Varje vecka träffas två pedagoger i ett klassrum nära dig. De dricker kaffe och pratar pedagogik. Samtalen handlar om skola, digitala verktyg och lite annat. De spanar in i framtiden, lyfter fram aktuella händelser samt tipsar om användbara digitala verktyg.
Avsnitt 385 - Lösningen på alla problem?
I avsnitt 385 diskuterar Hans och Patrik en rad aktuella ämnen inom utbildning och teknologi. De börjar med att analysera regeringens nya reform av friskolesystemet och dess potentiella effekter. Sedean dyker de som så många gånger förr in i AI-världen och pratar om tjänster, som Brain.fm, verkligen är värda pengarna eller bara är hype. De utforskar också en del olika AI-verktyg för bildgenerering som kan användas i undervisningen. Avsnittets titel denna vecka passar in på många saker denna vecka, som till exempel snacket om AI i framtidens skola. Är den lösningen på alla problem eller skapar den bara nya problem? Den avslutande delen av avsnittet handlar om skärmtid och om huruvida mobilförbudet är lösningen på alla problem? Denna vecka är det de stora frågorna som diskuteras men det mesta är sig ändå likt då det trots allt bjuds på ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/23/2024 • 1 hour, 9 minutes, 17 seconds
Avsnitt 384 - Brus
I det förhoppningsvis brusningsfria 384:e avsnittet inleder de båda pedagogerna med att prata om svenskarna och internet. De förundras även över att kändisar går på digitala kedjebrev samt blir lätt nostalgiska över digitala tidslinjer. Trots att de pratar om att folk inte gillar när man nämner AI så nämner jag här att det pratas en hel del om AI. Johan får även bita sig i tungan när Hans öppnar Pandoras ask i form av Magister Nordströms nya reklam. Avsnittets titel bottnar i det faktum att brus kan vara bra för ADHD på samma sätt som värme tydligen är skadligt för inlärning. Förutom detta jublar de båda över att F-betyget verkar vara på väg bort. När det gäller verktygstips pratas det Notebook LM. Även denna vecka är det mesta sig likt då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat.
10/16/2024 • 54 minutes, 51 seconds
Avsnitt 383 - Jobba med film
I det 383:e avsnittet byter de båda pedagogerna perspektiv från förra veckan. Då handlade det om att titta på film nu ligger fokus på att skapa och jobba med film i klassrummet. Men först ställer de sig själva ett par frågor. Går det att fixa det som är trasigt med sociala medier? Vad är desinformation egentligen? Kan man göra en policy med ChatGPT? Måste man läsa hela boken? Duckar lärare för känsliga ämnen? Som vanligt utlovas inga tydliga svar. Förutom dessa frågor hinner de även gå igenom den årliga listan över de 100 bästa digitala verktygen för inlärning. När det sen kommer till filmen pratas det om film i läroplanen, elevfilmer, film som bedömning, flippad film och givetvis lite tips på lämpliga filmskaparverktyg. Även denna vecka blir det ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/2/2024 • 52 minutes, 34 seconds
Avsnitt 382 - Titta på film
I det 382:a popcorn-doftande avsnittet är den minsta gemensamma nämnaren just att titta på film. Men innan de båda pedagogerna kryper upp i filmfåtöljen så bjuds det på ett inledande nyhetssvep där de avhandlar Apple Glowtime, självrättande AI, 123Apps-nyheter, betalinslag i Audacity, Deepfake-skydd i Youtube och lärarlösa klassrum. Innan filmen rullar igång djupdyker de även i skoldebatten och fångar upp ett par inlägg angående skärmtid, trygghet och studiero. Filmsnacket handlar om trender, fulströmmat, spelfilmens död, Skolbio, rättigheter och bjussiga Netflix. Som du säkert förstår är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/25/2024 • 48 minutes, 29 seconds
Avsnitt 381 - Metaforiskt talat
I det 381:a avsnittet pratar de båda pedagogerna i metaforer. Det målande språket handlar inledningsvis denna vecka om pappersböcker, främlingsförnedring, digitala nationella prov, desinformation, Musk och den mörka skogen. Det bjuds även på ett verktygssnack med AI-fokus. Huvudfokus ligger dock på de problem skolan står inför när det handlar om att införa AI i skolan. Det kan röra sig om alltifrån investeringar till bristen på utbildning. Bildspråket till trots är det mesta sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/18/2024 • 46 minutes, 40 seconds
Avsnitt 380 - Nattugglor och Räk-Jesus
I avsnitt 380 bjuder Hans och Patrik på ett gäng snabba tips samt diskuterar trender på nätet och i den digitala skolvärlden. Samtalet rör sig kring ämnen såsom nattugglor, Skolverkets erkännande, PISA, Räk-Jesus, Zombie-internet, AIs A- och B-lag, lärarbristen, AI-utbildning, ChatGPT bland elever, RISE och Goblin Tools. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/11/2024 • 56 minutes, 23 seconds
Avsnitt 379 - Det nya nyåret
I det 379:e och tillika terminens första avsnitt är de båda pedagogerna tillbaka vid mikrofonerna i vad som nästan känns som om ett nytt år. Trots att det faktiskt är ett nytt läsår är det mesta sig likt då det pratas alltifrån AI-musik, skärmtid, skolplattformar, F-betyg, terminsstart, mobilförbud, lagar, regler och en del tekniktips. Så för den som lyssnat tidigare är det inga nyheter i formatet då det som vanligt bjuds på ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/4/2024 • 42 minutes, 40 seconds
Avsnitt 378 - Sommarbonus: AI och kreativitet
I avsnitt 378 bjuds alla lyssnare på en sommarbonus med fokus på AI och kreativitet. Avsnittet är inspelat i GoTo10s studio i LKPG efter Internetstiftelsens event: AI och kreativitet - En eftermiddag om AI för lärande i skola och utbildning. De båda pedagogerna försöker sammanfatta och smälta alla upplevelser från dagen och det sätter prägel på hela avsnittet. Det pratas givetvis AI-verktyg men även mer filosofiska tankar kring AI och framtiden. För den som missade eventen kan man hitta en länk till det i länklistan på Skolspanarna.se. Trots att sommarlovet är nära så är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
6/26/2024 • 44 minutes, 11 seconds
Avsnitt 377 - Sommartrådar
I vårterminens sista avsnitt sammanstrålar de tre Skolspanarna en varm sommardag för att avsluta podcast-läsåret. Årets sommarspecial hålls ihop av löst flätade trådar. VR, betygssnack och skolans digitalisering får ses som de fortfarande lösa trådarna medan Skolspanarna anser sig knutit ihop Google vs Microsoft-trådarna. Dock ser de alla tre den mobilfria skolan som ett kommande trassel. För att knyta ihop allt avslutas även denna termin med lite listor. Det som innan var 5 av 10 är nu 3 av 6. Patrik får fundera kring vilka personer han helst skulle vilja prata skola med i sommar. Hans får välja ut de verktyg han tror han kommer ha största användning för i sommar. Johan får försöka leva sig in i vilka klassiska skivinspelningar han helst skulle vilja varit med om. Även om det är en sommarspecial är det mesta sig likt då det blir ett trepartssamtal om skola, digitalisering och lite annat.
6/12/2024 • 56 minutes, 40 seconds
Avsnitt 376 - “AI i Fokus: Sarkasm och etik
I det 376:e avsnittet pratar Hans och Patrik en hel del om AI. Det blir både AI-sarkasm och AI-etik men också större frågor såsom hur AI kommer förändra vårt sätt att söka samt hur AI kommer påverka media och dess kreativitet. De undrar även vad som är så speciellt GPT 4o? Förutom AI pratar de även om varför flickor får bättre betyg än killar, outbildade lärare och att norska barn mår bättre av en mobilfri skola. Trots att terminen börjar gå mot sitt slut är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
6/5/2024 • 43 minutes, 20 seconds
Avsnitt 375 - AI-Feeling
I det 375:e avsnittet drabbas de båda pedagogerna av AI-feeling. Det snackas skumma AI-röster, Musks Tesla-AI, Chat GPT 4, Copilot, Gemini och en hel del annat AI-relaterat. Johan chockar Hans med hans nya syn på Microsoft och Edge. Förutom det digitala pratas det även om uthållighets- och trötthetskrisen i svensk skola. Utifrån alarmerande rapporter pratas det om minskad uthållighet, dåliga vanor och att skolans jakt på det lustfyllda lärandet leder till fel fokus. Även denna vecka är det mesta sig likt då det bjuds på ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/29/2024 • 46 minutes, 39 seconds
Avsnitt 374 - The IKEA Effect
I det 374:e avsnittet är det Hans och Johan som försöker skruva ihop ett poddavsnitt utan tydlig manual. De delar som sammanfogas är bland annat vad man gör vid terminsslutet, Rabbit holes, skärmförbud, floskler, The IKEA Effect, avskaffa F-betyg och hur den digitala lärarrollen utvecklats. Det blir även Godzilla (Skolverket) Vs King Kong (Regeringen). I den digitala verktygslådan plockas det även fram en del AI-verktyg såsom Suno, Stylar, Veed, Magicast och Tool Explorer. När allt skruvats ihop är det mesta sig likt då det bjuds på ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/22/2024 • 59 minutes, 56 seconds
Avsnitt 373 - Mobilen lyssnar på allt du säger
I det 373:e avsnittet är Hans och Patrik tillbaka i Podcast-svängen. Samtalet spretar denna vecka mellan alltifrån Dark mode och digitalisering med förnuft. Så spänn fast bältet och häng med på en svängig resa mellan nostalgi, lärarförtroende, rapporter om digitaliseringen och AI-verktyg. De ställer sig även frågan om mobilen verkligen lyssnar på allt du säger. Även denna vecka är det mesta sig likt då färden slutar i ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/8/2024 • 58 minutes, 55 seconds
Avsnitt 372 - Struktur till döds
I det 372:a avsnittet är det Hans och Johan som satt sig ner för att säga djupa saker om den samtid vi lever i. Inledningsvis pratas det backups, döda AI-kungar, snygga smarta glasögon och alla dessa sammanfattningstjänster. Där efter handlar samtalet om enkäternas vara eller inte vara. Hur många enkäter klarar vi av egentligen? Kan en enkät verkligen skapa en bättre arbetsplats? Enkäter kanske skapar en viss struktur men hur viktigt är det att en lärare har god struktur? Och vad innebär det? Kan för mycket struktur döda alla kreativitet? Förutom dessa existentiella frågor så pratar de även om hur lärare kommunicerar. Chatt? Mail? Pärm? Anslagstavlan? Mycket frågor blir det och kanske en del svar. Det bjuds även på några tips på mer eller mindre användbara digitala tjänster. Denne vecka är sig allt extremt likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
4/17/2024 • 58 minutes, 49 seconds
Avsnitt 371 - Skolan som arbetsplats
I det 371:e avsnittet är det Hans och Patrik som slagit sig ner vid podd-mikrofonerna för att inledningsvis samtala om den Nordiska skolledarkongressen samt kodning. Denna vecka bjuds den som lyssnar på en bonusröst då Ola Henningsson dyker upp och pratar om lärares digitala kompetens. Annars ligger fokus denna vecka på skolan som arbetsplats. Vad finns det för trender på arbetsmarknaden? Hur unik är skolan som arbetsplats? Vad kan vi lära oss av andra jobb? Hur blir jobbet i skolan i framtiden? Detta är några av de frågor Skolspanarna försöker besvara denna vecka. Svar utlovas aldrig men dock utlovas ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
4/10/2024 • 1 hour, 10 minutes, 13 seconds
Avsnitt 370 - Seriöst?!
I det 370:e avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka i vardagen igen efter deras jubileumsfirande. I ett desperat försök att framstå som pigga och fräscha pratar de inledningsvis om I-landsproblem, vardags-AI och politiska digitala utspel. Resterande samtal blir mer skolfokuserat och handlar bland annat om utvecklingssamtal, seriösa lärare, källkritik och lite digitala tips till undervisningen. Avslutningsvis bjuds det på några knep som kan hjälpa en lärare att hänga med digitalt även om man har ont om tid. Denna vecka är allt sig likt igen då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/27/2024 • 56 minutes, 7 seconds
Avsnitt 369 - Jubileumsavsnittet
I det 369:e avsnittet bryter Skolspanarna ny mark när de slår på stora trumman och firar 10 år som poddare. Detta historiska avsnitt spelas därför in i GoTo10s podcaststudio i Linköping. Med samtliga Skolspanare samlade under samma tak bjuds det på återblickande samtal om kaffe, ursprungsbloggen och podcastens ups and downs. Givetvis tar de även upp förändringar kopplade till skolan och digitaliseringen. Hans pratar om skolans digitala utveckling, Patrik pratar om övergripande skolförändringar medan Johan redogör för sina tankar om hur lärarrollen förändrats ur ett klassrumsperspektiv. De minns med skräckblandad förtjusning även visa av de mer minnesvärda avsnitten. De blickar framåt och önskar sig att framtiden innebär att de kan göra det de gör nu fast smidigare, säkrare och med mindre strul. Är det något den trogne lyssnaren lärt sig vid det här laget är att det oavsett vad som händer så blir det alltid ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. Så även denna gång.
3/14/2024 • 53 minutes, 35 seconds
Avsnitt 368 - The LKPG Tour 2024
I det 368:e avsnittet är Skolspanarna ute på resande fot igen. Som så många gånger förr bär vägarna till Linköping där de slår följe med Erik Helmersson och Peter Gustafsson på ett strövtåg i den östgötska skolmyllan. Först beger de sig till Nygårdskolan, som ligger mitt i Skäggetorp, ett område känt för mycket, men inte alltid för bra skolresultat. På Nygårdsskolan pratas det om hur man lyckas med läsinlärning i en skola med 98% barn med invandrarbakgrund. Framgångsfaktorerna stavas Lexplore, ett välutvecklat skolbibliotek samt engagerade lärare. Andra stoppet tar Skolspanarna till SAAB Arena där de träffar ledningen för Ljungsbroskolan för ett samtal om en mobilfri skola samt ett lite mer restriktivt digitaliseringstänk. Denna gång är nästan sig inget likt men trots detta blir det ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/6/2024 • 1 hour, 3 minutes, 57 seconds
Avsnitt 367 - Stora digitala världen
I det något försenade 367:e avsnittet inleder Hans och Patrik med att prata om de 100 bästa icke photoshoppade bilderna. Sen ger de sig ut i den stora digitala världen och rör sig mellan Musk, Huawei, Bluesky, Bard, Gemini, Facebook och Instagram. Veckans spaning handlar om hot och utgår från Kairos Futures framtidsbarometer. Avsnittets skolsegment handlar om att Finland börjar likna Sverige och om att eleverna sviks när lärandet anpassas bort. Det blir även en hel del verktygstips, både klassiska och AI. Det mesta är sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola digitalisering och lite annat.
2/21/2024 • 1 hour, 6 minutes, 46 seconds
Avsnitt 366 - Trevligt
I det 366:e avsnittet anstränger sig de båda pedagogerna för att skapa ett trevligt avsnitt. Borta är all cynism, bitterhet och gubbgnäll. Trots denna ansträngning inleds det med ett gäng floskler och en AI-Biden som testar deras trevlighet. Forskningen de plockat fram denna vecka handlar dock om saker som blivit sämre. Nämligen Google sök och att läsa på skärm. Efter detta skjuter dock trevligheten iväg som en raket. Det blir trevliga tips från Google- och AI-världen. Sen får Johan fördjupa sig i alla de där digitala verktygen som han alltid återvänder till. Trots denna trevliga prägel är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
2/7/2024 • 1 hour, 6 minutes, 28 seconds
Avsnitt 365 - Digital evolution
I 365:e avsnittet pratar Patrik och Hans smått och stort i skolans värld. Inledningsvis handlar det om vett och etikett, floskler, deep fake och födelsedagsbarnet Blackberry. Förutom detta kan veckans lyssnare förvänta sig fyra små (ironi!) frågor om AI, testbaserat lärande, rektorsbyten och varför utvecklingen inom skolan är som den är. De pratar även ordning och reda i klassrummet och vad vi egentligen menar med studiero. Den digitala prägeln i avsnittet kommer främst i diskussionen om att man måste se skolans digitalisering som en evolution. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
1/31/2024 • 1 hour, 22 seconds
Avsnitt 364 - Undanflykternas tid
I det andra avsnittet för terminen är det Johan och Hans som möts i etern. Inledningsvis pratar de undanflykternas tid, nyårslöften, Gimkit, Threads, gadgets och floskler. Huvudfokus denna vecka ligger dock på klassrummet och ett gäng frågor kopplade till arbete i och omkring klassrummet. Är snabbt alltid bra? Vilka förmågor håller på att försvinna? Används kompensatoriska hjälpmedel? Vad är bionic reading? Är de digitala nationella proven på väg bort? Som vanligt utlovas inga svar även om det även denna vecka blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
1/24/2024 • 53 minutes, 23 seconds
Avsnitt 363 - Meningslöshetens mörker
I det första avsnittet för det nya året träffas Hans och Patrik ljudledes för att inledningsvis prata om helgerna som varit, senare skoldagsstart, sakerna som dog 2023, meningslöshetens mörker och nya Microsoft-knappen. Trots att det är nytt år utlovas ett fortsatt fokus på AI, så även detta avsnitt som bjuder både på en AI-backspegel samt några tips på hur man kan använda AI med eleverna. Veckans spaningar fokuserar på trenderna vi inom skolan ska hålla ögonen på under 2024. Det handlar bland annat om AI, det analoga, GDPR, gratis vs premium och en mogen marknad. Det må vara ett nytt år men det mesta är sig likt i Skolspanarvärlden. Även denna vecka blir det ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
1/17/2024 • 1 hour, 9 minutes, 24 seconds
Avsnitt 362 - Kalas eller katastrof?
I årets sista avsnitt börjar julstämningen göra sig påmind när de tre vise männen för första gången denna termin sammanstrålar vid inspelningsbordet. Inledningsvis utgår de från frågeställningen: kalas eller katastrof? Det leder till ett spretigt samtal om julbord, Lucias transformation, PISA-punkan, läskatastrofen, Cool Tools, Google Search, det sociala klassrumsklimatet och AI ur många olika perspektiv. Andra halvan handlar om fem listor som de låter runda av året 2023. Det blir heta teknikdebatter, otippade Skolspanartips, skoltrender ur ett cyniskt gubblärarperspektiv, skol saker vi inte längre eller rent av aldrig har diskuterat och TV-serier att binga under jullovet. Som så många gånger förr är allt sig likt även denna vecka då samtalet handlar om skola, digitalisering och lite annat. PS. Skolspanarna önskar alla lyssnar en riktigt God jul och ett Gott nytt år! DS
12/20/2023 • 1 hour, 6 minutes, 23 seconds
Avsnitt 361 - Implementera AI
I det 361:a avsnittet är det Hans och Patriks tur att podd-prata. I nyhetssvepet ställer de sig frågande till att konferens-anteckna på laptops och regeringens friskolestyrning. Givetvis slinker det även in några Google och AI-tips. Förutom detta blickar de tillbaka och tar tempen på Patriks 5 av 10 lista från förra året. Är kommunaliseringen, lärartätheten, PISA, betygen och målstyrningen fortfarande lika aktuellt? De pratar även om disciplin i skolan samt en lite mer hands on AI-implementering. Som ni säkert förstår är det mesta sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/13/2023 • 1 hour, 1 minute, 24 seconds
Avsnitt 360 - SOS Shiny Object Syndrome
I det 360:e avsnittet ropar de båda pedagogerna SOS. Inte på hjälp men i samstämmighet över fenomenet Shiney Object Syndrome. Det och andra ord i den digitala verklighet vi lever i avhandlas tillsammans med lite klassiskt jul-snack och årligt återkommande listor. Spaningarna denna vecka rör sig kring trängseln i molnet samt om vi befinner oss på ett AI 90-tal eller 10-tal. Det blir även ett kort verktygssvep samt ett fördjupande samtal kring om hur kunskapsfördelningen i klassrummet ser ut. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/6/2023 • 56 minutes, 48 seconds
Avsnitt 359 - Vi är på 90-talet när det gäller AI
I det 359:e avsnittet är det fredag eftermiddag och Hans och Patrik har lyckats få till en stund att prata skola. På tapeten denna vecka är inledningsvis Covid, Black Friday och hårdvara. De tar sig sedan an Ungar och medier samt Svenskarna och internet. Två färska sammanställningar över svenska folkets digitala vanor. När de gäller de ungas vanor lyfter de fram mobilens vikt, det sociala spelandet, ökad läsning och nattligt mobilanvändande. När det gäller Sverige i stort handlar det mer om att vi tror vi är bättre än resten av Europa, att Google Chrome dominerar och att 7% inte litar på Wikipedia. Som avsnittets titel anspelar blir det även ett AI-segment där de utifrån från ett Bill Gates-citat pratar om AI nu och framöver. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/29/2023 • 46 minutes, 38 seconds
Avsnitt 358 - 47 sekunder
I det 358:e avsnittet är det två lite lätt stressade pedagoger som återigen strålar samman för att prata skola. Inledningsvis blir samtalar de om Jimmie på arabiska, hallucinerande chattbotar, Facebooks överpris och de 47 sekunder människor orkar lyssna. Veckans digitala verktyg handlar om filmskapande, Google och AI. Hans sågar även Seterra en gång för alla. I den lite mer filosofiska delen av samtalet handlar det bland annat om den eviga jakten på den perfekta skolplattformen och bristen på vettiga alternativ. De pratar även om den nedvärderande synen på läraren som kunskapsförmedlare. Som du säkert förstår är det mesta sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/22/2023 • 1 hour, 11 minutes, 51 seconds
Avsnitt 357 - Vad vill vi med digitaliseringen av skolan egentligen?
Det 357:e avsnittet tar inledningsvis upp några av livets viktiga frågor: Är kaffet gratis? Mår man bättre av att snooza? Nyheterna denna vecka handlar om enshittification, Spotify, annonsblockare, statlig e-legitimation och lite AI. Temat för veckan är annars vad vi egentligen vill med digitaliseringen i skolan. Bland annat pratas det om Torkel Klingbergs bok Framtidens digitala lärande och begrepp som skärmtid, BOYD, fokus, hårdvara är lite av det du kan förvänta dig. Det mesta är sig likt även denna vecka i ett samtal som handlar om skola, digitalisering och lite annat.
11/8/2023 • 1 hour, 9 minutes, 14 seconds
Avsnitt 356 - Som en smäck
I det 356:e avsnittet slänger sig de båda pedagogerna med ett något föråldrat bildspråk i hopp om att måla upp en tydlig bild för lyssnarna. I nyhetssvepet bjuds det på GIFs, Musk, Zoom och 99 ljud. Genom ett beprövat upplägg blickar de tillbaka för att spana framåt. Det blir digitala listor, digital kompetens och digitalt dilemma. Det handlar om alltifrån Superlistan 2023, där de 100 viktigaste pedagogiska verktygen listas, till Kairos Futures rapport om AI i arbetslivet. När det kommer till dilemmat river de runt lite i mobilgrytan och blir så där charmigt bittra som bara gubbar i övre medelåldern kan bli. Som vanligt är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/1/2023 • 1 hour, 4 minutes, 51 seconds
Avsnitt 355 - Digital mognad
Koffeinet från pizzeriakaffet flödar i ådrorna hos Skolspanarna den här fredagseftermiddagen då de tar sig an digitala nyheter, en rapport om digitalisering och forskning om digitalt läsande. De lär sig bl a att man kan samtala med sina pdf-dokument, att 65% av alla kommuner tycker fel och att pennan ofta besegrar datorn. Allt detta sker som vanligt under ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/25/2023 • 52 minutes, 57 seconds
Avsnitt 354 - Tangentbordsträning
I det 354:e avsnittet möts de båda pedagogerna återigen via länk för att prata om allt mellan skolans golv och tak. De tar sig an Maktbarometern 2023 och inser att de blivit ännu ett år äldre. Lärarinfluencers, Mean Girls, mobiler och Chromebook Plus avhandlas även i det inledande nyhetssvepet. Förutom detta droppas en hel del digitala verktyg som förhoppningsvis kan vara användbara i klassrummet. Däribland ett gäng ganska osexiga tangentbordsträningstjänster som dock fyller en viktig funktion. Veckans AI-segment handlar om AI i klassrummet. Som du säkert förstår är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/20/2023 • 35 minutes, 14 seconds
Avdnitt 353 - Hjärnans bandbredd
I veckans avsnitt spanar Hans och Patrik kring tre trender i skolans digital värld som vi kommer att vara snackisar hela läsåret och en bra bit bortom det. Det handlar förstås om AI, men också det analogas återkomst och trenden att gå från många små tjänster till helhetslösningar. De dyker också ner på allvar i Torkel Klingbergs bok “Framtidens digitala lärande” och begreppet “hjärnans bandbredd”. Utöver det blir det självklart nyheter och tips i ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/11/2023 • 1 hour, 4 minutes, 28 seconds
Avsnitt 352 - Det har aldrig varit lättare att vara kreativ! (Men är vi så kreativa längre?)
I det 352:a lite lätt stökiga avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka för att snicksnacka om skolans underbara värld. Inledningsvis bjuds det på oformaterad text, lärarkontrollerade datorer, Neuralink, ASMR och Googles födelsedagar. Förutom detta nyhetssvep ligger fokus på fyra lite spretiga ord. Kreativitet, AI, genvägar och stöklådan. Stämmer det att det aldrig varit så lätt som idag att vara kreativ? Hur ska vi använda AI på rätt sätt? Är inte AI just genvägar? Vad har vi egentligen i den digitala stöklådan? Fyra ord och fyra frågeställningar som även denna vecka slutar i ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/27/2023 • 53 minutes, 51 seconds
Avsnitt 351 - Papper är den nya vinylen
Skolspanarna har börjat sin höstsäsong! “Äntligen!” säger vissa, “Redan?” säger andra, “Skönt att det äntligen är höst!!” säger Hans och Patrik. Efter en utvärdering av vädret och ledigheten blir det ett gediget nyhetssvep från sommaren. Det rör sig om allt från en inställd Cagefight via fredsfördraget mellan EU och USA till kontraproduktiv lärarfortbildning. Dessutom blir det en del tips, olika aspekter av det heta ämnet AI i skolan och det faktum att papper är den nya vinylen. Trots nystarten för podden är det mesta sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/13/2023 • 53 minutes, 37 seconds
Avsnitt 350 - Dream Team 2.0
I det 350:e avsnittet har de båda pedagogerna tagit på sig kortbyxorna och checkat ut mentalt. I ett tämligen ostrukturerat avsnitt dammar de av skolans Dream team för att uppdatera och utveckla. Vem passar som skolchef? Vem är vaktmästare i deras drömskola? Ansvarar fortfarande Nicolas Cage för Datateket? Även om frågorna är många kan inte svar garanteras. Avsnitt 350 är helt enkelt ett bonus-avsnitt som kanske kan avnjutas en slö sommardag. För även om det är ett avsnitt som sticker ut så är en hel del sig likt, då det ändå blir ett samtal om skola, digitalisering och en hel del annat.
6/27/2023 • 32 minutes, 7 seconds
Avsnitt 349 -5 av 10 - Summer Edition 2023
I det 349:e avsnittet sammanstrålar de tre Skolspanarsolstrålarna för terminens sista riktiga avsnitt. Som så många gånger för utgår de från konceptet 5 av 10. Det vill säga att de utifrån 10 mer eller mindre okända alternativ ska de välja 5 som de tycker bäst (eller minst dåligt) om. Hans presenterar 10 saker en svensklärare kan göra på sommarlovet för att förbereda sig inför höstterminen. Patriks tunga lista till Hans består av 10 saker från den svenska skoldebatten vi inte är helt färdiga med. Johan presenterar en mer lättsam lista till Patrik där han ska välja vilka fem, ej aktiva, band eller artister han helst skulle vilja se en konsert med i sommar. Även om sommarfeelingen är påtaglig så är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
6/20/2023 • 39 minutes, 50 seconds
Avsnitt 348 - Google Vs Microsoft
I det 348:e är det båda pedagogerna tillbaka i den imaginära podd-studion. Förutom det tydliga temat Google Vs Microsoft tar de även tag i viktiga frågor såsom kortbyxor på jobbet, vad man gör med eleverna på slutet av terminen och hur man på bästa sätt städar digitalt. När det kommer till nyheter handlar det bland annat om vulgärtolkningar i skoldebatten, icke-digtala NP i år 3 och Apples brutalt dyra headset. Som brukligt bjuds det även på några AI-tips som, som denna gång, kan underlätta ditt frågeskapande. Huvudattraktionen är dock den länge upptalade IT-kampen mellan Google och Microsoft. Jämförelser, för- och nackdelar utlovas. Trots terminens närstående slut är det mesta sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. Music by RomanSenykMusic from Pixabay
6/13/2023 • 1 hour, 11 minutes, 21 seconds
Avsnitt 347 - Vindarna har vänt
I avsnitt 347 är det återigen Hans och Patrik som står framför mikrofonerna och spelar in podd. Avsnittet inleds med ett gäng tips om alltifrån att multiträna i bikupan, skapa AI-musik och att använda engångsepost till att skapa klassiska stillbildsfilmer online utan att behöva skaffa något konto. Självklart blir det lite AI-prat även detta avsnitt, men tyngdpunkten ligger på digitaliseringen av skolan. Skolspanarna vänder och vrider på digitaliseringsstrategier, trender i debatten, tolkningen av aktuell forskning och vad vi egentligen menar med digitalisering. Vindarna har vänt då det gäller digitalisering, men i skolspanarstudion är det mesta sig likt. Det blir som vanligt ett avsnitt om skola, digitalisering och lite annat.
6/1/2023 • 51 minutes, 36 seconds
Avsnitt 346 - Byråkrat, säljare eller pedagog?
I avsnitt 346 ger sig Hans och Patrik in i den djungel som kallas skoldebatt. Utgångspunkten är antologin Skolan efter marknaden som båda har läst och som har väckt en hel del tankar. Innan de börjar recensera och reflektera kring byråkrati, marknad och profession blir det nyheter och tips kring AI, spaningar kring social medier och digitaliseringsstrategier.
5/23/2023 • 1 hour, 47 seconds
Avsnitt 345 - Kulturkrockar
I det 345:e avsnittet har de båda pedagogerna fått upp farten igen och det mesta är sig likt i poddvärlden. I det inledande nyhetssvepet uppskattas lärare, dröms det om Bard i 180 länder, reglerar EU AI, hallucinerar AI, väljer de bort den udda och upplever Haiku på ett modern sätt. I det mer bakåtblickande avsnittet tar de sig an undervisningsmetoder som inte åldrats så väl. Det handlar om alltifrån att forska till att titta på film. Huvudfokus denna vecka ligger dock på kulturkrockar. Och inte vilka kulturkrockar som helst utan kulturkrockar i skolan kring teknik. Det blir ett samtal med nyckelord såsom effektivisera, måluppfyllelse, rolighetsfaktor, uppföljning och analogiseringstrend. Som du säkert förstår är det mesta sig likt även denna vecka då det blir att samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/16/2023 • 56 minutes, 3 seconds
Avsnitt 344 - Är vi fortfarande rädda?
Efter en ofrivilligt lång frånvaro är de båda pedagogerna tillbaka vid sina respektive mikrofoner. Inte helt oväntat finns det en del att prata om. Samtalet rör sig inledningsvis inom aktuella områden såsom terminslutet, nationella prov, miljardfiaskon och DEX. Grunden för podden har alltid varit tjänster och verktyg, så även denna vecka då de pratar om nyheter vad gäller Netflix, Binogi och Liber men framför allt en hel del Google-nytt. Även den bildbankstörstande lyssnaren får sitt då de återigen fördjupar sig i bildsökningens underbara värld. Givetvis blir det även ett rejält AI-segment som till viss del knyter an till rädslan i avsnittets titel. Vad är det de i så fall fortfarande är rädda för? Det syftar på avsnitt 244 där de båda vara lite lagom rädda för teknikjättarna. Frågan är om de är lika otäcka idag eller om det rent av är värre. Trots ett långt uppehåll är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/9/2023 • 57 minutes, 51 seconds
Avsnitt 343 - 28 elever
I det 343: e avsnittet pratas det inledningsvis om AI-fusk, drönarleverans, #DeathTok, Moores-lag, sociala medie-förbud och John Hattie. Förutom ett gäng mer eller mindre nödvändiga AI-tips är denna veckas samtal tämligen analogt, då huvudtemat nämligen är något så icke-digitalt som klasstorlek. Enligt en norm i Linköping är nämligen 28 elever den magiska siffran. Hur många elever är för många? Kan en klass vara för liten? Två-lärarsystem? Kan det digitala hjälpa till? Som vanligt är frågorna fler än svaren men utifrån forskning och egna åsikter samtalar de båda pedagogerna fritt kring för- och nackdelar. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
4/11/2023 • 49 minutes, 52 seconds
Avsnitt 342 - Välj rätt verktyg
Det 342:a avsnittet inleds med hög wow-faktor när Hans beger sig djupt ner under pyramiden i Giza. Kanske hittar de aldrig riktigt upp i detta lagom långa avsnitt som i nyhetssvepet tar upp deep fake, AI-chat-boomen, AI-faror, ett hotat Internet Archive och att vi själva är våra egna värsta IT-fiender. De blickar sedan tillbaka i Skolspanararkivet för att fiska upp tre verktygstips från förr. De minns Nameshout, Adobe Spark och Ebook-skapande med Google Slides. Just verktyg är nyckelordet för denna vecka. De pratar verktyg de testat nyligen men framför allt pratar de om hur man väljer rätt verktyg i dagens digitala överflöd. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/28/2023 • 1 hour, 9 minutes
Avsnitt 341 - Gubbighet
Återigen sammanstrålar de två pedagogerna via länk för ännu ett avsnitt. Denna vecka är de sådär charmigt gubb-bittra när de tar sig an nyheter, verktyg och sociala medier. Nyhetssvepet tar bland annat upp Kairos future, the Return of Jar Jar Bing, Skolverkets självgoda filmer och taggade lärare. Hans bjuder på en recap från sitt Luxenburgska äventyr. Verktygslådan fylls på med nygamla saker såsom Anchor, Screencast-omatic och Google workspaces men även en hel del AI-nytt utlovas. Som slutkläm njuter Hans av att sociala medier verkar vara på väg att dö. Eller hur var det egentligen? Gubbgnäll utlovas i alla fall. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/21/2023 • 53 minutes, 33 seconds
Avsnitt 340 - Motivation - Ett evigt ämne
I det svåra 340:e avsnittet följder de båda pedagogerna kampen mot en hälsosammare livstil genom att prata hälsodag. Det blir även, inledningsvis, en del fula bilder på Musk, 12 IT-folkgrupper och nyheter om jobbiga föräldrar. De dammar även av Hattie och snackar flippat klassrum innan de ger sig in i AI-världen och försöker tipsa om användbara hjälpmedel. Annars är huvudämnet denna vecka motivation. Ett evigt ämne som de ofta återkommer till, så även denna vecka. De funderar kring digitaliseringens roll samt kring vad som egentligen kan hjälpa till att skapa motivation i ett klassrum. Som vanligt är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/7/2023 • 1 hour, 5 minutes, 59 seconds
Avsnitt 339 - Utan hängslen och livrem
Efter en utmaning från lyssnarna gör Hans och Patrik ett försök att spela in avsnitt 339 utan hängslen och livrem. Om det lyckas utan att de tappar brallorna överlåter vi till er att avgöra. Veckans heta ämnen är ett antal myter kring IT-säkerhet, regeringens stopp av den nya digitaliseringsstrategin för svensk skola och olika aspekter av AI och ChatGPT. Självklart kan vi inte heller låta bli att prata om andra viktiga ämnen såsom semlor, filmstjärnors kontrakt, reseskildringar och skruvade TV-serier. Det mesta är sig trots allt likt och samtalet handlar som vanligt om skola, digitalisering och lite annat.
2/28/2023 • 1 hour, 1 minute, 42 seconds
Avsnitt 338 - Vi sitter med facit
I det 338:e avsnittet har tekniken lagt av helt och vi bryter de båda pedagogerna bryter ny mark genom att båda spela in på Vocaroo. Förutom detta episka misslyckande så har Spanarna tagit på sig tillbakablicksbrillorna för att se hur det egentligen gick med the Horizon Report 2017. Nu har det gått 5 år sedan vi senast pratade om denna rapport och det betyder ju att vi sitter med facit. Hade de rätt? Vad gick fel? Förutom detta blir det Google på flera sätt samt en del mer eller mindre intressanta nyheter. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
2/14/2023 • 1 hour, 3 seconds
Avsnitt 337 - AI - Hur hamnade vi här?
I ännu ett teknikstrulsförföljt avsnitt försöker de båda pedagogerna snacka skola. Denna vecka, som så många gånger förr, handlar det en hel del om AI. Hur hamnade vi egentligen här och hur går vi vidare? Samtalet strävar efter problematisera begreppet AI och se hur vi kan jobba mot och med AI i en framtida skola. Förutom det blir det lite utvecklingssamtal, lärarstrejk, äppelkrig, vikbara iPads och Windowsversioner vi minns. Några digitala tips och trix utlovas även. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
2/7/2023 • 52 minutes, 39 seconds
Avsnitt 336 - En ny strategi
De båda, teknikstrulsförföljda, pedagogerna återvänder för 336:e gången till mikrofonerna för ännu ett samtal med skolfokus. Denna vecka snackas det om Mastodon, Zero Trust spear phising, 25-åringar som inte fattar e-post och ännu mer AI. Förutom detta riktar de in sig på två saker, varav en är klassrummet. Det handlar då främst om lite tips på digitala kreativa verktyg, passande kroppsspråk och förberedelser inför ett digitalt NP. Den andra delen fokuserar på den nya nationella digitaliseringsstrategin. Hans har läst den och tagit ut 10 nyckelbegrepp. Som du kanske förstår är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
1/31/2023 • 54 minutes, 35 seconds
Avsnitt 335 - Vad lämnar vi kvar i 2022?
I årets första avsnitt brottas de båda pedagogerna med avgrävda wifi-kablar och trasiga ljudkort. Denna gång dammar de återigen av upplägget med 3 frågor och samtalet utgår följaktligen från dessa. Först ställer de sig frågan vad de kommer lämna kvar i 2022 vad gäller digitala verktyg och annat skolrelaterat? Hans berättar om sin sociala medie-kris medan Johan blir allt mer analog. Fråga två handlar om hur vi som lärare egentligen vill bli inspirerade. Hans har varit på föreläsning och känner sig inspirerad. Sista frågan tar upp det aldrig så förut aktuella AI och Chat GPT och hur skolan ska ställa sig till detta. Trots tekniska motgångar är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola digitalisering och lite annat.
1/24/2023 • 56 minutes, 45 seconds
Avsnitt 334 - Vad skulle du helst vilja se hända under 2023?
I årets första avsnittet sammanstrålar samtliga skolspanare för att köra den årliga vändan av 5 av 10. Ett beprövat grepp som förhoppningsvis fortfarande håller måttet. Denna gång får Hans välja mellan 10 olika saker från skolans digitala julbord och Johan får göra fem populärkulturella val. Patrik fick möjligheten att välja fem saker han skulle vilja se hända inom skolvärlden under 2023. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
1/10/2023 • 45 minutes, 12 seconds
Avsnitt 333 - Listor 2022
I det 333: avsnittet är det dags för det årligt återkommande listavsnittet. Denna gång är det bara de två pedagogerna som tar sig an uppdraget att lista viktiga saker från det gångna året. När det gäller det digitala utgår de, som så många gånger förr, från Richards Byrnes lista över Best of the Web 2022. Vad har varit årets bästa digitala verktyg? Lyssna så kanske du får svar. Andra listor som dyker upp är Spotify Wrapped, App stpres bästa appar, Youtube-trender och givetvis även vad folk googlat under året. Det mesta är sig likt även denna vecka då det blir ett jullovssuktande samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/27/2022 • 40 minutes, 40 seconds
Avsnitt 332 - Kontraproduktivt
I det 332:a avsnittet är trion återigen samlad för att snacka om mer eller mindre skolrelaterade ämnen. Denna vecka bjuds det på ett juldiftande samtal som bland- annat handlar om AI, snöbollskastning i klassrummet, Nanolearning, Nextcloud, klädkod. Huvudfokus ligger dock på de saker som vi gör i skolans värld som inte alltid blir som man tänkt sig. De saker som till och med kan upplevas som kontraproduktiva. Kan det verkligen vara så att valfrihet, regler och lagar, bidrag, individualisering och digitaliseringen rent av kan vara kontraproduktiva? Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/20/2022 • 44 minutes, 42 seconds
Avsnitt 331 - By The Numbers
I det 331: avsnittet är det lite så där lagom rörigt som det kan vara mot slutet av en termin. Inledningsvis ligger fokus vid siffror och nummer. Det innebär att de för dagen tre skolspanarna samtala fritt utifrån skolrelaterade nyheter vars gemensamma nämnare är nummer. Det handlar bland annat om TikTok, Roblox, Youtube, underskrifter, faktagranskning och skadestånd. Under rubriken verktyg och resurser paratas det om digital snöbollningskastning, Anchor, ännu mer fria bilder, escape-rooms, Neal.fun och enkla mattespel. Förutom detta utlovas snack om AI, arbetsplatsens vara, forskning om läxor och skrivande. Det mesta är sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/13/2022 • 1 hour, 1 minute, 47 seconds
Avsnitt 330 - Should I stay or should i go
I det 330:e avsnittet av Skolspanarna möts de båda pedagogerna återigen via länk för att samtala om nyheter och tekniktips inom skolvärlden. Denna vecka väcker de liv i det uråldriga segmentet tre frågor. Innan de kommer dit blir det dock en del snack om hur Frankrike förbjuder Google, sjunkande betyg, IT-attack på Vanuatu och framtidens skola som tydligen finns i Skellefteå. Denna veckas tekniktips innefattar AI-bilder med Canva, ljudinspelning med AudioStudio och filmredigering i molnet med Clipchamp. De tre frågorna är väl snarare ämnen och den diskussionen handlar om begreppet offboarding, zero-prep-lektioner och sömn. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/6/2022 • 1 hour, 1 minute, 8 seconds
Avsnitt 329 - Blurrig bakgrund
I det något diffusa 329:e avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka för att återigen diskutera nyheter, tips och digitala verktyg. Denna vecka gör även Patrik Landström ett inhopp med en rykande färsk spaning från EdTech Innovations in the New Nordics. Förutom det blir det lite gott meta-snack om podd, samt en del nyheter om Youtube-shorts, Kahoot på svenska och rektorns roll för det kollegiala lärandet. Tipsen handlar främst om Hans osunda förhållande till karttjänster men som titeln avslöjar kommer du även lära dig att blurra bakgrunden på bilder. Som du kanske förstår vid det här laget är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/22/2022 • 58 minutes, 22 seconds
Avsnitt 328 - Musk & MacGyver
I det 328:e avsnittet är allt som det alltid varit. De båda pedagogerna blickar först tillbaka till gamla avsnitt och funderar kring om de fortfarande är digitalt kompetenta lärare. Förutom detta blir det nyheter och tips i överflöd. Förvänta dig ett avsnitt om meddelande-GIF, Källkritik och källtillit, andelen kvinnor i läraryrket, elever som inte läser, Pia Gruvö, nya webbläsare, Musk och Twitter, Mastodont, Starlink, MMH, arkiverade webbsidor, att vara sin egen hjälplärare, MacGyvers förmodade favorit PineTools och en hel del Google Workspace. Som du kanske förstår är det mesta sig extremt likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/15/2022 • 1 hour, 4 minutes, 29 seconds
Avsnitt 327 - Att få ihop livet
I det 327:e avsnittet försöker de båda pedagogerna hålla ihop livet i väntan på det stundande höstlovet. Det blir nyheter om Youtube-looken, Apple-laddare, AI-bilder, avatar-skapande, skönhetsbetyg, kopieringskaos och Google-aviseringar. I segmentet Socialstyrelsen informerar pratas det om STAR-modellen och vikten av att tänka på skärmen. Som så många gånger förr avslutar de med att återvända till den årliga listan över de 100 bästa digitala verktygen i skolans värld. Som du säkert förstår är det mesta sig likt även denna vecka. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/1/2022 • 41 minutes, 49 seconds
Avsnitt 326 - Regler & relationer
I det flyktiga 326:e avsnittet testar Skolspanarna verkligen gränserna. Patrik sänder live från ett tåg vilket är nytt även för denna podd. Förutom detta blir det bra och dåliga nyheter samt ett gäng nya digitala tips som främst kanske hjälper den Google-jobbande läraren, även om det finns några godbitar för alla andra. Huvudfokus ligger dock kring fyra frågor. Att blotta sig eller inte blotta sig? Hur fungerar den svenska relationsstyrda skolan? Behöver vi materialbanker och gemensamma lärplattformar? Hur har pandemin påverkat samarbetet på svenska skolor? Förutom en utvidgad diskussion med både hängslen och livrem så bjuds det kanske även på några svar. Hur som helst är det mesta sig liket då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/25/2022 • 59 minutes, 21 seconds
Avsnitt 325 - Den viktigaste digitala resursen är människor
I det 325:e avsnittet blev trion en duo och dagens fokus hamnade på en handbok, en barometer, en rapport och ett seminarium. Förutom det vanliga nyhetssvepet samt några väl valda digitala tips handlar veckans avsnitt därför om praktisk EdTech a´la Richard Byrne, vem som har makten på sociala medier, hur barnen egentligen använder Internet och hur digitaliseringen ur ett VFU-perspektiv kan te sig. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/18/2022 • 57 minutes, 38 seconds
Avsnitt 324 - Ljudet av pollen som landar i vattnet
I det lät filosofiska 324:e avsnittet är de tre musketörerna återigen samlade för ett samtal om Trocamust, brown noise och SAMR-modellen. Förutom detta utlovas gött tjöt om Kiruna, USB-C, ljudet av pollen som landar i vatten, pixelerat mode, google-nytt och några teknik-tips. Veckans huvudfokus ligger dock vid SAMR-modellen. De tre pedagogerna fördjupar sig kring den en gång hypade modellen. Men varför klingade hypen av? Varför är den fortfarande relevant? Varför behöver vi en ny modell? Frågorna är många men även några svar utlovas. Som du säkert förstår är det mesta sig likt även denna vecka, då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/11/2022 • 53 minutes, 37 seconds
Avsnitt 323 - Är du en effektiv lärare?
I avsnitt 323 är de båda pedagogerna tillbaka i varsin studio för ännu ett klassiskt Skolspanar-samtal. Denna gång handlar det till en början om Chatbotar och stängda skolor i Kiruna. I segmentet uppdateringar tar de sig an saker de en gång pratat om men som nu förtjänar att dammas av igen. Det handlar bland annat om demokrati, läsa eller lyssna och skolan i Norden. Det bjuds även på några digitala tips som kanske kan underlätta livet för en oktobertrött lärare. Bildredigering och fonter handlar det bland annat om. Huvudtemat handlar dock om hur man som lärare på bästa sätt kan vara effektiv i en digital skola. Mail-, kalender- och genvägstips utlovas. Som du säkert förstår vid det här laget är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/4/2022 • 52 minutes, 42 seconds
Avsnitt 322 - Att välja digitala lösningar
I avsnitt 322 bjuds det på nyheter, tips och en utvärdering. Det blir ett samta som bland annat handlar om en digital road trip, vänlighet, EdTech, trakasserade barn, IntoWords, YoTeach, Wavvy, 100000 stars, Worldle, Ctrl+Alt+Achieve. Huvudfokus ligger dock vid att välja rätt digital lösning. Hur ska den vanlige läraren veta vad för digitala tjänster den ska välja? Hur vet man att man valt rätt? Frågorna är många men denna gång kanske det även bjuds på en del svar. Som du kanske förstår är det mesta sig extremt likt denna vecka. Det blir helt enkelt ett samtal som skola, digitalisering och lite annat.
9/27/2022 • 36 minutes, 9 seconds
Avsnitt 321 - Utblickar
Denna vecka är laguppställning lite omkastad då det är Hans och Patrik som möts via länk. På köpte får vi även denna vecka en av Patriks döttrar som inte alltid verkar uppskatta pappas poddande. Inledningsvis pratar de musiktjänst för skolan samt ännu en Twitterstorm. I huvudsegmentet blickar du ut över världen och ser fyra trender i USA, frågar sig hur Finland mår, undrar varför Danmark förbjuder Google och Patrik pratar Ryssland. Förutom detta bjuds det på en del uppdatering kring det digitala. Trots att Johan saknas denna vecka är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/20/2022 • 47 minutes, 40 seconds
Avsnitt 320 - Retro men ändå i framkant
I det 320:e avsnittet är de pratglada pedagogerna tillbaka. denna gång med ett spretigt samtal som tar upp allt ifrån gamla hundar, nya klassrum, Hans Wågbrant-pedagogik, floskler, fem miljoner podcast och floppy discs. Det blir även lite Google nytt samt några tekniska tips väldigt få kommer ha nytta av. Veckans huvudnummer kretsar kring färdigheter man som lärare måste aktivera vid en terminsstart. Det handlar bland annat om split vision, pokerface, tålamod och ett högt intag av koffein. Denna vecka är allt sig väldigt likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/13/2022 • 41 minutes, 42 seconds
Avsnitt 320 - Retro men ändå i framkant
I det 320:e avsnittet är de pratglada pedagogerna tillbaka. denna gång med ett spretigt samtal som tar upp allt ifrån gamla hundar, nya klassrum, Hans Wågbrant-pedagogik, floskler, fem miljoner podcast och floppy discs. Det blir även lite Google nytt samt några tekniska tips väldigt få kommer ha nytta av. Veckans huvudnummer kretsar kring färdigheter man som lärare måste aktivera vid en terminsstart. Det handlar bland annat om split vision, pokerface, tålamod och ett högt intag av koffein. Denna vecka är allt sig väldigt likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/13/2022 • 0
Avsnitt 319 - Breathe
I det svåra 319:e avsnittet tar Skolspanarna ett djupt andetag innan de försöker skapa ordning i det digitala klassrummet. Inledningsvis är de tre som samtalar om skolrelaterade nyheter och forskning. När Patrik sedan tackar för sig fortsätter diskussionen kring den eviga frågan om hur man på bästa sätt kommer igång med digitalt arbete i skolan. Innan de andas djupt bjuds det på lite Google nytt samt ett foto-redigeringstips som kan hjälpa till att ta bort oönskade motiv. BREATHE är helt enkelt en akronym som syftar till ett bringa lite struktur och ordning till ett digitalt arbetssätt. Saker som struktur, tydlighet, tangentsbordsteknik, syfte och förklaringar lyftas fram som framgångsfaktorer. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/6/2022 • 41 minutes, 15 seconds
Avsnitt 318 - Digitalisering av skolan
I det utspridda 318:e avsnittet sammanstrålar de tre Skolspanarna återigen men denna gång via länk från Ödeshög, Linköping och Tranås. Temat för veckans avsnitt är något så lättavhandlat som digitaliseringen i skolan. Inledningsvis bjuds det på lite kaffesnack, nulägesrapport och robotgräsklippare. Johan serverar även två snabba digitala tips i form av Questionwave och ännu ett mer eller mindre meningsfullt Mind map-verktyg. Sedan tittar de i backspegeln och pratar gamla avsnitt innan de spanar framåt kring skolans digitalisering. Vilka möjligheter och svårigheter kommer den svenska skolan stöta på? Som vanligt blir det fler frågor än svar men även denna vecka är det mesta sig likt, då det blir ett samtal om skola digitalisering och lite annat.
8/30/2022 • 41 minutes, 21 seconds
Avsnitt 317 - Skolspanarna - Ingen pigg start-up?
Det efterlängtade 317:e avsnittet är äntligen här. Efter ett långt sommaruppehåll är de båda pedagogerna tillbaka, om inte i studion, så i alla fall i en hörlur nära dig. Från två olika geografiska platser spelas numer podden in vilket säkert kommer märkas under hösten. Denna vecka är något av en start-up som präglas av förvirring, sjukdom och en olidlig värme. .Den trogne lyssnaren kommer dock känna igen sig då det förutom en summering av sommaren bjuds på ett nyhetssvep där forskning, vallöften, skollagar och Pomodoro-tekniken tas upp. Förutom detta spanas det lite framåt och de diskuterar eventuella förväntningar på det kommande läsåret. Så trots ny termin och nya inspelningsförutsättningar är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
8/23/2022 • 44 minutes, 58 seconds
Avsnitt 316 - 5 av 10 2022
I läsårets sista avsnittet väcker de båda pedagogerna liv i det bejublade segmentet 5 av 10. Även denna vecka är Patrik Landström med via länk. Det bjuds på ett uppvärmningssnack om rörelsemönster i klassrummet, svårigheten att bedöma digitala elevarbeten och det faktum att AI snart är för intelligent, innan de tar sig an årets 5 av 10. Hans vänder sig till Johan och undrar helt enkelt vilka digitala färdigheter han tycker en VFU-student bör ha. Patrik utmanar Hans i ämnet skoldebatt. Vilka områden tycker Hans att vi ska värna om eller rent av prioritera. Avslutningsvis släpper Johan bomben om att han till hösten ska byta arbetsplats. Johans fråga handlar till viss del om att byta jobb då han vill veta vad Patrik, i sin roll som skolchef, tycker är viktiga egenskaper vid en nyrekrytering. I läsårets sista avsnitt är sig dock det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
6/21/2022 • 46 minutes, 11 seconds
Avsnitt 315 - På väg mot framtidens skola
I läsårets näst sista avsnitt är Skolspanar-trion samlade igen. Med på länk är ingen mindre än Patrik Landström. I detta trepartssamtal försöker de sammanfatta ett läsår som gått. I en varm studio pratas det inledningsvis denna vecka bland annat om TIME's innovativa lärarlista, betygsinflationen och mallar för att säga nej. Förutom detta nyhetssvep minns de läsåret som gått genom olika mer eller mindre viktiga saker som fastnat. Digitala eller analoga läromedel, den allmänna lärartröttheten, GDPR, kunskapstapp och lite matematik är några av de saker som de samtalar kring. Avslutnings ställer de in siktet mot den framtida skolan och försöker sia om vad som kommer prägla den skola vi har att se fram emot. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
6/14/2022 • 40 minutes
Avsnitt 314 - Skolspanarna och Norden
I det 314:e avsnittet är Hans just hemkommen från Danmark vilket kommer prägla avsnittet. Men först pratar de AI, deep fake och en del tips om att ta bort bakgrunder eller hur man ändrar formateringar. Som fortsättning på förra veckans tema om lärarrollen i en digital tid byter de perspektiv till andra sidan och snackar om den svåra föräldrarrollen i dagens digitala värld. Innan de går all in på Norden försöker de hjälpa till med en digital vårstädning. Huvudnumret är dock de intryck Hans samlat på sig i Danmark under sin Nordplus resa. Det blir även en intervju med en finsk kollega. Trots detta nordiska perspektiv är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
6/7/2022 • 1 hour, 9 minutes, 9 seconds
Avsnitt 313 - Lärarrollen i en digital tid
I det 313:e avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka i studion för ett samtal som främst handlar om hur svårt det faktiskt är att vara lärare i dagens digitala skola. Först bjuds det dock på lite blandade nyheter i form av lärare som TV-experter, elektriska ätpinnar, hepeating och lovskola. Givetvis blir det även lite tips som denna gång omfattar Seterra, Kahoot-fusk, klassrumstimer, varningsmeddelanden och 20 tips på vad du gör med eleverna som alltid är färdiga. Huvudämnet är dock lärarrollen i en digital tid. Vilken är lärarens roll i dagens skola? Hur påverkar digitaliseringen lärarens roll? Som vanligt blir det många frågor men förhoppningsvis även en del svar. Det mesta är sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/31/2022 • 51 minutes, 50 seconds
Avsnitt 312 - Tidsresan
I det 312:e avsnittet rör de båda pedagogerna sig fritt vad gäller tid och ämne. Först bjuds det på en mix av nyheter som bland annat består av cyberattacker, robotar, SETT, dataspel och rullgardiner. Förutom detta tittar de tillbaka i skol-backspegeln och pratar om hur läromedel utvecklats. Förutom nostalgiska återblickar försöker de även spana in i framtiden. Från Sweden EdTEchs rapport lånar de frågan: Hur ser framtiden ut? De tar sig även an frågan om vad en lyckad digital skola gör bra i framtiden. Som vanligt blir det en salig blandning i ett samtal som handlar om skola, digitalisering och lite annat.
5/24/2022 • 53 minutes, 33 seconds
Avsnitt 311 - Skolmiljö
I det 311:e avsnittet märks det att terminen börjar gå mot sitt slut då samtalet spretar mer än vanligt. Förutom nyheter om AI, XR, iPod, Virtuella kompisar, trötta elever, Deepfakes och Biometri försöker Johan guida er igenom terminens slutspurt. För honom handlar det om struktur, överlevnad och misslyckade försök att vara rolig. Även denna vecka bjuds det på ett inspel från LKPG där Patrik och company pratar läxor och skolgårdar. Skolmiljö kanske kan ses som veckans huvudfokus och något som de båda pedagogerna tar upp i veckans samtal som så många gånger för handlar om skola, digitalisering och lite annat.
5/17/2022 • 1 hour, 4 minutes, 51 seconds
Avsnitt 310 - The LKPG Angle
I ett något stressigt avsnitt är de båda pedagogerna tillbaka i studion för 310:e gången. Denna vecka börjar de med ett nyhetssvep bestående av bland annat konsumentlagar, Bossware, Nederländerna, klassrumsstök och SETT. DE tipsar även om digitala verktyg som kan underlätta mot slutet av en termin. Huvudfokus ligger dock utanför 50-skyltarna denna vecka då Patrik har samlat ihop ett gäng skolmänniskor i Linköping och pratar om SETT och digitala läromedel. Trots denna vinkel är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/10/2022 • 55 minutes, 37 seconds
Avsnitt 309 - SETT 2022
I det 309:e avsnittet har de båda pedagogerna haft möjligheten att lämna studion och bege sig ut på äventyr utanför 50-skyltarna. Äntligen har de fått gå på mässa och detta avsnitt handlar därför till stor del om deras upplevelser från SETT-dagarna. Förutom detta blir det lite Musk, Metaverse, störig musik och lite Google nytt. Från SETT kommer det handla om Jack Werners källkritik, Maria Wimans skolkartongsskola, F i alla ämnen med Diaz gånger två och Fredrik Sandströms förakt för Comic sans. Det bjuds även på ett kort inslag där den tredje Skolspanaren Patrik Landström ger sin syn på SETT-dagarna. Trots ämnet är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/3/2022 • 1 hour, 29 seconds
Avsnitt 308 - Rulltrappan som inte fungerar
Efter två veckors uppehåll är de båda pedagogerna tillbaka i studion snacksaliga som alltid. De rör sig fritt i ett samtal som bland annat berör Tik Tok-kriget, debunking, Musk, 61 danska kommuner, Waze, Phideo, SayHi, Anchor, tillfälliga epost-adresser och en hel del Google-nytt. Huvuddelen baseras först och främst på en liknelse med en trasig rulltrappa. Nämligen om skolans digitalisering fortfarande bara är analoga lösningar som blivit digitala och inte alltid funkar som de ska. Förutom detta pratar de läromedel utifrån aktuell forskning. Hur långt har vi kommit med digitala läromedel och vad önskar vi oss framöver? Trots ett uppehåll är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
4/26/2022 • 49 minutes, 42 seconds
Avsnitt 307 - Vi misslyckas igen!
I det 307:e avsnittet tittar de båda pedagogerna tillbaka 300 avsnitt, då ämnet handlade om misslyckade lektioner. Innan de pratar fails blir det både nyheter och tips där de bland annat pratar om sajter de minns, ansiktsburk, Kim Jong-un goes actionhero, daterad teknik, källkritik, AI-dubbning, självritande manga, temafärger i Classroom och snygga simuleringar med LOOPY. Huvudfrågan denna veckan är dock varför en del lektioner misslyckas och vad kan man lära sig av det? Med blottad strupe utgår de från egna misslyckanden för att på så sätt försöka förstå vad som kan leda till att man misslyckas och hur man kan undvika det framöver. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
4/5/2022 • 1 hour, 2 minutes, 41 seconds
Avsnitt 306 - Skolyrken vi saknar
I det 306:e avsnittet är saker och ting såväl tunga som normala. Det bjuds, inledningsvis, på resurser på Ukrainska, DISA, Yandex, studiebesök och nationella prov. I ett något spretigt tipssegement avhandlas Instagrams kronologiska flöde, GIFs-skaparens död, irrelevanta Google-sökningar, Printliminator och Nimos smarta glasögon. Huvuddelen av veckans avsnitt handlar dock om skolyrken de önskar fanns. Det kan röra sig om alltifrån lärarcaddies till personalrumsföreståndare. Som du kanske förstår är det mesta sig likt även denna vecka. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/29/2022 • 1 hour, 53 seconds
Avsnitt 305 - Googles heliga graal
I avsnitt 305 kollar de båda pedagogerna först av hur läget ligger. De känner sig tvingade att prata om kriget i Ukraina men berör även det faktum att det är ok att hata på sociala medier samt att 42% saknar sin hund mer än sina barn. Efter denna mer eller mindre osammanhängande inledning öppnar de ordboken och tar sig an ord såsom Roblox, Deep eller Dark web, White noise och NFT. Huvudfokus denna vecka ligger som så många gånger för hos Google. De ser fram emot Google Educations heliga graal, nämligen practise sets. Vad det är vet de knappt själva men de är taggade. De slänger även in en del Google-nytt som kan underlätta en digital skolvardag. Det mesta är sig alltså likt även i avsnitt 305. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/22/2022 • 45 minutes, 4 seconds
Avsnitt 304 - Nödvändigheten av läxor?
I det 304:e avsnittet ger sig de båda pedagogerna ut på minerad mark för att prata om ett alltid aktuellt ämne, nämligen läxor. Först blir det dock lite snabba nyheter om drömmar, Starlink, hemarbete, kontorslandskap och misslyckade lektioner. Även denna vecka hinner de få in lite digitala tips i form av inspelningsverktyg, Jamboard-mallar, gratis musik, molekyl-kul och animerade teckningar. Veckans huvudtema är dock läxans vara eller inte vara. Vilka olika typer av läxor finns det? Är det nödvändigt med läxor eller har de spelat ut sin roll? Som vanligt bjuds det fler frågor än svar. Alltså är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/15/2022 • 56 minutes, 8 seconds
Avsnitt 303 - Tänk att det är första april
I det 303:e avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka i studion för att intala sig att det är första april varje dag. Det har med källkritik och krig att göra och förutom detta pratar de inledningsvis även om bananer, världsbönedagen, troll och alver, Trumps app, bildsök och phishing. Hur går det egentligen med digitaliseringen? En ständigt återkommande fråga i Skolspanarvärlden. Denna gång utgår samtalet från en rapport från skolverket. Diskussionen handlar bland annat om källkritik, it-support och stödinsatser. Avslutningsvis pratas det betyg, digitala NP och flimrande skärmar. Några små digitala tips finns det också plats för. Det mesta är sig likt även denna vecka då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/8/2022 • 49 minutes, 29 seconds
Avsnitt 302 - 58 galna idéer
I avsnitt 302 handlar det som så många gånger för om en lista. En lista med 58 galna idéer. Eller är de verkligen galna? Kanske är några rent av intressanta för skolan. Några kanske rent av är briljanta? Förutom detta bjuds det på nätverksproblem, upphandlingar, Google, spam-mail, matte-Wordle och annat smått och gott. Oavsett om du har sportlov eller inte så är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
2/23/2022 • 57 minutes, 33 seconds
Avsnitt 301 - Öppen eller stängd värld?
Trots ett episkt firande av avsnitt 300 är de båda pedagogerna tillbaka i studion för att spela in avsnitt 301. Efter en inledning där de pratar gazpacho police, trackande tonåring, Goodreads AI Experiments och toxiskt språk är det återigen dags för ett rejält Google-segment. De snackar nyheter och förbättringar när det gäller Meet och Google sök. De pratar även om hur Google Currents går i graven. Rent pedagogiskt pratar de om synen på läxor under pandemin, sökutmaningar, användbara verktyg, myten om att anteckna för hand samt en ny rapport om skola och pandemi. Till sist behandlas ämnet en öppen eller stängd värld. Skolplattformar och blockerad mobilspårning diskuteras bland annat. Som du säkert förstår är det mesta sig likt även efter ha passerat drömgränsen 300. Det blir helt enkelt ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
2/15/2022 • 49 minutes, 10 seconds
Avsnitt 300 - Trehundra
Efter åtta år i studion är de båda pedagogerna tämligen glada och stolta över att presentera avsnitt 300. Med hjälp av fyra inpass, från Skolspanarnas tredje medlem Patrik Landström, så blickar de tillbaka på de år och avsnitt som gått. Nostalgiska återblickar blandas med digitala spaningar om hur saker egentligen blev som de blev i skolans värld. Repetition, relationer, förändring, analogt vs digitalt, Google Drive och källkritik är inte bara nyckelord i avsnitt 300 utan även en röd tråd genom de åtta år som Skolspanarna existerat. Trots att det är lite extra pompa och ståt denna vecka så är det mesta sig ändå likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
2/8/2022 • 1 hour, 12 seconds
Avsnitt 299 - Skolkluster
I avsnitt 299 bakar de båda pedagogerna ihop ett gäng mer eller mindre skolrelaterade ämnen i ett enda stort och härligt kluster. Denna vecka handlar samtalet bland annat om livet före och efter Corona, öppnade skolor i Uganda, att inte vänta ut stormen, säkerhetsluckor, Kafka, Wordle, iOS 15, historieprojekt, digitalt liv, DIGG, CES 2022, teknikdregel, halvtestade appar, Ziplet och Wick editor. Det mesta är sig följaktligen sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
1/25/2022 • 49 minutes, 58 seconds
Avsnitt 298 - Vad tänker vi om 2022?
Innebär en ny termin nytt hopp? En fråga värdig avsnitt 298. De båda pedagogerna är tillbaka i studion efter ett jullov, med nya krafter, frågor och funderingar. De lyssnare som hoppats på nymodigheter kommer dock att bli besvikna då det mesta är sig likt i Skolspanarna-världen. Samtalet denna vecka handlar bland annat om lite digitala småsaker, personliga skolfunderingar, Atari, trender, nyord, Google-nytt och Johans misslyckade försök att testa några digitala tjänster. Så trots ett nytt år det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
1/18/2022 • 47 minutes, 11 seconds
Avsnitt 297 - Året som gick, del 2
I terminens sista, tillika det 297:e, avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka i studion för att sammanfatta året som gick. Det blir återblickar, listor och betraktelser, allt med skolan som utgångspunkt. I denna tvådelade julspecial bidrar även Patrik Landström med ett inpass om AI i Linköpings kommun. I årets sista avsnitt bjuds det på ett muntligt julbord som bland annat innehåller, keywords, trender, Elon Musk, Schrems II, Quizlet, Flickr, kattunge-advokaten, födelsedagsbarn, Clubhouse, statistik och utmaningar lärare kämpat med under 2021. Även denna gång är det mesta sig likt. Det blir ett samtal (uppdelat på två avsnitt) om skola, digitalisering och lite annat.
12/21/2021 • 42 minutes, 39 seconds
Avsnitt 297 - Året som gick, del 1
I terminens sista, tillika det 297:e, avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka i studion för att sammanfatta året som gick. Det blir återblickar, listor och betraktelser, allt med skolan som utgångspunkt. I denna tvådelade julspecial bidrar även Patrik Landström med ett inpass om AI i Linköpings kommun. I årets sista avsnitt bjuds det på ett muntligt julbord som bland annat innehåller, keywords, trender, Elon Musk, Schrems II, Quizlet, Flickr, kattunge-advokaten, födelsedagsbarn, Clubhouse, statistik och utmaningar lärare kämpat med under 2021. Även denna gång är det mesta sig likt. Det blir ett samtal (uppdelat på två avsnitt) om skola, digitalisering och lite annat.
12/21/2021 • 47 minutes, 22 seconds
Avsnitt 296 - Olika former av dumhet
I det ovanligt dumma 296:e avsnittet ser de båda pedagogerna fram emot jul, då de inledningsvis pratar Whamaggeddon. De blickar även tillbaka på en termin som fick pyspunka, inser att de blivit pwned igen samt byter ut edit mot present. Allt detta innan de tar sig an huvudtemat denna vecka som är just dumhet i olika former. Det bjuds på individuell dumhet, slang för dumhet, IQ-test, Peters princip, Dunning-Kruger-effekten, dumhetsdefinitioner, dumhet i arbetslag och dumhet i organisationen. Det enda som inte är dumt i veckans avsnitt är Johans tips. Även om det är lite dummare än vanligt är det mesta sig likt denna den 296:e gången. Det blir nämligen ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/14/2021 • 51 minutes, 25 seconds
Avsnitt 295 - Återkoppling
I det vinterkalla 295:e avsnittet handlar det mesta om återkoppling i olika former. Utifrån rådande forskning och egna erfarenhet tar de sig an feedback, både vad gäller svårigheter och möjligheter. Utöver detta pratar de alternativ PRAO och deras taffliga försök att svetsa. Johan är även tillbaka med några mer eller mindre nya tips, denna vecka kopplade till återkoppling och elevengagemang. Det blir även lite programmering, Wrapped och Hans dammar av den alltid återkommande Santatracker. Som du förstår är det mesta sig likt även denna vecka. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/7/2021 • 56 minutes, 10 seconds
Avsnitt 294 - Problem eller möjlighet?
I det 294:e avsnittet har de båda pedagogerna försökt gå på digital fortbildning. Bara Hans verkar ha lyckats. Trots detta handlar veckans avsnitt om intryck från Internetdagarna. Som vanligt spänner samtalet över många olika områden och du kan förvänta dig följande: Våld i skolan, mobiler, elevers olika världar, informationströtthet, sociala medier stress, kedjereaktioner, calm down strategies, patrullerande polisrobothundar, förskolerobotar och EUs etiska regler. Det handlar helt enkelt om digitalisering både som problem men även möjlighet. Förutom detta har Johan tittat lite extra på Wordwall och PlayPosit. Så för 294:e gången är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
I de 293:e avsnittet återvänder de båda pedagogerna till studion för att öppna upp den digitala snaskpåsen. Denna vecka blir det nämligen tips och blandat i form av mer eller mindre skolrelaterade digitala nyheter. Först och främst firar de dock sin egen version av Thanksgiving innan de snackar BSOD, 10-20-30, plustecken, Meet-bakgrunder, Busyness, Tab Maker och olika vinklar på sociala medier. Johan har som utlovat även testat två verktyg från topp 150-listan. Denna vecka blir det Panopto och Whiteboard.chat. Förhoppningsvis lärorikt men garanterat GDPR-säkrat. Som du kanske förstår är det mesta sig extremt likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/23/2021 • 54 minutes, 47 seconds
Avsnitt 292 - Läroboksstyrd undervisning?
I avsnitt 292 tar de båda pedagogerna hjälp av Patrik Landström för att belysa den alltid aktuella frågan kring läromedel. Inledningsvis konsulterar de dock ett orakel, snackar kedjebrev och memeaktier. De fördjupar även diskussionen kring metaverse innan de som sagt var hugger tänderna i läromedelsbiten. Ska man ha en lärobok? Ser det olika ut i olika ämnen? Hur är en bra lärobok? Är det finare att jobba läromedelsfritt? Som vanligt blir det många frågor men förhoppningsvis även en del svar och reflektioner kring lärobokens vara eller inte vara i den svenska skolan. Givetvis kommer de även in på den digitala läromedel, i form av en lista på de 300 mest populära, vilket innebär att det mesta är sig likt även denna vecka. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/16/2021 • 59 minutes, 32 seconds
Avsnitt 291 - Ytligt
I det 291:e avsnittet blickar de båda pedagogerna fram mot ett efterlängtat potatislov. Inledningsvis bjuds det på en välsorterad höstbuffé av digitala skolnyheter. Det pratas innovationer, svenskarna och internet, lagom engagerade föräldrar, Skol-googlande, Screencastify och digitala NO-labbar. Givetvis blir det en hel del Google nytt, men det är ju sen gammalt. Resten av avsnittet ägnas åt det lite mer ytliga. De ställer sig frågan om det ytliga är viktigt? De snackar betydelsen av klassrummets utseende, snygga elevarbeten och lärarens stil och kläder. Det mesta är sig likt även denna vecka. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/2/2021 • 58 minutes, 49 seconds
Avsnitt 290 - Skolans vardag
I avsnitt 290 gräver de båda pedagogerna i den myllan de står, nämligen i skolans vardag. Innan de sätter spaden i detta något gråa ämne bjuder de dock på en salig blandning av nyheter från den digitala världen.Amazons mellanchefer, Windows 11, Google docs 15-årsdag, Metaverse och världsomvälvande förändringar i Jamboard är bara några av de ämnen som behandlas. När det kommer till skolans vardag är det omöjligt att inte diskutera möten och konferenser men även prov, lärarstudenter, kursplaner, digitala kränkningar och skolinfluencers fär alla en släng av sleven. Som vanligt är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/26/2021 • 51 minutes, 19 seconds
Avsnitt 289 - Lärare utan gränser
I det 289:e avsnittet försöker de båda pedagogerna sätta gränser. Eller i alla fall prata om att sätta gränser i skolans värld. Inledningsvis bjuder de dock på ett blandat axplock från den digitala världen som bland annat innehåller uttråkade dyra apor, världslärardagen, Dyslexiveckan, Meets ljudfilter och Faceboooks routerhaveri. Segmentet lärare utan gränser handlar såväl om det digitala, i form av sociala medier och smartphones men tar givetvis avstamp i klassrummet och hur man som pedagog dagligen brottas med sitt gränssättande. Detta leder även in på pedagogiskt ledarskap som Patrik Landström lyfter fram i sitt gästspel. Som du säkert förstår är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/12/2021 • 49 minutes, 43 seconds
Avsnitt 288 - Putting the band back together again
I det 288:e avsnittet ger sig, de båda pedagogerna, ut på en resa down memory lane. En resa som tog dem till Örebro och som på något tragiskt sätt kan ses som startpunkten för det som idag går under namnet Skolspanarna. Förutom gamla minnen bjuds det på ny teknik, sandlådebeteende a'la Musk och Bezos, Amazons robot, City Guesser 3.0, beredskapsveckan, nedladdningstips (som de hoppas är lagliga) och några mer eller mindre viktiga nyheter inom Google-universumet. Som du kanske förstår är det mesta sig likt, då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/5/2021 • 54 minutes, 19 seconds
Avsnitt 287 - Google på flera sätt
De båda pedagogerna är tillbaka för ett Google-inspirerat avsnitt. Förutom Google diskuteras även vikten av att avsluta lektionen starkt, rumsliga digitala möten och språkförvirringen som kan uppstå på grund av emojis. De bjuder även på ett par boktips om escape room och kollegialt lärande. Som så många gånger för handlar det återigen dock om Google och denna gång om Google på flera sätt. Utifrån en digital föreläsningsserie bjuds det på ett samtal som spänner över Canva, Chromebooks, Google-tricks, Youtube, tillägg, presentation, kalkyl, formulär och en hel del annat. Det mesta är sig alltså likt i det 287:e avsnittet. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/28/2021 • 56 minutes, 54 seconds
Avsnitt 286 - Big No No
I det nostalgiska 286:e avsnittet inleder de båda pedagogerna med att blicka tillbaka till en svunnen datatid präglad av Commodore 64 och 286:or. Hans inser att han har mer att vara nostalgisk över innan samtalet leder över till dagens data-giganter i form av Apple och Google. De båda förundras över datamogulernas dröm om rymden samt känner sig lite ljummet avslagna inför de nya Apple-telefonerna. När det kommer till Google bjuds det bland annat på konkreta tips kring hur du kan använda dokument, inte bara till att skriva. På begäran från en lyssnar ligger dock huvudfokus på saker som kan upplevas lite känsliga sett ur ett skolperspektiv. I segmentet Big No No lyfts ämnen som privatliv, individualisering, möten, åtgärder, statsbidrag och läromedel fram som de elefanter i rummet de faktiskt kan upplevas vara. Trots en del åsikter från Skolspanarna är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/21/2021 • 54 minutes, 46 seconds
Avsnitt 285 - AI i skolan
De båda pedagogerna är tillbaka i studion för att återigen prata skola. Denna vecka har ett tydligt tema, nämligen AI i skolan. Inledningsvis har de dock svårt med AI-fokus och pratar därför fritt om drickabackar, Galapagos och huruvida Hans är bra på att dumspara. När det kommer till AI bjuds det på rapporter från OECD, e-learning, för- och nackdelar, blockchain och 7 goda AI-råd. Patrik Landström är även han tillbaka och han bidrar denna gång med ett AI-perspektiv från Linköping. Även denna vecka är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/14/2021 • 1 hour, 10 seconds
Avsnitt 284 - The Return of the Fredagsfika
De båda pedagogerna är tillbaka i studion för 284:e gången. Denna vecka höga på socker från ett efterlängtat fredagsfika. De pratar denna vecka om tid, pengar, bluffar och frestelsen att försöka veta lite mer än andra. Det blir även några mindre Google-tips för att inte frångå invanda rutiner. Trots tidspress och lite nyheter är det mesta sig ändå likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/7/2021 • 37 minutes, 55 seconds
Avsnitt 283 - Verktygsbonanza
I avsnitt 283 återvänder de båda pedagogerna till sina rötter och plockar ännu en gång fram den stora verktygslådan. Med full fokus på digitala verktyg som kan underlätta en lärares vardag pratar de högt och lågt om allt från lösenord, surfa lugnt, flippat klassrum, appsmashing, ljudinspelning, backchannel, portfolio, AI, VR, Makerspace, Google Earth, tidsbesparingar och DIY-spel. Denna veckan är allt sig väldigt likt. Det blir ett samtal om skola, digitala verktyg och lite annat.
8/31/2021 • 58 minutes, 6 seconds
Avsnitt 282 - New Age
I avsnitt 282 är de båda pedagogerna tillbaka i studion för att ta sig an nya ämnen, även om New Age kan läsas på olika sätt. Det bjuds på blandat tjöt, nyheter, debatt, verktyg och undervisning. Du som lyssnar kan förvänta dig att höra mer om LMGTFY, Teams, E-post over load, Talibaner, periodiska system och en livsavgörande aktivitetsflik i Classroom. Som du kanske förstår är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
8/24/2021 • 51 minutes, 34 seconds
Avsnitt 281 - Terminsstart
De båda solbrända pedagogerna är tillbaka i bunkern för att dra igång den 8:e säsongen av sidoverksamheten, som går under namnet Skolspanarna. I avsnitt 281 är det ofrånkomligen så att de måste blicka tillbaka och sammanfatta en sommar som gick fort. Förutom detta kommer den trogne lyssnaren snart känna igen sig då de vägrar ändra ett vinnande koncept och det mesta är sig faktiskt likt. Det blir lite trendspaning med hjälp av Google samt mer eller mindre genomtänkta tankar om saker som kanske kommer bli intressanta att jobba med i höst. Trots att de knappt pratat med varandra på två månader blir det som vanligt ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
8/17/2021 • 42 minutes, 43 seconds
Avsnitt 280 - Sommarlistor
I terminens sista, tillika det 280:e, avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka tillsammans med Patrik Landström. Denna vecka bjuds det på somriga digitala tips som kanske kan underlätta din sommarledighet. Patrik anordnar en frågesport där Hans och Johan sätts på tuffa prov när det kommer till deras kunskap kring Sveriges skolministrar. Huvudfokus ligger dock, som så många gånger förr, på olika typer av listor. Det blir listor över skrämmande ord, läsårets bästa, EM-låtar du glömt, årets bästa TV, saker vi hoppas kunna göra i framtiden samt böcker att läsa i hängmattan. Det blir som vanligt ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. Vi önskar alla en riktigt härlig sommar så hörs vi förhoppningsvis igen i höst.
6/22/2021 • 57 minutes, 56 seconds
Avsnitt 279 - Slocknade stjärnor
I det bastuvarma 279:e avsnittet gästas de båda pedagogerna återigen av Patrik Landström. Denna gång via länk från ett sommarsoligt Kiruna. Förutom ett gäng digitala tips bjuder Patrik på ett några spaningar. Bland annat ställer han sig frågan: Vart är de nationella proven på väg? Ordlistan hänger i och vet du inte riktigt när det passar att använda begreppet wetware så gör du nog bäst i att lyssna. Veckans tema är ett, för Patrik och Johan, okänt begrepp, nämligen slocknade stjärnor. Något som dock Hans minns från sin barndom. Då handlade det ofta om lokala, mer eller mindre framgångsrika, idrottsmän men när det överförs till skolans värld handlar det om appar, pedagogiska termer, skolföreteelser eller böcker som en gång upplevdes som viktiga men numer för en tynande tillvaro. Trots värmen i studion är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
6/15/2021 • 47 minutes, 1 second
Avsnitt 278 - 100 pepp på G
Avsnitt 287 präglas av en sällan tidigare skådad pepp. Må det vara det stundande sommarlovet, den avklarade betygssättningen eller efterdyningarna av en migränattack låter jag vara osagt. Hur som helst pratar de denna vecka om betygsättning efter pandemin, en förlorad skolgång, förlängda skoldagar och hur lärare och elever får tillbaka motivationen. Ordlistan präglas denna vecka av mer eller mindre verkliga varelser. Förutom detta blir det en överdos av Google-godis. Det blir en påse gott och blandat med alltifrån Keep, Youtube, Meet, Dokument, Classroom, Formulär, Kalkyl och Presentation. Helt enkelt hela Google-kostcirkeln. Även denna vecka blir det därför ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
6/8/2021 • 51 minutes, 6 seconds
Avsnitt 277 - Tycka till
I det sommarvarma 277:e avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka i studion för ett tvåpartssamtal där slutet av terminen inleder. Tips på hur man bäst avslutar ett läsår när det gäller lektioner men även administration står på listan. De gör även två nostalgiska återblickar i Skolspanararkivet för att väcka liv i tidigare tips och funderingar. Förutom detta bli det nya ord från den aldrig sinande teknikordlistan. Avslutningsvis är det dags för Skolspanarna att tycka till. Denna gång tycker de till kring skolans digitalisering, SM i samhällskunskap, ljudliga mobiler och ineffektivitet. Även denna vecka är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
6/1/2021 • 45 minutes, 48 seconds
Avsnitt 276 - Svensk EdTech
I avsnitt 276 gästas de båda pedagogerna återigen av Patrik Landström, som via länk, tillför ett skolledarperspektiv på dagens ämnen. Denna vecka bjuds det på ett samtal om aktuella saker de inte ska prata om just nu, samt aktuella saker de ska pratat lite kort om. Det blir Kahoot, terminsslut, nyord, dubbning, betyg, mobilförbud, PISA, botmoji och Seterra. Avsnittets huvudrätt är dock en genomgång av rapporten Svensk EdTech 2021. Vad handlar den om? Hur ser framtiden ut? Hur har pandemin påverkat oss? Vilka är utmaningarna? I sann Skolspanaranda ställs många frågor men förhoppningsvis bjuds det även på en del svar. Det mesta är sig dock likt i studion även denna vecka. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/25/2021 • 1 hour, 4 minutes, 9 seconds
Avsnitt 275 - Error 40
I det 275 avsnittet skjuter de båda pedagogerna vitt och brett. Ett på alla vis typiskt Skolspanar-avsnitt där många ämnen. Bland annat kan du förväntade dig en ko-metafor, antidistraktionshjälpmedel, tjuvlyssnande föräldrar, Captchas och en värld utan lösenord. I segmentet Veckans ord bjuds det på irriterande underhållning, Error 40 och en modern byfåne. Förutom detta har de letat fram ett gäng, mer eller mindre, dolda Google-trix som kan underlätta allas skolvardag. Digitala tips, såsom Loom, hotlinking och Krisp kan du också förvänta dig. Denna vecka är allt sig extremt likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/18/2021 • 55 minutes, 38 seconds
Avsnitt 274 - Kaffe och kreativitet
I avsnitt 274 är det verkligen kaffe som är drivkraften. Förutom att dricka pratar de båda pedagogerna om kaffets betydelse och vad som hänt med kaffet under den rådande pandemin. Förutom detta bjuds det på ett nyhetssvep som behandlar Facebook och PISA-debatten. När samtalet, som det så ofta gör, styrs in på det digitala handlar det även denna gång om en del Google tips och tricks. Huvudsegementet denna vecka snurrar runt ordet kreativitet och 7 myter om att jobba kreativt i skolan. Sant eller inte? Ja det blir veckans uppgift för Skolspanarna att avgöra. Det mesta är sig alltså likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/11/2021 • 50 minutes, 49 seconds
Avsnitt 273 - Framtidens teknik, skola och ledarskap
I det 273:e avsnittet får de båda pedagogerna digitalt besök av Patrik Landström i studion. Det som brukar vara ett tvåpartssamtal blir denna vecka istället ett samtal med tre olika stämmor. I sann Skolspanar-anda är veckans tema framtiden. Johan pratar om framtidens tech-trender, Hans pratar om framtidens skola sett ur Fullans och Microsofts synvinkel. Patrik pratar om att vara ledare i en osäker tid. Utöver detta berörs den absoluta nollpunkten och Elons Musks eventuella komiska talang. Trots att en hel del är annorlunda blir det ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
5/4/2021 • 1 hour, 4 minutes, 5 seconds
Avsnitt 272 - Vad en digital lärare måste kunna
I det tvåhundrasjuttioandra avsnittet bjuder de båda pedagogerna på ett avsnitt stöpt i samma mall som de flesta andra avsnitt de producerat. Inledningsvis blir det ett nyhetssvep som handlar om vässad AI, bluff-föreläsningar, högerklick, desktop-ikoner och annonsblockare. Patrik Landström gör sedan ett inpass där han diskuterar det infekterade begreppet skolutveckling. Avsnittets huvudfokus ligger dock vid vad man som lärare egentligen måste kunna, när det kommer till digitala verktyg, och då främst Google-verktyg. De försöker reda ut var den lägsta nivån ligger och samtidigt blir det en genomgång av de verktyg de inte skulle klara sig utan i sin skolvardag. Det mesta är sig alltså likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
4/27/2021 • 1 hour, 2 minutes, 18 seconds
Avsnitt 271 - "Episka" verktyg vi inte kan leva utan
De båda pedagogerna är tillbaka i studion efter ett välförtjänt påsklov. Något ringrostiga försöker de jobba upp pitchen. Detta gör de genom att prata dåliga inläsare, smarta klockor och huruvida det är ok att slakta sälar i klassrummet. Förutom detta blir det ett nyhetssvep där Google står i centrum som vanligt. Givetvis smyger Elon Musk in sig igen, denna gång med hjälp av en dataspelande apa. I detta fullmatade avsnitt hinns det även med att pratas om "episka" digitala verktyg och appar som det helt enkelt inte går att leva utan. Det mesta är sig alltså likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
4/20/2021 • 44 minutes, 16 seconds
Avsnitt 270 - Påskägget!
I avsnitt 270 bjuder de båda pedagogerna, med hjälp av Patrik Landström, på ett påskägg fyllt med tekniska tips och idéer som som kan användas i skolan. Förutom, vis påskanpassning pratas det om uppdateringar för både Windows och Google. Småsaker blandas med större nyheter. Vad sägs om Sun Valley, förbättrad presentationsvy, tillgänglighet, animerade bakgrunder och gissa staden. Lägg där till en spaning från Linköping så har ni avsnitt 270:e. Det mesta är sig alltså likt. Det blir ett samtal om skola digitalisering och lite annat.
4/5/2021 • 42 minutes, 44 seconds
Avsnitt 269 - Ändra processen
De båda pedagogerna är tillbaka i studion för ännu ett klassiskt Skolspanaravsnitt. Denna vecka bjuds det på ett nyhetssvep, där bland annat de tuffa tiderna för tech-jättarna diskuteras. Det blir även en genomgång av hur bra Googles mobiltjänster egentligen är. För- och nackdelar och lite tips och idéer kring hur de bäst kan användas i undervisningen utlovas. Huvudtemat för avsnitt 269 är dock det här med att ändra en process. Hur påverkas en arbetsplats av en processförändring? Är det bra eller dåligt? Är det rent av nödvändigt ibland? Även denna vecka är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/30/2021 • 41 minutes, 54 seconds
Avsnitt 268 - 3 x 5 x 10 = 268
I avsnitt 268 får de båda pedagogerna digitalt besök i podd-studion av Patrik Landström, som via länk från vardagsrummet, bidrar med tankar och erfarenheter kring en mängd ämnen kopplade till skolans värld. 3 vita medelåldersmän samtalar kring skolan och gör det i form av listor med 10 olika företeelser. Uppdraget blir att välja ut 5. Multiplicerar du ihop allt detta får du avsnitt 268. Patrik ger Hans en lista med 10 vanligt förekommande skolbegrepp. Hans ger Johan en lista med 10 av de bästa digitala räddningsplankorna medan Johan ger Patrik en lista med de 10 bästa filmerna som aldrig gick på bio. Vilka 5 blir utvalda? Det är frågan. Även om det är en del saker som inte är sig likt denna gång blir det ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/23/2021 • 56 minutes, 11 seconds
Avsnitt 267 - Håller vi på att tappa greppet?
För 267:e gången kliver de båda pedagogerna in i studion för att prata om sitt älskade yrke. Denne vecka är de dock mer tvivlande än vanligt och ställer sig därför frågan: Håller vi på att tappa greppet? En fråga som rör såväl tekniken, skolan, skolutvecklingen, klassrummet och Skolspanarna själva. Inledningsvis handlar veckans avsnitt dock om sådant de pratade om förra veckan samt en gott och blandat-påse med digitala nyheter som kanske kan förgylla någons skolvardag. Patrik Landström bidrar även denna vecka med en stringent skolspaning. Som ni kanske förstår är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/16/2021 • 51 minutes, 55 seconds
Avsnitt 266 - News of the world
I det svåra 266:e avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka i studion för att göra nedslag i skolnyheter från världen runt. Till en början har de svårt med det sociala, pratar om saker som flyger över deras huvuden samt skvallrar lite om, några för podden bekanta, gubbar. Nyhetssvepet handlar givetvis om Google men även skoldebatten och lite andra mer difusa digitala nyheter. Patrik Landström gör även ett gästspel och pratar bland annat om förstelärare. Det mesta är sig dock likt även denna gång, då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
3/9/2021 • 59 minutes, 57 seconds
Avsnitt 265 - Lära med Google
I det 265:e avsnittet går de båda pedagogerna på digital Google-föreläsning. Avsnittet inleds med ett klassiskt försnack där bilden av Google diskuteras. Efter att de tagit del av den påkostade Learning with Google försöker de bena ut vad som egentligen sas och vad för nytt vi kan förvänta oss under Google-våren. Trots det annorlunda formatet är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
2/23/2021 • 46 minutes, 52 seconds
Avsnitt 264 - Post-Corona - Vad består i skolans värld?
I det 264:e avsnittet kliver två sportlovstörstande pedagoger in i studion för ännu ett poddavsnitt med skolfokus. Denna vecka har de testat dubbla skärmar vid utvecklingssamtal, inte blivit inbjudna till Clubhouse och letat i den digitala containern efter skoluppgifter för återbruk. Det blir även lite strul och Google. Huvudtemat denna gång handlar om de saker som skolans värld kommer att ta till sig i framtiden, när Corona-pandemin är över. Vilka digitala lösningar har varit så pass bra så att det är värt att fortsätta med? Vad har varit så pass dåligt att vi förhoppningsvis slipper det? Som vanligt utlovas inga tydliga svar, för det mesta är sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
2/16/2021 • 54 minutes, 18 seconds
Avsnitt 263 - Ansiktsmask & solglasögon
I det 263:e avsnittet kliver de båda pedagogerna in i studion iförda ansiktsmask och solglasögon, allt för att undgå att bli ansiktsigenkända. Denna vecka bjuds det på lite verktygsnytt i form av delade skärmar, audio recorder, Focus-to-do och Chrome 89+. De resonerar även en smula kring det här om man som lärare ska synas i bild eller inte när man spelar in info-videos. Huvudtemat för avsnittet kretsar dock kring den digitala oljan som gör att skolvardagen flyter på. Det blir regler eller inte regler, spel och lek, trevligt och tryggt och gruppdynamik. Trots att det mesta är sig likt blir det denna gång ett samtal om skola, digitalisering men inget lite annat.
2/9/2021 • 47 minutes, 34 seconds
Avsnitt 262 - Hur får man lärare att stanna i yrket?
Pedagogerna kliver in i en vinterkall studio för avsnitt 262. Huvudfokus ligger kring den eviga frågan: hur får man lärare att stanna i yrket? Det blir ett samtal om lön, villkor och allt det där andra som gör detta yrke till det bästa. Förutom detta bjuds det på Jitsi och PDF candy. Givetvis blir det även lite småskaliga Google nyheter samt ett nyhetssvep med Bernie, Fridolin och ett lösenord värt 220 miljoner Euro. Det mesta är sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
2/2/2021 • 58 minutes, 15 seconds
Avsnitt 261 - Då-/Nu-/Fram-Tid
I det 261:a avsnittet återvänder de båda pedagogerna några av sina gamla avsnitt. Genom att titta tillbaka försöker de sia om framtiden. Samtalet handlar helt enkelt om digitaliseringen i olika tempus. Dåtid, nutid och framtid. Förutom detta övergripande tidsperspektiv fyller Wikipedia 20 år, Google har några mer eller mindre viktiga nyheter värda att diskutera samt att det som vanligt bjuds på en del digitala tips och verktyg. Det mesta är sig extremt likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
1/26/2021 • 55 minutes, 40 seconds
Avsnitt 260 - Ett första steg ut i 2021
Det är med jullovströtta ben de båda pedagogerna styr sina steg mot studion för att dra igång ännu en podcasttermin. Det som är mest nytt är väl ändå att skitåret 2020 är borta och det nya, ännu inte helt värdelösa, 2021 är här. I det 260:e avsnittet pratar de bland annat om nya (mer eller mindre) spännande projekt, Elon Musk, Google-nytt, hur man avslöjar fake news, mål för 2021 och hur man kan jobba mer effektivt med hjälp av teknik. Som du kanske förstår är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
1/19/2021 • 50 minutes, 57 seconds
Avsnitt 259 - Anno Corona 2020, del 2
För sista gången detta skitår är de båda pedagogerna tillbaka i studion för att sammanfatta ett skolår alla sent kommer att glömma. I detta fragmentiska avsnitt bjuds det på återblickar som handlar om långa poddar, det fria valet, en död kyckling, onödiga skoltrender, splinternet, bästa tekniska prylarna, innovationer, robotlärare, Google-nytt, spelifiering, lösenord och kortkommandon. Förutom detta gör Patrik Landström ett inspel. Trots ett annorlunda år är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/29/2020 • 56 minutes, 22 seconds
Avsnitt 258 - Anno Corona 2020, del 1
För näst sista gången detta skitår är de båda pedagogerna tillbaka i studion för att sammanfatta ett skolår alla sent kommer att glömma. I detta fragmentiska avsnitt bjuds det på återblickar som handlar om Whamaggedon, virus, mass-sms, breakout rooms, håglöshet, distansundervisning, friskolor, skärmtid, Google-trender, Elon Musk, appar och tjänster. Trots ett annorlunda år är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. What Child Is This - Jaime Dibbens Exzel Music Publishing (freemusicpublicdomain.com) Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
12/22/2020 • 44 minutes, 17 seconds
Avsnitt 257 - Kulörta kulor i kanten
I det 257:e avsnittet är de båda pedagogerna tillbaka i studion för ännu ett skolfokuserat samtal. Denna gång bjuds det på en blandad kompott av återblickar och tekniktips. Först tittar de tillbaka 200 avsnitt och ställer sig frågan: Vad ger man en digital lärare i julklapp? En del är fortfarande aktuellt, en del visar dock på att det hänt en hel del sen det begav sig. Förövrigt behandlas Lumin PDF, Google Sites, Jamboard, matte-appar, gratis ordmoln, The Swedish tipspromenad och galet mycket bilder. Det mesta är sig, som du kanske förstår, sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/15/2020 • 33 minutes, 35 seconds
Avsnitt 256 - Skolspanardilemmat
För 100 avsnitt sedan sippade de båda pedagogerna i en sommarvarm berså. Nu när vintervädret ligger som en blöt grå filt över vardagen är de dock tillbaka i studion för avsnitt 256. Samtalet utgår denna gång ifrån filmen The Social Dilemma och kanske är det så att de båda tvingas omvärdera sin syn på mobilens roll i klassrummet. Förutom detta följer de tomten i år igen, saknar Youtube Rewind, stadsvandrar digitalt samt tipsar om några mer eller mindre användbara verktyg som kan underlätta de sista veckorna innan jul. Som vanligt landar de i ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/8/2020 • 37 minutes, 53 seconds
Avsnitt 255 - Internetdagarna 2020
Avsnitt 255 handlar om att de båda pedagogerna varit på digital konferens. En av Internetdagarna sammanfattas och utvärderas. Det blir Darling och hennes robotar, Internetstiftelsen, Statens medieråd, forskar-Heinz, Nutley med sin skärmtid, Chatfields bokhylla, husdjurs-fika, lösenordskola, Heath och The Woz. Förutom detta några digitala tips med kartfokus. Det mesta är sig likt i ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
12/1/2020 • 48 minutes, 42 seconds
Avsnitt 254 - Fel fokus nödvändigt
I det svåra 254:e avsnittet ligger fokus på det faktum att det just nu känns som att man inom skolans värld måste lägga just fokus på fel saker och att det faktiskt är nödvändigt att det är så. I detta, mer än vanligt, avslappnade avsnitt pratar de båda pedagogerna känslor när de försöker beskriva hur det känns just nu. Avsnittet handlar också om att hålla i, hålla ut och att hålla humöret uppe. Dock bjuds det inte enbart på filosofiska funderingar utan även lite tips och nyheter från den digitala skolvärlden. Det mesta är sig dock likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/24/2020 • 41 minutes, 9 seconds
Avsnitt 253 - Pedagogiska myter - och vad vi kan lära oss av dem
I det 253:e avsnittet bjuder de båda pedagogerna på nyheter och tips med digital prägel. Det blir bland annat begränsad Google-lagring, processorer, AI på sociala medier, *.new, Google Earth-projekt, digitala möten och länge leve Jeaopardy. Förutom detta blir det lite mytbryt då de tar sig an några mer eller mindre populära skolmyter. 10000-regeln, Braingym, inlärningspyramiden och olika lärstilar är några av de myter som tas upp. Förutom att slå hål på dem försöker de ta med sig något vi kan ha nytta av i skolan. Som, vanligt blir det ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/17/2020 • 50 minutes, 4 seconds
Avsnitt 252 - Genvägar
I vanlig ordning är de båda pedagogerna tillbaka i studion för ett samtal med skolfokus. Denna vecka handlar det om saker som inte förändrar världen men ändå tål att tänkas på. De hinner även med att snacka Google i olika former. För den nyfikna kan jag avslöja att det bland annat handlar om Google Keeps död, Meet, Youtube Studio och en dos Google-magi. Huvudtemat denna vecka är dock genvägar. Är det bra eller dåligt att gå den enkla vägen i skolan? Är det rent av ett måste att ibland ta genvägen? Frågor finns det gott om och de bjuder även på några svar för den som lyssnar. Även denna vecka är sig det mesta sig likt. det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/10/2020 • 49 minutes, 18 seconds
Avsnitt 251 - Konspirationsteorier
De båda pedagogerna är tillbaka i studion för ett avsnitt präglat av misstro och förnekelse. Veckans fokus ligger på konspirationsteorier och hur det påverkar skolans värld. Vad är konspirationsteorier? Hur upptäcker man konspirationsteorier? Hur jobbar man med konspirationsteorier i skolan? Det snackas QAnon, Red pill och klimatförnekare. Förutom detta bjuds det en daglig dos av nyheter och tips där det bland annat handlar om förbättringar i Loom, Svenska.se, Mixkit och små URL-justeringar. Det mesta är sig likt i detta det 251:a avsnittet. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
11/3/2020 • 34 minutes, 10 seconds
Avsnitt 250 - Mitterminsomdöme
Att fylla 250 verkar gå de båda Skolspanarna förbi. Istället blir det ett mitterminsomdöme där de båda pedagogerna gör det de allra helst av allt gör. Nämligen tipsar om digitala verktyg som i bästa fall kan funka i skolan. De utgår från en 35 verktyg lång lista och väljer ut de saker de i bästa fall har testat eller iaf kan tänka sig testa. Det blir Tagx, Invole.me, Panopto, MonkeyLearn, Koute. Storilo och mycket mycket annat som de knappt kan uttala. Den här gången är allt som det en gång alltid varit. Det blir ett samtal som skola, digitalisering och lite annat.
10/27/2020 • 44 minutes, 18 seconds
Avsnitt 249 - Detta är vägen
I det 249:e avsnittet följer de båda pedagogerna minnenas väg 200 avsnitt tillbaka, för att där hitta lite mörk Skolspanar-historia. Vad var på tapeten då? Är det fortfarande aktuellt? Både jag och nej är svaret på dessa frågor. Det blir en-till-en (vem säger ens så längre?), källkritik, censur, troll och tekniskt strul. Segment två är mindre mörkt då det bjuds på en klassisk kanon eller kalkon. Nya tjänster som de faktiskt testas hissas eller dissas. Är Doozy det nya Kahoot? Hur bra var egentligen Alice Keelers Docs to slide-tillägg? Det och mycket mer får du reda på i veckans samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/20/2020 • 49 minutes, 22 seconds
Avsnitt 248 - "Framtidens skola"
248 avsnitt senare pratar de båda pedagogerna fortfarande skola och digitalisering. På agendan denna vecka står bland annat mjukisbyxor, flugor, Google Workspace, ny version av Chrome, länkskola, docs to slide, Instagram fyller 10, mappar i Quizlet, flagga + L, och Kairos future. Förutom denna saliga blandning har Hans plockat ihop ett gäng citat med kopplingar till framtidens skola. Citaten kastar sedan Hans på Johan för att väcka en reaktion. Reaktionen leder till ett samtal som handlar om skola, digitalsering och lite annat.
10/13/2020 • 50 minutes, 35 seconds
Avsnitt 247 - Onödiga skoltrender
Avsnitt 247 är ett av de där lätt spretiga avsnitten där de båda pedagogerna går in i studion för att prata fritt kring det de brukar pratat om. Denna vecka blir det nyheter, tips och GSuite. Förutom detta dammas, det mer eller mindre efterlängtade segmentet, 5 av 10 av. Det blir snabbkommandon du kanske har nytta av, digitala verktyg som inte går att leva utan, de värsta laptop-vanorna, samt den tämligen heta kategorin, onödiga skoltrender. Trots att det är löst och ledigt är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
10/6/2020 • 58 minutes, 45 seconds
Avsnitt 246 - Att planera för det okända
I det 246:e avsnittet försöker de båda pedagogerna se in i framtiden som de sanna skolspanare de är. Hur planerar man för det okända? Det blir svarta svanar, hemarbete, riskbedömning, Helmuth von Moltke och agilt arbete. Förutom detta bjuds det på några digitala tips samt en lista med framtidens 200 bästa digitala verktygen. Det mesta är sig alltså likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
9/29/2020 • 56 minutes, 37 seconds
Avsnitt 245 - Bra, bluff eller bikupor
De båda pedagogerna är tillbaka i studion för att i det 245:e avsnittet ta sig an ämnet föreläsare i skolans värld. Bra, bluff eller bikupor är frågan de ställer sig. Förutom ett samtal kring olika typer av föreläsare och föreläsningar de stött på genom åren blir det även lite krispiga tips på appar och tjänster. En spaning om vad som kommer hända efter pandemin bjuds det också på samt efterlängtad comeback av Patrik Landström som denna gång rapporterar från en bil någonstans i skol-Sverige. Det mesta är sig hur som helst sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.