'Smertefri Fødsel' podcast handler om dét, du kan opleve før, under og efter fødslen. Lyt til rå, smukke, vilde og stærke fødsler, samt når vi inviterer forfattere, jordemødre, forskere, iværksættere og kunstnere indenfor i Strandgade. Vært: Anja Bay Tilrettelægger: Johanne Mygind Musik: Di Garbi
En tryg og nærværende hjemmefødsel - efterfødselssamtale med Tilde
Cecilie beslutter sig tidligt i sin graviditet for, at hun gerne vil føde hjemme. På trods af de mange skræmmehistorier, hun er blevet præsenteret for, føler hverken hun eller hendes kæreste Peter sig særligt bekymrede. Peter havde været med til forberedelsen hos Smertefri Fødsel, og det kom dem til gode undervejs, hvor de begge oplevede at være velforberedte og trygge i forløbet.
De bestiller et fødekar hjem til 4. sal, som Cecilie føder i. Hun føler sig hele tiden nærværende og med under fødslen, hvor hun finder ro i laborovejrtrækningen og styrke i sin stempelkandevisualisering under presseveerne. Efter en smuk hjemmefødsel, trækker Cecilie selv lille Pelle ud og op til sig fra vandet.
En efterfødselssamtale om det trygge i en hjemmefødsel og om det nærvær, som kan opstå gennem en grundig forberedelse og en rolig fødselsoplevelse.
Vært: Tilde Bøgild
Klipper og tilrettelægger: Nadja Touzari
Podcasten er produceret af Rakkerpak Productions for Smertefri Fødsel.
12/20/2023 • 41 minutes, 6 seconds
Er nogle fødsler mere smertefulde end andre? - efterfødselssamtale med Tilde
Er nogle fødsler mere smertefulde end andre? Det tænker Maria over efter fødslen af sin lille søn Cornelius, da hun sidder i efterfødselssamtale med Tilde. Da Maria er 40+3 går vandet med et stort plask, og fire timer efter er Cornelius født. Det betyder, at fødslen går hurtigt, og Maria er allerede 7-8 cm åben, da hun kommer ind på fødemodtagelsen.
Undervejs får Maria følelsen af, at det gør så ondt, at hun ikke kan være i det, men hun når ikke at få en epiduralblokade, før hun får pressetrang og føder sin søn med god hjælp og støtte fra sin kæreste Theodor.
Det er en efterfødselssamtale om at have en fin, normal og god fødsel, men sidde tilbage overvældet over smerten og undre sig over, om det gjorde mere ondt end for andre, hvilket jordemoder Tilde hjælper med at afklare.
Vært: Tilde Bøgild
Klipper og tilrettelægger: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret af Rakkerpak Productions for Smertefri Fødsel.
11/29/2023 • 40 minutes, 10 seconds
Vi er allesammen stærke når vi føder - efterfødselssamtale med Tilde
Efter en god graviditet får Katrine i slutningen af graviditeten med sin søn Falke konstateret leverbetinget graviditetskløe. Det betyder, at hun tilbydes, at få sat fødslen igang i god tid. Til at begynde med, er hun slet ikke klar til det, men ender med at takke ja til Angustapiller. Efter kort tid brager veerne derud af. Katrine får følelsen af, at hun ikke kan følge med, og der er dårlig kontakt til jordemoderen. Hun havde forventet, at fødslen ville føles styrkefuld, smuk og magisk og bliver forskrækket over, at hendes styrtfødsel føles rå, smertefuld og uoverskuelig. Lille Falke bliver efter en hård pressefase født ved et klip, og da han kommer op til Katrine, bliver hun øjeblikkeligt overvældet af kærlighed og lettelse. Det er en efterfødselssamtale om at få skiftet sit narrativ omkring, hvad powerfuld vil sige og øve sig i at finde styrken i egen fødselsoplevelse.
Vært: Tilde Bøgild
Klipper og tilrettelægger: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret for Smertefri Fødsel af Rakkerpak Productions.
11/22/2023 • 46 minutes, 16 seconds
En uforløst pressetrang, men en god fødsel - efterfødselssamtale med Tilde
"Jamen, jeg er jo ikke færdig med at presse"...
Sådan tænker Anne Mette, da hendes datter Ida bliver født på ét enkelt pres, ovenpå en pressefase, hvor hun har svært ved at mærke sin pressetrang. Anne Mette er godt forberedt til sin datters fødsel med et kursus hos Smertefri Fødsel, og hun har god brug af teknikkerne under fødslen, hvor hun kombinerer laborovejrtrækningen med lattergas og steriltvandspapler.
Det er en efterfødselssamtale om at tænke at ens fødsel er lidt "vanilla", men undervejs i samtalen finde ud af, at der er noget, som ikke helt er forløst endnu.
Vært: Tilde Bøgild
Klipper og tilrettelægger: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret for Smertefri Fødsel af Rakkerpak Productions.
11/15/2023 • 42 minutes, 18 seconds
Akut kejsersnit efter et kaotisk forløb - efterfødselssamtale med Tilde
Caroline har altid vidst, at hun ville have børn og gerne mange af dem. Da hun bliver gravid med sønnen Sylvester, har hun en abort i uge 11 bag sig, hvilket gør at Caroline gennem graviditeten er meget bange for at miste igen.
Til gengæld glæder hun sig til fødslen, og da Caroline er 40+5, får hun taget vandet efter en graviditet med mange scanninger og bekymringer. Hun får hurtigt veer derefter og takker ja til en epiduralblokade og udvider sig til 10 cm. Sylvester er dog på intet tidspunkt trængt langt nok ned i bækkenet til, at Caroline kan presse ham ud, og derfor skal skal Sylvester fødes ved kejsersnit.
Det er en efterfødselssamtale om at kæmpe med kommentarer om vægt og et for lille bækken, om at ligge på grænsen til graviditetsbetinget sukkersyge og om ikke at få den spontane fødsel, man har drømt om. Caroline og Tilde taler også om, at der efter det kaotiske forløb går lidt tid, før Caroline virkelig mærker kærligheden til sin søn.
Vært: Tilde Bøgild
Klipper og tilrettelægger: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret for Smertefri Fødsel af Rakkerpak Productions.
11/8/2023 • 45 minutes, 53 seconds
En velforberedt og hurtig hjemmefødsel - Efterfødselssamtale med Tilde
Da Marie bliver gravid med sønnen Viggo, er det vigtigt for hende, at give ham den bedste start på livet ved at være så meget tilstede som muligt under fødslen. Det betyder, at hun forbereder sig grundigt hos Smertefri Fødsel med teknikkerne, da hun planlægger at føde hjemme.
Marie er 40+2, da hun vågner med en fornemmelse, som bliver til veer, og hun får gavn af laborovejrtrækningen, da veerne rigtigt tager til. Det er en efterfødselssamtale om at få en rolig, men hurtig hjemmefødsel, hvor Marie observerer sig selv og sin krop gøre vilde ting. Det er også en samtale om at være taknemmelig for at viden og forberedelse gør, at angsten aldrig får fat. Da hun kortvarigt går i panik i pressefasen oplever hun, at visualisering virkelig hjælper.
Efter fødslen kommer Marie stille og roligt med en ambulance til hospitalet, hvor hun får syet en 3. grads bristning, men det der står tilbage er oplevelsen af hendes gode hjemmefødsel.
Vært: Tilde Bøgild
Tilrettelægger og klipper: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret af Rakkerpak Productions for Smertefri Fødsel.
11/1/2023 • 44 minutes, 56 seconds
Akut kejsersnit efter en rigtig god opstart: Efterfødselssamtale med Tilde
Juliane har en god graviditet, da hun som 25-årig bliver gravid med sønnen Ole. Et par dage før termin får hun veer og hun udvider sig langsomt. Efter mange timer uden særlig fremgang, takker hun ja til en epiduralblokade og derfra udvider hun sig til 10 centimeter på få timer. Men Ole ligger skævt og det lykkes ikke at presse ham ud eller få ham ud med sugekop.
Det kommer til at betyde, at Juliane skal have et akut kejsersnit, hvilket kommer bag på både Juliane og hendes kæreste, da de ikke føler sig godt nok informeret om, at det var den retning fødslen gik.
Endvidere har Ole sat sig fast og det er svært at forløse ham ved kejsersnittet og Juliane ser først sin søn en del timer efter fødslen, hvilket gør at hun bekymrer sig over deres tilknytning i starten.
Det er en efterfødselssamtale om at have en virkelig god opstart i fødslen, men også om at få et chok, da det tager en drejning og om vigtigheden af at bruge tid efterfølgende på at bearbejde oplevelsen.
Vært: Tilde Bøgild
Tilrettelægger og klipper: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret af Rakkerpak Productions for Smertefri Fødsel.
10/24/2023 • 44 minutes, 38 seconds
En fødsel næsten magen til sin enæggede tvillings: Efterfødselssamtale med Tilde
Da Monica bliver gravid med sønnen Tim, skal hun lige overtale sin mand Allan til. at de skal fødselsforberede sig sammen. Både Monica og Allan ender med at være rigtig glade for forberedelsen, og 12 dage over termin går fødslen i gang. Graviditeten og fødslen er særlig, fordi hun er enægget tvilling og kan spejle sig meget i sin søster Camillas oplevelser. Monica bruger teknikkerne fra Smertefri Fødsel, men ender også med at opfinde sin egen metode med at køre armen op og ned, imens hun siger som en ambulance. Til sidst, da Monica har været 10 cm åben i mange timer, bliver sønnen Tim forløst med en sugekop.
Det er en sjov efterfødselssamtale om at tage imod hindeløsning, få taget vandet, have en fest med lattergas og få en epidural, der har en god effekt. Men også om at føle sig tryg med det skiftende personale og fødeteamet, der består af hendes søster og mand.
Vært: Tilde Bøgild
Tilrettelægger og klipper: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret af R*******k Productions for Smertefri Fødsel.
10/10/2023 • 49 minutes, 29 seconds
"Jeg kunne være gravid for evigt": Efterfødselssamtale med Tilde
Da Janni bliver gravid som 25-årig, er det ikke planlagt men meget velkomment. Graviditeten kommer ovenpå en depression, som hun er i medicinsk behandling for, og derfor kommer hun i kendt jordemoderordning for at få mere tryghed omkring graviditeten og fødslen. Dagen før hendes terminsdato, går vandet, som viser sig at være grønligt. Da Janni ingen veer får, bliver hun tilbudt vedrop, som hun takker ja til. Derfra kommer veerne rullende, og hun tager imod både lattergas og epiduralblokade, hvilket har en god effekt. Efter fire presseveer føder hun sønnen Vitus, som hun selv tager imod. Det er en efterfødselssamtale om at have en depression, finde ro i at være velforberedt og om at finde styrken i at være gravid, selvom man ikke står et perfekt sted i livet.
Vært: Tilde Bøgild
Tilrettelægger og klipper: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret af R*******k Productions for Smertefri Fødsel.
10/3/2023 • 42 minutes, 13 seconds
En unik og fantastisk styrtfødsel: Efterfødselssamtale med Tilde
Da Michelle er 37+2 uger henne, får hun konstateret forhøjet blodtryk og skal tage blodtrykssænkende medicin. Hendes blodtryk sænker sig ikke, og derfor lægges der en plan for igangsættelse. Michelle tager både imod hindeløsning, Angustapiller og får taget vandet - og derfra går det stærkt. Kun tre timer efter første ve tager hendes kæreste imod sønnen Viggo. Det er en efterfødselssamtale om at føde lynhurtigt, om at have gavn af alle de teknikker, hun har lært hos Smertefri Fødsel og om at stå tilbage med følelsen af power.
I afsnittet kommer Tilde også med en forklaring på, hvorfor Michelle føder så hurtigt, og om hun kan regne med, at det sker igen.
Vært: Tilde Bøgild
Tilrettelægger og klipper: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret af R*******k Productions for Smertefri Fødsel.
9/26/2023 • 41 minutes, 7 seconds
Fra risikograviditet til en helt almindelig graviditet: Efterfødselssamtale med Tilde
Ellie er doula og drømmer om at føde sit andet barn derhjemme. Men af flere grunde går det ikke helt som planlagt. Ellie ser ind i en risikograviditet, da en scanning viser, at moderkagen ligger foran livmodermunden. Hvis den ikke flytter sig, skal Ellie indstilles til kejsersnit. Moderkagen flytter sig heldigvis i uge 32, og Ellie planlægger at føde hjemme. Hun hygger sig med at gå og indrette hjemmet, men da hun går mere end 14 dage over termin, ender Ellie alligevel med at føde på hospitalet. Det er en efterfødselssamtale med en masse op- og nedture og om at føle, at det først er, da hun giver op og slipper kontrollen, at veerne endelig kommer af sig selv.
Vært: Tilde Bøgild
Tilrettelægger og klipper: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret af R*******k Productions for Smertefri Fødsel.
9/20/2023 • 42 minutes, 49 seconds
"Hvis jeg havde en dag tilbage at leve i, ville jeg føde" - Efterfødselssamtale med Tilde.
Da Kamille føder sin søn, går det ikke, som hun har planlagt. Alligevel føler hun, at det er en fantastisk oplevelse at føde. Hun går fra at have følelsen af at være alene på stuen med sin mor og sin kæreste til at føle, at der træder et hold af engle ind af døren, som ændrer hele stemningen i rummet.
Det er en efterfødselssamtale om både at blive overvældet af ensomhed, om at have det sjovt og om at handle sig gennem sin fødsel med alt, hvad hun har lært til fødselsforberedelsen.
Vært: Tilde Bøgild
Tilrettelægger og klipper: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret af Rakkerpak Productions for Smertefri Fødsel.
9/13/2023 • 46 minutes, 23 seconds
Uregelmæssige veer og en følelse af at være alene på stuen: Efterfødselssamtale med Tilde
Anna har forberedt sig godt til fødslen af sin søn og går til den forestående fødsel med ro i maven.
Da vandet går og veerne endelig melder sig, er de både meget stærke og meget uregelmæssige, hvilket gør det svært for Anna at bruge de øvelser og teknikker, hun har forberedt sig på.
Det er en efterfødselssamtale om vemønstre, om en baby der sidder skævt i bækkenet og om at føle sig alene på hospitalet, men alligevel føle sig mega sej og tage fødsler i squat i sidste del af fødslen.
Vært: Tilde Bøgild
Tilrettelægger og klipper: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret af Rakkerpak Productions for Smertefri Fødsel.
9/13/2023 • 46 minutes, 59 seconds
En god og lang hjemmefødsel: Efterfødselssamtale med Tilde
Annette føler egentlig ikke at hun er typen, der har en god kontakt til sin egen krop. Og heller ikke at hun er typen der kan klare meget smerte eller er "sådan en" der føder hjemme.
Men da hun efter fem års forsøg og fertilitetsbehandling endelig bliver gravid, bliver hun grebet af fødselsforberedelsen og ender med at have en følelse af overblik og masser af gode tricks og idéer til at klare de 42 timer, som hendes gode hjemmefødsel ender med at vare.
Vært: Tilde Bøgild
Tilrettelægger og klipper: Kathrine Wismann
Podcasten er produceret af Rakkerpak Productions for Smertefri Fødsel.
9/13/2023 • 48 minutes
Mellemkødet skal masseres - samtale med Molly Mørch.
Terapeut Molly Mørch har specialiseret sig i de kvindelige kønsorganer, så vi kan blive bedre til at forstå os selv forneden. Hun har derfor udgivet en bog om mellemkødsmassage til gravide, som kan forhindre bristninger under fødslen. I podcasten fortæller hun blandt andet om hvilken olie, som er den rigtige og hvordan man kan få partneren til at give en hånd med.
1/18/2023 • 13 minutes, 30 seconds
"Min fødsel var så overvældende!" Efterfødselssamtale med Emilie og Tilde.
Emilie var meget overrasket over, at hendes fødsel var sådan en vild oplevelse. Nu vil hun have en efterfødselssamtale hos Tilde, så hun kan glæde sig til at føde næste gang. Emilie var især chokeret over, at hendes pressefase var over tre timer lang, men Tilde kan fortælle hende, at det ikke handlede om Emilies krop, men om barnets placering. Det behøver ikke gentage sig, når hun skal have nummer to.
1/18/2023 • 35 minutes, 22 seconds
Spørg Tilde: Hvordan bearbejder jeg min fødsel?
Enhver fødsel skal bearbejdes, for intet sted er følelserne så rene som under en fødsel. I denne podcast giver Tilde gode råd til hvordan man kan få talt ud om sin fødsel og de mange følelser, som man mødte på fødestuen. En fødsel kan både være traumatiserende og forløsende og derfor skal den have et sprog.
1/18/2023 • 30 minutes
Find hinanden efter babyen - samtale med parterapeut Molly Mørch.
Det er svært at få tid og lyst til hinanden, når dag og nat går op i babygråd og amning. Molly Mørch er parterapeut og har mange klienter, som lige har fået deres første barn. Hun opfordrer dem til at sætte tid af til intimitet og afholde en ugentlig FUS - ForholdsUdviklingsSamtale. Hør hendes bedste råd til hvordan man finder hinanden igen, når babyen er ankommet.
12/16/2022 • 37 minutes, 27 seconds
Spørg Tilde: Hvad sker der lige efter fødslen?
Jordemoderens arbejde er ikke forbi, når barnet er født. Når fødslen er overstået, skal barnet undersøges og moderkagen fødes. Og så er det her, at bearbejdelse af fødslen starter, fortæller Tilde, som altid er glad og lettet efter en god fødsel.
11/18/2022 • 27 minutes, 52 seconds
Spørg Tilde: Hvorfor skal man have et ve-drop?
Mange kvinder frygter et ve-drop, fordi det kan gøre fødslen mere smertefuld. I podcasten fortæller Tilde om hvad et ve-drop er og hvornår det skal lægges. Nogle gange kan en lur være en bedre idé end et ve-drop. og andre gang kan ve-droppet være lige det, som får fødslen godt i gang.
10/28/2022 • 27 minutes, 29 seconds
Spørg Tilde: Hvordan overvåger man barnet under fødslen?
Både jordemødre og den fødende frygter en dødsfødsel mere end alt andet. Netop derfor bruger jordemødre en del energi på at overvåge barnet under fødslen. I dette afsnit gennemgår Tilde alle de måder, som jordemoderen kan tjekke at barnet har det godt - og beroliger os alle: Risikoen for dødsfødsel er nærmest ikke eksisterende.
10/14/2022 • 30 minutes, 42 seconds
Spørg Tilde: Hvorfor skal jeg til jordemoder under graviditen?
I den nye podcast-serie fortæller Smertefri fødsels egen jordemoder Tilde, om hvad der foregår i jordemoderens hoved før, under og efter en fødsel. Bedre forståelse gør nemlig samarbejdet på fødestuen bedre. I denne første episode forklarer Tilde, hvad der egentlig sker til en jordemoder-konsultation. Hvilke tegn på bekymring ser jordemoderen efter og hvad skal den gravide selv bruge konsultationen til?
10/14/2022 • 27 minutes, 58 seconds
"Til sidst ville jeg bare have et barn." Interview med forfatter og iværksætter Cathrine Wichmand.
Først ønskede Cathrine Wichmand sig et forårsbarn, så et sommerbarn og til sidst bare et barn. Selvom hun var ung og rask, blev hun ikke gravid, for hendes mand havde nedsat sædkvalitet. I dag har hun skrevet bogen "Hjertebarn," om årelange fertilitetsbehandlinger, nedjusterede forventninger og et moderskab, hvor selv fødslen blev helt anderledes, end hun havde forestillet sig.
9/29/2022 • 36 minutes, 32 seconds
"Jeg får mødrene til at føle sig set!" - interview med fotograf Simone Astrid.
Fotografen Simone Astrid havde altid lært at "mor og barn" var et lidt kikset motiv. Men da hun selv blev gravid, opdagede hun, at moderskabet var en mulighed for at fotografere kvinders sårbarhed og styrke. I dag har hun specialiseret sig i at tage portrætter af gravide kvinder og nybagte mødre, hvor både deres usikkerhed, kærlighed, angst og glæde gerne må kunne ses.
9/11/2022 • 33 minutes, 30 seconds
"Fødeklinikken gav mig ro." - Sofies fødsel på Rigshospitalets fødeklinik.
Mange større hospitaler tilbyder fødsel på en fødeklinik, men der er ikke så stor interesse for tilbudet. "Det er synd," siger Sofie, som fødte på Rigshospitalets fødeklinik. "Fødeklinikken var slet ikke klinisk. Det føltes som et sted, hvor man bare kunne hygge sig." Nu er hun gravid igen, og skal også føde på klinik denne her gang.
8/30/2022 • 18 minutes, 11 seconds
"Man skal erkende sin frygt." Amandas fortælling om at føde med ve-drop.
Amanda havde håbet på en helt spontan "yoga-fødsel", men da hendes vand gik, blev hun anbefalet ve-drop. Alligevel endte hendes fødsel med at være en oplevelse af kontrol og styrke. "Uanset hvilken følelser, som man får i løbet af en fødsel, skal man erkende dem," lyder hendes råd til andre gravide, som bange for at blive igangsat.
8/12/2022 • 21 minutes, 33 seconds
Sulten efter et barn - interview med Tine Høeg.
Lige efter Tine Høeg havde færdiggjort sin roman "Sult" opdagede hun, at hun endelig var blevet gravid. Alligevel ændrede hun ikke romanens slutning, men lod den forblive uforløst. "Sult" skulle nemlig være et portræt af fertilitetsbehandlingens sorg og kaos. "Jeg havde trang til at sætte ord på denne her erfaring, som så mange har, men ingen taler om," siger Tine Høeg i podcasten.
6/24/2022 • 33 minutes, 8 seconds
"Jeg fik det som jeg ville have det!" - Josefines hjemmefødsel.
Alle så forskrækkede ud, når Josefine fortalte, at hun ville føde hjemme, men hun besluttede sig alligevel til at det var det rigtige. "Det bedste var timerne efter fødslen," fortæller Josefine. "Jeg sad bare der med en ny baby på armen og spiste kanelsnegle."
6/19/2022 • 22 minutes, 29 seconds
"Tænk hvis vi turde amme hinandens børn." Interview med Liv Nimand Duvå.
I romanen "Mødrenes hus" opstår der en utopi om et kollektivt moderskab midt under en traumatisk fødsel. Siden sin fødsel har forfatteren Liv Nimand Duvå nemlig drømt om et hus for nybagte forældre, hvor der er plads til hormonsitren og skrøbelighed, hvor der er plads til alle erfaringer og hvor alt overskydende modermælk ender i en "fællestank."
6/10/2022 • 36 minutes, 24 seconds
"Badeværelsesgulvet tog imod ham." En spontan hjemmefødsel.
Hjemme hos Julie er der en blodplet på bogreolen. Det er et minde efter fødslen af hendes anden søn, som gik lynhurtigt. Jordemoderen nåede ikke frem, og Julie og hendes mand måtte stå for fødslen selv. En oplevelse, som Julie ser tilbage på med stor glæde.
6/3/2022 • 20 minutes, 2 seconds
Spørg Johanne: Hvad er tilknytning? Del 2.
Engang troede man, at et spædbarn først og fremmest havde brug for ro og regelmæssighed. I dag ved vi, at spædbarnet er dybt afhængig af følelsesmæssig kontakt, hvis det skal udvikle sig til en glad voksen med gode relationer. I denne podcast fortæller Johanne Mygind in forskningen bag tilknytningsteorien. Fra Harry Harlows forsøg med moderløse abeunger til studier af hvordan bæreseler kan skabe bedre kontakt mellem mødre og spædbørn.
4/21/2022 • 32 minutes, 32 seconds
Spørg Johanne: Hvad er tilknytning?
Spædbarnet er fuldstændig afhængig af andre for at overleve. Ikke bare fordi det skal have mad, men også fordi det skal have kontakt. I de sidste måneder har tilrettelæggeren bag Smertefri Fødsels podcast Johanne Mygind sat sig ind i den nyeste forskning om spædbarnets psykologi. I denne udsendelse går vi tilbage til jæger-samlersamfundet, hvor et spædbarn blev passet af hele flokken. En enkelt mor er nemlig ikke nok til at opfylde et spædbarns behov.
4/21/2022 • 38 minutes, 31 seconds
Spørg Sasha: Hvordan sikrer jeg, at mit barn får nok mad?
Mange ammende mødre er bange for, om deres baby får nok at spise. I dagens podcast fortæller Sasha om, hvor meget man generelt skal amme - og hvordan man sikrer sig, at babyen får nok at spise. Og så fortæller Johanne historien om hvordan en tur i sommerhuset reddede hendes første amning.
3/21/2022 • 27 minutes, 41 seconds
Spørg Sasha: Hvad hvis det gør ondt at amme?
Blødende brystvorter og smerter er helt almindelige problemer ved amning, men det behøver ikke at være sådan. I denne podcast giver Smertefri Fødsels ammerådgiver Sasha alle sine bedste råd til, hvordan man undgår smerter under amningen. Det handler blandt andet om at finde den rigtige ammestilling - og så hjælper det at se et afsnit af Friends undervejs.
3/21/2022 • 21 minutes, 37 seconds
Spørg Sasha: Hvordan får jeg en god start på amningen?
Et godt ammeforløb både viden og forberedelse. I denne nye serie giver Smertefri fødsels ammevejleder Sasha Orheim svar på alle spørgsmål vedrørende mælk, bryster, flasker og babyer. Den første episode handler om ammeopstart fra den allerførste amning til den dag, hvor mælken for alvor løber til.
2/26/2022 • 31 minutes, 1 second
Fars fede barsel.
Sociologen Tobias Prentow synes, at obligatorisk barsel til mænd er en rigtig god idé. Hans forskning viser, at, fædre, som holder barsel får et mere nært forhold til deres børn og i mindre grad bliver skilt.I dagens podcast giver han gode råd til hvordan fædres barsel bliver en god oplevelse for både far, mor og barn.
2/12/2022 • 26 minutes, 5 seconds
Vi skal tale om mors mørke!
Tilde Juul og Nadezdha Klimenko har oprettet profilen "Mors mørke" på instagram. Her går de helt tæt på nybagte mødres oplevelser af angst, ensomhed og depression. De ser sig selv som en del af en bevægelse, som giver stemme til en kvindelig erfaring, som har været fortiet i generationer. Se mere på https://www.instagram.com/mors_moerke/?hl=da
Forfatteren Josefine Klougart mener selv, at hun havde den idéelle barndom. Hendes mor gjorde nemlig alt for at Josefine og hendes søstre skulle få et frit barneliv i tæt kontakt med den vilde natur i Mols Bjerge. I dag er Josefine Klougart selv gravid med sit andet barn og har indset, at hun ikke vil opgive sin tilværelse i byen for sine børns skyld. "Måske arver vi altid vores mødres uforløste drøm?" siger hun podcasten, hvor hun fortæller om sin nyeste bog "Alt dette kunne kunne du få?".
1/8/2022 • 41 minutes, 57 seconds
"Dit sexliv bliver aldrig det samme!" - interview med Molly Mørch.
Når man lige har født, kan det være svært at forestille sig, at man kommer til at knalde igen. Men sexolog Molly Mørch har gode nyheder: En baby forandrer sexlivet, men ikke nødvendigvis til det værre. Mange kvinder fortæller at moderskabet har ført til bedre orgasmer og mere selvtillid. I ugens podcast giver sexolog Molly Mørch opmuntring og gode råd til sexlivet efter fødslen.
12/20/2021 • 40 minutes, 25 seconds
Bækkenbund for begyndere - interview med Birte Bonde.
Alle gravide skal tage kontakt til deres bækkenbund, siger fysioterapeut Birte Bonde, for det er en vigtig forudsætning for en god fødsel. I podcasten fortæller Birte Bonde om, hvordan man lærer sin underlivs muskulatur at kende og hvordan man forholder sig, hvis man har fået en fødselsskade. Hun kommer også med en god nyhed: Mange kvinders sexliv bliver faktisk bedre, når de har født.
12/4/2021 • 31 minutes, 21 seconds
Spørg Anja: Hvad hvis jeg går i panik?
Rædslen for panik under fødslen er noget af det, som fylder mest hos gravide kvinder. Også mere end angsten for smerte. I dagens podcast giver Anja derfor sine bedst råd til panikhåndtering, og minder om at man bliver et stærkere menneske af at se frygten i øjnene.
11/26/2021 • 30 minutes, 10 seconds
"Intet gik som planlagt!" Marias historie om tidlig vandafgang.
Maria havde forberedt grundigt på sin fødsel, men alle hendes planer måtte ændres, fordi der var blod i fostervandet. Fødslen blev sat i gang og Maria fik en epidural-blokade. "Intet gik som det skulle, men alt var alligevel perfekt, " konkluderer hun i podcasten.
11/19/2021 • 41 minutes, 57 seconds
"Excuse me - I am pregnant!" - interview med feminist og filosof Tone Dandanell.
Da den feministiske filosof Tone Dandanell blev gravid først gang, blev hun irriteret over alt snakken om "naturlig fødsel." Hun opfattede medicinsk smertelindring som en feministisk sejr. Da hun skulle føde anden gang, gjorde hun derimod alt for at undgå epidural-blokade. De to meget forskellige fødsler har fået hende til at stille spørgsmålstegn ved hele den vestlige filosofi.
11/12/2021 • 36 minutes, 27 seconds
Spørg Anja: Kan jeg undgå igangsættelse?
Man kan komme til at føle sig som en liter sur mælk, når man passerer terminsdatoen og stadig ikke har født. I denne podcast giver Anja gode råd til, hvordan man nogle gange kan få held til at få fødslen til at gå i gang uden medicin. Rådene omhandler alt fra "knaldepakken" til akupunktur.
11/5/2021 • 24 minutes, 55 seconds
Et chok for nervesystemet - interview med fysioterapeut Heidi Holm om kejsersnit.
Da fysioterapeuten Heidi Holm fik et akut kejsersnit, blev hun overrasket over at hun ikke blev tilbudt genoptræning. I dag har hun specialiseret sig i at hjælpe andre kvinder, som har fået, hvad hun kalder "et chok for nervesystemet." Hun giver her sine bedste tips og tricks til, hvordan man kommer sig oven på et kejsersnit, og hvordan man forbereder sig på at føde næste gang.
10/29/2021 • 39 minutes, 2 seconds
Spørg Anja: Hvordan forbereder partneren sig på fødslen?
Den kommende far eller medmors indsats under fødslen er utrolig vigtig for en god fødselsoplevelse, men det kræver grundig forberedelse. I podcasten giver Anja gode råd til partneren om alt fra at hjælpe med at smertehåndtere til at møde jordemoderen i øjenhøjde. Og til sidst taler hun om hvordan parret kan støtte hinanden i de første uger efter fødslen.
10/22/2021 • 42 minutes, 44 seconds
Kærlighed, moderskab, søstersolidaritet - interview med Johanne Mygind.
Tilrettelæggeren af vores podcast Johanne Mygind har skrevet en roman med titlen Kærlighedens år. Her er der både fødselscener, brystbetændelse og grædende delebørn. Johanne ville nemlig blandt andet undersøge hvordan vores idéer om det gode moderskab har ændret sig fra 1950´ernes hjemmegående husmødre til 1970´ernes kollektive børneopdragelse og helt op til i dag, hvor hovedpersonen Nanna deler sine børn med sin eksmand i en 7/7 ordning.
10/15/2021 • 50 minutes, 38 seconds
Spørg Anja: Hvilke former for smertelindring kan man få?
Epiduralblokaden er ikke den eneste form for smertelindring. Anja gennemgår de forskellige former for hjælp, som findes, når ve-arbejdet bliver for udfordrende. Mulighederne er mange fra varme klude med ingefær over lattergas til pudendus-blokade.
10/10/2021 • 29 minutes, 59 seconds
Spørg Anja: Er en epidural et nederlag?
"Hvorfor er der så mange kvinder, som føler, at det er et nederlag af få en epidural?" spørger en lytter, men Anja vil gerne gøre op med idéen om epidural som et forkert valg. Tværtimod kan en epidural være det helt rigtige i en langvarig eller igangsat fødsel, hvor smertetærsklen har rykket sig markant.
10/1/2021 • 34 minutes, 44 seconds
En hyldest til kejsersnittet - Interview med Julie Sten-Knudsen.
En læge skal skære sig gennem syv lag af muskler, fedt og fosterhinder, for at udføre et kejsersnit. Netop derfor hedder Julie Sten-Knudsens nye digtsamling "Syv lag," fordi den kredser om hendes oplevelse af at blive mor efter et akut kejsersnit. Et traume som Julie Sten-Knudsen blandt andet har bearbejdet ved at undersøge kejsersnittets historie og skrive et hyldestdigt til Karen Jørgensdatter som i 1813 fik Danmarkshistoriens første kejsersnit.
9/24/2021 • 37 minutes, 35 seconds
Queer på fødestuen.
Camilla Tved har specialiseret sig i at være jordemoder for folk med LGBTQ- baggrund. Det kan nemlig være svært at blive set i sundhedssystemet, når man for eksempel er to mødre, tre forældre eller det er faren, som er gravid.
9/10/2021 • 33 minutes, 10 seconds
Når mænd får en efterfødselsreaktion.
Mænds efterfødselsreaktioner er meget forskellige fra kvinders, siger psykolog Jakob Cornett. Den viser sig oftest ved, at de trækker sig fra familielivet og nægter at fortælle om deres følelser. Men reaktionen kan faktisk være en vej til et bedre liv som mand og far.
9/3/2021 • 40 minutes, 49 seconds
Spørg Anja: Hvad hvis jeg føder lynhurtigt?
En lynfødsel lyder umiddelbart som et drømmescenarie, men det er Anjas erfaring at hurtige fødsler kan være ekstremt udfordrende. I podcasten giver hun sine bedst tricks til, hvordan man forbedrer sig på lynfødsler, ve-storm, koblede veer og at føde på et vedrop. Rådet er enkelt og effektivt og handler om vejrtrækning.
8/27/2021 • 25 minutes, 18 seconds
"Sov mit barn - sov længe." Interview med Emilie Jacobsen.
At få babyen til at sove er en af de største udfordringer for småbørnsforældre. Emilie Jacobsen har specialiseret sig i børns søvn og oversat resultaterne til et helt univers af søvnmeditationer for både børn og voksne. I denne podcast giver hun sine bedste tips til en putning, som er rar for både forældre og børn.
8/20/2021 • 44 minutes, 54 seconds
Spørg Anja: Hvordan forhindrer jeg bristninger?
De fleste førstegangsfødende er bange for at gå i stykker under fødslen, men risikoen kan minimeres. I dette afsnit giver Anja sine bedste råd til forebyggelse af bristninger, mens hun spekulerer over hvorfor det betyder noget, hvordan man ser ud mellem benene.
8/13/2021 • 33 minutes, 14 seconds
"Mine børn reddede mig" Interview med forfatteren Andrea Hejlskov.
Andrea Hejlskov var kun 19 år, da hun blev gravid med tvillinger. Kort efter fødslen blev hun diagnosticeret med skizofreni og myndighederne overvejede at tvangsfjerne hendes børn. I dag har hun udgivet den autofiktive roman "Vølve," som fortæller om hendes liv som skizofren, indviet vølve og som mor til 4 børn. "Det er først nu, hvor mine børn er flyttet hjemmefra, at jeg tør fortælle min historie," siger hun i denne podcast. Alligevel er hun overbevist om at hun var gået til bunds, hvis hun ikke havde fået sine børn.
8/6/2021 • 50 minutes, 2 seconds
Spørg Anja: Kan jeg føde uden at presse?
Selv hvis en gravid ligger i dyb koma og ikke presser overhovedet, vil der komme et barn ud til sidst! Men kroppen presser som regel med af sig selv. I dette afsnit svarer Anja på spørgsmål om pressefasen og ender med at afsløre sin datters fantastiske kampråb: "Tissekonens frihed!."
7/30/2021 • 19 minutes, 53 seconds
Spørg Anja: Hvordan bruger jeg laboro?
I ugens podcast besvarer Anja spørgsmål om det begreb, som hun selv har opfundet - nemlig "Laboro-vejrtrækningen." Det er det helt særlige åndedræt, som man skal bruge under veerne og det betyder "Jeg arbejder" på latin. Det skal trænes, understreger Anja, og man kan faktisk godt gøre det forkert. Til gengæld virkede det så godt for medværten Johanne Mygind, at hun bliver nødt til at komme med en advarsel.
7/23/2021 • 25 minutes, 21 seconds
Spørg Anja: Hvordan føles veer?
Det allerførste spørgsmål i Smertefri Fødsels nye podcast-serie er en klassiker: "Hvordan føles veer?" Men svaret er ikke helt enkelt, for veer kan føles som alt fra en gaffel i øjet til en bølge, som skal rides af. Oplevelsen af smerte er en kompliceret blanding af fysiologi og psykologi.
I Smertefri Fødsels nye podcast serie "Spørg Anja" besvarer Anja Bay spørgsmål om alt vedrørende graviditet, fødsel og baby. Skriv til os på Instagram, hvis du har et emne, som du synes, at vi skal tage op i podcasten.
7/16/2021 • 31 minutes, 6 seconds
En fødsel kan ikke planlægges! - Kejsersnit og efterfølgende vaginal fødsel.
Under sin første graviditet havde Ida planlagt en hjemmefødsel, men hendes barn lå med numsen nedad og fødslen endte i kejsersnit. Til gengæld tog hun selv imod sit næste barn. "Det var en forløsning at føde selv," konkluderer hun efter at have fortalt om sine to meget forskellige fødsler.
7/9/2021 • 43 minutes, 22 seconds
Rebeccas vandfødsel.
Rebecca Rantzau så det som en styrkeprøve, da hun skulle føde sit barn. Alligevel blev hun grebet af premierenerver, da hun fik de første veer, men da fødslen først var gået i gang, glemte hun alt omkring sig.
7/2/2021 • 34 minutes, 36 seconds
"Hun var jo sindssygt sej." Stines fortælling om sin kones fødsel.
Stine var dybt imponeret over sin kone Sisse, da hun fødte deres første barn, men Sisse havde alligevel en fornemmelse af ikke helt at have gjort det godt nok. Da Sisse skulle føde deres barn nummer to, brugte Stine derfor meget energi på at indgyde hende styrke og mod. Alligevel blev hun meget bange, da pressefasen gik i gang.
6/25/2021 • 49 minutes, 47 seconds
"Du vil gerne! Du kan godt!" En igangsat fødsel.
"Det var den mest fantastiske forløsning," fortæller Tine-Marie om fødslen af datteren Ellen. Hun har født to gange, og hvor fødslen af hendes første barn var en langsommelig affære, gik næste fødsel rapt. Alligevel måtte hun vente, før hun fik lov til at presse med på sine presseveer, og det var en udfordring!
6/18/2021 • 34 minutes, 39 seconds
"Det barn kan godt fødes!" - Charlottes sædefødsel.
Midt i fødslen opdagede jordemoderen at Charlottes barn kom med numsen først! Alligevel blev Vincent født vaginalt, takket været Charlottes hårde arbejde og en opmuntrende jordemoder, som insisterede på at en sædefødsel var en mulighed. "Jeg ville klart anbefale en sædefødsel," siger Charlotte i dag.
6/11/2021 • 33 minutes, 37 seconds
Fødsler er en sag for mænd - interview med Daily Snow Leth.
"Fødsler er også en sag for fædre," siger Daily Snow Leth, som drømte om en fødsel på en blomstereng. Hans søns fødsel var en traumatisk oplevelse, som han ikke fik særlig meget hjælp til at bearbejde. I dag har han været med til at starte et borgerforslag for bedre fødsler, som netop er blevet vedtaget.
6/4/2021 • 40 minutes, 8 seconds
"Jeg var hele tiden til stede." Louises lynfødsel.
At føde hurtigt er ikke det samme som at føde let. "Det havde været en traumatisk oplevelse, hvis jeg ikke havde været så godt forberedt," siger Louise om fødslen af datteren Hanna, som kun tog seks timer.
5/28/2021 • 39 minutes, 41 seconds
"Fødende kvinder har ikke brug for mere hjælp!" - interview med Camilla-Dorthea Bundgaard.
Det er et provokerende udsagn i en tid, hvor mange gravide og fødende tørster efter mere omsorg, varme hænder og kontinuitet. Men omsorgen har en pris, mener kommentator Camilla-Dorthea Bundgaard. Statens tilbud bliver nemlig alt for nemt til evige rutinetjek og overvågning af forældrene, også dem, som slet ikke har brug for hjælp.
5/21/2021 • 35 minutes, 26 seconds
Et kejsersnit er også en fødsel.
Vi behandler ikke kvinder, som har fået et kejsersnit godt nok. Det mener jordemoder Anne Ruby, som derfor har startet et særligt tilbud til de kvinder, som føder på denne måde. I podcasten fortæller hun om hvordan kejsersnittet kan blive til en bedre oplevelse for både mor og barn.
5/7/2021 • 42 minutes, 44 seconds
Hjemme er lige så sikkert! - interview med jordemoder Anne Ruby.
Anne Ruby har lige udgivet "Jordemoderens guide til din hjemmefødsel" for at gøre op med myten om, at det er bedst og sikrest at føde på hospitalet. Risikoen for indgreb og en dårlig fødselsoplevelse stiger tværtimod, når man forlader sit hjem.
4/30/2021 • 36 minutes, 56 seconds
"Min krop vidste hvad den skulle!" En vandfødsel.
Det tog kun seks timer fra Sofie fik sin første ve til hendes lille datter selv svømmede ud til sin mor og far. Hør fortællingen om Sofies fødsel, som var en meget positiv oplevelse.
4/23/2021 • 19 minutes, 40 seconds
"Det var ren rockn´roll!" En fødsel, hvor kvinden selv tog imod barnet.
Hun growlede, som om hun var med i et dødsmetalsband og tog selv imod sin søn. Agnetes fødsel var en fest, som hun elsker at fortælle om.
4/9/2021 • 32 minutes, 32 seconds
"Tag et aktivt valg!" - Laura Vilsgaard fra Jegermor.
Laura Vilsgaard ser sin podcast jegermor som et feministisk projekt, som støtter kvinder i overgangen til moderskabet. En af de grundfølelser, som hun ofte støder på er vreden over den ulige arbejdsdeling i hjemmet. Hun opfordrer alle nybagte mødre til at tage et aktivt valg og beslutte sig til hvilket liv de vil leve.
4/2/2021 • 38 minutes, 4 seconds
"Det bliver en lortedag" - interview med tegneren Line Jensen.
Tegneren Line Jensen fik sit gennembrud, da hun begyndte at tegne sin barsel og poste tegningerne på instagram. Bag komikken gemte der sig både klaustrofobi og fortvivelse. De følelser har hun genbesøgt under corona- pandemien, hvor hele verden, inklusiv hendes mand, er på tvungen barsel.
3/26/2021 • 34 minutes, 52 seconds
En tiltrængt fødsel - Helles fortælling om at føde tvillinger.
Det er et stort arbejde at føde tvillinger. Helles fødsel var både hård og intens, og da hun skulle føde tvilling nummer to, havde hun næsten ikke mere at give af. I dag er hun stolt af at have født to børn på samme dag - helt uden smertelindring.
3/21/2021 • 37 minutes, 36 seconds
"Ingen andre udveje." Sascha fortæller om akut kejsersnit.
Et akut kejsersnit kan være traumatisk, selvom at der ikke var andet at gøre. I podcasten fortæller Sascha om fødslen af sin datter, som skete ved akut kejsersnit. En fødsel som tog lidt tid at bearbejde.
3/12/2021 • 29 minutes, 55 seconds
Pigen med de syv mødre - interview med historikeren Pernille Ipsen.
1970´ernes rødstrømper indførte fødselsforberedelse og krævede at faren kom med til fødslen. Historikeren Pernille Ipsen, som har skrevet den prisbelønnede bog "Et åbent øjeblik" om 1970´ernes kvindebevægelse, fortæller her om sine syv mødre, som ville revolutionere vores syn på fødsel, moderskab og parforhold.
Vært Anja Bay
3/5/2021 • 40 minutes, 2 seconds
Har jeg en fødselsdepression? interview med jordemoder Bente Nørgaard.
Man må gerne være modløs. Man må gerne græde. Og man må gerne være i tvivl om hvorvidt man elsker sit barn. Det er IKKE tegn på en fødselsdepression, siger jordemoder Bente Nørgaard, som i denne podcast fortæller om de tegn på fødselsdepression, som man til gengæld skal være opmærksom på.
2/21/2021 • 46 minutes, 6 seconds
Skal min fødsel igangsættes? - interview med jordemoder Eva Rydahl.
Næsten 30 % af alle førstegangsfødende får deres fødsel sat i gang, men indgrebet er ikke uden omkostninger. Jordemoder Eva Rydahl har forsket i igangsættelse af fødsler, og forklarer her om fordele og ulemper ved indgrebet. Hun mener, at de gravide skal forholde sig kritisk, når hospitalet vil sætte deres fødsel igang.
2/16/2021 • 31 minutes, 58 seconds
Nybagt mor under corona - interview med psykolog Katrine Spiegelhauer.
Corona har forstærket de nybagte mødres ensomhed, mener psykolog Katrine Spiegelhauer. Hun har mange klienter, som kæmper mod isolationen og et skrantende parforhold. Løsningen kan være at lære at fokusere på sit eget behov for åndehuller uden mand eller baby. Vært er Anja Bay.
https://www.smertefrifoedsel.dk/
2/11/2021 • 34 minutes, 36 seconds
"Jeg var så bange for at miste kontrollen." Anjas fødselsberetning.
Anja var bange for at skulle føde sit første barn, og meldte sig derfor til Smertefri fødsel. Hendes fødsel blev en oplevelse af styrke og glæde, som hun elsker at tænke tilbage på.
2/2/2021 • 37 minutes, 41 seconds
"Jeg sad i førersædet!" - Ane og Peters fødsel.
Ane klarede udvidelsesfasen ved at synge røde slagssange, og blev først rigtigt udfordret, da hun ikke måtte komme i fødestuens badekar. Til gengæld er hun uenig med sin mand Peter om hvem der egentlig sad i føresædet under deres datters fødsel. Hør parret fortælle om fødslen af deres datter Leonora
1/24/2021 • 22 minutes, 20 seconds
Corona på fødegangen - interview med overlæge Bjarke Lund Sørensen.
Skal man føde med mundbind? Kan man risikere at faderen ikke må komme med? Kan en nyfødt få corona? Og hvad sker der, hvis jeg tester positivt, når jeg er gået i fødsel? Anja Bay har overlæge fra Roskilde sygehus Bjarke Lund Sørensen i studiet til at besvare jeres spørgsmål om alt fra mundbind til barselsgæster under corona.
12/31/2020 • 34 minutes, 23 seconds
"Drop glansbillederne." - interview med iværksætter Nanna Schultz.
Nanna Schultz har startet momkind.dk, som udvikler produkter til nybagte mødre. Indtil videre har hun opfundet efterfødselstrusser, kejsersnitstrusser og en flaske, så man kan skylle sit underliv efter fødslen - og så synes hun, at det er vigtigt at tale om hæmorider. Nanna Schultz vil nemlig gerne gøre op med vores glansbillede af moderskabet.
12/25/2020 • 31 minutes, 34 seconds
"Jeg føler mig faktisk sej" - Luisas fødsel.
Midt under Luisas fødsel blev jordemoderen meget bekymret, fordi hun kunne høre en mislyd på barnets hjerte. Da datteren var født, tog det syv timer før Luisa måtte holde hende. Alligevel tænker hun tilbage på sin fødsel med stolthed.
12/21/2020 • 33 minutes, 23 seconds
"Den bedste mor er normal." - Interview med Olga Ravn.
Med det første barn følger også angst, skam og et brændende ønske om at være normal. Det siger forfatteren Olga Ravn, som har skrevet romanen "Mit arbejde" om at blive mor og få en fødselsdepressionen. Siden romanen udkom har kvinder fra hele Danmark kontaktet hende for at fortælle om deres egne skyggesider som mødre.
12/15/2020 • 34 minutes, 17 seconds
"Så er det nu, Jeppe." Jeppe og Andreas hjemmefødsel.
Det er den samme fødsel, men oplevelsen er vildt forskellig. Anja Bay taler på skift med Andrea og Jeppe om fødslen af deres datter Solvej hjemme i stuen, hvor Jeppe pludselig får travlt.