Winamp Logo
Vastgoed Gezocht | BNR Cover
Vastgoed Gezocht | BNR Profile

Vastgoed Gezocht | BNR

Dutch, News, 3 seasons, 182 episodes, 3 days, 2 hours, 23 minutes
About
Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter duiken in de wereld van het vastgoed. Van een tweede huis als investering tot en met de financiering van je bedrijfshal en de toekomst van kantoorpanden.
Episode Artwork

Laat het verleden toch los | Opinie

In Rotterdam is de Tweebosbuurt op Zuid bijna helemaal gesloopt. Een enkeling blijft zich daar tegen verzetten. Hoe kan één gezin de ontwikkeling van een nieuwe buurt blijven tegenhouden, vraagt Maarten Bouwhuis zich af. Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar nu is er dus ook elke donderdag ook een nieuwe column. Maarten Feilzer, Peter Boelhouwer, Madeline Buijs, Maarten de Gruyter, Hans-Peter Fris, Victor van Bommel, Martijn Lentze en dus ook Maarten Bouwhuis laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed. Maarten Bouwhuis is presentator van Vastgoed Gezocht en werkt daarnaast als dagvoorzitter. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/24/20243 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Delen en splitsen van woningen blijkt onnodig ingewikkeld

Met drie of meer mensen samen een huis delen. Of deze: een grote woning splitsen, met aparte voordeuren. Het zijn manieren om de woningnood tegen te gaan. Toch mag het niet zomaar.Deze aflevering in het kort:⇨ Waarom woningdelen steeds minder vaak gebeurt⇨ Eén pand, meerdere voordeuren⇨ Hogere grondprijzen in AmsterdamMag je zomaar een woning aan meer dan twee mensen verhuren, die niet tot één huishouding behoren? Het antwoord is nee, daar gelden regels voor en je hebt er een vergunning voor nodig. Nico van Ruller is van Vergunningadvies Nederland en kent alle regels die hierbij komen kijken. ‘Het splitsen van woningen was tot een paar jaar geleden heel populair in met name Amsterdam. Tegenwoordig moet je als vastgoedeigenaar voor elke bewoner een individueel huurcontract regelen. De huurprijzen zijn dan maximaal 300 euro en daarmee kan het voor beleggers in de meeste steden niet meer uit.'Luister ook | ASML trekt de knip voor de woningbouw in BrabantDe woning splitsen dan maar? Dit blijkt nog steeds populair, maar je hebt er nog steeds een vergunning voor nodig. Bovendien verschillen de eisen per gemeente. 'Als het ergens niet wordt toegestaan, dan ligt het vaak aan het gebrek aan parkeerplaatsen', aldus Van Ruller. Het kabinet wil het splitsen van woningen juist makkelijker maken, zo staat te lezen in het regeringsprogramma.Luister ook | Wat zijn de kansen voor bamboe in de bouw?Maarten de Gruyter heeft het in zijn nieuwsoverzicht over een tijdelijke crisismaatregel van de gemeente Amsterdam. Door grondprijzen opnieuw te bereken, zou de woningbouw een duw in de juiste richting geven, zo was het idee. 'Dat pakt alleen niet goed uit', aldus De Gruyter. 'In de helft van de gevallen leidde de maatregel zelfs tot hogere grondprijzen.'See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/21/202424 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

De Wet Verdwenen Huurwoning | Opinie

De komende jaren zullen er honderdduizenden huurwoningen van de markt verdwijnen. Dat voorspelt vastgoedontwikkelaar Martijn Lentze. 'Er is vrijwel geen eigenaar die nu niet overweegt om z'n pand te verkopen, zodra de huurder het contract opzegt.' Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar sinds kort hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Maarten Feilzer, Peter Boelhouwer, Maarten Bouwhuis, Madeline Buijs, Maarten de Gruyter, Hans-Peter Fris, Victor van Bommel en dus ook Martijn Lentze laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.Martijn Lentze is eigenaar van 070 Vastgoed en gespecialiseerd in het splitsen, optoppen en transformeren van vastgoed. Het bedrijf heeft op deze manier ruim 750 woningen aan de woningvoorraad toegevoegd.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/17/20245 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hoe kunnen vergunningsprocedures simpeler?

Bouwers en ontwikkelaars klagen steen en been over lange vergunningsprocedures. Eén klagende omwonende kan de boel al behoorlijk vertragen en dat kost handenvol geld. Deze aflevering in het kort:⇨ Hoe een vergunningstraject simpeler kan⇨ De nieuwe Omgevingswet uitgelegd⇨ Moet bezwaar maken geld kosten?Marlon Boeve is Hoogleraar Omgevingsrecht in gebiedsontwikkeling aan de TU Delft. Ze snapt de frustratie die leeft bij marktpartijen, maar benadrukt ook het belang van inspraak en zorgvuldigheid. ‘Basistoegang tot de rechtspraak is vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van de Mens. Luister ook | Het COA mikt op veel meer opvanglocatiesOnlangs kwam een zaak in Rotterdam aan het licht, waarbij een bewoonster protest aantekende tegen een bouwproject voor haar deur. De projectontwikkelaar zag de bui al hangen en besloot haar op te kopen met 300.000 euro. Van de kopers van de nieuwbouwappartementen kreeg ze daarbovenop nog een ton op haar rekening gestort. Saillant detail: de vrouw in kwestie is in het dagelijks leven ambtenaar op het ministerie van Volkshuisvesting.Luister ook | De VVE-beheerder als vredesgazantMaarten de Gruyter komt net terug van de EXPO REAL in München. Daar sprak hij onder meer met Emile Poort van Patrizia, een internationale vastgoedbelegger. Die vertelde hem dat zijn bedrijf de komende jaren niet in de Nederlandse woningmarkt gaat investeren. In zijn nieuwsoverzicht gaat hij ook nog even los op een bericht over de Amsterdamse huurmarkt. De hoofdstad zou nog steeds één van de duurste huursteden van Europa zijn. Afzender? Housing Anywhere. ‘Het is onvoorstelbaar dat de media dit bericht elk jaar weer klakkeloos overneemt’, aldus De Gruyter.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/14/202440 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Het Finse huurmodel | Opinie

Weinig aanbod en stijgende prijzen. Het lukt de Nederlandse overheid maar niet om de huurmarkt weer op de rails te krijgen. Victor van Bommel raadt Mona Keijzer aan om eens te kijken hoe ze dat in Finland doen. Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar sinds kort hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Maarten Feilzer, Peter Boelhouwer, Martijn Lentze, Maarten Bouwhuis, Madeline Buijs, Maarten de Gruyter, Hans-Peter Fris en dus ook Victor van Bommel laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.Victor van Bommel is de eigenaar van Orange Capital Partners. Deze internationale vastgoedbelegger beheert ongeveer 15.000 panden, waarvan 9.000 buiten Nederland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/10/20244 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Het CAO mikt op veel meer permanente opvanglocaties

COA is naarstig op zoek naar meer opvanglocaties. Maar hoe vind je die plekken en wat betekent het als je moet onderhandelen met een partij die regelmatig de hoofdprijs kan vragen? Deze aflevering in het kort:⇨ Vastgoedontwikkelaar bij het COA, hoe werkt dat?⇨ Minder vakantieparken, meer blijvende locaties⇨ De EXPO REAL is weer begonnenMaarten Schaepman werkt als vastgoedregissieur bij het COA. Aan hem de taak om nieuwe locaties te ontwikkelen, zodat de asielketen weer een beetje gaat doorstromen. Zijn afdeling is de laatste twee jaar fors gegroeid, van 15 naar ruim 40 vastgoedontwikkelaars maar liefst. Door de crisis in de opvang is het COA regelmatig aangewezen op noodlocaties, zoals vakantieparken en hotels. Dat blijkt regelmatig peperduur. ‘We staan vaak met de rug tegen de muur en kunnen niet de beste prijs uit de markt onderhandelen’, aldus Schaepman. Om die reden wil de instantie naar meer blijvende locaties. Luister ook | Ga nu eens wat minder reguleren‘We streven naar 40.000 permanente bedden, dat zijn er zo’n 20.000 meer dan nu. En met permanent bedoelen we locaties van minimaal vijf jaar. Het liefst ontwikkelen we zelfs voor 30 jaar, omdat de businesscase dan beter uitkomt’, aldus Schaepman. Dan moet er wel iets veranderd worden in de financieringsstructuur. Het CAO wordt door het rijk nu betaald per beslapen bed. Als de nieuwe opzet er komt, hoeft er niet meer op- en afgeschaald te worden en is het COA uiteindelijk goedkoper uit. Luister ook | Een strijd om de ruimte‘We hebben de afspraak met het ministerie om samen naar een stabiele financiering te gaan kijken voor het vastgoed. Mochten er dan tijdelijke leegstand ontstaan, dan kunnen we dat mogelijk oplossen met andere doelgroepen.’ Schaepman doelt daarmee op zogeheten spoedzoekers, zoals studenten en starters die moeilijk aan een woonruimte komen.’ Maarten de Gruyter is deze week in München, voor de EXPO REAL. We spreken hem over de absentie van de Amsterdamse wethouder Reinier van Dantzig. In de studio wordt hij deze keer vervangen door Annelou de Groot.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/7/202425 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Een moeizame relatie | Opinie

Hans-Peter Fris was afgelopen maandag te gast bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, voor een gesprek met DG Chris Kuijpers. De sfeer was goed, toch proeft hij steeds vaker dat politiek en markt elkaar niet meer kunnen volgen.Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar sinds kort hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Maarten Feilzer, Peter Boelhouwer, Victor van Bommel, Martijn Lentze, Maarten Bouwhuis, Madeline Buijs, Maarten de Gruyter en dus ook Hans-Peter Fris laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.Hans-Peter Fris is de directeur-eigenaar van FRIS, één van de grootste zelfstandige beheerders voor vastgoed in Nederland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/3/20245 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

De VVE-beheerder als vredesgazant

Liever een goeie buur dan een verre vriend. Toch wil het in bedrijfsverzamelgebouwen en appartementencomplexen nog wel eens knetteren. Gelukkig is er dan altijd nog de VVE-beheerder.Deze aflevering in het kort:⇨ VVE's beheren, zo werkt dat⇨ Nieuw geldpotje voor verduurzamen van gezamenlijke panden⇨ Bekende vastgoedzwendelaar ontmanteldEén pand, met een hele rits aan eigenaren. Nederland telt zo’n 135.000 Verenigingen van Eigenaren. Dat gaat gelukkig heel vaak goed, maar er zijn ook voorbeelden waarbij buren met elkaar in de clinch liggen. Wat er zoal gebeurt en hoe je dit voorkomt, bespreken we met Nicolai Hak. Hij is de eigenaar van NH Vastgoed, een beheerder van ongeveer 150 VVE’s in heel Nederland. Noem een voorbeeld en hij heeft het meegemaakt. Van mensen die hun maandelijkse bijdrage niet willen betalen tot gedoe over onderhoud, schilderwerkzaamheden en parkeerkwesties.Luister ook | Coen van Oostrom: ontwikkelaar met internationale allureMensen die de regels niet kennen of snappen. Dat is volgens Hak de belangrijkste oorzaak van veel problemen. 'We gaan altijd eerst het gesprek aan. Als VVE heb je mogelijkheden om boetes uit te delen, maar dan ben je zo een jaar verder. Negen van de tien keer kunnen we het met praten oplossen. Een eerste vereiste voor dit werk is dan ook het kunnen aanvoelen van mensen.Luister ook | De clash: De Gruyter versus de WoonbondEen actueel thema is gezamenlijke verduurzaming. Dit gaat over zonnepanelen op het dak, slimme thermostaten, de muren beter isoleren of de traditionele verlichting in gemeenschappelijke ruimtes vervangen door led-verlichting. De meeste VVE’s hebben wel wat kapitaal opgebouwd, maar dat geld is vooral bedoeld voor onderhoud en niet voor verduurzaming. VVE’s die onvoldoende geld hebben om hiermee aan de slag te gaan, kunnen vanaf deze week terecht voor een lening bij het stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten. Er zit in totaal 75 miljoen euro in de pot en per appartement is maximaal 65.000 euro beschikbaar.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/30/202428 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Heilige huisjes | Opinie

Sneuvelen er genoeg heilige huisjes in het woonbeleid, vraagt Peter Boelhouwer zich af? Al decennia lang roepen gezaghebbende instanties en economen immers op tot een fundamentele herziening van de spelregels.Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar sinds kort hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Maarten Feilzer, Victor van Bommel, Hans-Peter Fris, Martijn Lentze, Maarten Bouwhuis, Madeline Buijs, Maarten de Gruyter en dus ook Peter Boelhouwer laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.Peter Boelhouwer is hoogleraar Housing Systems bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij is regelmatig te horen in de media.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/26/20245 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Drie weeffouten in het woningmarktbeleid

Een dalende rente, stijgende inkomens en blijvende woningkrapte. Al die factoren zorgen voor een betere conditie van de nieuwbouwmarkt, zo blijkt uit de nieuwe Thermometer Koopwoningen.Deze aflevering in het kort:⇨ De reactie van WoningbouwersNL op het gevoerde beleid ⇨ Huizenprijzen gaan door het dak⇨ Bouwen in de stad of toch naar de polder?In de eerste zes maanden van dit jaar werden ruim 14.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is een stijging van 41 procent tegenover dezelfde periode in 2023, zo staat in het rapport te lezen. We bespreken de conclusies met Jac Vries, voorzitter van WoningbouwersNL. Hij vertelt dat de condities voor de nieuwbouwmarkt de afgelopen tijd aanzienlijk is verbeterd, mede als gevolg van de dalende rente. Luister ook | Lesley Bamberger, workaholic en dossiervreterWel is de branchevereniging voor woningbouwende bedrijven kritisch op het huidige beleid. Vries heeft het over drie weeffouten: de norm van tweederde betaalbaar, te veel bemoeienis van te veel overheidsinstanties, en te weinig focus op eenvoudig realiseerbare locaties. WoningbouwersNL ziet meer heil in grootschalige woningbouw in de polder dan in kleinere projecten in de binnenstad. Eén van de concrete voorstellen is om de vergunningsprocedures voor industrieel geproduceerde woning te versimpelen. Heeft zo’n prefab woning in Leeuwarden een vergunning gekregen, dan zou die ook in Heerlen en Middelburg moeten gelden.Luister ook | David Hart, de autohandelaar die vastgoedman werdMaarten de Gruyter blikt in zijn nieuwsoverzicht terug op alle reacties op de speciale Prinsjesdag-uitzending van dit programma. Daarnaast bespreken we de deal met 3000 Nederlandse huurwoningen. Het Canadese Eres verkoopt deze aan drie partijen, waaronder het Nederlandse Stadium Capital. Ook de alsmaar verder stijgende huizenprijzen komen aan bod. Die gaan opnieuw door het dak. Huizenkopers betalen nu gemiddeld meer dan 466.000 euro voor een bestaande koopwoning.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/23/202428 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Een historische vergissing | Opinie

Vrijwel alle grote bouwprojecten hebben geleend geld nodig. Tot nu toe waren de rentelasten tot 1 miljoen volledig aftrekbaar, maar daar maakt het kabinet nu een einde aan. Maarten Feilzer noemt het een historische vergissing die zijn weerga niet kent. Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar sinds deze maand hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Victor van Bommel, Hans-Peter Fris, Martijn Lentze, Maarten Bouwhuis, Madeline Buijs, Maarten de Gruyter, Peter Boelhouwer en dus ook Maarten Feilzer laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.Maarten Feilzer is directeur van Zadelhoff, dat een portefeuille van ongeveer 600 miljoen aan stenen beheert.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/19/20245 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Snoeiharde kritiek op woningmarktplannen kabinet

Het kabinet heeft de woningmarktplannen voor 2025 gepresenteerd. Huib Boissevain, Maarten de Gruyter en Susan Raaijmakers maken er gehakt van in deze speciale Prinsjesdaguitzending van Vastgoed Gezocht.De doelstelling blijft 100.000 nieuwe woningen per jaar. Daarvoor verlaagt het kabinet de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers en schroeft het de rente-aftrek weer iets omhoog, van 20 naar 25 procent. Daartegenover staat het schrappen van de drempel van 1 miljoen. Luister ook | It's the overdrachtsbelasting, stupid (opinie)We bespreken alle plannen met Susan Raaijmakers, zij is partner bij Taxand Nederland en gespecialiseerd in de vastgoedsector. Ook te gast is Huib Boissevain. Met Annexum beheert hij één van de grootste vastgoedportefeuilles voor particuliere beleggers.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/17/202434 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Wat zijn de kansen van bamboe in de bouw?

Het groeit waanzinnig snel, het is duurzaam en je kunt het in de bouw op veel verschillende manieren gebruiken. Als vloer, plafondmateriaal of isolatie bijvoorbeeld. We gaan het hebben over bamboe.Deze aflevering in het kort:⇨ De potentiële toepassingen van bamboe⇨ Het verduurzamen van de bouwsector⇨ Bezwaarmaakster krijgt 4 ton meeSteigers in Hong Kong en huisjes in Japan en Indonesië. Dat is waar veel mensen aan denken als het over bamboe gaat. Minder bekend is dat er nu ook in Europa wordt geïnvesteerd in deze grassoort, met de aanleg van bamboebossen in Italië en Portugal onder meer. Pablo van der Lugt is van de TU Delft en ziet heel veel mogelijkheden voor nieuwbouw. Hij schreef er een boek over: Booming Bamboo. In de bouw wordt nu vooral gebruikgemaakt van staal, beton, cement en stenen. Mede daardoor is de sector verantwoordelijk voor bijna 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Biobased materialen zoals bamboe moeten de komende tien jaar voor een transitie gaan zorgen.Luister ook | Ga nou eens wat minder reguleren (opinie)Bamboe groeit in regio's rond de evenaar. In China, Zuidoost-Azië en Midden-Amerika met name. Er bestaan wereldwijd ruim 1600 bamboe-soorten en die beschikken over specifieke eigenschappen. Het is sterk, duurzaam en kan tot wel een halve meter per dag groeien. Als bamboe twee jaar oud is, dan kun je het inzetten voor isolatie. Vanaf vijf jaar kun je het oogsten als hard materiaal en kan het als grondstof dienen voor vloeren, plafondmateriaal en balken, zo vertelt Van der Lugt. Luister ook | It's the overdrachtsbelasting, stupid (opinie)Maarten de Gruyter windt zich intussen op over een bericht op RTV Rijnmond. De regionale omroep schrijft over een bewoonster in Rotterdam die bezwaar maakte tegen een nieuw bouwproject voor haar deur. De projectontwikkelaar vreesde de extra kosten als gevolg van vertraging en besloot uiteindelijk om de zaak af te kopen. De bewoonster kreeg 400.000 euro op haar rekening gestort, tot ontsteltenis van enkele buurtbewoners die samen een ton hadden opgehoest. Saillant detail: de bezwaarmaakster is in het dagelijks leven ambtenaar op het ministerie van Volkshuisvesting.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/16/202427 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Ga nou eens wat minder reguleren | Opinie

Vrijwel niemand in Den Haag wil praten over het aanpassen van de programma’s voor individuele bouwprojecten. Minder strenge eisen voor gereguleerd bouwen is volgens Maarten de Gruyter nou juist hét instrument dat de woningmarkt een broodnodige slinger kan geven.Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar vanaf nu hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Victor van Bommel, Peter Boelhouwer, Maarten Feilzer, Hans-Peter Fris, Martijn Lentze, Maarten Bouwhuis, Madeline Buijs en dus ook Maarten de Gruyter laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.Maarten de Gruyter is mede-oprichter van projectontwikkelaar Boelens de Gruyter en als vaste co-host verbonden aan Vastgoed Gezocht.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/12/20244 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Dit is wat je moet weten over heipalen

Van woontorens tot parkeergarages, kantoorpanden, dijken en bruggen. Wie gaat bouwen in Nederland heeft vrijwel altijd een fundering nodig. Deze aflevering in het kort:⇨ De markt voor heipalen⇨ Bouwen in de natte polder⇨ Emissievrij heien In de drassige polder die ons land is, zijn heipalen een onmisbare schakel in de vastgoedketen. De bodem zit er vol mee. Van ‘t Hek Groep is het grootste heibedrijf van Nederland, opgericht net na de oorlog. Het bedrijf heeft een vloot met ongeveer 100 machines. Ted van ‘t Hek is van de derde generatie en leidt de onderneming uit het Noord-Hollandse Beemster samen met drie neven. Bekende projecten waaraan het bdrijf heeft gewerkt zijn de Noordzuidlijn, de Afsluitdijk en de Markermeerdijken. Ook is Van ‘t Hek actief in Afrika en het Caribisch gebied.Luister ook naar onze columns: it’s the overdrachtsbelasting, stupidVan ‘t Hek werkt voor bijna alle grote bouwbedrijven in Nederland. Het blijkt een markt die sterk prijsgedreven is. Toch spelen regelmatig ook andere factoren een rol. Bij bouwprojecten in binnensteden vinken opdrachtgevers doorgaans de optie ‘trillingsvrij’ aan. Het bedrijf investeert daarnaast ook in emissieloos heien. Zo is Van ‘t Hek er onlangs in geslaagd om de aandrijving van een grote heimachine te elektrificeren. Daarvoor maakt het gebruik van een externe power-unit die aan de machine wordt gekoppeld. Luister ook naar onze columns: een strijd om de ruimteMaarten de Gruyter gaat in zijn nieuwsoverzicht in op de dalende hypotheekrente en een artikel in het FD, over het woonbeleid van Mona Keizer. Met de 1 miljard die het kabinet de komende jaren voor de woonmarkt uittrekt, kan de minister geen wonderen verrichten. Maarten hoopt dat Keizer iets gaat doen tegen het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting. Het meest omstreden plan in dat pakket is een landelijke eis om bij elk nieuwbouwproject 30 procent sociaal te bouwen. Die wens zal volgens De Gruyter desastreus uitpakken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/9/202424 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

It's the overdrachtsbelasting, stupid | Opinie

Uit gelekte Prinsjesdagplannen blijkt dat de overdrachtsbelasting voor beleggers waarschijnlijk omlaag gaat. De impact van deze fiscale regeling is volgens Madeline Buijs veel groter dan veel mensen beseffen.Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar vanaf nu hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Victor van Bommel, Peter Boelhouwer, Maarten Feilzer, Hans-Peter Fris, Maarten de Gruyter, Martijn Lentze, Maarten Bouwhuis en dus ook Madeline Buijs laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.Madeline Buijs is sinds begin 2022 actief als Chief Economist en Head of Research bij Colliers. Hier geeft ze geeft leiding aan de researchafdeling die onderzoek doet naar de verschillende vastgoedmarkten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/5/20243 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Concrete oplossing voor tekort aan studentenkamers

Het collegejaar gaat weer van start, maar voor tienduizenden studenten is de zoektocht naar geschikte woonruimte nog niet afgerond. Het schaarse aanbod drijft de prijzen bovendien steeds verder omhoog.Deze aflevering in het kort:⇨ Het nijpende kamertekort in Nederland⇨ Huurtoeslag voor studentenstudio blijkt perverse prikkel⇨ Terugblikken op het gesprek met de WoonbondPlatform 31 is een kennis en- netwerkorganisatie voor vraagstukken over onder meer wonen en economie. Het doet aan het begin van dit nieuwe collegejaar een aantal concrete aanbevelingen voor het oplossen van het kamertekort. Frank Dirks is auteur van het rapport en te gast in deze aflevering van Vastgoed Gezocht. Hij vertelt dat de afgelopen twintig jaar vooral studentenstudio’s zijn gebouwd, terwijl er juist behoefte is aan goedkopere kamers, met gedeelde faciliteiten. Dat heeft alles te maken met de huurtoeslag. Voor een zelfstandige studio kan een student namelijk wel huurtoeslag vragen, voor een kamer niet. Dirks heeft het over een perverse prikkel, die zorgt voor een verkeerd aanbod.’Luister ook | David Hart, de autohandelaar die vastgoedman werdPlatform31 doet in het rapport een paar concrete aanbevelingen. Het stelt een objectsubsidie voor de bouw van studentenkamers voor. Daar komt een evenredige verlaging van de huurtoeslag voor studentenstudio’s bij. Die combinatie zou volgens Dirks moeten zorgen voor de juiste bouwstimulans. Ook worden zo onnodig hoge kosten voor de samenleving vermeden en gaat het eenzaamheid onder studenten tegen.Luister ook | Lesley Bamberger, workaholic en dossiervreterWe in deze aflevering ook nog even terug op de uitzending van vorige week. Het gesprek met Maarten Wiedemeijer van de Woonbond maakte op social media veel los. Maarten de Gruyter gaf daarin een rekenvoorbeeld dat door een aantal mensen verkeerd is begrepen, zo vertelt hij.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/2/202423 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Een strijd om de ruimte | Opinie

Is Nederland vol? Volgens Maarten Bouwhuis is dat een vraag zonder absoluut antwoord. Achter alle populistische frames schuilt volgens hem de ingewikkelde werkelijkheid van de ruimtelijke ordening.Vastgoed Gezocht ken je al als wekelijks radioprogramma. Maar vanaf nu hoor je elke donderdag ook een nieuwe column. Victor van Bommel, Madeline Buijs, Peter Boelhouwer, Maarten Feilzer, Hans-Peter Fris, Maarten de Gruyter, Martijn Lentze en dus ook Maarten Bouwhuis laten op deze plek hun licht schijnen op de actualiteiten rondom vastgoed.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/29/20243 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

De clash: De Gruyter versus de Woonbond

Wat is een haalbaar rendement voor nieuwbouw? Gaat meer regulering de woningmarkt weer oplappen? Het hangt er maar helemaal vanaf aan wie je die vragen stelt, zo blijkt uit deze nieuwe aflevering.  Deze aflevering in het kort:⇨ De standpunten van de Woonbond ⇨ Wel of geen uitpondgolf?⇨ Grote werkgevers stoten kantoorruimte afMaarten de Gruyter is projectontwikkelaar. Hij klaagt al langere tijd over de marktomstandigheden, die het volgens hem bijna onmogelijk maken om een goed rendement te halen. Deze situatie is deels het gevolg van overheidsbeleid en die regulering mag volgens hem dan ook wel een paar tandjes minder. De Woonbond daarentegen is een heel andere mening toegedaan. De vereniging die opkomt voor de belangen van huurders ziet nog steeds voldoende aanknopingspunten voor een ‘beschaafd rendement’ en vindt dat de markt te lang z’n gang heeft kunnen gaan. Met tal van uitwassen als gevolg. Luister ook | Een tweede huis in het buitenland, rendeert dat nog?In deze aflevering gaan ze met elkaar in gesprek. Maarten de Gruyter als spreekbuis van de marktpartijen en Maarten Wiedemeijer als belangenbehartiger van de Woonbond. We gaan uitgebreid in op nieuws van het Kadaster. Meer particuliere verhuurders zetten een verkoopbord in de tuin, blijkt uit cijfers van deze organisatie. Het Kadaster deed specifiek onderzoek naar commerciële verhuurders met een portfolio van meer dan twee panden. Diverse media brachten dit nieuws de afgelopen week en spraken over een uitpondgolf. Maar volgens de Woonbond is dat veel te kort door de bocht.Luister ook | Een blik op de kantorenmarkt tot 2030Maarten de Gruyter refereert in zijn nieuwsoverzicht naar berichtgeving in het FD, over grote werkgevers die medewerkers verplichten om vaker naar kantoor te komen. Tegelijkertijd schalen organisaties hun aantal vierkante meters af, zo staat in diezelfde krant te lezen. Maarten hoort andere geluiden in de markt en stelt dat de vraag naar kantoorvastgoed onverminderd hoog blijft.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/26/202436 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Zomerserie | Maarten Rövekamp: vastgoedontwikkelaar die een gat in de markt ontdekte

Maarten Rövekamp runde ooit een zaak in elektronica. Hij verkocht zijn pand aan een belegger en die deal smaakte duidelijk naar meer. In de jaren erna ontwikkelde hij het ene na het andere bedrijfsverzamelgebouw, totdat zijn beoogde afnemers ineens geen geld meer kregen van de bank. Die hoofdpijn bleek uiteindelijk het startschot van Mogelijk Vastgoedfinanciering. Vlak voor de zomer verkocht hij het bedrijf aan een grote investeerder.Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/19/202434 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Zomerserie | Coen van Oostrom: ontwikkelaar met internationale allure

Hypermodern en vooral heel duurzaam. De kantoren die Coen van Oostrom tegenwoordig ontwikkelt voldoen in ieder geval aan deze twee uitgangspunten. Hij is de oprichter van EDGE, onder meer bekend van de Maastoren, De Rotterdam en The Valley. Van Oostrom bleek als student al zeer bedreven. Toen hij zijn diploma kreeg uitgereikt, had hij door slim handelen al dertig panden in bezit. Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/12/202436 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Zomerserie | Roberto Meyer: architect die graag de randjes opzoekt

Roberto Meyer is de oprichter van MVSA, één van de bekendere architectenbureaus van ons land. We kennen hem onder meer van de Klapschaats aan de A10-zuid, Rotterdam Centraal en - veel recenter nog - The Diamond Boutique Hotel in hartje Amsterdam. Met name dat laatste ontwerp maakt heel wat tongen los.Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/5/202430 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Zomerserie | Marco Hekman: topadviseur voor grote vastgoedspelers

Marco Hekman kun je bepaald geen jobhopper noemen. Hij zit al ruim 35 jaar bij CBRE, waar hij inmiddels leiding geeft aan de Europese tak. De internationale kapitaalstromen - oh zo belangrijk voor de vastgoedmarkt - kennen voor hem dan ook geen geheimen meer. Tijdens dit gesprek benadrukt Hekman het belang van grote vastgoedbeleggers voor de Nederlandse woningmarkt. Intussen is hij erg kritisch op het gevoerde beleid van de afgelopen twee jaar.Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/29/202430 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Zomerserie | Lesley Bamberger: workaholic en dossiervreter

Lesley Bamberger komt uit een nest met retailers en vastgoedontwikkelaars. Hij begon in 1986 bij het bedrijf van zijn grootvader en nam daar tien jaar later het stokje over toen die overleed. Kroonenberg Groep bleef in de jaren die volgden alsmaar verder groeien, met een portefeuille ter waarde van ruim 3 miljard euro. Daarnaast is Bamberger eigenaar van voetbalclub Almere City FC.Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/22/202428 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Zomerserie | David Hart: de autohandelaar die vastgoedman werd

David Hart is de oprichter van DHG, één van de bekendste logistiek vastgoedontwikkelaars van ons land. Hij kocht in 1997 zijn eerste loods in de Rotterdamse Waalhaven en zette daarmee zijn eerste stappen in het vastgoed. Naast een hele reeks vastgoedobjecten is hij in het bezit van een indrukwekkend wagenpark. Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter bekende namen uit het Nederlandse vastgoed. Over hun carrière, dromen en passies.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/15/202430 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hoe ziet Nederland er in 2100 uit?

Waar gaan we nieuwe woningen bouwen, hoeveel ruimte krijgt de natuur en wat te doen met water, landbouw en de veestapel? Het voorontwerp van de Nota Ruimte geeft een denkrichting.Deze aflevering in het kort:⇨ Een toekomstschets voor Nederland⇨ Bouwen buiten de Randstad⇨ Waterschappen willen duidelijkheid|We zijn een klein landje met veel ambities. Bedrijven willen uitbreiden, er moeten 900.000 woningen bijkomen en ondertussen vraagt ook de natuur om grootschalig herstel. Er is met andere woorden een gevecht om de ruimte gaande. Vlak voordat hij zijn ministerie verliet, stuurde Hugo de Jonge het voorontwerp Nota Ruimte naar de Tweede Kamer. Daarin schetste de contouren van een toekomstvisie voor de indeling van Nederland, tussen nu en 2100. Meer bouwen buiten de Randstad is één van de belangrijkste uitgangspunten in het voorontwerp. Luister ook | Dit betekent het volle stroomnet voor de vastgoedmarktFriso de Zeeuw is Adviseur Gebiedsontwikkeling en emeritus hoogleraar aan de TU Delft. Hij schreef ook het boek Ploeterend Voorwaarts, met 25 jaar columns over ruimtelijke ordening. De Zeeuw is uiterst kritisch over het visiestuk. Dat gaat onder meer over de timing, maar vooral over de financiële onderbouwing. Daarover staat het in dit voorontwerp geen letter beschreven namelijk. Grootschalige woningbouw in regio’s waar de economische ontwikkeling achterblijft is volgens De Zeeuw heel lastig gebleken.Luister ook | De businesscase van een nieuwe stadswijk in AmsterdamMaarten de Gruyter heeft het in zijn nieuwsoverzicht over een artikel in het FD: Waterschappen bemoeien zich meer met bouwen in de polder. Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen vindt dathet ministerie van Infrastructuur en Waterstaat algemeen bindende regels moet opstellen voor woningbouw in gebieden met risico op wateroverlast. Hij vreest voor een wildgroei aan regionale regels. Direte aanleiding is het beroep bij de Raad van State dat hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft ingediend. Dit gaat over het plan van de gemeente Zuidplas voor de bouw van 8.000 woningen in de Zuidplaspolder. Dit is één van de laagst gelegen gebieden in Nederland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/8/202429 minutes, 1 second
Episode Artwork

Deze impact heeft de beperking van de rente-aftrek

Bedrijfsmatige verhuurders van vastgoed kijken met veel spanning naar de derde dinsdag van september. Blijven de plannen voor de beperking van de rente-aftrek overeind? Deze aflevering in het kort:⇨ De rentemaatregel uitgelegd⇨ Wat wordt de impact voor vastgoedverhuurders?⇨ Bevriezen huurverhogingen leidt tot sneeuwbaleffectSusan Raaijmaker is partner en fiscaal vastgoedspecialist bij Taxand Nederland. Zij kan precies uitleggen wat de impact is van deze maatregel. De aangekondigde maatregel treft vastgoedbeleggingen in een vennootschap die gefinancierd zijn met leningen. Het ministerie van Financiën kondigde eerder aan dat de aftrek van betaalde rente voor de vennootschapsbelasting vanaf 1 januari 2025 aanzienlijk beperkt word. De generieke renteaftrekbeperking is weliswaar al enige tijd van kracht, toch zullen de aangekondigde verscherpingen ook de kleine en middelgrote box 2-vastgoedbeleggers treffen. Die groep bleef tot nu toe buiten schot. Luister ook | Hoe Maarten Feilzer naar de vastgoedmarkt kijktDit heeft alles te maken met het schrappen van de 1 miljoen euro-drempel voor zogeheten vastgoedlichamen met verhuurd vastgoed aan derde partijen. De overheid wil hiermee voorkomen dat vastgoedinvesteringen en bijbehorende financieringen worden opgesplitst om op die manier herhaaldelijk van de drempel gebruik te maken. Raaijmakers legt precies uit welke impact deze maatregelen op de businesscase van vastgoedverhuurders zal hebben.Coen Teulings: De woningcrisis is niet op te lossenMaarten de Gruyter refereert in het nieuwsoverzicht naar een groot artikel in het FD. Daarin waarschuwt CBRE voor de gevolgen van het bevriezen van de huren. Meerdere kantonrechters hebben het huurprijsbeleid van grote vastgoedbeleggers als oneerlijk bestempeld. Als de Hoge Raad met hen meegaat, dan kan dat enorme gevolgen hebben voor deze marktpartijen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/1/202425 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Vastgoedbeleggers hebben weer een direct lijntje met de overheid

Grote vastgoedinvesteerders zitten sinds dit jaar weer regelmatig aan tafel met ambtenaren van de ministeries van Volkshuisvesting en Financiën. Gaat dit structurele overleg helpen om meer geld naar de Nederlandse woningmarkt te krijgen? Deze aflevering in het kort:⇨ Het Structurele Overleg Investeringsklimaat (SOI)⇨ De Nederlandse vastgoedmarkt⇨ Maarten de Gruyter over Mona KeizerZe leefden de afgelopen jaren soms in parallelle werelden. De overheid die vooral mikte op meer regulering van de woningmarkt versus de beleggers die bleven waarschuwen voor de gevolgen. Nu zitten ze eindelijk weer samen aan tafel, onder leiding van Roel van de Bilt. Hij is gevraagd om de voorzittershamer vast te pakken van het Structurele Overleg Investeringsklimaat (SIO). Dit is een overlegorgaan dat meer begrip moet kweken tussen de partijen. Aan tafel schuiven ambtenaren en vertegenwoordigers van grote beleggers waaronder grote pensioenfondsen, familiekantoren en institutionele beleggers als Amvest en Achmea.Luister ook | Vastgoedfinanciering en de rol van bankenDe verhalen zijn bekend. Grote beleggers klagen al langer over onvoorspelbaar beleid en rendementen die door verregaande regulering zwaar onder druk staan. Als reactie daarop heeft de politiek nu de reikende hand toegestoken. Twee keer hebben de partijen nu samen aan tafel gezeten en dat heeft volgens Van der Bilt al geleid tot concreet resultaat. Zo wordt er nu een monitor over de huurmarkt ingericht. Maarten de Gruyter is sceptisch en vraagt zich af of dit geen zoethoudertje is voor marktpartijen.Luister ook | Zo werd Amsterdam een bruisende metropoolIn het nieuwsoverzicht gaat het onder meer over de huizenprijzen. Die zijn in mei behoorlijk gestegen, melden het CBS en het Kadaster.  Kopers moesten de afgelopen maand gemiddeld ruim 445.000 euro betalen voor een bestaande koopwoning. Dat is ruim 8,5 procent meer dan een jaar geleden. Verder gaat het over de transformatie van een oud PPT-pand in Bussum waar nu woningen komen, met kelders van 175 vierkante meter maar liefst. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/24/202430 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Dit verlangt de Neprom van het nieuwe kabinet

Van de betaalbare woningen-eis tot belasting over grondwinsten en trage vergunningsprocedures. De Neprom heeft heel wat kwesties waarover het met de politiek in gesprek is.Deze aflevering in het kort:⇨ Minder streng zijn met betaalbare woningen⇨ Lobbyt de Neprom wel voldoende?⇨ Gemeenten hanteren eigen regelsTe gast is Neprom-directeur Fahid Minhas. Hij roept de partijen die binnenkort een nieuwe regering gaan vormen op om wat flexibeler om te gaan met de tweederde betaalbare woningen eis. In binnenstedelijke gebieden waar de businesscase lastig is rond te rekenen, moet de overheid volgens met minder genoegen nemen. De helft zou dan bijvoorbeeld voldoende moeten zijn. Zo kunnen meer nieuwbouwprojecten doorgaan.Luister ook | Provada dag 1, Hugo de Jonge legt het nog één keer uitOver de nieuwe Wet betaalbare huur is de Neprom bepaald niet enthousiast. 'Maar als die er dan eenmaal toch komt, dan is het onze taak om ervoor te zorgen dat die zo goed mogelijk uitpakt. We zijn hierover voortdurend met de betrokken partijen in gesprek geweest en mede daardoor komt er nu een jaarlijkse monitor. Als straks blijkt dat er veel projecten niet meer van de grond komen, is bijsturing nodig.' Maarten de Gruyter is kritisch op de opstelling van de Neprom in dit dossier en vraagt zich hardop af of er wel voldoende is gelobbyt.Luister ook | Provada dag 2, woningen van de lopende bandEn dan zijn er nog de gemeenten die er zo hun eigen regels voor de middenhuur op nahouden. Dat blijkt uit een inventarisatie van Capital Value. Bijna 150 gemeenten voeren eigen beleid bij nieuwbouwprojecten en die ligt niet altijd in lijn met de landelijke overheid. Voor projectontwikkelaars betekent dat extra gedoe en mogelijk dus ook vertraging. Maarten de Gruyter windt zich hier over op, Fahid Minhas is het met hem eens.Luister ook | Provada dag 3, de iconische V&D-panden herontwikkeldSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/202428 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Provada dag 3 | De iconische V&D-panden herontwikkeld

Na het faillissement van V&D in 2016 ging een paar jaar later ook Hudson's Bay kopje onder. Een nieuwe bestemming vinden voor deze iconische gebouwen blijkt in de praktijk nog best ingewikkeld.Louis Camps is directeur Wonen van JaJo. Dat bedrijf is nauw betrokken bij de herontwikkeling van het oude V&D-pand in Maastricht. In het monumentale gebouw komen in ieder geval een Zara, een Starbucks en 50 huurwoningen. Opdrachtgever is CBRE. Camps legt uit dat de businesscase eigenlijk niet is rond te rekenen. Toch zet CBRE het project door, waarbij gemikt wordt op waardestijging in de toekomst.Luister ook | Provada dag 1, Hugo de Jonge legt het nog één keer uitVastgoed Gezocht is drie dagen lang op de Provada, met nieuws, opinie en achtergrond. Co-host in deze aflevering is Annelou de Groot van Cushman & Wakefield Nederland. Zij sprak met enkele mensen die de nieuwe woonminister Mona Keizer goed kennen en laat haar licht schijnen op haar benoeming.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/13/202418 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Provada dag 2 | Woningen van de lopende band

Steeds meer bouwbedrijven steken geld in de productie van fabriekswoningen. Hoeveel potentie heeft deze manier van bouwen?In deze speciale Provada-podcast praten we met Joziene van de Linde van VDL De Meeuw. Dat bedrijf ontwikkelt al sinds het begin van de jaren 70 universele bouwmodules, die onder meer gebruikt kunnen worden voor woningen, kantoren en ziekenhuizen. Tijdens deze Provada kondigt VDL De Meeuw een samenwerkingsverband met architecten en projectontwikkelaars aan.Vastgoed Gezocht is drie dagen lang op de Provada, met nieuws, opinie en achtergrond. Co-host in deze aflevering is Victor van Bommel van Orange Capital Partners. Met hem praten we over de voordracht van Mona Keizer als de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Morgenmiddag om 16:30 uur verschijnt er een nieuwe podcast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/12/202423 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Provada dag 1 | Hugo de Jonge legt het nog één keer uit

Hugo de Jonge neemt na tweeëneenhalf jaar afscheid als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hoe kijkt hij terug op deze roerige periode?In deze speciale Provada-podcast schuift de minister nog één keer aan. Daarin gaat het onder meer over zijn wens om van de woningmarkt weer volkshuisvesting te maken, de tweederde betaalbaar wonen-eis en de kritiek van marktpartijen over de hoeveelheid nieuwe maatregelen die er op ze af is gekomen.Vastgoed Gezocht is drie dagen lang op de Provada, met nieuws, opinie en achtergrond. Co-host in deze eerste aflevering is Maarten de Gruyter. Morgen om uiterlijk 17.00 uur verschijnt er een nieuwe podcast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/11/202422 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Waarom iedereen naar de Provada gaat

De Provada trekt deze week weer ruim 25.000 bouwers, ontwikkelaars, architecten, financiers en ambtenaren naar RAI Amsterdam. Hoe maak je van zo’n vastgoedbeurs een succes?Deze aflevering in het kort:⇨ De aantrekkingskracht van de Provada⇨ Het verdienmodel van de vastgoedbeurs⇨ Winst maken op grondpositiesDe Provada is met zo’n 200 exposanten en ruim 250 sprekers de grootste vastgoedbeurs van Nederland. De organisatie rekent deze editie weer op minimaal 16.000 bezoekers. Een deel daarvan bezoekt het evenement overigens meerdere dagen en tel je die bij elkaar op, dan kom je zelfs uit op ruim 25.000. Elke dag zijn er exposities, presentaties, paneldiscussies en netwerksessies. En ja, daar horen dan vaak ook bier en bitterballen bij. Maarten de Gruyter vindt dat juist de kracht van de Provada. ‘Wat dat betreft is deze beurs een stuk gezelliger dan de Expo Real.’Luister ook | Wat heb je aan een vastgoednetwerk?Te gast is Peter Schreuter, al sinds jaar en dag de drijvende kracht van de vastgoedbeurs. Hij vertelt over de verdienmodellen van de Provada. De reguliere tickets kosten 235 euro en zijn dus aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld de Mipim. Daarnaast zijn het de standhouders die afrekenen voor elke vierkante meter die ze afnemen. De prijs waarmee die onderhandeling start is 495 euro. Met veel bedrijven zijn meerjarige contracten afgesloten.Luister ook | Dit zijn de gevolgen van de nieuwe middenhuurregelingMaarten de Gruyter refereert intussen naar een achtergrondartikel in de Volkskrant. De titel: moeten projectontwikkelaars belasting gaan afdragen over de winst die ze maken op grond? De krant sprak met een projectontwikkelaar uit Noord-Holland die laat zien wat het betekent als dit plan uit het regeerakkoord doorgaat. Verder verwijst hij naar een brandbrief van Maarten Feilzer en Huib Bossevain in Vastgoed Journaal, over het schrappen van de rente-aftrek voor vastgoedinvesteerders. Daar is volgens hem veel te weinig aandacht voor.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/10/202424 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hoe digitalisering de nieuwbouw kan aanjagen

Architecten, projectontwikkelaars, aannemers en de overheid kunnen veel slimmer samenwerken. Meer digitaal en minder met losse pdf’jes en vuistdikke ordners. Deze aflevering in het kort:⇨ Sneller bouwen door slimmer te werken⇨ BIM Legal: alle informatie op één plek⇨ Duurste woningen in Amsterdam-ZuidBij een nieuwbouwproject komt heel wat documentatie kijken. Je hebt het al snel over kasten vol met ordners, met daarin de ontwikkelingsplannen, schetsen en juridische voorschriften. Als het aan Erik Nieuwenburg ligt, gaan we dat helemaal anders organiseren. Hij is directeur digitale transformatie bij BPD en kwartiermaker digitalisering bij de Neprom. Eén van de middelen om meer snelheid te bereiken is volgens hem de inzet van 3D-modellen. 'Daarmee heb je geen losse documenten of een pen meer nodig. Er is één virtueel platform waarop je rechtstreeks communiceert met partners zodat iedereen beschikt over dezelfde informatie.'Luister ook | De businesscase van een nieuwe stadswijk in AmsterdamJean Paul Bolhaar is bestuurslid van het platform BIM Legal. Dat is een initiatief om juridische vastgoedinformatie inzichtelijk te maken in een digitaal 3D-model. Daarmee zijn ordners volgens Bolhaar niet meer nodig. Dit is een soort visuele weergave van een woning in 3D met aanklikbare onderdelen. Daarin krijgen toekomstige bewoners in begrijpelijke taal te zien wat hun rechten en plichten zijn. Denk aan splitsingsrecht of het recht van overpad bijvoorbeeld.Luister ook | Reacties op de woningmarktplannen in het regeerakkoordMaarten de Gruyter haalt een opiniestuk van Maarten Feilzer in de Telegraaf aan, directeur van Van Zadelhoff. Daarin stelt hij dat de middenhuurwet van Hugo de Jonge praktisch onhoudbaar is. Zijn kritiek gaat vooral over de verlaging van huurprijzen van lopende huurcontracten. De wet is door de Tweede Kamer, de Eerste Kamer moet er nog naar kijken. Verder benoemt hij een artikel in de Parool, waaruit blijkt dat we in Nederland nu bijna 200.000 woningen hebben die een miljoen euro waard zijn. Zo’n 20.000 daarvan staan in de hoofdstad, met de Diepenbrockbuurt in Amsterdam Zuid als duurste buurt. Daar kost een woning nu gemiddeld 2,7 miljoen euro. De vijf straten met de meeste miljoenenwoningen liggen ook allemaal in Amsterdam. De Keizersgracht staat bovenaan met 600 stuksSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/3/202430 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

ASML trekt de knip voor de woningmarkt in Brabant

De woningmarkt in en rondom Veldhoven staat onder grote druk. ASML helpt projectontwikkelaars een handje, met de financiering van de onrendabele top.Deze aflevering in het kort:⇨ De woningmarkt in de regio Eindhoven⇨ Het woonprogramma van ASML⇨ Bouw ouderenwoningen stoktDe chipmachinefabrikant telt inmiddels zo’n 20.000 medewerkers, van wie een flink deel uit het buitenland komt. Die doorgaans goed betaalde kenniswerkers leggen een grote druk op de woningmarkt in de regio. Om dit te compenseren, heeft het bedrijf het Betaalbaar Wonen Programma opgetuigd. Dat is bedoeld om vastgelopen nieuwbouwprojecten weer vlot te trekken. Het gaat om een garantstelling, waarbij projectontwikkelaars worden vergoed als een project in de rode cijfers beland.NieuwbouwprojectOp deze manier is ASML nu bij twee projecten betrokken. Zo is er een nieuwbouwproject voor 130 betaalbare woningen in Velhoven, waar BPD Woningfonds en Van Santvoort bij betrokken zijn. Het techbedrijf draagt tot 1,84 miljoen euro bij als het project verlies lijdt. Mochten de brutomarges van de projectontwikkelaars hoger zijn dan 10 procent, dan wordt dat deel van de winst gedoneerd aan Brainport voor Elkaar.OuderenwoningenMaarten de Gruyter is afwezig, zijn plek wordt deze keer ingenomen door Rogier Rombouts van Durbs. Zijn nieuws gaat over ouderenwoningen. ABN AMRO heeft becijferd dat er dit jaar nog geen 3.000 woningen voor ouderen worden gebouwd. Dat is een fractie van het doel van 36.000 per jaar. De gevolgen merken we nu al. Veel ouderen blijven wonen in grote woningen met lege kamers. Verder begint de huis-aan-huis-zorg te piepen en te kraken. Deze situatie vraagt volgens Rombouts om geclusterde woonvormen. Hij pleit voor een herintroductie van het traditionele hofje, zoals veel oude binnensteden nog hebben.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/27/202424 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Reacties op de woningmarktplannen in het regeerakkoord

Optoppen, straatje erbij, transformeren en inzetten op snellere vergunningsprocedures. Zo wil het nieuwe kabinet de woningnood in Nederland tegengaan. Deze aflevering in het kort:⇨ Wat wil het nieuwe kabinet met de woningmarkt?⇨ De eerste reacties van Maarten de Gruyter en Peter Boelhouwer⇨ Matthijs Niermeijer over de miljardenclaim voor verhuurdersIn het nieuwe regeerakkoord lezen we dat 100.000 woningen per jaar het doel blijft. Daarvoor wil het nieuwe kabinet vanaf 2025 elk jaar 1,5 miljard euro uittrekken, waarvan 500 miljoen is bestemd voor infrastructuur. Verder krijgen corporaties meer ruimte en blijft de hypotheekrenteaftrek ongemoeid. Maarten de Gruyter én Peter Boelhouwer laten hun licht schijnen op het nieuwe regeerakkoord, met als belangrijkste vraag: hoe haalbaar zijn de woningmarktplannen van het nieuwe kabinet?Miljardenclaim voor grote verhuurdersVerder praten we in deze uitzending over een kwestie die de vastgoedwereld momenteel op zijn grondvesten doet schudden: de miljardenclaim die verhuurders van vrije sectorwoningen boven het hoofd hangt. De hele zaak draait om de jaarlijkse huurverhoging. Het is gebruikelijk in de markt om de huur jaarlijks mee te laten stijgen met de inflatie, plus een opslag. Deze opslag verschilt per verhuurder en varieert van 3 tot 5 procent van de maandhuur. Vastgoedadvocaat Matthijs NiermeijerVerschillende kantonrechters hebben bepaald dat deze rekenwijze in strijd is met Europese consumentenbeschermingsregels. Het is nu wachten op een uitspraak van de Hoge Raad. Als die deze vonnissen in stand houdt, dan dreigt voor deze verhuurders een financiële strop. CBRE heeft uitgerekend dat dit bedrag kan oplopen tot 6,4 miljard euro. Volgens de voorzitter van de branchevereniging voor institutionele beleggers, Wim Wensing, kunnen dergelijke terugbetalingen grote financiële gevolgen hebben. We beschouwen deze kwestie met vastgoedadvocaat Matthijs Niermeijer, van Pharos Advocaten. Hoe reëel is het scenario dat het inderdaad tot grote claims gaat komen?See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/17/202429 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Zo werd Amsterdam een bruisende metropool

Eind jaren 70 was Amsterdam zwaar verpauperd. Oud, vies en vervallen. Hoe werd de stad de populaire hotspot die het tegenwoordig is?Deze aflevering in het kort:⇨ Het vervallen Amsterdam in de jaren 70⇨ De bruisende metropool nu⇨ Verhuurders vrezen miljardenclaimKopen, huren, ontwikkelen en bouwen. Bijna alles is in Amsterdam duurder dan in de rest van Nederland. Maar dat is niet altijd zo geweest. Veertig jaar geleden was de stad nog een bouwval. Veel panden waren in verval geraakt en in de meeste wijken was het op straat een regelrechte bende. In de 25 jaar ervoor hadden deze omstandigheden voor een ware leegloop gezorgd. Inwoners hadden hun koffers gepakt en waren in de richting van Purmerend, Almere en Lelystad verhuisd. Bedrijven kozen het hazenpad en verdwenen uit de binnenstad. In zijn boek 'De Stad' beschrijft Marcel van Engelen hoe de stad zichzelf opnieuw uitvond. StadsvernieuwingHij vertelt over de stadsvernieuwing die in de jaren 70 wordt ingezet. Dat begint met de wijk Kattenburg, waar nagenoeg geen steen overeind blijft. Daarna is het de beurt aan de Dapperbuurt. Deze wijk wordt een soort blauwdruk van de manier waarop de stad in de decennia erna wordt getransformeerd. Voortaan draait het om behoud en herstel. Met Van Engelen maken we een rondje door Amsterdam, van Noord tot de Zuidas. Ook kijken we naar de schaduwkanten van het succes, zoals de overlast van toeristen. Amsterdam is nu hard op weg naar 1 miljoen bewoners. In wat voor stad leven zij in het jaar 2050Claim dreigt voor verhuurdersMaarten de Gruyter vertelt intussen over de miljardenschade die grote verhuurders vrezen. Daarover schrijft het FD. Het draait allemaal om de jaarlijkse huurverhoging. Verschillende rechters oordeelden eerder dat er sprake is van willekeur en daardoor dreigt een grote claim. CBRE heeft berekend dat het kan gaan om een bedrag tot €6,4 miljard euro. Dat kan leiden tot grote financiële problemen bij vastgoedbeleggers en andere verhuurders. De Hoge Raad moet nog duidelijkheid geven over de kwestie.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/13/202432 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Datacenters: een snel groeiende vastgoedmarkt

Nederland krijgt er steeds meer datacenters bij. Van één enkel gebouw tot de gigantische terreinen van Google en Microsoft in de Wieringermeer.Deze aflevering in het kort:⇨ De exponentiële groei van datacenters⇨ De businesscase van dit type vastgoed⇨ Nederland wordt minder aantrekkelijkEven een uurtje Netflixen, foto’s opslaan in de cloud, een chatbot aan het werk zetten of Chat GPT een tekst laten schrijven. Al die activiteiten kosten rekenkracht, en dus computers, en dus serverruimte. Ons land krijgt er om die reden steeds meer datacenters bij. Het zijn er inmiddels zo'n 140, waarvan driekwart is terug te vinden in en rondom de hoofdstad. Dat heeft vooral te maken met de Amsterdam Internet Exchange, één van de belangrijkste connectiviteits-knooppunten in de wereld. De komende vijf jaar zal het aantal datacenters in ons land waarschijnlijk gaan verdubbelen.Interessant domein voor beleggersOscar Crol is werkzaam bij CBRE en gespecialiseerd in dit type vastgoed. Hij legt uit dat deze markt een interessant domein is voor grote beleggers. Ter illustratie. Een 10 megawatt datacenter heeft een beleggingswaarde van ongeveer 200 miljoen euro. Waar je voor een logistiek centrum van deze omvang zo'n 1 miljoen euro aan huur kunt vragen, levert een datacenter al snel tussen 10 tot 15 miljoen euro op. Daar staat als belegger wel een relatief hoger risico tegenover. De stroomzekerheid is van het allerhoogste belang.OverheidsbeleidDe afgelopen jaren groeide de weerstand tegen datacenters. Zo kondigden de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer zelfs een bouwstop aan, vanwege de files op het stroomnet. En in Zeewolde werd de komst van een hyperscale datacenter van Meta geblokkeerd door de landelijke overheid. Grote beleggers wijken om die reden vaker uit naar steden als Frankfurt, Londen en Dublin. Crol wijst op het belang voor eenduidig beleid, zodat beleggers weten waar ze aan toe zijn. Ook legt hij uit waarom de BV Nederland wel degelijk gebaat is bij de komst van meer datacenters.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/6/202424 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Dit zijn de gevolgen van de nieuwe middenhuurregeling

Hugo de Jonge heeft zijn Wet betaalbare huur door de Tweede Kamer geloodst. Wat zijn de gevolgen voor de huurmarkt?Deze aflevering in het kort:⇨ Maarten de Gruyter: ‘Puur populisme in de Tweede Kamer’⇨ Marijn Snijders: ‘We zien dat beleggers terugkomen’⇨ Dirk Brounen: ‘Overheid en marktpartijen praten tenminste weer met elkaar’Een grote meerderheid in de Tweede Kamer stemde donderdagavond in met het veelbesproken wetsvoorstel. We kenden in Nederland sociale huur en vrije sector huurwoningen. Daar komt op landelijk niveau nu dus een derde categorie bij: de gereguleerde middenhuur. Hierbij gaat het puntensysteem tellen. Des te groter, duurder of beter geïsoleerd de woning is, des te meer punten er worden opgeteld. Woningen die volgens dit waarderingsstelsel maximaal 186 punten halen, komen in deze middenhuurregeling terecht. De maximale huurprijs in dit segment wordt 1123 euro per maand. Reacties uit de markt Volgens minister De Jonge gaat het om ongeveer 300.000 woningen die in huurprijs omlaag gaan. De wet moet nog naar de Eerste Kamer, maar ook daar tekent zich een meerderheid af. Maarten de Gruyter blijft bij zijn standpunt en noemt het een slechte wet. "Het is voor toekomstige investeerders een slechte zaak dat de spelregels tussentijds worden aangepast. Ik denk dat hierdoor uiteindelijk minder aanbod komt. Marijn Snijders is directeur van Capital Value. Deze vastgoedadviseur had de laatste maanden regelmatig contact met het ministerie van De Jonge. Hij benadrukt vooral het belang van fiscale ingrepen waarover de Tweede Kamer zich nog gaat buigen. Hoogleraar Dirk Brounen is 'genuanceerd positief' over de wet. Dat er moest worden ingegrepen, was volgens hem onvermijdelijk. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/26/202428 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Je vastgoed financieren? Er komt steeds meer aanbod

Nederlandse banken hebben vorig jaar 35 procent minder leningen voor commercieel vastgoed verstrekt dan in 2022. Dat blijkt uit een analyse van PropertyNL.Deze aflevering in het kort:⇨ Het Nederlandse financieringsklimaat voor vastgoed ⇨ De Britse financieringsmarkt⇨ Huuraanbod in de vrije sectorDaan Reekers is van Adelaer Financial Architects, een debt broker. Het nieuws komt voor hem niet als een verrassing, het is volgens hem een voorbode voor wat het Nederlandse landschap van vastgoedfinanciering te wachten staat. De rol van banken zal afnemen, is zijn voorspelling. ‘In de Verenigde Staten wordt 70 procent van het vastgoed inmiddels niet meer gefinancierd door het bankwezen’, aldus Reekers. ‘Diezelfde trend zien we nu in Engeland en straks ook in Nederland.De markt voor vastgoedfinancieringMaarten en Maarten staan deze keer op de Dag van de Vastgoedfinanciering in Novotel Amsterdam, op uitnodiging van Mogelijk. De markt voor vastgoedfinanciering is in Nederland nu nog vrij overzichtelijk. Er zijn de drie grootbanken, je hebt een handvol alternatieve financieringsplatformen en voor de megaprojecten is er de groep beleggers. Reekers komt net uit Engeland en vertelt hoe ruim de keuze daar is. Verder is hij betrokken bij een Spaanse fintech, een platform dat alle pan-Europese aanbieders bij elkaar brengt.Huuraanbod vrije sectorMaarten de Gruyter verwijst in zijn nieuwsoverzicht naar een data-analyse van woningplatform Pararius. Wat blijkt? Het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkomt voor nieuwe huurders nam in het eerste kwartaal met bijna 28 procent af. ‘Het uitponden is nu echt op gang gekomen’, zegt Maarten. Dit leidt tot hogere huurprijzen. Zo steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector  naar €18,30. Dit is een toename van 8,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023 See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/22/202424 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Hoe Maarten Feilzer (Zadelhoff) naar de vastgoedmarkt kijkt

Maarten Feilzer staat al vijftien jaar aan het roer van Zadelhoff. In de vastgoedportefeuille van het bedrijf zit momenteel voor ongeveer 600 miljoen aan stenen. Deze aflevering in het kort:⇨ Maarten Feilzer over vastgoed⇨ Samenwerken met Cor van Zadelhoff⇨ De Amsterdamse huurmarkt Zadelhoff is tegenwoordig actief als herontwikkelaar en verhuurder, in en rondom Amsterdam. In ongeveer de helft van de locaties gaat het om kantoren, 30 procent is zorgvastgoed en 20 procent betreft woningbouw. De hoofdstad is een markt op zich, zo vertelt hij. Met name op de Zuidas worden heel hoge huren gevraagd én betaald. 'Een jaar of zeven geleden had je het over 250 euro per vierkante meter, nu gaan we met gemak naar de 600 euro. Nestor van Nederlands vastgoed Cor van Zadelhoff is nog steeds met grote regelmaat op de bedrijfsvloer te vinden. Ook telefonisch hebben de twee vaak contact. 'Hij geeft advies, gevraagd en ongevraagd', zegt Feilzer. Een groot deel van de aandelen van Zadelhoff is in handen van goede doelen stichtingen en dat heeft volgens hem invloed op beslissingen die in het bedrijf genomen worden. Feilzer voelt zich bij Zadelhoff naar eigen zeggen als een vis in het water, maar zegt niet bij voorbaat nee tegen een nieuwe baan als minister van Volkshuisvesting. Hij vertelt welke maatregelen hij in dat geval op de eerste dag zou nemen. De Amsterdamse huurmarkt Maarten de Gruyter is boos. Boos op de Woonbond, maar vooral op diverse media die afgelopen week een bericht over de Amsterdam huurmarkt klakkeloos overnamen. Inclusef BNR. Uit een onderzoek van Housing Anywhere zou blijken dat Amsterdam de duurste huurmarkt van Europa heeft. Termen als 'ongefundeerd' en 'nepnieuws' passeren tijdens zijn betoog de revue.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/15/202434 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

De businesscase van een nieuwe stadswijk in Amsterdam

Kent u dat verhaal over de ongeveer 200 betaalbare huurwoningen in het nieuwe Bajeskwartier in Amsterdam? Nou, die kwamen er niet. Door de middenhuurregeling liepen beleggers namelijk weg.Deze aflevering in het kort:⇨ De transformatie van een gevangenisterrein⇨ De impact van de middenhuurregeling⇨ Overheid leeft eigen regels niet naHet was ooit de bekendste gevangenis van Nederland, nu wordt het de groenste wijk van Amsterdam. In 2017 werd de Bijlmerbajes gekocht door een consortium, bestaande uit gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Schroders Capital. Twee jaar later werden de markante witte torens gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe stadswijk.Luister ook: Andre van Stigt geeft monumenten een tweede levenDe businesscase van een nieuwe woonwijkHeino Vink is één van de directeuren die het project in goede banen moet leiden. Hij vertelt openhartig over de businesscase van deze nieuwe woonwijk. ‘We hebben te maken gehad met een flinke kostenstijging van materialen en arbeid’, aldus Vink. Ook de aangekondigde regulering van de middenhuur hakte erin. Om die reden haakten beleggers het afgelopen jaar af en zijn twee geplande huurtorens inmiddels als koopwoningen aangeboden. In het hele project worden nu geen huurwoningen meer aangeboden. 'Het kan simpelweg niet uit, vertelt Vink.Overheid leeft eigen regels niet na Maarten de Gruyter haalt een artikel aan uit het Financieele Dagblad. Die krant belde met het ministerie van Hugo de Jonge en ontdekte zo dat ruim de helft van de kantoren van de rijksoverheid nog steeds geen wettelijk verplichte energielabel C heeft. De problemen zijn het grootst bij defensie. Zij beschikken over 672 kantoren, waarvan maar vijftien een zuinig energielabel hebben. Maarten denkt er het zijne van…See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/8/202430 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Het flexibele kantoorconcept van Mr. Green Offices

Mr. Green Offices verhuurt kantoren als hotelkamers. Bedrijven betalen alleen voor de tijd waarin ze van de ruimte gebruikmaken.Deze aflevering in het kort:⇨ Hoe Mr. Green de vastgoedmarkt opschudt⇨ Verborgen leegstand in kantorenland⇨ PropertyNL doet onderzoek naar vastgoedadviseursWaar we behoefte aan hebben, zijn echt flexibele kantoorconcepten, zei Maarten de Gruyter afgelopen week nog in dit programma. Dat vond de redactie een mooie aanleiding om de bedenker van zo’n nieuw concept eens uit te nodigen. Sam Verwaaijen timmert met Mr. Green Offices lekker aan de weg. Afgelopen week opende hij zijn zesde vestiging, op Amsterdam CS. Hij wil daarmee een oplossing bieden voor - wat hij noemt - de verborgen leegstand. Veel lege bureaustoelenVeel bedrijven zitten ruim in hun jasje en zien dagelijks lege plekken op kantoor. Met name op de woensdagen en vrijdagen is het op de meeste kantoren erg rustig. Als je alle lege bureaus bij elkaar optelt en zo naar het effectieve gebruik van het aantal vierkante meters kijkt, dan is de gemiddelde leegstand ruim 80 procent’, zegt Verwaijen in deze uitzending. Bij Mr. Green Offices hoeven huurders hun kantoor niet voor een hele week af te nemen, maar alleen op dagen waarop ze er ook echt gebruik van maken. Onderzoek naar vastgoedadviseursPropertyNL heeft een uitgebreid verhaal over vastgoedadviseurs. De redactie keek daarbij naar de totale waarde van de vastgoedtransacties waar zij het afgelopen jaar bij betrokken waren. De top 3 bestaat uit Cushman & Wakefield, Capital Value en BMV Bedrijfsmakelaars (Dynamics). Wel een kanttekening: CBRE, JLL en Colliers staan niet in de lijst, omdat zij geen gegevens wilden verstrekken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/1/202429 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Vastgoedfinanciering en de rol van banken

Heb je geld nodig voor je pand of een nieuw bouwproject? De bank is allang niet meer het enige loket voor het financieren van vastgoed.Deze aflevering in het kort:⇨ De rol van banken bij de financiering van vastgoed⇨ ING voorziet een zonniger 2024⇨ Nederlanders kampioen thuiswerkenMet de komst van alternatieve aanbieders is het kredietlandschap de laatste jaren flink veranderd. Er valt voor ondernemers en beleggers dus steeds meer te kiezen. Hein Wegdam is directeur van ING Real Estate Finance Banking en in die rol verantwoordelijk voor mid-mkb en grootzakelijk. Met hem bespreken we rol van banken bij het financieren van vastgoed. Hij benadrukt dat de bank er ook wil zijn voor kleinere projecten. Denk aan een ondernemer die zijn pand wil overnemen van de verhuurder. Meer positieve signalen Ondanks de gestegen rente, wordt het vastgoedloket bij ING nog steeds goed bezocht. Dit gaat om aanvragen voor woningbouw, kantoren, logistiek en reguliere bedrijfspanden. 'Na een terugval in 2023, zien we nu weer positieve signalen. Er zijn de laatste maanden weer meer transacties', aldus Wegdam. Ook neemt de interesse voor het verduurzamen van bedrijfspanden toe, mede door de toegenomen regelgeving op dit gebied.Thuiswerken erg populairMaarten bespreekt de resultaten van een onderzoek over thuiswerken. Daar blijkt ons volkje heel bedreven in. Iets meer dan de helft van de Nederlanders werkt weleens thuis en daarmee zijn we Europees koploper. Toch ziet hij nog steeds voldoende behoefte aan goede kantoorhuisvesting, omdat de meeste bedrijven nu eenmaal willen dat medewerkers elkaar blijven zien.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/25/202431 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Een tweede huis in het buitenland, rendeert dat nog?

Voor de één is het een kwestie van een beetje extra luxe, de ander ziet het vooral als een slimme belegging. Een tweede huis in het buitenland blijkt nog steeds populair.Deze aflevering in het kort:⇨ Een tweede huis over de grens⇨ De Second Home Beurs in Utrecht⇨ Maarten de Gruyter was op de MipimEen appartementje aan de Spaanse kust. Een villa op het Franse platteland. Of een woning niet ver van een skipiste in Oostenrijk. Een tweede huis over de grens heb je in allerlei smaken. Maar los van de luxe, rendeert zo’n investeringen eigenlijk nog? Die vraag stellen we aan Peter Antonissen van Sparcs Leasure Development. Dat bedrijf ontwikkelt vakantiehuizen in het buitenland, van Portugal tot Tjechië. Second Home BeursSparcs is één van de standhouders op de Second Home Beurs in Utrecht, die deze week weer wordt georganiseerd. Duizenden Nederlanders komen hiernaartoe, om zich te laten voorlichten over een tweede woning in het buitenland. De groep geïnteresseerden is volgens Antonissen grofweg te verdelen in drie groepen: mensen die er vaak bivakkeren, mensen die het deels willen verhuren en mensen die echt voor het rendement gaan. Dat bungelt volgens hem meestal rond de 5 procent, iets wat overigens ook afhangt van de hoeveelheid dagen waarop je er zelf wilt bivakkeren.De MipimMaarten de Gruyter is op de Mipim geweest, in Cannes. Hij proefde er iets meer enthousiasme dan vorig jaar. Wel hekelt hij de afwezigheid van Nederlandse steden, die tijdens deze editie niet vertegenwoordigd waren in een Holland Metropole-stand. Maarten sprak er met diverse vastgoedprofessionals over het Nederlandse investeringsklimaat. Zijn belangrijkste vraag: hoe krijgen we de buitenlandse beleggers weer terug naar Nederland?See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/18/202424 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Jakarta en Miami dreigen te verzuipen

Hoe bescherm je een stad aan de kust tegen grote stormen en opkomend water? Nu het klimaat aan het veranderen is, wordt die vraag steeds relevanter. Deze aflevering in het kort:⇨ Jakarta is aan het verzakken⇨ De waterproblemen in Miami⇨ De stormvloedkering in New YorkPiet Dircke is global advisor Climate Adaptation bij Arcadis. Het bedrijf is op tal van plekken in de wereld betrokken bij watervraagstukken. In Nederland hadden we in januari nog last van natte voeten. Maar er zijn steden in de wereld waar de situatie pas echt nijpend is. Daar is het simpelweg wachten op het moment waarop de boel onder water komt te staan. > Luister ook: wat doen overstromingen met de waarde van je huis of bedrijfspand?Jakarta is zo’n noodgeval, daar zakt de bodem met 25 centimeter per jaar. Ook in Miami is de situatie nijpend. De stad is gebouwd op poreus kalksteen. Bij hoge waterstanden komt  het water soms al midden in de stad via straatputten omhoog. ‘De Hollandse oplossingen zoals dijken en stormvloedkeringen helpen hier niet’, vertelt Dircke. Ondertussen wordt er in deze regio volop doorgebouwd. Verder vertelt hij over het deltaplan van Arcadis in Manhatten.> Luister ook: Deze Nederlander bouwt aan een klimaatbestendig New YorkMeer hypotheekaanvragenMaarten de Gruyter vertelt over het aantal hypotheekaanvragen door starters. Dat waren er de afgelopen maand opvallend veel, blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop. In vergelijking met een jaar eerder was het aantal aanvragen 30 procent hoger. Ook wordt er in diverse regio’s alweer volop overboden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/11/202432 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

De verdozing van Nederland: een frame of een probleem?

Er klinkt steeds meer weerstand tegen de bouw van grote distributiecentra. Nederland verdoost, wordt er gezegd. Is dat vooral een onderbuikgevoel of gaat het hier om een serieus probleem?Deze aflevering in het kort:⇨ Verdozing, een frame of probleem?⇨ Het clusteren van distributiecentra⇨ Vraag naar kantoren structureel minderDistributiecentra zijn lelijk, passen niet in het landschap, nemen veel te veel ruimte in en voegen economisch weinig toe aan de BV Nederland. Het publieke sentiment over logistieke kolossen in ons land is niet bepaald positief. Dit sentiment doen kantelen is één van de doelstellingen van netwerkorganisatie Dilas. Voorzitter Tim Runhaar wil ‘feit en fictie’ van elkaar scheiden, door meer kennis over de sector te verspreiden. ‘Distributiecentra zijn heel zichtbaar’, zo vertelt hij. ‘Maar ze nemen bij elkaar opgeteld maar een heel klein deel in van het Nederlandse landschap.’Oplossingen voor het volle stroomnetEen ander belangrijk agendapunt voor Dilas is netcongestie. De bouw van nieuwe bedrijventerreinen en logistieke centra loopt door de files op het stroomnet vertraging op. Off-grid oplossingen zijn volgens Runhaar nodig om dit probleem te tackelen. Schiphol Trade Park noemt hij als één van de voorbeelden. Daar zorgen 20.000 zonnepanelen en twee grote container-batterijen ervoor dat het terrein zich grotendeels zelf kan bedruipen wat de energiebehoefte betreft. > Luister ook: Dit betekent het volle stroomnet voor de vastgoedmarktDe kantorenmarktVerder hebben we het over de kantorenmarkt. Volgens een nieuw rapport van vastgoedadviseur JLL daalde de vraag naar kantoren in 2023 met gemiddeld 31 procent. In sommige steden gaat het zelfs om een daling van 60 procent. JLL stelt dat de vraag naar kantoren de komende jaren structureel minder wordt, een direct gevolg van thuiswerken. Maarten de Gruyter wijst erop dat de leegstand nog steeds laag is. ‘De vraag naar duurzame kantoorgebouwen op goed bereikbare plekken in grote steden blijft de komende jaren onverminderd groot.’See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/4/202428 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Commercieel vastgoed; waar blijven de transacties?

De markt voor kantoren, winkels en logistieke centra lijkt behoorlijk op slot. Het aantal transacties is sinds de financiële crisis in 2008 niet zo laag geweest. En dat merken ze ook bij Cushman & Wakefield.Deze aflevering in het kort:⇨ Annelou de Groot, Cushman & Wakefield⇨ De markt voor commercieel vastgoed⇨ Politici, vergeet de inflatie niet|Annelou de Groot is de CEO van Cushman & Wakefield Nederland. Het aantal transacties in kantoorvastgoed lag in 2023 zelfs 65 procent lager dan een jaar eerder, zo vertelt ze. De gestegen rente ziet ze als grootste boosdoener. ‘Daarnaast worden we in Nederland een beetje afgestraft voor de marktomstandigheden in wereldsteden als Londen en New York. Daar neemt de leegstand toe, waardoor internationale beleggers deze asset class nu mijden.’ Ze verwacht dat de situatie tegen het einde van dit jaar weer iets zal verbeteren.Strategisch adviseurDe Groot is al ruim 20 jaar werkzaam in het vastgoed. Ze zwaait sinds negen maanden de scepter bij Cushman & Wakefield in Nederland. Dit bedrijf telt ruim 50.000 medewerkers, verspreid over zo’n 400 kantoren en 60 landen. Het is wereldwijd één van de grootste strategische adviseurs in commercieel vastgoed. De Groot noemt haar branche teveel deal-driven. Mede daarom heeft ze de bedrijfsvoering op haar kantoor in korte tijd getransformeerd van ‘aparte zuilen naar integrale teams waar klanten terecht kunnen voor al hun vragen’. Woonlasten en inflatieMaarten de Gruyter windt zich intussen op over politici die roepen dat huurprijzen zo hoog zijn. ‘Ze vergeten de inflatie er voor het gemak even bij. Als alle kosten omhoog gaan, waarom zouden de huurprijzen dan gelijk moeten blijven?’ zo vraagt hij zich af. Verder wijst hij erop dat Nederlanders in vergelijking met bewoners van andere landen nog steeds relatief weinig geld kwijt zijn aan woonlasten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/26/202431 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Hoe ontwikkel je net zero vastgoedprojecten?

EDGE Technologies was één van de eerste vastgoedontwikkelaars in Europa die een net zero routekaart opstelde. De vrouw die deze strategie vorm moet geven is Anja Köhler.Deze aflevering in het kort:⇨ Hoe je net zero bouwt⇨ De duurzame ambities van EDGE⇨ De Jonge komt nu met doorbouwfaciliteitGebouwen zonder gasaansluiting. Grotendeels gemaakt van materialen die biobased zijn of in ieder geval milieuvriendelijk, supergoed geïsoleerd en voorzien van slimme energie-opslagsystemen. Bij EDGE Technologies liggen er tegenwoordig alleen nog maar dit soort gebouwen op de ontwerptafel. Gebouwen blijken CO2-aanjagerHoe ontwikkel je net-zero? Dat is de vraag die in deze aflevering centraal staat. De bouw- en vastgoedsector moet van ver komen om de eigen CO2-uitstoot terug te brengen. Als we de hele levenscyclus van gebouwen beschouwen, dan gaat het om een mondiaal percentage van bijna 40 procent. Dit gaat onder meer om het gebruik van bouwmachines en het productieproces van bouwmaterialen zoals staal, cement en glas.Experimenteren met duurzaam betonDe wetgever kan volgens Anja Köhler een handje helpen door sneller nieuwe bouwtechnieken toe te staan. Als voorbeeld noemt ze het testen van duurzamer beton, dat door regelgeving nog niet overal mag worden toegepast. Eén van de duurzame bouwprojecten die EDGE Technologies nu ontwikkelt is Oopen in Utrecht. Dit wordt een 105 meter hoge toren op het Jaarbeursplein met een klimwand, nachtclub, dakterras en plek voor ruim 3.000 fietsen. Köhler legt uit wat de uitdagingen zijn om dit pand klimaatneutraal op te leveren. Een doorbouwfaciliteit Maarten de Gruyter vertelt over het aangepaste wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge om projectontwikkelaars te helpen. Met de nieuwe doorbouwfaciliteit kunnen zij sneller starten met nieuwe woningbouwprojecten, ook als de beoogde 70 procent verkochte woningen nog niet gehaald is. Zo'n driekwart van de circa 1,2 miljard euro hiervoor moet bij commerciële kredietverstrekkers vandaan gehaald worden. Maarten ziet hierin het zoveelste bewijs dat de overheid niet zonder marktpartijen kan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/19/202429 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Hoe de welstand naar je bouwproject kijkt

Van een aanbouw aan de voorzijde tot een extra verdieping erop. En van een nieuwe woonwijk tot de renovatie van een markant gebouw in de binnenstad. De welstandscommissie kijkt graag even mee.Deze aflevering in het kort:⇨ Hoe de welstandscommissie opereert⇨ Vergunningsvrij bouwen⇨ De middenhuurregelingHoe komen de mensen in een welstandscommissie eigenlijk tot hun besluit? Daarover gaat het deze week in Vastgoed Gezocht. Te gast is Robert Winkel, voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Amsterdam. Vrijwel elke gemeente heeft een welstandscommissie, met mensen die het nodige weten over ruimtelijke kwaliteit, bouwkunst en het culturele belang van de gebouwde omgeving. Onafhankelijke commissieledenEen welstandscommissie, in Nederland ook bekend als de commissie Ruimtelijke Kwaliteit, speelt een cruciale rol in het stedenbouwkundig proces door toe te zien op de esthetische kwaliteit van bouwprojecten en de openbare ruimte. Deze onafhankelijke commissie beoordeelt bouwplannen van zowel particulieren als bedrijven op hun visuele en esthetische impact op de omgeving, gebaseerd op de welstandscriteria die zijn vastgelegd in de welstandsnota van de betreffende gemeente.Karakter van de omgevingDe belangrijkste taak van een welstandscommissie is de beoordeling van een bouwplan. De leden onderzoeken of die voldoet aan de esthetische normen en richtlijnen die zijn opgesteld door de gemeente. ‘Zo moeten bouwwerken bijdragen aan de harmonie en het karakter van de omgeving’, aldus Robert Winkel. Het advies is vaak bindend voor het wel of niet verlenen van de bouwvergunning. Natuurlijk willen we graag weten hoe deze adviezen tot stand komen en op welke manier de onafhankelijkheid van de commissie gewaarborgd blijft.De wet middenhuurHet wetsvoorstel Betaalbare huur is afgelopen week door Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer gestuurd. Te hoge huren in het middensegment worden aan banden gelegd en de positie van huurders beter beschermd. Maarten de Gruyter is het er niet mee eens en legt nog één keertje uit waarom dit volgens hem verkeerd gaat uitpakken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/12/202433 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Coen Teulings: ‘De woningcrisis is niet op te lossen’

Hugo de Jonge moet deze week alle zeilen bijzetten om zijn middenhuurregeling nog te redden. Het plan dreigt te stranden in de Tweede Kamer.Deze aflevering in het kort:⇨ Een analyse van de Nederlandse woningmarkt⇨ Wat Coen Teulings van de middenhuurregeling vindt⇨ De problemen met commercieel vastgoed in de VSMet econoom Coen Teulings, oud-directeur van het CPB, praten we over de Nederlandse woningmarkt. Hij is erg kritisch op het plan van minister De Jonge om de huren te reguleren. Volgens Teulings stellen beleggers hun investeringen in Nederlandse huurwoningen uit. Ze vrezen voor nog meer politieke inmenging en mogelijke beperkingen op huurstijgingen. De reputatieschade die de Wet betaalbare huur veroorzaakt, moeten we volgens hem dan ook niet onderschatten.WoningcrisisTeulings wind er geen doekjes om: de woningcrisis noemt hij onoplosbaar. Dat heeft volgens Teulings vooral te maken met de bouwkosten in Nederland. 'Je praat al snel over 2.500 euro per vierkante meter. In grote delen van Nederland zijn de woningprijzen lager dan dit bedrag. Daar kun je dus nooit rendabel bouwen. Dat is een heel ingewikkelde boodschap', aldus Teulings. Ook vindt hij dat er in Nederland veel te grote woningen worden gebouwd. In steden als Amsterdam en Utrecht is volgens hem juist veel behoefte aan studio’s van slechts 30 vierkante meter. 'Die zouden als warme broodjes over de toonbank gaan. Waarom bouwt de gemeente Amsterdam woningen die minstens 70 vierkante meter zijn?', vraagt Teulings zich hardop.Commercieel vastgoed in De Verenigde StatenMaarten de Gruyter is in het buitenland, zijn nieuwbakken collega Jason Blackmore is deze week co-host. Hij refeert naar een artikel uit The Financial Times, over commercieel vastgoed. De sector heeft sinds het uitbreken van de coronacrisis te maken met lagere bezettingsgraden en beschikt om die reden over minder geld om leningen te betalen. Dat leidt tot financiële problemen als er moet worden geherfinancierd. Zo maakte de regionale bank NYCB afgelopen week bekend dat het 185 miljoen dollar verlies bekend op twee vastgoedleningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/5/202435 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Het is crisis op de Chinese vastgoedmarkt

Jarenlang werden overal in China woontorens gebouwd en winkelcentra uit de grond gestampt. Nu dreigt de boel finaal uit de rails te lopen. Het doek is namelijk gevallen voor Evergrande, de grootste projectontwikkelaar van China. Een rechtbank in Hongkong heeft vandaag de stopzetting van alle activiteiten van het bedrijf bevolen. Het lukte Evergrande niet om voor de deadline een degelijk reorganisatieplan te presenteren. Deze beslissing heeft mogelijk grote gevolgen voor de Chinese vastgoedmarkt, die toch al in een diepe financiële crisis verkeert. Evergrande heeft omgerekend zo’n 276 miljard euro aan schulden en werd de afgelopen jaren het symbool van deze vastgoedcrisis. Eenvoudig zal de ontmanteling van het bedrijf overigens niet worden. Veel projecten worden beheerd door lokale Chinese entiteiten en voor een curator uit Hongkong is het lastig om daar controle over te krijgen. Anouk Eigenraam en Teeuwe Mevissen Wat is de impact van dit besluit en hoe heeft het zover kunnen komen? Die vragen leggen we voor aan Teeuwe Mevissen, Senior Macro Strateeg bij RaboResearch Global Economics & Markets, en China-correspondent Anouk Eigenraam. Het ontmantelen van Evergrande is nog niet hetzelfde als een faillissement, maar volgens Mevissen is het over en uit voor het bedrijf. Eigenraam bezocht de afgelopen jaren diverse nieuwe woonwijken in China, waar jaren na de oplevering nog steeds niemand woont. Ze legt uit hoe dat heeft kunnen gebeuren en waarom veel gewone Chinezen daar de dupe van zijn. ‘Het is in China heel normaal dat je al een hypotheek verkoopt aan mensen, die al een aanbetaling doen van 30 tot 40 procent’ vertelt Eigenraam. ‘Dan is er nog geen steen gelegd. Mensen kopen als het ware een optie op een huis, maar komen in de problemen als een ontwikkelaar failliet gaat en hun nieuwe woning nog niet is afgebouwd.’ Maarten als nieuwe minister? In het nieuwsoverzicht gaat het deze keer over een opmerkelijke cover van de nieuwste editie van PropertyNL. Maarten de Gruyter wordt daar getipt als mogelijke opvolger van Hugo de Jonge. Zou hij daar iets voor voelen? See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/29/202431 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

De impact van trage vergunningsprocedures op bouwprojecten

REB projects koopt oude panden in de binnenstad en renoveert die tot appartementen en luxe werklocaties. De trage vergunningsprocedures zijn een risico voor de businesscase van het bedrijf. 'Het is nagenoeg niet mogelijk om een 100 procent complete vergunningsaanvraag in te dienen', vertelt directeur Jeroen van Els. 'Er is namelijk geen lijst waarop staat waar je precies aan moet voldoen.' Maarten de Gruyter herkent dit en heeft het over micromanagement bij lokale overheden. Met het nieuwe initiatief We Care Living wil REB Projects dit probleem tackelen. De ontwikkelaar zet daarvoor modulaire woningen voor het middensegment in die bij het te ontwikkelen project worden neergezet. Als de vergunningen eenmaal binnen zijn, krijgen deze tijdelijke woningen een plekje in het eindontwerp.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/22/202427 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Wat doen overstromingen met de waarde van je huis of bedrijfspand?

Het hoge water van de afgelopen weken zet de discussie over Nederlands vastgoed weer op scherp. Hoe maken we nieuwe woningen klimaatbestendig en wat doen overstromingsrisico’s met de waarde van gebouwen? Deze vragen leggen we voor aan Maarten Kleinhans. Hij is professor Fysische Geografie aan de Universiteit Utrecht en met name gefocust op kusten en delta's. Situaties zoals in Deventer, Marken en Volendam gaan we de komende jaren veel vaker zien, zo vertelt hij. En daarom moet er volgens hem veel kritischer gekeken worden naar nieuwbouwprojecten in laaggelegen polders. In diverse gemeenten liggen daarvoor concrete plannen op tafel, bedoeld om de woningnood aan te pakken. Kleinhans vindt dat de landelijke overheid dit dossier naar zich toe moet trekken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/15/202429 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Waarom de bouw van studentenkamers stokt

De komende jaren wil het kabinet er minimaal 60.000 betaalbare studentenwoningen bij. Dat staat in een actieplan dat in het najaar van 2022 werd gepubliceerd. De praktijk blijkt echter weerbarstig. Studentenhuisvesters lopen tegen ongeveer dezelfde problemen aan als reguliere projectontwikkelaars en krijgen hun businesscase niet rond. Dat vertelt Anneleen Lagae, voorzitter van de stichting DUWO. Met meer dan 33.000 studentenkamers zijn zij één van de grotere spelers in dit segment. Tel je alle concrete plannen die nu op tafel liggen bij elkaar op, dan zijn er rond 2030 slechts 20.000 nieuwe studentenkamers bij gekomen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/8/202424 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Hoe komen bedrijven aan nieuw vastgoedtalent?

Gevraagd: vastgoedspecialist. Ambitieus, liefst met ervaring en geen negen tot vijf mentaliteit.  Maar ja, waar halen bouwbedrijven, projectontwikkelaars en overheden al die nieuwe vastgoedprofessionals eigenlijk vandaan? In deze eerste aflevering van het nieuwe jaar gaan we in gesprek met twee jonge talenten. Brent Wubben is aanvoerder bij Fresh, het landelijke netwerk voor vastgoedstudenten. Maaike Gosselaar zit SHS voor, een vastgoedontwikkelaar uit Delft die gerund wordt door studenten. Zij vertellen over hun activiteiten, opleiding en baankansen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/1/202424 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Een indringend gesprek met de architect van het jaar

Office Winhov werd onlangs uitgeroepen tot architectenbureau van het jaar. Jan-Peter Wingender is één van de oprichters. De bouwkunstenaars zijn onder meer betrokken bij de renovatie van het Centraal Station van Nijmegen en het Pillows hotel in het Amsterdamse Oosterpark. In Nederland staan tienduizenden gebouwen die verouderd raken. Van scholen tot kantoren, woningen en bedrijfspanden. Opknappen blijkt onderaan de streep vaak de duurdere optie en toch zien ze bij Office Winhov de sloopkogel vaak niet als beste oplossing. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/25/202330 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Cokopen: met een huurhuis richting hypotheek

Zo’n 1 miljoen Nederlanders verdienen eigenlijk te veel voor sociale huur, maar kunnen geen hypotheek afsluiten voor een eigen woning. Cokopen wil dat probleem oplossen. Het gaat om mensen met een bruto huishoudinkomen van 44.000 tot 75.000 euro. Voor hen wordt een zogeheten Betaalbaar Wonen Coöperatie opgericht, vertelt Bart Hartman die het concept bedacht. Zij sluiten bij de stichting Cokopen twee contracten af: een huurcontract en een lidmaatschapscontract. Dat tweede contract geeft recht op een uitkering als ze de huurwoning na een paar jaar verlaten. Met dat spaarpotje neemt de kans op een hypotheek aanzienlijk toe.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/18/202324 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

*Advertorial* Een blik op bedrijfsvastgoed 2023

De kantorenmarkt kwam tot stilstand, de rente liep op en door de aangepaste box 3-regeling daalde de rendementen voor kleine beleggers.  In deze speciale podcast van Mogelijk Vastgoedfinanciering gaat Maarten Bouwhuis met twee deskundigen in gesprek over de belangrijkste trends en ontwikkelingen van het afgelopen vastgoedjaar. Was er alleen maar slecht nieuws? Nee, gelukkig niet. Zo zien onze gasten ook in deze uitdagende markt nog steeds de nodige kansen. Aan liquiditeit is namelijk geen gebrek.  Te gast zijn:- Philip Zwart, co-auteur van Basisboek Vastgoedfinanciering, Senior Director bij CBRE Debt & Structured Finance.- Tom Berkhout, hoogleraar Real Estate aan Nyenrode Business University.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/14/202324 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Bedrijventerreinen verduurzamen, zo doen we dat

In Nederland zijn zo’n 3400 bedrijventerreinen. Bijna de helft van het totale gasgebruik en een derde van de elektriciteit in Nederland wordt hier verbruikt.  Voldoende potentieel om te vergroenen, zou je denken. Toch blijkt het nog geen walk in the park, vertelt Richard Kleefman. Hij is van PVB, het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen. Zo lopen ondernemers die hun pand en productieprocessen willen vergroenen onder meer tegen het volle stroomnet aan. Op Tholen hebben bedrijven de handen nu ineen geslagen. Zij gaan hun stroomverbruik bundelen en kruipen samen achter één elektriciteitsmeter.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/11/202324 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Een blik op de bouwsector met Job Dura

Job Dura is één van de bekendste bouwondernemers van Nederland. Met de CEO van Dura Vermeer bespreken we de belangrijkste ontwikkelingen in zijn sector.  Dit gaat onder meer over de stokkende productie van nieuwbouwwoningen, verduurzamen en de businesscase van nieuwe bedrijfspanden. Dura hekelt met name de onvoorspelbare overheid, die voortdurend met nieuwe maatregelen komt om de woningmarkt onder controle te krijgen. Deze overregulering leidt volgens hem tot onzekerheid voor grote bouwbedrijven en vastgoedinvesteerders. Het verkorten van vergunningstrajecten ziet hij als één van de belangrijkste instrumenten om de bouw een forse impuls te geven.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/4/202336 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kun je nog rendement halen met een vakantiewoning?

Veel Nederlanders zagen de afgelopen jaren in een vakantiewoning een mooie bestemming voor hun spaargeld. Maar geldt dat nog steeds, nu de rente veel hoger ligt en de fiscale spelregels zijn veranderd? Ga maar na. De overdrachtsbelasting werd verhoogd naar 10,4% en door aanpassingen in box 3 moet je als eigenaar meer aan de fiscus afdragen. Bij EuroParcs zien ze in ieder geval duidelijk een andere markt dan enkele jaren geleden. Niet het rendement, maar eigen gebruik is voor veel mensen inmiddels het belangrijkste argument om hun geld in een recreatiewoning te steken. Martin de Boer leidt het verhuurteam van EuroParcs. Het bedrijf heeft in Nederland, België, Oostenrijk en Duitsland zo’n 12.000 vakantiewoningen in de portefeuille.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/27/202324 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hugo de Jonge houdt vast aan Wet betaalbare huur

Al bijna twee jaar probeert Hugo de Jonge de vastgelopen woningmarkt weer op de rails te krijgen.  In deze periode werden veel nieuwe maatregelen gelanceerd. Van een zelfbewoningsplicht tot een doorbouwfonds en de Wet betaalbare huur. Hoe kijkt de minister terug op zijn periode als bewindsman in dit moeilijke dossier? Hij wil de regie pakken in het repareren van de woningmarkt, terwijl projectontwikkelaars en vastgoedbeleggers juist wijzen op de negatieve effecten van meer regulering. Vandaag kwam de Raad van State met kritiek op de Wet betaalbare huur. Toch wil De Jonge aan deze controversiële maatregel blijven vasthouden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/20/202322 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Hoe repareren we de woningmarkt?

De vastgelopen woningmarkt is hét thema van deze verkiezingen. In deze aflevering praten we met de politiek, de wetenschap en de markt. Centrale vraag: hoe krijgen we de vastgelopen woningmarkt weer aan het rollen? Aan tafel zitten D66-politicus Faissal Boulakjar, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft Peter Boelhouwer en Maarten de Gruyter. Hij vertegenwoordigt in deze aflevering de markt. Zo ongeveer alle onderwerpen komen aan bod: van optoppen tot de roep om betaalbare woningen, de businesscase van nieuwbouwprojecten en de roep om meer overheidsregie.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/13/202335 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Een blik op de kantorenmarkt tot 2030

Het is op veel kantoren steeds rustiger. En hoewel met met de leegstand nu nog ontzettend meevalt, gaat dat de komende jaren wel veranderen.  CBRE verwacht dat de vraag naar kantoorruimte in Nederland verder afneemt, naar een leegstandspiek van 10,7 procent in 2028. Sebastiaan van Nimwegen is van CBRE en legt uit wat dit onder meer betekent voor vastgoedbeleggers. Samen met Jason Blackmoore (net weg bij G&S) kijken we naar de belangrijkste verschuivingen in de kantoremarkt tot 2030. Waar er leegstand zal optreden, waarom locatie steeds belangrijker wordt en hoe dat ideale kantoor er uitziet. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/6/202325 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Zo komen uitspraken van de Huurcommissie tot stand

Je hebt gedoe met je huurder. Over de huurprijs, het onderhoud of de servicekosten bijvoorbeeld. Who you gonna call? De Huurcommissie. Al ruim 100 jaar lang treedt de Huurcommissie op als een rechtbank voor de huursector. Voorzitter Asje van Dijk vertelt dat huurders en verhuurders hen steeds vaker weten te vinden bij een geschil. Afgelopen jaar gebeurde dat zo'n 12.000 keer. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren naar 20.000 stijgt, iets dat onder meer het gevolg is van de nieuwe middenhuurregels. Hij legt uit hoe een uitspraak tot stand komt. Wat verder opvalt? Bij veel zaken die particuliere verhuurders aanspannen, worden zij in het ongelijk gesteld. Hoe dat komt, hoor je in deze aflevering.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/30/202333 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Het onbenut potentieel van zorgvastgoed

Nederlandse zorgorganisaties hebben een omvangrijke vastgoedportefeuille, van circa 100 miljoen vierkante meter. En daar blijkt verrassend veel plek om woningen te bouwen. Het gaat onder meer om GGZ-instellingen en verzorgingshuizen voor ouderen. Op veel van dit soort ruim opgezette terreinen staan er gebouwen leeg, deels omdat de zorg tegenwoordig op een andere manier wordt georganiseerd. Arnold Eisses is werkzaam als vastgoedadviseur van RYSE en schat het potentieel op deze terreinen op minimaal 10.000 woningen. Met de opbrengsten kunnen de zorginstellingen hun eigen vastgoedportefeuille verbeteren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/23/202322 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

De woning als splijtzwam bij een scheiding

Samenwonen betekent afspraken maken. En niet in de laatste plaats over het huis en eventueel een bedrijfspand dat één van de partners in bezit heeft. Gebeurt dit niet of onvoldoende? Dan kunnen er vervelende situaties ontstaan als het stel besluit om uit elkaar te gaan. Of erger nog: één van beide komt te overlijden. Niet zelden ontstaat er dan ruzie over de woning of een erfenis. In deze aflevering gaat het over estate planning, de afspraken die je maakt over vermogensverdeling. In veel gevallen speelt vastgoed daarbij een grote rol. Te gast is financieel planner Leo Brunt van Van Meerwaerde.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/16/202322 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

De businesscase van groen bouwen

Groen in plaats van grijs. Natuurinclusief bouwen wordt steeds meer de norm en toch blijkt het nog best lastig om daar een goeie businesscase mee te bouwen.  Van wonen tot werken, sporten, produceren, de energievoorziening en ons transport; in de beperkte ruimte die we in Nederland hebben, legt de natuur het meestal af tegen grote vastgoedbelangen. Dat kan anders, stelt Mark Bode van Rebel Group. Hij adviseert overheden en vastgoedpartijen over natuurinclusieve bouwprojecten en legt uit wat daarvoor nodig is. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/9/202324 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hoe verkoop je een villa van 10 miljoen?

Te koop: een villa met ruime oprijlaan, state of the art keuken, acht slaapkamer, vijf badkamers, een ondergrondse wijnkelder, zwembad in de tuin en dat alles op een perceel van twee voetbalvelden. Dit soort kapitale woningen vind je doorgaans niet op Funda, vertelt Kenneth Alting. Hij is de mede-eigenaar van Holders Alting, een high end makelaar uit Brabant. Het kopen en verkopen van huizen in dit segment blijkt vooral een kwestie van het juiste netwerk activeren. De makelaar krijgt regelmatig te maken met charlatans. Zij claimen interesse in een villa, maar hebben daar helemaal het geld niet voor. Zijn collega Wessel Wiersma schuift ook aan en vertelt over de verkoop van vakantievilla’s in Spanje.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/2/202322 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

In elk dorp een straatje erbij, gaat dat helpen?

Geef elk dorp er een straatje bij, met kant-en-klare woningen uit de fabriek. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw is dat een manier om de woningnood tegen te gaan. Bij Van Wijnen hebben ze die handschoen opgepakt. Het bouwbedrijf heeft een onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat het overgrote merendeel van de Nederlanders dit ziet zitten. Er zijn ongeveer 2.500 dorpen in Nederland, overal 30 huizen erbij zorgt voor een woningtoename van 75.000. Met de zogeheten Snel Thuis-aanpak wil het bedrijf zo'n straatje binnen een jaar gerealiseerd hebben. Onderdeel van die aanpak is de kant-en-klare woning. Van Wijnen opende eerder al een prefab-fabriek in Heerenveen, dat op termijn 4.000 woningen per jaar kan leveren. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/25/202322 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Hoe Vesteda de huurmarkt weer gezond wil krijgen

Met zo’n 28.000 woningen is Vesteda een grote speler in de Nederlandse huurmarkt. Rentes en regulering zetten het verdienmodel onder druk. Te gast is CEO Gert-jan van der Baan, tevens de voorzitter van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed. Door de strengere regels voor de huursector wordt deze markt voor grote beleggers minder aantrekkelijk. Hij pleit daarom voor meer bouwen in plaats van meer regulering. Gemeenten moeten volgens hem subsidies krijgen om te zorgen voor meer bouwlocaties.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/18/202324 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Intelligente camera's maken je pand veel slimmer

Wat Google Analytics betekent voor het internet, kun je met slimme camera’s doen in gebouwen. Door data te verzamelen krijg je inzicht in de manier waarop je pand gebruikt wordt.  En dat is superhandig, stelt Rishi Lohdia. Hij is de oprichter van Eagle Eye Networks, het grootste camera cloud-platform ter wereld. Zo zien vastgoedeigenaren bijvoorbeeld altijd hoeveel mensen er binnen zijn en welke looplijnen ze gebruiken. Met zijn nieuwste bedrijf Rhino wil Lohdia door middel van deze technologie energiebesparing teweeg brengen. In een verlaten ruimte hoeft immers het licht niet te branden en kan de thermostaat een standje lager. Maarten de Gruyter windt zich intussen op over een vastgoedbeurs in Saudi-Arabië, waar ook Nederlanders naartoe gaan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/11/202323 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Krakers in je pand, zo voorkom je dat

Leegstaande panden worden regelmatig het doelwit van diefstal en vandalisme. En op een dag blijkt plotseling de deur gebarricadeerd en hebben krakers er hun matras neergelegd. Jeroen van de Coolwijk is de eigenaar van Vastgoedbeschermer. Zijn bedrijf wordt door vastgoedeigenaren ingeschakeld om dit soort toestanden te voorkomen. Hij zorgt voor leegstandsbeheer door er tijdelijke bewoners in te huisvesten. Het gaat zowel om leegstaande woningen als kantoren. Ondanks de woningnood komt leegstand in Nederland nog steeds veel voor. Zo waren er in 2022 maar liefst 60.000 panden die langer dan een jaar leegstonden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/4/202325 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hoe Heijmans de nieuwbouwproductie wil opvoeren

Naar de 100.00 nieuwbouwwoningen per jaar, was nog niet zo lang geleden het doel. Maar dat is een ambitie die alsmaar verder uit zicht raakt, nu er steeds minder nieuwbouwvergunningen worden uitgegeven. Maarten van Duijn is directeur Vastgoed bij Heijmans. Het bouwbedrijf verkoopt dit jaar minder woningen dan verwacht, met name door de gestegen hypotheekrente en opgelopen bouwkosten. Wel ziet Van Duijn dat de betaalbaarheid van nieuwbouwhuizen langzaam maar zeker weer aan het verbeteren is. Het bedrijf pleit voor meer woningbouw in weilanden. Dat is volgens Heijmans nodig om de aantallen omhoog te krijgen en zo iets te doen tegen de woningnood in ons land.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/28/202324 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Dit betekent het volle stroomnet voor de vastgoedmarkt

Het stroomnet raakt alsmaar voller en dat merken projectontwikkelaars, aannemers én ondernemers die hun pand willen uitbreiden of verduurzamen. Het zat er al een tijdje aan te komen: het stroomnet gaat in grote delen van ons land op slot. Bedrijven krijgen van de regionale netbeheerders geen nieuwe aansluiting of uitbreiding op het net. Dat heeft grote gevolgen voor de bouw van nieuwe woonwijken en de uitbreiding van bedrijfsterreinen. Marlies Visser is de Chief Operating Officer van Alliander en vertelt hoe het zover heeft kunnen komen. Ze roept gemeenten en ontwikkelaars die nieuwe bouwprojecten plannen op om meteen met de netwerkpartner om tafel te gaan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/17/202321 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Welke woningmarktplannen gaan nu nog door?

Het kabinet is gevallen. Vastgoedbeleggers, projectontwikkelaars en aannemers vragen zich af wat de gevolgen zijn voor de woningmarkt. Zo is er bijvoorbeeld de middenhuurregeling. De plannen liggen al even op tafel, maar zijn nog niet door de Tweede Kamer geloodst. Ook de nieuwe huisvestingswet is plotseling weer onzeker geworden, omdat de Eerste Kamer daar nog over moet stemmen. En wat gebeurt er met de stikstofdiscussie? Peter Boelhouwer is hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft en vertelt dat hierover pas aan het einde van deze maand beslissingen worden genomen. Verder peilen we de reacties van Vastgoed Belang, de Neprom en gedeputeerde in Zuid-Holland, Anne Koning. Zij maakt zich onder meer zorgen over de uitvoerbaarheid van de woondeals die het kabinet heeft afgesloten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/10/202324 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Een onzichtbare schil van zonnepanelen om je pand

Zonnepanelen die als gevelmateriaal of dakpannen in het gebouw zijn verwerkt. Het is relatief nieuw, het is duurzaam, maar nog wel kostbaar.  Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV) heet deze technologie. Of gewoon in het Nederlands gezegd: gebouw-geïntegreerde zonne-energie. Het wordt nog niet op grote schaal toegepast, maar de interesse groeit snel, vertelt Ralph Dankers van BIPV-world. Dat is een platform voor architecten en vastgoedeigenaren die zelf aan de slag willen met BIPV. Projectontwikkelaars hikken nog wel tegen de kosten aan, die schommelen zo tussen de 300 en 400 euro per vierkante meter.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/3/202323 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Zo maakt Elfi de huurmarkt klantvriendelijker

In je eigen woning heb je een wasmachine, gordijnen en stoelen nodig. De huurders van Elfi kunnen dit soort producten als abonnement afnemen. Het concept is bedacht door Jasper de Rooij, die eerder naam maakte met Simpel. Dat telecombedrijf verkocht hij in 2020 aan T-Mobile. De Rooij was al langer actief als vastgoedinvesteerder en vond dat ook deze branche wel wat meer gerichte service kan gebruiken. Contact met huurders is er volgens hem alleen maar bij gedoe en dat moet anders. Klantgerichter vooral. Het bedrijf heeft inmiddels zo’n 100 woningen in beheer en een veelvoud daarvan nog in ontwikkeling.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/26/202321 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Nog meer reguleren gaat de woningmarkt niet redden

Victor van Bommel, Cor van Zadelhoff en Maarten de Gruyter hekelen het vastgoedbeleid in Nederland. Meer reguleren werkt volgens hen alleen maar averechts. En toch is dat wel wat woonminister Hugo de Jonge van plan is, zo bleek tijdens zijn openingsspeech op de Provada. Daarin vertelde hij onder meer dat de middenhuurregeling er gaat komen. 'We hebben de markt te lang z'n gang laten gaan en pakken nu de regie terug', aldus de minister. 'Opportunistisch gewauwel', zegt Maarten de Gruyter. Hij krijgt daarin bijval van Cor van Zadelhoff en Victor van Bommel van Orange Capital Partners. Deze aflevering komt vanaf de stand van Mogelijk Vastgoedfinanciering, op de Provada in de RAI Amsterdam.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/16/202325 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Het bijzondere karakter van horecavastgoed

Nederland telt tienduizenden horecazaken. Van kleine cafés tot grote restaurants en pizzeria’s. Het is een domein in de vastgoedmarkt die zo zijn eigen dynamiek kent. Koert van der Weerd is de oprichter van AW Horeca Adviesgroep. Hij begeleidt ondernemers en beleggers bij het aan- en verkoopproces van horecapanden. Wat deze markt bijzonder maakt, is dat er altijd een directe link is met de onderneming in het pand. Niet het aantal vierkante meters, maar de exploitatie bepaalt in grote mate de waarde van een pand. De huidige marktomstandigheden zijn volgens Van der Weerd verre van ideaal. Tienduizenden horeca-ondernemers worstelen met oplopende kosten en een nog uitstaande corona-schuld bij de fiscus.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/12/202322 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Hoe je eigenaar wordt van een appartement in Dubai

Dubai is al jarenlang een magneet voor vastgoedbeleggers uit de hele wereld. Van grote projectontwikkelaars die hotels neerzetten tot mensen die investeren in een appartement. Hoe werkt dat eigenlijk? Wat is het te verwachten rendement? En - niet onbelangrijk - zijn er ook risico's? Dat vragen we aan Amir Raza van Dubai Invest. Als makelaar begeleidt hij Nederlanders die op zoek zijn naar vastgoed in het emiraat. Meestal gaat het hierbij om buy-to-let. Een relatief simpele woonstudio in een buitenwijk heb je al voor 150.000 euro. Een deel daarvan zul je in ieder geval in cash moeten afrekenen.  Luister ook | Zo dealt een makelaar in New YorkSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/5/202322 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

NVM Business: grote vraag naar energiezuinig kantoor

Steeds meer bedrijven willen verkassen naar een energiezuinig kantoor op een goed bereikbare locatie. Dat aanbod is echter schaars, zo blijkt uit de nieuwste sectoranalyse van NVM Business.  De snel gestegen energieprijzen jagen deze ontwikkeling aan. Door de krappe arbeidsmarkt eisen medewerkers bovendien de beste werkplekken op goed bereikbare locaties. Minder energiezuinige gebouwen op onaantrekkelijke locaties raken hierdoor steeds meer uit beeld, vertelt Sander Heidinga. Hij is voorzitter van NVM Business en als partner verbonden aan KRK Makelaars. Zorgen zijn er over de nieuwbouw van kantoren. Door de gestegen rente en opgelopen bouwkosten maken vastgoedbeleggers even pas op de plaats.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/29/202324 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Duizenden kerken krijgen andere bestemming

Steeds meer kerken in ons land zijn geen gebedshuis meer. In de iconische gebouwen vinden we nu een zorgcentrum, bierbrouwer, concertzaal of appartementencomplex. Mascha van Damme is architectuur-historicus en mede-auteur van het boek ‘Kerkgebouwen: 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik’. Over een paar jaar staan er volgens haar zeker 3.000 kerken in Nederland leeg. Daar moet een andere bestemming voor worden gezocht. De oplossing wordt vaak gezocht in de bouw van appartementen, maar er zijn ook legio andere voorbeelden zoals een concertzaal, buurthuis, zorgcentrum of supermarkt. Belangrijke vraag die elke keer speelt: wie gaat dat betalen?See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/22/202322 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Heeft Nederland behoefte aan meer bedrijventerreinen?

Er is meer ruimte nodig voor nieuwe bedrijventerreinen. Anders komt de economische groei in de knel en loopt de energietransitie vast. Die oproep komt VNO-NCW en MKB Nederland. Cees-Jan Pen is lid van de adviescommissie van de Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen. Hij noemt de oproep terecht, maar ook onvolledig. De werkgeversorganisaties pleiten voor zogeheten maakdeals, maar Pen ziet liever één integraal beleid voor ruimtelijke ordening waarin meer aandacht is voor bedrijvigheid en het verduurzamen van bestaande bedrijfsterreinen. In Den Haag is er volgens hem vooral aandacht voor de bouw van nieuwe woningen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/15/202322 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Dit bedrijf maakt van gebouwen kleine microdorpen

Vastgoed is een kwestie van stenen stapelen. Tenminste, dat wordt vaak gezegd. Maar minstens net zo belangrijk is het creëren van een goede sociale infrastructuur. Dit gaat over voorzieningen en het vinden van manieren waarop buren elkaar weten te vinden. Zo zorg je er als projectontwikkelaar of vastgoedbelegger voor dat nieuwe gebouwen en wijken gaan leven. Joan Ronner is de oprichter van Area of People, dat een platform heeft ontwikkeld waarmee bewoners elkaar beter weten te vinden. Op deze manier voelen zij zich meer thuis en zorgen ze beter voor het gebouw. Vastgoedontwikkelaars hebben hier volgens Ronner steeds meer oog voor. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/8/202324 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

De kleine vastgoedbelegger houdt het voor gezien

Veel particuliere vastgoedbeleggers zetten hun tweede huis te koop of denken daar in ieder geval serieus over na. Dat blijkt uit navraag bij makelaars en branchevereniging VastgoedBelang. Het is het rechtstreekse gevolg van de box 3-maatregel, waardoor deze groep hun rendement ziet verdampen. Steven van Westerop is zo’n kleine vastgoedbelegger, die een paar woningen verhuurt voor zijn pensioen. Ook hij heeft zitten rekenen en concludeert nu dat het eigenlijk niet meer loont om de woningen aan te houden. En al helemaal niet als in 2024 de nieuwe maatregelen voor de middenhuur actief worden. Jeroen Visser is de eigenaar van Puur Makelaars in Amsterdam. Hij begeleidt veel mensen die een tweede of derde woning hebben en krijgt dagelijks vragen over deze kwestie. Visser voorziet dat de particuliere verhuurmarkt in Amsterdam de komende jaren met 70% zal krimpen. Vastgoed Gezocht komt deze keer vanaf de Dag van de Vastgoedfinanciering in Amsterdam, waar we zijn uitgenodigd door Mogelijk Vastgoedfinanciering.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/22/202324 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hoe zorgen we voor doorstroming van ouderen?

Het kabinet wil dat één op de drie nieuwe woningen voor ouderen geschikt worden, zodat ze eindelijk gaan doorstromen. Maar willen die ouderen dat zelf eigenlijk wel? Dat Nederland snel vergrijst is allang geen nieuws meer. In 2040 zijn er naar verwachting zo’n 4,8 miljoen 65-plussers en die groep heeft specifieke woonbehoeften. Welke dat zijn, bespreken we met Cees van Boven. Hij is bestuursvoorzitter van Woonzorg Nederland, een landelijke woningcorporatie voor senioren. Eén van de woonvormen die zijn organisatie aan het ontwikkelen is, heet Stadsveteraan. Dit is een soort 'Friends-concept' waarbij senioren zelfstandig wonen, maar wel allerlei faciliteiten delen. Luister ook | Beleggen in vastgoed op BonaireSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/17/202323 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hoe verhuurders en projectontwikkelaars data inzetten

Wat zijn specifieke kenmerken van een pand? Welke huurtransacties zijn er geweest? En wanneer werd het bestemmingsplan voor het laatst gewijzigd? Vastgoeddata verzamelt informatie van ruim 400.000 panden en meer dan 1,3 miljoen eindgebruikers. Het bedrijf biedt die data aan projectontwikkelaars, taxateurs, banken en gemeenten. Zij gebruiken deze informatie onder meer bij het doen van deals en het vinden van potentiële huurders. Steven Ouwerkerk is directeur van Vastgoeddata en vertelt hoe het platform werkt en wat het bedrijf doet om de informatie actueel te houden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/10/202325 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Bouwen in laaggelegen polders, is dat verantwoord?

Een nieuwe woonwijk of bedrijventerrein, vijf meter onder NAP. Moeten we dat met de naderende klimaatverandering nog wel blijven doen? We stellen deze vraag aan deltacommissaris Peter Glas, die de overheid adviseert over waterbeschikbaarheid en -veiligheid. Klimaatverandering zorgt voor nieuwe vraagstukken bij de ruimtelijke ordening van ons land. De zeespiegel gaat stijgen en er komen meer extreme regenbuien. Glas ziet dat provincies, gemeenten, aannemers en waterschappen steeds beter samenwerken bij de uitdaging om klimaatadaptief te bouwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/202324 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hoe beheer je een opvanglocatie voor Oekraïnse vluchtelingen?

Het is crisis in de noodopvang voor vluchtelingen. Overal in het land worden hotels, oude kazernes, vakantieparken en leegstaande kantoren ingezet om met name Oekraïners te kunnen opvangen.  Monoma Nederland is al jaren actief op het speelveld van tijdelijke woonoplossingen. Toen de oorlog in Oekraïne ruim een jaar geleden uitbrak, werd het bedrijf platgebeld met vragen over mogelijke locaties. Sindsdien beheert men diverse panden waar vluchtelingen worden opgevangen. Het bedrijf is daarmee de schakel tussen de vastgoedeigenaar, de buurt en een gemeente of het COA. Goede communicatie is daarin essentieel, vertelt Masih Nessar, commercieel manager van Monoma Nederland. Ook zoomen we in op de vraag welke vastgoedpartijen verdienen aan deze opvangcrisis.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/27/202324 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Vanaf 100 euro beleggen in vastgoed

Wie wil beleggen in stenen moet een grote zak geld meenemen, zo wordt meestal gedacht. Toch kan het met crowdfunding al vanaf 100 euro. Je investeert zo met honderden, soms een paar duizend deelnemers in een vastgoedproject. Dat kan bijvoorbeeld een woning zijn dat een belegger aankoopt, opknapt en weer op de markt aanbiedt. De rente is behoorlijk hoog, maar dat geldt aan de andere kant ook voor het risico. Felix Berkhout is de founder van Max Crowdfund en legt uit hoe vastgoed crowdfunden in de praktijk werkt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/20/202324 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hoe haalbaar zijn de Amsterdamse woningmarktplannen?

Amsterdam trekt de teugels op de woningmarkt strak aan en wil de daarmee de crisis vóór 2040 hebben opgelost.  Zo krijgen projectontwikkelaars, woningcorporaties, aannemers en pandjesbazen te maken met een gemeente die wil gaan sturen, regisseren en aanwijzen. Dat staat te lezen in de AAV, de Amsterdam Aanpak Volkshuisvesting, die de gemeente onlangs presenteerde. Wethouder Zita Pels geeft tekst en uitleg. Maarten de Gruyter is erg kritisch over de haalbaarheid van al die plannen en gaat er stevig in.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/13/202331 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Zo werd Wybren van Haga een vastgoedondernemer

Hij kocht zijn eerste pand toen hij 22 was, een appartement in Den Haag. Inmiddels heeft Wybren van Haga een waar vastgoedimperium opgebouwd. In deze aflevering van Vastgoed Gezocht vertelt de voorman van Belang van Nederland (BVNL) hoe hij in deze branche actief raakte. Een deel van zijn panden zit in de bv Sjopperdepop, een ander deel is particulier bezit. We bespreken de maatregelen waarmee vastgoedbeleggers nu te dealen hebben en kijken natuurlijk ook naar de plannen die BVNL heeft voor de wooncrisis. Stikstof, migratie, hoogbouw en bejaardencentra spelen daarin een belangrijke rol. Luister ook | Ebru Umar komt op voor particuliere vastgoedbeleggerSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/6/202332 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ebru Umar komt op voor particuliere vastgoedbeleggers

Van intimidatie tot woekerprijzen. Volgens diverse Kamerleden maken huurbazen in Nederland er een potje van. Jesse Klaver rept zelfs over ‘het wilde westen’. De Tweede Kamer vergaderde afgelopen week over de nieuwe Wet ‘Goed Verhuurderschap’. Daarmee wil woonminister Hugo de Jonge een einde maken aan misstanden in de huursector. Ebru Umar is hoofdredacteur van Overwaarde, een platform voor particuliere vastgoedbeleggers. Ze is erg kritisch op het plan dat nu op tafel ligt en noemt de wet overbodig. Natuurlijk komen ook de box 3-aanpassingen nog aan bod.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/27/202324 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Beleggen in vastgoed op Bonaire

Van nieuwe villa’s tot appartementencomplexen en hotels. De vastgoedmarkt op Bonaire is de laatste tien jaar geëxplodeerd.  En ja, dat biedt natuurlijk kansen voor vastgoedbeleggers uit Nederland. Daar staat tegenover dat het voor de doorsnee inwoners bijna onmogelijk is geworden om een huis te kopen. De hypotheekrente schommelt er tussen de 5 en 6 procent en een flink deel moet uit eigen zak worden betaald. We duiken in de vastgoedmarkt op Bonaire en doen dat met Kurt Verbist van JAJO (het vroegere Janssen de Jong), de grootste Nederlandse bouwer in de Caribbean.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/20/202323 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Woningtekort stijgt naar 400.000 in 2025

De woningnood blijft ook de komende jaren een hardnekkig probleem. Het tekort stijgt zelfs, naar ongeveer 400.000 woningen in 2025.  Dat blijkt uit de nieuwste Woning(beleggings)markt in beeld van Capital Value. Voor 2023 komt het woningtekort uit op ruim 325.000 woningen, 4 procent van de voorraad en een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar (279.000). Doordat de bouw van zo’n 40.000 woningen mogelijk wordt uitgesteld in en het aantal vergunningen afneemt, neemt dit aantal dus verder toe. Marijn Snijders is directeur van Capital Value en pleit voor maatregelen om een bouw-infarct te voorkomen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/13/202324 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Architecten willen nieuwe spelregels voor aanbestedingen

De branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) wil het proces van aanbesteden anders organiseren.  Nu nog steken drie tot vijf bureaus samen duizenden uren in een project. Eén van hen wint de opdracht en het werk van de andere partijen gaat vervolgens de prullenbak in. Volgens BNA-voorzitter Jolijn Valk gaat op deze manier veel werk en creativiteit verloren. Verder vertelt ze dat veel architecten het aantal projecten gestaag zien teruglopen. Iets dat onder meer te maken heeft met trage procedures bij gemeenten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/6/202324 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hoe krijgen we de woningbouwprojecten weer op gang?

Er worden dit jaar zo’n 70.000 nieuwe woningen opgeleverd. Veel minder dan in 2021, zo meldt het Economisch Instituut voor de Bouw.  De oorzaken hebben we vaker gehoord: hoge bouwkosten, een stikstofcrisis, lange procedures en de snel gestegen rente. In het hele land vallen bouwprojecten stil, omdat ontwikkelaars en aannemers hun businesscase niet meer rond krijgen. Gosse Dousma is directeur Projectontwikkeling Oost bij Van Wijnen en met hem praten we over een aantal oplossingen van dit probleem. Die ziet hij vooral in kortere vergunningstrajecten en meer goedkope fabriekswoningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/30/202324 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

‘Verander de hypotheekregels in Nederland’

De hypotheeknormen moeten op de schop. Die houden alleen rekening met het inkomen en te weinig met een uitgavenpatroon van mensen.  Dat vindt Hergen Dutrieux van hypotheekadviseur Viisi. Sinds 2003 rekent het Nibud elk jaar de financieringslasten uit voor hypotheken en dat advies wordt doorgaans één-op-één overgenomen door het kabinet. Zo wordt vastgesteld hoeveel mensen maximaal mogen lenen om een woning te kopen. Dutrieux pleit voor een discussie over deze normen, waarbij met een gemiddeld uitgavenpatroon wordt gerekend. Hij ziet mogelijkheden om dit per huishouden te gaan doen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/23/202323 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Panden inspecteren met kunstmatige intelligentie

Woningcorporaties, verzekeraars en energiebedrijven hoeven de deur niet meer de deur uit voor het inspecteren van vastgoed. Dat kan nu met kunstmatige intelligentie. Spotr.ai heeft een tool ontwikkeld waarmee deze klus in mum van tijd kan worden geklaard. Daarvoor gebruikt het bedrijf afbeeldingen van onder meer drones, Google Streetview, satellieten, vliegtuigen en smartphones. Co-founder Dirk Huiberts vertelt hoe de software werkt en welke partijen er gebruik van maken. Zijn bedrijf is inmiddels actief in vijf landen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/16/202323 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Wanneer mag je een pand duurzaam noemen?

De waarde van vastgoedportefeuilles hangt steeds nauwer samen met termen als energiezuinig en CO2-neutraal. Hoe groener je panden, hoe hoger het bedrag. Maar wanneer mag je een gebouw eigenlijk duurzaam noemen? Dat vragen we aan Bas van de Grient, werkzaam bij vastgoedadviseur JLL en docent aan SPRYG Real Estate Academy. Hij vertelt uitgebreid over de EU Taxonomy, een classificatiesysteem voor duurzame activiteiten van bedrijven. Een meet-tool die tegenwoordig door grote vastgoedpartijen veel wordt gehanteerd is de CCREM, de Carbon Risk Real Estate Monitor.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/9/202324 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Vastgoedbeleggers rekenen op herstel in 2023

Voor grote vastgoedbeleggers was 2022 een roerig jaar. Wat heeft 2023 voor hen in petto? Dick Boer is hoofd European Real Estate bij Van Lanschot Kempen. Zijn speelveld is dat van corporates, institutionele beleggers en vastgoedreuzen. De snel gestegen rente zal volgens hem tot diep in 2023 voelbaar blijven, al ziet hij vanaf komend voorjaar wel weer lichtpuntjes. De markt voor vastgoedbeleggingen zal volgens hem dan weer gaan normaliseren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/2/202324 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hoe je een tiptop bedrijventerrein krijgt

Nederland telt ongeveer 3800 bedrijventerreinen. Het ene is modern, duurzaam en schoon. Het andere lelijk, rommelig en oud.  Rob ten Bok is van KG Parkmanagement, dat het beheer van bedrijventerreinen op zich neemt. Soms komen zijn mensen in actie vanwege een kapotte stoeptegel, de andere keer gaat het om parkeeroverlast. Ten Bok geeft aan waar een succesvol bedrijventerrein aan moet voldoen. Het verenigen van ondernemers speelt daarbij een cruciale rol. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/19/202224 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Kun je de huur van je bedrijfspand volledig indexeren?

Met januari in aantocht wordt ook de huur van veel bedrijfspanden weer geïndexeerd. Met de historisch hoge inflatie betekent dat voor huurders ineens een flinke kostenstijging. Jarenlang steeg de huur met 1 tot 2 procent. Maar nu is de huurprijsindexatie vastgesteld op 14,5 procent maar liefst. Kun je die prijsstijgingen volledig doorrekenen naar je huurder? Het blijkt dat eigenaren van bedrijfsvastgoed daar verschillend mee omgaan. We praten erover met Hans Eelman van Credion, een franchiseformule voor bedrijfs- en vastgoedfinanciering. Naast de gestegen inflatie gaat het in deze aflevering ook over financieringslasten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/12/202224 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Het box 3-dilemma voor particuliere vastgoedbeleggers

De ongeveer 300.000 particuliere vastgoedbeleggers in Nederland maken zich grote zorgen om de nieuwe belastingplannen voor box 3. Ze zien zo een groot deel van hun rendement verdampen. Wij vragen aan staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij hoe het nu echt zit. Het draait allemaal om de inkomsten in box 3, die vanaf januari zwaarder worden belast. Tot 2026 geldt een overbruggingsregeling. De staatssecretaris zegt in deze aflevering toe om eventuele ongewenste gevolgen hiervan te blijven monitoren, zodat de regeling in een later stadium alsnog kan worden aangepast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/5/202231 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Pandje kopen, splitsen en in de verhuur

Het is populair: grote woningen in de binnenstad kopen en die vervolgens opknippen in meerdere appartementen. De ene gemeente juicht het toe, de andere is faliekant tegen. Martijn Lentze is van 070 Vastgoed. Hij spande een zaak aan tegen de gemeente Den Haag die voor de stad een splitsverbod had opgelegd. De rechtbank gaf hem gelijk, waardoor woningen boven de NHG-grens van 355.000 euro wél weer mogen worden opgedeeld. Voorlopig althans. Het is een discussie die ook in andere delen van Nederland speelt. Veel grote steden blijken huiverig, maar er zijn ook gemeenten waar splitsen juist wordt aangemoedigd.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/28/202222 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Leidt zelfbouw tot meer betaalbare woningen?

Zelf bepalen hoeveel kamers je nieuwe woning krijgt. Of nog een stap verder: een kavel waarop je binnen de gestelde kaders je eigen huis mag vormgeven. In deze aflevering gaat het over zelfbouwprojecten. Marnix Norder is de medeoprichter van Steenvlinder, een organisatie dat dit op inmiddels 60 locaties in Nederland heeft gefaciliteerd. Dat doet het onder meer in oude scholen en leegstaande kantoren. Maar Steenvlinder past het concept ook toe bij nieuwbouwprojecten, waarbij bewoners veel te zeggen krijgen over hun nieuwe stek. Volgens Norder kunnen we op deze manier meer betaalbare woningen realiseren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/21/202223 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

De vastgoedmarkt is blijvend veranderd

De crisis in het vastgoed is als een komeet op de sector neergekomen. Claire van Staaij verwacht dat 2023 het jaar van het afwaarderen wordt. Ze is sector banker Real Estate bij ABN AMRO. Haar afdeling adviseert binnen de bank over allerlei vastgoedthema’s. We praten met haar over de huidige situatie op de vastgoedmarkt, waar het aantal transacties de laatste maanden flink aan het afnemen is. De meeste vastgoedpartijen zullen volgens haar moeten wennen aan deze nieuwe realiteit, want het ziet er niet naar uit dat er snel verbetering komt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/14/202223 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

'Stikstof-uitspraak goed nieuws voor woningbouw'

Het stikstof-oordeel van de Raad van State heeft grote impact op veel spelers in de bouw en het vastgoed. Vast staat dat veel nieuwe projecten vertraging gaan oplopen.  Toch is niet iedereen boos. Joris Deur is eigenaar van ZZDP Architecten en noemde Johan Vollebroek op LinkedIn zelfs een nationale held. Die uitspraak leidt tot enige ergernis bij Maarten de Gruyter. Deur vindt dat we moeten stoppen met bouwen in buitengebieden. Waar hij nu op hoopt is een maatschappelijke discussie over de manier waarop we Nederland de komende 100 jaar willen inrichten. Binnenstedelijke bouwprojecten hebben volgens hem de toekomst.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/7/202224 minutes, 1 second
Episode Artwork

Houten woningen uit de fabriek hebben de toekomst

Woningen die van de lopende band rollen en grotendeels bestaan uit hout, met droge verbindingen. Zo denkt BAM Wonen sneller en goedkoper te kunnen bouwen. Flow heet het concept. Het bedrijf wil de woningen grotendeels off-site bouwen en dan in één dag op de bouwplaats neerzetten. Voor het hout gebruikt BAM onder meer reststromen uit Nederlandse bossen, daarvoor sloot het onlangs een overeenkomst met Staatsbosbeheer. BAM is overigens niet de enige speler die toekomst ziet in hout. Veel grote bouwbedrijven starten nieuwe projecten en investeren in aangepaste productielijnen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/31/202223 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hoeveel is je bedrijfspand nu nog waard?

Van industriegebouwen tot bedrijfshallen en kantoren. Veel panden stegen de afgelopen jaren in waarde. Maar dat was voordat de rente zo snel toenam en energie veel duurder werd.  Wat betekenen die ontwikkelingen voor de waarde van je pand? Dat vragen we aan Eelco Bakker van KRK Taxateurs en Laurens Schenk van Schenk Makelaars. Zij geven een inkijkje in hun werk en leggen uit welke aspecten meewegen bij het bepalen van een uiteindelijk waardeoordeel. En dat niet alleen, ze vertellen er ook bij wat je zelf kunt doen om het bedrag omhoog te krijgen. Wat erg goed werkt? Investeren in duurzame maatregelen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/24/202223 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

De businesscase van een nieuw voetbalstadion

In Leeuwarden is onlangs de eerste paal geslagen van een nieuw stadion. Bedoeld om in te voetballen, maar daar gaat het zeker niet bij blijven. In het nieuwe onderkomen van FC Cambuur is plek voor 15.000 toeschouwers. Verder komen in het gebouw een school en kantoorruimtes. Aannemer en ontwikkelaar is Van Wijnen, waar Arjan Oosting werkt als directeur Projectontwikkeling Noord en Oost. Hij vertelt over de businesscase van het nieuwe stadion, dat - als alles meezit - in het seizoen 2023-2024 wordt geopend.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/17/202223 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Waarom de vastgoedmarkt nu helemaal vastloopt

Van een jubelstemming tot mineur. Het sentiment in vastgoedland is snel aan het omslaan, zo merkten we vorige week tijdens de EXPO REAL in München.  Door de gestegen rente en de onzekere economie blijven vastgoedbeleggers weg en trappen projectontwikkelaars noodgedwongen op de rem. Zij krijgen hun businesscase namelijk niet meer rond, vertelt Erik Langens van vastgoedadviseur CBRE. Deze pauzeknop zorgt ervoor dat ook architecten, taxateurs en zelfs ook aannemers hun orderportefeuille nu langzaam maar zeker zien opdrogen. Maarten de Gruyter rept zelfs over een ‘perfect storm’.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/10/202229 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Kantoren zonder Energielabel C worden onverhuurbaar

De deadline van 1 januari nadert snel, toch hebben tienduizenden kleine kantoren nog steeds geen energielabel C. En dat kan voor eigenaren en gebruikers nare consequenties hebben, vertelt Paul Goedvolk, partner bij Baker Mckenzie. Kantoren dreigen daardoor namelijk onverhuurbaar te worden verklaard. Veel vastgoedeigenaren denken dat het zo’n vaart niet zal lopen, maar dat is volgens Goedvolk een misvatting. Hij wijst erop dat gemeenten vanaf januari wel degelijk gaan handhaven.  We spreken Goedvolk in hartje Amsterdam, tijdens Polo Museumplein. Onze partner Mogelijk Vastgoedfinanciering is hoofdsponsor van dit evenement en heeft ons uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/3/202222 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

*ADVERTORIAL* Een blik op bedrijfsvastgoed

De rente stijgt, de economie verkeert in onzekere tijden. Wat doet dat met de financierbaarheid van bedrijfspanden?  In deze speciale podcast gaat Maarten Bouwhuis met drie deskundigen in gesprek over de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen het domein van zakelijk vastgoed. Zo krijgen pandeigenaren nu te maken met stijgende rentelasten en een hogere energierekening. Daarnaast moet er flink geïnvesteerd worden in duurzaamheid. Te gast zijn:- Philip Zwart, co-auteur van Basisboek Vastgoedfinanciering, Senior Director bij CBRE Debt & Structured Finance en verbonden aan Nyenrode Business University.- Dyuri Vonk, Senior Advisor Financial Architects bij Adelaer.- Dirk Jan van der Hoeden, Directeur verhuurhypotheek en institutionele markt bij Mogelijk. Deze extra podcast is een initiatief van Mogelijk Vastgoedfinancieringen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/27/202221 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Zo krijg je de energielasten van je pand omlaag

Door de torenhoge gasprijzen gaan steeds meer ondernemers op zoek naar alternatieven om hun pand te verwarmen. Andy van den Dobbelsteen is hoogleraar aan de TU Delft en hij vertelt wat de opties zijn. Met een paar relatief simpele maatregelen kun je al snel besparen. Dat gaat onder meer over verlichting en de instelling van installaties. Zo staan veel ventilatoren nog altijd verkeerd afgesteld en dat kost onnodig veel energie. Een nieuw pand laten bouwen is overigens bijna altijd een duurdere optie dan verbouwen, zo vertelt hij. Ook op het gebied van CO2-uitstoot delft nieuwbouw doorgaans het onderspit.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/26/202222 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Trage planvorming en lange bezwaarprocedures

Een projectplan indienen, dat weer aanpassen naar de eisen van de gemeente, vervolgens alle bezwaren van bewoners meenemen en dan opnieuw terug naar de tekentafel. Het kost projectontwikkelaars steeds meer moeite om hun plannen van de grond te krijgen. Gemeenten stellen hogere eisen en het aantal bezwaarschriften neemt toe. Een betere samenwerking tussen ambtenaren, projectontwikkelaars én omwonenden is volgens Peter Boelhouwer de beste manier om het proces te versnellen. Hij is hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/19/202224 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Hoe SPAR met data nieuwe locaties vindt

Locatie, locatie, locatie. Elke retailer weet waar het in z'n vak echt om draait. Bij SPAR gebruiken ze een data-dashboard voor het lokaliseren van nieuwe verkooppunten. Met 13.000 verkooppunten in bijna 50 landen is SPAR één van de grootste food-retailers ter wereld. Hier in Nederland telt het bedrijf 470 locaties. Als het aan de bedrijfstop ligt gaat dat aantal de komende jaren fors omhoog. Werk aan de winkel dus voor Christian Koopmans, manager Acquisitie en Vastgoed van SPAR Nederland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/12/202222 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Bouwen in de stad? Ruimte zat!

Binnenstedelijk bouwen. Als het aan Reimar von Meding van KAW Architecten ligt, gaan we daar in Nederland fors op inzetten. Over bouwen in de stad is niet iedereen even enthousiast. Er zou onvoldoende ruimte zijn en helemaal onderaan de streep pakt een project veel duurder uit dan in de polder. Maar die argumenten kloppen meestal niet, zegt Von Meding stellig. Hij baseert zich daarbij op de resultaten van een groot onderzoek dat zijn bureau eerder uitvoerde. Volgens hem kan een groot deel van de 900.000 nieuwe woningen die Nederland nodig heeft, binnen de ruimte van de stad worden gebouwd.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/5/202224 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

De nieuwe Omgevingswet in 20 minuten uitgelegd

Vergunningstrajecten voor bouwer en gebiedsontwikkelaars simpeler maken. Dat is de insteek van de nieuwe Omgevingswet die op 1 januari in werking treedt.  Maar of dat ook echt gaat gebeuren, is nog maar zeer de vraag. We spreken met Anne-Marie Klijn, ze is als vastgoed-advocaat verbonden aan New Ground Law en zat in een adviescommissie die betrokken was bij het ontwerp van deze nieuwe wet. Die heeft nu al veel impact op allerlei bouwplannen van project- en gebiedsontwikkelaars, gemeenten en provincies.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/29/202224 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Moeten we meer bouwen in kleine dorpskernen?

Rosalien van Dolder is wethouder in het Noord-Hollandse Koggenland. De vraag naar huizen in de gemeente is enorm, toch ligt de grens op maximaal 100 nieuw te bouwen woningen per jaar.  Een dorp zonder voorzieningen? Daar is geen behoefte aan nieuwbouw. Dat is wat Van Dolder van het provinciebestuur regelmatig te horen krijgt. Maar de gesprekken die zij met bewoners uit die kleine dorpskernen voert laten een heel ander verhaal horen. Ze vertelt hoe ze moet dealen tussen de strenge regels van het provinciehuis in Haarlem en lokale bewoners die smeken om meer woningbouw.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/11/202221 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Schiphol is naast vliegveld ook een vastgoedbedrijf

Vastgoed is één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Schiphol. De luchthaven breidt momenteel uit in het zuidoostelijke district, waar gewerkt wordt aan een nieuw gebouw voor vrachtafhandelaar dnata. Te gast is Willem van der Ven van Schiphol Commercial, onder meer verantwoordelijk voor de vastgoedtak van het luchthavenbedrijf. Bijzonder is dat zo'n groot terrein in eigendom is van één partij, dat kom je nergens anders in Nederland tegen. Een kavel kopen is onmogelijk en zelfs een gebouw als eigendom verwerven komt in de praktijk nauwelijks voor. Dat beleid is volgens Van der Ven nodig omdat de luchthaven continu verandert.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/4/202220 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Zo pakt Hugo de Jonge de crisis op de woningmarkt aan

Meer regie door de nationale overheid en bouwen met oog voor demografische ontwikkelingen. Op die manier wil Hugo de Jonge de problemen op de woningmarkt aanpakken. We zijn te gast in zijn werkkamer op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. De Jonge erkent dat het de afgelopen tien jaar in Nederland heeft ontbroken aan een duidelijke visie voor ruimtelijke ordening. Zijn departement wil daarom de rol van regievoerder terugpakken, zo vertelt hij. Eén van de doelstellingen is om meer te bouwen in het oosten en noorden van het land. Dat is niet alleen een antwoord op klimaatverandering, op deze manier kan ook de bevolkingsgroei beter worden verspreid. Verder komt nog de rol van beleggers en projectontwikkelaars nog aan bod.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/27/202227 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

De doorbraak van circulair bouwen

De bouwkosten gieren de pan uit. Toch blijft het aantal circulaire bouwprojecten vooralsnog beperkt. Hoe dat komt vragen we aan Ivo van der Mark, de CEO van Janssen de Jong Groep. Dat bedrijf is onder meer eigenaar van New Horizon, dat circulair beton op de markt brengt. Opschalen is volgens Van der Mark de grote uitdaging. De productiecapaciteit van het bedrijf is nu zo'n 100.000 kuub, waar de jaarlijkse vraag naar beton in Nederland rond de 14 miljoen kuub zweeft. We zijn deze keer te gast op de Provada en zenden uit vanaf de stand van onze partner, Mogelijk Vastgoedfinanciering.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/20/202224 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Victor van Bommel belegt steeds vaker over de grens

Zijn Orange Capital Partners beheert een imperium met 15.000 panden, waarvan 9.000 buiten Nederland. We spreken uitgebreid met vastgoedbelegger Victor van Bommel.  Het bedrijf is steeds nadrukkelijker actief in andere landen. Zo sloot Van Bommel onlangs een deal van 650 miljoen euro voor 1.200 woningen in Denemarken. In Finland behoort Orange Capital Partners binnenkort tot de top 3-spelers. In die landen is een veel gezonder investeringsklimaat voor vastgoed dan in Nederland, stelt hij. Hier heeft de regulering volgens hem juist een negatieve impact op de woningmarkt. Als voorbeeld noemt hij de nieuwe huurplannen van minister Hugo de Jonge.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/13/202224 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Beleggen in parkeergarages, zo werkt dat

Het was voorheen het speelveld van institutionele partijen, inmiddels ontdekken ook particulieren de parkeergarage als beleggingsobject.  Minder eigen inbreng, minder gedoe en ook minder kans op leegstand. Zo gesteld klinkt beleggen in parkeervastgoed best interessant. Wij zoeken voor je uit of dat ook echt zo is en doen dat met Matthieu Dekkers van Dekfordt. Dat bedrijf initieert nieuwe parkeervastgoed-beleggingen en doet dat met fondsen. Maar hoe rendabel is die inleg op de lange termijn? Steeds meer grote steden weren de auto en dus is de vraag of er in de toekomst nog wel behoefte is aan parkeer-kolossen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/202224 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hoge financieringslasten nekken de vastgoedbelegger

De bouwkosten gieren de pan uit en ook de rentes op de kapitaalmarkt stijgen. Dat zadelt vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars met een nijpend probleem op: hogere financieringslasten. Daarover gaan we in gesprek met Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield, één van de grootste adviseurs in commercieel vastgoed ter wereld. Hij adviseert beleggers om scenario's te schetsen met verschillende rentelasten voor het nog te bouwen vastgoed. In ieder scenario moet je die rente kunnen blijven betalen. Het grootste probleem voor startende projecten ziet hij nu vooral in de hoge bouwkosten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/30/202224 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Wat heb je aan een vastgoednetwerk?

Geld verdienen met een extra pandje, een vastgoednetwerk helpt je een handje.  Of dat ook echt zo is, vragen we aan Myrthe de Groot. Ze is van Actief.nl, een platform voor vastgoedbeleggers. Lid worden betekent onder meer meedoen met online trainingen, maar vooral toegang tot een netwerk. En dat loont, zo vertelt ze zelf. Verder mogen leden gebruik maken van voorbeelddocumenten en kunnen ze korting krijgen bij aangesloten partijen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/23/202223 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Deze Nederlander bouwt aan een klimaatbestendig New York

The Big U is een ambitieus plan om het laagste deel van Manhattan in de toekomst tegen hoogwater te beschermen, ontworpen door een Nederlands bureau. Hij is even over uit New York en wij hebben hem gestrikt voor een gesprek in de BNR-studio. Bij ons te gast is Matthijs Bouw van One Architectures & Urbanism. Zeven jaar geleden kwam hij dankzij het winnen van een prijsvraag in de Verenigde Staten terecht, waar hij in korte tijd uitgroeide tot een gerenommeerde naam in zijn vakgebied. Bouw is één van de drijvende krachten achter een miljardenproject om New York in de toekomst beter te beschermen tegen klimaatverandering.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/16/202222 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

'De verdozing van Nederland valt best mee'

Er is steeds meer weerstand tegen de komst van nieuwe distributiecentra. Volgens Tim Beckman, de CEO van logistiek vastgoedontwikkelaar Intospace, kan deze discussie wel wat nuance gebruiken. We spreken hem hier uitgebreid over. Hij zegt de emotie die er leeft goed te begrijpen, maar wijst op een aantal cijfers. Omgerekend gaat het volgens hem om maar één vierkante kilometer per jaar. Op de tekentafel van Intospace ligt nu een distributiecentrum dat qua vormgeving en functionaliteiten heel anders is dan het gebruikelijke aanbod. Met appartementen als de schil en een park met voetbalveldje op het dak.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/9/202222 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

André van Stigt geeft monumenten een nieuwe bestemming

Van het Olympisch stadion in Amsterdam tot de oude Koepelgevangenis in Haarlem en het Groot Handelsgebouw Rotterdam. André van Stigt is de bekendste renovatie-architect van ons land. We spreken hem in deze aflevering over een aantal van zijn meest aansprekende projecten. Want wat komt er allemaal bij kijken als je een monumentaal pand een nieuwe bestemming wilt geven? Welke gesprekken voer je bijvoorbeeld met de welstandcommissie en Monumentenzorg? Volgens hem zijn veel oude panden de afgelopen dertig onnodig verloren gegaan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/2/202224 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

De imposante carrière van Cor van Zadelhoff

Hij geldt als de meest bekende naam in het Nederlandse vastgoed. Met Cor van Zadelhoff kijken we terug op zijn roemrijke carrière in de stenen. Stilzitten achter de geraniums is aan de inmiddels 84-jarige Van Zadelhoff niet besteed. Veel tijd besteedt hij aan een aantal goede doelen, die hij onder meer support via het Van Zadelhoff Cultuurfonds. Hij strooit deze aflevering met een aantal heerlijke anekdotes uit het verleden en vertelt intussen hoe hij naar de huidige generatie vastgoedprofessionals kijkt.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/25/202224 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Goedkoop lenen voor een duurzamer pand

De gasprijzen gaan door het dak. Steeds meer mensen gaan daarom op zoek naar een duurzamer alternatief voor het verwarmen van hun pand. Maartje Brans is bestuurslid van het Warmtefonds. De afgelopen drie maanden werd er maar liefst 6.500 keer een beroep gedaan op de Energiebespaarlening. Die is bedoeld voor duurzame investeringen zoals isolatie en een warmtepomp. Brans merkt op dat niet in elke gemeente dezelfde voorwaarden en rentetarieven worden gehanteerd en hamert daarom op een gelijk speelveld voor iedereen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/18/202224 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

BPD: bouwprojecten rendabel krijgen steeds moeilijker

Gebiedsontwikkelaar BPD moet alle zeilen bijzetten om bouwprojecten rendabel te houden. Oorzaak? De gestegen bouwkosten. Harm Janssen is directeur Gebiedsontwikkeling van BPD, één van de grootste ontwikkelaars van ons land. Hij sluit zelfs niet uit dat er binnenkort projecten zijn die vanwege de gestegen bouwkosten moeten worden uitgesteld. Met name in binnenstedelijke gebieden blijkt het steeds lastiger om de businesscase rond te krijgen. Verder vertelt Janssen onder meer dat BPD meer gaat inzetten op prefab bouwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/11/202223 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

NVM zoekt derde aandeelhouder Funda

Tweeëneenhalf jaar is Onno Hoes nu voorzitter van de NVM. En… never a dull moment. Er is de woningnood, gedoe om vriendjespolitiek door makelaars en een stevig robbertje vechten om Funda. Hoes geeft nu aan dat de NVM bereid is om serieus te kijken naar een derde aandeelhouder van het woningplatform, een vurige wens van een groepje minderheidsaandeelhouders. Met investeerders zijn al wat verkennende gesprekken gevoerd. Ook gaat hij in op een openbaar biedboek voor de aankoop van een woning. Een mogelijke verplichting daarvan blijft voor de NVM een heikel punt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/4/202223 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Fiscaalvriendelijk je vastgoed doorschuiven

Je wilt een woning of bedrijfspand overdragen aan je kinderen. Zonder dat de fiscus daar meteen een hele grote hap uit neemt natuurlijk. De vraag is hoe je dat slim regelt. Onze gast is Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. Zij staat mensen bij die hun vermogen aan hun kinderen willen schenken. In de meeste gevallen gaat het daarbij ook om vastgoed. Duidelijk wordt dat je met heel wat aspecten te maken krijgt, van erfbelasting tot schenkbelasting en overdrachtsbelasting. Maarten de Gruyter legt uit hoe hij dit voor zijn eigen kinderen heeft geregeld, in de vorm van een STAK.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/28/202223 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Zakendoen op de vastgoedbeurs in Cannes

Overheden, projectontwikkelaars, bouwbedrijven en vastgoedbeleggers vinden elkaar ieder jaar op de MIPIM in Cannes. Wij namen er een kijkje.  Netwerken, leren hoe andere landen en steden hun gebieden ontwikkelen en het begin maken van wat mogelijk een vastgoeddeal kan worden. Cannes was afgelopen week dé plek voor vastgoedprofessionals uit de hele wereld. Die vonden elkaar op de beursvloer, maar ook daarbuiten, op één van de vele side-events in de stad. Wij spraken met vertegenwoordigers van Holland Metropole en Huib Bossevain, de CEO van Annexum.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/21/202237 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Pap, kan ik later ook nog in Eindhoven wonen?

De woningmarkt speelt in veel gemeenten een belangrijke rol bij de lokale verkiezingen. Zo ook in Eindhoven, een stad waar de prijzen zijn geëxplodeerd. Brainport Eindhoven ontpopt zich steeds meer als motor van de Nederlandse economie. Maar dat succes heeft ook een andere kant, schrijft wethouder Stijn Steenbakkers in het boek dat hij heeft geschreven. Het is een verhaal over een stad die onbetaalbaar dreigt te worden voor mensen met een kleine portemonnee. In zijn boek 'Eindhoven Vooruit 2.0' doet de wethouder voorstellen om de stad toegankelijk te houden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/14/202224 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Nederland ontdekt de tijdelijke woning

Rabo SmartBuilds wil de komende tien jaar 12.000 tijdelijke woningen neerzetten. Gemeenten staan in de rij. Te gast is Janneke van Raak, nog even directeur van Rabo SmartBuilds. Het concept is simpel: woningen die als legoblokken uit de fabriek komen en ergens worden neergezet als oplossing tegen de woningnood. Het tijdelijke etiket zorgt ervoor dat vergunningen veel sneller rond komen. De Rabobank is met tientallen gemeenten in gesprek die hun interesse hebben getoond.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/7/202223 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Knarrenhof: populair woonconcept voor senioren

Ouderen stromen nauwelijks door op de woningmarkt, omdat er weinig aantrekkelijke alternatieven zijn. Daar speelt Knarrenhof op in. Te gast is Peter Prak van Cooper Feldman, de bedenkers van Knarrenhof. Dit woonconcept is er voor senioren die zelfstandig willen wonen in een hofje, mét de gezelligheid en generatiegenoten om hen heen. Het is volgens Prak beslist geen woongroep, meer een vrijblijvende gemeenschap waarbij buren afspreken elkaar te helpen. Hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer blijkt fan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/28/202224 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Een passief inkomen met garageboxen

Het zijn relatief goedkope vastgoedobjecten met een op het eerste oog aantrekkelijk rendement. Loont het om te beleggen in garageboxen? Dat zoeken we voor je uit in deze aflevering. Te gast is Erwin Fleer van Boxx Opslag, met 16 locaties in de Randstad een snel groeiende speler op de markt. Je kunt hier als particuliere belegger meedoen aan nieuwe projecten. Sandra Aagenborg - in het dagelijks leven psycholoog - investeert zelf in garageboxen. Ze geeft op internet zelfs workshops aan mensen die zo’n passief inkomen ook wel zien zitten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/21/202222 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hoe de politiek de woningmarkt liet ontsporen

De woningcrisis is geen bedrijfsongelukje. Het is ook geen natuurfenomeen, dat ons nu bij toeval treft. Dat stelt Cody Hochstenbach in het nieuwe boek: Uitgewoond. De stadsgeograaf deed uitgebreid onderzoek naar de huizenmarkt in ons land. Zijn belangrijkste conclusie? Het woonbeleid dat sinds jaren tachtig door verschillende kabinetten is gevoerd, heeft tot de huidige problemen geleid. Het aanjagen van eigenwoningbezit, onder meer door de hypotheekrente-aftrek, noemt hij als één van de voornaamste oorzaken van de huidige problemen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/14/202222 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Zo pakt Utrecht de woningnood aan

Woningnood treft alle grote steden van ons land. In Utrecht zoeken ze de oplossing vooral naar binnenstedelijk bouwen.  Per jaar komen er in de Domstad gemiddeld 3.000 nieuwe woningen bij. Daarmee is Utrecht één van de snelst groeiende steden van ons land. Te gast is wethouder Klaas Verschuure, die onder meer Ruimtelijke Ordening in zijn portefeuille heeft. Hij legt uit met welke dynamiek het collegebestuur te maken heeft bij de plannen en uitvoering van grote woningbouwprojecten in de stad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/7/202223 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

De booming woningmarkt in Londen

De Nederlander Pim Assen werkt al twintig jaar als makelaar in Londen. Hypotheekregels maken het voor starters nóg moeilijker om ertussen te komen. Om voor een aantrekkelijke rente in aanmerking te komen, is het namelijk niet ongebruikelijk om minimaal 20 procent zelf in te leggen. Wat verder meespeelt zijn de torenhoge prijzen én een fikse overdrachtsbelasting. Assen legt uit welke maatregelen de Britse regering neemt om de woningmarkt weer vlot te trekken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/31/202223 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Zo werkt een vastgoedveiling

Een huis of bedrijfspand kopen via een vastgoedveiling. Hoe werkt dat eigenlijk en ben je altijd goedkoper uit?  Te gast is Richard Dieteren van BVA Auctions, één van de bekende veilinghuizen in ons land. Het veilen van vastgoed blijkt zeer conjunctuurgevoelig. Verwisselden er tijdens de hoogtijdagen van de kredietcrisis nog een paar duizend panden op deze manier van eigenaar, het afgelopen jaar gebeurde dat slechts een keer of 400. Wat verder opvalt: steeds vaker gaat het niet om handelaren, maar om mensen die op deze manier een eigen woning hopen te scoren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/24/202223 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Oud pand, toch een lage energierekening

Van kerken tot eeuwenoude bedrijfspanden. In historische gebouwen de energierekening omlaag krijgen, blijkt nog een hele uitdaging.  Te gast is Suze Gehem, directeur van De Groene Grachten. Zij helpt de eigenaren van stokoude woningen, kantoren en bedrijfshallen met het vergroenen van hun pand. Denk aan isolatie, warmtepompen en speciale beglazing. Haar bedrijf is nauw betrokken bij de verduurzaming van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, het oudste rijksmonument van ons land dat straks de gaskraan kan dichtdraaien. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/17/202222 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

De bouwuitdagingen voor woningcorporaties

Aedes-voorzitter Martin van Rijn is blij met de woningbouwambities van het nieuwe kabinet. Wel ziet hij knelpunten. De verhuurdersheffing verdwijnt. In ruil daarvoor moeten woningcorporaties aan de bak met het bouwen van nieuwe, betaalbare woningen. Het blijkt echter steeds lastiger om geschikte bouwgrond te vinden. Verder wijst Van Rijn op de gestegen kosten van materiaal en een gebrek aan goede mensen. Kritisch is hij op het standpunt van de nieuwe regering om meer corporatiewoningen te verkopen aan huurders.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/10/202222 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Investeren in hotelvastgoed

Nederland heeft er de afgelopen jaar veel nieuwe hotels bijgekregen.  De vraag van deze week: blijft het rendabel om te investeren in hotelvastgoed? Te gast is Dirk Bakker, de CEO van Colliers Nederland. Sinds midden jaren negentig hebben veel hotelexploitanten hun vastgoed verkocht aan investeringsmaatschappijen. De rendementen zijn tot dusver steeds goed geweest, maar blijft dat zo? Ook bespreken we met hem het aanbod. Amsterdam vindt het welletjes en voert binnenkort een hotelstop in.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/3/202223 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Spraakmakende gesprekken over vastgoed

In deze laatste uitzending van het jaar blikt Maarten Bouwhuis terug op een aantal spraakmakende gesprekken. Zo hoor je een stukje uit het interview met hoogleraar Peter Boelhouwer over bouwen in de polder. Ook blikken we terug op het gesprek met Wouter Veldhuis. Hij is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en was tijdens de uitzending erg kritisch op het regeringsbeleid over ruimtelijke ordening. Ook het interview met Marja Appelman, de directeur Woningbouw op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, komt aan bod.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/27/202122 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

De woningbouw-ambities van Rutte IV

De verhuurfheffing geschrapt en snel opschalen naar 100.000 nieuwe woningen per jaar. De vraag van deze week: gaan de plannen van het nieuwe kabinet de woningmarktcrisis oplossen? Te gast zijn Desirée Uitzetter, directeur Gebiedsontwikkeling van BPD en voorzitter van de NEPROM (de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen) en Co Verdaas, hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft. Zij zijn enthousiast over de ambities, maar hameren op een integrale aanpak. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/20/202122 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Bonje met de buren over een aanbouw

Twee meter extra bij de keuken, een nieuw dakkapel, garage of veranda. Ga je thuis klussen? Zo voorkom je bonje met de buren.  Te gast is Annemarie Govers-Schotten. Ze is de eigenaar van Amstel Advocaten en gespecialiseerd in burenrecht, vve’s en huurrecht. Voor een garage, dakkapel of uitbouw is vaak geen vergunning meer nodig. Toch leiden dit soort werkzaamheden regelmatig tot ruzie met de buren, die hiermee hun uitzicht en zonlicht zien verdwijnen. Veel van dit gedoe is volgens Govers-Schotten te voorkomen door ze vroegtijdig bij je plannen te betrekken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/14/202122 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

‘Opkoopverbod beleggers mist z’n doel’

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Jack de Vries, voormalig staatssecretaris van Defensie en sinds deze zomer voorzitter van Vastgoed Belang. Deze stichting telt zon 4.000 leden en komt op voor de belangen van particuliere vastgoedbeleggers. Hij stelt dat een opkoopverbod niet de grote problemen op de woningmarkt gaat oplossen. Daarvoor is volgens De Vries iets anders nodig: een nieuwe visie voor de ruimtelijke indeling van ons land.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/6/202121 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hellup! Een hennepkwekerij in je huurpand

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Alex Vooren van stichting Verhuur Veilig en de stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt. Hij traint makelaars in het herkennen van signalen die duiden op criminaliteit. Ook schakelen vastgoedeigenaren hem in als er problemen zijn, zoals de ontdekking van een hennepkwekerij. Volgens Vooren kiezen nemen steeds meer verhuurders in dat geval de schade voor lief. Ze schakelen niet de politie in, maar vragen de huurder zelf om weg te gaan. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/29/202122 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Je woning turn-key opgeleverd

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Mariska Jagt van Studio Jagt. Vastgoedontwikkelaars schakelen haar in om appartementen en woningen van A tot Z te stylen. Dus niet enkel een vloer en bijpassende kleur van de muren, haar service reikt in sommige gevallen door tot aan de indeling van de besteklade. Woningen turn-key opleveren is het tegenovergestelde van casco. De trend komt overwaaien uit de Verenigde Staten en wint aan populariteit. Maar blijft het iets voor de bovenklasse of gaan we dit vaker in Nederland zien?See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/22/202121 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Een heel gebouw verhuist naar andere stad

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Menno Rubbens van architectenbureau Cepezed. De verhuizing van zo'n groot gebouw is uniek in Nederland en laat volgens Rubbens zien waar het heen moet: meer demontabel bouwen. Nu nog zijn architecten en ontwikkelaars in eerste instantie vooral bezig met het neerzetten van een pand. Maar hoe die uiteindelijk weer moet worden ontmanteld? Dat mag het sloopbedrijf tegen die tijd maar uitzoeken. Cepezed ontwikkelt ook het nieuwe gevangenisziekenhuis in Scheveningen, dat volgens dezelfde tijdelijke principes wordt neergezet. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/15/202122 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Monumentaal pand verbouwen, dit komt er op je af

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Jacqueline von Santen, ze is als senior adviseur architectuurhistorie verbonden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De regels gaan verder dan de voorgevel van een pand, ook een binnenmuur of bedstee kan bijvoorbeeld beschermd zijn. Niet iedereen die een monumentaal pand koopt beseft dat. Maar dat je in zo'n gebouw nog geen spijker in de muur zou mogen slaan, is volgens haar een fabeltje.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/8/202124 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

De woningmarkt weer op de rails

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkBNR Vastgoed Gezocht komt deze week vanaf de beurstand van Mogelijk Vastgoedfinanciering op de Provada. Te gast is Marja Appelman, directeur Woningbouw op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze is één van de belangrijkste ambtenaren voor het opstellen van nieuw woonbeleid. Met haar zoomen we in op de belangrijkste oorzaken van de 'perfect storm' waar we nu in zitten. Ze geeft aan wat er momenteel al gebeurt om uit deze crisis te komen en welke instrumenten er in de toekomst nog gehanteerd kunnen worden. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/1/202123 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Visie nodig voor het Nederland van 2100

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Wouter Veldhuis, hij is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en adviseert de regering over het ruimtelijk beleid. Over dat beleid is hij erg kritisch. Volgens hem heeft het de afgelopen vijftien jaar ontbroken aan een visie. Er verschijnen datacenters op plekken waar geen energie opgewekt wordt en bedrijfsterreinen op plekken die moeilijk bereikbaar zijn. Daarnaast kijken we met hem naar het Nederland van 2100 en de manier waarop we de ruimte dan hebben ingericht. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/25/202124 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Bouwen met hout, kan dat vaker?

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Do-Janne Vermeulen, partner bij Team V Architectuur. Dat bureau ontwikkelde HAUT, de hoogste houten woontoren van Nederland. Het 73 meter hoge bouwwerk in Amsterdam is naar verwachting eind 2021 klaar. Hout wordt al eeuwenlang gebruik als bouwmateriaal, toch kiezen we in Nederland meestal voor stenen en beton. Waarom eigenlijk? Volgens Vermeulen kan hout een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/18/202125 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Meer toezicht op financieringsplatformen

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Jelmer Baukema van Van Doorne. Hij staat financieringsplatformen bij met het opstellen en bijhouden van hun documentatieplicht, van algemene voorwaarden tot en met leningsovereenkomsten. In Brussel is gewerkt aan nieuwe wetgeving, die strengere eisen stelt aan de manier waarop financieringsplatformen zich aan de markt presenteren. Zo moet het bijvoorbeeld duidelijker worden om de verschillende voorwaarden met elkaar te vergelijken. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/11/202124 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Experimenteren in de wijk van de toekomst

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Jos Lichtenberg, mede-initiatiefnemer van Living Lab 040. Dit is een nieuwe woonwijk in het noorden van Eindhoven die wordt ingericht als proeftuin. Hier worden de komende 15 jaar experimenten gedaan met nieuwe bouw- en leefconcepten. Wonen as a service bijvoorbeeld, maar ook het gebruik van nieuwe duurzame materialen. De bewoners van Living Lab 040 zijn geselecteerd en - ook dat is bijzonder - weten nu al dat ze de wijk over 15 jaar weer moeten verlaten. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/4/202125 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Hoe technologie de vastgoedsector verandert

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Wouter Truffino, de initiatiefnemer van Holland PropTech & ConTech. Met dit platform biedt hij een ecosysteem voor de bouw- en vastgoedsector. Feit is dat er nog steeds weinig wordt geïnvesteerd in R&D. Dat is onder meer te wijten aan het kapitaalintensieve karakter van de branche, dat een drempel is voor innovatieve nieuwkomers. Daarvan zijn er overigens wel steeds meer, vertelt Truffino. En de grote vastgoedbedrijven zoeken nu ook actief naar samenwerking. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/27/202125 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

De macht van de makelaar

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Gijs van Wijgerden. Hij is directeur van Makelaarsland, één van de top 3 spelers van ons land. Met hem bespreken we de kritiek die de laatste tijd vaker te horen is. Sommige makelaars zouden elkaar onderling de bal toespelen, biedingen achterhouden en de prijs kunstmatig opvoeren. Verder komt ook de rol van Funda aan bod en is de vraag of de makelaar in deze vorm over tien jaar nog steeds bestaat. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/20/202124 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Grote steden willen woontorens

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Jacco van Dijk, directeur van Byldis. Het bedrijf uit Veldhoven levert prefab materialen voor woontorens en is daarmee uniek in z'n soort. Byldis is nauw betrokken bij de bouw van de Zalmhaven in Rotterdam (215 meter) en doet opdrachten in Londen. Hij ziet dat steeds meer grote steden in ons land de lucht in willen. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/13/202124 minutes
Episode Artwork

Bouwen in de polder

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Peter Boelhouwer, hoogleraar aan de TU Delft. Over ruimtegebrek moeten we volgens hem niet spreken. Twee derde van ons land wordt immers ingenomen door landbouw en veeteelt. Tegelijkertijd is die sector goed voor niet meer dan 6,5 procent van ons nationaal inkomen. Nieuwe woningen in de buitengebieden? Het kan, als we dat maar wel slim doen. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/6/202124 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Te koop gevraagd: agrarisch bedrijf

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Dick Waiboer van Klaver Agrarisch Vastgoed, dat vooral actief is in de provincie Noord-Holland. Het kopen en verkopen van dit soort bedrijven is doorgaans een lang en ingrijpend proces. Vaak komen er ook de nodige emoties bij kijken, zo vertelt hij. Voor wat betreft het aantal te verkopen objecten is de vraag op dit moment groter dan het aanbod. Dat is best opvallend, gezien de klimaatdiscussie. Zo zijn er plannen om de veestapel te halveren en wordt er gesproken over landonteigening.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/30/202125 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Bouwen wordt alsmaar duurder

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw & Real Estate van ABN AMRO. Dat de prijzen van bouwproducten zo hard stijgen, is uitzonderlijk. Toch moeten aannemers en projectontwikkelaars voorlopig nog wel rekening houden met hoge kosten. En dat merken ook de afnemers. Burgers die een nieuwbouwhuis kopen en ondernemers die hun pand willen financieren. Er zijn al voorbeelden van vastgoedprojecten die om deze redenen zijn uitgesteld. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/23/202124 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Een stad op drijvende pontons

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Karina Czapiewska van Blue21, dat bureau is al vijftien jaar bezig met de ontwikkeling van drijvende woonplatformen. Hier in Nederland zijn al wel voorbeelden van enkele tientallen watervilla's in Amsterdam en Rotterdam met name. Maar voor de grootschalige conceptplannen moeten we de grens over, naar Scandinavië en Zuidoost-Azië met name. Czapiewska legt uit waarom wonen op drijvende eilanden een goed idee is en wat daar allemaal bij komt kijken. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/28/202124 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

De vastgoedbelegger onder vuur

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Tilburg University. Hij nuanceert het negatieve sentiment over de vastgoedbeleggers. Er zijn steden waar hun aanwezigheid zeker voelbaar is, maar andere factoren spelen in zijn ogen een veel belangrijkere rol. Brounen hamert dan ook op een grondige herziening van de woningwet in ons land. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/21/202123 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Grote grijze dozen in het landschap

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkMarcel Michon is managing partner bij Buck Consultants International. Het bouwen van XXL-distributiecentra gaat de komende jaren nog wel even door, vertelt hij. Wel maken steeds meer gemeenten bewust beleid. Duurzamer bouwen en clusteren zijn daarin de toverwoorden. Zo heeft de gemeente Tilburg bijvoorbeeld drie gebieden aangewezen waar nog plek is voor distributiecentra. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/14/202124 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

De impact van blockchain op vastgoed

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkBest veel, zo blijkt al snel uit het verhaal van blockchainspecialist Olivier Rikken. Zo maakt de technologie het bijvoorbeeld veel eenvoudiger om de eigendomsoverdracht te regelen. Ook kun je op deze manier mini-investeerder worden van een pand. Je koopt een token en deelt zo samen met tien, twintig of honderd andere investeerders mee in de opbrengsten. Juridisch zijn er nog wel wat haken en ogen. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/202123 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Zo ontmantelen we oude gebouwen

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Michel Baars, de oprichter van New Horizon. Hij beschouwt oude gebouwen als een magazijn vol met grondstoffen. Slopen komt in zijn vocabulaire dan ook niet voor, liever gebruikt hij de term 'urban mining'. Dat is het vakkundig demonteren van oude gebouwen en een groot deel van de materialen weer hergebruiken. Dat doet New Horizon nu onder meer met De Satelliet, de oude gebouw van de Nederlandsche Bank in Amsterdam. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/31/202124 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Je verhuuropbrengsten: box 1 of box 3?

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is René Maat, vastgoedfiscalist en partner van Rechtstaete. Met hem bespreken we de belangrijkste belastingregels die gelden voor mensen in het vastgoed. Vooral de vraag over verhuuropbrengsten leidt tot veel discussie in de studio. Want hoe zit het nou met dat tweede huis dat je verhuurt en waar je stiekem toch wel een beetje werk aan hebt. Box 3 of toch naar box 1, waar de fiscus ook haar deel opeist? Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/24/202124 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Cashen met een recreatiewoning

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Marc Riemens, Head of Sales bij Roompot Real Estate. Het bedrijf biedt op tal van plekken in Nederland vakantiewoningen aan en ziet de vraag nog steeds toenemen. Vaak zijn het ondernemers die op deze manier hun pensioen willen veiligstellen. Zorgeloos, waardevast en veilig, staat er op de website. In hoeverre is dat zo? Wat is het gemiddelde rendement, wordt er voldoende rekening gehouden met onderhoudskosten en behouden de woningen hun waarde? Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/17/202124 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Elke Nederlander in het vastgoed

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Cees Koomen, als docent verbonden aan Nyenrode en Amsterdam School of Real Estate. Op deze post HBO-opleiding worden vastgoedprofessionals klaargestoomd voor de volgende stap in hun loopbaan. Of je nu projectontwikkelaar, analist of vastgoedconsultant wilt worden. Daarnaast is er zoals gezegd ook een categorie Nederlanders die via online trainingen een graantje hoopt mee te pikken van de booming vastgoedmarkt. Is het slim om je in te schrijven of schuilt er ergens een risico in de beloftes die mensen hier krijgen voorgeschoteld? Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/10/202124 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Lege winkels worden woningen

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Gert-Jan Slob van retailvastgoedadviseur Locatus. Veel winkeliers houden het hoofd nu nog boven water dankzij de NOW-steun. De komende jaren voorziet hij echter fors meer faillissementen en dus ook leegstand. Wat te doen met die ruimte? Daar worstelen veel beleggers en gemeenten mee, aldus Slob. Hij pleit voor meer visie bij lokale bestuurders en een ander rekenmodel om de huurprijs mee in kaart te brengen. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/3/202124 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

De kantorenmarkt na corona

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Coen van Oostrom van EDGE, het voormalige OVG Real Estate. Hij is één van de bekendste kantorenontwikkelaars van ons land. Dat er werkgevers zijn die in aantal vierkante meters willen afschalen, ziet Van Oostrom vooralsnog niet op grote schaal gebeuren. Volgens hem neemt de vraag naar modern ingerichte kantoren - denk aan duurzaamheid, veel meetingrooms en koffiecorners - de komende jaren juist verder toe. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/26/202124 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Zo financier je je bedrijfspand

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Roel van der Bilt, directeur Rabo Real Estate. Met hem bespreken we de mogelijkheden die ondernemers vandaag de dag hebben om aan financiering te komen voor hun bedrijfspand. Zo zijn er alternatieve aanbieders waar je binnen een dag weet of je aanvraag wordt gehonoreerd. Duurt dat proces bij de bank niet veel te lang? Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/19/202124 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Een tweede huis als belegging

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkTe gast is Fleur Slaman, financieel planner bij Poundwise. Ze ziet veel doorstromers die besluiten om de woning die ze achterlaten niet te verkopen maar te gaan verhuren. Ook zijn er ondernemers die dit vastgoed zien als pensioenvoorziening. Wat zijn de mogelijkheden, welke risico's kleven er aan zo'n investering en hoe zit het met de maatschappelijke impact van deze trend? Dat zoeken we uit in deze eerste aflevering. Over Vastgoed Gezocht Dit programma wordt gepresenteerd door Maarten Bouwhuis. Co-host is Maarten de Gruyter, projectontwikkelaar en in 2018 vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/12/202124 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Nieuw radioprogramma: Vastgoed Gezocht

Mede mogelijk gemaakt door: MogelijkVastgoed Gezocht is een nieuwe 12-delige radioreeks waarin Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter op zoek gaan naar antwoorden op al je prangende vragen over vastgoed. Steeds meer Nederlanders zien het als uitweg om de lage rente op hun spaarrekening te verslaan. Wij zoeken uit welke mogelijkheden je hebt en of er ook nog risico's aan kleven. Daarnaast duiken we in de grote vraagstukken van nu zoals woningbouw, kantoren die anders ingericht moeten worden en het omkatten van winkelpanden. Over dit programma Maarten Bouwhuis is presentator van BNR Nieuwsradio, Maarten de Gruyter is projectontwikkelaar en werd in 2018 uitgeroepen tot vastgoedman van het jaar. Vastgoed Gezocht is er vanaf 12 april elke maandagavond om 19.00 uur en altijd on demand op BNR.nl of via je favoriete podcastkanaal. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/202131 seconds