Winamp Logo
Mästerverken i P2 Cover
Mästerverken i P2 Profile

Mästerverken i P2

Swedish, Music, 1 season, 81 episodes, 1 day, 8 hours, 13 minutes
About
En lyssningsguide till den klassiska musikens största, bästa och mest älskade verk. Ansvarig utgivare: Anna-Karin Larsson
Episode Artwork

Upptäck Zara Levinas 2:a pianokonsert

Zara Levina skriver sin andra pianokonsert 1975, ett år innan hon dör. I hennes musikaliska testamente hör vi skräckfilmstoner, galna clowner och dödsklockor. Men framförallt en jäkla massa spelglädje! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Och inspelningen vi tycker att ni ska leta upp är den med pianisten Maria Lettberg och Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin (Berlin Radio Symphony Orchestra). Programledare: Lollo Collmar och Johan Korssell
10/20/202425 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Tjajkovskijs 6:a lockar fram tårarna

Den känslofyllda sjätte symfonin, Pathétique, var det sista Tjajkovskij skrev. Men tog han sedan sitt liv eller var det ett misstag? Och så en varning: råka inte applådera på fel ställe i det här stycket. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I veckans avsnitt får vi också grunderna till det symfoniska receptet, som Tjajkovskij visserligen bröt mot.Vill du höra hela stycket? Förslaget är då att du letar upp Riccardo Muti och Philharmonia Orchestra i London för en riktigt stabil inspelning.Programledare: Johan Korssell och Lollo CollmarProducent: Jonna Spiik
10/6/202427 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Verklärte Nacht – möt den romantiske Schönberg

Sluta vara rädd för Arnold Schönberg! Om du inte är redo för hans knepigare musik har vi något lättsmält här: en romantisk berättelse om sann kärlek, skriven av en nykär och nervig ung man. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ett förälskat par vandrar i månskenet. Men hon bär på en hemlighet hon måste berätta: att hon väntar en annan mans barn.Ja det är storyn i detta romantiska Schönberg-stycke. Långt ifrån hans senare atonala verk och tolvtonsmusik. (Men ni ska få smakprov på sånt också.)Vill du höra hela stycket? Den rekommenderade inspelningen med stråksextett blev musiker ur Ensemble Intercontemporain i samarbete med Pierre Boulez. Och för versionen för stråkorkester tipsar vi om Herbert von Karajan och Berliner Philharmoniker.Programledare: Johan Korssell och Lollo Collmar.Producent: Jonna Spiik
9/22/202429 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Boléro – älskad sexlåt och slagverkarens mardröm

Samma melodi spelas om och om och om igen, men ÄNDÅ lyckas Ravel få det spännande. Ja kanske till och med sexigt? Jag har skrivit ett mästerverk, tyvärr innehåller det ingen musik sa han själv. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johan Korssell och Lollo Collmar pratar om hur man egentligen varierar så här enformig musik, om Ravels eventuella hjärnskada och filmen Ten (eller Blåst på konfekten) som skapade en riktigt Boléro-feber på 80-talet. Vill du höra hela verket? Johans rekommenderade inspelning är den med Seiji Ozawa och Boston Symphony Orchestra.
9/8/202429 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Elvira Madigan – älskad pianokonsert och prisad film

På 60-talet användes Mozarts 21:a pianokonsert som soundtrack i filmen om Elvira Madigan, en film som gjorde sån succé så även konserten började kallas för Elvira Madigan! Men så här 2024, vad har åldrats bäst, filmen eller musiken? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dessutom: hur jobbig var Mozart egentligen? Och så levererar Clara ett scoop om Bo Widerbergs film.
5/19/202425 minutes
Episode Artwork

Händels Messias – ett hallelujah moment

Superstjärnan Händel skrev ett underhållande verk om Jesu liv och död, lite som Life of Brian men på 1700-talet. Och än idag ställer sig folk upp när de hör det! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Programledare: Clara Törnvall och Johan Korssell.Vill du lyssna vidare på hela Händels Messias? Vår rekommenderade inspelning är den med Trevor Pinnock och The English Concert & Choir.
5/5/202425 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Sjöjungfrun med krossat hjärta

Alexander Zemlinsky känner sig ful, har dåligt självförtroende och har DESSUTOM blivit dumpad. Som terapi vänder han sig till H.C. Andersens saga om den lilla sjöjungfrun och översätter den till fantastisk musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Följ med ner i djupet där vi pratar om både Disneyversionen och den lite grövre originalsagan. Vill du höra hela stycket? Vår rekommenderade inspelning är den med Vasily Petrenko och Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.
4/21/202425 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Stenhammars 2:a – det vackraste som skrivits i Sverige

När Wilhelm Stenhammar får höra Sibelius 2:a symfoni drabbas han av en konstnärlig kris kan musik vara så här bra?! Han drar tillbaka sin första symfoni och ger sig f*n på att skriva något lika bra. Och han lyckas. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vi pratar om det svenska soundet, om Stenhammar är tråkig eller inte och lyssnar efter Sibelius-inspiration. Dessutom: hur bra skulle Stenhammars ”Sverige” egentligen vara som nationalsång?Vill du lyssna på hela symfonin? Vår rekommenderade inspelning är Stockholmsfilharmonikerna under ledning av Stig Westerberg.
4/7/202425 minutes, 1 second
Episode Artwork

Sibelius mörka och mustiga violinkonsert

Dags för en av världens mest älskade violinkonserter! Här står solisten verkligen i fokus, men inte på något showigt och lättsamt sätt. Istället hör vi en otäck spelman som vill locka ner dig i mörkret och en stampande isbjörn. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vill du höra hela verket? Enligt Johan och Clara är det inspelningen med Viktoria Mullova och Boston Symphony Orchestra under ledning av Seiji Ozawa som är bäst.
3/24/202425 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Spöklik och lekfull harpa av Tailleferre

Harpan för oss lätt till drömmarnas värld, men den kan också göra mycket mer! I Germaine Tailleferres harpconcertino upptäcker vi till exempel spökharpan. Men hur kul tycker harpister egentligen att det är att spela glissandon? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dessutom pratar vi om tonsättarkollektivet Les Six, där Tailleferre var den enda kvinnan. Vill du höra hela stycket så rekommenderar vi inspelningen med harpisten Nicanor Zabaleta och Franska nationalorkestern i Paris under ledning av dirigenten Jean Martinon.
3/10/202425 minutes, 1 second
Episode Artwork

En gripande stråkkvartett om Smetanas liv

Bedich Smetanas första stråkkvartett Ur mitt liv vill du INTE missa! Den självbiografiska musiken innehåller bland annat minnet av en död fru, ungdomens danser och en ringande tinnituston. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dessutom pratar vi om talande instrument och talande tystnad, om Smetanas tid i Göteborg och om alla tonsättare som fått syfilis. Vill du lyssna vidare på stråkkvartetten? I så fall rekommenderar vi att du letar upp Pavel Haas-kvartettens inspelning.
2/25/202425 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Haydns avskedssymfoni

Musik om avsked kan låta sorgligt och dramatiskt, men i det här fallet handlar det snarare om humor. Ett gäng musiker vill slippa hänga på ett slott och pappa Haydn löser det genom att skriva en symfoni! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Clara Törnvall och Johan Korssell guidar dig in i musiken, pratar om hur man lyckas skriva fler än hundra(!) symfonier och reder ut vad ”Sturm und Drang” är för något.Vill du höra hela symfonin? Johans rekommenderade inspelning är den med Antal Dorati och Philharmonia Hungarica.
2/11/202425 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Arvo Pärts hypnotiska Fratres

Pärts musik berör ständigt folk, så idag ger vi oss på vårt favoritverk av denna älskade est. Vilka är de två bröderna i musiken? Hur lät Pärt innan han blev så här harmonisk? Och vilken musik vill du dö till? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Clara Törnvall och Johan Korssell guidar dig in i musiken.
1/28/202425 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

En sagolik midsommarnattsdröm

Låt oss presentera musik att bli lycklig av ja till och med gifta sig till! Felix Mendelssohn började skriva musiken redan som sextonåring och musiksatte älvor, kärlekspar och åsneskrik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Clara Törnvall och Johan Korssell guidar dig in i musiken, försöker förstå den obegripliga handlingen i Shakespeares pjäs och pratar om låtar att spela på bröllop. Vill du höra mer av musiken? Johans rekommenderade inspelning är sviten inspelad med Cleveland Orchestra och George Szell.
1/14/202425 minutes
Episode Artwork

Beethovens 5:a – en guide till världens mest kända musik

Är det ödet som knackar på dörren i denna odödliga klassiker? Beethoven tar oss från mörker till ljus och Johan berättar om när han hörde den här musiken för allra första gången. (Spoiler: det var inte i konsertsalen.) När du lyssnat igenom avsnittet är det kanske dags för dig att höra hela Beethovenfemman. Den rekommenderade inspelningen blev då Leonard Bernstein (skräll) och New York Philharmonics (på Sony).
2/23/202325 minutes
Episode Artwork

Schuberts pianotrio med svenskkoppling

Här kommer ännu ett avsnitt om musik som blivit känd tack vare filmskaparen Kubrick! Schuberts 2:a pianotrio är rytmisk och underbar, men visste du att han faktiskt snott från en svensk sång? Vill du höra mer av Schuberts mästerverk? Johans rekommendation blev en riktigt klassisk inspelning med Beaux Arts Trio från 1969 på Philips.
2/10/202325 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

I Vivaldis årstider hörs fågelkvitter och fylla

Det blir en hel del vädersnack när vi tar oss an Vivaldis älskade klassiker De fyra årstiderna. Hör stormar, snöfall och tryckande hetta men också berusade bönder. Och så pratar vi om pizzan med samma namn. Blev du sugen på att lyssna på hela Årstiderna? Johans rekommenderade inspelning blev Trevor Pinnock, Simon Standage och The English Concert.
1/27/202325 minutes
Episode Artwork

Vad är det som låter i Ligetis Atmosphères?

Geniet György Ligeti ville göra något helt nytt: skriva statisk musik. Och hans verk Atmosphères från 1961 är inget man nynnar med i precis! Så hur fungerar sån här musik egentligen? Vi pratar också om Ligetis koppling till Sverige och om Kubricks film 2001: Ett rymdäventyr som gjorde hans musik känd för en större publik (men till en början blev han faktiskt rasande över musikstölden).Vill du lyssna på hela stycket? Inspelningen med Finska radions symfoniorkester under ledning av Hannu Lintu är Johans favorit.
1/12/202324 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Följ med Rachmaninov till Dödens ö

Idag blir det mörkt och makabert. Rachmaninov blev förälskad i Arnold Böcklins tavla "Dödens ö" och skrev en otrolig symfonisk tolkning, där rytmiska årtag långsamt för oss närmare de dramatiska klipporna. Vill du uppleva hela Rachmaninovs resa mot ön? Johans rekommenderade inspelning är Sankt Petersburgs filharmoniker under ledning av dirigenten Mariss Jansons.
11/18/202224 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Dora Pejačevićs dramatiska symfoni

Dora Pejaevi skrev sin enda symfoni (1916-17) i den rätt ovanliga tonarten fiss-moll. Men så var hon också en ovanlig person! Växte upp i lyx på ett kroatiskt slott men blev socialist under kriget. Vill du höra hela symfonin? Klart du vill.Den lite krångliga rekommendationen den här veckan är leta fram Ari Rasilainen och Rheinland Pfalz State Philharmonic Orchestra för sats 1 och 2, och Sakari Oramo och BBC Symphony Orchestra för sats 3 och 4. Men du kan också göra det enkelt för dig och bara välja en.
11/4/202225 minutes
Episode Artwork

Appalachian spring – Coplands lekfulla westernbalett

Det här fantastiska Aaron Copland-stycket från 1944 innehåller allt du kan önska: ett nygift par, en orolig väckelsepredikant, en hymn från en utdöende sekt och helt fantastiska melodier. Inte konstigt att han fick Pulizerpriset! Vill du lyssna vidare på musiken? Det här blev Johans rekommenderade inspelningar: Originalbaletten för liten ensemble: Michael Tilson Thomas och musiker ur San Franciscos symforniorkester.Orkestersviten: Antal Doráti och Detroits symfoniorkester.Och vill ni se dansen så finns den på Youtube.
10/21/202223 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Vaughan Williams magiska Tallis-fantasi

Idag njuter vi av fantastiskt vacker musik för stråkorkester av Ralph Vaughan Williams, den genombrittiska tonsättare som i år firar 150 år. Men vem var Thomas Tallis? Och vad tusan är en fantasi i musik?! Vill du lyssna vidare på stycket? Johans rekommenderade isnpelning är den med Sir John Barbirolli och Sinfonia of London.
10/7/202224 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Dvořáks episka cellokonsert

ALLA älskar cellon! Ja förutom Antonín Dvoák då kanske... Men trots det lyckades han klämma ur sig denna publikfavorit. Här finns det intima, det stora svulstiga samt spår av en ungdomskärlek. Vill du lyssna vidare på hela cellokonserten? Johans rekommenderade inspelning, som vi också lyssnat på i detta avsnitt, är Jean-Guihen Queyras och Prags filharmoniska orkester under ledning av Jiri Belohlavek.
9/23/202225 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Bli golvad av Mahlers 2:a symfoni

Mahler var verkligen inte blygsam när det kom till sin musik. Hans andra symfoni, Uppståndelsesymfonin, kräver 120 musiker, ska innefatta ALLT och svara på frågor som "har livet någon mening?". Håll i er! Johans rekommenderade inspelning blev den från 1988 med Leonard Bernstein, New York-filharmonikerna, Westminster Choir, Christa Ludwig och Barbara Hendricks. Skivan gavs ut på Deutsche Grammophon.
8/30/202224 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Mozarts himmelskt vackra klarinettkonsert

Mozart ÄLSKADE klarinetten och i sitt sista fullbordade verk låter han den verkligen glänsa! Vi drabbas av det smärtsamt vackra adagiot, men funderar också på om de försvunna originalnoterna kan dyka upp någonstans. Och imiterar Meryl Streep. Vill du lyssna vidare på Mozarts klarinettkonsert? Johans rekommenderade inspelning är den med Jack Brymer och Londons symfoniorkester under lednign av Sir Colin Davis.
6/3/202225 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Mozarts himmelskt vackra klarinettkonsert

Mozart ÄLSKADE klarinetten och i sitt sista fullbordade verk låter han den verkligen glänsa! Vi drabbas av det smärtsamt vackra adagiot, men funderar också på om de försvunna originalnoterna kan dyka upp någonstans. Och imiterar Meryl Streep. Vill du lyssna vidare på Mozarts klarinettkonsert? Johans rekommenderade inspelning är den med Jack Brymer och Londons symfoniorkester under lednign av Sir Colin Davis.
6/3/202225 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Monteverdis mäktiga Mariavesper

Häng med på en tidsresa till 1600-talets Italien med Claudio Monteverdis maffiga, färgrika och omväxlade Mariavesper! Hylla Jungfru Maria, upplev surroundeffekt i kyrkan och imponeras av trendig flerkörighet. Vill du lyssna vidare? Johans rekommenderade insplning är den med John Eliot Gardiner, Monteverdikören, Engelska Barocksolisterna m fl från 1989.
5/27/202221 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Sjostakovitj skrev sin 5:e symfoni för att överleva

I 1930-talets Sovjet råder hotfull stämning. Konstnärer som inte skapar kultur som passar Stalin försvinner och efter att ha upprört ledaren med sin opera Lady Macbeth från Mzensk-distriktet måste Sjostakovitj nu skriva en riktig Sovjetsymfoni. Vill du lyssna vidare på symfonin? Johans rekommenderade inspelning är Kurt Sanderling och Berlins symfoniorkester utgiven på Berlin Classics.
5/20/202229 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Ravels stråkkvartett – fulländad och djupt älskad

Maurice Ravel trollar verkligen med stråkarna i detta PERFEKTA stycke från 1903. Men vad är egentligen grejen med stråkkvartetter? Varför är de så mytomspunna? Vill du lyssna vidare på musiken? Johans rekommenderade inspelning är den med Jerusalemkvartetten från 2018 på Harmonia Mundi.
5/13/202225 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Harmonielehre – en modern klassiker

John Adams är en av de nutida tonsättare som spelas absolut mest i konserthusen idag. Och det är inte så konstigt! Idag lyssnar vi på hans Harmonielehre från 1985 där minimalismen blir maximalistisk.
5/6/202225 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Rebecca Clarkes vindlande vackra violasonat

Rebecca Clarkes violasonat är ett verk som ingen borde missa! Ja för hundra år sedan tyckte vissa till och med att musiken var för bra för att kunna vara skriven av en kvinna... Veckans avsnitt innehåller några violaskämt, mycket violakärlek och en berättelse om en kvinnlig pionjär som tyvärr slutade med musiken tidigt.Vill du lyssna vidare på musiken? Johans rekommenderade inspelning blev den med violasten Tabea Zimmermann och pianisten Kirill Gerstein.
4/29/202225 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Hugo Alfvéns mörka Skärgårdssägen

Luta dig tillbaka och njut av denna OTROLIGA skärgårdsskildring signerad Hugo Alfvén. Men det är verkligen inget vykort med soliga badklippor vi hör, utan här riskerar du istället att sugas ner i mörkret. I veckans avsnitt pratas det också om hur en skärgårdsvistelse blåste liv i Alfvéns musikintresse, Johan riskerar att uppröra Hugo Alfvénsällskapet och Clara kommer ut som skärgårdshatare.Vill du lyssna vidare på musiken? Johans favoritinspelning är en konsertupptagning med Jevgenij Svetlanov och Radiosymfonikerna.
4/22/202223 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Romeo och Julia – dramatik och passionerad kärlek

Superstjärnan Prokofjev återvänder till Sovjet för det ärofylla uppdraget att skriva baletten Romeo och Julia. Men det är inte lätt att skriva musik som Stalinregimen godkänner. Och kan denna episka kärlekssaga sluta lyckligt? Vill du lyssna vidare på musiken? Johans rekommenderade inspelning är den med Boston Symphony Orchestra under ledning av Seiji Ozawa från 1986.
4/15/202225 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Brahms ungdomliga och eldiga pianokvartett

Dags för ett OTROLIGT verk av en ung och hunkig Brahms! Vid premiären av hans första pianokvartett satt Clara Schumann vid pianot, men hur var det med deras relation? Var de bara vänner eller var det något mer? Veckans avsnitt handlar också om idolen Beethoven, hur namnet Clara låter i musik, romska influenser och Tom och Jerry-musik.Vill du lyssna vidare på musiken? Johans rekommenderade inspelning blev den med Faurékvartetten på Deutsche Grammophon från 2008.
4/8/202224 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Bruckners 7:a – överjordiskt vackert

Anton Bruckner var en enkel man från landet som älskade Gud. Med denna himmelskt vackra sjunde symfoni, full av Wagnerhyllningar, fick han äntligen sitt stora genombrott, men senare försökte nazisterna ta över musiken. Vill du lyssna vidare på musiken? Johans favoritinspelning blev den med Herbert von Karajan och Wienfilharmonikerna från 1989. (Eller om du vill ha en fläskigare version: Eugen Jochum och Staatskapelle Dresden från 1980.)
4/1/202229 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Nötknäpparen bjuder på julmagi

Dansande leksaker, godis i mängder och ringlande dans runt granen. Melodiernas mästare har verkligen levererat i denna älskade julbalett! Men Johan och Clara har väldigt olika syn på hur hur den ska avnjutas... Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.Vill du lyssna vidare på Tjajkovskijs mästerverk Nötknäpparen? Johans rekommenderade inspelning blev den med Boston Symphony Orchestra & Seiji Ozawa.
12/11/202122 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Nötknäpparen bjuder på julmagi

Dansande leksaker, godis i mängder och ringlande dans runt granen. Melodiernas mästare har verkligen levererat i denna älskade julbalett! Men Johan och Clara har väldigt olika syn på hur hur den ska avnjutas... Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.Vill du lyssna vidare på Tjajkovskijs mästerverk Nötknäpparen? Johans rekommenderade inspelning blev den med Boston Symphony Orchestra & Seiji Ozawa.
12/11/202125 minutes
Episode Artwork

Passionerad kärlek i Janáčeks stråkkvartett

När Leo Janáek är 63 år gammal träffar han en ung kvinna, blir galet kär och skriver sin ALLRA bästa musik. Som sin andra stråkkvartett, "intima brev", som osar av både passion och smärta. Johans rekommenderade inspelning blev den med Belceakvartetten från 2019 på skivbolaget Alpha Classics.
10/29/202123 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Bartóks skräckfilmsmusik

Béla Bartóks "Musik för stränginstrument, slagverk och celesta" har skrämt slag på många i filmen The Shining. Men i detta otroliga stycke finns också inslag av både Charlie Chaplin och Fibonaccis talföljd! Johans rekommenderade inspelning blev den med Cleveland orchestra och dirigenten Christoph von Dohnányi.
10/22/202124 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Bartóks skräckfilmsmusik

Béla Bartóks Musik för stränginstrument, slagverk och celesta har skrämt slag på många i filmen The Shining. Men i detta otroliga stycke finns också inslag av både Charlie Chaplin och Fibonaccis talföljd! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johans rekommenderade inspelning blev den med Cleveland orchestra och dirigenten Christoph von Dohnányi.
10/22/202124 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Robert Schumanns romantiska pianokvintett

Robert Schumann må ha mått rätt dåligt, men han skrev musik man blir lycklig av! Pianokvintetten från 1842 är en riktig milstolpe inom kammarmusik och hörs bland annat i Fanny och Alexander. Johans rekommenderade inspelning blev Leonard Bernstein och Juilliardkvartetten från 1966.
10/15/202123 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Carmina Burana – sex, droger och en stekt svan

Carl Orffs superhit sjungs av körer över hela världen och har en sån där ikonisk start som ALLA känner igen. Men är texterna för glada? Var är all medeltida grymhet?! Johans rekommenderade inspelning blev Tyska symfoniorkestern i Berlin med kör under ledning av Riccardo Chailly.
10/8/202120 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Kaprálovás pianokonsert – geniet som dog alldeles för ung

Få har hört talas om Vítzslava Kaprálová som dog bara 25 år gammal. Men jä*lar vilken musik hon skrev! Gör dig redo att falla pladask för en filmisk och berusande pianokonsert full av kontraster. Programledare: Clara Törnvall och Johan Korssell Johans rekommenderade inspelning blev pianisten Alice Rajnohova och Bohuslav Martinu-filharmonin under ledning av Tomáš Hanus.
10/1/202121 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Bergs violinkonsert till minne av en ängel

Veckans mästerverk är smärtsamt vackert och något så ovanligt som ett tolvtonsstycke man kan nynna på. Men vem var det egentligen Alban Berg hade i tankarna när han skrev musiken? Och hur kom det sig att han dog sedan? Programledare: Clara Törnvall och Johan Korssell Johans rekommenderade inspelning blev den med violinisten Itzhak Perlman och Boston Symfoniorkester under ledning av Seiji Ozawa.
9/24/202122 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Also sprach Zarathustra – vad händer efter världens mest kända intro?

Ja ALLA har hört den maffiga starten, men sen då? Välkommen till Filosofiska rummet i P2 där vi lär dig allt du behöver veta om både Nietzsches filosofiska text och Richard Strauss tonsättning av densamma! Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall. Johans rekommenderade inspelning blev Herbert von Karajan och Berlinfilharmonikerna från 1973 på Deutsche Grammophon.
9/17/202124 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Sibelius femma – en stund av fullständig lycka

Denna otroliga symfoni beställdes av Finlands regering för att fira Sibelius egen 50-årsdag. En dag som också utropades till nationell helgdag! Snacka om att han var älskad. Programledare: Clara Törnvall och Johan Korssell. Johans rekommenderade inspelning blev Lahtis symfoniorkester under ledning av Osmo Vänskä, en inspelning som gavs ut på BIS år 1997.
9/10/202122 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Djurens karneval öppnar dörren till sagans värld

Efter en misslyckad turné drar sig Saint-Saëns undan för att slicka sina sår. Och för att höja humöret skriver han ett verk fullt av humor, vackra svanar, tjuriga åsnor, glittrande akvarium och dansande fossiler. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall. Johan rekommenderar en inspelning med Antonio Pappano, Martha Argerich och Santa Cecilia-orkestern i Rom. Inspelningen gavs ut år 2017 på Warner.
9/3/202125 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Dvořáks 9:a – som en hel melodifestival!

Dvoáks 9:a är en riktig publikfavorit, full av melodier som sätter sig! Här möts afro-amerikanska spirituals, tjeckiska folkmelodier, dansrytmer och är det inte Hajen-soundtracket? Johans rekommenderade inspelning blev Berlinfilharmonikerna under ledning av Rafael Kubelik. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
3/19/202122 minutes, 1 second
Episode Artwork

Dvořáks 9:a – som en hel melodifestival!

Dvoáks 9:a är en riktig publikfavorit, full av melodier som sätter sig! Här möts afro-amerikanska spirituals, tjeckiska folkmelodier, dansrytmer och är det inte Hajen-soundtracket? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johans rekommenderade inspelning blev Berlinfilharmonikerna under ledning av Rafael Kubelik. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
3/19/202121 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Schuberts stråkkvintett – så vacker att du tappar andan

Gör dig redo för ett av de bästa kammarmusikaliska verken någonsin, skrivet av Franz Schubert bara två månader innan han dog år 1828. Dessutom berättar Clara om en konsertupplevelse på Capri. Johans rekommenderade inspelning är den med Ébene-Kvartetten och Gautier Capucon från 2015. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
3/12/202122 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Schuberts stråkkvintett – så vacker att du tappar andan

Gör dig redo för ett av de bästa kammarmusikaliska verken någonsin, skrivet av Franz Schubert bara två månader innan han dog år 1828. Dessutom berättar Clara om en konsertupplevelse på Capri. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johans rekommenderade inspelning är den med Ébene-Kvartetten och Gautier Capucon från 2015. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
3/12/202122 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Haydns magnifika skapelse

Haydns maffiga oratorium Skapelsen från år 1798 är fyllt av hopp och ljus. Och visst är det okej att skildra historien om Eva och Adam utan att gå in på utdrivningen ur paradiset och allt det tråkiga? Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
3/5/202121 minutes, 1 second
Episode Artwork

Haydns magnifika skapelse

Haydns maffiga oratorium Skapelsen från år 1798 är fyllt av hopp och ljus. Och visst är det okej att skildra historien om Eva och Adam utan att gå in på utdrivningen ur paradiset och allt det tråkiga? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
3/5/202120 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Rhapsody in Blue – New York i toner

År 1924 lyckas George Gershwin kombinera det svulstiga orkestersoundet med jazzens blå toner på ett MAGNIFIKT sätt. Det bubblar och svänger av storstadspuls och har blivit något av ett soundtrack till New York. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2/26/202121 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ruth Gipps 2:a symfoni – en bortglömd pärla

För exakt 100 år sedan föddes geniet Ruth Gipps tonsättare, dirigent, pianist och oboist. Och lite jobbig? Hennes 2:a symfoni från 1945 skrevs för att hylla krigsslutet och innehåller både filmiskt ädelmod och marschtakter. Johans rekommenderade inspelning blev den med dirigenten Rumon Gamba och BBC National Orchestra Of Wales. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2/19/202119 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ruth Gipps 2:a symfoni – en bortglömd pärla

För exakt 100 år sedan föddes geniet Ruth Gipps tonsättare, dirigent, pianist och oboist. Och lite jobbig? Hennes 2:a symfoni från 1945 skrevs för att hylla krigsslutet och innehåller både filmiskt ädelmod och marschtakter. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johans rekommenderade inspelning blev den med dirigenten Rumon Gamba och BBC National Orchestra Of Wales. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2/19/202119 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

La Mer – långt ifrån ett hafsverk

Att beskriva havet i musik har många tonsättare försökt sig på, men frågan är om inte Debussy lyckas bäst med "La Mer". Dessutom bubblar Johan av musikskämt i veckans avsnitt. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2/12/202123 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

La Mer – långt ifrån ett hafsverk

Att beskriva havet i musik har många tonsättare försökt sig på, men frågan är om inte Debussy lyckas bäst med La Mer. Dessutom bubblar Johan av musikskämt i veckans avsnitt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2/12/202122 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Bachs älskade Goldbergvariationer

Kanske skrevs den för en greve som hade svårt att sova, kanske är det en myt. Men Bachs Goldbergvariationer från 1741 är en riktig klassiker som hörs i filmer och tolkas på så väl dragspel som elgitarr. Johans rekommenderade inspelning blev Glenn Goulds klassiska platta från 1955. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
2/5/202122 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Bacewiczs perfekta pianokvintett

Grayna Bacewicz första pianokvintett innehåller både lekfullhet och allvar, rörande vackra partier och energisk dans. Ja den är liksom... komplett! Men så var hon också ett geni som jobbade stenhårt dag ut och dag in. Johans rekommenderade inspelning blev en skriva med pianisten Krystian Zimerman och hans stråkvänner Kaja Danczowska, Agata Szymczewska, Ryszard Groblewski och Rafal Kwiatkowski. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
1/29/202119 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Bacewiczs perfekta pianokvintett

Grayna Bacewicz första pianokvintett innehåller både lekfullhet och allvar, rörande vackra partier och energisk dans. Ja den är liksom... komplett! Men så var hon också ett geni som jobbade stenhårt dag ut och dag in. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johans rekommenderade inspelning blev en skriva med pianisten Krystian Zimerman och hans stråkvänner Kaja Danczowska, Agata Szymczewska, Ryszard Groblewski och Rafal Kwiatkowski. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
1/29/202119 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Petterssons 7:a – älskat svenskt mörker

Dags för en riktig ångesthit! Allan Pettersons fattiga uppväxt och värkande kropp resulterade i en älskad symfoni som slog försäljningsrekord och fanns i nästan varje svenskt hem. Johans rekommenderade inspelning blev den första inspelningen från 1969 med Stockholms Filharmoniska Orkester under ledning av Antal Dorati. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
1/22/202120 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Petterssons 7:a – älskat svenskt mörker

Dags för en riktig ångesthit! Allan Pettersons fattiga uppväxt och värkande kropp resulterade i en älskad symfoni som slog försäljningsrekord och fanns i nästan varje svenskt hem. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johans rekommenderade inspelning blev den första inspelningen från 1969 med Stockholms Filharmoniska Orkester under ledning av Antal Dorati. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
1/22/202120 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Sjostakovitjs mörka stråkkvartett

När Dmitrij Sjostakovitj skrev sin åttonde stråkkvartett var han djupt deprimerad. Och stycket blev så mörkt och personligt att folk omkring honom var rädda att det var ett självmordsbrev. Johans rekommenderade inspelning blev en med Pavel Haas-Kvartetten. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
1/15/202119 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Sjostakovitjs mörka stråkkvartett

När Dmitrij Sjostakovitj skrev sin åttonde stråkkvartett var han djupt deprimerad. Och stycket blev så mörkt och personligt att folk omkring honom var rädda att det var ett självmordsbrev. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johans rekommenderade inspelning blev en med Pavel Haas-Kvartetten. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
1/15/202120 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Planeterna – effektfull filmmusik och horoskop

Kanske tycker du att astrologi är flum? Men vore det inte för stjärntecken och planeter hade Gustav Holst kanske inte skrivit detta effektfulla och maffiga mästerverk. Och nog hör man väl också Star Wars här? Johans rekommenderade inspelning: London Philharmonic Orchestra under ledning av Adrian Boult. (1979) Vi hörde också en inspelning med Montreals symfoniorkester och kör under ledning av Charles Dutoit. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
1/8/202124 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Mozarts requiem – skräck, dramatik och älskad musik

Dags för ett riktigt monument inom den klassiska musiken! Världens kanske mest älskade rekviem innehåller både dramatiska skräckskildringar och tröst. Men Mozart hann inte färdigt med dödsmässan innan han själv dog. Johans rekommenderade inspelning: John Eliot Gardiner dirigerar Engelska barocksolisterna och Monteverdikören. Solister: Barbara Bonney, Anne Sofie von Otter, Hans Peter Blochwitz och Willard White. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
10/30/202025 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Mozarts requiem – skräck, dramatik och älskad musik

Dags för ett riktigt monument inom den klassiska musiken! Världens kanske mest älskade rekviem innehåller både dramatiska skräckskildringar och tröst. Men Mozart hann inte färdigt med dödsmässan innan han själv dog. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johans rekommenderade inspelning: John Eliot Gardiner dirigerar Engelska barocksolisterna och Monteverdikören. Solister: Barbara Bonney, Anne Sofie von Otter, Hans Peter Blochwitz och Willard White. Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
10/30/202025 minutes
Episode Artwork

Korngolds violinkonsert – filmisk feelgood

Nu ska jag sluta skriva filmmusik och börja med seriös musik igen tänkte Korngold och skrev en smäktande vacker violinkonsert. Men faktum är att han återanvände musik från sina tidigare filmer. Vill du lyssna vidare på musiken? Johans rekommenderade inspelning blev den med Jascha Heifetz och Los Angeles Philharmonic under ledning av Alfred Wallenstein från 1953.Programledare: Johan Korssell och Clara Törnvall.
10/25/202023 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Beethovens sista stråkkvartett – musik som har allt!

Beethovens stråkkvartett Op. 135 kom till under den sista eländiga tiden i hans liv, men innehåller trots det både tröst, sprudlande glädje och humor. Men vad är det för mystisk fråga han bakat in i musiken? Johans rekommenderade inspelning: Belceakvartetten.
10/18/202025 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Beethovens sista stråkkvartett – musik som har allt!

Beethovens stråkkvartett Op. 135 kom till under den sista eländiga tiden i hans liv, men innehåller trots det både tröst, sprudlande glädje och humor. Men vad är det för mystisk fråga han bakat in i musiken? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johans rekommenderade inspelning: Belceakvartetten.
10/18/202024 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Gubajdulina offrar och hyllar Bach – samtidigt

Ett Bachtema där man kapar den allra sista tonen, och sedan förstör temat mer och mer och mer... Offertorium från år 1980 är den ryska tonsättaren Sofia Gubajdulinas första violinkonsert och allra bästa verk! Johans rekommenderade inspelning: Gidon Kremer och Boston Symphony
10/11/202021 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Mahlers "Das Lied von der Erde" – ett försök att lura döden

Skriver jag en nionde symfoni kommer jag dö, tänkte Gustav Mahler och skapade istället en helt ny slags musik den otroligt vackra sångsymfonin Das Lied von der Erde. (Som självklart handlar om döden. Det är ändå Mahler.) Johans rekommenderade inspelning: Fritz Reiner dirigerar Chicago Symphony Orchestra, Richard Lewis och Maureen Forrester. Inspelad 1959, remastrad 2007.
10/4/202023 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Mahlers ”Das Lied von der Erde” – ett försök att lura döden

Skriver jag en nionde symfoni kommer jag dö, tänkte Gustav Mahler och skapade istället en helt ny slags musik den otroligt vackra sångsymfonin Das Lied von der Erde. (Som självklart handlar om döden. Det är ändå Mahler.) Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johans rekommenderade inspelning: Fritz Reiner dirigerar Chicago Symphony Orchestra, Richard Lewis och Maureen Forrester. Inspelad 1959, remastrad 2007.
10/4/202023 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Charles Ives obesvarade fråga

Hur mycket existentiell ångest kan man baka in i sex minuter musik? Ja rätt mycket visar det sig. Men Charles Ives stycke "The unanswered question" från 1906 är också hypnotiskt vackert. Johans rekommenderade inspelning: Michael Tilson Thomas och San Francisco Symphony
9/27/202018 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Charles Ives obesvarade fråga

Hur mycket existentiell ångest kan man baka in i sex minuter musik? Ja rätt mycket visar det sig. Men Charles Ives stycke The unanswered question från 1906 är också hypnotiskt vackert. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Johans rekommenderade inspelning: Michael Tilson Thomas och San Francisco Symphony
9/27/202019 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Rachmaninovs farligt svåra pianokonsert

Rachmaninovs 3:e pianokonsert är grandios, romantisk och full av lidelse. Men den är också bland det svåraste en pianist kan ge sig på. Ja det sägs att den blev så svår att pianisten den skrevs för vägrade spela den. Johans rekommenderade inspelning: Vladimir Ashkenazy och London Symphony Orchestra under ledning av Andre Previn.
9/20/202024 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Skandalsuccén Våroffer

När baletten Våroffer hade sin premiär år 1913 skrek och buade publiken så mycket att dansarna knappt hörde musiken och Stravinsky fick fly in bakom scenen. Men idag är synen på verket en helt annan. Veckans rekommenderade inspelning: Michael Tilson Thomas och Boston Symphony Orchestra.
9/13/202023 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Skandalsuccén Våroffer

När baletten Våroffer hade sin premiär år 1913 skrek och buade publiken så mycket att dansarna knappt hörde musiken och Stravinsky fick fly in bakom scenen. Men idag är synen på verket en helt annan. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Veckans rekommenderade inspelning: Michael Tilson Thomas och Boston Symphony Orchestra.
9/13/202023 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Enigmavariationerna – en musikalisk pusseldeckare

Många är vi som fick gåshud av den här musiken i filmen Dunkirk. Men Edward Elgars Enigmavariationer från år 1899 är inte bara bland det vackraste som skrivits, det innehåller också gåtor på flera plan. Johans rekommenderade inspelning blev den med Sir Adrian Boult och Londons symfoniorkester.
9/6/202025 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Berlioz olyckliga kärlek och fantastiska symfoni

Hur gör man om man är en olyckligt kär tonsättare som vill imponera på en tjej? Jo man skriver oemotståndlig musik om henne så klart. Men är det så smart att där beskriva henne som en häxa? Ja i vårt allra första avsnitt lyssnar vi på Hector Berlioz mästerverk Symphonie Fantastique från år 1830. Vi reder ut vad verket handlar om, hur det låter och varför det låter som det gör.Vill du lyssna vidare på musiken? Johans rekommenderade inspelning blev Marc Minkowski som dirigerar Les Musiciens du Louvre och Mahler Chamber Orchestra.
8/30/202030 minutes, 49 seconds