I 24 Spørgsmål til Professoren inviterer videnskabsjournalist, ph.d. Lone Frank hver uge en dansk forsker i studiet til samtale og videnskabelig debat, der går helt til kanten. Podcasten er støttet af Carlsbergfondet
Religion – tro eller bare vane?
Er danskerne virkelig et af verdens mindst religiøse folkefærd? Slet ikke, siger religionssociolog Morten Warmind. Vi betaler mere til kirken end de fleste nationer og er storforbrugere af dens ydelser. Hør, hvorfor religion er mere praksis end tro, og få historien om, hvorfor det var opportunt for Harald Blåtand at skippe asatroen og »kristne« danerne. 24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
14/10/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Gopler lærer forlæns
Neurobiolog Anders Garm har opdaget, at vandmænd kan lære lige så hurtigt og effektivt som hvide mus. Han fortæller den vilde historie om, hvordan gopler med bare 1.000 nerveceller kan være nøglen til at forstå, hvordan den menneskelige hjerne lærer. Goplen kan måske endda afsløre, hvordan vores mikrobiom påvirker vores kognitive formåen. 24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
30/9/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Magt med fløjlshandsker
Magtudredningen 2.0 skal diagnosticere det danske demokrati i de sociale mediers, lobbyisternes og influencernes æra. Samfundsforsker Michael Bang Petersen fortæller, hvordan den politiske magt udtyndes, og hvordan moderne magt i høj grad udøves gennem effektiv kommunikation, der får os selv til at internalisere magthavernes ønsker. 24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
16/9/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Krigerne, der brugte menneskehud
Det mystiske folk skyterne flåede huden af tilfangetagne fjender og brugte den som læder. Bag opdagelsen står arkæolog Luise Ørsted Brandt. Hun fortæller om skyterne og om, hvordan komplekse proteinanalyser åbner nye muligheder for at undersøge hidtil »usynlige« materialer i allerede kendte fund. 24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/9/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Ekstrem fysiologi
Hvorfor tåler giraffens hjerne et blodtryk, der ville give ethvert menneske hjerneblødninger? Og hvordan kan kvælerslangen ligge stille i månedsvis uden at miste muskelmasse? Zoofysiolog Tobias Wang fortæller om vild og vanskelig forskning i dyrs fysiologi, og hvordan forståelsen af det ekstreme kan være nøgle til at forstå vores egne begrænsninger. 24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet. See omnystudio.com/listener for privacy information.
19/8/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Har kulturen et immunsystem?
Er kulturelle ideer og praksis en slags mentale parasitter, der snylter på vores psykes indbyggede strukturer? Religionsforsker Jesper Sørensen forklarer, hvordan kulturer kan etablere sig, og hvordan de kan invaderes af nye ideer. Hør, hvorfor nationalstaten vandt frem, og hvordan Østens ideer om reinkarnation kom til Vesten ved at tilpasse sig og mutere. 24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/8/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Ensom eller dejligt alene
Hvorfor bor stadig flere alene? Handler det om stigende ensomhed eller om en helt ny måde at være social på? Antropolog Rikke Sand Andersen fortæller om en ny forskningsinteresse i de enlige og om, hvorfor vi også er nødt til at tale om ensomhedens positive tvilling – aleneheden. 24 spørgsmål er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
22/7/2024 • 0 minutos, 0 segundos
AI med et nordisk twist
Ekstraepisode live fra Folkemødet: Datalog Serge Belongie fortæller om at flytte fra New York til København for at lave AI-forskning med et nordisk twist. Norden står med unikke muligheder for at udvikle kunstig intelligens, som ikke er indrettet efter industri og big tech, men efter borgere og samfundsinstitutioner. 24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/7/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Global sex - Hvad sexarbejdere ved om kærlighed og kapitalisme
Er sexarbejdere passive ofre for tvang, trafficking, vold og fattigdom? Eller ser mange sig selv som en slags oprørere, problemløsere og arbejdere, der søger et bedre liv? Antropolog Sine Plambech fortæller om sin forskning, hvor sexarbejde udgør en prisme, der viser dunkle strukturer i den globale økonomi. 24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/7/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Kronoterapi – lys som medicin
Hvorfor er lys så vigtigt for vores psykiske og fysiske helbred? Psykiater Klaus Martiny fortæller om depression, der reagerer på lys og dynamisk lys på hospitaler gør patienter hurtigere raske. Hør om hjerner og celler, der er bundet til en genetisk døgnrytme og om, hvorfor mange af os lider af konstant ‘socialt jet-lag’.See omnystudio.com/listener for privacy information.
17/6/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Arv og miljø vendt på hovedet
Hvorfor investerer forældre – ubevidst – mere tid i deres bedst begavede børn? Og hvordan kan arveligheden af intelligens stige gennem livet?
Hør, hvordan vores gener faktisk påvirker miljøet omkring os, og hvad det betyder i hverdagen.
Økonom Mikkel Houmark diskuterer, hvordan den nye forståelse kan ændre håndtering af ulighed og social arv.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/6/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Når en chatbot bliver din bedste ven
Er følelser for en AI mindre værd end følelser for et menneske? Er der væsensforskel på kreativitet i menneskehjerner og maskiner? Og hvis der ikke er, hvad betyder det så for vores selvforståelse?
Datalog og filosof Anders Søgaard diskuterer eksistentielle aspekter af AI.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
20/5/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Slap af – det er bare sex
Hvor vigtig er orgasmekløften egentlig for kvinders nydelse? Er det tabu for mænd at tabe lysten? Og hvad er det for en fantasi, som 80 procent af kvinder har, men som kulturen rynker på næsen af?
Psykiater og sexolog Annamaria Giraldi udfolder historien om, hvordan sex altid foregår i samspil mellem biologi og kultur.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/5/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Ligeligt delte børn leger bedst
International forskning tyder på, at skilsmissebørn klarer sig bedst med en 7/7-deleordning, så hvorfor afspejles det ikke i dansk lov og praksis?
Psykolog Kristian Sandberg udlægger forskningen og diskuterer, hvordan nutidens »intensive forældreskab« og gamle antagelser om mødre og fædres betydning spiller ind på praksis.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
22/4/2024 • 0 minutos, 0 segundos
På myrens mærkværdige fodsti
Myreforsker Joachim Offenberg fortæller om, hvordan myrer opfandt både landbruget, slaveriet og selvmordsbomben millioner af år før os.
De viser også, at nulledelse og flad struktur fungerer i store organisationer.
Og for at det ikke skal være løgn, producerer de antibiotika, som kan hjælpe i kampen mod resistente bakterier.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/4/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Bliv væk fra havredrikken!
Er kaffe med mælk antiinflammatorisk? Hvor kommer madens aroma fra? Og kan plantebaserede fødevarer blive usunde i fremstillingen?
Fødevarekemiker Marianne Nissen Lund fortæller om de komplicerede kemiske reaktioner, som gør vores mad sund – eller skadelig.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
25/3/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Filosofiens slemme drenge
Nutiden elsker stoicismen, men var den i virkeligheden græsk filosofis mest djøf-agtige bud på det gode liv?
Klassicist Marcel Lysgaard Lech fortæller om magtkritiske kynikere og om epikuræerne, der udforskede nydelsen og dyrkede indsigt i naturen som vej til erkendelse og lykke.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/3/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Gider vi bare ikke børn længere?
Fertilitetskrisen handler måske mere om kultur end om biologi, fortæller antropolog Ayo Wahlberg.
Den frivilligt ‘børnefri’ gruppe er i vækst, og stadig flere lider af fertlitetsudmattelse. Men er selve ønsket om børn også mere kulturelt end biologisk?
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
26/2/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Frihed ER det bedste guld
Hvad betyder forskellige aspekter af frihed i den virkelige verden? Rigtig meget, fortæller økonom Christian Bjørnskov.
Han forklarer, hvorfor mindre ytringsfrihed giver mere terror, hvorfor akademisk frihed er en nøgle til velstand og innovation, mens økonomisk frihed både giver mere tolerante samfund – og mere antisemitisme.
Arrangement: Kom og oplev 24 spørgsmål til professoren live, når Lone Frank interviewer antropolog Ayo Wahlberg om fertilitetskriser og personlige valg, søndag den 18. februar på toppen af Pilestræde 34. Find billetter her.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/2/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Da Google var et håndskrift på latin
Hvad har Christoffer Columbus’ uægte søn at gøre med et 500 år gammelt håndskrift, som for nylig blev opdaget i København?
Hispanist Morten Heiberg og filolog Matthew Driscoll opruller den vilde historie om Hernando Colón, som ville indsamle al verdens litteratur, og en bog, som er vindue til udviklingen af den moderne videnskab.
Podcasten er sponsoreret af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
29/1/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Du er et økosystem – fat det
Kan man behandle anoreksi med lort i pilleform? Og hvordan kommunikerer tarmbakterier med hjerne og psyke? Vi er på vej mod en ny forståelse af vores indre og ydre mikrobesamfund, fortæller Biolog Kenneth Barfod.
Der findes ikke »gode« og »dårlige« bakterier, det handler om, hvordan de spiller sammen med vores genetik og livssituation.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
15/1/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Inkaerne - historiens mest usandsynlige civilisation
Hvordan skaber et folk på bare 200.000 individer et imperium med 16 millioner undersåtter fordelt i et 5000 km langt bjerglandskab?
Hør arkæolog og etnograf Inge Schellerup fortælle om Inkaernes benhårde organisationskultur, om en stat, hvor al skat faldt i form af arbejde og menneskeofringer hørte til tingenes orden.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/1/2024 • 0 minutos, 0 segundos
Naturen og den dybe tid
Var det mennesker eller noget helt andet, der udryddede de store pattedyr uden for Afrika? Og hvad kan forskning i hvalers genetiske historie lære os om, hvordan arktiske dyr vil klare klimaforandringerne?
Naturhistoriker Eline Lorenzen bruger undersøgelser af den dybe fortid til at lave modeller for fremtiden. Hør hendes bud på, hvordan den ser ud.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
25/12/2023 • 0 minutos
Testosteron og sure gamle mænd
Testosteron former mænds psykologi og adfærd gennem hele livet, men testosteron-mangel er tabu.
Næsten 30.000 danske mænd over 50 går rundt og trænger til testosteron, men de fleste ser aldrig en læge.
Gynækolog Svend Lindenberg forklarer, hvad der sker inde i sure gamle mænd, og hvad man kan gøre ved det.
Programmet blev sendt første gang den 20. oktober 2020.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
18/12/2023 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Børn har problemer – ikke diagnoser
Psykisk sygdom er normalt. I løbet af livet opfylder 8 ud af 10 af os kriterierne for mindst én psykiatrisk diagnose, fortæller børnepsykiater Pia Jeppesen.
Hun forsker i, hvordan man med kognitiv terapi effektivt kan hjælpe børn med problemer, før de ender i psykiatrien og får en diagnose.
Diagnoserne siger nemlig meget lidt og giver i sig selv problemer.
Podcasten er sponsoreret af Carlsbergfondet.
Udsendelsen blev sendt første gang den 15. februar 2021. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/12/2023 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Grønlandshajens gåde
Hvordan bærer en tonstung og umådelig langsom fisk sig ad med at leve 300-500 år, og kan vi lære noget af dens fysiologi?
Marinbiolog John Fleng Steffensen fortæller den utrolige og snørklede historie om, hvordan et tilfældigt møde med en grønlandshaj førte til hans stadige jagt på at forstå et af havets mest gådefulde væsner.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.
Udsendelsen blev sendt første gang den 11. oktober 2021.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/12/2023 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Helt hypnotiseret
Glem alt om sceneshows med slikkede hypnotisører og frivillige, der kagler som kyllinger. Hypnose er et nyttigt redskab i sygdomsbehandling.
Neuropsykolog Jonas Kristoffer Lindeløv har som den første brugt hypnose til kraftigt at forbedre hukommelsen hos patienter med hjerneskader. Han fortæller om hypnosens mekanismer og gennemgår de kliniske effekter på både fysiske og psykiske tilstande.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.
Udsendelsen blev sendt første gang den 27. april 2019.See omnystudio.com/listener for privacy information.
27/11/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Den glemte kolonihistorie
Kan en glemt dansker være vej ind i historien om skabelsen af det moderne Mellemøsten?
Ja, siger museumsinspektør Jesper Kurt-Nielsen, der udfolder den vilde beretning om fantasten og journalisten Knud Holmboe, som afslørede det fascistiske Italiens grusomheder i Libyen, men forsvandt sporløst i ørkenen.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
20/11/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Argumenter for mennesker
Kunstig intelligens fjerner ikke behovet for mennesker, men sætter et spejl op for, hvem vi er.
Digital analytiker Christiane Vejlø fortæller, hvordan følelser gør os sårbare over for maskiner, hvordan AI kan være fødselshjælper for en diskussion om moral, og hvorfor menneskers dødelighed er en gave.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
13/11/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Psykoterapi – nu med bivirkninger
Psykoterapi kan gøre skade, og helt op til hver femte patient oplever bivirkninger.
Psykolog Kamilla Lange fortæller om forværring af symptomer, om nye symptomer og om afhængighed af terapeuten. Hør også det overraskende svar på, hvad der bestemmer, om terapi faktisk virker.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/11/2023 • 0 minutos, 1 segundo
Mavefornemmelser – ikke til at stole på
Skal vi opgive forestillingen om dybe fællesmenneskelige moralske instinkter? Kommer følelser indefra eller er de faktisk reaktioner, vi selv skaber?
Med beretninger fra historien og studier fra den nyeste neuropsykologi viser filosof Ditte Marie Munch-Jurisic, hvordan kontekst og kultur konstruerer og former vores mavefornemmelser.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
30/10/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Slap af – opdragelse er lettere end De tror
Psykolog Lene Tanggaard fortæller om forældreskabets forandring i Barnets Århundrede. Og om, hvorfor de »gode nok« forældre, der fejler ind i mellem, er meget bedre for børns udvikling end de »perfekte«.
Hør, hvordan trivselsbegrebet spænder ben for os, og om hvordan sårbarhed og resiliens går hånd i hånd.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
23/10/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Kys og gamle mursten
Er kysset vores måde at vaccinere hinanden mod mikrober? Blev kålen domesticeret i Mesopotamien?
Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og assyriolog Troels Pank Arbøll fortæller, hvordan et vildt tværfagligt samarbejde åbner nye veje i både biologisk og arkæologisk forskning.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
16/10/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Hormoner som forskningsmæssig kampplads
Forskning i kvinders hormoner handler ikke bare om viden, men om ideologi. For er PMS patriarkatets påfund eller et psykiatrisk syndrom? Og hvordan skal vi forholde os til overgangsalder?
Psykiater Vibe Gedsø Frøkjær forklarer, hvordan hormonsvingninger påvirker hjernen fra teenageraseri til demens, og hvad man kan gøre ved det.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/10/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Gør sundhedssystemet raske mennesker syge?
Tusindvis af danske kræftpatienter bliver diagnosticeret uden grund, og flere nationale screeningsprogrammer er unødvendige.
Hør praktiserende læge og sundhedsforsker John Brandt Brodersen udlægge et sundhedsvæsen, der spilder 40 procent af sine ressourcer, og en sundhedskultur, der gør raske mennesker til patienter.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/10/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Ytringsfrihed og blasfemi – i 1700-tallet
Idéhistoriker Frederik Stjernfelt fortæller den vilde historie om »virkelighedens Dr. Frankenstein«. Den tyske alkymist og opfinder Johan Conrad Dippel var nær blevet hængt i Danmark for sine radikale ideer om religiøs frihed.
Hør hvordan Dippel indvarslede vigtige strømninger i oplysningstiden.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
25/9/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Når sociologer ser porno
Begrebet porno blev »opfundet« i 1700-tallet og har lige siden været kampplads for samfundets moral, fortæller sociolog Sidsel Harder.
Bekymringen for de unges forbrug har altid været i fokus, og flere lande overvejer nu regulering af internettet. Men er panikken berettiget?
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
18/9/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Hvad vi ved om klima - og hvad vi tror
Sommerens vejr satte Europa i alarm, men FNs klimapanel aflyser den globale katastrofe forklarer klimaforsker Jens Olaf Pepke Pedersen.
Der er ikke flere eller værre orkaner, naturbrande er globalt for nedadgående og stillehavets atoller er vokset. De tiltag, som batter i klimakampen er ikke vegetarmad og aflysning af flyture, men nye energikilder - især i Kina og Indien.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/9/2023 • 0 minutos, 1 segundo
Uligheden stiger - eller gør den?
Økonom Carsten Andersen forklarer den social uligheds stigninger og fald siden 1900, og fortæller, hvorfor afkast fra ejendom og kapital altid vokser hurtigere end lønindkomst.
Men findes der overhovedet en ‘ideel’ grad af ulighed, og hvor meget af den sociale arv er i virkeligheden medfødt og biologisk?
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/9/2023 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Det gamle testamente stinker
De ældgamle jødiske tekster driver af duftende krydderier og forførende olier. Sanselige passager maler billedet af en helt anden gud end ham vi kender fra kristendommen, og religionsforsker Anne Kathrine de Hemmer Gudme ser længslen efter krop spire i nutidens religiøse rum.
Programmet blev sendt første gang den 12. august 2022.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
28/8/2023 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Mere viden, færre følelser i omgangen med kemikalier
Glem angsten for pesticider i fødevarer og tænk over, hvad din mobiltelefon tørrer af på dig. Miljøtoksikolog Nina Cedergreen peger på samfundets irrationelle omgang med kemikalier.
Når lovgivningen er for stram, går vi glip af nye og bedre stoffer, og når grænseværdier ikke bestemmes af stoffers giftighed men af politik, kommer vi til at bekymre os om det helt forkerte.
Programmet blev sendt første gang den 27. juni 2022.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
21/8/2023 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Diktaturforskning for folket
Hvor længe sidder Putin? Hvordan bliver man diktator i et demokrati? Og hvad bestemmer, om man bliver væltet?
Politolog og diktaturforsker Jacob Nyrup blotlægger diktaturets mekanismer og, forklarer, hvad der bestemmer, om lande går i retning af demokratisering eller autokratisering.
Programmet blev sendt første gang den 10. oktober 2022.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
14/8/2023 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Prinsessen der blev verdens første navngivne forfatter
Assyriolog Sophus Helle fortæller historien om Enheduana, den sumeriske prinsesse, som for 4300 år siden var en forbavsende moderne forfatter.
Hun oplevede skriveblokering, hun skrev autofiktion, og hendes smukke digte var fast pensum for Babylons studerende i flere hundrede år.
Programmet af produceret af Birgit Nissen Pedersen. Det blev sendt første gang den 24. oktober 2022.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/8/2023 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Forstenede regnorme ændrer fortællingen om klimaet
Palæontolog Jakob Vinther fortæller fra laboratoriet i Bristol om, hvad fossiler afslører om dinosaurers anus, regnormenes afgørende betydning for klimaets udvikling og ikke mindst, hvad der skete for 500 millioner år siden, da mærkelige livsformer opstod i den kambriske eksplosion og siden uddøde.
Lyt også til første afsnit med Jakob Vinther, hvor han inviterer Lone Frank på fossiljagt på en strand i Somerset.
24 spørgsmål rejser ud er produceret af Birgit Nissen Pedersen. Programmet er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
31/7/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Hukommelse og glemsel
Kognitionspsykolog Simon Nørby er rejsefører i hukommelsens sindrige maskineri. Han forklarer, hvorfor erindringer ikke er faste reproduktioner af virkeligheden, men hele tiden bygges om, når vi kalder dem frem. Og hvorfor den rette mængde automatisk glemsel er afgørende for både psykisk sundhed, kognitiv effektivitet og kreativitet.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
24/7/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Sov godt og drøm mærkeligt
Søvnens grundlæggende funktion er stadig en gåde, fortæller søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, men forklarer, hvordan følelseslivet forandres og stofskiftet forstyrres, hvis vi sover for lidt. Og drømmene - de er muligvis sindets store eksperimentarium.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
17/7/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Brok og klager - nu som kulturarv
Borgernes klager i 1700-tallet afslører helt nye sider af samfundet i oplysningstiden.
Historiker Ulrik Langen fortæller om kvinder, der både kunne være bolighajer og prygle deres mænd. Hør også om, hvordan man dengang trak krænkelseskortet og brugte klager til at højne sin egen status.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/7/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Sikkerhedspolitik i en ny verdensorden
Hvad sker der, når energiforsyning bliver et våben?
Sikkerhedsforsker Trine Villumsen Berling fortæller, hvordan Nato efter den kolde krig fejldefinerede sikkerhedspolitikken, og diskuterer, hvorfor Vesten har negligeret betydningen af historie og kultur, mens man har forstået den i Øst.
Programmet er optaget live på Folkemødet den 17. juni 2023.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/7/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Kriminalitetens antropologi
Hvorfor laver vi ikke bandepakker for hvidvaskere og skattesnydere? Og hvorfor er kokainen i Danmark lige nu renere og billigere end nogensinde?
Antropolog Henrik Vigh svarer og forklarer, hvordan etnografisk kriminologi afdækker internationale kriminelle netværk ved at tage afsæt i feltarbejde og forståelse af aktørernes bevæggrunde.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
26/6/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Aben under jakkesættet – status og hierarkier på arbejdspladsen
Chefen skal ikke være din coach, men derimod sikre bæredygtige hierarkier på arbejdspladsen.
Erhvervspsykolog Troels Gottlieb forklarer, hvordan arven fra primaterne får os til at jage status, men samtidig være meget bevidste om rimelighed. Og hvordan det spiller ind på stress.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omny.fm/listener for privacy information.
19/6/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Kan børn have skizofreni?
Symptomer der kan ligne autisme, angst og adhd kan dække over skizofreni, forklarer psykiater Karsten Gjessing Jensen.
Han fortæller om arbejdet med at lære forpinte børn at håndtere forvrængede sanseindtryk og hallucinationer, og om de strategier, der kan holde sygdommen i skak.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/6/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Hvorfor vi får for få børn
Fødselsraten er på vej ned, men det skyldes hverken klimaangst eller biologi. Økonomi og den rigtige partner er vigtige faktorer, forklarer sociolog Peter Fallesen, og især de kortuddannede mænd får hverken partner eller børn.
Parforholdet går til gengæld i stykker, når vi får børn, når manden bliver arbejdsløs eller kvinden syg. Og skilsmisse koster læring for den brede midtergruppe af børn.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/6/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Hjernen er et orkester
Hjernen skal forstås som et komplekst system af netværk, der svinger sammen i koordineret rytme og takt.
Den overordnede ‘melodi’ former vores bevidsthedstilstand, fortæller hjerneforsker Ole Jensen, der forklarer, hvordan hjernesygdomme måske kan behandles med påvirkning af den indre rytme.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
29/5/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Mental kontrol – godt eller skidt?
Vores evne til mental kontrol former vores liv og psykiske sundhed.
Neuropsykolog Signe Allerup Vangkilde forklarer, hvordan styring af opmærksomheden og kontrol med tanker og erindringer hænger sammen med følelsesmæssig regulering og i sidste ende, hvor godt vi har det, og hvad vi opnår. Og den gode nyhed – det hele kan trænes.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
22/5/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Alger er bæredygtighedens våde drøm
Havets alger skabte jordens atmosfære, og de er naturlige kemiske fabrikker.
Syntesebiolog Johan Andersen-Ranberg forklarer, hvordan de mikroskopiske planter kan manipuleres til at producere alt fra madolie til medicin ud fra CO2 og sollys.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
14/5/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Dansk racehygiejne - i den bedste mening?
Mellem 1929 og 1967 tillod dansk lov tvangssterilisation af ‘åndssvage’ - hvad i alverden havde de gang i?
Historiker Lene Koch udlægger den komplekse fortælling om progressive socialdemokrater, der ville forbedre forholdene for de fattige og om, hvordan første halvdel af 1900-tallet globalt set var gennemsyret af racehygiejnisk videnskab og tankegang.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/5/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Når bakterier spiser antibiotika til morgenmad
Vi skaber selv de antibiotika-resistente bakterier med vores levevis, forklarer klinisk mikrobiolog Hans Jørn Kolmos. Men nøglen til at bekæmpe dem er deres egen biologi. Hør hvordan almindelige tarmbakterier og glemte vira kan blive fremtidens medicinske våben.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/2023 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Slap dog af med det forældreskab!
Et genhør med Carsten Obel, der var verdens eneste professor i mental børnesundhed. Børn og unge har det bedre end de siger, viste hans forskning, men forældrenes bekymring får dem til at vende blikket indad og plante fingeren i egen navle. Vejen til mental børnesundhed er at lade ungerne lave fejl og lære dem at klare sig selv.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.
Programmet blev sendt første gang 23. juni 2017.See omnystudio.com/listener for privacy information.
24/4/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Hvad skyernes farve siger om biodiversitet
Har stråling fra fjerne eksploderende stjerner formet livets udvikling på jorden?
Fysiker Henrik Svensmark forklarer sin teori om, hvordan den kosmiske stråling er med til at bestemme biodiversitetens stigninger og fald gennem millioner af år. Hør, hvorfor han mener nøglen findes i skyerne.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
17/4/2023 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Retro-topi
Vestens nye højrebevægelser vil både frem og tilbage. Deres visioner om en ny verdensorden griber tilbage i historien og vil erstatte nutidens liberale ‘feminiserede’ kultur med et ‘saft og kraft’ samfund. Dybt nede handler den politiske skillelinje om synet på den menneskelige natur, fortæller forsker i politisk videnskab Vibeke Schou Tjalve.
Programmet blev sendt første gang den 7. juni 2020.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/4/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Kroppen er revolutionær
Var grækernes sportslege med nøgne deltagere i virkeligheden spiren til demokratiets opståen? Og hvilke samfundsstrømninger peger nutidens kropsdebatter på? Idrætshistoriker Hans Bonde udlægger kroppens vilde kulturhistorie, og forklarer, hvorfor den måde vi former vores kroppe er med til at skabe samfundsomvæltninger.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/4/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Stjernefysik fra forskerkomet
Astrofysiker Albert Sneppen har på få år leveret solide gennembrud i forståelsen af universet, fra et nyt syn på sorte huller til gåden om, hvordan eksplosionen fra kolliderende stjerner producerer de stoffer vi er skabt af. Han fortæller om ‘smukke’ problemer, der kan forandre selve fysikken.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
27/3/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Træt helt ind i immunsystemet
Hvad er træthed og er den farlig? Søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum udfolder sin forskning i, hvordan immunsystemet påvirker hjernen efter en virusinfektion og fortæller om teenagere, der helst skal sove længe og småbørnsforældre, der kan indhente søvn, når de bliver ældre.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
20/3/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Da jordskælv gav liv
De samme kræfter, som i dag giver ødelæggende jordskælv var for milliarder af år siden med til at skabe betingelserne for komplekse livsformer. Geolog Kristoffer Szilas fortæller om ny forskning i, hvordan pladetektonik satte kontinenter i bevægelse, og hvad en ny forståelse af jordens udvikling betyder for eftersøgningen af liv på andre planeter.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
13/3/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Vild bronzealder
Glem vikingerne, bronzealderen var the shit! Arkæolog Flemming Kaul fortæller om en vild billedkultur, om enorme bygningsværker og globaliseret handel for mere end 3000 år siden. Helleristninger og rageknive illustrerer en solreligion som lå længe før Odin og Thor, men måske havde tråde til Ægypten.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/3/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Truslen fra rummet
Nej, det er ikke små grønne mænd eller superavancerede civilisationer fra andre galakser. Astrofysiker Michael Linden-Vørnle fortæller om dårligt vejr på solen, der smadrer kommunikation og el-net, og om rumskrot, der kan få verdensmarkederne til at bryde sammen. Før det endelig bliver en mørk komet fra det ydre rum, der udsletter os.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
27/2/2023 • 0 minutos
Motivationens mærkelige psykologi
Hvorfor kan vi ikke tage os sammen til at motionere, når vi egentlig gerne vil? Fordi vi er motiveret på den forkerte måde, fortæller motionsforsker Cecilie Thøgersen-Ntoumani. Motivation er en sammensat størrelse og den skal have en særlig kvalitet for at virke. Hør hvordan du endelig kommer i gear til det du gerne vil, men ikke gør.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
20/2/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Den glemte faraos hævn
Inde i Glyptotekets nye særudstilling fortæller ægyptolog Tine Bagh om den revolutionære farao Ahkenaten, som for 3500 år siden pludselig indførte monoteisme, flyttede hovedstaden og forandrede kunsten radikalt. Hør hvorfor efterkommere slettede Akhenatens spor, og hvorfor ægyptologer er vilde med ham.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
13/2/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Få afkast på din kulturelle kapital
Er du til opera eller dødsmetal? Din kulturelle smag viser, hvor du kommer fra og betyder noget for, hvordan du klarer dig. Men den er mere forankret i din genetik end i dine forældres påvirkning, siger sociolog Mads Meier Jæger, der fortæller om en dansk krimilæsende ‘bonderøvselite’ og om ‘gamle penge’ med god smag.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/2/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Lad der blive lyd!
Vi hører ikke med øret, men med hjernen. Men hvordan lærer døves hjerne at afkode elektroniske signaler fra et cochlear implantat? Audiologopæd Lone Percy-Smith fortæller om en anderledes høreoplevelse, og om børnehjerner, der skal trænes intensivt mens de er mest formbare.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
30/1/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Chatbotternes triumf - eller hvad?
Kunstig intelligens er ikke menneskehedens endeligt, men kan være et redskab til at skærpe vores egen kreativitet. Datalog Ole Winther udvikler kunstig intelligens til medicinsk forskning og fortæller, hvordan de dataædende algoritmer kan assistere både læger og medicinalindustri.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.
http://weekendavisen.dk/tilbudSee omnystudio.com/listener for privacy information.
23/1/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Forvandlingsdiagnoser
Halvdelen af nydiagnosticerede psykiatriske patienter forandrer diagnose over tid. Hvad sker der for dem? De diagnostiske kasser afspejler ikke nødvendigvis mennesker biologi, siger psykiater Anders Jørgensen. Og fortæller om den kliniske virkelighed, hvor udredning er kompliceret og patienter tager meget forskelligt imod en diagnose.
24 spørgsmål til professoren er støttet af CarlsbergfondetSee omnystudio.com/listener for privacy information.
16/1/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Magiske svampe
Svampe leverer fremtidens bæredygtige teknologi – og uhyggelige infektioner.
Biologiske er de tættere på dyr end på planter, og deres mycelier kan producere både vegetar-kød, læder og elektronik. Men de er også svære at bekæmpe.
Mikrobiolog Morten Sommer beretter fra fronten af den nye svampeforskning.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/1/2023 • 0 minutos, 0 segundos
En filosof til (al)tiden
Glem de hermetiske tankejonglører – hvis man vil have filosofi, der forstår eksistensen, er Arthur Schopenhauer »the shit«.
Germanist og forfatter Søren Fauth fortæller om den tyske ærke-pessimist, og om hvorfor netop han behøves i en tid, som er besat af at forskønne virkeligheden.
Programmet blev sendt første gang den 14. december 2020.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/1/2023 • 0 minutos, 0 segundos
Livet er kaos – Bohr special III
Hvad er liv? Biologerne tager fysikken til hjælp for at forstå cellernes inderste hemmeligheder. Fysikerne Mogens Høeg Jensen og Mathias Heltberg belyser proteiners turbulente liv og forklarer, hvorfor kaosteori kan være vejen til at opklare kræft.
Tredje og sidste del i miniserie i 100 året for Niels Bohrs Nobelpris i fysik.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
28/12/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Kvanterevolution – Bohr special II
Hvad var det for en besynderlig verden, Niels Bohrs tanker åbnede portene til?
Kvantefysiker Klaus Mølmer tager os 100 år tilbage og udfolder den »drengerøvsfysik«, der førte til både en ny virkelighedsopfattelse og teknologiske tigerspring. Nu 100 år senere kommer den anden kvanterevolution – og den er vild.
Anden del i miniserie i 100 året for Niels Bohrs Nobelpris i fysik.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
27/12/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Hvem var Niels Bohr? – Bohr special I
Sammen med fysiker Tomas Bohr besøger vi Niels Bohr Institutet til en snak om, hvordan hans farfar Niels Bohr satte gang i en forskning, der forandrede verden for altid.
Første del i miniserie i 100 året for Niels Bohrs Nobelpris i fysik.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
26/12/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Nobel kemi
Morten Meldal er lige vendt hjem fra Stockholm med sin Nobelpris, og med afsæt i ceremonien fortæller han historien om den eksperimentelle »fiasko«, som blev til banebrydende klikkemi.
Meldal forklarer også, hvorfor kemien har et blakket ry, men er det som reelt skal løse verdens problemer.
24 spørgsmål til professoren er støttet af CarlsbergfondetSee omnystudio.com/listener for privacy information.
19/12/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Fordærvede kvinder og nationale traumer – Papyrussamlingen del II
Egyptolog Kim Ryholt fortæller, hvordan mænd og kvinder i antikkens Egypten var juridisk ligestillede og beretter om religiøse fejringer, hvor begge køn rask væk strippede og drak sig sanseløse. Men kulturen dyrkede også i høj grad sine forfaldsmyter. De ti år, riget var under assyrisk herredømme blev stadig mindet og omtalt tusind år senere.
Programmet blev sendt første gang 29. september 2018.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/12/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Bliv yngre med alderen
Er aldersforskningen endelig ved at kunne skrue tiden tilbage med en pille? Sort kaffe og faste kan noget, men læge Morten Scheibye-Knudsen laver forsøg, der går længere ved at manipulere cellernes energiniveau direkte.
Hør ham fortælle, hvad den medicinske forskning er på vej med.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/12/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Hvad papyrussamlingen gemte
Danmark har en unik samling af oldegyptiske papyrusskrifter, som bliver ved med at kaste opdagelser af sig. Egyptolog Kim Ryholt fortæller om opfindelsen af skrift, blæk og papyrus og begynder indføringen i historien om det utrolige egyptiske 3000-årsrige.
Programmet blev sendt første gang 22. september 2018
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
28/11/2022 • 0 minutos, 1 segundo
Når personligheden er problemet
Personlighedsforstyrrelser var længe psykiatriens stedbarn. Hver tiende af os opfylder kriterierne til en personlighedsforstyrrelse, men få bliver diagnosticeret og endnu færre behandlet.
Psykiater Erik Simonsen fortæller, hvad barndomstraumer har at gøre med borderline, og hvorfor narcissister kan komme til tops men være skrøbelige.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
21/11/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Fra Persien til Iran
Filolog Claus Valling Pedersen fortæller om Kyros den Stores tolerance, moderne iransk nationalisme og masser ind i mellem. Som den Zarathustriske religion, der introducerede ideen om himmel og helvede samt 1979 revolutionen, der egentlig ikke var islamisk, men fik den forkerte leder.
Programmet blev sendt første gang den 8. juni 2019.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
14/11/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Glem havets mikroplast
Der er meget mindre af det end vi tror, og det ophobes ikke i fødekæden. Havmiljøforsker Torkel Gissel Nielsen forklarer, hvorfor debatten om mikroplastik i havet er forfejlet, men skygger for de virkelige problemer – iltsvind og klimaforandringer.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/11/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Statistik er videnskabens skalpel
Hvad laver en statistiker? Hun sørger for at skære alle slags forskningsdata fri, så de kan gøres til information. Statistiker Susanne Ditlevsen fortæller, hvordan bedre forståelse af både nerveceller, hukommelse og narhvalers liv bygger på avanceret statistik. Og hvorfor vi behøver statistisk dannelse for at forstå hverdagen.
Programmet blev sendt første gang den 17. august 2019.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
31/10/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Prinsessen der blev verdens første navngivne forfatter
Assyriolog Sophus Helle fortæller historien om Enheduana, den sumeriske prinsesse, som for 4300 år siden var en forbavsende moderne forfatter. Hun oplevede skriveblokering, hun skrev autofiktion, og hendes smukke digte var fast pensum for Babylons studerende i flere hundrede år.
Programmet af produceret af Birgit Nissen Pedersen.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
24/10/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Testosteron og sure gamle mænd
Testosteron former mænds psykologi og adfærd gennem hele livet, men testosteron-mangel er tabu. Næsten 30.000 danske mænd over 50 går rundt og trænger til testosteron, men de fleste ser aldrig en læge.
Gynækolog Svend Lindenberg forklarer, hvad der sker inde i sure gamle mænd, og hvad man kan gøre ved det.
Programmet blev sendt første gang den 20. oktober 2020.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
17/10/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Diktaturforskning for folket
Hvor længe sidder Putin? Hvordan bliver man diktator i et demokrati? Og hvad bestemmer, om man bliver væltet?
Politolog og diktaturforsker Jacob Nyrup blotlægger diktaturets mekanismer og, forklarer, hvad der bestemmer, om lande går i retning af demokratisering eller autokratisering
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/10/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Mikroberne former os fra fødslen
Man kan ikke forstå menneskets biologi uden at se på vores samliv med bakterier. Evolutionsbiologerne Tom Gilbert og Sandra Breum Andersen forklarer, hvorfor en møgbeskidt fødsel er den bedste vuggegave, og hvordan en mavesårsbakterie kan være vores bedste ven.
24 spørgsmål til professoren er støttet af CarlsbergsfondetSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/10/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Panum – medicinens glemte pioner
En dansk læges arbejde i midten af 1800-tallet var med til at trække medicinen ud af filosofien og gøre den til videnskab. Han er kendt i udlandet som epidemiologiens fader, og internationalt anerkendt for grundlæggende opdagelser om synets mekanik. Så hvorfor er han ukendt i sit fædreland? Epidemiolog Lone Simonsen og neuroforsker Albert Gjedde taler Peter Ludvig Panum ud af historiens skygger.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
26/9/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Er stive blodkar nøglen til hjernesygdomme?
Fysiolog Leif Østergaard har opdaget, at vores tyndeste kar, kapillærerne, som bringer ilt ud i enkelte celler, kan være nøglen til at forstå en række hjernesygdomme og behandle dem mere effektivt. Der er 100.000 km kapillærer i kroppen – hold dem i form med motion og rødbedesaft.
Programmet blev sendt første gang den 2. marts 2019.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
19/9/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Tilbage til Babylon
Tag med assyriolog Sophus Helle tilbage til dengang Mesopotamien var verdens navle og babylonerne repræsenterede den højeste civilisation. Han fortæller, hvordan filologiens tydning og tolkning af fortidens tekster både er vejen til at forstå fortiden og til at »gøre nutiden mærkelig«.
24 spørgsmål til professoren er støttet af CarlsbergsfondetSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/9/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Baby med styresystem
Ideen om spædbarnet som en blank tavle skydes ned. Psykolog Lotte Thomsen, laver forsøg med børn på 6-18 måneder, og hun fortæller, hvordan de små mennesker kommer med indbyggede antagelser om verden. De har avanceret forståelse for dominans og sociale hierarkier, foretrækker individer, der samarbejder og går ind for straf til dem, der ikke gør. Og de kender forskel på 'dem' og 'os'.
Programmet blev sendt første gang den 13. oktober 2018.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/9/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Biernes hemmelighed
Bestøvningens mysterium er ikke ældgammel viden men en overraskende ny indsigt, fortæller videnskabshistoriker Christoffer Basse Eriksen. For bare to hundrede år siden opdagede forskere blomsters afhængighed af bier og lagde grunden til den moderne naturforståelse.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
29/8/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Voldsmyter brutalt aflivet
Mikrosociolog Lasse Liebst låner metoder fra den klassiske adfærdsforskning og bruger overvågningsoptagelser til at studere gadevold. Han ser 'abeadfærd', men smadrer også indgroede myter. Tilskuere forholder sig ikke passivt men griber ind 9 ud af 10 gange. Voldsfrekvensen i Danmark er desuden lav, og ikke som mange tror stigende, men derimod stagnerende.
Programmet blev sendt første gang den 24. august 2019.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
22/8/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Det gamle testamente stinker
De ældgamle jødiske tekster driver af duftende krydderier og forførende olier. Sanselige passager maler billedet af en helt anden gud end ham vi kender fra kristendommen, og religionsforsker Anne Kathrine de Hemmer Gudme ser længslen efter krop spire i nutidens religiøse rum.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
14/8/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Hvad sker der, psykopat?
At sidde overfor en ægte psykopat er som at møde en anden art, siger chefpsykolog Tine Wøbbe. Deres hjerner er anderledes, men vi ved ikke, hvordan eller hvornår skaden sker. Allermindst ved vi om hverdagens psykopater, og måske skal der nye værktøjer til at finde dem. Indtil da må vi stole på signalet fra nakkehårene, der rejser sig.
Programmet blev sendt første gang den 7. december 2020.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/8/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Kortslutter vores dataspor demokratiet?
Vores dataspor på nettet viser, hvordan vi hver især mest effektivt kan overtales, og det udnyttes af politiske kampagner. Med computermodeller udforsker retoriker Jens Koed Madsen, hvordan vi bedst forsvarer os mod påvirkning og viser, at nogle politiske systemer er mere robuste end andre.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/8/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Leverer videnskaben sandheden – og til hvem?
I en liveoptagelse fra Folkemødet går astronom Anja C. Andersen, pandemiforsker Lone Simonsen og filosof Klemens Kappel i clinch om, hvad videnskab egentlig er, og hvorfor ‘faktaresistens’ og afvisning af videnskabelig information ikke har meget med uddannelse men mere med tillid at gøre.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
25/7/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Hvad trusselsbeskeder egentlig siger
Hvad siger teksten i anonyme trusselsbeskeder om afsenderens identitet? Og kan tekstanalyse vise, hvem der gør alvor af sine trusler?
Fra Folkemødet 2022 fortæller sprogforsker Tanya Karoli Christensen fortæller, hvordan lingvistikere hjælper retsvæsnet og om, hvor de sociale medier er ved at ændre selve sproget. See omnystudio.com/listener for privacy information.
18/7/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Hvad massegraven gemte
DNA-analyser af en 5000 år gammel stenaldergrav i Polen, viser at 15 myrdede mænd, kvinder og børn var medlemmer af samme storfamilie. Dræbt med nakkeslag, men af hvem?
Biolog Morten Erik Allentoft forklarer, hvordan Europa ændrede sig genetisk og teknologisk, da Yamnayaerne vandrede ind fra de kaukasiske stepper og tog bronzealderen med sig.
Programmet blev sendt første gang den 15. juni 2019.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/7/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Hvordan verdensøkonomien klarer den perfekte storm
Mens vi andre forbander inflation og usikkerhed, ser forskere det verdensøkonomiske morads som alle tiders naturlige eksperiment.
Hør økonom Philipp Schröder tackle spørgsmål om, hvem der klarer sig godt i modvind, om krig er godt for innovation, og om vækst overhovedet er nødvendig.
Programmet er optaget på Folkemødet 2022.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/7/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Mere viden, færre følelser i omgangen med kemikalier
Glem angsten for pesticider i fødevarer og tænk over, hvad din mobiltelefon tørrer af på dig. Miljøtoksikolog Nina Cedergreen peger på samfundets irrationelle omgang med kemikalier. Når lovgivningen er for stram, går vi glip af nye og bedre stoffer, og når grænseværdier ikke bestemmes af stoffers giftighed men af politik, kommer vi til at bekymre os om det helt forkerte.Programmet blev sendt første gang den 28. februar 2020.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
27/6/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Da mikroskopet åbnede verden
Videnskabshistoriker Christoffer Basse Eriksen er den første, der kaster lys på opfindelsen af mikroskopet i 1600 tallet, og han fortæller, hvordan den nye teknologi betød en radikal omvæltning af verdensopfattelsen.
Det chokerende syn af sædceller, mikrober og insekters behårede ben skabte biologien som videnskab.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
20/6/2022 • 0 minutos, 0 segundos
DNA – fra folkevandringer til psykiske sygdomme
I en liveoptagelse fra Folkemødet i 2019, diskuterer biolog Eske Willerslev, hvordan ældgammelt DNA er blevet en moderne krumtap i udforskningen af historiske udviklinger. Arvemassen fra to 40.000 år gamle mælketænder har afsløret identiteten af det første sibiriske folk, og 5000 danske fortidsskeletter skal fortælle de psykiske sygdommes historie.
Programmet blev sendt første gang 29. juni 2019
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
13/6/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Atomkraft i Titangade
Det store teknologiske gennembrud for danske Seaborgs mobile atomreaktor er afløbsrens. Fysiker Troels Schönfeldt fortæller, hvorfor saltreaktoren blev opgivet i 1950erne, men nu udvikles flere steder i verden. Det er reaktoren, der i princippet kan køre på affald fra traditionelle atomkraftværker, som ikke selv producerer højaktivt affald, som ikke kan nedsmelte og ikke give radioaktive skyer.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/6/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Sorte huller – galaksernes oprydder
Sorte huller kom på dagsordenen i 1700 tallet, men gik så i glemmebogen indtil Einsteins teorier forudsagde dem. Først i 2019 har det første billede af et sort hul endelig påvist deres eksistens, og nu handler det om at forstå deres rolle. Astronom Marianne Vestergaard forklarer, hvordan sorte huller er både fødselshjælpere og opryddere for galakserne.
Programmet blev sendt første gang 25. maj 2019.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
30/5/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Rom blev bygget på personlighed
24 spørgsmål rejser ud: Romerriget står som selve arketypen på et imperium. Men hvordan skal man forstå vejen fra en mindre by blandt mange byer i Italien til det kolossale rige som varer i næsten tusind år? Det handler nok så meget om de rigtige personer på de rigtige tidspunkter, siger arkæolog Jan Kindberg.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
23/5/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Cæsar – alle diktatorers fader
24 spørgsmål rejser ud: Gajus Julius Cæsar regerede kun kort, men er nærmest synonym med det romerske imperium. Arkæolog Jan Kindberg Jacobsen fortæller om manden, der slog republikken ihjel og banede vej for kejserdømmet.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
23/5/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Danske arkæologer udgraver Roms skjulte fortid
24 spørgsmål rejser ud: Klassisk arkæolog Jan Kindberg Jacobsen viser rundt på Cæsars Forum, og fortæller om uventede fund. Fra kloaken der skjulte de første fund fra Cæsars egen tid, over medicinske lossepladser fra renæssancen til døde småbørn, der blev begravet i krukker under husene i det tidligste Rom.
I en række nye episoder af 24 spørgsmål til professoren rejser Lone Frank ud og besøger danske forskere rundt omkring i verden.Programmet er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
16/5/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Musik skærper hjernen
Hvorfor er mennesker de eneste dyr, der har rytme? Og hvorfor har vi overhovedet udviklet evnen til at skabe og nyde musik? Jazzmusiker, musikteoretiker og hjerneforsker Peter Vuust viser rundt i både evolutionære teorier og fjerne afkroge af den rytme-elskende hjerne. Før han ser på, hvad musik gør ved smerte, hyperaktivitet og autisme.Programmet blev sendt første gang 25. august 2018.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/5/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Forstenede regnorme ændrer fortællingen om klimaet
Palæontolog Jakob Vinther fortæller fra laboratoriet i Bristol om, hvad fossiler afslører om dinosaurers anus, regnormenes afgørende betydning for klimaets udvikling og ikke mindst, hvad der skete for 500 millioner år siden, da mærkelige livsformer opstod i den kambriske eksplosion og siden uddøde.I en række nye episoder af 24 spørgsmål til professoren rejser Lone Frank ud og besøger danske forskere rundt omkring i verden.Programmet er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/5/2022 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål rejser ud: Ryk 200 millioner år tilbage i tiden
Jakob Vinther er en opstigende stjerne i palæontologien, og han inviterer på fossiljagt i sin ‘baghave’ – en strand i Somerset. Hør hvad de mærkelige oliesten gemte på, og hvordan moderne palæontologi kombinerer klassisk geologi og DNA-forskning for at sammenstykke livets besynderlige historie.I en række nye episoder af 24 spørgsmål til professoren besøger Lone Frank danske forskere rundt omkring i verden.Programmet er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
25/4/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Kan bakterier give psykisk sygdom?
Ideen om at immunsystemet påvirker hjernen er hundrede år gammel, men kommer nu igen med fornyet kraft. Læge Michael Eriksen Benros forklarer, hvordan danske registre og biobanker afliver den traditionelle skelnen mellem krop og psyke og peger på, at hovedpinepiller måske kan forbedre behandling af både depression og skizofreni.Programmet blev sendt første gang den 7. april 2018.24 spørgmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
18/4/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Velkommen til den post-antibiotiske æra
Bliver den næste pandemi bakteriel? Mens vi har smidt om os med penicillin har mikroberne oprustet. Multiresistent tuberkulose kan hentes i Rusland og Indien, en tur til Thailand kan give ubehandlelig gonorré, og ny resistens opstår konstant. Klinisk mikrobiolog Hans Jørn Kolmos ridser fronterne op og fortæller om nye behandlingsstrategier og antibiotisk sparsommelighed.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/4/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Verden bliver den samme, bare værre
Mens vi svælger i coronadrømme om en ny og bedre verden på den anden side af pandemien, ryster katastrofeforskere på hovedet. Hvor krige bliver stående i den kollektive erindring, glemmer vi påfaldende hurtigt naturudløste katastrofer, forklarer antropolog Kristoffer Albris. Hundrede års katastrofeforskning peger på, at kriser ofte katalyserer udviklinger, som allerede er på vej.
Programmet blev sendt første gang d. 10 maj 2020.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/4/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Livet er data
Vi er gåder for os selv, men dybt forudsigelige for forskerne. Fysiker Sune Lehmann bruger store datasæt til at afdække menneskenaturens krinkelkroge. Mobiltelefon data har afsløret nye kognitive begrænsninger og kønsforskelle i adfærd. Nu drømmer den unge forsker om at kortlægge Danmarks sociale opdeling i mange parallelle samfund – via Facebook.24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
28/3/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Stress
Hvordan bliver en evolutionær mekanisme til at klare livets udfordringer til en moderne folkesygdom? Og hvad betyder vores individuelle forestillinger om stress for, om vi bliver syge eller mere produktive? Biolog og stressforsker Karen Johanne Pallesen udlægger teksten for en vært med hjertebanken og åndenød.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
21/3/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Mærk dit mikrobiom
Det er mikrobernes planet, og vi er bare deres redskaber, siger endokrinolog Oluf Borbye Pedersen. Samfundet i vores tarme bestemmer vores sundhedstilstand og påvirker vores hjerne og adfærd. Mangfoldighed er godt, mens et artsfattigt mikrobiom giver problemer. Men glem alt om mælkesyrebakterier i kapsler - mikrober vil have fiberrig kost.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
14/3/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Punkterede bobler
Sociale medier skaber ekkokamre, som pakker alle ind i deres holdningers vat. Eller gør de? Medieforsker Anja Bechmann finder en stort fælles overlap i danskernes SoMe eksponering. Hun forklarer også, hvorfor hun mener, at fake news har større effekt på os end mange undersøgelser peger på.24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/3/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Mellem himmel og helvede
Bipolar lidelse har fascineret forskere siden psykiatriens barndom men er stadig gådefuld. Psykiater Maj Vinberg giver et portræt af sygdommen, som typisk bryder ud typisk i teenageårene, men forløber forskelligt. Genetiske undersøgelser afslører biologien bag og viser sammenhæng mellem bipolart temperament og høj kreativitet.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
28/2/2022 • 0 minutos, 0 segundos
P-piller på hjernen
P-piller påvirker kvinders psyke, humør og kognition på måder, som bekymrer forskerne. Læge Søren Vinther Larsen forklarer, hvordan hormoner ombygger hjernens signalveje og kan give både depression, stressfølsomhed og nedsat motivation. Han vil nu forstå, om påvirkningen er størst for de helt unge.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
21/2/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Knyt dig
Vil du være klogere på din måde at danne relationer til andre mennesker - så læs noget tilknytningsteori, foreslår spædbørnspsykolog Mette Skovgaard Væver. En tryg tilknytning er vuggegaven, der bliver ved med at give. Vi får bedre parforhold, færre sygdomme og klarer os bedre i arbejdslivet. Hør, hvordan man skaber de rigtige betingelser, og hvorfor vanskelige småbørn kan være god træning for nye forældre.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
14/2/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Livets sten
Barndommens rejse med konebåd til Grønlands udkant åbnede Minik Rosings øjne for sten og klipper. Som geolog fandt han de tidligste spor af liv i de samme klipper og kom senere på forsiderne med en kættersk teori om, at livet har skabt kontinenterne. Nu vil Rosing »redde verden« med Grønlandsk mudder.24 spørgsmål til professoren er støttet af CarlsbergfondetSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/2/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Fra pest til corona
Danmark var foregangsland for epidemilove i 1600-tallet, og under koppeepidemierne i 1800-tallet havde vi tvangsvaccination af børn.Tuberkulosen blev ophav til smittestigma og slog hver syvende voksen ihjel. Læge og historiker Morten Arnika Skydsgaard udruller epidemiernes vilde historie og forklarer, hvordan den har sat aftryk i håndteringen af corona.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
31/1/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Bakteriernes hemmelige liv
Bakterier tænker ikke, men de kan både handle i flok og slå enhver kemiker af banen, når det handler om at sammensætte interessante molekyler. Bakteriolog Lone Gram arbejder med at opklare, hvordan bakterierne selv bruger antibiotika, og fortæller om udspekulerede mikrober, der samarbejder på tværs af arter og danner komplekse samfund.24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
24/1/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Aktiv dødshjælp?
Syv ud af ti danskere er for, så hvorfor holder politikerne sig for ørerne? Og hvem skal i givet fald have adgang til aktiv dødshjælp? Er det kun de terminalt fysisk syge med ulidelige smerter, eller skal mennesker med psykiske lidelser kunne bede om at dø, som i Holland og Belgien? Og hvad med børn? Diskussion med filosof og bioetiker Thomas Søbirk Petersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
17/1/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Tyngdekraftens tiltrækning
I 2017 jublede alle jublede over sensationelle målinger af tyngdebølger. Men hvad er det overhovedet fysikerne går og roder med? Hvordan fungerer tyngdekraften, og hvad er masse overhovedet?
Faktisk ved vi det ikke helt, forklarer astrofysiker Uffe Gråe Jørgensen og tager os både ind i materien og ned gennem den utrolige historie om jagten på forståelse. Fra Newton over Einstein og den oversete tragiske helt Bernhard Riemann.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/1/2022 • 0 minutos, 0 segundos
De sidste nomader
Nomadetilværelsen var menneskets oprindelige livsform, og i årtusinder udgjorde de rejsende folk verdenssamfundets ’blodomløb’ med deres transport af varer. Nu har de trange kår i en verden af fastboende, og mange forsvinder. Antropolog Ida Nicolaisen fortæller om at bo hos nomader i Nordafrika, beskrive deres samfund for eftertiden, og om, sommetider at misunde dem friheden i ørkenen.
24 spørgsmål til professoren er støttet af CarlsbergsfondetSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/2022 • 0 minutos, 0 segundos
Artsbegrebet i opløsning
Hvad har zebraen under sin stribede pyjamas? En genetik, som splintrer zoologernes traditionelle klassifikation. Biolog Rasmus Heller har gentestet afrikanske zebrapopulationer gennem tiden og fundet, at de kendte underarter ikke svarer til biologien. Forskningen stiller spørgsmålet: Hvordan skal vi overhovedet forstå begrebet art?Udsendelsen blev sendt første gang d. 31 marts 2018.
24 spørgsmål til professoren er støttet af CarlsbergfondetSee omnystudio.com/listener for privacy information.
27/12/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Befri legen!
Leg er et fix for vores medfødte informationsnarkomani. Men bliver moderne børn mindre kreative og mere angste, fordi de leger for ufrit og for sikkert?
Legeforsker Marc Malmdorf Andersen forklarer, hvorfor uhyggelig og risikofyldt leg er med til at beskytte børn mod udvikling af angst, og hvordan for meget instruktion begrænser deres fantasi.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergsfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
20/12/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Hvalernes hemmelige liv
På dybt farvand går flere håndfulde elefant-store hvalarter, som endnu hverken er navngivet eller beskrevet, og sansefysiolog Peter Teglberg Madsen er en af de første til at udforske de ukendte dyr. Han fortæller også om kræsne spækhuggere, der udvikler kulturelle fordomme, og om syngende pukkelhvaler, der har solgt ti millioner LPer.Programmet blev sendt første gang d.11 maj 2019. 24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
13/12/2021 • 0 minutos, 0 segundos
4000 år gammel litteratur hitter
Det sumeriske helteepos 'Gilgamesh' er blandt de ældste litterære værker, og der kommer stadig nye fragmenter til.
Assyriolog Sophus Helle fortæller om at oversætte fra kileskrift, og åbner døren til mesopotamiske bykulturer, hvor guder og mennesker kunne skifte køn i fortællinger, mænd have sex med mænd og den første navngivne forfatter var en kvinde.
Podcasten blev sendt første gang 6. april 2019. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/12/2021 • 0 minutos
Husker De?
Dine erindringer lyver om dig.
Psykologiprofessor Dorthe Berntsen studerer vores selvbiografiske hukommelse og finder, at den ikke gør i nøjagtige gengivelser, men løbende spinder en hensigtsmæssig fortælling om vores liv.
Selvom ungdommen er hæslig, husker vi den senere i et lyserødt skær, og vores egne handlinger ser betydeligt bedre ud i bakspejlet. Faktisk er hukommelsen så upålidelig, at man kan plante falske erindringer hos os og se dem vokse vildt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
29/11/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Obduktion
Karen Blixen skulle have haft en Nobelpris – og en henvisning til en psykiater.
Den selviscenesættende forfatter havde slet ikke syfilis men var derimod anorektiker og hemmelig misbruger af afføringsmidler. Hun fik lov at sulte sig ihjel.
Med udgangspunkt i sin nye bog Berømte Dødsfald, fortæller retsmediciner Jørgen Lange Thomsen om at arbejdet med at finde de dødsårsager, som lægerne ikke interesserer sig for.
Programmet blev sendt første gang 28. januar 2017.See omnystudio.com/listener for privacy information.
19/11/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Skilt
Hvorfor oplever vi skilsmisse som en af de største livskriser?
Handler det om, at vi stadig mentalt set lever i romantikkens tidsalder og dyrker forestillingen om det livslange parforhold som ideal? Og hvorfor gør vi det, selvom vi fra naturens hånd er indrettet på både utroskab og skiftende forhold?
Psykolog og skilsmisseforsker Gert Martin Hald fortæller.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
15/11/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Psykedelisk psykiatri
Skal vi have svampe mod depression og ecstasy mod posttraumatisk stress? Psykiater David Erritzøe forklarer, hvordan stofferne virker i hjernen, og hvorfor de kan rykke en forsnævret bevidsthed. Og så aflyser hans egen forskning idéen om at optimere sit liv gennem mikrodosering. Små daglige doser af psykedelika giver ingen reel virkning – de er ren placebo.
24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/11/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Tidlige mennesker fik børn sent
Vores fjerne forfædre havde ikke travlt med at få børn. Bioinformatiker Mikkel Heide Schierup bruger helt ny teknik til at afsløre familieplanlægningen for 40.000 år siden, og opdager overraskende geografiske forskelle.
Asiatiske forældre ventede 5 år længere end europæiske, og det viser en vej ind i helt tidlige kulturelle udviklinger.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/11/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Migræne – fra hysteri til neurologi
For 30 år siden betragtede man migræne som forkælede kvinders undskyldning for en øv-dag. Nu ved man, at sygdommen rammer én ud af syv og koster samfundet kassen. Neurolog Jes Olesen fortæller om sit pionerarbejde med at afdække biologien, om den medicin, industrien burde udvikle, og om hvorfor migrænepatienter stadig møder fordomme.24 spørgsmål til professoren er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
25/10/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Jordens hemmelige liv
Hvor kom atmosfæren fra, og hvad skabte egentlig al den ilt, vi indånder?
Geobiolog Tais Wittchen Dahl udruller 4 milliarder års historie inklusive den vanvittige og gådefulde kambriske eksplosion, hvor livet i løbet af kort tid gik fra encellede former til en skov af utrolige konstruktioner. Forståelse af fortidens hændelser kan måske vise vej gennem nutidens klimakrise.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
18/10/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Grønlandshajens gåde
Hvordan bærer en tonstung og umådelig langsom fisk sig ad med at leve 300-500 år, og kan vi lære noget af dens fysiologi?
Marinbiolog John Fleng Steffensen fortæller den utrolige og snørklede historie om, hvordan et tilfældigt møde med en grønlandshaj førte til hans stadige jagt på at forstå et af havets mest gådefulde væsner.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Nye verdener
Det bobler af svolvsyre og regner med jern i det ydre rum. Forskningen i exoplaneter eksploderer i disse år, hvor i tusindvis af nye verdner åbner sig for teleskopernes linser.
Nu samler interessen sig om de jordlignende planeter, og astrofysiker Lars A. Buchhave guider gennem mulighederne for at finde liv derude.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/10/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Dødens kultur
Døden er ikke længere fortrængt og fremmedgjort, den er blevet spektakulær. Vi vil høre om de kendtes død, og vi vil mindes og sørge på de sociale medier, men vi vil stadig ikke se dødens realitet.
Sociolog Michael Hviid Jacobsen udlægger dødens kultur fra middelalder over 1800-tallets dødsdyrkelse og modernitetens dødsfornægtelse til vores egen brydningstid.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
27/9/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Tillidens kultur
Danskernes tillid sætter verdensrekord, men hvad påvirker egentlig tilliden i et samfund?
Uddannelse og velfungerende institutioner trækker op, mens indvandring trækker ned, men komplicerede dynamikker er i spil. Samfundsforsker Peter Thisted Dinesen udlægger forskningen og forklarer, hvorfor tillid er guld værd.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
20/9/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Angsten, der lurer
Er angst en folkesygdom, og hvor kommer den i givet fald fra?
Psykiater Rasmus Nejst Jensen forklarer, hvordan nutidens angstlidelser bygger på evolutionens solide frygt-fundament, men får brændstof fra et samfund med stor frihed og få grænser. Men kan angsten også bruges til noget i livet og i kunsten?
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
13/9/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Det gør ondt!
Kronisk smerte rammer næsten hver tredje og betragtes nu som en selvstændig sygdom. Men hvad er smerte, og hvad gør man, når årsagen er uforklarlig?
Psykolog Lene Vase Toft forklarer, hvorfor smertestillende medicin sjældent kan stå alene, og hvordan luftige sager som hypnose, psykoterapi og musik gør en forskel.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/9/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Alzheimers gåde
Hvad er det egentlig, der får erindringerne til at forsvinde og hjernen til at skrumpe? Demensforsker Gunhild Waldemar forklarer, hvordan vildfarne proteiner ødelægger celler og kan forudsige Alzheimer ti år før, der er symptomer.
Men skal man lade sig teste? Og hvad er det bedste håb for at forebygge den mest udbredte demenssygdom?
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
30/8/2021 • 0 minutos
Velfærdssamfund uden virkning?
Den sociale arv vejer lige så tungt i Danmark som i USA, og herhjemme bliver sammenhængen mellem forældre og børns uddannelse samt økonomi stadig stærkere. Sociolog Signe Hald Andersen undersøger marginalisering og forsøger at forstå, hvorfor velfærdssamfundet i overraskende ringe grad er i stand til at løfte dem på samfundets bund.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
23/8/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Druk – nu med forskning
Forskning viser, at jævn, moderat druk er sundere end afholdenhed, så hvorfor fremstilles alkohol stadig ensidigt som en risikofaktor? Alkoholforsker Morten Grønbæk tager diskussionen og udfolder viden om vores foretrukne rusmiddel fra virkningen i hjernen over effekten på hjerte-kar systemet til misbrugets dynamik og de kulturelle kompleksiteter.
Podcasten er sponsoreret af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
16/8/2021 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Helt hypnotiseret
Glem alt om sceneshows med slikkede hypnotisører og frivillige, der kagler som kyllinger. Hypnose er et nyttigt redskab i sygdomsbehandling. Neuropsykolog Jonas Kristoffer Lindeløv har som den første brugt hypnose til kraftigt at forbedre hukommelsen hos patienter med hjerneskader. Han fortæller om hypnosens mekanismer og gennemgår de kliniske effekter på både fysiske og psykiske tilstande.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.
Udsendelsen blev sendt første gang den 27. april 2019.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/8/2021 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Genteknologernes gave til økofolket
Drop ideen om ’gammeldags’ GMO, siger plantefysiolog Michael Palmgren, for der er ny teknologi på banen. CRISPR-revolutionen gør det muligt at korrigere enkelte udvalgte byggestene i planters DNA, og Palmgrens vision er at styrke moderne mutant-afgrøder med egenskaber fra deres oprindelige forfædre. Det bonner ud på alle økologiske værdier, siger filosof Klemens Kappel, men økologerne går i baglås.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.Udsendelsen blev sendt første gang den 9. december 2017.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/8/2021 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Kroppens egen kræftbekæmpelse
Visionerne for at få immunsystemet til at bekæmpe kræft går tilbage til 1800 tallet, men det er de seneste 5 år, som har rykket.
Immunolog Inge Marie Svane grundlagde feltet i Danmark, og arbejder i dag sammen med 60 forskere på at rekruttere de indre kamptropper og rette dem mod vildtvoksende celler. Hør om utrolige helbredelser, skræmmende bivirkninger og vilde omkostninger.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.Udsendelsen blev sendt første gang den 1. juni 2019.See omnystudio.com/listener for privacy information.
18/7/2021 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Fra Persien til Iran
Filolog Claus Valling Pedersen fortæller om Kyros den Stores tolerance, moderne iransk nationalisme og rigtig meget ind i mellem.
Som den Zarathustriske religion, der introducerede både den messianske tanke og ideen om himmel og helvede. Eller om revolutionen i 1979, der egentlig slet ikke var islamisk, men blev det, da man valgte den helt forkerte leder.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.
Udsendelsen blev sendt første gang den 8. juni 2019.See omnystudio.com/listener for privacy information.
18/7/2021 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Grønlands (virkelige) historie
Da Inuit indvandrede til Grønland fra Sibirien var landet allerede befolket. Nordboerne, som var kommet fra Island og Norge, var gået i land på den øde ø og havde etableret en udpost for europæisk kultur.
Historiker Thorkild Kjærgaard fortæller om mødet mellem øst og vest i Grønland, udlægger Nordboernes mystiske endeligt, og forklarer, hvorfor Grønland aldrig har været en koloni.
Podcasten er støttet af Carlsbergfondet.Udsendelsen blev sendt første gang den 23. december 2017.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/7/2021 • 0 minutos, 0 segundos
24 spørgsmål classic: Skal traumer fortrænges?
Ph.d. ved Dansk Center mod Tortur, Helle Harnisch har undersøgt tidligere børnesoldater fra det nordlige Uganda. Hendes fund er en udfordring til den psykologiske verdens dogme om ’heling gennem deling’. De traumatiserede, som ikke taler om deres oplevelser klarer sig psykisk bedre end dem, der kommer i hænderne på velmenende vestlige krisepsykologer.
Podcasten er sponsoreret af Carlsbergfondet. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/7/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Naturen har brug for en håndgranat
Biodiversitetsforsker Carsten Rahbek forklarer, hvorfor natur-romantik med udsætning af vilde heste og bisoner, er en dårlig idé. Hvis man vil have genforvildning skal naturen hellere hjælpes på vej med kaos og rod, som giver nye biologiske nicher. Men fremfor alt handler det om plads.
Podcasten er sponsoreret af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
28/6/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Vi er alle institutionernes børn
Hvordan bliver vi til som mennesker? Gennem benhård socialisering i institutioner fra en tidlig alder. Samfundets krav går mod stadig mere selvbeherskelse, kropskontrol og subtile adfærdsmæssige balancer, og for forældre bliver ‘gode’ børn et stadig vigtigere projekt. Antropolog Eva Gulløv fortæller om den indre civiliseringsprocess.
Podcasten er sponsoreret af Carlsbergfondet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
21/6/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Morgenluft for medicinsk cannabis?
Jo, stoffer fra cannabis virker i nogle tilfælde og mod nogle symptomer. Infektionsmediciner og cannabis-forsker Peter Leutscher skiller dårlig forskning fra god og fortæller om det allestedsnærværende endocannobinoide system, der dæmper fysiologiens store udsving.
Podcasten er sponsoreret af Carlsbergfondet. See omnystudio.com/listener for privacy information.
15/6/2021 • 0 minutos, 1 segundo
24 spørgsmål classic: Kampen om menneskesynet med Frederik Stjernfelt
Hvem er vi? Biologiske maskiner med en evolutionært formet natur eller blanke tavler, som samfundet og miljøet indskriver sig på? Rationelle Homo oeconomicus eller følelsesstyrede Homo emotionalis? Filosof Frederik Stjernfelt er med i et forskerkonsortium, som kortlægger, hvordan konkurrerende menneskebilleder kæmper om samfundsinstitutioner og støder sammen i debatten.
Podcasten er sponsoreret af Carlsbergfondet.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
14/6/2021 • 0 minutos, 0 segundos
Morgenluft for medicinsk cannabis?
Jo, stoffer fra cannabis virker i nogle tilfælde og mod nogle symptomer. Infektionsmediciner og cannabis-forsker Peter Leutscher skiller dårlig forskning fra god og fortæller om det allestedsnærværende endocannobinoide system, der dæmper fysiologiens store udsving.
Podcasten er sponsoreret af Carlsbergfondet. See omnystudio.com/listener for privacy information.