Klog på Sprog er programmet, der interesserer sig for, leger med og endevender det sprog, vi alle sammen taler til daglig. Adrian Hughes er værten, der sammen med et veloplagt panel, er helt vild med dansk.
Sort tale
Martin Luther King havde en drøm, og Malcolm X så kun de sortes amerikanske mareridt, men hvordan talte de sig ind i historiebøgerne? Findes en særlig sort retorik, og hvad skal den kunne for at ændre verden? Vi følger de historiske tråde fra USA til Danmark i dag og undersøger, hvordan danskere taler om diskrimination.
Gæster: Roger Courage Matthiesen, partner i Courage Institute & fhv. Folketingsmedlem, Laura Allen Müller, dansk-amerikansk skuespiller & initiativtager til "Et større billede" og Nanna Vestgaard, retoriker & censor v. Københavns og Aarhus' universitet. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
I redaktionen: Klara Witt, Anna Sonja Bruhn & Tobias Hermann.
10/27/2023 • 57 minutes
Do you speak business?
Søren Ryge Petersen gør i hvert fald ikke... Han har bedt Klog på Sprog vise vej gennem de danske kontorlandskabers jungle af lange, smarte gloser og stillingsbetegnelser. Hvad er forskellen på en CEO, COO og CFO? Hvad er en scrummaster? Og HVORFOR skal det hele være på engelsk? Søren, we've got your back!
Gæster: Dennis Nørmark, forfatter og foredragsholder, Morten Fogsgaard, innovationsdirektør og partner i UKON, Eva Skafte Jensen, seniorforsker i Dansk Sprognævn og Søren Ryge Petersen, pensioneret programmedarbejder og vært.
Husk at du altid kan sende dine sprogspørgsmål og idéer til [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
I redaktionen: Tobias Hermann, Anna Sonja Bruhn og Klara Witt.
10/20/2023 • 56 minutes, 8 seconds
4nalkugle, vu1v4 og bl0wj0b i feedet
Hvad skriver man, når man ikke må skrive det frække? Tech-giganter censurerer ord, der rimer på sex, drugs og rock'n'roll. Fikse internetbrugere udvikler kodesprog, som omgår algoritmer på SoMe. Både seksual-undervisende koder og nogen, der bruges på internettets skyggesider.
Gæster: Clara Filippa Damgaard Andersen, direktør for sexlegetøjsbutikken Peech. Christian Skettrup, Digital analytiker og efterforsker. Sabine Kirchmeier, tidl. dir. Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt.
Tilrettelægger: Anna Sonja Bruhn og Tobias Hermann Larsen.
10/13/2023 • 56 minutes, 46 seconds
Sproget bag tremmer
DR's dramaserie 'Huset' om barsk virkelighed i danske fængsler slutter i dag. Hvor realistisk var den? Betyder "kaffe i kælderen" tæsk og brutal magtanvendelse? Er arabisk et kodesprog for alt det, betjente ikke skal vide? Klog på sprog rusker i dag i tremmerne i danske fængsler og spørger: Hvordan er sproget inde bag de høje mure?
Gæster: Haidar Ansari, tidl. Indsat og digter, Kim Winther, fængselsbetjent og konsulent på Huset og Lars Trap-Jensen, ledende redaktør v. Dansk Sprog- og Litteraturselskab. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Lloyd Hughes.
Redaktion: Klara Witt & Tobias Hermann.
10/6/2023 • 57 minutes, 8 seconds
Søndagens glade budskab
Hvad taler præsterne om i kirken om søndagen? De trækker i kjole og pibekrave og fortolker Biblens budskab fra prædikestolen. Hvornår er en prædiken god - og hvor meget må præsten selv fylde i forhold til Guds ord? Og hvordan gør man en 2000 år gammel tekst relevant for et publikum med smartphones i lommerne?
Gæster: Aske Emil Olsen, "skaterpræsten" fra Vejlø kirke., Kathrine Lilleør, Ph.D i teologi og sognepræst v. Skt. Pauls Kirke i København og Helene Dam, retoriker og pensioneret præst.
Vært: Adrian Lloyd Hughes.
Redaktion: Klara Witt & Tobias Hermann.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
9/29/2023 • 56 minutes, 11 seconds
Synnejysk daw i æ radio
Mojn, du, hai do moch i æ øije! Ikke alle forstår den vending. For mange lyder sønderjysk som det rene volapyk. Klouch å æ sproch undersøger hvad den sønderjyske dialekt gør for dem, der har den som modersmål. Hvorfor er sønderjyderne bedre end alle andre danskere til at holde fast i deres fødeegns særlige sprog?
Gæster: Rikke Thomsen; singer/songwriter, Thea Kastberg; Skuespiller & medskaber af Æ Teater, Inger Schonderbeek Hansen; Centerleder for Peter Skautrup-centret for jysk dialektforskning v. Aarhus universitet. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Lloyd Hughes.
Redaktionen Klara Witt & Tobias Hermann.
9/22/2023 • 56 minutes, 11 seconds
Hyp, alle mine kæpheste!
Live fra sprogfestivalen Sprogense i Bogense tager hver ekspert én sproglig kæphest med til festen: Alle forstår forkortelser som NATO og DSB, men hvem forstår DRC og CSR? Og hvad siger ord som "klimatosse" eller "krænkelsesparat" om den, som bruger dem? Og hvem handler, når der tales om "restriktioner"?
Gæster: Eva Skafte Jensen, seniorforsker v. Dansk Sprognævn. Henrik Lorentzen, seniorforsker v. Det danske Sprog- og Litteraturselskab. Thomas Hestbæk Andersen, dir. Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Lloyd Hughes.
Redaktionen: Klara Witt & Tobias Hermann.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
9/15/2023 • 57 minutes
Vask din fucking mund med sæbe
Hvad fanden gør bandeord til bandeord, hvorfor helvede bruger vi dem, og hvad siger bandeordene om de røvhuller, der vover at tage sådan noget lort i munden? Burde vi udrense bandeordene fra sproget? Og kan vi? Denne udsendelse er til dig, der bliver forarget over at læse så grimt et sprog på P1, men den er også til dig, der har en fucking fest over det. Gæster: Kell Jarner Rasmussen, retoriker og administrerende direktør ved Rhetor, Lars Henriksen, journalist og og forfatter til Vilters Leksikon over Børnebandeord og Marianne Rathje, sprogforsker.
Vært: Adrian Hughes.
Redaktion: Klara Witt og Tobias Hermann.
Husk at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
9/8/2023 • 56 minutes, 9 seconds
Godmorgen, lektor Google
Kan skærme fortælle os om livet? Kan Googles Chromebook blive den nye yndlingslærer? Computere og tablets overtager klasseværelserne, men kan et mobilspil undervise i dansk - og hvilket sprog forlader de digitaliserede elever skolen med? Og burde det digitale sprog have sit helt eget fag i folkeskolen?
Husk at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Gæster:
Lucas Cone, PHD Stipendiat i uddannelsesvidenskab ved Aarhus Universitet.
Regitze Flannow, forkvinde for Undervisningsudvalget ved Danmarks Lærerforening.
Sabine Kirchmeier, sprogforsker og tidl. dir. i Dansk Sprognævn.
Redaktionen:
Adrian Hughes, vært.
Klara Witt, producer.
Tobias Hermann.
9/1/2023 • 56 minutes, 16 seconds
En ny mand?
Vi endevender de sproglige kasser, som mænd i dag kan sætte sig i. Har vi brug for mere plads i kasserne, eller skal vi bare smadre dem? Hvad er en "softboy"? Og hvorfor går Danmark amok over mænd, der tantekysser og leger med perler i sommerens hotteste realityprogram?
Gæster: Christian Groes, mandeforsker, Rasmus Andersen, medvirkende i Bachelorette, Asta-Maja Njor Boisen, instruktør i feministisk selvforsvar og studerende og Lars Trap Jensen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Lloyd Hughes.
Tilrettelæggere: Anna Sonja Bruhn og Tobias Hermann.
Producer: Klara Witt.
8/25/2023 • 56 minutes, 14 seconds
Sig det med Pride!
Glitter, lak og parader breder sig over hele landet i Pride-sæsonen. Hvem drejer festen sig om? Føler alle sig inviterede, eller er det for en højtråbende farverig minoritet? Hvilket sprog bruger virksomheder og andre for at smykke sig med lånte regnbuefjer?
Gæster: Kim André A.K.A. Didi Cancerella, skuespiller og Drag-performer. Anna Wandel-Petersen, konsulent i antidiskrimination. Lars Trap-Jensen, ledende redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Husk at du altid kan sende dine spørgsmål til os på [email protected]
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger Anna Sonja Bruhn og Tobias Hermann.
Producer: Klara Witt.
8/18/2023 • 56 minutes, 12 seconds
Smukke handicap
Vi læser Caspar Erics "Nye Balancer - handicapdigte" og snubler over ord om anderledes mennesker og kroppe. Taler vi om handicappede eller folk med handicap? Hvad siger politikerne om handicap, og hvad betyder "raske", "sunde" eller "normale" kroppe? Hvorfor kan nogle se skønhed i skæv poesi, men ikke i skæve mennesker?
Gæster: Caspar Eric, digter. Monica Lylloff, jurist og medstifter af #enmillionstemmer. Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn.
Husk at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Anna Sonja Bruhn.
Producer: Klara Witt.
8/11/2023 • 56 minutes, 10 seconds
Hvad siger stemmerne i hovedet?
"Du kommer til at dø" - "hvor ser du bare latterlig ud" - "hør kun på mig". Nogle mennesker hører stemmer, som ingen andre hører. Kom med op i hovedet, hvor de indre stemmer larmer. Hvordan ved man, om man hører stemmer? Taler de i munden på hinanden? Og er det udelukkende personer med skizofreni, der hører stemmer?
Gæster: Michael Cidlik, formand for stemmehørernetværket. Rikke Hilker, overlæge ved Psykiatrisk Center København. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt.
Tilrettelægger: Anna Sonja Bruhn.
6/30/2023 • 56 minutes, 11 seconds
Drabssager sælger
Hvorfor topper virkelighedens forbrydelser på alle hitlister for podcasts og tv-serier? Hvordan formulerer man sig smagfuldt i detaljer om rigtige menneskers ulykke? Hvor mange cliffhangers er FOR mange? Og hvilke konsekvenser kan det have for efterforskningen, at journalister sætter tænderne i drabssager og gør dem til underholdning?
Gæster: Kristian Corfixen, journalist og forfatter til 'Sygeplejersken'. Anne Skjerning, journalist og tilrettelægger af 'Det Brændte Bordel'. Tanya Karoli Christensen, professor i dansk sprog ved institut for nordiske studier og sprogvidenskab med speciale i retslingvistik. Med på telefonlinje er Trine Baumbach, professor i strafferet.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt.
Tilrettelægger: Anna Sonja Bruhn.
6/23/2023 • 56 minutes, 9 seconds
Jeg hører, hvad du siger...
Ok, men lytter du også? Og lytter du opmærksomt? Vi spidser øren og undersøger lytningen i alle dens facetter. Kan man øve sig i at blive en bedre lytter? Er det muligt at lytte fordomsfrit? Findes det gode spørgsmål? Og er vi generelt mere optagede af at snakke selv, end af at lægge øre til, hvad andre har at sige?
Vært: Adrian Hughes.
Gæster: Anders Stahlschmidt, forfatter, konfliktmægler, konsulent. Pia Lauritzen, filosof; forsker i opmærksomhed. Lars Trap-Jensen ledende redaktør DDSLS.
Tilrettelægger: Anna Sonja Bruhn.
Producer: Klara Witt.
6/16/2023 • 56 minutes, 33 seconds
Ord, der battler
Hvordan bærer en freestyle-rappers hjerne bærer sig ad med at opfinde 12 rim på 0,2 sekunder? Skal man bande og nedgøre sin modstander, når ens automatvåben er ladet med ord? Og hvad kan man gøre, hvis klappen går ned på scenen? Vi får svar på alle spørgsmål og flere til, og gæsterne udfordrer værten på freestyle rap!
Gæster: Per Vers, tidl. danmarksmester i freestyle-rap, forfatter og foredragsholder. Elias Ben Afia, tidl. danmarksmester i freestyle-rap, standup-komiker og BA i retorik. Eva Skafte Jensen, seniorforsker i Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Anna Sonja Bruhn.
Producer: Klara Witt.
6/9/2023 • 56 minutes, 13 seconds
Tal grønlandsk, din hund!
Hvorfor er det en nyhed, at Aki-Matilda Høegh-Dam taler grønlandsk i Folketinget uden at oversætte til dansk? Sproget om forholdet mellem Danmark og Grønland er i rivende udvikling, og ord som "rigsfællesskab", "kongeriget", "løsrivelse" og "hjemmestyre" må revideres. Hvor genlyder sproget af kolonialistiske rester, og hvorfor er det problematisk at vise arkivbilleder af hundeslæder i nyhedsdækningen af Grønland?
Vært: Adrian Lloyd Hughes.
Gæster: Svend Hardenberg, iværksætter, tidl. departementschef og skuespiller. Nauja Lynge, forfatter, debattør og foredragsholder. Lars Trap-Jensen, redaktør ved Det danske Sprog og Litteraturselskab.
Tilrettelægger: Anna Sonja Bruhn.
Producer: Klara Witt.
6/2/2023 • 56 minutes, 11 seconds
Den farlige fisse
En skede spjætter, en kusse lugter, og en fisse er stram og glat. Hvilken én vil du vælge? Klog på Sprog har smidt benene op på det gynækologiske leje og undersøger med spekulum, hvordan kvinder taler om onani og lyster. Er pik så pinlig som pussy, og hvilke kropsvæsker vil vi helst sætte ord på?
Gæster: Julie Ralund TV-producent og forfatter. Emma Libner, journalist, forfatter, indehaver af instagramkontoen "KH underlivet". Andrea Alberte Steengaard, assisterende redaktør ved Det danske Sprog og Litteraturselskab.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt.
Tilrettelægger: Anna Sonja Bruhn.
5/26/2023 • 56 minutes, 12 seconds
Unge tager ordet
Teenagere fra Danmark, Norge og Sverige holdt Nordisk Talefest på Skamlingsbanken sidste fredag. Hvad talte de om, og hvad er gode tips til at holde en tale, der virker? Kommer nordiske unge nogensinde til at forstå hinanden, og kommer ord som 'wack', 'IRL' og 'cringe' med på talerstolen?
Gæster: Sofie Kristiansen, sekretariatsleder "Danske Taler". Sabine Kirchmeier, privat sprogkonsulent og tidl. direktør for Dansk Sprognævn. Sarah Funch Bonde, elev på Gladsaxe Gymnasium. Mohammad Faqrodin, elev på Munkensdam Gymnasium.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt.
Tilrettelægger: Anna Sonja Bruhn.
5/19/2023 • 55 minutes, 58 seconds
I Bruxelles kan ingen høre dig skrige
Lakridspiber, krumme agurker og forsvarsforbehold. EU-politikere jonglerer med ord og begreber, som sjældent bruges uden for Bruxelles. Hvad skal der til for at vi forstår, hvad det europæiske samarbejde betyder? Og hvordan kan det gøres relevant for almindelige danskere? Sproget om og i EU diskuteres af: Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær og ledende næstformand i Europa-Kommissionen, Lotte Mejlhede, TV2's sikkerhedspolitiske korrespondent og Andrea Stengaard, assisterende redaktør ved Det danske Sprog- og Litteraturselskab. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Tilrettelægger: Anna Sonja Bruhn.
5/12/2023 • 56 minutes, 41 seconds
Revyen - en aldrende dame?
Revyen er en af landets mest elskede kunstformer og har gennem tiden været en af de måder, danskerne har kunnet samles. Men selvom revyen er en dansk opfindelse, kan den så overleve i en tid hvor kunstformerne er mange, og hvordan kan den leve videre i kulturarven?
Medvirkende: Jakob Steen Olsen, Berlingskes teaterredaktør. Rikke Rottensteen, museumsinspektør på STORM, Museet for Humor og Satire. Henrik Lorentzen, grinebider og redaktør ved Det danske Sprog- og Litteraturselskab. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac S. Macaulay.
Producer: Svala Sigfusardottir.
4/28/2023 • 57 minutes, 3 seconds
Ondskabens ord
Kan man forudse en verdenskrig ved at studere sproget i ens samtid? Sprogforskeren Victor Klemperers påstår i sin 76 år gamle analyse af nazisternes sprog, at "ord kan virke som bitte små doser arsenik". Hvis det passer, hvilke spor af gift finder vi så i dagens sprog?
Gæster: Knud Lindholm Lau, forfatter og ekstern lektor i retsretorik ved SDU, Martin Kristiansen, DR's sprogredaktør og Sabine Kirchmeier, privat sprogkonsulent. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac S. Macaulay.
Producer: Svala Sigfusardottir.
4/21/2023 • 57 minutes, 3 seconds
Pelle Pop og de Mylius
Engang mente kultureliten, at The Beatles var underlødig "pigtrådsmusik" som ingensinde kunne spilles i Danmarks Radio. Der skulle en 16-årig gymnasieelev til for at fortælle institutionen hvilken musik de unge efterspurgte. 60 år efter er Jørgen de Mylius stadig i topform som musikvært i DR og møder her en fan i en af nutidens store pop-kendere, Pelle Peter Jencel. Gæster: Jørgen de Mylius, Pelle Peter Jencel og Henrik Lorentzen. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac S. Macaulay.
Producer: Svala Sigfusardottir.
4/14/2023 • 56 minutes, 13 seconds
Når du er sulten for sjov
Hvordan får man ved ordets kraft forbrugernes mundvand til at løbe over? Er sloganets tid forbi, og hvor listige kan reklamer tillade sig at være? Ved vi altid, når nogen prøver at sælge os noget? Hvad skal der til i dag for at forbrugerne lader sig lokke af reklamernes løfter?
Gæster: Sune Bang, Jane Mylenberg og Henrik Lorentzen. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac S. Macaulay.
Producer: Svala Sigfusardottir.
4/7/2023 • 56 minutes, 43 seconds
Pas på Pengene!
Hvor mange fatter, hvad økonomer siger, når de taler deres kodesprog? Er deres analyser så objektive, som de fremstår? Hvilke linser ser vi økonomi igennem? Kan man værdisætte alt, og sætte priser på omsorg, menneskeliv, naturen?
Gæster: Emma Holten, Martin Ågerup og Eva Skafte Jensen. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac S. Macaulay.
Producer: Klara Witt.
3/31/2023 • 56 minutes, 3 seconds
Jeg anerkender ikke længere jeres sprog
Danmark er et af de mest lige lande i verden, siger vi. Men taler proletarerne og den kreative klasse samme sprog? Glenn Bech og Stine Askovs bøger er polstermøbler på klassekampens barrikader. Er vi bange for at tale om klasseforskelle? Hvem forstår forskellen mellem et orangeri og et drivhus, og hvad fanden er burrata og kombucha?
Gæster: Glenn Bech, Psykolog og Forfatter. Stine Askov, forfatter. Eva Skafte Jensen, Seniorforsker ved Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac S. Macaulay.
Producer: Klara Witt.
3/24/2023 • 56 minutes, 3 seconds
Dansk svanesang i Argentina?
For over hundrede år siden drog mange danskere mod Argentina for at bosætte sig. De har vist sig særligt gode til at beholde deres danske sprog. Trods fem generationer af dansktalende immigranter, er dansk truet i Argentina i dag. Hvad betyder det for en gruppe immigranter at beholde deres sprog?
Gæster: Anna Sofie Hartling, forsker ved Dansk Sprognævn. ph.d om argentinadansk.
Svend Buus, 4. generations dansk indvandrer i Argentina, arkæolog og turistfører.
Lars Trap-Jensen, seniorredaktør ved det danske sprog- og litteraturselskab.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac S. Macaulay.
Producer: Klara Witt.
3/17/2023 • 56 minutes, 3 seconds
Dit tøj taler
Hvad siger vi med det tøj vi tager på og viser verden? Hvor flydende kan man blive i modens sprog? Kan man se forskel på en Gen Z og en Millennial i deres Y2K-valg af farver eller sort-hvid, og kan man spotte en boomeruniform på kilometers afstand?
Gæster: Marie Jedig, content creator, tidl. Modeblogger. Chris Pedersen, redaktør ved Børsen Weekend, tidl. TV-vært. Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac S. Macaulay.
Producer: Svala Sigfusardottir.
3/10/2023 • 56 minutes, 54 seconds
Dyt, Båt, Chatbot!
Først tager de vores jobs, så tager de vores kærester og så koloniserer de vores planet. Er ChatGPT en trussel mod menneskeheden eller er den bare menneskets nye, intelligente samtalepartner? Vi har inviteret eksperter i sprogteknologi og robotter i studiet til en snak med vært Android L. Hughes!
Gæster: Erik David Johnson, forsker i sprogteknologi. Kasper Lindskow, postdoc ved CBS og chef for forskning og innovation ved Ekstra Bladet. Sabine Kirchmeier, Ph.D. i Data-lingvistik, sprogkonsulent og tidligere direktør i Dansk Sprognævn.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac S. Macaulay.
Producer: Svala Sigfusardottir.
3/3/2023 • 56 minutes, 58 seconds
Krigens parlør
For præcis et år siden invaderer Rusland Ukraine, og siden er det militære sprog blevet en større og større del af vores daglige ordforråd. Men er vi alle helt med på hvad de militærtekniske termer betyder, ved vi en leopard er en kampvogn og ikke et dyr, hvad er en reserve og hvad i alverden er en artilleripjece?
Gæster: Kim Bildsøe Lassen, TV-vært ved DR's Krigens Døgn mv. Anna Libak, udlandsredaktør ved Weekendavisen. Sabine Kirchmeier, privat sprogkonsulent, tidl. direktør for Dansk Sprognævn. Thomas Bredsdorff, lektor emeritus ved KU, kommentator Politiken. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac S. Macaulay.
Producer: Svala Sigfusardottir.
2/24/2023 • 56 minutes, 4 seconds
Wallah, jeg chopper dig!
"Eow dig, har du ik' shuffet den her endnu?" Hvad synger rapstjernerne Gilli, Tessa, Sivas, Jamaika og Artigeardit om? Ordbogen Gadedansk kan give dig svaret: med over 1000 af de mest brugte ord og vendinger er den nøglen til en kultur, nogen kender og andre føler sig udenfor. Hvem taler gadesproget, hvor kommer det fra, og kan og skal alle lære det?
Gæster: Tobias Cadin, socialpædagog, forfatter til bøgerne Gadedansk - Ordbogen, Danmarksgården 1 & 2 og en "Alle Gamer". Fatimah Gabriella, stylist, creative director og vært på podcasten Perkologi. Tanya Karoli Christensen, Professor i Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac S. Macaulay.
Producer: Svala Sigfusardottir.
2/17/2023 • 56 minutes, 17 seconds
Flirting for Dummies
Roser er røde, violer er blå, hvilke frø skal Valentin så? Med kun fire dage til Kærlighedens store Festdag, serverer vi en buffet af scoretricks og åbner hjerterne. Om du finder daten på baren, i hjemmet eller i spejlet, drysser vi rosenblade ud over romantikken.
Gæster: Anna Lin, influencer og tv-vært. Jytte Vikkelsøe, parterapeut og forfatter. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac Macaulay.
Producer: Svala Sigfusardottir.
2/10/2023 • 56 minutes, 12 seconds
At tale gennem tykt og tyndt
Hvordan ser sundhed ud? Tænker du tynd eller tyk, eller tallene på vægten? Men giver det mening at inddele mennesker i vægtgrupper, kaster vi os ned i Fitness World hver januar fordi det nye år kalder på en sundere, slankere - og bedre - udgave af dig? Klog på Sprog diskuterer samfundets forventninger og diskurser til kroppen og størrelser.
Gæster: Lene Bull-Christiansen, RUC. Sabine Elm Klinker, Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade. Andrea Alberte Stengaard, DSL.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac Steven Macaulay.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
(Sendt første gang 27. januar).
1/27/2023 • 56 minutes, 10 seconds
Er engelsk undertrykkelsens sprog i Indien?
Det britiske imperium brændemærkede kolonien Indien med det engelske sprog. Skønt Indien har flere sprog end noget andet rige, anses det gamle herskersprog stadig som billetten til det gode selskab. Siden briterne pakkede deres tropehjelme, har kampen raset om hvilket sprog alle indere kan tale sammen.
Gæster: Christian Damm Pedersen, Lektor i Britisk Historie, Syddansk Universitet. Thomas Sehested, tidl. dir. for det danske kulturinstitut i New Delhi. Lars Trap-Jensen, det danske sprog- og litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Isaac Steven Macaulay.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
1/20/2023 • 57 minutes, 4 seconds
Alderdom, føj!
Der bliver stadigt flere ældre, men vi taler værre og værre om alderdom. Man ligger samfundet til byrde, hvis man overlever længe nok, og skønt alle råber på højere arbejdsudbud er ældre uglesete på arbejdsmarkedet. Hvornår er man gammel og hvorfor denne angst for at ældes? Det bliver vi kloge på i dag.
Gæster: Eva Skafte Jensen, seniorforsker Dansk sprog- og litteraturselskab. Lis Petersson, selvstændig senkarrierekonsulent, Henning Kirk, doktor med. aldringsforsker og forfatter.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
1/13/2023 • 57 minutes
Sorgen taler
Få ting i livet er så sikre som døden, så hvorfor er den så svær at tale om? En har mistet sin hustru, en anden sine forældre og en tredje sin datter. De undersøger sammen med Adrian Hughes vores manglende sprog for død og sorg. Hvad kan man sige til en sørgende? Er det bedre at tie eller tale? Og hvordan er man en god pårørende til en i sorg?
Gæster: Cand. Mag. i Medievidenskab, Birgitte Ingwersen. Filosofistuderende og medarbejder på P1's Trosprogram "Tidsånd", Helene Kemp. Seniorredaktør ved Det Danske Sprog og Litteraturselskab, Henrik Lorentzen.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Klara Witt.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
1/6/2023 • 57 minutes
Kongehuse, krig og klima: Det vi talte om i 2022
En dronning af sladder, en konge af gonzo-journalistik og en prins af sprogforskning får serveret champagne og kransekage af Adrian Hughes, mens de ser tilbage på hvad og hvordan vi talte om de væsentligste begivenheder i året, der rinder ud. Der bliver diskuteret klima og kongehuse i krise, brændte tørklæder i Iran og bomberegn over Kyiv.
Gæster: Ditte Okman, journalist og podcastvært på "Det vi Taler Om". Mads Brügger, journalist og direktør samt ansvarshavende chefredaktør på Frihedsbrevet. Lars Trap-Jensen, seniorredaktør ved Det danske sprog- og litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
12/30/2022 • 56 minutes, 41 seconds
Julen er gavernes fest
Julen fejres med hjertevarme, familiehygge og god mad. Men kan den festligholdes uden at forbrugsfesten tager overhånd, så gaveregn og TV-reklamer overskygger næstekærlighed og Jesu fødsel?
Det bliver vi kloge på mens vi svælger i gløgg og gnasker på brunkager.
Gæster: Anne Glad Wagner, livsstilsekspert, podcastvært og reklamedame. Christian Grau, livsstilsekspert, podcastvært og bilentusiast. Sabine Kirchmeier, selvstændig sprogkonsulent.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
12/23/2022 • 56 minutes, 14 seconds
Årets ord 2022
"RøvQatar", "inflation", "nonbinær", "energikrise" og "kølekæden" er blandt de ord, danskerne i 2022 har nomineret til Årets. Sidste år blev det "coronapas", året forinden "samfundssind" og endnu tidligere var det "mobilepay" og "stenalderkost." Hvilket ord tager prisen i år?
Klog på Sprog kårer i samarbejde med Dansk Sprognævn dét ord, der har betydet mest for danskerne; med en jury af skarpe sproghoveder falder afgørelsen i dagens program.
Jury: Assisterende redaktør ved Det danske Sprog- og Litteraturselskab Andrea Alberte Stengaard. Direktør ved Dansk Sprognævn, Thomas Hestbæk Andersen. Journalist forfatter og foredragsholder, Amalie Langballe. Selvstændig kommunikationsrådgiver, debattør og radiovært Anne Kirstine Cramon.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
12/16/2022 • 57 minutes, 12 seconds
Det er fråderen at slikke fisse
Vi slikker fisse, sutter pik, knalder og knepper - men taler vi? Sex er stadig fyldt med skam og tabuer, det er akavet og pinligt at gå for dybt ned i de kødelige detaljer. DR P3 lufter dynerne med serien Sex med P3 der i eksplicitte scener og med faglige eksperter serverer mulige sandheder om sex.
Gæster: Maria Bülow Bach, idékvinde og tilrettelægger på DR P3. Thor Anton Dalsgaard, medvirkende i Sex med P3. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
12/9/2022 • 56 minutes, 11 seconds
Klog på klassisk musik
... som tit spilles tilknappet i kjole og hvidt. Den stive og højtidelige stemning kan gøre formidlingen andægtig. Hvordan lokker man et nyt publikum ind i den lukkede klub? Og skal man nødvendigvis vide, hvem Wagner dyrkede sex med, og hvad grave, andante og allegro betyder, før man kan lytte med?
Gæster: Mathias Hammer, pianist og musikvært. Frederik Cilius, klarinettist, satiriker og vært. Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Klara Witt.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
(Sendt første gang 2. december 2022).
12/2/2022 • 56 minutes, 11 seconds
Dronningen taler...
...sådan hedder en bog om Margrethe II's talekunst, som udkommer i dag. Redaktøren og to bidragydere til bogen besøger Klog på Sprog til en samtale om hvordan Dronning Margrethe taler, hvad hun siger og hvorfor. Er dronningens sprog karakteristisk nok til at kunne genkendes, hvis man fandt det på en pamflet på et S-togsstation?
Gæster: Lisa Storm Villadsen, professor i retorik og redaktør på "Dronningen Taler", samt bidragsyderne Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn og Sabine Kirchmeier, selvstændig sprogkonsulent og tidligere direktør i Dansk Sprognævn.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
Vært: Adrian Hughes.
11/25/2022 • 56 minutes, 19 seconds
Rigtige mænd tier
I morgen lørdag er det Mændenes Internationale Kampdag - og hvorfor? Klog på Sprog dykker ned i hvordan mænd taler om og med hinanden. Hvordan lyder mænds særegne sprog, og hvad taler de ikke om? Hvordan sætter det maskuline sig i sproget, og kan eller skal det ændres?
Gæster: Victor Boy Lindholm, forfatter og dramatiker. Mikkel Radicke, queeraktivist. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det danske sprog- og litteraturselskab. Christian Groes, kønsforsker og lektor på RUC.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum og Klara Witt.
Producer: Henning Zolon Mortensen.
11/18/2022 • 57 minutes, 12 seconds
Partnerdrab taler sit eget sprog
Hvorfor er det forudsigeligt når mænd dræber kvinder, hvorfor er partnerdrab den fjerde mest hyppige form for drab i Danmark og hvilke faresignaler overser samfundet? Niels Franks søster blev slået ihjel af sin partner i marts 2021, selvom alarmklokkerne længe havde ringet. Vold taler sit eget sprog, men hvordan lærer vi at forstå det? Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
Gæster: Niels Frank, forfatter. Line Vaaben, journalist og forfatter. Tanya Karoli Christensen, professor i dansk ved Københavns Universitet.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
11/11/2022 • 57 minutes
Kunsten at skrive et mord
Blod sprøjter, knogler knuses og uskyldige ofre kommer af dage på de mest grufulde måder. Hvilket sprog fungerer, når emsige opdagere skal afsløre mysterier og makabre mord? Adrian Hughes og gæster åbner døren til lighuset og lader deres MagLite feje hen over krimiens kolde kassesucces live fra DR Scenen på Bogforum i Bella Center.
Gæster: Katrine Engberg, krimiforfatter. Jesper Stein, krimiforfatter. Bo Tao Michaëlis, litteraturanmelder ved Dagbladet Politiken. Lars Trap-jensen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum og Anna Sonja Bruhn.
Producer: Svala Sigfusardottir.
11/4/2022 • 57 minutes, 10 seconds
Sprogkrigen mellem Ukraine og Rusland
Ruslands krig i Ukraine kæmpes ikke kun med krudt og kugler. Konfrontationen ligger også i de talte og skrevne sprog. DR's Ruslandskorrespondent Matilde Kimer og konfliktforskeren Yevgeniy Golovchenko spænder spænder hjelmen og giver sig i krig med propaganda, sproglige omskrivninger og forskellene mellem russisk og ukrainsk.
Gæster: Matilde Kimer, DR's Ruslandskorrespondent. Yevgeniy Golovchenko, Postdoc på institut for statskundskab på KU. Lars Trap-Jensen, seniorredaktør ved Det danske sprog- og litteraturselskab. Irina Bjørnø, fysiker og forfatter. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
10/28/2022 • 56 minutes, 10 seconds
Godt skilt eller dårligt gift?
"Din far er en selvoptaget, utro skiderik!" sådan kunne en forklaring lyde på den dårlige skilsmisse, hvordan lyder den gode? Julie Ralund har sammen med sin eksmand, Flemming Møldrup skrevet "Slug kamelen, der kommer flere" om den gode skilsmisse. Emilie Stein Thorsen har i "Generation 7/7" beskrevet skilsmisser fra 25 unges perspektiv. Sammen med dem udskiller Adrian Hughes, sproget i sine enkelte bestanddele og undersøger de verbale kasteskyts og nye udtryk, der opstår i forbindelse med skilsmissen.
Gæster: Emilie Stein Thorsen, forfatter og journalist på Politiken. Julie Ralund, forfatter og tv-producent. Andrea Stengaard, assisterende redaktør ved Dansk sprog og litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
10/21/2022 • 56 minutes, 27 seconds
Gnubber lebber?
Eller sakser de? Mens bøsser var kriminaliserede var lesbiske usynlige i lovgivningen, fordi ingen mandlige lovgivere kunne forestille sig at to kvinder kunne have meningsfuldt kødeligt samvær med hinanden. Sproget mellem og om kvinders kærlighed til kvinder kommer op på lejet og undersøges grundigt i selskab med Linea Maja Ernst, journalist på Weekendavisen, Rikke Dahl Nielsen, som står bag instagramprofilen @Kvindelige_venskaber og seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Henrik Lorentzen. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
Vært Adrian Hughes, tilrettelæggere Hector Brunhøj Husum og Svala Sigfusardottir, som også er producer.
10/14/2022 • 56 minutes, 13 seconds
Bæredygtigt bullshit?
Er det grønt at lægge en klima-skat på 13 kroner pr. flybillet? Er det bæredygtigt at gøre en sukkerfabrik i Nakskov klimavenlig? Hvor meget guld og hvor store grønne skove får vi, når politikere de næste 3 uger fortæller hvorfor netop de har bedre styr på klimaudfordringerne end deres kolleger?
Adrian Hughes gennemlyser sammen med sine gæster eksempler på bæredygtigt sprog og grøn bullshit.
Gæster: Mathilde Walter Clark, forfatter og bidragsyder til Klimahistorier. Peder Frederik Jensen, forfatter og tidligere taleskriver i miljøministeriet. Henrik Lorentzen, Seniorredaktør på Den danske ordbog. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
10/7/2022 • 56 minutes, 10 seconds
Taler du Tinder?
Tinder har i ti år tændt op under kærlighedshungrende og liderliges muligheder for at møde hinanden. Hvordan lyder det sprog, som enten fører til sex og samvær eller seks år solo?
Adrian Hughes og gæster lukker op for appen og undersøger pli og pinligheder i digital dating.
Gæster: Nina Pratt, journalist på Politiken, Mads Rosenkrantz Grage, manuskriptforfatter og instruktør, Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
9/30/2022 • 56 minutes, 7 seconds
Magtens sproglige korridorer
Nogen bestemmer mere end andre, de færreste indrømmer det. Alligevel skinner magt igennem i sproget: "Hvor taler du flot dansk," og "hvornår lægger I jer ned og ruller jer, som vi vendte?" er blot to eksempler.
Klog på Sprog analyserer magtsproget og gennemlyser mikroaggressioner og herskerteknik.
Gæster: Emma Holten, debattør og foredragsholder, Rikke Viemose, journalist, forfatter og debattør og Tanya Karoli Christensen, professor i dansk med speciale i retslingvistik ved Institut for Nordiske studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
9/23/2022 • 56 minutes, 11 seconds
S dialektservice - Live fra Sprogense
Det danske sprog er i øst og i vest, det findes i salonerne og i mulden. Men hvor store er de regionale forskelle på dansk egentlig i dag? Hvad er en dialekt overhovedet? Og hvordan er de opstået?
Klog på Sprog dykker på sprogfestivalen Sprogense ned i dialekternes verden og sporer sig ind på de mange dialekter, nye som gamle, vi har i vores lille kongerige.
Gæster: Torben Arboe, Redaktør på jysk ordbog på Aarhus Universitet, Peter Skautrup Centret. Inger Schoonderbeek,, Sprogforsker med speciale i dialekter på Aarhus Universitet, Peter Skautrup Centret. Lars Trap-Jensen, ordbogsredaktør ved Det danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir
9/16/2022 • 58 minutes, 12 seconds
PoliTikTok
Politikerne tager TikTok med storm disse dage. Det nyeste sociale medie tilbyder mere end bare at synge og danse, det tilbyder også korte politiske budskaber i nye og moderne - UNGE - formater. Hvordan kommunikerer politikerne deres mærkesager på 15 sekunder og vigtigst: virker det?
Gæster: Lisbeth Klastrup, lektor i Digital Kultur og Medier ved ITU. Christian Mogensen, specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik. Andrea Alberte Stengaard, assisterende redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Med på en telefon er DR's politiske korrespondent Christine Cordsen, Enhedslistens Rosa Lund og kampagnechef ved Liberal Alliance Mads Korsholm.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
9/9/2022 • 56 minutes, 10 seconds
Hvad er den danske sang?
Er den danske sang en ung blond pige, et hyldestkvad til fædrelandet bløde bakker eller en opsang til danskerne? Med udgangspunkt i DR1's "Min sang til Danmark" tager Adrian Hughes et dyk ned i sangskatten om og til Danmark og undersøger, om sproget har leget Danmark frem med samme ynde, som havet har formet vore kyster?
Gæster: Mekdes: Artist og producer og vinder af P3 Talentprisen. Deltager i Min sang til Danmark. Stine Bramsen: Sanger og sangskriver. Deltager i Min sang til Danmark. Philip Faber: Dirigent for Danmarks Radios Pigekor og vært på Min sang til Danmark. Henrik Lorentzen: Seniorredaktør på Den danske ordbog.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
[email protected].
9/2/2022 • 56 minutes, 7 seconds
Kultur/retur - Live fra Kulturmødet på Mors
Er der forskel på, hvordan vi taler om kulturen i hovedstaden og i resten af landet? Italesættes kultur anderledes, når den fremstilles i Aarhus og Odense end når det sker i København?
Klog på Sprog stiller på Kulturmødet på Mors ind på Spot Festival i Aarhus og Odense Internationale Film Festival. Hvad betyder deres placering for deres markedsføring over for presse, deltagere og gæster?
Gæster: Birgitte Weinberger, festivalleder og programansvarlig på Odense Internationale Filmfestival: OFF. Asbjørn Lyhne, kommunikationsmedansvarlig på Spot Festival. Lars Trap-Jensen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Hector Brunhøj Husum.
Producer: Svala Sigfusardottir.
8/26/2022 • 57 minutes, 12 seconds
Smag på sproget
Vi kaster os glubsk over madens sprog og æder os igennem fine franske fornemmelser, mæsker os i maden som samtaleemne og kunsten at anmelde et måltid. Med stor appetit smager Adrian Hughes på den sproglige buffet og serverer et program fyldt med bid, saft og kraft. Velbekomme!
Gæster: Lærke Kløvedal, madanmelder på Politiken og radiovært på Det sidste måltid på Radio4. Jakob Mielcke, kok på restauranten Mielcke og Hurtigkarl og dommer på Masterchef på TV3. Sabine Kirchmeier, tidligere direktør for Dansk Sprognævn og selvstændig sprogkonsulent.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelæggere: Hector Brunhøj Husum og Klara Witt.
Producer: Svala Sigfusardottir.
8/19/2022 • 56 minutes, 49 seconds
Hvem fuck er Matthias Moth?
Han skrev den første ordbog over almindelige danskeres sprog. Havde han gjort det i dag havde 'fuck' givetvis været med. Hvad betyder bærmeso? Eller kildrefip? Eller at bure eller bøge? Matthias Moth gjorde for dansk sprogforskning, hvas Tycho Brahe gjorde for astronomien, så hvorfor er han ikke mere (aner)kendt i dag? Velkommen til førsteklasses sprogforskning anno 1697!
Gæster: Seniorredaktører ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab Marita Akhøj Nielsen, Simon Skovgaard Boeck og Lars Trap-Jensen.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Klara Witt.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
8/12/2022 • 56 minutes, 22 seconds
Tour de cykel-sprog
Vi klikker skoene i pedalerne og træder op på den store klinge for at sprinte gennem cykel-sproget og de aftryk, Jørgen Leth og Jørn Mader efterlader sig i det. Hvordan malede de dramaet frem for seerne, mens cykelhjulene snurrede time efter time? Hvad betyder de mange franske fraser? Og er cykelsporten poetisk?
Gæster: Jørgen Leth og Jørn Mader, tidligere cykelkommentatorer.
Camilla Boraghi, journalist.
Lars Trap-Jensen serniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Tilrettelægger: Klara Witt.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
7/1/2022 • 56 minutes, 12 seconds
Vi fyrer op under båltalen
Hver by har sin heks og hvert sogn sin Sankt Hans-taler. Hvem tager ordet i flammernes skær, og hvad taler de om? Tilfører bålet som samlingspunkt en gnist af poesi, romantik eller fællesskab? Og handler det om at holde heksen væk eller at hylde hende?
Gæster: Andrea Stengaard, cand. mag. i dansk og assisterende redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Pia Fris Laneth, forfatter bl.a. til Lillys Danmarkshistorie. Christina Matthiesen, lektor i retorik ved Københavns Universitet.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Klara Witt.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
6/24/2022 • 56 minutes, 10 seconds
Politikersprog på Solskinsøen
Klog på Sprog følger med politikerne til Folkemødet på Bornholm. Er de fulde af varm luft, eller blæser en frisk og konstruktiv brise over det politiske landskab? Hvilket sprog taler politikernes selfies? Vi endevender de politiske udmeldinger i selskab med udvalgte partiledere foran et live publikum under solskin og mågeskrig.
Gæster: Mai Villadsen, partileder for Enhedslisten. Morten Messerschmidt, partileder for Dansk Folkeparti. Pernille Vermund, partileder for Nye Borgerlige. Tanya Karoli Christensen, Professor ved Institut for Nordiske Studier på Københavns Universitet.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Klara Witt.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
6/17/2022 • 57 minutes, 11 seconds
Sprogblomster, som slår rod
Alle siger at Jeppe drikker, men ikke hvor udtrykket kommer fra. Måske ude fra landet, hvor der var så dejligt? Sprogblomster stiger op som planetens sommerfugle fra forfatternes penne og dumper ned som appelsiner i det danske sprogs turban. Hvor mange udtryk og vendinger har forfatterne bidraget med til det danske sprog?
Gæster: Litteraturkritikere Erik Skyum-Nielsen og Kamilla Löfström. Redaktør på Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Dansk sproghistorie, Ebba Hjorth.
Vært: Adrian Hughes.
Tilrettelægger: Klara Witt.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til [email protected].
6/10/2022 • 56 minutes, 10 seconds
Lovens lange ord
Med lov skal land bygges, men loven bygges med ord. Ord, som de færreste forstår til fulde. Hvorfor skal love være så kringlede? Hvor stor betydning kan ét ord have frem for et andet? Og er det overhovedet dem, der skriver loven, der bestemmer, hvad den betyder?
Gæster: Trine Baumbach, professor i strafferet ved Københavns Universitet. Ditlev Tamm, professor i retshistorie ved Københavns Universitet. Tanya Karoli Christensen, professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Tilrettelægger: Klara Witt.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
6/3/2022 • 55 minutes, 58 seconds
Hun glemte sit grønlandske
Grønland er Danmarks lillebror - sådan blev det i hvert fald set i over 200 år, hvor Grønland var en dansk koloni op til 1953. I den periode blev det danske sprog hårdhændet udbredt i Grønland. En politik som trækker lange tråde til nutiden. I dag har Grønland selvstyre, men hvordan udmønter forholdet sig mellem Grønland og Danmark i sproget i dag?
Gæster: Anne Kirstine Hermann, antropolog og forfatter. Mira Brandes, projektleder ved Nalik. Lars Trap-Jensen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Med på telefon er Helene Thiesen, tidligere eksperimentbarn.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
5/27/2022 • 56 minutes, 11 seconds
Vil du høre en hemmelighed?
Vi holder på dem, vi deler dem, og nogle af dem går vi i graven med. Har hemmeligheder deres eget sprog? Og er det overhovedet en hemmelighed, når det først er sagt højt? Vi lister os ind på sproget i og om hemmeligheder med Sanne Cigale Benmouyal og Zakiya Ajmi. Shh!
Gæster: Sanne Cigale Benmouyal, journalist og radiovært. Zakiya Ajmi, forfatter. Tanya Karoli Christensen, Professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Svala Sigfusardottir.
Tilrettelægger: Klara Witt.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
5/20/2022 • 56 minutes, 10 seconds
Sproget uden lyd
Drømmer døve på tegnsprog? I anledning af Dansk Tegnsprogsdag dykker vi ned i det sprog, man taler uden lyd. Hvordan er det at kommunikere med tegn i en verden af hørende? Hvorfor er det vigtigt for døvesamfundet, at dansk tegnsprog er blevet et anerkendt sprog?
Programmet kan tilgås som video i en tegnsprogstolket udgave på www.døvefilm.dk.
Gæster: Frederik Olsen, suppleant i Danske Døves Landsforening. Elisabeth Engberg-Pedersen, professor ved Københavns Universitet og forsker i tegnsprog. Sabine Kirchmeier, tidl. direktør for Dansk Sprognævn og selvstændig sprogkonsulent.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du kan sende dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
5/13/2022 • 56 minutes, 12 seconds
Ord i krig
Fra et hemmeligt sted taler Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj iført armygrøn T-shirt med et fast blik rettet mod kameraet til vestens folk og ledere. I forgårs stimlede danskerne sammen med fakler foran storskærme for at høre og se ham. Kan Volodymyr Zelenskyjs retorik hjælpe hans folk i deres forsvar mod Ruslands invasion?
Gæster: Jens Elmelund Kjeldsen, professor i retorik. Anita Furu, forfatter og tidl. taleskriver. Sabine Kirchmeier, sprogkonsulent, tidl. direktør for Dansk Sprognævn.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
5/6/2022 • 56 minutes, 11 seconds
Til sproget os skiller
Hvordan kan sproglige fodfejl og uvaner få blodet til at koge og galden til at dryppe hos nogle mennesker? Er det danske sprog i forfald? Og giver det sprograserne og sprogrevserne retten til at røgte misdæderne, der forvansker sproget? Vi dykker ned i fænomenet sprograseri og undersøger, om sproglig uformåenhed kan og skal skille os ad.
Gæster: Christine Isager, lektor i retorik ved Københavns Universitet. Susanne Staun, forfatter. Birgitte Jacobsen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
4/29/2022 • 56 minutes, 11 seconds
Det er bare for sjov!
Hvad griner vi af? Og hvad bruger vi humoren til? Bør humor forsøge at gøre verden til et bedre sted, hvis den kan? Og kan man sige hvad som helst og dække sig ind under, at det var for sjov?
Gæster: Nina Rask, skuespiller og satiriker. Omar Marzouk, standupkomiker. Tanya Karoli Christensen, professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive til os på [email protected].
4/22/2022 • 56 minutes, 9 seconds
Findes der et sprog, som alle mennesker forstår?
Ord, vi tager for givet på dansk, er ikke altid lige til at oversætte til andre sprog. Som for eksempel ordet lige. Kan vi overhovedet nå hinanden fra hver vores sproglige forståelsesboble? Hvor meget former sproget vores tanker? Og findes der dele af sproget, som er fælles for HELE menneskeheden? Det mener forskerne, der beskæftiger sig med NSM: Natural Semantic Meta-Language.
Gæster: Carsten Levisen, lektor i Sprog og Interkuturelle Studier ved Roskilde Universitet.
Susana S. Fernández, professor på Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet.
Dorthe Duncker, professor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
4/15/2022 • 56 minutes, 25 seconds
Tag sutten ud af munden og tal!
Hvordan går en baby fra at sige "mama" til at sige "mad"? Og hvornår sætter tumlingen ord sammen? Kort sagt: hvordan lærer børn sprog? Klog på Sprog stiller skarpt på alle de lyde og ord, der kommer ud af munden på de kære små; fra de savler og pludrer med sutten i munden, til de udformer deres egne komplicerede sætninger som selvstændige sprogbrugere.
Gæster: Laila Kjærbæk, lektor i sprogtilegnelse på Syddansk Universitet. Sophie Kjærgaard Dyre, redaktør i DR Børn og Unge. Lars Trap-Jensen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
4/8/2022 • 56 minutes, 11 seconds
Kan du snydes?
Spøgefuglenes festdag er første april. Netop denne dag forventes vi at tage fusen, fis og gas på hinanden, for vi må godt. I dagens udsendelse analyserer vi løgnens formsprog, det kunstneriske bedrag. Hvordan slipper man afsted med en velturneret løgn og hvordan kan kroppen snydes?
Gæster: Jan Hellesøe, psykologisk manipulator og TV-vært. Tanya Karoli Christensen, retslingvist ved KU. Henrik Lorentzen, seniorforsker ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
4/1/2022 • 56 minutes, 10 seconds
Sproget bag de levende billeder
Manuskripter til film og TV er kunst, håndværk og arbejdsredskab på samme tid. Men hvordan skriver man scener og stemninger frem? Hvordan skruer man gode replikker sammen? Og hvordan sørger man for, at alle på filmsettet kan forstå og følge manuskriptet som noder i et partitur?
Gæster: Christian Tafdrup, manuskriptforfatter og filminstruktør, Mette Heeno, manuskriptforfatter.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
3/25/2022 • 56 minutes, 11 seconds
Fuldemandssnak
Hvordan taler man, når man er bedugget, beruset, overrislet, pløret, vissen, stiv, fuld eller kort sagt, når man er påvirket af alkohol? Og hvilken rolle spiller alkoholen i vores sprog, kultur og sociale omgang? Vi kigger dybt i glasset og undersøger, hvad der sprogligt ligger tilbage på bunden. Skål!
Gæster: Lotte Svendsen, filminstruktør og manuskriptforfatter. Jakob Johan Demant, rusmiddelforsker ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
3/18/2022 • 56 minutes, 10 seconds
Vi maler byen rød med Keld Heick og Lonnie Kjer
I dansktoppens univers får det grå og triste en ekstra farveklat, og vi taler med to af dem, der oftest har ført penslerne. Hvad skal en dansk-top-tekst kunne? Hvordan skriver man troværdige tekster til andre? Og hvad skal man være opmærksom på, når man oversætter? Under stjernerne på himlen sejler vi afsted i den knaldrøde gummibåd hånd i hånd gennem livet du og jeg - Krøller eller ej!
Gæster: Keld Heick, sanger og sangskriver. Lonnie Kjer, sanger og sangskriver. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
3/11/2022 • 56 minutes, 11 seconds
Formidling af chok
Hvad siger en fodboldkommentator, når en spiller falder død om på banen? Hvad gør en nyhedsvært, når fly styrer ind i kontorbygninger? Findes der ord, der slår til? Vi har to journalister i studiet, som har oplevet chokket og uvisheden i en pludseligt opstået krise. Og haft ansvaret for at kommunikere den.
Gæster: Andreas Kraul, sportsjournalist. Reimer Bo Christensen, medierådgiver, journalist og forfatter. Lars Trap-Jensen, ledende redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
3/4/2022 • 56 minutes, 58 seconds
Vi læser med ørerne
Under corona er dobbelt så mange danskere begyndt at lytte til lydbøger. Men hvad kan lydbøger? Og hvordan forvandles bogstaver på papir til lydbølger i høretelefoner? Findes den gode stemme? Eller den gode oplæsning? Vi sætter stetoskopet helt tæt på lydbøgernes bankende hjerter.
Gæster: Katrine Bruun Dahl, lydbogsredaktør. Grete Tulinius, skuespiller og lydbogsindlæser. Martin Kristiansen, DR's sprogredaktør.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
2/25/2022 • 56 minutes, 11 seconds
Jobsamtalen - sælg dig selv!
Alle har været til en jobsamtale. Men hvor ærlig skal og kan man være? Og er vi virkelig alle sammen strukturerede, kreative, omstillingsparate, pålidelige, selvstændige teamplayere? Vi undersøger jobsamtalens floskler og finder frem til, hvordan man bedst sælger sig selv - både som arbejdsplads og ansøger.
Gæster: Heidi Thielsen, recruitment manager. Lars Lundmann, direktør, rekrutteringsrådgiver, cand. psych., ph.d. Sabine Kirchmeier, sprogkonsulent, tidl. direktør for Dansk Sprognævn.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
2/18/2022 • 57 minutes, 4 seconds
"Vil du mærke min stive pulserende pik?"
"Ja!" svarer millioner af læsere. Romance er nemlig en af de mest læste genrer i verden. Men også en af de mest foragtede. Vi ser nærmere på sproget i og om romance og bliver klogere på, hvordan en bog kan få blodet til at samle sig som en dunken mellem benene og få læseren til at sidde på kanten af stolen med hjertet i hænderne.
Gæster: Sara Ejersbo, forfatter. Sarah von Essen, romanceredaktør. Lars Trap-Jensen, ledende redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
2/11/2022 • 56 minutes, 10 seconds
Hvordan taler computere?
I bussens højtaler kan St. Kongensgade blive til Station Kongensgade. Computere bruger kun tallene 0 og 1 og har det svært ved at høre og forstå sprog i alle dets mange nuancer. Men de bliver hele tiden bedre. Hvordan? Hvor langt kan de nå? Er det et spørgsmål om tid, før en kunstig intelligens kan byde velkommen til Klog på Sprog?
Gæster: Kasper Junge, datascientist på Ekstra Bladet og medstifter af Dansk Data Science Community. Thomas Bolander, professor ved DTU. Sabine Kirchmeier, sprogkonsulent, tidl. direktør for Dansk Sprognævn.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
2/4/2022 • 56 minutes, 8 seconds
Mangler vi sprog for psykisk sygdom?
Psykiatrien har diagnosesproget, som siver ud i samfundet og bliver til arketyper, myter og øgenavne. Men hvad hvis vi gerne vil tale - altså rigtigt tale - om psykisk sygdom?
Anna Juul og Fine Gråbøl har begge bud på et andet sprog: råt, ærligt og tragikomisk eller rent, sitrende og usentimentalt. Gæster: Anna Juul, forfatter. Fine Gråbøl, forfatter. Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
1/28/2022 • 56 minutes, 9 seconds
"...brodere perler sammen med en skabagtig bøssekarl?!"
Homofil, homoseksuel, bøsse, svans, queer, gay... Kært barn har - og har gennem historien haft - mange navne. I anledning af Lars Henriksens og Chantal al Arabs udgivelse af "Bøssernes Danmarkshistorie" tager vi sproget om og mellem homoseksuelle mænd under kærlig og kyndig behandling.
Gæster: Lars Henriksen og Chantal Al-arab, forfattere. Felix Thorsen Katzenelson, journalist. Lisa Storm Villadsen, professor i Retorik ved Københavns Universitet.
Husk, at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
1/21/2022 • 56 minutes, 55 seconds
Hvorfor dit og hvorfor dat?
Hvorfor er Folketingets ene halvdel blå og den anden rød? Hvornår blev det gammeldags at sige 'vor'? Hvorfor siger man 'pøj pøj'? Hvornår siger man hans, og hvornår siger man sin? Giver det mening at sige næstforkvinde i stedet for næstformand? Lytternes spørgsmål spiller hovedrollen i Klog på Sprogs nytårskur.
Gæster: Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn. Lars Trap Jensen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
1/7/2022 • 56 minutes, 44 seconds
Tessa kom og knald mig - Sprogligt festfyrværkeri 2021
Den dynamiske duo fra Danmarks nye snakke, sludre og taleradio "R8dio" i Skuldborg gæster Klog på Sprog med deres unikke blik på årets sproglige højdepunkter. Radiodirektør Klavs Bundgaard og programchef Allan Sindberg tager dig i hånden gennem årets mest tonedøve, sexede og beduggede udtalelser. Vi skal bl.a. forbi mobning i svømmehallen, slettede SMS'er, fulde-takke-taler og en rigsretssag. Og så lige et interview foran Det Kongelige Teater. Og SÅ har vi ikke sagt for meget.
Gæster: Klavs Bundgaard aka. Komiker Kasper Nielsen. Allan Sindberg aka. Brian Lykke. Og Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
12/31/2021 • 57 minutes, 2 seconds
Julesalme-volapyk
Vi skråler dem år efter år, imens vi danser rundt om træet - julesalmernes mystiske formuleringer. Hvor sidder Maria, når hun sidder i løn? Hvornår gik Jesus fra at 'lagdes' til at blive 'lagt' i krybberummet? Synger dine børn "thi glæde sig Jerusalem" eller "de glæder sig og rutsjer hjem"? Er det Maria eller Jesus, der som en rose skyder op gennem jorden?
Gæster: Phillip Faber, dirigent, komponist og TV-vært. Lisbeth Smedegaard, salmedigter og teolog. Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
12/24/2021 • 57 minutes, 15 seconds
Årets Ord 2021
'Coronapas', 'mink-mogens', 'crop-top' og 'druk' er nogle de bud, danskerne har nomineret til Årets Ord. Klog på Sprog kårer Årets Ord i samarbejde med Dansk Sprognævn, og Svendborg Gymnasium lægger hus til. Fem sprogligt skarpladte jurymedlemmer finder frem til ORDET for 2021; sidste år blev det 'samfundssind', forrige år 'klimatosse'. Hvad tror du, det bliver i år?
Gæster: Aminata Amanda Corr, kulturjournalist og debattør. Astrid Brandrup Torsting, elev på Svendborg Gymnasium. Thomas Hestbæk Andersen, direktør ved Dansk Sprognævn. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
12/17/2021 • 57 minutes, 3 seconds
Tale-gaver?
Ord kan sparke luften ud af maven på os, når vi hører dem ved bryllupper, prisuddelinger eller i nytårstaler. De kan ramme plet på skiven eller helt udenfor. Forfatter Tine Høeg ramte lige i midten og modtog derfor i går prisen for Årets Danske Tale for sin poetiske nytårstale i 2020. Hvordan leverer man en tale, så enten tårerne triller eller kampgejsten blusser? Og hvordan er taler ved pressemøder anderledes end takketaler ved Oscaruddelinger?
Gæster: Tine Høeg, forfatter og prismodtager af Årets Danske Tale. Lisa Villadsen, professor i retorik ved Københavns Universitet. Jesper Troels Jensen, formand ved Danske Taler og medejer i firmaet Rhetor.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
12/10/2021 • 57 minutes, 11 seconds
Hvor bor du?
Hvad har lærke, birke, vibe og vinkel til fælles? Ordene efterfølges ofte af -vej. Klog på Sprog undersøger, hvornår vi kalder et strøg for en vej, en gade eller et stræde. Hvem bestemmer, hvad nye steder i byerne skal hedde? Hvilke politiske hensyn gælder, hvis vil opkalde en plads efter Palæstina? Hvorfor er Aalborg med dobbelt-A? Kan folkemunde finde ud af hvad steder skal hedde? Og hvad er status på ligestillingen mellem mænd og kvinder i vores vejnavne?
Gæster: Marcus Vestager, medl. af Københavns Kommune Vejnavnenævn. Line Sandst, ph.d. i lokalitetsforankrede navne i byer og adjunkt i dansk sprog ved Aalborg Universitet. Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn. Med på telefon er Hanne Fabricius, arkæolog og byrundviser.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
12/3/2021 • 56 minutes, 14 seconds
Hvad siger stjernerne?
"Du og din partner bør tage ud og købe babyudstyr i dag." Hvordan kan stjernerne vide det? De gamle grækere opfandt videnskaben om stjernerne, som i dag af nogle anses som hokus-pokus, af andre som et kort over tilværelsen. Hvilket sprog kobler stjernernes vandring med menneskenes skæbner? Hvordan skal vi forstå astrologi-koderne 'venus i retrograd', 'månetegn' og 'ascendant i fjerde hus'? Og hvor meget af sig selv genkender værten Adrian Hughes i sit stjernetegn?
Gæster: Lilian Jensen, astrolog og indehaver af astrologuddannelsen I.C. Instituttet. Annesophia Petri, astrolog og podcaster. Sabine Kirchmeier, tidl. direktør for Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
11/26/2021 • 56 minutes, 22 seconds
Når sproget bliver væk
Hvad sker der, når man på et splitsekund mister alle ordene? Kanonkuglen af en journalist Anders Langballe blev ramt af to blodpropper i hjernen og mistede sit værktøj, sit levebrød og sin største passion: sproget. Som slået hjem i Ludo. Har en journalist nemmere ved at lære sproget på ny end en landmand? Er der ord, som er sværere at genlære end andre?
Gæster: Anders Langballe, journalist og tidl. politisk redaktør. Ina Schmidt, audiologopæd ved Center for Hjerneskade. Sabine Kirchmeier, tidl. direktør for Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
(Sendt første gang 19. november 2021).
11/19/2021 • 56 minutes, 17 seconds
Ankers Pin-Up og Bertel Bims
Anker Jørgensens nyeste pinup, skinger skrigeskinke og den talende kavalergang. Sådan omtaler vi nogle af Danmarks mest indflydelsesrige politikere. Seksualiseres mandlige politikere lige så meget som kvindelige? Kan man som politiker spille på sin kvindelighed? Og kan man spore i adjektiverne, om der tales om en mand eller kvinde?
Gæster: Ritt Bjerregaard, tidl. overborgmester og folketingsmedlem for Socialdemokratiet. Bertel Haarder, folketingsmedlem for Venstre. Lars Trap-Jensen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
11/12/2021 • 55 minutes, 12 seconds
Dialogens sprog
Tak for kaffe! Sådan siger vi, når vi smækker med døren efter et samvær, vi helst havde været foruden. Men det er også titlen på Özlem Cekic' nye bog om den svære kunst at tale sammen. Hun ved mere om det end de fleste, for hun opfandt dialogkaffen for at komme sine mest hadefulde internet-krigere i møde. Hun synes, at vi taler grimt til hinanden mange steder - ved familiemiddagen, i kontorlandskabet, på Facebook, i forsamlingshuset og i skolen. Hvilke pronomener bruger vi, når vi går i henholdsvis dialog og debat? Kan en dialog foregå offentligt? Hvor går grænsen for, hvad man kan sige i det offentlige rum?
Gæster: Özlem Cekic, tidl. Politiker, forfatter og stifter af Brobyggerne. Flemming Rose, chefredaktør for Frihedsbrevet og tidl. kultur- og udlandsredaktør for Jyllands Posten. Lars Trap Jensen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Med på telefon er lektor i retorik ved Københavns Universitet Kristine Berg.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
11/5/2021 • 57 minutes, 12 seconds
Godt eller nice - engelsk i dansk?
Intet ophidser danskerne så meget, som når sandt bliver til true, og venner bliver til guys. Men bruger vi flere engelske ord, end de gør i Sverige? Hvordan beslutter man, om 'computer' skal slutte på -en eller -et? Fanger engelske ord vores øjne mere end de danske? Og hvorfor får unges brug af engelske ord andre skeptiske? Gæster: Henrik Gottlieb, lektor i engelsk ved Københavns Universitet. Margrethe Heidemann Andersen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
10/29/2021 • 56 minutes, 12 seconds
Rollo, chulo, cuko, bubbu - hvad betyder det?
Sex, kriminalitet, rim og remser er nogle rappens ingredienser. Musikgenrens sprog søger grænserne, tabuerne og politisk indflydelse. Lytter vi bedre efter, når det rimer? Eller når der opfindes nye ord for gamle fænomener? Hvordan ser slang-landskabet ud lige nu? Og må kvinder bruge samme sprog i rap som mænd?
Gæster: Emil Simonsen, rapper og forsanger i Suspekt. Babak Vakili, rapper, podcaster og manuskriptforfatter. Eva Skafte Jensen, seniorforsker i Dansk Sprognævn. Med på telefon er rapper Goldie6Is.
[email protected].
10/22/2021 • 56 minutes, 13 seconds
Det liderlige sprog
"Åh det er godt - ja, lige der!" De fleste har sex, de færreste taler om at have det. Og hvis de gør, taler de udenom. I anledning af DR's temauge 'Sammen i Bevægelse' undersøger Klog på Sprog, hvordan vi kommunikerer om og under sex, og hvordan vi taler om sex i det offentlige rum. Gør en samtykkebaseret voldtægtslov noget ved måden, vi kommunikerer, at vi vil have sex? Og bliver ord beskidte, hvis man bruger dem under sex?
Ugens gæster er Joan Ørting, sexolog og parterapeut, kunster Maja Malou Lyse og seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Lars Trap Jensen. Med på telefon er jurist og forfatter Anne Sofie Allarp, retorikstuderende Kristina Duun.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært Adrian Hughes.
10/15/2021 • 56 minutes, 19 seconds
Blind for ord?
Ghita Nørby er dum! Det fik hun at vide i sin skoletid, fordi hun var ordblind. Men er ordblinde mindre begavede end dem, der ved, om der er stumt 'd' i 'gjort'? I anledning af Ordblindeugen ser vi på det ordblinde sprog. Skal de gå med stok for at kunne bevæge sig i vores sprogsamfund? Hvilke tabuer gemmer der sig i fænomenet? Kan ordblindhed skabe nye sproguniverser med ord som lykkli, parfækt og klåv.
Ugens gæster er billedkunstner Gudrun Hasle, komiker Omar Marzouk og Peter Juel Henrichsen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn. Med på telefon er skuespiller Ghita Nørby og underviser ved KVUC Karsten Jepsen.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
10/8/2021 • 56 minutes, 14 seconds
Agger og Joof går løs på sproget
Nogle danskere sår frø i sproget, som blomstrer op i danskernes munde. Anders Agger og Hella Joof har sat hvert deres aftryk i sproget, og vi undersøger, hvilke sprogblomster som vokser til og hvilke, som visner væk. I anledning af, at Anders Agger får Modersmål Prisen diskuterer Klog på Sprog, hvad der skal til, før sprog sætter sig på tværs i vores sproglige univers.
Ugens gæster er journalist Anders Agger, forfatter og instruktør Hella Joof og Elizabeth Møller Christensen, redaktør ved Dansk Sprog- og Litteraturselskab.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
(Sendt første gang 1. oktober 2021).
10/1/2021 • 56 minutes, 17 seconds
Krisens sprog
Hvordan kradser krisen, når Naser Khader viser bar overkrop på Facebook, og når det kommer frem, at Nemlig.com chaufførerne ikke har tid til tissepauser?
Årets Sprogdag på tirsdag sætter fokus på krisekommunikation. I den anledning undersøger Klog på Sprog de sætninger og ord, vi bruger om kriser. Hvad er de absolutte no-go's, når folkedomstolen har dømt dig? Hvad kommer der ud af udtalelsen: "ingen kommentar"? Og hvordan giver man den perfekte offentlige undskyldning?
Programmets gæster er Winni Johansen, professor i krisekommunikation og virksomhedsledelse, Lasse Laursen, tidligere kommunikationsrådgiver, lektor i krisekommunikation ved CBS og vært podcastvært og Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
9/24/2021 • 56 minutes, 14 seconds
Hvem afgør om sprog er rigtigt eller forkert?
Mange sprogbrugere ønsker sig et sprog-politi som kan slår hårdt ned på luddovne sprog-slaskere. Kan Dansk Sprognævn gøre det? Klog på Sprog sender live fra sprogfestivalen Sprogense, hvorfra vi nørder normerne i sproget, udviklingen i grammatik og personlige pronominer. Hvad skal der til, for et een person bliver omtalet med "de" eller "dem"? Hvor udbredt skal et ord være, for at det kommer i ordbogen?
Ugens tre gæster er gamle venner af programmet, nemlig Thomas Hestbæk Andersen, direktør for Dansk Sprognævn, Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn og Lars Trap Jensen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
9/17/2021 • 57 minutes, 12 seconds
Antikkens spor
Hvilke ord kan spores tilbage til dengang, hvor de store drenge i klassen hed Sokrates, Platon og Aristoteles? Er der emner, som er særligt præget af antikken? Og hvilke ordsprog, vi i hverdagen bruger i flæng, fortæller historier om græsk-romerske guder, elskere og helte? Demokratiet er ikke det eneste, vi har taget med os fra de gamle grækere. Og i denne uge undersøger vi alt det, der kommer ud af vores munde, som kan spores tilbage til antikken.
Ugens gæster er Christian Gorm Tortzen, cand. mag og lektor emeritus i klassiske fag på Helsingør Gymnasium og Københavns Universitet, Tore Leifer, programmedarbejder og studievært på Kulturen på P1 og Lars Trap-Jensen, ledende redaktør ved Det danske sprog- og litteraturselskab.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
9/10/2021 • 56 minutes, 14 seconds
Støjbergs støj
Hun er kendt for lagkager på Facebook, at være jydsk og en frygtløs politisk fandenivoldskhed. I anledning af rigsretssagen zoomer vi i denne uge med ekspertlinser ind på Inger Støjbergs sprog. Hvordan debatterer hun? Hvilke retoriske greb bruger hun til at opnå sin kolossale gennemslagskraft? Og hvad gør hendes retorik ved den offentlige samtale?
Ugens gæster er Christian Kock, professor i retorik ved Københavns Universitet, Søs Marie Serup, politisk kommentator og tidligere pressechef for Venstre og Kresten Schultz-Jørgensen, brandingekspert og CEO i kommunikationsrådgivningsvirksomheden Oxymoron.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært Adrian Hughes.
9/3/2021 • 56 minutes, 7 seconds
Kaos i kommentarsporet
Kære lytter, denne uges afsnit af Klog på Sprog er ikke for sarte sjæle. Vi hopper med hovedet først ned i det sammenkog af hadtale, kampagneførsel og anerkendende sprog, der er at finde på de sociale medier. Hvem debatterer på Facebook? Hvilket sprog bruges der? Og hvordan bør man regulere hele Danmarks samtalesalon, bedre kendt som Facebook?
Ugens gæster er Christian Mogensen, specialkonsulent i internetkultur. Mads Kæmsgaard Eberholst, Studielektor ved institut for kommunikation og humanistisk videnskab fra RUC og Eva Skafte Jensen, seniorforsker Dansk Sprognævn. Til at fortælle os om Danmarks største algoritme for hadtale har vi med på telefon Sarah Steinitz på telefon, partner i Analyse og Tal. Og til at fortælle os, hvordan det føles at være i midten af det hele har vi Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre og folketingsmedlem Rosa Lund fra Enhedslisten. Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært Adrian Hughes.
8/27/2021 • 56 minutes, 13 seconds
Blixen i en woke-tid
I anledning af filmen Pagten om Karen Blixens skæbneleg med Thorkild Bjørnvig, ser vi i denne uge på, hvordan vi taler om en af Danmarks største forfatterinder. Blixen er både elsket og forhadt - hendes sprog og fortællinger har tryllebundet hele verden, men hendes sprog har også været under kritik for at være privilegieblindt og racistisk. Så hvilken hylde skal vi lægge Blixen på? Skal hun ud med badevandet, fordi hun har stemplet afrikanere som vilde, uciviliserede mennesker? Eller kan vi bruge hendes kunst, selvom hendes verdensbillede er forældet?
Gæster i dagens program er direktør for Karen Blixen Museet Elizabeth Nøjgaard, forsker i kultur, historie og afrikansk litteratur Lene Bull Christiansen og sprogforsker Eva Skafte Jensen. Med på telefon er Birthe Neumann, som fortæller om hendes version af Blixens karakteristiske sprog.
8/20/2021 • 56 minutes, 8 seconds
Onsdag 18. aug. 2021
Danmark er blevet et sprogligt geni fattigere med Yahya Hassans alt for tidlige bortgang. Vi taler om hvilket sprog han efterlader sig. Derudover ser vi endnu engang nærmere på coronakrisens sprog og retorik. Denne gang er det Udenrigsminister Jeppe Kofoed, der bliver tager under kærlig behandling.
8/18/2021 • 57 minutes, 6 seconds
Lyden af det danske sprog
Vi skriver ét, men siger noget andet. I ugens afsnit af Klog På Sprog kommer lydene i sproget under lup, når vi undersøger udtalen af dansk. Hvor mange forskellige E-lyde skal man lære, når man skal lære dansk, og hvor i munden skal tungen ligge, når man siger hindbær? Og hvorfor lyder det anderledes, når man læser "en af dem, der tit red med fane" op baglæns?
Ugens gæster er Marie Maegaard og Jan Heegård, som er medforfattere til bogen 'Udtalt', hjælper os med at udpensle sprogets mange lydfacetter. Og så får vi besøg af Anders Basby, danskunderviser på sprogskolen UC Plus, som fortæller om, hvordan udlændinge lærer dansk. Med på telefon har vi Ardashir Sulaiman, som, efter blot at have boet i Danmark i fem år, er dimitteret fra gymnasiet med et gennemsnit på 11,6.
8/13/2021 • 56 minutes, 11 seconds
Litteraturen kryber ind i kroppen - boganbefalinger til din sommerferie
Intenst sprog i litteratur kan føles som en rus der ikke forlader én, ord der bosætter sig i cellerne og løber med blodet. Hvad er det i sproget der vækker disse følelser? Litteraturkritikerne Kamilla Löfström fra Information og Lars Bukdahl fra Weekendavisen kortlægger ordenes magt og hjælper dig med hvilken litteratur du skal kaste dig over i ferien sammen med seniorredaktør Lars Trap-Jensen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Forfatter Ida Marie Hede er med på en telefonforbindelse.
Vært: Adrian Hughes.
Litteratur: Indtil vanvid, indtil døden af Kirsten Thorup (05.40), Mit smykkeskrin af Ursula Andkjær Olsen (16.30), Penge på lommen af Asta Olivia Nordenhof (28.25), Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer af Ida Marie Hede (36.20), den morgen jeg tilfældigvis ikke var et insekt i september af Marianne Larsen (49:00)
7/2/2021 • 56 minutes, 22 seconds
På sporet af Proust
Ét værk i 13 bind, sætninger der knopskyder over flere sider og mere end 100 år på bagen. Har du din sommerferielitteratur klar? D. 10. juli ville den verdensberømte Marcel Proust være fyldt 150 år, og i den anledning tager vi sprogluppen over klassikeren "På sporet af den tabte tid" og undersøger hvorfor den har ry for at være så vanskelig. Proust-kenderne Madame Nielsen og Neal Ashley Conrad guider os igennem bøgerne og seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Henrik Lorentzen giver den fransksproglige kontekst.
Vært: Adrian Hughes.
6/25/2021 • 56 minutes, 3 seconds
Kære mor har mange navne
Husmor, papmor, Madonna. Hvordan er moderfiguren blevet talt om gennem tiden? Siger betegnelserne hvad de skal eller skal vores sprog om moderskabet opdateres? Forfatterne Olga Ravn og Pia Fris Laneth har på hver deres måde beskæftiget sig med moderfiguren gennem historien, og tager os med moderlig omsorg i hånden og giver os et sproglig tilbageblik på mødrene. Seniorforsker ved Dansk Sprognævn Eva Skafte Jensen kortlægger moderens indpas i sproget.
Vært: Adrian Hughes.
6/18/2021 • 56 minutes, 14 seconds
Er du en sprogsnob?
Punktum er yt og komma er svært. Der hersker nogle klare holdninger for hvordan vi bruger sproget og hvordan vi skriver det, men er det så let at bestemme hvad der er rigtigt og forkert? Gæsterne i dagens udsendelse er to passionerede tegnsættere og forfattere Niels Brunse og Jeppe Krogsgaard Christensen som har deres egne fortolkninger af kommaet. Seniorredaktør ved Dansk Sprognævn Eva Skafte Jensen gør os klogere på retskrivningsreglerne og vært Adrian Hughes lærer (måske) at sætte komma. Forlægger og oversætter Arild Batzer og krimiforfatter Anna Grue er med på en telefonforbindelse.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
6/11/2021 • 56 minutes, 8 seconds
Grundloven er et fortolkningsspørgsmål
"Konge" nævnes 47 gange og "demokrati" 0 gange. Grundlovens sprog er uddateret og kræver i højere grad fortolkning når vi læser den med det moderne samfunds briller på. Alligevel er den fundamentet for demokratiet og vores frihedsrettigheder, men hvordan skal det forstås når det er op til fortolkning? Vi taler med advokat og tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen, konsulent i Dansk Industri, næstformand for Radikale Venstre og styrelsesmedlem i DUF Clara Halvorsen og seniorredaktør ved Det danske Sprog og Litteraturselskab Henrik Lorentzen.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
6/4/2021 • 56 minutes, 17 seconds
Benny Andersen er ikke det værste man har
Benny Andersen er den højtelskede digter af folket, men litteraturforskerne har gennem tiden ikke udvist samme begejstring. Bennys uprætentiøse tilgang til digtning taler sit eget sprog, og vi har i dagens anledning inviteret litteraturhistoriker, mag.art. og lektor i dansk på KU Erik Skyum-Nielsen sammen med Thomas Bredsdorff, litteraturforsker og professor emeritus fra KU til at diskutere Bennys betydning i litteraturen. Seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Henrik Lorentzen holder sprogfanen højt mens vært Adrian Hughes stiller spørgsmålene.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
5/28/2021 • 56 minutes, 14 seconds
Kan du høre hvad de siger?
Mumleri og dårlig artikulation er hvad skuespillerne bliver beskyldt for i moderne dansk drama, men er det fordi vi taler mere utydeligt i dag eller handler det om et generationsskifte? Marie Vinter Clausen er kandidatstuderende i retorik på KU og har beskæftiget sig med mumlen i dansk fiktion, sammen med sprogforsker og ph.d. i udtalesjusk Ruben Schactenhaufen og skuespiller Camilla Bendix af- og bekræfter de myterne om dårlig udtale i dansk film og TV-fiktion.
Skuespiller Ghita Nørby og instruktør af TV-serien Limboland Rikke Louise Schjødt byder ind fra telefonen.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
5/21/2021 • 56 minutes, 15 seconds
Gadens hær: Dommedagen er nær!
Aktivister er kendt for at føre en hård retorik, men hvordan når man kompromisser når man er kompromisløs? Hvordan aktiverer og mobiliserer man borgere til en hær på gaden og hvordan åbenbarer man andre for lyset man selv har set? I dagens udgave tager vi på workshop og lærer at tale aktivismens sprog med instruktør Phie Ambo, lektor i retorik Kristine Marie Berg og seniorforsker ved Dansk Sprognævn Eva Skafte Jensen. Medstifter af Den Grønne Studenterbevægelse Esther Kjeldahl er med på en telefonforbindelse.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]
5/14/2021 • 56 minutes, 12 seconds
Hack din hjerne og kroppens sprog
Hvad siger vi når vi slet ikke siger noget? Vores kropssprog er en konstant kommunikerende maskine, og kan uønsket afsløre os. Vi tager fat i kroppens ordbog i dag sammen med ekspert i kropssprog Jesper Bergstrøm TV- og radio-værtscoach og medietræner Tina Bilsbo, sprogkonsulent Sabine Kirchmeier og vært Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
5/7/2021 • 56 minutes, 14 seconds
KÆMP MOD ARBEJDSGIVERNES TYRANNI!
Hvilket sprog taler nutidens socialister? Fra en hårdfør krigsretorik til en mere kompromissøgende tilgang, undersøger vi socialismens sprog. Pelle Dragsted fra Enhedslisten er i studiet sammen med europarlamentariker og medlem af SF Margrete Auken, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Henrik Lorentzen og vært Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
4/30/2021 • 56 minutes, 15 seconds
Er den giftige mandighed på vej i graven?
#textmewhenyougethome bliver af nogen set som en anklage mod alle mænd. Når mænd vokser op med ord som "mand dig op" og "tøsedreng", hvilket sprog udvikler de så? Er vi med til at fastholde drenge og mænd i gammeldags stereotyper? Projektkoordinator ved DareGender Johan Weltzer-Jensen, formand for Dansk Mandesamfund Alexander Andersson og på en telefonforbindelse Jacob Graack, lektor på pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole gør os klogere på hvad der er op og ned i maskulinitetens verden i dag i selskab med Lars Trap Jensen seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og vært Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
4/23/2021 • 56 minutes, 9 seconds
Dronning Margrethe støver sproget af i fødselsdagsinterview
"Jeg prøver at finde et friskt udtryk, så der ikke er støv på de ord, man kommer med". Sådan siger Dronning Margrethe om sit sprog i et interview til Klog på Sprog i anledning af Dronningens 81-års fødselsdag. Dronningens sprog har gennem årene været exceptionelt nuanceret og idérigt, hvilket bevises i lydklip og samtale mellem Adrian Hughes og Majestæten.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
(Sendt første gang 16. april 2021).
4/16/2021 • 57 minutes, 10 seconds
Videnskabens sprog oversat for bodegavirologer
Hvordan forklarer man en virus og hvorfor hedder det covid-19? Ordene "britisk mutation" lukker lufthavne, men hvad forstår vi ved det videnskabelige sprog? Det er videnskabsjournalist og forfatter Lone Frank og lektor i medicinsk humaniora ved Medicinsk Museion Adam Bencard klar til at fortælle mere om i selskab med direktør for Dansk Sprognævn Thomas Hestbæk Andersen og vært Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
4/9/2021 • 56 minutes, 11 seconds
Når sorgen træder ud af skyggen
"Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage - Carls bog" er Naja Marie Aidts bog fra 2017 om hendes søns pludselige død, hvor hun oplevede at sproget blev meningsløst. Hvilket sprog har vi når sorgens væsen er stumt? Forfatterinden har selskab af sorgforsker Mai-Britt Guldin og sprogkonsulent Sabine Kirchmeier.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
(Sendt første gang 2. april).
4/2/2021 • 55 minutes, 54 seconds
Chok i P1 studie!
To redaktører mødes og du gætter ikke hvad der SÅ sker! Tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen og nyhedsschef ved Berlingske Simon Andersen diskuterer det sprog, aviser og hjemmesider bruger for at lokke brugerne til. Seniorforsker ved Dansk Sprognævn Eva Skafte Jensen og vært Adrian Hughes er med til at gå i kødet på det sensationelle sprog!
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
3/26/2021 • 56 minutes, 6 seconds
Streetslang og sure muppets
Er det cringe når boomere bruger ord som "mate" og "wack"? Hvor dannet skal man være for at forstå ord som "veneration" og "herostratisk"? Satiriker og journalist Adnan Al-Adhami tager os igennem ungdomsordbogen med hjælp fra journalist Signe Molde, og sammen med to repræsentanter fra boomer-generationen seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Lars Trap-Jensen og vært Adrian Hughes afgrænser vi de sproglige generationskløfter.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
(Sendt første gang 19. marts).
3/19/2021 • 56 minutes, 16 seconds
Tom snak og pligtsludder i den offentlige forvaltning
Hvad har det af betydning om vi siger forsvarschef eller styrelseschef, kører vi et ordskuespil med kompetencer som "fleksibilitet", "mange bolde i luften" og hvordan opretholder vi autoriteten i sproget? Dagens udsendelse kigger nærmere på sproget i den offentlige forvaltning og hvad pseudoarbejde og pligtsludder er for noget. Vi bliver klogere på alt dette sammen med antropolog og forfatter Dennis Nørmark, foredragsholder og gæsteforsker ved CBS Leon Lerborg og seniorforsker ved Dansk Sprognævn Eva Skafte Jensen. Med på en telefonforbindelse er Niels Tønning, formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan sende dine sprogspørgsmål ind til os på [email protected].
3/12/2021 • 56 minutes, 43 seconds
Profit på jysk
De jyske bonderøve og de storsnudede københavnere. Hvilke stereotyper knytter sig til jyder og hvad har de af betydning? Hvordan kan det fremhæves strategisk i politik eller på markedet? Vi bliver klogere på sproget om jyder i dag, hvor vi med os i studiet har dialektforsker ved Københavns Universitet Malene Monka og fra studiet i Århus kulturredaktør ved Jyllands-Posten Louise Pettersson og lektor ved Peter Skautrup Centret for Jysk Dialektforskning ved Aarhus Universitet Inger Schoonderbeek Hansen. Med på en telefonforbindelse har vi Carl-Erik Stubkjær, medie og event-manager ved JYSK.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan sende dine sprogspørgsmål ind til os på [email protected].
3/5/2021 • 56 minutes, 11 seconds
Kim Larsens sprogskat
Kim Larsen er kendt for sine socialrealistiske tekster der op igennem årene er sunget og citeret af vidt og mange. Hans musik bliver nydt på tværs af generationer, og Klog på Sprog tager dig med på en gennemgang af det sprog der har døbt ham Danmarks nationalskjald. Dagens Kim Larsen-eksperter består af forfatter af bogen Kim Larsen - et livs sange Erik Jensen, sanger i Gasoline Line Münster-Swendsen og seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Henrik Lorentzen.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
(Sendt første gang 26. februar).
2/26/2021 • 55 minutes, 48 seconds
Kolonialismens aftryk i sproget
Har du nogensinde tænkt over hvorfor det hedder en kolonialvare eller en kinamands chance? I dagens udsendelse går vi tilbage i tiden og kigger på hvilke levn fra fortiden vi finder i nutidens sprog, hvilke ord og diskurser der stammer fra dengang vi var en kolonimagt. Med os i studiet er: Adjunkt ved AAU i København og diskriminationsforsker Mira C. Skadegård, aktivist og underviser i anti-racisme Micha Oh og seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Lars Trap-Jensen. Med på en telefonforbindelse er historiker på Saxo-instituttet ved KU Gunvor Simonsen og overinspektør og seniorforsker ved Statens Museum for Kunst Dorthe Aagesen.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
2/19/2021 • 56 minutes, 11 seconds
Sukkersnak og sliksprog
Slik, godter og guf - kært barn har mange navne. I dagens udsendelse bevæger vi os inden for i slikbutikken og stikker vores sultne fingre ned i slikindustriens sproglige virkemidler: Hvorfor hedder det Hundeprutter og hvorfor siger man ikke fugtig kælder om matadormix som man gør om vin? Panelet af slikeksperter består af lingvist og ejer af slikleksikon.org Katrine Thielke, kok og madkonsulent Rasmus Bredahl, filminstruktør Søren Fauli og sprogekspert og seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Henrik Lorentzen, og med på en telefonforbindelse er stifter af Bonbon og Spangsberg Chokolade
Michael Spangsberg.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
2/12/2021 • 55 minutes, 58 seconds
Køn og kønsbetegnelser
Hvordan navigerer man i LGBT+' vokabularium, har du styr på pronominerne og hvordan de bøjes eller er du måske forvirret over hele den snak om hvordan man skal snakke? Klog på Sprog bliver i denne udsendelse taget i hånden af projektleder ved LGBT+
Alex Delamare, sekretariatschef ved LGBT+ Susanne Branner, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Sanni Nimb og med på telefon er feminist, og repræsentant for Kvindegruppen bag underskriftsindsamlingen "Nej til at ændre navn på Kvindemuseet", Jeanne Toxværd.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
2/5/2021 • 56 minutes, 8 seconds
Danmarks sproglige spor i Grønland
Hvordan tager det danske sprog form i Grønland, og hvilken rolle har det spillet igennem årene? Hvad er grønlændernes forhold til dansk i dag, og hvad kan de bruge det til? Vi taler med lektor i eskimologi og arktiske studier ved KU Naja Blytmann Trondhjem, politiker og formand for Folketingets Grønlandsudvalg Aki-Matilda Høegh-Dam, forfatter Iben Mondrup og Lars Trap-Jensen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
1/29/2021 • 56 minutes, 6 seconds
Trumpismens sprog
Den nu forhenværende præsident Trump kan på mange måder siges at have skabt en ny æra for kommunikationen - skal sproget der er opstået med Trump med det næste fly til Florida eller er det kommet for at blive? Vi bliver klogere med journalist Kirstine Biltoft-Knudsen, retoriker Lisa Storm Villadsen, sprogekspert og seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Henrik Lorentzen og med os på en telefonforbindelse stifter af Help PR & Kommunikation Mads Byder.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
1/22/2021 • 56 minutes, 2 seconds
Lydenes værdier og variationer
Hvilke værdier knytter sig til hvilke lyde og med hvilken effekt? Dagens udsendelse kortlægger hvordan forskellige lyde, vokaler og konsonanter bidrager til et helhedsindtryk i litteraturen, bilnavne og oversættelse af Shakespeare. Vi lægger hovederne i blød med forfatter og rektor på Forfatterskolen Ursula Andkjær Olsen, lektor i retorik på KU Hanne Smith Pedersen, oversætter Niels Brunse og sprogekspert fra Dansk Sprognævn Eva Skafte Jensen.
Vært Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
1/15/2021 • 56 minutes, 5 seconds
Søfartsnationens sproglige anker i Danmark i dag
Bølgerne går højt i dagens udsendelse hvor vi lægger fra kaj for at kortlægge hvilke udtryk der stammer fra dengang vi i stor stil drog ud på de syv verdenshave. Vi holder dampen oppe med søfartssprogets kaptajner:
Direktør for M/S Museet for Søfart Ulla Tofte, forfatter Carsten Jensen og sprogekspert Sabine Kirchmeier, fhv. direktør for Dansk Sprognævn.
Jeres vært er Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
1/8/2021 • 56 minutes, 4 seconds
Året der gik med sproglige briller
På denne absolut første dag af 2021 benytter vi muligheden for at kigge tilbage på det forgange år. Vi skal kigge på de begivenheder der definerede 2020 - igennem sproglige briller. Det gør vi med Ingrid Buch fra TV2Nord, Lea Korsgaard fra Zetland og Lars Trap-Jensen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Jeres vært er Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
1/1/2021 • 56 minutes, 17 seconds
Julehygge med ATS og Ordkløveren
I dagens udgave af Klog på Sprog skal du ikke gøre andet, end at læne dig tilbage og fordøje gårsdagens strabadser. I dag er du nemlig i selskab med ord-ekvilibristerne Ole Rasmussen og Gorm Vølver og ordkløveren Line Pedersen. De vil sammen tage dig igennem ATS' fantastiske sprogunivers, Kåre Quists overleveringer og andre sproglige finurligheder.
Vært: Adrian Hughes.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
12/25/2020 • 57 minutes, 16 seconds
Årets ord 2020
2020 lakker mod enden og traditionen tro kårer vi årets ord. I år har vi fundet på og brugt mange ord, vi i 2019 aldrig havde forestillet os vi ville komme i nærheden af. Sammen med Dansk Sprognævn, Anna Libak og Mette-Marie Nørlev kigger vi tilbage på de ord, der har domineret vores ordforråd i 2020 - og kårer årets ord 2020! Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected].
Vært: Adrian Hughes.
12/18/2020 • 56 minutes, 31 seconds
Shu-Bi-Duas særlige sprog
Vuffelivov, Stærk tobak og Hvalen Hvalborg - vi kender dem alle, og vi har alle et forhold til Shu-Bi-Duas kæmpe sangkatalog. Men har du nogensinde dykket helt ned i de sproglige fænomener, som Shu-Bi-Dua igennem årene har leveret? Det gør vi i dag i Klog på Sprog! Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]. Vært Adrian Hughes.
12/11/2020 • 56 minutes, 8 seconds
Kancelli-sprog og bureaukratiske formuleringer
Får du sommetider breve og beskeder i E-boks, der ikke er til at forstå? Synes du også, at det er svært at regne ud, hvorfor det er en opfordring og ikke en ordre, når Mette Frederiksen siger, at alle mink skal aflives? Og tager du også dig selv i at sige såfremt i stedet for hvis eller samtlige i stedet for alle? Så er du ikke alene. I dag i Klog på Sprog taler vi om, hvorfor vi selv og politikkere bruger det indviklede kancelli-sprog, selvom det er svært at forstå.
Medvirkende: Huxi Bach, journalist og satiriker, Per Helge Sørensen, fhv. embedsmand og historiefortæller og Eva Skafte Jensen, Seniorforsker Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
12/4/2020 • 56 minutes
Økonomiens sprog
Økonomi er et tema, som kun de færreste kan komme udenom i dagens Danmark. Alligevel er det, for det fleste af os, et helt fremmed sprog at navigere i. Hvad betyder det, at der er negativ rente på indlånskonti, og hvornår har du sidst omprioriteret dit lån? Er det nemmere, hvis vi snakker om bidder af kager eller skuder på kurs mod afgrunden? Det undersøger vi i dagens udgave af Klog på Sprog, når vi kigger nærmere på økonomiens sprog og metaforer.
Medvirkende: Lars Rhode, nationalbankdirektør, Casper Schrøder, økonomikorrespondent på DR og Sabine Kirchmeier, fhv. direktør for Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
11/27/2020 • 56 minutes, 10 seconds
Er Mette Frederiksen populist?
Du har helt sikkert hørt Mette Frederiksen snakke på et eller andet tidspunkt i løbet af 2020. Men hvilke retoriske kneb benytter Mette Frederiksen sig egentlig af, når hun skal lukke landet ned, præsentere hjælpepakker og åbne folketinget? Det vil vores gæster hjælpe os med at besvare i dag. I dag undersøger vi, om Mette Frederiksens retorik er populistisk - både når det gælder tiden før og tiden med corona - og i så fald om det er en negativ ting.
Medvirkende: Jakob Esmann, cand.mag. i retorik, Villads Andersen, fhv. taleskriver for Mette Frederiksen, Thomas Hestbæk-Andersen, direktør Dansk Sprognævn. På telefon: Lisa Storm Villadsen, professor i Retorik ved KU.
Vært: Adrian Hughes.
11/20/2020 • 56 minutes, 8 seconds
Ordbøger og opslagsværker
Afspejler ordbogen det samfund vi lever i? Er et fjernsyn stadig kasseformet, og har et komfur noget at gøre med ild? Ordbøger og opslagsværker er vores adgang til en fælles forståelse af sproget - og måske også af verden. Men hvordan sikrer vi, at opslagsværkerne forholder sig neutralt og objektivt til det, de beskriver? I anledningen af opdateringen af Den Danske Ordbog d. 13/11 2020 inviterer Klog på Sprog dig med ind i opslagsværkernes maskinrum - og vi bliver klogere på hvordan opslagsværker og ordbøger redigeres i dag.
Medvirkende: Maria Bilde, redaktør og konsulent ved Den Store Danske, Sanni Nimb, seniorredaktør ved Det danske sprog- og litteraturselskab og Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det danske sprog- og litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
11/13/2020 • 56 minutes, 12 seconds
Kan et billede sige mere end 1000 ord?
Vi kommunikerer mere gennem billeder end nogensinde før. Vi gør det både med venner og med fremmede - for det tillader de sociale medier i dag. Men hvad kan billeder, som ord ikke kan? Kan et billede virkelig sige mere end 1000 ord? Og hvad sker der, hvis man kombinerer billedet med tekst og hashtags? Det finder vi ud af i dagens udgave af Klog På Sprog!
Medvirkende: Lisbeth Thorlacius, lektor i Visuel kommunikation, RUC, Morten Boeriis, Lektor i Visuel kommunikation, SDU og
Thomas Hestbæk-Andersen, Direktør for Dansk Sprognævn.
(Sendt første gang 6. november).
11/6/2020 • 55 minutes, 56 seconds
De skjulte kønsstereotyper
Forholdet mellem kønnene er ude i det største stormvejr siden kvindernes valgret i 1915. Vidnesbyrd om seksuelle krænkelser fyger gennem medielandskabet.
I dagens program ser vi på, hvordan hvordan den seneste Metoo bølge forsøger at gøre op med en underliggende antagelse om, at kvinder ikke har samme rettigheder som mænd, og hvordan kønsstereotyper og forskelsbehandling af kønnene er indlejret i vores sprog.
Medvirkende: Iben Hendel Philipsen - talsperson for den danske afdeling af Everyday Sexism Project, Marie Maegaard - forsker i sociolingvistik, Sabine Kirchmeier - sprogkonsulent og tidligere direktør i Dansk Sprognævn, Lisa Storm Villadsen - professor i retorik.
10/30/2020 • 55 minutes, 44 seconds
Når tegneserier oversættes
Mange opfatter tegneserier som fjolleri for børn, men Asterix, Tintin og Anders And har meget mere på hjerte end at jonglere med bautasten og glide i bananskræller. Derfor er det afgørende, hvordan de oversættes. Læn dig tilbage og bliv klog på oversættelser af tegneserier.
Medvirkende: Søren Vinterberg, oversætter, Niels Søndergaard, oversætter, Henrik Lorentzen, seniorforsker ved Det danske Sprog- og Litteraturselskab, François-Eric Grodin ,oversætter og Jokum Rohde, forfatter og dramatiker.
Vært: Adrian Hughes.
10/23/2020 • 55 minutes, 59 seconds
Skal mit barn blive to-sproget?
"Tak for mad, may I leave the table?" For et barn der vokser op i et tosproget hjem, er der intet usædvanligt i at blande to sprog i én sætning. Men hvordan påvirker det børns sprog at jonglere mellem et, to måske endda flere sprog? Mister de evner på det ene, fordi de bruger energi på et andet? I dag bliver vi klogere på tosprogethed!
Medvirkende: Saeid Imanilasaki, far til to-sproget datter - Anders Højen, forsker i to-sprogethed - Sabine Kirchmeier, sprogkonsulent og tidl. dir for Dansk Sprognævn og Navid Ghobishi, tidl. pædagog i sprogklasse ved Lille Værløse Skole.
Vært Adrian Hughes.
10/16/2020 • 56 minutes, 1 second
Gamer sprog
Alle gamer, eller alle kender én der gamer. Altså spiller computerspil. Men hvordan snakker man med hinanden, når man spiller computerspil? Og kan udbyttet af et computerspil overhovedet måle sig med den livserfaring og -oplysning, man kan få gennem litteratur?
I denne uge udkom en ny gamer-ordbog, så vi stiller skarpt på, hvordan gamere kommunikerer med hinanden.
Medvirkende:
Sara Sadiq Frost, journalist, TV- Radio- og Youtube-vært.
Tobias Cadin Borup, Forfatter og pædagog.
Lars Trap-Jensen, Redaktør Den Danske Ordbog.
Vært: Adrian Hughes.
10/9/2020 • 55 minutes, 56 seconds
Hvordan skriver man til børn?
Hvad kan man skrive børnebøger om? Kan man fx skrive om døden, skilsmisser og familiemønstre? Der findes børnebøger om alt. Men i hvilket sprog skal man skrive dem?
I dag ser vi på hvad bøger til børn handler om og hvilket sprog de bliver skrevet i.
Medvirkende: Kim Fupz Aakeson, forfatter. Gro Johanne Vase, børne- og ungdomsbogsanmelder. Henrik Lorentzen, Redaktør Den Danske Ordbog.
Vært Adrian Hughes.
10/2/2020 • 55 minutes, 50 seconds
Kan naturen menneskeliggøres?
Når vi skal forstå naturen har vi en tendens til at give dyr og planter menneskelige egenskaber. Antropomorfisme, altså at man giver dyrene en menneskelig form, er et værktøj naturformidlere ofte griber til, men hvornår går der for meget Disney i den?
Det er en af de sproglige overvejelser naturformidlere gør sig, når de skal fortælle om den natur, der omgiver os alle sammen.
Medvirkende: Vicky Knudsen, biolog. Sebastian Klein, TV-vært og naturformidler. Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprogn ævn.
Vært Adrian Hughes.
9/25/2020 • 56 minutes, 6 seconds
Hvordan aflives sexistisk sprog?
Skeletterne vælter ud af skabet og den danske mediebranche må i den grad gribe i egen barm når det drejer sig om sexisme på arbejdspladsen. Adskillige kvinder står nu frem med historier om en kultur, hvor upassende sprog er en fasttømret del af at gå på job. Klog på Sprog tager debatten om hvordan vi kommer det sexistiske sprog til livs. Medvirkende: Lene Stavngaard, National chef Sex & samfund. Katrine Blauenfeldt, blogger. Lars Trap-Jensen, redaktør Den Danske Ordbog.
Vært: Adrian Hughes.
9/18/2020 • 56 minutes, 6 seconds
Demens udtrykt i sproget?
Dagens program handler om hvad demens gør ved vores sprog. Thomas Bredsdorff har skrevet bogen "Tøsne og Forsytia" om sin afdøde hustrus forløb med Alzheimers. Sammen med hjerneforsker og radiovært Peter Lund Madsen taler vi om, hvordan sproget forandres hos demente og hvordan man bedst kommunikerer som pårørende.
Medvirkende: Thomas Bredsdorff, Forfatter. Peter Lund Madsen, Hjerneforsker. Lars Trap-Jensen, Redaktør Den Danske Ordbog.
Vært: Adrian Hughes.
(Sendt første gang 11. september 2020).
9/11/2020 • 56 minutes, 6 seconds
Memes
Hvis du har en telefon eller en internetforbindelse er du helt sikkert stødt på fænomenet "memes", der kort fortalt kan beskrives som en lille fortælling bestående af et billede i samspil med en kort tekst. I dag ser vi på hvad memes kan og hvordan de bliver brugt til at kommunikere i en digital virkelighed.
Medvirkende: Maya Tekeli, Journalist, Frederik Kulager, Journalist, Henrik Lorentzen, Redaktør Den Danske Ordbog.
Vært: Adrian Hughes.
9/4/2020 • 56 minutes, 6 seconds
Fredag 28. aug. 2020
Var Karen Blixen racist eller var hun ikke? På Rungstedlund overvejer forfatterindens museum hvordan det skal præsentere den hovedrige hvide kvinde, som havde en farm i Afrika med tusindvis af ansatte. Overalt i landet overvejer historikere hvilke ord, der må bruges om fortiden. De overvejelser får vi indblik i dag!
Medvirkende: Hans Erik Havsteen, Historiker, Anders Olling, Journalist og Henrik Lorentzen, Redaktør Den Danske Ordbog.
8/28/2020 • 56 minutes, 5 seconds
Fredag 14. aug. 2020
Sproget om bæredygtighed påvirker de valg vi træffer hver eneste dag. Både i supermarkedet, på arbejdet, i boligen og ved affaldscontainerne. Samtidig kæmper både politikere og firmaer om at være grøn, grønnere, grønnest når de kommunikerer til danskerne. Vi manøvrer i junglen mellem varm luft og reel bæredygtighed.
Medvirkende: Maria Reumert Gjerding, Formand for Danmarks Naturfredningsforening. Heidi von Bülow, stifter af Maistic bio group. Thomas Hestbæk Andersen, Direktør fir Dansk Sprognævn.
8/14/2020 • 56 minutes, 5 seconds
Fredag 7. aug. 2020
Ord som Boomer og Generation Snowflake er på vej ind i det danske sprog, men hvad gør det egentlig for mødet mellem generationer, at vi bruger sådan nogle ord om hinanden? Vi taler med en repræsentant for hver af de to generationer om hvordan vi taler med og om hinanden.
Medvirkende: Mette-Marie Nørlev, Debattør. Anna Libak, Journalist. Eva Skafte Jensen, Sprogforsker.
Vært: Adrian Hughes.
8/7/2020 • 57 minutes
Fredag 26. jun. 2020
Hvorfor er det danske sprog så latterligt? Standupkomikerne Mads Holm og Thomas Hartmann har begge beskæftiget sig med det sjove ved sproget på scenen. Vi taler om, hvordan man gør grammatik til komik.
Medvirkende: Mads Holm, komiker, Thomas Hartmann, komiker og Sabine Kirchmeier, sprogkonsulent.
Vært: Adrian Hughes.
6/26/2020 • 56 minutes, 5 seconds
Fredag 19. jun. 2020
De to Jellingesten er nogle af de største nationalklenodier vi har, men det er langt de færreste danskere, der er i stand til at læse de runer, der pryder dem. Vi taler med to af dem, der ved allermest om vikingernes sprog og finder ud af om vi stadig taler det i dag.
Medvirkende: Rikke Steenholt Olesen, Lektor i sprog ved Københavns Universitet. Lisbeth Imer, Seniorforsker og runolog ved Nationalmuseet. Sabine Kirchmeier, Sprogkonsulent.
Vært Adrian Hughes.
6/19/2020 • 56 minutes, 6 seconds
Fredag 12. jun. 2020
Ord som "Baldret", "Buff" og "Hakket" er netop kommet med i ordbogen Nye Ord i Dansk, der har hentet dem fra realityprogrammet Ex on the Beach. Dansk Sprognævn har nemlig nærstuderet programmet for at få indblik i autentisk ungdomssprog. Vi taler med både Dansk Sprognævn og deltagere i reality-showet.
Medvirkende: Marianne Rathje, Dansk Sprognævn.
Sidsel Borg, deltager i Ex on the beach.
Henrik Lorentzen, redaktør Den Danske Ordbog.
Vært Adrian Hughes.
6/12/2020 • 56 minutes, 6 seconds
Fredag 5. jun. 2020
Vi snakker ofte om indvandrersprog i Danmark, men hvad sker der egentlig med det danske sprog, når vi udvandrer til andre dele af verden? I slutningen af 1800-tallet udvandrede en del danskere til Argentina og USA, og nogle af deres efterkommere taler stadig dansk den dag i dag. Klog på Sprog handler i dag om udvandrerdansk.
Medvirkende: Eva Skafte Jensen, Sprogforsker.
Søren Flott, Journalist og forfatter.
Joost Roger Robbe, Sprogforsker.
Anna Sofie Hartling, Sprogforsker.
6/5/2020 • 56 minutes, 7 seconds
Fredag 29. maj 2020
Vi har dem alle sammen, men vi vælger dem sjældent selv. Nogle elsker dem, hader dem, vænner sig til dem eller vælger at skifte dem. Det drejer sig naturligvis om vores navne. Klog på Sprog handler i dag om hvor vigtige navne er for vores identitet, mode, generationsforskelle og sociale stereotyper.
Medvirkende: Katrine Kehlet Bechsgaard, Navneforsker.
Eva Skafte Jensen, Sprogforsker.
Anna Thygesen, Kommunikationsekspert.
5/29/2020 • 56 minutes, 7 seconds
Fredag 22. maj 2020
De fleste indbyggere i Danmark har et forhold til Bibelen, uanset om de tror eller ej. Der er intet nyt under solen, størst af alt er kærligheden, lad de små børn komme til mig. Vi citerer mere eller mindre ordret bibelen i mange af livets gøremål. Midt i marts 2020 udkom Bibelselskabets nye samlede udgave af det gamle og det nye testamente, som det kalder "aftaler". Mange læsere synes at deres barndoms bibel er den rigtige, skønt ingen ønsker Christian III's bibel fra 1550 tilbage. Hvad er den mest rigtige bibel og hvordan omskriver man så følsom en tekst som Bibelen? Bibelselskabets Birgitte Stoklund Larsen og ledende redaktør ved Det danske sprog- og litteraturselskab Lars Trap-Jensen er gæst hos Adrian Hughes.
5/22/2020 • 56 minutes, 7 seconds
Fredag 15. maj 2020
Hvordan taler politiske leder til hinanden under coronakrisen? I går aftes transmitterede DR1 og TV2 sammen partilederdebat om, hvordan Danmark får lukket op under den fortsatte coronatrussel. Klog på Sprog taler med Ekstra Bladets politiske redaktør Henrik Qvortrup om politikerens retoriske dagsform, og programmet undersøger også behandlersprog ved de såkaldte "børnefaglige undersøgelser" på baggrund af en grum sag om mistanker på Fanø.
5/15/2020 • 54 minutes, 22 seconds
Fredag 1. maj 2020
Virusinfektioner behøver ikke at være kære for at have mange navne. Faktisk bliver der både forsket og udgivet retningslinjer for sprog om sygdom. Programmet i dag handler om sygdomsnavne og så ser vi også på en Corona-ordbog.