Winamp Logo
Leraar overmeesterd Cover
Leraar overmeesterd Profile

Leraar overmeesterd

Dutch, News, 1 season, 5 episodes, 1 hour, 42 minutes
About
Meer en meer leerlingen leggen zich niet neer bij hun examenresultaat en vechten het oordeel van hun leraren aan. Al dan niet bijgestaan door een advocaat willen ze zelf hun schooltraject bepalen. Goed. We willen kritische burgers kweken voor de toekomst, niet? Maar die nieuwe, juridische realiteit heeft ook een keerzijde: ze drijft schooldirecties en leraren tot wanhoop. Naast slapeloze nachten en een hoop extra werk, bezorgen al die procedures hen ook een minderwaardigheidscomplex en soms een burn-out. In vier afleveringen zoekt Eva Droogmans uit hoe het zover is kunnen komen. Juichen we deze evolutie naar meer inspraak toe? Of ondermijnen we zo ons onderwijs?
Episode Artwork

Aflevering 4 | Wie redt het onderwijs?

Dat het Vlaamse onderwijs onder druk staat, is een understatement. Het lerarentekort was nog nooit zo groot, de job an sich nog nooit zo onaantrekkelijk. Verschillende ministers beten hun tanden stuk op de sector, maar veel is er niet veranderd. Wat zijn de grootste pijnpunten en wie redt ons onderwijs?See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/14/202325 minutes, 1 second
Episode Artwork

Aflevering 3 | De advocaat - boeman of bemiddelaar?

Wat als een goed gesprek tussen school en leerling niet meer volstaat en een procedure onvermijdelijk is? Is de advocaat een overbodige speler in dit verhaal? Of is hij net de verdediger van de basisrechten van de leerling? Onderwijsadvocaten Sabien Lust en Christophe Vangeel nuanceren het negatieve imago van hun beroep. ‘We begrijpen de angst van de scholen niet. Wij gaan enkel na of ze hun eigen regels hebben gevolgd. Vertrouwen is goed, maar we hebben ook geleerd dat niet iedereen het altijd even goed meent.’See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/202326 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Aflevering 2 | Leraar in de verdediging

De toenemende juridisering van het onderwijs is een realiteit waarmee veel leraren en directies worstelen. Want zoals een directeur het verwoordt: ‘Het wordt in de richting van de school gegooid. Wat heeft de school niet gedaan? Ouders vragen nooit: wat heeft mijn kind niet gedaan?’ Elk bezwaar, elke officiële beroepsprocedure betekent niet alleen extra werk, maar heeft ook mentaal en emotioneel een impact. ‘Het leek alsof er een wij-zij-verhaal ontstond, terwijl ik dat helemaal zo niet aanvoelde. Ik dacht de hele tijd: ik wil gewoon het beste voor die leerling.’See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/202321 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Aflevering 1 | Leerling in het verzet

Op het einde van het vijfde middelbaar krijgt Gitte een B-attest. Ze mag de studierichting van haar keuze niet meer volgen. Maar zij vecht de beslissing aan. Met succes. In deze eerste aflevering volgen we haar: waarom ging ze in het verzet, welke argumenten had ze en hoe moest ze daarna verder op de school die ze had aangeklaagd. We horen ook onderwijsadvocaat Christophe Vangeel die ouders en leerlingen bijstaat. ‘In bijna elk dossier dat ik aanneem, rammelt er iets. En drie van de vier dossiers winnen we ook.’See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/202328 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Trailer. Leraar overmeesterd

Meer en meer leerlingen leggen zich niet neer bij hun examenresultaat en vechten het oordeel van hun leraren aan. Al dan niet bijgestaan door een advocaat willen ze zelf hun schooltraject bepalen. Goed. We willen kritische burgers kweken voor de toekomst, niet? Maar die nieuwe, juridische realiteit heeft ook een keerzijde: ze drijft schooldirecties en leraren tot wanhoop. Naast slapeloze nachten en een hoop extra werk, bezorgen al die procedures hen ook een minderwaardigheidscomplex en soms een burn-out. In vier afleveringen zoekt Eva Droogmans uit hoe het zover is kunnen komen. Juichen we deze evolutie naar meer inspraak toe? Of ondermijnen we zo ons onderwijs?See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/20231 minute, 12 seconds