Winamp Logo
Rena rum Cover
Rena rum Profile

Rena rum

Swedish, House Keeping, 1 season, 6 episodes, 2 hours, 27 minutes
About
Niclas Albertsson och Karin Ernstsson tar dig med på en resa om städning. Vi reser i tid och rum genom olika generationer, klasser och kulturer. Häng med!
Episode Artwork

Lyssnarnas Rena Rum - dela med dig av dina tankar och städtips!

Dags för det sista avsnittet av Rena rum som vi fyller med praktiska städtips som bland annat ni lyssnare bidragit med. Här på webben samlar vi upp ett urval av de tankar, tips och kommentarer som kommit in under programmets gång. Botanisera bland dem här och fortsätt att diskutera det vi alla har en åsikt om - städning! "Jag städar och diskar för min mamma eftersom hon har ont och är stel i ryggen. Sedan lagar jag även maten också. Och det är självklart jag gör eftersom jag gillar min mamma :-)" - signaturen Mikael K "Hur jämställda är vi egentligen? Städningens utförande är en sak. En annan sak är hur jämställt det är att definiera vad som är "tillräckligt rent" och när det behöver städas. Här vill jag påstå att det oftast är kvinnans toleransnivå som gäller och därför är det hon som klagar över att mannen inte städar ordentligt eller när hon tycker att det behövs."- Signaturen Mentat om avsnittet om jämställd städning
2/22/201524 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Glimtar från skurhinkar världen över

"Alla går in med skor, man har inte heltäckningsmattor, och det är därför väldigt ovanligt att dammsuga. Då är det i stället sopborste som gäller." Det säger en granne till Rena Rums programledare Karin Ernstsson med bakgrund i Chile om städning i hemlandet.  Ja, i veckans Rena Rum står städning i olika kulturer i fokus och du bjuds på glimtar från skurhinkar runt om i världen. Niclas Albertsson möter  Dalala Abdel Gani Pettersson från Palestina som berättar att det är viktigt att hålla hemmet rent och snyggt - ett stökigt hem tyder på ett misslyckande. En kvinna från Norge berättar om ett städobjekt som bara inte finns i Sverige, en dansk jämför hur vi diskar och i Bosnien kan städningen emellanåt nästan överdrivas - och Island och Finland har sin attityd till städning.Men går det att prata om ett lands städkultur?Nej, menar etnologen Gillis Herlitz som gör comeback i programmet. Hur han resonerar hör du i veckans Rena Rum där vi också tar in olika dofter - vilka som uppskattas skiljer sig åt i olika delar av världen. KOMMENTERA: Vad tycker du? Går det att prata om en "svensk" städkultur? Hur ser en sådan ut i så fall?
2/15/201524 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Skoltoaletten - elevernas mardröm

"Han dör hellre än går på toa här." Det säger en elev i Växjö samtidigt som han visar upp en av skolans toaletter för programledare Karin Ernstsson. Han pratar om en av sina kompisar som hellre håller sig under skoltid eftersom toaletterna är så skitiga. Och den kompisen är inte ensam - de små skrymslena är något de flesta håller sig borta från. – Det ser allmänt grisigt ut, konstaterar klasskompisarna. Ja, i veckans Rena Rum kollar vi bland annat in hur det står till med städningen på våra skolor. Kanske hade det varit ordning och reda på den vi besökte om Helen Olsson ansvarat för dess kvadratmeter. Hon blev nämligen Årets Städare 2012 (klicka på länken) - en tävling som många svenskar kanske inte känner till. Tävla i städning, går det? En fråga man troligtvis inte ställer i vårt grannland Finland. Där kan man till och med ta en högskolexamen i ämnet.  Vi nystar också i vad arbetsgivare egentligen kräver av en lokalvårdare och möter experten som menar att rena ytor i våra skolor inte är trivselfråga - utan en hälsofråga. KOMMENTERA: Hur städas det på din eller dina barns skola? Kommentera här eller mejla [email protected]. Du kan också använda dig av hashtaggen #renarum på de sociala medierna! WEBBTIPSET: Socialstyrelsens allmänna råd om städning i skolor
2/8/201524 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hur jämställt städar vi?

"Det växte tallrikar med matrester under sängen och det hjälpte inte hur mycket jag tjatade - det blev jag som fick plocka undan." Det säger en av kvinnorna du möter i veckans avsnitt av Rena Rum där den (o)jämställda städningen står i fokus. Visste du att kvinnor mår sämre än män hemma på grund av just allt tråkigt hushållsarbete? Hur jämställt städar vi egentligen? Du träffar en sociolog med koll på relationer som berättar att risken för att par ska gå skilda vägar minskar när de delar upp hushållsarbetet. Och det tycks ligga något i det - en av kvinnorna som Rena Rums Niclas Albertsson träffar på ett "kärringcafé" utanför Växjö går så långt som att jämföra makens plötsliga städande med ett förspel - ett sätt att piffa upp kärlekslivet. Fullt lika romantiskt blir det inte riktigt när du möter Lotta Sjöberg. Hon driver Facebookgruppen Family Living - the True Story där människor stolt delar med sig av sina stökiga hem, lite av en "proteströrelse" mot de där perfekta hemmen som vi så ofta ser i de glossiga livsstilsmagasinen. Detta och mycket mer hör du i veckans Rena Rum - välkommen in! HUR JÄMSTÄLLT STÄDAS DET HEMMA HOS DIG? Och vilka är dina allra bästa städtips? Mejla [email protected], kommentera här eller använd hashtaggen #renarum på de sociala medierna!
2/1/201524 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Städhistoria: Från lortiga köksgolv till slottets skinande silver

"Människor har alltid delat upp sin värld i rent och orent, kultur och natur". Det säger etnologen Gillis Herlitz som är en av personerna du möter i veckans Rena Rum där vi denna gång tar ett kulturhistoriskt grepp om städningen. Hur städade man förr i tiden och hur vårdar vi saker så vårt arv lever vidare? Vi tar dig med på en resa bakåt i tiden som startar på småböndernas golv i det svenska bondesamhället i början av 1800-talet. Då var hemmet inte särskilt skilt från ladugården och ting som barnbajs, kodynga och jord faktiskt välkomna eftersom de tätade till golvspringorna. Kvar i dåtiden kliver vi också in överklassens rum. På den småländska herrgården Huseby Bruk träffar Rena Rums Niclas Albertsson husfru Lisbeth Eriksson som möter honom med en exklusiv vippa av strutsfjädrar i högsta hugg. Med bomullshandskar, pannlampa, vinkorkar och kramar ser hon till att de runt 8000 föremålen i slottets 32 rum mår bra och lever kvar. Följ med henne och Niclas på en rundtur genom slottet och i svensk städhistoria! HUR STÄDAR DU? Lisbeth Eriksson på slottet i Huseby använder allt från kramar till vinkorkar. Vad har du för tips på hur man får det riktigt rent hemma? Mejla [email protected], kommentera eller använd hashtaggen #renarum på de sociala medierna!
1/25/201524 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Från stökiga tonårsrum till dammråttans innersta väsen

"De är ruskigt skräpiga. De har noll koll var de lägger sina grejer. Det driver mig till vansinne emellanåt." I ladugården på Borneklints mjölkgård utanför Växjö förskönar inte mamma Charlotte verkligheten när hon, om än glatt, beskriver de övriga familjemedlemmarna. Och när vi kikar in i 18-åriga dottern Emmas rum förstår vi att Charlotte är något på spåret: ”Jag städar kanske en gång om året. Det är snyggt när det är rent men sedan tar det en vecka så är stöket tillbaka igen”, förklarar Emma. I premiäravsnittet av Rena Rum, där vi tar ett grepp om skiten i hörnen ur flera olika perspektiv, ställer vi bland annat just frågan - varför är vi så olika när det gäller städning? Med en psykolog nystar vi också i hur det kommer sig att många av oss städar så mycket. Vi lägger tillsammans med en biotekniker också dammråttan under lupp – vad är det egentligen i de där fluffiga råttorna under soffan? Råttorna visar sig ha förmågan att vurma för allt från kemikalier till virus - men det gäller att sätta smutsen i perspektiv. Därför tar vi dig också med på författaren Ludvig ”Lubbe” Nordströms reportageresa i det som kom att kallas "Lort-Sverige". Välkommen in! TYCK TILL: Hur ser du på städning och vilka är dina bästa tips? 
1/18/201524 minutes, 36 seconds