Winamp Logo
Wynia's Week Cover
Wynia's Week Profile

Wynia's Week

Dutch, Daily News, 1 season, 81 episodes, 2 days, 9 hours, 11 minutes
About
Podcast by Wynia's Week
Episode Artwork

‘Er valt voor nieuw kabinet veel te halen in Brussel’

De nieuwe regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft ook zonder premier de wind mee. De onderlinge samenhang is beter dan in voorgaande maanden en de oppositie maakt een machteloze indruk. Is oppositieleider Frans Timmermans niet aan het verbleken? SYP WYNIA en PIM VAN GALEN bespreken de stand van het land. Kan de nieuwe regering straks wel potten breken in Brussel? Syp noemt het kletspraat dat er in Brussel niets te halen zou zijn over asiel, migratie, stikstof en de Europese contributie. Over alles valt te onderhandelen, als je maar je maar niet – zoals de Rutte-kabinetten – steeds vijanden maakt door andere landen de maat te nemen. De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank! Deze WWTV-video is ook te beluisteren als podcast, zowel via Spotify als via Apple. Kijk ook HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast/
5/24/202429 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

‘Verliezers - zoals christenen, mannen en blanken - zijn de basis van Trump.’

TV-presentator Charles Groenhuijsen denkt dat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november weer gaat winnen van Donald Trump, ‘want de verkiezingen worden gewonnen door wie meer vrienden heeft dan vijanden’. Wel zullen volgens Groenhuysen de tien procent kiezers die nog niet weten op wie te stemmen beslissend zijn. Mocht Trump toch winnen, dat is dat dank zij de grote groepen Amerikanen die zich als verliezers zien: christenen, blanken, mannen. Zij vormen een grote voedingsbron voor het succes van Donald Trump, legt hij uit in gesprek met Syp Wynia. Mokkende mannen Aan mokkende Amerikaanse mannen (‘The Boy Problem’) heeft Groenhuijsen een heel hoofdstuk gewijd in zijn nieuwe boek, want dat ziet hij een groot fenomeen worden, ook in Nederland trouwens. ‘Veel Amerikaanse mannen zijn hun werk in de industrie kwijtgeraakt, de structuur in hun leven is weg, vrouwen zijn succesvoller dan mannen en zij liggen maar op de bank, met bier en porno – te schelden naar de tv.’ Wynia’s Week is er twee keer per week, vaak met video en podcast over actuele en veelbesproken onderwerpen. De duizenden donateurs maken dat mogelijk. Steunt u ook dit onafhankelijke journalistieke werk? Graag! Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren/. Hartelijk dank!
5/9/20241 hour, 4 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

‘Gigantisch experiment met spaargelden van miljoenen Nederlanders’

De komende jaren wordt het Nederlandse pensioenstelsel drastisch veranderd, zonder dat de ongeveer 10 miljoen deelnemers van de pensioenfondsen daar iets over te zeggen hebben gehad. Wilma Schrover, directeur van de grote seniorenvereniging KBO-Brabant trekt aan de noodrem. ‘Onze pensioenfondsen worden gesplitst in evenveel potjes als mensen. Dat wordt niet alleen een chaos, maar het betekent ook een enorme verslechtering, want alle risico’s van beleggingen worden bij de deelnemers gelegd. Ik hoop dat er in de kabinetsformatie nog wat aan gedaan kan worden.’ Het gesprek van SYP WYNIA met WILMA SCHROVER is ook te beluisteren als PODCAST https://www.wyniasweek.nl/podcast/, eveneens vrij beschikbaar voor alle kijkers en luisteraars. Doe mee! Wynia’s Week gaat ook de komende weken en maanden door met onderzoek naar wat er met de belangen van burgers van Nederland wordt gedaan. De duizenden donateurs maken dat mogelijk. Steunt u ook dit onafhankelijke journalistieke werk? Graag! Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren/. Hartelijk dank!
5/2/202453 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

‘Nieuwe coalitie moet van Nederland weer normaal land maken’

Mark Rutte schaakt al bijna anderhalf jaar op twee schaakborden: premier van Nederland en kandidaat-topman van de Navo. ‘Als hij Navo-chef wordt, moet hij onmiddellijk opstappen als demissionair premier van Nederland,’ zegt Syp Wynia. ‘Want Nederland is de Navo niet en andersom evenmin. Het is al veel te ver gegaan met de schijn van belangenverstrengeling. Dat Nederland Oekraïne steunt is niet meer dan normaal, maar waarom is Nederland sinds begin 2022 ‘aanjager’ met vele miljarden voor wapenhulp aan Oekraïne? Dat wordt nergens verantwoord.’ Rutte verstrengelt belangen Rutte ontkent ondertussen glashard en verontwaardigd dat de Nederlandse gulheid richting Oekraïne ook maar iets te maken heeft met zijn sollicitatietournee voor de Navo. Pim van Galen: ‘Als Rutte verontwaardigd doet, dan moet je opletten.’ Scherp aan de wind De formatie vlot ondertussen niet. Syp Wynia heeft wel een advies voor de formerende partijen. ‘Gooi het roer om. Zeil scherp aan de wind. Altijd willen Nederlandse politici het braafste jongetje van de klas zijn. Nooit gebeurt iets waar een rechter knorrig over zou kunnen doen. Steeds moeten we gidsland zijn, koploper met klimaat, voorland met stikstof, aardiger dan anderen over asiel. Als we eens ophielden met die ijdelheid en de Nederlandse burgers centraal stellen moet er snel een regeerakkoord te maken zijn.’ Die vuistregels werken ook bij het begrotingsbeleid en bij asiel, de belangrijkste wrijfpalen, zegt Wynia. ‘Als we niet de behoefte hebben om anderen de maat te nemen met het begrotingsbeleid, hoeven we daar zelf ook niet in voor te gaan. Als we een normaal Europees land worden met regels voor asielzoekers hebben die ook minder reden om naar hier te komen. En de meeste van die Nederlandse uitzonderingen zijn morgen af te schaffen. Daar heb je meer aan dan aan de utopie dat je verdragen zou kunnen veranderen.’ De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank!
4/25/202436 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

‘Succesvolle AFD in Duitsland wordt niet milder, maar juist wilder’

Waarom krijgen we in Nederland zo weinig mee van de politieke situatie in Duitsland? Het is nota bene verreweg het grootste buurland, de belangrijkste handelspartner en het machtigste land van de EU. Het korte antwoord: ‘Voor de meeste media is het makkelijker om in 3 minuten de verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump te bespreken’. COEN DE JONG praat in deze Wynia’s WEEK TV met HANCO JÜRGENS over overeenkomsten en verschillen in de politieke toestand in Nederland en Duitsland. Boeren, warmtepompen Net als Nederland kent Duitsland protesten van boeren met tractoren én ook onder politici en in media is er groeiend verzet tegen de verplichte warmtepomp en tegen activistisch groen regeringsbeleid. De christendemocratische combinatie CDU-CSU van Friedrich Merz – nu in de oppositie - keert zich nu, richting verkiezingen voor het Europees parlement, tegen het groene beleid van voorganger Angela Merkel én van de Duitse voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. En in Duitsland marcheren de Alternatieve für Deutschland op in de peilingen voor komende deelstaatverkiezingen in Oost-Duitsland. De AfD is zo extreem dat ook Geert Wilders – die in Nederland op de drempel van meeregeren staat - bewust afstand houdt van de AfD. In Duitsland gaan stemmen op de AfD te verbieden, al kan dat kan juist contraproductief werken. Oekraïne Binnen de SPD van kanselier Olaf Scholz is veel discussie over de steun aan Oekraïne met onder andere Taurus-raketten die doelen in Rusland kunnen raken. Toch is de band met de Verenigde Staten sinds de Russische inval weer sterker dan ooit. En de Duitse economie doet het - ondanks de grote stijging van de energieprijzen nu het goedkope gas uit Rusland niet meer komt - zo slecht nog niet. Berichten in vooral de Angelsaksische pers over het einde van de Duitse auto-industrie zijn voorbarig. Duitsland heeft genoeg ‘hidden champions’ en zal in staat zijn de economie weer op de rit te krijgen. De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank! Deze WWTV-video is ook te beluisteren als podcast, zowel via Spotify als via Apple. Kijk ook HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast/
4/18/202450 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

‘Minder migratie? Dat gaat de PVV voorlopig niet lukken’

BART JAN SPRUYT, sinds kort columnist van Wynia’s Week, trok twintig jaar geleden intensief op met Geert Wilders en is niet verbaasd over diens recente transformatie. ‘De Wilders die we nu zien, is de échte Wilders.’ In deze aflevering van Wynia’s Week TV praat ROELOF BOUWMAN met Bart Jan Spruyt over zijn passie voor het conservatisme, de succeskansen van de gederadicaliseerde PVV en de vraag waarom orthodoxe protestanten in de politiek zo vaak linksaf slaan. Wynia’s Week zit bovenop het nieuws, zowel met artikelen en columns als met video’s en podcasts. Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? U bent van harte welkom! Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Veel dank!
4/11/202440 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

‘Alle kans dat we voor het eind van het jaar weer naar de stembus moeten’

MAURICE DE HOND is de nestor onder de Nederlandse verkiezingsonderzoekers. Al bijna een halve eeuw licht hij het wisselende draagvlak onder de Nederlandse politiek door. Dikwijls kondigde hij grote veranderingen aan die pas later zichtbaar werden. In deze aflevering van Wynia’s Week TV praat SYP WYNIA met Maurice de Hond over de nog steeds verrassende Kamerverkiezingen van een half jaar geleden, over de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement (‘You ain’t seen nothing yet’) en de kans dat er dit jaar weer Kamerverkiezingen komen. WWTV is er ook als podcast. Kijk HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast Wynia’s Week zit bovenop het nieuws, zowel met artikelen en columns als met video’s en podcasts. Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? U bent van harte welkom! Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Veel dank!
4/4/202446 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

‘Poolse minister is kansrijke rivaal van Rutte bij de Navo’

We moeten nog maar zien of Rutte zijn gedroomde baan van secretaris-generaal van de NAVO wel krijgt, zegt oud-diplomaat JOHANNES VERVLOED. Hij sprak met SYP WYNIA over Nederlandse baantjesjagerij in de internationale politiek, over de rechtse ‘Wende’ in Europa en over de beste aanpak van de Oekraïne-oorlog. ‘Ik was als diplomaat een groot deel van de tijd bezig met lobbyen voor Nederlandse kandidaten voor internationale functies,’ zegt Vervloed: een commissie hier, een gezant daar, diverse Europese functies.’ Hij acht het niet verstandig dat Rutte zich zo openlijk en in een vroeg stadium kandidaat heeft gesteld voor de Navo. Hij wijst er op dat Rutte vooral slecht ligt aan de oostflank van de Navo: de Baltische staten, Hongarije, Turkije. En de Roemeense president heeft zichzelf kandidaat gesteld. Vervloed dicht met name een tot dusver onbekende tegenkandidaat van Rutte kansrijk, te weten de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski. ‘Die ligt goed bij de Amerikanen en zou voor iedereen acceptabel zijn, hoor ik in de wandelgangen,’ zegt Vervloed. Johannes Vervloed ziet bij de Europese verkiezingen in juni een omwenteling ten gunste van Euro-sceptische partijen, waardoor het Europees parlement niet meer de grootste fanclub van de EU zou zijn. Als oplossing voor de Oekraïne-oorlog volgt Vervloed wijlen de Amerikaanse topdiplomaat Henry Kissinger: De Krim naar Rusland, Donbass een bufferzone en de rest van Oekraine lid van de Navo. ‘Dan kijkt Poetin wel uit om dat romp-Oekraïne binnen te vallen.’ Vervloed denkt dat Poetin wel te vinden zou zijn voor onderhandelingen met zo’n uitkomst: ‘Dat is ook in zijn belang.’ De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank! Deze WWTV-video is ook te beluisteren als podcast, zowel via Spotify als via Apple. Kijk ook HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast/
3/28/202450 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Mark Koster: ‘Zo kan het niet verder, met deze ravage op het Mediapark’

Bittere verwijten, grensoverschrijdend gedrag, stuitend ellebogenwerk en hypocrisie alom. Er gaat jaarlijks een miljard euro aan belastinggeld in de Publieke Omroep, maar de taferelen die de laatste paar jaar zichtbaar worden in Hilversum roepen de vraag op of dat geld nog wel goed besteed is. SYP WYNIA praat voor WWTV met mediajournalist MARK KOSTER over wat zij ‘Ravage op het Mediapark’ noemen. Sinds de publieke omroep BNNVARA twee jaar geleden wantoestanden bij de commerciële omroepen zichtbaar maakte is het niet meer stilgevallen. Nu staat de publieke omroep zelf in het spotlicht. De jongste rel bestaat er uit dat Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland (ON) zo’n beetje slaande ruzie kreeg met Frederieke Leeflang (foto), de hoogste baas van de NPO. Van Nieuwkerk, Egbers, Maassen Niet alleen presentatoren als Matthijs van Nieuwkerk (voorheen BNNVARA) en Tom Egbers (NOS) staan ter discussie, maar ook bazen van programma’s en omroepen. Bij de AVROTROS en Omroep WNL is er een bestuurscrisis, bij BNNVARA rommelt het, bij de NPO eveneens. En bij de VPRO moest presentator Theo Maassen weg. Is dat allemaal toeval? Bijzonder is dat veel van de omroepen die nu problemen in eigen huis hebben, zich samen met de omroepkoepel NPO de afgelopen jaren alle moeite hebben gedaan om de nieuwe ‘populistische’ omroep ON van het Mediapark te weren. Die pogingen zijn tot dusver mislukt. Slaande ruzie Als het aan Mark Koster ligt is het honderd jaar oude, verzuilde omroepstelsel achterhaald. Hij ziet ook wel dat zoiets als de BBC in het Verenigd Koninkrijk ook niet alles is, maar het Hilversumse stelsel met verenigingen met ‘identiteiten’ is in ieder geval ziek, zoveel is wel duidelijk. Dat weten de omroepbazen zelf ook wel, zegt hij – al geven ze dat niet graag toe. De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank!
3/21/202451 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Is de sollicitatie-campagne van Mark Rutte wel in het Nederlandse belang?

Hoe voordelig is het voor een klein land als Nederland als de premier een internationale topfunctie probeert te bemachtigen? Het korte antwoord: het oogt eervol, maar als het tegenzit betaal je er als land een hoge prijs voor. PIM VAN GALEN spreekt met SYP WYNIA in WWTV over de poging van demissionair premier Mark Rutte om secretaris-generaal van de NAVO te worden. Heeft Rutte zijn premierschap de afgelopen jaren wellicht ondergeschikt gemaakt aan die ambitie? Anders gezegd: betalen de burgers van Nederland linksom of rechtsom voor de privé-ambitie van Rutte? Het zou ook niet voor het eerst zijn als een Nederlandse premier zijn kansen op een internationale functie zou vergroten door zijn buitenlandbeleid aan te passen (wellicht tegen het Nederlandse belang in). Syp Wynia noemt als voorbeelden de kandidatuur van toenmalig premier Ruud Lubbers voor een topbaan bij de Europese Unie (1991-1994) en de poging van toenmalig premier Jan Peter Balkenende in de jaren 2007-2009, eveneens om een topfunctie bij de EU te bemachtigen. De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank!
3/14/202439 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

‘Er waren altijd al van die types die aan je zaten. In Hilversum ook.’

HILLIE MOLENAAR (geboren in 1945) moest tegen haar zin naar de huishoudschool en op haar 15 e weer tegen haar zin aan het werk: als modinette, aan de lopende band. Ze ontsnapte aan een nare jeugd, belandde als scriptgirl in de film- en tv-wereld van de Sixties en de Seventies, verkeerde tussen de BN’ers van toen, was Dolle Mina, werd zelf documentairemaker en producent en was ook nog even PvdA-Kamerlid. Als geen ander kan Hillie Molenaar vertellen over een wereld die enerzijds ver achter ons ligt, maar soms ook nog opvallend dichtbij. In haar jeugd waren vrouwen nog afhankelijk van hun man en werken mochten ze vaak niet. Maar ook in de mediawereld ijlen oude tijden na, zoals blijkt uit aanhoudende ‘grensoverschrijdende’ publicaties over het Mediapark en de cultuurwereld. Hillie Molenaar heeft daar wel een kanttekening bij: ‘Het is wel een omgeving waar een bepaald type vrouw graag wil zijn. Goed opgeleid, uit een beschermd milieu. Het is ook leuk werk, en zoveel leuk werk is er niet. Ik heb de indruk dat een deel van hen een beetje kwetsbaar is.’ Hillie Molenaar kan het allemaal overzien, van de armoedige jaren vijftig in Sneek en de beginnende tv-wereld in het Hilversum van de jaren zestig tot het mediacircus van nu. Ze heeft ook nog een enkele anekdote over haar ervaring in de PvdA-politiek, waar ze niet welkom bleek. En ze heeft bepaald niet de ervaring dat links in haar leven altijd solidair was met de afhankelijk gemaakte Nederlandse vrouw: ‘Maar als je vrouwen niet serieus neemt ben je voor mij niet links.’ Wynia’s Week TV is er iedere week weer met een verrassend gesprek over een actueel thema. Wynia’s Week is er ook als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/ De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank!
3/7/20241 hour, 4 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

De lobby voor islamisering stopt niet bij de BOA-hoofddoek

Een reeks GroenLinks-PvdA-burgemeesters heeft aangekondigd dat gemeentelijke handhavers (‘BOA’s) met een (islamitische) hoofddoek boven hun uniform mogen rondlopen. KLEIS JAGER en SYP WYNIA vragen zich in deze aflevering van WWTV af waar deze, kennelijk georganiseerde, actie vandaan komt. Waarom? Met welk doel? Waarom nu? Jager en Wynia stellen vast dat de hoofddoek, vooral bij de politie, al tientallen jaren inzet is van radicale moslims, in het bijzonder bij de Moslimbroederschap. Die islamistische beweging is een eeuw geleden ontstaan in Egypte, maar heeft tegenwoordig Qatar en het Turkije van president Tayyip Erdogan als thuisbasis. Doel is de vestiging van het ‘wereldkalifaat’. De beweging is, vaak niet direct herkenbaar, ook heel actief in Europa. De Arnhemse burgemeester en PvdA-politicus Ahmed Marcouch is of was betrokken bij de Moslimbroederschap en heeft een voor de Moslimbroederschap karakteristieke werkwijze. Hij pleit aanhoudend voor islamiserende uitzonderingen op de Nederlandse rechtsstaat (zoals de scheiding van kerk en staat) als remedie tegen zulke uiteenlopende zaken als misdaad en terrorisme. Dat de Groenlinks-PvdA-burgemeesters van een aantal grotere steden juist nu met hun hoofddoekbesluiten komen kan geen toeval zijn. Het is kort na de verkiezingen van 22 november 2023, toen de kiezers in meerderheid juist niet kozen voor de partijen die voor de hoofddoek zijn. De Groenlinks-PvdA-burgemeesters trekken een lange neus naar de (vorige en de nieuwe) Kamermeerderheid. WWTV is er ook als podcast. Kijk HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia’s Week is er iedere woensdag en zaterdag en op iedere donderdag een nieuwe video van WWTV. Dat is allemaal gratis, zonder betaalmuur of andere belemmeringen. Die unieke formule wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u ook mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
2/29/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Biedt veiligheid vrijheid? Of bedreigen veiligheidsmaatregelen de vrijheid?

Schrijver BART COLLARD is enthousiast over het boek ‘Eeuwig schaak’ van MADELON BEUSINK, die hij interviewt in deze aflevering van WWTV. Collard: ‘Het is superinteressant. En het leest als een trein’. Biedt veiligheid vrijheid? ‘Eeuwig schaak’ gaat over de 21-jarige Alma, die bij het grootste techbedrijf ter wereld werkt aan het controleren van mensen, die op basis van hun gedrag worden bestraft, dan wel beloond. Opvallend: Alma vindt dat gewoon, maar haar vader en grootvader voegen zich minder makkelijk in de controlerende maatregelen. Alma vindt veiligheidsmaatregelen ‘vrijheid’, maar andere hoofdrolspelers zijn daar minder zeker van. ‘Ik las het in één keer uit’ ‘Eeuwig schaak’ ontstond de afgelopen jaren toen mede onder invloed van corona vrijheidsbenemende maatregelen werden opgelegd, terwijl overheden en techbedrijven sowieso al bezig waren met een meer dwingende greep op de mensheid. Madelon Beusink kiest niet per se partij: ‘Ik ben zelf ook zoekende’. Ze schreef een gelaagd boek, waarvan de uitkomst dus niet bij voorbaat vaststaat. Interviewer Bart Collard: ‘Er zit veel in dat aanzet tot nadenken. Ik las het in één keer uit.’ Overal te koop ‘Eeuwig schaak’ van Madelon Beusink is overal te koop of te bestellen, onder meer in de winkel van Wynia’s Week www.wyniasweek.nl/winkel WWTV is er ook als podcast. Kijk op https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
2/22/202427 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Haags formeren is een schijnproces: loeren, wachten, achteroverleunen

Zo kan het echt niet verder, constateren ROELOF BOUWMAN en SYP WYNIA in deze aflevering van WWTV. Eerst wordt Nederland eindeloos geregeerd door Rutte-kabinetten die niet doen wat de meerderheid van de bevolking wil. Dan komt er een kiezersopstand die overtuigend gewonnen wordt door partijen die nu wel aan de kiezerswens tegemoet willen komen. Maar die partijen (PVV, VVD, NSC en BBB) beginnen drie maanden na de verkiezingen weer bijna opnieuw, wederom met een PvdA-informateur: deze keer Kim Putters, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (foto: Sem van der Wal, ANP). Regeren is reduceren Waarom schiet het niet op? Syp Wynia wijt het kat uit de boom kijken aan minstens twee factoren. Ten eerste levert regeren bij de volgende verkiezingen zeker niet voor alle regeerpartijen winst op. Kijk maar naar het CDA in 2010, de PvdA in 2017, het CDA in 2021 en 2023 en de VVD in 2023. Omdat regeren vaak eindigt met reduceren probeert iedereen een zo gunstig mogelijke uitgangspositie te veroveren voor de volgende verkiezingen. Vandaar dat gepoker. Wilders splijt Proberen te regeren met de PVV is voor de collega-coalitiepartijen al helemaal een uitdaging, omdat de ervaring uitwijst dat Geert Wilders en zijn partij een ongekende splijtzwam kan vormen voor die coalitiepartijen. Kijk naar het CDA in de jaren 2010-2012: verdeeld en ingestort over samenwerken met Wilders. Kijk naar VVD en NSC nu: verdeeld over regeren met Wilders. En: verdeelde partijen winnen zelden. De puinhopen van Rutte Bovendien zal de nieuwe regering misschien een reeks financiële tegenvallers moeten zien weg te werken, wat ook tot onrust onder de kiezers kan leiden. Het gaat niet om weinig: vele tientallen miljarden aan tegenvallers, van de verbouwing Binnenhof en Afsluitdijk tot wapens aan en vluchtelingen uit Oekraïne. En vooral: het klimaat- en stikstofbeleid. De Rutte-kabinetten laten vooral daar reeks bodemloze putten achter. Het is voor een centrumrechtse coalitie weinig aantrekkelijk om de puinhopen van de overwegend linkse voorgangers te moeten opruimen. WWTV is er ook als podcast. Kijk op https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
2/15/202432 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

‘Tien miljoen Nederlanders krijgen een schraler pensioen’

Tien miljoen Nederlanders krijgen vanaf volgend jaar een schraler, onzekerder pensioen, waarbij onder meer de beleggingsrisico’s worden doorgeschoven naar de pensioengerechtigde. Als het ‘oude’, demissionaire kabinet-Rutte zijn zin krijgt gaat vanaf 2025 het nieuwe pensioenstelsel in. Maar als professor EDUARD BOMHOFF zijn zin krijgt komt het er niet van: ‘Ik hoop dat de nieuwe pensioenwet onder zijn eigen gewicht bezwijkt.’ Bomhoff praat met SYP WYNIA voor Wynia’s Week TV. Bomhoff houdt vooral De Nederlandse Bank verantwoordelijk voor het nieuwe stelsel. De juristen daar wilden vooral af van het risico het verwijt te krijgen dat ze bij tegenslag onvoldoende toezicht hebben gehouden. Bomhoff denkt dat de werkgevers heimelijk een lagere pensioenpremie willen om zo de arbeidskosten te verlagen. De vakbonden zijn geweken voor dreigementen van De Nederlandsche Bank. En Kamerleden lieten zich vermurwen. Maar het resultaat is een slechter pensioen. De pensioenrechten staan toch al onder druk, omdat pensioenfondsen toegeven aan actiegroepen die willen dat er bijvoorbeeld niet meer in ‘fossiele’ bedrijven en wapenfabrikanten wordt belegd. Dat klinkt nobel, maar het risico van slechtere rendementen ligt op de loer. Bomhoff heeft zijn hoop gevestigd op de nieuwe Tweede Kamer. Hij denkt dat bestaande pensionado’s wel eens uitgezonderd zouden kunnen worden van het nieuwe stelsel. Als dat eenmaal gebeurt, is het hek van de dam, want als dat bekend wordt willen de andere pensioengerechtigden het slechtere pensioen evenmin. Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
2/8/202454 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

VVD kan zich na Rutte-jaren eindelijk bevrijden van links

Geert Wilders (PVV) en Dilan Yesilgöz (VVD) spelen een schijngevecht waarin ze doen of ze niet zo nodig hoeven, constateren PIM VAN GALEN en SYP WYNIA in deze nieuwe video en podcast van WWTV. ‘Dilan’ zat vanaf haar partijcongres Geert Wilders te sarren als een linkse twitteraar. Wilders liet zich uitlokken, noemde haar ‘zuur’ en weigerde ‘mega-bezuinigingen’ zoals de VVD die zou wensen. ‘Hardwerkende Nederlander’ In werkelijkheid is er Dilan Yesilgöz veel aan gelegen deze kabinetsformatie te laten lukken. Wie haar goed beluisterde hoorde dat een coalitie met PVV, VVD, NSC en BBB een buitenkans is om haar partij te bevrijden van de linkse jaren met de kabinetten-Rutte. ‘Dilan’ denkt tegelijk dat de ‘protestpartijen’ waarmee ze poogt te regeren bij de hardwerkende middenklasse niet zo zal kunnen scoren als de ‘stabiele’ VVD. ‘Hybride 1’ Syp en Pim filosoferen over een kabinet dat wel eens meer van Alle Nederlanders zou kunnen zijn dan vaak gedacht: ‘Als alle 4 partijen ministers leveren met een paar partijloze ministers en een PvdA-premier.’ Wynia: ‘Laten we het Hybride 1 noemen. Of Mix 1. Wie weet wordt het zelfs een nuttig hervormingskabinet. Alles kan.’ Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
2/1/202427 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Nausicaa Marbe: ‘We moeten terug naar de vooruitgang’

NAUSICAA MARBE vindt niet bepaald dat Nederland er beter voor staat dan toen ze in 1982 naar hier kwam, integendeel. De Telegraaf-columniste ziet een bovenklasse die zich verheven voelt en er geen been in ziet om de rest van de bevolking de stem af te nemen. Ze ziet ‘de totalitaire verleiding’ van mensen die het wel hebben over democratie maar er niet veel van willen weten. Ze ziet de angst om alles fout te doen: de verkeerde mening te hebben, het verkeerde voedsel te eten, ontoereikend te zijn met duurzaamheid & diversiteit. Verwijzend naar haar Roemeense jeugd: ‘Bange mensen worden enge mensen’. WWTV, podcast Nausicaa praat in deze video en podcast van WWTV met SYP WYNIA over waar we heen gaan. Ze wordt heen en weer geschud tussen teleurstelling en optimisme. ‘Veertig jaar geleden was er op de universiteit nog heel goed discussie mogelijk’, zegt ze, ‘ook in linkse kringen’. ‘Er was ook geen moreel relativisme, zoals nu.’ Het was ook niet zo beklemmend, zoals nu. Betere tijden Tegelijk hoopt Nausicaa Marbe op de terugkeer van betere tijden, naar toen er nog niet achter allerlei dwingerige minderheden aan werd gelopen die de lakens mogen uitdelen, van activisten tot islamisten: ‘Toen feiten er nog toe deden. Toen nog niet ongekozen bestuurders hoofddoeken toestonden bij politiepersoneel en politici beloften braken om door te kunnen gaan met de asielstroom.’ ‘Je moet je blijven uitspreken,’ zegt ze. ‘Ideeën moeten botsen. We moeten blijven leven.’ WWTV is er ook als podcast. Kijk op https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
1/25/20241 hour, 10 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Jan van de Beek: ‘Dit asielbeleid is juist onmenselijk’

Eindelijk was er dan een ‘staatscommissie’ die erkent dat de Nederlandse bevolking snel groeit door immigratie, waardoor ook de welvaart onder druk staat. Dat is meteen de grote winst van die commissie, zegt JAN VAN DE BEEK, die al lang onderzoek naar de migratie naar Nederland, in gesprek met SYP WYNIA voor WWTV. ‘Plotseling is de combinatie van bevolkingsdruk door immigratie en het gevolg voor ‘brede welvaart’ bespreekbaar.’ Dat zou een buitenkans moeten zijn voor linkse politici als Frans Timmermans (GL/PvdA) om hun huiver voor het migratiethema te verlaten en in navolging van hun Deense collega’s over te gaan tot een strakker migratiebeleid. Dat zou dan vooral gevolgen moeten hebben voor het asielbeleid, want dat is nu de grootste bedreiging van de Nederlandse verzorgingsstaat. Over dat asielbeleid is Van de Beek onverbiddelijk: ‘Met het huidige asielbeleid worden mensen geofferd op het altaar van de mensenrechten. Voor de voorstanders is deugen belangrijker dan de vraag of er mensen sterven. Van dat beleid moet je af, juist om humanitaire redenen.’ WWTV is er ook als podcast. Kijk op https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
1/18/202456 minutes, 1 second
Episode Artwork

Tussen hoop en vrees: triomfeert de democratie? Of niet?

De hoop overheerst bij schrijfster MAAIKE VAN CHARANTE, in gesprek met SYP WYNIA. In haar boek ‘Debat Ongewenst’ trekt ze aan de noodrem omdat de elite, ‘de weldenkende klasse’ die door slechts een minderheid van de bevolking wordt gesteund al tientallen jaren aan de touwtjes trekt. Die bovenklasse vindt de denkbeelden van de rest fout en sluit debat – met name over immigratie en integratie - uit. Want debat over migratie is fout en wie het er wel over heeft is dat ook. Van Charante verwijst onder meer naar D66-politica Kajsa Ollongren, die als minister van Binnenlandse Zaken vormen van censuur introduceerde. ‘Schokkend’ noemt Van Charante dat, ook omdat de weerstand minimaal was. Hoop: elite gaat het gesprek aan Van Charante ziet dat het controleren van media en informatie een instrument is van de minderheid om de macht te behouden. De verkiezingsuitslag van 22 november 2023 kan een omwenteling teweegbrengen, zegt Maaike van Charante. ‘Maar vast staat het niet.’ Van Charante hoopt dat de bovenlaag (‘de nieuwe adel’) zich nu wel open stelt voor andere meningen en inzichten in plaats van zich af te blijven sluiten voor de werkelijkheid van de meerderheid (‘de nieuwe horigen’). Vrees: top keert zich tegen de democratie In het slechtste geval blijft de bovenlaag zich afsluiten en zal gepoogd worden de stem van de jongste Kamerverkiezingen teniet te doen. Dan vreest Van Charante het ergste, omdat dan feitelijk de democratie buiten spel wordt gesteld. Ze ziet maatregelen die hier en daar besproken worden - inclusief het eventuele verbieden van de PVV - als zo’n vorm van geweld tegen de democratie. Het boek ‘Debat Ongewenst van Maaike van Charante is overal te koop, zoals ook in de winkel van Wynia’s Week https://www.wyniasweek.nl/product/deb... (zowel als paperback als ook als E-book). Wynia’s Week is er iedere week met video’s, podcasts en artikelen. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u ook mee? www.wyniasweek.nl/doneren Hartelijk dank!
12/29/202355 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Overal brokstukken: wat doet Wilders bij links?

Geert Wilders won niet alleen de verkiezingen; in de peilingen groeit hij steeds verder. Maar wat doet dat bij de verliezers? Dat onderzoeken RODERICK VEELO en SYP WYNIA in deze nieuwe video van WWTV. U kunt de video ook beluisteren als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/. De macht verbrokkeld Links wordt als de grootste verliezer gezien. Maar hoe gaat het eigenlijk met CDA en VVD? Net als de andere verliezers moet het besef nog indalen dat de gouden tijden van de oude machtspartijen misschien wel voorbij zijn. Nog maar kort geleden hadden zij (CDA, PvdA, VVD) samen 90% van de Kamerzetels. En nu? Amper een derde. De gevolgen zijn groot. Het rommelt bij de PvdA Roderik en Syp hebben speciale aandacht voor ‘Verenigd Links’ zoals Frans Timmermans de combinatie GroenLinks/PvdA noemt. Houdt die combinatie stand? Heeft de combi met GroenLinks niet de laatste arbeider bij de PvdA weggejaagd naar de PVV? Kan de SP alsnog profiteren? Syp krijgt signalen dat de spanningen vooral toenemen binnen de PvdA. Het rommelt bij Verenigd Links. Kijken! Doet u mee? Wynia’s Week is er diverse keren per week, als video, als podcast en als internetkrant. Wynia’s Week bestaat nu 5 jaar en viert het jubileum deze maand. Doet u mee, als donateur? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
12/21/202349 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

De winnaar moet door het stof, verliezers blijven zitten!

SYP WYNIA en ROELOF BOUWMAN verbazen zich in deze video voor WWTV over de nasleep van de turbulente Kamerverkiezingen van 22 november 2023. In ieder ander land wordt de winnaar gefeliciteerd en vraag de verliezer zich af wat ‘ie fout heeft gedaan. In Nederland gaat het precies andersom: de grote winnaar Geert Wilders moet van de verliezers door het stof. De meesten vragen zich niet af wat ze fout hebben gedaan, maar vallen de winnaar aan. Deze video is ook te beluisteren als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/. ‘Inbraak’ of proeve van regeerakkoord? Als het met de formatie van het nieuwe kabinet toch nog fout mocht gaan, dan heeft Roelof Bouwman nog twee suggesties uit het verleden. In 1994 kreeg Wim Kok (PvdA) als leider van de grootste partij de opdracht om een concept-regeerakkoord te schrijven, waar vervolgens het eerste paarse kabinet op werd gebouwd. Dat zou nu ook weer kunnen, als het anders niet lukt. En in 1973 slaagde formateur Jaap Burger er in een kabinet te vormen door ‘in te breken’ in het CDA door CDA-ministers binnen te halen, terwijl hun partij daar eigenlijk tegen was. Wat deden Wopke en Hugo met het CDA? Wynia en Bouwman schijnen ook hun licht op het CDA. Wat was de rol van Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra? Die waren in 2017 veelbelovende, toekomstige leiders van een partij met 19 Tweede Kamerzetels. In 2023 deden ze zo’n beetje het licht uit bij hun partij. Wat deden zij met de CDA-kiezers? Wynia’s Week is er diverse keren per week, als video, als podcast en als internetkrant. Wynia’s Week bestaat nu 5 jaar en viert het jubileum deze maand. Doet u mee, als donateur? https://www.wyniasweek.nl/aan-de-lezers-kijkers-luisteraars-en-andere-fans-van-wynias-week/ Hartelijk dank!
12/14/202339 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

‘Een nieuw regeerakkoord? Dat moet niet zo moeilijk zijn’

Waarom wil de VVD niet meeregeren? ‘Ten eerste omdat Mark Rutte dat liever niet heeft,’ zegt SYP WYNIA in gesprek met PIM VAN GALEN. ‘En ten tweede omdat er nogal wat D66-achtigen in de top van de VVD zitten,’ zegt Wynia. ‘De top van de VVD is linkser dan de kiezers. Terwijl de meerderheid van de achterban liever de Bolkestein-partij van vroeger heeft, is de leiding meer van de D66-vleugel.’ Het videogesprek van Van Galen en Wynia is ook te beluisteren als podcast. https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia noemt behalve Mark Rutte – altijd al van de D66-vleugel – ook de mensen die Rutte groot gemaakt heeft, zoals Sophie Hermans, Eric van der Burg, en Christianne van der Wal. En wellicht ook Dilan Yesilgöz, de nieuwe leider, die nu – alsof ze nog steeds een coalitie met D66 vertegenwoordigt – waarschuwt voor minder Europa en minder klimaatbeleid. Van activisme naar realisme Hoewel zowel de VVD als Pieter Omtzigt op de rem trappen, moet het niet zo moeilijk zijn samen met BBB en PVV een kabinet te vormen, zegt Wynia. ‘Er zijn genoeg overeenkomsten en er is ook genoeg om uit te ruilen, zegt hij. ‘De hoofdlijn moet zijn: van activisme naar realisme. Niet meer koploper van klimaat, stikstof, van Europa en van de NAVO. Maar een gewoon Europees land, net als de buren. En verder nemen we ook delen van het asielbeleid van de buren over, zodat Nederland voor asielzoekers niet meer extra aantrekkelijk is.’ Wynia’s Week is er diverse keren per week, als video, als podcast en als internetkrant. Wynia’s Week bestaat nu 5 jaar en viert het jubileum deze maand. Doet u mee, als donateur? https://www.wyniasweek.nl/aan-de-lezers-kijkers-luisteraars-en-andere-fans-van-wynias-week/ Hartelijk dank!
12/7/202336 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

‘Thriller over terreurmoord die Europa schokte’

‘Het is de aangekondigde dood van een gepassioneerde leraar,’ vertelt René ter Steege over het boek dat hij naar het Nederlands vertaalde. Dat boek heet ‘De laatste dagen van Samuel Paty’ en is pas verschenen bij Uitgeverij Blauwburgwal. Ter Steege praat met Syp Wynia in deze WWTV-video over dit zowel beklemmende als spannende nieuwe boek. Het gesprek is ook beschikbaar als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/. Mohammed-cartoons werden zijn dood Samuel Paty werd drie jaar geleden in een voorstad van Parijs onthoofd door een jonge Tsjetsjeense moslim, die vervolgens door de politie werd doodgeschoten. De dader werd beïnvloed door Syrische jihadisten en werd opgestookt door de vader van een leerling van Paty. Die leerling, ene ‘Zora’, loog over wat er gebeurd zou zijn in een les van Paty, waarbij islamitische kinderen in de gelegenheid werden gesteld om de klas te verlaten terwijl Paty cartoons van de profeet Mohammed toonde. ‘Aanval op de Franse waarden’ De leugens van ‘Zora’ brachten een hetze op gang, die Paty niet overleefde. De schok was groot, temeer omdat de moord als een aanval op de Franse nationale waarden wordt gezien. Het boek werd geschreven door de journalist en tv-maker Stéphane Simon. Het is een minutieuze reconstructie van de laatste twaalf dagen van het leven van Paty, die het beste voor had met zijn leerlingen, maar een eenzame dood stierf. Het boek ‘De laatste dagen van Samuel Paty’ kost 20 euro (geen verzendkosten) en is overal te koop of te bestellen, bijvoorbeeld in de winkel van Uitgeverij Blauwburgwal. Kijk HIER https://www.blauwburgwal.nl/product/de-laatste-dagen-van-samuel-paty/
12/5/202334 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

‘Ze gaan de formatie gebruiken om de PVV dwars te zitten’

Nederland is in grote meerderheid voor een kabinet met de PVV, maar de macht in Nederland zal er alles aan doen om dat te torpederen. Dat concluderen WIERD DUK en SYP WYNIA in deze nieuwe aflevering van Wynia’s Week TV. De uitzending is ook beschikbaar als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/. Gaza en draaien door VVD leidden tot PVV-winst Voor het eerst won een niet-traditionele partij, de PVV, de landelijke verkiezingen. Wierd Duk zag dat aankomen. Hij kreeg in de laatste weken voor de verkiezingen signalen dat de ‘laffe’ en pro-Palestijnse houding van de autoriteiten op de gebeurtenissen rond Gaza mensen deed besluiten om deze keer voor Wilders te gaan. Ook bracht de (late) uitsluiting van Wilders door Dilan Yesilgöz van de VVD eerdere VVD-stemmers ertoe om de overstap te maken. Is Rutte nog steeds de regisseur van Den Haag? Wynia en Duk zijn het er over eens, dat het leiderschap van Yesilgöz verder verzwakt is door de mededeling dat de VVD niet wil regeren. Ze stellen dat het er alle schijn van heeft dat de macht bij de VVD niet zozeer bij haar ligt, maar bij Mark Rutte en/of zijn oude vertrouwelingen. Ze achten het goed denkbaar dat Rutte al minstens een jaar bezig is om toe te werken naar de functie van secretaris-generaal van de Navo en dat ook de kabinetsval daarmee in verband moet worden gebracht – net als de koers van Yesilgöz bij de formatie. Wynia’s Week is onafhankelijk en ongebonden. Bijdragen van lezers, kijkers en luisteraars zijn daarom van vitaal belang. Wilt u Wynia’s Week ook ondersteunen met een eenmalige of een regelmatige bijdrage? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren/ . Hartelijk dank!
11/30/20231 hour, 18 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

‘Timmermans acteert of met Wilders de jaren dertig terug zijn’

SYP WYNIA verbaast zich in gesprek met PIM VAN GALEN over de emotionele uitspraken van Frans Timmermans, leider van GroenLinks/PvdA naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van Geert Wilders van de PVV. Wynia vergelijkt die met de gretige reacties van politici op uitspraken van Pim Fortuyn, die in 2002 elementen uit de Grondwet ter discussie stelde. Politici van PvdA, GroenLinks en D66 haalden toen ook de Tweede Wereldoorlog (‘Anne Frank’) er bij. Wynia constateert dat Timmermans zich nu verzet tegen de verkiezingsuitslag ‘en dat is pas om je zorgen over te maken’. Wynia heeft aan de uitlatingen van Wilders niet kunnen afleiden – zoals Timmermans suggereert – dat die onderscheid zou willen maken in Nederlanders, nu die zegt ‘De Nederlanders op één’ te willen zetten. Wynia zegt dat Wilders nog wel voor een moeilijk dilemma kan komen te staan als hij straks premier – van een centrumrechts kabinet – zou kunnen worden. Dan verliest hij namelijk, hoewel partijleider, de controle over de Tweede Kamerfractie van de PVV. En dat zal voor een controlfreak als Wilders niet gemakkelijk zijn. Deze video van WWTV is ook te beluisteren als podcast. https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Wynia’s Week is onafhankelijk en ongebonden. Bijdragen van lezers, kijkers en luisteraars zijn daarom van vitaal belang. Wilt u Wynia’s Week ook ondersteunen met een eenmalige of een regelmatige bijdrage? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren/ . Hartelijk dank!
11/24/202336 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Pim & Syp: ‘De hoogtijdagen van links in Nederland zijn voorbij’

‘Pieter Omtzigt geeft een onjuist beeld van de rol van de minister-president,’ zegt SYP WYNIA in dit videogesprek met PIM VAN GALEN, ook beschikbaar als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/. Omtzigt, leider van ‘Nieuw Sociaal Contract’ wil zelf bij voorkeur in de Tweede Kamer blijven, omdat hij vindt dat daar de macht hoort te liggen. En hij zegt dat de minister-president slechts ‘de eerste onder zijn gelijken’ is. Maar dat klopt al minstens dertig, veertig jaar niet meer, zegt Syp Wynia – en misschien nog wel langer. Premiers als Joop den Uyl (1973-1977), Ruud Lubbers (1982-1994) en Wim Kok (1994-2002) stegen al uit boven de ‘gewone’ ministers, en dat gold zeker ook voor Mark Rutte (2010-heden). De premier verdient meer, vertegenwoordigt het kabinet bij het volk en in het buitenland en kan onderwerpen agenderen in de ministerraad – ook als betrokken ministers dat niet bevalt. Onder Rutte is de ‘de MP’ in sommige opzichten zelfs presidentieel geworden, zegt Wynia. En als hij in Brussel bij de Europese Raad zit kan hij terugkomen met beslissingen die voor Nederland als dictaat fungeren. Dilan ‘nieuwe politiek’? Wynia en Van Galen hebben het verder over de strijd om de kiezer in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Ze verbazen zich over Dilan Yesilgöz van de VVD, die zich keert tegen ‘oude politiek’ terwijl ze niet veel andere plannen heeft dan Mark Rutte. Ze stellen ook vast, dat deze verkiezingen een ommekeer te zien kunnen geven, omdat Rutte elf jaar lang linkse partijen liet regeren en dat die onevenredige macht van links nu redelijkerwijs gesproken tot een einde zou moeten komen, omdat hooguit een derde van de Kamer als links te boek staat. Wynia: ‘De hoogtijdagen van links zijn voorbij.’ Wynia’s Week is onafhankelijk en ongebonden. Bijdragen van lezers, kijkers en luisteraars zijn daarom van vitaal belang. Wilt u Wynia’s Week ook ondersteunen met een eenmalige of een regelmatige bijdrage? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren/. Hartelijk dank!
11/17/202343 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

‘Oorlogswinst’: veel van Nederlands sociale wetten dateren uit de nazitijd

‘Veel sociale wetgeving die kenmerkend is voor onze naoorlogse verzorgingsstaat is door de Duitse bezetter bedacht of op zijn minst in een stroomversnelling gebracht,’ stelt GERT JAN VAN SETTEN in gesprek met JAN MARTEN VISSER voor Wynia's Week TV (WWTV). Dit videogesprek is ook beschikbaar als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/. Van Setten promoveerde onlangs aan de VU in Amsterdam over de doorwerking van wetgeving die tijdens de Duitse bezetting veelal op initiatief van de bezetter is opgesteld. Deze week verscheen bij uitgeverij Boom de handelseditie van zijn proefschrift 'Oorlogswinst. Bezettingsmaatregelen die bleven' https://www.boomgeschiedenis.nl/produ.... Van Setten schetst hoe een groot gedeelte van de Rijksoverheid gewoon door functioneerde na het hectische vertrek van koningin, regering en parlement. Dit was ook conform instructies die ambtenaren al voor de oorlog hadden ontvangen. Barbaarse bezetting deed zich sociaal voor Op initiatief van de Duitsers werden een groot aantal wetten uitgevaardigd die vaak een sociaal karakter hadden zoals ontslagbescherming, een grote herziening van het belastingstelsel, huurbescherming en het ziekenfondsbesluit. ‘De Duitse bezetting is met dit soort maatregelen een grote stimulans geweest voor de na de oorlog verder ontwikkelde verzorgingsstaat,’ stelt Van Setten. Van Setten schetst ook een aantal gevallen waarin grote (staats-)bedrijven zoals PTT en NS hun macht uitbreidden gedurende de bezetting. ‘Typische gevallen van oorlogswinst' zo stelt hij. Al met al rijst er een beeld op van een bezet land waarin recht en bruut onrecht op bijna schizofrene wijze naast elkaar bestonden en waarbij Nederlandse ambtenaren nauw samenwerkten met hun nazi-bazen. Van Setten haalt in dit verband de term 'Doppelstaat' aan: een staat met twee gezichten. Na de oorlog is de Commissie Bezettingsrecht decennialang bezig geweest om het Nederlandse recht te zuiveren. Dit betekende soms dat onwenselijk 'bezettingsrecht' werd verwijderd, maar vaak ook dat wetten uit de oorlogsjaren werden geïntegreerd in de Nederlandse wetgeving. Wordt donateur van Wynia’s Week! Wynia’s Week en ook Wynia’s Week TV (inclusief podcast) zijn helemaal gratis. Dat wordt mogelijk gemaakt door de vrijwillige bijdragen van lezers, kijkers en luisteraars. Doet u ook mee? DONEREN kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren/. Hartelijk dank!
11/10/202356 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Maarten van Andel: ‘Dat Nederland Koploper Klimaat wil zijn dient geen enkel concreet doel’

‘Ik heb het geschreven omdat het er nog niet was.’ Syp Wynia spreekt met MAARTEN VAN ANDEL over zijn boek ‘KIES WIJZER KLIMAAT – Praktische energiegids voor consument en kiezer’. Van Andel schreef een toegankelijk, rijk geïllustreerd boek dat alle vragen beantwoordt. Wat werkt wel en wat werkt niet? Wat kun je zelf doen zonder dat het veel kost? De video van WWTV is ook beschikbaar als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/. Maarten van Andel is allerminst tegen goed energiebeleid, maar heeft een scherp oog voor maatregelen die wel mooi lijken maar het niet zijn, zoals het maken van waterstof met behulp van fossiele brandstoffen. Hij is ook kritisch op maatregelen die duur zijn en meer schade aanrichten dan goed doen. Denk aan de stekkerauto en het verstoken van biomassa. De KIES WIJZER KLIMAAT kijkt nuchter naar het klimaatbeleid, de verkiezingsprogramma’s en de energiepraktijk. Van Andel: ‘Alle partijen hebben wel iets dat werkt (zoals kernenergie) en dat niet werkt (zoals het verbieden van gasleidingen). Maar dat Nederland Koploper Klimaat zou moeten zijn dient geen enkel concreet doel. Het dient slechts de eerzucht van politici, niet het belang van burgers of van het klimaat. Te vaak heeft het klimaatbeleid religieuze trekken.’ Wat Maarten van Andel zelf doet? ‘Net als bij de meeste mensen zorgen huisverwarming, woon-werkverkeer en koopgedrag voor de meeste uitstoot van broeikasgassen. Daar doe ik wat aan, want kleine oorzaken als de computer of de koelkast, die tikken niet aan. Ik heb zonnepanelen op het dak, mijn huis is geïsoleerd en ik rij niet overmatig hard.’ De KIES WIJZER KLIMAAT is overal te koop, zoals ook in de winkel van Wynia’s Week https://www.wyniasweek.nl/winkel en kost 17,50.
11/7/202329 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Pim van Galen & Syp Wynia: raakt de VVD het Torentje kwijt?

De VVD loopt het risico voor het eerst sinds 2010 niet de grootste partij te worden en ook niet de premier te leveren. Wat moet VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz doen om het tij te keren? ‘Dilan’ probeert vooral de schaduw van Mark Rutte van zich af te schudden. En daadkracht uit te stralen, constateren PIM VAN GALEN en SYP WYNIA in de nieuwe video annex podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/ van Wynia’s Week TV #WWTV. Rutte naar de Navo? Rutte zegt nu ook dat hij – totaal anders dan wat hij tot dan toe had beweerd – wel degelijk interesse heeft voor een internationale functie, in het bijzonder die van secretaris-generaal van de Navo. Maar is dat wel Nederlands belang? Ook daarover Pim & Syp in deze WWTV. Wynia’s Week is er twee keer per week, met onafhankelijke, broodnodige kritische journalistiek: artikelen, columns, video’s en podcasts. De lezer, kijkers en luisteraars maken dat mogelijk. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
11/3/202323 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Het programma van Omtzigt is het enige dat u onthoudt

Pieter Omtzigt kwam wat laat met zijn verkiezingsprogramma, maar dat is straks wel het enige dat kiezers zich herinneren, constateren ROELOF BOUWMAN en SYP WYNIA in WWTV. Wie weet nog wat VVD en GroenLinks-PvdA in hun programma hebben staan? Het videogesprek voor WWTV is er ook als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/. Omtzigt wil een richtgetal voor de netto-immigratie vaststellen – 50.000 per jaar – en als dat wordt overschreden maatregelen nemen om de toestroom in te perken. De afwijzende reactie daarop in de media: het kan niet, het helpt niet, het werkt niet en het deugt niet. Dat is opmerkelijk, constateren Wynia en Bouwman. Alle mogelijke kabinetsmaatregelen worden voor zoete koek geslikt, maar als er maatregelen worden voorgesteld om grip te krijgen op de ingrijpende en kostbare migratiepraktijk dan is die plotseling onhaalbaar. Een beetje een grabbelton Wynia en Bouwman zien ook wel dat Omtzigts maatregelen niet simpel door te voeren zullen zijn, maar kansloos zijn ze evenmin. En bovendien: waarom zou je de migratiepraktijk die de samenleving verstoort, er toe bijdraagt dat honderdduizenden geen eigen onderdak hebben en die bovendien buitengewoon kostbaar is ongemoeid moeten laten? Een beetje een grabbelton is het wel, zegt Syp Wynia over het verkiezingsprogramma van Pieter Omtzigt: een beetje links en een beetje rechts en misschien ook niet altijd samenhangend. Maar goed, dat gold ook al voor de partij – het CDA – waar Omtzigt en veel van zijn medestanders vandaan komen. Wynia’s Week is er iedere week, op woensdag en op zaterdag – en vaak met video’s en podcasts. Van Syp Wynia met andere auteurs, maar ook interviews met verrassende sprekers met weer andere interessante gesprekspartners. Bent u nog geen supporter van Wynia’s Week? Doneren kun u HIER. https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
10/27/202341 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

‘BBB en NSC kunnen niet meer geboycot. Het is te groot geworden’

Ook na de Kamerverkiezingen van 22 november 2023 zal veel hetzelfde blijven, zegt ARIEJAN KORTEWEG in gesprek met SYP WYNIA voor WWTV en podcast. Korteweg schreef voor De Volkskrant over de Haagse politiek. Op 24 oktober verscheen zijn boek ‘Het Haagse Moeras’. Korteweg vreest enerzijds dat veel van de bedrijfscultuur van de Rutte-jaren ook de komende jaren in het Haagse Binnenhof blijft hangen. Veel personen, reflexen en instellingen zullen hetzelfde blijven. Maar, zegt Ariejan Korteweg ook: zoals de klassieke regeringspartijen in het verleden ook na kiezersopstanden nieuwe partijen buitenspel zetten, zo zal dan nu niet meer gaan. ‘De Bende van Vijf maakt niet meer de dienst uit in Den Haag,’ zegt Korteweg. Nieuwe partijen kunnen niet meer buiten de deur worden gehouden. ‘Dat lukt niet meer. Wat aan de poort klopt is te groot geworden.’ Het boek ‘Het Haagse Moeras’ verscheen op 24 oktober 2023. Op 31 oktober is er een presentatie van het boek in het Amsterdamse debatcentrum De Balie.
10/24/20231 hour, 5 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hamas en Israël hebben invloed op NL verkiezingen. Maar welke?

Welke invloed heeft de openlijke oorlog tussen Hamas en Israël op de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen van 22 november? Die vraag stellen PIM VAN GALEN en SYP WYNIA zich in hun nieuwe video en podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/ van Wynia’s Week TV. Dat die invloed er zal zijn, is zeer waarschijnlijk. Syp Wynia maakt de vergelijking met 2001/2, toen Pim Fortuyn mede door de terreuraanslagen op New York en Washington furore kon maken. En dan niet per se door die aanslagen zelf maar doordat bleek dat inwoners van Nederland (moslims, Marokkanen in het bijzonder) massaal sympathiseerden met de terroristen of de aanslagen zelfs steunden. Hoe ‘9/11’ de Nederlandse politiek beïnvloedde Volgens Syp Wynia kunnen de oorlogsgebeurtenissen in Gaza en Israël een soortgelijk effect als in 2001/2 hebben op de Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Welke politieke partijen daar voor- dan wel nadeel van hebben op 22 november is ongewis. Maar dat er binnen en tussen de fuserende partijen PvdA en GroenLinks (‘Verenigd Links) barsten aan het ontstaan zijn is evident. Wynia’s Week is er twee keer per week, ook met video’s en podcasts. Die zijn vrij beschikbaar, voor iedereen. Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank! Foto: ANP / Remko de Waal
10/13/202328 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

‘De brokstukken van het CDA bepalen de verkiezingsuitslag’

Het CDA zoals dat bedoeld was bestaat niet meer, zegt SYP WYNIA in gesprek met PIM VAN GALEN voor WWTV. Een halve eeuw geleden fuseerden drie christelijke partijen, waardoor het CDA ontstond. Maar het CDA is ontploft. En waar zijn de brokstukken? BBB, NSC en ARP Het CDA ontstond uit de katholieke KVP (de grootste), de gereformeerde ARP en de hervormde CHU (de kleinste). En wat zie je nu? De KVP is terug en bestaat uit twee partijen: de BBB van Caroline van der Plas en de NSC van Pieter Omtzigt. Verder bestaat ook het CDA nog, maar die lijkt nog het meest op de gereformeerde ARP van vroeger. Ook als je naar de mensen, de kandidaten en de boodschap kijkt ademt de kleine romp-CDA van nu die gereformeerde ARP. Maar het CDA zoals het bedoeld was bestaat dus niet meer. Twee van de brokstukken, de partijen van Omtzigt en Van der Plas, lijken de sleutelrol die het CDA vroeger in de Nederlandse politiek had over te nemen. GEEN RUK NAAR RECHTS Is dat een Ruk naar Rechts? Niet echt, zegt Syp Wynia. Maar een koerswijziging is wel aanstaande. De jaren van diversiteit en duurzaamheid, van woke, klimaat en stikstof zijn voorbij. Met de nadruk op ‘bestaanszekerheid’ verschuift de aandacht naar de Nederlander van nu - weg van de geschiedenis van de slavernij en de toekomst van het klimaat. Geen ruk naar rechts, wel een ruk weg van links. De video’s van Wynia’s Week TV zijn ook te beluisteren als podcast. Klik HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast/. Wynia’s Week is er twee keer per week, 104 keer per jaar. Nog geen abonnee? https://www.wyniasweek.nl Wynia’s Week is wel gratis, maar niet goedkoop. Wynia’s Week wordt mogelijk gemaakt door de kijkers, luisteraars en lezers. Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren/ . Hartelijk dank!
9/15/202340 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

GEKKENWERK: Achter de schermen van de TBS-kliniek

'We moeten voor ogen blijven houden dat het doel van een TBS-behandeling het beveiligen van de maatschappij is,’ zegt ANITA HEUVELING VAN BEEK in gesprek met JAN MARTEN VISSER voor WWTV. Vanzelfsprekend is dat immers niet. Van haar hand verschijnt het boek 'Gekkenwerk. Achter de schermen van de TBS-kliniek' bij Uitgeverij Blauwburgwal. Het gesprek is ook te beluisteren als podcast via Spotify en Apple Podcasts https://www.wyniasweek.nl/podcast/. Daders geportretteerd Heuveling schetst in Gekkenwerk een reeks daders, hun leven en hun vaak gruwelijke delicten. Dat doet ze naar eigen zeggen niet om ze vrij te pleiten, want 'een jeugd kan weliswaar verklaren maar nooit verontschuldigen’. Helpt TBS? Heuveling stelt dat tbs-behandelingen overwegend effectief zijn en een duidelijke daling in de kans op recidive laten zien in vergelijking met niet-behandeling. Bij optimale samenwerking tussen klinieken en gebruik van moderne methoden en technieken, kan de kans op recidive tegenwoordig goed ingeschat worden. Dit neemt niet weg dat er ook nog steeds grove fouten gemaakt worden, zoals in het beruchte geval van de verkrachte en vermoorde Anne Faber. ‘Gekkenwerk. Achter de schermen van de TBS-kliniek’ is overal te koop en te bestellen, zoals HIER https://www.wyniasweek.nl/product/gekkenwerk/ Het boek wordt op 14 september in Amsterdam gepresenteerd. Uit het persbericht: ‘Gekkenwerk is het unieke en fascinerende verhaal over het leven in de instellingen waar de zwaarst veroordeelden van Nederland worden behandeld. Het is een relaas vol tragiek en dilemma’s. Over haperende behandelingen en verrassende successen.’
9/8/202338 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Desinformatie? Wie bepaalt wat je mag horen, zien en lezen?

Desinformatie dreigt een toverwoord te worden binnen de Nederlandse overheid en de EU om maatregelen te nemen die de vrijheid van meningsuiting steeds verder inperken. Dit stelt BART COLLARD in gesprek met JAN MARTEN VISSER. Onderwerp van gesprek was Collard's nieuwe boek 'Het recht op misinformatie' dat uitgegeven wordt bij uitgeverij Blauwburgwal https://www.wyniasweek.nl/product/het-recht-op-misinformatie/ . Het gesprek is ook te beluisteren als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast/ Moet de overheid ingrijpen? Door de komst van internet en sociale media is de hoeveelheid misinformatie enorm toegenomen. In toenemende mate menen beleidsmakers dat de overheid een rol moet spelen in het schiften van ware en onware informatie. Volgens Collard loopt dit maar al te gemakkelijk uit op censuur. De centrale stelling van zijn boek is dat de overheid niet moet bepalen wat burgers wel en niet mogen zeggen en horen en dat de vrijheid van meningsuiting op geen enkele manier beperkt dient te worden. De enige uitzondering hierop is het aanzetten tot geweld. Is activisme extremisme? Collard analyseert in zijn boek totalitaire regimes. Maar hij stelt vast dat ook een democratische staat die bereid is teveel inbreuken op grondrechten toe te staan totalitaire trekken kan krijgen. Hij analyseert in dit kader ook een recent jaarverslag (2022) van de AIVD waar regulier activisme (een grondrecht) en extremisme verwisseld lijken te worden. Ook dit leidt er toe dat de overheid mensen in de gaten gaat houden die eigenlijk met rust gelaten zouden moeten worden. Collard pleit daarom ook voor een verruiming van de huidige Nederlandse wetgeving waarin nu belediging en haatzaaien strafbaar zijn. Wat een belediging is, is uitermate subjectief en hetzelfde geldt voor 'haatzaaien'. Wat haat is, is sowieso al lastig vast te stellen, laat staan waardoor die haat wordt veroorzaakt. Een 'lelijk' gevolg hiervan zou zijn dat antisemitische uitlatingen ook legaal zouden worden. "Maar het gaat in dit geval heel vaak om de geweldsdreiging die van dergelijke uitingen uitgaat en dat kun je wel gewoon aanpakken met het strafrecht" aldus Collard. Is Brussel niet te machtig? Collard is ook kritisch over de pas van kracht geworden Digital Service Act. Deze EU-wet geeft grote techplatforms zoals Facebook en X zelf verantwoordelijkheid voor de juistheid van de op hun platforms gepubliceerde content. Collard ziet dit als een eerste stap in een proces waarbij de overheid in toenemende mate greep tracht te krijgen op uitingen van burgers en dus op wat burgers kunnen horen en lezen. Collard pleit daarentegen voor een opvoeding van de gebruikers van platforms om om te gaan met een diversiteit aan informatie van heel verschillend gehalte. "De overheid moet zich niet bemoeien met wat mogen lezen en zeggen. Wie weet is wat jij te zeggen hebt wel enorm leerzaam voor mij". Het boek van Bart Collard is HIER https://www.wyniasweek.nl/product/het-recht-op-misinformatie/ te bestellen.
9/1/202334 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

‘Verkiezingen van 22/11 kunnen keerpunt worden’

De kans dat Henri Bontenbal het sukkelende CDA er bovenop helpt is niet groot, stellen SYP WYNIA en ROELOF BOUWMAN in gesprek voor de video van WWTV. De bijbehorende podcast vindt u HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast/. ‘Bontenbal prijst zichzelf aan als “nieuwe generatie”, maar dat zegt op zich niets en bovendien wordt hij binnenkort 41, dus zo jong is dat nou ook weer niet,’ zegt Syp Wynia. Roelof Bouwman kritiseert Bontenbals vage visie: ‘scheurkalenderteksten’. VVD rechtser? Bouwman en Wynia buigen zich ook over de VVD. Is de VVD nou bezig met een nieuwe koers, na het Rutte-tijdperk? Dat lijsttrekker Dilan Yesilgöz zich als wat rechtser profileert dan Rutte zou daar op kunnen wijzen, maar veel duidelijkheid is er nog niet. Wynia stipt ook een lastige kwestie aan. Heeft Yesilgöz naast de Nederlandse eigenlijk ook de Turkse nationaliteit? Nu is er geen enkele reden om aan haar loyaliteit aan Nederland te twijfelen, zegt Syp Wynia. ‘Maar dat is de kwestie niet. De kwestie is dat je als Turks staatsburger onderhorig bent aan Turkse wetgeving, die geen enkele rekening houdt met het feit dat je ook Nederlander bent.’ Wynia pleit er voor dat Yesilgöz snel duidelijkheid verschaft. Keerpunt 22/11? Wynia denkt dat de verkiezingen van 22 november een keerpunt kunnen worden. ‘Tien jaar lang is er weinig naar de kiezer omgekeken. De Rutte-jaren waren een tijd voor lobbyïsten en hobbyïsten. Er is nu een beweging gaande naar meer nuchterheid - weg van de luchtfietserij van de laatste kabinetten-Rutte.’ Wynia’s Week is onafhankelijk en ongebonden. Bijdragen van lezers, kijkers en luisteraars zijn daarom van vitaal belang. Wilt u Wynia’s Week ook ondersteunen met een eenmalige of een regelmatige bijdrage? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren/ . Hartelijk dank!
8/18/202344 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Blauwburgwal! Syp Wynia wandelt langs 11 niet te missen boeken.

In deze podcast wandelt JAN MARTEN VISSER met SYP WYNIA langs tien actuele boeken van UITGEVERIJ BLAUWBURGWAL. Syp is behalve journalist en hoofdredacteur van Wynia’s Week ook mede-uitgever van Uitgeverij Blauwburgwal. In deze podcast komen de meest recente boeken aan de orde. ‘Deugen voor de bühne’ De meest actuele boeken zijn het verbazingwekkende ‘Kapot’ van Michiel de Vries en het hilarische ‘Deugen voor de bühne’ van Sander van Dam. Maar ook ‘De Maakbare Mens’ van Bina Ayar en de absolute bestseller ‘De Stikstoffuik’ van Arnout Jaspers komen aan de orde. Andere auteurs: onder meer Wierd Duk, Roderick Veelo, Coen de Jong, Maaike van Charante en Syp Wynia zelf. Syp licht ook een tipje van de sluier op over aanstaande nieuwe boeken van Uitgeverij Blauwburgwal. Meer informatie: www.blauwburgwal.nl en www.wyniasweek.nl
8/4/202341 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hoe Shell zijn eigen inlichtingen- en veiligheidsdienst begon

Olie- en gasmultinational Shell heeft een eigen inlichtingen- en veiligheidsdienst, waardoor het concern steeds ongrijpbaarder wordt en steeds meer op een staat in de staat lijkt. ‘Hier zitten ze op glad ijs,’ zegt MARCEL METZE, auteur van het nieuwe boek Hoog Spel over Shell, in een gesprek met MENNO TAMMINGA op Wynia’s Week TV (WWTV). Het gesprek is ook beschikbaar als podcast, via Spotify en Apple podcasts https://www.wyniasweek.nl/podcast/. Een schemerachtig netwerk De Shell-veiligheidsdienst, Corporate Security, bestaat uit mensen die voor inlichtingendiensten in de VS en Engeland hebben gewerkt, uit oud-politiemensen en oud-militairen. Alles bij elkaar ruim 250 experts. Het is te verwachten, zegt Metze, gezien de achtergrond van deze mensen dat Shell Corporate Security ook samenwerkt met staatsveiligheidsdiensten en met andere particuliere inlichtingenbureaus. “Wie houdt hier toezicht op?”, vraagt hij zich af. Altijd de slimste mensen In zijn boek ontpopt Metze zich als een kritische biograaf, maar niet als een Shell-basher. Hij zegt: ‘Er zijn heel veel dingen waarvan je diep onder de indruk kunt zijn bij Shell. Shell wist altijd de slimste mensen te vinden voor het bedrijf, wereldwijze mensen, mensen die iets te vertellen hebben. En qua technologie is dit natuurlijk topniveau.’
7/28/20231 hour, 7 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Geen verrassingen: ‘Zeg duidelijk met wie je wilt regeren’

Partijleiders moeten zich voor de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 klip en klaar uitspreken over wat de hoofdpunten van hun beleid zijn en met wie ze dat bij voorkeur realiseren, zegt SYP WYNIA in gesprek met PIM VAN GALEN voor WWTV. ‘Het is onverteerbaar dat lijsttrekkers de kiezers in het ongewisse laten over hun beleid en hun favoriete regeringspartners. ‘Dat is geen democratie zoals democratie bedoeld is’. Dit gesprek is behalve op YouTube ook te volgen als podcast, zowel via Spotify als via Apple-podcast. Het ergert Wynia dat het onder Haagse politici de gewoonste zaak wordt gevonden om zich niet helder uit te spreken over met wie ze bij voorkeur regeren. Zo worden verkiezingen een soort populariteitspoll, waarbij kiezers maar moeten afwachten wat er met hun stem gebeurt. Syp Wynia pleit daarom voorafgaand aan de verkiezingen voor stembusakkoorden, lijstverbindingen, allianties en eventueel ook voor ‘schaduwkabinetten’ naar Brits voorbeeld, waarbij je als kiezer voor de verkiezingen zelfs al weet wie je waarschijnlijk als minister kunt verwachten. Want dat is een tweede zwart gat in Nederland: na de eindeloze kabinetsformatie met een uitkomst die weinig met de kiezersuitspraak te maken hoeft te hebben komt er een kabinet met allerlei nieuwe gezichten waar de kiezer ook al niets over te zeggen heeft gehad. Wynia’s Week verschijnt iedere woensdag en zaterdag. Tientallen vooraanstaande auteurs brengen verrassend nieuws en scherpe achtergronden. De lezers, kijkers en luisteraars maken dat met hun vrijwillige bijdragen mogelijk. Bent u al donateur van Wynia’s Week? Doneren kan HIER: https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
7/14/202338 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Interview met Twitter-fenomeen Sander van Dam: ‘Deugen voor de bühne’

SANDER VAN DAM is een fenomeen op Twitter. Hij volgt bekende twitteraars die op hoge toon anderen de maat nemen, maar heel wat minder kritisch zijn op zichzelf. Het resultaat is vaak hilarisch. Sander van Dam is veel gekopieerd, maar nog nooit geëvenaard. Voor één keer laat de maker van het boek ‘DEUGEN VOOR DE BÜHNE’ zich interviewen, door ERIC JAN VAN DORP van Uitgeverij Blauwburgwal. Daarna trekt hij zich weer terug in de anonimiteit. In dit interview vertelt Sander hoe hij er toe gekomen is om zijn ‘vierluikjes’ te maken, over zijn werkwijze en over wie zijn favoriete doelwitten zijn (denk aan de twitteraars Gerrit Hiemstra en Sander Schimmelpenninck), over de woeste beschuldigingen aan zijn adres en wie hij nou eigenlijk is. Er gaan immers de raarste verhalen rond: Sander van Sam zou niet bestaan, hij zou een pseudoniem zijn. Zijn boek is inmiddels een bestseller. Hoe het verder gaat? Ook daar is Sander van Dam openhartig over: ‘De musical, de film!’ Het gesprek met Sander van Dam is als video via Youtube en als podcast via Spotify en Apple-podcast te beluisteren. Het boek ‘DEUGEN VOOR DE BÜHNE’ is overal te koop, onder meer in de winkel van Wynia’s Week https://www.wyniasweek.nl/product/deugen-voor-de-buhne/ .
7/14/20239 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kapotgemaakt. Wat er gebeurt als je ‘grensoverschrijdend’ heet te zijn.

Het overkomt steeds meer mensen, zowel bekende als volstrekt onbekende Nederlanders. Opeens wordt men beschuldigd van grensoverschrijdend of niet-integer gedrag. Vaak is de beschuldiging uiterst vaag of wordt helemaal niet meegedeeld. Er volgt een onderzoek door een extern bureau en menigmaal leidt dit tot ontslag van de beschuldigde. De aanklachten jegens het PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk is een recent voorbeeld, maar er zijn er veel meer… 'Van de door externe bureaus gedane onderzoeken naar integriteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag die ik heb onderzocht, heb ik er sinds 2017 niet één deugdelijk bevonden. Het is sindsdien alleen maar slechter geworden,’ stelt hoogleraar MICHIEL DE VRIES in gesprek met JAN MARTEN VISSER over zijn nieuwe boek 'Kapot. Hoe vilein is de deugindustrie?'. In dit boek analyseert De Vries 87 onderzoeken van dergelijke externe onderzoeksbureaus. De Vries spreekt van een boek ‘Vol gruwelijkheden’. ‘Mensen gaan er aan kapot, krijgen hartkwalen en maagzweren... vandaar de titel.' De Vries is zeer kritisch over de kwaliteit van de zogenaamde deugindustrie: 'Het zogenaamde onafhankelijke onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag is helemaal niet zo onafhankelijk. Men zegt wat de opdrachtgever wil horen. Daarbij bedient men zich van drogredeneringen en een walgelijk gebruik van statistiek en conclusies die nergens op gebaseerd zijn' In het gesprek beschrijft De Vries diverse concrete voorbeelden van cruciale manco's. Nietszeggende beschuldigingen, suggestieve onderzoeksopdrachten, drogredeneringen, ongeschikte normenkaders en slecht onderbouwde conclusies: wat er fout kan gaan gaat ook fout. Aan het slot van het interview geeft De Vries een aantal suggesties voor verbetering van de huidige praktijk maar vooralsnog is zijn advies 'werk er niet aan mee'! Dit nieuwe boek van Michiel de Vries verschijnt op 28 juni 2023. Het omvat 164 pagina’s en kost 22,50. Het is overal te koop en te bestellen, zoals bijvoorbeeld in de winkel van Wynia’s Week.
6/27/202330 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

‘Hoe Rutte ook door deze crisis heen zwijnt’

Drie maanden na de voor hen desastreuze Statenverkiezingen van maart 2023 is er voor het kabinet op het oog geen vuiltje meer aan de lucht. De BBB werd verreweg de grootste partij, het CDA eiste herziening van het regeerakkoord en de VVD-aanhang wilde minder asielzoekers. De problemen in Groningen en de toeslagencrisis waren niet opgelost. Maar wie denkt er tegen de zomer nog dat het kabinet de zomer niet haalt? Dat bespreken PIM VAN GALEN en SYP WYNIA in hun WWTV-video annex podcast. De harde kantjes lijken van het stikstofprobleem, van het CDA wordt niets meer gehoord en het asielprobleem wordt niet kleiner, maar de kans dat de VVD het kabinet laat vallen is nul. Het land is murw van de aardbevingen in Groningen en de toeslagenouders. Rutte regeert gewoon door. Hoe doet hij dat? Bent u al abonnee van Wynia’s Week en Wynia’s Week tv? www.wyniasweek.nl/video
6/16/202326 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

De maakbare mens (Bina Ayar)

In haar nieuwe boek ‘De maakbare mens’ schetst journaliste/historica Bina Ayar een indringend beeld van de huidige politieke en maatschappelijke drang om de moderne mens te conditioneren. Of het nu gaat om gezondheid, gevoelens, gedrag of meningen: alles moet meetbaar en maakbaar zijn. In een gesprek met Andy Arnts toont Ayar aan hoe door beïnvloeding en sturing via media en wetgeving wordt toegewerkt naar de realisatie van modelburgers die altijd in de pas lopen en overal de ‘juiste’ mening over hebben. De grote vraag is echter: gaat dit lukken? En ook: is die maakbare mens nog wel menselijk?
5/23/202328 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

'Het Europese asielstelsel is een humanitair en moreel schandaal'

'Het Europese asielstelsel is een humanitair en moreel schandaal. De beste kansen in deze loterij hebben jonge mannen die zich de diensten van mensensmokkelaars kunnen veroorloven. Velen die onze hulp harder nodig hebben blijven achter.' aldus prof. dr. RUUD KOOPMANS in gesprek met JAN MARTEN VISSER. Onderwerp van gesprek is het recent verschenen boek van Koopmans 'De Asielloterij. Het Europese vluchtelingenbeleid van 2015 tot de Oekraïneoorlog en hoe het beter kan'. Dit boek verscheen eerder dit jaar in het Duits. Prof. Koopmans doceert Sociologie in Berlijn en is bekend van eerder spraakmakend onderzoek over onder andere fundamentalisme onder Europese moslims. In De Asielloterij fileert Koopmans het huidige Europese Asielbeleid. 'In Europa nemen we niet teveel mensen op, we nemen de verkeerde mensen op' aldus Koopmans.' Koopmans laat zien dat dit beleid op diverse gebieden het Europese beleid tot grote problemen leidt. Migranten zijn oververtegenwoordigd in criminaliteit (onder andere seksueel geweld) en blijven achter op de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn bij vrijwel alle islamistische aanslagen (irreguliere) migranten betrokken. Zaken die door beter beleid sterk ingedamd kunnen worden. Politieke loopgravenoorlogen en de opkomst van recht-populistische partijen zijn gevolgen. Koopmans schetst een oplossing waarbij het nodige geleerd is van de Australische aanpak. Kern is het stabiliseren van de migrantenstroom door het selecteren van contingenten echt hulpbehoevende vluchtelingen en het uitbesteden van overige asielprocedures aan landen buiten Europa. 'Voor concrete stappen zou ik nu niet beginnen met overleg op het niveau van de Europese Unie, maar met het smeden van een 'coalitie van bereidwilligen' met direct betrokken landen.' Het gesprek is ook beschikbaar als podcast. https://www.wyniasweek.nl/podcast Het nieuwe boek van prof. dr. R.Koopmans 'De Asielloterij. Het Europese vluchtelingenbeleid van 2015 tot de Oekraïneoorlog en hoe het beter kan' (2023) wordt uitgegeven door Uitgeverij Prometheus. Het is onder andere op hun website te bestellen: https://uitgeverijprometheus.nl/boeken/asielloterij-paperback/
5/9/202353 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

‘In NL wordt al 10 jaar niet naar kiezer geluisterd’

‘Zodra de stembussen dicht gaan staan de Nederlandse kiezers buiten spel,’ zegt SYP WYNIA in gesprek met PIM VAN GALEN. In hun videogesprek nemen ze het nieuwe boek van Syp Wynia, door: ’70 Actieve herinneringen aan een gaaf gidsland’. Het gesprek is ook beschikbaar als podcast. https://www.wyniasweek.nl/podcast ‘Er bestaat nauwelijks een relatie tussen de verkiezingen en wat er daarna gebeurt,’ zegt Syp Wynia. ‘Om 9 uur ’s avonds gaan de stembussen dicht en wat daarna gebeurt is een zwarte doos. Die doos blijft maandenlang dicht, zonder dat de burgers ook maar enigszins een idee hebben van wat zich daarbinnen afspeelt.’ Na 9 maanden: D66 vrij baan geven Wynia: ‘Het duurt steeds langer voor die zwarte doos na de verkiezingen weer open gaat. De laatste keer duurde het negen maanden. Van wat er toen aan kabinetsplannen tevoorschijn kwam kun je niet zeggen dat dat een uitvloeisel was van de verkiezingen. Het leek nog het meest op het verkiezingsprogramma van D66. Maar die partij kreeg maar 1/7 van de uitgebrachte stemmen.’ Winst BBB door boosheid over wegzetten kiezer In zijn boek geeft Wynia een reeks van voorbeelden van het ontbreken van een relatie tussen verkiezingen en regeringsbeleid. Hij verklaart de spectaculaire uitslag van de Statenverkiezingen van 15 maart 2023 en de winst van BBB voor een groot deel uit ontevredenheid over de vorige Tweede Kamerverkiezingen. ‘Het gaat niet alleen om stikstof. Het gaat over alles: mensen hebben niet het idee dat zij er toe doen. En dat is niet zo vreemd.’ Het nieuwe boek van Syp Wynia, ’70 Actieve herinneringen aan een gaaf gidsland’ is een uitgave van Uitgeverij Blauwburgwal, is 370 bladzijden dik en kost 24,50 (gratis thuisbezorgd). Het boek is verkrijgbaar bij uw boekhandel en ook bij de internetboekhandel, zoals in de winkel van Wynia’s Week.
5/2/202347 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

‘Dat NL militairen in Indië ook levens hebben gered wordt vergeten’

Het pas verschenen boek 'Het pijnlijk afscheid van de Indische Archipel. Trauma - Discussie - Eerherstel' is een nieuwe bijdrage aan de discussie rond de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Rond veteranen en oud-Indiëgangers, wordt er met teleurstelling gesproken over de vorig jaar gepubliceerde onderzoeksresultaten en de daarop gebaseerde opstelling van de Nederlandse regering. JAN MARTEN VISSER gaat in gesprek met HANS MOLL, medeauteur van de bundel. Moll is voormalig NRC-journalist en oud-voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders. Moll licht de achtergronden bij dit boek toe en gaat daarbij gedetailleerd in op de Bersiapperiode, de periode direct na het uitroepen van de Indonesische Onafhankelijkheid. Dit is een gewelddadige en in de geschiedschrijving omstreden periode. Moll stelt dat de Nederlandse troepen ook aanwezig waren om onder andere Molukkers, Nederlanders, Indonesiërs en Chinezen te beschermen en dat zonder hun aanwezigheid de Bersiap een nog veel groter bloedbad zou zijn geworden. Hiervoor is echter niet veel oog: ‘Het is één en al bashen van de Nederlanders. Daar verzet ik mij tegen.’ Dit videogesprek is zoals altijd ook beschikbaar als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast Wynia’s Week verschijnt twee keer per week www.wyniasweek.nl Bent u al abonnee? Donateurs maken het allemaal mogelijk. Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren/ . Hartelijk dank!
4/25/202342 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Wokeland: heeft activistisch Nederland zijn hand overspeeld?

Afgelopen jaren zagen we actiegroepen die Nederland als ‘wit’ daderland afschilderen en alles relateren aan huidskleur en slavernij. COEN DE JONG, auteur van 'Wokeland. Hoe een radicale voorhoede vat kreeg op de samenleving', praat daarover met JAN MARTEN VISSER voor WWTV Wynia’s Week. Het gesprek is ook beschikbaar als podcast https://www.wyniasweek.nl/podcast Van tolerant naar angst Het tolerante Nederland is vervangen door een land vol beschuldigingen van ‘wit privilege’, institutioneel racisme, transfobie en ‘witte schuld’. Coen de Jong zet in Wokeland https://www.wyniasweek.nl/product/wokeland-paperback/ uiteen hoe universiteiten, media, vakbonden, de politie en de cultuurwereld allemaal meebewegen met het eisenpakket van de activisten. Dat gebeurt vaak onder invloed van politici van GroenLinks, D66 en PvdA – die veelal de subsidiestromen bepalen. Politici van andere partijen durven ze vaak niet tegenspreken. Wie dat wel doet, nuanceert of een ander geluid laat horen kan niet zelden rekenen op valse en giftige verdachtmakingen. Maar: woke verkoopt niet Maar: de activisten en de woke politici hebben het tij tegen. Woke verkoopt niet, niemand komt naar woke kijken, bij verkiezingen leggen woke politici het af. Ook de jongste verkiezingsuitslag doet vermoeden dat grote delen van de bevolking steeds minder bereid zijn om zich vanuit Den Haag ideeën te laten opleggen waar men niks mee heeft. Het is de vraag of woke zijn hand niet heeft overspeeld. Wynia’s Week is er iedere woensdag en zaterdag, vaak met nieuwe video’s en podcasts. Het abonnement https://www.wyniasweek.nl/ is gratis. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? Doneren kan HIER https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
3/28/202337 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

202303017 - ‘Onze leiders zijn radicaler dan het volk’

Onze regerende politici zijn radicaler dan gewone Nederlanders, stelt SYP WYNIA in dit videogesprek met PIM VAN GALEN. Burgers zijn opmerkelijk stabiel in hun ideeën, wensen en behoeftes. Dat is niet zo vreemd: ze maken zich concrete zorgen over de toekomst van hun kinderen en of ze volgende maand de huur nog kunnen betalen. Hedendaagse politici lopen echter achter steeds wisselende hypes (klimaat, ongeremde immigratie, stikstof, woke) aan. Een groot deel van de politieke klasse bestaat bovendien uit overwegend gelijkgezinden, die zich allerlei abstracte, technocratische ‘doelen’ hebben gesteld. Dwang is hen niet vreemd. Het videogesprek is ook te beluisteren als podcast [https://www.wyniasweek.nl/podcast]. ‘De boodschap van de Statenverkiezingen van 2023 is, dat er nu eens geluisterd moet worden naar de kiezers, in plaats van naar technocraten, lobbyisten en ecologen,’ zegt Syp Wynia. ‘Voor het kabinet RutteVier is het aanpassen of wegwezen.’ Syp Wynia beschrijft in zijn nieuwe boek ’70 Actieve herinneringen aan een gaaf gidsland’ hoe in de Ruttejaren de leidende klasse van Nederland een ‘Transitieland’ wilde maken. Het nieuwe boek (368 bladzijden) kost 24,50 (geen verzendkosten) en is overal te koop, zoals in de winkel van Wynia’s Week.
3/21/202337 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

‘Stikstofbeleid is stuk. Onteigenen gaat jaren duren.’

Het idee dat nog dit jaar boeren aangewezen kunnen worden voor onteigening omdat ze stikstofschade toebrengen aan natuurgebieden is een fictie. Dat concludeert wetenschapsjournalist Arnout Jaspers, auteur van ‘De Stikstoffuik’. Het opstellen van een lijst ‘piekbelasters’ wordt een jarenlange aangelegenheid, zo stelt Jaspers. Jaspers trekt zijn conclusie in gesprek met Syp Wynia voor WWTV. Arnout Jaspers noemt het ‘opmerkelijk’ dat zelfs de D66-stikstofspecialist, Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot, erkent dat het niet mogelijk is om bedrijven alleen op grond van uitkomsten van het computermodel Aerius te onteigenen. Er zal uitvoerig aanvullend veldwerk moeten worden gedaan. ‘De Stikstoffuik’ van Arnout Jaspers is geïllustreerd door René van Asselt, is 132 bladzijden, kost 21,50 (geen verzendkosten) en is overal verkrijgbaar, zoals ook in de winkel van Wynia’s Week
3/14/202344 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

‘Tv-debat is één-tweetje van Rutte met Pauw’

Het tv-verkiezingsdebat tussen premier Mark Rutte en de leiders van PvdA en GroenLinks had nooit zo georganiseerd mogen worden, zegt mediajournalist MARK KOSTER in dit videogesprek met COEN DE JONG voor Wynia’s Week TV WWTV. Koster: ‘Producent Jeroen Pauw kreeg een tijdslot van de leiding van de NPO. BNN VARA kreeg de zendtijd toegewezen nadat die was ingekopt door Pauw. Maar in feite is het een één-tweetje waar Rutte en Pauw beide belang bij hebben. Omdat Rutte het wil krijgt Pauw dat tijdslot. Omroep BNN VARA zou dat ook niet moeten willen.’ Koster zet dit opmerkelijke tv-verkiezingsdebat af tegen het gangbare opinieklimaat bij de NPO. ‘Het moeten allemaal – wat zij vinden – normale meningen zijn, een beetje links van het midden. En bij al die praatprogramma’s zitten doorgaans dezelfde mensen aan tafel, ook weer altijd het machtsblok [van de coalitie, vooral VVD en D66] met hun gedoogpartijen [PvdA, GroenLinks].’ Wynia’s Week is er twee keer per week. Kijk op www.wyniasweek.nl . Wynia’s Week wordt mogelijk gemaakt door de lezers, kijkers en luisteraars. Doe mee! https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
3/10/202350 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

‘Stikstof scheurt kabinet, provincies en het land’

De stikstof gaat het kabinet, de provincies en de rest van het land scheuren, zegt SYP WYNIA in zijn gesprek met PIM VAN GAAL voor WWTV Wynia’s Week. WWTV is er ook als podcast [LINK]. CDA en VVD nemen afstand van het kabinetsbeleid dat gedicteerd is door D66. Provincies keren zich tegen het regeringsbeleid. Als het kabinet op de been blijft, komt dat door angst voor Kamerverkiezingen, want ze staan allemaal op verlies. MARK RUTTE is al bezig met de toekomst, zegt Syp Wynia. Die heeft zijn agenda als premier al maanden ondergeschikt gemaakt aan zijn agenda als VVD-lijsttrekker. Nog nooit was hij zo vaak, zo actief in het buitenland. In eigen land duwt hij de echte concurrentie (die op rechts) uit beeld. Hij kiest voor de duels met PvdA/GL, die daar ook beter van worden. Maar ja, Rutte regeert al 11 jaar over links. Dat heeft hij liever.
3/7/202327 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

‘Stickeren is erg. En je moraal opdringen.’

Voor een volle zaal in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam worden achtereenvolgens Wierd Duk, Maaike van Charante, Coen de Jong en Roderick Veelo geïnterviewd. De flitsende ‘Betty Estafette’ leidde tot vier boeiende gesprekken. WIERD DUK vertelt over hoe hij in de avant-garde van Rusland belandde, lang in Duitsland werkte en tot zijn verbazing merkt dat er op de Nederlandse tv nauwelijks debat is. ‘Als je hier in een talkshow zit krijg je drie slecht geïnformeerden tegenover je, die rondlopen met het idee dat ze het morele gelijk aan hun zijde hebben.’ MAAIKE VAN CHARANTE vertelt over de Haagse Schilderswijk waar ze werd geboren en waar ze als jonggehuwde terugkeerde om te merken dat haar buren verbitterde vreemden in hun eigen wijk waren geworden. Hen was niets gevraagd. ‘Er was niet met ze overlegd. Er was niet eens over ze nagedacht.’ COEN DE JONG zegt dat hij in zijn boek ‘Wokeland’ weliswaar constateert dat de weerstand tegen de oprukkende woke-beweging toeneemt, maar dat die ‘nog wel een decenniumpje’ aan zal houden. Want, zegt De Jong: een klein clubje kan veel invloed uitoefenen als ze steun hebben van invloedrijken terwijl de oppositie weinig invloed heeft. RODERICK VEELO ergert zich aan het plakken van etiketten (zoals ‘rechts’ en ‘populistisch’) op deskundigen en journalisten met het doel hen buitenspel te zetten. Hij noemt dat ‘stickeren’. Ook hij keert zich tegen de woke-beweging in politiek, cultuur en media: ‘Het ergste is het onverdraagzame, dat je anderen jouw moraal oplegt.’
2/17/202334 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

‘Hefboomdemocratie minacht de meerderheid’

Van SYP WYNIA verscheen het nieuwe boek ’70 Actieve herinneringen aan een gaaf gidsland’. RODERICK VEELO interviewde Syp Wynia bij de presentatie van dat boek, in theater het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. Het gesprek gaat over Syp en de PvdA, over D66 en de democratie en over kleine groepjes die in Rutteland de macht naar hun hand zetten: ‘In die hefboomdemocratie wordt de mening van de meerderheid geminacht’. Het gesprek gaat ook over de recordpremier zelf: ‘Hij is een geweldige taalkunstenaar, maar geen grote beschermer van de waarheid.’ Het nieuwe boek van Syp Wynia is overal verkrijgbaar, zoals HIER https://www.wyniasweek.nl/product/70-actieve-herinneringen-aan-een-gaaf-gidsland-paperback/
2/10/202331 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Jenny Douwes: ‘Remkes moest boeren met een kluitje in het riet sturen’

JENNY DOUWES kreeg in november 2017 landelijke bekendheid als het gezicht van de ‘Blokkeerfriezen’, die met hun auto’s de activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) tegenhielden. Op weg naar Dokkum werd de activisten kort na het binnenrijden van Friesland ter hoogte van Joure het verder rijden onmogelijk gemaakt. De geplande demonstratie tegen Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum ging daardoor niet door. Er was onder het publiek veel sympathie voor de actie van de ‘Blokkeerfriezen’, maar de meeste media keurden de actie af, evenals burgemeester Marga Waanders van Dokkum en het Openbaar Ministerie. Jenny Douwes – die overigens niet bij de blokkade aanwezig was – kreeg in hoger beroep net als andere actievoerders een taakstraf van 90 uur. Jenny Douwes wordt in deze aflevering van Wynia’s Week TV geïnterviewd door schrijver en publicist COEN DE JONG van wie op 25 november het nieuwe boek WOKELAND verschijnt. Dit boek gaat over ‘hoe een radicale voorhoede vat krijgt op de samenleving’ - en daarin spelen de leiders van KOZP een centrale rol.
11/18/20221 hour, 6 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Prof Hoogduin: ‘Nederland moet uit euro kunnen stappen’

De econoom Lex Hoogduin vindt dat het vertrek van Nederland uit de euro een serieuze optie moet zijn. De euro-muntunie beweegt zich namelijk in een voor Nederland mogelijk schadelijke richting, zo stelt hij in gesprek met Syp Wynia voor WWTV. Prof Hoogduin was de rechterhand van Wim Duisenberg toen die vanaf 1998 de eerste president van de Europese Centrale Bank was. Later was hij onder meer lid van de directie van De Nederlandsche Bank. Hoogduin ziet de eurozone bewegen in de richting van wat hij een ‘Latijnse muntunie’ noemt, waarin Frankrijk en Italië de boventoon voeren. Zo’n Latijnse muntunie heeft onder meer hoge inflatie en lage rente en in zo’n omgeving is het Nederlandse, kapitaalgedekte pensioenstelsel kansloos. Daar blijft het niet bij. Hoogduin vreest dat als de eurozone een begrotingsunie wordt dat er opgeteld mogelijk 1000 miljard euro wordt overgeheveld van Nederland naar elders. Dat kan nog 400 miljard euro meer worden als ook de staatsschulden in het eurozone worden gedeeld. Hij voorziet ook andere politieke en economische schade. Hoogduin bepleit serieus onderzoek naar de mogelijkheid om – naar Deens en Zweeds voorbeeld – weliswaar niet meer aan de euro deel te nemen, maar wel in de EU te blijven. Hij dringt er op aan dat het debat daarover snel op gang komt.
11/15/20221 hour, 2 minutes
Episode Artwork

Auke Van Der Woud - 18 Oktober

Het Nederlandse landschap wordt aan zijn lot overgelaten. Dat is de conclusie van dit videogesprek van Syp Wynia met Auke van der Woud, dé kenner van de Nederlandse landschapsgeschiedenis. Er zijn allerlei belangen die aan het Nederlandse landschap trekken. Maar als eind van het liedje wordt het landschap als geheel op zijn beloop gelaten. Terwijl niet alles kan. En dat levert grote problemen op, zoals de stikstofcrisis en de woningcrisis van nu. ‘Het Lege Land’ Auke van der Woud was hoogleraar bouw- en stedenbouwgeschiedenis in Groningen en aan de VU in Amsterdam. Zijn bekendste en veel herdrukte boek is zijn proefschrift Het Lege Land uit 1987 dat in 2022 in een geheel herziene versie verscheen: De Nederlanden 1800-1850, Het Lege Land https://uitgeverijprometheus.nl/auteurs/auke-van-der-woud/. Twee eeuwen geleden was Nederland niet alleen leeg, maar een derde van het land was ook onproductief. Wat er over is van de ongeliefde ‘woeste gronden’ van toen zijn ruwweg de liefdevol gekoesterde natuurgebieden van nu. Vanaf 1850 heeft de overheid gaandeweg heel Nederland omgespit om het land geschikt te maken voor een ultraproductieve landbouw. Maar nu dat meer dan uitstekend gelukt is, vragen natuur, milieu en klimaat en de uitdijende dorpen en steden om een land waarin er voor die productieve landbouw weinig plaats meer is.
10/18/202247 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Arnout Jaspers: ‘Bij Remkes wordt er geen boer minder onteigend’

‘Er is veel te lang niet nagedacht over welk Nederland we willen,’ zegt wetenschapsjournalist Arnout Jaspers. Hij verbaast zich er over dat een handvol ecologen plus enkele organisaties (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten) op eigen houtje mogen beslissen over het grootste deel van het Nederlandse landschap. ‘Het gaat er nooit over in de Tweede Kamer. En geen verkiezingsdebat gaat over de vraag waarom er zandverstuivingen op de Veluwe moeten zijn.’ Jaspers’ boek over de Nederlandse natuur Jaspers is bezig met de voorbereidingen van een boek over natuur, stikstof en het Nederlandse landschap, dat begin volgend jaar verschijnt. Hij verbaast zich over het gemak waarmee er zonder enig debat tegen hoge kosten op industriële basis natuur wordt gemaakt en beheerd. Doorgaans is dat om de natuur te ‘herstellen’ naar rond 1900 en dat op nogal willekeurige manier. Overigens was de natuur toen ook al volledig door mensenhanden gemaakt, toen meestal om de boer te dienen - dezelfde boer die nu moet inbinden. Geen boer minder onteigend bij respect voor de regio Dit videogesprek van SYP WYNIA met ARNOUT JASPERS werd gevoerd aan de hand van het rapport van Johan Remkes over wat gezien wordt als ‘het stikstofprobleem’. Ook daarover alles in deze aflevering van Wynia’s Week TV WWTV, die – zoals altijd – ook volledig beschikbaar is als podcast. Jaspers: ‘Het is goed dat Remkes de kloof met het platteland benoemt. Maar er wordt geen boer minder onteigend als we met respect over het platteland praten.’ Click voor de podcast HIER https://www.wyniasweek.nl/podcast/ . Wynia’s Week is er 104 keer per jaar, doorgaans met video èn podcast. Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u mee? https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
10/14/202250 minutes, 1 second
Episode Artwork

'Arib weg door anonieme brieven? Onverteerbaar!'

'Onverteerbaar’ zegt Syp Wynia van het onderzoek dat de Tweede Kamer instelt naar mogelijk ‘grensoverschrijdend gedrag’ van de vorige Kamervoorzitter, Khadija Arib. En dat vooral omdat het onderzoek werd ingesteld na anonieme brieven waarmee Kamerpersoneel wilde bereiken dat Arib van een nieuwe taak – voorzitter van de enquêtecommissie Corona – werd afgehaald. Wynia: ‘Als ambtenaren met anonieme brieven ingrijpen in een politiek proces is het einde democratie.’ Italiaans begrotingsbeleid In dit videogesprek van PIM van GALEN met SYP WYNIA gaat het ook over de tientallen miljarden die het kabinet op voorstel van PvdA en GroenLinks uittrekt voor de compensatie van hoge energierekeningen. Syp Wynia ziet een patroon: ‘Eerst 100 miljard voor de banken. Toen 80 miljard voor de Corona-banen. Nu tientallen miljarden voor de gasrekening. Eerst werd er door Ruttekabinetten grootscheeps bezuinigd en werden de lasten verzwaard in slechte tijden. Nu wordt er met geld gesmeten terwijl het economisch nog redelijk gaat. Ons begrotingsbeleid is Italiaans geworden.’
10/11/202227 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Jan Latten: ‘Asielstroom naar Nederland gaat groeien’

‘We krijgen nieuwe asiel- en migratiegolven en die kunnen tot een nog grotere toestroom naar Nederland zorgen,’ zegt demograaf Jan Latten in gesprek met Syp Wynia voor WWTV (plus podcast). Latten verbaast zich over het gebrek aan aandacht in Den Haag voor de bevolkingsgroei. ‘In dit land waar we wel weten hoeveel vee er is, laten we na om de bevolkingsontwikkeling in cijfers te gieten.’ Latten: ‘We hebben hier nu een explosie van immigratie, maar een implosie van woningbouw. Misschien is het doel om mensen te redden. Maar dan zou ik zeggen: zorg eerst dat je land op orde is en begin dan de wereld te redden.’
9/27/202249 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

‘Het is eigenlijk beledigend, steeds maar excuses aanbieden’

‘Het is politiek misschien handig’, zegt schrijfster en historica Daniela Hooghiemstra, in gesprek met Pim van Galen voor WWTV, ‘maar historisch gezien bijna beledigend om voor de slavernij excuses aan te willen bieden aan Suriname’. In die zin begrijpt ze niets van de historicus Mark Rutte. ‘Excuses aanbieden kan alleen als je zelf verantwoordelijkheid hebt gedragen. En wie ze aanbiedt moet het ook echt voelen. Nu lijkt het er meer op dat je je er van af maakt.’ Daniela Hooghiemstra publiceerde recentelijk een bundel columns en essays (‘Kan het wat zachter’), waarin ze zich onder meer keert tegen de actuele Nederlandse neiging om alles te moraliseren, maar je nergens in te verdiepen. ‘Je hoeft maar één woord te zeggen, of je wordt al in een hoekje geplaatst om je te kunnen afserveren. Het is op het hysterische af.’
9/23/202243 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Poetins Rusland is geen grote bedreiging meer

‘Rusland blijkt niet de grote bedreiging die we vreesden,’ concludeert militair-historicus CHRIST KLEP in gesprek met SYP WYNIA. Niet alleen wist Oekraïne al snel na het begin van de oorlog de verovering van de hoofdstad Kiev te voorkomen. In de nazomer van 2022 bleek Oekraïne ook succesvol in het terugveroveren van delen van het oosten van het land. In het westen bestond het idee dat de Russische krijgsmacht in de Poetin-jaren een krachtige, moderne krijgsmacht was geworden. We hebben ons verkeken op de paar technische hoogstandjes die ze wel hebben, zoals hypersone lange afstandsraketten, zegt Klep. Maar als geheel is het Russische leger een afspiegeling van het corrupte land Rusland, zegt hij. Met rigide gezagsverhoudingen: ‘Niemand doet iets zonder opdracht of toestemming. Het heeft veel van een façadeleger.’ Hoe lang de oorlog nog duurt? Klep verwacht niet dat Oekraïne er dit jaar in slaagt het oosten van het land helemaal terug te krijgen, maar in het voorjaar verder gaat. ‘Tegen de zomer zou de oorlog dan voorbij kunnen zijn.’ Meer informatie: www.wyniasweek.nl Wynia’s Week is er 104 keer per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Bent u al donateur? Kijk op https://www.wyniasweek.nl/doneren/ Hartelijk dank!
9/20/202242 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hoezo geen asielstop? Zo kan het wel!

Het kabinet, activisten, BN'ers en academici draaien de grijsgedraaide plaat dat Nederland niets kan doen aan de recordinstroom van asielzoekers. Maar: er kan veel meer dan ze zeggen. Dertien maatregelen die wel helpen. In een kwartier bent u helemaal bij. Luisteren! Deze podcast is er ook in de vorm van een artikel, verrijkt met links naar verdere informatiebronnen. Lees het op www.wyniasweek.nl. Wynia's Week is helder en ongebonden. U kunt abonnee worden van het online magazine, van de video's en van de podcast. Tot Wynia's Week!
9/6/202217 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hoe raakten de Rutte-kabinetten losgezongen van Nederland?

Hoe is het mogelijk dat de regering zo weinig antenne heeft in de samenleving? Syp Wynia zoekt de weg terug. Zijn verhaal begint in het voorjaar van 2012. In twintig minuten bent u helemaal bij. Luisteren! Deze podcast is er ook in de vorm van een artikel. Kijk op www.wyniasweek.nl. Wynia's Week is helder en ongebonden. U kunt abonnee worden van het online magazine, van de video's en van de podcast. Tot Wynia's Week!
8/30/202220 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Zo Wordt De Macht In Nederland Gekocht

Tientallen actiegroepen, stichtingen en andere clubs en clubjes krijgen jaarlijks honderden miljoenen euro’s van de Nederlandse overheid om invloed uit te oefenen en de publieke opinie te beïnvloeden. Deze – altijd linkse – organisaties krijgen daarnaast geld van particulieren, zoals van de Postcodeloterij. Ze praten mee met de overheid, maar voeren ook rechtszaken tegen de staat. Zo wordt de macht bij de staat gekocht – met geld van de staat. Handjeklap in Holland WOUTER ROORDA doet sinds twee jaar voor Wynia’s Week onderzoek naar deze Handjeklap in Holland. Wat eruitziet als oppositie tegen de staat, is in feite een heimelijk verlengstuk van de staat. De overheid organiseert zijn eigen oppositie, die stiekem twee handen op één buik is met diezelfde overheid. Kaag, Van Veldhoven In deze WYNIA’s WEEK TV vertelt Wouter Roorda aan SYP WYNIA over zijn ontdekkingen. Hoe Sigrid Kaag op het punt stond de Moslimbroederschap te subsidiëren. Hoe D66-politica Stientje van Veldhoven in het bestuur zat van een onderafdeling van het World Economic Forum – een bedrijf – terwijl ze staatssecretaris was. Inmiddels zit ze in de leiding van datzelfde bedrijf. Het parlement kijkt toe Het is een verhaal over ondermijning van de democratie en van strafbare belangenverstrengeling. Ons parlement kijkt toe en vindt het kennelijk goed. Wie er meer over wil weten leest de artikelen van Wouter Roorda in Wynia’s Week
8/23/202245 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

We worden geregeerd door een disfunctioneel kabinet

Nederland kampt met een duurtecrisis, met woningnood, met overbevolking en met personeelstekorten. Maar waar houdt de regering zich mee bezig? Met plukjes natuur hier en met het toekomstige klimaat daar. Nederland heeft een disfunctioneel kabinet. Pim van Galen en ik praten daarover in onze podcast annex video WWTV. In een half uur bent u helemaal bij. Over Haagse wegkijkerij, over de supermarkt- en gascrisis en over arme burgers die betalen voor rijke bedrijven. En over de naderende afstraffing.
8/16/202229 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

‘Grotere Europese Unie Wordt Ook Verdeelder’

ADRIAAN SCHOUT is als Europa-deskundige verbonden aan Instituut Clingendael en hij is hoogleraar in Nijmegen. Hij werkte onder meer bij de Europese Commissie. De afgelopen maanden pleitte Schout er regelmatig voor dat het kabinet-Rutte opnieuw gaat onderhandelen in Brussel om uit de Nederlandse stikstofcrisis te komen. Het kabinet wil daar tot dusver niet aan. In dit videogesprek (ook beschikbaar als podcast) overzien Syp Wynia en Adriaan Schout de schuivende panelen in de Europese Unie. Met nog een rondje oostwaartse uitbreidingen wordt de EU wel groter, maar ook verdeelder. En: tot dusver deed Mark Rutte nog of hij kritisch was op ‘meer Europa’, maar in zijn nieuwste kabinet heeft hij ook zijn laatste euroscepsis laten varen. Wat zegt Schout daar van? Willen Duitsland en Frankrijk een nieuwe Europese Grondwet van het soort dat de Nederlandse bevolking in 2005 wegstemde? En waarom is daar geen debat over? Is de Europese Unie door de Oekraïne-oorlog van zijn ankers geslagen? Of is juist Nederland binnen Europa van zijn ankers?
7/12/202256 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Bomhoff: ‘Nieuwe pensioenen worden een ramp’

‘Er moet veel meer weerstand tegen de nieuwe pensioenregeling voor Nederland komen,’ zegt hoogleraar economie Eduard Bomhoff. Hij waarschuwt dat de pensioenen lager gaan worden, omdat in die nieuwe wet naarmate de pensioenleeftijd nadert er veel in staatsschuld en minder in aandelen wordt belegd. ‘Geen land ter wereld doet dat’. Bomhoff was lang een bekende hoogleraar economie en columnist in Nederland. In 2002 was hij kort vicepremier en minister van Volksgezondheid. Sindsdien is hij hoogleraar economie voor een Australische universiteit in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Sinds drie jaar is hij bovendien columnist van Wynia’s Week. Eduard Bomhoff wordt in deze aflevering van Wynia’s Week TV (en podcast) geïnterviewd door Pim van Galen. Bomhoff kijkt ook terug op het Coronabeleid en noemt de omgang met de verpleeghuizen (geen beschermend materiaal), de scholen (dicht) en Schiphol (open) als voorbeelden van ‘verwijtbaar beleid’.
7/5/202243 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

'De Russen voelen zich vernederd’

MARIE THÉRÈSE TER HAAR wil genuanceerd zijn, maar ontmoet hoog oplopende emoties en zelfs agressie als ze lezingen houdt over heden en verleden van Rusland. Een keer moest de politie er zelfs aan te pas komen PIM VAN GALEN spreekt de directeur van de Rusland & Oost-Europa Academie in deze aflevering van Wynia’s Week TV & podcast. Ze constateert dat ze de geschiedenis van Rusland niet meer voor het voetlicht kan brengen. ‘Iedereen in Nederland ziet Poetin als de kwade genius. Ook ik ben geschokt door de inval. Ik dacht altijd dat broedervolken elkaar nooit zouden aanvallen.’ Maar ze vraagt ook begrip voor de Russen die zich al 30 jaar vernederd en gekwetst voelen door het Westen, lees: de NAVO. ‘Die breidt steeds maar uit naar het oosten, het is alsof de Russen weer raketten op Cuba installeren, op een steenworp afstand van de VS. Deze gevoeligheden en nuances kan ik niet meer te berde brengen, de brug die ik al jaren wil slaan tussen oost en west ligt in het water.’
6/21/202249 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Roderick Veelo: de schijnheiligheid gefileerd

Roderick Veelo is een bekend gezicht. Hij heeft een trouwe lezersschare. Maar nooit eerder verschenen zijn columns en artikelen in druk. Met ‘De schijn regeert’ maakt Roderick Veelo eindelijk zijn debuut als schrijver. In ‘De schijn regeert’ stelt Roderick Veelo – nooit met bombarie, altijd met het fileermes – de hypocrisie aan de kaak in de politiek, het bedrijfsleven en de journalistiek. In deze aflevering van Wynia’s Week spreekt Syp Wynia met Roderick Veelo over zijn werk, wat hem beweegt en wat hij zichtbaar wil maken.
6/14/202225 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

‘Bij VVD-koers schieten tranen je in de ogen’

Een groep van meer dan honderd VVD’ers hult zich niet langer in stilzwijgen en stapt naar voren. Want het profiel van de VVD is aan het verwateren, VVD-thema’s worden in het kabinet onder het tapijt geveegd. Op thema’s als asiel- en migratie en stikstof ‘kennen wij de VVD niet meer terug’. ‘Daar schieten je de tranen in de ogen.’ Aldus Reinier Geerligs. Hij spreekt namens de groep ‘Klassiek Liberaal’, ruim honderd actieve VVD-leden die zich ernstig zorgen maken over de koers van hun partij. SYP WYNIA spreekt met REINIER GEERLIGS in deze aflevering van Wynia’s Week TV. Geerligs gooit de knuppel in het hoenderhok. Doorgaans is er hooguit zacht gemor in de VVD, als partijleider Mark Rutte bijvoorbeeld verregaande concessies heeft gedaan aan andere partijen. Maar Klassiek Liberaal stapt nu bij monde van Reinier Geerligs naar voren: de toekomst van hun partij staat op het spel. De VVD moet terug naar de liberale wortels, de thema’s van Frits Bolkestein moeten weer op de agenda en de VVD in de Tweede Kamer moet zich kritisch, dualistisch opstellen over het regeringsbeleid.
6/7/202243 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

‘De Nederlandse misdaadbestrijding faalt’

Criminelen hoeven zich in Nederland over het algemeen weinig zorgen te maken. De kans om gepakt te worden is erg klein. De recherche functioneert zeer matig. Veel misdaadzaken blijven op de plank liggen. Er wordt veel geseponeerd. Zelfs grote zaken eindigen vaak niet met straf. SYP WYNIA praat in deze podcast van Wynia’s Week met criminoloog HANS WERDMÖLDER over de zorgwekkende effectiviteit van de Nederlandse misdaadbestrijding (ook in vergelijking met het buitenland). De hele keten faalt. Niet alleen functioneert de recherche heel matig, maar ook het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht laten structureel steken vallen. Binnen de rechterlijke macht heerst een afkeer van de drugsbestrijding, wat bijdraagt tot het geven van lage straffen. Dat, terwijl Nederland al een mild strafklimaat heeft in vergelijking met andere Europese landen. De Nederlandse gevangenissen zijn ook nog eens relatief comfortabel. Het gevolg: Nederland trekt misdaad aan. De aangiftebereidheid daalt. De veiligheid en de integriteit van de samenleving zouden dringend ter discussie moeten komen. Luister naar deze alarmerende waarschuwing.
5/20/202235 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hoe conservatieve gelovigen Nederland links maakten

Geen enkele minderheid had de afgelopen twee eeuwen zo’n grote invloed in Nederland als de gereformeerden. Ze maakten nooit meer dan een tiende van de bevolking uit, maar zorgden wel voor politieke omwentelingen en leverden verschillende premiers. ROELOF BOUWMAN en SYP WYNIA spreken in deze podcast over het nieuwe boek ‘De Linkse Kerk’. Over gereformeerden die van rechts links werden en Nederland mee lieten kantelen. Roelof Bouwman is één van de twaalf auteurs van ‘De Linkse Kerk’ en nam drie hoofdstukken voor zijn rekening. Hoe gereformeerde communisten zich lieten misbruiken door Moskou. Dat protestanten weliswaar overwegend behoudend zijn maar hun dominees steevast links. Bouwman verzorgde ook een overzicht van de gereformeerde Hall of Fame. Met daarin tv-bekenden als Arie Boomsma, Arjen Lubach en Caroline Tensen en politici als Harm Beertema, Joost Eerdmans, Ernst Kuipers en Edith Schippers. Roelof Bouwman is journalist, schrijver en historicus. Hij promoveerde op de ooit conservatieve en later vooral linkse gereformeerde politicus Willem Aantjes. Deze aflevering gaat dus over het fascinerende verhaal over hoe uitgerekend de eerder zo conservatieve gereformeerden vanaf 1960 voortdurend linksaf sloegen en zo tot op de dag van vandaag een sleutelrol hebben bij de progressieve kanteling van Nederland. In ‘De Linkse Kerk’ onderzoeken Roelof Bouwman en Syp Wynia en tien andere auteurs die moderne woelingen onder de gereformeerden. Die zijn van groter belang dan alleen voor de gereformeerden zelf. Want gereformeerden zijn gewend voorop te gaan, ook als ze linksaf slaan. ‘De Linkse Kerk’ verschijnt bij Uitgeverij Blauwburgwal, omvat 264 pagina’s en kost 23,50. Er zijn (binnen Nederland) geen verzendkosten. Bestellen kan HIER: https://www.wyniasweek.nl/product/de-linkse-kerk/
5/13/202230 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Rutte leunt al 12 jaar op links

Er is oorlog, alles is duur, en het kabinet geeft teveel geld uit. Het kabinet RutteVier moet daarom het regeerakkoord herschrijven en een zuiniger begroting maken. En omdat ze geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben, gaan Rutte en Kaag ook te rade bij de oppositie. Ze kunnen kiezen: steun van JA21 of steun van PvdA en GroenLinks (samen). Daarover praten PIM VAN GALEN en SYP WYNIA. Wat gaan Rutte en Kaag doen? Het lijkt er veel op dat ze de belastingen gaan verhogen in plaats van in de uitgaven te snijden. En dat terwijl de belastingdruk onder de Rutte-kabinetten al met tientallen miljarden per jaar omhoog is gegaan. Alle kans dat Rutte ook nu weer bij links uitkomt. Rutte komt namelijk al sinds hij in 2010 de verkiezingen won uit bij links. Eerst probeerde hij over links te regeren. Toen dat niet lukte had hij de steun van de PvdA nodig om de pensioenleeftijd te verhogen en zijn Brusselgezinde Europabeleid te kunnen voeren. Dat is nu bijna twaalf jaar geleden. Door de jaren heen kon Rutte naast steun van CDA en D66 ook steeds leunen op de linkse partijen PvdA en GroenLinks, als regeringspartij of als gedoogpartij. De vaak linkse ChristenUnie steunt Rutte ook al tien jaar. Alle kans dus, dat Rutte ook nu weer kiest voor links. Dat betekent: hogere uitgaven, hogere belastingen. Is dat VVD-beleid? In de Ruttejaren wel.
5/9/202231 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Arnout Jaspers: ‘Ons natuurbeleid is industrieel tuinieren’

‘We willen in acht jaar een miljoen huizen bouwen. We willen duurzame elektriciteit, maar dat kan alleen met een groot ruimtebeslag. We willen klimaatkoploper zijn. We willen de uitstoot van stikstof terugdringen. We willen ruim baan geven aan immigratie, ook uit verre streken. Maar dat kan helemaal niet. Niet allemaal. Het barst van de tegenstrijdigheden.’ Aldus ARNOUT JASPERS in gesprek met SYP WYNIA in deze aflevering van Wynia’s Week TV (WWTV). Allemaal goede bedoelingen Jaspers zegt dat een brede golf aan groen en links denken zich meester heeft gemaakt van de macht in Nederland. De alles overheersende denkfout luidt, dat als iedereen maar het goede wil de wereld vanzelf een paradijs wordt. Dat gaat er aan voorbij dat er niet alleen bedoelingen zijn, maar vooral ook belangen. En die zijn vrijwel onderling vrijwel altijd strijdig. Zo is het misschien maar goed, zegt Jaspers, dat de Oekraïnecrisis en de inflatie tot gevolg hebben dat het kabinet-Rutte dure plannen moet schrappen. Liever nu, dan dat het in 2030 achteraf allemaal mislukkingen blijken te zijn. Zeldzaam nuchter Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers is een zeldzaam nuchtere analyticus en factchecker. Hij fileert hypes, waar anderen er juist achteraanlopen.
4/12/202251 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Wopke Hoekstra is mislukt als politicus

In Den Haag en Hilversum wordt nog een beetje om de hete brei heen gedraaid, maar de feiten zijn onverbiddelijk: CDA-leider Wopke Hoekstra is als politicus een teleurstelling gebleken. Dat zegt SYP WYNIA in zijn videogesprek met PIM VAN GALEN. ‘Hij begon met veel krediet, bij pers en publiek. Maar hij stelt in alles teleur, als CDA-leider, als CDA-lijsttrekker en nu ook als minister van Buitenlandse Zaken.’ CDA: op weg naar het einde? De teleurstelling over Hoekstra markeert, zegt Syp Wynia, mogelijk de weg naar het einde voor het CDA. Overigens moet ook de VVD zich ook ernstige zorgen maken: na Rutte dreigt voor de VVD de Sahara. ‘Ambtenaren gestuurd door lobbyïsten’ Veel Haagse partijen zijn trouwens de antenne met de samenleving kwijt, zegt Wynia. Dat Nederlanders zo makkelijk op een nieuwe partij of politicus stemmen illustreert dat het vertrouwen in de dragers van het bestel niet groot is. En dat bestel? Dat is een ambtenarenstaat gestuurd door bedrijven en belangengroepen, waarin burgers nauwelijks een rol spelen. Meer informatie: www.wyniasweek.nl
4/5/202239 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

‘Het massaal uitkopen van boeren is gekkenwerk’

Het klinkt gek, maar de Nederlandse regeringspartijen hebben baat bij Poetins oorlog. VVD, D66, CDA en ChristenUnie doen het plotseling beter in de peilingen, constateren PIM VAN GALEN en SYP WYNIA in hun gesprek voor Wynia’s Week TV (WWTV). De oorlog in Oekraïne maakt zoveel los, dat minister Wopke Hoekstra (CDA, Buitenlandse Zaken) het regeerakkoord wil omgooien, al was het maar omdat er miljarden extra nodig zijn defensie en vluchtelingen. Bovendien zullen de prijsstijgingen van gas en olie gematigd moeten worden. Maar minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) ligt dwars. Zij wil de kroonjuwelen van D66 (stikstof en klimaat) waarvoor ze in het regeerakkoord 60 miljard extra heeft binnengehaald, niet kwijt. Maar, zo constateert Syp Wynia: het is complete waanzin om voor 25 miljard euro een derde van de Nederlandse boeren uit te kopen - al helemaal nu er voedseltekorten dreigen die zich weer voor kunnen doen. Voorspelling: bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart is de opkomst laag, winnen de lokale partijen en beperken de regeringspartijen de schade omdat zij vanwege Oekraïne veel in beeld zijn. Kijk en luister!
3/11/202229 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Wierd Duk: ‘Het kan ook boemerang worden voor Poetin’

WIERD DUK, nu verslaggever bij De Telegraaf, was eerder correspondent in Moskou. Hij schreef een biografie van Vladimir Poetin. Duk waarschuwde al voor de opgebouwde wrok in het Kremlin toen dat in Nederland nog een onderschat thema was. SYP WYNIA spreekt met Wierd over de oorlog in Oekraïne. Waarom Poetins oorlog geen volstrekte verrassing mag heten. Over de denkbare scenario’s en de gevolgen. Wierd Duk denkt dat het Russische leger ondanks gemodder op het slagveld door zal gaan tot Poetins doelen zijn gehaald. Maar hij sluit niet helemaal uit dat Poetins oorlog zich ook nog tegen hem kan keren. Dat zal geen zegen zijn voor het westen, mocht het zover komen, denkt Wierd Duk. Een chaotisch Rusland is nog erger dan een Rusland met Poetin. Kijk en luister!
3/8/202255 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Mark Koster - Wie Heeft De Macht Op Het Mediapark

MARK KOSTER is een van de weinige mediajournalisten die ook werkelijk over de macht in de media publiceert. Hij schreef al een boek over de machtige mediafamilie De Mol en is nu bezig met een boek over de macht bij de Publieke Omroep. Dat werd hem niet in dank afgenomen: hij raakte zijn radiorubriek over de media kwijt. De Mol, RTL SYP WYNIA praat met Mark Koster over de machtsconcentratie op het Hilversumse Mediapark, waar de commerciële omroepen (RTL, SBS) zitten en waar ook het kantoor van Talpa (John de Mol) staat. Maar daar zit ook de NPO, de publieke omroep, die van belastinggeld wordt betaald. RTL staat op het punt om SBS over te nemen. Dan zijn er nog maar twee tv-blokken over: RTL en NPO. Is dat niet teveel machtsconcentratie in Hilversum? Het Haags-Hilversumse huwelijk En hoe zit het met de lijntjes tussen het Haagse Binnenhof en het Hilversumse Mediapark? De publieke omroep wordt immers betaald met geld dat door de Haagse politiek wordt verdeeld? Willen de regeringspartijen daar ook iets voor terug? En als de klassieke regeerpartijen ineenstorten, hoe gaat het dan met hun bevriende omroepen in Hilversum? Is de Hilversumse journalistiek wel kritisch op zichzelf? In 55 minuten bijgepraat Mark Koster neemt geen blad voor de mond over de Macht op het Mediapark en over het wel heel warme Haags-Hilversumse huwelijk. In 55 minuten bent u helemaal bijgepraat.
2/17/202255 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Bauke Geersing - ‘Verzet Tegen ‘woke’ - Historie Over Nederlands - Indië’

Historici, militairen en Indische Nederlanders nemen geen genoegen met het beeld van de geschiedenis dat opgeroepen wordt in een reeks boeken over de ‘Dekolonisatie’ van Nederlands-Indië die binnenkort verschijnt. Onder de hoede van drie instituten onder leiding van het NIOD (‘Oorlogsdocumentatie’) verschijnen er in februari twaalf boeken over de gewelddadige periode 1945-1950 in toenmalig Nederlands-Indië. Dat ‘Dekolonisatie’-project werd op voorstel van de toenmalige PvdA-minister Bert Koenders gesteund met een miljoenensubsidie. ‘Geen geschiedschrijving, maar propaganda’ SYP WYNIA spreekt in deze video met BAUKE GEERSING van de Stichting Aurora, die zich opwerpt als tolk van het verzet tegen de aanpak van de samenwerkende instituten. Volgens Geersing gebruiken de drie instituten de overheidssubsidie niet om de historische feiten recht te doen, maar om propaganda te bedrijven. Hij gaat daarbij af op alle voorpublicaties van het project en uitlatingen van auteurs en leidinggevenden. ‘Woke-geschiedsschrijving’ Volgens Geersing – aanvankelijk beroepsmilitair, vervolgens jurist en een van de topmensen van de publieke omroep – bedrijft de groep historici rond het NIOD geschiedschrijving in de geest van de omstreden Amerikaanse ‘critical race theory’ – ook wel als ‘woke’ betiteld – waarbij blanken steevast en uitsluitend als daders en niet-blanken al even voorspelbaar uitsluitend als slachtoffers worden voorgesteld. In het ‘Dekolonisatie’-project zou daar doelbewust sprake van zijn. De werkelijkheid ten tijde van de dekolonisatie van Nederlands-Indië is volgens Geersing c.s. veel genuanceerder (ook veel geweld aan Indonesische kant, bijvoorbeeld). ‘Legeronderdelen tekenen bezwaar aan’ Volgens Geersing zijn Nederlandse krijgsmachtonderdelen, veteranenorganisaties en organisaties van Indische Nederlanders van plan om verzet aan te tekenen. Zelf pleit Geersing er voor, dat het kabinet-Rutte4 geen genoegen neemt met de uitkomsten van het ‘Dekolonisatie’-project, ook omdat de drie instituten zich niet aan de opdracht van het kabinet Rutte2 zouden hebben gehouden. Geersing: ‘Dit kan nooit het laatste woord zijn. Het is hooguit een tussenstap’.
2/15/202247 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Kabinet - Rutte Is Verslaafd Geraakt Aan Corona - Maatregelen

Twee jaar geleden kwam het Coronavirus Nederland binnen. Eerst was er een overmaat aan zelfvertrouwen aan het Binnenhof. ‘Nederland was goed voorbereid’, heette het. Vervolgens deed Nederland aan een ‘intelligente lockdown’ – wat suggereerde dat andere landen nog wel iets van de slimme Nederlandse aanpak konden leren. En nu? PIM VAN GALEN en SYP WYNIA analyseren twee jaar Coronabeleid. Het zijn jaren van hollen en stilstaan, van rare paradoxen en van een tendens naar harder ingrijpen dan elders. Het heeft er alle schijn van dat het kabinet-Rutte en zijn medische adviseurs maar moeilijk afscheid kunnen nemen van verregaande, in wezen autoritaire ingrepen in de samenleving. Syp Wynia: ‘Het heeft er alle schijn van dat het kabinet en de Corona-specialisten verslaafd zijn geraakt aan Corona. De pandemie verschafte hen dan ook een ongekende macht. Dat is wat iedere bureaucraat graag wil.’
2/15/202232 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Hoe Politiek Wanbeleid De Schilderswijk Vernielde

Onlangs verscheen het boek ‘Het verdriet van de Schilderwijk’ waarin auteur Maaike van Charante verslag doet van de tragische teloorgang van Nederlands bekendste – en wellicht beruchtste – volkswijk tijdens de periode 1960-1980. In een openhartig interview met Andy Arnts vertelt zij welke oorzaken er aan de verloedering van ‘haar’ Schilderswijk ten grondslag lagen en waar deze uiteindelijk toe geleid hebben. Hoe de eens zo gemoedelijke volkswijk door bestuurlijke laksheid, minachting voor de oorspronkelijke bewoners en middenstand en de enorme instroom van migranten volstrekt onleefbaar werd.
2/15/202226 minutes, 35 seconds