Erik Østergaard og seniorrådgiver Jeppe Juul om fakta og fornægtelse i virakken om den kilometerafgift på lastbiler. Hvad er den smarteste vej til CO2-reduktioner i transportsektoren? Eller skal den tunge trafik stadig køre på frihjul?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
23/05/2023 • 54 minutes, 19 secondes
Gule veste
Vreden kan ikke længere tæmmes: I de seneste døgn har rasende vognmænd og lastbilchauffører blokeret landets hovedfærdselsårer - præcis som klimaaktivister også forsøger. Bare med modsat fortegn: Truckerne vil ikke betale den nye "CO2-differentierede og kilometerbaserede vejafgift", som et flertal i Folketinget fremover vil pålægge lastbiler. Hør vognmand John Christensen og DI-branchedirektør for transport Karsten Lauritzen diskutere modstanden mod klimaregulering. Vil det smadre den danske vognmandsbranche? Er det gule vester for alvor kommet til Danmark? Forinden handler det om en anden mindst lige så kontroversiel lov: Hør adm. direktør for Norfors Jette Miller og Helsingørs borgmester Benedikte Kiær diskutere konsekvensen af den nye lov om affaldsforbrænding, som risikerer at tvangslukke et af de mest klimavenlige anlæg. Har politikerne på Christiansborg helt mistet jordforbindelsen? Hør også professor i Klimaret Christina D. Tvarnø fra CBS Law om den seneste retræte fra SVM-regeringen: Er Klimaloven egentlig overhovedet bindende?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
16/05/2023 • 54 minutes, 9 secondes
Teknokratisk trylleslag
Med et pennestrøg er genbrugte byggematerialer blevet forvandlet til grønt guld. Fra overhovedet ikke at tælle med i klimaregnskabet skal gamle vinduer og mursten nu pludselig have fuld bonus: Hør om det teknokratisk trylleslag, som kan få omvæltende betydning for bære dygtigt byggeri. Hør adm. direktør i Genbyg Jesper Holmberg og bæredygtighedsdirektør hos COWI Gitte Gylling Olesen diskutere, hvad de nye regler vil betyde for den danske byggebranche, som i dag halter langt bagefter i den grønne omstilling. Forinden kommer SF's finansordfører Lisbeth Bech Nielsen og fortæller om en stribe beslutningsforslag, som hun er ved at fremsætte i Folketinget: Skal Nationalbanken til at føre klimapolitik? Til sidst handler det om energiøen ved Bornholm, som kan ende med at efterlade en uventet milliardregning hos skatteyderne.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
09/05/2023 • 54 minutes, 43 secondes
Tæt på klimaks
Danmark er lige ved og næsten at kunne leve op til de ambitiøse klimamål: Ifølge den nye fremskrivning fra Energistyrelsen er det første delmål i 2025 tæt inden for rækkevidde. Eller hvad? For den officielle prognose møder hård kritik. Hør cheføkonom i Concito Torsten Hasforth og folketingmedlem for Alternativet Theresa Scavenius diskutere den kontroversielle klima-fremskrivning. Fremover risikerer de grønne regnskaber måske ligefrem at blive endnu mere politisk styrede? Dernæst handler det om den nye klimapris, Finans Impact, som uddeles for første gang i denne uge. Hør om to af de nominerede selskaber: Torben Möger Pedersen, adm. direktør i Pension Danmark, og Thomas Petersen, vice-president i Danelec. De grønne løsninger findes allerede ude på havet.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
02/05/2023 • 54 minutes, 2 secondes
Gæld og sort samvittighed
Lyder det for godt til at være sandt? Hør om to forunderlige og højaktuelle forløb, hvor borgerne bliver lovet både billigere og grønnere løsninger. Men hvor hverdagens virkelighed fremstår noget mere beskidt: Dels det nye forslag om at blande mere biobrændsel i benzin og diesel, og dels planerne om at privatisere landets affaldsforbrændinger. Begge dele bliver forsøgt solgt som en fiks måde at skabe både billigere og grønnere løsninger. Men fagfolk er skeptiske. Resultatet kan meget vel ende med at blive dyrt og sort. Hør også om hvordan danskerne efter coronapandemien har fået øjnene op for den frie natur, og hvordan det skaber nye - og måske ligefrem bæredygtige - forretningskoncepter.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
25/04/2023 • 54 minutes, 9 secondes
Engle med penge
Hvis ikke ligefrem mirakler så har klodens klima brug for nogle pengestærke skytsengle. Heldigvis er der risikovillige investorer, som står klar til at stille penge på højkant. Men hvordan finder de guldet? Hør 'business angel' Louise Lachmann om, hvordan man navigerer mellem bæredygtighed og greenwashing. Hun har netop har været på skolebænken for at blive klogere på grønne investeringer. Hør dernæst vicedirektør Morten Dyrholm fra den danske vindmøllegigant Vestas fortælle om, hvordan de lige nu kæmper for igen at lave overskud. Til sidst kommer to grønne iværksættere på besøg: Hør stifterne af Søuld fortælle om de forunderlige potentialer i ålegræs. Måske vokser pengene slet ikke på træerne, men derimod nede på havets bund?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
18/04/2023 • 54 minutes, 2 secondes
Lydløs acceleration
Ingen motorbrøl eller udstødningsrøg. Men vendepunktet er sket: Med en eksplosiv stigning på 157 procent er der for alvor kommet turbo på salget af elbiler i Danmark. Den mest solgte personbil i første kvartal af 2023 var - for første gang - en elbil, nemlig Teslas Model Y. Hvorfor stiger salget af elbiler så pludseligt? Hør først Emma Fløe Weinreich, salgs-trainee hos Ejner Hessel, fortælle om, hvad der får flere og flere til at vælge en elbil. Er det overhovedet til gavn for klodens klima? Hør debat med Mads Aarup, talsmand for Elbilforeningen, Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører og Søren Have fra tænketanken Concito. Dernæst handler det om naturens sørgelige tilstand her i Danmark. Hør debat med innovationsdirektør i WWF Verdensnaturfonden Jacob Fjalland og direktør for Den Danske Naturfond Flemming Nielsen om, hvordan der kan skaffes flere penge til naturgenopretning i Danmark.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
11/04/2023 • 55 minutes
Liv i huset
Boliger forurener mere end landbruget. Måske burde selv hobbyprojekter i påsken stå på den sorte liste? Konventionelle byggematerialer trækker et spor af CO2-forurening efter sig, og samlet set udleder nybyggeri og boliger mere end en tredjedel af klimagassen her i Danmark. Men hvad er alternativerne? Hør to iværksættere fortælle om deres nye bæredygtige byggemarked, hvor de kun sælger materialer, som bidrager til at nedbringe CO2-regnskabet. Er der business i grønt byggeri? Inden da handler det om regeringens seneste klimaoffensiv: 'Den Nationale Energikrisestab', forkortet Nekst. To nye turbo-udvalg skal bane vejen for hurtigere fjernvarme og flere landvindmøller. Men er mere bureaukrat-snak virkelig nødvendigt? Den gode nyhed er nemlig, at pensionskasserne allerede står klar med pengene.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
04/04/2023 • 54 minutes, 6 secondes
Helt i skoven
Danmark hugger bremsen i over for resten af Europa: Afbrændingen af biomasse, som udgør to tredjedel af vores såkaldt "grønne energi" skal ikke mindskes - selv om det udleder CO2. Hvis det står til regeringen og erhvervslivet. Men hvorfor? Hvorfor bør Danmark ikke mindske en af de CO2-tungeste energiformer? Hør direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen, forklare, hvorfor Danmark slet ikke vil nå målet om 70 procent, hvis afbrændingen af biomasse drosles ned. Hør også debat mellem Bente Hessellund Andersen fra Noah og Maria Dahl Hedegaard fra Dansk Fjernvarme om, hvorvidt biomasse overhovedet kan kaldes for "grøn energi". Forinden er skandalen om el-handlernes fuldfede bonusser på dagsordenen: Hvad driver forargelsen over de trecifrede millionbonusser - menigmands misundelse eller ublu grådighed?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
28/03/2023 • 54 minutes, 12 secondes
Planet B
I årevis har klimaaktivister råbt: "There Is No Planet B". Altså: Der findes ingen Planet B. Pointen er klar: Vi har kun én jordklode. Men måske er det alligevel tid til Plan B? Den nye sammenfattende rapport fra FN's klimapanel IPCC er ikke for børn. Hør DTU-professor Kirsten Halsnæs og afdelingschef for Nationalt Center for Klimaforskning på DMI Adrian Lema fortælle om rapportens dystre hovedkonklusioner. Alt er dog ikke sort, for løsningerne findes faktisk. Hvis bare pengene kan findes. Og de kniber det til gengæld med. Hør debat mellem klimarådgiver i CARE, John Nordbo, og direktør for Cepos, Martin Ågerup: Hvordan kan der skrabes flere penge sammen til klimainvesteringer? Og hvordan bruges de bedst? Til sidst et kontant virkelighedstjek på den finansielle uro: Hør chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen, om status for grønne aktier på et blodrødt marked.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
21/03/2023 • 54 minutes, 7 secondes
Betonkapitalisme
Regnestykket er enkelt - og overvældende stort: Godt 40 procent af klodens CO2-udledninger kommer fra byggeri. Reelt er der derfor kun to muligheder, hvis klimamålsætningen skal føres ud i livet: Enten skal de allertungeste og sorteste byggematerialer, såsom cement og dermed beton, droppes totalt. Eller også skal de produceres på helt nye måder. Hør David Zahle, arkitekt og partner i BIG, fortæller om deres nye hovedkvarter i Københavns havn, hvor de bruger en ny type grøn beton. Hør også Bodil Recke, chef for grøn innovation i den danske cementgigant FLSmidth, diskutere mulighederne for at mindske CO2-udledninger. Er der et reelt marked for CO2-neutral cement i dag? Forinden kommer klimaaktivist Caroline Bessermann i studiet og fortælle om sit kandidatur til bestyrelsen i Dansk Bank. Og til sidst kommer senioranalytiker i Tænketanken Europa, Jacob Kaarsbo, og diskuterer de nye og foruroligende perspektiver for de danske energiøer. For efter angrebet på Nordstream-rørledningen ved Bornholm kan kabler og vindmøller også pludselige mål for sabotage - og derved gøre projekterne meget dyrere.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
14/03/2023 • 54 minutes, 11 secondes
Den lukkede dør
Han ved om nogen, hvordan bureaukrati kan blokere for grøn omstilling. Dansk klima-business er ofte blevet bremset af langsom sagsbehandling og omskiftelige regler. Ikke desto mindre har den nye klimaminister Lars Aagaard netop gjort, hvad han advarede imod, da han tidligere var direktør for Dansk Energi. Nemlig at gøre det både dyrere og mere usikkert at investere i grøn omstilling. Hør ham fortælle om den første bumlede start, hvor SVM-regeringen selv har valgt at smække den såkaldt 'åbne dør' i for nye vindmølleprojekter. Hvad er hans ambitioner? Og hvordan vil han igen få dansk klimapolitik op i omdrejninger? Dernæst kommer medstifter af Climentum Capital, Morten Halborg, og fortæller om, hvordan han er i fuld gang med at investere 1 mia. kr. i ny klimateknologi: Hvordan finder man de bedste grønne investeringer? Til sidst debat mellem formanden for Danmarks Frie Forskningsfond Maja Horst og senioranalytiker i Concito Tobias Johan Sørensen om de ekstra penge til grøn forskning. Er satsningen på ny viden altafgørende - eller i virkeligheden en sovepude?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
07/03/2023 • 55 minutes
Strålende Sverige
Energikrisen har fået svenskerne til at skifte gear. Den nye borgerlige regering lægger op til at ville accellerere den allerede veludbyggede kernekraft: "Vi skal opfylde vores del af Parisaftalen, men uden at smadre økonomien i svenske selskaber og familier. Vejen dertil går gennem atomkraft," lyder det fra Ebba Busch, ny energi- og erhvervsminister. Men hvad Sverige lære resten af verden, og hvordan kan vores grønne omstilling måske lade sig inspirere af de radioaktive erfaringer fra Sverige? Hør om de kommercielle erfaringer med kernekraft og planerne for nye små reaktorer - i det tredje og sidste afsnit om nordisk magi og ingeniørkunst i den grønne omstilling.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
28/02/2023 • 55 minutes, 4 secondes
Van(d)vittige Norge
Energikrisen har været en guldgrube for Norge. Pengene er fosset ind, i takt med de stigende priser på naturgas. I det lange løb har nordmændene dog en større ressource, som kan skabe endnu mere energi: Fjelde og elve. Hvad gør man i et land uden høje bjerge? Hvad Norge kan lære resten af verden, og ikke mindst os her i Danmark? Den glimtende cocktail af penge og know-how, af sort gas og grønt vand, har også givet Norge et energi-boost af en anden verden. Hør om hvordan højteknologiske virksomheder, der tilbyder nye og avancerede klimaløsninger, pibler frem nordpå - i det andet afsnit af tre om nordisk magi og ingeniørkunst i den grønne omstilling.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
21/02/2023 • 55 minutes, 11 secondes
Boblende Island
Energikrisen er gået henover hovederne på islændinge, ganske enkelt fordi øen ude midt i Nordatlanten er selvforsynende med både CO2-neutral og billig energi. Det lille seje folk højt mod nord har skabt overlegen velstand under ekstreme forhold. Men hvad kan Island med deres forunderlige geotermi lære resten af verden, og ikke mindst os her i Danmark. Er det muligt at udvinde jordens kraft på samme måde? Heldigvis er svaret ja: Efter mange års fejlslagne forsøg er der kommet gang i udvindingen af geotermi i Danmark. Hør om, hvordan Aarhus skal forsynes med varme fra undergrunden - i det første afsnit af tre om nordisk magi og ingeniørkunst i den grønne omstilling.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
14/02/2023 • 55 minutes, 10 secondes
Sort kredsløb
Et enkelt firma står klar til at mindske den danske CO2-udledning med næsten lige så meget som hele det samlede landbrug: Olieselskabet TotalEnergies har netop fået grønt lys af regeringen til at pumpe CO2 ned i Nordsøen. I stor stil. I 2023 forventes det franske firma at kunne lagre fem mio. tons CO2 i undergrunden. Hør den danske chef Martin Rune Pedersen fortælle om det nye erhvervseventyr. Er det et smukt sort kredsløb, hvor klimaforureningen fra olie og gas føres tilbage under havet? Eller en lusket måde at feje problemerne ind under gulvtæppet? På den europæiske erhvervsscene handler alt pludselig om statsstøtte, efter EU-kommissionen har åbnet for tilskud til grønne virksomheder. Hør om fordele og ulemper ved statstøtte til klimabranchen. Hør debat med Dansk Erhvervs EU-chef Lasse Hamilton Heidemann, chefanalytiker i Tænketanken Europa Ditte Maria Brasso Sørensen og direktør for Brintbranchen Tejs Laustsen Jensen. Til sidst: Herhjemme overvejer SVM-regeringen at indføre forbrugsafgifter på klimabelastende varer, såsom kød. Men hvordan vil en kødafgift fungere? Hør økonom Sinne Smed fra Københavns Universitet skære fedtet fra i debatten.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
07/02/2023 • 54 minutes, 3 secondes
Havfruernes sang
Vindmøller er godt, flere vindmøller er endnu bedre. Sådan lyder logikken i dansk energipolitik. Men er det overhovedet klogt? Formanden for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen, retter et frontalangreb mod de snurrende møllevinger. Han mener, at lobbyister har forført politikerne til at satse for ensidigt på én energikilde. Den succesfulde erhvervsmand vil i stedet have investeringer i dansk atomkraft. Men måske er det ikke enten/eller? For regningen ser ud til at være større end hidtil antaget: Alene i 2019 løb prisen for naturødelæggelser i Danmark op i 251 milliarder kroner. Hør økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, tidligere overvismand og tidligere formand for Klimarådet, fortælle om to nye grønne regnemodeller, der kan skabe et gennemgribende opbrud i vores forståelse af velstand.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
31/01/2023 • 54 minutes, 4 secondes
Penge lugter ikke
Gylletanke kan blive de nye pengetanke. Det er lykkedes for det fynske biogas-selskab Nature Energy at forvandle bunker af møg, stinkende ajle og råddent madaffald til en grøn guldgrube. Selskabet er netop blevet solgt for 14,3 mia. kr., og vil nu investere massivt i et af de mest oplagte alternativer til russisk naturgas, nemlig biogas. Hør adm. direktør i Nature Energy, Ole Hvelplund, fortælle om det globale erhvervseventyr. Herhjemme har Dansk Bank netop offentliggjort en rapport, som viser, at banken er ansvarlig for en samlet CO2-udledning, som svarer til resten af Danmarks klimaforurening. Hør bæredygtighedschef i Danske Bank, Kristin Parello-Plesner, forklare, hvad afsløringen kommer til at betyde: Vil Danske Bank begynde at frasælge de sorte selskaber? Nægte udlån? Eller er det bare snak? Til sidst handler det om brandudsalg af Tesla-elbiler. Hvorfor er prisen på elbiler pludselig styrtdykket? Hør markedsanalytiker hos Bilbasen Jan Lang og investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen diskutere opbruddet.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
24/01/2023 • 54 minutes, 5 secondes
Mylder af liv
Halvdelen af klodens velstand bliver skabt ved at udnytte naturressourcer. På godt og ondt. Og ofte ødelæggende. I disse dage er biodiversitet derfor på dagsorden blandt alverdens erhvervsfolk til World Economic Forums i Davos. Findes der en forretningsmodel, som kan gøre det mere attraktivt at bevare et mangfoldigt dyreliv? Hør adm. direktør for PensionDanmark Torben Möger Pedersen, som er med direkte fra Schweiz. Kort før jul indgik alverdens FN-lande en ny aftale om at beskytte 30 procent af verdens hav og land inden 2030. Men vil det lykkes? Er hensigtserklæringer nok? Hør WWF-generalsekretær Bo Øksnebjerg og Kitt Bell Andersen fra Dansk Industri diskutere hvordan det kan blive muligt at investere i og fremme biodiversitet. Hør også om den danske startup-virksomhed Heliac, som måske har opfundet en genial energiløsning. Den minder om et brændeglas.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
17/01/2023 • 54 minutes, 14 secondes
Klima på kredit
Kan det kaldes grønt at investere i kul, olie og gas? Ikke ligefrem, vel? Ærligt talt, det lyder som sort blindgyde. Alligevel er der en lang række danske banker, kapitalfonde og pensionskasser, som på den ene side hævder at prioritere bæredygtighed, men som på den anden side skubber flere penge efter udvidning af fossile brændsler. Det næsten magiske løsen - eller trylleformular, om man vil - hedder aktivt ejerskab. Altså forandre selskaber indefra. Men sker det så? Virker det aktive ejerskab? Hør om Danske Banks milliardinvesteringer i selskaber, der stadig leder efter ny olie og gas. Forinden handler det også om klimakrav til finanssektoren. Hør PKA-direktør Jon Johnsen, direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark, Birgitte Søgaard Holm, og adm. direktør i Merkur Andelskasse, Charlotte Skovgaard, diskutere behovet for strengere grønne krav i pengeverdenen.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
10/01/2023 • 54 minutes, 3 secondes
Salg af varm luft
Hvis Danmark var en virksomhed, ville reglerne for vildledende markedsføring ikke altid blive overholdt. At iscenesætte sig som mere bæredygtig, end man i virkeligheden er, kaldes for 'greenwashing' og er faktisk ulovligt. For private virksomheder kan hammeren falde. Hør om hvordan forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen jagter fidusmagerne inden for den grønne omstilling. Hvor stort er problemet med 'greenwashing' i Danmark? På den politiske scene er der altid mere frit spil, men alt er bestemt heller ikke blot varm luft og vindfrikadeller: Europa-Parlamentet og EU's ministerråd har netop sat gang i en omvæltende reform af det sindrige CO2-kvotesystem - og samtidig åbnet for at indføre en verdens første klimatold, allerede fra efteråret. Hør Venstres nye klima- og energiordfører Linea Søgaard-Lidell og direktøren for Rådet for Grøn Omstilling Bjarke Møller diskutere den europæiske offensiv. Hør forinden adm. direktør i Norlys Niels Duedahl fortælle om den seneste kampagne om at slukke for lyset. Hvorfor ønsker et energiselskab at sælge mindre elektricitet?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
03/01/2023 • 54 minutes, 10 secondes
Klima-kavalkade 2022
Optimismen er ikke i høj kurs for klimaet. Udledningerne stiger fortsat, og bunden er slået ud af finansmarkederne. Energikrisen har samtidig udstillet, hvor dybt afhængige store dele af verden stadig er af gas, olie og kul - og hvor skrøbeligt de vedvarende alternativer er, f.eks. når det ikke blæser og solen er væk. Eller hvad? Er det trods alt for sortsynet? Hør Pelle Dragsted, medlem af Folketinget for Enhedslisten, og Tommy Ahlers, investor og tidligere Venstre-forskningsminister, diskutere både de største opture og årets fusere i 2022 i krydsfeltet mellem et løbsk klima, turbulente finansmarkeder og et nyt politisk landskab. De er i hvert fald enige om én ting: Der er ikke længere brug for grøn omstilling, men derimod for en revolution.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
27/12/2022 • 55 minutes, 12 secondes
Den grå virkelighed
Træerne vokser ikke ind i himlen. Hvis nogen nåede at blive opgejlet af grønt håb under valgkampen, da statsminister Mette Frederiksen sagde, at hun var klar til at gå videre med nye og højere klimamål, så kan de godt komme ned på jorden igen. Eller hvis nogen lod sig overraske positivt, da Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen flere gange under valgkampen sagde, at "klimaet er vores generations ubetinget største udfordring". For nu melder virkeligheden sig. Hør hvad der reelt gemmer sig bag de grønne ord om klima og natur i SVM-regeringens nye grundlag i en debat mellem markedschef for klima i Dansk Erhverv Ulrich Bang, direktør i den grønne tænketank Concito, Christian Ibsen og direktør i Danmarks Naturfredningsforening, Lars Midtby. Dernæst handler det om kolde kontanter i de varme lande: Hør hvordan A. P. Møller Capital har rettet fokus for deres grønne investeringer sydpå. Og til sidst er der smæk for skillingen: Direktør i CEPOS, Martin Ågerup, glæder sig over, at de menneskelige og økonomiske omkostninger ved naturkatastrofer ser ud til at falde. Eller er det trods alt for godt til at være sandt?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
20/12/2022 • 54 minutes, 3 secondes
Prisen på grisen
Landbruget er det sorte får i dansk klimapolitik. Reduktionerne halter langt bagefter den grønne omstilling i resten af samfundet. Og nu går den snart ikke længere. Eller hvad? Hør miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen, klimachef i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring, og landbrugspolitisk chef for Økologisk Landsforening Sybille Kyed diskutere det næste store skridt: En CO2-afgift på udledningerne i dansk landbrug. På den ene side er landbrugssektoren nu selv gået med til at acceptere en højere afgift, men på den anden side sættes der spørgsmålstegn ved om det er højt nok. Hvad er den rette pris på grisen? Forinden kommer professor i miljø- og ressourceøkonomi på Københavns Universitet og fortæller om Klimarådets seneste rapport. Til sidste handler det om ugens kæmpefusion: Novozymes og Chr. Hansen går sammen i en ny dansk gigant-virksomhed inden for det grønne felt. Er det klogt? Hør aktieanalytiker i Sydbank, Per Fog, vurdere sammenlægningen af de to selskaber, der nu tilsammen udgør en global magtfaktor inden for fremtidens landbrug.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
13/12/2022 • 54 minutes, 4 secondes
Sorte pensionspenge
Forbruget af kul boomer. Den allermest klimaforurenende energikilde er dog ikke blevet populær på investeringsfronten: Lærernes Pension har netop valgt at frasælge for over 2 mia. kroner, primært termisk kul. Hvorfor lige nu? Kunne det hænge sammen med den shitstorm, som Lærernes Pension var været igennem her i efteråret? Pensionskassen har hævdet at investere grønt, men har på også haft betydelige ejerandele i kulsorte selskaber. Hør adm. direktør i Lærernes Pension, Karsten Kjeldsen, forklare den nye kurs. Hør også journalist på Danwatch, Andreas Abildlund, som afslørede den mulige dobbeltstandard. Forinden handler det om de aktuelle forhandlinger om højere klimamålsætninger. Hør debat med professor på Syddansk Universitet, Sebastian Mernild, chefredaktør på Ingeniøren, Trine Reitz Bjerregaard, og professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen. Til sidst status på grønne investeringer. Hør investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, og aktiechef i HC Andersen Capital, Michael Friis, kaste et kritisk blik frem mod et turbulent 2023.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
06/12/2022 • 54 minutes, 6 secondes
Penge på flugt
Globalt markedsføres Danmark som en grøn supermagt. Politikerne hylder sig selv som klimapolitikkens avantgarde, og lige nu forhandles der om at hæve ambitionerne yderligere. Der er bare ét lille problem: Pengene strømmer den anden vej. Selv de store danske pensionskasser er helt holdt op med at investere i grønne selskaber og projekter herhjemme. Hør adm. direktør i PenSam Torsten Fels forklare, hvorfor deres milliarder af klimakroner sendes ud af landet. De har ikke investeret så meget som én krone i Danmark i mange år. Og udviklingen trækker faktisk endnu mere i samme retning: Efter USA's præsident Joe Biden har lanceret en form grøn protektionisme - efter kinesisk forbillede - er de europæiske klimainvesteringer også begyndt at rykke helt ud af Europa. Hør underdirektør i Dansk Industri Peter Tagesen diskutere om det er ved at være tid til, at EU-landene også begynder at tilgodese egne virksomheder. Til sidst et lyspunkt i den grønne pengeflugt: Investeringer i udviklingslande kan rent klimamæssigt give langt mere smæk for skillingen. Hør debat mellem direktør i erhvervstænketanken Axcelfuture Joachim Sperling og chef for global bæredygtighed og ESG i Nilfisk Malene Thiele om, hvordan danske virksomheder kan sikre langt større CO2-reduktioner.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
29/11/2022 • 55 minutes, 10 secondes
Pengeløse løfter
Et strejf af håb. Nyt kapitel i jagten på klimaretfærdighed. Ordene var storladne og pompøse, da det i weekenden lykkedes på COP27-topmødet i Egypten at nå til enighed om en en ny fond, hvor de rigeste lande fremover skal finansiere de økonomiske tab og skader, som de fattigste lande oplever på grund af klimaforandringerne. Men enigheden rakte kun til selve hensigtserklæringen - ikke til også at finde pengene. Så hvor stort et gennembrud er der egentlig tale om? Er det bare bluff? Hør debat mellem klimarådgiver i CARE John Nordbo og programchef i Concito Jens Mattias Clausen. Private investorer rykker i hvert fald hurtigere. Hør om hvorfor grønne investeringer kan give de højeste afkast, når partner i Nordic Alpha Partners, Laurits Bach Sørensen, kommer i studiet og fortæller om de næste lukrative faser i den globale klimafinans. Hør til sidst det nyvalgte folketingsmedlem for Alternativet, Theresa Scavenius, som er aktuel med bogen 'Klimastaten'. Hun er stærkt kritisk over for forestillingen om, at borgere og virksomheder skal kunne drive den grønne omstilling.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
22/11/2022 • 54 minutes, 3 secondes
Vind eller forsvind
Den største erhvervsoffensiv er netop sat i gang på den grønne front: Danmarks to vindmøllepark-mastodonter, Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners, er gået sammen om at fordoble kapaciteten til produktion af vedvarende energi. Hvorfor er de hovedkonkurrenter gået sammen? Og hvad vil det kræve ekstra at skrue så voldsomt op for dansk vindenergi lige nu? Hør chef for energiøkonomi i Ørsted, Ulrik Stridbæk, og partner i CIP, Michael Hannibal, diskutere perspektiverne i det snurrige gigantprojekt. Forinden handler det op COP27-klimatopmødet i Egypten, hvor en række danske virksomheder satser på et eksport-gennembrud trods dystre tider for verdensøkonomien. Hør adm. direktør for Green Power Denmark, Kristian Jensen, og direktør i State of Green, Finn Mortensen, fortælle om gennembrud og barrierer i Sharm el-Sheik. Til sidst kommer iværksætteren Ask Emil Løvschall-Jensen, adm. direktør i Hyme Energy, og fortælle om et løfterigt gennembrud: Afløbsrens kan lagre energi.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
15/11/2022 • 54 minutes, 19 secondes
Tab og skader
Kloden fattes penge, og årets COP27-klimatopmøde i Egypten handler derfor i høj grad om penge. Øverst på dagsordenen står 'tab og skader', eller "loss and damages", som det officielt hedder på forhandlingsengelsk. Med værtslandet i spidsen vil de fattigste lande, ikke mindst i Afrika, forsøge at kræve betaling fra nord: Ekstra klimabistand til at finansiere de ødelæggelser, som for længst er begyndt at ramme rundt om i verden. Men kan man overhovedet sætte pris på naturødelæggelser? Og hvem skal betale? Hvordan? Hør debat med bl.a. Lily Salloum Lindegaard, seniorforsker ved DIIS, Helene Hagel, klimapolitisk leder i Greenpeace og Jens Mattias Clausen, EU-programchef i Concito. Til sidst begynder årets grønne julekalender: Vil Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners nå at få grønt lys til deres gigantiske vindmølle-projekt - inden jul?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
08/11/2022 • 52 minutes, 13 secondes
Klimavalget 2.0
Hvad er det mest grønne parti på stemmesedlen? Hvad er det mest gyldne af de 14 partier? Og ikke mindst: Er det overhovedet muligt at kombinere det grønne og det gyldne? Hør først Caroline Bessermann fra Den Grønne Ungdomsbevægelse og Ditte Vesterager Christensen fra AllForClimate rangordne alle partierne efter deres klimapolitik. Hvem vil accelerere den grønne omstilling mest kontant? Hør derefter erhvervsredaktør på Berlingske Thomas Bernt Henriksen og cheføkonom i SMVdanmark Martin Kyed rangordne de samme partier efter deres erhvervspolitik. Hvor får man mest smæk for skillingen? Og til sidst: Er det muligt at sætte sit kryds, så man både går guld og grønne skove? Eller er det hinandens modsætninger, når det kommer til stykket?
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
01/11/2022 • 55 minutes, 11 secondes
Skattekiste under jorden
Danmarks næste grønne gigant-erhvervseventyr ligger og rumler 1.500 meter nede under jorden: I løbet af de næste år har et amerikansk firma planer om at etablere et kæmpe CO2-lager i den danske undergrund. Potentialet er enormt, både målt i millioner tons CO2 og i milliarder kroner. Firmaet Fidelis New Energy forventer, at det danske projekt alene vil kunne gemme 10 mio. ton CO2, inden 2030. Men hvordan kan man grave guld på CO2-fangst? Hør de to chefer, Ulrik Weuder og Lotte Kemplar, fortælle om det fagre nye projekt. Inden da er en ny CO2-afgift på dansk landbrug i fokus. Formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, har et helt andet forslag: Hun vil også have indført et CO2-fradrag til de landmænd, der dyrker afgrøder, som optager drivhusgasser. Hør hvordan hun vil skrue det sammen? Til sidst kommer SF's finans- og energiordfører Lisbeth Bech-Nielsen på besøg til debat om at indtænke klima- og bæredygtighedshensyn i Nationalbankens mandat. Efter forbillede i Sverige og Storbritannien vil hun have Danmarks centralbank vil fremover at medregne de finansielle risici ved klimaforandringer.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.
25/10/2022 • 54 minutes, 34 secondes
Hængeparti i landbruget
Dansk landbrug er stadig kulsort - og rummer derfor et kæmpe klimapotentiale. Hør bæredygtighedsdirektør i Arla Foods, Hanne Søndergaard, og direktør for Eurowind Energy, Jens Rasmussen, fortælle om deres samarbejde om at gøre danske mejerivarerne klimaneutrale. Kan det virkelig være sandt, at 11 vindmøller ude i Jammerbugt er nok til at give mejeriproducenten hvid samvittighed? Samlet set går det dog ikke hurtigt. Nye tal fra Energistyrelsen afslører, at der stort set ikke opføres solceller og vindmøller for tiden. Venstres klimaordfører Marie Bjerre giver sit bud på, hvad der er gået galt - og hvad der bør ske efter folketingsvalget? Hør til sidst tidligere Vestas-direktør Ditlev Engel, som i dag direktør for energidivisionen i den norske rådgivningsvirksomhed DNV, fortælle om, hvordan politikerne reelt er kommet til at stå i vejen for den grønne omstilling.
Produceret for DR af Rakkerpak Productions.