Winamp Logo
Personlighetsmysteriet Cover
Personlighetsmysteriet Profile

Personlighetsmysteriet

Norwegian, Fitness / Keep-fit, 2 seasons, 16 episodes, 14 hours, 33 minutes
About
En fagpodcast der vi utforsker personlighetens mer trøblete sider sammen med forskere, klinikere og mennesker med egenerfaring. Produsert av Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri.
Episode Artwork

Betydningen av terapeutens egenskaper i behandling

Hvilken betydning har terapeutens personlige egenskaper, som varme, ydmykhet og profesjonell selvtvil, ved behandling av personlighetsforstyrrelser? I denne episoden av “Personlighetsmysteriet” utforsker vi nettopp dette. Vi har med oss Helene Nissen-Lie, psykologspesialist og professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, som forsker på psykoterapi på tvers av ulike retninger og psykiske lidelser. Nissen-Lie deler entusiastisk fra sin egen og andres forskning rundt hva det betyr å være og utvikle seg som terapeut, og vi får høre om hvordan terapeutens personlige egenskaper kan påvirke behandlingen. Særlig i møte med mennesker som bærer på vonde relasjonelle erfaringer. Bli med på et dypdykk ned i kjernen av psykoterapi, der alliansen og det mellommenneskelige møtet står i sentrum. Personlighetsmysteriet produseres av Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP).
8/15/202459 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Mentaliseringsbasert gruppeterapi – Del 2 av intervju med Siri Johns

I denne episoden av Personlighetsmysteriet får vi innblikk i hvordan  mentaliseringsbasert gruppeterapi kan være til hjelp ved emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.Siri Johns er en erfaren billedterapeut, gruppeanalytiker og MBT-terapeut med lang erfaring fra Personlighetspoliklinikken ved Ullevål Sykehus. Hun er også mangeårig lærer ved Institutt for gruppeanalyse og gruppepsykoterapi (IGA). I denne episoden gir hun oss et innblikk i kraften som ligger i gruppeterapi. Dette er andre del av et tredelt intervju der Siri Johns deler generøst fra sine erfaringer som terapeut.Personlighetsmysteriet produseres av Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP).
6/21/202423 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Om å bli gruppeterapeut, veiledning og erfaringsgrupper – Del 3 av intervju med Siri Johns

I denne episoden av Personlighetsmysteriet går vi inn i hvordan det er å lære seg gruppeterapi og være gruppeterapeut. I tillegg lærer Siri Johns oss om viktigheten av veiledning og egenerfaringsgrupper.Siri Johns er en erfaren billedterapeut, gruppeanalytiker og MBT-terapeut med lang erfaring fra Personlighetspoliklinikken ved Ullevål Sykehus. Hun er også mangeårig lærer ved Institutt for gruppeanalyse og gruppepsykoterapi (IGA). Dette er tredje og siste del av intervjuet der Siri Johns deler generøst fra sine erfaringer etter et langt yrkesliv som terapeut.Personlighetsmysteriet produseres av Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP).
6/21/202429 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Billedterapi – Del 1 av intervju med Siri Johns

Dette er første del av et tredelt intervju hvor Siri deler generøst fra sine erfaringer etter et langt yrkesliv som terapeut. 🎨🖌 Siri Johns er en erfaren billedterapeut, gruppeanalytiker og MBT-terapeut med lang erfaring fra Personlighetspoliklinikken ved Ullevål Sykehus. Hun er også mangeårig lærer ved Institutt for gruppeanalyse og gruppepsykoterapi (IGA). I denne episoden gir hun oss et innblikk i hvordan billedterapi kan hjelpe personer med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse å uttrykke og forstå sine følelser.  Personlighetsmysteriet produseres av Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP).
6/21/202432 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Nasjonal retningslinje for personlighetsforstyrrelser

Endelig er arbeidet med en nasjonal retningslinje for utredning og behandling av personlighetsforstyrrelser i gang. I denne episoden har vi med oss Karin Irene Gravbrøt fra Helsedirektoratet, som er prosjektleder for utvikling av retningslinjen, og Ingeborg Ulltveit-Moe Eikenæs, innleid faglig leder av prosjektet og leder av NAPP.Vi dykker ned i hvorfor en retningslinje for personlighetsforstyrrelser er nødvendig, og tar deg med gjennom hele prosessen – fra de innledende fasene av utviklingen til fremtidig implementering. Målet er å bidra til at mennesker som lever med personlighetsforstyrrelser får tilgang til god og likeverdig behandling.Personlighetsmysteriet produseres av Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP).https://www.personlighetspsykiatri.no
2/2/202449 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Personlighetsalliansen: Ny bruker- og interesseorganisasjon for personlighetsforstyrrelser

Norge har endelig fått en egen bruker- og interesseorganisasjon som jobber for interessene til mennesker med nedsatt personlighetsfungering eller personlighetsforstyrrelse, deres pårørende og fagpersoner som jobber med personlighetsvansker.I denne episoden har vi med oss tidligere leder av NAPP, Øyvind Urnes og Åse-Line Baltzersen, som er blant invitativtakerne til å stifte Personlighetsalliansen. Vi får høre mer om behovet for og bakgrunnen for organisasjonen, i tillegg deler begge gjestene fra egne erfaringer om hvorfor dette er viktig.Les mer og meld deg på Stigmadagen 24. november.Klikk her for å lese mer om Personlighetsalliansen.
11/8/202339 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Målbevisst ferdighetstrening (Deliberate Practice) ved personlighetsforstyrrelser

 Fra teoretisk kunnskap til terapeutiske ferdigheterKan en terapeut trene på sine ferdigheter? Og hvordan kan praktiske øvelser bidra til at terapeuten utvikler seg, slik at pasienten får så god hjelp som mulig? I denne episoden av Personlighetsmysteriet møter vi Andreas Ekberg, leder av Kvalitetslaboratoriet for psykoterapi og Vidar Husby, fra Deliberate Practice Institute. Husby har lang erfaring fra målbevisst ferdighetstrening av terapeuter, og Ekberg fra det å observere og gi tilbakemelding på terapeuters terapitimer. Her forenes deres krefter i et innovativt samarbeid, der konkret tilbakemelding på terapitimer gir et fokus for målbevisst trening av terapeutens praktiske og relasjonelle ferdigheter.Klikk her for kurs i målbevisst ferdighetstrening for terapeuter 12. oktober
9/21/202338 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Dimensjonal forståelse av personlighetsproblemer, del 2

Problemer med den tradisjonelle diagnostikken har ledet mot et paradigmeskifte i vår forståelse av personlighetsforstyrrelser. Vi spør: Hva kjennetegner den nye modellen, hvordan kan den anvendes og hvilken betydning har den for hvordan vi møter mennesker med personlighetsproblemer?  I denne episoden intervjuer vi forsker og psykiater Benjamin Hummelen, som har ledet et stort forskningsprosjekt på modellen i Norge.
6/23/202347 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Dimensjonal forståelse av personlighetsproblemer, del 1

Problemer med den tradisjonelle diagnostikken har ledet mot et paradigmeskifte i vår forståelse av personlighetsforstyrrelser. Vi spør: Hvordan ble den nye modellen utviklet, hvordan kan den anvendes og hvilken betydning har den for hvordan vi møter mennesker med personlighetsproblemer? I denne episoden intervjuer vi den amerikanske forskeren og psykologen Donna Bender, som var helt sentral i arbeidet med den alternative modellen i DSM-5.
6/23/202352 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Statusoppdatering om unnvikende personlighetsforstyrrelse

I denne episoden forteller Theresa Wilberg Theresa (professor i psykiatri) om unnvikende personlighetsforstyrrelse. Theresa er kliniker og har forsket på personlighetsforstyrrelser i mer enn 25 år og publisert mange artikler og nylig skrevet bok om unnvikende personlighetsproblemer. Vi får høre hva som kjennetegner unnvikende personlighetsproblemer og at disse vanskene, som tidligere ble sett på som «lette plager», tvert imot skaper store vansker og alvorlig livsinnskrenkelse for de det gjelder. Tross stor utbredelse i samfunnet, har det vært bemerkelsesverdig lite forskning på dette og pasienter og behandlere etterspør med rette effektiv behandling. Theresa forteller om hvordan vanskene kan utvikles og gryende kunnskap om hvordan man kan jobbe med dem i terapirommet.
6/30/20221 hour, 9 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Forbedret akutt døgnbehandling av pasienter med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse

Velkommen til personlighetsmysteriet! I denne episoden forteller Ingrid Dieset (overlege), Astrid Subra (Sykepleier) og Brynhildur/Binna Olafsdottir (Sykepleier) ved akuttpsykiatrisk mottakspost ved OUS (ullevål sykehus) om «Ullevålsmodellen for behandling av pasienter i krise» («Krisepakken»). Vi får høre mer om hvordan de tidligere strevde med å yte god hjelp til pasienter med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse og hvordan det førte til smertefulle erfaringer både for pasienter og behandlere.  De forteller om hvordan de tok grep med å skaffe oppdatert kunnskap om hvordan forstå og være til hjelp for disse pasientene. Døgnbehandling av denne pasientgruppen er omdiskutert og her får vi høre eksempler på hvordan korte opphold kan være til hjelp i en krisefase. God lytting!
6/30/202253 minutes, 35 seconds