Winamp Logo
Baglandet Cover
Baglandet Profile

Baglandet

Danés, Social, 1 temporada, 67 episodios, 1 día, 0 horas, 0 minutos
Acerca de
Radioreportage fra virkelighedens afkroge i Danmark. Baglandet opsøger stemmer, skæbner og rå fortællinger fra mennesker, der oplever konsekvensen af - og handler på - politiske beslutninger og samfundets udvikling. Produceret for DR af Filt Cph. God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.
Episode Artwork

De usynlige kvinder 3:3

En spinkel, mørk kvinde iført lys paryk kommer ind for at at sove på Café Klare. Hun tør ikke være alene og gemmer på en trist historie. En anden kvinde bliver aggressiv, fordi en ansat har flyttet hendes ting. Hjemløse er aldrig alene, altid på vagt, og det stresser. Men selvom man aldrig er alene kan man sagtens være dybt ensom. Hør kvindernes historier i sidste afsnit af Baglandets serie om hjemløse kvinder, som der bliver stadig flere af i Danmark. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. Foto: Gitte Sofie Hansen.
27/1/20240 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

De usynlige kvinder 2:3

Lisa er hjemløs, og selvom hun har en fortid som stofmisbruger og indsat, så er det, der fylder allermest, forholdet til hendes søn. For Inthu var det følelsen af at være en dårlig mor, der gjorde det svært at bo på herberg. Og Daisy sover på en madras i natcafeens stue, fordi hendes søn flyttede sammen med en kæreste. De hjemløse kvinder er næsten usynlige, men der bliver stadig flere af dem. På Café Klare på Vesterbro i København kan de komme og få mad, omsorg og en seng for natten. Reporter og tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. Foto: Gitte Sofie Hansen.
27/1/20240 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

De usynlige kvinder 1:3

Rie maler sine negle, mens hun taler om hvordan hun holder fast i sin sidste rest af værdighed. Turid fortæller, at hun nogle gange flipper ud på de andre kvinder, hvis hun synes de har for ondt af sig selv. Ulla har engang været velhavende men tabte det hele på et øjeblik. De hjemløse kvinder er næsten usynlige, men der bliver stadig flere af dem. På Café Klare på Vesterbro i København kan de komme og få mad, omsorg og en seng for natten. Reporter og tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. Foto: Gitte Sofie Hansen.
27/1/20240 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Afdeling M 4:4 - Jeg savner at være psykotisk

Anders synes det er fantastisk at være psykotisk. Han prøver faktisk på at blive det igen. Når han er psykotisk er han særligt udvalgt, en grandiøs person. Det står i kontrast til en kedelig hverdag med for meget alkohol. Gennem flere måneder har reporter Mikkel Rønnau fulgt patienter og personale på dobbeltdiagnose-ambulatoriet afdeling M under Psykiatrisk Center Sct. Hans. I serien får vi et indblik i, hvordan vi som samfund behandler nogle af psykiatriens sværeste patienter - dem der både kæmper med misbrug og alvorlig psykisk lidelse. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.
21/4/20230 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Afdeling M 3:4 - Reinkarneret som sig selv

I 1989 døde Annette og genopstod som sig selv. Naboerne generer hende med stråler, de sender ud gennem radiatoren. Annettes kontaktperson forsøger at tale hende til ro. Gennem flere måneder har reporter Mikkel Rønnau fulgt patienter og personale på dobbeltdiagnose-ambulatoriet afdeling M under Psykiatrisk Center Sct. Hans. I serien får vi et indblik i, hvordan vi som samfund behandler nogle af psykiatriens sværeste patienter - dem der både kæmper med misbrug og alvorlig psykisk lidelse. Reporter: Mikkel Rønnau Redaktør: Rune Sparre Geertsen Produceret af Filt CPH.
21/4/20230 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Afdeling M 2:4 - Som at leve i et computerspil

"Jens" kan have det som om, han lever i et computerspil, når han ikke tager sin medicin: Hvis han slår nogen ihjel, får han bare flere points. Og hvis han dør, starter han bare forfra. Han har en lang liste af medicin, han er tvunget til at tage. Gennem flere måneder har reporter Mikkel Rønnau fulgt patienter og personale på dobbeltdiagnose-ambulatoriet afdeling M under Psykiatrisk Center Sct. Hans. I serien får vi et indblik i, hvordan vi som samfund behandler nogle af psykiatriens sværeste patienter - dem der både kæmper med misbrug og alvorlig psykisk lidelse. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.
21/4/20230 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Afdeling M 1:4 - Seks år med boremaskiner

Nicklas' vej til afdeling M gik fra ulykkelig forelskelse til seks års mystiske lyde fra boremaskiner. Jesper er dømt til at modtage en sprøjte med antipsykotisk medicin hver måned. Men indimellem nægter han, og så begynder en hård forhandling med sygeplejersken. Gennem flere måneder har reporter Mikkel Rønnau fulgt patienter og personale på dobbeltdiagnose-ambulatoriet afdeling M under Psykiatrisk Center Sct. Hans. I serien får vi et indblik i, hvordan vi som samfund behandler nogle af psykiatriens sværeste patienter - dem der både kæmper med misbrug og alvorlig psykisk lidelse. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.
21/4/20230 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Den hårde kerne 4:4

I det her afsnit skal du møde Casper og Marcus, der begge bor i huset Toppen. Casper har tidligere siddet i ungdomsfængsel og er for nyligt kommet til Grenen og Marcus skal snart hjem og prøve at få sig en normal hverdag. Omkring 500 gange hvert år bliver børn og unge under 18 år anbragt i fængselslignende forhold på en sikret afdeling. Den hårde kerne er en serie om de unge. Tilrettelæggere: Nicholas Durup Thomsen og Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
31/8/20210 minutos, 1 segundo
Episode Artwork

Den hårde kerne 3:4

I det her afsnit skal du møde Adam og Viktoria, der begge bor på Grenens delvist lukkede afdeling. Da Adam var 12 år, pjækkede han fra skolen og drev rundt i Vollsmose. For at tvinge ham i skole blev han sendt til den sikrede afdeling. Nu er han 15 og har netop afsluttet folkeskolen. Var det så den rigtige beslutning, dengang? Viktoria begyndte tidligt at hænge på gaden med folk, der var meget ældre end hende, og hun endte med at blive anbragt. Men nu er det blevet besluttet, at hun skal flytte. Men er hun klar? Omkring 500 gange hvert år bliver børn og unge under 18 år anbragt i fængselslignende forhold på en sikret afdeling. Den hårde kerne er en serie om de unge. Tilrettelæggere: Nicholas Durup Thomsen og Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
24/8/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Den hårde kerne 2:4

I det her afsnit skal du møde Jannick og Tommy, der begge bor på Grenens sikrede afdeling. Tommy er førhen stukket af fra institutioner og har skabt meget frygt blandt pædagoger, men her på afdeling Nord virker han til at være i gang med at rette op på sin kriminelle fortid. Jannick har boet på afdelingen i 8 måneder og er ved at være godt træt af det. Han er dog, på trods af en meget hård barndom og en kriminel fortid, begyndt at vise sig som forbillede for de andre unge - han er nemlig kommet i arbejde udenfor afdelingen. Tilrettelæggere: Nicholas Durup Thomsen og Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
17/8/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Den hårde kerne 1:4

Omkring 500 gange hvert år bliver børn og unge under 18 år anbragt i fængselslignende forhold på en sikret afdeling. Det er en af de sidste udveje i systemet overfor unge, der er har lavet særlig hård kriminalitet eller er for farlige - for dem selv eller andre - til at færdes frit. Nogle kalder dem "den hårde kerne", fordi de står for en stor del af ungdomskriminaliteten, som ellers er faldende. Men hvordan kommer man så langt ud, at man skal spærres inde i så ung en alder? Og hvordan arbejder pædagoger og andre omkring de unge, for at få dem et bedre sted hen i livet? Baglandet har besøgt institutionen Grenens lukkede og delvis lukkede afdelinger på Djursland. Tilrettelæggere: Nicholas Durup Thomsen og Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
10/8/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Hjerteafdelingen

Efter Christian Eriksens kollaps i Parken er hjertesygdomme på alle danskeres læber. Baglandet har derfor fulgt hverdagen på en af landets største hjerteafdelinger på Hvidovre hospital. Vi møder patienter, hvis liv på et øjeblik er blevet vendt op og ned, efter de er ramt af en hjertesygdom, og lægerne, der hver dag står overfor valg, der redder menneskeliv. Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
29/6/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

De sidste uledsagede

Nagieb gik til fods med med en stor gruppe andre børn og unge hele vejen fra Afghanistan til Danmark. Sofia tog flugten fra Somalia mod Danmark med to veninder, og undervejs døde den ene veninde i Saharaørkenen. Nagieb og Sofia endte på opholdsstedet Lindhøjgaard i Lynge, nord for København. Lindhøjggard har taget imod hundredevis af børn og unge siden 1998, der af den ene eller anden grund har taget den farlige flugt mod nord alene. Men på grund af politiske forandringer og et stærkere værn mod asylansøgere, kommer færre og færre uledsagede flygtningebørn til Danmark. BagIandet har besøgt Lindhøjgaard, hvor de seks unge flygtninge i huset lærer dansk, får en uddannelse og bliver rustet til at bo alene. Reporter og tilrettelægger: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
22/6/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Et godt menneske 3:3

Michael har trukket stikket og tager en pause fra nødhjælpsarbejdet på Lesbos og mikrofonen, der følger ham. Da han er klar til at arbejde videre, reflekterer han over sin persona på sociale medier som flygtningenes frelser - hvor godt stemmer den overens med virkeligheden? Michael mødes med en far, hvis søn har epilepsi, og endnu et dilemma opstår: skal han købe medicin til barnet eller, som faren insisterer på, give ham penge til en advokat, der kan få flyttet familien til en lejr med bedre forhold - selvom Michael ikke ved om pengene bliver brugt på det? Reporter og tilrettelægger: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 15. juni 2021).
15/6/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Et godt menneske 2:3

Presset stiger på Michael, der er taget til Lesbos for at uddele nødhjælp, og han er tæt på et sammmenbrud. Hans telefonnummer cirkulerer blandt flygtninge i lejren Kara Tepe, telefonen ringer konstant og mange han bliver hele tiden opsøgt af folk, der vil have hjælp. Samtidig opstår et dilemma - skal han hjælpe en desperat mand med penge til en medicin, som han ved har et stofmisbrug? Reporter og tilrettelægger: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 8. juni 2021).
8/6/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Et godt menneske 1:3

Du har måske, som mange andre, følt at du burde gøre noget ved verdens uretfærdigheder. Men hvad gør man? Sender man lidt penge til nødhjælp, eller accepterer man, at verden er kompliceret? Michael Graversen er far til to, og han har besluttet at gøre alt hvad han kan, for at hjælpe flygtningebørn til et bedre liv. Han driver sin egen miniudgave af en nødhjælpsorganisation via sociale medier og rejser jævnligt til Lesbos, hvor en af Europas mest berygtede flygtningelejre ligger. På de sociale medier er Michael lidt af en helt. Men projektet er fyldt med slidsomt arbejde og svære dilemmaer, der tærer på psyken: Gør man egentlig en forskel? Kan man undgå at blive lidt afhængig af at være et godt menneske i andres øjne? Baglandet er fulgt med Michael på hans seneste rejse til Lesbos, med store tasker fyldt med nødhjælp og tusindvis af kroner i lommen, han selv har samlet ind. Reporter og tilrettelægger: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 1. juni).
1/6/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Landmandsdrømme i en klimatid

Landbrugets rolle i kampen for klima, miljø og dyrevelfærd bliver ofte kritiseret. Og lige nu er der forhandlinger om en landbrugsaftale på Christiansborg, hvor flere partier presser på for at begrænse det danske landbrug til fordel for en lavere CO2-udledning. Baglandet er i denne uge taget på landbrugsskole for at møde de kommende landmænd og for at forstå, hvad landbruget betyder for dem. Reporter: Anders Hamann. I redaktionen: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 25. maj).
25/5/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Med ryggen til islam 2:2

Over to afsnit af Baglandet skal du møde nogle af de mennesker, der har brudt med livet som muslim, og som i større eller mindre grad har oplevet, hvordan udstødelse og trusler er blevet en del af deres liv. Vi har fået lov til at følge Foreningens Frafaldens arbejde og medlemmer - en forening for ligesindede, der forsøger at starte et liv efter Islam. Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
11/5/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Med ryggen til islam 1:2

Over to afsnit af Baglandet, skal du møde nogle af de mennesker, der har brudt med livet som muslim, og som i større eller mindre grad har oplevet, hvordan udstødelse og trusler er blevet en del af deres liv Vi har fået lov til at følge Foreningens Frafaldens arbejde og medlemmer - en forening for ligesindede, der forsøger at starte et liv efter Islam. Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
4/5/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Remix: Bureaukratisk biodiversitet

Det er netop besluttet, at Danmark får tre nye naturnationalparker, der skal gøre deres til en øget biodiversitet og mere spændende natur. Men nogen gange kan bureaukrati og forskelligt natursyn skabe konflikter i forbindelse med drømmen om vild natur. Vært: Mads Petter Kühnel. Reportere: Peter Ørbæk og Mads Petter Kühnel. Redaktør. Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
27/4/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

De første transkønnede på Færøerne

Ceecee kommer fra en lille religiøs bygd med 800 mennesker, og som en af de første åbent transkønnede på Færøerne vakte hun opsigt - og hun fortæller, at hun blev mødt med voldsomme og til tider voldelige reaktioner. I dag er hun flyttet væk fra Færøerne. Annika, en anden af de første åbent transkønnede, bor stadig i udkanten af hovedstaden Tórshavn, og det bliver hun ved med. Hun har nemlig blevet mødt med accept og forståelse, fra den dag hun sprang ud. Baglandet har mødt Ceecee og Annika. Tilrettelægger: Rikke Mia Skovdal. Reportere: Rikke Mia Skovdal og Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 20. april).
20/4/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Børnefamiliernes helte

Mia fødte sin søn, lige inden hun blev færdig med 3.g og er nu alene med ham. Tina og Anders fik efter længere barnløshed fire børn på under fire år, og de havde ingen familie eller venner i nærheden til at give en hånd med i det kaos, der naturligt nok opstod i hjemmet. En frivillig fra Home-Start Familiekontakt, en organisation der hjælper pressede børnefamilier rundt om i Danmark, trådte til og tog fat i støvsugeren og fyldte vaskemaskinen. Men det kan være svært at bede om hjælp til familielivet, for hvem kan tillade sig at spørge om hjælp fra fremmede, og bliver man sat i en bestemt kasse, når man gør det? Reporter: Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
13/4/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Stamgæsterne uden hjem

Rundt omkring i danmark ligger små værtshuse, der før landet lukkede ned, hver dag var befolket af stamgæster, der slukkede tørsten med en bajer eller to, imens de vendte livets store og små begivenheder med hinanden. Med nedlukningen forsvandt de fællesskaber fra den ene dag til den anden. På Amager i København har Mette Risdal, der er bartender på værtshuset cafe sundet taget sagen i egen hånd og har gennem nedlukningen haft ugentlig kontakt med en række af hendes stamgæster, for at sikre sig, at de har det godt. Baglandet har fulgt i hælene på Mette og talt med hendes stamgæster. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
6/4/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Dilemma i bjergene

Når vi vælger at placere store, vilde dyr i vores natur, følger der en masse dilemmaer med. Dyrene bliver mange steder ikke fodret igennem vinteren, hvilket kan betyde, at nogle dyr går til. På den ene side står "dyrevennerne", der ikke kan forstå, at dyrene ikke bliver fodret og på den anden side står biologerne, der holder fast i, at død er en naturlig konsekvens af liv. Reporter: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 30. marts).
30/3/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

De blå daglejere

De blå Wolt-bude, der suser rundt i de store danske byer med take-away-mad i taskerne, er blevet centrum for en ny kamp på arbejdsmarkedet. Budene er hver især små, selvstændige firmaer, men hvad betyder det så for budet, når de bliver overfaldet? Kan budene organisere sig for at kræve lønmodtagerrettigheder? Vil de overhovedet det? Baglandet er hoppet på cyklen for at forstå situationen for den ny gruppe af løstansatte på et forandret arbejdsmarked. Reporter: Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 23. marts).
23/3/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

De danske OnlyFans-piger 2:2

Fire piger sidder topløse foran et webcam og taler til deres kunder på det sociale medie OnlyFans. Her kan man købe porno, erotik og andre seksuelle ydelser, og antallet af brugere er vokset eksplositv under coronakrisen. I andet afsnit om de danske OnlyFans-piger møder Baglandet en af de mest populære OnlyFans-modeller i hele Norden og er med på arbejde, når sex bliver til penge foran skærmen. Reporter: Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
9/2/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

De danske OnlyFans-piger 1:2

Emma, Sandra, Theresia, Danika og Natascha Sophiaa tjener penge på at sælge nøgenbilleder og sexvideoer på det sociale medie OnlyFans. Under coronapandemien er udvalget af hjemmelavet erotik og porno på OnlyFans vokset eksplosivt. Det har vendt op og ned på pornoindustrien og affødt både begejstring og kritik. Baglandet møder de danske OnlyFans-piger for at forstå, hvordan en hverdag med det digitale sexarbejde fungerer, og hvad konsekvenserne er. Reporter: Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
2/2/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

De unge er ikke ok

Mistrivslen blandt de unge er lige nu på det højeste niveau, siden corona ramte landet. De har været bundet til computerskærmen og deres værelser i flere uger, og det er begyndt at sætte mentale spor i form af stress og nedtrykthed. Vi møder Marius, Regitze og Emilie, der fortæller hvordan de forsøger at holde modet oppe. Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
26/1/20210 minutos, 1 segundo
Episode Artwork

Danskere i corona-eksil

Mathias er flygtet til Zanzibars hvide strande, hvor corona ikke begrænser dagligdagen. Jonas sidder ved en pool i Mexico, nu hvor der alligevel ikke er noget at lave i København, og Torben ser ud på den spanske solkyst, der ligger øde hen. Verdenskortet er farvet rødt på Udenrigsministeriets hjemmeside og al rejse til udlandet frarådes. Men nogle få danskere har trodset anbefalingerne og er taget på ferie. Baglandet tager på en lille rejse rundt i verden for at høre, hvorfor de vælger at rejse væk. Reportere: Celine Klint og Tobias Ingemann. I redaktionen: Anders Hamann. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
19/1/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Ingrids vaccine

Baglandet undersøger i denne uge, hvad det er for et arbejde, der ligger bag udrulningen af corona-vaccinerne. Vi har hægtet os på 90-årige Ingrid Andersen, der skal vaccineres på et af de nyoprettede vaccinationscentre. Og så besøger vi 'war-room' i Region Sjælland - der hvor et stort antal medarbejdere koordinerer arbejdet med at få vaccinerne ud til borgerne. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 12. januar).
12/1/20210 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Remix: Året vi aldrig glemmer

I det her program ser vi tilbage på Baglandets reportager i corona året 2020. Vi skal til baggårdskoncert med en operasanger i en tid hvor de store scener var lukkede, vi ud til af landets hårdest ramte arbejdpladser, Københavns Lufthavn, og så skal vi møde nogle af de unge på efterskolerne, der har måttet se det meste af et dyrebart år forsvinde i lockdown. Vært: Mads Petter Kühnel. Reportere: Tobias Ingemann, Celine Klint, Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
22/12/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Hjemløs jul

Allan skal holde jul i sin campingvogn med en ven, der netop er blevet hjemløs. Han blev skilt for et par år siden og flytter nu sin campingvogn rundt i byen for at undgå politiet. Baglandet besøger de hjemløse sælgere af hjemløse juletræer foran herberget Sundholm i København, og vi taler med dem om deres jul før og nu. Reporter: Peter Ørbæk. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 15. december 2020).
15/12/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Den vilde naturs elitesamlere

De følger årets naturlige gang og er at finde i skoven, på engen, ved søen eller kysten for restaurantgæsterne kan få strandsennepsblade som garniture til deres michelinretter. Samlere, eller sankere, er de seneste 10 år blevet en fast del af gourmetscenen i Danmark. Hvem er disse professionelle samlere? Og hvad gør de, nu hvor frosten kommer og højsæsonen er forbi? Reporter: Peter Ørbæk. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
8/12/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Larm og meditation mod epidemiloven

Tusindvis af borger har protesteret foran Christiansborg mod epidemiloven på det seneste. De er en broget flok og meget uenige internt - mediterende kvinder, unge liberalister, og folk der mener, at 5G netværket er indblandet i coronavirus og vacciner er lavet af døde aber og kyllinger. Men hvem er demonstranterne, og hvad vil de? Reporter: Peter Ørbæk. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
1/12/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Et sted uden vold 2:2

I andet afsnit fra Ringsted krisecenter møder vi to kvinder, hvis historier skiller sig ud fra de fleste beboere på krisecentre. "Gitte", en ældre kvinde, der har et langt ægteskab bag sig, og "Karen", der er flygtet fra sin voldelige mor. Reporter og tilrettelægger: Nanna Hauge Kristensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
24/11/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Et sted uden vold 1:2

Krisecenteret i Ringsted er landets ældste. Baglandet har fået adgang til stedet for at fortælle nogle af de mange tusinder af historier om vold i hjemmet, som især kvinder udsættes for hvert år i Danmark. I første afsnit handler det især om børnenes liv på et krisecenter. Reporter og tilrettelægger: Nanna Hauge Kristensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
17/11/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Natteravne møder festaber

De fleste kender Natteravnene med deres gule jakker. Baglandet har i denne uge været på vagt med Natteravnene i Roskilde på årets J-dag. Meget er selvfølgelig ændret efter barer, kiosker og supermarkeder ikke må sælge alkohol efter kl. 22, men Natteravnenes tilstedeværelse betyder stadig meget for de unge festaber. Reporter: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 10. november).
10/11/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Naturen er min wingman

Naturen kan bruges til mange ting, men de seneste år er det vundet frem, at bruge den terapeutisk og gerne sammen med andre, der står i samme situation som dig selv. I denne uge skal du møde en lille flok mænd i en skov i Vestsjælland, en gruppe på 30 kvinder, der sammen skal vandre 40 km. på Stevns og krigsveteraner, der finder ro i at surfe i Thy. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Vært: Mads Petter Kühnel. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 3. november 2020).
3/11/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Minkavlernes tvungne massedrab

I No i Vestjylland, er mange minkavlere tvunget til at aflive deres raske mink, og dermed et stort håb for en fremtid med minkavl i Danmark. Covid-19 har fået et greb i danske mink, men avlerne forstår ikke, at alle deres dyr, skal lade livet. Reporter: Peter Ørbæk. I redaktionen: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
27/10/20200 minutos
Episode Artwork

Lukketid i asylcentrene 2:2

Virkeligheden i asylcentrene i Danmark har ændret sig markant de seneste år, fordi antallet af ayslansøgere er historisk lavt. Vi besøger centrene i Sandvad og Thyregod, der som konsekvens snart skal lukke. Centret i Sandvad er for familer, der søger asyl, og her er en særlig ro, som både beboerne og de ansatte kommer til at savne. Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
20/10/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Lukketid i asylcentrene 1:2

I Sandvad og Thyregod ligger to asylcentre. Men de ligger der ikke så meget længere. Regeringen har nemlig valgt at lukke dem, fordi antallet af asylansøgere er historisk lavt. I Baglandet følger vi afviklingen og for at finde ud af, hvordan det påvirker dem der til dagligt bor og arbejder på centrene. Og også for at finde ud af hvad det er for en hverdag der udspiller sig på asylcentrene, der for tiden ikke oplever tilnærmelsesvis det samme pres som ved flygtningekrisen i 2015. Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
13/10/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Sindsro i bølgerne

På Surfgaarden i Thy flytter PTSD-ramte veteraner ind og finder ro i vesterhavets bølger. Sammen med medarbejdere og frivillige er veteranerne på vandet hver dag, og fokus på boardet og bølgerne i nuet, får de kaotiske tanker til at fordufte i saltvandet. Baglandet har besøgt Surfgaarden. Reporter: Peter Ørbæk. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
6/10/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Kvinder der vandrer

30 kvinder mødes for at vandre sammen og komme væk fra hverdagen. Nogle døjer med stress eller fysiske skavanker, andre med rollen som mor. De kender ikke hinanden og løsningen på deres problemer, men en vandretur sammen kan måske forløse noget i dem. Baglandet gik med. Reporter: Celine Klint. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
29/9/20200 minutos, 1 segundo
Episode Artwork

Krise i Kastrup

Danmarks største arbejdsplads, Københavns Lufthavn, er ramt af en monumental krise her under corona-epidemien. Lufthavnsarbejdere med fyreseddeler i hånden drikker gravøl på værtshuset Airpub eller banker på hos det nyoprettede jobcenter i lufthavnen, og hverdagen på jorden og i luften er mærkbart forandret for dem, der blev skånet i massefyringerne. Reporter: Tobias Ingemann. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
22/9/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Balladen på Motalavej 2:2

Vi fortsætter historierne fra Korsør, hvor to familieklaner fra Libanon det seneste år med slåskampe, pistolskud og ballade gjort det sociale boligbyggeri på Motalavej til et berygtet sted. Men hvordan er det egentlig at bo der? Det er der meget delte meninger om. Nogle ønsker at komme væk så snart de har råd til at flytte, for andre er det et særligt sted, hvor man hjælper hinanden. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
15/9/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Balladen på Motalavej 1:2

To familieklaner fra Libanon har det seneste år med slåskampe, pistolskud og ballade gjort det sociale boglibyggeri på Motalavej i Korsør til et berygtet sted. Baglandet er taget til området for at finde ud af, hvorfor uroen er opstået og få historier fra folk, der bor der. Stedet rummer nemlig meget mere end ballademagere - for eksempel har en ung gut lavet en garage om til et helle for unge i området. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
8/9/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Kampen for havørreden

Over 1000 frivillige har de seneste år samlet sig, for at gøre livet bedre for den dansk havørred. De frivillige kalder sig Grusbanden, efter de mange tons grus og sten, de har slæbt ud i de små vandløb for at skabe bedre gydepladser for ørrederne. Målet er klart: De danske havørreder skal kunne klare sig selv, men indtil videre må Grusbanden træde til, og gøre de negligerede små vandløb attraktive, så kommende generationer af havørreder kan blomstre igen. Hvad er det ved havørreden, der gør at så mange bruger weekender og fritid på at knokle for dens ve og vel? Reporter og tilrettelægger: Peter Ørbæk. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
1/9/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Byheksenes kvindekamp

De seneste par år er der blevet flere og flere hekse i Danmark. Derfor skal vi i denne uges baglandet møde to af dem. Men heksene Line og Louise er ikke som i eventyrene. For dem handler det ikke så meget om urter, mørke skove, flyvecreme og krogede næser, men mere om instagram, tøj med magi og syrede tegn fra universet. Tilrettelægger: Regine Frederiksen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 25. august 2020).
25/8/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Den vilde naturs aktivister

Der findes ildsjæle rundt om i Danmark, der vil gå langt for at hjælpe den vilde natur tilbage. De vil lade deres marker og grunde om, så de kan hjælpe den kriseramte danske biodiversiteten på vej. Men at finde hoved og hale i regler og love er en udfordring - og til tider direkte absurd. Vi møder den vilde naturs aktivister tre steder i landet. Reporter og tilrettelægger: Peter Ørbæk. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
18/8/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Gæstebud på en ø

Danskerne er blevet opfordret til at holde sommerferie hjemme i landet i år. Hjulpet på vej af Sommerpakken med gratis færgebilletter, har der været markant flere turister på de små øer, som Fanø. Det har nogen steder givet anledning til frustration blandt de lokale. Men hvordan navigerer man i feltet mellem at byde gæster velkommen samtidig med, at det går ud over ens hverdag, fordi der pludselig er så mange mennesker? Og så oven i købet en sommer, hvor vi stadig skal være opmærksom på corona. Reporter: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
11/8/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Kurs mod lort og lagkage

Kæresteparret Emil og Theresa er i slutningen af 20'erne, og sammen med deres ven Rasmus har de købt sejlbåden Freja. De har forladt hverdagen og hamsterhjulet hjemme i Danmark for at realisere en stor drøm. De er stukket til søs i halvandet år og skal sejle fra Malaysia til Mikronesien. Men de tre venner oplever hurtigt, at eventyret på havet ikke kun består af grønne palmeøer, azurblåt hav og hvide uberørte sandstrande. Reporter: Maja Flinthøj. I redaktionen: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
4/8/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

De døde taler gennem os

Ånderne findes, og vi kan tale med dem, hvis vi gør os umage. Det mener de i hvert fald i Spiritismens Trossamfund, der blev statsanerkendt som trossamfund sidste efterår. Mød ånden Sir Henry i en landsby uden for Roskilde og hør, hvordan det lyder, når Spiritisternes formand går i trance og bringer nyt fra den åndelige verden fra sin lejlighed på Vesterbro. Reporter: Ida Meisling. I redaktionen: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
23/6/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Mændene fra drug highway 4:4 - "Jeg har meget at vinde tilbage, hvis jeg bliver clean"

- siger Pyro. Han er lige hjemvendt fra en tur til Thailand. Turen endte kaotisk, hvor han blev nød til at skylle sine stoffer ud i toilettet, da nogen pludseligt bankede på døren til hans hotelværelse. Nu er han tilbage i danmark og står på stoffernes motorvej, dæmper abstinenserne og ryger sig morgenrask med en portion nyindkøbt heroin. Baglandet har gennem flere måneder fulgt livet på 'drug highway' på Vesterbro i København - epicenteret for de hårde stofbrugere i landet. Et barsk sted, hvor brugerne konstant er på jagt efter penge, efter den næste rus, efter et sted at sove. Omkring dem forsøger ansatte og frivillige fra organisationen Mændenes Hjem hver dag at yde livsvigtig hjælp til brugerne: at reducere skaderne fra deres liv på gaden mest muligt. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 16. juni).
16/6/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Mændene fra drug highway 3:4 - "Jeg troede de bare kunne tage sig sammen"

Rud Ellegaard har været politimand på Vesterbro siden 80'erne. Dengang gik en stor del af politiarbejdet ud på at stresse de stofafhængige og lange bøder ud. Men meget har ændret sig. Han forstår nu, at stofbrugere ikke bare kan tage sig sammen, og arbejdet i dag handler om at skabe mest muligt tryghed for dem. Vi tog med på hans morgenenrute på drug highway. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 9. juni).
9/6/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Mændene fra drug highway 2:4 - "I morgen tager jeg hjem til mor og far"

I morgen vil Ali gå i bad, barbere sig og tage pænt tøj på. Han vil flytte hjem til sin mor og far, hjem og bede bønner og læse koranen og være en god søn og ikke en beskidt junkie. Men først skal han ryge heroin. Baglandet har gennem flere måneder fulgt livet på 'drug highway' på Vesterbro i København - epicenteret for de hårde stofbrugere i landet. Et barsk sted, hvor brugerne konstant er på jagt efter penge, efter den næste rus, efter et sted at sove. Omkring dem forsøger ansatte og frivillige fra organisationen Mændenes Hjem hver dag at yde livsvigtig hjælp til brugerne: at reducere skaderne fra deres liv på gaden mest muligt. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 2. juni).
2/6/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Mændene fra drug highway 1:4 - "Jeg kan ikke dø"

Troels er tit oppe at slås. Han har engang nedlagt otte mand i et slagsmål. Selvforsvar, siger han. 'Lille A' var ved at komme galt afsted ude på Strandvejen, da han stjal mørbrad i Kvickly til rygeheroinen. Han har tre børn, de er ikke er glade for hans stofbrug. Baglandet har gennem flere måneder fulgt livet på 'drug highway' på Vesterbro i København - epicenteret for de hårde stofbrugere i landet. Et barsk sted, hvor brugerne konstant er på jagt efter penge, efter den næste rus, efter et sted at sove. Omkring dem forsøger ansatte og frivillige fra organisationen Mændenes Hjem hver dag at yde livsvigtig hjælp til brugerne: at reducere skaderne fra deres liv på gaden mest muligt. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 26. maj 2020).
26/5/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Remix: Minderne har vi stadig

Det er svært at forklare hvorfor visse minder bare hænger bedre fast end andre. Mød Tage, der er dement og har lidt svært ved at huske hvad han lavede for et par timer siden, men sagtens mindes tiden om hans tid i Liberia som ung. Mød også beboerne på det jødiske plejehjem Deborah Centret i København og en lille flok mænd i baglokalet hos købmanden på Lyø. Vært: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 19. maj 2020).
19/5/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Når corona vælter verden

Mads, Elias og Steven er klassekammerater på Høje-Taastrup Gymnasium, og sammen har de en helt særlig humor. Heldigvis kan de igen joke med hinanden i klasselokalet, for modsat resten af landets 2.g-elever, er de tre allerede tilbage i skole. De er nemlig elever på den såkaldte ASF-linje, hvor unge med en diagnose indenfor autismespektret kan tage en studentereksamen. Og som første del af landets genåbning fik alle landets ASF-elever lov at komme tilbage på gymnasierne. Men hvorfor var det så vigtigt at netop de elever fik hverdagen tilbage? Og hvordan er det at være ung med autisme, når de vigtige rammer pludselig ramler i en coronatid? Reporter: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
17/5/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Vores livs forår

Da Mette Frederiksen træder ud fra Marienborg og præsenterer genåbningsplanen, holder nogle vejret mere end andre. Efterskolerne har været omtalt som højeste risiko i forhold for smittespredning og efterhånden blev håbet slukket for de fleste af landets 30.000 efterskoleelever, men pludselig så det hele lysere ud. Baglandet har i denne uge fulgt nogen hjemsendte efterskoleelever i ugen op til de fik at vide, de må komme tilbage på deres elskede skole. Reporter: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
10/5/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Remix: Mad kan være svært

Mange har et anstrengt forhold til mad. Mød Maya, der har overstået behandling for anoreksi, men som konstant kæmper med den sygdom, der nu er blevet en så stor del af hende. Mød også tre kvinder der lider af tvangsoverspisning og som forsøger at finde svar på, hvorfor de spiser en liter is og to poser matadormix, selvom de for længst er mætte. Og mød de udsatte og hjemløse i Kolding, som nogen gange kommer til at vælge øl og stoffer frem for mad. Vært: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
3/5/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Kunstner i en krisetid

Operasangerinden Ingeborg Børch kan ikke stoppe med at optræde for folk, selvom alle koncerter er aflyst. Så under coronakrisen overrasker hun operaelskere med sang udenfor deres vinduer. Troubaduren Allan Olsens turné er coronaramt, så han spiller i stedet koncert i en baggård i Aarhus. I København er en performancegruppe begyndt at dukke op i gårdene. Baglandet følger kunstnere i en krisetid og undersøger, hvad kunsten gør ved os nu. Reportere: Celine Klint, Nicholas Durup Thomsen og Lucas Francis Claver. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph
26/4/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Prepperne

Corona-krisen har sat skub i prepper-miljøet i Danmark. Man griner ikke længere af dem som før. Flere er begyndt at forberede sig på katastrofer, og dem der har gjort det længe kan nu i højere grad end før retfærdiggøre deres store forråd af mad og nødgrej. Men er det overhovedet nødvendigt at forberede sig på katastrofer i Danmark? Og hvem er de såkaldte preppers? Reporter: Nicholas Durup Thomsen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 19. april).
19/4/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

En times omsorg

Coronakrisen rammer os alle, men dem den nok rammer hårdest er de udsatte. Mange herberger, behandlingstilbud og væresteder er lukket ned, og de udsattes ofte ensomme liv er blevet endnu mere ensomt. Men der er dukket tilbud op, som skal give en håndsrækning, for eksempel det midlertidige værested HUSK i Holbæk. Her kan man få lidt mad og en times omsorg. Reporter: Mads Petter Kühnel. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
5/4/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

En ø mellem fortid og fremtid

Skolen og posthuset er nedlagt. Præsten er flyttet. De små landbrug dør ud, og det samme gør den del af befolkningen, der har levet her et helt liv. Men nyt liv er også ved at opstå. Kvinden der avler får, manden der bygger både, som kan holde i 100 år. Og for første gang i årevis er der født et barn på øen. Baglandet er i denne uge taget til Lyø i det sydfynske øhav for at portrættere den lille ø med 80 indbyggere uden for turistsæsonen. Hvad er det, der forsvinder? Og hvad kommer i stedet? Reporter: Nanna Hauge Kristensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph. (Sendt første gang 28. januar 2020).
28/1/20200 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Gensyn med krigen 3:3 - "Uniformen er væk. Det giver et kæmpe tomrum"

Holger Knudsen er gammel kampvognsmand. Og han husker tydeligt, den respekt der var om de danske leopardkampvogne og deres mandskab i Kosovo. Han følte en særlig stolthed ved sin kampvogn og arbejdet som soldat. Men da han forlod Kosovo, vendte han hjem til en tomhed. For hvad er der tilbage af en soldat, når kampvognen er væk og man piller uniformen af ham? For første gang er veteraner fra Kosovo-konflikten rejst tilbage til brændpunkterne fra dengang. Mange har ar på sjælen. Med sig har de familiemedlemmer eller en god ven, som ofte aldrig helt har forstået, hvad veteranerne har været igennem. Baglandet tog med. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
13/12/20190 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Gensyn med krigen 2:3 - "Det er sgu hårdt, ikke at kende sig selv"

Claus Jensen - eller Hightower blandt soldaterkammerater - tog til Kosovo for 20 år siden, fordi han havde et regnskab at gøre op med serberne fra tidligere udsendelser. Nogle af oplevelserne på Balkan var meget voldsomme, og i dag, mange år efter, er de begyndt at komme op til overfladen. Og det er barskt at skulle se sig selv udefra og opdage, at man er mere syg af PTSD end man troede. For første gang er veteraner fra Kosovo-konflikten rejst tilbage til brændpunkterne fra dengang. Mange har ar på sjælen. Med sig har de familiemedlemmer eller en god ven, som ofte aldrig helt har forstået, hvad veteranerne har været igennem. Baglandet tog med. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
6/12/20190 minutos, 0 segundos
Episode Artwork

Gensyn med krigen 1:3 - "Jeg mistede min tro på menneskeheden den aften"

Kim Rasmussen stod som fredsbevarende soldat mellem demonstranter i Kosovo for 20 år siden og blev slået med jernrør. Hvis han trak sig, gik det ud over de små piger, der var skubbet frem foran mændene i demonstrationen. Hændelsen har hjemsøgt ham lige siden og givet ham selvmordstanker. Nu er han tilbage, sammen med sin mor, som i årevis har hjulpet Kim gennem livskriser. For første gang er veteraner fra Kosovo-konflikten rejst tilbage til brændpunkterne fra dengang. Mange har ar på krop og sjæl. Med sig har de familiemedlemmer eller gode venner, som ofte aldrig helt har forstået, hvad veteranerne har været igennem. Baglandet tog med. Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret for DR af Filt Cph.
29/11/20190 minutos, 0 segundos