Gyldendal Kolibri er en podcastserie, hvor kulturjournalist Ida Herskind taler med forfattere og kulturpersonligheder om stærke temaer, der inspirerer, bevæger og opmuntrer. Undervejs læser skuespillerne Katrine Greis-Rosenthal og Martin Greis-Rosenthal uddrag op fra Kolibri bogserien, der udkommer i løbet af 2020 med tekster fra nogle af landets største forfatterskaber.
Svend Brinkmann - Om nej
Har du husket at sige nej i dag? Hvis ikke burde du nok tage at gøre det. Så klart lyder budskabet fra psykologiprofessor Svend Brinkmann, der i sin bog ”Stå fast” forklarer om vigtigheden af nej’et i en kultur præget af effektivisering og optimering. I dette afsnit af Kolibri fortæller Svend Brinkmann om nej-hatten, og om hvorfor han stadig mener, at vi bør 'stå fast’.
3/31/2020 • 36 minutes, 45 seconds
Karen Blixen - Om ægteskab
En historie om en perle er en af mange tekster i Karen Blixens forfatterskab, der handler om mislykkede ægteskaber. I dette afsnit af Kolibri dykker redaktør på Gyldendal Birthe Melgaard ned i fortællingen og dets to hovedkarakterer, parret Jensine og Alexander, der bliver gift og tager på en eventyrlig bryllupsrejse til Norge. På bryllupsrejsen prøver de to at lære hinanden bedre at kende – tilsyneladende uden held.
3/31/2020 • 30 minutes, 7 seconds
HC Andersen - Om jul
I dag regner vi ofte H.C. Andersens eventyr som børnelitteratur. Men faktisk var den kendte forfatters eventyrer ikke skrevet til de små, men de store. Et budskab forfatteren gentagne gange forsøgte at få igennem. I dette afsnit af Kolibri fortæller sognepræst og ph.d. Kathrine Lilleør om H.C. Andersens eventyrer, særligt dem, der foregår omkring juletid, og om hvordan han brugte dem til at bringe store temaer op til overfladen.
3/31/2020 • 27 minutes, 32 seconds
Halfdan Rasmussen - Om natten
Halfdan Rasmussens digte emmer af musikalitet, ordleg og drømmeagtige billeder, der åbner sindet op i minutterne før man lukker øjnene i og falder i søvn. I dette afsnit fortæller Marianne Iben Hansen om Halfdan Rasmussens sanselige digte, der beskriver natten og stjernehimlens overmandende effekt.
3/31/2020 • 32 minutes, 5 seconds
Emma Gad - Om samtale
I 1918 udkom Emma Gads bog Takt og tone, som skulle lære borgerskabet om, ”hvordan vi omgås”. Et århundrede senere er bogen endnu aktuel. Hvordan kan det være? I dette afsnit af Kolibri forsøger Pia Fris Laneth at give et svar og fortæller, at noget af det vigtigste, vi kan lære af Emma Gad, er, at vi først og fremmest skal behandle andre mennesker ud fra et godt hjerte.
3/31/2020 • 34 minutes, 11 seconds
Tove Ditlevsen - Om penge
”Penge mangler jeg ikke, men kærlighed”. Sådan skrev Tove Ditlevsen i en ægteskabsannonce i Politiken efter bruddet med sin sidste mand, Victor Andreasen. Sådan havde det dog langt fra altid været for den kendte forfatterinde, der voksede op i fattigdom. I dette afsnit af Kolibri fortæller forfatter Dy Plambeck om Tove Ditlevsen og om den rolle penge spillede gennem hele hendes liv.
3/31/2020 • 29 minutes, 1 second
Søren Ulrik Thomsen - Om storbyen
Anonymitet, labyrintiske gader og et alsidigt folkeliv er nogle af de ting som forfatter Søren Ulrik Thomsen forbinder med storbyen. I dette afsnit af Kolibri fortæller han om, hvordan han som dreng flyttede med sin familie fra Stevns til Store Kongensgade i indre København, og om hvordan byen har ændret sig radikalt siden dengang.
3/31/2020 • 33 minutes, 37 seconds
Dan Turèll - Om musik
I 1980’erne
var Dan Turéll fast gæst på det legendariske spillested Jazzhus Montmartre i
det indre København. Her sad han i timevis og lyttede til musik – meget som han
herefter skrev om. I dette afsnit af Kolibri fortæller musikproducer og nær ven
af Dan Turéll, Halfdan E, om Dan Turéll og hans kærlighed til musik. Også den
han elskede at hade.
3/31/2020 • 31 minutes, 19 seconds
PH – om leg
Hvornår har du sidst kedet dig? Og hvornår har du sidst
leget? Poul Henningsen var mange ting: arkitekt, designer, forfatter og
kulturkritikker. Men mest af alt var han et legebarn. I tredje afsnit af
Kolibri fortæller bogaktuelle Rebecca Bach-Lauritsen om PH’s legesyge, og om
hvordan denne kom til udtryk i dovenskaben. For PH handlede dovenskab nemlig
ikke om at slappe af, men om at slippe ud. Slippe ud af voksenlivets krav og
forpligtelser og slippe ind i barnets umiddelbare og legende kontakt med
verden. Gyldendal Kolibri er en podcastserie i 12 afsnit, der udkommer hver måned i 2020 i anledning af Gyldendals 250-års jubilæum.
2/28/2020 • 26 minutes, 59 seconds
Naja Marie Aidt - Om brud
Romantiske komedier har lært os, at kærlighedsfortællinger altid ender lykkeligt. Men passer det nu også?
I andet afsnit af Kolibri fortæller Naja Marie Aidt om de store og små brud, der kan opstå mellem to mennesker, og om hvordan disse påvirker os. For ligesom bruddet kan ødelægge og såre os, kan det også lære os noget fundamentalt om, hvad det vil sige at være et menneske blandt andre mennesker.
Gyldendal Kolibri er en podcastserie i 12 afsnit, der udkommer hver måned i 2020 i anledning af Gyldendals 250-års jubilæum.
2/1/2020 • 29 minutes, 10 seconds
Troels Kløvedal - Om drømme
”Drømme er et enestående godt afsæt for handling,” sådan skriver Troels Kløvedal i bogen Afrodites smil. I første afsnit af Kolibri fortæller tv-vært Mikkel Beha om sin far Troels Kløvedal og drømme. Fra Troels’ spæde sejlerdrømme som ung elektrikerlærling, til hvordan det lykkedes Troels at udleve sine drømme, og hvorfor det i det hele taget er vigtigt, at vi som mennesker har drømme.
Vært: Ida Herskind
Gæst: Mikkel Beha
Oplæsning: Martin Greis-Rosenthal