Winamp Logo
Cientifica't! Cover
Cientifica't! Profile

Cientifica't!

Espagnol, Sciences, 1 saison, 15 épisodes, 7 heures, 19 minutes
A propos
Podcast on parlem de ciència de manera oberta i propera. Creiem en la divulgació científica de qualitat i rigor en català.
Episode Artwork

Cientifica't #15: La grip aviària amb la Dra. Natàlia Majó Masferrer

Com de comunes són les grips aviàries? Per què hi ha tan de ressò amb la grip aviària aquest any? Hem convidat a la Dra Natàlia Majó, cap del programa de Sanitat Animal del CRESA, per parlar de com ens pot afectar la seva expansió.
09/03/202326 minutes, 40 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #14: La verola del mico amb el Dr. Xavier Abad

Si feu memòria us enrecordareu que al maig d’aquest any saltaven les alarmes per l’aparició d’un brot de verola del mico a Espanya. L’augment de la transmissió de la malaltia va fer que l’OMS declarés la verola del mico com a emergencia sanitaria internacional. Des d’aleshores, però, hi ha hagut poc ressò sobre com ha evolucionat la malaltia mundialment i com s’ha arribat a disminuir significativament els casos. En parlem avui a Cientifica't amb en Xavier Abad, doctor en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona i actualment, cap de la Unitat d’Alta Biocontenció del Centre de Recerca en Sanitat Animal de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries
19/12/202236 minutes, 28 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #13: L'envelliment amb en Dr. Salvador Macip

L’envelliment és una malaltia o és un procés natural i irreversible? El convidat d’aquest episodi és el Dr. Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC. Actualment,  lidera una línia d'investigació per trobar un fàrmac que controli biològicament el procés d’envelliment per aconseguir viure més anys amb una bona qualitat de vida. 
16/10/202243 minutes, 57 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #12: Telescopi James Webb amb la Dr. Ariadna Farrés

Segur que fa uns dies heu vist les noves imatges de l'univers i planetes del nostre sistema solar del telescopi James Webb. Però què hi ha darrera d'aquestes imatges? Quins projectes ajudarà a estudiar aquest nou telescopi? En parlem d'això i més amb la Dra. Ariadna Farrés de la NASA. 
31/08/202231 minutes, 21 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #11: Diversitat sexual i de gènere al món científic i acadèmic

El col·lectiu LGTBIQA+ està molt lluny de viure en igualtat la seva carrera científica. Un terç dels científics LGTBIQA+ han considerat marxar de la seva feina per discriminació o assetjament, segons un estudi fet al Regne Unit. Parlem de la diversitat sexual i de gènere al món científic i acadèmic amb en Simon Perera, secretari general de PRISMA, una associació que treballa per donar visibititat al col·lectiu LGTBIQA+ en l’àmbit de la ciència, la tecnologia i la innovació.
17/06/202235 minutes, 42 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #10: el moviment Me Too a la universitat

Al 2017 sorgia el moviment MeToo arran del cas Weinstein, una xarxa de recolzament entre dones que havien patit abús i assetjament sexual. Fa només un parell de mesos, 25 profesores i investigadores d’universitats públiques espanyoles trencaven el seu silenci per denunciar l’assetjament i violència masclista que han sofert en aquestes institucions. Les seves experiències i el seu relat evidencien com el món acadèmic també està impregnat d’un masclisme sistemàtic i estructural. Parlem amb la Dra. Ana Vidu, doctora en sociologia i actualment investigadora postdoctoral Marie Curie a l’universitat de California Berkley, i la Dra. Mar Joanpere Foraster, doctora en sociologia a l’universitat Rovira i Virgili.
20/05/202238 minutes, 54 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #9: Assessorament científic amb la Dra. Emilia Aiello

Com podem fer per què la ciència i el coneixement científic siguin una de les fonts d'informació en el desenvolupament de propostes polítiques? Parlem amb la Dr. Emilia Aiello sobre l'assessorament científic a cambres legislatives, i sobre la iniciativa ciutadana de Ciencia en el Parlamento per impulsar la creació d'una oficina de ciència i tecnologia al Congrés dels Diputats. 
24/03/202232 minutes, 59 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #8: La variant òmicron

D’on ha sorgit la variant òmicron? Per què és tan transmissible i persones vacunades es poden infectar? Cap a on anem? Dediquem aquest podcast a parlar de la nova variant i contestar els vostres dubtes! Amb l’Ester, el Bernat i el Guillem. 
03/02/202226 minutes, 21 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #7: El canvi climàtic i la COP26 amb Anna Pérez Català

Parlem amb l'Anna Pérez Català sobre el canvi climàtic, els mecanismes per fer complir els acords internacionals com l'acord de París, i l'impacte de la COP26. Quins reptes tenim per davant?
21/01/202236 minutes, 13 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #6: La llei la ciència de Catalunya i l’emigració dels científics (part 2)

En aquesta segona part, parlem de com l'avantprojecte de llei de ciència vol fomentar una recerca inclusiva i transformadora des de la perspectiva de gènere, de discapacitat i de transformació social. Calen mesures més concretes? Cal un canvi dins del món academic? 
19/11/202119 minutes, 26 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #5: La llei la ciència de Catalunya i l’emigració dels científics (part 1)

Fa poc, el govern català aprovava l'avantprojecte de llei de ciència de Catalunya. Quins són alguns aspectes importants que aquesta llei vol resoldre? Pot això afavorir a que investigadors tornin de l'estranger? En parlem amb el Guillem, l'Ester, la Núria, i el Bernat.
05/11/202124 minutes, 33 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #4: Les patents

Què són les patents? Per què són importants? Posar una pausa a les patents pot ajudar a la producció de vacunes contra la COVID19 arreu del món? En parlem en aquest episodi! 
22/10/202129 minutes, 36 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #3: L'origen del SARS-CoV-2

En aquest episodi parlem dels orígens. Però no pas dels de la humanitat, sinó dels del SARS-CoV-2. Algú ha pogut crear aquest virus a un laboratori? Hem de donar credibilitat a la teoria del "lab leakage"? Podem atribuir l'aparició del SARS-CoV-2 a un procés natural com altres pandèmies? Us deixem aquí també la revisió que esmentem al podcast! https://zenodo.org/record/5075888#.YQVB5i0zmgQ
11/08/202117 minutes, 42 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #2 - Les variants del SARS-CoV-2

Què en sabem de la nova variant Delta? Per què en sorgeixen? Com és que hi ha casos de gent vacunada que ha donat positiu? Parlem d'això i més amb l'Ester, la Núria i el Bernat. 
23/07/202132 minutes, 58 secondes
Episode Artwork

Cientifica't #1 - Qui som?

Som l'Ester, el Bernat, la Leire, la Núria, i el Guillem. Avui presentem Cientifíca't, un projecte de divulgació científica en català basat en podcasts.  
22/07/20216 minutes, 50 secondes