Winamp Logo
Archaeostoryteller, με τον Θόδωρο Παπακώστα Cover
Archaeostoryteller, με τον Θόδωρο Παπακώστα Profile

Archaeostoryteller, με τον Θόδωρο Παπακώστα

Greek, History, 1 season, 142 episodes, 2 days, 2 hours, 49 minutes
About
Ο Αrchaeostoryteller Θόδωρος Παπακώστας εξηγεί γιατί η αρχαιολογία είναι η πιο απολαυστική επιστήμη. Η αρχαιότητα μπορεί να μας συγκινήσει, να μας τρομάξει, να μας διασκεδάσει, να μας κάνει περήφανους για τους προγόνους όταν ήταν «καλύτεροι», να μας κάνει περήφανους για εμάς όταν είμαστε εμείς «καλύτεροι». Το παρελθόν είναι κομμάτι μας. Όταν το γνωρίζουμε κάτι ξυπνάει μέσα μας.
Episode Artwork

Τι φάση με τα Ελγίνεια;

Ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε απλά και ωραία τι παίζει με τα Ελγίνεια Μάρμαρα σε εισαγωγικά, ή πιο σωστά Γλυπτά του Παρθενώνα.  Ως Ελγίνεια Μάρμαρα είναι γνωστή η συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών τα οποία κλάπηκαν από τον Τόμας Μπρους και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806.  Άρα το “Ελγίνεια” προσδιορίζει τη λεηλασία του μνημείου του Παρθενώνα. Όμως γιατί λέμε “μάρμαρα” ενώ πρόκειται για γλυπτά;  Και απέκτησε στ΄ αλήθεια ο Έλγιν την άδεια να τα αφαιρέσει από τον Παρθενώνα όπως ισχυρίζεται; Και γιατί  ο Παρθενώνας επηρεάζει και εμπνέει μέχρι σήμερα τις τέχνες και τον πολιτισμό;  Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν σ΄ αυτό το επεισόδιο.   
10/19/202427 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Μίνωας, Δαίδαλος

Σ΄ αυτό το επεισόδιο τον πρώτο λόγο έχει η μυθολογία και πιο συγκεκριμένα ο μεγάλος αγώνας μεταξύ του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα και του διάσημου εφευρέτη, του Κύρου Γρανάζη της αρχαίας Ελλάδας, Δαίδαλου. Η απόδραση με τον γιό του Ίκαρο και πολλές ακόμα επικές καταστάσεις, καταδιώξεις, δολοπλοκίες, παγίδες, θρύλοι και φήμες. 
10/12/202418 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Τα πάντα όλα που έγραψαν οι αρχαίοι

Πως ξεκίνησε η αρχαία ελληνική γραμματεία; Τι είναι αυτό που λέμε αρχαία κείμενα και ποια είναι αυτά;  Ποιο είναι το ταξίδι που έκαναν αυτά τα κείμενα μέσα στους αιώνες και πως κατάφεραν να σωθούν; Τι ρόλο έπαιξε το θέατρο και η φιλοσοφία σ΄ αυτό; Ένα απολαυστικό επεισόδιο-ταξίδι για μικρούς και μεγάλους, γονείς και παιδιά για τον πολύτιμο θησαυρό που λέγεται αρχαία κείμενα και μας φέρνει σε επαφή με το παρελθόν μας.   
10/5/202419 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Θα γίνει ο Πλάτων terminator;

Σ΄ αυτό το επεισόδιο σας καλωσορίζουμε στον κόσμο του μέλλοντος! Ο Archaeostoryreller συνομιλεί με τον futurist, Δημήτρη Δημητριάδη. Πως η νέα τεχνολογία από τη σκοπιά του αρχαιολόγου μπορεί ν΄ αποβεί σωτήρια; Τι κάνει ο Πλάτωνας στο metaverse; Μπορούμε να κάνουμε διάλογο με τον Αριστοτέλη; Όλα αυτά και πολλά ακόμα θ΄ απαντηθούν σ΄ αυτή τη συζήτηση που συνδυάζει το παρελθόν και το μέλλον. 
9/28/202452 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Σοκ! Βρέθηκε στην Κρήτη η αρχαιότερη τέχνη;

Η ιστορία και η αρχαιολογία ως επιστήμες εξελίσσονται, βελτιώνονται, συμπληρώνονται και διορθώνονται και το σίγουρο είναι ότι και οι δύο χρειάζονται σεβασμό, διακριτικότητα και προσοχή. Πάμε λοιπόν σ΄ αυτό το επεισόδιο να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους, που είναι σημαντικά, για να τακτοποιήσουμε και να κατανοήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες και τα στοιχεία που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας. 
9/21/202421 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Βρέφη, χριστιανοί και ινδιάνοι

Η αμερικάνικη ιστορία που, εμείς οι Έλληνες και γενικότερα οι Ευρωπαίοι, σνομπάρουμε πάρα πολύ, έχει μια ιδιομορφία που δεν έχει καμία άλλη ιστορία. Σ΄ αυτό το διαφορετικό και σοκαριστικό επεισόδιο λοιπόν, θ΄ ακούσετε μία από τις χιλιάδες αμερικάνικες ιστορίες που μας έχει δώσει η Άγρια Δύση και που αποδεικνύει περίτρανα πόσο ταυτόχρονα οικουμενικές, πανανθρώπινες αλλά και απίστευτα μοναδικές είναι οι ιστορίες των λαών.   
9/14/202423 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Η προϊστορία της Ελλάδος

Η κλασική εποχή, που έπαιρνε πάντα τη μερίδα του λέοντος σε προσοχή και σε αξία, είναι η χρονική περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, κατά την οποία υπήρξε ραγδαία άνθιση στον χώρο του πολιτισμού. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος θαυμασμού των Ευρωπαίων.  Τι υπήρξε όμως πριν απ΄ αυτήν την περίοδο; Σ΄ αυτό το επεισόδιο θα εστιάσουμε στην πάρα πολύ αδικημένη, παραμελημένη και συγκλονιστική προϊστορία του ελλαδικού χώρου. 
9/7/202424 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Γιατί έκανε την εκστρατεία ο Μεγκάλεξ;

Το παρελθόν έχει όλα τα χρώματα, φωτεινά και σκοτεινά. Για να μπορέσουμε να είμαστε ρεαλιστικοί και αυθεντικοί απέναντι στην πραγματικότητα, θα πρέπει να τα δούμε όλα. Και σ΄ αυτό το επεισόδιο λοιπόν, πάμε αντικειμενικά να πούμε για τον άνθρωπο που στα 33 σχεδόν χρόνια που πάτησε πάνω στη γη, άλλαξε τον ρου της ιστορίας: τον Μέγα Αλέξανδρο. 
8/31/202420 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Πώς έβλεπαν οι Άραβες τους αρχαίους Έλληνες

Τώρα λοιπόν που έσφιξαν οι ζέστες είναι μια καλή εποχή για να κάνουμε ένα επεισόδιο, λίγο εξωτικό, λίγο αραβικό, φιλοσοφικό, ιστορικό και ταξιδιάρικο. Να μάθουμε για τον Ηρόδοτο των Αράβων και τις ευφάνταστες ιστορίες του, για τα τζίνι, τα κακά πνεύματα της αραβικής μυθολογίας που έβγαιναν από το βυθό της θάλασσας και τη σχέση τους με τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και για την εικόνα που είχαν οι Άραβες για την αρχαία ελληνική παράδοση, τον πολιτισμό, τις επιστήμες και τη λογοτεχνία μας. 
8/24/202418 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Πώς ταξίδευαν οι αρχαίοι;

Οι αρχαίοι Έλληνες πήγαιναν ταξίδια για διάφορους λόγους.  Πρώτα απ όλα θρησκευτικούς για να επισκεφτούν τα ιερά, έπειτα για να γιατρευτούν στα Ασκληπιεία, για να παρακολουθήσουν αθλητικές διοργανώσεις και τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για εμπορικούς λόγους ή για να κάνουν διακοπές και να εξερευνήσουν τα άλλα μέρη. Σ΄ αυτό το επεισόδιο, όμως, δεν θα ταξιδέψουμε απλά με τους αρχαίους Έλληνες. Θα μάθουμε και τους τρόπους με τους οποίους ταξίδευαν αλλά και τις ιδιαιτερότητες των ταξιδιών τους.   
8/17/202419 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Η Μυθολογία της Κρήτης

Σ΄ αυτό το επεισόδιο σαλπάρουμε για Κρήτη. Γιατί η μυθολογία και η Κρήτη έχουν μια ιδιαίτερη σχέση αφού σύμφωνα με τον μύθο είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο Δίας. Βέβαια, πριν το Δία υπήρχαν άλλοι θεοί, οι Τιτάνες κι ένας απ’ αυτούς ήταν ο Κρόνος, ο οποίος είχε πάρει ένα χρησμό που έλεγε ότι θα χάσει την εξουσία από τα παιδιά του. Επομένως, όποτε γεννούσε παιδί από την Ρέα, τη γυναίκα του, το τρώγε σαν μπουρίτο.  Μέχρι τη στιγμή που έκρυψαν τη Ρέα, γέννησε το Δία και κάπως έτσι άρχισαν όλα…   
8/10/202422 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Αύγουστος, ο φιλάσθενος που κέρδισε τον κόσμο

Γεννήθηκε με το όνομα Γάιος Οκτάβιος Θουρινός. Υιοθετήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα και πήρε το όνομα του. Ωστόσο, για να μην τον μπερδεύουν με τον θείο του, τον είπαν Οκταβιανό. Συνέχισε, όμως, να αλλάζει ονόματα και κατέληξε να τον αποκαλούν Αύγουστο. Μετά το θάνατο του Ιούλιου Καίσαρα, ο Αύγουστος διεκδίκησε την εξουσία της Ρώμης με τον Μάρκο Αντόνιο και κατόρθωσε να γίνει ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας.   
8/3/202419 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Το στάδιο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρόκειται για ένα αρχαίο στάδιο του οποίου η ιστορία πάει πίσω στο 330 προ Χριστού. Τότε, δεν είχε οβάλ σχήμα αλλά παραλληλόγραμμο και η ιδέα για την υλοποίησή του άνηκε στον Λυκούργο. Με την πάροδο των χρόνων έχασε τη λάμψη του αλλά χάρη στον Γεώργιο Αβέρωφ και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε το Καλλιμάρμαρο που γνωρίζουμε σήμερα. 
7/27/202424 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Πώς η αρχαιολογία μου έσωσε τη ζωή

Για τον Θεόδωρο Παπακώστα, η αρχαιολογία ήταν πάντα ένας τρόπος απόδρασης και συμφιλίωσης με τη συνείδησή του. «Ξεχνιέται το μυαλό μου όταν ανακαλύπτω τι έχουν ζήσει χιλιάδες άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη σε άλλες εποχές, με άλλες αντιλήψεις. Συνειδητοποιώ πόσο άσκοπος και βλακώδης είναι κάθε ρατσισμός και σεξισμός. Δεν μπορώ να τους νικήσω μόνος μου. Αλλά τουλάχιστον μπορώ να μην τους βιώνω». Το νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller αποτελεί κατάθεση ψυχής. 
7/20/202420 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ξαναμμένοι φαντάροι σε αρχαία σκοπιά

Σήμερα ο Archaeostoryteller θα μας πάει σε κάτι νησιώτικο, γιατί είναι καλοκαιράκι και μας αρέσει και θέλουμε λίγο το θαλασσινό μας αεράκι.  Θα μας πάει στους Φούρνους Ικαρίας, που έχουν ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον εύρημα. Ή καλύτερα μια ομάδα ευρημάτων, σημαντική και σπάνια, που χάρασαν οι φαντάροι στη σκοπιά. Επιγραφές επίσης αλλά… και πιο προσωπικές που έχουν και το ζουμί.   
7/13/202423 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Ιούλιος ο μήνας, Ιούλιος κι ο Καίσαρας

Ιούλιος μπήκε παιδιά, και ο Archaeostoryteller σκέφτηκε να κάνει ένα επεισόδιο… για τον Ιούλιο Καίσαρα! Στα 16 ή 17 ο Ιούλιος Καίσαρας έχασε τον μπαμπάκα του και λεγόταν ότι η καταγωγή του ήταν από τον Αινεία και την Αφροδίτη. Ο Ιούλιος έμπλεξε από νωρίς με την πολιτική. Και δημιούργησε βέβαια εχθρούς. Για να αποφύγει τις διαμάχες και τον κίνδυνο όσο ήταν νεαρός ακόμα, έφυγε προς τα ανατολικά, και εκεί πέρα μπλέχτηκε λίγο και στην αυλή του βασιλιά Νικομήδη. Για να μάθετε τι έγινε εκεί, όπως και το πώς εξελίχθηκε η πολιτική του πορεία, μέχρι το άδοξο τέλος του, ακούστε όλο το επεισόδιο!
7/5/202428 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Ιστορίες από τα κύματα

Οι θαλασσινές ιστορίες έχουν την τιμητική τους στο νέο επεισόδιο του podcast Archaeostoryteller. Δεν είναι ακριβώς μυθολογία. Πρόκειται για αρχαία παραμύθια με τη λογική των φημών και της φαντασίας που δημιουργεί το ανθρώπινο μυαλό. Στο επίκεντρο του Archaeostoryteller είναι η ιστορία του θρυλικού ταξιδευτή Κωλαίου από τη Σάμο και η ιστορία της ίδρυσης της πόλης της Μασσαλίας από Έλληνες Φωκαείς.
6/28/202425 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Υπερβόρειοι. Υπερτέλειοι;

Σε μια μυθική και ταυτόχρονα μαγική τοποθεσία μας μεταφέρει ο Archaeostoryteller αυτή την εβδομάδα. Πάμε να γνωρίσουμε τους Υπερβόρειους, οι οποίοι κατοικούσαν στο τέλος τέλος του κόσμου, σαν να λέμε over the wall στο Game of Thrones. Η χώρα τους ήταν σαν τον παράδεισο επί γης, μια άλλη γη της επαγγελίας. Οι ίδιοι ήταν πολύ ζεν, vegan και δεν πείραζαν ούτε μυρμηγκάκι. Και όχι. Δεν υπήρξαν πραγματικά. Ίσως γι’ αυτό περιγράφονται ως τόσο ιδανικοί.
6/21/202422 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Ποιοι είναι οι Αζτέκοι;

Σας έχουμε πει για τους Μάγιας, σας έχουμε πει για τους Ίνκας, δεν έχουμε πει καθόλου για τους Αζτέκους. Ε, ήρθε η ώρα! Ήρθε η ώρα να μάθουμε για τον μαγικό αυτό πολιτισμό, για την ξεχωριστή αυτή αυτοκρατορία. Οι Αζτέκοι αυτοαποκαλούνταν Μέσικα ή Μεσίκα, για αυτό και η χώρα σήμερα λέγεται Μεξικό. Το μάθατε κι αυτό. Για όλα τα υπόλοιπα, τα έθιμά τους, τις παραδόσεις τους, την προέλευσή τους και άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα, ακούστε το νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller!
6/14/202422 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Ήταν απολίτιστοι οι αρχαίοι Μακεδόνες;

Αλήθεια, ποια είναι η εικόνα που έχουμε για τους αρχαίους Μακεδόνες; Μήπως μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων θεωρεί ότι ήταν απολίτιστοι και λίγο έως πολύ brutal? Κι όμως… Οι αρχαίοι Μακεδόνες, όπως και όλοι οι άλλοι αρχαίοι Έλληνες, είχαν τις δικές τους λαϊκές γιορτές, τελετές, χορούς, τραγούδια και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Πολύ σπουδαίοι ποιητές επίσης, δραστηριοποιήθηκαν στην αρχαία Μακεδονία, όπως ο Πίνδαρος, ο Βακχυλίδης και ο μεγάλος και τρανός, Ευριπίδης. Είστε έτοιμοι; Πάμε Μακεδονία.
6/7/202421 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Τι όνειρα έβλεπαν οι αρχαίοι;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι όνειρα έβλεπαν οι αρχαίοι και γενικότερα, τι έπαιζε με την ερμηνεία των ονείρων στην αρχαιότητα; Υπήρχαν και ονειροκρίτες, μας σώθηκε όμως μόνο ένας, και μ’ αυτόν θ’ ασχοληθούμε σ’ αυτό το επεισόδιο. Ο Αρτεμίδωρος λοιπόν ήταν ο συγγραφέας αυτού του ονειροκρίτη και ο Θόδωρος Παπακώστας επιλέγει διάφορα όνειρα και μας εξηγεί πώς αυτά (τραγελαφικά) ερμηνεύονταν. Αν λοιπόν έχετε δει στον ύπνο σας κάποιο φίδι, κανένα κροκόδειλο ή μία πολύ ωραία γυναίκα, ακούστε τι μπορεί να σημαίνουν.
5/31/202426 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι

Ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να είναι το πρώτο. Με αφορμή το νέο βιβλίο δραστηριοτήτων του Archaeostoryteller, ο Θόδωρος Παπακώστας σας παρουσιάζει εύκολα, γρήγορα και πάρα πολύ απλά, όλο το χρονολόγιο της αρχαίας Ελλάδας. Από τη βαθιά προϊστορία μέχρι το τέλος του αρχαίου κόσμου. Αν θέλετε να βάλετε τα πάντα σε τάξη στο μυαλό σας, αυτό είναι το επεισόδιο σας και αυτό είναι το βιβλίο σας! Η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι! Παιχνιδάκι είναι και η προπαραγγελία: https://keybooks.gr/product/i-arxaiotita-einai-paixnidaki/?utm_source=PushNotification&utm_medium=push&utm_campaign=push_browse&ref_tim=1716202981&ref_dt=YWJmZDU0MGUtMWE1MC1kMjU4LWNiYjAtNGYwOTM0NzkyMTMw
5/24/202422 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Χαιρώνεια: η μάχη που τελείωσε τον κλασικό κόσμο

Μέσα στις χιλιάδες μάχες που συγκλόνισαν την αρχαία Ελλάδα, κάποιες ξεχωρίζουν. Όπως η μάχη της Χαιρώνειας, η οποία οδήγησε στο τέλος της Κλασικής Εποχής. Με αφορμή την πρόσφατη εξαιρετική περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Θόδωρος Παπακώστας συζητά με τον διευθυντή του Μουσείου Δρ. Παναγιώτη Ιωσήφ για τη μάχη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Όλο το παρασκήνιο, οι αντιμαχόμενες πλευρές, οι ήρωες της μάχης, «ζωντανεύουν» και αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα.
5/17/202452 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Πώς έβρισκαν δουλειά οι αρχαίοι;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς έβρισκαν δουλειά οι αρχαίοι; Φυσικά κι έχετε αναρωτηθεί και ο Θόδωρος Παπακώστας αναλαμβάνει να σας δώσει όλες τις απαντήσεις! Τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα στην αρχαιότητα ήταν τα εξής: οι γιατροί, οι αρχιτέκτονες και οι μάντεις. Και με αυτά θα ασχοληθούμε σε αυτό το επεισόδιο. Ποια ήταν η διαδικασία εύρεσης εργασίας; Τι χρειαζόταν για να πιάσει κανείς δουλειά; Υπάρχουν ομοιότητες με τη σημερινή εποχή; Αυτά και άλλα πολλά θα ακούσετε στο νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller! 
5/11/202422 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Ιερά Σινδόνη του Ιησού. Είναι αυθεντική;

Ένα θεματικό επεισόδιο που αφορά στην περίφημη Ιερά Σινδόνη του Τορίνου (ή Τορίνο, διαλέξτε και πάρτε) ετοίμασε ο Θόδωρος Παπακώστας. Πότε ανακαλύφθηκε; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Ποια ήταν η πορεία της μέχρι να καταλήξει στο Τορίνο; Και το σημαντικότερο όλων: είναι αυθεντική; Πολλά τα ερωτήματα που θα απαντηθούν σ’ αυτό το επεισόδιο, μια ανάσα από την Κυριακή του Πάσχα. Εσείς θα σουβλίσετε ή θα ψήσετε; Ακόμα ένα κρίσιμο ερώτημα που περιμένει απάντηση. 
5/4/202421 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Κι άλλος τύμβος σαν της Αμφίπολης;

Ένα ακόμα ταξίδι σε ένα κόσμο γεμάτο μυρωδιές της Ανατολής ετοίμασε ο Θόδωρος Παπακώστας. Αυτή τη φορά πάμε Τουρκία, πάμε Πέργαμο και συγκεκριμένα στον τύμβο του Yigma Tepe, που οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι είναι αδερφάκι του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Κάτι πάθατε τώρα ε; Τσουτσουρώσατε σαν να λέμε, γιατί, ναι, σας ιντριγκάρει όλο αυτό και είναι λογικό. Φύγαμε λοιπόν για Πέργαμο και πάμε να μάθουμε τα τελευταία νέα από το συγκλονιστικό αυτό εύρημα. 
4/26/202425 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Η αυτοκρατορία των Ίνκας

Κλείστε εισιτήριο, ετοιμάστε βαλίτσα, πάρτε διαβατήριο, ή απλά πατήστε το play! Γιατί σ’ αυτό το επεισόδιο έχουμε ταξιδάρα μεγάλη και τρανή, αλλά πού;;; Στο Περού! Ο Archaeostoryteller μας μεταφέρει στη μακρινή αυτή χώρα για να γνωρίσουμε καλύτερα και πιο εμπεριστατωμένα την αυτοκρατορία των Ίνκας! Από πού έλκουν την καταγωγή τους; Ποιοι ήταν οι ηγεμόνες και οι βασιλιάδες τους; Τι ρόλο έπαιξαν οι Ισπανοί κατακτητές; Ποιες ήταν οι κρυφές λεπτομέρειες της ζωής και του πολιτισμού των Ίνκας; Είστε έτοιμοι;;; Φύγαμε! 
4/19/202421 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ο μεγαλύτερος αρχαιοκάπηλος της Ελλάδας

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος (και θρασύτατος) αρχαιοκάπηλος που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα; Πρόκειται για τον δαιμόνιο Στέφαν Γκέρικε, μία φυσιογνωμία παρόμοια με αυτή του Φαντομά, ο οποίος απασχολούσε τις αρχές για δεκαετίες. Έκλεψε και εμπορεύθηκε αμέτρητα κειμήλια και κατάφερνε πάντα να τη γλιτώνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν σταματούσε πουθενά αυτός ο τύπος και δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα τόσο στην αρχαιολογική επιστήμη, όσο και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
4/12/202421 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

SOS! Εδώ Κνωσsos!

Σας έχει χαλάσει ποτέ χατίρι ο Θόδωρος Παπακώστας? Όχι βέβαια! Το ζητούσατε καιρό αυτό το επεισόδιο και τώρα ήρθε η ώρα του. Ένα ιστορικό ταξίδι στη μινωική Κρήτη και την συγκλονιστική Κνωσσό. O μεγαλομανής Άρθουρ Έβανς ήταν αυτός που είχε την τύχη να κάνει ανασκαφές στην Κρήτη και να αποκαλύψει το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα. Η χρυσή εποχή της Κρήτης, με την ανάπτυξη του πολιτισμού της, τη μινωική θαλασσοκρατία, τις τέχνες, όλα στο νέο επεισόδιο του «Archaeostoryteller». Και φυσικά θα ακολουθήσει κι άλλο, με ιστορίες από την πλούσια μυθολογία του γοητευτικού αυτού νησιού.
4/5/202428 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Σέλευκος, ένας αρχαίος Λάμπρος Κωνσταντάρας

Ο Σέλευκος ήταν ένας αρχαίος Λάμπρος Κωνσταντάρας. Ήταν νταβραντισμένος, ευθυτενής, ψηλός, ογκώδης και ολίγον τι γερομπισμπίκης. Ήταν επίσης συμμαθητής και συμφοιτητής του Μεγαλέξανδρου, και τον ακολούθησε σε όλη του την πορεία. Όταν λοιπόν πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Σέλευκος έγινε μεγάλος και τρανός. Παντρεύτηκε, απόκτησε κι ένα γιο και εκεί γύρω στα 50φεύγα, ερωτεύτηκε μια πιτσιρίκα, τη Στρατονίκη. Έλα όμως που την είχε ερωτευτεί και ο γιος του… Ωχ μάνα μου, τι μπλέξιμο είναι αυτό!
3/30/202422 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

To Μάτσου Πίτσου είναι ραπ

Με αυτό τον αλλόκοτό αλλά απόλυτα σχετικό τίτλο, ο Θόδωρος Παπακώστας ετοιμάζει ταξίδι μοναχά για πάρτη σας, αυτή τη φορά στο μακρινό αλλά τόσο αγαπημένο και μυστηριώδες Μάτσου Πίτσου, τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Περού. Και δεν πρόκειται φυσικά για ένα ταξιδιωτικό podcast, αλλά για μία αρχαιολογική και ιστορική προσέγγιση μιας τοποθεσίας, η οποία σας εξιτάρει απίστευτα και επιθυμούσατε διακαώς σχετικό επεισόδιο. 
3/23/202425 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Θρύλοι που άκουσα στην Μπρατισλάβα

Ένας γίγαντας που αναποδογύρισε ένα κάστρο και το έκανε τραπέζι, ένας ακοίμητος φρουρός που έρχεται αντιμέτωπος με δύο μυστήριες υπάρξεις, ένας τρανός πολεμιστής και το γλυκό τραγούδι του, ο έρωτας μιας πριγκίπισσας για έναν Οθωμανό διοικητή. Όλα αυτά είναι θρύλοι που άκουσε ο Archaeostoryteller στο πρόσφατο ταξίδι του στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Μια συναρπαστική και μυστηριώδης περιπλάνηση στον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας άλλης χώρας, που θα σας αρέσει πολύ! 
3/12/202423 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ο χιονάνθρωπος των Άλπεων

Ήταν λοιπόν ένα ζευγαράκι, ο Χέλμουτ και η Έρικα, και αποφάσισαν να πάρουν τα βουνά. Πολύ ωραία μέχρι εδώ, προετοιμάστηκαν σαν καλοί ορειβάτες και ξεκίνησαν. Ήταν Σεπτέμβριος του 1991, και σε υψόμετρο 3,210 μέτρων, κάπου στις Άλπεις εκεί πέρα πάνω στα χιόνια, ξαφνικά από το πουθενά, μέσα σε μία ρωγμή των βράχων, βλέπουν να εξέχει ένα κεφάλι και ώμοι ανθρώπου! Δεν ήταν όμως ζωντανός. Ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος και πώς βρέθηκε εκεί; Σας κινήσαμε το ενδιαφέρον; Και πού ν’ ακούσετε και το επεισόδιο!
3/5/202422 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Οι μαγεμένες της Θεσσαλονίκης

Τι είναι οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης, οι επονομαζόμενες και Incantadas? Ποιες είναι και γιατί ονομάστηκαν έτσι; Θα σας πούμε μόνο ότι είναι γλυπτά που παριστάνουν γυναικείες μορφές, χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή και ανήκαν σε κάποιο κτίριο της αρχαιότητας. Αν οι παραπάνω πληροφορίες σας φαίνονται αόριστες και ελλιπείς, ακούστε τη συγκλονιστική συνέχεια στο νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller με τον Θόδωρο Παπακώστα.
2/27/202421 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Τρία χρόνια Archaeostoryteller!

Ήταν Φεβρουάριος του 2021 όταν με το επεισόδιο “Του σκλάβου και της πόρνης” ακούσατε πρώτη φορά τον Θόδωρο Παπακώστα aka Archaeostoryteller. Από τότε πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια και ενώ το podcast ξεκίνησε με ορίζοντα πέντε επεισοδίων, έχουμε φτάσει αισίως τα 108 επεισόδια! Και θα το γιορτάσουμε με το μύθο της Χιόνης, η οποία κοιμήθηκε με δύο θεούς, έναν αλήτη κι ένα τζέντλεμαν, τον Ερμή και τον Απόλλωνα αντίστοιχα. Αυτό είναι μόνο η πρόγευση. Την συνέχεια θα την ακούσετε στο podcast!
2/20/202419 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Έρως και Ψυχή και Καίτη Γαρμπή

Βρε… Βρε ατιμούτσικα, έτσι θα σας άφηνε ο Archaeostoryteller, χωρίς ειδικό επεισόδιο για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου; Και όχι μόνο ετοίμασε ένα επεισόδιο που υμνεί τον Έρωτα, φρόντισε να το επενδύσει με ρεφρέν από τραγούδια της λατρεμένης Καίτης Γαρμπή! Πρόκειται για το μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, οι οποίοι πέρασαν των παθών τους τον τάραχο μέχρι να καταλήξουν να είναι μαζί. Τι ακριβώς όμως τους ταλαιπώρησε και γιατί ήταν τόσο δύσκολο το happy end?
2/13/202421 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Βρε τους παλιο-συνωμότες!

Μέσα σε ένα καραβάνι, πάνω σε μία καμήλα, κάτω από τον καυτό ήλιο, ο Θόδωρος Παπακώστας πηγαίνει τσούκου τσούκου προς την Αίγυπτο για να σας διηγηθεί μία ακόμα αρχαιοϊστορία. Πρωταγωνιστής μας είναι ο δαιμόνιος Αγαθοκλής που μαζί με ένα ακόμη μυστήριο και δολοπλόκο τύπο, τον Σωσίβιο, προσπάθησαν να ανατρέψουν το βασιλιά Πτολεμαίο τον Δ’ και προκάλεσαν έτσι τη λαϊκή οργή. Πατήστε λοιπόν το play, ανεβείτε νοερά κι εσείς σε μία καμήλα και πάμε να εξερευνήσουμε σαν άλλοι Ιndiana Jones
2/6/202422 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Πειναλέος πρίγκιπας και φοράδα κόρη

Πάμε ταξιδάκι σε αυτό το επεισόδιο στην όχι και τόσο μακρινή Θεσσαλία. Εκεί θα συναντήσουμε ένα πρίγκιπα που πλήρωσε με πολύ ακριβό νόμισμα τις real estate αναζητήσεις του. Ο Ερυσίχθονας λοιπόν, ήθελε σώνει και καλά να επεκτείνει τη βασιλική κατοικία και επέλεξε να το κάνει πού ο αθεόφοβος; Σε ένα άλσος που ανήκε στη θεά Δήμητρα. Και ενώ η ίδια τον προειδοποίησε, αυτός εκεί, το χαβά του. Ήρθε όμως τιμωρία βαριά και ο Ερυσίχθονας έτρωγε τον αγλέορα χωρίς να χορταίνει. Αυτά για αρχή, τα υπόλοιπα ακούστε τα!
1/30/202422 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Σουηδικά λυχνάρια και πεινασμένα παιδιά

Ο Άλεξ, η Έλσα, ο Στούρε, ο Τόργκνι, ο Κρίστιαν, η Έλλη, η Αμαλία, ο Νιλς, η Θάλεια, η Κλειώ… Αφανείς ήρωες στην πιο δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα του ‘41 και μέσω του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, οι άνθρωποι αυτοί με αυτοθυσία και ανθρωπισμό, φρόντισαν ώστε χιλιάδες τόνοι τροφίμων να φτάσουν στα χέρια των βασανισμένων και πεινασμένων Ελλήνων. Ο Θόδωρος Παπακώστας σε μια συγκινητική περιπλάνηση γεμάτη ιστορίες απλών ανθρώπων που ξεπέρασαν τον εαυτό τους.. 
1/23/202418 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Η άλλη γέννηση του Απόλλωνα

Ο αγαπημένος μύθος του Archaeostoryteller είναι αυτός της γέννησης του θεού Απόλλωνα, το έχει πει και το έχει ξαναπεί και… θα το ξαναπεί. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο Θόδωρος Παπακώστας σας εξιστορεί μία παραλλαγή αυτού του μύθου, η οποία ανήκει στον περιβόητο Καλλίμαχο. Καλά εντάξει, δεν είναι και περιβόητος, η δική του εκδοχή του μύθου όμως είναι άκρως ενδιαφέρουσα και περιγραφική. Μια απολαυστική περιπλάνηση στην Ελλάδα που θα σας ταξιδέψει και θα σας συγκινήσει.
1/16/202418 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Με ρωτήσατε κι απαντώ (μέρος 5ο)

1/9/202424 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Σκωτσέζικα φαντάσματα για το καλό του χρόνου

Σας άρεσε τόσο πολύ το επεισόδιο με την πιο γρήγορη ιστορία της Σκωτίας, που ζητήσατε κι άλλο! Κι επειδή ο Θόδωρος Παπακώστας δεν χαλάει χατήρια (ειδικά για ένα θέμα που λατρεύει επίσης), η νέα χρονιά ξεκινά με Σκωτία πάλι, αλλά αυτή τη φορά με τρεις ιστορίες σκωτσέζικων φαντασμάτων. Μουαχαχαχαχα (σατανικό γέλιο) Αυτή τη φορά θα μάθουμε για τον θρύλο του Phantom Piper, για ένα φάντασμα που είχε σπάσει στο ξύλο μια οικογένεια και για επιδόρπιο: ο Δαίμονας Κάβουρας! 
1/2/202423 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Ποιος είναι ο Archaeostoryteller?

Μα ποιος πραγματικά είναι αυτός ο Archaeostoryteller? Πώς μπήκε έτσι ξαφνικά στις ζωές μας; Από που ξεκίνησε; Πού γεννήθηκε; Τι δουλειές έκανε μέχρι να ασχοληθεί με την αγαπημένη του αρχαιολογία; Είναι αλήθεια ότι κάποτε ήταν βοηθός χασάπη; Πού σπούδασε και ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο των σπουδών του; Τι σχεδιάζει για το μέλλον;  Στο επετειακό 100ο επεισόδιο, ο Θόδωρος Παπακώστας σας ξανασυστήνεται και σας εξιστορεί άγνωστες πτυχές της ζωής και της καριέρας του. 
12/26/202326 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Πώς γεννήθηκαν οι αρχαίοι θεοί; Τραγελαφικά!

Ο Archaeostoryteller έχει πάθει εορταστικό πυρετό και ξαφνικά μιλάει για Διούγεννα, Ηρούγεννα, Αρτεμούγεννα, Δημητρούγεννα, Απολλωνούγεννα, Αθηνούγεννα, Ηφαιστούγεννα, Αρούγεννα και όλα τα – ούγεννα. Μπερδευτήκατε; Από το να κάνει ένα επεισόδιο για τη γέννηση του Χριστούλη που την ξέρετε όλοι, ο Θόδωρος Παπακώστας σκέφτηκε να κάνει ένα επεισόδιο για το πώς γεννήθηκαν οι αρχαίοι θεούληδες. Οι θεοί του Ολύμπου, ντε! Και όπως καταλαβαίνετε, η ιστορία είναι κωμική, σχεδόν τραγελαφική και γεμάτο έξτρα πληροφορίες που ούτε καν γνωρίζατε ότι υπάρχουν.
12/19/202325 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

O πιο queer Ρωμαίος αυτοκράτορας

Μια απίστευτη ιστορία θα σας διηγηθεί ο Archaeostoryteller σχετικά με ένα περίεργο, παρανοϊκό και μυστήριο Ρωμαίο αυτοκράτορα. Το όνομα αυτού Ηλιογάβαλος (τι να περιμένει κανείς με τέτοιο όνομα;) Τα έργα και οι ημέρες του εν λόγω queer αυτοκράτορα είναι γεμάτα δολοπλοκίες, καπρίτσια και αξιοπερίεργα σκηνικά. Τους δούλευε όλους κανονικά ο Ηλιογάβαλος και πέρναγε ζάχαρη! Δεν κράτησε βέβαια για πολύ, αλλά για όσο κράτησε… φτάνει και περισσεύει.
12/12/202330 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Αρχαιότητα Vs. Στράτος Διονυσίου

Ο Ήφαιστος είναι ένας από τους αγαπημένους θεούς του Archaeostoryteller και η ιστορία του είναι το θέμα αυτού του επεισοδίου. Η έκπληξη ποια είναι όμως και πού στο καλό κολλάει ο Στράτος Διονυσίου; Στο μυαλό του Θόδωρου Παπακώστα, φυσικά! Έτσι λοιπόν, ξεκινάει ένα ταξίδι στην ελληνική μυθολογία με τη συνοδεία ασμάτων του μεγάλου λαϊκού μας τραγουδιστή και παράλληλες πληροφορίες για τη ζωή και τα έργα του Κύρου Γρανάζη των Ολύμπιων θεών.
12/5/202317 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Η πιο γρήγορη ιστορία της Σκωτίας

Πολύ την αγαπάει τη Σκωτία ο Θόδωρος Παπακώστας aka Archaeostoryteller κι επειδή έχει καταλάβει ότι και σ’ εσάς αρέσουν οι ιστορίες ξένων πολιτισμών, ετοίμασε ένα σπέσιαλ επεισόδιο γεμάτο συναρπαστικές αφηγήσεις και εικόνες από ένα τόπο συννεφιασμένο και μυστήριο. Ποιοι ήταν οι πρώτοι οικισμοί; Ποιοι πρωτοκατοίκησαν την Σκωτία; Ποιος ήταν ο ρόλος των Ρωμαίων; Γνωρίζετε την ιστορία της περίφημης Mary, Queen of Scots? Υπάρχει άραγε το τέρας του Λοχ Νες; Ωπ! Αυτό το τελευταίο δεν το περιμένατε!
11/27/202322 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Πικάσο των σπηλαίων

H μεγαλύτερη περίοδος της ανθρώπινης ύπαρξης στον πλανήτη είναι η παλαιολιθική εποχή, και με αυτή καταπιάνεται ο Θόδωρος Παπακώστας aka Archaeostoryteller σε αυτό το επεισόδιο. Συγκεκριμένα, ασχολείται περισσότερο με τις βραχογραφίες, γιατί τότε οι άνθρωποι σαν άλλοι Πικάσο και Βαν Γκονγκ, στόλιζαν τα εσωτερικά των σπηλαίων με σκηνές από ζώα, καθημερινές δραστηριότητες και άλλα… μυστήρια που δεν μάθουμε ποτέ. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στα πρώτα χρόνια της ανθρώπινης ύπαρξης, με ενδιάμεσους σταθμούς την Ισπανία και την Πορτογαλία.
11/21/202322 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Με ρωτήσατε κι απαντώ (μέρος 4ο)

Οι αρχαίοι πήγαιναν διακοπές; Τι είναι η θόλος στην Επίδαυρο; Ποιο είναι το περιεχόμενο του Επιταφίου του Σεικίλου; Αυτές και πολλές πολλές ακόμη είναι οι δικές σας ερωτήσεις στο τέταρτο κατά σειρά «Με ρωτήσατε κι απαντώ» του Archaeostoryteller. Σ’ αυτό το επεισόδιο λοιπόν θα απαντηθούν κάποιες από αυτές, και όσο γι’ αυτές που δεν θα απαντηθούν, μη φοβάστε, θα γίνουν πολλά ακόμη Q & A και θα έχετε την ευκαιρία να λύσετε τις απορίες σας.
11/14/202324 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Μια τσαούσα Αμερικάνα στην Κρήτη

Τι δουλειά έχει μια Αμερικάνα από τη Μασαχουσέτη στην Κρήτη; Ποια είναι η δυναμική, αποφασισμένη και τσαούσα Χάριετ; Η Χαριετούλα λοιπόν κάποια στιγμή στη ζωή της ήρθε σε επαφή με τις κλασικές σπουδές, έπαθε τσότσο με την αρχαία Ελλάδα και πήρε τα ματάκια της και με τούτα και με ‘κεινα βρέθηκε στην Κρήτη. Το τι έγινε εκεί, θα το μάθετε εφόσον ακούσετε προσεκτικά και επανειλημμένα ακόμα ένα επεισόδιο Archaeostoryteller με τον Θόδωρο Παπακώστα.
11/7/202320 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Quote porn α λα γκρεκ

To quote porn είναι το θέμα του επεισοδίου και πριν τσουτσουρώσετε, σας λέμε ότι δεν είναι αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Quote porn είναι ένας όρος που σημαίνει πως μερικοί άνθρωποι τη «βρίσκουν» με το να αναπαράγουν ατάκες μεγάλων προσωπικοτήτων στα κοινωνικά δίκτυα και ο Archaeostoryteller έχει μια αλλεργία στο συγκεκριμένο όρο. Γιατί όμως; Μα γιατί πολλές φορές είτε οι ατάκες δεν έχουν ειπωθεί από αυτούς τους ανθρώπους είτε δεν έχουν τη σημασία που νομίζουμε ότι έχουν.
10/31/202320 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Τάνταλε, θα σε κάνω ντα!

Μα ποιος ήταν τελοσπάντων αυτός ο Τάνταλος που επικαλούμαστε τόσο συχνά μέχρι τις μέρες μας; Ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή μυθική φιγούρα; Για να μην μπερδευτείτε, σας λέμε εξ αρχής ότι είναι το δεύτερο. Ο Τανταλάκος λοιπόν, δεν ήταν πάρα πολύ καλό παιδάκι και ως ένα βαθμό (ίσως και παραπάνω) του άξιζε ό,τι έπαθε. Ο Θόδωρος Παπακώστας αναλύει τις πιο juicy παραλλαγές σχετικά με τον μύθο του Ταντάλου και κάνει… ντα όποιον δεν ακούσει το επεισόδιο.
10/23/202318 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Δάσκαλε που δίδασκες

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πώς ήταν το σχολείο στην αρχαία Ελλάδα; Αν ναι, αυτό το επεισόδιο του Archaeostoryteller θα απαντήσει σε όλες σας τις απορίες. Η εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα, δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα και οι δύο πόλεις στις οποίες εστιάζουμε, είναι βέβαια η Αθήνα και η Σπάρτη. Ήταν υποχρεωτικό το να πηγαίνεις σχολείο; Τι μαθήματα έκαναν; Πώς έγραφαν; Υπήρχε διαχωρισμός ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς; Ήταν τα σχολεία λίγο… gangsta’s paradise?
10/16/202323 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Τι κολώνα είναι αυτή!

Tι κολώνες βλέπετε στους αρχαιολογικούς χώρους που πηγαίνετε κατά καιρούς; Σ’ αυτό το επεισόδιο του Archaeostoryteller, θα μιλήσουμε για αρχαίους ναούς, κολωνίτσες και πώς τους ξεχωρίζουμε. Κάτι τόσο απλό, αλλά ταυτόχρονα και τόσο ενδιαφέρον. Ο Θόδωρος Παπακώστας σας μαθαίνει να ξεχωρίζετε τον δωρικό, τον ιωνικό και τον περισσότερο σπάνιο, κορινθιακό ρυθμό και όπως κάθε φορά, είναι σαν να τον έχετε δίπλα σας στα οδοιπορικά που κάνετε στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Και όχι μόνο.
10/9/202324 minutes
Episode Artwork

Ένα συμπόσιο... μα τι Συμπόσιο!

Επειδή εσείς το ζητήσατε κι επειδή αποτελεί ένα από τα αγαπημένα αναγνώσματα του Θόδωρου Παπακώστα, παρακαλούμε βρείτε χρόνο για να ακούσετε το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής επεισόδιο του Archaeostoryteller: το Συμπόσιο του Πλάτωνα! Μην περιμένετε μια φυσιολογική αφήγηση, τίποτα σε αυτό το podcast δεν είναι φυσιολογικό. Έχει γέλιο, έχει συγκίνηση, έχει υπέροχα διδάγματα, έχει μουσικάρες, έχει τον απαραίτητο σχολιασμό… και τι δεν έχει! Πατήστε το play και μην ασχοληθείτε με τίποτα άλλο, αυτό το Συμπόσιο θέλει αποκλειστικότητα!
9/25/202337 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Μακαρέας, Φάωνας, Αγκαίος: τρεις γκαντέμηδες

Ο Μακαρέας ήταν ιερέας του Διονύσου στη Λέσβο, ο Φάωνας ήταν ένας καλόκαρδος βαρκάρης, πάλι στη Λέσβο, και ο Αγκαίος ήταν βασιλιάς της Σάμου. Ο Μακαρέας, ο Φάωνας και ο Αγκαίος πέραν του ότι ήταν νησιώτες, δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους… εκτός από την γκαντεμιά τους. Και βέβαια, όπου υπάρχει ταλαιπωρημένη ψυχή, ο Θόδωρος Παπακώστας είναι εκεί για να αναδείξει τα βάσανά της με το δικό του στιλ.
9/18/202318 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Κλεομένης: παράφρων ή genius?

Οι αρχαιοϊστορίες από την Σπάρτη σας αρέσουν πάρα πολύ κι επειδή ο Archaeostoryteller δεν χαλάει χατίρια, σας ετοίμασε ένα φοβερό επεισόδιο για έναν παρεξηγημένο βασιλιά, τον Κλεομένη τον Α’ της Σπάρτης που μάλιστα ήταν και ετεροθαλής αδερφός του διάσημου Λεωνίδα. Ναι, του Λεωνίδα των 300. Ο άνθρωπος αυτός έζησε και προκάλεσε μια σειρά από κοσμοϊστορικά γεγονότα και η ιστορία του είναι τόσο συναρπαστική όσο και η ζωή του.
9/11/202321 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Βίος και πολιτεία... του Πλάτωνα

Ποιος ήταν πραγματικά ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας; Πού γεννήθηκε, πώς έζησε, τι κόλλημα είχε φάει με τις Συρακούσες, πώς εξελίχθηκε η πορεία του μέχρι το τέλος της ζωής του; Με αυτά και ακόμα περισσότερα καταπιάνεται ο Archaeostoryteller, σε ένα σπέσιαλ επεισόδιο, αφιερωμένο σε έναν από τους τρεις σημαντικότερους φιλοσόφους (οι άλλοι δύο είναι ο Αριστοτέλης και ο Σωκράτης, να τα λέμε κι αυτά). Βίος και πολιτεία του Πλάτωνα λοιπόν, με την πινελιά του Θόδωρου Παπακώστα.
9/4/202321 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Όσα δεν ξέρατε για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Πήγατε όλοι ωραία ωραία φέτος να δείτε τον Ιντιάνα Τζόουνς και νομίζατε ότι μάθατε την αλήθεια για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων; Λάθος. Γι’ αυτό και ο Archaeostoryteller έρχεται για να διορθώσει ιστορικές ανακρίβειες, αλλά κυρίως για να μας διηγηθεί όλες τις λεπτομέρειες και τα παραλειπόμενα του ναυαγίου των Αντικυθήρων, όπου και βρέθηκε ο μηχανισμός. Θαλασσοταραχές, ηρωικές φιγούρες, συγκλονιστικές συμπτώσεις, τυχαίες συγκυρίες, όλα σε ένα επεισόδιο γεμάτο συγκίνηση και αγωνία.
8/28/202325 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Οδυσσέας, the sequel: Into the multiverse

Οδύσσεια ξανά. Αυτή τη φορά… the sequel. Τι έγινε μετά την Οδύσσεια; Πώς πέθανε ο Οδυσσέας; Τι θα γινόταν αν και αν δεν; Ο Archaeostoryteller αφηγείται τις διάφορες εκδοχές της περιπλάνησης του Οδυσσέα μέσα από το φάσμα ενός multiverse, ενός πολυσύμπαντος. Κι αυτό γιατί κάθε ποιητής έβαζε το δικό του στοιχείο στην ιστορία και ανά τους αιώνες προστίθονταν στοιχεία, άλλα χάνονταν, άλλα μπλέκανε και έτσι οι περιπέτειες του Οδυσσέα γνώρισαν πλήθος διαφορετικών παραλλαγών.
8/21/202328 minutes, 1 second
Episode Artwork

Οδύσσεια: Έτοιμο σενάριο για Χόλιγουντ

Οδυσσέας. Ένας διαχρονικός ήρωας που ζει στις καρδιές των ανθρώπων σε όλη την υφήλιο, άνθρωποι οι οποίοι διδάσκονται τις περιπέτειες και την περιπλάνησή του μέσα από την Οδύσσεια του Ομήρου. Η Οδύσσεια είναι το ταξίδι του μυαλού, η φαντασία, η υπέροχη ψυχή κάθε ανθρώπου που θέλει να εξερευνήσει, να ταξιδέψει, να γλιτώσει από τις κακοτυχίες της ζωής. Ο Archaeostoryteller βάζει τη δική του πινελιά στην εξιστόρηση αυτή και βάζει υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου.
8/14/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Κάστρα και πολιορκητές στη Ρόδο των Ιπποτών

Είστε πολλοί μα πάρα πολλοί εσείς που λατρεύετε τις ιστορίες με κάστρα και ιππότες και Σταυροφορίες και τρέχα γύρευε και έτσι θα σας άφηνε ο Θόδωρος Παπακώστας; Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί με τον Archaeostoryteller τη συναρπαστική Ρόδο των Ιπποτών, στο δεύτερο επεισόδιο για το πολυαγαπημένο αυτό νησί. Μια χορταστική και περιγραφική αναδρομή που ξεκινάει από το 1204 και καταλήγει στις αρχές του 1523. Δεν έχετε παράπονο… Φέτος το καλοκαίρι έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα!
8/7/202327 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Η Ρόδος σουφρώνει τα χειλάκια της

Σ' αυτό το επεισόδιο του Archaeostoryteller, θα ανακαλύψουμε την υπέροχη, τη μοναδική, τη γη του ήλιου, τη Ρόδο. Κι επειδή ολόκληρη νησάρα δεν χωράει σε ένα μόνο επεισόδιο, θα ακολουθήσει και δεύτερο! Στο πρώτο μέρος θα ανακαλύψουμε την αρχαία Ρόδο και στο δεύτερο, τη συναρπαστική Ρόδο των κάστρων και των ιπποτών! Το αγαπάει πάρα πολύ αυτό το νησί ο Θεόδωρος Παπακώστας και θα σας κάνει να το λατρέψετε κι εσείς.
7/31/202326 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Δήλος, μια αρχαία Νέα Υόρκη

Κατακαλόκαιρο παιδιά και πάμε Δήλο, πάμε στη Νέα Υόρκη της αρχαιότητας! Στο κέντρο του Αιγαίου βρίσκεται το νησί που αντιπροσώπευε ταυτόχρονα το πιο φωτεινό και το πιο σκοτεινό πρόσωπο της αρχαίας Ελλάδας. Οι πάντες πέρασαν από εκεί, άλλοι έμειναν, άλλοι έφυγαν, η Δήλος όμως δεν έπαψε ποτέ να συγκινεί, να εκπλήσσει και να συναρπάζει. Ένα μέρος όπου πλούσιοι και φτωχοί έζησαν μαζί και συνέθεσαν το ψηφιδωτό αυτού του ιερού νησιού, στη μέση του Αιγαίου. Το ξέρατε ότι και η αρχαία Ελλάδα είχε το δικό της διάσημο girl band? Τις δικές της Spice Girls? 
7/24/202329 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Μούσες, οι αρχαίες Spice Girls

Το ξέρατε ότι και η αρχαία Ελλάδα είχε το δικό της διάσημο girl band? Τις δικές της Spice Girls? Πρόκειται φυσικά για τις δικές μας υπέροχες, συγκλονιστικές και χαρισματικές Εννέα Μούσες. Όλες τις χάρες και όλα τα καλά είχανε τα κορτσούδια μας και προστάτευαν όλες τις τέχνες: τη μουσική, την ποίηση, την ιστορία, το χορό, την τραγωδία, την κωμωδία και φυσικά… τον έρωτα (τέχνη είναι κι αυτός, τι νομίζατε;).
7/17/202322 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ραμνούντας. Να πάτε!

Άντε πάλι εκδρομούλα ζάχαρη, εκδρομούλα μέλι μαζί με τον Θόδωρο Παπακώστα. Αυτή τη φορά θα πάμε στον υπέροχο, καταπληκτικό κι εξαιρετικά ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα στην Αττική. Ο Archaeostoryteller θα είναι πάλι στο πλευρό σας για να σας καθοδηγήσει και να σας αποκαλύψει όλα τα γνωστά και άγνωστα που πρέπει να γνωρίζετε. Κι επειδή ο Ραμνούντας είναι πολύ κοντά στη θάλασσα, θα ρίξετε και τη βουτιά σας βρε! Άντε πάλι, άντε.
7/11/202322 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ο δικός μου αγαπημένος αρχαιολογικός χώρος

Ο Θόδωρος Παπακώστας σας ξεναγεί στον αγαπημένο του αρχαιολογικό χώρο, την αρχαία Κασσώπη στην Πρέβεζα. Μέσα από γλαφυρές περιγραφές, ακολουθείτε βήμα βήμα τον λατρεμένο σας Archaeostoryteller σε ένα οδοιπορικό στην άλλοτε ακμάζουσα αυτή πόλη, στο Μάτσου Πίτσου της Ελλάδας, με την υπέροχη θέα και την πλούσια ιστορία. Ακόμα βέβαια κι αν δεν καταφέρετε να τη δείτε απο κοντά, ο Archaeostoryteller σας παίρνει από το χέρι και σιγά σιγά ανακαλύπτετε μαζί αυτό το μαγικό αρχαιολογικό χώρο.
7/3/202325 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Έρημος και πιστολίδι

Στην έρημο με την καμήλα του έχει παραμείνει ο Archaeostoryteller, και αυτή τη φορά θα ασχοληθεί με τον ξακουστό Λόρενς της Αραβίας. Ναι, είναι υπαρκτό πρόσωπο, δεν είναι μόνο χαρακτήρας ταινίας και μάλιστα πρόκειται για μία ιδιάζουσα προσωπικότητα, που ενδιαφέρθηκε πραγματικά για τους Άραβες και εκείνοι γι’ αυτόν. Μια ανασκαφή που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, περίστροφα και πολυβόλα ολούθε, Άγγλοι, Γερμανοί, Άραβες και Βεδουίνοι. Και καμήλες. Και έρημος. Πολλές καμήλες. Και πολύ έρημος.
6/26/202320 minutes
Episode Artwork

Μια μελαχρινή, κούκλα ζωντανή, γιάλα

Ο Archaeostoryteller ανεβαίνει στην καμήλα του και τσούκου τσούκου τσούκου, φτάνει στη Συρία και στο βασίλειο της Παλμύρας. Εκεί θα συναντήσει μια μελαχρινή, κούκλα ζωντανή, γιάλα, τη Ζηνοβία! Πρόκειται για μία συγκλονιστική προσωπικότητα που είχε όλες τις χάρες του θεού, αλλά ήταν και δεινή πολεμίστρια. Ο Θόδωρος Παπακώστας διηγείται την ιστορία της, σε ένα podcast με πολύ σασπένς και άρωμα Ανατολής. Ανεβείτε στην καμήλα σας κι ελάτε μαζί μας!
6/19/202326 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Αστερίξ, Justin Timberlake και Μεγκάλεξ

Πείτε μου τώρα εσείς τι κοινό έχει ο Αστερίξ, ο Justin Timberlake και ο Μέγας Αλέξανδρος… Μα φυσικά τον Archaeostoryteller, αυτός είναι η μαγική κόλλα που συνδέει τα ασύνδετα. Ένα επεισόδιο που φαινομενικά είναι αχταρμάς, αλλά όταν το ακούσετε θα καταλάβετε γιατί ο Θόδωρος Παπακώστας έκανε αυτό το συνειρμό. Ένας Γαλάτης που έπαθε έρωτα με την ελληνική ιστορία κι ένας Justin (Ιουστίνος) που περιγράφει ένα άγνωστο love story του λατρεμένου Μεγκάλεξ.
6/12/202323 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Late Night Love στον Άδης FM (μέρος 2ο)

Για όλες τις ερωτοχτυπημένες και βασανισμένες καρδιές εκεί έξω, και επειδή εσείς το ζητήσατε επίμονα: Late Night Love Μέρος 2ο. Η πιο καψούρικη ραδιοφωνική εκπομπή από τα βάθη του Κάτω Κόσμου, με παρουσιαστή τον Θόδωρο Παπακώστα, τον αγαπημένο σας Archaeostoryteller. Διαβάζει “ζωντανά” στον αέρα του Άδης FM τις δικές σας κατάρες και τα ερωτικά ξόρκια για το αντικείμενο του πόθου σας, με τη συνοδεία των πιο cheesy ερωτικών τραγουδιών. Συντονιστείτε… πριν καταραστείτε.
6/5/202321 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Με ρωτήσατε κι απαντώ (μέρος 3ο)

Τρίτο επεισόδιο Q&A με τις δικές σας ερωτήσεις να απαντώνται από τον ίδιο τον Archaeostoryteller (από ποιον άλλο θα μου πείτε). Υπήρχαν γυναικοκτονίες στην αρχαιότητα; Ήταν λαμόγια οι αρχαίοι Έλληνες; (άκου τώρα ερώτηση) Τι θεωρεί ένας αρχαιολόγος πιο σημαντικό εύρημα; Πώς μπορούσες να αποκτήσεις ένα αντίγραφο αρχαίου βιβλίου; Υπήρχαν μουσεία στην κλασική Αθήνα; Αυτά και άλλα πολλά υπέροχα και έξτρα bonus: o Θόδωρος Παπακώστας μιλάει ιρλανδικά!
5/29/202321 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Κάνε ένα θαύμα, Ασκληπιέ!

Τα Ασκληπιεία ήταν τα νοσοκομεία της αρχαιότητας, όπου και λατρευόταν ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής. Στην είσοδο τους υπήρχαν στήλες με επιγραφές των θαυμάτων που είχαν ήδη γίνει, κάτι σαν διαφημιστικό ρε παιδί μου, τύπου “δείτε τι έγινε εδώ, ελάτε κι εσείς να γιατρευτείτε”. Στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου βρέθηκαν δύο στήλες με 44 συνολικά θαύματα, κάποια από τα οποία εξιστορεί ο Archaeostoryteller. Στο τέλος του επεισοδίου θα αναφωνήσουμε όλοι μαζί “θαύμα! θαύμα!”
5/22/202328 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Επίδαυρος Resort & Spa

Άνοιξη, ανοιξούλα / Εκδρομή, εκδρομούλα λαλαλα. Ο Archaeostoryteller σας πηγαίνει Επίδαυρο και σας κάνει κανονική, κανονικότατη ξενάγηση. Γιατί η Επίδαυρος δεν είναι μόνο το υπέροχο αρχαίο θέατρο της, είναι και όλος ο υπόλοιπος αρχαιολογικός χώρος που είναι πνιγμένος στο πράσινο. Εκεί πήγαιναν οι αρχαίοι Έλληνες για να γυμναστούν αλλά και να θεραπευτούν στο περίφημο Ασκληπιείο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της αρχαιότητας. Ποιος στη χάρη σας, παρεούλα θα έχετε τον Θόδωρο Παπακώστα!
5/15/202325 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Μάγια μου έκαναν οι Μάγιας (β' μέρος)

Οι Μάγιας συνεχίζουν να μας μαγεύουν και στο δεύτερο μέρος του podcast. Και ο Θόδωρος Παπακώστας βουτάει ακόμα πιο βαθιά, αποκαλύπτοντας ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική τους δομή και οργάνωση. Αν σας φαίνονται βαρετά όλα αυτά, οφείλουμε να σας πούμε ότι δεν είναι. Και δεν το λέμε εμείς, ο Archaeostoryteller το λέει. Και όχι μόνο αυτός, το έλεγε και η Ις Γουάκ Τζαλάμ Τσαν Ατζάου, η βασίλισσα «Έκτος Ουρανός».
5/8/202326 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Μάγια μου έκαναν οι Μάγιας (α' μέρος)

Μάγια έκαναν οι Μάγιας στον Archaeostoryteller και ήταν τόσο δυνατό το ξόρκι, που θα κάνει δύο επεισόδια γι’ αυτό τον υπέροχο, ενδιαφέροντα και μυστηριώδη λαό και πολιτισμό. Σ’ αυτό το επεισόδιο θα τα μάθετε όλα! Από πού ήρθαν; Πού κατοικούσαν; Ποιες ήταν οι αντίξοες συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες ανέπτυξαν τις πόλεις τους;  Ποια ήταν τα τελετουργικά τους; Επίσης… Γνωρίζατε ότι οι Μάγιας θεωρούσανε δείγμα ομορφιάς το να αλληθωρίζεις; 
5/1/202323 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Τρεις fail έρωτες

Ακόντιος και Κυδίππη. Ηρώ και Λέανδρος. Κόρεσος και Καλλιρόη. Τρεις fail έρωτες ή σαν να λέμε, δεν πήγε πολύ καλά αυτό. Ο Archaeostoryteller, ως άλλος τροβαδούρος της αγάπης, εξιστορεί το παρασκήνιο και την εξέλιξη των τριών αυτών ερώτων, που όμως δεν έχουν όλοι happy end. ‘Έτσι είναι η ζωή, δεν είναι όλο λουλούδια και ηλιοβασιλέματα, έχει και τα καρδιοχτύπια της, έχει τις ανατροπές της, έχει και τις χαρές της. 
4/24/202325 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Με ρωτήσατε κι απαντώ (μέρος 2ο)

Τι είναι ο κάβουρας και τι το ζουμί του; Να ζει κανείς ή να μη ζει; Αυτές είναι δύο ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί στο δεύτερο Q & A του Archaeostoryteller. Έχουν απαντηθεί όμως αρκετές από αυτές που του έχετε στείλει κατά καιρούς, και έπεται συνέχεια. Ο Θόδωρος Παπακώστας διαβάζει, σχολιάζει και τρολλάρει. Απαντάει βέβαια στις ερωτήσεις σας αλλά ξέρετε τώρα… Είναι δυνατόν να σας αφήσει σε χλωρό κλαρί; 
4/17/202325 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Ελληνίδες μάγισσες στη Βενετία

Αυτή είναι η ιστορία της Ταρσίας ή Λάουρα Μαλιπιέρο, μιας Ελληνίδας που έζησε μία άκρως ενδιαφέρουσα ζωή στη Βενετία την εποχή της Ιεράς Εξέτασης. Αφορμή στάθηκε ένα βιβλίο που εντόπισε ο Archaeostoryteller σε ένα παζάρι βιβλίου. Ο τίτλος του τον έκανε ν’ ανατριχιάσει και του κίνησε το ενδιαφέρον: “Ελληνίδες μάγισσες στη Βενετία”. Μέσα απ’ αυτό το βιβλίο λοιπόν, ο Θόδωρος Παπακώστας επισκέπτεται για ακόμα μία φορά τη μυστηριακή, ρομαντική και γεμάτη ίντριγκες, Βενετία.
4/10/202323 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Ψηφίστε Archaeostoryteller

Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, ο Archaeostoryteller πετάγεται μέχρι τη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα μέχρι την Πομπηία. Γνωρίζατε ότι λίγο πριν την έκρηξη του περίφημου Βεζούβιου, στην Πομπηία βρίσκονταν σε προεκλογική περίοδο; Μέχρι και γκράφιτι έχουν βρεθεί με προεκλογικά συνθήματα κι ένας φούρναρης που ήταν υποψήφιος στις εκλογές, μοίραζε ψωμί αβέρτα. Εν τω μεταξύ κοτζάμ ηφαίστειο έχεις από πάνω, βρυχάται, βγάζει καπνούς, σημασία δεν έδινε κανένας, όλοι περίμεναν τις εκλογές. Που δεν έγιναν ποτέ.
4/3/202314 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Μεθυσμένοι Κένταυροι

Μπορεί ένα μικρούλι ειδώλιο να κρύβει μία μεγάλη ιστορία από την ελληνική μυθολογία; Ναι και πάλι ναι. Και μάλιστα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που αφορά κυρίως δύο Κενταύρους, τον πολύ γνωστό Κένταυρο Χείρωνα και τον όχι και τόσο γνωστό Κένταυρο Φόλο. Κάπου εμπλέκεται και ο αγαπημένος μυθικός ήρωας του Archaeostoryteller, o Ηρακλής, ο Χερκ, ο οποίος λίγο κρασί ήθελε να πιει βρε παιδιά, αλλά πού να ‘ξερε τι κακό χαμό θα προκαλούσε.
3/21/202326 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Εξεβίασαν και απείλησαν τους φύλακας του μουσείου

Βρισκόμαστε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή. Κάποιοι επιτήδειοι Ιταλοί ιερόσυλοι έχουν βάλει στο μάτι την αφρόκρεμα των αρχαιοτήτων της Δήλου, και εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, καταστρώνουν σατανικό σχέδιο. Με αφορμή ένα μήνυμα ακροάτριας στο Instagram, ο Archaeostotyteller αποκαλύπτει μία συναρπαστική ιστορία από τη Ελλάδα της κατοχής, αυτή που ενώ πολεμούσε με την πείνα και την ανέχεια, είχε και την έγνοια να περισώσει τους θησαυρούς της.
3/7/202317 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Με ρωτήσατε κι απαντώ

Ο Θόδωρος Παπακώστας απαντά στις δικές σας ερωτήσεις και γίνεται το έλα να δεις. Και τι δεν τον έχετε ρωτήσει… Γιατί δε διδάσκεται η μυθολογία στα σχολεία ως ξεχωριστό μάθημα; Πόσο συχνά πλένονταν οι αρχαίοι Έλληνες; Κυκλοφορούσαν με κουβέρτες; Ποια ήταν η θέση της γυναίκας στην αρχαιότητα; Εσύ τι λες, θα γίνουμε επιτέλους εραστές; (ναι, τον έχετε ρωτήσει και αυτό!) Αυτά και άλλα πολλά στο… (drum roll) 60o επεισόδιο του Archaeostoryteller!
2/21/202330 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Σακίρα με Πικέ, ούτε καν καπιτονέ

Χαμός με Σακίρα και Πικέ, αλλά πρώτοι είχαν κάνει το καμό [sic] η Ολυμπιάδα με τον Φίλιππο της Μακεδονίας. Μία θυελλώδης σχέση ανάμεσα σε δύο έντονες προσωπικότητες που τα έκαναν όλα γης μαδιάμ. Η Ολυμπιάδα ήταν Ηπειρώτισσα, ο Φίλιππος ήταν Μακεδόνας, ήρθε το γλυκό και… δεν έδεσε καλά. Παρ' όλα αυτά, οι γονείς του Μεγκάλεξ έμειναν μαζί για είκοσι χρόνια. Ο Αrchaeostoryteller παρουσιάζει τη Σακίρα και τον Πικέ της ελληνικής αρχαιότητας και ο θεός βοηθός!
2/7/202326 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Το φάντασμα της Αμφίπολης

Πολύ σας αρέσουν οι ιστορίες με φαντάσματα, το ξέρει ο Archaeostoryteller, και ειδικά όταν αυτές συνδυάζονται με τις αρχαίες Ελλάδες. Στην Αμφίπολη του Φιλίππου του Β’, του μπαμπά του Μεγκάλεξ, ένα νεαρό κορίτσι πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, λίγο καιρό αφότου παντρεύτηκε. Μετά το θάνατό του, περίεργα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν στο σπίτι όπου κατοικούσε πριν πεθάνει. Ένας ανυποψίαστος καλεσμένος, μία μυστήρια παρουσία, ερωτικές περιπτύξεις, παραμάνες σε απόγνωση, ένας χαμός ρε παιδάκι μου.
1/24/202322 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Ο πήλινος στρατός της Κίνας

Στη μακρινή και εξωτική Κίνα θα σας πάει ταξιδάκι ο Archaeostoryteller, για να λύσετε μαζί το μεγάλο «μυστήριο» που κρύβεται πίσω από τον περίφημο πήλινο στρατό! Ένα μεγαλοπρεπές έργο από τον δημιουργό του Σινικού Τείχους, μιλάμε για 7.000 περίπου στρατιωτάκια ακούνητα και αγέλαστα που εδώ και αιώνες δίνουν τροφή σε δεκάδες μύθους και εικασίες. Ο Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας, ο Indiana Jones των podcast, μιλάει κινέζικα και τα εξηγεί όλα.
1/10/202322 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Πρόστυχες γιορτές

Στις αρχαίες Ελλάδες δεν είχαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές και Φώτα και καλικάντζαρους, είχαν όμως τα «Αλώα», μια γιορτή αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και τον θεό Διόνυσο, αλλά εννοείται ότι επικρατούσε το διονυσιακό στοιχείο και όλοι ξεσάλωναν και ξέσκαγαν, ειδικά οι γυναίκες... Το σώσε γινότανε, τσιμπούσια, χοροί, τραγούδια, φαλλοί (Διόνυσος γαρ), ωραία τα περνούσαν! Ωραία περνάει και ο Θόδωρος Παπακώστας aka Archaeostoryteller όταν τα αφηγείται, ωραία θα περάσετε κι εσείς όταν τα ακούσετε!
12/27/202221 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Πάρε τηλέφωνο τον κερατά

Μια ιστορία απιστίας με φόντο την αρχαία Αθήνα. Ναι, ναι, αυτά σας αρέσουν, τρελαίνεστε για τέτοια. Πρωταγωνιστές ο Ευφίλητος και η Τζέσικα... Όχι, δεν υπήρχε γυναίκα με το όνομα «Τζέσικα» στην αρχαία Ελλάδα, αλλά Archaeostoryteller είναι αυτός, μπορεί να δώσει στους ήρωες του τα ονόματα που πραγματικά τους ταιριάζουν! Μια ολόκληρη μηχανή δολοπλοκίας στήθηκε για να ξεγελαστεί ο καημένος ο Ευφίλητος, και όπως σε κάθε τέτοια ιστορία, η εξέλιξη ήταν... εκρηκτική.   
12/13/202223 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Αν χάσεις το γκολ, σε σκότωσα!

Ο Archaeostoryteller ξέρει απ' έξω τα ονόματα των παικτών όλων των ομάδων που παίρνουν μέρος στο φετινό Μουντιάλ, ακόμα και των γονιών τους και των πρώτων τους ξάδερφων. Ναι. Καμία σχέση, καμία όμως. Ο Θόδωρος Παπακώστας δεν ξέρει από ποδόσφαιρο, κάνει όμως μια ωραιότατη αναδρομή στα πιο γνωστά παιχνίδια με μπάλα της αρχαιότητας, και μάλιστα τηλεμεταφέρεται στη Μεσοαμερική, πριν την έλευση των Ευρωπαίων κατακτητών, και αναρωτιέται: Ήταν οι Μάγιας οι πρώτοι μπαλαδόροι;
11/29/202219 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Το καλύτερο drinking game της αρχαιότητας

Ρε σεις... Περνάγανε τέλεια στην αρχαία Ελλάδα! Κάνανε συμπόσια όπου τρώγανε, πίνανε, γλεντάγανε, παίζανε κιόλας. Δεν έχουν μόνο οι Αμερικάνοι drinking games, έχουμε κι εμείς, και μάλιστα, before it was cool! O Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας περιγράφει στο νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller, το καλύτερο και διασημότερο drinking game της αρχαιότητας και όλα τις πιπεράτες παραλλαγές του. Μπορείτε πάντως να το ακούσετε και μεθυσμένοι και ξεμέθυστοι, με πορτοκαλάδα ή τσίπουρο.
11/15/202217 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Better Σούνιο than later

Ποιος είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής αρχαίος ναός της Αττικής μετά τον Παρθενώνα; Πάλι εκδρομούλα θα σας πάει ο Archaestoryteller, αυτή τη φορά στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο! Και πηγαίνοντας εκεί, θα βάλετε να ακούσετε αυτό το επεισόδιο και μετά θα θαμπώσετε όλη την παρέα με τις γνώσεις σας και τις άγνωστες ιστορίες πίσω από το επιβλητικό αυτό δημιούργημα. Ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο μαζί με τον Θόδωρο Παπακώστα, μα πόσο ρομάντικ πια;
11/1/202220 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Βασιλιάς Αρθούρος, ο πιο θρυλικός Κέλτης

Ο Θόδωρος Παπακώστας aka Archaeostoryteller αφηγείται την ιστορία του θρυλικού Βασιλιά Αρθούρου, μέσα από τους αρχαιολογικούς χώρους που εικάζεται ότι γεννήθηκε, έδρασε και πέθανε. Κάμελοτ, Γκουίνεβιρ, Λάνσελοτ και όλα αυτά τα όμορφα που σας αρέσουνε βρε! Γιατί μετά από τόσο χρόνια ο βασιλιάς Αρθούρος εξακολουθεί να συγκινεί και να δελεάζει μικρούς και μεγάλους; Ποια μονοπάτια ξετυλίγουν τη ζωή του και γιατί θεωρείται ανύπαρκτος αρχαιολογικά και ημιδιάφανος ιστορικά;
10/17/202230 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Ένας σκλάβος και μια πόρνη (revisited & remastered)

Φτάσαμε στο 50ο επεισόδιο Archaeostoryteller! Δεν είναι ψέμα, δεν είναι φαντασία, είναι η λαμπρή πραγματικότητα και o Θόδωρος Παπακώστας είναι πανευτυχής! Πώς το γιορτάζει; Με ένα δώρο προς όλους εσάς: το αγαπημένο σας και αγαπημένο του πρώτο επεισόδιο «Του σκλάβου και της πόρνης», με διαφορετική προσέγγιση, πιο ώριμο, πιο πλούσιο, πιο τσαχπίνικο ρε παιδί μου, το ίδιο όμως συγκλονιστικό και συγκινητικό. Και τώρα που ζεσταθήκαμε… πάμε για τα επόμενα 50!
10/3/202226 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Αρχαιολογία αγάπη μου, έλα πάρε με από δω

Τι σχέση έχει ένας άτυπος ντετέκτιβ στη Βενετία κι ένα «παράνομο» ζευγάρι στη Σικελία; Δίπλα είναι θα πείτε, θα σχετίζονται... Το μοναδικό σημείο που συναντιούνται είναι σαν δύο ξεχωριστές ιστορίες στο νέο βιβλίο του Θόδωρου Παπακώστα, τις οποίες αφηγείται φυσικά ο ίδιος σ’ αυτό το επεισόδιο του Αrchaeostoryteller. Πώς αποκαλύφθηκε ένας serial killer στη Βενετία του 18ου αιώνα; Μπορεί ένας μεγάλος έρωτας να μείνει στην αιωνιότητα; Ποιος να συγκριθεί μαζί σου; Το τελευταίο, άσχετο.
9/19/202227 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Αρχαιότητα Vs. Madonna

Αφροδιτούλα ζάχαρη, Αφροδιτούλα μέλι και για τη σούπερ σταρ του Δωδεκάθεου, μόνο μία Madonna είναι άξια να ντύσει το soundtrack της ζωής της! Ο Θόδωρος Παπακώστας aka Archaeostoryteller ξεδιπλώνει το μύθο της όμορφης, ακαταμάχητης, αλλά και ψυχοπονιάρας θεάς Αφροδίτης μαζί με αγαπημένα τραγούδια της βασίλισσας της ποπ. Το δεύτερο «Αρχαιότητα Versus» έρχεται για να μετατρέψει την ακρόαση αυτού του επεισοδίου σε ένα μεγάλο και ξέφρενο πάρτι, όπου όλοι θα περάσουν… θεϊκά!
9/5/202219 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Όταν τα έγραφαν όλα στον πάπυρό τους

O Θόδωρος Παπακώστας στο τρίτο κατά σειρά «Archaeοstoryteller and Friends», συναντά τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας - Παπυρολογίας, Αμφιλόχιο Παπαθωμά, και κάνουν μια σπιρτόζικη συζήτηση για ένα όχι και τόσο σπιρτόζικο, για πολλούς, θέμα: τους παπύρους. Kι όμως, η μελέτη των αρχαίων παπύρων αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο, όχι μόνο τις σημαντικές στιγμές των ανθρώπων τις εποχής, αλλά και πιο απλές συνήθειες, όπως μια λίστα με ψώνια ή μια ερωτική επιστολή.
8/22/202230 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Η μεγάλη των Αργοναυτών Εκστρατεία (γ' μέρος)

To πήρανε λοιπόν το Χρυσόμαλλο το Δέρας οι Αργοναύτες και τι νομίζατε; Ότι ξεμπέρδεψαν; Πώς θα έβγαινε δηλαδή το τελευταίο επεισόδιο της πρώτης τριλογίας του Archaeostoryteller? O Θόδωρος Παπακώστας ακολουθεί τον Ιάσονα και την τρελοπαρέα του στο ταξίδι της επιστροφής, στον περίφημο "νόστο" της ελληνικής αρχαιότητας, κατά τη διάρκεια του οποίου περνάνε πάλι τα πάνδεινα, να μην αρχίσουμε να μετράμε τις θαλασσοταραχές που αντιμετώπισαν. Τι θα αντιμετώπιζαν; Πλοίο ήταν η Αργώ, όχι διαστημόπλοιο!
8/9/202226 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Η μεγάλη των Αργοναυτών Εκστρατεία (β' μέρος)

Στο δεύτερο επεισόδιο της τριλογίας, ο Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας συναντά τους Αργοναύτες πανέτοιμους για το μεγάλο τους ταξίδι! Μια επεισοδιακή περιπλάνηση με ευτράπελα (αλίμονο) με κατάληξη την Κολχίδα. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο ταλαίπωρος μάντης Φινέας, ο παντοδύναμος Δίας (αλίμονο), η μάγισσα Μήδεια (ο θεός να σε φυλάει) και ο Ιάσονας βέβαια, ο οποίος κατορθώνει μεν να αποκτήσει το πολυπόθητο Χρυσόμαλλο Δέρας, αλλά… δεν θα το χαρεί για πολύ.
7/25/202223 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Η μεγάλη των Αργοναυτών Εκστρατεία (α' μέρος)

Ποια ήταν η τρελοπαρέα της ελληνικής μυθολογίας; Μα φυσικά ο Ιάσονας και οι υπόλοιποι Αργοναύτες! Μια συναρπαστική τριλογία που θα σας κρατήσει συντροφιά όλο το καλοκαίρι, ένα περιπετειώδες ταξίδι με την Αργώ και τον Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρο Παπακώστα. Στο πρώτο μέρος μαθαίνουμε τι προηγήθηκε της Αργοναυτικής Εκστρατείας: ποιος ήταν ο Ιάσονας και με ποια πονηρά μέσα του ανατέθηκε να φέρει πίσω το Χρυσόμαλλο Δέρας; Ποιος πήρε μέρος; Μιλούσε όντως η Αργώ;
7/11/202215 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Αρχαιότητα Vs. Άντζελα Δημητρίου

Τι κοινό έχουν η Ήρα, ο Δίας και η Άντζελα Δημητρίου; Μα φυσικά, τον Archaeostoryteller, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρο Παπακώστα! Ένα ανατρεπτικό επεισόδιο που συνδυάζει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια της Λαίδης με την πιο αμφιλεγόμενη και παράφορη ιστορία «αγάπης» της ελληνικής μυθολογίας. Ήρα και Δίας, Δίας και Ήρα, βάζουν… «Φωτιά στα Σαββατόβραδα»! Το podcast ακούγεται δυνατά, κατά προτίμηση με λίγα γαρύφαλλα, ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα ντέφι δίπλα σας!
6/27/202212 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Θεωρίες συνωμοσίας στην αρχαιολογία

Άραγε τι συζητούν δύο κλασικοί αρχαιολόγοι σε ένα podcast όπου γίνεται λόγος για τη χαμένη Ατλαντίδα, τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη σχέση των πυραμίδων με τους εξωγήινους; Μα φυσικά, για θεωρίες συνωμοσίας! Ο Θόδωρος Παπακώστας υποδέχεται τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Πλάντζο, και μαζί σχολιάζουν και αποδομούν όλα όσα ξυπνούν τον ψεκασμένο εαυτό μας και λατρεύουμε να μισούμε, στο νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller, αυτή τη φορά με friend!
6/13/202233 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Cleopatra returns

To πολυαναμενόμενο sequel για τη ζωή της βασίλισσας των βασιλισσών, είναι γεγονός! Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, τα ηνία στη Ρώμη πήραν ο Οκταβιανός και ο Αντώνιος. Ο Αντώνιος… Ο μεγάλος έρωτας της Κλεοπάτρας που της στοίχισε, όχι μόνο το βασίλειο, αλλά και την ίδια της τη ζωή. Πώς έφτασε όμως σ' αυτή την τραγική κατάληξη; Ο Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας, μας εξιστορεί το τι και το πώς στο νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller.
5/30/202220 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Cleopatra begins

Μία είναι η Βασίλισσα και θα σέβεστε: Κλεοπάτρα. Η τελευταία Φαραώ της Αιγύπτου και η τελευταία Βασίλισσα των Πτολεμαίων, της ελληνικής δυναστείας των Φαραώ. Ανέβηκε στο θρόνο στην ηλικία των 20 μόλις ετών, ήταν πολύ μορφωμένη, πανέξυπνη, τολμηρή και εξαιρετική ρήτορας. Ο Archaeostoryteller, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας μας ξανασυστήνει τη θρυλική αυτή προσωπικότητα, και επειδή, τι να σου κάνει ένα μόνο επεισόδιο για την Κλεοπάτρα, ακούστε αυτό και έρχεται και sequel!
5/16/202216 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου

Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία.. Επτά! Επτά ήταν τα θαύματα του αρχαίου κόσμου και ο Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας τα απαριθμεί ένα προς ένα στο νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller, συνοδευόμενα βέβαια από τον ανάλογο σχολιασμό και όλες τις juicy λεπτομέρειες που ίσως δεν γνωρίζατε. Μια συναρπαστική περιπλάνηση σε καιρούς μακρινούς και δημιουργήματα που συνεχίζουν να προκαλούν δέος και θαυμασμό, ενώ πλέον δεν υπάρχουν. Δεν είναι θαύμα;
5/3/202216 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Δελφοί: Πάμε χρησμό;

Έχει τέλειο καιρό, ο ήλιος λάμπει, τσίου τσίου τα πουλάκια, ευκαιρία για εκδρομή! Πάμε Δελφούς! Ο Archaeostoryteller, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας γίνεται το soundtrack στο δρόμο προς τον συγκλονιστικό αυτό αρχαιολογικό προορισμό. Σας ξεναγεί και σας δίνει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε, για να μην σας λένε και αμόρφωτους. Επίσης, το ξέρατε ότι η Πυθία δεν ήταν μόνο μία; Λογικό, πού να προλάβει μόνης της τόσους χρησμούς;
4/18/202223 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Οι Βίκινγκς στην Αμερική!

Τελικά ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Οι Βίκινγκς ή ο Κολόμβος; Ο Archaeostoryteller, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας επιστρέφει με το 2ο μέρος του podcast για τον περιπετειώδη αυτό λαό. Ταξίδεψαν, θαλασσοπνίγηκαν, ήρθαν σε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό, είδαν οράματα με νεκρούς, τελικά ποιος πάτησε πρώτος σε αμερικάνικο έδαφος; Τι λέει ο μύθος και τι τα αρχαιολογικά στοιχεία; Α! Και ακούστε το προηγούμενο επεισόδιο, πριν ακούσετε αυτό, είναι το sequel καλέ!
4/4/202218 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ο πιο καλοκουρεμένος Βίκινγκ

Πώς ένα μικρό βασίλειο στο Όσλο έγινε η αφετηρία για την απόλυτη κυριαρχία των Βίκινγκς στις βόρειες θάλασσες; Πώς μια χυλόπιτα αποτέλεσε την αφορμή για κάτι τόσο μεγάλο, τόσο σπουδαίο, αλλά και τόσο βίαιο και σκοτεινό; Ποιος ήταν ο Χάραλντ ο Καλλίκομος; Και ποιος ο Έρικ ο Κόκκινος; Και μόνο από τα ονόματα, τσουτσούρωσε η τρίχα σας, πού ν’ ακούσετε και τη συνέχεια, στο νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρου Παπακώστα.
3/22/202216 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

O θρίαμβος του Διαγόρα

Από πού πήρε το όνομά του το αεροδρόμιο της Ρόδου, γιατί από κάπου πρέπει να το πήρε! Στο νέο επεισόδιο του podcast «Archaeostoryteller», ο Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας, εξιστορεί τα κατορθώματα και το θρίαμβο ενός μεγάλου Ρόδιου αθλητή, του Διαγόρα, που είχε σαρώσει τα βραβεία σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους αγώνες! Και όχι μόνο αυτό... Και η φαμίλια του είχε μια πολλή ενδιαφέρουσα ιστορία, γεμάτη ανατροπές και συγκίνηση.
3/8/202215 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Το χωριό των νεκρών βρεφών

Τι συμβαίνει όταν συνομιλούν δύο αρχαιολόγοι; Σ’ αυτό το podcast, o Archaeostoryteller, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας, υποδέχεται τον πρώτο του καλεσμένο στη νέα ενότητα, Archaeοstoryteller and Friends. Ο Κώστας Πασχαλίδης, αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα μας ξεναγήσει σε μία συγκλονιστική ανασκαφή ενός μυκηναϊκού οικισμού, λίγο έξω από την Πάτρα. Μόνο που τα ευρήματα αυτής της ανασκαφής… δεν είναι ακριβώς αυτό που όλοι έχουμε στο μυαλό μας.
2/21/202232 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Μυκήνες. Χαζό όνομα;

Στο νέο επεισόδιο του Archaeostoryteller με τον Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρο Παπακώστα, την τιμητική τους έχουν οι Μυκήνες. Μην περιμένετε όμως καμία σπέσιαλ ξενάγηση ή εξιστόρηση κάποιας λαμπρής ιστορίας. Εντάξει, υπάρχουν σαφώς ιστορικά στοιχεία και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, αλλά η βαρύτητα δίνεται στην ετυμολογία της λέξης. Και όχι, δεν κρύβεται από πίσω κάποια συγκλονιστική ιστορία.. Ίσα ίσα. Και οι δύο εκδοχές για την ονοματολογία των Μυκηνών, είναι αν μη τι άλλο πρωτότυπες και σχεδόν αστείες.
2/8/202211 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Γιατί ο Παρθενώνας;

Τι συμβολίζει ο Παρθενώνας; Γιατί θεωρούμαστε τυχεροί και περήφανοι που είναι κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας μας; Και γιατί είναι τόσο ξεχωριστός, και σαν κατασκευή και σαν σύμβολο; Τι κρυμμένα μηνύματα φέρουν τα γλυπτά του; Ποιο είναι το παρελθόν του και πόσο διαφοροποιήθηκε η χρήση του κατά το πέρασμα των αιώνων; Αυτά τα ερωτήματα και ακόμα περισσότερα επιχειρεί να απαντήσει με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, ο Archaeostoryteller, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας, στο νέο του επεισόδιο.
1/25/202217 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Η άλλη αδερφή του Μεγκάλεξ, η τσαούσα

Το πρώτο επεισόδιο της νέας χρονιάς, βρίσκει τον Archaeostoryteller, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρο Παπακώστα να αφηγείται την άγνωστη ιστορία μιας τσαούσας, μιας γνήσιας πολεμίστριας τύπου Ζίνα, the warrior princess! Μιας γυναίκας που ριχνόταν στη μάχη σαν άντρας, μολονότι ανατράφηκε σαν πριγκίπισσα! Ποια ήταν η αδάμαστη Κυνάνη και πώς σχετίζεται με το βασίλειο της Μακεδονίας και τον Μεγκάλεξ; Είναι η άγνωστη αδερφή του και αυτή είναι η ιστορία της.
1/11/202212 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Τα πρώτα Χριστούγεννα έβερ!

Πώς ήταν ο κόσμος όταν γεννήθηκε ο Χριστός; Γιατί άλλο οι συμβολισμοί των Χριστουγέννων και άλλο οι πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. Ο Archaeostoryteller, διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας, επιχειρεί μία σύντομη, ωστόσο περιγραφική αναδρομή στα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μέρος της οποίας ήταν η Ιουδαία, άρα και η Βηθλεέμ, όπου γεννήθηκε ο Χριστούλης. Ένα εορταστικό επεισόδιο, το τελευταίο της χρονιάς, και φεύγουμε σφαίρα για το 2022, με τις νέες περιπέτειες του Archaeostoryteller!
12/28/20219 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Μεγκάλεξ 2: The Sequel

Ακόμα ένα επεισόδιο για τον Μεγαλέξανδρο, αυτή τη φορά με έξτρα παραλειπόμενα και κουτσομπολιά, από τον Archaeostoryteller, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρο Παπακώστα. Πώς ιδρύθηκε η Αλεξάνδρεια, τι ψυχολογικά θεματάκια είχε ο Μεγκάλεξ με τη μητέρα του Ολυμπιάδα, γιατί πέθανε και πού βρίσκεται ο τάφος του; Και γιατί το μέγεθος είναι ένας μύθος που καιρός είναι να καταρρίψουμε; Σας τα λέει πολύ καλύτερα ο Archaeostoryteller, όπως πάντα άλλωστε. Τι, όχι; Καλέ, θα τον πιάσει υστερία!
12/14/202114 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Μεγκάλεξ: Μια ζωή στους δρόμους

Ήταν και είναι ένας και μοναδικός. Χαρισματικός, τολμηρός, ευφυής, ένας πραγματικός ηγέτης, ένας ατρόμητος στρατηλάτης. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο αγαπημένος Μεγκάλεξ του Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρου Παπακώστα, σε ένα επεισόδιο express για την εκστρατεία του, που όμως θα έχει και sequel με πικάντικα παραλειπόμενα! Μια προσωπικότητα που συγκινεί και εμπνέει μετά από αμέτρητα χρόνια, μία χολυγουντιανή εκστρατεία με τον μοναδικό τρόπο εξιστόρησης του Archaeostoryteller!
11/30/202118 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Ορφέας και Ευρυδίκη: Ορφυδίκη, όπως λέμε Brangelina

Μία τραγική ιστορία αγάπης ξετυλίγει ο «Archaeostoryteller», Διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστα. Κι επειδή οι πρωταγωνιστές είναι και πολύ διάσημοι, άνετα μπορούν να συγκριθούν με τους Brangelina. O λόγος για τον Ορφέα και την Ευρυδίκη, τους «Ορφυδίκη», ένα ζευγάρι όμορφο, γεμάτο ζωή και όνειρα, που όμως δεν ήταν γραφτό να ευτυχήσει, ακόμα κι όταν ο Ορφέας κατέβηκε αυτοπροσώπως στον Κάτω Κόσμο! Σασπένς, συγκίνηση και μυστήριο σε ένα ακόμα επεισόδιο, τι άλλο θέτε!
11/16/202113 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Η πιο γρήγορη ιστορία της Ρώμης

Ο «Archaeostoryteller», Διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας, αφηγείται την πιο σύντομη version για τη δημιουργία της αιώνιας πόλης, της Ρώμης. Μια ιστορία αντάξια της λάμψης και της παντοδυναμίας της, εκεί που η μυθολογία συναντά την αρχαιολογία και την ιστορία. Όλα ξεκίνησαν από τον Τρωικό Πόλεμο, κάπου εκεί μπλέκεται και η Αφροδίτη που την πέφτει κανονικότατα σε ένα βοσκό, μια λύκαινα που θηλάζει δίδυμα και ένας κάποιος Ρωμύλος που βάζει το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία της μεγαλοπρεπούς πόλης και αυτοκρατορίας. Και έπεται συνέχεια, αυστήρα ακούγοντας ολόκληρο το podcast! Πουλάκια μου!
11/2/202121 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Η μεγάλη σφαγή της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη των Ρωμαϊκών χρόνων ήταν μια πραγματική μεγαλούπολη με τις πλατειάρες της, τις παλατάρες της και τις βιλάρες της και βέβαια το δικό της εντυπωσιακό ιππόδρομο, που όμως έγινε το σκηνικό μια τρομερής σφαγής. Ένα συγκλονιστικό λοβ στόρι, έριδες μεταξύ αυτοκρατόρων και επισκόπων και... Αυτά! Μην είστε περίεργοι! Να ακούσετε το podcast να μάθετε! Αμάν η ανυπομονησία σας!
10/18/202115 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Η άγνωστη κόντρα των θεών

Τι beef μπορεί να έχουν οι θεοί; Ξέρουμε το Μήλο της Έριδας και τη διαφωνία της Αθηνάς, της Ήρας και της Αφροδίτης. Τι ξέρουμε όμως για την διαφωνία μεταξύ Απόλλωνα, Αρτέμιδας και Ηρακλή; Και πώς έληξε αυτό; Μόνο που αυτή η υπόθεση, αντί για όμορφο πρίγκιπα της Τροίας που καλείται να αποφασίσει, έχει έναν γέρο βοσκό, τον Κραγαλέα. Ο οποίος ήταν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.
10/4/20219 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Θέλω να μείνουμε φίλοι

Ο Archaeostoryteller, Διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας Θόδωρος Παπακώστας ανοίγει τον πονεμένο φάκελο: «Θέλω να μείνουμε φίλοι». Καλέ, τι νομίζατε; Ότι δεν υπήρχαν τέτοια θεματάκια στην ελληνική μυθολογία; Αφού απο ‘κει ξεκίνησαν όλα! Η Ιπποδάμεια, κόρη του Οινόμαου και πολύ καλό κομενέτο, έβαλε τον δύστυχο Μυρτίλο στο friend zone, αφού προηγουμένως του είχε τάξει λαγούς με πετραχείλια. Στο ενδιάμεσο έγινε το σώσε για την καρδιά/αγκινάρα της Ιπποδάμειας: αρματοδρομίες, μάχες, δολοπλοκίες, αδικίες, κατάρες. Α ρε Ιπποδάμεια, πόσοι άραγε σου είπαν τότε: «Ιά σο κόκλα»!
9/20/202115 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ελευσίνια Μυστήρια, τα πάντα όλα!

Για τα Ελευσίνια Μυστήρια δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πολλά, γι’ αυτό και ήταν και παραμένουν μυστήρια, αλλιώς θα τα λέγανε «Ελευσίνια Όλα στη Φόρα». Και καθετί το οποίο δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο, αυτόματα γίνεται απίστευτα ενδιαφέρον και πυροδοτεί φήμες και μεγάλο σούσουρο. Τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν θρησκευτική γιορτή αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, ή απλά Κόρη. Κειμήλια αμύθητης αξίας, ιερείς, τελετές μύησης, θυσίες, φαγητό του σκασμού και ποτό του πνιγμού, χρήμα να ρέει άφθονο και φημολογούμενα όργια πίσω από τις κλειστές πόρτες. Σας ιντριγκάραμε αρκετά;
9/6/202120 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

150 χρόνια μοναξιάς

Ο Καλλίας ήταν ένας πολύ πολύ πλούσιος Αθηναίος που αράδιασε εκεί πέρα τέσσερα κουτσούβελα που αργότερα έγιναν κι αυτά πελούσια, και συνέχισαν την οικογενειακή δυναστεία. Και βέβαια, όπου υπάρχει πολύ χρήμα, υπάρχουν και πολλά κουτσομπολιά, ίντριγκες, φήμες, ένας κακός χαμός. Πού βρέθηκε τόσος πλούτος; Ποιοι άνθρωποι βασανίστηκαν και δούλεψαν μέχρι θανάτου για να μαζευτεί; Ένα μελαγχολικό ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο, ίσως κουβαλάει μυστικά και ιστορίες που δεν είχατε καν φανταστεί.
8/23/202115 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Η κατάρα του κατακαλόκαιρου

Πώς έπεσε στην Αθήνα η μεγαλύτερη «κατάρα» της ιστορίας της; Τι είναι το περίφημο Κυλώνειο Άγος; Σωστά μαντέψατε ότι από πίσω κρύβεται κάποιος που ονομαζόταν Κύλωνας, ένας υποψήφιος τύραννος που αποφάσισε να κάνει πραξικόπημα μέσα στο κατακαλόκαιρο.. Και τι περίμενε ακριβώς; Όχι μόνο δεν ήταν επιτυχημένο, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να πέσει στην Αθήνα η μεγαλύτερη κατάρα στην ιστορία της, με όλα τα παρελκόμενα.
8/9/202113 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

CSI Cyclades: Γιατί φυσάνε μελτέμια στο Αιγαίο;

Ο ξανθομπάμπουρας Απόλλωνας ερωτεύτηκε την δυναμική Κυρήνη, έγινε το κονέ, έσμιξαν, και ο καρπός του έρωτά τους, ο άριστος Αρισταίος που ήταν σε όλα πρώτος, βάλθηκε να σώσει το νησί της Κέας από τον λοιμό. Και μέχρι να συμβεί αυτό, γίνονται πράματα και θάματα, έρωτες και θάνατοι, χρησμοί και παρεξηγήσεις. Και πού κολλάνε τα μελτέμια θα μου πείτε.. Εμμ.. Έχει βάλει κι ένας Δίας το χεράκι του, τι νομίζατε, θα έμενε απ’ έξω;
7/27/202111 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Ήταν μια πόλη...

Αυτή είναι η ιστορία της πολιορκίας της αρχαίας ελληνικής πόλης του Σελινούντα από τους Φοίνικες. Στρατιώτες και παρατρεχάμενοι, πολιορκητικές μηχανές, όπλα, σφαγές, πλιάτσικο, τείχη που γκρεμίζονται, αμυνόμενοι και επιτιθέμενοι, ένα κουβάρι ανθρώπων που μάχονται νυχθημερόν, μια κατάσταση αλλοφροσύνης, μια περιγραφή γεμάτη ένταση και αγωνία. Νέοι, γέροι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να την κρατήσουν. Αλλά δεν στάθηκαν τυχεροί…
7/12/202110 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Πώς χτίζεις ένα τείχος; Με ψέματα!

Εχεις μια πόλη που την έχουν καταστρέψει οι εχθροί. Τα τείχη ρημαδιό. Και έρχονται οι γείτονες, ισχυροί και νταήδες να σου πουν, ΟΧΙ ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΙΧΟΣ ΠΑΛΙ. Θα εχεις την ανάγκη μου. Τι κάνεις; Το καταπίνεις αμάσητο; Ή βρίσκεις κολπάκι για να γλυτώσεις από τον νταή και να καταφέρεις να ξαναπροστατεύσεις την πόλη σου με τείχη; Enter Θεμιστοκλής και όλα γίνονται! Μία ακόμα συναρπαστική ιστορία του Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Θοδωρή Παπακώστα, που όχι μόνο θα σας κάνει σοφότερους, αλλά θα σκάσει και το χειλάκι σας ρε παιδί μου.
6/29/202110 minutes, 1 second
Episode Artwork

Βρέθηκε ο πρωτότοκος γιος του Μεγαλέξανδρου;

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Archaeostoryteller «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» έρχεται μια ιστορία για τον πρώτο γιο του Μεγαλέξανδρου που παρότι θα μπορούσε να είναι uber διάσημος, κατέληξε να χαθεί στη λήθη του χρόνου! Τελείως; Ίσως όχι! Γιατί νέα ευρήματα μάλλον μας φέρνουν πιο κοντά στην οικογένεια του διασημότερου βασιλιά του αρχαίου κόσμου! Και όχι μόνο! Μια ακόμη συναρπαστική ιστορία γεμάτη μυστήριο, ανατροπές, έρωτες και πάθη που ακούγεται με κομμένη την ανάσα, από την αρχή μέχρι το τέλος.
6/14/202115 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Ένας απίστευτος πόλεμος

Mια συγκλονιστική ιστορία, γεμάτη μυθιστορηματικά σκηνικά, ανθρώπινα πάθη, προσωπικά δράματα, και πάρα πολλή φαντασία! Ένας άγνωστος πόλεμος που έχει μέσα χρησμούς, ίντριγκες, φόνους συγγενών και ξένων, κάτι θεϊκά σημάδια όπου γουρούνια αυτοκτονούν, τυφλοί βλέπουν το φως τους, κι ένας πατέρας με θέματα αξιοπρέπειας και αφοσίωσης στην πατρίδα ζει το δικό του προσωπικό δράμα. Πρόκειται για τον 1ο Μεσσηνιακό Πόλεμο μεταξύ Λακωνίας και Μεσσηνίας, που ενώ αποδείχθηκε μοιραίος για τους Μεσσήνιους, δημιούργησε ήρωες και έδωσε στους ηττημένους το θάρρος ώστε να διεκδικήσουν μελλοντικά την πατρίδα τους πίσω από τους Σπαρτιάτες.
5/31/202116 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Ο πιο αρχαίος ghostbuster

Στην αρχαία Ελλάδα γινόταν προφανώς της κακομοίρας: έρωτες, προδοσίες, έριδες, δολοφονίες, περιπέτειες… Είναι δυνατόν να μην υπήρχαν και φαντάσματα στην όλη κατάσταση; Όλα ξεκίνησαν στην Τεμέσα της Κάτω Ιταλίας, όπου ένας σύντροφος του Οδυσσέα που δεν είχε την ταφή που έπρεπε, έγινε φάντασμα και ταλαιπωρούσε για καιρό τα έρμα τα Ελληνάκια. Κάπου εδώ μπαίνει και ένας χρησμός από το Μαντείο των Δελφών, ένας ηρωικός πυγμάχος που ερωτεύτηκε και έγινε ο πιο αρχαίος ghostbuster, και άλλα απρόοπτα που μας κάνουν να αναφωνήσουμε ξανά: είναι τρελοί αυτοί οι αρχαίοι!
5/24/20219 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Ολυμπιακοί Αγώνες

Ολυμπιακοί αγώνες! Από τον πρώτο ολυμπιονίκη, μέχρι τον πιο επιτυχημένο αθλητή που κράτησε το ρεκόρ του για πάνω από 2000 χρόνια, οι αθλητικοί αγώνες στην αρχαία Ολυμπία είναι γεμάτοι ιστορίες έντιμης δόξας και ντροπιαστικής ξεφτίλας. Αθλητές θρύλοι, αθλητές που ντροπιάστηκαν, και ανάμεσα, όλο το κλίμα και η αίσθηση του πώς θα ήταν να παρακολουθεί κάποιος από κοντά τη διασημότερη και σπουδαιότερη διοργάνωση που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης!
5/17/202123 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Ο καλύτερος άθλος του Ηρακλή!

Έκανε άθλους ο Ηρακλής. Ημίθεος, καλό παιδί ήταν, άθλους θα έκανε. Αν ήταν ραπτομηχανή θα έραβε. Δώδεκα άθλους έκανε, και μάλιστα με μια γεωγραφική λεπτομέρεια που εντυπωσιάζει! Σιγά μην έμενε όμως, σε αυτούς τους 12. Έκανε και πολλά άλλα. Και έζησε μια έντονη ζωή γεμάτη πάθος και περιπέτεια. Ο σουπερήρωας της ελληνικής μυθολογίας όμως έκανε κι ένα κατόρθωμα που είναι ίσως το ωραιότερο όλων! Τα έβαλε με τον χάρο τον ίδιο. Ας πρόσεχε. Ο χάρος.
5/10/202111 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Νεκροί στο νερό!

Ένα μικρό γλυπτό ενός ξυπόλητου ψαρά που ζυγίζει ψάρια, από τη Θεσσαλονίκη, γίνεται αφορμή για να θυμηθούμε μια ιστορία θάρρους και αντίστασης, όπου μια μάνα, η Θεοξένα, πάσχισε να σώσει τα παιδιά της από το θάνατο. Τι οδήγησε τον προτελευταίο βασιλιά της Μακεδονίας να διατάξει μαζικές εκτελέσεις στον πληθυσμό; Και πώς αντιστάθηκε μια γυναίκα με αδάμαστο πνεύμα στην βασιλική τυραννία;
5/3/202112 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ο ένας πιο τραγικός από τον άλλον

Ποιοι ήταν οι τρεις μεγάλοι τραγικοί ποιητές; Και γιατί τους λέμε τραγικούς ποιητές αφού ήταν θεατρικοί συγγραφείς; Ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης ήταν καλλιτεχνάρες και superstars από την εποχή τους ακόμη κι αυτό βγήκε προς τα έξω. Οι ζωές και των τριών σημάδεψαν την κλασική αρχαιότητα; Πώς; Ε ακούστε ντε! (συμπεριλαμβάνεται κολπάκι για να θυμάστε τα ονόματα με τη σειρά και να κάνετε τους έξυπνους στην παρέα).
4/26/202117 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Απόλλωνας, άμπαλος στον έρωτα

Ένα diss στην ελληνική μυθολογία! Τι είναι η μυθολογία βασικά και γιατί μαθαίνουμε μόνο για τον Δια; Δεν υπήρχαν άλλοι θεοί με γκομενικά προβλήματα; Σε αυτό το επεισόδιο, ένας αγαπημένος θεούλης, ο Απόλλωνας, αποδεικνύει πως ακόμη κι αν είσαι golden boy του Ολύμπου, ξανθός, ψηλός, φέτες, και παίζεις και κιθάρα, που πάντα μετράει στο φλερτ (ιδίως σε φοιτήτριες της φιλοσοφικής) πάλι στα ερωτικά σου μπορεί να είσαι γκαντέμης ολυμπιακών διαστάσεων!
4/20/202111 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Ο πιο Yolo αρχαίος

Από την αρχαία Πάρο στην αρχαία Θάσο ταξίδεψε ένας αρχαίος Πάριος. Πάριος σαν τον Γιάννη. Ερωτικός τραγουδιστής κι αυτός. Ο Αρχίλοχος, ο διασημότερος λυρικός ποιητής της αρχαιότητας ήταν δειλός στη μάχη. Το «ή ταν ή επί τας» δεν του έλεγε και πολλά. Και το έκανε και τραγούδι! Ανακαλύψτε τη ζωή του πιο Yolo αρχαίου Έλληνα!
4/13/202111 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Μπουγάτσα με θρυλική ιστορία

Υπήρχε μια πριγκίπισσα που έγινε βασίλισσα και μάνα τριών βασιλιάδων και την έλεγαν Θεσσαλονίκη. Και ήταν αδελφή του Μεγαλέξανδρου και κατέληξε να βαφτίσει μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου. Πώς γεννήθηκε; Πώς μεγάλωσε; Πώς παντρεύτηκε; Τα παιδιά της τι απέγιναν; Πώς πέθανε; Ποια είναι η πριγκίπισσα/βασίλισσα Θεσσαλονίκη που η ζωή της μπλέχτηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της αρχαίας Μακεδονίας;
4/6/202115 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Μια τρελή τρελή οικογένεια

Μια αρχαιοελληνική σαπουνόπερα. Γίνεται να έχεις το τέλειο σπίτι; Την τέλεια οικογένεια; Τον τέλειο γάμο; Και μετά να γίνουν όλα ένα κουβάρι και να σας συζητάει η γειτονιά; Πώς γίνεται μια φαινομενικά τέλεια οικογένεια να γίνει μαλλιά κουβάρια και να μπλεχτεί και όλο το σόι μέσα (όχι που δε θα μπλεκόταν); Ο Ισχόμαχος, η Χρυσίλλα, η κόρη τους και ο γαμπρός τους κατάφεραν να κάνουν τα βραζιλιάνικα σήριαλ να μοιάζουν απλά αντιγραφές.
3/30/202110 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Late night love στον Αδης FM

Ερωτική απογοήτευση; Χωρισμός; Τις χρυσές εποχές του ραδιοφώνου, οι νυχτερινές εκπομπές ανέλυαν τα ερωτικά μας με μπαλάντες στα ερτζιανά. Ακούστε μια αλλιώτικη ραδιοφωνική εκπομπή, ένα late night love ταξίδι από τον Αδης FM που συζητάει τα ερωτικά παράπονα των αρχαίων Ελλήνων. Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο ερωτικός πόνος ήταν βαρύς. Κάπου έπρεπε να ξεθυμάνουν και οι ερωτοχτυπημένες ψυχούλες. Πειράζει που έγραφαν μαγικές κατάρες και τις έστελναν στους θεούς του Κάτω Κόσμου;
3/23/202116 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Αρχαίοι Έλληνες στο διάστημα

Η αρχαία Ελλάδα είχε ναύτες. Είχε όμως κι αστροναύτες; Μας ακούει η NASA; Ποιο perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη; Γατάκια! Όταν ο βασιλιάς της Σελήνης, ο οποίος παρεμπιπτόντως... spoiler alert, είναι Έλληνας (!), έκανε πόλεμο για την κατάκτηση του πλανήτη Αφροδίτη, η NASA δεν είχε καν αποφασίσει τι λογότυπο θα έχει. Ετοιμαστείτε για το αρχαιοτερο Sci fi novel της ιστορίας.
3/16/202113 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Η γυναίκα που λάτρεψε όλη η Ελλάδα

Υπάρχει μια αρχαία Eλληνίδα που γεννήθηκε στην επαρχία. Και αυτό δεν της άρεσε. Αποφάσισε να πάει στην μεγαλύτερη και σπουδαιότερη πόλη της εποχής, την Αθήνα. Και έκανε όλη την Αθήνα, κι όλη την αρχαία Ελλάδα να την λατρέψει. Και έσπασε και ένα προαιώνιο ταμπού περί γυμνού γυναικείου σώματος. Ποια είναι η Φρύνη και γιατί ακόμη υπάρχει στην αντίληψη μας για το τι είναι θεϊκή ομορφιά;
3/9/202113 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Μια πιρουέτα και μια χυλόπιτα έφεραν τη Δημοκρατία;

Η θέσπιση της αρχαίας Δημοκρατίας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα «δώρα» της αρχαίας Ελλάδος στην ανθρωπότητα. Ο δρόμος για την Δημοκρατία όμως, ήταν και μακρύς και επίπονος. Κι εφόσον η Δημοκρατία ήταν κάτι εντελώς άγνωστο και πρωτότυπο για την εποχή, ο δρόμος προς αυτήν ήταν και απρόβλεπτος. Μέσα σε όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, ένα χορευτικό παραλήρημα κι ένα ροζ σκάνδαλο έπαιξαν κι αυτά το δικό τους ρόλο στην παγκόσμια ιστορία.
3/2/202115 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Του σκλάβου και της πόρνης

Η αρχαιότητα είχε τα πάντα. Και κυρίως η αρχαία Αθήνα της κλασικής εποχής, το αντίστοιχο της σημερινής Νέας Υόρκης, Λονδίνου και Παρισίου σε ένα! Μέσα στα στενά της όμως, και κάτω από τις στέγες των σπιτιών, πέρα από τα φωτεινά μάρμαρα της Ακρόπολης, ξεδιπλώνονται ζωές περήφανες ή ταλαιπωρημένες, ένδοξες ή μιαρές. Μέσα από τις λέξεις της αρχαίας γραμματείας που μας σώζεται, ξεπετάγονται άνθρωποι όπως ένας σκλάβος που έγινε ζάμπλουτος, μια πόρνη που λαχταρούσε να ερωτευτεί κι ένας πολιτικός γεμάτος εκδίκηση.
2/22/202117 minutes, 13 seconds