Winamp Logo
Snapt ge mij nu? Cover
Snapt ge mij nu? Profile

Snapt ge mij nu?

Dutch, News, 3 seasons, 58 episodes, 1 day, 4 hours, 59 minutes
About
Heb jij ook het gevoel dat we niet meer kunnen discussiëren zonder elkaar aan te vallen of het laatste woord te willen hebben? Awel, ik ook. Ik ben Aurélie Boffé, en ik wil daar iets aan doen. ‘Snapt ge mij nu’ is een veilige plek waar ik in gesprek ga met jongeren die het leven niet door dezelfde bril bekijken. Dit is mijn poging om onze versnipperde generatie wat dichter bij elkaar te brengen. En af en toe ook iets bij te leren door de dingen vanuit een andere invalshoek te bekijken.
Episode Artwork

Geldvragen? Ontdek nu Money Time op VRT MAX.

Wat mag je verwachten van je eerste loon? Welke verzekering neem je nu écht best als je op roadtrip gaat, en zal je ooit grootgrondbezitter worden? MNM-dj Charlotte Sieben vraagt het aan financiële expert Chris Sugira, die je ook kan kennen van z'n explainers bij nws.nws.nws en team WinWin. Money time is dé wekelijkse podcast van VRT MAX die antwoorden geeft op alle vragen die jij hebt over geld.
8/27/20241 minute, 9 seconds
Episode Artwork

We hebben gestemd, wat nu? Pieterjan De Smedt over de verkiezingen

We zijn enkele dagen na de verkiezingen. En het was een verkiezingsdag vol verrassingen. Wat moet er nu gebeuren? En wanneer hebben we een nieuwe regering? Zal Vlaams-Belang mee regeren? Ik heb jullie vragen gebundeld en voorgelegd aan Pieterjan De Smedt, politiek journalist voor VRT NWS.
6/12/202427 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hoe kiest ge? Anna-Livia Smekens & Bert De Kock

Weet jij al voor wie je gaat stemmen dit jaar? En hoe bereid je jou voor? Misschien ben jij wel één van die miljoen Belgen die op 9 juni voor het eerst naar het stemhokje moeten. Speciaal voor jou praat Aurélie Boffé in haar podcast ‘Snapt ge mij nu?’ met bekende jongeren die zich ook afvragen hoe ze gaan stemmen. Anna-Livia Smekens (25) volgt de politiek al sinds ze 8 jaar oud was, en was in shock toen ze hoorde dat Bert De Kock (29) de eerste keer blanco stemde.
5/25/202422 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hoe kiest ge? Kawtar Ehlalouch & Yung Mavu

Weet jij al voor wie je gaat stemmen dit jaar? En hoe bereid je jou voor? Misschien ben jij wel één van die miljoen Belgen die op 9 juni voor het eerst naar het stemhokje moeten. Speciaal voor jou praat Aurélie Boffé in haar podcast ‘Snapt ge mij nu?’ met bekende jongeren die zich ook afvragen hoe ze gaan stemmen. Rapper Yung Mavu (23) is de vorige keer niet gaan stemmen. Kan MNM-dj Kawtar Ehlalouch (27) hem overtuigen om dat dit jaar wel te doen?
5/18/202417 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hoe kiest ge? Veerle Dejaeger & Bram Spooren

Weet jij al voor wie je gaat stemmen dit jaar? En hoe bereid je jou voor? Misschien ben jij wel één van die miljoen Belgen die op 9 juni voor het eerst naar het stemhokje moeten. Speciaal voor jou praat Aurélie Boffé in haar podcast ‘Snapt ge mij nu?’ met bekende jongeren die zich ook afvragen hoe ze gaan stemmen. Acteurs Bram Spooren (22) en Veerle Dejaeger (23) zijn alvast klaar om samen een partij op te richten. Zou jij voor hen stemmen?
5/11/202417 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

SGMN live op het Kiesfestival: Hoe kies jij (voor de eerste keer)?

Tijdens het Kiesfestival komen first time voters naar het Vlaams Parlement om er stemtesten te doen, te oefenen in een echt stemhokje, te speeddaten met politici of hun eigen journaal te presenteren. Aurélie gaat er in gesprek met Amir Bachrouri, ex-voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, Nona Van Braeckel van Studio Brussel en Ketnet-wrapper Héritier Tipo. Hoe beslissen zij op wie ze gaan stemmen?
4/20/202443 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Jonge dak- en thuislozen: hoe overleef je zonder (t)huis?

Bijna de helft van de dak- en thuislozen in Vlaanderen is jonger dan 25 jaar. Hoe overleef je als jongere zonder dak boven je hoofd, en zonder thuis? Jim Lienard (19) is al twee maanden thuisloos. Hij verblijft voorlopig in een woonwagen. Impe Claes (21) is sinds december 2023 thuisloos en heeft tijdelijke opvang gevonden bij vzw Homie, dat dak- en thuisloze jongeren ondersteunt. En Tineke Schiettecat (35) werkte mee aan de studie over dak- en thuisloosheid.
4/6/202430 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

'Toxic masculinity' & 'small dick energy': zijn we te streng voor mannen?

Worstelen mannen met hun mannelijkheid? Waarom wordt mannelijkheid zo snel als toxisch bestempeld? En waarom hebben figuren als Andrew Tate zoveel succes? Podcastmaker Jef Willem ziet dat veel mannen eenzaam zijn. Personal trainer Dimitris Bousoulas snapt waarom jonge mannen naar Andrew Tate opkijken, maar vindt dat een rolmodel een positieve boodschap moet uitdragen. En sociologe Laora Mastari bestudeerde hoe dwingend gendernormen zijn bij mannen.
3/23/202436 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hoe beleef jij de ramadan? "Ik ben scherper, sterker en een beter mens"

De ramadan begint. De heilige maand waarin miljoenen moslims over de hele wereld samen vasten. Hoe beleven jullie de ramadan? Fouzia Sadala is studente. Zij kijkt uit naar meer verbinding met haar community. Voor Youssef - Kamp Waes - Challouki is de ramadan een 'religieuze reset'. Hij is leerkracht en kickbokser, en voelt zich na de ramadan beter dan ervoor. Dj en tv-maker Hakim Chatar is tijdens de ramadan veel bezig met zijn geloof en zijn familie, maar hij kijkt ook vooral uit naar het eten.
3/9/202434 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Wat doet buitenlandse adoptie met een kind? Is dat nog van deze tijd?

Interlandelijke adoptie is altijd een grote discussie, omdat er vaak gefraudeerd wordt. Daarom is er in ons land een pauze voor adopties uit het buitenland. Is dat eigenlijk nog van deze tijd? En hoe voelt het om op te groeien in een cultuur waarin je niet bent geboren? Noëmi Plateau is geboren in China maar voelde zich lange tijd heel wit. Esther Heurckmans komt uit Haïti en probeert weer verbinding te vinden met haar roots. En Chiara Candaele deed onderzoek naar adopties in België.
2/24/202430 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Na woede en protesten: waarom zou je vandaag nog boer worden?

Boeren in heel Europa komen op straat met hun tractoren om te protesteren tegen de regels die hun job onhoudbaar maken. Toch zijn er nog altijd jonge mensen die boer willen worden. Hoe doen zij het? Lies Bernaerts heeft een varkensboerderij met meer dan 200 zeugen. Jarno Claeys is bioboer en verkoopt zijn groenten en fruit zélf op de markt. En Ruben Savels is landbouwingenieur en onderzoekt aan de UGent hoe landbouw duurzamer kan worden.
2/10/202427 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ultrasporten in de lift: waarom drijven we ons lichaam tot het uiterste?

Average Rob werkte vorig jaar zijn eerste Iron Man af en heeft nood aan een nieuwe challenge. Matthieu Bonne heeft wereldrecords in het zwemmen en het fietsen, en heeft ook dit jaar grote plannen. Ultrasporten en extreme fysieke uitdagingen worden steeds populairder. Hoe komt dat? En is dat gezond? Ook sportpsycholoog Raf Lambrecht schuift mee aan tafel bij Aurélie in deze aflevering vol sporttips.
1/27/202441 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Welke sporen laat een scheiding na bij kinderen?

Scheiden is al lang geen uitzondering meer. Steeds meer kinderen van gescheiden ouders zijn nu volwassen en doen hun verhaal. Wat doet het met jou als je ouders uit elkaar gaan? En hoe hard wordt je persoonlijkheid erdoor gevormd? Emma Bale en Hanne Lenaerts zijn allebei kinderen van gescheiden ouders. Emma maakte er de podcast "Split" over. Dries Van Gasse doet aan de UAntwerpen onderzoek naar echtscheiding. Ze gaan samen met Aurélie in gesprek in deze nieuwe aflevering.
1/13/202431 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hoe is het om op te groeien zonder warme thuis?

Opgroeien zonder zorgen, het is niet voor iedereen evident. Daarom wil De Warmste Week dit jaar zorgen voor meer veilige plekken voor kinderen en jongeren. Yana Vandeput werd op haar 13e geplaatst in een jeugdvoorziening. Regisseur Charlie Dewulf voelde zich onveilig in diens gezin en put hieruit inspiratie voor diens werk. Emiel De Smet is welzijnswerker bij LEJO en werkt elke dag met kinderen die een moeilijke thuissituatie hebben. Ze gaan samen in gesprek aan tafel bij Aurélie Boffé.
12/16/202336 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Feit of fictie: hoe hard beïnvloeden films onze kijk op de geschiedenis?

Films als Napoleon, Oppenheimer of Wil en series zoals The Crown geven ons een idee van hoe het verleden er zou kunnen hebben uitgezien. Maar af en toe wordt er ook een loopje genomen met de geschiedenis. Hoe erg is dat? Lieven Trio is filmjournalist, Cato Van Passel is regisseur en Caroline Van Sumere is historica. Samen met Aurélie Boffé vragen ze zich af waarom historische fictie zo populair is en in hoeverre onze blik op de geschiedenis wordt gevormd door historische films.
12/2/202328 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hoe is het écht om met ADHD te leven?

TikTok staat vol met video's zoals "5 signalen dat je ADHD hebt". Maar die informatie is vaak niet betrouwbaar. En mensen die een professionele diagnose van ADHD hebben gekregen, vinden het vervelend dat iedereen dat nu denkt te hebben op basis van een zelftest. Sam Anthonissen kwam pas recent op het spoor van ADHD, Magali De Reu kreeg de diagnose op 14 jaar en Ama Kissi is psycholoog en ziet mensen met ADHD in haar praktijk. Zij vertellen wat ADHD écht is.
11/18/202335 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

SPECIAL Israël-Hamas: Rudi Vranckx beantwoordt jouw vragen

Er is al veel geschreven over de oorlog tussen Israël en Hamas, en toch blijven jullie met veel vragen zitten. Waarom worden oorlogsmisdaden niet aangepakt? Zal Hamas ook andere landen aanvallen? Wordt dit de derde wereldoorlog? Aurélie bundelde jullie vragen en legde ze voor aan oorlogsjournalist Rudi Vranckx in een bonusaflevering van 'Snapt ge mij nu?'.
10/28/202327 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hoe beleef je de oorlog als je familie hebt in Gaza of Israël?

De oorlog tussen Israël en Hamas komt ook in ons land hard binnen, zeker voor mensen die familie en vrienden hebben in Israël en Gaza. Er komen veel haatreacties, enerzijds van mensen die de Palestijnen steunen, anderzijds van mensen die de Israëli steunen. Nechana* (21) is Joods en Ahmed Shamali (21) is Palestijns. Ze kennen allebei mensen die getroffen zijn door de oorlog maar ze proberen met elkaar te praten zonder te haten. Rikkert Horemans (28) kent het conflict en geeft uitleg.
10/21/202334 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Help, ik kan niet sparen! Hoe zorg je dat je wél geld overhoudt?

Het leven wordt duurder. Zelfs met een gemiddeld loon lukt het veel mensen niet om geld opzij te zetten en is het lastig om het eind van de maand te halen zonder onder nul te gaan. Enver Peeters (26) is freelance architect en leeft van een krap budget. Katia Martens (31) had ooit een gat in haar hand, maar geeft nu budgetadvies. En Mathias Celis (27) is gedragseconoom en onderzoekt waarom slimme mensen soms domme geldkeuzes maken.
10/7/202332 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ontdopen of niet: hoe geloofwaardig is de kerk nog na getuigenissen over misbruik?

Mensen zijn kwaad na het zien van de serie 'Godvergeten' over kindermisbruik in de kerk. Heel wat jongeren laten zich daarom ontdopen. Welk signaal willen ze daarmee geven? En hoe komt de reeks binnen bij mensen die wél nog gelovig zijn en blijven? Tom Exelmans (29) liet zich zeven jaar geleden al ontdopen. Pieter Anseeuw (20) is gelovig en blijft lid van de kerk. En Jens Van Rompaey (28) doet onderzoek naar de kerk.
9/23/202329 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Bange reizigers, urinegeur en crack: wat zit er écht achter de problemen in Brussel?

Je moet de trein nemen in Brussel. In de gangen liggen mensen hun roes uit te slapen of te bedelen. Het stinkt er naar urine en de kans is reëel dat je wordt overvallen. Als we de media mogen geloven, dan blijf je best zo ver mogelijk weg uit Brussel. Is het daar echt zo onveilig? Schrijfster Lize Spit woont in de buurt van het Zuidstation, Keyvan Siasi hing jaren geleden zelf als dakloze jongere rond in stations en Jakob Vandevoorde probeert als stedenbouwkundige oplossingen te vinden.
9/9/202336 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

SGMN op Pukkelpop: hoe belangrijk is muziek in je leven?

De impact van muziek op een leven kan enorm zijn, dat werd op het muziekfestival Pukkelpop nog maar eens duidelijk. Joris Brys (34), radiomaker op StuBru, Marie Van Uytvanck (24) van Kids With Buns en Stef Caers (43), beter bekend als Gustaph, de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival, kunnen daarover meepraten. Aurélie Boffé gaat met hen in gesprek over de kracht van muziek en de impact ervan op hun leven, live op Pukkelpop.
8/21/202332 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

'Den dikke' of 'de kale': waar blijft bodypositivity bij mannen?

De laatste jaren is er veel meer aandacht voor bodypositivity bij vrouwen en is het oké is om jezelf zonder filter te tonen. Maar die boodschap volgt niet bij mannen terwijl zij óók last hebben van onrealistische schoonheidsidealen. En daar wordt niet even veel over gepraat. Manu Van Acker (23), radio-dj bij MNM, en Tim Bogaerts (29), consultant, doen dat wél. En Chelly Maes (27) doet onderzoek naar het lichaamsbeeld van jongeren aan de KU Leuven.
7/1/202334 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Is er sprake van klassenjustitie in ons land?

Vier en een half jaar na de dood van Sanda Dia is er een uitspraak in het proces tegen de Reuzegommers. Die uitspraak lokte protest uit en veel mensen blijven met vragen zitten. Robbie Orobator (24) is student aan de KULeuven en was zelf aanwezig op de protesten. Hij vraagt zich af of er klassenjustitie is in ons land. Maartje Verdickt (26) schrijft een doctoraat aan de Universiteit Antwerpen in de faculteit rechten. En Dries Hiroux (28) volgde als journalist de zaak op de voet.
6/17/202334 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Vrouwelijke vrijheid of rommel in je lijf? Ligt 'de pil' terecht onder vuur?

Ooit een revolutionair middel voor de seksuele vrijheid van de vrouwen. Tegenwoordig lijken steeds meer vrouwen de pil af te zweren. Wat zijn de voor- en nadelen van de pil? En zijn de alternatieven even veilig? Commy Achuo (32) is - naast De Mol 2023 - gynaecologe, en geeft dagelijks advies over anticonceptie. Topsporter Jolien Boumkwo (29) twijfelt aan haar pil omdat die impact heeft op haar sportprestaties. Axelle Wilssens (22) begeleidt vrouwen die hun natuurlijke cyclus willen ontdekken.
6/3/202333 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Waarom zou je vandaag nog trouwen?

Je liefde voor elkaar uitspreken met een ring en een witte jurk is niet meer de life goal die het ooit was. We trouwen steeds minder en als we het wel doen, wachten we er langer mee. Anton Olbrechts (30) wil absoluut niet trouwen, ook al wie hij voor altijd samen blijven met zijn vriendin. Marijn Van Damme (28) is vorig jaar getrouwd en zou het meteen opnieuw doen. En Elke Claessens (30) is familiesocioloog aan de UA en doet onderzoek naar trouwen en scheiden.
5/20/202327 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hebben 16-jarigen genoeg kennis om te stemmen?

Volgend jaar gaan we weer allemaal stemmen. En voor het eerst kunnen ook 16-jarigen mee in het stemhokje. Zij kunnen wel enkel stemmen voor de Europese verkiezingen. Sommigen vinden dat de leeftijdsgrens om te stemmen verlaagd moet worden voor alle verkiezingen. Anderen vinden dan weer dat 16 jaar te jong is om zo'n belangrijke beslissing te nemen. Mauro Pauwels (17), Alexandra Smarandescu (26) en Silke Goubin (29) schuiven aan tafel bij Aurélie om erover te discussiëren.
5/6/202329 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

"War on woke": wordt strijd voor gelijkheid gekaapt door politiek?

Het woord ‘woke’ werkt tegenwoordig als een rode lap op een stier. Politici proberen er krampachtig een verkiezingsthema van te maken en media geven hen daarvoor gretig een platform. Mogen we nog over 'woke' praten? Of drijft deze discussie ons steeds meer uit elkaar? Naomi Izabela (19), Gilles Mbiye-Beya (27) en Jonathan Hendrickx (29) schuiven aan tafel bij Aurélie.
4/22/202332 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Verplichte bedenktijd en binnen 12 weken: moet abortus anders?

Als je in ons land hebt beslist dat je een abortus wil, dan word je verplicht om daar eerst nog 6 dagen over na te denken. Voor Jana Schepens (26) en Ilse Paepe (30) waren die dagen een nachtmerrie. De procedure verloopt al 30 jaar op dezelfde manier, maar daar komt binnenkort misschien verandering in. En dat is nodig, vindt ook Lynn Smolders (31) van het abortuscentrum in Hasselt.
3/25/202335 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Endometriose blijft onder de radar: waarom worden klachten van vrouwen niet serieus genomen?

Esmeralda Frederickx (29) heeft zelf endometriose en startte een vzw om anderen te helpen, Babette Jaime Moens (28) is gynaecologe en stelt regelmatig de diagnose van endometriose bij haar patiënten, en Tinne Claes (31) is historica en doet onderzoek naar de geschiedenis van gender, geneeskunde en seksualiteit. Samen met Aurélie Boffé (25) vragen ze zich af waarom er zo weinig aandacht is voor deze pijnlijke en gevaarlijke aandoening.
3/11/202329 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

ChatGPT, een vloek voor het onderwijs?

Koud zweet op de voorhoofden van leerkrachten terwijl studenten vrolijk verder tokkelen in de populairste app van het moment: ChatGPT. De AI-tool schrijft volledige papers in enkele seconden en bezorgt scholen en universiteiten heel wat kopzorgen. Hoe gaan we daarmee om? Keren we terug naar pen en papier? Onderwijsassistent Amber Steyaert (29), student Arno Deceuninck (22) en leraar Robbe Wulgaert (30) schuiven aan tafel bij Aurélie Boffé.
2/11/202331 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Moeten we druggebruikers harder straffen of beter helpen?

Drugs lijken overal te zitten. Elke week komt er wel een schietpartij of een aanslag in het nieuws, vooral in Antwerpen dan. Tegelijkertijd heb je bands die open en bloot coke snuiven op het podium. Zijn er dan zoveel meer drugs in de omloop dan vroeger? En waarom is een lijntje snuiven zo normaal geworden? Lisa Vangenechten begeleidt mensen met een verslaving. Eva Blomme doet onderzoek naar ons drugsbeleid. En Lore Mijnendonckx was verslaafd aan coke. Zij vindt legalisering een slecht idee.
1/28/202330 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Bonusaflevering: Een nieuwe kans na mijn jeugd achter de tralies

Nick De Ridder (35) bracht zijn kinderjaren door in jeugdinstellingen en belandde later in de gevangenis. Hij verloor er negen jaar van zijn leven en wil nu jongeren helpen die dreigen hetzelfde pad op te gaan.
1/21/202318 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Zijn we te hard voor onze gedetineerden?

Het proces van de eeuw over de aanslagen in Brussel was nog maar net van start gegaan, of het liep al vast. De beklaagden vinden de veiligheidsmaatregelen overdreven en eisen meer respect. Daar kwam meteen veel reactie op. Verdienen gedetineerden een menswaardige behandeling als ze tientallen doden op hun geweten hebben? Hoe gaan we daar in België mee om? Bemiddelaar Kaat Van Houdt (27), criminoloog Lorenz Pardon (29) en ex-gedetineerde Nick De Ridder (35) schuiven aan tafel bij Aurélie.
1/14/202328 minutes, 58 seconds