Ένα podcast φτιαγμένο για σύγχρονες μαμάδες. Για τη γυναίκα που μόλις έγινε μάνα, για εκείνη που βρίσκεται on a wild ride με παιδιά στην εφηβεία, για κάθε συνειδητοποιημένη μητέρα με παιδιά από 0-18 ετών. Κάθε Πέμπτη, η αρχισυντάκτρια του LadyLike- και μαμά του Πέτρου- Μαριλέλλα Αντωνοπούλου, φιλοξενεί έναν ειδικό και μαζί λύνουν απορίες συζητώντας ρεαλιστικά για όλα εκείνα τα καυτά θέματα που γεννάει η μητρότητα, σήμερα. Γιατί καμία μαμά δεν είναι τέλεια, αλλά μπορεί να είναι σωστή.
Φρόσω Φωτεινάκη, πότε ένα παιδί είναι παραβιασμένο από τα «αθώα» αγγίγματα των μεγάλων; | #91
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού συζητάμε με τη συμβουλευτική ψυχολόγο, ψυχοδυναμική θεραπεύτρια και συγγραφέα, Φρόσω Φωτεινάκη για το ασφαλές άγγιγμα και τα όρια που πρέπει να θέτει ένα παιδί σε οτιδήποτε αφορά το σώμα τους. Οι αγκαλιές, τα αγγίγματα και οι υποδείξεις μας στον τρόπο που τα αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κατανόηση της συναίνεσης, τον αυτοσεβασμό και την αυτοδιάθεση του σώματός τους για μια ζωή. Θέτουμε στο επίκεντρο τα κορίτσια για προφανείς λόγους: 1 στα 5 κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα παγκοσμίως έχουν υποστεί σεξουαλική βία ως παιδιά.
10/11/2024 • 19 minutes, 13 seconds
Πώς ξέρουμε τι ταλέντο έχει ένα παιδί και πόσες δραστηριότητες αντέχει; | #90
Πώς θα ανακαλύψουμε ποια είναι τα πραγματικα ταλέντα των παιδιών μας; υπάρχει σωστή στ ιγμή; κι αν δεν αξιοποιηθούν ποτέ; Έχει νόημα να τα αναζητήσουμε έγκαιρα; Πόσες δραστηριότητες αντέχει ένα παιδί; Τι είναι η πολλαπλή νοημοσύνη; Παίρνουμε τις απαντήσεις από την εξειδικευμένη παιδαγωγό, Ελένη Γαρυφαλάκη.
9/12/2024 • 23 minutes, 41 seconds
Έρωτας στην εφηβεία: Τι λέμε σε ένα παιδί που μόλις χώρισε
Τα βέλη του έρωτα χτυπάνε από νωρίς. Από μία ηλικία και μετά, η απόρριψη πονάει. Το παιδί βιώνει ερωτική απογοήτευση και μαζί του πονάμε κι εμείς. Πώς θα του απαλύνουμε το δράμα; Ποιες συμπεριφορές των γονέων βοηθούν ένα παιδί στην (προ)εφηβεία που πονάει από αγάπη; Τι δεν πρέπει να του πούμε και πόσο παρεμβατικοί επιτρέπεται να είμαστε στο δράμα του; Προσωπικά μας βιώματα; αποκαλύπτουμε; Κατανόηση να δείξουμε, αλλά πόση; Οι απαντήσεις έρχονται από την ειδικό.
7/11/2024 • 21 minutes, 22 seconds
Ψυχική ανθεκτικότητα: Πώς δυναμώνουμε και πώς διαλύουμε τα παιδιά μας | #88
Ψυχική ανθεκτικότητα, ένας όρος που συζητάμε πολύ τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης κουβέντας για όσα νιώθουμε και βιώνουμε σαν άνθρωποι (που λίγα δεν τα λες). Πρόκειται για την ικανότητά μας να αντέχουμε στα δύσκολα. Ομοίως, η ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών αντιστοιχεί στους παράγοντες και τις συμπεριφορές που κάνουν τα παιδιά πιο δυνατά και ανθεκτικά στην όποια δυσκολία, αλλά και σε όλα όσα κόβουν τα φτερά τους, αποδυναμώνοντάς τα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Πόσο αλήθεια είναι πως μερικά παιδιά γεννιούνται περισσότερο ανθεκτικά σε σχέση με άλλα; Ποιοι είναι οι παράγοντες ανθεκτικότητας που επηρεάζουν θετικά τα παιδιά; Ποιες είναι οι συμπεριφορές των γονιών που διαλύουν την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών; Συζητάμε με την παιδοψυχολόγο, Κλαίρη Σειραδάκη.
4/11/2024 • 39 minutes, 39 seconds
Μαρίνα Γιώτη & Ελένη Ανδρεάδη, πώς θα κάνουμε τα παιδιά μας να κλείσουν την οθόνη και να πιάσουν το βιβλίο; | #87
Η 2η μέρα του Απρίλη είναι αφιερωμένη στο Παιδικό Βιβλίο, όπως καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα, ανήμερα των γενεθλίων του μεγάλου παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα. Το Άκου Μάνα μοιράστηκε τα μικρόφωνά του με 2 από τις πιο αγαπημένες Ελληνίδες συγγραφείς παιδικών βιβλίων, τη Μαρίνα Γιώτη και την Ελένη Ανδρεάδη σε μια ουσιαστική συζήτηση που μιλάει στην καρδιά κάθε γονιού.
4/2/2024 • 53 minutes, 55 seconds
Πώς η Σία Κοσιώνη ηττήθηκε από την Πέππα το Γουρουνάκι; Αυτό είναι Μία Άλλη Ιστορία | #86
Η Σία Κοσιώνη είναι δημοσιογράφος και πιο συγκεκριμένα η «σιδηρά» anchorwoman του ΣΚΑΪ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η μητέρα του Δήμου, που είναι 6μιση ετών και- παρόλο που προς το παρόν δεν αποδέχεται χωρίς ενστάσεις τον τίτλο της συγγραφέως- μόλις έγραψε το πρώτο της βιβλίο.
Το Μια Άλλη Ιστορία εύλογα θα μπορούσε να είναι «ένα βιβλίο για το κοινωνικό αποτύπωμα των κρίσεων που έχει περάσει η χώρα» γραμμένο από εκείνη. Αλλά παράδοξα κι ευχάριστα, είναι ένα διδακτικό παραμύθι.
Η Σία Κοσιώνη είχε μερικούς πολύ καλούς λόγους για να δει τυπωμένη στο χαρτί αυτή τη Μία Άλλη Ίστορία (εκδόσεις LeBee) και τους εξηγεί στο Άκου Μάνα.
3/6/2024 • 19 minutes, 35 seconds
Πώς χάσαμε έτσι την μπάλα με τη βία ανηλίκων; | #85
Η παραβατικότητα ανηλίκων είναι πια ψηλά στην επικαιρότητα. Ακούμε για τη δράση ανηλίκων σε ληστείες, για συμμορίες παιδιών που επιτίθενται σε παιδιά ή και σε ενήλικες. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν πράγματι αύξηση των περιστατικών ανήλικης βίας, η οποία στην εποχή των social media, γίνεται ακόμα και ως υλικό για ποστάρισμα. Η ανήλικη παραβατικότητα εκφράζεται στον δρόμο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά μέσα στα σχολεία. Οι ωριμότεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία πάντα λένε πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι όταν ήταν εκείνοι παιδιά, δεν ξέρω αν είμαστε 100% ειλικρινείς. Ωραιοποιούμε το παρελθόν μας ή όντως είναι πολύ πιο σκληρό να είσαι παιδί σήμερα; Τι λάθη κάνουμε σαν γονείς;
1/25/2024 • 29 minutes
Η Ρούλα Ρέβη δίνει τις καλύτερες συμβουλές επιβίωσης για μαμάδες με δίδυμα- και κάθε μ αμά
Έχουν έρθει μηνύματα από μαμάδες με δίδυμα και η αλήθεια είναι πως κοντεύουμε 90 podcasts και για δίδυμα δεν έχω πει ποτέ. Μάζεψα λοιπόν τις ερωτήσεις που ήρθαν, έβαλα και δικές μου, πρόσθεσα και εκείνες μίας πολύ αγαπημένης μου φρέσκιας μαμάς με δίδυμα και να 'μαι.
Χωρίς ειδικό αυτή τη φορά, γιατί το κεφάλαιο δίδυμα το κατέχει πρώτη απ' όλα η μαμά διδύμων. Αυτή ξέρει καλύτερα απ' όλους, γιατί έχει αυτή τη μοναδική εμπειρία να βιώνει τη μητρότητα διπλά- και τι να της πούμε τώρα όλοι εμείς οι υπόλοιποι μόνο με τις θεωρίες μας;
Η Ρούλα Ρέβη, φωτογράφος, γυναίκα επιδραστική όπως την θέλω εγώ και μαμά διδύμων, του Άγγελου και της Ειρήνης, 8 ετών, καταθέτει τη δική της εμπειρία με δίδυμα, και πόσο ωραία τα λέει μωρέ.
12/7/2023 • 41 minutes, 18 seconds
Πόσο απαραίτητος είναι ένας ψυχολόγος για το παιδί σου; | #83
Και στα ζητήματα ψυχικής υγείας, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1 στα 7 άτομα ηλικίας από 10 έως 17 ετών, πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θα διαφωνούσε στο πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία των παιδιών και συγκεκριμένα πόσο βοηθητική είναι η καθημερινή παρουσία ψυχολόγου στη σχολική κοινότητα. Παρέα με την ψυχολόγο των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη, Κωνσταντίνα Κασιμάτη, συζητάμε για τον απαραίτητο ρόλο του ειδικού ψυχικής υγείας σε κάθε σχολείο, αλλά και τους τρόπους που σαν γονείς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα στα παιδιά μας.
11/16/2023 • 19 minutes, 30 seconds
Γιατί η φιλία ανάμεσα στη μαμά και το παιδί δεν είναι καθόλου καλή ιδέα | #82
Μαμάδες που επιμένουν ότι το μυστικό συστατικό της σχέσης τους με τα παιδιά τους είναι η φιλία (αμ δε). Παιδιά που βγάζουν νεύρα και αντίδραση στο σπίτι (και στη μαμά) επιστρέφοντας από το σχολείο: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιδρούμε; Μην βιαστείτε να κρίνετε, η ψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου είναι εδώ για να μας βγάλει από τα αδιέξοδα.
11/2/2023 • 22 minutes, 17 seconds
Σύντροφος κομπάρσος σε δουλειές σπιτιού και ανατροφή, κορίτσια που δεν παίζουν με αγόρια
Το Άκου Μάνα, το podcast του LadyLike για τις σύγχρονες μαμάδες επιστρέφει ανανεωμένο για έναν ακόμα γύρο. Στο 1ο επεισόδιο της νέας σεζόν, η Μαριλέλλα Αντωνοπούλου λαμβάνει 2 μηνύματα που χρειάζονται συζήτηση. Από τη μία, η αγχωμένη μαμά που τα φέρνει βόλτα όλα μόνη της στο σπίτι και με τα παιδιά- αλλά δεν συμφέρει- κι ένα ακόμα από την προβληματισμένη μαμά ενός κοριτσιού που βρίσκει εντελώς meh να παίζει με αγόρια. Η ψυχολόγος Φραντζέσκα Καραγιάννη βάζει τα πράγματα στη θέση του
10/19/2023 • 20 minutes, 54 seconds
Οι 2 άγνωστοι παράγοντες που μεγαλώνουν τα πιο χαρούμενα παιδιά | #80
Οι καλές προσωπικές σχέσεις με τους γονείς, η αγάπη που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους, ένα σπίτι με χαρούμενους γονείς που τα στηρίζουν και τα επιβραβεύουν, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι κάποιοι από τους δημοφιλέστερους παράγοντες παιδικής ευτυχίας. Υπάρχουν όμως 2 ακόμα, λιγότερο γνωστοί, αλλά πολύ επιδραστικοί στο να αισθάνονται τα παιδάκια χαρούμενα.
7/27/2023 • 14 minutes, 51 seconds
Βάφτιση, Ονοματοδοσία και μερικές ειλικρινείς σκέψεις ανάμεσά τους | #79
Είτε βάφτιση είτε ονοματοδοσία, όλα είναι επιλογή. Και πλέον, ευτυχώς τις έχουμ ε και τις δυο, αντί για έναν μονόδρομο. Αλλά πόσο εκμεταλλευόμαστε αυτή την ελεύθερη επιλογή; Πόσο συνειδητά γίνεται μια βάφτιση, πόσο από φόβο ή από υποχρέωση; Η βάπτιση και η ονοματοδοσία είναι δύο έννοιες ανεξάρτητες και διαφορετικές.
7/20/2023 • 14 minutes
Μαμά, τι είναι γκέι; | #78
Τα παιδιά έχουν ερωτήσεις. Κι εμείς ως γονείς, οφείλουμε να τους δώσουμε τις πιο σωστές απαντήσεις. Οι σωστές απαντήσεις, όμως, δεν ταυτίζονται πάντα με τις πεποιθήσεις μας και με την προσωπική μας στάση. «Μαμά, τι είναι γκέι; τι είναι ΛΟΑΤΚΙ; πώς γίνονται τα παιδιά; γιατί η Μαρία έχει 2 μπαμπάδες»; Από τον τρόπο που απαντάμε, καθορίζουμε την πορεία αυτού του κόσμου. Ναι, ο καθένας από εμάς. Με αφορμή τον Ιούνιο, Μήνα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας, συζητάμε με την παιδοψυχολόγο Κλαίρη Σειραδάκη, όσα διστάζουμε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας.
6/8/2023 • 20 minutes, 19 seconds
Πώς μιλάμε στα παιδιά για τις ουσίες και οι τρόποι να μείνουν μακριά από εξαρτήσεις | #77
Η συζήτηση με ένα παιδί για εθισμούς και εξαρτήσεις, όπως τα ναρκωτικά, θεωρείται μια σκληρή κι αγχωτική κατάσταση για πολλούς γονείς εκεί έξω. Πάνω απ' όλα όμως, είναι απαραίτητη. Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τις ουσίες, πώς προσεγγίζουμε ένα παιδί που υποπτευόμαστε ότι κάνει χρήση ναρκωτικών/καπνίζει/πίνει; Πώς ισχυροποιούμε τις αντιστάσεις του; Παίρνουμε τις απαντήσεις από την κλινική ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη.
5/18/2023 • 16 minutes, 32 seconds
Τα παιχνίδια που «μεγαλώνουν» έξυπνα παιδιά | #76
Περίπου η μισή εξυπνάδα ενός ανθρώπου καθορίζεται από το DNA του, κυρίως ως προς το ανώτατο και το κατώτατο βαθμό ευφυΐας στο οποίο μπορεί να φτάσει. Η άλλη μισή, καλλιεργείται από τα ερεθίσματα. Και ποιο είναι το πιο επιδραστικό ερέθισμα για τα παιδιά αν όχι τα παιχνίδια με τα οποία περνάνε τον χρόνο τους; Σε αυτό το podcast, απαριθμώ ανά κατηγορίες τα παιχνίδια που κάνουν το παιδί πιο έξυπνο, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.
5/11/2023 • 12 minutes, 43 seconds
Κακός δάσκαλος και οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισής του | #75
Ο χαρακτηρισμός «κακός» δεν είναι πάντα εύστοχος ή δόκιμος, αλλά, για να το αντιστρέψω, όταν μια δασκάλα/δάσκαλός, δεν είναι καλή/καλός, τότε τι είναι; σίγουρα ένας κακός δάσκαλος. Και ποιος είναι ο άμεσος αποδέκτης της ακαταλληλότητας ενός παιδαγωγού/εκπαιδευτικού; τα παιδιά. Αντίστοιχα, ο δάσκαλος είναι ο άμεσος αποδέκτης της ανευθυνότητας ενός κακού μαθητή. Αλλά οι απαιτήσεις που έχεις από τον ενήλικα που διδάσκει τα παιδιά, είναι πάντα πολύ περισσότερες. Και δικαίως. Ποια πρέπει να είναι η θέση του γονιού; Για τη σχέση κακός δάσκαλος- μαθητής μιλάμε με την παιδοψυχολόγο, Κλαίρη Σειραδάκη
4/27/2023 • 23 minutes, 10 seconds
8 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε σε ένα αγχωμένο παιδί | #74
Μετράμε αντίστροφα τις φράσεις που καλό θα ήταν μην ακούει από τα χείλη μας ένα παιδί που είναι αγχωμένο. Το άγχος δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, δυστυχώς. Η ζωή είναι άδικη, γνωστό αυτό. Όταν το παιδί αγχώνεται, οι γονείς θέλουν να το ηρεμήσουν, να το χαλαρώσουν, να ξενοιάσει και πάλι. Κι όλα αυτά βεβαια θα τα κάνουμε ενώ είμαστε κι εμείς ήδη αγχωμένοι επειδή το παιδί είναι αγχωμένο. Kι εκεί θα πεις κάτι που είναι λάθος, για τους πιο θεμιτούς λόγους. Αλλά και πάλι, θα 'ναι λάθος.
4/20/2023 • 14 minutes, 48 seconds
Μήπως μεγαλώνεις ένα κακομαθημένο παιδί; Τα σημάδια και πώς σβήνουν | #73
Σε αυτό το podcast θα μιλήσουμε για όλα εκείνα τα πλάσματα που δεν έμαθαν να ακούν «όχι» και αντιδρούν, αντιδρούν πολύ, κλαίνε, θυμώνουν, χτυπιούνται και απαιτούν να γίνονται όλα με τον δικό τους τρόπο. Το κακομαθημένο παιδί, ο κανακάρης, απαιτεί να του δίνεις πάντα αυτό που ζητάει, τώρα. Ε, μετά μεγαλώνει και μοιραία γίνεται ένας κακομαθημένος άνθρωπος. Θα τον δεις καβάλα πάνω σ' ένα τεράστιο, ανάλγητο, ανικανοποίητο «εγώ» σε μόνιμη έξαρση.
Κακομαθημένα παιδιά: Τα σημάδια τους και πώς να τα σβήσεις αν είσαι γονιός, πριν είναι αργά
4/6/2023 • 18 minutes, 27 seconds
Ο No1 παράγοντας που κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα (και περνάει από το χέρι μας)| #72
Κάθε άνθρωπος γεννιέται κληρονομώντας από τους γονείς του τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθεί η νοημοσύνη του. Το DNA των γονιών του θα καθορίσει το ανώτατο και το κατώτατο όριο του νοητικού του πεδίου. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, τα παιδιά είναι πιο έξυπνα, εάν γεννηθούν από ιδιαίτερα ευφυείς γονείς, γιατί ξεκινούν με ένα πλεονέκτημα. Αλλά τίποτα δεν σταματά εκεί. Το υπόλοιπο 50-60% της νοημοσύνης τους προκύπτει από το περιβάλλον και τα ερεθίσματα που δέχονται. Και υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο ερέθισμα που κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα.
3/30/2023 • 12 minutes, 41 seconds
Γιατί η εύρεση babysitter και η φύλαξη παιδιών είναι τόσο δύσκολη πίστα; | #71
Φύλαξη παιδιών, δημιουργική απασχόληση, αναζήτηση babysitter. Όπως και να το λες, η αναζήτηση του ανθρώπου που θα κρατάει το παιδί σου όσο εσύ λείπεις, είναι δύσκολη πίστα. Αν είστε τυχεροί γονείς, θα τον βρείτε εύκολα, μέσω γνωστών, με τις συσ τάσεις και τα όλα του. Αν όχι (όπως εγώ) ανεβείτε στο πλοίο, έχουμε να πούμε πολλά.
3/23/2023 • 23 minutes, 10 seconds
Όλα τα tips για ταξίδι με παιδιά στο εξωτερικό, από μια μαμά που πάει παντού με τα δίδυμα | #70
Πρώτη φορά ταξίδι με αεροπλάνο, πρώτη φορά road trip, πρώτη φορά ταξίδι με παιδιά γενικώς, σαν πρώτη φορά. Για την travel addict και μαμά 6χρονων δίδυμων αγοριών, Άννα Παπαρίζου Φάτση- που ίσως την ξέρεις ως Dreamista-τα family trips είναι η χαρά της ζωής. Οι 4 τους έχουν ταξιδέψει από Πράγα και Cinque Terre μέχρι Αλσατία και Αίγυπτο, κι ακόμα παραπέρα.
2/23/2023 • 24 minutes, 11 seconds
Πώς θα μάθεις το παιδί σου να έχει υπομονή | #69
Παιδί και υπομονή, δύο ορισμοί που δύσκολα πάνε χέρι χέρι. Όσο ιδιοσυγκρασιακά ευνοημένο κι αν είναι ένα παιδάκι από τη φύση ή το DNA του, η κατάκτηση της υπομονής, αυτής της τόσο σημαντικής δεξιότητας που διαπερνά τα πάντα, πραγματώνεται σε δύσκολη πίστα. Να χάνεις την υπομονή σου σημαίνει να χάνεις τη μάχη, είπε ο Μαχάτμα Γκάντι, σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του τους γονείς όταν κατέληγε σ' αυτό, αλλά κοίτα να δεις που στον αγώνα της μαμάς και του μπαμπά για υπομονετικά παιδιά, αυτή η φράση κολλάει γάντι.
Η υπομονή δεν επιβάλλεται, καλλιεργείται. Η παιδοψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη δίν ει όλα τα tips που χρειάζεται να ξέρει ένας γονιός.
2/9/2023 • 16 minutes, 14 seconds
Πώς να μην χάσεις τις φιλίες σο υ (κι εσένα) αφού γίνεις μαμά | #68
Αν κάτι ακούει πολύ, σε σημείο ενόχλησης ίσως, μια γυναίκα που ετοιμάζεται να γίνει μητέρα- ή ακόμα και πολύ νωρίτερα- είναι πως μετά το παιδί η ζωή της θα αλλάξει. Και προφανώς υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας σε αυτό. Το πρόβλημα είναι πως η διαπίστωση για μια νέα πραγματικότητα με παιδί, τις περισσότερες φορές προφέρεται ως απειλή.
1/26/2023 • 6 minutes, 33 seconds
Απαντώντας στο «μα τι είναι πια αυτή η επιλόχειος κατάθλιψη» της Μενεγάκη (και κάθε Ελένης) | #67
Το ερώτημα τέθηκε δημόσια και άγαρμπα: «Τι είναι αυτό -που δεν μπορώ να καταλάβω – το έχω δει να συμβαίνει σε γυναίκες, μα λέω: είσαι χαρούμενη, έγιναν όλα, έφτασες στο τέλος. Τι μας συμβαίνει;", ήταν η απορία της πιο επιδραστικής παρουσιάστριας της ελληνικής τηλεόρασης, μαμάς 4 παιδιών προς την ειδικό.
«Εγώ δεν έχω περάσει επιλόχειο κατάθλιψη ομολογώ, ίσως γιατί πραγματικά τα ήθελα πάρα πολύ και τα τέσσερα παιδιά, τα κυνηγούσα, ήθελα να τα κάνω. Δεν το ένιωσα, μπήκα και πολύ γρήγορα όμως στη δουλειά, υπήρχε πάλι ξανά αυτή η ισορροπία, δουλειά, οικογένεια και άνδρας και όλα».
Όταν μια πολύ επιδραστική γυναίκα θέτει ένα ερώτημα με τον πιο λάθος τρόπο -δημόσια, στερεοτυπικά και ελαφρώς επικριτικά- η απάντηση πρέπει να είναι ουσιαστική.
Συζητάμε με την ψυχολόγο Φραντζέσκα Καραγιάννη όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την επιλόχειο κατάθλιψη, ώστε να μην απορούμε εις βάρος άλλων.
1/19/2023 • 25 minutes, 52 seconds
10 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε ποτέ σε ένα παιδί | #66
Είναι κάτι φράσεις τόσο συνηθισμένες και τόσο λάθος ταυτόχρονα που έχουν ξεμείνει στο λεξιλόγιο των γονιών. Συνήθως πρόκειται για ατάκες που έχουμε «δάνειο» από τα δικά μας σπίτια και τόσο λανθασμένα συντηρούμε ακόμα απευθύνοντάς τις στα παιδιά μας. Λέξεις που κόκαλα δεν έχουν αλλά κόκαλα τσακίζουν. Φάτε μία τσίχλα καλύτερα.
1/12/2023 • 15 minutes, 47 seconds
Πώς να μεγαλώσεις ένα πραγματικά αισιόδοξο παιδί | #65
Αισιοδοξία: εφόδιο ζωής. Σε έναν κόσμο που ο αρνητισμός είναι η κυρίαρχη διάθεση, το να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να είναι αισιόδοξα, αποτελεί στάση. Τα αισιόδοξα παιδιά έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό, είναι πιο θωρακισμένα από ψυχικές διαταραχές και κατάθλιψη, δημιουργούν πιο επιτυχημένες σχέσεις, κάνουν την ελπίδα, τρόπο σκέψης, είναι πιο δυνατοί χαρακτήρες και μαθαίνουν να ζουν με θάρρος, όχι με φόβο.
1/5/2023 • 6 minutes, 55 seconds
Κορίτσια στην εφηβεία: Όσα διαλύουν την αυτοπεποίθησή τους | #64
Λατρεμένα κορίτσια στην εφηβεία και όλα όσα επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή τους. Μην πας μακριά, θυμήσου τη δική σου εφηβεία. Τις ανασφάλειες που ενδεχομένως απέκτησες σ' εκείνη την ηλικία και που μπορεί να κουβαλάς ακόμα. Κι αφού θυμηθούμε όσα ζήσαμε εμείς σαν έφηβες, ας κάνουμε τον απαραίτητο πολλαπλασιασμό. Γιατι πλέον, υπάρχουν και τα social media, τα οποία όσο καλό μας έχουν κάνει, άλλο τόσο μας έχουν μπερδέψει. Οι πιέσεις στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν τα κορίτσια που διανύουν εφηβεία να διαστρεβλώνουν την εικόνα τους στο διαδίκτυο. Κι αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
Συζητάμε όσα χτίζουν και καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση ενός έφηβου κοριτσιού, με την παιδοψυχολόγο, Κλαίρη Σειραδάκη.
12/22/2022 • 20 minutes, 26 seconds
Τι είναι η εργοθεραπεία και οι ενδείξεις ότι το παιδί σου την χρειάζεται | #63
Για τους πιο πολλούς από εμάς η εργοθεραπεία είναι αχαρτογράφητα νερά μέχρι που γινόμαστε γονείς οπότε γίνεται μια λέξη που ακούμε πολύ. Καταλαβαίνουμε τι είναι στο περίπου είτε όταν συστήνεται για το παιδί μας, είτε όταν η κουβέντα της πέσει στο τραπέζι με άλλες μαμάδες και μπαμπάδες. Αλλά πολύ συχνά, οι ενδείξεις είναι μπροστά μας από νωρίς, απλά δεν τις βλέπουμε, γιατί πιθανότατα δεν τις ξέρουμε. Συζητάμε για την εργοθεραπεία με τη Φανή Βαγγελάτου, λογοθεραπεύτρια εξειδικευμένη στην παιδική αποκατάσταση και δημιουργό του κέντρου ειδικών θεραπειών Ο Πλανήτης της Φανής.
12/1/2022 • 21 minutes, 47 seconds
Το slang λεξικό των σύγχρονων εφήβων. Καθόμαστε με τη νεολαία | #62
Οι 15 πιο γνωστές άγνωστες λέξεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά σήμερα. Καθόμαστε με τη νεολαία και οριακά καταλαβαίνουμε τι λένε. Το slang λεξικό των παιδιών της Gen Z είναι ένας συνδυασμός στίχων της trap, αδυσώπητου greeklish και ψηφιακής εποχής. Flexάρουμε λεξικό εφήβων. Μην κριντζάρεις μπροκολόκο μου.
11/17/2022 • 14 minutes, 33 seconds
10 φράσεις των γονιών που καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών | #61
Μπορεί δόλος να μην υπάρχει, μπορεί από απόγνωση φίλη/ε γονέα να ανακυκλώνεις βιωματικά τις φράσεις που άκουγες κι εσύ μικρό στο σπίτι μπας και περάσεις τη γραμμή σου (όπως κάποτε οι δικοί σου γονείς), αλλά όπως και να έχει, αυτές οι 10 φράσεις είναι μια αποφασιστική κλωτσιά στην αυτοπεποίθηση των παιδιών. Ατάκες τόσο ύπουλες πλην συνηθισμένες, το ranking ενός τόσο προφανή υποβιβασμού στα συναισθήματα, τη νοημοσύνη και τη δυναμική τους. Μην κάνεις σαν τη μάνα σου κι εσύ (όπως τα λες είναι).
11/10/2022 • 13 minutes, 55 seconds
Πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά | #60
Εμπιστοσύνη, ένα εφόδιο πολύ ουσιαστικό που δεν είναι καθόλου δεδομένο ενώ θα έπρεπε να είναι εντελώς αυτονόητο. Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος αν τα παιδιά εμπιστεύονταν απόλυτα τους γονείς τους. Αν τους μιλούσαν ανοιχτά και απενοχοποιημένα για όσα βιώνουν σε κάθε ηλικία. Αλλά φυσικά δεν φταίνε τα παιδιά γι' αυτό. Πολύ συχνά η ενδεχόμενη αντίδραση του γονιού, το πώς θα φερθεί σε κάτι που θα ακούσει λειτουργεί αποτρεπτικά για το παιδί. Από πότε ξεκινάει το χτίσιμο αυτό; Συζητάμε σωστούς και λάθος τρόπους προσέγγισης με την ψυχολόγο Φραντζέσκα Καραγιάννη.
10/27/2022 • 16 minutes, 1 second
Παιδικές ιώσεις: Γιατί κάποια παιδιά (δεν) αρρωσταίνουν συνέχεια; | #59
Άνοιξαν τα σχολεία και μαζί με αυτά οι παιδικές μυτούλες, τα κουτιά με τα αντιπυρετικά και τα χαρτομάντηλα, οι οροί και τα αντιβηχικά σιρόπια. Γιατί κάποια παιδιά είναι μονίμως κρεβατωμένα και κάποια την γλιτώνουν φτηνά; Ποιο είναι το μεγάλο λάθος που γίνεται και τα παιδιά δεν συνέρχονται εύκολα από τις ιώσεις; Αλήθειες και μύθοι για παιδικές ιώσεις, γερό ανοσοποιητικό και μικρά που αρρωσταίνουν συνέχεια. Παίρνουμε τις απαντήσεις από την παιδίατρο, Γιάννα Γιαλέλη.
10/20/2022 • 17 minutes, 41 seconds
Παιδί στην προεφηβεία, τι του συμβαίνει, τι νιώθει, τι χρειάζεται | #58
Προεφηβεία, αυτή η γνωστή άγνωστη, γιατί κακά τα ψέματα η συγκεκριμένη περίοδος είναι λίγο παραγκωνισμένη από τη μεγάλη της διάσημη «αδερφή», τη εφηβεία. Ειδικά στο παρελθόν, λίγη κουβέντα γινόταν για τα σημαντικά χρόνια που προηγούνται της εφηβείας. Πώς ντιλάρουμε ένα προεφηβάκι; τι νιώθει; τι χρειάζεται από τους γονείς του; Συζητάμε με την ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη.
10/6/2022 • 13 minutes, 55 seconds
Μέρες λοχείας- οδηγός επιβίωσης για ό,τι σε περιμένει μετά τον τοκετό | #57
Κεφάλαιο λοχεία: Η μεταγεννητική περίοδος αντιμετωπίζεται ως φάση ταμπού. Ο κόσμος αρνείται πεισματικά να δεχτεί πως η γέννηση ενός παιδιού, το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κύκλο της ζωής, είναι μία αλληλουχία από εικόνες επούλωσης σωματικών πληγών. Η αποκατάσταση ενός πέρα για πέρα φυσιολογικού, συγκλονιστικού σοκ. Αλλά κοίτα να δεις που κάποιοι εξακολουθούν να έχουν κάτι απαράδεκτο να πουν για τις γυναίκες να βγαίνουν πρησμένες από το μαιευτήριο. Σε αυτό το podcast τα λέμε όλα.
9/29/2022 • 21 minutes, 9 seconds
Όταν η μαμά και ο μπαμπάς διαφωνούν στην ανατροφή των παιδιών | #56
Ένας τσακωμός ακόμα μεταξύ σας για το πόσο αυστηροί/χαλαροί και πάει λέγοντας πρέπει να είστε απέναντι στο παιδί σας; Γιατί κοντράρονται κυρίως τα ζευγάρια όταν αποκτούν παιδιά; μα για τα παιδιά φυσικά. Όταν οι γονείς διαφωνούν για την ανατροφή των παιδιών κάτι γίνεται πολύ καλά ή κάτι πάει πολύ λάθος.
Πόσο φυσιολογική είναι η διαφωνία των γονέων γύρω από τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους; Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτή την ενδοοικογενειακή κόντρα; Συζητάμε το θέμα με την ψυχολόγο Νέλλη Θεοδοσίου.
9/22/2022 • 13 minutes, 39 seconds
Ανταγωνισμός μεταξύ μαμάδων και πώς την πληρώνουν τα παιδιά | #55
Ανταγωνισμός μεταξύ μαμάδων, από τα πιο σκληρά κι ανελέητα σπορ. Δύσκολα γλιτώνεις, εκ πείρας σού το λέω. Φαντάσου τον σαν μια μαύρη τρύπα που σε ρουφάει. Η ανταγωνιστική μαμά είναι μία πρόκληση, αν βρεθεί μπροστά σου (στη ζωή σου γενικότερα) θα μπεις στον πειρασμό να την αντιμετωπίσεις. Αλλά αξίζει τον κόπο να βγάλεις κι εσύ έξω τη μητρότητά σου για να την μετρήσετε; Και τα παιδιά; τι φταίνε τα παιδιά; Συζητάμε τον ανταγωνισμό μεταξύ μαμάδων με την ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια, Νέλλη Θεοδοσίου.
9/15/2022 • 14 minutes, 5 seconds
Αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος να προστατέψεις ένα παιδί τη σήμερον ημέρα | #54
Και να που επιβεβαιώνεται και από τους επιστήμονες πως τα πολλά «πρόσεχε» και το να καλλιεργείς φόβο στο παιδί ώστε να διστάζει να ρισκάρει- από το να κάνει σάλτο από την πολυθρόνα του σαλονιού μέχρι να εμπιστεύεται τους ανθρώπους- με απώτερο στόχο να είναι ασφαλές, είναι ο χειρότερος τρόπος να το προφυλάξεις από τις κακοτοπιές της ζωής. Μαύρες μέρες το περιμένουν και μαύρες νύχτες. Άκου (μάνα) και θα καταλάβεις.
9/8/2022 • 9 minutes, 11 seconds
Πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό, η προσαρμογή και τα λάθη απειρίας των γονιών | #53
Σαν βγούμε στον πηγαιμό για τον παιδικό σταθμό, δεν φτάνει να ευχόμαστε να προσαρμοστεί το παιδί εύκολα, το βασικότερο είναι να το επιδιώξουμε κιόλας. Τα «ναι» και τα «όχι» για τις πρώτες μέρες του παιδιού σε παιδικό, προνήπιο και νηπιαγωγείο.
Θέτουμε τις ερωτήσεις στην έμπειρη παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας, Θάλεια Βαλάσση.
8/30/2022 • 22 minutes, 46 seconds
Πώς μεγαλώνουμε ευγενικά παιδιά & ο σωστός τρόπος να μιλήσεις σε ένα παιδί χωρίς τρόπους | #52
Κολλήσαμε-σχεδόν- οικογενειακώς Covid- 19 μετά από εξόρμηση στις κούνιες και το ένα έφερε το άλλο. Αλλά μήπως εκτός από ιούς και ιώσεις, είναι μεταδοτική και η αγένεια μεταξύ των παιδιών; Πώς μεγαλώνουμε ευγενικά παιδιά και πώς αντιμετωπίζουμε ένα κακότροπο παιδάκι- ειδικά όταν αυτό το παιδάκι δεν είναι το δικό μας; Συζητάμε με την ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια Φραντζέσκα Καραγιάννη.
7/28/2022 • 20 minutes, 21 seconds
Πρώτη φορά διακοπές με παιδί. Τι να πάρεις, τι ν' αφήσεις πίσω | Άκου Μάνα #51
Πρώτη φορά διακοπές με παιδί λογικα ίσον πρώτη φορά διακοπές με μωρό. Ένα κοινωνικό πείραμα.
Τίποτα δεν ισχύει για όλους μας, αλλά η αλήθεια είναι πως την πρώτη φορά που κάνεις διακοπές με το παιδί- δλδ μπαίνεις σε ένα αμάξι, σε ένα πλοίο- σε ένα αεροπλάνο, μακριά από το σπίτι σου με ένα μωρό στην αγκαλιά οφείλεις να έχεις προνοήσει. Και να έχεις συμβιβαστεί με την ιδέα πως οι διακοπές δεν θα είναι πια όπως αυτές που είχες συνηθίσει. Δεν θα γυρίσετε όλο το νησί, δεν θα φάτε σε εκείνο το φοβερό εστιατόριο που κρέμεται από τον βράχο και πας μόνο με γαϊδούρι.
Τι πρέπεις να πάρεις μαζί, τι να αφήσεις στο σπίτι σου συνειδητά και τι να περιμένεις την πρώτη (δεύτερη, τρίτη) φορά που πας διακοπές με παιδί.
6/30/2022 • 15 minutes, 10 seconds
Ολοήμερα σχολεία μέχρι τις 18:00: Τα θέλουμε ή όχι; | Άκου Μάνα #50
Η εξαγγελία για επέκταση του ωραρίου των δημοτικών και των παιδικών σταθμών μέχρι τις 18:00 σήκωσε σκόνη. Από τη μία ανακούφιση, από την άλλη προβληματισμός. Το debate στήθηκε πάνω στο δίπολο «παρκάρισμα παιδιών ή λιγότερες ώρες εργασίας»;
Στη δημόσια συζήτηση χώρεσε μέχρι και το στήθος της Κλέλιας Ρένεση. Φυσικά και ξεφύγαμε από την ουσία του πράγματος, όπως πάντα. Η οποία δεν έχει να κάνει καν με τις ώρες που προσεχώς επεκτείνεται το ωράριο στα σχολεία. Μερικές ειλικρινείς σκέψεις για όσα ισχύουν επίμονα και δεν φαίνεται να αλλάζουν με κανένα νέο μέτρο.
6/16/2022 • 15 minutes, 17 seconds
Τα σημάδια που μαρτυρούν εθισμό του παιδιού στο διαδίκτυο και ο μύθος της απεξάρτησης | Άκου Μάνα #49
Είμαστε όλοι με ένα κινητό στο χέρι. Λάπτοπ, τηλεοράσεις, υπολογιστές και tablets διαθέσιμα πάντα και παντού. Τα κομπιούτερς και οι σχετικοί αριθμοί δεν είναι ευνοϊκά για τα παιδιά. Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μάστιγα.. Εκατοντάδες εξαρτημένα από τις οθόνες παιδιά 3- 16 ετών έχουν νοσηλευτεί σε ειδική μονάδα στο Παίδων Αγία Σοφία- Αγλαΐα Κυριακού. Συζητάμε τα συμπτώματα, τα αίτια και τις ρεαλιστικές λύσεις με την κλινική παιδοψυχολόγο, Ζωη Σιούτη.
6/9/2022 • 19 minutes, 23 seconds
Πώς να φερθείτε και τι να μην πείτε ποτέ σε ένα παιδί που δίνει εξετάσεις | Άκου Μάνα #48
Πανελλήνιες εξετάσεις προ των πυλών και αλήθεια, πόσο αγχωτική είναι αυτή η περίοδος για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι φορτίζονται και μπλοκάρουν, μερικές φορές περισσότερο και από τα παιδιά. Το στρες που κουβαλάει ένα παιδί στις εξετάσεις είναι αφόρητο, τοξικό και δυσανάλογο με την ηλικία του.Πώς συμπεριφερόμαστε λοιπόν σε ένα παιδί που δίνει εξετάσεις; Ποιες είναι οι στάσεις και οι ατάκες που μόνο επιβαρυντικά λειτουργούν;
Μια συζήτηση με την ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη.
6/2/2022 • 20 minutes, 2 seconds
Τι είναι το σύστημα Μοντεσσόρι, τι διδάσκει και σε τι διαφέρει από όσα ξέρεις ήδη | Άκου Μάνα #47
Μοντεσσόρι, μια λέξη άγνωστη μέχρι τη στιγμή που γίνεσαι μαμά. Δεν είναι μόνο έπιπλα, δεν είναι απλά παιχνίδια. Η μέθοδος Μοντεσσόρι κουβαλάει πολλά χρόνια πρακτικής και τη φιλοσοφία μίας γυναίκας που στάθηκε πολύ μπροστά από την εποχή της. Τι ακριβώς διδάσκει, πόσο ρεαλιστική μέθοδος είναι στην πράξη, πόσο διαφέρει από την κλασική διαπαιδαγώγηση και πώς μπορείς να την κάνεις φίλη σου για τ ο καλό του παιδιού σου;
5/26/2022 • 14 minutes, 22 seconds
Πώς χτίζουμε και πώς γκρεμίζουμε την αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας | Άκου Μάνα #46
Κεφάλαιο αυτοπεποίθηση στα παιδιά. Εκεί από όπου για τον καθέναν μας πολλά ξεκινούν, πολλά εξηγούνται και πολλά καταλήγουν. Οι γονείς επιδρούν καθοριστικά στο μέγεθος της αυτοπεποίθησης των παιδιών τους. Εμείς μπορούμε να τους την χτίσουμε, αλλά και να τους την γκρεμίσουμε.
Συζητάμε όλες τις θετικές/αρνητικές συμπεριφορές και αντιδράσεις μας που επιδρούν καθοριστικά στην αυτοπεποίθηση με την ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια, Νέλλη Θεοδοσίου.
5/19/2022 • 21 minutes
Οι τύψεις της «τέλειας» μαμάς και πώς θα τις διώξεις | Άκου Μάνα #45
Ενοχικό σύνδρομο. Τύψεις. Στη συντριπτική πλειοψηφία που μια μητέρα νιώθει ότι τα κάνει όλα λάθος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα λάθος. Γιατί νιώθουμε τύψεις; Πώς αντιμετωπίζονται; Συζητάμε με τη Ραφαέλλα Mιχαηλίδου, πιστοποιημένη Parent Coach και δημιουργό του Wholesome Parenting.
5/12/2022 • 23 minutes, 48 seconds
Τελικά μητέρα γεννιέσαι ή γίνεσαι; | Άκου Μάνα #44
Την Κυριακή που έρχεται είναι η γιορτή της μητέρας και όπως συμβαίνει γενικά με αυτές τις επετειακές μέρες, είναι χρήσιμες για να κάνεις απολογισμό και να εστιάσεις στο πού βρισκόμαστε γενικά γύρω από ένα ζήτημα, όπως η μητρότητα εν προκειμένω. Ένα καλό ερώτημα που χρειάζεται μια οριστική απάντηση είναι αυτό: τελικά, μάνα γεννιέσαι ή γίνεσαι; Και από τι εξαρτάται τι μαμά θα γίνεις;
Θέτουμε τα ερωτήματα στην ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη.
5/5/2022 • 21 minutes, 17 seconds
Τι συμβαίνει με τα μοναχοπαίδια; | Άκου Μάνα #43
Ένα podcast ολοκληρωτικά αφιερωμένο στα τιμημένα μοναχοπαίδια. Δεν θα το μοιραστούν με κανένα. Δεν τους πολυαρέσει κιόλας. Σε περιοδικό ψυχολογίας του 1920 οι επιστήμονες έγραφαν πως «το να είναι κάποιος μοναχοπαίδι αποτελεί από μόνο του ασθένεια» κι αυτό γιατί «τα μοναχοπαίδια -όντας στο επίκεντρο της προσοχής- γίνονται συχνά εγωπαθή, ζηλόφθονα, εξαρτημένα, μικρομέγαλα, ιδιόρρυθμα, επιθετικά κι αυταρχικά άτομα». Σήμερα με 1,3 παιδιά ανά οικογένεια, τα μοναχοπαίδια από εξαίρεση γίνονται κανόνας. Τι άνθρωπος γίνεσαι όταν σολάρεις στη φαμίλια;
4/21/2022 • 20 minutes, 8 seconds
4 τεράστιοι μύθοι και 1 μεγάλη αλήθεια για τη μητρότητα και τον θηλασμό | Άκου Μάνα #42
Μύθοι για τη μητρότητα και τον θηλασμό. Δηλώσεις που κάνουμε, εγγυήσεις που λαμβάνουμε στη θεωρία και κάτι στερεότυπα ΝΑ που τρώμε με το κουτάλι και κατόπιν αραδιάζουμε κι εμείς πριν γίνουμε μαμάδες. Αφού γίνουμε και νιώσουμε στο πετσί μας τι εστί βερίκοκο, τα παίρνουμε όλα πίσω γιατί πολύ απλά, ό,τι πιστεύαμε, ό,τι ακούγαμε και νομίζαμε πως δεν θα συμβεί σ' εμάς, τελικά συνέβη. Όπως για παράδειγμα το ότι η εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Αν αρχίσω να γελάω σήμερα, θα σταματήσω αύριο.
4/14/2022 • 9 minutes, 3 seconds
Αλήθειες και μύθοι για το σεξ στην εγκυμοσύνη και κυρίως μετά από αυτή | Άκου Μάνα #41
Για το σεξ στην εγκυμοσύνη μιλάμε πιο ανοιχτά. Για το σεξ μετά την εγκυμοσύνη κάπως μαγκωνόμαστε. Πώς επηρεάζει την ερωτική διάθεση των γυναικών η εγκυμοσύνη, ανά τρίμηνο; Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από το σεξ μετά την εγκυμοσύνη; Υπάρχει περίπτωση να μην νιώθουμε ποτέ ξανά το ίδιο σεξουαλικά μετά τη γέννηση ενός παιδιού; Συζητάμε το θέμα με τον μαιευτήρα- γυναικολόγο, Τζενάρο Καστάλντο.
4/7/2022 • 25 minutes, 37 seconds
Πώς να μην μεγαλώσεις έναν λεβέντη, τραμπούκο, σεξιστή γιο | Άκου Μάνα #40
Πώς γίνεται το educate your son σε μία κοινωνία που έχει πέσει στη μαρμίτα της τοξικής αρρενωπότητας; Οι πιθανότητες να μεγαλώσουμε έναν σεξιστή μειώνονται κατακόρυφα αν εμείς οι ίδιοι, οι γονείς δεν είμαστε σεξιστές. Αν ρωτήσεις βεβαια έναν άνθρωπο στο δρόμο, με ένα μικρόφωνο, είσαι σεξιστής άνθρωπέ μου, θα σου πει όχι, δεν είμαι. Μήπως όμως φέρουμε σεξισμό και δεν το αντιλαμβανόμαστε;
3/31/2022 • 12 minutes, 36 seconds
7 διάσημα παραμύθια που πρέπει να σταματήσεις να λες στο παιδί σου | Άκου Μάνα #39
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν κάποια παραμύθια ξακουστά που μεγάλωναν γενιές και γενιές παιδιών. Ώσπου, περνώντας ο καιρός, τα χρόνια και οι αιώνες, οι γονείς, ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να αναρωτιούνται ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
7 διάσημα, κλασικά παραμύθια εντελώς ξεπερασμένα,όχι και τόσο παραμυθένια και μία συζήτηση με τον Λευθέρη Πλακίδα και την Ελένη Καστρινογιάννη, τον συγγραφέα και την εικονογράφο ενός πολύ σύγχρονου και χρήσιμου παραμυθιού.
3/24/2022 • 24 minutes, 45 seconds
Πώς μιλάμε στα παιδιά για την ομοφυλοφιλία και τη διαφορετικότητα | Άκου Μάνα #38
«Το παιδί μου είναι ομοφυλόφιλο». Και η ομοφυλοφιλία είναι ακόμα ταμπού. Ένα ταμπού δομημένο πάνω σε μύθους γύρω από την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Συζητάμε με την ψυχολόγο Μαρία Κωνσταντοπούλου όλα όσα αφορούν το δίπτυχο παιδί & ομοφυλοφιλία. Πώς μιλάμε για τη διαφορετικότητα στα παιδιά; Πώς αισθάνοντ αι τα ίδια γι' αυτήν; Πώς καθορίζουν οι γονείς τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους;
3/17/2022 • 21 minutes, 34 seconds
Παιδική παχυσαρκία: Το βάρος που κουβαλάει ένα παιδί και ο ρόλος των γονιών | Άκου Μάνα #37
Η παιδική παχυσαρκία είναι πάθηση και το κόστος της μεγάλο. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παχυσαρκία ενηλίκων και τρίτη στα παιδιά μετά την Ισπανία και την Ιταλία.Το 37,55% του παιδικού πληθυσμού ηλικιας 5-19 ετών στη χώρα μας είναι παχύσαρκο. Το κόστος της παιδικής παχυσαρκίας είναι σωματικό αλλά όχι μόνο τέτοιο. Το 40% των παιδιών με παχυσαρκία υποφέρει από κατάθλιψη. Συζητάμε με την ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη για όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς.
3/10/2022 • 21 minutes, 54 seconds
Τι συμβαίνει πραγματικά όσο το παιδί σου βλέπει Πέππα το Γουρουνάκι | Άκου Μάνα #36
Στις αρχές των 00s δύο άνεργοι Βρετανοί animators είχαν την ιδέα να φτιάξουν μια παιδική ηρωίδα με έντονο ταμπεραμέντο και μορφή γουρουνιού, και γύρω της, μια συμπαθέστατη οικογένεια και μερικά ακόμα ζωάκια για φίλους. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Πέππα το Γουρουνάκι. Τα μικρά παιδιά την λατρεύουν με το που την αντικρίζουν. Η Πέππα είναι για τα παιδιά ό,τι οι Beatles για τις groupies τη δεκαετία του '60.
Αφού λοιπόν δεν την γλιτώνουμε εύκολα, μήπως να μαθαίναμε και κάποια πράγματα για εκείνη; Προσοχή, μερικά δεν είναι και τόσο kids friendly. Ανάμεσα στις πληροφορίες, μία μήνυση, 2 τηλεοπτικές απελάσεις και μερικές «καταγγελίες» για κράνος και ζώνη.
2/24/2022 • 12 minutes, 48 seconds
Πώς θα μεγαλώσετε ένα πραγματικά έξυπνο παιδί (με 8 νοημοσύνες) | Άκου Μάνα #35
Για τι ακριβώς μιλάμε όταν λέμε ένα παιδί έξυπνο; Η νοημοσύνη δεν είναι μία, είναι πολλαπλή. 8 είδη, για την ακρίβεια. Τα παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης τείνουν να ζουν περισσότερο κι αυτό γιατί ο βαθμός ευφυΐας ενός ανθρώπου σχετίζεται επιστημονικά με τον τρόπο ζωής του. Ναι θα μου πεις αλλα ειναι ΚΑΙ θεμα γονιδίων Από πού παίρνει το παιδί την εξυπνάδα; Από τη μαμά, λέει η επιστήμη. Κατά τ' άλλα, όλα εξαρτώνται από τους 8 βασικούς παράγοντες που κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα και είναι στο χέρι μας. Ποιοι είναι αυτοί;
2/17/2022 • 14 minutes, 43 seconds
Όταν η μαμά και ο μπαμπάς χωρίζουν | Άκου Μάνα #34
Η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα είναι πια μαζί, θα πάρουν διαζύγιο και για να το έχουν πάρει απόφαση, υπάρχει λόγος σοβαρός. Η διαδικασία του διαζυγίου, όπως και κάθε χωρισμού είναι φύσει οδυνηρή και πολυεπίπεδη. Όμως κανένας δεν θα ωφεληθεί- και κυρίως τα παιδ ιά μέσα σ' ένα σπίτι που οι γονείς δεν είναι ευτυχισμένοι-.
-Πώς ανακοινώνουμε σε ένα (μικρό ή έφηβο) παιδί ότι η μαμά και ο μπαμπάς χωρίζουν; Πώς κοντρολάρουμε τα αρνητικά συναισθήματά του και πώς αποφεύγουμε τα λάθη εκείνα που θα του κοστίσουν μια ζωή; Η ψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου απαντά.
2/10/2022 • 26 minutes, 10 seconds
Πώς μαθαίνουμε στα παιδιά μας τη συναίνεση | Άκου Μάνα #33
Κεφάλαιο συναίνεση, μια γνώση που λείπει εκκωφαντικά από το οικοδόμημα των διαπροσωπικών σχέσεων. Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με το «όταν μια γυναίκα λέει όχι εννοεί ναι» και το «είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω». Η συναίνεση δεν είναι στα SOS χρόνια τώρα.
Η συναίνεση, που δεν είναι έμφυτη, αλλά καλλιεργείται από τον 1ο κιόλας χρόνο ενός παιδιού, όταν λείπει, αφήνει χώρο στην έμφυλη βία.
Ο μόνος τρόπος να μεγαλώνουμε παιδιά που θα απειλούνται λιγότερο από την καταπίεση, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τον βιασμό είναι να τους την διδάξουμε συνειδητά κι από νωρίς. Πρώτοι απ' όλους εμείς, οι γονείς.
2/3/2022 • 19 minutes, 54 seconds
Το παιδί μου ακούει trap. Στα πόσα "xapiacocomayro" καίγεται; | Άκου Μάνα #32
Το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας ενήλικος- πόσο μάλλον γονιός- ακούγοντας ελληνική trap είναι να κατακρίνει για το πού πάει αυτή η νεολαία τέλος πάντων με αυτά τα πρότυπα που προβάλλει το εν λόγω είδος μουσικής. Ok boomer, σύμφωνοι, αλλά αυτή η συζήτηση πρέπει να πάει και κάπου αλλού.
Η trap είναι η ποπ των καιρών μας. Ακούγεται δυνατά στα κλαμπ, στα πάρτι, σ' αυτά τα ηχεία που κουβαλάνε τα πιτσιρίκια στον δρόμο. Εκφράζουν καταστάσεις που συμβαίνουν στο περιθώριο και ξεχειλίζουν ακραίο σεξισμό, αλλά είναι τόσο διαδεδομένη στα ακούσματα των παιδιών σαν το πιο mainstream τσιφτετέλι των 90s. Πόσο κακό τους κάνει τελικά; Ακούμε trap και συζητάμε με την ψυχολόγο, Φραντζέσκα Καραγιάννη.
1/20/2022 • 22 minutes, 30 seconds
Πότε μιλάμε στα παιδιά για το σεξ. Και κυρίως, τι λέμε | Άκου Μάνα #31
Όσα οφείλουν να πουν οι γονείς στα παιδιά τους για το σεξ, από την προσχολική ηλικία έως και την εφηβεία. Κανένα ταμπού, μόνο προστασία. Τα πώς, τα πότε και τα γιατί, τα συζητάμε με την ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια, Μαρία Κωνσταντοπούλου.
Στην εφηβεία συμβαίνουν πολλά. Για μερικά έχουμε μιλήσει πολύ. Για άλλα η συζήτηση είναι ελάχιστη. Ο αυτοτραυματισμός και οι αυτοκαταστροφικές τάσεις είναι ένα φαινόμενο ίσως πιο συνηθισμένο απ' όσο πιστεύουμε. Τα σημάδια υπάρχουν, άλλοτε φαίνονται, άλλοτε όχι. Γιατί οι έφηβοι πληγώνουν τους εαυτούς τους; Συζητάμε για το θέμα με την ψυχολόγο, Μαρία Κωνσταντοπούλου.
1/6/2022 • 20 minutes, 32 seconds
Πώς- και γιατί- να πω στο παιδί μου ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης | Άκου Μάνα #29
Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά. Και ποιος είναι ο μεγάλος σταρ των ημερών; ο Άγιος Βασίλης βεβαίως που ο μύθος τον θέλει να μπαίνει από την καμινάδα με την κόκκινη στολή και τη γενειάδα του την άσπρη άσπρη για να μας φέρει τα δώρα. Εμείς τον θέλουμε αυτόν τον μύθο; Κάνουμε στην ψυχολόγο Φραντζέσ κα Καραγιάννη όλες τις ερωτήσεις που έχουμε σαν γονείς. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για να πεις αλλά και για να μην πεις σε ένα παιδί πως υπάρχει Άγιος Βασίλης.
12/23/2021 • 14 minutes, 12 seconds
Να κάνουμε το εμβόλιο στα παιδιά 5-11 ετών; | Άκου Μάνα #28
Η ερώτηση είναι ρητορική. Να το κάνουμε. Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα των εμβολιασμών για παιδιά αυτών των ηλικιών. Οι πρώτες 60.000 δόσεις Pfizer είναι εδώ και μέχρι την Τρίτη 14/12 είχαν κλειστεί πάνω από 31.000 ραντεβού. Πριν από μερικούς μήνες, στο 1ο επεισόδιο του Άκου Μάνα είχαμε συνομιλήσει με τον καθηγητή με τον καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργο Βρυώνη, για την αξία και τη σημασία του εμβολιασμού γενικά. Θυμάμαι, κλείνοντας την κουβέντα να λέμε πως λογικά σύντομα θα τα ξαναπούμε όταν ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 για τα παιδιά γίνει από θεωρία, πράξη. Η ώρα αυτή λοιπόν δεν άργησε.
Όλα όσα πρέπει να σκεφτείς αν διστάζεις να κάνεις το εμβόλιο για τον Covid-19 στο παιδί σου.
12/16/2021 • 14 minutes, 20 seconds
Πώς να προετοιμάσετε σωστά το μοναχοπαίδι όταν έρχεται αδερφάκι | Άκου Μάνα #27
Ένα Άκου Μάνα αφιερωμένο στο πρωτότοκο παιδί και το ζόρισμά του όταν έρχεται το δεύτερο. Αφού πήρατε την απόφαση να γίνετε 4, συγχαρητήρια και καλό κουράγιο, θα σας χρειαστεί. Τα δύο παιδιά είναι ευτυχία. Είναι όμως και μια πίστα αρκετά απαιτητική.
Η ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη έχει όλες τις απαντήσεις στις μεγάλες απορίες γύρω από τη διαχείριση και την προετοιμασία του πρώτου παιδιού.
12/9/2021 • 23 minutes, 56 seconds
Πώς να μην τα χάσεις με τα κιλά της εγκυμοσύνης | Άκου Μάνα #26
Αχ, τα περίφημα κιλά της εγκυμοσύνης, για τα οποία τόσο πολύ μιλάμε και τόσο πολύ αγχωνόμαστε ως νέες μαμάδες. Πόσα πήρα, πόσα έχασα, γιατί δεν χάνω, μα καλά πώς τα έχασε η άλλη ακόμα δεν βγήκε από το μαιευτήριο; Η Κατερίνα Νανοπούλου αφηγείται τη δική της ιστορία- απόλυτης ταύτισης- με τη ζυγαριά, 7μιση μήνες μετά τη γέννηση του γιου της. Δεν είναι όλα bubbles & avocados. Ή μήπως είναι τελικά;
12/2/2021 • 20 minutes, 36 seconds
Όταν η μαμά κακοποιείται από τον μπαμπά | Άκου Μάνα #25
Αυτό το Άκου Μάνα απευθύνεται σε όλες εκείνες τις μαμάδες που αντιμετωπίζουν τη βία- σε όποια μορφή της- μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Εκεί δηλ αδή όπου συνήθως βρίσκει γόνιμο έδαφος η (συστηματική) κακοποίηση. Η Μαρία Στεργίδου έρχεται σε επαφή καθημερινά με γυναίκες και ειδικότερα μητέρες που υφίστανται βία. Είναι ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Καβάλας. Συζητάμε μαζί της.
11/25/2021 • 24 minutes, 55 seconds
Ας μιλήσουμε ανοιχτά για τη δυσλεξία | Άκου Μάνα #24
Τι κοινό έχει η Jennifer Aniston, ο Pablo Picasso, ο Andy Warhol, ο John Lennon, ο Steven Spielberg και ο Graham Bell με το παιδί σου; Όλοι τους είναι δυσλεξικοί. Έχω κι άλλα ονόματα εξίσου διάσημα με δυσλεξία να αναφέρω- Tommy Hilfiger, Cher, όλοι τους μεγάλοι και τρανοί-.
Πολλοί από αυτούς έχουν μιλήσει ανοιχτά για το μπούλινγκ που έφαγαν ως παιδιά λόγω της δυσλεξίας. Το μπούλινγκ σε δυσλεξικό παιδί, είναι δείγμα χαμηλής νοημοσύνης αυτού που το κάνει. Γιατί δεν τους τιμωρείτε με χρηματικό πρόστιμο, όπως το παρκάρισμα;
Μιλάμε ανοιχτά για τη δυσλεξία με τη λογοθεραπεύτρια Φανή Βαγγελάτου.
11/18/2021 • 22 minutes, 3 seconds
Το παιδί σου κάνει bullying. Το παιδί σου δέχεται bullying. Εσύ, τι κάνεις; | Άκου Μάνα #23
Μια παραδοχή και ένα ερώτημα. Για το bullying μιλάμε πλέον πιο πολύ από ποτέ. Αλλά πόσο ειλικρινά μιλάμε γι' αυτό; Τα παιδιά δεν είναι μόνο τα θύματα, είναι και οι θύτες. Μήπως οι γονείς είμαστε οι ηθικοί αυτουργοί; Η αναζήτηση «το παιδί μου κάνει bullying φέρνει 778.000 αποτελέσματα στην Google. 15 φορές παραπάνω από ό,τι η φράση «το παιδί μου δέχεται buyllying». Συμπέρασμα: το ψάχνουμε, κι ας μην μιλάμε ανοιχτά γι' αυτό.
Όλες οι συμβουλές και τα tips από την ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια, Νέλλη Θεοδοσίου.
11/11/2021 • 27 minutes, 19 seconds
Η Εύα θήλασε 3,5 χρόνια. Η Μανίνα 5 μέρες. Μαζί λένε όσα δεν τολμάμε να πούμε ανοιχτά για τον θηλασμό | Άκου Μάνα #22
Με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, η Μαριλέλλα Αντωνοπούλου (μικτός θηλασμός, 6 μήνες), η δημοσιογράφος Μανίνα Ντάνου (θηλασμός, 1 εβδομάδα) και η food blogger, Εύα Μονοχάρη (θηλασμός 3,5 χρόνια) συζητούν για όλα εκείνα που για κάποιον εντελώς λάθος λόγο δεν λέγονται εύκολα για τη συγκλονιστική εμπειρία που διαδέχεται τη γέννα. Ετοιμάσου να ακούσεις τις πιο μεγάλες αλήθειες
11/4/2021 • 37 minutes, 53 seconds
Πώς μιλάμε στα παιδιά για τον θάνατο και την αρρώστια | Άκου Μάνα #21
Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Η αρρώστια ενός συγγενή, της μαμάς, του μπαμπά. Λέμε την αλήθεια κατά λέξη; για παράδειγμα «Ο παππούς/ο μπαμπάς πέθανε»; ή ωραιοποιούμε την κατάσταση με τα γνωστά «έφυγε/πήγε στον ουρανό κι έγινε αστέρι/σε βλέπει από ψηλά»; Όσο μικρότερο το παιδί, τόσο πιο μεγάλ ο το ερώτημα. Όσο πιο μεγάλο το παιδί, τόσο πιο ευαίσθητη η διαχείριση. Τι νιώθει ένα παιδί όταν μαθαίνει πως η μαμά είναι άρρωστη; Πώς αντιλαμβάνεται το πένθος και τι απαντήσεις πρέπει να του δώσουμε;
Μια συζήτηση με την ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια Φραντζέσκα Καραγιάννη.
10/21/2021 • 20 minutes, 2 seconds
Παιδιά που παίζουν με όπλα. Σωστό ή λάθος; | Άκου Μάνα #20
My baby shot me down λέει το τραγουδάκι, μακριά μας (βλ. Αμερική) συμβαίνει πολύ πιο συχνά απ' ό,τι αντέχουμε να ακούμε ότι συμβαίνει (σιχαμένη οπλοκατοχή) και όποια μάνα/πατέρας δεν έχει μπει σε προβληματισμό για το αν τα όπλα είναι τελικά σωστό παιχνίδι για τα παιδιά, να μην σηκώσει το χέρι του, δεν συμφωνούμε. Το δίλημμα μεγάλο, οι απόψεις διίστανται και τη λύση δίνει ψύχραιμα η ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια Νέλλη Θεοδοσίου.
Παιδικά τραγούδια ύμνος στην πατριαρχία. Στίχοι για παιδικά αυτάκια που στάζουν βία, ρατσισμό και προκατάληψη. Παιδιά τι γίνεται με τα παιδικά τραγούδια, έχετε συνειδητοποιήσει τι βάζουμε τα μωρά να τραγουδάνε;
Εννοείται πως αυτή τη διαπίστωση δεν την είχα κάνει ποτέ μέχρι που έγινα μάνα και έπιασα τον εαυτό μου να νιώθει άβολα με όσα ακούει ο μικρός. Φουλ στα στερεότυπα το ρεπερτόριο. Ποιος περνάει καλά με τον στίχο «να δούμε ποιος ποιος ποιος θα φαγωθεί»;
10/7/2021 • 9 minutes
Ποιες είναι οι νταντάδες της γειτονιάς που έρχονται να κρατήσουν τα παιδιά σου | Άκου Μάνα #18
Οι Νταντάδες της Γειτονιάς είναι μία νέα μορφή babysitting που έχει στόχο να κρατήσει τη γυναίκα που είναι νέα μητέρα στη δουλειά της και να απομακρύνει το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, μας μιλάει γι' αυτό με λεπτομέρειες. Ποιοι δικαιούνται το πρόγραμμα, πότε θα ξεκινήσει, ποιες/ποιοι μπορούν να γίνουν νταντάδες; Bonus extra μερικά πολύ καλά νέα σχετικά με τις άδειες πατρότητας που ίσως δεν ξέρεις.
9/30/2021 • 19 minutes, 27 seconds
Παιδί στην εφηβεία, παιδί που καπνίζει, πίνει, κάνει bullying. | Άκου Μάνα #17
Ένα podcast για τη φοβερή και τρομερή περίοδο της εφηβείας. Τι παθαίνει το παιδί στην εφηβεία και τι δεν πρέπει να (του) κάνεις σαν γονιός; Ας θυμηθούμε λιγο όλες κι όλοι πόσο φοβερά είχαμε περάσει ως έφηβες κι έφηβοι. δεν ξερω για εσας προσωπικά χαμός είχε γίνει.
Πειραματισμοί, παραβατικές συμπεριφορές και αντίδραση, αντίδραση, αντίδραση. Πώς διαχειρίζεσαι ένα παιδί που μεταλλάσσεται λόγω εφηβείας; Έπιασες το παιδί να καπνίζει, να πίνει, να κάνει bullying. Πώς αντιδράς; Μια ψύχραιμη κουβέντα για άγρια νιάτα με την ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη.
9/24/2021 • 19 minutes, 9 seconds
Γυναίκες που γεννούν στο σπίτι, στο νερό, χωρίς επισκληρίδιο | Άκου Μάνα #16
Σε κάποιες προηγμένες χώρες το να μην γεννάς στο μαιευτήριο αλλά στο σπίτι σου, μέσα σε μία πισίνα, δεν είναι και το πιο περίεργο πράγμα στον κόσμο. Στην Ελλάδα παραμένει. Ωστόσο, οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννούν στο σπίτι σημειώνουν αύξηση, λόγω πανδημίας. Η Ειρήνη Αβραμίδου είναι μαία και συγκεκριμένα, μία από τις δύο μαίες που ίδρυσαν το Midwives, έναν χώρο ενημέρωσης, προετοιμασίας και υποστήριξης όλης της οικογένειας για τον ερχομό ενός παιδιού. Μεταξύ άλλων, μαζί με τη συνάδελφό της βοηθούν τις γυναίκες να γεννούν στο σπίτι. To έκανε και η ίδια το 2018.
9/16/2021 • 34 minutes, 22 seconds
Το παιδί μου δεν θέλει να πάει σχολείο | Άκου Μάνα #15
Μετράμε αντίστροφα για το άνοιγμα των σχολείων, τα πιο μικρά έχουν ήδη μπει σε κλίμα παιδικού σταθμού, οπότε η φράση «μαμά δεν θέλω να πάω σχολείο», κάπου, κάπως ακούγεται σε αρκετά σπίτια, είτε μία στο τόσο, είτε συστηματικά.
Ειδικά τα μικρότερα ή ακόμα και εκείνα που αλλάζουν σχολικό περιβάλλον, ξεκινούν το γυμνάσιο ή αλλάζουν λύκειο, είναι πολύ πιθανό να έχουν ένα άγχος παραπάνω.
Δεν είναι μόνο τα Στρουμφάκια που λένε μάθημα ανάθεμα. Για τη σχολική άρνηση ή τη σχολική φοβία- που δεν αφορά μόνο τα πρωτάκια αλλά και μεγαλύτερα παιδιά- και τους τρόπους αντιμετώπισής τους κάναμε μια κουβέντα που βοηθάει πολύ τους γονείς με την ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη.
9/9/2021 • 20 minutes, 45 seconds
Άκου Μάνα: Τσιρίδες, φωνές, ουρλιαχτά. Πού έχουν τα παιδιά το κουμπί του volume; | Άκο υ Μάνα #14
Ένα podcast για υψηλούς τόνους. Γλυκές παιδικές τσιρίδες. Ουρλιαχτά από μικρά γλυκά λαρύγγια. Φωνές που αντί να χαμηλώνουν, δυναμώνουν ανεξέλεγκτα. Ένα παιδί που φωνάζει, που τσιρίζει, που ουρλιάζει. Με την προτροπή «μην φωνάζεις», χαμπάρι δεν παίρνει. Γιατί αρέσει στα μικρά να προκαλούν με τις φωνές τους και κυρίως πώς σταματάνε να φωνάζουν; Πού έχουν τα παιδιά το κουμπί του volume; Απαντά η ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια, Νέλλη Θεοδοσίου.
Λέγεται εκπαίδευση τουαλέτας. Μεγάλο βήμα ζωή και του παιδιού αλλά και των γονιών του. Για το πώς λέμε αντίο πάνα και καλωσορίζουμε μια για πάντα το βρακάκι, το γιογιό, την τουαλέτα και όλα τα συναφή, συζητάμε με τον πολύ έμπειρο παιδίατρο Μάριο Ανδρέου. Αν είσαι από τους γονείς που αυτό το «αντίο πάνα» σού δημιουργεί άγχος, θα σου πω αυτό που λέω κι εγώ στον εαυτό μου για το συγκεκριμένο θέμα: αποκλείεται να μην βγάλει το παιδί την πάνα κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα 'ρθει η ώρα του. Το θέμα είναι να γίνει στο σωστό timing, με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη ώστε να μην επιβαρύνουν το παιδί οι απογοητεύσεις. Το τι είναι σωστό και τι όχι, εξηγεί ο παιδίατρος. Πάτα το play.
8/26/2021 • 22 minutes, 40 seconds
Παιδικές φοβίες, γιατί έρχονται, πώς φεύγουν | Άκου Μάνα #12
Σε αυτό το Άκου Μανα θα ξορκίσουμε τις φοβίες των παιδιών. Μπορεί να είναι φόβος για το σκοτάδι, τον μπαμπούλα, ίσως για τα ζώα, για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο ή έναν θόρυβο. Κάποιοι αναπτύσσονται σε πολύ μικρή ηλικία και άλλοι μεγαλώνοντας. Άλλοι φεύγουν κι άλλοι μένουν για πάντα. Μερικοί είναι αναμενόμενοι κι άλλοι σχεδόν αδικαιολόγητοι. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή ένα παιδάκι που έκανα παρέα φοβόταν τα χοντρά μακαρόνια.
Απαντήσεις για παντός τύπου παιδικούς φόβους και ενήλικη διαχείριση από την ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη
7/22/2021 • 22 minutes, 26 seconds
Όταν το παιδί δεν τρώει κι εσύ τρώγεσαι | Άκου Μάνα #11
Απίστευτο πράγμα το πόσο μπορεί να επηρεάσει- κυρίως- μια πρωτάρα μαμα η επιμονή ενος παιδιού που δεν τρώει αυτό που θέλεις, το οποίο είναι συνήθως κι αυτό που πρέπει. Ξαφνικά στραγγίζεις από ψυχραιμία και υπομονή, σε πιάνει μια απόγνωση μπροστά στο πιάτο που δεν αδειάζει. Μήπως το μικρό σου έχει τους λόγους του που δεν ανοίγει το στόμα του να φάει; Μήπως κι εδώ ο τρόπος μας παίζει ρόλο; Μήπως περνάει μία ακόμα φάση; Σίγουρα είναι μια μάχη που αξίζει οπότε, ας τη δώσουμε. Αυτό επιβεβαιώνει και η παιδίατρος/νεογνολόγος, Γιάννα Γιαλέλη, η οποία αναφέρει πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τα πώς και τα γιατί της παιδικής διατροφής. Μέχρι και για γονείς που θέλουν να κάνουν τα παιδιά τους vegans από κούνια μιλήσαμε.
7/15/2021 • 27 minutes, 16 seconds
Γιατί δεν μιλάει το παιδί; | Άκου Μάνα #10
Η καθυστέρηση στην ομιλία είναι ένα από τα πιο αγχωτικά ζητήματα για τους γονείς. Εσείς με τα πολύ μικρά παιδιά μετράτε πόσες λέξεις λένε; Εγώ ναι. Συγκρίνετε την ομιλία τους με των άλλων παιδιών στην ίδια ηλικία; Πάλι ναι. Είναι σωστό; Την απάντηση σε αυτό και σε πολλά ακόμα γύρω από το γιατί αργεί να μιλήσει ή δεν μιλάει το παιδί γενικώς και τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι γονείς, δίνει η αναπτυξιακή λογοθεραπεύτρια, Φανή Βαγγελάτου.
7/8/2021 • 22 minutes, 38 seconds
Πώς να βάλεις το παιδί για ύπνο στο δωμάτιό του και να μείνει εκεί για πάντα | Άκου Μάνα #9
Σε αυτό το Άκου Μάνα επιχειρούμε να βγάλουμε όχι τον ελέφαντα αλλά το παιδί από το δωμάτιο της μαμάς και του μπαμπά. Ίσως ο ελέφαντας να έβγαινε πιο εύκολα. Για το πώς θα σηκωθεί το παιδί από το κρεβάτι σας για να πάει επιτέλους στο δικό του, μιλάμε με τη νευροβιολόγο και σύμβουλο ύπνου, Ζέτα Γάκη.
Δεν είναι μόνο η πάνα, η πιπίλα, ο αποθηλασμός τα στάδια τύπου break the habit που λίγο- πολύ περνάει κάθε παιδί στο μεγάλωμά του. Υπάρχει κι ένα ακόμα, οριακά αναπόφευκτο και αρκετά ζόρικο γιατί ακόμα κι αν νομίζεις ότι το προσπέρασες εύκολα βάζοντας το παιδί στην κούνια και στο δωμάτιό του από μωρό, αυτό μπορεί να επιστρέψει μια νύχτα, ξαφνικά και να μην θέλει να ξεκολλήσει από το στρώμα σου.
7/1/2021 • 19 minutes, 39 seconds
Πιπίλα, γιατί μπαίνει, πότε και πώς θα βγει; | Άκου Μάνα #8
Στο νέο Άκου Μάνα η πιπίλα έχει την τιμητική της. Συζητάμε για αυτή με την παιδίατρο,Γιάννα Γιαλελή . Η πιπίλα, τα υπέρ, τα κατά, ο σωστός χρόνος και τρόπος να τη βγάλει το παιδί. Μέχρι να γίνεις γονιός, είσαι 100% σίγουρη/ος ότι η πιπίλα είναι κάτι που σίγουρα θα φορέσει το παιδί. Όταν το κάνεις το παιδί καταλαβαίνεις πως και εδώ θα μπεις σε δίλημμα. Να μπει η πιπίλα ή να μην μπει; Και το κυριότερο, πώς θα βγει;
6/24/2021 • 20 minutes, 19 seconds
Τι να κάνεις αν έχεις παιδί πιο επιθετικό κι από τον Αναστόπουλο | Άκου Μάνα #7
Παιδί που τραβάει μαλλιά. Παιδί που ορμάει. Παιδί που κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο ή τα κεφάλια των άλλων όπου βρει. Το επιθετικό παιδί, η οργισμένη ψυχή της παρέας. Πόσα νεύρα είναι φυσιολογικά, σε ποιες ηλικίες είναι σχεδόν επιθυμητό να εκφράζει αντίδραση- ναι υπάρχει και αυτό- και από πού και μετά είναι θέμα του ειδικού; Συζητάμε το θέμα με την ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη.
6/17/2021 • 27 minutes, 52 seconds
Άκου Μάνα: Υπερπροστατευτική μαμά στα 2, στα 12, στα 30. Αυτή η μάστιγα | Άκου Μάνα #6
Μήπως είσαι υπερπροστατευτική μαμά και δεν το ξέρεις; Η Μαριλέλλα Αντωνοπούλου συζητά με την ψυχολόγο Νέλλη Θεοδοσίου για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της mamager, εκείνης της μάνας με τις βαριές φτερούγες που δεν αφήνει το παιδί να αναπνεύσει από λάθος ερμηνεία της αγάπης. Όλα με καλή πρόθεση γίνονται, αλλά κρίνοντας από το αποτέλεσμα, αυτό δεν αρκεί. Πώς είναι να έχεις υπερπροστασία από τη μαμά στα 2, στα 4, στα 13 και αφού βγάλεις ταυτότητα;
6/10/2021 • 26 minutes, 27 seconds
Τι είναι η ΔΕΠΥ πώς να την κάνετε φίλη σας | Άκου Μάνα #5
Στο #5 Άκου Μάνα η Μαριλέλλα Αντωνοπούλου συζητά με την Αναπτυξιακή Λογοθεραπεύτρια, Φανή Βαγγελάτου, για το φαινόμενο ΔΕΠΥ. Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα παιδί έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα, τι ρόλο παίζουν οι συνήθειες και πόσο επηρεάζεται από το περιβάλλον. Σε ποια ηλικία εμφανίζονται τα συμπτώματα και τι σχέση έχει η ΔΕΠΥ με την ευφυΐα. Bonus extra: Ενήλικες με ΔΕΠΥ.
6/3/2021 • 29 minutes, 32 seconds
Πώς χαλάνε τα παιδιά με τις γιαγιάδες; | Άκου Μάνα #4
Η Μαριλέλλα Αντωνοπούλου συζητά με την έμπειρη ψυχολόγο Νέλλη Θεοδοσίου τη μάχη του καλού και του κακού στη σχέση με τις γιαγιάδες. Ο ρόλος της γιαγιάς δεν πρέπει να μπερδεύεται με αυτόν της μαμάς. Αλλά γιατί τελικά είναι τόσο πιθανό να συμβεί; Ποιες είναι οι βασικές συμπεριφορές που υιοθετούν οι γιαγιάδες και κακομαθαίνουν τα παιδιά; Τι είναι το «διπλό μήνυμα» και τι συνέπειες έχει για τη σχέση μας με τα παιδιά- και τα παιδιά τα ίδια; Ποια είναι τα βασικά λάθη διαχείρισης που κάνουν οι γονείς και χαλάνε οι καρδιές; Μέχρι ποια ηλικία είναι καλό να μένουν τα παιδιά με τους παππούδες τους; Τι στάση πρέπει να κρατάμε όταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες αρνούνται να κρατήσουν το παιδί;
5/27/2021 • 23 minutes, 27 seconds
Τηλεόραση, τάμπλετ, κινητά. Στα πόσα λεπτά καίγεται το παιδί μπροστά στην οθόνη; | Άκου Μάνα #3
Στο επεισόδιο #3 του Άκου Μάνα, η Μαριλέλλα Αντωνοπούλου συζητάει με την ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια, Φραντζέσκα Καραγιάννη, για το πώς πρέπει να είναι η σχέση του παιδιού με τις οθόνες αλλά και για το τι γίνεται πραγματικά στα σπίτια μας. Σε ποια ηλικία αποκτούν τα μικρά στην Ελλάδα κινητό; Ετοιμάσου να σοκαριστείς.
Τρίπτυχο φωτιά το Παιδιά- Οθόνες- Κινητά ειδικά μέσα στην καραντίνα. Κι ενώ οι γονείς φτύνουμε τις οθόνες σαν να 'ναι ο έξω από 'δω, πολλοί από εμάς, σε μια οθόνη καταφεύγουμε συχνά, ο καθένας για τους λόγους του. Κάνει κάπου καλό η τηλεόραση στα παιδιά; Ποιες είναι οι διαταραχές που συνδέονται με την υπερέκθεση στις οθόνες; Γιατί δεν είναι το ίδιο να βλέπει τηλεόραση ή laptop με το να χαζεύει στο κινητό; Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς και αυξάνουν την επιθυμία των παιδιών για τεχνολογία; Πόσο εξαρτημένη είναι η μέση ελληνική οικογένεια με παιδιά από τις οθόνες;
5/20/2021 • 21 minutes, 45 seconds
Γιατί δεν κοιμάται το παιδί; Ύπνος, διαταραχές, σωστά και λάθη | Άκου Μάνα #2
Το 2ο επεισόδιο Άκου Μάνα είναι μία επίκληση στον παιδικό ύπνο. Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά, έλα πάρε και το δικό μας.Όσο πιο μικρό το παιδί, τόσο μεγαλύτερο βάσανο ο ύπνος, έτσι λέει ο κανόνας, αυτό είναι το φυσιολογικό έτσι λένε και οι ειδικοί. Μαζί με τη νευροβιολόγο και σύμβουλο ύπνου, Ζέτα Γάκη, συζητάμε το κεφάλαιο «Ύπνος» για παιδιά 0-3 ετών για να έχεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι αν είσαι γονιός με παιδί σε αυτή την ηλικία.Άκου Μάνα: Παιδί που δεν κοιμάται (σωστά ή καθόλου), αυτή η πονεμένη ιστορίαΜε τη Ζέτα μιλήσαμε για παιδιά που δεν κοιμούνται καθόλου ή που ξυπνούν μια και δυο και 10 φορές μέσα στη νύχτα, για τις όχι και τόσο ρεαλιστικές προσδοκίες των γονιών, για λευκούς θορύβους, για διαταραχές της ημέρας που κάνουν την εμφάνισή τους το βράδυ, για σωστές ώρες ύπνου και λάθος τακτικές πριν πέσει στο κρεβάτι.Γιατί δεν φταίνε πάντα τα δόντια και η πείνα που ξυπνάει ένα παιδί στον ύπνο του. Θα ακούσεις για λάθη που δεν έχεις σκεφτεί ότι κάνεις- για παράδειγμα ακόμα και ένα λάθος σκέπασμα αρκεί για να συμβεί το ξύπνημα-. Θα μάθεις επίσης ότι οι γυναίκες που θηλάζουν δεν είναι πάντα οι μαμάδες που ξυπνάνε περισσότερο.Ενώ λοιπόν περιμένεις να κοιμηθεί, βάζεις τα ακουστικά σου λοιπόν- και μαθαίνεις πολλά και διάφορα:Τι είναι η άρνηση ύπνου;Γιατί κάποια παιδιά δεν μπορούν να κοιμηθούν με υπερβολική ησυχία;Πόσο καλό κάνουν οι λευκοί θόρυβοι;Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να ξυπνάει ένα παιδί 12 μηνών; Τι γίνεται από τα 2 χρόνια και μετά;Γιατί η τεχνική του παρατεταμένου κλάματος- αφήνω το παιδί να κλαίει χωρίς ανταπόκριση μέχρι να κοιμηθεί- είναι μια λάθος μέθοδος;Ποιες είναι η πιο σωστή ώρα για να κοιμάται το παιδί ανά ηλικία;Τι να κάνεις αν κοιμάται μόνο στο κρεβάτι σας;Γιατί το να προσπαθείς να κάνεις ένα μικρό παιδί ανεξάρτητο στον ύπνο δεν είναι πάντα η καλύτερη ιδέα;Τι μπορεί να βλέπει ένα παιδί ως εφιάλτη;Μετά από πόσα απελπιστικά άγρυπνα «γιατί δεν κοιμάται το παιδί» απευθύνεσαι σε σύμβουλο ύπνου για εκπαίδευση; Και το βασικότερο, πόσο θα σου κοστίσει;Από ποια ηλικία και μετά απευθυνόμαστε σε ειδικό γιατρό;Κι άλλα πολλά. Περιμένω προτάσεις για θέματα που θα θέλεις να ακούσεις, απόψεις, σχόλια και απορίες στο Instagram του LadyLike!Βρες και κάνε subscribe στο Podcast Άκου Μάνα σε Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts
5/13/2021 • 29 minutes, 24 seconds
Εμβόλια στα παιδιά: Γιατί το συζητάμε ακόμα; | Άκου Μάνα #1
Ένα podcast φτιαγμένο για τη σύγχρονη μάνα. Για τη γυναίκα που μόλις έγινε μαμά, για εκείνη που βρίσκεται on a wild ride με παιδιά στην εφηβεία, που παλεύει με τα terrible twos, για κάθε συνειδητοποιημένη μητέρα με παιδιά από 0-18 ετών που στόχος της δεν είναι να αγγίξει την τελειότητα, αλλά να είναι όσο γίνεται πιο σωστή.Αυτό είναι το Άκου Μάνα, το νέο podcast του LadyLike.Το πρώτο Άκου Μάνα πέφτει στα βαθιά και συζητάει με τον καθηγητή Παιδιατρικής, Γιώργο Βρυώνη, για τα εμβόλια, όλα όσα έχουν προσφέρει στο ανθρώπινο είδος 200 χρόνια τώρα, τον κοκκύτη και την ιλαρά που επέστρεψαν γιατί μερικοί αρνήθηκαν την ανοσία και τον ανεμβολίαστο Κωστάκη που δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά κινδυνεύει πιο πολύ απ' όλους μας. Κάθε επεισόδιο κι ένα ερώτημα. Κάθε εβδομάδα κι ένας καλεσμένος- ειδικός στο θέμα για να λύσουμε μαζί απορίες. Όχι άλλο γκουγκλάρισμα. Ρεαλιστικές συμβουλές για όλα εκείνα τα καυτά θέματα που γεννάει η μητρότητα, σήμερα. Οι σύγχρονες μαμάδες δεν ψάχνουμε λύσεις ουτοπικές, αλλά που γίνονται στην πράξη. Γιατί όπως έχει πει και μια φίλη, ο στόχος είναι να μεγαλώνουμε παιδιά με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά. Σκληρό αλλά αληθινό.Βάζεις τα ακουστικά σου λοιπόν- που βολεύει ειδικά αν είσαι όλη μέρα στο τρέξιμο- και μαζί μαθαίνουμε τις απαντήσεις:-Ύπάρχουν γιατροί αντιεμβολιαστές;-Είναι αλήθεια ότι το μωρό του 2020 κάνει πολλά περισσότερα εμβόλια από το μωρό του 1980;-Τι βροντοφωνάζουν οι αντιεμβολιαστές γονείς;-Είναι όντως τόσο «διαβασμένοι» όσο λένε οι έρευνες;-Πόσα λεπτά χρειάζεται ένας παιδίατρος για να αλλάξει γνώμη σε μια μάνα που δεν θέλει να εμβολιάσει το παιδί της;– Τι σχέση έχει το άρμεγμα της αγελάδας με το πρώτο εμβόλιο στη ιστορία των εμβολίων;-Τι κακό μάς έχει κάνει το ίντερνετ με τα εμβόλια;– Κι αν ένας γονιός μετανιώσει και θέλει να εμβολιάσει το παιδί του, έστω με χρονοκαθυστέρηση; Μπορεί;-Τα εμβόλια mRNA είναι όντως τόσο «νέας» τεχνολογίας όσο πιστεύουμε;Πολλές απορίες, πολλές απαντήσεις από τον άνθρωπο που έχει κάνει μία πολύ σημαντική μελέτη σχετικά με την ιστορία των εμβολίων και τους haters αυτών.Περιμένω προτάσεις για θέματα που θα θέλεις να ακούσεις, απόψεις, σχόλια και απορίες στο Instagram του LadyLike! Βρες και κάνε subscribe στο Podcast Άκου Μάνα σε Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts
5/6/2021 • 22 minutes, 15 seconds
Trailer Άκου Μάνα
Άκου Μάνα. Το podcast του LADYLIKE για τη σύγχρονη μαμά