Reporter Radio presenteert Reporter Podcast. Een serie onderzoeksjournalistieke podcasts over belangrijke ontwikkelingen, geselecteerd door de redactie.
Droogte is een politieke keuze
De drie hete zomers die Nederland de afgelopen jaren teisterde, leggen een oud probleem bloot: Nederland verdroogt. En dat komt niet door klimaatverandering, maar door beleid. Droogte is een keuze, zeggen onderzoekers. Bijna een miljoen huizen dreigen inmiddels te verzakken, en ondanks beloftes van de waterschappen en politiek om hier iets aan te doen zijn concrete maatregelen nog altijd nauwelijks genomen. Deze podcast van Sander Bartling en Tobias van der Valk kwam mede tot stand door onderzoekscollectief Spot On Stories
11/25/2020 • 19 minutes, 29 seconds
zwerfhondenhandel
Er zijn steeds meer stichtingen die zwerfhonden uit Zuid- en Oost-Europa naar Nederland halen. En dat gaat lang niet altijd goed. Honden en hun nieuwe adoptiebaasjes zijn de dupe, en de volksgezondheid is in gevaar, zeggen deskundigen. We gingen langs bij zo’n stichting
10/5/2020 • 23 minutes, 7 seconds
Té zuinige zorgverzekeraars schaden patiënten
Het aantal tekorten van goedkope geneesmiddelen, de medicijnen die wij het meest gebruiken, is de afgelopen jaren fors toegenomen. In Nederland zijn de zorgverzekeraars sinds 2006 verantwoordelijk voor de inkoop van geneesmiddelen. Zij hebben de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat zorg betaalbaar blijft. Maar nu, na 14 jaar blijkt dat dit inkoopbeleid het risico op geneesmiddeltekorten vergroot en apothekers en patienten in de kou staan. Een reportage van Joga Brouwers
9/30/2020 • 22 minutes, 44 seconds
Hulp bij vechtscheidingen heeft weinig effect
Hulp die wordt geboden bij complexe scheidingen heeft nauwelijks effect. De trajecten die ervoor moeten zorgen dat ruzies minder worden, leveren in de praktijk juist veel frustratie op. Kinderen zijn vaak de dupe.
De hulpinterventies worden betaald door gemeenten en moeten ervoor zorgen dat de schadelijke gevolgen van scheidingen afneemt. Of die trajecten ook daadwerkelijk een positief effect hebben, is niet aangetoond. Klaas den Tek en Benjamin de Bruijn doen verslag van de situatie.
9/16/2020 • 23 minutes, 12 seconds
Lessen van corona: de vraag naar medicijnen
In de zomerserie ‘Lessen van corona’ onderzoeken we de impact van Covid-19 op verschillende sectoren. In deze zesde aflevering is Hennie Henrichs te gast, algemeen directeur van medicijnfabrikant Teva Nederland. De volgende onderwerpen komen aan bod: de consequenties van de crisis op de medicijnvoorraden, het effect van marktwerking op de geneesmiddelenvoorziening, oude medicijnen inzetten voor andere ziektes en het maken van geneesmiddelen in Europa.
Presentatie: Niels Heithuis
Redactie: Joga Brouwers
8/18/2020 • 39 minutes, 31 seconds
Lessen van corona: reizen
In deze zomerserie onderzoeken we de impact van de corona-crisis op verschillende delen van de samenleving. Deze week: lessen van corona voor het reizen. Zal het virus ons reisgedrag permanent veranderen of wordt het over een tijdje weer business as usual?
Gesprek met de topman van TUI Nederland, Arjan Kers.
8/4/2020 • 41 minutes, 44 seconds
Lessen van corona: de strijd tegen doping
De grote sportwedstrijden gaan weer beginnen. Over een maand staat zelfs de Tour de France op het programma. Maar hoe zit het met de jacht op doping? Door de coronacrisis is er maandenlang bijna niet getest. De vraag is nu of we straks naar schone sport kijken?
In onze zomerserie 'Lessen van Corona' gaat Niels Heithuis in gesprek met Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit. Ram gaat in op de huidige staat van het mondiale anti-dopingbeleid, de geschiedenis en de toekomst.
7/30/2020 • 40 minutes, 5 seconds
Lessen van corona: de wereld van high-tech
Deze zomer onderzoekt Reporter podcast de impact van de coronacrisis met gasten uit verschillende delen van de samenleving.
Deze week de tweede aflevering met Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Met hem praten we over de veel bekritiseerde corona-app; CoronaMelder. Ook praten we met hem over dat we massaal zijn gaan thuiswerken en wat voor ICT-implicaties dat heeft, en gaan we het hebben over de impact van de coronacrisis op cybercriminaliteit.
Deze podcast is gemaakt door Thijs van Dorssen. De presentatie is in handen van Klaas den Tek.
7/25/2020 • 39 minutes, 11 seconds
Lessen van corona: de zorgkosten
Reporter Podcast onderzoek de impact van de coronacrisis met gasten uit verschillende delen van de samenleving. In deze aflevering spreken we Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW, over de zorgkosten: wie betaalt zometeen de rekening?
Ook praten we met De Groot over de aanpak van zorgfraude. Nog steeds verliezen verzekeraars ieder jaar miljoenen euro's aan frauderende zorginstellingen. Een oplossing is er niet. Maar de coronacrisis biedt verrassende inzichten om daar iets aan te doen.
Presentatie: Carl-Johan de Zwart
7/20/2020 • 36 minutes, 14 seconds
Een kink in de kabel bij de Nederlandse gemeenten
Jaarlijks gaat het met de kabels en leidingen in de Nederlandse ondergrond ruim 40.000 keer mis. Graafschade aan kabels en leidingen is een groot probleem. Het is vervelend, kostbaar en bovenal gevaarlijk. Er bestaat dan ook wet- en regelgeving om de schades tegen te gaan. Hierin spelen gemeenten een belangrijke rol. Maar vullen ze die rol wel goed in?
7/8/2020 • 24 minutes
Een kink in de kabel bij de Nederlandse gemeenten
Jaarlijks gaat het met de kabels en leidingen in de Nederlandse ondergrond ruim 40.000 keer mis. Graafschade aan kabels en leidingen is een groot probleem. Het is vervelend, kostbaar en bovenal gevaarlijk. Er bestaat dan ook wet- en regelgeving om de schades tegen te gaan. Hierin spelen gemeenten een belangrijke rol. Maar vullen ze die rol wel goed in?
7/8/2020 • 24 minutes, 2 seconds
Patienten de dupe van medicijnwisseling
Nederland heeft al zeven jaar ernstige medicijntekorten. En door wet- en regelgeving en contracten die zorgverzekeraars, groothandelaren en apothekers met elkaar afsluiten, vissen patiënten ook geregeld achter het net. Ruim een miljoen mensen moeten één of meerdere keren per jaar wisselen van medicijn zonder dat daar een medische reden voor is. Beter iets dan niets zou je zeggen maar bij sommige medicijnen kan dat echt niet, dan is een ander middel slecht voor je gezondheid.
Een reportage van Joga Brouwers
7/2/2020 • 12 minutes, 23 seconds
agressieve vechthonden uit asiel
Vechthonden die eerder mensen hebben gebeten worden opnieuw ter adoptie aangeboden aan nieuwe eigenaren. Daarbij worden eerdere bijtincidenten verzwegen door het asiel. Dat leidt ertoe dat honden die niet in de buurt van kinderen geplaatst mogen worden, toch in een kinderrijke wijk terecht komen, en daar soms kinderen bijten. Hoe is het zo ver gekomen?
6/29/2020 • 24 minutes, 9 seconds
Hoe Jeugdzorg worstelt met vechtscheidingen
Jeugdzorginstellingen worden overspoeld met zaken die door een vechtscheiding bij hun terechtkomen. In sommige regio's heeft 70 procent van de dossiers met een vechtscheiding te maken. Zo'n complexe scheiding kan schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de kinderen. In de praktijk blijkt dat Jeugdzorg niet altijd in staat is om tot een oplossing in deze situaties te komen. Hoe komt het dat de maatregelen niet werken? Een reportage van Klaas den Tek.
6/24/2020 • 24 minutes, 7 seconds
Waarom er na 7 jaar nog steeds medicijntekorten zijn
Het medicijn is er niet, langdurig niet of helemaal niet meer. Steeds meer mensen vissen vaker achter het net. In 2013 is er een speciale geneesmiddeltekortencommissie gestart om onderzoek te doen naar de oorzaken van medicijntekorten. Maar de tekorten zijn sindsdien alleen maar toegenomen. De overheid is de grip op de geneesmiddelenvoorziening kwijt. Een reportage van Joga Brouwers.
5/21/2020 • 24 minutes, 40 seconds
Het beloftenparadijs van de politie-ICT
Al sinds jaar en dag zijn er problemen met de ICT van de politie. Het gaat onder meer om basisvoorzieningen, die 50.000 politieagenten dagelijks gebruiken bij handhaving en opsporing. Eind 2017 eindigde een speciaal Aanvalsprogramma Informatievoorziening, maar de werkvloer wacht nog altijd op verbetering. En nu ligt ook de aanpak van de noodzakelijke verbetering onder vuur.
5/16/2020 • 22 minutes, 42 seconds
Vechtscheiding: de strijd rond de omgangsregeling
De politie oefent druk uit op ouders om geen aangifte te doen van het onttrekken aan het ouderlijk gezag. Het gaat om ouders die na een zogenaamde vechtscheiding een omgangsregeling hebben voor hun kinderen, maar hun kind niet te zien krijgen - ondanks uitspraak van de rechter.
In Reporter Radio een uitgebreide reportage over de eindeloze gang van ouders naar de rechter. Familierechter Cees van Leuven en Bas van 't Hoff (Vaders Kennis Centrum) laten hun licht schijnen op de situatie. Verslag: Klaas den Tek en Benjamin de Bruijn.
5/11/2020 • 23 minutes
Een Nederlands medicijn tegen corona-klachten
Het verhaal achter chloroquine, de pil die gebruikt wordt in de behandeling van Covid-19. Het geneesmiddel wordt in Nederland gemaakt.
Een reportage van Joga Brouwers
4/24/2020 • 13 minutes, 1 second
Vechthonden: een bijtend probleem
Halverwege april was het weer raak: een meisje in Kaatsheuvel raakte ernstig gewond toen ze gebeten werd door een zogenaamde hoogrisicohond. Dat zijn honden die door hun kaakkracht en ingefokte agressie aanzienlijk bijtschade kunnen veroorzaken. En dat gebeurt jaarlijks zo’n 2700 keer. Vroeger was er een verbod op vechthonden, maar dat is 10 jaar geleden afgeschaft, en sindsdien is er geen duidelijk vechthondenbeleid meer. Hoe komt dat? En waarom worden er nog steeds zoveel mensen door honden gebeten? Reconstructie.door Sander Bartling
4/21/2020 • 22 minutes, 26 seconds
Brand; een nieuw gevaar van rvs in zwembaden
Roestvrijstaal is niet bestand tegen de zwembadatmosfeer. Rvs ophangsystemen corroderen en breken als gevolg van de temperatuur en de chloordampen. Plafonddelen, speakers of een scorebord, het valt naar beneden. Nu is er een nieuw gevaar ontdekt. Rvs in elektrische verbindingen corrodeert ook, bv in lampen, de behuizing smelt en er kan brand ontstaan.
Een reportage van Joga Brouwers. Maart 2020.
4/9/2020 • 17 minutes, 41 seconds
Leerlingen aan het lijntje
Tientallen werkzoekenden volgden via het UWV een zorgopleiding bij Quadrant: een commercieel opleidingsbedrijf. Voor soms duizenden euro's gingen zij naar 'school', maar het beloofde diploma kwam er nooit. Bij Quadrant bleek namelijk van alles niet te kloppen. Een reportage van Jolien de Vries
2/27/2020 • 19 minutes, 5 seconds
Ziek van cement
Cement heeft net als melk een houdbaarheidsdatum. Dat komt door een van de grondstoffen van cement, chroom 6. Zolang cement niet over de datum is lopen mensen geen risico. Maar als de houdbaarheidsdatum is verstreken, kunnen de gebruikers eczeem krijgen en daar kom je nooit van af.
Uit het onderzoek in zes steden bij achttien bouwmarkten van Gamma, Praxis en Karwei blijkt dat 8 bouwmarkten zakken cement verkopen die tot 11 maanden over de houdbaarheidsdatum zijn.
Een reportage van Joga Brouwers. Duur: 16’41’’
2/10/2020 • 16 minutes, 42 seconds
Stoppen met roken, pillen met de post
Veel rokers proberen in januari op te houden met roken. Je kunt dat doen met behulp van speciale coachingsbedrijven die je begeleiden bij het stoppen. Maar sommige stoppen-met-rokenbedrijven houden zich niet aan de regels. Artsen schrijven antidepressiva voor aan patiënten die ze nooit hebben ontmoet. Met alle risico’s van dien. Een reportage van Karlijn ten Cate en Sander Bartling.
1/21/2020 • 22 minutes, 56 seconds
De leerling van de rekening
Scholieren met een beperking die graag na hun 18e door willen leren, krijgen vaak te horen dat dit niet kan. Volgens schoolbestuurders moeten jongeren met het Syndroom van Down of autisme op die leeftijd naar de dagbesteding. Op scholen voor speciaal onderwijs wordt er veel tijd besteed aan de voorbereiding op die dagbesteding, wat volgens ouders ten koste gaat van onderwijs in rekenen en taal. Een bijdrage van Joga Brouwers en Klaas den Tek.
12/10/2019 • 23 minutes, 49 seconds
De achterkant van de zorgmarkt
Leerlingen die een praktijkopleiding volgen bij zorginstellingen krijgen te maken met onvoldoende begeleiding waardoor er onverantwoorde situaties ontstaan. Ze moeten allerlei injecties en medicatie toedienen aan patiënten terwijl ze daar niet toe bevoegd zijn. Sommige zorginstellingen waar klachten over zijn blijken bovendien woekerwinsten te maken.
11/11/2019 • 21 minutes, 6 seconds
Burgemeesters in oorlogstijd
De helft van de Nederlandse burgemeesters heeft grote bezwaren tegen de Wet Damocles. Dat is een wet die bepaalt dat burgemeesters, op grond van het bestuursrecht, panden mogen sluiten als daar een hennepplantage wordt aangetroffen. De burgemeester kan veel sneller opereren dan de politie, Openbaar Ministerie en de rechter, de zogenaamde strafrechtketen. Maar burgemeesters vinden dat ze in de rol van crimefighter worden geduwd. Drugscriminaliteit hoort in het strafrecht thuis, zeggen ze.
10/31/2019 • 24 minutes, 41 seconds
Het Darkweb is de mondiale coffeeshop
XTC, coke, Crystal Meth, op het Darkweb kun je alle drugs kopen die je hartje begeert. En Nederland is er marktleider als het gaat om de verkoop van XTC en mdma. Maar de politie is er ook aanwezig: zij jagen op de verkopers en sluiten de ene na de andere online marktplaats voor drugs. Darkwebgebruikers zien zich gedwongen nieuwe manieren te verzinnen om drugs te kunnen blijven verkopen. Een kat- en muisspel met de politie. Sander Bartling over de muizenplaag op Internet.
6/18/2019 • 24 minutes, 46 seconds
De zwakke plek van samenwerkingsapp Trello
Trello is een tool die het online werken eenvoudiger maakt, maar gebruikers zetten hiermee veel gevoelige data openbaar op het internet. Deze data is makkelijk vindbaar via Google. Zo komen bijvoorbeeld veel inloggegevens van websites, mailaccounts en PayPal accounts op straat te liggen. Ook is er veel informatie te vinden over bedrijven als KLM, Ajax en KPMG. Deze informatie is een goudmijn voor hackers om gerichte phishing aanvallen uit te voeren.
5/31/2019 • 18 minutes, 36 seconds
Frauderende deurwaarders buiten schot
Als je een flinke schuld hebt, dan heb je een probleem. Het kan zelfs zover gaan dat er een deurwaarder op je stoep staat. En dan is het een kwestie van betalen. Maar wat als die deurwaarder nou zélf een grote schuld heeft en geld heeft weggesluisd dat voor anderen bestemd is? Dan gaat allemaal heel anders.
4/15/2019 • 25 minutes, 30 seconds
Dilemma's rond dwang in de zorg
Iemand opsluiten, fixeren of stiekem medicatie toedienen; in de gehandicaptenzorg zijn dit soort dwangmaatregelen soms noodzakelijk. Maar het gebeurt nu ook als het niet mag, zeggen experts tegen Reporter Radio. Hoe krijgen we beter zicht op wat zich achter gesloten deuren afspeelt? Een nieuwe wet die volgend jaar ingaat moet de situatie verbeteren. Maar of dat ook zo zal uitpakken is de vraag.
4/2/2019 • 30 minutes, 21 seconds
De strijd om de hulp
Honderden gehandicapten en ouderen zijn in een juridische strijd verwikkeld met hun gemeente over de huishoudelijke ondersteuning. Ze zijn gekort op hun hulp, maar hebben dat niet duidelijk op papier. Vorig jaar oktober oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat die werkwijze niet door de beugel kan. Gemeenten moeten vermelden op hoeveel uur hulp de cliënt kan rekenen. Alleen, veel gemeenten doen dat nog niet, meldt Reporter Radio.
3/5/2019 • 22 minutes, 44 seconds
De gammele belasting op buitenlandse auto's
Er is in Nederland een bloeiende markt ontstaan rond het importeren van gebruikte auto's. Over die auto's moet belasting - BPM - betaald worden, maar daar is veel discussie over. De grote vraag: hoeveel belasting moet er betaald worden? Bovendien zou de wet ruimte laten voor fraude.
Benjamin de Bruijn maakte voor Reporter Podcast een ronde langs importeurs, taxateurs en adviseurs om erachter te komen hoe de Wet BPM in elkaar zit en waarover discussie ontstaat.
2/24/2019 • 27 minutes, 7 seconds
Nederlandse wietplantages: een internationaal businessmodel
Nederlandse wietplantages gaan de grens over. Nederlandse wiettelers verstaan hun vak, hebben het materiaal en het netwerk, en hebben er een succesvol exportproduct van gemaakt. In België ontdekken ze er 1200 per jaar. En daar blijft het niet bij, de Hollanders trekken Europa in. Maar terwijl wietcriminelen internationale ambities koesteren, kijken de opsporingsinstanties zelf nauwelijks de grens over. Een situatie die wietcriminelen gretig uitbuiten.
2/5/2019 • 22 minutes, 38 seconds
Meer zorg, minder vertrouwen
Mensen met ernstige handicaps kunnen extra zorg krijgen. Daar is speciaal budget voor, zogeheten meerzorg. Het ging in 2016 om ruim 140 miljoen euro. Maar voor ouders van patiënten die in zorginstellingen wonen blijft onduidelijk hoe dat budget wordt besteed. Krijgen hun kinderen wel de hulp waar ze recht op hebben?
1/24/2019 • 26 minutes, 36 seconds
Het Wiv-referendum: de wijzigingen onder de loep
Bij het laatste referendum in maart dit jaar stemde een krappe meerderheid tegen de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Belangrijkste argument tegen de wet was de nieuwe bevoegdheid om alle vormen van communicatie via de kabel massaal op te slaan. Een ander veelgehoord argument tegen de wet is het uitwisselen van deze bulkdata met andere landen, zonder dat ze bekeken zijn. Wat heeft de regering met de uitslag van het referendum gedaan? Zijn de kritiekpunten ter harte genomen? En hoe denken de toezichthouders over de wijzingen?
11/27/2018 • 27 minutes, 53 seconds
Gouwe ouwe medicijnen
Het hergebruik van oude middelen voor bestaande ziektes heet 'drug rediscovery'. Het begon bij een Nederlandse arts die ontdekte dat een oud kankermedicijn ook blijkt te werken bij chronische darm-aandoeningen als de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. De resultaten zijn verbluffend. Drug rediscovery blijkt een goudmijn: herontdekte middelen kunnen goedkoop op de markt komen omdat er geen dure klinische studies nodig zijn. De arts wil samen met een enthousiaste onderzoeker, een farmaceut en een zorgondernemer met zijn vinding de wereld veroveren. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig.
Shownotes:
Verslaggever Joga Brouwers maakte samen met Dirk Mostert een uitzending voor Brandpunt+: https://brandpuntplus.kro-ncrv.nl/broadcasts/13884/
11/11/2018 • 22 minutes, 3 seconds
Intimidatie door de ambtenaar: hoe integer is Buitenlandse Zaken?
Een ambtenaar die werkte om de vrouwenrechten te beschermen, maakte zich zelf schuldig aan (seksuele) intimidatie. Hoe gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken om met ambtenaren die over de schreef gaan? Een reportage van Anne de Blok en Jolien de Vries.
10/25/2018 • 13 minutes, 12 seconds
Helikopter neer in Afghanistan: de nasleep
Op 10 december 2009 werd een Nederlandse legerhelikopter neergehaald door de Taliban in Afghanistan. De inzittenden overleefden allemaal, maar sommigen raakten psychisch beschadigd. Defensie heeft hen onrechtmatig behandeld, zeggen ze, en hun lezing wordt bevestigd door het gebrekkige onderzoeksrapport dat Defensie over de crash liet opstellen. Een incident, of is er meer aan de hand?
10/15/2018 • 21 minutes, 46 seconds
Vluchteling en gedwongen prostitué
Er zijn in Nederland vluchtelingen die door mensenhandelaren in de illegale mannenprostitutie raken. De slachtoffers blijven zo goed als onzichtbaar. Na onderzoek in Eindhoven wordt voorzichtig duidelijk dat het om een structureel probleem gaat, met aangrijpende verhalen van slachtoffers.
In deze Reporter Podcast hoor je het vergaal van een slachtoffer, en hoe we in Nederland met deze groep vluchtelingen omgaan.
10/1/2018 • 24 minutes, 49 seconds
Een paardenmiddel
Vroeger waren ze nodig om het land te bewerken, nu lopen ze voor een huifkar of zie je ze bij de hippe biologische boer: trekpaarden. Deze dieren hebben nog steeds te maken met een op het oog middeleeuws gebruik, namelijk couperen. Daarmee wordt de staart afgehakt, de wond dichtgebrand, en wordt een paard een halve meter korter. Het is verboden, maar het gebruik wordt hardnekkig in stand gehouden.
9/13/2018 • 14 minutes, 42 seconds
#4 Zonder rode lichtjes
Het oudste beroep ter wereld. Maar ondanks die lange geschiedenis niet overal een erkend beroep. En prostitutie is ook steeds minder zichtbaar. Het verdwijnt uit het straatbeeld. Dus zonder rode lichtjes, zonder clubs als Le Ciel Flamand of Club de Villa, en bij de sekswerker thuis.
In dit laatste deel van 'Reporter Podcast presenteert seks' nemen wij een kijkje bij de verdwijnende prostitutie.
Shownotes:
Arthouse film opgenomen in Le Ciel Flamand: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~12331103~le-ciel-flamand~.html
8/26/2018 • 50 minutes, 17 seconds
#3 Anoniem intiem
Een verborgen wereld voor de meest intieme ontmoetingen. Mannen die op jacht zijn, terwijl thuis vrouw, kinderen en vaak een kerkgemeenschap op hen wachten. Wat is het verhaal achter de zeker tien mannenontmoetingsplekken in Gelderland?
In deze bonusaflevering van onze miniserie over seks ontmoet onderzoeksjournalist Maarten Dallinga van Omroep Gelderland drie (voormalige) bezoekers van mannenontmoetingsplekken: Ben, Johan en Wessel.
De hele vijfdelige podcastserie Anoniem Intiem kan je vinden in jouw favoriete podcastapp.
8/17/2018 • 34 minutes, 28 seconds
#2 Blootgesteld
Een naaktfoto van jezelf naar iemand anders sturen is zomaar gebeurd, maar de gevolgen kunnen enorm zijn. Dat ondervond ook Chantal uit Werkendam. Er verscheen een filmpje van haar op Facebook waarna haar leven totaal veranderde. Een typisch geval van online seksueel misbruik, en dat is een groot probleem in Nederland. Jaarlijks doen 1.800 jongeren melding van dergelijk misbruik.
In deze tweede aflevering van onze miniserie over seks bespreekt verslaggever Benjamin de Bruijn met Astrid Cornelisse de problematiek van online seksueel misbruik.
8/12/2018 • 50 minutes, 32 seconds
#1 Een jongensding
In dit eerste deel van onze miniserie over seks duikt verslaggever Thijs van Dorssen in de porno en de verslavende kant ervan. Van de seksuele revolutie, naar 90 dagen zonder porno, masturbatie en seks, tot de overeenkomsten tussen porno, alcohol en zelfs cocaïne. Dus heb je zin in een verzetje? Geef dan de slinger aan deze podcast.
8/5/2018 • 34 minutes, 58 seconds
#0 Voorspel
Heel augustus nemen Benjamin de Bruijn, Astrid Cornelisse, Thijs van Dorssen en Jolien de Vries de Reporter Podcast feed over. Zij gaan het met je hebben over seks, en de onverwachte en onbesproken kanten ervan. En dan kunnen zij de twee p's niet vermijden. Porno en prostitutie.
7/29/2018 • 14 minutes, 17 seconds
Twijfel over effect van hennepconvenanten
Als er hennep of harddrugs in je woning worden aangetroffen, kan de burgemeester je woning dichtspijkeren. Dat gebeurt naar schatting zo’n 1000 keer per jaar. Politie, belastingdienst, energiebedrijven en woningcorporaties trekken daarin gezamenlijk op, in zogenaamde hennepconvenanten. Maar er zijn twijfels of ze wel werken.
7/2/2018 • 21 minutes, 51 seconds
#MeToo Guru
Het boeddhisme staat in het Westen bekend als een vredelievende religie. Maar vrij van schandalen is het boeddhisme niet. Reporter Radio sprak met een Nederlandse vrouw die misbruikt werd door haar Tibetaanse leraar. Hoe handelt de boeddhistische gemeenschap in gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag?
6/22/2018 • 23 minutes, 25 seconds
Op weg naar de verduurzaming van de Eredivisie
Heel Nederland moet verduurzamen, dus ook de eredivisie. Achttien clubs met een grote aanhang, en dus een grote impact. We starten met een groot onderzoek, met als doel de eredivisie ook daadwerkelijk groener dan het gras te maken. Voor de aftrap gingen we langs bij FC Groningen en Heracles, twee clubs die het pad al een tijd aan het verkennen zijn. Hoe ver zijn zij?
Ook werpen we een blik op het Amsterdam Open Air Festival. Zij zijn voorloper in de verduurzaming bij festivals in Nederland. Wat kunnen we daarvan leren?
6/11/2018 • 22 minutes, 58 seconds
Als een paal onder water
Naar schatting is bij 400.000 woningen sprake van wegzakkende funderingen. Op de krappe huizenmarkt worden deze problemen het liefst verzwegen, want de kosten voor een nieuwe fundering zijn gemiddeld zo'n 50.000 euro. Dit kan zo hoog oplopen dat bewoners gedwongen zijn hun huis te verkopen.
5/28/2018 • 21 minutes, 2 seconds
Een bittere pil
9 februari 2019. 100 miljoen euro. En één geval. Dat zijn de belangrijkste cijfers als het gaat om de FMD, de Falsified Medicines Directive. De ingangsdatum, de jaarlijkse kosten en het aantal keer dat er een vervalst medicijn in Nederland is gevonden. Een nieuwe peperdure wet voor het maken van medicijnen waar niemand op zat te wachten.
5/11/2018 • 27 minutes, 15 seconds
Onkruid vergaat niet
Het ligt nog steeds in de winkel: Roundup. Duizenden kankerpatiënten in de VS staan tegenover Monsanto in de rechtszaal om de onkruidverdelger te bestrijden. Want zijn zij ernstig ziek geworden door Roundup? Verslaggever Vincent Harmsen zag de slachtoffers en kopstukken hun verhaal doen in San Francisco
5/4/2018 • 31 minutes, 10 seconds
Het venijn zit 'm in de staart
Trekpaarden zijn een hobby voor een groep zeer conservatieve fokkers. Die vinden een trekpaard zonder staart mooier, en ofschoon het couperen van een staart al sinds 2001 verboden is, gebeurt het nog steeds. De fokkers verdedigen het couperen met hand en tand. Deze podcast gaat over een onderzoek dat alleen maar mogelijk was met een verborgen microfoon.
4/13/2018 • 20 minutes, 32 seconds
Hoofdpijnscholen
Een leslokaal dat in de zomer wel een sauna lijkt en waarin het in de winter veel te koud is. Dat komt in Nederland veel meer voor dan je zou denken. Uit ons onderzoek blijkt dat tientallen scholen met deze problemen kampen. Grote boosdoener: een slechte luchtventilatie. En die zorgt voor veel gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid. In deze podcast aandacht voor de problemen van 'hoofdpijnscholen'.
3/30/2018 • 19 minutes, 45 seconds
De prijs van bulkdata
De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 zal op 1 mei in werking treden, ongeacht de uitslag van het referendum. Kritiek op het verzamelen van bulkdata via internet in Nederland zelf vormde de aanleiding tot het referendum. Voor binnenlands gebruik zijn daar wel waarborgen voor. Maar hoe zit het met het vervolg hierop? We geven de bulkdata immers ongeëvalueerd door aan derde landen. Reporter Podcast over een heikel punt in de nieuwe Wiv.
3/18/2018 • 16 minutes, 58 seconds
Afgerekend op de liefde
De jurk, de taart, de locatie, de ringen, het boeket. Trouwen kost veel geld. Maar hoe zit het eigenlijk met het geld dat je aan de gemeente moet betalen? Die tarieven lopen nogal uiteen tussen gemeenten. In Beek betaal je voor een bruiloft op vrijdag 147 euro, terwijl je in Leeuwarden 707,58 euro kwijt bent. Een verhaal over de gemeente als weddingplanner en het bijbehorende prijskaartje.
3/1/2018 • 36 minutes, 2 seconds
Criminele infiltratie
Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Criminele infiltratie is één van de thema's die al maanden hoog op de politieke agenda staat. Volgens een aantal burgemeesters zouden criminelen er alles aan doen om het lokale bestuur te beïnvloeden. Maar volgens deskundigen is daar geen enkel bewijs voor...
2/28/2018 • 26 minutes, 34 seconds
Een appeltaartje te schillen
2,5 Miljoen mensen zijn afhankelijk van een medicijn op maat. Het maken daarvan lijkt een beetje op het bakken van een appeltaart. In dit geval gemaakt door specialistische bereiders. Maar die voldoen niet allemaal aan de eisen. De zorgverzekeraars zijn daar niet kritisch genoeg op, de apothekers draaien op voor de gevolgen en zo heeft iedereen met elkaar een appeltaartje te schillen.
2/16/2018 • 26 minutes, 25 seconds
Explosieve export
Nederland exporteert wapens naar het buitenland, maar vaak hebben we geen flauw idee waar die wapens terechtkomen. Klaas den Tek en Jolien de Vries doken zelf in de digitale bunker van social media en satellietfoto's om te kijken naar Nederlandse wapens in Jemen.
2/2/2018 • 20 minutes, 59 seconds
Varen voor je leven
De binnenvaart vervoert 34 procent van de Nederlandse goederen. Zonder vervoer over water zou Nederland permanent in de file staan. Goed voor het milieu dus. Maar de motoren van binnenschepen kunnen wel schoner. Daar moet de nieuwe generatie binnenvaartschippers voor gaan zorgen. Het verhaal van twee schippers: Herman Bruins Slot (30) en Wouter Abrahamse (27).
1/19/2018 • 22 minutes, 55 seconds
Roundup over Roundup
We blikken terug op één van de meest omstreden milieudossiers van 2017, glyfosaat. Dat is het werkzame bestanddeel in de populaire onkruidbestrijder Roundup van producent Monsanto. Het bedrijf ligt zwaar onder vuur, maar wat gebeurde er achter de schermen? Was dit middel waar boeren niet zonder kunnen en dat mogelijk kanker veroorzaakt te groot om te falen?
1/7/2018 • 37 minutes, 41 seconds
De prijs van het klimaat
CO2 heeft een prijs. Voor de maatschappij en bedrijven. Maar de uitstoot van energiebedrijven en industrie in Nederland daalt nauwelijks, sinds 2005 met maar vier procent. Slechts 21 bedrijven zijn verantwoordelijk voor 85 procent van de CO2 uitstoot. Driekwart daarvan laat een stijgende of stagnerende uitstoot zien. Wat doen bedrijven voor ons klimaat?
12/15/2017 • 40 minutes, 57 seconds
Chaos in de geothermie
Momenteel zijn er 15 geothermie-installaties in Nederland, maar als het aan de overheid en het bedrijfsleven ligt, moeten dat er veel meer worden. Aardwarmte kan in maar liefst 30% van de Nederlandse warmtevraag voorzien. Het is duurzaam, want onuitputtelijk, en kent geen CO2-uitstoot. Het past dus in het streven om alle woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij te maken. Maar de sector wordt geplaagd door kinderziektes, volgens de inspectie is het een zooitje. Is geothermie eigenlijk wel veilig? Sander Bartling ging graven en wat hij boven haalde is verontrustend.
12/7/2017 • 27 minutes, 31 seconds
Het einde en het begin
We hadden woensdag beloofd en het is nu vrijdag, maar hier is onze update over Julio Poch. Na acht jaar voorarrest is hij vrijgesproken van misdaden tegen de menselijkheid. Collega Jos Slats schuift bij ons aan om het over de zaak te hebben. Van 2003 tot nu, van beschuldiging zonder onderzoek tot bewijs voor het OM, en van Argentinië naar Nederland.
12/1/2017 • 25 minutes, 37 seconds
Een tergend trage tango
De rechtszaak tegen Julio Poch klinkt als een tergend trage tango. Hij zit inmiddels acht jaar in voorarrest en de uitspraak is al vaak uitgesteld. Maar volgende week komt de Argentijnse rechter met zijn oordeel: levenslang of vrijspraak. Wij belden vorige maand met Poch in de gevangenis in Buenos Aires. En komende woensdag lichten wij de uitspraak toe zodra 'ie er is.
11/24/2017 • 16 minutes, 18 seconds
Wie betaalt de cryptorekening?
Onze excuses, maar er zat een kleine dubbeling in een voice-over, dus dit is de goede versie van de aflevering.
Cryptovaluta waarvan de bitcoin de bekendste is, zijn de laatste tijd een ware mediahype. Niet alleen omdat deze virtuele munten steeds meer waard worden, maar ook omdat deze nieuwe vorm van geld eigenlijk bedoeld is om een financiële revolutie te ontketenen. Toch kennen cryptovaluta een duistere kant. Deze nieuwe vorm van geld is ook erg in trek bij criminelen.
11/19/2017 • 31 minutes, 29 seconds
Half Holland zakt
Klimaatverandering staat inmiddels wel op de agenda. Maar een belangrijk element wordt vaak vergeten: half Holland zakt. De veengebieden, die een belangrijk deel van Nederland beslaan, zakken in een tempo van enkele millimeters tot centimeters per jaar. Verdwijnen de steden, dorpen en weiden in een sompig moeras?
11/2/2017 • 19 minutes, 26 seconds
In den vreemde
Jaarlijks gaan duizenden studenten naar het buitenland om stage te lopen. Vaak doen ze dat in een ver land, met een andere cultuur, ver weg van het thuisfront. Een dappere onderneming en goed voor de ontwikkeling, zou je zeggen. Maar er schuilt ook gevaar, en daarover worden studenten niet altijd goed voorgelicht.
10/20/2017 • 17 minutes, 43 seconds
Dropwater en cannabisolie
De geneesmiddelenindustrie maakt heel veel medicijnen, maar niet alles. 2,5 Miljoen mensen, bijvoorbeeld kinderen of mensen die dood gaan, zijn afhankelijk van middelen die op maat gemaakt worden door apothekers. Dat heet magistrale bereiding. Maar steeds minder apothekers bereiden, studenten worden er nauwelijks nog in opgeleid en de vergoeding is te laag. Bestaat magistrale bereiding over 20 jaar nog?
10/6/2017 • 35 minutes, 43 seconds
Leven in de TBS
Reporter Radio neemt een uniek kijkje binnen de muren van Forensisch Psychiatrisch Centrum De Rooyse Wissel in Venray. Wat is het doel van de behandeling? Waar houden patiënten zich de hele dag mee bezig? En hoe zorg je ervoor dat iemand geen ernstig delict meer pleegt? Hoe is het leven in de TBS?
9/22/2017 • 33 minutes, 51 seconds
De melkkoe van Zeeland
Ophef in Zeeland rond Delta. Het Zeeuwse energiebedrijf werd op 1 juli als laatste Nederlands energiebedrijf gesplitst en daar zijn ze in Zeeland niet blij mee. Bottleneck is de kerncentrale in Borssele. Ooit het paradepaardje van Zeeland, nu de molensteen om de nek van de provincie.
9/8/2017 • 23 minutes, 39 seconds
Kafka in de polder
Vandaag dompelen we onder in de bureaucratie. We vallen van de ene frustrerende verbazing in de andere onnodig ingewikkelde ervaring als we ons een weg proberen te banen door het doolhof van de overheid, van het kastje naar de muur worden gestuurd en botsen met organisaties, omdat die organisaties een fout hebben gemaakt en niet wij. Niels Heithuis en Astrid Cornelisse doken in ons radio-archief en vonden talloze blunders en ge-Kafka in eigen polder.
8/25/2017 • 40 minutes, 8 seconds
Nederland: 'putje van Europa'
De grote rivieren Rijn en Maas monden via Nederland uit in zee. Door klimaatveranderingen ontstaat extremere neerslag, en als het in de Alpen regent, vullen de rivieren zich tot het randje, en soms klotst het water erover. Hoe staat het nú eigenlijk met onze rivierdijken?
Niels Heithuis en Sander Bartling maken zich zorgen.
8/18/2017 • 30 minutes, 29 seconds
Pompen of vervuilen
Reporter Radio presenteert Reporter Podcast. Een serie onderzoeksjournalistieke podcasts over belangrijke ontwikkelingen, geselecteerd door de redactie.
Plastic, medicijnen, mest, bestrijdingsmiddelen en GenX, Niels Heithuis en Tom Veldhuijzen vrezen voor steeds meer stoffen die onze rivieren en zeeën vervuilen. Van dat vervuilde rivierwater moeten drinkwaterbedrijven dan weer schoon water zien te maken. Maar de vervuiling is soms al zo sterk dat inname uit de rivieren onmogelijk is en reserves moeten worden aangesproken. Waar lossen we het probleem op? Meer filteren of aanpakken bij de bron, bijvoorbeeld op je eigen toilet.
8/11/2017 • 39 minutes, 41 seconds
De schuld krijgen
De geluidskwaliteit van de eerste versie was niet goed, daarom nu de verbeterde versie. Sorry voor het ongemak.
Reporter Radio presenteert Reporter Podcast. Een serie onderzoeksjournalistieke podcasts over belangrijke ontwikkelingen, geselecteerd door de redactie.
Iedereen kent dat wel: aan het eind van mijn geld heb ik nog twee weken over. Platzak, rood staan, niemand kijkt ervan op. Totdat je het ene gat niet meer met het andere kunt vullen.Tegenwoordig overkomt het één of de vijf mensen. En de overheid speelt een grote rol in het krijgen van schulden. Niels Heithuis en Joga Brouwers over de verandering in het denken over mensen met schulden, de Belastingdienst als geldverschaffer, ontoegankelijke schuldhulpverlening en armoede als je oud bent.
8/8/2017 • 37 minutes, 40 seconds
#5 - Kafka in de polder
Vandaag dompelen we onder in de bureaucratie. We vallen van de ene frustrerende verbazing in de andere onnodig ingewikkelde ervaring als we ons een weg proberen te banen door het doolhof van de overheid, van het kastje naar de muur worden gestuurd en botsen met organisaties, omdat die organisaties een fout hebben gemaakt en niet wij. Niels Heithuis en Astrid Cornelisse doken in ons radio-archief en vonden talloze blunders en ge-Kafka in eigen polder.
8/7/2017 • 0
#4 - Nederland: putje van Europa
Door de stijgende zeespiegel en bodemdaling moeten we sterkere zeedijken bouwen, maar de grootste dreiging komt van achteren, van de Rijn en Maas die hier uitmonden in zee. Want door klimaatverandering ontstaat extremere neerslag, en als het in de Alpen regent, merken we dat hier. De rivieren vullen zich tot het randje, en soms klotst het water over, zoals in Limburg in 1993 en 1995. Hoe staat het nú eigenlijk met onze rivierdijken? Niels Heithuis en Sander Bartling maken zich zorgen.
8/7/2017 • 0
#3 - Pompen of vervuilen
Plastic, medicijnen, mest, bestrijdingsmiddelen en GenX, steeds meer stoffen die onze rivieren en zeeën vervuilen. En van dat vervuilde rivierwater moeten de drinkwatermaatschappijen dan weer schoon water zien te maken. Maar de vervuiling is af en toe al zo sterk dat inname uit de rivieren onmogelijk is en de reserves moeten worden aangesproken. Waar lossen we het probleem op? Meer filteren of aanpakken bij de bron, bijvoorbeeld op je eigen toilet.
8/7/2017 • 39 minutes, 44 seconds
#2 - De schuld krijgen
Iedereen kent dat wel: aan het eind van mijn geld heb ik nog twee weken over. Platzak, rood staan, niemand kijkt ervan op. Totdat je het ene gat niet meer met het andere kunt vullen.Tegenwoordig overkomt het één of de vijf mensen. En de overheid speelt een grote rol in het krijgen van schulden. Niels Heithuis en Joga Brouwers over de verandering in het denken over mensen met schulden, de Belastingdienst als geldverschaffer, ontoegankelijke schuldhulpverlening en armoede als je oud bent.
8/7/2017 • 37 minutes, 40 seconds
#1 - Oorlogsmisdaden in Indonesië
75 jaar geleden woedde de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. De oorlogsmisdaden die daarbij door de Nederlandse kolonisator gepleegd werden, zijn genegeerd en weggemoffeld, concluderen Niels Heithuis en Sander Bartling. Reporter onderzocht een aantal van die oorlogsmisdaden. Dat was niet gemakkelijk, want de meeste getuigen ervan zijn al overleden. Maar uit de gesprekken doemt een patroon op: excessen waren geen incidenten, maar structurele misdragingen.
8/7/2017 • 0
Oorlogsmisdaden in Indonesië
Reporter Radio presenteert Reporter Podcast. Een serie onderzoeksjournalistieke podcasts over belangrijke ontwikkelingen, geselecteerd door de redactie.
75 jaar geleden woedde de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. De oorlogsmisdaden die daarbij door de Nederlandse kolonisator gepleegd werden, zijn genegeerd en weggemoffeld, concluderen Niels Heithuis en Sander Bartling. Reporter onderzocht een aantal van die oorlogsmisdaden. Dat was niet gemakkelijk, want de meeste getuigen ervan zijn al overleden. Maar uit de gesprekken doemt een patroon op: excessen waren geen incidenten, maar structurele misdragingen.