Podcasten som tar upp frågor om allt i från barnlöshet och IVF till adoption och äggdonation.
Avsnitt 105 - Andrea, Elin och Bumpy app. Om nästan omöjlig infertilitet och om att starta bolag för att stötta andra
När man trodde att man hört de svåraste och mest omöjliga berättelser blir man varse att så var inte fallet när man hör Elin och Andrea. I det här avsnittet får ni ta del av hur två kvinnor kämpat så länge, till viss del livslångt, för att få barn. De har vänt sin kamp till stöd för andra och startade därför Bumpy app, en digital hjälp att hitta rätt fertilitetsklinik i och utanför Sverige. Både Elin och Andrea har gått igenom olika behandlingar och valt vägar som är mer och mindre ovanliga. I det här avsnittet ger de er sina livsberättelser. Lyssna och missa inte Bumpy app, här har ni stöd i djungeln flera av er kanske famlar runt i. Lycka till Elin och Andrea och stort tack att ni kom till oss. Lycka också till alla ni nya och gamla Bumpy app-vänner!
9/3/2024 • 1 hour, 1 minute, 56 seconds
Avsnitt 104 - Att leva på hoppet och att de nedfrysta spermierna ska räcka.
Anledningarna till ofrivillig barnlöshet är så många. Ibland är barnlösheten en konsekvens av något annat i livet. Som en bitter eftersmak av en en tid när man plötsligt slutade ta livet för givet. När man fått livet åter ska man både vara glad att man är på andra sidan å andra sidan börjar kampen och sorgen för nästa etapp i livet; föräldraskapet. Här möter ni Sofia och Filip och får ta del av deras berättelse upp och ner i livets dalar i kampen om livet. En berättelse om när cancer sätter stopp och ger familjeplaneringen många utmaningar. Tack för att ni kom och delade med er till oss och våra lyssnare🙏 #ivfpodden #ivf #ofrivilligbarnlöshet #manligfaktor #cancer
4/15/2024 • 1 hour, 13 minutes, 22 seconds
Avsnitt 103 - Frida Blom och boken Saker jag lärt mig om sorg
När Frida släppte sin debutroman under våren 2023 blev boken läst och recenserad av alla stora tidningar och kritikerna blev tydligt imponerade och väldigt rörda. Med känslorna så nära har Frida skrivit som sin egen barnlängtan, om åren av längtan, försök och sorg. Med oss i studion berättar Frida om sin resa och om sitt författarskap. Om skrivandet som en form av bearbetning. Här har ni ett avsnitt man inte bör missa! Frida är berättaren med närvaron, lika fint i tal som i skrift. Tack Frida för att du kom till oss och för att du delar din berättelse! Tack även till Merck som hjälper oss att öka kunskaperna om kvinnohälsa!
2/21/2024 • 1 hour, 6 minutes, 55 seconds
Avsnitt 102 - Allt man behöver veta om PGT-A och att göra IVF i Finland
En tur över Östersjön och vi befinner oss på en IVF-klinik i Helsingfors. Vi har åkt för att Träffa Merja och Jorge och ta reda på om IVF-behandlingarna i Finland skiljer sig från Sverige och vi har så klart siktet inställt på att lära oss allt om PGT-A. Efter en lunch med nästan hela kliniken så sitter vi tillsammans med Merja som ska berätta om hur hon som läkare arbetar. Vi är såklart intresserade över att höra allt! Merja berättar om utredningar, behandlingar, förhållning till faktorer som ålder och vikt. Eftersom man i Finland kan erbjuda sina patienter möjlighet att göra gentestning som kallas PGT-A, något som än så länge inte är tillåtet i Sverige, så har man på kliniken arbetat upp en vana att hjälpa svenska patienter. Vi är givetvis så nyfikna på hur arbetet med PGT-A och ingen kunde vara bättre än Jorge att berätta! Här finns allt om hur behandlingen går till, när den kan vara ett hjälpmedel och hur hela processen ser ut. Jorge reder även ut svagheterna med analysen och vi pratar om för vilka PGT-A skulle kunna vara en hjälp. Missa inte det här avsnittet om ni vill lära mer om PGT-A och hur det är att göra IVF i Finland. Visste ni att FInland har gett generöst regelverk där alla är välkomna att göra behandling, oavsett familjekonstellation och PGT-A är en möjlighet gör den som önskar! Vi skickar ett stort tack till hela Felicitas i Helsingfors och givet ett extra applåd till Merja och Jorge! Även tack till Gedeon Richter som hjälper oss att öka kunskaperna om fertilitet!
1/24/2024 • 36 minutes, 4 seconds
Avsnitt 101 - Konferens i Italien med fokus på sjuksköterskor och barnmorskor på Europas ivfkliniker!
När vi åker till Baveno norr om Milano är det fullt med sjuksköterskor och barnmorskor från ivfkliniker runt om i Europa som är deltagare. Med det i fokus åker halva ivfpodden för att lyssna, lära och rapportera. Carolina är läkare och stannar hemma den här gången. Som ensam deltagare från podden tar Emma hjälp av många fantastiska sjuksköterskor att reflektera och lära. I avsnittet hör ni oss samtala och återberätta om konferensens breda och gedigna innehåll! Tack till er underbara medverkande i det här avsnittet! Era reflektioner ger lyssnarna en rättvis och träffsäker bild av vad vi lärt oss och visar så tydligt ert fina engagemang för jobbet! Dessutom, ett stort tack till Gedeon Richter som står bakom hela eventet och som ger oss den här möjligheten!
10/9/2023 • 1 hour, 7 minutes, 35 seconds
Avsnitt 100 - Vad händer med ägg och spermier på labbet?
Avsnitt #100 är äntligen här! Det firar vi genom att ägna hela avsnittet åt något av det viktigaste inom IVF; nämligen det som sker med ägg och spermier när de tas om hand på labbet. Hur tas spermierna hand om? Hur sker befruktningen och kan man veta om ett embryo har bra kvalitet eller inte? Frysning av embryon, hur går det till? Som tur är har vi med oss Livios lab.chef Aisling Ahlström och hon tar oss med på spermiernas och äggens resa till att bilda ett embryo. Stort tack till dig Aisling för att du kom till studion. Stort tack även till Merck som hjälper oss att öka kunskaperna om kvinnohälsa.
8/24/2023 • 52 minutes, 6 seconds
Avsnitt 99 - Hur gick det för Anna?
Under vintern 2022 gjorde Anna ivf och vi fick följa hennes behandling som lyckligt slutade med ett positivt graviditetstest! Vi skulle följa upp hennes graviditet och prata om hur det är att vänta barn efter en lång barnlängtan med alla de berg och dalar som man passerat på vägen till det efterlängtade barnet. Tyvärr fck vi ställa in inspelningen i slutet av Annas graviditet och här har vi nu äntligen fått chansen att över länk prata om allt. Vad hände och hur har allt gått? Många av er följer Annas ivfresa på instagram och kan svaret, ni andra får chansen här! Tack Anna för att du tog dig tid att prata med oss!
7/23/2023 • 33 minutes, 33 seconds
Avsnitt 98 - IVIRMA 2023 - #3 Hjälp ägget!
Lördagen har tillägnats lutealfasstöd och om olika perspektiv av upprepade misslyckade behandlingar. Det här är tredje och sista delen i vår avsnitts-trilogi från IVIRMA konference 2023 i Malaga. Sammanfattningar och begrundande samtal tillsammans med kollegor från andra ivfkliniker runt om i landet! IVI är en av världens största och äldsta IVF-koncerner och har idag 75 kliniker i 9 olika länder och har sitt ursprung och största fäste i Spanien. Vartannat år så genomför IVI en konferens, IVIRMA konference, och 2023 har de bjudit in alla i branschen till Malaga för att i tre dagar få ta del av forskningen runt fertilitet. Tack till Thomas Brodin, Åsa Rylander, Anna-Karin Lind och alla ni andra som delat med er av kunskaper och tankar! Stort tack även till Gedeon Richter för er vilja att skapa förståelse för ämnet och sprida kunskaperna kring infertilitet!
6/2/2023 • 22 minutes, 6 seconds
Avsnitt 97 - IVIRMA 2023 - #2 Endometrios och embryoimplantation
Fredagen på konferensen ägnades till forskning kring endometrios och om endometriet och embryoimplantation. Det här är andra delen i vår avsnitts-trilogi från IVIRMA konference 2023 i Malaga. Sammanfattningar och begrundande samtal tillsammans med kollegor från andra ivfkliniker runt om i landet! IVI är en av världens största och äldsta IVF-koncerner och har idag 75 kliniker i 9 olika länder och har sitt ursprung och största fäste i Spanien. Vartannat år så genomför IVI en konferens, IVIRMA konference, och 2023 har de bjudit in alla i branschen till Malaga för att i tre dagar få ta del av forskningen runt fertilitet. Tack till Thomas Brodin, Åsa Rylander, Anna-Karin Lind och alla ni andra som delat med er av kunskaper och tankar! Stort tack även till Gedeon Richter för er vilja att skapa förståelse för ämnet och sprida kunskaperna kring infertilitet!
6/2/2023 • 21 minutes, 14 seconds
Avsnitt 96 - IVIRMA 2023 - #1 Första dagen på konferensen!
Lutealfasstöd, dual stim - att stimulera ägg två gånger i samma cykel, att mäta och mer skräddarsydd progesteronet vid återföring och vården kring kvinnor som hamnat i ett tidigt klimakterium. Häng med i avsnittet så får ni en inblick i ny forskning i dessa områden! Det här är första delen i vår avsnitts-trilogi från IVIRMA konference 2023 i Malaga. Sammanfattningar och begrundande samtal tillsammans med kollegor från andra ivfkliniker runt om i landet! IVI är en av världens största och äldsta IVF-koncerner och har idag 75 kliniker i 9 olika länder och har sitt ursprung och största fäste i Spanien. Vartannat år så genomför IVI en konferens, IVIRMA konference, och 2023 har de bjudit in alla i branschen till Malaga för att i tre dagar få ta del av forskningen runt fertilitet. Tack till Thomas Brodin, Åsa Rylander, Anna-Karin Lind och alla ni andra som delat med er av kunskaper och tankar! Stort tack även till Gedeon Richter för er vilja att skapa förståelse för ämnet och sprida kunskaperna kring infertilitet!
6/2/2023 • 37 minutes, 43 seconds
Avsnitt 95 - ”Ska ni inte ha barn snart?”
Eller kanske -”Slappna av så blir du nog gravid snart”. Att omgivningen kan vara omtänksam och samtidigt taktlös skapar för många par som ofrivilligt kämpar för ett efterlängtat barn en enorm sorg. För att orka kan det vara bra att tänka lite i förväg på hur man vill bemöta andras frågor och kommentarer. Vi har träffat psykolog Stina Järvholm som hjälper oss att reda ut strategier och råd för både par och personer i behandling men också närstående. Hur kan man bemöta och stötta sin vän eller syster som man vet kämpar? Stina är psykolog på reproduktionsmedicinska enheten på Sahlgrenska och har i många år jobbat med fokus på ofrivillig barnlöshet. Tack snälla Stina för att du kommit till oss och delat med dig av dina erfarenheter! Stort tack även till Merck som hjälper oss att öka kunskaperna om kvinnohälsa.
4/11/2023 • 52 minutes, 16 seconds
Avsnitt 94 - Donorchild
Det var en gång ett par i en stad i Danmark som som så gärna ville ha ett barn. Åren gick och inget barn blev det förens den dagen då paret fick hjälp med spermiedonation på en ivfklinik! Graviditeten var så efterlängtad och paret lyckliga! På kliniken pratade man med paret om hur det var att få barn med en donation och läkarna informerade de blivande föräldrarna om att klokast vore att undanhålla informationen till barnet om det genetiska ursprunget. För det var på den tiden då man trodde att det var bäst för barnet. Men föräldrarna tänkte annorlunda ty deras övertygelse var att vara ärliga och öppna med sitt barn om sitt ursprung. Dessutom arbetade den blivande mamman som klinisk genetiker och hennes framtidsspaning sa henne att människor i framtiden lätt skulle kunna göra genetisk testning på sig själva. Barnet föddes och hennes historia blev en bok som föräldrarna gjorde om hur de längtat efter henne och hur hon blev till! Idag jobbar Emma själv på Cryos spermbank och hon har även skrivit en bok som heter Donorchild, the child of love. Emma finns också på instagram där hon kallar sig Donorchild och hennes mål är att bidra till ökade kunskaper om hur det är att växa upp som donatorbarn och stärka föräldrar, barn och vuxna, i samtalet kring spermie- och äggdonation. Här har vi Emma i studion och intervjun är en blandning av svenska och danska! De som tycker att danska är svårt så håll ut, i intervjun gör vi kontinuerligt översättning under samtalets gång! Stort tack till Emma för allt du bidrar med i sammanhang kring donation. Ett stort tack också till Gedeon Richter som bidrar till detta! Det finns ingen historia som är den andra lik i längtan efter ett barn. Varje berättelse är unik och situationen skiljer sig från par till par, precis som möjligheten att bli gravid. Kunskapen om fertilitet är generellt låg och många känner inte till hur kroppen fungerar och vilka möjligheter som finns. Det här avsnittet gör vi i samarbete med Gedeon Richter och deras initiativ Fertilitetskollen.com där både kvinnor och män kan lära sig mer om fertilitet.
3/1/2023 • 48 minutes, 35 seconds
Avsnitt 93 - Stina Järvholm om de psykologiska aspekterna av fertilitetsbehandling
Äntligen har vi fått chansen att träffa Stina Järvholm! Stina har jobbat nästan 20 år som psykolog på reproduktionsmedicinska enheten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och har där fingrarna med i många spel; i forskningsprojekt och undervisning och såklart på mottagning med bokade patienter. I det här avsnittet pratar vi om det psykologiska perspektivet av att vara patient på en fertilitetsklinik. Om de dubbla känslorna att äntligen få hjälp men sorgen i att inte lyckas på få barn på egen hand, om stressen runt känslorna kring behandlingen och prestationsångesten i att vilja förbättra oddsen. Stina hjälper oss att prata om hur man kan vända på sina tankar och om råd och tips för att orka med tiden som patient på en reproduktionsklinik. Tack Stina för ditt engagemang och för att du kom till oss i studion!
1/10/2023 • 39 minutes, 21 seconds
Avsnitt 92 - Cryos International, världens största spermiebank!
I så många år har par och ensamstående världen över fått hjälp att bilda familjer med spermier från Cryos International. Danmark har en lång historia av generöst lagverk kring spermiedonation och många danska män har genom åren donerat. Det medför en nyfikenhet såklart! Hur kommer det sig att just danska män vill donera och hur funkar det för en spermiebank att skicka donerade spermier världen över när lagverket är olika för varje land? Vi åkte till Danmark och till Århus för att träffa Susanne på Cryos som berättade allt för oss om deras arbete, om vilka som blir donatorer och varför just de lyckats! Under planeringen för vårt besök fick vi frågan om vi ville träffa Emma. Hennes föräldrar fick hjälp av en spermiedonator för att få just henne och hon är med oss här och berättar sin story! Stort tack till Susanne och Emma och alla på Cryos som gav oss chansen att få hälsa på! Tack till Gedeon Richter som gör det möjligt för oss att utforska världen ur ett fertilitetsperspektiv!
12/1/2022 • 35 minutes, 35 seconds
Avsnitt 91 - Enastående mamma - Pernillas berättelse om att få barn på egen hand
" Självklart hade jag velat ha barn i en tvåsamhet, men det är inte alltid saker och ting blir som man tänkt sig. Jag var tvungen till att ta ett beslut (mitt livs svåraste, men bästa beslut), den berömda biologiska klockan hade hunnit ifatt mig. Jag valde att försöka bli ensamstående mamma. " Så skriver Pernilla i brevet till förskolan där hennes son gick. Orsaken var att de andra barnen undrade, vem är pappan de aldrig sett eller ens hört talas om? Pernilla var en av talarna på en konferens om donation och vi blev golvade av hennes berättelse! Hon berättade om sin väg till att bli mamma på egen hand. En gripande berättelse om att tveka men våga hoppa! Pernilla har tagit ett beslut som många andra också kommer att tampas med. Längtan efter barn, avsaknad av en partner och en blivande pappa, en biologisk klocka som tickar. En kombination som många finner nästan omöjlig att få rätsida på. Pernilla har varit hos oss i studion och berättat om sin krokiga och svajiga väg till att bli mamma, enastående mamma! Hennes berättelse är för alla. Många står inför samma vägval. Andra har en vän, en syster eller en arbetskamrat som brottas med barnlängtan utan att ha en partner vid sin sida. Tack Pernilla för ditt mod och vilja att dela! Tack Gedeon Richter för att ni lyfter donation och alternativa vägar att bli förälder! Tack Elin för din berättarröst!
10/7/2022 • 50 minutes, 18 seconds
Avsnitt 90 - PCOS awareness month med Elisabet Stener-Victorin
September har blivit månaden när man lyfter PCOS extra! Såklart är inte vi senare än att vi också vill lyfta ämnet och därför har vi haft en av landets forskare inom området. Elisabet Stener-Victorin är från början fysioterapeut och har efter många års envist arbeteblivit professor och hennes huvudområde är PCOS. I det här avsnittet tar vi helhetsgrepp om PCOS. Vi pratar hormoner, risker och konsekvenser, orsaker och samband. Häng med genom samtalet som vi hoppas ska bredda kunskap och förståelse! Tack Elisabet för att du kom till studion och medverkade under din dyrbara tid! Vi och många kvinnor därute är oerhört tacksamma för din forskning och ihärdiga arbete!
9/13/2022 • 57 minutes, 37 seconds
Avsnitt 89 - Om donatorer och om paret, kvinnan och barnet. Vi pratar donation med Gunilla Sydsjö.
Gunilla Sydsjö har sedan många år jobbat på reproduktionsmedicin i Linköping och där ägnat många, många timmar åt donationsbehandlingar på olika vis. Mycket tid har gått till forskning och samtal med människor som både vill donera och som behöver donation. I det här avsnittet pratar vi om olika aspekter av just donation. Vem blir donator, hur pratar vi med paret om donation, hur pratar föräldrar i sin tur med barnet om dess genetiska ursprung och varför har vi åldersgränser för behandling med donerade ägg och spermier. Tack Gunilla för att du kommit till studion och delat med dig! Så viktiga frågor att stöta och blöta genom samtal och forskning på området! Tack Gedeon Richter för att ni är med oss i arbetet att öka kunskaperna om kvinnohälsa och fertilitet!
7/19/2022 • 1 hour, 1 minute, 1 second
Avsnitt 88 - ESHRE special #3 - sista dagen på ESHRE och vi syr ihop säcken
Tredje och sista dagen på ESHRE är här. Många har redan åkt hem och utställningarna packar ihop. I de olika föreläsningssalarna fortsätter dragningarna in i det sista. Vi har varit på föreläsningar och både spermiekvalitet och endometrios har stått även på dagens agenda. På många håll är det faktaspäckat och enormt detaljerat, inte sällan ganska svårt att hänga med! Forskningen inom infertilitet och embryologi är ju väldigt nischad och därmed inte alltid så lätt att hänga med i. När vi rundar av dagen lämnar vi Milano Congressi med flera erfarenheter rikare, både kunskapsmässigt men också upplevelsemässigt. För att inte glömma att vi även nu provat att rapportera direkt från en fertilitetskongress i världsomspännande mått! Att vara bland 10 000 personer som alla är här i samma syfte; ta del av ny forskning, får man ändå säga är en cool upplevelse! Vi tackar Dr Lena George som hjälpt oss att bevaka dragningar och presentera dem för oss! Vi tackar Gedeon Richter, Merck och Livio som med stor generositet försett oss med kongresskaffe och fantastiska kvällar med möjligheter att mingla och skapa band mellan kliniker och professioner! Vi tackar Erland Karling och Beppo som hjälp oss klippa material mitt i natten och publicera avsnitt i rekordfart! Vi tackar er som lyssnat och hoppas att ni känt den pulserande viljan i branschen att skapa ännu bättre chanser för er och ger alla möjlighet till evidensbaserad vård i världsklass!
7/6/2022 • 26 minutes, 3 seconds
Avsnitt 87 - ESHRE special #2 - ESHRE kör igång andra dagen och visar sin bästa sida!
Efter en späckad gårdag traskar vi nu in i kongresshallen för en ännu lika fantastisk dag! Idag har vi valt ut ett gäng föreläsningar och diskussionsforum som fokuserar brett. Endometrios och behandlingsforskning, livsstilsfaktorer som det alltid lika heta samtalsområde och tillika svårt att definiera och vetenskapligt visa vad som egentligen gör skillnad. När andra dagen på kongressen är slut är kvällen här som innebär häng och mingel i Milanos olika hörn. Att träffa kollegor från olika länder är alltid spännande. Man fascineras över hur lika och olika man jobbar med samma mål i sikte!
7/6/2022 • 49 minutes, 54 seconds
Avsnitt 86 - ESHRE special #1 - ESHRE är igång och alla är pepp!
ESHRE är en årlig kongress för Europas fertilitetsläkare, embryologer, sjuksköterskor och barnmorskor. Här utbyter man nya forskningsresultat och delar erfarenheter med varandra och efter de digitala pandemiåren är nu alla gladare än någonsin för att få träffas! För att dela med oss av kunskaperna till er lyssnare har vi summerat vad vi lärt oss för dagen! Vi delar upp oss för att på bredast front kunna samla in så mycket information som möjligt! Nu har första dagen gått. Vi har lyssnat på dragningar om blastocyster, behandlingsmodeller och hur man kan prata med patienter om förväntningar. Nu väntar en härlig kväll med mingel och fantasisk mat! Imorgon hörs vi med en ny rapport!
7/5/2022 • 44 minutes, 38 seconds
Avsnitt 85 - Nytt om PCOS, vår rapport från fertilitetsdagen
När vi bjöds in som åhörare till fertilitetsdagen, en dagskonferens om PCOS , hoppade vi av glädje! Så kul att få vara med, lyssna och lära! Fertilitetsdagen är arrangerad för att nya forskningsrön och kunskaper ska komma ut och vi var ju inte sena på bollen! I det här avsnittet rapporterar vi head lines och studieresultat! Häng med! Stort tack till Gedeon Richter, Stockholm IVF och alla fantastiska föreläsare!
6/23/2022 • 36 minutes, 22 seconds
Avsnitt 84 - Anna i behandling del 6
Idag har Anna haft testdag. Var det ett "+" eller "-" på stickan??
2/24/2022 • 24 minutes, 50 seconds
Avsnitt 83 - Anna i behandling del 5
Ojoj, nervkittlande är det när vi ringer upp Anna som har varit på embryoåterföring. Hur har det gått med guldäggen? Av 4 möjliga ägg får Anna och hennes sambo resultaten av läkaren och efter det går det fort sedan är ett embryo på plats! Nu åker de hem med finaste lasten hittills och fram till testdagen ska Anna tampas med progesteron, symtom och ovisshet. Hon har lovat sin sambo att inte tjuvtesta så när vi hörs nästa gång är resultatet nytt! Till dess håller vi tummarna och hoppas på bästa framgång för Anna och hennes partner!
2/11/2022 • 22 minutes, 25 seconds
Avsnitt 82 - Anna i behandling del 4
Anna har varit på ägguttag! Vi pratar om oron och rädslan inför dagen när man ska få ett resultat på sin egen insats. Att man tagit sprutor rätt, lyckats pricka ägglossningssprutan i rätt tid. Nu lämnat Anna över allt till klinker. Hennes insats kvar nu är bara att komma i tid till återföringen. Till dess är det bara hålla tummarna!
2/8/2022 • 29 minutes, 14 seconds
Avsnitt 81 - Anna i behandling del 3
Anna har varit på ett andra ultraljud och nu finns en plan för nästa steg, ägguttaget! Att känna en tillit till kroppen och tacksamhet för att den jobbar på och svarar på behandlingen är som Annas superkraft. I nästa avsnitt får vi höra hur det gått på ägguttaget! Ojoj, så nervöst!
2/5/2022 • 23 minutes, 26 seconds
Avsnitt 80 - Anna i behandling del 2
Känslan av att alla omkring får barn och blir gravida när man själv kämpar är tudelad. Å ena sidan blir man så klart glad för sina vänners skull, men ofta infinner sig ofta avund och därmed skuldkänsla. Orättvisan att andra har så lätt och man själv lever i total ovisshet där sprutor och ultraljud ska avgöra ens eventuella framtid som förälder. För Anna är i sin första ivfbehandling nu. I den finns stort hopp, men oro för resultatet gör dagarna tuffa emellanåt. Anna har varit på ultraljud nu och vi pratar lite om resultatet och vad som ska hända i nästa steg. Eftersom man har sett i hennes fertilitetsutredning att hon har ett lågt AMH i relation till sin ålder. Detta kan återspeglas i att vid en ivf-stimulering att antalet ägg sällan blir många utan snarare färre. Däremot säger AMH ingenting om äggens kvalitet. För att bringa klarhet i frågan; varför tror gynekologen lite mer på ett av de mindre äggen, ringer vi upp Carolina! Vi håller tummarna för Anna och hennes sambo och ser med spänning fram emot nästa samtal om några dagar! Stort tack att du är med och delar med dig av din resa, Anna, och tack till Merck som gör avsnitten möjliga!
2/3/2022 • 26 minutes, 45 seconds
Avsnitt 79 - Anna i behandling del 1
Från att tro att det här med graviditet och barn kommer gå lätt till att mer än 1,5 år senare påbörja ivf kan livet upplevas som ett orättvist berg att klättra upp för. När Anna och hennes sambo nu påbörjat sin resa att få hjälp får vi vara med på ett hörn! Efter viktiga steg under ivfbehandlingen så ringer vi Anna för en uppdatering. Tack snälla Anna för att du delar med dig!
1/28/2022 • 28 minutes, 16 seconds
Avsnitt 78 - Gunilla Sydsjö, experten på de psykologiska aspekterna av ofrivillig barnlöshet
Infertilitet och ivf handlar så ofta om medicinska utredningar och behandlingar. Det är oftast läkare man kontaktar när man inte lyckas få sitt efterlängtade barn och det är där man lägger allt hopp. Den här resan innefattar oftast en berg- och dalbana av hopp och förtvivlan. I det här avsnittet pratar vi med Gunilla Sydsjö som har många års erfarenhet av att hjälpa män och kvinnor i den kris som ofrivillig barnlöshet ofta går igenom. Gunilla är beteendevetare och jobbar på RMC i Linköping och är professor vid Linköpings universitet . Gunilla har medverkat till ett oändligt antal vetenskapliga studier på området och vi är mer än överlyckliga över att hon har kommit till oss för att prata om den psykologiska biten av infertilitet. Upplevelsen att inte få det barn som alla andra så självklart bara får och hur hanterar man det faktum att man kanske behöver en donator är frågor som ni kan ta del av i detta så värdefull avsnitt! Tack Gunilla för att du gav oss av din värdefulla tid och tack till Gedeon Richter för att ni gör det möjligt att göra detta avsnitt och belysa så viktiga frågor!
1/18/2022 • 1 hour, 5 minutes, 29 seconds
Avsnitt 77 - Andrologi med dr Mats Holmberg
På Anova i Stockholm jobbar Mats Holmberg som är endokrinolog och ägnar sina arbetsdagar bland annat åt andrologiska utredningar. Många av dessa är män som remitterats pga avvikande spermieprov, kanske utförda som en del av en fertilitetsutredning. Kunskapen om fertilitet är generellt låg, även när det kommer till män. Många känner inte till hur kroppen fungerar och vilka möjligheter som finns. Hos Mats försöker man ta reda på orsaker till att mannen saknar spermier och i det här avsnittet får ni en genomgång av hormoner, testiklar och vad man kan göra för att hjälpa dessa män. Det här avsnittet gör vi i samarbete med Gedeon Richter och deras initiativ Fertilitetskollen.com där män och kvinnor kan lära sig mer om fertilitet!
12/10/2021 • 51 minutes, 26 seconds
Avsnitt 76 - Malin i London, vad hände sen?
När vi träffade Malin i studion för några år sedan och fick ta del av hennes berättelse så var vi eniga; vi borde komma till London och träffa hennes fertilitetsläkare. Efter pandemirestriktioner och lock downs lyckades vi äntligen ta oss till London. Där fångade vi in Malin för att få höra hur deras familjeresa fortsatt! Vi träffades på en livad restaurang i Kensington och fick en snabb uppdatering! Har ni missat hur Malins resa till första barnet gick så lyssna på avsnitt 50! Tack Anette för lunchen och tack Malin för mötet! Det är alltid härligt att höra din röst och din positiva approach till livet!
12/1/2021 • 16 minutes, 43 seconds
Avsnitt 75 - Dr Petra Bygdevall och frågorna kring barnlängtande kvinnor med psykisk ohälsa
I det här avsnittet har dr Petra Bygdevall kommit till studion för att hjälpa oss besvara svåra frågor kring barnlängtan och psykisk ohälsa. Man vet att fler kvinnor än män uppger att de lider av just psykisk ohälsa, idag uppskattar man det till 20 % av landets kvinnor. Petra är specialiserad inom gyn och förlossning men även som psykiater på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Där möter hon många kvinnor som remitterats till henne som en del av en fertilitetsutredning eller som av andra skäl behöver experthjälp att hantera kombinationen av barnlängtan eller graviditet och den psykiska ohälsan och kanske en medicinsk behandling. Vi är så tacksamma att Petra kom till studion!
9/27/2021 • 58 minutes, 44 seconds
Avsnitt 74 - om överstimulering med Dr Johanna Silwer
Att drabbas av överstimulering under en ivfbehandling är väldigt ovanligt och som kan uppstå i samband med hormonstimulerande injektioner. Med andra ord kan man aldrig bli överstimulerad under en frysåterföring! I det här avsnittet har vi bjudit in dr Johanna Silwer från Danderyds sjukhus. Vi går igenom förloppet från vad fertilitetsklinikerna kan göra för den överstimulerade kvinnan till de få fall som behöver sjukhusvård. Stort tack till dig, Johanna, som tog dig tid att komma till oss i studion och stort tack till Merck för att ert viktiga arbete att öka kunskaperna kring kvinnohälsa!
8/30/2021 • 32 minutes, 29 seconds
Avsnitt 73 - När micro-tese funkar och när man är tvungen att hitta en annan väg.
Att försök få barn, göra en fertilitetsutredning och få svaret att spermier saknas kan kännas som att mattan helt rycks bort under fötterna. Många män säger; - “Jag ska bara bidra med lite spermier och så lyckas jag inte ens med det.” För oftast är det så att trots en manlig faktor kan man ofta hjälpa paret om man så bara hittar lite spermier, men i vissa fall gör inte ens det. En utväg att att leta med hjälp av microtese. I det här avsnittet berättar Felix om sin resa och barnlängtan, vi får även besök av Tias och Linnea i studion som berättar om sin väg till sin lilla unge Rio. Till sist ringer vi upp deras gemensamma nämnare; Göran Westlander! Göran är gynekolog på Livio i Göteborg och är en av de främsta i Sverige på att utföra Microtese. Ni hör Göran i tidigare avsnitt berätta om ingreppet! Ett stort tack till Felix, Tias och Linnea för att ni delar mer er av era berättelser och tack Göran för ditt jobb och din eviga jakt efter spermier! Det här avsnittet gör vi i samarbete med Livio. Livio vill öka kunskapen om fertilitet och reproduktiv hälsa och se till att man söker hjälp för att bilda familj i tid. Med sju IVF-kliniker i Sverige hjälper Livio både par och ensamstående att bli föräldrar. Livio-gruppen har också en egen ägg- och spermiebank; Livio Egg and Sperm Bank vilket gör att klinikerna inte har några köer till behandlingar med donerade spermier. Om du har frågor eller funderingar kring din fertila förmåga eller behandlingar så är du varmt välkommen att kontakta Livio.
5/5/2021 • 1 hour, 18 minutes, 42 seconds
Avsnitt 72 - Petra Kindlund, om PCO, överstimulering och om träning under behandling!
Här är avsnittet där ni möter Petra Kindlund, grundaren till Runacademy och en energisk löpare som öppet berättat om sin kamp att få barn och om sin ivfbehandling. Petra fick kämpa för sitt första barn men klarade sig precis från ivf. Nu är Petra gravid för andra gången och här hör ni henne berätta om vägen hit!
4/16/2021 • 54 minutes, 4 seconds
Avsnitt 71 - Frida, om att förlora och få barn och det mesta om ivf och donation.
När Frida kliver in i studion är det en mycket speciell dag. Hennes första erfarenhet av att få bli förälder borde ingen behöva uppleva. I takt med att åren går och Frida vill utöka familjen blir vägen dit krokig och hon får under resan lära sig det mesta om fertilitet! Det här avsnittet är inte som något annat, var redo för en känslomässig berg- och dalbana Stort tack Frida, för att du kom till oss, delade med dig av din berättelse på det finaste av alla vis. Du berörde oss i hjärtat. Det här avsnittet gör vi i samarbete med Livio i syfte att främja kunskapen om fertilitet och reproduktiv hälsa. Livio kan erbjuda hjälp med egna fertilitetskliniker, barnmorskemottagningar och BVC, Livio Egg and Sperm Bank och forskningsbolaget Livio Research.
3/4/2021 • 48 minutes, 44 seconds
Avsnitt 70 - Sannas berättelse
När vi fick frågan -”vill ni dela min berättelse?” och vi läst utkastet sa vi direkt ja! Sanna har skrivit om sin kamp att försöka få barn. Brevet är inläst av Isabel Reboia och här får ni för en liten stund dela Sannas liv. Det finns ingen historia som är den andra lik i längtan efter ett barn. Varje berättelse är unik och situationen skiljer sig från kvinna till kvinna, precis som möjligheten att bli gravid. Det här avsnittet gör vi i samarbete med Gedeon Richter och deras initiativ Fertilitetskollen.com, där både kvinnor och män kan lära sig mer om fertilitet.
2/8/2021 • 28 minutes, 5 seconds
Avsnitt 69 - Äggfrys; när, var och hur?
Äggfrys har det senaste åren varit ett alternativ för kvinnor och är delvis ett hett debatterat område. När är det rätt tid att frysa? Kan det bli för sent och hur går det hela till? Frågorna är många och svaren får du här! Vi har bjudit in dr Anna-Karin Lind till studion. Anna-Karin är en av landets mest erfarna gynekologer på området infertilitet och här delar hon med sig om allt kring kunskaperna kring äggfrys! Vi går både genom hur behandlingen går till och för vilka äggfrys kan vara ett alternativ. Många kvinnor idag efterfrågar olika former av familjeplaneringstöd för hur man ska tänka, vad det finns för alternativ och hur fertiliteten krasst funkar. Vi hoppas att ni ska få hjälp och stöd av det här avsnittet och vill även pusha för sidan fertilitetskollen.com. Här kan man göra ett spännande kunskapstest kring fertilitet och äggfrys- kanske en bra aktivitet efter det här avsnittet! Vi håller tummarna för att ni maxar :)
1/15/2021 • 55 minutes, 28 seconds
Avsnitt 68 - Gynekologiska besvär, vem gör vad?
Glädjens dag är här! Vi har haft gynekolog Johanna Silwer i studion och vi pratar om olika förfaranden och behandlingar mellan fertilitetskliniken och sjukhuset och om åtgärderna som kan vara aktuella. Vi letar oss genom hela livmodern, äggledare, äggstockar och ner mot livmoderhalsen! Stort tack till Johanna som ville medverka!
10/16/2020 • 59 minutes, 20 seconds
Avsnitt 67 - Sandra, hur gick det?
Efter många månader av sandras ivfresa och åtskilliga telefonsamtal är vi nu nyfikna. Hur gick det den här gången?
9/12/2020 • 20 minutes, 33 seconds
Avsnitt 66 - Första barnet blev på första försöket, varför går det inte en andra gång?
Att försöka få syskon är inte alltid så lätt, men minst lika efterlängtat. Sorg, skam och skuldkänslor över att inte vara glad för det man har. Den totala överraskningen att inte lyckas som man planerat. Detta är vad som kallas sekundär barnlöshet, alltså sekundär ofrivilligt barnlöshet. Orsakerna kan vara många och ibland hittar man orsaken, ibland är den oförklarad. En variant är givetvis de par som kämpat för första barnet. Kanske genom flera ivfbehandlingar. När man är redo och längtan efter andra, kanske tredje barnet kan man behöva återuppta behandlingarna.
7/18/2020 • 30 minutes, 26 seconds
Avsnitt 65 - Sandra har ett resultat!
Sandra har fått ett telefonsamtal från kliniken i Köpenhamn med besked om hur det gått för alla äggen. Stilla spänningen och lyssna NU!
7/5/2020 • 17 minutes, 31 seconds
Avsnitt 64 - Sandra update!
Efter att Sandras lilla guldägg inte orkade hela vägen till återföring så blev det platt fall. Kliniken utlovade att ta upp henne på sin interna konferens för att slå alla kloka huvuden samman och komma fram till vad som kan verka vara en bra fortsättning. Sandra verkar vara en svårbehandlad person och nu är vi alla nyfikna på vad kliniken kommit fram till!
6/23/2020 • 16 minutes, 59 seconds
Avsnitt 63 - Sandra i behandling del 5
Sandras behandling ledde till ett litet ägg. Klinikens plan har varit att odla vidare till en blastocyst. Nu är det dagen för återföring och tidigt på morgonen påbörjade Sandra sin resa mot Köpenhamn. Nu ringer vi upp Sandra för att höra hur det gått.
6/11/2020 • 21 minutes, 9 seconds
Avsnitt 62 - Sandra i behandling del 4
Sandra har alldeles ensam åkt till Köpenhamn och precis gjort ägguttag. På telefon från vilorummet på kliniken får vi höra hur det gått. Hur många ägg blev det och hur kändes själva ingreppet?
6/6/2020 • 20 minutes, 35 seconds
Avsnitt 61 – Sandra i behandling del 3
Spänningen är oändlig när vi ringer Sandra efter hennes ultraljud och hon har fått besked från kliniken när det blir ägguttag! Vi hinner prata lite om bedövning och återföring också. Nu är det många moment som ska klaffa, vi håller tummarna för Sandra som lovat att prata med oss efter turen till Köpenhamn! Stay tuned!
6/2/2020 • 16 minutes, 26 seconds
Avsnitt 60 – Sandra i behandling del 2
Nu har Sandra varit på ultraljud, vi ringde upp henne för att höra hur det gått och för att lite allmänt uppdatera oss och er lyssnare på hur det går för Sandra så här några dagar in i behandlingen! Så klart försöker Carolina svara på några av förra avsnittets frågetecken!
5/31/2020 • 17 minutes, 3 seconds
Avsnitt 59 - Sandra i behandling del 1
Sandra och hennes man har precis påbörjat en i raden av ivf-försök för att få syskon till sin dotter. Ni har kanske sett att ni kan följa henne på ivfpoddens insta och på hennes egen profil sandrasivfresa. Den här behandlingen följer vi henne, nu kör vi!
5/28/2020 • 19 minutes, 29 seconds
Avsnitt 58 - Vad är fertilitetsrådgivning? Dr Christina Persson hjälper oss att reda ut begreppet!
Hur länge kan man vänta? Hur vet man om man om man ens kan få barn? Kan man ta reda på chanserna? Flera studier har gjorts för att se om det är möjligt att hjälpa män och kvinnor med att planera sin fertilitet och sitt familjebildande. Studierna har visat att många uppskattar verktyg och rådgivning kring fertilitetsplanering. Dr Christina Persson har genomfört en studie på området tillsammans med Livio och Merck och i det här avsnittet är Christina med oss i studion! I en livsplan ingår det att man svarar på frågor som bland annat vikt, rökning, sjukdomar och sin fertila historia . Vidare gör man undersökningar och man tar blodprov. Parets eller kvinnans faktorer sorteras in i färgkoder som baseras på de fertilitetsstudier. Man visualiserar hennes eller parets fertila situation. Christinas studie visar att 30% av deltagarna har ändrat sin livsstil efter att ha varit med i studien, 20 % har tidigarelagt sin familjebildning. Vi pratar även vi lite extra om AMH som är ett väl omtalat och debatterat prov som vissa tänker sig kunna svara på kvinnans fertila möjligheter. Vi pratar om mannens fertilitet och hur en fertilitetsrådgivning kan ge oväntade besked. Tack till Christina som kommit till oss hela vägen från Malmö och tack till Merck som bidrar till att öka kunskaperna kring kvinnor och mäns fertilitet.
4/23/2020 • 45 minutes, 50 seconds
Avsnitt 57 - Fertilitetsbevarande åtgärder med Dr Kenny Rodriguez-Wallberg
På 90-talet kom det nyheter i tidningarna runt om i världen. Man hade lyckats frysa ner äggstocksvävnad och man hoppades att detta skulle vara framtiden för kvinnor som på grund av sjukdom eller mediciner skulle bli infertila. Målet vara att bevara kvinnors fertilitet så att de skulle kunna få biologiska barn i livet med hjälp när deras äggstockar förstörts under någon medicinsk behandling. Det tog många år tills man lyckades använda den frysta vävnaden. Under tiden har man även arbetat hårt för att lära sig att frysa ägg och när man utvecklat metoden att verifiera ägg så ökade kvinnornas odds till biologiska barn dramatiskt. Dr Kenny Rodriguez-Wallberg arbetat på reproduktionsmedicinska enheten på Karolinska sjukhuset Huddinge och har i många år kämpat för flickor och kvinnors möjlighet att få fertilitetsbevarande behandling när de ställs inför avancerade medicinska behandlingar, operationer eller kanske drabbats av cancer. I det här avsnittet delar Kenny med tillförsikt med sig av sina unika kunskaper på området. Tack Kenny för att du kom till studion och gav oss och våra lyssnare av din dyrbara tid!
4/3/2020 • 54 minutes, 41 seconds
Avsnitt 56 - Ortorexi och påverkad menscykel med dr Angelica Lindén Hirschberg
Sedan 90-talet har man pratat mer och mer om ortorexi, tillståndet där hård träning och en superkontroll på vad man äter har gått överstyr och mer liknar en ätstörning än en hälsosam livsstil. För att reda ut vad ortorexi och en överdriven träning och kosthållning kan skapa för problem för fertila kvinnor sökte vi upp den bästa experten på området! Till studion har vi nu haft äran att få besök av dr Angelica Lindén Hirschberg som är professor i gynekologi med inriktning på reproduktionsmedicin. Angelica har särskilt intresserat sig för kombinationen gynekologi och endokrinologi, med andra ord hormonernas betydelse i reproduktionen! Ett stort tack till Angelica som tog sig tid att komma till oss och till Merck som hjälpt oss att få till detta möte!
3/13/2020 • 34 minutes, 20 seconds
Avsnitt 55 - Mer om manlig fertilitet med dr Göran Westlander
I upp mot 40 % av all barnlöshet beror orsaken helt eller delvis på mannen. I studion har vi med oss Dr Göran Westlander som är både gynekolog, fertilitetsexpert och alldeles särskilt nischad på manlig infertilitet. Vi reder ut alla varianter av manlig infertilitet så som avvikande eller avsaknad av spermier, olika typer av spermietransport hinder, hormonella såväl som kromosomala avvikelser samt övriga fertilitetsproblem. Stort tack till Göran som än en gång kommit till oss i studion för att sprida kunskaper om manlig infertilitet! Missa heller inte tidigare avsnitt om Micro-TESE med Göran! Det här avsnittet har vi gjort tillsammans med Merck med syftet att öka kunskaperna om fertilitet.
2/28/2020 • 1 hour, 7 minutes, 23 seconds
Avsnitt 54 - “Ha lite mysigt med mannen och tänk inte...”
Att härda ut med alla kommentarer, alla goda råd och med en barnbarnslängtade mamma är inte alltid lätt. Soledad och hennes man kämpade i många år med att få barn. Efter några ivf-försök lyckades de till slut och idag kan hon titta tillbaka på tiden av tigertrosor och schemalagd sex, besök hos läkare och förväntansfulla månader som hela tiden vändes till besvikelse och sorg. Tack Solle för att du kom till oss och delade med dig av en tid i ditt liv som kantades av tårar och förtvivlan.
2/21/2020 • 49 minutes, 14 seconds
Avsnitt 53 - Övervikt, fetma och ivf med dr Ann Thurin Kjellberg
Om man är ofrivilligt barnlös som kvinna och samtidigt har ett BMI på runt 30-35 kan det vara mycket svårt att få hjälp. Många kliniker kräver en viktnedgång innan påbörjad ivf-behandling. Dr Ann Thurin Kjellberg arbetar på reproduktionsmedicinska enheten på Sahlgrenska i Göteborg. Där har man tillsammans med Merck genomfört en av de största studierna någonsin för att titta på om viktnedgång bland kvinnor med ett BMI mellan 30-35 påverkar ivfbehandlingarna. I det här avsnittet så pratar vi om olika resultat kring ivf bland överviktiga men framförallt feta kvinnor. Om råden, resultaten och resonemangen kring detta. Vi diskuterar Sverige i jämförelse med omvärlden! Tack Ann för ditt engagemang för dessa kvinnor och för att du kom till studion. Tack Merck för att ni sett detta område som viktigt att satsa på!
2/3/2020 • 54 minutes, 44 seconds
Avsnitt 52 - Bonnie och Bonzun IVF
Att göra IVF kan kännas svårt och ansvarsfullt. Man ska ta sprutor helt själv, på sig själv. Rädslan att sticka fel, injicera fel eller kanske helt missa dagarna kan kännas påtaglig. Många kvinnor har massor med frågor när de inleder och går igenom sina behandlingar. Varje ivfbehandling är individuell med personliga ställda doser och med ovissa dagar när ultraljud och ägguttag ska ske. Det gör ivf i allmänhet till en komplicerad process. Klinikerna styr behandlingarna på individuellt plan och varje klinik använder olika system för att informera sina patienter. När entreprenören Bonnie Roupé träffade Merck på en konferens väcktes idéen att göra en app som stöd under ivf. I dag pågår arbetet med att utveckla verktyget för kvinnor och män i ivfbehandling och några av Livios kliniker deltar i uppstarten. I det här avsnittet hör ni Bonnie presentera Bonzun IVF! Stort tack till Bonnie på Bonzun IVF och Merck Fertility Technologies för ert samarbete att förenkla och förbättra stödet för kvinnor och män i ivfbehandling!
1/17/2020 • 29 minutes, 18 seconds
Avsnitt 51 - Allt du behöver veta om Microtese med Dr Göran Westlander
Konferensen i Danmark och mötet med Dr Ishikawa blev startskottet för det arbete som Dr Göran Westlander bedrivit på Livio Fertilitetscentrum Göteborg sedan dess. Behandlingsformen Microtese har givit par unika möjligheter till barn som utan metoden hade varit både omöjlig och otänkbar. I det här avsnittet har vi Göran i studion för att berätta om vad Microtese är, hur det går till och vilka andra former av metoder för att hitta spermier som finns. I Sverige idag är Livio Fertilitetscentrum Göteborg landets främsta utförare av Microtese och Göran hoppas att några fler kliniker specialiserar sig på metoden för att öka kapaciteten för att hjälpa barnönskande par. De andra enklare metoderna så som Pesa och Tesa utförs på de flesta fertilitetskliniker runt om, privata som landstingsanslutna.
12/19/2019 • 1 hour, 1 minute, 44 seconds
Avsnitt 50 - Malin och om att göra ivf i London
Malin och hennes man har bott i stor del av det vuxna livet i London. När det visade sig att de inte så självklart kunde få det barn som de önskade sig så påbörjade de en vandring genom en djungel av fertilitetskliniker. Malin och hennes man valde den privata vägen och på vägen mötte de många val och möjligheter att ta ställning till, fler än vad man stöter på i Sverige. Vi tackar Malin tusenfalt som tog sig tid att komma till oss och dela med sig av sin resa! I Sverige råder inte samma situation då behandlingsalternativen är färre. En behandling som är både relativt ny och oftast bygger på kvinnans egna val är äggfrys. För att ge bra och korrekt information om behandlingar somfinns i Sverige kan man gå in på fertilitetskollen.com!
12/4/2019 • 1 hour, 10 minutes, 54 seconds
Avsnitt 49 - Tokyo!
Japan är landet med flest ivf-behandlingar per år, men med sämst resultat i världen läste vi. Efter det bestämde vi oss för att Tokyo skulle bli vår första destination av en rad länder vi som planerar att titta närmare på. Vårt fokus på ofrivilligt barnlöshet och dess behandlingar världen över! Det som framkommit i studier är att japanska kvinnor är väldigt okunniga om sin egen fertilitet. Även om svenska kvinnor inte på pappret är i närheten av så låg kunskapsnivå så kan vi behöva hjälp med fakta om fertilitet. Därför har fertilitetskollen.com skapats! I avsnittet får vi en presentation av sidan!
11/18/2019 • 51 minutes, 50 seconds
Avsnitt 48 - Mona Bungum och Livio Egg and Spermbank. Om att starta, driva och ge ovärderliga möjligheter!
När svenska regelverket förändrades och det blev möjligt även för privata fertilitetskliniker i landet att hjälpa par, ensamstående och samkönade med donationsbehandlingar så ökade så klart även behovet av donerade könsceller. Att förenkla möjligheterna för dem som vill donera ägg eller spermier och samtidigt öka tillgången av donerade spermier och ägg såg Livio en möjlighet och tog steget att starta Sveriges första privata ägg och spermiebank, Livio egg and Spermbank. I det här avsnittet är vd Mona Bungum med oss i studion och berättar om hur det är att starta upp banken och hur de som vill donera kan tänka och hur det går till att donera, vilka kriterier finns för män respektive kvinnor som vill donera och hur donationsproceduren går till. Stort tack till Mona Bungum och Livio för engagemanget att stötta kvinnor och män som behöver donerade ägg och spermier och en stor eloge till er där ute som valt att donera till barnlängtande! Er er alla; er hjälp är ovärderlig!
11/4/2019 • 49 minutes, 59 seconds
Avsnitt 47 - Endometrios, fler frågor, fler svar!
Olidlig smärta, återkommande sjukdagar, depression, samlagssvårigheter, ibland infertilitet. Endometrios drabbar ungefär var tionde kvinna och kan ge avsevärda negativa konsekvenser för kvinnan. Sedan några år tillbaka har man lyft endometrios i samhället, man satsar på särskildaendometriosmottagningar och Socialstyrelsen har skrivit nationella riktlinjer för vården av kvinnor med endometrios. Man har förstått att kunskaperna om endometrios är för svaga och att man bör förbättra hela behandlingsmodellen för kvinnor som lider av endometrios. En av landets främsta forskare inom området är Dr Helena Kopp Kallner verkar som docent inom området gynekologi och nu är hon i studion för att hjälpa oss svara på endel av alla frågetecken kring endometrios. I avsnittet resonerar vi kring svårigheter att diagnostisera och vi problematiserar även diagnossättandet i sig, vi pratar uppkomst, orsaker och behandlingar. En stor del av Helenas forskning är just att hjälpa kvinnor att få bättre behandling för olika gynekologiska problem, så klart är endometrios ett av dessa! Följ Helenas arbete på facebook-sidan Kvinnoklinikens forskning Danderyd! Avsnittet spelas in i samverkan mellan ivfpodden, Dr Helena Kopp Kallner och Livio med avsikt att lyfta endometrios samt forskning och behandling kring denna.
10/22/2019 • 51 minutes, 51 seconds
Avsnitt 46 - ivfpappan
På bloggen har han skrivit om sin resa. Under vägen har han fått ständiga komplimanger för sitt sätt att beskriva ofrivillig barnlöshet, ivf och graviditet ur en mans perspektiv. Han kallar sig ivfpappan och honom kan man följa både på bloggen ivfpappan.se och på Instagram som ivfpappan. Idag har han varit hos oss i studion och berättat både om sin resa och om bloggandet!
10/11/2019 • 56 minutes, 24 seconds
Avsnitt 45 - Året efter Aaron
Helen fick inte tillbaka sin mens när hon slutade med sina p-piller. Hon väntade tålmodigt. Efter mer än ett år gick hon och hennes man till en gynekolog. Det blev början på en utdragen kamp om att få ett barn. Att lyckas bli gravid, men förlora barnet raserade världen fullständigt. Helen har skrivit boken ”Året utan Aaron” och gästar nu oss för att berätta om kamp, sorg och glädje.
9/24/2019 • 48 minutes, 35 seconds
Avsnitt 44 - Emelies ivfbehandling, från sprutor till testdag
En ivf-behandling i realtid, det har ni här! Frågorna är ofta många kring ivf. Hur mår man egentligen? Jag är spruträdd, klarar jag detta? Hur ont gör det med ägguttag? Emelie har gått till Carolina på Sophiahemmet. Hon släpper in oss och er lyssnare i sin behandling, berättar om hur det går och hur det känns. Ni får följa henne från sprutstart till testdag. Vi är så tacksamma över att Emelie och ivf-mottagningen på Sophiahemmet som ingår i Livio-gruppen, som har gjort det möjligt för oss att göra ett program om verkligheten! Stort tack till er!
6/12/2019 • 1 hour, 37 minutes, 21 seconds
Avsnitt 43 - Nu är nästan allt möjligt! Dr Camilla Stenfelt reder ut frågor kring donationer.
I många år har man kämpat för mer möjligheter. Dr Camilla Stenfelt har gått i frontlinjen för att driva frågor kring donationer framåt. Allt för att ge flera människor möjlighet att kunna få barn. Tidigare var regelverket kring donation snävt. Det var bara på universitetssjukhus som donationsbehandlingar av ägg och spermier tilläts och behandlingarna begränsades till vilka som fick ta emot donation. Sedan årsskiftet 1 januari 2019 ändrades reglerna avsevärt och i samband med detta har flera frågor dykt upp. Vilka får ta emot donation? Var får behandlingarna göras? Etiska frågeställningar dryftas i media. Hur resonerar man kring embryodonation är en en stor fråga. Vi spelar in avsnittet i samband med att Camilla och hennes klinik, Livio Gärdet tillsammans med alla de andra klinikerna I Livio-gruppen, får sitt godkännande från IVO i brevlådan! Stort grattis till klinikerna, men främst till alla er som nu står redo att påbörja donationsbehandlingar!
4/30/2019 • 49 minutes, 32 seconds
Avsnitt 42 - Dr Helena Kopp Kallner, Sveriges myomexpert!
Myom drabbar kvinnor i olika åldrar och oavsett påverkan på fertiliteten så upplever många kvinnor stora problem i vardagslivet, främst av stora blödningar orsakade av myomen. Dr Helena Kopp Kallner är en av Sveriges mest framgångsrika och engagerade forskare inom gynekologi och myom är ett av hennes områden. Nu är hon med oss i studion och berättar om vad myom egentligen är och vad man kan få för hjälp! Lyssna och dela med er till nära och kära!
4/13/2019 • 58 minutes, 12 seconds
Avsnitt 41 - Att vara äggdonator
Tankarna har nog slagit de flesta av oss. - "Vem donerar egentligen ägg och varför?". Och visst har vi grubblat över bandet till äggen, till de kanske blivande barnet. Dessutom har Sverige lag på att barnet har rätt att få veta sitt ursprung och att vid en mogen ålder få veta vem donatorn är, om intresset skulle finnas. Hur skulle det kännas? I det här avsnittet får vi svar på oändligt många frågor när Sandra, som berättar om hennes väg till att bli donator. Det här avsnittet är värt allt guld i världen; Sandra som på det mest fantastiska sätt berättar om livet som äggdonator! Oändliga tack till dig, Sandra som kom till studion och delade din berättelse med våra lyssnare!
3/22/2019 • 51 minutes, 46 seconds
Avsnitt 40 - Pride! Alternativa vägar till familj
Ett specialavsnitt dedikerat Prideveckan och regnbågsfamiljer! Med oss har vi Camilla Stenfelt, läkare på Livio Fertilitetscentrum och Malinda Flodman, sexualupplysare och författare. Vi pratar om möjligheter och hinder till att få barn på alternativa sätt; donationer inom par, spermie- och äggdonation och embryodonation. Vad finns det för risker och fördelar med donationer och vilka behandlingar är möjliga att göra i Sverige. Vi är ändå eniga: 2018 är ett bra år för alternativ familjebildning!
8/2/2018 • 47 minutes, 22 seconds
Avsnitt 39 - Om att kombinera IVF och karriär
Att kombinera familj med karriär uppger många vara svårt. Viljan att vara tillgänglig för både jobbet och familjen kan emellanåt vara nästan omöjlig och ge skuldkänslor för det man tvingas försaka. Välkänt är att stressen att tillfredsställa både jobbet och familjen kan vara förödande för den enskilda personen. Vad man mer sällan belyser är när kvinnan i karriären vill ha barn, försöker få barn, men inte lyckas. Hur stressen av att vara maktlös inför sin ofrivilliga barnlöshet kan skapa svårigheter att prestera på jobbet enligt vad som förväntas. Om kvinnan inleder fertilitetsbehandlingar tilltar svårigheterna att kombinera privatliv och arbete. Under en ivf-behandling behöver man gå på flertalet läkarbesök som flera av dem är nästan omöjliga att långsiktigt planera in. Att passa in ultraljud, provtagningar, ägguttag och embryoåterföringar i på kort varsel kan kräva många påhittade ursäkter alternativt en förstående chef. I det här avsnittet berättar Anna och Hanna om sina erfarenheter av att göra karriär och samtidigt brottas med ofrivillig barnlöshet och många ivf-behandlingar. Ett stort tack till er som kommit långväga till Stockholm för att vara med i podden och dela mer er av alla kloka ord och upplevelser! Vi är övertygade om att många av er lyssnare kommer att känna igen er i flera av Anna och Hannas berättelser!
7/2/2018 • 1 hour, 10 minutes, 42 seconds
Avsnitt 38 - Om att bli ensamstående mamma
När barnlängtan är stark och ingen partner finns att dela längtan och försöken med, då står man inför ett stort beslut; ska jag göra det här själv? Att medvetet välja att skaffa barn utan partner kan vara ett aktivt val, men det kan även bli en ofrivillig situation där man tvingas välja mellan inga barn alls eller barn som ensamstående. I det här avsnittet berättar Tina om sin resa dit hon är idag, lycklig mor till en dotter. Vägen hit var inte lätt. Att möta på fördomar och andra människor oro eller ifrågasättande kräver en stark vilja och ett genomtänkt beslut som man lugnt kan luta sig tillbaka i. Är man intresserad och vill läsa mer så finns femmis.se, en opolitisk och ideell förening för ensamstående föräldrar med donation.
1/24/2018 • 1 hour, 2 minutes, 50 seconds
Avsnitt 37 - Sabina & Mattias
Att vara varandra lyhörda kan vara svårt när relationen sätts på prov under många års barnlängtan. I det här avsnittet så berättar Mattias och Sabina om sina år av försök att få barn, om hur det känns att göra sin partner barnlös och vara orsaken till att hon gång på gång måste gå igenom sprutor och behandlingar. Att dela med sig av sina erfarenheter av att vara den som behöver donation då de egna spermierna inte räcker till är inte alltid lätt, men drivkraften att bryta tabu och hemligheter tog detta fina par in till studion! Ett stort tack till Mattias och Sabina för kloka ord och en eloge för den fina etiken och förståelsen ni har inför varandra!
12/21/2017 • 50 minutes, 30 seconds
Avsnitt 36 - Om att fota äggkartonger och cykla i sängen
Tobias Perssons strategier Under åren som man kämpar för att få sin efterlängtade familj kan den kuperade vägen kantas av humor. Tobias Persson och hans fru försökte under lång tid för att få sina älskade barn och för att klara tiden, förgylla vardagen och göra sorgen uthärdlig så skapade de gemensamma strategier. Allt för både klara av vardagen, men också för att minnas. Nu när Tobias familj är i mål och barnen är med dem, har han valt att dela med sig av deras resa. Genom att berätta i tv och radio, delta i poddar som här och genom sin show “ En man på prov” vill han dela med sig av hur livet under en lång tid kan gå ut på en sak; att få barn. Lyssna här och glöm inte att se hans show som vi tror kan ge många av oss ett gott skratt och stor igenkänningsfaktor!
11/24/2017 • 58 minutes, 25 seconds
Avsnitt 35 - fertilitet vs infertilitet med dr Helena Kopp-Kallner & dr Carolina Tristen
I varje gynekologs främsta yrkesintresse torde vara att värna kring kvinnohälsa! I det här avsnittet belyser vi kvinnlig infertilitet och fertilitet tillsammans med två av Sveriges främsta experter på området. Dr Helena Kopp-Kallner är läkare vid Danderyds sjukhus. Helena bedriver flera studier inom området där man vänder och vrider på frågor kring mens, myom och endometrios, allt för att förbättra livet för kvinnor. Vi pratar om mensens vara eller icke-vara och försöker oss på en sant eller falskt-lek. Tack till Helena som tog sig till att komma till studion för att medverka i podden!
7/31/2017 • 56 minutes, 57 seconds
Avsnitt 34 - Sommarstängt
Nu är det sommar och semestern hägrar framför många av oss. Semestern är ett hett ämne för många patienter som med en suck och ofrivilligt måste pausa sin behandling. Känslan för många är att när man äntligen har tid så går det inte att göra behandling, något som för vissa är oerhört frustrerande, men för vissa även skönt. Känslan att tvingas vila säger många är behagligt när man väl inte har något val. Varför klinikerna stänger på sommaren och delvis över julen går vi igenom i det här avsnittet!
6/22/2017 • 27 minutes, 52 seconds
Avsnitt 33 - Gör ägguttag ont?
Mångas stora rädsla med hela ivfbehandlingen är ägguttaget. Man har hört att det gör olidligt ont. Eller kanske gjort ett ägguttag som var smärtsamt och räds inför ännu en gång. I det här avsnittet pratar vi om smärtlindring, smärtan och många kvinnors olika upplevelse. Vi pratar även om lyssnarfrågan att ligga med varandra enligt appar och ägglossningstest i kampen om att få ett barn.
3/18/2017 • 25 minutes, 21 seconds
Avsnitt 32 - Med Sofia och hur det är att göra ivf i USA
Att göra ivf i olika länder kan skilja sig i tillvägagångssätt. Behandlingarna är de samma, men kan ändå variera. Olika läkare världen över har olika behandlingsstrategier och metoder för att hjälpa sina patienter att få barn. Hur många undersökningar och hur mycket medicin som används kan vara olika liksom hur många embryon man sätter tillbaka. Olika länder har också olika regelverk och lagar kring fertilitesbehandlingar. I det här avsnittet möter vi Sofia. Hon har genomgått ivf både i Sverige och USA och nu delar hon med sig av sina upplevelser. En spännande, dramatisk och annorlunda berättelse om att göra ivf-behandlingar i Los Angeles! Tack Sofia för att du delar med dig av ditt liv och dina erfarenheter till våra lyssnare!
2/7/2017 • 1 hour, 9 minutes, 20 seconds
Avsnitt 31 - Frågespalten, frågor & svar del 2
I det här avsnittet besvarar vi direkt flera av de frågor som vi fått på Nyhetsmorgon och på vår mail! Vi brukar uppmana er lyssnare att höra av er till oss med era frågor och på samma sätt uppmanas Nyhetsmorgons tittare att maila in frågor. I det här avsnittet har vi tagit era frågor rakt av och Carolina gör sitt bästa för att ni ska få bra svar!
11/21/2016 • 27 minutes, 26 seconds
Avsnitt 30 - Om barnet med Dr Béatrice Skjöld
I det här avsnittet fokuserar vi på frågor kring det efterlängtade barnet som blivit till genom en fertilitetsbehandling. Finns det ökade risker i samband med ivf? Hur påverkar en äggdonation barnet? Varför finns ambitionen att hålla antalet tvillinggraviditeter nere? I det här avsnittet har vi med oss Béatrice Skiöld som är specialistbarnläkare med inriktning på nyfödda. Hon är anställd vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och Karolinska sjukhuset i Stockholm och är mest stationerad vid neonatalavdelningen på Danderyds sjukhus. Béatrice hjälper oss att besvara frågor kring barnet i samband med olika fertilitetsbehandlingar. Tack Béatrice för att du tog dig tid att komma till oss och dela med dig av alla dina expertkunskaper!
9/26/2016 • 1 hour, 4 minutes, 17 seconds
Avsnitt 29 - Dubbelt upp
Michaela och Tomas var unga och friska. De försökte få barn i närmare ett år innan de sökte hjälp. Efter flera ivfbehandlingar hade Michaela tappat hoppet. Det här skulle aldrig gå. I det här avsnittet får ni ta del av en sensationell berättelser där sorg, glädje, oro och rädslor tar extrema svängningar. Ivfpodden tackar detta fantastiska par! Tack, Mickaela och Tomas, för att ni delar med er från det innersta av ert liv till oss och till våra lyssnare!
9/1/2016 • 1 hour, 22 minutes, 11 seconds
Avsnitt 28 - Ett samtal om barnlöshet på jobbet, möt Marit och Maria från Doberman.
Att vara ofrivilligt barnlös och samtidigt vara anställd kan skapa känsla av otillräcklighet. Det kan vara svårt att vara lika fokuserad och dedikerad sitt jobb när man kämpar för att få barn och kanske börjar gå på läkarbesök för att få hjälp. Inte allt för sällan blir man som barnönskande upptagen i tankarna kring barn och varför man inte blir gravid. Om man även påbörjar någon form av fertilitetsbehandling så krävs det flexibilitet och tålamod, något som för många är svårt att kombinera med sitt arbete. Dessutom är det säker så att många håller sin ofrivillliga barnlöshet hemlig, åtminstone för sin arbetsgivare. I det här avsnittet så möter vi Marit som har en lång resa med barnönskan bakom sig. Marit jobbar på den digitala byrån Doberman där Maria är chef och ansvarar för personalfrågor.
Tillsammans berättar Marit och Maria om de åren då Marit kämpade för att bli gravid och samtidigt skulle upprätthålla sina åtaganden som anställd på Doberman. Maria som chef delar med sig av reflektioner under Marits resa, men också goda råd till anställda som påbörjar fertilitetsutredningar och behandlingar. Ett stort tack till Marit och Maria som ställt upp i podden och för våra lyssnare. Tack även till Doberman!
4/12/2016 • 1 hour, 24 minutes, 11 seconds
Avsnitt 27 - "IVF for Dummies"
För er som vill få en enkel och snabb genomgång hur en ivfbehandling går till har vi gjort det här avsnittet.
Vi går stegvis igenom en behandlingsprocess och vi avslutar med att prata om hur man gör återföring av fryst embryo.
Vill ni lyssna på mer ingående på hur en ivfbehandling går till, hur man arbetar med spermier och ägg i labbet eller hur en fertilitetsutredning går till så finns våra tidigare avsnitt!
2/6/2016 • 22 minutes, 13 seconds
Avsnitt 26 - Livsstilsfaktorer
När man försöker bli gravid finns det massvis med rekommendationer och råd om hur man borde leva sitt liv, vad man ska undvika och vad man ska äta, dricka, vad man ska göra och inte göra. Det är lätt att man skuldbelägger sig själv till varför man inte lyckas.Vissa av råden är bra för vissa, men kanske verkningslösa för andra. Rekommendationerna kan även ha stor betydelse för om kvinnan lyckas bli gravid och för utfallet av graviditeten och förlossningen.
I det här avsnittet försöker vi bena ut vilka råd och rekommendationer som finns och hur man kan förhålla sig till dessa.
1/12/2016 • 39 minutes, 58 seconds
Avsnitt 25 - Sekundär barnlöshet
För ungefär ett barnönskande par av fem är det svårt att få syskon. Det kan vara så att paret har haft det lätt att bli gravid och få barn tidigare, men vid nytt försök visar det sig plötsligen vara svårt. Efter ungefär ett års aktiva försök ser man det som en sekundär barnlöshet. Många orsaker kan man finna i en fertilitetsutredning, men alla svar går inte att få. Flera olika faktorer spelar in på både mannens och kvinnans fertiltet så som rökning, alkoholbruk, fetma, vissa mediciner mm kan orsaka problem att bli gravid fast man tidigare lyckats. I det här avsnittet går vi igenom och diskuterar runt de vanligaste faktorerna till sekundär barnlöshet.
12/4/2015 • 37 minutes, 15 seconds
Avsnitt 24 - En framgångshistoria om PCOS och hur Katrin gav sig själv goda odds!
Det vanligaste tecknet på att en kvinna kan ha PCOS är att hon har utebliven eller oregelbunden mens. För unga kvinnor kan det vara svårt att få bra information om varför kroppen beter sig på avvikande sätt och hur man klokt kan förhålla sig till sin kropp både som ung och gammal. Det kan vara svårt att få bra information om hur man kan få hjälp att bli gravid om man som ung kvinna försöker när vi vanligast lär oss att akta oss för att bli med barn. Många kvinnor som har PCOS har även svårt att hålla vikten. Goda råd om att sträva efter en normal vikt är svåra att både dela med sig och att ta till sig. Motivationen kan finnas i att överviktiga kvinnor med ägglossningsrubbningar faktiskt kan få mer normala ägglossningar om de når en normal vikt.
I det här avsnittet möter vi Katrin som berättar om hur hon kämpade i ensamhet i många år innan hon lyckades bli gravid för första gången. Efter att länge ha sökt efter svar på sina frågor och hjälp för sina problem med uteblivna ägglossningar så mötte hon tillslut en gynekolog som hjälpte henne på bästa sätt! Lyssna på Katrins berättelse om kamp och framgång!
10/28/2015 • 1 hour, 2 minutes, 37 seconds
Avsnitt 23 - Dr Claes Gottleib och allt om spermiedonation
Ungefär 10% av alla som försöker få barn har svårigheter att lyckas. I runda tal säger man att ungefär en tredjedel av dessa orsakas av manlig faktor, alltså att man vid en fertilitetsutredning upptäcker en avsaknad av spermier eller att de spermier som finns är avvikande i form, antal eller rörelsemönster. Många par där man hittat en manlig faktor får hjälp genom fertilitetsbehandlingar och vissa behöver donerade spermier för att lyckas.
I det här avsnittet har vi Dr Claes Gottlieb i studion som hjälper oss att reda ut frågor om just spermiedonation. Claes är gynekolog och fertilitetsspecialist på ivfgruppen vid Sophiahemmet där Carolina och Claes även är kolleger. Claes har många års erfarenhet av att arbeta med spermiedonation och har flera vetenskapliga studier med sig i bagaget som han delar med sig av i det här avsnittet .
Ett stor tack till dig, Claes, som kommer och delar med dig av dina kunskaper på ettfantastiskt bra sätt!
9/30/2015 • 55 minutes, 31 seconds
Avsnitt 22 - Alexandra, om kampen och att berätta om sin barnlöshet.
Att avslöja för vänner och familj att det är svårt att bli gravid kan för många vara oerhört tungt och att berätta om sin kamp kan ta tid eller man kanske aldrig berättar.
I det här poddavsnittet berättar Alexandra om sin resa fram till idag. En bit på väg i sin infertilitetsresa så började Alexandra att gör en videoblogg om sitt liv och om sin kamp. Att både ha en en minnesbank och samtidigt stödja andra i sin barnlöshetsresa är drivkrafter som givit Alexandra motivation till bloggen. Även i det här avsnittet så delar Alexandra med sig av sina erfarenheter av att vara ung och barnlös, om att göra hormonstimuleringar, IVF, frysförsök och om att få missfall.
Lyssna på Alexandras berättelse här och följ henne på bloggen
https://www.youtube.com/user/TyrionVlogs där hon gör fertilitetsuppdateringar varje tisdag under namnet TTC Tuesday.
9/15/2015 • 1 hour, 4 minutes, 35 seconds
Avsnitt 21 - Sofia, här och nu.
Möt Sofia som berättar om hur det är att vara ung kvinna och ofrivilligt barnlös här och nu. Sofia och hennes man har inte facit. De vet inte hur det kommer att bli. Om, hur eller när. Liksom många ofrivilligt barnlösa lever Sofia i en berg och dalbana. Läkarbesökbehandlingar, hopp och förtvivlan. Det är henns liv just nu, precis som flera av er lyssnare så är ovisshet något som tär oerhört. Om man visste om det skulle lyckas skulle det ju kännas som självklart att kämpa. Fast nu, när ingen garanti finns, då är kampen svår. Sofia berättar om hennes liv, vad som varit och hur det är. Hur det blir vet ingen. Vi kan alla bara hoppas och hålla tummarna!
Vi tackar dig, Sofia, för att du ställt upp för våra lyssnare! Vi önskar dig och din man all välgång. Kom ihåg att till slut har även ni ett facit.
Vill ni följa Sofia gör ni det på hennes blogg www.zzzofia.se
5/25/2015 • 47 minutes, 56 seconds
Avsnitt 20 - Om äggdonation och att donera
Vissa par kan behöva äggdonation för att öka chansen att få barn. Genom äggdonation är det möjligt att få ägg från en annan kvinna som befruktas med mannens spermier och sedan återföra embryo till kvinnan. I Sverige finns ett tydligt regelverk med olika restriktioner för hur donationsbehandlingar får utföras. För att reda ut frågor och förklara hur man arbetar med äggdonation har barnmorska Christina SchermanPukk från Reproduktionsmedicinska enheten på Karolinska, Huddinge, kommit till ivfpodden.
Vi vill tacka Christina för en fantastiskt fin pratstund med många bra svar!
För att läsa med om äggdonation och om att bli donator på Karolinska så finns många svar även att tillgå på www.karolinska.se/reproduktionsmedicin
4/13/2015 • 59 minutes
Avsnitt 19 - Att prata om sin sorg och kris.
För många ofrivilligt barnlösa svänger krisen likt en berg och dalbana. Ibland är allt på topp och man känner sig stark och hoppfull för att en annan dag vara på botten där hopplösheten och olyckan tycks vara oändlig.
Att prata med någon; en vän, en släkting eller en professionell samtalskontakt är många gånger en rekommendation. Lättar man på sina känslor och sätter ord på sin sorg så blir den många gånger lättare att bära.
I det här avsnittet möter ni leg. psykolog Helene Benon. Genom åren har Helene mött åtskilliga personer som pga barnlöshet känt behov och stöd av att prata med en utomstående och professionell person. Vi pratar om upplevelser som många ofrivilligt barnlösa känner och delar; om ensamheten och orättvisan, om behovet av att ge uttryck för sin avundssjuka gentemot omgivningen samt om hur parrelationen påverkas.
Vill ni komma i kontakt med Helene Benon finns hennes kontaktuppgifter på ivfpodden.se samt ivfpoddens facebooksida.
3/18/2015 • 52 minutes, 49 seconds
Avsnitt 18 - Att bilda Regnbågsfamilj
Som ensamstående, som homosexuell eller som ensamstående homosexuell kan ofrivilliga barnlöshet vara komplicerad och minst lika tung att leva med som för det barnlösa hetroparet. För ensamstående och för homosexuella behövs ofta flera andra lösningar till för att få det efterlängtade barnet.
I det här avsnittet möter vi Anna som delar med sig av sin resa till att bilda regnbågsfamilj.
Till Anna skickar vi ett stort tack för att du kom till oss och delade med dig av ditt liv! Vi hoppas att Annas berättelse stärker och inspirerar andra kvinnor och män!
1/11/2015 • 42 minutes, 2 seconds
Avsnitt 17 - Vad händer på labbet?
Frågor om vad som händer på labbet på en ivfklinik är vanliga. Ofta uppkommer frågor om hur man behandlar och bedömmer ägg och spermier, vad som händer efter att äggen tagits ut under en ivfbehandling och hur labbet bedömer spermaprov.I det här avsnittet av ivfpodden möter vi Kristina som är Carolinas kollega och embryolog vid Ivfgruppen på Sophiahemmet. Kristina guidar oss genom en ivfbehandling och hur arbetet på labbet går till.
Ett stort tack til Kristina som tog sig tid att komma till oss! Vi hoppas och tror att det här avsnittet ska ge våra lyssnare mer klarhet i embryologernas arbetet!
12/9/2014 • 1 hour, 1 minute, 24 seconds
Avsnitt 16 - Äggdonation
Efter långt uppehåll är nu nya avsnitt av ivfpodden på gång. Först ut denna säsong är en intervju med Maria och Per som berättar om sin långa och svajiga resa för att bli föräldrar. Ett känslomässigt återberättande om ivfbehandlingar, utredningar och oändligt många besvikelser.
Till Maria och Per vill vi rikta ett stort tack för att ni tog er tid att komma till oss och för att ni delat med er av er historia.
11/14/2014 • 1 hour, 4 minutes, 35 seconds
Avsnitt 15 – manlig infertilitet med Dr Claes Gottlieb
I säsongens sista avsnitt av ivfpodden lägger vi till en viktig pusselbit: manlig faktor. I det här avsnittet reder vi ut många olika frågor som berör just manlig fertilitet och infertilitet. Har antalet spermier betydelse? Vad gör testosteronet? Inga spermier-vad gör man? Som expert på området har vi Dr Claes Gottlieb som gäst. Claes […]The post Avsnitt 15 – manlig infertilitet med Dr Claes Gottlieb appeared first on ivfpodden.
6/24/2014 • 1 hour, 1 minute, 22 seconds
Avsnitt 14 – Frågor & Svar
Tack för alla frågor som ni lyssnare mailat in till oss på vår sida samt till Nyhetsmorgon på TV4 när vi varit gäster i deras morgonprogram. Eftersom vi ser hur många frågor som finns så har vi valt att göra ett avsnitt utifrån dessa. Vi hoppas att många av era tankar och funderingar här besvaras. […]The post Avsnitt 14 – Frågor & Svar appeared first on ivfpodden.
6/5/2014 • 47 minutes, 4 seconds
Avsnitt 13 – Missfall
En graviditet välkomnas av de allra flesta med glädje. Ofta så börjar man ofta att planera och se framåt. De flesta graviditetet löper fint framåt, men många drabbas någon gång i livet av missfall. Många kvinnor rannsakar sig själva efter ett missfall. Vad kan de ha gjort fel och varför blev det så här? Vad […]The post Avsnitt 13 – Missfall appeared first on ivfpodden.
5/15/2014 • 30 minutes, 18 seconds
Avsnitt 12 – intervju Adoptionscentrum
Adoption förenar många familjer varje år. I det här avsnittet är Heléne Mohlin från Adoptionscentrum vår gäst i ivfpodden för att berätta om adoptionsprocessen och få rätsida på frågor och funderingar.The post Avsnitt 12 – intervju Adoptionscentrum appeared first on ivfpodden.
5/8/2014 • 1 hour, 6 minutes, 31 seconds
Avsnitt 11 – Intervju Karin
Att få ta del av någons liv ger många gånger en känsla och visshet att man inte är ensam. Ofta skapar andras berättelser hopp och lugn. Att höra att det finns ett liv även efter nuet. Lever man som ofrivilligt barnlös känns många gånger både nuet och framtiden hopplös odefinierad. Som att nuet ska pågå […]The post Avsnitt 11 – Intervju Karin appeared first on ivfpodden.
5/2/2014 • 48 minutes, 40 seconds
Avsnitt 10 – PGD – vad är det?
Den medicinska forskningen utveckar ständigt nya metoder och verktyg, förbättrar och förfinar, allt för att ge människor bättre hjälp. I det här avsnittet berättar Katarina om PGD som betyder preimplantatorisk genetisk diagnostik. Katarina Kouro Haapaniemi är specialistläkare och forskare vid Reproduktionsmedicin Karolinska. PGD är en diagnostik av en genetisk defekt på embryostadiet som kräver ivf-behandling […]The post Avsnitt 10 – PGD – vad är det? appeared first on ivfpodden.
4/24/2014 • 30 minutes, 56 seconds
Avsnitt 9 – intervju Peter
Att dela erfarenheter och höra andra berätta om sina upplevelser är en viktig del av livet. I det här avsnittet möter ni Peter och får ta del av en stark livsberättelse. När Peter fick det svart på vitt att han inte kunde få barn på egen hand började en lång, svajig och många gånger tuff […]The post Avsnitt 9 – intervju Peter appeared first on ivfpodden.
4/17/2014 • 40 minutes, 8 seconds
Avsnitt 8 – ivfbehandling, hur mår man?
Att påbörja ivf innebär många frågor och funderingar. Inte bara nervositeten inför resultatet utan också tankar om vägen dit. Hur kommer just jag att må? Flera har hört talas om humörsvängningar, svettningar och huvudvärk. Hur vanligt är det? I det här avsnittet pratar vi om vanliga frågor som uppkommer inför behandlingsstart. Vi går även igenom […]The post Avsnitt 8 – ivfbehandling, hur mår man? appeared first on ivfpodden.
4/10/2014 • 33 minutes, 51 seconds
Avsnitt 7 – IVF-behandling
Många gånger går ofrivilligt barnlösa par vidare från en fertilitetsutredning till någon typ av behandling. För vissa är det tydligt vad parets fertilitetsproblematik orsakas av, men för andra är skälet oförklarat. Beroende på flera av dessa faktorer beslutar paret och läkaren i samråd vilken behandlingsform som kan passa. Då det finns olika varianter av ägglossningsstimuleringar […]The post Avsnitt 7 – IVF-behandling appeared first on ivfpodden.
4/3/2014 • 27 minutes, 19 seconds
Avsnitt 6 – Myom, polyper och sammanväxtningar i livmodern
I och med en fertilitetsutredning är det vanligt att man bland annat undersöker insidan av livmodern med hjälp av ultraljud. Detta för att se om det finns något som stör miljön i livmodern. Myom, polyper, ärrbildningar och sammanväxtningar är de exempel på vad man kan hitta. Vissa av dessa kan åtgärdas så att parets chanser […]The post Avsnitt 6 – Myom, polyper och sammanväxtningar i livmodern appeared first on ivfpodden.
3/27/2014 • 24 minutes, 58 seconds
Avsnitt 5 – Endometrios
Ibland söker kvinnor sjukvård på grund av kraftig smärta i samband med mens. Ofta upptäcker man då att kvinnan lider av endometrios. Endometrios är en vanlig men dold kvinnosjukdom som drabbar ca 5-10% av alla kvinnor i fertil ålder och orsakas av att livmoderns slemhinna finns på fel ställe, på t ex äggstockar eller äggledare. […]The post Avsnitt 5 – Endometrios appeared first on ivfpodden.
3/20/2014 • 33 minutes, 26 seconds
Avsnitt 4 – Ägglossningsrubbning och PCOS
För att bli gravid behövs ägglossning och mens. En orsak till ofrivillig barnlöshet kan vara att kvinnan har någon form av ägglossningsrubbning. Den vanligaste orsaken till just ägglossningsrubbningar är PCOS. I detta avsnitt går vi igenom menscykeln, ägglossningstest, orsaker till ägglossningsrubbningar samt behandlingar och åtgärder för att öka chanserna att bi gravid för par med […]The post Avsnitt 4 – Ägglossningsrubbning och PCOS appeared first on ivfpodden.
3/13/2014 • 25 minutes, 19 seconds
Avsnitt 3 – Fertilitetsutredning
Att försöka bli gravid, men inte lyckas betyder för många både chock och kris. Orättvisan känns påtaglig när alla andra lyckas, men inte man själv. Det blir svårt att glädjas åt vännernas positiva graviditetsbesked. Efter en tids försök vill de flesta veta varför de inte lyckas, tid att göra en barnlöshetsutredning eller sk. fertiltetsutredning. Hur […]The post Avsnitt 3 – Fertilitetsutredning appeared first on ivfpodden.
2/28/2014 • 34 minutes, 29 seconds
Avsnitt 2 – Intervju
I detta avsnitt får ni möta Marie som delar med sig av sina erfarenheter, om sorgen och ovissheten som den ofrivilliga barnlösheten innebar för dem som för många andra. Detta är det första mötet med en gäst i en rad av fler! Ni kommer att möta fler kvinnor och män som berättar om den egna […]The post Avsnitt 2 – Intervju appeared first on ivfpodden.
2/11/2014 • 37 minutes, 3 seconds
Avsnitt 1 – Intro
Välkommen till ivfpodden! Tusentals par i Sverige har svårt att bli gravida, och efterfrågan på information och hjälp om ämnet är stort. Under våren kommer vi att släppa avsnitt där vi fokuserar på olika frågor kring barnlöshet och det är vi, fertilitetsläkaren Carolina Tristen och barnmorskan Emma Karling Widsell, som samtalar kring olika teman om fertilitet och […]The post Avsnitt 1 – Intro appeared first on ivfpodden.