Onderzoeksjournalistiek over onderwerpen die voor iedereen relevant en herkenbaar zijn, op een toegankelijke manier. Iedere zondag tussen 19:00 en 20:00 uur. Reacties, vragen en tips: [email protected] , tel: 035-6719787 of twitter: @pointer_kroncrv
Pop up Lelystad (19 oktober 2024)
Een maand lang deed de Pointer pop-up redactie onderzoek in Lelystad. Tijdens deze talkshow live vanuit de FlevoMeer Bibliotheek aan De Promesse 4 in Lelystad brengt de redactie verslag uit. Met Jongeren in de schulden worden moeilijk bereikt; en wat kunnen plannenmakers met bouwambities leren van fouten uit het verleden.
10/19/2024 • 1 hour
Een diepe val na een arbeidsongeval (5 oktober 2024)
Arbeidsmigranten blijken oververtegenwoordigd bij arbeidsongevallen. Ze hebben vaak stressvolle banen waarbij de veiligheidsrisico’s groot zijn. Hun situatie gaat vervolgens vaak bergafwaarts. Hoe kan hun veiligheid verbeterd worden?
10/5/2024 • 1 hour
Van klik naar klacht: slachtoffers van oplichting vorderen geld terug van fraudeur (21 september 2024)
Nederlanders slachtoffer van online oplichting. Helaas vinden velen die aangifte doen geen gehoor bij de politie. Om slachtoffers tóch een kans te geven hun geld terug te krijgen, is in 2021 een nieuwe regeling in het leven geroepen. Maar hoe effectief is deze route eigenlijk?
9/21/2024 • 1 hour
Pointer lanceert nieuwe podcast: De Schuldigen (7 september 2024)
De maatschappelijke kosten van mensen met problematische schulden zijn 8,5 miljard euro. Denk aan uitkeringen, schuldhulpverleners, extra zorgkosten. Terwijl er 3 miljard schuld uitstaat. Waarom lossen we het schuldenprobleem niet op?
9/7/2024 • 1 hour
Verboden maar toch gevonden: bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater (24 augustus 2024)
Bestrijdingsmiddelen die al jaren verboden zijn, worden toch nog gemeten in ons oppervlaktewater, zo ontdekte Pointer (KRO-NCRV). En dat terwijl ze schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en de biodiversiteit. Hoe kan het dat we deze middelen nog steeds vinden en hoeveel zorgen moeten we erover maken?
8/24/2024 • 1 hour
Pointer Data: onveilige plekken voor vrouwen (30 juni 2024)
Vrouwen voelen zich vaak onveilig in de openbare ruimte. Aan tafel: datajournalist Eva Meesterberends over de Pointer televisie-uitzending en het onderzoek dat er gedaan is. Ook spreken we met Els van Lis, zij regeerde op het onderzoek van Pointer.
In het tweede half uur spreken we over de toekomst. Wat kunnen we doen om het gevoel van onveiligheid weg te nemen?Aan tafel: Geertje Slingerland, zij doet onderzoek naar veiligheid in de publieke ruimte en hoe we deze veiligheid kunnen waarborgen door middel van stadsontwerp. Ook is Djoeke Ardon te gast, onderzoeker en projectleider bij Movisie en zij focust zich op grensoverschijdend gedrag, straatintimidatie en seksueel geweld.
6/30/2024 • 1 hour
Statushouders in de showroom (15 juni 2024)
Als het aan de nieuwe coalitie ligt, krijgen statushouders binnenkort geen voorrang meer op een sociale huurwoning. Voortaan moeten zij jarenlang wachten tot er een plek vrijkomt op de wachtlijst. Maar waar kunnen zij in de tussentijd heen?
6/15/2024 • 1 hour
Pointer pop-up: De flexhandel in arbeidsmigranten (1 juni 2024)
In Tilburg, waar de Pointer pop-up redactie de afgelopen maand onderzoek heeft gedaan, wonen rond de 10.000 arbeidsmigranten. Deze internationale werknemers worden met mooie beloften geworven in Oost-Europa, veelal in Polen. Maar als ze eenmaal hier aankomen, zijn de werk- en woonomstandigheden niet zo rooskleurig.
6/1/2024 • 1 hour
De hallucinerende wereld van drugstherapie (18 mei 2024)
Onderzoekers willen weten of geestverruimende drugs, zoals MDMA en truffels, werken tegen trauma's en depressie. De eerste resultaten zijn voorzichtig positief. Maar online schieten de psychedelische therapeuten al als paddenstoelen uit de grond; Pointer pop-up: sanitaire voorzieningen voor daklozen; en Het is niet altijd duidelijk waar PFAS vervuiling vandaan komt. Sluiten vergunningen, lozingen en eisen voor het water wel op elkaar aan?
5/18/2024 • 1 hour
PFAS in de provincie (4 mei 2024)
Er wordt steeds meer PFAS-vervuiling ontdekt, zowel in het water als in de bodem. Hoeveel PFAS-locaties zijn er eigenlijk in uw provincie?; Pointer pop-up over verkrotte woningen in Tilburg; en Spionage door Russische vissersschepen.
5/4/2024 • 1 hour
Mensenrechtenschendingen in het Koninkrijk (20 april 2024)
Migranten die armoede en geweld in Venezuela ontvluchten, worden op Curaçao niet volgens de regels behandeld. Volgens juristen en ngo's is sprake van mensenrechtenschendingen op Curaçao. Moet er worden ingegrepen door Den Haag?
4/20/2024 • 1 hour
Mensenrechtenschendingen in het Koninkrijk (20 april 2024)
Migranten die armoede en geweld in Venezuela ontvluchten, worden op Curaçao niet volgens de regels behandeld. Volgens juristen en ngo's is sprake van mensenrechtenschendingen op Curaçao. Moet er worden ingegrepen door Den Haag?
4/20/2024 • 1 hour
Gerommel in het luchtruim (6 april 2024)
Er liggen plannen voor een nieuwe vierde aanvliegroute naar Schiphol over de provincies Gelderland en Utrecht. Inwoners, gemeenten en provincies maken zich ernstige zorgen over de overlast die zich mogelijk over een heel nieuw gebied zal uitstrijken.
4/6/2024 • 1 hour
Vliegbasis Leeuwarden, een zwarte doos (23 maart 2024)
De pointer pop-up redactie deed een maand onderzoek in Leeuwarden. Veel bezorgde bewoners wisten de redactie op de Wirdumerdijk te vinden. Een veelvoorkomende kwestie is de voorgenomen uitbreiding van de vliegbasis Leeuwarden. Er is nu al veel overlast van de F35, de JSF, die veel meer lawaai maakt dan de F16, hoe erg wordt dat als er meer geoefend gaat worden?
3/23/2024 • 1 hour
Het escortbedrog (9 maart 2024)
Hoe staat het met de aanpak van mensenhandel in Nederland en vooral hoe staat het met de aanpak van mensenhandel op Europees niveau.
3/9/2024 • 1 hour
Plastic afvalinzameling kost miljoenen maar recycling blijft achter (24 februari 2024)
De producenten van frisdrankflesjes, kwarkbakjes en shampooflessen zijn wettelijk verplicht de inzameling van ál het plastic afval te betalen. Maar steeds vaker betalen ze helemaal niks. Waardoor de kosten voor de gemeenten zijn, inwoners bij moeten betalen en de circulaire doelstellingen niet gehaald worden.
2/24/2024 • 1 hour
Hommeles aan de Dommel (10 februari 2024)
In het water van de Noord-Brabantse rivier de Dommel worden giftige afvalstoffen geloosd door de Belgische zinkfabriek Nyrstar. Wat zijn de ecologische effecten van deze lozingen en heeft het Nederlandse waterschap liggen dommelen toen de vergunning werd verstrekt?
2/10/2024 • 1 hour
Politieke invloed op de rechtspraak (27 januari 2024)
In Polen en Hongarije is de onafhankelijkheid van de rechtspraak aangetast. Dat komt door politieke benoemingen. Rechts-populistische partijen hebben rechters aangesteld die loyaal aan hen zijn. Is zoiets in Nederland ook mogelijk?
1/27/2024 • 1 hour
Hoe beschermd is beschermd wonen? (13 januari 2024)
In beschermd woontrajecten worden kwetsbare mensen voorbereid naar een zelfstandige woning. Maar een tekort aan woningen en lange wachtlijsten maken dat niet eenvoudig. Bovendien moeten deze mensen zich aan strikte voorwaarden houden. Wie dat niet lukt belandt al snel op straat.
1/13/2024 • 1 hour
#10 Waarom geven we kinderen niet gewoon goed te eten op school?
Als het broodtrommeltje vervangen zou worden door een gezonde schoollunch, zouden kinderen gezonder worden én hebben kinderen meer gelijke kansen. Dat laat onderzoek in Zweden zien. In Zweden krijgen kinderen al jaren een gezonde lunch op school. Het probleem is dat ouders niet van het broodtrommeltje af willen.
Susanne Suijkerbuijk zag grote verschillen tussen de broodtrommeltjes van kinderen. Ze greep in en geeft alle kinderen op het Kindcentrum in Sittard nu hetzelfde te eten. Kinderen én ouders blijken het geweldig te vinden. Waarom doen we dat niet op alle scholen?
Verslaggever Odette Joosten deed onderzoek naar schoollunches. Ze reisde af naar het beloofde land van de schoollunch, Zweden, en vertelt in Pointer Talk aan Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn wat ze daar zag.
In de rubriek Kansarm of kansrijk reageert Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan de Universiteit Leiden op de geboden oplossing van Benjamin.
5/29/2023 • 27 minutes, 53 seconds
#9 Waar moeten studenten wonen als universiteiten willen groeien?
Er was eens een student uit Zwitserland die in Nederland ging studeren. Die kon geen kamer vinden en ging dus elke week heen en weer met het vliegtuig. Zo absurd is de Nederlandse woningmarkt op dit moment. Toch willen Nederlandse universiteiten nog steeds groeien door internationale studenten naar Nederland te halen. Maar waar gaan die dan wonen? Kunnen universiteiten nog groeien wel in deze tijden van krapte?
Verslaggever Huub Floor deed onderzoek naar de rol van universiteiten bij de penibele situatie waarin studenten die op kamers (willen) wonen zitten. Huub schuift in deze Pointer Talk aan bij Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn. Benjamin komt in deze aflevering met een oplossing in de rubriek ‘kansrijk of kansarm?’. Hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft Peter Boelhouwer reageert.
Evelyn (25) zit op het reformatorische Driestar College in Gouda als ze twijfels krijgt over of zij wel thuishoort in het lichaam waar ze in zit. Op dat moment weet ze nog niet wat het betekent om transgender te zijn. Op school wordt haar verwarring alleen maar groter, want daar is weinig ruimte voor genderdiversiteit.
Transjongeren ervaren nog steeds moeite met acceptatie op reformatorische scholen. Een kwart van deze scholen stelt dat het Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw ook in het uiterlijk naar voren moet komen, en de helft hanteert specifieke kledingregels voor jongens en meisjes. Pointer-verslaggever Isa Pihlajamaa dook in die wereld en sprak met transjongeren die zich buitengesloten voelen op school. In Pointer Talk vertelt ze over haar werk.
5/15/2023 • 27 minutes, 20 seconds
#7 Hoe we bijtende honden hun gang laten gaan
Honden bijten, met ernstige gevolgen. Die bijtende honden kunnen mensen serieus verwonden en daar wordt weinig tegen gedaan. Jaarlijks zijn er 2.700 bijtincidenten. Vooral zogenaamde vechthonden, of hoogrisicohonden, richten met hun kaakkracht agressie grote schade aan.
Verslaggever Sander Bartling schuift in Pointer Talk aan bij Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn om te vertellen over zijn onderzoek naar bijtende honden.
Peter vertelt hoe zijn zoontje werd aangevallen door een agressieve hond en hoe diezelfde hond even later gewoon weer rondliep in de buurt. Advocaat Iaira Boissevain wordt er soms moedeloos van, want zij zou liever strenge regels zien voor honden en hun baasjes. Maar die regels blijven uit.
5/8/2023 • 27 minutes, 13 seconds
#6 Vrouwengenees(on)kunde: hoe vrouwen en mannen ongelijk behandeld worden
Vrouwen lopen veel vaker zonder diagnose de spreekkamer van de huisarts uit dan mannen. Er is minder bekend over het vrouwenlichaam dan over het mannenlichaam en het gevolg is dat vrouwen korter in goede gezondheid leven. Het heeft allemaal één oorzaak: de geneeskunde is voor, door en op mannen ontwikkeld. Hoe kan dat?
In Pointer Talk schuift verslaggever Robbert ter Weijden aan bij Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn om te vertellen over zijn zoektocht naar de oorsprong van de ongelijkheid in de spreekkamer. De pijnlijke conclusie is dat er nog steeds te weinig aandacht voor vrouwengeneeskunde is.
Lisa vertelt hoe ze pas na negen (!) jaar haar diagnose kreeg en Esmee bedenkt een oplossing voor dit slepende dossier.
5/1/2023 • 27 minutes, 32 seconds
#5 Steeds meer laaggeletterden, maar we doen er niets aan
In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Daardoor kunnen ze niet goed functioneren in de maatschappij. Genoeg reden om daar iets aan te doen, zou je denken. Maar dat gebeurt dus nauwelijks. Er is geen structurele aanpak, terwijl de verwachting is dat het aantal laaggeletterden de komende jaren groeit.
Justus Cooiman schuift aan bij Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn om te vertellen over zijn onderzoek naar laaggeletterdheid. André uit Kerkrade was laaggeletterd en viel op zijn werk door de mand. Hij vertelt over zijn ervaringen.
In Pointer Talk werken Esmee en Benjamin toe naar een oplossing, dit keer hebben ze beide iets bedacht. Geke van Velzen (Stichting Lezen & Schrijven) oordeelt: kansrijk of kansarm?
4/24/2023 • 27 minutes, 59 seconds
#4 Waarom behandelen we jeugdcriminelen nog?
Tom Veldhuijzen ging intern bij een jeugdgevangenis. En niet zomaar eentje, maar eentje met de zwaarste jeugdcriminelen van ons land - Teylingereind.
De jongeren krijgen daar een behandeling met als doel ze terug de samenleving in te helpen. Maar die behandeling werkt vaker niet, dan wel. 70 procent valt terug in crimineel gedrag. Hoe kan dat? En vooral: kan dat niet anders?
Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn gaan in deze Pointer Talk in gesprek met Tom Veldhuijzen over zijn tijd in de gevangenis. Ze praten met een ex-gevangene én Esmee blijkt een zeer kansrijk idee te hebben...
4/17/2023 • 27 minutes, 4 seconds
#3 Oplichters in de liefde via foute datingsites
Duizenden datingsites blijken vol nepprofielen te staan. Veel mannen denken te chatten met echte vrouwen, maar komen bedrogen uit. Speciaal getrainde chatoperaters gaan gewiekst te werk en houden mensen zo lang mogelijk aan het lijntje. De financiële schade is enorm, want je moet per bericht betalen.
Voorlopig hebben bedrijven achter deze foute datingsites vrij spel. Is daar nou niets aan te doen?
Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn gaan in deze derde aflevering van Pointer Talk – onderzoeksjournalistiek op een presenteerblaadje – in gesprek met Pointer-verslaggever Jerry Vermanen.
4/10/2023 • 28 minutes, 47 seconds
#2 Kinderopvang in nood
De personeelsnood in de kinderopvang is zo groot dat kinderen naar huis worden gestuurd, groepen sluiten en contracten met ouders worden verscheurd. En dan is er ook nog eens een plan om de kinderopvang zo goed als gratis te maken. Een infarct dreigt. Dat terwijl de kinderopvang ervoor zorgt dat de rest van de economie floreert.
Is het niet eens tijd om het hele kinderopvang-systeem op de schop te gooien?
Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn gaan in deze tweede aflevering van Pointer Talk – onderzoeksjournalistiek op een presenteerblaadje – in gesprek met Pointer-verslaggever Robbert ter Weijden.
4/3/2023 • 27 minutes, 28 seconds
#1 In de ban van de wolf
De wolf zorgt voor veel commotie in Nederland. Sterker nog, zelden kreeg Yvonne Verkaik zoveel emotionele reacties op een onderwerp. Wat moeten we met de wolf? En is het terecht dat we als mens bang zijn voor het wilde dier?
Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn gaan in deze eerste aflevering van Pointer Talk – onderzoeksjournalistiek op een presenteerblaadje – in gesprek met Pointer-redacteur Yvonne Verkaik en zoeken naar een oplossing voor het probleem wolf.
4/3/2023 • 27 minutes, 5 seconds
Trailer: Pointer Talk
Vanaf maandag 3 april online: Pointer Talk.
Pointer Talk is onderzoeksjournalistiek op een presenteerblaadje. Esmee Dirks en Benjamin de Bruijn praten elke week met een collega van de Pointer-redactie over een slepend dossier. Bijvoorbeeld de problemen in de kinderopvang, de aanwezigheid van de wolf in Nederland en jeugdcriminaliteit. In een halfuurtje ben je helemaal op de hoogte én is er misschien wel een oplossing voor het probleem.
3/31/2023 • 1 minute, 17 seconds
Extreem weer, afvalwater in Drenthe en vogelgriep (19 maart 2023)
Pointer is het wekelijkse onderzoeksprogramma van KRO-NCRV op NPO Radio 1. Pointer brengt iedere week een reportage over een onderwerp dat nieuwe feiten en nieuwe inzichten oplevert, waarbij de burger centraal staat. In de rubriek Pointer Regio besteden we aandacht aan regionale onderzoeksjournalistiek van onze mediapartners.
Onderzoeksjournalistiek over onderwerpen die voor iedereen relevant en herkenbaar zijn, op een toegankelijke manier. Iedere zondag tussen 19:00 en 20:00 uur.
Reacties, vragen en tips: [email protected] , tel: 035-6719787 of twitter: @pointer_kroncrv
3/19/2023 • 55 minutes, 37 seconds
Het Gelderse stikstofdebat (12 maart 2023)
We sluiten de Pointer Pop-up in Ede af met een live debat vanuit Lunteren. In het stikstofdebat zijn alle ogen zijn gericht op de Gelderse Vallei. Dit gebied in de provincie Gelderland heeft veel landbouw en veeteelt en is omringt met beschermde natura-2000 gebieden. Er zijn oplossingen, maar worden die door de politiek ook ondersteund? We gaan in debat over luchtkwaliteit en gezondheid, boeren die stoppen en boeren die uitbreiden en mogelijke oplossingen om uit de stikstofcrisis te komen.
3/12/2023 • 1 hour
Dakloos en geen enkele opvang, deel 2; Belastingontwijkers en witwasser; en Slapeloos door nachtwerk (5 maart 2023)
In 2030 zou er niemand meer dakloos moeten zijn. Maar er zijn te weinig betaalbare woningen, waardoor de uitstroom uit de daklozenopvang stokt.
Bij 589 Rotterdamse panden gebruiken belastingontwijkers en witwassers allerlei buitenlandse bedrijven om te verhullen dat het vastgoed van hen is.
In Nederland werken 1,3 miljoen mensen in de nacht, terwijl bekend is dat nachtwerk ongezond is.
3/5/2023 • 53 minutes, 43 seconds
Vechthonden een blijvend probleem; Papierfabriek Parenco en Vervoersarmoede (26 februari 2023)
Sinds de afschaffing van het pittbullverbod in 2008 hapert het beleid om agressieve bijtende honden aan te pakken. Bewoners in het Gelderse Renkum hebben al jaren last van enorme stank en lawaai. Grote boosdoener is papierfabriek Parenco. Met name in de regio verdwijnen er steeds meer bushaltes en lijnen, omdat ze volgens vervoerders niet langer ‘rendabel’ zijn.
2/26/2023 • 55 minutes, 36 seconds
Vogelgriep; Luchtkwaliteit in Ede; en Handel in ZZP-ers bij jeugdzorg instelling iHUB (19 februari 2023)
Pointer is het wekelijkse onderzoeksprogramma van KRO-NCRV op NPO Radio 1. Pointer brengt iedere week een reportage over een onderwerp dat nieuwe feiten en nieuwe inzichten oplevert, waarbij de burger centraal staat. In de rubriek Pointer Regio besteden we aandacht aan regionale onderzoeksjournalistiek van onze mediapartners.
Onderzoeksjournalistiek over onderwerpen die voor iedereen relevant en herkenbaar zijn, op een toegankelijke manier. Iedere zondag tussen 19:00 en 20:00 uur.
Reacties, vragen en tips: [email protected] , tel: 035-6719787 of twitter: @pointer_kroncrv
2/19/2023 • 55 minutes, 40 seconds
Dakloos en geen enkele opvang; De ENKA-smeerpijp; en Werknemers sociale werkbedrijven in de kou (12 februari 2023)
Het oude beeld van een dakloze is achterhaald: het gaat lang niet altijd om mensen met een verslaving of psychische problemen. Wie heeft er recht op een bed en wie niet?
De ENKAvfabriek sloot in 2002 de poort, maar in de bodem is vervuild grondwater achtergebleven dat nooit is opgeruimd.
Sinds januari voeren medewerkers in de sociale werkvoorziening actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Gemeenteambtenaren, die voor het VNG werken, kregen een loonsverhoging én een fikse energiebonus de SW-medewerkers kregen die bonus niet.
2/12/2023 • 55 minutes, 28 seconds
Gesloten jeugdzorg gesloten; Heeft Ede nog trek in een voedselpretpark?; en Pittige pijnstillers verkrijgbaar bij de super- en bouwmarkten (5 februari 2023)
Rijnhove was het kindvriendelijke alternatief voor de gesloten jeugdzorg. Maar dan wordt opeens alles teruggedraaid. Het gevolg: een stroom van incidenten en het vaste personeel neemt massaal ontslag.
De gemeente Ede wil een World Food Center Experience bouwen, maar de Raad van State gooide het bestemmingsplan in de prullenbak.
Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft de wet gewijzigd zodat binnenkort óók de supermarkt medicijnen mag verkopen.
2/5/2023 • 55 minutes, 52 seconds
Energietoeslag in de zomer: burgers in de kou; Verduurzaming van huurwoningen; en Gezonde schoollunch (29 januari 2023)
Ook dit jaar stelt het kabinet weer geld beschikbaar voor gemeenten om minima bij te staan met een energietoeslag, maar het proces verloopt stroef.
1/29/2023 • 55 minutes, 35 seconds
Wat als je wordt aangerand op de studentenvereniging?; Asielhotel Albergen staat leeg; en De grote onbekende achter het medicijntekort (22 januari 2023)
Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt veel voor onder studenten. Maar verenigingen zijn vaak niet goed voorbereid om met dit onderwerp om te gaan.
1/22/2023 • 55 minutes, 37 seconds
Asielzoekers stuiten in Nederland op hekken van tijd; rechten voor de Wadden; GGZ-cliënten op de wachtlijst (15 januari 2023)
Vluchtelingen die naar Nederland komen, moeten steeds langer wachten op een verblijfsvergunning. Staatssecretaris Eric van der Burg zegt dat dat niet anders kan. Er komen nou eenmaal te veel vluchtelingen naar Nederland, de instanties kunnen het werk niet aan. In de tussentijd staat het leven van de vluchteling stil.
1/15/2023 • 55 minutes, 58 seconds
Pointer onderzoekt, Asielzoekers; Pointer Checkt, Groningse gaswinning en de Pointer pop-up (8 januari 2023)
In deze uitzending blikken we terug naar wat we het afgelopen jaar hebben gedaan bij Pointer, maar kijken we vooral vooruit. Benjamin de Bruijn vertelt over zijn onderzoek naar de asielzoekersproblemen in Ter Apel. Marieke Kuypers over hoe ze tot de keuze van haar onderwerpen komt in het oneindige aanbod van desinformatiefilmpjes op TikTok?. Miranda Grit doet onderzoek naar de schadeafwikkeling in Groningen. Pim Peterse doet verslag van de Pointer pop-up redacties in Almelo en Heerlen en wat het pop-up team in februari in Ede gaat doen.
1/8/2023 • 56 minutes, 24 seconds
Pointer Talk (1 januari 2023)
In de eerste uitzending van 2023 zenden we twee Pointer Talk podcasts uit, gepresenteerd door Niels Heithuis en Benjamin de Bruijn. Nadere informatie volgt.
1/1/2023 • 55 minutes, 58 seconds
Samen bouwen en samen wonen (25 december 2022)
Er is een dorp gebouwd met 36 huizen waarvan de grondstoffen de aarde niet uitputten. Waar ze regenwater gebruiken voor de wc en de wasmachine. Op Eerste Kerstdag is Ad Vlems te gast, de initiator van het dorp, om te vertellen hoe ze zover zijn gekomen.
12/25/2022 • 54 minutes, 38 seconds
Oude mijnstreek Limburg wordt het nieuwe Groningen; en Mijnwaterwarmte en de gok van 300 miljoen (18 december 2022)
Scheuren in huizen, ondergelopen kelders. Inwoners van Zuid-Limburg dachten dat de mijnschade achter de rug was. Maar het mijnwater stijgt, omdat het niet meer wordt weggepompt en drukt de bovengrond steeds verder omhoog. Het water uit de mijnen wordt ook gebruikt als restwarmte om huizen te verwarmen. Maar niet alle huidige klanten zijn tevreden. Bovendien zitten er voor de provincie flinke financiële risico’s aan het plan.
12/18/2022 • 55 minutes, 20 seconds
Regie bij aanpak huiselijk geweld ontbreekt; Pointer Regio: gemeenten worstelen met stikstofregels; Deelscooters van de straat? (11 december 2022)
Die meldingen bij Veilig Thuis komen vooral van de politie. Burgers maken er nauwelijks gebruik van. Hoe komt dat? Kunnen de Limburgse gemeenten hun bouwambities waarmaken?
12/11/2022 • 1 hour
Groen beton komt niet van de grond; Pointer Regio, Maastricht Aachen Airport open of dicht? en Terugkeer of nieuwe kans? (4 december 2022)
Beton kan gerecycled worden of het cement kan worden vervangen, maar het gebeurt nog veel te weinig; Pointer Regio, Waarom wil de Provincie Limburg Maastricht-Aachen Airport openhouden?; De regering de Landelijke Vreemdelingenvoorziening alleen nog ter beschikking stellen van diegenen die meewerken aan vertrek. Maar wat levert de proef de afgelopen jaren eigenlijk op?
12/4/2022 • 55 minutes, 51 seconds
Groenere keuzes: niet voor iedereen; ReportersNL Veldwegen met vervuilde grond; en Buddy, de fintech utopie (27 november 2022)
Van plastic verpakkingen en hoge energiekosten tot ontoegankelijke afvalscheidingsbakken en duurzaam vervoer: het maken van groenere keuzes is voor Nederlanders met een beperking vele malen moeilijker dan voor mensen zonder beperking.
11/27/2022 • 55 minutes, 34 seconds
Onderwijs of zorg: strijd over geldpotjes; Jeugdcriminaliteit in Parkstad; en Fossiele investeringen door de ING (20 november 2022)
Kinderen met het syndroom van Down leren meer op een gewone basisschool dan op het speciaal onderwijs. Maar de extra ondersteuning die daarbij nodig is, komt uit twee verschillende geldpotjes.
11/20/2022 • 55 minutes, 44 seconds
Het plasticprobleem van de Biesbosch; Heerlen-Noord op de kaart en Afbouwen van antidepressiva (13 november 2022)
Eén van onze mooiste natuurgebieden, de Biesbosch, kampt met een enorm zwerfafvalprobleem; Vocht, schimmel en tocht In Heerlen Noord; en hoe moeilijk is het om medicatie af te bouwen.
11/13/2022 • 55 minutes, 27 seconds
De vervuiler betaalt minder; Mogelijke doorbraak in oorzaak kanaaldrama; Wandelen op plastic afval (6 november 2022)
Bij de industrie komt een groot deel van de fosfaten bij FrieslandCampina vandaan. Toch ontvangt de zuivelgigant forse kortingen op de zuiveringsheffing. ReportersNL: bij de onderzoeken naar de oorzaak van de verzakkingen van huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik is uitgegaan van een verkeerde samenstelling van de bodem; en wandelpaden op de #Markerwadden worden verhard met bouwpuin vol plastic.
11/6/2022 • 55 minutes, 27 seconds
De wachtkamer van Nederland; Protest tegen zoutwinningsplannen; en Alzheimerpatiënten aan het woord (30 oktober 2022)
De vluchtelingen die deze zomer buiten moesten slapen in Ter Apel, wachten nu al maanden op de start van hun asielprocedure. In het Twentse Haaksbergen heeft bewonersprotest ervoor gezorgd dat de gemeenteraad tegen de komst van zoutwinning in de gemeente heeft gestemd. In de Dementiemonitor 2022 brengt Alzheimer Nederland voor het eerst het perspectief van de patiënten.
10/30/2022 • 55 minutes, 43 seconds
Huiselijk geweld strafbaar maar niet vervolgd; Meten met twee maten; en de Nederlandse reclamecode (23 oktober 2022)
Aangifte doen van huiselijk geweld is niet eenvoudig. De politie raadt slachtoffers de aangifte af als er te weinig bewijsmateriaal is; voor Tata Steel gelden andere regels dan voor bewoners; en Er wordt te weinig gedaan tegen reclame voor junkfood en de leeftijdsgrens voor kindermarketing wordt niet goed genoeg gehandhaafd.
10/23/2022 • 55 minutes, 43 seconds
Studenten in de kou, De Groningse gasmiljoenen en De menselijke maat in het vreemdelingenbeleid (16 oktober 2022)
De energietoeslag is de eerste maatregel geweest die moet voorkomen dat mensen met een minimum inkomen door de hoge energiekosten onder het bestaansminimum terechtkomen; Wordt het geld van Nationaal Programma Groningen wel goed besteed? En: Vluchtelingenorganisatie en advocaten vinden dat er niet voldoende stappen worden gezet in het vreemdelingenbeleid.
10/16/2022 • 55 minutes, 44 seconds
Fintech in schuldhulpverlening geen oplossing, mishandeling in jeugddorp en zorg voor Oekraïnse vluchtelingen (9 oktober 2022)
Mensen maken schulden en dat is heel gewoon. Het wordt pas vervelend als je nauwelijks in staat bent de rekeningen te betalen. Voor bijna 3 miljoen mensen is dat dagelijkse praktijk. De afgelopen tijd komen Fintech oplossingen als paddenstoelen uit de grond. Goed bedacht, ze moeten je zorgen verlichten en je behoeden voor grote schulden. Maar het tegendeel is het geval. Als je financiële problemen niet op te lossen zijn, neemt de stress toe.
Onderzoek van Omroep Gelderland: meerdere oud-pleegkinderen die in Jeugddorp De Glind woonden, zeggen lichamelijk of geestelijk te zijn mishandeld.
Ruim 70.000 vluchtelingen uit Oekraïne verblijven in Nederland. Gezondheidszorg wordt regionaal en lokaal georganiseerd door veiligheidsregio’s en de onder hun vallende gemeenten. Gaat dat wel goed?
10/9/2022 • 55 minutes, 38 seconds
Pointer pop-up: de moeizame relatie tussen burger en overheid (2 oktober 2022)
Een maand lang was Pointer aanwezig in Almelo met een pop-up redactie in het centrum van de stad. In samenwerking met bewoners en de krant Tubantia deden we onderzoek naar de kloof tussen de burger en de overheid: de burger in de knel. In deze uitzending doen we rechtstreeks verslag vanuit de pop-up redactie.
10/2/2022 • 55 minutes, 43 seconds
De gecreëerde opvangcrisis in Ter Apel, deel 2; een omstreden mestvergister in Almelo; en nepdatingsites (25 september 2022)
Asielzoekers kwamen in Ter Apel de afgelopen maanden vast te zitten aan het begin van de procedure. Maar ruim een derde van de Azc's is inmiddels ook bezet door statushouders. Waarom loopt het hier zo vast?; In Almelo wordt een mestvergister gebouwd, maar er is verzet; en In Nederland zijn er zo’n 2000 nepdatingsites actief. Sommige van de websites proberen op slinkse wijze mensen naar die website te lokken.
9/25/2022 • 56 minutes, 1 second
Pensioenfondsen op oorlogspad!; ReportersNL: de energie-armste wijk van Nederland; en Blurring: wat is het risico van dat wijntje bij de kapper? (18 september 2022)
Een aantal Nederlandse pensioenfondsen probeert op agressieve wijze bedrijven in te lijven.
9/18/2022 • 56 minutes, 3 seconds
De gecreëerde opvangcrisis in Ter Apel; Verzakkingen in waterwingebied Twente; en Minderjarigen, alcohol en TikTok (11 september 2022)
Pointer is het wekelijkse onderzoeksprogramma van KRO-NCRV op NPO Radio 1. Pointer brengt iedere week een reportage over een onderwerp dat nieuwe feiten en nieuwe inzichten oplevert, waarbij de burger centraal staat. In de rubriek ReportersNL besteden we aandacht aan regionale onderzoeksjournalistiek van onze mediapartners.
Onderzoeksjournalistiek over onderwerpen die voor iedereen relevant en herkenbaar zijn, op een toegankelijke manier. Iedere zondag tussen 19:00 en 20:00 uur.
Reacties, vragen en tips: [email protected] , tel: 035-6719787 of twitter: @pointer_kroncrv
9/11/2022 • 55 minutes, 37 seconds
Wie behandelt de GGZ-patiënt, Erfgoedstatus Waddenzee en Overheidsteun fossiele-energieprojecten (4 september 2022)
Verschillende specialistische GGZ-klinieken hebben dit jaar hun deuren moeten sluiten. Wat zijn de gevolgen voor mensen die niet meer in deze klinieken terecht kunnen?; De Waddenzee is sinds 2009 Werelderfgoed. Maar die status ligt onder vuur vanwege nieuwe gaswinningsplannen in het gebied; en Wanneer stopt de steun van de overheid aan fossiele-energieprojecten echt?
9/4/2022 • 55 minutes, 35 seconds
Jong en Vast, deel 4 en de Markerwadden (28 augustus 2022)
Jong en Vast volgt jonge daders en verdachten in jeugdgevangenis Teylingereind. Journalist Tom Veldhuijzen gaat uitgebreid in gesprek met jongeren, behandelaren en beveiligers. Hoe blijf je na je straf of behandeling op beide benen staan in de buitenwereld? ReportersNL - Nieuwe natuur gemaakt met vervuilde slib. Dat klinkt als een heel slecht idee.
8/28/2022 • 55 minutes, 37 seconds
Jong en vast deel 3 en oplossingen voor droogte (21 augustus 2022)
Jong en Vast volgt jonge daders en verdachten in jeugdgevangenis Teylingereind. Journalist Tom Veldhuijzen (TBS) gaat uitgebreid in gesprek met jongeren, behandelaren en beveiligers over wat deze jonge mensen hebben gedaan en hoe ze straks weer terugkeren in de maatschappij. In de ReportersNL-zomerserie over water: Oplossingen voor droogte.
8/21/2022 • 55 minutes, 38 seconds
Jong en vast deel 2 en gaswinning in de Waddenzee (14 augustus 2022)
De nieuwe podcastserie Jong en Vast duikt in de wereld van de jeugddetentie. De beveiliging in Teylingereind geeft een training fysieke weerbaarheid en legt uit hoe ze de drugs buiten de deur proberen te houden. ReportersNL: De Waddenzee is sinds 2009 Werelderfgoed. Maar die status ligt onder vuur vanwege nieuwe gaswinningsplannen in het gebied.
8/14/2022 • 1 hour
Jong en Vast, deel 1 en overstromingen in Limburg (7 augustus 2022)
De nieuwe podcastserie Jong en Vast duikt in de wereld van de jeugddetentie. In de eerste aflevering vertelt ‘Kleine’ over de poging tot doodslag waarvan hij wordt verdacht, na een confrontatie met twee mannen. En deel 1 van de ReportersNL zomerserie: wat ging er allemaal mis bij de overstromingen in Limburg en zijn er in de tussentijd genoeg maatregelen genomen?
8/7/2022 • 56 minutes, 2 seconds
Nep sociale huur en de trukendoos van gemeenten (10 juli 2022)
Op papier tellen gemeenten een boel sociale woningen mee die in de praktijk helemaal niet zo sociaal zijn. Hoeveel sociale woningbouw is er nou echt? ReportersNL: de wet passend onderwijs werkt niet; en De onverzekerden epidemie.
7/10/2022 • 55 minutes, 34 seconds
Het belastingvoordeel-web van de Jehovah’s Getuige (3 juli 2022)
Voldoet de Jehovah’s Getuigen wel aan alle voorwaarden voor een ANBI- status en wat doet de gesloten geloofsgemeenschap met het ingezamelde geld?; Hoe pakt de politiek de stikstofstijgers aan? en ReportersNL: het stille verdriet van de agrarische sector.
7/3/2022 • 56 minutes, 43 seconds
Oplichters in de liefde (26 juni 2022)
Slachtoffers van datingfraude hebben in het eerste half jaar voor meer dan negen ton aan schade gemeld. Datingfraude komt – ondanks waarschuwingen – nog steeds veel voor. ReportersNL: AanDeBak-garantie is een papieren tijger en Een deel van de kinderopvang is in handen van investeringsmaatschappijen met winstoogmerk.
6/26/2022 • 55 minutes, 47 seconds
De viezesokkenlucht in vliegtuigen (19 juni 2022)
Piloten en stewardessen trekken al jaren aan de bel over over de gevolgen van toxische stoffen die vrijkomen in de cabine.
6/19/2022 • 55 minutes, 26 seconds
Stikstofstijgers (12 juni 2022)
Er zijn bedrijven die steeds meer stikstof uitstoten. Hoe kan dat?; ReportersNL Oost-Groningen op de barricaden tegen nog meer zoutwinning: en De terugkeer van het sleepnet.
6/12/2022 • 56 minutes, 20 seconds
Pijnstillers tussen piepers en pindakaas (5 juni 2022)
Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft een wijziging van de Geneesmiddelenwet voorgesteld waardoor zware pijnstillers ook te koop kunnen zijn in super- of bouwmarkten. ReportersNL: wordt Twente het nieuwe pijndossier van de NAM? En: Shunning-beleid van Jehovah’s Getuigen onder de loep.
6/5/2022 • 56 minutes, 48 seconds
De lekkende Lekdijk (15 mei 2022)
Al jaren zijn bewoners in een strijd verwikkeld met Waterschap Rivierenland over de schade aan hun woning die is ontstaan bij de dijkversterking werkzaamheden. ReportersNL: de kofferbakmoord terug bij af. En: Discriminatie in de zorg.