Om att växa som vuxen, utveckla färdigheter, utgå från fler perspektiv, värdera kunskap och utveckla självinsikt. Vi samtalar om våra egna erfarenheter, försök att mogna och om varför det är så svårt. Med Reuben Sallmander, skådespelare, sångare och Ulrika Sedell, författare, föreläsare och chefshandledare som driver www.sedellfriends.se Vid varje avsnitt bjuder vi in en gäst där vi tillsammans delar erfarenheter och utforskar mänsklig växt. Varje avsnitt bjuder också på en reflektion av Arthur Engel, rådgivare, investerare och styrelseproffs.
Gudrun Schyman
Gudrun Schyman – Det börjar vid köksbordet- Det är lätt att få depression redan till frukost, säger Gudrun med sitt allvarliga och typiska leende. Hon syftar på samhälls- och världstillståndet där mycket av det Schyman arbetat för sedan hon upptäckte att hon var medborborgare idag ifrågasätts. Det blåser helt andra vindar idag, konstaterar Schyman. Hon menar på att det brinner och att vi åter måste tillbaka till köksbordet för att initiera samtal. Samtal i sakfrågor.- Det är när vi synliggör oss som människor som vi bygger relationer, säger Gudrun. Men konstaterar också att när hon som gick ut i offentligheten med sin alkoholism sågs hon som en slags säkerhetsrisk. Tillskillnad från sina manliga företrädare med samma problem. Hon berättar om sin livsresa som hon beskriver som en bildningsresa. - Att jag skulle bli politiker var ett oskrivet kort, säger hon.Hon förklarar att hon inte har någon direkt relation till förgängligheten utan det är livet nu som är i hennes fokus.Ulrika berättar om sin uppväxt i en samhällsengagerad familj. Reuben undrar för vem en demonstration egentligen har betydelse för.In och lyssna där poddar finns! För samtalet vidare! Skriv gärna till oss med era tankar och reflektioner. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/20/2024 • 1 hour, 11 minutes, 28 seconds
Anna Lindman
Anna Lindman- Det jag trodde var kärlek Podd Mognasöndag, gott folk! Vi fortsätter idén om samtalet som en motståndsrörelse!- Jag minns väldig starkt när jag var 5-6 år och förstod att vi skulle dö. Det var en bottenlös panik, minns Anna Lindman, journalist, programledare och författare.Anna är i den existentiella branschen, som hon uttrycker det själv. Hon använder Pippivokabulär som spunk och inre process i samma andetag. Hon vill inte svara på om hon har en egen tro, det för att värna sin journalistik.- Vi människor är ett religiöst djur. Vi är inte bara en dansande apa, vi är också en bedjande apa. Alla som någon gång haft en transcendental upplevelse eller verkligen känt vad en bön kan betyda vet att det är en extraordinär upplevelse vi alla delar, säger hon.På frågan om hon mognat något skrattar hon och menar att det finns något pretentiöst över frågan. Men svarar utförligt och återkommer till mognadsprocessen under samtalets gång.Samtalet med Anna rör sig kring livets förgänglighet, om kärleken och ”Det jag trodde var kärlek-en bok om psykiskt våld”. Där beskriver hon toxiska relationer som inte ger kroppsliga blåmärken men likväl brott på själen. Där den giftiga relationen sakta men säkert förvandlar synen på dig själv. Upptäckten av vad Anna gått igenom kom när hon jobbade med boken ”Sekten- ett reportage om Knutby Filadelfia”. De nedbrytande processerna var slående lika.- Du ärver förövarens blick på dig själv, säger Anna. Ulrika och Reuben undrar om det saknas ett samtal om att vara människa. Ett samtal som kan vara kul och lättsamt, menar Ulrika. Reuben pratar om att verka i sin egen lilla bubbla när världen blir för stor. In och lyssna där poddar finns! Fortsätt samtalet! Dela gärna med er av era tankar till oss! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/13/2024 • 1 hour, 10 minutes, 45 seconds
Ulrika och Reuben, om livets förgänglighet och den stora festen
Problem som uppstår, står inte i vägen för livet. Det är livet!Det är dags att ta poddpaus över sommaren. Vi samtalar om livets förgänglighet. Om att vi bara är här ett ögonblick tillsammans med många andra och tillsammans skapar något ihop. Både Ulrika och Reuben känner i dag en vila över att vi bara är en sten i havet som Laleh sjunger och att det inte är värre än så. Såklart talar vi också om mognad. Denna gång om konfliktstilar. Att det finns fem identifierade konfliktstilar (Thomas/Kilmann Conflict Mode) och att vi tenderar att överanvända två. Ulrika överanvänder kamp och anpassning och vi talar om varför det är så. Men också varför det är så värdeladdat för Reuben. Vi kan konstatera i takt med vår mognad tenderar vi att kunna använda fler stilar utan ansträngning. Vill du skatta dina konfliktstilar? Då finns de på Podd Mognas facebooksida. Vi känner oss tacksamma för att vi får göra Kurs Mogna att vi har så många lyssnare till Podd Mogna. Tack för denna vinter och vår och med hopp om en riktigt skön sommar! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/11/2023 • 45 minutes, 35 seconds
Har du mognat något på sista tiden?
Podd Mogna- söndag, gott folk!Och inte mindre än vårt 66:e avsnitt!I detta avsnitt är Ulrika och Reuben varandras gäster.Ulrika ställer sig till att börja med skeptisk till rådet från läkaren att dricka mer vatten för att få bukt med sitt varierande blodtryck.Vad betyder det att vara skeptisk till en auktoritet som tex en läkare. Att vi ifrågasätter maktstruktur är nyttigt. Inte minst papparollen som per definition ju inte måste vara en auktoritet.Vi båda har uppfostrat våra barn att ifrågasätta både information och källor vilket känns än mer angeläget idag då vi lever i ett enormt informationsflöde som inte alltid kommer från gedigna källor.ChatGpt kommer vi fram till är något hissnande, spännande och oroande och att det gäller för oss som nu är lite äldre att hänga med för att inte bli förbisprungna. Och samtidigt är ju det en del av den obönhörliga utvecklingen.När vi nu är varandras gäster bör ju vår signumfråga även ställas till oss själva: Har du mognat något på sista tiden, Ulrika/Reuben?Ulrika menar att hon upplever en större acceptans på sista tiden. Det är vad det är.Reuben menar att en del av hans åldersmognad är att han känner tacksamhet över litet som stort.Vi är överens om att vi kan härbärgera många, ibland motsägelsefulla känslor samtidigt. Hand i hand med tacksamheten kan vi känna både oro och ångest.Jag tänker en hel del på vad jag vill hinna med, säger UlrikaÄr det av lust och längtan eller dödsångest, frågar ReubenLust och längtan! Tacksamhet!, svarar Ulrika Ja, ni förstår! Ytterligare ett existentiellt samtal med många frågor och få svar. Så ut i solen, på med lurarna och njut av våren och förhoppningsvis vårt samtal. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/21/2023 • 53 minutes, 25 seconds
Khalid Mohammed, om att tillhöra vi och samtidigt tillhöra dem
"När jag får kritik så försöker jag ta med mig det i mitt liv. Jag tänker, vad kan jag lära mig av det här, och sedan fortsätter jag"Vi möter Khalid Mohammed som 2016 grundade rörelsen For The People i Vivalla i Örebro. En organisation som riktar sig mot ungdomar och vuxna där målet är att sysselsätta så måna ungdomar som möjligt för att hindra att de hamnar i kriminalitet. 2018 blev han ordföranden för Folkets hus i Vivalla och fick epitetet Vivallas Borgmästare. I dag är han projektledare i XO foundation som är en Wallenberg stiftelse som delar ut stipendier till unga med extra ordinära talanger och som har idéer som de vill förverkliga men saknar de rätta förutsättningarna. Vi talar om att växa upp i en förort som av polisen kallas särskilt utsatt område. - När man växer upp i ett område som är utsatt så tvingas man att växa upp fort för det innebär att bära ett stort ansvar säger Khalid och beskriver ett område med hög arbetslöshet, låga skolresultat, trångboddhet och en rastlöshet. - Jag kom till slut till en nivå där jag förstod att antingen går det åt helvete för mig eller så skapar jag något som gör att mina småsyskon får det lättare än jag har haft det och få fler valmöjligheter. Khalid beskriver hur han bygger en rörelse tillsammans med sin bästa vän. Hur han rör sig mellan olika grupper och talar med de unga, mammorna, socialtjänsten, kriminella, polisen och många fler och blir en talesperson. Vi talar om mammornas betydelse. Att de är en nyckelfaktor både i området men också för att Khalid skulle lyckas. - Utan dem hade jag inte varit där jag är i dag, säger han och ler och hans ögon glittrar. Det har inte varit en lätt resa. - Jag försöker hjälpa, men ibland tappar jag motivationen. Då stänger jag av och drar mig undan, säger Khalid. Men i dag har han hittat en plattform, för att både få vara sårbar och få vila, och det är i kärleken. I hans äktenskap. Ulrika och Reuben talar om vart papporna tar vägen och Ulrika talar om sin ilska. Ilskan som väcks när Khalid berättar att han inte känner sig accepterad som svensk här i Sverige men när han åker utomlands är han en stolt svensk. - Vem har mage att inte acceptera, undrar Ulrika.Vi enas om att istället för att säga utsatta områden säger vi kulturberikade områden eller områden med stor potential. Vi konstaterar också att vi behöver fler manliga förebilder och att vi just mött en fantastisk förebild. Vivallas borgmästare. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/7/2023 • 1 hour, 12 minutes, 26 seconds
Stefan Krakowski, vi behöver lyssna och inte demonisera meningsmotståndare
”Vi behöver lyssna på varandra och inte demonisera meningsmotståndare. Vara lyhörd och respektfull mot dem som inte tycker lika dant.”Vi möter Stefan Krakowski som är debattör, författare och psykiatriker som uppmärksammats för sitt skrivande om incel-rörelsen. Vi talar om att hur våra könsmönster förändras och att det får konsekvenser i flera led. Stefan som under flera år har studerat gruppen incel-män berättar om dessa mäns utsatthet och svårigheter. Den här gången väljer vi att inte tala om incel-män som begår våldsdåd utan den större gruppen som lever isolerat, i ofrivilligt celibat och med olika grad av självhat och aggressivitet mot samhället, snygga män och mot kvinnor. Har vi svårt att se att både män och kvinnor kan bli strukturellt utsatta? Och i så fall vad får det för konsekvenser?Stefan berättar om studier som visar att snygga män och kvinnor får ett bättre liv. De tjänar mer och det går bättre i karriären. Vi talar också om kvinnors förändrade förutsättningar i takt med att deras självständighet ökar, kommer det att påverka heterosexuella män och kvinnors kärleksrelationer?För Stefan har det varit en omtumlande resa att undersöka incel-världen och emellanåt tungt. Han får många mail från dessa män som har det väldigt svårt och ibland berättar om starka självmordstankar. ”Jag har en enorm empati med dessa män som är så bespottade”. Det är ett utforskande samtal där vi försöker förstå. Kanske är det så vi kan mogna. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/23/2023 • 1 hour, 18 minutes, 42 seconds
Mandy Rich - jag hamnade i min kropp
Så är det Podd Mogna-söndag igen, gott folk! Äntligen!Vi möter Mandy Rich, Sveriges första transsexuella rappare och pratar om kön.Vad är ett kön? Vad är det som bestämmer vilket kön vi är? Kan det faktiska kroppsliga könet stå i konflikt med det mentala könet?Hur viktigt är det med vilket pronomen vi blir uppfattade som?-Transexuell är rent formellt en diagnos. Men jag har varit tjej sen jag föddes, säger Mandy Rich lugnt konstaterande. Hon kan minnas att hon redan som 5-åring upplevde sig som flicka men att hennes kropp signalerade något annat. Omgivningen såg inte vem hon egentligen var och Mandy fick leva under falsk flagg i 30 år innan hon kunde berätta öppet vem hon verkligen är.Mandy, som är uppvuxen i en kristen miljö, tror på en gud som älskar alla reservationslöst och därför kan hon säga:-Jag hamnade aldrig i fel kropp. Jag hamnade i min kropp. Sen hade jag kunnat önska att den såg lite annorlunda ut men det är ju många andra som kan relatera till.Mandy menar också att i hennes värld kan en kvinna ha både snippa och snopp vilket gäller för män också.Ulrika och jag pratar om self comapssion, vikten av att vara snäll mot sig själv, att respektera sina behov och gränser, att försöka vara sin egen bästa vän.På med lurarna, lyssna, kontemplera och samtala med varandra. För samtalet är en del av utvecklingen, ett motstånd mot tyranniet och ger möjligheten att slippa vara rädd. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/9/2023 • 54 minutes, 52 seconds
Philomène Grandin glöm allt men inte mig
Podd Mogna-söndag, gott folk!Ett avsnitt fullt av frågor och få svar.Helt i linje med vår idé om vår podd. Här är frågorna bränslet till samtalet som ledstjärna.Vi träffar Philomène Grandin, skådespelerska, programledare, författare och ljudboksinläsare. Med utgångspunkt från hennes självbiografiska bok” Glöm allt men inte mig”samtalar vi om blicken, lyckan och minnet.Vi pratar om vikten att bli sedd.Är önskan att bli sedd en del av allas vår livsmotorik? Det är märkligt hur man kan vara så sedd av en människa och samtidigt så icke sedd, säger Philomène eftertänksamt.Vi samtalar om hur vi formar andras blick till vår självbild. Inte minst våra föräldrars.Vår självbild, sammanfaller den med hur andra ser på oss? Inte nödvändigtvis. Blicken på oss, går den hand i hand med att inte vilja bli glömd, varken i livet eller i döden?Vad händer med en dotter när en pappa sakta men säkert lämnar minnet och långsamt seglar in i demensdimman?Hur förändras blicken på oss själva när tex en pappa lämnar jordelivet?Många frågor blir det, som alltid. Men det är ett samtal som Ulrika och jag tror berör många. Igenkänningsfaktorn är hög.Lyssna tillsammans med dina föräldrar, dina syskon, med barnen och fortsätt samtalet om att känna sig sedd eller ej. Prata om önskan att Glöm allt men inte mig. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/26/2023 • 1 hour, 7 minutes, 8 seconds
Sarah Dolah, om inre frid och yttre fred
Leder inre frid till yttre fred? Det talar vi bland annat om med Sarah Dolah som är statsvetare och arbetar som projektledare för Unga fredsbyggare på Fryshuset i Stockholm. Hon har studerat metoden Dialougue for Peaceful change i Nordirland och har tagit metoden till Sverige.Jag vill bidra till att läka såriga relationer säger Sarah först för att sedan brista ut i skratt och säger att det lät ju väldigt svårt. Men bygga broar vill hon och gör. Det blir ett samtal om att bygga broar från utanförskap till innanförskap. Att bidra till att människor som inte känner att de vill vara med och bidra till vårt samhälle hittar en trygg plats där deras röst blir viktig och där de får verktyg att få bidra.Det är vi vuxna som skapar förutsättningar för att de unga ska kunna göra säger Sarah med bestämd röst. Och talar om vikten av det empatiska samtalet. Där vi i mötet skapar en större förståelse för varandra. Det är centralt att skapa möten där vi får syn på varandra menar hon och berättar bland annat om de möten hon skapar mellan politiker och de unga.Det är ett samtal som bygger hopp. Hopp om det finns lösningar för det ökade våldet och utanförskap som vi ser omkring oss. Vi behöver alla vara med och bygga broar och Sarah vet hur man gör. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/12/2023 • 1 hour, 6 minutes, 40 seconds
Monica Lyander, Leva tills jag dör
Så är det sista söndagen i februari och vi kröner den med ett Podd Mogna avsnitt!Ulrika och jag har sett dokumentären Leva tills jag dör som vi båda blev djupt berörda av. Vi bjuder in Monica Lyander, aktivitetscoachen på det äldreboende som dokumentären utspelar sig på,för ett fortsatt samtal om åldrandet. Varför åldras vi? Svaren finner vi i evolutionen, vår utveckling mot att bli de vi är i dag. Våra gener är historiskt sett anpassade till att klara tuffa miljöer, men cellerna är inte alls förberedda på att hålla igång så länge som vi lever i dag.Ur ett filosofiskt perspektiv börjar ju åldrandet så fort vi föds. Ur ett forskningsperspektiv någon gång mellan att vi är 20-30 år. Ett fungerande socialt liv är centralt för hälsan under ålderdomen. Forskarna tittar till exempel på hur dagens äldreomsorg är organiserad och hur gamla människor blir bemötta av ett samhälle där äldre ofta placeras i samma fack. Monica Lyander berättat att medvetenheten att komma till ett äldreboende är en process. Vetskapen att det är en ändstation är tydligt närvarande. -Du blir liksom inte frisk och kan åka hem, säger Monica Men det behöver inte innebära att det är tråkigt. Du ska leva tills du dör, säger Monica på klingande GotländskaMikael Wiehe skriver i sin text med titeln som dokumentären lånat:Och tills den da′n jag ger upp andanSka jag förbli vid friskt humörNågra kanske hoppas på nåt annatMen jag tänker leva tills jag dörJag tänker leva tills jag dör.Så in och lyssna! Reflektera med dig själv, med dina nära och kära, om hur du önskar ha det i just ditt åldrande, var du än befinner dig i ålderstrappan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/26/2023 • 56 minutes, 21 seconds
Ulrika och Reuben, om mod och civilkurage
Nytt år och ny säsong med Podd Mogna. Ulrika och Reuben ses mitt i ett mellanrum. Reuben är på väg till skåne och ska spela med Tango Delirium och Ulrika ska föreläsa om genus och ledarskap varvat med digitala workshops. Vi talar om civilkurage. Att det är en del av att mogna, att visa civilkurage. Om varför det är så svårt. Om skillnaden mellan den som visar civilkurage och åskådaren. Att det kan vara en del av samhällskontraktet att kunna visa motstånd istället för att gå in i anpassning. Vi lyssnar på Otto Drakenberg, ordföranden för svenska fäktningsförbundet som går upp i talarstolen för att diskutera Saudiarabiens värdskap för kadett- och junior-VM 2024 och får ett enormt motstånd. Varför fick han inget stöd utan endast motstånd i rummet?Vi ser fram emot nya möten och samtal om att mogna eller inte mogna... Kanske är det vår stora fråga? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/12/2023 • 31 minutes, 13 seconds
Ulrika och Reuben, kraften i tacksamhet
Juldagen är här och årets sista avsnitt av Podd Mogna. Ulrika och Reuben reflekterar över året och varandet. Om julen som både kan vara en plats för kärlek och samtal och samtidigt ett forum för konflikter. ”Jag har varit så arg under delar av det här året. Jag har somnat arg och vaknat arg. Hela mitt jag har velat gå i strejk. Det får inte vara så här” säger Ulrika och talar om den delvis tunga tid vi lever i. Reuben talar om att välja att ta fram sitt inre leende och hur det hjälper honom att hålla fokus på allt fint som också finns runtomkring oss. Faktiskt hela tiden. Om att acceptera och förhålla sig till det som är och hämta kraft i det vackra för att kunna göra skillnad. Gör djuren i djurparkerna uppror? Finns det en mening med att det nu förs en debatt kring att vi sätter djur i bur och betalar för att titta på dem? Hur påverkas vi av att bygga relationer med djur? Skulle det bli förändring om vi alla byggde relationer med djur och naturen? Det är frågor som vi resonerar kring. Vi avslutar med att lyfta en framgång och en utmaning från året som gick och vi hoppas på året 2023. Då vänder det! Gott Nytt År kära lyssnare. Tack för att ni är där! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/25/2022 • 44 minutes, 42 seconds
Olga Persson om ett jämställt samhälle utan våld
Idag samtalar vi med Olga Person, ordförande i Unizon, som arbetat större delen av sitt liv för ett jämställt samhälle fritt från våld. Ingen människa vill bli lämnad, menar Olga Persson. Det är en del av problematiken gällande allas vårt kontrollbehov men i synnerhet mäns, hävdar Olga vidare. Populärkulturens romantisering av den ihärdige mannen till exempel, menar Olga är ett problem. -Ju mer du förföljer en kvinna eller tjej i en film desto mer blir hon till slut kär i dig! Det är ju helt absurt! säger Olga med emfas och menar att detta sänder ut helt fel signaler. -Tycker man att något är fel så får man vara med och ändra på det! Sitt inte på läktaren utan ner på plan, säger Olga bestämt, vilket är en inställning hon fått med sig från sin ursprungsfamilj. -Jag har alltid varit väldigt tydlig. Men inte alltid så effektiv, säger Olga med ett skratt. Alla är vi olika, men det finns strukturer som påverkar oss alla, fortsätter Olga. Hon menar att hon aldrig tappar hoppet trots allt. Inte ens när Tove, som var familj, blev mördad av en fd pojkvän. Kampviljan blir bara än större. Kanske har den blivit mer otålig. Trots att hon betecknar sig som en free spirit, har hon nyligen gift sig för första gången, vilket hon ser som ett stort steg och commitment. Grattis och leve kärleken! säger vi, Ulrika och Reuben. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/11/2022 • 1 hour, 10 minutes, 55 seconds
Mona Sahlin, om när döden blir mer levande
" Jag hatar, hatar när man delar upp människor i ett vi och dom"Reuben och Ulrika möter Mona Sahlin, en legendar i politiken och som har drivit många frågor i mänskliga rättigheter i vårt land. Vi talar om bristen på platser att mötas och föra samtal. Samtal där perspektiv möts och bryts. Mona säger att hon önskar att vi alla skulle möta upp skilda åsikter med frågor istället för debatt. Att våga utforska och försöka förstå. ar Vi talar även om Monas egen utveckling genom livet och hon säger att det har varit stunder då hon inte tyckt om sig själv. Och hur viktigt det är då att hitta människor att vara med som också har erfarenhet av svåra känslor. Att kunna säga att jag hatar mig själv och få till svar att det gjorde jag igår men det har gått över. Vi talar också om vad kärleken har haft för betydelse för Mona och vad hennes över 40 åriga äktenskap står för. Då kommer vi även in på ämnet om när det värsta händer och vi talar om Johan. Johan som blev ett år och som dog för 35 år sedan men ändå är så levande för Mona. Att döden har gjort henne mindre rädd för att dö men döden mer levande. Vi talar också om att det finns massor av orättvisor att upptäcka och förändra!Reuben och Ulrika talar om vikten av nätverk och hur förluster påverkat oss och vår skräck för att förlora någon vi älskar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/27/2022 • 1 hour, 14 minutes, 38 seconds
Peter Gerhardsson: Om att verkligen ge sina beslut tid
"Vinsten delar man, förlusten tar man själv"Vi möter Peter Gerhardsson, förbundskapten för Svenska damlandslaget i fotboll.Peter menar att det är utvecklande att bli äldre, men det finns fortfarande ett område där jag känner mig väldigt ung och det är humor! Där har jag liksom ingen mognad, hävdar Peter Gerhardsson. Jag skrattar åt samma saker som jag tyckte var roligt när jag var 10,15, 20 år. Vi pratar om svåra beslut och att allt som förbundskapten inte går att dela med sig av. Och vi talar om vikten av att ge sina beslut tid och hur viktigt det är att bygga förtroende för tids nog kommer konflikterna. Då spelar förtroendet en avgörande roll. Vi talar också om hur viktig strukturen är men hur kvävande den också kan vara och att för mycket struktur får Peters kreativitet att dö.Ulrika och Reuben snackar om vi är vinnarskallar eller ej. Och vår gemensamma beundran för idrottskvinnor och män! Reuben är lite starstrucked av att träffa en fotbollsidol från hans bardoms Hammarby. Vi pratar om hur vi tar hand om våra bakslag och förlusten och om hur slutar vi älta och hur möter vi våra katastroftankar? Lyssna och dela dina tankar med andra. Det är samtalet som gör skillnad. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/2022 • 1 hour, 13 minutes, 13 seconds
Julia Romanowska, om att mognad innebär en tragisk visdom
Vi möter Julia Romanowska, medicine doktor, slagverkare, programmerare, chefsutvecklare, författare…bland mycket annat!-Att mogna är en mycket besvärlig och smärtsam process. Vi måste inse att vi är ensamma, säger Julia på ett bestämt men odramatiskt vis. Mognad innebär en tragisk visdom.Väcker den gemensamma tragiken en större medkänsla än den gemensamma lyckan? Leder insikten om vår ensamhet i tillvaron till en större gemenskap? Frågorna är många och belyses på ett systematiskt, känsligt vis av Julia utan att egentligen ge några svar. Således ett samtal helt i vår smak!Julia säger att upptäcka den andres annorlundahet, alltså främlingskap, det gör inte att man får distans utan tvärtom. Vi inte ska försöka reducera den andre till oss själva. Närhet betyder inte att man känner igen sig utan att man erkänner den andres annorlundahet. -Jag är en kombinatör, att blanda saker som till synes är oförenliga, svarar Julia på frågan hur det kommer sig att hon har så många olika yrken. Hon uttrycker en känsla av hemlöshet, i synnerhet i språket. Är inte riktigt hemma i något av sina språk hon talar, menar hon. Men hon har skapat ordet. Estemetik, som är sammansättning av orden estetik, emotion och etik. Genom att ta ansvar känner du självrespekt. Det är inte samma sak som att älska sig själv, menar Julia. Men kanske en bit på vägen?-Jag tror inte vi inte att vi ska sträva efter en kollektiv motståndskraft Vi ska sträva efter att minska det onda, inte öka det goda. Det goda i livet kan vi aldrig bestämma vad det är. Det onda gör att vi lider och är därför mer definierbart. Ulrika och Reuben pratar om att generositet också handlar om att kunna ta emot, om raka vägar och gps. Sätt dig bekvämt och lyssna till ett samtal som säkerligen kommer ge dig nya ämnen eller vinklar på livet för dig att föra samtalet vidare. Det är så vi får till en förändring. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/30/2022 • 1 hour, 22 minutes, 13 seconds
Sam Carlquist, om att bära alla sina årsringar inom sig
"Herregud, jag ska ju dö på riktigt. Det kommer också att drabba mig"Vi möter poeten Sam Carlquist och talar om livet, kärleken, åldrandet och döden men inte minst om det viktiga ansvaret. Sam har länge varit en känd Stockholmsprofil, som bland mycket annat, i 30 år var programchef för Kungsträdgården. Han har givit ut en rad diktsamlingar och bland annat har han en sida på Facebook där han varje dag ger ut dagens dikt.Vi talar om åldrandet och att vara alla åldrar på samma gång. Sam menar att han ofta för en inre dialog med alla sina åldrar. Inte minst den 9-åriga Sam. Han menar också att han har haft några centrala episoder i livet där han har mognat och utvecklats. "Varför förstod jag inte då att vara mer tolerant" Om att han nu försöker förstå och bekräfta den andre som har en annan åsikt istället för att försöka pådyvla hans egen uppfattning. Vi talar också om kärleken och att lyckas leva livet ut med samma partner. Vad krävs då?Vidare läser Reuben några av Sams dikter. Ett samtal om en allvarlig tid och om vikten av att vi lär, utforskar och ger plats för omsorg, kärlek och tolerans. Lyssna tillsammans och fortsätt samtala. Det är så förändring blir.. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/16/2022 • 1 hour, 9 minutes, 9 seconds
Bengt Ohlsson, Att aldrig sluta skriva, älska och kämpa
"Jag kommer aldrig att sluta skriva, älska eller kämpa"Vi möter Bengt Ohlsson, som skriver böcker, Augustprisvinnare 2004, pjäser, krönikor och svarar på läsares frågor om relationer i Amelia. Det svänger på ett lugnt, föränderligt och förunderligt sätt under samtalets gång. Vi pratar om hundens betydelse till det ointressanta med döden. Mognad provocerar, menar Bengt Ohlsson som svar på vår standard fråga.Begreppet mognad har något självgott över sig, fortsätter han. Min kanske deppiga syn på livet, tycker jag är en form av mognad, hävdar ändå Bengt en bit in i samtalet. Persikor och nektariner är som godast snäppet före föruttnelsen. Då når de en sån smakpik! Bevingad liknelse signerad Bengt O! Men vi talar också om tacksamhet om att det rinner friskt vatten ur kranen, varje dag, och att känslan av tacksamhet har ökat med åren. På med lurarna eller än bättre, lyssna tillsammans med din familj, kompis eller partner och ta samtalet vidare! Det är ju så vi får till en förändring! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/2/2022 • 1 hour, 12 minutes, 7 seconds
Sommarrepris: Ida Texell, om att våga tala om det som är svårt
”Det är jobbigt att öppna sitt bröst och ge andra möjligheter att hitta in, där det är som mest sårbart. Men jag tror det är det ända sättet att leva fullt ut.” Vi möter en modig ledare med starkt civilkurage. Ida texell, kommundirektör Upplands-Bro och ordförande för Scouterna Sverige. Tidigare räddningschef och ledamot i regeringens delegation 2030. Vi talar om sårbarheten och att det är en unik kraft som vi kan använda för att lyssna in oss själva och varandra istället för att tävla om vem som har monopol på sanningen. Att vi aldrig fullt ut vet om andras levnadsvillkor och varför människor agerar som de gör, men vi kan nyfiket utforska det istället för att döma handlingen.Vidare om vikten att tala om vad vi vill och behöver och inte vad vi inte vill. Att det är där vi hittar energin. Men Ida lär oss också om liknelsen mellan vår hjärna och himlavalvet och hur vi kan bygga den rik och kraftfull. Ett samtal som berörde oss djupt och ett samtal som visar att mod blandat med sårbarhet kan sätta stora spår. Reuben har varit på turne och Ulrika svettas över sina studier som ska hinnas med mellan uppdragen och där mitt i allt talar vi om hur svårt det kan vara att känna självmedkänsla.. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/4/2022 • 1 hour, 13 minutes, 36 seconds
Sommarrepris! Zanyar Adami - om krig, kärlek och att erövra sin historia
Zanyar är författare, filmregissör och föreläsare och grundare till den då mycket omtalade tidningen Gringo. Då vi träffar Zanyar står vi inför ett krig i Europa. Vi talar om hans upplevelser och flykt som litet barn från krigets Kurdistan. I sin bok Glaspojken ger han på ett hjärtslitande vis barnets röst och ord. Hur läker vi skadorna från kriget där kulorna missat kroppen men träffat själen? Kan ett barns upplevda svek och känsla av övergivenhet av sina föräldrar även vara ett kärleksagerande, framförallt i perspektivets ljus?Det här är ett samtal framförallt om kärlek och kraft. Om att återerövra sin berättelse. Frågorna är som vanligt många och håller det livgivande samtalet igång. Låt aldrig samtalet tystna.För dig i skogen, på stranden, i hängmattan eller tillsammans på utflyktsfilten. Ett samtal som stannade länge hos oss. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/31/2022 • 1 hour, 8 minutes, 45 seconds
Ulrika och Reuben, om hjälplöshet, gränssättning och att säga ja
Sommaravslutning!Ulrika och Reuben är varandras gäster och reflekterar över centrala delar för att mogna. De har gjort en chefsdag tillsammans som de kallar kurs mogna och reflekterar över tillstånd som hjälplöshet. Ulrika berättar om att hon just nu är behov av hjälp, men att hjälpen inte alltid blir rätt. Hur gör en då? De talar om gränssättning och Reuben menar att livet blir lite enklare när en kan säga nej, men när han får dåligt samvete då triggas ja:et inom honom. De enas i att det är roligare med människor som säger ja. Vidare menar Reuben att musik är andligt för honom och Ulrika använder musik för att få vara i olika känslor. Det är dags att tacka alla lyssnare för en vår som inte blev likt någon annan vår och efter sommaren så fortsätter Podd Mogna med nya avsnitt om att växa som vuxen! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/12/2022 • 53 minutes, 9 seconds
Amelia Adamo -Att vara mogen är att se gråskalorna
Att vara mogen är att se gråskalorna. Jag har varit en ganska svartvit person ganska länge och nu är jag härligt beige och grå, säger Amalia Adamo sturskt. Amelia har gjort en anmärkningsvärd klassresa från Italien, dotter till en hårt arbetande mor boendes i en svensk förort, till kontorist på Svensk Damtidning till journalist på densamma, via Aftonbladet, universitetsstudier och så småningom chef för ett antal tidningar. Inte minst tidningen Amelia. -Jag tycker att jag växer tillsammans. Inte ensam. Amelia har varit öppen med sitt privatliv vilket inte varit något problem för henne men kanske för människor i hennes närhet. Terapi tillsammans med ett av sina barn har varit ett sätt att hela det som upplevts olika. På med lurarna och lyssna till kvinnan som verkligen ger uttrycket skinn på näsan ett ansikte. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/29/2022 • 1 hour, 6 minutes, 25 seconds
Petra Hinterthaner, vila i det du kan men också i det du inte kan
”Jag vet vad jag är bra på. Vad jag kan och det är jag trygg i. Men jag är lika trygg i vad jag inte kan. Och att det är helt ok. ”Vi möter Petra Hinterhaner, Lokalpolisområdeschef Luleå/Boden som säger att hon allt mer börjar metareflektera över sin egen mognad. Alltså hur hon mognar. I dag är hon trygg med att stå för det hon kan och känner en acceptans över det hon inte kan och kan vila i det istället för att kompensera eller träna upp det hon inte kan. Petra har aldrig haft en chef som är kvinna och vill vara med att förändra så att fler kvinnor vill och känner att de kan vara polischef. Vi talar om att vara utsatt i sin yrkesprofession och vad det gör med en. Om att hantera rädsla och utsatthet. Men vi talar också om att alltid vara redo och om att springa längs ett köpcentrum med klackskor och brotta ned tjyvar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/15/2022 • 1 hour, 6 minutes, 9 seconds
Annica Liljeblad: om att gå dit hjärtat leder dig
”Där ligger en del av mognaden, nämligen att man inte lyssnar så vansinnigt mycket på omgivningen utan lyssnar mycket mer på sin inre röst. Där har jag tokmognat”Vi möter skådespelaren Annika Liljeblad. Hon berättar att hon under sina första 50 år prioriterade allt och alla andra. Då, mitt i en livskris kom hon på vad hon verkligen ville göra och vara, och börjar studera till skådespelare. Hon har sedan dess spelat i The Square, Hollywood produktioner som Black Beauty och Violet och i flera svenska serier. Det är ett samtal om att vara sårbar och öppen. Om att skuffa undan sin egen röst och egna behov för att sedan finna sin inre röst och bli bästis med sig själv. Om att det kan generera i att vänner lämnar och byts ut och att det i sig kan bli en renande process. Vi talar om modet att vara sig själv som kan leda till både inre och yttre framgång samt smärta och tvivel. Låt dig inspireras att gå dit hjärtat leder dig. Kanske blir det till en plats du inte kunde ana.. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/1/2022 • 1 hour, 1 minute, 39 seconds
Ullakarin Nyberg, Acceptans är en central nyckel
-Jag känner mig aldrig drabbad, säger Ullakarin Nyberg. Jag tänker snarare hur påverkar detta mitt liv? Hur ska jag förhålla mig till detta?Ullakarin Nyberg, onkolog och psykiatriker som jobbat med suicid prevention de senaste 25 åren. "Jag vet inget om döden men ganska mycket om livet. Kan vi inte jobba med det?" kan Ullakarin säga till de hon möter i sitt arbete. Ett flödande samtal som rör vid mycket av det mest essentiella i tillvaron, vikten av att stanna upp med jämna mellanrum, för att våga det livet utmanar oss med, på gott och ont. Vad innebär det att äga sitt handlingsutrymme? ⁃ Acceptans är egentligen nyckeln till allt, menar Ullakarin. Genom små omsorger menar Ullakarin att vi kan förändra förbluffande mycket. Håll din partner, vän eller ditt tonårsbarn i handen och lyssna med hjärtat! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/17/2022 • 1 hour, 15 minutes, 47 seconds
Agnes Hellström: - Fred är ett verb
Fred är ett verb!Vi möter Agnes Hellström, journalist, författare och ordföranden för Svenska Freds sedan 2016. Svenska Freds är världens äldsta ännu aktiva fredsförening. Hennes motto är att gräva där hon står och förändra det hon kan. Det blev ett mycket intressant samtal. Hur är det att representera en fredsförening i tider av krig? Hur är det att förespråka fredligt handlingsstöd när i princip alla vill skicka vapen till Ukraina och kan vi alltid välja bort våldet?Agnes berättar om att hon har stått i en storm de senaste veckorna och att det har gjort att hon har ifrågasatt sig själv och sina åsikter. Men det har också ökat hennes grunddrivkrafter som lust och ilska. Vi kunde ha pratat i många timmar till om detta som är så centralt för vårt välmående-det aktiva, varje-dag-arbetet för att vårda freden. Som alltid, många frågor och tankar att fundera över som en del av det livsviktiga medvetandegörandet. Fredens liljor, kära lyssnare! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/3/2022 • 1 hour, 3 minutes, 8 seconds
Kirsti Gjellan, om vändpunkter, långsamhet och modet att växa
Vi möter Kirsti Gjellan, humanisten som valde naturvetenskapen. Med en lång karriär som startar som industridoktorand på AstraZeneca och som fortsätter som chef och styrelseproffs i 30 år tills hon når en vändpunkt. En vändpunkt som gör att hon säger upp sig och börjar studera existentiell filosofi och psykologi. Vi talar om triggers och försvar men också om mod och acceptans. Om att våga vara i sig själv och notera sina känslor och problematisera dem även när de är svåra. Hur gör vi för att inte stänga av? Men vi talar också om att vara kvinna i en mansdominerad styrelse och skillnaden med att vara man i en kvinnodominerad styrelse.. Ett samtal som rör sig från stort till smått och högt och lågt. Ett samtal om att växa som vuxen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/19/2022 • 1 hour, 10 minutes, 38 seconds
Zanyar Adami - om krig, sår, kärlek och att återerövra sin historia
Under hotet om ett förestående krig i vår närhet träffar vi Zanyar Adami, författare, filmregissör och föreläsare.Vi pratar om Zanyars upplevelser och flykt som litet barn från krigets Kurdistan. I sin nyutkomna bok Glaspojken ger han på ett hjärtslitande vis barnet röst och ord.Hur läker vi skadorna från kriget där kulorna missat kroppen men träffat själen?Kan ett barns upplevda svek och känsla av övergivenhet av sina föräldrar även vara ett kärleksagerande, framförallt i perspektivets ljus?Hur återknyter vi banden till föräldrar som valde kampen istället för omvårdnaden om sitt barn? Kan vi ha uppgörelser med våra föräldrars tillkortakommanden i kärlek? Kan vi anklaga och samtidigt ha förståelse?Det är ett samtal framförallt om kärlek och kraft. Om att återerövra sin berättelse. Frågorna är som vanligt många och håller det livgivande samtalet igång.Låt aldrig samtalet tystna! Samtalet är den ständiga motståndsrörelsen mot tystnadens tyranni där rädsla och vansinne växer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/6/2022 • 1 hour, 8 minutes, 45 seconds
Ulrika och Reuben: om ilska, självhävdelse och försoning
Ulrika och Reuben är varandras gäster och Reuben undrar om Ulrika har mognat? Det blir ett samtal om att bli vän med sin ilska. Vad är skillnaden mellan att vara arg, ilsken eller känna ett raseri? På vilket sätt är ilskan en inre kompass som visar vägen mellan rätt och fel? Kan ilska handla om mod, styrka och omtanke? Ulrika berättar hur hennes ilska fick henne att ställa sig upp bland 200 gäster och säga att nu räcker det, det är nog. Samtalet glider vidare mot att utforska vad som händer när ett samhälle blir för dömande och styrs av rädsla istället för nyfikenhet. Kanske styrs av för mycket ilska... Ulrika och Reuben enas om magin försoningen. Ett söndagssamtal till promenaden, en stund under filten i soffan eller på parkbänken.. Samtala vidare med dina nära och kära eller kanske med en okänd. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/20/2022 • 44 minutes, 36 seconds
Agneta Sjödin - om att känna kärlek till sig själv
-Jag vill ha en frihet i min tro. Något jag vänder mig till när jag är ledsen men också när jag glad och tacksam"Vi möter Agneta Sjödin, programledare och författare, i ett samtal som rör sig i energiernas värld. Agneta menar att hon har sin pappas pannben och upplever att mycket bara har hänt i livet och undrar hur det egentligen gick till. -Misslyckanden? Jag vet inte om jag haft några för jag ser inte på livet på det sättet, säger Agneta eftertänksamt. Vi pratar om pilgrimsfärder, djur, stenar och människors energier och reflekterar om kärleken, inte minst den till oss själva. Det sistnämnda är något som Ulrika och jag spinner vidare på i eftersnacket. På med lurarna, lyssna varsamt, fundera och samtala vidare med nära och kära. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/6/2022 • 1 hour, 12 minutes, 6 seconds
Favorit i repris - Alex Warris
- Inse att du är ett barn och sök det du behöver. Ulrika Sedell och Reuben Sallmander möter Alex Warris, civilingenjör som arbetat hela sin karriär med mångfaldsfrågor. Sitter i styrelsen för MÄN och driver Ex Cognito. Vi talar om vad det är att vara man idag, och att utmana en förlegad mansroll. Men också om att utbilda män i ledarskap och maskulinitet, rehabilitera incelmän och inte minst att hantera egna trauman. Arthur Engel reflekterar om sårbarhet och vi konstaterar att Reuben är en gubbe. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/30/2022 • 1 hour, 8 minutes, 7 seconds
Favorit i repris - Rasmus Troedsson
"Det är skillnad på att be om ursäkt och gottgörelse"Vi möter journalisten och skådespelaren Rasmus Troedsson och samtalar om svek, tillit och anknytningsproblematik. En del om missbrukets fasor. Är vi människor pålitliga egentligen? Går mänskligheten åt ett håll? Är det dåliga och onda i tillvaron övervägande eller är det ändå så att det goda, trots allt, väger över? Kan vi gottgöra ett svek?Är tron på en högre makt en form av att inte ta det fulla ansvaret?Många frågor, lika många reflektioner och få svar, tack och lov! Dagens gäst Rasmus Troedsson funderar över dessa frågor med säkerhet och tvivel. Ulrika och Reuben reflekterar över tillit och bestämmer att de ska bjuda in författaren och journalisten Karin Smirnoff till Podd Mogna. På med lurarna eller varför inte lyssna i högtalarna tillsammans med din familj! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/23/2022 • 1 hour, 15 minutes, 23 seconds
FAVORIT I REPRIS - Gunilla Nyroos
Det är Söndag och Podd Mogna publicerar ett favoritavsnitt med Gunilla Nyroos. - Ju mer vän jag är med mig själv desto mer kan jag se den andra människan på riktigt, säger Gunilla på sitt signifikanta och grundade sätt. -Vi behöver se varandras livskraft och förstå att vi kommer från samma källa. Vi möter Gunilla Nyroos, en av våra största skådespelerskor. En idag 75-årig kvinna som sprudlar av livskraft och klokskap. Vi talar om att lära känna nya rum hos sig själv, om att Gunilla började i terapi när hon fick en cancerdiagnos och var 70 år. Att det aldrig är för sent att städa framför sin egen trapp. Att ha fokus på sitt inre rum för att kunna se den andre. Vi pratar om kärlek och relation och vad tiden gör för perspektivet. Gå ut i skogen och lägg dig i mossan, luta dig mot ett träd eller sitt på en sten. Eller varför inte ligga i sängen och blicka ut genom fönstret. Var du än är sätt på dig hörlurarna och lyssna till en ljus och vacker Gunilla Nyroos . Det är aldrig för sent för att växa! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/16/2022 • 1 hour, 7 minutes, 40 seconds
Favorit i repris - Arthur Engel
- När jag omtalades som framgångsledaren och var på omslaget av Dagens Industri väckte det rädsla hos mig .Arthur Engel berättar om framgångsåren som VD och vad de höga förväntningarna gjorde med honom och hur han sedan stannade upp och utforskade sina rädslor. Vidare hur han nu använder sina erfarenheter till att erbjuda det stöd han själv hade behövt som företagsledare.Ulrika Sedell reflekterar över om hon blev klokare av att vandra i Himalaya och Reuben Sallmander undrar varför män går rakt in i honom på gatan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/8/2022 • 57 minutes, 8 seconds
Karin Smirnoff, om att bli till av sina erfarenheter
Årets sista söndag kröner vi med ett samtal med författaren, journalisten och företagaren Karin Smirnoff.Det är en svår process att leva, säger Karin med sitt Norrbottniska lugn.Det är genom erfarenheterna vi blir någon, fortsätter hon. Vi pratar om att agera moget utifrån sig själv och inte utifrån vad andra gör eller inte gör. Vi resonerar kring att välja våra strider, att det sällan är svart eller vitt men att vårt debattklimat idag tenderar att förenkla till ett antingen eller. Är sanningen verkligen fluktuerande bara för att det finns fler svar? Hur undviker vi att vara fördömande? Vi pratar om livet i skogen, att det är komplicerat att leva i Norrland om du inte ens vill döda en mygga. Ulrika och jag pratar om hur betydelsefulla våra husdjur är, att det är viktigt att ha pli på sitt djur men att det finns en inre konflikt att ha hunden i koppel eller katten i en lägenhet i stan. Vi tackar alla gäster och våra lyssnare för detta första år med Podd Mogna! Vi önskar er en god fortsättning och ett riktigt gott nytt år!Vi hörs igen 6 februari! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/26/2021 • 1 hour, 10 minutes, 32 seconds
Carin Götblad: När du är rädd, ta ett steg framåt! Det kommer kännas bättre efteråt.
"Ta på dig glasögon som inte ser hinder utan ser människor som är bra, de finns överallt. Ta häng på dem!" Vi möter Carin Götblad som tog sig från att vara outbildad ensamstående mamma till två barn till den första kvinna som blev Länspolismästare i Stockholm, och vidare Nationell samordnare för våld i nära relation, Regionpolischef Region Mitt och nu är på NOA. Carin talar om vikten av att göra sina tuffa och svåra erfarenheter till sin kraft istället för att försöka dölja dem. Att vara med om situationer som känns orättvisa är tufft, men efteråt ger de erfarenheter som gör dig ännu starkare. Hon talar också om att hennes erfarenheterna har gjort att hon har skaffat sig teflon mot härskartekniker. Vilket förmodligen är en avgörande kraft för att arbeta med att förändra strukturer och normer. Det är ett fartfyllt samtal som präglas av humor, förändringsvilja och fokus. Carin, 65 år känner att det är dags att växla upp nu. Vårt samhälle står inför stora utmaningar och det finns mycket att göra. Kanske är det dags för en folkrörelse att samlas kring som handlar om vilket samhälle vi tillsammans vill skapa? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/19/2021 • 1 hour, 1 minute, 22 seconds
Henrik Holmquist, om att läsa av och förstå din kontext
Det är tredje advent och vi möter Henrik Holmquist som i större delen av sitt liv har arbetat för barn och ungas livsvillkor. Exempelvis hos Rädda Barnen, Ecpat International och som rådgivare till Förenade Arabemiratens barn- och kvinnominister Pandemin har lett till att barnens villkor i världen har försämrats. Barns ohälsa ökar, barn har förlorat tid i skolan och det rapporteras om att våld i hemmet accelererar. Men det hämmar inte Henriks energi utan han hittar konstruktiva vägar framåt och menar att ett framåtriktat och positivt fokus är avgörande för att lyckas. Att arbeta för mänskliga rättigheter i Kina eller barns rättigheter i Förenade Arabemiraten kräver långsiktiga perspektiv. Henrik visar på vikten av att alltid visa respekt och vara extremt påläst och sätta sig in i den spelplan som dominerar. Han berättar om hur han har försökt att inspirera genom att berätta om hur Sverige fick en lag som förbjuder barnaga. Henrik flyttade under hela sin uppväxt och först när han i tonåren kom till Japan så kände han en hemkänsla. Som vuxen har han fortsatt att resa världen över. Han är en global handelsresande i barnens rättigheter, som mognar när han tillsammans med andra strävar efter att göra skillnad. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/11/2021 • 55 minutes, 39 seconds
Margit Silberstein, om att både ärva och läka trauman
Det är söndag igen! En sådan välsignelse! Andra advent och åttonde dagen Channuka. Och Podd Mogna!Jag är mina föräldrars trauma, säger Margit Silberstein med en allvarlig humoristisk ton. Margit är barn till föräldrar som överlevde ett av världshistoriens värsta brott mot mänskligheten-Förintelsen. Hon har skrivit en gripande bok, Förintelsens barn, som delvis kom till för hedra sina föräldrar för allt de åstadkom trots allt. Men också för att berätta ur barnets perspektiv, nu från en vuxen kvinnas penna. Hur mycket ärver vi av våra föräldrars trauman? Forskningen är tydlig. Det gör vi. Hur gör vi då för att komma vidare?Går det att hela trauman? Vi rör vid dessa ämnen med lätt hand under vacker timme. Lyssna med din partner, vän eller varför inte med dina barn och för samtalet vidare. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/5/2021 • 1 hour, 5 minutes, 11 seconds
Reuben och Ulrika - om tillit och livets förgänglighet
Om att hämta perspektiv, trygghet och visdom i skogen. Vad kan vi hämta i naturren och vad kan svampar berätta?Ulrika och Reuben talar om att känna tillit till samhället, varandra och till sig själv. Hänger det ihop med förväntningar?När är det svårt att känna tillit? Vi talar om när livet är utmanande och vilka olika impulser vi får. Vi talar om varför ordet hjälplös får oss båda att känna obehag. Men också om hur vackert det kan vara att låta sig bli buren för en stund när vi inte själva kan bära. Hur lär vi oss att lita på varandra och stå ut med att ibland bli besviken?Vi reflekterar kring vetskapen om att vi en dag ska lämna, kan ge oss ett lugn och en känsla av harmoni men också sorg och motstånd. Varför talar vi så lite om döden? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/28/2021 • 45 minutes, 33 seconds
Gerhard Bley, om att få livet att bära
Ett ljus i novembermörkret är Podd Mognas samtal med Gerhard Bley.-Vi har hamnat i ett samhälle där bara det mätbara är sant, menar Gerhard BleyGerhard Bley är företagsledare, föreläsare, civilekonom och f.d. VD för O. Kavli AB. Gerhard abdikerar när han är på toppen av sin karriär för att utforska vad livet har erbjuda.Vi samtalar om att känna tillit till livet.Vad livet faktiskt har att erbjuda?Vad skulle du göra om du var tio gånger modigare, frågar UlrikaAtt flå kontakt med sitt inre, vad är det, undrar Reuben? Vårt samhälle behöver investera i det inre perspektivet för att komma vidare, menar Gerhard Bley och efterlyser mer av det empatiska ledarskapet, vilket också är ett begrepp Gerhard myntat.Ta till vara på det ljus som finns i november Ut i höstsolen med eller utan hörlurar. Om utan sätt dig i soffan med dig själv eller någon nära och lyssna till detta existensiella samtal och fortsätt sedan samtalet. Det är så vi kommer vidare! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/21/2021 • 1 hour, 11 minutes, 14 seconds
Johar Bendjelloul, om att nyfiket utforska
Han har varit reporter och programledare för Kulturnyheterna, redaktör för Babel, programledare för P1 Morgon och Studio Ett. Nu är han programledare på Ekot, leder Europapodden och idag gästar Johar Bendjelloul, Podd Mogna. "När min bror dog så avförtrollades min tillvaro och när det väl har avförtrollats kan det aldrig påförtrollas igen. "Vi talar om hur förluster och smärtor påverkar oss och vad det får för betydelse för föräldraskapet. Johar menar att det som mest fått honom att mogna är att bli pappa. Men han menar också att ju flera barn en får desto sämre förälder. Vilket Ulrika och Reuben protesterar emot. Johar har arbetat med public service sedan han var 20 år och menar att han inte längre är åsiktsdriven. Han är nyfiken på hur åsikten skapades och vad den står för men har inget intresse av att driva en egen åsikt. Vi reflekterar över om det är vägen till att mogna? Att nyfiket utforska olika åsikter istället för att debatera sin egen? Men vad gör människor när de inte vill svara på frågor? Vad gjorde Anna Kinberg Batra?Det är novembersöndag! Tänd ljus, kryp under en filt eller gå ut i höstluften med lurar och njut av ljuset och samtal om att växa som vuxen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/14/2021 • 1 hour, 5 minutes, 46 seconds
Emma Stenström, Livet är komplext
”Mogna är ett tillstånd som du går i och ur och som du måste erövra gång, på gång, på gång..” Livet är komplext, konstaterar Emma Stenström, docent i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, mot slutet av vårt samtal. Ulrika och Reuben kan inte annat än nicka instämmande. Emma driver idén att vi blir till i vår grupp, det sammanhang vi för tillfället tillhör, det som definierar oss, vår sociala identitet. Det finns inget "autentiskt jag", menar hon. Vem blir jag i Podd Mogna? Hon berättar om sina platser som södermalm, Handelshögskolan och Husby och vad platserna gör med henne. Vi pratar om när och varför flyktmekanismen i oss triggas igång och hur gamla vi är när vi flyr i affekt. Vi samtalar om vår kropp, dans, uttryck och kvinnlig sexualitet. Emma Stenström är en osedvanligt modig gäst med en omättlig nyfikenhet på tillvaron som hon på ett skört vis bjuder på under samtalet med oss, med dig. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/7/2021 • 1 hour, 8 minutes, 29 seconds
Ida Texell, våga tala om det som är svårt
”Det är jobbigt att öppna sitt bröst och ge andra möjligheter att hitta in, där det är som mest sårbart. Men jag tror det är det ända sättet att leva fullt ut.” Vi möter en modig ledare med starkt civilkurage. Ida texell, kommundirektör Upplands-Bro och ordförande för Scouterna Sverige. Tidigare räddningschef och ledamot i regeringens delegation 2030. Vi talar om sårbarheten och att det är en unik kraft som vi kan använda för att lyssna in oss själva och varandra istället för att tävla om vem som har monopol på sanningen. Att vi aldrig fullt ut vet om andras levnadsvillkor och varför människor agerar som de gör, men vi kan nyfiket utforska det istället för att döma handlingen.Vidare om vikten att tala om vad vi vill och behöver och inte vad vi inte vill. Att det är där vi hittar energin. Men Ida lär oss också om liknelsen mellan vår hjärna och himlavalvet och hur vi kan bygga den rik och kraftfull. Ett samtal som berörde oss djupt och ett samtal som visar att mod blandat med sårbarhet kan sätta stora spår. Reuben har varit på turne och Ulrika svettas över sina studier som ska hinnas med mellan uppdragen och där mitt i allt talar vi om hur svårt det kan vara att känna självmedkänsla.. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/31/2021 • 1 hour, 13 minutes, 36 seconds
Diamant Salihu, vi behöver mötas
"Jag vill bidra till att skapa förståelse för de människor som bor isolerat från majoritetssamhället. För det gör oss klokare och debatten mer nyanserad."Vi möter Diamant Salihu, SVT reporter och författare till boken Tills alla dör som berättar om två två kriminella gäng med unga pojkar i Järva. I boken möter han pojkarna, mammorna, poliserna, boende för att söka svar..Vi talar om viljan att förstå och att förmedla den förståelsen. Om Diamant drivkrafts att närma sig svåra frågor och att han inte räds något ämne. Han vill visa att han kan men också påverka genom att få oss alla att relatera även till dem vi inte förstår eller känner. Vi talar också om den smärta det ger när någon älskad rycks bort genom våld och grymhet. Det blev ett samtal som berörde Reuben och Ulrika, som sedan resonerade vidare när de sist mötte kontexter och sammanhang som inte är en del av vardagen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/23/2021 • 1 hour, 8 minutes, 21 seconds
Anna Hedenmo, smärtpunkterna gör oss intressanta
- Jag har tappat tålamodet med pratet som inte betyder något. Det ytliga stör mig. Veckan gäst är ingen mindre än nyhetsankaret och Min sannings Anna Hedenmo!Efter en smärre fadäs fick så slutligen till en inspelning!Ja, hur möter vi just fadäser i livet? När det inte riktigt går som vi hade tänkt oss? Förändras det med tiden och åldern?Och åldrandet, innebär det nödvändigtvis att vi också mognar?Vi reflekterar över smärtpunkter i livet, hur vi förhåller oss till döden och att saker och ting faktiskt är som det ska vara. Eller? Vi talar också om lyckan att bli mamma och få se sin dotter bli mamma. Ulrika och Reuben samtalar om det kreativa i att säga nej.Som vanligt många frågor för dig att fortsätta reflektera över med när och kära! Ulrika Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/16/2021 • 1 hour, 11 minutes, 5 seconds
James Andersson, om att vara instängd och ändå växa
Vad är ett utanförskap? Inte helt lätt att definiera det då det finns så många variationer, menar veckans gäst James Andersson. Vi samtalar om utanförskapets faror, om hur möjligheterna ser ut för den som lever i utanförskap, att få tillträde till majoritetssamhället igen eller kanske för första gången. Hur är det att vara inlåst? James menar att det egentliga straffet kommer när det juridiska straffet är avtjänat och du möter friheten utanför murarna. Många tankar och funderingar. Låt dem bero och växa och se vad som uppstår. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/2/2021 • 1 hour, 9 minutes, 15 seconds
Stefan Einhorn, Världen står och faller med mognadsgraden hos dess invånare
"En värld som inte innehåller visdom överlever ingen.. "Vi möter professor Stefan Einhorn och vi resonerar om mognad och visdom. Vi resonerar kring att dumhet är motsatsen till mognad och att vi alla rör oss mellan dessa tillstånd. Men att vi behöver hjälpas åt att mogna.. Stefan hävdar med emfas att en själv kan aldrig bedöma om en har mognat utan det får omgivningen bedöma. Han berättar också hur vi kan träna för att mogna.Reuben berättar att han har besökt Soulidarity och lyssnat till berättelser om att vara i utsatthet och önskan om att få bidra och behövas. Ulrika rensar upp på vinden och möter sina gamla släktingar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/25/2021 • 1 hour, 13 minutes, 45 seconds
Helena von Zweigbergk, att slippa förväntningar..
"Att fråga om du har mognat är som att fråga om du har humor"Vi möter Helena von Zweigbergk och talar om att mogna.. Vi pratar om åldrandets fördelar, om att det finns frihet i att inte ha förväntningar. Vad är ett allvarligt samtal? Vi konstaterar vikten av att inte låta småpratet försvinna, det vardagliga samtalets betydelse, att det är en motvikt mot tyranniet. Vi småpratar om kärleken. Länge leve kärleken! Och även om att den förändras genom tiden, vår tid. Som alltid många frågor och vackra funderingar. Svaren är skrivna i etern. Ulrika och Reuben är tacksamma över att få samtala med alla dessa känsliga och tänkande människor. Så på med lurarna, ut och promenera och fyll på med ny energi och nya tankar! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/18/2021 • 1 hour, 19 minutes, 52 seconds
Rasmus Troedsson. Om svek, tillit och anknytning.
"Det är skillnad på att be om ursäkt och gottgörelse"Vi möter journalisten och skådespelaren Rasmus Troedsson och samtalar om svek, tillit och anknytningsproblematik. En del om missbrukets fasor. Är vi människor pålitliga egentligen? Går mänskligheten åt ett håll? Är det dåliga och onda i tillvaron övervägande eller är det ändå så att det goda, trots allt, väger över? Kan vi gottgöra ett svek?Är tron på en högre makt en form av att inte ta det fulla ansvaret?Många frågor, lika många reflektioner och få svar, tack och lov! Dagens gäst Rasmus Troedsson funderar över dessa frågor med säkerhet och tvivel. Ulrika och Reuben reflekterar över tillit och bestämmer att de ska bjuda in författaren och journalisten Karin Smirnoff till Podd Mogna. På med lurarna eller varför inte lyssna i högtalarna tillsammans med din familj!Lyssna, reflektera, samtala! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/12/2021 • 1 hour, 15 minutes, 23 seconds
Amanda Lind , om att göra allt en kan och få känna att det räcker
" Jag läser allt som människor skriver till mig. Det ger mig kraft och motivation.. det är jättefarligt att tappa människors berättelser och bli blasé.. Men det är också en kamp.. för jag förstår såväl konsekvenserna när jag inte lyckas.."Vi möter kultur- och demokratiministern Amanda Lind. Vi talar om vad makten, kraven och politikens spelregler gör med en människa och om det gynnar eller motverkar mänsklig växt. Amanda berättar att hon aldrig har jobbat så mycket som de senaste åren, att hon blir riktigt arg när hon misslyckas men firar inte alltid framgångarna. Och att se sig själv som verktyg är ett sätt att hålla en distans så att inte uppdraget blir för personligt. Ulrika och Reuben sitter på T-centralen och reflekterar över att vara på väg. Om egna mognadsprocesser och att få vara i osäkerhet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/4/2021 • 1 hour, 10 minutes, 29 seconds
Ulrika och Reuben - om sommarmognad
Nu är hösten här och det är också Podd Mogna. Reuben och Ulrika talar om när mognaden går i baklås, att Reuben använder stödstrumpor och Ulrika funderar över vem en blir när barnen flyttar hemifrån. Men också om det fantastiska sommarpratet med Nicolas Lunabba som fick båda att gråta och om vackra stunder som sommaren gav. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/29/2021 • 59 minutes, 29 seconds
Ulrika och Reuben, glädjen i att mötas
Sista avsnittet för säsongen! Ulrika och Reuben samtalar utan gäst och Arthur reflekterar. Vi pratar om avslut och kommer osökt in på vårt förhållande till döden. Det mest definitiva vi har att förhålla oss till i livet. Vi pratar också om hur mycket vi lärt oss på dessa månader vi poddat tillsammans, ynnesten att ha fått möta alla dessa människor och skapa ett rum för samtalet. Vi pratar om föräldraskapet, förlåtandet och hur visa ord och fraser tappat sin mening och behöver återupptäckas i dess verkliga och kanske djupare mening. Vi pratar om att vi forsätter efter sommaren med nya gäster och nya samtal där fortsättningsvis frågorna är många och svaren få och varierande. Tack för den här säsongen, kära lyssnare! Vi hörs igen den 29 augusti! Njut av sommaren nu! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/13/2021 • 56 minutes, 6 seconds
Andreas Holmberg, att stanna kvar i känslan av förundran
- Du kan älska dig själv genom andra. När du möts av andra som älskar dig.. eller för att inte göra det så stort, tycker att du är okey. Så kan du se dig själv genom andra. Vi möter Andreas Holmberg, Stockholms Biskop och talar om att älska sig själv, om känslan att aldrig vara ensam och om försoning. Det är också ett samtal om vår samtid, om att vi upplever att i den mediala debatten har vi så lätt att döma och så svårt att förlåta. Vi talar om att det kristna budskapet tenderas att politiseras i debatten. Vad gör det med oss när andra tolkar ens budskap på ett annat sätt vi avsåg? Vidare att mognad handlar om förnöjsamhet, förundran men inte minst att älska på!Reuben och Ulrika talar om att vara sann mot sig själv och hur svårt det är. Arthur reflekterar över få vara nöjd och inte jaga lyckan genom mer, större och fortare. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/6/2021 • 1 hour, 15 minutes, 50 seconds
Nino Ramsby, Att få vara precis den jag är
- Jag kan vara superkorkad och superbt intelligent och allt däremellan. Precis som alla andra, och jag får vara det. Jag kan inte vara konstruerad för då kan jag inte leva.Vi möter konstnären, musikern, poeten och fotografen Nino Ramsby och rummet fylls av energi och känslor. Vi talar om att konstant vara i mognadsprocess, att iaktta omgivningen och vara i dialog med sig själv. Samtalet handlar om att vara i djupaste förtvivlan och utsatthet till att känna stark tillit och att vara i hopp. Ett samtal om livet. Reuben och Ulrika reflekterar över att vara människa och när våra kognitiva funktioner plötsligt försämras och det känns som kortslutning. Hur kan vi hjälpa varandra för att inte hamna där? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/30/2021 • 1 hour, 18 minutes, 40 seconds
Suzanne Osten, Mogna är allt!
- Jag är inte cynisk, inte alls faktiskt. Det kan jag tycka är märkligt. Men jag har ju några år på mig att utveckla det. Det vore intressant. Vi möter Suzanne Osten som är en ledande pionjär inom teater för barn och unga. Hon är film- och teaterregissör, har varit konstnärlig ledare på Unga Klara, professor vid DI och hedersdoktor vid Lunds Universitet och har mottagit en rad filmpriser och utmärkelser världen över. Det blev ett samtal som vi nästan inte kunde avsluta. Vi talar om barnen, deras kaos och upptäckarlust. Om vikten av att vara tillsammans med barnen och upptäcka deras värld och inte hålla på och fråga ut dem. Vi talar om att bidra till att tjejer står upp för sin rätt, om att krossa glastak och inte minst att bli stormande förälskad när en är 72 år. Ett samtal som sprudlar av engagemang och glädje. Arthur reflekterar över åldrandet och livets förgänglighet. Ulrika och Reuben resonerar kring skuld och om att ta emot ett förlåt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/23/2021 • 1 hour, 17 minutes, 13 seconds
Gunilla Nyroos, Det är aldrig för sent att växa!
- Ju mer vän jag är med mig själv, desto mer kan jag se den andra människan på riktigt. Vi behöver se varandras livskraft och förstå att vi kommer från samma källa. Vi möter Gunilla Nyroos, regissör och en av våra främsta skådespelare. Ett samtal som gav oss en bubblande känsla av hopp. Vi talar om åldrandet som ett växande. Gunilla var 70 år när hon började i terapi för att b la förstå hur hon ärvde sin mammas oro. Men också hur en kan förändra sin inställning och hur det kan förändra relationer. Vi talar också om livslång kärlek och hur Gunilla efter 40 års äktenskap fortfarande upplever att hennes man är spännande. Ett samtal som sprudlar av livskraft. Reuben och Ulrika talar om sina drömmar och att tyda dem. Och vi talar om att varje generation för över upplevelser till nästa generation och vissa saker behöver vi inte föra vidare. Arthur får skrivkramp när han lyssnar på Gunilla. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/16/2021 • 1 hour, 7 minutes, 40 seconds
Bob Hansson, Om att skam kan vara drivkraft för utveckling
- Jag har en röst som säger, jag får inte vara såhär. Därför har jag lagt ner hela min vakna tid och mitt konstnärliga uttryck på att säga att det får jag visst. Och inte bara jag, utan alla andra jävlar också. Vi möter poeten Bob Hansson och talar om skam, sårbarhet men också om manlighet och rätten att vara den en är. Ulrika är arg och Reuben är förundrad och mållös och talar om kortsiktighet och hur drastiska och hårda vi alla kan vara mot oss själva och varandra. Arthur reflekterar över modet att förändra det jag kan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/9/2021 • 1 hour, 15 minutes, 24 seconds
Anders Kompass, Om att ledas av värderingar, ha en öppen attityd och mötas i dialog
Vi möter FN:s mest kända visselblåsare, en gång i tiden Colombias armens största fiende, Anders Kompass. Han var senast ambassadör i Guatemala men är nu pensionär och skriver på sina memoarer i skåne. Vi talar om vikten av att som människa möta den andre, oavsett hens handlingar eller vad hen representerar för att nå en förändring. Anders berättar om ett möte med en lokal militärofficer som begått avskyvärda brott. Hur samtalet går från konfrontation till dialog och erkännande. Vi talar om hur vi alla får skilda förutsättningar och hur det påverkar, vikten av att ansvar och vara i sina känslor även när de är skrämmande. Arthur Engel reflekterar över balans. Ulrika Sedell och Reuben Sallmander samtalar kring om man alltid har ett val och att närhet kan göra underverk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/1/2021 • 1 hour, 9 minutes, 7 seconds
Shade Amao Forssman, Om att våga känna sig obekväm och att vara kvar i samtalet
- Nu måste vi börja göra oss beredda på att känna oss obekväma, när många grupper som inte har hörts tidigare börjar höras. Vi möter Shade Amao Forssman, statsvetare som har arbetat med frågor kring ungas delaktighet och inflytande. I dag är hon verksamhetsutvecklare på Fryshuset. Vi talar om skillnaden mellan att växa och mogna. Om mellanförskapet och att när nya röster och perspektiv blir synliga kräver det att systemet förändras. Men vi talar också om kärleken och att vara kvar i samtalet även när en upplever att partnern är "befängd". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/24/2021 • 55 minutes, 18 seconds
Abir Al-Sahlani, Om överlevnadsintelligens och att hedra sina känslor
Vi möter Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani och bjuds in till ett stort samtal om överlevnad, kamp, att kämpa för demokrati och rättvisa, men också ett samtal om när allt står på spel. Vi undrar över hur Abir fick så rak rygg och vi talar om överlevnadsintelligens och att hedra sina känslor. Arthur Engel reflekterar över språkets betydelse och Reuben Sallmander om fantasin och Ulrika Sedell berättar att hon hanterar mycket genom att dagdrömma. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/17/2021 • 1 hour, 1 minute, 25 seconds
Frida Bergh, Att mogna eller inte mogna, det är frågan.
- Nej, jag har inte mognat. Jag är i en fas i livet när jag skulle behöva göra en uppdatering av mig själv, men jag känner ett stort motstånd. Vi möter regissören och skådespelaren Frida Bergh som talar om att vara 50 år, om när barnen växer upp, och det finns tid och utrymme för att utvecklas. Men att det skrämmer för det går inte att veta vart det kommer att leda. Det är också ett samtal om att vara kvinna och skådespelare och att tvingas anpassa sig till rådande strukturer och vad det gör med en människas utveckling. Men också hur hon som ledare och regissör utvecklar sitt konstnärsskap och erövrar sin egen väg framåt. Arthur reflekterar över Fridas ledarskap och Ulrika och Reuben talar om hur andningen kan frigöra låsningar och sorg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/10/2021 • 1 hour, 5 seconds
Jessica Span, Om att vara autentisk och självklar
- Jag kör ensam över Hisingsbron och lyssnar på Greta som säger att det ligger på er att göra den förändring som krävs, och tänker att jag vill vara en del av lösningen.Vi möter Jessica Span, VD, Volvo Cars Sverige som berättar om att spräcka glastak, att ta sin röst på allvar och att vilja växa och mogna. Om att utmana normer, strukturer och utveckla en organisation. Dessutom lyssnar vi på Reuben som sjunger om skuggsidor, Arthur som reflekterar över vad naturen ger honom och Ulrika som utforskar sina egna skuggsidor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/4/2021 • 58 minutes, 47 seconds
Alex Warris, Om att utmana maskulinitet och normer för att växa
- Inse att du är ett barn och sök det du behöver. Ulrika Sedell och Reuben Sallmander möter Alex Warris, civilingenjör som arbetat hela sin karriär med mångfaldsfrågor. Sitter i styrelsen för MÄN och driver Ex Cognito. Vi talar om vad det är att vara man idag, och att utmana en förlegad mansroll. Men också om att utbilda män i ledarskap och maskulinitet, rehabilitera incelmän och inte minst att hantera egna trauman. Arthur Engel reflekterar om sårbarhet och vi konstaterar att Reuben är en gubbe. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/27/2021 • 1 hour, 8 minutes, 7 seconds
Emma Stenström, Om perspektivbyte, att lyssna och utforska
Vi träffar Emma Stenström, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och tidigare gästprofessor vid Konstfack. Vi talar om hur hon får sina studenter att byta "bubblor" och reflektera över andras perspektiv men också om hur svårt hon själv tycker det är att byta bubbla trots att hon vill. Vi talar också om ett storgräl hos familjen Wahlgren och hur svårt det kan vara att se, även den en älskar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/20/2021 • 1 hour, 7 minutes, 20 seconds
Arthur Engel, Att släppa rädslan, känna tillit och visa sårbarhet
- När jag omtalades som framgångsledaren och var på omslaget av Dagens Industri väckte det rädsla hos mig . Arthur Engel berättar om framgångsåren som VD och vad de höga förväntningarna gjorde med honom och hur han sedan stannade upp och utforskade sina rädslor. Vidare hur han nu använder sina erfarenheter till att erbjuda det stöd han själv hade behövt som företagsledare. Ulrika Sedell reflekterar över om hon blev klokare av att vandra i Himalaya och Reuben Sallmander undrar varför män går rakt in i honom på gatan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/13/2021 • 57 minutes, 8 seconds
Om att utmanas, försonas och andas
Vad är att mogna och att växa som vuxen? Reuben berättar om hur han försonas med sin historia och Ulrika talar om att växa som lillgammal. Vi konstaterar att vi vill bidra till samtal om växande och utveckling. Samtidigt läser vi en recension och noterar att Stig Larsson får inga vuxenpoäng. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.