I podkasten vår har vi en lettbeint tilnærming til helsefag. Vi tilbyr noe som kan være interessant enten du er sykepleier eller ikke! For mer faglig påfyll, og en komplett oversikt over anatomi, fysiologi, medikamentregning og sykdomslære, klikk deg inn på MedEasy.no!
Empati eller empatitt - med Bård Fossli Jensen
Er det mulig å være varm og effektiv samtidig når vi kommuniserer med pasientene våre? Hva er de enkle, men magiske ingrediensene i gode og samtidig effektive møter mellom pasienter og helsepersonell? Hva bør man si når man prøver å ta en blodprøve så raskt som mulig samtidig som man må være omsorgsfull? Hvor lang tid tar det før vi avbryter pasientene våre? Hvor raskt er det mulig å utføre en rektaleksplorasjon? Hvorfor handler de fleste klagesaker om kommunikasjon?
I ukens episode får vi besøk av barnelege og kommunikasjonsekspert Bård Fossli Jensen, som deler sine aller beste råd med våre lyttere.
Sjekk ut: https://somsagt.no
Facebook-gruppen "Kommunikasjon på legevakt – for helsepersonell": https://www.facebook.com/groups/898864568755855/
10/4/2024 • 48 minutes
Empati eller empatitt - med Bård Fossli Jensen
Er det mulig å være varm og effektiv samtidig når vi kommuniserer med pasientene våre? Hva er de enkle, men magiske ingrediensene i gode og samtidig effektive møter mellom pasienter og helsepersonell? Hva bør man si når man prøver å ta en blodprøve så raskt som mulig samtidig som man må være omsorgsfull? Hvor lang tid tar det før vi avbryter pasientene våre? Hvor raskt er det mulig å utføre en rektaleksplorasjon? Hvorfor handler de fleste klagesaker om kommunikasjon? I ukens episode får vi besøk av barnelege og kommunikasjonsekspert Bård Fossli Jensen, som deler sine aller beste råd med våre lyttere.
Sjekk ut: https://somsagt.no
Facebook-gruppen "Kommunikasjon på legevakt – for helsepersonell": https://www.facebook.com/groups/898864568755855/
10/1/2024 • 48 minutes
Nevrosmell og redningsbøyer
Vetle og Nils Christian deler sin topp tre prioriteringsliste for å mestre nervesystemet, og diskuterer hvordan man skal komme seg gjennom den forventede men likevel ubehagelige nevrosmellen. Mange opplever manglende mestring og frustrasjon i møte med nervesystemets mange nye ord og kompliserte sammenhenger. Heldigvis finnes det både gode løsninger og trøst!
9/13/2024 • 28 minutes
Studietips med NSF student
I denne episoden tar vi en prat med Kristoffer Haugen og Henriette Karlsen Brenna som er nyvalgt lederduo i NSF Student. Vi prater om alt fra individuelle studietips og nasjonal eksamen til kvalitet i utdanningen og fremtiden til sykepleierutdanningen. De fremste ekspertene på å studere sykepleie er sykepleierstudenter og lederparet i NSF Student er helt klart blant de mest engasjerte. Lytt, lær og engasjer deg i ditt lokallag hvis du liker denne episoden!
9/6/2024 • 47 minutes
Kristine sine beste studietips!
I ukens episode har vi besøk av sykepleier Kristine Hebnes Høybakk som deler sine beste studietips og forteller hvor mye man kan spare på pensum på sykepleierstudiet ved å bruke MedEasy i de naturvitenskaplige fagene. Kristine er forfatter av boka «Sår - vurdering og behandling», og vi snakker også om viktigheten av å holde seg faglig oppdatert etter studietiden. Lenker til alt som nevnes i episoden finner du her: https://medeasy.no/blog/billigere-og-bedre-laering-med-medeasy
8/26/2024 • 19 minutes
Sopp spesial
Skogens konge (og sykdomslære ekspert) Erik Øydna forteller om trygg identifisering av skogssopp. Sammen med fagansvarlig lege Nils Christian kommer de også inn på patofysiologien i soppforgiftninger og behandling av disse.
7/19/2024 • 16 minutes
Huggormens dramaqueen
I denne episoden avslører Nils Christian sin store huggormfobi. Erik har, ikke uventet, en mye mer rolig og kunnskapsbasert tilnærming til huggorm og huggombitt.
7/12/2024 • 17 minutes
Solkrem geekout
Hvordan virker solkrem? Hva inneholder de ulike typene? Hva betyr solfaktor? Hva er UV-index?
Inneholder solkrem potensielt hormonforstyrrende eller kreftfremkallende stoffer? Vi går virkelig akademisk i dybden på forskningen på Oxybenzone. Vi svarer også på lytterspørsmål om solarium og tatoveringsrelaterte spørsmål. Erik gjennomgår også den enkle sjekklista for å oppdage farlige føflekker. Alle studier vi refererer til finner du lenke til i bloggen vår: https://medeasy.no/blog
7/8/2024 • 53 minutes
Soling geekout
Soling og solkrem spesial!
Vi gjennomgår fysikken i soling og solbrenthet og går i dybden på forskellige hudtyper og ulikt D-vitaminbehov. Vi har gått uvanlig grundig til verks og lest alt som finnes av oppdatert litteratur når det gjelder kreftrisiko og fotoaldring som følge av soling. Her er det mange viktige nyanser og forhåpentligvis en lærerik og nerdete diskusjon. Alle bilder og studiene vi refererer til finner du i bloggen vår: http://medeasy.no/blogg
7/7/2024 • 45 minutes
Skogflått, borreliose og TBE
I denne sommerepisoden diskuterer Erik og Nils Christian alt som handler om flåttbårne sykdommer. Hvordan fjerne en flått? Hvordan oppdage borreliose? Hvordan behandles tilstanden? Hva er TBE, og hvordan fungerer vaksinen?
7/5/2024 • 17 minutes
Uansett spørsmål er svaret mer kompetanse!
La deg inspirere av en skikkelig suksesshistorie fra hjerteavdelingen på Østfold sykehus! Ved å satse systematisk og målrettet på økt kompetanse over flere år har de oppnådd fantastiske resultater som bedrer blant annet pasientsikkerhet, trivsel hos de ansatte og har gjort rekruttering til avdelingen mye enklere.
Hør seksjonsleder Katharina Elisabeth Wollebæk, fagutviklingsrådgiver Berit Marie Nilsen og avdelingsrådgiver Mona Christin Rønnild Halstensen ved hjerteavdelingen på Østfold sykehus dele sine beste tips til andre avdelinger som opplever behov for et skikkelig kompetanseløft.
6/26/2024 • 1 hour, 1 minute
KOLScast
Nils Christian og Erik gjennomgår alt du trenger å kunne om kols på 30 minutter!
Minner om at vårt sommerabonnement er i salg på MedEasy.no hvis du har lyst på en geekout i frisk eller syk menneskekropp!
6/13/2024 • 32 minutes
Forberedelse til sommerjobb?
Våre fagansvarlige leger Erik og Nils Christian deler sine beste tips til hva du bør forberede deg på faglig hvis du er ganske fersk i helsevesenet og skal treffe pasienter i sommer!
Akkurat nå får du tilgang til alt innhold på MedEasy i juni OG juli for kun 349,-
Har ditt fagforbund avtale med MedEasy? Da får du i tillegg 20 % rabatt!!
6/5/2024 • 21 minutes
Mindre feber, men lengre syk?
Kan man forlenge symdomsforløpet ved å ta vanlige reseptfrie smertestillende?
Ukas podkast tar utgangspunt i et spennende lytterspørsmål fra Christoffer Fredheim:
Vil smertestillende og febernedsettende forsinke kroppens egen behandlingsprosses? Har hørt en teori før om at dersom du tar f.eks paracetamol når du er syk, så vil det gjøre at du bruker lenger tid på å bli frisk? Stemmer dette, og er det i såfall fordi man reduserer "kraften" i immunsystemts prosesser?
5/28/2024 • 13 minutes
Topp 40-ish sykdommer til Eksamen
Erik og Nils Christian gjennomgår topp 40 lista til eksamen i sykdomslære på bachelornivå for sykepleie, paramedisin og vernepleie. Enjoy, og god helg!
5/24/2024 • 28 minutes
Samtykkekompetanse og tvang
Vi får besøk av overlege Elisabeth Tallaksen Ulseth som diskuterer det viktige begrepet samtykkekompetanse som ligger til grunn for all behandling i helsevesenet, og som er spesielt viktig å forstå når vi vurderer å behandle mot noens vilje. I denne casebaserte episoden får du full oversikt over alt fra relevante lover til helt praktiske og konkrete tips. Avslutningsvis løser vi tre caser som handler om henholdsvis tvang ved selvskading, tvangsbehandling ved demens og til slutt tvangsbehandling ved samtidig psykisk og akutt livstruende somatisk sykdom.
Casene og full artikkel som dekker tematikken finner du her: https://medeasy.no/lecture/clinical/a/Samtykkekompetanse
4/30/2024 • 1 hour, 6 minutes
Lære, ikke bare være, i praksis - med NSF Student
Hvordan finne rollen sin ute i praksis som student? Leder i NSF Student Daniel Tørresvoll Stabu gjester MedEasy podkasten for å svare på dette viktige spørsmålet fra en sykepleierstudent på 2. år i kirurgisk praksis.
3/26/2024 • 17 minutes
Schizofreni
Vi følger opp casen fra i går med fasit og en utfyllende forklaring med gjennomgang av diagnostikk og behandling av Schizofreni. Sjekk ut helt nye videoer om psykoselidelser på MedEasy.no!
3/20/2024 • 25 minutes
Case - Gift i maten og mikrofon i hodet?
I denne episoden får Erik bryne seg på en case hvor Vetle på 17 år gradvis blir mer innesluttet og får økende fravær på skolen. Moren bestemte seg for å søke hjelp da hun hørte at han snakket til seg selv om natta. Har du forslag til diagnose? Send oss en DM på instagram og bli med i trekning av gratis vårsemester på MedEasy.no!
3/19/2024 • 14 minutes
Konte spesial 2024
Funket ikke plan A på ordinær eksamen? I ukens podkastepisode får du Erik og Nils Christians fem beste kontetips frem mot Nasjonal deleksamen i AFB 24. april 2024
Rabattkode som gir 30 % på anatomiboka: "konte24"
3/12/2024 • 19 minutes
Slik gikk det da St. Hansåsen lokalmedisinske senter flippa internundervisningen
Porsgrunn kommune tar i bruk helt nye metoder for å sikre at de ansatte får tid til å holde seg faglig oppdatert. Resultatet er så langt økt trivsel, økt trygghet og også betydelige økonomiske besparelser. Høres det for godt ut til å være sant? Vent til du hører om kunnskaps-massasje-stolen! Med stor entusiasme deler avdelingsleder Janne Falck og fagsykepleier Cecilie Aamundsen ved KAD- og avklaringsavdelingen ved St. Hansåsen lokalmedisinske senter sine erfaringer med å integrere MedEasy i deres internopplæring.
3/5/2024 • 33 minutes
Strålevern med fagsjef i Norsk Radiografforbund Håkon Hjemly
Hva er stråling? Hvor mye stråling får man ved røntgenundersøkelse av lungene? Og hvor mye stråling er det i mammografiundersøkelse? Når er det nyttig og når er det potensielt farlig? I denne episoden guides du trygt gjennom alt det viktigste du trenger å kunne knyttet til terapeutisk stråling, bakgrunnsstråling og ikke minst praktisk strålevern. Du får masse praktiske eksempler fra hverdagen vår både i og utenfor klinikk. Er det for eksempel økt strålefare når man flyr langdistanse ? Du lærer også hva de «dingsene» som henger på kittelen til radiografer og radiologer kalles.
2/27/2024 • 29 minutes
Astmaanfall: Akutt behandling av astmaanfall
Vi følger opp forrige ukes episode om astma med behandling i akuttsituasjoner. Prinsippene er ganske like, men det er også viktige forskjeller. Vårsemesteret er i full gang på MedEasy.no med masse nytt og spennende innhold i sykdomslære og psykiatri! Se de nye videoene om astma og astmaanfall her:
Astma: https://medeasy.no/lecture/sykdomslaere/astma-
Astmaanfall: https://medeasy.no/lecture/sykdomslaere/akutt-astmaanfall
2/20/2024 • 19 minutes
Astma: Diagnose, årsak og siste oppdatering på behandling
Erik og Nils Christian guider deg gjennom alt det viktigste du trenger å kunne om astma på 20 minutter i denne casebaserte episoden. Spesielt på behandlingsfronten har det skjedd mye nytt i siste internasjonale guidelines fra GINA. Vårsemesteret er i full gang på MedEasy.no med masse nytt og spennende innhold i sykdomslære og psykiatri! Se de nye videoene om astma her: https://medeasy.no/lecture/sykdomslaere/astma-
2/13/2024 • 21 minutes
Diabetes
Nye og oppdaterte videoer om diabetes på MedEasy.no!
Her får du full gjennomgang av alt det viktigste du trenger å kunne om de ulike diabetesformene også i podden. Ha en glukoselig dag videre!
2/7/2024 • 29 minutes
Rakettforskning 2023 - resultatene fra Nasjonal Eksamen
Hardt arbeid lønner seg fortsatt, og dobbel innsats gav femdobbel(!) karakter på Nasjonal Eksamen. Vi gjennomgår resultatene fra nasjonal eksamen og får besøk av sykepleierstudent Arnstein Berg som deler sine erfaringer og beste tips. Se grafene som omtales på medeasy.no/blog
1/29/2024 • 11 minutes
Nasjonal eksamen 2023 - en gjennomgang
Nils Christian og Erik gjennomgår årets nasjonale eksamen etter sensur!
Neste uke tar vi en gjennomgang av resultatene.
1/17/2024 • 31 minutes
Case: Brystsmerter i ambulansen
Paramedic Emil Broll løser en spennende case som handler om brystsmerter i ambulansen. Bli med inn i hodet til en av våre prehospitale helter, og hør hvordan man redder liv. Emil forteller også litt om nye spennende spillfunksjoner som er på vei på MedEasy!
12/19/2023 • 37 minutes
Topp 20 lista til Nasjonal Eksamen 2023
Våre fagansvarlige fagnisseleger gjetter hva som kommer på Nasjonal Eksamen 2023.
I fjor gjettet de 95 % rett, så presset er høyt på å levere i år igjen! Les mer på MedEasy.no/blogg
12/6/2023 • 24 minutes
Nils Christian tar eksamen
Erik griller en uforberedt Nils Christian med oppgaver fra tidligere Nasjonal Eksamen. Bli med på innsiden av hjernen til vår fagansvarlige lege.
12/5/2023 • 33 minutes
Sinusknutesangen
Lær alt du trenger om hjertets elektriske ledningssystem på 2 minutter!
Takk til Hanne Intelhus Markegård og Vilde Haugland Kristiansen for tekst og vokal!
Flere anatomiske slagere? Sjekk ut: https://medeasy.no/blog/syng
Tekst:
Sinusknuten
Av-knuten
His’bunt
Og purkinjefibrene
Vi vil begynne i høyre atrium
Her ligger det en følsom knute
Som består av spesialiserte celler
Som sender signaler uuut
Så går vi over til Av-knuten
Antrioventrikulærknuten
Her forsinkes signalene
Så atriene får kontrahere ferdig
REFRENG x2
Nå skal vi møtes anulus fibrosus
Det er hjertets veisperring
Som forhindrer signalene å gå direkte ned i ventriklene
Signalet går som fløybanen
Ned til HIS bunt og apex
Og sprer seg hurtig i myocard via purkinjefibrene
Kontraherer
Fra bunnen og opp
Pumper blod
Ut til kroppen og til lungene
Kontraherer
Fra bunnen og opp
Pumper blod
Ut til kroppen og til lungene
I want to Wish you a merry Christmas
I want to Wish you a merry Christmas
I want to Wish you a merry Christmas
Etter din nasjonale eksamen!!
I anatomi, fysiologi og biologi!!
12/3/2023 • 2 minutes
Stress og kaos
Sliter du med at det er mange nye ord og en følelse av at ting ikke fester seg? Hør opptak av samtale med kloke og modige Ulvhild Linnea Johnsen-Skram som får gode råd. Vi håper denne episoden kan hjelpe flere i innspurten til eksamen!
12/1/2023 • 39 minutes
Case - Brystsmerter og blålys
Vi får besøk av paramedic Emil Broll som utfordres til å løse en case med brystsmerter med hovedfokus på prehospital håndering av disse pasientene. Emil jobber også 50 % som utvikler i MedEasy og deler noen nyheter om hva som er på gang i vårt tech-team!
11/28/2023 • 37 minutes
Case - Tungpust og vond legg
Erik utfordres i en case hvor en kvinne opplever tungpust ved aktivitet. Det viser seg at hun forut for dette har hatt smerter å hevelse i en legg. Episoden repeterer relevant anatomi og fysiologi og er dermed også topp relevant for studenter som skal ta nasjonal eksamen!
11/21/2023 • 29 minutes
ATP og energiomsetning
Vi diskuterer det fantastiske ATP-molekylet og dekker alt du trenger til Nasjonal Eksamen på dette tema! Vi avslutter med en liten geekout på hvordan ATP produseres i det som kalles energiomsetning. Visste du at alle NSF medlemmer har 50 % rabatt på vårt billigste abonnement "Faglig påfyll" på MedEasy.no? Se fem videoer i måneden så mange ganger du vil for kun 74,-/mnd!
11/14/2023 • 20 minutes
Klinisk blikk og RAAS-sang
Vi svarer på spørsmål fra våre lyttere! Erik og Nils Christian forklarer begrepet "klinisk blikk" og foreslår måter man kan trene dette opp for å kunne hjelpe sine pasienter mest mulig effektivt. Vi avslutter med litt RAAS-sang før helga!
Videoen de snakker om finner du her: https://medeasy.no/lecture/clinical/livreddende-vitalia-
11/10/2023 • 19 minutes
Topp tre skumleste sykdommer
Halloween spesial med gjennomgang av topp tre skumleste sykdommer og diskusjon om hvilke enkle tiltak man kan gjøre for å forebygge disse. Det skumle bordet som Erik og Nils Christian snakker om finner du i videoen "den beste medisin" under introduksjon til sykdomslære på MedEasy.no.
Minner om 30 % rabatt på våre anatomiplakater med koden "Oktober23" til og med 1 november.
10/29/2023 • 22 minutes
Q&A og topp 5 nervesystemet
Vi svarer på spørsmål fra Kristine som er kronisk sympaticusaktivert og står fast i nyrene. Mathilde får også svar på mange kloke spørsmål om synapser. I tillegg deler Erik sine topp 5 tips i nervesystemet.
Minner om at koden "Høst23" gir 20 % rabatt på anatomi og fysiologiboka som bestilles på MedEasy.no. Koden er gyldig til og med i morgen 26. oktober.
10/25/2023 • 25 minutes
Kan pulsklokka beregne risiko for død?
Vi gjennomgår begrepet HRR (Heart recovery rate) som er et mål på hvor fort hjertefrekvensen reduseres fra makspuls. Flere studier finner sterk assosiasjon mellom HRR og risiko for død. Vi gjennomgår begrepet teoretisk og praktisk, og belyser mulige anvendelser av begrepet og fallgruver ved å bli for fiksert på denne målingen. Episoden bygger på forståelse om det autonome nervesystemet som var tema forrige uke i podkasten "Ereksjon, grevling og regulering av hjerterytme".
Originalstudien finner du her: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJM199910283411804?url_ver=Z39.88-2003
9/12/2023 • 25 minutes
Ereksjon, grevling og regulering av hjerterytme
Det autonome nervesystemet er tema denne uka. Hør hvordan kroppen regulerer og balanserer mellom stress og hvile. Denne episoden gir deg dybdeforståelse av vanlige reaksjoner i kroppen som du kjenner på daglig. Og den dekker alle de viktigste læringsmålene om det autonome nervesystemet til Nasjonal Eksamen i anatomi og fysiologi. Kom gjerne med ønsker til tema for nye episoder i høst!
9/5/2023 • 32 minutes
Studietips og alt du trenger om celler
Nils Christian og Erik deler sine beste studietips for høsten 2023 og går gjennom alt det viktigste du trenger å kunne om celler, vev og organer før nasjonal eksamen!
Har du ønsker til tema vi skal snakke om i podkasten i høst? Send oss DM på Instagram!
8/23/2023 • 28 minutes
Camillas beste studietips
I denne episoden får du hilse på Camilla Apeland som delte masse inspirerende bilder og tips fra sin studiehverdag i fjor høst.
Resultatet ble strålende, og Camilla deler alle sine beste tips og triks i denne episoden!
8/15/2023 • 18 minutes
Kan helsefagarbeidere løse bemanningskrisen?
Hvordan kan helsefagarbeidere avlaste sykepleiere og leger i praksis?
Bli bedre kjent med helsefagarbeideres kompetanse og deres spennende og varierte hverdag i dette intervjuer med Vegard Oksavik som har mange års erfaring som Helsefagarbeider før han startet sykepleierutdanning ved LDH.
Helsepersonell kommisjonen peker spesifikt på helsefagarbeidere som en viktig del av løsningen på kapasitetsproblemene vi står overfor i helsetjenestene. Før vi kan samarbeide må vi bli kjent med hverandre og hva de ulike yrkesgruppene er gode på.
8/2/2023 • 47 minutes
Lær mer om radiografi
I denne episoden skal du få hilse på en av de fantastiske fagfolkene som hjelper oss med å se inn i kroppen. Vi har besøk av fagsjef Håkon Hjemly i Norsk Radiografforbund (NRF) i forbindelse med at deres medlemmer nå får 20 % rabatt på MedEasy.no!
Moderne medisin støtter seg mer og mer på de som jobber med bildediagnostikk i alle former. Ikke bare fordi de tar bedre og bedre bilder, men også fordi de i økende grad er med i både diagnostikk og såkalt intervensjonsbehandling. Skal du kunne levere verdensklasse behandling er det lurt å vite litt om hva radiografer kan. Dette lær du alt om i denne podkasten.
6/29/2023 • 41 minutes
FleksiSykepleie USN med strålende resultater!
Fleksibel og bærekraftig sykepleierutdanning for distriktene (FleksiSykepleie) ble startet ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) høsten 2022. Hør hvordan Rita Li og Hugrun Ösp Egilsdottir planla og gjennomførte en reise for studentene som resulterte i 6. plass på nasjonal eksamen 2022 og historisk lav strykprosent på kun 14,5 %. Vi i MedEasy er stolte over å ha bidratt med videoforelesninger og statistikk i samarbeidet med dyktige og innovative lærere og ikke minst ivrige og flinke studenter. Stor hyllest også til ledelse og administrasjon ved USN som tør å tenke nytt i en tid hvor mangel på helsepersonell er kritisk.
https://sykepleien.no/meninger/2023/04/slik-lyktes-vi-med-en-lav-strykprosent-pa-anatomi-og-fysiologieksamen
https://sykepleien.no/fag/2022/12/ny-fleksibel-sykepleierutdanning-kan-tas-i-distriktet
6/18/2023 • 45 minutes
Klar for å dele oppgaver?
Har du eller din avdeling diskutert oppgavedeling den siste tiden?
Infeksjonsavdelingen ved AHUS med seksjonsleder Charlotte Johnsen i spissen har i vår gjort masse spennende erfaringer med oppgavedeling som de deler til inspirasjon for alle andre i denne podkastepisoden.
Med i intervjuet er også Håvard Kvinge som er seksjonsleder for pasientportører og Henriette Gruehaugen som er enhetsleder for infeksjonsavdelingen.
6/6/2023 • 43 minutes
Nyresykdom på 10 minutter
Neste uke kommer nye videoer om nyresykdom på MedEasy.no.
Her får du en rask oversikt over nyresykdom på 10 minutter.
5/28/2023 • 11 minutes
Ambulanselandslaget gir alt for Norge
Akkurat nå starter ambulanse-VM i Tsjekkia hvor det norske ambulanselandslaget skal konkurrere og vise verden at vi har verdens beste prehospitale helsepersonell. Paramedisiner og redningsmann Marcus Ravneberg og daglig leder og grunnlegger av EMS Norway Thomas Renngård er med oss på telefon rett før konkurransene starter denne helga!
5/25/2023 • 43 minutes
Eksamenspod sykdomslære del 2
Denne episoden supplerer lista fra forrige episode og vi kommer dermed opp i 10 av de aller viktigste tilstandene til sykdomslæreeksamen. Disse to episodene fungerer også perfekt som oppfriskning til alle typer helsepersonell!
Tema:
1. Obstruktive lungesykdommer (Astma og KOLS)
2. ACS
3. Hjerneslag
4. Diabetes type 1 og 2
5. Akutt nyresvikt og kronisk nyresvikt
6. Ak. appendisitt
7. Demens og delir
8. Epilepsi
9. UVI/pyelonefritt
10. Sepsis
Skriv gjerne til oss på Instagram med feedback på disse episodene eller ønsker til nye tema!
5/18/2023 • 55 minutes
Eksamenspod sykdomslære del 1
Denne episoden dekker fem av de aller viktigste tilstandene til sykdomslæreeksamen, og fungerer også perfekt som oppfriskning til alle typer helsepersonell! Tema:
1. Obstruktive lungesykdommer (Astma og KOLS)
2. ACS
3. Hjerneslag
4. Diabetes type 1 og 2
5. Akutt nyresvikt og kronisk nyresvikt
Del 2 slippes 18. mai 2023
5/16/2023 • 1 hour, 2 minutes
Topp fem tabber i smittevern
I denne episoden deler Elin og Marte fra Smittevernsnerdene fem vanlige tabber som man lett kan unngå når det gjelder smittevern!
Du kan se et helt kurs om smittevern laget i samarbeid med Smittevernsnerdene på medeasy.no, og du kan invitere smittevernsnerdene til din arbeidsplass ved å kontakte dem på instagram.
5/7/2023 • 21 minutes
Topp fem smittevernstips før praksis
I denne episoden deler Marte og Elin fra Smittevernsnerdene fem av sine beste smittevernstips som du bør ha kontroll på før praksis!
Du kan se et helt kurs om smittevern laget i samarbeid med Smittevernsnerdene på medeasy.no, og du kan også invitere smittevernsnerdene til din arbeidsplass ved å kontakte dem på instagram.
5/4/2023 • 17 minutes
Traumesideleie
Hva er traumesideleie? Hvordan går man fra en god ide som kan forbedre pasientbehandling til å endre praksis internasjonalt?
I denne episoden har vi besøk av Overlege Per Kristian Hyldmo som tok doktorgrad på nettopp Traumesideleie, og endret praksis internasjonalt for transport av skadde pasienter med nedsatt bevissthet. Frem til 2005 var det vanlig å la skadde bevisstløse pasienter ligge på ryggen, i frykt for at det kunne føre til alvorlige nakkeskader å vende dem over på siden. Per Kristian Hyldmo og hans kollegaer ved Sørlandet Sykehus mente de kunne gjøre dette bedre og tryggere for pasientene sine, og beviste dette med forskning som har satt Norge på kartet internasjonalt på prehospital forskning. Traumesideleie brukes i dag i hele Norge, i tillegg til å stå i skandinaviske retningslinjer. – Det hjelper lite å unngå å bli lam dersom du dør fordi du ikke får puste, utdyper Per Kristian Hyldmo i vår podkast.
Foto: Fredrik Naumann/Felix Features
4/10/2023 • 32 minutes
Hør hvorfor Sørlandet Sykehus valgte MedEasy
Prehospitale tjenester ved Sørlandet sykehus «flipper» internundervisningen for sine 330 ansatte fra og med våren 2023. Resultatet er høyere kvalitet i bredden av faget, hyppigere repetisjon, fornøyde ansatte og frigjort tid hos fagutviklere til enda tettere individuell oppfølging. Samtidig beregnes det en kostnadsbesparelse på omtrent 1 million kroner årlig! Lær mer om flippa internopplæring ved å lytte til denne episoden hvor vi har besøk av fagutvikler Inger Lene Grostøl og medisinsk rådgiver Per Kristian Hyldmo.
Les mer i bloggen vår: https://blogg.medeasy.no/sshf/
4/5/2023 • 33 minutes
Konte spesial 2023
I denne episoden får du våre aller beste tips før konteeksamen i anatomi og fysiologi 2023.
Erik gjetter topp 15 tema, og vi Nils Christian kommer med masse rare greier ved siden av som kommer til å gjøre at konten blir lett som en lek! Den andre episoden som nevnes er denne: https://medeasy.no/blog/hvordan-lykkes-pa-konteeksamen-i-april
4/4/2023 • 32 minutes
Ung kvinne med magesmerter
Vi kjører praktisk case igjen og repeterer alt det spennende som ligger bak begrepet akutt abdomen.
Erik deler også raust på sine beste og mest sjokkerende rekesmørbrødtips! Ny og oppdater forelesning om ak. abdomen ligger nå ute på medeasy.no!
3/26/2023 • 22 minutes
Sjokkerende bra episode!
I denne episoden får Nils Christian servert en spennende akuttmedisinsk case og vi deler noen kontetips til de som skal ta opp anatomi og fysiologi i vår. Med koden "AF30" får du 30 % rabatt på kompendiet i anatomi og fysiologi ut mars. Anbefaler bloggen vår for flere gode kontetips! medeasy.no/blogg
3/10/2023 • 34 minutes
Polar prehospital internopplæring ved Finnmarkssykehuset
Er det mulig å heve kvalitet samtidig som man sparer både tid og penger på internopplæring? Nord for polarsirkelen er dette virkeligheten! Ved Finnmarkssykehuset er de ansatte vant til at både vind, vær og store avstander skaper ekstra utfordringer i hverdagen. Det å hele tiden være forberedt på måtte gjøre alt selv med begrensede hjelpemidler utenfor sykehus skjerper kravene til både faglig dybde og bredde. I denne episoden lærer vi hvordan de fagansvarlige ved Finnmarkssykehuset går nye veier ved å "flippe" store deler av den tradisjonelle internopplæringen for å sikre at de ansatte kontinuerlig får den opplæringen de trenger for å kunne yte helsehjelp i verdensklasse når transport til sykehus ikke er mulig. Takk til Hanne Rikstad Iversen (medisinsk rådgiver), Margaret Helen Kristiansen (fagrådgiver og fagutvikler) og Morten-André Olsen (fagutvikler AMK) for en spennende og lærerik samtale som vi håper kan inspirere fagansvarlige andre steder til å tenke nytt om internopplæring.
Les mer: medeasy.no/bedrift
2/22/2023 • 37 minutes
Hjerneslag
Erik og Nils Christian gjennomgår alt det viktigste om hjerneslag på 15 minutter!
Send oss gjerne ønsker til tema du vil vi skal snakke om i podden til [email protected]!
Skaff deg vårabonnement på medeasy.no og få tilgang til at det vanligste, viktigste og mest eksamensrelevante i sykdomslære!
2/9/2023 • 14 minutes
AKS-Sykepleier
Maria Syvertsen (@aksstudent_frusyvertsen) videreutdanner seg til å bli avansert klinisk allmennsykepleier.
I denne episoden forteller hun om denne spennende nye masterutdanningen og hva man lærer av praktiske og teoretiske ferdigheter som ledd i utdanningen. Maria forklarer hvordan man kan kombinere jobb og studier og snakker engasjert om fremtidens samarbeid mellom leger og sykepleiere utenfor sykehus.
1/30/2023 • 33 minutes
Konte spesial
Funket ikke plan A? Husk at alfabetet har veldig mange flere bokstaver! Ukens episode handler om å ta konteeksamen.
Nils Christian besøk av sykepleierstudent Kamilla Isaksen som på en forbilledlig måte deler sine erfaringer med å stryke på nasjonal eksamen to ganger før hun gjorde tidenes comeback denne gang på tredje forsøk!
Kamilla er nå mage erfaringer rikere og har kommet styrket og smilende ut av en krevende periode med motgang i anatomi og fysiologi. Hun deler sine beste tips for å lykkes med konte i april!
1/24/2023 • 30 minutes
Nasjonal eksamen 2/2
NOKUT har offentliggjort tallene fra nasjonal eksamen 2022.
Hva kjennetegner de som havnet i begge ender av karakterskalaen?
Hva gjør man hvis man ikke klarte eksamen på første forsøk.
Gjennomgang av nasjonal statistikk som publiseres på medeasy.no/blog i løpet av helgen!
Har du ønsker til tema i sykdomslære eller farma vi skal diskutere i podden i vår, så send mail til [email protected]
1/19/2023 • 24 minutes
Småbarnsliv + sykepleierstudier = toppkarakter?
Er det mulig å kombinere småbarnsliv og lang reisevei til skolen med sykepleierstudier?
I denne episoden får du høre at det er fullt mulig å starte med å studere sykepleie senere i livet enn 20-årene.
Ikke bare er det mulig, det er kanskje også en fordel på flere områder
I denne episoden snakker vi med Lisa Nøkland som kombinerer både jobb, småbarnsliv og sykepleiestudier ved UiA, og som tross hektisk hverdag endte opp med nesten maksimalt antall poeng og toppkarakter på sykepleierstudiets antatte vanskeligste eksamen i anatomi og fysiologi.
Lisa deler sine beste tips både for de som skal ta eksamen i anatomi og fysiologi. Hun avslører også planene for å gjøre det bra i sykdomslære denne våren, og utfordrer Nils Christian på å få opp farta med kompendium i sykdomslære.
1/14/2023 • 20 minutes
Nasjonal eksamen 1/2
Gjennomgang av nasjonal eksamen og sensorveiledning 2022.
Hva kjennetegner de som får toppkarakter?
Hva er topp tre systematiske feil som går igjen?
Bør man klage hvis man ikke er ening med sensor?
Hvordan foregår begrunnelses- og klageprosessen?
Hvorfor er konteeksamen en bra ting og ikke noe å være flau for?
+ masse andre svar på spørsmål fra studenter som tok eksamen.
Så snart statistikken på nasjonalt nivå offentliggjøres fra NOKUT følger vi opp med del 2!
1/12/2023 • 52 minutes
Pepperkakeform og stoffskiftesyke kakemenn
Vi har sjelden opplevd så mange tilbakemeldinger på rekordtid på Instagram som da vi publiserte bilde av Maria Lavik sine anatomiske hjertepepperkakeform. Responsen var faktisk så massiv at vi måtte invitere Maria i vår podkast for å diskutere 3D-printing av pepperkaker. Siden det er eksamenstid må hun også hjelpe Nils Christian å behandle to pepperkakemenn med hver sin stoffskiftesykdom, og hun deler også sine beste eksamenstips!
Les oppskriften og se bildene her: https://blogg.medeasy.no/pepperkakeform
12/9/2022 • 22 minutes
Eksamensgeekout med LDH-kollokvie
Vi ringer Heddas kollokviegruppe ved LDH. De forbereder seg til nasjonal eksamen og har spørsmål om nedbrytning av næringsstoffer og anabol vs katabol stoffomsetning. De deler sine beste studietips for innspurten og bidrar også når Nils Christian og Erik trenger hjelp til å forklare.Tusen takk til Hedda Olivia Langlien, Gina Sørlie, Synne Sjøvik, Celine Madeleine Amundsen og Nicoline Sæther som alle kan ta eksamen i Duodenum-t-skjorte som takk for innsatsen!
12/8/2022 • 41 minutes
Q&A og tips til siste uke før eksamen
Erik og Nils Christian svarer på spørsmål fra Instagram og kommer med sine beste tips for hva man bør prioritere siste uka før eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi som veldig mange av våre lyttere skal ha neste uke. Kan man få minuspoeng på eksamen? Andre tema: Pepperkakeform, blodtrykk, minuttvolum, total perifer motstand og internevroner. Mer av dette? Send oss en DM på instagram!
Sinusknutesangen er noe av det største som har skjedd innen kunst og kultur.
Bak denne nydelige hitten står Hanne Intelhus Markegård og Vilde Haugland Kristiansen.
Vi er nå så heldige at vi har fått Vilde inn i studio som ekspert innen hjertets elektriske ledningssystem.
I denne episoden tar Nils Christian og Vilde deg med på en magisk reise igjennom hjertes elektriske ledningssystem!
12/5/2022 • 18 minutes
Eksamenstid og Tante Olga-modus
Vi får mange spørsmål om hva man bør prioritere og hvordan man bør strukturere tiden de siste ukene før eksamen.
I denne episoden deler Nils Christian sine beste tips til alle som er i Tante Olga-modus!
11/28/2022 • 9 minutes
Charterfar elsker muskel-venepumpa
Alt du trenger å kunne om muskel-venepumpa til eksamen og grundig forklaring på hvorfor manglende funksjon i muskel-venepumpa kan lede til alvorlig og potensielt livstruende sykdom.
11/26/2022 • 11 minutes
Nervebaner til eksamen
Vår lege Erik Øydna er gjest i podkasten og hjelper Nils Christian med å finne ut av forskjellen på motoriske og sensoriske baner.
Få full kontroll på dette tema og unngå en vanlig feil på eksamen ved å bruke 15 min på denne nerdeepisoden!
11/23/2022 • 14 minutes
Intubering live
I denne podcasten har Nils Christian rotet seg inn på en operasjonsstue for å repetere den øvre luftveis anatomien når han skal intubere en pasient sammen med MedEasy anestesilege Anders Saso. Stressnivået bygger seg opp hos Nils Christian når pasienten er i så dyp narkose at han har sluttet å puste. Nå er det avgjørende at anatomiekstremisten sin kunnskap sitter når han skal ta over pustearbeidet for den sovende pasienten. I det gutta åpner munnen til pasienten og kikker ned med laryngoskopet åpenbarer det seg en masse anatomiske strukturer som gjennomgås i det pusterøret plasseres trygt på plass. Men hvordan kan de være sikre på at de tuben er korrekt plassert? Kunnskap redder liv. Sørg for at dine medarbeidere er faglig oppdatert med bedriftstilgang til MedEasy for alle dine ansatte. Sjekk ut medeasy.no/bedrift for mer informasjon og motta uforpliktende tilbud.
11/21/2022 • 14 minutes
MedEasy ringer
Nils Christian og Erik ringer sykepleierstudenter i Namsos og Stavanger for å høre hvordan stemningen er en knapp måned før eksamen.
I tillegg til studietips besvares spørsmål om blant annet hemoglobin, oksygentransport, hjertets elektriske ledningssystem, negativ feedback og vev.
Vil du at vi skal ringe din kollokviegruppe neste uke? Skriv til oss på DM på Instagram!
11/19/2022 • 34 minutes
Konsentrasjonsproblemer i eksamenstiden
Vi får mange spørsmål som handler om konsentrasjon og studietips akkurat nå.
I denne episoden svarer Nils Christian på en mail fra en frustrert student som finner på 500 andre ting å gjøre (inkludert å vaske hele huset) istedenfor å jobbe med anatomi og fysiologi. Det er tre veier videre, hvilken velger du?
1) Revurdere alt?
2) Skjerpe seg og gi full gass?
3) Krisemodus?
11/17/2022 • 8 minutes
Immunforsvaret vs korona
Immunforsvaret vs korona
11/1/2022 • 23 minutes
Immunsystemets hovedoppgaver
Vetle og Nils Christian gjennomgår immunsystemets hovedoppgaver og alt det viktigste man må kunne om immunsystemets funksjon til eksamen.
11/1/2022 • 20 minutes
Prehospital bruk av CPAP
I denne podcasten snakker Nils Christian med MedEasy sin egen anestesilege Anders om hva CPAP egentlig er og hvorfor det kan være et genialt behandlingsverktøy når man jobber prehospitalt. For diagnosene KOLS, astma og lungeødem er det rett og slett god og helt riktig behandling å starte CPAP så raskt man kan, hvis man har CPAP tilgjengelig der man jobber. Men hvorfor fungerer CPAP så bra akkurat ved disse tilstandene? Svaret forsøker de to nerdene å resonere seg frem til, avbrutt av prompelyder og musikk fra Nils Christian sitt miksebord som går helt bananas. Til slutt ror Anders det hele i land med noen praktiske tips og tips for hvordan du skal lykkes med CPAP behandling av akkurat din pasient. Kunnskap redder liv. Sørg for at dine medarbeidere er faglig oppdatert med bedriftstilgang til MedEasy for alle dine ansatte. Sjekk ut medeasy.no/bedrift for mer informasjon og motta uforpliktende tilbud.
10/17/2022 • 30 minutes
Farmaspesial med Helsebrosjan
Her får du en episode spekket med praktisk, konkret og livreddende fakta fra farmakologiens verden!
Vemund Varg (Helsebrosjan) deler noen av sine beste tips, triks og aha-opplevelser når det gjelder farmakologi og medikamenter. Her lærer du om noen av de vanligste tabbene man gjør som nyutdannet i møte med medikamenter med forvirrende navn som skal håndteres rett under tidspress.
06:50 Forskjell på preparat og virkestoff
11:00 Livsviktig forskjell på hurtigvirkende og langtidsvirkende medisiner og forvirrende benevnelser av disse
13:15 Hvordan bruke felleskatalogen og byttelisten til legemiddelverket
17:50 Forskningsbasert og produsentuavhengig legemiddelinformasjon: Relis.no
22:40 Kan paracetamol IV (perfalgan) kan være blodtrykkssenkende?
25:00 Kan paracetamol skjule feber? (25:00)
27:30 Ulemper med utstrakt bruk av sovetabletter hos eldre
30:00 Livsviktig geekout på halveringstid med praktiske eksempler med blant annet diazepam, nalokson, morfin og antihistamin
39:00 Praktiske utfordringer med parkinson medisiner (sinemet, madopar) som kan gi hallusinasjoner (39:00)
42:00 Interaksjonsanalyse redder liv og løser medisinske "mysterier"
Rådene Vemund deler med oss er i stor grad basert på egen erfaring fra hjemmesykepleie og kommunal døgnenhet, men mange av rådene er også hentet fra nylig dialog med > 50 000 følgere på TikTok og Instagram.
10/10/2022 • 45 minutes
Motivasjonsboost
Vetle elsker tipsene våre lyttere har sendt inn for å øke motivasjonen, men Nils Christian tøffer seg og sier han vet fasiten!
Hør de beste tipsene for å øke motivasjon for å maksimere læringsprosessen!
10/3/2022 • 16 minutes
Vurdering av allmenntilstand hos barn
I denne episoden diskuterer vi hvordan vi vurderer syke barn med de flinke fagfolka bak instagramkontoen @helsesnakk.
Hovedtema er strukturert vurdering av allmenntilstand hos småbarn blandet med masse praktiske tips og triks til både den kliniske vurderingen og kontakt med barna vi vurderer. Malene Halland er sykepleier og medisinstudent og Lars Namtvedt Sylta er spesialist i allmennmedisin, og de har til sammen lang og variert erfaring med vurdering av syke barn utenfor sykehus. De har nylig utgitt boka "Småbarnsforeldre" som er en guide til småbarnsforeldre om barns utvikling og helse fra fødsel til fem års alder. Vi svarer også på spørsmål fra lyttere om blant annet tarmflora, antibiotikabruk og hvordan vi sammen kan motvirke antibiotikaresistens.
Du kan bla i boka (inkludert tabellen for vurdering av allmenntilstand som diskuteres i denne episoden) og bestille den her:
https://www.friskforlag.no/produkt/smabarnsforeldre/
(Ikke betalt reklame, men nerdete anbefaling av en bra julegave til småbarnsforeldre)
Illustrasjon: Hanne Løvdal
9/26/2022 • 41 minutes
Taktiske og tidlige eksamenstips
Hvordan skal våre podkastlyttere gjøre det ekstra bra på eksamen?
Vetle og Nils Christian deler noen tidlige eksamenstips som dreier seg om uthenting av kunnskap.
Disse kan virkelig gjøre stor forskjell hvis du får vite om dem allerede nå!
Kompendiet (anatomiboka) som nevnes i podkasten kan du lese mer om her: https://medeasy.no/blog/anatomiboka
Tidligere eksamensoppgaver som nevnes finner du her: https://medeasy.no/blog/nasjonal-eksamen-i-sykepleie
9/11/2022 • 12 minutes
Cellorama
I ukens podkast gjennomgår Vetle og Nils Christian cellens oppbygning og alle de ulike organellenes hovedfunksjoner.
Du får konkrete eksempler på hvorfor forståelse av cellens oppbygning og funksjon er så relevant i praksis!
Har du ønsker til flere tema vi skal snakke om i podkasten? Send oss DM på Instagram!
8/29/2022 • 24 minutes
Topp tre tips ved semesterstart!
Vetle og Nils Christian deler sine tre beste tips til nye studenter ved semesterstart!
Vi forteller om spennende planer om enda mer nytt innhold på MedEasy.no
Nyt helga og fadderuken(e)!!
8/18/2022 • 20 minutes
Sex med Medisinernes Seksualopplysning (MSO)
Hvordan snakke om sex til ungdom og pasienter???
Hvilke tema bør erfaringsmessig vektlegges mest?
Hva lurer 10. klassinger på om sex? Hvem er MSO og hvorfor er deres arbeid så viktig?
Hva mener MSO at er de tre viktigste tema de bruker tid på i møte med 10. klassinger?
Like før sommeren fikk vi besøk av MSO Oslo i vår podkast, og de hjalp oss med å besvare alle disse viktige spørsmålene og mye mer.
Takk til Nicolay Berge (Leder), Ane Kvåle Tromsdal (Fag og evalueringsansvarlig) og Henrik H. Due (Nestleder) for gode råd og kloke svar.
Vi er forøvrig også veldig stolte over å låne bort våre tegninger og animasjoner til MSO Oslo og TV 2 Skole i deres nye digitale seksualundervisningsprosjekt rettet mot ungdom??
Vil du lære mer om MSO?
https://www.mso.oslo.no/
7/24/2022 • 41 minutes
Historien bak MedEasy, og veien videre...
For første gang snakker Nils Christian offentlig om historien bak MedEasy og forklarer hvor avgjørende studenter generelt, og NSF Student spesielt, har vært i utvikling og kvalitetssikring av det faglige innholdet i vårt undervisningsunivers. Sammen håper vi å oppnå store og viktige ting i fortsettelsen både i og utenfor Skandinavia. La oss sammen sørge for at livreddende kunnskap havner der den trengs aller mest! Opptaket er fra nylig hilsen til NSF Student sitt årsmøte 24.06.22 i Asker. God sommer fra hele nerdegjengen i MedEasy☀️
6/29/2022 • 9 minutes
Praktisk kunnskap som redder liv - med Helsebrosjan
Denne uken får du masse livreddende praktisk kunnskap som du får bruk for fra første sekund i jobb eller praksis!
Hvordan bli trygg på vitale parametere? Hvordan trene opp magefølelsen? Kan man stole på CRP? Hva skiller voksne og barns respons på sykdom? I tillegg diskuteres en rekke vanlige feil som er relativt enkle å unngå hvis man bare vet om dem på forhånd.
Vemund Varg (Helsebrosjan) måtte umiddelbart inviteres tilbake til podkasten, siden han hadde med masse praktiske og konkrete tips til nyutdannede som vi ikke rakk å gjennomgå i forrige episode! Rådene Vemund deler med oss er i stor grad basert på egen erfaring fra hjemmesykepleie og kommunal døgnenhet, men mange av rådene er også hentet fra nylig dialog med > 50 000 følgere på TikTok og Instagram.
5/23/2022 • 51 minutes
Fem ting Helsebrosjan skulle ønske han visste som nyutdannet
Helsebrosjan deler sine fem viktigste råd til nyutdannede! Rådene er minst like relevante for alle som skal ut i praksis eller sommerjobb. Hvordan kan du håndtere usikkerhet i møte med nye oppgaver og pasienter? Hva gjør du når du blir usikker faglig? Hvordan håndtere det store ansvaret som følger med pasientarbeidet? Hva gjør du når du gjør din første feil? Vemund Varg er den kloke og gode mannen bak «dekknavnet» Helsebrosjan. I denne episoden deler han ekstremt nyttige og verdifulle råd fra både egen erfaring kombinert med nylig dialog med > 50 000 følgere på TikTok og Instagram.
5/18/2022 • 33 minutes
Kontetips
27. April smeller det! Sykepleiestudentene har en mulighet til å ta opp eksamen og få en ny date med menneskekroppen! Vi har forsket på sykepleiestudenter prestasjon vs innsats, og funnet at ved å ta 1500 flervalgsoppgaver og se alle videoene til Medeasy minst en gang, vil man få en C eller høyere karakter på eksamen i anatomi og fysiologi. Det er gode nyheter for dem som skal konte! Vi deler i denne podcasten 5 ekstreme kontetips! Tja, ekstreme er de kanskje ikke, men de er ekstremt gode!. Hør og kjør!
https://medeasy.no/blog/konte
https://medeasy.no/blog/kompendiumkonte
Studie: https://sykepleien.no/forskning/2020/10/anatomi-fysiologi-og-biokjemi-sykepleierstudenters-opplevde-laeringsutbytte-ved
Resultat av studie: https://medeasy.no/blog/nerdepunkt21
Øvingsoppgaver: https://medeasy.no/blog/nasjonal-eksamen-i-sykepleie
3/13/2022 • 15 minutes
Nasjonal eksamen 2021
Nasjonal eksamen 2021 er endelig overstått! Noen førsteårsstudenter på sykepleierutdanningene kan nå ta juleferie med gløgg og god samvittighet, mens andre sitter hjemme og er usikker på hvordan dette egentlig gikk. Mange studenter har etterspurt en liten debrief etter denne bitte lille humpen på veien til å bli en eksepsjonell sykepleier. Nils Christian tar derfor tak og går igjennom den nasjonale eksamen sammen med sykepleier Ida Karoline. Vi høres igjen i 2022!
12/20/2021 • 20 minutes
Fordøyelsessangen
Lær alle nerdete detaljer om hvordan juleribba fordøyes i én nerdete julesang! Syng jula inn med ribbas eget fordøyelseseventyr!
Medisinstudent Vetle Mørland kan mer enn å tegne og animere anatomi og fysiologi i MedEasy. Sammen med sine venner i @julecalenderen leverer de julesanger om anatomi og fysiologi som sikrer at du aldri kan glemme de viktigste delene av pensum.
For tekst sjekk ut bloggen vår medeasy.no/blogg
Vi anbefaler også sterkt ikke-anatomiske julesanger fra gutta i @julecalenderen på instagram!
12/12/2021 • 1 minute
Sinusknutesangen
Hanne Intelhus Markegård og Vilde Haugland Kristiansen sin sang om sinusknuten har allerede rukket å bli en juleklassiker!
Vi ønsker deg og dine en god jul og godt nyttår! Det er ingen tvil om hvilken sang vi kommer til å synge og danse på vei inn i det nye året!
For tekst se: medeasy.no/blog/sinusknutesangen
12/12/2021 • 2 minutes
RAAS-sangen
Lær alt om RAAS i én nydelig julesang på rim! For når blodtrykket går i knas, er det jammen godt vi har RAAS!
Medisinstudent Vetle Mørland kan mer enn å tegne og animere anatomi og fysiologi i MedEasy. Sammen med sine venner i @julecalenderen leverer de julesanger om anatomi og fysiologi som sikrer at du aldri kan glemme de viktigste delene av pensum.
For tekst sjekk ut bloggen vår medeasy.no/blogg
Vi anbefaler også sterkt ikke-anatomiske julesanger fra gutta i @julecalenderen på instagram!
12/8/2021 • 1 minute
Nasjonal eksamen med NSF Student
Vi får besøk av ledelsen i NSF Student for å snakke om årets nasjonale eksamen. Leder Edel Marlèn Taraldsen og nestleder Sigrid Husøy Larsen deler sine beste eksamenstips og snakker om hvordan de jobber systematisk med kvalitetssikring av eksamen for norske sykepleiestudenter og sykepleiestudenters rettigheter generelt. Beklager litt dårlig lyd på opptaket. Vi anbefaler sterkt å følge @nsfstudent på instagram!
12/7/2021 • 22 minutes
Stoffskiftesangen
Lær alt om stoffskiftet i én deilig julesang! Hva er vel bedre enn en hormonell jul?
Medisinstudent Vetle Mørland kan mer enn å tegne og animere anatomi og fysiologi i MedEasy. Sammen med sine venner i @julecalenderen leverer de julesanger om anatomi og fysiologi som sikrer at du aldri kan glemme de viktigste delene av pensum.
For tekst sjekk ut bloggen vår medeasy.no/blogg
Vi anbefaler også sterkt ikke-anatomiske julesanger fra gutta i @julecalenderen på instagram!
12/6/2021 • 1 minute
Cellen live fra Bodø
Liveopptak fra forelesning for sykepleiestudenter og paramedisinstudenter i Bodø 16. november 2021.
Nils Christian gjennomgår alle organeller i cellen. Fordyper seg i proteinsyntese og kommer også inn på hvordan de nye mRNA-vaksinene mot korona fungerer. Takk til NSF-student og Puls for fantastiske rammer rundt arrangementet! We´ll be back!
11/29/2021 • 34 minutes
Hormonakser
Hormonene i kroppen vår reguleres ofte gjennom noe vi i den kliniske hverdagen kaller "hormonakser".
Vetle og Nils Christian har fått mange spørsmål om hvordan man kan definere og forklare dette begrepet som er viktig både til eksamen og spesielt i praksis når du møter pasienter som utredes for forstyrrelser i hormonsystemet.Begrepet akser forklares med snorer, linjer, organisasjonskartet til MedEasy og deilige sommersanger om jordbær på strå.
11/22/2021 • 14 minutes
Nyrenes rolle i blodtrykksregulering
Hva skjer med blodtrykket hvis du drikker for mye eller for lite? I denne episoden lærer du alt du trenger om nyrenes livsviktige roller i blodtrykksreguleringen! Vetle og Nils Christian gjør et dypdykk i den deilige nyrefysiologien som bidrar til at blodtrykket holdes optimalt og stabilt tross varierende forhold. Her får du en praktisk og samtidig ekstremt eksamensrelevant repetisjon av blodtrykk, minuttvolum, total perifer motstand, RAAS og ADH. Mer nerdete og eksamensrelevant blir det nesten ikke!
11/8/2021 • 20 minutes
Surfaktantbobler!
Alveolene i lungene er dekket av en tynn væskehinne på innsiden. Naturlig overflatespenning vil forsøke å redusere alveolenes volum ved hjelp av samme mekanismer som gjør at såpebobler uten såpe sprekker. Heldigvis bobler alveolene over av surfaktant! Surfaktant er et såpeliknende stoff som produseres i lungene av helt spesielle celler, og som gjør at det er såpebobleparty i alveolene hele tiden! I denne episoden oppfordrer Vetle og Nils Christian deg til å aldri bruke betegnelsen såpebobler igjen! Fra nå heter det kun surfaktantbobler!
11/1/2021 • 12 minutes
Motivasjon og notatteknikk
I ukas podkast går Ida Karoline og Nils Christian gjennom tips for å holde motivasjonen høy og lage fantastiske notater!
Du kan lese utfyllende svar om samme tema i bloggen vår medeasy.no/blogg!
Ha en nerdete uke videre!
10/25/2021 • 15 minutes
Øyet på 10 minutter
Denne ukas podkast starter med en middelmådig versjon av the Eye of the Tiger, og fortsetter med at Vetle forvandler seg til en solstråle på vei inn i Nils Christians øye. Ukas podkast handler om øyets anatomi, og Nils Christian og Vetle sverger på å holde seg under 10 minutter. Kan de klare det?
10/18/2021 • 12 minutes
Quit playing games with my heart
Både eksamensrelevans og volum skrus opp til maks når Vetle og Nils Christian gjennomgår det aller viktigste i sirkulasjonsfysiologien!
Vi inviterer både Backstreet Boys, hageslanger, Tante Clara og en over middels bedrevitende lege fra Oslo Vest for å sikre at alle de viktigste detaljer om blodtrykk, minuttvolum og total perifer motstand faller på plass og huskes for evigheten! Vi trenger sårt litt feedback på podkasten vår! Gi oss gjerne tilbakemelding i kommentarfeltet, og det er lov å komme med ønsker til innhold i de neste episodene!
10/11/2021 • 18 minutes
Traumeundersøkelse
Vi avslutter vår prehospitale uke med en dramatisk case, og vår pasient får igjen hjelp og livreddende behandling av vår prehospitale nerdevenn @paramedic_erik! I denne episoden lærer vi om traumeundersøkelse av kritisk skadde pasienter. Vi takker for alle faglige spørsmål denne uka, og vil også takke spesielt til paramedic Erik Emberland Andersen som har vært med oss å løse prehospitale caser denne uka.
10/2/2021 • 49 minutes
Prehospital primær- og sekundærundersøkelse
Det er prehospital uke i vår podkast med fantastiske @paramedic_erik!
I dag repeterer vi primærundersøkelsen raskt før vi får en grundig og casebasert gjennomgang av sekundærundersøkelsen.
I løpet av denne prehospitale uka prøver Nils Christian å komme under huden, under panseret og bak fasaden i det spennende ambulanselivet. Hvem er vel bedre til å svare enn paramedic Erik Emberland Andersen? Har du faglige spørsmål eller lurer du på hvordan det er å jobbe prehospitalt, så bruk kommentarfeltet vårt på sosiale medier!
9/28/2021 • 34 minutes
Bare full?
Velkommen til prehospital uke i vår podkast med fantastiske @paramedic_erik!
Etter tidenes festhelg med opphevede koronarestriksjoner ble dagens podkastepisode ekstra relevant! Vi lurer på om dagens pasient "bare" er full, eller om det kan være alvorlig underliggende sykdom? Denne uken skal vi gjennomgå ulike prehospitale caser, hvor vi får vi høre hvordan paramedic Erik Emberland Andersen møter akutt syke og alvorlig skadde pasienter.
Har du spørsmål om hvordan det er å jobbe prehospitalt, så bruk kommentarfeltet vårt på sosiale medier!
Kommer det mange gode spørsmål, så blir det også livesending med paramedic_erik på instagram senere i uka!
9/26/2021 • 46 minutes
Synapsers funksjon
Vetle og Nils Christian fortsetter samtalen om synapser fra forrige uke. Denne episoden fokuserer mest på synapsene sin funksjon i kroppen. Hvordan skjer overføring av nervesignaler fra nerveceller til andre nerveceller, muskelceller eller kjertelceller? Hva er nevrotransmittorer og hvordan fungerer de?
9/20/2021 • 18 minutes
Synapser og murder on the dancefloor
En grundig og god episode om synapser! Her får du nesten alt du trenger om synapser til eksamen hvis du skal opp til nasjonal eksamen i anatomi og fysiologi. Til tross for en rekke anekdoter og (mer eller mindre) kulturelle referanser fra 80- og 90-tallet rekker Vetle og Nils Christian å forklare hva synapser er, hvor de finnes og hvordan de er bygget opp. Neste uke dykker vi dypere ned i hvordan synapser funker. Stay tuned.
9/13/2021 • 14 minutes
Suksessoppskriften
Anestesisykepleier og førstelektor Hege Jansen Skavern ved Høgskolen i Innlandet gjester ukens podkast og forteller om sin spennende forskning. Er det slik at studenter med lavest karakter fra videregående skole gjør det dårligere på nasjonal eksamen?
Hege forklarer oppløftende forskningsresultater som tvert imot viser hvordan disse studentene ved Høgskolen i Innlandet opplever mestring, motivasjon og faktisk ender med å slå gjennomsnittet på nasjonal eksamen! Og - hold deg fast! Ingen brukte lærebok!
Se shownotes i medeasyappen for link til originalstudie.
9/6/2021 • 34 minutes
Like på innsiden?
Vetle og Nils Christian diskuterer hvorfor vi mennesker ikke er så like inni som noen skal ha det til.
Episoden er spesielt relevant for de som lærer seg grunnleggende cellebiologi i disse dager!
Begreper som diskuteres: DNA, protein, celler, vev og organer.
8/29/2021 • 16 minutes
Studietips og nerdete triks
I ukens episode deler Vetle og Nils Christian sine aller beste studietips!
Vi vil veldig gjerne se bilde av hvor du befinner deg når du hører podkast fra MedEasy.
Hvis du vil dele med @medeasy.no, så reposter vi!
8/23/2021 • 22 minutes
Ny student?
Vi starter høstsemesteret med en prat om å være ny student!
Medisinstudent Vetle og fagansvarlig lege i MedEasy Nils Christian deler sine aller beste tips og triks!
8/16/2021 • 13 minutes
05 Er det tegn til iskemi?
Denne uka gikk fort! Nå gjenstår bare å sjekke om det er tegn til iskemi!
Den setningen du skal lese nå er den vårt fagteam har jobbet lengst med å kvalitetssikre gjennom tidene.
Et normalt svangerskap på ca. 9 måneder går betydelig raskere. Hold deg fast:
Det er ikke tegn til iskemi i EKG hvis alle kjegler peker opp fra flat grunnlinje!
Har vi lekt for mye med kjegler? Kan det være så lett? På sjekkpunkt fem er det jo alvor.
Er dette virkelig nok til å sikkert avkrefte akutt koronarsyndrom i EKG?
Før vi svarer ja må vi ta et viktig forbehold om at normalt EKG i seg selv aldri er nok til å utelukke iskemi som underliggende årsak hvis pasienten har brystsmerter eller tungpust. Men den enkle setningen du leste over er nok til å si med stor grad av sikkerhet at EKG i seg selv ikke viser tegn til iskemi. Dersom IKKE alle kjegler peker opp fra flat grunnlinje, så må vi bruke litt mer avanserte regler, og kanskje viktigst: varsle ansvarlig lege så raskt som mulig! Du lærer alle regler, forbehold og unntak i EKG-kurset vårt, men det viktigste er at du kan si til vakthavende lege: "Jeg ringer deg klokka 3 på natta fordi ikke alle kjegler peker opp fra flat grunnlinje".
Livredning er så viktig at alt innhold på medeasy.no (inkludert EKG-kurset) er gratis til og med søndag 15. august 2021.
Spread the word, you nerd!
8/12/2021 • 11 minutes
04 Er det smale QRS?
I dag har vi kommet til punkt fire på EKG-sjekklista. I bikinisesongen er det veldig mange som bekymrer seg for om de er smale nok.
Det var imidlertid veldig sjelden QRS-bredden i EKG folk bekymret seg over da Nils Christian spurte folk om dette på stranda i sommer.
Hvis QRS er smale, så betyr det at de elektriske ledningsveiene til ventriklene er normale og fungerer som de skal. Ambulansen vi bruker i vårt EKG-kurs symboliserer den elektriske strømbølgen, og det vi betegner som gode veier er at ledningsgrenene i hjertet fungerer som de skal.
Så hvor smalt er normalt? Og hvor bredt er for bredt?
For at et QRS skal kunne betegnes som smalt, så må det vare maksimalt 0,12 sekunder.
Men hvordan skal vi kunne kontrollere det raskt uten å begynne med hoderegning? Lett!
Du teller bare ruter!
QRS er smale hvis bredden er:
< 3 små ruter (25 mm/s)
< 6 små ruter (50 mm/s)
Hvis du finner brede QRS er den vanligste forklaringen grenblokk.
I EKG-kurs på MedEasy blir du en mester på å skille høyre og venstre grenblokk.
Alt du trenger å huske er at høyre grenblokk har stor harepus i V1 og at venstre grenblokk er verdensmester.
Hvis det ikke ga mening, så sjekk ut EKG-kurset på medeasy.no! Der får du hilse på både harepuser, kuer, giraffer og en hel rekke andre pedagogiske tjuvtriks som forvandler hjernen din til en EKG-maskin. Du blir aldri den samme igjen! Men du kan redde flere liv.
Livredning er så viktig at alt innhold på medeasy.no (inkludert EKG-kurset) er gratis 9.–15. august. Spread the word, you nerd!
8/11/2021 • 7 minutes
03 Er det normal frekvens og rytme?
I dag har vi kommet til punkt tre på EKG-sjekklista. Her vurderer vi om det er normal frekvens og rytme.
Dette er så gøy (når alt er normalt) at man ler og koser seg hele tiden mens man klarerer dette sjekkpunktet.
For at ikke dine kollegaer skal tro at du er useriøs på jobb er det derfor viktig å være effektiv og presis på dette punktet.
Frekvensen kan man telle i hvilken avledning man vil, men det er smart å velge en med tydelige og markerte QRS-komplekser.
For å finne frekvensen raskt, bør du droppe å regne med tidsintervaller. Det blir bare surr med mindre du er matteprofessor med høy stressmestringsevne. Den enkleste og beste måten å vurdere frekvens på er å telle antall store ruter mellom de spisse toppene på QRS.
I Skandinavia er de fleste enige om at frekvens på 50–100 slag/min er normalt. I USA er det tradisjon for å si 60–100 slag/min. Hvis du bruker den amerikanske nedre grensen i Norge, så vil du oppdage at mange friske og veltrente havner utenfor normalområdet. Dermed er det best å bruke 50–100. Men husk: For gamle, skrøpelige tante Olga på 90 år med symptomer, så kan puls på 52 være tegn på sykdom.
Så hvordan konvertere du fra ruter til normal frekvens?
- Ved papirhastighet på 25 mm/s er alt mellom 3–6 store ruter mellom QRS normalt.
- Ved papirhastighet på 50 mm/s er alt mellom 6–12 store ruter mellom QRS normalt.
Det er altså så latterlig lett å vurdere om frekvensen på et EKG er normal at man noen ganger også ler på vei inn i neste sjekkpunkt på lista.
Som du kan se på bildet vi har publisert sammen med podkast og på sosiale medier, kan du også bruke en enkel tabell for å konvertere til en nøyaktig frekvens. Skal du pugge noe her i livet, så er denne tabellen høyt oppe på lista sammen med kjærestens fødselsdato (og til nøds også gangetabellen). Du kan også se en enkel fremstilling av hvordan du vurderer regelmessighet på rytmen hvis du er i tvil om dette.
Alt innhold på medeasy.no (inkludert EKG-kurset) er helt gratis 9.–15. august! Bli med å leke og lære om EKG!
Gå inn på medeasy.no og kom ut som imponerende EKG-maskin!
8/10/2021 • 7 minutes
02 Er det tre komponenter?
Ved hjelp av fem latterlig enkle sjekkpunkter kan du lære å vurdere om et EKG er normalt.
Skulle du finne noe unormalt på noen av punktene, så kan du potensialt bidra til å redde liv.
I dag har vi kommet til punkt to på EKG-sjekklista, hvor vi jakter etter tre komponenter: P, QRS og T.
Når dette i tillegg gjøres med kjegler, så blir det nesten for lett og gøy til å tas seriøst. Men det er seriøst. Helt alvorlig.
Hvorfor vi leter etter tre komponenter?
Kort fortalt betyr tilstedeværelse av tre komponenter at det er normal elektrisk aktivitet i både forkamre og ventrikler.
Her er helt konkret betydning av å finne alle tre kjegler:
1) Først leter vi etter én liten søt P-kjegle foran hvert QRS, som betyr at strømledningen er normal i atriene
2) Dersom påfølgende komponent er en høy og smal QRS-kjegle, så vet vi også at strømledningen er normal i ventriklene
3) Hvis tredje komponent er en liten og bred T-kjegle, så vet vi i tillegg at reversering av strøm i ventriklene foregår som normalt
9.–15. august er alt innhold på MedEasy (inkludert vårt nye EKG-kurs) gratis for alle.
Vi ønsker spesielt velkommen til alle som har lyst å leke og lære mer om EKG!
Gå inn på medeasy.no og kom ut som en imponerende EKG-maskin!
8/9/2021 • 5 minutes
01 Er EKG riktig kobla?
I filmen "Kill Bill" lærte du kanskje om "Five Point Palm Exploding Heart Technique"? Fantastisk film, men fysiologisk selvfølgelig bare tull. Denne uka kan du lære MedEasy sin "Five Point Palm Saving Heart Technique". Helt seriøst og latterlig lett. Ved hjelp av fem enkle sjekkpunkter kan du vurdere om et EKG er normalt. Verdien av dette i en hektisk hverdag er enorm for alle som jobber i helsevesenet og kommer i kontakt med EKG-utskrifter. I dagens episode gjennomgår Nils Christian første sjekkpunkt som handler om å vurdere om EKG er rett kobla. Dette ter maks 5 sekunder når du har øvd deg litt. Nils Christian guider deg trygt gjennom hvordan du gjør dette i praksis! Fra 9.–15. august 2021 er alt innhold på medeasy.no gratis og åpent for alle! Bli med å leke og lær om EKG! Spread the word, you nerd!
8/8/2021 • 4 minutes
Velkommen til EKG-uka!
Velkommen til EKG-uka på MedEasy! Fra 9.–15. august er vårt EKG-kurs gratis for alle som har lyst å leke og lære om EKG! Gå inn på medeasy.no fra og med i morgen og kos deg med våre fem superenkle sjekkpunkter som gjør at du kan vurdere om et EKG er normalt! Du lærer også masse nyttige detaljer om de vanligste og viktigste tilstandene som medfører at de fem sjekkpunktene ikke blir normale. Vi kommer til å publisere masse nye caser, slik at de som har tatt kurset før også kan bryne seg på nye utfordringer fra ekte pasienter med ekte EKG-funn.
8/7/2021 • 4 minutes
Endometriose - patofysiologi
I denne episoden går Anders og Nils Christian i dybden på de ulike hypotesene som forklarer hvorfor noen kvinner utvikler endometriose. Selv om dette er en nokså nerdete episode berøres mange generelle sykdomsprosesser som er relevante for å forklare patofysiologi også ved andre tilstander enn endometriose.
Nå er det siste sjans for å benytte tidenes rabatt på hele 50 % på sommerabonnement på medeasy.no. Benytt koden “sommer50” der du ellers blir bedt om betaling. Med denne rabatten får du tilgang til alt på medeasy for kun 150,- i hele sommer.
Ha en fin sommerferie!
6/28/2021 • 17 minutes
Fasit og gjennomgang av endometriose
I denne episoden gjennomgår Anders og Nils Christian casen fra forrige uke, og du får en oversikt over utredning, behandling og oppfølging av pasienter med endometriose.
Vi minner om hele 50 % rabatt på sommerabonnement på medeasy.no ved bruk av koden “sommer 50”.
Vinner av konkurransen sist uke var: Tonje Margrethe og Andzjela. Gratulerer! Dere skal få gå inn i sommerferien med en skikkelig nerdoepakke fra MedEasy.
6/21/2021 • 21 minutes
Case - Menstruasjonsforstyrrelse og ufrivillig barnløshet
I denne episoden gjennomgår anestesilege Anders og Nils Christian en case hvor vi følger utredning av menstruasjonsforstyrrelser og ufrivillig barnløshet hos en ung kvinne. Klarer du å gjette diagnosen?
Vi minner om rabattkoden “sommer50” som gir 50 % rabatt på alt vårt innhold i hele sommer. Rabattkoden kan benyttes frem til 15. juli.
6/14/2021 • 36 minutes
Stress, grevling og ereksjon
Hva skjer i kroppen når vi blir stresset? Og hva kan vi gjøre for å håndtere stress? Er det noe som er bra med stress?
Nils Christian var nylig gjest i vernepleierpodden. Her diskuterte han stress med leder i vernepleierforbundet Bjørn Harald Iversen. NIls Christian forklarer hva stress er og hvordan kroppen reagerer. Du får også tips om hvordan du kan håndtere stress. Temaer som eksamensstress og ereksjon relatert til stress kommer også opp.
Vi har fått lov å dele denne episoden med våre lyttere, og anbefaler også øvrige episoder i vernepleierpodden. Nils Christian vil være gjest der flere ganger til høsten.
Vi minner også om at det er 20 % rabatt for medlemmer i vernepleierforbundet i delta når man kjøper tilgang til medeasy.no.
Vi håper du både kan lære noe om stress, samtidig som du stresser ned med denne podkastepisoden!
6/7/2021 • 22 minutes
Behandling av hjertesvikt
Nils Christian og Anders snakker om behandling av hjertesvikt. Her gjennomgås både livsstilsendringer, medikamentell behandling og invasiv behandling.
5/31/2021 • 34 minutes
NYHA-klassifisering
Nils Christian og Anders lærer deg NYHA-klassifikasjon ved hjelp av en case. Du møter Geir Daniel (80 år) som har hypertensjon, diabetes type 2 og kjent hjertesvikt. Han har følt seg mer slapp de siste par månedene, har økende hevelse i beina og han klarer ikke lenger å gå opp trappene til leiligheten sin uten å ta pauser. Finn frem MedEasy-appen og løs casen sammen med Nils Christian og Anders.
5/24/2021 • 6 minutes
Hjertesvikt
I denne episoden fortsetter anestesilege Anders å hjelpe Nils Christian med å sortere begrepet hjertesvikt som var tema i forrige ukes case «tights og tungpust».
De repeterer definisjonen av hjertesvikt, gjennomgår ulike måter å sortere hjertesvikt på, og terper ekstra på praktisk bruk av NYHA-kalkulator i møte med hjertesviktpasienter.
5/17/2021 • 24 minutes
Tights og tungpust
Anestesilege Anders Saso gjester vår podkast. Han er en av våre nyansatte leger som produserer nye videoer i sykdomslære på medeasy.no. I denne episoden skal Anders hjelpe Nils Christian med å løse en case hvor Lars på 59 år plutselig blir tungpustet.
5/10/2021 • 27 minutes
Diabetesbehandling
Ukas podkastepisode er casebasert: Arne Hansen (76 år) er innlagt i kommunens korttidsavdeling etter lårhalsbrudd. Han har tillegg diabetes type 2, parkinson og polynevropati. Blodsukkeret til Arne svinger mellom hyperglykemi (for høyt blodsukker) og hypoglykemi (for lavt blodsukker). Nils Christian og Sykepleier Caroline diskuterer behandlingsstrategier.
5/3/2021 • 43 minutes
Allmenntilstand
Hva legger vi i begrepet allmenntilstand? Nils Christian og Ingrid Johanne snakker om hvordan man vurderer barns allmenntilstand.
4/26/2021 • 21 minutes
Barns anamnese
Hva er egentlig anamnese? Og hvordan tar vi opp den hos barn? Nils Christian og Ingrid Johanne forteller hvorfor anamnese er så viktig, hva den inneholder og hvordan man snakker med barn og foreldre.
Vi spør etter følgende:
- Når ble barnet sykt?
- Hvilke symptomer har barnet?
- Spiser og drikker barnet?
- Hvordan er allmenntilstanden?
- Smittkontakter?
- Hvorfor er foreldrene bekymret?
- Normalt svangerskap og fødsel?
- Tidligere sykdommer?
- Frisk familie?
- Følger barnet vaksinasjonsprogrammet?
- Får barnet legemidler eller naturpreparater?
4/19/2021 • 30 minutes
To ting som redder liv: Teamarbeid og simulering
I denne episoden får du vite hvordan det gikk med Olga Lårhalsvik, og vi får hjelp av Magnus Hjortdal til å analysere hva som kjennetegner små prehospitale team som redder liv utenfor sykehus. Magnus er spesialist i allmennmedisin, har doktorgrad i prehospital akuttmedisin og jobber som overlege ved AMK i Oslo. Han forteller historien bak BEST-øvelser, gir motivasjon for å drive tverrfaglig trening og kommer med masse konkrete tips til hvordan man kommer i gang med BEST-øvelser utenfor sykehus. Denne episoden er et must for alle som jobber ved sykehjem, legevakt eller andre kommunale institusjoner. Vi anbefaler sterkt å sjekke ut nettsiden https://forstebest.no slik at du er BEST når det gjelder!
4/12/2021 • 42 minutes
Case: Olga Lårhalsvik (78) blir akutt syk
I denne episoden har vi besøk av Lege Magnus Hjortdal som blant annet har doktorgrad i prehospital akuttmedisin. Du får hilse på en pasient som blir akutt og kritisk syk under et rehabiliteringsopphold i Alta, omtrent to timer fra lokalsykehus. Her diskuteres prehospitalt tverrfaglig teamarbeid, og vi lærer hvordan vi kan øve på dette lokalt for å være best mulig forberedt. Vi anbefaler sterkt å sjekke ut nettsiden https://forstebest.no for å komme i gang med BEST-øving du også!
4/5/2021 • 30 minutes
Nerdepunkt og kontetips
Nils Christian og Ingrid Johanne snakker om resultatene fra nasjonal eksamen i anatomi og fysiologi. Eksamensformen var ny som følge av pandemi, og vanskelighetsgraden var justert opp ettersom hjelpemidler var tillatt. Vi spurte studentene som brukte medeasy.no de ville dele sin karakter anonymt med oss, slik at vi kunne sammenligne innsats på medeasy.no mot endelig karakter på eksamen. Vi kan dermed presentere resultatene basert på svar fra over 2500 studenter! Vi gir også studietips, spesielt rettet mot de som skal konte denne eksamenen.
2/15/2021 • 21 minutes
Rett på
Nils Christian har gjestes Dagbladets podkast «Rett på» med Marie Simonsen og Nicolai Delebekk. Vi har fått lov å dele et utdrag fra denne episoden her hos oss. Temaet var hvordan vi kan møte vaksineskepsis og vaksinemotstand i kommentarfelt, med en blanding av kunnskap og kjærlighet. Trenger du noen positive koronanyheter, et påfyll med håp, eller rett og slett god gammeldags kjærlighet, så er dette en podkastepisode for deg!
2/1/2021 • 18 minutes
Kommentarfeltet til Kaveh
Lege og forfatter Kaveh Rashidi var nylig gjest hos oss på instagram live. Han snakket med Nils Christian om koronavaksine, vaksineskepsis, bivirkninger og Kavehs mange erfaringer med motstand i kommentarfelter. Se sendingen på instagramlive eller hør hele samtalen i denne podkasten.
1/25/2021 • 35 minutes
Hvordan møte koronavaksineskepsis?
Ingeborg Senneset gjestet en av våre instagramlive-sendinger om koronavaksine. Hun kan svært mye om blant annet vaksineskepsis, og hvordan den bør møtes. Sendingen med Ingeborg ligger fortsatt på vår instagramkonto. Men for deg som liker faglig input direkte på øret har vi også laget en podkast av praten mellom henne og Nils Christian. For mer kunnskap om vaksiner, pandemi, sykdom og kroppen forøvrig, sjekk ut medeasy.no go følg oss på Instagram.
1/18/2021 • 29 minutes
Nasjonal eksamen 2020
Vi har fått utrolig mange tilbakemeldinger og spørsmål om nasjonal eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Vi i MedEasy har gått grundig gjennom oppgavene og svarer her på spørsmål om vanskelighetsgrad, om spørsmål var utenfor læringsutbyttebesrkivelsen, poenggrenser, sensurfrist og mye mer.
12/16/2020 • 34 minutes
Spinal Final
Spinal final! Hvordan bruke de aller siste dagene frem mot eksamen så effektivt som mulig? Jakob Hummelsund Grung fra NSF-student i Stavanger og Nils Christian gir deg svaret.
The spinal final leseplan finner du på vår blogg: medeasy.no/blog/spinal-final
12/10/2020 • 42 minutes
Eksamensboost
Eksamensangst? Få med deg Nils Christians peptalk fra live forelesning i The Hub 2019.
Del gjerne med noen som trenger å høre dette før eksamen!
12/2/2020 • 4 minutes
Hjerneanatomi
I ukas podkastepisode får du en gjennomgang av den aller viktigste hjerneanatomien du må kunne til nasjonal eksamen i anatomi og fysiologi.
Illustrasjonene Nils Christian snakker om i denne episoden finner du på medeasy.no/blog/hjerneanatomi
11/30/2020 • 9 minutes
Nefronet
Ukas episode er hentet fra Nils Christians nye konsept "anatomisk frokost TV" på Instagram. Her får du et utdrag fra besøket av Marianne Sjuls, som er universitetslektor ved sykepleierutdanningen på Universitetet i Agder.
Sammen går de gjennom nefronets anatomi og fysiologi. For å lære mest mulig av praten deres anbefaler vi at du har denne illustrasjonen tilgjengelig mens du lytter til episoden: medeasy.no/blogg/nefronet
11/23/2020 • 12 minutes
Muskel og skjelett sine funksjoner
Nils Christian er alene i studio og gjennomgår muskel og skjelett sine funksjoner! Hvis du liker denne podkasten, så ikke glem å gi den en vurdering og rating i iTunes!
11/9/2020 • 14 minutes
Fem spørsmål
Vetle og Nils Christian svarer på spørsmål fra våre studenter. Tema som berøres i denne podkasten er:
Nyrefysiologi, cytoplasma vs cytosol, autonome nervesystem, lungeanatomi, hviledyspne og respirasjonsfrekvens.
Har du spørsmål du ønsker besvart i podkast? Send oss en DM på instagram!
11/2/2020 • 22 minutes
Nasjonal eksamen blir digital hjemmeeksamen!
Som følge av koronasituasjonen meldte NOKUT nylig at nasjonal eksamen for sykepleiestudentene 2020 digitaliseres og gjennomføres som hjemmeeksamen. Vi har fått hundrevis av spørsmål, tanker og bekymringer i denne sammenheng. Nils Christian og Vetle prøver etter beste evne å svare på spørsmålene vi har fått inn, og kommer med masse tips og triks til hvordan man kan forberede seg til eksamen.
10/19/2020 • 10 minutes
Urinveiene
Denne episoden avslører hvorfor Nils Christian ikke får jobb på verken universitet, høyskole eller være gjest på NRK P2. De tre første minuttene er bare tøys, men etter ca. fire minutter følger en 100 % kunnskapsbasert gjennomgang av urinveienes anatomi som dekker de viktigste læringsmålene til nasjonal eksamen for norske sykepleiestudenter.
10/12/2020 • 13 minutes
Hjernens blodforsyning
I denne episoden gjennomgås topp eksamensrelevant anatomi om hjernens blodforsyning. Sigve og Nils Christian kobler også denne teorien direkte til praksis ved å forklare de ulike arterienes relasjon til symptomer på hjerneslag.
10/5/2020 • 15 minutes
Mediastinum og pleura
Denne episoden handler om et av de mest "vitale" områdene i hele menneskekroppen. Sigve og Nils Christian gjennomgår anatomien til området mellom lungene (mediastinum), og forklarer også hvordan lungehinnene (pleura) er bygget opp og fungerer.
9/21/2020 • 10 minutes
Blodtrykksregulering og blodtrykksrefleks
Ukens podkast handler om blodtrykksregulering, med hovedvekt på korttidsregulering av blodtrykket (fra sekund til sekund) styrt av det sympatiske nervesystemet.
9/14/2020 • 12 minutes
Proteinsyntesen på 10 minutter
Hvordan blir DNA til funksjonelle proteiner i kroppen? Sigve og Nils Christian guider deg gjennom denne vakre reisen i ukens podkast.
9/7/2020 • 13 minutes
Cella på 10 minutter
Hva er en celle? Hvordan funker den? Kan den sammenlignes med en liten fabrikk? I denne episoden får du en gjennomgang av cellas organeller på 10 minutter med Sigve og Nils Christian. For en nerdefest ??
8/24/2020 • 12 minutes
Studietips ved semesterstart 2020
Våre to mest nerdete leger, Sigve og Nils Christian, deler sine beste studietips ved inngangen til skoleåret 2020/2021!
Enda flere tips får du på medeasy.no/blogg. Der finner du også tidligere eksamensoppgaver og læringsutbyttebeskrivelsen som nevnes i episoden.
8/16/2020 • 20 minutes
Munnbind på fly
Marte skal på flytur og har fått beskjed om å bruke munnbind. Riktig bruk av munnbind er imidlertid ikke bare, bare. Hun spør derfor Nils Christian og Ingrid Johanne om råd.
6/8/2020 • 9 minutes
Morgenkaffe med Nils Christian og NSF-student
Nils Christian tok morgenkaffen med dere på instagram forrige uke. Her får du høre et opptak hvor han snakker med Edel fra NSF-student om sykepeleierstudenters rettigheter. Deretter svarer han på gode spørsmål fra våre følgere. Du får blant annet høre om autoimmune sykdommer, tromber og inflammasjon. og på slutten får du lære noe viktig om melaninproduserende melanosomer i melanocyttene.
6/1/2020 • 41 minutes
Feltrapport fra Bergamo
Cathrine Aanesen er en av de norske sykepleierne som har reist til Bergamo i Italia for å hjelpe det italienske helsevesenet. Nils Christian har snakket med henne om hvordan det er å jobbe med koronapasienter i Bergamo, hvordan pasientene behandles og hvordan man kommuniserer med kollegaer når man ikke har et felles språk. Cathrine svarer også på spørsmålene som kom inn via instagram forrige uke.
4/27/2020 • 43 minutes
Akuttsykepleie med Therese Tveit
Nils Christian har snakket med Therese Tveit. Hun er sykepleier og jobber i akuttmottaket på Ullevål og forteller om arbeidshverdagen der og svarer på spørsmål fra våre lyttere.
4/21/2020 • 50 minutes
Fasit på case - slapp, skjelven, subbete og mimikkfattig
Nils Christian har fått med seg nevrologen Mats Rake når ukas case skal løses. Tusen takk til alle dere som satte der inn i casen og sendte oss svar!
4/18/2020 • 40 minutes
Case - slapp, skjelven, subbete og mimikkfattig
I ukas podkast serverer Nils Christian en case: du møter du Pål Terje (69) som er slapp, skjelven, subbete og mimikkfattig. Klarer du å diagnostisere ham? Alle som løser casen og sender inn svar er med i trekningen av en nerdepakke fra MedEasy.
Gå inn på vår instagramprofil og send oss en melding hvis du har funnet svaret!
4/14/2020 • 10 minutes
Påskespesial - 2020
I anledning påsken legger vi ut en påskereprise: Nils Christian og Sigve diskuterer hvorfor pasienter noen ganger kan bli gule.
Men aller første annonserer Nils Christian at vi har fylt opp påskeegget ditt med en gratis video på youtube.
4/6/2020 • 16 minutes
Spørsmålspodkast
Det er mye fokus på koronaviruset om dagen, men våre lyttere ønsker seg også annet faglig innhold. Vetle og Nils Christian svarer derfor på spørsmål som har kommet inn via våre nettsider. Du lærer blant annet om insulin og glukagon, hypertensjon og arterienes oppbygning.
Om du har faglige spørsmål du vil vi skal svare på kan du legge dem inn på medeasy.no.
3/30/2020 • 21 minutes
ARDS - Acute respiratory distress syndrome
Elisabeth og Nils Christian gjennomgår ARDS (Acute respiratory distress syndrome) med hovedfokus på hvordan man oppdager tilstanden og patofysiologisk forståelse av symptomer og funn.
ARDS er en relativt vanlig diagnose på intensivavdelinger fra før, men forekomsten øker nå drastisk i forbindelse med korona-pandemien.
Helt til slutt får du også litt råd angående innkjøp og planting av vårens krokkus.
Gi oss gjerne en tilbakemelding på denne podkasten via sosiale medier. Vi tar også imot ønsker fra lyttere til nye tema.
Vi prioriterer tema med relevans til korona-pandemien denne våren!
3/24/2020 • 30 minutes
Koronasjekk
Denne uken arbeider hele teamet vårt døgnet rundt. Du får derfor kun en kort oppdatering fra Nils Christian på situasjonen vi står i. Vi er spesielt stolte over å ha utviklet koronasjekk.no forrige uke, samt publisert enda en oppdatert video om korona på vår youtubekanal: https://youtu.be/oWTk2_2nuJs
Vi håper du lar deg inspirere og deler kunnskap. Skal vi lykkes med det nytter det verken med gulrot eller pisk. Det er kunnskap som gjelder!
3/16/2020 • 8 minutes
Perspektiver - Ingeborg Senneset
Et av våre store forbilder innen helse gjester podkasten denne uken. Hun jobber som journalist i Aftenposten med et verdifullt perspektiv på helse, og har bakgrunn som både sykepleier og pasient. I ukens podkast vektlegges spesielt hvordan vi som helsepersonell kan og bør møte våre pasienter i sårbare situasjoner. Vi snakker også om tabloide avisforsider på helserelaterte saker. Og ikke minst om Ingeborgs viktige rolle som journalistisk vaktbikkje med spesielt engasjement for flokken og folkehelsa.
3/9/2020 • 48 minutes
Covid-19
Denne podkasten er en smittespesial om koronavirus!
I studio har vi besøk av tidligere smittevernoverlege, barnelege og pandemi-nerd Siri Johanne Boye.
Hun har praktisk erfaring med smittevern som feltlege i Røde Kors, og forklarer smittevern bedre enn de fleste vi kjenner.
Hva er koronavirus? Hvordan smitter det? Hvor dødelig er det sammenlignet med influensa? Hva er symptomene? Hva gjør vi som pasient eller helsepersonell ved mistanke om smitte?
Vi svarer også på spørsmål fra våre lyttere (takk for hundrevis av spørsmål!), og prøver å gjennomgå smittesituasjonen med en praktisk tilnærming som er spesielt relevant for helsepersonell.
Grafer og figurer som diskuteres i podkasten finner du her: Https://medeasy.no/blogg
PS: Nils Christian og Siri kom i skade for å si «replikasjonstall», når de egentlig burde sagt «reproduksjonstall» i forbindelse med koronavirusets smittsomhet. Det er Sistnevne som er korrekt begrep i denne sammenheng.
2/26/2020 • 38 minutes
Medikamentregningsuke
Åge og Vetle gir deg en knall start på medikamentregningsuka med sine regnetips!
2/24/2020 • 10 minutes
Case - Behandling av irritabel tarm-syndrom
Ung jente med langvarig fordøyelsesbesvær og magesmerter - kan transplantasjon av avføring hjelpe?
I denne casen guider Elisabeth og Nils Christian deg gjennom en kort case, og prøver deretter å finne svaret på om fekaltransplantasjon kan være effektiv behandling på hennes tilstand. Målet med podkasten er å lære en metode for kritisk vurdering av kunnskap.
Link til studien som diskuteres og sjekklistene fra helsebiblioteket finner du her:
https://blogg.medeasy.no/?p=1061
2/17/2020 • 29 minutes
Case - Obstipasjon
I denne episoden hilser du på Frode Flatus som sliter med treg mage. Her får du en grundig og kunnskapsbasert gjennomgang av symptomer, funn, og behandling av obstipasjon. Vi gjennomgår alle typer forstoppelsesmidler, og kommer med en klar anbefaling om hvordan obstipasjon kan og bør behandles hos voksne utenfor sykehus. Vi beklager på forhånd for alle avsporinger, avføringshistorier og anale anekdoter. Ikke del denne episoden med tannlegene i samme etasje som Randesund Legesenter. Da kan Nils Christian havne i problemer.
2/10/2020 • 34 minutes
Nervecellen på 10 minutter
Nils Christian og Vetle tar deg gjennom nervecellens anatomi på 10 minutter.
2/3/2020 • 14 minutes
SykepleiePluss - HLRminus
I denne episoden får vi besøk av sykepleiestudentene Erik og Kristian fra "Sykepleie_minus". Vi diskuterer nasjonal eksamen, samarbeid mellom leger og sykepleiere og kommer også inn på den spennende nye forskriften om nasjonal retningslinje for masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie. De lærer oss hvordan man kan lage den perfekte "meme", og forklarer hvordan dette kan være lærerikt.
Vi oppfordrer alle til å bli med i vår helsememe-konkurranse ved å bruke @medeasy.no og @sykepleie_minus.
1/27/2020 • 31 minutes
Celleanatomi
Hva er sammenhengen mellom lysosomer, securitas og Greta Thunberg? Åge og Nils Christian går gjennom cellens anatomi.
1/20/2020 • 19 minutes
Urinproduksjon
Nils Christian og Vetle tar deg gjennom en eksamensoppgave fra anatomi og fysiologi: "gjør rede for hvordan kroppen danner konsentrert urin".
1/13/2020 • 19 minutes
Hormonsystemet
Hva er hormonsystemet og hvem er egentlig sjefen? Vetle og Nils Christian gir deg svaret!
1/6/2020 • 23 minutes
Inflammasjon
1) Hva er inflammasjon? Hva kan utløse inflammasjonsrespons?
2) Hva er forskjellen på betennelse, inflammasjon og infeksjon?
3) Kan inflammasjon være dødelig?
Nils Christian og Sigve gir deg svarene. Ukas episode er både eksamens relevant og ikke minst klinisk relevant.
12/2/2019 • 13 minutes
Det spesifikke immunforsvaret - et sjørøverslag
Introduksjon til det spesifikke immunforsvarets funksjon ved hjelp av en sjørøverhistorie.
Her lærer du om forskjellen på flytende og cellebundet immunforsvar.
11/25/2019 • 12 minutes
Helhjertet innsats
Oppsamlingsheat: Har du sakket akterut? Har de ambisiøse leseplanene gått i vasken? Med en helhjertet innsats kan du fortsatt komme i mål. Sigve og Nils Christian gir deg studietips + en gjennomgang av hjertets anatomi. Og den må sitte, uansett om du skal ha eksamen eller ikke!
11/18/2019 • 14 minutes
Sædcellens anatomi
Sigve og Nils Christian gjennomgår sædcellens anatomi.
11/11/2019 • 7 minutes
Nytt navn + case med en gammel kjenning
Podkasten har fått nytt navn, men folka er akkurat de samme. I tillegg dukker det opp en gammel kjenning av oss; den stressa aksjemegleren kommer og snakker om både høy puls, børs, brystsmerter, bigmac og ekskona mona.
11/4/2019 • 19 minutes
Hjernens anatomi
Vi har flydd inn Sigve fra Sør-Afrika for å snakke om alt som skjer i SykepleiePluss for tiden, eller rettere sagt vår nye nettside MedEasy.no. Og når Sigve og Nils Christian treffes må det selvsagt nerdes litt også. I dag har de valgt å ta for seg hjernens anatomi.
10/28/2019 • 16 minutes
Feber på 10 minutter
Elisabeth og Sigve snakker om heite mennesker, eller rettere sagt febervarme folk. På 10 minutter lærer du om hvorfor man får feber og hva man kan gjøre med det.
10/21/2019 • 11 minutes
Amming og D-vitamin
Hvorfor trenger småbarn tilskudd av D-vitamin? De to nerdete småbarnsfedrene Sigve og Nils Christian dukker ned i forskning på området. Her lærer du litt om både amming, vitaminer og hvordan forskningsartikler vurderes.
10/14/2019 • 7 minutes
Case - Ung mann med tungpust
En ung mann har fått en basketball i brystet og dagen etter er han fortsatt tung i pusten. Klarer du å stille riktig diagnose før Nils Christian?
10/7/2019 • 20 minutes
Onkologi
I denne casebaserte podkasten tar Nils Christian og Sigve deg gjennom forskjellen mellom maligne og benigne svulster. Av prinsipp redigerer vi ikke våre podkaster. Når Nils Christian rotet seg inn i en metafor som inkluderte sykehjem og babyer i gymsal holdt vi faktisk på å gjøre ett unntak. Prinsippfaste som vi er serverer vi likevel en helt usensurert podkast. Vær så god!
9/30/2019 • 18 minutes
Luftveisforgreininger
Sigve og Nils Christian snakker om luftveienes anatomi, nærmere bestemt luftveisforgreiningene. Nils Christian prøver seg også på en poetisk referanse.
9/23/2019 • 12 minutes
case - Tante Whammy - del 2
I dag får du fasit på Tante Whammy casen, og det utkåres en vinner!
9/17/2019 • 15 minutes
Case - Tante Whammy - del 1
Tante Whammy (88) har spist noen litt for gamle snitter, fått diare og føler seg elendig. Etter litt Ibux føler hun seg kortvarig bedre, men dagen etter våkner hun enda dårligere. I denne geriatriske truecrimen blir det opp til deg å løse gåten. Del 1 sendes i dag. Hvis du klarer å nøste opp i patofysologien her ber vi deg sende oss en DM på instagram eller facebook. Den som gir oss det beste svaret vinner semesterabonnement, nerdeeffekter og kanskje en Ibux ;) Fasit og vinner publiseres i morgen :)
9/16/2019 • 9 minutes
Leveren på 10 minutter
Sigve og Nils Christian går gjennom leverens anatomi og fysiologi på 10 minutter.
Takk til deg som screenshotter at du hører på denne podkasten og deler i instastory med @sykepleiepluss
9/9/2019 • 14 minutes
Case - Helsestasjon for ungdom
Trøbbel i tårnet kan gå til hodet på enkelte... Klarer du å gjette hva denne unge mannen sliter med før Sigve og Nils Christian avslører diagnosen?
9/2/2019 • 17 minutes
Studieteknikk
Sigve, Nils Christian og Elisabeth har satt seg ned i vårt nybygde studio, som viser seg å fortsatt ha noen små svakheter. Trioen klarer likevel å konsentrere seg nok til å gi deg råd om studieteknikk. Til slutt vil visst også Britney Spears ha et ord med i laget.
8/26/2019 • 17 minutes
Celler
Nytt skoleår og ny podkasthøst! Hvordan komme i gang med pensum? Og hvor bør man starte?
Vi tror cella er et bra sted.
8/19/2019 • 21 minutes
Studiestart og studietips med NSF Student
Nils Christian har tatt en prat med nyvalgt leder i NSF Student Ingvild Berg Lauritsen og Andreas Oddnes Dahle (Studentstyremedlem). Du får høre litt om studiestart, sykepleierutdanningen og får noen gode studietips fra Ingvild og Andreas.
8/16/2019 • 14 minutes
Studietips ved semesterstart 2019
☀️Sommerpodkast☀️
Vi tviholder på sommeren og kombinerer sommerens siste sommerpodkast med tips til semesterstart. Her får du høre Elisabeth og Nils Christian sine beste studietips blandet med bittelitt fag og flere anekdoter.
8/12/2019 • 20 minutes
Best-of skoleåret 2018/2019
☀️Sommerpodkast☀️
Denne uken har vi lett i arkivet vårt etter godbiter til glede for nye og gamle lyttere. Du får høre noen av klippene vi synes er de morsomste eller kleinest fra skoleåret 2018/2019. Til slutt får du høre den podkasten vi har fått mest tilbakemelding på er morsom i året som gikk.
8/5/2019 • 29 minutes
Samordna opptak
☀️Sommerpodkast☀️
Temaet i dag er Samordna opptak og nyheter fra SykepleiePluss. Gjest i studio er Vetle Mørland. Han og NIls Christian snakker om flere nyheter som våre lyttere får glede av ila høsten 2019. Vetle deler sine beste studietips.
7/15/2019 • 14 minutes
Case - Slapphet
Amanda føler seg sliten og utmattet, og det må være noe mer enn eksamensstress.
De siste månedene har hun i tillegg følt at hun fryser konstant, hun har gått opp i vekt, og plutselig er menstruasjonen blitt uregelmessig.
7/1/2019 • 25 minutes
Case - Vondt i halsen
En mann med vond hals tropper opp på fastlegekontoret og forlanger antibiotika. Sigve møter motstand når han forsøker å forklare at antibiotika ikke virker på virusinfeksjoner.
6/24/2019 • 22 minutes
Hjerneslag på 5 minutter
Denne uka gir Nils Christian og Sigve deg gjennomgang av hjerneslag på fem minutter. Her lærer du om både risikofaktorer, symptomer og behandling, samt hvorfor du må kunne FAST. Og ikke minst hva den T-en i FAST egentlig står for.
6/17/2019 • 0
Colon på fem minutter
Colon på fem minutter! Dårligste intro noensinne fra Nils Christian som lover en dritgøy reise gjennom en bakteriefylt bæsjekanal.
6/3/2019 • 7 minutes
Case - The silent killer
Ola (78) fikk påvist TIA, og det ble startet med blodfortynnende, kolesterolsenkende og blodtrykksenkende medisin.
5/27/2019 • 23 minutes
Urinproduksjon på 5 minutter
Hva er hovedprinsippene bak urinproduksjon? Sigve og Nils Christian gir deg pisspreik med mening!
Takk til deg som screenshotter at du hører på denne podkasten og deler i instastory med @sykepleiepluss
5/20/2019 • 9 minutes
HPV
Nils Christian og Sigve forteller om Humant papillomavirus virus (HPV), livmorhalskreft, screening og behandling.
5/13/2019 • 13 minutes
Case - Tungt å puste
Reidun (79 år). Smerter i venstre legg siste dager. Fra i dag tidlig også tungt å puste, spesielt under aktivitet.
Rita (5 år). Hoste og hvesende pust ved aktivitet. Kjent atopisk eksem.
5/10/2019 • 14 minutes
Mensen
Sigve og NIls Christian forsøker å mene minst mulig om hvordan det er å ha mensen. I stedet tar de oss gjennom de fysiologiske sidene av en menstruasjonssyklus. Sigve forklarer også hvorfor mensen hindrer skolegang for mange jenter i Sør-Afrika. Sjekk gjerne ut https://ava.charity/ for mer om dette!
5/6/2019 • 15 minutes
En refleks på 5 minutter
Nils Christian slår Sigve på Patella, og sammen gjennomgår de prinsippet bak en refleksbue.
Takk til deg som screenshotter at du hører på denne podkasten og deler i instastory med @sykepleiepluss
4/29/2019 • 7 minutes
Nyreskade på 5 minutter
Elisabeth og Sigve snakker om nyreskade og hvordan vi deler inn de ulike årsakene. Podkasten er perfekt for det som ønsker en rask innføring i temaet, eller repetisjon før sykdomslæreeksamen. På SykepleiePluss.no får du hele forelesningen om akutt nyreskade.
Takk til deg som screenshotter at du hører på denne podkasten og deler i instastory med @sykepleiepluss
4/25/2019 • 6 minutes
Rødt øye
Med store ambisjoner går Sigve og Nils Christian hardt ut, og skal gi oss oversikt over årsaker til rødt øye på bare fem minutter. Det rekker de på ingen måte, men etter 12 minutter, inkludert en case og noen digresjoner er de i mål. Inndelingen av årsaker til rødt øye finner du på blogg.sykepleiepluss.no/rodtoye
4/15/2019 • 12 minutes
Natrium-kalium-pumpen
Det er mange som har ønsket seg en podkast om dette temaet. Da Sigve ville lage «natrium-kalium-pumpen på 5 minutter» satte Nils Christian ned foten. Han elsker natrium-kalium-pumpen, og ville ha mer tid! Det endte med 12 minutter der Sigve forklarer hvordan denne pumpen er grunnleggende for alt liv, det diskuteres hvorvidt «livets pumpe» eller «slankepumpe» er det mest dekkende kallenavnet og du får attpåtil et boktips før påske. Enjoy!
4/8/2019 • 12 minutes
CO2-retensjon
En slags case om CO₂-narkose og diskusjon omkring det å gi O₂ til KOLS-pasienter. Sigve og Nils Christian guider deg trygt gjennom disse ekstremt klinisk relevante spørsmålene!
4/1/2019 • 14 minutes
Kneet på 5 minutter
Å skulle beskrive kneet er såpass utfordrende at Nils Christian og Sigve kun var halvveis etter fem minutter. I kneet på fem (eller ni) minutter får du en gjennomgang av synovialledd generelt og kneledd spesielt.
3/25/2019 • 9 minutes
Insulindosering, tips og triks med May Henny Skoland Moen
Nils Christian og diabetessykepleier May Henny Skoland Moen diskuterer i dag strategier for insulindosering når blodsukkeret er vanskelig å regulere. Casebasert og spekket med nyttige tips og triks fra Nils Christians store forbilde og diabetesmentor.
3/18/2019 • 56 minutes
Lungevolumene på 5 minutter
Sigve og Nils Christian gir deg full oversikt over vitalkapasitet, tidevolum, inspiratorisk reservevolum og ekspiratorisk reservevolum. Full oppsummering og praktiske eksempler på 5 minutter. Vår visjon er å gjøre avstanden mellom teori og praksis så kort som mulig!
3/11/2019 • 6 minutes
Luftveiene på 5 minutter
Elisabeth, Nils Christian og Sigve gjennomgår luftveienes anatomi på fem minutter. Perfekt for deg som skal repetere stoffet.
Fortell oss gjerne hva du synes om podkasten vår via Instagram, Facebbok eller Snap. Eller rate oss i Itunes.
3/6/2019 • 5 minutes
Case - Mann (22) med magesmerter
22 år gammel mann med magesmerter, kvalme, manglende matlyst og feberfølelse. Nils Christian tester den kliniske kunnskapen til Elisabeth og Sigve og du får en full gjennomgang av akutt abdomen!
2/25/2019 • 21 minutes
Ryggraden på 5 minutter
Nils Christian og Sigve snakker om ryggradens anatomi, og kommer seg gjennom hele på fem minutter.
2/18/2019 • 5 minutes
Artrose eller artritt?
Hva er egentlig forskjellen på artrose og artritt? Sigve, Elisabeth og Nils Christian klargjør begrepene for deg!
Vi lover å sende deg masse ❤️❤️❤️ i retur hvis du screenshotter at du hører på denne podkasten og deler i instastory med @sykepleiepluss
2/11/2019 • 12 minutes
Case - Sengeliggende og tungpustet
Kvinne (72) gjennomgår behandling for brystkreft, og har i tillegg hatt influensa de siste dagene. Hun er sengeliggende og tungpustet. De siste døgnet har hun også hatt smerter i høyre legg. Sigve får i oppgave å diagnostisere. Vi kan røpe at han består casen med glans, og får pluss i boka for bruk av SykepleiePluss-appen. Denne appen er i dag erstattet av den nye MedEasy-appen som kan lastes ned gratis fra både AppStore og GooglePlay.
2/4/2019 • 12 minutes
Hjerteinfarkt på 5 minutter
I denne episoden spiller Nils Christian en stressa aksjemegler med forkjærlighet for BigMac, samt en ekskone som tilfeldigvis heter MONA. Det blir mye fnising og fjas, men vi lover at det faglige nivået tar seg opp etter hvert. Og du får en god innføring i akutt koronarsyndrom og differensialdiagnoser.
1/28/2019 • 13 minutes
Tennene på 5 minutter
Vi går gjennom tenners anatomi på fem minutter. Dette er det værste temaet Nils Christian kan tenke seg å snakke om, og på grunn av tannlegeskrekk har han fortrengt store deler av pensum. Dermed overholdes tidsrammen for en gangs skyld. I tillegg byr vi på to av verdens dårligste tannvitser.
1/21/2019 • 8 minutes
Glasgow Coma Scale
Glasgow Coma Scale brukes for å vurdere bevissthetsnivå, vanligvis ved hodeskader og rus. Sigve og Nils Christian snakker om skalaen, hvordan den brukes, og Nils Christian spiller scener fra bygdefest.
Fortell oss gjerne hva du synes om podkasten vår. Enten via Instagram eller gi oss en rating i Itunes.
1/14/2019 • 19 minutes
Total GLUT4 Geekout
Endokrinolog Mikkel Høiberg gjester vår podkast denne uken og blir med Nils Christian dypt inn i en av hans favorittnerdekroker.
1/7/2019 • 16 minutes
Redningsmann
Vi starter det nye podkaståret med å sette over til vår nye prehospitale fagsykepleier, fremtidig redningsmann og stuntreporter: Petter Thorbjørnsen Nielsen.
Han har pratet med redningsmann i Norsk luftambulanse, Lars Nessa - en nasjonal kapasitet og mentor innen akuttmedisin!
1/1/2019 • 39 minutes
Ikke pust for fort i romjula
Ole Kristian Andreassen er gjest i ukens podkast! Han jobber til daglig som paramedic ved Oslo univeritetsykehus.
Han er også mannen bak en av våre favorittpodkaster: ”Du puster for fort”.
Vi prater om ambulanseliv, akuttmedisin, tverrfaglig samarbeid og Ole Kristian får en prehospital utstyrsquiz.
Sjekk ut instagram #RFFTW
12/25/2018 • 56 minutes
Funnykanalene fikk latterkrampe av sinusknutesangen
Hanne Intelhus Markegård og Vilde Haugland Kristiansen sin sang om sinusknuten er noe av det største som har skjedd innen både kunst, kultur og helsefag i 2018. Sangen ble fremført på Toms eksklusive Anatomi party i Bergen like før Nasjonal Eksamen. I denne podkasten ringer Nils Christian til Tom Christian Haugland like etter nasjonal eksamen. Det blir lite snakk om eksamen, for det er forberedelsene til eksamen som virkelig kommer til å bli husket! Vi håper opplegget til Tom kan inspirere flere til å gjøre det samme. Hanne og Vildes bidrag ble belønnet med livslang tilgang til SykepleiePluss.
Advarsel: Sangen handler om hjertet, men setter seg «på hjernen» (i cortex).
Les mer: blogg.sykepleiepluss.no
12/19/2018 • 15 minutes
Tips på selve eksamensdagen
Hva gjør du når eksamensoppgaven ligger på bordet foran deg? Hvis man sammenligner en eksamensbesvarelse med et skihopp hvor kunnskap avgjør hvor langt du hopper - så husk at stilkarakteren også er av avgjørende for det endelige resultatet. Det er ikke bare HVA du svarer, men HVORDAN du svarer som avgjør karakteren på eksamen!
Hvis du vil takke for tipsene kan du gjøre det med stjerner i iTunes :)
Handouts til denne forelesningen i sin helhet finner du her: Sykepleiepluss.no/kristiansand
12/15/2018 • 13 minutes
Det vanligste spørsmålet til nasjonal eksamen i anatomi og fysiologi
Gassutveksling
12/12/2018 • 32 minutes
Blodtrykk og blodtrykksrefleks (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian gjennomgår blodtrykk og blodtrykksrefleks. Ekstremt relevant for nasjonal eksamen og klinisk praksis! Du kan forebygge blodtrykksfall hos Nils Christian ved å ta en screenshot av at du hører podkast fra SykepleiePluss og viser det til verden i instastory med @sykepleiepluss!
12/11/2018 • 21 minutes
Diffusjon og osmose (forelesning ved Universitetet i Agder)
Kommer på eksamen og er ekstremt viktig i all intensivmedisinsk behandling.
12/10/2018 • 18 minutes
Metabolisme, ATP og fire to the rain (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian har litt manflu, men prøver seg likevel på å synge Adele "live" ved UiA. Dette var ikke nok til å gå videre i Idol i følge de på første rad - som uansett verdsetter kunnskap om metabolisme og ATP høyere enn dans og drama.
12/9/2018 • 13 minutes
Puls (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian gjennomgår teoretiske og praktiske forhold om pulsmåling live for UiA-studentene. Opptak fra kassetten til Tveit Musikkorps fra 1979 med navnet "Glade låter" er pausemusikk!
(Mammaen og onkelen til Nils Christian spilte i korpset, noe som trolig kan ha medvirket til låtvalget.)
12/8/2018 • 11 minutes
Hva er EKG?
Hva er et EKG? Nils Christian forklarer hva et elektrokardiogram registrerer, og litt om hva det ikke registrerer.
Handouts til denne forelesningen i sin helhet finner du her: Sykepleiepluss.no/kristiansand
12/7/2018 • 6 minutes
Du er et oksygenmolekyl (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian leker at han er et oksygenmolekyl. Bli med på leken!
Vårt oksygen er din screenshot av at du hører podkast fra SykepleiePluss og viser det til verden i instastory med @sykepleiepluss!
Handouts til denne forelesningen i sin helhet finner du her: Sykepleiepluss.no/kristiansand
12/6/2018 • 11 minutes
Natriumkalium-pumpa og spørreordshimmelen (forelesning ved Universitetet i Agder)
Natriumkalium-pumpa er et historisk favorittema på eksamen i anatomi og fysiologi. Her gir Nils Christian deg det viktigste du trenger å kunne om dette lille vakre og ekstremt viktige stykke menneske. Forelesningen tar deg også med opp i spørreordshimmelen - et obligatorisk stoppested før eksamen!
Handouts til denne forelesningen i sin helhet finner du her: Sykepleiepluss.no/kristiansand
12/5/2018 • 19 minutes
Eksamenspust og en varm kopp! (forelesning ved Universitetet i Agder)
Say no more. Don't fuck this up! Det å kunne forskjell på ventilasjon og gassutveksling kan utgjøre mange poeng på eksamen - og er i tillegg selvfølgelig ekstremt klinisk relevant. Podkasten avsluttes med tre korte kliniske caser. Hvis du kan tenke deg å høre flere snutter fra UiA - si fra ved å ta en screenshot av at du hører podkast fra SykepleiePluss og vis det til verden i instastory med @sykepleiepluss!
12/4/2018 • 24 minutes
Du er et vannløselig avfallsstoff (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian leker at han er et vannløselig avfallsstoff. Takk for sporty studenter på de første radene ved UiA som blir ufrivillig involvert i leken.
Ikke glem å abonnere på vår nerdepodkast i iTunes og følge oss på Instagram hvor vi hamrer ut eksamenstips frem mot eksamen!
Handouts til denne forelesningen i sin helhet finner du her: Sykepleiepluss.no/kristiansand
12/3/2018 • 19 minutes
Fireåring svarer på nasjonal eksamen (forelesning ved Universitetet i Agder)
En fireåring hover inn med poeng på nasjonal eksamen i anatomi og fysiologi. Dette klarer du også - med mindre du faktisk er en hamburger da!
12/2/2018 • 6 minutes
RAAS på 5 minutter
Mange av våre lyttere har ønsket seg en podkast om renin-angiotensin-aldosteron-systemet. Nils Christian og Sigve har derfor satt seg i studio og gir deg en rask gjennomgang. Perfekt om du øver til eksamen, eller bare trenger en oppfriskning. Vi blir glade for alle som screenshotter at de hører på denne podkasten og deler i instastory med @sykepleiepluss
11/26/2018 • 8 minutes
Blodgass og pulsoksymeter
Vi svarer på spørsmål fra våre fantastiske lyttere! I dag svarer våre mest nerdete leger på spørsmål om blant annet blodgass og pulsoksymeter.
Kort oppsummert:
SaO₂: Kan måles nøyaktig med blodgass og beregnes med pulsoksymeter
SpO₂: Kan per definisjon kun beregnes med pulsoksymeter
pO₂: Kan kun måles invasivt med blodgass
11/19/2018 • 16 minutes
Syre, base og blodgass
Praktisk gjennomgang av syre-base-forstyrrelser og blodgasstolkning.
Hvilken informasjon får du fra en blodgass? Basic blodgasstolkning.
Vi gjør avstanden mellom terori og praksis så kort som mulig!
11/12/2018 • 32 minutes
Nervesystemet på fem minutter
I dag snakker Nils Christian og Sigve om funksjonell inndeling av nervesystemet!
✅ Ekstremt eksamensrelevant
✅ Ekstremt praktisk relevant
11/5/2018 • 5 minutes
Nyrenes fysiologi på fem minutter
Nils Christian og Sigve snakker om nyrenes mange spennende funksjoner og klarer det faktisk på fem minutter!
10/29/2018 • 6 minutes
Nyrenes anatomi på fem minutter
Nils Christian og Sigve gir deg nyrenes anatomi på fem minutter! De prater seg imidlertid bort til både Fretex, haute couture og tyske huskeregler, så episoden ble litt lenger. Vi lover uansett super repetisjon av nyreanatomien!
10/22/2018 • 9 minutes
Influensavaksine - alt du trenger å vite som helsepersonell!
Hva er en vaksine? Hvordan virker influensavaksinen? Hva inneholder den? Er det trygt? Er det farlig å ikke ta den? Sigve og Nils Christian gir deg alle nerdete detaljer og forteller hvorfor du som helsepersonell må (ikke bør) ta influensavaksine!
10/15/2018 • 22 minutes
Alveoler på fem minutter
Nils Christian og Sigve introduserer vår nye spalte "kroppen på fem minutter". Takk til deg som screenshotter at du hører på denne podkasten og deler i instastory med @sykepleiepluss
10/8/2018 • 8 minutes
Midtveisevalueringspodden
I disse tider sender vi ut midveisevalueringer til studentene som bruker sykepleiepluss.no. I denne podcasten prater Nils Christian og Sigve litt om hvorfor vi gjør dette.
9/30/2018 • 9 minutes
Sykepleie på legevakt
Intervju med fagsykepleier Åshild Pettersen som handler om å jobbe som sykepleier på legevakt! Her får du svar på det meste om legevaktsarbeid! Hvilke arbeidsoppgaver får man? Hvilket ansvar har man? Hva er det mest krevende? Hva er det beste med jobben? Hvordan prioriteres pasientene? Hva kjennetegner godt teamarbeid? Hvilke personlige egenskaper er en fordel å ha på legevakt?
9/24/2018 • 46 minutes
Case - Tante Olga is back!
Tante Olga skulle bare hente noe, men snublet og landet på siden. Hun klarer ikke reise seg og trenger din hjelp!
9/17/2018 • 14 minutes
Hjerteprat
Henger du med på innholdet i denne podkasten er du allerede på god vei til å sjekke av læringsmålene under hjertet i den nye læringsutbyttebeskrivelsen i anatomi og fysiologi for sykepleierstudenter. I tillegg snakker vi oss bort om auskultasjon og HLR. Setter stor pris på en screenshot av at du hører på denne episoden til instastory med @sykepleiepluss. Ha en nerdete uke!
9/11/2018 • 19 minutes
We love duodenum (første del av tynntarmen)
Nils Christian inviterte for en tid tilbake sine nerdevenner til festlig lag for å snakke om tynntarmens anatomi og fysiologi.
Kun én person møtte opp, men det ble til gjengjeld en riktig så hyggelig og ekstremt eksamensrelevant prat likevel.
9/2/2018 • 16 minutes
Introduksjon til cellen
Sigve og Nils Christian diskuterer cellenes oppbygging og de ulike organellenes funksjoner. Fest nerdebrillene og hold deg fast i stolen - for nå starter den fantastiske reisen gjennom kroppen!
8/27/2018 • 20 minutes
Helsefagarbeider FTW!
☀️Sommerpodkast☀️
Intervju med helsefagarbeider og sykepleiestudent Jenny Marlen S. Fossan. Det var en ære å få prate med denne driftige og kloke verdensmesteren i helsearbeid om blant annet fremtiden til norske helsefagarbeidere. Link til konkurransen det snakkes om: http://worldskills.no
Nasjonalt har både Fagforbundet, Delta, Virke, Helsedirektoratet, fylkeskommunen Troms og KS har vært gode bidragsytere og har deltatt i organiseringen av helsefagarbeidernes mesterskap - som resulterte i å sette Norge på kartet internasjonalt!
8/6/2018 • 28 minutes
Spørsmålspodd
☀️Sommerpodkast☀️
Elisabeth og Nils Christian har med en sykepleieplussbaby i studio og svarer på spørsmål fra instagram story og snap.
7/30/2018 • 28 minutes
Fagsykepleie i verdensklasse!
☀️Sommerpodkast☀️Samtale med fagsykepleier Gunn Thomassen ved Furumoen sykehjem i Narvik om hvordan man kan holde seg faglig oppdatert i en hektisk, spennende og og faglig utfordrende hverdag på sykehjem.
7/23/2018 • 26 minutes
Brennmanet
☀️Sommerpodkast☀️
Sigve og Nils Christian utforsker brennmanetens mysterier og selve meningen med livet.
7/16/2018 • 17 minutes
Reisemedisin
☀️Sommerpodkast☀️
Masse nyttige medisinske råd til reisende. Nils Christian innfører forbud mot å prate om død og diaré, så dette kan bli riktig så trivelig!
7/9/2018 • 24 minutes
Solbrent
☀️Sommerpodkast☀️
I dag snakker Sigve og Nils Christian om hva som skjer når man blir solbrent!
7/1/2018 • 18 minutes
Cook it, peel it, or leave it
☀️Sommerpodkast☀️
Våre to mest nerdete leger diskuterer denne sommeren ulike tema som helsepersonell møter oftere om sommeren. Denne uka funker ikke poop-emojien så bra for tema er diaré!
6/24/2018 • 16 minutes
Solstikk
☀️Sommerpodkast☀️
Våre to mest nerdete leger inviterer denne sommeren på en rekke podcasts som omhandler problemstillinger man støter på om sommeren. Denne episoden handler om hva som skjer med kroppen når man får solstikk!
6/20/2018 • 9 minutes
Stopp sepsis!
☀️Sommerpodkast☀️
I dag har Nils Christian fått besøk av sykepleier Eva Backer. Hun har ved hjelp av innovasjonsmidler fra Helse Vest og fantastiske tegninger fra Hanne «Tegnehanne» Sigbjørnsen skapt spillet "Stop sepsis" der det utdannes livreddende sepsis-superagenter i stor skala!
6/9/2018 • 24 minutes
Case - Hjertesvikt
Behandlet for NSTEMI og tilbake i jobb
Orker ikke det samme som før
Tungpust bare han går opp fem trappetrinn
Skoene føles trange
Ikke brystsmerter, men føler seg elendig
6/2/2018 • 28 minutes
Case - Brystsmerter
Aksel (50) har en tung dag på jobben
Akutt innsettende trykkende smerter i brystet
Svimmel og kaldsvett
Ringer deg og forteller at han har hatt muskelstrekk tidligere, og spør om det er trygt å se an symptomene litt?
5/26/2018 • 39 minutes
Case - Magesmerter
Smerter rundt navlen fra i går
Feberfølelse (ikke målt)
Kvalm og føler seg ganske dårlig
5/19/2018 • 24 minutes
Case - Hjerneslag
Kona til Ola (78) reagerer på at han har sølte veldig da han skulle lage kaffe i dag tidlig.
Snakker litt usammenhengende og virker annerledes
Kona kontakter deg via trygghetsalarmen
5/15/2018 • 17 minutes
Revolusjon i behandling av DM2
Endokrinolog Mikkel Høiberg gjester vår podkast og snakker om beslutningstakning i moderne diabetesbehandling. Det diskuteres også om diabetes type 2 er en genetisk sykdom eller en livsstilssykdom.
5/7/2018 • 35 minutes
Diabetessykepleie med May Henny Skoland Moen
Nils Christian har fått besøk av diabetessykepleier (og store forbilde) May Henny Skoland Moen, som forteller om jobben som diabetessykepleier og deler sin kunnskap og lange erfaring fra verdens beste yrke.
4/24/2018 • 38 minutes
Retningslinje for ny sykepleierutdanning på høring
Retningslinje for ny sykepleierutdanning er nå ute på høring! Vi har invitert Mia Andresen og Christian Strømnes for en kort diskusjon om innholdet og veien videre. Christian Strømnes er representant på vegne av Norsk studentorganisasjon i programgruppen for sykepleierutdanning. I tillegg er han leder av NSF Student. Mia Andresen er rådgiver i sekretariatet i RETHOS og følger arbeidet med utviklingen av retningslinje for sykepleierutdanning.
4/16/2018 • 39 minutes
Kroppen i sjokk
Bli med på fagkveld med NSF Student Oslo og Nils Christian fra Sykepleiepluss om kroppen i sjokk. Vi holder avstanden mellom teori og praksis kort og akuttmedisin formidles på sitt aller mest spennende!
4/8/2018 • 55 minutes
Worst-of-sending
Denne uken har vi lett i arkivet vårt etter godbiter til glede for nye og gamle lyttere. Denne uken får vi høre noen introer som ikke gikk etter planen og en podcast om cellebiologi.
4/4/2018 • 21 minutes
Case i akuttsykepleie
Kritisk syk kvinne på 77 år blir tatt imot i akuttmottak.
Vi får besøk av sykepleier Petter Thorbjørnsen Nielsen som sammen med Nils Christian gjennomgår standardiserte mottak og akutt behandling av noen av de dårligste og mest ustabile pasientene i såkalte medisinske team.
3/25/2018 • 36 minutes
Akuttsykepleie
Denne uken har vi invitert Petter Thorbjørnsen Nielsen for å snakke om hvordan det er å jobbe som sykepleier i et akuttmottak. Han svarer også på spørsmål fra våre lyttere.
3/19/2018 • 50 minutes
Best-of-sending
Denne uken har vi lett i arkivet vårt etter godbiter til glede for nye og gamle lyttere. Denne uken får vi høre noen introer som ikke gikk etter planen og en podcast om ABO-systemet.
3/11/2018 • 20 minutes
Case - Barnesykdom med feber og utslett
Synes du det er vanskelig å skille barnesykdommene med feber og utslett? Elisabeth og Nils Christian hjelper deg i dagens episode.
3/4/2018 • 29 minutes
Case - Gutt 7 mnd med feber, hoste, røde øyne og utslett
Gjennomgang av det som kan høres ut som en “vanlig” barnesykdom med feber og utslett, som raskt drar diskusjonen over til om dette kan være meslinger?
2/25/2018 • 30 minutes
Case - Ung mann med influensasymptomer
22 år gammel mann med klassiske influensasymptomer, eller? Nils Christian tester diagnosemaskinen til Elisabeth i denne ukens case.
2/18/2018 • 29 minutes
Vurdering av nyfødte barn - APGAR
Elisabeth og Nils Christian diskuterer vurdering av nyfødte ved hjelp av apgarskår.
2/11/2018 • 26 minutes
Case - Ung kvinne med økende slapphet
Elisabeth og Nils Christian gjennomgår to caser fra klinisk praksis.
2/4/2018 • 33 minutes
Blodets utjevningsmandat
Nils Christian og Sigve snakker i dag politikk; nemlig om blodets utjevningsmandat.
1/27/2018 • 9 minutes
Nasjonal eksamen 2017
Elisabeth og Nils Christian diskuterer nasjonal eksamen 2017.
1/22/2018 • 22 minutes
Blodets bestanddeler
Nils Christian og Sigve snakker i dag om blodets bestanddeler.
1/20/2018 • 11 minutes
Mannens kjønnsorgan
Nils Christian og Sigve snakker i dag om mannens kjønnsorgan; penis.
1/13/2018 • 14 minutes
Binyrene
Nils Christian og Sigve snakker i dag om binyrene.
1/6/2018 • 13 minutes
Mannfluensa og eksamensprep
Elisabeth og Nils Christian diskuterer hvorfor menn blir sykere enn kvinner av forkjølelse og deler sine aller beste eksamenstips dagen før nasjonal eksamen for sykepleiestudenter.
12/16/2017 • 25 minutes
Immunforsvaret - forelesning i Porsgrunn
Nils Christian holdt en repetisjonsforelesning i anatomi og fysiologi ved høyskolen i Porsgrunn. I dag går han gjennom immunforsvaret.
12/13/2017 • 17 minutes
Respirasjon (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian holdt en repetisjonsforelesning i anatomi og fysiologi ved UiA. I dag går han gjennom respirasjon.
12/11/2017 • 26 minutes
Nefron og urinproduksjon (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian holdt en repetisjonsforelesning i anatomi og fysiologi ved UiA. I dag går han gjennom nefronet og urinproduksjon.
12/9/2017 • 33 minutes
Diffusjon og osmose (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian holdt en repetisjonsforelesning i anatomi og fysiologi ved UiA. I dag går han gjennom diffusjon og osmose.
12/8/2017 • 18 minutes
Sinusknuten (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian holdt en repetisjonsforelesning i anatomi og fysiologi ved UiA. I dag går han gjennom sinusknuten.
12/7/2017 • 15 minutes
Blodtrykk (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian holdt en repetisjonsforelesning i anatomi og fysiologi ved UiA. I dag går han gjennom blodtrykk.
12/6/2017 • 22 minutes
Hjerteanatomi (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian holdt en repetisjonsforelesning i anatomi og fysiologi ved UiA. I dag går han gjennom hjerteanatomi.
12/5/2017 • 22 minutes
Cellens organeller (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian holdt en repetisjonsforelesning i anatomi og fysiologi ved UiA. I dag går han gjennom cellens organeller.
12/4/2017 • 11 minutes
Metabolisme og ATP (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian holdt en repetisjonsforelesning i anatomi og fysiologi ved UiA. I dag går han gjennom metabolisme og ATP.
12/3/2017 • 13 minutes
Funksjonell inndeling av nervesystemet
Nils Christian og Sigve snakker om nervesystemets funksjonelle inndeling.
11/25/2017 • 16 minutes, 46 seconds
Syre-base-forstyrrelser /
Nils Christian og Elisabeth holdt en eksamensforelesning i sykdomslære på UiA 14. november. Vi legger ut forelesningen som podcaster hele denne uka!
11/24/2017 • 10 minutes, 37 seconds
Sykdom i stoffskiftet (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian og Elisabeth holdt en eksamensforelesning i sykdomslære på UiA 14. november. Vi legger ut forelesningen som podcaster hele denne uka!
11/23/2017 • 10 minutes, 58 seconds
Case - Hypertensjon (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian og Elisabeth holdt en eksamensforelesning i sykdomslære på UiA 14. november. Vi legger ut forelesningen som podcaster hele denne uka!
11/22/2017 • 23 minutes
Case - Slapphet (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian og Elisabeth holdt en eksamensforelesning i sykdomslære på UiA 14. november. Vi legger ut forelesningen som podcaster hele denne uka!
11/21/2017 • 22 minutes, 50 seconds
Case - Lårhalsbrudd (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian og Elisabeth holdt en eksamensforelesning i sykdomslære på UiA 14. november. Vi legger ut forelesningen som podcaster hele denne uka!
11/20/2017 • 13 minutes, 16 seconds
Case - Tungpust (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian og Elisabeth holdt en eksamensforelesning i sykdomslære på UiA 14. november. Vi legger ut forelesningen som podcaster hele denne uka!
11/19/2017 • 15 minutes, 58 seconds
Case - Magesmerter (forelesning ved Universitetet i Agder)
Nils Christian og Elisabeth holdt en eksamensforelesning i sykdomslære på UiA 14. november. Vi legger ut forelesningen som podcaster hele denne uka!
11/18/2017 • 36 minutes, 6 seconds
Cellemembranen
Nils Christian og Sigve snakker om cellemembranen.
11/11/2017 • 16 minutes, 26 seconds
Gynekologiske problemstillinger
Nils Christian har invitert lege i spesialisering på gynekologisk avdeling, Øystein Bergøy, i studio for en hel uke med gyn! I dag snakker de om sopp, fremfall, cyster og masse annet!
11/9/2017 • 31 minutes, 20 seconds
Fødsel
Nils Christian har invitert lege i spesialisering på gynekologisk avdeling, Øystein Bergøy, i studio for en hel uke med gyn! I dag snakker de om fødsel.
11/8/2017 • 22 minutes, 33 seconds
HPV - humant papillomavirus
Nils Christian har invitert lege i spesialisering på gynekologisk avdeling, Øystein Bergøy, i studio for en hel uke med gyn! I dag snakker de om HPV.
11/7/2017 • 30 minutes
Prevensjon
Nils Christian har invitert lege i spesialisering på gynekologisk avdeling, Øystein Bergøy, i studio for en hel uke med gyn! I dag snakker de om prevensjon.
11/6/2017 • 25 minutes, 11 seconds
Gynekologisk undersøkelse og seksuelt overførbare sykdommer
Nils Christian har invitert lege i spesialisering på gynekologisk avdeling, Øystein Bergøy, i studio for en hel uke med gyn! I dag snakker de om gynekologisk undersøkelse og seksuelt overførbare sykdommer.
11/5/2017 • 6 minutes, 10 seconds
Myelin
Nils Christian og Sigve snakker om myelinets rolle i nervesystemet.
10/28/2017 • 13 minutes, 20 seconds
Luftveiene
Nils Christian og Sigve snakker om luftveienes anatomi.
10/21/2017 • 15 minutes, 52 seconds
Adenosin trifosfat
Nils Christian og Sigve snakker i dag om kroppens bensin - ATP. Også kjent som adenosin trifosfat.
10/14/2017 • 10 minutes
Skjelettet på 5 min
Nils Christian og Sigve går igjennom hele skjelettet på 5 min... Men snakker seg bort og bruker over dobbelt så lang tid...
10/8/2017 • 11 minutes, 5 seconds
Kroppens muskler på 5 min
Nils Christian og Sigve går igjennom alle musklene som står på lista over nasjonale læringsmål. De bruker langt mer enn 5 min...
10/7/2017 • 19 minutes, 19 seconds
Bruk av tvang i psykiatrien
Erlend Gardsjord er med i studio og snakker om bruk av tvang i psykiatrien.
10/5/2017 • 14 minutes, 14 seconds
Bipolar lidelse
Erlend Gardsjord er med i studio og snakker om bipolar lidelse.
10/4/2017 • 12 minutes, 29 seconds
Psykose
Erlend Gardsjord er med i studio og snakker om psykoser.
10/3/2017 • 29 minutes, 22 seconds
Angst og depresjon
Erlend Gardsjord er med i studio og snakker om angst og depresjon.
10/2/2017 • 25 minutes, 58 seconds
Psykiatri - intro
Denne uka inviterer vi Erlend Strand Gardsjord som er lege i spesialisering og phd-student ved psykiatrisk avdeling på Ullevål Sykehus.
10/1/2017 • 18 minutes, 12 seconds
Blodsukker
Nils Christian og Sigve snakker om dragkamp og blodsukker. Prøver å holde seg under 5 minutter. Klarer det nesten...
9/23/2017 • 6 minutes, 10 seconds
Nyrene
Nils Christian og Sigve snakker om nyrenes anatomi og fysiologi.
9/16/2017 • 16 minutes, 15 seconds
PCI eller trombolyse?
Takk for følget i #hjerteuka! Vi avslutter med å diskutere hva som er best av PCI eller trombolyse ved akutt koronarsyndrom
9/15/2017 • 9 minutes, 50 seconds
Behandling av akutt koronarsyndrom
Nils Christian og Sigve snakker om behandling av akutt koronarsyndrom (hjerteinfarkt)
9/14/2017 • 20 minutes, 12 seconds
Akutt koronarsyndrom
Elisabeth og Sigve snakker om akutt koronarsyndrom (hjerteinfarkt)
9/13/2017 • 12 minutes, 38 seconds
Blodtrykk og hjertesyklus
Nils Christian og Sigve om blodtrykk og hjertesyklus
9/12/2017 • 17 minutes, 29 seconds
Hjertets elektriske ledningssystem
Nils Christian og Sigve snakker om hjertets elektriske ledningssystem - hva er det som får pumpa til å slå?
9/11/2017 • 23 minutes, 12 seconds
Hjertet - kammer og klaffer
Nils Christian og Sigve om hjertets 4 kammer og 4 klaffer
9/10/2017 • 21 minutes, 45 seconds
Det store og det lille kretsløpet
Denne uka har vi dedikert til hjertet! Hver dag legge vi ut en ønskereprise av våre hjerte-podkaster. I dag snakker Nils Christian og Sigve seg bort om det store og det lille kretsløpet.
9/9/2017 • 44 minutes, 20 seconds
Fem typer vev
Nils Christian og Sigve snakker om ulike typer vev
9/2/2017 • 11 minutes, 5 seconds
Introduksjon til cellen
Nils Christian og Sigve ønsker deg velkommen inn i cellen, og du får samtidig en mulighet til å høre hva organellene jobber med for tiden.
8/27/2017 • 17 minutes, 24 seconds
Semesterstart og prat med NSF-student
Vi hilser på NSF-students nyvalgte leder Christian Strømnes! Vi får både studietips og kloke råd til studentlivet. Med i studio er også sykepleier Sandra Karlsson som er en del av vervekampanjen til NSF-student
8/26/2017 • 20 minutes, 40 seconds
Studietips ved semesterstart
Nils Christian, Elisabeth og Sigve snakker om studiestart og deler sine beste studietips helt i starten av et nytt studie.
8/19/2017 • 7 minutes, 44 seconds
Fadderuka 2017
Fadderuka er i gang, og SykepleiePluss ønsker nye studenter velkommen med det brennhete spillet SykepleieGo!
8/12/2017 • 8 minutes, 4 seconds
Sykdommer i det perifere nervesystemet
Nils Christian inviterer LIS i nevrologi, Matias Rake, fra Stavanger Universitetssykehus og fysikalskmedisiner, Eirik Øydna, fra Sørlandet Sykehus, til en hel uke med nevrologi! I dag oppsummerer vi nevrouka og svarer på spørsmål fra lytterne.
7/6/2017 • 16 minutes, 18 seconds
Multippel Sklerose (MS)
Nils Christian inviterer LIS i nevrologi, Matias Rake, fra Stavanger Universitetssykehus og fysikalskmedisiner, Eirik Øydna, fra Sørlandet Sykehus, til en hel uke med nevrologi! I dag snakker vi om multippel sklerose (MS).
7/5/2017 • 24 minutes, 39 seconds
Hjerneslag - forebygging og rehabilitering
Nils Christian inviterer LIS i nevrologi, Matias Rake, fra Stavanger Universitetssykehus og fysikalskmedisiner, Eirik Øydna, fra Sørlandet Sykehus, til en hel uke med nevrologi! I dag snakker vi om forebygging og rehabilitering.
7/4/2017 • 23 minutes, 42 seconds
Hjerneslag
Nils Christian inviterer LIS i nevrologi, Matias Rake, fra Stavanger Universitetssykehus til en hel uke med nevrologi! I dag diskuterer vi hjerneslag.
7/3/2017 • 27 minutes, 23 seconds
FAST
Nils Christian inviterer LIS i nevrologi, Matias Rake, fra Stavanger Universitetssykehus til en hel uke med nevrologi! I dag diskuterer vi FAST - hvordan oppdage og behandle slagpasienter raskt og effektivt:
Facial drooping
Arm weakness
Speech difficulties
Time to call emergency services
7/2/2017 • 14 minutes, 28 seconds
Politisk nachspiel fra Klækken
Etter debatt på NSF-students årsmøte, inviterer vi tidligere leder i NSF-student, Mia Andresen og avtroppende leder, Cathrine Svendsen, til en kort kommentar. Se hele debatten på vår Facebook-side!
6/25/2017 • 4 minutes, 33 seconds
Årsmøte NSF-student, debatt!
Nils Christian deltok i debatt på NSF students årsmøte! Hør hele debatten her.
6/25/2017 • 50 minutes, 4 seconds
Vaksiner
Vi inviterer Ole Bjørn Kittang, avdelingsoverlege ved barneavdelingen i Kristiansand for å snakke om vaksiner.
6/24/2017 • 41 minutes, 22 seconds
Kreftbehandling
Elisabeth og Sigve snakker om kreftbehandling - hvilke prinsipper finnes for kreftbehandling?
6/18/2017 • 15 minutes, 14 seconds
Kreft
Elisabeth og Sigve snakker om kreft - hva er det og hvordan oppstår det?
6/11/2017 • 13 minutes, 47 seconds
Hormonell prevensjon
Elisabeth, Nils Christian og Sigve snakker om hvordan p-piller og andre hormonelle prevensjonsmidler fungerer.
6/4/2017 • 23 minutes, 28 seconds
Anemi
Elisabeth og Sigve snakker om anemi - det å være "blodfattig".
5/28/2017 • 17 minutes, 35 seconds
Ørets anatomi
Ambolt, stigbøyle og hammer - Nils Christian og Sigve besøker et lokalt ridesenter... Neida - de diskuterer ørets anatomi!
5/21/2017 • 12 minutes, 38 seconds
Anatomiekstremisten
Nils Christian ble intervjuet av Sykepleien, og kom ut i hardt vær for å si at sykepleieutdannelsen kan være til fare for pasientsikkerheten. Sigve slår på tråden til Nils Christian og Mia Andresen, og oppsummerer mediastormen. Hør innslaget med Nils Christian på NRK P2:
https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/NNFA56050517/05-05-2017#t=35m23s
5/14/2017 • 41 minutes, 26 seconds
Diabetes type 2 - moderne behandling
Nils Christian og Sigve fortsetter sin diskusjon om diabetesbehandling i lys av nye behandlingsmuligheter som har dukket opp de senere årene for pasienter med diabetes type 2.
5/7/2017 • 18 minutes, 47 seconds
Fyllesyk?
Nils Christian, Erik Øydna og Sigve snakker om hva hvorfor man blir fyllesyk. Fra et rent nyrefysiologisk perspektiv selvsagt ...
4/29/2017 • 20 minutes, 44 seconds
Insulinbehandling
Nils Christian og Sigve diskuterer hovedprinsippene ved insulinbehandling, og gir konkrete råd om hvordan man som helsepersonell hjelpe med å få kontroll på dårlig regulert diabetes.
4/23/2017 • 23 minutes, 14 seconds
Hemostase
Hvordan klarer kroppen å stanse blødning dersom vi skader oss? Nils Christian og Sigve diskuterer mekanismene bak hemostase.
4/16/2017 • 12 minutes, 4 seconds
Sepsisbrunch på Diakonova
Nils Christian inviterte til sepsisbrunch på Diakonova for å snakke om sepsis! Hør hele forelseningen her. Handouts finner du på sykepleiepluss.no/diakonova
4/14/2017 • 1 hour, 33 minutes, 53 seconds
Påskespesial - gulsott
Vi kjører en påskespesial om gulsott! Nils Christian og Sigve diskuterer hvorfor pasienter noen ganger kan bli gule.
4/9/2017 • 13 minutes, 54 seconds
ABO-systemet (blodtype)
Hva er en blodtype? Nils Christian og Sigve diskuterer ABO-systemet som er det viktigste klassifiseringssystemet for blodtyper.
4/2/2017 • 16 minutes, 45 seconds
Ryggsmerter
Elisabeth og Sigve får besøk av Eirik Øydna fra fysikalsk medisin. De snakker om ryggsmerter og røde flagg.
3/19/2017 • 14 minutes, 7 seconds
Intervju med Ungdiabetes
Nils Christian får hyggelig besøk av Jeanette Grøstad og Kirsti Pedersen, som er nasjonale styremedlemmer i Ungdiabetes.
De gir viktig informasjon og konkrete tips til hvordan helsepersonell bør møte pasienter med type 1-diabetes.
3/5/2017 • 48 minutes, 35 seconds
Nils Christian må opp til politisk eksamen - Sensor: Mia Andresen
Mia og Nils Christian oppsummerer #politikkuka, og det er spent stemning i studio når Nils Christian må opp til muntlig politisk eksamen.
Sterk oppfordring til alle sykepleiestudenter om å engasjere seg i NSF Student!
3/2/2017 • 12 minutes, 5 seconds
Hva bør sykepleierstudentene lære om i fremtiden? - Besøk av Per Nortvedt og Fred-Ivan Kvam
Per Nortvedt jobber ved Senter for medisinsk etikk ved UiO, og kommer med nyanserte og viktige innspill i debatten om fremtidens sykepleierutdanning. Det er tåkepratforbud i vårt provisoriske studio i Holmenkollen, og Fred-Ivan spissformulerer så godt at tåka letter og forsvinner helt.
3/1/2017 • 36 minutes, 52 seconds
Nasjonal eksamen - Besøk av Fred-Ivan Kvam
Fred-Ivan Kvam jobber til daglig ved HiB og er leder for gruppen som lager nasjonal eksamen og læringsutbyttebeskrivelse for anatomi- og fysiologifaget. Han snakker om den viktige jobben de har gjort hittil, og vi får også litt innsikt i hvor veien videre når gruppen snart skal møtes igjen.
2/28/2017 • 30 minutes, 50 seconds
Besøk fra leder for NSF-student - Cathrine Villemo Tallaksen Svendsen
2017 blir et ekstremt viktig år for alle som vil påvirke innholdet i sykepleierutdanningen. Leder for NSF-student forklarer hvorfor, og setter anatomiekstremist Nils Christian litt på plass.
2/27/2017 • 24 minutes, 56 seconds
Velkommen til #politikkuka - Mia Andresen
Vi sender daglige podcaster fra Holmenkollen frem til tåka som har omsløret sykepleierutdanningen letter! I dag varter vi opp med en innføring i Per Fugellis helseformel og vår ekspertkommentator, Mia Andresen, sender Nils Christian tilbake til skolebenken.
2/26/2017 • 21 minutes, 24 seconds
Førstehjelp
Nils Christian og Sigve har invitert Eirik Øydna for en samtale om førstehjelp og ABC.
2/19/2017 • 23 minutes, 12 seconds
Intervju med sårsykepleier
Sigve var så heldige å få et intervju med Vilde Groth Pettersen ved Diakonhjemmet. Hun
er sykepleier ved akutt ortopedisk avdeling, og har masse erfaring med sår og sårbehandling. Vi snakker
om sykepleierens og legens rolle i sårbehandlingen, hvordan man kan sjekke sirkulasjon uten doppler,
diabetiske føtter, trykksår og akuttbehandling av leggsår hos eldre.
2/12/2017 • 36 minutes
Øyets anatomi
Nils Christian og Sigve snakker om øyets anatomi.
2/5/2017 • 24 minutes, 58 seconds
Trykksår
På siste dag i såruka snakker vi om trykksår (også kjent som liggesår eller
dekubitus).
2/2/2017 • 17 minutes, 55 seconds
Vaskulære sår
På dag 4 i såruka snakker vi om vaskulære sår - det man ofte tenker på som
leggsår.
2/1/2017 • 22 minutes, 49 seconds
Brannskader og patologiske sår
På dag 3 i såruka snakker vi om brannskader og patologiske sår (kreft).
1/31/2017 • 13 minutes, 29 seconds
Traumatiske sår
På dag 2 i såruka snakker vi om traumatiske og kirurgiske sår.
1/30/2017 • 27 minutes, 57 seconds
Velkommen til såruka
Vi ønsker velkommen til en hel uke dedikert til sår og sårstell! Hver dag denne uka kommer en podcast om ulike typer sår.
1/29/2017 • 23 minutes, 8 seconds
Tampongsyke
Elisabeth og Sigve snakker om toksisk sjokksyndrom, også kjent i media som tampongsyke.
1/22/2017 • 9 minutes, 48 seconds
Nasjonal eksamen 2016
Nils Christian og Sigve oppsummerer nasjonal eksamen i anatomi og fysiologi som ble avholdt 16. desember 2016.
1/15/2017 • 23 minutes, 33 seconds
Keisersnitt
Elisabeth og Sigve snakker om keisersnitt i Norge sammenlignet med Sør-Afrika og andre land.
12/18/2016 • 10 minutes
Nils Christian ringer Bergen
Nils Christian ringer eksamensnervøse studenter i Bergen og diskuterer kjemoreseptorer og hemoglobinets dissosiasjonskurve
12/13/2016 • 17 minutes, 4 seconds
Nils Christian og Elisabeth ringer HiOA
Nils Christian og Elisabeth ringer eksamensnervøse studenter ved HiOA i Oslo og gir mange gode eksamenstips.
12/13/2016 • 13 minutes, 15 seconds
Nils Christian og Elisabeth ringer Molde
Nils Christian og Elisabeth ringer eksamensnervøse studenter i Molde og snakker om regulering av syre-base i blodet.
12/13/2016 • 14 minutes, 19 seconds
Nils Christian og Elisabeth ringer Diakonhjemmet i Oslo
Nils Christian og Elisabeth ringer eksamensnervøse studenter ved Diakonhjemmet i Oslo. De gratulerer med dagen og snakker om respirasjon samt noen siste tips for lesing i eksamensinnspurten.
12/13/2016 • 8 minutes, 32 seconds
Nils Christian ringer UiA
Nils Christian ringer eksamensnervøse studenter i Kristiansand og snakker om blodtrykksregulering.
12/13/2016 • 17 minutes, 12 seconds
Utredning av dyp venetrombose
Nils Christian og Sigve fikk så mange spørsmål om utredning av DVT etter forrige podcast at de lagde en oppfølger.
11/27/2016 • 14 minutes
Dyp venetrombose
Nils har en vanntett metode for å redde liv hvor du slipper å gjøre hjertekompresjoner!
11/20/2016 • 9 minutes, 20 seconds
Blodtrykk og hjertesyklus
Nils Christian og Sigve snakker om blodtrykk, hjertesyklus og hva som egentlig menes med millimeter kvikksølv
11/13/2016 • 16 minutes, 29 seconds
Hjerneforsker Kaja Nordengen
Hjerneforsker Kaja Nordengen er gjest og gir tips for hvordan man skal huske det man leser til eksamen!
11/5/2016 • 36 minutes
Hva er best: PCI eller trombolyse?
Nils Christian og Sigve fikk mye tilbakemeldinger på podcasten om behandling av hjerteinfarkt, og diskuterer nå hva som egentlig er best av PCI og trombolyse.
10/30/2016 • 12 minutes, 42 seconds
Behandling av akutt koronarsyndrom
Sigve er programleder. Inviterer Nils. De snakker om behandling av hjerteinfarkt.
10/23/2016 • 19 minutes, 40 seconds
Akutt koronarsyndrom
Elisabeth og Sigve snakker om hjerteinfarkt.
10/16/2016 • 12 minutes, 27 seconds
Hjertets elektriske ledningssystem
Hvordan klarer muskelcellene i hjertet å koordinere sine kontraksjoner? Nils Christian og Sigve synger Marcus & Martinus.
10/9/2016 • 20 minutes
Hjertet: 4 kammer og 4 klaffer
Nils Christian og Sigve diskuterer benkpress og seiling ... (Litt om hjertet også).
10/2/2016 • 21 minutes
Det store og lille kretsløp
Nils Christian og Sigve snakker seg bort om det store og det lille kretsløpet.
9/25/2016 • 39 minutes, 26 seconds
Aksjonspotensialet
Nils Christian og Sigve snakker om aksjonspotensialet.
9/18/2016 • 19 minutes, 55 seconds
Direkte fra røykebua
Nils Christian og Sigve rapporterer direkte fra røykebua og pådrar seg akutt obstruktive luftveier.
9/11/2016 • 14 minutes, 25 seconds
Nils Christian og Sigve snakker vev
Nils Christian og Sigve snakker om ulike typer vev
9/4/2016 • 14 minutes
Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?
Elisabeth og Sigve snakker om forebyggende tiltak mot UVI. Elisabeth forteller om sine gamle hjemmestrikkede ulltruser ...
8/28/2016 • 12 minutes, 27 seconds
Duodenum
Nils Christian og Sigve snakker om sjarmen med tarmen, nærmere bestemt duodenum, og hvorfor den smykker den beste t-skjorta!