Pe Agendă. 30 de minute de jurnalism audio de calitate, de la Europa Liberă, de patru ori pe săptămână. Evenimentele principale din Moldova și din lume și contextul în care se produc. Complet, clar, pe înțeles.
Ce tactici electorale vor folosi Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo ca să câștige prezidențialele?
Cum poate fi explicat votul „pro-UE” pe „muchie de cuțit” la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană și de ce rezultatele nu au corespuns celor reflectate în cele mai multe sondaje premergătoare plebiscitului?, explică în podcastul video „Pe Agendă” expertul în politici publice și doctorul în sociologie, Vadim Pistrinciuc. De asemenea, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale în care se vor duela Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, Pistrinciuc estimează care ar putea fi tacticile electorale ale celor doi politicieni, dar și cine și de ce ar fi „favoritul” cursei prezidențiale.
10/23/2024 • 30 minutes
Despre biserică și politică în campania electorală, cu Armand Goșu și Victor Gotișan
Prevederile legii și spiritul acesteia sunt clare: Biserica este separată de stat, clerul nu trebuie să se implice în procesele politice, electorale. Cum și de ce, totuși, o parte a preoțimii, cel puțin, găsește de cuviință să se regăsească în concertul politic de acum și la ce narațiuni – uneori de-a dreptul politicianiste – recurge pentru a influența mințile și inimile enoriașilor înainte ca aceștia să ajungă sau, poate, să nu ajungă în fața unei urne de vot? Discutăm în podcastul „Pe Agendă” cu istoricul și analistul politic Armand Goșu (București) și cu Victor Gotișan, cercetător mass-media, licențiat în teologie.
10/16/2024 • 30 minutes
De ce teama că străinii le vor cumpăra pământurile s-a infiltrat atât de ușor în rândul moldovenilor?
În noul episod „Pe agendă” analizăm de ce se tulbură lumea cu narațiunea că, în Uniunea Europeană, moldovenii vor fi obligați să-și vândă pământul străinilor.
Pe experiența altor state, devenite deja membre ale UE, explicăm care sunt pârghiile pe care le are R. Moldova în vederea negocierii unui moratoriu privind vânzarea terenurilor agricole cetățenilor altor țări sau a unor condiții restrictive în acest sens.
Lămurim lucrurile împreună cu istoricul și analistul politic Armand Goșu și Andrei Curăraru, expert în politici publice de la Comunitatea WatchDog.
10/9/2024 • 30 minutes
Narațiuni electorale despre militarizare, neutralitate și frica de „elefantul din cameră”
În acest episod „Pe Agendă” este analizată narațiunea presupusei militarizări a R. Moldova, promovată în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de unii politicieni din R. Moldova, dar și din afara ei. Invitații ediției: analistul politic Armand Goșu și președinta Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale, Angela Grămadă, vorbesc despre diferențele dintre modernizarea armatei R. Moldova și așa-zisa militarizare a ei, dar și despre exploatarea fricii că R. Moldova ar putea fi atrasă într-un război. Ce scopuri vrea să atingă această narațiune electorală? Cărui public îi este destinată?, sunt doar câteva întrebări la care găsiți răspunsul în această ediție „Pe Agendă”.
10/2/2024 • 30 minutes
Cine promovează narațiunile antieuropene în R. Moldova? Explică Armand Goșu și Valeriu Pașa
Va ceda R. Moldova din puterea sa decizională pe calea integrării europene? Este Uniunea Euroasiatică o alternativă viabilă Uniunii Europene? Care este „încărcătura” și ce se ascunde în spatele narativelor actorilor politici moldoveni despre comunitatea LGBTQ? În noul episod al podcastului „Pe agendă” răspundem la aceste întrebări și disecăm aceste narațiuni împreună cu analistul politic și istoricul Armand Goșu, de la București, și directorul executiv al Comunității WatchDog, Valeriu Pașa.
9/26/2024 • 30 minutes
În ajun de campania electorală, o reflecție asupra rolului președintelui în societatea din R. Moldova, cu politologul Cristian Preda
R. Moldova intră pe 20 septembrie în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, iar pe 20 octombrie moldovenii sunt așteptați la secțiile de vot ca să-și aleagă viitorul șef de stat. Dar cum ar trebui să fie un președinte în actuala situație geopolitică și de securitate? Ce proiecte de țară ar trebui să își asume un lider moldovean și cum ar trebui „să se înțeleagă” cu vecinii? Despre acestea și altele vorbim în podcastul „Pe Agendă” cu profesorul de științe politice de la Universitatea din București, politologul Cristian Preda.
9/18/2024 • 30 minutes
Toomas Hendrik Ilves, ex-președinte al Estoniei: „Vreți să fiți numiți foști sovietici sau vreți să fiți moldoveni europeni?”
UE ar fi eșuat ca atare dacă nu ar fi dat R. Moldova și Ucrainei șansa de aderare, consideră ex-președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves. El accentuează în podcastul „Pe Agendă” de la Europa Liberă că procesul de aderare la UE nu este un „lucru pasiv”, cere reforme și presupune o muncă grea.
9/11/2024 • 30 minutes
Politologul Cristian Preda: În lupta pentru președinție există doar primul loc pe podium
Venit la Chișinău să lanseze un ghid civic pentru alegătorii români: „Ce vrem de la președintele țării?”, profesorul de științe politice la Universitatea din București, Cristian Preda, descrie în podcastul video „Pe Agendă” profilul de președinte corespunzător cerințelor naționale și europene actuale. Profesorul Preda încurajează neutralitatea R. Moldova, chiar în contextul aderării la UE și explică cum ar trebui să fie un lider politic în vreme de război și instabilitate.
9/4/2024 • 30 minutes
O privire din afară asupra celor 33 de ani de independență ai R. Moldova: de la „o zonă gri” la una „interesantă pentru UE”
În cei 33 de ani de la declararea independenței, R. Moldova a trecut prin schimbări „profunde”, crede jurnalistul din Marea Britanie, originar din România, Petru Clej. Un atent observator al evoluțiilor moldovene, el consideră că R. Moldova trebuie să-și rezolve prioritar problemele din justiție.
8/28/2024 • 30 minutes
R. Moldova „are toate atributele de a fi copilul minune al zonei”, crede guvernatoarea BNM, Anca Dragu
Guvernatoarea Băncii Naționale a R. Moldova, Anca Dragu, vorbește în podcastul „Pe Agendă” despre motivele și contextul venirii sale din România în funcția de guvernatoare a băncii centrale de la Chișinău. Dragu explică și de ce prețurile în R. Moldova par mari pentru cei mai mulți dintre cetățeni.
8/21/2024 • 30 minutes
Îmbătrânire, emigrare și natalitate scăzută. Pot crizele demografice deveni oportunități?
Precum alte țări din regiune, R. Moldova se confruntă cu o criză demografică, manifestată prin valuri de emigrare, scădere a natalității și îmbătrânire a populației. Cum poate fi transformată însă această criză într-o oportunitate? Ce politici demografice ar trebui să existe într-o țară ca R. Moldova? Și cum poate fi potențialul uman existent valorificat astfel încât „să dezvolte țara”? Sunt câteva dintre întrebările la care răspunde în cel mai recent podcast „Pe Agendă” reprezentanta Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în R. Moldova, Karina Nersesyan.
8/14/2024 • 30 minutes
Cum au votat MAN-ul lui Ceban și PAS-ul de la guvernare bugetul Chișinăului?
Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de primarul Ion Ceban, și partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiuni considerate rivale, au votat împreună, cu o întârziere de șapte luni, bugetul Chișinăului. Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), a criticat în podcastul „Pe Agendă” bugetul și prevederi din el, dar spune că aleșii locali au aprobat alegând „răul cel mic” și reieșind „din necesitățile cetățenilor”. Cine a câștigat și cine a pierdut în urma acestui vot? Cine și ce a cedat? Este posibilă o alianță între MAN și PAS în viitor? Sunt întrebări la care găsim răspunsul în podcastul „Pe Agendă” cu Cristina Popușoi.
8/7/2024 • 30 minutes
Publicitate la jocurile de noroc și „fără grabă” la privatizări
De ce vor deputații partidului de guvernare să relaxeze regulile pentru publicitatea la jocurile de noroc, după ce tot ei au cerut excluderea definitivă a reclamelor pentru acestea? A pus guvernarea pe stop privatizările companiilor de stat înainte de campania electorală? Sunt câteva din întrebările la care a răspuns în podcastul „Pe Agendă” deputatul PAS, Radu Marian.
7/31/2024 • 30 minutes
Alegeri prezidențiale, referendum pro-UE și ingerințe străine în alegeri
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, vorbește în cel mai recent episod al podcastului „Pe Agendă” despre miza organizării în aceeași zi a alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru aderarea la UE. De asemenea, el spune cum tratează autoritatea electorală eventualele ingerințe în alegeri ale Federației Ruse, așa cum și-au exprimat temerea autoritățile și unii politicieni moldoveni.
7/24/2024 • 30 minutes
Ministrul Energiei, despre electricitatea pentru Ucraina, linia Vulcănești-Chișinău și energia verde
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, vorbește în podcastul video „Pe Agendă” despre intenția de a produce energie electrică pentru Ucraina pe teritoriul R. Moldova, folosind gaze ucrainene. El mai explică la ce etapă este construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău, menită să interconecteze electric R. Moldova cu România, precum și ce ar urma să se întâmple cu aprovizionarea cu gaze a regiunii transnistrene, după ce Ucraina nu va mai transporta prin țevile de pe teritoriul său gaze naturale din Federația Rusă. Ministrul se referă și la perspectivele Republicii Moldova de a folosi energia verde și afirmă că țara va putea produce „30% de energie electrică din sursele regenerabile către anul 2030”.
7/17/2024 • 30 minutes
Dan Perciun, despre salariile profesorilor, comasarea materiilor sub umbrela „științe” și școli mici
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, vorbește în cel mai recent podcast „Pe Agendă” despre „campania agresivă de promovare” a profesiei de pedagog, despre rezultatele „mascate” la examenele de clasa a noua și regulile mai dure care vor fi impuse de anul viitor pentru aceste teste. El promite că materia comasată „științe” nu va deveni obligatorie la „nici o etapă” și spune cu cine se consultă atunci când face reforme în domeniul educațional. În opinia lui Perciun, în R. Moldova există școli mai bune „ca o școală medie din Paris”.
7/10/2024 • 30 minutes
Președintele comisiei de vetting a procurorilor: De ce verificarea începe de la Anticorupție?
Președintele Comisiei de vetting a procurorilor, Christopher Lehmann, în trecut procuror federal în SUA, vorbește în cel mai recent podcast „Pe Agendă” de la Europa Liberă despre felul în care vor fi audiați procurorii anticorupție, de ce procesul va porni mai târziu, la începutul lunii august. De asemenea, Lehmann vorbește despre cazul judecătoarea Tatiana Răducanu, care a demisionat din comisie a urmare a unor bănuieli de legături corupte cu Ilan Șor și Veaceslav Platon. Lehmann, care a lucrat în proiecte de justiție, în Ucraina și Rusia, face și o comparație între acele sisteme de justiție și cel din R. Moldova.
6/19/2024 • 30 minutes
Procurorul general Munteanu, despre cazul Gorgan, vetting și demisii printre procurori
Procurorul general Ion Munteanu vorbește în cel mai recent podcast video „Pe Agendă” de la Europa Liberă despre evoluțiile din investigarea cazului fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, bănuit de colaborare cu servicii secrete ale Rusiei. De asemenea, Munteanu explică de ce procurorii sunt reticenți față de procedura de vetting, dar se arată optimist că vor exista mai puține demisii decât se anticipa. În podcast, procurorul general explică cât mai poate recupera R. Moldova din frauda bancară și spune în ce mod procurorii investighează infracțiuni conectate cu războiul hibrid.
6/12/2024 • 30 minutes
Ce este și ce nu este trădare de patrie în R. Moldova?
Majoritatea parlamentară a extins noțiunea și infracțiunea de „trădare de patrie” din Codul Penal, „din cauza provocărilor cu care se confruntă R. Moldova după invazia rusă împotriva Ucrainei”, spune deputatul PAS, Andrian Cheptonar în podcastul video „Pe Agendă”. Deși modificările au fost criticate pentru că ar putea afecta libertatea de exprimare și vocile critice, PAS nu are de gând să le anuleze, pentru că „trebuie să protejeze țara”. În podcast, el explică ce infracțiuni pot fi tratate ca „trădare de patrie” și spune în ce circumstanțe dezinformarea ar putea fi clasată ca „trădare de patrie”.
6/6/2024 • 30 minutes
Igor Boțan, despre Pactul pentru Europa, „calculele” lui Ion Ceban și contracandidatul Maiei Sandu
Analistul politic Igor Boțan vorbește în podcastul „Pe Agendă” despre efectele pe care le poate avea „Pactul pentru Europa”, semnat la Chișinău de mai multe partide politice moldovene declarate pro-europene. Igor Boțan analizează, de asemenea, care sunt cei mai importanți candidați la alegerile prezidențiale din octombrie 2024, dar și de ce alegerile prezidențiale moldovene vor fi, din nou, „profund geopolitice”.
5/29/2024 • 30 minutes
Procurorii au aflat că vettingul este inevitabil și pentru ei, dar măcar au scăpat de o expertă de care „se temeau probabil cel mai mult”
5/22/2024 • 30 minutes
Jumătate din populație a fost deja numărată. Sute de refuzuri și nicio amendă la recensământ
Circa un milion de locuințe și 1,4 milioane de persoane, adică aproape jumătate din populația Moldovei, au fost numărate într-o lună și o săptămână la recensământul care a început pe 8 aprilie și se va încheia pe 7 iulie. Sute de persoane au refuzat să participe, dar nu au fost încă amendate.
5/15/2024 • 30 minutes
9 mai sau cum se împacă două sărbători într-o singură zi în R. Moldova
Marcarea în aceeași zi, pe 9 mai, prin evenimente publice a Zilei Europei și a Zilei Victoriei ar putea fi un prim pas spre reconcilierea socială pe care-l face guvernarea PAS, opinează sociologul Vitalie Sprînceană în podcastul Europei Libere „Pe Agendă”.
5/8/2024 • 30 minutes
Paștele în R. Moldova: tradiții vechi, invenții noi și implicații politice
Etnografa Varvara Buzilă a vorbit în podcastul video „Pe Agendă” despre felul în care R. Moldova marchează Paștele și tradițiile autohtone care ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Folclorista a abordat inclusiv ritualul aducerii luminii sfinte de la Ierusalim și cum se implică politicienii în acest proces.
5/1/2024 • 30 minutes
Igor Munteanu, despre „Pactul pentru Europa”, prezidențiale și relația cu guvernarea PAS
Igor Munteanu, unul dintre liderii blocului „Împreună” și președintele CUB, vorbește în podcastul „Pe agendă” despre „Pactul pentru Europa” și ce alte partide urmează să îl semneze. El menționează că blocul va propune un candidat la alegerile prezidențiale, fără a dezvălui însă pe cine. Munteanu subliniază că dialogul între opoziție și guvernare este rar și se întâmplă doar după „evenimente majore”.
4/24/2024 • 30 minutes
Mihai Popșoi: R. Moldova este „precaută” cu sancțiunile anti-ruse pentru a evita „reacții negative” ale Moscovei
Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, vorbește în podcastul „Pe Agendă” despre relațiile diplomatice cu Rusia, care „au ajuns la cel mai jos nivel”. Popșoi susține că este complicat R. Moldova să aibă relații bune și cu Estul și cu Vestul, din cauza invaziei ruse în Ucraina.
4/17/2024 • 30 minutes
Negociatoarea-șefă a R. Moldova cu UE: despre negocieri, justiția moldoveană și relația cu Kievul
Negociatoarea-șefă a R. Moldova cu UE, Cristina Gherasimov, spune în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă când ar putea deschide țara primul capitol al negocierilor de aderare. Gherasimov mai afirmă că punerea în aplicarea a legislației europene în R. Moldova „nu se oprește la Nistru”.
4/10/2024 • 30 minutes
Șeful Misiunii civile a UE la Chișinău, despre riscuri și amenințări în an electoral
Șeful misiunii civile a UE în R. Moldova, Cosmin Dinescu, vorbește în podcastul Europei Libere „Pe agendă”, prin ce este diferită misiunea civilă trimisă în R. Moldova de alte misiuni, cât de pregătită este R. Moldova să facă față amenințărilor hibride și de ce experții misiunii estimează o creștere a acestor amenințări.
4/3/2024 • 30 minutes
Cât de greu va cântări votul moldovenilor cu pașaport românesc la europarlamentare și cum va funcționa sistemul „e-Rețeta”
În acest episod, aflați cum a început campania pentru alegerile europarlamentare în stânga Prutului, și discutăm despre o reformă majoră a sistemului de sănătate în Republica Moldova – trecerea la rețeta electronică.
3/28/2024 • 30 minutes
Deputata PAS, Ana Racu: Chișinăul a folosit sprijin european pentru a cerceta cum a fost distrus elicopterul la Tiraspol
Vicepreședinta Comisiei parlamentare de securitate, Ana Racu, a spus Europei Libere că autoritățile moldovene s-au sprijinit și pe expertiza unor parteneri europeni când au spus că recentul incident de la Tiraspol în care a fost distrus un elicopter militar a fost o înscenare pentru a cauza panică.
3/27/2024 • 30 minutes
Soarta magistraților cu mandate expirate după decizia CC, și ce instituții sprijină în Moldova persoanele cu Sindromul Down
În această ediție, aflați ce șanse mai au să fie numiți în funcții judecătorii respinși de președinta Maia Sandu, dar și cine are grijă în Moldova de adulții cu Sindromul Down.
3/26/2024 • 30 minutes
Incidentul de la Tiraspol: a fost sau n-a fost drona? Ce viitor are meseria de veterinar în Moldova?
În acest episod, aflați ce spun autoritățile și experții independenți despre elicopterul care a ars la Tiraspol, și dacă ultimele măsuri ale guvernului vor putea rezolva criza medicilor veterinari?
3/25/2024 • 30 minutes
Votul prin corespondență, aprobat în prima lectură. Opoziția susține că proiectul „deschide calea” falsificării alegerilor
În ediția de astăzi, discutăm despre proiectul de lege care instituie, în premieră, votul prin corespondență pentru cetățeni moldoveni din diaspora, dar și despre ultimul top al celor mai fericite țări din lume.
3/21/2024 • 30 minutes
Încotro se îndreaptă Rusia după realegerea lui Putin?
Analistul politic și istoricul Anatol Țăranu analizează în podcastul video „Pe Agendă” procesul electoral din Federația Rusă, din 15-17 martie, prin care Vladimir Putin și-a mai asigurat un mandat de președinte. Țăranu vorbește despre cum ar putea evolua relațiile oficiale dintre Chișinău și Moscova, ce pericole există pentru R. Moldova cu Putin în continuare la putere, dar și încotro se va îndrepta Rusia după aceste alegeri strâns controlate de Kremlin.
3/20/2024 • 30 minutes
Încă un diplomat rus expulzat din Moldova, promisiuni de consolidare a rezilienței pe agenda summit-ului UE
În acest episod, aflați de ce Chișinăul a expulzat încă un angajat al ambasadei ruse, ce se știe despre elicopterul care a ars la Tiraspol, și de ce chestiunea extinderii UE ar putea să nu fie una prioritară la următorul summit al liderilor europeni.
3/19/2024 • 30 minutes
„Un moment de cotitură”. Maia Sandu despre referendumul din toamnă
În ediția de astăzi, aflați cum își propune Maia Sandu să organizeze un referendum la toamnă, atunci când va candida pentru un nou mandat de președinte, cum au decurs alegerile prezidențiale rusești în Moldova și care sunt temele majore ale săptămânii politice americane.
3/18/2024 • 30 minutes
Patriarhia rusă amenință BOR. Cum ar putea să oprească Moscova exodul preoților de la Mitropolia Moldovei?
În acest episod, aflați cum a reizbucnit disputa de jurisdicție canonică de pe teritoriul Republicii Moldova dintre Patriarhia Română și Patriarhia Moscovei. Dar și ce crede cunoscutul scriitor Vladimir Beșleagă despre puterea politică și puterea oamenilor de creație.
3/14/2024 • 30 minutes
Doina Gherman, despre relația PAS cu opoziția, alegerile ruse în R. Moldova și aderarea la UE
Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, vorbește în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă despre felul în care concursul eșuat pentru funcția de procuror general al R. Moldova ar aduce atingere procesului de integrare europeană. Ce vor face autoritățile de la Chișinău în situația în care Rusia deschide secții de votare în stânga Nistrului, în ciuda interdicției și protestelor diplomației moldovene. De ce în Legislativ majoritatea parlamentară a PAS nu se înțelege cu opoziția, dar reușește să construiască alianțe la nivel local?
3/13/2024 • 30 minutes
Moscova organizează alegeri în Transnistria, Chișinăul analizează „reacții ce se impun”
În acest episod, aflați care a fost replica ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, la protestul ministerului moldovean de Externe, și câte condiții mai are de îndeplinit Moldova pentru începerea negocierilor de aderare la UE, după ultima evaluare a Comisiei Europene.
3/12/2024 • 30 minutes
Asistenții persoanelor cu dizabilități severe prinși în disputa între guvern și primăria capitalei
În acest episod, aflați de ce protestează îngrijitorii persoanelor cu dizabilități din Chișinău, ce este „Universitatea pentru vârsta a treia ” și care sunt principalele teme ce au marcat săptămâna politică americană.
3/11/2024 • 30 minutes
De ce recalificarea profesorilor nu va rezolva criza din educație
În acest episod, vorbim despre deficitul acut de profesori în școli la mai multe discipline și de ce în Moldova nu există (pe hârtie), practic, boli profesionale.
3/7/2024 • 30 minutes
Oazu Nantoi, despre congresul de la Tiraspol, atacurile hibride ale Rusiei și „umbrela” Ucrainei
Deputatul Oazu Nantoi vorbește în cel mai recent podcast „Pe Agendă” de la Europa Liberă despre efectele așa-zisului congres de la Tiraspol, cum a schimbat războiul din Ucraina modul de aplicare a pârghiilor pe care le au autoritățile constituționale de la Chișinău asupra Tiraspolului.
3/6/2024 • 30 minutes
SIS vs. „amestecul” rusesc și de ce „Super Tuesday” este o zi decisivă în calendarul electoral al SUA
În acest episod, aflați ce spune SIS despre „implicarea” Moscovei în procesele electorale din Moldova, dar și ce este „Super Tuesday”, una din cele mai importante zile în cursa pentru președinția SUA.
3/5/2024 • 30 minutes
Două demisii într-o singură ședință a CSP și cine este cetățeanul Copeichin sancționat de SUA
În acest episod, aflați ce urmări a avut anularea concursului pentru funcția de procuror general și de ce SUA l-a sancționat pe un cetățean moldovean cu reședință într-o țară africană.
3/4/2024 • 30 minutes
Niciun cuvânt despre Transnistria în discursul lui Putin și o „lovitură de imagine” pentru CSP
În acest episod, aflați ce i-au cerut, până la urmă, Rusiei așa-numiții aleși locali din regiunea transnistreană și ce reacții a stârnit demersul lor la Chișinău, la Moscova și la Washington.
2/29/2024 • 30 minutes
Șeful IGP: Cazuri de rezonanță, salariile polițiștilor, corupție în sistem și destabilizări externe
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, vorbește despre evoluțiile în cazuri sensibile, precum: incendierea Centrului de informare și documentare NATO, lipsa a trei mii de cartușe de la Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” și altele.
2/28/2024 • 30 minutes
Facultăți fără studenți și moldoveni sancționați de SUA
În acest episod, discutăm despre criza de studenți în R. Moldova, despre noile sancțiuni americane care i-au vizat și pe unii cetățeni moldoveni, dar și despre continuarea sprijinului UE pentru Ucraina.
2/27/2024 • 30 minutes
Ce ar putea aduce așa-numitul „Congres al deputaților la toate nivelurile” de la Tiraspol?
În acest episod discutăm despre Congresul convocat de liderul regiunii separatiste și mai ales despre motivele care l-ar fi putut determina pe Vadim Krasnoselski să recurgă la această rară formă de reuniune a tuturor așa-numiților „aleși ai poporului”.
2/26/2024 • 30 minutes
În așteptarea unui sistem de apărare aeriană, după doi ani de război în Ucraina
În acest episod, aflați ce spune ministrul moldovean al apărării despre planurile pentru întărirea securității spațiului aerian, dar și cum a reușit Iranul să livreze Rusiei sute de rachete cu rază scurtă de acțiune.
2/22/2024 • 30 minutes
Ambasadorul SUA la Chișinău, la 2 ani de război: Nu avem indicii că Rusia ar amenința militar R. Moldova
Nu sunt indicii că R. Moldova ar fi amenințată direct de Rusia pe plan militar, dar pericolele „hibride” ruse sunt reale, iar Statele Unite și-au mărit asistența pentru armata moldoveană de la începutul războiului din Ucraina, a declarat Europei Libere ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.
2/21/2024 • 30 minutes
Fermierii moldoveni mai negociază o rundă, cei polonezi se radicalizează
În acest episod discutăm despre ultima rundă de negocieri dintre fermierii protestatari din Moldova și guvern, care va fi urmată de încă o întrevedere, dar și de radicalizarea protestului fermierilor polonezi, supărați de două lucruri: concurența ieftină din Ucraina și politica ecologică a UE.
2/20/2024 • 30 minutes
De la Leușeni la Praga: protestele fermierilor se extind în Europa, motivele sunt însă diferite
În acest episod discutăm despre motivele pentru care fermierii din Moldova protestează, ce promisiuni a făcut deja guvernul și ce speră să mai obțină la negocierile de marți, 20 februarie. Dacă discuțiile sunt un eșec, agricultorii vor să reia protestele.
2/19/2024 • 30 minutes
În căutarea unor sedii pentru magistrați și o ediție „excepțională” a Conferinței de Securitate de la Munchen
În acest episod, aflați de ce judecătorii din Cahul, de cinci ani, nu au un sediu propriu, de ce autoritățile moldovene au respins cererile de azil ale unor cetățeni ruși din comunitatea LGBT+ și prin ce este deosebită ediția de anul acesta a Conferinței de Securitate de la Munchen.
2/15/2024 • 30 minutes
Ion Sula, despre coaliția cu MAN, relația cu PAS și referendumul pro-UE
Președintele Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula, explică în podcastul „Pe Agendă” de la Europa Liberă de ce durează discuțiile despre coalizare cu Mișcarea Alternativă Națională (MAN) condusă de Ion Ceban. Liderul PSDE, formațiunea politică care a ocupat locul trei după numărul de primării câștigate de partide la alegerile locale din 2023, vorbește și despre relația cu partidul de guvernare PAS, dar și despre cea cu Partidul Social Democrat din România.
2/14/2024 • 30 minutes
Școlile „model” vs. școlile fără elevi și profesori
În acest episod, discutăm despre planul „ambițios” al ministerului educației de a moderniza 35 de școli, dar și despre avertismentele privind „sprijinul insuficient” oferit Ucrainei.
2/13/2024 • 30 minutes
Motive etice, motive pecuniare: continuă migrația bisericilor la Mitropolia Basarabiei
În acest episod discutăm din nou despre migrația bisericilor de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, fenomen care a luat amploare după ce Rusia a invadat Ucraina, fără nici o provocare. Are însă și un aspect financiar, legat de dările bisericilor și veniturile clerului.
2/12/2024 • 30 minutes
Cum ar putea Chișinăul să împiedice organizarea alegerilor rusești în regiunea transnistreană
În acest episod, discutăm despre decizia Chișinăului de a permite deschiderea unei singure secții de votare în Moldova pentru alegerile prezidențiale ruse, dar și despre votul eșuat din Senatul SUA asupra unui proiect de lege ce ar fi putut debloca ajutorul pentru Ucraina.
2/8/2024 • 30 minutes
Serebrian: Prima dată după 30 de ani Chișinăul folosește pârghiile pe care le are în Transnistria
Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian vorbește în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă despre cum va soluționa problema fermierilor cu terenuri după traseul Tiraspol-Camenca, și de ce Chișinăul va continua să pună în practică noul cod vamal și „nu va ceda” în fața Tiraspolului. Serebrian mai spune că dorința Rusiei de a ține alegeri și în regiunea separatistă poate fi interpretată ca „a un act de prezență”.
2/7/2024 • 30 minutes
Unul din 10 oameni ar putea fi dislexici, în lume. În Moldova, nici unul
În acest episod discutăm despre dislexie, o tulburare de învățare foarte răspândită în lume, dar oficial inexistentă în școlile din R. Moldova și despre încă un aspect sumbru al politicii naziste de exterminare, care i-a lovit și pe etnicii germani din Basarabia, Bucovina de Nord și din Dobrogea.
2/6/2024 • 30 minutes
Cine și cum întocmește lista persoanelor „asociate” cu oligarhii sancționați?
În acest episod, discutăm despre lista SIS cu cele peste 500 de persoane și entități „asociate” oligarhilor moldoveni și ruși care sunt supuși sancțiunilor internaționale, dar și despre reacția autorităților moldovene la o nouă investigație a Europei Libere.
2/5/2024 • 30 minutes
Beneficiile aderării la zona SEPA și cum autostrada Moldova ar putea contribui la bunăstarea și securitatea regională
În această ediție, aflați cum este posibil ca firme moldovenești să livreze piese de avion în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale, și cum regionalizarea României ar putea spori controlul cetățenilor asupra actului politic.
2/1/2024 • 30 minutes
Cum vor arăta și unde vor fi cele 35 de școli model pe care le vrea Ministerul Educației?
Cele 35 de școli model pe care vrea să le creeze ministerul Educației și Cercetării sunt școli existente, amplasate în centrele raionale și care vor fi modernizate în următorii doi ani, pentru a le oferi elevilor „educație de calitate mai bună”, afirmă ministrul Educației, Dan Perciun.
1/31/2024 • 30 minutes
O nouă condamnare în dosarul „furtului miliardului” și cum a progresat Moldova în combaterea corupției
În acest episod, discutăm despre cazul unui fost șef al BEM condamnat în legătură cu „furtul miliardului”, despre cum a fost percepută corupția în lume în 2023, dar și despre încercările Ucrainei de a „îmbuna” Ungaria înaintea unui important summit al UE.
1/30/2024 • 30 minutes
Un avertisment al Kievului pentru Tiraspol și cum se reface turismul după restricțiile pandemice
În acest episod, aflați cu ce mesaj a venit la Chișinău emisarul ucrainean responsabil de reglementarea transnistreană și cum încearcă pensiunile moldovene să atragă turiști.
1/29/2024 • 30 minutes
Fermierii moldoveni taxați de Tiraspol. Cum îi va ajuta Guvernul?
În acest episod, discutăm despre eventuale măsuri de susținere a fermierilor din raionul Dubăsari, după ce administrația separatistă de la Tiraspol a decis să le impună „taxe vamale”, dar și despre dezvoltarea regională și infrastructura drumurilor din România.
1/25/2024 • 30 minutes
Misiunea civilă a UE ajută Moldova să facă față amenințărilor hibride ruse
Șeful misiunii civile a UE în R. Moldova, Cosmin Dinescu vorbește în podcastul video al Europei Libere „Pe agendă” despre colaborarea cu SIS-ul și alte instituții responsabile de securitatea cibernetică, gestionarea crizelor și amenințărilor hibride.
1/24/2024 • 30 minutes
Haos, arbitrar, lipsă de informații: mărturiile fermierilor din raionul Dubăsari
În acest episod, discutăm despre fermierii din raionul Dubăsari prinși în disputa dintre Chișinău și Tiraspol privind taxele vamale, despre anii de așteptare pentru o proteză de șold sau genunchi și despre eforturile NATO de a mări producția europeană de muniții.
1/23/2024 • 30 minutes
Ce a scos pe străzi, în toată Germania, peste 1 milion 400 de mii de oameni?
În acest episod discutăm despre moldovenii care continuă să ceară cetățenia rusă, despre retragerea guvernatorului DeSantis din cursa pentru nominalizarea candidatului republican în alegerile prezidențiale americane și despre marile manifestații din Germania.
1/22/2024 • 30 minutes
Crește numărul persoanelor vârstnice în Moldova, exodul tinerilor nu se oprește: cine se ocupă de cei lăsați în urmă?
În acest episod discutăm despre situația complicată a fermierilor din Dubăsari și decizia de ultim moment a deputaților din regiunea secesionistă transnistreană de a le cere să plătească taxe vamale Tiraspolului, dar și despre situația persoanelor în vârstă care rămân singure.
1/18/2024 • 30 minutes
Ministrul Alexei Buzu: Israelul a încălcat acordul cu R. Moldova în domeniul muncii
R. Moldova a „amânat” trimiterea muncitorilor în Israel printr-un acord bilateral din cauză că partea israeliană ar fi „încălcat prevederile acordului”, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, podcastului „Pe Agendă” al Europei Libere. Israelul nu a reacționat imediat.
1/17/2024 • 30 minutes
Protestele fermierilor și transportatorilor din România: ce au obținut, ce rol joacă anul electoral și războiul din Ucraina?
În acest episod, discutăm despre proteste fermierilor și transportatorilor din România, despre noi cereri ale Forței Fermierilor din Moldova legate de tranzitul exporturilor ucrainene și despre schimbarea echilibrului politic la nivel raional, după alegerile locale din noiembrie 2023.
1/16/2024 • 30 minutes
Vor plăti părinții, din buzunar, costul pentru programul prelungit al copiilor din clasele primare?
În acest episod, discutăm despre cât i-ar putea costa pe părinții din Chișinău programul prelungit al copiilor din clasele primare, despre simbolistica proclamării noului rege al Danemarcei și despre deschiderea sezonului electoral în Statele Unite.
1/15/2024 • 30 minutes
România este în Schengen, dar admiterea este treptată, spune ministra de externe Luminița Odobescu
În acest episod, discutăm despre repartizarea grădinițelor, sistem care nu a mai fost adaptat la nevoile demografice reale din timpurile sovietice, despre România, Bulgaria și spațiul Schengen și despre nevoile de securitate ale R. Moldova.
1/11/2024 • 30 minutes
Reacție – contrareacție sau de ce ar urma fermierii din Dubăsari să plătească taxe vamale regimului nerecunoscut de la Tiraspol?
În acest episod, vorbim cu Denis Dermenji despre reacția Tiraspolului la decizia autorităților de la Chișinău de a unifica sistemul de colectare a taxelor vamale, pe ambele maluri ale Nistrului, discutăm despre haosul provocat de ninsorile abundente și trecem în revistă săptămâna politică americană.
1/9/2024 • 30 minutes
Crăciun pe stil vechi și ce mai fac fermierii protestatari
În acest episod, discutăm despre disputa celor două mitropolii, protestele fermierilor puse pe pauză și alte evenimente marcante ale anului 2023.
1/8/2024 • 30 minutes
Chișinăul elimină scutirile de taxe pentru regiunea transnistreană, Ucraina se pregătește de mobilizare
În acest episod, aflați de ce Chișinăul a decis să aplice „principiul echității” la plata taxelor vamale pentru firmele din Transnistria și cum se pregătește Ucraina de o nouă campanie de recrutare în armată.
1/4/2024 • 30 minutes
Cete de urători și un cocostârc la Măcărești și ce vor spune cronicile despre 2023
În acest episod, vorbim despre tradiții și obiceiuri la înnoirea anului în satul Măcărești, de pe malul Prutului, și despre referendumul pe care guvernarea PAS ar vrea să-l țină odată cu alegerile prezidențiale.
1/2/2024 • 30 minutes
Nu aduce anul, ce aduce luna: Moldova și șansele ei geopolitice
În acest episod, vorbim despre șansă. Republicii Moldova i-a adus certitudinea că va deschide negocieri de aderare cu UE și perspectiva de a rezolva, cândva, conflictul transnistrean. Cunoscuta violonistă Alexandra Conunova vorbește și ea despre șansă, cea a unei familii de artiști.
1/1/2024 • 30 minutes
Etape și restanțe în reforma justiției, și ce alte evenimente au marcat anul 2023
În acest episod, aflați de ce reforma justiției a mers mai lent decât și-au propus autoritățile și ce alte evenimente au marcat destinul moldovenilor în anul 2023.
12/28/2023 • 30 minutes
Pe Agendă: Despre ce-i scrie, de fapt, Vladimir lui Kirill
Victor Gotișan, licențiat în teologie și un atent observator al fenomenelor religioase și realităților bisericești din Republica Moldova analizează în „Pe Agendă” de la Europa Liberă scrisoarea surprinzătoare - în multe feluri – pe care a transmis-o Mitropolitul Vladimir Patriarhului Kirill.
12/27/2023 • 30 minutes
Un buget „restrâns” pentru anul viitor, cu accent pe apărare și securitate
În acest episod, aflați ce priorități a stabilit guvernul pentru anul viitor, în funcție de cheltuielile bugetului, și cum s-a modernizat armata moldoveană în anul 2023.
12/27/2023 • 30 minutes
Ce ar mai fi de spus, în prima zi de Crăciun pe stil nou?
În acest episod de Sărbători, ne uităm la hemoragia de parohii din Mitropolia Moldovei, facem o vizită în Laboratorul social pentru o discuție despre școli și diasporă, și vă povestim, cu Oana Despa de la București, despre tragedia copiilor dispăruți „în lagărele lui Ceaușescu”.
12/25/2023 • 30 minutes
De ce unii pensionari nu pot primi ajutorul de încălzire și cum se apără Moldova de atacuri cibernetice
În acest episod, aflați cum este repartizat ajutorul pentru încălzire în acest an, și ce mesaj transmite Rusiei deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina?
12/21/2023 • 30 minutes
Guvernarea de la Chișinău examinează câteva candidaturi pentru un negociator-șef cu UE, în timp ce așteaptă o evaluare a Comisiei Europene
Guvernarea de la Chișinău examinează câteva candidaturi pentru un negociator-șef cu UE, în timp ce așteaptă o evaluare a Comisiei Europene. Procedura de evaluare a legislației naționale a Republicii Moldova, pe fiecare capitol de negocieri cu UE, cunoscută și sub numele de screening, reprezintă o etapă de pre-evaluare înainte de începerea negocierilor de aderare.
12/20/2023 • 30 minutes
Ucraina și reglementarea transnistreană
În acest episod, aflați ce mesaj a transmis Kievul administrației separatiste de la Tiraspol, dar și ce prevede cel mai recent pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.
12/19/2023 • 30 minutes
Este noua strategie de securitate a R. Moldova „rusofobă”, cum susține opoziția?
În acest episod aflați cum a trecut prin Parlament noua strategie de securitate a R. Moldova și ce dispute a provocat dar și cum își nuanțează administrația Biden declarațiile privind ajutorul pentru Ucraina.
12/18/2023 • 30 minutes
Summit UE crucial pentru negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina
În acest episod, discutăm despre șansele unei posibile extinderi a UE cu țări ca Ucraina și Moldova, dar și despre criza „artificială” a migranților de la granița ruso-finlandeză.
12/14/2023 • 30 minutes
Vicepremierul Alaiba: R. Moldova e una dintre cele mai sărace țări din Europa și oamenii noștri nu merită acest titlu
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, estimează că R. Moldova va avea, la sfârșitul acestui an, o creștere economică de aproximativ 2%, deși pentru a nu „rămâne la coada Europei” ar avea nevoie de o creștere anuală de 8-10 % în următorul deceniu.
12/13/2023 • 30 minutes
Camioanele ucrainene ocolesc Polonia prin... Moldova. Cozi imense la vama Costești
În acest episod, aflați cum anume protestele transportatorilor polonezi, slovaci și unguri au afectat Republica Moldova, și ce alte parohii au trecut recent de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei.
12/12/2023 • 30 minutes
Testul PISA declanșează alarma în sistemul școlar din R. Moldova. Va fi „optimizarea” școlilor cura prescrisă de guvern?
În acest episod, ne ocupăm de rezultatele descurajante ale elevilor din Moldova la ultimul test PISA, analizăm evoluția relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol și ne uităm la protestul transportatorilor central-europeni împotriva confraților din Ucraina.
12/11/2023 • 30 minutes
Un liceu din Comrat prieten cu energia pământului și cum ar trebui UE să sprijine integrarea Balcanilor de Vest
În acest episod, aflați cum a devenit un liceu din Comrat prietenul energiei geotermale și de ce procesul aderării la UE ar trebui să fie regândit în Balcanii de Vest.
12/7/2023 • 30 minutes
De ce o eventuală decuplare de Ucraina n-ar ferici R. Moldova, europarlamentară
UE ar trebui să adopte un calendar clar de negocieri cu R. Moldova și Ucraina înaintea începerii campaniei pentru alegerile europarlamentare din 2024, pentru ca febra electorală să nu pună extinderea într-un con de umbră, opinează europarlamentara Ramona Strugariu la Europa Liberă.
12/6/2023 • 30 minutes
„Daruri” pentru autorități de la fermierii protestatari și cum a devenit Moldova „pro-nucleară”
În acest episod, aflați de ce fermierii își continuă protestele la Chișinău și cum s-a schimbat geografia „exporturilor” din regiunea transnistreană.
12/5/2023 • 30 minutes
Fermierii moldoveni sunt încă vulnerabili la șantajul Rusiei cu embargoul
În acest episod aflați de ce și cum își folosește Rusia arma comercială, și anume embargoul, împotriva Moldovei.
12/4/2023 • 30 minutes
Cât de opțională este religia în școlile din România și buturuga ungară în calea extinderii UE
În acest episod discutăm despre protestele fermierilor, despre o investigație a Europei Libere dar și despre învățământul religios în școlile din România.
11/30/2023 • 30 minutes
Ce spun fostele coaliții din Consiliul Municipal Chișinău despre cum va funcționa viitorul
Lipsa unei coaliții oficializate în noul Consiliu Municipal Chișinău, unde niciun partid nu deține majoritatea, poate duce la majorități ad-hoc și decizii „dubioase”. Temerea a fost exprimată de activista platformei civice „Primăria Mea”, Vlada Ciobanu, într-o nouă ediție a podcastului „Pe Agendă”.
11/29/2023 • 30 minutes
Cum funcționează rețetele electronice și de ce guvernul român caută bani în fondurile private de pensie?
În acest episod, aflați când și cum va funcționa sistemul de rețete electronice, care va ușura munca medicilor, viața pacienților, dar și a celor care încearcă să combată frauda.
11/28/2023 • 30 minutes
Vetting-ul, o nouă etapă în reforma justiției, și de ce fermierii nu cred în promisiunile guvernului
În acest episod, aflați ce etape mai are de parcurs reforma justiției în Moldova și de ce fermierii protestatari cred că guvernului nu-i păsă de problemele agricultorilor.
11/27/2023 • 30 minutes
De ce au reluat protestele fermierii și transportatorii, și cum a ajuns Georgia „codașă” la integrarea europeană?
În acest episod, discutăm despre revendicările fermierilor și transportatorilor auto de pasageri, care și-au reluat protestele în fața guvernului, dar și despre sancțiunile UE împotriva Rusiei la care Chișinăul a decis să se alăture.
11/23/2023 • 30 minutes
Președintele comisiei vetting: R. Moldova are determinarea să facă progrese în justiție, dar e nevoie de multă muncă
R. Moldova „are oportunitatea și determinarea” să facă progrese semnificative în justiție, necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE, însă va fi nevoie de „multă muncă și perseverență în următoarele câteva luni”, afirmă președintele comisiei vetting, juristul american Scott Bales.
11/22/2023 • 30 minutes
Cum poate fi oprit exodul medicilor și de ce se „răzbună” Moscova pe deputații PAS
În acest episod, discutăm despre exodul medicilor din Moldova, dar și despre decizia Moscovei de a interzice accesul în Rusia pentru câțiva deputați PAS.
11/21/2023 • 30 minutes
Alegerile locale: un semnal îngrijorător pentru „partida pro-europeană”?
În acest episod, aflați unde s-au purtat cele mai mari bătălii electorale în turul doi al alegerilor locale din Moldova, și cum armata israeliană și-a extins operațiunile militare în Fâșia Gaza.
11/20/2023 • 30 minutes
De ce partidele pro-europene nu sprijină un singur candidat în al doilea tur al localelor?
În acest episod, discutăm despre al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, care va avea loc duminică 19 noiembrie și despre faptul că partidele pro-europene nu par să se fi aliat în spatele unui singur candidat.
11/16/2023 • 30 minutes
Armand Goșu, despre cum Federația Rusă „pierde pe linie” în R. Moldova
Rusia nu mai are „instrumentele de pe vremuri” să pună presiune acum pe R. Moldova, din cauza invaziei pe care a început-o împotriva Ucrainei, apreciază istoricul și analistul politic de la București Armand Goșu. Expert în spațiul ex-sovietic, el consideră că Rusia „pierde” politic, mediatic, dar și religios în R. Moldova.
11/15/2023 • 30 minutes
De ce membrii comisiei pre-vetting au nevoie de imunitate și cum se va alinia Moldova la sancțiunile UE împotriva Rusiei
În acest episod, aflați de ce membrilor Comisiei pre-vetting li s-a oferit imunitate funcțională și ce așteptări ar avea Comisia Europeană de la Chișinău în materie de politică externă.
11/14/2023 • 30 minutes
Pledoarii pentru „revenirea” Mitropoliei Moldovei în sânul Bisericii Ortodoxe Române
În acest episod, discutăm despre eforturile Chișinăului de a-i aduce pe ultimii moldoveni din Gaza, dar și despre îndemnul unor preoți și enoriași de la Mitropolia Moldovei de „a reveni” în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, la „Biserica neamului nostru”.
11/13/2023 • 30 minutes
Ce înseamnă recomandările Comisiei Europene și ce vor fermierii care amenință cu noi proteste?
În acest episod, ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, cu care a stat de vorbă colega noastră Cristina Popușoi, „traduce” pe înțelesul tuturor recomandarea condiționată din 8 noiembrie, făcută de Comisia Europeană, ca UE să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova, posibil în martie.
11/9/2023 • 30 minutes
Cum explică Lilian Carp înfrângerea PAS din Chișinău: „Un motiv e și înaintarea tardivă a candidatului”
Fostul aspirant al Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al Chișinăului, deputatul Lilian Carp, spune în podcastul video „Pe agendă” de la Europa Liberă că unul dintre motivele pentru care partidul de la guvernare a pierdut capitala este „înaintarea tardivă a candidatului”.
11/8/2023 • 30 minutes
Moldovenii din Gaza pot părăsi enclava. Comisia Europeană evaluează perspectivele de aderare a Moldovei la UE
În acest episod, discutăm despre ultimul raport al Comisiei Europene privind extinderea și începutul evacuării cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza.
11/7/2023 • 30 minutes
Alegeri locale, mize geopolitice și lecția PAS
În acest episod, discutăm despre rezultatele preliminare ale alegerilor locale din R. Moldova, de pe 5 noiembrie, mizele geopolitice ale acestui scrutin, dar și despre ultimele evoluții în Orientul Mijlociu.
11/6/2023 • 30 minutes
O strategie „sectorială” pentru deoligarhizare și „rădăcinile” crizei din Orientul Mijlociu
În acest episod discutăm despre ultimele măsuri ale guvernului de a limita ceea ce numește influența oligarhilor asupra „vieții economice, politice și publice” din Moldova, dar și despre „rădăcinile” crizei din Orientul Mijlociu.
11/2/2023 • 30 minutes
Alegerile locale : încălcări vechi în „chipuri” noi
Ce încălcări au comis candidații la primării în campania pentru alegerile locale din 5 noiembrie? De ce a intervenit guvernarea în legislație în perioada electorală? Cine a „excelat” în a folosi resursele administrative și ce alte forme capătă finanțarea ilegală a partidelor în 2023? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care oferă răspunsuri directorul de programe al Promo-LEX, Nicolae Panfil, în podcastul video „Pe agendă” de la Europa Liberă.
11/1/2023 • 30 minutes
Posturi TV suspendate înainte de alegeri și declinul epocii biocombustibililor solizi - octombrie 31, 2023
În acest episod, aflați de ce unele site-uri blocate de SIS continuă să fie active, dar și ce împiedică dezvoltarea sectorului de biocombustibili solizi din Republica Moldova.
10/31/2023 • 30 minutes
Totul despre „locale” și cum fură Rusia arta Ucrainei - octombrie 30, 2023
În acest episod, discutăm despre câteva din regulile importante ale alegerilor locale din R. Moldova, programate pentru 5 noiembrie, dar și despre unele aspecte mai puțin mediatizate ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
10/30/2023 • 30 minutes
Cum ne pregătim de iarnă și ce poate face NATO pentru Moldova neutră - octombrie 26, 2023
În acest episod, aflați mai multe despre noile reguli la acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, dar și ce a discutat premierul Dorin Recean la sediile UE și NATO de la Bruxelles.
10/26/2023 • 30 minutes
Cum războiul din Ucraina ar fi „decuplat” BOM de BORu - octombrie 25, 2023
Victor Gotișan, cercetător în comunicare, licențiat în teologie și un atent observator al fenomenelor religioase și realităților bisericești din Republica Moldova analizează în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă scrisoarea surprinzătoare - în multe feluri – pe care a transmis-o Mitropolitul Vladimir Patriarhului Kirill. El analizează și rivalitățile dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, dar și ce se întâmplă când biserica și politica coabitează.
10/25/2023 • 30 minutes
Mărturii din Gaza asediată și care este soarta jurnalistei RFE/RL, Alsu Kurmasheva - octombrie 24, 2023
Începem acest episod cu o discuție despre consecințele posibile ale unei promisiuni, și anume cea făcută săptămâna trecută de guvernul de la Kiev că va renunța la sintagma „limba moldovenească”, trecând la utilizarea exclusivă a denumirii de „limba română”.
10/24/2023 • 30 minutes
De ce legumele moldovenești se vând doar la tarabă și cum răspunde UE la criza din Orientul Mijlociu? - octombrie 23, 2023
În acest episod, discutăm despre problemele crescătorilor de legume din R. Moldova, dar și despre eforturile UE pentru evitarea escaladării regionale a conflictului Israel-Hamas și pentru asigurarea pe termen lung a angajamentelor față de Ucraina.
10/23/2023 • 30 minutes
Se va alătura Chișinăul unor sancțiuni internaționale și de unde vor lua moldovenii lemne de foc pentru iarnă? - octombrie 19, 2023
În acest episod, aflați cum a rămas Moldova fără stocuri de lemne de foc în pragul iernii, și cum se pregătesc autoritățile de o eventuală alăturare la sancțiunile internaționale impuse unor țări și entități străine.
10/19/2023 • 30 minutes
Oazu Nantoi: Tiraspolul „se teme de Rusia, dar nu poate ignora vecinătatea Ucrainei” - octombrie 18, 2023
Responsabilitatea rezolvării problemei transnistrene revine în primul rând R. Moldova, afirmă într-un interviu la Europa Liberă deputatul Oazu Nantoi, în condițiile în care chestiunea conflictului înghețat din raioanele de est revine cu pregnanță în discuție o dată cu avansarea relației dintre R. Moldova și Uniunea Europeană.
10/18/2023 • 30 minutes
Platforma care face bani și de ce tinerii români nu prea dau mită la spital - octombrie 17, 2023
În acest episod, discutăm despre câți bani a adus reuniunea Platformei de Sprijin pentru Moldova, ținută la Chișinău, dar și despre o schimbare de mentalitate în rândul românilor mai tineri, care nu mai sunt dispuși să dea mită prin spitale.
10/17/2023 • 30 minutes
Maia Sandu în vizită la RFE/RL, la Praga; opoziția din Polonia revendică victoria în alegeri - octombrie 16, 2023
În acest episod, aflați ce a spus președinta Maia Sandu despre conflictul transnistrean și aderarea Moldovei la UE, în interviul oferit Europei Libere la Praga, dar și cum opoziția din Polonia ar putea să preia puterea după alegerile parlamentare de duminică.
10/16/2023 • 30 minutes
„Să ajungem la Shalom” și cum Moldova se comportă deja în unele privințe ca un membru UE - octombrie 12, 2023
În acest episod, discutăm despre moldovenii, ucrainenii sau israelienii care se refugiază în Moldova după atacul terorist Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului, dar și despre cât de greu sau de ușor își poate integra Republica Moldova în Uniunea Europeană mândria ei tradițională: agricultura.
10/12/2023 • 30 minutes
Finanțarea ilegală a partidelor, eliminarea din cursă a unor persoane și număr record de candidați la Chișinău - octombrie 11, 2023
În acest episod aflați ce s-a întâmplat cu persoanele care aveau interdicția de a candida la alegeri, care sunt regulile de finanțare a partidelor, reprezintă o schimbare a regulilor de joc în timpul jocului modificările făcute la Codul Electoral, cum va arăta buletinul de vot în Chișinău.
10/11/2023 • 30 minutes
Zelenski și Iohannis semnează un parteneriat strategic, zeci de moldoveni au revenit în țară din Israel - octombrie 10, 2023
În acest episod, aflați câți cetățeni moldoveni s-au întors în ultimele zile din Israel și ce prevede parteneriatul strategic încheiat de președinții Zelenski și Iohannis la București.
10/10/2023 • 30 minutes
Cum se pot repatria moldovenii din Israel și ce efecte ar putea avea criza din Orientul Mijlociu asupra războiului din Ucraina? - octombrie 09, 2023
În acest episod, aflați ce recomandări a făcut Chișinăul cetățenilor săi blocați în Israel și ce ar urări gruparea islamistă Hamas prin declanșarea atacului său devastator împotriva Israelului.
10/9/2023 • 30 minutes
De ce este importantă Granada și care sunt lecțiile alegerilor din Slovacia? - octombrie 05, 2023
În acest episod, discutăm despre două summituri europene găzduite de orașul andaluz Granada, unde după unii începe extinderea Uniunii Europene, dar și despre efortul puterii de la Chișinău de a scoate cât mai complet din competiția electorală oamenii lui Șor.
10/5/2023 • 30 minutes
Igor Grosu: Prioritățile guvernării de la Chișinău sunt integrarea în UE și alegerile locale - octombrie 04, 2023
10/4/2023 • 30 minutes
Un mecanism unificat de compensații la energie, discuții de pace armeano-azere și un nou raport despre „starea unităţii germane” - octombrie 03, 2023
În acest episod, aflați cum va funcționa anul acesta programul „Ajutor la contor” și cum ar putea adera la UE țări care au conflicte militare de durată.
10/3/2023 • 30 minutes
Ancheta fragmentelor de rachetă, alegeri în Slovacia și noi promisiuni de sprijin pentru Ucraina - octombrie 02, 2023
În această ediție, aflați de ce trenează ancheta fragmentelor de rachetă căzute în R. Moldova și cum a câștigat partidul populistului Fico alegerile parlamentare din Slovacia.
10/2/2023 • 30 minutes
Moldova mărește salariile, cam cu o lună înainte de „locale” - septembrie 28, 2023
În acest episod, discutăm despre un ambițios program de măriri salariale lansat de guvernarea de la Chișinău, dar și despre furtuna stârnită peste Prut, în România, de niște modificări în legislația fiscală care măresc, de exemplu, taxarea băncilor.
9/28/2023 • 30 minutes
Cum a plecat Andrei Spînu din guvern, iar apoi a revenit cu ambiții foarte mari - septembrie 27, 2023
În acest episod, discutăm despre cum a revenit în echipa guvernamentală de la Chișinău Andrei Spînu, dar și despre șansele Moldovei de a prinde următoarea extindere a Uniunii Europene, oricând va fi ea.
9/27/2023 • 30 minutes
Cum a ajuns membru al CSM un candidat cu dosar penal? - septembrie 26, 2023
În această ediție, discutăm despre cazul membrului CSM, Iulian Muntean, dar și despre cauzele mortalității înalte a copiilor de până la cinci ani în Republica Moldova.
9/26/2023 • 30 minutes
Ce spun rectorii despre noua metodologie de finanțare a universităților - septembrie 25, 2023
În această ediție, discutăm despre cum vrea guvernul să crească performanța universităților, dar și despre exodul armenilor din Nagorno-Karabah după scurta ofensivă azeră și capitularea regiunii separatiste.
9/25/2023 • 30 minutes
Va fi Moldova mereu „la pachet” cu Ucraina în aderarea la Uniunea Europeană? - septembrie 21, 2023
În acest episod, discutăm cu un fost ministru din România despre șansele Moldovei de a adera la UE în 2030, cu sau fără Ucraina, dar și despre evoluțiile dramatice și posibila încheiere a celui mai lung conflict armat post-sovietic, cel din Nagorno-Karabah.
9/21/2023 • 30 minutes
S-a dat drumul la candidaturi. Moldova intră în febra alegerilor locale - septembrie 21, 2023
În acest episod, discutăm despre primele candidaturi pentru posturile de primar în orașele cele mai mari ale Moldovei, Chișinău și Bălți, dar și despre o veste bună din sănătate: se măresc, de la 1 octombrie, salariile angajaților medicali.
9/21/2023 • 30 minutes
„Un salt enorm”. Transgaz din România a preluat operarea sistemului de transport de gaze din R. Moldova - septembrie 19, 2023
În această ediție, discutăm despre liberalizarea pieței gazelor din R. Moldova, dar și despre vizita președintei Maia Sandu la New York, unde începe reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU.
9/19/2023 • 30 minutes
Gări pustii și trenuri mai lente, mai rare... Guvernul promite să modernizeze infrastructura feroviară - septembrie 18, 2023
În această ediție, aflați ce măsuri promite să ia Guvernul pentru modernizarea căilor ferate, și ce spune un tânăr belarus despre refuzul Chișinăului de a-i oferi azil.
9/18/2023 • 30 minutes
A murit Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova - septembrie 14, 2023
9/14/2023 • 30 minutes
De ce a decis Chișinăul să-l expulzeze pe șeful Sputnik Moldova - septembrie 13, 2023
9/13/2023 • 30 minutes
Pod aerian Tel Aviv-Chișinău. Zeci de mii de pelerini evrei traversează Moldova în drum spre Ucraina - septembrie 12, 2023
În acest episod, discutăm despre trecerea prin Moldova a zeci de mii de pelerini evrei în drum spre un loc sfânt din Ucraina, dar și despre niște umbre care planează asupra deschiderii noului an școlar în România vecină: vaccinarea insuficientă și temerile de consumul de droguri.
9/12/2023 • 30 minutes
Păcatele magistraților moldoveni, apreciate diferit de străini și de localnici? - septembrie 11, 2023
În acest episod, discutăm despre încercarea a trei procurori moldoveni, sprijiniți de Curtea Supremă de Justiție, de a convinge comisia pre-vetting că sunt onorabili, dar și despre deficitul de asistenți medicali din școlile și grădinițele R. Moldova.
9/11/2023 • 30 minutes
Moldova și spionii ruși „sub acoperire diplomatică” - septembrie 07, 2023
În acest episod, puteți afla câți dintre diplomații ruși care au rămas la Chișinău ar putea fi „spioni sub acoperire”, dar și cât de dependentă ar mai fi Moldova de livrările de gaze naturale rusești.
9/7/2023 • 30 minutes
Chișinăul recunoaște doar 1% din datoria istorică față de Gazprom - septembrie 06, 2023
În acest episod, discutăm despre rezultatele auditului extern de la Moldovagaz al datoriilor istorice față de Gazprom, dar și despre următoarele etape ale procesului de vetting în justiție.
9/6/2023 • 30 minutes
Recoltă îngropată: seceta și torentele tardive au compromis porumbul în sud - septembrie 05, 2023
În acest episod, discutăm despre cum recolta de porumb din sudul R. Moldova a fost compromisă al doilea an la rând mai ales de secetă, în absența irigațiilor, dar și despre problema controversatei datorii moldovene către Gazprom.
9/5/2023 • 30 minutes
Sărbători în surdină în Transnistria, pe fondul războiului din vecini - septembrie 04, 2023
În acest episod, discutăm despre cum au sărbătorit transnistrenii o nouă aniversare a proclamării independenței lor nerecunoscute, în septembrie 1990, dar și despre cum ar face față R. Moldova unei eventuale tragedii cu multe persoane cu arsuri.
9/4/2023 • 30 minutes
300 de cuvinte pentru o R. Moldova europeană: marea dictare națională de Ziua limbii române - septembrie 01, 2023
Sute de oameni și-au testat cunoștințele de limbă română la „marea dictare națională”, o premieră la Chișinău cu ocazia Zilei limbii române. Pe lângă încărcătura simbolică, dictarea este văzută de ME și ca un indicator sau îndrumător pentru accentele care ar trebui puse în predarea limbii române.
9/1/2023 • 30 minutes
Politicieni din diverse partide în vizorul Procuraturii Anticorupție de la Chișinău - august 30, 2023
Procuratura Anticorupție investighează în prezent câteva cazuri de finanțare ilegală a partidelor politice și estimează că în perioada electorală ar putea apărea mai multe infracțiuni de acest fel.
8/30/2023 • 30 minutes
Ar putea intra Moldova printre primii într-un nou val de extindere UE? - august 29, 2023
În acest episod, discutăm despre implicațiile propunerii lui Charles Michel, președintele Consiliului European, ca Uniunea Europeană să fie gata de o nouă extindere în anul 2030, dar și despre urmările exploziilor produse într-o stație de carburanți ce funcționa ilegal în apropiere de București.
8/29/2023 • 30 minutes
Moldova sărbătorește independența și își pregătește copiii de școală - august 28, 2023
În acest episod, discutăm despre cum a evoluat R. Moldova în cei 32 de ani de independență, dar și despre provocările cu care se confruntă sistemul ei de educație, pe fondul lipsei cronice de cadre didactice, al slabei finanțări și al depopulării.
8/28/2023 • 30 minutes
Reforma justiției în Moldova e lentă. Obstrucții sau precauții justificate? - august 24, 2023
În acest episod, discutăm despre cum procurorii din Moldova au acceptat să-și amâne o decizie importantă de dragul a numai trei dintre ei. Analizăm de asemenea ce impact ar putea avea dispariția liderilor armatei private ruse Wagner asupra războiului din Ucraina și stabilității interne a Rusiei.
8/24/2023 • 30 minutes
Găgăuzii încep să-și dea seama ce înseamnă să fii prieten cu Șor - august 23, 2023
În acest episod, discutăm despre cum victoria candidatei Partidului Șor la alegerile pentru postul de bașcan al Găgăuziei a complicat viața multor politicieni experimentați din autonomie, dar și despre ceea ce pare să fie primul caz de hărțuire sexuală ieșit la iveală în lumea teatrului moldovean.
8/23/2023 • 30 minutes
Pregătiri pentru adunarea generală a procurorilor. Cine va fi ales în noul CSP? - august 22, 2023
În acest episod, discutăm despre ultimele pregătiri către adunarea generală a procurorilor, și despre motivele pentru care muzicianul Goran Bregovic nu a fost lăsat să vină în R. Moldova.
8/22/2023 • 30 minutes
Guvernul alocă subvenții, fermierii îl acuză pe Recean de ipocrizie - august 21, 2023
În acest episod, aflați cu ce s-au ales fermierii moldoveni după luni de proteste și de ce unii lideri de la Comrat vorbesc despre crearea „republicii găgăuze”.
8/21/2023 • 30 minutes
Șor și Tauber cer să fie scoși de pe listele de sancțiuni ale UE - august 17, 2023
În acest episod, discutăm despre cum Ilan Șor și Marina Tauber au cerut unei instanțe europene anularea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană la 30 mai, din inițiativa guvernării de la Chișinău. Vorbim și despre cum spionajul rusesc ia forme noi, odată cu golirea ambasadelor ruse din Europa.
8/17/2023 • 30 minutes
Noua lege a procuraturii cere mai multă experiență procurorilor anticorupție - august 16, 2023
În acest episod, discutăm despre cum au fost nevoiți să plece de la Procuratura Anticorupție, cel puțin temporar, mai mulți procurori care potrivit unei legi noi nu au suficientă vechime în muncă, dar și despre cum se adăpostesc în Israel mai mulți oligarhi de tip Ilan Șor.
8/16/2023 • 30 minutes
Soluții pentru tranzitul cerealelor ucrainene. Ce propune Chișinăul? - august 15, 2023
În acest episod, aflați ce propuneri a făcut Chișinăul la recenta reuniune de la Galați pentru fluidizarea exporturilor ucrainene, și cu ce rezultate s-a încheiat prima etapă a admiterii în universitățile moldovene.
8/15/2023 • 30 minutes
45 de angajați ai ambasadei ruse la Chișinău pleacă acasă de nevoie - august 14, 2023
În acest episod, discutăm despre „paritatea diplomatică” moldo-rusă, și despre cum ar putea să funcționeze o judecătorie anticorupție în Republica Moldova.
8/14/2023 • 30 minutes
Moldova „importă” din România un specialist în negocieri de aderare la UE: Vasile Pușcaș - august 10, 2023
În acest episod discutăm despre cum Moldova s-a hotărât să recurgă la un specialist de prestigiu din România în efortul de a-și grăbi aderarea la Uniunea Europeană, dar și despre necazurile parcă fără de sfârșit ale agricultorilor moldoveni, care amenință cu noi proteste.
8/10/2023 • 30 minutes
30.000 de evrei ortodocși vor tranzita Moldova la toamnă - august 09, 2023
În acest episod, discutăm despre o înțelegere între Israel și Moldova care va permite la 30.000 de evrei hasidici să ajungă la Uman în Ucraina, în ciuda războiului, pentru a sărbători într-un loc sfânt al iudaismului Anul nou evreiesc (Roș Hașana în septembrie).
8/9/2023 • 30 minutes
Totul despre alegerile locale și marile mize ale scrutinului din toamnă - august 08, 2023
În acest episod, discutăm despre cum a început perioada electorală pentru alegerile locale și care sunt mizele scrutinului din 5 noiembrie, dar și despre schimbările pe care guvernul le pregătește în domeniul energiei regenerabile.
8/8/2023 • 30 minutes
Fermierii moldoveni în era digitală - august 07, 2023
În acest episod, discutăm despre cum tehnologiile digitale încep să ajungă și la fermierii moldoveni, dar și cum digitalizarea, în loc să ajute, a dat mari bătăi de cap sistemului medical din R. Moldova.
8/7/2023 • 30 minutes
Criză de controlori de trafic aerian în R. Moldova? - august 03, 2023
În acest episod, discutăm despre „revolta” controlorilor de trafic aerian din Moldova, dar și despre tensiunile diplomatice în creștere dintre Ucraina și Polonia.
8/3/2023 • 30 minutes
CSJ vs comisia pre-vetting și lecțiile Ucrainei pentru Judecătoria Anticorupție - august 02, 2023
Acest episod al podcast-ului „Pe agendă” este dominat de probleme juridice complicate și cu consecințe încă greu de estimat: Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus, de la 1 august, re-evaluarea a 21 candidați pentru CSM și CSP, descalificați inițial de Comisia pre-vetting.
8/2/2023 • 30 minutes
Parlamentul intră în vacanță după ce PAS mai dă o lovitură lui Șor - august 01, 2023
În acest episod, discutăm despre cum deputații PAS au adoptat în ultima ședință a sesiunii parlamentare noi restricții împotriva membrilor Partidului Șor și despre denunțarea mai multor acorduri semnate în cadrul CSI ca parte a unei strategii de îndepărtare treptată de organizația dominată de Rusia.
8/1/2023 • 30 minutes
La Giurgiulești, grânele ucrainene trec spre Europa, dar mai încet decât ar vrea șoferii - iulie 31, 2023
În acest episod, discutăm despre cum fac față șoferii ucraineni, moldoveni, români aglomerației fără precedent creată la Giurgiulești de exportul grânelor ucrainene, dar și despre ce șanse sunt ca părinții de copii foarte mici, mai ales din capitală, să poată beneficia de creșe administrate chiar de angajatori.
7/31/2023 • 30 minutes
Noua bașcană găgăuză și dilemele guvernării de la Chișinău - iulie 27, 2023
O să fie sau nu noua guvernatoare a autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul membră a guvernului de la Chișinău, așa cum au fost toți ceilalți guvernatori până la ea? Cum se știe, Guțul a candidat din partea partidului Șor, între timp interzis, însă după alegerile din autonomie.
7/27/2023 • 30 minutes
Chișinăul a decis reducerea drastică a personalului ambasadei Rusiei - iulie 26, 2023
Ministrul moldovean de externe Nicu Popescu a anunțat în deschiderea ședinței de guvern de marți, 26 iulie, că s-a decis reducerea drastică a personalului ambasadei Rusiei la Chișinău, ca să fie „mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră”.
7/26/2023 • 30 minutes
Ce rol va avea Moldova în exportul grânelor din Ucraina? - iulie 25, 2023
În acest episod, discutăm despre cum ar urma autoritățile moldovene să ajute Ucraina să exporte grâu după ce Rusia a denunțat acordul care permitea navelor ucrainene cu asemenea marfă să iasă în Marea Neagră. Vorbim de asemenea despre cum a supărat premierul ungur Viktor Orban guvernul României cu un nou discurs de pomină la Băile Tușnad, în Munții Carpați.
7/25/2023 • 30 minutes
Cum s-a transformat directorul magazinelor sociale ale lui Șor din învinuit în martor - iulie 24, 2023
În acest episod, discutăm despre ultimele evoluții din dosarul nr. 2 al Partidului Șor, Marina Tauber, în care a intervenit o mică răsturnare de situație, dar și despre cererea de asistență trimisă de Tiraspol Chișinăului după moartea activistului de opoziție Oleg Horjan.
7/24/2023 • 30 minutes
Drago Kos susține că războiul din Ucraina a expus R. Moldova la riscuri suplimentare de corupție - iulie 20, 2023
Războiul din Ucrainei provocat de invazia Rusiei a mărit riscurile de corupție în R. Moldova, spune expertul din Slovenia, Drago Kos, membru în Comitetul Consultativ Independent Anticorupție de la Chișinău.
7/20/2023 • 30 minutes
O remaniere de guvern care ridică multe întrebări și dă puține răspunsuri - iulie 19, 2023
Acum o săptămână se anunța plecarea din guvern a trei miniștrii: ministra de interne, ministrul educației și cel al infrastructurii – fără multe explicații iar luni, erau numiți înlocuitorii, tot fără multe explicații.
7/19/2023 • 30 minutes
Cine a fost Oleg Horjan și de ce a trezit moartea lui ecouri internaționale - iulie 18, 2023
În acest episod, discutăm despre moartea lui Oleg Horjan, un activist transnistrean considerat cel mai mare critic al puterii clanului Sheriff, dar și despre cum a reușit să câștige judecătorea Domnica Manole mii de euro în despăgubiri, inclusiv grație Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cât și despre ultimele evoluții în peripețiile juridice ale Partidului Șor – sau ceea a ce a mai rămas din el.
7/18/2023 • 30 minutes
România strânge legăturile cu Mitropolia Basarabiei, ca s-o ajute să-și recapete drepturile - iulie 17, 2023
În acest episod, discutăm despre cum guvernul și Patriarhia Română au semnat un document în care se obligă să ajute Mitropolia Basarabiei, în vreme ce devine tot mai evident că Bucureștiul a devenit un avocat tot mai înfocat la Chișinău al bisericii pe care o controlează de la distanță. Vom afla de asemenea cât de amplu este fenomenul abandonării terenurilor agricole în R. Moldova.
7/17/2023 • 30 minutes
Problemele cu legea ale Evgheniei Guțul n-o vor împiedica să fie învestită ca bașcan - iulie 13, 2023
În acest episod, discutăm despre cum a fost pusă sub învinuire în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor Evghenia Guțul, câștigătoarea alegerilor pentru postul de guvernator al autonomiei găgăuze, dar și despre motivele ce fac Moldova să nu rupă total legăturile cu CSI – e vorba de economie.
7/13/2023 • 30 minutes
NATO strânge legăturile cu Ucraina, dar n-o invită să adere - iulie 12, 2023
7/12/2023 • 30 minutes
NATO promite asistență sporită Moldovei, respectându-i neutralitatea - iulie 11, 2023
Marți și miercuri, 11-12 iulie, țările alianței nord-atlantice participă la Vilnius la un summit NATO, dominat de problema de a găsi un consens politic privind viitorul Ucrainei: schițarea unei căi spre aderarea ei la NATO și un compromis de securitate până la acea aderare.
7/11/2023 • 30 minutes
„Restart” - pentru asigurările sociale și „Rethink” garanțiile de securitate pentru Ucraina - iulie 10, 2023
Aproximativ 2.800 de asistenți personali nu au fost plătiți de luni de zile, în sistemul social sunt oricum prea puțin așa că Ministerul Muncii și Protecție Sociale a pornit, la turații înalte, un program de reformare a asistenței social: Restart (repornire, un nou început).
7/10/2023 • 30 minutes
74 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste din Basarabia - iulie 06, 2023
În aceste episod, aflați cum au decurs manifestațiile de la Chișinău pentru comemorarea victimelor represiunilor staliniste, și cu ce agendă va începe Joe Biden turneul său european.
7/6/2023 • 30 minutes
Cum va avea loc evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor? Guvernul aprobă procedura de vetting - iulie 05, 2023
În acest episod, aflați ce mecanism a propus Guvernul pentru evaluarea externă judecătorilor și procurorilor moldoveni, și cum partenerii occidentali ai Ucrainei se pregătesc să ajute Kievul să reconstruiască țara distrusă de război.
7/5/2023 • 30 minutes
Atacatorul de la Aeroportul internațional Chișinău a murit | Ofertele universităților din România - iulie 04, 2023
Luni, 4 iulie, s-a lansat la Chișinău „Târgul universităților din România”, la care absolvenții s-au putut interesa despre oferta de peste Prut. Mai mult, au avut ocazia să discute și cu tineri moldoveni care studiază deja în România – cum s-ar spune un schimb de experiență la prima mână.
7/4/2023 • 30 minutes
Mai multă lume ar putea beneficia de asigurarea de sănătate plătită de stat - iulie 03, 2023
Până la sfârșitul săptămânii (8 iulie) mai este în dezbatere publică propunerea Ministerului Sănătății de modificare a legii asigurărilor obligatorii de sănătate.Ministerul vrea în primul rând să se asigure că mamele, care nu au loc de muncă, vor fi asigurate „din oficiu”, până ce copilul împlinește doi ani. Asta, pentru a reduce riscul mortalității infantile sau a mamelor. Și unele categorii de liber profesioniști ar urma să beneficieze de acest sprijin din partea statului. Ce nu se știe pân ă acum (cel puțin în spațiul public) este la cât sunt estimate costurile și cum va fi finanțată reforma?
7/3/2023 • 30 minutes
Maia Sandu consultă partidele politice mici, pe tema integrării europene - iunie 29, 2023
În acest episod, discutăm despre agenda unei rare întâlniri a președintei Sandu cu reprezentanții altor partide decât PAS, dar și despre posibilitatea ca statul moldovean să dea în judecată gigantul energetic rus Gazprom pentru criza energetică declanșata în R. Moldova în toamna anului 2022.
6/29/2023 • 30 minutes
Fermierii moldoveni suspendă protestele din centrul capitalei și pleacă la seceriș, dar nu renunță la revendicări - iunie 28, 2023
În acest episod, discutăm despre cum clinicile moldovene, în special cele private, profită de diferența mare dintre salariile personalului medical autohton și cel din străinătate, atrăgând „turiști medicali”, dar și despre suspendarea protestelor fermierilor la începutul secerișului.
6/28/2023 • 30 minutes
Guvernul nu crede în argumentele comercianților cu patentă - iunie 27, 2023
În acest episod, aflați cum socialiștii au sărit în ajutorul comercianților deținători de patentă, și ce crede Lukașenko despre insurgența mercenarilor Wagner.
6/27/2023 • 29 minutes, 59 seconds
Insurecția Wagner: mai multe întrebări decât răspunsuri - iunie 26, 2023
În acest episod, analizăm posibilele efecte ale scurtei rebeliuni armate a lui Evgheni Prigojin și a grupului său de mercenari Wagner, dar și formele în care partidul interzis Șor ar putea reveni pe scena politică din R. Moldova.
6/26/2023 • 29 minutes, 59 seconds
Fermierii continuă protestele, dezamăgiți de discuțiile cu Maia Sandu - iunie 22, 2023
În aceste episod, aflați de ce agricultorii au decis să continue protestele după discuțiile cu șefa statului, și cât de mari ar putea să fie costurile reintegrării regiunii transnistrene.
6/22/2023 • 30 minutes
Moldova, candidată la admiterea în UE. Ce progrese a făcut într-un an de zile? - iunie 21, 2023
În acest episod, aflați ce spune CE într-un nou raport despre progresele Chișinăului pe calea europeană, dar și cum se vede de la București contraofensiva ucraineană.
6/21/2023 • 30 minutes
Scoaterea unui partid parlamentar în afara legii, o premieră în Moldova, cu posibile implicații de durată - iunie 20, 2023
În acest episod discutăm despre reacțiile provocate de decizia din 19 iunie a Curții Constituționale din Moldova de a scoate în afara legii Partidul Șor, dar și despre cum noul ministru de externe din România a făcut prima vizită în străinătate după preluarea postului tocmai la Chișinău.
6/20/2023 • 30 minutes
Marș LGBT+ fără incidente la Chișinău și cum s-a trezit NATO din letargia pentru care a criticat-o Macron - iunie 19, 2023
În acest episod, discutăm cu reporterul nostru Denis Dermenji despre atmosfera de la sediul NATO din Bruxelles înaintea summitului de la Vilnius, dar și despre atmosfera în general pașnică, sărbătorească, în care a avut loc a 22-a ediție a Festivalului anual LGBT+ de la Chișinău.
6/19/2023 • 30 minutes
Moldova speră la mai mult sprijin NATO | Slovacia sub spectrul „orbanizării” - iunie 15, 2023
R. Moldova speră să primească „mai multe garanții de securitate” din partea NATO până la summitul Alianței Nord-Atlantice, din iulie, de la Vilnius, a spus Viorel Cibotaru, ambasadorul R. Moldova în Belgia și șeful misiunii NATO.
6/15/2023 • 30 minutes, 2 seconds
Cu ce mai pot zbura moldovenii în vacanță și ce aduce rocada politică din România? - iunie 14, 2023
Compania Fly One, una din cele două companii low cost care mai zboară la Chișinău, a continuat să amâne sau să anuleze mai multe zboruri programate pentru 13 și 14 iunie. Problemele au început pe 10 iunie, când compania a anunțat „defecțiuni tehnice” la avioanele pe care le are în gestiune.
6/14/2023 • 30 minutes
La Mereni, după 82 de ani de la primul val de deportări staliniste - iunie 13, 2023
În acest episod, discutăm despre deportările sovietice din Basarabia și Bucovina de Nord și recuperarea memoriei istorice, dar și despre războiul din Ucraina, în contextul ultimului raport al Institutului pentru Pace de la Stockholm.
6/13/2023 • 30 minutes
Fermierii mai dau o șansă guvernului - iunie 12, 2023
În acest episod, aflați de ce și-au modificat revendicările fermierii protestatari, și ce candidați la funcția de primar al Chișinăului au înaintat până acum partidele politice.
6/12/2023 • 30 minutes
De ce se ceartă între ele instituțiile anti-corupție din Moldova și cum ar putea fi denumită sărbătoarea încheierii r ăzboiului? - iunie 08, 2023
În acest episod, discutăm despre un conflict acutizat între două instituții care ar trebui să combată împreună corupția: Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție. Trecem în revistă de asemenea emoțiile stârnite de decizia puterii de a muta de la 9 la 8 mai și reboteza sărbătoarea care marchează sfârșitul celui de-al doilea război mondial în Europa.
6/8/2023 • 30 minutes
Ce vor fermierii moldoveni de la guvern și cum s-a desfășurat prima vizită a Regelui Charles al III-lea în România de după încoronare - iunie 07, 2023
În acest episod, discutăm despre eșecul negocierilor dintre guvern și fermierii care au intrat din 7 iunie în proteste, mai întâi în raioane, dar apoi poate și la Chișinău, ca și despre un nou studiu alarmant despre violența verbală și de altă natură la care sunt supuse foarte multe femei în maternitățile din R. Moldova.
6/7/2023 • 30 minutes
SUA sancționează agenți ruși acuzați de activități împotriva guvernului R. Moldova - iunie 06, 2023
În acest episod, aflați cine sunt persoanele sancționate de SUA pentru a fi încercat să răstoarne puterea de la Chișinău, și la ce etapă a ajuns concursul pentru selectarea noilor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.
6/6/2023 • 30 minutes
Maia Sandu: „Moldova este percepută drept viitoare membră a UE” - iunie 05, 2023
În acest episod, aflați ce a adus Republicii Moldova summit-ul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, din 1 iunie, și ce impresii le-a lăsat reuniunea unor jurnaliști străini.
6/5/2023 • 30 minutes
Cum a fost să fii reporter la summit-ul de la Bulboaca și ce-l atrage pe regele Charles în România - iunie 01, 2023
Joi, 1 iunie, Moldova s-a aflat în centrul atenției internaționale grație găzduirii mai multor zeci de lideri europeni la un castel-vinărie din apropierea capitalei. Aflat la a doua ediție, după cea de anul trecut de la Praga, summitul Comunității Politice Europene a fost relativ scurt, fără decizii sau declarații colective de maximă importanță, dar plin de întâlniri bilaterale care pot aduce rezultate multiple.
6/1/2023 • 30 minutes
Moldova intră, în rând cu lumea, în luna PRIDE-urilor - mai 31, 2023
Intrăm la 1 iunie în ceea ce în multe țări democratice se numește Luna Pride-urilor, când ies pe străzi membrii comunităților LGBT ca să-și exprime solidaritatea unii cu alții, să-și ceară drepturile sau, când este cazul, să se bucure de vreun drept primit.
5/31/2023 • 30 minutes
Doi militari moldoveni, răniți în confruntările cu protestatari din nordul Kosovo - mai 30, 2023
În acest episod, aflați ce se întâmplă în nordul Kosovo, unde s-au produs ciocniri violente între forțele KFOR și etnicii sârbi, și ce spun experți militari occidentali despre atacurile cu drone asupra Moscovei.
5/30/2023 • 30 minutes
Cine va veni la Castel Mimi și ce se va discuta la reuniunea Comunității Politice Europene - mai 29, 2023
În acest episod, discutăm despre așteptările legate de summit-ul Comunității Politice Europene, de la Castel Mimi, și impactul regional al alegerilor din Turcia.
5/29/2023 • 30 minutes
Moldova schimbă 9 mai cu 8 mai, profesorii români în grevă salarială
- mai 25, 2023
În acest episod, discutăm despre discutarea în Parlamentul de la Chișinău a schimbării denumirii sărbătorii de la 9 mai, dar și despre revendicările salariale ale profesorilor din România, care au declanșat luni o grevă generală, punând pe jar politicienii din coaliția de guvernare de la București.
5/25/2023 • 30 minutes
Dodon, la un an de necazuri juridice, și importanța deciziei CEDO referitoare la familiile diverse din România - mai 24, 2023
În acest episod, discutăm despre împlinirea unui an de când justiția moldoveană a început să-l cerceteze mai amănunțit pe fostul președinte Igor Dodon și analizăm importanța, inclusiv pentru Moldova, a unei decizii prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă România să recunoască familiile întemeiate de cuplurile de același sex.
5/24/2023 • 30 minutes
Drum „european” până la Bulboaca. Ultimele pregătiri pentru reuniunea CPE - mai 23, 2023
În acest episod, aflați cum decurg ultimele pregătiri pentru summit-ul Comunității Politice Europene, și cum au ajuns unii fruntași socialiști în tabăra politică a oligarhului fugar Ilan Șor.
5/23/2023 • 30 minutes
Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele alegerilor din autonomia găgăuză. Ce urmează? - mai 22, 2023
În acest episod, discutăm despre decizia Curții de Apel Comrat de a recunoaște victoria Evgheniei Guțul, candidata Partidului Șor, în alegerile pentru funcția de bașcan, și despre importanța „strategică” a luptelor pentru Bahmut, în estul Ucrainei.
5/22/2023 • 30 minutes
Ultimele pregătiri pentru adunarea „Moldova Europeană” - mai 18, 2023
În acest episod, aflați cum se pregătesc autoritățile de așa-numita „Adunare Națională Moldova Europeană” și ce contramanifestații organizează partidele de opoziție.
5/18/2023 • 30 minutes
Premierul Dorin Recean face apel la calm, după protestele de la Comrat - mai 17, 2023
În acest episod, aflați cum a reacționat Guvernul la acuzațiile că ar încerca să influențeze rezultatele recentelor alegeri din autonomia găgăuză și ce alte acorduri cu CSI a decis să denunțe Chișinăul.
5/17/2023 • 30 minutes
Cât de sigur este că ne luăm banii înapoi de la Air Moldova și ce anume dezbat judecătorii de la CC în cazul Partidului Șor - mai 16, 2023
Discutăm despre situația de la Air Moldova, care încearcă să scape de faliment și să se restructureze ca să atragă investiții, dar și despre deliberările Curții Constituționale privind pericolele pe care le-ar reprezenta pentru democrație și stabilitate al treilea partid parlamentar din Moldova, Partidul Șor.
5/16/2023 • 30 minutes
Moldova va continua să importe cereale din Ucraina. De ce s-a răzgândit Guvernul? - mai 11, 2023
În acest episod aflați cum au reacționat fermierii moldoveni la decizia guvernului de a nu interzice, deocamdată, importul de cereale din Ucraina, și cum a reușit R.Moldova să urce în clasamentul țărilor care apără drepturile persoanelor LGBTI.
5/11/2023 • 30 minutes
Soarta partidului „Șor”, decisă la Curtea Constituțională? - mai 10, 2023
În acest episod aflați cum a decurs prima ședință a Curții Constituționale care examinează cererea Guvernului privind scoaterea în afara legii a partidului de opoziție „Șor”, și câte amenzi a aplicat poliția, de 9 mai, manifestanților care au purtat simboluri interzise.
5/10/2023 • 30 minutes
„Reporterii” în vizit ă la Pe Agendă - mai 09, 2023
În acest episod, reluăm o discuție a autorului podcastului Europei Libere „Reporterii”, Alexandru Eftode, cu reportera specializată în justiție, Nadeja Coptu. Tema este procesul de vetting, considerat cheia de boltă a reformei judiciarului, promisă încă din campaniile electorale de președinta Sandu și de partidul fondat de ea, PAS.
5/9/2023 • 30 minutes
Moldova riscă un conflict cu Ucraina din cauza cerealelor - mai 08, 2023
Fermierii din R. Moldova amenință cu proteste, ministrul Agriculturii negociază cu partenerii ucraineni dar și cu reprezentanții UE, însă problema prețurilor pentru cereale și alte produse agrare care s-au prăbușit, nu pare sa se rezolve în scurt timp. S-ar putea spune că fermierii moldoveni au devenit un fel de „victime colaterale” ale războiului din Ucraina dar și a solidarității europene cu Ucraina.
5/8/2023 • 30 minutes, 1 second
Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să își recupereze banii pe bilete și alte daune? - mai 04, 2023
5/4/2023 • 30 minutes
Ce se știe despre expulzarea forțată din Germania a romilor din Republica Moldova - mai 03, 2023
În acest episod, discutăm despre soarta celor peste 3500 de cetățeni moldoveni, mulți de etnie romă, care urmează să fie expulzați din Germania, unde se află ilegal, și despre saltul „spectaculos” realizat de Republica Moldova în clasamentul mondial al libertății presei.
5/3/2023 • 30 minutes
Alegerile găgăuze în turul al doilea – două fețe ale aceleiași opțiuni? - mai 02, 2023
În acest episod, discutăm despre intrarea în turul al doilea al alegerilor din autonomia găgăuză a doi candidați cu vederi pro-ruse, dar și despre cine și cum se încumetă să ducă mai departe tradiția agricolă în R. Moldova, în condițiile depopulării satelor și a emigrației.
5/2/2023 • 30 minutes
Pe agendă | Despre bătălia pentru „mințile moldovenilor” și „ghiveciul” informațional - mai 01, 2023
Pe agendă găzduiește din nou podcastul lui Eugen Urusciuc ,„ În esență”. Ultimul episod o are ca invitată pe Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului, cu care a discutat despre combaterea dezinformării, statul special al Autonomiei găgăuze și în domeniul media și consecințele „separatismului media” pentru malul stâng la Nistrului.
5/1/2023 • 30 minutes
lan Șor rămâne fără mandat de deputat - aprilie 27, 2023
După ce Curtea de Apel a confirmat condamnarea lui Ilan Șor în dosarul „furtul bancar” și a ridicat la 15 ani pedeapsa cu închisoare, joi a fost rândul Parlamentului să constate că mandatul de deputat nu mai este valabil, a „încetat de drept”. 56 de deputați PAS ai aprobat măsura, unul s-a abținut - ar putea fi și din cauza unei defecțiuni tehnice, crede corespondenta Europei Libere pe probleme de justiție, Nadejda Coptu. Socialiștii și comuniștii s-au abținut și ei, în corpore, dar nu a fost nici un vot contra.
4/27/2023 • 30 minutes, 1 second
Sate fără farmacii și Ziua Victoriei fără „Regimentul nemuritor” - aprilie 26, 2023
Farmaciile sunt un element cheie al sistemului de sănătate dar și o afacere, un comerț, iar această dualitate a lăsat în R. Moldova peste 70 de mii de oameni fără o farmacie cât de cât în apropiere, a constatat recent Curtea de Conturi.În timp ce marile orașe, mai ales Chișinăul, sunt inundate de farmacii, locuitorii din multe sate mici nu găsesc o farmacie decât la mulți kilometri depărtare. Acum, autoritățile promit să simplifice cumva deschiderea unei farmacii la sat, mărind totodată taxele pentru cele din orașe.
4/26/2023 • 30 minutes
Cât mai aproape de UE, cât mai departe de Rusia? - aprilie 25, 2023
În acest nou episod discutăm despre noile promisiuni ale UE de a ajuta Moldova să se pregătească de aderare, inclusiv prin respingerea unor amenințări „hibride” externe, dar și despre o nouă escaladare a disputei diplomatice ruso-moldovene provocată de recenta neintrare în țară a liderului Tatarstanului – parte a F. Ruse.
4/25/2023 • 29 minutes, 59 seconds
Pe agendă | Adunarea Națională „Moldova Europeană”, între unitate și dezbinare - aprilie 24, 2023
După sărbători, avem din nou o vizită între Podcasturi: la Pe agendă găzduim În esență, un podcast realizat în fiecare săptămână de Eugen Urusciuc, care s-a oprit de data aceasta cu invitatul său la planul președintei Maia Sandu și suporterilor ei de a ține un mare miting în sprijinul integrării europene a R. Moldova. Audiție plăcută!
4/24/2023 • 29 minutes, 59 seconds
UE vrea să-i sancționeze pe cei care destabilizează R. Moldova| Rusia nu mai vrea să acorde cetățenia în regim simplificat - aprilie 20, 2023
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene ar putea aproba pe 24 aprilie un regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova. Potrivit surselor Europei Libere de la Bruxelles, există deja un proiect care stabilește principiile de bază ale cestui nou mecanism, creat special pentru sancționare cetățenilor R. Moldova, țară din afara UE. Odată aprobate principiile, pe listă s-ar putea regăsi în primul rând Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, oligarhii fugari ai Moldovei. Detalii într-o discuție cu Cristina Popușoi, care a văzut propunerea Comisiei Europene.
4/20/2023 • 30 minutes
Hărțuirea sexuală, o problemă încă neînțeleasă în Moldova| În UE se așteaptă reguli mult mai stricte pentru tranzitul cerealelor ucrainene - aprilie 19, 2023
Cazul lui Marian Lupu, președintele Curții de Conturi acuzat de o subalternă de hărțuire sexuală, a readus în atenția publicului această problemă. Un studiu dat publicității recent, arată că 8% din angajații din au fost hărțuiți sexual la locul de muncă.
4/19/2023 • 30 minutes
Ce se întâmplă mai departe cu condamnatul Ilan Șor și cum mai merge modernizarea armatei Moldovei - aprilie 18, 2023
În acest episod, discutăm despre ultimele evoluții în dosarul omului de afaceri devenit politician Ilan Șor, condamnat la 13 aprilie la 15 ani de închisoare, și încercăm să clarificăm cum merge procesul de modernizare a armatei moldovene, în baza unui plan din 2020, dar și în condițiile mai noi și mai dramatice ale războiului pornit de ruși în Ucraina.
4/18/2023 • 29 minutes, 59 seconds
Pe agendă | Alegerile bașcanului Gagauz Yeri - aprilie 17, 2023
În preajma sărbătorilor, se vizitează între ei nu doar oamenii, ci și podcasturile. Astăzi, Pe Agendă are ca oaspete podcastul În esență, găzduit de obicei în fiecare joi de Eugen Urusciuc. Tema celui mai nou episod o veți auzi imediat, chiar de la el.
4/17/2023 • 29 minutes, 59 seconds
„Polița de asigurare medicală s-a scumpit dar crește și numărul categoriilor exceptate” - aprilie 14, 2023
PAS a înaintat un proiect de lege care va lărgi numărul celor scutiți de plata poliției obligatorii de asigurare medicală. Este vorba de pensionarii și persoanele cu dezabilități care au o afacere sau mic comerț.
4/14/2023 • 29 minutes, 59 seconds
Cum va organiza guvernul lui Dorin Recean „Adunarea Națională Moldova Europeană”? - aprilie 13, 2023
În această ediție, aflați cum va pune umărul guvernul la organizarea unui mare miting pro-european la Chișinău și cum reușește MAI să facă față provocărilor legate de războiul din Ucraina.
4/13/2023 • 30 minutes
Ce urmărește Maia Sandu cu „marea adunare” pro-europeană și cum o privesc cei pe care-i consideră „hoți” și destabilizatori - aprilie 12, 2023
În acest episod, discutăm despre planul președintei Maia Sandu de a ține o mare adunare de sprijin pentru parcursul european al Moldovei tocmai înainte ca liderii europeni să vină în Moldova, dar și despre revenirea lui Igor Dodon într-o funcție activă, de răspundere, în Partidul Socialiștilor.
4/12/2023 • 29 minutes, 59 seconds
Va avea dreptul SIS să supravegheze procesele electorale? - aprilie 11, 2023
În acest episod, aflați ce îngrijorări noi a stârnit amendarea legilor cu privire la SIS, aprobate în prima lectură, și cum Chișinăul și Tiraspolul au făcut un „schimb neoficial” de deținuți.
4/11/2023 • 30 minutes
Premierul Poloniei, la Chișinău: „Avem un dușman comun” - aprilie 07, 2023
În acest episod discutăm despre vizita premierului Mateusz Morawiecki la Chișinău și extinderea cooperării moldo-poloneze, și despre cum Republica Moldova ar putea intra în „noua eră” a energiei regenerabile.
4/7/2023 • 30 minutes
Ce va transporta Ucraina prin „scurtătura” feroviară de la Basarabeasca - aprilie 06, 2023
În acest episod, discutăm despre reluarea circulației marfarelor prin nodul feroviar de la Basarabeasca, între R. Moldova și Ucraina, după o pauză de un sfert de secol, și despre cum fac față medicii din Varnița unui aflux tot mai mare de pacienți din stânga Nistrului.
4/6/2023 • 30 minutes
Cum s-au „împuținat” membrii Consiliul Superior al Magistraturii și cum nu au voie judecătorii să-și dea demisia când vor - aprilie 05, 2023
În acest episod, discutăm despre obstacolele cu care se confruntă reforma justiției în R. Moldova, prinsă între dorința guvernării de a arăta rezultate credibile cât mai repede și rezistența, pe alocuri logică, a sistemului, dar și despre cum președintele rus Putin, încercând după spusele lui să blocheze extinderea alianței nord-atlantice în Ucraina, a împins în alianță Finlanda tradițional neutră.
4/5/2023 • 29 minutes, 59 seconds
Un succes valorificat la maximum: puterea se mândrește prelungit cu revenirea Aeroportului Internațional Chișinău „la stat” - aprilie 04, 2023
În acest episod, discutăm despre efortul puterii de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, de a prezenta ca pe un mare succes în lupta împotriva corupției și de a obține „puncte” politice din revenirea în proprietatea statului a Aeroportului Internațional Chișinău.
4/4/2023 • 29 minutes, 59 seconds
Republica Moldova prelungește starea de urgență cu încă 60 de zile - martie 31, 2023
În acest episod aflați ce argumente a invocat premierul Dorin Recean pentru a cere extinderea stării de urgență și cum a răspuns criticilor opoziției parlamentare care susține că aceasta nu ar fi decât un paravan pentru abuzurile guvernării PAS. Mai aflați și ultimele evoluții legate de lavra Pecerska din Kiev, amenințată cu evacuarea, și cum compensează UE țările care furnizează muniții și armament Ucrainei.
3/31/2023 • 29 minutes, 30 seconds
CE va recomanda anul acesta începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE (surse de la Bruxelles) - martie 30, 2023
În acest episod, aflați ce au declarat surse bine informate de la Bruxelles pentru Europa Liberă despre șansele Chișinăului și Kievului de a începe cât mai repede negocierile de aderare la UE; și ce spun experți americani despre rolul Europei de Est în „confruntarea dintre democrație și autocrație”.
3/30/2023 • 29 minutes, 30 seconds
CE va recomanda anul acesta începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE (surse de la Bruxelles) - martie 30, 2023
În acest episod, aflați ce au declarat surse bine informate de la Bruxelles pentru Europa Liberă despre șansele Chișinăului și Kievului de a începe cât mai repede negocierile de aderare la UE; și ce spun experți americani despre rolul Europei de Est în „confruntarea dintre democrație și autocrație”.
3/30/2023 • 29 minutes, 30 seconds
Moldova-UE: vorbe bune, ajutoare – dar evaluarea progreselor Chișinăului încă se lasă așteptată - martie 29, 2023
În acest episod, discutăm despre mesajul vizitei la Chișinău a președintelui Consiliului European, Charles Michel, din 28 martie, dar și despre dificultățile întâmpinate de promotorii reformei justiției în completarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
3/29/2023 • 29 minutes, 29 seconds
Ce-i mână pe deputații din BCS spre un nou avatar al lui Șor și cât de independentă este Moldova de gazele rusești, cu adevărat - martie 28, 2023
În acest episod, discutăm despre plecările de deputați de la BCS spre o nouă structură dominată de fugarul Ilan Șor, Mișcarea pentru Popor, dar și cântărim adevărul din declarațiile puterii că Moldova s-ar fi „vindecat” deja de dependența de gazele rusești.
3/28/2023 • 29 minutes, 30 seconds
Premierul Nicolae Ciucă, la Chișinău: „Consolidarea mediului de securitate - un obiectiv important pe agenda noastră” - martie 23, 2023
În acest episod, aflați ce a discutat premierul român Nicolae Ciucă, joi, la Chișinău, unde s-a aflat într-o vizită oficială, împreună cu mai mulți miniștri, și cum se pregătește satul Bulboaca să-i primească pe liderii UE la un summit, pe 1 iunie.
3/23/2023 • 29 minutes, 30 seconds
R. Moldova în raportul Departamentului de Stat: corupție, justiție selectivă, condiții dure în închisori - martie 22, 2023
În acest episod discutăm despre situația drepturilor omului în Republica Moldova, așa cum este reflectată în ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA, și despre o posibilă listă a persoanelor pe care actuala putere de la Chișinău și le-ar dori să fie supuse sancțiunilor UE.
3/22/2023 • 29 minutes, 30 seconds
Reforma justiției, judecătorii și Parlamentul | Igor Grosu: „Noi o să mergem înainte!” - martie 21, 2023
Noul CSM ar trebui să fie ales și funcțional în 30 de zile, a recomandat lui Consiliul Suprem de Securitate. „Cu sau fără participarea judecătorilor”, preciza luni Maia Sandu. În episodul de astăzi aflați opinia unor judecători dar și de ce Igor Grosul crede că acest termen poate fi respectat.
3/21/2023 • 29 minutes, 30 seconds
Prin Consiliul Suprem de Securitate, guvernarea vrea să spargă blocajul din justiție - martie 20, 2023
În acest episod aflați cum vrea guvernarea, prin Consiliul Suprem de Securitate, să deblocheze reforma din justiție dar și care sunt motivele care au dus la acest aparent blocaj.
3/20/2023 • 29 minutes, 30 seconds
Limba română, limba oficială a Republicii Moldova, între aplauze și proteste - martie 16, 2023
În acest episod, aflați cum a fost votată legea prin care „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în legislația R. Moldova, în timp ce, în fața Parlamentului, protestau membri și simpatizanți ai Partidului Șor.
3/16/2023 • 29 minutes, 28 seconds
Dialogul strategic R. Moldova – SUA: „Relațiile dintre statele noastre nu au fost niciodată mai puternice” - martie 15, 2023
În acest episod discutăm despre prioritățile Dialogului strategic R. Moldova – SUA și ultima reuniune la nivel înalt, în cadrul acestui format, care a avut loc joi, la Chișinău, precum și despre asistența militară non-letală pe care UE se pregătește să o ofere armatei moldovene.
3/15/2023 • 29 minutes, 30 seconds
PAS promite să respecte recomandările Comisiei de la Veneția privind legile SIS (Lilian Carp) - martie 14, 2023
În acest episod aflați care este opinia Comisiei de la Veneția – structură consultativă a Consiliului Europei – despre pachetul de legi SIS, care urmează să fie dezbătut în parlament și cum au reacționat inițiatorii proiectului.
3/14/2023 • 29 minutes, 29 seconds
PAS promite să respecte recomandările Comisiei de la Veneția privind legile SIS (Lilian Carp) - martie 14, 2023
În acest episod aflați care este opinia Comisiei de la Veneția – structură consultativă a Consiliului Europei – despre pachetul de legi SIS, care urmează să fie dezbătut în parlament și cum au reacționat inițiatorii proiectului.
3/14/2023 • 29 minutes, 29 seconds
Nou protest antiguvernamental la Chișinău, pe fundalul avertismentului SUA că Moscova are un plan de destabilizare a R. Moldova - martie 13, 2023
În acest episod aflați cum a fost la protestul antiguvernamental de duminică, 12 martie organizat de Partidul Șor la Chișinău, cum au reacționat autoritățile și de ce au fost reținute peste 70 de persoane.
3/13/2023 • 29 minutes, 30 seconds
Ce se întâmplă la Tiraspol: un pretins atac terorist sau „o bombă informațională”? - martie 09, 2023
În acest episod, aflați cum a reacționat Chișinăul la un pretins atac terorist de la Tiraspol; și care sunt acum obiectivele Rusiei, în al doilea an al războiului din Ucraina?
3/9/2023 • 29 minutes, 30 seconds
O misiune civilă a UE pentru Republica Moldova? - martie 08, 2023
În acest episod, aflați cum se pregătesc țările UE să ajute R. Moldova să-și consolideze sectorul de apărare și securitate; de ce o delegație de femei din opt state a vizitat Chișinăul, în ziua de 8 martie; și despre cum femeile din Ucraina luptă cot la cot cu bărbații împotriva invaziei rusești.
3/8/2023 • 29 minutes, 29 seconds
Grăsimi dăunătoare în loc de brânză și o ofertă moldoveană generoasă pentru actorii de la Mariupol - martie 07, 2023
În acest episod, discutăm despre constatarea agenției pentru siguranța alimentelor că în marea majoritate a plăcintelor cu brânză vândute în Moldova nu există brânză, dar și despre răspunsul colectivului teatrului din Mariupol, Ucraina, la o ofertă a guvernării PAS de a se muta în R. Moldova, la Chișinău.
3/7/2023 • 29 minutes, 30 seconds
Socialiștii și comuniștii se plâng că PAS le fură identitatea moldovenească și vor alegeri anticipate - martie 06, 2023
În acest episod, discutăm despre un protest organizat de cel mai mare partid de opoziție, al socialiștilor, împreună cu aliatul lui, comuniștii, împotriva adoptării în prima lectură a unei legi care dă prioritate sintagmei „limba română” în viața legislativă, dar și despre o nouă evaluare alarmantă a nivelului de violență sexuală care însoțește invazia rusească din Ucraina, ca și despre o nouă „față”, mult mai sumbră, a fostului președinte SUA Donald Trump.
3/6/2023 • 29 minutes, 30 seconds
Republica Moldova, un an după semnarea cererii de aderare la UE - martie 03, 2023
În acest episod, discutăm despre reușitele și restanțele Chișinăului pe calea spre aderarea la UE și despre primele cereri de înregistrare a căsătoriei civile depuse la ASP de către persoane LGBT.
3/3/2023 • 29 minutes, 29 seconds
O nouă aniversare a războiului de la Nistru. Maia Sandu: „Nu ni l-am dorit atunci și nu ne dorim război nici acum” - martie 02, 2023
În acest episod, aflați ce spun veterani ai războiului de la Nistru despre „tensionarea situației” din regiunea transnistreană, în contextul războiului din Ucraina, și ce recomandări a făcut la Chișinău comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.
3/2/2023 • 29 minutes, 29 seconds
Cât se mai poate strânge relația moldo-română? Recean la București, la nici o săptămână după Maia Sandu - martie 01, 2023
În acest episod, discutăm despre motivele pentru care noul premier Dorin Recean a ales să facă prima vizită în străinătate tocmai la București, dar și despre atmosfera celui de-al doilea protest de stradă din capitală al Partidului Șor de când cu avertismentul puterii de la Chișinău că tocmai asemenea proteste ar putea „masca” o încercare de destabilizare din partea Rusiei.
3/1/2023 • 29 minutes, 30 seconds
Ce se întâmplă cu adevărat în Transnistria și de ce circulă deodată atâta știri imposibil de confirmat despre ea? - februarie 28, 2023
În acest episod, discutăm despre revenirea regiunii transnistrene în atenția mondială, nu doar locală, odată cu punerea în circulație a unor scenarii contradictorii, dar și despre soarta elevilor ucraineni din clasa XI, care dau un examen final în Moldova în condiții pe care nu și le-ar fi imaginat în urmă cu ceva mai mult de un an.
2/28/2023 • 29 minutes, 57 seconds
Cu războiul în coaste: cum s-a schimbat într-un an viața în satul Larga, r. Briceni - februarie 27, 2023
În acest episod, aflați cum s-au obișnuit sau nu oamenii dintr-un sat de la extremitatea de nord a țării cu războiul din Ucraina, intrat în al doilea an, dar și cum zac în depozitele unor spitale din R. Moldova aparate și dispozitive de ultimă generație, valorând milioane de lei.
2/27/2023 • 29 minutes, 58 seconds
La un an de război: „Am ajutat cu ce-am putut. Și dacă trebuie, mai ajutăm” - februarie 24, 2023
În acest episod, aflați cum a fost marcat la Chișinău un an de la începutul războiului din Ucraina și cum i-a afectat pe moldoveni invazia rusă din țara vecină.
2/24/2023 • 29 minutes, 59 seconds
R. Moldova neagă că Ucraina pregătește o operațiune sub steag fals în regiunea transnistreană - februarie 23, 2023
În acest episod, aflați ce spune ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Şevcenko, despre situația din regiunea transnistreană și cum a reacționat Chișinăul la acuzațiile Moscovei privind un pretins plan al Kievului de a invada Transnistria.
2/23/2023 • 29 minutes, 59 seconds
Biden: „Preşedinta Sandu e printre noi. (....) S-o aplaudăm!” - februarie 22, 2023
În acest episod, aflați ce au discutat președintele SUA, Joe Biden, și președintele R. Moldova, Maia Sandu, la Varșovia; și cum breșele din legislația moldoveană ar permite partidelor politice să ascundă cheltuieli destinate unor acțiuni politice.
2/22/2023 • 29 minutes, 58 seconds
Biden: „Preşedinta Sandu e printre noi. (....) S-o aplaudăm!” - februarie 22, 2023
În acest episod, aflați ce au discutat președintele SUA, Joe Biden, și președintele R. Moldova, Maia Sandu, la Varșovia; și cum breșele din legislația moldoveană ar permite partidelor politice să ascundă cheltuieli destinate unor acțiuni politice.
2/22/2023 • 29 minutes, 58 seconds
Cu raioane sau fără raioane în Moldova? Cum se poziționează marile puteri înaintea primei aniversări a invadării Ucrainei
- februarie 22, 2023
În acest episod, aflați ce urmărește guvernarea de la Chișinău prin reforma administrativ-teritorială care ar putea pune capăt sistemului de raioane așa cum îl cunoaștem în prezent și cum a fost evaluată în Europa și SUA surprinzătoarea vizită la Kiev din 20 februarie a președintelui SUA, Joe Biden.
2/22/2023 • 29 minutes, 57 seconds
Un protest mai pașnic decât era de așteptat, Occidentul unit în apărarea Ucrainei - februarie 20, 2023
În acest episod, aflați cum a decurs primul protest antiguvernamental ținut în capitală după ce Maia Sandu spunea la 13 februarie că protestele antiguvernamentale ar putea fi paravan pentru planuri rusești de destabilizare a Moldovei și cum este evaluată de o mare organizație europeană situația persoanelor LGBTI din Moldova.
2/20/2023 • 29 minutes, 59 seconds
Primele decizii ale guvernului Dorin Recean - februarie 17, 2023
În acest episod, aflați ce a decis în prima sa ședință noul guvern condus de Dorin Recean și cum va fi pus în aplicare Programul național de împădurire propus de șefa statului. Vom mai vorbi despre ultima întâlnire a negociatorilor de la Chișinău și Tiraspol, după aprobarea așa-numitei legi anti-separatism, și despre Conferința de securitate de la Munchen, care se ține anul acesta sub semnul războiului din Ucraina.
2/17/2023 • 29 minutes, 58 seconds
R. Moldova are un nou guvern - februarie 16, 2023
În acest episod, aflați cum a fost învestit noul guvern de la Chișinău, condus de Dorin Recean, și ce alte obiective a schițat acesta pe lângă consolidarea securității și digitalizării societății moldovene. Vom mai vorbi despre reacția SUA la pretinsul plan rusesc de răsturnare a puterii de la Chișinău și despre cum Cehia ar putea „reforma” Grupul Visegrad.
2/16/2023 • 29 minutes, 58 seconds
Moldova 2023: SIS mai puternic, inflație mai slabă - februarie 15, 2023
În acest episod, aflați ce puteri sporite ar putea primi serviciile de informații moldovene, în baza unor legi aflate de mai mult timp în atenția Parlamentului dominat de PAS. Vom trece în revistă și cele mai recente prognoze economice, care arată că inflația își va încetini creșterea în 2023, după nivelul record de 30% atins în 2022. PIB se va încadra din nou pe creștere, anul acesta, după o prăbușire tot record în 2022.
2/15/2023 • 29 minutes, 57 seconds
Noi reacții la „planul de destabilizare” a R. Moldova și noi demisii în judiciar - februarie 14, 2023
În acest episod, aflați cum au reacționat Statele Unite și Rusia la dezvăluirile președintei Maia Sandu privind un presupus plan rusesc de destabilizare a Moldovei. Vă mai spunem cine și-a mai dat demisia din judiciarul moldovean aflat în plină transformare și cum se asigură NATO că are armament ca să trimită Ucraina invadate de ruși.
2/14/2023 • 29 minutes, 57 seconds
Maia Sandu schițează scenarii sumbre ale „destabilizării” țării de către Rusia - februarie 13, 2023
În acest episod, aflați ce spune președinta Maia Sandu despre planul rusesc semnalat mai întâi de ucraineni, de „destabilizare” a R. Moldova pentru preluarea controlului de către Moscova și aliații ei locali. Vom mai vorbi despre obiceiul parcă nemuritor al dării de mită în spitalele publice din R. Moldova, dar și despre rolul armatei private rusești Wagner în războiul din Ucraina.