Winamp Logo
Radar Cover
Radar Profile

Radar

Dutch, Social, 1 season, 111 episodes, 2 days, 2 hours, 28 minutes
About
Radar is je nieuwe wekelijkse afspraak met de cultuurredactie van De Standaard. Elke zaterdag vertellen we over de boeken, films, tv-series, toneelvoorstellingen, tentoonstellingen – je noemt het maar – die er echt toe doen. Om je te inspireren natuurlijk, want zo weet je meteen wat je het best gaat zien, beluisteren of lezen. Maar ook gewoon zodat je weer helemaal mee bent met wat er beweegt in het culturele leven. Wat er verandert. Wat er echt toe doet.
Episode Artwork

'Becoming Karl Lagerfeld': mode, drugs en veel seks (maar niet voor Lagerfeld zelf)

De serie 'Becoming Karl Lagerfeld' schetst een portret van de iconische modeontwerper als een man van vlees en bloed en bovendien als de geliefde van zijn metgezel en muze Jacques de Basher. In de serie sip je cocktails met Yves Saint Laurent, sta je naast Andy Warhol te dansen en zit je aan tafel met Paloma Picasso. Hoe waarheidsgetrouw het beeld is dat de serie neerzet, vragen we aan modejournaliste Veerle Windels die hem ooit zelf sprak. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/29/202425 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Chasing beauty: uitlachtelevisie of leren we ook iets over het schoonheidsideaal?

In de tv-reeks 'Chasing beauty' gaan mensen ver, heel ver om aan het heersende schoonheidsideaal te beantwoorden. Van neuscorrecties, Brazilian butt lifts, tot sixpacktransplantaties in Turkije. Wat is de aantrekking van het programma? En wat vertelt het over ons en het heersende schoonheidsideaal? See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/22/202419 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Royal-tv als Máxima bewijst dat we zo graag binnengluren

Op Streamz kan je kijken naar de prestigieuze serie ‘Máxima’ over de ontluikende liefde tussen de (inmiddels) Nederlandse koningin Máxima en Willem-Alexander. De serie schetst een portret van wie koningin Máxima eigenlijk is en (vooral) hoe ze gevormd is door haar geboorteland Argentinië. Waar eindigen de feiten en begint de fictie? En wat is de aantrekkingskracht van populaire series over koningshuizen zoals The Crown? See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/15/202425 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Net afgestudeerd aan de Antwerpse modeacademie: “De hardheid is nodig, maar het kan ook anders”

Ze zijn met vijf: de Belgische studenten die afstuderen aan onze gerenommeerde Modeacademie in Antwerpen. Pommie Dierick, Gabrielle Szwarcenberg, Margot Verstuyft, Guillaume Gossen en Sofia Rodriguez Rodriguez. De vergelijking met de Antwerpse Zes die midden jaren 80 internationaal furore maakten, laten ze liever van zich afglijden. Al weten ze op jonge leeftijd wel zeer goed wat ze willen. Vorig weekend was het de apotheose van hun jaren aan de mode-academie. Zien ze elkaar als vrienden of concurrenten? Waar halen ze hun inspiratie vandaan? En is hun diploma een gouden ticket voor de toekomst? Een gesprek.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/8/202428 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Lorenzo Gatto, topviolist en jurylid, over hoe je de Koningin Elisabethwedstrijd kunt winnen

Ooit nam hij zilver mee naar huis, nu zetelt hij in de jury van misschien wel de meest prestigieuze muziekwedstrijd. Violist Lorenzo Gatto en muziekjournalist Jasper Croonen vertellen over wat ze zelf het Wimbledon van de klassieke muziek noemen: de Koningin Elisabethwedstrijd. Wat gebeurt er achter de schermen? En wat maakt iemand tot een potentiële winnaar? See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/1/202423 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Wat heeft iedereen toch met Taylor Swift?

Stockholm werd Swiftholm door de komst van Taylor Swift, die er het voorbije weekend haar nieuwste album 'The tortured poets department' bracht in een overvolle arena. Cultuurjournalist Doreen Hendrikx ging kijken en zag al haar twijfels verdwijnen na de eerste noot. Waarom lijkt de hele wereld fan van Taylor Swift? En hoe groot is haar impact? See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/25/202423 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hoe Zendaya van verlegen kleuter uitgroeide tot Hollywoods grootste ster

Zendaya’s ouders gingen naar bijeenkomsten voor ouders van verlegen kinderen, nu is ze Hollywoods grootste ster. En met Challengers, de nieuwste film van Luca Guadagnino, heeft ze nu ook haar eerste hoofdrol te pakken. Na Dune 2, Euphoria, Spiderman, The Greatest Showman lijkt Zendaya niet van het scherm weg te slaan. Wie is ze en vooral: wat is haar aantrekkingskracht? See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/18/202420 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Tv-serie Baby Reindeer beklijft en toont dat stalking niet altijd zo zwart-wit is

De serie Baby Reindeer is een hit op Netflix en vertelt het waanzinnige waargebeurde stalkingverhaal van schrijver en hoofdrolspeler Richard Gadd. Maar waarom is het zo’n hit? En wat heeft de serie ons te vertellen over stalking, over de daders en slachtoffers? See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/11/202424 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

12 points voor Joost Klein! Gabberende Fries verovert Europa

Joost Klein ziet zijn ultieme droom straks werkelijkheid worden: op 9 mei mag hij Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Zweden. Met zijn energieke en knettergekke 'Europapa' bewijst de twintiger uit Friesland dat hij meer is dan alleen een gabberend internetkid. Maar maakt hij ook kans om het festival te winnen? En waarom houden we sowieso van hem? We praten erover met cultuurjournalisten Max De Moor en Nick De LeuSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/4/202423 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kendrick Lamar, J. Cole en Drake hebben ruzie. Rapper K1D: “Diss tracks zijn tof tot er doden vallen”

Rappers Kendrick Lamar, J. Cole en Drake hebben ruzie. Ze maken elkaar met de grond gelijk in hun nummers, zogenaamde “diss tracks”. Wat is het recept voor de ultieme diss track? Hoe vuil mag het worden? In hoeverre is het gemeend? En zouden de koningen van de hiphop hun platform niet beter nuttiger gebruiken dan elkaar uit te schelden voor het vuil van de straat? We praten erover met onze muziekredacteur Nick De Leu en rapper K1D. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/27/202425 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Kirsten Dunst strijdt in Civil War ook tegen vervaldatum van vrouwen in Hollywood

Drie jaar lang was Kirsten Dunst niet op het grote scherm te zien. Ze stopte met acteren omdat ze sinds haar veertigste enkel ‘sad mom’-rollen aangeboden kreeg. Blijkbaar liggen in Hollywood de interessante rollen niet meer voor het rapen eens je als vrouw de kaap van 40 bereikt. Maar nu is ze terug, als oorlogsfotografe in de film ‘Civil War’. Over die film, haar carrière en de houdbaarheidsdatum van vrouwen in de filmindustrie gaat deze Radar. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/20/202427 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Waarom we rouwen om het afscheid van modeontwerper Dries Van Noten

Het nieuws werd opgepikt van The Times of India tot The New York Times: de Belgische modeontwerper Dries Van Noten gaat met pensioen. Hij was één van de beroemde Antwerpse Zes en op het einde van de jaren 70 zette hij België op de kaart als modeland. Wat maakt dat zijn collecties bleven boeien? En welke erfenis laat hij na? See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/30/202426 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Dat Beyoncé op haar nieuwe plaat aan de haal gaat met country, is geen toeval

Vrijdag is het zover: Beyoncé’s nieuwe plaat Cowboy Carter komt uit. Yee-haw! Want Beyoncé zit aan de country en zij niet alleen. Waarom worden popartiesten vandaag aangetrokken door de banjo? En welke geschiedenislessen zitten verstopt in Beyoncé’s catchy nummers? Leg uw cowboyhoed maar klaar, hier komt een linedance! See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/23/202426 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Chez Bricktop: de legendarische nachtclub die je nog niet kende

Welkom bij Chez Bricktop. Als je op één plek moest zijn in het tussenoorlogse Montmarte was het hier. In deze nachtclub leerde de Engelse koning Edward VIII de charleston dansen op de tonen van Duke Ellington. De internationaal gelauwerde sopraan Claron McFaddon maakte met pianist Claire Chevalier op het Klarafestival in Brussel een muzikale voorstelling over de uitbater van deze legendarische nachtclub. Wie was Ada ‘Bricktop’ Smith? En waarom is het hoog tijd dat we haar opnieuw leren kennen? See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/16/202422 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Bolis Pupul en zus Sarah eren hun moeder: "Eigenlijk is dat heel Chinees"

Muzikant Bolis Pupul - geboren als Boris Yu Zeebroek - toerde de wereld rond met zijn creatieve wederhelft Charlotte Adigéry. Maar op zijn solodebuut Letter to Yu is een andere vrouw te horen: zijn zus, illustrator en kunstenaar Sarah Yu Zeebroek. Samen maakten ze een reis naar Hong Kong, de geboorteplaats van hun overleden moeder. Op zoek naar ‘hun andere helft’, vonden ze meer dan ze hadden verwacht. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/9/202423 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Op zoek naar je roots op tv: eindelijk of juichen we te vroeg?

Op zoek gaan naar je roots. Voor vele Vlamingen met een migratie-achtergrond betekent dit vaak een emotionele reis naar een ander continent. Deze verhalen zien we in programma’s als ‘Mijn eerste reis’, ‘Francisco Desir’ en ‘Challas en de kost’. Eindelijk? Of juichen we te vroeg? Onderzoeker Salma Mediavilla Aboulaoula en journalist Josephine Dapaah nemen de roots-programma's onder de loupe. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/2/202423 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

“De rijkste mensen ter wereld vandaag zijn nerds." Lieven Scheire over de populariteit van wetenschap

Hij slaagde erin om datgene te doen waarvan wetenschappers al lang dromen: wetenschap populair maken. En we krijgen er maar niet genoeg van. Lieven Scheire toert het land rond met een zaalshow over AI en presenteert het 5de seizoen van het weetjesprogramma ‘Scheire en de Schepping’. We gaan langs in zijn nerdcave om een antwoord te krijgen: hoe heeft hij het klaargespeeld? See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/24/202422 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Deejays Blck Mamba en Ninette: “Amapiano ontketende wave aan jonge energie"

De kans bestaat dat je al eens met je kont en heupen hebt staan schudden op Amapiano. Tijdens de pandemie verzachtte het afrobeats subgenre de zielen van vele muziekliefhebbers. Zo ook voor deejays Blck Mamba en Ninette. Ze vertellen ons hoe Amapiano viraal ging en sindsdien een hele beweging ontketende. En dan hebben ze het niet enkel over de bijbehorende danspassen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/10/202424 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Jade Mintjens speelt haar debuutshow: “Stiekem is het een verzameling van trauma’s”

Het gaat hard voor de 25-jarige stand-up comedian Jade Mintjens. Met ‘Bedankt om te komen’ brengt ze haar eerste zaalshow. Daarvoor put ze ter inspiratie uit haar eigen leven. Lise Bonduelle ontmoet haar in Radar om haar eigen show en de Vlaamse comedy scene te fileren. “De comedians die hard gaan op het podium, hebben het eigenlijk goed voor met de mensheid.”See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/3/202426 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Stefaan Degand dirigeert Brahms: “ik hoop dat ik niet van de scène val”

Het is zover. Stefaan Degand staat op de bok als maestro voor het Belgian National Orchestra in de Bozar. Zijn droom om ooit de vierde symfonie van Brahms te dirigeren gaat na 40 jaar in vervulling. “Maar de lokale orkesten moeten me niet opbellen, ik wil geen dirigent worden,” vertelt hij ons. Waarom is Brahms 4 zo speciaal voor hem? En wat doet een dirigent eigenlijk? See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/27/202424 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

De Expeditie: Groenland - Hoe zwaar moeten bv’s afzien voor authenticiteit?

De voorbije jaren trokken veel bv’s op tv op emotionele reizen. Denk maar aan 'Over de oceaan', 'Boris', 'Mijn eerste reis' en nu ook 'De Expeditie: Groenland'. Daarin leggen acht bv’s 164 kilometer af in temperaturen van –20 tot –40 graden. Zowel mentaal als fysiek geen evidentie: compleet geradbraakt komen de rauwste emoties bij de expeditieleden naar boven. Zetten we bv’s in alsmaar extremere situaties om toch iets van hun privéleven los te peuteren? See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/20/202423 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

“Je kan dat niet bevatten”; de bedenker van #LikeMe blikt terug

Het is voorbij. Dit weekend zingen Pommelien Thijs, Camille Dhont, Francisco Schuster en co voor de allerlaatste keer de grootste #LikeMe hits. De reeks werd exact vijf jaar geleden voor het eerst uitgezonden op Ketnet en werd een gigantisch succes. Waarom is de musicalreeks met Vlaamse klassiekers zo'n hype? En hoe was het voor de jonge cast om plots bekend te worden? We blikken terug met het brein achter de reeks, Thomas Van Goethem. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/13/202425 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Het recept voor een goeie eindejaarsconference volgens godfather Geert Hoste

Bijna tijd voor het nieuwe jaar. Maar niet zonder het oude eerst te fileren… in eindejaarsconferences. Verschillende stand-upcomedians staan klaar in de startblokken. Maar de traditie in Vlaanderen begon bij Geert Hoste. Een kwarteeuw lang trok hij meer dan 2 miljoen kijkers. Wat maakt een eindejaarsconference geslaagd? En op welke zere tenen beland je soms? Geert Hoste getuigt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/23/202321 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Taylor Swift en Beyoncé: nu lijken ze onaantastbaar, maar ze komen van ver

Het zijn twee powervrouwen: Taylor Swift en Beyoncé. Taylor Swift draaide als eerste artiest meer dan 1 miljard dollar omzet met haar tour, Beyoncé staat op de tweede plaats. Taylor Swift werd dit jaar zelfs verkozen tot Time Person of The Year. En ze brachten allebei een succesvolle concertfilm uit, die de cinemazaal transformeerde tot concertstadium. Wat maakt hun aantrekkingskracht zo groot? See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/16/202321 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Voor je het weet spendeer je 300 uren in de game Baldur’s Gate 3

Baldur’s Gate 3 won de prijs voor beste game van het jaar. Het is een echte hit, en ook nog eens van Belgische makelij. Wat maakt de game zo bijzonder? Muziekrecensent Nick De Leu en gamerecensent Marijn Lems spendeerden samen al 420 uren in de wereld van Baldur’s Gate 3 en overtuigen je waarom het zo de moeite waard is om het videospel te spelen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/8/202319 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Pacifist, veganist en Napoleon: wie is acteur Joaquin Phoenix?

Je kent hem misschien als The Joker of als Johnny Cash in Walk The Line, maar wie is acteur Joaquin Phoenix? Cultuurredacteurs Inge Schelstraete en Ruben Aerts vertellen je over zijn bijzondere levensloop. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/2/202318 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

De langste noot ooit en een gekloonde hond: het fenomeen Barbra Streisand

Barbra Streisand schreef een biografie van maar liefst 1.032 pagina’s met een bijhorend audioboek van 48 uur over haar leven. Podcastmaker en superfan Tim Devriese vertelt je alles over deze excentrieke zangeres, actrice, producente én filmregisseuse. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/25/202322 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Brihang over zijn intiemste plaat, live vanop ons podcastfestival

Brihang heeft een nieuwe plaat uit: Droomvoeding. Hij verkocht er tot drie keer toe de AB mee uit en zijn promotour bracht hem naar zowat alle marktpleinen in Vlaanderen. Hij vertelt ons alles over zijn muziek en het vaderschap, live op het podcastfestival van de Standaard in Oostende. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/18/202338 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Podcast 'De Erfenis' van SCHIK doet je nadenken over wat je achterlaat

Wat heb jij al geërfd? En wat laat je achter als je er morgen niet meer bent? In de nieuwe podcastreeks De Erfenis volgt AudioCollectief SCHIK mensen die worstelen met de gevolgen van een erfenis. Niet alleen materieel. Wat we erven zit ook in onze genen, in de manier waarop we tegen onze kinderen praten, de manier waarop we verliefd worden. In de kansen die we krijgen, of niet krijgen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/11/202317 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Veerle Baetens en Lize Spit: ‘Het Smelt’ was een cadeau, maar ook een vergiftigd cadeau

Meer dan 7 jaar zwoegde actrice en regisseur Veerle Baetens aan de verfilming van de bestseller 'Het Smelt' van Lize Spit. Een schokkende film over even achteloze als pesterige wandaden, noemde onze recensent het. Een film over wat te heftig is om over te kunnen praten, schreef hij ook. Gelukkig vonden Lize Spit en Veerle Baetens het niet te heftig om met ons over hun film te praten in deze nieuwe aflevering van Radar. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/28/202342 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

'Ooit boekten we Bicep in een kelder, nu verkopen ze stadions uit’: over onze veranderende partyscene

Moeten we steeds meer de stad uit om te raven? Zijn loodsen de nieuwe feesttempels? Is feesten uitgedraaid tot iets voor de happy few die een ticket kunnen betalen? En was het vroeger dan zoveel beter? Journalist/redacteur Ewald Dupan en Koen Galle aka Dj Kong waren pioniers en organisatoren van het eerste uur en praten je bij over de evolutie van het elektronische nachtleven. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/21/202329 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Sufjan Stevens werpt op zijn nieuwe album een speer door je hart

Na een radiostilte van twee jaar is Sufjan Stevens er met een nieuw album. Javelin draagt hij op aan zijn overleden partner. Cultuurjournalist Max De Moor en audioproducer/muzikant Brecht Plasschaert vertellen je over Stevens verrassende en geheimzinnige persoonlijkheid. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/14/202324 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Is Olivia Rodrigo een wereldtalent of heeft ze vooral goed gejat?

Ze ziet eruit als de girl next door, maar toch is ze razend populair. Haar songs over liefde zijn ongegeneerd onredelijk en net daarom zo verfrissend. Ook al lijk je sommige songs al elders gehoord te hebben. Muziekjournalist Nick De Leu vertelt hoe Olivia Rodrigo van Disneysterretje uitgroeide tot tieneridool. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/7/202323 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Beklijvende (oorlogs)film 'Wil' vertelt meer over het heden dan het verleden

Tijd voor de fenomenale film 'Wil' met zowat de beste acteurs die Vlaanderen te bieden heeft. Het gaat over een jonge hulpagent in het Antwerpen van 1942, schipperend tussen verzet en collaboratie. 'Wil' stelt vooral de vraag: wat zou jij doen. Niet alleen toen, maar ook nu. We praten erover met regisseur Tim Mielants en cinematograaf Robrecht Heyvaert. Een gesprek over wat de film echt wil vertellen, hoe je dat vertelt en waarom je daar soms erg speciale lenzen voor nodig hebt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/30/202323 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Pharrell Williams: van popster tot artistiek directeur bij Louis Vuitton

De kans is groot dat je al de benen vanonder je lijf danste op schijven als 'Get lucky', 'Happy' en 'Drop it like it’s hot'. Pharrell Williams staat vooral bekend als popster, maar is nu ook artistiek directeur mannenmode bij Louis Vuitton. Jens Roothoofd en Nick De Leu vertellen hoe hij van popster naar modegoeroe evolueerde, en hoe hij die twee moeiteloos combineert. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/1/202322 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Hoe The Weeknd van The Idol softporno maakte

Een smeuïg verhaal over de vuile was van Hollywood, een topcast en zanger The Weeknd mee achter de schrijftafel. HBO nieuwste zondagavondreeks The Idol had alles om dikke hit te worden, maar werd een dikke flop. Wat liep er mis? Karsten Lemmens en Max De Moor vertellen waarom ze ondanks alles toch blijven kijken. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/24/202320 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Jack Kerouac blijft een fenomeen, ook dik 50 jaar na zijn dood

Jack Kerouacs’ laatste boek ‘Satori in Parijs’ kreeg een Nederlandse vertaling, maar Christophe Vekeman loopt er niet warm van. Toch vindt hij dit de ideale gelegenheid om het nog eens te hebben over Kerouacs all time klassieker ‘On the road’. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/202320 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Zelda is de beste game ooit (al vergeet je wel de prinses te redden)

Eén van de beste games ooit ‘Zelda: breath of the wild’ leek onmogelijk te overtreffen, maar het vervolg is zelfs nog beter. Onze gamerecensenten Karsten Lemmens en Lotte Alsteens zijn niet meer van achter hun consoles weg te slaan en overtuigen je waarom ‘Zelda: tears of the kingdom’ misschien wel de beste game ooit is. Alleen jammer dat je de prinses dreigt te vergeten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/10/202329 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Waarom Succession de meest spraakmakende reeks van het moment is

Het zijn intense dagen voor de fans van de populaire serie Succession. Ze weten eindelijk wie aan het hoofd komt te staan van het machtige mediabedrijf, maar ze moeten ook afscheid nemen van hun favoriete personages. Na vier seizoenen, op het hoogtepunt, stopt de reeks. De spannende machtsstrijd tussen de familieleden en de straffe beledigingen aan elkaars adres maken van Succession een megasucces. Maar de reeks houdt ons ook een spiegel voor. Het is dan wel fictie, de verhaallijn is maar al te vaak ongemakkelijk realistisch. (Opgelet: deze podcast bevat spoilers.)See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/3/202326 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bij de nieuwe generatie gabbers zwaaien vrouwen en queers de plak

Zet je maar goed schrap, want de gabbers zijn terug! Ze waren natuurlijk nooit helemaal weg, want hardcore never dies. Haal dus je Nike Airs, trainingspak en tondeuse uit de kast en… stampen maar! De nieuwe generatie hardcore-liefhebbers snakken naar snelle beats en het samenhorigheidsgevoel dat heerst op evenementen als Thunderdome. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/27/202323 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Vier jonge Belgische stemmen pakken de Koningin Elisabethwedstrijd in

Nu we de winnaar van het Songfestival kennen is het aan die andere jaarlijkse muziekwedstrijd: de Koningin Elisabethwedstrijd. Dit jaar staan de zangers centraal. De 64 toptalenten uit de hele wereld geven het beste van zichzelf op Belgische bodem. Zij zingen aria’s of liederen om de jury te overtuigen. Alleen... elke stem is uniek, en ze kiezen ook zelf welke werken ze brengen. Hoe kunnen de juryleden dan vergelijken? En vooral: hoe kan jij horen (of voelen?) wie beter doet? See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/20/202326 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Wie was Paul van Ostaijen, de man achter ‘Boem Paukeslag’?

'Boem Paukeslag' is vaste kost voor middelbare scholieren en wie de Graslei in Gent bezoekt, kan niet naast het gedicht 'Melopee' kijken op de oeverwand. Hoewel de Antwerpse dichter Paul van Ostaijen al meer dan 100 jaar dood is, blijven zijn gedichten innovatief. Hoe komt dat? Biograaf Matthijs De Ridder pende 900 pagina’s neer over ‘de dichter die de wereld wilde veranderen’. Hij vertelt ons samen met Marc Reynebeau of hij daarin slaagde. En dichter Maud Vanhauwaert brengt de poëzie van haar stadsgenoot tot leven. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/13/202331 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Zo win je het Songfestival: de code gekraakt

De komende week kijkt heel de wereld weer naar de hoogmis van de camp: het Eurovisiesongfestival. België stuurt met Gustaphs 'Because of You' een nummer over zelfacceptatie. Een typisch Songfestivalthema dus en zoals veel liedjes is het gebaseerd op wat werkt in de hitlijsten. Maar er bestaat ook zoiets als het Songfestivalgenre. Wat is dat juist? En als je de succesformule ontrafelt, win je dan sowieso? See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/6/202327 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Basquiat, de rockster van de New Yorkse kunstscene

De straten van New York waren in de jaren ’80 een broeinest voor heel wat getalenteerde jonge kunstenaars. Een van hen was Jean-Michel Basquiat. Eerst kon hij zich geen doeken veroorloven dus schilderde hij op muren en deuren. Maar al snel werd hij de rockster van de New Yorkse kunstscene. In Parijs lopen momenteel twee tentoonstellingen over Basquiat. De belangrijkste is die over zijn samenwerking en vriendschap met Andy Warhol in de Fondation Louis Vuitton. Maar wil je Basquiat écht begrijpen, dan moet je zijn muzikale invloeden gaan beluisteren in de Philharmonie. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/29/202328 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Verdi’s requiem: van doodsangst tot meesterwerk

Het requiem van de Italiaanse componist Guiseppe Verdi blijft bekoren. De dodenmis wordt volgende week opgevoerd door dirigent en wereldautoriteit in Gent, Brussel en Antwerpen. Van muziek voor een uitvaart verwacht je iets plechtigs en ingetogen, maar Verdi haalt alle toeters en bellen boven om er een groots, haast bombastisch eerbetoon van te maken. Waarom creëerde de operacomponist in prepensioen een dodenmis, en waarom blijft die ons zo beroeren? See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/22/202328 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Wordt de volgende hit gemaakt door een robot?

Je weet intussen wel al dat er een AI-revolutie gaande is. Artificiële intelligentie sluipt binnen in onze teksten en beelden, en nu ook in muziek. Formuleer een goeie opdracht en er komt een liedje uit. Jasper Erkens experimenteerde ermee voor zijn nieuwste plaat Artificial Messiah. Hoe ging dat in z’n werk? En wordt de volgende hit inderdaad gemaakt door een robot? See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/1/202324 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

De serie ‘The last of us’ zit erop: is de hype terecht?

Het is eindelijk gelukt! Met The last of us werd voor de eerste keer een videogame succesvol vertaald in een steengoede tv-reeks. De fans zijn lyrisch maar is de HBO-serie even boeiend voor niet-gamers? See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/25/202328 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Het geheim ontrafeld van 'The dark side of the moon', Pink Floyds meesterwerk

We vieren de verjaardag van een van de bekendste albums uit de 20e eeuw: The Dark Side of the Moon. Je weet wel, dat album met een prisma en regenboog als hoes. Pink Floyds meesterwerk blaast dan wel vijftig kaarsjes uit, het album is met onderwerpen als de ratrace en kapitalisme actueler dan ooit. Maar ook muzikaal blijft het na al die jaren boeiend. Redacteur Peter Vantyghem spreekt erover met de frontman van Goose, een muzikant uit de tribute band Floyd Matters en twee muziekdocenten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/18/202329 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Stap binnen in de prachtige art nouveau huizen van Brussel

Brussel staat vol prachtige huizen in de stijl van art nouveau. Na 130 jaar zet de stad de vernieuwende stijl in de kijker. Want art nouveau is veel meer dan een paar sierlijke krullen.  Cultuurredacteur Geert Sels vertelt waarom hij zo gebeten is door de stijl. En gids Arlette Clauwers leidt ons van de ene verbazing naar de andere in het huis van de befaamde architect Victor Horta. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/11/202322 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Met ‘The Fabelmans’ maakte Spielberg een meesterwerk over... zichzelf

De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg maakt al meer dan zestig jaar meesterwerken. Van het bloedstollende Jaws, tot spectaculaire dino’s in Jurassic Parc en de schattige alien E.T., het zijn stuk voor stuk entertainende klassiekers. Maar hij maakte ook grote flops. Spielberg kreeg daarom al snel het image van een ongelofelijk getalenteerde vakman te zijn, maar geen visionair. Hij heeft geen eigen stijl en in zijn films zit er weinig diepgang. Maar met zijn nieuwste film The Fabelmans over zijn eigen jeugd zet hij ons nu serieus aan het denken. Blijkbaar heeft hij veel meer persoonlijke trauma’s verweven in zijn werk dan we lang dachten... Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/4/202325 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Waarom raakt Vermeer ons 400 jaar later nog steeds?

Nog nooit waren er zo veel schilderijen van Johannes Vermeer op één plek samen te bewonderen. In het Rijksmuseum in Amsterdam bevinden zich momenteel 28 van de 37 werken van de meesterschilder. De tickets vlogen de deur uit alsof Vermeer een popster was. Zelfs na 400 jaar blijven zijn werken ons ontroeren. Hoe komt dat toch? En kan de blockbusterexpositie het mysterie rond Vermeer en zijn oeuvre ontrafelen? See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202322 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Waren de jaren 80 echt zo erg als in de reeks ‘1985’ ?

IZit jij op zondagavond ook met je smartphone in de hand te kijken naar de VRT-serie 1985? De lange disclaimer aan het begin van elke aflevering is duidelijk: dit is fictie. Maar de makers flirten met de dunne lijn tussen feit en fictie. Hoe moeten we het verhaal van '1985' interpreteren? Wat is er juist? En vooral: bestond de Bende van Nijvel inderdaad uit ontspoorde rijkswachters? See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/11/202326 minutes, 1 second
Episode Artwork

Is Tár een meesterwerk of net een vrouwonvriendelijke film?

Er zijn maar weinig vrouwelijke dirigenten, zowel op het grote scherm als in de realiteit. Dat er in de film Tár een vrouw toch die functie bekleedt maar door machtsmisbruik van haar sokkel valt, stoot nu op heel wat kritiek. Neemt regisseur Todd Field een duidelijk standpunt in, of wil hij vooral vragen oproepen? Ga vooral zelf kijken om te oordelen, al was het maar om te begrijpen waarom Cate Blanchett straks haar derde Oscar wint. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/4/202324 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Waar zijn toch die Duitse, Franse en Italiaanse hitjes gebleven?

Zestig jaar geleden vond je in onze hitlijsten regelmatig Italiaanse, Franse en Duitse liedjes terug. Nu overheerst het Engels en bots je maar af en toe op een anderstalig nummer. En ook de Italiaanse glamrockband Måneskin kiest nu steeds meer voor het Engels na hun superhit ‘Zitti e buoni’, waarmee ze het Eurovisiesongfestival wonnen. Hoe komt dat? Waarom hebben we plots geen oor meer voor muziek en français of auf Deutsch. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/28/202325 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Seks, geweld en schoonheid: ‘Onze natuur’ heeft veel te bieden

Je zou denken dat er tussen die lintbebouwing in België niet veel spannende natuur te vinden is, maar niets is minder waar. De nieuwe docuserie ‘Onze natuur’ toont hoeveel wriemelen, vechten, wroeten en paren er dagelijks gaande is in onze bossen en vijvers. Maak je klaar voor veel seks en geweld, maar vooral voor overweldigende natuurpracht. België zoals je het nog nooit zag. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/21/202326 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

TikTok doet jongeren lezen, maar vooral Engelstalige boeken

Op TikTok vind je veel jongeren die korte video’s maken over boeken. BookTok is eigenlijk een boekenclub, maar dan... online. Niet zomaar een clubje, maar eentje met veel impact op de boekenmarkt. Jongeren lezen veel vaker in het Engels maar oh my God, is dat wel een goeie evolutie? See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/14/202325 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Een kerstplaylist zonder Jingle Bells of Mariah Carey - het kan

Klassieke-muziekjournalist Sofie Taes laat ons horen hoe haar kerstavond klinkt. Tussen de klassieke parels door, vertelt ze waarom Jingle Bells helemaal niets met de hoogdag te maken heeft en waar kerstmuziek eigenlijk vandaan komt. Wil jij ook je kalkoen serveren met een andere garnituur dan Bing en Mariah? Je kan je Sofies playlist vinden op het Spotify kanaal van De Standaard. Een klassieke kerst - playlist by De Standaard | SpotifySee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/24/202227 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Een lijk en veel verborgen boodschappen: The White Lotus blijft fascineren

De Italiaanse zon, mooie stranden en een poepchic hotel op een idyllische locatie. Om helemaal bij weg te dromen. Alleen... spoelt er een lijk aan. Het tweede seizoen van The White Lotus is steengoed. De personages zijn nog kleurrijker dan in het eerste seizoen, en ook de muziek neemt (terecht!) een prominente plaats in. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/17/202223 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen scheren hoge toppen met ‘De acht bergen’

Sinds deze week kan je wegdromen naar de Alpen in de nieuwe film van Felix Van Groeningen. Deze keer deelde hij de regiestoel met Charlotte Vandermeersch. Een intens proces volgens het koppel, maar eentje dat zijn vruchten afwierp. Het duo won met ‘De acht bergen’ een gedeelde juryprijs in Cannes en de film belooft een pronkstuk te worden in een sterke jaar voor de Vlaamse film. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/10/202224 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Zillion-gekte doet ons dromen van extravagant feesten zoals in de nineties

Op drie weken tijd gingen er 350.000 mensen kijken naar Zillion, de nieuwe film van Robin Pront over de discotheek in de jaren 90 en in de VRT Max-reeks is Aster Nzeyimana nostalgisch over de Fuse, La Rocca, Boccaccio, Cherry Moon en Café D’Anvers. Maar het meest opvallende is nog dat vooral wie jonger is dan 35 jaar heimwee heeft naar die gouden uitgangsjaren vol extravagantie en housemuziek. Waren we toen vrijer dan nu?  Credits: 1. Bruno Sanchioni and Giuseppe Chierchia - The Age Of Love (Charlotte de Witte & Enrico Sangiuliano Remix).2. PS - DS Jam 13. PS - DS Jam 24. Adonis - No Way Back5. Reese & Santonio - Rock To The Beat6. PS - DS Jam 37. I Wanna Be Your Dog - The Stooges8. PS - Enter The Club Jam9. Those Where The Days (Docu)10. Push - Universal Nation11. Zillion - Movie Trailer12. Mr Fingers - Can You Feel It13. PS - Mr Fingers Jam14. Plastic Dreams - Jay Dee15. MNM - Blijf uw Kot16. Beyoncé - Break My Love17. Robin S - Show Me Love18. PS - Robin Jam19. PS - Rotax Club Jam20. PS - Nina Club SimulatieSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/3/202225 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Timothée Chalamet: posterboy van deze generatie, op én naast het scherm

Vijf jaar na het succes van 'Call me by your name', de film die Timothée Chalamet wereldberoemd maakte, speelt hij opnieuw in een film van regisseur Luca Guadagnino: 'Bones and all'. Chalamet speelt dit keer niet de hoofdrol. En toch trekt hij alle aandacht op de rode loper. Waarom charmeert deze 26-jarige acteur ons zo?  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/26/202225 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Sciencefiction is niet langer niche en daar profiteren we allemaal van

In de jaren 80 moesten sciencefictionliefhebbers het doen met Star Trek en Dr. Who. Maar toen kwamen de streamingsdiensten. Nu kent sciencefiction een ware bloei, kunnen we de ene serie na de andere bingen en heeft de verwende fan zelfs onvoldoende tijd om alle geweldige nieuwe series te zien. Maar dat geldt ook in het algemeen: nog nooit zijn er zo veel nieuwe, dure en geweldige series gemaakt als de voorbije jaren. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/19/202225 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Kan iedereen nu met doe-het-zelf software een hit scoren?

Elke dag worden er 100 000 nieuwe liedjes online gezwierd. Want het is dankzij muzieksoftware nog nooit zo makkelijk geweest om muziek te maken. Je moet zelfs geen instrument meer kunnen spelen. Nick De Leu legt uit wat dit betekent voor de muziekindustrie.   Songwriter en producer Lise Daelemans gidst ons door haar maakproces. Zij creëerde met de band UMM haar debuutalbum bijna volledig vanuit haar slaapkamer. En we bellen met Tsar B die zich bevrijd voelde toen ze muzieksoftware ontdekte.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/12/202222 minutes
Episode Artwork

Hoe supertalent Lukas Dhont met Close het publiek tot tranen toe beroert

Nog maar 31 jaar is Lukas Dhont, en nu al maakte hij twee kleppers van films die bekroond werden in Cannes. Supergetalenteerd is hij. Close, zijn tweede film na Girl, duwt op een lastig pijnpunt in onze samenleving: mannelijkheid versus kwetsbaarheid. Volgens filmredacteur Jeroen Struys is Close een pleidooi om lief te zijn voor elkaar. Een anti-oorlogsfilm zelfs.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/29/202224 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Roomies is de revolutionaire serie die Vlaamse fictie nodig had

De nieuwe VRT Max-reeks Roomies is heel atypisch voor Vlaamse fictie. De serie van Flo Van Deuren en Kato De Boeck gaat over twee queer vriendinnen die gaan samenwonen in Brussel. En dat op zich is al revolutionair, want queer vrouwen krijgen maar zelden een plaats op het kleine scherm. Tot nu dus! En dat is maar goed ook, want representatie is voor queer jongeren enorm belangrijk. De wondermooie reeks zit boordevol tedere dialogen, bijzondere details en straffe muziek van Belgische bodem. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/22/202223 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Jeffrey Dahmer is een creep, maar we smullen van de tv-series over hem

Jeffrey Dahmer, de seriemoordenaar die in de jaren 80 en 90 jonge mannen martelde, misbruikte en vermoordde is super populair op Netflix. De fictieserie staat op nummer 1 van de meest bekeken series op dit moment, de docuserie op 2. Het is niet voor gevoelige kijkers en toch blijven we aan ons scherm gekluisterd. Waarom zijn we zo gek op true crime? En wat zijn de gevaren ervan? See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/15/202224 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Waarom we zelfs 60 jaar na haar dood Marilyn Monroe niet echt kennen

Marilyn Monroe is al 60 jaar dood, en toch zijn we nog altijd zó gefascineerd door haar.  Maar wat weten we eigenlijk echt over háár? Want er is een verschil tussen de filmster, Marilyn Monroe en de vrouw, Norma Jean.   Precies daarover gaat de nieuwe Netflixfilm ‘Blonde’ van regisseur Andrew Dominik.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/8/202224 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Waarom nieuwe liedjes vaak klinken als oude, vertrouwde nummers

Hebt u het gevoel dat u de nieuwste hit van David Guetta al eens eerder hebt gehoord? Vast wel. En dat heeft alles te maken met interpolatie, een  weinig sexy woord voor een razend interessant fenomeen. Artiesten grijpen er vaak naar terug want misschien zijn alle goeie melodieën  wel al eens gebruikt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/1/202221 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Wow – het duurde 11 jaar, maar nu is het KMSKA eindelijk open

Vandaag gaan in Antwerpen de deuren van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten open na 11 jaar gesloten te zijn voor renovatie. Het resultaat is volgens onze cultuurredacteur Geert Vanderspeten “wow”. Het gebouw is volledig gerenoveerd, de collectie is uitgebreid én de beleving in het museum is compleet veranderd Journalist Geert Van der Speeten  | Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle, Kaja Verbeke| Eindredactie Kaja Verbeke| Audioproductie Joris Van Damme| Muziek Brecht Plasschaert | Chef podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten Frank Duchêne en productiehuis De chinezenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/24/202219 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Waarom Stranger things de Tiktok-serie bij uitstek is

Het vierde seizoen van tienerreeks Stranger Things staat nog maar net in z’n geheel op Netflix en iedereen heeft het erover. De wereld heeft er meer dan drie jaar op moeten wachten, maar Eleven en co zijn terug. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/2/202225 minutes, 1 second
Episode Artwork

Hoe overleef je de zomer? Met deze cultuurtips

De zomer is nu echt begonnen. Temperaturen boven de 25°, meer terrasjes dan stoep in de steden en elk weekend een overdaad aan festivals. Maar waar moet je nu zijn? Of wat als je helemaal geen zin hebt in drukte en net even wil ontsnappen? De cultuurredactie weet raad en schotelt je de beste cultuurtips voor deze zomer. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/25/202240 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Gimme gimme gimme: de virtuele Abba

Dichter bij een concert van Abba kan je wellicht niet meer komen: in Londen is nu de spectaculaire Abba-show Voyage te zien. Niet met de Abba-leden van vlees en bloed, maar met vier virtuele Abbatars. Zij zijn eeuwig jong en blij en dansen geloofwaardig op het podium. Is het een fantastische ervaring? Kan je je ongeloof als toeschouwer laten varen? En is het de toekomst? Of hechten we toch meer waarde aan live shows waar je het zweet van de artiest ziet spatten? Filip Tielens en Peter Vantyghem gingen kijken en delen hun ervaring. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/18/202230 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Waarom tv ineens stijf staat van de penissen

De penis is in opmars op tv. In alle vormen en maten. En dat terwijl we vrouwelijk naakt bijna normaal zijn gaan vinden. Zetten series en films ze in om hun kijkcijfers de hoogte in te doen schieten? Is het een grensverleggende trend of is het gratuit? (En… zijn ze wel echt?) Valerie Droeven en Max De Moor maken de balans. Omschrijving + Credits op standaard.be/podcast     See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/11/202236 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Waarom tienermeisjes zo houden van een man in een jurk: Harry Styles

Tienermeisjes zijn stapelverliefd op Harry Styles. Dat heeft niet alleen iets te maken met zijn muziek. Hij steekt een middelvinger op naar gendernormen en is het boegbeeld van de nieuwe mannelijkheid die zijn kwetsbaarheid omarmt. Is die nieuwe mannelijkheid ook te horen op zijn nieuwste album? Valerie Droeven en Nick De Leu vertellen er je alles over. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/4/202234 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

De Koningin Elisabethwedstrijd niet jouw ding? Wacht maar tot na deze podcast

We staan aan het begin van de finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd: de Olympische Spelen van de klassieke muziek met topmuzikanten van over de hele wereld die de puurste noten uit hun cello kunnen halen. Eén van de finalisten is Stéphanie Huang (26) uit Henegouwen. Over haar kansen, het belang van deze wedstrijd en de schoonheid van de muziek – gaat deze podcast.  Credits: standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/28/202233 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hoe Kendrick Lamar zichzelf van z’n troon rapt (maar toch koning blijft)

Na vijf jaar radiostilte komt Kendrick Lamar met Mr. Morale & The Big Steppers. Een plaat die zich eerder als een boek laat lezen. Nick De Leu legt je uit waarom. Credits op standaard.be/podcast See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/21/202228 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hoe Andy Warhol Kim Kardashian en co inspireerde

Andy Warhol blijft populair. Maar wie was de man achter het masker en waarom blijft hij fascineren? We praten erover met Cathérine De Kock en Geert Van Der Speeten. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/14/202226 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

12 points go to… het politieke spel op het Songfestival

Door de oorlog in Oekraïne is Rusland dit jaar niet welkom op het Eurovisiesongfestival. Het is niet de eerste keer dat een geopolitieke kwestie zo de populaire liedjeswedstrijd binnensluipt. De politieke relletjes zijn niet op één hand te tellen. Kersverse chef Cultuur Filip Tielens vertelt je er alles over. En ja Oekraïne wint straks wellicht.   Credits op standaard.be/podcasSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/7/202230 minutes
Episode Artwork

Liefst drie Belgen dingen naar de Gouden Palm in Cannes

Gaat de Gouden Palm dit jaar naar een Belg? De kans zit erin, want maar liefst drie Belgische films zijn in de running voor de prestigieuze filmprijs. Filmrecensent Jeroen Struys vertelt je waarom dat zo bijzonder is.   Credits op standaard.be/podcast See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/30/202227 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Extra. Merci Arno, vous étiez magnifique

Met deze podcast nemen we afscheid van Arno, de muzikale held van zovelen. Peter Vantyghem die hem heel goed gekend heeft en talloze keren sprak, vertelt over de zanger - zonder twijfel een van de grootste van ons land. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/23/202242 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

De 59e Biënnale van Venetië is vrouwelijker dan ooit

De top van de kunstwereld verzamelt in Venetië voor de 59e Biënnale. Cultuurredacteur Geert Van Der Speeten snuift er de sfeer op en vertelt je alles over deze opmerkelijke editie.   Omschrijving + Credits op standaard.be/podcast See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/23/202223 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Bonus. Waarom iedereen houdt van Dolly Parton

Het grote publiek kent Dolly Parton vooral van haar countrymuziek. Maar onderschat haar niet, zelfs op haar 76e blijft ze zichzelf heruitvinden. Hoe slaagt de blonde country zangeres erin om relevant te blijven? Credits zijn te vinden op standaard.be/creditsSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/9/202224 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

10 jaar De Mol (Wie weet zit in deze titel wel een tip )

De Mol viert zijn tiende verjaardag. Zelfs na 10 jaar lijkt de formule nog lang niet op. Waarom speuren we massaal zo graag naar de mol? Voor sommige fans is speuren naar de verrader haast een voltijdse bezigheid.  Credits op standaard.be/podcast        See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/2/202224 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

DS podcastfestival: een tweedaags feest voor het oor

Op 1 en 2 april organiseert De Standaard zijn allereerste podcastfestival. We vieren podcast en strelen het oor in Oostende. In deze speciale aflevering van Radar maken we u daarvoor graag warm. Podcasts zijn hot, en niet alleen bij onze krant. Wereldwijd boomen podcasts, en we nodigen die wereldtop dan ook uit. Nationale én internationale toppers komen naar Oostende. Info en tickets vindt u op www.dspodcastfestival.be Gasten Eva Moeraert, Connor Ratliff, Mirke Kist, Karel Verhoeven, Andries Beckers | Presentatie Lise Bonduelle | Redactie Kaja Verbeke | Eindredactie Lise Bonduelle, Bart Dobbelaere | Audioproductie en buitenopnames Pieter Santens | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere | Geluidsfragmenten Dead Eyes, Welcome to the AA, S-Town, BOB, Belpop Bonanza, Het punt van Van Impe, Groot Gelijk, Mercury Mysteries, The Daily Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/26/202226 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Bruut, bikkelhard en waargebeurd: Animals van Nabil Ben Yadir

Haar boek Een klein leven ging bijna 2 miljoen keer over de toonbank en was even zelfs trending op TikTok. Voor haar nieuwe roman lag de lat dan ook torenhoog. Na zes jaar stilte is de Amerikaans-Hawaïaanse schrijfster Hanya Yanagihara er met een nieuw boek: Naar het paradijs. Letterenredactrice Jozefien Van Beek mocht haar spreken en komt je er alles over vertellen.  En van het paradijs… naar de hel.   Animals, de nieuwe film van regisseur Nabil Ben Yadir is bruut, bikkelhard en waargebeurd. De film vertelt het verhaal van de homofobe moord op de 32-jarige Luikenaar Ihsane Jarfi. Theaterrecensent Filip Tielens zag de première op Film Fest Gent en kon er een speld horen vallen. Hij vertelt je waarom de film nog dagen door z’n hoofd spookte.   Journalist Filip Tielens, Jozefien Van Beek | Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle, Fien Dillen |  Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten Een klein leven | A Little Life – Trailer, ITA-ensemble,    See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/19/202250 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Voetvolk bestaat 15 jaar: vier en dans mee

Voetvolk, het dansgezelschap van choreografe en danseres Lisbeth Gruwez en muzikant Maarten Van Cauwenberghe bestaat 15 jaar. En dat vieren ze met een knaller van een dansconcert: Into the open is één bommetje energie. Dance meets concert. Jazeker, het kan. En de timing kon niet beter, net wanneer we bevrijd zijn van mondmaskers kunnen we losgaan op pompende beats en opzwepend dansgeweld.    We spreken erover met Voetvolk en dansrecensente Charlotte De Somviele.  Gasten Lisbeth Gruwez, Maarten Van Cauwenberghe| Journalist Charlotte De Somviele| Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle, Fien Dillen| Eindredactie Fien Dillen| Audioproductie Pieter Schrevens, Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere  Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected]  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/12/202239 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Het geheim van Van Goghs laatste schilderij

Een bijzondere Radar bieden we u op het einde van deze week Krokusvakantie. Het is jarenlang een raadsel geweest: het laatste schilderij van Van Gogh. Dat er ‘boomwortels’ op staan, dat wisten we. En dat hij ze geschilderd heeft  vlak voordat hij zelfmoord pleegde ook. Maar waar had hij  ze geschilderd? Bijna 130 jaar bleef het een mysterie. Tot nu.   In deze podcast van onze collega’s van NRC  vertellen Geertje Tuenter en Arjen Ribbens over deze bijzondere ontdekking. Journalist Arjen Ribbens | Presentatie Geertje Tuenter| Productie NRCSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/5/202219 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Twee zomers: is Me Too met entertainment te verzoenen?

Opgelet: spoilers!   Er is al veel inkt over gevloeid, maar één ding is duidelijk. Twee zomers, de nieuwe fictiereeks op Eén raakt een gevoelige snaar. Voor de ene is het een kaakslag in het gezicht van het hele Me Too-debat, anderen vinden dan weer dat we niet te moraliserend moeten doen over fictie. De vraag is: kan je een onderwerp dat maatschappelijk zo gevoelig ligt wel uit spelen als spannende zondagavondfictie? We praten erover met mediaredactrice Cathérine De Kock en weekbladjournalist Filip Rogiers. Journalist Cathérine De Kock, Filip Rogiers | Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle, Fien Dillen | Eindredactie Fien Dillen| Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten interview Tom Lenaerts – Cinevox, ‘Twee zomers’ – VRT NU, Youtube, ‘Der Ondergang’, ‘Bij mij zijt ge veilig’ – Wim Helsen, ‘Promising young woman’, I may destroy you’, ‘Alex Agnew’, ‘Stephen Fry’ Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/26/202230 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Kan Nintendo blijven teren op het succes van Pokémon?

Op 24 maart wordt voor het eerst de Boon uitgereikt, de gloednieuwe Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken. Maar wie haalt de allereerste Boon binnen? Daarover praat chef Letteren van De Standaard Guinevere Claeys met haar gasten in de fonkelnieuwe podcast Letteren. In 5 afleveringen, 5 boeken. Maar voor ze in de rol van host kruipt, komt ze eerst nog even als gast langs bij ons.   En dan...  iets waar we na 25 jaar duidelijk nog altijd een ferme boon voor hebben: Pokémon! Sinds kort is er een nieuwe Pokémon-game op de markt: Pokémon Legends: Arceus. De cijfers liegen er niet om: het is razend populair. Maar na al die jaren mocht het spel wel eens opgefrist worden. Is Nintendo, het bedrijf achter Pokémon, daarin geslaagd? En moet het daar wel in slagen, als Pokémon hoe dan ook succes verzekert? Je hoort het van onze game-expert Christophe De bont.  Journalist Guinevere Claeys, Christophe De bont| Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle, Fien Dillen| Eindredactie Fien Dillen| Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart DobbelaereSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/19/202232 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Een dag ronddwalen in het universum van Rinus Van de Velde

Hij is een meester in het creëren van imaginaire werelden om in te verdwalen. Rinus Van de Velde maakt zijn dagdromen werkelijkheid door ze na te bouwen in karton en hout, en ze later vast te leggen op doek of film. Met zijn tentoonstelling Inner Travels nodigt Rinus je uit om hem te vergezellen op zijn innerlijke reizen. In aanloop van de feestelijke opening op 18 februari in Bozar, mochten wij hem een dag volgen. Beginnen doen we aan de keukentafel met zijn kinderen. Gasten Rinus van de Velde, Filip Rogiers | Presentatie Lise Bonduelle | Redactie Fien Dillen, Lise Bonduelle | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert| Chef Podcast Bart Dobbelaere| Extra geluidsfragmenten Basquiat (1996), YouTube, Pingu – Official Channel, Buena Vista Social Club – Chan Chan, The War On Drugs – Thinking Of A Place, Sonny Simmons – Metamorphosis Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/12/202233 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

L’événement laat je voelen hoe het is om geen baas te zijn over je eigen lichaam

L’événement: een film over een abortus in de jaren 1960. Je denkt misschien: ver-van-mijn-bed-show? Integendeel. Filmrecensent Jeroen Struys vertelt waarom de film vandaag zo relevant is.     En dan: opera. Anne Teresa De Keersmaeker vermengde opera met dans in Così fan tutte, een Mozart-opera die ze begin 2017 maakte in Parijs. Zelf noemt ze het Temptation Island avant la lettre. Benieuwd? Onze dansrecensente Charlotte de Somviele komt vertellen waarom het stuk zo indrukwekkend is.  Journalist Jeroen Struys, Charlotte de Somviele | Presentatie Lise Bonduelle | Redactie Lise Bonduelle, Cathérine De Kock| Eindredactie Fien Dillen | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten September Film, Opera Ballet Vlaanderen See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/5/202238 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hoe overleef je een pandemie? De tv-reeks ‘Station eleven’ weet het

Deze week in Radar: ‘Station eleven’, troostende tv-fictie over een pandemie, en de prachtige straatfotografie van Helen Levitt. Station eleven, momenteel te zien op Streamz, is uitdagende tv-fictie over een dodelijk virus dat de samenleving ten gronde richt. Maar het is vooral een schitterende reeks over de kracht van cultuur en verhalen,  zo weet mediaredactrice Valerie Droeven. En ken je Helen Levitt al? Een mysterieuze Amerikaanse fotografe die prachtige straatfotografie heeft gemaakt van het New York van de jaren 30. Voor het eerst zijn haar foto’s te zien in ons land. Fotograaf Michiel Hendryckx en cultuurredactrice Veerle Vanden Bosch vertellen wat haar fotografie zo baanbrekend en tegelijk tijdloos maakt. Journalisten Valerie Droeven, Veerle Vanden Bosch en Michiel Hendryckx| Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Cathérine De Kock en Lise Bonduelle | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Brecht Plasschaert en Joris Van Damme| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten Station eleven (Streamz), YouTube, ‘Let’s dance to Joy Division’ (The wombats), ‘Greek tragedy’ (The wombats), ‘If you ever leave, I’m coming with you’ (The wombats), ‘Everything I love is going to die’ (The wombats). Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/29/202228 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hoe geloofwaardig is een liefdesverhaal tussen links en rechts?

Deze week in Radar: Billie vs Benjamin, tv-fictie over een verliefd links meisje en een rechtse jongen, en de niet zo klassieke pianist Anthony Romaniuk. Mediaredactrice Valerie Droeven komt vertellen hoe geloofwaardig dat liefdesverhaal is en hoe productiehuis Shelter er met programma’s als Billie vs Benjamin de voorbije jaren erin slaagde om de Vlaamse tv-wereld meer smoel te geven. En als links met rechts mag vrijen, dan mag klassiek ok een vrijage met popmuziek beginnen. Dat vindt toch de Australische barokmuzikant Anthony Romaniuk. Hij staat dit weekend op het podium in Brugge en Antwerpen. Romaniuk doet wat conservatievere fans van klassieke muziek complete heiligschennis vinden. Bach spelen op een elektrische Rodes-piano bijvoorbeeld. Door genrehokjes te doorbreken hoopt hij klassieke muziek bij een nieuw publiek te brengen, zo vertelt Jasper Croonen, recensent klassieke muziek bij De Standaard. Journalisten Valerie Droeven en Jasper Croonen| Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle en Cathérine De Kock | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Brecht Plasschaert en Tom Soetaert| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten Spiksplinter (Hans Teeuwen), Billie vs Benjamin (Streamz), interview Cinevox.be met Dries Vos en Tim Van Aelst, YouTube, Bells van Anthony Romaniuk, ‘Zenuwachtige trillingen’ en ‘Joeri Chipsvingers en het paprikapact’ van Joeri Chipsvingers, trailer Succession (HBO), trailer Bonusfamiljen (Netflix). Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/22/202236 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Gaat Euphoria te ver in het tweede seizoen?

Deze week in Radar: seizoen 2 van tv-serie Euphoria en het nieuwe boek van provocateur Michel Houellebecq   De struggles van jong zijn werden nog nooit zo goed in beeld gebracht als in het eerste seizoen van de HBO serie Euphoria. De serie toont hoe Generatie Z zich door het leven sleept. Rauw en geflipt. En met het geloof dat de wereld kapot is. En nu, is het tweede seizoen uit. Halen de makers hun zelf hoog gelegde lat? Mediaredactrice Valerie Droeven vertelt het je. En dan, iemand die evenmin gelooft in een opgewekte wereld: de Franse schrijver Michel Houellebecq. De controversiële auteur heeft een nieuw boek uit, ‘Anéantir’ of ‘vernietigen’ is met 736 bladzijden zijn langste roman tot nu toe. Elke publicatie van hem is een ware gebeurtenis. Recensent Marijke Arijs interviewde hem al verschillende keren en kon zijn sterallures van dichtbij meemaken. Journalist Valerie Droeven, Marijke Arijs | Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle, Sofie Steenhaut, Fien Dillen| Eindredactie Sofie Steenhaut, Fien Dillen| Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten Euphoria Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/15/202235 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Negen tips om toch een culturele kerst te beleven

In deze speciale editie van Radar geven de cultuurjournalisten van De Standaard elk een cultuurtip cadeau.  En helemaal coronaproof.  Welke film van 2021 moet je zeker inhalen volgens filmjournalist Jeroen Struys? Welke nieuwe kunsttempel kan kunstredacteur Geert Van der Speeten aanraden voor wie het stil wil maken? En welk album heeft Radar-presentatrice Lise Bonduelle zélf stil gekregen? In deze kersteditie van Radar krijg je te horen wat je als cultuurliefhebber zeker moet onthouden van het voorbije jaar.   Journalist Filip Van Ongevalle, Cathérine De Kock, Nick De Leu, Filip Tielens, Geert Van der Speeten, Jeroen Struys, Valerie Droeven, Lieve Van de Velde en Lise Bonduelle | Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle en Cathérine De Kock | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Brecht Plasschaert| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten 'Ik wil dansen’ (Froukje), ‘Hou je bek en bef me’ (Merol), ‘Knaldrang’ (Merol), ‘Lekker met de meiden’ (Merol), ‘Alles kapot’ (Goldband), ‘Dit is voor jou’ (Goldband), Dit is mijn stad (Goldband), ‘De langste nacht’ (Goldband), Pretend it’s a city (Martin Scorsese), ‘All eyes on me’ (Bo Burnham), ‘Content’ (Bo Burnham), ‘Welcome to the internet’ (Bo burnham), Mare of Easttown (Craig Zobel), The Disciple (Chaitanya Tamhane), Youtube. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/25/202131 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Dopesick: barslechte pr voor de familie Sackler, steengoede televisie

Deze week in Radar: de tv-serie Dopesick en een portret van de Britse schrijfster Michaela Coel.  Afgelopen week kondigde het Metropolitan Museum of Art in New York aan dat het de naam Sackler, een van de belangrijkste cultuurmecenassen van het museum, uit zijn zalen zal verwijderen. En daar zit de serie Dopesick voor iets tussen. De indrukwekkende tv-reeks op Disney+ schetst een meedogenloos portret van de Sacklers als de makers van de uiterst verslavende pijnstiller Oxycontin.Mediaredactrice Valerie Droeven komt vertellen waarom Dopesick voor haar een van dé reeksen van 2021 is.   En nog meer straffe tv-fictie, uit de koker van Michaela Coel. De Britse scenariste en regisseuse maakte met I may destroy you een vernieuwende tv-reeks over de grenzen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nu heeft ze een essay geschreven over misfits, buitenstaanders zoals zij zelf, en wat die kunnen betekenen voor de tv-industrie.  Jozefien Van Beek, eindredactrice bij De Standaard Letteren, komt vertellen waarom Coel ook in 2022 een van de schrijftalenten is om te volgen.  Journalisten Valerie Droeven, Jozefien Van Beek en Filip Van Ongevalle | Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Cathérine De Kock en Lise Bonduelle | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Joris Van Damme| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten  Dopesick (Danny Strong), I may destroy you (Sam Miller, Michaela Coel), Misfits.Een persoonlijk manifest (Michaela Coel, uitgegeven bij De Geus), YouTube.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/18/202133 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

We mogen best wat trotser zijn op Angèle

Deze week in Radar: het nieuwe album van Belgische superster Angèle en de musicalfilm is overal.   Met ‘Bruxelles, je t’ aime’ heeft Angèle een  single uit die zo zonnig is dat hij een gletsjer kan ontdooien. Maar vergis je niet: er zit ook een donkere, melancholische kant aan haar nieuwe album Nonante-cinq. Wat zegt deze nieuwe plaat over de Brusselse als artiest? Zal ze het megasucces van haar debuut Brol kunnen bevestigen? En hoeveel groter kan ze nog worden? We vragen het aan muziekredacteur Nick De Leu.  Van West side story in de versie van Steven Spielberg tot Tick...Tick...Boom! van Lin-Manuel Mirana op Netflix: er is een nieuw gouden tijdperk voor musicalfilms aangebroken. Theaterrecensent en musicalliefhebber Filip Tielens gidst ons door het aanbod.  Journalist Nick De Leu, Filip Tielens, Filip Van Ongevalle| Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Cathérine De Kock, Lise Bonduelle | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Pieter Santens| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten ‘Bruxelles je t’aime’ (Angèle), ‘Libre’ (Angèle), ‘Démons’ (Angèle), ‘Hold up’(Beyoncé), ‘Let it all burn’ (Sylvie Kreusch), ‘Solo’ (Angèle), ‘Princes’ (Oscar & the wolf), ‘Bruxelles arrive’ (Roméo Elvis), docu Angèle (Sebastien Rensonnet en Brice VDH), ‘Tout oublier’ (Angèle), ‘Fever’ ( Dua Lipa en Angèle), Rent (Jonathan Larson), In the heights (Jon M. Chu), West side story (Steven Spielberg), Diana: The musical (David Bryan en Joe DiPietro), ‘Lady marmelade’ (Christina Aguilera, Mya, Lil’ Kim en P!nk), Annette (Leos Carax), Singing in the rain (Gene Kelly en Stanley Donen), Saturday night fever (John Badham), La la land (Damien Chazelle), A star is born (Bradley Cooper), Everybody’s talking about Jaimie (Jonathan Butterelle), Dear Evan Hansen (Benj Pasek, Justin Paul),  Tick...Tick... Boom! (Lin-Manuel Miranda), ‘Saudade’ (Arsenal) ‘Estupendo’ (Arsenal), ‘Mr Doorman’ (Arsenal), ‘Melvin’ (Arsenal). See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/11/202132 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Er zijn foute, heel foute maar ook gewoon goede westerns

Een western met alleen maar witte cowboys is een historisch incorrecte fantasie. Daar wijst filmkenner Steven De Foer ons deze week fijntjes op  in Radar. Hij verklaart zijn liefde voor de western maar maakt ook kritische bedenkingen bij het genre én bij The harder they fall, een Netflixfilm van Jeymes Samuel waarin alle cowboys zwart zijn.  En dan: Warhol en co. Weinig kunststromingen zijn zo populair en werden zo gecommercialiseerd als popart. Kunstredacteur Geert Van der Speeten legt uit waarom popart ons blijft prikkelen en maakt je warm voor een expo in het SMAK waar je maar liefst vijf sleutelwerken van Warhol kunt gaan bekijken.   Journalist Steven De Foer, Geert Van der Speeten en Filip Van Ongevalle| Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle en Cathérine De Kock | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Pieter Santens| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten The power of the dog (Jane Campion), The harder they fall (Jeymes Samuel), Stagecoach (John Ford), The searchers (John Ford), Birth of a nation (D.W. Griffith), Gone with the wind (x), Cheyenne autumn (John Ford), The revenant (Alejandro González Iñárritu), True grit (Ethan en Joel Coen), News of the world (Paul Greengrass), Trouble (Gus van Sant). See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/4/202135 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Wat de Netflixhype 'Tiger king' zegt over de Amerikaanse celebritycultuur

Deze week in Radar: de Netflixreeks Tiger king en de schandaalfilm House of Gucci  Tiger king werd tijdens de eerste lockdown een van de best bekeken shows op Netflix, hoofdrolspeler Joe Exotic groeide uit tot een internetmeme. En ook al zit de voormalige privédierentuineigenaar momenteel in de gevangenis, toch is er nu een tweede seizoen van Tiger king uit. Mediaredactrice Valerie Droeven vindt die tweede reeks maar niks maar ze haalde er wel interessante inzichten uit over reality-tv en de Amerikaanse celebritycultuur.  En niet te vergeten: House of Gucci, de nieuwe film van Ridley Scott, gaat amper over mode maar des te meer over de intriges achter de schermen bij het Italiaanse modehuis Gucci. Filmrecensent Jeroen Struys, die de film een zuinige twee-sterrenrecensie gaf, legt uit waarom hij toch vindt dat iedereen naar House of Gucci moet gaan kijken.  Journalist Valerie Droeven, Jeroen Struys en Lieve Van de Velde | Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Cathérine De Kock en Lise Bonduelle | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Joris Van Damme| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten Tiger King (Netflix), House of Gucci (Ridley Scott), Music for psychedelic therapy (Jon Hopkins).  Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected]  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/27/202132 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

De game GTA blijft na twintig jaar even controversieel

Wat kan een man allemaal zijn en hoe wordt mannelijkheid ervaren en uitgedragen? In het fotomuseum in Antwerpen loopt op dit moment een boeiende tentoonstelling over mannelijkheid van de jaren 60 tot nu, met foto's van internationale grootheden als Richard Avedon, Robert Mapplethorpe en Rineke Dijkstra. Jan Desloover, chef beeld bij De Standaard, ging checken of hij zich als man herkent in de foto’s. En dan iets wat sommigen misschien als een orgelpunt van toxische mannelijkheid zouden bestempelen: het computerspel Grand Theft Auto of GTA, berucht omdat het extreem geweld en misdaad zou verheerlijken. Doel van het spel? Je opwerken tot een beroepscrimineel. En nu is er een heruitgave van van drie GTA- klassiekers uit de jaren 2000. En dan kan je je afvragen: hoe komt het dat GTA is kunnen uitgroeien tot een cultureel icoon en tot een van de populairste games aller tijden? En wat moeten we denken van zo'n heruitgave twintig jaar later? Gamespecialist Christophe de Bont vertelt het je allemaal. Journalist Jan Desloover, Christophe de Bont en Filip Van Ongevalle | Presentatie Lise Bonduelle | Redactie Lise Bonduelle en Cathérine De Kock | Eindredactie Cathérine De Kock | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten GTA Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected]   See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/20/202132 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Is de nieuwe film van Wes Anderson meesterlijk of slaapverwekkend?

Is The French dispatch van de Amerikaanse filmregisseur Wes Anderson een meesterwerk of een lege doos? Filmrecensent Jeroen Struys is zo enthousiast dat hij de film meteen weer opnieuw wil bekijken, chef cultuur Filip Van Ongevalle viel bijna in slaap in de bioscoop. In de studio van Radar proberen ze elkaar te overtuigen van hun gelijk. En voorts: Tonke Dragt. Op haar eenennegentigste heeft de Nederlandse schrijfster een nieuw boek uit, Wie achter deze deur verdwaalt. Onverslijtbaar zijn haar kinderboeken. Hoe komt het dat een boek als De brief voor de koning ook kinderen en volwassenen van vandaag blijft aanspreken? Cultuurredactrice Veerle Van den Bosch ontleedt het fenomeen Tonke Dragt. Journalist Filip Van Ongevalle, Jeroen Struys, Veerle Vanden Bosch en Lieve Van de Velde| Presentatie Cathérine De Kock| Redactie Cathérine De Kock en Lise Bonduelle  | Eindredactie Fien Dillen en Bart Dobbelaere| Audioproductie Joris Van Damme en Brecht Plasschaert| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten The french dispatch (Wes Anderson), The royal Tenenbaums (Wes Anderson) , The letter for the king (Alex Holmes en Felix Thompson voor Netflix) Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/13/202129 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

De fascinerendste rotzakken zie je in de tv-reeks Succession

Deze week in Radar: topfictie met Succession en het nieuwe Munchmuseum in Oslo. Deze week in Radar: topfictie met Succession en het nieuwe Munchmuseum in Oslo. Hans Cottyn, chef opinie bij De Standaard, is zo in de ban van de HBO-reeks Succession dat we hem bij de start van het derde seizoen wel in de studio moésten uitnodigen. Succession gaat over een steenrijke en disfunctionele Amerikaanse familie die een van de machtigste mediabedrijven ter wereld in handen heeft. Vader Logan Roy en zijn kinderen zijn rotzakken om van te houden volgens Hans. Geef hem maar eens ongelijk na deze podcast. En  wie binnenkort naar het Noorse Oslo trekt, kan niet om het gloednieuwe Munchmuseum heen. Dertien verdiepingen gewijd aan één kunstenaar: het is ongezien. Kunstredacteur Geert Van der Speeten, die het museum al ging bezoeken, vertelt waarom het werk van Edvard Munch, bekend van De schreeuw, zoveel ruimte krijgt. Journalist Hans Cottyn, Geert Van der Speeten en Lieve Van de Velde | Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Cathérine De Kock en Lise Bonduelle | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Joris Van Damme| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten Succession (Jesse Armstrong), begingeneriek Dallas, Festen (Thomas Vinterberg), YouTube, Reuters, trailer Illusions perdues (Xavier Giannoli) Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/30/202133 minutes
Episode Artwork

Waarom heeft Coldplay ook zoveel haters?

Deze week in Radar: popfenomeen Coldplay en Grond, een fictiereeks over Belgisch-Marokkaanse begrafenisondernemers Weinig bands hebben zoveel fans en tegelijk zoveel haters als Coldplay. Dat bleek ook weer meteen bij de nieuwe plaat van de Britse band, Music of the spheres. Cultuurredactrice Inge Schelstraete weegt het album maar wil het vooral hebben over één intrigerend vraagstuk: hoe komt het dat een van de grootste, populairste popbands van het moment tegelijk zo hard op de zenuwen kan werken?  Grond is de eerste Vlaamse fictiereeks die inkijk geeft in het leven van moslims in Molenbeek. Adil el Arbi en Bilall Fallah, bekend van de films Patser en Bad boys for life, regisseerden mee de serie. Maar hoe Patser-ig is Grond? Dat komen we te weten van mediaredactrice Valerie Droeven. Journalist Inge Schelstraete| Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Cathérine De Kock en Lise Bonduelle | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Brecht Plasschaert en Joris Van Damme| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/23/202134 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

In de nieuwe Dave Eggers zijn we allemaal slaven van big tech

Deze week in Radar: de nieuwe roman van Dave Eggers en de spannendste games van dit najaar. Net nu Facebook onder vuur ligt, is daar The every of Het alles, de nieuwe roman van de Amerikaanse schrijver Dave Eggers over de gruwelijke houdgreep van big tech. Het vervolg op The Circle  is grappig maar vooral angstaanjagend, vertelt journalist Filip Rogier. Want heeft Eggers niet een klein beetje gelijk als hij stelt dat techbedrijven te veel ons leven beheersen? En dan, voor het eerst in Radar: games! Gamerecensent Christophe De bont weegt Far Cry 6, de blockbuster van deze herfst, en tipt ook enkele interessante, kleinere titels. Journalist Filip Rogiers, Christophe De bont en Lieve Van de Velde| Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle en Cathérine De Kock | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Brecht Plasschaert en Tom Soetaert| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten Reuters, trailer Far cry 6, Breaking bad (HBO), trailer Papers please, trailer Deathloop, trailer 12 minutes, trailer The artful escape, Scenes from a marriage (Hagai Levi), Scenes from a marriage (Ingmar Bergman) Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/16/202132 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Dé peppil tegen herfstblues? De schilderijen van David Hockney

Deze week in Radar: de vrolijke kunst van David Hockney en het compromisloze theater van Angélica Liddell  Niemand schildert de lente zoals David Hockney. Dat blijkt ook opnieuw uit zijn dubbeltentoonstelling in Bozar in Brussel. Kunst om blij van te worden, vindt kunstredacteur Geert Van der Speeten.  En mag het ook wat donkerder? Angélica Lidell maakt voorstellingen over geweld, religie, liefde en trauma waarin ze de grenzen opzoekt van wat een lichaam aankan. In Liebestod, haar voorstelling bij NTGent, doet ze zichzelf pijn tot het bloedt. Theaterrecensent Filip Tielens legt uit waarom provoceren voor de Spaanse theatermaakster van levensbelang is.  Journalisten Geert Van der Speeten, Filip Tielens en Filip Van Ongevalle| Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Cathérine De Kock en Lise Bonduelle | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Brecht Plasschaert| Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten Reuters, Trailer A bigger splash (1974),  ‘Another chance’ van Roger Sanchez,  ‘I won’t hold you back’ van Toto See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/9/202129 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Einde van een tijdperk: welke toekomst wacht James Bond?

Bond is back. No time to die is de laatste film over de Britse spion 007 met Daniel Craig in de hoofdrol. Heeft James Bond nog een toekomst? Of is de macho niet meer mee met de tijd (en zou hij beter met pensioen gaan)? En hoe soft is Stikstof geworden? Het hiphopcollectief van onder meer Zwangere Guy heeft een prima nieuwe plaat uit waarin ze opscheppen dat ze de beste zijn én zich ontwapenend kwetsbaar tonen. Journalist Jeroen Struys, Nick De Leu, Lieve Van de Velde | Presentatie Cathérine De Kock| Redactie Cathérine De Kock | Eindredactie Marjan Justaert| Audioproductie Brecht Plasschaert, Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef  Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten ‘Familie boven alles’ van Stikstof (Universal Music) Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/2/202131 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Doet Martin Parr aan uitlachfotografie?

Deze week in Radar: Martin Parr, de Magnumfotograaf die niemand spaart, en pianist Víkingur Ólafsson, de nieuwe IJslandse god van de klassieke muziek.Hij is 37, IJslands en hij speelt Mozart met een bijna bovenmenselijke vingervlugheid. Pianist Víkingur Ólafsson is de nieuwe god van de klassieke muziek en recensent Jasper Croonen legt uit waarom de IJslander niemand koud laat. En hoe meedogenloos is de fotografie van Martin Parr? De Britse Magnumfotograaf heeft voor het eerst een overzichtstentoonstelling in ons land. Zijn foto’s zijn grappig, kleurrijk en ook controversieel. Hij toont de Britten zoals ze zijn: van arbeiders die hotdogs eten aan zee tot rijke dames in hun bontjassen. Lacht Parr de mensen die hij fotografeert uit - Víkingur Ólafsson of is hij helemaal geen genadeloze nar? Cultuurjournalist Ines Minten weegt zijn oeuvre.Journalist Ines Minten, Jasper Croonen en Filip Van Ongevalle | Presentatie Cathérine De Kock | Redactie Marjan Justaert en Cathérine De Kock | Eindredactie Marjan Justaert | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten Rondo in D Major, K.485 (W.A. Mozart) door Víkingur Ólafsson, Suite uit Partita No.3 in E Major (J.S. Bach) door Víkingur Ólafsson, La damoiselle élue (Claude Debussy) door Víkingur Ólafsson, Opening – Glassworks (Philip Glass) door Víkingur Ólafsson, Etude No. 5 (Philip Glass) door Philip Glass, Etude No. 5 (Philip Glass) door Víkingur Ólafsson, God save the queen (Sex Pistols)Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/25/202129 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

‘Sex education’: de seksuele opvoeding die iedereen zou moeten krijgen

Het derde seizoen van Sex education is net gelost, en het is uitstekend. Meer nog, volgens mediaredactrice Valerie Droeven is de populaire Netflixreeks over een sekstherapeute en haar tienerzoon de seksuele opvoeding die we allemaal hadden moeten krijgen.Minstens even opwindend is het oeuvre van wijlen Georgia O’Keeffe, die Amerikaanse kunstenares die je ongetwijfeld kent van haar grote schilderijen van bloemen waarin critici al eens vagina’s zien. Kunstredacteur Geert Van der Speeten ging kijken naar een grote overzichtstentoonstelling van O’Keeffe in het Centre Pompidou in Parijs en stelde vast dat ook de rest van haar oeuvre bijzonder sensueel is.Journalist Valerie Droeven, Geert Van der Speeten en Filip Van Ongevalle| Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle en Cathérine De Kock | Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Brecht Plasschaert| Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere | Extra geluidsfragmenten Sound of da police (KRS-One), Fuck the pain away (Peaches), Georgia O’Keeffe: a life in art (PBS, 1977), The age of love (The age of love), The age of love (Jam & Spoon remix), The age of love (Charlotte De Witte & Enrico Sanguiliano remix)Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/18/202128 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Waarom sciencefictionfilm Dune de nieuwe Star wars kan worden

De Canadese regisseur Denis Villeneuve doet wat David Lynch niet kon: een uitstekende verfilming afleveren van het legendarische sciencefictionboek Dune. Filmrecensent Jeroen Struys vertelt vanop het festival in Venetië waarom Dune de nieuwe Star Wars kan worden.En wat moeten we denken van het gedweep op sociale media met de romans van Sally Rooney? Wordt de schrijfster van Normale mensen, Gesprekken met vrienden en nu ook Prachtige wereld waar ben je terecht de eerste grote millennialauteur genoemd? Literatuurrecensent Sam De Wilde, een oude millennial, heeft het erover met onze host Lise Bonduelle, een jonge millennial.Journalist Sam De Wilde en Jeroen Struys | Presentatie Lise Bonduelle | Redactie Lise Bonduelle en Cathérine De Kock | Eindredactie Cathérine De Kock | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/11/202133 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kan Kanye West het nog? En waarom is Bram Demunter een naam om te onthouden?

Deze week in de allereerste Radar: hoe geniaal is de Amerikaanse rapper Kanye West? En wie is Bram Demunter, de coming man van de Belgische schilderkunst?Bram Demunter. Onthoud die naam. Op z’n 28ste krijgt hij zijn eerste solotentoonstelling. Kunstredacteur Geert Van der Speeten is onder de indruk van het talent van Bram Demunter. Hij maakt bovendien deel uit van een opwindende generatie Belgische kunstenaars die virtuoze schilderijen zonder één spatje ironie maken en die het plezier van het schilderen centraal zetten. En de Amerikaanse rapper Kanye West heeft een nieuwe plaat uit, genoemd naar zijn moeder Donda, en die wordt wisselend onthaald. Kan Kanye het nog? Muziekredacteur Nick Deleu weegt het genie Kanye West. Journalist Nick Deleu en Geert Van den Speeten| Presentatie Lise Bonduelle| Redactie Lise Bonduelle en Cathérine De Kock| Eindredactie Cathérine De Kock| Audioproductie Brecht Plasschaert en Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/4/202128 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Trailer. Radar

Radar is je nieuwe wekelijkse afspraak met de cultuurredactie van De Standaard. Elke zaterdag vertellen we over de boeken, films, tv-series, toneelvoorstellingen, tentoonstellingen – je noemt het maar – die er echt toe doen. Om je te inspireren natuurlijk, want zo weet je meteen wat je het best gaat zien, beluisteren of lezen. Maar ook gewoon zodat je weer helemaal mee bent met wat er beweegt in het culturele leven. Wat er verandert. Wat er echt toe doet. See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/30/202151 seconds