Het klimaat is hot. Letterlijk en figuurlijk. Maar wat klopt er nu wel en niet van alles wat we horen over de opwarming van de aarde. En wat betekent het allemaal voor ons en voor onze manier van leven? Moeten we ons echt zorgen maken of valt het allemaal wel mee? In Planeet Frank geeft weerman Frank Deboosere antwoord op jouw vragen. Concreet, helder en correct. Zelf ook een vraag? Stuur ze naar [email protected] en wie weet, zit je de volgende keer zelf in onze podcast.
Luister ook Ons Klimaat op VRT NWS
We gaan op zoek naar wat al gebeurt voor het klimaat in Vlaanderen, grote en kleine aanpassingen en initiatieven die mee een verschil kunnen maken. Wie bezorgd is over de klimaatverandering maar de hoop niet wil verliezen, hoort bijvoorbeeld hoe we morgen misschien wel nog vlees eten, welke rol ons huisdier speelt, en wat muziekfestivals kunnen betekenen.
2/5/2024 • 43 seconds
lava, veggie en gletsjers
De aarde is 4,6 miljard jaar oud. En toch is het inwendige van de aarde nog niet afgekoeld. Hoe kan dat? Luisteraar Sheila wil weten of we door veggie te eten de wereld kunnen redden. Frank praat met klimatoloog Wim Thiery over de toestand van de gletsjers in Europa en in de wereld.
2/19/2023 • 16 minutes, 47 seconds
de maan, droogte en een groenere wereld
Heeft de maan invloed op het weer. En duwt de volle maan de wolken weg? De tweede vraag handelt over droogte. In de zomer van 2022 wou het maar niet regenen. Waar is al dat water dan gebleven? Valt het elders? Zorgt meer koolstofdioxide voor een groenere wereld? Of is het niet zo eenvoudig? Frank praat er over met professor Barbara De Coninck van de KULeuven.
1/29/2023 • 21 minutes, 56 seconds
Regen, tomaten en lockdowns
Hoe zit dat weer met de klimaatverandering? Aiden wil weten of lockdowns een oplossing kunnen zijn. En waarom regent het altijd hier, en nooit ginder? Kunnen regenwolken ons achtervolgen? En een vraag over het broeikaseffect, meer bepaald over tomaten en groenten die we kweken in serres. Wat doet dat met milieu en klimaat? Frank praat er over met expert Tessa Avermaete van de KULeuven.
12/18/2022 • 20 minutes, 53 seconds
Klimaatverandering in België, blauwe lucht en overbevolking.
Luisteraar Koen maakt zich zorgen over de seizoenen. Komt er ooit nog een vrieswinter? Of mogen we de Siberische kou uit het oosten helemaal vergeten?
Luc houdt van helder en zonnig weer. Maar hoe komt het dat de onbewolkte lucht blauw is?
In deze podcast ook deel 2 van het gesprek met VUB-demograaf Patrick Deboosere over overbevolking en de link met klimaatverandering.
11/19/2022 • 19 minutes, 56 seconds
Zijn we met te veel mensen op de wereld?
Iedereen praat over het weer, maar niemand doet er iets aan… en dus is er planeet Frank die verder en hoger kijkt. Dirk ziet Frank tijdens het weerbericht goochelen met hoge- en lagedrukgebieden maar wat wil dat eigenlijk zeggen? Lorenz zag op Rock Werchter wolken van links naar rechts bewegen, en tegelijk waren er wolken die de andere kant opgingen. Kan dat wel? De mailbox van planeet Frank bevat elke maand vragen over de bevolkingsexplosie. Wat betekent dat voor het klimaat?
10/23/2022 • 24 minutes, 22 seconds
Wordt het een koude winter
Nu onze energierekening astronomisch hoog is, zou een zachte winter welkom zijn. Hebben we daar nu al zicht op? De droogte van de voorbije lente en zomer was een zoveelste bewijs dat de klimaatverandering snel gaat. Bert wil weten waar al het water de voorbije maanden dan wél is gevallen. Als je probeert om niet te vliegen, word je door je omgeving soms meewarig bekeken. Hoe komt dat? Professor sociologie Ilse Loots van de UA geeft duiding.
9/25/2022 • 17 minutes, 15 seconds
Thermometers en boomringen
Frank gaat op zoek naar antwoorden op jullie vragen over weer en klimaat. Aan het begin van de zomervakantie willen we weten hoe warm het zal worden. Meestal zijn die temperatuurprognoses erg juist. Hoe komt dat? Een andere vraag gaat over temperatuurschalen. Die van Celsius kennen we allemaal. Maar hoe is Fahrenheit aan die vreemde getallen gekomen? En Frank praat met professor Valerie Trouet. Vanuit Florida vertelt zij welke weer- en klimaatgeheimen er allemaal schuilen in boomringen.
6/18/2022 • 16 minutes, 30 seconds
Over de stad, de maan en het ruimteweer.
In een stad is die warmte dikwijls nog veel meer aanwezig dan op het platteland. Hoe komt dat? Wat kunnen we er aan doen?
Een andere vraag gaat over de maan. We weten dat de maan verantwoordelijk is voor de getijden, voor eb en vloed. Maar zijn er dan ook getijden in de atmosfeer?
De zon is de bron van alle leven. Grote uitbarstingen op de zon kunnen het leven hier op aarde beïnvloeden. Ruimteweer-deskundige Petra Vanlommel van het STCE legt uit wat er allemaal kan gebeuren.
5/21/2022 • 17 minutes, 41 seconds
Klimaatneutraliteit, file in de ruimte en een graadje meer
Veel mensen gaan mee in het verhaal van de klimaatveranderingen. Maar soms zijn er ook heel kritische vragen. Zo is er de opmerking dat een graadje meer echt niet veel uitmaakt. Als we naar het zonnige zuiden gaan, ligt de temperatuur daar veel hoger en we overleven probleemloos. Een andere luisteraar vraagt zich bij de lancering van een ruimteraket af, wat de impact is op het milieu en klimaat. En hebben de maatregelen om klimaatneutraal te worden wel zin als niet heel de wereld meedoet?
4/16/2022 • 19 minutes, 6 seconds
Wind, water en kernenergie
Waar komen felle windstoten vandaan? En de oceaanstroming zou door de klimaatverstoring wel eens kunnen stilvallen. Wat gebeurt er dan?
En hoe moet het nu verder met de groene energie? Zijn er geen nieuwe, veelbelovende technieken om ons te laten genieten van de energie zoals die door de sterren wordt geproduceerd? Deze vraag leggen we voor aan duurzaamheidsspecialisten Griet Ceulemans en Nathal Severijns.
3/19/2022 • 28 minutes, 53 seconds
Een luchtige aflevering over snelheid, warmte en wind
Wind wordt in de toekomst een belangrijke energiebron. Maar kunnen windturbines op termijn het weer en het klimaat veranderen? Frank spreekt hierover met Lore Wouters van de Vlaamse Windenergie Associatie. We hebben altijd geleerd dat warme lucht stijgt. Waarom is het dan op de Ardense hoogten meestal kouder dan in Vlaanderen? En waarom blijft onze dampkring aan de aarde blijft kleven. Draaien we niet met een duizelingwekkende snelheid rond de zon?
2/19/2022 • 20 minutes, 1 second
Klimaatvoordelen, mooiweerwolken en warmtepompen
De klimaatverandering laat ons niet los. Het zorgt voor een heleboel vragen. Ook kritische vragen. Een luisteraar wil weten of we de lokale voordelen van de klimaatverandering niet meer in de verf moeten zetten. Anderen kijken in verwondering naar boven en zien dat de lucht ’s avonds soms opklaart. Toeval, of zit er meer achter? De laatste tijd hoor je veel over warmtepompen om onze huizen te verwarmen. Is dat milieuvriendelijk? Frank praat met professor Tine Baelmans (KU Leuven).
1/22/2022 • 19 minutes, 42 seconds
Methaan, weerpatronen en waterstof
De klimaatconferentie in Glasgow leverde interessante beloftes en nieuwe inzichten op. En dus kropen jullie in de pen voor bijkomende uitleg. Er ging in COP26 heel wat aandacht naar methaan. Danny wil weten hoe belangrijk dat broeikasgas is. Dirk heeft opgemerkt dat ons weer soms dagenlang min of meer hetzelfde blijft. Is dat toeval of zit er meer achter? We kijken ook naar waterstof als mogelijke oplossing voor onze klimaat- en energieproblemen. Professor Annick Hubin (VUB) is mijn gast.
12/18/2021 • 18 minutes, 53 seconds
Frank praat over de wind, CO2 en duurzaamheid
Tegenwoordig staan het weer en het klimaat hoog op de agenda van alle wereldleiders. Frank praat je bij over het weer van morgen, van volgend jaar en van volgende eeuw. Zo wil Carina weten of de wind de laatste jaren niet vaker waait uit het noorden en het oosten. Marc vraagt zich af of er geen grote machines bestaan om koolstofdioxide uit de lucht te halen. Beluister ook het tweede deel van het gesprek over duurzaamheid met professor Verolien Cauberghe van de UGent.
11/13/2021 • 17 minutes, 55 seconds
Het verband tussen CO2 en corona, regen en ecologische voetafdruk.
Heleen vraagt zich af of we tijdens de coronacrisis veel CO2 hebben uitgespaard. Is een lockdown een goed antwoord op onze klimaatproblemen?
Mathias denkt dat hij op het droogste plekje van België woont. Waar woont Mathias? Heeft hij gelijk?
Nicole maakt zich zorgen over de ecologische voetafdruk van allerlei producten die van over de hele wereld komen. Hoe duurzaam is een product? Professor Verolien Cauberghe van de UGent wikt en weegt.