Winamp Logo
The Presidential Podcast Cover
The Presidential Podcast Profile

The Presidential Podcast

Dutch, Political, 1 season, 117 episodes, 2 days, 6 hours, 52 minutes
About
VPRO-presentator Chris Kijne en de NRC-correspondent in de VS maken een twee wekelijkse podcast. Ze bespreken het laatste nieuws rond de Amerikaanse president, Donald Trump. Wees op de hoogte en luister mee in The Presidential Podcast, een samenwerking van NRC en VPRO Bureau Buitenland. Seizoen 1: met NRC-correspondent Guus Valk per 1 augustus 2018: Seizoen 2: met NRC-correspondent Bas Blokker
Episode Artwork

#110: Finale

Op 10 maart 2016 kwam de eerste aflevering van de Presidential Podcast online. De kop was: ‘Kan Bernie Sanders toch nog winnen?’. En de bedoeling: de aanloop naar en de uitkomst van de presidentsverkiezingen verslaan. Little did we know. Inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder, vijf jaar die maar door één man gedomineerd zijn: Donald J. Trump. In de 110e en laatste aflevering van hun Presidential Podcast maken NRC-correspondent Bas Blokker, die halverwege de onstuimige rit Guus Valk opvolgde,  en VPRO-presentator Chris Kijne een balans op van het presidentschap van de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika. En met name ook van de duizelingwekkende finale van diens ambtstermijn. Om tot slot, hoewel journalisten geen voorspellers zijn, toch ook een voorzichtige blik in de toekomst te werpen in deze laatste Presidential Podcast.
1/25/202153 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Vier jaar Trump: wat voor Amerika laat hij achter?

Na ruim vier en half jaar komt er met het einde van het Presidentschap van Donald Trump ook een einde aan de Presidential Podcast. De podcast had de opmerkelijke kandidatuur van Donald J. Trump en, na de ook voor ons onverwachte verkiezingsuitslag, diens presidentschap, als uitgangspunt en dan past het om na de inauguratie van Joe Biden aanstaande woensdag er een punt achter te zetten. In Bureau Buitenland maken we vanavond een balans op met NRC-journalist, en samen met Chris Kijne maker van de podcast, Bas Blokker.En we praten door over de gevolgen van het presidentschap van Trump met Henne Schuwer, oud-diplomaat te Washington en Albertine Bloemendal, universitair docent North American & Transatlantic Studies aan de Radboud Universiteit. Nu als bonus in de Presidential Podcast.
1/18/202123 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#109: Only in it for the money?

Het presidentschap van Donald J. Trump eindigt zoals het begon en vier jaar voortgeduurd heeft: met een hoofdpersoon die vooral dat lijkt na te streven: hoofdpersoon zijn. Of het nu is door tegen iedere feitelijkheid in heel hard te blijven roepen dat de verkiezingsoverwinning hem ontstolen is, of door politiek, voor zijn partij, uitermate riskante blokkades op te werpen tegen een Covid-steunpakket en de defensiebegroting, één ding bereikt Donald Trump steeds weer: hij staat in de schijnwerper. En dat, zo concludeert NRC-correspondent Bas Blokker in gesprek met VPRO-presentator Chris Kijne, legt hem geen windeieren.
12/29/202039 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#108: Van gelovigen en cynici

Er zijn, constateert NRC-correspondent Bas Blokker, nog twee soorten Trump-aanhangers over: de gelovigen en de cynici. De eersten geloven dat er een gigantisch complot gaande is om de verkiezingen te stelen, waar niet alleen alle Democraten maar zelfs ook een fervent Trump-aanhanger - dachten zij - als Brian Kemp de Gouverneur van Georgia, en veel andere Republikeinen deel van uitmaken. Én alle rechters die Trump zijn claims nu al vijftig keer afwezen. De cynici zijn politici als Senaatsleider Mitch McConnell, die de complottheorie niet tegenspreken zolang het ze goed uitkomt. Luister naar deze podcast, van presentator Chris Kijne en Bas Blokker, vol verbijstering.
12/8/202034 minutes
Episode Artwork

#107: De grote ondermijning

Nu vrijwel alle juridische middelen zijn uitgeput, verplaatst het team van president Trump de activiteiten naar het politieke speelveld. In een poging de overwinning van Joe Biden in de belangrijke swingstate Michigan om te zetten in een zege voor Donald Trump werden politici uit die staat uitgenodigd op het Witte Huis en ook anderszins onder druk gezet om langs politieke wegen de zittende president op zijn post te houden. De kans dat dat lukt is erg klein, maar de schade die er mee wordt aangericht aan het vertrouwen in de Amerikaanse democratie is enorm. Zo concludeert NRC-correspondent Bas Blokker in gesprek met VPRO-presentator Chris Kijne.
11/23/202033 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#106: Een winnaar en een slechte verliezer

Of het nou de belangrijkste verkiezingen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten waren, daar zullen toekomstige historici over oordelen. Heel erg spannend was het wel. Ondanks alle waarschuwingen over rode en blauwe luchtspiegelingen en het feit dat één van die scenario’s zich feilloos ontrolde – de president leek in de verkiezingsnacht te winnen, door de in het stembureau uitgebrachte stemmen, maar zijn democratische rivaal bleek hem later op cruciale plekken, dankzij de later getelde poststemmen, toch nog te verslaan – heeft ook minstens half Nederland dagenlang nagelbijtend voor de televisie gezeten. En nu is er een gekozen president. En een zittende president die zich met hand en tand tegen de uitslag verzet. En er zijn nog steeds NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne om alle uitslagen en het rumoer daaromheen voor u te duiden.
11/9/202045 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#105: D-Day

Het is bijna zover. D-day. Waarbij D dit jaar misschien wel meer dan ooit staat voor Democracy. Want als de Amerikaanse verkiezingen van 3 november dit keer ergens over gaan, dan is het over het functioneren van de Amerikaanse democratie. De zittende president doet niet anders dan twijfel zaaien aan de betrouwbaarheid van het proces en de legers advocaten staan, voor zover niet al in actie, klaar om de beslissing uit de handen van de kiezer naar die van de rechter te verplaatsen. Een speciale aflevering waarin NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-verslaggever Chris Kijne vooruit kijken naar de verkiezingsdag en –nacht.
11/2/202024 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#104: Finale

Als er niet héle rare dingen gebeuren - maar wie verbaast zich na vier jaar Trump nog ergens over - was het tweede debat tussen de presidentskandidaten het laatste van The Donald. Hij greep de gelegenheid aan om zichzelf op de valreep opnieuw uit te vinden door zijn tegenstander níet voortdurend te interrumperen. Of het genoeg was om zo kort voor de verkiezingen nog iets te doen aan zijn blijvend slechte peilingen, is de vraag die VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Bas Blokker onderzoeken.
10/23/202032 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#103: De ontembare president

De afgelopen twee weken waren zelfs voor het tijdperk Trump van een duizelingwekkende dynamiek. Een debat dat Amerika toch weer schokte, blauwe zwaailichten van het Witte Huis naar het Walter Reed-ziekenhuis en een president die het overleven van covid neerzet als een persoonlijke tour de force: het was vintage Trump en toch weer verbazingwekkend. Want of het de haperende verkiezingscampagne helpt, is de grote vraag voor NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne.
10/9/202040 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#102: Een giftig mengsel

Alsof er nog niet genoeg op het spel stond - van welke kant je het ook bekijkt - heeft Ruth Bader Ginsburg nog een element toegevoegd aan wat ook zonder de strijd om een nieuwe benoeming voor het Hooggerechtshof al een kruitvat was. Het boegbeeld van progressief Amerika in dat hoogste rechtscollege van Amerika staakte vorige week haar jarenlange getob met ziekte: ze overleed op 87-jarige leeftijd. En 45 dagen voor wat deze keer vermoedelijk echt historische verkiezingen zullen zijn. Want er waren al zoveel zaken die, zoals NRC-correspondent Bas Blokker zegt tegen VPRO-presentator Chris Kijne, deze keer een giftig mengsel vormen.
9/23/202032 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#101: Schokkende onthullingen, toch?

We hadden best lang niets van hem gehoord, Michael Cohen, ooit de juridische duvelstoejager van president Trump, nu gedetineerd wegens fraude, al dan niet in opdracht van dezelfde Trump. Maar vorige week was hij er weer, met een tell-all boek over zijn voormalige broodheer. Net als journalistieke oud-gediende Bob Woodward, die deze week alweer zijn tweede boek over Trump afleverde. Waarmee de dynamiek in de campagne opeens weer als vanouds lijkt: iedere week een nieuwe ‘schokkende’ onthulling over Donald J. Trump. Maar valt er nog iets te onthullen? En maakt het iets uit, vragen NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne zich af.
9/10/202041 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#100: De verkiezingen van de apocalyps

Op 10 maart 2016 stond de eerste Presidential Podcast, toen gemaakt door NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne, online. In een politiek landschap dat, na acht jaar Obama, voor verreweg de meeste Amerika-watchers, af leek te stevenen op een rustige consolidatie van het Democratische leiderschap, met steeds meer oog voor minderheden, ongelijkheid en praktische zaken als goede gezondheidszorg. Vandaag presenteren we u de honderdste aflevering, na bijna vier jaar president Trump, in een politiek landschap dat door beide partijen als apocalyptisch wordt beschreven. Het is nu of nooit meer, zeggen ze allebei, zo constateren de huidige NRC-correspondent Bas Blokker en Chris Kijne én voor deze speciale gelegenheid: Guus Valk.
8/27/202045 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#99: Een historische dag

Een historische dag was het, dinsdag 11 augustus, want Kamala Harris werd gepresenteerd als kandidaat vice-president van de Verenigde Staten. Waarmee voor het eerst een zwarte vrouw op een presidentieel ticket staat. En dus zaten de mannen van de Presidential Podcast op donderdag 13 augustus klaar om onder dat motto het gesprek te beginnen. Tot, tien minuten voor opname, president Donald Trump erin slaagde om die donderdag nog net iets historischer te maken dan de dinsdag naar het zich laat aanzien, door NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne.
8/13/202034 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#98: Het slagveld: Suburbia

Vorige week richtte Donald Trump zich rechtstreeks tot een kiezersgroep die als cruciaal beschouwd wordt tijdens de verkiezingen van dit najaar: de Suburban Housewives. De wat hoger opgeleide, witte vrouwen in de voorsteden van Amerika die vorige keer wel in waren voor een verzetje en dus op Trump stemden, aldus Bas Blokker. Maar die, blijkens alle peilingen, daar in toenemende mate spijt van hebben. En dus probeert Trump ze terug te winnen. Met angst. Angst voor het geweld tijdens demonstraties tegen politiegeweld als in Portland, Oregon, waartegen de president schimmige federale troepen inzette. Dat die inzet tot extra felle gevechten leidde, leverde weer handig campagnemateriaal op. En angst voor een zwarte instroom in de witte wijken waar de Housewives wonen. Of dat allemaal werkt is één van de vragen die NRC-correspondent Bas Blokker probeert te beantwoorden in gesprek met VPRO-presentator Chris Kijne.
7/29/202046 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#97: De dokter is niet blij

Na aanvankelijk al weinig van het corona-virus te willen weten, schoot de president toen er geen houden meer aan was in de stand van president-in-oorlogstijd. Maar toen dat te lang ging duren en de economische schade te groot leek te worden, verklaarde Donald Trump de oorlog al snel voor gewonnen. Het gewone leven kon weer beginnen. Nu dat voor weer steeds meer Amerikanen mogelijk een eind aan hun leven betekent, laat dr. Anthony Fauci, de Jaap van Dissel van Amerika, zich steeds somberder uit over de staat van de nationale gezondheid. En dat is nog maar één van de problemen die de afgelopen twee weken opdoken en die de herverkiezing van de president steeds minder waarschijnlijk lijken te maken. NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne staan in het oog van de perfecte storm.
7/1/202031 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#96: Een zakkenwasser met een boek

Terwijl in bijna de helft van de Amerikaanse staten het aantal corona-besmettingen nog steeds toeneemt, en soms angstwekkend snel, zoals in Oklahoma, staan juist daar de mensen al een week ik de rij voor de eerste Trump-ralley sinds de uitbraak. NRC-correspondent Bas Blokker is er ook en sprak met ze. En hij las de voorpublicaties van de zoveelste Trump-tell-all, het boek van oud adviseur nationale veiligheid John Bolton. Conclusie, in gesprek met VPRO-presentator Chris Kijne: het boek van een zakkenwasser.
6/19/202030 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#95: Zelfde president, ander land

En toen was daar opeens de gewelddadige dood, door politiehanden, van de zwarte man George Floyd. En barstte er een zweer open die het hele land in vuur en vlam van protest zette, ook letterlijk. Een moment dat bij uitstek vroeg om leiderschap, maar de reflexen van president Trump lijken niet toegesneden op de plotselinge nieuwe situatie. Al is er, opeens, ook goed nieuws voor de president, zodat alles onvoorspelbaar blijft, volgens NRC- correspondent Bas Blokker en VPRO- presentator Chris Kijne.
6/3/202031 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#94: De schaduw van Obama

Je zou kunnen zeggen dat Donalds Trumps hele presidentschap zich mede afspeelt in de schaduw van diens voorganger. De president laat niet na Obama verantwoordelijk te houden voor alles wat er mis is in het land en draait zoveel mogelijk van diens beleid terug. Maar nu Obama zelf uít de schaduw is gestapt, lijkt juist Joe Biden een beetje in het duister te komen te staan. Luister maar de analyse van NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO- presentator Chris Kijne.
5/21/202028 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#93: Ligt daar een lijk in de kast?

Niets is meer wat het twee maanden geleden nog was, ook niet in de strijd om het presidentschap. Maar dat betekent niet dat de geesten uit dat inmiddels verre verleden van voor corona niet toch nog lelijk kunnen spoken. Voor Joe Biden, Trumps democratische uitdager, is het zelfs een spookbeeld van 27 jaar geleden dat hem nu najaagt, in de vorm van Tara Reade, een voormalig stafmedewerker die hem van aanranding beschuldigt. Het duurde lang voor Biden zelf met een antwoord kwam, maar nu is het er. NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne luisterden mee.
5/1/202030 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#92: De Zeepkist-President

De dagelijkse persconferenties van de Amerikaanse President, oorspronkelijk bedoeld als updates, ook van zijn gezondheidsfunctionarissen, over de stand van de Corona-crisis, zijn inmiddels verworden tot een platform waar alles aan de orde komt en Donald Trump, zoals hij het graag ziet, naar hartenlust kan oreren en links en rechts anderen kan beschuldigen van falen. Overigens niet in de laatste plaats doordat het journaille hem daartoe uitdaagt. Of dat uiteindelijk in Trumps voordeel zal uitpakken is nog de vraag, want de kritiek op het opereren van de federale overheid zwelt wel aan en het beeld is ook niet goed. En precies op dat moment had Joe Biden een hele goede week, die ook nog eens goed geregisseerd was. Zo constateren NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne in de Presidential Podcast.
4/16/202031 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#91: Leiderschap in tijden van corona

Het virus heeft ook in Amerika alles op zijn kop gezet. Met New York als zwaar getroffen nieuw wereldwijd epicentrum lijkt president Trump nu ook volledig overtuigd van de ernst van de crisis en spreek hij in dagelijkse persconferenties op steeds somberder en soberder toon het Amerikaanse volk toe. Tegelijkertijd worstelt Joe Biden thuis met zijn webcam en is het een andere democraat, de gouverneur van New York Andrew Cuomo, die naast Trump zijn plaats op het nationale podium inneemt. Waardoor, zo bespreken VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Bas Blokker, de Amerikaanse verkiezingen een totaal nieuwe dynamiek krijgen en er, vooralsnog, eigenlijk nog maar één thema is: Leiderschap in tijden van corona…
4/2/202029 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#90: Verkiezingen in tijden van corona

Het heeft even geduurd, maar inmiddels is ook de Amerikaanse president overtuigd van de ernst van de coronacrisis. Afgelopen weekend werd langzaam maar zeker een draai van 180 graden gemaakt: van een laffe poging van de Democraten om zijn presidentschap te ondermijnen, werd corona een crisis die door niemand beter dan door deze president opgelost kan worden. Wat betekent een ‘war-time presidency’, zoals Trump zijn positie inmiddels omschrijft, in een land waar de overheid doorgaans gewantrouwd wordt? Wat betekent de crisis überhaupt voor het hele Amerikaanse politieke landschap en het verkiezingsproces. En hoe staat het daarmee, aan de democratische kant, na de laatste overwinningen van Joe Biden? Veel vragen, een paar antwoorden en heel veel onzekerheid, constateren NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne.
3/20/202029 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#89: Van Bijna-dood tot Gedoodverfd

De come-back van Joe Biden tart alle alle wetten van het campagne voeren. Omdat hij met een hele wankele organisatie en eigenlijk zonder geld de grootste wederopstanding uit de Amerikaanse politieke geschiedenis bewerkstelligde: tien van de veertien staten die afgelopen super-dinsdag hun voorverkiezing hielden, werden overtuigend door hem gewonnen. Nadat zijn overwinning in South-Carolina eerder al maakte dat zijn gematigde concurrenten Klobuchar en Buttigieg afhaakten en zich achter hem schaarden. Daarmee is het beeld van het Democratische speelveld in een klap omgedraaid: waar eerst de gematigde kant uiterst verdeeld leek, zijn het nu alleen Bernie Sanders en Elizabeth Warren nog die de stemmen aan de linkerkant verdelen. En de vraag is hoe lang dat duurt. De democratische kiezer lijkt afgelopen dinsdag voor één ding gekozen te hebben: zekerheid zonder Trump; de president moet verslagen worden , maar verder moet er vooral niet teveel veranderen. En dat maakte Joe Biden van een bijna dode tot de gedoodverfde kandidaat, constateren NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne.
3/5/202031 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#88: We weten niks, maar wat weten we?

De verantwoordelijken voor de Presidential Podcast bieden nogmaals hun excuses aan tegenover heel Emmen. Om de onbeduidendheid van presidentskandidaat Pete Buttigieg, burgemeester van South Bend, Indiana, te onderstrepen, vergeleken ze hem eerder met de burgemeester van Emmen. Dat was niet eerlijk. Want Emmen is een prachtstad natuurlijk en het blijkt wat inwonertal betreft eerder om Venlo te gaan. Dat mag naar Amerikaanse maatstaven een dorp zijn, maar onbeduidend is Mayor Pete inmiddels niet meer: hij won de verder dramatisch mislukte voorverkiezing in Iowa en werd verrassend tweede in New Hampshire. Maar wat betekent dat, met nog 55 staten te gaan? En wat betekent de meest triomfantelijke week van Donald Trump voor de rest van zijn presidentschap en de verkiezingen? NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne proberen feit en speculatie te scheiden.
2/13/202031 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#87: Gaat Bernie de partij splijten?

Het impeachment-proces neemt, zoals te verwachten was, onverwachte wendingen. Waarvan de belangrijkste dit weekend het uitlekken was van het manuscript van John Bolton. Daarin legt de voormalig veiligheidsadviseur de langverwachte smoking gun op tafel: ja, de president is schuldig en ik heb het zien gebeuren. NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO verslaggever Chris Kijne analyseren het ‘bommentapijt' dat Trumps verdediging vervolgens losliet op de beschuldigingen. Waarin die schuld misschien wel helemaal niet belangrijk is. Dus wordt toch de vraag: tegen wie gaat Trump het straks opnemen. En de vervolgvraag: gaat Bernie Sanders de partij splijten te bate van Trumps herverkiezing?
1/28/202029 minutes, 1 second
Episode Artwork

#86: Twee Reapers trappen het politieke jaar af

Het reces is voorbij. With a bang, want de MQ9 Reaper drone die vorige week een einde maakte aan het leven van de Iraanse generaal Qassem Soleimani zou je toch wel als het eind van de lichtfeesten kunnen beschouwen. En ook het Congres is weer terug van vakantie, dus de impeachmentprocedure gaat zijn volgende fase in. Maar welke precies? Het gevecht tussen de Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell, toepasselijke bijnaam dezer dagen The Grim Reaper, en zijn Democratische tegenspeler uit het Huis Nancy Pelosi over de afhandeling in de Senaat, is nog niet beslist. Het is nog altijd mogelijk dat potentieel bedreigende getuigen als John Bolton tegen de zin van de Republikeinse leider toch worden opgeroepen. De vraag die NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-verslaggever Chris Kijne zich stellen is: maakt het allemaal nog wat uit in dit verkiezingsjaar? En is Trump nou beter geworden van de kaakslag tegen Iran of loopt hij daar een electoraal risico.
1/13/202026 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#85: Het Witte Huis heeft een fijne Kerst

Vorige week werd in de Amerikaanse media vrijwel overal als historisch omschreven: voor de derde keer in de geschiedenis besloot het Huis van Afgevaardigden tot impeachment, de eerste stap op weg naar afzetting van een president. Dus je zou denken: dat wordt niet gezellig onder al die kerstbomen in het Witte Huis. Maar die schijn zou wel eens lelijk kunnen bedriegen. Sterker: president Trump staat er misschien wel beter voor dan ooit sinds hij tot president werd gekozen. En het is zeer de vraag of de Democraten de juiste route volgen om aan dat presidentschap volgend jaar een eind te maken. Hoe dat zit? Luister naar de laatste Presidential Podcast van dit decennium, met NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne.
12/23/201938 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#84: het democratische dilemma

Heeft de president reden om breed te grijnzen? Wat er ook gebeurt in het impeachment-onderzoek, het lijkt geen invloed te hebben op de publieke opinie. De laatste zitting, voor de Juridische Commissie, zal de Amerikanen ook niet massaal aan de tv geplakt hebben. Sterker nog: de grondwetsgeleerde die de Democraten daar verweet dat ze een veel te snelle en slordige procedure volgen, leek een gevoelig punt te raken. Hoe moeten de Democraten verder? Tegelijkertijd pookt Donald Trump de handelsoorlogen weer op, maar hoe verstandig is dat? NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne vragen het zich af. Overigens spraken zij elkaar net voordat de Democraten definitief besloten Donald Trump voor te dragen voor impeachment.
12/5/201928 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#83: Talk to Rudy!

De getuigenis van de Amerikaanse EU-ambassadeur Sondland wordt door verreweg de meeste commentatoren gezien als nogal schadelijk voor de zaak van president Trump. Ambassadeur Sondland getuigde dat hij in opdracht van de president met diens advocaat Rudy Giuliani werkte, die eiste dat de Oekraïners twee onderzoeken gingen aankondigen die de president politiek goed uitkomen. En dat ook de Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne daarvan afhankelijk was. Maar het echte keiharde bewijs is er nog steeds niet en het publiek lijkt niet overtuigd. NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne duiken weer in het impeachment-onderzoek.
11/21/201930 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#82: En iedere dag verschuiven de doelpalen

Waar de Republikeinse verdediging van de president in de kwestie Oekraïne tot nu toe was: er was geen voor-wat-hoort-wat, President Trump heeft de 400 miljoen militaire hulp aan Oekraïne nooit afhankelijk gemaakt van een onderzoek naar zijn politieke rivaal Joe Biden, is de verdediging inmiddels: en als hij dat al gedaan heeft, is het geen reden om hem af te zetten. Kan ook moeilijk anders, na een reeks getuigenissen die voor de president behoorlijk beschadigend waren. En met een paar verkiezingsnederlagen erbij, begint zich wel een Republikeins dilemma af te tekenen. Al is dat van de democraten ook levensgroot. Luister naar NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne.
11/7/201929 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#81: De ambtenaar en de president

Ruim twee weken geleden begonnen de Democraten in het Huis van Afgevaardigden hun impeachment-onderzoek. En het Witte Huis was duidelijk: er zou geen ambtenaar getuigen in dit schandalige, illegale opzetje. Dat liep anders. Een stoet aan hoge functionarissen van voornamelijk het ministerie van Buitenlandse Zaken verscheen de afgelopen weken achter gesloten deuren voor de onderzoekscommissie. Met deze week een klap op de vuurpijl. Of komt de grotere klap bij de Democraten zelf? Luister naar NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne in hun Presidential Podcast.
10/22/201930 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#80: En nu is het oorlog

‘De handschoenen zijn uit’ heette de vorige aflevering, toen de Democraten in het Huis van Afgevaardigden begonnen waren met hun impeachment-onderzoek. Maar eigenlijk waren ze toen pas aan één kant uit. Met een brief aan dat Huis heeft het Witte Huis nu laten weten dat ook daar het gevecht met de blote vuist gevoerd zal worden. En allemaal boven het hoofd van de arme Joe Biden die wat moeite heeft om het tempo van de boksers te volgen, concluderen NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne.
10/10/201928 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#79: De handschoenen zijn uit

De teerling is geworpen. Waar de democratische leider Nancy Pelosi tot nu toe niet voor een afzettingsprocedure tegen Donald Trump was, is die nu toch gestart. Na een, volgens de democraten, volstrekt onbetamelijk telefoontje van de Amerikaanse president met zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski. En een klokkenluider die zegt: 'ze hebben geprobeerd dat telefoontje weg te moffelen in het Witte Huis'. In een extra lange podcast analyseren VPRO-verslaggever Chris Kijne en NRC-correspondent Bas Blokker de afgelopen week, die wel eens de grootste crisis uit het presidentschap van Donald Trump zou kunnen zijn of worden. Of zet het hem juist precies in de vechtstand waar hij graag in staat?
9/27/201941 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#78: Twitterdiplomatie

Het afgelopen weekend werd een nieuw hoogtepunt bereikt in de modernste vorm van diplomatie: twitteren. Of eigenlijk was het een nederlaag voor de diplomatie en daarmee voor minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Want de Amerikaanse president maakte per tweet een tot dan toe zeer geheime geplande bijeenkomst met de Taliban op Camp David openbaar en blies hem tegelijkertijd af. En het akkoord dat daar gesloten had moeten worden, lijkt vooralsnog ook dood en begraven. Wat gebeurde hier nu? Was het een overwinning van ‘oorlogs’-adviseur John Bolton op de softere Pompeo? Probeerde de president gezichtsverlies te vermijden? VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Bas Blokker proberen het verschil te ontdekken tussen feit en speculatie.
9/10/201929 minutes, 1 second
Episode Artwork

#77: In twee dagen van aartsvijand naar briljante leider

Sinds The Art of the Deal is de favoriete onderhandelingsstrategie van Donald Trump bekend: zet je tegenstanders voortdurend op het verkeerde been, draai zoveel schijn boksende rondjes om hem heen dat hij uiteindelijk van duizeligheid niet meer weet waar hij zijn handtekening onder zet. Het zou kunnen dat dat goed werkte op de New Yorkse vastgoedmarkt. Maar werkt het ook in de wereldeconomie? De pirouettes die de Amerikaanse president de afgelopen dagen tijdens de G7-top in Frankrijk draaide hebben in ieder geval de beurzen flink duizelig gemaakt. En de Chinese leider Xi Jingpin, die in twee dagen van aartsvijand veranderde in briljante leider, zal ook nog wel een beetje natollen. VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Bas Blokker proberen hun hoofd erbij te houden.
8/27/201926 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#76: Totaal vrijgepleit (not)

De ondervraging van speciaal aanklager Robert Mueller door twee commissies van het Huis van Afgevaardigden, was een grote overwinning voor Donald J. Trump. Vindt Donald J. Trump. En het was zeker niet de vernietigende anti-Trump show die de Democraten zich hadden gewenst. Wat niet wil zeggen dat er niet net zulke harde dingen werden gezegd als er ook al in Muellers rapport stonden. Zeker waar het op Russische inmenging aankwam. Maar hoe moet het daar nu verder mee, als Trump straks de hele top van justitie en de inlichtingendiensten controleert? VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Bas Blokker vragen het zich af.
7/30/201930 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#75: Het kan Trump niet radicaal genoeg

Als ze het hier zo verschrikkelijk vinden, laat ze dan lekker teruggaan naar het land waar ze vandaan komen. Want daar is het pas echt een totale bende en kunnen ze zich veel nuttiger maken. Aldus de president dit weekend per tweet tegen vier kritische Amerikaanse volksvertegenwoordigsters van wie er drie in Amerika geboren zijn. Overigens zonder ze met name te noemen, maar iedereen wist over wie hij het had. En dat hij dus niet bedoelde dat ze terug moesten naar Noorwegen. Was het weer zo’n oncontroleerbare oprisping van de president die zijn partij het schaamrood naar de overigens gesloten kaken jaagt, of zit er een uitgekiende strategie achter? VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Bas Blokker staan al helemaal in de campagnestand. En ze zijn de enige niet.
7/16/201930 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#74: Warren is back!

Robert Mueller gaf het Congres bijna de opdracht om met zijn onderzoek aan de slag te gaan, tijdens die persconferentie van twee weken geleden, maar het blijft de vraag of de Democraten daar blij mee moeten zijn. En terwijl de president aanstalten maakt om het Verenigd Koninkrijk in te lijven, kreeg hij ook nog even Mexico op de knieën. Althans, dat is de inschatting van NRC-correspondent Bas Blokker in gesprek met VPRO-presentator Chris Kijne. Maar het meest opmerkelijke nieuws in deze verse podcast is misschien toch de wederopstanding van Elizabeth Warren.
6/11/201925 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#73: Is Obama weer terug?

Er leek tot nu toe geen belangrijker vraag voor Donald Trump, bij het beoordelen van het Amerikaanse regeringsbeleid, dan: heeft Obama het gedaan? En als het antwoord positief was, moest het anders. De Obama-erfenis zou hoe dan ook uitgewist. En toch constateren NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne dat op een paar belangrijke buitenlanddossiers president Trump rechtstreeks lijkt aan te koersen op een uitkomst waar de regering Obama ook al was beland. En o ja, er is ook een dingetje met Deutsche Bank.
5/20/201926 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#72: Is Sleepy Joe de ideale anti-Trump?

‘It’s over’ zei de Republikeinse voorzitter Lindsey Graham vorige week toen minister van justitie William Barr door de inlichtingencommissie van de Senaat werd ondervraagd over het Mueller-rapport. Maar dat was iets te haastig. Of iets teveel wensdenken, net hoe je het wilt bekijken. Een deel van de Democraten lijkt aan te koersen op een lang en ingewikkeld juridisch gevecht met de president en zijn minister van justitie. Een ander deel waarschuwt juist voor de gevaren van het planten van zo’n bos waarin de kiezer straks de bomen niet meer kan zien. En toen was daar toch opeens Joe Biden die zich kandidaat stelde voor het presidentschap. Waar staat hij eigenlijk, in dit krachtenveld? NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne proberen ook die vraag te beantwoorden.
5/6/201925 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#71: Het dilemma van de Democraten

Eindelijk is het er écht, op de weggelakte stukken na. Vierhonderdachtenveertig pagina’s met bijlagen, het verslag van special counsel Robert Mueller over zijn onderzoek naar Russische inmenging en mogelijke banden tussen de Russen en de Trump-campagne. De Republikeinen roepen: game over, de Democraten zien veel redenen voor een politieke afrekening. Maar is dat verstandig? NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne bladeren door het rapport en proberen vooruit te kijken.
4/20/201928 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#70: van Collusion naar Protection?

Een ruime week na het afsluiten van het Mueller-onderzoek, ligt er een nieuwe vraag op tafel: probeert minister van justitie William Barr de president te beschermen of niet? En ondanks de snoeiharde kritiek op de pers van de president en zijn omgeving vinden NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne dat soort vragen nog steeds gerechtvaardigd. Want al is de president nu toch echt wel vrijgepleit van de aantijging dat hij en zijn campagne hebben samengewerkt met de Russen, dat betekent niet dat er de afgelopen 22 maanden geen reden was om prangende vragen te stellen. Dus dat gebeurt in de 70e Presidential Podcast.
4/1/201927 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#69: Eindelijk een democraat op de voorpagina.

Wat is het onderwerp? Die vraag had de VPRO-presentator zichzelf in 2,5 jaar Presidential Podcast nog nooit hoeven stellen. Deze keer is het zover. Er is een begroting, een veroordeling van een voormalige campagneleider van de president, er zijn getuigenissen openbaar gemaakt in een onderzoek naar een vermeend complot tégen de president, maar het ontstijgt allemaal nauwelijks het niveau van faits divers. Al werpt alles wel zijn schaduw vooruit op de verkiezingsstrijd van 2020. En dus is hij misschien wel het thema: de nieuwe democratische kandidaat Beto O’Rourke. Gelukkig komen NRC-correspondent Bas Blokker en Chris Kijne daar ook nog net aan toe.
3/18/201928 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#68: tussen zorgen en zelfvertrouwen

Het was geen fijne week voor de president. Zijn voormalige advocaat Cohen noemde hem een oplichter en een racist en zijn vriend Kim Jong Un liet hem voor niets naar Hanoi komen. Maar denk niet dat Donald J. Trump zich door zoiets uit het veld laat slaan. Afgelopen zaterdag sprak de president vol zelfvertrouwen bijna twee uur op de jaardag van de conservatieve actievereniging. En klonk strijdlustiger dan ooit. Al kan juist die verhoogde strijdlust er bij Trump ook op wijzen dat hij zich zorgen maakt. Want daar is genoeg reden voor nu er steeds dieper wordt gespit in de financiële handel en wandel van de president en zijn familie . Met name zoon Don jr. komt nadrukkelijk in beeld. NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne beschouwen.
3/4/201926 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#67: Tussen principe en president

De noodtoestand die president Trump vorige week uitriep om zo, tegen de zin van het Congres, geld vrij te maken voor zijn grensmuur, raakt het hart van de Amerikaanse democratie. Want juist die bevoegdheid om te bepalen waar het Amerikaanse belasting geld aan wordt uitgegeven, hebben de Founding Fathers aan het Congres gegeven. Om te voorkomen dat een nieuwe monarch er weer met de centen van de burgers vandoor zou gaan nadat de jonge republiek net de Engelse koning had afgeschud. Maar de republikeinse leider Mitch McConnell, pragmaticus pur sang, koos toch voor de president en niet voor het principe. Zo concluderen NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-verslaggever Chris Kijne in de nieuwe Presidential Podcast.
2/18/201925 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#66: Een president met een Januskop

Het heeft even geduurd voor hij van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, toestemming kreeg - ja, zo liggen de verhoudingen sinds de midterm-verkiezingen - maar op dinsdag 5 februari mocht Donald Trump dan toch voor het verzamelde congres zijn State of The Union uitspreken. Het werd een curieuze toespraak. Waarin de president enerzijds probeerde om te gaan met die nieuwe politieke verhoudingen door verzoenend te zijn, maar anderzijds op zijn allerbelangrijkste beleidspunt, de Muur, snoeiharde taal bezigde. Het verleidde een democratische commentator tot de kwalificatie ‘psychotisch inconsistent’. NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne hebben hun eigen analyse. Afbeelding: DonkeyHotey/WhoWhatWhy (CC BY-SA 2.0)
2/6/201925 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#65: Trumps shutdown-dilemma

Niemand is blij met de shutdown, het gedeeltelijk sluiten van de Amerikaanse overheid. Althans: dat is de algemene mening in Washington. Maar op het Amerikaanse platteland, waar de federale overheid traditiegetrouw als sta-in-de-weg wordt gezien en de gevolgen nog niet echt voelbaar zijn, zegt de Trump-stemmer: 'zie je wel, er kunnen zo 800.000 ambtenaren uit, je merkt er niets van'. Toch probeerde Donald Trump zich dit weekend weer uit de impasse te onderhandelen, mede op aandringen van de Republikeinse leider in de senaat Mitch McConnell. Maar precies dat, het politieke handwerk, zou hem bij zijn harde kern wel eens stemmen kunnen kosten, betoogt NRC-correspondent Bas Blokker in gesprek met VPRO-presentator Chris Kijne.
1/21/201928 minutes
Episode Artwork

#64: Showdown over de Shutdown

Het politieke jaar in Washington had nauwelijks symbolischer kunnen beginnen: terwijl in het Huis van Afgevaardigden de macht verschoof van de Republikeinen naar de Democraten, zette de president zijn hakken met de dag dieper in het zand van de woestijn langs de zuidelijke grens. Zijn ‘wall’ moet en zal er komen, de Democraten zullen hem koste wat het kost tegenhouden. Dus begint het jaar dat wel eens het roerigste uit Trumps presidentschap kan worden mogelijk met de langste ‘shutdown’ uit de geschiedenis. NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne hebben nu alweer teveel te bespreken.
1/8/201926 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#63: Het eindspel is begonnen

Op vrijdag 30 november werden er drie documenten openbaar gemaakt: twee van Speciaal Aanklager Robert Mueller, die de Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 onderzoekt, en één van de aanklager in het Southern District van Manhattan. In zaken tegen zowel Donald Trumps voormalige advocaat Michael Cohen als zijn voormalige campagneleider Paul Manafort. Ze geven een beeld van de aanklachten die opgebouwd worden tegen de President van de Verenigde Staten. En dat ziet er niet best uit. ‘Als er één moment tijdens mijn correspondentschap is dat ik als een mijlpaal beschouw, is het dit’, zegt NRC-correspondent Bas Blokker tegen VPRO-presentator Chris Kijne.
12/9/201831 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#62: De fatale bondgenoot

De midterm-verkiezingen zijn inmiddels twee weken achter de rug en bijna alle stemmen zijn geteld. Nu kunnen we vaststellen dat er wel degelijk een ‘blauwe golf’ was, en het presidentiële triomfalisme op de verkiezingsavond over het tegendeel was dus op zijn zachtst gezegd voorbarig. Wat betekent dit voor democraten? En wat voor een president die zich terecht steeds verder in het nauw gedreven zou kunnen voelen? En waar zoekt hij de uitweg? NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne vragen het zich af. En zien donkere wolken boven het Midden-Oosten.
11/26/201825 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#61: Het wordt oorlog!

De midtermverkiezingen van dinsdag 6 november waren een glorieuze overwinning voor de president. Vond hij zelf. Immers: terwijl het gebruikelijk is dat de regeringspartij zetels verliest, hadden de Republikeinen er in de Senaat zelfs zetels bij gewonnen. En bovendien: alle door Trump zelf gesteunde kandidaten hadden ook gewonnen. Hoewel dat laatste grotendeels maar niet helemaal waar was, het eerste leek toen zeker waar. Inmiddels is het beeld, omdat er nu eenmaal nog stemmen geteld moesten worden, flink bijgekleurd. Hoe groot de verschuiving is en waar dat toe kan leiden, bespreken NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne in hun nieuwe podcast.
11/12/201826 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#60: Trump gaat voor de knock-out

Ondanks alles wat er om hem heen gebeurt - een gruwelijke massamoord in een synagoge, pijpbommen in de brievenbus van zijn politieke tegenstanders - gaat de president door in volle campagne-modus. En pretendeert dus niet eens meer een president voor alle Amerikanen te zijn. Een riskante strategie, omdat alleen dat gedrag al gematigde kiezers kan afschrikken. Maar Donald Trump weet heel goed wat er deze verkiezingen op het spel staat: de laatste twee jaar van zijn presidentschap vleugellam of een definitieve knock-out voor de toch al aangeslagen Democraten. Zo constateren NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne in de jubileum-editie van de Presidential Podcast: nr. 60!
10/29/201828 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#59: Democratie op de weegschaal

Het gevecht rond de benoeming van opperrechter Brett Kavanaugh was adembenemend. Een week extra FBI-onderzoek bracht, volgens de republikeinen, geen nieuwe feiten aan het licht en dus kon een project van veertig jaar worden afgerond: vijf van de negen rechters in het hoogste juridische orgaan van de VS zijn nu conservatief. Dat is een grote overwinning. Maar hoe bestendig is die, in het licht van de komende verkiezingen? En wat ging er, onderweg, stuk aan democratische waarden? Genoeg vragen van VPRO-presentator Chris Kijne aan NRC-correspondent Bas Blokker.
10/8/201826 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#58: Will he stay or will he go?

Onderminister van Justitie Rod Rosenstein, de baas van Robert Mueller, werd maandag ontboden op het Witte Huis. Maar ondanks berichten in de New York Times, dat hij ooit opperde de president af te luisteren, werd hij níet ontslagen. Dat gebeurt misschien alsnog op donderdag, wanneer hij opnieuw met Trump spreekt. Waarschijnlijk niet toevallig ook de dag dat het roerige benoemingsproces van beoogd lid van het Hooggerechtshof Brett Kavanaugh een nieuwe en mogelijk voor Trump rampzalige wending neemt. NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne bespreken beide kwesties.
9/24/201826 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#57: Welcome to Crazytown

Een boek, van Watergate-onthuller Bob Woodward, en een in gezonden stuk in de New York Times schetsten de afgelopen week een toch weer verbijsterend beeld van de chaos in het Witte Huis. Zowel Woodward als de anonieme 'hoge regeringsfunctionaris' beschrijven een irrationele, impulsieve en onwetende president met een omgeving die achter zijn rug om voorkomt dat hij de wereld in brand steekt. In de woorden van staf-chef John Kelly, volgens Woodward: 'We're in Crazytown.' U wordt er rondgeleid door NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne.
9/10/201826 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#56: The week that was

Als zelfs een doorgewinterd verslaggever als Michael Schmidt van de New York Times zegt dat de afgelopen week de turbulentste was uit Trumps presidentschap dan is er wel iets gebeurd. Maar wat precies? En hoe gevaarlijk is het voor de president? NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne verdiepen zich in de Amerikaanse rechtspraktijk aan de hand van één schuldigverklaring, één schuldbekentenis en twee getuigen die gevrijwaard worden van vervolging.
8/27/201823 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#55: De heksenjacht moet stoppen!!!!!!!!!!

De eerste podcast van NRC’s nieuwe man in de VS, Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne was nog niet opgenomen, of Donald Trump twitterde dat zijn minister van justitie Jeff Sessions het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller onmiddellijk moet laten beeindigen. Zal je altijd zien. Gelukkig waren de jongste ontwikkelingen in dat onderzoek wel net uitgebreid besproken, onder meer vanwege het eerste echte proces dat er uit voort is gekomen, tegen Trumps voormalige campagneleider Paul Manafort. En omdat Trumps voormalige advocaat en klusjesman Michael Cohen de duimschroeven bij de president aandraait. Luister weer naar de Presidential Podcast!
8/1/201824 minutes, 1 second
Episode Artwork

#54: Afscheid van Donald Trump

Van het Washington van Donald Trump naar het Den Haag van Mark Rutte, noem het maar geen overgang. Guus Valk, sinds 2011 correspondent in de Verenigde Staten voor NRC-Handelsblad maakt hem volgende maand. Waarmee ook een einde komt aan zijn bijdrage aan de Presidential podcast die hij met VPRO-presentator Chris Kijne de afgelopen twee jaar in inmiddels 54 afleveringen maakte. In de laatste aflevering voor Guus Valk, maken ze samen de balans op. En er schuift een niet helemaal toevallige studiogast aan. (afbeelding: Donkey Hotey (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/41601816481)
5/23/201831 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#53: De wonderbaarlijke terugkeer van Rudy Giuliani

Tijdens de campagne was de voormalige burgemeester van New York, Rudy Giuliani, één van de fanatiekste pleitbezorgers van Donald Trump. Daarna werd het stil rond Hizzoner. Nu heeft hij zijn afwezigheid in één klap goedgemaakt met een bombardement aan interviews waarmee hij als nieuwe advocaat van de president zijn cliënt een twijfelachtige dienst bewees. NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne zoeken de strategie in het woud van tegenstrijdige verklaringen. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/39759584370)
5/7/201828 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#52: De lange arm van de FBI

Sinds de inval van agenten van New Yorks Southern District in het kantoor, het huis en de hotelkamer van Trump’s advocaat en fixer Michael Cohen zoemen de commentatoren: dit is het begin van het einde van Trumps presidentschap. Is dat zo? En draagt het boek van de ontslagen FBI-directeur James Comey daar ook nog aan bij? Of bezwijkt dat onder diens eigen ego? NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne zoeken de antwoorden. (afbeelding:DonkeyHotey (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/39688900750)
4/23/201828 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#51: Wie stuurt het schip van staat?

Twee weken van turbulentie in de Amerikaanse politiek - terugtrekken uit Syrië of opnieuw een raket-aanval? Wel troepen naar de grens of niet? Handelsoorlog of geen handelsoorlog? - roepen de interessante vraag op: wie bepaalt de koers van het Witte Huis? Trump zelf? Fox and Friends? Of misschien nu al de nieuwe veiligheidsadviseur John Bolton? NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne zoeken naar antwoorden. (Illustratie: DonkeyHotey/Flickr.com (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/27312462738/)
4/9/201827 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#50: Was seks met Stormy wel het nieuws?

Stormy Daniels sprak, Nationale Veiligheidsadviseur generaal McMaster ging en havik John Bolton kwam, Trumps team van advocaten dunde verder uit en honderdduizenden Amerikanen gingen, onder leiding van middelbare scholieren, de straat op om te demonstreren voor het beperken van vuurwapenbezit in Amerika. Zoveel nieuws weer dat het misschien niet vreemd is dat een van de ook niet zo heel onbelangrijke ontwikkelingen hier in Nederland geen aandacht kreeg. Want waarom tekende Donald Trump afgelopen vrijdag een budget met meer dan een biljoen dollar aan uitgaven waarvan hij in alle toonaarden liet weten dat hij het er helemaal niet mee eens is? In hun jubileumuitzending, nr. 50, bespreken NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne weer twee weken Trump.
3/28/201830 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#49: En dan toch nog: Rexit!

Het hing al heel lang in de lucht, niet in de laatste plaats omdat Rex Tillerson nooit ontkende dat hij zijn president een idioot had genoemd, maar nu heeft Donald Trump zijn minister van Buitenlandse Zaken dan toch ontslagen. Maar waarom nu? En wat is het verband met een losse opmerking over Rusland? NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne proberen te analyseren vanuit het oog van de storm. (afbeeldign: DonkeyHotey (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/31630520893)
3/13/201831 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#48: Van Woede en Wapens

Het lijkt een rituele dance macabre: een boze schutter maait scholieren neer, er zijn ‘thoughts and prayers’ en verder gebeurt er niets. Maar na de slachting in Florida lijkt het anders. En de scholieren die in actie zijn gekomen hebben daarbij misschien juist wel voordeel van het Trump-klimaat in Amerika, analyseert NRC-correspondent Guus Valk in gesprek met VPRO-presentator Chris Kijne.
2/27/201829 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#47: Memo-Gate of losse flodder?

It’s Memo-time! Na veel inleidend tromgeroffel werd afgelopen vrijdag het Republikeinse memo, over vermeend vooringenomen en mogelijk zelfs frauduleus handelen van de FBI in het Rusland-onderzoek, vrijgegeven. Maakt het de niet in de laatste plaats door Fox-news hooggespannen verwachtingen waar? En wat zijn de gevolgen voor het Rusland-onderzoek? NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne hanteren het fileermes.
2/5/201828 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#46: Van shithole naar shutdown

Wat een verjaardagsfeestje moest worden waar je voor 100.000 dollar per couvert kon aanschuiven, werd een weekend eenzaam televisiekijken in het Witte Huis. Precies een jaar na aanvang van zijn presidentschap beleefde president Trump niet de triomf van een doorgevoerde belastingverlaging, maar de zeperd van een overheid die de luiken moet sluiten omdat ze van het Congres geen geld meer mag uitgeven. Is het een door Trump zelf gecreëerd probleem, of zit er meer achter? En wie betaalt de politieke prijs nu het conflict gaat over immigratie? NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne vragen het zich af.
1/22/201828 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#45: Fire and Fury, de titel klopt in ieder geval nu al

En toen was daar zomaar Het Boek. ‘Fire and Fury, inside the Trump White House’, van journalist Michael Wolff, dat vorige week vrijdag verscheen, maakte in ieder geval meteen de titel waar: nog voor het uitkwam brak rond de woede die het boek bij van president Trump lossloeg in het Witte Huis een uitslaande brand uit die inmiddels diens voormalige bondgenoot Steve Bannon lijkt te hebben verkoold. In hun eerste Presidential Podcast van het nieuwe jaar nemen NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne inhoud, waarheidsgehalte en impact door van Wolffs boek, een volgens de schrijver nauwgezet verslag van zijn bevindingen tijdens bijna ongecontroleerde toegang tot het Witte Huis van Trumps eerste jaar als president Van daaruit leggen ze de verbanden met de lopende onderzoeken naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en de relatie tussen de president en zijn partij.
1/8/201828 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#44: Uncle Sam is een two-face geworden

De Amerikaanse Januskop draaide dol, de afgelopen week: het ene moment grijnsde het triomfantelijke gezicht van Trump en de Republikeinse Partij je aan. Grootste belastinghervorming in decennia, eerste wetgevende succes voor de president: check! Het andere moment keek je in de onverstoorbare onderzoekersblik van special counsel Bob Mueller die zijn kroongetuige tot een bekentenis en medewerking aan het Rusland-onderzoek heeft gedwongen.En daarmee langzaam Trumps inner circle binnenkruipt. Amerika leeft in twee parallelle werkelijkheden. Welke is de belangrijkste? NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne zoeken naar een antwoord.
12/4/201731 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#43: Hoe werkt het geheugen van Jeff Sessions?

Het Rusland-onderzoek, dat volgens de president zelf nog steeds helemaal nergens over gaat, is als de druppel die de steen uitholt. Met iedere week nieuwe puzzelstukjes die nog steeds geen helder beeld geven, maar wel steeds laten zien dat er veel meer is gebeurd dan de entourage van Donald Trump wil toegeven. En opnieuw was het de afgelopen week minister van justitie Jeff Sessions die erdoor in de problemen kwam. Maar hij blijkt over een wonderbaarlijk geheugen te beschikken, constateren NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne in hun tweewekelijkse beschouwing van het Trump-presidentschap
11/20/201728 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#42: Een jaar Trump: land in de war

Terwijl het vorige week over de belastingplannen van president Trump en zijn republikeinen had moeten gaan, werd het nieuws beheerst door de eerste aanklachten in het Mueller-onderzoek naar de mogelijke inmenging van Rusland in de verkiezingen en de rol die de Trump-campagne daar al dan niet in speelde. Concreet bewijs is er nog steeds niet, maar er lijkt een net uitgeworpen dat zich steeds nauwer om de campagne kan gaan sluiten. Hoeveel zorgen moet het Witte Huis zich maken? Wat is hun verdediging? En interesseert het de Amerikanen nog, precies een jaar na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Guus Valk bezien een land in verwarring. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/36834567495/)
11/7/201730 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#41: Cultureel moddervechten op het hoogste niveau

Er lijkt, in de Verenigde Staten, niets meer heilig te zijn. Dat was de toon van een bijzondere persconferentie die viersterren-generaal en Trumps chef-staf John Kelly vorige week gaf in het Witte Huis. Een woedende en emotionele Kelly viel een democratisch congreslid aan die het gesprek tussen Trump en de vrouw van een gesneuvelde soldaat openbaar had gemaakt. Maar al doende kwam hij zelf ook in de modder terecht. Trumps instincten lijken besmettelijk voor iedereen die voor hem werkt. NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne bespreken de zaak.
10/23/201725 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#40: Een republikein luidt de noodklok

Eerst had hij het Witte Huis al ‘een dagopvang voor volwassenen’ genoemd, nu waarschuwt de republikeinse senator Bob Corker ervoor dat de president een Derde Wereldoorlog kan gaan beginnen. Omdat hij niet herkozen hoeft te worden, kan Corker het hardop zeggen. Maar hoeveel mensen op Capitol Hill delen inmiddels zijn zorgen over de geestelijke gezondheid van de man met zijn vingers aan de knop. VPRO-presentator Chris Kijne vraagt het NRC-correspondent Guus Valk.
10/9/201726 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#39: Een tackle teveel?

Er zijn er meer geweest, maar dit laatste weekend zou de geschiedenis van het Trump-presidentschap in kunnen gaan als ‘ruzie-weekend’. Het lijstje tegenstanders, oude en nieuwe, dat de Amerikaanse president sinds zijn toespraak van afgelopen vrijdag onderuit probeert te schoppen is indrukwekkend. Met de hele American Football-gemeenschap voorop. Is het weer karakter, of moet de volgende Obamacare-nederlaag, die de oude vrienden Graham en McCain tegenover elkaar zet, naar de achtergrond gescholden worden? NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne stellen die vraag.
9/25/201727 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#38: Allebei hun eigen ramp

Je zou hem misschien al eerder een rampenpresident kunnen noemen, maar nu is hij het echt: heeft het presidentschap van de historisch impopulaire Donald Trump stormschade opgelopen, of was het orkaanseizoen een blessing in disguise voor het getormenteerde Witte Huis? En wat bezielde de president vorige week, toen hij vanuit het niets een belangrijke deal sloot met de Democraten, tot woede van zijn eigen partij? Is Trump de onafhankelijke dealmaker terug? En Last but not least: ze hebben het over de Democraten, NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne! Er heeft iemand een boek geschreven.
9/13/201729 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#37: En nu ook nog storm

Het zuidwesten van Texas wordt getroffen door een storm van apocalyptische proporties. Het falende beleid rondom Katrina kostte George W. Bush zijn laatste restje populariteit; hoe houdt Donald Trump zich in het natuurgeweld? En waar staan hij en zijn regering in hun gevecht met de eigen partij nu het Congres terugkomt van reces en er belangrijke begrotingsbeslissingen moeten worden genomen? Heeft de president zich na Charlottesville en met zijn ‘pardon’ voor een zeer omstreden Sheriff definitief geïsoleerd of is er een weg terug? NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator trotseren het noodweer en maken gewoon een Presidential Podcast. (illustratie: DonkeyHotey/Flickr (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/36163172645/
8/28/201727 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#36: Wie zwijgt stemt toe?

Iemand merkte op dat het vrij knap is van de Amerikaanse president Trump dat hij de angst voor een kernoorlog als onderwerp buiten beeld heeft gekregen door weer iets nieuws te doen. Toch heeft Donald Trumps reactie op het geweld rond de extreem-rechtse demonstratie in Charlottesville dit weekend wel dat effect gehad. Er zijn veel meningen over die demonstratie, gelukkig was NRC-correspondent Guus Valk er zelf bij. Hij praat u via VPRO-presentator Chris Kijne bij.
8/14/201729 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#35: Chaos en eenzaamheid in Washington

Terwijl het Rusland—onderzoek steeds dichter in zijn buurt komt, met de verhoren van zijn schoonzoon en zijn zoon door de Senaatscommissie, slaat Donald Trump steeds harder om zich heen. Haalt Minister van Justitie Jeff Sessions bijvoorbeeld het einde van de week? Ondertussen is het voor zijn kiezers belangrijkste onderwerp, de zorgverzekering, totaal in het Washingtonse moeras belandt. NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne zien een geïsoleerde president te midden van groeiende chaos.
7/25/201728 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#34: De oude spak Poetin, maar wie sprak Donald Trump jr.?

Terwijl NRC-correspondent Guus Valk even met vakantie was, ging Donald Trump gewoon door. Beetje flauw want nu is er natuurlijk weer teveel om te bespreken: Obamacare, dogfights met journalisten, een gezellig onderonsje met ambtgenoot Poetin en oh boy, wat deed Donald Trump jr. in Trump Tower met een Russische advocate? Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne hebben gelukkig weer tijd om u bij te praten. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/32403938054/
7/10/201727 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#33: De dag van de waarheid?

Hoewel het natuurlijk de Week van de Infrastructuur was in de Verenigde Staten. Zou het zomaar kunnen zijn dat die u even ontgaan is. Want behalve een week was er natuurlijk een dag: die van het getuigenverhoor van voormalig FBI-directeur James Comey door de Inlichtingen-commissie van de Senaat. Werd dat de Dag van de Waarheid? O ja, en dan was er ook nog iets in het Midden-Oosten en in Brussel en in Parijs. Grote vraag: krijgen NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne alles besproken in één podcast? (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/34230950904)
6/9/201727 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#32: Donald en de drie musketiers

Na het ontslag door Donald Trump van FBI-directeur James Comey is een reeks gebeurtenissen op gang gekomen die er inmiddels toe leiden dat het I-word, impeachment, in Washington hardop wordt uitgesproken. Voor wat dat waard is: in James Comey, onder-minister van justitie Rod Rosenstein en de door hem aangestelde speciale aanklager Robert Mueller lijkt Donald Trump zich te moeten meten men een paar mannen waar hij niet aan gewend is. Geen werknemers die loyaal zijn aan de baas, maar scrupuleuze juristen die maar een belang hebben: de rechtsstaat. NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne proberen de duizelingwekkende gebeurtenissen in Washington te duiden. (afbeelding: donkeyHotey (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/22319151309)
5/19/201730 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#31: Maar ja: wat is winnen?

‘Winnen, winnen, winnen, steeds maarrrrr winnen,‘ het devies van het Trump-presidentschap, kreeg vorige week eindelijk gestalte in een heus wetsvoorstel dat aangenomen werd door het Huis van Afgevaardigden. En nog wel dè verkiezingsbelofte van de Republikeinen van de laatste acht jaar: het intrekken van Obamacare. Addertje onder het gras: Obamacare is in de tussentijd buiten Washington behoorlijk populair geworden. Dus in hoeverre wordt Trump zijn eigen Phyrrus? En wordt de wet die het Huis vorige week in dertig uur en zonder een seconde debat aannam ooit werkelijkheid? NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne beschouwen… (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/34310082155)
5/8/201726 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#30: Honderd dagen Trump: succes of verkooptruc?

Sinds Franklin D. Roosevelt tijdens de eerste honderd dagen van zijn presidentschap een sociaal-economische ommekeer tot stand bracht die zijn land uiteindelijk mede uit de Grote Depressie zou trekken, geldt die termijn als een maatstaf voor het succes van een president. Aan de vooravond van die eerste deadline voor Donald Trump zijn de meningen verdeeld: zelf omschrijft hij zijn start als president als een belachelijk groot succes, anderen zien een monumentale mislukking. NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne maken ook een lijstje met groene vinkjes en rode kruisjes… (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/33649336121)
4/24/201727 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#29: De meest flexibele president van de hele wereld

'I like to think of myself as a flexible person', zei Donald Trump vorige week, een dag voor hij door het afschieten van 54 Tomahawk-raketten op een Syrische luchtmachtbasis liet zien dat hij vermoedelijk ook qua flexibiliteit zijn gelijke in de wereld niet kent. Maar is de draai van 180 graden in het 'America First'-beleid inderdaad alleen aan Trump toe te schrijven of zit er een diepere werkelijkheid achter? NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne proberen de gebeurtenissen bij te houden.
4/10/201728 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#28: Het is inderdaad een kunst, onderhandelen

De closer-in-chief, de dealmaker aller dealmakers, The Donald, is hard gestruikeld over de eerste echte deal die hij als president moest sluiten: afspraken over het zorgsysteem dat het door de Republikeinen de afgelopen acht jaar zestig keer vruchteloos weggestemde Obama-care moest vervangen. Het lukt hem niet de republikeinse fractie achter het door speaker Paul Ryan bedachte alternatief te krijgen. No deal, de wet werd ingetrokken. Wat zegt dat over de kwaliteiten van de president. Wat over de kansen op realiseren van de rest van zijn agenda. Wat over de kansen van zijn presidentschap as such, nu hij ook belaagd wordt door officiële onderzoeken, van FBI en congres, naar de banden tussen zijn campagne en het Rusland van Vladimir Poetin? Hoogste tijd voor NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne om hun lamp te laten schijnen.
3/24/201726 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#27: Is de echte president Trump opgestaan?

Het is nog een beetje zoeken, want een tweetstorm dit weekend gaf de goede oude Donald weer te zien, maar de laatste tijd wordt iets zichtbaar van wat het Trump-presidentschap óók zou kunnen betekenen. Een toespraak tot het voltallige congres werd door velen in het land met een zucht van verlichting aangehoord en inmiddels zit de president diep in het echte handwerk: wheelen en dealen met het Congres over de afschaffing van Obamacare. En daar is hij, vindt hij zelf althans, de beste in. Maar komt-ie er uit? En hoe loopt zijn nieuwe gevecht met de rechterlijke macht af? En wat doen we met de Russen? Guus Valk en Chris Kijne overzien weer twee weken Trump. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/31716488184)
3/10/201726 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#26: De onrust trekt het land in

De turbulente eerste maanden van Donald Trump zijn presidentschap zijn precies dat: turbulent. Vorige week was krankzinnig, met een doldraaiende president op zijn persconferentie en een rally die daar nog een schepje bovenop deed. Deze week was het veel rustiger in het Witte Huis. Maar niet in het land. Guus Valk (NRC) en Chris Kijne (VPRO) beschouwen.
2/24/201725 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#25: Is de Trump vs. Warren campagne begonnen?

Terwijl de Amerikaanse president ruzie maakt met de rechterlijke macht over de travel-ban die geen travel-ban mag heten, klinkt één tegenstem steeds luider: die van de democratische senator Elizabeth Warren. Toen haar in het debat over justitie-minister Sessions op de senaatsvloer de mond gesnoerd werd, greep zij onmiddellijk de megafoon om het land toe te spreken. Loopt zij zich nu al warm voor de presidentsrace van 2020? Guus Valk (NRC) en Chris Kijne (VPRO) stellen zichzelf de vraag…
2/10/201728 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#24: Het Witte Huis volgens Breitbart?

Alsof de printer van het Witte huis op hol is geslagen, vaardigt de 45e president van de Verenigde Staten in de eerste week van zijn eerste termijn het ene decreet na het andere uit. Een einde aan Obamacare, de muur bij Mexico, het uitzetten van illegale immigranten en het annuleren van handelsverdragen: de ene na de andere campagnebelofte werd deze week nagekomen. Op papier. Dat lijkt, op dit moment, een overwinning voor Steve Bannon, de radicale voormalig hoofdredacteur van Breitbart-news die nu de president adviseert. Maar veel beslissingen staan haaks op de klassieke republikeinse agenda. Hoe gaat dit presidentschap zich ontwikkelen wanneer de nu afgekondigde maatregelen ter discussie staan in het Congres? Guus Valk (NRC) en Chris Kijne (VPRO) blikken terug en vooruit.
1/27/201727 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#23: Het houdt niet op, niet vanzelf...

Normaal gesproken is de transitie-periode, de overgang van het ene presidentschap naar het andere, een vrij nieuws luwe tijd in Washington, met hooguit wat nieuws over voorgenomen benoemingen. Alles is dit keer anders: Guus Valk (NRC) en Chris Kijne (VPRO) wisten deze week niet meer waar ze het zoeken moesten, zo tuimelden de verbijsterende gebeurtenissen over elkaar heen, één week voor Donald Trumps inauguratie. Een nieuwe poging tot orde in de chaos.
1/13/201726 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#22: Het kabinet van 6 miljard

Sneller dan welke president voor hem ooit stelt Donald Trump zijn kabinet samen. Bestaande uit hoge militairen en rijke tot heel rijke zakenlieden. Wat zegt dit over zijn beleid? En wat vinden zijn kiezers ervan? Om nog maar te zwijgen over die hamvraag: wat wordt, if any, Trump voor president wanneer het onderzoek naar de vermeende Russische computerhacks bezwarende informatie voor zijn campagne oplevert. NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne gaan onvermoeibaar door met de Presidential Podcast. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/31697501076)
12/19/201624 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#21: De wereld volgens Trump

We leven precies vier weken in de wereld van President-Elect Donald Trump. Wat voor presidentschap tekent zich af? Is er al een verschil zichtbaar tussen de kandidaat Trump en de toekomstige 45e president van de Verenigde Staten? Wat kunnen we lezen in zijn benoemingen tot nu toe? Of wordt hij helemaal geen president en gooien de hertellingen in Wisconsin, Michigan en, misschien, Pennsylvania nog roet in het eten? Guus Valk (NRC) en Chris Kijne (VPRO) vragen het zich af… (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/18931858575)
12/6/201624 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#20: Een week in de nieuwe wereld

Ruim een week na de verkiezing van Donald J. Trump als 45ste president van de Verenigde Staten, begint er iets van het stof neer te dalen. De meeste cijfers zijn verwerkt en het zielsonderzoek is zowel in de politiek als in de media in volle gang. Hoe heeft Donald Trump deze verkiezingen nu precies gewonnen? En wat hebben de Democraten precies verkeerd gedaan? En waarom hebben zo weinig politici en journalisten dit zien aankomen? En last but not least: wat voor wereld gaan wij tegemoet onder Donald Trump. NRC-journalist Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne laten in deze voorlopig laatste Presidential Podcast hun licht schijnen. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/30618078850)
11/16/201627 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#19: Hoe spannend is de eindsprint?

Vorige week hadden Guus Valk en Chris Kijne zich net hardop afgevraagd of er nog wel iets gebeurde in verkiezingsstrijd, of daar was FBI- directeur James Comey met een explosieve mededeling. Zo explosief dat de campagne meteen op zijn kant leek te gaan en Donald Trump weer hard inliep op Hillary Clinton. Maar is dat effect nu echt zo groot geweest? En hoe liggen de kansen, vier dagen voor de verkiezingen. Hier is de op één na laatste Presidential Podcast van VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-journalist Guus Valk. (Beeld: DonkeyHotey CC BY 2.0 https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/24101702220/)
11/4/201627 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#18: Gebeurt er nog wat?

Na weken en maanden waarin de onverwachte wendingen, de schandalen en de wisselende peilingen over elkaar heen buitelden, is er krap twee weken voor de ontknoping, een merkwaardige rust neergedaald over het verkiezingscircus. Stilte voor wat toch nog een storm gaat worden, of is de spanning er af? NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne beschouwen.
10/27/201625 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#17: Struikelend naar de finish

Met één antwoord wist Donald Trump ook in het laatste debat van deze campagne weer de krantenkoppen te halen. Maar dat is zelden goed nieuws voor een kandidaat. Is de race voorbij of maakt hij ook na zijn frontale aanval op het verkiezingsproces nog kans? VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-journalist Guus Valk bespreken het in deze Presidential Podcast. (Beeld: DonkeyHotey (CC BY 2.0), Flickr https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/29782768073)
10/21/201630 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#16: 't Wordt steeds gekker

NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne bespreken in deze extra podcast de bizarre ontwikkelingen rond Donald Trump en Hillary Clinton in de laatste weken van de verkiezingscampagne.
10/14/201627 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#15: Hillary blij: de oude Trump is weer helemaal terug

De Veeps hebben gedebatteerd en als dat belangrijk was geweest, zou het nu 1-1 staan, want Trumps running mate Mike Pence won met glans. Helaas voor de Trump-campagne staat die overwinning in geen verhouding tot de publieke politieke zelfmoord van presidentskandidaat Trump in zijn eigen debat met Clinton, waar hij als een uitgehongerde zeeleeuw dook op ieder aasje dat hem werd toegeworpen. Om er vervolgens nog een week op te blijven kauwen. NRC- correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne taxeren de schade op een ruime maand voor de verkiezingen.
10/6/201626 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#14: Stilte voor de storm

Ze constateerden het al vaker: er gebeurt teveel deze campagne. Opnieuw hebben Guus Valk (NRC) en Chris Kijne (VPRO) twee weken door te nemen. Twee weken waarin Clinton achtereenvolgens de Trump kiezers beledigde, en op één dag onderuitging, beter werd en toch ziek bleek te zijn. Twee weken waarin er drie aanslagen werden gepleegd en het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen opnieuw twee dodelijke slachtoffers eiste, met de daaropvolgende protesten. Waarvan de heftigste in een belangrijke swingstate. Waar brengt dit de verkiezingsstrijd, aan de vooravond van het eerste cruciale televisiedebat?
9/22/201625 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#13: Een onverwachte inhaalmanoeuvre

Na een rampzalige post-conventie zomer, waarin hij onder meer de ouders van een gedode militair beledigde, een totale herziening van zijn campagnestaf en grote onduidelijkheid over wat tot dan toe het kernthema van zijn campagne was: immigratie, leek de Trump-campagne ten dode opgeschreven. Maar zoals al een jaar lang het geval is bij The Donald: niets is wat het lijkt. De meest recente poll van CNN geeft Trump inmiddels landelijk zelfs een voorsprong op Hillary Clinton. Wat werkt er dus wel, in de campagne van de vastgoedmagnaat. En vooral ook: wat werkt er niet bij Hillary. Guus Valk en Chris Kijne bespreken het in deel 13 van The Presidential Podcast. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/29168164412)
9/7/201625 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#12: Is de campagne afgelopen, of begint hij net?

Na een paar rampzalige campagneweken waarin Donald Trump zijn post-conventie-bump effectief wist af te schaven door ruzie te maken met de ouders van een gedecoreerde, gesneuvelde militair, was het tijd voor radicale maatregelen. Maar in plaats van minder de Donald te zijn, koos Trump een nieuwe campagnestrateeg die hem vermoedelijk nog wilder en woester om zich heen laat slaan. Of toch niet? En terwijl de berichten over haar emails en de te nauwe banden tussen het State Department en de Clinton Foundation toenemen, doet Hillary er juist het zwijgen toe. Komt zij daarmee weg? Luistert u hier naar aflevering 12 van The Presidential Podcast van NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne.
8/25/201623 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#11:Conventiecircus

Het Conventiescircus heeft de tenten weer ingepakt en de campagnekaravanen trekken het land in. Nog ruim drie maanden te gaan met town-halls, stadiontoespraken, huiskamerbijeenkomsten en debatten. Maar de afgelopen twee weken waren dé gelegenheid voor beide kandidaten en beide partijen om een groot publiek te bereiken. Chris Kijne was in Cleveland, Guus Valk versloeg beide bijeenkomsten voor zijn krant. Een balans.
7/29/201626 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

De Republikeinse Conventie: Chris Kijne en Guus Valk Dag 5

Het zit er op: de Republikeinse conventie in Cleveland werd afgesloten met een lange en opvallend duistere toespraak van The Man Himself. Wie had een jaar geleden nog gedacht dat Donald Trump daar echt als presidentskandidaat zou staan? VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Guus Valk blikken terug op een roerige week.
7/22/201610 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

De Republikeinse Conventie: Chris Kijne en Guus Valk Dag 4

Yes, we gaan weer naar Cleveland, waar de Grote Trumpshow afgelopen nacht ruw werd verstoord door zijn aartsrivaal Ted Cruz. Dat werd de conservatieve senator niet bepaald in dank afgenomen. VPRO-collega Chris Kijne en NRC-correspondent Guus Valk waren erbij.
7/21/20169 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

De Republikeinse Conventie: Chris Kijne en Guus Valk Dag 3

Maandag had een mooie dag voor de Trump-campagne moeten worden met een steroptreden van zijn vrouw. Maar vlak voor iedereen tevreden naar bed ging bleek haar toespraak wel heel erg op een eerdere van Michelle Obama te lijken. We hadden het er gisteren over. En ook in Amerika ging het de hele dag nergens anders over. Behalve op de Republikeinse conventie zelf. NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne praten ons bij.
7/20/201610 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Chris Kijne over plagiaat van Melania Trump

Gisteren was het begin van de langverwachte Republikeinse conventie. De grote blikvanger was uiteraard 'The Donald'. Maar er was ook de langverwachte entree van zijn vrouw Melania op het publieke toneel. Ze sprak over haar jeugd, en probeerde te verbinden. Maar nu blijkt dat ze grote delen van haar heeft gekopieerd van Michelle Obama. Chris Kijne was bij die speech.
7/19/20166 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

De Republikeinse Conventie: Chris Kijne en Guus Valk Dag 2

Iedere dag deze week berichten NRC-correspondent Guus Valk en onze eigen VPRO-presentator Chris Kijne vanuit Cleveland Ohio vanaf de Republikeinse Conventie waar eind deze week Donald Trump officieel moet worden uitgeroepen tot de kandidaat voor het presidentschap. Vandaag dag 2: de speech van Melania, de slechte muziek en zwarte Trump-aanhangers.
7/19/20169 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

De Republikeinse Conventie: Chris Kijne en Guus Valk Dag 1

Iedere dag deze week berichten NRC Correspondent Guus Valk en onze VPRO-presentator, Chris Kijne vanuit Cleveland Ohio vanaf de Republikeinse Conventie waar eind deze week Donald Trump officieel moet worden uitgeroepen tot de kandidaat voor het presidentschap. Dat hij dat gaat worden daar bestaat geen twijfel meer over. Maar wat wordt het voor feestje , daar in Cleveland, of wordt het een drama?
7/18/201612 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#10: Look out Cleveland

Er gebeurt teveel, in Amerika, constateren Guus Valk en Chris Kijne in hun tiende Presidential Podcast. Een vernietigend FBI-rapport over de emails van Clinton, twee door politiekogels gedode zwarte mannen, vijf door een zwarte veteraan gedode politieagenten. Het houdt niet op. Wat zijn de effecten van dit alles op de campagnes? Loopt Trump echt in op Clinton? En wat staat de Republikeinen te wachten tijden hun conventie, vanaf 18 juli in Cleveland, waar de stad zwaar beveiligd is, maar iedereen vanwege de staatswetgeving wel zijn wapen mee mag nemen. En waar toch nog een poging zal worden gedaan om een kandidatuur van Trum te torpederen. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/27713340515)
7/14/201626 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#9: Het is de globalisering, stupid...

Er is de afgelopen drie weken zoveel gebeurd, dat onze VS-watchers er niet eens aan toekomen alles te bespreken. De aanslag in Orlando, die een game-changer zou kunnen zijn, lijkt al weer een eeuwigheid geleden. Want inmiddels dient zich een thema aan dat misschien nog wel meer dan de angst voor terrorisme de campagne van Donald Trump zal gaan bepalen: het anti-globaliseringssentiment dat ook de Britse Brexit-stem bepaald lijkt te hebben. Migratie en vrijhandel zijn de boosdoeners. Dat laatste was het thema van Donald Trumps tweede grote beleidstoespraak. Luistert u naar deel 9 van The Presidential Podcast, met NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne. (Beeld: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/27612582462/)
6/29/201626 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#8: Van mijlpalen en lijken in de kast

Hillary Clinton bereikte een historische finish deze week, maar waarom rent Bernie gewoon door? Hoe lenig is de ruggengraat van de Republikeinse voorman Paul Ryan, die zijn kandidaat van openlijk racisme beschuldigt , maar hem toch blijft steunen? En welk lijk valt er harder uit de kast dit najaar: de geldstromen naar de Clinton Foundation of de van oplichting beschuldigde baas van Trump University, The Donald…. Luistert u naar aflevering 8 van The Presidential Podcast, met NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/24527808392)
6/9/201626 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#7: Op naar een 'messy' conventie?

Met een overwinning op dinsdag 24 mei in de staat Washington heeft Donald Trump zich, op maximaal tien gedelegeerden na, verzekerd van de kandidatuur bij de Republikeins Partij voor de verkiezingen van dit najaar. Daarmee is hij, met nog een aantal staten te gaan op 7 juni, inmiddels niet meer de ‘verwachte kandidaat’, maar een zekerheid. Hoe gaat de partij inmiddels met die overrompelende werkelijkheid om? En zijn, nu Bernie Sanders doorgaat tot het gaatje, het nu de Democraten die afstevenen op een ‘messy’ conventie, zoals de senator uit Vermont het zelf formuleert ? Luistert u naar deel 7 van de Presidential Podcast met NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/25435747173)
5/25/201623 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#6: 'It ain't over till the fat lady sings'

'It ain't over till the fat lady sings', zegt de Amerikaan. Wat dat betreft was het misschien geen goed idee van Carly Fiorina om vorige week, tijdens de persconferentie waarbij Ted Cruz haar voorstelde als zijn kandidaat voor het vice-presidentschap, onverhoeds uit te barsten in een kinderliedje. Wat Cruz de overwinning in Indiana had moeten opleveren - en daarmee nog énige kans op de kandidatuur van de Republikeinse Partij - heeft naar nu blijkt zijn definitieve ondergang ingeluid. Dat Fiorina niet zo dik is, heeft daar niets aan veranderd. Trump tegen Clinton lijkt vrijwel onontkoombaar voor dit najaar. Of gaat de GOP toch nog een konijn tevoorschijn toveren? En wat zegt dit allemaal over Amerika? Guus Valk en Chris Kijne overzien opnieuw het slagveld...
5/4/201624 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#5: Trump en Clinton hard op weg naar de finale confrontatie

En weer hebben de frontrunners Trump en Clinton een aantal vlinders op kunnen spelden: Trump won alle vijf de staten die op dinsdag 26 april naar de stembus gingen, Clinton won er vier. Aan Democratische kant is het paadje van Bernie Sanders naar de kandidatuurnu wel definitief versperd en hij lijkt dat ook min of meer toe te geven. Aan de Republikeinse kant blijft het spannend, maar door de grote overwinningen van Trump misschien iets minder spannend dan sommigen zouden willen. Luister naar NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne in deel vijf van de Presidential Podcast… (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY-SA 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/24564574914)
4/28/201623 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#4: Handschoenen uit voor de slag om New York

Aanstaande dinsdag is het D-day voor de Sanders-campagne: als het The Bern niet lukt om Hillary in New York te verslaan, heeft hij eigenlijk geen argument meer om nog door te gaan. Toch? In ieder geval zijn ook bij de democraten nu de handschoenen uit. Aan Republikeinse kant lijkt ook Donald Trump er nu van overtuigd dat hij het vóór de Conventie niet gaat redden. En dus slaat hij al wild om zich heen: het systeem dat de partij hanteert bij het toewijzen van gedelegeerden, is tegen hem gericht. Maar zou het ook kunnen dat zijn campagne, als het om dat soort details gaat, gewoon een puinhoop is? En wat kan Paul Manafort daar nog aan doen? Chris Kijne laat zich weer bijpraten door NRC-correspondent Guus Valk in deze vierde Presidential Podcast.
4/13/201622 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#3: The world according to Trump

De Amerikaanse verkiezingskaravaan trekt hotsebotsend verder. Soms valt er iemand van de wagen, zoals Corey Lewandowski, Donald Trumps campagneleider, inmiddels aangeklaagd voor mishandeling van een verslaggeefster. Het lijkt The Donald niet te deren. Of hij ook wegkomt met zijn woeste opvattingen op buitenlands politiek gebied, zoals het meest recente idee dat Japan en Zuid-Korea zich maar lekker zélf moeten beschermen tegen Noord-Korea, desnoods met kernwapens, is een spannender vraag. In Azië worden ze er niet blij van. Reden voor Guus Valk en Chris Kijne om zich in de derde aflevering van The Presidential Podcast te verdiepen in het buitenlandpolitieke aspect van de campagne. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/24854169213/)
3/30/201622 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#2: kan Trump nog gestopt worden?

In de tweede Presidential Podcast onderzoeken NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne drie dagen na 'Terminal Tuesday' onder meer of de Republikeinse Partij Donald Trump nog kán stoppen, hoe dat zou moeten en of ze het wel moeten wíllen. Komt de vriendelijke oom John Kasich straks op de conventie uit de hoge hoed van het establishment, wanneer Trump er niet in slaagt om voordien genoeg afgevaardigden te verzamelen? Zitten er nog andere konijnen in? En breekt dan de opstand uit, zoals Trump al aankondigde? (illustratie: donkeyhotey/flickr (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/24587264594/)
3/17/201626 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#1: kan Bernie Sanders tóch nog winnen?

In de eerste aflevering van The Presidential Podcast bespreken VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Guus Valk de verbluffende overwinning van de Democratische kandidaat Bernie Sanders in Michigan. Kan 'The Bern' zijn truc in andere oude industriestaten herhalen? En een rampscenario dreigt voor de Republikeinse partijtop: kiezen tussen Donald Trump en Ted Cruz – met de knijper op de neus. Luister mee in The Presidential Podcast van VPRO en NRC. (afbeelding: DonkeyHotey (CC BY 2.0) https://www.flickr.com/photos/donkeyhotey/16702549983)
3/10/201622 minutes, 42 seconds