سرویس مقالات صوتی و پادکست نشر صوتی آوانامه رادیو ریرا در دو زمینه تفکیک شده تولید مقالات صوتی و پادکستهای ویژه فعالیت میکند. مقالات صوتی رادیو ریرا، نسخه صوتی یادداشتها و مقالاتی هستند که در نشریات معتبر ایران و جهان منتشر شدهاند و پادکستهای ویژه رادیو ریرا، محتوای صوتی تحقیقی و تالیفی، به همراه گفتگو با متخصصان موضوعات مورد نظر هستند.
325: مقاله صوتی وقتی به هروئین فکر میکنم
شریل استرید، نویسندۀ آمریکایی، ۲۲ ساله بود که مادرش به سرطان مبتلا شد. شریل وقتی دکترها نتیجۀ آزمایشها را اعلام کردند، پیش مادرش بود، و وقتی چشمهای آبی مادرش در اتاق بیمارستان ثابت ماندند هم آنجا بود. شریل فکر میکرد مرگ مادرش پایانی بر این غصه خواهد بود، اما اشتباه میکرد. در ماههای بعد از مرگ مادر او به دنیایی قدم گذاشت که شاید مهیبتر از روزهای بیماری مادر بود: اعتیاد به هروئین.
👤نویسنده: شریل استرید
🖋مترجم: عرفان قادری
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: جانک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/13/2024 • 41 minutes, 34 seconds
324: مقاله صوتی بزن بريم بترکونيم رفيق!
در انگلستان خلیجی هست که نوجوانها علاقه دارند از روی دیوارۀ بیستمتریاش شیرجه بزنند. متأسفانه هر سال تعدادی از این نوجوانها به دلیل برخورد با صخرههای کف آب میمیرند یا بهشدت مجروح میشوند. همچنین گهگاه میشنویم نوجوانها خودزنی میکنند یا سراغ مواد و روابط عجیبغریب میروند. بعضیها میگویند این کارها ناشی از جو دوستانِ همسنوسال است و برخی دیگر اینها را فرصتهایی برای تخلیۀ هیجانات میدانند. اینجور حرفها کمی خیال پدر و مادرها را راحت میکند، اما اینطور که پیداست همۀ ماجرا جو و تخلیۀ هیجان نیست و پای نظام آموزشی مدارس و خودِ جامعه در میان است.
👤نویسنده: گای کلکستن
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: محمد کاظمی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/17/2024 • 25 minutes, 42 seconds
323: مقاله صوتی در نوجوانی همه چیز تا روز قیامت است
در نوجوانی، چند ساعت بعد از دوست شدن با کسی، فکر میکنیم «تا روز قیامت» دوستش خواهیم داشت و چند لحظه بعد از نفرت از کسی، گمان میکنیم «تا روز قیامت» از او متنفر خواهیم بود. اما این دوره که گذشت سرد و تلخ میشویم و همهچیز برایمان گذرا و موقت و نسبی جلوه میکند. یا شاید قلبمان میمیرد. چگونه باید با حسرت دورۀ از دست رفتۀ نوجوانی کنار آمد؟ چه کنیم که قلبمان نمیرد؟ حالا که احساس ابدیت، خواهناخواه، میگذرد چطور به شکلی درست و خلاقانه برای پایانش سوگواری کنیم؟
👤نویسنده: تاوی گوینسون
🖋مترجم: محمدحسن شریفیان
🎙گوینده: کوثر یوسفی
📄منبع مقاله: روکی
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/4/2024 • 14 minutes, 28 seconds
322: مقاله صوتی آيا جامعه در حال فروپاشی است؟
مطابق دیدگاه ریگان و تاچر چیزی بهعنوان جامعه وجود ندارد. تنها خانوادهها هستند که از یکدیگر مراقبت میکنند، و افراد که وارد بازارها میشوند. جیل لپور، استاد تاریخ هاروارد، میگوید: بهرغم همۀ تلاشهای تاچر و ریگان، هنوز چیزی به نام جامعه وجود دارد، همانطور که پیشتر نیز وجود داشته است. مسئله این نیست که آیا جامعهای وجود دارد یا خیر، بلکه باید دید در جهان پساکرونا چه شکلی به خود میگیرد.
👤نویسنده: جیل لپور
🖋م ترجم: عرفان قادری
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/21/2023 • 44 minutes, 28 seconds
321: مقاله صوتی آنچه دیدم فاجعۀ مطلق بود
مردمشناسی بریتانیایی برای انجام پروژهای پژوهشی به شمالگان، در کانادا، نقلمکان میکند. او زبان بومیان آنجا را میآموزد و پای حرفهایشان مینشیند. در گفتوگوهایشان متوجه میشود که بومیان نگران خودکشیهای مشکوک نوجوانانِ آن مناطق هستند. او درمییابد از دهۀ ۱۹۸۰ به اینسو نرخ خودکشی پسران در مناطق شمالی چند برابر شده و در طول دو دهۀ پس از آن، مدام بر تعدادشان افزوده شده است. این مردمشناس، طی ۱۰ سال اقامت در میان اقوام شمالگان، پی به حقیقتی هولناک دربارۀ این خودکشیها میبرد که نه تنها برای دولت کانادا که برای همۀ ما زنگ خطری جدی است.
👤نویسنده: هیو برودی
🖋مترجم: نسیم حسینی
🎙گوینده: محمد کاظمی
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/9/2023 • 34 minutes, 56 seconds
320: مقاله صوتی در مغز نوجوانان چه میگذرد؟
نوجوانها همیشه کارهای عجیبوغریب میکنند؛ خودشان را از بلندی در آبهای کمعمق میاندازند، رانندگی پرخطر میکنند و وارد دعواها و روابط عاطفی نامتعارف میشوند. بعضی از بزرگترها این حرکات را ناشی از نیروی جوانی میدانند و بعضی دیگر خامی و بیتجربگی نوجوانان را دلیل رفتارهای نسنجیدهشان عنوان میکنند. اما تحقیقات عصبشناختی جدید، با ارجاع به مراحل تکاملی بشر، پرده از حقایقی برداشتهاند که شاید پای فیزیولوژی مغز نوجوانان را به میان بیاورد.
👤نویسنده: الیزابت کولبرت
🖋مترجم: سهراب جعفری
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/4/2023 • 25 minutes, 8 seconds
319: مقاله صوتی کلانتاريخ چه چيزهایی را از قلم میاندازد؟
کلانتاریخ سی سال پیش بهیکباره پا به عرصه گذاشت، آن هم با این نوید که با روایت گذشتۀ انسان در مقیاس کیهانی، به رشتۀ کسالتبار و بیشازحد تخصصیِ تاریخ جان تازهای ببخشد. کلانتاریخ قصد داشت داستانی از حیات ارائه دهد که با آمیزهای از کیهانشناسی، زمینشناسی، زیستشناسی تکاملی، باستانشناسی و انسانشناسی بتوان آن را فهمید. این روایتها که امروزه در قالب کتابهایی مثل انسان خردمند هراری پرفروش شدهاند، جذاباند اما مشکلات بنیادینی نیز دارند.
👤نویسنده: یان هسکث
🖋مترجم: نسیم حسینی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/23/2023 • 38 minutes, 8 seconds
318: مقاله صوتی شادی آینده را متحول نمیکند، ولی میتواند اکنون را قابل تحملتر کند
رالف والدو امرسون نوشته است «قدرت در شادمانی است». ما معمولاً شادمانی را نقطۀ مقابل قدرت و تلاشی غیرواقعی برای نشاطبخشیدن به اوضاع میدانیم. ولی امرسون میدانست شادمانی ذخیرهای برای خویشتن ماست، ابزاری برای شکلدادن به زندگی که میتواند جایگاه ما را در دنیای اجتماعی تغییر دهد و ما را به اجتماع وصل کند. در این روزها که موجی از اخبار بد جهان را احاطه کرده است، شادمانی شایستۀ توجه است.
👤نویسنده: تیموتی همپتون
🖋مترجم: محمدحسن شریفیان
🎙گوینده: محمد کاظمی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/15/2023 • 27 minutes, 6 seconds
317: مقاله صوتی اگر در فضای مجازی به من حمله کردند، بگذارید زنده به گورم کنند
اگر در فضای عمومی به ما حمله کنند، تکلیف دوستانمان چیست؟ اگنس کالارد میگوید شاید بهترین راه این است که هیچ چیز نگویند. او مینویسد: «یک دهه قبل که فیلسوفی عمومی نبودم و فقط برای گروه اندکی از دانشگاهیان مینوشتم، هرگز به ذهنم نمیرسید چنین سؤالی از خود بپرسم. اما اوضاع حالا تغ ییر کرده است. این روزها، هر کس که چهرهای عمومی دارد باید این احتمال را هم مدنظر داشته باشد که حیثیتش بر باد برود.»
👤نویسنده: اگنس کالارد
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: نیویورک تایمز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/11/2023 • 10 minutes, 9 seconds
316: مقاله صوتی فساد هميشه در شبکه رشد میکند
فساد در هر جامعهای شکل و شمایل خاص آن جامعه را به خود میگیرد. در زندگی روزمره، در مناسبت اداری و سیاسی، در شبکههای پنهان و نیمهپنهان دوستیها و ارتباطها خودش را جا میکند و فراگیر و پایدار میشود. بنابراین وقتی از فساد حرف میزنیم، بیش از خطاها یا جاهطلبیهای نامشروع فردی، با شبکهای از روابط پایدار اجتماعی روبهروئیم. سودهیر چلا راجان در این مطلب انواع فساد را معرفی و اثرشان بر جوامع را بررسی میکند.
👤نویسنده: سودهیر چلا راجان
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/7/2023 • 39 minutes, 56 seconds
315: مقاله صوتی کافکای نویسنده، کافکای بیمار
فرانتس کافکا چند ماه پیش از مرگش یکی از درخشانترین داستانهایش را نوشت. در داستان نقب موجودی تنها، شبیه موش کور، برای محافظت از خود، عمرش را صرفِ ساختن خانهای زیرزمینی و تودرتو کرده است. او در آغاز داستان می گوید «من نقب را تمام کردهام و ظاهراً موفق شدهام». ولی اطمینان او فوراً رو به تزلزل میگذارد: از کجا بداند استحکاماتش او را محافظت میکند؟ به نظر میرسد که داستان نقب شرح و تفسیری بازاندیشانه دربارۀ زندگی خودِ کافکا باشد. با این تفاوت که آنچه او از آن میترسید، بیماری بود.
👤نویسنده: ویل ریس
🖋مترجم: عرفان قادری
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/30/2023 • 32 minutes, 36 seconds
314: مقاله صوتی به پدرم که فکر میکنم در آشپزخانه ایستاده و لبخند میزند
پدرِ هلن فارغالتحصیل هاروارد و مدرسۀ اقتصاد لندن و استاد دانشگاه بود ولی به دلیل اعتیاد به الکل شغلش را از دست میدهد و خانهنشین میشود و کمکم فرمان زندگیاش را از دست میدهد. پدر سعی میکند با آشپزی برای همسر و بچهها اوقاتش را بگذراند. ولی تدریجاً آشپزی برایش اهمیتی حیاتی پیدا میکند و وسیلۀ ارتباطِ او با خانوادهاش میشود. هلن به یاد میآورد که سوپ و خورش و کباب و سوسیسماکارونی دیگر فقط غذا نبودند بلکه کلماتی بودند که پدرشان با آنها حرف میزد: دوستت دارم، من را ببخش، حالم خوش نیست.
👤نویسنده: هلن لانگسترت
🖋مترجم: عرفان قادری
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نس خه صوتی: رادیو ریرا
9/25/2023 • 31 minutes, 50 seconds
313: مقاله صوتی بازنماییهای ملیگرایانه از گذشته برای بشریت مضر است
دیدگاه جوامع نسبت به گذشتهی خود در بسیاری از موارد گزینشی و همراه با پیشداوری است و در مورد تعامل خود با دیگر جوامع همراه با اغراق است. خاطرات جمعی، همانطور که از تعریف آن برداشت میشود، بازنماییهایی از گذشتهی مشترک اعضای یک جامعهی مشترک با یکدیگر است. حافظهی جمعی تفاوتی آشکار با تاریخ دارد. تاریخنگار تلاش میکند با استفاده از استانداردهای دقیق و علمی و با استفاده از مدارک، گزارشی عینی از گذشته ارائه بدهد، در حالی که خاطرات جمعی بیشتر بر اساس دغدغهها و نگرانیهای معاصر شکل میگیرند.
👤نویسنده: جرمی یاماشیرو و هنری رودیگر
🖋مترجم: بابک طهماسبی
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: سایکی
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/18/2023 • 18 minutes, 38 seconds
312: مقاله صوتی ماجرای فریبکارانهی پایین کشیدن مجسمهی صدام
پارسال یکی از بدترین سالهای تاریخ برای مجسمهها بود. در سراسر دنیا، معترضان مجسمۀ رهبران سیاسی و تاریخی را پایین کشیدند، از مجسمههای بردهداران در آمریکا گرفته تا مجسمههای استعمارگران و دیکتاتورها و جنگسالاران در اروپا و آسیا و دیگر جاها. پایینکشیدن و نابودی مجسمهها اقدام نمادینی است که تاریخی طولانی دارد. سرنگونی مجسمۀ صدام حسین بعد از حملۀ آمریکا به عراق، در میدان فردوس بغداد، یکی از پرسروصداترین و البته فریبکارانهترین برگهای این تاریخ است.
👤نویسنده: الکس فون تانزلمن
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/3/2023 • 40 minutes, 51 seconds
311: مقاله صوتی زبانم را که پيدا کردم، صدای مادرم گم شد
مینل متانی فرزند خانوادهای مهاجر در کاناداست. مادرش ایرانی و پدرش از هندوهای آفریقای جنوبی است. او بهرغم رنگ پوست و زبانِ لهجهدارش موفق میشود در کانادا تحصیل کند و مجری برنامهای رادیویی شود. ولی موفقیت او در رادیو با ابتلای مادرش به سرطانِ زبان مصادف میشود. به تدریج، گفتوگوهای او با مهمانانِ برنامهها و بیصدایی مادرش در تختِ بیمارستان او را درگیر مسائلی میکند که قبلاً به آنها فکر نکرده: هویت فردی، فشارهای پنهان بر رنگینپوستها و حرفهای نگفته و آهنگ صدای مادرش.
👤نویسنده: منیل متانی
🖋مترجم: فرشته هدایتی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: والرس
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/27/2023 • 28 minutes, 57 seconds
310: مقاله صوتی کلیله و دمنه: شغالهایی که میخواستند راه و رسم حکومت را به شاهان بیاموزند
کمتر کتابی در تاریخ فرهنگ بشری، به اندازۀ کلیله و دمنه در سرتاسر جهان پخش شده است. فرانکلین اجرتون میگوید فقط کتاب مقدس در این زمینه از کلیله و دمنه پیشی میگیرد. ترجمۀ جدیدی از این کتاب به انگلیسی بهانهای است برای سیر و سیاحتی دوباره در داستانهای تودرتوی این کتاب. داستانهایی که در آنها ماجراهایی که میان حیوانات مختلف رخ میدهد، میدانی برای بروز فضایل، مصالح، اخلاق و قدرت ایجاد میکند و گاهی چنان عملگرایانه میشود که پهلو به پهلوی ماکیاولی میزند.
👤نویسنده: کوین بلنکنشیپ
🖋مترجم: محمدابراهیم باسط
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/10/2023 • 26 minutes, 52 seconds
309: مقاله صوتی دیگر دورهای بهنام «نوجوانی» وجود ندارد
نوجوانی مفهومی است ساختۀ قرن بیستم. پیش از این قرن، برای مردم ناشناخته بود و گویا برای زندگی امروز نیز فایدۀ چندانی ندارد. نوجوانی، در نگاه مصلحان و نظریهپردازانی که آن را صورتبندی کردند، همچون دورهای میانی بین کودکی و بزرگسالی بود که طی آن، نوجوانْ تحت نظارت نهادهایی مثل دبیرستان، پا به بزرگسالی میگذاشت، اما در دنیای اینترنت، نظارت مدرسه بیمعنا شده است و اقتصاد جهانی جایی برای فارغالتحصیلان دبیرستان ندارد.
👤نویسنده: پاولا اس. فاس
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: ا یان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/23/2023 • 32 minutes, 49 seconds
308: مقاله صوتی سوءاستفا ده از پوپر
ابطالگری پوپری، با همۀ سادگی دلپذیرش، بهسرعت از سوی فیلسوفان در هم کوبیده شد، و آنها نشان دادند که راهی قابل قبول برای درک علم نیست. آنان اشاره کردند که در هرگونه ساختار آزمایشیِ واقعی ناممکن است که عنصر فرضی واحدی را برای رد کردن جدا بکنیم. ولی طی دههها، پوپرگرایی بههرحال در میان خودِ دانشمندان رایج باقی ماند، بهرغم عوارض جانبیِ بالقوه زیانبخشی که داشت. چرا باید اینطور میشد؟
👤نویسنده: شارلوت اسلای
🖋مترجم: محمدابراهیم باسط
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/19/2023 • 31 minutes
307: مقاله صوتی تصميمات والدين تأثير چندانی بر سرنوشت کودکان ندارد، البته بهجز يک تصميم
تحقیقی تازه نشان میدهد والدین، در سال اول تولد فرزندشان، با 1750 تصمیم دشوار روبهرو هستند، از جمله اینکه نام کودک را چه بگذارند، از شیر مادر تغذیه کند یا نه، با چه روشی او را بخوابانند، کودک را پیش کدام پزشک ببرند و اینکه عکسهای او را در شبکههای اجتماعی بگذارند یا خیر. و این تازه سال اول است. والدین چطور باید در این موارد و هزاران مورد دیگر، که بهمرور پیش میآید، تصمیم بگیرند؟
👤نویسنده: ست استوینز دیویدویتس
🖋مت رجم: عرفان قادری
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/10/2023 • 19 minutes, 16 seconds
306: مقاله صوتی چطور بدبین باشیم و امیدوار؟
در قرون هفدهم و هجدهم، گروهی از فیلسوفان درگیر مجادلاتی دربارۀ مسئلۀ تاریخی شر شدند: این پرسش که چطور یک خدای خوب اجازه داده بدی و رنج در جهان وجود داشته باشد. فیلسوفانی مثل پیر بل، نیکولا مالبرانش و لایبنیتس، و بعدها، اندیشمندانی چون ولتر، دیوید هیوم و ایمانوئل کانت بهشدت با هم اختلافنظر پیدا کردند. این بحث فلسفی طولانی مبدأ شکلگیری دو اصطلاح «خوشبینی» و «بدبینی» است.
👤نویسنده: مارا فان در لوخت
🖋مترجم: محمدابراهیم باسط
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
چه میشود که زنی با سه بچۀ کوچک، تصمیم میگیرد از شوهری که دوستش دارد جدا شود؟ هر زندگی داستانی بیرونی دارد که دیگران میتوانند ببینند. خانوادهای معمولی بدون مشکلاتی لاینحل. اما درون آدمها چه؟ اگر آنجا چیزها سر جای خودشان نباشند چه میشود؟ آنر جونز، در این جستار از این درون حرف میزند. از وضعیتی نادیدنی که به نقطهای میرسد که تصمیم میگیرد همه چیز را خراب کند و دوباره بساز.
👤نویسنده: آنر جونز
🖋مترجم: عرفان قادری
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/26/2023 • 25 minutes, 50 seconds
304: مقاله صوتی رواقیگری به مثابهی کنش سیاسی
رواقیگری در سالهای اخیر بهطرز چشمگیری احیا شده و به فلسفۀ زندگی محبوبی تبدیل شده است. شاید حتی بتوان آن را واکنشِ غربیها به بودیسم به شمار آورد که از قضا شباهتهای زیادی هم به آن دارد. بااینحال رواقیگری موضوعِ انتقادات مختلفی نیز بوده است که بعضی موجه هستند و بعضی چندان موجه نیستند. مهمتر از همه منتقدان مدرن رواقیگری ادعا میکنند که این فلسفه گوشهگیرانه است و از مایۀ کافی برای مشارکت سیاسی معنادار برخوردار نیست. اما آیا واقعاً اینچنین است؟
👤نویسنده: ماسیمو پیلیوچی
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/17/2023 • 22 minutes, 3 seconds
303: مقاله صوتی حالا که کتابها را کنار گذاشتهايم، آيا به فرهنگ شفاهی دوران باستان بازمیگرديم؟
آیا در روزگاری که دانشآموزان و دانشجویان بیشتر وقتشان را صرف شبکههای اجتماعی و دیدن میمها و گیفها و ویدئوها میکنند، درسدادن و دانشگاه رفتن هنوز معنایی دارد؟ استادان علوم انسانی به کتابخواندن عادت دارند و از دانشجویانشان هم همین را میخواهند. اما ش واهد فراوانی نشان میدهد کتاب دارد در زندگی نسل جدید به چیزی بیگانه و پوچ تبدیل میشود. در چنین شرایطی استاد باید چکار کند؟ رابرت زارتسکی، استاد ادبیات اگزیستانسیالیستی، در این باره نوشته است.
👤نویسنده: رابرت زارتسکی
🖋مترجم: محمد ابراهیم باسط
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: سایت بافلر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/13/2023 • 18 minutes, 50 seconds
302: مقاله صوتی پشت صحنۀ جايزۀ بوکر: آيا رقابتی جنجالی میتواند ادبيات را نجات دهد؟
در زمانهای که جایگاه فرهنگی رمان متزلزل شده و همزمان صورتهای دیگرِ سرگرمی، مهیبتر از همیشه، قد علم کردهاند، جایزۀ بوکر نقش مهمی در حیات ادبی پیدا کرده است. بوکر نیرویی انرژیبخش و مهم در صنعت نشر شده است که انبوه خوانندگان را با کتابهایی آشنا میکند که بهخودیِخود بعید است بتوانند در بازار خودی نشان دهند. گبی وود، مدیر جایزۀ بوکر، میگوید این روزها بردنِ این جایزه به نوعی «تاجگذاری» تبدیل شده است که زندگی برنده را کاملاً دگرگون میکند.
👤نویسنده: شارلوت هیگینز
🖋مترجم: نسیم حسینی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله:: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/10/2023 • 52 minutes, 32 seconds
مقاله صوتی اگر سوگهایمان به پایان نرسد چه؟
فروید عزاداری را فرایندی میداند که منجر به انفکاک سوگو اران از کسی میشود که از دنیا رفته است. از نظر او، سوگ نوعی خاتمه است. اما پائولین باس، جامعهشناسی که چهل سال است دربارۀ سوگ کار میکند، معتقد است این مفهومپردازی از سوگ گمراهکننده است، چون در موارد بسیاری سوگ هیچگاه به خاتمه نمیرسد و سالهای سال باقی میماند. کتاب جدید او، افسانۀ خاتمه، تلاشی برای توضیحدادن این نظریه در شرایط امروزی جهان است.
👤نویسنده: کیت برنارد
🖋مترجم: محمدحسن شریفیان
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله:: نیویورک تایمز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/7/2023 • 38 minutes, 52 seconds
300: مقاله صوتی با اصرار روی عزت نفس فرزندانتان آنها را بیعرضه بار میآوريد
گاهی والدین برای پرورش عزت نفس فرزندشان سعی میکنند روی همۀ شکستهایش سرپوش بگذارند و کوچکترین موفقیتهایش را مانند یک پیروزی بزرگ جشن بگیرند. این نوع برخورد با موفقیتها و شکستها میتواند نتیجهای خلاف انتظار به بار آورد: بچههایی که به جای عزت نفس احساس بیعرضگی میکنند. در مقابل یک بچه با عزت نفس طبیعی بچهای است که بهتجربه یاد گرفته میتواند از پس موانع و ناامیدیهای زندگی بربیاید، مجال و فرصت این را داشته که شکست بخورد و فهمیده که شکستخوردن باعث نمیشود دوستش نداشته باشند.
👤نویسنده: ملیندا ورنر مویر
🖋مترجم: حسنی سهرابی فر
🎙گوینده: کوثر یوسفی
📄منبع مقاله:: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/27/2023 • 15 minutes, 30 seconds
299: مقاله صوتی آیا جنگ روسیه با اوکراین ناگزیر بود؟
چند ماه پیش، موضوع صحبت همه این بود که آیا بین روسیه و اوکراین جنگی درمیگیرد؟ آیا ولادیمیر پوتین بلوف میزند یا جدی است؟ شب بیستوچهارم فوریه، این پرسشها پاسخی روشن یافت؛ روسیه اوکراین را بمباران کرد و نیروهای زرهیاش از مرز اوکراین گذشتند. سپس موضوع بحث تغییر کرد: چرا روسیه با اکراین وارد جنگ شد و آیا این جنگ ناگزیر بود؟ کیث گِسِن، روزنامهنگار سرشناس آمریکایی، میگوید برای پاسخ به این سوال باید بحث را از چند هفته و چند ماه اخیر و حتی از دوران ولادیمیر پوتین هم عقبتر ببریم.
👤نویسنده: کیث گسن
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله:: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/27/2023 • 56 minutes, 3 seconds
298: مقاله صوتی ژستهای ترقیخواهانهی شرکتهای بزرگ فقط فریبکارانه نیست؛ خطرناک هم هست!
شرکتهای چندملیتی همیشه متهم بودهاند که برای افزایش سود شخصیشان در حال بلعیدن کرۀ زمین و نابود کردن آیندۀ انسانها بودهاند. اما چند سالی است که اوضاع حداقل در ظاهر تغییر کرده است. شرکتهای نفتی را میبینید که از انرژیهای سبز حمایت میکنند یا ابر ثروتمن دانی را پیدا میکنید که دم از عدالت و نابرابری میزنند. معنی این حرفها چیست و آیا چنین ژستهایی واقعاً به نفع مبارزات ترقیخواهانۀ فعالان سیاسی برای گسترش عدالت و انصاف است؟
👤نویسنده: کارل رودس
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله:: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/25/2023 • 36 minutes, 6 seconds
297: مقاله صوتی هویت اخلاقی چیست؟
«رفتار اخلاقی» چگونه بروز یافته و چگونه تحول مییابد؟ سازههای ذهنی ما، اعم از طرحوارههای ذهنی از عمل اخلاقی و فرد اخلاقی بودن، در کنار تحول درک اخلاقی در ما، میتوانند با احساس هویت ما پیوند بخورد و به آنچه که هویت اخلاقی مینامیم منتج شود. اما این که اخلاقمداری ریشه در نوعی پیوند هویتی با فرد اخلاقی بودن دارد، که به معنی وجود نوعی اهمیت و تعهد به اخلاقیات است یا اینکه ما اخلاقی عمل میکنیم فقط به این دلیل که نوعی قضاوت اخلاقی صرف ما را به چنان اقدامی رهنمون کرده است، موضوع پژوهش های متعددی بوده است. پاسخ به میانجیگری هویت اخلاقی در بروز رفتار اخلاقی هدف اصلی این مقالهی صوتی است که خواهید شنید.
👤نویسنده: سم هاردی و گوستاو کارلو
🖋مترجم: محمدعلی امینی
🎙گوینده: مهدی صفری
📑منبع ترجمه: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/22/2023 • 28 minutes, 12 seconds
296: مقاله صوتی پیتر تیل: لئو اشتراوسی که در سیلیکونولی کار میکند
پیتر تیل از اسرارآمیزترین چهرههای سیلیکونولی است. هر چه زاکربرگ و ایلان ماسک، مهندسانی ابرثروتمند هستند که در دیگر موضوعات سادهلوح به نظر میآیند، پیتر تیل در سخنرانیهایش به کارل اشمیت، لئو اشتراوس و رنه ژیرار ارجاع میدهد و با استفاده از عهد عتیق دربارۀ آیندۀ جهان فلسفهپردازی میکند. مکس چفین، نویسندۀ کتاب جدیدی دربارۀ تیل میگوید: او مسئول ایجاد ایدئولوژیای است معرف سیلیکونولی شده است: اینکه پیشرفت تکنولوژیک باید بیوقفه پیگیری شود؛ بدون درنظرگرفتن هزینهها و خطرات بالقوۀ آن برای جامعه.
👤نویسنده: آنا وینر
🖋مترجم: محمدعلی کریمزاده
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/16/2023 • 38 minutes, 58 seconds
295: مقاله صوتی راز دلبستگی
داستان دلبستگیهای انسان از لحظاتی پس از تولد آغاز میشود و تا لحظۀ مرگ نیز ادامه مییابد. ما انسانیت و هویت خودمان را بر اساس دلبستگیهایمان تعریف میکنیم. زندگیمان را در راه کسانی که دوستشان داریم سپری میکنیم و بیشترین رنجها را وقتی تجربه میکنیم که این دلبستگیها آسیب میبیند. اما چرا؟ آیا میتوان دلیل زیستشناختیای برای آنها پیدا کرد؟ دلبستگیها چه نقشی در تاریخ تکامل انسانی ایفا کردهاند و برای حیات گونۀ ما چه اهمیتی داشتهاند؟
👤نویسنده: مصطفی الکلینی و زو دونالدسون
🖋مترجم: بابک طهماسبی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/16/2023 • 39 minutes, 56 seconds
294: مقاله صوتی توهمات امپراتوری
درست است که هندوستان پیش از آنکه به سلطۀ بریتانیا درآید مسیر عقبماندگی از دیگر نقاط جهان را در پیش گرفته بود، اما بسیاری از استدلالهایی که در دفاع از دوران راجِ بریتانیا ارائه میشود نیز بر پایۀ سوءبرداشتهایی جدی از گذشتۀ هند، امپریالیسم و خودِ تاریخ است.
👤نویسنده: آمارتیا سن
🖋مترجم: نسیم حسینی
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/9/2023 • 39 minutes, 40 seconds
293: مقاله صوتی در بهترين حالت، چهار هزار هفته روی زمين هستيم، پس چرا اينهمه وقت تلف میکنيم؟
معمولاً اینجور نیست که، همینطور که سر جایتان نشستهاید و با جدیت روی کارتان تمرکز کردهاید، توجهتان ناگهان، برخلاف ارادۀ شما، به سویی کشیده شود. درحقیقت، این شمایید که مشتاقانه منتظرید، با کوچکترین بهانهای، دست از کاری که انجام میدهید بکشید تا از حس نامطلوبِ انجامدادنش فرار کنید، آن هم نه با بیمیلی، که با حس فراغت. پس دقیقاً چرا موقع تمرکز بر امور مهم اینقدر معذب میشویم که ترجیح میدهیم به حواسپرتی پناه ببریم؟
👤نویسنده: الیور برکمن
🖋مترجم: نسیم حسینی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/8/2023 • 32 minutes, 37 seconds
292: مقاله صوتی آيا جستوجو در کتابهای باستانی چيزی بيش از تفنن است؟
عاشقان کتاب و مطالعه، از گذشتههای دور، از چشم مردم معمولی آدمهای عجیب و غریبی جلوه میکردند. چطور ممکن بود کسی درخشش روز و لذت تعامل با آدمهای زنده را کنار بگذارد و عمر خود را صرفِ جستوجو در کاغذهایی کند که نویسندگانش قرنهاست مردهاند؟ از قضا جویندگان حکمت هم بر تفاوت خودشان با بقیه آگاه بودند و بر آن تأکید میکردند. کتابِ جدیدی به نام دستهای جوهرآلود به دنیای شگفتانگیز کتابدوستان در اوایل دوران مدرن پرداخته است.
👤نویسنده: ایرین مگلک
🖋مترجم: عرفان قادری
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: لندن ریویو آو بوکز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2023 • 22 minutes, 11 seconds
291: مقاله صوتی بحران تکرار
امروزه میزان موفقیت یک پژوهشگر، تا حد زیادی، وابسته به سابقۀ انتشار اوست: نامش را پای چند مقاله گذاشته، آثارش را در کدام نشریات منتشر کرده، سایر مقالهها چند بار به مقالههایش ارجاع دادهاند؟ این امر نظامی آفریده که طرفدار سرعت انتشار، حجم زیاد تولید و جنجالطلبی است. عجله برای انتشار و فشاری که برای جلبتوجه وجود دارد پژوهشگران را بهسوی راههای میانبر و دوز و کلک سوق میدهد. استورات ریچی، روانشناس و گزارشگر علم، در کتاب جدیدش، دروغهای علمی، مشکلات سازوکارهای رایج برای انتشار مقالات علمی و دانشگاهی را بررسی میکند.
👤نویسنده: جان ویتفیلد
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: لندن ریویو آو بوکز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2023 • 34 minutes, 16 seconds
290: مقاله صوتی در ستایش امکان
آلبرت هِرشمن در سال ۱۹۵۲، برای ماموریتی از طرف بانک جهانی به کلمبیا رفت تا در اجرای سیاستهای توسعه، به این کشور کمک کند. کتاب راهبرد توسعۀ اقتصادی، شرح این تجربه بود. این کتاب فوراً به یکی از مهمترین آثار در حوزۀ اقتصاد توسعه تبدیل شد و هرشمن را بهعنوان پیشگام این رشته به شهرت رساند. میکله آلاچویچ، استاد تاریخ اقتصاد، که بهتازگی کتاب زندگینامۀ فکری آلبرت اُ. هرشمن را منتشر کرده است، از نقش بیبدیل هرشمن در پیشرفت اقتصاد توسعه میگوید و این که اندیشههای او چه فایدهای برای امروزمان دارد.
👤نویسنده: میکله آلاچویچ
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2023 • 31 minutes, 2 seconds
289: مقاله صوتی استیون پینکر: دانشمند سلبریتی در دل مبارزات فرهنگی
استیون پینکر روانشناسی است که بهخاطر کتابهای پرفروش خوشبینانه دربارۀ وضعیت جهان و پیشرفت انسان به شهرت رسیده است. پینکر میگوید اوضاع از همیشه بهتر است. خشونت در طول تاریخ بشر کاهش یافته و وضع بشر بهلحاظ سلامتی، ثروت و آزادی بهنحو چشمگیری بهبود پیدا کرده است. منتقدان پینکر میگویند چنین موضعی او را به برجستهترین مدافع وضع موجود در جهان بدل کرده و تجویزش برای جهانیان میتواند خیرهسرانه به نظر برسد: دقیقاً به همان روالی که تابهحال بدان مشغول بودیم ادامه دهیم، فقط کمی بهترش کنیم. پینکر چطور به یکی از جنجالیترین اندیشمندان جهان بدل شد؟
👤نویسنده: الکس بلسدل
🖋مترجم: نسیم حسینی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2023 • 58 minutes, 19 seconds
288: مقاله صوتی الماسها را به موهایت بزن
آنتوان چخوف در جایی میگوید تحقیر شدن بدترین بلایی است که زندگی میتواند بر سر انسان بیاورد. هیچچیز، هیچچیز، هیچچیزِ دیگر در دنیا به اندازۀ تحقیرشدنِ آشکار نمیتواند روح انسان را ویران کند. هر درد و رنج دیگری را میشود تحمل کرد یا از سر گذراند، ولی تحقیر شدن را نمیشود. خاطرۀ تحقیر شدن همیشه در ذهن، قلب، رگها و شریانها باقی میماند. ویویان گورنیک نویسندۀ تحسینشدۀ آمریکایی در این یادداشت با گشتوگذاری بین ادبیات و تجربیات شخصیاش دربارۀ تحقیر میگوید.
👤نویسنده: ویویان گورنیک
🖋مترجم: عرفان قادری
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: هارپرز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2023 • 33 minutes, 57 seconds
287: مقاله صوتی سوگیریهای کورکننده در پزشکی
پژوهشهای جدید در حوزۀ نابرابری سلامت نشان میدهند که پزشکان و کارکنان بخش درمان با بعضی از افراد و گروههای اجتماعی مثل زنان، رنگینپوستها، افراد تراجنسیتی و چاقها رفتار متفاوتی در پیش میگیرند و همین باعث میشود که آنها نتوانند خدمات بهداشتی و پزشکی لازم را دریافت کنند و در نتیجه سالانه هزاران نفر از آنها جان خود را از دست میدهند. جسیکا نور دل در کتاب جدیدش از سوگیریهای تبعیضآمیز ناآگاهانه و ساختاری در حوزۀ پزشکی میگوید.
👤نویسنده: جسیکا نوردل
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2023 • 37 minutes, 29 seconds
286: مقاله صوتی بیگانههراسی از کجا آمد؟
جرج مکاری، مدیر موسسۀ تاریخ روان شناسی، در کتاب جدیدش، در باب ترس و بیگانگان، میگوید: «تاریخچۀ پیدایش اندیشهها سرشار است از مسابقات ناتمامی که در آن یک مفهوم به انتهای خط مسابقه نمیرسد، بلکه پس از شیوعی کوتاه و ناگهانی موضوعیت و گویا بودنش را از دست میدهد و از بین میرود. بااینحال، ممکن است آن مفهوم، با تغییر فضای تاریخی، اهداف جدیدی بیابد و بهعنوان قطعۀ گمشدۀ پازلی که بهتازگی سرهم شده است، از نو، ظاهر شود». درباب ترس و بیگانگان جستوجویی است دربارۀ معنا و خاستگاه «بیگانه هراسی» و اینکه این کاوش چطور در فهم دنیای پرآشوب امروز به کمکمان میآید.
👤نویسنده: جرج مکاری
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: لسآنجلس ریویو آو بوکز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2023 • 23 minutes, 17 seconds
285: مقاله صوتی چرا دیگر کسی نمیتواند ویرجینیا وولف را نقد کند؟
وقتی در دنیای ادبیات نویسندهای بزرگ ظهور میکند، اتفاقِ اجتنابناپذیر دیگری هم میافتد که معمولاً اهالی ادبیات را سرخورده میکند: صدها نویسندۀ جوان میکوشند تا از سبکِ غول ادبی جدید تقلید کنند و حاصل کارشان ناموفق و کلیشهای از آب درمیآید. اما در اتمسفرِ ادبی تازهای که به راه افتاده، کسی تمایلی ندارد که آثار آن نویسندۀ اصلی و مقلدانش را نقد کند، چراکه ممکن است برچسبِ واپسگرایی بخورد و متهم شود. ماریا آلبانو معتقد است ویرجینیا وولف چنین موقعیتی پیدا کرده است.
👤نویسنده: ماریا آلبانو
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: کریتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2023 • 15 minutes, 18 seconds
284: مقاله صوتی غرب نمرده است؛ تفکراتش در چین و روسیه به حیات خود ادامه میدهند
جان گری، استاد بازنشستۀ علوم سیاسی و یکی از پرآوازهترین منتقدان کتاب در زمینۀ فلسفۀ سیاسی، میگوید: زوال تدریجی لیبرالیسم غربی بدین معنا نیست که حالا در دنیایی پساغربی زندگی میکنیم. بلکه چشمگیرترین ویژگی سیاست جهان معاصر ادامۀ سلطۀ تفکرات مدرن غربی، البته نه تفکرات لیبرال به معنای سنتی آن، بلکه ترکیبی از فاشیسم، کمونیسم و ناسیونالیسم تمامعیار است. ازاینرو گری معتقد است آنچه پیشِ روی غرب است نه پیشرَوی تهدیدآمیزِ تمدنهای بیگانه، که سایههای تاریک خودش است که در چین و روسیه در گردشاند.
👤نویسنده: جان گری
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نیو استیتسمن
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2023 • 32 minutes, 17 seconds
283: مقاله صوتی علوم سیاسی هم نشت آزمایشگاهی دارد؟
پل ماسگریو، استاد علوم سیاسی دانشگاه ماساچوست، معتقد است پدیدۀ «نشت آزمایشگاهی» فقط مختص علوم آزمایشگاهی نیست و همانطور که یک ویروس کوچک میتواند از آزمایشگاهی دورافتاده به بیرون نشت کند و خطرآفرین بشود، در رشتههایی مثل علوم سیاسی نیز ایدهها میتوانند از دنیای پر از ظرافت سمینارهای علمی خارج شده و آن بیرون شکل عوض کنند و حتی بدل به تهدید شوند. با توجه به اهمیت موضوعاتی که در چنین رشتههایی بررسی میشود، درزکردن ایدهای اشتباه به عرصۀ عمومی چه عواقبی برای دنیا در پی خواهد داشت؟
👤نویسنده: پل ماسگریو
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: فارین پالیسی
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2023 • 26 minutes, 17 seconds
282: مقاله صوتی ديگر حرفزدن دربارۀ «اختلاف نسلها» بس است
مبنای تجربیای برای اثبات این ادعا وجود ندارد که تفاوتهای درون هر نسل کمتر از تفاوتهای مابین چند نسل باشد. و با اینکه میدانیم که این مرزهای زمانی ممکن است همپوشانی داشته باشند، باز هم تصور میکنیم که خطی آشکار باید تفاوتهای نسلی را از هم متمایز کند. مفهوم «نسلها» صرفاً راهی نو برای تقسیمبندی طیف مکانزمان هستند و، درست به اندازۀ «دهه» و «قرن»،مندرآوردی هستند. بهاینترتیب، پرسش این نیست که «آیا نسلها واقعیاند؟». مسئله این است که «آیا کمکی به فهم چیزی میکنند یا خیر؟».
👤نویسنده: لویی مناند
🖋مترجم: نسیم حسینی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2023 • 42 minutes, 21 seconds
281: مقاله صوتی اسمها به ما چه میگویند؟
در جهانی که معمولاً با ویژگیهایی چون تغییر و تجربههای گذرا تعریف میشود، اسمها یک استثنا محسوب میشوند. آنها موجودات سرسختیاند که جلوی حرکت بیرحمانۀ زمان قد علم میکنند. سنمان بالا میرود، عنوان شغلی و حتی تابعیتمان عوض میشود، اما اسممان همواره با ما باقی میماند. ویکتوریا پرینسویل، نویسندهای که بحث دربارۀ اسمگذاریها همیشه جایگاه پررنگی در آثارش داشته است در این نوشتار از جایگاه پر رمزوراز و پیچیدۀ نامها میگوید.
👤نویسنده: ویکتوریا پرینسویل
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: نازیما حسینی
📄منبع مقاله: گرانتا
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/2/2023 • 36 minutes, 16 seconds
280: مقاله صوتی حقايقی دربارۀ گذشتههای دور بشريت
اکتشافات باستانشناسی باورهای دیرینۀ دانشمندان را دربارۀ شیوۀ سازماندهی جوامع اولیه برهم زده است تا جایی که امروزه افراد صاحبنظر میگویند جامعۀ انسانی هیچ شکل «اصلی و اولیه» نداشته و تلاش برای ترسیم چنین جامعهای چیزی جز افسانهپردازی نخواهد بود. دیوید گریبر، انسانشناس فقید آمریکایی که در سال ۲۰۲۰ درگذشت، از جملۀ همین صاحبنظران است و در آخرین کتابش، سپیدهدم همهچیز، تلاش میکند با استفاده از یافتههای جدید باستانشناسی روایتی جدید از تاریخ بشریت به دست ما بدهد.
👤نویسنده: دیوید گریبر و دیوید ونگرو
🖋مترجم: بابک طهماسبی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/2/2023 • 48 minutes, 15 seconds
279: مقاله صوتی دینداری بدون باور
مطالعۀ دینداری در ژاپن برخی از بنیادیترین پیشفرضهای ما دربارۀ دین را به چالش میکشد. پژوهشهای جامعهشناسی دین در ژاپن نشان میدهد بیش از هشتاد درصد این مردم به هیچ دینی اعتقاد ندارند. در عینحال بیش از هفتاد درصد از آنها خود را پیروی آیین شینتو قلمداد میکنند و نزدیک به هفتاد درصد از پیروان آیین بودا هستند. چگونه ممکن است کسی هم بیدین باشد و هم پیروی دو دین متفاوت؟
👤نویسنده: کریستوفر کونا
🖋مترجم: میلاد اعظمی مرام
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/2/2023 • 32 minutes, 22 seconds
278: مقاله صوتی در ذهن یک قاتل چه میگذرد؟
وقتی در اخبار میخوانیم پسری مادر خودش را با ضربات چاقو به قتل رسانده، یا زنی شوهر خود را مسموم کرده، معمولاً در ذهنمان هیولایی شرور را تصور میکنیم که باید، بدون رحم و بخشش، مجازات شود. اما تاج نیتن، به جای دوریکردن از این مجرمان خطرناک، باید پای صحبتشان مینشست تا بفهمد وقتی دست به آن جنایتها میزدند، در سرشان چه میگذشت. نیتن در این نوشته رویارویی اش با یکی از این مجرمان و پیچیدگیهای درک رفتار او را شرح میدهد.
👤نویسنده: تاج نیتن
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/12/2022 • 37 minutes, 1 second
277: مقاله صوتی مادر: چهرهای برای تمام رنجهای جهان
تصویر اسطورهای از مادر، زنی است که در سوگ فرزندِ از دست رفتۀ خود نشسته است. مثل تصویر مریم مقدس در مسیحیت که پای صلیب پسرش عزاداری میکند. اما مادران فقط با مرگ نیست که فرزندان خود را از دست میدهند، آنها از همان لحظۀ تولد، درگیر اندوهی میشوند که دست سرنوشت برای فرزندانشان رقم خواهد زد. فرزندانی که ممکن است مادر را از یاد ببرند، پرخاشگر یا معتاد شوند، یا ناخواسته در دام فقر و تبعیض بیفتند.
👤نویسنده: ژاکلین رز
🖋مترجم: الهام آقاباباگلی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: هارپرز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/5/2022 • 19 minutes, 3 seconds
276: مقاله صوتی تصویر خیالی کارتنخوابها از جایی به اسم خانه
از دور تماشاکردنِ کارتنخوابها آنها را نیمهزامبیهایی معتاد و بیمصرف نشان میدهد؛ و در بهترین حالت، رنجدیدگانی که مستحق ترحماند. اما پژوهشگری که در میان آنها زندگی کرده است میگوید تمرکز بر رنج و بدبختیِ بیخانمانها تصویر کاملی از زندگی آنها به ما نمیدهد. ساکنانِ کنار خیابان خلاقیتهایی به خرج میدهند تا احساس کنند واقعاً در خانۀ خودشاناند: انتخاب نقطۀ مشخصی برای خواب، منظمکردن خنزرپنزرهای اطرافشان، و تنظیم برنامهای معین برای کارهای روزانه مثل تکدیگری و حتی نشئگی.
👤نویسنده: یوهانس لینهارد
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/30/2022 • 29 minutes, 32 seconds
275: مقاله صوتی ماجرای کشيش خودخواندهای که ادعا کرد کرونا با وايتکس درمان میشود و پول کلانی به جيب زد
با همهگیر شدن ویروس کرونا در سراسر جهان، دانشمندان و البته فرصتطلبان دست به کار شدند تا درمانی برای کرونا پیدا کنند. دانشمندان به دنبال روشهای پیشگیری و ساخت دارو و واکسن و فرصتطلبان به دنبال روشهای ابداعی برای سوءاستفاده از وضعیت موجود. وقتی دونالد ترامپ تزریق وایتکس را پیشنهاد داد، کلیسای جنسیس دو دقیقاً این «آیین مقدس» را اجرا میکرد، تا اینکه چهار نفر از سران کلیسا طی عملیات کوآک هَک به زندان افتادند.
👤نویسنده: توماس باکلی
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: بلومبرگ بیزنسویک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/25/2022 • 39 minutes, 46 seconds
274: مقاله صوتی ویتگنشتاین در نهایت یک شاعر بود
ویتگنشتاین برای نثرگزینگویانهاش، برای عباراتی که گویی مستقیماً از سرزمین غیب آمدهاند، ستوده و نکوهیده شده است. او در کتاب «فرهنگ و ارزش» که پس از مرگش منتشر شده، میگوید «فلسفه واقعاً باید فقط در قالب تصنیف شاعرانه نوشته شود». اد سایمون در این مطلب ادعا میکند که تراکتاتوس، بیشتر از آنکه بزرگترین اثر فلسفی قرن بیستم باشد، یکی از بینقصترین کتابهای شعر مدرن است که در صد سال گذشته نوشته شده است.
👤نویسنده: اد سایمون
🖋مترجم: محمدابراهیم باسط
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: میلیونز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/21/2022 • 31 minutes, 39 seconds
273: عباس معروفی
این شماره از رادیو ریرا با همکاری گروه انتشاراتی ققنوس به مناسبت سالروز تولد عباس معروفی تهیه شده است. سالروز تولد استاد عباس معروفی را به ایشان و طرفداران ایشان تبریک میگوییم.
عباس معروفی ۲۷ اردیبهشت ۱۳۳۶ در تهران متولد شد. او پس از فارغالتحصیلی از دانشکده هنرهای زیبا در رشتهی ادبیات دراماتیک، به مدت یازده سال معلم ادبیات دبیرستانهای تهران بود. عباس معروفی با انتشار رمان «سمفونی مردگان» در سال ۱۳۶۸ به شهرت رسید و پس از آن سال بلوا، پیکر فرهاد، فریدون سه پسر داشت، ذوب شده، تماما مخصوص و نام تمام مردگان یحیاست را نوشت. آوانامه مفتخر است که نسخه صوتی سمفونی مردگان با صدای حسین پاکدل و سال بلوا با صدای عاطفه رضوی را منتشر کرده است.
5/17/2022 • 27 minutes, 37 seconds
272: مقاله صوتی آیا کرونا پایانی بر عصر نئولیب رال بود؟
اگر بشود وضعیتمان در سال ۲۰۲۰ را در یک کلمه خلاصه کرد، آن کلمه «ناباوری» است. کرونا برنامۀ روزانۀ تقریباً همۀ انسانهای روی زمین را بههم زد، زندگی عمومی را متوقف کرد، مدارس را به تعطیلی کشاند، اعضای خانوادهها را از هم دور کرد، سفرها را به تعویق انداخت و اقتصاد جهان را به زانو درآورد. آدام توز، تاریخدان بریتانیایی و استاد دانشگاه کلمبیا، میگوید: سال ۲۰۲۰، به نحوی بیسابقه، مخاطرات و ضعفهای نظام جهانیِ بازارمحور را نشان داد. از اینرو دشوار بتوان انکار کرد که نقطۀ عطف فرا رسیده است.
👤نویسنده: ادم توز
🖋مترجم: عرفان قادری
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/15/2022 • 45 minutes, 15 seconds
271: مقاله صوتی وقتی آدما میمیرن کجا میرن؟
بچهها در خردسالی تصوری از جدایی ندارند و مفهوم مرگ را درک نمیکنند. پس از آن هم برداشتشان از مرگ فاصلۀ زیادی با واقعیت دارد. اساساً توضیح واقعیت «فقدان» برای کودکان کار بسیار دشواری است. ولی آیا اصلاً چنین توضیحی ضرورت دارد؟ شاید بد نباشد این بار ما پای تفسیر آنها از مرگ بنشینیم. شاید برای کنارآمدن با مرگ و فقدان باید، بهجای آنکه مسئله را با روشهای واقع بینانه و علمی از سر باز کنیم، علاقه و کنجکاوی کودکانه به مرگ، و البته زندگی، را بازیابیم.
👤نویسنده: پراگیا آگاروال
🖋مترجم: عرفان قادری
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/12/2022 • 36 minutes, 56 seconds
270: مقاله صوتی در زمان بودن
همۀ ما کسانی را میشناسیم که یا خیلی زیاد در گذشته زندگی میکنند، یا خیلی زیاد نگران آینده هستند. بیشتر افراد در پایان زندگیشان، بیشازهمه، افسوسِ کارهایی را میخورند که نکردهاند، چون دربارهٔ پیامد آن کارها نگرانیهای بیجایی داشتهاند. بقیۀ افرادی هم که نسبت به آینده بیتفاوتاند یا به گذشته اهمیتی نمیدهند به آدمهای نفهم یا ریسکپذیرهای بیخِرد تبدیل میشوند. گذشته، اکنون، آینده؛ تاریخ، امسال، دهههای پیشِ رو. چطور باید اینها را در ذهنمان به تعادل برسانیم؟
👤نویسنده: پل بلوم
🖋مترجم: محمدابراهیم باسط
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/10/2022 • 35 minutes, 56 seconds
269: مقاله صوتی سوگ چیزی شبیه دویدن است
میگویند سوگ شبیه اقیانوس است، موجموج به سراغت میآید. یا شبیه رودخانه است، گاهی اوج میگیرد و گاه فرو مینشیند. اما شاید به «دویدن» هم بیشباهت نباشد، دویدنی نه در گریز از سوگ که همراهِ آن. این دوِ طولانی مسابقه ن یست. هیچکس در آن برنده نمیشود. هیچ خط پایان درستی ندارد، اصلاً هیچ پایانی ندارد، اما از جایی به بعد، رنج تهنشین میشود و خاطرات خوش جوانه میزنند. مونیکا پرلِ، پس از آنکه پدرش را بر اثر آلزایمر از دست داد، به کندوکاو ارتباطش با سوگ و دویدن، و پیوند این دو با هم روی آورد.
👤نویسنده: مونیکا پرل
🖋مترجم: نسیم حسینی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: اوتساید
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/8/2022 • 27 minutes, 57 seconds
268: مقاله صوتی احساسات به چه دردمان میخورند؟
خیلیها کارل دایسروث را بزرگترین دانشمند علومعصبشناختی در دهههای اخیر میدانند. بااینحال، راه او به عصبشناسی از ادبیات آغاز شده است، از مسئلۀ شگفتانگیزی که همیشه وقت کتابخواندن از خودش میپرسید: چطور ممکن است در اثر خواندن کلماتی روی کاغذ خوشحال، غمگین، عصبانی یا هیجانزده شویم؟ مسیر تحقیقاتی او دربارۀ احساسات انسانی حالا منجر به کتابی شده است که اثر علایق قدیمی او به ادبیات و هنر نیز در آن هویداست. او در این گفتوگو از زندگی، کار و کتاب جدیدش میگوید.
👤نویسنده: ریچارد گادوین
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/5/2022 • 31 minutes, 17 seconds
267: مقاله صوتی زندگی کردن با غریبهها هنری است که از یاد بردهایم
مهماننوازی و تکریمِ غریبهها از اصلیترین پایههای فرهنگهای بشری بوده است. در بسیاری از آیینها آب و غذا دادن به غریبه و فراهمکردن جایی برای استراحت او نوعی وظیفۀ مقدس به شمار میرفت. از سوی دیگر، غریبهها هم در بسیاری مواقع قدیسان یا حتی خدایانی در لباس مبدل به شمار میرفتند. زندگی شهری جدید اگرچه این وظیفه را از دوشمان برداشت، اما همچنان ما را نزدیک غریبهها نگاه میداشت، تا اینکه پاندمی شروع شد و از غریبهها، جز نامها یا تصاویری روی صفحۀ گوشی، چیزی باقی نماند.
👤نویسنده: جو موران
🖋مترجم: حسنی سهرابیفر
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/2/2022 • 28 minutes, 57 seconds
266: مقاله صوتی برای موفقیت تلاش فردی مهمتر است یا شرایط اجتماعی؟
پسانداز کن و کمتر خرج بتراش تا بتوانی با پولهایت سرمایهگذاری کنی و، بهوقتش، زندگیات را بسازی. این توصیههای خودیاری لابد به گوش شما هم خورده است، نقلقولهایی از زاکربرگ یا وارن بافت، که راهورسم «خودساختهشدن» را یاد میدهند. مرشدان خودیاری، همگی میخواهند «خود» ما را تغییر دهند و تغییری چشمگیر در زندگی افراد به وجود بیاورند. اما جامعهشناسان نظری دیگری دارند.
👤نویسنده: کریگ شمل
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: سایکی
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/30/2022 • 15 minutes, 58 seconds
265: مقاله صوتی دکمهها برای که به کار میافتند؟
حدود دویستسالی میشود که بین انسان و کارهایش شکافی عمیق افتاده. اما اندازۀ این شکاف بهقدر یک دکمه است. پیشتر، انسانها بیواسطه در متن کارشان حضور داشتند و با لمس اشیای اطراف جهان را تغییر میدادند. اما حالا چه؟ به کارهای روزمرهتان نگاه کنید: در آسانسور، دکمهای میزنیم و بالا میرویم. دکمههای کیبورد را فشار میدهیم و متنی نوشته میشود. حتی برای ابراز علاقه و نفرت هم به دکمه محتاجیم: لایکها دکمهاند و بمبهای اتم با دکمه پرتاب میشوند. دکمهها چگونه معنای زندگیمان را تغییر دادهاند؟
👤نویسنده: ریچل پلاتنیک
🖋مترجم: میترا دانشور
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/26/2022 • 27 minutes, 27 seconds
264: مقاله صوتی هیچکجای تاریخ ارزش کار را با زمان نمیسنجیدهاند
الگوی کار انسانی، چه هنگام کشاورزی و شکار و چه در فعالیتهای اجتماعی، معمولاً چنین بوده است: دورۀ کوتاهی از کار سخت و توانفرسا و دورهای طولانی از استراحت و بیکاری. اما اختراع ساعت و تبدیلشدنِ زمان به سرمایۀ ارزشمندی که نباید یک لحظهاش را هم از دست داد، این روند را سراپا تغییر داد. حالا برایمان عادی است که یکسوم روزمان را به کارفرمایان بفروشیم، در حالی که پانصدسال پیش، چنین کاری با بردگی فرقی نداشت.
👤نویسنده: دیوید گریبر
🖋مترجم: محمد ابراهیم باسط
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: هارپرز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/24/2022 • 18 minutes, 48 seconds
263: مقاله صوتی بیماریهای همهگیر و امپراتوریها
اوایل سال ۲۰۲۰ پس از آنکه ویروس کرونا سر و کلهاش از چین پیدا شد و بهسرعت جهان رادرنوردید، سال جدید که آرام شروع شده بود بهیکباره پرهیاهو شد. مثل این بود که جهان دوباره با مرگ سیاه روبهرو شده باشد و نظریات قدیمی دربارۀ نقش بیماریها در فروپاشی امپراتوریها، دوباره احیاشد. جان راپلی، پژوهشگر اقتصاد سیاسی در دانشگاه کمبریج، در این نوشتار از این میپرسد که زوال امپراتوری روم و پایان عصر فئودالیسم اروپایی دربارۀ کووید۱۹و آیندۀ غرب چه میتواند به ما بگوید؟
👤نویسنده: جان راپلی
🖋مترجم: محمدعلی کریمزاده
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/20/2022 • 30 minutes, 37 seconds
262: مقاله صوتی چرا اینقدر فرسوده شدهایم؟
حدود ۵۰ سال پیش، رواندرمانگری که روزانه تا ۱۶ ساعت کار میکرد در نوشتهای، در توصیف وضع زندگیاش، گفت «فرسوده» شده است. او این کلمه را بارها از زبان بیمارانش شنیده بود که عمدتاً معتادانی بودند که هروئین نابودشان کرده بود. رفتهرفته، فرسودگی ورد زبان همه شد. معلمان، پرستاران، پزشکان و کارمندان احساس میکردند شرایط سبعانۀ کار زندگیشان را سیاه کرده است. بعد توصیهها از راه رسیدند. پنج یا ده یا بیست راه برای رهایی از فرسودگی. اما آیا واقعاً کسی از فرسودگی نجات پیدا کرد؟
👤نویسنده: جیل لپور
🖋مترجم: محسن بهخوی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/18/2022 • 33 minutes, 17 seconds
261: مقاله صوتی فلسفه عشق
عشق شهوانی و مهرورزی از حیث ساز و کار متفاوتند. از لحاظ روانشناختی، مهرورزی مانند خوابآلودگی و تغذیه مناسب است. اما عشق جنسی از جنبه روانشناختی، خویشاوند اختلال وسواسی-جبری، اختلال اضطراب فراگیر و حالات بدنی تنشزایی چون گرسنگی است. عشق جنسی در کمال شگفتی برخلاف مهرورزی، میتواند افکار ناخوانده و وسواسی رل در مورد موضوع عاطفه فعال کند و برانگیزد. تجربهی هیجانیای که به آن عشق میگوییم حالت فیزیکی و شیمیایی نیست، اما پس عشق چیست؟ فلسفهی عشق چیست؟
👤نویسنده: بریت بروگارت
🖋مترجم: مجتبی جعفری
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
وقتی داروین میخواست ازدو اج کند، تصویر خیالانگیزی در ذهن داشت: «همسری خوب و مهربان که روی مبل نشسته، آتشی که روشن است، و شاید موسیقی و کتابی هم در کار باشد». به همین اندازه کارتونی و غیرواقعی. اما میشود پرسید: مگر چه کار دیگری از دستش برمیآمد؟ مگر ما آدمها پیش از اینکه کارهای بزرگ را واقعاً تجربه کنیم، چقدر میتوانیم هزینهفایدهشان را سبکسنگین کنیم؟ و حتی بیشتر از آن: چه میدانیم در آینده چه چیزی میتواند اوضاع را بهتر کند؟
👤نویسنده: اگنس کالارد
🖋مترجم: محمدابراهیم باسط
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: بوستون ریویو
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/13/2022 • 27 minutes, 57 seconds
259: مشهور نیستی اما همه تو را میشناسند: داستانِ کودکان پرطرفدار اینستاگرامی
پنجهزار دلار درآمدی نیست که روزانه نصیب هر کسی شود. اما کودکانِ اینفلوئنسر و اینستاگرامی «هر کسی» نیستند. والدین آنها میتوانند عکسی از فرزند خود بیندازند و، بابت تبلیغات تجاری، از شرکتهای بزرگ و سرمایهدار پول هنگفتی بگیرند. البته هر چه این عکسها خودمانیتر و غیرتجملاتی باشند، تأثیر بیشتری بر مخاطبان میگذارند. به همین دلیل، اصلاً وسایل زیادی برای صحنهپردازی لازم نیست: پسزمینهای رنگی، چند لباس معمولی، شاید یک عکاس و نهایتاً کودکی که مؤثرترین استراتژی برای فروش است.
👤نو یسنده: الی ولپی
🖋مترجم: حسین رحمانی
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/11/2022 • 21 minutes, 23 seconds
258: مقاله صوتی ثروتمندان چطور فکر میکنند؟
پژوهشها نشان میدهند افرادی که منزلت اجتماعیاقتصادی بالاتری دارند، در مقایسه با کسانی که از آنها پایینترند، بیشتر در معرض این هستند که خود را محق بدانند و مثل خودشیفتهها رفتار کنند. مثلاً در یک مطالعه، عابرپیادهای را سر چهارراهی شلوغ گذاشتند و منتظر نشستند تا ببینند چه ماشینهایی اجازه میدهند او از خیابان رد شود. همینقدر بدانید که ماشینهای معمولی بسیار بیشتر از مرسدسها و بیاموها توقف میکردند. این تحقیق برایمان جالب است چراکه با کلیشههای ذهنیمان از افراد پولدار منطبق است. ولی این سؤال که داشتن پول زیاد چه تأثیری بر روان ما دارد بههیچوجه پیشپاافتاده نیست. پیامدهای اجتماعی و روانشناختیِ قرارگرفتن در رأس هرم اقتصادی و داشتن موقعیت ممتاز چیست؟
👤نویسنده: مایکل مکانیک
🖋مترجم: محمدحسن شریفیان
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/9/2022 • 20 minutes, 23 seconds
257: مقاله صوتی هوش هیجانی به مثابه سیاست سرکوب روانی
انسانِ عادی مگر از زندگی چه میخواهد؟ همسری مهربان، شغلی باثبات و مفید، و جامعهای بسامان. دانیل گلمن میگوید راز دستیابی به نیازهای اساسی بشر تسلط بر هیجانات است: اگر احساساتت را کنترل کنی و رفتارت درست باشد، صاحبکارت تو را اخراج نمیکند و هیچگاه با همسرت پرخاش نخواهی کرد. گلمن در کتاب پرفروش خود، که ۲۵ سال پیش منتشر شد و تاکنون پنجمیلیون نسخه از آن به فروش رفته و به ۴۰ زبان ترجمه شده، مفهوم «هوش هیجانی» را جا انداخت و آن را راز خوشبختی دانست. اما آیا واقعاً هوش هیجانی میتواند مشکلات ما را حل کند؟
👤نویسنده: مروه امره
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/6/2022 • 41 minutes, 6 seconds
256: مقاله صوتی در دنیایی که عاشق تجربههای تازه است، به تعهد و تکرار پناه ببرید
هیجانانگیزترین لحظات فیلمهای هالیوودی صحنههایی است که در آن قهرمان فیلم ناگهان در برابر نظم همیشگی میایستد، خودش را به خطر میاندازد و میجنگد تا بهاصطلاح «دنیا را به جای بهتری تبدیل کند». اما در زندگی بیشتر ما آدمهای معمولی، هیچوقت چنین لحظههایی رخ نمیدهد. ما فقط خسته و کسل میشویم، بدون آنکه کار قهرمانانهای انجام داده باشیم. اما کتابی جدید میگوید برای بهترکردن دنیا، به قهرمانانی متفاوت از فیلمها نیاز داریم. به آدمهایی که کار همیشگیشان را خستگیناپذیر و متعهدانه ادامه میدهند.
👤نویسنده: پیت دیوس
🖋مترجم: مجتبی هاتف
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: لیتراری هاب
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/4/2022 • 17 minutes, 58 seconds
255: مقاله صوتی شوپنهاور پس از ملاقات دیوانگان چه چیزی دربارۀ نبوغ آموخت؟
گوتلیب فیشته، وارث خودخواندۀ کانت، میگفت «نبوغ» امری الهی است، درحالیکه «جنون» ماهیتی حیوانی دارد. شوپنهاور تردید داشت که موضوع به همین سادگی باشد، بلکه اساساً ممکن است ماجرا کاملاً برعکس باشد، اینکه نبوغ و جنون نه دو سوی مقابل، بلکه دو امر بههمپیوسته باشند.شوپنهاور برای ارضای کنجکاوی خود دست به کاری خارقالعاده زد. او دانشگاه را ترک کرد و، برای آنکه با چشم خودش ببیند، به دیدار ساکنان تیمارستان رفت، دیداری که به رویهای مداوم بدل شد.
👤نویسنده: دیوید باتروودز
🖋مترجم: علی حاتمیان
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: سایکی
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/29/2022 • 19 minutes, 58 seconds
254: مقاله صوتی بله، رهبران خوب رهبران اصیلاند؛ اما اصالت واقعا به چه معناست؟
خیلیها دلیل موفقیت مدیران برجسته را اصالتشان میدانند. آنها به این دلیل موفقاند که «خود»شان ه ستند. بااینحال این تأکید روی خود واقعی گاهی میتواند از یک مدیر موجودی متکبر و یکدنده بسازد که تصور میکند همه باید خودشان را شبیه او کنند. هرمینیا ایبارا، استاد رفتار سازمانی مدرسۀ کسبوکار لندن، از مرز باریک بین اصالت و انعطافپذیری سخن میگوید، از اینکه چطور یک رهبرِ اصیل هم میتواند خودش باشد و هم رفتارش را با کارکنانش هماهنگ سازد.
👤نویسنده: هِرمینیا ایبارا
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: وبسایت تد
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/27/2022 • 17 minutes, 6 seconds
253: مقاله صوتی رومئو و ژولیتهای روی درخت
عشق یک رفتار مشترک بین همه انسانها و حتی حیوانات و مجموعهای از رفتارهای مشخصی است که در همه افراد مبتلا، یکجور و یکشکل بوده و در نتیجه میتوان به راحتی در موردش داستان نوشت و شعر سرود؛ ولی «دوست داشتن» اینگونه نیست. «دوست داشتن» مشروط به شرایط عقل و خرد هر فردی است و هر فرد به روش و شیوه خودش دوست داشتن را تجربه میکند. در این مقاله صوتی در مورد آزمایش هری هارلو که دیدگاه ما را نسبت به عواطف انسان و حیوان دگرگون کرد خواهید شنید. به نظر شما تفاوت دوست داشتن و عشق چیست؟
🖋مترجم: بهاره رنجبر
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/17/2022 • 15 minutes, 3 seconds
252: مقاله صوتی اعتراف کن گاهی از فرزندت متنفر میشوی
نقشهای اندکی در زندگی به اندازۀ پدرومادر بودن بیرحمانه تداوم دارند. پیش از بچهدارشدن اغلب ما خودمان را صبور، مهربان و اهل مدارا میدانیم. اما فقط چند سال بچهداری این توهمات را از بین میبرد و ما خود را عریان میبینیم: اهل خشونت، عصبانی و چیزهایی که حتی فکرش را هم نمیکنید. بسیاری از والدین عشق و نفرت توأمان به فرزندشان را تجربه میکنند، اما همواره سعی در انکار آن دارند. آگاهی از این احساس دردناک است اگرچه گاهی کارکردهایی نیز دارد.
👤نویسنده: ادوارد ماریوت
🖋مترجم: حمیدرضا محمدی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/15/2022 • 29 minutes, 7 seconds
251: مقاله صوتی شری ترکل؛ پس از یک سال اتصال مداوم به اینترنت
ما بردگان کارآمدی هستیم؛ از روشهای قدیمیْ دشواریهایشان را به یاد میآوریم و فراموش میکنیم چه چیز از دست رفته است. راهحلهایی مثل پیامدادن بهجای تلفنزدن، که قبلا صرفاً «بهتر از هیچی» بودند، حالا به گزینۀ اولمان بدل شدهاند. آنقدر تکنولوژی پیشرفت داشته که حالا همۀ ما در صفحۀ نمایشگرمان جا خوش کردهایم و یادمان رفته نقطۀ عطف تلفنزدن نه خبردادن که شنیدن صدای دیگری بود، و مزیت ملاقات نه راهافتادن کارها که ارتباط عاطفی و چهرهبهچهره بود. شری ترکل، منتقد تکنولوژی، در دوران این همهگیری، یک سال مدام به اینترنت متصل بوده و از این زندگی بیاصطکاک میگوید.
👤نویسنده: کورین پرتیل
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/13/2022 • 37 minutes, 46 seconds
250: مقاله صوتی در پایان خودتان خواهید شد
جستوجو برای یافتن خودِ حقیقی طرحی به درازای تاریخ است، اما امروز بیش از همیشه به دغدغهای همگانی بدل شده است. در دورۀ فراگیری شبکههای اجتماعی، برداشتی که از اصالت رواج یافته ما را در نوعی خلأ خودخواسته گرفتار میکند، و حرکت را از ما دریغ میکند. مفهوم بدلیِ اصالت ما را در ملغمهای از خودشیفتگی افسارگسیخته و همرنگی منفعلانه با جماعت گرفتار کرده است. شاید آگاهی تاریخی به سرچشمۀ دو آرمان اصالت و آزادی بتواند ما را از این دام نجات دهد.
👤نویسنده: الکساندر استرن
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/10/2022 • 31 minutes, 57 seconds
249: مقاله صوتی این ابتدای ویرانی است
فیلم «کازموپولیس» ساخته دیوید کراننبرگ، اقتباسی است از رمان کوتاهی به همین نام، اثر دان دلیلو. کراننبرگ از جمله کارگردانان صاحب سبک در ساخت فیلمهایی با مضامین پزشکی و روانشناختی است. کازموپولیس شرح یک روز از زندگی اریک پکر با بازی رابرت پتینسون است. مولتی بیلیونر ۲۸ سالهای که در دل منتهن آشوبزده، سفری ادیسهوار دارد. فیلمی که بیشتر به دگرگونی انسان امروز و مسخ روابط و احساساتش میپردازد.
👤نویسنده: حامد آقایی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/8/2022 • 19 minutes, 8 seconds
248: مقاله صوتی اکثر روزهای زندگیام را در فکر خانههایی شب کردهام که توان خریدشان را ندارم
خانه فقط جایی برای آسایش جسم ما نیست، بلکه شاید بیشازآن دغدغهای فکری است، چیزی که تمام عمر به آن فکر میکنیم، برای زیبایی و تمیزیاش تلاش میکنیم و آن را نمادی از شخصیت خودمان میشماریم. وقتی زندگی در خانۀ جدیدی را شروع میکنیم، یا لحظهای که برای آخرینبار از خانهای پا بیرون میگذاریم، تخیلات و خاطرات به ما هجوم میآورند. انگار ما رنگِ خانههایی را میگیریم که در زیستهایم. دبورا لوی، نویسندۀ بریتانیایی، دربارۀ خانههای واقعی و خیالی زندگیاش نوشته است.
👤نویسنده: دبرا لوی
🖋مترجم: عرفان قادری
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/3/2022 • 16 minutes, 33 seconds
247: مقاله صوتی بوسه بر زخمها: مظهر شفقت خود
واژه شفقت چند سالی است که توجه بسیاری از روانشناسان را به خود جلب کرده است. شاید در نگاه نخست برای همه ما این نکته بسیار مسجل به نظر میرسد که شفقت و مهربانی با خود یکی از عوامل موثر در ارتقای سلامت روان است. اما اگر از هر یک از ما پرسیده شود شفقت با خود به چه معناست، بی شک به پاسخهای بسیار متوعی بر خواهیم خورد. خرید کردن برای خود، ورزش کردن، مهمانی رفتن و … تا تحمل گرسنگی و تشنگی با هدف تزکیه نفس. اما به راستی کدام نوع از شفقت میتواند در بلندمدت به افزایش سلامت روان منجر شود؟
👤نویسنده: سحر طاهباز
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/24/2022 • 14 minutes, 58 seconds
246:مقاله صوتی خودی که دیگران میبینند و خودمان نمیبینیم
پژوهشها نشان میدهند اولین برخوردها نافذترین شناخت را از ما در ذهن دیگران رقم میزند. درواقع، ما یک عمر دستوپا میزنیم تا خودمان را بشناسیم، اما گویا هویتمان در یک چشمبرهمزدن بهنحوی برقآسا برای دیگران برملا میشود. آینه، عکس، فیلم و صداهای ضبطشده، همگی، فناوریهایی هستند که خویشتن ما را افشا میکنند و آن خودی را نشانمان میدهند که دیگران میبینند و ما نمیبینیم. اما چند نفر از ما تاب چنین مواجههای را داریم و چرا غالباً از روبهروشدن با خودمان فرار میکنیم؟
👤نویسنده: مگان اوگبلین
🖋مترجم: نسیم حسینی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: پاریس ریویو
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/22/2022 • 23 minutes, 22 seconds
245: مقاله صوتی چشمانداز تکاملی به عشق
بسیاری از افراد به این جمله باور دارند که «عشق کور است». برخی از جامعهشناسان بر این باورند که «عشق یک اختراع جدید است و تنها چند صد سال از عمر آن میگذرد» و برخی دیگر از جامعهشناسان عقیده دارند که «عشق محدود به فرهنگهای غربی است». در این مقاله خواهید شنید که چرا تمام این ادعاها از اساس اشتباه هستند. از چشمانداز تکاملی، عشق یک سازش یا به شکل دقیقتر مجموعهی پیچیدهای از سازشهاست که برای حل مسائل بقا و یا موارد دیگری از جمله تولید مثل طراحی شده است.
🖋مترجم: امیررضا قاسمی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/20/2022 • 39 minutes, 11 seconds
244: مقاله صوتی اعداد همیشه راست میگویند، مگر وقتی که دروغ میگویند
اعداد جذاباند. چه از این بهتر که پدیدهای پیچیده را در قالب چند عدد و رقم ساده و قابلفهم برای همه توضیح بدهیم؟ مهم نیست پیشبینی انتخابات باشد، اندازهگیری تورم، تاثیرگذاری واکسیناسیون، یا سنجش هوش؛ همه را میتوان در چند رقم خلاصه کرد. اما کاش همهچیز به همین سادگی بود. وقتی بخواهیم دنیا و پیچیدگیهایش را در قالب اعداد جای دهیم، باید بخش زیادی از جزئیات را دور بریزیم، جزئیاتی که گاهی اصل داستاناند. و ماجرا تازه از اینجا آغاز میشود.
👤نویسنده: هانا فرای
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/17/2022 • 36 minutes, 28 seconds
243: مقاله صوتی بازنشستگی ایدههای علم
از زمان انقلاب علمی در قرن هفدهم تا میانههای قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، عقیدهای راسخ در عالمان پدید آمده بود که مسیر علم خطی و ماهیت آن انباشتی است. علم چونان انبانی است که عالمان یافتههایشان را در آن تلنبار میکنند. از اواخر قرن نوزدهم و به ویژه با آغاز قرن بیستم و انقلاب در حوزههایی چون فیزیک و زیستشناسی آشکار شد که برخی محتویات آن عنوان صرفاً بار گرانی است کشیدن به دوش! باید شاخههای کهنه و کرمزدهی کهندرخت علم به تیغ نقد هرس و جا برای جوانههای نو گشوده شود. در این یادداشت صوتی، چند مورد از ایدههای قدیمی علمی که باید به دور ریخته شوند خواهید شنید.
👤نویسنده: جمعی از نویسندگان
🖋مترجم: مریم حسینی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/14/2022 • 33 minutes, 57 seconds
242: مقاله صوتی آمستردام نظریۀ اقتصادی جدیدی را به کار گرفته که میخواهد جای سرما یهداری را بگیرد
هنوز هم در بسیاری از دانشکدههای اقتصاد اندیشههای دههها و چهبسا قرنهای پیش تدریس میشود، اندیشههایی که فاصلۀ زیادی با واقعیتهای زندگی انسان قرن بیستویکمی دارد. کمتر از ده سال پیش، کیت ریورت، که روزگاری خودش در دانشگاه آکسفورد سر همین کلاسهای اقتصاد مینشست، با نظریۀ اقتصاد دوناتیاش به جنگ این اندیشههای عقبمانده آمد. حالا آمستردام و چند شهر دیگر در حال پیادهسازی ایدههای اقتصاد دوناتی هستند. آیا میتوان به ظهور اقتصادی انسانمحور و طبیعتگراتر امیدوار بود؟
👤نویسنده: سیارا نیوجنت
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: وبسایت تایم
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/12/2022 • 27 minutes, 12 seconds
241: مقاله صوتی خور و خواب و خشم و شهوت
معمولا وقتی صحبت از پیشرفتهای خیره کننده آدمی به میان میآید، بیاختیار نقش فرآیندهای فکری، هوش و اهمیت بیچون و چرای آنها برجسته میگردد، بی آنکه انگیزههای هیجانی زیربنای چنین فرآیندهایی مورد وارسی قرار گیرد. مقاله صوتیای که میشنوید، به دنبال باز کردن باب تاملی است درباره نقش عشق و خشم در شکلگیری و شکلدهی به تمدن انسانی. بر این مبنا، کار خود را با نقدی بر ایده آلن تورینگ در تعریف هوشمندی آغاز میکند.
👤نویسنده: حمیدرضا غریبی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/9/2022 • 21 minutes, 58 seconds
240: مقاله صوتی برای بچهها به جای تبلت بیلچه بخرید
یادگیری شخصی شیوهای از آموزش است که این روزها بین طرفداران تکنولوژی محبوبیت زیادی دارد. آنها میگویند برای بچهها رایانهای شخصی تهیه کنید و رهایشان کنید در اینترنت تا هر چه خودشان میخواهند و هر طور که خودشان دوست دارند بیاموزند. اما پشت این شیوۀ آموزش خطای فلسفی بزرگی نهفته است: اینکه همهچیز را میشود با چشم آموخت. در حالی که مرلوپونتی به ما آموخته است ما نهفقط با چشم، بلکه با تمام بدنمان میآموزیم.
👤نویسنده: نیکولاس تامپیو
🖋مترجم: محمدابراهیم باسط
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/7/2022 • 28 minutes, 40 seconds
239: مقاله صوتی وقتی از ریخت طرف هم بیزاریم چطور اختلافمان را حلوفصل کنیم؟
همۀ ما کمابیش درگیر اختلاف نظرهایی شدهایم که در آن بدون اندکی شک و تردید خود را برحق بدانیم و شخص مخالفمان را اهریمنی خبیث ببینیم. در این موقعیتها فقط پیروزی صددرصدی است که راهحلی ممکن به نظر میرسد، پیروزیای که پس از جنگی تمامعیار حاصل میشود. آماندا ریپلی، در کتاب جدیدش، میگوید وقتی در دام چنین دعواهایی افتادید، باید به نقطهای که در آن ایستادهاید شک کنید. او برای بیرونآمدن از اینگونه مخمصهها راهکارهایی دارد.
👤نویسنده: یاشا مانک
🖋مترجم: حسنی سهرابیفر
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: نیویورکتایمز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/5/2022 • 12 minutes, 18 seconds
238: مقاله صوتی همه میپرسند، اما هیچکس نمیداند «پرسیدن» یعنی چه
زرافه بزرگتر است یا فیل؟، چرا قیافهام زشتتر شده؟، تابهحال کسی عاشقت شده؟ این جملاتِ نسبتاً مسخره هیچ وجه اشتراکی ندارند، جز اینکه همهشان نوعی پرسشاند. یکسری امور در زندگی ما مثل خورشید روشناند، اما وقتی از چیستیشان سؤال میکنیم، در ابهامی رازآلود فرومیروند. «پرسش» هم از این دست چیزهاست. واقعاً پرسش چیست و ما در حین پرسیدن چه کار میکنیم؟ لنی واتسون روی بیش از پنجهزار نفر تحقیق کرده و به پاسخی رسیده که با پاسخ فیلسوفان و زبانشناسان تفاوتی جدی دارد.
👤نویسنده: لانی واتسون
🖋مترجم: محمدابراهیم باسط
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: فیلاسفرز مگزین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/2/2022 • 23 minutes, 7 seconds
237: مقاله صوتی در اینترنت سایه به سایه دنبالت میکنم
برای خیلی از ما، این فرایند آشنایی است: اسمی را در گوگل جستوجو میکنیم. نامهای مشابه و نتایج پ رت را کنار میگذاریم. بالاخره با آزمون و خطا چیزی دستمان را میگیرد. مثلاً میفهمیم طرف در اینستاگرام صفحهای دارد. بازش میکنیم. اول پستهایش را میبینیم و میخوانیم، بعد میبینیم چه کسانی را دنبال میکند، بعد چک میکنیم چه پستهایی را لایک کرده است و چه کسانی پستهایش را لایک کردهاند، و این فرایند را ادامه میدهیم تا به سرحد جنون برسیم. میل به تعقیب دیگران در اینترنت از کجا میآید؟
👤نویسنده: بکا راثفلد
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: ییل ریویو
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/31/2022 • 37 minutes, 56 seconds
236: مقاله صوتی شرکت آشوب: با بزرگترین کارفرمای تامین امنیت جهان آشنا شوید
شرکت غولآسای امنیت جهانی G4S سومین کارفرمای بزرگ بخش خصوصی در دنیاست. سهبرابر ارتش بریتانیا نیرو دارد و هر جا پای امنیت، خشونت و خونریزی در میان باشد، ردپایش را میشود دید. از جنگهای قبیلهای در سرتاسر آفریقا، تا عراق و افغانستان جنگزده. از مینروبی و خنثیسازی مهمات عملنکرده، تا تأمین امنیت المپیک لندن، مدیریت زندانهای فوقامنیتی خصوصی، محافظت از زاغههای تسلیحات هستهای و نقل و انتقال بینالمللی طلا، جواهر و اسلحه. یک روزنامهنگار با به خطر انداختن جان خود، سفری به دنیای درونی این شرکت کرده است.
👤نویسنده: ویلیام لانگویشه
🖋مترجم: مجتبی هاتف
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ونیتیفر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/29/2022 • 1 hour, 22 minutes, 57 seconds
235: مقاله صوتی من یک نجس به دنیا آمدم
نهضت هندیها علیه استعمار انگلستان به پیروزی انجامید، اما ستم، نابرابری و فقر به پایان نرسید. نظام کاستی در قانون برچیده شد، ولی فرهنگ مردم آن را کنار نمیگذاشت، در واقع، هنوز هم کنار نگذاشته است. اینها را سوجاتا گیدلا، زنی هندی که در خانوادهای نجس به دنیا آمده، بهتر از هر کسی میداند. او در کتاب خیرهکنندهاش داستان مردمی را روایت میکند که عمرشان را به پای برابری گذاشتند، اما فهمیدند مورچههایی هستند در میان فیلها.
👤نویسنده: سوجاتا گیدلا
🖋مترجم: عرفانه محبی
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: بوستون ریویو
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/26/2022 • 29 minutes, 57 seconds
234: مقاله صوتی چرا مدیریت زمان زندگیمان را نابود میکند؟
این روزها اکثر ما از فشار و شدت کارها خسته و فرسودهایم و آرزو میکنیم بالاخره روزی برسد که دیگر هیچ کار زمینماندهای وجود نداشته باشد، همهچیز سر جایش باشد و بتوانیم لذت زندگی را بچشیم. راز جذابیتِ تکنیکها و تمرینهای «مدیریت زمان» هم در همین است. آنها به ما وعدۀ رسیدن به همۀ کارهایمان را میدهند، اما یک چیز را به ما نمیگویند: اینکه «کار» در نظام سرمایهداری امروز، ماهیتاً بیپایان است.
👤نویسنده: الیور برکمن
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/24/2022 • 42 minutes, 10 seconds
233: مقاله صوتی چرا به جای یک مثقال زبان یک من کله تکان میدهیم؟
زبان بدن همان چیزی است که در تعاملات روزانه زیاد از آن استفاده میکنیم: از سر تکاندادن برای آری یا نه گفتن تا نمادهایی که با انگشتان دستمان خلق میکنیم. زبان مشترکی که شکافهای زبانی و فرهنگی ما با غریبهها را پر کند و علاوه بر این وقتی نمیتوانیم یا نمیخواهیم با کسی سخن بگوییم به آن پناه میبریم. آیا زبان اشاره آنقدری که ما فکر میکنیم یکسان و در همه جا به یک شکل است؟
👤نویسنده: کنزی کوپررایدر
🖋مترجم: علی برزگر
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/22/2022 • 35 minutes, 56 seconds
232: مقاله صوتی میزان سخاوت شما ربط دارد به خیابانی که در آن قدم میزنید
چند محقق دانشگاه کارولینای جنوبی هنگام مطالعۀ رفتار آدمها در یک مرکز خرید متوجه نکتۀ عجیبی شدند: میزان احتمال کمک مالی به دیگران، در میان کسانی که از پلهبرقی بالا میرفتند، دو برابر کسانی بود که از پلهبرقی پایین میآمدند. آنها نتیجه گرفتند صعود نوعی حس سخاوت و مناعتطبع به آدمها میدهد، هرچند بهصورت ناخودآگاه. این تنها یک مثال است از تأثیرات شگفتآوری که تجربههای محیطی بر رفتارهای اجتماعی ما میگذارد.
👤نویسنده: چارلز مونتگومری
🖋مترجم: سجاد امیری
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/19/2022 • 30 minutes, 42 seconds
231: مقاله صوتی همهگیری ما را تا سرحد مرگ خسته کرده است
قرنطینه که شروع شد، خیلیها نفس راحتی کشیدند. برای مدتی از دستِ رفتوآمدهای فلاکتبارِ اول صبح، و نشستن پشت میزهای کسالتبار اداره خبری نبود. کار در خانه راحت به نظر میرسید و خبری از همکارها و رئیسهای ناخوشایند هم نبود. اما حالا، بعد از یک سال و نیم، آنچه برایمان باقی مانده است خستگیای است بیپایان، خستگیای که انگار سالها استراحت هم نمیتواند آن را از تنمان در کند. چرا اینقدر خستهایم؟ بیونگچول هان جوابی برای این سؤال دارد.
👤نویسنده: بیونگچول هان
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نیشن
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/17/2022 • 24 minutes, 27 seconds
230: مقاله صوتی از حضیض ذلت تا اوج عزت
احساس گناه چیست؟ بدون شک اگر اینک از هر یک از ما این سوال پرسیده شود، پاسخ مشخصی برای آن در ذهن داریم. پاسخهایی که اغلب با مفهوم عذاب وجدان، خشم نسبت به خود، سرزنش خود و نارضایتی از خود و به تبع آن، احساس پشیمانی عمیق گره خوردهاند. بسیاری از ما داشتن چنین احساس گناهی را لازمه انسان بودن میدانیم؛ اما نکته اینجاست که به واقع تخریب خود و خود را آماج حملات زهرآگین قرار دادن بابت خطایی که مرتکب شدهایم چه نتایج مثبتی میتواند بر خود ما و دیگرانی که در قبالشان مرتکب اشتباه شدهایم داشته باشد؟ تجربه گناه در چه صورتی میتواند سرمنشا رشد و تعالی باشد و در چه صورتی آغاز سقوط در آتش نفرت از خود؟
👤نویسنده: سحر طاهباز
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/15/2022 • 14 minutes, 18 seconds
229: مقاله صوتی چه میشد اگر دورکاری به معنای کارکردن از خانه نبود؟
دفتر کار خانگی نام دیگری است برای اتاق خواب، جای جدیدی که مخلوق دوران دورکاری است. کرونا ثابت کرد برای کارکردن نیاز نیست تا آن سر شهر بروید و روزی سه ساعت در ترافیک گیر کنید. البته دورکاری برای همه ایدۀ چندان کارآمدی نشد. در خانه، از بچۀ کوچکمان گرفته تا سبد رختچرکها استعداد این را دارند که حواسمان را پرت کنند و بازدهیمان را تا حد ممکن کاهش دهند. کال نیوپورت میگوید گرچه خانه جای کارکردن نیست، اما به طرقی شاید همچنان بتوانیم دورکاری را حفظ کنیم.
👤نویسنده: کال نیوپورت
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/10/2022 • 19 minutes, 28 seconds
228: مقاله صوتی آنها کمر تو را شکستند پدر
ادوار لویی، نویسندۀ ۲۶سالۀ فرانسوی، سالهایی را به یاد میآورد که از پدر خود متنفر بود، کارگر کارخانهای روستایی که جز سکوت و خشونت و بیعاطفگی از او چیزی ندیده بود. ادوار بزرگ شد و پدرش پیر و بیمار. در گذر سالها او مرحله به مرحله دید که چطور خشونتی که در کودکی بر او تحمیل میشد، شمهای بود از خشونتی عظیم و طاقتفرسا که در درجۀ اول بر پدرش تحمیل میشد. پدر او خود قربانی خشونتی بود که اعمال میکرد.
👤نویسنده: ادوار لویی
🖋مترجم: حسین رحمانی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نیویورک ریویو آو بوکس
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/8/2022 • 26 minutes, 49 seconds
227: مقاله صوتی نام این احساس خمودگی است
در روانشناسی، شکوفایی را قلۀ خوشبختی میدانند، جایی که بیشترین معنا را از زندگیمان دریافت میکنیم. از آن سو، افسردگی درۀ تیرهبختی است، جایی که احساس ناامیدی و بیارزشی میکنیم. خمودگی اما فرزند وسطی و فراموششدۀ سلامت روان است که همهگیری کرونا باعث شده بیش از پیش به چشم بیاید. ویژگی بارز خمودگی این است که علائم یک بیماری روانی را ندارد، اما تأثیراتش کمتر از آن نیست. آدام گرنت، در این یادداشت، راههای شناسایی این احساس و شیوۀ مقابله با آن را بازگو میکند.
👤نویسنده: آدام گرنت
🖋مترجم: محمدحسن شریفیان
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: نیویورک تایمز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/4/2022 • 15 minutes, 58 seconds
226: مقاله صوتی زنان سیاح
زنان در طول تاریخ بیشتر از آن که به خاطر وقایع و یا حتی اشتباهات خود سختی بکشند، به خاطر زن بودنشان سختی کشیدهاند. همین مسئله که همیشه باید تلاش کنند تا ثابت کنند که با مردان برابرند و میتوانند کارهایی که مردان انجام میدهند را انجام دهند، خودش یک چالش تمامنشدنی است. یادداشتی که میشنوید، دربارهی زنانیست که در طول تاریخ ت ابوهایی را شکستهاند و این زمزمه که زن ناتوان است را نشنیده گرفته و موفقیتهای زیادی را کسب کردهاند.
👤نویسنده: ستاره دادگر
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/2/2022 • 19 minutes, 13 seconds
225: در ستایش عشق شورمندانه به آثار ادبی
آنها که در کتابخواندن شور و لذتی مییابند معمولاً اولین باری را به یاد میآورند که یک کتاب مثل صاعقه به جانشان خورده است. اولین کتابهایی که عاشقشان میشویم معمولاً حس شگفتآوری از آشنایی و صمیمیت برایمان ایجاد میکنند. احساس میکنیم شخصیتِ آن کتاب خودِ ماست، اما جسورتر و زبانآورتر، و آنچه بر او میگذرد همان چیزهایی است که بر ما گذشته است. بااینحال، وقتی بزرگتر میشویم، احساسمان به کتابها هم عوض میشود و آن عشقهای آتشین جایش را به گفتوگو و همدمی عمیق میدهد.
👤نویسنده: مارک ادمونسون
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: لیتراری هاب
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/30/2021 • 23 minutes, 57 seconds
224: مقاله صوتی بوریابافان کارگاه حریر
روایت ایرانی از روانکاوی همواره با آسیبهایی همراه بوده که بسیاری از آنها بهمرور و با گسترش و غنای ادبیات حوزهی روانکاوی رنگ باختهاند. اما همچنان نیز آسیبهایی پابرجا هستند. یکی از آنها، ظهور و بروز روایتهایی حصرگرایانه از روانکاوی است که اندیشهی حذف دیگر روایات را در سر دارند. مقالهای که میشنوید، بیش از آنکه نقدی به این انجمنها و آراءشان باشد، دفاعی است دوباره از روانکاوی و تکثر روایتهای آن در برابر منکران کلیت روانکاوی و نیز رویکردهای روانکاوانهی حصرگرا. همچنین هدف این مقاله، نکوهش روش افرادی است که باب مکالمه را میبندند و بدین شکل، سدی برابر بالندگی جان و تن ایرانی علم میکنند.
👤نویسنده: مجتبی جعفری-علیرضا طهماسب
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/28/2021 • 45 minutes, 6 seconds
223: مقاله صوتی زندگی شوهران اینستاگرامی
شوهر اینستاگرامی کسی است که از یک شاخ اینستاگرام عکس میگیرد. ماجرا را ساده نگیرید، چرا که حرف از چندین ساعت عکسگرفتن در روز است. زندگی با چهرههای پرطرفدار اینستاگرامی میتواند به جهنمی دردناک تبدیل شود چون مداوماً باید در جستجوی زاویه یا موقعیتی برای عکسگرفتن باشید و این پروژه تمام نمیشود. توی خانه، وقت سفر، طی تعطیلات، همهجا و همهوقت. ولی نکتۀ دیگری هم هست که شاید شرایط را خوشایندتر کند: کنار همسرتان هستید و پول درمیآورید.
👤نویسنده: تیلور لورنز
🖋مترجم: نجمه رمضانی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/26/2021 • 16 minutes, 58 seconds
222: مقاله صوتی حرف زدن بدون کلمات
آیا میتوان بدون استفاده از واژگان، مکالمهای انسانی ساخت؟ به نظر میرسد بر خلاف برداشت شهودی ما، انتقال بسیاری از پیامها بدون استفاده از کلمات ممکن باشد. مورد «چیل گودوین» نمونهای جالب از این امکان را نشان میدهد. چیل در سال ۱۹۸۱ در هشتاد سالگی دچار سکته شدیدی شد که نیمهی راست بدنش را فلج کرد. بخشی از مغز چیل که مربوط به پردازش زبان بود، آسیب جدی دید و تکلم او دچار مشکل شد. با این وجود اون راه جالبی برای ارتباط با دیگران پیدا کرد.
👤نویسنده: بابک همتیان
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/23/2021 • 14 minutes, 38 seconds
221: مقاله صوتی زخمی که میتوانست کاریتر باشد
زخم کاری عنوان اولین سریال «محمدحسین مهدویان» است. مهدویان که در سینما خود را با فیلمهایی چون «ایستاده در غبار»، «ماجرای نیمروز»، «لاتاری» و «درخت گردو» ثابت کرده است، در نخستین تجربهی سریالی خود به سراغ رمان «بیست زخم کاری» از «محمود حسینیزاد» رفته است؛ رمانی که خود برداشتی آزاد از نمایشنامهی «مکبث» اثر «ویلیام شکسپیر» است. در این سریال، جواد عزتی، رعنا آزادیور و هانیه توسلی به ایفای نقش پرداختهاند. یادداشتی که میشنوید، نقدی است بر فصل اول سریال زخم کاری که تابستان گذشته پس از پخش پانزده قسمت به پایان رسید.
👤نویسنده: فرهاد خالدینیک
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/21/2021 • 13 minutes, 28 seconds
220: مقاله صوتی آیا واقعا «رنگ رخساره خبر میدهد از سر درون»؟
دزدیدن نگاه، ور رفتن با چیزی و تتهپتهکردن؛ اینها را نشانههای مطمئنی برای تشخیص دروغ میدانند. اما مطالعات متعدد نشان دادهاند که شانس تشخیص دروغ از روی این علائم خیلی بیشتر از پرتاب سکه نیست. گاهی حتی تکیۀ بیشازاندازه روی این کلیشههای دروغگویی میتواند نتایج فاجعهباری در اجرای عدالت از سوی پلیس یا دستگاه قضایی به همراه داشته باشد. ب ا این حساب آیا، بهجز حرکات متهمان، راههای بهتری هم برای تشخیص کسانی که میخواهند فریبمان بدهند وجود دارد؟
👤نویسنده: جسیکا سایگل
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: نوئبل مگزین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/19/2021 • 26 minutes, 27 seconds
219: مقاله صوتی هویت روایتی
هویت ما برآمده از چیست؟ حافظه و خاطراتمان یا چنان که برخی از عصبشناسان میگویند «پیامد برخی فعالیتهای سیستم عصبی»؟ درک ما از «خود»مان به چه کار میآید؟ آدمی جدای از کارکردهای مغز، خود نیز فعالانه در شکلدادن به هویت خویش شرکت میکند و برای ایجاد روابط سازگارانه با خویش و دیگران، نیازمند روایتی منسجم و وحتبخش از خویش است. هویت روایتی از شمار نظریاتی است که بر شمایل برساخته انسان از خویش تاکید دارد و در این یادداشت صوتی دربارهاش خواهید شنید.
👤نویسنده: مهدیرضا سرافراز
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/16/2021 • 14 minutes, 28 seconds
218: مقاله صوتی در جستجوی جنوبگان
همیشه اولین ها مهم و جذاب بودهاند؛ اولین کشفها و فتحها برای همیشه در تاریخ ماندگار و به نوعی الهامبخش دیگر پیشرفتها شدهاند. به طوری که زمینهساز اتفاقهای بزرگتری در طول تاریخ بودهاند. مثل اولین صعود کننده به قله اورست، سر ادموند هیلاری و تنزینگ نورگی و یا پا گذاشتن نیل آرمسترانگ و همراهانش به عنوان اولین انسانها روی کرهی ماه و … که برای همیشه در تاریخ جاودانه شدهاند. در این یادداشت صوتی، ماجرای کشف و فتح جنوبگان را خواهید شنید.
👤نویسنده: مجتبی جعفری-علیرضا طهماسب
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/14/2021 • 13 minutes, 28 seconds
217: مقاله صوتی دن آریلی: چطور برای حفظ انسانیت از انسانبودن فرار میکنیم؟
حتماً تابهحال شده که تلویزیونْ تصویر آدمهایی قحطیزده را نشان دهد و ما هم بیهوا چشممان به آن بیفتد و ضعف سراسر وجودمان را فرابگیرد. ما جرئت نداریم حتی در فیلمها نگاهشان کنیم، چه برسد به اینکه واقعی باشند. چرا؟ چون نمیشود آنها را در قابِ تصویر ببینیم و ننشینیم زارزار گریه کنیم، وگرنه آدم سنگدلی خواهیم بود و خب چنین آدمی لایق اسم «انسان» نیست. اما نگاهشان نمیکنیم، چون میخواهیم از زیر بار «همدلی» شانه خالی کنیم، از زیر بار انسانبودن.
👤نویسنده: دن آریلی
🖋مترجم: نجمه رمضانی
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: نیویورک تایمز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/11/2021 • 8 minutes, 59 seconds
216: مقاله صوتی تاثیرات مطالعه بر مغز انسان
مطالعه اندکی ما را از هیاهوی اتفاقات روزمره و دغدغههای زندگی جدا میکند تا علاوه بر کسب اطلاعات و دانش، فرصتی هم برای آ رامش داشته باشیم. طبق تحقیقات علمی، مطالعه علاوه بر سودمندیهای رایج، از جمله آرامسازی، کسب دانش و … تاثیرات مثبتی بر فیزیولوژی مغز و همچنین سیستم شناختی و تفکر انسانها دارد. در این یادداشت صوتی با ده تاثیر مطالعه بر مغز در زمینههای مختلف آشنا خواهیم شد.
🖋مترجم: محمدحسین شریفیان
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/8/2021 • 12 minutes, 58 seconds
215: مقاله صوتی هیچ وقت تمام نمیشود
فیلم سینمایی «آن شب» که در این یادداشت صوتی دربارهی آن خواهید شنید، فیلمی است ترسناک، دلهرهآور و معمایی با کارگردانی کورش آهاری و تهیهکنندگی محمد درمنش و شهاب حسینی در آن به ایفای نقش پرداخته است. «آن شب» یک فیلم روانشناختی در ژانر وحشت است و از عناصر کلیشهای نظیر غافلگیریهای ناگهانی، حضور شخصیتی در تاریکی و هجوم بردن به شخصیتها، گربه سیاه و … استفاده کرده است. فیلمی که در آن، رازهای بسیاری نهفته است.
👤نویسنده: فریال آذری
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
پزشکان در مقایسه با دیگران تجربۀ عجیبی از زندگی انسانی دارند. آنها مردم را در آسیبپذیرترین موقعیتها میبینند، در لحظاتی که هراسان و غمزدهاند یا وقتی که آخرین دقیقههایشان را میگذرانند. گاهی مردم پزشکان را متهم میکنند به اینکه احساساتشان از بین رفته، یا درد و مرگ برایشان عادی شده، اما وقتی در چشم یک پزشک بنشینیم، بهتر میفهمیم که برابردانستن ارزش همۀ انسانها چه آزمون سختی است. آتول گاواندی در سخنرانیاش برای فارغالتحصیلان دانشکدۀ پزشکی از مسئولیت سنگین پزشکبودن گفته است.
👤نویسنده: اتول گاواند
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/4/2021 • 16 minutes, 11 seconds
213: مقاله صوتی بازنشستگی ایدههای علم
از زمان انقلاب علمی در قرن هفدهم تا میانههای قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، عقیدهای راسخ در عالمان پدید آمده بود که مسیر علم خطی و ماهیت آن انباشتی است. علم چونان انبانی است که عالمان یافتههایشان را در آن تلنبار میکنند. از اواخر قرن نوزدهم و به ویژه با آغاز قرن بیستم و انقلاب در حوزههایی چون فیزیک و زیستشناسی آشکار شد که برخی محتویات آن عنوان صرفاً بار گرانی است کشیدن به دوش! باید شاخههای کهنه و کرمزدهی کهندرخت علم به تیغ نقد هرس و جا برای جوانههای نو گشوده شود. در این یادداشت صوتی، چند مورد از ایدههای قدیمی علمی که باید به دور ریخته شوند خواهید شنید.
👤نویسنده: جمعی از نویسندگان
🖋مترجم: افشین مژدهای
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/1/2021 • 29 minutes, 57 seconds
212: مقاله صوتی کلمههای عجیب و غریبی که در خانه میگوییم از کجا میآیند؟
اگر بهصورت اتفاقی شنوندۀ صحبتهایی باشید که بین اعضای یک خانواده در جریان است، متوجه میشوید که از کلمهها و تعبیراتی استفاده میکنند که هیچ تصوری از معنایشان ندارید. این کلمهها، که به آنها «خانهگویش» میگویند، محصولِ زندگی طولانیمدتِ آدمها کنار هم است. خیلی از آنها درواقع واژههای بیمعنایی هستند که بچههای خانواده در کودکی ساختهاند. یا حاصلِ اشتباهات بامزهایاند که حس صمیمیت و آشنایی را در خانواده ایجاد میکنند. تحقیقات جدید از نقشِ مهم این واژهها در معنابخشی به خانواده میگویند.
👤نویسنده: کاترین هایمز
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/29/2021 • 13 minutes, 58 seconds
211: مقاله صوتی چون نیک بنگری، جهانی درون توست!
نظریهی «من دیالوژیک» پیشرفت جدیدی است در علوم اجتماعی که «ذهن را به مثابه جامعهای کوچک» در نظر میگیرد. این نظریه با الهام از سنتهای «پراگماتیسم آمریکایی» و «دیالوژیک روسی» مدل جدیدی برای مطالعه شخصیت به دست میدهد. در این انگاره، «خود» کیفیتی است دیالوژیک که در فضا-زمان امتداد مییابد. در این یادداشت صوتی، ضمن معرفی موارد مرتبط با «من ِ دیالوژیک» یا «منِ گفتگویی»، به پیشرفتها و کاربردهای این نظریه طی دو دهه گذشته اشاره شده است.
👤نویسنده: حمیدرضا غریبی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/25/2021 • 34 minutes, 31 seconds
210: مقاله صوتی آیا راهی برای مقابله با چرندگویی وجود دارد؟
احتمالاً همۀ ما دور و برمان آدمهایی داریم که ید طولایی در چرندگویی دارند و از سیاست بینالملل تا پزشکی و فضانوردی و تاریخ و الاهیات برایمان میبافند. اما بدبختی واقعی از آنجا شروع میشود که آن چرندگو رئیسمان باشد، یعنی در موقعیتی قرار میگیریم که باید حرفهایش را جدی بگیریم و به توصیههایش عمل کنیم. در چنین اوضاعی لازم است استراتژی دقیقی برای مبارزه با چرندیات بچینیم.
👤نویسنده: آندره اسپایسر
🖋مترجم: میلاد اعظمیمرام
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/23/2021 • 12 minutes, 58 seconds
209: مقاله صوتی دیالوگ در سینما
سینما به عنوان هنر ترکیبی، از عناصر بیانی مختلفی بهره میگیرد و از نظر فرم و محتوا به اشکال مختلفی وامدار ادبیات و هنرهای دیداری است. هر فیلم، اصولا ترکیبی از تصاویر و کلام است. همین نکته به سینما امکان میدهد نهتنها حوادث بیرونی و عینی را نشان دهد، بلکه به درون ذهن شخصیتها نیز نفوذ کرده و آنها را کند و کاو کند. بر این اساس فیلم ها را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد؛ فیلمهایی که بیشتر مبتنی بر تصویراند و فیلمهایی که تاکید بیشتری بر گفتگوی میان شخصیتها دارند. با این توضیح کلی، در یادداشتی که خواهید شنید،فیلم دیالوگمحور «کشتار» ساخته رومن پولانسکی مورد بررسی قرار گرفته است.
👤نویسنده: مریم حسینی
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/22/2021 • 16 minutes, 58 seconds
208: مقاله صوتی نوری بر تاریکخانه اشباح
مبارزات ملی شدن صنعت نفت ایران به رهبری دکتر محمد مصدق، الهامبخش حرکتهای استقلالطلبانه و استعمارستیزی در نقاط مختلف دنیا شد. دولت مصدق با کودتا سقوط کرد و مصدق به همراه تنی چند از نزدیکان و اعضای کابینهاش محاکمه شدند. مستندهای پرشمار داخلی و خارجی در درباره کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ ساخته شده است و شاید گمان این باشد که پس از نزدیک به هفتاد سال از واقعه و ساخت مستندهایی با نگاههای گوناگون، به زوایای مهم ماجرا پرداخته شده است. اما مستند «کودتای ۵۳» ساخته تقی امیرانی حرفهای تازهای برای گفتن دارد و مسائل جدید و تازهای را از این واقعه مهم روایت میکند. یادداشتی که خواهید شنید، این مستند دو ساعته را بررسی کرده است.
👤نویسنده: مازیار فکری ارشاد
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/18/2021 • 16 minutes, 48 seconds
207: بوروکراسی دشمن خلاقیت است، آیا راهحلی وجود دارد؟
اگر در یک سازمان بوروکراتیک بزرگ کار کرده باشید، با خصومت مدیران سازمانی با نوآوری به خوبی آشنایید. کسانی که سالهای سال در منصب مدیریت نشستهاند، معمولاً فکر میکنند در همۀ مسائل مربوط به سازمانشان بیشتر از بقیه اطلاعات دارند و هر کس که با آنها مخالفت یا از عملکردشان انتقاد میکند، به اندازۀ کافی تجربه ندارد. این رویه، در عمل، ادارهها را تبدیل میکند به مکانهایی راکد، ناکارآمد و فاسد. آدام گرنت، روانشناس سازمانی مشهور، در این زمینه پیشنهاداتی دارد.
👤نویسنده: آدام گرنت
🖋مترجم: مرتضی امیرعباسی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: هاروارد بیزنس ریویو
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/16/2021 • 42 minutes, 26 seconds
206: مقاله صوتی یک مینیسریال دو ساعته
فیلم حرکت ناگهانی ممنوع آخرین ساخته استیون سودربرگ است که در همین سال ۲۰۲۱ به اکران عمومی درآمده است. روایت ماجرای گروهی از مجرمین غیرحرفهای که در سال ۱۹۵۵ در دیترویت اتفاق میافتد. بنیسیو دل تورو، دان چیدل، ری لیوتا، جولیا فاکس و مت دیمون در آن به ایفای نقش میپردازند. یادداشتی که خواهید شنید، نقدی است بر فیلمی سینمایی که با ضربآهنگی تند، به سریالی کوتاه و دو ساعته شباهت دارد.
👤نویسنده: علی فرهمند
🎙گوینده: ایمان ری یسی
📄منبع مقاله: همشهری
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/16/2021 • 11 minutes, 58 seconds
205: مقاله صوتی با خیال راحت نقاشیهای فرزندتان را دور بیندازید
از شیرینترین تجربههای پدر و مادر، لحظهای است که بچهشان دوان دوان از اتاقش بیرون میآید و در حالی که چشمانش برق میزند نقاشیاش را نشان میدهد. این نقاشیهای دمدستی که با بیحوصلگی رنگآمیزی شدهاند برای ما عزیزند. نگهشان میداریم تا لحظههای خوش زندگیمان را به یاد داشته باشیم. اما یک روز میبینیم همۀ خانه پر شده است از این کاغذهای مچاله که امانمان را بریدهاند. باید چکار کنیم؟ راهحلش ساده است: سطل آشغال.
👤نویسنده: ماری تاونزند
🖋مترجم: نجمه رمضانی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/11/2021 • 13 minutes, 28 seconds
204: مقاله صوتی راز بقایی
ایران در نیمهی اول قرن چهاردهم هجری، حوادث و اتفاقات بسیاری را پشتسر گذاشت که آثار و نتیجههای دراز مدت داشت. از کودتای سردار سپه و انقراض سلسهی قاجار و برقراری سلسله پهلوی تا اشغال ایران در جنگ دوم جهانی و تبعید رضاشاه، تا ملی شدن صنعت نفت و سرنگونی دولت مصدق در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲. مظفر بقایی کرمانی از جمله بازیگران عرصهی سیاست آن روزهای ایران است که کمتر از دیگر بازیگران سیاسی مورد توجه قرار گرفته و بخشی از فعالیتها و نقش او در اتفاقات سیاسی، همچنان در پرده مانده است. یادداشتی که میشنوید، با نیمنگاهی به حوادث ۲۸ مرداد در کرمان و قتل فجیع سرگرد سخایی، به نقش دکتر مظفر بقایی در سیاست ایران میپردازد.
👤نویسنده: سینا رحیمپور
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: عصرانه
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/8/2021 • 57 minutes, 19 seconds
203: مقاله صوتی سایه ایثار
هر چند ایثار و از خودگذشتگی همواره از ویژگیهای تحسینشده و قابل تمجید محسوب میشوند، اما در برخی موارد این تردید نیز وجود داشته است که این کار به دلیل اجبار و یا تحمیل شرایط و به دور از انتخاب حقیقی افراد صورت گرفته باشد و از سویی دیگر، توقعاتی را در فردی که ایثار کرده است پدید آورده باشد. «آبجی» روایت سویه پنهان مادری است که همواره در فرهنگ ما نماد ایثار و فداکاری بوده است. اما این فیلم روایت سویی از مادری است که خالی از عاطفه و مهر و صبوری است و سرشار از خشم و دلزدگی و حتی نفرت!
👤نویسنده: ریحانه عابدنیا
🎙گوینده: ثمینه سعادتی
📄منبع مقاله: همشهری
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/6/2021 • 17 minutes, 58 seconds
202: مقاله صوتی چرا وقتی جانمان در خطر است گذر زمان برایمان کند میشود؟
فرض کنید در خیابان با یک کونگفو کار حرفهای دعوایمان شود. تا ما تصمیم بگیریم که مشت بزنیم یا لگد، طرف با چند ضربۀ برقآسا نابودمان کرده است. حالا فرض کنید میخواهید مگسی که ساعتهاست در گوشتان وزوز میکند را با دست بکشید. این تلاش هم دستِ کم از دعوا با آن کونگفو کار ندارد. به محضِ آنکه دستتان را بلند میکنید، مگس غیب میشود. سوال اینجاست: چرا کوفگفو کار و مگس اینقدر سریعاند؟ یک پژوهشگر میگوید احتمالاً چون آنها در «بُعد زمانی» دیگری زندگی میکنند.
👤نویسنده: ایوان آماتو
🖋مترجم: میترا دانشور
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نوتیلوس
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/3/2021 • 15 minutes, 18 seconds
201: مقاله صوتی چیستی پرخاشگری
خشونت و پرخاشگری ابعاد گستردهای دارد و همهی ما به نوعی در معرض این نیرو قرار گرفته یا خواهیم گرفت. این پرخاشگری شامل موارد کلامی و سیستمی است که فضای اجتماعی ما را در برگرفته است. این یادداشت صوتی در پی فرصتی است تا به تعمق دربارهی موضوعی بپردازد که تعاریف و ارزشگذاریهای متفاوتی دارد که با تعریف پرخاشگری و خشونت آغاز میشود و در ادامه راههای تعدیل و کنترل آن را معرفی میکند.
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
11/1/2021 • 24 minutes, 7 seconds
200: مقاله صوتی کار کار انگلیس است
نهضت مشروطه که در دوران قاجار آغاز شد، یکی از مهمترین حوادث و جریانات سیاسی و اجتماعی ایران است. در جریان این نهضت، مردم علیه استبداد مطلقه قیام کردند و امیدوار بودند تا در پرتو یک نظام نوین، اوضاع اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور بهبود پیدا کند. متاسفانه به دلایل گوناگون داخلی و خارجی، نهضت مشروطه به اهداف خود دست پیدا نکرد و هرج و مرج سیاسی و مشکلات معیشتی در جامعه بیشتر شد و حتی در مناطقی مردم گرفتار قحطی و بیماریهای واگیردار و گسترده شدند. در این یادداشت صوتی درباره ی جنبش مشروطه و علل ناکامی آن خواهید شنید. آیا همه چیز کار انگلیس است؟!
👤نویسنده: نازیلا ناظمی
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/30/2021 • 25 minutes, 27 seconds
199: مقاله صوتی خوشبختی دو نوع دارد؛ میخواهید اهل کدامش باشید؟
این روزها بازار فروش شادی و خوشبختی داغ است. هر کسی بساطی پهن کرده و توصیههایی برای رستگار شدن میفروشد. آرتور بروکس میگوید نباید در این وضعیت آشفته گیج شد. در طول تاریخ، فقط دو سبک خوشبختی وجود داشته: یا کسانی که میگفتند برای خوشبختی باید راحت گرفت و لذت برد، یا آنهایی که لذتگرایی را تحقیر میکردند و میگفتند خوشبخت کسی است که به وظیفهاش عمل کند. آیا میتوان این نزاع لذت و فضیلت را حل کرد؟
👤نویسنده: آرتور بروکس
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/28/2021 • 19 minutes, 48 seconds
198: مقاله صوتی واقعیاتی درباره اثر دارونما
واژهی پلاسیبو یا دارونما در قرن سیزدهم به زبان انگلیسی راه پیدا کرد. این واژه در لاتین به معنای دارویی است که با هدف خشنودسازی بیمار تجویز میشود. از آن زمان تا اواخر قرن هجدهم، وقتی پزشک با مواردی روبرو میشد که درمان مشخصی برایش نداشت، به نمک دریا، برگ درختان و ریشهی گیاهان متوسل میشد و پس از آن و تا اواخر قرن نوزدهم، دارونما با شکل و شمایلی جدید در پزشکی مطرح شد. در این یادداشت صوتی به اثرات دارو و دارونما به لحاظ جسمی و ذهنی پرداخته شده است.
👤نویسنده: مریم عباسی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/25/2021 • 13 minutes, 13 seconds
197: مقاله صوتی جادهها را با تو خواهم رفت
هر ساله شرکتهای خودروسازی به دلیل پیروی از قوانین سختگیرانه دولتها و فشار سازمانهای محیطزیستی در زمینه امنیت و مصرف سوخت، محصولات جدیدتر و بهینهتری تولید و عرضه میکنند. آنها همچنین تلاش میکنند برای جلب رضایت سهامداران خود، فروش بیشتری هم داشته باشند. حرکت جمعی خودروسازان برای رشد و معرفی فناوریهای جدید، نویدبخش آیندهای روشن در این صنعت است و از هماکنون میتوان پیشبینی کرد که خودروهای سال ۲۰۴۰ بهتر از محصولات امروزی خواهند بود. با ما همراه باشید و به آینده سلام کنید.
👤نویسنده: متین نصیری
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/23/2021 • 15 minutes, 2 seconds
196: مقاله صوتی چرا کرۀ جنوبی پایتخت جراحی پلاستیک دنیاست؟
در هر نوع مدگراییای دو گرایش متضاد وجود دارد: فردگرایی و جمعگرایی. از سویی مطابق مد عمل میکنیم تا خودمان را از دیگران متمایز کنیم و از سوی دیگر، با پیروی از مد خودمان را شبیهِ دیگران میکنیم. رواج عجیب و غریب جراحی پلاستیک در کرۀ جنوبی بیشتر متأثر از گرایش جمعگرایانۀ مد است. باید جراحی پلاستیک کنید، چون همه میکنند. با این منطق، صنعتِ زیبایی در کرۀ جنوبی به مرزهای جنونآوری رسیده است.
👤نویسنده: پاتریشیا مارکس
🖋مترجم: مجتبی هاتف
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/20/2021 • 40 minutes
195: مقاله صوتی طبیب جمله علتهای ما
با بیشتر شدن مشکلات فردی، خانوادگی و اجتماعی به صورت معمول، مراجعه به روانشناسان و مشاوران بیشتر میشود. علاوه بر آن شکستها و مشکلات عاطفی و عشقی همیشه بوده و خواهد بود و بخش عمدهای از دلیل مراجعه به مشاوران را به خود اختصاص میدهد. از نظر اریک فروم تقریبا بیشتر مراجعان، مشکلات مرتبط با عشق دارند؛ مشکلاتی که دکتر دایموند آنها را زیر عنوان آسیبهای عشقی دستهبندی میکند و معتقد است به صورت عزت نفس پایین، مشکلات هویتی و مشکل در برقراری روابط صمیمانه نمود پیدا میکند. در این میان توجه مثبت رواندرمانگر، مراجع را قادر میکند پذیرای عشق شده و آماده التیام گرفتن باشد.
👤نویسنده: مریم حسینی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/18/2021 • 10 minutes, 31 seconds
194: مقاله صوتی از نهایت شب
جایگاه «آلفرد هیچکاک» در فیلمهای معمایی و دلهرهآور بیبدی ل است و فیلمهایش الهامبخش بسیاری از فیلمهای دیگر است. از همین رو، بسیاری از ساختههای این گونه از فیلمهای سینمایی را با آثار او مقایسه میکنند و متر و معیار نقدها و بررسیها قرار میگیرد. فیلم «زنی پشت پنجره» ساخته «جو رایت» هم وامدار سینمای هیچکاک است، اما به لحاظ پیچیدگی داستان و ابعاد چندگانه شخصیتها با آن فاصله زیادی دارد. در این یادداشت صوتی، نقد روانشناختی فیلم «زنی پشت پنجره» را خواهید شنید. فیلمی دربارهی زنی که دچار «آگورافوبیا» یا «ترس از ترک کردن مکانی امن (معمولا خانه)» است.
👤نویسنده: ریحانه عابدنیا
🎙گوینده: نفیسه شافی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/16/2021 • 14 minutes, 53 seconds
193: مقاله صوتی فئودور داستایفسکی: فیلسوفِ آزادی
بگویید انسانبودن یعنی نیکوکاری، بلافاصله انسانها تمام تلاششان را میکنند تا به دیگران شر برسانند. بگویید انسانبودن یعنی آسیبزدن، دمبهدم آدمها را میبینید که مهربانی میکنند و کمک میرسانند. این عصیانِ درونی، این میلِ همیشگی به خلاف جهت شنا کردن از نظر داستایفسکی جزئی از ذات بشر است، میلی که خیلی وقتها خودش را در قالب رفتارهای جنونآمیز و خودویرانگر نشان میدهد. گری سال مورسن، پژوهشگر برجستۀ داستایفسکی، از معنی انسانبودن در آثار این نویسندۀ روس میگوید.
👤ن ویسنده: گری سال مورسن
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: نیوکرایتریئن
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/13/2021 • 37 minutes, 20 seconds
192: مقاله صوتی پرواز بر فراز آشیانهی فاخته
پرواز بر فراز آشیانه فاخته نام رمانیست که «کن کیسی» در سال ۱۹۶۲ نگاشته است. شهرت رمان با فیلمی اقتباسی به کارگردانی میلوش فورمن و نقشآفرینی جک نیکلسون با عنوان «دیوانه از قفس پرید»، که برنده پنج جایزه اسکار نیز شد، بیشتر و بیشتر شد. کیسی که خود زمانی در یک بیمارستان روانی کار میکرد، با بیماران روانی احساس همدردی میکرد و رفتار و شیوه نگهداری و درمان آنان را مورد انتقاد قرار میداد. فیلمهای زیادی با محور قرار دادن موضوعات روانشناسی ساخته شده است، اما بیتردید، پرواز بر فراز آشیانهی فاخته یا دیوانه از قفس پرید، یکی از بهترین آنهاست.
👤نویسنده: مریم حسینی
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/11/2021 • 11 minutes, 37 seconds
191: مقاله صوتی روزنه امید
اتفاقات اخیر افغانستان در آستانهی بیستمین سالروز حملات یازده سپتامبر، همگان را در بهت و حیرت فرو برد. برای ما اتفاقاتی که برای همزبانان و همسایگان شرقیمان رخ میداد اهمیت ویژهای داشت و بسیاری از ایرانیان اخبار و تحولات افغانستان را پیگیرانه دنبال میکردند. تسلط دوباره و سریع طالبان بر افغانستان و تصرف شهرها بدون مقاومت نیروهای دولتی بسیار تاثربرانگیز بود. در این میان پرچمی از مقاومت و مبارزه در شمال افغانستان و در میان درهی پنجشیر برافراشته شد که امیدها را برای دوستداران افغانستان زنده نگه داشت. احمد مسعود فرزند ۳۲ سالهی شیر درهی پنجشیر، احمد شاه مسعود، که جایگاه ویژه و محترمی نزد بسیاری از ایرانیان دارد، فرماندهی مقاومت مردمی در مقابل تحجر و ستم طالبان را به عهده گرفت و مبارزان مخالف طالبان را به گرد خویش جمع کرد. مسعود میراثدار زبان فارسی در مقابل هجوم فارسیستیزان پشتون، از علاقهاش به حافظ و سعدی گفته است که بخشهایی از آن را در انتهای همین شماره از زبان خود او خواهید شنید. برای تدوین این شماره، از آهنگ «دیوهای مست» با صدای خواننده محبوب افغانستان، «فرهاد دریا» استفاده شده است.
👤نویسنده: پویا میرزایی - روحالله قاسم زاده
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: همشهری جوان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
10/9/2021 • 18 minutes, 48 seconds
190: مقاله صوتی زندگیِ خوب به مقداری «گلهکردن» نیاز دارد
همیشه شنیدهایم که شکایت از وضع موجود و گلهکردن دردی را دوا نمیکند و فقط روحیۀ خود و اطرافیان را خراب و خرابتر میکند. باید دائماً حالمان خوب باشد و به دیگران انرژی مثبت منتقل کنیم. اما کاترین نورلاک میگوید گلهکردن میتواند مفید باشد و آدمها را از تنهاییشان نجات دهد. وقتی آدمها، به مقدار لازم، کنار یکدیگر از غم و غصههایشان بگویند و بفهمند رنج مشترکی در زندگی دارند، روحیهشان ارتقا مییابد. نورلاک اصول صحیح گلهکردن را توضیح میدهد.
👤نویسنده: کاترین نورلاک
🖋مترجم: علی حاتمیان
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: سایکی
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/30/2021 • 15 minutes, 23 seconds
189: مقاله صوتی تفاوتهای زن و مرد در اعتیاد
پژوهشهای اخیر، تفاوتهای جنسیتی معناداری در سوءمصرف مواد مخدر و اعتیاد، الگوهای موثر جنسی، سطح مصرف مواد مخدر و نتیجهی درمان یافتهاند. بر اساس این پژوهشها، زنان و مردان به طرق مختلف درگیر سوءمصرف و اعتیاد به مواد مخدر و الکل میشوند و پاسخ آنها به روند درمان و و نتیجهی آن نیز متفاوت است. اعتیاد از مشکلاتی است که همواره تهدیدی برای سلامتی جسمی، روانی و اجتماعی بوده است، هر چند اشکال و تبعات آن ممکن است در زمانهای مختلف، اندکی متفاوت باشد. در این مقاله صوتی به تفاوتهای جنسیتی در اعتیاد به مواد مخدر، نیکوتین و الکل پرداخته شده است.
👤نویسنده: رویا آفتاب
🎙گوینده: نفیسه شافی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/28/2021 • 12 minutes, 33 seconds
188: مقاله صوتی میکشم، پس هستم!
قاتلان سریالی همواره سوژه جذاب خبری بودهاند و مردم اخبار مرتبط با آن را دنبال میکنند؛ به همین موازات، سوژهی پر مخاطبی در ادبیات و سینما نیز هستند. البته با وجود برخی کمبودها در داستان و ماجرای قاتلان سریالی، نویسندگان با تخیل خود، شاخ و برگ و فضای احساسی موضوع را بیشتر میکنند تا مخاطب را بیشتر به دنبال خود بکشند. این یادداشت صوتی به موضوع قاتلان سریالی در ادبیات و سینما پرداخته است و در آن از قاتلانی که به دام نیفتادند (مانند زودیاک) و قاتل سریالی و نیاز به کشتن خواهید شنید. شما داستان کدام قاتل سریالی را خواندهاید و یا فیلم و سریالش را دیدهاید؟
👤نویسنده: عباس کریمی عباسی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/26/2021 • 17 minutes, 58 seconds
187: مقاله صوتی آیا نابغه بودن ارزشش را دارد؟
موتزارت چطور میتوانسته موسیقی را بیکموکاست در ذهنش بپروراند؟ داوینچی چطور طرحهایی بهظاهر بیربط را به مفهومی یکپارچه و معنادار تبدیل میکرده است؟ آی.کیو؟ نمرههای مدرسه؟ کودکی درخشان؟ شاید، اما استیون هاوکینگ تا هشتسالگی نمیتوانسته بخواند و پیکاسو و بتهوون از پس عملیات سادۀ ریاضی برنمیآمدند. اگر دربارۀ معیارهای «استاندارد» ارزیابی نبوغ مبالغه شده، آیا میتوان نبوغ را در چیزهایی یافت که معمولاً بیرون از این معیارهای استاندارد قرار میگیرند؟ و آیا با یافتن پاسخ هنوز هم میخواهیم نابغه باشیم؟
👤نویسنده: کرگ رایت
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/23/2021 • 33 minutes, 2 seconds
186: مقاله صوتی سوگ و التیام
سوگ پاسخی است طبیعی به فقدان فرد یا چیزی که برای ما عزیز است. فقدانهایی که ممکن است شامل مرگ عزیزانمان و یا حتی حیوانات خانگیمان، از دست دادن شغل و موقعیت اجتماعی و یا آسیبها و صدمههای مالی و جداییهای عاطفی باشد. هر فردی در طول زندگیاش بارها فقدان و سوگ را تجربه میکند، اما مقابله هر فرد با این سوگها و شیوهی رهاییاش از آنها ممکن است متفاوت باشد. در یادداشت صوتی که خواهید شنید به صورت مختصر از دیدگاه روانشناسی به این موضوع نگاه شده است.
👤نویسنده: لیلا صلحجو
🎙گوینده: نفیسه شافی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/21/2021 • 7 minutes, 59 seconds
185: مقاله صوتی خونه یعنی همه چی!
فیلم «خون شد» مسعود کیمیایی بازگشتی است دراماتیک به جهان سینمایی کیمیایی، نه آنگونه که برخی با عنوان بازگشت به دوران طلایی کیمیایی از آن یاد میکنند. برخی «خون شد» را بازگشت و بازتولید «قیصر» پنجاه سال بعد میدانند که چندان هم بیراه نمیگویند. شباهتهای بسیاری بین قیصر و خون شد وجود دارد، هر چند فیلم اخیر از منطق امروزی خودش پیروی میکند. این یادداشت صوتی علاوه بر معرفی فیلم خون شد، به بررسی شباهتها و تفاوتهای این دو فیلم میپردازد.
👤نویسنده: رضا صائمی
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/19/2021 • 15 minutes, 23 seconds
184: مقاله صوتی لذت یک عمر تازهکار بودن
تا حالا سر کلاسی بودهاید که بقیه از شما چندین سال جوانتر باشند؟ اگر چنین تجربهای را داشته باشید، احتمالاً آن حس ناخوشایند شرم و نابجا بودن را چشیدهاید. اینکه دیگر دیر شده است و بهتر است صرفاً همان کارهایی را انجام دهید که بلدید. در واقع، عقیدۀ جاافتادهای وجود دارد که خیلی چیزها را فقط میشود در بچگی آموخت و اگر بزرگ شوید، دیگر فایدهای ندارد. ژیمناستیک، شطرنج، موسیقی، زبانهای خارجی و بسیاری دیگر. اما، این عقیده هم غلط است و هم زیانبار.
👤نویسنده: تام وندربیلت
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/16/2021 • 34 minutes, 48 seconds
183: از نفس افتاده!
سریال «میخواهم زنده بمانم» به کارگردانی شهرام شاهحسینی، شروعی طوفانی و جالب توجه و البته غیرمنتظره دارد. شروعی طوفانی که کمتر در دیگر سریالهای ایرانی با شروعهایی کمرمق دیده میشود. سریالی که دهه شصت را برای روایت داستانش انتخاب کرده است؛ دههای مهم در تاریخ معاصر که چندی است توجه فیلمسازان و نویسندگان را به خود جلب کرده است. در این یادداشت صوتی، نقدهایی دربارهی این سریال خواهید شنید.
👤نویسنده: فرهاد خالدینیک
🎙گوینده: نفیسه شافی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/14/2021 • 13 minutes, 8 seconds
182: مقاله صوتی اسطوره و اسکیزوفرنی: مدلهای غیرروانپزشکی
همیشه جنون و نبوغ را دو روی یک سکه دانستهاند، هر چند در برخورد با رفتارهای خلاف عرف و عادت هنرمندان و عارفان و انسانهایی از این دست، همواره با ترکیبی از ترس و احترام برخورد میشده است. در مقالهای که خواهید شنید، تاریخچه و رویکرد مدلهای غیرپزشکی اسکیزوفرنی، به عنوان عنصر زیربنایی و مشترک بین تمام تجارب این رفتار دوگانه مورد بررسی قرار گرفته است تا بتوانیم موارد تجربیات سازنده و زوایای مواجهه با احساسات و ترسهای ناهشیار را بهتر درک کنیم.
👤نویسنده: حامد علیآقایی
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/12/2021 • 43 minutes, 41 seconds
181: مقاله صوتی ژاپنیها چگونه به غربیها نگاه میکنند؟
خیلی از کشورهای درحالتوسعه به فرایند پیشرفت ژاپن غبطه میخورند و خود را ملامت میکنند. از آن سو، آمریکاییها به خود میبالند که «این ماییم که ژاپن را ژاپن کردهایم». ماجرا آنجا پیچیده میشود که ژاپنیها بههیچوجه خود را غربی نمیدانند. جان دیویدَن میگوید وقتی پدران معنوی ژاپن با فرهنگ و صنعت آمریکا مواجه شدند آگاهانه دست به گزینش زدند. یا برای مثال، هنگامی که مبلغان مسیحی به ژاپن آمدند، ژاپنیهای مسیحیشده آنها را بیرون کردند و مسیحیت را به عنصری ملیگرایانه تبدیل کردند. چگونه میتوان نگاه ژاپن به غرب را فهمید؟
👤نویسنده: جان دیویدن
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/8/2021 • 37 minutes, 56 seconds
180: مقاله صوتی غنیسازی ارواح
یک خبر چند خطی با تیترهای عجیب و غریب به سرعت پخش میشد و از افزایش فعالیتهای هستهای در خرابههای چرنوبیل خبر میداد. شاید شما هم داستان انفجار و فاجعه هستهای چرنوبیل را شنیده باشید و یا سریالش را دیده باشید. پس از سال ۲۰۱۹ و پخش سریال چرنوبیل، بار دیگر این اسم بر سر زبانها افتاده است و در دل مخاطبان ترس و وحشت احتمال یک انفجار اتمی دیگر را زنده کرده است. در این یادداشت صوتی در این باره بیشتر خواهید شنید.
👤نویسنده: سیدم حمدحسین خلیلی
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/6/2021 • 9 minutes, 27 seconds
179: مقاله صوتی آشناپنداری یا دژاوو چیست؟
آشناپنداری یا دژاوو حالتی از ذهن است که در آن فرد پس از دیدن اتفاق یا صحنهای احساس میکند آن اتفاق یا صحنه را قبلاً دیدهاست و در گذشته با آن مواجه شدهاست. این واژه ابتدا توسط روانشناس فرانسوی امیل بویراک (۱۸۵۱–۱۹۱۷) در کتاب روانشناسی آینده معرفی شد. در فرانسوی دژاوو به معنای «پیشتر دیده شده» است. این همان حس غریب و وهمی است که در مواجهه با منظره، اتفاق یا تجربهای کاملا جدید به آن دچار میشویم و تصور میکنیم این واقعه، در گذشته و کاملا به همین ترتیب برایمان رخ داده یا شاهد رخ دادن آن بودهایم. در این مقاله صوتی، از دیدگاه علمی به این موضوع پرداخته شده است.
👤نویسنده: سعید غلامی
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/4/2021 • 14 minutes, 18 seconds
178: مقاله صوتی شاید برای هیچکس اتفاق نیفتد
شاید برای هیچکس اتفاق نیفتد! یادداشتی است درباره آخرین ساخته مجید مجیدی با نام خورشید. مجیدی در سالهای اخیر با انتقادهای فراوانی روبرو بوده است. از جمله محتوای نزدیک به هم فیلمهایش که در این فیلم هم قابل مشاهده است: تلاش برای ستایش و نمایش سادگی فقر و نشان دادن زیباییها و طنازیهای نهفته در رفتارها، روا بط و ادبیات فرودستان. مجیدی نه تنها فقر را ترسناک نمیبیند، بلکه با آراستنش، آن را همنشین شرافت و سادگی تصویر میکند. اما آیا واقعیت همین گونه است؟
👤نویسنده: پوریا ذوالفقاری
🎙گوینده: نفیسه شافی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
9/1/2021 • 13 minutes, 33 seconds
177: مقاله صوتی حسی شبیه «نیستی»، و این یعنی همهچیز
دنیای ما دنیای شلوغی است. تلفنهای همراه لبریز از اعلانهای بیپاسخاند، شبکهها یکریز خبرهای تکاندهنده پخش میکنند، و خانهها روزانه چند کیلو زباله دور میریزند. همهچیز اضافی است و اشباعی تهوعآور همهجا را فرا گرفته است. گویا فرهنگ جدیدی از راه رسیده است: حذف هر چیزی، از سروصدا تا دکوراسیون و دارایی و تعامل چهرهبهچهره. دوست داریم آنقدر دور بریزیم که در نهایت فقط خودمان بمانیم و دیوارهای خالیِ سفید. کایل چایکا میگوید این گرایش به نیستی نوعی تجملگرایی است. انگار فقط پولدارها میتوانند کمتر ببینند، کمتر بشنوند، و حتی کمتر حس کنند.
👤نویسنده: کایل چایکا
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: نیویورک تایمز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/30/2021 • 45 minutes, 55 seconds
176: مقاله صوتی شهر بارانهای همیشهام
رشت و انزلی شهرهایی هستند که نامشان با طبیعت، باران، فرهنگ و غذاهای متنوع گره خورده است. در هر فصلی که به رشت یا انزلی سفر کنید، شاهد زیباییهای کمنظیری خواهید بود. در این یادداشت صوتی، جاذبههای فرهنگی و گردشگری رشت و انزلی معرفی میشوند. از قدیمیترین پارک جنگلی گیلان و موزه میراث روستایی تا تالاب انزلی و غذاهای محلی و معروف رشت. امیدواریم با مهار همهگیری کرونا، فرصت گشت و گذار در این شهرهای زیبا دوباره فراهم شود.
👤نویسنده: نوشین قدکچی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: همشهری سرزمین من
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/28/2021 • 22 minutes, 58 seconds
175: مقاله صوتی آیا روان درمانی را میتوان بر عهده غیر پزشکان گذاشت
در کتاب «روانکاوی به دست غیر پزشکان» منتشر شده به سال ۱۹۲۶ که در بردارندهی نظر فروید در مورد موضوع بحثانگیزی است که هنوز پس از حدود یک قرن از طرح آن، همچنان در برخی محافل و جوامع طرف توجه و موضوع مناقشه است، این پرسش مطرح شده که «آیا غیرپزشکان میتوانند به روانکاوی یا بخ معنای وسیعتر، به رواندرمانی بپردازند؟ یا آیا این حرفه و فن از زیرمجموعههای پزشکی است و تنها در انحصار دانشآموختگان این حوزه؟». در این یادداشت صوتی درباره این کتاب و نظر فروید در دفاع از یکی از شاگردانش به نام «تئودور را یک» که دانشآموخته رشته حقوق بود، خواهید شنید.
👤نویسنده: علیرضا طهماسب
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/25/2021 • 10 minutes, 44 seconds
174: مقاله صوتی کاش هر روز جمعه بود
جمعه روز آستانه است؛ البته نه در فرهنگ ما، که در فرهنگ غرب. روز آخر کاری است و آغاز تعطیلات آخر هفته. فیلم «دوشنبه» داستان آشنایی میکی و کلوئی در یک شب جمعه است در میانهی بزن و بکوب و شادی در شهر آتن. در فرهنگ جمعهبازهای منتظر تعطیلات آخر هفته، چیزی که اهمیت ندارد، نامها هستند و آنچه اهمیت دارد، رسیدن به نقطه نهایی سرخوشی. این یادداشت صوتی به فیلم «جمعه» ساخته پاپادیمیتروپولوس میپردازد که تلاش کرده استفادهای نمادین از اسطورههای یونان باستان نیز داشته باشد.
👤نویسنده: حسین عیدیزاده
🎙گوینده: نفیسه شافی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/23/2021 • 12 minutes, 43 seconds
173: مقاله صوتی سینما و روانشناسی
اگر سینما را همچون هر هنر دیگری به دو مولفه اصلی فرم و محتوا تفکیک کنیم، هرچند در مورد سینما چنین تفکیکی صوری و برای تسهیل در بحث خواهد بود، آنگاه میتوانیم بگوییم که روانشناسی همواره پیوندی زیربنایی و ذاتی با هر دو وجهه سینما داشته است. در سطحی بنیادین و از لحاظ فرمی، از زمان اختراع دوربین در تمام بحثهای مربوط به ادراک نور و تصویر و صدا، روانشناسی حضور داشته است. در این یادداشت صوتی درباره پیوند روانشناسی و سینما و همچنین بررسی و معرفی فیلم «عوارض جانبی» خواهید شنید.
👤نویسنده: حامد علیآقایی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/21/2021 • 16 minutes, 13 seconds
172: مقاله صوتی قرنطینه با کافکا
وقتی همهگیری شروع شد، خیلیها دوباره یاد «طاعون» آلبر کامو یا «کوری» ژوزه ساراماگو افتادند، اما حالا که بیش از یک سال است در موجهای بیپایان سرایت و تشویش و مصیبت گیر افتادهایم، چهرۀ یخزدۀ کافکا بیشازهمه وضعیتمان را نشان میدهد. کافکا در تمام عمر به چیزهایی میاندیشید که این روزها دغدغۀ ما شدهاند: حس اسارت در زندانی که درهایش باز است؛ محکومیت بهخاطر گناهانی که انجام ندادهایم؛ و معماهایی که جواب آنها را پیدا نمیکنیم. کافکا نویسندۀ دوران قرنطینه است.
👤نویسنده: ساموئل ارل
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: نیواستیتسمن
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/16/2021 • 25 minutes, 12 seconds
171: مقاله صوتی خلاف جریان آب
این یادداشت صوتی به فیلم «ببر سفید» با اقتباس از رمانی به همین نام، به قلم «آراویند آدیگا»، برندهی جایزهی منبوکر، میپردازد.موضوع اصلی ببر سفید شباهتهای فراوانی به فیلم «میلیونر زاغهنشین» ساخته دنی بویل در سال ۲۰۰۸ دارد. داستان پس ر بچهای از طبقات بسیار فقیر جامعه که بر اثر اتفاقاتی به ثروتی هنگفت دست پیدا میکند؛ خط کلی داستان دو فیلم به هم شبیه است، اما اجزای داستان و مسیری که هر کدام میپیمایند، تفاوتهای زیادی دارد.
👤نویسنده: سید آریا قریشی
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/14/2021 • 13 minutes, 28 seconds
170: مقاله صوتی سفری با ایشیگورو به سرزمین قصههای کودکی
ایشیگورو تلاش بسیاری کرده است تا، بعد از بردن جایزۀ نوبل، به چیزی که خودش «سندرم نوبل» مینامد مبتلا نشود، سندرمی که باعث میشود نوبلیستها دمبهدم حرف بزنند و نسخههای حکیمانه برای بشریت صادر کنند. در رماننویسی هم همین روش صبورانه و موشکافانه را پیش گرفته است. او در گفتوگو با گاردین دربارۀ رمان جدیدش میگوید رماننویسی مثل مبارزۀ ساموراییهاست؛ ساعتها دقت و تمرکز، و ناگهان چکاچاک شمشیرها در کسری از ثانیه. ضربهای دقیق و کشنده، و تمام.
👤نویسنده: لیسا آلاردایس
🖋مترجم: آرزو صحیحی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/12/2021 • 26 minutes, 27 seconds
169: مقاله صوتی صنایع دستی روحنواز
انتقال تجربهها از استاد به شاگرد نسل در نسل ادامه داشته، تا امروز این ساختههای دست بشر، نوازشگران چشم باشند. در کشورهای مختلف ساختههای دست بشر که اغلب با چوب و سفال و فلز و شیشه بودهاند، طی قرنها به چنان تکامل رسیدهاند که هنوز در بین آثار هنری و ارزشمند جهان جای خود را حفظ کردهاند. گردشگران، همچنان از صنایع دستی و هنرهای محلی برای سوغات و هدیه استقبال میکنند و از سفرهای خود به یادگار میبرند. در جهان کمتر کسی است که فرش دستباف ایرانی را نشناسد و در نقوش رمزآلود آن غرق نشده باشد؛ در این یادداشت صوتی به معرفی چند صنعت دستی مهم ایران خواهیم پرداخت.
👤نویسنده: شکوفه نعمتی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: همشهری سرزمین من
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/10/2021 • 23 minutes, 12 seconds
168: مقاله صوتی متقاعد کردن آنها که متقاعد نمیشوند
وقتی دیگران حرفمان را نمیپذیرند یا اصلاً ما را قابل نمیدانند که به حرفمان توجه کنند، چطور میتوانیم آنها را متقاعد کنیم تا از مواضعشان کوتاه بیایند؟ آدام گرنت میگوید همیشه راهی هست: «حتی در مواجهه با آنهایی که بالاترین حد اعتمادبهنفس کاذب را دارند و همچنین کلّهشقترین، خودشیفتهترین و مخالفترین آدمها هم میتوان کاری کرد تا ذهنشان پذیرای ایدههای دیگران شود». او، راهکارهایی را معرفی میکند که با کمک آنها میتوانید به یک خودعقلِکلپندار بفهمانید که هنوز چیزهایی برای یادگرفتن وجود دارد، همکار کلّهشقتان را مجبور کنید تا از خر شیطان پایین بیاید، یک خودشیفته را به تواضع وادارید و کاری کنید تا رئیس همیشهمخالفتان با شما راه بیاید.
👤نویسنده: آدام گرنت
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: هاروارد بیزنس ریویو
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/8/2021 • 29 minutes, 37 seconds
167: مقاله صوتی آینده به اندازه امروز ترسناک است!
مجموعه انیمیشن «عشق، مرگ و رباتها» که به تازگی دومین فصل آن از نتفلیکس پخش شده، کاملا مناسب مخاطب کم حوصله و تنوعطلب امروزی است. ترکیبی هیجانانگیز از ایدههای مختلف که شما را با دنیاهای متفاوتی همراه میکند. انیمیشن امکان مناسبی برای نمایش خلاقیت بدون مرز فراهم میکند و این فرصت را در اختیار سازندگان این مجموعه قرار داده تا ایدههای داستانی گستردهشان را در قالب سبکهای گوناگون انیمیشن به نمایش بگذارند. در این یادداشت صوتی، دربارهی این انیمیشن که از کمیکهای مجله مصور «هوی متال» تاثیر گرفته است، خواهید شنید.
👤نویسنده: آریان گلصورت
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/7/2021 • 14 minutes, 48 seconds
166: مقاله صوتی چگونه هر چیزی جز پزشکی مدرن تبدیل شد به درمان طبیعی؟
تا دویست سال پیش، اگر احضار روح و اجنه در فرایند درمان به کار گرفته نمیشد، آن فرایند «درمان طبیعی» نام میگرفت. اما حالا هر درمانی خارج از پزشکی مدرن «طبیعی» به نظر میرسد. مهم نیست این روشها از چین و هند آمدهاند یا یونان و مکزیک؛ هرچه باشند، بهصرف مخالفت با پزشکی مدرن، طبیعی دانسته میشوند. همین امر باعث شده بازار مرشدهایی که با شربت یا سوزنشان همۀ امراض را شفا میدهند داغتر از همیشه باشد. آلن لوینوویتز توضیح میدهد که چه شد که این دکانها راه افتاد و پزشکی چگونه میتواند دوباره اعتمادها را به دست آورد.
👤نویسنده: آلن لوینوویتز
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/5/2021 • 31 minutes, 43 seconds
165: مقاله صوتی خشونت در رابطه زناشویی
خشونت در روابط زناشویی بر سلامت روانی و جسمانی هر دو جنس یعنی هم زنان و مردان تاثیر گذار است. خشونت ممکن است پیامدهای منفی کوتاه مدت و بلند مدتی برای افراد، حتی تا زمانی که به پایان رسیده است داشته باشد. قربانی شدن یعنی آسیبی که برای یک فرد در نتیجه نقض هنجارهای اجتماعی توسط فرد دیگر رخ می دهد. در این یادداشت صوتی دربارهی خشونت توسط شریک صمیمی و نظریه دلبستگی خواهید شنید.
👤نویسنده: رویا آفتاب
🎙گوینده: سلاله برزه
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/4/2021 • 18 minutes, 53 seconds
164: مقاله صوتی چطور در شبکههای اجتماعی بهتر گفتوگو کنیم؟
در دنیای حیوانات، وقتی تعارض منافعی پیش میآید، دو راهحل بیشتر وجود ندارد: جنگ یا گریز. خیلی وقتها در رویاروییهای انسانی هم از همین قاعده پیروی میکنیم. مثلاً وقتی در محیط کار موضوعی پیش میآید که شدیداً با آن مخالفیم، یا باید بحثوجدلی پرحرارت را به جان بخریم که ممکن است باعث عصبانیت و کدورت شود، یا باید حرفمان را بخوریم و برای حفظ همکاری و روحیۀ تیمی سکوت کنیم. اما محققانی که مدتها دربارۀ جدلهای انسانی مطالعه کردهاند، معتقدند راههای دیگری هم وجود دارد.
👤نویسنده: ایان لزلی
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/3/2021 • 37 minutes, 51 seconds
163: مقاله صوتی هیچکاک در ایام کرونا
زنی پشت پنجره فیلمی است اقتباسی از رمانی به همین نام، اثر ای.جی.فین که در سال ۲۰۱۸ نوشته شده است. کتابی که پس از انتشار یکی از آثار پرفروش سال شد و توانست جایزه بهترین کتاب نیویورک تایمز را از آن خود کند. در کنار شهرت و محبوبیت کتاب و اقبال جهانی به آن، کمپانی فاکس قرن بیستم امتیاز ساخت فیلمی اقتباسی از آن را خرید و به سرعت دست به کار تولید آن شد. در این یادداشت صوتی، دربارهی اقتباس سینمایی رمان «زنی پشت پنجره» خواهید شنید.
👤نویسنده: علیرضا حسنخانی
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/2/2021 • 14 minutes, 28 seconds
162: مقاله صوتی آیا حرف زدن از رازهای شرم آور زندگی فایده ای برایمان دارد؟
در عصر شبکههای اجتماعی که بسیاری از مردم غذایی که برای صبحانه خوردهاند یا تعداد قدمهایی که پیادهروی کردهاند را هم به طور عمومی اعلام میکنند، فکر کردن دربارۀ رازداری سختتر از همیشه شده اس ت. چرا که خیلی از ما احساس میکنیم دانستن چیزی که نمیتوانیم آن را با بقیه در میان بگذاریم، بیمعنی و ناخوشایند است. بااینحال، ماهیتِ پنهان و خصوصی رازها نیرویی خارقالعاده به آنها میدهد. نیرویی که گاهی سازنده و شادیآور است و گاهی دردناک و مخرب.
👤نویسنده: کارن ولگاردا
🖋مترجم: آرش رضاپور
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
8/1/2021 • 28 minutes, 27 seconds
161: مقاله صوتی نشانگان آشیانهی خالی و راهکار غلبه بر آن
نشانگان یا سندرم آشیانهی خالی احساس فقدان بزرگ و ناراحتی مربوط به دورهایست که فرزندان خانه را ترک میکنند. اگر شما مادر باشید، در این حالت ممکن است حس حقیقی فقدان، تنهایی و حتی بیارزش بودن را تجربه کنید. ممکن است احساس کنید که کار من تمام شده و دیگر فرزندان به من احتیاجی ندارند. در یادداشت کوتاهی که میشنوید، راهکارهایی برای غلبه بر این سندرم ارائه شده است.
👤نویسنده: کیم کیرمیز تاث
🖋مترجم: لیلا صلحجو
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/31/2021 • 6 minutes, 49 seconds
160: مقاله صوتی آیا به دیگران ربطی ندارد که ما چه باوری داریم؟
به دیگران ربطی ندارد که ما چه غذایی دوست داریم. اگر کسی از پیتزا بدش میآید، مشکلی نیست؛ میتواند از ساندویچ خودش لذت ببرد و ما را با غذای دلخواهمان تنها بگذارد. به همین ترتیب، گویا باورهایمان هم، مثل غذاها، جزو حریم شخصی ما محسوب میشوند و دیگران نباید جرئت دخالت در آنها را به خود بدهند. اما این ایده مخالف بسیار سرسختی دارد: سقراط. او میگفت: «تا جان در بدن دارم از آگاهساختن شما به آنچه باید بدانید، دست نمیکشم». پس انگار در برابر سقراط هیچ راه سومی نیست: یا باید قانع کنید یا قانع شوید.
👤نویسنده: اگنس کالارد
🖋مترجم: محمدابراهیم باسط
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: پوینت
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/28/2021 • 17 minutes
159: مقاله صوتی کرونای هندی وارد میشود
به نظر میرسد آمار تعداد مبتلایان و قربانیان کووید ۱۹ به یک عدد عادی در زندگی روزمره تبدیل شده است و دیگر به اندازه اعدادی که در اولین روزهای این همهگیری به گوش میرسید ترسناک نمینماید. اگر شما نیز به چنین حالت ذهنیای رسیدهاید و به اندازهای خوش شانس بودهاید که تا امروز از این ویروس مرگبار جان سالم به در برده باشید و ترستان کمتر شده، کافیست نگاهی بیندازید به آماری که هر روز از هندوستان منتشر میشود و این روزها تعداد مبتلایان و قربانیان کرونا در ایران را نیز افزایش داده است. در این مقالهی صوتی، به صورت کوتاه و مختصر در مورد جهش در ویروسها و کرونای دلتا یا هندی خواهید شنید.
🖋مترجم: محمدحسین عباسپور مطلق
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری - دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
تصور کنید اسمتان را جستوجو میکنید، و بلافاصله فیلمی بالا میآید که در آن دارید به خاطر موضوعی مضحک گریه میکنید، یا عکسی ظاهر میشود که در آن انگشتتان را توی سوراخ دماغتان کردهاید. این تجربهای است که ما کمتر داشتهایم اما بچههایمان کاملاً با آن درگیرند. شاید آنها با خودشان فکر کنند: یک لحظه پدر و مادرم فکر کردهاند عکسی که گرفتهاند خیلی بامزه است، اما من تا آخر عمر، شدهام آن بچهای که توی دماغش انگشت کرده بود.
👤نویسنده: تیلر لرنز
🖋مترجم: بابک طهماسبی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/26/2021 • 16 minutes, 53 seconds
157: مقاله صوتی ازدواج با فرزندان طلاق؛ آری یا خیر؟
با رشد طلاق در جامعه، پدیدهی «بچههای طلاق» هم روز به روز بیشتر میشود. بچههایی که معمولا به دلیل جدایی پدر و مادرشان، همیشه از یک برچسب نامنصفانه رنج میکشند. برچسبی از ترحم، بیاعتمادی و نگاه از بالا که آنها را بیش از هر چیز رنج میدهد. فرزندان طلاق به دلیل زندگی در یک فضای مشوش، معمولا آسیبپذیری بیشتری دارند و از سوی دیگر، نداشتن یک الگوی سالم و منطقی از خانواده و روابط زن و مرد، خیلی وقتها آنها را در زندگی آیندهیشان دچار تشویش میکند و زندگی مشترک را برایشان دشوار میسازد.
👤نویسندگان: مریم آقایی و زهرا اسماعیلبیگی
🎙گوینده: محمد علیزاده
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/25/2021 • 6 minutes, 14 seconds
156: مقاله صوتی بر من خرده نگیرید: از آدمهایی که سرشان توی گوشی است وحشت میکنم
سردمداران شرکتهای فناورانه همیشه از چیزهایی میگویند که محصولات جدید به زندگی ما اضافه میکنند. سرعت بیشتر، آسانی و ارزانی و امکاناتی که پیش از این نداشتهایم. اما هیچوقت از چیزهایی که در اثر این محصولات از دست میدهیم حرف نمیزنند. فناوری شهرهایمان، محیطزیستمان و حتی خودمان را تغییر میدهد، بدون آنکه فرصت داشته باشیم به درستی با این تغییرات سازگار شویم. اولیور ساکس در یکی از آخرین نوشتههایش از وحشتی میگوید که زندگی در چنین جهانی برای او به همراه دارد.
👤نویسنده: الیور ساکس
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/24/2021 • 16 minutes, 18 seconds
155: مقاله صوتی جنون خدایان
هلن فیشر تحصیلات خود را عمدتاً در انسانشناسی و با تمرکز بر: تکامل انسان، نخستیشناسی و رفتار جنسی انسان به انجام رسانده و هم اکنون استاد پژوهشگر مرکز مطالعات تکامل انسان در دپارتمان انسانشناسی دانشگاه راتگرز است. زمینه پژوهشهای او گسترده است و جنسیت، عشق، ازدواج و تفاوتهای جنسیتی مغز و ... را در بر میگیرد که حاصل آن تاکنون دهها مقاله و گفتار و برنامه رادیویی و تلویزیونی و پنج کتاب بوده است. در این یادداشت، او به بررسی و مطالعه مغز عشاق پرداخته است.
👤نویسنده: هلن فیشر
🖋مترجم: علی فیضی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/20/2021 • 9 minutes, 40 seconds
154: مقاله صوتی در دنیای امروز لذتگرایی اخلاقیتر از مصرفگرایی است
خوشبختی چیست؟ هر کسی پاسخ خاص خودش را دارد. بعضی آن را در ثروت و قدرت میجویند و برخی میگویند تنها از مسیر زندگی اخلاقی است که میتوان به آن رسید. در میان مکتبهای فلسفی باستانی، جنجالیترین پاسخ را اپیکور و پیروان او داشتند. پاسخی که در نگاه عموم مردم به لذتپرستی و خوشباشی معروف شده است، اما اگر سراغ متنهای اصلی این فیلسوف برویم، خواهیم دید که آموزههای او میتواند راهی برای نجاتیافتن از دنیای حریص و رقابتجوی امروزی به ما نشان دهد.
👤نویسنده: کاترین ویلسون
🖋مترجم: علی حاتمیان
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/19/2021 • 34 minutes, 6 seconds
153: مقاله صوتی خیره در گیسوی پریشان مرگ
دستاویز قرار دادن مرگ و دراماتیک کردن آن با زبان سینما، یکی از بسترهایی است که هم در سینمای ایران و هم در سینمای جهان بارها به آن پرداخته شده است. فیلم سینمایی «پیرمردها نمیمیرند» به کارگردانی رضا جمالی که این روزها از طریق اکران آنلاین به نمایش درآمده است، از معدود آثاری در سینمای ایران است که گزینشی متفاوت از جنبه فضاسازی و کاراکترها داشته و با زاویهای بدیع و نوگرایانه، به مفهوم مرگ و زندگی پرداخته است. فیلمی که به خوبی توانسته با پیوند صحیح سوژه و زبان سینما، تصویری اثر گذار از تقابل انسان و اندیشه نیستی و از طرفی میل به حیات برقرار کند. در این یادداشت صوتی درباره فیلم «پیرمردها نمیمیرند» بیشتر خواهید شنید.
👤نویسنده: میثم محمدی
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/18/2021 • 12 minutes, 23 seconds
152: مقاله صوتی علیه خبر فوری
در دنیای مطبوعات، خبر فوری ارزشمندترین چیز است. خبرگزاریها به هم فخر میفروشند که قبل از بقیه اخبار را انعکاس دادهاند و هیچکس سرعتش به پای آنها نمیرسد. اما این میل به گزارش سریع اخبار، این روزها وضعیت عجیبی به بار آورده است. به محض آنکه اتفاقی میافتد، صدها سایت خبری پر میشود از مطالبی مشابه. همگی نصفهنیمه، عجولانه و سرهمبندیشده. آیا واقعاً سرعت اینقدر ارزش دارد که به پای آن، همۀ استانداردها و اهداف دیگر خبررسانی را فدا کنیم؟ بعضی معتقدند که نه.
👤نویسنده: مایکل لئو
🖋مترجم: مجتبی هاتف
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/17/2021 • 31 minutes, 3 seconds
151: مقاله صوتی شکست رژیمها
رژیم لاغری که زمانی در نظر عموم «سوسولبازی» و در خور «از ما بهترون» به ویژه خانمها دیده میشد، امروزه با شیوع چاقی، از فراگیرترین دغدغههای عمومی در میان طبقه متوسط شهری است. تقاضای فراوان برای این رژیمها راه را بر اشکال مختلفی از فریبکاریهای غیرعلمی گشوده است. یادداشتی که میشنوید در پی آن است تا با نگاهی روانشناختی و تکاملی، روایتی دیگر از این رژیمها به دست دهد. روایتی که میتواند با ایجاد درکی عمیقتر از ساز و کارهای روانی و زیستی انسان، همه علاقمندان به دنبال کردن این رژیمها را در تصمیمشان کمک کند.
👤نویسنده: ساندرا آموت
🖋مترجم: شیوا گرانمایهپور
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/15/2021 • 10 minutes, 39 seconds
150: مقاله صوتی اسکرول بیانتها: زندگی در زمانۀ اینستاگرام
توییتر عصبی و سیاسی و پر از فحاشی است، اینستاگرام زیبا و آرام و رنگارنگ. گاهی بستن توییتر و بازکردن اینستاگرام، مثل این است که از زیر آفتاب سوزان تابستان، ناگهان پا بگذارید به خنکای خوشایند بهار. اگرچه در اینستاگرام دعوا کم است، اما فرقهها فراوانند: فرقۀ بدنسازها با شکمهای شش تکهشان، فرقۀ شیرینیپزها با کیکها و نانهایشان، فرقۀ مدلها، سلبریتیپرستها، کتابدوستها و غیره. و بالای سر همۀ آنها، هوش مصنوعیِ ترسناکی که همهجا تعقیبتان میکند. دینا تورتوریچی دربارۀ زندگی در اینستاگرام نوشته است.
👤نویسنده: دینا ترتریچی
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/14/2021 • 46 minutes, 10 seconds
149: مقاله صوتی شهری زیر شهر دیگر
فیلم «جنگل آسفالت» محصول سال ۱۹۵۰ آمریکاست. فیلمی در گونهی «نوار» به کارگردانی «جان هیوستون» که بر اساس رمانی به همین نام، اثر «دبلیو آر بورنت» ساخته شده است. داستان این فیلم که در یکی از شهرهای غرب میانهی آمریکا اتفاق میافتد، روایت آشوب و فساد شهری به ظاهر امن و آرام است. استرلینگ هایدن، لویی کالرن و ژان هاگن بازیگران این فیلم هستند و مرلین مونرو یکی از اولین بازیهایش را در این فیلم انجام داده است. در این یادداشت صوتی بازخوانی این فیلم، که چهار بار نامزد دریافت جایزه اسکار شده و در سال ۲۰۰۸ در فهرست ملی فیلم ایالات متحده آمریکا ثبت شده است، را خواهید شنید.
👤نویسنده: آرش رادی
🎙گوینده: محمد علیزاده
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/13/2021 • 32 minutes, 7 seconds
148: مقاله صوتی لو اورتنزیو: پزشکی که همهچیز را به پای اعتیاد باخت
چرا بیماران لاعلاجی که چند روزی تا پایان عمرشان باقی نمانده، باید با دردِ بیامان شکنجه شوند؟ اخلاق حکم میکند که اگر میتوانیم این دردِ بیهوده را تسکین دهیم، در این کار تردید نکنیم. با همین استدلال بود که از دهۀ ۱۹۸۰ تجویز داروهای مخدر ضددرد رایج شد. اما انسانها در سراسر زندگی درد میکشند: درد دندان، شکستگی استخوان یا التهاب مفاصل هم میتواند به همان اندازه مهلک باشد. و ماجرا شروع شد. چرا بیماران -و حتی پزشکان- باید درد را تحمل کنند، وقتی مخدرهای دارویی در دسترس است؟
👤نویسنده: سم کیننس
🖋مترجم: آرش رضاپور
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/12/2021 • 47 minutes, 5 seconds
147: مقاله صوتی آیا کودکان ما افسردهاند؟
افسردگی یکی از معضلات شایع این روزهاست. اما آیا افسردگی فقط در بزرگسالان وجود دارد؟ یا ممکن است کودکان هم به افسردگی دچار شوند؟ افسردگی در کودک و بزرگسال معنای مشابهی ندارند و نشانه های هر کدام متفاوت است. پژوهشها نشان داده است که افسردگی میتواند از آغاز زندگی یعنی دوران نوزادی هم پدید آید. در یادداشتی که خواهید شنید، نشانهها، علل و عوامل و راههای پیشگیری از افسردگی در کودکان بررسی و معرفی شدهاند.
👤نویسنده: مریم آقایی میبدی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/11/2021 • 10 minutes, 34 seconds
146: مقاله صوتی عقاید افراطی میتواند ساختار مغز افراد را تغییر دهد
خیلی از ما ممکن است در دورههایی از زندگیمان تحت تأثیر جو زمانه یا دوستان و اطرافیانمان به چیزهای عجیب و غریب معتقد شویم. معمولاً در گذر زمان آن فکرها از سرمان میافتد و زندگیمان به راههای تازهای کشیده میشود. ولی گاهی اوقات، این عقاید چنان تأثیرگذارند که حتی وقتی میفهمیم بیمبنا یا خطرناکند، باز هم نمیتوانیم به راحتی از آنها دست بکشیم. نژادپرستی گاهی چنین چیزی است. عقیدهای چنان ویرانگر که شاید حتی ساختار مغزی طرفدارانش را عوض کند.
👤نویسنده: الی کانتی
🖋مترجم: میترا دانشور
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: وایس
📑منبع ترجمه: وبسای ت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/8/2021 • 40 minutes, 1 second
145: مقاله صوتی اسماعیل جرجانی و جنبش احیای زبان پارسی در حوزه طب ایرانی
پس از سقوط حکومت ساسانی به دست اعراب، تهاجم گستردهای برای حذف عناصر فرهنگی و زبانی ایرانی به دست آنان انجام گرفت. بخش عمدهای از کتابهای ایرانیان سوزانده شدند و بسیاری از بناها و مکانهای مذهبیشان تخریب گردیدند؛ اما ایرانیان عناصر فرهنگیشان را چون گوهری گرانبها در میان این ناملایمات حفظ کردند تا پس از دو قرن و با روی کار آمدن حکومتهایی با گرایشهای ملی مانند صفاریان و سامانیان، تلاش گستردهای برای احیای آن صورت دادند. از جملهی این تلاشها نگارش متون تخصصی، از جمله، طب به زبان فارسی بود که اسماعیل جرجانی یکی از سرآمدان این عرصه است. در یادداشتی که خواهید شنید، به نقش او و جنبش احیای زبان فارسی در حوزه طب پرداخته شده است.
👤نویسنده: مهسیما عبدلی و کامران محلوجی(کارشناسان ارشد تاریخ پزشکی)
🎙گوینده: ایمان رییسی
📄منبع مقاله: همشهری تندرسی
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/7/2021 • 11 minutes, 19 seconds
144: مقاله صوتی اولین کلمههایی که بچهها به زبان میآورند، چه معنایی دارند؟
اولین کلمههایی که بچهها به زبان میآورند، برای پدر و مادر لذتی بهیادماندنی دارد. خیلی از والدین آنها را ثبت میکنند، تاریخ و نحوۀ استفادهشان توسط کودکشان را مینویسند یا صدا و تصویرش را با گوشیهایشان ضبط میکنند. برخلاف آخرین کلمات هر انسان که از دوران باستان اهمیت فراوانی داشتهاند، علاقه به اولین کلمهها گرایشی مدرن است. اندک اندک از خاندان سلطنتی فرانسه تا چارلز داروین، به ثبتِ اولین کلماتِ فرزندانشان توجه کردند، اما واقعاً این کلمهها اهمیتی دارند؟ کتابی جدید سرگذشت این کلمات را بررسی کرده است.
👤نویسنده: مایکل ارارد
🖋مترجم: میترا دانشور
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: پاریس ریویو
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/6/2021 • 23 minutes, 49 seconds
143: مقاله صوتی نکاتی چند در مقایسه مشاوره و رواندرمانی
نیاز به مشاوره و رواندرمانی در روزگار ما بیش از پیش احساس میشود. فشارهای مختلف اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی و در مجموع روابط بین انسانی، این نیاز را ضروریتر کرده است. اما تفاوت مشاوره و روندرمانی در چیست؟ و ما برای کمک به رفع مشکلاتمان به کدامیک از آنها نیاز داریم؟ در یادداشت صوتیای که خواهید شنید، با دیدگاههای درمانی، شباهتها و تفاوتهای مشاوره و رواندرمانی بیشتر آشنا خواهید شد.
👤نویسنده: طاهره توسلیان
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: جان و تن
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/5/2021 • 13 minutes, 53 seconds
142: مقاله صوتی بچهها زلزلهاند. زلزله را میشود پیشبینی یا تربیت کرد؟
اگر بچه دارید، حتماً چنین موقعیتهایی را تجربه کردهاید: با کلی شوق و ذوق، برنامۀ سفر میچینید، یا برای جشن تولد بچهتان وقت میگذارید، اما آن روز بچهتان از دندۀ چپ بلند میشود. آنقدر نق میزند و گریه میکند که هزار بار آرزو میکنید کاش نیامده بودید سفر، یا آنقدر توی جشن تولد بداخلاقی میکند که کلافه میشوید. اما چرا هیچکس از این بخشهای فرزندپروری حرف نمیزند؟ از وقتهایی که بچهها از الگوهای شیک و اینستاگرامیِ تربیت بیرون میزنند؟
👤نویسنده: اگنس کالارد
🖋مترجم: حمیدرضا محمدی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: پوینت
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/4/2021 • 16 minutes, 16 seconds
141: مقاله صوتی پرونده ویژه: ماجرای قتل فجیع بابک خرمدین
اواخر اردیبهشت ماه امسال، خبری بهتآور به سرعت در جامعه پخش شد. جسد مثله شده مرد جوانی در سطلهای زباله، در چند نقطه از تهران کشف شد و به سرعت معلوم گشت جسد متعلق به کارگردان جوانی به نام بابک خرمدین است. خیلی زود عوامل متهم قتل که پدر و مادر مقتول بودند دستگیر شدند که حواشی مربوط به آن (قتل مشابه دختر و دامادشان در سالهای قبل) باعث بهت و حیرت جامعه شد. در پروندهی ویژهای که خواهید شنید، ابعاد مختلف این واقعه ترسناک مورد بررسی قرار گرفته است. در این قسمت، علاوه بر یادداشتهای نویسندگان گروه حوادث مجله سرنخ، یادداشتی از عباس شیخالاسلامی (دکترای جزا و جرمشناسی)، عفت لامعی (روانشناس و زوجدرمانگر) و مینا نبئی (مربی مهارتهای زندگی) خواهید شنید.
👤نویسنده: عباس شیخالاسلامی، عفت لامعی، مینا نبئی و دیگر نویسندگان گروه حوادث مجله سرنخ
🎙گوینده: اجرای گروهی
📄منبع مقاله: همشهری سرنخ
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
7/4/2021 • 46 minutes, 45 seconds
140: مقاله صوتی انسان اینقدر هم ابله نیست
در طول تاریخ، اغلبِ اندیشمندان، «عقلانیت» را عامل تمایز انسان و حیوان میدانستند و آن را صرفنظر از ماهیت و محدودیتهایش، جنبهای ضروری از نوع بشر میدانستند. اما در سالهای اخیر گروهی از پژوهشگران تلاش میکنند به کمک یافتههای جدید روانشناسی و عصبشناسی نشان دهند عقلانیت چیزی شبیه توهم است. پژوهشگرانی مانند کانمن و تالر بر روی سوگیریهای شناختی ما متمرکز شدهاند و میگویند مغز انسان کشکولی از عواطف و پیشداوریها و ترجیحات «غیرعقلانی» است. استیون پول نسبت به درستی و همچنین پیامدهای این نگاه به انسان بدبین است.
👤نویسنده: استیون پول
🖋مترجم: علی حاتمیان
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/30/2021 • 31 minutes, 27 seconds
139: مقاله صوتی سکههای بیتی
بیتکوین اولین و مهمترین رمز ارز موجود است. همان طور که شما در حساب بانکی خود پول دارید و از آن برای خرید اینترنتی یا گرفتن پول نقد از عابر بانکها استفاده میکنید، از بیتکوین و بسیاری از ارزهای دیجیتال معتبر هم میتوانید همین استفاده را داشته باشید. اما چرا بیتکوین این قدر سر و صدا به پا کرده است؟ تفاوت رمز ارزها با بقیه شکلهای پول در چیست؟ در این یادداشت صوتی مطالب مفیدی در مورد رمز ارزها خواهید شنید.
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری - دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/29/2021 • 12 minutes, 33 seconds
138: مقاله صوتی هدف نهایی کارداشیان است: چهرۀ ایدئال زنان در اینستاگرام
صورتی صاف، گونههایی برجسته، چشمانی گربهای و مژههایی کارتونی. این چهره برای کاربران اینستاگرام بسیار آشناست: زنانی که در تلاشاند با دستکاریِ صورتشان خود را به یک ایدئال نزدیک کنند. البته این چهرهها به یک نژاد یا جغرافیا تعلق ندارند. لبهایشان به آفریقاییها میزند؛ چشم و ابروشان به جنوبِ آسیاییها شباهت دارد و مدل بینیشان قفقازی است. چهرههایی کپیشده که ماحصل پیچیدهای است از اندکی جراحی، مقدار زیادی تزریق ژل و صدالبته فیلترهای تصویر اینستاگرام. واقعاً قرار است همۀ زنان جهان شبیه کیم کارداشیان شوند؟
👤نویسنده: جیا تولنتینو
🖋مترجم: حسین رحمانی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: نیویورکر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/28/2021 • 38 minutes, 26 seconds
137: مقاله صوتی شکوه یک معماری خلاقانه
شیراز شهری است پر جاذبه و پر طرفدار، با مکانهای دیدنی و فرهنگی بسیار زیاد که گزینههای زیادی را پیش روی مسافران و گردشگران قرار میدهد. در کنار مکانهای مشهوری چون حافظیه، سعدیه، باغ ارم، مجموعه زندیه، نارنجستان قوام و … مکانهای دیگری هم در شیراز وجود دارد که شاید کمتر شناخته شده باشند. از جملهی این مکانها عمارت زیبای شاپوری است. در این یادداشت صوتی، مطالبی در معرفی این بنای دیدنی خواهید شنید.
👤نویسنده: مارال منصوری
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری سرزمین من
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/27/2021 • 9 minutes, 9 seconds
136: مقاله صوتی بطری خالی را در سطل انداختید؟ واقعاً «هیچ» کاری برای محیط زیست نکردید
اسم پلاستیک که میآید، همه یاد بطری آب یا کیسۀ خرید میافتند، گرچه واقعیت چیز دیگری است: حدود ۵۰درصد از لوازم خودروها از پلاستیک درست شده و لباسهایمان هم بیشتر از پلیاسترناند تا نخ و پنبه. چرا اینطور نباشد؟ ارزان، سبک، و در دسترس است و از همه مهمتر: راحت میشود دورش انداخت؛ همین هم باعث شده تا لکهای از زباله به وسعت سه برابر کشور فرانسه در وسط اقیانوس آرام ایجاد شود. بااینحال، بهتازگی گویا همه خطر بحران پلاستیک را حس کردهاند. باید پرسید: راه درست مبارزه با آن چیست؟
👤نویسنده: استفن بورانی
🖋مترجم: مجتبی هاتف
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/24/2021 • 48 minutes, 18 seconds
135: مقاله صوتی حسی از یک اثر سینمایی
در سالهای اخیر با گسترش ساخت فیلمهایی در مورد حقوق سیاهپوستان و تلاش چهرههای مشهور سیاهپوست در راه برقراری برابری نژادی در طول تاریخ، مشکلاتی گریبان بخش قابل توجهی از این آثار را گرفتهاند؛ مشکلاتی که البته وقوعشان چندان هم غیرمنتظره نبود. روایت یکسویه، شخصیتپردازی تخت، ترویج دیدگاهی نفرت پراکن نسبت به سفیدپوستان و قابل پیشبینی بودن داستان، برخی از این مشکلات محسوب میشوند. در میان این آثار «یهودا و مسیح سیاه» از پتانسیل قابل توجهی برای عبور از سد بسیاری از این مشکلات برخوردار است که در این یادداشت صوتی دربارهی آن خواهید شنید.
👤نویسنده: سیدآریا قریشی
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/23/2021 • 14 minutes, 48 seconds
134: مقاله صوتی استخوان شکسته و قلب شکسته برای مغز فرقی نمیکند
فرقی نمیکند بیمحلی و طرد شدن از طرف دوست و آشنا باشد یا یک غریبه. حتی خیلی فرقی نمیکند این رفتار دلیل جدی و مهمی دارد یا بهخاطر اتفاقی پیشپاافتاده باشد. تنها چیزی که واقعاً اهمیت دارد این است که وقتی کسی را نادیده میگیرند، حسابی «دردش» میگیرد. اما آیا تا حالا فکر کردهاید که این درد دقیقاً چطور دردی است؟ تحقیقات علمی سرنخهایی برای ما دارند: مغز انسان میان استخوان شکسته و قلب شکسته تفاوتی قائل نیست.
👤نویسنده: الیتسا درمنژیسکا
🖋مترجم: آرش رضاپور
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/23/2021 • 37 minutes, 30 seconds
133: مقاله صوتی از لوطیگری تا لاتبازی
در ایران همواره داستانها و افسانههای زیادی دربارهی پهلوانان، لوطیها و عیاران نقل میشود، که همراه مردم بودند و باری از دوششان بر میداشتند. اما نقش و جایگاه پهلوانان به مرور در تاریخ دچار تحول و دگرگونی شده است. تا جایی که عنوانی که روزی پوریای ولی و غلامرضا تختی را زیر لوای خود داشت، امروز اراذل و اوباشی را در خود میبیند که معضل جامعه هستند. «محمد کارت» در فیلم «شنای پروانه» به بخشی از مشکلات و معضلاتی این قشر پدید میآورند پرداخته است. فیلمی که با نقدهای مثبت و منفی فراوانی روبرو بوده است. در این یادداشت صوتی، نقدی از این فیلم را خواهید شنید.
👤نویسنده: علیرضا حسنخانی
🎙گوینده: پژمان رمضانی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/21/2021 • 15 minutes, 38 seconds
132: مقاله صوتی مرخصی استعلاجی دارد منسوخ میشود
شب سالم و سرحال به تختخواب میروید، اما صبح با گلودرد و تب بیدار میشوید. با خودتان فکر میکنید که آیا میتوانید سر کارتان بروید، یا بهتر است در خانه بمانید و استراحت کنید؟ بالاخره تصمیم میگیرید که خانه بمانید. زنگ میزنید به محل کارتان تا مرخصی استعلاجی بگیرید. رئیستان هم میپذیرد، اما میگوید حالا که خانهای لطفاً این گزارش را هم بنویس و آن موضوعات را هم پیگیری کن. برای خیلیها، روزهای بیما ری دیگر فرقی با بقیۀ روزها ندارد.
👤نویسنده: استیون کورتس
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نیویورک تایمز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/20/2021 • 8 minutes, 59 seconds
131: مقاله صوتی مواجهه همدلیبرانگیز با زوال
فیلم پدر به نویسندگی و کارگردانی «فلوریان زلر» از فیلمهای سینمایی مطرح سال گذشته بود و پس از نمایش موفق در جشنوارههای ساندنس و تورنتو، در مراسم اسکار ۲۰۲۱ نیز مورد توجه قرار گرفت و در نهایت جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین فیلمنامه اقتباسی را به دست آورد. درخشش آنتونی هاپکینز در ۸۵ سالگی و نقشآفرینی بسیار موثر و تحسین برانگیزش در نقش پیرمردی که انگار در دالانهای ذهنش گم شده و در مرز میان از یاد بردن و به یاد آوردن معلق مانده، در کنار کیفیت بالای شیوه روایی فیلم که با در هم آمیختن زمان و مکان، ما را با عدم قطعیت ذهن بیمار شخصیت اصلی روبرو میکند، برجستهترین دستاوردهایی هستند که از این فیلم به یادگار خواهند ماند.
👤نویسنده: آریان گلصورت
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/19/2021 • 11 minutes, 39 seconds
130: مقاله صوتی آیا نشاندادن کارهای خوب را همیشه باید به حساب ریاکاری گذاشت؟
یکسری از کارهای خوب را نمیشود در پستوی خانه انجام داد. باید بهناچار در برابر چشم دیگران دستبهکارشان شد. اینجاست که بلافاصله حملهها شروع میشود: «ادای آدمخوبها را در نیاور»، «بس است اینهمه تظاهر»، «فکر میکنی کسی این ریاکاریها را باور میکند؟» و هزاران نیش و کنایۀ دیگر. از طرفی، همیشه پیدا میشوند آدمهایی که واقعاً در کارهایشان ریا میکنند و جز جلبتوجه نیت دیگری در سرشان نیست. پس چگونه میشود بر سر صداقت یا خودنمایی کسی تصمیم گرفت؟
👤نویسنده: نیل لوی
🖋مترجم: علی حاتمیان
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/16/2021 • 17 minutes, 13 seconds
129: مقاله صوتی خانه فقط یک واژه است
سرزمین خانهبهدوشان فیلمی آمریکایی و درام است که کارگردانی، نویسندگی، تهیهکنندگی آن را کلویی ژائو انجام داده و خود به ایفای نقش فرانسیس مکدورمند پرداخته است. این فیلم برندهٔ جایزه شیر طلایی جشنواره فیلم ونیز و جایزه بهترین فیلم بفتا شد. در جوایز گلدن گلوب سال ۲۰۲۱ در چهار رشته نامزد شد که از این بین توانست دو جایزه بهترین فیلم درام و بهترین کارگردانی را از آن خود کند. همچنین در نود و سومین دوره از جوایز اسکار توانست جای زه اسکار بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین بازیگر نقش اول زن را از آن خود کند. در این یادداشت صوتی دربارهی این فیلم تحسین شده خواهید شنید.
👤نویسنده: مازیار فکریارشاد
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/15/2021 • 12 minutes, 58 seconds
128: مقاله صوتی جلسه یعنی هدر دادن وقت. آیا راهحلی وجود دارد؟
دو جور کار داریم: نوع اول که شامل انواع و اقسام کارهایی است که کارگران و کارمندان زیردست انجام میدهند. و نوع دوم که مخصوص مدیران و مسئولان است: «جلسه رفتن». هر اتفاقی که میافتد، اولین چیزی که میشنویم این است که جلسههایی برگزار خواهد شد. اما جلسه، چنان که میدانید، یکی از بیثمرترین چیزهای دنیاست. پر از جدلهای بیحاصل و خودنماییهای حوصلهسربر. اما شاید بتوانیم با به کار بستن چند نکته جلساتمان را کمی پربارتر کنیم.
👤نویسنده: سوفیا اپستاین
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: وایرد
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/14/2021 • 12 minutes, 18 seconds
127: مقاله صوتی از تفنگ سر پر تا موشک
در گذشته، ایران نیروهای نظامی مشخصی نداشت. بیشتر پادشاهان از نیروهای خانها و حاکمان منطقه استفاده میکردند. مثلاً اگر جنگی در میگرفت با فراخوان به حاکمان محلی ارتشی جمع میشد تا در جنگ شرکت کند. این ارتش سازمان مشخصی ند اشت و هر گروه را والی همان منطقه کنترل میکرد. قشون برای تامین غذا و مایحتاج خود در مسیر عبورش اموال روستایها را مصادره میکرد. تفنگچیها مهمترین نیروی نظامی موجود در کشور بودند. این وضعیت در ایران ادامه داشت تا در زمان ناصرالدین شاه، سازمانهای نظامی مختلفی در ایران شکل گرفت که هرکدام بنیان یکی از نیروهای نظامی امروزه کشور را شکل دادند.
👤نویسنده: سیدمحمدحسین خلیلی
🎙گوینده: پژمان رمضانی
📄منبع مقاله: همشهری - دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/13/2021 • 13 minutes, 13 seconds
126: مقاله صوتی کبوتربازی نوعی فلسفهورزی است
کبوتربازی معمولاً با خریدن یک جفت کبوتر ارزان شروع میشود، اما خیلی زود کار به جایی میرسد که جایی برای هیچ چیز دیگری نمیماند. اما مگر چه چیزی در پروازدادنِ دستهای کبوتر و نگاهکردن به آنها وجود دارد که اینچنین آدمها را شیفتۀ خود میکند؟ دیکنز جایی گفته است کبوتربازان، که عمدتاً از اقشار فرودست و حاشیهنشین جامعهاند، وقتی به کبوترهایشان نگاه میکنند، خودشان را میبینند که دارند پرواز میکنند و از شرایط بد زندگیشان دور میشوند. آیا کبوتربازی نوعی از امیدواری نیست؟
👤نویسنده: هلن مکدونالد
🖋مترجم: مجتبی هاتف
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: تایمز لیترری ساپلمنت
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/12/2021 • 27 minutes, 12 seconds
125: مقاله صوتی خیلی دور، خیلی نزدیک
نوروز در مقایسه با کریسمس و سال نو میلادی، نقش و بازتاب کمتری در سینمای ایران داشته است. جایی که یکی از مهمترین مراسم باستانی ایرانیان که همواره مورد توجه جامعه بوده است، سهم بسیار اندکی در میان آثار سینمایی داشته است. در حالی که به تصویر کشیدن این آداب کهن ایرانی و نشان دادن ابعاد و ویژگیهای آن، علاوه بر معرفی فرهنگ و تمدن ایرانی، میتواند در جذب گردشگران خارجی نیز موثر باشد. در این مقالهی صوتی، دربارهی سهم اندک نوروز در سینمای ایران خواهید شنید.
👤نویسنده: مرجان یگانهپرست
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/9/2021 • 15 minutes, 19 seconds
124: مقاله صوتی آیا مغز ما توانایی انجام دادن همزمان کارهای مختلف را دارد؟
ماههای اولی که راننده میشویم، با هر دو دستمان فرمان را میچسبیم و تمام حواسمان به جاده است، اما چند سالی که میگذرد، دیگر رانندگی بدون موسیقی نمیشود، اگر کسی هم زنگ بزند، لزومی نمیبینیم توقف کنیم و اگر در جادههای بین شهری باشیم، به این ترکیب تخمهشکستن و چای نوشیدن را هم اضافه میکنیم. انجامدادنِ همزمان کارهای مختلف برای ما لذتبخش است، اما خوب است بدانیم که معمولاً همراه این لذت، مقادیر زیادی اعتماد به نفس کاذب هم داریم.
👤نویسنده: دنیل وی لینگهم
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نیویورک تایمز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/8/2021 • 10 minutes, 29 seconds
123: مقاله صوتی مغز ما چگونه واقعیت را میسازد؟
مغز انسان چگونه واقعیت اجتماعی را ایجاد میکند؟ در تمام طول زندگی، مغز شما در یک جعبه تاریک و ساکت به نام «جمجمه» محبوس است. همین مغز دائم دادهها را از چشمها، گوشها، بینی و دیگر اندامهای حسی دریافت میکند. مغز همچنین با انبساط ریهها، ضربان قلب، تغییرات دما و بقیه فعالیتهای داخلی، جریان مداومی از دادههای حسی را از بدن دریافت میکند. همه این دادهها، رمز و رازی را به جعبه مغز شما منتقل میکنند. در واقع ترکیب این دادهها نتایجی را بازنمایی میکند که در قدم اول دلایلی ناشناخته دارد. آیا ما جهان را همانگونه میبینیم که هست یا واقعیت را آنگونه که میخواهیم میسازیم؟
👤نویسنده: فرانک آذری
🎙گوینده: پژمان رمضانی
📄منبع مقاله: همشهری - دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/7/2021 • 12 minutes, 58 seconds
122: مقاله صوتی چرا هیچکس به هیچ نصیحتی گوش نمیدهد؟
ما دوست نداریم کسی نصیحتمان کند. حتی به نصیحت آنهایی که خودمان ازشان میخواهیم که نصیحتمان کنند گوش نمیدهیم. بااینحال پیگیرانه به این کار ادامه میدهیم. پدر و مادرها هر روز بچههایشان را با نصیحت بمباران میکنند. معلمها و دوستان هم همینطور. حتی آدمهایی که در خیابان میبینیم، کمتر فرصتی را برای نصیحتکردن از دست میدهند. اما چرا هیچکس نمیپرسد فایدۀ این نصیحتها چیست؟ چرا اینقدر بیتأثیرند؟ یک فیلسوف میگوید مشکل از ماهیت خودِ نصیحت است.
👤نویسنده: اگنس کالارد
🖋مترجم: علی حاتمی
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: پوینت
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/3/2021 • 15 minutes, 8 seconds
121: مقاله صوتی شاعرانهای آرام، انسانی و خیره کننده
سرزمین خانهبهدوشان به کارگردانی «کلوئی ژانو»، شاعرانهای آرام، انسانی و در عین حال خیرهکنندهای است درباره مرغهای برفی. آنها مردمانی هستند که به دنبال کار و آب و هوای گرم سوار بر ون یا وسایل نقلیه دیگر در سرتاسر کشور سفر میکنند. این مردم که در حاشیه جامعه آمریکا قرار گرفتهاند، پرسه زدن و گشتن در میان چشمانداز عالی غرب آمریکا را به عنوان سبکی برای زندگی انتخاب کردند. در این یادداشت صوتی درباره فیلم «سرزمین خانهبهدوشان» بیشتر خواهید شنید.
🖋مترجم: هدیه ناصری
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/2/2021 • 28 minutes, 37 seconds
120: مقاله صوتی فلسفه باشگاه مشتزنی است
تا حالا دعوا کردهاید؟ آنقدر که زیر مشتولگد کسی کشته شوید؟ لابد نه، چون زندهاید و دارید این متن را م یخوانید. دعوای فلسفی چه؟ در مناظرهای فلسفی طوری شکست خوردهاید که تلخیِ شکست را زیر زبانتان حس کنید؟ اگر این شکست را نچشیدهاید، بد به حالتان. چون، در این صورت، اصلاً نمیدانید فلسفه چیست. سقراط میگفت فلسفه مشق مرگ است. اما اگر در گفتوگویی فلسفی آنچنان ببازید که چیزی برای گفتن نداشته باشید، آن وقت اعتراف میکنید که فلسفه نه مشق مرگ، که خودِ مرگ است.
👤نویسنده: اگنس کالارد
🖋مترجم: مجتبی هاتف
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: پوینت
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
6/1/2021 • 16 minutes, 6 seconds
119: مقاله صوتی بتل رویال، سه سال بعد
شاید بزرگترین پرسش برای بسیاری از افرادی که صرفاً فقط نام این پدیده را شنیدهاند این باشد: وقتی از بتلرویال حرف میزنیم، دقیقا از چه چیزی حرف میزنیم؟ در پاسخ باید گفت بتل رویال شاید در ظاهر شبیه به یک مد عنوانهای چند نفره باشد. با این حال پیچیدگیهای بتل رویال سبب میشود که آن را صرفاً یک مد ندانیم و در حقیقت بیشتر با یک زیر ژانر جدید طرف باشیم. بتل رویال برای عاشقان بازیهای رایانهای، پدیدهی ناشناختهای نیست. در این یادداشت صوتی، به زمینههای ساخت این بازی محبوب و معرفی مهمترین عنوانهای بتل رویال پرداخته شده است، که آن را خواهید شنید.
👤نویسنده: کسری کریمیطار
🎙گوینده: پژمان رمضانی
📄منبع مقاله: همشهری - دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/31/2021 • 12 minutes, 53 seconds
118: مقاله صوتی چرا فکر میکنیم دوباره انجام دادن کارها کسل کننده است؟
یکی از تفاوتهای آشکار بچهها با بزرگسالان در نحوۀ فیلمدیدنشان است. بچهها یک انیمیشن را صد بار هم که دیده باشند، باز میخواهند آن را ببینند. با اینکه صحنه به صحنهاش را حفظ شدهاند، همچنان با لذت تماشایش میکنند. اما انگار یکی از اصول دنیای بزرگسالی این است که هر فیلمی را فقط یکبار باید دید، یا هر کتابی را فقط یکبار باید خواند. این تفاوت ناشی از چیست؟ آیا بچهها هنوز درکی از کسالت ندارند، یا ما فراموش کردهایم که چطور باید از تجربههای تکراری لذت ببریم؟
👤نویسنده: جو پینزکر
🖋مترجم: فاطمه قهرمانی
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/30/2021 • 12 minutes, 8 seconds
117: مقاله صوتی تار و پودش همه هنر
هر هنر گذشته و قدمتی به پهنای زادگاهش دارد. تاریخ هنر قالیبافی، به ایران باستان برمیگردد. هنری که همطراز تمدن ایران زمین است و تار و پودش به درازای تاریخ در هم تنیده. قالی ایرانی عمری به درازای تاریخ هنر و فرهنگ این سرزمین دارد. مهمترین سوغاتی تمدن ایرانزمین، که شناخت جهانیان از آن و ستایش زیبایی و نقش و نگارش، نشانگر تلاش و شوریدگی مردان و زنانی است که ذوق هنری را با جاذبههای پر رمز و راز هنر و اسطوره درآمیختهاند. در این عرصه پرثمر، مردم ایران زمین علاوه بر تدارک زیراندازی پر نقش و نگار، که نشان از زندگی آنها دارد، به لطافتی نرم و پاک دست یافتند و در صحن و ساحت بساط منزل گزیدند.
👤نویسنده: شکوفه نعمتی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: همشهری - سرزمین من
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/29/2021 • 35 minutes, 26 seconds
116: مقاله صوتی آیا درست است چیزی که خودمان دوست نداریم را به دیگران ببخشیم؟
حتماً شده است که کسی برایتان هدیهای بیاورد، ولی با سلیقهتان جور نباشد. نخواهید آن را استفاده کنید یا حتی دوست نداشته باشید توی خانهتان بماند. اولین راهحلی که به ذهنمان میرسد این است که آن را به کس دیگری بدهیم. کسی که ممکن است به آن نیاز داشته باشد یا به اندازۀ ما از آن بدش نیاید. اما چیز ناخوشایندی در این کار وجود دارد. چیزی زشت یا شاید غیراخلاقی که باعث میشود در این کار تردید کنیم. چرا؟
👤نویسنده: اگنس کالارد
🖋مترجم: علی کوچکی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: پوینت
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/27/2021 • 16 minutes, 43 seconds
115: مقاله صوتی کوسهها، قربانی واکسن کووید ۱۹
اگر داستان معروف موبیدیک را خوانده باشید، احتمالاً درباره صید نهنگها برای جمعآوری روغن نهنگ میدانید. از گذشته تا به امروز انسانها برای به دست آوردن بعضی مواد، حیوانات و گیاهان را شکار میکنند. سالهاست که کوسهها هم به خاطر نوعی روغن طبیعی به نام اسکوالین که درون کبدشان پیدا میشود، به طور بیرویه شکار میشوند؛ اما این شکار بیرویه باعث شده تا این گروه از موجودات در خطر انقراض جدی قرار بگیرند. حالا برای ساخت واکسن کووید ۱۹ هم به اسکوالین نیاز است، این موضوع باعث شده که نگرانیها درباره انقراض این گونه از ماهیها افزایش پیدا کند.
👤نویسنده: راضیه ویسی
🎙گوینده: پژمان رمضانی
📄منبع مقاله: همشهری - دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/26/2021 • 14 minutes, 3 seconds
114: مقاله صوتی آیا ادعاهای روانشناسی مثبتگرا واقعاً علمی است؟
داستان روانشناسی مثبتگرا بیشباهت به داستان پیدایش ادیان بزرگ جهانی نیست. حدود بیستسال پیش، یک روانشناس آمریکایی که عمدۀ شهرتش را مدیون تحقیق دربارۀ سیاهیهای روح انسان بود، ناگهان هنگام صحبت با دختر پنجسالهاش، از خود پرسید: چرا همه از ناخوشیهای روانی حرف میزنند، اما کسی دربارۀ شادی و شکوفایی چیزی نمیگوید؟ روانشناسی مثبتگرا اینچنین متولد شد و قدم به قدم به دستورالعملی تبدیل شد که همۀ جهان را فتح کرد. اما این موفقیت عظیم هزینههای بزرگی هم داشت.
👤نویسنده: جوزف اسمیت
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: وکس
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/25/2021 • 22 minutes, 38 seconds
113: مقاله صوتی لباس سفید، نشانه قاتلان آخر الزمان
سال ۱۷۹۶ که ادوارد جنر، فیزیولوژیست انگلیسی، از ویروس آبله گاوی برای ایجاد ایمنی و محافظت در برابر بیماری آبله در انسان استفاده کرد، مردم با معجزه واکسن در پیشگیری از بیماریها آشنا شدند. از آن هنگام کلمه «واکسن» نامی آشنا برای همه ماست. واکسن ترکیبی است که از بدن در برابر عوامل بیماریزا مانند ویروسها محافظت میکند. از دهه هفتاد میلادی به بعد و به ویژه پس از ظهور جنبشهای هیپی و پادفرهنگی، مخالفت با واکسن گسترش یافت و به یکی از محورهای جریانهای علمستیز تبدیل شد. هرچند واکسن کرونا، دستاورد بزرگ علمی محسوب میشود، واکسنستیزان، نظر دیگری دارند.
👤نویسنده: سلیمان فرهادیان
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: همشهری - دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/24/2021 • 20 minutes, 43 seconds
112: مقاله صوتی چرا دوران دبیرستان تا ابد همراهمان میماند؟
چه کسی دوران دبیرستان یادش میرود؟ دورانِ عشقهای هیجانی، ژستگرفتنهای مضحک، شیطنتهای خطرناک، و درگیریهای شبانهروزی با والدین. خاطره هرچه عاطفیتر باشد، ماندگاریاش در حافظه بیشتر میشود و شاید هیچ زمانی بهاندازۀ دوران دبیرستان در ذهن افراد حک نشود. ما حتی وقتی میخواهیم موفقیت خود را در زندگی بسنجیم، خود را با رفیقهای دبیرستانمان مقایسه میکنیم. واقعاً چرا این دوره معنادارتر و بهیادماندنیتر است؟ فرانک مکاندرو، روانشناس تکاملی، میگوید تجربۀ آن روزها عمیقتر است، چون مغز ما قدرت فهم صافوسادۀ آن اتفاقات پیچیده را ندارد.
👤نویسنده: فرانک مکاندرو
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: کانورسیشن
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/23/2021 • 15 minutes, 18 seconds
111: مقاله صوتی نه طاقت خاموشی، نه میل سخن داریم
برای آنهایی که تجربه مشارکت در چترومهای یاهوی خدابیامرز را دارند، شاید کلاب هاوس که این روزها آدمهای عجیبی از آن حرف میزنند و استفاده میکنند، رسانه جدیدی نباشد؛ اما کرونا خیلی کارها با ما کرده که لازم باشد به گذشته برگردیم. از جمله از همین نیاز به حرف زدن و شنیدن بدون اینکه مجبور باشیم ظاهر را حفظ کنیم و موجه به نظر برسیم. کلاب هاوس این روزها داغترین شبکه اجتماعی مبتنی بر گفتگوی صوتی است که در این یادداشت صوتی دربارهی آن خواهید شنید.
🎙گوینده: پژمان رمضانی
📄منبع مقاله: همشهری - دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/20/2021 • 11 minutes, 29 seconds
110: مقاله صوتی استیو جابز هم میخواست روزش را با سقراط بگذراند
از استیون هاوکینگ نقل شده که «فلسفه مرده است». شاید راست میگفت، واقعاً فلسفۀ قرن بیستم جایی در جامعه نداشت؛ حرفهای فیلسوفان، برای مردم، مجموعاً مشتی اصطلاحات نفهمیدنی بود. اما امروزه چه؟ لای کتابهای خودیاری را باز کنید تا نقلقولهای هایدگر و سارتر خودنمایی کنند. افراد سرشناس مردم را به خواندن کتابهای فلسفی ترغیب میکنند. جک دورسی، بنیانگذار توییتر، خود را رواقی میداند و جابز هم حاضر بود همۀ فناوریهایش را در ازای فرصت ملاقات با سقراط ببخشد. اما اینهمه عامهپسندی برای فلسفه چ ه معنایی دارد؟
👤نویسنده: نیل آرمسترانگ
🖋مترجم: علیرضا اسمعیلزاده
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: بیبیسی
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/19/2021 • 16 minutes, 58 seconds
109: مقاله صوتی یک سند و هزار برداشت
سند همکاری ۲۵ساله ایران و چین که هفتم فروردین امسال به امضای وزرای خارجه دو کشور رسید نه اولین سند همکاری میان ایران و دیگر کشورهاست و نه احتمالاً آخرین آنها؛ اما از این نظر که یک سند همکاری- و نه قرارداد- تا این اندازه جنجالبرانگیز و حساسیتزا شد، ممکن است در تاریخ معاصر ایران بیسابقه باشد. در این یادداشت صوتی به حواشی پیرامون این سند همکاری و تاثیر آن بر فنآوری اطلاعات پرداخته شده است.
👤نویسنده: میثم قاسمی
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: پیوست
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/18/2021 • 10 minutes, 59 seconds
108: مقاله صوتی فیلم ترسناک عصر قرنطینه
فیلم «میزبان» با این که استفادهی زیادی از کلیشهها کرده است، اما باز هم به عنوان فیلمی خلاق و هوشمند شناخته میشود. شاید اگر این فیلم در زمان دیگری به اکران میرسید، چنین توجه و اقبالی بر نمیانگیخت. اما روایت داستانی که در شبکهای اجتماعی اتفاق میافتد و هر کدام از بازیگران در خانهی خود و پشت رایانهی شخصی خود در آن حضور دارند در زمان تعطیلی سینماها و تماشای انفرادی افراد در خانه، اتفاق جالبیست که هیجان فیلم را بیشتر میکند.
👤نویسنده: سیدآریا قریشی
🎙گوینده: پژمان رمضانی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/17/2021 • 13 minutes, 38 seconds
107: مقاله صوتی پلیس احساسات
چه کسی روی آن را دارد تا به کلِ بشریت بگوید باید چه احساسی داشته یا نداشته باشند؟ بله، فلاسفه. آنها از زمان رواقیون در حال قانونگذاری برای زندگی احساسی بودهاند. کافی است احساسی در دلتان به وجود بیاید تا سروکلۀ فیلسوفی پیدا شود و مچتان را بگیرد. یکی میگوید «خشمگین» نباش، دیگری «همدلی»تان را احمقانه میداند و بسیاری هم میگویند «پشیمانی» اصلاً به درد نمیخورد. اما اینبار نوبت اگنس کالارد استاد دانشگاه شیکاگوست. او میگوید هریک از این احساسات نهایتاً نشانهای از سلامتیاند، اما تنها یک احساس است که هیچ منفعتی ندارد: نفرت.
👤نویسنده: اگنس کالارد
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: پوینت
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/16/2021 • 17 minutes, 58 seconds
106: مقاله صوتی کوچ خارج از کادرنشینان مقابل دوربین
جذابیت بازیگری و حضور جلوی دوربین بر کسی پوشیده نیست. دنیای بازیگری و شهرتش آنقدر بیانتهاست که در تمام سالهای حضور سینما در زندگی مردم، شاهد حضور چهرههای جدید و غیرسینمایی جلوی دوربین نیز بودهایم. از ورزشکاران و خوانندگان گرفته تا افرادی از اقشار و حرفههای دیگر. حضور کارگردانان مقابل دوربین نیز پدیدهی جدید و نادری نیست. در این مقاله صوتی که خواهید شنید، کارگردانانی که به نقشآفرینی در جلوی دوربین پرداختهاند اشاره شده است.
👤نویسنده: نژلا پیکانیان
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/15/2021 • 27 minutes, 27 seconds
105: مقاله صوتی آموزش برخط؛ فرصت یا محدودیت
یکی از مواردی که با همهگیری ویروس کرونا بیش از سایر امور تحت تاثیر قرار گرفت، مساله آموزش بود. از آموزش رسمی در مدارس سطوح مختلف گرفته تا تدریس در دانشگاه و همچنین انواع و اقسام کلاسهای خصوصی از کلاسهای کمکدرسی تا آموزش هنر و فنون مختلف. خیلی زود و با مشخص شدن ادامهدار بودن وضعیت کرونا، شیوههای مختلفی از آموزش برخط (آنلاین) مورد توجه و استفاده قرار گرفت. در این یادداشت به این موضوع پرداخته شده است و فرصت یا محدودیت ایجاد شده به وسیلهی این روشها را مورد بررسی قرار داده است.
👤نویسنده: مهدی میرزایی
🎙گوینده: مینا اسماعیلی
📄منبع مقاله: همشهری - دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/12/2021 • 18 minutes, 23 seconds
104: مقاله صوتی آیا کسی دلش برای برگشتن به دفتر کارش تنگ میشود؟
برای بعضیها محیطهای کاری تنفربرانگیزاند. بالاخره همکار ناسازگاری پیدا میشود که با حرفهایش عصبی و ناراحتتان کند، و همیشه چیزهایی هست که حواستان را پرت کند. شوخیهای بیمزه، بوی بدن آدمها، نور نامناسب، سرما و گرما و یک عالمه چیز دیگر. حالا یکی دو ماه است که خیلیها از دست این محیطهای آزاردهنده خلاص شدهاند و پشت میزهای آشپزخانه کار میکنند. با پیژامه، وسط شلوغکاریهای بچهها و صدای تلویزیون. اگر کارکردن در خانه هم آسان نیست، پس چطور باید این مشکل را حل کنیم؟
👤نویسنده: کاترین نیکسی
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: اکونومیست ۱۸۴۳
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/11/2021 • 30 minutes, 17 seconds
103: مقاله صوتی غریبانه
وضعیت دشوار مهاجران افغان، قاچاقچیان انسان، فقر و بی عدالتی که از جمله دغدغهها و دلمشغولیهای برادران محمودی در ساخت فیلمهای قبلیشان بوده است در اثر تازه آنها نیز نمود پیدا کرده است. در فیلم «مردن در آب مطهر» این بار از چشماندازی دورتر به ایدههایی برمیخوریم که غالباً به جای آن که در امتداد یکدیگر قرار بگیرند به هم وصل شدهاند و جدا از کارگردانی و پرداخت نسبتاً پذیرفتنیشان، برآیند منطقی زاده شدن موقعیتها از دل یکدیگر که طبعاً در یک ساختار کلاسیک، قصه را میسازند نیستند. در یادداشتی که خواهید شنید این فیلم اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است.
👤نویسنده: بهمن شیرمحمد
🎙گوینده: پژمان رمضانی
📄م نبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/10/2021 • 12 minutes, 58 seconds
102: مقاله صوتی مرد دنیا دیده
همشهری کین ساخته اورسن ولز را یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینما میدانند. ۷۹ سال از ساخت این اثر میگذرد و هنوز هم از آن به عنوان یکی از نمونههای اعلای سینمایی هنری یاد میشود. پس از گذشت این زمان و با توجه به روحیه ارجاع به گذشتهای که همیشه در عمق مناسبات هالیوود وجود داشته، ساخته شدن فیلمی درباره بخشی از فرآیند تولید و خلق این اثر هنری عجیب نیست. شاید تنها نکتهی دور از ذهن، ساخته شدن این فیلم توسط دیوید فینچر باشد. فینچر از جمله مهمترین و تاثیرگذارترین فیلمسازان زنده و فعال حال حاضر دنیاست که با ساخت فیلم «منک» به جریان ساخته شدن و حواشی پیرامون فیلم «همشهری کین» پرداخته است.
👤نویسنده: مازیار فکریارشاد
🎙گوینده: نفیسه شافی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/9/2021 • 15 minutes, 33 seconds
101: مقاله صوتی استارتاپها چگونه در سه مرحله اعتماد شما را به دست میآورند؟
شما معمولاً چقدر به دیگران اعتماد میکنید؟ شده تابهحال بستهای گرانقیمت را بدهید دست یک رانندۀ غریبه؟ یا مثلاً بدون اینکه همان زمان چیزی تحویل بگیرید، چند میلیون به حساب فروشنده واریز کنید؟ تا چند سال پیش، اینجور اعتمادکردنها اوجِ سادهلوحی بود. اما امروزه استارتاپها کاری کردهاند که ندیده و نشناخته به غریبهها اعتماد میکنیم. ریچل باتسمن، پژوهشگر دانشگاه آکسفورد، میگوید این جلب اعتماد اتفاقی نیست. او در کتاب جدیدش از سه مرحلهای میگوید که برای جلب اعتماد ضروری است.
👤نویسنده: ریچل باتسمن
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: تد
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/8/2021 • 20 minutes, 6 seconds
100: مقاله صوتی روزگار دوزخی یک عشق فیلم
جشنواره فیلم فجر امسال با وجود همهگیری کرونا به صورت محدود برگزار شد؛ هر چند همین برگزاری و رعایت نصفه و نیمهی موارد بهداشتی انتقادهای فراوانی در پی داشت. با توجه به اکران محدود فیلمها به دلیل این همهگیری، خواندن/شنیدن معرفی و نقد فیلمها برای مخاطبان اهمیت بیشتری پیدا کرده است. در این یادداشت صوتی بررسی مختصر فیلمهای روشن، پایان دنیا نزدیک است، دشمن مردم، ناراضی اما تسلیم و جنگیری در دره خرافهپرستها را خواهید شنید.
👤نویسنده: حسین ارومیهچیها
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/6/2021 • 13 minutes, 58 seconds
099: مقاله صوتی معصومیت از دست رفته
زندگی در پیش رو نام رمانی است از رومن گاری که ابتدا آن را با نام مستعار «امیل آژار» منتشر کرد تا بتواند برای دومین بار جایزه گنکور را کسب کند. کتاب با اقتباسی به کارگردانی «ادواردو پونتی» بر پرده سینما ظاهر شد. فیلمی با بازی بازیگر سرشناس سوفیا لورن. در این یادداشت صوتی با عنوان «معصومیت از دست رفته!» مقایسهای تطبیقی میان رمان و فیلم «زندگی پیش رو» انجام شده است که آن را خواهید شنید.
👤نویسنده: فرهاد خالدینیک
🎙گوینده: نفیسه شافی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/3/2021 • 12 minutes, 18 seconds
098: مقاله صوتی ناگهان دردهایم آرام گرفت، از بدنم جدا شدم و پرواز کردم
مرگ سرزمینی است که تا به حال هیچیک از مسافرانش بازنگشتهاند تا چیزی از آنجا برایمان تعریف کنند. اما آدمهای زیادی هستند که از دیوارهای این سرزمین سرک کشیدهاند و آنچه دیدهاند را شرح دادهاند. بسیاری از آنها توصیف مشابهی از تجربهشان دارند: احساس کردهاند در تونلی هستند که انتهای آن روشن و نورانی است، در هوا معلقاند، از بدنشان جدا شدهاند و آرامش و لذتی عمیق وجودشان را پر کرده است. یک عصبشناس کوشیده است این تجربه را با زیستشناسی توضیح دهد.
👤نویسنده: کریستوف کخ
🖋مترجم: میلاد اعظمیمرام
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ساینتیفیک امریکن
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/2/2021 • 24 minutes, 27 seconds
097: مقاله صوتی گزارش زندهی یک کاوش تاریخی
مستند «شهر سوخته» به کارگردانی ناصر پویش، مستندی باستانشناسی و تاریخی به نظر میرسد، اما در واقعیت روایتی مردمنگارانه با بهرهگیری از تخیلی زیباییشناسانه، درباره زندگی اجتماعی و اندیشهها و جهانبینی مردم منطقه زابل در آن برهه تاریخی است. از این رو میتوان مستند «شهر سوخته» را نوعی عبور از رویکرد باستانشناسی و برجسته کردن روایتی مردمنگارانه در تاریخ کهن دانست که تجربههای زیسته و زیست-جهان آنها را در بازنمایی خلاقانه به تصویر میکشد.
👤نویسنده: رضا صائمی
🎙گوینده: مینا اسماعیلی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
5/1/2021 • 8 minutes, 27 seconds
096: مقاله صوتی احتمال ظهور یک کووید دیگر چقدر است؟
تقریبا دو دهه از تجربه وقوع همهگیری جهانی با ویروسی از خانواده کرونا گذشته بود، که کووید ۱۹ از روزهای پایانی سال ۲۰۱۹ در جهان شیوع پیدا کرد. درحالی که هنوز بخش گستردهای از دنیا درگیر این همهگیری و خسارات جانی و مالی و حتی سیاسی ناشی از آن است، پژوهشگران به این فکر میکنند که چقدر طول میکشد تا در آیندهی نزدیک، یک عضو دیگر از خانوادهی این ویروس ظهور کند. این یادداشت صوتی را بشنوید تا درباره یافتههای نگران کنندهی پژوهشگران بیشتر بدانید.
🎙گوینده: نفیسه شافی
📄منبع مقاله: همشهری - دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/28/2021 • 8 minutes, 59 seconds
095: مقاله صوتی اگر نابغه باشم، بداخلاقیهایم را میبخشی؟
چرا خیلی از نابغهها سرنوشت تلخی دارند؟ چرا خودشان را با الکل و مواد مخدر جوانمرگ میکنند؟ فکر میکنیم آنها چون نابغهاند، چون ذهنشان یا بدنشان قدرتی مهیب و مهارناپذیر دارد، درگیر مشکلاتی میشوند که ما آدم معمولیها درکش نمیکنیم. آنها به چیزهایی میاندیشند و از چیزهایی آسیب میبینند که برای ما ناشناخته است، پس راهی نداریم جز آنکه کنار رویم و ببینیم چطور زندگیشان را تباه میکنند. اما اگنس کالارد مخالف است. از نظر او، جامعه نابغهها را طرد میکند و همین نابودشان میکند.
👤نویسنده: اگنس کالارد
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: پوینت
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/27/2021 • 16 minutes, 43 seconds
094: مقاله صوتی معمایی برای حل کردن
تاریکی سریالی علمی-تخیلی آلمانی است که توسط نتفلیکس پخش شد. تاریکی یا «دارک» با داستانهای ریز و درشت بسیاری منشا انسان، ماهیت زمان، سرنوشت و ارتباط بین گذشته، حال و آ ینده را به چالش میکشد. ماجرا در شهر کوچکی در آلمان به نام «ویندن» اتفاق میافتد و گم شدن دو پسر بچه، باعث فاش شدن رازهای ریز و درشتی میشوند که زیر پوست این شهر کوچک اتفاق افتاده بودند. عناصری فوقطبیعی ویندن را به گاهشمارهای مختلفی وصل میکنند. معماها و قلابهایی که سازندگان سریال برای مخاطبانشان ایجاد کردهاند، بیننده را تشنهی دیدن دیگر قسمتها و بازگشایی قفلها و معماها میکند.
👤نویسنده: الهام جوادپور
🎙گوینده: محمد علیزاده
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/26/2021 • 19 minutes, 18 seconds
093: مقاله صوتی شیر و خورشید
برخی شیر و خورشید را نماد پادشاهی و مرتبط با حکومت پهلوی میدانند. اما نماد شیر و خورشید از دیرباز و سالهای بسیار پیش از پهلوی، جزو نشانههای پرکاربرد و محبوب ایرانیان بوده است و رد و نقش آن را میتوان در معماری بناها و یادبودها، ظروف سفالین، پرچمها و سکهها و … دید. در این مقاله صوتی اطلاعات جالبی در مورد نماد شیر خورشید خواهید شنید.
👤نویسنده: مرضیه یاراحمدی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: همشهری - سرزمین من
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/25/2021 • 12 minutes, 32 seconds
092: مقاله صوتی انجمن شاعران کوچک غمگین
کیت کلانچی، معلم یک مدرسۀ دولتی در انگلستان است. او سالهاست که در مدرسهشان یک انجمن شعر را اداره میکند. بچهها شعرهایشان را پیش ا و میآورند تا دربارهشان نظر بدهد یا بهترشان کند. اما در سالهای اخیر، طوفانِ بیسابقهای در این انجمن آرام به راه افتاده است. با ورود موج جدید پناهجویان به انگلستان، کودکانی با تجربۀ جنگ و فقر و مرگ وارد مدرسه شدهاند و از هر سطر از شعرهای این بچهها خون و درد میچکد. حالا او معلم سوگنامهها شده است.
👤نویسنده: کیت کلانچی
🖋مترجم: پدرام شهبازی
🎙گوینده: سلاله برزه
📄منبع مقاله: گاردین
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/24/2021 • 28 minutes, 57 seconds
091: مقاله صوتی زندگی دیگران
در سادهترین تعریف ملودرام به این موضوع اشاره میشود که در این گونهنمایشی (ژانر) رخ دادن اتفاقهایی که تاثیر احساسی در مخاطب و شخصیتها میگذارند بیشتر از عمیق شدن در خود شخصیتها و شخصیتپردازیها اهمیت دارند. چیزی که در ملودرام همیشه خودنمایی میکند حسرت زندگی دیگران است. در این یادداشت صوتی که به بررسی فیلم «زندگی نامرئی» پرداخته است، داستان زندگی دو خواهر جدا افتاده روایت میشود که به گونهای زندگیشان نامرئی است.
👤نویسنده: حسین عیدیزاده
🎙گوینده: مینا اسماعیلی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/22/2021 • 15 minutes, 58 seconds
090: مقاله صوتی همشهری فینچ
فیلم «منک» به کارگردانی دیوید فینچر در سال ۲۰۲۰ توسط نتفلیکس منتشر شد. این فیلم که در گونه (ژانر) درام بیوگ رافی قرار میگیرد به سراغ یکی از معماهای تاریخ سینما رفته است. منک دربارهی هالیوود است و نوشتن فیلمنامهای شاهکار، زد و بندهای همیشگی و معمول و حتی غیرمعمول استودیویی. فیلمنامهی «همشهری کین» ساخته «اورسون ولز» به سال ۱۹۴۱ بارها مورد مناقشه و بحث بوده است. منک در روایت این دعوا، با شیوهی خود «ولز» به سراغ خود او رفته است که در این یادداشت صوتی بیشتر دربارهاش خواهید شنید.
👤نویسنده: علی فرهمند
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/21/2021 • 17 minutes, 51 seconds
089: مقاله صوتی رویای آغوش: چطور همهگیری ما را از لمس همدیگر محروم کرد؟
وقتی بزرگ میشویم، یکی از اساسیترین چیزهایی که از دست میدهیم، لمسشدن است. نوزادان ساعتهای زیادی از شبانهروز را در بغل مادر یا نزدیکانشان سپری میکنند. بچهها مرتباً به آغوش کشیده و بوسیده میشوند. اما هر چه بزرگتر میشویم، تجربههای لمسی ما کمتر و سریعتر میشود. دستدادنهای رسمی، یا برخورد ناخواسته با غریبهای در پیادهرو. اما همهگیری و فاصلهگذاری اجتماعی نوعی قحطیِ بیسابقۀ لمس به وجود آورد که باعث شد بغلکردن عزیزانمان یا بوسیدن پدر و مادرمان به رؤیا تبدیل شود. چرا به لمس نیاز داریم؟
👤نویسنده: لورا کروسیانلی
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: ایان
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/20/2021 • 28 minutes, 37 seconds
088: مقاله صوتی فیلمی درباره جاهطلبی
فیلم «شبکه اجتماعی» در هنگام اکران، که اکنون ده سال از آن زمان میگذرد، ثابت کرد که نمایشی خیره کننده در زمان خودش است. اکنون پس از گذشت سالها و رشد و فراگیری شبکههای اجتماعی از جمله فیسبوک، توییتر، اینستاگرام و … نسلی پرورش یافته است که جنبههای مختلف زندگی خود را تاثیر گرفته از این فضا میداند. دیالوگهای هوشمندانه فیلم با کارگردانی پرشور فینچر، فیلمی جذاب ساخته که تنها روایتگر ساخته شدن یکی از غولهای شناخته شدهی شبکهی اجتماعی نیست. در یادداشتی که خواهید شنید، برجستهترین سکانسهای فیلم مورد بررسی قرار گرفته است.
🖋مترجم: الهام جوادپور
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/19/2021 • 17 minutes, 52 seconds
087: مقاله صوتی حاشیه کارون
کارون، طولانیترین رود ایران است که به آبهای بینالمللی میریزد و به اقیانوس میپیوندد. این رودخانهی ۹۵۰ کیلومتری از زردکوه بختیاری در رشته کوه زاگرس سرچشمه میگیرد و همواره روی مهم و منشا شکلگیری زندگی و تمدن در اطراف خود بوده است. در دهههای گذشته، این شریان حیاتی به خطر افتاده است و نیازمند توجه ویژه و تخصصی است. در مقاله ای که خواهید شنید، اطلاعات جالب و مفیدی دربارهی کارون ارائه شده است.
👤نویسنده: شبنم قنواتی
🎙گوینده: پژمان رمضانی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/18/2021 • 12 minutes, 28 seconds
086: مقاله صوتی در دورانی که همهچیز تاریخ مصرف دارد، چرا باید کالایی ابدی بسازیم؟
بیست و پنج سال پیش، یک طراح ابررایانه ساعتی طراحی کرد که قرار بود دههزار سال عمر کند، عقربههایش بهجای ثانیهها سدهها را نشان بدهد و صدای کوکش هر هزار سال یکبار بلند شود. چه کاری بیهودهتر از این؟ آنهم در عصری که سرعت تغییرات دغدغۀ گذشته و آینده را بیاهمیت کرده است. وقتی هر لحظه تغییر میکنی، چرا باید گذشته را جدی بگیری و برای آینده برنامهریزی کنی؟ اما مگان اوگبلین توضیح میدهد که چرا این ساعت بهاندازۀ اهرام ثلاثه و برجهای بابل مهم است و چرا جف بزوس آن را به قیمت گزافی خریده است.
👤نویسنده: مگان اوگبلین
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: پاریس ریویو
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/17/2021 • 21 minutes, 28 seconds
085: مقاله صوتی دغدغههای یک سفید پولدار
سوفیا کاپولا فیلمساز بسیار خوششانسی است. کمتر کارگردانی را سراغ داریم که با این تعداد فیلم معمولی و در مواردی حتی آبکی، تا این اندازه تحسین شده باشد. سوفیا کاپولا، دختر فرانسیس فورد کاپولای بزرگ، هفت فیلم بلند د ارد و برای «گمشده در ترجمه» در سال ۲۰۰۳ جایزه اسکار را دریافت کرد. یادداشتی که خواهید شنید، علاوه بر بررسی فیلم تازهی او، یعنی «با یخ اضافه» نگاهی به کارنامهی سینمایی سوفیا کاپولا دارد.
👤نویسنده: آریان گلصورت
🎙گوینده: مینا اسماعیلی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/15/2021 • 12 minutes, 38 seconds
084: مقاله صوتی زندگی نیازموده ارزش زیستن ندارد
انیمیشن روح در ژانر ماجراجویی، فانتزی و کمدی–درام به کارگردانی پیت داکتر ساختهٔ پیکسار است که در سال ۲۰۲۰ منتشر شد. داستان دربارهی یک معلم موسیقی دبیرستانی است. او که همیشه در سودای اجرای موسیقی جاز بر صحنه بود، با تحت تأثیر قرار دادن دیگر موسیقیدانان جاز، به این فرصت دست پیدا میکند و خود را در آستانهی دست یافتن به آرزوهایش آماده میبیند. انیمیشن روح مورد تحسین مخاطبان و منتقدان قرار گرفته و تلفیق زیبایی از سینما و موسیقی را خلق کرده است.
🖋مترجم: سیدآریا قریشی
🎙گوینده: مهرانه امروانی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/14/2021 • 13 minutes, 28 seconds
083: مقاله صوتی چرا پدرهایی که در سریالهای کمدی میبینیم اینقدر دستوپاچلفتی هستند؟
به چند فیلم و سریالی کمدیای که اخیراً دیدهاید فکر کنید و نقشِ پدرها را در آنها به یاد بیاورید. تصویر رایجی که احتمالاً به ذهنتان میآید چنین چیزی است: آدمی بیکفایت، احمق، با رفتارهای بچهگانه، نصیحتهای بیثمر و وسواسهای خندهدار. کسی که از مدیریت زندگیاش عاجز است و همه از دستش عذاب میکشند. تحقیقی جدید نشان میدهد در کمدیهای امروزی پدرها بیش از همیشه مسخره میشوند، در حالی که در واقعیت بیشتر از همیشه برای خانوادههایشان وقت میگذارند. چرا؟
👤نویسنده: اریکا شارر
🖋مترجم: مهدی صادقی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: کانورسیشن
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/13/2021 • 13 minutes, 46 seconds
082: مقاله صوتی رئالیسم جادویی/سورئالیسم سینمایی
گابریل گارسیا مارکز یا عمو گابو، در کودکی با سینما آشنا شد و همراه با او به تماشای رایگان فیلمها در سینما مینشست. عشق او به سینما بر آنهایی که او را میشناختند پوشیده نبود. اما انتظار طرفدارانش برای ساخت فیلمی با اقتباس از رمان کمنظیر او، یعنی «صد سال تنهایی» در زمان زندگی گابو بینتیجه ماند. پس از مرگش اما با موافقت خانوادهاش و قراردادی که با شرکت نتفلیکس بسته شد، به نظر میرسد این انتظار در حال برآورده شدن است. در این یادداشت سه برش درباره این اقتباس بیست ساعته از رمان «صد سال تنهایی» خواهید شنید.
🖋مترجم: شهاب نادری مقدم
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/12/2021 • 12 minutes, 38 seconds
081: مقاله صوتی یکجانشینی و وسوسههای شکم
همزمان با همهگیری ویروس کرونا در جهان، بسیاری از ادارات، سازمانها و شرکتها از بخشی از نیروها و کارکنان خود خواستند تا با دورکاری، امور کاری را انجام دهند. هر چند این امر در جلوگیری از انتشار ویروس کرونا موثر است، اما یکجانشینی در خانه و کمتحرکی میتواند عادت غذایی را تغییر دهد. در خانه ماندن، دسترسی مداوم به یخچال و خوردنیهای دیگر را افزایش داده که دردسر تازهای برای کارمندان دورکار شده است. اگر شما هم جزو کارمندان دورکار هستید یا به هر دلیل دیگری این روزها ساعتهای بیشتری را در خانه سپری میکنید و برنامه تغذیهتان نامنظم شده، میتوانید از راهکارهای ارائه شده در این یادداشت صوتی استفاده کنید.
🖋مترجم: ساحل مرندیام
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری - تندرستی
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/8/2021 • 8 minutes, 16 seconds
080: مقاله صوتی هر چه بیشتر احساس پیری کنید، کمتر ولخرجی میکنید
آدمها با پیرشدن خسیس میشوند یا دستودلباز؟ پژوهشها میگویند همهچیز به این بستگی دارد که آنها دربارۀ سنشان چه احساسی داشته باشند. برخی پنجاهشصتسالهها بیشتر اوقات زیر لب غر میزنند که «پیر شدیم رفت»؛ بااینحال شبانهروز فکر حفظ پولهایشان هستند. اما یکسری هم هستند که میفهمند قرار است سیچهل سال دیگر در این دنیا زندگی کنند؛ گویا یک بار دیگر احساس جوانی میکنند و به این فکر میافتند که چگونه از باقیماندۀ عمرشان لذت بیشتری ببرند. این تغییر رویکرد باعث میشود وقتی به هشتاد سالگی میرسند، مثل بیستوپنجسالهها ولخرجی کنند.
👤نویسنده: پل سالیوان
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: نیویورک تایمز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/7/2021 • 15 minutes, 58 seconds
079: مقاله صوتی شامورتیبازی جدید نولان
کریستوفر نولان فیلمساز مهم، بزرگ و محبوبی است که در این چند وقت اخیر نامش دوباره به خاطر اکران فیلم تنت بر سر زبانها افتاده است. او هم مثل هر هنرمندی آثار ضعیف در کانامهاش دارد. به عقیده نویسنده این یادداشت، تنت یکی از آثار ضعیف کارنامه نولان است و در این یادداشت تلاش نموده تا با بررسی کارنامهی نولان و قیاس او با خودش و بهترین فیلمهایش، از میان مولفههای تکرار شونده، به شکل جامعتری تنت و نقاط قوت و ضعفش را بازنمایی کند.
🖋مترجم: علیرضا حسنخانی
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/7/2021 • 22 minutes, 55 seconds
078: مقاله صوتی جادوی هزارهی سوم
در این جهان همه چیز طبیعی است و تقریبا هیچ چیزی طبیعی نیست. در مورد انسان و تغییراتی که او در طبیعت گذاشته است، داستانی به قدمت حضور بر این سیاره وجود دارد. یادداشتی که خواهید شنید، به بررسی تغییراتی که انسان در روند طبیعی زمین ایجاد کرده است و همچنین انقلابی که با ساخت ویرایشگر ژنتیکی کریسپر در حوزه زیست-فنآوری به وجود میآید خواهید شنید.
👤نویسنده: پوریا ناظمی
🎙گوینده: محمد علیزاده
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/7/2021 • 34 minutes, 16 seconds
077: مقاله صوتی اینستاگرام و توییتر چه بر سر جامعهشناسی خواهند آورد؟
حدود ۱۰ سال پیش، مجلۀ و ایرد، مقالهای جنجالبرانگیز چاپ کرد که میگفت با ظهور کلاندادهها، «نظریه» از صحنۀ علوم انسانی حذف خواهد شد. طی این ده سال، اهمیت کلاندادهها روز به روز بیشتر شده است، اما نظریهها هم مبارزهای جانانه علیه برنامهنویسانی به راه انداختهاند که تلاش داشتهاند تا علوم اجتماعی سنتی را از میدان بهدر کنند. افق آینده به کدام سمت خواهد رفت؟ آیا جامعهشناسی رایانشی مسائلی را که دو قرن است جامعهشناسان با آنها درگیرند حل خواهد کرد؟
👤نویسنده: هایدی لدفورد
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: نیچر
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
4/4/2021 • 28 minutes, 20 seconds
076: مقاله صوتی اگر «وودی آلن» سالی یک فیلم نسازد خودش را میکشد
وودی آلن کمدین، بازیگر، کارگردان و نویسنده آمریکایی است. آلن در دههٔ ۶۰ میلادی فعالیت فیلمسازی خود را آغاز کرد . وی ۱۹ بار نامزد دریافت جایزه اسکار و چهار بار برنده آن شدهاست. او از ابتدای فعالیتش در بیش از ۸۰ فیلم به عنوان کارگردان، نویسنده و یا بازیگر نقش داشته است. یادداشتی که خواهید شنید، درباره فیلمی از فرناندو تروئبا با عنوان «فراموش خواهیم شد» است که کاراکتر وودی آلن را سوژهی اصلی خود کرده است.
🖋مترجم: شهاب نادری مقدم
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
در تعریف کلاهبرداری آمده است: بهدست آوردن چیزی از کسی از طریق خدعه، فریب، و نیرنگ. کلاهبرداری جنبهها، ابعاد و روشهای مختلفی دارد. در این پرونده مفصل، با معروفترین کلاهبرداران جهان آشنا خواهید شد. یازده کلاهبردار افسانهای که افرادی از هند و روسیه تا ایالات متحده و حتی کشور خودمان در بین آنها وجود دارند. از بزرگترین کلاهبردار بورسی جهان تا فردی که برج ایفل را فروخت و شخص دیگری که تاج محل را معامله کرد. برخی از این ماجراها با اقتباسهایی جذاب بر پردهی سینما نیز تصویر شدند. شاید شما هم داستان برخی از این کلاهبرداریها و شنیده و یا فیلمش را دیده باشید. به نظر شما کار کدامیک عجیبتر و سختتر بوده است؟
👤نویسنده: کاظم جعفری
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری سرنخ
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/31/2021 • 58 minutes, 20 seconds
074: مقاله صوتی اقتصاددانی که در ۲۹ سالگی استاد هاروارد شد
کلاس اقتصاد مقدماتی دانشگاه هاروارد، مشهور به «اقتصاد-۱۰»، یکی از مهمترین واحدهای درسی دنیاست. استادان این درس عمدتاً از اقتصاددانهای باسابقه و مشاوران روسایجمهور ایالات متحده بودهاند، از جمله پروفسور گریگوری منکیو که کتاب مقدمهای بر علم اقتصادش همچنان مهمترین منبع درسیِ آموزش مقدماتی اقتصاد در سراسر جهان است. اما بهتازگی سروکلۀ استاد جوانی پیدا شده که ایدۀ متفاوتی برای آشنا کردن دانشجویان با اقتصاد دارد. راج چتی، که دکتری اقتصادش را در ۲۳سالگی از هاروارد گرفت و در ۲۹سالگی استادِ آنجا شد، به تازگی، از طرح درسی رونمایی کرده که میتواند نگاهمان به علم اقتصاد را بهکلی زیرورو کند.
👤نویسنده: دیلن متیوز
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: وکس
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/30/2021 • 42 minutes, 10 seconds
073: مقاله صوتی سر دیهگو مارادونا را برایم بیاور
دیهگو آرماندو مارادونا اسطوره جاودانه آرژانتینی دنیای فوتبال، چندی پیش در ۶۰ سالگی درگذشت. فراتر از کیفیت و تکنیک مارادونا در فوتبال، شاید کمتر بازیکن مشهوری زندگی شخصی و حرفهای پرفراز و نشیبی همچون مارادونا داشته باشد. جذابیت و مسحور کنندگی دیهگو تنها به مستطیل سبز فوتبال محدود نمیشد. مارادونا یا صاحب دست خدا، آنقدر مورد توجه بود که تصویرش بارها بر مستطیل نقرهای سینما نیز نقش بست. در این مقاله صوتی نگاهی گذرا به فیلمهایی که درباره مارادونا شده است انداختهایم. کدام تصویر از مارادونا در ذهن شما پررنگتر است؟
👤نویسنده: مازیار فکری ارشاد
🎙گوینده: پژمان رمضانی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/28/2021 • 13 minutes, 20 seconds
072: مقاله صوتی بوی کافور بدون عطر یاس
شاید جواد طوسی را به عنوان منتقدی منعطف بشناسیم اما در این مقاله با جسارت تمام بر حکایت دریا میتازد؛ چرا؟ دلیلش را میتوان در علاقمندیهای طوسی در سینمای ایران جست. او در هر حالت کیمیایی را دوست دارد. طبیعتا دنیای فرمانآرا با عوالم نوستالژیکِ شخصیِ مولف نمیتواند شخصی را که از فیلم جرم دفاع جانهای کرد اقناع کند. اما حکایت دریا؛ فیلمی نوستالژیک برای کارگردانش است و مخاطبانی که بهمن فرمانآرا را خوب میشناسند، فیلمی پر از موتیفهای شخصی مولف را مشاهده میکنند که از ابتدای فیلمسازیش را در حکایت دریا به تصویر کشیده است.
👤نویسنده: جواد طوسی
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/27/2021 • 17 minutes
071: مقاله صوتی از دست دادن دویست میلیون دلار چه چیزی به من آموخت؟
فیزیک شاید ربطی به بازار سرمایه نداشته باشد. اما باب هندرسون از اولین دکتریخواندههای فیزیک بود که، بهخاطر مدلسازیهای ریاضیاتی، جذب والاستریت شد. سال ۲۰۰۸، ناگهان با سقوط بازار، معاملهی فاجعهباری کرد که حتی بر قیمت جهانی نفت هم اثر گذاشت. در بدترین حالت، پیشبینی میکرد فقط سی میلیون دلار ضرر کند، اما این رقم تنها یکششم آن ضرر واقعیِ آینده بود. در همین زمان، هندرسون متوجه توهمی شد که افراد کارآزموده هم گرفتارش میشوند: هرچه قبلاً موفقتر و ماهرتر باشی، پس در آینده هم احتمال موفقیتت بیشتر است. او توضیح میدهد که چگونه دچار «توهم کنترل» شد و چگونه توانست، با رهایی از آن، همۀ ضررهای انباشته را جبران کند.
👤نویسنده: باب هندرسون
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ناتیلوس
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/25/2021 • 38 minutes, 10 seconds
070: مقاله صوتی هنر ۴۵هزار ساله
کشف جدیدی اتفاق افتاده که تاریخ دیوارنگارهها را تحت تاثیر قرار داده است؛ تصویری از یک خوک پشمالو، متعلق به ۴۵ هزار و ۵۰۰ سال پیش که روی دیوار غاری در اندونزی پیدا شده است. پیدا شدن این دیوارنگاره نشان میدهد که اندونزی باستان، بیش از آنچه که فکر میشد در عصر سنگ مهم بوده است. در این مقاله صوتی درباره این کشف جدید، پرسشهای تاریخی پیرامون این موضوع و همچنین روش تخمین قدمت سنگنگارهها و موارد مرتبط با آن را خواهید شنید.
👤نویسنده: عاطفه مرادی
🎙گوینده: پژمان رمضانی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/18/2021 • 9 minutes
069: مقاله صوتی مراقبت از کودکان و نوجوانان در مقابل کرونا
همهگیری ویروس کرونا، تعطیلی مدارس و دورکاری والدین تاثیر زیادی بر الگوی تربیتی و زندگی خانوادگی افراد گذاشته است. عدهای از والدین به دلیل تعطیلی مشاغل خود در خانه ماندند و شرایط گذراندن اوقات فراغت یا حتی زمانهای کار با تغییرات بسیاری مواجه شد. در این یادداشت صوتی مجموعهای از مسائل مهم برای والدین گردآوری شده که شنیدن آن به مدیریت وضع موجود برای شما کمک میکند. دغدغهها و مشکلات شما در این زمینه چیست؟
👤نویسنده: بهار موسوی
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری تندرستی
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/17/2021 • 15 minutes, 20 seconds
068: مقاله صوتی مغز عاشق
هلن فیشر، احتمالاً بیش از هر انسانشناس زیستیِ دیگری، تصور ما را دربارهی خودمان عوض کرده است. او عمیقترین و انتزاعیترین احساساتمان را با هورمونها و عصبهایمان پیوند زده و دم به دم، یادآوری کرده که انسانها، قبل از هر چیز دیگر، موجوداتی زیستی هستند. تحقیقات او دربارهی عشق که به کمک علوم عصبشناختی انجام شده است، بر نیازِ وجودی ما انسانها به تشکیلِ پیوندهای احساسیِ دونفره و عمیقی تأکید دارد که لازمهی تداوم نسل بشر بوده است.
👤نویسنده: کوین برگر
🖋مترجم: میلاد اعظمیمرام
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: ناتیلوس
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/16/2021 • 18 minutes, 10 seconds
067: مقاله صوتی پرش به دنیای ناشناخته
کریستوفر نولان، کارگردان شناخته شدهایست و معمولا فیلمهایش بسیار مورد توجه مخاطبان قرار میگیرند. معماها، پرشها و برشهای زمانی و دیگر مشخصههایی که نولان در فیلم هایش به کار میبرد، تا مدتها محل بحث منتقدان و طرفداران سینما میشود. تنت (TeneT) آخرین ساختهی نولان نیز همانند دیگر فیلمهایش، از جمله تلقین (Inception) و میانستارهای (Interstellar) بسیار مورد توجه قرار گرفت و بحثها و نقدهای فراوانی را به خود اختصاص داد. به هر صورت تنت فیلمی است که شاید نیاز به چند بار دیدن و خواندن/شنیدن نقدها و نظرات منتقدان داشته باشد. در این یادداشت صوتی به بازی نولان با مفهوم زمان پرداخته شده که آن را خواهید شنید.
👤نویسنده: امیلی زملر
🖋مترجم: هدیه ناصری
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/15/2021 • 13 minutes, 10 seconds
066: مقاله صوتی یک گام عقبتر از هیچکاک
رمان ربکا اثر دافنه دوموریه منبع اقتباس دو فیلم با همین نام است. یکی محصول ۱۹۴۰ و به کارگردانی آلفرد هیچکاک پرآوازه و دیگری محصول ۲۰۲۰ و به کارگردانی بن ویتلی. ربکا داستان دختر جوانی را روایت میکند که با مرد ثروتمندی آشنا شده و قصد دارد جای همسر مردهی او، یعنی ربکا، را بگیرد. نسخه ۲۰۲۰ ربکا که توسط نتفلیکس عرضه شده، تلاش میکند تا از زیر سایهی ربکای هیچکاک بیرون آمده و ارزشهای خود را به رخ تماشاگر امروزی بکشد. رقابتی با یکی از خبرهترین فیلمسازان تاریخ سینما که آسان نخواهد بود.
👤نویسنده: آریان گلصورت
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/14/2021 • 12 minutes, 48 seconds
065: مقاله صوتی در مهمانیهای شبانهی آدمهای پولدار چه میگذرد؟
اشلی میرز، استاد جامعهشناسی دانشگاه بوستون، به لطف ویژگیهای ظاهریاش توانست به مهمانیهای دیوانهواری راه بیابد که جز مردان پولدار و مدلها کس دیگری امکان ورود به آنها را نداشت. مهمانیهایی که قرار بود خستگی همیشگی این مردان قدرتمند را با افراطیترین خدمات برطرف کند. تحقیق او سراغ بازیگران مختلفی میرود که در این نمایشِ جلوهفروشانهی ثروت و قدرت نقش ایفا میکنند. از کسانی که این مهمانیها را ترتیب میدهند، تا کسانی که ب ه آنها دعوت میشوند.
👤نویسنده: اشلی میرز
🖋مترجم: علی امیری
🎙گوینده: نازیما حسینی
📄منبع مقاله: لیتراری هاب
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/13/2021 • 18 minutes, 13 seconds
064: مقاله صوتی کی-پاپ فرهنگ نوظهور
پاپ کرهای که به اختصار «کی-پاپ» خوانده میشود، یکی از سبکهای متفاوت موسیقی است که این روزها طرفداران بسیاری در جهان و همینطور ایران پیدا کرده است. یکی از جذابیتهای کی-پاپ مربوط به نماهنگها و یا موزیک ویدیوهای گیرا و جالب آن است. گرچه عمر این گونه موسیقی پر رنگ لعاب کمتر از سه دهه است، اما اکنون یه خردهفرهنگ تاثیرگذار و جهانی به حساب میآید که صنعتی چند میلیارد دلاری را شکل داده است. در مقالهای که میشنوید، به بررسی که پدیدهی نوظهور و جنبههای مختلف آن پرداخته شده است. شما با کدام یک از این گروههای موسیقی پاپ کرهای آشنایی دارد؟
🖋مترجم: متین نصیری
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/10/2021 • 49 minutes
063 -مقاله صوتی بارداری در مبتلایان به سرطان
برای بسیاری این سوال پیش میاید که چگونه میتوانند دوران بارداری موفقی داشته باشند. در این مقاله که به تازگی از سوی بنیاد امور بیماریهای خاص ترجمه و منتشر شده، در مورد بارداری در مبتلایان به سرطان و احتمال ناباروری پس از سرطان، چگونگی تاثیر درمان های سرطان در باروری، محافظت در طی شیمیدرمانی و … مطالب و شرحی آمده که آن را خواهید شنید.
👤نویسنده: بنیاد امور بیماریهای خاص
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری تندرستی
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/9/2021 • 13 minutes, 48 seconds
062: مقاله صوتی چطور مادربزرگها توانستند جلوی افسردگی را در زیمباوه بگیرند؟
بیش از سیصد میلیون نفر در سراسر جهان، به درجات مختلف، با افسردگی دست به گریبانند. بسیاری از آنها در کشورهایی بحرانزده و فقیر زندگی میکنند که خشونت و گرسنگی در آنها تجربهای روزمره است. مناطقی که در آنها معضلات روانی همهگیر است، اما امکاناتی برای مشاوره و درمان وجود ندارد. یک روانشناس در زیمباوه، بعد از خودکشی یکی از بیمارانش، ناگهان راهکاری مبتکرانه به ذهنش رسید: آیا میشود از مادربزرگهای محلی برای درمان جوانان افسرده کمک گرفت؟ نتیجه شگفتانگیز بود.
👤نویسنده: ریچل نوور
🖋مترجم: پدرام شهبازی
🎙گوینده: سلاله برزه
📄منبع مقاله: بیبیسی
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/8/2021 • 17 minutes, 38 seconds
061: مقاله صوتی کسی آن بالا مرا دوست دارد
چنگیز جلیلوند، صداپیشه و مدیر دوبلاژ متولد ۱۳۱۴، در دوم آذر ۱۳۹۹ به دلیل ابتلا به ویروس کرونا چشم از جهان فروبست. فعالیت هنریاش را از ۲۲ سالگی شروع کرد و تا زمان درگذشتش، خاطرههای زیادی را برایمان به یادگار گذاشت. او گویندگی به جای بازیگران سرشناس خارجی از جمله: مارلون براندو، پل نیومن، کلین ایستوود، برت لنکستر، جانی دپ، پیتر اوتول و … و صداپیشگی بازیگران ایرانی چون محمدعلی فردین، بهروز وثوقی، ناصر ملکمطیعی، ایرج قادری و سعید راد را در کارنامه خود دارد. در این یادداشت صوتی، نگاهی گذرا به کارنامه و فعالیت هنری او داریم. کدام یک از کارهای جلیلوند بیشتر در خاطر شما مانده است؟
👤نویسنده: حمیدرضا حاجیحسینی
🎙گوینده: آرمان سلطانزاده
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/7/2021 • 8 minutes, 20 seconds
060: مقاله صوتی حسرتخواری برای گذشته بیجان
صفی یزدانیان، منتقد، فیلمساز، روزنامهنگار و مترجم، متولد سال ۱۳۳۹ در تهران و فارغالتحصیل کارشناسی سینما از دانشگاه هنر در سال ۱۳۶۸ است. او اولین فیلم بلند خود - در دنیای تو ساعت چند است(با بازی لیلا حاتمی و علی مصفا) را در سال ۱۳۹۳ کارگردانی کرد که جوایز زیادی را از جشنوارههای داخلی و خارجی کسب کرد. یزدانیان فیلم بعدی خود به نام ناگهان درخت (با بازی پیمان معادی و مهناز افشار) را در سال ۱۳۹۷ ساخت. در این یادداشت صوتی به قلم بهزاد عشقی، نقدی بر این فیلم یزدانیان به همراه مقایسهای با فیلم قبلی او و همچنین توصیفی از حضور عناصر و تفکرات مشابه در هر دو فیلم این کارگردان را خواهید شنید.
👤نویسنده: بهزاد عشقی
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/6/2021 • 17 minutes, 28 seconds
059: مقاله صوتی چگونه حواسپرتی به یادگیری عمیق کمک میکند؟
کلاس درس گاهی اوقات کاملاً یکطرفه و شبیه سخنرانیای کسلکننده میشود. نه میشود راحت خوابید، نه حرفهای استاد سلولهای خاکستریمان را قلقلک میدهد. نتیجۀ چنین کلاسی میشود ذهنی کلافه و بدنی که از فرط نشستن خشک شده. اما شاید همچنان یک راه فرار باقی باشد: اینکه بگذاری ذهنت برای خودش پرسه بزند. کتابی جدید میگوید این موقعیتِ نیمهحواسپرت، اینکه هم گوشت به استاد باشد و هم نباشد، به ذهن کمک میکند تا بهتر فکر کند، و از این میگوید که چگونه پرسههای ذهنی میتوانند برای یادگیری مفید باشند.
👤نویسنده: لیلی مایر
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: آتلانتیک
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/4/2021 • 14 minutes, 50 seconds
058: مقاله صوتی بهترین فیلمهای تاریخی که به واقعیت وفادار ماندند
فیلمهای تاریخی، گونهای پرطرفدار هستند و همواره مخاطبان خاص خود را دارند. اما این که این فیلمها چقدر به واقعیت وفادار باشند یا نسخهی تحریف شده ای از واقعیت را به مخاطبانشان عرضه کنند، همواره محل بحث بوده است. در این یادداشت صوتی، ده فیلم برتر تاریخی که به واقعیت مورد روایت خود وفادار بودهاند معرفی شده است. شما کدام یک از این فیلم ها را دیدهاید ویا با واقعیت های روایت شده در کدام یک از فیلمها آشنایی دارید؟
🖋مترجم: تکتم نوبخت
🎙گوینده: محسن ثانی
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/3/2021 • 14 minutes, 10 seconds
057: مقاله صوتی هولمز بدلی
شخصیت جذاب و ماندگاری که «سر آرتور کنون دویل» بیش از ۱۴۰ سال پیش خلق کرد بارها مورد اقتباسهای سینمایی و سریالهای تلویزیونی قرار گرفته است. کمتر کسی است که سریال معروف شرلوک هولمز با نقشآفرینی درخشان «جرمی برت» فقید را به یاد نداشته باشد و از آن لذت نبرده باشد؛ و یا حتی شرلوک بیبیسی با بازی بندیکت کامبربچ. «انولا هولمز» اما بسیار متفاوت از نمونههای پیش از خود است. جایی که تنها اسم شرلوک حضور دارد و آن حضور هم رنگ و بوی همیشگی شرلوک هولمزی که با خاطرات مخاطبان آشناست را ندارد. در این یادداشت صوتی نقدی بر فیلم انولا هولمز ساخته سال ۲۰۲۰ را خواهید شنید.
👤نویسنده: سیداریا قریشی
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/2/2021 • 13 minutes, 43 seconds
056: مقاله صوتی من نظافتچی بودم، صاحب همهی تهماندهها
وقتی یک نویسنده را در ذهنمان تصور میکنیم، معمولاً آدمی را در نظر میآوریم که پشت میز تحریری بزرگ و زیبا، با چهرهای آرام مشغول نوشتن است و دورش را کپههای کتاب و کاغذ پر کرده است. به همین خاطر وقتی میفهمیم نویسندهای غیر از نوشتن، مثلاً سوزنبانی یا مکانیکی میکرده است، شگفتزده میشویم. الی گلدستون، نویسندۀ بریتانیایی از این دست بود. او که پیش از آنکه بتواند با نوشتن زندگیاش را بگذراند، نظافتچی بود، از موقعیت دشواری نوشته است که این شغل برایش به وجود میآورد.
👤نویسنده: الی گلدستون
🖋مترجم: میترا دانشور
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: نیواستیتسمن
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
3/1/2021 • 13 minutes, 20 seconds
055: مقاله صوتی کاش میشد این شهر رو خراب کرد و دوباره از نو ساخت
یک دهه از ساخت و اکران فیلم «جدایی نادر از سیمین» میگذرد؛ فیلمی که در زمان اکران، علاوه بر کسب جایزههای مهم بینالمللی، بسیار مورد توجه مخاطبان و سینمادوستان قرار گرفت. اینک پس از یک دهه از اکران فیلم، جدایی نادر از سیمین چه جایگاهی دارد؟ و چه نسبتی با حوادث و شرایط اجتماعی امروز دارد؟ در این یادداشت صوتی، دربارهی شرایط اجتماعی طبقه متوسط که نادر و سیمین آنها نمایندگی میکردند و همچنین طبقه فرودست با نمایندگی حجت و راضیه در روزگار امروز خواهید شنید.
👤نویسنده: حسین عیدیزاده
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/28/2021 • 8 minutes
054: مقاله صوتی خانه ابدی اساتید
آرامگاه فردوسی در طوس که محل خاکسپاری این شاعر بلندآوازهی پارسیگوست، مدفن استادان و چهرههای سرشناس دیگریس ت که در کنار سرایندهی شاهنامه آرمیدهاند. آرامگاه کنونی که با معماری و فضاسازی مناسب، یادآور داستانهای شاهنامه و نبرد پهلوانان ایرانیست، تاریخی پر ماجرا دارد و در طول تاریخ پست و بلند بسیار داشته است. در این یادداشت صوتی، دربارهی معماری کنونی و تاریخچه مختصر اقدامات انجام شده دربارهی ساخت این آرامگاه خواهید شنید. شما میدانید کدام یک از افراد سرشناس در محوطه آرامگاه فردوسی آرمیدهاند؟
👤نویسنده: نازیلا ناظمی
🎙گوینده: ماهتینار احمدی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/27/2021 • 28 minutes
053: مقاله صوتی کمالطلبها بدون این که بدانند افسرده میشوند
اگر کمالطلب باشید، خودتان را میکشید تا کارها را به بهترین شکل انجام بدهید: کارهای نصفهنیمه اعصابتان را خرد میکند؛ هر چیزی، اگر عالی نباشد، آزارتان خواهد داد؛ احساس شرم و گناه هرگز دست از سرتان برنمیدارد و چون اغلب اوقات زورتان به واقعیت نمیچربد، نهایتاً پژمرده میشوید. مارگارت راثرفورد روانشناسی است که میگوید کمالطلبیِ ناسالم آنقدر پیش میرود که خیلی پنهان و بیسروصدا صاحبش را دچار افسردگی میکند. او به این اختلال میگوید «افسردگی نقابدار». راثرفورد که سالهاست دربارۀ کمالطلبیِ منفی تحقیق کرده راهنمایی عملی برای درمان آن پیشنهاد میکند.
👤نویسنده: مارگارت راٍرفورد
🖋مترجم: فاطمه زلیکانی
🎙گوینده: فرناز مرکباتی
📄منبع مقاله: سایکی
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/24/2021 • 41 minutes, 10 seconds
052: مقاله صوتی زندگی سیاهان مهم است
چند ماه پیش و با مرگ جرج فلوید در بازداشت پلیس و در حالی که به زحمت میگفت «نمیتونم نفس بکشم!» موج جدید و گسترده ای از اعتراضات به نابرابری ها و بیعدالتیهای نژادی در آمریکا را به راه انداخت. صدها هزار نفر در شهرهای مختلف ایالات متحده و حتی برخی از شهرهای اروپایی با شعار «زندگی سیاهپوستان مهم است» به خیابانها آمدند. در این میان، سیاستها و رفتار بسیاری از سازمانها، نهادها و همچنین حرفههای مختلف از جمله سینما مورد تردید و بازبینی قرار گرفت. در این یادداشت بر تاثیر این حرکت در صنعت سینما پرداخته شده است.
🖋مترجم: هدیه ناصری
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/23/2021 • 15 minutes, 40 seconds
051: مقاله صوتی حنظله یعنی سیب تلخ
الیا سلیمان، فیلمساز فلسطینی الاصل، در فیلم تازهاش به عنوان «بهشت حتما همین است» به نقد سنت در گهواره سنت (سرزمین فلسطین) دست زده است. فیلمی کم دیالوگ و مملو از قطعات گوناگون موسیقی فولکلور که با نگاهی جامعهشناسانه برگزیده شدهاند؛ اما داستان فیلم به ناصریه محدود نمیشود و به پاریس و نیویورک نیز کشیده میشود. در این یادداشت صوتی، بررسی این فیلم را خواهید شنید.حنظله، شخصیت ثابت کاریکاتورهای ناجی العلی، کاریکاتوریست مشهور فلسطینی است که در خیابانی در لندن ترور شد. حنظله، همان کودک ده ساله است که همیشه پشت به تصویر دارد و دستهایش را پشت کمر قلاب کرده است.
👤نویسنده: مازیار فکری ارشاد
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/22/2021 • 14 minutes
050: مقاله صوتی مرگی به نام زندگی: تأملاتی دربارهی کرانهی باختری
کرهایها بعد از جنگ جهانی دوم، تکنیک بسیار کارآمدی را برای شکنجه اختراع کردند که طی آن قربانی را مجبور میکردند تا کاری را که برایش اندکی ناخوشایند است، برای مدتی بسیار بسیار طولانی انجام دهد. مثلاً لبۀ صندلی بنشیند یا با زاویهای ناراحت به دیوار تکیه دهد. با طولانیشدن زمان، قربانی حاضر میشد به هر چیزی اعتراف کند تا از این عذاب خلاص شود. دیوید گریبر، انسانشناس آمریکایی، میگوید این شبیه تکنیکی است که اسرائیل روی کل یک ملت به کار بسته است.
👤نویسنده: دیوید گریبر
🖋مترجم: محمدملاعباسی
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: اینترنشنال تایمز
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/21/2021 • 37 minutes, 57 seconds
049: مقاله صوتی نئاندرتالهای ایرانی در کنام کل و بز
نخستین بازسازی توزیع دیرینهانسان نئاندرتال در فلات ایران به انتشار مقالهای مهم در نشریه نیچر انجامید. گونه انسان نئاندرتال نزدیکترین خویشاوند امروزی انسان تلقی میشود که نسل آنها حدود ۴۰ هزار سال پیش منقرض شده است. محل زیست این گونه، اروپا و بخشهایی از غرب و مرکز آسیا از جمله فلات ایران بوده است. در این پژوهش که با همکاری گروهی از پژوهشگران ایرانی و آلمانی انجام شده است، با استفاده از مدلهای توزیع گونهای، برای نخستین بار در تاریخ مطالعات انسان نئاندرتال، همپوشانی زیستگاه این گونهی انسانی منقرض شده و طعمههای عمدهی آن یعنی کل، بز، قوچ، میش و آهوی ایرانی مورد بررسی قرار گرفته است.
👤نویسنده: علی شمس
🎙گوینده: حانیه حسینی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/20/2021 • 16 minutes, 10 seconds
048: مقاله صوتی کرونا در کودکان
در ابتدای شیوع کرونا، ابتلای کودکان به ندرت مشاهده میشد و ابتلای خفیفتر و گاهی هم بدون علامت کودکان به این بیماری، موجب شد تا تصور کنیم که کودکان به این بیماری مبتلا نمیشوند؛ اما به مرور زمان و افزایش اطلاعات، متوجه شدیم امکان ابتلای نوزادان نیز وجود دارد، به خصوص اگر نوزادان از مادر مبتلا به کرونا متولد شده باشند. در این یادداشت صوتی که به قلم دکتر مهدیه نیکنژاد، متخصص کودکان و نوزادان نوشته شده است، در مورد ابتلای کودکان و نوزادان به ویروس کرونا و مواردی که باید به آن توجه کرد خواهید شنید.
👤نویسنده: دکتر مهدیه نیکنژاد
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری تندرستی
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/17/2021 • 8 minutes, 49 seconds
047: مقاله صوتی اگر قرار باشد به جزیره ای دورافتاده بروید، چه کسی را با خود میبرید؟
معنای زندگی چیست؟ احتمالاً این سؤال را وقتهایی از خودمان میپرسیم که در رسیدن به هدفی شکست خوردهایم یا تنها و دلشکستهایم. فرانک مارتلا، فیلسوف و روانشناسی که دربارۀ معنای زندگی تحقیق میکند، با ارجاع به تحقیقات مختلف، شرح میدهد که زندگی ما انسانها، بیش از همه، در پیوند با دیگر انسانهاست که معنا میگیرد. در دوستیهایی که میسازیم، در محبتی که نثار اعضای خانوادهمان میکنیم و در تجربۀ مشترکی که با آنها میسازیم.
👤نویسنده: فرانک مارتلا
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: تد
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/16/2021 • 18 minutes, 2 seconds
046: مقاله صوتی ناموفق در جذب مخاطب
فیلمهای جیمز باند، مامور خوشلباس، خوشچهره و ماهر سازمان «ام.آی.۶» که با کد «۰۰۷» شناخته میشود، طرفداران زیادی در سراسر جهان دارد و الهامبخش کاراکترها و فیلمهای زیادی بوده است. در سینمای ایران نیز با اقتباس از این نوع فیلمها و شخصیت مامور مخفی، فیلمهایی ساخته و اکران شد که بیشتر آنها در جذب مخاطب ناموفق بودند. در این یادداشت صوتی، درباره فیلمهایی از این دست که از دهه ۴۰ خورشیدی در ایران رواج پیدا کرد خواهید شنید.
👤نویسنده: حمیدرضا حاجیحسینی
🎙گوینده: محمد علیزاده
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/15/2021 • 15 minutes, 20 seconds
045: مقاله صوتی به توقع شما بستگی دارد
فیلم «فورد در برابر فراری» یک فیلم آمریکایی در گونه (ژانر) درام زندگینامهای و به کارگردانی جیمز منگولد است که در سال ۲۰۱۹ اکران شد. فیلمی که بر اساس حوادث و اتفاقات واقعی ساخته شده است. فیلمهای هیجانی با موضوع ماشینهای مسابقهای علاوه بر هواداران فیلم دوست، هوادارن ماشینباز مخصوص به خود را نیز دارد. در این یادداشت به این فیلم با بازیگران سرشناسی چون کر یستین بیل و مت دیمون پرداخته شده و آن را مورد نقد و بررسی قرار داده است.
👤نویسنده: سیدآریا قریشی
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری ۲۴
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/14/2021 • 16 minutes
044: مقاله صوتی المپیک قربانیان
همۀ ما در طول زندگی با ناملایماتی روبهرو میشویم، و بعضی از ما، ضربههای روحی بسیار دردناکی را تجربه میکنند. اما مواجهۀ آدمها با این رنجها یکسان نیست. برخی میتوانند آن تجربهها را پشت سر بگذارند، بهبود یابند و حتی از آن آسیبدیدگی نیرو بگیرند تا به دیگران کمک کنند؛ و برخی هم در دام چیزی میافتند که روانشناسان به آن «ذهنیت قربانی» میگویند. برای این دسته، قربانیبودن به هستۀ مرکزی هویتشان تبدیل میشود، چیزی که نه میتوانند ببخشند، نه فراموش کنند.
👤نویسنده: اسکات بری کافمن
🖋مترجم: حمید ضرابی
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: ساینتیفیک امریکن
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/13/2021 • 27 minutes, 20 seconds
043: مقاله صوتی دنیا نگاهمان میکند
دهه شصت میلادی دوران تحولات اساسی در سراسر جهان بود. آمریکا نیز دورهای از اتفاقات ویژه را میگذراند. از ترور جان اف.کندی تا بحران هستهای کوبا و جنگ سرد با اتحاد جماهیر شوروی. از جمله اتفاقات سیاسی و اجتماعی این دوران آمریکا، جنگ ویتنام و واکنش مردمی به این رویداد بود. فیلم «دادگاه شیکاگو شماره ۷» وقایع مربوط به دادگاه معترضین و مخالفان جنگ ویتنام را به تصویر کشیده است. دادگاهی که در عصر پیش از اینترنت و رسانههای فراگیر و حتی بدون حضور دوربینهای عکاسی و فیلمبرداری برگزار شد. در این یادداشت صوتی، بررسی این فیلم را خواهید شنید. عنوان این یادداشت برگرفته از شعار معترضان به جنگ ویتنام در آمریکاست: «دنیا نگاهمان می کند».
👤نویسنده: مازیار فکری ارشاد
🎙گوینده: مریم پاکذات
📄منبع مقاله: همشهری 24
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/11/2021 • 15 minutes, 20 seconds
042: مقاله صوتی اقتباسهای 120 ساله
ژول ورن، پیشگوی علمژول گابریل ورن، در فوریه سال ۱۸۲۸ میلادی در نانت فرانسه به دنیا آمد. تحصیلاتش در رشته حقوق بود اما علاقه فراوان او به نویسندگی او را به مسیر نوشتن رمان و نمایشنامه کشاند. بیشتر شهرت او مربوط است به رمانهای علمی-تخیلی و پیشگوییهایش از آینده. او در رمانهایش از مفاهیمی مانند زیردریایی، لیزر، سفر به ماه، هواپیما و بسیاری مفاهیم علمی دیگر نام میبرد که در آن زمان هنوز اختراع یا کشف نشده بودند. آثار این نویسنده فرانسوی از اولین منابع الهامبخش ژانر فیلمهای علمی-تخیلی در سینما هستند. رمانهایی نظیر پنج هفته در بالن، بیست هزار فرسنگ زیر دریا، دور دنیا در هشتاد روز و از زمین به ماه نمونههایی از آثار ژول ورن هستند که نسخه سینمایی آنها ساخته شدهاست. وی در ماه مارس سال ۱۹۰۵ میلادی در شهر آمین در شمال فرانسه بر اثر بیماری دیابت درگذشت.
👤نویسنده: عباس کریمی عباسی
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری 24
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/10/2021 • 16 minutes, 30 seconds
041: مقاله صوتی اگر خیلی باهوشی، پس چرا پولدار نیستی؟
کمابیش در اغلب جوامع، توزیع ثروت از الگوی شناخته شدهای پیروی میکند که به آن « قانون ۲۰-۸۰» میگویند: یعنی ۲۰ درصد افراد صاحب ۸۰ درصد ثروت هستند. بهنظر ناعادلانه یا عجیب نخواهد بود اگر ۲۰درصد ثروتمند همانهایی باشند که بیشترین استعداد را هم دارند. اما چنین نیست. گروهی از پژوهشگران مدلی کامپیوتری طراحی کردهاند که نشان میدهد افراد بسیار موفق آنهایی نیستند که بسیار باهوشاند، بلکه آنهایی هستند که بسیار خوششانس بودهاند. با درنظر گرفتن این موضوع میتوانیم در سرمایهگذاریهای مختلف عایدی دوچندانی داشته باشیم.
👤گروهی از نویسندگان
🖋مترجم: مهدی صادقی
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: MIT Technology Review
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/9/2021 • 12 minutes, 20 seconds
040: مقاله صوتی کاراکتری برای تمام فصول؛ شرلوک هلمز
«اسم من شرلوک هولمز است و شغلم دانستن چیزهایی است که سایر مردم نمیدانند.» این نقل قولی است از زبان هولمز و چکیدهای از اصل شخصیت او که به قلم «سر آرتور کنون دویل» خلق شد و «مخلوق ادبی همه اعصار» نام گرفت. کاراکتر جذاب شرلوک هولمز با توسل به مشاهده دقیق، تفکر و استنتاج که سه مرحلهی اصلی هر پژوهشی هستند، علاوه بر محبوبیت و جذابیت در زمان نوشتن داستانها، در دورههای بعدی نیز مورد توجه قرار گرفت و داستانهای زیادی با شخصیت اصلی او و یا با الهام از او بر پردهی سینما و صفحهی تلویزیون نقش بست. در این یادداشت صوتی با مشهورترین اقتباسهای انجام شده و شخصیتهایی که در نقش شرلوک ظاهر شدند آشنا خواهید شد.
👤نویسنده: عباس کریمی عباسی
🎙گوینده: محمد علیزاده
📄منبع مقاله: همشهری 24
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/8/2021 • 14 minutes, 30 seconds
039: مقاله صوتی گناه عشق؛ نقد سریال همگناه
از شروع تولید و پخش سریالها برای پخش در شبکههای خانگی نزدیک به یک دهه میگذرد. در سالهای اخیر و با رونق گرفتن شبکههای تلویزیونی اینترنتی، علاوه بر استقبال بیشتر مخاطبان، تولید این سریالها نیز افزایش یافت. یکی از این سریالها که در جذب مخاطب بسیار موفق عمل کرده است، سریال «همگناه» به کارگردانی و تهیهکنندگی مصطفی کیایی است. سریالی که علاوه بر حضور بازیگران سرشناسی چون پرویز پرستویی، هدیه تهرانی، حبیب رضایی، هنگامه قاضیانی، مسعود رایگان و بازیگران معروف دیگر از جمله خود مصطفی کیایی، دارای فیلمنامهای به نسبت قوی و پر کشش نیز بود. در یادداشتی که خواهید شنید، مروری بر این سریال پرطرفدار خواهیم داشت.
👤نویسنده: فرهاد خالدی نیک
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری 24
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/7/2021 • 16 minutes, 30 seconds
038: مقاله صوتی در سیلیکونولی او تنها کسی است که هنوز چیزی به نام وجدان دارد
اگر یکبار جِران لانییِر را ببینید، برای همیشه در یادتان خواهد ماند. مردی با چشمان آبی، موهای بسیار بلند بافتهشدهای که دور و برش ریخته، ریش بزی تُنُکی که زیر چانهاش پایین آمده و هیکلی بسیار فربه. اما فقط ظاهر او نیست که عجیب است، در واقع همهچیزش، از داستان زندگیاش، تا عقاید و علایق و رفتارهایش عجیب و سردرگمکننده است. او را پدر واقعیت مجازی میدانند؛ دانشمندی که از اولین روزها در این صنعت حضور داشته، و بااینحال، امروزه یکی از سرسختترین منتقدان سیلیکونولی به شمار میرود. جران لانیر از اسارتی که شبکههای اجتماعی برای مردم به ارمغان آورده و از آنها بهرهبرداری می کند انتقاد میکند.
👤نویسنده: زک بارون
🖋مترجم: بابک حافظی
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: GQ Magazine
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/6/2021 • 44 minutes, 26 seconds
037: مقاله صوتی آیا نشانههای حیات در سیاره ناهید کشف شده است؟
حیات فرازمینی و زندگی موجودات فضایی همواره یکی از علاقمندیها و از موارد مورد توجه انسان بوده است. این میل به وجود و کشف این حیات، علاوه بر داستانها و فیلمهای علمی-تخیلی، در تحقیقات رسمی دانشمندان و موسسههای علمی و پژوهشی نیز وجود دارد. در هفتههای گذشته، مطلبی در نشریهی علمی معتبر «نیچر» منتشر شد که توجه کنجکاوان نجوم و کیهانشناسی را به خود جلب کرد؛ این که همسایهی زیبای زمین، یعنی سیاره ناهید، ممکن است حامل حیاتی فرازمینی (هر چند در شکل بسیار ساده و اولیهی آن) باشد. در این یادداشت صوتی، در مورد این یافته جدید و همین طور مطالبی در مورد شرایط اتمسفر و سطح ناهید خواهید شنید.
👤نویسنده: رسول لوایی
🎙گوینده: حانیه حسینی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/2/2021 • 24 minutes, 30 seconds
036: مقاله صوتی خشونت بر روی آسفالت
سینمای ایران از سال ۱۳۴۸ و با اکران فیلم «قیصر» ساخته مسعود کیمیایی وارد مرحله جدیدی شد و تفکرات تازهای در سینما راه یافت که مورد توجه مخاطبان و منتقدان قرار گرفت. در سال های بعد تعدادی از فیلمسازان ایرانی، با تاثیر از فضای اجتماعی و سیاسی آن روزها، فیلمهایی اعتراضی با حضور ضدقهرمانهای آواره و پرسهزن در کوچه و خیابان ساختند که داستانشان پر از درگیری و خشونت و خون در کف شهر و روی آسفالت خیابانها بود. در این یادداشت صوتی، مروری خواهیم داشت بر برخی از این فیلمها که نسل تازهای از مخاطبان را به سینمای ایران افزود.
👤نویسنده: حمیدرضا حاجیحسینی
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری 24
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
2/1/2021 • 19 minutes, 40 seconds
035: مقاله صوتی بچهای محبوس در زیرزمین
«اورسولا لو گویین» داستان کوتاه مشهوری دارد به نام «آنان که از خیر اُمِلاس میگذرند». داستان شهری را توصیف میکند پر از شادی و خوشبختی و زیبایی. اما این شهر یک راز دارد. کودکی که در بدترین شرایط ممکن در زیرزمینی محبوس شده است. اگر آن کودک نجات پیدا کند، شهر ویران میشود و اگر شادیِ ساکنانش بخواهد ادامه یابد، کودک باید زجر بکشد. انتخاب شما چیست؟ آیا این قرارداد را میپذیرید و در اُمِلاس زندگی میکنید؟
👤نویسنده: دیوید بروکس
🖋مترجم: پدرام شهبازی
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: New York Times
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/31/2021 • 9 minutes
034: مقاله صوتی واسه نونه؛ پروندهای برای سیامک انصاری و تبلیغاتش
احتمالا شما هم تبلیغات رگباری سیامک انصاری برای بایا را دیدهاید. تبلیغاتی که تقریبا در تمام طول روز و از تمامی شبکههای تلویزیونی صدا و سیما پخش میشود. تبلیغاتی به نسبت طولانی و پرهزینه که بیشتر روی اعصاب مخاطب راه میرود تا این که مخاطب را جذب کند. در این شماره از مقالات صوتی رادیو ریرا، پروندهای در این مورد خواهید شنید که در شماره ۷۴۹ مجله همشهری جوان منتشر شده است. ابتدا یادداشتی با عنوان «ببخشید! من اون سیامک انصاری نیستم!» به قلم مسعود عطری که به «پشت پرده تبلیغات پرسودی که روی اعصاب شما راه میروند!» پرداخته و سپس یادداشتی به قلم مجتبی عطری با عنوان «آیا سیامک انصاری تمام شده؟!» که به «کارنامه سیامک انصاری از دستیاری رسول ملاقلیپور تا این سیامک بایا» پرداخته است.
👤نویسندگان: مسعود عطری و مجتبی اردشیری
🎙گوینده: مهدی صفری
📄منبع مقاله: همشهری جوان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/30/2021 • 58 minutes, 30 seconds
033: مقاله صوتی بررسی دستاوردهای لئوناردو داوینچی
لئوناردو داوینچی، نقاش، دانشمند، ریاضیدان، مجسمهساز، مخترع، معمار، موسیقیدان، آناتومیست، زمینشناس و گیاهشناس ایتالیایی دوره رنسانس، در سال ۱۴۵۲ میلادی در توسکانی، در قلمرو جمهوری فلورانس زاده شد. او پسر نامشروع یک دفتردار ثروتمند فلورانسی بود. او را بیشتر برای معروف ترین نقاشیاش یعنی مونالیزا و همچنین نقاشی شام آخر، که یکی از باارزشترین نقاشیهای جهان است میشناسند. اما داوینچی علاوه بر نقاشی، به عنوان یک مهندس نیز مشهور است و طرحها و اختراعات زیادی از او برجای مانده است. او همچنین علاقه وافری به سایر موضوعات علمی داشته که برخی از پژوهشهای او از این قرارند:پیکرتراشی و معماری، کالبدشکافی و مطالعه برروی آناتومی بدن انسان، مطالعه در زمینه زمینشناسی، چگونگی پرواز پرندگان، هندسه، نور و پرسپکتیو و پدیدههای آب و هوایی.این نابغه ایتالیایی دوره رنسانس در سال ۱۵۱۹، در کلوسلوس فرانسه درگذشت.
👤نویسنده: حسین نیکنژاد
🎙گوینده: مینا اسماعیلی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/28/2021 • 33 minutes
032: مقاله صوتی رسیدن به خوشبختی به سبک استاد بدبینی
پس از آنکه پدر آرتور شوپنهاور خودکشی کرد، مادرش تصمیم به مهاجرت گرفت. چندی بعد که آرتور تصمیم گرفت هامبورگ را ترک کند، مادرش موافقت کرد، اما شرطی گذاشت: اینکه فکرِ آمدن به خانۀ او را از سرش بیرون کند و بیپرده به او گفت: «خیلی آزاردهندهای». او نچسب و بدقلق بود، چون زندگی را سیاه و رنجآلود میدید. در نظر او، «زندگیکردن کسبوکاری بود که دخلش به خرجش نمیارزید». اما آیا آموزههای شوپنهاور سراسر بدبینی است؟ دیوید باتروودز توضیح میدهد که چگونه میتوان سراغ «خوشبختیِ نیمهرضایتبخشی» را در اندیشههای او گرفت.
👤نویسنده: دیوید باتر وودز
🖋مترجم: علی کوچکی
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: Aeon
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/28/2021 • 35 minutes
031: مقاله صوتی چشمام خسته است؛ درباره عارضه خستگی چشم
با توجه به افزایش روزافزون استفاده و کار با صفحهنمایش رایانهها و تلفنهای همراه، عارضه خستگی چشم یکی از معضلات شایع برای کاربران است. در این یادداشت مطالبی در این باره و تمرینهایی برای پیشگیری از این مشکل و رفع آن خواهید شنید.
👤نویسنده: یگانه ادیب
🎙گوینده: مینا اسماعیلی
📄منبع مقاله: همشهری تندرستی
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/27/2021 • 15 minutes, 20 seconds
030: مقاله صوتی کشف کوارکهای پنهان
کوارکها ذرات بنیادین و یکی از اساسیترین اجزای تشکیل دهنده ماده، با یکدیگر ترکیب میشوند تا ذراتی دیگر به نام هادرون را پدید آورند. پروتون و نوترون پایدارترین هادرونها هستند که هسته اتم را تشکیل میدهند. کوارکها هیچگاه به تنهایی یافت نمیشوند و به صورت مستقیم قابل مشاهده نیستند؛ آنها را فقط میتوان درون هادرونها ردیابی کرد. به همین دلیل بیشتر دانش ما از کوارکها از مشاهدات خود هادرونها نتیجهگیری شده است. در این مقاله سعی کردهایم نگاهی اجمالی به این ذرات مرموز و گریزپا بیاندازیم.
👤نویسنده: جیمز روبرتو
🖋مترجم: سلیمان فرهادیان
🎙گوینده: حانیه حسینی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/27/2021 • 24 minutes
029: مقاله صوتی چرا باب راس همچنان اینقدر محبوب است؟
احتمالا شما هم برنامه «لذت نقاشی» باب راس را که مدتی از شبکهی چهار پخش میشد، دیدهاید. باب راس با مدل موی خاص خود و شیوهی متفاوتش در نقاط مختلفی از دنیا شناخته شده است. توصیفهای بدیع و جالبش از ابرها، کوهها، درختان، رودخانهها و … و همچنین انرژی مثبتی که بیننده از اجرای برنامهی او میگرفت، او را برای مخاطبان به یادماندنی کرده است. در این مقالهی صوتی نویسنده علاوه بر معرفی باب راس و مسیرش برای رسیدن به موفقیت، از تجربهی شرکت خود در یکی از کلاسهای آموزشی ا ین سبک گفته است.
👤نویسنده: مایکل جی.مونی
🖋مترجم: میترا دانشور
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: The Atlantic
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/24/2021 • 27 minutes, 40 seconds
028: مقاله صوتی بیا عشق بورزیم؛ بررسی فیلمهای کالت سینمای ایران
در تعریف فیلم کالت گفتهاند: فیلمیست معمولاً جدا از جریان اصلی سینما با جامعهای از طرفداران پروپاقرص که هواداران فرقهای فیلم را تشکیل میدهند. امبرتو اکو درباره مشخصات فیلم کالت میگوید: عشقورزیِ مخاطبان شرطی اساسی اما ناکافیست؛ اثر هنری باید جهانی خودبسنده به ارمغان آورد تا طرفدارانش بتوانند شخصیتها و رویدادها را همچون جنبههایی از جهان محفلی و فرقهای خود یادآوری و نقل کنند. فیلمهایی ایرانی که در این رده جای میگیرند کم نیستند و نسلهای مختلف از ایرانیان به آنها علاقه دارند و بارها با تماشای آنها نشستهاند و بازتاب این فیلمها را در زندگی شان میتوان دید. در این یادداشت صوتی مرور و بررسی کوتاهی از معروفترین فیلمهای کالت سینمای ایران خواهیم داشت.
👤نویسنده: جواد طوسی
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری 24
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/23/2021 • 20 minutes
027: مقاله صوتی ثروتمند نیکوکار یا شیطان فرشته پوش؟
فعالیتهای خیریه یکی از ثروتمندترین و معروفترین افراد دنیا، همواره مورد پرسش بوده است. این روزها و با شایعاتی که به همراه گسترش ویروس کرونا مطرح شده است، نگاههای بیشتری را به بیل گیتس، بنیاد خیریهاش و فعالیتهایش در زمینه تولید واکسن به خود جلب کرده است. در این یادداشت ضمن بررسی شایعات مطرح شده پیرامون این موضوع، امکان وقوع برخی از این شایعات و فعالیتهای بنیاد خیریه بیل و ملیندا گیتس مطرح شده است.
👤نویسنده: سلیمان فرهادیان
🎙گوینده: حانیه حسینی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/21/2021 • 17 minutes, 20 seconds
026: مقاله صوتی کرونا آخرش خوش است!
این روزها همهگیری ویروس کرونا، جنبههای مختلف زندگی ما را در بر گرفته است. موضوعی که پیش از این، زمینهی ساخت و موضوع اصلی فیلمهای زیادی شده است. در این یادداشت، در مورد فیلمهایی که به فجایع انسانی پرداختهاند خواهید شنید. اما آیا واقعا «کرونا آخرش خوش است»؟!
👤نویسنده: عباس کریمی عباسی
🎙گوینده: نازنین شکرابی
📄منبع مقاله: همشهری 24
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/20/2021 • 17 minutes, 20 seconds
025: مقاله صوتی پیروزی حضوری ناب؛ درباره لوییز گلوگ
در سالهای اخیر انتخاب برندگان نوبل با تعجب دنبالکنندگان این جایزه همراه بوده است. در جایی که هنوز دست نویسندگان معروفی از دریافت این جایزه کوتاه مانده است، مطرح شدن نام نویسندگان کمآوازهتر بسیار بحث برانگیز بوده است. همان اتفاقی که پس از اعلام نام «لوییز گلوک» به عنوان برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۰ رخ داد. در این مقاله صوتی با نویسندهای که شاید پیش از دریافت جایزه نوبل کمتر نامش را شنیده بودید، بیشتر آشنا خواهید شد.
👤نویسنده: فرناز شهیدثالث
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/19/2021 • 9 minutes
024: مقاله صوتی شکوه ایران باستان در موزههای بزرگ جهان
ایران با پیشینهی تمدنی چند هزار سالهی خود یکی از کهنترین کشورهای دنیاست و جای جای این سرزمین مدفن آثار باستانی و تاریخی است. متاسفانه به دلایل بسیاری، تعداد زیادی از میراث فرهنگی ما از موزههای معتبر خارجی سر در آوردهاند. در سالهای اخیر با توسعه امکانات مبتنی بر اینترنت، امکان موزهگردی آنلاین برای بسیاری از موزههای معتبر فراهم شده است که آثار ایرانی هم در میان آنها قرار دارد و در بسیاری از موزهها بخش مخصوص به خود را دارد. در روزهایی که به علت شیوع بیماری کرونا، بسیاری از تفریحات و سرگرمیها محدود شدهاند، موزهگردی آنلاین میتواند یک سرگرمی جالب و آموزنده باشد. این یادداشت به معرفی موزههایی با آثار ایرانی که امکان بازدید آنلاین دارد را معرفی کرده است.
👤نویسنده: شکوفه نعمتی
🎙گوینده: محسن ثانی
📄منبع مقاله: همشهری سرزمین من
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/18/2021 • 14 minutes, 10 seconds
023: مقاله صوتی دوستی با پوست؛ چگونه میتوان نوع پوست خود را تعیین کرد
در کنار تفاوتهای ظاهری و جسمی افراد، پوست نیز انواع مختلفی دارد که هر کدام نیازمند مراقبت و محصولات مخصوص به خود هستند. در این یادداشت، با انواع مختلف پوست، راههای تشخیص آن و همچنین راههای مراقبت از آن آشنا خواهید شد.
👤نویسنده: سایه ابراهیمی
🎙گوینده: رفیعه پوستی
📄منبع مقاله: همشهری تندرستی
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/17/2021 • 14 minutes
022: مقاله صوتی آغاز، هذیان، پایان؛ نقدی در باره فیلم کشتارگاه
درست است که صنعت سینما مانند بسیاری از فعالیتها و مشاغل دیگر با شروع همهگیری کرونا صدمه دیده است، اما اکران فیلمها به صورت آنلاین جریان دارد و سینما هر چند از زیر ماسک، ولی همچنان نفس میکشد. «کشتارگاه» فیلمی به کارگردانی عباس امینی و بازی مانی حقیقی، امیرحسین فتحی، باران کوثری و حسن پورشیرازی یکی از فیلمهایی است که در این دوران به صورت آنلاین پخش شد. در این یادداشت صوتی، نقد این فیلم را خواهید شنید.
👤نویسنده: پوریا ذوالفقاری
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: همشهری 24
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/16/2021 • 15 minutes, 15 seconds
021: مقاله صوتی جسم اودیسه، جان سولاریس
امروزه ژانر علمی تخیلی را میتوان از سبکهای پرطرفدار سینما دانست. اما از ابتدا اینچنین نبوده و آثاری هستند که با حضورشان بر پرده، نظرها را به این ژانر جلب نموده و راه را برای دیگر آثار علمی تخیلی باز کردهاند. یادداشتی که میشنوید، به معرفی و بررسی دو فیلمی میپردازد که میتوان آنها را از نقاط عطف این سبک دانست. اول، فیلم «۲۰۰۱: یک ادیسهی فضایی» به کارگردانی «استنلی کوبریک» است که بهنوعی جسم سینمای علمی تخیلی را پیکر بخشید و دوم، «سولاریس» ساختهی «آندری تارکوفسکی» است که به فیلمهای این ژانر روح بخشید.
👤نویسنده: حافظ آهی
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/15/2021 • 31 minutes, 30 seconds
020: مقاله صوتی دنیای قشنگ نو
در هفتههای اخیر و پس از عرضهی جهانی کنسول جدید شرکت سونی با نام PS5، پای این محصول پرطرفدار به ایران هم باز شد. شاید قیمت این کنسول در روزهای ابتدایی عرضه کمی غیرواقعی و فراتر از حد انتظار و توان خرید افراد بسیاری باشد، اما به احتمال زیاد و پس از فروکش کردن تب اولیه و تعدیل قیمت، این محصول در دسترس مشتاقانش قرار خواهد گرفت. پیش از این اتفاق، نگاهی داریم به مشخصات، قابلیتها و برخی از بازیهای مهم این کنسول هیجانانگیز که آن را خواهید شنید.
👤نویسنده: کسری کریمی طار
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/14/2021 • 24 minutes
019: وقتی اسحاق نیوتن دار و ندارش را در بورس باخت
پس از سوددهی چشمگیر بورس در ماههای ابتدایی امسال، هجوم مردم به بورس آغاز شد. مردمی که برای حفظ ارزش پول و همچنین به سودای سودهای کلان، سرمایهی خود را وارد بورس کردند. اما دیری نگذشت که با سقوط ارزش سهام در روزها و ماههای پیاپی، سرمایهی بسیاری از افراد، که برخی آنها را به ناآشنایی با اصول بورس و سرمایهگذاری متهم میکردند، با افت شدید مواجه شد. اما آیا این اتفاق تنها از سر ناآشنایی مردم با بور رخ داد؟ در یادداشتی که خواهید شنید، به اتفاق مشابهی که ۳۰۰ سال پیش برای نابغه فیزیک و ریاضی رخ داده بود، پرداخته شده است.
👤نویسنده: توماس لونسون
🖋مترجم: علیرضا شفیعینسب
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: The Atlantic
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/13/2021 • 19 minutes
018: مقاله صوتی عجیبترین ستارگان جهان
یکی از عجیبترین و ناشناختهترین مباحث ستارهشناسی موضوع مربوط به سیاهچالههاست. این که «درون سياهچاله، چه اتفاقی روی میدهد؟» این پرسشی است كه مدتهاست ستارهشناسان را به خود مشغول ساخته است. اما آیا عجیبتر از سیاهچاله هم چیزی وجود دارد؟ فیزیکدانان میگویند که ستاره پلانک، پاسخ این پرسش است! طبق یک نظریه جدید، سياهچاله، همان چيزی نيست كه ما فكر میكنيم. برای آشنایی با این نظریه جدید و این مقاله صوتی را بشنوید.
👤نویسنده: سلیمان فرهادیان
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/12/2021 • 28 minutes
017: م قاله صوتی آتیش به جون گرفته دوست داشتنی
تن تن ۹۲ ساله شد.تن تن با حضور در داستان «تن تن در شوروی» در سال ۱۹۲۹ پا به عرصهی وجود گذاشت و این شخصیت خیالی در قالب یک گزارشگر، ماجراجو، مسافر و قهرمان که توسط کارتونیست بلژیکی هرژه خلق شده بود به سرعت به شهرت و محبوبیت رسید. تن تن با بیرون آمدن از کتابها و ورود به دنیای انیمیشن، معروفتر شد و تا امروز و بیش از ۹۰ سال از تولدش، همچنان طرفداران پر و پا قرص خود را دارد. در این یادداشت صوتی دربارهی این «آتیش به جون گرفتهی دوست داشتنی» بیشتر خواهید شنید.
👤نویسنده: عباس کریمی عباسی
🎙گوینده: مهرانه امروانی
📄منبع مقاله: همشهری 24
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/12/2021 • 19 minutes, 57 seconds
016: مقاله صوتی نقطه اشتراکی که با دشمن خونیتان دارید
در دنیای پرحرف امروز، زیاد پیش میآید که حرفی به گوشمان بخورد و با خودمان بگوییم: «خدایا، چطور ممکن است کسی چنین عقیدهای داشته باشد؟» با آدمهایی روبهرو میشویم که باورهایشان باعث خشم، تأسف یا خندهمان میشود و فکر میکنیم با آنها ذرهای اشتراک نداریم. بااینحال، جاناتان هایت، روانشناس مشهور آمریکایی، در یکی از مطالعاتش، به حقیقتی جالبتوجه رسید: باورهای ما، هر چه باشند، در نهایت به شش ارزش اصلی منتهی میشوند که همۀ انسانها قبولشان دارند، اما وزن متفاوتی به آنها میدهند.
👤نویسنده: دیوید برن
🖋مترجم: آرزو صحیحی
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: We Are Not Divided
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/11/2021 • 14 minutes, 20 seconds
015: مقاله صوتی خودروهای الکتریکی و آینده پیش رو
استفاده از سوختهای فسیلی برای حمل و نقل، مسالهایست که به دلایل گوناگون از جمله منابع پایانپذیر و همچنین آلایندگی بالا، مورد تردید قرار گرفته و بررسیهای فراوانی برای جایگزینی آن با انرژیهای پاک یا سبز انجام شده است. در این یادداشت شنیدنی، با انواع خودروهای الکتریکی و محاسن و معایب هر کدام آشنا خواهید شد.
👤 نویسنده: دامین جمشیدی
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/5/2021 • 33 minutes, 45 seconds
014: مقاله صوتی با دستهایت مهربان باش
با شیوع بیماری کرونا و ضرورت شستشو و ضدعفونی کردن دستها، مشکلات پوستی یکی از معضلات حاشیهای شیوع این بیماری بوده است. استفاده مکرر از شویندهها و مواد ضدعفونی، مشکلاتی را پدید آورده که رفع آنها نیازمند مراقبت، مشاوره و راهنمایی متخصصان این حوزه است. دکتر مونا سادات شبیری در این یادداشت، راهکارهای جالبی که برای مراقبت از دستها در دوران کرونا ارائه شده است را خواهید شنید.
👤 نویسنده: دکتر مونا سادات شبیری
🎙گوینده: حانیه حسینی
📄منبع مقاله: همشهری تندرستی
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/4/2021 • 16 minutes
013: مقاله صوتی درسهای هیروشیما
هفتاد و پنج سال پیش، ایالات متحده آمریکا در ادامهی جنگ دوم شهرهای ژاپنی هیروشیما و ناکازاکی را با بمب اتم هدف قرار داد و موجب خسارتهای جبرانناپذیر انسانی و طبیعی شد. انفجار اتمی یکی از بزرگترین تهدیدهای حیاتی کرهی زمین بوده است و همچنان میتواند یکی از عوامل خطرناک برای انسانها و طبیعت زمین باشد. در این یادداشت به درسهایی که میتوان از این اتفاق فاجعه آموخت پرداخته شده است.
🖋 مترجم: سلیمان فرهادیان
🎙گوینده: محمد علیزاده
📄منبع مقاله: New Scientist
📑منبع ترجمه: همشهری دانستنیها
🎧نسخه صوتی: رادیو ری را
1/3/2021 • 27 minutes, 40 seconds
012: مقاله صوتی ورود کودکان تقریبا ممنوع
هر چند مخاطب بخش عمدهای از پویانماییها یا انیمیشنها کودکان و نوجوانان هستند، اما بسیاری از بزرگسالان نیز به آن علاقه دارند و به تماشای آن مینشینند. در این میان، برخی پویانماییها برای مخاطب بزرگ ساخته میشوند و طرفداران زیادی هم دارند. در این پویانماییها علاوه بر طنز، برخی موضوعات سیاسی و اجتماعی نیز مطرح میشود. این یادداشت نگاهی به مهمترين سريالهای انيميشن یک دهه گذشته که برای مخاطبان بزرگسال تولید شده میشود دارد که شنیدنش با صدای مهرانه امروانی که خود از علاقهمندان این انیمشینهاست، جذابیت بیشتری دارد.
👤 نویسنده: محمد صادق شایسته
🎙گوینده: مهرانه امروانی
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/3/2021 • 40 minutes, 47 seconds
011: مقاله صوتی نفسهای آخر جنگلهای شمال شنیده میشود
بخشهای وسیعی از استانهای شمالی ایران با جنگلهای موسوم به هیرکانی پوشیده شده است که جزو قدیمیترین جنگلهای کرهی زمین است. در سالهای گذشته به دلیل مدیریت نادرست در بهرهبرداری از جنگلها، تغییر کاربری اراضی جنگلی و ساخت و ساز در حریم جنگلها و عوامل دیگر، حیات و سلامت جنگلهای هیرکانی با خطرات جدی مواجه شده است. در این یادداشت با دو تن از متخصصان منابع طبیعی مصاحبه شده و شما نظرات آنها در مورد وضعیت جنگلهای هیرکانی را خواهید شنید.
👤 نویسنده: فرناز حیدری
🎙گوینده: محمد علیزاده
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
1/3/2021 • 21 minutes
010: مقاله صوتی تام هاردی غیر قابل پیش بینی
از پنج سال پیش که فیلم «مکس دیوانه: جاده خشم» اکران شد، میل شدید تام هاردی به بازی در نقش شخصیتهایی با حرکات غیرارادی و لهجههای دشوار ادامه داشته است. یکی از برجستهترین ویژگیهای ســتاره شدن در هالیوود، قابلیت رصد شدن آنهاست. این یادداشت به شخصیت خاص تام هاردی و ایفای نقشهای متفاوتش و انتخاب نقشها ی تعجببرانگیز او پرداخته است.
🖋مترجم: الهام جوادپور
🎙گوینده: محمد علیزاده
📄منبع مقاله: همشهری 24
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/30/2020 • 18 minutes
009: مقاله صوتی کشتن فرمانده سرخ
لئون تروتسکی یکی از نزدیکان لنین، رهبر انقلاب بلشویکی روسیه و یکی از سران و افراد تاثیرگذار حزب کمونیست بود. بسیاری او را جانشین لنین برای رهبری اتحاد جماهیر شوروی پس از لنین میدانستند، اما جوزف استالین با کنار زدن رقیبان این سمت را تصاحب کرد و تروتسکی مجبور به فرار از کشور شد. استالین به خروج از شوروی نیز راضی نشد و برای خاموش کردن صدای تروتسکی، دستور قتلش را صادر کرد. ضمن معرفی خلاصهوار تروتسکی و فعالیتهایش، در مورد قاتل و شیوهی کار او هم خواهید شنید.
🖋مترجم: بهنوش خرم روز
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: همشهری دانستیها
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/27/2020 • 12 minutes
008: مقاله صوتی بهترین فیلم های جنگی تاریخ سینما
در شمار بهترین فیلمهای جنگی تاریخ سینما، فیلمهایی از جنگهایی با شمشير و صندل تا مردهایی كه در جنگ جهانی دوم در ماموریت بودند و داستانهایی از آینده بشریت در حال جنگ با بيگانگان فضایی، به چشم میخورد. گونه فیلمهای جنگی همیشه جزو گونههای پرطرفدار بوده و فیلمهای پرخرج و درخشانی در این زمینه ساخته شده است. در این یادداشت صوتی ضمن مرور برخی از مهمترین و به یاد ماندنیترین عناوین این فیلمها بخشی از موسیقیهای به یادماندنی آنها را نیز خواهید شنید.
🖋مترجم: الهام جواد پور
🎙گوینده: بهزاد برزیگر
📄منبع مقاله: همشهری 24
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/27/2020 • 27 minutes
007: آخرین پناهگاه؛ نگاهی به گونههای در حال انقراض و زیستگاه آنها
بسیاری از گونههای جانوری در معرض نابودی قرار دارند و اینک در نواحی محدودی از زیستگاههای همیشگیشان سکونت دارند. در این یادداشت صوتی در مورد پلنگ ایرانی، عقاب طلایی، آگامای قفقازی، بز وحشی و … و زیستگاه آنها که از گزند آسیبهای انسانی و طبیعی در امان ماندهاند خواهید شنید.
👤نویسنده: سیاوش یالپانیان
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: همشهری دانستنیها
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/27/2020 • 15 minutes
006: مقاله صوتی راحت بخواب؛ روش های خانگی برای خواب بهتر
خوابیدن علاوه بر نیاز فیزیکی بدن به استراحت، برای آسایش و آرامش روان نیز لازم است. اما گاهی دغدغهها و مشکلات روزمره، باعث خوابی آشفته میشوند. یگانه ادیب در این یادداشت روشهایی برای خواب بهتر و با کیفیتتر را معرفی میکند.
👤نویسنده: یگانه ادیب
🎙گوینده: حانیه حسینی
📄منبع مقاله: همشهری تندرستی
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/27/2020 • 17 minutes
005: مقاله صوتی بسیار سفر باید؛ برنامه ریزی سفر های کوله گردی
سفر و گشت و گذار یکی از تفریحات محبوب است که سن و سال نمیشناسد. اهمیت سفر در شعر زیبای سعدی که به یکی از ضربالمثلهای فارسی تبدیل شده است نیز نمایان است: بسیار سفر باید تا پخته شود خامی. اما سفر نکتههای فراوانی دارد که توجه به آنها میتواند سفر را دلپذیرتر و لذتبخشتر کند. در این یادداشت، به موارد مهمی که بهتر است پیش از برنامهریزی سفر و در هنگام سفر مورد توجه قرار بگیرند اشاره شده است. اگر به سفرهای سبک به کولهگردی علاقه دارید، این یادداشت را دنبال کنید.
👤نویسنده: محمد کمیلیان
🎙گوینده: محسن ثانی
📄منبع مقاله: همشهری سرزمین من
📻نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/27/2020 • 28 minutes
004: مقاله صوتی دماوند نماد ایستادگی، نگاهی به تاریخ، جغرافیا، میراث و افسانه های دماوند
دماوند بلندترین قلهی این سرزمین پهناور است، اما توصیف دماوند تنها با این گزاره ناقص است. دماوند علاوه بر این، تاثیر شگرفی در ادبیات، اساطیر و تاریخ ایران دارد. در این یادداشت به جایگاه دماوند در اساطیر، گردشگری، منابع طبیعی و دیگر جاذبههای این «کوه سپید پای در بند» اشاره شده است.
🖋 مترجم: شکوفه نعمتی
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: همشهری سرزمین من
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/23/2020 • 18 minutes
003: مقاله صوتی خانه وحشت! چگونه سینما محیط امن خانه را به یک تله تبدیل کرد؟
هر چند ممکن است فیلمهای ترسناک مورد پسند همگان نباشد، اما گونهایست که همیشه طرفداران پر و پا قرص خود را داشته است و فیلمسازان بسیاری دست به تولید این گونه از فیلمها زدهاند. در این بین فیلمسازان برجستهای چون هیچکاک، رومن پولانسکی و استنلی کوبریک، آثار درخشان و پرطرفداری در این گونه از فیلمها دارند. در این یادداشت به موضوع فیلم های ترسناک که فضای امن خانه را به عنوان یک تله و محل وقوع جنایت تبدیل میکند پرداخته شده است.
🖋 مترجم: تکتم نوبخت
🎙گوینده: آرمان خدادادی
📄منبع مقاله: همشهری 24
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/23/2020 • 13 minutes
002: مقاله صوتی ارسطو طرفدار برده داری بود، آیا باید او را کتار بگذاریم؟
آثار و تفکرات ارسطو از صدهی چهارم پیش از میلاد و زمان زندگیاش تا کنون مورد توجه بوده و در آثار و تفکرات دورههای مختلف تاثیر داشته است. در روزگار ما و با توجه به تغییرات برخی از ارزشهای اخلاقی از جمله نگرش به موضوع بردهداری، نگاه ارسطو به برخی مسائل انسانی زیر سوال رفته و مورد چالش قرار گرفته است. اگنس کالارد در این یادداشت، ارسطو را بیگانهای که از فضا آمده مینامد و با این دید به او و تفکراتش مینگرد.
👤 نویسنده: اگنس کالارد
🖋 مترجم: علی کوچکی
🎙گوینده: اکرم پریمون
📄منبع مقاله: New York Times
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
🎧نسخه صوتی: رادیو ریرا
12/23/2020 • 17 minutes
001: مقاله صوتی چرا همه چیز ممکن است تعطیل شود به جز امتحان
شیوع ویروس کرونا در سرتاسر جهان، ابعاد مختلف زندگی ما را دگرگون کرده است. علاوه بر کار، ورزش، خرید، تفریحات و سایر فعالیتهای روزمره، تحصیلات در مدرسه و دانشگاه نیز تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته است. بسیاری از کلاسها و کارگاههای آموزشی در سطوح مختلف، به صورت غیرحضوری و آنلاین در بسترهای مختلف برگزار میشوند. اما چالش جدی این موضوع، برگزاری آزمونها و سنجش میزان یادگیری دانشآموزان و دانشجویان است. جان گاستون در این مقاله به بررسی مختصر سابقهی اتفاقات مشابه که در آنها برگزاری آزمونهای حضوری با مشکل مواجه بوده است پرداخته و تصمیمات مقامات آموزشی در دورهی کنونی را نیز بیان کرده و به نقد آن پرداخته است.
👤 نویسنده: جان گاستون
🖋 مترجم: بابک طهماسبی
🎙گوینده: آرمان سلطان زاده
📄منبع مقاله: UnHerd
📑منبع ترجمه: وبسایت ترجمان
🎧نسخه صوتی: رادیو ری را