The Real You este un podcast din Romania, dedicat oamenilor care vor sa se inteleaga pe ei insisi si realitatea care ii inconjoara. Temele abordate merg de la psihologie de profunzime (explicata pe intelesul oricui), relatii de cuplu si dezvoltare personala, pana la marketing digital, business si managementul finantelor personale. Scopul principal: sa iti ofere insighturi si solutii concrete (aplicabile) cu care sa-ti imbunatatesti viata de zi cu zi. Politica este de “zero fluff” – fara cuvinte de umplutura sau bla-bla-uri — motiv pentru care doar esenta e pastrata in procesul de redactare si editare al episoadelor. Fiecare propozitie inclusa are ca scop sa livreze un pic de plus-valoare celui care asculta.
[Ep53] — Tulburarea de Personalitate Obsesiv-Compulsivă
Explorăm Tulburarea de Personalitate Obsesiv-Compulsivă (OCPD): ce înseamnă nevoia de control și perfecționism, diferențele față de OCD, manifestările zilnice și cauzele din spatele acestei tulburări de personalitate.
10/25/2024 • 1 hour, 13 minutes, 34 seconds
[Ep52] — Cele 12 Interdicții Ascunse
Te-ai întrebat vreodată de ce anumite comportamente sau gânduri par să te saboteze constant? În🎙️E52 explorăm cele 12 injoncțiuni parentale – mesaje subtile transmise în copilărie, care te pot influența profund și inconștient.
7/25/2024 • 1 hour, 4 minutes, 30 seconds
[Ep51] — Tulburarea de personalitate dependentă
Explorăm în detaliu Tulburarea de Personalitate Dependentă, o afecțiune din cluster-ul C, care are la bază tot anxietatea. Descoperim manifestările acestei tulburări, cauzele ei, dar și în ce constă terapia - alături de dificultățile pe care le presupune tratamentul și relația cu astfel de oameni.
5/21/2024 • 1 hour, 11 minutes, 17 seconds
[Ep50] — Tulburarea de personalitate evitantă
Tulburarea de personalitate evitantă & anxietatea: explorăm frica de ridicol și situații jenante, timiditatea, și anxietatea socială. Descoperă impactul parentingului distant și cum să faci față acestor fricii de ceilalți.
4/4/2024 • 48 minutes, 17 seconds
[Ep49] — Psihoterapia Psihanalitica cu Tiberiu Seeberger
Am vorbit cu Tiberiu Seeberger despre Psihoterapia Psihanalitică. Am descoperit împreună cum diferă ea de psihanaliza clasică, apoi am vorbit despre cum este structurată mintea umană precum și personalitatea conform teoriei psihanalitice. Am discutat despre mecanismele de apărare și, în cele din urmă, am vorbit despre criticile aduse psihanalizei și direcțiile în care s-au dezvoltat terapiile psihodinamice.
3/4/2024 • 1 hour, 2 minutes, 19 seconds
[Ep48] — 40+ Semne ale Abuzului Emoțional în Cuplu
[Ep48] — 40+ Semne ale Abuzului Emoțional în Cuplu by Petre Barlea
10/10/2023 • 1 hour, 9 minutes, 16 seconds
[Ep47] — The Teacher Within cu Simona Baciu
Descoperim cum visele devin realitate și cum facem să ne menținem pe drumul nostru alături de Simona Baciu, fondatoarea Transylvania College și militant pentru schimbare în educație.
6/22/2023 • 1 hour, 12 minutes, 44 seconds
[Ep46] — Supernatural Listening cu Andrei Roșca
Cum ascultam la o rezolutie de 8K+? Cum ne conectăm cu adevărat cu omul din fața noastră și ne îmbunătățim relațiile? Andrei Roșca ne trece printr-um mini-workshop despre abilități ”next level” de ascultare...
5/10/2023 • 1 hour, 18 minutes, 34 seconds
[Ep45] — Terapia Gestalt cu Celestina Dumitriu
Descoperim terapia Gestalt, în care nu ”discutăm despre” ceea ce ne supără / rușinează / contrariază, ci trăim pe viu, în momentul prezent, felul cum ne influențează aceste lucruri, și experimentăm cu noi comportamente și feluri de a fi.
5/3/2023 • 1 hour, 17 minutes, 51 seconds
[Ep44] — Schema Therapy cu Cristina Sterie
Descoperim Terapia Schemelor Disfuncționale alături de Psih. Cristina Sterie - psihoterapeut, trainer și președinte al Institutului Român de Schema Therapy. Descoperim care sunt cele 18 scheme disfuncționale, cum se manifestă ele, cum ne raportăm noi la ele și ce e de făcut pentru a le vindeca și integra în parcursul evoluției noastre.
Triunghiul Dramatic stă la baza dramelor și certurilor din cupluri, familii și echipe de la serviciu. Oamenii intră într-unul din cele trei roluri: Victima, Salvator sau Persecutor.
În acest episod, intenția este să îl explorăm în profunzime, ca să-i înțelegem nuanțele subtile și profund inconștiente — pentru ca tu să poți să îl identifici în timp real (atunci când se întâmplă) și să nu te mai lași atra(ă) în vârtejul dramei, pentru a-ți proteja sănătatea mintală.
3/14/2023 • 53 minutes, 18 seconds
[Ep42] — Vindecarea după o relație toxică sau abuzivă
Cum arată vindecarea și recuperarea după o relație toxică? Am vorbit din nou cu Psih. Alexandra Ene despre:
➡️ Cât durează vindecarea? La ce să ne așteptăm, și ce să facem?
➡️ Cei 4 piloni: Deprogramarea, Vindecarea, ”A New You” și Relații Sănătoase
➡️ Metoda No Contact și (Extreme) Modified Contact
➡️ Cum răspunzi la tentativele de gaslighting?
➡️ Cum eviți să mai intri în alte relații toxice?
➡️ Vindecarea legăturii traumatice
➡️ Uneltele pentru vindecare
10/20/2022 • 1 hour, 31 minutes, 53 seconds
[Ep41] — Terapia de grup
Facem cunoștință cu grupul de terapie și cum te poate ajuta.
Descoperim împreună CE ESTE terapia de grup, cum e să participi la o ședință, care sunt beneficiile și avantajele - dar și minusurile, care e diferența între grupurile de suport și terapia de grup, și, mai ales - dacă este pentru tine în acest moment.
10/3/2022 • 38 minutes, 38 seconds
[Ep40] — Mindfulness cu Sașa Bodeanu
Vorbim despre ce este Mindfulness: cum se practică, la ce e bun. Dar și despre retreat-urile de Vipassana (cea tradițională), despre MBST (Mindfulness-Based Stress Reduction) si MBCT (Mindfulness-based Cognitive Therapy), despre John Kabat-Zinn, despre ce poate aduce mindfulness în viața fiecăruia și cum numai 5 minute de practică pe zi pot să determine o diferență.
7/23/2022 • 50 minutes, 27 seconds
[Ep39] — Descoperă Bali (cu Dragoș și Cristina)
În E39 descoperim ”Insula Zeior” (Bali) alături de doi români care au lăsat tot și s-au mutat într-un paradis exotic greu de descris.
5/18/2022 • 1 hour, 15 minutes, 25 seconds
[Ep38] — Sindromul Impostorului
Descoperim ce este, de unde vine si cum se trateaza Sindromul Impostorului - un fenomen atat de des intalnit la oamenii obisnuiti din "campul muncii".
4/11/2022 • 26 minutes, 19 seconds
[Ep37] — Cum ne înțelegem mai bine? (6 tehnici de comunicare)
6 Tehnici de comunicare pe care nu le-ai învățat de la părinți sau școală: prezența și conștientizarea deplină, claritatea, metavorbirea, asertivitatea, descoperirea rădăcinii, rezolvarea de probleme
9/15/2021 • 45 minutes, 23 seconds
[Ep36] — Tulburarea Schizoida
O tulburare mai puțin spectaculoasă, dar care te poate ajuta să îi înțelegi pe oamenii care au foarte puține emoții, par lipsiți de motivație și de viață.
6/20/2021 • 17 minutes, 50 seconds
[Ep35] — 15 Nevoi în relația de cuplu
Care sunt 15 dintre cele mai importante nevoi pe care le au oamenii în cardul unei relații de cuplu? Care sunt factorii care fac o relație de cuplu să înflorească sau să se destrame? Cum identificăm nevoile noastre, dar și pe ale partenerului - și găsim soluții creative să le împlinim?
5/7/2021 • 17 minutes, 4 seconds
[Ep34] — Traveling Inside & Outside cu Anca Baniță
Vorbim cu Anca Maria Baniță despre:
⦿ cum îți iei inima în dinți, te aventurezi prin lume și trăiești scenarii demne de ”Eat, Pray, Love” prin Solo Traveling. Cum te dezvolți personal atunci când ieși din bula ta de realitate?
⦿ ”Soft Skills 2.0”: iubirea de sine, încrederea în vocea interioară, vulnerabilitate;
⦿ Despre Let’s Do It, Romania, proiectul pornit de la 5 oameni și ajuns la 2 milioane.
3/25/2021 • 1 hour, 13 minutes, 9 seconds
[Ep33] — Cum refuzi să-ți provoci nefericirea (gândirea rațională)
Azi facem cunoștință cu gândirea rațională promovată de Terapia Cognitiv-Comportamentală și cu felul cum ea te poate ajuta în situații cu care ne întâlnești zi de zi.
Descoperim împreună CUM contribuim noi la propria neîmplinire și ne fericire. Aflăm ce este ABC-ul cognitiv-comportamental și cum te poate scoate din cercul vicios al gândurilor disfuncționale.
2/9/2021 • 28 minutes, 49 seconds
[Ep32] — Trauma Complexă
Unul dintre episoadele principale ale Podcast-ului, care explica majoritatea subiectelor discutate: de la Asertivitate și Criticul Interior, la Copilul Interior și multe dintre tulburările de personalitate pe care le-am explorat.
1/12/2021 • 44 minutes, 8 seconds
[Ep31] - Criticul Interior
Facem cunoștință cu Criticul - îl privim în ochi, aflăm ce vrea, de unde vine și care e legătura lui cu rușinea și vinovăția - dar și cu Copilul Interior.
Ca de obicei, vedem care e soluția: cum îl atragem de partea noastră și îl transformăm?
12/13/2020 • 1 hour, 1 minute, 37 seconds
[Ep30] - Distorsionarea realității (mecanismele de defensa)
Negarea, minimizarea, iluziile, proiecția, idealizarea și catastrofizarea - iată doar câteva defense (apărări) pe care le mobilizează subconștientul nostru pentru a ne ajuta să nu luăm contact cu ceea ce ar putea sa ne afecteze. Află mai mult despre mecanismele de apărare.
11/21/2020 • 21 minutes, 41 seconds
[Ep29] - Un exercitiu foarte simplu de ancorare in prezent
Un exercitiu extrem de simplu care te poate ajuta sa revii in momentul prezent si sa iei o decizie.
11/3/2020 • 6 minutes, 22 seconds
[Ep28] - Copilul Interior (și Parentingul Toxic)
De ce zic psihologii ca primii ani ai copilariei sunt atat de importanti? In acest episod facem o incursiune în această perioada 0-6 ani, și aflam care e legatura între parenting problematic si simptomele care apar la varsta adulta la majoritatea oamenilor care ajung la psiholog (si nu numai).
10/7/2020 • 34 minutes, 52 seconds
[Ep27] — Teoriile Conspirației
O incursiune în lumea conspirațiilor - De ce apar? Cum de e atât de natural să creadă chiar și oamenii super inteligenți în ele? Care sunt consecințele? Și, mai ales ... cum vorbești cu oamenii care le îmbrățișează?
9/14/2020 • 50 minutes, 20 seconds
[Ep26] — Pozitivitatea Toxică
Despre încercarea disperată de a te conecta exclusiv la emoțiile pozitive, despre manie vs. fericire vs. sentimentul fundamental de împlinire personală...și pseudo-spiritualitate.
7/9/2020 • 32 minutes, 50 seconds
[Ep25] — Tulburarea de Personalitate Paranoidă (hipersensibilul suspicios)
Trecem la Cluster-ul A, si incepem cu Tulburarea de Personalitate Paranoidă - caracterizată prin suspiciune, ostilitate, neîncredere și ... multe alte trăsături pe care le vei descoperi în episod.
6/14/2020 • 31 minutes, 17 seconds
[Ep24] — Inteligența Financiară și ”Jocul Interior” al banilor
Daniel Tănase ne-a explicat de ce ”jocul interior” al banilor e mai important decât metodele alese pentru a face bani și a-i păstra, alături de multe mentalități utile, care te pot ajuta în evoluția ta pe plan financiar.
5/24/2020 • 1 hour, 8 minutes, 58 seconds
[Ep23] — Rușinea Toxică și Vinovăția Sănătoasă
Ce este rușinea toxică? Cum ne afectează ea? Și de ce e important să discutăm despre acest subiect, atât de delicat și de profund?
Brene Brown a adus subiectul rușinii în atenția publicului general, odată cu revoluția vulnerabilității pe care o propune ea. Însă rușinea toxică e abordată în psihologie încă din anii '60, iar în psihanaliză… de la tata Freud încoace.
Hai să ne deschidem mintea și inimile și să înfruntăm una dintre piedicile majore în calea dezvoltării armonioase. Pe drum vom descoperi care e diferența dintre rușine toxică și vinovăție sănătoasă, cum ne împrietenim cu ”criticul interior” și ce avem de făcut ca să avem o relație bună cu noi înșine.
5/10/2020 • 50 minutes, 57 seconds
[Ep22] — Puterea unui Jurnal - și 42 de motive să ții unul
De ce merita sa incepi sa tii un jurnal personal? Care sunt beneficiile pentru psihic? La ce ajuta? Si care sunt cele mai bune idei despre cum se tine un jurnal intim?
Raspundem la toate aceste intrebari si mai mult in E22 din TRYP (The Real You Podcast).
4/21/2020 • 39 minutes, 7 seconds
[Ep21] — Hate something? Change Something! cu Cosmin Pojoranu de la Funky Citizens
Am vorbit cu Cosmin Pojoranu de la Funky Citizens despre implicare vs. apatie civică, despre ce fac organizatiile si asociatiile din Romania pentru a lupta cu toate problemele de la coruptie, poluare, birocratie si infrastructura defectuoasa pana la educatie civica si acum COVID-19.
In ultima parte a interviului Cosmin ne arata cum ne putem implica si ce putem face pentru a contribui la binele comun.
4/1/2020 • 1 hour, 10 minutes, 56 seconds
[Ep20] — Coronavirus: 24 idei pentru echilibru psihic și emoțional
Ți-a fost util? Sharing is caring.
Vorbim despre efectele pandemiei asupra psihicului și emoțiilor și mai ales CE putem face, concret, pentru a ne păstra echilibrul și sănătatea mentală.
Resurse: https://petrebarlea.com/coronavirus/
3/21/2020 • 32 minutes, 1 second
[Ep19] — Granițe și Limite
⦿ Ce ne învață psihologia despre păstrarea limitelor și granițelor?
⦿ De ce sunt ele atât de utile și atât de puțin discutate?
⦿ Cu ce ne putem contamina dacă nu le avem și dacă nu le menținem?
Granițele și limitele au tot fost un subiect recurent în episoadele precedente, dar niciodată nu le-am explicat. A venit momentul să abordăm acest subiect stufos si delicat
3/17/2020 • 48 minutes, 16 seconds
[Ep18] - Parteneriate de succes
Nu face un parteneriat pana nu asculti asta. Alegerea persoanei potrivite si setarea cadrului sunt premise mai importante decat ideea proiectului pentru care va parteneriati.
Vei afla din episod:
⦿ Cum alegi persoana potrivita si te tii departe de cei nepotriviti?
⦿ Care sunt cele mai frecvente greseli in parteneriate?
⦿ Care sunt discutiile dificile pe care e obligatoriu sa le aveti inainte sa semnati pe linia punctata?
⦿ Cum treci dincolo de aparente si vezi cu adevarat care e caracterul omului?
2/27/2020 • 40 minutes, 8 seconds
[Ep17] - Fă-ți ordine în casă și în viață
Care e impactul psihologic al ordinii? Cat de important e sa ai un habitat liber, care sa nu te distraga si sa nu te incarce? Cat de mult te streseaza aglomerarea din jurul tau? Care e faza cu minimalismul si esentialismul?
Am tratat toate aceste intrebari in episodul de astazi.
RESURSE: https://petrebarlea.com/ordine-in-casa/
#minimalism #esentialism
2/16/2020 • 33 minutes, 1 second
[Ep16] - Relatii Abuzive vs. Relatii Hranitoare
Cum arata o relatie abuziva? Dar una functionala?
Am creat impreuna cu Alexandra Ene (psiholog clinician si psihoterapeut) un episod despre relatiile care te ajuta sa cresti si sa infloresti VS. cele care iti dreneaza energia vitala. Daca il asculti pana la capat, vei putea afla:
⦿ Cum iti dai seama daca esti intr-o relatie abuziva emotional?
⦿ Ce poti face ca sa iesi?
⦿ Dar...cum arata o relatie functionala?
⦿ Ce este gaslighting-ul, si de ce poate sa iti afecteze sanatatea psihica?
si multe, multe alte lucruri care sunt bine de stiut pentru oricine isi doreste o relatie de cuplu implinita si cu cat mai putine turbulente.
1/31/2020 • 1 hour, 14 minutes, 11 seconds
[Ep15] - Sindromul "Băiatul Bun" (No More Mr. Nice Guy) cu Silviu Huideș
Vorbim despre un anumit tip de masculinitate - destul de frecvent in zilele noastre - cu Silviu Huides. Poate fi de mare ajutor pentru barbati si/sau partenere sa citeasca portretul-robot de pe site la: http://bit.ly/35ZTMpR — pentru a-si da seama daca recunosc modelul si daca se regasesc in el. In E 15 al Podcastului vorbim despre cum te eliberezi de Sindromul "Baiatului de Treaba".
1/16/2020 • 50 minutes, 13 seconds
[Ep14] - I Love Failure (Catalin Mester) - antreprenoriat, esec si design sprints
Am avut o discuție plină de insight-uri cu Catalin Mester - autorul Bookups & I love Failure - despre vulnerabilitatea de a vorbi pe șleau despre eșec și puterea de a o lua de la capăt (de mai multe ori) în antreprenoriat.
Cătălin ne-a vorbit despre cum foloești Design Thinking si Design Sprints pentru a-ți menține agilitatea în business in 2020, despre filozofia stoică, Daniel Kahneman, minimalism… și cum l-a ajutat o vară petrecută în Vama Veche să-și dea ”hard reset” întregului sistem de valori și să-și găsească puterea să o ia de la zero în crearea unei aplicații de socializare pe smartphone.
1/2/2020 • 50 minutes, 2 seconds
[Ep13] — Cum iti gasesti & obtii jobul ideal? (cu Mihaela Ancu)
Cum iti gasesti si obtii jobul visurilor? Cat de importat e profilul de LinkedIn? Cum ti-l optimizezi? Se uita recruiterii la profilul tau de Insta/Fb/Twitter? Ce faci daca esti junior si nu ai experienta + referinte? Dar CV-ul? Cum ti-l optimizezi? Ce e important sa faci in interviu? Cum iti negociezi salariul dorit?
Am vorbit cu Mihaela Ancu de la Talentor — IT recruiter pentru diverse companii de renume. Mihaela are 7 ani de experienta in domeniu si ne-a povestit cum se vede recrutarea din perspectiva unui HR.
12/19/2019 • 1 hour, 23 minutes, 55 seconds
[Ep12] — Codependența (relațiile disfuncționale)
Codependența este un model de relaționare nesănătos, bolnăvicios, care apare între persoane care suferă și intră în roluri de ”Furnizor” și ”Beneficiar”. Astfel, balanța puterii e inegal înclinată iar spirala vicioasă se adâncește.
Află cum arată relațiile codependente vs. relațiile funcționale, și cum te poți elibera, pentru a reintra în rolul de adult responsabil.
12/5/2019 • 22 minutes, 21 seconds
[Ep11] — Anxietatea si Atacurile de Panica (cu Victor Cruceanu)
Am discutat cu Victor Crceanu despre diferitele tipuri de anxietate (anxietate socială, anxietate de performanță, anticipatorie, generalizată etc.), cauzele și manifestările, dar mai ales, am ținut neapărat să trecem în revistă câteva soluții concrete, acționabile pentru reducerea anxietății.
Victor dezvăluie și cum abordează terapia cognitiv-comportamentală anxietatea - și ce se întâmplă în spatele ușilor unui cabinet de psihoterapie atunci când vii cu probleme de anxietate și vrei să pleci fără ele.
11/21/2019 • 1 hour, 18 minutes, 37 seconds
[Ep10] — Executive Coaching
Executive Coaching este o specie aparte de coaching — dedicata antreprenorilor si celor din clasa manageriala a unei companii mari sau a unui start-up.
In episod, vei afla:
⦿ Cui se adreseaza, si la ce e bun?
⦿ Care sunt rezultatele reale? Ce spun studiile?
⦿ Care sunt ariile lucrate in EC?
⦿ Care este adevarul mai putin cunoscut despre latura personala a acestei specii de coaching?
11/7/2019 • 19 minutes, 41 seconds
[Ep9] - Tulburarea de Personalitate Antisociala (Psihopatul)
In episodul de astazi vei descoperi de ce cuvantul ”antisocial” nu are legatura cu socializarea cat cu lipsa constiintei.
In episod poti sa afli:
⦿ Ce e in mintea unui psihopat?
⦿ Cum e sa nu ai nici empatie, nici constiinta?
⦿ Care sunt pericolele la care te expui daca te parteneriezi cu ei
⦿ Ce e de facut daca ai descoperit unul in cercul tau social
10/24/2019 • 36 minutes, 12 seconds
[Ep8] - Tulburarea de Personalitate Narcisica ("Lupul in blana de oaie") si abuzul narcisic
Tulburarea de personalitate narcisica inseamna mai mult decat grandiozitate, nevoia de admiratie si "masca" pe care narcisicul o poarta in interactiunea cu ceilalti. Ea implica in primul rand abuz fata de cei foarte apropiati - familie, partener de cuplu, copii.
Dictionar cu termeni-cheie: https://petrebarlea.com/narcisist-dictionar-de-termeni/
Unelte & resurse: https://petrebarlea.com/tulburarea-personalitate-narcisica/
Tulburarea poate fi ascunsa, camuflata (covert narcissism) sub mantia de vulnerabilitii si nesigurantei - iar grandiozitatea poate sa nu fie manifestata in exterior, ci doar in fanteziile proprii. Afla despre narcisism, abuz, si cum te poti proteja in acest episod.
In episod vei descoperi:
⦿ Cum arata tulburarea narcisica?
⦿ Care sunt fazele relatiei abuzive? Cum incepe, si cum se termina?
⦿ Ce poti face sa te eliberezi?
10/10/2019 • 28 minutes, 5 seconds
[Ep7] - Asertivitatea: cum comunici direct, ferm si pozitiv?
Asertivitatea e alternativa la stilurile disfunctionale de comunicare: stilul pasiv, stilul agresiv, si hibridul cel mai toxic, pasiv-agresivitatea.
In acest episod vei descoperi:
⦿ Ce este asertivitatea? La ce e ea buna?
⦿ Cum o adopti? Care sunt atitudinile si tehnicile pe care le poti aplica pentru a deveni asertiv(a)?
⦿ Care sunt cateva exemple concrete din fiecare stil de comunicare?
9/26/2019 • 17 minutes, 53 seconds
[Ep6] — IKIGAI - Descopera-ti scopul in viata
Cum iti gasesti ocupatia ideala si sensul vietii? E o intrebare mare si de profunzime - pe care o tratam in mai putin de 14 minute, folosind un concept japonez extrem de pragmatic - IKIGAI (= scop in viata).
In episod, vei afla:
⦿ Ce intrebari sa-ti pui ca sa iti gasesti drumul in viata si ocupatia ideala.
⦿ Cum gasesti combinatia ideala intre: valorile tale, pasiunea ta, scopul tau, ceea ce iti aduce satisfactie și împlinire, chemarea ta, pachetul tău unic de abilități, adevăratul tău sine (whatever that means) si ce e bun pentru societate.
⦿ Cum te asiguri ca nu esti naiv(a) sau excesiv de idealist(a) cand alegi directia - si ca o ancorezi in realitate.
RESURSE (PDF): Pot fi descarcate pe https://petrebarlea.com/ikigai-sensul-vietii/
9/12/2019 • 13 minutes, 46 seconds
[Ep5] — Economisirea Banilor
De ce e musai să economisești bani și care sunt beneficiile - inclusiv cele ascunse?
⦿ Cum treci pe un alt nivel de energie financiara?
⦿ Cum iti pregatesti independenta financiara?
⦿ 8 motive sa pui bani deoparte
⦿ Ce poti invata de la veverite, harciogi si alte rozatoare de talie mica.
În cultura autohtonă economisirea banilor nu pare să fie un lucru extrem de comun, așa că am dedicat un episod subiectului.
8/29/2019 • 26 minutes, 2 seconds
[Ep4] — Cum Treci Peste o Despărțire
Cum sa treci peste o despartire sau un divort
Ce faci atunci cand se rupe o relatie de cuplu?
În acest episod vei descoperi:
⦿ Cum te redescoperi pe tine si cum evoluezi dupa o despartire semnificativa? Cum integrezi episodul în tabloul vieții tale?
⦿ Cum să uiți pe cineva?
⦿ Care sunt ”etapele doliului”?
⦿ Care sunt unele idei bune și altele mai puțin bune de lucruri pe care să le faci în perioada de după despărțire?
Download & Resurse:
https://petrebarlea.com/cum-treci-peste-o-despartire/
8/9/2019 • 33 minutes, 34 seconds
[Ep3] — În Mintea Haterilor → Cum le răspunzi?
Daca participi la discutii online si comentezi pe bloguri, Youtube sau Facebook, este imposibil sa nu te intalnesti cu ei: haterii, troll-ii, carcotasii care fie te ataca direct, fie iti consuma timpul si vor sa iti “apese butoanele” emotionale.
In episod vei descoperi:
⦿ Care e psihologia haterilor, si ce-i mana pe ei in lupta? Ce vor ei, de fapt? Care sunt trasaturile de personalitate cel mai des intalnite la hateri? De ce se iau de tine? (sau de oricine se intampla sa fie pe-acolo)
⦿ Cum le raspunzi? Care e cea mai buna cale de a le gestiona comentariile?
⦿ Cum iti gestionezi emotiile pe care le ai drept reactie la interventiile lor (furie, dezamagire, nesiguranta etc.). Cum faci sa nu iei personal lucrurile pe care ei ti le spun?
⦿ Exemple de raspunsuri la hate si trolling.
Citeste mai mult (& resurse) la:
https://petrebarlea.com/cum-raspunzi-haterilor/
7/11/2019 • 24 minutes, 28 seconds
[Ep2] — Tulburarea Histrionică (”The Drama Queen”)
Sigur ai intalnit persoana aceasta in corporatie, la o petrecere sau in grupul tau de prieteni. Este cel/cea care cauta sa primeasca atentie, care flirteaza sau are un comportament teatral, provocativ si care nu de putine ori devine “sufletul petrecerii”. Il poti recunoaste dupa haine si accesorii, dupa felul cum rade, dupa cum vorbeste si dupa felul cum isi exteriorizeaza sentimentele.
Initial se credea ca tulburarea este mai prevalenta la femei, insa ulterior s-a descoperit ca si barbatii sunt afectati in masura mult mai mare decat se credea initial.
In orice caz, lumea ar fi mult mai putin colorata fara ei.
Descopera in acest episod:
⦿ Ce este tulburarea histrionica si cum se manifesta ea in lumea reala?
⦿ Cat de reale sunt emotiile si sentimentele lor?
⦿ Care sunt cauzele tulburarii?
⦿ Cum te comporti in preajma oamenilor care au fie tulburarea in sine, fie inclinatii sau nivelul sub-clinic al tulburarii (nucleul histrionic).
⦿ Despre psihoterapia individuala si de grup, in relatie cu tulburarea histrionica.
Citeste mai mult (& resurse) la:
https://petrebarlea.com/tulburarea-personalitate-histrionica/
Tulburarea borderline are drept nucleu instabilitatea: in relatii, in emotii, identitate (felul cum te percepi), in gusturi si preferinte. Vom vorbi despre fluctuatiile starilor emotionale, despre sentimentul coplesitor de furie si despre raptus, despre teama de abandon si despre cum se manifesta toate lucrurile astea in relatiile dintre oameni - mai ales in relatiile de cuplu.
In acest episod vei descoperi:
⦿ Ce este tulburarea borderline? Care sunt trasaturile, dar mai ales care ar fi niste exemple concrete de comportamente tipice, din lumea reala?
⦿ Care sunt cauzele tulburarii?
⦿ Cum te comporti cu cei care sufera de borderline, mai ales intr-o relatie de cuplu?
⦿ In ce consta terapia? Care e modelul terapeutic recomandat? La ce sa te astepti?
Citeste mai mult (& resurse) la:
https://petrebarlea.com/tulburarea-personalitate-borderline/