Winamp Logo
La poma de Newton Cover
La poma de Newton Profile

La poma de Newton

Catalan, Sciences, 1 season, 181 episodes, 15 hours, 16 minutes
About
"La poma de Newton", amb Purificació Barceló, és un programa de ciència, recerca i innovació a Catalunya.
Episode Artwork

Aconsegueixen bons resultats d'una innovadora vacuna contra els melanomes

Investigadors d'IrsiCaixa i del Barcelona Supercomputing Center han creat un algoritme informàtic dissenyat específicament per trobar els millors antígens contra els melanomes i han identificat una possible vacuna que ja s'ha assajat en animals. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
5/29/20245 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Un implant de tecnologia catalana podria reparar el teixit del cor

Els primers bioimplants cardíacs, anomenats PeriCord, uns teixits basats en mostres de pericardi i de cel·lules de cordó, han demostrat que són segurs per als pacients i que poden reduir la inflamació després d'una lesió cardíaca. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
4/26/20246 minutes, 1 second
Episode Artwork

Un recobriment inspirat en els musclos evita infeccions resistents

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB, i de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia de Catalunya, ICN2, han desenvolupat un nou material d'ús sanitari capaç de prevenir i combatre infeccions, fins i tot de bacteris resistents, i amb una eficàcia del 99%. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
3/26/20245 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

El Banc de Sang i Teixits vol crear glòbuls vermells al laboratori

El Banc de Sang i Teixits està utilitzant una tecnologia innovadora per aconseguir cèl·lules immortals de la sang que puguin servir per generar glòbuls vermells al laboratori sobretot per cobrir les necessitats de sang de grups rars. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
2/22/20245 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Desenvolupen vacunes contra els superbacteris més perillosos

Una nova tecnologia permet el desenvolupament de vacunes contra els principals superbacteris, responsables de la majoria de casos de resistència als antibiòtics. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
1/24/20246 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Un nou biomaterial extret de la closca d'ou pot servir per regenerar els ossos

Un equip d'investigadors de l'Institut Andalús de Ciències de la Terra-CSIC i de la Universitat de Granada han desenvolupat un nou biomaterial a partir de la membrana de closca d'ou que, en estudis in vitro, al laboratori, ha demostrat resultats molt prometedors en regeneració òssia. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
1/2/20246 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Un fàrmac per al cor, útil en el tractament del melanoma

Un medicament ja aprovat i que es fa servir per tractar malalties cardíaques ha demostrat en ratolins que pot ajudar a combatre els melanomes, els càncers de pell més agressius. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
12/11/20236 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Una nova intel·ligència artificial identifica tumors en només una hora i mitja

Investigadors holandesos han utilitzat intel·ligència artificial per poder estudiar tumors al cervell i a la columna vertebral i determinar de quin tipus són en només 90 minuts. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
11/22/20236 minutes
Episode Artwork

La barrera protectora del cervell, clau per predir l'evolució de l'Alzheimer

Investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar han descrit per primera vegada com predir quins pacients amb Alzheimer i amb altres malalties neurodegeneratives tindran una evolució més ràpida i, per tant, pitjor pronòstic. El que han descobert és que el deteriorament de la barrera hematoencefàlica, és a dir, la membrana que protegeix el cervell, està relacionada amb l'evolució d'aquestes patologies. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
11/9/20236 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Un nou dispositiu més eficaç i menys invasiu per evitar les tremolors del Parkinson

L'empresa catalana INBRAIN Neuroelectronics, derivada de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, ICN2 i d'ICREA i amb la participació de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, l'IMB-CNM-CSIC, ha desenvolupat un nou dispositiu basat en grafè per reduir els símptomes de la malaltia de Parkinson i fer seguiment d'aquests pacients. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
10/24/20236 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Combinar antibiòtics contra bacteris resistents

Una nova combinació d'antibiòtics aconsegueix combatre gairebé totes les variants resistents d'un dels bacteris actualment més perillosos, el bacil piociànic ("Pseudomonas aeruginosa"), que forma part de la llista d'alerta de l'Organització Mundial de la Salut sobre patògens d'alt risc. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
10/10/20236 minutes
Episode Artwork

Una teràpia gènica revolucionària redueix l'obesitat en ratolins

Una recerca liderada per la Universitat de Barcelona aconsegueix disminuir l'obesitat, la diabetis, el colesterol i la glucosa en ratolins, i amb pocs efectes secundaris. És el tema central de "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
9/25/20236 minutes, 1 second
Episode Artwork

Un fàrmac en assaig elimina les cèl·lules envellides

Una investigació de científics de la Universitat Oberta de Catalunya, UOC, i de la Universitat de Leicester, al Regne Unit, ha descobert una molècula que és capaç de destruir cèl·lules velles, que no només són responsables de l'envelliment del cos sinó també de moltes malalties, com el càncer. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
6/6/20235 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Una proteïna pot reduir els efectes nocius dels medicaments

Una investigació internacional amb participació catalana ha descobert que una proteïna està implicada en el funcionament de gairebé la meitat dels fàrmacs actualment al mercat. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
5/23/20236 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Estimulació elèctrica per lluitar contra cefalees severes

L'Hospital Clínic de Barcelona és el primer de l'Estat que tracta un pacient amb cefalea en agrupaments amb estimulació cerebral profunda i amb resultats molt positius. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
5/9/20235 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Un bacteri intestinal per lluitar contra la depressió i l'ansietat

Investigadors de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments del CSIC han demostrat que un bacteri intestinal que han patentat podria aplicar-se en el tractament de la depressió i l'ansietat perquè regula la resposta a l'estrès. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
4/26/20235 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Reprodueixen en un xip la barrera protectora del cervell

Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, IBEC, han convertit cèl·lules mare en neurones per estudiar al laboratori malalties neurodegeneratives, com l'Alzheimer, sense utilitzar animals i de manera personalitzada per a cada pacient. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
4/13/20235 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Identificats gens que poden protegir de la malaltia d'Alzheimer

Una investigació internacional amb participació catalana descobreix uns gens que protegeixen les neurones i d'altres que afavoreixen l'Alzheimer i que poden servir de dianes terapèutiques per combatre la malaltia. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
3/29/20235 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Una app detecta problemes cardíacs a través de la veu

L'Hospital de Bellvitge, l'Institut de Recerca IDIBELL, la farmacèutica AstraZeneca i la companyia israeliana Cordio Medical han iniciat la primera prova amb pacients d'un dispositiu que pot avisar d'una recaiguda cardíaca fins a 18 dies abans que es produeixi gràcies a l'anàlisi de la veu. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
3/13/20235 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Activen fàrmacs contra el càncer amb llum per evitar efectes secundaris

Desenvolupen molècules que es poden controlar amb llum per dirigir els fàrmacs amb eficàcia contra diferents malalties com el càncer sense danyar els teixits sans. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
2/28/20235 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

La depressió augmenta un 50% les morts per malaltia cardíaca

Un estudi demostra que els trastorns mentals multipliquen la mortalitat per càncer, diabetis i malalties cardiovasculars i que prevenir-los reduiria molt les complicacions greus d'aquestes malalties. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
2/15/20235 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Es confirma la relació entre la diabetis i la progressió de l'Alzheimer

Investigadors de les universitats de Granada i de Cadis han descobert els mecanismes que relacionen la diabetis tipus 2 amb les demències vasculars i amb l'Alzheimer, i han vist que aquestes patologies cerebrals empitjoren fins i tot en fases prediabètiques. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
2/1/20235 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Per primera vegada un fàrmac redueix l'obesitat més d'un 20%

Un medicament contra la diabetis podria ajudar a lluitar contra l'obesitat amb pocs efectes secundaris i de manera molt menys invasiva que la cirurgia. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
1/17/20235 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Identifiquen les cèl·lules responsables de les recaigudes en el càncer de colon

Investigadors catalans han trobat quines són les cèl·lules que faciliten l'aparició de metàstasi en el càncer de colon i han descobert que provoquen recaigudes en la malaltia perquè es mantenen en estat latent. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
1/3/20235 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Els bacteris de la lepra poden ser clau per regenerar el fetge i evitar trasplantaments

Investigadors de la Universitat d'Edimburg han estudiat la forma com ens infecten els bacteris de la lepra i han descobert que la reprogramació cel·lular que provoquen fa que el fetge torni a créixer i a més es generi teixit totalment sa. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
12/1/20226 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Descobreixen dos gens que incrementen el risc de patir Alzheimer

Investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau han participat en un estudi internacional, el més ampli fins ara, que ha trobat dos gens relacionats amb el risc de desenvolupar Alzheimer que podrien servir com a biomarcadors contra la malaltia. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
11/24/20225 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Avenç en la lluita contra la resistència als antibiòtics

Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, IBEC, han combinat un antibiòtic amb dos productes que trenquen el biofilm que fan els bacteris per protegir-se i fer-se resistents. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
10/11/20225 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Imprimeixen tumors de mama en 3D utilitzant teixit de porc

Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, IBEC, han aconseguit recrear la complexa composició de tumors humans al laboratori amb teixits de mama de porc femella. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana
9/28/20225 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Un anticòs de nova generació permetria tractar tumors resistents a la immunoteràpia

Investigadors de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron, VHIO, participen en un estudi per tractar tumors que ara no responen a la immunoteràpia i ho fan amb una estratègia basada en un anticòs que es pot unir a dos antígens alhora. Això permet que s'estimuli la immunitat contra els tumors de manera més efectiva i duradora. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
6/15/20225 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Una substància present en molts aliments incrementa el risc de tenir depressió

Un estudi de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, IDIBGI, i de la UPF confirma la relació entre un aminoàcid molt present a la dieta, la prolina, i la depressió. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
6/2/20225 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

El risc de suïcidi pot dependre dels nostres gens?

Un estudi amb participació d'investigadors catalans de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l'IDIBELL, apunta que el suïcidi també pot tenir un origen genètic. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
5/18/20225 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Una píndola viva pot combatre la resistència als antibiòtics

Investigadors catalans han desenvolupat un medicament viu, unes píndoles formades per bacteris modificats que poden tractar infeccions respiratòries resistents als antibiòtics. Ho ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
5/5/20225 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Un test no invasiu per saber si tenim còlon irritable

L'Institut de Recerca Vall d'Hebron i l'empresa biotecnològica GoodGut, propietat d'Hipra, han desenvolupat el primer test que pot diagnosticar de manera no invasiva la síndrome de l'intestí irritable i diferenciar aquest trastorn d'altres malalties que poden afectar el sistema digestiu. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
4/25/20225 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Pas important cap a futures teràpies contra la diabetis

Investigadors catalans han identificat un gen bàsic per a la regulació del nombre de cèl·lules productores d'insulina i han aconseguit reproduir-les en ratolins. Això pot obrir el camí a noves teràpies contra la diabetis. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
4/5/20226 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Millorar la qualitat del son disminueix el símptomes del TDAH en adults

Un estudi de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron, VHIR, demostra la relació entre la millora de l'insomni i la reducció de símptomes de TDAH en adults. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
3/24/20225 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Confirmen que les nous redueixen un 23% el risc de morir per una malaltia cardiovascular

L'estudi més ampli fet fins ara sobre els beneficis dels fruits secs en la salut confirma que el consum de nous redueix el colesterol dolent i contribueix a un envelliment més saludable. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
3/9/20225 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Descobreixen com prevenir la leucèmia més prevalent entre els infants

Un estudi en ratolins d'investigadors del CSIC descriu una via per impedir que les cèl·lules precanceroses acabin provocant una leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules B, el càncer infantil més freqüent. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
2/22/20225 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

El colesterol bo protegeix de morir per covid-19

El colesterol bo, o HDL, podria ser un factor de protecció davant la infecció per covid-19, segons un estudi de la Societat Espanyola d'Arteriosclerosi que us expliquem en el programa de "La poma de Newton" d'aquesta setmana. Ha demostrat que les persones amb nivells alts d'HDL a la sang presenten menys mortalitat davant el Sars-CoV-2.
2/9/20225 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Investigadors catalans descobreixen una nova malaltia autoimmune que afecta les neurones

Científics de l'IDIBAPS-Hospital Clínic han identificat una nova encefalitis autoimmune després de comprovar que alguns pacients patien símptomes de causa desconeguda i tenien anticossos contra elements d'un receptor neuronal. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
1/26/20225 minutes
Episode Artwork

Aconsegueixen veure com es mouen les proteïnes de cada variant del coronavirus

A través d'un nou mètode computacional, investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions mèdiques han aconseguit visualitzar les proteïnes del SarsCov2 i estudiar en detall totes les seves variants. Saber com es comporten les proteïnes del nou coronavirus pot ajudar a descobrir quines característiques específiques tenen les seves diferents mutacions i això pot ser molt útil per lluitar contra la infecció.
1/11/20225 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Per què en alguns pacients no funciona la teràpia Car-T contra la leucèmia?

L'epigenètica pot ser determinant perquè els tractaments de cèl·lules CAR-T contra la leucèmia funcioni. És el que demostra un estudi del qual us parlem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana. També ens fixem en un projecte contra els càncers de pàncrees i còlon, i descobrim un nou tractament per fer més ràpida la recuperació de les lesions musculars.
12/27/20215 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Un filtre de la sang per reduir la gravetat de la covid-19

Investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron estan treballant en una nova estratègia per lluitar contra infeccions que podria ajudar a millorar el pronòstic dels malalts crítics de covid-9. El que estan estudiant és si disminuir la quantitat de virus a la sang dels pacients pot ajudar a reduir la gravetat de la infecció. I ho fan amb una mena d'hemodiàlisi que redueix la càrrega de microorganismes i, per tant, també la inflamació.
12/14/20215 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ratolins paralítics recuperen mobilitat amb una injecció de nanofibres

Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i de la Universitat nord-americana Northwestern han aconseguit que ratolins amb lesions medul·lars greus tornin a caminar gràcies a un tractament injectable de nanofibres sintètiques. Els animals recuperen la mobilitat en només 4 setmanes. És el tema principal aquesta setmana a "La poma de Newton".
11/30/20215 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Reverteixen l'obesitat en ratolins malgrat mantenir-los en una dieta alta en greixos

Investigadors especialitzats en obesitat han aconseguit revertir aquesta malaltia en ratolins gràcies a una estratègia innovadora basada en nanopartícules naturals que aconsegueixen entrar al cervell. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
11/17/20215 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Un fàrmac millora per primera vegada la supervivència d'un càncer intraocular molt agressiu

Un assaig clínic amb participació de l'Institut de Recerca de Bellvitge, de l'Institut Català d'Oncologia i del grup d'oncologia en xarxa CIBERONC ha demostrat que un nou fàrmac, el TEBENTAFUSP, augmenta gairebé un 30 per cent la supervivència global del melanoma uveal metastàtic. És un tumor molt agressiu, amb molta facilitat per fer metàstasi i sense tractament efectiu.
10/4/20215 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Investigadors catalans proven un antiviral que en animals destrueix el coronavirus en 24 hores

Investigadors catalans assagen l'ús en humans d'un antiviral desenvolupat als Estats Units que ha demostrat que pot eliminar el SARS-CoV-2 en animals en només en 24 hores i evitar la transmissió del virus. És el tema central de "La poma de Newton" d'aquesta setmana, on també parlem del risc de trombosi en pacients semicrítics de Covid-19 i d'un descobriment sobre l'ús de la immunoteràpia contra el càncer de fetge.
9/27/20216 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Un nou material elimina completament el SARS-CoV-2 de superfícies i mascaretes

Un nou nanomaterial aconsegueix eliminar per complet el nou coronavirus de diverses superfícies. És el tema central de "La poma de Newton" d'aquesta setmana. També parlem d'un estudi sobre els beneficis del zinc per lluitar contra la Covid-19 i d'una recerca molt esperançadora contra la sida.
9/13/20216 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Assagen combinar antivirals per evitar resistències al nou coronavirus

Aquesta setmana a "La poma de Newton" parlem d'una recerca del CSIC per trobar un tractament combinat contra la Covid-19 basat en tres estratègies diferents contra el virus. També parlem de la immunitat contra la infecció que pot donar el fet d'haver passat refredats causats per altres coronavirus.
6/21/20215 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

A finals d'any podria estar disponible la primera vacuna de l'estat contra la Covid-19

El grup de l'investigador Vicente Larraga, del CSIC, podria tenir disponible aquest mateix any una vacuna molt prometedora contra la Covid-19. Es tracta d'una vacuna d'ADN sintètic que en animals ha demostrat que és molt segura i amb una eficàcia d'un 60 per cent. Us parlem d'aquesta investigació aquesta setmana a "La poma de Newton"
6/7/20215 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Un aparell robòtic confirma la importància de les al·lucinacions en la malaltia de Parkinson

Investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau han utilitzat un dispositiu robòtic per poder induir les al·lucinacions de presència que provoca la malaltia de Parkinson i han demostrat que són molt més freqüents del que es pensava fins ara. La recerca pot servir per al diagnòstic precoç de la malaltia. Us ho expliquem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
5/24/20215 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Un fàrmac que es produeix a l'estat espanyol rebaixa fins al 99% la càrrega viral del coronavirus

Aquesta setmana a "La poma de Newton" us parlem d'un fàrmac que en estudis de laboratori ha demostrat que és molt potent contra el SARS-CoV-2. També d'una recerca que pretén ressuscitar ulls humans per lluitar contra la ceguesa, i d'una investigació que ha identificat els gens que podrien evitar la insuficiència renal.
5/10/20215 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Per què és útil crear embrions amb cèl·lules humanes i de macaco?

Aquesta setmana, a "La poma de Newton", aprofundim en la recerca de Juan Carlos Izpisúa, que ha aconseguit 132 embrions amb cèl·lules humanes i de macaco. També descobrim una app per avaluar la inflamació en l'artritis reumatoide i parlem del primer vol controlat en un altre planeta.
4/26/20215 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

El 95% dels infectats amb Covid-19 generen immunitat durant 8 mesos

Aquesta setmana a "La poma de Newton" parlem d'immunitat i de fins a quin punt estem protegits davant el nou coronavirus després de passar la infecció. Dos estudis asseguren que la gran majoria d'infectats mantenen la immunitat almenys durant 8 mesos.
4/12/20215 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Els sanitaris en primera línia Covid tripliquen el risc de suïcidi de la població general

Aquesta setmana, a "La poma de Newton" destaquem un estudi que ha analitzat els riscos de salut mental entre el personal sanitari que treballa en primera línia amb malalts de Covid-19. També recollim dues recerques pioneres, sobre Alzheimer i sobre una malaltia cardíaca hereditària.
3/29/20215 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Apareixen noves variants del SARS-CoV-2. Però són més perilloses?

A "La poma de Newton" repassem els riscos que poden comportar les noves variants del SARS-CoV-2, i fins a quin punt poden ser més contagioses o més virulentes.
3/15/20216 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Alguns medicaments contra l'osteoporosi podrien evitar la infecció per Covid-19

A "La poma de Newton" d'aquesta setmana us parlem d'un estudi d'investigadors catalans que apunta que la medicació contra l'osteoporosi pot actuar com a factor protector davant la infecció per coronavirus. També d'una nova tècnica de detecció del càncer cerebral infantil i d'un dinosaure que va viure al Pallars fa més de 66 milions d'anys.
3/1/20215 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Factors genètics predisposen a patir una Covid-19 greu

Una investigació amb important aportació catalana determina que hi ha factors genètics que incideixen en el fet de desenvolupar una infecció greu per coronavirus o acabar a l'UCI. Us en parlem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
2/15/20216 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

El risc d'ictus s'incrementa en pacients amb Covid-19 greu

Aquesta setmana a "La poma de Newton" destaquem un estudi de l'Hospital Vall d'Hebron sobre la relació entre ictus i infecció pel nou coronavirus. També recollim els avenços d'una de les vacunes del CSIC contra la malaltia i descobrim una nova tecnologia catalana per detectar la Covid-19.
2/1/20215 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

El mal de cap actua com a protecció davant la Covid-19

Aquesta setmana a "La poma de Newton" repassem les dades d'un estudi de l'hospital Vall d'Hebron sobre com es comporta la Covid-19 quan el mal de cap és un dels principals símptomes de la malaltia. També us avancem els resultats d'una recerca esperançadora contra el Parkinson.
1/18/20215 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Un esprai bucal podria evitar la infecció del nou coronavirus

Un projecte del CSIC vol desenvolupar un esprai que enganyi el SarsCov-2 perquè s'hi adhereixi i no infecti les cèl·lules. És el tema principal de "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
12/7/20205 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Un projecte vol evitar l'estrès posttraumàtic del sector sanitari que lluita contra la Covid-19

Investigadors de la UAB han desenvolupat sensors i algoritmes per detectar a temps situacions d'estrès entre el personal sanitari i evitar que puguin acabar patint estrès post-traumàtic o episodis de depressió severa. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
11/23/20205 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

La diabetis facilita la infecció de la Covid-19 i el virus pot deixar la malaltia com a seqüela

Aquesta setmana a "La poma de Newton" us parlem de la relació entre diabetis i Covid-19. També d'avenços contra l'esclerosi múltiple i d'una recerca per protegir la memòria en tractaments de radioteràpia.
11/9/20205 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Alguns antitumorals poden evitar la infecció del nou coronavirus

Una investigació del CSIC ha descobert que alguns medicaments contra el càncer poden evitar la infecció per Covid-19. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton". També parlem d'una cirurgia menys invasiva contra el càncer de pulmó i d'una recerca amb medicaments vius contra l'acné.
10/26/20205 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

L'atenció primària catalana i el MIT busquen detectar la Covid-19 a través de la tos

Aquesta setmana a "La poma de Newton" us expliquem un projecte que utilitza algoritmes per intentar diagnosticar la Covid-19 analitzant la tos o la veu dels afectats. També us parlem de la immunitat que provoca el virus i de la vacuna que assaja l'Hospital Germans Trias i Pujol.
10/12/20205 minutes, 1 second
Episode Artwork

A la recerca de les proteïnes més desconegudes del SARS-CoV-2 que poden ser clau en la infecció

Aquesta setmana a "La poma de Newton" us parlem d'una recerca del CSIC per trobar les proteïnes del nou coronavirus que no tenen una funció específica i que poden servir per infectar-nos o perquè la infecció sigui més greu. També, entre altres coses, ens fixem en una investigació sobre com afecta la Covid-19 els avis i en la importància del microbioma en l'evolució de la infecció.
9/28/20205 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Minipartícules per caçar el nou coronavirus i destruir-lo

Diversos centres d'investigació de Catalunya estan treballant per desenvolupar nanopartícules que puguin atrapar el nou coronavirus i després destruir-lo gràcies a l'aplicació de llum i sense efectes secundaris. Us en parlem aquesta setmana a "La poma de Newton".
9/14/20205 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Un projecte es vol avançar a possibles mutacions del nou coronavirus

Investigadors de l'IDIBAPS investiguen les parts més vulnerables del Sars-Cov-2 i les que podrien ser vulnerables si el virus mutés, per estar més preparats davant possibles noves onades d'infeccions. Us ho expliquem a "La poma de Newton".
8/31/20205 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Un projecte per preparar les UCI davant una segona onada de la Covid-19

Aquesta setmana a "La poma de Newton" us expliquem un projecte amb participació catalana que vol dotar els professionals de les unitats de crítics de pautes d'actuació amb els malalts més greus de Covid-19. També descobrirem les lesions que deixa el virus als pulmons i una nova unitat per fer seguiment de les seqüel·les de la malaltia.
8/17/20205 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

La vacuna contra la Covid-19 s'ha convertit en una cursa entre investigadors de tot el món

Aquesta setmana, a "La poma de Newton", fem un repàs dels diferents projectes a escala mundial per trobar una vacuna eficaç contra el nou coronavirus i descobrim algunes de les característiques del SARS-CoV-2 pel que fa a afectació i transmissió.
8/3/20205 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Des de l'ansietat fins a l'estrès posttraumàtic. Problemes psicològics de la Covid-19

Aquesta setmana a "La poma de Newton" fem un repàs d'algunes de les alteracions mentals més destacades que provoquen les infeccions per SARS-CoV-2. I també posem l'accent, entre altres qüestions, en el perill que poden suposar els col·lectius antivacunes en la lluita contra la pandèmia.
7/20/20205 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Un test per saber en quin moment de la infecció per coronavirus es troba cada pacient

A "La poma de Newton" d'aquesta setmana us parlem d'un nou mètode de diagnòstic de la Covid-19 que podria ser una realitat en menys d'un any i que podria substituir els diferents testos actuals. També de l'origen del nou coronavirus i d'algunes afectacions del confinament en la nostra salut.
7/6/20205 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Ens podem infectar de la Covid-19 en platges i piscines públiques?

Aquesta setmana, a "La poma de Newton" us expliquem quin risc de contagi de SarsCov2 hi ha a les platges i les piscines, i també de les necessitats de rehabilitació de les persones que s'han infectat amb el nou coronavirus.
6/22/20205 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

La Covid-19 afecta els nervis i pot causar problemes fins i tot permanents d'olfacte o d'oïda

Aquesta setmana a "La poma de Newton" analitzem com afecta la Covid-19 els sentits i les persones amb obesitat, i fem un repàs dels primers resultats d'alguns candidats a vacuna contra el virus.
6/8/20205 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Dissenyar un fàrmac contra la Covid-19 basat en anticossos de malalts

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques treballen per desenvolupar un medicament contra el nou coronavirus utilitzant anticossos de pacients que han passat la malaltia. El projecte, que també estudiarà la immunitat dels afectats, centra "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
5/25/20205 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Clonar porcs per produir òrgans per a humans

Aquesta setmana a "La poma de Newton" us expliquem una investigació del Premi de Recerca al Talent Jove, Marc Güell. Modifica genèticament porcs per humanitzar els seus òrgans i que puguin ser útils en trasplantaments.
3/16/20205 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Solar Orbiter: fotografiant el Sol de prop

La primera missió europea amb destinació al Sol s'acostarà a la nostra estrella més a prop que Mercuri i per primera vegada obtindrà imatges dels pols solars. La fita té com a objectiu descobrir com es produeixen les flamarades que afecten la Terra. Us en parlem a "La poma de Newton".
3/2/20205 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Més a prop de combatre la metàstasi

Centrem el programa de "La poma de Newton" d'aquesta setmana en la recerca del doctor Joan Massagué, que per primera vegada ha descobert el mecanisme que fa possible la metàstasi. A més ja han desenvolupat un anticòs per intentar evitar aquest procés.
2/17/20205 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Un compost alimentari millora els símptomes d'una encefalopatia rara molt greu

Investigadors catalans tracten amb un compost natural una nena afectada per una malaltia rara molt discapacitant. Us ho expliquem en el programa d'aquesta setmana de "La poma de Newton".
2/3/20205 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Modificar bacteris per curar malalties pulmonars

Investigadors del Centre de Regulació Genòmica han modificat un bacteri per fer-lo servir de medicament contra infeccions pulmonars en ratolins. Us en parlem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
1/20/20205 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

El microbioma determina l'efecte de vacunes i de teràpies contra el càncer

Prendre antibiòtics les setmanes prèvies a rebre una vacuna n'afecta l'efectivitat. És el tema de "La poma de Newton" d'aquesta setmana, que també recull com poden afectar els microorganismes del nostre cos els tractaments oncològics.
1/6/20205 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Motors microscopis porten un anticòs que destrueix selectivament les cèl·lules del càncer

Aquesta setmana a "La poma de Newton" us parlem d'una recerca de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, IBEC, que ha dissenyat uns nanomotors que s'impulsen amb urea i que transporten un anticòs que destrueix les cèl·lules canceroses.
12/9/20195 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Un kit d'anàlisi detecta bacteris resistents en infeccions d'animals

Investigadors de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona-CSIC han creat un kit d'anàlisi que detecta bacteris resistents als antibiòtics. De moment s'utilitza en medicina veterinària però aviat es podria aplicar en humans.
11/25/20195 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Bloquegen una de les portes que utilitza el virus de l'Ebola per infectar les cèl·lules

Investigadors de l'Irsicaixa han descobert que el virus de l'Ebola envaeix les cèl·lules d'una manera similar a com ho fa el VIH, i aconsegueixen per primera vegada bloquejar una d'aquestes portes d'entrada del virus a la cèl·lula.
11/11/20195 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Resultats positius del primer fàrmac personalitzat en càncer de pàncrees

Aquesta setmana, a "La poma de Newton", us descobrim la recerca del VHIO que ha aconseguit controlar tumors de pàncrees en una part dels malalts.
10/28/20194 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Nova eina per preveure el pronòstic després d'una crisi cardíaca

Investigadors catalans de l'Hospital Germans Trias i Pujol i del Centre de Regulació Genòmica han identificat 4 proteïnes que determinen un mal pronòstic després d'una crisi cardíaca. És el tema central aquesta setmana de "La poma de Newton".
10/14/20195 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Un fàrmac contra càncers agressius i sense efectes secundaris

Aquesta setmana a "La poma de Newton" us expliquem una recerca molt esperançadora de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron. Han desenvolupat un medicament contra tumors agressius, com els de pulmó o pàncrees, i sense toxicitat.
9/30/20195 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Antibiòtics contra el càncer?

Aquesta setmana, a "La poma de Newton" us parlem d'una recerca de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron que ha comprovat l'efectivitat dels antibiòtics contra alguns tumors com els de mama i laringe.
6/17/20194 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Operar per tractar epilèpsies i tumors cerebrals sense obrir el crani

A "La poma de Newton" us expliquem la tècnica pionera que segueix l'Hospital del Mar de Barcelona per tractar epilèpsies amb làser i ressonància. El tractament reuneix grans avantatges per als pacients, que corren menys riscos i es recuperen més de pressa.
6/3/20194 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Investigadors catalans descobreixen una nova espècie de ximpanzé

Una recerca liderada per l'Institut de Biologia Evolutiva, IBE, descriu una nova població de ximpanzé, fins ara desconeguda, que es va emparellar amb els bonobos fa gairebé mig milió d'anys i que ha deixat restes del seu ADN en el genoma dels zimpanzés pigmeus actuals. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
5/20/20194 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

A la recerca d'un fàrmac per combatre diferents tipus de tumors

Aquesta setmana, a "La poma de Newton", us expliquem un projecte de recerca innovador liderat des de Catalunya per comprovar si un únic fàrmac pot combatre les mutacions que provoquen diferents tipus de càncers L'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron està assajant, concretament, amb un medicament d'immunoteràpia ja aprovat.
5/6/20194 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

La foto que marca un abans i un després en el coneixement de l'univers

Dediquem el programa d'aquesta setmana de "La poma de Newton" a la primera foto de la història d'un forat negre. És la confirmació definitiva de la teoria de la relativitat d'Einstein.
4/22/20194 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

La història d'un fàrmac podria curar tot tipus de tumors sense efectes secundaris

Aquesta setmana, dediquem el programa de "La poma de Newton" a una recerca molt prometedora contra el càncer de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron, VHIO. Han desenvolupat el primer fàrmac que podria actuar contra qualsevol càncer sense danyar les cèl·lules sanes.
4/8/20194 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

El verí de la serp de cascavell pot ajudar a combatre les resistències als antibiòtics

Aquesta setmana, a "La poma de Newton" ens centrem en una recerca d'investigadors de la Universitat Pompeu Fabra que ha descobert una petita proteïna del verí de les serps de cascavell que pot destruir bacteris amb pocs efectes secundaris i sense provocar resistències.
3/25/20194 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Minironyons de laboratori com els d'un fetus de 6 mesos

Aquesta setmana a "La poma de Newton" ens centrem en una recerca de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, IBEC, que ha aconseguit crear minironyons funcionals i amb reg sanguini per a investigació. Reprodueixen exactament les característiques del ronyó d'un determinat pacient.
3/11/20194 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Descobert un defecte en el VIH que pot ajudar a lluitar contra la sida

Investigadors d'IrsiCaixa han identificat un defecte en l'embolcall del VIH de 5 persones que els permet controlar la malaltia sense símptomes. Us ho expliquem aquesta setmana a "La poma de Newton".
2/25/20194 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Dos moments de la vida que ens determinen com a humans

A "La poma de Newton" us expliquem la recerca de l'Institut de Biologia Evolutiva, IBE, segons la qual les nostres habilitats cognitives superiors es configuren en només dos moments: l'etapa embrionària i l'adolescència.
2/11/20194 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Gens que empitjoren el pronòstic d'un ictus

"La poma de Newton" se centra aquesta setmana en una investigació de l'Institut de Recerca Hospital del Mar que ha trobat un gen que fa que empitjori la recuperació després d'un ictus isquèmic.
1/28/20194 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

OSIRIS-REx, tocant l'asteroide Bennu

Aquesta setmana "La poma de Newton" viatja fins a l'asteroide Bennu per explicar-vos la missió OSIRIS-REx de la NASA. La nau aconseguirà mostres d'aquest petit objecte i les retornarà a la Terra el 2023.
1/14/20194 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Dos fàrmacs ja existents protegeixen neurones danyades

Investigadors de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona han utilitzat models computacionals d'última generació per buscar una combinació de dos fàrmacs que pugui actuar com a protector neuronal. Us en parlem aquesta setmana a "La poma de Newton".
12/17/20184 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ximpanzés i macacos tenen més capacitat de raonament del que es pensava fins ara

A "La poma de Newton" tractem aquesta setmana una recerca internacional amb participació de l'Institut de Biologia Evolutiva, IBE, que ha descrit les principals diferències entre el cervell humà i el de primats com els ximpanzés i els macacos.
11/19/20184 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Un primer pas cap a la regeneració del cor

"La poma de Newton" se centra aquesta setmana en una recerca de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, IBEC, que ha aconseguit cèl·lules cardíaques a partir de cèl·lules mare i després les ha reproduït en una impressora 3D.
11/5/20184 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Trobada l'evidència de l'encreuament entre neandertals i denisovans

Aquesta setmana a "La poma de Newton" ens fem ressò de la recerca que confirma definitivament que hi va haver encreuaments entre poblacions humanes primitives de llinatges diferents.
10/22/20184 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Descobert el mecanisme pel qual es consoliden els records

A "La poma de Newton" d'aquesta setmana ens endinsem en el funcionament de la memòria amb una investigació de científics de la UB que per primera vegada ha descrit com es consoliden els records.
10/8/20184 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Solar Probe, la sonda que complirà el somni de tocar el Sol

La NASA ha enlairat la sonda que permetrà complir una vella aspiració: arribar fins a la nostra estrella per estudiar la seva corona, les partícules i el vent solar que afecta de forma important la vida a la Terra.
9/24/20184 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Voyager-1, un viatge al·lucinant

"La poma de Newton" s'endinsa aquesta setmana en el viatge de la sonda "Voyager-1" de la NASA. La nau porta 40 anys a l'espai i encara envia informació a la Terra.
6/11/20184 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Una proteïna podria ser determinant en el càncer de pàncrees

A "La poma de Newton" us parlem aquesta setmana del descobriment sobre càncer de pàncrees que han fet investigadors de l'Institut de Recerca Hospital del Mar. Han comprovat que la proteïna galectina-1 és una potenciadora d'aquests tumors i que si s'inhibeixs'incrementa la supervivència.
5/28/20184 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

1.300 milions d'estrelles i molt més

La missió Gaia, de l'Agència Espacial Europea, és la protagonista del programa d'aquesta setmana de "La poma de Newton". L'últim catàleg de la missió permet saber la posició, el color i el moviment de 1.300 milions d'estrelles de la nostra galàxia, un 1% de la Via Làctia.
5/14/20184 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Creen un nou tipus de líquid quàntic no present a la natura

Aquesta setmana a "La poma de Newton" us parlem d'un nou líquid quàntic desenvolupat per l'Institut de Ciències Fotòniques, ICFO, cent milions de vegades més diluït que l'aigua i un milió de vegades menys dens que l'aire.
4/30/20184 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Un estudi alerta sobre els antibiòtics durant el part

Centrem el programa d'aquesta setmana de "La poma de Newton" en una recerca del CSIC que demostra que administrar antibiòtics durant el part fa que els nadons neixin amb bacteris resistents a la flora intestinal.
4/16/20184 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Un xip converteix cèl·lules de la pell en altres de qualsevol òrgan del cos

Aquesta setmana centrem "La poma de Newton" en una recerca en medicina regenerativa de la Universitat d'Ohio. Han dissenyat un xip que es col·loca sobre la pell i converteix les cèl·lules cutànies en cèl·lules de qualsevol òrgan danyat.
4/2/20184 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Guigó: "L'ADN escombraria podria explicar per què no sempre funciona la medicina personalitzada"

A "La poma de Newton" recuperem la secció "Les entrevistes de la poma" i conversem amb Roderic Guigó, coordinador del Programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica i Premi Nacional de Recerca 2017.
3/12/201827 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Immunoteràpia per curar el càncer de còlon i la seva metàstasi

Aquesta setmana, a "La Poma de Newton" ens fem ressò d'una recerca molt esperançadora de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. Han curat ratolins amb càncer de còlon metastàsic utilitzant immunoteràpia.
3/5/20184 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Editar l'ADN per curar malalties

Dediquem el programa de "La poma de Newton" d'aquesta setmana a una de les fites científiques més important dels últims mesos: la modificació de l'ADN d'un embrió per evitar que el nadó neixi amb una malaltia genètica; una tècnica que obre un debat no només científic, sinó també ètic.
2/19/20184 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

L'excés d'esport com a desencadenant de l'arrítmia

A "La poma de Newton" us parlem aquesta setmana d'una recerca que demostra que l'esport d'alta intensitat, practicat durant molts anys, és un factor de risc per al cor.
2/5/20184 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Ensinistrar bacteris per guarir malalties

Aquesta setmana a "La poma de Newton" us parlem d'una recerca de la Universitat Pompeu Fabra. Han aconseguit ensinistrar bacteris perquè tinguin capacitat d'aprenentatge i puguin servir en el futur com a medicaments o, fins i tot, per revertir el procés d'envelliment.
1/22/20184 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Un mapa de mutacions genètiques per millorar el diagnòstic de malalties rares

El primer programa de "La poma de Newton" d'aquest any el dediquem a un projecte amb participació de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques que ha aconseguit el mapa fins ara més complet de les mutacions genètiques de l'ADN humà.
1/8/20184 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Bacteris que afavoreixen el càncer

En aquest programa de "La poma de Newton" us parlem d'una investigació de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron que ha descobert que bacteris de la microbiota intestinal poden afavorir el creixement de càncers de còlon i, probablement, també la metàstasi d'aquests tumors.
12/11/20174 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Mutacions que han permès la nostra evolució

Aquesta setmana a "La poma de Newton" parlem de com les noves tècniques de seqüenciació del genoma ajuden a descobrir les mutacions que ens han fet resistents a través de la història i que poden ser útils per a la medicina del futur.
11/27/20175 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Utilitzar virus com a medicina

Investigadors de l'IDIBAPS i de l'Institut de Recerca Biomèdica, IRB, han utilitzat virus modificats genèticament per destruir cèl·lules canceroses. Us ho expliquem en el programa d'aquesta setmana de "La poma de Newton".
11/13/20174 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ones gravitacionals d'estrelles de neutrons: un descobriment que marcarà l'astronomia

Aquesta setmana dediquem "La poma de Newton" a la detecció per primera vegada d'ones gravitacionals provocades pel xoc de dues estrelles de neutrons, un fenomen que també s'ha observat per telescopis i que obre una finestra nova a l'estudi de l'univers.
10/30/20174 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Un anticòs facilita la immunoteràpia contra el càncer

Aquesta setmana, a "La poma de Newton", us parlem de la descoberta d'un nou anticòs que podria permetre en el futur atacar amb immunoteràpia un 70 per cent de tumors.
10/16/20174 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

L'estrès es manté en els gens durant 14 generacions

A "La poma de Newton" destaquem aquesta setmana una recerca amb cucs que demostra que la memòria ambiental es manté en els gens moltes generacions després.
10/2/20174 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Reduir greixos per combatre la metàstasi

A "La poma de Newton" ens fem ressò d'una investigació de l'Institut de Recerca Biomèdica que ha descobert que les cèl·lules metastàtiques moren si se les priva de determinats greixos, com els de l'oli de palma.
6/12/20174 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Melissa: un projecte de suport de vida per a astronautes

A "La poma de Newton" visitem el projecte Melissa, de l'Agència Espacial Europea, ubicat a la facultat d'enginyeria de la UAB. L'objectiu és aconseguir un cicle tancat de vida per a viatges a l'espai.
5/30/20174 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Biologia sintètica. Ensinistrant bacteris

Dediquem el programa d'aquesta setmana de "La poma de Newton" a la biologia sintètica, modificar bacteris perquè actuïn com volem, amb aplicacions en àmbits tan diversos com el medi ambient o la salut.
5/16/20174 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Te verd per disminuir els símptomes de la síndrome de Down

Dediquem el programa "La poma de Newton" d'aquesta setmana a una recerca puntera del Centre de Regulació Genòmica i de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar. Han comprovat que una substància del te verd millora les capacitats cognitives de persones amb síndrome de Down
5/1/20174 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Regeneració de cèl·lules auditives: del pollastre als humans

A "La poma de Newton" ens fem ressò d'una recerca del laboratori de desenvolupament embrionari del Parc de Recerca Biomèdica. Estudien embrions de pollastre per saber com aquests animals regeneren les seves cèl·lules i intentar combatre així malalties auditives en humans.
4/18/20174 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Algues a l'espai

Dediquem el programa de "La poma de Newton" al projecte amb participació catalana per produir algues a l'espai, que es portarà a l'Estació Espacial Internacional el 2018.
4/3/20174 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Un exoesquelet contra l'atròfia muscular

El CSIC ha patentat una estructura que permet caminar a infants amb atròfia muscular, una malaltia genètica degenerativa. En parlem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
3/20/20173 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Set nous planetes extrasolars que podrien acollir vida

Aquesta setmana, a "La poma de Newton" recollim el que podria ser un dels descobriments científics de l'any: la descoberta d'un sistema solar a 40 anys llum de nosaltres amb set planetes similars a la Terra.
3/6/20174 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Carregar el mòbil sense connectar-lo al carregador

A "La poma de Newton" us expliquem una recerca d'investigadors de la UAB per produir un sistema de transmissió elèctrica que permet carregar mòbils i tauletes sense acoblar-los a la càrrega.
2/20/20174 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Una nova biòpsia per detectar el Parkinson abans que aparegui

A "La poma de Newton" us parlem d'aquesta biòpsia que detecta la malaltia en un 90 per cent dels casos. La nova tècnica, molt ben tolerada, estudia una proteïna relacionada amb el Parkinson i amb alguns trastorns del son.
2/7/20173 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Gaia, un mapa de la Via Làctia amb milions d'estrelles

La missió Gaia, de l'Agència Espacial Europea, ens permet conèixer 10.000 vegades més estrelles de les conegudes fins ara. Hi centrem "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
1/24/20174 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Una nova recerca obre esperances contra el càncer de còlon

Un nou tractament desenvolupat per l'Hospital del Mar aconsegueix en assaig aturar la progressió de tumors de còlon que han fet metàstasi. Us en parlem a "La poma de Newton" d'aquesta setmana.
1/10/20174 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Lisa Pathfinder: Detectar ones gravitacionals a l'espai

A "La poma de Newton" us parlem de l'èxit de la missió en la qual participa l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya per provar la tecnologia per detectar ones gravitacionals des de l'espai.
11/30/20164 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Àudio en 3D, el so del futur que ja és una realitat

Aquesta setmana, a "La poma de Newton", us parlem de la tecnologia que ha desenvolupat l'empresa catalana Eurecat per escoltar àudios com si l'oient estigués al mateix lloc on es produeix el so.
11/21/20164 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Pròxima B, el nostre exoplaneta més pròxim amb possibilitat d'acollir vida

Aquesta setmana, "La poma de Newton" s'acosta al món fora del sistema solar més similar al nostre; un descobriment històric dirigit pel català Guillem Anglada.
11/3/20164 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Erradicar una malaltia molt discapacitant amb una sola pastilla

Aquesta setmana dediquem "La poma de Newton" a la troballa d'Oriol Mitjà, un jove metge català que ha aconseguit combatre el pian, una patologia semblant a la lepra.
10/24/20164 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Rosetta: el final d'una missió històrica

Dediquem el programa de "La poma de Newton" d'aquesta setmana a la missió Rosetta, de l'Agència Espacial Europea que ha acabat amb la col·lisió de la nau en un cometa.
10/10/20164 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Visitem el CRESA

Fem un recorregut pel Centre de Recerca en Salut Animal, que disposa d'una unitat de biocontenció única a Catalunya per treballar amb els virus més perillosos.
9/26/20164 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Estudi sobre el cervell

11/5/20144 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Nou espai de ressonàncies a Sant Joan de Déu

10/26/20143 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Espai Darwin

10/12/20143 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Aniversari Cosmocaixa

9/28/20144 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Robot Da Vinci

7/6/20144 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Revisió de xarxes elèctriques amb drons

6/22/20144 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Recerca alzheimer

6/8/20144 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Pont infable

5/25/20143 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Estudi sobre envelliment

5/11/20144 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Matalàs per prevenir la mort sobtada dels nadons

4/27/20144 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Assaig marcapassos

4/13/20143 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

REEM-C

3/30/20143 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Estudi sobre metàstasi

3/16/20143 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Sonda Rosetta

3/2/20143 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Estudi mini ronyons

2/16/20143 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Estudi sobre malalties transmeses per mosquits

2/2/20144 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Recerca en Alzheimer

1/19/20143 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Novetats del Cosmocaixa

1/6/20143 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Fotomedicaments

12/1/20133 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Investigació en mosca Drosophila

11/17/20134 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Estudi sobre una vacuna universal de la grip

11/3/20133 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Nou espai de recerca a Vall d'Hebron

10/20/20133 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Observatori Esteve Duran

10/6/20134 minutes
Episode Artwork

Teoria de la relativitat

9/22/20133 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Visitem el CRESA

7/1/20134 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Visita a l'IDIBAPS i al CELLEX

6/17/20133 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Visita a l'IDIBAPS i a l'Institut CELLEX

6/16/20133 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Casals de ciència

6/3/20134 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Projecte ICTINEU

5/20/20134 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Nova aeronau de la UPC

5/6/20133 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Estudi sobre terratrèmols

4/8/20133 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

El grafè i la llum làser des de l'ICFO, l'Institut de Ciències Fotòniques

Parlem amb el director de l'ICFO, Lluís Torner de la llum làser i coneixerem les propietats del grafè. Aquest material és 100 vegades més fort que l'acer, més conductor que el coure i més flexible que el cautxú.
3/25/20134 minutes, 1 second
Episode Artwork

Tempestes solars

3/11/20133 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Mercuri i Mart a tocar gràcies al CTTC

Xavier Mestre i Mònica Navarro, científics del Centre Tecnològic de de Telecomunicacions de Catalunya treballen perquè la comunicació entre la terra i les naus sigui possible. El CTTC desenvolupa els algoritmes que van dins dels receptor que faran possibles les comunicacions. Per poder processar aquest senyal tan distorsionat investiguen en els anomenats Turbocodis.
2/25/20134 minutes
Episode Artwork

Estudi sobre les metàstasis en el càncer de còlon

2/11/20134 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

El Superordinador Marenostrum

Parlem amb Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center i ens explica què fa un superordinador i en quins projectes està implicat el Marenostrum. La resposta a la "Clau de volta" ens la dóna la doctora en Enginyeria de Telecomunicacions Silvia Pujalte.
1/28/20133 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Projecte GAIA

1/14/20133 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

El càncer

Avui a "La Poma de Newton" fem costat a La Marató de Tv3 i Catalunya Ràdio i parlem del Càncer.
12/10/20124 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

El Bosó de Higgs

Us expliquem per què és tan important l'anomenada "partícul·la de Déu".
11/27/20123 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Setmana de la ciència

11/13/20124 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Sincrotró Alba

4/23/20123 minutes, 51 seconds