Een podcast over oude en hedendaagse kunst in al haar facetten. Koen Fillet duikt in de verhalen en het onderzoek van kunsthistorici, restauratoren en kunstminnaars, op zoek naar antwoorden op vragen waarvan je het bestaan nog niet kende.
Episode 33: Kursaal en zeedijk (Léon Spilliaert) - Anne Adriaens-Pannier
Als eenzame wandelaar in het ochtendgloren van Oostende liet Léon Spilliaert (1881-1946) zich inspireren door de desolate en onheilspellende verlatenheid van de zeedijk. Zijn fascinatie voor ruimtewerking en de expressie van oneindigheid vormden de basis voor de talrijke dijkzichten die Spilliaert tussen 1907 en 1909 creëerde. Met deze werken luidde hij een unieke formele vernieuwing in. Ontdek het beklijvende werk "Kursaal en zeedijk," dat centraal staat in deze Phoebus Focus aflevering!www.phoebusfoundation.orgEen initiatief van The Phoebus Foundation SON met sponsoring van de groep Katoen Natie en de groep Indaver.
9/19/2024 • 25 minutes, 56 seconds
Episode 32: Europa met ballen: de ontvoering van Elisabeth Catharina Schut - Leen Kelchtermans
Ontdek het verhaal van 'De ontvoering van Europa' door Cornelis Schut, waarin de penseelstreken van de kunstenaar onbewust een verrassende wending voorspelden!www.phoebusfoundation.orgEen initiatief van The Phoebus Foundation SON met sponsoring van de groep Katoen Natie en de groep Indaver.
8/19/2024 • 19 minutes, 18 seconds
Episode 31: Bloemenvaas met vanitassymbolen (Jan Davidsz. De Heem) - Sven Van Dorst
Hoe trager je kijkt, hoe meer je ziet. De fragiele weerspiegeling van een vensterraam in het glas van de vaas. De kristallijnen waterdruppels op de tafel. De zachte gloed van de smeulende lont. De kruisspin tussen de blaadjes van de mandarijn. Jan Davidsz. De Heem schildert geen gewoon boeket. Hij brengt ons het universum in een bloemenvaas. www.phoebusfoundation.orgEen initiatief van The Phoebus Foundation SON met sponsoring van de groep Katoen Natie en de groep Indaver.
Wie is de Chileense kunstenaar Roberto Matta, en hoe heeft hij zich ontwikkeld in de kunstwereld? Naomi Meulemans, restaurator en projectmedewerker van The Phoebus Foundation, onthult de fascinerende evolutie van deze invloedrijke figuur van het surrealisme door je mee te nemen achter de verflagen van zijn betoverende kunstwerken!www.phoebusfoundation.orgEen initiatief van The Phoebus Foundation SON met sponsoring van de groep Katoen Natie en de groep Indaver.
6/24/2024 • 18 minutes, 22 seconds
Episode 29: Hoofdenbakker - Wendy Wauters
Liep er werkelijk een bakker rond die zijn klanten onthoofdde? Voerde de man een schandstraf uit, een vroege variant van plastische chirurgie of is er nog iets anders aan de hand? Duik in het bizarre verhaal achter dit tafereel uit de collectie van The Phoebus Foundation, samen met Wendy Wauters en Koen Fillet!www.phoebusfoundation.orgEen initiatief van The Phoebus Foundation SON met sponsoring van de groep Katoen Natie en de groep Indaver.
5/30/2024 • 18 minutes, 9 seconds
Episode 28: Het zestiende-eeuwse portret in de Lage Landen - Paul Huvenne
In deze aflevering van Phoebus Focus verkent gastheer Paul Huvenne de wereld van zestiende-eeuwse portretten, terwijl hij de ontwikkelingen en creatieve vernieuwingen binnen dit genre belicht.www.phoebusfoundation.orgEen initiatief van The Phoebus Foundation SON met sponsoring van de groep Katoen Natie en de groep Indaver.
4/25/2024 • 23 minutes, 20 seconds
Episode 27: Heilige Familie in Nazareth (Diego Quispe Tito) - Katharina Van Cauteren
In deze aflevering van de Phoebus Focus podcast staat Quispe Tito's 'Heilige Familie in Nazareth' centraal. Katharina Van Cauteren verkent samen met Koen Fillet de boeiende verbindingen tussen een schilderij uit een gloednieuwe wereld en een prent uit een veel oudere. Heilige Familie slaat een brug tussen twee culturen, tussen het denken van de jezuïeten en het erfgoed van de Inca’s. Wat volgt, is een verhaal over artistieke en culturele erfenissen.Ontdek meer op www.phoebusfoundation.org
3/21/2024 • 22 minutes, 48 seconds
Episode 26: Nieuwe gegevens over de barokke componist Henricus Liberti - Leen Kelchtermans
Deze podcastaflevering onthult nieuwe inzichten in het leven en werk van de barokcomponist Henricus Liberti, mogelijk gemaakt door het onderzoek van Dr. Leen Kelchtermans naar bewaard gebleven archiefdocumenten.Ontdek meer op www.phoebusfoundation.org
2/19/2024 • 23 minutes, 55 seconds
Episode 25: Constant Permeke - Paul Huvenne
Ontdek de diepgaande betekenis achter de krachtige penseelstreken van Constant Permeke en laat je inspireren door het boeiende verhaal van zijn leven en werk.www.phoebusfoundation.org
1/12/2024 • 21 minutes, 50 seconds
Episode 24: Meermonster van Tagua Tagua (Anonieme Meester) - Katharina Van Cauteren
Het anonieme 'Meermonster van Tagua Tagua' uit 1784 geeft, tweehonderdvijftig jaar na datum, als geen ander kunstwerk inzicht in de kracht van het beeld in een krakend tijdsgewricht. Het beest brengt een synthese van driehonderd jaar beeldtraditie. In de kern gaat het terug op middeleeuwse encyclopedieën, maar zijn galante snuit verraadt een 18de-eeuwse identiteit. Sterker nog: het Meermonster blijkt pure politieke propaganda.www.phoebusfoundation.org
12/26/2023 • 22 minutes, 13 seconds
Episode 23: Barokke kunstenaarsportretten - Leen Kelchtermans
In deze aflevering duiken we in de fascinerende wereld van barokke zelfportretten. Samen met dr. Leen Kelchtermans ontdekken we meer over de boeiende dynamiek die ontstaat wanneer kunstenaars zowel het model als de maker zijn van een kunstwerk. Verder belichten we waarom ze zichzelf vereeuwigen, en waar ze inspiratie zoeken. Een unieke kijk in de artistieke masterminds van het verleden! www.phoebusfoundation.org
11/28/2023 • 33 minutes, 59 seconds
Episode 22: Sint-Lukas schildert de Madonna (Onbekende meester) - Niels Schalley & Sven Van Dorst
Ontdek de betekenis van het zestiende-eeuwse drieluik 'Sint-Lukas schildert de Madonna' uit The Phoebus Foundation collectie. Dankzij de restauratie-expertise van Sven Van Dorst en het kunsthistorisch onderzoek van Niels Schalley blijft dit meesterwerk niet langer verborgen in de tijd.Ontdek meer op www.phoebusfoundation.org
10/18/2023 • 18 minutes, 40 seconds
Episode 21: Intrede van Lodewijk XIV in Douai (Adam Frans Van der Meulen) - Leen Kelchtermans
De Brusselse schilder Adam Frans Van der Meulen maakte furore aan het hof van de Franse koning Lodewijk XIV. Met de nodige pomp en bravoure legde hij zijn militaire triomfen voor de eeuwigheid vast. Zo ook de intrede van het vorstenpaar in 1667 in het Noord-Franse Douai. In deze Phoebus Focus aflevering brengt dr. Leen Kelchtermans verschillende subtiliteiten en details aan het licht, waardoor nieuwe inzichten over de creatie en betekenis van dit kunstwerk ontrafeld worden.
9/12/2023 • 32 minutes, 50 seconds
Episode 20: Kinderportretten - Katrijn Van Bragt
Binnen de portretkunst neemt het kinderportret een bijzondere plaats in. De voorstellingen van jongens en meisjes, getooid in rijkelijke kledij en in een statige en serieuze pose, ogen op het eerste zicht soms opnopvallend en zelfs bevreemdend maar huizen een bijzonder interessant, vaak emotioneel verhaal. In deze aflevering van Phoebus Focus ontdek je samen met Katrijn Van Bragt alles over de geschiedenis en de evolutie van dit bijzondere portretgenre.
7/31/2023 • 23 minutes, 17 seconds
Episode 19: Suzanna en de ouderlingen (Hendrick De Clerck) - Katharina Van Cauteren
In deze 'Phoebus Focus' aflevering belicht stafchef van The Phoebus Foundation, Dr. Katharina Van Cauteren, de verschillende betekenissen en motieven achter het schilderij 'Suzanna en de ouderlingen' van de Brusselse kunstenaar Hendrick De Clerck. Met haar expertise in het oeuvre van De Clerck, weet Dr. Van Cauteren als geen ander de kunstenaar alsook zijn werk in diens kunsthistorische en sociale context te plaatsen.Meer info op www.phoebusfoundation.org
6/13/2023 • 29 minutes, 9 seconds
Episode 18: Frits Van den Berghe - Peter J.H. Pauwels
In deze Phoebus Focus aflevering nemen we het oeuvre van Frits Van den Berghe onder de loep. Op basis van de Coming Home. Flemish Art 1880-1930 publicatie, zet kunsthistoricus Peter J.H. Pauwels de opvallend persoonlijke en tegelijkertijd uitdagende stijl van de Gentse kunstenaar in de schijnwerpers.
Dingen zijn niet altijd wat ze lijken, zoals op het Keukenstilleven met Christus in het huis van Marta en Maria. Mocht de titel onze blik niet leiden, dan leek dit tafereel een banaal stilleven. Pas voor wie aandachtig kijkt, opent het schilderij een hele wereld, zoals blijkt uit deze Phoebus Focus aflevering met kunsthistorica Prisca Valkeneers en Koen Fillet.
5/1/2023 • 24 minutes, 32 seconds
Episode 16: Biblia Regia op perkament (Plantijn en Montanus) - Dirk Imhof
In deze Phoebus Focus aflevering schetst dr. Dirk Imhof, voormalig conservator bibliotheken en archieven van het Museum Plantin-Moretus, de context en betekenis van Christoffel Plantijns Biblia Regia op perkament. Laat je verrassen en ontdek het verhaal achter deze unieke editie uit The Phoebus Foundation collectie!
4/10/2023 • 22 minutes, 47 seconds
Episode 15: Madonna met Kind (Jan II Borman) - Marjan Debaene
In deze Phoebus Focus aflevering krijgt beeldhouwer Jan II Borman dankzij sculptuurspecialiste en Head of Collections in M Leuven Marjan Debaene de plaats die hij verdient. De kunstenaar en zijn grandioze Madonna met Kind worden binnen een uitgebreid artistiek netwerk gekaderd. Terecht prezen tijdgenoten Borman als de beste beeldsnijder.
3/20/2023 • 29 minutes, 4 seconds
Episode 14: Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen (Jan I Brueghel) - Sven Van Dorst
Bloemen, bloemen en nog meer bloemen!Narcisjes, neerhangende roze rozen, een oranje lelie, gevlamde tulpen, felblauwe irissen, … De variatie aan bloemen en de felle kleuren zijn overweldigend en spatten van dit paneeltje. Bloemenvaas met varkensbrood en edelstenen is een meesterwerk van een van de belangrijkste schilders uit de late zestiende en vroege zeventiende eeuw: Jan I Brueghel (1568-1625). In deze Phoebus Focus aflevering ontdek je de inspiratiebronnen, de drijfveren en de werkwijze van de meester die zich met zo veel overgave en precisie richtte op al die bloemenpracht.
2/27/2023 • 24 minutes, 20 seconds
Episode 13: Portret van Henricus Liberti (Antoon Van Dyck) - Timothy De Paepe
In deze Phoebus Focus aflevering duiken we achter het mysterieuze portret van de muzikant Henricus Liberti door Antoon Van Dyck. Directeur van het Antwerpse Museum Vleeshuis, Timothy De Paepe, schetst een korte geschiedenis van de man die als organist van de Antwerpse kathedraal tijdens het begin van de 17de eeuw de klank van de stad bepaalde. Meer nog, een analyse van Van Dycks portret van Liberti onthult opvallende details over de unieke verbeelding van deze fascinerende figuur.
2/6/2023 • 20 minutes, 8 seconds
Episode 12: Portret van een jonge vrouw (Anonieme Antwerpse Meester) - Leen Kelchtermans
Wie is deze jonge dame en door wie is ze zo nauwkeurig afgebeeld? In deze aflevering gaat onderzoeksmedewerker van The Phoebus Foundation, Leen Kelchtermans, het mysterie achter dit zeventiende eeuwse portret ontrafelen. Deze Phoebus Focus aflevering biedt een fascinerend inzicht in de vervlogen werkelijkheid van de jonge dame: hoe ze zich kleedde, volgens welke normen en waarden ze leefde, en wat het anno 1613 betekende om gehuwd te zijn.
1/15/2023 • 25 minutes, 46 seconds
Episode 11: Patershol te Gent (Jules De Bruycker) - Inge Misschaert
Op het eerste zicht lijkt dit kunstwerk gewoon op een wintertafereel met vrolijke kinderen spelend in de sneeuw, maar bij nader inzien, ontdekken we dat niets is wat het lijkt. In deze aflevering van Phoebus Focus, gaat Koen Fillet in gesprek met kunsthistorica, Inge Misschaert, over de Gentse etser Jules De Bruycker en zijn werk 'Patershol te Gent'. Van feestelijk plezier tot onrecht, aanklacht en wanhoop, ontdek alles in deze gloednieuwe aflevering!
12/25/2022 • 17 minutes, 37 seconds
Episode 10: Het Aards Paradijs (Hendrick de Clerck) - Katharina Van Cauteren
In deze aflevering van 'Phoebus Focus' kom je alles te weten over het aards paradijs, politieke propaganda, de aartshertogen Albrecht en Isabella en de tuinen van het Paleis op de Koudenberg. Maar wat hebben ze allemaal met elkaar te maken? Dr. Katharina Van Cauteren, stafchef van The Phoebus Foundation, en Koen Fillet nemen je mee naar de fantasierijke 17de-eeuwse weergave van het paradijs door Hendrick De Clerck en Denijs Van Alsloot. Het schilderij getuigt van een rijkdom aan religieuze, kunstzinnige, maar ook politieke informatie.
12/4/2022 • 17 minutes, 59 seconds
Episode 9: Heilige Begga (Jacob Jordaens) - Leen Kelchtermans
In deze aflevering van Phoebus Focus kom je alles te weten over religieuze vrouwen en hun devotie maar ook over katholiek en dynastiek machtsvertoon. Phoebus onderzoeker Leen Kelchtermans en Koen Fillet nemen je mee van de zevende naar de zeventiende eeuw en vertellen hoe Begga, dochter van Itta van Nijvel (ca. 592-652) en Pepijn de Oudere (ca. 580-639), in 1630 aangewezen wordt als stichteres van de bloeiende begijnenbeweging. Rond 1635 penseelde de Vlaamse barokke topper Jacob Jordaens (1593-1678) Heilige Begga, een schilderij dat bulkt van de boeiende verhalen!
11/6/2022 • 25 minutes, 40 seconds
Episode 8: Elegant gezelschap in een tuin (Joris Hoefnagel) - Timothy De Paepe
In deze aflevering pelt Timothy De Paepe de laagjes van een laat-zestiende-eeuws tafereel, al was het een ui. Wie oppervlakkig kijkt, ziet wat de titel van het werk belooft: elegant geklede figuren, feestvierend in een tuin. Maar als doctor in de letterkunde en directeur van het Antwerpse Museum Vleeshuis laat de auteur je kijken met de ogen van een zestiende-eeuwer. Hij neemt je mee naar een wereld van vertier en dans, maar ook van dwaasheid, afgunst en lust.
10/13/2022 • 29 minutes, 24 seconds
Episode 7: Overval op reizigers (Peter Snayers) - Leen Kelchtermans
Oorlog, onveiligheid, vluchtelingen, economische crisis: het zijn maar enkele verdacht vertrouwd klinkende trefwoorden die de zeventiende eeuw tekenden. Peter Snayers specialiseerde zich in het schilderen van oorlogstaferelen. Naast grote doeken die veldheren verheerlijkten, gaf hij ook de gewone man of vrouw weer, geteisterd door de dagelijkse oorlogsrealiteit. Een overval op reizigers haalt doorgaans niet de geschiedenisboeken. Maar dit thema staat wel centraal in een werk van Snayers waarover deze aflvering van Phoebus Focus gaat. Samen met Koen Fillet laat Phoebus onderzoeker Leen Kelchtermans een vergeten meester en een vergeten stukje geschiedenis weer tot leven komen.
9/28/2022 • 18 minutes, 10 seconds
Episode 3: Allegorie van de zeven vrije kunsten (Maerten De Vos) - Hildegard Van de Velde
Nog nooit gehoord van Maerten De Vos (1532-1603)? In het zestiende-eeuwse Antwerpen mocht hij dan wel een superster geweest zijn; vandaag is zijn roem een pak minder dan die van bijvoorbeeld Peter Paul Rubens. In deze aflevering laat Hildegard Van de Velde, conservator van het Museum Snijders&Rockoxhuis, je kennis maken met deze getalenteerde superster en gidst ze je doorheen zijn meesterwerk 'De allegorie van de zeven vrije kunsten'.
8/29/2022 • 22 minutes, 39 seconds
Episode 6: Vogel (Karel Appel) - Naomi Meulemans
In deze aflevering van 'Phoebus Focus' kijkt Koen Fillet samen met restaurator Naomi Meulemans over de schouder van CoBrA-kunstenaar Karel Appel. Sinds 2016 is Naomi in de Kanselarij van The Phoebus Foundation verantwoordelijk voor de conservatie en restauratie van de collectie moderne en hedendaagse kunst. Als geen ander kan ze geheimen ontfutselen aan de materialiteit van de verf. Zo ontleedt Naomi ook 'Vogel" van Karel Appel, laag na laag. De uitkomst is ietwat ontnuchterend. Waren de CoBrA-kunstenaars wel zo ‘vrij’ als ze zelf graag wilden geloven?
8/29/2022 • 27 minutes, 40 seconds
Episode 5: Portret van Elisabeth Jordaens (Jacob Jordaens) - Leen Kelchtermans
Het portret van Elisabeth Jordaens mag dan op het eerste zicht een charmant portret lijken, het roept ook veel vragen op. Wie was Elisabeth Jordaens? Wanneer portretteerde haar vader, de beroemde Jacob Jordaens, haar en waarom ziet ze eruit als een boerinnetje?In deze aflevering neemt Jordaens-experte Leen Kelchtermans je mee op zoektocht en ontdek je samen met haar de verrassende antwoorden op deze vragen!
7/26/2022 • 23 minutes, 55 seconds
Episode 4: Het leven van de heilige Dimpna (Goossen Van der Weyden) - Sven Van Dorst & Niels Schalley
Het leven van de heilige Dimpna leest als een sprookje! Het levensverhaal van deze opmerkelijke heilige spreekt zo tot de verbeelding dat Goossen Van der Weyden (1465-1538), kleinzoon van de beroemde Rogier, een altaarstuk met acht panelen schilderde met op elk paneel een episode uit het leven van Dimpna. Maar niet alleen de iconografie van het meesterwerk is verrassend. Meer dan drie jaar lang werden de panelen onderworpen aan een uitgebreid restauratie door de restauratoren van The Phoebus Foundation. Zij ontdekten nog meer uitzonderlijke verhalen, die eeuwenlang verborgen waren onder lagen stof en vuil. Ontdek samen met Sven Van Dorst en Niels Schalley de geheimen van Dimpna en Goossen Van der Weyden.
6/22/2022 • 24 minutes, 54 seconds
Episode 2: Studie van een jonge vrouw (Michaelina Wautier) - Katrijn Van Bragt & Sven Van Dorst
Studie van een jonge vrouw van Michaelina Wautier (1604-1689) lijkt op het eerste zicht een gewone studie. Niets is minder waar! Een blik in detail en achter de verflagen onthult grote geheimen van deze vergeten belangrijke kunstenares. Niet alleen haar markante leven zelf maar ook het intrigerende werk roept veel vragen op. Wie is de afgebeelde vrouw? Hoe kwam het werk tot stand en wat was de functie ervan? Ontdek samen met Katrijn Van Bragt en Sven Van Dorst de geheimen van Michaelina Wautier en achterhaal hoe deze bijzondere kunstenares te werk ging.
5/4/2022 • 23 minutes, 26 seconds
Episode 1: Bloemenvaas met rozen, narcissen en tulpen (Daniël Seghers) - Sven Van Dorst
In de zeventiende eeuw moet de jezuïet Daniël Seghers een soort popster zijn geweest. Hij werkte samen met Peter Paul Rubens, Cornelis Schut, Gonzales Coques en Erasmus II Quellinus. De hoogste adel schoof aan voor een bloemstuk van hem. Kijken naar zijn werk doet een wereld opengaan. Jaren van doorgedreven en verfrissend materiaaltechnisch onderzoek lichten de sluier tussen heden en verleden op. We kunnen letterlijk meekijken onder de verflagen, over de schouder van de kunstenaar.Duik samen met Sven Van Dorst, hoofdrestaurator van The Phoebus Foundation, in de wondere bloemenwereld van Daniël Seghers.