Body positivity en body neutrality beuken in op heersende schoonheidsidealen. En dat is goed. Maar normen en patronen blijken hardnekkig, voor velen blijft hun lijf een bron van teleurstelling, pijn en verdriet. Layla El-Dekmak onderzoekt hoe we naar onze lichamen kijken en wat dat zegt over ons en onze maatschappij.
BONUS Het Lijflied
"Mijn Lijf", het lijflied gemaakt door Lisette Ma Neza en Roos Denayer.
4/27/2021 • 1 minute, 20 seconds
3. Eten, vreten en diëten?
Onze relatie met voedsel lijkt verstoord. Voor de een is het nooit genoeg, voor de ander moet het steeds minder. Nog anderen openen hun mond enkel voor 'gezond' eten. Wat is gezond eetgedrag en hoe beïnvloedt dat ons lichaam? We nemen de magazines en hun boodschap kritisch onder de loep en spoken word artiest Anissa Boujdaini doet wat ze best doet: erover dichten. De antwoorden op Layla's vragen komen ditmaal van An Vandeputte, klinisch psycholoog en oprichter van kenniscentrum eetexpert.be.
4/27/2021 • 53 minutes, 31 seconds
2. Klonen van patronen?
De manier waarop wij naar ons lichaam kijken is niet zomaar ontstaan. Heel wat patronen zijn generaties lang doorgegeven. In de tweede aflevering spreekt Layla met dochters, met moeders en met dochters samen met hun moeder, om te zien waar het misloopt en waar het goed gaat. Hoe zorgen we ervoor dat ouders bijdragen tot een gezond lichaamsbeeld van hun kind? Die vraag beantwoordt ze met expert Lien Goossens, professor klinische ontwikkelingspsychologie.
4/27/2021 • 52 minutes, 59 seconds
1. (Ab)normaal ideaal?
Wat is dat 'de norm' en hoe gaan wij ermee om? In deze eerste aflevering vertellen vijf vrouwen over hun ervaring met – en verhouding tot – het heersend schoonheidsideaal en hoe dat hun leven beïnvloedt. Is het geen tijd om die norm buitenspel te zetten? Layla stelt de vraag aan expert Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie. Zij deed meer dan dertig jaar onderzoek naar 'mooi zijn'.