Winamp Logo
We hebben ruzie Cover
We hebben ruzie Profile

We hebben ruzie

Dutch, Social, 1 season, 15 episodes, 8 hours, 48 minutes
About
In de MAX/NPO Radio 5-podcast We hebben ruzie gaan journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel op zoek naar de oorsprong van familieruzies en de oplossing ervan.  Waargebeurde verhalen van familieruzies worden afgewisseld met uitleg van deskundigen. Hoe maakt u een ruzie goed? Of is het toch beter om elkaar nooit meer te zien?
Episode Artwork

Beluister de nieuwe podcast van Elles de Bruin: De Toekomst is Grijs

Wat zijn de effecten van vergrijzing? In de podcastserie De Toekomst is Grijs van Omroep MAX en NPO Radio 1 onderzoeken Astrid Cornelisse en Elles de Bruin hoe Nederland er in 2040 uitziet; het moment waarop de vergrijzing z’n hoogtepunt zal bereiken. Astrid en Elles spreken met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaan op zoek naar oplossingen. Dat doen ze met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft.  Luister hier naar de nieuwe podcast De Toekomst is Grijs (https://linktr.ee/omroepmax)
11/27/20233 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#13 - Goede voornemens

In deze laatste aflevering van de podcast We hebben ruzie, blikken de MAX journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel terug op de serie en gaan ze in gesprek met een aantal hoofdrolspelers. Wat heeft deelname aan de podcast hen heeft opgeleverd? Zijn ze de kerst zonder kleerscheuren doorgekomen? En wat zijn hun goede voornemens in de omgang met familie? 
1/14/202232 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#12 - Hoe overleef ik de kerst met familie?

Kerst vieren met je familie is voor menigeen een opgave. Maar hoe kom je die dagen het beste door? Mediator en systeemtherapeut Steven Pont en familieopsteller Jet Centeno geven tips.
12/20/202134 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#11 - Schoonmoeder en schoondochter

Je partner kies je, maar schoonfamilie krijg je erbij. Het is de relatie tussen de vrouwen die vaak moeizaam is. Maaike (74) kan daar over meepraten. Ze heeft een goede band met haar zoon, maar als hij een vriendin krijgt en vader wordt, verslechterd de relatie. Het loopt zo uit de hand, dat Maaike haar kleindochter niet meer mag zien. Systeemcoach Jet Centeno legt uit waarom de band tussen moeder, zoon en schoondochter lastig is. En dat ze daar alledrie een rol in spelen. 
12/13/202140 minutes, 1 second
Episode Artwork

#10 - Scheiding en rouw 

Eén op de drie huwelijken strandt. Vaak gaat dat gepaard met ruzie. Op Jennifer (49) heeft de scheiding op haar als kind veel effect. Ze verbreekt de band met haar vader, maar krijgt daar jaren later flink last van. Niet alleen privé, maar ook op haar werk. Klinisch psycholoog Manu Keirse is autoriteit op het gebied van verdriet, verlies en rouwen. Hij ziet het verbreken van een familieband als levende rouw. In deze aflevering geeft hij tips hoe je hier mee om moet gaan
12/6/202140 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#9 - Overhoop door corona (2) 

Heeft in het voorjaar van 2021 slechts 2% van het MAX Opinie Panel woorden met familieleden vanwege corona, in het najaar is dat gestegen naar 15%. In de eerste nieuwe aflevering vertelt Ien (69) hoe een gesprek over corona via WhatsApp uit de hand loopt. Het loopt in de familieapp uiteindelijk zo hoog op dat haar zoon en dochter elkaar niet meer spreken. Vader Jan (69) en dochter Heleen (39) praten wel met elkaar. Heleen is gevaccineerd, Jan niet.  Voor de podcast bespreken ze aan de keukentafel hun verschillende standpunten. Mediator en systeemtherapeut Steven Pont luistert mee en legt uit hoe je zo’n gesprek goed kunt laten verlopen, zonder dat het ruzie wordt. 
12/6/202138 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#8 - Tips en trucs

Wilt u reageren? Stuur een mail naar [email protected] In deze aflevering blikken we terug op de familieruzies die tot nu toe zijn behandeld. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft uitleg en beantwoordt vragen van luisteraars. ⭐⭐⭐⭐ Wat vond je van deze aflevering? Beoordeel deze podcast in je favoriete podcastapp en vertel het door. Bedankt!
10/11/202145 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#7 - De ruziepatronen doorbreken

Wilt u reageren? Stuur een mail naar [email protected] Familieruzies werken vaak door van generatie op generatie. De overgrootvader van Milou (47) was een hooggeplaatste NSB'er, de oma van Gerrit (35) een joodse vrouw die als enige in haar gezin de Tweede Wereldoorlog overleeft. Zowel bij Milou als Gerrit is door dit verleden ruzie in het gezin. Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt legt uit hoe het verleden doorwerkt. Maar volgens haar is er ook hoop.  ⭐⭐⭐⭐ Wat vond je van deze aflevering? Beoordeel deze podcast in je favoriete podcastapp en vertel het door. Bedankt!
10/4/202140 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#6 - Jouw plek in het gezin

Wilt u reageren? Stuur een mail naar [email protected] Het ondergaan van een familieopstelling is populair. Deze methode probeert bloot te leggen hoe patronen die je als kind hebt aangeleerd in je volwassen leven voor problemen zorgen, zoals familieruzies. Coach en familieopsteller Els van Steijn: “Als mensen gedoe hebben in relaties of op hun werk, komt dat omdat zij niet op hun goede plek staan.” ⭐⭐⭐⭐ Wat vond je van deze aflevering? Beoordeel deze podcast in je favoriete podcastapp en vertel het door. Bedankt!
9/27/202143 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#5 - Voor de rechter gedaagd

Wilt u reageren? Stuur een mail naar [email protected] (mailto:[email protected]) Als een familieruzie serieus uit de hand loopt, kun je naar de rechter. Maar als het recht heeft gesproken, is het probleem dan ook opgelost? Bij Fleur loopt de familieruzie zo uit de hand, dat haar zus haar beschuldigd van moord op hun ouders. Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt en hoogleraar familierecht Wilbert Kolkman geven uitleg in deze aflevering. ⭐⭐⭐⭐ Wat vond je van deze aflevering? Beoordeel deze podcast in je favoriete podcastapp en vertel het door. Bedankt!
9/20/202142 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#4 - Als de stoppen doorslaan

Sommige familieleden halen het bloed zó onder je nagels vandaan, dat alle stoppen doorslaan. Bij Remco mondden de ruzies met zijn ouders uit in huiselijk geweld. Hij vertelt hierover, samen met zijn vader. Ontwikkelingstherapeut Steven Pont legt uit hoe ons brein tijdens een ruzie werkt, waarom het uit de hand loopt en hoe je dit kunt voorkomen.  ⭐⭐⭐⭐ Wat vond je van deze aflevering? Beoordeel deze podcast in je favoriete podcastapp en vertel het door. Bedankt!
9/13/202142 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#3 - Ruzie door Rouw

Het overlijden van een familielid zorgt voor veel spanning in een gezin. Terwijl de één alles wil regelen, wordt de ander overspoeld door emotie. Na het overlijden van hun broertje krijgen John en zijn zus Coby ruzie over de afwikkeling van de nalatenschap.  Maar ze leggen het ook weer bij. Beiden vertellen hun kant van het verhaal en geven tips. ⭐⭐⭐⭐ Wat vond je van deze aflevering? Beoordeel deze podcast in je favoriete podcastapp en vertel het door. Bedankt!
9/6/202136 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#2 - Geweigerd op de uitvaart

Familieruzies kunnen enorm uit de hand lopen. Uit onderzoek onder het MAX Opinie Panel blijkt dat 67% van de respondenten die ooit ruzie heeft gehad met een familielid, definitief met deze persoon breekt. In sommige gevallen loopt de ruzie zelfs zo uit de klauwen dat kinderen niet welkom zijn op de uitvaart van hun ouders. Geweigerd door een broer of zus. Het overkomt zowel Johann als Elisabeth: “Ik ben uitgegumd.” ⭐⭐⭐⭐ Wat vond je van deze aflevering? Beoordeel deze podcast in je favoriete podcastapp en vertel het door. Bedankt!
8/30/202151 minutes, 1 second
Episode Artwork

We hebben ruzie - trailer

In de MAX/NPO 5-podcast We hebben ruzie gaan journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel op zoek naar de oorsprong van familieruzies en de oplossing ervan. Hoe maakt u een ruzie goed? Of is het toch beter om elkaar nooit meer te zien?  Wekelijks een nieuwe aflevering
8/23/20212 minutes
Episode Artwork

#1 - Overhoop door corona

In het voorjaar van 2020 maakt Nederland kennis met een fiks aantal coronamaatregelen. Maar niet iedereen houdt zich aan deze regels. Terwijl de één mondkapjes en handgels hamstert, heeft de ander lak aan de 1,5 meter en knuffelt rustig door. Dat leidt in menig gezin tot een conflict. Ook bij de 68-jarige Annie, die door corona haar dochter 1,5 jaar niet ziet.  ⭐⭐⭐⭐ Wat vond je van deze aflevering? Beoordeel deze podcast in je favoriete podcastapp en vertel het door. Bedankt!
8/23/202134 minutes, 34 seconds