Winamp Logo
#weetikveel Cover
#weetikveel Profile

#weetikveel

Dutch, Social, 11 seasons, 343 episodes, 2 days, 16 hours, 11 minutes
About
Vragen stellen over kleine dingen in een grote wereld.
Episode Artwork

Rubens

Rubens was een echte veelzijdige kunstenaar. Naast schilder was hij ook architect, diplomaat, kunstverzamelaar en polyglot. Maar ook een tuinliefhebber. De tuinman werd samen met zijn butler het beste betaald. Rubens was bijzonder productief. Zowat overal ter wereld hangt werk van hem. En ook op andere vlakken was hij levenslustig. Hij trouwde op zijn 53ste nog met de 16-jarige Helena Fourment, die hem nog 5 kinderen schenkt. Bert Watteeuw is directeur van het Rubenshuis in Antwerpen.
8/30/202437 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Napoleon

Napoleon Bonaparte blijft ons fascineren. Honderdduizenden boeken, talloze films maakten van de mens een mythe. En ook hijzelf heeft in niet geringe mate bijgedragen tot het Napoleonbeeld dat we vandaag hebben. Wat klopt er van dat beeld? Welke clichés zijn een eigen leven gaan leiden? En wat is zijn nalatenschap? Johan Op de Beeck schreef verschillende boeken over Napoleon.
8/29/202447 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Fertiliteit

Een op de zes mensen ter wereld kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Hoe komt dat? En wat zijn de mogelijke oplossingen? En die biologische klok, bestaat die echt? Dokter Herman Tournaye is diensthoofd van het Centrum Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Brussel. Hij begeleidt koppels die in een fertiliteitstraject stappen.
8/28/202418 seconds
Episode Artwork

Goeie verhalen over wijn

Wist je dat één luis bijna alle wijngaarden in Europa had vernietigd? Of dat bavianen van Pinot Noir houden. In zijn boek Wijn. Een goed verhaal bij elk glas wijn vertelt radiomaker en wijnliefhebber Dennis van den Buijs sappige anekdotes over wijn. Niet over het technische aspect van het wijnmaken, maar verhalen die je graag deelt met vrienden en familie rond een flesje wijn.
8/27/202443 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Groepsdynamica

Wanneer een groep mensen samenwerkt zijn er altijd wel onderliggende zaken die bepalen of het klikt of niet. Groepsdynamica heet dat met een duur woord. Guy Meert is psycholoog en probeert om teams beter te laten samenwerken. Hij heeft er zelfs een concept voor bedacht: GRINTA. Een term uit de sport die staat voor “gedrevenheid”.
8/26/202442 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

ADHD

ADHD staat voor Attention-Deficit-Hyperactivity-Disorder. Een ontwikkelingsstoornis waardoor je impulsief, hyperactief en onoplettend gedrag kan vertonen. Maar er bestaan ook veel misverstanden over. Marina Danckaerts is kinder- en jeugpsychiater aan de KUL.
8/23/202441 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Angsten en dwangneuroses

Angsten en dwangneuroses. Ongeveer 2% van de bevolking zou er mee te maken hebben. Comedian William Boeva is één van hen. Zoals zo vaak begint het met onschuldige dingen, zoals bij het oversteken van een zebrapad alleen op de witte stroken stappen. Maar het werd steeds problematischer. William zocht hulp bij een psycholoog en nam angstremmers. Hij maakte er ook een voorstelling over “13”.
8/22/202447 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

De piramides van Egypte

De Grote Piramide van Gizeh is het enige van de zeven antieke wereldwonderen dat nog bestaat. Waarom bouwden de oude Egyptenaren zulke reusachtige grafmonumenten en hoe deden ze dat? Dankzij recente ontdekkingen hebben we toch wat meer inzicht gekregen in de mysteries van de piramiden. Egyptoloog Marleen Reynders ontrafelt.
8/21/202443 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Traumapsychologie

Trauma’s kunnen op verschillende manieren ontstaan en ook de symptomen kunnen erg verscheiden zijn: nachtmerries, depressies, falingsangst, angststoornissen. Holocaustoverlevers hebben de zogenaamde 1000-stars blik. Een blik in het oneindige. Birsen Taspinar is psychologe en leert mensen omgaan met trauma’s. Ze maakt ondermeer gebruik van EMDR-therapie.
8/20/202418 seconds
Episode Artwork

De Western

De western is terug van nooit weggeweest. In de bioscoop en op streamingdiensten vind je de laatste jaren vaak reeksen die zich in het wilde westen afspelen. Waarom is de western, ondanks het feit dat het als genre al duizend keer is doodverklaard, toch niet kapot te krijgen? Filmkenner Anke Brouwers praat over haar favoriete filmgenre: over lonesome cowboys en native Americans, shootouts in woestijn, barfights in saloons, postkoetsen, treinrovers, and the final frontier.
8/19/202450 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

DE OGEN

Van de ogen wordt gezegd dat het de vensters op onze ziel zijn. Maar hoe werken ze? De meeste mensen moeten vroeg of laat toch een bril of lenzen dragen. Maar wat is het verschil tussen verziend en bijziend. Wat is brilsterkte? Zijn de goedkope leesbrilletjes die je in de supermarkt vindt een goeie optie? En wist je dat ook oogmigraine bestaat. Vragen voor oogartse Liselotte Aerts.
8/16/202418 seconds
Episode Artwork

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een aangeboren en erfelijk persoonlijkheidskenmerk. Typerend voor hoogsensitieve personen is dat ze informatie en prikkels op een meer diepgaande manier verwerken. Meestal gaat dat samen met een rijke innerlijke wereld, een sterke intuïtie, en empathische manier van in het leven staan. Maar het zorgt ook voor een gevoeliger zenuwstelsel dat makkelijker overprikkeld raakt. Fleur van Groningen is journaliste en ervaringsdeskundige.
8/15/202441 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Wat is leven?

Leen Decin staat aan het hoofd van het Instituut voor Sterrenkunde aan de KUL. Wanneer ze een lezing geeft komen deze vragen altijd terug: Zijn we alleen? Waar komen we vandaan? Is er een god? De mens zoekt dus betekenis. Maar wat is de definitie van leven? Zijn we alleen in het universum? Zowel een positief als negatief antwoord op die vraag is beangstigend.
8/14/202418 seconds
Episode Artwork

Griekse Mythes

Griekse mythes of elementen daaruit zijn nog altijd behoorlijk sterk aanwezig ons dagelijks leven. Denk maar aan de Doos van Pandora, het Oedipus-complex, het Paard van Troje. Waar kwamen al die in onze ogen bizarre en onlogische voorstellingen en verhalen vandaan? Dat weet Nadia Sels, classica en kunsthistorica
8/13/202452 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Titanic

Op 14 april 1912, amper 4 dagen na de afvaart, botste de Titanic tegen een ijsberg in de Noord-Atlantische Oceaan. Het schip was onderweg van Southampton naar New York. Het was een van de meest tragische en dodelijkste maritieme rampen uit de geschiedenis. Er waren ook 27 Belgen aan boord, waarvan er 7 de ramp overleefden. Journalist Dirk Musschoot schreef al twee boeken over de Titanic.
8/12/202448 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Parfum

Zij het voor een speciale gelegenheid, zij het voor dagelijks gebruik: veel mensen spuiten parfum op hun hals of polsen. Toch wordt vaak niet stilgestaan bij hoeveel werk in zo'n geur kruipt. Wie maakt parfum? En hoe komt die precies tot stand? Geurkunstenaar Laura de Coninck geeft je een blik achter de schermen.
7/26/202442 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Moederschap

Moederschap is een ingrijpende fase in het leven van vrouwen. Vroedvrouw Uwe Porters vertelt hoe het er anno 2024 uitziet en wat u kan doen om het leefbaarder te maken.
7/25/202441 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Migraine

15% van de bevolking heeft last van migraine. Maar wat is het? En wat triggert het? Wat kan je ertegen doen? Neuroloog Annick Verstappen heeft de antwoorden.
7/24/202439 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Lewis Hamilton

Motorsportjournalist Gert Vermersch vertelt het verhaal van Lewis Hamilton. Hoe hij zonder het grote geld een van de grootste coureurs allertijden werd.
7/22/202438 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

MICHELIN INSPECTEUR

Er hangt een waas van geheimzinnigheid rond de inspecteurs van de Michelingids. Werner Loens werkte 35 jaar als Michelin-inspecteur. Hij ging gemiddeld 8 keer per week eten en maakte dan een rapport over zijn restaurantbezoek. Hij besliste dus of de chef zijn felbegeerde ster kreeg. De job van je leven. Maar ook met consequenties voor de eigen gezondheid. Op een bepaald moment woog hij ruim 130 kg en besloot hij een maagverkleining te doen. Om verder te kunnen werken. Kobe Ilsen mag snu
7/19/202445 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Psychedelica

Er is steeds meer onderzoek naar het gebruik van psychedelica als ondersteuning bij verschillende vormen van therapie. MDMA wordt gebruikt voor de behandeling van posttraumatische stoornissen. Ketamine kan een positief effect hebben bij depressie. Maar wat doen die psychedelica precies met onze hersenen? En wat zijn de effecten en ervaringen die je erbij hebt? Dimitri De Bundel is farmacoloog en leidt een onderzoeksgroep experimentele farmacologie aan de VUB.
7/18/202443 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Strandjutter

Een strandjutter is iemand die op het strand speurt naar aangespoelde spullen. Aron Fabrice de Kisangani is zo’n Vlaamse strandjutter. Een naam die doet dromen van verre horizonten. Elke dag gaat hij naar het strand om schatten uit het water te halen. Spullen met een verhaal. Recent vond hij één kilogram cocaïne. Of er spoelt een zwinkokkel aan. Dat dier is 45 miljoen jaar oud. En toch gaat Aron nooit zwemmen in de zee. Uit respect en ontzag.
7/17/202444 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Adolf Eichmann, de architect van de holocaust

Adolf Eichmann staat bekend als de architect van de holocaust. Toch is hij niet de bedenker of eindverantwoordelijke van het plan. Wel de bureaucratische manager die de “endlösung” zo efficiënt mogelijk probeerde te organiseren. En die de bureaucratie vervolgens gebruikt om zijn acties goed te praten. Een bevel is een bevel. Hij vluchtte na de oorlog naar Argentinië om er onder een valse identiteit een nieuw leven op te bouwen. Maar de Mossad komt hem op het spoor en ontvoert hem naar Isr
7/16/202445 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Het verhaal achter de iconische Flandria wielerploeg

De Flandria wielerploeg was een begrip in de internationele wielerwereld in de jaren ‘60 en ‘70. In die iconische rode koerstruitjes. Iedereen reed voor Flandria (Freddy Maertens, Michel Pollentier, Joop Zoetemelk etc….) behalve Merckx. Maar er schuilt ook veel tragiek in het verhaal achter het familiebedrijf Flandria. Dat was na WOII de belangrijkste (brom)fietsenfabrikant van België.
7/15/202418 seconds
Episode Artwork

Tornado's

Tornado’s komen bij ons minder vaak voor dan in de VS. Maar toch zijn er jaarlijks zo’n 5 à 10 die over ons land trekken. In 1967 raasde de zwaarste tornado die België ooit kende door Oostmalle. Auto’s, huizen en koeien vlogen die dag de lucht in. Maar wat is het verschil tussen een tornado en een orkaan. En hoe ontstaat een orkaan? David Dehenauw van het KMI kent de antwoorden.
7/12/202440 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

SM

Sadomasochisme is een onderdeel van BDSM-seks. BDSM staat voor Bondage and Discipline, Dominance and Submission, Sadism and Masochism. Kortom al het buitengewone of afwijkende in seksualiteitsbeleving. Eigenlijk gaat het om het overdragen van de macht. En dat is van alle tijden, want ook al in het oude Egypte of Griekenland zijn er afbeelding van afwijkend seksueel gedrag te vinden op voorwerpen. Seksuologe Vanessa Muyldermans is gefascineerd door het fenomeen.
7/11/202451 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

ULTRASPORTER

Jelle Veyt is een Belgische avonturier en ultrasporter met een bijzonder missie. Hij wil de eerste atleet op aarde zijn die de 7 hoogste bergen op elke continent beklimt, en die dat doet op eigen kracht. Dus zonder hulp van motorische transportmiddelen om naar zijn bestemming te reizen. Hij fietst, wandelt, zeilt, en roeit naar elke berg om zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Wat maakt dat iemand aan zo’n waanzinnig project begint? Misschien heeft het te maken met zi
7/10/202452 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Veganisme en dierenleed

Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd. Dat is het verhaal van Sofie Mulders. Die werd veganiste nadat ze als journaliste een stuk maakte over veehouders. Tijdens haar research schrok ze ervan hoe weinig ze wist van landbouw en veeteelt. Ze werd zich bewust van de gigantische impact van het eten van vlees en zuivel op het milieu. En dan hebben we het nog niet over de benarde omstandigheden waarin dieren worden gekweekt. Ze kon niet anders dan veganiste worden en ten
7/9/202451 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

WOORDENBOEK

Er was een tijd dat zo goed als iedereen een Dikke Van Dale in huis had. Of moeten we het nu over de Grote Van Dale hebben? Die discussie illustreert al meteen hoe gevoelig taal of een woord kan liggen. Maar welke woorden komen in het woordenboek terecht? Vanaf wanneer worden nieuwe woorden opgenomen. En wie was die mijnheer Van Dale? Vragen voor Ruud Hendrickx. Die is hoofdredacteur van het Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse taal. Hij was ook 25 jaar VRT-taalraadsman.
7/8/202451 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Seksueel Misbruik

Mel Meliciousss is een sekswerker met een missie. Ze staat bekend als de seksjuf van Tik Tok. Daar beantwoordt ze respectvol en eerlijk vragen over seksualiteit en sekswerk. Maar om dat kunnen doen heeft ze een lange weg afgelegd, want ze groeide op in een gezin waar ze slachtoffer werd van seksueel misbruik. In haar boek "Naakt" vertelt ze over die ervaringen met trauma en misbruik. Het is een openhartig verhaal over hoe ze van een kind met een lastige thuissituatie uitgroeide tot een ze
7/5/202418 seconds
Episode Artwork

De Zee

Onze blauwe planeet wordt vooral gevormd door zeeën en oceanen. En die breken zowat alle records op aarde. De oceanen hebben de diepste troggen, de hoogste bergen, de grootste vlaktes, de langste bergketen en de meeste vulkanen. We weten minder over de diepzee dan over het oppervlak van de maan. De biodiversiteit in onze oceaan is enorm rijk. 1 liter zeewater bevat niet minder dan 1 miljard organismen. Jan Mees algemeen directeur van het 'Vlaams Instituut voor de Zee'.
7/4/202449 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

De Lever

De lever is het grootste orgaan in ons lichaam, met een gewicht van ongeveer 1,5 kg. Het is een kleine fabriek met tal van functies zoals het filteren van de bloedstroom en het opslaan van voedingsstoffen. De lever maakt ook vitamine D aan. En hij heeft de unieke eigenschap dat hij zichzelf kan herstellen. De lever breekt ook medicijnen af in ons lichaam. Een gezonde lever, betekent ook een gezond leven. Dat zegt prof. Hans Van Vlierberghe,
7/3/202453 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Mentalisme

Een mentalist is iemand die doet alsof hij een zesde zintuig heeft. Maar hij gebruikt enkel zijn eigen zintuigen en is een meester in het manipuleren. Het is een kwestie van iemands lichaamstaal lezen, zijn keuzes te beïnvloeden en zaken te suggereren. Gili is onze bekendste mentalist en biedt ons een kijkje in zijn fascinerende universum. Maar hij maakt er tegelijk ook een punt van om te bewijzen dat paranormale gaven niet bestaan.
7/2/202451 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hannibal

Hannibal was de meesterstrateeg en geniale veldheer uit het Noord-Afrikanse Carthago. Hij trok met zijn olifanten over de Alpen en bracht Rome aan de rand van de afgrond. Dat verhaal kennen we. Maar wat valt er nog meer over Hannibal te vertellen? En hoe relevant is zijn verhaal voor ons vandaag? Michael De Cock, schrijver, theatermaker, directeur van de KVS is al lang begeesterd door Hannibal.
7/1/202451 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Een nieuwe kijk op de kosmos

Weet ik Veel was te gast op het Nerdland Festival en Kobe Ilsen sprak er met kosmoloog Thomas Hertog. Die werkte 20 jaar lang samen met de legendarische Stephen Hawking. Hij schreef er een boek over: ‘Het ontstaan van de tijd. Mijn reis met Stephen Hawking voorbij de oerknal’. Samen ontwikkelden ze een nieuwe kijk op de kosmos. Door de waarneming van gravitatiegolven kunnen we nu echt terugkijken tot bij de oerknal. Dat is zowat het ‘Galileo moment’ van onze tijd.
6/28/20241 hour, 2 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Innovatie in de sport

Renners wegens hun voeding af met een voedingsapp. Voor een tijdrit testen ze hun aerodynamische houding in een fietstunnel. En in het shirt van een voetballer zit een gps waarmee al hun bewegingen worden gemonitord. Zelfs het zweet van topsporters wordt geanalyseerd. Dat moet leiden tot zogeheten “marginal gains” in hun prestatie. Ook in de topsport is innovatie dus alomtegenwoordig. Toon de Beukelaar is docent trainingsleer aan de KUL.
3/21/202448 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

CHIPS

Chips zijn prominent aanwezig in ons dagelijkse leven, vaak zonder dat we het beseffen. Het zit in je smartphone, je laptop, maar ook in je autosleutels of in elk elektronisch toestelletje. En het zijn die chips die voor de gigantische rekenkracht zorgen achter AI. Het is een kleine stukje silicium waarop elektronische schakelingen zitten. Op 1 chip passen 50 milljard schakelaartjes. Marian Verhelst is professor micro-elektronica aan de KU Leuven.
3/20/202440 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Het verhaal achter Samsung

Samsung verkoopt meer smartphones dan Apple. Ze begonnen als groenten handel in 1938 en Samsung betekent letterlijk Drie Sterren. Het bedrijf werd lang geleid als een soort leger. En dat geldt wel voor meer Aziatische techbedrijven. Die hebben zo’n groot aanzien in Zuid-Korea dat je moet slagen voor een soort ingangsexamen voor je er aan de slag mag. Thomas Smolders is techjournalist en heeft een podcast over technologie: De Computer Club.
3/20/202447 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Authentieke intelligentie

Voor sommigen gaat de technologische vooruitgang wel heel snel. Ze zijn bang voor job verlies of zijn gewoonweg niet meer mee met de nieuwste ontwikkelingen op vlak van artificiële intelligentie. Maar daar staat onze eigen authentieke intelligentie tegenover. De rekenkracht van computers is gigantisch, maar ze kunnen niet creatief zijn of zichzelf herprogrammeren. Net daar ligt onze kracht als mens. Elke Geeraert is professor in de neuropsychologie aan de UGent.
3/18/202440 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Alex Agnew

Alex Agnew over stand-up comedy op het podcast event van VRT.
3/18/20241 hour, 5 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

JFK

John F. Kennedy was de 35ste president van de Verenigde Staten. Zijn charisma maakte hem tot de meeste geliefde president in de geschiedenis van de VS. Hij was ook de eerste televisie-president en met oneliners strooide als "Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country”. In 1963 werd hij vermoord in Dallas en daarover doen de wildste complottheorieën de ronde. Amerika- correspondent Björn Soenens over de mythe en mens achter JFK.
1/5/202451 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Water

Waar komt ons water vandaan en hoelang zal het nog uit de kraan blijven stromen? Wist je trouwens dat we hetzelfde water drinken als de dino’s of Julius Caesar. Want de hoeveelheid water op onze aarde is nog steeds hetzelfde als bij de vorming van onze planeet. De oceanen bevatten 97% van al ons water, maar dat is zout en dus niet drinkbaar. En de van de 3% zoet water is maar een half procentje bruikbaar voor de mens. Marjolein Vanoppen is wateronderzoeker aan de UGent en schreef het boek
1/4/202450 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Wijn en hoe die te combineren met gerechten

De eerste wijnteelt ontstond zo’n 8000 jaar geleden in Georgië. Wijn kan je het beste maken tussen de 30ste en 50ste breedtegraad. En dat zowel op het noordelijk als zuidelijk haflrond. België valt net buiten die zone. Maar we worden toch steeds meer een wijnland. Maar hoe moet je wijn bewaren en serveren? Wat maakt een wijn tot een goede wijn? Kan iedereen wijn leren proeven? En welke wijn past bij welk gerecht? Kristel Balcaen werd in 2018 verkozen tot Wine Lady of the Year.
1/3/202452 minutes
Episode Artwork

Walt Disney

Walt Disney werd maar liefst 59 keer genomineerd voor een Oscar en hij won er 22. Tijdens WO I werkte hij als ambulancier voor het Rode Kruis in Frankrijk. Omdat hij graag tekende begon hij brieven van soldaten te illustreren. Terug in de V.S. volgde hij tekenacademie en nog een paar jaar later maakte hij zijn eerste tekenfilms, samen met zijn broer. Begin jaren ‘30 crëerde Walt Disney Mickey Mouse en hij gebruikte zijn eigen stem voor het figuurtje. Robin Broos is filmkenner en Disney-fanaat.
1/2/202452 minutes, 1 second