Winamp Logo
Orientering Udsyn Cover
Orientering Udsyn Profile

Orientering Udsyn

Danish, Political, 1 season, 296 episodes, 2 days, 21 hours, 11 minutes
About
Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen. Orientering Weekend spejler ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.
Episode Artwork

Undergrundens overhånd?

De mange hundrede kilometer tunneler under Gaza bliver igen og igen nævnt som Hamas' ekstra fordel. Og det ér en faktor Israel frygter - for måske det ligefrem kan opveje israelernes militære overlegenhed. Den blodige borgerkrig i Sudan, som har varet mere end seks måneder, er kommet til at forsvinde lidt i verdenssamfundets bevidsthed. Nu er der så lagt op til fredsforhandlinger - men kan det løse konflikten? Gæster: Claudia Læssøe Petersen, major og sektionschef ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet og Niklas Kabel Pedersen, vicedirektør i rådgivningsvirksomheden Voluntas. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Sven Johannesen. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/27/202325 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Hvordan blev video til et våben?

En 43 minutters video med blodige detaljer af Hamas' drab på israelske soldater og civile, blev forleden vist for særligt inviterede journalister. Bag præsentationen stod den israelske hær, der ønskede at minde omverdenen om modstanderens grusomhed, inden deres landoffensiv for alvor går i gang. Moderne krige handler i høj grad om at få verdensopinionen på sin side, og krigen i Gaza er ingen undtagelse. "En dårlig kopi af Sovjetunionen" - sådan kaldte Ungarns premierminister Viktor Orban forleden EU. Mens EU lige nu undersøger landet for både korruption og brud på retsstatsprincipperne, skruer Orban tilsyneladende bare op for fornærmelserne og provokationerne. Hvordan kan det lade sig gøre, uden at det får konsekvenser? Gæster: Christiern Santos Okholm, forsker i digital krigsførelse på European University Institute, Firenze og Claus Kragh, Europaredaktør på Mandag Morgen. Tilrettelæggelse: Sven Johannesen og Elise Normann. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/26/202326 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hvor går Egyptens grænse?

Grænsen mellem Gaza og Egypten er først nu blevet - kortvarigt - åbnet for et mindre antal lastbiler med nødhjælp til de to millioner palæstinensere, der reelt er spærret inde. Men hvad handler det om for præsident Al-Sisi, når han står så stejlt på at lade grænsen være lukket og ikke vil lade palæstinensiske flygtninge komme ind i Egypten? Argentina kæmper stadig med den dybe økonomiske krise, der for 20 år siden sendte både land og befolkning på en voldsom og pludselig deroute. Vil man forstå, hvad der foregår ved det spektakulære præsidentvalg, der udspiller sig nu, må man også forstå dén baggrund. Gæster: Rasmus Alenius Boserup, direktør for menneskerettighedsorganisationen Euromet Rights, tidl. seniorforsker DIIS og Kristian Almblad, DRs korrespondent i Sydamerika. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Asta Handberg. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktører: Nickolaj Sander og Tine Møller Sørensen.
10/25/202326 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Et handlingslammet USA?

Mens krige og konflikter raser i verden, kan USA hverken fremsætte lovforslag eller vedtage love. Verdens stærkeste militærmagt og mest magtfulde stormagt er politisk lammet. Men hvad betyder det for USA - og for verden - at den republikanske splittelse forhindrer Kongressen i at træffe politiske beslutninger? EU er klar med et nyt initiativ, der skal bremse den voksende indsmugling af narkotika - især kokain - til europæiske havne. Men kan man overhovedet stoppe de kriminelle smuglerbander, der har masser af penge og våben - og ingen skrupler? Gæster: Niels Bjerre Poulsen, lektor på Syddansk Universitet og Magnus Boding Hansen, journalist i Jyllands-Postens gravergruppe og tidligere Sydamerika korrespondent. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Asta Handberg. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Nickolaj Sander.
10/24/202328 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hvad skete der med den israelske fredsbevægelse?

Tiderne, hvor israelere og palæstinensere demonstrerede side om side for fred, er langt væk. I dag er der nærmest ingen opbakning til den dengang så stærke israelske fredsbevægelse. Så hvad blev der af israelernes drøm om fred? I Sverige er bandelederen 'Den Kurdiske Ræv' en af hovedårsagerne til den blodige bandekrig. Og selvom han nu hævdes at være pågrebet i Iran, ser det ikke ud til, at han er færdig med at give politikerne og det svenske samfund problemer. Gæster: Isabel Bramsen, forsker i fred- og konfliktløsningen ved Universitetet i Lund og Johan Varning Bendtsen, nordisk korrespondent på Kristeligt Dagblad. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Elise Normann. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Nickolaj Sander.
10/23/202327 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Bliver Ukraine Gaza-krigens næste offer?

Mens verdens øjne lige nu er på krigen mellem Hamas og Israel, er den efterhånden halvandet år gamle krig i Ukraine gledet i baggrunden. Vesten står nu over for at håndtere to krige på én gang - hvem vinder og taber på det? Den store kinesiske plan om en ny silkevej fejrer 10 års jubilæum. Det bliver markeret med stor fest med repræsentanter fra flere end 100 lande i verden. Men hvor meget er der i virkeligheden at fejre for Kina? Gæster: Flemming Splidsboel, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier og Tabita Rosendal, ph.d.-studerende på Lund Universitet. Tilrettelæggelse: Sven Johannesen og Elise Normann. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winther Bothe. Redaktør: Nickolaj Sander.
10/20/202328 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Presser økonomien Erdogan mod arvefjenden?

Efter en lang periode med et meget anstrengt forhold mellem Tyrkiet og nabolandet Grækenland, ser det ud til, at de to lande nærmer sig hinanden. I september mødtes Erdogan med den græske premierminister, som han for et år siden svor, han aldrig ville mødes med. Og nu er der igen møder mellem de to lande. Hvad skyldes den pludselig forbrødring? Krigen mellem Israel og Hamas udspiller sig ikke kun i Gaza. Også i Vesteuropa trækker konflikten sine spor til demonstrationer, hærværk og mindehøjtideligheder og i kommentarspor på sociale medier. Men hvordan påvirker konflikten Europas palæstinensiske og jødiske minoriteter? Gæster: Jakob Lindgaard, senioranalytiker på DIIS med fokus på Tyrkiet og Lotte Segal, antropolog på universitetet i Edinburgh i Skotland. Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Sven Johannesen. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winther Bothe. Redaktør: Nickolaj Sander.
10/19/202327 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Krigens kyniske kalkule?

Efter Hamas' chokerende og brutale terrorangreb havde mange forventet et voldsomt modsvar fra Israel. Nu strømmer de os i møde - de uhyggelige billeder fra Gaza af tusindvis af døde og sårede og kilometervis af ødelæggelse. Så hvad viser angrebet og den efterfølgende reaktion os om terrorens helt egen kyniske logik? Oppositionens historiske valgsejr i Polen har fået forventningerne i EU til at stige. Man håber, det vil være startskuddet til en tendens, hvor flere lande vil søge mod mere europæisk samarbejde. Men er forventningerne i Bruxelles i virkeligheden for store? Gæster: Tore Hamming, terrorforsker, ph.d. i militant islamisme og rådgiver om terrorbekæmpelse og Marlene Wind, professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Nickolaj Sander. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Malte Winter Bothe og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/18/202326 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Snubler EU i Mellemøsten?

Konflikten mellem Israel og Hamas sætter endnu engang spot på EU's svære balancegang i udenrigspolitikken. For mens von der Leyen igen og igen gentager støtte til Israel, viser stadig flere medlemslande deres uenighed. Men kan splittelsen ende med at sende Europa ud på den globale sidelinje? "Homeland Economics" kalder the Economist tendensen, hvor både USA og EU er mere og mere forhippet på at kontrollere forsyningskæderne og bringe vigtig vareproduktion hjem. Hører vi globaliseringens svanesang? Gæster: Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) og Jacob Funk Kirkegaard, The Peterson Institute for International Economics og German Marshall Fund. Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Sven Johannesen. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/17/202328 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hvor langt må man gå i krig?

Selv i en krig er der regler og love, som alle skal operere indenfor. Men det kan være svært at finde ud af, hvad de egentlig er for nogen og hvornår de gælder, så i dag ser vi nærmere på de handlinger, der foregår i Israel og Gaza, og spørger: Hvor langt må de stridende parter gå i konflikten uden at bryde international lov? I Ukraine har man allerede udskudt parlamentsvalget, men nu står ukrainerne over for et muligt præsidentvalg. Spørgsmålet er, om man kan holde frie og demokratiske valg i en krigszone - og om demokratiet kan overleve, at man lader være? Gæster: Kenneth Øhlenschlæger Buhl, militæranalytiker fra Forsvarsakademiet med speciale inden for krigens love og Peter Erben, hovedrådgiver for International Foundation for Electoral Systems (IFES) og rådgiver for Ukraines valgkommission. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Asta Handberg. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/16/202328 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Har Netanyahu en fremtid i israelsk politik?

Bag chokket over lørdagens voldsomme angreb ulmer vreden i Israel. Foreløbig er gamle politiske modstandere rykket sammen, men hvor længe varer krise-sammenholdet - og hvad vil der ske med Netanyahu efter krigen mod Hamas? Verdensbanken holder i disse dage deres årlige møde i Marokko, en uge med taler, workshops, analyser og måske - behov for forandring? Er tiden løbet fra Verdensbanken - den før så magtfulde efterkrigsorganisation? Gæster: Michael Jarlner, international kommentator på Politiken og Poul Fritz Kjær, professor ved CBS. Tilrettelæggelse: Sven Johannesen og Asta Handberg. Værter: Henrik Lerche og Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktører: Nickolaj Sander og Tine Møller Sørensen.
10/13/202325 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hvordan blev X megafon for misinformation?

I krig er sandheden det første offer - ikke mindst på de sociale medier. Misinformationen på sociale medier har nået nye højder under den aktuelle krig mellem Hamas og Israel. Nu vil EU have X - det, der engang hed Twitter - til at rydde op i de falske påstande - men vil vi nogensinde få det sande billede? På lørdag skal australierne stemme om en forfatningsændring, der giver landets oprindelige befolkning ret til at oprette et rådgivende organ i parlamentet. Den oprindelige "stemme", som forslaget også bliver omtalt som, har skabt røre i det australske samfund - og folkestemningen ser ud til at være skiftet fra et "ja" til et "nej" til flere rettigheder Hvad er det ved afstemningen, der skaber så meget splittelse blandt australierne? Gæster: Michael Bang Petersen, professor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og Lars Jensen, lektor i interkulturelle studier på RUC. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Elise Normann. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Nickolaj Sander.
10/12/202328 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Du kan vel godt arbejde lidt mere?

Statsministeren tegner et klart billede: Hvis ikke danskerne er klar til at arbejde mere, så vil det koste på velfærden. De økonomiske vismænd maner nu til ro, men debatten ruller for fuld styrke. Og nu får den muligvis ekstra vind i sejlene med et EU-direktiv, der vil indføre elektronisk tidsregistrering på arbejdspladsen og altså holde øje med danskernes arbejdstimer. Men har vi overhovedet et problem? Det konservative parti står til at tabe den regeringsmagt i Storbritannien, de ellers har siddet på i mere end et årti. Derfor var presset på Rishi Sunak også massivt, da han for første gang i sidste uge skulle tale til partiets årskongres. Men har partiet allerede bevæget sig for langt væk fra den britiske befolkning til, at det kan vende den dårlige vind? Gæster: Thomas Bredgaard, professor i arbejdsmarkedsforhold og -politik på Aalborg Universitet og Ole Helmersen, tidl. lektor på CBS. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Inge Scheel Kelstrup. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/11/202329 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Hvordan blev Palæstina isoleret?

Fordømmelsen vælter ind over palæstinenserne efter Hamas' terrorangreb på Israel. 30 år efter vedtagelsen af Oslo-aftalen, der på sigt skulle føre til en tostatsløsning, virker freden længere væk end nogensinde, og palæstinenserne er alene som aldrig før. Hvad gik galt? Elon Musks biotech-selskab, Neuralink, åbner nu for rekruttering af de første menneskelige forsøgskaniner, som på forsøgsbasis skal have indopereret en chip i deres hjerner. Men hvad kan - og vil - Musk i vores hjerner? Gæster: Sune Haugbølle, professor i Globale Studier på Roskilde Universitet og Brian Hansen, hjerneforsker ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. Tilrettelæggelse: Sven Johannesen og Nickolaj Sander. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/10/202325 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kan krisen i Israel sprede sig?

Hamas' storstilede angreb på Israel - og Israels gengældelsesangreb i Gazastriben - har sendt chokbølger gennem hele verden. Ikke mindst i regionen, hvor man ellers var begyndt at ane små tegn på en normalisering af forholdet mellem Israel og de arabiske naboer. Så kan weekendens angreb antænde en storkonflikt i regionen? Sviatlana Tsikhanouskaya, leder af den belarusiske opposition og eksilregering, er lige nu på besøg i Danmark. Hun kæmper indædt for at forsøge at bevare en plads i offentlighedens blik til Belarus, men tre år efter de store protester og midt i krigen i Ukraine, er det svært at fange opmærksomheden. Gæster: Helle Malmvig, seniorforsker med speciale i international politik i Mellemøsten ved Dansk Institut for Internationale Studier og Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab. Tilrettelæggelse: Elise Normann. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/9/202328 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Skal USA vænne sig til politisk kaos?

Endnu et kapitel om splittelsen i amerikansk politik blev skrevet forleden, da den republikanske formand for Repræsentanternes Hus blev væltet af sine egne - og har efterladt landet handlingslammet. Det er bare seneste bevis på den store magt som en mindre, men absolut ikke ubetydelig, gruppe af Det Republikanske Parti har. "Ukraine Fatigue" er et begreb, der hviskes stadigt højere om - flere og flere af Ukraines allierede viser tegn på træthed over en krig, hvis slutning ikke kan ses i en umiddelbar horisont. Og det kan være Rusland, der høster fordelene... Gæster: Derek Beach, professor i Statskundskab på Aarhus Universitet og USA-ekspert og Kristian Mouritzen, international analytiker for Berlingske. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Sven Johannesen. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/6/202326 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Kan vi forsikre os mod uforudsigeligt vejr?

Efter Danmark tirsdag blev ramt af et rekordstort skybrud, er anmeldelser om oversvømmelser og vandskader væltet ind over forsikringsselskaberne. Selskaberne lever af at beregne risiko, og i USA har mere ekstremt og uforudsigeligt vejr fået dem til helt at nægte at forsikre i nogle risikoområder. Så hvordan kommer vi danskere til at håndtere den uforudsigelighed, som klimaforandringerne skaber - og kan vi forsikre os imod den? Kinas haltende ejendomsmarked trækker endnu engang overskrifter - landets største boliggigant Evergrande døjer med en gæld på over 300 milliarder dollars og et værdifald på 99 procent. Det skubber yderligere til en allerede udfordret kinesisk økonomi - og, hvad værre er, så giver det kineserne et pessimistisk syn på fremtiden. Gæster: Toke Emil Panduro, seniorforsker Aarhus Universitet Institut for Miljøvidenskab og forsker i klimatilpasning og Kasper Ingeman Beck, postdoc i kinesisk politisk økonomi på Copenhagen Business School. Tilrettelæggere: Elise Normann og Sven Johannesen. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/5/202326 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hvor meget magt har landbruget?

Landbruget har ganske meget magt i forhold til, at dets størrelse og økonomi ikke er, hvad det har været. Den magt er meget effektivt blevet brugt til at skabe indflydelse - og måske endda til at udskyde den klimaafgift, der nu alligevel ser ud til at blive en realitet. Så hvordan fastholder landbruget sin magt? Den første crowdfundede krig er Ukraine-krigen blevet kaldt. Og det er ikke bare med økonomisk støtte, at helt almindelige danskere aktivt deltager, også online med open source efterretningsarbejde og med at bekæmpe russiske hackere og med at modvirke russisk disinformation. Men er det udtryk for en demokratisering af krigen eller snarere end problematisk privatisering? Gæster: Anton Grau Larsen, sociolog og lektor på Roskilde Universitet og Rune Saugmann, postdoc i visuel sikkerhed på Tampere Universitetet i Finland. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Sven Johannesen. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/4/202327 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Den usynlige Berlinmur?

Det er 33 år siden, at Øst- og Vesttyskland blev genforenet som ét Tyskland. Men flere og flere tyskere synes nu, at der er mere, der skiller de to tidligere dele af landet, end der samler dem. Men på ét punkt kan de dog mødes: utilfredsheden med tingenes tilstand og i stigende grad også, at løsningen måske kan findes hos det tidligere protestparti Alternative für Deutschland. Når vi taler om landbruget, har vi fjernet dyrene som eksisterende væsner og reduceret dem til dele af produktionen. Sådan lyder kritikken i en ny bog, der zoomer ind på, hvordan dét kunne ses i forbindelse med "mink-sagen", der kostede 15 millioner mink livet. Gæster: Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa og Mathilde Walter Clark, forfatter. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Elise Normann. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/3/202328 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Taber Rusland de gamle sovjet-republikker?

Fra første januar eksisterer den selvudråbte republik Nagorno-Karabakh ikke længere. Det er den foreløbige kulmination på konflikten i området, der har fået tusinder af etniske armeniere til at flygte. De føler sig svigtet af Rusland, og det er de ikke ene om - flere og flere tidligere sovjet-republikker søger væk fra russisk indflydelse. I weekenden gik hundredtusindvis på gaden i protest mod den polske regering. For embedsmænd under det ellers nationalkonservative regeringsparti har angiveligt udstedt omkring 250.000 polske visa mod betaling. Og det er på trods af, at partiet har stået hårdt på lukkede grænser i EU. Regeringen kalder det selv "en lille sag", men kan de virkelig holde på magten til det forestående parlamentsvalg? Gæster: Flemming Splidsboel, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier og Anna Werenberg, forskningsmedarbejder ved Koldkrigsmuseet og Polen-ekspert. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Inge Scheel Kelstrup. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
10/2/202327 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Giver vi asyl til for mange?

En næsten time lang tale fra den britiske indenrigsminister Suella Braverman har vakt furore. Hun vil have en større modernisering af flygtningekonventionen, som hun mener ikke længere er tidssvarende. Hun er langt fra den første politiker, der lufter de tanker, men er en reformering overhovedet mulig - og hvordan ville det se ud? Et væld af europæiske højrefløjsledere var tidligere på måneden samlet til topmøde i Budapest for at diskutere ét spørgsmål: Hvordan får vi flere europæiske babyer? Men hvorfor er netop kampen for kernefamilien blevet en vindersag for Europas konservative? Gæster: Thomas Gammeltoft-Hansen, professor MSO ved Københavns Universitet og ekspert i migration og asylret og Alberte Bové Rud, ph.d.-studerende på DIIS. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/29/202329 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Er fremtidens søslag uden skibe?

Kontrollen over dele af det vigtige Sortehav er ude af hænderne på en af verdens største flådemagter, Rusland. At det er en hær, stort set uden en flåde, men til gengæld bevæbnet med droner, der har fået overhånden, giver anledning til at revidere idéen om hvad et søslag egentlig indebærer. USAs største musikstjerne, Taylor Swift, har kastet sig ind i kampen for at få amerikanerne til at stemme, og det kan blive et vigtigt våben for Demokraterne. Men Republikanerne har deres eget musikalske supervåben, protestsangeren Oliver Anthony, som synger om det glemte USA. Så hvordan viser tidens politiske musikikoner, hvad der er de vigtigste slag i amerikansk politik i dag? Gæster: Johannes Riber, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet og Mads Dalgaard Madsen, tidligere indenrigspolitisk rådgiver på den danske ambassade i Washington. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/28/202328 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Medvind på de amerikanske barrikader?

Fra Hollywood til bilindustrien strejker titusinder lige nu i USA - og de møder en ellers sjælden medvind: for offentligheden er i høj grad på deres side og både selveste præsidenten og hans modkandidater bejler til dem, i håbet om at vinde den amerikanske arbejder. Et mord på en sikh-aktivist i Canada, har fået landets premierminister til at pege mod Indien og Modi som den ansvarlige. Hele miseren har nu kastet de to lande ud i en diplomatisk krise og kaster samtidig lys over sikhernes position i Indien. Gæster: Derek Beach, professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og Jørgen Dige Pedersen, lektor emeritus ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Sven Johannesen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/27/202325 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Slår ukrainsk korn skår i EU-sammenholdet?

Polen, Ukraine og EU er havnet i et trekantsdrama, der måske på overfladen handler om korn, men som også er en slags generalprøve på de potentielle problemer, som EU kan stå overfor i forbindelse med en forestående udvidelse. Nu stiger benzinpriserne igen - og det ser ud til, at vi kan nå helt op på 20 kroner for en liter benzin inden jul. Og denne gang handler det ikke om corona eller en chokeffekt på grund af krigen - det handler om, at verden efterspørger olie som aldrig før, mens storpolitik mindsker udbuddet. Gæster: Thomas Lauritzen, Altingets EU-analytiker og Andreas Steno, økonom og selvstændig rådgiver i Steno Research. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/26/202329 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Skal FN opdateres?

Det imponerende hovedkvarter i New York danner i disse dage ramme for FNs generalforsamling nr. 78. Verdens ledere sidder igen samlet, men spørgsmålet er, om de go'e gamle Forenede Nationer efterhånden er så splittede, at samarbejdet trænger til en gevaldig stor opdatering? Den amerikanske FBI-chef kom forleden med en opsigtsvækkende melding: Nemlig at spion-spillet mellem Kina og USA nu er mere omfattende end dét, vi så under den kolde krig mellem USA og Sovjetunionen. Og det er ikke helt uden grund. For det er stadig effektivt at spionere. Men hvordan ser en spion-krig ud anno 2023? Gæster: Bjarke Zinck Winther, ekstern lektor Aalborg Universitet og Thomas Wegener Friis, leder af Center for Koldkrigsstudier på Syddansk Universitet. Tilrettelæggere: Inge Scheel Kelstrup og Nickolaj Sander. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/25/202326 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hvornår er prisen for samarbejde i krig for høj?

En ny dokumentarfilm viser, hvordan danske styrker har samarbejdet med afghanske politistyrker, der havde så brutale metoder, at civilbefolkningen endte med at betragte Taliban som de mindst onde. Kan prisen for det nødvendige samarbejde - selv i en krig - blive for høj? Vi ved det godt - det er noget af det mest klimaskadelige, vi kan gøre, men vi gør det alligevel, flyver derudaf... Mens 2023 indtil videre har budt på den ene klimarekord efter den anden, gjorde verdens flytrafik det samme den 6. juli, da rekordmange fly var i luften i løbet af dagen. Men hvorfor er det så svært at skrue ned for vores flyrejser? Gæster: Rikke Haugegaard, antropolog og underviser på Forsvarsakademiet og Bettina Hauge, antropolog på DTU. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Sven Johannesen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/22/202328 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Bandekrig fra eksil?

Den ulmende konflikt mellem rockerklubben Hells Angels, og den nu forbudte bande Loyal To Familia er igen blusset op herhjemme. I Sverige bekriger bander også hinanden med syv skuddrab på 10 dage til følge. Og fælles for de involverede bander, er, at flere medlemmer slet ikke befinder sig i Danmark og Sverige, men er draget sydpå, hvorfra de kan kontrollere deres kriminelle aktiviteter i fred for politi og myndigheder. Et regulært byggeboom i dæmninger og vandkraftværker er i gang. Senest har Etiopien færdiggjort en gigantisk dæmning ved Nilen, der skal bringe elektricitet til landets fattige befolkning. Men projektet har fra første dag udløst protester i nabolandet Egypten. Det er bare det nyeste eksempel på, at dæmninger, og dermed adgangen til vand, rummer et stort konfliktpotentiale. Gæster: Carsten Norton, journalist på Frihedsbrevet og medvært på podcasten "Banderelateret" og Helle Munk Ravnborg, seniorforsker på DIIS. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Sven Johannesen. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/21/202326 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Gentager EU fejlene fra migrantkrisen i 2015?

Lampedusas strande er igen fyldt med desperate mennesker, der har krydset Middelhavet. Italienerne raser, og Ursula von der Leyen har endnu engang lovet hjælp og europæisk solidaritet. Meget af det hun tilbyder, ligner det, man forsøgte i 2015 - som i mange tilfælde gjorde ondt værre. Og der er stadig langt til den interne solidaritet i EU, når det handler om flygtninge og migranter. Margrethe Vestager har pauset sit magtfulde job som vicepræsident og kommissær for at efterstræbe et nyt job som formand for den europæiske investeringsbank. Og hun er ikke alene, også ministre fra både Spanien og Italien byder sig til. Men hvorfor er der pludselig kø til et job, som hidtil har været nærmest usynligt? Gæster: Anne Ingemann, forsker ved Center for Krigsstudier på Syddansk Universitet og Jacob Funk Kirkegaard, seniorforsker ved Peterson Institute og German Marshall Fund. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Nickolaj Sander. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/20/202327 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Er vi klar til krisesamfundet?

Jordskælv, oversvømmelser, skovbrande... Det kan virke som om, vi knap nok har hørt om en katastrofe, før en ny opstår. Det internationale samfunds kriseberedskab stiller igen og igen op, men kan det følge med tidens stadigt større udfordringer? Siden 2011 har danske Abdulhadi Al-Khawaja siddet fængslet i Bahrain, og der er ingen tegn på, at han bliver løsladt foreløbig. Men der er mere på spil - det handler også om stabilitet i Mellemøsten. Gæster: Rasmus Dahlberg, lektor ved Forsvarsakademiet og Ph.D. i katastrofevidenskab og Thomas Brandt Fibiger, lektor i arabisk og islam-studier ved Århus Universitet. Tilrettelæggelse: Sven Johannsen og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/19/202328 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Nyt IT-system - ny skandale?

Det offentlige IT-system, der står bag de udskældte ejendomsvurderinger, har skabt et regulært kaos. Og det er langt fra første gang, at det sker i kølvandet på et nyt digitalt system i det offentlige. Det handler måske om en konsekvens ved at få titlen "verdensmestre i digitalisering", for måske går det ind imellem lidt for hurtigt, når vi vil have nye, store digitale løsninger? Ursula von der Leyen vil have en "undersøgelse" af den kinesiske elbilbranche. Men bag ønsket ligger en meget større diskussion, der har fået flere til at hviske om en potentiel handelskrig mellem EU og Kina. Gæster: Ursula Plesner, lektor på CBS og Anders Overvad, chefanalytiker i tænketanken EUROPA. Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/18/202329 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hokus pokus - Nordkorea i fokus?

Det var noget af en overraskelse, at Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, pludselig stod i Rusland og trykkede hænder med Putin. De to mødtes for at slå en handel af, men for Nordkorea var der mere på spil end en simpel handel - det er en chance for igen at stå badet i hele verdens spotlight. Et styrket samarbejde mellem USA og Vietnam blev i starten af ugen annonceret af præsident Biden under sit lynvisit i landet. Og selvom det måske kan virke uskyldigt, så er der flere bagtanker med samarbejdet, for friendshoring - hvor man satser på aftaler med lande, der som minimum ikke er ens fjender - er blevet det nye sort i kapløbet med Kina. Gæster: Camilla Nørup Sørensen, lektor og forsker på Forsvarsakademiet og Jens Ladefoged Mortensen, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/15/202326 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

EU's mest magtfulde?

Ursula von der Leyen har netop holdt sin foreløbig sidste tale som formand for EU-Kommissionen, men meget tyder på, at hun bejler til at tage endnu en tur i manegen. Og selvom hun blev valgt på et særdeles tyndt mandat, har hun - i en tid fyldt med globale kriser - formået at gøre posten som kommissionsformand mere magtfuld end nogensinde før. I Ruslands sikkerhedsstrategi har propaganda fået en topprioritet. Det ses tydeligt i en ny to timer lang russisk spillefilm, som vender Ukraine-krigen på hovedet og gør ukrainerne til skurke og krigsforbrydere - i ledtog med Vesten. Gæster: Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO og Jevgennij Golovtjenko, Ph.d. på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Henrik Lerche. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/14/202328 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hvorfor slås eritreere i europæiske gader?

I løbet af sommeren er grupper fra Eritrea stødt sammen i en lang række europæiske lande, i Canada og Israel - og i weekenden også herhjemme. Men de voldsomme sammenstød stikker meget dybere end bare for eller imod regimet i Eritrea - det handler om indviklede nationale konflikter og frustrationer, der har udviklet sig over lang tid. Regeringen vil nu gå direkte efter de kunder, der køber deres cannabis i Pusher Street. Planen er at sende folk direkte i fængsel, allerede anden gang de bliver taget for at købe en joint på Christiania. Danmark er langt fra det første land, der prøver kræfter med den strategi - efter i årtier at have forsøgt den tilgang, er USA nu vendt på en tallerken og afkriminaliserer nu cannabis i stor stil. Gæster: Stig Jensen, lektor på Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet og Ruben Toft Sindahl, juridisk analytiker på USA-mediet Kongressen. Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Sven Johannesen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/13/202328 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kan USA vinde over Google?

I en ny retssag anklager USA's justitsministerium Google for ulovligt monopol. Det er den føderale regerings første monopol-retssag mod et big-tech-firma i 25 år. For mens EU har haft en meget aktiv tilgang mod mere regulering af de store tech-selskaber, så har den amerikanske tilgang været langt mere afventende. I onlinespillet Fortnite, der har flere hundrede millioner brugere om måneden, har en spildesigner kreeret et holocaustmuseum. Men er det upassende, at lave et museum, der beskæftiger sig med folkedrab i et online skydespil eller er det en oplagt måde at nå ud til og oplyse nogle mennesker, som man ellers ikke ville ramme? Gæster: Pernille Tranberg, data-etisk rådgiver og medstifter af tænketanken DataEthics.eu og Jens Haag, journalist på internetmediet Hardwire. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Morten Narvedsen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/12/202329 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Skal Modis Indien hedde Bharat?

G20-topmødet blev præcis den succes på verdensscenen, som Indiens premierminister Modi havde ønsket sig. Men et navn på en middagsinvitation har samtidig sat gang i debatten og spekulationerne om, hvorvidt Indiens hindu-nationalistiske premierminister Modi er i færd med at omdøbe Indien til "Bharat". Det er ikke kun i fodboldklubber, at transfervinduet er åbent - det gælder også i EU's top. Først var det kommissionens ene næstformand og klimakommissæren, Frans Timmermans, så den anden næstformand, Margrethe Vestager, der annoncerede, at de forlader de magtfulde poster i EU-Kommissionen. Så nu er stoledansen om magten for alvor skudt i gang i Bruxelles. Gæster: Thomas Sehested, selvstændig rådgiver, tidligere leder af det danske kulturinstitut i Delhi og Rebecca Adler-Nissen, professor i statskundskab på Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktører: Nickolaj Sander og Tine Møller Sørensen.
9/11/202325 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Er der håb for G20?

I weekenden er der G20-topmøde, hvor verdens mest magtfulde økonomier samles i New Delhi. Men udover at have det tilfælles, er der ikke mange ting, de kan enes om. Stormagtsrivaliseringen mellem USA og Kina og ikke mindst Ruslands krig i Ukraine har slået dybe sprækker i familiesammenholdet. Så hvad kan man egentlig bruge G20 til? Europas mest værdifulde selskab er nu et dansk selskab. Mens Novo Nordisk sælger medicin, der skal få folk til at tabe sig, bliver de selv kun større og større. Og nu kan ingen andre i Europa nå dem, når det kommer til markedsværdien. Det er det populære Wegovy, der har fået det til at eksplodere. Men hvordan blev det egentlig Novo Nordisk, der fik hele verden til at efterspørge fedmemedicin? Gæster: Morten Ougaard, professor emeritus på CBS og Hanne Sindbæk, journalist og forfatter. Tilrettelæggelse: Sven Johannesen og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/8/202327 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Taber Europa Afrika?

Mens en bølge af kup de seneste år er skyllet ind over især Sahel-regionen, og europæerne i stigende grad bliver smidt ud, er både Kina og Rusland rykket ind på kontinentet. Så nu foreslår Letlands afgående premierminister, Krisjanis Karins, at andre EU-lande, der ikke trækker kolonihistorik med sig, skal overtage kontakten. Men er det måden Europa vinder kampen for at forblive relevant i Afrika? Kunstig intelligens kan ikke bare hjælpe til på hospitalerne og din jobansøgning. Den kan også være en særdeles vigtig brik i den grønne omstilling. For evnen til at gennemskue komplekse mønstre og sammenhænge kan lede os til indsigter, vi ikke har overvejet før. Gæster: Christine Nissen, forsker på DIIS i EU og Afrika og Gorm Bruun Andresen, forsker i bæredygtighed på Institut for Mekanik og Produktion på Aarhus Universitet. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Sven Johannesen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/7/202326 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Kan Zelenskyj knuse korruptionen?

Korruption under en krig er højforræderi. Det er meldingen fra Ukraines præsident Zelenskyj, som med et nyt lovforslag vil slå hårdt ned på den korruption, der ligger som en tyk skygge over landet. Senest er en af landets mest magtfulde oligarker blevet fængslet, og selv forsvarsministeren bliver udskiftet efter flere skandalesager om korruption i forsvaret. Betyder det, at Ukraine nu er i gang med et grundlæggende opgør med korruptionen? Vejrfænomenet El Niño opstår hver andet til syvende år - og opfører sig lige så utilregneligt som dets ankomsttidspunkt. Sidst, den ramte - i 2019 - blev den kaldt "Godzilla-El Niño" efter den tromlede gennem verden med voldsomme skovbrande, ødelæggende storme, tørke og oversvømmelser. Nu er en ny El Niño på vej - og den bliver meget værre, frygter eksperterne. Gæster: Allan Pagh Kristensen, leder af EUs anti-korruptionsinitiativ i Ukraine og Sebastian Mernild, professor og leder af Syddansk Universitets klima-center. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Henrik Lerche. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/6/202326 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hvem vinder på Erdogans dobbeltspil?

Erdogan er stadig den eneste leder af et NATO-land, der både trykker hånd med Putin og Zelenskyj. Mens det har fået mange lande til at skælde ud på Tyrkiet for ikke at vælge side, så overser vi måske at netop den position i virkeligheden er uundværlig for Europa? Verden står igen midt i et atomkapløb. Men det nye våbenkapløb er langt mere kaotisk end det sidste. For der er flere atommagter med i spillet, og det fører til langt mere uforudsigelighed og gør det sværere at holde mængden af våben nede. Gæster: Hetav Rojan, journalist og adjunkt på Københavns Professionshøjskole og Casper Andersen, lektor i idéhistorie på Aarhus Universitet. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/5/202326 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hvem slår sig, når rublen falder?

Det er blevet forudset igen og igen, siden Rusland invaderede Ukraine, at den russiske økonomi ville kollapse. Men lige så mange gange er forudsigelsen kommet til kort. Men nu ser det ud til, at billedet rent faktisk vender - for nu begynder også den almindelige russer at kunne mærke presset på rublen og dét kan ende med at forplante sig som et politisk problem. Først forsvandt to top-generaler fra den kinesiske atomraketstyrke - og efter flere måneder blev de så officielt fyret og erstattet af andre. Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, men kan det også være tegn på, at Xi Jinping ved at sikre sit greb om Kinas militær gennem en udrensning - og samtidig gøre Folkets Befrielseshær til Kommunistpartiets Hær? Gæster: Ulrik Bie, økonomisk redaktør hos Berlingske og Camilla Nørup Sørensen, lektor og forsker på Forsvarsakademiet. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/4/202326 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Spansk sexismes sidste snaver?

Der var glæde og jubel, da det spanske kvindelandshold vandt VM i fodbold. Men glæden er for mange blevet erstattet med vrede og protester, efter præsidenten for Spaniens fodboldforbund, Luis Rubiales, valgte at fejre sejren ved at kysse en af spillerne på munden. Kysset har antændt en ophidset debat om Spaniens mandsdominerede machismo-kultur og udstillet, hvordan Spanien er splittet mellem progressiv politik og fasttømrede familieidealer. Når vi taler om ødelæggelsen af regnskoven, fokuserer vi oftest på Amazonas. Men faktisk er skovrydningen langt voldsommere på det afrikanske kontinent, og i de seneste år er den bare accelereret yderligere. Så hvorfor sker fældningen af Afrikas skov under vores radar? Gæster: Svend Rybner, forfatter og historiker og Peder Frederik Jensen, forfatter. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Sven Johannesen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
9/1/202326 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Er et møde med Israel højforræderi?

Der skulle ikke mere til end et par billeder fra et hemmeligt møde mellem Israels og Libyens udenrigsministre - og så brød helvede løs i Libyen: Voldsomme demonstrationer er fejet gennem byens gader, og der har været forsøg på trænge ind i flere militære anlæg. Det hele er så voldsomt, at Libyens udenrigsminister er flygtet ud af landet - efter at være blevet fyret og beskyldt for højforræderi. Men hvad betyder al den ballade om mødet for Libyen, som i forvejen har rigeligt af problemer? Politikerne har nu for alvor taget hul på diskussionen om landbrugets del af den grønne omstilling og CO2-afgifter ser ud til at blive en realitet, på den ene eller anden måde. Men hvis ikke der kommer bedre forståelse mellem beslutningstagere og landmændene, så risikerer politikerne at tale hen over hovedet på landbruget selv, lyder det fra en forfatter, der har været på rundrejse i netop det danske landbrug. Gæster: Niklas Kabel-Petersen, partner og rådgiver i konsulentvirksomheden Voluntas og Rasmus Hage Dalland, journalist og forfatter. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
8/31/202326 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Er EU klar til udvidelse?

Forleden luftede formanden for det europæiske råd, Charles Michel, en noget overraskende vision for EU's fremtid: Allerede fra 2030 skal vi indstille os på at være hele 36 lande i unionen. Men selvom det langt fra er alle, der deler hans optimistiske vision, så lader det til, at der er bred enighed om, at udvidelsen ER på vej - spørgsmålet er hvornår og hvordan? Europas syge mand, blev Tyskland engang kaldt. Dengang lykkedes det at indføre reformer og blive et økonomisk kraftværk. Men nye økonomiske tal har fået det gamle øgenavn til at genopstå. Spørgsmålet er, om sygdommen er en akut skade - eller resultatet af mere diskrete skavanker, der længe er blevet ignoreret? Gæster: Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa og Philipp Schröder, professor i økonomi på Aarhus Universitet. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
8/30/202326 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hvorfor vil tyskerne slippe hashen fri?

Christianitterne er ikke i tvivl: Hvis vi vil hashhandlen og de voldelige bander til livs - så må vi legalisere hash. Men mens den tilgang i Danmark er politisk totalt uspiselig, så ser det helt anderledes ud syd for grænsen. Nu vil den tyske regering nemlig legalisere både dyrkning og køb af cannabis, efter mange års skepsis. Men hvordan er de nået frem til den beslutning? Elon Musk er ikke længere kun en særdeles succesfuld forretningsmand og iværksætter. Han er også blevet en reel magtfaktor, som ingen kan komme udenom - heller ikke regeringer og internationale organisationer. Gæster: Nantke Garrelts, sundhedsredaktør på Der Tagesspiegel og Ole Hall, Journalist på DR og forfatter til bogen "Techmogulen Elon Musk" Tilrettelæggere: Henrik Lerche og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
8/29/202326 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Har Orban fået nye venner?

Millioner af mennesker har fulgt det netop afsluttede VM i atletik i Ungarns hovedstad. Og premierminister Viktor Orban brugte anledningen til at pleje venskaber; på gæstelisten var blandt andre emiren af Qatar og præsidenterne fra Tyrkiet, Azerbaidjan, Kirgisistan, Uzbekistan og Turkmenistan - mens ikke én eneste leder fra et EU-land var inviteret. Så er Ungarn ved at isolere sig endegyldigt fra resten af Europa? I Ecuador har befolkningen ved en bemærkelsesværdig afstemning stemt for at stoppe olieudvindingen i regnskoven, selv om det vil gå ud over landets indtægter. Viser den her afstemning, at befolkningen kan være mere progressive end politikerne, når de selv får lov til at bestemme over deres naturressourcer? Gæster: Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder og chefanalytiker i oplysningsforbundet DEO og Stine Krøyer, antropolog ved Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe. Redaktør: Morten Narvedsen.
8/28/202325 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hvor står lejehæren, når Putins kok er ude af billedet?

Wagner-gruppens leder Prigozjin er formentlig død. Men Putins behov for private lejesoldater, der kan udføre det beskidte arbejde, er ikke blevet mindre. Og 50.000 kampklare soldater står nu uden et overhoved. Så hvad betyder Prigozjins død for Ruslands brug af lejehære? Og hvem står klar i skyggerne til at overtage Prigozjins post? Hvad viser Melonis vej for Italien om det skifte fra populisme til ideologi, der er undervejs? Er tiden for populismen forbi? Italien har længe været en politisk spåkugle, hvis man ville se, hvad der ventede resten af verden særligt på højrefløjen. Og måske er de det nu igen med Meloni. I så fald er der tegn på, at populismens betydning er på retræte - og ideologien er på vej frem. Gæster: Niklas Møller Rendboe og Alberte Bové Rud. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Asta Klosterskov Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe. Redaktør: Morten Narvedsen.
8/25/202326 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hvad er en hemmelig agent?

En spektakulær retssag begynder i dag. Ahmed Samsam har trukket FE og PET for retten for at få dem til at indrømme, at han har arbejdet som agent for Danmark. Alt tyder på, at det bliver en temmelig svær opgave. Men hvad vil det egentlig sige at være agent for Danmark og hvorfor er det så vigtigt for Ahmed Samsam at få det slået fast? Japan pumper lige nu mere end en million ton radioaktivt spildevand fra atomkraftværket Fukushima ud i Stillehavet. En plan der er godkendt af både FN og Det Internationale Atomagentur. Men beslutningen vækker alligevel stor vrede og bekymring blandt befolkningen og nabolandene, hvor demonstrationerne har stået på i månedsvis. Det på trods af at alle myndigheder har givet grønt lys til planen. Så hvorfor spøger Fukushima-frygten stadig? Gæster: Morten Skjoldager og Christoffer Albrechts. Tilrettelæggelse: Asta Klosterskov Handberg og Inge Scheel Kelstrup. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Marie Kildebæk. Redaktør: Morten Narvedsen.
8/24/202328 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Er Kina ved at forme en anti-vestlig klub?

Lige nu er der topmøde i Johannesburg. Sydafrika er vært for de øvrige BRIKS-lande, Brasilien, Rusland, Indien og Kina. Og her har Kina tilsyneladende sin egen dagsorden; at udvide medlemskredsen med flere lande og bygge en stærk anti-vestlig klub. Vil Kina lykkes med at gøre BRIKS til en mere magtfuld rival til G7 og G20? Krigen i Ukraine udkæmpes ikke kun med bomber og granater. Der foregår samtidig en indædt kulturkrig. I år markeres Ukraines uafhængighedsdag med genindvielsen af en 100 meter høj stålskulptur, der har været igennem en meget symbolsk og dyr ombygning. Men hvorfor bruge ressourcer på kulturprojekter, mens man udkæmper en krig? Gæster: Kristian Mouritzen og Julie Arnfred Bojesen. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe. Redaktør: Morten Narvedsen.
8/23/202325 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Hvad F16?! vil NATO med Ukraine?

19 F16-fly er snart på vej fra Danmark til Ukraine, og de udstiller et dilemma i NATO. Man vil gerne udvise mest mulig støtte til Ukraine, men samtidig er man også interesseret i at krigen får en afslutning, og gerne relativt hurtigt - ikke mindst fordi, at tålmodigheden blandt flere af NATO-medlemslandende er begyndt at krakelere. Og hvad gør man så i NATO, når vejen til de to mål ikke nødvendigvis er den samme? Når temperaturerne stiger, slår det særligt hårdt i byerne, hvor den fortættede arkitektur holder på varmen. Det har alvorlige omkostninger allerede nu, og vil på sigt få katastrofale følger. Men løsningen ligger heldigvis lige for - i naturen - vi skal bare lukke den ind. Gæster: Lars Bangert Struwe og Marianne Zandersen. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winter Bothe. Redaktør: Morten Narvedsen.
8/22/202326 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Har vi misforstået al-Qaeda?

Efter Vesten i flere år ikke har hørt det store til dem, har al-Qaeda nu for alvor meldt sig på banen igen. Muslimer i Europa opfordres nu til at lave angreb i både Danmark og Sverige. Spørgsmålet er, om vi i virkeligheden har misforstået al-Qaeda som organisation og dermed er kommet til at give dem den manøvreplads, de nu tager? Retssagerne hagler ned over tidligere præsident Trump, senest fra delstaten Georgia, der anklager ham for forsøg på valgsvindel. Men denne gang er Trump ikke alene på anklagebænken - med ham er hele 18 andre tiltalte, bl.a. flere prominente advokater. Bag den beslutning ligger bl.a. en særlig amerikansk retsstrategi, hvor man forsøger at presse de mindre fisk i en sag til at udlevere den store. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
8/21/202327 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Kan Løkke holde balancen i Kina?

Gennem mange år har man kunne karakterisere det dansk-kinesiske forhold som "it's complicated". Fra beskyldninger om at fedte for styrets pandadiplomati til at stå skulder ved skulder med USA's kritik. Alt sammen samtidig med at vi har forsøgt at holde fast i gode handelsaftaler. Nu er udenrigsministeren tilbage i landet, og spørgsmålet er, om balancegangen mellem kritik og handel kan lykkes? Efter 50 års pause har russerne nu igen kurs mod månen - nærmere betegnet dens uudforskede sydpol. Og de er ikke de eneste - for stort set samtlige stormagter har lige nu teleskopet rettet mod månen, og med krigen i Ukraine og brudte samarbejdsaftaler, er der endnu mere på spil for Rusland i det kapløb. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
8/18/202327 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Tilbage til Taliban 3:3 - På skovtur med Taliban

Oprørt af de afghanske kvinders skæbner, beslutter Nagieb Khaja sig for at konfrontere Taliban. Via sine kontakter får han planlagt en skovtur med tre talibanere. Mens de fisker og bader, blusser vreden op, og Nagieb Khaja konfronterer en efterretningsofficer. Men tiraden af spørgsmål antænder også frygten for at blive afsløret som kritisk journalist og fængslet af det brutale styre - og pludselig dukker bevæbnede mænd op. Dette er tredje og sidste afsnit af tre særudsendelser om Afghanistan, i anledning af at det i denne uge er to år siden, Vesten forlod landet. Tilrettelæggelse: Magnus Mio. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktører: Troels Kingo og Sofie Tholl.
8/15/202329 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Tilbage til Taliban 2:3 - Taliban på alle hjørner

Efter utallige kontrolposter ankommer journalist Nagieb Khaja til det tættest overvågede område af Afghanistan - den frodige Panjshir-dal. Han kommer i kontakt med to kvinder, der trods risiko for forfølgelse fortæller historier om drab, tortur og overgreb, i de to år siden Vesten forlod landet. Men pludselig breder panikken sig, og besøget i den berygtede dal ender brat. Dette er andet afsnit ud af tre særudsendelser om Afghanistan, i anledning af at det i denne uge er to år siden, Vesten forlod landet. Tilrettelæggelse: Magnus Mio. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktører: Troels Kingo og Sofie Tholl.
8/15/202330 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Tilbage til Taliban 1:3 - Det nye Afghanistan

Under falsk dække rejser journalist Nagieb Khaja ind i Talibans lukkede Afghanistan, to år efter Vesten forlod det. I Kabul indleder han sin sande mission: at afdække landets lammende undertrykkelse af kvinder. Her møder han en kvindelig aktivist, som efter et voldeligt overfald fra ordensmagten opdager, at Taliban er langt tættere inde på livet af hende, end hun troede. Dette er første afsnit ud af tre særudsendelser om Afghanistan i anledning af, at det i dag er to år siden, Vesten forlod landet. Tilrettelæggelse: Magnus Mio. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktører: Troels Kingo og Sofie Tholl.
8/15/202325 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Kan catalanerne afgøre spansk politik?

Sommerens valg i Spanien er endt i en total hårdknude, uden hverken oplagte vindere eller koalitioner, og der bliver spekuleret i, om det kan blive nødvendigt med et nyt valg. Men måske kan en løsning vise sig fra uventet kant: Carles Puigdemont, lederen af den catalanske løsrivelsesbevægelse, der siden 2017 har boet i eksil i Belgien. I Ohio er en tabt afstemning om retten til abort blevet seneste tegn på, at republikanernes kampagne mod abort og wokeisme simpelthen ikke kan mobilisere vælgerne og faktisk i stedet kan ende med at skubbe dem væk. Og selvom den erkendelse måske ikke er slået igennem i hele partiet, har de ledende figurer for længst lugtet lunten. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Tobias Havmand. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
8/14/202327 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Er moralen målet for Ukraines droner?

Ukrainske droner har gennem de sidste måneder ramt flere mål i Rusland - også helt inde i landets hjerte, Moskva. Der har ikke været tale om strategisk vigtige mål, men derimod angreb, der nærmest har karakter af en art psykologisk krigsførelse. I dagens Udsyn ser vi nærmere på hvor meget de ukrainske angreb egentlig påvirker den russiske folkestemning? I noget der ligner en historisk alliance er otte sydamerikanske lande gået sammen om at beskytte regnskoven, efter årevis hvor skovrydningen ellers bare er vokset i omfang.Men vil Amazonas-alliancen virkelig redde regnskoven - eller er der økonomisk for meget på spil for landene til, at de kan enes om en løsning? Tilrettelæggelse: Asta Handberg. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Marie Kildebæk og Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
8/11/202327 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Kan vi se, hvor den næste storm rammer?

Kloden over har sommeren budt på det ene ekstreme vejrfænomen efter det andet: oversvømmelser, skovbrande, storme, tørke og kæmpehagl. Juli blev globalt den varmeste nogensinde og herhjemme den vådeste. Og jo vildere og mere ekstremt vejret opfører sig, jo vigtigere er det at kunne forudsige det. Udsyn ser i dag på, hvor svært det egentlig er at forudsige det ekstreme vejr. Den kuldsejlede kornaftale mellem Ukraine og Rusland er ikke kun et problem for Ukraine og de sultne lande i Afrika og Mellemøsten, der nu mangler kornet. Faktisk risikerer den også at sætte en kile i EU's ellers ubrydelige sammenhold, når det gælder opbakningen til Ukraine. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Asta Handberg. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Marie Kildebæk. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
8/10/202324 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Er klodens ismaskine ved at smelte?

På Jordens sydlige halvkugle er det lige nu midt på vinteren og det burde være højsæson for produktion af den is, der køler verdenshavene ned. Men i år ser det hele anderledes ud. Isen omkring Antarktis svinder ind og vil ikke fryse til. Det er ikke bare endnu en i rækken af de helt usædvanlige vejr- og klimafænomener vi ellers oplever på stribe i de her år - det er en begivenhed helt uden for skalaen. Den indiske delstat Manipur har de seneste måneder været plaget af usædvanligt voldsomme etniske og religiøse sammenstød, der har kostet mere end 100 livet. Det har også ført til skarp kritik af premierminister Modi, der beskyldes for at negligere eller endda ignorere urolighederne. Og med et parlamentsvalg lige om hjørnet er spørgsmålet, om de voldsomme uroligheder kan ende med at rokke ved Modis ellers sikre greb om magten? Tilrettelæggelse: Tobias Havmand og Elise Normann. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Marie Kildebæk. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
8/9/202326 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Viser korankrisen, at religion fylder mere i politik?

Afbrændingerne af koraner både herhjemme og i Sverige har fået sindene i kog og antændt protester, debatter og forslag om forbud. Men det er også det seneste eksempel på, hvordan religion gennem de sidste år har fået en stadig mere prominent placering i samfundet og den politiske debat. Det er ikke gået ubemærket hen, at Saudi Arabien bruger milliarder på at hente fodboldstjerner til landet. Men der bliver også arrangeret Formel 1 løb, filmfestivaler og koncerter. For landets kronprins har sat sig i spidsen for en ny fortælling om den saudiske fremtid - og det kræver at man får især den unge befolkning bag sig. Tilrettelægger: Elise Normann. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Marie Kildebæk og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
8/8/202326 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hvem vinder på kaos i Niger?

Tidsfristen for at finde en løsning efter militærkuppet i Niger udløb i weekenden, men kupmagerne afviser stadig at give slip på magten, og spændingen stiger. Kuppet i Niger er det seneste, men langtfra det eneste i regionen, bare inden for de seneste år - men hvad betyder det, når landene i Sahel-regionen igen og igen kastes ud i den slags ustabilitet? Bag retssagerne mod Donald Trump, står den særlige anklager, Jack Smith. Trump og hans advokater beskylder Smith for at have politiske, snarere end juridiske, motiver med sine sager, og det er ikke første gang, at den slags anklager har været rejst mod den lidt specielle rolle som amerikanerne kalder en "særlig anklager". Tilrettelæggelse: Elise Normann og Asta Handberg. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Mare Kildebæk. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
8/7/202326 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Macrons verden 5:5: Kan Macrons atomkraft redde klimaet?

Macron vil bygge atomkraftværker så langt øjet rækker, og han vil gøre det i klimaets navn. Hvilket grønt aftryk sætter Macron på verden? Kommer han - og sin franske atomkraft - til at kunne gøre en reel forskel for klimaet? I dette sidste afsnit binder Michael Reiter, DRs tysklandskorrespondent, sammen med Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, en sløjfe på rejsen gennem Macrons verden. Vært: Michael Reiter, tysklandskorrespondent. Gæst: Stéphanie Surrugue, international korrespondent. Tilrettelægger: Karoline Engelund.
7/31/202325 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Macrons verden 4:5: Den fejlslagne fredsmægler?

I en tid hvor verdensordenen er i opbrud, træder Macron ikke blot ind på verdensscenen. Han braser ind. Som fredsmægler og som indpisker. Men hvad driver den franske præsident til at ringe ufortrødent til Putin og forsøge at mægle ham til fornuft? Og hvilket stof er man gjort af, hvis man tør sige storebroderen USA i mod? Det undersøger Michael Reiter, DRs tysklandskorrespondent, sammen med Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent i denne særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at forstå Emmanuel Macrons verden. Vært: Michael Reiter, tysklandskorrespondent. Gæst: Stéphanie Surrugue, international korrespondent. Tilrettelægger: Karoline Engelund.
7/31/202319 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Macrons verden 3:5: Holder drømmen om et magtfuldt EU?

Når Macrons hjerte banker, banker det et ekstra slag for Europa. Med EU-flaget på den ene side, og det franske flag på den anden, forsøger Macron at være selve bindeleddet i et stærkere EU. Men hvad er egentlig den franske præsidents drømme for unionen - og hvem skal spille hovedrollen? Og var det ikke også noget med strategisk autonomi? Det undersøger Michael Reiter, DRs tysklandskorrespondent, sammen med Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent i denne særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at forstå Emmanuel Macrons verden. Vært: Michael Reiter, tysklandskorrespondent. Gæst: Stéphanie Surrugue, international korrespondent. Tilrettelægger: Karoline Engelund.
7/31/202321 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Macrons verden 2:5 Hvorfor brænder de franske forstæder?

Frankrigs forstæder står i flammer. Skuddrabet på en 17-årig dreng med afrikanske rødder, fik tusinder af franskmænd på gaden i voldsomme demonstrationer. Men hvad er egentlig så sprængfarligt, at et europæisk land bryder ud i så eksplosive protester? Og hvad har Macrons politik med optøjerne at gøre? Er det den, der har splittet Frankrig? Det undersøger Michael Reiter, DRs tysklandskorrespondent, sammen med Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent i denne særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at forstå Emmanuel Macrons verden. Vært: Michael Reiter, tysklandskorrespondent. Gæst: Stéphanie Surrugue, international korrespondent. Tilrettelægger: Karoline Engelund.
7/31/202322 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Macrons verden 1:5: Er Macron de riges præsident?

Hvem er den velpolerede, til tider højtråbende og reform-elskende unge mand, der kan kalde sig Frankrigs præsident? Holder øgenavnet 'De Riges Robin Hood'? Og skal han egentlig overhovedet have en plads i den her sommerserie? Det forsøger DR's tysklandskorrespondent Michael Reiter at finde ud af, når han indtager værtsstolen og får selveste Stephanie Surruge som gæst. De skal, i godt selskab, forsøge at gøre os klogere på, hvem Emmanuel Macron egentlig er. Afsnittet er en del af Udsyns sommerserie, hvor vi over fem uger går i dybden med fem verdensledere. Hvordan ser verdens problemer ud, hvis du ser dem fra Joe Biden, Vladimir Putin, Olav Scholtz og Emmanuel Macrons vinkel? Vært: Michael Reiter, Tysklands-korrespondent. Gæster: Stephanie Surrugue, international korrespondent, Lars Løkke Rasmussen, Udenrigsminister. Tilrettelægger: Karoline Engelund.
7/31/202326 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Scholz' verden 5:5: Kan Scholz bryde det ulykkelige ægteskab med Kina?

En del af Europas tredjestørste havn - Hamborg Havn - tilhører ikke længere Tyskland men i stedet Kina. Kina er rykket helt tæt på tyskerne i et tæt ægteskab, og Tyskland er stærkt afhængig af handlen med kineserne. Så hvad er det for en balancegang, Tysklands kansler er ude på i forholdet til Kina? Og hvis Tyskland virkelig er fanget i et ulykkeligt ægteskab, hvordan kan Scholz så komme fri? Dét undersøger Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, i dag sammen med DR's Tysklandskorrespondent, Michael Reiter. Afsnittet er en del af Udsyns sommerserie, hvor vi over fem uger går i dybden med fem verdensledere. Hvordan ser verdens problemer ud, hvis du ser dem fra Joe Bidens, Vladimir Putins, Emmanuel Macrons og Olav Scholz' vinkel? Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent Gæster: Michael Reiter, Tysklandskorrespondent Tilrettelægger: Annika Wetterling og Ula Bach Hulgård. Redaktør: Johanne Hesseldahl. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen.
7/24/202321 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Scholz' verden 4:5: Kan den tyske energi-junkie undvære sit fix?

De seneste 20 år har Tyskland fået filtret sig godt og grundigt sammen med Rusland, og gjort sig selv utroligt afhængige af russisk gas. For tyskerne har haft en teori om, at samhandel og energiaftaler ville afholde russerne fra at angribe deres naboer. Men den teori viste sig ikke at holde. Faktisk var den fatal. Så hvordan håndterer kansler Olaf Scholz den nye energi-virkelighed? Og kan han rette op på årtiers afhængighed af russerne og deres gas? Afsnittet er en del af Udsyns sommerserie, hvor vi over fem uger går i dybden med fem verdensledere. Hvordan ser verdens problemer ud, hvis du ser dem fra Joe Bidens, Vladimir Putins, Emmanuel Macrons og Olav Scholz' vinkel? Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent Gæster: Michael Reiter, Tysklandskorrespondent Tilrettelægger: Annika Wetterling og Ula Bach Hulgård. Redaktør: Johanne Hesseldahl Lyddesigner: Jonas Johs Andersen
7/24/202320 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Scholz' verden 3:5: Er Tyskland en failed state?

Tyskerne masse-udvandrer. Antallet af tyske tilflyttere i Sønderjylland er femdoblet på bare tre år. Dem, der flytter, drømmer om fred, ro, MitID og rejsekort. Kort sagt: en digitalisering og infrastruktur, der rent faktisk virker. Andre bliver hjemme i Tyskland og udstyrer beskyttelsesrummet i baghaven, mens de frygter fejlslagen flygtningepolitik og politisk ekstremisme. Så hvordan håndterer kansler Scholz den boblende utilfredshed? Ender Tyskland som en slags europæisk failed state, hvis ikke Scholz får indhentet det forsømte? Det undersøger Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent sammen med Michael Reiter, DRs korrespondent i Tyskland. Afsnittet er en del af Udsyns sommerserie, hvor vi over fem uger går i dybden med fem verdensledere. Hvordan ser verdens problemer ud, hvis du ser dem fra Joe Bidens, Vladimir Putins, Emmanuel Macrons og Olav Scholz' vinkel? Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent Gæster: Michael Reiter, Tysklandskorrespondent Tilrettelægger: Annika Wetterling og Ula Bach Hulgård. Redaktør: Johanne Hesseldahl. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen.
7/24/202322 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Scholz' verden 2:5: Er førertrøjen for stor?

Tyskland er i gang med at tage det største opgør med sin egen militære historie og selvforståelse siden 2. verdenskrig. Det er intet mindre end et historisk og sikkerhedspolitisk vendepunkt, vi er vidner til - et zeitewende. Fra at være et pacifistisk, anti-militært samfund, til nu at annoncere at Tyskland vil tage en førerposition militært. Så hvad bliver Tysklands nye rolle som militær magtfaktor? Og hvordan tager tyskerne deres nye identitet på sig? Det undersøger international korrespondent Stephanie Surrugue sammen med Michael Reiter, DR's Tysklandskorrespondent. Det er første afsnit i serien på fem afsnit om den tyske kansler Olaf Scholz. Afsnittet er en del af Udsyns sommerserie, hvor vi over fem uger går i dybden med fem verdensledere. Hvordan ser verdens problemer ud, hvis du ser dem fra Joe Bidens, Vladimir Putins, Emmanuel Macrons og Olav Scholz' vinkel? Tilrettelægger: Annika Wetterling og Ula Bach Hulgård. Redaktør: Johanne Hesseldahl. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen.
7/24/202321 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Scholz' verden 1:5: Træder den mest ukarismatiske magtfaktor i karakter?

Tyskland er - med Olaf Scholz i spidsen - ved at redefinere sin position i Europa og i verden. Men er den socialdemokratiske kansler med øgenavnet Scholzomaten mand for en rolig revolution i et land, der notorisk hader store omvæltninger? Hvad er Scholzomatens drøm for Europa? Det undersøger Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent sammen med sin kollega Michael Reiter, DR's tysklandskorrespondent. Afsnittet er en del af Udsyns sommerserie, hvor vi over fem uger går i dybden med fem verdensledere. Hvordan ser verdens problemer ud, hvis du ser dem fra Joe Bidens, Vladimir Putins, Emmanuel Macrons og Olav Scholz' vinkel Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent Gæster: Michael Reiter, Tysklandskorrespondent Tilrettelægger: Annika Wetterling og Ula Bach Hulgård. Redaktør: Johanne Hesseldahl. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen.
7/24/202323 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Bidens verden: 5:5: Klimaet eller USA?

Mens skovbrande endnu engang raser i USA, og tornadoer hvert år koster både menneskeliv og ødelæggelser for flere 1000 millioner dollars ...så har Biden sat fuld fart på amerikansk klimapolitik med en politisk reform, som nogen kalder den mest ambitiøse nogensinde. Men samtidig, med den anden hånd, givet grønt lys til det største olieprojekt i årtier. Så Er USA's præsident neongrøn eller er han bare fesent lysegrøn med sorte pletter? Og hvad har egentlig hans førsteprioritet: USA eller klimaet? Amerikanske arbejdspladser eller ren luft? Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent Gæster: Lillian Kretz, USA-korrespondent Tilrettelægger: Ula Bach Hulgård. Redaktør: Johanne Hesseldahl. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen.
7/17/202324 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Bidens verden: 4:5: Tik-Tok krigen

Da USAs udenrigsminister for nylig langt om længe kom på sit officielle statsbesøg i Kina ovenpå en eksplosiv og uskøn ballon affære, så det et kort øjeblik ud som om at forholdet var på ret kurs. Men så stod præsident Joe Biden pludselig til et vælgermøde i Californien og omtalte Kinas præsident Xi jing Peng, som en - diktator. Så hvor står vi nu? Og hvordan skal man forstå den krig, der udspiller sig om alt fra microchips til chatbots, spionage og om Tik-Tok? Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent Gæster: Lillian Kretz, USA-korrespondent Tilrettelægger: Ula Bach Hulgård. Redaktør: Johanne Hesseldahl. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen.
7/17/202322 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Bidens verden: 3:5: Har krigen samlet Vesten?

Joe Biden, har sendt 300 milliarder danske kroner til Ukraine - det svarer næsten til Danmarks bruttonationalprodukt - altså et svimlende højt beløb, og langt mere end hvad noget andet land i verden har bidraget med. Men har det faktisk været det hele værd for Biden? Har krigen i Ukraine været lige det, der skulle til for at samle Vesten om en fælles sag? Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent Gæster: Lillian Kretz, USA-korrespondent Tilrettelægger: Ula Bach Hulgård. Redaktør: Johanne Hesseldahl. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen.
7/17/202323 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Bidens verden: 2:5: Er Biden woke?

Er præsident Biden woke? Et enkelt spørgsmål på et pressemøde i Det Hvide Hus, der ikke desto mindre fik journalisterne til at fnise, og præsidentens pressechef til at vride sig. For lige præcis det spørgsmål flår lige nu så meget i USA, at landet nærmest er ved at gå i stykker. Og det rigtigt gode spørgsmål er, hvordan Joe Biden placerer sig i den kulturkrig? Og i endnu højere grad: kan han skabe fred i befolkningen? Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent Gæster: Lillian Kretz, USA-korrespondent Tilrettelægger: Ula Bach Hulgård. Redaktør: Johanne Hesseldahl. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen.
7/17/202323 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Bidens verden 1:5: Gammel eller Genial?

Først var Biden den yngste senator nogensinde, nu er han den ældste præsident nogensinde. Der bliver talt meget om hans alder, men er han også den præsident i nyere amerikansk historie som kommer til at sætte de største aftryk og lave de største forandringer? I første afsnit om Joe Biden ser vi på, hvad der har formet alderspræsidenten, og hvordan han har vendt stribevis af personlige tragedier til sin største styrke. Og spørger om Biden er gammel eller genial? Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent Gæster: Lillian Kretz, USA-korrespondent Tilrettelægger: Ula Bach Hulgård. Redaktør: Johanne Hesseldahl. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen.
7/17/202324 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Xi's verden 5:5: Hvad holder Xi vågen om natten?

Microchips er i vores alt fra telefoner, computere til avanceret militærudstyr. Og så er microchips nøglen til storpolitisk magt - og lige nu udspiller der sig en slags kold krig mellem Kina og USA om at lave de mest avancerede chips - og dermed også få overhånden på verdensscenen. Men Kina ser ud til at tabe. Hvorfor holder netop microchips Xi vågen om natten? Det undersøger Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, sammen med Kina-korrespondent Philip Roin i den her særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at forstå Xi Jinpings verden og hans syn på de dilemmaer, der former verden. Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent. Gæster: Philip Roin, Kina-korrespondent og Jörg Hübner, leder af DTU's Nanolab. Redaktør og tilrettelægger: Johanne Hesseldahl.
7/10/202318 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Xi's verden 4:5: Kan Kina redde klimaet?

Kina er den største klimasynder i verden, men også det land, der investerer allermest i grøn energi. Er Kina et af de få lande, der faktisk kan redde kloden fra klimaforandringerne? Det undersøger Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, sammen med Kina-korrespondent Philip Roin i den her særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at forstå Xi Jinpings verden og hans syn på de dilemmaer, der former verden. Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent. Gæster: Philip Roin, Kina-korrespondent og Mathias Lund Larsen, Ph.d.-studerende ved CBS. Redaktør og tilrettelægger: Johanne Hesseldahl.
7/10/202321 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Xi's verden 3:5: Hvad kan Putin bruges til?

Xi og Putin har trykket hånd adskillige gange - faktisk har de to mænd mødtes over 40 gange i Xi's 10 år lange regeringstid. Men hvad skal Xi egentlig bruge Putin til? Det undersøger DR's udenrigskorrespondent Stephanie Surrugue sammen med Kina-korrespondent Philip Roin i den her særudgave af Udsyn, hvor vi bruger fem afsnit på at forstå Xi Jinpings verden. Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent. Gæst: Philip Roin, Kina-korrespondent. Redaktør og tilrettelægger: Johanne Hesseldahl.
7/10/202325 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Xi's verden 2:5: Står en lille ø i vejen for imperiet?

Taiwan er den manglende brik, der kan samle moderlandet. Men kan Xi Jinping og hans regime overhovedet holde sammen på et stort sammensat Kina og hvad står egentlig i vejen? Det undersøger Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, sammen med Kina-korrespondent Philip Roin i den her særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at forstå Xi Jinpings verden og hans syn på de dilemmaer, der former verden. Afsnittet er en del af Udsyns sommerserie om verdens fem mest magtfulde statsledere. Hvordan ser verdens problemer ud, hvis du ser dem fra Joe Biden, Vladimir Putin, Emmanuel Macron og Olav Scholz' vinkel? Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent. Gæst: Philip Roin, Kina-korrespondent. Redaktør og tilrettelægger: Johanne Hesseldahl.
7/10/202324 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

XI's verden 1:5: Hvad vil verdens mægtigste mand?

Kina's Xi Jinping er blevet udråbt til at være verdens mest magtfulde mand. Xi har formået at rydde rivaler af banen, og med en forfatningsændring samle al magt bag sig - og bane vejen for at blive livslang leder af Kina. Men hvem er verdens mægtigste mand egentlig - og hvad er hans vision for Kina? Det undersøger Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, sammen med Kina-korrespondent Philip Roin i den her særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at forstå Xi Jinpings verden og hans syn på de dilemmaer, der former verden. Afsnittet er en del af Udsyns sommerserie, hvor vi over fem uger går i dybden med fem verdensledere. Hvordan ser verdens problemer ud, hvis du ser dem fra Joe Biden, Vladimir Putin, Emmanuel Macron og Olav Scholz' vinkel? Vært: Stephanie Surrugue, international korrespondent. Gæst: Philip Roin, Kina-korrespondent. Redaktør og tilrettelægger: Johanne Hesseldahl.
7/10/202324 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Putins verden 5:5: Hvem vil være venner med Putin?

Putin vil blive en international paria. Sådan lød det fra flere vestlige ledere, da Rusland invaderede Ukraine. Alligevel ser vi billeder af Putin i en sofa omgivet af andre statsledere, og han mødes med stormagtsledere, som Kinas Xi og Indiens Modi. Hvilke vigtige venner har Putin fået, mens vestlige statsoverhoveder har udråbt ham til skurk - og hvad kan han bruge dem til? Det undersøger Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, og Brita Kvist, journalist og ruslandskender, i sidste afsnit om Putins verden i denne særudgave af Udsyn. Vært: Stéphanie Surrugue, international korrespondent. Gæst: Brita Kvist, journalist og ruslandskender og Flemming Splidsboel, seniorforsker, DIIS. Tilrettelægger: Elise Normann. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
7/3/202324 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Putins verden 4:5: Er gassen ved at gå af ballonen?

I Sibiriens undergrund findes en af Putins vigtigste ressourcer - den russiske gas. Men gassen giver også udfordringer for Ruslands præsident, som blev tydeligere end nogensinde, da både Putin og resten af Europas ledere gjorde gassen til et våben i krigen. I dette afsnit undersøger vi, hvor meget magt, der er i Ruslands gas og olie - og om der kan kåres en vinder i gaskrigen Putin vs. Europa. Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, leder efter svar sammen med Brita Kvist, journalist og ruslandskender, i denne særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at forstå verden fra Putins perspektiv med hjælp fra kyndige gæster. Vært: Stéphanie Surrugue, international korrespondent. Gæst: Brita Kvist, journalist og ruslandskender og Trine Villumsen Berling, seniorforsker, DIIS. Tilrettelægger: Elise Normann. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
7/3/202321 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Putins verden 3:5: Er Putin afhængig af krig?

Tjetjenien, Georgien, Syrien, Ukraine... Putin er ikke en præsident, der er sky for at gå i krig. De mange krige har styrket Putins anseelse og hans fortælling om den stærke russer, der kæmper for retfærdighed. Dagens spørgsmål er derfor: Er evig krig et vilkår for Putins magt? Og hvad lærer vi om Putin ved at granske hans krige? Det undersøger Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, sammen med Brita Kvist, journalist og ruslandskender, i denne særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at forstå verden fra Putins perspektiv med hjælp fra kyndige gæster. Vært: Stéphanie Surrugue, international korrespondent. Gæst: Brita Kvist, journalist og ruslandskender og Louise Brodthagen, DRs korrespondent i Kyiv. Tilrettelægger: Elise Normann. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
7/3/202325 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Putins verden 2:5: Putin den store

Er Putin ved at genrejse det russiske imperium med invasionen af Ukraine? Putin bidrager i hvert fald selv til at styrke fortællingen, når han henviser til tsar-tidens erobringer og Ruslands retmæssige plads i historien, som en stormagt. Så har Putin et zar-kompleks, og er næste skridt at blive Putin Den Store i et russisk imperium? Eller er han i virkeligheden ved at sætte det hele over styr i Ukraine? Det undersøger Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, sammen med Brita Kvist, journalist og ruslandskender, i denne særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at forstå verden fra Putins perspektiv med hjælp fra kyndige gæster. Vært: Stéphanie Surrugue, international korrespondent. Gæster: Brita Kvist, journalist og ruslandskender og Simon Kruse, korrespondent for Berlingske. Tilrettelægger: Elise Normann. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
7/3/202321 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Putins verden 1:5: Hvordan blev Putin Vestens skurk?

Vladimir Putin vendte op og ned på den internationale dagsorden, da han beordrede sine russiske tropper ind i Ukraine sidste år. Men hvordan gik Putin fra at være en rod i Leningrad med spiondrømme til at være præsident, der bestemmer skæbnen for millioner af mennesker? I første afsnit af serien om Putin undersøger vi, hvad der har formet hans forhold til magt - og hvordan han gik fra at drikke fadøl med vestlige ledere til at spille rollen som Vestens måske største skurk. Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, leder efter svar sammen med Brita Kvist, journalist og Ruslandskender, i denne særudgave af Udsyn. Over fem afsnit forsøger de at forstå verden fra Putins perspektiv med hjælp fra kyndige gæster. Vært: Stéphanie Surrugue, international korrespondent. Gæster: Brita Kvist, journalist og ruslandskender og Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister. Tilrettelægger: Elise Normann. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
7/3/202325 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hvordan kan vi undgå flere kvindedrab?

Med dommen over Mia Skadhauge Stevns morder er der sat et foreløbigt punktum for et af de mest voldsomme og dramatiske sager om kvindedrab herhjemme i mange år. Samtidig har den danske regering og EU-parlamentet nærmest simultant udsendt hhv. en handleplan og et direktiv, der skal gøre op med kvindevold og -drab. Og der er hårdt brug for de initiativer, for Danmark halter bagefter, når det drejer sig om at forebygge netop drab på kvinder. Er du #TeamOrca eller #TeamYacht? De mere end 500 spækhuggerangreb mod sejlskibe de seneste år fanger stadig mere opmærksomhed. For det ligner en sammensværgelse, og der spekuleres i, om det kan være en form for hævnaktioner. Men angrebene er i virkeligheden bare seneste billede på, hvordan et nyt syn på dyrs bevidsthed gør os ikke bare klogere på dyrs adfærd, men faktisk rokker fundamentalt ved de gamle eksistenshierakier vi traditionelt har placeret dyrs lavt i. Tilrettelæggelse: Tobias Havmand og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Nikolai Fuglsang. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/30/202327 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Dør EU's naturplan i en kulturkrig?

EU's stort anlagte naturgenopretningsplan hænger nu i en tynd tråd - trods 2.500 ændringsforslag for at gøre den spiselig for medlemslandene. Den endelige afgørelse falder om et par uger - Udsyn ser i dag på, hvordan naturen blev så stort et stridspunkt. Det yderligtgående højrefløjsparti Vox ser ud til at få absolut flertal sammen med de konservative ved valget i Spanien i juli. Vox slår sig op på en stærkt konservativ værdipolitik, hvor regnbueflag skal forbydes og kvinderne skal tilbage til de traditionelle kvinderoller. Den siddende socialistiske regering har ellers godt styr på økonomien, men måske er værdipolitik vigtigere i Spanien? Tilrettelæggelse: Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Nikolai Fuglsang. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/29/202327 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hvad sker der, når magten i Rusland bliver udfordret?

Der gik ikke længe før lørdagens begivenheder i Rusland blev udråbt til et kup. Men selvom alle parter nu benægter det, så vil det alligevel skrive sig ind i Ruslands rige historie af kupforsøg og mytterier. Udsyn ser i dag nærmere på, hvilke historiske paralleller vi kan drage. I Danmark udleverer vi ikke vores borgere til lande, der ikke opfylder menneskerettighederne. Medmindre det land er en vigtig handelspartner. Efter mere end 20 års tovtrækkeri, er Danmark nu klar til at sende våbensmugleren Niels Holck til retsforfølgelse i Indien. Så har Indien fået et retfærdigt retssystem, eller er Niels Holck prisen for et dansk-indisk venskab? Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander, Inge Scheel Kelstrup og Mila Kovalj. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Nikolai Fuglsang. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/28/202327 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Blev de første skridt mod fred taget i weekenden?

Mens alle var optaget af at følge det interne drama i Rusland, skete der også interessante ting et andet sted, faktisk lige her i Danmark. Repræsentanter for en lang række lande, herunder flere, der har tøvet med at vælge side i Ukrainekrigen, var nemlig samlet - med det mål at tage de første spæde skridt mod egentlige fredsforhandlinger. Danmarks og Hollands statsministre sluttede sig i sidste uge til flokken af europæiske statsledere, der besøger Afrika. Europæerne har nemlig opdaget, at der er meget at indhente, hvis de ikke skal miste indflydelse og kontakt til et kontinent, der viser sig mere og mere vigtigt. Tilrettelæggelse: Tobias Havmand og Karoline Engelund. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Nikolai Fuglsang. Redaktør. Tine Møller Sørensen.
6/27/202325 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Har Wagner rystet Kreml?

Hele verden holdt vejret, mens Prigozjins konvoj i weekenden trillede mod Moskva. Og selvom Putin umiddelbart har vundet slaget, så har det fejlslagne kupforsøg alligevel efterladt et billede af ikke bare en svækket russisk præsident, men også et sårbart russisk styre. FN råber igen og igen advarende om de kommende katastrofer, hvis ikke der kommer mere handling bag løfterne til den eskalerende klimakrise. Og meget kunne faktisk opnås ved at bruge udviklingsmidlerne. Men som investeringer i klimavenlige og bæredygtige projekter, fremfor at bede de fattige udviklingslande til at komme i gang med en storstilet grøn omstilling i en fart - for dyrt lånte penge. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Henrik Lerche. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Nikolai Fuglsang og Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/26/202326 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Tid til et nyt globalt finansielt system?

Når man ser på fordelingen af både penge og magt, går det kun i retning af mere ulighed. Men i et forsøg på at ændre på det, har verdens ledere sat sig sammen for at se på de strukturer, der danner bagtæppet for den ulige fordeling: de globale finansielle systemer. I dagens Udsyn forklarer vi hvad det egentlig betyder og hvad der skal til for at ændre på det. Hvem ejer en familiehemmelighed? Spørgsmålet dukker igen og igen op, senest med bogen "Tove Ditlevsen var min mormor". Men selvom det som regel ses positivt, at man på den måde kan aftabuisere de mere dunkle sider af familielivet, så har nogle skeletter måske bedst af at blive i skabet... Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/23/202329 minutes, 1 second
Episode Artwork

Hvis skyld er Middelhavets forudsigelige dødsfælde?

Da en gammel fiskerbåd, proppet til randen med hundredvis af mennesker, på tragisk vis sank ud for den græske kyst, blev alle endnu engang mindet om, hvorfor Middelhavet bliver kaldt en kirkegård. Udsyn zoomer i dag ind på de ulykkeligt banale grunde til, at det kunne gå så galt. Da influenceren Andrew Tate i 2017 bosatte sig i Rumænien, begrundede han det med, at "korruption var tilgængelig for alle" - ikke mindst ham selv. Men det var det ikke, og han er nu tiltalt for bl.a. menneskehandel. For selvom Rumænien ikke er i mål endnu, så sker der faktisk noget i det, der er blevet beskrevet som Europas mest korrupte land. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Tobias Havmand. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/22/202325 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Kan Kina og vesten finde hinanden igen?

Efter et mildest talt køligt forår, forsøger Kina at klinke skårene med statsbesøg fra og i både USA og EU. Men hvor skrøbelig en balancegang det er, blev tydeligt med præsident Bidens udtalelse om sin kinesiske kollega som "diktator". I dagens Udsyn forsøger vi at se bag de diplomatiske håndtryk og udlede hvad der egentlig er på spil. 25.000 russiske soldater har mistet livet på den ukrainske slagmark. Det er det tal som britiske BBC har regnet sig frem til. Fra Rusland lyder den sidste udmelding på 6500 - et tal, der stammer tilbage fra september. Men hvad er grunden til Ruslands exceptionelle hemmelighedskræmmeri om deres tabstal? Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Tobias Havmand. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/21/202327 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Mettes mavefornemmelse?

I alle de danske hjem skal vi til at tale om aktiv dødshjælp, selvom det er svært, lød det fra statsministeren i åbningstalen til Folkemødet. Men det er et spørgsmål, der er så fuld af dilemmaer, at vi har brug for både viden og fornuft for at kunne manøvrere i det, lyder det fra en moralfilosof. Den selvudnævnte mest cool diktator - Bukele i El Salvador - har med sin nul-tolerance over for kriminalitet, sat 2% af befolkningen i fængsel. Det har rystet både FN og menneskerettighedsorganisationer, men i El Salvador vil begejstringen stadig ingen ende tage. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/20/202328 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Kan våbenhandel være pragmatisk?

Den politiske blæst om indkøbet af artillerisystemer for over en milliard tilbage i januar, blæser fortsat med fuld styrke. Og mens Christiansborg forsøger at finde ud af hvordan denne her handel kom i stand, er det mindst lige så interessant, hvem det var vi lavede handelen med - nemlig det kontroversielle israelske firma Elbit. Så viser lige denne her våbenhandel også, at vi i Danmark nu har anlagt en mere pragmatisk tilgang til det at købe våben? Storbritannien er ikke kun en politisk rodebutik, med bl.a. udskiftninger af premierministeren hele fire gange på lige så mange år, det er også et land midt i noget, der ligner en økonomisk nedsmeltning. Men hvordan er det sket, at den tidligere økonomiske gigant er endt med sultende børn og frysende pensionister - og har de overhovedet selv opdaget, hvor slemt det egentlig står til? Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Asta Handberg. Vært: Nickolaj Sander. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/19/202326 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kan du klare en nyhed mere?

Måske gider du slet ikke at høre denne her podcast - i hvert fald, hvis du er en del af den stigende gruppe, som helt undgår nyheder. I et nyt globalt studie kan man læse, at det er hele 36% der vælger nyhederne fra. Det kan på en gang være et tegn på polarisering og samtidig skubbe på den - men er det noget, der skal bekymre os? Gennem flere årtier har affirmative action - positiv særbehandling - gået sin sejrsgang på bl.a. amerikanske universiteter og har sikret, at underrepræsenterede minoriteter har fået en plads ved bordet. Men nu står højesteretten overfor at afskaffe ordningen. Tilrettelæggelse: Inge Scheel Kelstrup og Tobias Havmand. Vært: Nickolaj Sander. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/16/202326 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Folkemøde med forbehold?

Folkemødet på Bornholm er i gang, men for første gang er en politiker blevet bedt om at holde sig væk. Politiet henviser til sikkerhed, men i hvor høj grad sætter vi ytringsfriheden på spil? Psykiatrien er presset i bund, og den store løsning lader ikke til at være lige på trapperne. Men nu har forskere måske fundet en redningskrans i tidens mest omtalte teknologi. For kunstig intelligens kan gøre psykiatrien langt mere effektiv, men tør vi give teknologien ansvar for vores mentale helbred? Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Inge Scheel Kelstrup. Vært: Nickolaj Sander. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/15/202324 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Hvorfor kan Trump ikke tabe?

Det lader til at være tæt på umuligt for Trump at miste sine republikanske støtter. Ikke løgne, ikke personangreb, ikke overgreb - ikke engang alvorlige anklager om spionage og trusler mod nationens sikkerhed ser ud til at kunne ryste hans vælgere. Så hvad er på spil blandt de amerikanske republikanere? Italiens tre gange tidligere premierminister Silvio Berlusconi er død, og på trods af både skandaler og domme, kan hans indflydelse på moderne politik nærmest ikke overdrives. Og hans politiske arv kan spores i hele verden. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/14/202326 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Gør vi virkelige drab til krimier?

Flere uhyggelige sager om drab fylder for tiden i medierne. Liveblogs, optaktsprogrammer og podcasts med detaljerede beskrivelser og gruopvækkende detaljer. Men er det virkelig nødvendigt for offentligheden at kende de mange detaljer og bør vi have så stort fokus på sagerne? Mere end halvdelen af europæerne mener, at vi skal forholde os neutralt, hvis USA og Kina ender i militær konflikt over Taiwan. Tidligere på året mødte den franske præsident Macron ellers stor kritik for netop samme holdning. Men nu viser det sig altså, at det meste af Europas befolkning er enige. Så hvad er det egentlig, der er på spil for Europa? Tilrettelæggelse: Asta Handberg, Mila Kovalj og Inge Scheel Kelstrup. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/13/202328 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Kan man betale sig fra migranter?

Efter flere år med tovtrækkeri og kasten med aber, er EU blevet enig med sig selv om en ny fælles aftale om flygtninge og migranter. Den hidtil største knast - en mere ligelig fordeling af de mange mennesker - er blevet løst, bl.a. gennem muligheden for at betale sig fra at modtage folk. Afghanske fanger kastet ud fra klippeskrænter og en myrdet talebaners benprotese brugt som ølkrus. Trusler mod soldaterkolleger og løgne. En retssag med en australsk elitesoldat som omdrejningspunkt har skabt store overskrifter down under - men hvem har egentlig ansvaret, når det går rigtig galt? Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Tobias Havmand. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/12/202328 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Hvad nu, hvis vi ikke er alene?

Endnu engang taler amerikanske whistleblowere om UFOer. Men denne gang hører vi, at de har ikke-jordiske piloter med sig og at bl.a. USA har adskillige af dem. Verden venter på mere afklaring og spørgsmålene står i kø. Men er vi overhovedet klar til at få vendt op og ned på vores forestillinger og til et univers, hvor vi ikke er alene? Salg af pride-merchandise har ført til, at flere amerikanske kæder er havnet i voldsomt stormvejr, angrebet af anti-LGBT aktivister. Kæden Target - som ellers har tilbudt regnbuefarvede produkter i ti år - er endt med at fjerne produkter, efter at deres ansatte er blevet overfaldet. Men det er bare det seneste eksempel på, at virksomheder nu må være parate til at blive en del af den politiske debat - om de vil det eller ej. Tilrettelæggelse: Asta Handberg, Nickolaj Sander, Mila Kovalj og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen. .
6/9/202326 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Kan folkets vrede kvæle de grønne ambitioner?

Vrede landmænd, rasende lastbilchauffører og frustrerede husejere fylder mere og mere i Europa. Det har fået flere europæiske politikere til at vakle i deres iver for at få gennemført de grønne reformer, som EU ellers har bebudet. Nu stiller den franske præsident Macron sig forrest og beder om en decideret reformpause. Flere og flere taler om frygten for AI - kunstig intelligens. Senest har en række af verdens mest prominente tech-ledere ligefrem advaret om "risiko for udslettelse" og sammenlignet truslen fra AI med truslen fra pandemier og atomkrig. Men hvad driver egentlig al den udtalte angst? Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/8/202326 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hvor længe kan Sydafrika holde balancen?

Mens Sydafrika ser frem til at skulle være værter for et stort anlagt BRICS topmøde til august, er en af de prominente gæster - den russiske præsident Putin - blevet eftersøgt for krigsforbrydelser af den internationale straffedomstol. Indtil videre har Sydafrika kunne holde spørgsmålet om en mulig arrestation af præsidenten ud i strakt arm, men forløbet kaster fornyet lys på splittelsen mellem vesten og ønsket om en ny verdensorden. En dom for voldelige overfald og hærværk truer nu med at sætte tyske storbyer i brand. Det drejer sig om en gruppe fra den ekstreme venstrefløj, der ikke anerkender den tyske retsstat, og hvis metoder har fået tyskerne til at frygte en gentagelse af 70'ernes terroraktioner. Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Inge Scheel Kelstrup. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/7/202326 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tørken uden ende?

Sommeren er knap startet og det er allerede knastørt over hele Europa. Men det, der ligner en gentagelse af det tørre 2018, er måske snarere dets fortsættelse. Og mens tørken bliver mere og mere almindelig, er spørgsmålet om, hvem der har ret til verdens vand, blevet politisk. I stadigt større grad vender flere lande i Afrika og Latinamerika sig mod Kina og Rusland og vælger samtidig Europa og USA fra. Det handler først og fremmest om økonomiske interesser, men der er også en øget selvbevidsthed på spil. Tilrettelæggelse: Emma Juul og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/6/202325 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

USA's bedste ven?

At USA er vigtigt for Danmark, er der ingen tvivl om. Sådan har det været historisk og det cementeres med den betydning, statsministerens aktuelle besøg i Det Hvide Hus bliver tillagt. Men hvor stor en rolle spiller småstaten Danmark egentlig for USA? Muhammed-krisen giver stadig anledning til både debat og kontroverser. Senest er et lovforslag om at gøre de kontroversielle tegninger og den krise, de afstedkom til en del af folkeskolens historiekanon, blevet nedstemt i Folketinget. Men hvad er det for en betydning, de har for os i dag? Tilrettelæggelse: Karoline Engelund og Asta Handberg. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/5/202325 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Kan vi enes med Erdogan?

Hverdagen er igen ved at indfinde sig ovenpå Recep Erdogans genvalg som Tyrkiets præsident. Men betyder fem år mere med Erdogan ved roret, et Tyrkiet, der er nemmere eller sværere for resten af verden at have med at gøre? Hvad har "Folk og Røvere i Kardemommeby" at gøre med vores syn på kriminalitet og straf? En hel del, lyder det nu fra forskningen, der peger på en kulturel kobling mellem børnebogsklassikeren og den særlige skandinaviske tilgang til straf. Men i Danmark har vi tilsyneladende i større grad erstattet bogens rare politimester Bastian med en noget hårdere type. Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Emma Juul. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/2/202324 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Ryster rigsfællesskabet?

Da Aki-Matilda Høegh-Dam i Folketinget sendte en svada mod de danske politikere - på grønlandsk -, udløste det en veritabel flodbølge af overraskelse og debat. Men både debatten og en voksende selvbevidsthed har længe været højt på den grønlandske dagsorden, så hvorfor opdager vi det først nu? Den ene politiker efter den anden udråber nu de allestedsnærværende skærme som det helt store problem og kilde til mistrivsel blandt børn og unge. Men kan man overhovedet lave den kobling? Tilrettelæggelse: Asta Handberg. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Malte Winter Bothe og Nikolai Fuglsang. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
6/1/202326 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Et historisk forsvarsforlig?

En kæmpe bunke penge, løfter om bedre rekruttering og meget mere samarbejde, både med industri og civilsamfund. Det er nogle af elementerne i det netop præsenterede forsvarsforlig, som regeringen ikke selv tøver med at kalde historisk. Men hvilke store linjer man kan få øje på og hvad fortæller forliget om den danske forsvarsstrategi de næste år? Selvom vi siger, at vi gerne vil spise mere grønt, så er vores kødforbrug stort set uændret og der er stadig kød på mere end 80 % af de danske middagstallerkner. Vores madvaner er nemlig i høj grad styret af vores følelser og få steder bliver det så tydeligt som i vores forhold til kød. Tilrettelæggelse: Karoline Engelund, Asta Handberg og Kirstine Dons Christensen. Vært: Nickolaj Sander. Lyddesign: Nikolai Fuglsang og Marie Kildebæk. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/31/202326 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Orientering Hvem har rykket krigen til Rusland?

Soldater med russisk pas, der kæmper på ukrainsk side, er igen trængt ind på russisk territorium... og denne gang i en langt større operation end tidligere. Men hvem er de russere, der kæmper mod Rusland? Og kan det passe at det er ukrainerne, der i det skjulte sidder og trækker i trådene. Puriteens - puritanske teenagere - er et voksende fænomen. Under #CancelPorn ønsker de bl.a. at afskaffe porno helt. Det har endnu engang sat gang i debatten om, hvorvidt porno er undertrykkende eller frigørende? Tilrettelæggelse: David Blach Andersen og Emma Juul. Vært: Nickolaj Sander. Lyddesign: Nikolai Fuglsang og Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/30/202325 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hvem kan lede NATO?

Der er udfordringer nok forud for, at NATO nu skal finde en ny chef: den fortsatte krig i Ukraine, det vaklende svenske medlemskab og usikkerhed om, hvilken rolle USA i fremtiden skal spille i koalitionen - for bare at nævne et par stykker. Herhjemme taler vi mest om chancerne for et dansk lederskab, men i dagens Udsyn ser vi på hvad det egentlig er, der er på spil i valget af ny topchef? I Polen skal man til stemmeboksene til efteråret, men valgkampen er allerede godt i gang. Men det er hverken inflationen eller den russiske invasion af nabolandet, der optager polakkerne. Det er derimod den afdøde pave Johannes Paul II's eftermæle. Efter nye afsløringer af pavens rolle i flere pædofiliskandaler, er han nemlig blevet en brik i den kulturkrig, landet befinder sig i. Tilrettelæggelse: Kirstine Dons Christensen, Asta Handberg og Emma Juul. Vært: Nickolaj Sander. Lyddesign: Malte Winter Bothe og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/26/202329 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Privatlivskampen uden ende?

En rekordstor milliardbøde og en ordre om at stoppe alle dataoverførsler til USA. Det er den straf, som Meta - firmaet bag blandt andet Facebook og Instagram - har fået, for deres ulovlige håndtering af persondata. Men selvom Meta har udtalt, at dommen kan få konsekvenser for deres brugere, så peger alt på, at det nok alligevel ikke vil ske. For EU-kommissionen har før hjulpet selskabet - og gør det nok igen. I Kina bruger de unge de sociale medier til at vise deres frustration med et voksende problem, nemlig den stigende ungdomsarbejdsløshed. Men det er kun toppen af et isbjerg af voksende utilfredshed med deres manglende muligheder i landet, der indtil for nylig lovede strålende fremtidsmuligheder. Og det kan ende med at blive et problem for det kinesiske kommunistparti. Tilrettelæggelse: Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/25/202325 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kan en russisk sejr i Bakhmut blive et problem for Putin?

Russiske styrker har - efter mere end 200 dages blodige kampe - nu erklæret sejr i Bakhmut. Det bliver udlagt som en stor russisk triumf, men historien om Bakhmut gemmer også på en intern russisk magtkamp, som er brudt ud i lys lue. I centrum for den står Jevgenij Prigozjin, der nu direkte udfordrer Putins magt. Nye gruopvækkende detaljer bliver ved med at dukke op fra massegrave i Kenya, hvor medlemmer af en dommedagskult sultede sig ihjel for at blive frelst og møde Jesus. Sagen har sat fokus på et bredere problem i Kenyas kaotiske kirkesamfund, hvor prædikanter kan få stor magt og indflydelse uden uddannelse eller nogen særlig kontrol. Men kan man regulere religionsfriheden i det stærkt troende afrikanske land? Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og David Blach Andersen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/24/202328 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Har grækerne blåstemplet en benhård migrationspolitik?

I Europas sydlige frontlinje for migration, har det konservative parti i Grækenland netop vundet stort ved weekendens parlamentsvalg - blandt andet med løfter om en grænsemur til Tyrkiet og en kontroversiel "push-back" politik Samtidig har EU sat de græske myndigheder under opsyn, efter det har vist sig, at de sejler migranter og flygtninge ud på Middelhavet og overlader dem til deres egen skæbne. En kamp er brudt ud blandt to lejre, der begge kalder sig feminister. Det handler om hvem der egentlig har lov til at kalde sig feminist - for er det en eksklusiv term for såkaldte biologiske kvinder eller er der også plads til transkvinder? Tilrettelæggelse: David Blach Andersen og Karoline Engelund. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktører: Johanne Hesseldahl og Tine Møller Sørensen.
5/23/202325 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Skal amerikanerne frygte alderspræsidenterne?

Alder er en magtfaktor i amerikansk politik. Det ældste medlem af den amerikanske kongres, den 89-årige Díanne Feinstein, er netop kommet tilbage efter tre måneders sygemelding. Hendes fravær har sat flere politiske processer i stå - og det får flere til at presse på for at hun skal gå af. Kan man blive for gammel til politik i USA? Den europæiske våbenlobby har vokset sig stærkere. Faktisk har våbenindustrien i EU fået markant mere indflydelse på politiske beslutninger om sikkerhedspolitik. Tilrettelægger: Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malthe Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen og Johanne Hesseldahl.
5/22/202328 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

På kram med en krigsforbryder?

Efter 12 år ude i kulden er Syrien nu på vej tilbage i det gode selskab. Først blev Bashar al-Assad og Syrien inviteret med i Den Arabiske Liga. Nu er de inviteret med til klimatopmøde. I Udsyn i dag ser vi på, hvad det betyder, at vi er på vej til at legitimere Assad og det styre, som har kostet tusindvis af syrere livet. Sociale medier forarger, og politikere står lige nu i kø for at kritisere og forlange mere regulering. Det er på tide, at børn og unges adgang til sociale medier indskrænkes, lyder det. Men hvis det er så farligt, hvilke konsekvenser har det haft, at vi ikke har reageret noget før? Vært: Nickolaj Sander. Tilrettelæggere: Emma Juul. Lyddesign: Marie Kildebæk Andersen, Malte Winter Bothe og Nikolai Fuglsang. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/19/202325 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Er mere EU Løkken?

EU skal være mere handlekraftig. I Udsyn i dag ser vi på de EU-begejstrede vinde, der blæser i Danmarks nye udenrigspolitiske plan. For hvis EU skal bestemme mere - skal folket så bestemme mindre? Et nyt ekstremt homofobisk lovforslag i Uganda bliver fordømt i hele Vesten. Men har Vesten egentlig selv en del af ansvaret for den homofobi, som for tiden er i fremgang over hele det afrikanske kontinent? Vært: Kirstine Dons Christensen. Tilrettelæggere: Emma Juul og Nickolai Sander. Lyddesign: Marie Kildebæk Andersen og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen og Johanne Hesseldahl.
5/17/202328 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Gør Taiwan-besøg mere skade end gavn?

Vestlige politikere strømmer til Taiwan for at vise solidaritet og Kina-kritik - men også for at profilere sig selv. For taiwanerne er besøgene et tveægget sværd - de har brug for støtten, men Kinas voldsomme reaktion på besøgene skræmmer investorerne væk. Et interview i mediet Vice med den russiske børnekommissær Lvova-Belova, har sat gang i en bølge af forargede reaktioner. For mens Lvova-Belova afviser alle anklager om kidnapning af ukrainske børn, spørger seerne, hvorfor en mistænkt krigsforbryder skal have taletid i et internationalt medie? Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/16/202326 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Kan Tyskland enes om Kina?

En tilsyneladende ukontroversiel handel mellem et kinesisk shipping-selskab og havnen i Hamborg, er blevet et varmt emne i tysk politik. Først godkendte de tyske myndigheder handlen, så blandede koalitionsregeringen sig og pludselig var det et problem. Nu går handlen så alligevel igennem og tilbage står et billede af en kaotisk tysk linje over for Kina - for hvad er egentlig vigtigst for Tyskland, økonomi eller uafhængighed? Novo Nordisk buldrer frem i en sådan fart, at firmaet nu er større end Coca Cola, Nestlé og Nike. Det taler ind i en udvikling, som Danmark har været igennem siden 90'erne: Vi er gået fra at være et lille land med små virksomheder til at være et lille land med en skare af kæmpe virksomheder. Men hvad har den udvikling egentlig betydet for os? Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/15/202326 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Verdens vigtigste valg

Det vigtigste valg i verden i år. Sådan er det forestående valg i Tyrkiet blevet beskrevet igen og igen. Udsyn zoomer ind på stormagten på Europas dørtrin og tager dig på en rejse omkring de vigtigste temaer, sammen med landets førende Tyrkiet-kendere. Tilrettelæggelse: Morten Narvedsen og Selin Türker. Vært: Steen Nørskov. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/13/20231 hour, 6 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Er der drysset ekstra politik i årets Eurovision-glimmer?

Eurovision er i udgangspunktet en apolitisk sangkonkurrence, fuld af fest, glitter og pailletter. Men i stigende grad bliver begivenheden med 200 millioner seere, brugt som politisk megafon, og scenen ved dette års Eurovision-finale kommer mere end nogensinde til at blive brugt som platform for politiske budskaber. Jordskælvet, der ramte Tyrkiet i februar og kostede over 50.000 mennesker livet, er den største naturkatastrofe verden har oplevet i mange år. Men det har også blotlagt dybe splittelser og uligheder i det tyrkiske samfund. Så hvordan har katastrofen påvirket tyrkernes syn på Tyrkiet og dem, der regerer landet? Tilrettelæggelse: Emma Juul, Mila Kovalj og Morten Narvedsen. Værter: Kirstine Dons Christensen og Steen Nørskov. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/12/202327 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

USA i luksusfælden?

Igen-igen står USA over for enten at forhøje sit gældsloft eller se en økonomisk nedsmeltning i øjnene. For selvom USA er et rigt land, er gælden ved at vokse sig til et eksplosivt problem - mest fordi politikerne tilsyneladende ikke har tænkt sig at gøre noget ved årsagerne til den enorme gæld. Det er ikke kun befolkningen i Tyrkiet, der er optaget af det kommende valg i landet. Verden rundt retter man nu blikket mod Tyrkiet og et valg, der af flere kaldes verdens vigtigste i 2023. For Tyrkiets position som regional stormagt er ikke til at komme udenom, men hvordan vil et magtskifte påvirke Tyrkiets ageren i verden? Tilrettelæggelse: Henrik Lerche, Morten Narvedsen og Selin Türker. Værter: Kirstine Dons Christensen og Steen Nørskov. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/11/202326 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hvad skal Rusland inde i vores hoveder?

Mens krigen raser på den fysiske ukrainske slagmark, fører Rusland samtidig en intensiv krig inde i vores allesammens hoveder, hvor man søger at påvirke og manipulere os. Målet er at skrue på det billede, resten af verden har af Rusland, men hvorfra stammer planen? I Tyrkiet bliver udfordreren til præsidentposten kaldt Gandhi-Kemal på grund af den blide og ikke-krigeriske stil. Han lover omfattende ændringer af det tyrkiske samfund og appellerer især til de unge vælgere. Men hvad er det for anderledes Tyrkiet han tilbyder? Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Morten Narvedsen. Værter: Kirstine Dons Christensen og Steen Nørskov. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/10/202327 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Er stormen mod Onkel Reje importeret?

Satanisme, pædofili og grooming af børn. Det er noget af det verdensbillede, der ligger til grund for de seneste ugers kritik af DR-figuren Onkel Reje. Tankesættet bag ser ud til at være importeret fra USA, men hvad ligger der egentlig i det, og hvor alvorligt skal vi tage det? Tyve år er gået siden Erdogan overtog magten i Tyrkiet, men efter en overgang med fremgang i økonomien, er landet nu tilbage i dyb økonomisk krise. Så hvordan vil den økonomiske krise påvirke udfaldet af det, der er blevet kaldt "det vigtigste valg i verden i år" - og hvordan vil den tyrkiske økonomi påvirke os andre? Tilrettelæggelse: Emma Juul, Morten Narvedsen og Selin Türker. Værter: Kirstine Dons Christensen og Steen Nørskov. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/9/202328 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Kan AI blive klog nok til at tage kontrollen?

Koret af bekymrede kritikere af den kunstige intelligens fremadstormende udvikling, vokser bare. Men angsten handler måske også om hvordan vi forstår begrebet intelligens - for der er stadig mange skridt på vejen, før vi kan sammenligne den kunstige intelligens med den menneskelige. I hele denne uge zoomer Udsyn ind på stormagten på Europas dørtrin, som snart skal til valg: Tyrkiet. I dag om manden i centrum for det hele - og med mest på spil: Præsident Erdogan, som gerne vil være præsidenten, der fører Tyrkiet ind i en ny storhedstid. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander, Morten Narvedsen og Selin Türker. Værter: Kirstine Dons Christensen og Steen Nørskov. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/8/202328 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hvem styrer Sudans stridende parter?

På overfladen er det en konflikt mellem to rivaliserende generaler om magten i Sudan. Men er konflikten i Sudan i virkeligheden ved at udvikle sig til en stedfortræderkrig, hvor mange forskellige aktører - med lige så mange forskellige interesser - blander sig? I 2004 fik den britiske stjerne-diplomat Nick Witney opgaven med at oprette EU's fælles forsvarsagentur. Det var bestemt ikke en nem opgave dengang - og trods det sammenhold, som Ukraine-krigen har skabt, er det stadig nødvendigt med nytænkning, hvis man skal af med de nationale særinteresser. Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Henrik Lerche. Vært: Henrik Lerche. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/4/202325 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Gør magten blind?

Den foreløbige konklusion i Lizette Risgaard-sagen lader til at være, at krænkelsessager ikke handler om køn eller sex, men først og fremmest om magt. I dagens Udsyn ser vi på, hvordan magten helt konkret ændrer mennesker - og om man kan undgå at blive blind af den? Mens EU's ledere debatterer hvordan vi skal lukke de ydre grænser for flygtninge og migranter, arbejder kommissionen samtidig på at få flere migranter ind. Hvordan hænger det sammen? Tilrettelæggelse: Elise Normann og Morten Narvedsen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/3/202327 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Er Taleban til at tale med?

FN er samlet i Qatar for at finde ud af hvordan man skal forholde sig til Talebanstyret i Afghanistan. For spørgsmålet om, hvorvidt Vesten skal samarbejde med Taleban eller ej, er det største dilemma, når vi taler om at hjælpe den afghanske befolkning. Men kan man overhovedet påvirke uden også at tale sammen? Koblingen mellem amerikanernes kærlighed til våben og angst for "den fremmede" har den sidste tid ført til det, nogle kalder en decideret epidemi af skudepisoder på grund af simple fejltagelser. Vi ser nærmere på amerikanernes behov for at beskytte sig - og forsøger at svare på hvordan det kan være, at uskyldige amerikanere bliver skudt på dørtrinnet, fordi de banker på den forkerte dør? Tilrettelæggelse: Emma Juul og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/2/202326 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hvad vil Xi med Zelenskyj?

Efter at have givet den kolde skulder i et helt år ringede den kinesiske præsident endelig sammen med sin ukrainske kollega. Men hvorfor vælger Xi Jinping at tage det længe ventede opkald netop nu? Det undersøger vi i Udsyn i dag. Kunst skabt af kunstig intelligens tager lige nu verden med storm. Men hvad betyder det for vores forståelse af, hvad der gør os til mennesker, når kunstig intelligens kan skabe musik, poesi og billedkunst, der ikke er til at skelne fra det rent menneskeskabte? Tilrettelæggelse: Morten Narvedsen og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
5/1/202328 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Kan EU redde internettet?

EU forsøger nu igen-igen at tøjle de store tech-giganter. Med trusler om store bødestraffe, annoncerer de ny lovgivning - specifikt målrettet de helt store spillere, som Google, Apple, Meta og TikTok. Det er langt fra første gang, at man med loven i hånden prøver at skabe et mere sikkert internet for europæerne. Men når det virker, ja så kan det faktisk få en effekt udover de europæiske grænser. Også overfor Rusland rasler EU med den økonomiske sabel, og den 11. sanktionspakke er nu under forberedelse. Men russerne har haft fordel af de huller, der er i sanktionerne, så spørgsmålet er, om effekten er god nok? Og om hullerne kan lukkes? Tilrettelæggelse: Elise Normann og Henrik Lerche. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/28/202326 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Færøsk naivitet eller dansk imperialisme?

Afsløringerne af muligt spionageudstyr på russiske fiskerbåde ved havnene omkring Færøerne, har også fået diskussionen om samarbejdet i Rigsfællesskabet til at blusse op. For er Færøerne naive når de mener danskerne skal blande sig udenom eller er den danske insisteren på at kalde det et sikkerhedspolitisk - og dermed dansk - anliggende, udtryk for en imperialistisk tilgang? Den kinesiske ambassadør i Frankrig, Lu Shaye, fik hårene til at rejse sig overalt i Europa, da han under et interview på fransk tv, fik sået tvivl om suveræniteten for de lande, der tidligere har hørt under Sovjetunionen. Kinas udenrigsministerium var hurtige til at glatte ud og trække i land, men kan det være, at der faktisk er mere i udtalelsen end en fortalelse - og at vi gennem den kan blive klogere på Kinas forståelse af verdensordenen? Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/27/202327 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Bliver verden mere farlig eller fredelig?

I det sidste årti har vi set langt flere konflikter end i det forrige. Hvis det lyder overraskende, er det fordi det står i skarp kontrast til den fortælling om en mere fredelig verden, vi ellers har fortalt hinanden. Men konflikterne i dag er af en anden type end de traditionelle krige, og det kan gøre det sværere at afslutte dem. I Sydkorea er de unge så trætte af et samfund, som de kalder "helvede på jord", at de lukker sig inde på deres værelser og nægter at deltage i livet. Det har fået regeringen til at begynde at lokke dem ud med månedlige checks. Men kombineret med verdens højeste selvmordsrate, fortæller de lukkede døre sin egen historie om modernitetens bagside. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Morten Narvedsen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/26/202326 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Er fremtidens biler kinesiske?

Verdens største biludstilling er i gang lige nu i Shanghai. Måske meget passende, for kineserne overhaler nu de traditionelle bilproducenter - især med elbiler - og de første tre måneder af året har kinesiske fabrikker produceret flere biler end hele EU og USA tilsammen. Revolutionen i bilbranchen kan få voldsomme økonomiske konsekvenser for den "gamle bilindustri" i for eksempel Tyskland, hvor både beskæftigelsen og økonomien er stærkt afhængig af eksport af biler. Vi taler hele tiden om det: Østeuropa. Men hvad er egentlig Østeuropa og hvor ligger det henne? Dén debat har Ukraine-krigen sat nyt skub i. For mere end nogensinde vil ingen være østeuropæere. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Morten Narvedsen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/25/202325 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

En storm i en Bud Light?

I USA har en kampagne for en øl skrevet sig ind i rækken af virksomheder, der forsøger at være mere 'woke'. Kritikere har opfordret til boykot og skudt øllene i stykker. Målet er at ramme virksomheden økonomisk - men virker det? Og hvad står egentlig tilbage, når Budweiser kaster sig ud i en meget polariseret debat, men hurtigt trækker følehornene til sig? Det lyder som noget, vi har hørt før: Hundredvis af mennesker drukner igen i Middelhavet på deres vej mod Europa, og havstrækningen gør sig stadig fortjent til kaldenavnet Europas kirkegård. Men hvad er det, der gør turen over Middelhavet til verdens dødeligste migrationsrute, og hvorfor er det så let at vende blikket bort? Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/24/202326 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Varemangel og containerskibe i kø - lærte vi noget af krisen?

Efter sammenbruddet af forsyningskæder under corona, ser tingene nu ud til at være tilbage til normalen igen. Men har vi overhovedet lært noget af den verdensomspændende krise, eller er vi bare hoppet tilbage til det sårbare udgangspunkt? Rusland har skruet yderligere op for den hårde linje og flere og flere kritikere sættes i fængsel for at bryde med landets censurlove. Men nogle russere forsøger stadig at omgå lovene ved at lave mere stilfærdige protester. En af dem er "Vera", der går med en hue, hvor der står "Nej til krig". Men hvor sikker kan hun være på, at hun ikke alligevel kan ende i fængsel? Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Asta Handberg. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/21/202327 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Bør vi have digitale tømmermænd?

Den voldsomme sag om bortførelsen af en 13-årig pige fik den ultimative digitale dækning: medier, Facebook-posts, TikTok-videoer og overvågningskameraer fyldte skærme overalt. Spor, der ikke bare forsvinder igen af sig selv. Og dermed har sagen måske afsløret, hvor lidt vi egentlig har styr på de kræfter, vi slap løs. En ny bog har vakt heftig debat i Storbritannien, fordi den hævder, at en ny woke elite har fået magten i Storbritannien, og at de styrer efter deres egne holdninger, som er milevidt fra befolkningens. Vi dykker ned i diskussionen om eliten - og hvorfor alle gerne vil være den, men ingen vil have titlen. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/20/202326 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Vil blodig magtkamp i Sudan sende nye flygtninge mod Europa?

I Sudan har rivaliserende kup-generaler kastet sig ud i en blodig kamp om magten. Forsøg på våbenhvile er mislykkedes og imens er civilbefolkningen fanget i krydsilden. Konflikten risikerer både at blive til en reel borgerkrig og en generel destabilisering af regionen, der kan lede til en ny bølge af flygtninge på vej mod Europa. Paven har sløjfet den doktrin, der i over 500 år har givet grønt lys til europæernes kolonisering af lande med en ikke-kristen befolkning. Og nu er verden så måske et skridt nærmere en forsoning mellem de tidligere kolonimagter og de oprindelige folk. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/19/202325 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Er det misforstået, når vi hepper på Navalny?

Der bliver bejlet til russiske oppositionspolitikere, der muligvis kan tage over efter Putin. Men ikke alle deler begejstringen, for mens Navalny i vesten kandiderer til titlen som "Ruslands Mandela", så ser mange i Ukraine ham som en imperialist - præcis som Putin. Hvad er klokken på månen? Det kan virke som en lidt fjern problemstilling, men i takt med, at flere og flere lande forbereder missioner til månen, har den europæiske rumfartsorganisation ESA sat sig for at prøve at beslutte, hvad svaret egentlig skal være. Men hvorfor er det nødvendigt at alle er enige om, hvad tid det er på månen? Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/18/202325 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hvorfor kan Europa ikke enes om Kina?

Et par udtalelser fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, satte i den seneste uge ild til en heftig debat om Europas forhold til Kina og om, hvor langt Europa skal gå for at følge USA's interesser - særligt i forhold til Taiwan. Dagens Udsyn ser på hvorfor den franske præsidents udtalelser har vakt så meget vrede. Pirat-nationer, rum-elevatorer, robotsoldater og svampesporebaserede underjordiske varslingssystemer er blandt de scenarier et hold sci-fi forfattere skitserer som en del af en mulig fremtid. Det er i Frankrig, at forsvarsministeriet har indkaldt den særlige assistance til at forudse fremtidens krigscenarier. Og det er ikke bare en sjov gimmick, men skal tages ganske alvorligt. Tilrettelæggelse: Elise Normann, Nickolaj Sander og Morten Narvedsen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/17/202328 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hvorfor ender tophemmelige dokumenter på Discord?

Det var på chatforummet Discord, at det enorme læk af dokumenter fra det amerikanske militær begyndte. Men det er en fejl, hvis vi tror at det betyder endnu en historie om nettets mørke afkroge. For Discord er et billede på en ny digital virkelighed, hvor vi deler alt det, vi ellers ville dele med vores venner over en øl - også hemmeligstemplede Pentagon-filer. Vi har set det i det meste af Europa det seneste år. Massive landbrugsprotester med hidsige landmænd, der går til kamp mod skrappere klimakrav. Nu rykker protesterne så ind i de politiske institutioner. I Holland er det nye landmandsparti BoerBurgerBeweging blevet landets største. Og det, der sker i Holland lige nu, kan meget vel vise sig at være et forvarsel for resten af Europa. Noget, der kan ende med at sænke farten på den grønne omstilling. Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/14/202326 minutes
Episode Artwork

Hvad er prisen for at hjælpe Afghanistan?

FN har bedt alle afghanske ansatte blive hjemme, mens organisationen overvejer sin tilstedeværelse i Afghanistan, efter at Taleban har forbudt kvinder at arbejde for FN. En beslutning, der går ud over en allerede kriseramt befolkning. I Udsyn i dag taler vi med en nødhjælpsorganisation, der har besluttet at blive, om dilemmaet i Afghanistan, som hele nødhjælpsbranchen står i. Joe Biden er i Irland i anledning af 25-året for den nordirske fredsaftale. Netop den aftale var højdepunktet for 1990'ernes mange fredsaftaler, der alle havde Vesten som penneførere. I dag har en lang række mindre liberale aktører meldt sig på banen, men hvad betyder det for fremtidens fredsaftale og for verdensfreden? Tilrettelæggelse: Elise Normann og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/13/202326 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Kan Lula nå til tops i verdensordenen?

Brasiliens nyvalgte præsident Lula da Silva har ikke ligget på den lade side siden sin indsættelse i januar. Han er draget fra potentiel samarbejdspartner til potentiel samarbejdspartner og er nu taget til Kina. For Lula vil have Brasilien med helt op i toppen af verdensordenen. Kunst og kultur skal hjælpe med at løse tidens problemer, lyder det fra regeringen. Men ifølge en museumsdirektør risikerer det at skabe uoriginale museer, der løber med tidsånden i stedet for at stille sig kritisk over for den. Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/12/202325 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hvad betyder 1300 km ny NATO-grænse for Rusland?

Finland er nu optaget i NATO, og dermed er det sikkerhedspolitiske kort blevet tegnet om, for NATO har også fået udvidet grænsen til Rusland med mere end 1300 kilometer. I Udsyn i dag spørger vi, hvad det nye medlemskab betyder for sikkerheden - også i Danmark. En af nordens mest hæderkronede forfattere, finsk-estiske Sofi Oksanen, mener, at hvis vi i Vesten hørte bedre efter, når Putin åbner munden, ville invasionen af Ukraine ikke være kommet som så stor en overraskelse. Selv holder hun sig dog ikke tilbage for at bruge til tider ret krasse ord om russerne. Så hvornår må man bruge sproget som våben? Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/11/202326 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Kan Løkke være pragmatiker i en krisetid?

Som statsminister gik Lars Løkke Rasmussen pragmatisk til Putin. Nu forsøger han det samme med Xi Jinping - men kan den strategi ende med at blive samme fejltagelse? En gang var terrorangreb noget, som blev begået af store internationale netværk med veldefinerede ideologier i ryggen - men en helt ny terrortrussel er dukket op: hybridisering. Hvor terroristerne selv sammensætter sin egen cocktail af fjendebilleder og konspirationsteorier. Tilrettelæggelse: Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/5/202327 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hvad vil Afrika med stormagterne?

Alle verdens stormagter kappes lige nu om Afrikas gunst. Kontinentet, der ellers har været mere eller mindre overset i lang tid, anses nu som noget af det mest interessante - ikke mindst når det gælder adgang til ressourcer. Men hvad siger man i Afrika? Vi skal gøre naturen vild igen, lyder det fra flere sider. Men det er ikke så enkelt, for er vi overhovedet enige om, hvad vild natur er? Og hvor vildt tør vi lade det blive? Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander, Emma Juul og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/4/202327 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hvordan tøjler vi kunstig intelligens?

Den rygende udvikling inden for kunstig intelligens, chatrobotter og falske billeder får flere og flere til at kalde på mere regulering. Men kan regler og love overhovedet følge med? I Myanmar har regimet, der overtog ved et militærkup i 2021, forbudt en lang række politiske partier, blandt andet landets største parti NLD med nobelprisvinderen Aung San Suu Kyi i spidsen. Men hvad dækker Myanmars nye såkaldte "disciplinære demokrati" over? Tilrettelæggelse: Morten Narvedsen og Henrik Lerche. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
4/3/202328 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Hvorfor bygger vi aldrig til tiden eller prisen?

Det blev heller ikke denne gang, at Niels Bohr-byggeriet overholdt sin tidsfrist for at stå færdig. Store byggeprojekter går igen og igen galt - med årelange forsinkelser og milliardstore budgetoverskridelser. Udsyn ser i dag på hvordan det kan være, at det sker hele tiden? Foråret er ikke engang rigtig kommet i gang, men Europa mangler allerede vand. Og det har store konsekvenser for vores landbrug, der skal til at indstille sig på gennemgribende forandringer. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winter Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/31/202326 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Er piraterne tilbage i Guineabugten?

Piraterne i Guineabugten rører på sig igen. Senest er den danskejede olietanker "Monjasa Reformer" blevet angrebet. I dagens Udsyn ser vi nærmere på piraterne ved den afrikanske vestkyst - og om en ny bølge af kapringer er på vej? Verdens store konsulenthuse og deres indflydelse på både stater og erhvervsliv er igen til debat. Nu peger et nyt studie på, at de også i meget høj grad fungerer som karrierestartere for nogle af de absolutte topchefer. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktører: Morten Narvedsen og Tine Møller Sørensen.
3/30/202325 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Frihed, lighed og mistillid?

740 tusinde mennesker er gået på gaden, og protesterne i Frankrig kan ikke længere reduceres til utilfredshed med en enkelt pensionsreform. Mistilliden stikker dybere og retter sig ikke kun mod Macron og den siddende regering, men noget mere fundamentalt i Frankrig. Chefen for TikTok var i sidste uge til høring i den amerikanske kongres. Diskussionen har handlet meget om, hvorvidt Kina kan bruge app'en til at spionere på amerikanerne. Men hvad viser høringen om, hvilke andre motiver, amerikanske politikere har for at forbyde appen? Tilrettelæggelse: Jonas Gulmann Schjerbeck, Morten Narvedsen og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktører: Morten Narvedsen og Tine Møller Sørensen.
3/29/202326 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Har vi forsømt Nordkorea?

I weekenden testede Nordkorea igen krydsermissiler. Og på Nordkoreansk TV fortælles der om test af et nyt undervandsvåben, der kan frembringe en radioaktiv tsunami. Har verdens stormagter så travlt andre steder i verden, at Kim Jong-un er nødsaget til at skrue op for provokationerne for at få deres opmærksomhed? En pinlig sag har ramt Novo Nordisk i Storbritannien, hvor de er blevet udelukket fra den magtfulde britiske brancheorganisation for lægemidler: Association of the British Pharmaceutical Industry i to år. Det fremgik ikke tydeligt, at det var Novo Nordisk, der betalte for et online kursus, som skulle lære sundhedsfaglige om vægttab. Er sponsorater og sundhed uforenligt? Gæster: Camilla Nørup Sørensen og Mats Lindberg. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Asta Klosterskov Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Morten Narvedsen.
3/28/202325 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hvem hvisker Israels regering i øret?

Den israelske regerings reform af retssystemet har sat ild til demonstrationer, der afslører et Israel, der er mere splittet end måske nogensinde. For at forstå krisen, skal vi forstå en helt bestemt tænketank med amerikanske bagmænd, som er lykkedes med at komme helt ind i kernen af den politiske højrefløj. Den tænketank kan du komme ind under huden på i dagens Udsyn. Truslen om cyberspionage og cyberkriminalitet i Grønland er meget høj - det er budskabet i en ny rapport. Grønland er ikke kun et sårbart mål for cybertrusler, men også et helt oplagt mål. Vi dykker ned i trusselsvurderingen. Tilrettelæggelse: Tine Linde og Morten Narvedsen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winther Bothe. Redaktør: Morten Narvedsen og Tine Møller Sørensen.
3/27/202328 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Eksploderer sagerne i hænderne på Trump?

Donald Trump kan blive den første eks-præsident, der bliver dømt i en kriminalsag. Det er aldrig sket før nogensinde i USA's historie. Sammen med DR's USA-korrespondent Lillian Kretz, ser Udsyn nærmere på selve den sag, han kan komme i retten for. Og spørger hvad de politiske konsekvenser kan blive. Nogle af de største museer i verden har for nyligt ændret titlen på berømte russiske kunstværker - og overalt i Vesten er russisk kultur blevet taget op til revision Men stopper vores forståelse for det russiske folk, når kulturudvekslingen gør det? Tilrettelæggere: Henrik Lerche og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesigner: Malthe Winter Bothe. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
3/24/202325 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Sidder krisen i Londons politi i væggene?

Politiet i London er homofobisk, racistisk og kvindefjendsk, fortæller en ny rapport, der har sendt chokbølger gennem Storbritannien. Udsyn undersøger, hvad det er ved politiet som institution, der gør, at den her kultur har særligt gode levevilkår netop her. Mængden af brugt tøj europæere sender til andre verdensdele er eksploderet, viser ny rapport. Men alt for ofte har det tøj, vi donerer i bedste mening, ikke helt den gode effekt, vi håber på. Tilrettelæggere: Morten Narvadsen og Elise Normann. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
3/23/202327 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kan løsningen på en finanskrise forhindre en ny?

Kriserne er over os. Og denne uges udvikling i den ulmende bankkrise, sender manges tanker tilbage til finanskrisen i 2008. Også i finansverden selv, hvor man i stor stil rækker ud efter de samme håndtag man greb i dengang. Men det er slet ikke det rigtige at gøre, lyder det i dagens Udsyn. FN's klimapanel har netop afleveret en temmelig nedslående rapport om verdens tilstand, der peger på irreversible skader og økologiske katastrofer. Men teknologi gør det faktisk muligt i fremtiden at rulle temperaturstigningerne helt tilbage igen. Spørgsmålet er, hvilken verden vi står tilbage med, når vi når så langt. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/22/202325 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Xi og Putin - hvor vigtige er storpolitiske venskaber?

Både den kinesiske præsident Xi Jinping og den russiske præsident Putin fremhæver igen og igen deres venskab. Men hvor dybt stikker sådan et venskab og hvad betyder de personlige relationer i det hele taget i storpolitik? I Holbæk ruller en sag mod 16-årig dreng, der er tiltalt for at være medlem af den højreekstremistiske terrororganisation Feuerkrieg Division. Internationale netværk som det trives på internettets mørkeste afkroge og har godt fat i netop unge drenge. Men hvad kan de tilbyde dem? Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/21/202325 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

20 år efter: Har verden glemt Irak?

Det var natten til d. 20. marts 2003, at en koalition, anført af USA, invaderede Irak. I dagens Udsyn ser vi på hvordan det er gået med drømmen om at sætte det irakiske folk fri og genopbygge et Irak efter vestlig model. Og så ser vi nærmere på hvordan læringerne fra Irak kan bruges i nutidens verdensorden. Den svenske topdiplomat Hans Blix, som dengang var leder af FNs våben-inspektion i Irak, fastholdt stædigt, at der ikke var nogen beviser for masseødelæggelsesvåben i Irak og såede dermed tvivl om hele grundlaget for invasionen. Blix mener, at vi i dag stadig kan se de internationale konsekvenser af, at USA og dets allierede ikke lyttede til FN, bl.a. i Putins invasion af Ukraine. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche, Tine Linde og Morten Narvedsen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Malte Winter Bothe og Jonas Johs Andersen. Redaktører: Johanne Hesseldahl og Tine Møller Sørensen.
3/20/202329 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Kan bankerne blive klimabevidste?

Torsdag aften var der generalforsamling i Danske Bank, og blandt aktionærerne sad fire pensionsselskaber, der stillede sig bag et forslag, der kritiserer bankens klimaplan for ikke at være vidtgående nok. En nærmest aktivistisk tilgang, som sjældent er set fra investorer med så massive aktieposter. Er den her nye aktivistiske kurs fra investorernes side en adfærd som vi kommer til at opleve i stigende grad? Den olympiske komité med præsident Thomas Bach i spidsen er på en fredsmission. En del af den mission har været at give grønt lys til, at russiske og belarussiske atleter kan tage til de olympiske lege i Paris næste sommer. Og på trods af at kritikken lige nu vokser og vokser, holder Thomas Bach og IOC fast i ambitionen om at skille sport og politik ad. I Udsyn undersøger vi, om IOC's mission for mere fred i verden fører til det præcis modsatte? Gæster: Jens Christian Hansen, tidligere erhvervskommentator og redaktør på Berlingske Business samt Hans Bonde, historiker, professor og dr.phil. på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
3/17/202330 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Hvorfor har Mellemøstens ærkefjender begravet stridsøksen?

I de sidste mange år har Iran og Saudi Arabien stået på modsatte sider i stort set alle konflikter i Mellemøsten. Men med en overraskende aftale, har de to ærkerivaler nu begravet stridsøksen. I dagens Udsyn ser vi på betydningen af den nye aftale, der giver håb om en længe ventet deeskalering af konfliktniveauet i hele regionen. Joe Biden har netop givet grønt lys til, at Alaska kan begynde det største olieudvindingsprojekt i USA lige nu. En beslutning, der har vakt enorm vrede fra organisationer og unge over hele verden. Men godkendelsen af projektet er en historie om, hvad det kræver, hvis Biden vil blive siddende som præsident efter næste valg. Og om de politiske studehandler og kompromiser, vi har en tendens til at overse i amerikansk politik. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/16/202328 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Hvordan former krigen i Ukraine fremtidens fødevaremarked?

Lige på målstregen blev aftalen om at kunne eksportere korn fra Ukraine forlænget. En enkelt aftales store betydning for verdens fødevaresikkerhed har fremkaldt dybe rynker overalt. Så hvordan kan vi indrette os i fremtiden, hvis vi vil sikre et mere robust fødevaremarked? Den tynde krop er eftertragtet - og nu kan du få den på rekordtid, med Novo Nordisk nye slankemiddel WeGovy. Men ser vi med den her medicin ind i en fremtid, hvor kroppen - i endnu højere grad end i dag - viser, hvilken klasse du tilhører? Tilrettelæggelse: Morten Narvedsen og Nickolaj Sander. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/15/202326 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Er der styr på våbnene i Ukraine?

Siden Rusland invaderede Ukraine har Danmark støttet ukrainerne med voksende militær støtte. Indtil nu har danskerne ikke vidst præcis hvad og hvor meget det har drejet sig om, men det bliver lavet om nu, hvor regeringen har offentliggjort hele listen. I dagens Udsyn ser vi på hvad listen dækker over og om vi nu kan være sikre på, at de mange våben også bliver i de rigtige hænder. Et lovforslag, der ville betyde, at organisationer og medier, der modtager mere end 20 procent i støtte fra udlandet, skulle registrere sig som "udenlandske agenter" fik tusindvis på gaden i Georgien. Og bekymringen i befolkningen kommer ikke ud af ingenting, for en lignende lov har allerede eksisteret længe i Rusland - vi har talt med en, der har haft den helt tæt på livet. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Tine Linde. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/14/202325 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Kan EU få styr på råstofferne?

Råstoffer som litium og nikkel er helt nødvendige for den grønne omstilling. Lige nu sidder Kina tungt på både udvindingen og produktionen, men hvis det står til EU skal det være slut. I Udsyn i dag ser vi på EUs plan for de kritiske råstoffer, og hvad den siger om EUs nye plads i den globale verdensorden Et børnearrangement på Frederiksberg Bibliotek har sat debatten på den anden ende. For er vores børn centrum for en identitetspolitisk slåskamp- eller bare en hyggelig fredag i selskab med flotte kostumer? Hør hvorfor dragshows til børn - og børn som kulturforbrugere - har alle ingredienserne til at blive en højspændt kulturkamp. Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Tine Linde. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jeppe Brix og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/13/202328 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Er fredeligere toner fra Kina om Taiwan på vej?

Hele verden kigger mod Kina, hvor landets topledelse er samlet og netop har genvalgt Xi Jinping for en tredje periode. Det er især spørgsmålet om Taiwan der holdes øje med, og selvom der nu skal bruges flere penge på det kinesiske militær, så er retorikken omkring Taiwan samtidig blevet blødere. Genforeningen skal ske med fredelige midler, hedder det nu. Udsyn ser nærmere på Kinas strategi for Taiwan, som den ser ud efter møderne. Og så er Frankrig træt af at blive gjort til syndebuk for alt, hvad der går galt i deres tidligere vestafrikanske kolonier. Præsident Macron erkender fortidens fejl og har lanceret en ny Afrika-strategi, der stort set går ud på at begynde helt forfra. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jeppe Brix og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/10/202327 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hvor længe kan Erdogan bremse NATO?

For første gang i otte måneder mødes Tyrkiet, Sverige og Finland nu for at forhandle om en udvidelse af NATO. Udsyn ser i dag på, hvor længe Tyrkiet kan trække tiden og forhindre Sveriges optag. Forud for en forventet annoncering som præsidentkandidat har Floridas guvernør Ron DeSantis udgivet en bog, der peger på Florida som et mikrokosmos for hans visioner for hele USA. Så hvordan vil et fremtidigt USA se ud med DeSantis ved roret? Tilrettelæggelse: Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/9/202327 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Kvinder i kamp

Den internationale kampdag for kvinder markeres over hele verden. Udsyn stiller skarpt på den kvindekamp, der lige nu udspiller sig i Iran, ved at fortælle tre iranske kvinders kamphistorie. De har på hver sin måde været - og bliver - afgørende for, om de oprørske iranske kvinder får deres frihed. Vi ser også på et problem, der er det samme lige meget hvor i verden man kigger hen: der bliver født for få børn. Hvilken verden kan vi se frem til at leve i, hvis udviklingen fortsætter? Og kan vi overhovedet gøre fra eller til? Tilrettelæggelse: Tine Linde og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/8/202327 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Skylder man samfundet at arbejde?

I Frankrig lammer massestrejker igen samfundet i protest mod Macrons pensionsreform, der vil hæve pensionsalderen fra 62 år til 64 år. I dagens Udsyn ser vi på hvad der driver franskmændenes arbejdsaversion - og om vi deler den her i Danmark. I februar holdt Tunesiens præsident en tale, hvor han gik hårdt til angreb på migranter i landet. Det sker samtidig med en stigende økonomisk og demokratisk krise. Tunesien er blevet kaldt lyspunktet i en ellers ikke særlig lys udvikling i Nordafrika, men betyder landets krise et endegyldigt farvel til håbet efter Det Arabiske Forår? Tilrettelæggelse: Emma Juul og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/7/202327 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Gambler vi med vores videnssamfund?

Den nye regering har præsenteret sin første store reform. Mest markant er nok at halvdelen af alle studiepladser på universiteternes kandidatuddannelser skal forkortes. I dagens Udsyn spørger vi, om Danmark stadig kan kalde sig et videnssamfund. Og i så fald - hvordan det videnssamfund ser ud i fremtiden. Kosovo og Serbien har ligget i konflikt siden Jugoslaviens sammenbrud i 1990erne, men nu ser det ud som om de to parter med hjælp fra EU, er tættere på en aftale end nogensinde før. Er vi på vej mod endelig fred i Europas sidste åbne grænsekonflikt? Tilrettelæggelse: Tine Linde og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Jeppe Brix. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/6/202327 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Kan det åbne hav reddes?

Knap halvdelen af jordens overflade er lige nu mere eller mindre lovløst. I mange år har verdens lande forsøgt at blive enige om fælles regler for den del af verdenshavene, som ikke hører under et land. I Udsyn i dag spørger vi, hvad det har af konsekvenser for, at store dele af verdenshavene er lovløst område og om en FN-aftale kan løse det. Findes der en glad klimaaktivist? Tusinder marcherer over hele verden til den internationale klimamarch. Bekymringen over klimaet kan også have en positiv kraft, som vi risikerer at overse, når vi igen og igen taler om de unges klimaangst. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jeppe Brix og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/3/202329 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hvad er der galt med Kinas udenrigspolitik?

Kina fylder overskrifterne overalt lige nu. Men det er ikke med deres planer for fred i Ukraine eller deres charmeture rundt i Europa - det er Tik Tok-forbud, balloner og mulige våbenleverancer til Rusland. Hvorfor går det lige nu så galt for Kinas forsøg på at positionere sig som en ansvarlig stormagt? Ophavskvinden til begrebet overvågningskapitalisme, Harvard-professor Shoshana Zuboff, har studeret overvågningssamfundet siden slutningen af 70'erne. Hun er mildt sagt kritisk overfor den fremadstormende kunstige intelligens, der senest har sendt os i armene på chatbots. Udsyn undersøger i dag sammen Shoshana Zuboff, hvordan vi skal stille os over for AI, der er i rivende udvikling. Tilrettelæggelse: Asta Handberg, Tine Linde og Morten Narvedsen. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/2/202327 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Får vi endelig styr på fremtidens kriser?

Danmark skruer med det helt nye Center for Samfundssikkerhed gevaldigt op for krisehåndteringen. For den ene krise afløser den anden, de varer længere og er mere komplekse - nogle trusler er synlige, mens andre truer i det skjulte. Det kræver en ny slags beredskab og Center for Samfundssikkerhed, skal nu forske i krisehåndtering og uddanne dem, der skal redde os igennem fremtidens kriser. Hun har i årtier været kendt som Harry Potters mor, men den sidste tid er JK Rowling igen og igen havnet i tidens kønspolitiske storme. Udsyn ser på hvad det egentlig er der foregår og hvilke fronter det er, der tørner sammen, siden det kan skabe så stort rabalder hver gang. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
3/1/202328 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Vikaren og forsvarsforliget og Fox News lyver

Efter bare nogle uger på posten som forsvarsminister står vikaren Troels Lund Poulsen over for de måske vigtigste forsvarsforhandlinger i dette århundrede. Vi skal have flere værnepligtige og flere kvinder i forsvaret, fortæller han blandt andet i dette interview, hvor han også erkender, at forsvarsforliget i 2013 - som han selv var en del af - var en fejl. Nye afsløringer viser, hvordan tv-stationen Fox News udmærket godt vidste, at de spredte misinformation og løgne under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2020. Dagens Udsyn undersøger, om det her kan være begyndelsen på opgøret med, at man i det polariserede USA kan tjene penge på at sprede løgne. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche og Tine Linde. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/28/202329 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Nu eller aldrig i Nigeria og Folkekirkens borgerservice

I weekenden har et afgørende præsidentvalg fundet sted i Nigeria - landet, der ikke er til at komme udenom, hvis vi vil diskutere globale problemstillinger. Udsyn i dag handler om, hvad der er på spil i Nigeria og hvad resultatet kan betyde for resten af Verden. Den danske folkekirke er ikke længere et sted, hvor man dyrker sin tro, men en institution, der udfører en række opgaver for staten - det er på en og samme tid folkekirkens succes og fiasko. Tilrettelæggelse: Emma Juul og Asta Handberg. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Malte Winther Bothe. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/27/202325 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ambassadør i krig

Danmarks ambassadør i Ukraine har en af de mest udsatte poster i den danske udenrigstjeneste. Udsyn gør status for årsdagen for invasionen af Ukraine med et kig på, hvilke kår dansk diplomati har i Ukraine midt i en krig. Den russiske honningproducent Igor går og venter på en indkaldelse til krigen i Ukraine. Og mens han venter, så taler han med Udsyn om, hvordan det er at bo i den provins, som har sendt flest soldater til fronten i Ukraine. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche, Morten Runge, Emma Klitnæs og Eugen Chapiro. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Malthe Winther Bothe. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
2/24/202328 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Truslen fra Nord Stream

Der er larmende stille om efterforskningen af sprængningerne på Nord Stream-gasrørledningerne Russerne beder nu FNs Sikkerhedsråd undersøge amerikanernes rolle. Udsyn undersøger, hvad der sker i sagen og hvorfor den potentielt kan blive farlig for Danmark. Sergej og Alisa tager til ukrainske Kharkiv for at kickstarte en musikkarriere en måned før invasionen af Ukraine. Pludselig står det russiske par midt i en krig, som er startet af deres eget hjemland og nu melder frygten sig. For hvordan vil ukrainerne tage imod dem, når de vover sig uden for døren? Tilrettelæggelse: Henrik Lerche, Asta Klosterskov Handberg, Morten Runge, Emma Klitnæs, Eugen Chapiro. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
2/23/202325 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Putins patrioter og skæbner i Mariupol

Vesten er den store fjende for Putin. Ikke bare militært, men åndeligt og værdimæssigt. Derfor skal enhver russer forstå, hvilken særlig forpligtelse og plads i verden, det russiske folk har. Vi undersøger, hvad Putins kultur-radikalisering går ud på. Den 24. februar er det et år siden, at Rusland invaderede Ukraine. I fem afsnit fortæller Udsyn helt nære personhistorier fra byer, der har brændt sig ind i historien om krigen i Ukraine. I dag skal vi til den sydlige by Mariupol, der står som et symbol på ukrainernes modstandskraft. Vi skal møde en ukrainsk kvinde, hvis forældre blev fanget i byen, da russerne kom. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander, Henrik Lerche og Morten Runge. Vært: Brita Kvist. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
2/22/202329 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Kan vestens ledere sætte tempoet op?

Langsomme verdensledere og hverdag bag fronten Krig i Europa kræver handlekraftige ledere i Europa. Udsyn taler med en af Tysklands mest prominente udenrigseksperter om behovet for en ny form for beslutsomhed og handlekraft. De vestlige ledere skal kunne arbejde i to tempi: Handle hurtigt og holde ud. I den russisk-kontrollerede by Luhansk i det østlige Ukraine bor Jelena med sin familie. Regionen er et storpolitisk brændpunkt, men alligevel vil hun helst vil være fri for at tage stilling for eller imod Rusland og Ukraine. I fem afsnit besøger Udsyn fem byer, der har brændt sig ind i historien om Ruslands krig i Ukraine. Tilrettelæggelse: Tine Linde, Henrik Lerche og Morten Runge. Vært: Brita Kvist. Lyddesigner: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
2/21/202329 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Amerikanere køber fodboldklubber og krigsforbrydelser i Butja

Brøndbyfans er på barrikaderne. De frygter, at deres identitet og foreningsliv vil forsvinde, nu hvor et amerikansk investeringsselskab ejer klubben. Amerikanske selskaber powershopper klubber i hele Europa for at tjene stort på fodboldens uudnyttede kommercielle potentiale. Udsyn undersøger i dag, om opkøbene er ved at rokke ved hele grundidéen i europæisk fodbold, så klubberne mister deres særlige identitet? Den 24. februar er det et år siden, at Rusland invaderede Ukraine. I fem afsnit fortæller Udsyn helt nære personhistorier fra byer, der har brændt sig ind i historien om krigen i Ukraine. I dag skal vi skal møde Tetiana fra Butja - forstaden til Kiev, hvor brutale drab på flere hundrede civile fik verdens ledere til at beskylde russerne for at begå krigsforbrydelser. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche, Nickolaj Sander, Morten Runge, Emma Klitnæs, Eugen Chapiro. Vært: Brita Kvist. Redaktør: Johanne Hesseldahl.
2/20/202330 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Demokratiets lejemorder og fodbolden ude af skabet

En israelsk hackergruppe tilbyder - mod klækkelig betaling - at påvirke valg over hele verden. Med en hær af falske profiler og bevæbnet til tænderne med disinformation, praler "Team Jorge" med at have haft succes ved ikke mindre end 27 valg. Hør i dagens Udsyn om den nye trussel demokratiet står overfor. Så skete det - for første gang er en aktiv spiller i fodboldens absolutte top sprunget ud som bøsse. Men hvorfor har det været så længe undervejs? Og hvorfor er det så svært at rumme homoseksualitet på grønsværen? Tilrettelæggelse: Emma Juul og Nickolaj Sander. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Marie Kildevæk og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/17/202329 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Truslen mod Erdogan og krigseksperter i bedste sendetid

Titusinder er døde og over en million gjort hjemløse efter det voldsomme jordskælv i Tyrkiet og Syrien. Men snart kan også det politiske Tyrkiet blive rystet, når oppositionen gør klar til at udfordre Erdogan ved valget om få måneder. Men hvad kommer det til at betyde, hvis den geopolitiske magtspiller på grænsen mellem Europa, Asien og Mellemøsten får ny præsident? Vi lærte dem pludseligt at kende, da alle sad klistret til skærme og radioer og desperat ville forstå krigen, der pludselig var tilbage på europæisk jord - krigseksperterne. Hør hvordan det har været at tage springet fra forsker til tv-ekspert. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Henrik Lerche. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Marie Kildebæk. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/16/202326 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Stedfortræderkrig eller ej og USAs abortkamp

NATO har nu i et år vedholdende holdt fast i, at det er enkelte lande, der støtter Ukraines forsvar mod Rusland. Rusland derimod mener, at man står over for et samlet NATO - der bruger Ukraine til at udkæmpe en stedfortræderkrig med Rusland. I dagens Udsyn spørger vi, om NATO kan blive ved med at forsvare sin version af hvad der foregår. Det er ikke til at komme udenom i amerikansk politik - spørgsmålet om adgang til abort. Siden højesteretten sidste år ophævede den forfatningssikrede ret til abort i hele landet, har debatten kørt i højeste gear. Også præsident Biden har abortspørgsmålet så højt på sin dagsorden, at han inddrog det i State of the Union tale - men har ikke ret meget magt til at gøre sine vælgere tilfredse Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Tine Linde. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Marie Kildebæk. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/15/202328 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Ballondans og nølende tyskere

Luftrummet over Nordamerika er fyldt med balloner og andet flyvende gods. Men er det også flyvende kinesiske trusler som det bliver påstået? Ikke ifølge kineserne selv - hør hvad man i Kina tænker om ballonaffæren i dagens Udsyn. Tyskland er blandt de absolut største og ledende magter i Europa. Men med Olaf Scholz med roret, er landet blevet beskyldt for at nøle frem for at lede de andre europæiske lande i forhold til truslen fra Rusland. Men er den kritik overhovedet fair? Tilrettelæggelse: Asta Handberg og Elise Normann. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Marie Kildebæk. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/14/202325 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Chatrobotter i gladiatorkamp og dansk balancegang på det russiske marked

AI-teknologien buldrer derudaf. Og med rykket ind i søgemaskinerne, ser det ud til at være på vej til at fylde stadigt mere i vores liv. Men bag kapløbet gemmer sig en ureguleret bagside. På trods af sanktioner og løftede politiske og moralske pegefingre, er der stadig danske virksomheder, der arbejder i Rusland. Men det er ikke kun et spørgsmål om kynisk profit, for det er slet ikke ligetil bare at trække sig ud. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander og Henrik Lerche. Vært: Brita Kvist. Lyddesign: Marie Kildebæk og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/13/202327 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Alliancen mod de afviste og den fjerne fred

Danmark og syv andre lande har sendt et åbent brev til EU-toppen: der skal nye og mere håndfaste metoder i brug overfor bl.a. afviste asylansøgere. Migration er igen højt på EUs dagsorden og med brevet beskyldes landene bl.a. for at afpresse modtagerlande med udviklings- og handelspolitik. Vi spørger Kaare Dybvad hvad meningen egentlig er med brevet. Selvom krigen i Ukraine nu har varet i næsten et år, er der ikke nogen tegn på, at vi er tæt på nogen form for afslutning. Men hvordan kunne sådan en afslutning se ud - og hvorfor er vejen dertil så lang? Tilrettelæggelse: Emma Juul, Asta Handberg og Tine Linde. Vært: Kirstine Dons Christensen. Klip og lyddesign: Morten Narvedsen og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/10/202326 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Fem dage under murbrokkerne og Haarders grænser for politik

Jens Tranum Kristensen var i Haiti under det omfattende jordskælv i 2010 og endte med at ligge fanget under murbrokker i over 120 timer. Det samme sker lige nu for tusindvis af mennesker i Tyrkiet og Syrien. I dagens Udsyn kan du høre hvordan det kan føles at være begravet under en sammenstyrtet bygning. Bertel Haarder mente allerede for 30 år siden, at politikere skulle holde op med at ville løse alle problemer med nye love og regler. Men siden er det næsten kun blevet værre, synes han. Tilrettelæggelse: Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Klip og lyddesign: Jonas Johs Andersen og Morten Narvedsen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/9/202328 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Den vigtige undskyldning og umoderne luksus

Det er blevet mere udbredt, at stater giver officielle undskyldninger for fortidens handlinger - også i Danmark. Med en undskyldning til tidligere Gravenshoved-elever fra Aalborg kommune, er undskyldningerne nu også rykket til det kommunale niveau. Så hvad betyder det for os som samfund, at vi siger stadigt mere undskyld for fortiden? Lukningen af Irma og Noma peger i retning af, at luksusforbrugets tid er forbi. For efter i årevis at have stræbt efter det udsøgte og helt særlige, vil danskerne nu være helt almindelige. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Morten Narvedsen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/8/202326 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Et historisk skælv og komponister på slagmarken

Jordskælvet i Tyrkiet og Syrien tegner til at blive en historisk katastrofe. Men måske det også går over i katastrofehistorien som et politisk jordskælv. Hør i dagens Udsyn hvorfor. De fleste har efterhånden hørt om den russiske Wagner-gruppe, men den amerikanske Mozart-gruppe har langt fra fået samme opmærksomhed. Den blev dannet specifikt for at hjælpe i Ukraine, men nu er pengekassen tom og gruppen er plaget af drukskandaler. Men hvad betyder det, at private grupper i stigende grad er en del af slagmarken? Tilrettelæggelse: Tine Linde. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Morten Narvedsen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/7/202329 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Konfliktmissiler og s(p)ort samvittighed

Det danske forsvar vil få tilført adskillige milliarder de kommende år. Og ønskelisten over hvad forsvaret gerne vil have er både lang og indeholder flere og større våben. Men Danmarks interesser er ikke nødvendigvis bedst tjent med, at vi får fat på de største og mest voldsomme missiler, lyder det fra professor Ole Wæver. I hvor høj grad kan vi forlange, at sportsfolk tager stilling til de politiske sammenhænge de indgår i? Slet ikke, lyder det fra Brian Holm - for sportsfolk tænker på først og fremmest på sporten, og det er de også nødt til. Tilrettelæggelse: Henrik Lerche, Brita Kvist og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Klip og lyddesign: Morten Narvedsen, Jonas Johs Andersen og Marie Kildebæk. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/6/202326 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

PFAS-panik og oprør i Australien

Der er PFAS overalt omkring os - i æggene, i baghaven og sågar i regnvandet. Den seneste tids historier har sat skub i både angsten hos mange danskere og alvorsord fra politikere. Men vi har kendt til flourstofferne i og omkring os længe - så hvorfor har det først nu udviklet sig til noget, der kan minde om en eksistentiel krise? For over 200 år siden gik de første briter i land i Australien. En dato, der i dag fejres som Australiens nationaldag. Men i år gik mere end titusind på gaden i vrede over Australiens behandling af den oprindelige befolkning. For dagen har udviklet sig til et symbol på et opgør, der bare tager til i styrke. Tilrettelæggelse: Tine Linde. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Marie Kildebæk, Jonas Johs Andersen og Morten Narvedsen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/3/202329 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Danskernes manglende mådehold og Netanyahus usikre korthus

Nina Smith har skabt både overskrifter og debat, efter hun har advaret om den potentielle fare for velfærdssamfundets fremtid. Men i virkeligheden handler budskabet fra Reformkommissionens formand om, at danskerne skal få forventningsafstemt hvad de regner med at få fra velfærdsstaten - og hvad de vil betale. Det fyger med kritik mod Israels nye regering fra alle sider. Den beskyldes for at true demokratiet og ikke mindst for voldsomt at optrappe konflikten med palæstinenserne. Spørgsmålet er, om det internationale samfund skal og kan blande sig? Tilrettelæggelse: Brita Kvist og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen, Marie Kildebæk og Morten Narvedsen.
2/2/202327 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Arbejderne tilbage på barrikaden og Nordbrandts store arv

Sjove og melankolske på samme tid - sådan beskriver Søren Ulrik Thomsen digtene af sin kollega, Henrik Nordbrandt, der døde i går. Søren Ulrik Thomsen fortæller, hvorfor Henrik Nordbrandts betydning - for ham selv og for digterkunsten - er uden sidestykke. Udfordret af regeringen, ser fagbevægelsen sig nu kaldet til at vende tilbage til den aktivistiske linje - med demonstrationer og aktioner. En linje, der enten kan føre til fornyet succes eller politisk udelukkelse. Tilrettelæggelse: Elise Normann, Emma Juul og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Morten Narvedsen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
2/1/202328 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Striden om fortidens skatte og ALDIs svanesang

Rane Willerslev skal som museumsdirektør navigere i bølgen af krav, der ruller ind over europæiske museer, fra lande, som vil have deres fortidsklenodier igen. Hør, hvad Nationalmuseets øverste chef siger til grækernes seneste anmodning om tilbagelevering af antikke skulpturer - og om hvem, der har ret til at fortælle et lands historie. Og så er ALDI også blevet historie i Danmark. I dag drejer de nøglen om i alle deres supermarkeder og opgiver helt det danske marked. Ikke fordi danskerne ikke kan lide et godt tilbud. Men fordi det aldrig lykkedes ALDI at forstå danskerne. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Morten Arvedsen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/31/202326 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Vestagers fornemmelse for statsstøtte og svingdørsgeneraler

Magrethe Vestager gæster Udsyn for at diskutere for og i mod statsstøtte i en tid, hvor både den amerikanske og kinesiske handelsmaskine ånder Europa i nakken. Intet mindre end en global handelskrig er på spil. Den russiske krigsmaskine skal igen have nyt overhoved. Hvorfor udskifter Putin konstant sine generaler og hvad siger det om krigens udvikling set fra Kreml? Tilrettelæggelse: Morten Narvedsen, Brita Kvist og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Klip og lyddesign: Morten Narvedsen og Marie Kildebæk. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/30/202330 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ligestilling i army-grønt og den kompromisløse ytringsfrihed

Lynhurtigt er der opstået et politisk flertal for kvindelig værnepligt. Det handler om ligestilling, lyder det - men måske skal man netop se på kønnenes forskelle for at få mest ud af den militære udvidelse. Konflikten mellem Sverige og Tyrkiet er blevet optrappet med Paludans afbrændinger af koranen. Men i diskussionen er mere på spil end Sveriges NATO-medlemskab. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Tine Linde. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Marie Kildebæk. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/27/202326 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Europas rumkrig og virussens sejrsgang

Landjordens konflikter er rykket ud i verdensrummet, hvor europæiske ledere gør klar til at forsvare sig på en ny front. Så har Europa en chance i det nye rumkapløb? Vi har nærmest glemt dens eksistens, men corona har ikke glemt os. Virussens nu mange muligheder for at boltre sig blandt både mennesker og dyr betyder, at vi ikke skal føle os alt for sikre på, at det hele er bag os. Tilrettelæggelse: Elise Normann og Brita Kvist. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/26/202329 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Mandefællesskaber i minusgrader og demokrati under korruptionspres

Under de ekstreme forhold i Nordøstgrønland er der ikke plads til at ville vise sig og puste sig op. Hos de mænd, der udgør Siriuspatruljen, er det tværtimod kram og det tætte fællesskab der tæller. Halvdelen af Sydafrikas befolkning har levet deres liv frit og uden Apartheidstyret, men omgivet af en konstant strøm af korruptionssager, svinder troen på demokratiet støt. Tilrettelægger: Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/25/202324 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Præsident i modvind og digitalt overmod?

Joe Biden er i strid modvind. Oveni dårlige meningsmålinger, slås han med hårdnakket kritik af hans alder, og nu har sagen om de fundne klassificerede dokumenter sat det hele på spidsen. Men kan det kriseramte demokratiske parti nå at vende skuden før valget i 2024? Danmark er et af de mest digitaliserede lande, og vi har høj tillid til offentlige it-løsninger. Men når vi igen og igen hører om koks og sikkerhedsbrister, er den tillid så overhovedet berettiget, eller er danske it-myndigheder så optagede af, at den digitale infrastruktur skal være let at bruge, at den samtidig bliver for let at misbruge? Tilrettelæggere: Henrik Lerche og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/24/202329 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Samisk mine-modstand og coronaovervågningens lange skygge

Begejstringen var ikke til at tage fejl af hos både svenskerne og resten af EU, da der for nylig blev annonceret et stort fund af sjældne jordarter i det nordlige Sverige. Men man havde ikke lige fået med i sin præsentation, at der rent faktisk bor nogen i området - nemlig samere, Europas eneste oprindelige folk. Coronatidens nedlukninger og restriktioner føles efterhånden langt væk, men meget af den overvågning der blev iværksat findes stadig og bruges i stor stil. Tilrettelæggere: Tine Linde og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/23/202326 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Fritidskamp og symbolsk mafiafangst

Striden om store bededag handler ikke kun om politiske uenigheder, men i høj grad også om vores forhold til arbejde. For det ændrer sig hele tiden og for tiden handler det faktisk i høj grad om hvor meget vi kan få lov til at lade være. I Italien har det vakt jubel at det efter 30 år er lykkedes at anholde mafiabossen Matteo Messina Denaro. Men det er en fangst af symbolsk karakter, for det vil på ingen måde sætte en stopper for den magtfulde mafia. Tilrettelæggelse: Brita Kvist og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Morten Narvedsen og Jonas Johs Andersen.
1/20/202328 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Polykrise og politiseret videnskab

Vi lever i polykrisens tid, lyder det - eller permakrisens. Krisebegrebet er her, der og alle vegne - men hvad betyder det for den politiske samtale, når vi pludselig er omringet af kriser? Den danske professor og forsker Christine Stabell Benn er endt i kollegial modvind, efter hun har sagt ja til at deltage i en sundhedskomité i Florida, som af flere bliver opfattet som et politisk projekt for den magtfulde republikanske guvernør, Ron DeSantis. Men er det overhovedet forskeres ansvar, hvordan deres arbejde bliver brugt? Tilrettelæggelse: Elise Normann og Tine Linde. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen.
1/19/202329 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Korruptionsgråzoner i EU og indisk verdensekspansion

Skandalesagen Qatargate involverer millioner af kroner, belaster hele Europa-Parlamentet og kan resultere i omfattende reformer. Men hvordan skiller man lobbyisme fra korruption? Indiens position i verden er nu så stærk, at nogen kalder landet en ny supermagt. Og mens vestlige ledere på stribe ønsker et venskab med Indien, så er det ikke sikkert, at landet vil være venner med os. Tilrettelæggelse: Brita Kvist og Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/18/202328 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Svensk oprustning og militant natur

Sverige står midt en gigantisk kursændring. For efter 200 år med neutralitet og stædig insisteren på dialog har landet sagt farvel til rollen som fredsmægler. Så hvilken selvopfattelse står Sverige tilbage med? At naturen kan være en aktør i krig er ikke ny, men et nyt ord vil vise flere sider af den sag: for kan krig ligefrem vise sig at være gavnlig for naturen? Tilrettelæggelse: Elise Normann og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/17/202326 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Kommer kampvognene til Ukraine for sent & oprustningsspiral i Arktis

Ukrainerne har fået våben for milliarder: ammunition, missiler, pansrede militære køretøjer. Nu er flere lande klar til at levere langt tungere militærgrej end tidligere. Men har landene tøvet for længe til, at det kan nå at batte på slagmarken? Danmark er måske på vej ind i et eksklusivt militært samarbejde mellem USA og Canada. Det handler bare ikke så meget om Danmark, men om Grønland... Tilrettelæggelse: Brita Kvist og Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/16/202329 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Dødsstraffens grusomme logik & drengene efter pigerne

I Iran er titusindvis af demonstranter arresteret og nu har regimet sat fart på henrettelserne. Men hvad håber præstestyret at opnå med den brutale metode - og hvilket tankesæt ligger bag? En fejde på twitter mellem to influencere rummer måske mere end hvad den lige ser ud til. For viser twittertvisten mellem Andrew Tate og Greta Thunberg i virkeligheden, at afstanden mellem kønnene, vokser - især blandt de helt unge? Tilrettelæggelse: Tine Linde og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Jeppe Brix. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/13/202327 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Falske finansprofeter og kunstig sol over Lyngby

Hvis du tror, at økonomien gik dårligt sidste år, så bare vent til du ser, hvordan økonomien kollapser i 2023. Så dystre er profetierne fra den internationale valutafond, der forudsiger, at en tredjedel af verden går i recession i år. Men så galt kommer det slet ikke til at gå konstaterer en dansk ekspert. Vi tager også til Lyngby, hvor løsningen på klimakrisen måske findes i en kælder under DTU. Tilrettelægger: Henrik Lerche. Vært: Kirstine Dons Christensen. Klip: Morten Narvedsen. Lyddesign: Jeppe Brix og Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/12/202324 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Twitter-storm på kongressen & rigmændene og medierne

Op til stormen på den brasilianske kongres flød de sociale medier over med opslag, der opfordrede til modstand mod valgresultatet. Nu vil kritikere have techgiganterne til at overvåge og moderere endnu mere af det indhold, der bliver lagt op. Men risikerer vi - i vores iver for at beskytte demokratiet - at regulere det til døde? I Indien har en af verden rigeste mænd, Gautam Adani, overtaget Indiens ældste og mest velrenommerede nyhedsnetværk, New Delhi Television. Så nu har Indien fået sin egen version af en global trend: Den, hvor rigmænd køber medier. Tilrettelægger: Emma Juul. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen og Jeppe Brix. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/11/202326 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Krise i NHS og grøn kolonialisme

Hver uge dør 500 briter uden anden grund end at sundhedsvæsenet er ved at kollapse. Briterne råber op og sygeplejerskerne strejker nu igen for bedre vilkår. Imens smitter mistilliden til sundhedssystemet af på tilliden til hele den britiske regeringsførelse. Flere afrikanske regeringer er så utilfredse med den nyligt indgåede biodiversitetsaftale, at flere nu taler om 'grøn kolonialisme'. Tilrettelæggelse: Brita Kvist og Elise Normann. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/10/202328 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Saudiske drømme kan ende i nyt migrantmareridt og kampen om Nordpolen

Knap er kritikken af Qatars behandling af migrantarbejdere forstummet, før en lignende kritik kan gentage sig i nabostaten. Hvilke dilemmaer stiller det danske virksomheder i? Danmark, Canada og Rusland gør krav på store områder af Arktis, og alle tre mener, at Nordpolen skal være deres. Og nu har Canada netop afleveret et nyt og større krav. En så gigantisk strid om territorier kunne andre steder være optræk til krig, men her glæder andre regler. Tilrettelæggere: Tine Linde og Brita Kvist. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/9/202328 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Mulig mobilisering i Belarus og stop for aktivisme

Belarus har længe været Ruslands allernærmeste allierede i krigen mod Ukraine, uden dog selv direkte at sende soldater i krigen. Men efterhånden er det svært at se, at der er noget tilbage af Belarus' selvstændighed. Nu er en video af noget der kunne ligne en opfordring til mobilisering så dukket op og det sætter gang i spekulationer om, hvorvidt Belarus er på vej længere ind i krigen. 1. januar kom en opsigtsvækkende opsigelse. Fra nogle af de allermest rebelske klimaaktivister i Storbritannien, Extinction Rebellion - de vil nu dialogens vej. Og dét er et vink med en vognstang for klimabevægelsen i hele Europa. Tilrettelæggelse: Brita Kvist og Nickolaj Sander. Vært: Kirstine Dons Christensen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/6/202325 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

En ny flygtningekrise, og 'dødens købmand' på fri fod

Der er igen pres på EU's grænser, hvor antallet af flygtninge og migranter nu stiger voldsomt. Og igen er der nye beviser på det uofficielle - og ofte voldelige - parallelsystem, der venter mennesker der forsøger at komme ind i EU af alternative veje, kommet for dagens lys. Hvad siger det om EUs grænsebevogtning og er EU rustet til at håndtere en ny stor flygtningebølge? En mand, der i årtier har sat ild under verdens værste konflikter med våbenleverancer, blev i december udleveret til Rusland i en fangeudveksling. Vi kigger nærmere på Viktor Bouts planer - for bliver verden et farligere sted, nu hvor 'dødens købmand' er på fri fod? Tilrettelæggere: Tine Linde og Brita Kvist. Vært: Kirstine Dons Christensen. Klipper: Morten Narvedsen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/5/202325 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Krypto-vinteren og et nyt våben mod Orban

Priserne på kryptovaluta er styrtdykket, investorer flygter og kongen af den mest troværdige handelsplatform, Sam Bankman-Fried, er i fængsel. Kryptoindustrien mener vi står midt i en 'krypto-vinter', der blot er et udsving på vej mod bedre tider, mens kritikere mener, det kan blive en decideret istid. Ungarns premierminister Viktor Orban har igen og igen været EU's store hovedpine, men nu har EU fundet et værktøj frem, der rammer ham på pengepungen, hvis ikke han retter ind. Tilrettelæggere: Tine Linde og Brita Kvist. Vært: Kirstine Dons Christensen. Klip: Morten Narvedsen. Lyddesign: Jonas Johs Andersen. Redaktør: Tine Møller Sørensen.
1/4/202324 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Stormløbets spydspids og babyboom i Afrika

En amerikansk familie bliver splittet, da sønnen anmelder faderen, der bliver den første som er dømt for stormen på kongressen. DR har fulgt familien i et år. Under corona-epidemien og krigen i Ukraine er befolkningstilvæksten i dele af Afrika sendt på himmelflugt. En overset historie, som kan komme til at forme fremtiden for Afrika - og Europa. Tilrettelæggere: Nickolaj Sander og Johanne Hesseldahl. Vært: Kirstine Dons Christensen.
1/3/202327 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Lyserød bølge og kinesisk sæbeopera

Hvad kan vi forvente os af året, der kommer i 2023? Vil den nye brede midterregering vise sig så holdbar som de tre regeringspartier håber på, og hvor store bliver de politiske forandringer? Øget arbejdsudbud og en reform for uddannelsessektoren har regeringen allerede løftet sløret for, men hvem kommer til at mærke konsekvenserne? Ude i verden venter et år, hvor krigen i Ukraine vil fortsætte, hvor et stigende antal flygtninge banker på Europas døre, og hvor folkerige oprør i Kina og Iran skal stå sin prøve. Og så er der vigtige parlamentsvalg i både Polen og Tyrkiet, som får betydning for både Europas og NATOS sammenhængskraft. I denne særudgave af Orientering, forsøger vi at kigge ind i krystalkuglen for at se, hvad der venter os i 2023? Værter: Søren Carlsen og Mette Vibe Utzon. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
1/2/202329 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Orientering: Året der kommer

Hvad kan vi forvente os af året, der kommer i 2023? Vil den nye brede midterregering vise sig så holdbar som de tre regeringspartier håber på, og hvor store bliver de politiske forandringer? Øget arbejdsudbud og en reform for uddannelsessektoren har regeringen allerede løftet sløret for, men hvem kommer til at mærke konsekvenserne? Ude i verden venter et år, hvor krigen i Ukraine vil fortsætte, hvor et stigende antal flygtninge banker på Europas døre, og hvor folkerige oprør i Kina og Iran skal stå sin prøve. Og så er der vigtige parlamentsvalg i både Polen og Tyrkiet, som får betydning for både Europas og NATOS sammenhængskraft. I denne særudgave af Orientering, forsøger vi at kigge ind i krystalkuglen for at se, hvad der venter os i 2023? Værter: Søren Carlsen og Mette Vibe Utzon. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
1/1/202354 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Orientering: Året der gik

2022 begyndte med en optimistisk nytårstale fra statsministeren. Væk var corona - og vi var på vej mod lysere tider. Men ikke så snart var året gået i gang, før mørket igen sænkede sig, da Rusland invaderede Ukraine. Ud af krigen voksede ikke bare en energikrise med skyhøje priser på alt fra smør til elektricitet - frygten for Europas sikkerhed vendte også tilbage. 2022 blev også året, hvor de vestlige lande rykkede tættere sammen i fælles front mod Rusland, og hvor Danmark fik en regering, hvor partierne rykkede sammen over midten i fælles front mod utryghed og økonomisk krise. I denne nytårsudgave af Orientering ser vi tilbage på et år, hvor krigen i Ukraine satte gang i store forandringer både her til lands og ude i verden. Værter: Søren Carlsen og Mette Vibe Utzon. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/31/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Orientering: Ruslands invasion af Ukraine

Det var tidligt den 24. februar, at Rusland besluttede brutalt at invadere Ukraine. Fra Ruslands præsident Putin lød det, at det var en begrænset specialoperation, men det var altså omkring 100.000 russiske soldater der i de følgende dage strømmede ind over den ukrainske grænse i en egentlig invasion. I denne udsendelse ser vi tilbage på Orienterings dækning af krigen i Ukraine. Fra de første krigshandlinger i februar, truslen mod Kyiv, krigsforbrydelserne i Bucha, kampene om Azov stålværket i Mariupol og befrielsen af Kherson, og til sidst et kig ind i hvilken vinter det bliver på slagmarken i Ukraine. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/30/202254 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Bagom: Energiøer og omsorgskrise

Bagom: Danmarks Energiøer Danmark skal have to nye energiøer. Den ene ø bliver Danmarkshistoriens største anlægsprojekt - til 210 milliarder kroner. Men hvad er det, vi får for 210 milliarder kroner? Hvad er en energiø egentlig? Orienterings klimajournalist Karen Hjulmand fortæller om, hvad en energiø er, og hvorfor vi skal have dem. Vært: Nickolaj Sander. Bagom: Den danske omsorgskrise Den danske velfærdsstat er i store problemer. Med den enorme mangel på omsorgspersonale, står vi over for en krise i det danske samfund. Og det er en krise, som risikerer at sætte omsorgen over styr. Så hvordan redder vi den? Er løsningen mere i løn eller mindre bureaukrati? Eller finder vi løsningen et helt tredje sted? Sundhedsreporter på Orientering Christian Brandt Pedersen fortæller om det, som flere eksperter kalder en omsorgskrise. Vært: Nickolaj Sander.
12/30/202255 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Bagom: Gæld og flugt

Bagom: Et gigantisk bjerg af gæld Danskerne skylder penge, og gælden til det offentlige har nu rundet astronomiske 150 milliarder kroner. Gammel skattegæld, ubetalte politibøder og gamle p-afgifter. Gælden vokser minut for minut, og siden 2014 er gælden vokset med ni milliarder om året. Men nu skal gælden ned, hvis man skal tro politikerne. En ny politisk aftale skal få gældskurven til at knække inden for to år. Hvordan er danskernes gæld til offentlige endt på over 150 milliarder kroner? Og hvordan vil politikerne kradse pengene ind? Økonomi- og erhvervsjournalist på Orientering Ole Hall fortæller, hvordan gældsbjerget er endt med at vokse sig så stort. Han zoomer også ind på, hvem det er, der skylder penge, og hvordan politikerne vil kradse pengene ind fra de over én million danskere, der har gæld til det offentlige. Vært: Nickolaj Sander. Bagom: Flugten og fronten Lige nu er der mange steder skæbner, der mærker, at krigen i Ukraine er ved at eskalere yderligere. Nogen flygter fra at blive indkaldt til en krig, som allerede er grusom. Mens ukrainske skæbner mærker, hvordan Putins næste step også betyder, at der bliver hejst russiske flag i ukrainske områder. Nogen af de skæbner kan du møde i denne episode. Ruslandsmedarbejder på Orientering Brita Kvist fortæller nemlig om dem, der oplever Putins optrapning af krigen på nærmeste hold. Brita Kvist har talt med tre, som oplever konsekvenserne af mobiliseringen på tre forskellige måder. Vært: Nickolaj Sander.
12/29/202255 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Orientering: Midtvejsvalget i USA

Det lykkedes den siddende præsident Joe Biden at beholde flertallet i det ene af de to kamre i USA. Senatet forblev på demokratiske hænder, men kongressen blev republikansk. Det var et valg hvor de økonomiske bekymringer stod højt på dagsordenen, men også spørgsmål om principiel karakter, eksempelvis retten til abort pressede på. I denne udsendelse genudsender vi noget at det bedste fra valgdækningen på Orientering med vores to værter, Brita Kvist og Søren Carlsen, som selv besøgte landet under valget og snakkede med vælgere fra begge lejre. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/29/202254 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Orientering: Klimatopmøde COP27

Hvordan løser vi klimakrisen? Det var fokusset på Klimatopmødet COP27 som fandt sted i november, verdens nationer var endnu en gang samlet for at finde et svar på, hvordan man skal holde verdens temperaturer nede og lave grøn omstilling. I denne udsendelse genudsender vi nogle af de bedste indslag fra Orienterings dækning af topmødet, lyt med når både klima-aktivister, erhvervsliv og forskere fortæller om hvad man håbede på at opnå ved COP27. Vært: Henrik Lerche. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/28/202255 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Orientering: Valgmagasin - en stemme på

Danskerne skulle til stemmeurnerne i oktober, og her på Orientering havde vi inviteret alle partilederne ind, for at give svar på hvilke løsninger de havde for de udfordringer vi står over for. I denne time genudsender vi de bedste interviews - du kan blandt andet høre om de konservatives skatteplan, socialdemokratiets klimaplaner og et overraskende punkt i Dansk Folkeparti's plejehjemsudspil. Vært: Karen Hjulmand. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/27/202254 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Orientering: Helsinki-komitéen er truet af lukning

Den ene russiske menneskerettighedsorganisation efter den anden er blevet lukket. Nu er den største og historiske vigtige Helsinkikomite truet af, at de bliver den næste. Vi får besøg fra den Danske Helsinki-komité der fortæller, hvad det er for et kapitel, der risikerer at slutte her. De danske soldater, der er udstationeret i Letland, skal holde jul på basen. De udgør den danske kampbataljon på cirka 750 soldater, som er udstationeret på Adazi-basen i Letland nær ved hovedstaden Riga. De er en del af NATOs fremskudte tilstedeværelse på den østlige flanke, som er en reaktion på den russiske invasion af Ukraine i februar. Vi taler med en af de udsendte soldater. En lang række civile organisationer som Red Barnets rådgivningsenhed Sand, De Hjemløses Landsorganisation, Forældre og Sorg, Fonden for Socialt Ansvar og Aids-fondet har råbt vagt i gevær, fordi deres bevillinger på grund af den manglende finanslov udløb til nytår. Nu har Folketinget vedtaget en midlertidig bevillingslov og har givet organisationerne penge til de næste tre måneder. Vi ser på, om deres trængsler så er ovre. Brita Kvist og Henrik Lerche dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/23/20221 hour, 50 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Orientering: Pressenævnet kritiserer DR-udsendelsen 'Ellen imellem'

Er det i orden at interviewe en forsker til et tv-program, hvor journalisten, uden at forskeren ved det, bliver fodret med spørgsmål fra for eksempel en konspirationsteoretiker, som mener, at jorden er flad? Nej, mener Pressenævnet, som derfor har udtalt kritik af programmet Ellen imellem, som Danmarks Radio sendte i maj og juni. Astrofysiker Anja C. Andersen protestede efter interviewet med programværten Ellen og hendes catch phase "viden er fandme ikke et synspunkt" blev populær i forskerkredse. Nu har hun og to andre forskere altså fået medhold i deres klage. Vi ser nærmere på sagen og afgørelsen. Efterdønningerne af den nye flerpartiregering har skabt uro i den socialdemokratiske folketingsgruppe, hvor bl.a. medlemmer af nogle kaffeklubber føler sig snydt ved fordelingen af ministerposter. I dag fortæller dagbladet Politiken fra anonyme kilder, at statsministeren på et gruppemøde har skældt ud over, at anonyme kilder har lækket oplysninger fra et andet gruppemøde. Men hvordan skal statsministeren både holde styr på den nye regering og på sit nære bagland i folketingsgruppen. Det taler vi med Kristeligt Dagblads politske redaktør om Dagen værter: Henrik Lerche og Marianne Skovlund. Dagen redaktør: Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/22/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: Messerschmidt går fri

"Det er en sag, der har kastet lange skygger over Dansk Folkeparti og mig som politiker, og det at kunne lægge det bag sig, det er rigtigt godt". Det var ordene fra Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt, efter at han i byretten på Frederiksberg i dag blev frifundet for anklagerne om svindel med EU-midler i den såkaldte Meld-og-Feldt-sag. Han er tidligere blevet idømt seks måneders betinget fængsel, så hvad er grunden til, at Messerschmidt nu frifindes? Og hvordan stiller det ham og Dansk Folkeparti? Præcis 300 dage efter Ruslands invasion af Ukraine er præsident Volodymyr Zelenskyj for første gang rejst ud af Ukraine. Turen går til USA's hovedstad, Washington DC, hvor han er på udtrykkelig invitation fra den amerikanske præsident Joe Biden. Zelenskyj skal blandt andet tale til Kongressen, men besøget falder også sammen med, at USA nu vil levere det avancerede Patriot-missilsystem til Ukraine. Vi ser på, hvorfor den ukrainske præsident insisterer på at rejse til USA for at sikre amerikanske politikeres fortsatte opmærksomhed og støtte i krigen mod Rusland. Når privatkunderne i Danmark køber strøm til stikkontakterne i deres bolig, så sker det på et marked, hvor der er store problemer med at overholde loven. Pressede privatkunder kan nemlig være lette ofre for grov, vildledende markedsføring, løgn og manipulation. Det har der været talrige eksempler på de seneste år. Nu opfordrer forbrugerombudsmanden politikerne til at stramme loven, så det ikke bliver så let som nu at "stjæle" kunder fra konkurrence selskaber. Karen Hjulmand og Henrik Lerche dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/21/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: Pensionsselskaber taber masser af milliarder, hvordan fungerer Ukraines sikkerhedstjeneste, og skal Trump for en rigsret?

Året er ved at gå på held, og det har ikke været et godt år for pensionsselskaberne, som har lidt meget store tab. Ikke mindst for det pensionsselskab, som vi alle sammen indbetaler til, over vores løn - Arbejdsmarkedets Tillægspensions, ATP. Hvad er den ukrainske sikkerhedstjeneste for en størrelse, og hvordan spiller den sammen med regeringen i spørgsmålet om Matilde Kimers akkreditering? Skal Donald Trump stilles for en rigsret? Justitsministeriet i USA presser på. Vi analyserer forløbet. Dagens værter: Karen Hjulmand og Søren Carlsen. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/20/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: Skatteminister svarer igen på kritik: Derfor skal luftfarten betale for ældrecheck

Den nye SVM-regering skriver i sit regeringsgrundlag, at den vil indføre en afgift på flyrejser på gennemsnitligt 100 kroner per flybillet. Dermed vil den nye regering indføre en cirka 6 gange højere afgift end de 13 kroner per flyrejse, som Socialdemokratiet foreslog for kun 3 måneder siden. Og den udvikling er man rigtig ked af i luftfartsbranchen. Det blev altså Messi og resten af det argentinske fodboldlandshold, der i aftes kunne løfte VM-trofæet i Qatar. Og på billeder fra Argentinas hovedstad kan man se, HVOR meget den her sejr betyder for argentinerne. Et land der flere gange har været på randen af økonomisk kollaps de senere år - et land, der siden de sidst vand i 1986 har håbet så inderligt på den her sejr. Men hvorfor er det så vigtigt for dem - og hvad betyder det, at de nu har vundet? Ukrainske myndigheder har fjernet DR's Ruslands- og Ukrainekorrespondent Matilde Kimers tilladelse til at arbejde i Ukraine. Hun kan ikke længere udføre sit arbejde i landet. Kimer har efter måneders forsøg været til samtale hos den ukrainske sikkerhedstjeneste. Og hvad de fortalte hende, fik hendes underkæbe til at dumpe ned på bordpladen foran hende. Dagens værter: Brita Kvist og Søren Carlsen. Dagen redaktør: Christian Orientering Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/19/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering

www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/18/202257 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Orientering

www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/17/20221 hour, 51 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Orientering: Hvorfor forlod de Radikale regeringsforhandlingerne?

Gennem hele valgkampen har Radikale Venstre støttet tanken om en bred regering hen over midten. Men da regeringsgrundlaget var næsten på plads, valgte partiet i sidste øjeblik at forlade samarbejdet og stå uden for den nye regering. Og det er der mange, der har undret sig over. Dagens værter: Jan Falkentoft og Søren Carlsen. Dagens redaktør: Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/16/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: Med den nye regering mister nedslidte offentlige ydelser for over 50.000 kroner om året

Nedslidte mister offentlige ydelser for over 50.000 kroner om året, og det vækker kritik. Arne-minus og ikke Arne-plus, siger formanden for Danmarks største fagforening 3F. Kritikken kommer, fordi den nye regering har besluttet at fjerne seniorpensionen. Dagens værter: Jan Falkentoft og Karen Hjulmand. Dagens redaktør: Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/15/20221 hour, 50 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

P1 Live - De nye ministre

www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/15/20221 hour, 42 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering: Ny regering præsenteret

Den nye SVM-regering har præsenteret sit regeringsgrundlag "Ansvar for Danmark" Et grundlag, der blandt andet lægger op til en skattereform, inflationspakke, en "frisættelse af skoler og ældrepleje" - og et sundhedsvæsen, der skal gennem store ændringer. Dagens værter er Søren Carlsen og Mette Vibe Utzon. Dagens redaktør er Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/14/20221 hour, 49 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

P1 Live - Ny regering i Danmark

www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/14/20222 hours, 57 minutes
Episode Artwork

P1 Live - Pressemøde om ny regering i Danmark

www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/14/20221 hour
Episode Artwork

Orientering: Har amerikanerne fået styr på inflationen, hvornår har vi en ny regering og hvorfor vil Putin ikke mødes med pressen?

Inflationen i både USA og Europa er det, som har fået centralbankerne til at stramme pengepolitikken og hæve renterne, og det sætter en bremse for den økonomiske aktivitet og kan altså potentielt smide verden ud i en recession - økonomisk tilbagegang. Og i dag rammer de nyeste amerikanske inflationstal, som er afgørende for verdensøkonomien. Vi analyserer tallene. Der går ikke lang tid, før en ny regering er på plads. Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne og Det Radikale har forhandlet på Marienborg hele natten og helt frem til klokken 8 i morges. Men i går måtte Jakob Ellemann berolige sit Venstre-bagland om, at han har styr på tingene og at en kovending kan være af det gode, hvis man vil magten. Hans Engell analyserer et langstrakt og ikke alt for kønt forhandlingsforløb. Hvert år ved denne tid plejer Ruslands præsident Putin at holde en pressekonference, hvor han svarer på spørgsmål fra både pressefolk og almindelige borgere, men det sker ikke i år, og i det hele taget er Putin blevet noget mere pressesky og presse-skeptisk. Men hvorfor sker det? Seniorforsker ved DIIS Flemming Splidsboel analyserer præsident Putins nye tilgang til pressen og egen befolkning. Dagens værter: Marianne Skovlund og Henrik Lerche. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/13/20221 hour, 50 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering: Inflationen på vej ned, Wagner-gruppen ramt i Ukraine og Etisk Råd vil debattere danske abortregler

Vi har snakket om det igen og igen i halvandet år, og gang på gang har nyheden været den samme: inflationen er steget, men denne gang er det anderledes, fordi for første gang i meget lang tid har inflationstallene taget et dyk. Fordi i november faldt inflationen fra 10,1 procent til 8,9 procent. Vi ser på mulige konsekvenser. Ukrainske styrker har angiveligt ramt den berygtede Wagner-gruppes hovedkvarter i den besatte Luhansk-region med Himar-missiler. Wagner-gruppen er et privat militærfirma, der støtter den russiske hær i invasionen af Ukraine og med tætte forbindelser til præsident Putin. Hovedkvarteret var tilsyneladende et forladt hotel i byen Kadiivka. Det Etiske Råd vil nu give de danske abortregler et gennemsyn og vurdere, om 12-ugers grænsen for den frie abort bør hæves, sænkes eller bevares. Tidligere på året opfordrede Venstre og Enhedslisten rådet til at kigge nærmere på 12-ugers grænsen. Danmark har nemlig en af Vesteuropas mest restriktive tidsgrænser for fri abort. Værter: Marianne Skovlund og Mette Vibe Utzon. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/12/20221 hour, 50 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Orientering: Militæranalytiker: Rusland forsøger stadigvæk at vinde krigen hurtigt

Da Rusland for snart ti måneder siden gik ind i Ukraine, lød den optimistiske plan, at man ville erobre landet på kun ti dage - og at en fuld annektering ville have fundet sted inden august i år. Men sådan er det ikke gået, i stedet er der næsten daglige meldinger om angreb fra begge parter i krigen. Og nu hvor vi går ind i vintermånederne forudser flere eksperter og efterretningstjenester, at intensiteten af konflikten vil bliver lavere hen over vinteren, så parterne får mulighed for at lade op til foråret. Programmet i dag er redigeret af Christian Brandt Pedersen. Dagens vært er Søren Carlsen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/11/20221 hour, 52 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Orientering: VM-Korruption i EU-parlamentet

Det Belgiske politi anholdt i går en række personer med tilknytning til EU-parlamentet under mistanke for korruption i forbindelse med VM i Qatar. Programmet i dag er redigeret af Christian Brandt Pedersen. Dagens vært er Søren Carlsen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/10/20221 hour, 52 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Orientering: Ukraine - Russerne vil fryse befolkningen ihjel

"Det er folkedrab. Russerne vil fryse befolkningen ihjel. De vil dræbe os, de vil have et Ukraine uden ukrainere," siger borgmesteren i Kyiv, Vitali Klitschko. Den første sne dalede i denne uge ned over den ukrainske hovedstad. Det sker samtidigt med, at russiske angreb på infrastrukturen har efterladt mange civile uden strøm og varme. Derfor har ukrainerne lavet et nyt begreb: Kholodomor, som betyder "massedød ved kulde." Det er et ordspil på Holodomor, som er navnet på Stalins udsultning af Ukraine i 1930'erne, som kostede millioner af mennesker livet. Vi ser på kulden og flygtningesituationen, der venter. Forsikringsbranchens sager om diskrimination af gravide fortsætter med at sprede sig. Topdanmark, Gjensidige, Alm. Brand og GF Forsikring har alle haft ulovlige og kønsdiskriminerende vilkår i deres afbestillingsforsikringer. Det fastslår Finanstilsynet i en række nye påtaler og påbud til selskaberne. Og alle fire selskaber beklager igen-igen over for deres kvindelige kunder. Vi undersøger, om der nu er ryddet op i de ulovlige forsikringer een gang for alle Plastikforurening er overalt. Det er mikroplast i kosten, i jorden i drikkevandet, i fiskene i verdenshavene. Forhandlingerne om en international juridisk bindende plastiktraktat i FN-regi er netop slut i Uruguay. Og selvom det ikke lykkedes i første hug at skabe enighed om plastiktraktaten, så blev grundlaget skabt for en helt ny måde at tale om plastik. Værter: Mette Vibe Utzon og Henrik Lerche. Redaktør: Tine Linde. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/9/20221 hour, 50 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Orientering: Er en ny regering på trapperne?

Mange venter på den nye regering, men at Venstre og Socialdemokratiet har planer om slå pjalterne sammen i et regeringssamarbejde begejstrer langt fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. I hvert fald kommer de nu med et opråb til Mette Frederiksen, hvor de advarer hende om ikke at lave en for blå regeringsaftale. Men vil toppen lytte til ungdomspartiets opråb? Og er regeringsforhandlingerne ved at nærme sig sin afsluttende fase, og hvad er de afgørende knaster? Forhandlingerne har nu stået på i 37 dage nu, og indtil nu har det været småt med information om, hvad der helt konkret forhandles om inde bag de lukkede døre på Marienborg. Vi forsøger at finde svar på, hvordan et regeringsgrundlag kommer til at se ud for den kommende midterregering, og hvor meget Socialdemokratiet skal give sig for at få blå partier med indenfor? I Tyskland er det dagen derpå efter gårsdagens opsigtsvækkende optrævling af en højreekstrem gruppe med tråde til både politi, forsvar og parlament. Vi får seneste nyt fra sagen, og vi spørger en tysk journalist hvordan tyskerne reagerer på nyheden om, at denne her gruppe åbenbart planlagde at tage magten i landet ved et væbnet kup. Og så ser vi på højrepartiet AfD. For blandt de anholdte for det formodede forsøg på statskup er mindst ét tidligere medlem partiett. Partiet selv afviser forbindelsen til de formodede kupmagere, men der er klare tråde til dele af Reichsbürger-bevægelse, som efter alt at dømme ville vælte regeringen. Men kan partiet troværdigt afvise forbindelsen? Og hvad er AfD egentlig for en størrelse? Tidligere i dag skete der noget helt specielt. To af de helt store inden for energi og natur, energiselskabet Ørsted og Verdensnaturfonden, offentliggjorde et partnerskab, der skal sikre, at en enorm udbygning af danske havvindmøller kan ske samtidig med at der skabes et sundere havmiljø i de kommende år. Det sker på et tidspunkt, hvor vi næsten hver dag i denne tid taler om, hvordan verdens biodiversitet - både til lands og til vands - har det så ringe, at nogle ligefrem taler om et truende kollaps. Især lyder alarmklokkerne fra det FN-biodiversitetstopmøde, der lige nu er i gang i Montreal i Canada. Vi har talt med de to hovedpersoner i det nye partnerskabet om, hvorfor de har valgt at gå sammen. Mette Vibe Utzon og Henrik Lerche dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/8/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: SF ude i kulden

SF forlader regeringsforhandlingerne, og SF vil heller ikke være støtteparti for en kommende regering, men bliver i stedet oppositionsparti. Tysk politi har i en spektakulær aktion over 100 steder i landet anholdt 25 for at planlægge at vælte Tysklands regering. De anholdte er medlemmer af en højreekstrem gruppe, der afviser at anerkende Tyskland som stat. I dag er det de studerendes dag i Iran. En mærkedag, hvor iranske studerende taler om demokrati, politik og frihed. Men i år kommer dagen i skyggen af de voldsomme protester, der har været mod præstestyret i Iran de seneste måneder - som har betydet vold, fængsling eller drab på mange iranske demonstranter. I solidaritet med dem bliver dagen også markeret i Danmark, hvor vi er med live fra Christiansborg Slotplads. Redaktør: Christian Brandt Pedersen. Dagens værter: Karen Hjulmand og Henrik Lerche. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/7/20221 hour, 50 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Orientering: Eksplosioner på baser langt inde i Rusland - ny højredrejet regering på vej i Israel - to syriske brødres sag understreger dansk paradigmeskift i flygtningepolitikken!

I dag og i går har eksplosioner ramt inde i Rusland. I går var det to baser, der blev ramt og i dag var det en flyveplads i den russiske region Kursk. Flere spekulerer i, om ukrainerne står bag - mens der ikke er kommet nogen direkte bekræftelse fra Ukraine. Men HVIS det er ukrainske droner, der står bag - hvad vil det så betyde for udviklingen af krigen, at de nu er i stand til at ramme mål langt inde i Rusland? Vi skal en tur til Israel, hvor Benjamin Nethanyahu er på vej med en ny koalitionsregering. Men nu går Tel Avivs liberale borgmester Ron Huldai ud og advarer - Israel risikerer at blive et fascistisk teokrati, hvis Benjamin Netanyahu får held med at danne en ny og stærkt højredrejet regering. To syriske brødres udvisningssag er et meget konkret ekspempel på det paradigmeskifte i udlændingepolitikken, som Løkke-regeringen sammen med S og DF vedtog i 2019. Det siger en ekspert i international flygtningeret, som vi har talt med. Mette Vibe Utzon og Karen Hjulmand er værter. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/6/202255 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Orientering: Krisen kradser hos danske virksomheder - Vinder Qatar fortællingen om VM og vinteren på vej i Ukraine

Dansk erhvervsliv mærker en afmatning i forbruget, usædvanligt store energi-regninger og stigende renteudgifter til banken. Og den situation kan koste livet for et større antal virksomheder. Vi ser nærmere på, hvilke virksomheder der bukker under først, og hvilke nye virksomheder der kan komme ud af krisen. Tegn på ny erkendelse i Qatar. Måske vinder narrativet om en succesrig sportsfest i egen region, trods stor kritik fra Vesten. Krigshandlingerne i Ukraine har været aftagende de seneste dage og det er en tendens vi kommer til at se fortsætte i de kommende vintermåneder, lød det i går fra de amerikanske efterretningstjenester. Men hvad kommer vinteren til at betyder for krigen. Det kigger vi på i dagens Orientering. Værter er Karen Hjulmand og Søren Carlsen. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/5/20221 hour, 50 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Orientering: De konservative forlader regeringsforhandlingerne

Det konservative folkeparti er ikke længere med i forhandlingerne om en bred regering. Det står klart efter at den konservative formand Søren Pape Poulsen takkede kongelig undersøger Mette Fredriksen for ærlige og åbne drøftelser de seneste uger, men samtidig meldte at de konservative udtræder af forhandlingerne. Hvilken rolle kommer de konservative til at spille i en borgerlig opposition? Det spørger Orientering om i dagens program. Vært: Marianne Skovlund. Redaktion: Alexzander Lundquist og Nikolaj Sander. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/4/202257 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering: EU og G7-landene indfører prisloft på russisk olie

Et prisloft over russisk olie skal mindske Ruslands indtægter via salg af olie og samtidig sikrer en stabil global energiforsyning. Hvor stor en effekt får prisloftet og hvilke hensyn har man balanceret i indgåelsen af den? Det spørger Orientering om denne Lørdag, hvor vi også skal kigge på hvordan Qatar reagere på den kritik der har været under VM og desuden kigger på forholdene for små og mellemstore virksomheder, der ifølge nationalbanken kan komme i klemme, hvis der kommer recession. Vært: Brita Kvist. Redaktion: Alexzander Lundquist og Nikolaj Sander. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/3/20221 hour, 51 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Orientering: Biden vil tale med Putin - boligejere kan blive teknisk insolvente og så skal en tyrkisk fodboldkommentator se sig om efter et nyt job!

Da krigen i Ukraine begyndte tilbage i februar, så var det russernes plan at kunne invadere Ukraine på blot 10 dage og have nået frem til en annektering af hele Ukraine inden august i år. Det er som bekendt langt fra sket og en ny britisk rapport forklarer nu om hvordan og hvorfor Rusland overvurderede deres egne militære evner i begyndelsen af krigen. Vi taler med en lektor fra forsvarsakademiet om, hvad vi kan lære af rapporten. Tusindvis af boligejere bliver teknisk insolvente i 2023, forudser Nationalbanken. Boligejerne har købt, mens markedet var rødglødende og priserne høje. Og de kan nu se frem til, at deres gæld bliver større end deres boligers værdi. Vi spørger en privatøkonomisk rådgiver, hvad man kan gøre for at sikre sig, hvis man er i gruppen af snart teknisk insolvente boligejere. VM i fodbold er i den grad politik - også indenrigspolitik. Og det fik en tyrkisk fodboldkommentator for alvor at mærke, da han i går kommenterede opgøret mellem Marokko og Canada. Marokko scorede allerede efter fire minutter, hvilket fik kommentatoren på den tyrkiske statslige TV-station TRT til at minde om, at det hurtigste mål til en VM slutrunde blev scoret af den tyrkiske angriber Hakan Sükur. Og det navn skulle han aldrig ha' sagt højt på national tyrkisk tv. Hør mere om hvad der skete i Orientering! Mette Vibe Utzon og Henrik Lerche er værter. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/2/20221 hour, 50 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Orientering: Macron er i USA, danskerne røg ud med fuld musik og i 2023 skal bankerne forberede sig på tab!

Det Hvide Hus i Washington DC er pyntet op til jul, den røde løber er rullet ud, og der vil blive skålet til fraternité - broderskab - mellem de to nationer, når Frankrigs præsident i dag er på officielt besøg hos sin amerikanske kollega. Men under overfladen er der spændinger mellem USA og Europa. For europæiske ledere er begyndt at udtrykke deres frustration over handelsforbindelserne med USA. Så gik den ikke længere. Det danske landshold tabte til 1-0 til Australien og er dermed ude af dette års VM i Qatar. Til stor skuffelse naturligvis for rigtigt mange fodboldinteresserede danskere. Flere boligejere og virksomheder vil formentlig få økonomiske lussinger i 2023, der er så store, at de IKKE kan afdrage deres gæld til banken, og det giver tab til bankerne. Det forudser Nationalbanken i en ny analyse, som vi ser nærmere på. Dagens værter er Mette Vibe Utzon og Henrik Lerche. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
12/1/20221 hour, 50 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering: Hvor udholdende er NATOs støtte til Ukraine?

"Vi vil fortsat stå sammen med Ukraine, så længe det er nødvendigt". Sådan sagde NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg på NATO-ministermøde i Bukarest. Nu er der gået mere end ni måneder, siden Rusland satte gang i en omfattende invasion af Ukraine. Siden er våben strømmet ind i Ukraine fra NATO-lande. Men hvad nu hvis krigen ikke kun varer måneder, men adskillige år? Hvor udholdende er NATOs støtte så? Og kan Vesten blive ved med at levere våben i den hastighed, Ukraine har brug for? Luftfartsselskabet SAS har endnu engang leveret et underskud. På et år har selskabet i alt tabt 7,9 milliarder svenske kroner. Alligevel gør selskabet nu klar til at ansætte over 1.000 nye medarbejdere. Så hvordan går det med at genrejse SAS, som kæmper for at bevare sin status som Skandinaviens største flyselskab? Og hvordan går det med de omkring 50.000 SAS-kunder, der stadig venter på at få deres penge, efter at SAS-passagerer fik spoleret deres rejseplaner i sommerferien, da SAS-piloterne nedlagde arbejdet? I går begyndte en retssag i Moskva mod en af de mest fremtrædende repræsentanter for den russiske opposition efter Aleksej Navalnyj. Ilja Jasjin er en af de sidste, der ikke er flygtet til udlandet efter Ruslands angreb mod Ukraine og den strenge censur, styret har håndhævet siden. Han vil hellere gå i fængsel end at svigte sine idealer. Hvilken demokratisk modstandskraft er der i det russiske samfund, og hvorfor vælger nogle russiske oppositionspolitikere at blive i stedet for at flygte, som mange andre har gjort? Dagens værter: Brita Kvist og Marianne Skovlund. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/30/20221 hour, 50 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Orientering: Rockerbanderne opruster - Shell køber sig ind i dansk biogas firma - Qatar kunne ikke købe sig til fodboldmæssig kvalitet

Hells Angels og Bandidos har gennem de seneste måneder oprustet på antallet af medlemmer, erfarer Ekstra Bladet. De gadebander, der tidligere har udfordret rockernes magt i den kriminelle underverden, er stort set væk. Oprustningen kommer i kølvandet på den medvind, som den tredje store rockerklub, Satudarah, har oplevet gennem de seneste to år, hvor man ligeledes har optaget nye medlemmer samt åbnet afdelinger rundt om i landet. Den verdensomspændende oliegigant, Shell, vil købe det danske biogasfirma, Nature Energy Biogas, for 14 milliarder kroner. Dermed kan det danske biogasfirma vokse sig stort i udlandet med Shells mange milliarder i ryggen. Vi ser i dag nærmere på, hvorfor biogas er blevet en guldrandet forretning, og hvorvidt biogassen overhovedet er en klimavenlig løsning på vores energiudfordringer. Selv om Qatar har brugt eksorbitante formuer på at forberede alle dele af dette års fodbold-VM, så har turneringen bestemt ikke været nogen sportslig succes for Qatars eget fodboldlandshold. Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er værter, Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/29/20221 hour, 50 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Orientering: Kinesisk politi tilbageholder demonstranter

Kinesisk politi tilbageholder demonstranter i byer som Shanghai og forsøger at dæmme op for de demonstrationer, der nu har fundet sted to dage i træk. Demonstrationer mod den strenge corona-politik, regeringen har indført. Hvordan har situationen udviklet sig i dag? Og kan modstanden føre til en opblødning af de hårdhændede kinesiske coronarestriktioner? Vi får en analyse. Med kort varsel har lande som Holland, Luxembourg og Østrig lukket ned for borgernes adgang til officielle virksomhedsregistre. Det sker som konsekvens af en EU-dom fra sidste uge, som Transparency International kalder "bekymrende" og et "tilbageslag" for bekæmpelsen af bl.a. korruption og hvidvask. Skal du snart ud og købe julegave til et 8-9 årigt barn i din familie, så er det nu du skal spidse ører. For i dag dropper mange danske børn legetøjet allerede i netop den aldersgruppe. Skærmen har overtaget barbiedukkerne og bamserne - ligesom udendørslegene i høj grad er blevet udskiftet med de lege, der foregår indendørs. Vi ser nærmere på den tendens, når vi taler med Ditte Winther-Lindqvist, der er lektor i udviklingspsykologi og legeforsker ved DPU. Dagens værter: Marianne Skovlund og Søren Carlsen. Dagens redaktør: Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/28/20221 hour, 50 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Orientering: En gang før har vi haft en SV-regering

En gang tidligere i danmarkshistorien har der været netop det - en SV-regering, nemlig tilbage i 1978. Den fik et kort liv, og hvad skyldes det så, at den kun holdt 14 måneder? En af den daværende regerings ministre, som kan fortælle om det, der skete dengang, er den socialdemokratiske nestor, Ritt Bjerregaard. Vært: Karen Hjulmand. Redaktion: Adam Salomon Lund Hansen og Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/27/20221 hour, 51 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Orientering: Et flertal af britere fortryder Brexit, viser ny opgørelse

En ud af fem britere, der stemte for Brexit, mener nu, at det var en forkert beslutning. Dermed er det nu 56 procent af briterne, der er uenige i Brexit. Lidt andre toner end der lød ved årsskiftet 2020, da Storbritannien endelig kunne forlade EU efter "leave-afstemningen" i 2017. Vært: Karen Hjulmand. Redaktion: Ida Pedersen og Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/26/20221 hour, 52 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Orientering: Trods klare mål fra regeringen er uligheden steget

Uligheden i Danmark er steget markant. Ikke siden 1987, hvor man første gang begyndte at måle den såkaldte gini-koefficient i Danmark, er der registreret en så stor økonomisk ulighed. Det viser nyligt offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Da den fungerende regering kom til magten i 2019 var det et selvstændigt mål i deres forståelsespapir at "bekæmpe den stigende ulighed". Nu ser det ud til, at uligheden kun er blevet større. Hvad mener Socialdemokratiet om den uvikling? Klimaet er ikke vigtigt nok for den svenske stat. Det mener den svenske klimaorganisation Aurora, som i dag lægger sag an mod den svenske stat for utilstrækkelige indsatser for klimaet. Det gjorde de som afslutningen på fredagens store klimamarch gennem Stockholm, som er arrangeret sammen med blandt andet organisationen Fridays For Future, der er grundlagt af Greta Thunberg. De 600 unge mennesker bag søgsmålet er langt fra de eneste, der har lagt sag an mod deres stater. Vi ser på klimakampen, når den ender i et retslokale. Alternativet ser sig selv som det grønneste parti i Folketinget. Men selv om flyrejser er noget af det, der udleder allermest CO2, har partiets nyvalgte klimaordfører, klimaforskeren Theresa Scavenius, over de seneste fem år fløjet en del. Både indenrigs mellem København og Aalborg, til Bornholm, men også på udenrigsflyvninger til Bruxelles og Wien. Kan man være klimaordfører og flyve ofte? Og bør politikere ikke starte med dem selv? Brita Kvist og Søren Carlsen er dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/25/20221 hour, 50 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Orientering: Hvor blå kan Mette Frederiksen blive uden at miste politisk troværdighed?

Politisk kommentator Noa Redington giver sit bud på hvad Mette Frederiksen kan, når hun nu går højre ud i det danske folketing. Men hvor langt kan Mette Frederiksen og Socialdemokraterne gå og hvem kan og vil de samarbejde med? Lyt med fra 16.05. En række virksomheder har de seneste år indført 4 dages arbejdsuge. Ofte gør det det for at kapre dygtige medarbejdere fra konkurrenterne. Men hvad sker der med bundlinjen, når man lader de ansatte arbejde mindre for samme løn? Det ser vi nærmere på i dag. Siden Ruslands invasion af Ukraine begynde i februar er det blevet sværere og sværere for den almindelige russer og journalist at ytre sig kritisk i landet. Det skriver Amnesty i en ny rapport. Rapporten beskriver desuden, hvordan myndighederne har udarbejdet et sofistikeret system af restriktioner og strenge straffe for at lukke ned for demonstrationer og lukke munden på journalister. Vi ser nærmere på rapporten sammen med Amnestys generalsekretær Vibe Klarup. Værter er Mette vibe Utzon og Søren Carlsen - Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/24/20221 hour, 50 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Orientering: Bevægelser i dansk politik - de røde partier ude af regeringsforhandlingerne!

Hvor er regeringsforhandlingerne henne ovenpå, at Enhedslisten og Alternativet nu er ude af forhandlingerne? Det kigger vi ind i sammen med politisk redaktør på avisen Danmark - Kasper Dall. Siden VM i Qatar startede, har vi talt meget om, hvordan arbejdsforholdene for migranter har været og er i Qatar, mens der er blevet bygget stadion til verdensmesterskabet, og arbejdsforholdene for migranterne har i flere historier været kritiseret. Men det er jo ikke kun fra Qatar, man kan finde historier om dårlige arbejdsforhold for udenlandsk arbejdskraft. Hvordan ser det egentlig ud herhjemme? Beboerne i et velstående villakvarter i udkanten af Stockholm fik sig et brat opvågnen tidligt tirsdag morgen, da den svenske sikkerhedstjeneste Säpo med hjælp fra politi og forsvar anholdt et cirka 60-årigt ægtepar. Parret blev sigtet for grov spinage mod Sverige og mod fremmede magter. En nabo fortæller til den svenske udgave af DR, SVT, at han ved 6-tiden var ved at skrabe sne på den stille villavej, da der pludselig stod en masse skraldebiler henne ad vejen, og politisoldater med skudsikre veste myldrede ud af bilerne. Et øjeblik efter kom der også en helikopter. En røverhistorie fra det virkelige liv. Den kigger vi nærmere på! Dagens værter: Karen Hjulmand og Marianne Skovlund. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/23/20221 hour, 50 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Orientering: Folketinget sender Messerschmidt i retten igen

Tidligere i dag ophævede et enigt Folketing Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidts, parlamentariske immunitet. Dermed kan sagen om misbrug af EU-midler og dokumentfalsk igen komme for retten. En retssag Messerschmidt selv tager med ophøjet ro. Men hvad kan sagen få af politiske konsekvenser, og hvem står klar i kulissen, hvis partiet får brug for en ny formand? En ny film om, hvordan Hammer Bakker i Nordjylland skal genskabes som vild natur, sætter lup på nogle store dilemmaer. Mange vil gerne have mere vild natur i Danmark, og det får vi i de kommende år med de 15 planlagte naturnationalparker, men hvad mener vi egentlig med "vild natur"? I dag er Danmark det andet mest intensivt dyrkede land i verden efterfulgt af Bangladesh, så hvordan har den vilde natur det i dag, og kan det overhovedet lade sig gøre med helt vild natur? Det danske landshold har i dag spillet sin første kamp til VM i fodbold i Qatar. DRs mellemøstkorrespondent så kampen på storskærm sammen med nogle af de migrantarbejdere, der har været med til at bygge det stadion, som Danmark spiller på. Og så har en tysk supermarkedskæde droppet sponsoraftale med det tyske landshold, der - ligesom det danske landshold - undlod at bære det regnbuefarvede "one love"-armbind. Mette Vibe Utzon og Karen Hjulmand er dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/22/20221 hour, 50 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Orientering: Klimaet tabte på COP 27

Klimatopmødet COP 27 sluttede med en sejr. De fattige og sårbare lande får en særlig fond til dækning af klimakatastrofer, men selve klimaindsatsen gik det dårligt med. "På sidste års klimatopmøde sagde jeg, at pulsen på 1,5 grader klimamålet var svagt. Nu er det i respirator", sagde formanden for sidste års klimamøde i Glasgow. Bør Venstre søge et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet i en kommende valgperiode? Det luftede Jakob Ellemann Jensen sin åbenhed overfor på Venstres landsmøde i weekenden. Men den ide møder skarp kritik fra en række Venstremedlemmer. Vi taler med et af dem, Camilla Søe, og hører hvorfor det er en så dårlig manøvre for Venstres fremtid. I 11. time har DBU besluttet ikke at bære det regnbuefarvede anførerbind med ordene One Love, når Danmark spiller kampe under VM i Qatar. Det sker efter Fifa i følge DBU vil indføre en sportslige sanktioner mod Danmark og de øvrige lande, der efter planen skulle have spillet med armbåndet. Men hvorfor kommer kovendingen i allersidste øjeblik og hvilken betydning får det? Vi taler med DR Sportens kommentator fra Qatar. Værter: Mette Vibe Utzon og Henrik Lerche. Redaktør: Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/21/20221 hour, 50 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Orientering: Fortsat udfordringer med at skifte pensionsselskab

Pensionskunder har i følge Finansstyrelsen svært at få overført deres hvilende, obligatoriske pensionsordninger til private aftaler. Og det strider mod kundens interesse og god skik. COP27 i Egypten er slut. Vi ser til bage på denne COP og kigger også på både COP26 og COP25. Får vi det ud af det vi gerne vil eller det kun i ugerne omkring der afholdes COP, at der er den nødvendige opmærksom hed på klimaproblemerne? Dagens vært: Søren Carslen. Redaktion: Marianne Skovlund og Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/20/202257 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Orientering: Twitter-brugere opfordres til at sikre deres data

Frygten for, at det sociale medie bukker under efter Elon Musks kaotiske overtagelse, breder sig. Derfor bør brugerne sørge for at hente en kopi af alle deres data, før det måtte være for sent, lyder opfordringen. Venstre holder landsmøde. Her bliver det store spørgsmål, hvor meget en evt deltagelse i socialdemokratisk ledet regering vil komme til at fylde og ikke mindst hvad holdningerne til et sådan samarbejde vil være. Dagens vært: Søren Carslen. Redaktion: Marianne Skovlund og Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/19/20221 hour, 51 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Orientering: COP27 forlænges: Forhandlingerne skal nu et gear op

"Det er afgørelsens time". Det var ordene fra FN's generalsekretær António Guterres, der i går var meget bekymret for resultatet af dette års klimatopmøde i Egypten. For COP27 lakker mod enden, og parterne står stadig alt for langt fra hinanden. Men her til morgen smed EU lidt af en bombe ind i klimaforhandlingerne. EU foreslår, at der oprettes en fond til at håndtere tab og skader i klimaudsatte fattige lande. Hvad kan det betyde for slutspurten i forhandlingerne, og hvordan går det i det hele taget med klimaambitionerne? Danske Bank får igen kritik fra myndighederne. Denne gang har banken ydet for risikable boliglån til sine privatkunder. Og det er sket i flere tilfælde, afslører en stikprøvekontrol fra Finanstilsynet, som giver banken to påbud om at ændre praksis. Andre banker har ligeledes ydet alt for risikable boliglån til deres kunder. Hvad får Finanstilsynets løftede pegefingre af konsekvenser, og hvor efterlader det boligkøberne, og kan det betale sig at søge alternative lånemuligheder? Venstres Ungdom mener ikke, at Venstre skal gå med i en regering med Socialdemokratiet. I stedet skal man bruge tiden i opposition på at skrive bøger og udvikle ny politik. Vi taler med VU's formand forud for Venstres landsmøde, der begynder i morgen. Karen Hjulmand og Henrik Lerche er dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/18/20221 hour, 50 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Orientering: Flertal klar til at hæve klimamål for 2030 - eksperter tøver

Sonderingerne om en regering hen over midten foregår igen i dag i Statsministeret, og her kl 13 gik undersøger Mette Frederiksen igang med temadrøftelser om klima, miljø, natur og grøn omstilling - drøftelser, som fortsætter de kommende dage. I valgkampen erklærede Radikale, SF og Enhedslisten sig klar til at hæve Danmarks CO2-reduktionsmål fra 70 til 80 procent inden 2030. Og i slutspurten af valgkampen sluttede både Socialdemoratiet og Venstre sig til budskabet om, at 70 procentmålet bør hæves. Siden militæret i Myanmar overtog magten i februar sidste år, så har de sat næsten 16.000 mennesker i fængsel. Men - nu oplyser landets statsmedier pludselig, at militæret vil løslade 6000 af dem. Heriblandt en tidligere britisk ambassadør. Jeg er ikke i tvivl om, at det ikke var vores missil, men et russisk missilangreb - sådan sagde Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj i går. For på trods af at Nato og USA har afvist, at missilet, der i tirsdags ramte Polen og dræbte to personer, kom fra Rusland, så fastholder Zelenskyj sin overbevisning om det modsatte. Vi taler om, hvorfor den ukrainske præsident på det her punkt går stik mod USA og Natos linje. Dagens værter: Karen Hjulmand og Henrik Lerche. Dagens redaktør: Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/17/20221 hour, 50 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Orientering: Ukrainsk missil flyver ind over Polen, siger Biden - mens Trump flyver ind i den republikanske valgkamp

I går ramte et missil den polske landsby Przewodow, der ligger tæt på den ukrainske grænse. Det er stadig ikke fastslået, hvem der affyrede misilet, eller hvordan det er havnet på den polske side af grænsen. Vi snakker med major Kristian Lindhardt fra forsvarsakademiet og ser på, hvad vi ved indtil videre. I nat kom Trump endelig med meldingen om, at han genopstiller til valget om at blive republikanernes næste præsident - men hvordan har rektionerne været i USA? Tyskland investerer massivt i egne energiselskaber. Er Europa ved at gå fra russisk til tysk afhængighed i engergisektoren? Alt dette og meget mere i Orientering fra klokken 16.05. Marianne Skovlund og Søren Carlsen er værter. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/16/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: G20 topmøde på Bali og Cop 27 i Sharm el Sheik

"Verden bør støtte oprettelsen af et specialtribunal vedrørende Ruslands ulovlige aggression mod Ukraine og stiftelsen af en international mekanisme til at kompensere for alle de ødelæggelser, denne krig har forårsaget." Sagde Ukraines præsident Zelenskyj til alverdens statsoverhoveder forsamlet til G20 topmøde på Bali via en telelink. Hør mere om Zelenskyjs tale og reaktionerne. EU kan nu øge sit klimamål fra 55 procent CO2 reduktion i 2030 til 57 procent, lyder det fra EU's klimakommissær på COP 27 i Sharm el Sheik i dag. Alligevel kalder NGO klimarådgiver EU's udspil for "brødkrummer". Debat i dagens program. I nat dansk tid kommer USAs tidligere præsident Donald Trump med en efter eget udsagn "stor udmelding". Det proklamerede han sidste tirsdag på aftenen for det amerikanske midtvejsvalg. "Jeg kommer med en stor udmelding på tirsdag den 15. november fra Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida", siger altså her Donald Trump. Det forventes, at USAs tidligere præsident vil annoncere, at han agter at genopstille som præsidentkandidat for republikanerne i 2024. Men spørgsmålet er så, om han vil lykkes med at få tilstrækkelig opbakning i sit parti. Der er nemlig en række andre kandidater, der så småt begynder at blive nævnt i de republikanske kroge. Mød nogle af dem i Orientering. Karen Hjulmand og Marianne Skovlund er værter. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/15/20221 hour, 49 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Orientering: Socialdemokraterne forærer Venstre formandsposten i Folketinget

Her i weekenden ringede Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen til Mette Frederiksen og forslog, at Venstres Søren Gade bliver ny formand for Folketinget. Og den fungerende socialdemokratiske statsminister var hurtig til at bakke det forslag op. Noget som ikke mindst gjorde hovedpersonen Søren Gade meget glad. Mens vi venter på om Trump igen vil forsøge at blive det republikanske parti præsidentkandidat - hvem er det så egentlig demokraterne har tænk sig at stille med til præsidentvalget i november 2024. Bliver det den kraftigt aldrende siddende præsident Joe Biden, eller vil det blive yngre kræfter, der skal tage den kamp. At havene er fulde af plastik, der havner i rigtig mange havdyr- og fiske maver er noget vi har haft fokus på en del år efterhånden. Nu kommer turen til al den plast der er i vores landbrugsjord og bliver optaget i planterødderne på eksempelvis kartofler og gulerødder. Dagens værter: Karen Hjulmand og Søren Carlsen. Dagens redaktør: Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/14/20221 hour, 50 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Orientering

www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/13/20221 hour, 50 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Orientering

www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/12/20221 hour, 51 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Orientering: Uenighed om behov for arbejdsudbudsreformer

I de igangværende regeringsforhandlinger er behovet for reformer, der øger arbejdsudbuddet et krav fra både Venstre, de radikale og moderaterne. Men med en økonomisk recession lurende i horisonten, er tiden så den rigtige? I Israel er den tidligere premierminister Netanyahu ved at gøre comeback - trods korruptionssager imod sig. Og samtidig er landets præsident blevet fanget i direkte at advare om et af de partier, Netanyahu vil i regering med. Præsidenten troede, at mikrofonen var slukket, da han kom med sin advarsel - men det var den så ikke. Tidligt i morges lokal tid forlod de sidste russiske tropper området omkring Kherson i Ukraine. Sådan siger i hvert fald det russiske forsvarsministerium. Det tyder på, at russerne nu sætter alt ind på at forsvare Krim-halvøen, som Rusland annekterede allerede tilbage i 2014. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/11/20221 hour, 50 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering: I Kyiv vil man se russisk tilbagetrækning før man tror på det

Det var store nyheder, der kom fra Ukraine i går - hvor Rusland meldte ud, at landet trækker sine tropper ud af den vigtige by Kherson i det sydlige Ukraine. Men Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj advarede i sin daglige tale til nationen i aftes mod at glæde sig over nyheden for tidligt. En bred regering henover midten bliver svær at gennemføre uden Venstre, men vil Venstre med i en socialdemokratisk-ledet regering? På den ene side risikerer partiet at sætte sin position som det ledende borgerlige parti over styr, på den anden side kan det at stå udenfor også blive straffet af vælgerne som uansvarligt. Danmark har et af verdens mest ambitøse klimamål og vil nedbringe CO2 udledningen med 70 procent i 2030. Men det kniber med at holde kursen. Konkret handler det om målet for 2025. Her skal man have nået en reduktion på 50-54 procent, men det er usikkert om det kan nås. Det skriver Klimarådet i et nyt notat. Rådet er et uafhængigt ekspertorgan, der både rådgiver regeringen i klimaspørgsmål og kommenterer på klimaindsatsen. Dagens værter: Karen Hjulmand og Henrik Lerche, dagens redaktør: Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/10/20221 hour, 50 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Orientering: Professorer freder Mette Frederiksen i minksagen

I en sag med rigtig mange kommaer, forsøger tre juraprofessorer nu at sætte et punktum. Det handler om minksagen, hvor tre juraprofessorer af egen drift har besluttet at foretage en juridisk vurdering af Mette Frederiksens retlige ansvar i minksagen. Og deres konklusion er, at der ikke er basis for at rejse en rigsretssag. Stemmeoptællingen er ikke slut endnu efter det amerikanske midtvejsvalg i går, og nogle af resultaterne vil måske først være klar i næste måned. Men som det ser ud nu, tegner det til, at det Demokratiske parti beholder sit meget knebne flertal i Senatet, mens de som ventet mister flertallet i Repræsentanternes Hus. For første gang på en klimakonference er det lykkedes en stor gruppe af verdens lande at få begrebet "tab og skade" på dagsordenen Det sker lige nu på COP 27 i Sharm el Sheik i Egypten. Dagens værter er Karen Hjulmand og Michael S. Lund. Redaktør er Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/9/20221 hour, 50 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering: Midtvejsvalg i USA og Cop 27 i egyptiske Sharm el Sheik i fokus

Lige nu er amerikanerne over hele USA i fuld gang med valghandlingen - at afgive deres stemme til midtvejsvalget. Et valg, som vil afgøre, om præsident Bidens demokratiske parti kan beholde sit flertal i kongressen eller om det vil skifte til republikanerne. Stemmestederne åbnede i morges lokal tid og lukker først i nat dansk tid, så vi kender først resultatet i morgen. Men lige nu ser det ud til, at republikanerne vinder flertallet i begge kongressens kamre, Repræsentanternes Hus og Senatet, men det bliver tæt. Og en af de faktorer, der kan få en helt afgørende betydning for udfaldet er, om det vil lykkes at få de unge til at stemme. Der var lagt op til, at årets klimatopmøde, COP27, skulle tage livtag med spørgsmålet om erstaning til verdens fattigste lande, som lider særligt hårdt under de klimaforandringer, som især den højt udviklede del af verden har forårsaget. Men det tegner allerede dystert på mødet i Sharm el Sheik. Den ene kandidat afviser på forhånd valgets resultat. Den anden er en tidligere astronaut og slår på ordentlighed. Ét af de vigtigste slag i den amerikanske midvejs-valgkamp står i delstaten Arizona. Staten kan blive dén stat, der kan give enten Demokraterne eller Republikanerne flertallet i Senatet. Vores korrespondent fortæller fra det slag. Mette vibe Utzon og Michael S. Lund er værter. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/8/20221 hour, 50 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering: Mette Frederiksen fortsætter forsøget på at danne en regering

Partierne har skiftedes til at sidde ved forhandlingsbordet. Nu skal de finde ud af, hvor de kan enes, når det gælder sundhedspolitikken. Der er blevet forhandlet hele dagen i dag, og her på eftermiddagen begynder forhandlingerne at nå deres ende, inden de genoptages i morgen. Konspirationer om stjålne stemmer spreder sig før valget i USA. Tirsdag går amerikanerne til midtvejsvalg. Men i månedsvis har opstillede politikere og lokale grupper spredt konspirationsteorier om valgsvindel. Hvor meget fylder det i valgkampen? Og hvilken konsekvens har det for amerikanernes stemmer. I Ethiopien har oprørshæren "Folkets Befrielsesfront" fra den nordøstlige Tigray-provins de sidste to år kæmpet en blodig borgerkrig mod den etiopiske regering i Adis Abeba - som iøvrigt ledes af den tidligere modtager af Nobels fredspris - premierminister Abi Ahmed. Men for et par dage siden skete der endelig et gennembrud, da Abi Ahmed og repræsentanter for "Folkets befrielsesfront" underskrev en våbenhvileaftale, hvor ti-grin-jaerne tilsyneladende gav store indrømmelser til styret i Adis Abeba. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/7/20221 hour, 50 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering

www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/6/20221 hour, 46 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Orientering: Midtvejsvalg - Scholz i Beijing og Færøerne og nye russisk handelsaftale?

På tirsdag den 8. november er der midtvejsvalg i USA. Et valg der er imødeset med stor spænding i en splittet nation. Lektor Niels Bjerre Poulsen vil tage pulsen på det politiske USA og hvordan demokratiet har det i verdens eneste supermagt, når Donald Trump presser på med sine påstande om, at valget blev "stjålet" af demokraterne i 2020 - og hvis republikanerne ikke er på vagt, så risikerer det samme at ske ved midtvejsvalget. Vi tager pulsen og skal også til USA og med til et demokratisk vælgermøde. Den tyske forbundskansler Olaf Scholz besøgte i går Kina på et officielt 1- dages besøg. Scholz er den første toppolitiker fra et G7 land siden corona-epidemien - og den netop overståede partikongres, hvor Kinas præsident Zi Jinping i dén grad cementerede sin magtbase - der besøger landet. Og besøget i den kinesiske hovedstad er absolut ikke populært alle steder. I EU tales der om tysk alenegang - og kritikken stopper ikke der - men kommer også fra de to andre partier i den tyske koalitionsregering - nemlig det liberale FDP og de Grønne. Scholz må fortælle kineserne, siger de grønne, at Tyskland nu forfølger en ny Kina politik - og FDP siger åbent, at timingen for besøget er helt forkert. Og så skal vi til Færørerne, hvor et sprængfarligt emne lige nu presser sig på: Skal Færøerne fortsat have en fiskeriaftale med Rusland eller skal den lukkes ned? Astrid Berg er vært, Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/5/20221 hour, 51 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Orientering: Mange og lange arbejdsdage venter forude i regeringsforhandlinger

I dag er forhandlingerne om en ny regering begyndt, og fungerende statsminister Mette Frederiksen, som er blevet udnævnt som kongelig undersøger, har brugt dagen på Marienborg, hvor skiftende partiledere én for én er mødt ind til forhandlinger. Men allerede inden første parti blev lukket inden for døren, gjorde Frederiksen det klart over for de fremmødte journalister, at det her kommer til at tage tid. Vintertøj er en god idé, sagde hun. Vi gør status efter første dags forhandlinger, og så dykker vi ned i, hvordan tidligere regeringsdannelser er foregået. Især fire regeringsdannelser gennem tiden er værd at fremhæve. Mens det store politiske hovedbrud herhjemme er, hvilken regering det skal ende med, så er der langt større og mere grundlæggende ting på spil ved det midtvejsvalg, amerikanerne skal til i næste uge. Ifølge Joe Biden handler midtvejsvalget om at bekæmpe en stor trussel mod det amerikanske demokrati. Biden advarer om, at der er over 300 valgfornægtere på stemmesedlerne, og at de kan få en ødelæggende virkning på demokratiet. "Det handler ikke om mig, men om os alle," sagde han i en tale forleden. Men selv om de to partier i amerikansk politik nærmest ligger i krig mod hinanden, så er der mange amerikanere, som nægter at vælge side. De ser hverken sig selv som republikanere eller demokrater, og svinger mellem at stemme rødt og stemme blåt. Orientering er i Atlanta i sydstaten Georgia, hvor vi taler med en af dem, der ikke vil vælge side. Om få dage begynder klimatopmødet COP 27 i Egypten. Et værtsland, der både har grønne ambitioner med vind og sol, men som også eksporterer gas i stor stil lige nu til Europa. Alligevel vil Egypten tilslutte sig et dansk initiativ om at sætte en slutdato for olie-og gasproduktion. Vi har interview med den egyptiske ambassadør i Danmark om planerne. Brita Kvist og Karen Hjulmand er dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/4/20221 hour, 50 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Rampelys

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen. Orientering Weekend spejler ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.
11/4/20220
Episode Artwork

Orientering: Hvem skal lede de Radikale nu?

Nu er opgøret i gang, efter den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, i går gik af. Folketingsgruppen samles, og derfor ser vi på, hvem der kan blive den nye leder, og hvad partiet stiller op med, at partiet længe har prøvet at positionere sig alene på midten i dansk politik. Men er de nødt til at gøre sig endnu mere umage med at fastholde den position, nu hvor der er kommet konkurrence fra Moderaterne? Og så ser vi frem mod i morgen, hvor regeringsforhandlingerne begynder, og hvor Radikale kan få en nøglerolle, hvis en midterregering kommer på bordet. Rød blok vandt valget med et mulehår. Men efter at stemmerne er talt op, viser det sig, at de blå partier inklusiv Moderaterne faktisk fik knap 70.000 flere stemmer end de røde. Hvordan hænger det sammen? Og det tætte valgresultat betyder også, at de nordatlantiske mandater kan komme i spil. Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz peger på Mette Frederiksen, men hun lyttede alligevel interesseret, da hendes telefon ringede, og Moderaternes Lars Løkke Rasmussen var i den anden ende. I dag taler vi med Sjúrður Skaale, der er blevet valgt til Folketinget på et færøsk mandat. Han er godt nok socialdemokrat, men synes alligevel ikke, det er godt, at nordatlantiske mandater får afgørende magt over, hvilken regering Danmark får. Der er bare fem dage til, at amerikanerne skal vælge medlemmerne af deres parlament, Kongressen med de to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus. Og i nat har USA's præsident Biden i en tale advaret om, at Demokratiet er i fare. Samtidig tyder det på, at det Republikanske parti vil erobre flertallet i både Senatet og Repræsentanternes Hus. Vi ser frem mod midtvejsvalget i næste uge. Brita Kvist og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Christian Brandt Pedersen og Tine Linde er redaktører. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/3/20221 hour, 50 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Orientering: VALG - VALG - VALG

Hvad skete der, da danskerne gik til valg - vinderne - taberne. Hvordan bliver den nye regering og hvordan ser det ud rundt i landet? Orientering i dag onsdag står i valgets tegn. Vi byder på 2 timers tour de force rundt i danskernes valg. Blandede valgbolsjer fra hele landet. Lyt med fra 16.05 og to timer frem. Værter er Brita Kvist og Mathias Bay Bundgaard. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/2/20221 hour, 50 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Orientering: Valgaften på P1 Orientering

I dag går danskerne til folketingsvalg. P1 Orientering dækker valgaftenen. Vi er der, når valgstederne lukker, når de første prognoser er klar, og vi er der, når stemmerne tælles op. Michael S. Lund og Mette Vibe Utzon er dagens værter. Christian Brandt Pedersen og Tine Linde er redaktører. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
11/1/20221 hour, 50 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Orientering: Dagen før dagen: Knap hver tredje beslutter sig inde i stemmeboksen

Almindeligvis bliver antallet af tvivlere færre og færre, jo tættere en valgdag nærmer sig. Denne gang er kurven pludselig gået op igen. Hvorfor er så mange i tvivl, og hvorfor er nogle, der måske havde taget en beslutning, pludselig blevet tvivlere igen? Russerne har suspenderet aftalen om at eksportere korn fra Ukraine. Det sætter de øvrige parter i aftalen, Ukraine, Tyrkiet og FN, under pres, mens skibene ligger i kø. Vi ser på kornkrisen, der er blusset op. Mange tusinde danskere bliver fra midnat ude af stand til at komme i kontakt med deres netbank, fordi NemID lukkes ned og kun MitID kan bruges. Og det er der mange - især ældre og syge - der ikke har mulighed for. Og bankerne er kun de første, der overgår til MitID. Vi taler med nogle af dem, der er frustrerede over at blive koblet af. Brita Kvist og Henrik Lerche er dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/31/20221 hour, 50 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Orientering: Moderaterne og de radikale slås om midten

Med Moderaternes og Lars Løkke Rasmussens medvind i meningsmålingerne, risikerer Radikale Venstre - som ellers har rakt ud efter midten i dansk politik i årevis - at blive halveret ved valget 1. november. Men hvordan kan det være, at midterglade Radikale Venstre står til det dårligste valg siden 1998, nu når valget for første gang i mange år står til at blive afgjort på midten Israelerne skal også til stemmeurnerne og de er lidt bedre trænet til valgkamp end vi er herhjemme - det er nemlig hele femte gang på fire år, at israelerne skal stemme om, hvem der skal have magten i landet. Og hvis man skal tro de seneste meningsmålinger, så står det til at blive et tæt valg mellem tidligere premierminister Benjamin Nethanyahu og højrefløjen og så den nuværende premierminister Yair Lapid og hans støtter¨. I løbet af valgkampen har vi her på programmet hver søndag afsat den sidste halve time af Orientering til at nærlæse valgkampen og analysere diverse kampagner og forslag sammen med vores panel af politiske analytikere. I dag sammen med: Niels Thulesen-Dahl, politisk analytiker på Jyllands-Posten og Kristian Madsen, ansvarshavende chefredaktør på A4 medier. Værter: Brita Kvist og Michael S. Lund Redaktør: Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/30/20221 hour, 52 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering: Fokus på Moderaternes politik kan skræmme vælgere væk

Det er næppe for meget sagt, at Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne fylder meget i valgkampen. Mest har fokus været på, at partiet er stormet frem i meningsmålingerne - og nu ser ud til at blive det tredjestørste parti i Danmark. De seneste dage er fokus så skiftet over på Moderaternes politik og særligt et forslag om et fremtidigt opgør med folkepensionen. Den norske by Tromsø er blevet centrum for en historie der mest af alt minder om en spion-thriller. Og sagen handler om en brasilianer - eller det troede man han var - som var tilknyttet Universitetet i Tromsø, hvor han forskede i hybrid krigsførelse - altså angreb på staters infrastruktur og så videre. Når man er 18, må man stemme! Og dét, er der mange der gerne vil - ved valget i 2019 stemte over 84% af de 18-årige. Det ligger meget tæt på gennemsnittet. Men efter at de unge har prøvet at sætte deres første kryds - så sker der noget dramatisk: Lysten til at stemme falder til 77,8% og først ti år senere i livet er valgdeltagelsen tilbage på niveau med de unge dage. Dagens værter er Brita Kvist og Michael S. Lund Dagens redaktør er Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/29/20221 hour, 52 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: Skæbnevalg i Brasilien søndag - går landet med Bolsonaro eller Lula da Silva?

I Brasilien løber anden runde af præsidentvalget af stablen på søndag - det er altså her, det endelig bliver afgjort, om det bliver den nuværende præsident Jair Bolsonaro eller hans venstreorienterede rival Lula da Silva der får magten i landet de næste fire år. Indtil videre fører Lula da Silva i meningsmålingerne - men hvad er det egentlig for to forskellige scenarier brasilianerne ser ind i hvis de får den ene eller den anden som præsident? Det ser vi nærmere på sammen med vores Sydamerika-korrespondent Kristian Almblad. Den amerikanske milliardær og Tesla-chef Elon Musk har nu endelig afsluttet den handel, der gør ham til ejer af det sociale medie Twitter. Efter mange måneders juridisk tovtrækkeri er handelen nu faldet på plads - og Elon Musk betaler astronomiske 44 mia dollars for Twitter. "Fuglen er befriet", skrev han selv på netop Twitter, med hentydning til Twitters logo, en lille hvid fugl på blå baggrund. I går fortalte vi, hvordan kinesiske betjente udstationeret i Holland, uden hollandske myndigheders viden chikanerer kinesere bosiddende i landet, og truer dem, hvis de er kritiske overfor Kinas regering. Hollandske journalister afslørede tidligere på ugen, hvordan det, de kalder "uofficielle kinesiske politistationer", fungerer i Holland, uden myndighedernes viden. Mette Vibe Utzon og Henrik Lerche er værter. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/28/20221 hour, 50 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering: Verdens klimaløfter er utilstrækkelige

Den årlige rapport fra FN's Miljøprogram kommer ikke med opløftende konklusioner. For selv med de nuværende klimaløfter, som de 194 lande, der har underskrevet Parisaftalen, er kommet med, så er vi på vej mod en temperaturstigning, der er langt højere end det, der er målet i Parisaftalen. Den årlige Emission Gap rapport, der udkom i dag, måler nemlig klimakløften imellem, hvor meget landene reelt har planlagt at reducere deres CO2-udledninger målt op imod, hvad de burde have planlagt på nuværende tidspunkt, hvis grænsen på global opvarmning på maksimalt halvanden grad skal nås. Vi ser på, hvor galt det står til på verdensplan og herhjemme, og så hører vi fra to klimabekymrede unge, der har skrevet nogle svære beskeder til deres familier og opfordrer dem til at stemme grønt til folketingsvalget. I Ukraine er det fortsat ukrainerne, der har fremgangen på slagmarken langt de fleste steder. Men der er et enkelt sted, hvor russiske styrker rykker frem. Byen Bakhmut i den østlige Donetsk region er i øjeblikket under ukrainsk kontrol, men russerne har nu igennem længere tid brugt store styrker og ressourcer på at forsøge at erobre den. Det går ikke hurtigt, kun få hundrede meter ad gangen. Vi ser på, hvordan russiske lejesoldater har forsøgt at indtage byen i månedsvis med store tab til følge, og på hvordan det påvirker det ukrainske samfund, at det er lykkedes russerne at lamme dele af den ukrainske elforsyning. Der er mange meningsmålinger. Og der er mange udsving. Men med en lille uge til den store valgdag, er der ét parti, der har ligget stabilt midt i det hele og lige så stille vokser i opbakning. Er forklaringen, at det parti, der lever skjult, lever godt? Og hvor vil partiet gerne se sig selv i en kommende regering, der måske kan blive dannet over midten? Vi spørger SFs formand Pia Olsen Dyhr, der er dagens gæst i valgprogrammet "En stemme på". Michael S. Lund og Henrik Lerche er dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/27/20221 hour, 50 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Orientering: Længe ventet løfte om milliarder på vej til de offentligt ansatte

Så kom det længe ventede forslag fra Socialdemokratiet om bedre løn og arbejdsvilkår til ansatte på velfærdsområdet. Tre milliarder kroner og syv principper for bedre løn og arbejdsvilkår er Regeringen forslag til at løse de problemer, der er i dag er med at rekruttere og fastholde arbejdskraft på flere områder i den offentlige sektor. Pengene skal blandt andet bruges på et lønløft i sundhedssektoren, ældreplejen, i daginstitutioner og i Kriminalforsorgen. Men vil det løse problemet med manglende hænder i blandt andet sundhedsvæsenet, der er ved at knække midt over? Kan den danske model holde til, at Regeringen målretter penge på den her måde? Og er det overhovedet nok til at afværge det reallønstab for den enkelte medarbejder, som den høje inflation har medført? I Orienterings valgmagasin, hvor de fleste partiledere efterhånden har været forbi, er gæsten i dag Francisca Rosenkilde fra Alternativet. Et parti, hvor personslagsmål var ved at sende partiet helt ud i kulden, men som nu er tilbage med de grønne mærkesager og bedre meningsmålinger. Men er er de interne slagsmål fortid i partiet, og har de fornyet sig nok til at komme over spærregrænsen? Karen Hjulmand og Michael S. Lund er dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/26/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: Rusland obstruerer nuværende kornaftale med Ukraine - derfor venter 150 fyldte kornskibe på reden ved Istanbul

Lige nu venter flere end 150 skibe med korn fra Rusland og Ukraine i havnen i Istanbul. De kommer ikke videre med deres last med korn til verdensmarkedet, før de er blevet kontrolleret i henhold til den aftale, der blev indgået i juli i år mellem FN, Ukraine , Rusland og Tyrkiet, men russerne obstruerer aftalen. Fem palæstinensere blev i nat dræbt af israelsk militær i byen Nablus på den nordlige del af den besatte Vestbred, som Israel besatte helt tilbage i 1967. Drabene fandt sted, da israelsk militær satte et angreb ind mod en palæstinensisk oprørsgruppe, Areen al-Ossoud - Løvens Hule på dansk. Vi kigger nærmere på, hvad der konkret skete i Nablus. At tale om feministisk udenrigspolitik afleder opmærksomheden fra det, der er vigtigt, siger Sveriges nye udenrigsminister, Tobias Billström. Han skruer samtidig bissen på overfor blandt andet PKK ved at erklære, at den kurdiske bevægelse er en terrororganisation, som ikke må arbejde i Sverige. Vi ser nærmere på Sveriges nye retning i international politik. Mette Vibe Utzon og Karen Hjulmand er værter. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/25/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: Rishi Sunak - efter alle solemærker at dømme - Storbritanniens næste premierminister

Han var finansminister under Boris Johnson: Han var med til at dolke sin chef og fratage ham jobbet, og så tabte han valget om at blive den næste premierminister til Liz Truss. Men nu er det næsten ganske vist, at 42-årige Rishi Sunak med de indiske rødder, bliver landets næste premierminister efter de 44 dage på posten, som Liz Truss fik. Men hvem er Rishi Sunak egentlig, og hvad står han for? Det giver vi bud på i dagens Orientering. I dag præsenterede SF sit landbrugsudspil, og SF sætter som det første parti tal på den CO2-afgift, som partiet mener landbruget skal pålægges. SF vil have, at landbruget skal betale 750 kroner per ton udledt ton CO2 inden år 2030 og forslår i dag, at de landmænd, der dyrker såkaldte lavbundsjorde skal betale den pris allerede om tre år. Men hvordan har SF fundet frem til lige nøjagtig den pris? Ukraine er ikke et rigtigt land. Det mener den russiske præsident. Men at opfordre til at drukne ukrainske børn i en flod var trods alt åbenbart for stærkt for chefredaktøren af Russia Today, for studieværten, der kom med den kommentar, er blevet suspenderet. Hør om forskellen på det, russerne hører hver dag, og den del af den russiske propaganda der er beregnet på et vestligt publikum. Brita Kvist og Karen Hjulmand er værter og Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/24/20221 hour, 50 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Orientering: Xi Jinping cementerer sin magt og skifter grundigt ud i den kinesiske top.

Kinas præsident Xi Jinping blev tidligt i morges udpeget til endnu fem år som generalsekretær for Kinas kommunistiske parti. Dermed er han så godt som sikker på endnu en periode som præsident for landet, som han allerede har styret i et årti. Partiet foretog samtidigt udskiftninger i de magtfulde organer politbureauet og den stående kommité. Vi taler med en ekspert om, hvad den nye ledelse betyder for Kina - og for omverdenen. Vi skal ikke mange dage tilbage, før det ville have lydt helt utænkeligt. Men nu ser det pludselig ud til at være en reel mulighed: At den tidligere premierminister i Storbritannien Boris Johnson, som i sin tid i embedet var ramt af den ene skandale efter den anden, nu er en reel kandidat til posten som ny leder for de Konservative. Johnson og familien kom forleden hjem fra ferie i den Dominikanske Republik og i går aftes mødtes han med den umiddelbare favorit til at overtage posten - tidligere finansminister Rishi Sunak. Det var et kort møde, hvor intet er kommet ud. Så nu står vi her med 3 kandidater: Sunak, Johnson og Penny Mourdaunt, som var med i Truss' regering, som outsider. Hver søndag op til valget bruger vi den sidste halve time af Orientering til at nærlæse valgkampen og analysere diverse kampagner og initiativer sammen med vores panel af politiske analytikere . I dag er det Niels Thulesen-Dahl, politisk analytiker på Jyllands-Posten og Kristian Madsen, ansvarshavende chefredaktør på A4 medier. Værter er Brita Kvist og Henrik Lerche. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/23/20221 hour, 52 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Orientering: Europa på gaderne i støtte til iranske demonstranter

Protesterne i Iran fortsætter, og det gør den internationale støtte til demonstranterne også. Her til eftermiddag ved en stor demonstration i Berlin, hvor tusindvis af europæere er samlet for at vise deres opbakning til de mange iranere, der på femte uge kæmper mod styret. Italien har nu præsenteret sin nye regering med Giorgia Meloni i spidsen. Og ikke bare er ministrene nye, ministerierne har også fået nye navne, der understreger den værdipolitiske kamp i Italien. For eksempel bliver der et ministerium for "familie, fødsel og lige muligheder". Vi får en analyse. Regeringens støttepartier forsøger at få hasselmusen med ind i valgkampen. Et lille dyr, der sover det meste af sit liv væk. Hasselmusen med de store bedende øjne er nemlig en truet art i Danmark, ligesom over 1800 andre arter, og Danmark ligger meget langt fra EUs målsætning når det gælder biodiversitet Det vil partierne ændre med en bindende naturlov. Vi har ledt efter hasselmusen og svaret på, hvad der skal til for at rette op på situationen. Dennes uges politiske lørdagshjørne består af tidligere næstformand i LO Tine Aurvig-Huggenberger og forfatter, historiker og debattør Christian Egander Skov. De vender ugen, der er gået og den nyeste måling fra Epinion, der gør Moderaterne det tredjestørste parti, og som gør Liberal Alliance på størrelse med Konservative. Og så vender vi denne uges pressemøde i blå blok, hvor partilederne fik solen i øjnene. Brita Kvist og Henrik Lerche er dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/22/20221 hour, 52 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering: Tilråb og tilsvinelser præger britisk politik

Den britiske premiermiister Liz Truss' afgang i går viste endnu engang, at britisk politik kan være en brutal affære - båret af hån og latterliggørelse. Der er dårlig stemning mellem Tysklands kansler Olaf Scholz og seks af hans ministerier. Scholz vil nemlig sælge en del af Hamborg havn til det statsejede kinesiske rederi Cosco. Men det salg er en meget stor del af hans koalitionsregering mildest talt ikke enige i. I dag er Radikales politiske leder i Folketinget, Sofie Carsten Nielsen, gæst i vores valgmagasin En Stemme på. De radikale står til næsten en halvering i Folketinget. Dagens værter er: Mette Vibe Utzon og Henrik Lerche. Redaktør er: Christian Brandt Pedersen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/21/20221 hour, 50 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Orientering: Liz Truss trækker sig

I går lovede hun at blive og kæmpe trods byger af kritik. Alligevel trak Lizz Truss sig i dag som premierminister i Storbritannien efter kun 44 dage på posten. Dermed bliver hun den premierminister, der har siddet i kortest tid i Storbritanniens historie. Truss forklarede, at hun kom til i en kaotisk tid, og at hun ikke har kunne levere det, hun lovede. Men hvad fik hende til at tage den endelige beslutning, og hvem skal nu flytte ind på Downing Street nummer 10? Russiske tropper gør nu klar til at forlade den ukrainske region Kherson, som sammen med tre andre områder blev annekteret af Rusland ved en ceremoni i Kreml i September. Samtidigt vil den russisk-indsatte ledelse i regionen forflytte 50-60.000 civile ind i det egentlige Rusland. Planen er at efterlade Kherson mennesketomt og infrastrukturen smadret. Normalt vil en russisk TV-seer se flest positive nyheder om Ruslands krig i Ukraine, men nu er beskrivelsen af hvordan det går de russiske styrker blevet mere pessimistisk. "Der kommer ikke nogen gode nyheder de næste par måneder", lyder det blandt andet. Ved folketingsvalget i 2015 overraskede det stort, at Dansk Folkeparti blev det næststørste parti. Ved sidste folketingsvalg i 2019 blev Dansk Folkeparti mere end halveret. Under denne valgkamp placerer flere meningsmålinger partiet omkring spærregrænsen. Hvad er årsagerne til, at partiet bløder både vælgere og partimedlemmer i så høj grad, og hvad vil de gøre for at vende udviklingen? Partiformand Morten Messerschmidt gæster dagens valgmagasin "En stemme på". Karen Hjulmand og Brita kvist er dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/20/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: Oppositionen vil ha' Socialdemokraterne ud af busken i Findsen-sagen - mens mange vælger stadig ikke har bestemt sig.

Berlingske har i dag offentliggjort anklageskriftet mod Lars Findsen. Vi ser på, hvilke nye oplysninger det bringer frem i lækage-sagen. Strømafbrydelser og ingen vand i hanen - det er virkeligheden i Ukraine i kølvandet på en række russiske angreb. som ifølge Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj har ødelagt hvert tredje kraftværk på under to uger. Vi er med direkte fra Kyiv. Flere og flere partier i valgkampen bliver enige om at en CO2-afgift på landbrugets udledninger skal gennemføres. I søndags kom regeringen med et udspil, som også blev et emne ved statsministerkandidat-debatten om aftenen. Mette Vibe Utzon og Karen Hjulmand er værter. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/19/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: Et paradigmeskifte i svensk politik - ny svensk regering på plads

I dag blev den nye svenske regering og dens ministre præsenteret. Moderaterne får 13 ministerposter, Kristdemokraterne får 6 ministerposter og Liberalerna får 5. Vi taler med en ekspert om de største overraskelser i den svenske regering, og hvordan Sverigedemokraternas politik vil komme til at præge regeringssamarbejdet. Dyr gas er billig igen nu - og hvor længe har vi den billige gas og hvad er egentlig op og ned med gaspriserne? Det taler vi med en ekspert om. Den kinesiske præsident Xi Jin Pin sagde i dag på kommunistpartiets kongres i Beijing, at det kinesiske forsvar skal være tættere bundet op på det kinesiske kommunistparti. Hvad mener han egentlig med det? Vi søger et svar. Marianne Skovlund og Karen Hjulmand er værter. Erik Weir redigerer. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/18/20221 hour, 50 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Orientering: FE-sagen skal ikke i syltekrukke

Alt tyder nu på, at der efter valget er flertal for at iværksætte en undersøgelse af FE-sagen. Og at den skal sættes i gang sideløbende med en retssag mod tidligere FE-chef Lars Findsen. Ekspert siger go' idé, at sætte undersøgelse i gang. I otte måneder har en kritisk rapport om forholdene i EUs grænseagentur Frontex været holdt hemmelig. Nu er den lækket og bekræfter hvad mange NGO'er og medier har sagt og dokumenteret i flere år: At Frontex systematisk har dækket over de ulovlig pushbacks af migranter, som græske grænsevagter har foretaget. Og dermed set gennem fingre med krænkelser af menneskerettigheder. I dag mødes EU's udenrigsministre i Luxembourg - med et punkt på dagsordenen - nemlig yderligere sanktioner mod Iran. Marianne Skovlund og Karen Hjulmand er værter. Erik Weir redigerer udsendelsen. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/17/20221 hour, 50 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Orientering: Verdens største kommunistparti holder vigtig kongres

Sikkerhedspolitik var noget af det, der fyldte mest i den tale, Kinas præsident Xi Jinping i dag åbnede Det Kommunistiske Partis 20. partikongres med. Vi ser på, hvilke udfordringer står Kina over for, og hvilken sikkerhedspolitik vi kommer til at se fra Kina fremover. Og så ser vi på den kinesiske økonomi, der påvirker hele verden. Kinas hårde nedlukninger for at udrydde Corona har haft voldsomme konsekvenser for økonomien i verdens mest folkerige land. Men intet tyder på, at regeringen vil ændre kurs. Med 40.000 vælgererklæringer på halvandet døgn kom Inger Støjbergs parti Danmarksdemokraterne historisk godt fra start. Og siden partiet kom med i meningsmålingerne i juni, har over 10 procent af vælgerne peget på Støjbergs nye parti. Men i den seneste meningsmåling fra Epinion ser det ud til, at Danmarksdemokraterne har mistet momentum. Samtidig stormer Moderaterne frem. Men hvad kan være årsagen til, at Inger Støjberg ser ud til miste lidt vind i sejlene, mens Lars Løkkes nye parti gør det modsatte? "Hvis Pape bliver statsminister, vil et frugtbart og godt samarbejde være meget begrænset". Sådan lød det fra den grønlandske landsstyreformand Mute B Egede efter, at den konservative leder, Søren Pape Poulsen, indrømmede, at han kan have sagt, at "Grønland er Afrika på is". Forholdet mellem København og Nuuk har fået stadigt større betydning de seneste år, og derfor er det langt fra ligegyldigt, om grønlandske politikere mister troen på et godt samarbejde med en kommende statsminister. Vi ser på, hvordan forholdet mellem Danmark og Grønland har ændret sig, og spørger, hvad det er, der er på spil for Danmark i relationen til Grønland. Mette Vibe Utzon og Henrik Lerche er dagens værter. Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/16/20221 hour, 52 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: Nej til asyllejre i Rwanda er ikke en del af Enhedslistens krav til en ny regering

For Enhedslisten er regeringens planer om at oprette asyllejre i Rwanda ikke et ultimativt spørgsmål. Man vil i stedet prøve at få en ny regering til at skrive under på en mere generel erklæring om at overholde menneskerettighederne. Det Radikale Venstre har foreslået helt at afskaffe karaktererne i 1.G for at lette presset på eleverne. Det gør de, fordi der i denne uge udkom et studie fra Center for Ungdomsforskning der viser, at præstationspres og øget tempo i uddannelsessystemet er en væsentlig grund til børn og unges stigende mistrivsel. Søndag samles de øverste ledere af Kinas regerende kommunistparti til en række hemmelige møder, taler og fordeling af magtfulde positioner og medlemskab af udvalg. Det foregår på den partikongres, kommunistpartiet holder hvert femte år. Og her forventer alle, at Kinas leder, Xi Jinping, genvælges til en trejde periode som præsident - hvilket ikke er sket siden formand Mao Zedong Henrik Lerche og Mette Vibe Utzon er dagens værter. Christian Brandt Pedersen er dagens redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/15/20221 hour, 52 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Orientering: Usikkert om der er tavshedspligt i Findsen-sagen

Regeringen forsvarer sig mod anklagerne fra Lars Findens bog ved at henvise til tavshedspligten. Men er det sandt, at de ikke kan udtale sig i sagen på grund af tavshedspligten? Den såkaldte 6. januar-komité der igennem en længere periode har undersøgt Donald Trumps rolle i stormen på kongressen sidste år har nu enstemmigt besluttet, at den tidligere præsident skal stævnes. P1 Orienterings valgmagasin, 'En stemme på' - har i dag besøg af Nye Borgerlige og partiets formand Pernille Vermund. Karen Hjulmand og Michael S. Lund er dagens værter. Christian Brandt Pedersen er dagens redaktør. www.dr.dk/lyd/p1/orientering
10/14/20221 hour, 55 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Orientering: Døren til EU-medlemskab er åbnet på klem for Ukraine, Moldova og Georgien

Ukraine og Moldova har i dag fået EU-Kommissionens grønne lys til at blive kandidater til EU-medlemskab, mens Georgien får samme tilbud, hvis de opfylder en række krav. Men hvad er næste skridt på vejen? Og hvad stiller man op med den lille, men vigtige detalje, at ingen af de tre lande lige nu har fuld kontrol over deres eget territorium? Og hvordan kan præsident Putin og Rusland tænkes at reagere på, at EU nu rykker tættere på tre lande, som Rusland opfatter som inden for deres interessesfære. Så kom den besked, som fleste måske nok havde ventet. Tidligere formand for Dansk Folkeparti og medstifter af partiet, Kristian Thulesen Dahl, meddelte i dag, at han ikke stiller op for partiet ved det kommende Folketingsvalg. Det har fået en anden stor DF-profil, Søren Espersen, til også at overveje sin fremtid i partiet. Meldingerne kommer efter længere tids uro. Vi spørger, om partiet kan holde til et farvel til de to store profiler. Statsminister Mette Frederiksen har på årets Folkemøde foreslået, at karakteren 10 skal være det maksimale gennemsnit for at komme ind på en videregående uddannelse. Og at der er god grund til at diskutere stress og mistrivsel blandt unge, viser også en ny undersøgelse fra pensionsselskabet PFA. Langt flere unge mellem 16 og 24 år får psykiske udfordringer i år end sidste år. Vi ser på de unges mistrivsel. Mette Vibe Utzon og Henrik Lerche er dagens værter, Tine Linde er redaktør. www.dr.dk/orientering
6/17/20221 hour, 50 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Bagom: Fra politiker til lobbyist

Flere ministre og prominente folketingspolitikere har de seneste år skiftet hverdagen på Christiansborg ud med et liv som lobbyist. I den her episode kan du blandt andre høre Henrik Sass Larsen fortælle om turen fra politiker til lobbyist. For hvad laver en lobbyist - og er det et problem, når politikere tager turen direkte fra Christiansborg til lobbyistbranchen? I Bagom fra Orientering kan du høre journalist Solveig Bjørnestad dykke ned i diskussionen om svingdørslobbyisme. Bagom er en ny podcast, der hver uge dykker ned i en vigtig historie - fundet og fortalt af Orienterings journalister. Vært: Nickolaj Sander.
5/20/20220
Episode Artwork

Rampelys: Narendra Modi

Han er overhoved for knap 1.4 milliarder indere, og nu er han også en af Danmarks bedste venner. Den indiske premierminister Narendra Modi kæmper med mangel på vand og energi og søger hjælp udefra til grønne løsninger, og dem har Danmark. Han er ambitiøs og visionær, men også en hinduistisk nationalist, der regerer med topstyring. Og så leder han et land, hvor bureaukrati, korruption og langtrukne retssager er en del af pakken, og hvor muslimer føler sig udsat for pres og chikane. Hør hvem det egentlig er, Danmark binder an med, i det nye dansk-indiske grønne partnerskab. Stig Toft Madsen, tilknyttet nordisk institut for asien-studier samt Sonja Furu, Journalist i New Delhi og skribent for Weekendavisen hjælper med at tegne portrættet af Narendra Modi. Vært: Brita Kvist.
5/6/202250 minutes, 17 seconds