Winamp Logo
Ναυαγοί με τον Παύλο Τσίμα Cover
Ναυαγοί με τον Παύλο Τσίμα Profile

Ναυαγοί με τον Παύλο Τσίμα

Greek, Social, 1 season, 37 episodes, 1 day, 16 hours, 17 minutes
About
Οι εκλεκτοί καλεσμένοι του Παύλου Τσίμα, καλλιτέχνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δημόσια πρόσωπα, δέχονται μετά χαράς να “ναυαγήσουν” μαζί με τον Παύλο Τσίμα σε ένα ξερονήσι και του εξομολογούνται πράγματα που δεν φαντάζεστε.
Episode Artwork

Δήμητρα Γαλάνη, οι φωνές που τη χάραξαν

Αυτός ο κύκλος των «Ναυαγών» ξεκινάει με μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, που έχει κερδίσει τον θαυμασμό μας, όχι γιατί έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα, ένα δώρο, το δώρο της φωνής της. Αλλά για τον τρόπο με τον οποίο υπηρετεί αυτό το χάρισμα 55 χρόνια τώρα.  Η Δήμητρα Γαλάνη θα μας μιλήσει για τις φωνές που τη χάραξαν και τη χαράζουν ακόμα, για τη μουσική σήμερα, για τις νέες γενιές και για πρόσωπα μυθικά που είχε την τύχη να γνωρίσει και να συνεργαστεί. 
10/17/20241 hour, 3 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Γιάννης Πετρίδης, ο άνθρωπος που μας έμαθε μουσική

Η εκπομπή του από το 1975 μέχρι σήμερα, θεωρείται η καλύτερη μουσική εκπομπή στο ραδιόφωνο. Η σχέση του με τη μουσική ξεκινάει από πολύ νωρίτερα, όταν στρατιώτης έκανε μια εκπομπή στη Λάρισα, για να βρεθεί μετά στη Music Box, ως υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου και να προτείνει δίσκους του άγνωστου τότε Bob Dylan. Ο Γιάννης Πετρίδης, που έμαθε μουσική πολλές γενιές, είναι ο «ναυαγός» του Παύλου Τσίμα, που του βάζει τον δύσκολο περιορισμό να πάρει μαζί του μόνο 10 αγαπημένα τραγούδια. Ποια διάλεξε, τι λέει για τα ταξίδια του στην Ευρώπη και την Αμερική και πώς θέλει να τον θυμούνται; 
10/16/20241 hour, 3 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Ο λόγος στον Μάνο Χατζιδάκι: Μία εκπομπή-θησαυρός από το 1989

​​Οι «Ναυαγοί» επιστρέφουν με ένα ταξίδι στον χρόνο κι ένα podcast ξεχωριστό και ιδιαίτερο εξαιτίας του προσώπου που «φιλοξενεί». Ένα podcast από το παρελθόν, από το μακρινό 1989. Τότε που ο Παύλος Τσίμας με τον Δημήτρη Δανίκα είχαν ζητήσει στον Μάνο Χατζιδάκι να κάνει μια ραδιοφωνική εκπομπή, να πει ό,τι θέλει και να μας ταξιδέψει στον μουσικό του κόσμο. Δεκαετίες αργότερα ακούγοντάς τον να διατυπώνει τις σκέψεις του και να διαλέγει μουσική καταλαβαίνεις πόσο εξαιρετικά επίκαιρος και μοναδικός είναι. Μια αναπάντεχη εκπομπή προσωπικής εξομολόγησης.  Ποιο θα ήταν το πρώτο κομμάτι που θα διάλεγε ν΄ ακούσουμε;
1/12/202338 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Νίκος Βατόπουλος, φωτογραφίζοντας για χρόνια την Αθήνα

Ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος για πάνω από τρεις δεκαετίες στην «Καθημερινή» και συγγραφέας των βιβλίων «Περπατώντας στην Αθήνα» και «Οι μικροί δρόμοι της Αθήνας», φτάνει «ναυαγός» στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα. Παιδί της οδού Πατησίων, θυμάται να περιδιαβαίνει στα 15 του την Κυψέλη, με μια μικρή Kodak Instamatic στην τσέπη και να φωτογραφίζει κτίρια και γωνίες της πόλης. Σήμερα, έχει αποτυπώσει στην στήλη του στην εφημερίδα αλλά και στα δύο βιβλία του, όλη την τοπιογραφία της Αθήνας, σαν ένα είδος αστικής αρχαιολογίας, χωρίς να νιώθει «νοσταλγός του παρελθόντος» αλλά ένας ευαίσθητος καταγραφέας της μεταπολεμικής περιόδου, που διασώζει εικόνες και μνήμες από την ζωή που άφησε τα ίχνη της στην πόλη. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το παρελθόν και το παρόν της Αθήνας, σαν ένα άλμπουμ φωτογραφιών, με την κάμερα του Νίκου Βατόπουλου.Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Diamonds and Rust (Joan Baez), Ave Maria (Bryn Terfel), Περιμπανού (Μ. Χατζιδάκις), Io che amo solo te (Sergio Endrigo), Imagine (J. Lennon)
12/30/20211 hour, 39 seconds
Episode Artwork

Γιάννα Αγγελοπούλου, γιατί φόρεσε το πιρπιρί και τον ντουλαμά

Η Γιάννα Αγγελοπούλου φτάνει «ναυαγός» στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα. Έχει ήδη διασχίσει δύο «πελάγη», τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η κ. Αγγελοπούλου μιλάει για τη διαφορά που είχαν αυτές οι δύο μεγάλες υποθέσεις που ανέλαβε, για πώς ξεκίνησε σε «λευκό χαρτί» τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων, γιατί επέλεξε να μην υπάρχει ένα κεντρικό σχέδιο εορτασμών αλλά να συμμετέχουν με ιδέες φορείς, δήμοι και πρωτοβουλίες, και για την καινοτόμα απόφαση να μην υπάρξει οικονομική στήριξη από το κράτος. Απαντά επίσης γιατί φόρεσε ένα πιρπιρί, ένα ντουλαμά και άλλες τοπικές φορεσιές και ποιες ήταν οι εμπειρίες της από τις 100 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και τις πολλές χώρες στο εξωτερικό που επισκέφτηκε στη διάρκεια της προετοιμασίας για την επέτειο. Και κάνει τον δικό της απολογισμό για το τι έμαθε, τι κέρδισε και τι ήταν μάθημα ζωής από αυτές τις δύο μεγάλες εθνικές υποθέσεις. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Υπάρχω (Στ. Καζαντζίδης), Ρόζα (Δ. Μητροπάνος), Ας κρατήσουν οι χοροί (Δ. Σαββόπουλος), Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας (Μ. Λοΐζος), Ναμπούκο (Μ.Κάλλας), Τολμώ (Μαρινέλλα-Χατζής), Περασμένες μου αγάπες (Μαίρη Λίντα)
12/9/202156 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Μιχάλης Ρέππας, η επιστροφή ως «Συμπέθερος από τα Τίρανα»

Ο Μιχάλης Ρέππας -το ένα μέλος του διδύμου Ρέππας-Παπαθανασίου που έγραψε ιστορία στην τηλεόραση, στο θέατρο και το σινεμά- είναι ο «Ναυαγός» του Παύλου Τσίμα. Γεννήθηκε στο Λουτράκι και ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει μαθηματικός αλλά στον σεισμό του '81 πήρε την απόφαση να κάνει αυτό που ήθελε και πέρασε στη Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Τον σημάδεψε θεατρικά το Άλσος Παγκρατίου και η Ελεύθερη Σκηνή και θυμάται ακόμη ότι παιδάκι έμεινε δύο ώρες ακίνητο και μαγεμένο στο σινεμά με το «Θάνατος στη Βενετία», κι ας μην καταλάβαινε ακριβώς τι γινόταν στην ταινία. Το «προξενιό» για να γίνουν συγγραφικό δίδυμο με τον Παπαθανασίου το έκανε η Άννα Βαγενά και θεωρεί ότι δάσκαλός τους στον μηχανισμό της φάρσας ήταν ο Αλέκος Σακελλάριος, ως προς τη φόρμα και ο Σταμάτης Φασουλής ως προς τη νέα θεατρική γλώσσα που έφερε το Ελεύθερο Θέατρο. O Μιχάλης Ρέππας μιλάει για τη συνεργασία με τον Θανάση Παπαθανασίου, τους καβγάδες και τον τρόπο που αλληλοσυμπληρώνονται, εδώ και 34 χρόνια, από τις «Τρεις Χάριτες», μέχρι το φετινό «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» και για το συμπέρασμα που κατέληξε για την κωμωδία στα τόσα χρόνια που την υπηρετεί.Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Ο πόλεμος της Μανταλένας (Μ. Χατζιδάκις), Ανέμεσα Σύρο και Τζια (Μ. Θεοδωράκης), Κυριακές στα Τρίκαλα (Γ. Μαρκόπουλος), Οι πίσω μου σελίδες (Δ. Σαββόπουλος), Καινούργια τώρα ζωή (Β. Μοσχολιού), Μαύρο βελούδο (Α.Μάνου), Το δικό σου το μαράζι (Γ. Μητσάκης), Summer in the city (Lovin Spoonful)
11/25/202155 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Σωτήρης Τσαφούλιας, ο άλλος μου εαυτός

Αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής, που βιοπορίζεται από άλλο επάγγελμα, ο Σωτήρης Τσαφούλιας φτάνει «ναυαγός» στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα. Ο σκηνοθέτης που έκανε αίσθηση με τη σειρά «Έτερος εγώ», μιλάει για την Πυθαγόρεια φιλοσοφία και για τη μυθολογία που φανερώνει την ιδιοσυστασία ενός λαού και τη σκέψη του, διαχρονικά. Γεννημένος στον Πειραιά, με πατέρα και παππού καπετάνιους, σπούδασε ναυτιλιακά στην Αγγλία αλλά μπάρκαρε και στο γκαζάδικο του πατέρα του για 6 μήνες σε ένα «συναρπαστικό ταξίδι». Η αγάπη για το σινεμά επανήλθε, βούτηξε στους αρχαίους συγγραφείς και επαναπροσδιόρισε τον εαυτό του απ΄ την αρχή. Πιστεύει ότι «καλλιτεχνία είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι και ζεις» και είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε είδους κακοποίηση των άλλων, πόσο μάλλον στο όνομα της τέχνης. Ανάμεσα στο Χόλιγουντ και την Ελλάδα θα προτιμούσε τη «γειτονιά του», σαν μια μικρή πράξη εθνικής αντίστασης ενώ πιστεύει ότι «Έλληνας γίνεσαι, δεν γεννιέσαι».Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Να παίζει το τρανζίστορ (Μαρινέλλα), Πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για τον Νότο (Θάνος Μικρούτσικος), Να τανε το ΄21 (Γ. Νταλάρας), Πέντε Έλληνες στον Άδη (Παπαϊωάννου), Για κοίτα με στα μάτια (Α. Πάνου), Ασ΄ τον τρελό στην τρέλα του (Α. Πάνου).
11/17/20211 hour, 1 minute, 36 seconds
Episode Artwork

Αλέξης Παπαχελάς, 25 χρόνια έρευνας σε «Ένα σκοτεινό δωμάτιο»

Μεταξύ δημοσιογραφίας και ιστορίας κινείται αυτό το επεισόδιο των Ναυαγών, με καλεσμένο του Παύλου Τσίμα τον Αλέξη Παπαχελά. Στο επίκεντρο το βιβλίο του «Ένα σκοτεινό δωμάτιο», προϊόν έρευνας που κράτησε 25 χρόνια και καλύπτει την περίοδο από τον Απρίλιο του 1967 έως τον Ιούλιο του 1974. Είχε προηγηθεί το βιβλίο «Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας», για τα αίτια που οδήγησαν στη δικτατορία του 1967. Ο Αλέξης Παπαχελάς αφηγείται τι του άφησαν αυτά τα χρόνια έρευνας, παραλειπόμενα από τις συναντήσεις του με τους πρωταγωνιστές των γεγονότων, τους μύθους που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τον χορό των πρακτόρων και τη σχέση της CIA με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, τι έγινε με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο, μια βουτιά στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας και στο πώς μια τόσο μεγάλη τραγωδία έγινε από τόσο μικρούς ανθρώπους. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Κλέφτικος ΙΙ (Σκαλκώτας), κυρά Γιώργαινα (Γιάννης Καλατζής), Είμαστε δυο, είμαστε τρεις (Μίκης Θεοδωράκης), Ένα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη (Σταμάτης Κόκοτας), Εκεί στο νότο (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας), Blowing in the wind (Bob Dylan), My baby just cares for me (Nina Simone).
11/3/202141 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Πετρίδης, ο θρύλος του ραδιοφώνου

Γιάννης Πετρίδης. Ένα όνομα συνυφασμένο για πολλές γενιές με τη μουσική. Ο άνθρωπος που έχει τη μεγαλύτερη δισκοθήκη στην Ελλάδα και η εκπομπή του στο ραδιόφωνο, από το 1975 μέχρι και σήμερα, θεωρείται η καλύτερη του είδους. Ο Παύλος Τσίμας τον καλεί σαν «ναυαγό» και του βάζει τον πιο δύσκολο όρο: να πάρει μαζί του μόνο 10 αγαπημένα μουσικά κομμάτια. Μια συζήτηση με τον άνθρωπο που θέλει να τον θυμούνται σαν «αυτόν που έλεγε τις ιστορίες πίσω απ΄τα τραγούδια». Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Beatles (Please please me), Ray Charles (Hit the road Jack), Nat King Cole (Nature boy), West Side Story (Maria), Steppenwolf (Born to be wild), Μίκη Θεοδωράκη (Απρίλη μου), Μάνου Χατζιδάκι (Κέλομαί σε Γογγύλα), David Bowie (Blackstar), Talking Heads (Once in a lifetime), Beatles (A day in the life), Rolling Stones (She’s a rainbow), Joni Mitchell (Carey), Elton John (Your song), Supremes (Where did our love go)
6/29/20211 hour, 18 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Η Κάτια Δανδουλάκη για το κίνημα #MeΤoo

Η Κάτια Δανδουλάκη έπαιξε μαζί με μορφές του θεάτρου, όπως η Έλλη Λαμπέτη και η κυρία Κατερίνα, αλλά με την ίδια αγάπη έπαιξε και στην τηλεόραση, από τη Μάρμω στους «Πανθέους», και τη Βίρνα στη «Λάμψη», μέχρι σήμερα την Ανέτ στις «Άγριες Μέλισσες». Μοιράστηκε 32 χρόνια κοινής ζωής με τον Μάριο Πλωρίτη, που της γνώρισε πολύ σπουδαίους ανθρώπους αλλά το κυρίαρχο χαρακτηριστικό ήταν ότι οι δυό τους γελούσαν πολύ και με τα ίδια πράγματα. Διαφωνεί με το κίνημα #MeToo, γιατί πιστεύει ότι «δεν χρειάζεται να περάσεις από κρεβάτια για να πετύχεις». Είναι η «ναυαγός» του Παύλου Τσίμα και διαλέγει 10 αγαπημένα της τραγούδια. Ακούστηκαν αποσπάσματα από τα τραγούδια: Let it be (Beatles), Αστρολόγοι (Γ. Νταλάρας), The Wall (Pink Floyd), You are not alone (Michael Jackson), Hello (Lionel Richie), Back to Black (Amy Winehouse), Καμιά φορά (Μαρινέλλα), Ρόζα (Δ. Μητροπάνος), Ποτέ δεν θα μπω σ’ άλλο σώμα (Σ. Κραουνάκης), Πανσέληνος (Χ. Αλεξίου)
6/29/20211 hour, 11 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Γιάννης Ξανθούλης, παιδί μιας σουρεαλιστικής οικογένειας!

Ο Γιάννης Ξανθούλης, χαρισματικός γραφιάς της εφημερίδας, του θεάτρου και της λογοτεχνίας έρχεται «ναυαγός» στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα. Θυμάται τα παιδικά χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, που ο ήχος τους ήταν η… νότα «Μηηη», των απαγορεύσεων, αλλά και το ραδιόφωνο που του κρατούσε με τις ώρες συντροφιά. Περιγράφει την οικογένειά του ως «σουρεαλιστική», με τον ίδιο να δηλώνει ότι θα γίνει «ποιητής», να πίνει κρυφά ούζο γιατί νόμιζε ότι έτσι δεν θα μεγαλώσει, και να αλλάζει το «ποιητής» -επειδή πέθαιναν όλοι νέοι-  σε «συγγραφέας». Μαθητής έγραψε μια δική του Εγκυκλοπαίδεια, όπου κατέγραφε τα πιο απίθανα και παράλογα πράγματα. Σε μια απολαυστική συζήτηση ο Γιάννης Ξανθούλης θυμάται πώς βρέθηκε να γράφει ευθυμογράφημα στις εφημερίδες, τα πρώτα του θεατρικά έργα, τη συνεργασία του με τον Λάκη Λαζόπουλο, την Ελεύθερη Σκηνή, την Αλίκη Γεωργούλη στο θέατρο «Αποθήκη», τη μοναδική «φρικτή» εμπειρία του ως ηθοποιός, το πέρασμά του από το ραδιόφωνο και την παντοτινή σχέση του με το γράψιμο. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Dave Brubeck (Take five), Βίκυ Μοσχολιού (Το τραμ το τελευταίο), Ν. Κηπουργού (Το τραγούδι του σπουργίτη), Μ. Χατζηδάκι (Τα παιδιά του Πειραιά), Ζωή Φυτούση (Φέρτε μου ένα μαντολίνο), Ελίζα Μαρέλι (Απόδραση για δύο), Άλκηστις Πρωτοψάλτη (Φωτογραφία), Yann Tiersen (Summer 78), Παντελής Θαλασσινός (Το πεθαμένο λικέρ), Σήμα εκπομπής του Γ. Ξανθούλη (Ρ/Σ Σκάι), Μαρινέλλα (Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες)
5/19/20211 hour, 9 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Κωνσταντίνος Τζούμας, μια ζωή κινηματογραφική!

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Έχασε τη μητέρα του όταν ήταν 15 χρονών και μαζί έχασε και κάθε ενδιαφέρον για τις σχολικές επιδόσεις. Συνήθιζε να λέει μυθικά ψέματα στους καθηγητές του και πέρασε μια εκρηκτική νεότητα, σαν «η ψυχή του πάρτι», ασχολήθηκε με το χορό -σολίστας στη σχολή της Ζουζούς Νικολούδη- και το θέατρο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των γονιών του ότι «θα γίνει θεατρίνος». Θυμάται απίθανες ιστορίες από τα χρόνια της Νέας Υόρκης με “sex & drugs & rock ‘n roll”, τη ζωή του με την Ίζαμπελ και τα απρόβλεπτα στο γαμήλιο πάρτι τους, τη γνωριμία με την Πάτι Σμιθ, τη Μπιάνκα Τζάγκερ και τη Γιόκο Όνο. Οι ουσίες και η υπερβολή της ξέφρενης ζωής τον κούρασαν και το 1975 επιστρέφει στην Αθήνα και αρχίζει να ασχολείται με το σινεμά, το θέατρο και πολύ αργότερα με το ραδιόφωνο, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό στυλ εμφάνισης και συμπεριφοράς. Ο Κωνσταντίνος Τζούμας είναι ο «ναυαγός» του Παύλου Τσίμα και έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί και πολλά τραγούδια να θυμηθεί.Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Beatles (A day in the life), Rolling Stones (She's like a rainbow), Sinatra (That’s life), Marvin Gaye (What’s going on), Santana (Soul sacrifice), Patti Smith (People have the power), Bryan Ferry (Love is a drug), Μάνος Χατζηδάκις (Όταν έρχονται τα σύννεφα), Miles Davis (Big Time), Amy Winehouse (Don’t go to strangers), David Bowie (Absolute beginners)
5/12/20211 hour, 12 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας εκ γενετής!

Πολυγραφότατος συγγραφέας, από τα 18 του, «έμπλεξε» με την πολιτική στα 52 του, πιστός στη ρήση του Λόρενς Ολίβιε ότι «ο μόνος τρόπος να γίνουν τα πράγματα είναι να τα κάνεις», έζησε σε live τηλεοπτική μετάδοση μια κρίσιμη περιπέτεια υγείας και έχει πάντα σαν μότο ζωής «την καλοσύνη των ξένων». Ο Πέτρος Τατσόπουλος έρχεται «ναυαγός» στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα και θυμάται μια πλούσια σε εμπειρίες διαδρομή. Από το ΠΙΚΠΑ που βρέθηκε μωρό, την υιοθεσία του, τα νεανικά χρόνια και τα βιβλία, την εμπλοκή του στην πολιτική, το ντοκιμαντέρ για το 1821 στον ΣΚΑΙ και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, την περιπέτεια να βρεθεί από το τηλεοπτικό στούντιο στο χειρουργείο και να βγει απόλυτα υγιής. Απαντάει σε όλα και για όλους και διαλέγει μερικά από τα αγαπημένα του τραγούδια.  Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Καίτη Χωματά (Χριστινάκι), Γιάννης Καλαϊτζής (Επιπόλαιος), Elvis Presley (A little less conversation), Duffy (Mercy), Renato Carosone (Tu vuo fa l’Americano), Please, please (James Brown), Μπλε (Πιάνω φωτιά)
4/15/20211 hour, 26 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Η Άννα Διαμαντοπούλου στη «συναρπαστική» νέα εποχή

Η Άννα Διαμαντοπούλου από τα 26 της χρόνια που ανέλαβε νομάρχης Καστοριάς μέχρι το τελευταίο εγχείρημα της υποψηφιότητας για επικεφαλής του σημαντικού διεθνούς οργανισμού ΟΟΣΑ, έχει διανύσει μια μεγάλη πολιτική πορεία: βουλευτής, υπουργός, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έρχεται «ναυαγός» στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα, με τις αγαπημένες της μουσικές, και θυμάται τον αυστηρό κομμουνιστή πατέρα της, την ΠΑΣΠ των φοιτητικών χρόνων και τη συμμετοχή της σε φεμινιστικές διαδηλώσεις, με συνθήματα όπως «Γυναίκα χωρίς άντρα, ψάρι χωρίς ποδήλατο». Αναφέρεται στον «νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία», στο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους του νέου ψηφιακού κόσμου. Δηλώνει τεχνοκράτης και ρεαλίστρια και θεωρεί ότι μπαίνουμε σε μια «συγκλονιστική εποχή».
4/8/202155 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Ο Πέτρος Μάρκαρης βάζει τον αστυνόμο Χαρίτο σε καραντίνα!

Ο Πέτρος Μάρκαρης -ο πιο πολυδιαβασμένος και πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας- γεννήθηκε και μεγάλωσε σ΄ ένα από τα Πριγκηπόννησα, τη Χάλκη. Στην εφηβεία του η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τελείωσε το αυστριακό λύκειο. Θυμάται τον επιθετικό εθνικισμό του κράτους προς τις μειονότητες, που ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Τούρκων και Ρωμιών. Πήγε στη Βιέννη για οικονομικές σπουδές, αλλά τον κέρδισε η μεγάλη του αγάπη για το θέατρο. Ταξίδεψε σ’ όλη την Ευρώπη και στο τότε Ανατολικό Βερολίνο μαγεύτηκε από τις παραστάσεις έργων του Μπρεχτ, ο οποίος τον καθόρισε. Η μπρεχτική «αποστασιοποίηση» είναι φανερή και στο πρώτο του θεατρικό «Η ιστορία του Αλί Ρέτζο» -που ξεγέλασε τη λογοκρισία της χούντας κι έγινε μεγάλη επιτυχία- αλλά και στα αστυνομικά του μυθιστορήματα, με τα οποία είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Είναι ο «ναυαγός» του Παύλου Τσίμα και μιλάει για όλα: για τη συνεργασία του ως σεναριογράφος με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, για την «Ανατομία ενός εγκλήματος», για το πώς γεννήθηκε ο ήρωάς του «αστυνόμος Χαρίτος», για την «τριλογία της κρίσης», για την κατάσταση της πολιτικής και του πολιτισμού σήμερα και για το νέο βιβλίο που ετοιμάζει. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Bizim Adalar, Τα Ελληνοτουρκικά, Brahms (2η συμφωνία), Μάνος Χατζιδάκις (Ο Μεγάλος Ερωτικός), Μίκης Θεοδωράκης (Canto General, Los Libertadores), Gino Paoli (Sapore di Sale), Mozart (Symphony 40), Camino de Santiago
4/1/20211 hour, 8 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Στάθης Καλύβας, επιστήμονας με το βλέμμα στο παρόν

Ο Παύλος Τσίμας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, φιλοξενεί έναν ξεχωριστό «ναυαγό», τον καθηγητή της πολιτικής επιστήμης Στάθη Καλύβα. Συνομιλούν για τα ιστορικά στερεότυπα με τα οποία έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές στην Ελλάδα και για τη συνεχή σύγκριση με το παρελθόν, που καταλήγει να μας βάζει «σ’ ένα σπιράλ αυτομαστίγωσης και μιζέριας». Για τον ρόλο των ηρώων αλλά και των διπλωματών στην ελληνική επανάσταση και πώς αυτά τα πρόσωπα καταγράφηκαν στο «αφήγημα» που πέρασε στους πολίτες για τον αγώνα του 1821. Γιος ‘Ελληνα ναυτικού και μιας Γαλλίδας γραμματέως, που συνάντησε στο λιμάνι της Μασσαλίας, ο Στάθης Καλύβας μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, πήγε στη Λεόντειο Σχολή - μ΄ ένα διάλειμμα 2 χρόνων στη Μασσαλία- και ακολούθησαν οι σπουδές στο Πολιτικό της Νομικής τη δεκαετία του 80 και το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Θυμάται περιστατικά από την ακαδημαϊκή καριέρα του στα Πανεπιστήμια, πρώτα του Yale και τώρα της Οξφόρδης, για τη διαμάχη που ξέσπασε και την κριτική που δέχθηκε το άρθρο του για «την κόκκινη τρομοκρατία» και διαλέγει 10 αγαπημένα μουσικά κομμάτια. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Sergio Endrigo (L’ Arca di Noè), Michel Sardou (Une fille aux yeux clairs), City (Am fenster), Φατμέ (Ψέματα),  Stranglers (Nice n sleazy), Κώστας Καφάσης (Συνείδησή μου), Dire straits (Sultans of swing), Σωκράτης Μάλαμας (Πριγκιπέσσα).
3/25/20211 hour, 23 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Χρήστος Χαρπαντίδης, στο μυαλό του πετυχημένου CEO της «Παπαστράτος»

Πώς πείθεις μια πολυεθνική σαν την Philip Morris να δημιουργήσει στην Ελλάδα -στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης- μία από τις τρεις μονάδες της στον κόσμο για την παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων καπνού; Μια επένδυση 300 εκατομμυρίων που δημιούργησε σταδιακά 400 νέες θέσεις εργασίας, για τα γνωστά σήμερα σε όλους IQOS. Και πώς μια από τις πιο παλιές και επιτυχημένες καπνοβιομηχανίες σαν την «Παπαστράτος» γεφυρώνει τις συνήθειες του παρελθόντος με τις ανάγκες του μέλλοντος; Ο CEO της εταιρείας Χρήστος Χαρπαντίδης έρχεται στο φανταστικό νησί του Παύλου Τσίμα με 10 αγαπημένους του δίσκους για να μιλήσουν όχι μόνο για την φιλοσοφία πίσω από τις επιχειρηματικές κινήσεις, αλλά και για τη δική του κοσμοθεωρία. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: With or without you (U2), Casta Diva (Maria Callas), Summer is almost gone (Doors), Άμα δείτε το φεγγάρι (Μαρινέλλα), Μίλησέ μου (Μάνος Χατζηδάκις), Αθήνα μου (Κωνσταντίνος Αργυρός), Nocturnes Op. 9 No 2 (Chopin), Peasant pas de deux (Giselle), Tears in heaven (Eric Clapton)
3/18/20211 hour, 4 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Λένα Διβάνη, μία light traveller της ζωής

Διδάσκει Ιστορία στη Νομική Σχολή, είναι συγγραφέας 22 βιβλίων (επιστημονικών και λογοτεχνικών), ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και λατρεύει την ορειβασία. Η Λένα Διβάνη δεν πλήττει ποτέ με τον εαυτό της και αποδεικνύεται μια ιδανική ναυαγός στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα. Μεγάλωσε στον Βόλο αλλά νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά. Έμβλημά της είναι το travel light, γιατί πιστεύει ότι στη ζωή για να ταξιδέψεις -κυριολεκτικά και μεταφορικά- πρέπει να μην ανήκεις ολόψυχα κάπου. Μικρό παιδάκι απαντούσε ότι όταν μεγαλώσει «θέλει να γίνει σοφός», να καταλάβει δηλαδή τον κόσμο. Θυμάται τα υπερκομματικοποιημένα χρόνια, όταν ήταν φοιτήτρια, και ότι στη ζωή της τελικά όλα ήρθαν μόνα τους: το πανεπιστήμιο, τα βιβλία, τα σπίτια. Από σύμπτωση βρέθηκε και ορειβάτης και διηγείται εκπληκτικές περιπέτειες στα βουνά του κόσμου, που έγιναν μαθήματα ζωής. Θεωρεί ότι αυτό που την οδηγούσε πάντα είναι «η ψυχική διαθεσιμότητα» να ανακαλύπτει νέα πράγματα. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Κάποιος γιορτάζει (Μαρία Φαραντούρη & Λάκης Παππάς), Rolling Stones (Wild horses), Van Morrison (The way young lovers do). Paco de Lucia (Entres dos aguas), Sufjan Stevens (Mystery of love), Michael Nyman (The piano), Μαρία Δημητριάδη (Ο Μπελογιάννης ζει), Μπετόβεν (Ωδή στη χαρά).
3/11/20211 hour, 18 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Η Ρένα Μόρφη δεν κυνήγησε ποτέ τίποτα

Μεγάλωσε στο Βόλο και από μια συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά βρέθηκε δίπλα του σε μια περίοδο μαθητείας, που την καθόρισε. Το 2010 είναι η τραγουδίστρια στο συγκρότημα Ιμάμ Μπαϊλντί και ζει το ξέφρενο πάρτι που γινόταν σε κάθε live τους. Στη σόλο καριέρα της διάλεξε το όνομα Σούλη Ανατολή - το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της γιαγιάς της. Φέτος, η Ρένα Μόρφη με τον Νίκο Πορτοκάλογλου παρουσιάζουν στην ΕΡΤ το «Μουσικό κουτί» - που θεωρείται η καλύτερη ψυχαγωγική εκπομπή της τηλεόρασης. Είναι η ναυαγός που μαζί με τις αγαπημένες της μουσικές μοιράζεται με τον Παύλο Τσίμα τις ανησυχίες της για όσα ζούμε αλλά και τις ελπίδες που έχει η γενιά για το αύριο. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Michael Jackson (History), Beatles (blackbird), Φοίβος Δεληβοριάς (Καθρέφτης), Βίκυ Μοσχολιού (Ξημερώματα), Leonard Cohen (Famous blue raincoat), Αφροδίτη Μάνου (Νυχτερινή εκπομπή), Ρένα Μόρφη (Όταν σου χορεύω), Νίκος Πορτοκάλογλου (Τι σε νοιάζει εσένα), Φοίβος Δεληβοριάς (Μόνο ψέματα)
2/25/20211 hour, 12 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Σταύρος Μπένος, δίνοντας ζωή στα αρχαία ερείπια

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα και σπούδασε μηχανικός Στα 30 του έγινε δήμαρχος της γενέθλιας πόλης του - ο νεότερος δήμαρχος εκείνης της εποχής. Άλλαξε την πόλη, την είδε να γκρεμίζεται σε έναν μεγάλο σεισμό, την αναστήλωσε. Μετακόμισε το 1990 στην κεντρική πολιτική σκηνή και πέρασε από τα τρία υπουργεία. Άφησε πίσω του μια κληρονομιά- με σημαντικότερο στοιχείο της την ίδρυση των ΚΕΠ. Τα τελευταία χρόνια αφοσιώθηκε σε ένα κίνημα πολιτών, το Διάζωμα, που απέκτησε πρωτοφανή μαζικότητα και έχει στόχο να σώσει και να δώσει ζωή σε αρχαία μνημεία. Έρχεται στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα και δηλώνει από την αρχή ότι εκείνος θα ήθελε να είναι «ένας ναυαγός στεριάς που περπατάει μέσα σε ερείπια, στα οποία έχει δώσει ζωή».Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Τα καράβια μου καίω (Ν.Πορτοκάλογλου), Ω, καλή μου ξανθιά (Γ. Μούτσιος), Καίγομαι και σιγολιώνω (Δ. Υφαντής), Bolero (Ravel), Το κλειστό δωμάτιο (Αφοί Κατσιμίχα), Σινεμά ο Παράδεισος (Μορικόνε), Πού πέταξε το αγόρι μου (Γ. Μπιθικώτσης), Ζητάτε να σας πω (Δανάη), Συννεφιασμένη Κυριακή (Β. Τσιτσάνης).
2/11/20211 hour, 11 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Τίτος Πατρίκιος, ποίηση και επανάσταση!

Ο Τίτος Πατρίκιος, ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας ποιητής, δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα μέσα στην κατοχή, σε ηλικία 15 χρόνων, και η τελευταία του συλλογή κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020. Έρχεται «ναυαγός» στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα και θυμάται τη μύησή του στον κομμουνισμό, τα χρόνια της κατοχής αλλά και τα πάρτι που έκαναν τότε οι νέοι, τη δημιουργικότητά τους, την πίστη στη νίκη. Ακολουθούν Μακρόνησος, Αη Στράτης, μια παρολίγον εκτέλεση και η καθοριστική φιλία με τον Γιάννη Ρίτσο, το Παρίσι, ο έρωτας, η αντιδικτατορική δράση, η σχέση του με την ποίηση που έπρεπε να υπερπηδήσει ιδεολογικά και άλλα εμπόδια. Αντίθετος σε κάθε είδους ολοκληρωτισμό, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, στα 92 του χρόνια, είναι ένας ξεχωριστός καλεσμένος σε μια εξομολόγηση που αξίζει να ακούσετε.Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Μπετόβεν (4ο κονσέρτο για πιάνο), Μ. Χατζιδάκι (Αρχόντισσα), Σοστακόβιτς (5η συμφωνία, part 2, allegretto), Βαμβακάρης (Χαράματα η ώρα τρεις), Μπετόβεν(14ο κουαρτέτο εγχόρδων, part 7 allegro), Μότσαρτ (κονσέρτο για κλαρινέτο, μέρος 9), Σκαλκώτα (Ηπειρώτικος χορός), Μότσαρτ (Εισαγωγή Ντον Τζιοβάνι), Λεχάρ (Εύθυμη χήρα, εισαγωγή), Σακελλαρίδη, Βαφτιστικός (Στο στόμα, στο στόμα), Μίκη Θεοδωράκη (Η άρνηση).
1/28/20211 hour, 23 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Λευτέρης Χαρίτος, η ζωή του και οι «Μέλισσες»

Ο σκηνοθέτης της μεγάλης τηλεοπτικής επιτυχίες «Οι άγριες Μέλισσες» -και συνεργάτης του pod.gr- Λευτέρης Χαρίτος, είναι ο «ναυαγός» του Παύλου Τσίμα. Ποιες τρεις ταινίες θα έπαιρνε μαζί του στο έρημο νησί και ποια είναι αυτή που πάντα κλαίει στο φινάλε της; Πώς συνέβη και γνώριζε τον Μπέργκμαν από τα 11 χρόνια του και πώς συνδύαζε τον Ολυμπιακό με τον Μπαχ; Ο Λευτέρης Χαρίτος θυμάται τα ωραία τρελά χρόνια των σπουδών στο Λονδίνο, τα μποέμικα της Αθήνας, τα καταθλιπτικά μετά το στρατιωτικό και τις πρώτες του ταινίες, την βραβευμένη μικρού μήκους «Φράουλες», τα ντοκιμαντέρ και πώς ξεκίνησαν οι «Άγριες Μέλισσες» με ένα μήνυμα που πήρε στο Βανκούβερ. Δεν μετανιώνει που ο έρωτας τον έβγαζε πάντα από τα σχέδιά του  και που - και επαγγελματικά αλλά και στις σχέσεις του- θέλει να νιώθει ότι υπάρχει πάντα μια πόρτα ανοιχτή, να μπορεί να φύγει, ακόμη και αν δεν την περάσει ποτέ. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Μπαχ (Κατά Ματθαίον αρ. 39 Erbarme dich), Pulp (Common people), Nick Cave (Straight to you), Αλκίνοος Ιωαννίδης (Ωριά μου πισουλίνα), Leonard Cohen (Famous blue raincoat), PJ Harvey (This is love), Β. Τσιτσάνης (Ο απόκληρος), David Bowie (Heroes), Σόφι Χάγκερ (Le vent nous portera), Γρηγόρης Μπιθικώτσης (Είμαι αητός χωρίς φτερά), Δημήτρης Μητροπάνος (Δύο νύχτες).
12/31/20201 hour, 36 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Μόνικα, από το Λος Άντζελες στις Σπέτσες

Η ζωή της είναι ένα road movie, Αθήνα-Καρπενήσι-Νέα Υόρκη-Λος Άντζελες- Σπέτσες. Η μουσικός Μόνικα, εκτός των άλλων, υπήρξε και πραγματική ναυαγός, όταν το φουσκωτό που ήταν με φίλους πήρε φωτιά και κολυμπώντας 7,5 ώρες έφτασε στα βράχια της Τζιας. Έρχεται στους «Ναυαγούς» του Παύλου Τσίμα με αγαπημένους δίσκους και ιστορίες από τη ζωή της. Θυμάται το σαξόφωνο που έπαιζε, ως παιδί, στη φιλαρμονική Καρπενησίου και τις μπάντες που συμμετείχε. Πόσο της άρεσε η πειθαρχία των μαθηματικών, που σπούδασε, σαν αντιστάθμισμα στην ελευθερία της μουσικής και εξηγεί πώς αποφάσισαν με τον ελληνοκύπριο σύζυγό της να έρθουν από το Λος Αντζελες και να ζήσουν στις Σπέτσες. Θεωρεί απόλυτο δάσκαλό της τον Μάνο Χατζηδάκι και εξηγεί τους συμβολισμούς πίσω από τον τίτλο του άλμπουμ της στα ελληνικά «Ο κήπος είναι ανθηρός», που αφιέρωσε στον Θάνο Μικρούτσικο. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Over the Hill (Μόνικα), Saving the world (Μόνικα), Τζον Γουίλιαμς (Jurassic Theme), Across the universe (Beatles), Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς (Μ. Χατζιδάκις), Βρέχει στη φτωχογειτονιά (Μ. Θεοδωράκης), Feed the Birds (Mary Poppins), I say a little prayer (Aretha Franklin), The ecstasy of Gold (E. Moriccone), Another day in Paradise (Phill Collins)
12/17/20201 hour, 27 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Γιώργος Μαυρογορδάτος, ένας Έλληνας πολίτης του κόσμου

Ο πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός Γιώργος Μαυρογορδάτος έρχεται με 9 αγαπημένους του δίσκους ως «ναυαγός» στο φανταστικό νησί του Παύλου Τσίμα. Θυμάται γιατί δεν τον γοήτευσε ποτέ ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά θεωρεί μεγαλοφυή την ιδέα του να βαφτίσει «μικρομεσαίους» τους μικροαστούς και «μη προνομιούχους» τη μεγάλη πλειοψηφία. Εξηγεί γιατί θεωρεί ότι δεν έχει μέλλον η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, μιλάει για τα συνδικάτα και για την ελληνική ιστορία στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Και δηλώνει ευτυχής που στη ζωή του ένιωθε ότι είναι ταυτόχρονα «και Έλληνας, και Ευρωπαίος, και πολίτης του κόσμου». Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Μπετόβεν (3η συμφωνία, Ηρωική και Αυτοκρατορικό κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, 3ο μέρος), Μότσαρτ (Γάμος του Φίγκαρο, πράξη 4η και "Ντον Τζιοβάνι", πράξη 1η), Keith Jarrett (Köln concert), Σκαλκώτας, Ελληνικοί χοροί (Νησιώτικος), Μίκης Θεοδωράκης, Άξιον Εστί (Δοξαστικό), Μάνος Χατζιδάκις, 6 Λαϊκές Ζωγραφιές (Συννεφιασμένη Κυριακή) και το επαναστατικό γαλλικό τραγούδι (Le chant du départ).
12/10/20201 hour, 17 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Αντώνης Καφετζόπουλος, η ζωή και οι ρόλοι του

Έλληνας της Κωνσταντινούπολης, έζησε εκεί τα παιδικά του χρόνια και πήρε ελληνική υπηκοότητα το 1990. Η πρώτη δουλειά του Αντώνη Καφετζόπουλου ήταν σε ταξιδιωτικό γραφείο και ακολούθησαν οι δουλειές του ηχολήπτη, του διευθυντικού στελέχους της δισκογραφικής CBS, του φωτιστή σε παραστάσεις. Αποφάσισε να γίνει ηθοποιός γιατί πήγαινε στα σινεμά και λάτρευε τον Όρσον Γουέλς. Είναι ο «ναυαγός» του Παύλου Τσίμα και, εκτός από τους 10 αγαπημένους του δίσκους, μιλάει για την Έλλη Λαμπέτη, για το πώς κατά λάθος βγήκε πρώτη φορά στη σκηνή και πώς μετά το ένα έφερε το άλλο: την «Αστροφεγγιά», το «Ρεμπέτικο» αλλά και τον γνωστό «Ακάλυπτο» που ήταν ο πρώτος κωμικός του ρόλος.Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Μπαχ, Ο Μεγάλος Ερωτικός (Μ. Χατζηδάκι), Ο Μπάλος (Δ. Σαββόπουλου), Peaches (Frank Zappa), Strawberry Fields (Beatles), Alice (Tom Waits), Big Swifty (F. Zappa), Άκης Πάνου, You can’t always get what you want (Rolling Stones)
12/2/20201 hour, 30 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Πάνος Βλάχος, ένας πολυτάλαντος storyteller

Καλλιτέχνης με πολλά ταλέντα, αεικίνητος, μεταξύ Ελλάδας και Λος Άντζελες, ο Πάνος Βλάχος δοκιμάζεται με επιτυχία σε όλα όσα προκαλούν τη δίψα του για δημιουργία και έκφραση. Ηθοποιός, μουσικός, ντοκιμαντερίστας, δρομέας μεγάλων αποστάσεων, καλλιτεχνικός μετανάστης. Μετά το πέρασμά του από σήριαλ όπως το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και από θεατρικές σκηνές, αναμένεται η συμμετοχή του σε σειρά του Netflix, ο νέος δίσκος του αλλά και το ντοκιμαντέρ του «Επτά λεπτά ψυχή» για τη νίκη του Σπύρου Λούη στους Ολυμπιακούς του 1896. Είναι ο ναυαγός του Παύλου Τσίμα που φτάνει στο φανταστικό του νησί με 10 αγαπημένους δίσκους και πολλές ιστορίες να αφηγηθεί.Ακούστηκαν αποσπάσματα από τα τραγούδια: Χαράτσι (Ν. Παπάζογλου), Μιλώ με τα ψηλά, τ’ απάτητα βουνά (Θ. Παπακωνσταντίνου), το soundtrack του ντοκιμαντέρ «7 Λεπτά Ψυχή» (Κ. Χρηστίδης), Dancing in the dark (Springsteen), Μάνα μου Ελλάς (Σ.Ξαρχάκος), Αχ ο μπαγλαμάς (Γ. Νταλάρας), Ο Τιμονιέρης (Αλκίνοος Ιωαννίδης), το soundtrack της “Amelie” (Yann Tiersen), City of stars (La La Land), Πρόνα (Μίλτος Πασχαλίδης).
11/18/20201 hour, 16 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Μαρία Ευθυμίου, πάθος για ιστορία και μουσική

Μοιάζει απίστευτο, αλλά υπολογίζονται σε 500.000 οι άνθρωποι που ακολουθούν την καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου στις διαλέξεις που δίνει σε όλη την Ελλάδα ή στο youtube, μιλώντας για την ελληνική και την παγκόσμια ιστορία. Το πάθος της για την ιστορία συναγωνίζεται αυτό για το χορό και τη μουσική. Αγαπάει τους Beatles, τον Μάνο Χατζηδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τα ρεμπέτικα αλλά και τα φάδο. Από νεαρή ηλικία κάνει ορειβασία και ράφτινγκ και θυμάται μια ανάβαση στον Ταΰγετο μόνο με το φως της Πανσελήνου. Είναι η ναυαγός του Παύλου Τσίμα και προτείνει μια σιωπηλή πορεία στη Λεωφόρο Συγγρού για τα  200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αφηγούμενη μια συγκλονιστική ιστορία.  Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Μίκης Θεοδωράκης, Πολιτεία (Στράτα τη στράτα), Μάνος Χατζηδάκις (Το Χαμόγελο της Τζοκόντα), Μάνος Χατζιδάκις (Όρνιθες, πάροδος), Amalia Rodrigues (Povo que lavas no rio), Mahalla Jackson (In the upper room with Jesus), John Lennon (Imagine), Adamo (Insallah), Anna Melato (Amara me), Aretha Franklin (I say a little prayer).
10/21/20201 hour, 11 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ηθοποιός - σκηνοθέτης

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης «ναυαγεί» στο έρημο νησί και μοιράζεται τις αναμνήσεις του με τον Παύλο Τσίμα. Θυμάται πότε αποφάσισε να γίνει ηθοποιός, τη δεκαετία που έγραφε σενάρια και έπαιζε ασταμάτητα στα σήριαλ, μέχρι τα 35 που αποφάσισε να κάνει κινηματογράφο. Η πανδημία τον βρήκε στο Λος Αντζελες που ζει τα τελευταία χρόνια και έβαλε ένα αιφνίδιο στοπ στη νέα του ταινία. Γυρίζοντας στην Ελλάδα έγραψε μια μίνι τηλεοπτική σειρά που αυτόν τον καιρό συζητάει πότε θα τη δούμε. Μιλάει για το τι κέρδισε και τι έχασε μέχρι σήμερα στα 45 του και ντύνει με μουσικές την εξομολόγησή του. Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Με τον τρόπο του Μ. Χατζηδάκι (Δημητρίου), Conor OBrien (The wonder of you), Τρεις Χάριτες (Τίτλοι αρχής), In the Still of the Night (The Five Satins, original song, 1956), Μουσική τίτλων από τα σήριαλ «Δέκα Μικροί Μήτσοι» και «Η ζωή μας μια βόλτα», Κ. Βήτα (Τυχερό αστέρι), απόσπασμα από το σήριαλ «4», trailer της ταινίας «Ένας άλλος κόσμος», trailer από το σίριαλ «Αν», Το Δίχτυ (Τ. Μπίνης),  Ennio Morricone (Nuovo Cinema Paradiso), Chopin (12 Etudes, Op.25-No1 In A Flat “Harp Study)
8/2/20201 hour, 1 minute, 14 seconds
Episode Artwork

Νίκος Αλιβιζάτος, συνταγματολόγος

Θεωρείται από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της χώρας και έχει ζήσει τις πιο σημαντικές στιγμές από τη χούντα μέχρι σήμερα. Ο Νικος Αλιβιζάτος ξεκίνησε την δημόσια παρουσία του ως το νεότερο μέλος της επιτροπής που σχηματίστηκε για το Σύνταγμα της Ελλάδας του ‘75, εκπροσωπώντας την αριστερά μαζί με τον Ηλία Ηλιού και τον Λεωνίδα Κύρκο. Και μέχρι σήμερα συνεχίζει να εκφράζει με παρρησία τις τολμηρές του απόψεις και να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Παύλος Τσίμας τον συναντά «ναυαγό» και σε μια σπάνια εξομολόγηση αναφέρεται στις νίκες και τις ήττες της ζωής του.Ακούστηκαν αποσπάσματα από:Τhe house of the rising sun, AnimalsSummer in the city, lovin’ SpoonfulΩδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη, Διονύσης ΣαββόπουλοςΕίδα τη Σούλα και το Δεσποτίδη, Διονύσης ΣαββόπουλοςHelp, BeatlesMassanet Thais Meditation, Royal London Philarmonic OrchestraRide of the Valkyries, Wagner (Apocalypse Now, OST)Αdagietto - 5th symphony, Μahler
7/5/20201 hour, 5 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Λάκης Λαζόπουλος, ηθοποιός

Ο Λάκης Λαζόπουλος ετοιμάζεται να παίξει στην «Προδοσία» του Πίντερ, με τον Αιμίλιο Χειλάκη και την Αθηνά Μαξίμου και νιώθει χαρούμενος γι΄ αυτό. Έγραψε ένα βιβλίο για τη γυναίκα του την Τασούλα, που ήταν μαζί από φοιτητές, και πέθανε από καρκίνο. Θυμάται ότι 6 ετών ανακάλυψε  στον καθρέφτη την ικανότητα να αλλάζεις βλέμμα και πρόσωπο και αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Αποκαλύπτει στον Παύλο Τσίμα παρασκήνια από τους «10 μικρούς Μήτσους» και ότι παλιά μεταμφιεζόταν με περούκες για να παρατηρεί τον κόσμο σε λεωφορεία χωρίς να τον αναγνωρίζουν. Ακούστηκαν αποσπάσματα από:Σταυρός του Νότου, Θάνου ΜικρούτσικουΑυτά τα κόκκινα σημάδια, Χρήστου ΛεοντήΜακριά από την πόλη, Λουκιανού Κηλαηδόνη Λέγκω, Χάρις ΑλεξίουΚαλημέρα, τι κάνεις, Γιάννης ΠάριοςΤα πιο ωραία λαϊκά, Άλκηστις ΠρωτοψάλτηΜαργαρίτα- Μαγιοπούλα, Μίκη Θεοδωράκη
6/13/20201 hour, 7 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ελευθερία Αρβανιτάκη, τραγουδίστρια

Με τα ρεμπέτικα που έλεγαν, με μια πινελιά ροκ, δημιουργώντας νέα τάση στην ελληνική μουσική σκηνή, η Οπισθοδρομική Κομπανία μας γνώρισε το 1980 την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η πορεία στη συνέχεια είχε Σαββόπουλο, Ξυδάκη, Σπανουδάκη… Φεστιβάλ world music σε όλο τον κόσμο και μεγάλες επιτυχίες. Στο έρημο νησί που ναυαγεί με τον Παύλο Τσίμα διαλέγει αγαπημένα τραγούδια από την Μαρίκα Νίνου μέχρι την Κάλλας και αν έπρεπε να πάρει ένα μόνο δικό της τραγούδι θα ήταν το «Δεύτερη ζωή δεν έχει», που την επηρέασε βαθιά και άλλαξε τη σκέψη της για τη ζωή. Ακούστηκαν αποσπάσματα από:Γκιουλμπαχάρ, Μαρίκα Νίνου, ηχογράφηση από του Τζίμη του χοντρούNever serious, Ibrahim MaaloufCasta Diva, Μαρία ΚάλλαςCesaria EvoraHurt, Johnny CashΜπάλος, Διονύση ΣαββόπουλουVolver, BuikaNothing else matters, MetallicaΚουκουρουκουκού Παλόμα, Caetano Veloso, από ταινία του Αλμοδόβαρ Walk on the wild side, Lou Reed Μην τον ρωτάς τον ουρανό, Μάνου ΧατζηδάκιΔεύτερη ζωή δεν έχει, Ελευθερία Αρβανιτάκη
5/29/202045 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Μαρία Δαμανάκη, πολιτικός και ακτιβίστρια

Tα τελευταία 10 χρόνια, η Μαρία Δαμανάκη ζει ως πολίτης του κόσμου, πέντε στις Βρυξέλλες ως Επίτροπος και άλλα πέντε ως επικεφαλής του μεγαλύτερου διεθνούς Οργανισμού για τη διάσωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προηγήθηκαν πάνω από 20 χρόνια στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Μεγάλωσε τρία παιδιά και είχε φίλους πολύτιμους τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Σταύρο Ξαρχάκο.Ακούστηκαν αποσπάσματα από:Βρανδεμβούργια κονσέρτα του ΜπαχΩδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη, Διονύση ΣαββόπουλουΜε τον τρόπο του Μάνου, Βασίλης ΔημητρίουΤο 2ο βαλς, Σοστακόβιτςsoundtrack από το 2046, ΟυμεμπαγιάσιRevival, Gregory Porter
5/22/202040 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων

Eίναι μια συζήτηση που ξεκίνησε πριν την επέλαση του κορωνοϊού και συνεχίστηκε αφού γνωρίσαμε μια άλλη, άγνωστη και άδεια Αθήνα. Σαν έρημο νησί. «Σουρεαλιστική εικόνα» τη βρήκε ο Κώστας Μπακογιάννης και εξηγεί ότι η έλλειψη κυκλοφορίας έδωσε τη δυνατότητα να φτιαχτούν δομές για αστέγους, ενώ το επόμενο σχέδιο είναι ο μεγάλος περίπατος της Αθήνας. Μιλάει για την νέα εικόνα της Ομόνοιας και δραπετεύει, τελικά, για λίγο, σε πιο προσωπικές εξομολογήσεις.Ακούστηκαν αποσπάσματα από:Το soundtrack της ταινίας «Πολίτης Κέιν», το Valse presentation (kane’s first wife)Επαρχιώτης στην Ομόνοια, Διονύση ΣαββόπουλουΌ,τι αγαπάς, δεν τελειώνει, Μίλτου ΠασχαλίδηΦωνή Παύλου Μπακογιάννη, από ντοκιμαντέρ της Deutsche WelleΚλέφτικος χορός, Νίκου ΣκαλκώταSweet dreams are made of this, EutythmicsΠόσο σε θέλω, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ΤερμίτεςΤσάμικος, Ελληνικοί χοροί, ΣκαλκώταςΣυναυλία στο Λυκαβηττό, Πυξ Λαξ
5/15/202042 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενιδης -και συνεργάτης με το Χωμ Χωμ του pod.gr -παίρνει τους αγαπημένους του δίσκους και το νέο, ενδέκατο, μυθιστόρημά του «Ο βασιλιάς της» και “ναυαγεί” στο έρημο νησί του Παύλου Τσίμα. Από πολιτική οικογένεια μιλάει για την Αριστερά του σήμερα που τον φρικάρει και αποκαλύπτει ότι θα ήθελε να έχει το ταλέντο και να γίνει stand up comedian, ή πιανίστας σ' ένα μπαρ με μεθυσμένο κοινό.Ακούστηκαν αποσπάσματα από:Με παρέσυρε το ρέμα, Βασίλη ΤσιτσάνηMoon Indigo, Duke EllingtonΤο σαμποτάζ, Λένα ΠλάτωνοςΕνάτη, ΜπετόβενΣόλο μπουζούκι, Άκης ΠάνουΝίνο Ρότα, από την ταινία «Ο Νονός»Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ, Μίκη Θεοδωράκη
5/8/202058 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Ντέμης Νικολαΐδης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής

Ο παλαίμαχος σήμερα ποδοσφαιριστής Ντέμης Νικολαΐδης -και για λίγο Πρόεδρος της ΑΕΚ- σε μια εξομολόγηση στον Παύλο Τσίμα, θυμάται την πορεία του, τα λάθη που έγιναν και αποκαλύπτει ότι όσο έπαιζε στα γήπεδα η τηλεόραση στο σπίτι του δεν έπαιξε ποτέ ματς. Στην ιεράρχησή του πρώτα είναι η οικογένεια, μετά οι φίλοι και τρίτο το ποδόσφαιρο. Καθοριστικές στιγμές στην προσωπική του ζωή η συνάντηση με την τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή και η γέννηση των παιδιών τους.Ακούστηκαν αποσπάσματα από: Get a Grip, AerosmithCome as you are, NirvanaCalifornication, Red Hot Chili PeppersResistance, MusePlacebo, Live uncorvatA head full of dreams, Coldplay
4/24/202041 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Νίκος Τζαβάρας, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής

Τα δύο είδη φόβου -εκείνου που προστατεύει, και του άλλου που φλερτάρει με την παράνοια- είναι στο επίκεντρο της συζήτησης για το ψυχικό κόστος της πανδημίας αλλά και της καραντίνας. Ο κ. Τζαβάρας ανησυχεί για το μετατραυματικό σοκ, την επόμενη μέρα, κυρίως για τους γιατρούς και νοσηλευτές που ζουν επαναληπτικά τον θάνατο, ταυτόχρονα με την δική τους έκθεση στον κίνδυνο.
4/17/202035 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Νίκος Πορτοκάλογλου, τραγουδοποιός

Ακούγοντας τους αγαπημένους δίσκους που πήρε μαζί του, ο τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου, παρέα με τον Παύλο Τσίμα, σ΄ένα έρημο νησί θυμάται τη μουσική του πορεία αλλά και αξέχαστες προσωπικές στιγμές. Με προγόνους πρόσφυγες, μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, δημιούργησε τη ροκ μπάντα «Φατμέ», που έγραψε τη δική της ιστορία και στη συνέχεια συνέχισε την καριέρα του μόνος.Ακούστηκαν αποσπάσματα από:White Album, BeatlesΚλείσε τα μάτια, Νίκος ΠορτοκάλογλουΤο περιβόλι του τρελού, Διονύση Σαββόπουλου6η Συμφωνία, Ποιμενική, Μπετόβεν«Ζούσα μοναχός», του Μπαγιαντέρα, σε αυτοσχεδιασμό με γιουκαλίλι από τον  Ν. ΠορτοκάλογλουΌ,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ, Βασίλη ΤσιτσάνηThere goes my miracles, Bruce SpringsteenEvery time we say goodbye, Ella Fitzerald
3/11/20201 hour, 2 minutes, 47 seconds