'השבוע' - הפודקאסט השבועי של 'הארץ'. מדי יום שלישי יארח ליאור קודנר את מיטב הכותבים והעיתונאים כדי לדבר על הנושאים המרכזיים שעל סדר היום.
תסריט הכלכלה במלחמה עם איראן: צמיחה שלילית, ריביות מעל 8%
'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום רביעי 29 בספטמבר, היום ה-359 למלחמה, בעזה יש 101 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.מדינת ישראל השלימה שבועיים של הצלחות צבאיות גדולות מול חיזבאללה, ששיאן היה החיסול של מזכ"ל הארגון חסן נסראללה, ביום שישי. בצבא ובממשלה מציגים את האירוע ככזה שמשנה את התמונה האסטרטגית, אבל מדינת ישראל וממשלת ישראל צריכים עדיין להחליט כיצד להמשיך מכאן, מה הם יעדיה בצפון וברצועת עזה - וכיצד היא מבקשת להשיג אותם. בצד של הימין הפוליטי מבקשים כמובן להמשיך בפעולות הצבאיות עד ה"ניצחון המוחלט", בעוד שפרשנים צבאיים ומדיניים חושבים שזהו הזמן למהלך מדיני. מי צודק ומה האפשרויות שעומדות על הפרק? אנחנו נדבר עם האלוף המילואים ולשעבר ראש אמ"ן, עמוס גלעד.מול ההצלחות הצבאיות מיום שישי, באותה שעה ממש קיבלה ישראל חדשות כלכליות גרועות במיוחד: חברות הדירוג מודי'ס הפחיתה את הדירוג של ישראל בשתי דרגות, והוא עכשיו רק 2 דרגות מעל ההגדרה של "זבל" – רמה שבה משקיעים בינלאומיים רבים לא מוכנים להפקיד בה כספים. הדו"ח של מודיס גם כלל הפחתה חריפה של תחזיות הצמיחה גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך, ומה שהיה הכי בולט: ביקורת קשה מאוד על הניהול הכלכלי והלאומי של מדינת ישראל, בתחום המשפטי, החברתי וכמובן הכלכלי. אלא שמנגד, לא רק שהבורסה לא נבהלת מהדו"ח של מודי'ס – היא אפילו עולה היום ביותר מ-1%. כיצד זה יתכן? אנחנו נדבר עם צבי סטפק, מהמייסדים ובעלי ההשקעה בבית ההשקעות מיטב. והנה עוד דבר בולט: למרות התחזיות העגומות של מודיס, נכון להיום אין אף גוף מוסדי ציבורי בישראל, כולל משרד האוצר ובנק ישראל, שהעז להציג תחזית כלכלית עבור תסריט בו המלחמה אינה מסתיימת עוד סוף השנה – מציאות שהיא כבר כנראה ברורה לחלוטין. כלכלני מודי'ס אמנם עשו זאת ביום שישי, אבל עוד קודם בא מכון אהרון שבאוניברסיטת רייכמן והציג תסריט למלחמה אזורית ב-2025 – והוא כצפוי, מזעזע, עם גרעון של יותר מ-11%, זינוק ביחס החוב-תוצר ל-83% וריבית שיכולה להגיע עד – תחזיקו טוב – 8%. אנחנו נדבר עם אחד הכלכלנים שכתבו את התחזית הזו, הפרופ' בני בנטל ממכון אהרון למדיניות כלכלית שבאוניברסיטת רייכמן.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/29/2024 • 51 minutes, 27 seconds
האוצר לוחץ על הצבא לצמצמם ימי מילואים פיקטיביים ומיותרים: האם יצליח?
'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שלישי 2 באפריל, היום ה-179 למלחמה, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.יממה של אירועים בטחוניים בסוריה, שם מיוחסת לישראל תקיפה של מבנה ובכירים איראניים ובעזה פגיעה טראגית בעובדי ארגון סיוע WCK(World Central Kitchen) שחייבה את צה"ל להתנצל ולהודיע על תחקיר מטכ"לי, ועוד נפילת כטב"מ סמוך לשדה התעופה רמון, שמגבירים את המתח הביטחוני בזמן שאלפים מפגינים בירושלים נגד הממשלה ובקריאה להחזרת החטופים וגיוס החרדים. ננסה לנתח כאן מה יגיע קודם.המאבקים התקציביים בין משרד האוצר לצה"ל מוכרים כבר הרבה שנים אך הם נזנחו ברגע שפרצה המלחמה כי כשנלחמים לא עושים חשבון לכסף. אך חצי שנה חלפה מאז ה-7 באוקטובר, המחירים הכלכליים כבדים ואנחנו לא רואים עדיין את הסוף, לכן זה בדיוק הרגע להתחיל לחשוב גם כלכלי. זה המקור למחלוקת בין האוצר לצבא על מספר אנשי המילואים המגויסים כעת – שהוא כפול ביחס לתחזית המוקדמות ויש לכך השפעה על הגרעון – נדבר גם על זה.בית המשפט העליון ביטל הבוקר פסיקה של בית המשפט המחוזי שחייבה את בנק המזרחי להעביר תרומה של 8 מיליון שקל מחשבונו של המיליארדר רומן אברמוביץ לארגון זק"א בשל סנקציות שמוטלות על המיליארדר. מדובר בהחלטה מעניינת מאוד על ישראלי שעליו מוטלות סנקציות – ויש כמה כאלה בזמן האחרון –בשאלה אם הבנקים הישראלים יכולים להיות מקום המקלט לכספו. עו"ד שרון לובצקי שייצגה את בנק מזרחי טפחות בפרשה הזו תהיה איתנו.אם יש לכם טויוטה קורולה או יונדאי איוניק, ודאי גיליתם שביטוח הרכב שלכם זינק בעשרות אחוזים בשנים האחרונות. זה לא מקרי – המכוניות האלה נגנבות יותר. ברבעון הראשון של השנה ראינו זינוק חד בגניבות הרכב לאחר ירידה מסוימת בתחילת המלחמה, וזה מלמד שהגנבים חזרו לשגרה למרות המציאות הבטחונית. איזה רכב הגנבים הכי אוהבים אתם שואלים? דניאל שמיל כתב הרכב יספר לנו.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/2/2024 • 38 minutes, 49 seconds
"ייחלתי לכך שנתניהו יחזור לראשות הממשלה, היום אני מאוכזב" | פרק 152
משה ניסים, מי שהיה שר המשפטים ושר האוצר ואיש ליכוד חלק גדול מחייו הפוליטיים, האמין שנתניהו עשה טוב לישראל, וקידם אותה כלכלית וביטחונית, עד הקדנציה הזאת. הוא אמנם עזב את הכנסת כבר בשנת 96, אבל יש לו מה לומר על ההבדלים בין מנחם בגין שבו היה לו אמון מלא, יצחק שמיר ונתניהו. וגם ביקורת על בג"ץ שלקח לעצמו כוח מוגזם, ועל הרפורמה המשפטית שהציע יורשו, יריב לוין, מבלי שהיא הגיעה כלל לדיון בממשלה. "נתניהו מאכזב, אבל המעוניינים להחליפו לא ברמה שלו".See omnystudio.com/listener for privacy information.